View Full Version : Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
[
20]
21
22
23
24
ömür-uşak
07-04-2014, 22:07
Sonradan farkettim uşak eşme 10 gün farkeder Eczacının bahçesi olabilir.
limon_sever
07-04-2014, 22:16
Şebin fidanı 10 gün önce uyanmıştı. Mart'ın son gününde uyanan dal yanmıştı. Uyanmayan diğer dal bugün sabah uyanma belirtisi vermiş.
Chandler fidanında daha gözler bile şişmemiş.
merhaba ömür uşak teşekkür ederim benim bahçe eşme aydınlıda bahçenin bulunduğu yerde rakım 790 mt. rakım olarak sizden 140-150 mt daha alçakta kalıyor sanırım. diğer büyük ağaçların bulunduğu yer takmak göletinin yakınında eşme-cabar damı diye geçiyor sanırım oradada rakım 780 mt fotoğrafladığım ağaç yapraklanmanın en yoğun olduğu ağaç ilk üç resimde arkadaki ağaçları dikkat ederseniz onlarda uyanma çok daha az sürgünler yeni kabarmış durumdalar %80-90 arkadaki ağaçlar gibi. birde bahçenin hemen bitişiğinde gölet bulunmakta bu ağaçların uyanma zamanına etki edermi acaba fikri olan varmı resimlerde görünüyor özellikle 3 ve 4. resimde. sizin ağaçlarınız ne durumda acaba resim mevcutmu?
evet büyük olan bahçe eczacı abimizin :) benim fidanlardan bir kaçının uyanmaya başladığını görünce diğer bahçeleri gezmeden edemedim :)
juglandales
08-04-2014, 08:12
buda aynı bölgede bir başka kişiye ait chandler ceviz bahçesi bu sene 6. yaşına giricek olan ağaçlar hepsinde olmasada kimi ağaçlarda uyanmalar mevcut
Sayın Egeli20 bu Chandler'ları neden budamamışlar, bir bilginiz varmı.?
Sayın Egeli20 bu Chandler'ları neden budamamışlar, bir bilginiz varmı.?
Sayın juglandales bahçe sahibi yoktu o yüzden uygulama olarak ne yaptı hiçbir bilgim yok. ama yerlerde biraz dal parçaları vardı budama yapıldıysa çok az bir budama olabilir. bir dahaki gittiğimde sahibine sorup buradan aktarabilirim
esen-akasya
09-04-2014, 10:14
Aşağıdaki resimler 45 gün önce ektiğim candler çeşit cevizlerim boyları 50 cm kadar. Fide kalınlığı baş parmak kalınlığında.
Arkadaşlar bir kaç sorum olacak cevaplarsanız memnun olurum.
Lider dalı bırakıp altta kalan filizleri budanmalı mı? nasıl ? ve ne zaman ?
ahmettugrul55
09-04-2014, 17:14
en kuvvetli gelişen göz bıralılarak diğer gözler çıkartılır.bu kuvvetli gelişen tepedeki göz ise sorun yok.alttaki gözlerden kuvvetli sürerse, o bırakılır. üst göz kırıldığı için geriye doğru lider bıraktığınız kuvvetli sürgün üzerinden tekrar kesim yaparsınız.
bu uygulamanın riskli yanı tek göz bırakılır ve bir ters rüzgar veya kuş konar ..kırılır..çok dikkat etmeli..başıma geldi.
gökhan07
09-04-2014, 20:05
Tek göze bırakmak çok riskli, ayrıca ne kadar yaprak varsa o kadar fotosentez,
ne kadar fotosentez o kadar sağlıklı bitki ve o kadar kök gelişimidir. Lider dalı seçip diğer sürgünlerin temmuz ayında uç alımı yaparak lider dalı büyütmek en mantıklısı.
ahmettugrul55
09-04-2014, 22:55
yan dalları zayıflatıp lideri büyütmek te diğer yöntem.
kötü haber elçisi olmaktan korkarak bugun yüksek yerlerde kar oldugunu ögrendim yazayım dedim, nasıl bir yıldır bilmem, 3 ekimde karımız oldu, 31 martta karımız oldu, birde bugun hafif kar tam oldu. :( . Elçiye zeval olmaz.
umarim ceviz ekili bölgeleri atlar kar.
06doğaci
11-04-2014, 10:53
Merhaba ceviz dostları maalesef bu sene cevizi pek göremeyeceğiz galiba pek çok bölgede cevizler don olayından etkilendi. Sürgünler yanmış. Fidanların gelişimine de olumsuz yönde etki edeceğini düşünüyorum.
Aşağıdaki resimler 45 gün önce ektiğim candler çeşit cevizlerim boyları 50 cm kadar. Fide kalınlığı baş parmak kalınlığında.
Arkadaşlar bir kaç sorum olacak cevaplarsanız memnun olurum.
Lider dalı bırakıp altta kalan filizleri budanmalı mı? nasıl ? ve ne zaman ?
Sayın esen-akasya, fidanlarınız güzel, ekerken 50 cm den kesmeniz semeresini göstermiş hemen harekete geçmişler, aşının 3-4 göz üzerinden kesseydin daha iyi yapmış olurdun, bir veya iki göz harekete geçerdi boy atardı bu gözler filizler gelişirdi.
Bu şekilde de olur fakat alt gözleri kesmen temizlemen gerekecek bu da her seferinde yara demektir, fidan filize çalışacağına yaraya çalışacaktır.
Fidanların çalışmasından da belli ki, Bu şekilde dört beş dallı olacaklar ve bunları ilerde de kesmeye kıyamayacaksın çok alçak bir taç yapınız oluşacak üstelik de lider doruk dallı değil de goble bir şekil almış olacaklar.
Benim önerim vakit geç olmadan işaretlediğim yerlerden kesiniz, tek gövdeli lider doruk dallı sistemi tercih ediniz, gelecek yıl 1.20- 1.50 lerden tepe kesimi yaparak yandallarınızı oluşturunuz.
482816
482817
482818
gökhan07
12-04-2014, 23:06
Nail abi 120-150 tepe kesimi biraz kısa olmaz mı?
ne kadar yaprak varsa o kadar fotosentez,
ne kadar fotosentez o kadar sağlıklı bitki ve o kadar kök gelişimidir. Lider dalı seçip diğer sürgünlerin temmuz ayında uç alımı yaparak lider dalı büyütmek en mantıklısı.
Sayın gökhan07, düşünceniz mantıklı fakat ilk yıl için bu geçerli değil, ikici üçüncü yıl olsa söyleminiz doru, yeni ekilen fidanın kök yapısı o kadar çok gözü filizi besleyemez dolayısıyla da bizim ikinci yıl istediğimiz boylara gelemez gelemeyince de tepe vurması üçüncü yıla sarkar ki, bu da bir yıl gecikme demektir,
Sayın esen-akasya bu soruyu haziran ayında sormuş olsaydı aynen sizin vermiş olduğunuz cevabı verirdim, çünkü şimdi önerdiğim uygulamayı kaçırmış olacaktı, uygulamayı kaçırdıktan sonraki uygulama aynen sizin dediğiniz uygulama doğrudur ama üstte de bahsettiğim gibi tepe vurması üçüncü yıla sarkabilir.
gökhan07
12-04-2014, 23:36
Ben bu sene fidanları 180 cm ye getirmeyi düşünüyorum, bakalım o kadar büyütebilecekmiyim.
Nail abi 120-150 tepe kesimi biraz kısa olmaz mı?
Şayet 80-90- 1 metrelerden taçlandırma yapacaksak 120-150 lerden vurmak gerekiyor, daha yüksek bir taç yapacaksak örneğin 120 -150 lerden taçlanma yapacaksak 2 metrelerden vurmak gerekir,
Sevgili gökhan aslında bu birazda fidanın gelişimiyle ilgili, iyi dinç gelişmiş olan yani dallara bakabileceği güçteyse daha yüksek vurulabilir, budamalarda önemli olan ağaçın gelişmişliğini ne kadar güç ve kuvvette olduğunu tespit edip buna göre budama yapmak, aksi halde iyi gelişim gösteren fidanı da fazla kesmek gelişimi durdurur.
TreeKing
13-04-2014, 00:50
bizim buralarda yani kırşehirde cevizlerin geçen seneki filizleri soğuk aldı, kapkara kesildiler...
Yarın keşana yolculuk göründü bir bahçe budaması için, gelibolu keşan yolu üzerinde bahçesi olan kimler var
esen-akasya
13-04-2014, 18:10
sayın lilium
sadece lideri bırakıp diğer dalları elimle koparsam olmaz mı?
Buna hiç gerek yok dediğimi yapın, sonuçları da çok güzel olacak,
Dün keşandaydım bir bahçe budamasına gittim 2750 ağaç (dekarını sormadım,) yarısını geçen sene yarısı bu yıl ekmişler, geçen yıl ektiklerini 120- 150 boyda tepe kesimi yapılıp ekmişler fidanların çoğu güneşe maruz kalarak büyük zarar görmüş bir çoğunda üstte kurumalar olmuş alttan patlamış, kuruma olmayanlarda güneşten etkilenip iyi gelişememişler beş santim filiz yapıp kalmışlar, üstelikte gövdeler kireçle boyanmış fakat yağmurlarla yıkanmış ve zarar büyük olmuş.
Bu bahçede ilk yıl ekimiyle ilgili yanlışlar ve doğrularla ilgili güzel görüntüler bilgiler vardı, gördüklerimi sizlere aktarabilsem sizlerde ikna olacaksınız, resimleme fırsatım olmadı fakat bahçe sahibinde resimler var arkadaştan resimleri istedim gönderirse burada paylaşırım. (Arkadaşa biraz sitemizden bahsettim üye olup yazacağını söyledi.)
Bir kısmıysa çeşitli nedenlerden (kırılma zarar) aynen dediğim gibi 3-4 göz üzerinden kesilmişler bu kesilenler tek gövde 1.5- 2 metre olmuşlar bunların tepelerini alıp yan dal oluşmasına teşvik ettik, ve bu görüntülerin önünde kendilerine de durumu anlatınca evet aklısınız durum her şey önümüzde söyledikleriniz harfiyen doğru yapmadığımız ve bilmeden yaptığımız doğruda önümüzde bilmeden yaptığımız sizin söylediğiniz tezinizin sonucuda önümüzde deyip ikna oldular, çok teşekkür edip diğer yeni bu yıl ekili olanlar derhal 3-4 göze düşürüldüler.
Bunları görünce hemen siz sayın esen-akasya aklıma geldiniz aynı durumla karşılaşmamak için üst mesajımda bahsettiğimi yaparsanız sorun yaşamazsınız.
Arkadaş da fazla resim çekememiş elinde olanları gönderdi.
483181
483182
Yüzde beş oranında da gövde iç kurdu tespit dilip imha edildiler.
483183
esen-akasya
14-04-2014, 15:55
Arkadaşlar.
Bu sene açık kök olarak ektiğim 330 adet chandler ceviz bahçemde EMA ve DRT tarımın deniz yosunu içerikli PROTON ürününü kullanacağım ilk önce hangisini ve hangi oranda kullanmalıyım.
Bahçemde damla sulama sistemi mevcuttur.
aviator34
15-04-2014, 13:58
Em-a (etkin mikroorganizmalar) nın zamanı geçiyor topraktan 100 litre suya bir litre koyacak şekilde vereceksiniz damlama sulama'dan verirseniz daha faydalı olur.Bu uygulamayı 2 kez mart nisan ve mayıs haziran olmak üzere 2 kez uygulamalısınız.
uygulama şekli aşağıda daha detaylı var.
kolay gelsin.
EM Agriton Turkey (http://www.emturkey.com.tr/TR/belge/1-48/elma-armut-kiraz-badem-erik-seftaliceviz-vb-gibi-tum-me-.html)
arkadaşlar ceviz **** badem ekimi iin hibe destek nasıl alınıyor.devlet arazide veriyormuş.yasal prosedürü bilen varmı .teşekkürler
parlasanteberi
18-04-2014, 13:58
Sayın lilium gövde iç kurdu olup olmadığını nasıl anlayabiliriz ?
esen-akasya
18-04-2014, 15:18
sn lilium
Dediğiniz gibi 4 5 göz yukarısından budadım ama içim cız etti.
Altta kalan gözlerin hepsini aldım gözleri almak konusunda inşallah doğru yapmışımdır.
esen-akasya
18-04-2014, 15:38
budanmış halleri
Zeytinliğimde bir tek cevizim var..13 yaşına girdi..Yanıbaşında da aynı yıl diktiğim kızılcık var..
2-3 yıldan beri verim başladı..Gittikçe artıyor verimi..
Bugüne kadar hiç budama yapmadım..Kıyamadım doğrusu..
Ama, her dalında her sürgünde ceviz var bu yıl..
Bunu biraz da 3 yıldan beri her yıl 4-5 defa yapraktan verdiğim ithal denizyosununa yorumluyorum..
Sayın lilium gövde iç kurdu olup olmadığını nasıl anlayabiliriz ?
Dal ya da gövdelerde kurt deliği pisliğini görmeyle fark edilir,
sn lilium
Dediğiniz gibi 4 5 göz yukarısından budadım ama içim cız etti.
Altta kalan gözlerin hepsini aldım gözleri almak konusunda inşallah doğru yapmışımdır.
Alt gözleri almasaydın daha iyi yapardın, bırakılan 3-4 gözün biri liderliği (genelde en tepedeki) alır bazen alt gözlerden de biri liderliği alır ve gelişir diğer dallar çok fazla gelişmez ama onlarda hem gövdeyi güneşten korur hem fidanın çalışmasına yardımcı olurlar, bazende 3-4 liderlik mücadelesi yaparken 3-4 de gelişmeye çalışır fakat tek gövde gibi gelişemezler daha kısa kalırlar bir sonraki yıl tepe vurması için istediğimiz boya gelemezler, böyle olanları haziran ayına kadar takip et içlerinden en güçlüsünü bırak diğerlerinin tepelerini haziran ayının sonunda kes ki, lider daha iyi çalışsın, şayet güçlü dal alt gözden birinden geliştiyse güçlü dalın üstünü kes.
Resimlerde sulama yaptığını görüyorum, sulama için erken değil mi? toprağın çok mu süzek?
Üst mesajlarım da bahsettiğim geçen yıl 3-4 göz üzerinden kesilmiş bir fidan ve gelişimi 2 metreyi geçmiş.
484185
Bu yıl tepe kesimi yapılarak alt gözleri de temizlenerek yan dal oluşmasına teşvik ettik.
484186
parlasanteberi
21-04-2014, 12:06
Dal ya da gövdelerde kurt deliği pisliğini görmeyle fark edilir,
anladım teşekkürler
23 martta agaclari budamistim yemyesil mutlu mutlu geldim,dun gittigimde agaclarin yarisindan fazlasi simsiyah olmus catir catir donmus.. acayip moralim bozuldu..ceviz riskli is daha iyi anladim.. hevesim de kacmadi degil.. gordugum sey su soguklara en cok pedro dayaniyor.. pedrolarda zarar fazla degil..
formullaone
21-04-2014, 17:22
23 martta agaclari budamistim yemyesil mutlu mutlu geldim,dun gittigimde agaclarin yarisindan fazlasi simsiyah olmus catir catir donmus.. acayip moralim bozuldu..ceviz riskli is daha iyi anladim.. hevesim de kacmadi degil.. gordugum sey su soguklara en cok pedro dayaniyor.. pedrolarda zarar fazla degil..
Geçmiş olsun. Donan çeşitler Chandler'mı ? Gözler patladıktan sonra mı soğuk vurmuş ?
hayir daha uyanan agac yok ancak govdeye su yurudugu icin 30 mart -8 ,31 mart -6 olan soguklar fidanlarin govdelerini etkilemisler.. butun cesitler etkilendi chandler ve pedrolar daha az.. pedro en az etkilenenler..
bu arada bu sene kis ilik gitti nasilolsa soguk zarari olmaz diye govdeleri beyaz plastikle boyamamistim simdi cok pisman oldum...
formullaone
21-04-2014, 18:52
Bizde chandler 10-20 cm filiz yaptı.Hatta uçlarında ceviz bile görünmeye başladı. Fernor ise yeni başladı açmaya.
Bizde chandler 10-20 cm filiz yaptı.Hatta uçlarında ceviz bile görünmeye başladı. Fernor ise yeni başladı açmaya.
sayın formullaone
cahnadlerlerin ve fernorun uç sürgünlerinde soğuktan zararlanma varmı ?
bahçenizde yöresel ceviz fidanı varmı? varsa dondan zararlanma varmı
chandlerler ile fernorlar arasında uyanmada tam kaç gün fark var?
aynı şekilde uyumada kaç gün hangisi önce uyuyor?
22 nisan 2014 itibariyle aralık ayında ektiğim balıkesir gömeç'teki chandlerların durumu bu şekilde:
http://www.agaclar.net/forum/attachments/ceviz/485191d1398169930-20140422_114204.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/ceviz/485192d1398169930-20140422_114221.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/ceviz/485193d1398169930-20140422_114312.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/ceviz/485194d1398169930-20140422_115304.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/ceviz/485195d1398169930-20140422_120222.jpg
Şu ana kadar sadece 1 tane kuruyan gördüm, onda da tavşan zararı vardı. Umarım böyle devam eder. Bu foruma katkıda bulunan herkese bir kez daha teşekkürlerimi iletmek istiyorum.
hey maşallah. hemen hemen aynı benimkilerde ancak 114312 adlı fotoda ki fidan kadar yaprak açan yok henüz. tutup tutmadığıda bildiğim kadarı ile 1 karışı geçtiklerinde belli olacaklar. kendi öz suları ile açabiliyorlar ancak kök fidanı besleyemezse bir karışa kadar büyüyüp kuruyorlar.
Sayın tiryaki, fotoğraflarınız çok büyük küçültüp forumdan yüklersen daha iyi görebileceğiz,
Ben küçültüp izleyebildim gelişimleri gayet güzel, resimleri küçültemiyorsanız benim yüklediklerimi kopyalayıp kendi mesajınıza yapıştırın.
İşaretlediğim gibiler varsa işaretlediğim yerlerden kesip aşı macunuyla kapat
485191
485192
485193
485194
485195
daha sonra bu mesajı silerim.
Sayın Lilium,
Aceleyle bu şekilde yükledim, şimdi sizin gönderdiklerinizle güncelledim. Bir dahaki sefere dikkat ederim.
İşaretlediklerinizi yarın keseceğim. Diğerleri öylece kalsın mı? Onlarda iki tane en gelişkin dalı bırakıp diğerlerini alma niyetim vardı, şimdilik bekleyeyim mi?
teşekkürler
sayin helot yazdigimi tam okumadiniz heralde orada 23 martta agaclarimi budadigim zaman yemyesil durdugunu yazmistim kisin agaclar durgun oldugu donemde eksi derecelerin ****** zarari olmuyor ancak kis sicak gidip agaclarin govdesine su yurudukten sonra sicaklik eksi 8 dereceye inince agaclarim zarar gormus..
İşaretlediklerinizi yarın keseceğim. Diğerleri öylece kalsın mı? Onlarda iki tane en gelişkin dalı bırakıp diğerlerini alma niyetim vardı, şimdilik bekleyeyim mi?
teşekkürler
Sayın tiryaki, altlarda yeni patlayanlar varsa bunları erken evrede almak fayda sağlar, bunları almakta geç kalınmışsa almamak yarar sağlar,
İki tane değilde üstte 3 ya da 4 göz (filiz) kalabilir, bunlar takip edilerek liderliği alanı iyi koruyup kollamak lazım daima dik tutmak gerekir, şayet diğerlerinde de lidere ortak olma durumu varsa bunları ya eğerek ya da haziran ayında uç alımıyla durdurmak gerekir.
Altta işaretlediğim evrede ve bölgede olan filizleri alabilirsin, muhtemelen üstteki filiz liderliği alacak gibi görülüyor
485386
Burda da 1 nolu filiz liderliği alacak gibi duruyor. O da işaretlenen yerden kesilmesi gerekir.
Aslında ilk ekildiği dönemde işaretlenen yerden kesilmiş olsaydı fidan üst bölgeye fazla enerjisini harcamayacaktı ve 1 ve 2 nolu filizleriniz daha da gelişecekti.
Olsun yine de çok üstad dan iyisiniz. Gelişimleri gayet güzel.
Bu evreden sonra bölgenizde orman (meşe) varsa meşe tırtılına çok dikkat edin bir gecede güzelim fidanları tıraşlarlar haberiniz olsun.
485387
Fotoğrafta yanlış görmüyorsam tek bir göz almış gidiyor bu gibiler en güzel gelişenler olacak bu gelişen gözün üstü işaretli yerden derhal kesilip aşı macunuyla kapatıp filizin gelişmesine bırakılmalı.
485403
formullaone
23-04-2014, 00:55
sayın formullaone
cahnadlerlerin ve fernorun uç sürgünlerinde soğuktan zararlanma varmı ?
bahçenizde yöresel ceviz fidanı varmı? varsa dondan zararlanma varmı
chandlerler ile fernorlar arasında uyanmada tam kaç gün fark var?
aynı şekilde uyumada kaç gün hangisi önce uyuyor?
Sayın ncp1963, Chandler ya da Fernor'da soğuk zararı yaşanmadı.
Bölgemizde yalova,bilecik,şebin,kaman1,yavuz, gibi yerli cevizler var. Onlarda da soğuk zararı görülmedi. Aynı şekilde aşısız ve tohumdan çıkıp erkenden açan ağaçlara bile soğuk vurmadı.
Fernor Chandler'dan 12-14 gün sonra açıyor ve 12-14 gün erken kapıyor.
Gecen bahar tuplu diktigim pedro ceviz fidani gecen yaz yaprakliydi. Bu yil hic yapraklanmadi. Kurudu mu simdi fidancik?
Arkadaslar selami bayrak hocay ulasabilecegim bir telefon numarasi var mi acaba
gölbekli
25-04-2014, 15:08
arkadaşlar benim 2 adet 5 yaşında ceviz ağacım var bunlarda hiç erkek çiçek gözü yok ve erkek çiçek açmıyor geçen sene 1 tanesi 8 tane ceviz verdi erkek çiçek açmamasının nedeni nedir
Hey maşallah, resimlere bakıyorum da ılıman iklimdeki chandlerler falan yapraklanmış. Bizim burada(Isparta) chandlerın 1 haftadır gözleri patlamaya başladı. Franguete nin gözleri yeni patlayacak gibi duruyor. Şebin ve kamanlarda ceviz çiçekleri görülmeye başladı bile.
Gecen bahar tuplu diktigim pedro ceviz fidani gecen yaz yaprakliydi. Bu yil hic yapraklanmadi. Kurudu mu simdi fidancik?
Sayın nkutsay,
Chandler'lar bile yeni uyandı çoğu yerde, pedro bildiğim kadarıyla daha geç uyanıyor. Soğuk bir yöredeyseniz beklemenizde fayda var ama gözlerin hafiften kabarması gerekiyor sanki yavaştan.
benim franguette ve fernette ler yeni yeni uyanmaya başladılar.
Franguetta'nın 7. senesinde erkek çiçek verdiğini söylüyorlar , bahçemdeki Franguetta'nın bu sene 4. senesi üzerinde iki tane erkek çiçeği var . Hadi hayırlısı...
karaçepiş
28-04-2014, 21:59
0532 496 73 23 selami bayrak
0535 218 07 63 celal kocaman çok tecrübeli bir amca 3 çeşit aşı çeşiti buldu profesörler der almaya geliyor bu amcaya
chandler
01-05-2014, 11:35
Sayın nkutsay,
Chandler'lar bile yeni uyandı çoğu yerde, pedro bildiğim kadarıyla daha geç uyanıyor. Soğuk bir yöredeyseniz beklemenizde fayda var ama gözlerin hafiften kabarması gerekiyor sanki yavaştan.
Sn Tiryaki
Bir karışıklık var gibi.. Pedro Chandler dan 8-10 gün önce uyanır.
Iste benim yapraksiz pedronun bugunku hali. Kuzeydeyiz diye gecikti herhalde. Kurumasin da.
bahçemdeki Franguetta'nın bu sene 4. senesi üzerinde iki tane erkek çiçeği var . Hadi hayırlısı...
Ağaçı resimleme imkanınız varmı açaba
chandler
01-05-2014, 13:48
Zaten Franquette 7. yaşında erkek verecek diye bir kanun yok..
Sadece erkek çiçeği yandal verimli olan çeşitlerden daha geç veriyor.
formullaone
01-05-2014, 13:58
Fernor erkek çiçekleri püskül halini alıp polen saçmaya başladı. Chandler'ın dişi çiçekleri de toz alma dönemine girdi. Böylece,Fernor'un da Chandler'ı ilk çiçeklenme döneminde tozladığını gözlemlemiş oldum.
formullaone
01-05-2014, 14:20
Son bir aydır bulunduğum bölge sürekli yağmur alıyor. Böyle olunca,toprak tava gelir gelmez işlemek ve otları temizleyip çapalamak için zamanımız çok kısıtlı oluyor. Bu zamanı en etkili şekilde kullanmaya çalışıyoruz.
Yağmurun kesildiği günlerde FUNGUSİT uygulaması ve gübreleme yaptık. Herekleri sağlamladık ve ya yeniledik. 180-200 cm civarı tepe kesimi yaptığım fidanlarda alttan çıkan yabani filizleri ve 100-120 cm civarına kadar çıkan filizleri falçata ile kesip temizledik. Chandler çeşidinde bazı filizler ( yan dal adayları ) şimdiden 40 cm'e kadar ulaştı.
Gözlemlediğim diğer konu da, Fernor çeşidinde budadığım dallarda geriye doğru kalan gözlerin %30 unu patlatmaması, umarım dallar çıplak kalmaz. Bu çıplaklaşma konusunu takip ederek tekrar bilgi paylaşımı yapıcam. Chandler'da ise kesim sonrası %100 e yakını patlıyor diyebilirim.
Yağmurlu bir mevsim yaşadığımız için gübresini ve suyunu bol miktarda alan ağaçlar,havanın ısınmasıyla birlikte hızlı bir gelişim göstereceklerdir diye düşünüyorum. Bu durum aynı zamanda sulama masraflarının da azalmasına sebep olucak gibi. Diğer taraftan,en fazla maliyet yabancı ot ile yapılan mücadeleye olacak gibi görünüyor.
bu hafta sonu gittiğimde fotoğraflarını çektiğim fidanlardan bazıları. Sayın Lilium ve diğer arkadaşlar fidanlar konusunda yorum yapabilirmisiniz. tepe almasını yapmadım acaba fidanların neresinden kesim yapsam daha iyi olur yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar :)
Buda bahçede fidanın hemen yanında bulduğum yuva sanırım keklik yuvası arkadaşlar fikri olan varmı :)
Buda bahçede fidanın hemen yanında bulduğum yuva sanırım keklik yuvası arkadaşlar fikri olan varmı :)
sayın egeli20 bu tepeli kuşunun yuvası geçen yıl benim bahçede vardı.
sayın egeli20 bu tepeli kuşunun yuvası geçen yıl benim bahçede vardı.
eko35 verdiğin bilgi ve paylaştığın resim için teşekkür ederim aydınlatıcı oldu :)
ahmettugrul55
02-05-2014, 08:34
sn. eko 35'in verdiği bilgiyi forumda paylaşırsanız daha da yararlı olur
Sayın Lilium ve diğer arkadaşlar fidanlar konusunda yorum yapabilirmisiniz. tepe almasını yapmadım acaba fidanların neresinden kesim yapsam daha iyi olur yorumlarınızı bekliyorum arkadaşlar :)
Sayın egeli20, Forumda yazılanları okumuyorsunuz galiba, açık köklü ektiyseniz aynı uygulamayı yapabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/1274262-post4835.htm
Sayın egeli20, Forumda yazılanları okumuyorsunuz galiba, açık köklü ektiyseniz aynı uygulamayı yapabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/1274262-post4835.htm
Sayın Lilium forumda yazılanların hemen hemen hepsini okudum burdaki paylaşımları takip ediyorum. bunu size ve diğer arkadaşlara sormamın sebebi bazı fidanlarda alt kısımlardan sürgün yaparken bazılarında ise sadece tepe noktasına yakın yerlerden sürgün yaptı. sizin verdiğiniz bilgilerde fidanları 3-4 göz yukarısından kestiğinde daha güzel gelişeceğini belirtmiştiniz ve yaşanılan tecrübelerle bunu anlatmıştınız. dediğiniz şekilde 3-4 göz üzerinden kesim yaptığımda alt kısımlarında gözlerinde sürgün olmayan fidanlara bir zararı (kuruma vb.) olurmu? sizlere sormak istediğim soru bu
yalıçapkını
02-05-2014, 19:36
Bunlarda benim cevizlerim.Dün itibari ile en kuvvetli gelişenleri seçip kalanları ayıkladım.Hepimize kolay gelsin arkadaşlar.
yalıçapkını
02-05-2014, 19:54
Foruma katkı sağlayan herkesin Allah Gönlüne göre versin,özellikle görsel paylaşımlar çok faydalı olduğu için bende doğru örnek olduğuna inandığım chandler fidanlarımı resimledim.
yalıçapkını
02-05-2014, 20:59
Acemi olan arkadaşlara en önemli tavsiyem şu olacaktır.Ben daha bu sene 2 tane ekilipte tutmayan 2 bahçe gördüm.Fidanları tarlaya sokup bir daha uğramadan bu işler olmuyor.
1.En az 1-2 yıl ekeceğiniz fidan neyse,onun hakkında bir kitap okuyun,böyle forumları takip edin,uzmanlardan gerekli bilgileri defalarca dinleyin. Fidanı toprağa dikmek en son işiniz olsun.Onu diktiğinizde onun hakkında tüm bilgilerin (dikim,budama,gübreleme vs.)en az %70 ini bilin.
2.Tüm bilgileri öğrendiniz, ilk tecrübeniz ise 1-3 yıl kaybedin.100-500 fidan yerine 10-20 fidanı dikin tüm bilgilerinizi bu öncü fidanlarda bir sınayın,işi birde uygulamalı öğrenin.
3.Bakınız ben 5 yıldır araştırıyorum bu yıl sadece 10 fidan diktim.4 yıldır aşı çalışmaları yapıyorum sırf tohumdan ekip fidanı yerinde aşılayabilmek için.(Tohumdan yerinde yetişen fidanın daha sağlıklı olduğuna inananlardanım)
sn. eko 35'in verdiği bilgiyi forumda paylaşırsanız daha da yararlı olur
sayın Ahmettugrul55 gizli saklı bilgi vermedim verdiğim bilgi ve resim ortada.
yalıçapkını
02-05-2014, 21:38
Cevizin doğasında lider doruk dallı bir gelişim var zaten,benim hedefim kalem gibi düz ağaçlar yetiştirmek.2 metreden sonrada taçlandırmayı düşünüyorum, ağaçlarımın altında rahat rahat gezmeli çalışabilmeliyim...Benim gözlemlerim, tecrübem bu yönde.
Bunlarda benim cevizlerim.Dün itibari ile en kuvvetli gelişenleri seçip kalanları ayıkladım.Hepimize kolay gelsin arkadaşlar.
Çok güzeller eline sağlık, bu kadar yüksek tırnak bırakmasaydın iyi olurdu, yara daha çabuk kapanırdı.
488845
yalıçapkını
02-05-2014, 23:43
Uçtaki filizi aldım o sıra aşı macunum olmadığı için kesim yapmadım..hergün fidanların başındayım,takipteyim.
Sayın Lilium..
Sizden ricam malum aşı zamanı yaklaşıyor,aşılamada bazı püf noktaları paylaşırsanız sevinirim.Ben yarma ve kabuk aşıda 1/3 başarıdayım şu anda,bu yaz çift ağızlı çakımı alıp yama göz aşılarına başlıyacağım nasip olursa...emekleriniz için size ne kadar teşekkür etsek azdır.
chandler
03-05-2014, 08:59
Bu şekilde lider dal anlayışına karşıyım ben. Yer seviyesine yakın aşı üzerinden çıkan 4-5 sürgün şekilinde olmalı bence. Böyle olduğunda ağaçtan daha fazla verim alırsınız.İlaçlamada kolaylık sağlar.Tek sıkıntı etrafını çapalarken yaşarsınız.Onuda dalları biri tutarak hatta iple bağlayarak çözersiniz. Ama kısa zamanda cevizden güzel ürün alırsınız. Tabi bu söylemlerin hepsi ALLAH izin verirse olur. 141 nolu sayfa 4201 numaralı mesaj resimlerle beraber aydınlatıcı olursa sevinirim. Bunlar şebin-bilecik-yalova cevizleri. Diğer çeşitler için olup olmıyacağını bilemem.
Sn Helot
yere yakın 4-5 ana dal oluşturduğunuzda ağaç lar ileride 10m x 10 m ye dahi sığmaz diye düşünüyorum.. Bu durumda hangi traktör ile arasına girip ilaç atacaksınız?? birde 150 cm den çıkan dalın ağaç verime yattığında yere değdiğini de paylaşmak isterim..
Sizden ricam malum aşı zamanı yaklaşıyor,aşılamada bazı püf noktaları paylaşırsanız sevinirim.
Burada (http://www.agaclar.net/forum/ceviz/26754.htm#post931150) göz aşısının nasıl yapıldığını anlatmıştım püf noktaları orada var.
Alttaki videoya aşı için nasıl bir daldan göz almalıyız'ı ekleyememiştim bu videonun başına eklendi. orada bu yazının üstüne (linke) tıklayın.
Franguetta erkek çiçekleri
Sn. Lilium ilk fotoğraflardaki en alttaki kırmızı yapraklı ceviz fidanımın cinsini bilmiyorum. Franguettanın yapraklarına benziyor gibi ,sizce ne olabilir?
Franguetta erkek çiçekleri
489505
Bunun franguette olmadığı kanısındayım, sizi de yanıltmak istemem daha yakından inceleme gerekir
Diğerine şu aşamada bir şey diyemem, yakın gözlem gerektiren şeyler.
24 Martta Yaptığım ceviz aşılarımın hepsi tuttu
gökhan07
06-05-2014, 22:53
Sanırım bu konu cevizlerin uyuma saatleriyle alakalı. Ceviz çeşitlerinin uyuma saatlerini iyi tespit edip ona göre çeşit seçimi yapmak daha doğru olabilir.
Bence uyuma gereksimini tamamlayan çeşitler bir süre havaların sıcak gitmesiyle (ağaçta ki gözler uyanmasa da ) ağaca su yürüyor ve olası bir dondan etkileniyor. ( Ağacın dallarına, sürgünlerine su yürüdüğü için, hava eksi değerlere düştüğü zaman bu suda donup, sürgünleri kurutuyor )
sayın helot merhabalar
mart ayı sonundaki donlarda bu ağaçların durumu nasıldı??
gözler uyanmak üzeremiydi?
gözler uyanmış sürgünmü vermişti??
don zararı nekadardı???
bizim burası coğrafi olarak sizin bölgenize göre daha yüksek olduğu için o tarihte bir kısım yerli çeşitlerde don zararımız oldu. yabancı cinsler uyanmamış oldukları için sorunsuz atlattık.
son günlerde yaptığım incelemelerde mart sonu donlarında neredeyse tüm erkek çiçekler ve tüm gözler soğuktan yanmış ağaçların normalden 25 gün kadar geç yapraklandığını çok azda olsa erkek çiçek açtığını aynı şekilde azda olasa meyva bağladığını gözlemledim..
sizinkiler maşaallah daha çok meyva tutmuşlar. belki bizdekilerde meyvalarını çoğaltabilir çünki görünen meyvalar çok küçük arada çiçeklenme de görünüyor demekki çok azda olsa erkek çiçek tozlaşma yapabiliyor
allah yardımcımız olsun..
gökhan07
07-05-2014, 12:18
Sayın Helot,
İnşaallah meyve tutumu güzel olur ama 15- 20 gün daha beklemek lazım meyve tutumunu görmek için. Şuan için birşey söylemek erken.
Bahçenize yakın geç açan çeşitler yok ise meyve tutumu olmaz düşüncesindeyim.
Resimlerle belgelerle cevizlerle ilgili doğruları anlatmaya çalıştığım halde nedense insanlar kendi doğrularının yüzde yüz doğru olduğuna inandıkları , buda hırslı ve kalp kırıcı rekabete dönüştüğü için artık yazmama ve resimlememe kararı aldım.Kırdığım tüm kalplerden de özür dilerim.
gökhan07
10-05-2014, 12:42
Sayın helot,
Ceviz fidanı yetiştirme, çeşitler arası farklılıklar, ceviz aşılama konusunda az da olsa bilgi sahibi olduğumu düşünüyorum. ( ilgilendiğim ağaçlar sadece ceviz ile de sınırlı değil )
Bazen emin olduğum konular hakkında bile olsa yüzde yüz böyledir demiyorum. Mesajımda da dikkat ederseniz meyve tutumu olmaz demedim, meyve tutumu olmaz düşüncesindeyim dedim. Yani bence olmaz ama belkide olabilir anlamında söyledim.
Rekabete girip, kalp kırmak için de yazmadım. Hasadınız bol olsun.
Resimlerle belgelerle cevizlerle ilgili doğruları anlatmaya çalıştığım halde nedense insanlar kendi doğrularının yüzde yüz doğru olduğuna inandıkları , buda hırslı ve kalp kırıcı rekabete dönüştüğü için artık yazmama ve resimlememe kararı aldım.Kırdığım tüm kalplerden de özür dilerim.
sayın helot merhabalar
kızıpta gitmek olmaz. kalın ve bildiklerinizi yazın herkesin doğrusu kendine. hedefe sadece tek yoldan gidilmez, farklı farklı yollardanda hedefe ulaşılır.
sizin yazdıklarınız yanlış değil. arkadaşların yazdıklarıda yabana atılacak bilgiler değil.
bende yazdım dondan zarar görüp normalinden 25 gün kadar geç açan ağaçta meyvada var, erkek çiçekte var, yeni açan dişi çiçekte var. bu şu demek değil bu ağaç geçen yılki kadar meyva verecek!!!!
sizde bende böyle bir iddia içinde değiliz. sadece don sonrası ağaçlar meyva tutabiliyor bunu paylaştık. polenler belki üzerlerindeki az sayıdaki erkek çiçekten belki başka yerden gelip tozlaşmayı tamamlamış meyva oluşmuş beni ilgilendiren kısım bu. gerisini bilim insanları araştırsın bulsun :) siz paylaşımlarınıza devam edin...
TreeKing
10-05-2014, 19:55
cevap verebilirseniz çok memnun olurum http://www.cevizci33.com/dikim/ bu sitedeki -üçgen sistemi 10-7-10 m-gibi mi cevizlerde ara bırakmak gerekiyor, doğru bilgiye ve sizinde yorumlarınıza ihtiyacım var, bahçemizde ceviz ağacı çok ama ben bu ölçülerde syreltmek istiyorum, zaten dondan zarar gördü bir daha ağaç eskisi kadar sağlıklı olmaz gibi, birde kırşehir için en dayanıklı -soğuğa filan- ve -en-verimli diyebiliceğimiz cevizler hangi türlerdir gerekirse verim için uygun türleri bulup dikmek istiyorum.
gökhan07
10-05-2014, 21:15
sayın helot merhabalar
kızıpta gitmek olmaz. kalın ve bildiklerinizi yazın herkesin doğrusu kendine. hedefe sadece tek yoldan gidilmeden, farklı farklı yollardanda hedefe ulaşılır.
sizin yazdıklarınız yanlış değil. arkadaşların yazdıklarıda yabana atılacak bilgiler değil.
bende yazdım dondan zarar görüp normalinden 25 gün kadar geç açan ağaçta meyvada var, erkek çiçekte var, yeni açan dişi çiçekte var. bu şu demek değil bu ağaç geçen yılki kadar meyva verecek!!!!
sizde bende böyle bir iddia içinde değiliz. sadece don sonrası ağaçlar meyva tutabiliyor bunu paylaştık. polenler belki üzerlerindeki az sayıdaki erkek çiçekten belki başka yerden gelip tozlaşmayı tamamlamış meyva oluşmuş beni ilgilendiren kısım bu. gerisini bilim insanları araştırsın bulsun :) siz paylaşımlarınıza devam edin...
Sayın ncp1963
Söylediklerinize aynen katılıyorum, sayın Lilium ve benim söylemlerim aynı, kesinlikle meyve tutumu olmaz demedik meyve tutumunun olması yani döllenmesi için erkek çiçek lazım dedik, bunda kırılacak bir şey yok.
Belki biz yanlış düşünüyoruzdur, belki tozlayıcıya gereksinim yoktur ve ben sayın helot'tan fotoğraf paylaşmasını istiyorum. ( aynı ağaç, aynı dal ve aynı açıdan )
Bugün 100 adet açık kök fidan diken birisiyle tanıştım ve söylediği şuydu, 80 tane fidan tutmamış. Ne kök budaması nede tepe kesimi yapmışlar.
Yiğidi öldür, hakkını yeme demişler. Sayın Lilium gerçekten iyi niyetli olarak bildiklerini paylaşıyor ve doğru yolu gösteriyor ve de hiç bir maddiyat gözetmeksizin. Bazen kırıcı olmak, yorum yapmak çok kolay oluyor ama bilgi edinmek çoook uzun yıllar alıyor. Eminim ki, Nail abinin yazılarını okuyup ta çok yanlıştan dönen insan var.
Hiç bir konuda yüzde yüz diye yorum yapmadım ama Yüzde yüz emin olduğum bir şey paylaşmak istiyorum, ( Belki çok iddaalı olacak ) kendi sayfamda fotoğraflarını paylaştığım, sağlıksız, ölmek üzere olan bir ağaca, ( 20 cm den aşı yaptım ) howard'ın chandlerden erken açtığını öğrenince geçen hafta o sırada ki bütün ağaçları tekrar aşıladım.
Sağlıksız olan ağaçta aşı mesafesi 10 cm düştü ve o ağacın yüzde yüz tutacağından eminim. ( 1 metre ve üstü yapılan aşılar kolay kolay tutmuyorum demez ) Yani halk arasında aşı akmış, yani tutmamış demezler.
Dediğim gibi tecrübe çok zaman alıyor, ağacı sağlıklı hale getirip aşıyı nasıl ve ağacın neresine yapacağın çok önemli. ( Diğer bir önemli noktada, sağlıksız bir ağacı kısa bir sürede sağlıklı hale getirmek için yapılanlar ve sağlıklı hale getirirken ki aşamaları ? )
Aşıyı yapalı 1 hafta oldu, şuan için hiç birşey belli değil, 20 gün sonra belli olur ve fotoğraflarını 20 gün sonra paylaşacağım. ( Ne kadar tutacağından yüzde yüz emin olsam da, tutmazsa da tutmadığınıda fotoğraflayacağım )
Saygılarımla.
gökhan07
10-05-2014, 22:58
24 Martta Yaptığım ceviz aşılarımın hepsi tuttu
Sayın obahar,
Elinize sağlık güle güle büyütün, 1-1.5 mesafeden yapılan aşılar da genelde sıkıntı olmuyor.
Yanlış anlamazsanız bir şey paylaşmak istiyorum. Kalemler yaptığınız ağaca göre çok kalın daha ince kalemler kullansaydınız daha garanti olur diyecektim ama maaşallah aşılarınız tutmuş, iki taraflı olmasa da kallus oluşumu tek taraftan olmuş diye düşünüyorum.
3. fotoğrafta ki en solda kalan dalda ki aşı çok canlı değil, daha ince kalem olsaydı, kambiyumları daha iyi örtüşecek ve kaynaşması daha iyi olacaktı.
Sanırım aşılarımın hepsi tuttu derken tek bir ağaç üzerinde yaptığınız aşıları paylaştınız.
Saygılarımla,
Hasadınız bol olsun.
Sayın ncp1963
Hiç bir konuda yüzde yüz diye yorum yapmadım ama Yüzde yüz emin olduğum bir şey paylaşmak istiyorum, ( Belki çok iddaalı olacak ) kendi sayfamda fotoğraflarını paylaştığım, sağlıksız, ölmek üzere olan bir ağaca, ( 20 cm den aşı yaptım ) howard'ın chandlerden erken açtığını öğrenince geçen hafta o sırada ki bütün ağaçları tekrar aşıladım.
Sağlıksız olan ağaçta aşı mesafesi 10 cm düştü ve o ağacın yüzde yüz tutacağından eminim. ( 1 metre ve üstü yapılan aşılar kolay kolay tutmuyorum demez ) Yani halk arasında aşı akmış, yani tutmamış demezler.
Dediğim gibi tecrübe çok zaman alıyor, ağacı sağlıklı hale getirip aşıyı nasıl ve ağacın neresine yapacağın çok önemli. ( Diğer bir önemli noktada, sağlıksız bir ağacı kısa bir sürede sağlıklı hale getirmek için yapılanlar ve sağlıklı hale getirirken ki aşamaları ? )
Aşıyı yapalı 1 hafta oldu, şuan için hiç birşey belli değil, 20 gün sonra belli olur ve fotoğraflarını 20 gün sonra paylaşacağım. ( Ne kadar tutacağından yüzde yüz emin olsam da, tutmazsa da tutmadığınıda fotoğraflayacağım )
Saygılarımla.
merhabalar gökhan bey
her iki konununda sonucunu merakla bekliyorum. özellikle sağlıksız ağacın sağlıklı hale getirilmesi konusu çok ciddi bir konu..
Sayın ncp1963
Söylediklerinize aynen katılıyorum, sayın Lilium ve benim söylemlerim aynı, kesinlikle meyve tutumu olmaz demedik meyve tutumunun olması yani döllenmesi için erkek çiçek lazım dedik, bunda kırılacak bir şey yok.
Belki biz yanlış düşünüyoruzdur, belki tozlayıcıya gereksinim yoktur ve ben sayın helot'tan fotoğraf paylaşmasını istiyorum. ( aynı ağaç, aynı dal ve aynı açıdan )
Bugün 100 adet açık kök fidan diken birisiyle tanıştım ve söylediği şuydu, 80 tane fidan tutmamış. Ne kök budaması nede tepe kesimi yapmışlar.
Yiğidi öldür, hakkını yeme demişler. Sayın Lilium gerçekten iyi niyetli olarak bildiklerini paylaşıyor ve doğru yolu gösteriyor ve de hiç bir maddiyat gözetmeksizin. Bazen kırıcı olmak, yorum yapmak çok kolay oluyor ama bilgi edinmek çoook uzun yıllar alıyor. Eminim ki, Nail abinin yazılarını okuyup ta çok yanlıştan dönen insan var.
Saygılarımla.
Sn.gökhan07, 1metre altından veya 1metre üstünden aşı yapmayı biraz açarmısınız hangisinin tutma olasılığı daha fazla
Bahçemde bugün çektiğim fotoğraflar
Sayın Cetiner, Allah nazardan saklasın. Bir üstteki resimde, üstte bir ağaç, fidana çok yakın görünüyor, benzer durum benim dikkatimden kaçmıştı fidan ciddi şekilde yaralanmıştı sürtünmeyle.
gökhan07
11-05-2014, 18:35
Sayın cetiner,
1 metre dediğim mesafe çeşit değiştirme aşılarında toprak seviyesine olan mesafedir.
Gözlemlediğim 1 metre üzeri ya da 1,5 metre üzeri yapılan aşıların tutma olasılığı daha fazla oluyor. Yani ne kadar yüksekten yapılırsa tutma şansı artıyor, yüksekten yapılan aşılarda acı su fazla gelmiyor.
Sayın Cetiner, Allah nazardan saklasın. Bir üstteki resimde, üstte bir ağaç, fidana çok yakın görünüyor, benzer durum benim dikkatimden kaçmıştı fidan ciddi şekilde yaralanmıştı sürtünmeyle.
Sn. hdoğan ; Uyardığınız için teşekkür ederim.Kuru ağaç geçen sene domateslerime sırık olarak kullanılmıştı , cevizle arasında biraz mesafe var, yine de sökmem gerekirdi. Teşekkür ederim... :p
sayın gökhan07: benim de tecrubem aşı kalemlerini toprak altında 10-15 gün nemli bir şekilde keten cuvallarda muhfaza etmek.gecen sene arkadaşın 250 yalova cevizlerine(6 yaş) 125 tanesine ortalama 40-60 cm aşı yaptık(agacları aşıdan bir hafta önce kestik,aşı yaparken 4 parmak asagıdan tekrar kestik) .125 agactan (abartı degıl)120 tanesi tuttu.su anda aşıların hepsını kıs budaması yaptım. bir insan boyu hepsi.bu senede dıger 125 ini aşıladık.20 gün sonra belli olur. hayırlısı bakalım.
gökhan07
12-05-2014, 11:36
Elinize sağlık sayın labtek.
Bence 60- 100 cm aşı mesafesi için uygun olan mesafe. ( taclandırma acısından )
Profesyonel aşıcıların bu mesafeden aşılamasını öneririm. Tutmayan aşılarda bir sonra ki yıl aşılama mesafesi 20-30 cm kadar düşüyor ve sonraki sene içinde sıkıntılar yaratıyor. ayrıca tutmayan aşıların anaçlarına da çok iyi bir bakımla bir daha ki seneye hazırlamak gerekiyor.
gölbekli
12-05-2014, 12:25
arkadaşlar benim ceviz ağacında hiç erkek çiçek açmadı geçen sene de açmadı yakınında hiç ceviz ağacı yok en yakın ceviz ağacı 600 metre uzaklıkta ama benim ceviz ağacı 8 adet ceviz verdi ve çok iri içi beyaz ve dolu idi şimdi erkek çiçek yok meyve yok demek ne kadar doğru bu arada ağacım 4 yaşında
karaçepiş
12-05-2014, 12:49
kırmızı yapraklı olan fernora benziyor benim fernorlarda o şekilde
Bahçemde bugün çektiğim fotoğraflar
Dozlanmasını almış meyva çiçekleri, tutum gerçekleşmiş fakat çeşitli nedenlerden bir kaç dökülme görülebilir.
TreeKing
12-05-2014, 17:14
cevizleri ben bu ay şuan suluyorum, çarşıda adamın biri cevizler haziran ve ağustos ayında sulansa yeter dedi, doğrumudur? Sulaması ne sıklıkla nek adar olmalı?
gecekorsanı
12-05-2014, 20:21
benim cevizlerde chandner lar yeni patladı fernorlarda harekt yok.
çoğu yerde cevizler meyveye yatmış
gecekorsanı
14-05-2014, 18:23
yani fernor chandner ı tozlayacak
formullaone
14-05-2014, 18:59
yani fernor chandner ı tozlayacak
Fernor erkek çiçekleri, Chandler'ın dişi çiçeklerinin ilk açmaya başladığı dönemde yoğun oluyor. Ama Chandler'ın daha sonra açmaya devam ettiği çiçeklere yetişmiyor. İlk çiçek açımında tozluyor diyebiliriz. Zaten bu Fransız çeşitlerinin hepsi geç uyandıkları için aynı zamanda tozlayıcı görevi görüyorlar. Bunların içinde de en geç uyanan Ronde de montignac.
formullaone
14-05-2014, 19:24
Bugün saatteki hızı 40-50 km yi bulan şiddetli bir lodos var. Gün boyu bahçedeydim. Gözümün önünde kırılan ceviz ağaçlarını sadece izlemekle yetindim.. Bir çoğu herekle bağlı ama onları bile koparıp atıyor ya da kırıyor..
Bugün saatteki hızı 40-50 km yi bulan şiddetli bir lodos var. Gün boyu bahçedeydim. Gözümün önünde kırılan ceviz ağaçlarını sadece izlemekle yetindim.. Bir çoğu herekle bağlı ama onları bile koparıp atıyor ya da kırıyor..
sayın formulaone büyük geçmiş olsun umarım çok zaiyat yoktur..
Geçmiş olsun,
Doğadan gelene ne yazık ki yapacak bir şey yok, bizde de lodos etkiliydi bahçeye gidip bakamadım,
Lodos daha ileriki günlerde olmuş olsa nispeten başka olurdu bunun meyvaya da zararı var, Şu günlerde esen lodos genç körpe sürgünlerin hemen kırılmasına neden oluyor,
Üzülmekten başka elden bir şey gelmiyor, sağlık olsun ne diyelim, Allah daha büyük afetler göstermesin.
çünkü yan dal verimli olduğundan 4 yaşından itibaren meyve vermekle birlikte erkek çiçek de yapıyor.
Bir düzeltme yapayım sayın formullaonenin affına sığınarak,
Fernettede chandler gibi daha ilk yıl dişi çiçeğini gösteriyor, + erkek çiçeğini de göstermesi artısı,
Geçen sene ektiğim tüplü fidanda erkek çiçeğini gördüğümde kafamda açaba soru işareti oluşmuştu, bu yıl iyi gelişmemesine rağmen hem tüplü ektiklerimde hem önceki yıl aşı yaptıklarımda hem dişi çiçek hem erkek çiçek yaptılar tüplü olarak ektiklerim de fidana göre erkek çiçek çoktu.
Büyük ağaçlara aşı yaptıklarım iyi gelişim gösterdikleri için meyvalarını da bıraktım bir kısmını atar belki, bakalım göreceğiz.
Erkek çiçeklerin çoğu döküldükten sonra çekmiş olduğum resim
http://www.agaclar.net/forum/uzak-bahcelerin-yakin-isbirligi/20954-42.htm#post1283752
Fernor erkek çiçekleri, Chandler'ın dişi çiçeklerinin ilk açmaya başladığı dönemde yoğun oluyor. Ama Chandler'ın daha sonra açmaya devam ettiği çiçeklere yetişmiyor. İlk çiçek açımında tozluyor diyebiliriz. Zaten bu Fransız çeşitlerinin hepsi geç uyandıkları için aynı zamanda tozlayıcı görevi görüyorlar. Bunların içinde de en geç uyanan Ronde de montignac.
Bazı verilerde Fernor fernetteye göre daha erken çiçeğe (erkek+ dişi) yattığı gösteriliyor, bu böyleyse aklıma soru işaretleri takılıyor.
Bazı fidancılar chandlere fernor verdiklerini biliyorum
fernor fernetteden erkenceyse buna gerek yok diyebilirim, chandlerin erkek çiçekleri kendi ilk dişi çiçeklerini tozluyor zaten,
Düşüncem şudur ki, Chandlere dozlayıcı fernette + ronde. Ya da franguette +ronde.
Fernette + ronde Ya da franguette +ronde dememin sebebi şu, Chandlerin yandal dişi çiçekleri daha sonra oluşuyor ve bu dönemde fernettede de erkek çiçek kalmıyor akabinde ronde de erkek çiçek oluşması chandlerin yandal dişi çiçeklerini dozlamasın da büyük etken olacağını düşünüyorum.
formullaone
15-05-2014, 16:38
Teşekkür ederim.. Geçen yıl da fırtına olmuştu ve 25 tane kırılmıştı, bu yıl gövdeleri biraz daha kalınlaştığı için 10 tane kırılmış. Bunların dışında da bazılarının dalları kırılmış. Henüz 3. yazında olduğundan meyvelerin çoğunu koparıp attığım için ceviz dökme zararı yok. Rüzgar yaprakları da biraz yıpratıp parçalamış. Ancak çok önemli bir zarar yok, 1 hafta kadar duraksayıp yine ağaçlar kendini toparlar. Geçen yıl öyle olmuştu.
TreeKing
15-05-2014, 23:15
ağaçtaki 1 cmlik cevizin dökülmesi neden olabilir?
Çamtepe
Ağaç Dostu
Mesajı Gönder Kullanıcı Listesi
Son Hareketi: 11-04-2014 21:37
Sayın Çamtepe arkadaşımız epeydir yok yazmıyor, küstürdük mü darılttık mı bilmiyorum, iletişimde olan var mı?
İnşallah sağlıkla ilgili bir sorunu yoktur
Sayın çamtepeyi Ben şahsım adına aramızda görmek istiyorum foruma emeği katkısı oldukça çoktur, yazmayışının ya da yazamayışının sebebimi var acaba hiç bir bilgim yok, iletişimde olan arkadaşlar ya da kendisi bilgi verirse seviniriz, kabahatimiz varsa da şimdiden özür dileriz.
esen-akasya
16-05-2014, 10:37
arkadaslar resimdeki gibi govdelerde ve yapraklarda siyah lekeler var ne yapmam lazim
ömür-uşak
16-05-2014, 21:55
Arkadaşlar bazı tutmayan aşılarımı bu gün yenilemek için toprakta sakladığım kalemlerin gözleri kabarmış ve küflenmeler olmuş.Acilen chandler kalemine ihtiyacım var.Kalemi kalan veya artan arkadaşlardan yardımlarını bekliyorum.Teşekürler. 05358166354.
mustafa6262
17-05-2014, 13:59
Sayın Lilium,
Sizin yönlendirmeleriniz ve tavsiyelerizden hareketle 2013 ağustos ayında yaptığım bilezik göz ve yama göz aşılarının fotoğrafları aşağıdadır. Gövdede bulunan aşılı dallar arasından sürekli yıllık(vahşi) sürgünler oluşuyor. Ağacın ileriki yıllardaki gelişiminde de bu durum devam eder mi? Ne yapmam gerekir?
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Tunceli yöresinde ilk defa ceviz aşılamaları çalışmaları oluyor, sayenizde. İnsanlarla bilgilerimi paylaşıyorum sayenizde. Herkesin selamlarını iletiyorum.493409
konyalı_42
17-05-2014, 19:28
Merhaba ceviz dostları ben konya ılgında yaşıyorum. Ilgında ceviz yetiştirmek istiyorum. rakım 1150 iklim karasal iklim.arazide meyil yok düz bir arazi. toprak yapı olarak 1 metreye kadar iyi 1 metreden sonra bizim burada kirs adını verdiğimiz bir tabaka var. bu tabakanın kalınlığı ne kadar bilmiyorum. Böyle bir yerde ceviz yetiştirilir mi? Hangi çeşitler uygun olur? Deneme amaçlı sütyemez 1 ve maraş 18 den birkaç tane istedim. Bir haftaya kadar tüplü fidanlar gelecek. Yine gözlem yapmak için kaman1 kaman5 ve oğuzlar77 den birkaç tane temin edip dikmek istiyorum. Yorumlarınızı bekliyorum saygılar.
Merhabalar,
Chandler cevizinin tozlayıcısı olarak en uygun tür cisco olarak görünüyor.
California Davis Üniversitesinin(Chandleri, Howard, Pedro vs.türleri geliştiren üniversite) 2012 yılında yayınladığı listede, Fernette ve Franquette türlerinin erkek çiçekleri Chandler ile tam eşleşmiyor, bir hafta geç açıyor.
Cisco türünde ise tam örtüşüyor. Chandler in erkek çiçekleri bittiği günde Cisco erkek çiçekleri açıyor. Malesef ülkemizde inatla Fernette tozlayıcı olarak satılıyor.
Ayrıca yeni geliştirilen birkaç tür de listede var (Gillet, Forde, Ivanhoe, Solano gibi)
Aşağdaki resmin tüm hakları UCDavis üniversitesine aittir, Walnut Improwment Program 2012'de yayınlanmıştır:
http://i.hizliresim.com/p4nga0.png (http://hizliresim.com/p4nga0)
ykaya194
17-05-2014, 21:59
Yukarıdaki tabloya bakarak şu sonucu çıkarabiliriz.
Tozlamak istediğimiz cins, chandlerin dişi çiçekleri olduğuna göre:
------------Başlangıç - En aktif (tepe)- dökülme (son)
Chandler dişi ------ 4/24--- 4/28--- 5/7
Franguete erkek--- 4/26--- 5/2--- 5/16
Fernette erkek---- 4/20--- 4/27--- 5/12
Cisco erkek------- 4/20--- 4/26--- 5/5
Bu durumda sırasıyla. Fernette ,cisco ve franguete en yakın tozlayıcılar diyebiliriz, ancak başka bir sorun ise, bu tozlayıcılara başka bir tozlayıcı gerekir.Tablo da her üç tozlayıcı da tam denk gelmesede kendi kendini tozlar gibi görünüyor.
arkadaslar resimdeki gibi govdelerde ve yapraklarda siyah lekeler var ne yapmam lazim
ağaçlarınızda antraknoz ve bakteriyel yanıklık var acilen ilaç satan bir yerden cevizde antraknoza tescilli ilaç alıp ilaç üzerinde yazan dozda ve sayıda ilaçlama yapınız.
maneb %80 antraknoz ilacıdır.. (bakırlı ilaçlarla karıştırılamaz)
bakteriyel yanıklık için bakır içerikli ilaçlar kullanınız
http://ceviz.info/11/cevizde-en-sik-rastlanilan-hastaliklar-bakteriyel-yaniklik/
Sayın Lilium,
Sizin yönlendirmeleriniz ve tavsiyelerizden hareketle 2013 ağustos ayında yaptığım bilezik göz ve yama göz aşılarının fotoğrafları aşağıdadır. Gövdede bulunan aşılı dallar arasından sürekli yıllık(vahşi) sürgünler oluşuyor. Ağacın ileriki yıllardaki gelişiminde de bu durum devam eder mi? Ne yapmam gerekir?
Yardımlarınız için çok teşekkür ederim. Tunceli yöresinde ilk defa ceviz aşılamaları çalışmaları oluyor, sayenizde. İnsanlarla bilgilerimi paylaşıyorum sayenizde. Herkesin selamlarını iletiyorum.493409
Sayın mustafa6262, bir kişiye dahi katkımız yardımımız olduysa bundan mutluluk duyarız, paylaşımlarımı elimden geldiğince özveriyle paylaşmaya çalışıyorum sitemiz güzel bir site sitemizde çok güzel bilgiler var, işte o bilgileri okuyup iyi anlamak gerekir bazen bilginin ne olduğunu bilmeyenler ya da ihtiyacı yoksa almak istemeyenler tarafından ya da biz biliyorsak herkes öğrensin deyip yazdıkça bazı kişiler tarafından ya yeter hep senmi her şeyi senmi biliyorsun gibi mesajlar almıyoruz da değiliz,
Biz çok bilmiyoruz bunu hiç bir zaman iddia etmedik bildiğimizi paylaşıyoruz paylaşım yaparken de bizlerde halen öğreniyoruz.
Yüklemiş olduğun fotoğraf toprak seviyesinden olmadığı için fidanın tam olarak gövdesini göremiyorum, fotoğrafta aşı yerleri çok belirgin değil tahmini olarak ok işareti koydum şayet oralarıysa işaretlediğim yerden kesiniz. Aşı altındaki yabani filizlerin gelişimine de izin vermeyiniz.
Gördüğüm kadarıyla aşıları yan dallara yapmışsınız fidanlarınız gençmiş direk gövdeye de yapabilirdiniz aşı tutumundan sonra üst kısmını kesip aynı gövdeyle devam etmek daha kolay iyi olurdu, bu şekilde de olur zamanla aynı gövdedeymiş gibi olur.
Daha fazla fotoğraf koyarsanız iyi olur belki değişik uygulamalar gerekli olabilir.
Aşı aralarında taze sürgünler çıkabilir bu normaldir aşılar geliştikçe kuvvetlendikçe bu durum ortadan kalkacaktır, aşısı tutan fidanlarınızda bu filizleri temizleyiniz.
493497
Bu bakteriyel yanıklığıdır.
MANEB %80 Yüz litre suya 300 g toz ilaç
1ci ilaçlama tomurcukların yeni patlamaya başladığı yaprakların kedi kulağı olduğu dönemde
2 ci ilaçlama yaprakların yarı büyüklüğünü aldığı dönemde.
3 cü ilaçlama meyvaların fındık büyüklüğünü aldığı dönemde.
Üstte yazanlar ilaçlamanın en uygun dönemi, bakteriyel yanıklıklı fark etmede gecikilmişse fark edildiğinde hemen uygulama yapılmalı.
chandler
18-05-2014, 18:13
Bu durumda sırasıyla. Fernette ,cisco ve franguete en yakın tozlayıcılar diyebiliriz, ancak başka bir sorun ise, bu tozlayıcılara başka bir tozlayıcı gerekir.Tablo da her üç tozlayıcı da tam denk gelmesede kendi kendini tozlar gibi görünüyor.
Tozlayıcıya tozlayıcının sonu gelmez:)
Ivarto diye yeni bir tozlayıcı geçti elimize 2 seneye kadar üretime başlarız. Çok uzun bir erkek çiçeklenmesi var. Chandler Franquette ve Fernor un hepsini döllüyor. Üretim başlayınca paylaşırım..
önceden paylaşılan tablolara bir daha baktığımızda chandlera fernette + ronde de montignac tozlayıcı ekilen bahcede başka tozlayacıya ıhtiaç yok gibi görünüyor,
fernetteyi ilk kendisi sonra da ronde rahat tolzar. diğer taraftan rondenin erkek ve dişi cicekleri aynı zamanda açtar diye verilmiş. dönüp dolaşıp ayni uçlüye dönüyoruz "beton üçlü" desek yeri var :D
selyamlar
TreeKing
19-05-2014, 17:17
tam olarak ne aşısı çıkaramadım?
Bu bakteriyel yanıklığıdır.
MANEB %80 Yüz litre suya 300 g toz ilaç
1ci ilaçlama tomurcukların yeni patlamaya başladığı yaprakların kedi kulağı olduğu dönemde
2 ci ilaçlama yaprakların yarı büyüklüğünü aldığı dönemde.
3 cü ilaçlama meyvaların fındık büyüklüğünü aldığı dönemde.
Üstte yazanlar ilaçlamanın en uygun dönemi, bakteriyel yanıklıklı fark etmede gecikilmişse fark edildiğinde hemen uygulama yapılmalı.
Sn. esen-akasya
Uzun süredir siteden uzak kalmıştım, özel mesaj atmışsınız ama ben siteye girene kadar ncp1963 ve Lilium ustalar cevaplamış bile :)
Bu belirtiler kaç fidanınızda görülüyor? Eğer az sayıdaysa sadece bu fidanlarınıza ilaç uygulamayı düşünebilirsiniz. Siz siz olun budama aletlerinizi iyi dezenfekte edin. Bu kış bordo bulamacınızı iyi yapın, havalar 8-10 dereceyi geçtikten sonra da fidanların dibinde çok ot bitirmeyin.
Yanıklıktan ötürü ağaçlarınız biraz stres altına girecektir, azotlu gübreleme ve sulamayı ihmal etmeyin.
Not:
1. İlaçlarınızı İlçe Tarım'a yazdırmayı unutmayınız. Onların belirttiği oranlarda kullanınız
2. Sorunuzu ceviz hastalıkları bölümüne yazsaydınız daha makbule geçerdi.
Selamlar
Çamtepe
sayın çamtepe
aramıza tekrardan hoş geldiniz, yazılarınızı özlemiştik..
sayın çamtepe
aramıza tekrardan hoş geldiniz, yazılarınızı özlemiştik..
İşler yoğun olunca cevizcilikten daha başarılı olduğum alanlara kayıvermişim :o Farkında bile değilim bu kadar süredir foruma girmediğimin, Sn. Meyvelitepe'nin blog yazıları sayesinde tekrar aklıma düştü :) Ama biliyorum ki forum emin ellerde..
Ama benim uzakta olduğum sürece dönen tartışmalara bir baktım ki, halen dikim aralığı tartışması sürüyor. Bir bitiremedik şu tartışmayı gitti :)
Yazın A.B.D.'de bir eğitime katılacağım. 3-4 gününü de mali olanaklarım yeterse California'daki ceviz çiftliklerine ayırıp, eğer randevu alabilirsem ceviz araştırmalarının odağı UC Davis'e gitmeye çalışacağım. Çiftlik tavsiyesi olan var mı?
esen-akasya
21-05-2014, 17:16
Sn necip1963 lilium ve çamtepe teşekkürler
Sayın Çamtepe merhabalar,
Amerika gezinizin fotoğraflarını ve bilgilerini heyecanla bekliyoruz (Cevizle ilgili kısmını).
Şayet mümkün olursa UC Davis Üniversitesine ziyaretiniz olursa, yeni geliştirilen Gillet, Sexton türlerine ait aşı kalemi almanız mümkün olursa çok seviniriz.
Nemli bir beze sarıp, bagajın bir köşesine ekleyebilirseniz çok iyi olur.
Tabi aşı mevsimi geçti ve inşaalah gümrükte sıkıntı çıkarmazlar.
Gezinizde kolaylıklar dilerim.
Selamlar.
gölbekli
22-05-2014, 11:50
http://www.agaclar.net/galeri/files/144557-_583951_thumb.jpg
arkadaşlar burda yaklaşın 10-12 adet dişi çiçek var ağacın diğer dallarında kesinlikle böyle bir çiçeklenme yok diğerleri 2-3 adet ve bunlar meyveye dönmeye başladı bunun sebebi ne olabilir
gölbekli
22-05-2014, 11:52
resmin boyutlarını ayarlayamadım kusura bakmayın ya
ömür-uşak
22-05-2014, 20:42
Arkadaşlar bir haber gözüme çarptı. 20 dekar ve üzerinde bahçesi olup çks belgesi olanlara % 50 hibeli en az 18 beygir gücünde bahçe traktörü alınabiliyormuş. Hani 50 bin liralık traktörü 25 bin liraya almak var.Ceviz dostları arkadaşlara duyurulur.İnternetten araştıralım bayilere soralım.
http://www.agaclar.net/galeri/files/144557-_583951_thumb.jpg
arkadaşlar burda yaklaşın 10-12 adet dişi çiçek var ağacın diğer dallarında kesinlikle böyle bir çiçeklenme yok diğerleri 2-3 adet ve bunlar meyveye dönmeye başladı bunun sebebi ne olabilir
Sn. gölbekli cevizin cinsi nedir , benzer bir durum bende de var. Pedro cinsi ceviz ağacımda birkaç tane çok çiçekli dalcıklar var sanki salkım gibi.
Arkadaşlar bir haber gözüme çarptı. 20 dekar ve üzerinde bahçesi olup çks belgesi olanlara % 50 hibeli en az 18 beygir gücünde bahçe traktörü alınabiliyormuş. Hani 50 bin liralık traktörü 25 bin liraya almak var.Ceviz dostları arkadaşlara duyurulur.İnternetten araştıralım bayilere soralım.
Teşekkürler, şöyle birşey buldum. Acele etmeli
» Tarımda 41 makine ve ekipmana yüzde 50 hibe desteği Tarım Dünyasından: Ali Ekber Yıldırım (http://www.tarimdunyasi.net/?p=3771)
"Başvurular 1 ayda yapılmalı
Hibe desteğinden yararlanmak isteyenler bu tebliğin yayımı tarihinden yani 10 Mayıs 2014′te başlamak üzere elektronik ortamda veya şahsen 30 gün içerisinde Gıda,Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü veya yetkilendirilen ilçe müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor."
gökhan07
24-05-2014, 23:30
Bugün gördüğüm yaklaşık 30-40 yaşında ve aşısız olan ceviz ağacının cevizlerini sizlerle paylaşmak istedim.
496151
Bugün gördüğüm yaklaşık 30-40 yaşında ve aşısız olan ceviz ağacının cevizlerini sizlerle paylaşmak istedim.
Güzel, yandal verimli bir cinse benziyor, gözlenmeye değer, 30-40 yaşındaysa iyi bir bakımla iki yıllık gözlem yeterli bence.
gökhan07
25-05-2014, 14:55
Güzel, yandal verimli bir cinse benziyor, gözlenmeye değer, 30-40 yaşındaysa iyi bir bakımla iki yıllık gözlem yeterli bence.
Nail abi aşısız olarak gördüğüm ve yan dal verimi olan bir ceviz, cevizinin tadına da baktım çok güzel.
Bu sene her yerde olduğu gibi aşısız cevizlerin hepsi yandı ( bazı aşılı çeşitlerde dahil ) ve hiç ceviz yok, bu ağacı görünce bende çok şaşırdım ve İç rengi de açık.
gökhan07
25-05-2014, 19:59
Dün paylaştığım yandal verimli cevizin başka fotoğraflarını paylaşmak istedim.
Dün çektiğim resimde ki cevizler tozlanmış ve yaklaşık erik büyüklüğünde.
Bugün tekrar fotoğraf çekmeye gittiğimde hala dişi çiçek açtığını gördüm ve dişi çiçeklerin üzerinde erkek çiçeklerde mevcut, sanırım kendi kendini tozlayan bir çeşit ve bu tarihte erkek çiçek oluşumu gösteriyorsa chandler, fernor, fernette, franguet, vb. bir çok çeşidi tozlar.
Gördüğüm kadarıyla çok ta verimli bir ceviz.
Eğer ceviz standartlarına uygun ise, bu cevizi 2-3 yıl kadar takip edip seleksiyon çalışması yapmayı, patent alıp ve tescil ettirmeyi düşünüyorum.
Amacım, eğer her şey yolunda giderse Ülkemize yeni bir tür kazandırmak.
496279
Gövdenin alt kısmı daha da kalın.
496280
15 cm aralıklı salkım şeklinde ki oluşumlar, ayrıca dişi çiçeklerin üzerinde ki erkek çiçek oluşumları.
496281
Üzerinde 16-17 adet dişi çiçek saydım.
496282
496283
karaçepiş
25-05-2014, 20:08
maşallah maşallah
[QUOTE=gökhan07;1287883]Bugün gördüğüm yaklaşık 30-40 yaşında ve aşısız olan ceviz ağacının cevizlerini sizlerle paylaşmak istedim.
Sayın gökhan07, hasat tarihindeki ortalama tane ağırlığı konusunda bilgi varmı? Benzer bir ağacıda ben eklemiştim, ancak daha sonra sahibi ile görüştüm, hasat zamanı meyvelerinin küçük olduğunu söyledi, salkım cevizlerin hemen hepsinde olduğu gibi.
gökhan07
25-05-2014, 21:14
[QUOTE=gökhan07;1287883]Bugün gördüğüm yaklaşık 30-40 yaşında ve aşısız olan ceviz ağacının cevizlerini sizlerle paylaşmak istedim.
Sayın gökhan07, hasat tarihindeki ortalama tane ağırlığı konusunda bilgi varmı? Benzer bir ağacıda ben eklemiştim, ancak daha sonra sahibi ile görüştüm, hasat zamanı meyvelerinin küçük olduğunu söyledi, salkım cevizlerin hemen hepsinde olduğu gibi.
Sayın hdoğan, cevizleri çok büyük değil gibi ama verimli bir çeşit. Tane ağırlığına bu sene bakacağım. Geçen sene ki cevizleri yanıltabilir. Ağacın sahibi cevizlerinin hepsinin küçük olmadığını söyledi.
Erkek çiçekte sürekli açıyor sanırım, hem verimli bir çeşit, yan dal verimli, hemde diğer çeşitlere tozlayıcı olursa çok güzel olur.
Görüntüler gerçekten çok güzel,ağaç hangi ilde acaba?
gökhan07
25-05-2014, 22:58
Görüntüler gerçekten çok güzel,ağaç hangi ilde acaba?
Sayın cetiner ağaç tokat'ta. Rakım 600.
3-4 yaşında iken 1200-1300 rakımlı bir köyden getirilip dikilmiş.
Sn. gökhan07; belki de yeni bir çeşide vesile oluyorsunuz. Umarım ilerleyen zamanlarda ağaçla ilgili bilgiler paylaşırsınız. Sağlıcakla kalın...
gökhan07
25-05-2014, 23:44
Sn. gökhan07; belki de yeni bir çeşide vesile oluyorsunuz. Umarım ilerleyen zamanlarda ağaçla ilgili bilgiler paylaşırsınız. Sağlıcakla kalın...
Sayın cetiner, ağaçla ilgili tüm detayları buradan paylaşacağım.
Yaprak dökme zamanı, hastalıkları, dişi-erkek çiçek zamanları, kabuklu, kabuksuz ve iç meyve ağırlıkları gibi bilgileri paylaşacağım. Bende sabırsızlıkla bu cevizle ilgili, ilk adım olan hasat zamanını bekliyorum.
Ağacın sahibi cevizlerinin hepsinin küçük olmadığını söyledi.
Ceviz cinslerinde standart meyvası olmayan türler pek tutulmaz, ama bir dalda 16 -17 dişi çiçek görülebiliyorsa bu cins gözlem altına alınıp iyi bir bakımla takip etmeye değer diye düşünüyorum.
Hayırlısı olsun
Hiç bir şey olmasa bile bu dönemde erkek çiçek oluşumu gözlenmişse iyi bir dozlayıcı olur.
gökhan07
26-05-2014, 00:28
Nail abi, standart meyve yapısı olmasa da, salkım ve yan dal verimli ve söylediğin gibi bu dönemde erkek çiçek oluşumunu gösterip ve her yıl bu oluşum gözlenirse ve bir çok çeşidi tozlarsa, tozlayıcı olarak uç dalda meyve veren, verimsiz çeşitler yerine böyle bir tozlayıcı dikmek bana daha mantıklı geliyor. ( Kendine de verimli )
İyi bir tozlayıcı bile olsa verdiği ceviz miktarı yabana atılacak gibi durmuyor.
Cevizlerini iç piyasada ya da kendi ihtiyacımız olarak değerlendirebiliriz diye düşünüyorum. ( Cevizleri çok lezzetli )
İnşallah beklediğimiz gibi sonuçlar alırız.
TreeKing
26-05-2014, 03:00
bizde de biz ceviz var soğuktan hiç etkilenmedi, farkedemedim ya geç uyandı ağaç ya da soğuklara karşı aşırı dayanıklı. Geçen sene baya ceviz verdi bana göre ama standartı kaçtır bilmiyorum, bu sene dinlenmede bana göre çünkü ceviz yok denecek kadar az. Ceviz Kırşehir' de bizim bahçemizde, bu işlere yeni merak saldığımdan bende bir rapor hazırlarım ilerleyen dönemde :)
Bunlarda bizim köyden,
Fotoğraflar geçen yıl çekildi.
http://i.hizliresim.com/b8EBad.jpg (http://hizliresim.com/b8EBad)
http://i.hizliresim.com/P3alV9.jpg (http://hizliresim.com/P3alV9)
http://i.hizliresim.com/nPNOd0.jpg (http://hizliresim.com/nPNOd0)
Soldaki iri ceviz Köyün en verimli ağacına ait. Bu yıl 30 mart tarihinde gerçekleşen dondan etkilenmeyen ender yerli çeşitlerden. Meyveleri çok iri, boyu : 46 mm, eni 40 mm, kabuklu ortalama ağırlığı 21 gram.
Bu çeşiti inşaallah chandler ile çaprazlamayı düşünüyorum. Amaç yerli çeşidin meyve ağırlığı, verimi ve lezzetini, chandler in da iç kalitesi ve yandal verimini elde etmek.
Peki kontrollü-çarprazlama ile yeni türlerin üretim nasıl yapılıyor:
Internetten öğrendiğime göre, dişi çiçekler (yerli türde) açmadan önce toplam 50 adet (ne kadar fazla olursa şans o kadar artıyor) dalında iken birer birer kağıt torbaya alınıyor ve ağzı paket lastiği ile sarılıyor. Dışardan toz almasın diye.
Sonra erkek polenler (Chandler türüne ait) bir şırıngaya çekilip poşetin içine püskürtülüyor. Erkek çiçekler genetik olarak daha baskınlar. Yani bir ağaçtan alıp diktiğiniz cevizler büyük ihtimalle toz veren ve belirsiz olan babasına çekecektir. Bu yüzden tohumdan ürettiğimiz cevizler, tam olarak meyva alınan ağaca benzemiyor.
Annesi yerli tür ve babası chandler olan bu Meyvelerin oluşumu tamamlandığında poşetler açılıp bu cevizler sonbaharda ekiliyor.
Ertesi yıl çıkan bu 50 çöğürün; en hızlı büyüyenleri, iç kalitesi yüksek olanları, geç çiçeklenenleri, hastalıklara dayanıklı olanları yeni bir tür olarak tescil ediliyor.
Uzun süreli bir çalışma olacak ama inşaallah bu zahmete değecek gibi.
...
Ertesi yıl çıkan bu 50 çöğürün; en hızlı büyüyenleri, iç kalitesi yüksek olanları, geç çiçeklenenleri, hastalıklara dayanıklı olanları yeni bir tür olarak tescil ediliyor.
Uzun süreli bir çalışma olacak ama inşaallah bu zahmete değecek gibi.
çogürden büyüyen fidanin illk meyvasını en iyi drumda 10 yıl sonra görürüz -normalde, bu sürecı kısaltmanın yolu nedir acaba..kesin var amerikan"ın bir yöntemi
çogürden büyüyen fidanin illk meyvasını en iyi drumda 10 yıl sonra görürüz -normalde, bu sürecı kısaltmanın yolu nedir acaba..kesin var amerikan"ın bir yöntemi
Görüşünüz için teşekkürler.
4'üncü yılda ürün veremeyenler direk çöpe gidecekler.
Süreyi kısaltmak için bir yıl sonra çögürlerden aşı kalemi alıp olgun ağaçlara aşılanırsa, üç yıl sonra tam verimdeki hali ortaya çıkabilir belki.
Selamlar.
gökhan07
27-05-2014, 21:45
Yan dal verimli olan ceviz sahibiyle bugün uzun uzun konuştuk.
Her yıl böyle salkım vermediğini söyledi ve salkım şeklinde olmaması daha iyi, en azından meyveleri çok küçük olmaz.
Aslında tahmin ettiğim gibi verimli ceviz ağaçları strese girdiği zaman böyle oluşumlar gösteriyor ve böyle oluşumları bu sene pedrolarda da gördüm. Böyle salkım oluşumunu soğuk geçen 2012 ve 2003-2004 yıllarında tekrar göstermiş.
Geçen yıl ağacın yaklaşık 100-150 kilo cevizini satmış, benim geçen seneden kalan gördüğüm cevizleri küçüktü, alıcının cevizlerini seçip, büyüklerini aldığını söyledi ve tahminimce iç ağırlığı 6-7 gram.
Bugün tarttığım ( elde kalan küçük cevizlerden ) iç ceviz ağırlığı 5 gram geldi ve cevizleri güneşin altında kurutmuşlar.
Saklama ve kurutma şartlarını düşünürsek, iyi saklanmamış ve iyi kurutulmamış.
Tahminimce chandler zamanlarına yakın bir tarihte açmış. ( önce ya da sonra )
Meyveleri kelebek ve horoz olarak çıkıyor. ( saklama şartları ve kurutma şartları etken olabilir )
İç beyazlığı çok güzel görünüyor, sağ ve sol da bulunan ceviz bahsettiğim yan dal verimi olan ceviz, en az chandler kadar beyaz. ( Hasadı her yıl sırıkla yapılıyor, yani bir sonra ki senenin meyve gözleri
zarar görüyor )
497068
497069
497070
[QUOTE=gökhan07;1288937]Yan dal verimli olan ceviz sahibiyle bugün uzun uzun konuştuk.
Her yıl böyle salkım vermediğini söyledi ve salkım şeklinde olmaması daha iyi, en azından meyveleri çok küçük olmaz.
Aslında tahmin ettiğim gibi verimli ceviz ağaçları strese girdiği zaman böyle oluşumlar gösteriyor ve böyle oluşumları bu sene pedrolarda da gördüm. Böyle salkım oluşumunu soğuk geçen 2012 ve 2003-2004 yıllarında tekrar göstermiş.
Geçen yıl ağacın yaklaşık 100-150 kilo cevizini satmış, benim geçen seneden kalan gördüğüm cevizleri küçüktü, alıcının cevizlerini seçip, büyüklerini aldığını söyledi ve tahminimce iç ağırlığı 6-7 gram.
Bugün tarttığım ( elde kalan küçük cevizlerden ) iç ceviz ağırlığı 5 gram geldi ve cevizleri güneşin altında kurutmuşlar.
Saklama ve kurutma şartlarını düşünürsek, iyi saklanmamış ve iyi kurutulmamış.
Tahminimce chandler zamanlarına yakın bir tarihte açmış. ( önce ya da sonra )
Meyveleri kelebek ve horoz olarak çıkıyor. ( saklama şartları ve kurutma şartları etken olabilir )
İç beyazlığı çok güzel görünüyor, sağ ve sol da bulunan ceviz bahsettiğim yan dal verimi olan ceviz, en az chandler kadar beyaz. ( Hasadı her yıl sırıkla yapılıyor, yani bir sonra ki senenin meyve gözleri
zarar görüyor )
++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ +++++++++++++++++++++++++++++++
bu sene ki hasattan kuru ceviz alabilirmiyiz acaba bir kaç kilo olsa yeter. iyice kurumasına gerek yok gelince uygun şartta kuruturuz.
özellikle tozlama olarak çok işe yarayacak gibi duruyor bahçede bir kaç ağaç iyi olur diye düşünüyorum.
gökhan07
28-05-2014, 11:23
Sayın aksazli, her sene böyle oluşum göstermiyor, tozlayıcı olur mu şuan için bir şey söylemek erken.
Ayrıca tohumdan dikilen ve çıkacak olan çöğürler anacın aynısı olmaz. Aşı ile üretmek lazım.
Bu ceviz ile ilgili en az 2-3 yıl gözlem gerekiyor.
Saygılarımla.
mart ayında yaptığım aşıların bağını çözdüm
TreeKing
30-05-2014, 18:16
kabuk aşısı mı yoksa ortadan yarma aşımı?
gökhan07
30-05-2014, 20:38
Tek taraflı açılmış, çivisiz kabuk aşı. Kesik yerinden ve kallus oluşumundan çok rahat anlaşılıyor.
TreeKing
30-05-2014, 21:42
cevizde hangi aşı sağlam olur tam olarak; kalem aşı mı yoksa çivili kabuk mu?
gökhan07
30-05-2014, 21:50
Çivili kabuk aşı dediğinizde kalem aşısıdır.
TreeKing
30-05-2014, 22:29
Çivili kabuk aşı dediğinizde kalem aşısıdır.yarma olanı kastettim, ağacın gövdesini yarıp kalemi yerleştirdiğimize göre nasıl?
Bu aşılar çivili kabukaltı aşısı yaptığım bütün aşılar tuttu. sağlamlık olarak da kalemi çok fazla inceltmediğiniz takdirde bu aşı çok sağlam oluyor ve çok çabuk sürgün veriyor
İstanbul Ataşehir de oturduğum evin bahçesinde yaklaşık 15 yaşında olan
cinsini bilemediğim ceviz ağacı bu yıl yüksek verim gösteriyor.
Cevizlerin herbiri neredeyse yumurta büyüklüğünde.
Birisini koparıp içine baktım.
İç kabuk henüz sertleşmemiş, bıçak ile kesilebiliyor, meyvesi beyaz ve tam dolu, iç ceviz tam şekillenmiş ancak henüz yumuşak.
Bu cevizler neredeyse bir ay sonra yenecek hale gelir gibiler.
Takipte olacağım.
İkinci resim de ceviz bahçesinden çiçekli fidan
gökhan07
31-05-2014, 23:27
yarma olanı kastettim, ağacın gövdesini yarıp kalemi yerleştirdiğimize göre nasıl?
Daha önce ki mesajım da Çivili aşı yazacaktım yanlış yazmışım.
Ceviz kalem aşılarında en sağlıklı büyüyen ve daha fazla kallus oluşumu yapan aşı çeşidi bana göre çivisiz kabuk aşıdır.
herkese merhaba
uzun zamandır ceviz ile ilgilenirken bu forumu buldum ve çok fazla faydalanıyorum.Bilgi veren herkese teşekkürler.
Tabi forum oldukça uzun ,en baştan başlayıp hızlıca okumaya çalışıyorum.
Ben 38 yaşında Bursa 'da makine mühendisiyim.Doğa,toprak aşığı olmamdan dolayı ,özellikle emeklilik zamanlarında hem uğraş hem de kazanç sağlaması amacıyla şimdiden ceviz yetiştirmeye heveslendim.Yakın zamanda İzmir'e taşınma durumum var.
Öncelikle internet'ten ve kendimce fizibilite çıkarmaya çalışıyorum.
Bu fizibiliteler ışığında İzmir/Manisa civarlarında 50-100 dönüm arası tarla bakmaya başlayacağım.
Forumda mutlaka vardır ama henüz denk gelmedi,üretim öncesi ve üretim aşamaları ile çok güzel bilgiler var ama üretim sonrası bilgilere henüz ulaşamadım.
Sorularımı sıralarsam;
1-Cevizi topladıktan sonra kabuklu olarak satış fiyatı ne civardadır?
2-Cevizi topladıktan sonra ,satışa hazır hale getirme aşamaları nedir?
(yeşil kabuğundan ayırma v.s.)
3-Satış tüccarlara yapılıyorsa firma kurmak gerekli mi?(Fatura,vergi vs açısından)
4-Sanırım bu forumda okumuştum,her sene yapılacak masraf ,hasılatın yaklaşık %10'u gibi düşünülüyor,doğru mudur?
Bu konularda bilgi verebilirseniz sevinirim.
Forumda özellikle İzmir de bu ceviz yetiştiriciliği yapan varsa tanışmak isterim.
Cumhur Tonba
02-06-2014, 08:51
Merhaba mtalpan.
En merak ettiğiniz konuya açıklık getirmek isteri.
Her halde niyetiniz İzmir Manisa tarafı. Diyelim toprağı buldunuz. Ceviz bahçesi kurmaya niyetlendiniz.
Yapacağınız ilk iş bulunduğunuz yerin ( İl ya da İlçe) Ziraat odasına kaydınızı yaptırın. Tarım bakanlığı bu konuda bir çok destek sağlıyor. Şu an uzun uzun anlatmaya gerek yok.
Daha sonra bu konuları konuşuruz. Çiftçi kaydınız yaptırınca firma kurmanıza da gerek kalmaz.
Görüşmek dileğiyle. Selamlar.
Kolay gelsin
Bilgi için teşekkürler..
Özellikle fizibilite ile ilgili cevaplarınızı da beklerim.
İyi forumlar
Merhaba mtalpan.
En merak ettiğiniz konuya açıklık getirmek isteri.
Her halde niyetiniz İzmir Manisa tarafı. Diyelim toprağı buldunuz. Ceviz bahçesi kurmaya niyetlendiniz.
Yapacağınız ilk iş bulunduğunuz yerin ( İl ya da İlçe) Ziraat odasına kaydınızı yaptırın. Tarım bakanlığı bu konuda bir çok destek sağlıyor. Şu an uzun uzun anlatmaya gerek yok.
Daha sonra bu konuları konuşuruz. Çiftçi kaydınız yaptırınca firma kurmanıza da gerek kalmaz.
Görüşmek dileğiyle. Selamlar.
Kolay gelsin
mustafa431
02-06-2014, 11:54
http://www.agaclar.net/forum/attachments/ceviz/496282d1401040493-ceviz-yandal-007.jpg
bu sene malum cevizi don vurdu... köydeki cevizimdetek tük ceviz var yanlız cevizde sonradan çıkmış yukardaki resimdeki gibi sürgünler atmış sizce bunlar cevize dönüşür mü yoksa dökülür mü...?
hasan_ka
03-06-2014, 22:05
Merhaba arkadaşlar herkese iyi günler. Sizlere bir sorum olacak. Malum gübreleme zamanı geldi de geçiyor bile. Bu sene 2. yazındaki fidanlarıma kışın verdiğim birer teneke keçi gübresi harici gübre vermedim.
Tarlamda damlama sistemi olduğu için sıvı gübre giyatını sorayım dedim. 25 kg sıvı gübreler 250 lira civarında fiyat istediler. Eriyebilir gübrelerin fiyatlarını bilmiyorum. Sizde en ekonomik gübreleme şekli hangisi ? Sizler bahçelerinizde katı mı sıvı mı yoksa toz gübre mi kullanıyorsunuz ?
gökhan07
03-06-2014, 23:05
http://www.agaclar.net/forum/attachments/ceviz/496282d1401040493-ceviz-yandal-007.jpg
bu sene malum cevizi don vurdu... köydeki cevizimdetek tük ceviz var yanlız cevizde sonradan çıkmış yukardaki resimdeki gibi sürgünler atmış sizce bunlar cevize dönüşür mü yoksa dökülür mü...?
Sayın mustafa 431,
Büyük ihtimalle dökülür. Bu oluşumlar stres belirtisidir.
hasan_ka
04-06-2014, 10:19
Kg fiyatı 10 lira olan gübrelerle çiftçinin para kazanması mümkün mü ? Birkaç gündür düşünüyorum damlama sistemiyle gübreleme çok pahallıya geliyor. Adamların 1 teneke gübreye istediği parayla 2 römork keçi gübresi, 4 römork inek gübresi alınıyor. Katı ve doğal gübreler diğerlerine göre ucuz ama onda da işçilik maliyeti çok fazla. Ne yapmak lazım işin içinden çıkamadım.
Merhaba arkadaşlar herkese iyi günler. Sizlere bir sorum olacak. Malum gübreleme zamanı geldi de geçiyor bile. Bu sene 2. yazındaki fidanlarıma kışın verdiğim birer teneke keçi gübresi harici gübre vermedim.
Tarlamda damlama sistemi olduğu için sıvı gübre giyatını sorayım dedim. 25 kg sıvı gübreler 250 lira civarında fiyat istediler. Eriyebilir gübrelerin fiyatlarını bilmiyorum. Sizde en ekonomik gübreleme şekli hangisi ? Sizler bahçelerinizde katı mı sıvı mı yoksa toz gübre mi kullanıyorsunuz ?
merhaba hasan_ka sıvı gübreler katı gübrelere göre daha pahalı olabiliyor ama uygun sıvı gübrelerin uygun fiyatlılarını istersen bulman münkün 25 kglık hümik asitler 100 tl sıvı çinko, azot gibi içerikli gübrelerde yine aynı şekilde bu fiyatlardan bulabilirsin istersen
mustafa431
04-06-2014, 15:46
Sayın mustafa 431,
Büyük ihtimalle dökülür. Bu oluşumlar stres belirtisidir.
dibinde kışın 10 çuval keçi gübresi kalmıştı galiba onların özü ağacı resmen kudurttu.... gübrenin etkisini ilk kez bu kadar net görüyorum........
gökhan07
04-06-2014, 20:46
dibinde kışın 10 çuval keçi gübresi kalmıştı galiba onların özü ağacı resmen kudurttu.... gübrenin etkisini ilk kez bu kadar net görüyorum........
Mustafa bey,
Bu stres oluşumu mevsimsel.
mustafa431
04-06-2014, 21:48
Mustafa bey,
Bu stres oluşumu mevsimsel.
mevsimsel derken anladım desem yalan olur.....
gökhan07
04-06-2014, 22:01
mevsimsel derken anladım desem yalan olur.....
Bu sene ağaçların çok büyük bir bölümü soğuklardan zarar gördü ve bu zararlardan ötürü ağaçlar strese girdi, bazı ceviz ağaçlarıda böyle oluşumlar gösterdi.
Bu oluşumlar ( 8-10 adet dişi çiçek ) her sene görülmez.
arkadaşlar tarım türk tv de chandler diye tanıtılan cevizi göreniniz oldu mu? Hani şu 3 adeti 99 TL olan . bahsedilen özelliklerin chandlerle hiç alakası var mı?
Merhaba
3.numaralı soru hariç aşağıdaki sorularıma cevap alamadım,cevaplarsanız sevinirim...
Forumda mutlaka vardır ama henüz denk gelmedi,üretim öncesi ve üretim aşamaları ile çok güzel bilgiler var ama üretim sonrası bilgilere henüz ulaşamadım.
Sorularımı sıralarsam;
1-Cevizi topladıktan sonra kabuklu olarak satış fiyatı ne civardadır?
2-Cevizi topladıktan sonra ,satışa hazır hale getirme aşamaları nedir?
(yeşil kabuğundan ayırma v.s.)
3-Satış tüccarlara yapılıyorsa firma kurmak gerekli mi?(Fatura,vergi vs açısından)
4-Sanırım bu forumda okumuştum,her sene yapılacak masraf ,hasılatın yaklaşık %10'u gibi düşünülüyor,doğru mudur?
Bu konularda bilgi verebilirseniz sevinirim.
ömür-uşak
08-06-2014, 18:11
Arkadaşlar 9 haziran son gün yarın akşama kadar bitiyor.En az 20 da kendi bağ bahçesi ve 5 da sebze serası olanlar kuyruk mili gücü 4-47 kw 4x4 veya 4x2 olan tarla tipi olmayan bahçede çalışabilecek şekilde normal traktörden daha az güce sahip % 50 hibe destekli müracatı sona eriyor.Ceviz dostlarına duyrulur.
TreeKing
08-06-2014, 19:18
Birşey sormak istiyorum daha önce aşı çeşitleriyle alakalı sormuştum şimdi çöğürlere göz aşısı yapılıyor, peki kestiğimiz ağaçtan(bu sene aşırı soğuk alan ağaçlar için diyorum) yeni çıkan sürgüne 1 sene sonra göz aşısı yapılabilirmi? Çivili kabuk aşısını karşılaştırırsak tutma ve sonrası için ne denilebilir, denenmişmidir?
ömür-uşak
08-06-2014, 20:10
Birşey sormak istiyorum daha önce aşı çeşitleriyle alakalı sormuştum şimdi çöğürlere göz aşısı yapılıyor, peki kestiğimiz ağaçtan(bu sene aşırı soğuk alan ağaçlar için diyorum) yeni çıkan sürgüne 1 sene sonra göz aşısı yapılabilirmi? Çivili kabuk aşısını karşılaştırırsak tutma ve sonrası için ne denilebilir, denenmişmidir?
Yeni oluşan sürgüne ben bu sene göz aşısı yapmayı düşünüyorum.Göz aşısı tecrübem yok.Seneye kalan sürgünler zaten kalınlaşır yarma aşı olur.Benim yaptığım aşıların anaçları 14 yaşında ve kalın idi.Yarma aşılar hoşuma gitmiyor ağaç çok fazla yaralanıyor.Çivili kabuk aşısı daha güzel görünüyor.Her ağaçta 4-5 kafa vardı bazı ağaçlarda 1-2-3 kafa gibi tutmayanlar var. Ağac eski şeklini kaybetmemesi için yanından çıkan sürgünleri teke düşürdüm göz aşısı deneyeceğim. Tutturamazsam seneye güzel yarma aşı olur.Ağaç ince ise yarma kalın ise çivili kabuk aşısı daha iyi.Birde herkesin daha iyi becerdiği hangisiyse onu yapmak lazım.
TreeKing
08-06-2014, 21:17
Yeni oluşan sürgüne ben bu sene göz aşısı yapmayı düşünüyorum.Göz aşısı tecrübem yok.Seneye kalan sürgünler zaten kalınlaşır yarma aşı olur.Benim yaptığım aşıların anaçları 14 yaşında ve kalın idi.Yarma aşılar hoşuma gitmiyor ağaç çok fazla yaralanıyor.Çivili kabuk aşısı daha güzel görünüyor.Her ağaçta 4-5 kafa vardı bazı ağaçlarda 1-2-3 kafa gibi tutmayanlar var. Ağac eski şeklini kaybetmemesi için yanından çıkan sürgünleri teke düşürdüm göz aşısı deneyeceğim. Tutturamazsam seneye güzel yarma aşı olur.Ağaç ince ise yarma kalın ise çivili kabuk aşısı daha iyi.Birde herkesin daha iyi becerdiği hangisiyse onu yapmak lazım.abi benimde tecrübem yok ama pratik ve ağaca zarar oranı en düşük olması sebebiyle deneyeceğim :D. Max. 4-5 sürgün olsa hepsine yapsan tutanı tutmayanı ayarlarsın sonra, bu sene süğenlere göz aşısı yapılıyormu? Yani ben 1 yıllık filan sürgünlere yapılır diye biliyordum ondan gelecek sene dedim bu sene olursa müthiş olur. Birde son olarak göz aşı yaptığım sürgünün aşının üzerindeki kısım kesiliyormu kalıyormu?
ömür-uşak
08-06-2014, 21:42
abi benimde tecrübem yok ama pratik ve ağaca zarar oranı en düşük olması sebebiyle deneyeceğim :D. Max. 4-5 sürgün olsa hepsine yapsan tutanı tutmayanı ayarlarsın sonra, bu sene süğenlere göz aşısı yapılıyormu? Yani ben 1 yıllık filan sürgünlere yapılır diye biliyordum ondan gelecek sene dedim bu sene olursa müthiş olur. Birde son olarak göz aşı yaptığım sürgünün aşının üzerindeki kısım kesiliyormu kalıyormu?
Bu seneki sürgüne haziranın sonuna doğru yapmayı düşünüyorum.Biraz odunlaşırlar.Benim anaç çok güçlü olduğu için önce tepesini kesmiyeceğim.Sonra mecburen kesilecek 2-3m sürgün veriyor rüzgarda kırabilir.Yalnız bu yazdığım bilimsel değil bahçede bıçak aşı bandı dolaşırken hem vakit geçirip hem deneme yapmak.İstersen soruyu ceviz aşısı başlığında sor aşı konusunda tecrübeli arkadaşlardan yorum gelir. Kolay gelsin.
juglandales
10-06-2014, 13:54
Birazda güzel görüntüler paylaşalım. 7 haziran görüntüleri;
Sayın juglandales, cinsleri nedir?
juglandales
10-06-2014, 14:25
Sayın juglandales, cinsleri nedir?
Üstten 4. CHANDLER, diğerleri PEDRO
içkurduna müsade etmişiniz.. bayağı hasarlamış.
juglandales
10-06-2014, 15:19
içkurduna müsade etmişiniz.. bayağı hasarlamış.
21 gün arayla iç kurdu için karete kullanıyorum. Daha fazla yapabileceğim birşey yok. O gözüken siyah noktalarda delik yok yalnız. Belki dolu yağışı neden olmuş olabilir.
formullaone
10-06-2014, 17:43
Üstten 4. CHANDLER, diğerleri PEDRO
Sayın juglandales, ağaçlarınız çok güzel ve bakımlı görünüyor, şimdiden berekli olsun. Pedro ve Chandler kaçıncı yazında ? Tozlayıcı olarak bahçenizde hangi çeşit var ? Biraz bahseder misiniz?
inegöllü
10-06-2014, 21:23
merhabalar.
ceviz bahçemde yabancı otlarla mücadele(bilim dilinde adını bilmiyorum, naneye çok benzeyen bir ot) için önerebileceğiniz bir ilaç varsa ismini yazarsanız sevinirim.
teşekkürler.
esen-akasya
11-06-2014, 09:58
Selam arkadaşlar
bu yıl şubat ayı başında çıplak kök olarak 350 adet chandler fidanı ektiğim
aşağıda resimlerdeki gibi yarısının gelişimi çok iyi yarısınınsa çok yavaş yapılan tüm kazı işlemleri taban gübresi EMA uygulaması yosun uygulaması hepsi aynı şekilde yapıldı. Bu farklı gelişimler arazinin belli bölgesinde değil her yerinde yani yana yana iki fide birbirlerinden çok farklılık gösteriyorlar neden yardımcı olur musunuz.
Selam arkadaşlar
aşağıda resimlerdeki gibi yarısının gelişimi çok iyi yarısınınsa çok yavaş yapılan tüm kazı işlemleri taban gübresi EMA uygulaması yosun uygulaması hepsi aynı şekilde yapıldı. Bu farklı gelişimler arazinin belli bölgesinde değil her yerinde yani yana yana iki fide birbirlerinden çok farklılık gösteriyorlar neden yardımcı olur musunuz.
Sayın Esen-Akasya, bendede 4-5 fidanda benzer durum var. Hatta 2 si geçen yıldan kalma geçen yıl çok az sürgünle yazı bitirdi bu senede sürgünü yine zayıf, son çare fidanları değiştirmeyi düşünüyorum.
Rıfat Tosun
11-06-2014, 11:30
Dikilen fidanların aynı şekilde gelişmeleri diye bir şey söz konusu olmaz bu konuda kapsamlı bir akedemik araştırma var aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://web.ogm.gov.tr/birimler/arastirma/doguakdeniz/Dkmanlar/dergiler/d121.pdf
Dikilen fidanların aynı şekilde gelişmeleri diye bir şey söz konusu olmaz bu konuda kapsamlı bir akedemik araştırma var aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
http://web.ogm.gov.tr/birimler/arastirma/doguakdeniz/Dkmanlar/dergiler/d121.pdf
Sayın Rıfat TOSUN, yanlış anladınız herhalde hepsinin aynı şekilde gelişmesini beklemiyoruz ama üç aşağı beş yukarı. Geçen yıl mart ayında dikilen fidan ikinci yılına girmesine rağmen bu yıl dikilen fidanların yarısı kadar sürgün yapmıyorsa bir sıkıntı var demektir.
gökhan07
11-06-2014, 12:31
Selam arkadaşlar
Gelişimi çok zayıf olan fidanların kök yapısının çok iyi olmadığını ve fidanların tutmamış olduğu aklıma getiriyor.
Çok zayıf olan fidanlarınızı değiştirmek isterseniz söktüğünüz de köklerini kontrol etmekte fayda var. Bu sene 3-4 fidanda bende böyle şeyler gözlemleyip değiştirdim. Kök yapılarının çok kötü olduğunu gördüm.
Gelişimi çok zayıf olan fidanların kök yapısının çok iyi olmadığını ve fidanların tutmamış olduğu aklıma getiriyor.
Çok zayıf olan fidanlarınızı değiştirmek isterseniz söktüğünüz de köklerini kontrol etmekte fayda var. Bu sene 3-4 fidanda bende böyle şeyler gözlemleyip değiştirdim. Kök yapılarının çok kötü olduğunu gördüm.
Benzer durumları aynı yılın fidanlarında daha öncede çok defa gördüm ancak, birinci yılı atlatan fidanlar ikinci yılda güzel sürgün yapıyorlardı. Belirttiğim iki fidan geçen yılı atlattı iki hafta önce sürgünleri yine çok zayıftı yaprakları normal renkte sararma lekelenme vs herhangi bir görüntü yok ama sürgün çok yavaş büyüyor. Bu hafta sonu durumuna göre karar vereceğim.
esen-akasya
11-06-2014, 15:36
Gelişimi yavaş olan fidelere yaprak gübresi uygulasam nasıl olur ?
ağaç sevdalısı
14-06-2014, 02:44
kabuklu 10-20tl arası vergi açısından cevizlerinizi vergi mükellefi olanlara satarsanız bu kişiler müstahsil makbuzu düzenler ve stopaj uygular. işyeri açar satarsanız vergi mükellefi olursunuz.100 dönüm üzeri gerçek usulde zirai kazanç mükellefiyeti gerektiriyor yüzde 10 çok yanıltıcı bir rakam. ilk yıllar hepsi masraf. 3 yıl sonra ceviz miktarı geometrik olarak artar.ama masraflar hızlı artmaz
gecekorsanı
15-06-2014, 09:59
bu sene chandner ve fernorları 30 marttan önce budadım.martın sonundaki dondan dolayı 15-20 ağacın tüm yandalları kurudu.budama esnasında hiçbir sorun yoktu hatta dallardan kalem alınıp yapılan aşılar bile tuttu.
chandner ve fernor dona karşı dayanıklı değil don olaylarının belirgin olarak yaşandığı yerlerde bu türler dikilmemeli
gecekorsanı
15-06-2014, 10:02
hatta bir ağac bütün olarak kurudu
21 gün arayla iç kurdu için karete kullanıyorum. Daha fazla yapabileceğim birşey yok. O gözüken siyah noktalarda delik yok yalnız. Belki dolu yağışı neden olmuş olabilir.
Sevgili eralp görülen kurt değil :) Antraknoz karaleke hastalığıdır, sebebi de aşırı yağışlardan kaynaklıdır, sonbaharda %2 lik ilk baharda %1 bordo bulamacı, Yağışlı geçen yıllarda ise, fungus enfeksiyonlarına karşı çiçeklenmeden önce veya çiçeklenmeden sonra 2 hafta ara ile hazır bakırlı ilaçlar kullanılırsa, bakteriyel hastalıkları tamamen kontrol altına alınmasıyla beraber, bakırlı ilaçlara çok duyarlı olan ceviz yapraklarındaki fitotoksik etki de önlenmiş olur.
TreeKing
16-06-2014, 00:28
chandler hani geç uyanırdı da soğuğa dayanıklı olurdu, kafam karıştı şimdi?
Birde şu dondan sonra tekrar sürgünlenen cevizleri terbiye etmek büyük dert bana göre, heleki cevizler ilkbahar zamanı terbiye edilmeyince :(
barba1981
16-06-2014, 11:51
chandler hani geç uyanırdı da soğuğa dayanıklı olurdu, kafam karıştı şimdi?
Birde şu dondan sonra tekrar sürgünlenen cevizleri terbiye etmek büyük dert bana göre, heleki cevizler ilkbahar zamanı terbiye edilmeyince :(
Merhabalar,kuruyan uç sürgünlerin altından çıkan taze sürgünlerden birini lider dal tayin ederek diğerlerini budayarak tamamen fidandan şuan bile çıkartabilirsiniz.
TreeKing
16-06-2014, 13:28
ağaçlar büyük abi, 10 senelik var aşağı yukarı ama iyi budanma ve şekil budaması yapılmayınca dengesiz büyümüş.
inegöllü
16-06-2014, 20:37
sayın lilium
bakırlı ilaçlara bir örnek verirseniz (ilaç ismi) sevinirim.teşekkürler.
bu yıl nasıl bir günah ödeniyor bilinmez
bugunden bir video
bTV - (http://www.btv.bg/az-reporterut/id/12/pg/1/usernews/590253460-Selo_Karlievo.html)
35 santimetre yagan buz
bTV - (http://www.btv.bg/az-reporterut/id/12/usernews/1140898687-Silnata_gradushka_zatrupa_kola.html)
kamkat38
21-06-2014, 11:41
Sayfa 72 ye kadar geldik şükür...
Kayseri ve ilçelerinde çetnır diken var mı arkadaşlar? Rakimi ile yazarsanız sevinirim...
Bende 22 dönüm bir yer aldım sivas yolunda. Rakimi 1283 m... suyu bekliyorum...
vizyon_78
21-06-2014, 14:18
sayın lilium bu yıl 4. yaşlarını tamamlıyacak olan ceviz bahçeme cuma günü gittim ve bazı sürgünlerin yaklaşık 1 m olduğunu gördüm .Bende bu sürgünlerin en uç kısmından taze olan yerlerden elimin ucuyla kırdım .Kendimce daha fazla uzamasın yan dal oluştursun die ..! Acaba yanlışmı ? doğrumu ? yaptığımı bilmiyorum .Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim saugılar
sayın lilium bu yıl 4. yaşlarını tamamlıyacak olan ceviz bahçeme cuma günü gittim ve bazı sürgünlerin yaklaşık 1 m olduğunu gördüm .Bende bu sürgünlerin en uç kısmından taze olan yerlerden elimin ucuyla kırdım .Kendimce daha fazla uzamasın yan dal oluştursun die ..! Acaba yanlışmı ? doğrumu ? yaptığımı bilmiyorum .Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim saugılar
Sayın vizyon_78, 4 yaşındaki fidanların şimdiden 1 metre olmaları dinç gittiğini gösterir, fidanın iyi gelişim göstermesini hep isteriz tercih ederiz fakat fazla dinç gelişen fidanlarda da körpe pişkinleşmeyen dal gerek rüzgardan döner burkulur gerek kendi ağırlığından yere sarkar, en güzeli dengeli bir bakımla dengeli bir gelişim, pişkinleşerek kendi ağırlığını taşıyabileceği hızda gelişmesi.
Böyle dinç gelişen fidanları haziran ayı sonuna kadar uç alımı yapabilirsiniz yapmamak daha doğru fakat dalı kaybetmektense uç alımı yaparak hem dalı korumuş oluyoruz hem meyva gözü dallarını hazırlamış oluyoruz,
Yalnız buraya bir şey ilave edeyim bu tür yani 3-4 yaşlarındaki ağaçlara aşırı sürgünden dolayı yan dallara müdahale edilirken liderlere mümkünse müdahale etmeyiniz.
formullaone
22-06-2014, 20:30
Bol yağmurlu ve serin geçen bir bahar dönemi geçirdik. Özellikle yabancı ot ile mücadele ve mantari hastalıklara karşı ilaçlamada çok zorlandık. Bugün itibariyle Güneşli ve sıcacık bir güne uyanınca, hem uzun bir yürüyüş yaptım, hem de bahçelerde tamamlamayı unuttuğum bir iş var mı diye gözden geçirdim.
Çok güzel sayın formullaone, bahçemin 3-4-5 li yaşlarını hatırlattınız bahçe tertemiz gövdeler kireçli, filiz çalışması çok güzel ağaçlar keyifli böyle olunca dolayısıyla siz keyiflisiniz eh daha ne olsun.
Bu evrede bu filizlere iyi bakmak lazım bilhassa liderlere bu evrelerde rüzgarlardan yaprak ağırlığından dallar dönüp burkulabiliyor,
Meyvaların hepsini kopardınız mı? komarmasaydınız bu evreden sonra bir kaç meyva olması ağaçın dinçliğinide alıp haddinden fazla sürgün vermesine de fayda sağlıyor.
Her şey gönlünce olsun.
formullaone
22-06-2014, 21:48
Çok güzel sayın formullaone, bahçemin 3-4-5 li yaşlarını hatırlattınız bahçe tertemiz gövdeler kireçli, filiz çalışması çok güzel ağaçlar keyifli böyle olunca dolayısıyla siz keyiflisiniz eh daha ne olsun.
Bu evrede bu filizlere iyi bakmak lazım bilhassa liderlere bu evrelerde rüzgarlardan yaprak ağırlığından dallar dönüp burkulabiliyor,
Meyvaların hepsini kopardınız mı? komarmasaydınız bu evreden sonra bir kaç meyva olması ağaçın dinçliğinide alıp haddinden fazla sürgün vermesine de fayda sağlıyor.
Her şey gönlünce olsun.
Sayın Lilium, öncelikle teşekkür ederim. Evet, meyvelerin çoğunu koparmıştım, geriye kalanların da büyük bülümü yeterli tozlama olmadığı için döküldü. Yine de, ağaçların çoğunda 2-4-10 taneye kadar ceviz var. Aslında,ağaçların meyvelerini dökmelerini bekleyip daha sonra kalanlardan kopartıp seyreltmek gerekirmiş,ancak ben bunu düşünemeyip erken davrandım. Hata ettim. Bu yıl sondu,bundan sonraki yıllarda koparmayacağım.
Filiz gelişimi havanın ısınmasıyla birlikte iyice hızlandı. Bazılarında aşırı uzamalar olacak ancak yaz budamasını pek uygun görmediğim için sürgünleri serbest bırakacağım. Aşırı uzamanın bir zararı da, patlayan gözlerin meyve gözü olarak kalmayıp uzun dalllara dönüşmesi. Bu uzun dalları ( Yan ana dallar üzerindeki yardımcı dalları ) Mart ayında tekrar geriye doğru kısaltmak gerekecek.
hazerhan
23-06-2014, 09:01
Çok güzel sayın formullaone Maşallah bahçeniz çok temiz yabacı otla mücadeleniz çok başarılı bu arada sulama sisteminiz nasıl damalama veya başka şey görmedim sonradanmı döşeyeceksiniz ben damlama borularından dolayı toprak işlemede sıkıntılar yaşıyorum
formullaone
23-06-2014, 12:06
Çok güzel sayın formullaone Maşallah bahçeniz çok temiz yabacı otla mücadeleniz çok başarılı bu arada sulama sisteminiz nasıl damalama veya başka şey görmedim sonradanmı döşeyeceksiniz ben damlama borularından dolayı toprak işlemede sıkıntılar yaşıyorum
Sayın hazersan, damlama hortumlarını sonbaharda makara yardımı ile rulo yapıp toplayarak, sıraların başına bırakıyorum. Sulama zamanı geldiğinde de tekrar aynı makara ile yayıyorum. Kolay bir yöntem, çok zamanımı almıyor.
ykaya194
23-06-2014, 19:14
Bu sene fidanlar 2. yılını doldurdu ve gelişmelerinden memnunum. 2 fidan gövdesinde kurd delik açarak hemen hemen gövdenin yarısına zarar vermiş, deliğe tel sokarak temizledim ve aşı macunu ile kapattım ve durum şimdilik iyi. Bahçedeki otlar büyük bir dert, her tarafı boyumca ot olmuştu, önce otları biçtim ardından fidan diplerini köklere zarar vermeyecek derinlikte bel küreği ile 2 m çapında belledim ve aralarını pulluk ile sürdürdüm.
504300
504301
504302
TreeKing
23-06-2014, 20:21
sana da helal olsun abi zorluklar bana vız gelir demişsin resmen :D otlar makine ile mi biçildi? Bellemeyi de 2 metre çapında yaptıysan baya uğraşmıssın abi, kaç ağaç var?
ykaya194
24-06-2014, 16:36
sana da helal olsun abi zorluklar bana vız gelir demişsin resmen :D otlar makine ile mi biçildi? Bellemeyi de 2 metre çapında yaptıysan baya uğraşmıssın abi, kaç ağaç var?
Bahçe, ister küçük ister büyük olsun her fidana bir çocuğa bakar gibi bakmak gerekli. Dili olmasa da fidana dikkatlice bakarsanız size ne istediğini söyler. Suya, gübreye ihtiyacı varmı, (yeni sürgünlerin rengine ve yaprakların diriliğine bakınca anlaşılır) yapraklarda ve meyvesinde hastalık belirtisi ve üzerinde kurd gibi zararlı böcekler varmı (sık sık her fidan dikkatlice gözlemlenince görülür). Dolayısıyla fidanın iyi bir gelişim göstermesini istiyorsak bu gibi hususlara dikkat etmemiz gerekli. Bilhassa tınlı ve sıkı topraklar sıcak havalarda yarılıyor ve köklerin hava almasını önlemek için yılda 3-4 defa en az fidan köklerinin uzandığı yere kadar çapalamak gerekli. Fidanın gelişim gösterdiği aylarda sıra aralarındaki otlar fazla büyümeden biçilmeli ayrıca fidan diplerindeki otlarıda çapalayarak bertaraf etmeli. Ben, bunları zamanım ve gücüm yettiğince yapmaya çalışıyorum.
Hepimizin bildiği bir bir ata sözü misali "bakarsan bağ, bakmazsan dağ olur".
2 ci sorunuz 4 yaşındaki ağacın gövdesi 25 kilo cevizi çeker örnek görüntü ve video ile ispat edeceğim
Başlıkta gezinirken yazılmış bir mesajdaki şu cümleleri tekrar hatırladım da acaba diyorum bu yayınlandı da benim mi gözümden kaçtı.
htoztokat
25-06-2014, 22:49
Merhabalar, bu aylarda hangi gubreleri kullanmak dogru olur (azotlu gubre sakincasi varmidir?) ve fidan basi nekadar katmaliyiz damlamaya. Ayrica piyasada peletli tavuk gubreleri satiliyor cuvallar halinde. Ben birer ikiser avuc serptim iz dusumlerine bi sakincasi olurmu.?
htoztokat
27-06-2014, 21:12
Zor bi soru degildi ama.. belkide kimse gubre kullanmiyodur hayra yormak lazim :)
ykaya194
27-06-2014, 21:41
Merhabalar, bu aylarda hangi gubreleri kullanmak dogru olur (azotlu gubre sakincasi varmidir?) ve fidan basi nekadar katmaliyiz damlamaya. Ayrica piyasada peletli tavuk gubreleri satiliyor cuvallar halinde. Ben birer ikiser avuc serptim iz dusumlerine bi sakincasi olurmu.?
Mayıs ayında azotlu (üre) gübre atılabilirdi çünkü salınımı hızlıdır, fidan gelişimin en aktif olduğu mayıs ayı uygun zamanıdır ve çabuk etkili olur. Bu aylarda ise yapraktan sıvı kompoze gübre atılabilir. (15,15,15 veya 20,20,20) miktarı ise fidan yaşına göre değişir. Ayrıca yapraktan kompoze mikro elementler verilirse yararlı olur (bakır,çinko,demir gibi).
Fermantasyonlu tavuk gübresi sonbaharda atılması daha uygun olur, miktarı fazla olmamalı.
esen-akasya
28-06-2014, 12:56
Arkadaşlar; Bu sene şubat ayında 350 adet chandler cinsi çıplak kök fidan ektim. 100 tanesi aşağıdaki resimde görüleceği gibi kurudu ve köklerinde küfler oluştu. bu kurumalar bahçenin farklı farklı bölgelerinde görüldü sebebi ne olabilir. ayrıca kurumayan ama kurumak üzere olan fideler için ne yapabilirim.
diğer fidelerimin gelişimi ise çok güzel.
Budaması aşı üzerinden 4-5 göz üstünden yapıldı.
Farlı dediğiniz bölgelerde duran göllenen su oluyor mu?
gökhan07
29-06-2014, 00:39
Arkadaşlar; Bu sene şubat ayında 350 adet chandler cinsi çıplak kök fidan ektim. 100 tanesi aşağıdaki resimde görüleceği gibi kurudu ve köklerinde küfler oluştu. bu kurumalar bahçenin farklı farklı bölgelerinde görüldü sebebi ne olabilir. ayrıca kurumayan ama kurumak üzere olan fideler için ne yapabilirim.
diğer fidelerimin gelişimi ise çok güzel.
Budaması aşı üzerinden 4-5 göz üstünden yapıldı.
Bu kökler hiç uyanmamış ve sanki çürümüş gibi.
Köklerin hiç hareket ortamı bulmadığı kesin zaten verdiği sürgünden belli oluyor benim hatalar konusunda ilk elemek istediğim kış ve duran su ya da üç dört günde birmi sulandı bunlara yanıt alabilirsem diğer faktörleri düşüneceğiz.
Sayın esen-akasya, forumu gezerken size yazmış olduğum bir mesaj dikkatimi çekti, su konusuyla ilgili küçük uyarı niteliğinde bir mesaj yazmışım.
Resimlerde sulama yaptığını görüyorum, sulama için erken değil mi? toprağın çok mu süzek?
gecekorsanı
30-06-2014, 00:40
.bu sene chendner ve fernorları 30 marttan önce budadım.budarken en ufak bir don zararı yoktu.hatta benden kalem alıp aşı yapanların aşıları bile tuttu.30 marttaki donda kol ve bilek kalınlığında ki ağaçlarımdan 10 15 tanesi kurudu ve birçoğununda yandalları kurudu.cumartesi günü 5 tanesini dipten kesmek zorunda kaldım.bazı ağaçlarda hiç don zararı yokken bazılarında neden böyle aşırı etkilenme oldu birtürlü anlayamadım aynı sıradaki ağaçlardan biri dibine kadar kurudu ve birinde hiçbirşey yok.size böyle bir şikayet geldimi **** bir duyum aldınızmı.ayrıca erken budama dona karşı hassasiyet yaratırmı.
gecekorsanı
30-06-2014, 00:41
BANAZ 1979 mesaj atamıyorum mesaj alımın kapalı.
kamkat38
30-06-2014, 01:03
Ve bitti... hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim... isimlerini tek tek yazmak isterdim ama tabletten ancak bu kadar yazabiliyorum....
Iki sene sonra kuracağım bahçede beni ne bekliyor görmedim ama beni neyin beklediğini biliyorum.
TreeKing
30-06-2014, 12:19
.bu sene chendner ve fernorları 30 marttan önce budadım.budarken en ufak bir don zararı yoktu.hatta benden kalem alıp aşı yapanların aşıları bile tuttu.30 marttaki donda kol ve bilek kalınlığında ki ağaçlarımdan 10 15 tanesi kurudu ve birçoğununda yandalları kurudu.cumartesi günü 5 tanesini dipten kesmek zorunda kaldım.bazı ağaçlarda hiç don zararı yokken bazılarında neden böyle aşırı etkilenme oldu birtürlü anlayamadım aynı sıradaki ağaçlardan biri dibine kadar kurudu ve birinde hiçbirşey yok.size böyle bir şikayet geldimi **** bir duyum aldınızmı.ayrıca erken budama dona karşı hassasiyet yaratırmı.ya abi ben anlamıyorum hani dondan etkilenmiyordu bu çeşitler geç açıyor diye bu ağaç için değilde meyve alımı için mi yani dalını kurutuyor ama diğer çiçek sonradan açtığından zararlımı değil?
Şahsen abi bizde de öyle dikkat ettim daha çok kendini kurtarmış atmış ağaçlara hiç dokunmadı. Hepsi de yerli çeşitler ama misal 2 ağacımız çok iyi... hiç soğuk dalı yok.
esen-akasya
30-06-2014, 14:44
SN. Lilium Gokhan07 ve diğer arkadaşlar yaptığım sulama ve gübreleme uygulamalarını yazıyorum fotoğraflarını paylaştığım kuruyan fidelerim içinyorumlarınızı bekliyorum.
ekimden önce taban gübresi verildi
3. ayda damlama ile hümik asit erildi 1 sulama
4. ayda damlama ile drt tarım yosun verildi 1 sulama
5. ayda damlama ile EMA verildi 1 sulama
6.ayda damlama ile peters 20 20 20 te 2.sulama
toplamda 5 sulama yapıldı.
Arazin uzun kenarı dereye 25 mt mesafede diğer tarafına da drenaj için 1 mt derinliğinde boydan boya kanal açıldı.
Toprak yapısı kumlu bir toprak. su göllenmesi mümkün değil bu sene yağan yağmurlardan 1 gün sonra bile rahat rahat arazide yürümek mümkün oldu
gecekorsanı
30-06-2014, 18:55
ya abi ben anlamıyorum hani dondan etkilenmiyordu bu çeşitler geç açıyor diye bu ağaç için değilde meyve alımı için mi yani dalını kurutuyor ama diğer çiçek sonradan açtığından zararlımı değil?
Şahsen abi bizde de öyle dikkat ettim daha çok kendini kurtarmış atmış ağaçlara hiç dokunmadı. Hepsi de yerli çeşitler ama misal 2 ağacımız çok iyi... hiç soğuk dalı yok.
chandner ve fernor benim gözlemlerime göre tam karasal iklime uygun değil.sonbaharda erken don olursa mutlaka yeni sürgünleri zarar görüyor ayrıca ilkbaharda sert don olursa yine zarar görüryor hatta köküne kadarda kuruyabiliyor.tabi bu ağaçların genç olmasıylada alakalı olabilir.ama yerli cinslerde böyle bir sıkıntı yok.bilekten kalın gövdeleri kesmek zorunda kaldım en az 15 ağaç bu durumda 30 marttaki don mahvetti.
TreeKing
30-06-2014, 19:03
ben kaman cevizine yönelcem o zaman, ncp1963 nickli abi chandler,fernor,fernette öneriyordu şimdi sen böyle söyleyince iş değişti tekrar.
gökhan07
30-06-2014, 19:08
Bu sene kaman da zarar gördü. Bu sene bir çok çeşit zarar gördü. Geç açan çeşitler önemli ama geç açan kadar erken uyuyan çeşitler bulmak lazım.
Bana göre yerli cevizlerin lezzetleri yabancı çeşitlerden çok daha güzel.
Keşke verimi yüksek, geç açan ve erken yaprak döken yerli bir çeşit bulabilsek.
gecekorsanı
30-06-2014, 19:33
Bu sene kaman da zarar gördü. Bu sene bir çok çeşit zarar gördü. Geç açan çeşitler önemli ama geç açan kadar erken uyuyan çeşitler bulmak lazım.
Bana göre yerli cevizlerin lezzetleri yabancı çeşitlerden çok daha güzel.
Keşke verimi yüksek, geç açan ve erken yaprak döken yerli bir çeşit bulabilsek.
evet gökhan ceviz işinde herşeyin bedeli var benim bahçem ilk şebin bilecik ve yavuzdan kurulu idi erken donlardan dolayı chandnere ve fernora çevirdim.bu seferde ağaçlar don olunca kuruma yapmaya başladı.senin de dediğin gibi bize yerli ve yabancı arası bir cins lazım:))
SN. Lilium Gokhan07 ve diğer arkadaşlar yaptığım sulama ve gübreleme uygulamalarını yazıyorum fotoğraflarını paylaştığım kuruyan fidelerim içinyorumlarınızı bekliyorum.
ekimden önce taban gübresi verildi
3. ayda damlama ile hümik asit erildi 1 sulama
4. ayda damlama ile drt tarım yosun verildi 1 sulama
5. ayda damlama ile EMA verildi 1 sulama
6.ayda damlama ile peters 20 20 20 te 2.sulama
toplamda 5 sulama yapıldı.
Arazin uzun kenarı dereye 25 mt mesafede diğer tarafına da drenaj için 1 mt derinliğinde boydan boya kanal açıldı.
Toprak yapısı kumlu bir toprak. su göllenmesi mümkün değil bu sene yağan yağmurlardan 1 gün sonra bile rahat rahat arazide yürümek mümkün oldu
merhabalar
siz fidan aldığınız yerden fidan alan tanıdığınız veya aynı fidancıdan fidan almış ulaşabileceğiniz birileri varsa onlara ulaşıp aynı sorunun olup olmadığını bir araştırın büyük ihtimalle hastalık bulaşık fidan satan bir yerden fidan aldınız..
eski orman alanına dikim yaptıysanız hastalık ormandan kalma olabilir..
sınırınız orman alını ise yine bu durum olabilir
gökhan07
30-06-2014, 23:56
Sayın esen-akasya,
Aynı hastalık bende de var Ve mücadelesi zor bir hastalık.
Sizde ki gibi kuruma olmadı fakat 10-15 cm olup gelişmeleri durdu.
Bende bazı fidanlarımı söktüm ve kökler çürümüştü. Necip bey'inde söylediği gibi kök çürüklüğü hastalığı. Yaklaşık 10 fidanda bu belirtiler mevcut.
Bahçeden sökülen ağaçların çoğunun kökü sağlıksızdı sanırım onlardan bulaştı.
esen-akasya
01-07-2014, 15:14
Sayın gökhan07
Benim fidelerimin bir kismida 10-15 cm büyüdü durdu.
Peki bu hastalik olduğundan nasıl emin olacağız.
gökhan07
01-07-2014, 15:20
Sayın gökhan07
Sayın esen-akasya,
Bende bugün gidip diğer yavaş gelişen fidanların köklerini inceleyeceğim, daha önceki baktıklarımda sizde ki gibi beyaz küfler yoktu ve şuan için yaprakları hala yeşil henüz kuruma başlamadı.
Benim bilgim dışında bu sene 2-3 kez fazladan sulamada yapıldı inşallah sebebi budur yoksa tedavisi çok zor ve bulaşıcı bir hastalık.
ykaya194
01-07-2014, 18:05
Sayın gökhan07
Fidanın ilk dikildiği yıl büyümemesi sıkça rastlanan bir durum. Fidan yer değiştirince (tüpte de olsa) soka girip iyi gelişemiyor ancak ertesi yıl normal gelişmesine devam ediyor. Geçen yıl ilkbaharda diktiğim bir kaç fidan gelişememişti. Bir tanesinin fidan çukuru hayvan gübresi yığınına çok yakındı, gelişmemesinin sebebi gübre yakmış olabileceğine yorumlamıştım. Bu yıl gayet iyi bir gelişme gösteriyorlar. Dolayısıyla bir yıl bekleyin derim ve hemen endişe etmemelisiniz.
gökhan07
01-07-2014, 20:22
Köklerinde sorun olduğunu gördüğüm fidan. Kök çalışması hiç olmamış. Gövdelerinde herhangi bir sorun yok.
506075
Diğerleri gayet sağlıklı görünüyor ve güzel büyüyorlar.
506076
506077
en sonunda devletin kurumları uyanmış...
kamkat38
03-07-2014, 03:08
Demek o yüzden reklamda adını celtir diye değiştirdi uyanıklar.... :-)
dünyanın tanıdığı ceviz celtiri bir biz bilmiyormuşuz bu ne cahilliktir.
ykaya194
03-07-2014, 15:26
dünyanın tanıdığı ceviz celtiri bir biz bilmiyormuşuz bu ne cahilliktir.
Köylere kamyon üzerinde satış için getirdikleri fidanlar Altay 1,2,3,4 gibi farklı çeşit fidanları olduğunu ve müşterinin her birinden almasını tavsiye edip böylelikle en az 4 adet fidan satmış oluyorlar.
Bu bir pazarlama taktiği, halbuki 4 ü de aynı cins fidan. Satın alan ileride nasıl anlayacak zaten o zamana kadar Üsküdar'ı geçmiş olacaklar.
yalıçapkını
05-07-2014, 12:41
Arkadaşlar bugün itibariyle 250 ml pırhana adlı mikrabiyal gübre elime ulaştı.Daha önce kullanan tecrübeli arkadaşlar vardı forumda.
Bu yıl diktiğim 10 adet ceviz fidanına uygulayacağım, fidan başı kaç cc uygulamam gerektiği konusunda bir bilgiye ulaşamadım bilgisi olan arkadaşların katkısını bekliyorum.saygılar.
Arkadaşlar bugün itibariyle 250 ml pırhana adlı mikrabiyal gübre elime ulaştı.Daha önce kullanan tecrübeli arkadaşlar vardı forumda.
Bu yıl diktiğim 10 adet ceviz fidanına uygulayacağım, fidan başı kaç cc uygulamam gerektiği konusunda bir bilgiye ulaşamadım bilgisi olan arkadaşların katkısını bekliyorum.saygılar.
bir fidan için toplam 50 ml uygulamanız gerekiyor. ancak sizde toplam 250 ml olduğu için 25 şer ml uygulayacaksınız.
gökhan07
05-07-2014, 14:16
Ben 1 litre suya 2 ml kullanmıştım.
Ben 1 litre suya 2 ml kullanmıştım.
toplam bir fidana 2 ml mi verdiniz?
1. yaşlı fidana 50 ml
2. yaşlı fidana 100 ml olarak tavsiye ediliyor.
toprak ve su adlı sitenin müşteri hizmetleri bana bu şekilde tavsiye ettiler.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.