PDA

View Full Version : Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 [12] 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

ncp1963
01-11-2012, 07:37
Sayın vasces yanlış anlamayın ben bir hata oldugundan değil yalnızca bu konuda bilgi alma amaçlı sorguladım. Chandler anaca chandlerı aşılamak uyum acısından daha iyi olabilir diye düşünüyorum.

arkadaşlar selamlar

anaç olarak bölgenizde yetişen ağaç yapısı kuvvetli ( bu kök yapısının gücüne işarettir) bölgenizi tanıyan, bilen, adapte olmuş cevizleri kullanmanız sizler için daha iyi olacaktır..

aşılamayı istediğiniz cins ile sonradan bu anaca yapabilirsiniz.. anacın ne cins olduğu sizin üstüne yapacağınız aşıya engel değildir, veya daha iyi olmaz

anacın kök yapısını, aşının üst yapısını kullanacağınızı hiç bir zaman unutmayın

ilerleyen yıllarda anaç ağacınızın kök kısmını oluştururken aşı noktasından sonrası ağacınızın üst kısmını oluşturacak alt besleyecek üst verim verecek

işte sadece bu sebepten anaçlarınızı bölgenize adapte olmuş ceviz ağaçlarından seçin ama mutlaka ağacın yapısına dikkat edin güçlü olmalı. meyva verimine değil taç yapısına bakın

Safranlı
01-11-2012, 08:50
Sayın ncp1963 çok güzel ifade etmişsiniz

juglandales
01-11-2012, 12:00
arkadaşlar selamlar

anaç olarak bölgenizde yetişen ağaç yapısı kuvvetli ( bu kök yapısının gücüne işarettir) bölgenizi tanıyan, bilen, adapte olmuş cevizleri kullanmanız sizler için daha iyi olacaktır..

aşılamayı istediğiniz cins ile sonradan bu anaca yapbilirsiniz.. anacın ne cins olduğu sizin üstüne yapacağınız aşıya engel değildir, veya daha iyi olmaz

anacın kök yapısını, aşının üst yapısını kullanacağınızı hiç bir zaman unutmayın

ilerleyen yıllarda anaç ağacınızın kök kısmını oluştururken aşı noktasından sonrası ağacınızın üst kısmını oluşturacak alt besleyecek üst verim verecek

işte sadece bu sebepten anaçlarınızı bölgenize adapte olmuş ceviz ağaçlarından seçin ama mutlaka ağacın yapısına dikkat edin güçlü olmalı. meyva verimine değil taç yapısına bakın

Sayın ncp1963 bizi bu konuda aydınlattığınız için teşekkür ederim.

vizyon_78
02-11-2012, 14:54
Tozlayıcı konusun da bilginize ihtiyacım olduğunu belirtmek istiyorum.bahçem 3 dönüm .bahcem de 13 adet chetler cinsi var .tozlayıcı olarak da 1 adet frengutte var .fakat bu chentler ceşitleri 3 dönüm yerin hemen hemen her yerin de var anlıyacagınız karısık biçimdeler .tozlayıcı çeşite en uzaktakiyle arasın da 30 **** 35 mt mesafe bulunmaktadır .1.si tozlayıcı yeterlimi 2. si uzaklık mesafesi ne kadar olmalı .100 m ye kadar tozlar diyen de var .şimdiden teşekkür ederim .

juglandales
02-11-2012, 15:12
Tozlayıcı konusun da bilginize ihtiyacım olduğunu belirtmek istiyorum.bahçem 3 dönüm .bahcem de 13 adet chetler cinsi var .tozlayıcı olarak da 1 adet frengutte var .fakat bu chentler ceşitleri 3 dönüm yerin hemen hemen her yerin de var anlıyacagınız karısık biçimdeler .tozlayıcı çeşite en uzaktakiyle arasın da 30 **** 35 mt mesafe bulunmaktadır .1.si tozlayıcı yeterlimi 2. si uzaklık mesafesi ne kadar olmalı .100 m ye kadar tozlar diyen de var .şimdiden teşekkür ederim .

Bence gerek mesafe gerekse tozlayıcı sayısı yeterlidir.

permakültür
02-11-2012, 16:54
Selam Arkadaşlar;
330 ağaçlık bahçemi 15 ekimde diktim ve 310 chandler + 20 franquette kullandım.

Franquette ağacı olan arkadaşlar en erken erkek çicek oluşumunu kaç yaşında gördüklerini belirtibilirlermi?

Sayın lilliumun aşağıdaki yorumu kafamı karıştırdı. Erken ürün alabilmek için 5 kadar fernette dikmelimiyim sizce?

Böyle bir cevap bekliyordum.

Tahminimde yanılmamışım, emin olmak için sormuştum. :)

Budamanın verim üzerinde tabi ki, etkileri var fakat dozlama verimde daha önemli,

Franguette chandlerin dozlayıcısı olarak tescil edilmiştir bu bir gerçek, franguette büyük bir taç yaptığı konusunda bilgilerde var fakat franguette'nin geç erkek çiçek açar gibi bilgiler ya gizlenmekte ya da buna az değinilmekte.

Franguette yedi yaşından önce erkek çiçek göstermiyor, sizin bahçenizde budama yanlışlığından ziyade dozlanma sorunu var, erkek çiçek olmayınca dişi çiçeklerde dozlanamıyor ve dolayısıyla meyva da az oluyor. O nedenle çok defalar bu konuyu dile getirmeye çalışmışımdır, ve chandlere dozlayıcı olarak fernetteyi önermişimdir, (asıl dozlayıcısı cisko'dur)

Fernette hem daha küçük bir taç yapısı hem çiçekte kalma süresi daha uzun hem erken çiçeğe yatma özelliği ile dozlayıcı olarak fernette tercih edilmelidir.

DENİZLİDEN20
02-11-2012, 20:49
şu chandler den doğru düzgün hasat yapan yok mu herkes ağacının güzel geliştiğinden bahsediyo yok tozlayıcı yok soğuk vurması yok çiçekleri attığım ilaçtan döküldü vs vs hep sorun hep sorun

ladikli
07-11-2012, 12:48
Dün bereket tv yol boyu proğramında çorum oğuzlar da yetiştirilen oğuzlar77 cevizi anlatılıyordu..ilk defa bu çeşidi duyuyorum ve şaşırdım,nette biraz araştırdım çok verimli bir çeşide benziyor birkaç tane resim gördüm:altına, bunlar pedro değil mi diye yazdım,resimleri ekleyen kişi oğuzlar77 olduğunu yazmış.eğer doğruysa böyle verimli yerli çeşit varken yabancı çeşitler neden bu kadar şişiriliyor,bunlardan hiç bahsedilmiyor anlamıyorum..yanlış anlaşılmasın yabancı çeşitleri kötülemek için söylemiyorum ama,sanki hep yabancı çeşide yönlendirme yapılıyor..
büğün herkez cevizi toptan 7-10tlden sattığını söylüyor.oğuzlar77 ise 15-16tlden satılıyormuş ve türkiye ceviz borsası da oğuzlardaymış.iç kalitesi ve tadı da çok güzelmiş,ben her hafta pazardan 15 tlden ceviz alıyorum tadı tuzu yok.geçen hafta köy cevizi tatlı olur diye 6tlden aldım,çok küçük tam kurutamamışlar bide kırarken ceviz kıracağı kırıldı:)..kilosu 16 ya geldi yine:))
biraz önce de tvdeki proğrama katılan arkadaşla görüştüm.oğuzlar77yi hiç duymadığımı söyleyince çok şaşırdı..cevizle ilgili çok farklı şeyler öğrendim..ceviz bahçesi kuracak arkadaşlar bence bu çeşitle de ilgilensin..iklimi uygun yerlere dikilebilecek en iyi çeşitlerden biri diye düşünüyorum..formda yetiştiren varsa da bilgilenmek isterim..
proğramda bu çeşitde budamaya gerek olmadığı(kuru dalların alınması ufak defek kesimler falan tabi olabilir)yılda 3-4 kez sulamanın yeterli olduğu,ilk yıldan itibaren meyve verdiği söylendi.
her gün farklı şeyler öğreniyorum,inşallah bahçemi de bu öğrendiklerimi uygulayarak kuracağım.

ibas06
07-11-2012, 14:55
Çorum bilgesine ait bir türdür sertifikalıdır.anaçak şuanda bir verim alan arkadaşa rastlamadım bir arkadaşım 700 adet bundan dikti sonucları beklemek gerek

suivant
07-11-2012, 15:04
Dün bereket tv yol boyu proğramında çorum oğuzlar da yetiştirilen oğuzlar77 cevizi anlatılıyordu..ilk defa bu çeşidi duyuyorum ve şaşırdım,nette biraz araştırdım çok verimli bir çeşide benziyor birkaç tane resim gördüm:altına, bunlar pedro değil mi diye yazdım,resimleri ekleyen kişi oğuzlar77 olduğunu yazmış.eğer doğruysa böyle verimli yerli çeşit varken yabancı çeşitler neden bu kadar şişiriliyor,bunlardan hiç bahsedilmiyor anlamıyorum..yanlış anlaşılmasın yabancı çeşitleri kötülemek için söylemiyorum ama,sanki hep yabancı çeşide yönlendirme yapılıyor..
büğün herkez cevizi toptan 7-10tlden sattığını söylüyor.oğuzlar77 ise 15-16tlden satılıyormuş ve türkiye ceviz borsası da oğuzlardaymış.iç kalitesi ve tadı da çok güzelmiş,ben her hafta pazardan 15 tlden ceviz alıyorum tadı tuzu yok.geçen hafta köy cevizi tatlı olur diye 6tlden aldım,çok küçük tam kurutamamışlar bide kırarken ceviz kıracağı kırıldı:)..kilosu 16 ya geldi yine:))
biraz önce de tvdeki proğrama katılan arkadaşla görüştüm.oğuzlar77yi hiç duymadığımı söyleyince çok şaşırdı..cevizle ilgili çok farklı şeyler öğrendim..ceviz bahçesi kuracak arkadaşlar bence bu çeşitle de ilgilensin..iklimi uygun yerlere dikilebilecek en iyi çeşitlerden biri diye düşünüyorum..formda yetiştiren varsa da bilgilenmek isterim..
proğramda bu çeşitde budamaya gerek olmadığı(kuru dalların alınması ufak defek kesimler falan tabi olabilir)yılda 3-4 kez sulamanın yeterli olduğu,ilk yıldan itibaren meyve verdiği söylendi.
her gün farklı şeyler öğreniyorum,inşallah bahçemi de bu öğrendiklerimi uygulayarak kuracağım.

Öntescilde olan bir tür. Öğrenebildiğim kadarıyla yan dal verimi de olan nazı az bir yerli. Bana güzel göründü. Bir iki videoda salkım salkım cevizleri görünce iştaha geldim. En doğrusu bölgeden katılan bir üyenin görüşlerini beklemek olacak.

Safranlı
07-11-2012, 15:05

Programı bende izledim
oguzların samimi belediye başkanı farklı programlarda da bir çok açıden degerli oguzlar77 çeşidinin görmezden gelinmesine isyan ediyordu...
açıkçası bende yerli çeşidin heba edilmemesini arzuluyorum
ancak...
cevizdeki özellikler sadece verim açısından degerlendirilemez
hastalıklara karşı dayanımı...
don etkisine dayanımı
budama kültürüne uygunluğu
iç verimi
yağ oranı gibi krıterler var
belkide bu açılardan yabancı çeşitler öne çıkıyordur...

ejder01
09-11-2012, 11:18

merhabalar internette bakayım dedim bu siteyi buldum
oguzlar 77 de 1 yıllık aşıda görülen ceviz (14 adet) | Facebook (http://www.facebook.com/video/video.php?v=143798635636680#!/pages/o%C4%9Fuzlar-77-ceviz-bak%C4%B1m-servisi-kaz%C4%B1m-c%C4%B1b%C4%B1r/108780355832928)

Benim köyümdde 1 adet bu tarz veren ağacı var önümüzdeki yıl bu cevizden aşı yapmayı düşünüyorum
örnekleme yaptığım bahçede 10 kadar çeşit oldu bu cevizdende ekmekte fayda var temin edilen yeri paylaşırsanız sevinirim

ladikli
09-11-2012, 12:13
örnekleme yaptığım bahçede 10 kadar çeşit oldu bu cevizdende ekmekte fayda var temin edilen yeri paylaşırsanız sevinirim..(ejder01)

sayın ejder01,proğramı izledikten sonra netten araştırdım bende sizin yazdığınız sayfayı buldum..kazım cıbır beyle görüştüm,proğramı izlediyseniz orada konuşanlardan birisi de oymuş..sağolsun bilgilerini paylaştı,fidan satışı da yapıyormuş, kazım beyle irtibata geçerseniz yardımcı olur..yalnız fidanlar diğer ceviz çeşitlerine göre biraz pahalı 20-30 tl arası değişiyormuş..

ladikli
09-11-2012, 12:36
cevizdeki özellikler sadece verim açısından degerlendirilemez
hastalıklara karşı dayanımı...
don etkisine dayanımı
budama kültürüne uygunluğu
iç verimi
yağ oranı gibi krıterler var
belkide bu açılardan yabancı çeşitler öne çıkıyordur...(Safranlı)

sayın safranlı,hastalıklara,dona içkurduna karşı dayanımı,dudama kültürüne uygunluğu..bunlar verimi belirleyen şeyler ******, sonuçta en çok tercih edilen ürünü verimli şekilde alabilmek.bu da iklime uygun çeşidi dikmekle olur.yerli **** yabancı farketmez, ama bakıyorum çoğunlukla özellikle fidancıların çoğu chandler diyor başka bişey demiyor.sahil bölgelerini de iç bölgelerin yüksek kesimlerine de bu çeşidi önerebiliyorlar..eğer şartlar uygunsa dikilecek en iyi çeşit chandler ya da pedro(gördüğüm kadarıyla pedro chandlerden çok daha verimli ama neden chandler daha ön plana çıkarılıyor onu da anlamış değilim)ancak bu cevizler toptan 7-10 tlden satılıyor oğuzlar77 15-16 tlden satılıyormuş,bu fiyata alınan ceviz kaça,nerelere satılıyor,nerelerde kullanılıyor..çok iyi fiyat..alan kişi 25-30 tl den satmadan kar edemez..ama demek ki alıcısı var:)..15-20 yaşında ki oğuzlar77 den 30-40 kg alındığı söyleniyor,aynı karı alabilmek için diğer türlerden 2 katı almak gerekiyor bu da çok zor değil mi...

bence en doğrusu bir kaç çeşidden 5'er 10'ar adet deneme amaçlı dikip 4-5 yıl sabrederek uyum sağlayabilen çeşide göre bahçe oluşturmak ve de yöredeki ceviz bahçelerini gezip görmeden kesinlikle karar vermemek...en önmelisi de bu..

bozy
09-11-2012, 14:47
Sayin ladikli pedro ilk yillarda chandlerden daha verimli oluyor ancak sonraki yillarda chandler pedroyu geciyor..ayrica chandlerin meyvesi pedrodan daha buyuk... benim anlamadigim bu cevizler dediginiz hangi cevizler chandler ya da pedro yetistirip 7 tl den satan var mi varsa ben alabilirim ne kadar varsa bizim buralarda cetin ceviz denilen kucuk siyah icli cevizler 10 tl den satiliyor...onun da yarisi kurtlu cikiyor... benim bahcemde cesitli cevizlerden var yerli cesitlerin hastaliklara hassas olusu benim gozledigim bir dezavantaj.. oguzlar cesidi benim bahcemde yok o yuzden bilmiyorum nasil ... chandler kisin -15 in altini goren yerlere dikilmemeli onun haricinde guzel bir cesit tavsiye ederim... kucuk bahcesi olup hobi icin dikenlere de pedro tavsiye ederim.. buyuk yatirim yapacaklar ise her cesitten 5 er 10 ar dikip bi denemeli hangisi iyi ise onunla devam etmeli..

bozy
09-11-2012, 14:56
oguzlar ceviz fidaninin neden bu kadar pahali olduguna da anlam vermis degilim ben denemek icin dikecektim iki sene once 30 tl demislerdi vazgectim... ayrica antraknoza da hassas oldugunu duymustum bi yerde emin degilim dogru mu....verim konusunda bir arastirma varmi bilmiyorum kulaktan dolma bilgiler sadece kafa karistiriyor baska faydasi da yok.maalesef...

bozy
09-11-2012, 15:00
Ayni seyi fernor icin de soyleyebilirim fernor bahcesi olan kac kisi var bilmiyorum ama su anda herkes fernor diyor ben diktim bu sene bakacagim hakkaten nasil ... verimi soguklara dayanmasi ... ya da yetistirenler yazsin buraya bizde bilgilenelim...

Safranlı
09-11-2012, 15:09
dostlarım 5 sene deneyelim sonra görelim demek intihar olur
bu çok büyük zarardır
verimli bahçeleri görüp karar verilmelidir
deneme konusuna gelince her kesi dinleyip kalbinize göre karar vermelisiniz

Lilium
09-11-2012, 18:15
Ceviz soyma makinasından çıkan kabukları makinadan çıktığı gibi yol boyunda ayrık otu olan yere ayrığı kuruturmu diye dökmüştüm. Ne kuruması adeta ayrığı kudurttu hemde bu mevsimde, resimleri bugün çektim.

Çok iyi bir gübre olacağı kesin.

344999

345000

ladikli
09-11-2012, 19:20
Çorum bilgesine ait bir türdür sertifikalıdır.anaçak şuanda bir verim alan arkadaşa rastlamadım bir arkadaşım 700 adet bundan dikti sonucları beklemek gerek

sayın ibas06,arkadaşınız nereye dikti,fidanlar kaç yaşında benim görüştüğüm kişi 3-4 yaşında fidanların dikilebileceğini söyledi.nereden kaça aldı..paylaşırsanız sevinirim
arkadaşınız ağaçlar nete üye olsa bilgilerini paylaşsa herkese faydalı olur..her çeşitten bahçe kuranların tecrübelerine ihtiyacımız var:)

ladikli
09-11-2012, 19:35
dostlarım 5 sene deneyelim sonra görelim demek intihar olur
bu çok büyük zarardır
verimli bahçeleri görüp karar verilmelidir
deneme konusuna gelince her kesi dinleyip kalbinize göre karar vermelisiniz

sayın safranlı haklısınız ama bölgemize uygun çeşitle bahçeleri nasıl bulacağız..mesela bizim orası karasal iklim don olayı fazla bölgemize en uygun yabancı çeşit de araştırdığım kadarıyla fernor ama ilçede şimdiye kadar 3 bahçe kurulmuş üçüde şebin bilecik onlar da 5-6 yıllık falan..türkiye genelinde de verime yatmış fernor bahçesi şu an yok sanırım çoğu 3-4 yıllık..bunların da gerçek fernor olduğu şüpheli..hatta bizim orada bahçesi olan arkadaş 5 yıl önce yaşar akça hocayla görüşmüş,çeşit olarak fernoru önermiş ancak türkiyede o zamanlar fernorun olmadığını kendisinin de getirtemediğini o yüzden de şebin bilecik dikmelerini söylemiş.

ladikli
09-11-2012, 19:59
benim anlamadigim bu cevizler dediginiz hangi cevizler chandler ya da pedro yetistirip 7 tl den satan var mi varsa ben alabilirim ne kadar varsa bizim buralarda cetin ceviz denilen kucuk siyah icli cevizler 10 tl

sayın bozy,ben toptan fiyatını söylüyorum.chandler,pedro ya da diğer çeşitleri toptan 10 tl den yukarıya satabilen var mı?pazarda,marketlerde **** kuruyemişçilerde cevizin kilosu 15-20 tl arası 20tl ye satılan ceviz de en fazla 10 tlden toptan alınır..eğer 10tl üzeri toptan satılıyosa bence süper

oguzlar ceviz fidaninin neden bu kadar pahali olduguna da anlam vermis degilim ben denemek icin dikecektim iki sene once 30 tl demislerdi vazgectim... ayrica antraknoza da hassas oldugunu duymustum bi yerde emin degilim dogru mu....verim konusunda bir arastirma varmi bilmiyorum kulaktan dolma bilgiler sadece kafa karistiriyor baska faydasi da yok.maalesef...

evet dediğiniz gibi fidan pahalı,ben sorduğumda 20-35 tl arası dediler..
oğuzlara yapılan barajdan sonra antrakozun çok olacağı söylenmiş ama fazla etkilememiş yalnız proğramda bir üretici ''bu sene yağmur çok yağdı o yüzden antrakozdan etkilendi verim düşük falan demişti"..
10-15 yaşındaki ağaçtan 30-35 kg arası ceviz alındığı söylendi ama bilemiyorum gidip yerinde görmek lazım..

ladikli
09-11-2012, 20:08
Ayni seyi fernor icin de soyleyebilirim fernor bahcesi olan kac kisi var bilmiyorum ama su anda herkes fernor diyor ben diktim bu sene bakacagim hakkaten nasil ... verimi soguklara dayanmasi ... ya da yetistirenler yazsin buraya bizde bilgilenelim...

sayın bozy bende fernor düşünüyorum..seneye inşallah bahçe kurabilirsem sizin de bahçenizi görmek isterim..ben samsun ladikliyim,bizim orada hava durumuna bakarken samsuna değil ankaraya bakarlar hemen hemen tutar:) biraz daha soğuk ama..kışlar sert geçtiği için erken ve geç donlar önemli sorun en uygun fernor diye düşünüyorum..

dediğiniz gibi fernor bahçesi olan arkadaşlar bilgilerini paylaşırsalar seviniriz..

Lilium
09-11-2012, 22:48
10-15 yaşındaki ağaçtan 30-35 kg arası ceviz alındığı söylendi ama bilemiyorum gidip yerinde görmek lazım..

O halde abartmaya gerek yok, Bu verim yolova1 çeşidinde de var, 14 yaşında olan iki ağaçtan 70 kg aldım.

bitkikoruma40
10-11-2012, 11:17
Merhaba arkadaşlar. 100 dönüm arazide çeşitli meyve yetiştiriciliği yapılan bir özel sektörde tarım danışmanlığı yapıyorum. bu arazinin 20 dönümünde ceviz yetiştiriciliği yapılıyor. 6 aydır burda çalışıyorum benim sorum bu arazideki cevizlerin çeşitlerini belirlemede ben bunu nasıl yapabilirim belirli sayıdaki cevizleri belirleye bildim fakat hepsini tahmin etmem mümkün değil çeşit özelliklerine göre anlamaya çalıştım yeterli olmadı. alanım bitki koruma belkide bu yüzden sıkıntı çekiyorum. fakat çalıştığım yere ben bitki koruma mezunuyum bunu anlayamam demem çok komik olur sonuçta ziraat mühendisi diyorlar.pratik bir yöntemi varmı bu konuda bilgisi olan arkadaşlar cevap verirseniz sevinirim

ladikli
10-11-2012, 13:04
O halde abartmaya gerek yok, Bu verim yolova1 çeşidinde de var, 14 yaşında olan iki ağaçtan 70 kg aldım.

sayın lilium sizin bahçenizde ya da çevrenizde hangi çeşitler var verimleri nasıl..70 kg yalova 1'i kaç tl den sattınız..
oğuzlar77 hakkında araştırma yaptınız mı..bölgeniz de bu çeşitten bahçe var mı..fidanları da diğer çeşitlerin iki katı fiyatına satılıyor..neden bu kadar pahalı anlayamadım..

Lilium
10-11-2012, 21:27
benim sorum bu arazideki cevizlerin çeşitlerini belirlemede ben bunu nasıl yapabilirim belirli sayıdaki cevizleri belirleye bildim fakat hepsini tahmin etmem mümkün değil çeşit özelliklerine göre anlamaya çalıştım yeterli olmadı. alanım bitki koruma belkide bu yüzden sıkıntı çekiyorum. fakat çalıştığım yere ben bitki koruma mezunuyum bunu anlayamam demem çok komik olur sonuçta ziraat mühendisi diyorlar. pratik bir yöntemi varmı bu konuda bilgisi olan arkadaşlar cevap verirseniz sevinirim

Sayın bitkikoruma, çeşit tespiti bilgi ve en önemlisi çok tecrübe isteyen bir şey, bu sizin açınızdan çok zor olduğunu biliyorum, boğum aralarından, renginden, yaprağından, meyvasından, (vs) bir tahmin yapıp belirleyebilirsiniz ama emin olamazsınız hep bir şüphe olur içinizde, emin olmanın tek yolu yapılan aşıyı bilmek gerekir.

Lilium
10-11-2012, 21:36
sayın lilium sizin bahçenizde ya da çevrenizde hangi çeşitler var verimleri nasıl..70 kg yalova 1'i kaç tl den sattınız..
oğuzlar77 hakkında araştırma yaptınız mı..bölgeniz de bu çeşitten bahçe var mı..fidanları da diğer çeşitlerin iki katı fiyatına satılıyor..neden bu kadar pahalı anlayamadım..

Sayın ladikli, ben yalova1 de chandleri da eşe dosta 12 tl den verdim, elimdede çok az 15-20 kg kadar bir şey kaldı.

Oğuzlar hakkında araştırma yapmadım, hakkında pek fikrim yok, bölgemde de bu çeşit yok.
Fiatlarının yüksek olması arz meselesidir başka bir şeyin olacağını sanmıyorum. Bir arkadaşımıza kestane fidanı aradık aynı bu durumla karşılaştık 20-25 tl diyorlar.

kamil keskin
11-11-2012, 07:57
Herkeze merhabalar,
Ben şu an tarlama iki traktör römorku yeni keçi gübresi götürdüm.Yeni gübre olduğu için tarladaki iki ayrı yere döküp,üstünü normal toprakla kapattım.Mart gibi yanmış olacağını düşünüyorum.Mart gibi her ağacın dibine 2-3 teneke vereceğim.
Onun dışında kış öncesi yapacağımız işler neler olabilir?
Herkeze hayırlı bol bereketli günler diliyorum.

e.ışık
11-11-2012, 20:38
Sayın ladikli, ben yalova1 de chandleri da eşe dosta 12 tl den verdim, elimdede çok az 15-20 kg kadar bir şey kaldı.

Oğuzlar hakkında araştırma yapmadım, hakkında pek fikrim yok, bölgemde de bu çeşit yok.
Fiatlarının yüksek olması arz meselesidir başka bir şeyin olacağını sanmıyorum. Bir arkadaşımıza kestane fidanı aradık aynı bu durumla karşılaştık 20-25 tl diyorlar.

merhabalar,bir arkadaşım Hollandadan orijinal Kaliforniya cevizi getirdi ben chandler olduğunu sanıyorum[ cevizden üretileceğini sanıyorki bana üretmem için getirmiş] karşılaştırmak isterseniz bir miktar gönderebilirim.çok ince kabuklu ve iyice kurumuş ki çok hafif yağ oranı yerli cevizlerden az olan bir ceviz.kgr fiyatı 5.98 eurambalaj üzerinde yazıyor Ankarada marketten geçen yıl 16tl den almıştım Şili cevizini demekki Hollandadada fiyatlar bizdeki gibi ama bana yerli cevizler daha lezzetli geliyor

suivant
12-11-2012, 13:43
Yerli cinslerin tadı daha iyi geliyor bana. Fakat nedense buralarda kilosu 10 tlden chandler 6-8 tl aralığından yerli cinsler satılıyor. Boya göre değişiyor. Açıkçası verdiğiniz fiyatlar bana göre çok yüksek. Dolu hesabı 65 liradan iyi cins ayıklanmış ceviz alabiliyoruz. Kilosu 8 liraya ancak gelir. Biraz küçüklü olanlar 50 tl, chandler 80 tl. Pazarlıksız fiyat. O yüzden ben verim hesabı yaparken kilosu en fazla 5 tl toptan diye hesap ediyorum.

ladikli
12-11-2012, 16:11
oğuzlar77 de 15 tlden satılıyormuş bu kadar fark nasıl oluyor bende bunu anlamıyorum..
kafam iyice karıştı ne diksem bilemiyorum:)

Çamtepe
12-11-2012, 18:52
Sn. Ladikli

Öncelikle ikliminize uyum sağlayacak cinsi tespit etmeniz önemlidir. Oğuzlar77 bölgesinde çok başarılı olabilir (Çorum, kuru kara iklimi, muhtemelen soğuk kış ve kuru bir yaz dönemi yaşıyor). Ancak Samsun Çorum'a göre çok farklı bir iklim. Ilıman, nemli, yağmurlu.

Verilen Oğuzlar77 linklerinden birinde her tarafı bakteriyel yanıklık olan bir ağaç görmüştüm. Sadece bir resme bakarak genellemek doğru değil, ancak eğer Çorum gibi kuru bir iklimde bile bakteriyel yanıklıktan bu kadar etkileniyorsa, Samsun gibi nemli bir ortamda bakteriyel yanıklık muhtemelen coşacaktır.

Çevrenizde kurulu bahçe varsa çeşitlerini öğrenmeye çalışmanızı tavsiye ederim. Unutmayın, önemli olan 8 TL ya da 10 TL'ye farketmez, önce satabileceğiniz ürünü üretmektir. Henüz üretmediğiniz meyvenin satış fiyatı üzerinden kendinizi çok üzmenize gerek yok.

cetiner
12-11-2012, 20:51
herkeze merhaba geçen hafta itibarıyla 113 adet yarısı fernor yarısı chandler tüplü fidan diktim fidancım fernor a ısrarla ismini hiç duymadığım meylanisa diye bir tozlayıcı dikmemi istedi fernette nin fernor u tozlayamayacağını çiçeklenme döneminin fernor dan daha önce olduğunu söyledi meylanisa hakkında hakkında bilgisi olan arkadaş varmı ... teşekkürler

Çamtepe
12-11-2012, 21:32
herkeze merhaba geçen hafta itibarıyla 113 adet yarısı fernor yarısı chandler tüplü fidan diktim fidancım fernor a ısrarla ismini hiç duymadığım meylanisa diye bir tozlayıcı dikmemi istedi fernette nin fernor u tozlayamayacağını çiçeklenme döneminin fernor dan daha önce olduğunu söyledi meylanisa hakkında hakkında bilgisi olan arkadaş varmı ... teşekkürler

Şu linkte (http://mammothnuttrees.co.uk/index.php?main_page=page&id=1)Fernor'a tozlayıcı olarak aşağıdaki grup öneriliyor:
Group A
Corne de Perigord
Fernette
Meylanaise

Meylanaise için bilgiyi sadece bu kaynakta buldum: http://www.l-q-p.com/2008/gb/noix/fiches%20noix/Meylanaise%20english.pdf

Verimliliği orta, uç dallarda meyve veren bir çeşit olarak nitelendirilmiş. Böyle olunca, neden Fernor'u elin ecnebi ceviziyle evlendirelim diye düşünmüyor da değilim. Geç çiçeklenen bizim yerli çeşitlerimizden olsa olmuyor muymuş?

nogaifatih
12-11-2012, 22:49
-Walnut Flowering - Plants Chataigniers Noyers Coulié (http://chestnut-walnut-trees.com/content/27-walnut-flowering)

Arkadaşlar şu linkte bazı yabancı türlerin erkek ve dişi çiçek dönemlerini gösteriyor.
ilginizi çekebilir.

ladikli
13-11-2012, 12:19
Sn. Ladikli

Öncelikle ikliminize uyum sağlayacak cinsi tespit etmeniz önemlidir. Oğuzlar77 bölgesinde çok başarılı olabilir (Çorum, kuru kara iklimi, muhtemelen soğuk kış ve kuru bir yaz dönemi yaşıyor). Ancak Samsun Çorum'a göre çok farklı bir iklim. Ilıman, nemli, yağmurlu.

Verilen Oğuzlar77 linklerinden birinde her tarafı bakteriyel yanıklık olan bir ağaç görmüştüm. Sadece bir resme bakarak genellemek doğru değil, ancak eğer Çorum gibi kuru bir iklimde bile bakteriyel yanıklıktan bu kadar etkileniyorsa, Samsun gibi nemli bir ortamda bakteriyel yanıklık muhtemelen coşacaktır.

Çevrenizde kurulu bahçe varsa çeşitlerini öğrenmeye çalışmanızı tavsiye ederim. Unutmayın, önemli olan 8 TL ya da 10 TL'ye farketmez, önce satabileceğiniz ürünü üretmektir. Henüz üretmediğiniz meyvenin satış fiyatı üzerinden kendinizi çok üzmenize gerek yok.

teşekkür ederim sayın çamtepe..
ben birazda espri olsun diye öyle yazmıştım..çok farklı ses çıkıyor,herkez farklı çeşitler farklı dikim aralıkları öneriyor..ama ben az çok nelerin nasıl yapılması gerektiğini,özellikle de sizlerin-bu forumun sayesinde öğrendim..
ceviz bahçesi kurmadan önce yapılacak en önemli şeyin bölgemizdeki bahçeleri görmek olduğu,fidancıların önerisiyle, araştırma yapılmadan fidan dikilmemesi gerektiği çok aşikar..ama verime yatmış bahçe şuan yok ilçede.benzer iklim şartlarının olduğu başka bölgelerde kurulan bahçeleri görerek karar verilebilir ancak ben birebir kendi yöremdeki bahçeleri görerek karar vermek istiyorum..şu an ilçede 2 tane 4-5 yaşında şebin-bilecik,2 tane de biri 1,diğeri 2 yaşında chandler-fernor karışık dikilmiş bahçe var.karışık bahçeleri samsundan yaşam fidancılık kurmuş,farklı iklim özellikleri isteyen iki çeşidin beraber dikilmesi beni şaşırttı..bizim ilçede karasal iklim hakim(samsun sahil bölgesinde değil iç tarafta kalıyoruz..güneyde 1800 rakımlı akdağ,dağın eteklerinde ladik gölü var)kışları sert yazları kısa sürüyor,rakım da 900-950..ben fernor dikmeyi düşünüyorum..sizce böyle bir iklimde chandler-fernor karışık bahçe kurulabilir mi..chandler soğuktan etkilenir gibi geliyor bana..
bir de yaz süresinin kısa olmasının ve gece-gündüz sıcaklık farklarının fazla olmasının ceviz üzerinde nasıl bir etkisi olur..

ladikli
13-11-2012, 12:35

sayın çetiner..bahçeniz hayırlı olsun..Allah bol kazançlar nasip etsin..
ikliminiz uygunsa neden hepsini chandler dikmediniz..fidancınız neler söyledi hangi tavsiyelerde bulundu..çevreniz de verime yatmış fernor bahçesi var mı inceleme şansınız oldu mu..paylaşırsanız sevinirim..

diktiğiniz fernorların gerçek fernor olup olmadığıyla ilgili fidancınızla sözleşme yaptınız mı ileride doğabilecek sorunlara karşı..İnşallah olmaz tabi ama belki fidancı bile farkında olmayabilir..(benim bi arkadaşım bundan 5 yıl önce yaşar akça hocayla görüşmüş;arkadaşa iklime en uygun olarak fernor dikilebileciğini ancak türkiyede gerçek fernorun olmadığını,kendisinin bile getirtemediğini söylemiş)

Çamtepe
13-11-2012, 14:02
teşekkür ederim sayın çamtepe..
bizim ilçede karasal iklim hakim(samsun sahil bölgesinde değil iç tarafta kalıyoruz..güneyde 1800 rakımlı akdağ,dağın eteklerinde ladik gölü var)kışları sert yazları kısa sürüyor,rakım da 900-950..ben fernor dikmeyi düşünüyorum..sizce böyle bir iklimde chandler-fernor karışık bahçe kurulabilir mi..chandler soğuktan etkilenir gibi geliyor bana..
bir de yaz süresinin kısa olmasının ve gece-gündüz sıcaklık farklarının fazla olmasının ceviz üzerinde nasıl bir etkisi olur..

Etraftaki yerli çeşit bahçelerde verim durumunu gözlemleme şansınız oldu mu? Belki Şebin daha uygun bile olabilir. Eğer denenmişi varsa Fernor ile macera aramaya gerek yok.

Sn. Yaşar Akça benim için rakımım fazla olmamasına rağmen (350m) geçiş bölgesindeyseniz Fernor dikmeniz daha doğru olabilir demişti. Gerçekten bahçemin olduğu yer 5-10 km ötedeki ovadan iklim olarak çok farklılık gösteriyor.

Eğer rakımınız yüksekse, yazlar kısaysa geç çiçek açan çeşidi (örn. Fernor'u) tercih etmeniz daha doğru bence de.

ladikli
13-11-2012, 16:11
Etraftaki yerli çeşit bahçelerde verim durumunu gözlemleme şansınız oldu mu? Belki Şebin daha uygun bile olabilir. Eğer denenmişi varsa Fernor ile macera aramaya gerek yok

arkadaşımın 5 yaşındaki şebin-bilecik bahçesini gördüm,daha verime yatmadıkları ve pek bakımlı olmadıkları için sağlıklı bir sonuca varamadım..
fernor bahçeleri de daha yeni..zaten bu sene bahçe kuramayacağım seneye başka illerde de daha ayrıntılı gözlem yaparak inşallah kurarım..

cetiner
13-11-2012, 19:51
sayın çetiner..bahçeniz hayırlı olsun..Allah bol kazançlar nasip etsin..
ikliminiz uygunsa neden hepsini chandler dikmediniz..fidancınız neler söyledi hangi tavsiyelerde bulundu..çevreniz de verime yatmış fernor bahçesi var mı inceleme şansınız oldu mu..paylaşırsanız sevinirim..

diktiğiniz fernorların gerçek fernor olup olmadığıyla ilgili fidancınızla sözleşme yaptınız mı ileride doğabilecek sorunlara karşı..İnşallah olmaz tabi ama belki fidancı bile farkında olmayabilir..(benim bi arkadaşım bundan 5 yıl önce yaşar akça hocayla görüşmüş;arkadaşa iklime en uygun olarak fernor dikilebileciğini ancak türkiyede gerçek fernorun olmadığını,kendisinin bile getirtemediğini söylemiş)

sn. ladikli iyi dilekleriniz için teşekkür ederim aslında tamamını fernor dikmek istedim fidancım fernor un chandler den daha iyi olduğunu söylemişti meyvesinin daha iri olduğunu hastalıklara daha dayanıklı ve ticari değerinin daha iyi olduğunu söyledi çevremde verime yatmış değil fernor chandler bahçesi dahi göremedim dolayısıyla iki ayrı çeşit dikerek denemek istedim

cetiner
13-11-2012, 19:52
sn.çamtepe bilgi için teşekkür ederim

cetiner
13-11-2012, 19:54
sn. musculus bahçeniz hayırlı olsun Balıkesir' in neresinde acaba

Safranlı
14-11-2012, 08:16
Fidanlar gayet güzel büyümüş ancak çok ciddi budam ahatası olmuş
fidan şekil verilememiş
bu büyümeyü koruduktan sonra beşinci yılda neticeler alınabilir
ancak üç yaşındayken yazıldığı kadar vermesi normaldır
bu da yeter
tadımlıktır neticede...

vizyon_78
14-11-2012, 10:18
sayın musculus üç yaşında dediğiniz fidanların dikim tarihini tam olarak yazarmıısnız .kıyaslama yapcam da )

ncp1963
14-11-2012, 10:40
Fidanların dikim tarihi 01.01.2009
Böyle olmasının tek sebebi kabul edersiniz etmezsiniz Yüce Yaradan...
Sonsuz şükürler olsun O na...

sayın musculus selamlar

öncelikle hayırlı olsun harika görünüyorlar

ama fidanlarınız dikileli önümüzdeki 01.01.2013 te yani 47 gün sonra dolu dolu 4 . yılları bitmiş olacak sanırım fidanlarınız 3 değil dört yaşında bu durumda:)

Safranlı
14-11-2012, 13:09
Cevizleriniz gayet güzel büyümüş ancak şekil konusunda ayaca acımadan gerekeni yapmak gerekiyor
tabi insan çocuk gibi sevdiğinden çogu zaman kıyamıyor

bozy
14-11-2012, 14:41
Sayin musculus agaclariniz cok guzel maasalah...
Bir arastirmada dikildikten sonra hic budanmayan agaclarin olusan meyve gozleri sayesinde daha cok ve erken meyve vermeye basladigini buna ragmen budanan agaclarin daha gec ve az meyve verdigini okumustum buda resimli ispati oldu ...ancak budama yaptiginizda ister istemez ilk birkac yil meyve kaybiniz olacak ... sonraki yillarda tekrar agac meyve gozlerini tamamlayip normal verimine devam edecektir diye dusunuyorum...
Bence de agaca kiyip uc yasina kadar budamaya cok dikkat edilmeli aksi taktirde sonraki yillarda sert budama yapmak gerekiyor agacin ilk yillardaki buyumesi ve enerjisi heba oluyor..
Sayin musculusa da oyle kulaktan dolma bilgileri degilde gercek tecrubelerini bizimle paylasip bilgilendirdigi icin tesekkur edreim...

Lilium
14-11-2012, 22:58
Bence de agaca kiyip uc yasina kadar budamaya cok dikkat edilmeli aksi taktirde sonraki yillarda sert budama yapmak gerekiyor agacin ilk yillardaki buyumesi ve enerjisi heba oluyor..

Enerjisinden de ziyade ağaçın dengesini bozuyorsun gençleştirip dinçleştiriyorsun filize çalışıyor, meyva dökülmeleri çok gözükür, birden sert budamalar asla tavsiye edilmez.
Sayın bozy'in dediği gibi üç yıl önemli, hatta dört beş yıl budamalar düzenli ve dengeli yapılıp mevvaya yatırılmalı.
Meyvaya yatırıldıktan sonrada düzenli dengeli budamalara devam edilmeli.

Lilium
14-11-2012, 23:05
Sayın musculus kendisine ait olan resimleri silinmesini istemesiden dolayı resimler silinmiştir.

inegöllü
15-11-2012, 16:15
merhaba arkadaşlar geçen sene aralık ayında diktiğim fidanlarım 58 tane fidanımdan(chandler) 15 tanesi kurumuştu.bu cevizlerin tozlayıcısı olarakta yaklaşık 5-6 tane fernette dikmiştik.geçen gün bi arkadaşım tozlayıcı olarak pedro önerdi.şimdi kuruyan cevizlerimin yerine yeni dikim yaparken tozlayıcı olarak pedro dikeyimmi.yoksa mevcut fernetteler yeterli olurmu..teşekkürler...

Çamtepe
15-11-2012, 18:16
Kuruyanların hangileri tozlayıcı, hangileri Chandler bilebiliyor musunuz? eğer tozlayıcı sayısında belirgin bir azalma varsa yeni tozlayıcı ekleyebilirsiniz.

Kanımca yeni bir çeşit eklemeye gerek yok. Deneme amaçlı dikmek istiyorsanız kimse sizi tutamaz, ama iki tozlayıcı şundan iki tozlayıcı bundan gibi bir meceraya gerek yok. Siz fernette'in düzgün tozlayamayacağından mı endişelisiniz?

ahmettugrul55
15-11-2012, 20:30
chanler için tozlayı frengette tavsiye ediliyor..o da forumda 7 yılda erkek tozlayıcı olgunluğuna ulaşıyor dendi ..o zaman chanler nasıl 5 yılda ürüne yatabilir ?

H.Aksoy
15-11-2012, 20:57
izmir dikili ilçesi cıvarında ceviz ekimi yapmak istiyorum.bunun verimliliği konusunda yardımcı olabilirmisiniz.

inegöllü
15-11-2012, 22:07
bana tozlayıcı olarak fernetteyi tavsiye eden ceviz yetiştiriciliği yapan emekli ziraat teknisyeni abimizdi..
en son görüşmemizde pedronunda tozlayıcı olarakta kullanılabileceğini söylediği için böyle bir soruyu size sorma gereği duydum..
kuruyanların çoğunluğu chandler..fernetteler sanırım 1 **** 2 tane..

bu arada tarlamın bitişiğinde verime başlamış başka bir ceviz bahçesi var 6 dönümlük bir bahçe.buradaki cevizlerin cinsi konusunda bilgim yok ama sanırım karışık cinsler var(yerli cins olması yüksek ihtimal)...tozlamada benim cevizlerime nasıl bir etkisi olabilir.olumlu **** olumsuz?

goksal
15-11-2012, 22:28
tozlamada olumlu veya olumsuz bir etkisi olacağını sanmıyorum.chandlerında tozyacısı fernettedir.tozyalaıcı olarak ferneteden vazgeçmeyin.

Lilium
15-11-2012, 23:23
bana tozlayıcı olarak fernetteyi tavsiye eden ceviz yetiştiriciliği yapan emekli ziraat teknisyeni abimizdi..
en son görüşmemizde pedronunda tozlayıcı olarakta kullanılabileceğini söylediği için böyle bir soruyu size sorma gereği duydum..
kuruyanların çoğunluğu chandler..fernetteler sanırım 1 **** 2 tane..

bu arada tarlamın bitişiğinde verime başlamış başka bir ceviz bahçesi var 6 dönümlük bir bahçe.buradaki cevizlerin cinsi konusunda bilgim yok ama sanırım karışık cinsler var(yerli cins olması yüksek ihtimal)...tozlamada benim cevizlerime nasıl bir etkisi olabilir.olumlu **** olumsuz?

Pedronun da dozlayabileceği ihtimali var fakat bilimsel olarak böyle bir açıklama yok.
Tarlanızın yanında ki bahçenin içinde bir kaçtane fernor fernette varsa size olumlu etkisi olur, yalova 1 ise chandlerin ilk çiçeklerine bir iki gün etkisi olur.

Sayın ahmettugrul55 aynı sorusunu özelden yazmıştı özelden cevapladım.

ncp1963
16-11-2012, 08:30
ekteki resmi bir link olarak sn nogaifatih bir kaç gün önce vermişti. incelediğinizde neyin neyi tozlayacağı bilimsel olarak incelenerek grafikle anlatımını görebilmek mümkün..

Bud break = uyanma zamanı diyebiliriz ( tomurcukların açmaya başlaması)

Male bloom = erkek çiçek

Female bloom = dişi çiçek

Max bloom = çiçeklenmenin en yoğun olduğu dönem

çizgiler üzerinde yuvarlakların olduğu tarihler maximum çiçeklenmeye ulaşıldığı tarihleri gösteriyor. çizgiler erkek veya dişi çiçeklenmenin süresini gösteriyor.

bu tabloya baktığımızda aslında chandler ve fernor için en iyi tozlayıcının bir değil iki çeşitle olabileceği ortaya çıkıyor bilmem yanılıyormuyum???? fernettenin erkek çiçekleri her iki çeşidin dişi çiçeklerinin ilk günlerine denk geliyor devamında sanki bahçelerde ronde de montignac çeşidininde olması hiç fena olmayacak gibi duruyor..

yanılıyormuyum??

hatta her iki çeşide tozlayıcı olarak Parisienne ve ronde de montignac çiçeklenme döneminde erkek ve dişi çiçeklenme zamanları daha iyi örtüşüyor gibi..

vizyon_78
16-11-2012, 15:55
köy TV de CEVİZ budama proğramı yayınlanmış ben izliyemdim .bu tür geçmiş proğramları nasıl izliyebilirim .bilgisi olan varsa paylaşırmı ?

nabolant
16-11-2012, 20:35
chandler kendi kendini dölleme konusunda %70-80 başarılı bildiğim kadarıyla bence dölleyici konusuna çok takılırken yerin iklimine uygun ceviz çeşidi seçilmesi konusu gözden kaçıyor chandler dikip mağdur olan çok kişi var

goksal
16-11-2012, 21:09
sayın nabolant bu konuda çok haklısınız ben ceviz fidanı üreticisiyim ceviz bahcesi kuracak çiftçilerimize bu konuyu anlatmaya çalışıyorum ama tututurmuşlar bir chandler furlası alıp başını gidiyor.sonuda hüsran oluyor.ceviz bahcesi kurulacağı zaman en önemli şey o bölgeye uygun çeşidin seçilmesidir.birde çiftcilerimiz chandler fernor pedro çeşitlerinin erken meyvaya yatmalarına aldanarak bölgelerine uygun olmamasına rahmen bu çeşitlerden ekiyorlar.

goksal
16-11-2012, 21:12
sayın ncp1963 türkiye de kaç kişinin bahcesinde ronde de montignac cinsi ceviz fidanı var .çok merak ediyorum .sizin bildiğiniz bir bahce varmı acaba

ncp1963
16-11-2012, 21:41
sayın ncp1963 türkiye de kaç kişinin bahcesinde ronde de montignac cinsi ceviz fidanı var .çok merak ediyorum .sizin bildiğiniz bir bahce varmı acaba

Bilmem size sormak gerek bu soruyu ben fidan üreticisi değilim..

Eğer ben dediğimde haklıysam ki durum bunu gösteriyor. o zaman bu siz fidan üreticilerinin eksikliği.

fernoru chandleri bu ülkeye getirdiğiniz gibi bunları en iyi tozlayacak fidanlarıda getirmek zorundasınız.

chandlere franquette yi tozlayıcı olarak satan fidan üreticisi ben değilim..

bakın şimdi herkes franquetteden kurtulmaya çalışıyor sebep geç yaşta erkek çiçek vermesi. bunu diken arkadaşa satan kim?? elbette fidan üreticileri..

nabolant
16-11-2012, 21:41
ülkemizde henüz ceviz konusunda tecrübe çok az, devletin fidan desteklerinin başlamasıyla kapama ceviz bahçeleri kurulmaya ,yabancı cinsler dikilmeye başlandı ancak bu bahçelerden tam manasıyla verim alan yok ,cinslerin karakterlerini ülkemize adaptasyon yeteneğini yavaş yavaş tecrübe ederek tanıyoruz ülkemizde yaşar hoca gibi cevizden anlayan bir elin parmakları kadar bile yok,ziraat mühendislerinde sağlıklı bilgi almak mümkün değil çünkü oda bilmiyor onları da suçlamamak lazım çünkü Türkiyede kaman gibi birkaç lokal bölge dışında cevizcilik diye bir kavram yok maalesef ,herkes cevize kolay yetişen bakımı az gözüyle bakıyor tabii öyle olmadığını cevizi dikenler yavaş yavaş görüp sorgulamaya başlıyorlar...

ncp1963
17-11-2012, 12:31
ülkemizde henüz ceviz konusunda tecrübe çok az, devletin fidan desteklerinin başlamasıyla kapama ceviz bahçeleri kurulmaya ,yabancı cinsler dikilmeye başlandı ancak bu bahçelerden tam manasıyla verim alan yok ,cinslerin karakterlerini ülkemize adaptasyon yeteneğini yavaş yavaş tecrübe ederek tanıyoruz ülkemizde yaşar hoca gibi cevizden anlayan bir elin parmakları kadar bile yok,ziraat mühendislerinde sağlıklı bilgi almak mümkün değil çünkü oda bilmiyor onları da suçlamamak lazım çünkü Türkiyede kaman gibi birkaç lokal bölge dışında cevizcilik diye bir kavram yok maalesef ,herkes cevize kolay yetişen bakımı az gözüyle bakıyor tabii öyle olmadığını cevizi dikenler yavaş yavaş görüp sorgulamaya başlıyorlar...

aslında bu çalışma mehmet sütyemez ve nurettin kaşka hocalar tarafından 2000 li yıllarda yapılmış ama devamı ne olmuş bu konuda bilgi yok

çalışmayı okuyacak arkadaşların bu verilerin kahramanmaraş iklimi için geçerli olduğunu göz önünde bulundurmaları gerekli

http://dergi.ksu.edu.tr/public/journals/2/backIssues/sayi/eski/sayi/51/51.148-158.pdf

ladikli
17-11-2012, 23:31
sn.musculus siz alt dalları özellikle mi almadınız..benim bildiğim topraktan yaklaşık yarım metre bir metre arası dal bırakmıyorlar,lider dal bırakıp taçlandırma yapılıyor diye okudum,tv de izledim..

cetiner
20-11-2012, 20:31
sn. musculus bahçeniz hayırlı olsun Balıkesir' in neresinde acaba

sn. musculus bahçeniz nerede acaba saygılarımla...

dere1974
21-11-2012, 10:11
2008 kasım ayında tüplü olarak dikilen şu anda tam 4 yaşında olan chandler ceviz bahçemden bir resim ekledim.

Lilium
21-11-2012, 11:11
Sayın dere1974, ağaçlarınız gayet güzel gelişmiş, daha öncede bahsettiğim gibi budamalarda ki uc alma ya da dal kısatma diyelim, biraz uzun bırakıldığı için, görebildiğim kadarıyla bazı dallar yandal meyva gözü oluşturamamış ve cıplak kalmış.
Fotoğraftan tam bir şey söylemek yanlış olur ama görebildiğim kadarıyla şekilleri gayet güzel, inşallah güzel mahsullerde alırsınız.

347780

eko_
21-11-2012, 12:19
Sayın dere1974,budama şekliniz modifiye lider mi? Yani baştan itibaren nasıl şekillendirdiniz.Bir diğer sormak istediğim taçlandırmayı yerden ne kadar yükseklikten yaptınız.Ürününüz bol olsun...selamlar..

dere1974
21-11-2012, 12:27
Sayın eko, evet budama şeklini modifye lider yapmaya çalıştım. taçlandırmayı 1 metre civarından başlamıştım ama çok alçak olduğunu düşünüyorum. En alt dalları mümkün olduğunca çıkartacağım.

eko_
21-11-2012, 14:36
Sayın eko, evet budama şeklini modifye lider yapmaya çalıştım. taçlandırmayı 1 metre civarından başlamıştım ama çok alçak olduğunu düşünüyorum. En alt dalları mümkün olduğunca çıkartacağım.

Bende sizin gibi düşünüyorum enazından150-180 cm olmalı bence.

Lilium
21-11-2012, 15:02
Ağustosta aşıladığım aşıdaki ceviz. Bugün çektiğim bir resim.

http://www.agaclar.net/forum/1051838-post818.htm

Lilium
21-11-2012, 15:33

Resimlerini gördüğüm ağaçların şu anki yaşlarına göre tac yapıları alcak değil, ağaçlar büyüdükce yaşlandıkca alt ince dalları çıkarırsın, 1 metreden oluşturulan ana yandallar da alcak sayılmaz uygundur, tac yapıları ağaçların yaşlanma genişleme yukarıya büyümelerine göre ve bahçenin hava sirkilasyonunuda göz önüne alarak zamanla taç yapıları yükseltilebilir.

ahmettugrul55
21-11-2012, 18:05
sn. lilium Ağustosta aşıladığım aşıdaki ceviz. Bugün çektiğim bir resim.
resme baktım o cevizi siz daldan koparın ki daha iyi gelişsin..
çıraktan ustaya tavsiye:))))

Lilium
21-11-2012, 21:16
resme baktım o cevizi siz daldan koparın ki daha iyi gelişsin..
çıraktan ustaya tavsiye:))))

Diğer aşıladığım cüğürlerin hepsinde meyva çiçeği vardı döküldüler, bu nedense bir yerlerden bir şekilde dozlanmış bende anlayamadım nasıl ne şekilde dozlandığını, bugün gördüm ve resimledim, meyvayı koparsamda bu aydan sonra fidanda gelişim olmayacağı için koparmadım gözlemleyeceğim bakalım , adam olacağı da yok zaten de, bazıları bazı şeyleri çok iddia ediyorlar, Ben Şimdi bu mevsimde dalında yeşil ceviz var desem ammada atıyorsun derler,kimseyi inandıramam oraya götürüp gösterirsem ammada atıyorsun beyaa diyemezler.

derdin
22-11-2012, 23:49
Arkadaşlar, ceviz yetiştiriciliğinde tavuk gübresi kullanıla bilirmi bilgisi olan varmı.Ben Mudurnuluyum orada heryer kümes dolu, gübreyi verecek yer arıyolar alan yok.Biyo gaz konusundan tavuk ve büyükbaş hayvan gübresinin çok basit uygulamalarla fermante edildiğini fermante edilmiş gübreninde organik gübre olarak kullanıla bileceğini okudum ne derece doğrudur cevaplarsanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler.

sedatkso
23-11-2012, 09:51
:oarkadaşlar benım bı sorum olacak cok merak edıyorum ankarada cvız yetıstırmeyı dusunuyorum rakım 1050 m su var hıc maras 18 yetıstıren gordunuz mu veya bu cıns hakkındakı yorumunuz nedır maraş 18 mi chandler mı karar veremedım *** acıl.

ladikli
23-11-2012, 10:56
:oarkadaşlar benım bı sorum olacak cok merak edıyorum ankarada cvız yetıstırmeyı dusunuyorum rakım 1050 m su var hıc maras 18 yetıstıren gordunuz mu veya bu cıns hakkındakı yorumunuz nedır maraş 18 mi chandler mı karar veremedım *** acıl.

sn.sedatkso,rakım 1050 ve ankara..karasal iklim görülüyor büyük ihtimalle bu yüzden chandleri es geçin derim,ilkbahar erken donlarından etkilenmediğini ama sonbahar donlarından çok etkilendiğini bir çok kişi söylüyor..yabancı çeşit olarak fernor dikmenizi tavsiye ederim..maraş18 k.maraşın yüksek rakımlarında güzel verim verdiğini okudum..m.sütyemez hocanın ceviz hattı sayfasından ayrıntılı bilgi alabilirsin,ben de bir kaç gündür bu çeşidi araştırıyorum,maraş dan birisiyle nette tanıştım detaylı bilgi için onu arayacağım..
bölgenizdeki ceviz bahçelerini görmeden kesinlikle karar vermeyin bence..forumda da ankaradan arkadaşlar vardır mutlaka,onlardan ve diğer tecrübeli arkadaşlardan daha faydalı bilgiler alabilirsin..
bu başlığı baştan okursan bir çok sorunun cevabını da bulabilirsin..ben öle yaptım:)

Safranlı
23-11-2012, 12:33
arkadaşlar, ceviz yetiştiriciliğinde tavuk gübresi kullanıla bilirmi bilgisi olan varmı.ben mudurnuluyum orada heryer kümes dolu, gübreyi verecek yer arıyolar alan yok.biyo gaz konusundan tavuk ve büyükbaş hayvan gübresinin çok basit uygulamalarla fermante edildiğini fermante edilmiş gübreninde organik gübre olarak kullanıla bileceğini okudum ne derece doğrudur cevaplarsanız çok sevinirim. şimdiden teşekkürler.

ceviz veya her hangi bir üründe tavuk gübresini kullanabilirsiniz
hiiiiiiç bir sakıncası olmaz aksine toprak bayram eder
ancak bu gübre kompostlaştırmanız gerekir
kendi imkanlarınızla bir kaç kez karıştırarak içine talaş vb ekleyerek süper bir şey olmuş olur

permakültür
23-11-2012, 14:04
Sayın musculus,
Maalesef ağaçlarım hala verime yatmadı. Ağaç başına 10-15 meyve alabildim. Chandler cinslerinde antraknoz ve iç kurdu problemi görülmedi. Pedrolar için tozlayıcı olarak diktiğim kaman-1 çeşidinde yoğun antraknoz görüldü. İki defa ilaçlayarak durdurdum ama meyvelere bulaşmıştı ve ağaçta durdurmama rağmen meyveleri kaybettik.

Dere 1974,

Ağaçlarınızın gelişimi çok güzel görünüyor. Hayvan gübresi ve leanordit dışında herhangi bir yapay gübre kullandınızmı?

4 yaşındaki ağaçlardan 10-15 adet normal diye düşünüyorum. Kayda değer ürün alımının 6 yaşından sonra başladığını okudum bir çok kaynakta.

Chandler ağaçlarından daha erken yaşlarda daha fazla ürün arkadaşlar var ise paylaşabilirlerse haberdar olmuş oluruz.

hasan_ka
23-11-2012, 14:35
Merhaba arkadaşlar herkese iyi günler dilerim. Denizli'deki 25 dekar arazime yaklaşık 450 adet chandler fidanlarının dikimi için son hazırlıklarımı yapıyorum. Dikmeden önce çok şey öğrendiğim siz değerli forum sakinlerine birkaç sorum daha olacak. Sorularımın yanında eksik **** yanlış olan noktalarda beni uyarırsanız çok sevinirim.

Öncelikle fidan çukurlarını 1 mt derinlikte 70*70 cm çapında açtıracağım. Üst toprakla birlikte aynı oranda yanmış koyun gübresi ve dişli dere kumunu karıştırıp çukurları 20 cm kalana kadar dolduracağım. Aynı harca leonardit ve kükürt de karıştıracağım.
750 kg leonardit almıştım fidan başına yaklaşık 1.5 kg düşüyor. Ve yine fidan başına 500 gr kükürt, 300er gr DAP ve potasyum sülfat temin edeceğim. Şimdi sorularıma geçeyim.

1.)Leonardit, kükürt ve diğer gübrelerin tamamını harca mı karıştırayım yoksa yarısını harca karıştırıp yarısını çukurun en altına mı sereyim ?

2.)Fidanları dikerken yaptığım enzimleri can suyuna karıştırayım mı?
3.)Fidanlar için 20şer lt can suyu yeterli olur mu ?
4.)Tepe budamasını 60 70 cmden yaparsam herek bağlamama gerek var mı ?
5.) Son olarak dikerken Sim Derma, mikoriza mantarı ve kök kanseri için nogal kullandıktan sonra dua edip Allah'a emanet etmek dışında yapacağım birşey var mı acaba :)

rise_com
23-11-2012, 14:43
Ağustosta aşıladığım aşıdaki ceviz. Bugün çektiğim bir resim.

http://www.agaclar.net/forum/1051838-post818.htm

Abi, elinin marifetini zaten biliyoruz. Maşallah.

Safranlı
23-11-2012, 15:04
1.)Leonardit, kükürt ve diğer gübrelerin tamamını harca mı karıştırayım yoksa yarısını harca karıştırıp yarısını çukurun en altına mı sereyim ?
Tamamını harca karıştırmanız bence daha mantıklı
emzime agırlık verin ancak can suyuna katmanız oranlar çok olursa riskli olabilir subat 15 te bir sefer mart 15 te de bir sefer enzim veririsniz
rahat rahat yeter
herek baglamak her zaman şarrtır (mümkünse tepe budamasına ihtiyaç olmayan kısa fidanları almalısınız tepe budamasına gerek olmaz ve daha saglıklı büyür)
5.) Son olarak dikerken Sim Derma, mikoriza mantarı ve kök kanseri için nogal kullandıktan sonra dua edip Allah'a emanet etmek dışında yapacağım birşey var mı acaba :)[/QUOTE]
Son olarak Rahman'a tevekkül etmeden önce imkanınız var ise malçlama şeklinde topragın üstünü ot,sap,saman,talaş,yaprak döküntüsü,çim artığı serebilirseniz çok güzel olur
birde fidanı kireç veya beyaz boya ile boyamalısınız
baharda da bordo vb klasık kuraları unutmamamk gerekir
hayırlı ve uğurlu olsun
gönlünüze göre olsun tebrik ederim.

rise_com
23-11-2012, 15:42
Merhaba arkadaşlar herkese iyi günler dilerim. Denizli'deki 25 dekar arazime yaklaşık 450 adet chandler fidanlarının dikimi için son hazırlıklarımı yapıyorum. Dikmeden önce çok şey öğrendiğim siz değerli forum sakinlerine birkaç sorum daha olacak. Sorularımın yanında eksik **** yanlış olan noktalarda beni uyarırsanız çok sevinirim.

Öncelikle fidan çukurlarını 1 mt derinlikte 70*70 cm çapında açtıracağım. Üst toprakla birlikte aynı oranda yanmış koyun gübresi ve dişli dere kumunu karıştırıp çukurları 20 cm kalana kadar dolduracağım. Aynı harca leonardit ve kükürt de karıştıracağım.
750 kg leonardit almıştım fidan başına yaklaşık 1.5 kg düşüyor. Ve yine fidan başına 500 gr kükürt, 300er gr DAP ve potasyum sülfat temin edeceğim. Şimdi sorularıma geçeyim.

Bu konuda Halil Önen abimizin bahçesinde 7.sayfada resimli anlatım var ama buraya da yazalım, gübre kesinlikle köke temas etmemeli, bu nedenle en alta leonardit, onun üzerine gübre ve onun üzerine de yaptığın karışık toprağı koyarsan daha güzel olur diye düşünüyorum

Çok güzel olur
Kışa giriyoruz, yağmurlar da başlıyor, 20 lt hayli yeter diye düşünüyorum. Tüplü fidanı toprağa koydun, yarısına kadar ve tüpü saracak şekilde toprağı yerleştirdikten sonra can suyunu ver, ağaç etrafını iyice çiyne, ez ve sonra çukurun altından çıkardığın alt toprak ile kalan boşluğu doldur.
Herek ağacın düzgün büyümesi için, ayrıca aşırı rüzgarda küçük olan ağacınızın kırılmaması için çok önemli. Ben, benim bahçemde badem ağaçları için kullandım ve ağacın düz büyümesinde faydasını gördüm.
5.) Son olarak dikerken Sim Derma, mikoriza mantarı ve kök kanseri için nogal kullandıktan sonra dua edip Allah'a emanet etmek dışında yapacağım birşey var mı acaba :)
İlk defa yaradırken can verdiğin gibi, ağaçlara tekrar hayırlısı ile can ver ya Rab diyebiliriz :)

(Umarım cevaplayabilmişizdir)

Çamtepe
23-11-2012, 16:30

Şimdi tam hatırlayamadım ama forumdaki Sim Derma, Mikoriza ve Nogall ile ilgili yazıları bir aratabilirseniz, bunların hepsinin bir arada kullanılması uygun mudur değil mi diye bir yazı bulabilirsiniz diye düşünüyorum.

derdin
23-11-2012, 19:03
Sayın Safranlı çok teşekkürler.

derdin
23-11-2012, 22:28
Ceviz bahçesi kurmak istiyorum .Yer Bolu Mudurnu rakım 840 m. Uzun süredir internette cevizle ilgili bula bildiğim açıklamaları okumaktayım, buradada bahçe kurulumu ile ilgili açıklamaları yakınen izliyorum.Bursada fidancılık konusunda bilgisi olan ve bu işi yapanlarlada görüştüm.Ceviz bahçesi olanlarla görüştüm,ziraat mühandisi arkadaşlarla görüştüm.Sonuç olarak sadece bir konuda karar verebildim oda ceviz bahçesine dkmem gereken fidanlar yabancı cins olacak,kesinlikle yerli ceviz dikmeyeceğim.bunun dışında hiçbir konuda karar verecek bilgiye ulaşamadım,görüşler çok farklı .sabırla araştırmaya devam edeceğim konuya hakim olmadan hiçbir girişimde bulunmayacağım. sizleri izlemeye devam ediyorum ,uyarılarınızıda bekliyorum.bizleri sabırla bilgilendirmeye çalışan arkadaşlarada çok teşekkür ediyorum.

Safranlı
24-11-2012, 10:10
Ceviz bahçesi kurmak istiyorum .Yer Bolu Mudurnu rakım 840 m. Uzun süredir internette cevizle ilgili bula bildiğim açıklamaları okumaktayım, buradada bahçe kurulumu ile ilgili açıklamaları yakınen izliyorum.Bursada fidancılık konusunda bilgisi olan ve bu işi yapanlarlada görüştüm.Ceviz bahçesi olanlarla görüştüm,ziraat mühandisi arkadaşlarla görüştüm.Sonuç olarak sadece bir konuda karar verebildim oda ceviz bahçesine dkmem gereken fidanlar yabancı cins olacak,kesinlikle yerli ceviz dikmeyeceğim.bunun dışında hiçbir konuda karar verecek bilgiye ulaşamadım,görüşler çok farklı .sabırla araştırmaya devam edeceğim konuya hakim olmadan hiçbir girişimde bulunmayacağım. sizleri izlemeye devam ediyorum ,uyarılarınızıda bekliyorum.bizleri sabırla bilgilendirmeye çalışan arkadaşlarada çok teşekkür ediyorum.

Bir çok konuda kafalar karışık
insan sordukça da iyice ne yapacağını şaşırıyor.
yabancı çeşitler şu anda bir çok açıdan önde gidiyor.
ama bence temel problemler es geçiliyor
mudurnuyu bilirim çok sevdiğim yerdir tarihi dokusu çok güzel
bence çeşit konusundan da öncelikli olarak tohumdan veya hazır fidandan ekme konusunda kafanızda netlik kazanmalısınız
dünyamızda hiç bir fidan tohumdan ekilenler kadar dayanıklı ve güçlü olamaz
bu konuda da kimse beni ikna edemez
1968 yılından beri meyvecilik yapan ailemizin tecrübesi bu şekildedir

Safranlı
24-11-2012, 10:13
Çevrenizde yabani olandan daha güçlü hangi meyve ağacı gösterilebilir....?????

dere1974
24-11-2012, 20:31
Dere 1974,

Ağaçlarınızın gelişimi çok güzel görünüyor. Hayvan gübresi ve leanordit dışında herhangi bir yapay gübre kullandınızmı?

4 yaşındaki ağaçlardan 10-15 adet normal diye düşünüyorum. Kayda değer ürün alımının 6 yaşından sonra başladığını okudum bir çok kaynakta.

Chandler ağaçlarından daha erken yaşlarda daha fazla ürün arkadaşlar var ise paylaşabilirlerse haberdar olmuş oluruz.

Sayın permakültür,
Teşekkürler. Gerçektende ağaçlarımın gelişimi çok iyi (bir de meyve alsam!!) Yapay gübre olarak kışın triple süper fosfat, yazın ise damlama ile üç kez 20+20+20+ME verdim. Bu yaz yapraktan şelatlı gübre vermeyi düşünüyorum.

derdin
24-11-2012, 21:20
Sayın safranlı ceviz yetiştiriciliği deryasında şu ana kadar sadece bir damla bulmuşken onuda elimden alıyorsunuz.Ceviz tohumdan yetişir tezinize beni ikna etmeniz mümkün değil çünkü benin aradığım dayanıklı ve güçlü ceviz ağacı değil öyle olsa haklı olabilirsiniz,amaben verimli bir ceviz ağacı istiyorum o nedenlede fidan vede yabancı cinskonusunda kararlıyım.uyarılarınıza teşekkür ederim,sağolun.

derdin
24-11-2012, 22:22
Ceviz yetiştiriciliği ile ilgili olarak çok merak ettiğim birkaç konuyuda aydınlığa kavuşturmak is tiyorum,bilgisi olan arkadaşlardan açıklama rica ediyorum.FERNOR kendi kendini tozlarmı başkacins tolayıcı olmadan iyi ürün almak mümkünmüdür.Ceviz ağaçları rüzgarla tozlanırdeniliyor peki neden arılar tozlamıyor.Arılar ceviz çiçeklerinden polen toplamazlarmı.Ceviz fidanı dikidiği zaman 3-4 gözden tepe vurması yapılmalıdır deniliyor.3-4 gözyeterlimidir yoksa 5-6 göz bırakmak daha uygun olmazmı.Ülkemizde yeraltı sularının yerleri ve derinliği bilinmektedir bahçe kuracağınız yerinizinbilgilerini verirseniz size orada su olup olmadığı varsa derinliğini bildirirler şeklinde biryerde gözüme ilişti bu bilgi hangi kuruluşta vardır, sorsak gerekli bilgi verilirmi bunun bir prosüdürü varmıdır. şimdilik aklıma gelenler bunlar.Yanlış birşey sordu isem cahilliğime veriniz, butür konulara çok yabancıyım ama hem meraklıyım hemde ceviz bahçesi kurma konusunda kararlıyım.teşekkürler şimdiden

Çamtepe
25-11-2012, 21:09
Forumda daha önce yeraltı suyu kaynakları bahsi geçmişti, bahçe kurulumunda bahsedilen ise taban suyu seviyesidir. Toprağınızın durumu, arazinin eğimi vb. bir çok parametre ile değişir, bu devlette olmaz.

Fernor, Fernette ile tozlandığı bilinir.

Toprak ve su tahlilinizi yaptırdınız mı?

bozy
26-11-2012, 00:13
Bu gün bordo bulamacı yaptıktan sonra fidanlarımı beyaz plastik boyayla boyadım...Bu sene yapraklar dökülmeden don olmadı heralde erken donlardan fazla etkilenmeyecegiz.. bakalım..

Safranlı
26-11-2012, 08:02
[QUOTE=derdin;1053778]Sayın safranlı ceviz yetiştiriciliği deryasında şu ana kadar sadece bir damla bulmuşken onuda elimden alıyorsunuz.Ceviz tohumdan yetişir tezinize beni ikna etmeniz mümkün değil çünkü benin aradığım dayanıklı ve güçlü ceviz ağacı değil öyle olsa haklı olabilirsiniz,amaben verimli bir ceviz ağacı istiyorum o nedenlede fidan vede yabancı cinskonusunda kararlıyım.uyarılarınıza teşekkür ederim,sağolun.[/QUOT

Hepimizin temel beklentisi verimli,karlı,ve sistemli bahçeler kurmak ve önce dogamıza sonra da ülkemize ve kendimize fayda sağlamaktır.
yazdıklarım ve temel fikriyatım temelde sürdürülebilirlik ve verimlilik ilkesinden hareketle ortaya çıkmıştır
bölgenize uygun dilediğiniz çeşit di yetiştirebilirsiniz
bu konuda sıkıntı yok
benim temel anlayışım mükemmel toprak hazırlıgından sonra tamda bu aylarda tohumları toprakla buluşturmak ve yaz sonunda da dilediğiniz çeşit ile aşılamak esasına dayanır
yani tohumdan ek yan gel yat denilmiyor
bahçenizin sahibi olacak olan ağaçlarınız ana rahmınden itibaren kendi yurdunda yetişsin
gurbette yetişip kökleri paralanıp parçalanan cılız ;yogun bakım ünitesine muhtaç olan kendini zor ayakta tutan fidanlar olmasın
benim kanaatim mümkünse tüm meyve bahçelerinde bu esasa dayanıyor...
gönlünüze göre olsun....

inegöllü
26-11-2012, 11:44
yapraklar hala dökülmedi .bordo bulamacı yapmak için erken mi ne dersiniz..

Çamtepe
26-11-2012, 12:18
yapraklar hala dökülmedi .bordo bulamacı yapmak için erken mi ne dersiniz..

Yaklaşık 2/3'ü döküldüyse biz uyguluyoruz. Zaten bir iki hafta sonra yağışlar iyice hızlanır, bu saatten sonra araziye traktör giremez. Eğer yaprakların çoğu döküldüyse (kimi kaynak 2/3 diyor, kimisi 70%, kimisi de 3/4) ateş serbest.

Ceviz yapraklarını toplamıyorsanız bulamacı yere doğru da püskürtün ki dökülen yapraklardaki sporları da öldürün..

eko_
26-11-2012, 13:07
Bu gün bordo bulamacı yaptıktan sonra fidanlarımı beyaz plastik boyayla boyadım...Bu sene yapraklar dökülmeden don olmadı heralde erken donlardan fazla etkilenmeyecegiz.. bakalım..

Sayın bozy cevizlerinizin cinsi ve bahçenizin rakımı nedir?Dediğiniz gibi bu sene sonbahar erken donlarına yakalanmadı cevizler.Fakat chandler cinsinde bu risk oluşabiliyor.

derdin
26-11-2012, 17:26
Tüm açıklamalara teşekkürler.

nogaifatih
26-11-2012, 22:22

sayin boz bahceniz nallihan civarindami?

juglandales
26-11-2012, 22:26
Sayın Çamtepenin de söylediği gibi yaprakları toplamak yerine yere dökülenlerin üstüne bordo bulamacından püskürtmek kesin çözüm sağlarmı? Yoksa başka bir ilaç mı kullanmak daha faydalı olur. İnanın geçen sene yaprak toplamaktan tırnaklarım morardı.

nogaifatih
26-11-2012, 22:29
[QUOTE=derdin;1053778]Sayın safranlı ceviz yetiştiriciliği deryasında şu ana kadar sadece bir damla bulmuşken onuda elimden alıyorsunuz.Ceviz tohumdan yetişir tezinize beni ikna etmeniz mümkün değil çünkü benin aradığım dayanıklı ve güçlü ceviz ağacı değil öyle olsa haklı olabilirsiniz,amaben verimli bir ceviz ağacı istiyorum o nedenlede fidan vede yabancı cinskonusunda kararlıyım.uyarılarınıza teşekkür ederim,sağolun.[/QUOT

Hepimizin temel beklentisi verimli,karlı,ve sistemli bahçeler kurmak ve önce dogamıza sonra da ülkemize ve kendimize fayda sağlamaktır.
yazdıklarım ve temel fikriyatım temelde sürdürülebilirlik ve verimlilik ilkesinden hareketle ortaya çıkmıştır
bölgenize uygun dilediğiniz çeşit di yetiştirebilirsiniz
bu konuda sıkıntı yok
benim temel anlayışım mükemmel toprak hazırlıgından sonra tamda bu aylarda tohumları toprakla buluşturmak ve yaz sonunda da dilediğiniz çeşit ile aşılamak esasına dayanır
yani tohumdan ek yan gel yat denilmiyor
bahçenizin sahibi olacak olan ağaçlarınız ana rahmınden itibaren kendi yurdunda yetişsin
gurbette yetişip kökleri paralanıp parçalanan cılız ;yogun bakım ünitesine muhtaç olan kendini zor ayakta tutan fidanlar olmasın
benim kanaatim mümkünse tüm meyve bahçelerinde bu esasa dayanıyor...
gönlünüze göre olsun....

sayin Safranli size katiliyorum,
bende aynen sizinde belirtmis oldugunuz gibi tohumdan bir bahce tesis ettim, her ocaga 3 tohum kullandim. insallah seneye yaz sonunda yabanci verimli bir cesitle asilamayi planliyorum. daha evvel (10yil) dedemin bahcesinde boyle bir denemem olmus ve hem fidanlarda dayaniklilik hemde meyvelerdeki aroma bakimindan kiyaslanamayacak ustunlukler gozlemledim.

Lilium
26-11-2012, 22:46
Sayın safranlı ceviz yetiştiriciliği deryasında şu ana kadar sadece bir damla bulmuşken onuda elimden alıyorsunuz.Ceviz tohumdan yetişir tezinize beni ikna etmeniz mümkün değil çünkü benin aradığım dayanıklı ve güçlü ceviz ağacı değil öyle olsa haklı olabilirsiniz,amaben verimli bir ceviz ağacı istiyorum o nedenlede fidan vede yabancı cinskonusunda kararlıyım.uyarılarınıza teşekkür ederim,sağolun.

Sayın derdin, sayın safranlının tezine inanır ya da inanmazsınız o sizin bileceğiniz bir iş, ama anlattığını biraz yanlış anlamışsın gibi hissettim, safranlının dediği tohumdan ekki, kök zedelenmesi olmasın, daha sonra istediğin verimli çeşide çevirebilirsin.
Sayın safranlının bu görüşüne kısmen katılırım kısmende katılmam, katıldığım taraf evet tohumdan ekildiğinde fidan sökülmüyor kök sistemi bozulup (kesilip vs) olmuyor, katılmadığım taraf ise, fidancıların tohumdan ekip aşıladığı ve daha sonra sökülen kesilen köklerin yer değiştirdiğinde ya da tüplü fidanların dip kök yapamayacağı tohumdan olduğu gibi olmayacağı aynı kökü yapmayacağı deyimine katılmıyorum.

Burdan yola çıkarak bir şey sormak istiyorum , bazen ağaç diplerinde hafif köklü picler olur zaman zaman ihtiyacımıza göre bunlardan koparır ve ekeriz ve tutarlar, sorum şu bu kopardığımız piçler dip kök yapmıyorlar mı ? ki, söküm esnasında (ya da tüplü fidanın) kesilen kökleri dip kök yapmasın.

Lilium
26-11-2012, 22:53
hemde meyvelerdeki aroma bakimindan kiyaslanamayacak ustunlukler gozlemledim.

Aromasını bilemiyeceğim ama aşılamadıysanız yabanidir. adıda yoktur.

Lilium
26-11-2012, 22:59
Bu gün bordo bulamacı yaptıktan sonra fidanlarımı beyaz plastik boyayla boyadım...

Kışın plastik kireç (vs) boyamaları bana biraz olumsuz gibi geliyor, nem ve ter olayı beni düşündürüyor, iyi olmaz diye düşünüyorum.

bozy
26-11-2012, 23:23
Sayın lillium gecen sene şiddetli soguklardan sonra müthiş bir soguk zararı vardı fidanlarımda bazıları kapkara olmustu .İnternetteki araştırmalarımda beyaz plastik boyanın bu konuda kullanıldıgını okumuştum... Agaclarımdan kuruyan olmadı allahtan, ben faydasını gördum ... Zararı yok en azından ...
Mantık şu kışın gündüz ve gece sıcaklık farkı cok oldugu ve koyu renkler de güneş ışınlarını daha fazla çektigi için boyanmamış fidanların gövdeleri kışın daha cok ısınıyor ve gece ani sıcaklık düşüşlerinden daha cok etkileniyor..bence kaolin kili de uygulanabilir bu amaçla ,kireç te olabilir ben su bazlı plastik iç cephe boyası kullandım.. yaglı boya veya dış cephe boyası olmaz agacın nefes alması için...

bozy
26-11-2012, 23:30
Bazı agaclarda celikten köklenme oluyor bazılarında olmuyor ceviz agacında çelikten köklendirme çok zor diye biliyorum...
ben de şahsen tohumdan ekip sonradan aşılama taraftarıyım kazık kök durumunu bilmiyorum ama pek çok avantajının yanında sadece sonradan aşılamanın zorlugu var...

Lilium
26-11-2012, 23:37
Bazı agaclarda celikten köklenme oluyor bazılarında olmuyor ceviz agacında çelikten köklendirme çok zor diye biliyorum...

Zor değil hiç olmuyor,

Benim söylemim sadece ceviz için değil, genel olarak tı.

bozy
27-11-2012, 00:52
Bizim için imkansız evet haklısınız ama son dönemde bazı enzimlerle labaratuar ortamında cogaltabiliyorlar diye biliyorum ancak tabi bilimsel düzeyde calışmalar şu an konumuzun dışında.
Esas konu bence tohumdan ekilen fidanın anacı ile aynı olma ihtimali kaç.benim bildigim böyle bir ihtimal var eger bu ihtimal yüksekse istedigimiz cins agacın meyvesinden ekeriz ve fidanına bakarız eger fidan anacın özelligini gösteriyorsa kalır göstermiyorsa aşılanır bu da işleri daha da kolaylaştırır..

bozy
27-11-2012, 00:58
Aslında aldıgımız aşılı fidanların anacı da bir tohumdan ekiliyor ve normalde bu anaclarında cinslerinin belli olması gerekir yurt dışında bu anacların cinsi yazılıyor demek ki cinsleri belli.

Lilium
27-11-2012, 01:23
Esas konu bence tohumdan ekilen fidanın anacı ile aynı olma ihtimali kaç.benim bildigim böyle bir ihtimal var

Böyle bir ihtimal tabi ki, var, fakat şöyle, ekilen tohumun genlerinden birine çeker, genlerden bir özelliği mutlaka olur, ya kabuğu aynı olur, ya iriliği, ya iç kalitesi, ya rengi, (vs)
Tohumdan ekilmiş ve beğenilmişse,ve bu cevizin tohumundan tekrar ekersen aynısı olur diye biliyorum, ama böyle bir tecrübem olmadığını da belirteyim.

Safranlı
27-11-2012, 08:19
dostalarım
bizler bu topraklara bu memlekete kurda kuşa bir faydamız olsun arzusunda olan memleketini seven sade vatandaşlarız.
yalovamız meyvecilik sebzecilik ve çiçekçilik gibi bir çok alan söz sahibi çok çok verimli bir bölgedir
Atatürk ülkenin ilk araştırma çifliğini burada kurmuştur
kısaca acizane bende en azından gözlemci olarak bu alanlarda fikir edinebildim.
meyvede aşının manevi yönüde var
nedense aşı yapılan meyveye ayrı bir sevgi gelişiyor
aşılanan ağaç özellikle hızlı büyüyor
hemen her gün yanına gidip takip ediyorsun
çoçuk gibi sevgi besliyorsun
mart ayında tohumdan ektiğim yeni kivi bahçemde de yaklaşık yarısını tohumdan kendim yetiştirdim
benim fidan sayım yetmediğinden kısmen dışarıdan aldım
mart ayında ekilen kivim inanın şu anda en az 1,5 metredir
şu anda yaprakları yemyeşil
diyerleri solgun
bu kivilerimi kısmetse baharda aşılayacagım
ben bu toprakları özelikle meyveciliği seven biri olarak mümkün mertebe bu yolu takip ediyorum
hepimiz bir birimizden birşeyler ögreniyoruz.
bu sayfalara çok şey borçluyum

ncp1963
27-11-2012, 09:14
Aslında aldıgımız aşılı fidanların anacı da bir tohumdan ekiliyor ve normalde bu anaclarında cinslerinin belli olması gerekir yurt dışında bu anacların cinsi yazılıyor demek ki cinsleri belli.

arkadaşlar tohumdan ekilenin istediğimiz olması için izelenen yol şu dişi çiçek kendini belli ettiği anda etraftan gelecek erkek çiçek sporlarının döllemesini engellmek için koruma altına alınıyor plastik poşet benzeri bir şeylerle, sonra hangi cinsin erkek çiçeği ile döllenecekse erkek çiçek alnıp koruma altındaki dişi çiçek tozlanıyor bu rüzgarsız havada kontrollü olarak yapılıyor ve tekarar koruma altına alınıyor taki meyva oluşana kadar

ne yapıldı istenilen dişi seçildi diğer erkek çiçek tozlamalarına karşı koruma altına alındı. istenilen cinsin erkek çiçeği ile tozlandı korundu meyva oluşunca açıldı oluşan meyva bizim istediğimiz meyva şimdi bunu dikeceksiniz ağaç olacak meyva verecek minumum 10 yıl takip edeceksiniz bu kadar işleme ve zamana rağmen verimli bir cins olma ihtimalide var olmama ihtimalide var

hani bazen tek bir ağaç etrafta gözle görülür erkek çiçek olmadığı halde meyva verir nereden tozlandı bu ?? yakın çevreden rüzgarın taşıdığı erkek sporlarla tozlandı.. dişiyi korumaya bu yüzden alırlar.

bu sistemle elde edilen meyvalardan elde edilen ağaçların içinden en verimlileri seçilir. doğada bu kendi kendine oluyor aynı yerde çöğürden büyümüş ağaçların meyvalarının aynı olmama sebebi bu çünki farklı erkek sporlar döllemeyi yapıyor.

Lilium
27-11-2012, 12:28
Hiç yazmayacağım fakat başlığı okuyan arkadaşların kafası karışmasın diye bir şeyler ekleyeceğim.

Tohumdan ekimde istenilen ceviz cinsi olması için Örneğin: fernor erkek çiçeğiyle dozlanırsa fernor olacak diye bir şey yok.

Bu yazılanlar seleksiyon ıslah çalışmalarında caprazlama dozlamalarla yapılır uzun yıllar sürer, ve bir ırk elde edilir, ve bu ırk aşıyla çoğaltılır.

Yani söylendiği gibi tohumdan ek seçtiğin erkek çiçekle dozla o olsun diye bir şey yok.

O halde biraz daha açalım konuyu ve doğadan verelim örneğini, Çok afedersiniz ama sınırı biraz aşacağım. Şimdiden özür.

Bir eşekle bir beygiri çiftleştirelim, hem annenin hem babanın genlerinden alır ve katır olur. Yani ne eşektir ne beygir ikisinin arasında bir şey.
Aynı keza insan oğlu içinde geçerlidir, sarışın bir erkeğin çocuğu sarışın, esmer bir erkeğin çocuğu esmer olacak diye bir şey yok, (bildiğim kadarıyla istenirse onunda seleksiyon çalışmaları yapılıp bir ırk elde edilebiliniyor ) :) annenin de genlerine çekebilmesi büyük bir olasılık.
Baba uzun boyludur anne kısa boyludur çocukta uzun boylu olacağının garantisini kim verebilir, çocuk daha fazla annenin genlerini almışsa kısa boylu olur.

Kısacası
Bazı şeylerin elde edilmesi o kadar basit değil.

Safranlı
27-11-2012, 14:04
Sade vatandaşın seleksiyon yapması imkansız
vede gereksiz
belkide temel sorunlardan birisi dogru bilgiye ulaşamamaktır
yanlış çeşiti yanlış yerde ekersen
ıslahcılar ne yapsın

Lilium
27-11-2012, 14:29
bu kadar işleme ve zamana rağmen verimli bir cins olma ihtimalide var olmama ihtimalide var

Bunun sonucu buysa

"arkadaşlar tohumdan ekilenin istediğimiz olması için izelenen yol şu"

Demenin anlamı ne? hani istediğimiz olması için izelenen yol şuydu, şimdi istediğimiz çeşidi elde etmişmi olduk?

bozy
27-11-2012, 16:22
Degerli forum uyeleri kulagimizi tersten gostermeye gerek yok bilim ile bilim adamlari ugrassin bizlerin isi baska biz daha verimli ve daha dayanikli bahceleri daha az masraf ve zahmetle nasil kurabiliriz ona bakalim.. Sahsen benimde seleksiyon yapmaya hic niyetimde yok merakim da .. ozetle tekrar edeyim gordugum odur ki tohumdan yetisen fidanlar daha dayanikli oluyor ve iyi gelisme gosteriyor .. ASI yapmak artik hicte zor degil fidanlarinizi istediginiz cinse asilatin...

bozy
27-11-2012, 16:26
Yeri gelmisken sunu da yazayim tuplu fidan alanlar bence kalem asili degil de goz asili alsin kalem asili aldigim fidanlarin cogu kurudu asi yerinden kapkara oldu ve kurudu her halde kaynamasi daha zor.. ustelik de fidanci her gun bereket tv ye cikip ceviz badem konusunda beyanat veriyor yani bildik ve guvenilir bir fidanci...

ncp1963
27-11-2012, 16:57
Bunun sonucu buysa

"arkadaşlar tohumdan ekilenin istediğimiz olması için izelenen yol şu"

Demenin anlamı ne? hani istediğimiz olması için izelenen yol şuydu, şimdi istediğimiz çeşidi elde etmişmi olduk?

Sayın lilium yazının tamamını okumadan yorum yaparsanız hoş olmaz....

Toplamın içinden bir kısmı çeker alırsanız farklı anlamlar çıkar ben orada sonucun net olarak istediğimiz olamayacağını ve elde edilenlerden en iyilerin seçileceğini net bir şekilde belirttim

Ve o yazımdan sadece kırmızı olanları tek bir harfini bile değiştirmeden renk değişimi yaptım sizin kastınızıda tam anlamış değilim ne demek istiyorsunuz????? Ben yüzde yüz olur demedim elde edilenlerden en iyileri seçilir dedim ya ben anlatamadım ya da siz yanlış anlıyorsunuz

Bu yazıyı yazarkende amacım seleksiyonun nasıl yapıldığını anacı belli tohumun nasıl elde edildiğini izah etmeye çalışmaktı kimseye siz böyle yapın böyle yaparsanız olur değildi zaten bizler istesekte o şartları ve ortamı sağlayamayacağımız için yapmamızda mümkün değil

ömür-uşak
27-11-2012, 16:59
Arkadaşlar ben ömür uşaktan 2000 yılında 16 dekar tarlaya 12x12 m aralıklı şebin bilecik yavuz ve yalova 3 cevizi 110 adet diktim aralarada 6 m vişne diktim.Ara ürün olarak. 12 yıldır cevizden verim bekliyorum malesef 2-3 kg ağaç başına geçmedi vişneler olmasa emekli maaşım bakım masrafına yetmez vişneler her türlü gideri halletti.Fazla beklemek istemiyorum.2013 mart ayında chandler cinsine çeşit değişikliği ile aşı yaptıracağım. Rakım 950 yer uşak yapağılar köyü geçit bölgesi.Nisan soğukları ağaçlara zarar veriyor.Geç uyandığı için chandler tercih edeceğim. Uşak civarında chandler bahçesi olan varsa haberleşelim ismine doğru chandler kalemi lazım 12 yıl daha beklemek istemiyorum.Formdaki bütün arkadaşlara sonsuz saygılar.Formu 1 aydır takip ediyorum.Fikirlerinizden yararlı bilgiler elde ettim.SAYGILAR. 0535 816 63 54

derdin
27-11-2012, 18:37
Sayın Lilium,doğru söylediniz Sayın Safranlının söylediklerini yanlış anladım. Benim anladığım tohumdan yetiştirip hiç aşı yapmadan büyütmek şeklinde idi.Ancak şimdiki haliylede zor çünkü Fernorun aşı kalemlerini nasıl bulacağız, hadi bulduk nasıl aşılatacağız bütün bunlar benim yapabileceğim şeyler değil zaten konuyada oldukca yabancıyım bu nedenle şimdilik okumaya devam soru soracak seviyeye geldiğimizde tekrardan görüşürüz sizleri izlemeye devam ediyorum hepinize sevgive saygılar.

derdin
27-11-2012, 18:47
Sayın Ömür-Uşak rakım 950 ise fernor tavsiye ediliyor iyi araştırın.Tekrar aşılamak gerekmesin saygılar.

ömür-uşak
27-11-2012, 19:29
Musculus ve Derdin teşekkür ederim yorumlarınız için araştırmaya devam.Arkadaşlar 12 yaşında 6x6 m ağaçlar arasından geçilmiyor.İlaçlama bakım zor oluyor.Bazı arkadaşlar 8x4 diyorlar.En az 8x8 öneririm.

ömür-uşak
27-11-2012, 21:41
Sayın musculus yapmaya çalıştım.Niyetim yerli cevizlerimizin karşısında olmak asla değil.sulama senede 2-3 defa bolca.ilaçlama iç kurdu ve göktaş.gübreleme yanmış hayvan gübresi.aynı bahçe vişneler 300 tane ağaç başı 50 kg ürün veriyor toprak iyi bazı ağaçlarda demir eksikliği çıktı eddha fe bu sene 2013 marta vereceğim.Budama eksikliği olabilir.Yan dal fazla oluşmadı oduna gitti. Yerli yabancı tartışmasına karşıyım.hepimiz en iyi verimi hangisinden alacaksak onun araştırmasındayız. Bir arkadaş cevizleri 2000 yılında beraber diktik. 4 yıl önce çeşit değiştirdi. 12 yaşında yaova 3 cevizi ve aşılanalı 4 yıl olan chandler arasında çok fark var.Aynı bahçe aralarında 12 m mesafe var aynı bakım.Ne yapalım 12 sene bekledik halamı bekliyeceğiz.Çaresiz kaldık.Çeşit değiştireceğiz

derdin
27-11-2012, 22:12
Sayın Safranlı yanlış anlamışım özür.

Lilium
27-11-2012, 22:37
Sayın Lilium,doğru söylediniz Sayın Safranlının söylediklerini yanlış anladım. Benim anladığım tohumdan yetiştirip hiç aşı yapmadan büyütmek şeklinde idi.Ancak şimdiki haliylede zor çünkü Fernorun aşı kalemlerini nasıl bulacağız, hadi bulduk nasıl aşılatacağız bütün bunlar benim yapabileceğim şeyler değil zaten konuyada oldukca yabancıyım bu nedenle şimdilik okumaya devam soru soracak seviyeye geldiğimizde tekrardan görüşürüz sizleri izlemeye devam ediyorum hepinize sevgive saygılar.

Sayın derdin, sanırım bursalısınız, ağaçlar netten selahattin yılmaz'da bursalı, aşı kalemi hususunda yardımcı olabileceğini sanıyorum zamanı uygunsa aşı konusunda da yardımcı olabilir, kendisiyle irtibata geçip konuşursanız belki bir çözüm bulabilirsiniz.

Lilium
27-11-2012, 22:45
Yeri gelmisken sunu da yazayim tuplu fidan alanlar bence kalem asili degil de goz asili alsin kalem asili aldigim fidanlarin cogu kurudu asi yerinden kapkara oldu ve kurudu her halde kaynamasi daha zor.. ustelik de fidanci her gun bereket tv ye cikip ceviz badem konusunda beyanat veriyor yani bildik ve guvenilir bir fidanci...

Sayın bozy, kalem aşı derken sanırım ingiliz aşısından bahsediyorsunuz, söyleminizde haklılık payı var buna benzer kurumalar benimde gözüme zaman zaman takılıyor, nedeni ise aşının ingiliz ya da göz aşısı olmasından değil, bazı fidancılar sökülmesi gereken aşı bantlarını üşenip sökmüyorlar ve bantın altındaki kabuk banttan dolayı nemli yaş kalıyor kabuğun deform olmasına sebep veriyor.

sedatkso
27-11-2012, 23:52
sn.sedatkso,rakım 1050 ve ankara..karasal iklim görülüyor büyük ihtimalle bu yüzden chandleri es geçin derim,ilkbahar erken donlarından etkilenmediğini ama sonbahar donlarından çok etkilendiğini bir çok kişi söylüyor..yabancı çeşit olarak fernor dikmenizi tavsiye ederim..maraş18 k.maraşın yüksek rakımlarında güzel verim verdiğini okudum..m.sütyemez hocanın ceviz hattı sayfasından ayrıntılı bilgi alabilirsin,ben de bir kaç gündür bu çeşidi araştırıyorum,maraş dan birisiyle nette tanıştım detaylı bilgi için onu arayacağım..
bölgenizdeki ceviz bahçelerini görmeden kesinlikle karar vermeyin bence..forumda da ankaradan arkadaşlar vardır mutlaka,onlardan ve diğer tecrübeli arkadaşlardan daha faydalı bilgiler alabilirsin..
bu başlığı baştan okursan bir çok sorunun cevabını da bulabilirsin..ben öle yaptım:)
hocam cevabın için *** ankarada mesela hala havalar cok guzel suan ankarad aralık bası geldı montsuz dolasılıyor.ne kadar bı soguk olması lazımkı yanı ekım ve kasımda agac etkılensın.yanı mayıs bası gıbıde don olayı kalmıyor.sıkıntı ne olabılır bu chandler cınsı ıcın.fernor eken var mı verım nasıl donlarla mucadele nasıl.bılgı verırsenız sevınırım.saygılar

bozy
28-11-2012, 02:03
Haklısınız lillium bantları ben söktüm ben banttan oldugunu düşünmemiştim..
Arkadaşlar benim bahçemde yerli çeşitte var yabancı çeşitte burada şimdi yerli çeşit şöyledir yabancı çeşit böyledir demek yanlış oluyor sonuçta hepsinin birbirine göre iyi tarafı var ve bunları da herkes biliyor ...
birisi sonbaharda donuyor birisi ilkbaharda donuyor birisi cok veriyor birisi az veriyor birisi daha lezzetli oluyor birisi daha acık renkli oluyor..
önemli olan dogru bilgilerle sizin için dogru kararı verebilmek... yukarıda bir arkadaş dogru olanı söylemiş 6 x6 aralarından gecilmiyor diye şimdi isteyen istedigini diker istedigi aralıkla diker ..biz dogru bildigimizi gördügümüzü söyleyelim yeter

bozy
28-11-2012, 02:16
Mesela benim köyümde nar, antep fıstıgı, fındık,incir yetişiyor benim bahcemde de agırlık chandler var şimdi ben buna dayanarak ankara da chandler olur diyebilirmiyim.. sadece Ankara /beypazarı kendi köyümde olur eger gereken özen gösterilirse hatta eger yeri çukurdaysa belkide olmaz denemek lazım ..
mesela sulamayı kesmezsin zamanında ,temmuz agustosta verirsin gübreyi agacın donar kasımda aralıkta ondan sonra falan yerde falan cins dondu dersen dogru olur mu...

vasces
28-11-2012, 12:59
Kaybettiğimiz fidanların yerine tohumlukları ektik. bir avuç en az bir yıl beklemiş keçi gübresiyle toprağı karışıtırıp ikişer adet aralarında 25 cm mesafe kalacak şekilde ekim yapıldı.

Tohumlukları Bilecik çeşidi olarak karar verdik. Seneye ağustos ta Chandler ve Franquette olarak aşılatıp önümüze bakacağız.

permakültür
28-11-2012, 13:50
Sn Vasces,
tohumlukları nezaman dikiyorsunuz. Dikim için en uygun ay hangisi? Bu arada göz aşısı hangi ay yapılabiliyor?

eko35
28-11-2012, 14:06
Sayın bozy, kalem aşı derken sanırım ingiliz aşısından bahsediyorsunuz, söyleminizde haklılık payı var buna benzer kurumalar benimde gözüme zaman zaman takılıyor, nedeni ise aşının ingiliz ya da göz aşısı olmasından değil, bazı fidancılar sökülmesi gereken aşı bantlarını üşenip sökmüyorlar ve bantın altındaki kabuk banttan dolayı nemli yaş kalıyor kabuğun deform olmasına sebep veriyor.

Sayın Lilium hocam bende geçen hafta Balıkesir'den 150 adet chandler fidanı aldım ingiliz aşılı tüplü komşularımla beraber toplam 950 fidan aldık. Fidanları satın aldığımız kişi aşı bağlarını almamazı onların kendisi kopup düşeceğini söyledi bu doğrumudur, şayet doğru değilse bağları nezaman almamız gerekir.cevabın için şimdiden teşekkür ederim.

vasces
28-11-2012, 16:05
Sn. Permakültür,

tohumlukları ektik, bu zamanların en uygun zaman olduğunu söylediler. Toprağın tavında olduğu ve yağışın olmadığı bu haftalarda ekmenizi öneriyorum.

Göz aşısı ağustos ayında, eğer bulamazsak kalem aşısını mart ayında düşünüyoruz.

Saygılarımla

ladikli
28-11-2012, 16:32
6.yıl 1 ağaç-5kg
200 ağaç*5kg=1000kg
1000kg*6tl =6000tl
masraf =4000tl
kazanç =2000tl

8.yıl 10kg
200*10 =2000kg
2000*6tl =12000tl
masraf =5000tl
kazanç =7000tl

10.yıl 15kg
200*15 =3000kg
3000*6tl =18000tl
masraf =5000tl
kazanç =13000tl

15.yıl 30kg
200*30kg =6000kg
6000*5tl =30000tl
masraf =6000tl
kazanç =24000tl

arkadaşlar sizce gerçekleşebilir hedef mi....

derdin
28-11-2012, 16:56
Sayın Lilium Selahattin beyle tanıştık,yakında kedisiyle belirttiğiniz konularda tekrar görüşeceğiz. Teşekkürler.

derdin
28-11-2012, 16:58
Sayın Ladikli sizin hesabınız evdeki hesap.....

ladikli
28-11-2012, 21:42

benim hesabımda pek abartı yok,adamlar 10 yaşında 100kg ceviz yazmışlar:p..ben 10 yaşında 15kg diyorum normal değil mi sizce..iyi bakımla olur yani..sn.lilium 14 yaşındaki 2 yalova ağacından 70kg aldığını söylemişti demek ki yabancı çeşitlerde bundan fazlası da alınabilir..

Lilium
28-11-2012, 23:10
Fidanları satın aldığımız kişi aşı bağlarını almamazı onların kendisi kopup düşeceğini söyledi bu doğrumudur, şayet doğru değilse bağları nezaman almamız gerekir.

Ya arkadaşlar zaman zaman böyle mesajları gördükce daha doğrusu böyle fidancı sözleri duydukca inanın ağzım burnum yamuluyor, (ne demek istediğimi anlamışsınızdır)

Yahu bir fidancı böyle bir cümle nasıl kurar anlamıyorum,

Aşı bağının görevi aşı tutuncaya kadar aşının hava almamasına ve biraz mukavemet kazanmasını sağlamaktır, başka bir görevi yok.

Belki mukavemetsiz bir bant ya da güneşe sıcağa karşı maruz kalınca deforme olabilen bant kulanılıyor olsada ki, (sanmıyorum) güneş sıcak görmeyeceği düşünülerek bantların aşı tuttuktan sonra sökülmeleri gerekir, sökülmediğinde bantın altındakı yeşil kabuk deforme (Kuruma)oluyor aşıyı boğma yapabiliyor.

Aşı tuttuktan sonra bantın zarardan başka hiç bir faydası yok.

bozy
28-11-2012, 23:19
Tarımsal ürünlerde ancak masrafları onceden hesap edebilirsiniz...kazanc ancak mahsul satılıp para cebe konunca olabilir..Önceden yaptıgınız hesaplar cok büyük oranda hayal kırıklıgı demektir.. Zaten bu evdeki hesaplar önceleri bahce kurulmasına sebepken sonradan da kurulan bahcelerin terkedilip heba olmasına en büyük sebeptir .. Şahsi kanaatim defalarca yazdım ama önceki yazılanlar genellikle okunmuyor yine yazayım sadece kazanc hesabıyla bu işe girişenler bence daha kazançlı işler bulabilirler...

ladikli
29-11-2012, 07:59
Tarımsal ürünlerde ancak masrafları onceden hesap edebilirsiniz...kazanc ancak mahsul satılıp para cebe konunca olabilir..Önceden yaptıgınız hesaplar cok büyük oranda hayal kırıklıgı demektir.. Zaten bu evdeki hesaplar önceleri bahce kurulmasına sebepken sonradan da kurulan bahcelerin terkedilip heba olmasına en büyük sebeptir .. Şahsi kanaatim defalarca yazdım ama önceki yazılanlar genellikle okunmuyor yine yazayım sadece kazanc hesabıyla bu işe girişenler bence daha kazançlı işler bulabilirler...

ben sadece aklımdan geçenleri foruma aktarmak sizlerinde fikirlerini almak istedim..
20-30 ağaç dikip,kendi ihtiyacımı karşılarım,eşe dosta dağıtıp birazda satar masraflarımı karşılarım diye düşünülse dediğiniz doğru ama 10 dekar 50 dekar 100 dekar bahçe kurup da amaç para kazanmak olmayıp da de ne olabilir sizce..kazanç sağlanabilecek başka işler de vardır mutlaka,önemli olan severek yapabileceğiniz işten kazanmak..ben bağ bahçe havyancılık işlerini sevdiğimden tarımdan ek gelir elde etmeye ve emekli olduğumda da(daha 30 yıl var ama olsun:p) tamamen bu işlerle uğraşmak için ceviz yetiştirmek istiyorum..
abartı hayal edip sonra da hayal kırıklığına uğramak istemem ****** ama ne kadar kazanabileceğimi düşünmek buna göre de yatırım yapmak da normal birşey sanırım..

vasces
29-11-2012, 08:11
Sayın Ladikli,

Biz toplamda 5 kişi 130 dekarda (27 dekarı henüz 1 yaşında), 8x4 dikim chandler+Franquette cinsiyle başladık 2 sene önce. Fizibiliteyi hazırlarken bize verilen uçuk rakamlara pek aldanmadık. 10 yaşında 100 KG diyenler oldu, gösterin örnekleri dediğimizde yurtdışında öşyle böyle dendi bu çeşitler için. Ama gözümle 8-9 yaşında pedro larda ortalama 45 kg alan bir amcayı gördüm Şarköy tarafında. İşin acı tarafı bu bahçeyi tohumdan ekip hazırlayan bu amcanın bahçe resimlerini bugün bilindik kitabını okuduğunuz bir şahsın sanki amcanın bahçesini kurmuş gibi kitabında izinsiz sergilemiş olduğunu da anladık.

Ben minimum gelirle (söz gelimi 5 TL) ve minimum kg larda hesap yaptım. Giderleri de her yıl %10 artacak şekilde hesapladım.

Biz İstanbul'da ikame ediyoruz ve çalıştırdığımız işçi ve akrabalarla işi takip ediyoruz.
50 dekar için
1. yıl : 16 bin TL harcadık. (Kışın Leonardit, baharda yine leonardit, yazın belli aralıklarla sıvı köklendirici (organik madde yönünden zengin) kullandık)
2.yıl : 20 bin TL harcadık. (Kışın leonardit, baharda fidan başı 300 gr yine leonardit kullandık, sıvı leonardit ise önceki seneye göre 1/4 az kullandık)

Bu harcamalara çapa işçilikleri, traktör sürümleri, ilaç, bordo bulamacı, yol gidiş geliş, traktör, rotovatör bakım maliyetleri, arıza vs masraflarını da dahil ettim. Kaldı ki bunlar da karşılaşacağınız giderlerden. (Traktör ve ekipmanınız yoksa bunları da ilk yatırım maliyeti olarak düşünmek zorundasınız)

İşçilik ve yol masraflarını düşerseniz %30-35 daha düşük hesaplayabilirsiniz.

Fazla sulamadan (Kil oranının biraz yüksek olduğu alanlarda kök kesmesi) ,yanlış gübre veriliş şekillerinden, işçi hatalarından ve tüplü fidanların kötü kalitesinden dolayı %35 den fazla kaybımız oldu. Bu %35 kayıptan sonra tohumdan ekmeye karar verdik. Geçtiğimiz hafta bu işlemi tamamladık ve yeni çalışanlarımızla anlaştık. Önümüzdeki sene daha az hata ve kayıpla nasıl giderizi araştırmaya koyulduk.

Başlangıçta hesapladığımız giderler hemen hemen karşımıza çıktı her sene bu rakamlara %10 ekliyoruz. Gelirler tarafı da tam muamma. Yurtdışı kaynaklarında gerçekten bu çeşitlerden verim alanlar arasında 6 yaşında 10 KG diyen var, 10 yaşında 40 KG diyen var, 30 KG diyen var. İklim, toprak , doğru bakım, zamanında müdahale verim faktörünü etkileyecek etkenler gibi görünüyor. Ancak ben Türkiye'de Chandler dan şu kadar verim alıyorum diyeni daha görmedim maalesef. İlk dikildiği sene ve bu sene meyveleri topladık (birer tane gösterdi toplam sayının yaklaşık %50 si).

Doğa sevdamdan dolayı bu işe soyundum ve elimden geldiğince okuyup, araştırıyor ve işi bilenlere soruyorum. Ancak şu ana kadar gördüğüm inanılmaz bir bilinçsizlik, ezber, ticari kazanç elde etme çılgınlığıyla insanların kafasının bulandırıldığı. Buradaki gönül dostları ve bilinçli araştıran kişiler de olmasa halimiz hepten haraptı. Doğruyu yanlışları görerek bulmaya çalışıyoruz maalesef. Buradan bir araştırma enstitüsünde saygı duyduğum ve ismini veremeyeceğim, seleksiyon çalışmalarında bulunmuş bir zatın sözüyle cümlelerimi sonlandırıyorum. "Yurtdışında yaptığımız gezilerde ceviz konusunda yaptığımız çalışmaları ve programları paylaştığımızda ve kendilerinin iş yapış şekillerini gördükten sonra 25 senedir yaptığımız şeylerin birçoğunun bugün yanlış olduğunu anlamış olduk" demesi aslında Türkiye'de bu işlerin nasıl yürüdüğünün ispatı.

Saygılarımla

ncp1963
29-11-2012, 08:53

sizin çarşıdaki hesabınızı okuyabilme şansımız varmı peki ??? :)

Benim evdeki hesabımda şöyle

7 yaşında ağaç başı 10 kg, kabuklu kg fiyatı 3 dolar

masraflara gelince ( bunlar çarşı kısmı)

yılda minumum iki kere yabani otlara karşı işleme yapılıyor kazayağı 5 cm kadar derinden 1 dekar 2X15 TL

elektrik parası tüm yıl boyunca ev ve kuyu dahil 70 dekar için 485 TL

kimyasal gübre toplam 630 tl verdim diye hatırlıyorum

bu yıl henüz ilaçlama yapmadım yakın tarihte bordo bulamacı atacağız

hayvan gübresi takviyesi yapacağız yıllık minumum 1000 TL harcarız

aviator34
29-11-2012, 09:11
sayın vasces elinize sağlık...

aviator34
29-11-2012, 09:40
tüm üyelere saygılar... yaklaşık 4 ay önce bir mesaj yazmıştım edirne uzunköprü de sipahi köyündeki tarım bakanı mehti ekerin yiğeninin 1200 dönüm ceviz bahçesi kurulumu ile ilgili.
Burayı işleten kişi mesaj atarak tarım bakanıyla uzaktan yakından alakalarının olmadığını kulaktan duyma sözlere inanarak böyle bir platforma keşke yazmasaydınız diyerek sitem etmişti.
Şimdi burada o yanlışımı düzeltmek istiyorum kişi **** kişilerden de konu ile ilgili özür diliyorum.

permakültür
29-11-2012, 09:46
Merhaba Arkadaşlar,

Madem maaliyetler konuşuluyor bende deneyimimi paylaşmak isterim. 10 +5 dekar olmak üzere iki tarlama 300 chandler + 25 franquatte diktim. Dikimi 8X6 m olarak yaptım.(8X8 nin en ideal olduğunu düşünüyorum)

Özellikle kırılım detayınıda veriyorum, belki bu işe başlıyacak arkadaşlarımıza referans olur.

15 dekar 320 ağaç için cebimden çıkan 27,000 TL. Tabi bundan sonraki yıllar sadece bakım masrafı olacak, şu an için tam kestiremesemde yıllık minimum 1,000 - 1,500 TL yi bulacaktır.

Agaç verimlilikleri ile ilgili internette çok farklı bilgiler mevcut. Gözümle gördüğüm chandler/pedro bahçesinde 6 yaşındaki ağaç verim 7 kg iken 7 yaşındaki ağaçta 10-11 kg idi. Benim kendi bahçemle ilgili beklentimde benzer.Daha ilerleyen yıllarda neler olur bilemem tabi?

Umarım başarılı olur ve bende emeğimin karşılığını alarak bu verimliliklere ulaşırım.

Bu işe başlıyacak arkadaşların öncellikle toprakla uğraşmayı sevmesi gerekiyor, aksi takdirde bir çileye dönüşebilir. Ben hafta içleri mesaili çalışıp, hafta sonları önemli bir vaktimi eşimle bahçemize ayırıyorum. Ama ikimizde bundan çok zevk alıyoruz.

HARCAMALAR ÖDENEN
15.07.2012 TOPRAK ANALİZİ TL 90.00
08.08.2012 320 ADET FİDAN TL 3,840.00
09.09.2012 TARLA KROKISI TL 300.00
09.09.2012 HAYVAN GÜBRESİ TL 50.00
09.09.2012 MAZOT TL 30.00
09.09.2012 ÇİT TL 10,500.00
09.09.2012 ÇKS KAYIT TL 60.00
09.09.2012 SU YERINE BAKTIRMA TL 100.00
28.09.2012 Kükürt + Gübre TL 320.00
07.10.2012 Kepçe Ücreti TL 500.00
12.10.2012 Leonardit+gübre TL 180.00
14.10.2012 Fidan Taşıma ücreti TL 500.00
14.10.2012 MAZOT TL 150.00
06.11.2012 Sondaj Arama ruhsatı TL 500.00
12.11.2012 Sondaj için su çekme, kepçe,mazot TL 300.00
17.11.2012 Mazot + kepçe TL 105.00
17.11.2012 Sondaj Kazım ücreti + pompa+ pano TL 6,900.00
20.11.2012 Sondaj Kullanım Ruhsatı TL 400.00
TEDAS ELEKTRIK (tahmini) TL 2,000.00
TL 26,825.00

Çamtepe
29-11-2012, 10:22
Ben minimum gelirle (söz gelimi 5 TL) ve minimum kg larda hesap yaptım. Giderleri de her yıl %10 artacak şekilde hesapladım.
Çok doğru

50 dekar için
1. yıl : 16 bin TL harcadık. (Kışın Leonardit, baharda yine leonardit, yazın belli aralıklarla sıvı köklendirici (organik madde yönünden zengin) kullandık)
2.yıl : 20 bin TL harcadık. (Kışın leonardit, baharda fidan başı 300 gr yine leonardit kullandık, sıvı leonardit ise önceki seneye göre 1/4 az kullandık)

Benim de harcamalarımı dekara oranlarsanız benzer rakamlar çıkıyor. 20 bin belki alet ekipman arızalarından dolayı çok olmuş.. Seneye düşer umarım.

Fazla sulamadan (Kil oranının biraz yüksek olduğu alanlarda kök kesmesi) ,yanlış gübre veriliş şekillerinden, işçi hatalarından ve tüplü fidanların kötü kalitesinden dolayı %35 den fazla kaybımız oldu. Bu %35 kayıptan sonra tohumdan ekmeye karar verdik. Geçtiğimiz hafta bu işlemi tamamladık ve yeni çalışanlarımızla anlaştık. Önümüzdeki sene daha az hata ve kayıpla nasıl giderizi araştırmaya koyulduk.

Süper.. işte bunları yazalım.. Kimse bu kayıpları hesaba katmıyor. Hala daha 400 ağaç x 10 kilo filan gibi gidiliyor. İşçilik kalitesi, kayıplar, don zararları, domuz zararları, vs. vs. bunların hepsi Türkiye'de tarımın gerçekleri.

İklim, toprak , doğru bakım, zamanında müdahale verim faktörünü etkileyecek etkenler gibi görünüyor.

Bal damlıyor.. :)

Kolay gelsin Sn. Vasces. Bilinçli bir şekilde çalıştığınızı anlıyorum yazdıklarınızdan, umarım dilediğiniz gibi olur her şey.

Ç.

servi-3
29-11-2012, 10:34
Tüm üyelere saygılar dilerim. Çok uzun süredir formu diğer başlıklarla beraber ilgi ile izliyorum. Bende ilk kez yazıyorum. Gerçekten belirteyim, internetdeki en değerli gerçekçi bilgilerin ve paylaşımın bulunduğu yer burası olarak görüyorum. Faydalanmak isteyen herkesin farkındalığı arttığı bir gerçek. Bilgi paylaşıldıkça çoğalır, ayrıca bu konuda yalnız kalmadığınızı da hissediyorsunuz. Bu gerçekten çok güzel bir duygu.
Tekirdağ Saray bölgesinde 19 dönüme yakın bir yer almışdım. Bu günlerde altyapıyı hazırlamaya çalışıyorum. Bölge ile ilgili bulduğum her konuyu inceliyorum. Köylerin durumu, tarım şekilleri, toprak durumu, yer altı su durumu, köylülerin davranışları, meterolojik durumlar, arıcılık, mera ... gibi gidiyor. Profesyonel olarak araştırmacılığım burada da kendini gösterdi, öğrendikçe açlık artıyor.
Yaptırabildiğim analizleri yaptırdım. Daha sonra bu bilgileri de sunabilirim. Geçen hafta toprağı 7 li ile sürdük. Şimdi arazi yerleşimi üzerinde çizim yapıyorum, sonra kepçe ile delikleri açtırmam gerekiyor.
Ancak herkesin olduğu gibi aralıklar konusunda problemim var. Özellikle 8x4 uygulayanlar, ileride aradan birer ağaç kesmeyi mi düşünüyorlar. Eğer öyle ise bahçedeki ağaçların yarısını kesmeleri gerekir. Para kazanmak amacı ile o kadar genç ağaç kesilebilirmi insan daha sonra nasıl rahat uyur. Canşlıyı yok etmek, bu vicdansızlık gibi geliyor. Ancak bilmediğimiz başka bir yöntem mi var. Sürekli budama ile girişim sınırlanabilirmi?
Bu aşamayı içim rahat olarak geçemedim. 8x8 yerine 7x7 sayıyı arttırmak adına daha uygun olabilirmi? 7x7 yi mi tercih edeyim. 7x7 ye destek varmı?
Chandler yapı olarak daha bodur gibi duruyor. Yurtiçinde büyüklü olarak 10 yaşında olduğu belirtilmişdi, 20-30 yaşlarına doğru taç yapısı büyüklüğü hakkında bir bilgi varmı?
Saygılarımla.

vasces
29-11-2012, 10:47
Sayın Çamtepe yorumlarınız için teşekkür ederim.

O kadar çekilen sıkıntıyı 20 satırla anlatmak kolay gibi görünüyor ancak gerçekten maliyetleri hesaplarken kendimize karşı dürüst olmak zorundayız. Ben bu sıkıntıları yaşamadan önce "köylü neden fidan dikmez" diye kendi kendime sorardım ancak bu maliyetlerle köylünün (köylüden kastım tarım ziraati yapan tek ürün üzerine çalışıp yıllık geliri olan kişiler) başa çıkması imkansız. Dediğiniz gibi makine ekipman sıkıntılarından ve boru yatırımı vs gibi giderleri de kapsamış olabilir ama sonuçta karşılaşılacak sorunlar. Mesela damlama sulama sisteminin filtre, hortum sıkıntıları (traktör sürümünde kesilme, eğilme vs), su basma problemleri için kepçe çalışmaları, aldığınız ekipman için ödeyeceğiniz kredi veya borçlar, traktörde parça değişimleri, rutin bakımları da düşünmek gerekiyor.

- Aldığınız leonardit, gübre vs kalitesinden kaynaklı kayıplar, işçi hataları, en basitinden çapalama hataları (gövdeye, aşı altına verilen zararlar)
- kazık çakılırken fidana yakın çakılanlarda toprağın hava almasından kaynaklı 1,80 lik fidanların kaybı
- rüzgardan etkilenen fidanlar gibi bir çok etmen eklenebilir.
- Örneğin yeni dikilen fidanlarda tepe kesimi konusunu hiç denememiştik, geç öğrendik belki kaybımızı azaltabilirdi bu çalışma.

Ben moral bozukluğundan yıl içinde bunları burada paylaşmadım ama çok sorun yaşandı gerçekten. Mesela bu sene dikilen fidanlar (ocakta fidanların geç gelmesinden dolayı) özellikle kil oranının yüksek olduğu toprak tabakasında biriken sudan dolayı telef oldu. Kepçe drenaj için çalışırken 7-8 gelişmiş fidanı ezdi geçti.

Bunların bir çoğunda başında olmadığımız için belki sorunlar yaşadık ama forumda bir çok insan bu işi uzaktan takip ediyor ya da etmeyi düşünüyor. Toplam olumsuz etken içinde az görünen bu etmenleri de göz önünde bulundurmaları için yazdım. Yoksa bir çok kişi okurken "bu hata da yapılır mı" diyebilir ancak diğer arkadaşlar için önemli olacağını düşündüm.

Olumsuz tecrübeler elbette bizi yıldırmadı yolumuza devam ediyoruz, en azından gelişmiş fidanlarımızda meyve gördüğümüzde moral motivasyonumuz artıyor. Yeni tohumlarımızla bu umudumuz daha da yeşerecek inşallah.

ladikli
29-11-2012, 12:13
sn.vasces,ncp1963 ve permakültür sizlere çok teşekkür ediyorum..benim ve eminim bir çok kişinin de duymak istedikleri tam da bunlardı..
tekrar söylüyorum ben sadece aklımdan geçenleri kendimce hedeflerimi buraya yazdım..ben fidancı değilim fıdancı tanıdığım da yok insanlara umut aşılama gibi düşüncem de yok.(şu kadar ceviz dikerseniz şu kadar para kazanırsınız 10-15 yıl sonra köşeyi dönersiniz gibi şeyler söylemedim,uçuk rakamlar da yazmadım)

ama iyiki o şekilde yazmışım çok değerli arkadaşların tecrübelerini paylaşmalarına vesile oldum..diğer arkadaşlar da keşke yazılanlara ters cevaplar vermek yerine insanları kırmadan bu şekilde paylaşım yapsalar..

ncp1963
29-11-2012, 12:26
sn.vasces,ncp1963 ve permakültür sizlere çok teşekkür ediyorum..benim ve eminim bir çok kişinin de duymak istedikleri tam da bunlardı..
tekrar söylüyorum ben sadece aklımdan geçenleri kendimce hedeflerimi buraya yazdım..ben fidancı değilim fıdancı tanıdığım da yok insanlara umut aşılama gibi düşüncem de yok.(şu kadar ceviz dikerseniz şu kadar para kazanırsınız 10-15 yıl sonra köşeyi dönersiniz gibi şeyler söylemedim,uçuk rakamlar da yazmadım)

ama iyiki o şekilde yazmışım çok değerli arkadaşların tecrübelerini paylaşmalarına vesile oldum..diğer arkadaşlar da keşke yazılanlara ters cevaplar vermek yerine insanları kırmadan bu şekilde paylaşım yapsalar..

bu işlerle ilgili bir çok bilgi aslında var biz tekrar tekrar paylaşıyoruz ama olsun tekrar paylaşmakta bizi yormuyor

http://www.agaclar.net/forum/1024112-post190.htm

http://www.agaclar.net/forum/1024114-post191.htm

permakültür
29-11-2012, 12:29
Ben bu bahçeyi denizlide bu yaz gezdim. Bahçeyi orda çalışan işçi gezdirdi, yalan söyleme ihtimali vermiyorum. Bahçe chandler ve pedro karşıktı.

Bu yıl için 70 ağaçtan 1 ton civarı beklediklerini, geçen yıl ise (ağaçlar 6 yaşındayken) 70 ağaçtan 500 kg aldıklarını belirtiler. Tabi ağaçların üzerindeki cevizleri saymadım, ama eklediğim yakın çekim resimdeki gibi agaçlar ceviz doluydu.

İşçinin altını çizdiği çok önemli bilgi ise ağaçları çok sert budamalarına rağmen bu verimlere ulaşmış olmalarıydı. Maalesef ağaçları 4 dekara 8 X4 m dikmişler.

Bu hatalarını yeni kurdukları ve şuanda 3 yaşında olan bahçelerinde tekrarlamamışlar ve 8 X 8 dikmişler. (3 yaşındaki ağaçlarıda gayet iyi durumda, resim 3)

Bu arada damlama sulama sistemi ile yoğun şekilde gübreleme programları var, onunda resmini çekmiştim ekte bulabilirsiniz. Tabi ben olabildiğince organik gübre ile kendi ağaçlarımı yetiştirmeye çalışacağım.

ladikli
29-11-2012, 12:42
bu işlerle ilgili bir çok bilgi aslında var biz tekrar tekrar paylaşıyoruz ama olsun tekrar paylaşmakta bizi yormuyor

http://www.agaclar.net/forum/1024112-post190.htm

http://www.agaclar.net/forum/1024114-post191.htm

teşekkür ederim sn ncp1963 sizi yakından takip ediyorum zaten:p..sayfanızı da bir kaç defa okudum...
bahçe kurulum giderlerini az çok biliyorum sizlerin sayesinde,merak ettiğim kurulduktan sonra yıllara göre yapılan harcamalar,yaşanan zorluklar aksilikler falan...

ncp1963
29-11-2012, 12:58
teşekkür ederim sn ncp1963 sizi yakından takip ediyorum zaten:p..sayfanızı da bir kaç defa okudum...
bahçe kurulum giderlerini az çok biliyorum sizlerin sayesinde,merak ettiğim kurulduktan sonra yıllara göre yapılan harcamalar,yaşanan zorluklar aksilikler falan...

aksilik olmazsa olmaz :)

ama başa çıkılamayacak zorlukta yoktur.
bahçem yeni sayılır geçtiğimiz yaz yaptığım harcamalar kurulum masrafları ile karıştığı için bakım masraflarını net olarak ayırmam pek mümkün değil onu gelecek yıl net olarak söyleyebilirim.

misal seneye çeşitli gübrelerden (makro ve mikro element içeren) yaklaşık 1200 kg lazım bir yılda 1400 fidan için akisiliğin en büyüğü fidanlarınızın bazılarının kuruması olur diğerlerini aksilikten saymayın bile herşeyi telafi edersiniz ama bir fidanın kuruması size bir yıl kaybettirir. zamanın telafisi yoktur.

Safranlı
29-11-2012, 13:17
Sayfamız hızla mükemmele dogru ilerliyor
ülkem adına bu sayfaları görmek beni sevindiriyor

permakültür
29-11-2012, 14:22
Sayın Musculus,

Alınmadım, şüpheci yaklaşımınızı çok normal karşılıyorum. ****** yukarda arkdaşların yazdığı gibi ağaçların verimliliği sadece türe bağlı olarak değişmiyor. Toprak, iklim, bakım vs. bir çok etken var. Bu rakamları sadece insanlara fikir vermesi adına paylaştım. Sonuçta internette 10 yaşında 50kg ürün diye pazarlama yapan fidancılar var. Gerçekçi hedef ise sanırım 7 yaşında 8-9 kg, 10 yaşında ise 20 kg civarı olabilir kanısındayım. Tabi yine altını çizmek istiyorum toprak,iklim, bakım uygun olursa.

2. resim ilk resmin yakından çekilmiş hali. 7. yılında bir ağaç.

bozy
29-11-2012, 15:11
Sayin vascez tecrubelerinizi paylastiginiz icin tesekkurler.. benim 15 donum bahcemde en buyuk problem calisan isci bulmak ,her isimi kendim yapiyorum ve bahcem de yakin sayilir.. Sizin daha uzak biyerde cok daha buyuk yatirima girmeniz cok buyuk cesaret gercekten...Yabancilarin herseyde oldugu gibi isci konusunda da bizden daha fazla avantajlari var ..Allah yardimciniz olsun..

bozy
29-11-2012, 15:23
Sayin ladikli burada kimseyi kirmak kucuk dusurmek isteyen oldugunu sanmiyorum ben sahsim adina kendi kardesime ne anlatiyorsam buraya da onu yaziyorum .. ayrica sorunuz sayesinde de forumda cok guzel tartismalar oluyor ... kimsanin kimseyi tanimadigi ve sahsi olarak da bir garezi olmayacagi da bir gercek.. ben kendi adima ogrenmenin sonu olmayacagini ve herkesin herkesten ogrenecegi seyler oldugunu dusunuyorum..
Eger utanmadan, veya moral bozukluguyla ya da usenmeden buraya sorularimizi ve gercek tecrubelerimizi yazarsak forumun gercekten cok daha faydali olacagini dusunuyorum ..

bozy
29-11-2012, 15:36
Sevgili forum uyeleri burada hararetle 8x4 dikim sistemini tartisiliyor ancak benim bildigime gore belirli bir sure sonra 8x6 dikilen fidanlari bile sokmek gerekiyor .. bununla ilgili okudugum makaleyi de bulup paylasacagim buradaki soylenen sey 8x4 ile kurulan bahcelerde bu maliyetin karsilanip karsilanmayacagi 8x6 da boyle bir tartisma yok cunku cikartilan fidanlar kendi maalityetlerini karsilayacak kadar kaliyor...
Yani 8x4 diktiren kisilerin aslinda bunlari da anlatmasi lazim..

Safranlı
29-11-2012, 15:52
Sevgili forum uyeleri burada hararetle 8x4 dikim sistemini tartisiliyor ancak benim bildigime gore belirli bir sure sonra 8x6 dikilen fidanlari bile sokmek gerekiyor .. bununla ilgili okudugum makaleyi de bulup paylasacagim buradaki soylenen sey 8x4 ile kurulan bahcelerde bu maliyetin karsilanip karsilanmayacagi 8x6 da boyle bir tartisma yok cunku cikartilan fidanlar kendi maalityetlerini karsilayacak kadar kaliyor...
Yani 8x4 diktiren kisilerin aslinda bunlari da anlatmasi lazim..

8x6 ile ilğili makale bizler içinde faydalı olacaktır
bekliyoruz

servi-3
29-11-2012, 16:00
Evet, makale oldukça faydalı olabilir. Bekliyoruz. Aslında ağaçların budaması makina ile yapıldığında ağaçların yapıları dikdörgen şekline getirilmesi gerekir diye düşünüyorum. Yandaki ağaç ile arası kontrol altına alınabilir, ancak sonraki sene yine sürgünler çıkacağından yine problem olabilecekdir. Frenlenemediği sürece sorun devam edecek.

vasces
29-11-2012, 16:55
8x4 tekniğiyle ilgili bilen ve konunun hakimi arkadaşlardan af dileyerek çıkış noktamızı şöyle anlatabilirim.

Biz de en başta pedro dikili 6 yaş ağaçları gezerek işe başlamıştık. Yalova araştırma enstitüsünde chandler tipi ağaçları da gördük hatta kendi kendimize "bunlar nasıl 8x4 dikilir" diye de sorduk. Ancak budamaları doğru yapılmadığı için ağaçlar normal gelişimine bırakılmıştı.

Pedro tarafındaysa çit dikim tekniğini uygulamanın zor olduğunu gördük (bahçe 8x8 le kurulmuştu).

Chandler i araştırırken Kaliforniya'nın ikliminden yola çıktık. Yazları kuru, kışları yağmurlu, karlı geçiyor. Rakımı 250-550 metre arasında ve trakyaya benzerlikleri fazla gibi gelmişti. Soğuklama süreleri de yakındı diyebiliriz. Bu en azından çeşit seçimi açısından bir kriter teşkil ediyordu. Dezavantajımız Chandler la kurulu 5 yaşını geçmiş ağaç bulamamamızdı. Pedro yu da yerinde görünce cesaretimiz arttı.

Çit dikim konusuna gelirsek ilk bahçe kurulumundan itibaren hedefi 200-250 dönüm olarak belirlemiştik. Burada herkes 15-20-30 dekarlık bahçelere sahip olacak ancak birbirine yakın olacağı için damlamada ortak filtre sistemi, 7-8 tarla ayrı ayrı sulanabilecek şekilde olacak ve herkes kendi giderlerinden sorumlu olacaktı. İşçi, traktör ve tüm ekipman ortak alınacak, bakım maliyetlerinden yeni satın almalara kadar hepimiz ortak hareket edecektik (kooperatif gibi). Aslında hedefimize 130 dönümle bir nebze ulaştık gibi. Yani arazi bulunması ve hazır hale getirilmesi, yeni kişinin sisteme ortak olması, yeni ekipmanların temini konularını çözdük ve sorunsuz devam ediyoruz. Ancak fidan temini, bakım konularında güvendiğimiz mühendislerin hataları nedeniyle sahada başarısız olduk. Çit dikimine de bu yüzden cesaret ettik. Yani budama ekipmanı ve makinelerini gerekirse yurtdışından 8-10 kişi ortak olarak getirebiliriz diye düşündük. Kaldı ki çit dikimle ilgili yabancı kaynaklardan da faydalandık ve işletilmesi çok pahalı olan (makine ekipman açısından) ama sahada uygulaması yapılabilen chandler çeşidi için bu işin kotarılabileceğini düşündük. Bundan sonra hatalardan ders alarak daha akıllı ve hızlı karar alacak şekilde dönümü arttırarak ama sahaya daha önem vererek yürütmeye çalışacağız.

İşin pazarlama kısmında görüştüğümüz bir kaç üretici ithalat yapmalarının sebebini ceviz iç kalitesinin Türkiye'de beklenilenin altında olması, özellikle İtalya, Şili gibi ülkelerden alınan cevizlerin oran ve iç kalitelerinde hiçbir sıkıntı çekmediklerini anlatmışlardı. Tabi farklı bölgelerden iyi kalitede ceviz bulup bunları bir araya getirmenin de kendileri için dezavantaj olduğunu söylemişlerdi.

Bizler de bu kalitede ceviz üretebilir, tek bir yerde nakliyeye uygun olacak tonajları pazara sunabilirsek avantajlı oluruz diye planlama yapmıştık. Tabi evdeki hesabın çarşıya uyup uymayacağını zaman gösterecek. Bazı kaynaklarda Amerika'ya önümüzdeki 20 yıl içinde ceviz konusunda en büyük rakibin Türkiye olacağı da söyleniyor. Bir ihtimal fındıktaki duruma düşülür mü bunu da bilemiyoruz. Ancak şu anda görünen daha bilinçli kapama bahçe kurulumlarının yapıldığı ve hatalardan daha çabuk dönüldüğü söylenebilir.

Tabi özellikle son zamanlarda yabancı çeşitlerle kurulu bahçelerde başarıya ulaşmak mümkün olur mu bu da muamma. Umarım her şey hepimizin gönlünce olur.

Çamtepe
29-11-2012, 20:47
Bizler de bu kalitede ceviz üretebilir, tek bir yerde nakliyeye uygun olacak tonajları pazara sunabilirsek avantajlı oluruz diye planlama yapmıştık. Tabi evdeki hesabın çarşıya uyup uymayacağını zaman gösterecek. Bazı kaynaklarda Amerika'ya önümüzdeki 20 yıl içinde ceviz konusunda en büyük rakibin Türkiye olacağı da söyleniyor. Bir ihtimal fındıktaki duruma düşülür mü bunu da bilemiyoruz. Ancak şu anda görünen daha bilinçli kapama bahçe kurulumlarının yapıldığı ve hatalardan daha çabuk dönüldüğü söylenebilir.

Sn Vasces

Sanırım bu başlıkta bu güne kadar işin pazarlamasını, ürünün kalitesini, standart olmasını düşünen nadir yazılardan biri oldu.

Teşekkürler

Ç.

Çamtepe
29-11-2012, 20:52
Sn. Musculus

Bu tür bilgiler verirken:
- hastalık ya da zararlı görülmeden, görülse bile görülen zarar mücadele için eşik seviyesini geçmeden ilaca başvurulmaması gerektiğini
- bu tür zirai mücadelelerin mutlaka ziraat mühendislerinin görüşleri doğrultusunda reçete ile verilmiş ilaçlarla yapılması gerektiğini de
...vurgulamalıyız.

Hepimiz çocuklarımıza yaşanılabilir bir dünya bırakmakla yükümlüyüz. Bilinçsiz ilaç kullanımına yol açabilecek ifadelerden kaçınalım.

Saygılar,

Ç.

Lilium
29-11-2012, 23:27
Bir ihtimal fındıktaki duruma düşülür mü bunu da bilemiyoruz.

Sayın vasces, güzel bir yazı teşekkürler.

Fındıktaki olaydan türkiye ders önlem alamassa (gerek siyasi olarak tarım politikaları olsun, gerek dış ülkelerle maliyet mücadelesini yapamazsak) cevizde fındıktan beter oluruz.

Bunun içinde hiçbir çalışma hiçbir işaret göremiyorum. İşçilik biraz ucuz ama, En başta dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanıyoruz maliyetle nasıl mücadele ederiz.

bozy
30-11-2012, 00:10
Amerika aslında kaliforniya şu anda tamamen küresel ısınma ile ugraşıyor .Kaliforniya ceviz endüstrisinde son yıllarda artan sıcaklık nedeniyle agacların yeteri kadar soguklanmadıgından ve bununda ileride ceviz üretimini olumsuz etkileyeceginden sözeden haberleri okumuştum..
Dünya nüfusunun bu kadar arttıgı dönemde hemen hemen tüm gıdalarda fiyat düşüşü olacagını sanmıyorum,Fındık başlıbaşına başka bir mesele bence ben fındıgı 15 tl ye alıyorum ve yiyorum üretici de satacak yer bulamıyor ..

Lilium
30-11-2012, 00:29
Buradan bir araştırma enstitüsünde saygı duyduğum ve ismini veremeyeceğim, seleksiyon çalışmalarında bulunmuş bir zatın sözüyle cümlelerimi sonlandırıyorum. "Yurtdışında yaptığımız gezilerde ceviz konusunda yaptığımız çalışmaları ve programları paylaştığımızda ve kendilerinin iş yapış şekillerini gördükten sonra 25 senedir yaptığımız şeylerin birçoğunun bugün yanlış olduğunu anlamış olduk" demesi aslında Türkiye'de bu işlerin nasıl yürüdüğünün ispatı.

Aslında çok güzel bir öz eleştiri yapmış kendilerini kutlarım, tanışıyorsanız da gidip elini sıkın.
Kendi öz eleştirisini yapabilene ne mutlu,

Ben bazı yazılarımda bazen değinirim ve eleştiri de alırım, biz bazı akademisyenlerin masa başındaki ya da dışarıdan aldığı fizibilite raporlarını kendi uygulamalarıymış gibi doğrusu buymuş gibi lanse ederek üreticiyi de inandırırlar üreticide inanır ve uygular, sonra üretici yaşadıkca gördükce yanlışları fark eder ama ekademisyenlere anlatamaz, hani bazen deriz ya bazı üreticiler var uzmanları geçmiş fakat ellerinde belge (diploma) yok, kimseye anlatamaz anlatsada kimse kaale almaz.

Bu öz eleştiri benim söylemlerimin bir kanıtı da olmuştur, ben akademisyenlerin ceviz konularındaki yazılarının makalelerin dışarıdan alıntı yapılarak yazıldığına inancım büyüktü, Yani yaşanan görülen tespitler olmadığı kanaatini de onaylamış oldu.

Cevize gönül veren benim bildiğim (Şu an hatırladığım) bir kaç akademisyen yaşar akça, mehmet sütyemez, selami bayrak, bunlar dışarıya giderek en azından uygulamaları yapılanları yerinde görerek ağacın kendisini görerek gelip burada bir şeyler yapmaya yazmaya başlamışlardır, bu süreçte 15 yılı geçmez.

Lilium
30-11-2012, 00:37
Fındık başlıbaşına başka bir mesele bence ben fındıgı 15 tl ye alıyorum ve yiyorum üretici de satacak yer bulamıyor ..

Bu gidişle cevizde başlı başına bir mesele olacak,

"üretici de satacak yer bulamıyor"

Sayın bozy, meselede orada zaten, satıcı neden satacak yer bulamaması, türkiye neden pazar yaratamıyor, bu fındığa bu üreticiye yazık değil mi?

Lilium
30-11-2012, 00:49
Amerika'ya önümüzdeki 20 yıl içinde ceviz konusunda en büyük rakibin Türkiye olacağı da söyleniyor.

Doğrudur, en büyük rakibi değil, bu ekim alanlarıyla dünyanın en büyüğü olabiliriz, ama bunu değerlendirebilirmiyiz o bir muamma

bozy
30-11-2012, 01:06
Sayın safranlı makale degilmiş ... "Walnut Production Manual " isminde ceviz yetiştiriciligi hakkında en kapsamlı kitap var onda okumuşum sayfa 155 "three thinning " bölümü.. google dan aratıp bulabilirsiniz ..

bozy
30-11-2012, 01:17
Sayın lillium bizim milletimiz ne yazıkki iki kişi bir araya gelip bir işi yapamıyor o yüzden dünya devi bir şirketimiz yok o yüzden ticaretimiz zayıf..
kimse kimsenin gelişmesine faydası olsun istemiyor.. bizim köyde herkes 4 ceker traktör alma sevdasında herkes benim olsun istiyor komsumda olmasın, başkası ögrenmesin yapmasın..
Üretici malını tüccara verip sıyrılmak istiyor kemen inanın bugdayı arpayı bile hemen tüccara veriyorlar hemen parayı almak için..
Gecen gün haberlerde belçikadaki çiftçilerin eylemini gördüm süt fiyatları için, o kadar hoşuma gitti ki.Bizde gemisini kurtaran kaptan...
o yüzden bu forum hoşuma gidiyor sanki süregelen yanlışları sürdürmemek üzere herkes anlaşmış gibi gün gelir bizim agaclar büyüyünce kooperatif benzeri birşey de kurarız bu kafayla.. :)

vasces
30-11-2012, 08:14
Sayın lillium bizim milletimiz ne yazıkki iki kişi bir araya gelip bir işi yapamıyor o yüzden dünya devi bir şirketimiz yok o yüzden ticaretimiz zayıf..
kimse kimsenin gelişmesine faydası olsun istemiyor.. bizim köyde herkes 4 ceker traktör alma sevdasında herkes benim olsun istiyor komsumda olmasın, başkası ögrenmesin yapmasın..
Üretici malını tüccara verip sıyrılmak istiyor kemen inanın bugdayı arpayı bile hemen tüccara veriyorlar hemen parayı almak için..
Gecen gün haberlerde belçikadaki çiftçilerin eylemini gördüm süt fiyatları için, o kadar hoşuma gitti ki.Bizde gemisini kurtaran kaptan...
o yüzden bu forum hoşuma gidiyor sanki süregelen yanlışları sürdürmemek üzere herkes anlaşmış gibi gün gelir bizim agaclar büyüyünce kooperatif benzeri birşey de kurarız bu kafayla.. :)

Sayın bozy tam damardan vermişsin :)
İlk sene traktör vs almadan yapalım dedik. Kiralarız köylüden işimiz yürür dedik. Gelgelelim sürüm için 50 dekara 1000-1200 TL isteyenler oldu. Örneğin römorkla 2 ton gübre taşıyacağız 3 km mesafeden 15 dakikalık iş. 100 TL isteyen oldu. 3 tonluk su taşıyalım dedik ona bile saçma sapan paralar istendi. Maalesef çocukluğumuzda öğrendiğimiz iMC olayının tamamen masal olduğunu öğrendim. Her evin bahçesinde makine ekipman parkları oluşmuş, aletlerin bir çoğu da paslanmış. Hal böyle olunca kendimiz orada büyüyüp, bu ekipmanları ortak alıp çalıştırmak daha mantıklı geldi.

Bugün Amerika'daki bahçelere baktığımız zaman bizim gibi 20-30 dekarlarla bu işleri yürütmüyorlar. Tek bir noktada binlerce dönüm arazilerde, büyük ekipmanlarla işi çözüyorlar. Biz hasatı yapsak, ayıklamayı nerede yapacağız, nakliyeyi nasıl halledeceğiz derken dağıtım kanallarına malı teslim etmek zorunda kalıyoruz fındıkta olduğu gibi. Sayın Lillium'un da dediği gibi dünyanın en pahalı yakıtını kullanıyorsan "aracılar" bu işin ekmeğini yemiş oluyor.

Örneğin depolama konusunda pek bir yazı görmemiştim burada. Yarın bir gün tonajlar artıp mevsiminde satılmayan cevizler ne olacak ? Bunun için depo kuruluş maliyeti, işletme maliyeti konusunda bilgisi olanlar var mı ? Yurtdışında adamlar bahçenin yanına yaptıkları depolarda stoklarını da tutabiliyorlar. Farzedin biz de yaptık; bunun elektirk, su, güvenlik vs maliyetleri ülkemizde çok pahalı maalesef.

aviator34
30-11-2012, 10:07
Sayin vascez tecrubelerinizi paylastiginiz icin tesekkurler.. benim 15 donum bahcemde en buyuk problem calisan isci bulmak ,her isimi kendim yapiyorum ve bahcem de yakin sayilir.. Sizin daha uzak biyerde cok daha buyuk yatirima girmeniz cok buyuk cesaret gercekten...Yabancilarin herseyde oldugu gibi isci konusunda da bizden daha fazla avantajlari var ..Allah yardimciniz olsun..

sayın bozy bu işçi konusu benimde canımı sıkıyordu bahçede bende kendi işimi kendim yapıyorum.Sadece fidanları gözle kontrol bile 1 x 250 (fidan sayısı) saatlerimi alıyor.günlük kişi başı 50 tl ye çevre köylerden (trakyada şopar diyorlar) :)) işçi buldum arabamla alıyorum,yemeğinide veriyorum

aviator34
30-11-2012, 10:22
Sayın bozy tam damardan vermişsin :)
İlk sene traktör vs almadan yapalım dedik. Kiralarız köylüden işimiz yürür dedik. Gelgelelim sürüm için 50 dekara 1000-1200 TL isteyenler oldu. Örneğin römorkla 2 ton gübre taşıyacağız 3 km mesafeden 15 dakikalık iş. 100 TL isteyen oldu. 3 tonluk su taşıyalım dedik ona bile saçma sapan paralar istendi. Maalesef çocukluğumuzda öğrendiğimiz iMC olayının tamamen masal olduğunu öğrendim. Her evin bahçesinde makine ekipman parkları oluşmuş, aletlerin bir çoğu da paslanmış. Hal böyle olunca kendimiz orada büyüyüp, bu ekipmanları ortak alıp çalıştırmak daha mantıklı geldi.

Bugün Amerika'daki bahçelere baktığımız zaman bizim gibi 20-30 dekarlarla bu işleri yürütmüyorlar. Tek bir noktada binlerce dönüm arazilerde, büyük ekipmanlarla işi çözüyorlar. Biz hasatı yapsak, ayıklamayı nerede yapacağız, nakliyeyi nasıl halledeceğiz derken dağıtım kanallarına malı teslim etmek zorunda kalıyoruz fındıkta olduğu gibi. Sayın Lillium'un da dediği gibi dünyanın en pahalı yakıtını kullanıyorsan "aracılar" bu işin ekmeğini yemiş oluyor.

Örneğin depolama konusunda pek bir yazı görmemiştim burada. Yarın bir gün tonajlar artıp mevsiminde satılmayan cevizler ne olacak ? Bunun için depo kuruluş maliyeti, işletme maliyeti konusunda bilgisi olanlar var mı ? Yurtdışında adamlar bahçenin yanına yaptıkları depolarda stoklarını da tutabiliyorlar. Farzedin biz de yaptık; bunun elektirk, su, güvenlik vs maliyetleri ülkemizde çok pahalı maalesef.

sayın vascez ne imc'si yaa adam çağırdık aldı traktörü römorkta bizden mazotunuda koydum 4 saat 10 dakika traktörü sürdü biz arkada fidanlara gübre dağıtıyoruz.iş bitti hacı abi 50 lirayı beğenmedi 100 vericeksin dedi. vermedim konuşmuyoruz şimdi :))

bozy
30-11-2012, 18:34
Bahce kuracak kisiler icin ,etrafindaki bahcelerde nar ,incir ,findik yetisiyorsa yabanci casitler de dahil olmak uzere her turlu cesit yetisebilir denebilirmi...

ladikli
30-11-2012, 19:14
Bahce kuracak kisiler icin ,etrafindaki bahcelerde nar ,incir ,findik yetisiyorsa yabanci casitler de dahil olmak uzere her turlu cesit yetisebilir denebilirmi...

denmese iyi olur:D
valla bizim orada ne nar oluyor ne incir,fındığın da soğuğa dayanıklı olan çeşitleri yetişiyor fındık bahçesi olan da 3-5 kişi..

ncp1963
30-11-2012, 19:31

İşin aslı doğa bin yıllar içinde doğal seleksiyonunu yapmış, ama biz insanoğlu rahat duramıyoruz ılıman iklimde hastalıklara zararlılarda baş edemeyip soğuk iklim bölgelerine kaymış olan bitkileri teknolojinin imkanlarını (zehirler) kullanarak tekrardan ılıman iklim bölgelerine kaydırdık niye??daha çok verim için!!!

Şimdide kimyasal ve zehir kullanmadan nasıl üretim yaparız diye kendimizi perişan ediyoruz :)

Fındık daha çok nemden hoşlanır ceviz nemi sevmez antraknoz olur

İncir bazı çeşitleri soğuktada olur ama ceviz kadar soğua dayanamaz

Nar çok nemli yerde hemen basara olur birazdaha serin kuru havayı sever ama soğuktan hoşlanmaz

Diye biliyorum yanılıyormuyum ??

oz26
30-11-2012, 22:01
Bazı kaynaklarda Amerika'ya önümüzdeki 20 yıl içinde ceviz konusunda en büyük rakibin Türkiye olacağı da söyleniyor. [/QUOTE]

Bu işe çok sıcak bakan birisi olarak moral bozmak istemem ama Çin'de ciddi ıslah çalışmaları başlamış. Ciddi behçeler kurulmaya başlanmış. 15-20 yıla kadar ABD'yi fazlasıyla geçeceğini okudum. Akça Hoca'dan.

bozy
01-12-2012, 00:06
Bir arkadaşım Türkmenistan da gördüğü aynen asmadaki üzüm gibi salkım salkım ceviz veren ceviz agaclarından bahsetti tahminim çinlilerde bu tarz ceviz yetiştiriyor olabilir..
Uzmanların şimdiye kadar ilgilenmemesi ilginç biz hep batılının eline bakıyoruz yıllardır..
Ayrıca Çin şu anda zaten üretim miktarı olarak ya birinci ya da ikinci olması lazım..

bozy
01-12-2012, 00:52
Sayın ncp1963 aşılı ceviz ceşitlerinin de ne kadar sogugu sevdigi tartışılır yerli yabancı farketmez aksi taktirde forumda bu kadar soguk zararı ile ilgili mesaj olmazdı..
Benim köyümde incir ,nar,fındık hatta antep fıstıgı bile yetişiyor ama yerli yabancı bütün agaclarımda soguk zararı oldu gerek ilkbahar gerek sonbahar hatta gecen sene aşırı soguklarda da zarar görenler oldu ama en azından agac kaybetmedim ..
Çetin cevizlerle karıştırmamak gerek aşılı cevizleri...

bozy
01-12-2012, 01:29
Karasal iklime soguklara nispeten dayanıklı çeşitlerin anavatanında yarın 1 aralık ta beklenen sıcaklıkları:
Giresun:22/14
Kırşehir:14/4
Bilecik:17/11

ncp1963
01-12-2012, 09:12
Sayın ncp1963 aşılı ceviz ceşitlerinin de ne kadar sogugu sevdigi tartışılır yerli yabancı farketmez aksi taktirde forumda bu kadar soguk zararı ile ilgili mesaj olmazdı..
Benim köyümde incir ,nar,fındık hatta antep fıstıgı bile yetişiyor ama yerli yabancı bütün agaclarımda soguk zararı oldu gerek ilkbahar gerek sonbahar hatta gecen sene aşırı soguklarda da zarar görenler oldu ama en azından agac kaybetmedim ..
Çetin cevizlerle karıştırmamak gerek aşılı cevizleri...

ceviz ağacı -25 dereceye kadar dayanır diye yazıyor heryerde buna rağmen geçen kış bizim buralarda bir kaç günde olsa -35 lerin de altında sıcaklıklar oldu ağaçların tepkisi ne oldu ?? geç uyandılar, ince dallarda kısmi kurumalar oldu bazı ince dallar çok geç uyandı meyva miktarında önemli düşüş oldu.

bizlerin burada ilkbahar geç donları ve sonbahar erken donları olarak bahsettiği soğuk zararı bu değil.

erken uyanan ağacın yapraklarının veya çiçeklerinin soğuktan zarar görmesi ve ya geç uyuyan ağacın yeşil olan kısımlarının sonbaharda soğuktan zarar görmesi bizim burada tartıştığımız.

uyuyan ağaç yukarda da belirttiğim gibi çok soğuklarda bile çok zarar görmüyor kaldıki bu türden soğuklar herzaman görülmez bunlar 10-15 yılda bir olur

önemli olan bölgemizin geç donlarından önce uyanmayan erken donlarından önce uyuyan cinsleri bulup dikebilmek şöyle düşünelim dünyanın en verimli cinsini aldık diktik ağacın gelişimi mükemmel ama bizim bölgemizin geç donlarına yakalanıyor neredeyse tüm çiçekleri zarar görüyor verim çok düşük.. burada ağacın herhangi bir suçu varmı??

veya tersi sonbahar erken donlarından önce odunlaşamıyor yeşil halde donlara yakalanıyor yandal verimli olan ağacımız gelecek yıl meyva vereceği genç yan dallarını kaybediyor ve gelecek yıl çok düşük bir verim alıyoruz.. ağaçmı suçlu???

yoksa biz hırsımızın kurbanımıyız???

aviator34
01-12-2012, 09:29
Arkadaşlar konuya balıklama dalmak gibi olucak ama çapa makinası alacağım yaza kalırsam fiyatlar % 20 oranında artıyor. 3-4 bin tl lik 10 dönüm araziyi rahat rahat sürmek için beni mekanik anlamda yormayacak,servis ağı geniş, dizel bir makina arıyorum kullanan memnun kalan bir arkadaş varsa tavsiyesi edeceği bir araç varmı ? Marka ismi vermek istemiyorum ama bu 1 haftadır kaan 60 S oturaklı çapa makinası ile ilgileniyordum istanbul karaköy'de mağazada buldum fakat oturaktan bir kaç kullanıcı düşmüş bunlarda yasaklamışlar :))
Eğer bu işi yapıyorsak kesinlikle alet ve ekipmanların mutlaka olması gerekiyor bunu öğrendim.

ömür-uşak
01-12-2012, 09:42
Aviator kardeşim 10 dönüm yerde çapa makinası yorar.İkinci el küçük bir traktör al.Her işini görür. ilaçlama sürme nakliye.Traktörün üzerinden inmeden ilaçlama,çapalama sürme hepsini yaparsın.35 lik fergusom,leyland,veya yeni küçük traktörler var.kolay gelsin.bol ürünler

aviator34
01-12-2012, 12:13
sayın ömür-uşak bir çok kişi aynı şeyi söylüyor 2. el bir traktör şart gibi ama benim bahçemin tel boyları fidanla arasında 2 metre fark var traktör girmiyor.ucuz yollu bi çapa makinası alıp birde traktörmü alsak ?

Lilium
01-12-2012, 13:11
Sayın Aviator34, çapa makinesiyle ilgili mesajları şu (http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/16023-8.htm#post1050773) başlığa yazarsak konularda dağılmamış olur.
Düşüncemi oraya yazdım. :)

Çamtepe
01-12-2012, 16:00
(Ceviz bahçesi bakımı ile ilgili olduğu için yine bu başlıkta devam ettiriyorum)

Sn. Aviator34

Sn. Lilium'un dediği gibi 10 dönümün toprak işlemesi için sadece çapa makinesi yetmeyecektir, ama ağaç diplerini çapalamak için alacağınız bir çapa makinesi işinizi çok kolaylaştıracaktır, iş gücünden tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

Traktör almak için ise 10 dönüm bence "kritik eşiği" geçirmiyor. Traktör kiralamanız belki daha ekonomik olacaktır. Ayrıca, siz de benim gibi uzaktan bahçe idare etmeye çalışan birisiniz. Hafta sonu gittiğinizde eğer traktörünüz sorun çıkarıyorsa onun tamiri, bakımı vs, ile uğraşmanız zor olacaktır. 10-12 bin TL'ye alacağınız 1990 öncesi bir model muhtemelen size epey sorun çıkaracaktır.

Dolayısı ile birim maliyeti elbette yüksek olacaktır ama traktör kiralama, satın almak ile karşılaştırıldığında toplam sahip olma maliyeti açısından daha hesaplıya gelebilir.

Syg.

Ç.

derdin
01-12-2012, 16:24
Değerli Arkadaşlar 17 dönümlük tarlaya ceviz ektik. aynıyere ek ürün olarak yonca ektiğimizi düşünün her iki ürün içinde devlet desteği alabilirmiyim.selamlar

ömür-uşak
01-12-2012, 16:25
sayın ömür-uşak bir çok kişi aynı şeyi söylüyor 2. el bir traktör şart gibi ama benim bahçemin tel boyları fidanla arasında 2 metre fark var traktör girmiyor.ucuz yollu bi çapa makinası alıp birde traktörmü alsak ?

Traktörün kuyruk mili ile çalışan çapa makinaları var.kaydırmalı olarak çalışıyor.iki ağaç arasına geri girer yorulmadan çapa yapar.O zaman kazayağına gerek kalmaz.Kolay gelsin

ladikli
01-12-2012, 18:54
Bu işe çok sıcak bakan birisi olarak moral bozmak istemem ama Çin'de ciddi ıslah çalışmaları başlamış. Ciddi behçeler kurulmaya başlanmış. 15-20 yıla kadar ABD'yi fazlasıyla geçeceğini okudum. Akça Hoca'dan.[/QUOTE]

Dünya ceviz üretiminin yaklaşık %8'ini karşılayan Türkiye, büyük üretici ülkeler sıralamasında Çin ve ABD'nin ardından üçüncü sırada yer alıyor.
2010 yılı FAO verilerine göre, dünyada 844 bin hektar alanda, 2 milyon 555 bin ton ceviz üretiliyor.
Dünya üretiminde ilk sırayı 1 milyon 61 bin ton üretimle Çin alırken, bunu sırasıyla, 457 bin tonla ABD ve 178 bin tonla da Türkiye izliyor. Dünya ceviz verim ortalaması da dekar bazında 240 ile 300 kg arasında değişim gösteriyor.
Türkiye'de ceviz üretimi istikrarlı bir seyir izlerken, verilen desteklerin de etkisiyle son 10 yılda ceviz üretimi %52,7 oranında artışla, 2011 yılında 183 bin 240 tona çıktı.
Türkiye'nin ceviz üretiminin 2012 yılında da 194 bin 298 ton düzeyinde olacağı tahmin ediliyor...
sn oz26 çin zaten abd yi 2ye katlamış 2010 da, önümüzdeki yıllarda da üçe beşe katlar..adamlar tüm dünyayı sarmış durumda,cevize bari bulaşmasalardı:)

oz26
02-12-2012, 23:19
"...çin ceviz yetiştiriciliğinde özellikle 2010yılında üretim alanlarının artmasına yönelik yoğun bir çalışmanın olduğu anlaşılmaktadır. 2010 yılı istatistiklerine göre Çinde ceviz üretim alanları 1.82 milyon hektara yükselmiştir...
...çin'de mevcut bahçelerin yanında 600 bin hektar alanın da önümüzdeki 5-10 yol içinde meyve vermeye başlamasıyla dünya ceviz üretiminde Çin in fiyat oluşumunda etkili olması beklenmektedir...
...özet olarak gelecek 10 yıl içinde Çin dünya ceviz yetiştiriciliğinde sadece üretim değerlerinde değil dış ticarette de söz sahibi ülke olma yolunda önemli projeler yürütmektedir."

tekrar baktım da böyle diyor hoca.

sn ladikli evet 5 e katlamaları yakındır.
ve evet keşke bulaşmasalardı :)

Lilium
02-12-2012, 23:59
Değerli Arkadaşlar 17 dönümlük tarlaya ceviz ektik. aynıyere ek ürün olarak yonca ektiğimizi düşünün her iki ürün içinde devlet desteği alabilirmiyim.selamlar

Hayır, tek ürün için destek alabilirsiniz.

ladikli
03-12-2012, 10:43
sn.lilium bildiğim kadarıyla sizin bahçenizde yalova1 ve chandler çeşitleri var,bunlardan başka verim aldığınız yerli ve yabancı çeşidleriniz var mı..bunların karşılaştırmasını yapabilir misiniz rica etsem..(verimleri,soğuğa-hastalıklara dayanıklılıkları falan)

permakültür
03-12-2012, 11:11
Merhaba arkadaşlar,

Haftasonu bahçeye gittiğimde 15 ekimde diktiğim chandler ağaçlarımdan 30% kadarında, lider dalın uçlarında kararma gözlemledim. 2-3 hafta öncede gözlemliyordum ama sanki biraz sayıları artmış. Fidanın boyunun yarısına kadar kararanlar var. Soğuk etkisimi sizce? Halbuki henüz soğuklarda başlamadı

Fidanların yapraklarını dökmesini bekliyordum, hepsini %50 su ile seyreltilmiş plastik boya ile boyamayı düşünüyorum. Sizce bu kararmaların ilerlemesini engellermi? Bu konuda deneyimi olan veya başka önerisi olan varmı?

DERİN SU
03-12-2012, 12:09
MERHABA DEĞERLİ FORUM ÜYELERİ.
Tekirdağ Marmara ereğlisinde 5.5 dekarlık bir ceviz bahçem var. 80-90 cm derine inince alttan beyaza yakın toprak çıkıyor. Acaba kireçli toprak mı? Çünkü tahlil yaptırmamıştım.Bir fikir verirseniz memnun olurum. Ayrıca fidanlar 3-4 yıllık.

DERİN SU
03-12-2012, 12:16
60 tane bilecik, 20 tane şebin cinsi ceviz fidanı yanına chadler dikilirmi?

aviator34
03-12-2012, 12:19
Tekirdağ Marmara ereğlisinde 5.5 dekarlık bir ceviz bahçem var. 80-90 cm derine inince alttan beyaza yakın toprak çıkıyor. Acaba kireçli toprak mı? Çünkü tahlil yaptırmamıştım.Bir fikir verirseniz memnun olurum. Ayrıca fidanlar 3-4 yıllık.

sayın derin su; aynı olay 3 hafta önce benimde başıma geldi.Ben 30-60 cm den toprak analizi yaptırmıştım ancak 1 metre alttan beyaz toz gibi kil **** kireçli elinize alıp üflediğinizde uçuyor. bu hafta sonu tekrardan 30-60-90-120 cm den toprak analizi yaptıracağım.analiz sonucu olmadan toprak yapısını bilmeniz zor heralde. Şayet toprak yapım kil **** kireç her ne ise Toprağı ıslah etmeye çalışacacağım buda gerçekten sağlam bir işçilik istiyor.

Lilium
03-12-2012, 13:08
60 tane bilecik, 20 tane şebin cinsi ceviz fidanı yanına chadler dikilirmi?

Hasatta meyvalarını karıştırmayacaksan ya da karışması sizin için sorun değilse Ekilmemesi için bir neden yok, ekebilrsiniz.

eko_
03-12-2012, 14:05
Merhaba arkadaşlar,

Haftasonu bahçeye gittiğimde 15 ekimde diktiğim chandler ağaçlarımdan 30% kadarında, lider dalın uçlarında kararma gözlemledim. 2-3 hafta öncede gözlemliyordum ama sanki biraz sayıları artmış. Fidanın boyunun yarısına kadar kararanlar var. Soğuk etkisimi sizce? Halbuki henüz soğuklarda başlamadı

Fidanların yapraklarını dökmesini bekliyordum, hepsini %50 su ile seyreltilmiş plastik boya ile boyamayı düşünüyorum. Sizce bu kararmaların ilerlemesini engellermi? Bu konuda deneyimi olan veya başka önerisi olan varmı?

Sayın Permakültür; sanırım bahçenizin olduğu yer yüksek yayla benzeri ve sulamayı erken kesmemişsiniz.2010 yılında aynı durumla bende karşılaştım ve ondan sonra ağustos ayının 10' undan sonra fidanlara su vermedim.Serin bölgelerde su erken kesilmeli fidanlar susuzluktan etkilenmiyor.Eğer ki kuruduğundan şüphelendiğiniz dalların kabukları ağaçsı dokuya yapışmış ve kolay ayrılmıyorsa soğuk zararıdır.

Çamtepe
03-12-2012, 16:14
Sn. Permakültür,

Şimdi tam belli olmayabilir, ama kışın budama yaptığınızda bu dalların çok kolay kırıldığını (elinizle bile çok kolay kırabilirsiniz) görürseniz bakteriyel yanıklık sonucu olduğuna da hükmedebilirsiniz.

Bu sene bordo bulamacını güzelce yapmaya çalışın, mümkünse bir tane şimdi, mümkün değilse Şubat-Mart gibi yapın.

Eğer hastalıktan emin değilseniz ilçe tarım'a da danışarak, bud-break aşamasında sadece bakır ile girişebilirsiniz. İki haftada bir de yeni sürgünleri kontrol edip daha ciddi bir kimyasal kullanma konusunda kararınızı verebilirsiniz. Eğer kimyasal kullanmak istemiyorsanız yine alternatifleriniz (pahalı da olsa) var. Ceviz Hastalıkları bölümüne bakteriyel yanıklık konusunda epey yazdım, onları okumanızı tavsiye ederim.

vasces
03-12-2012, 22:02
Bordo Bulmacını hem aralık hem de şubatta mı uyguluyoruz yoksa 1 kere uygulamak yeterli midir ?

Çamtepe
04-12-2012, 09:09
Bordo Bulmacını hem aralık hem de şubatta mı uyguluyoruz yoksa 1 kere uygulamak yeterli midir ?

Biraz sizin tercihinize kalmış. İdealde Sonbaharda ve İlkbaharda uygulamanız gerekir.

Ancak normal sezonda zaten bakteriyel ve mantari hastalıklara karşı bakırlı vs. preperatlarla girişecekseniz bir de sonbaharda atmayın derim ben. Bizim oradaki meyveciler sadece Şubatta atıyorlar.

Mantıken de kışın bu hastalıklar uyuma devresinde oluyor, yağmurlarla vs. attığımız bordo bulamacı da bir miktar yıkandığını düşünürseniz, bana biraz ekstradan masraf ve gereksiz kimyasal kullanımı gibi geliyor.

Geçtiğimiz sene sonbaharda bordo bulamacı atmadık. Şubat ve Mart aylarını da karlar çok geç eridiği ve arazimizin killi yapısı nedeniyle çok çamurlu olduğu için kaçırdık. Onun yerine tomurcuklanma kedi kulağına dönme aşamasından itibaren düzenli bakırlı preperat ve fungisit uyguladık. Cevizlerde sonuç fena olmadı. Oluşan bir kaç antraknoz ve bakteriyel yanıklık vakası da bence eşik değerini geçmediği için iki uygulamada kestim, üçüncü uygulamaya gerek kalmadı.

Şeftalilere ise hiç bir şey uygulanmadı, daha doğrusu cevizlerden artanları şeftalilere kullandık ama sonuçta kapsamlı mücadele olmadığı için onlarda epey mantari hastalık oldu.

AVCI016
04-12-2012, 23:50

Bir süredir forumunuzu takip ediyorum. Bu sitede harika ve çok faydalı bilgiler var. Emeğini ve bilgisini esirgemeyip paylaşan herkese çok teşekkürler ederim.
Ceviz ağacını çocukluğumdan beri çok sevmişimdir, şimdi de küçük bir ceviz bahçesi kurmak istiyorum.
Sn.Lilium bilgi,tecrübe ve paylaşımlarınız gerçekten çok değerli,

Benim arazim 750 m yüksekte ve Uludağ eteklerinde orman iklimindedir.

Aşağıdaki 25 adet fernor,4 adet fernette ve deneme için 1 adet chandler fidanımı sizce şimdi mi yoksa ilkbaharda mı dikmeliyim? Eğer şimdi dikersem 3-4 göz yukarıdan tepe almasını şimdi mi yoksa dona karşı ilk bahardamı yapsam daha iyi olur? Birde keseceğim yeri işaretlerseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler...

Lilium
05-12-2012, 01:20
Aşağıdaki 25 adet fernor,4 adet fernette ve deneme için 1 adet chandler fidanımı sizce şimdi mi yoksa ilkbaharda mı dikmeliyim? Eğer şimdi dikersem 3-4 göz yukarıdan tepe almasını şimdi mi yoksa dona karşı ilk bahardamı yapsam daha iyi olur? Birde keseceğim yeri işaretlerseniz sevinirim.

Sayın AVCI016, Toprak koşulları uygunsa şimdiden ekmen daha uygun olur, yok değilse mart nisan gibi ekiniz,
Fidanlarınızı ekerken üç dört göz üzerinden kesiniz söylemi daha çok açık köklü fidanlar için geçerli bir söz, açık köklü fidanların kök sistemi sökerken tamamıyla bozuluyor o nedenle tekrar yeni bir ekimle kök sistemini oluşturuncaya kadar o uzun gövdeyi bakamıyor güneşe dona maruz kalıp kurumalar görülebiliyor, o nedenle üç dört göz üzerinden kesimleri daha çok açık köklü fidanlara öneriyorum.

Bu kesim iyi gelişim göstermemiş tüplü fidanda da olabilir, ama iyi gelişim göstermiş üstelik kök sistemide (tüplü) bozulmayacağı için kesim uygulamanız şart değil.

Gördüğüm kadarıyla fidanlarınız tüplü ve iyi gelişim göstermişler ve boylularda, boyları 1-1.20 ler cıvarında varsa sadece tepe vurmanız kafidir.

Ben her iki uygulama içinde kesilecek yerleri işaretledim, karar ve uygulama size kalmış bir şey.

351564

351565

Kırmızı çizgiye kadar Toprağa gömülecek. Ekerken aşı bantlarını sökmeyi ihmal etmeyin, hatta hemen sökün.

351566

AVCI016
05-12-2012, 02:17
Sn. Lilium,
Verdiğiniz değerli ve ayrıntılı bilgilere sonsuz teşekkürler.

Yerimi yaz başında derin sürdürüp, Ekimde de düzelttirdim. Şimdi de çukurlarını kazıp, bir miktar organik gübre ve leonardit karıştırarak dikimini yapacağım.
Verdiğiniz bilgiler çok işime yarayacak, Allah razı olsun...

ncp1963
05-12-2012, 09:29

Bir süredir forumunuzu takip ediyorum. Bu sitede harika ve çok faydalı bilgiler var. Emeğini ve bilgisini esirgemeyip paylaşan herkese çok teşekkürler ederim.
Ceviz ağacını çocukluğumdan beri çok sevmişimdir, şimdi de küçük bir ceviz bahçesi kurmak istiyorum.
Sn.Lilium bilgi,tecrübe ve paylaşımlarınız gerçekten çok değerli,

Benim arazim 750 m yüksekte ve Uludağ eteklerinde orman iklimindedir.

Aşağıdaki 25 adet fernor,4 adet fernette ve deneme için 1 adet chandler fidanımı sizce şimdi mi yoksa ilkbaharda mı dikmeliyim? Eğer şimdi dikersem 3-4 göz yukarıdan tepe almasını şimdi mi yoksa dona karşı ilk bahardamı yapsam daha iyi olur? Birde keseceğim yeri işaretlerseniz sevinirim. Şimdiden teşekkürler...

Siz sayın lilium a sormuşsunuz ama ben dayanamadım cevap yazacağım fidanlarınıza yazık olmasın.

Resim üzerindeki tarih mutlaka doğrudur, eğer doğru ise şu anda bu fidanlar rakımı düşük bir yerde gövdeler pişkinleşmemiş uyumamış yani 100 metreden 750 metreye transfere hazır değiller.

Bekleyin fidanlarınız tüm yapraklarını döksün gövdeler yeşilliğini kaybetsin kısaca uyusun sonra ister dikin ister Şubat sonu Mart başı gibi dikin

cupressus
05-12-2012, 10:11
Sayın AVCI016,
fidanlarınız pişkinleşmemiş, zaten tüpte, yaz başlarında dikersiniz, daha garanti olur, riske girmeyin derim..

Çamtepe
05-12-2012, 11:10
Sayın AVCI016,
fidanlarınız pişkinleşmemiş, zaten tüpte, yaz başlarında dikersiniz, daha garanti olur, riske girmeyin derim..

Merhaba Sn. cupressus

Bana yapraklarını döktükten sonra dikilebilir gibi geldi, risk olarak neyi gördünüz? Özellikle aşının üstü çok yeşil gözüktüğü için mi öyle söylediniz?

Bence fidanın kendi yerinde bahara uyanması çok önemli. Kök çalışması açısından Mayıs-Haziran dikimi bir iki ayın kaybı gibi geliyor. Geç dikilirse de bu sefer çok su istiyor, kuruyabiliyor ya da ölçü kaçırılıp çok su verilince de boğuluyor gibi geliyor bana..

bilmem ne dersiniz?

Ç.

Lilium
05-12-2012, 12:50
Bugün aralığın 5 şi, üstelikte fidanlar tüplü, tüplü fidanda ne zamandır yaprak dökülmesi beklenir oldu?
Su yürümesi durmuş yaprakların %90 dökülmüş fidanı sallasanız diğerleri de dökülecek, Yaprakların görevi kısacası işi bitmişşş.

Gelişimi durmuş su yürümesi durmuş fidan, Bu evreye kadar pişkinleşmemişse, bundan sonramı pişkinleşecek?

"Bekleyin fidanlarınız tüm yapraklarını döksün gövdeler yeşilliğini kaybetsin kısaca uyusun"

Üzerinde su iletişimi bitmiş görevi bitmiş bir kaç yaprak olması fidanın uykuya yatmadığını göstermez, fidanlar uykuya yatmıştır, daha nasıl uykuya yatacaklar? yün döşeğe yatıncamı uykuya yatmış oluyor, ve bundan sonra nasıl gövde yeşilliğini kaybediyorlar, bu nasıl oluyor, su yürümesi durmuş fidan gövde yeşilliğini kaybetmesi için nasıl bir çalışma yapıyor da yeşilliğini kaybediyor, havadan besin takviyesimi alıyor, nasıl oluyor, Öğrenelim ben bilmiyorum da.

ncp1963
05-12-2012, 13:05
Benimki sadece tavsiye ister yanına yatın ister döşeğe yatırın

100 metrede gelişmiş bir fidanı 750 metreye tam uyumadan iyice pişmeden bu mevsimde taşımak bana göre riskli karar elbette uygulayacak kişinin

Diksede dikmesede bol şanslar diliyorum

Hayırlı uğurlu olsun.....

Lilium
05-12-2012, 13:28
Şuna da cevap verirseniz sevinirim.

"yapraklarını döksün gövdeler yeşilliğini kaybetsin"

Yazılanların bir açıklaması da olması gerekir, gövdeler yeşilliğini nasıl kaybediyor? bu mesajınızı okuyan arkadaşların kafalarında soru işareti kalmasın. Saygılarımla..

Aman ha büyük harflerle yazma, şişe dibi gözlüklerimle küçükte yazsanız okuyabiliyorum. :)

AVCI016
05-12-2012, 13:32
Sevgili ceviz dostları, ilginize teşekkür ederim.

söyledikleriniz mantıklı gerçekten, ama yaşanmış tecrübeler, aynı hataların tekrarlanmaması için, zaman emek ve para kaybetmemek için çok önemlidir.
Resimlerdeki tarihler doğrudur, aşı noktasından itibaren 1.20m civarında boyları var. Bu boydan yapılacak tepe vurması ileride ilk kat yan dallar ve güneş yanığı için yüksek değilmidir sizce, saygılar...

cupressus
05-12-2012, 13:40
Sn.Çamtepe, evet yeşilliğinden söyledim. kışları ılıman geçen biraz daha düşük rakımlı yerlerde sorun olmayabilir, ancak burada(Sındırgı) böyle fidanlar kış zararına çok maruz kalıyor.

Çamtepe
05-12-2012, 13:48
Tüplü de olsa dökmez mi? :)

Uykuya yatmıştır tabi :) Ben belki de tüplü fidanlar sera gibi korunaklı bir ortamda durduğu için bu kadar yeşil ve canlı kalmıştır diye düşündüm. Dolayısı ile kademeli bir şekilde soğuğa alıştırılıp dikim yapılabilir. Seradan haşırt diye 0 dereceye çıkarıp uyum sağlamasını beklemek yanlış olur diye ben öyle yazdım :)

Selamlar, saygılar..

Ç.

ncp1963
05-12-2012, 13:59
Şuna da cevap verirseniz sevinirim.

"yapraklarını döksün gövdeler yeşilliğini kaybetsin"

Yazılanların bir açıklaması da olması gerekir, gövdeler yeşilliğini nasıl kaybediyor? bu mesajınızı okuyan arkadaşların kafalarında soru işareti kalmasın. Saygılarımla..

Aman ha büyük harflerle yazma, şişe dibi gözlüklerimle küçükte yazsanız okuyabiliyorum. :)

Resimdeki fidanların aşı noktasından başlayarak alttan ilk on - onbeş cm lerindeki rengin daha yukarılardaki yeşil rengin yerini aldığı zaman

Yani fidandaki suyun kış için tamamen gövdeden çekilme sürecinin tamamlanmasının işareti

Şimdi bir örnek verelim

Ben alanyada yaşıyorum balkonumda üç kg lik kovalarda ceviz dikili yaprakları ve gövdeleri şu an itibari ile yeşil ve neşeli. Sizin tezinize göre ben bunları Alıp götürsem Kırşehir'e diksem bu kışı zarar görmeden geçirir...

Bence geçiremez..
Sebep:
hala gövdede olması gerekenden fazla su var.... Yeşilliğin sebebide bu.... Gecelerin hava sıcaklığının eksilere düşmeye başladığı yere ben bu fidanlarımı götürsem değil baharı görmek bir hafta yaşamazlar

Neden:
Alanya halen en düşük ısı olarak 12 dereceyi gördü fidan eksi derecelere hazır değil

Safranlı
05-12-2012, 14:47
Ceviz sayfamız dalya demiş....
Hadi hayırlı olsun
dostlarımızla birlikte dağ taş ceviz olucak gibi....
Ne mutlu yurduma ....

rise_com
05-12-2012, 18:09
Gövdenin yeşilliğini kaybetmesi yaklaşık yine de 15 gün ile 1 ay kadar sürer düşüncesindeyim. Dolayısı ile bu durumu beklemek demek, ekimi kışın yapmak demek olacak ki, toprağın donması da söz konusu. Bence bi cesaret saldırın şimdiden. Hem neymiş tarih cesaretlileri mi yazarmış :)

bozy
05-12-2012, 18:55
Bahcenizin hava sartlarini en iyi siz bilirsiniz eger kisin sicakliklar -20 lere kadar dusuyorsa bence marti bekleyin ama sakin tuplu fidanlarinizi acikta bekletmeyin iste o zaman donarlar..ya dikin ya da ustu kapali serin bir yerde bekletin...

cetiner
05-12-2012, 21:55
Sn.Çamtepe, evet yeşilliğinden söyledim. kışları ılıman geçen biraz daha düşük rakımlı yerlerde sorun olmayabilir, ancak burada(Sındırgı) böyle fidanlar kış zararına çok maruz kalıyor.

sn.cupressus sındırgı yöresinde 10 yaşında chandler bahçeleri olduğunu duydum doğrumu dur doğruysa eğer verimini gözlemleme şansınız oldumu saygılarımla...

cupressus
06-12-2012, 07:42
Sn.Çetiner, pedro var chandler yok.eminim son kararım...

ladikli
06-12-2012, 08:03
Sn.Çetiner, pedro var chandler yok.eminim son kararım...

sn cupressus,pedro bahçelerini gezme fırsatınız oldu mu..dikim aralıkları,verimleri,ürünlerini kaça nereye satıyorlar..vb..
bu konularda biraz bilgi verebilir misiniz..

eko_
06-12-2012, 08:45
Gönüllü yazarlar tarafından oluşturulmuş 100 sayfalık bir kitap olmuş.Ceviz işine yeni başlayacaklara iyi bir kaynak,arkadaşların eline sağlık...

cupressus
06-12-2012, 09:05
10 * 10 dikim, bursa 95, kaman ve pedro var, bunlar 10 yaşında, chandler bu bahçede 4 yaşında var. pedrolar 25-*30 kg veriyor. diğerlerinin bunu yakalaması zor görünüyor. (bereket tvde Selami Bayrak'ın röportaj verdiği yer..).satış konusunda problemi yok.

permakültür
06-12-2012, 10:10
Sayın Permakültür; sanırım bahçenizin olduğu yer yüksek yayla benzeri ve sulamayı erken kesmemişsiniz.2010 yılında aynı durumla bende karşılaştım ve ondan sonra ağustos ayının 10' undan sonra fidanlara su vermedim.Serin bölgelerde su erken kesilmeli fidanlar susuzluktan etkilenmiyor.Eğer ki kuruduğundan şüphelendiğiniz dalların kabukları ağaçsı dokuya yapışmış ve kolay ayrılmıyorsa soğuk zararıdır.

sayın Eko,

Haklısın bahçem 850 m rakımlı bir yerde. Ağaçları 15 ekimde diktim ve can suyu verdim. Gelecek sene ağustos sonunda suyu keseceğim, buna benzer önerileri farklı mesajlarda da gördüm.

Dün önlem olarak kararan yerlerin altından kestim ve sutut kullanarak kestiğim yerleri kapattım. Bu şekilde soğuk etkisini kesmeyi umut ediyorum. Ayrıca tüm fidanları beyaz plastik boya ile boyadım.
Umarım baharda tüm fidanlarım filizlenir.

ncp1963
06-12-2012, 11:24
sayın Eko,

Haklısın bahçem 850 m rakımlı bir yerde. Ağaçları 15 ekimde diktim ve can suyu verdim. Gelecek sene ağustos sonunda suyu keseceğim, buna benzer önerileri farklı mesajlarda da gördüm.

Dün önlem olarak kararan yerlerin altından kestim ve sutut kullanarak kestiğim yerleri kapattım. Bu şekilde soğuk etkisini kesmeyi umut ediyorum. Ayrıca tüm fidanları beyaz plastik boya ile boyadım.
Umarım baharda tüm fidanlarım filizlenir.

Arkadaşlar bence!!!! Asıl sorun kışa girerken tüplü fidan tercihimizden kaynaklanıyor.

Şöyleki fidan üreticilerinin hepsi rakımı 100 ile 200 mt olan deniz kenarı yerlerde

Onlarda haklı daha kolay üretim yapabiliyorlar buralarda

Yüksek rakımlı yerlerde gece sıcaklıkları sıfırın altına düşmeye başladığında fidancıların olduğu yerlerde henüz artı on derecenin altına inen yer yok dolayısı ile fidanlar kışa hazırlanma sürecini yaşamadan kışla baş başa kalıyor sonrası malum fidan kayıpları.

Bu yazdıklarım düşük rakımlı bölgelerde geçerli değildir

Yüksek rakımlı yerler için benim tavsiyem ya Şubat sonundan itibaren mart sonuna kadar açık köklü ve ya yine aynı tarihten itibaren Temmuz sonuna kadar tüplü dikim yapılması

Ağustos'tan itibaren yapılan dikimde sulama yapmak zorunda kalınıyor Buda kışın zararlanmalara sebep oluyor

Ana etken fidanlık ile bahçe arasındaki iklimsel farktır asla göz ardı edilmemeli

Bu durum düşünülerek dikim planlaması yapılmalı

ömür-uşak
06-12-2012, 12:36
Arkadaşlar 2013 mart ayında 12 yaşındaki ağaçlarıma kabuk aşısı ve yarma aşı yapılacak.Kalemleri su yürümeden alacağız.Kalemleri bozulmadan en iyi saklama yöntemini bilen arkadaşlardan yardım istiyorum.Saygılar hepinize kolay gelsin.

Safranlı
06-12-2012, 12:51
arkadaşlar 2013 mart ayında 12 yaşındaki ağaçlarıma kabuk aşısı ve yarma aşı yapılacak.kalemleri su yürümeden alacağız.kalemleri bozulmadan en iyi saklama yöntemini bilen arkadaşlardan yardım istiyorum.saygılar hepinize kolay gelsin.

önceki çeşidiniz neydi
ve hangi çeşidi aşılayacaksınız

Safranlı
06-12-2012, 12:52
Ceviz aşısı sayfası var ancak ben link vermeyi beceremiyorum

juglandales
06-12-2012, 13:07
Arkadaşlar 2013 mart ayında 12 yaşındaki ağaçlarıma kabuk aşısı ve yarma aşı yapılacak.Kalemleri su yürümeden alacağız.Kalemleri bozulmadan en iyi saklama yöntemini bilen arkadaşlardan yardım istiyorum.Saygılar hepinize kolay gelsin.

Kalemleri kanaviçeye **** hava alabilen bir çuvala koyun. Ortalama 4 -6 derecede soğuk hava deposuna, miktar az ise buzdolabına koyun. Ortam sıcaklığının sabit olmasına dikkat edin.

Lilium
06-12-2012, 14:04
Ceviz aşısı sayfası var ancak ben link vermeyi beceremiyorum

http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/3115.htm

http://www.agaclar.net/forum/ceviz/15958.htm

http://www.agaclar.net/forum/ceviz/7961.htm

http://www.agaclar.net/forum/ceviz/26755.htm

Lilium
06-12-2012, 14:09

Basit kolay bir yöntem,

Gözler Uyanmadan kalemleri al, hava alabilecek bir beze sar toprak altına göm. 5cm toprakla örtülmesi kafidir.

juglandales
06-12-2012, 14:20
Basit kolay bir yöntem,

Gözler Uyanmadan kalemleri al, hava alabilecek bir beze sar toprak altına göm. 5cm toprakla örtülmesi kafidir.

Sayın Lilium, bu yöntemle saklandığında aşırı yağış olması durumunda sıkıntı olmazmı. ?

Lilium
06-12-2012, 14:26
Çok bir sıkıntı olmuyor, kalemleri sardığınız bez nemi tutuyor kalemlere çok bir etkisi olmuyor.

ömür-uşak
06-12-2012, 14:39
Basit kolay bir yöntem,

Chandler çeşidine aşılamak istiyorum.Bazı duyumlarım naylona sar hava almasın dediler.Bu yötem bana ters geldi.Hava almazsa oksijen kesilir kalemler silaj olup bozulması lazım.Mutlaka hava almalı ama nemli olmalı diye düşünüyorum.Beze sarıp toprağa donmayacak şekilde gömeceğim.Lilium kardeşim tanişmıyoruz ama ben sizi yazılarınızdan videolarınızdan ağaç sevdanızdan çok iyi tanıdım.Mantıklı ve bilinçli yorumlarınız çok güzel.Yolum Gönen tarafına düşerse bahçenizde çayınızı içeceğim.Vadideki cennet sitenize devamlı giriyorum.Özellikle budama videolarınızdan çok faydalanacağım.Aşı konusunda kendime güvenemiyorum. Aşıcı arkadaşlar yapacak.Cevizlerim 12 yaşında 110 ceviz şebin bilecik yalova3 ve yavuz.Ayrıca 300 tane vişne ağacı ara ürün olarak ve diğer meyveler.İşlerinizde kolaylıklar ve başarılar dilerim.Diğer tüm formdaki arkadaşlarada başarılar dilerm.Sağolun.

ömür-uşak
06-12-2012, 14:43
önceki çeşidiniz neydi
ve hangi çeşidi aşılayacaksınız

Şebin bilecik yalova 3 kaman cinsleri. Chandler çeşidine çevireceğim.İlginize teşekürler.Kolay gelsin.

Lilium
06-12-2012, 15:02
Lilium kardeşim tanişmıyoruz ama ben sizi yazılarınızdan videolarınızdan ağaç sevdanızdan çok iyi tanıdım.Mantıklı ve bilinçli yorumlarınız çok güzel.Yolum Gönen tarafına düşerse bahçenizde çayınızı içeceğim.

Fazla bilmekte iyi olmuyor, bu seferde sen çok biliyorsun deyip kızıyorlar, bende iki fidan ekipte çok bilene kızıyorum, Yahu önce ek, yetiştir, büyüt, geliştir, tecrübe kazan, gör, gör ki, sadece kitaplarda yazıldığı gibi değil bu işler, ondan sonra gel bana istediğin sözü söyle. Neden böyleyiz bilmiyorum hem züğürtüzzz hem kibar.

Kapım her zaman açıktır her zaman gelin buyrun.

cetiner
06-12-2012, 19:28
Arkadaşlar bence!!!! Asıl sorun kışa girerken tüplü fidan tercihimizden kaynaklanıyor.

Şöyleki fidan üreticilerinin hepsi rakımı 100 ile 200 mt olan deniz kenarı yerlerde

Onlarda haklı daha kolay üretim yapabiliyorlar buralarda

Yüksek rakımlı yerlerde gece sıcaklıkları sıfırın altına düşmeye başladığında fidancıların olduğu yerlerde henüz artı on derecenin altına inen yer yok dolayısı ile fidanlar kışa hazırlanma sürecini yaşamadan kışla baş başa kalıyor sonrası malum fidan kayıpları.

Bu yazdıklarım düşük rakımlı bölgelerde geçerli değildir

Yüksek rakımlı yerler için benim tavsiyem ya Şubat sonundan itibaren mart sonuna kadar açık köklü ve ya yine aynı tarihten itibaren Temmuz sonuna kadar tüplü dikim yapılması

Ağustos'tan itibaren yapılan dikimde sulama yapmak zorunda kalınıyor Buda kışın zararlanmalara sebep oluyor

Ana etken fidanlık ile bahçe arasındaki iklimsel farktır asla göz ardı edilmemeli

Bu durum düşünülerek dikim planlaması yapılmalı

kış soğuklarına karşı beyaz su bazlı plastik boya kullanılmasını tavsiye ediyorlar denemeye değer

cetiner
06-12-2012, 19:34

sn. ömür ne kadar sağlıklıdır bilemem ağzı kapalı pet şişelerde buzdolabında artı 4-5 derecede saklayıp defalarca aşı yaptım sorun olmadı kolaylıklar dilerim

ladikli
07-12-2012, 07:52
Arkadaşlar her ne kadar kitaplarda ceviz yetiştiriciliği ile ilgili bilgiler bulunsada, başımızdan gelip geçen olayları forum sitesinde paylaşıldıkça bu bilgilerin ne kadar faydalı olduğunu daha iyi anlıyorum **** anlıyoruz.
Bu yüzden 87 sayfayı (diğer başlıklar hariç onlarıda içine katarak) kim ne zaman ne yazmış tek tek mailime atarak kitapçık oluşturmaya çalışıyorum.2 haftada ancak 25 sayfa bitirebildim.bittiğinde inşallah forumda paylaşacağım.
Hesaplamalarıma göre 2-3 ayı bulur sanırım

sn.aviator kitapçık çalışmanız ne durumda:rolleyes:

yolgezer2001
07-12-2012, 08:05
selamlar
öncelikle bilgi için teşekkürler
chandler ve diğer yabancı ırklardan ceviz arıyorum bulunduğum yerde yerli ırklar şebi bilecik ekimi çok ancak ben yabancı ırklardan yetiştirmek istiyorum sütyemez kaman cinsi de olabilir kuracağım küçük hobi bahçeme dikeceğim elinde 2012 mahsülü ceviz olan arkadaşlar bana mesaj atarlarsa sevinirim
saygılar...

eko_
07-12-2012, 10:21

Sayın ömür-uşak 12 yaşındaki ağaçlarınızda çeşit değişimi yaparken bazı kriterleri gözönünde tutmanız gerekiyor ve iyi araştırma yapmalısınız.Benim deneyimlerime göre;
1- 12 yaşındaki bir ağaca yarma aşı çok zor olur.Çivili aşı ya da kabuk altı yapmalısınız.
2-Uşak bölgesi için kalem aşıda Mart ayı çok erken,bizler Denizli'de (900 Rakım ve üstünde)bu aşıyı mevsim sıcaklıklarına göre 25 Nisan 6 Mayıs tarihleri arası yapıyoruz.
3-Kalemleri yüksek bölgelerden alırsanız uyanmaları geç olduğu için buzdolabında saklama süreniz azalacak ve korumanız kolaylaşacaktır.Kalemleri suya batırdığınız bir bezi sıktıktan sonra içine sarın ve bunuda bir poşete koyarak dolabın sebzeliğe koyun.(+4 derece)
4-Aşıyı yaptıktan sonra bana göre sutut kullanmayın, Kalemin aşı yerinde kaynamasını ve yayılmasını zorlaştırıyor.En güzeli aşı macunu ile kapatın ve macun üzerini beyaz plastik boya ile boyayın.
5-Aşılamadan en az 1 hafta önce ağaçlarınızı kesin ve acı suyunu atmasını sağlayın.
Bunlar benim düşüncem, daha değişik fikirlerle ve ikliminizin durumuna göre mantık süzgecinizi kullanarak daha değişik seçenekleri oluşturabilirsiniz.Kolaylıklar dilerim..

ömür-uşak
07-12-2012, 12:34
Sayın ömür-uşak 12 yaşındaki ağaçlarınızda çeşit değişimi yaparken bazı kriterleri gözönünde tutmanız gerekiyor ve iyi araştırma yapmalısınız.Benim deneyimlerime göre;
1- 12 yaşındaki bir ağaca yarma aşı çok zor olur.Çivili aşı ya da kabuk altı yapmalısınız.
2-Uşak bölgesi için kalem aşıda Mart ayı çok erken,bizler Denizli'de (900 Rakım ve üstünde)bu aşıyı mevsim sıcaklıklarına göre 25 Nisan 6 Mayıs tarihleri arası yapıyoruz.
3-Kalemleri yüksek bölgelerden alırsanız uyanmaları geç olduğu için buzdolabında saklama süreniz azalacak ve korumanız kolaylaşacaktır.Kalemleri suya batırdığınız bir bezi sıktıktan sonra içine sarın ve bunuda bir poşete koyarak dolabın sebzeliğe koyun.(+4 derece)
4-Aşıyı yaptıktan sonra bana göre sutut kullanmayın, Kalemin aşı yerinde kaynamasını ve yayılmasını zorlaştırıyor.En güzeli aşı macunu ile kapatın ve macun üzerini beyaz plastik boya ile boyayın.
5-Aşılamadan en az 1 hafta önce ağaçlarınızı kesin ve acı suyunu atmasını sağlayın.
Bunlar benim düşüncem, daha değişik fikirlerle ve ikliminizin durumuna göre mantık süzgecinizi kullanarak daha değişik seçenekleri oluşturabilirsiniz.Kolaylıklar dilerim..

Dediklerinize aynennkatılıyorum.Aşıları 15 nisandan sonra yapyıtracağım.Kalın dallara çivili kabuk aşısı ince dallara yarma aşı yapılacak.Sutut kullanmayı düşünüyordum ekiz fidancılğın sitesindeki videoya göre yapacağız.O zaman aşı birleşim yerlerine macun diğer yerlerine sutut kalemlerede plastik beyaz boya sürelim.100 Tane ağaç her ağaçta 5 tane dal aşılasak 1000 kalem çakacağız.Belkide daha fazla.Ağaçlar güçlü yaptıran arkadaşlar var kalemler 3 ayda 3m filiz vermişler. Teşekür ederim.Çivrilli iseniz görüşelim.tel 0535 816 6354 kolaylıklar dilerim.

DERİN SU
07-12-2012, 17:52
anaç fidanı aşı için aşağı tarafından kesiliyor. Peki aşı tutmazsa fidana yazık olmuyor mu?
bu yaz Benim bilecik cinsi aşılı fidan tam aşı yerinden koptu. ot biçerken. sonra aşı yerinin altından yani anaçtan tekrar patladı. şimdi 30-40 cm oldu.ne zaman aşılayabilirim.

ömür-uşak
07-12-2012, 19:20
anaç fidanı aşı için aşağı tarafından kesiliyor. Peki aşı tutmazsa fidana yazık olmuyor mu?
bu yaz Benim bilecik cinsi aşılı fidan tam aşı yerinden koptu. ot biçerken. sonra aşı yerinin altından yani anaçtan tekrar patladı. şimdi 30-40 cm oldu.ne zaman aşılayabilirim.

Ağaçlarım büyük oldoğu için ağacın dallarına aşı yapılacak bütün dallar tutmazssa yine aynı dallardan çıkan anaç dallara göz aşısı yapılacak.Sizin ağaca zannedersem mart sonu dilcikli aşı yapılır veya haziran temmuz gibi göz aşısı kesin emin değilim bir bilene sormak lazım kolaylıklar.

derdin
07-12-2012, 20:45
Hayır, tek ürün için destek alabilirsiniz.

teşekkürler.

goksal
07-12-2012, 22:37
sayın derin su isterseniz mart alında dilçikli aşı yapın isterseniz temmuz ayında yama göz aşısı yapınız bu karar size ait.

cetiner
08-12-2012, 21:38

nisan 15 gibi dilcikli aşı deneyin daha kolay ve daha sağlam tutuyor

Lilium
09-12-2012, 00:40
Bana hiç inandırıcı gelmedi.

AĞAÇÖREN ve ÇEVRESİNDE CEVİZE YATIRIM KAZANDIRIYOR - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=_VxFWmN3Jyk)

sezqin
09-12-2012, 10:46
Aslında bizlerin bu tarz videolara çok ihtiyacımız var.Özellikle İstanbul,Ankara, vs büyük şehirlerde yaşayıp hayalinde bahçe kuracak olanların bilgilenmesi açısından.Gerçi en doğrusu bahçe sahipleri ile görüşüp bahçelerini gezmek,bu güzellikleri, deneyimleri,teknik bilgileri,yorumları yerinde görmektir..
Gerçi video daki Bey 300-400 kg ceviz alan var diye söyüyor..Buna inanan gerçekten topu diker =)