PDA

View Full Version : Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği




Sayfalar : [1] 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

MİNTA
05-10-2006, 11:18
Şebin cevizi hakkında yeterli bilgiye ulaşmadım yardım edebilrseniz sevinirim:)




Mine Pakkaner
05-10-2006, 12:32
Şebin cevizi ile ilginiz nedir?

MİNTA
05-10-2006, 16:21
Valla tam olarak ne yapacak oldugumu bilemediğim için direk soruyu yöneltim.Şimdi öteki yapmam gerekenleri yerine getireceğim ama şebin ceviziyle ilgili bilgiye hakikaten ihtiyacım var.Çünkü çok sayıda 1-2 yaşında şebin cevizi elimde mevcut var ve bende en dogru koşulları hazırlamak istiyorum

Mine Pakkaner
05-10-2006, 17:03
Minta, hazırlamak istediğiniz doğru koşullar yetiştiricilik anlamında mı acaba? Kapama bahçe kurmak mı stiyorsunuz?

MİNTA
05-10-2006, 22:22
Şebin cevizinin yetiştiriciliği hakkında bilgi arıyorum dikilecek alan antalyada tamamen organik bir alanda yaklaşık rakımı 850-900mt. sulama imkanı sondaj ile mümkün olacak bi yer
şimdiden ilginiz için teşekkür ederim:)

Mine Pakkaner
05-10-2006, 23:30
Şebin cevizi ile diğer ceviz çeşidinin yetiştiriciliğinde bir fark yok, ancak şebin cevizinin güneş yanıklığına hassas bir çeşit olduğunu dikkate alıp Antalya'da öyle dikmelisiniz. Mutlaka sulamanız gerek.

Şebin cevizi yayvan taç yapar, dikiminde bunu göz önüne alın.

Ben sizin yerinizde olsam böyle ciddi ve ticari amaçla yetiştiricilik için kesinlikle Antalya Tarım İl Müdürlüğü ile görüşürüm.

MİNTA
06-10-2006, 09:26
Teşekkür ederim Mine Hanım
Ancak antalya il tarımdan yardım konusunda yeterli ilgiye ulaşımıyoruz.
Birde antalyada diye belirmiştim ancak antalyanın bir yaylası 850-900mt civarlarında dolasıyla denizellikle karasallığın birbirine kaynaştığı nokta da diyebiliriz.Nem orannı oldukça düşük böyle oluncada çok sulama gerekli olacakmıdır sizce
2)birde bahçe telle çevrili ancak rüzgara karşı koruma amaçlı bişey yapılmalı mı,hangileri önerirzsiniz

Mine Pakkaner
06-10-2006, 12:42
Bakın, şebin cevizi iç kurduna hassas, organik yetiştiricilik yapacaksanız yörede bu sorun var mı bilmelisiniz. Soğuklama ihtiyacı karşılanıyor mu, yeterli mi bilmelisiniz. Arazinin bulunduğu yerdeki yıllık yağış ortalamasını bilmelisiniz.Sulama olmadan zaten iyi bir yetiştiricilik yapamazsınız. Çeşit seçiminiz yöreye uygun mu? Bunlara cevap alamamanıza imkan yok. İl müdürlüğünden sonuç alamazsanız arazinin bağlı olduğu ilçe müdürlüğüne gidiniz. Akdeniz Üniversitesi Ziraat fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü'ne gidiniz.

Size ticari organik yetiştiricilik için daha fazla afaki bilgi vermeyi doğru bulmuyorum. Mutlaka üniversite, il veya ilçe müdürlüğü ile görüşmeli ve gerekirse bir ceviz yetiştiriciliği uzmanından da danışmanlık hizmeti almalısınız.

Sebahattin
22-10-2006, 23:12
Ceviz yetiştiriciliğinde özellikle çeşitlerin (özellikle de yerli çeşitlerin) adaptasyonları ile yeterli bilgi yok malesef. Henüz daha araştırma safhasında ya da araştırmalar planlama safhasında. Ben Minta ya tek alternatifinin şebin cevizi olmadığını ve yapacağı yatırımın büyüklüğüne ve işin ciddiyet derecesine göre başka alternatiflerinin de olduğunu hatırlatmak isterim. Ama öncelikle bahçe kurma işine elimde fidan var diyerek girilmez. Bahçeye fidan dikmek işin sadece başlangıcı ve çok az bir kısmıdır. Tıpkı çocuk büyütmek gibi ilgi ister. Ayrıca zaman ayırmak gerekir, işgücü ve para gerekir ve gönül ister.
Selamlar

kürşad
29-10-2006, 21:00
dün üye oldum ancak bir ara aşağıdaki linki bulmuştum.
isterseniz bir görüşün.
değişik ceviz çeşitleri hakkında bilgi görünüyor ağırlık % vs.
http://ciftci.ksu.edu.tr/cevhat/index.htm

kürşad
29-10-2006, 21:18
komşunun bahçesinden biraz yer işgal edip ortaklaşa bir ceviz de ben dikeyim diyorum.
http://ciftci.ksu.edu.tr/cevhat/sutyemez.htm
sütyemez1 kazdağ koşullarına dayanır mı acaba?
Mehmet beye mail atacaktım problem olustu.
26 gr. meyva ağırlığından bahsediyor. bunun yanında küçük ama sık meyve yapan bir ağaç daha dikeceğim yakınına.
bunun yanında cevizi çimlendirdiğimizde aşılamak gerekir mi aynı ceviz mi çıkar?
dişi erkek tozlaşmasından bahsediyor. dişisi erkeği aynı zamanda açmayınca meyve yapmıyormuş. konu hakkında daha detaylı bilgisi olan yardımcı olursa yapacağım.
bir de suyu sever mi sevmez mi?
kanalete 1 metre mesafede dikeceğim.

MİNTA
05-11-2006, 13:48
yardımlarınız için teşekür ederim kürşad arkadaşımada yeni bir konu açıp ordan yardım almasını teklif ederim

Mahmut Leventoğlu
15-12-2006, 14:52
Sütçülerde 50 civarında ve 50 yaş üstünde Ceviz ağacım var. Son yıllarda verimli değiller. Kaldıki çok bakımsızlar. Bu ağaçları kesmeye de kıyamıyorum. Ne yapmalıyım diye düşünüyorum. Ceviz konusunda İlçede doğru düzgün bir çalışma da yapılmıyor. Sadece sincaplar sayesinde bakımsız tonlarca fidan büyümüş.

1- Bu ağaçlarımı budarsam verim alabilirmiyim?
2- Budama hangi aylarda yapılmalı?
3- Yetiştiği arazi de genellikle KÜFEKKİ TOPRAĞI yoğun. Ayrıca arazi etrafında bol miktarda su var.
4- Ağaçlar yaşları nedeni ile artık içleri de koflaşmaya yani içleride boşalmaya başladı.

Şimdiden ilginize ve bilgilendirmenize teşekkürler.

Sebahattin
15-12-2006, 19:46
Mahmut Bey birşeyler yazacağım da bu KÜFEKKİ toprağı nedir?
Bir de ağaçlarla ilgili hiç fotoğraf var mı ya da ağaçların meyve kaliteleri nasıl? Bu ağaçlar sizden öncekilerin ektiği cevizlerden mi oluşmuş ya da ne amaçla kurulmuş bir cevizlik?

Mahmut Leventoğlu
16-12-2006, 15:56
SYılmaz merhaba. Küfekki bir tür lav taşı **** toprağı. Aslında o bölgede ki kayaların bir kısmı KÜFEKKİ. Fakat zamanla kazıla kazıla toprak haline gelmiş.Bir tür doğal Ytong.Ağaçların meyva kalitelerini neye göre kıyaslayayım dersem; bir tür Çetin Ceviz. Meyveleri çok lezzetli. Bu ağaçları dedem ilk gençliğinde öylesine dikmiş.Etrafı çok sulak 50 mt. yukarıdan debisi yüksek bir su çıkıyor ve bahçelerin sulanmasında kullanılıyor. O su tamamen bizim bahçenin sınırlarından geçiyor.Bildiğim en az 20 yıldır doğru düzgün bakım yok.Zamanında babaannemin geçim kaynağı imiş. O bahçeden elde ettiği Fasulye ve cevizlerle geçimini sağlarmış. Birde Babam benim adımı babasının adı olan Mahmut joyunca Babaannem benim için 5 adet ceviz dikmiş bir tanesi devasa bıyutlarda ,diğerleri kurumuş. Yani 54 yaşında bir ağaç diğerleri çok daha yaşlı.
Sütçülere gider gitmez fotograflarını size yollayayım.
Yanıtınız için şimdiden teşekkür ederim.

Sebahattin
16-12-2006, 20:46
Tarifinizle gözümde bir şeyler canlandı. Tabi tarifiniz olmadan bir şey söylemek mümkün ve doğru olmaz.
Bahçe içerisindeki ağaçların meyve kalitelerini sormamın da özel bir nedeni vardı.

Bahçedeki ağaçlar 20 metre boylandı dediğinize göre ana kaya özellikleri ne olursa olsun orada o büyüklükteki bir ağacın yetişmesine uygun ortam sağlayacak toprak oluşumu (muhtemelen suyla birlikte taşınan ve iyi özellikler gösteren bir toprak) var. Bu durum fotoğrafları gördüğümüzde daha net hale gelecek. Eski anlayışa göre cevizler için direk ekim dikim yapılan araziler kullanılmaz. Bizim oralarda da öyledir. Muhtemelen engebeli ve dere yatağı benzeri bir alanda ağaçlarınız. Ağaçlar iyi büyüyebildiklerine göre taban suyu ve su kalitesi ile ilgili bir sorun da yok. Ağaçlarınızın meyveleri ****** lezzetli olacaktır çünkü ceviz lezzetli bir meyvedir. ;). Meyvelerin küçük olması ve bazılarının da kötü olması büyük ölçüde genetik özelliklerinden kaynaklanıyor. Yani tohumların geldiği kaynak da muhtemelen iyi özellikler göstermiyordur. Tohumlardan büyük ölçüde ana ve babadan sapma gösteren bireyler çıkar. Bununla birlikte benzerlik düzeyi yüksek bireylerin çıkma olasılığıda vardır. Populasyon genetiğine fazla girmeden ne yapmak istediğinize bağlı olarak neler yapılabileceğini irdeleyelim.

Sebahattin
16-12-2006, 21:04
Bu ağaçlarımı budarsam verim alabilirmiyim?
Ceviz ağaçlarında meyve gözleri genellikle uç kısımlarda bulunurlar. Genellikle diyorum çünkü ağacın iç kısımlarında (yani yan dallarda) meyve gözleri bulunan ağaçlar vardır. Bu durum genetik bir özelliktir (Belki bu konuyu başka bir gün başka bir başlık altında açıklarım). Büyük olasılıkla ağaçlarınızın ana dalları çok uzamış, kalınlaşmış ve hasat güçlükle yapılıyordur. Yer yer ağaçların gövde yüksekliği ve kalınlığı sebebi ile tırmanmak bile mümkün olmuyordur. Ağaçların ana dallarında kısaltma ve seyreltme kesimleri yaparak ağaç bir miktar gençleştirilebilir. Bunun için en önce ağaçta iç içe geçmiş ve kurumuş ya da hastalıklı ana dallar dipten kesilmelidir. Bunlar odun olarak ya da kalınlıklarına göre belki kereste olarak değerlendirilebilir. Daha sonra geriye kalan dallar üzerinde (düşünerek) meyve dalları (spurlar) oluşturmak için geriye doğru kısaltma kesimleri yapılabilir. Bu ağacın yeni meyve dalları oluşturmasına imkan sağlayacak kısa sürgünlerin oluşmasını sağlar. Böyle bir kesim stratejisi kısa dönemde ağaçta meyvelerin bir miktar irileşmesini sağlar ve de 1-3 yıl içerisinde verimini artırabilir. Çok sert kesimler aşırı dik gelişen çok sayıda sürgünün gelişmesine sebep olur ve ağacın doğal taç görüntüsünün bozulmasına sebep olur. Genel bir kural hiç bir zaman hiç bir ağaçta taç hacminin % 25 inden fazlası kesilmez. Ben sizin niçin bu oranın daha da düşük tutulması taraftarıyım. Eğer daha fazla kesim yapılması gerekiyorsa bunu bir kaç yıla yaymak en doğrusudur. Bununla beraber şunu belirtmeliyim, yapacağınız budama ağacın meyve karakteristiklerini değiştirmez yani küçük, içi zor çıkan, kurtlanan meyveler vs. yine öyle olacaktır. Sadece ağacın tacı seyrekleştirilerek daha iyi güneşlenmesi, yeni meyve dalları oluşturulması sağlanacak ve artan güneşlenme ile meyve gözü oluşumu artacaktır.

Sebahattin
16-12-2006, 21:13
Budama için kesin bir tarih verilemez. Yerden yere ve yıldan yıla olan iklim farklılıkları yüzünden böyle bir tarih veremeyiz. Ama genel kural dormant (durgun) sezonun sonuna doğru yani ağaçlara su yürümeden önceki periyottur. Eğer Sütçüler ekolojisi tahmin ettiğim gibiyse bu (İç Ege ve rakım 800-900 metre civarı) bu tarih yaklaşık şubat sonudur. Pratik olarak elma ağaçlarının budanma zamanını kendinize referans alabilirsiniz. Bir ayrıntı aklıma gelmişken söyleyeyim; Budamadan sonra ya da bazen budama esnasında ağaçların dallarından su akabilir. Bu durum normaldir. Bunun zararını azaltmak için büyük kesim yüzeylerine 'sutut' denilen white latex boya (su bazlıdır) boya sürünüz.

Sebahattin
16-12-2006, 21:21
Ağaçların gövdeleri mi yoksa meyvelerin içi mi koflaşmaya başladı? bunu iki ihtimali de gö önüne larak cevaplayalım.
eğer ağaçların gözdesinde zararlanma ve çürüme başladıysa en ideal olan ağaçların kerestesi henüz iyi iken kerestelik ve yakacak olarak değerlendirilmesi çok uygun olur.Şayet meyvesi çok kaliteli ve korunmayı gerektirecek kadar iyi değilse. Böylece bahçe biraz seyrekleşecek ve havalanması daha iyi olacaktır ve ağaçların iç içe geçme sorunu da kısmen azalacaktır. Bu kararı bahçe sahibi verecek tabi ki.
Bununla beraber eğer koflaşma sorunu meyvelerle alakalı ise bu durum da büyük ölçüde genetiktir ve aynı zamanda besin maddesi yetersizliği de bir sebeptir. Genetik ağırlıklı olmak üzere ikisi birlikte sebeptir diyebiliriz (Biz buna genetik çevre interaksiyonu diyoruz ama sizi bu dille sıkmak istemedim ve anlayabileceğiniz dille yazmaya çalıştım).

Bu ağaçlarla ilgili olarak başka neler yapılabilir derseniz o konuda da bir şeyler söyleyelim.

Sebahattin
16-12-2006, 21:35
Eğer ağaçların gövdesi çok kalın, boyları da çok uzun değilse bunlarda aşılama ile çeşit değiştirme yoluna gidilebilir. Aslında kalın gövdeli ve yüksek ağaçlarda yapılamadığından değil, ben de doğal gelişmiş böyle ağaçların kesilmesine kıyamam.
Çeşit değiştirme ince gövdeli ağaçlarda gövdenin hemen üzerinden ya da daha büyük ağaçlarda ana dallar üzerine kalem ya da yama göz aşıları vasıtası ile yapılabilirler. Ceviz ağaçlarında çeşit değişimi yapmakta becerilerini ilerletmiş kişiler var. Şayet nerede olduğunu bulabilirsem örnek resimler ekleyebilirim. Çorum ili Oğuzlar ilçesinde yabani ağaçların büyük çoğunluğu çeşit değiştirme aşıları ile kendi yerel çeşitlerine ya da ticari değeri olan başka çeşitlere dönüştürüldü ve halen bu iş devam ediyor. Burada becerikli ustalar, gönüllüler, cevizseverler var.

Çeşit değiştirme işlemi ile bu alan verim ve kalite bakımından iyi cevizler veren bir bahçe haline gelebilir. Bu mümkün ama 1-3 yıl içerisinde ve ağaçların şekli eğer iyi bir şekil budaması yapılmazsa kötü olabilir.
En iyi alternatif bu ama daha acımasız olunursa ağaçlar hep kerestelik olarak kesilir, satılır, iyi para kazanılır. Dipten çıkan sürgünlere iyi çeşitlerle aşılama yapılarak ya da yeni fidanlarla yeni bir bahçe tesis edilir. Ya da hatıra der öyle bırakırsınız tercih sizin
Saygılarımla

Mahmut Leventoğlu
17-12-2006, 09:11
Sevgili SYılmaz önerilerinizi ciddiyetle tekrar tekrar okuyup gözden geçireceğim ve en kısa zamanda fotograflarınıda yollayacağım.
Bütün desteğinize teşekkür ederim.

Sebahattin
01-01-2007, 23:30
Aşağıda çeşit değiştirilmesi yapılmış ağaçlarla ilgili fotoğraflar var. Daha iyi örnekler fotoğraf arşivimde var ama bulup çıkarması benim için çok zaman alıcı. Belki ileride onları da ekleme şansım olur.


6342

6343

6344

sevkettahanci
08-01-2007, 17:48
Arkadaşlar öncelikle selamlar!
BAzı yerlerden öğrenebildiğim kadarıyla sonbahardan ağaçlara su yürümeye başladığı Mayıs ayına kadar ceviz dikilebilirmiş. Ancak ceviz dikecek olduğumuz bölgede de kapama ceviz yetiştiriciliği de çok yeni olması ve bölgedeki ziraatçi arkadaşların da farklı bilgilendirmeleri dolayısıyla bu konuda net bir bilgiye ulaşamadığımızdan bu konuda bilgili arkadaşların bilgi ve önerilerine ihtiyaç duyduk. :confused: Babamlar Batı Toroslarda deniz etkisinden uzak bizlerin yayla olarak adllandırdığı 1200 rakımlı bir yerde 11 dönüme ceviz dikecekler. Denizli'deki bazı ziraat mühendislerinin talimatları doğrultusunda kendisine Aralık ayı sonlarında Yalova3 ve tozlamak üzere Yavuz cinsi fidanlar verilmiş. O günlerde dikilmesi söylenmiş. Benim merak ettiğim konu ise yayla olarak adlandırdığımız bu bölgede bu dönemde (kışları sert ve soğuk, kar yağışlı, ancak şu an için kar sadece yüksek yerlerde) ceviz fidanı dikilmesi doğru mudur? Dikim sonrası can suyu verilmesi **** mevcut hava koşulları dikilen fidanların donlamasına ve zayi olmasına neden olur mu? Dikim için geç mi kalınmıştır?
Bilgisi olan arkadaşların bu konudaki bilgi ve tavsiyelerinizi bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler.

ismailtosun77
09-01-2007, 07:41
Arkadaşlar öncelikle selamlar!
BAzı yerlerden öğrenebildiğim kadarıyla sonbahardan ağaçlara su yürümeye başladığı Mayıs ayına kadar ceviz dikilebilirmiş. Ancak ceviz dikecek olduğumuz bölgede de kapama ceviz yetiştiriciliği de çok yeni olması ve bölgedeki ziraatçi arkadaşların da farklı bilgilendirmeleri dolayısıyla bu konuda net bir bilgiye ulaşamadığımızdan bu konuda bilgili arkadaşların bilgi ve önerilerine ihtiyaç duyduk. :confused: Babamlar Batı Toroslarda deniz etkisinden uzak bizlerin yayla olarak adllandırdığı 1200 rakımlı bir yerde 11 dönüme ceviz dikecekler. Denizli'deki bazı ziraat mühendislerinin talimatları doğrultusunda kendisine Aralık ayı sonlarında Yalova3 ve tozlamak üzere Yavuz cinsi fidanlar verilmiş. O günlerde dikilmesi söylenmiş. Benim merak ettiğim konu ise yayla olarak adlandırdığımız bu bölgede bu dönemde (kışları sert ve soğuk, kar yağışlı, ancak şu an için kar sadece yüksek yerlerde) ceviz fidanı dikilmesi doğru mudur? Dikim sonrası can suyu verilmesi **** mevcut hava koşulları dikilen fidanların donlamasına ve zayi olmasına neden olur mu? Dikim için geç mi kalınmıştır?
Bilgisi olan arkadaşların bu konudaki bilgi ve tavsiyelerinizi bekliyorum.
Şimdiden teşekkürler.


Şevket bey merhaba; dikim yapacağınız alan 1200m. rakımda. önceliğiniz dikim zamanınından çok dikeceğiniz çeşitler önem arzediyor. Ancak dikim dönemi olarak Mart ayını bekleyebilirsiniz. Vejetasyon (Uyanma) başlamadan dikimi işlemi bitmelidir. Sağlıklı ismine doğru fidanlarla bahçenizi kurabilirsiniz. Dikeceğiniz çeşitler geç yapraklanan çeşitler olmalıdır.

sevkettahanci
09-01-2007, 08:44
Şevket bey merhaba; dikim yapacağınız alan 1200m. rakımda. önceliğiniz dikim zamanınından çok dikeceğiniz çeşitler önem arzediyor. Ancak dikim dönemi olarak Mart ayını bekleyebilirsiniz. Vejetasyon (Uyanma) başlamadan dikimi işlemi bitmelidir. Sağlıklı ismine doğru fidanlarla bahçenizi kurabilirsiniz. Dikeceğiniz çeşitler geç yapraklanan çeşitler olmalıdır.


İsmail Bey,merhabalar! İlginiz ve bilgilendirmeniz dolayısıyla teşekkür ederim. Dikim zamanından önce dikilecek çeşitlerin önem arz ettiğini belirttmişsiniz. Babama söylendiğine göre kendisine Yalova 3 ve tozlama için Yavuz cinsi fidanlar verilmiş, bu fidanlar bahsettiğim bölge şartlarına uygun ve geç yapraklanan fidanlar mıdır, değilse bu şartlara en uygun fidanlar hangileridir? Yine Yavuz cinsi fidan Yalova 3'ün tozlayıcısı mıdır?
Selamlar!

sevkettahanci
09-01-2007, 10:33
Arkadaşlar selamlar!
Aşağıdaki sorularımı başka bir konu başlığında yazmış idim ve Sağolsun İsmail Tosun Beyefendi de “dikim yapacağınız alan 1200m. rakımda. önceliğiniz dikim zamanınından çok dikeceğiniz çeşitler önem arzediyor. Ancak dikim dönemi olarak Mart ayını bekleyebilirsiniz. Vejetasyon (Uyanma) başlamadan dikimi işlemi bitmelidir. Sağlıklı ismine doğru fidanlarla bahçenizi kurabilirsiniz. Dikeceğiniz çeşitler geç yapraklanan çeşitler olmalıdır.” Şeklinde cevaplandırmış idi. Ancak sorularıma tam ve net olarak cevap alamadığımı düşündüğümden bu defa “Ceviz” başlığı adı altında daha fazla bilgi paylaşımına ulaşabileceğimi düşünerek yazımı aynen tekrarlıyorum.

Bazı yerlerden öğrenebildiğim kadarıyla sonbahardan ağaçlara su yürümeye başladığı Mayıs ayına kadar ceviz dikilebilirmiş. Ancak ceviz dikecek olduğumuz bölgede de kapama ceviz yetiştiriciliği de çok yeni olması ve bölgedeki ziraatçi arkadaşların da farklı bilgilendirmeleri dolayısıyla bu konuda net bir bilgiye ulaşamadığımızdan bu konuda bilgili arkadaşların bilgi ve önerilerine ihtiyaç duyduk. Babamlar Batı Toroslarda deniz etkisinden uzak bizlerin yayla olarak adllandırdığı 1200 rakımlı bir yerde 11 dönüme ceviz dikecekler. Denizli'deki bazı ziraat mühendislerinin talimatları doğrultusunda kendisine Aralık ayı sonlarında Yalova3 ve tozlamak üzere Yavuz cinsi fidanlar verilmiş. O günlerde dikilmesi söylenmiş, ancak henüz dikim işi gerçekleşmedi ve bu günlerde dikmeyi planlıyorlar. Benim merak ettiğim konu ise yayla olarak adlandırdığımız bu bölgede bu dönemde (kışları sert ve soğuk, kar yağışlı, ancak şu an için kar sadece yüksek yerlerde) ceviz fidanı dikilmesi doğru mudur? Dikim sonrası can suyu verilmesi **** mevcut hava koşulları dikilen fidanların sonradan donlamasına ve zayi olmasına neden olur mu? Dikim için geç mi kalınmıştır?
Babama söylendiğine göre kendisine Yalova 3 ve tozlama için Yavuz cinsi fidanlar verilmiş, bu fidanlar bahsettiğim bölge şartlarına uygun ve geç yapraklanan fidanlar mıdır, değilse bu şartlara en uygun fidanlar hangileridir? Yine Yavuz cinsi fidan Yalova 3'ün tozlayıcısı mıdır?
Başta İsmail Tosun Bey olmak üzere bilgi ve tecrübesini paylaşan herkese teşekkürler, selamlar!

Sebahattin
10-01-2007, 10:45
Arkadaşlar selamlar!
önceliğiniz dikim zamanınından çok dikeceğiniz çeşitler önem arzediyor. Ancak dikim dönemi olarak Mart ayını bekleyebilirsiniz. Vejetasyon (Uyanma) başlamadan dikimi işlemi bitmelidir. Sağlıklı ismine doğru fidanlarla bahçenizi kurabilirsiniz. Dikeceğiniz çeşitler geç yapraklanan çeşitler olmalıdır.” Şeklinde cevaplandırmış idi.

Sevket Tahancı sorular çok içiçe geçmiş ve metinin her yerinden farklı cevaplar verilebilecek sorular çıkıyor! ****** sorularınız son derece yerinde , bunu belirtmeliyim. Sorularınız parçalar halinde yanıtlamaya çalışacağım. Siz de daha sonra sorularınızı maddeler halinde yazmaya gayret ederseniz daha iyi olur....
Sırayla alıntıladığımız kısımdaki konulara açıklık getirelim.
İsmail Bey'in çeşit tercihi konusundaki uyarısı ya da tavsiyesi son derece önemli ve yerindedir. Meyvecilikte yanlış çeşitle bahçe kurmanın sonuçları çok ağır olabilir. Tabi ki bu durum sadece cevize özgü bir durum değil tüm meyveler için geçerli. Sebebine gelince yanlış tercih yaptığınızı farketmeniz meyve verme dönemine (ağacın 4-12 yaşlarına kadar) sarkabilir. Bu dönemde yanlışın farkına varıldığında ise geri dönmesi, düzeltilmesi zor bir noktada olunacaktır.

-Onun için baştan literatürü ya da mevcut kaynakları iyice araştırıp ceviz çeşitlerinin neler olduğunu öğrenmeniz gerekir. Türkiye'de yerli ceviz çeşitleri hangisidir, dünya da hangi çeşitler yetiştirilmektedir, bunların özellikleri nelerdir, hangilerini nereden ve nasıl temin edebilirim sorularının cevabımnı araştırmalısınız.
-Yaşadığınız sıkıntılar sadece size özgü sıkıntılar değildir. Bahçe kurmuş ya da kuran kişilerin yaşadığı ya da yaşayacağı sıkıntılardır. Bunun temel nedenlerinden biri Türkiye'de bulunan yerli ceviz çeşitlerinin meyve özellikleri haricinde diğer özelliklerinin tam anlamı ile belirlenmemiş olmasındandır. Ayrıca hangi ceviz çeşidinin hangi bölgelere uyum sağladığının belirlenmesi için gereken adaptasyon çalışmaları henüz tamamlanmamış ya da yapılmamıştır.

-Yerli çeşitlerin verim ve yapraklanma (uyanma) tarihi özellikleri tam olarak belirlenmemiştir. Ama çalışmalar devam etmektedir. Yabancı çeşitler için verim düzeylerine ve yapraklanma tarihlerine ait bilgiler tanımlıdır. (İlerleyen zamanlarda çeşitler ile ilgili bilgiler vereceğimi belirtmek isterim, ama bunu İsmail Bey'de yaparsa buyursun daha isabetli olur ve beni de zahmetten kurtarmış olur:p )
-Bahçe kurarken tercih edeceğiniz çeşitlerin verim düzeyleri bahçenin verimi yani yaptığınız yatırımın geri dönüşü açısından oldukça kritik bir öneme sahiptir. Dikeceğiniz çeşidin verimli bir çeşit olması gerekir ki tatminkar bir gelir elde edesiniz.

-Verimli bir çeşit aynı zamanda yetiştiriciliğin yapıldığı yerin iklim risklerinden, hastalık ve zararlılardan en alt düzeyde etkilenmelidir. Yani; Ülkemiz için en önemli iklim risklerinden biri ilkbahar geç donlarıdır. İlkbaharda ceviz ağaçları uyandıktan sonra maruz kalacakları sıfırın hemen altındaki sıcaklıklarda çiçeklerinde zararlanma görülür ve o yılın verimini büyük ölçüde kaybedilir(-0,2 C derecede 1-2 saat zararlanma için kafidir). Bu yüzden dikeceğiniz çeşidin yörenizde görülen ilkbahargeç donlarından sonra uyanması tavsiye edilir. çeşidin geç yapraklanması ilkbahar geç donlarından kaçış imkanı sağladığı için oldukça önemlidir.


Devam edecek....

sevkettahanci
10-01-2007, 14:01
Selahattin Bey! Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.
[ Meyvecilikte yanlış çeşitle bahçe kurmanın sonuçları çok ağır olabilir. ....
Türkiye'de bulunan yerli ceviz çeşitlerinin meyve özellikleri haricinde diğer özelliklerinin tam anlamı ile belirlenmemiş olmasındandır. Ayrıca hangi ceviz çeşidinin hangi bölgelere uyum sağladığının belirlenmesi için gereken adaptasyon çalışmaları henüz tamamlanmamış ya da yapılmamıştır.
-Yerli çeşitlerin verim ve yapraklanma (uyanma) tarihi özellikleri tam olarak belirlenmemiştir. ......dikeceğiniz çeşidin yörenizde görülen ilkbahargeç donlarından sonra uyanması tavsiye edilir. çeşidin geç yapraklanması ilkbahar geç donlarından kaçış imkanı sağladığı için oldukça önemlidir.] demişsiniz. Zira benim tereddütlerim de bu noktalarda olmaktadır. Yanlış bir fidanla bahçe kurmaktan korkuyoruz. Babamlar da bu hafta sonuna fidanları dikmek istediği için kusura bakmayın acele ediyorum. Bu itibarla, cevizlerle ilgili genel bilgiler değil de bu çeşitlerle ilgili yol gösterici olursanız çok memnun olurum.
1- Yalova3 ve Yavuz (tozlayıcı olarak) cinsi fidanlar bahsettiğim bölge şartlarına uygun ve geç yapraklanan fidanlar mıdır, (Yavuz cinsi fidan Yalova 3'ün tozlayıcısı mıdır?)
2- Değilse, bu şartlara en uygun fidanlar hangileridir?
İyi çalışmalar...

ismailtosun77
10-01-2007, 15:09
Şevket bey merhaba; KR-2 çeşidi seleksiyon sonucu seçilmiş standart bir çeşittir. Ancak Yalova ekolojisinde bu çeşit Yalova-3 çeşidinden takribi 10 gün sonra dişi çiçeği aktif hale gelmektedir..Yani çiçeklenme dönemleri çakışmamaktadır. Aslında ceviz de döllenme biyolojisinden çok verimlilik üzerinde durmalısınız, Literatürlerde denildiği gibi kendine verimli de olsa en az 2 çeşitle ama VERİMLİ ÇEŞİTLERLE BAHÇE KURMALISINIZ. BU YIL BİTEN ÜLKESEL PROJEMİZDE ÖN planda olan ÇEŞİTLERİMİZ MİDLAND, PEDRO, HARTLEY ÇEŞİTLERİDİR. AĞAÇ BAŞINA VERİMLER SİZİN ZİKRETTİĞİNİZ ÇEŞİTTEN KAT KAT FAZLA üstelik bu çeşitlerin yapraklanma tarihleride oldukça geç..saygılarımla..

sevkettahanci
11-01-2007, 13:26
İsmail Bey selamlar! Bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Bu bilgiler benim açımdan daha aydınlatıcı oldu. İnşallah ilerleyen yıllarda 24 dönümlük başka bir araziye de ceviz dikme planımız var. Yukarıda ismini zikrettiğiniz çeşitleri dikkate alacağım.
Ceviz konusunda yürütülen projeler ve gelişmelerden haberdar ederseniz çok mutlu olurum. Ne demişler; Her zaman işi ehline sormakta ve doğru yapmakta fayda var.
Çalışmalarınızda kolaylıklar ve başarılar dilerim.
Saygılarımla...

Sebahattin
11-01-2007, 20:12
Genel bilgiler vermemdeki gaye sizi doğru düşünceye sevketmektir. Daha sonra doğru tercihler yapmaya işin uzmanlarını arama gayretine ve en iyi çeşitleri bulma yoluna gireceksiniz. Hatta girdiniz bile. İsmail bey'in bahsettiği çeşitlerin temin edilme durumlarını araştırarak çalışmalarınıza devam edin derim ben. Tabi başka çeşit alternatiflerinizin de olduğunu hatırlatmak isterim.

Mine Pakkaner
11-01-2007, 20:16
Bu çeşitler nelerdir Sebahattin Bey?

Sebahattin
11-01-2007, 20:42
Evet eksikliğin farkındayım. Bir yazı yazacağım da nasıl olacak. Kapsamı ihtiyaçlara göre kafamda daha da netleşiyor artık. Benim için bu konuda bir şeyler yazmak artık vacip oldu. Siz bir daha söylemeden ben söyleyeyim.

sevkettahanci
12-01-2007, 08:56
Sebahattin Bey, Selamlar! Öncelikle verdiğiniz bilgilerin benim için faydalı olduğunu memnuniyetle belirtmek isterim. Benim genel değil de özellikle sorduğum fidanlar için bilgi istemem işin aciliyetinden dolayıydı. Zira bu siteyle ve sizlerle yeni tanışmıştım, ama babamların fidan dikme konusunda aceleci davranmaları nedeniyle sorularıma bir an önce cevap bulmak istiyordum. Bu arada ceviz konusundaki yazılarınızın devamını sabırsızlıkla bekliyorum. Forumu gezerken belli bir format dahilinde ceviz ağacı hakkında detaylı bir çalışmanız olacağını okumuştum. Bu konudaki çalışmanız tamamlandı mı acaba? Eğer öyleyse nereden ulaşabilirim. Paylaşımızın için teşekkürler... İyi çalışmalar!

sevkettahanci
12-01-2007, 09:12
BU YIL BİTEN ÜLKESEL PROJEMİZDE ÖN planda olan ÇEŞİTLERİMİZ MİDLAND, PEDRO, HARTLEY ÇEŞİTLERİDİR. AĞAÇ BAŞINA VERİMLER SİZİN ZİKRETTİĞİNİZ ÇEŞİTTEN KAT KAT FAZLA üstelik bu çeşitlerin yapraklanma tarihleride oldukça geç..
İsmail Bey, selamlar!
1- söz konusu ülkesel proje nedir?
2- bu konuda detaylı bilgilere nasıl ulaşabilirim?
3- Ayrıca, babamlar ceviz fidanı araştırırken Muğla, Aydın ve Denizli çevresindeki bazı fidan üreticilerinden sanırım yukarıda adı geçen ithal ceviz fidanlarını da soruşturmuşlar ama bu fidanlar genelde dışarıya ihraç edildiği için pek bulunmadığı, eğer bu fidan isteniyorsa gelecek Haziran ayı için sıraya girilmesi gerektiği söylenmiş. Bu fidanları nerelerden, ne fiyatla bulabiliriz?
Sabırsızlıkla cevaplarınızı bekliyorum.
İyi çalışmalar!

yalova
13-01-2007, 12:46
selamlar.4 dekar bir bahçem var.ağaçlarımın cinsi aşılı yalova ve 10 yaşında..kitapta gösterildiğine göre cevizlerimin içi altın rengi ve saman beyazı olmalı.2 sene önceki hasatta iç renk tam tuttu saman beyazı çıktı.ama geçen sene cevizlerimin içi daha koyu oldu.esmere yakın.o yüzden satarken zorlandım.2 sene önceki hasatta ıslakkende kuru ikende renk saman beyazı idi değişmedi.ama geçen sene içi saman beyazı olan cevizler kuruduktan sonra esmerleşti.acaba suyu çokmu veriyorum.kabuğun içindeki nemmi esmerleştiriyor.yoksa iyi kurutamıyormuyum.**** bilmediğim bir şeymi var.
ikinci sorumsa:cevizin içi uç kısmına doğru niye büzülür.kırdığım 10cevizden 8 tanesi çok iyi 2 tanesinin içi uç kısmına doğru büzük bir durumda.acaba ne önerirsiniz.
saygılar suat bilgin:confused:

yalova
13-01-2007, 13:21
selamlar.her sene kapama ceviz bahçamize 11.ayda dona karşı göz taşı atıyorduk.bu sene havaların iyi gitmesinden dolayı yapraklar tam anlamı ile dökülmediği için atamadık.acaba bu bizim aleyhimizemi olacak.ve hangi ay atmamız gerekecek.yüzde kaçlık.:o

malina
13-01-2007, 14:34
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2126

Sebahattin
13-01-2007, 20:16
Soruda küçük bir düzeltme yapayım.
Göztaşı uygulaması ağacı soğuğa karşı korumak için yapılmaz.
Mantar ve bakteri enfeksiyonlarına karşı koruyucu olarak yapılır.
Soruyu uzmanlığı ve yetkinliği nedeni ile fmt79'un cevaplaması daha uygun olacak, o yüzden ben bir şey yazmayayım. Diğer soruya cevap yazayım.

Sebahattin
13-01-2007, 21:36
Cevizlerde iç kararmasına,
Meyvelerin Ağaç Üzerinde olduğu Dönemde

-Meyvelerin hızlı büyüme dönemindeki (Mayıs-Temmuz periyodu) su eksikliği (su stresi)
-Meyve gelişme dönemindeki özellikle Temmuz ayındaki yüksek hava sıcaklıkları ve aşırı güneş sebep olabilir.
-İç olgunluğunu tamamlamış meyvelerin geç hasat edilmesi iç kararmasına sebep olabilir (Cevizlerde hasat zamanı iç zarın ayrılabildiği ve iki lob arasındaki ayırıcı zarın odunsulaştığı dönemdir. Yeşil kabuğun ayrılması ve çatlaması hasat zamanı ya da kriteri değildir. Özellikle sıcak ekolojilerde (rakımı düşük yerlerde) iç cevizin olgunlaşması yeşil kabuğun çatlamaya başlamasından önce gerçekleşebilir. Bkz. sonraki mesajdaki fotoğraflar Her çeşit ve lokasyon için yetiştirici hasat zamanını kriterlere göre kendisi belirleyebilmelidir).

Bu saydığımız faktörler ceviz içindeki dış zarın rengine tesir eden çevresel faktörlerdir. Aslında cevizlerin kararması demek; İç ceviz zarı renginin koyulaşması demektir. İç kararması ya da koyu iç ceviz rengi bazen genetik bir özellik olabilir ama burada Yalova serisi çeşitler söz konusu olduğu için bu ihtimalden söz konusu değil. İç kararmasını azaltmak için yaz döneminde ilave sulamalar yaparak toprak nemini yükseltmek gerekir.


Meyveler Hasat Edildikten Sonraki Dönem

- Meyveler hasat edildikten sonra yeşil kabuğun geç ayırılması iç rengin koyulaşmasına sebep olur.
- Hasat sonrasında meyvelerin yüksek sıcaklıkta ve nemde beklemesi iç zar üzerinde lekelenmelere ve renk koyulaşmasına sebep olur.

Bu nedenle meyveler hasat edildikten sonra yeşil kabuk mümkün olan en kısa zamanda (1-2 saat) uzaklaştırılmalıdır. Yeşil kabukla birlikte bekleyen meyvelerin iç sıcaklığı yükselir ve bu durum iç zar üzerinde lekelenmelere ve renk koyulaşmasına sebep olur. Meyveler nemli olarak bekletilmemeli ve hızlı bir şekilde kurutulmalıdır. Mümkünse fırınlama, yoksa gölgede (direk güneş ışığı altında değil) havadar bir yerde kurutulmalıdır. Nemli şartlarda ve güneş altında bekleyen meyvelerde ısınma nedeni ile iç zarda lekelenmeler meydana gelir.

Todor
13-01-2007, 21:38
Göztaşı uygulamasının ağaçların uyanmasını 1 hafta kadar geciktirdiği söyleniyor. Böylece geç donlara yakalanma riski düşüyormuş. Gerçekliği var mı bilmiyorum ama buralarda bir çok üretici ağaçlarına geç uyansın diye sadece ilkbaharda göztaşı uygulaması yapıyor.

Sebahattin
13-01-2007, 22:01
Cevizlerde iç büzüşmesine aşağıdaki faktörler sebep olabilir;

-Çeşidin genetik özelliği (Belli oranda meyvenin içlerinde büzüşme olabilir)

-Meyvelerin gelişme dönemindeki su eksikliği, besin maddesi alımındaki eksiklikler ya da dengesizlikler

- Ağaç üzerinde aşırı ürün yükü

- Sağlıksız yapraklar

Sebahattin
13-01-2007, 22:22
İkinci sorumsa;
Cevizin içi uç kısmına doğru niye büzülür. Kırdığım 10 cevizden 8 tanesi çok iyi, 2 tanesinin içi uç kısmına doğru büzük bir durumda. Acaba ne önerirsiniz.
confused:

Şimdi burada genel büzüşmeden farklı bir durum olduğu için hem yorum hem de sizin iyi gözlem yapmanı için önerilerde bulunacağım.

Cevizlerde bazı çeşitler güneş yanıklığına hassastır. Yaz aylarındaki sıcak periyotlarda direk güneş ışığına maruz kalan meyvelerde güneş yanıklığı oluşabilir. Bu durum meyvenin tamamında değil sadece güneşi gören kısmında oluşur.

Bu yanıklığın şiddetine bağlı olarak meyvenin içinde yanık bölgenin altında iç zar esmerleşir. Eğer yanma şiddetli ise büzüşmeye de neden olabilir. Meyvelerin uç kısmının büzüşmesi tecrübelerime göre bundan olabilir.

Siz kendi ağaçlarınızda güneş yanıklığı olup olmadığını ve yanıklık olan meyvelerin içlerini inceleyin. Uç kısım dediğiniz için sanki bana güneş yanıklığı olabilir gibi geldi.

Sebahattin
13-01-2007, 22:29
6550

Arazi çalışmalarım sırasında yakaladığım, yabani bir ceviz ağacının meyvesinde meydana gelmiş güneş yanıklığı. Meyvenin altındaki bölgede iç zar tamamen esmerleşmişti.

Sebahattin
14-01-2007, 11:08
Göztaşı uygulamasının ağaçların uyanmasını 1 hafta kadar geciktirdiği söyleniyor. Böylece geç donlara yakalanma riski düşüyormuş. Gerçekliği var mı bilmiyorum ama buralarda bir çok üretici ağaçlarına geç uyansın diye sadece ilkbaharda göztaşı uygulaması yapıyor.

Göztaşının ağacın uyanmasını geciktirdiğini ilk defa duyuyorum. Ağacın geç uyanmasına sebep olan şeyler sıcaklığının düşürülmesi prensibine dayanır. Ağaçların kök bölgesine kar ve buz yığma daha az etkili olmak üzere sulama gibi uygulamalar ağacın uyanmasını geciktirir. Burada da kısmen ve sınırlı olarak böyle bir durum oluşabilir ama bence Yalova'da yanlış bir düşünce var.
Sözkonusu olan asmalar olursa asmalarda bordo bulamacının yeni dikilen fidanlarda uyanmayı bir hafta geciktirdiği iddiaları var.

Sebahattin
14-01-2007, 11:23
6562

6563


Hasat Olgunluğuna Gelmiş Ceviz Meyvesi

Yeşil kabuğun henüz çatlamamış, sert kabuktan ayrılmamış olduğuna dikkat ediniz. Birinci resimde loblar arası ayırıcı zarın odunsulaştığını görebilirsiniz.

Selahattin Yılmaz
14-01-2007, 15:43
Göztaşının ağacın uyanmasını geciktirdiğini ilk defa duyuyorum. Ağacın geç uyanmasına sebep olan şeyler sıcaklığının düşürülmesi prensibine dayanır. Ağaçların kök bölgesine kar ve buz yığma daha az etkili olmak üzere sulama gibi uygulamalar ağacın uyanmasını geciktirir. Burada da kısmen ve sınırlı olarak böyle bir durum oluşabilir ama bence Yalova'da yanlış bir düşünce var.
Sözkonusu olan asmalar olursa asmalarda bordo bulamacının yeni dikilen fidanlarda uyanmayı bir hafta geciktirdiği iddiaları var.

İddia dan ziyade bu bir gerçek. Bitkilerde bakırın durdurucu etkisinden yaralanarak ben sebzelerde hastalıksız, pişkin ve aynı zamanda kök yapısı güçlü, kalın gövdeli fide elde ediyorum. Durdurmanın toprak üstünde gelişim yavaşlatıcı ancak toprak altı kısımlarında geliştirici etkisi inkar edilemez. Ancak Bir hafta yerine meyve ağaçlarında 2-3 günlük bir durdurucu etkisi olduğunu biliyorum.

Geciktirme etkisi daha ziyade ortamdaki bakırın varlığı ile yaprak ve gövde de gerçekleşen fizyolojik olayların yavaşlamasına dayanıyor, sanırım bir nevi antagonistik etki. Ancak bu bitkide fizyolojik olayların durması anlamına gelmiyor. Toprak üstü kısımlar durmuş toprak altı kısımlar harıl harıl çalışıyor bu da bitkide bir gövde kalınlaşması ve kök gelişimis sağlayabiliyor, tabi doğru bitki beslemeyi de yaparsanız. Sürekli bakır atmak maliyetli olmasına rağmen dozunda ve doğru zamanda bir kaç kez bakırlı ilaç kullanımı geciktirme nedeniyle donlardan bitkiyi kurtarabiliyor.

yalova
15-01-2007, 10:50
Selamlar.10 yaşında 4 dekar bir ceviz bahçem var.yalova cinsi.2 sene önce aldığım ürünün içi oriJinal renginde idi.yani saman sarısının açığı.ama geçen seneki üründe cevizlerimin içi açık kahverengi idi..esmere yakın.Kesinlikle meyvelerde güneş yanığı yoktu.Yazın 5 kez suladım.Acaba sudan olabilirmi? yani içindeki nem ve rutubet cevizlerin içini esmerleştirmiş olabilirmi? yoksa cevizleri tam kurutamadımmı? iç rengi esmer olduğu için satmakta çok zorlandım.Alıcı şaşırdı...aynı ceviz iki sene önce ne renkti,şimdi ne oldu diye.....
ikinci sorum:Cevizi kurutma metodları nedir acaba?
Affınıza sığınarak soracağım üçüncü soru ise:havalar ılıman gidiyor.o yüzden göztaşı atmadım(geç donlara karşı).Atmalımıydım hatamı yaptım.
Saygılar Suat BİLGİN:confused:

yalova
15-01-2007, 11:06
Ben özür diliyorum.Forum kirliliği yarattığım için....yazdığınız cevapları görmeden aynı soruları tekrar yazdım.çok teşekkür ederim görüşleriniz için.
:o

yalova
18-01-2007, 15:06
Bu sene cevizimiz yüklü olacak gibi duruyor.ağaçlarımız 10 yaşında.cevizlerim içini tam dolduramayacak diye korkuyorum.çünkü ağaçlarım küçük.takviye olarak bu aylarda **** yazlık hangi gübreyi kullanmam lazım.birde kaç kez su vermeliyim:o
Teşekkürler

Sebahattin
20-01-2007, 20:55
Suat Bey, ağaçlarla ve bahçe ile ilgili resim, lokasyon, yöney ve rakım gibi daha ayrıntılı bilgiler veririseniz daha sağlam bir zeminde açıklama imkanına kavuşacağız. Bu sayede genelden özele inen düzeyde bilgi verme şansımız olacak ve aynı zamanda arşivimiz de genişleyecektir.
Saygılarımla

yavuzceviz
21-01-2007, 22:18
Şebin ceviz hakkinda nasıl bir bilgi istiyorsunuz. YYETİŞTİRİCİLİĞİ İÇİN BİLGİ ALMAK İSTİYOR İSTİYORSANİZ, www.yavuzceviz.com gir yalnız şebin değil diğer ceviz çeşitleri hakında bilgi alabilirsiniz.selamlar Yavuz ferhatoğlu.

ismailtosun77
26-01-2007, 07:47
Selehattin Bey;
Yabancı çeşitlerin aşı kalemlerinden zaten Enstitü olarak son 4 yıldır yoğun olarak başta sahil yenice olmak üzere fidan üretiminin yapıldığı tüm yerlere aşı kalemlerini verdik. Bilindiği gibi Enstitü olarak amacımız verimli, geç yapraklanan Midland, Pedro, Hartley vb. popüler çeşitlerin üretime aktarımını sağlamak olduğundan kalem konusunda destek vereceğimizi bir kez daha yiniliyorum.

yavuzceviz
31-01-2007, 22:17
Herkeze selamlar ceviz hakkında net ve tam bilgi için telefon numaram 0 505 545 00 77 ben devamlı giremiyorum haftada 1 ancak.

Ceviz konusu ile ilgili aklınıza takılan konular hakkında (Sevkettahanci beyin yazdığı yavuz ceşidinin ıslah calışmasını ve ismini veren kişi olarak) her şekilde yardımcı olabilirim.

Şevket Bey dediğiniz bölgelere ceviz olabilir, ancak Toroslar' da Yalova 3 ceşidi olmaz o bölgede. İsmail Bey'in yazdığı Hardley ve Pedro, 700-800 rakımı gecmiyen bölgede yetişir. Sadece midland olur ancak midland (1 sene verip 1 sene vermeyen bir ceşit olduğu için ) peryodiste gösterir.

1200 rakıma en uygun ceşit Şebin, Bilecik, Yavuz ve Yalova 1 olur. Tam olarak dikilecek bölgeyi ve toprak analiz raporunu söylerseniz daha net olarak yardımcı olabilirim.

1200 rakımlı yerlerde don olacağından en uygun dikim zamanı ilk bahar dikimidir.

Yavuz Ferhatoğlu Zir. Yük. Müh.

daraban
01-02-2007, 09:47
ceviz bakımı sulaması ve gübrelemesi yapılırsa, dikildikten kaç sene sonra meyve verir?
örneğin 5 sene sonra kaç kilo ceviz verir? 10 sene sonra kaç kilo ceviz verir?

bu konuda bilgisi olan arkadaşlar bilgilerini paylaşırlarsa sevinirim.

sevkettahanci
01-02-2007, 16:31
Sayın yavuzceviz (Yavuz FERHATOĞLU)!
Haftalardır cevabını bulmaya çalıştığım sorularıma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. Ancak, babamlar bahsettiğim (100 adet yalova3 ve 20 adet yavuz cinsi tozlayıcı) cevizleri diktiler, inşallah hayırlı olur.Ben de henüz Fethiye'ye (dikim yapılan yer Toroslarda Fethiye'nin Seki Bucağında) gidip göremedim. Don neticesini de galiba baharı bekleyip görücez. Sizin yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla babamlara fidanları satan Denizli'deki fidan yetiştiricisi Ziraat Mühendisi arkadaş pek doğru bir yönlendirme yapmamış. Belki de elinde sadece o fidanlar kaldığı için o fidanları vermiştir.
Bu saatten sonra yapılabilecek birşey var mıdır? Zira, zararın neresinden dönülse kardır.
Telefon numaranızı da kaydettim, umarım aramakla rahatsızlık vermemiş oluruz. İşlerinizde kolaylıklar ve başarılar dilerim!
Bu vesileyle forumdaki diğer arkadaşlara da selamlar,saygılar!

Gelibolu
05-02-2007, 13:01
İyi günler,

Yaklaşık 100 kök Yalova1, Yalova3, Yalova4 cinsi ceviz ağacım var. Araları 10metre. 10'ar metre kare şeklinde durdukları için tam ortasını fidan diktiğim takdirde mesafe her yönden 7 metreye düşüyor. Bu mesafe yeterli midir? İlginize şimdiden teşekkür ederim. (Şu an var olan ceviz ağaçlarımı 3 sene önce diktim)

Sebahattin
13-02-2007, 11:19
Ceviz konusu ile ilgili aklınıza takılan konular hakkında (Sevkettahanci beyin yazdığı yavuz ceşidinin ıslah calışmasını ve ismini veren kişi olarak) her şekilde yardımcı olabilirim.
Yavuz Ferhatoğlu Zir. Yük. Müh.


Yavuz Bey, iyi günler,
Özelden mesaj göndermiştim ama belki de kullanmayı bilmediğinizi düşünerek bir de buradan yazayım dedim.
KR 2 çeşidini selekte eden sizsiniz sanıyorum. Seleksiyon çalışmasını hangi yıllarda yaptınız ve orijinal ağaç belki halen yaşamıyordur ama o zaman için nerede idi ve kime aitti. Hatırlıyorsanız bunlarla ilgili bilgilerinizi paylaşabilirmisiniz. KR 1 (Gültekin) ve KR 2 (Yavuz) için neler varsa ve neleri paylaşabilirseniz.
Selamlar, teşekkürler.

Sebahattin
13-02-2007, 11:25
İyi günler,

Yaklaşık 100 kök Yalova1, Yalova3, Yalova4 cinsi ceviz ağacım var. Araları 10metre. 10'ar metre kare şeklinde durdukları için tam ortasını fidan diktiğim takdirde mesafe her yönden 7 metreye düşüyor. Bu mesafe yeterli midir? İlginize şimdiden teşekkür ederim. (Şu an var olan ceviz ağaçlarımı 3 sene önce diktim)
Aralardaki boşlukları değerlendirmek için 7 x 7 dikim ilk yıllar için olabilir. Bu şekilde ağaçların yaklaşık 10-12 yaşına kadarki verimlerinden istifade etmiş olursunuz. Ancak ağaçlar büyüdükçe ve taçları genişledikçe aralardaki ağaçları çıkarmak zorunda kalırsınız. Bunun yerine ara ziraati olarak ekonomik ömürleri 10-20 yıl arası olan ürünleri düşünebilirsiniz. Kayısı ve şeftali iyi birer alternatif olabilirler.

Gelibolu
14-02-2007, 09:26
Aralardaki boşlukları değerlendirmek için 7 x 7 dikim ilk yıllar için olabilir. Bu şekilde ağaçların yaklaşık 10-12 yaşına kadarki verimlerinden istifade etmiş olursunuz. Ancak ağaçlar büyüdükçe ve taçları genişledikçe aralardaki ağaçları çıkarmak zorunda kalırsınız. Bunun yerine ara ziraati olarak ekonomik ömürleri 10-20 yıl arası olan ürünleri düşünebilirsiniz. Kayısı ve şeftali iyi birer alternatif olabilirler.


Cevabınız için çok teşekkür ederim. Kayısı ve Şeftali bölümünü detaylı olarak inceleyeceğim . Ceviz haricinde Deveci Armudu diüşünüyordum. Kayısı ve Şeftalinin haricinde bu üründen de faydalanabilir miyim? İlginize şimdiden teşekkür ederim.

salimkablan
20-02-2007, 20:41
merhabalar
50 dekar kadar kapama ceviz bahçesi kurmak istiyorum. Ancak şu an tarla sürülü olmadığından ve tarlayı sürdükten sonra 2 ay beklemem gerktiği söylendiğinden açık köklü fidan dikemiyorum. Tarlayı sürdükten sonra 2 ay beklemek gerekir mi? Eğer gerekiyorsa fidan dikim zamanını geçirmiş oluyorum.

Tüplü fidanların yılın her ayında dikilebileceği doğrumudur? 2 ay beklemem gerekiyorsa nisan sonu gibi tüplü fidan dikebilir miyim? Fidanın tutmama riski var mıdır? Bana ne tavsiye edersiniz?
İlginiz için teşekkür ederim.

Sebahattin
20-02-2007, 22:26
Salim Bey,

Bahçeyi kuracağınız yere ait bilgileri (İl, ilçe, mahal, yöney vs.), rakım, toprak durumu, sulama imkanı gibi bilgileri vermemişsiniz ama yine de bir şeyler yazalım.
:rolleyes:

Tüplü fidanları sulama imkanınız var ise yılın her ayı dikebilirsiniz. Ayrıca eğer toprakta krizma yapılmasını gerektirecek bir durum yok ise, uygun bir zamanda toprağı işleyip, fidan çukurlarını burgu ile değil el ile açarak çıplak köklü fidanları da bu mevsimde dikebilirsiniz.

Ama bahçeyi kuracağınız yere göre çeşit seçiminin en kritik seçim olduğunu belirtmek isterim.

Saygılarımla

salimkablan
21-02-2007, 16:32
Sebahattin Bey,
İlginiz için teşekkür ediyorum.

Bahçe Tokat Merkez ilçede (Tokat-Sivas sınırı) 1300 metre rakımda, sulanabilir, Kuzeye bakıyor ve hafif meyilli taban suyu yok, toprak derin ve verimlidir.

Eğer verilen bilgiler yeterli ise, çeşit seçimi konusunda önerileriniz benim için çok değerlidir.

Sebahattin
21-02-2007, 19:36
Sanıyorum bahçenin muhtemel yeri Çamlıbel-Çiftlik ya da Sulusaray'da. 1300 metre rakım ilkbahar geç donları ve kış donları açısından oldukça yüksek riske sahip. Ceviz'in dışında Kiraz düşünebilirsiniz derim öncelikle. Etrafınızdaki kişilerin benzer ceviz bahçesi kurma tecrübelerini bir araştırın. Ne demek istediğimi o zaman daha iyi anlayacaksınız.
-Ama illa ceviz derseniz ve desteklemeden de istifade etmek istiyorsanız, sertifikalı fidanını rahatlıkla bulabileceğiniz Şebin ve Bilecik en iyi alternatifiniz gibi gözüküyor. Ama ben cevizle beraber başka 2. bir ürün de düşünün derim.

yavuzceviz
21-02-2007, 22:24
selamlar salim bey sizin 1300 rakımda ısı değişimi kışın maksimum eksi kac dereceye düşüyor eğer eksi 15 derecenin altına düşerse ve bu 48 saat sürüyosa ,ancak burada 2 yaşında şebin ve bilecik dikerseniz olma ihtimali daha yüksek bu gibi rakımı yüksek yerlere 1 yaşında fidan dikimi uygun olmaz. dikimi ilk baharda yapmanız uygundur. alternatif olarak o rakımda badem olur. o rakıma yabancı ceşitlerden midland ceşidi olur.fakat fidan temini konusunda ceşidine emin olduğunuz yerden temin edin. temin edilebilecek yerler hakkında yardımcı olabilirm.

baba turhan
22-02-2007, 23:50
Şevket bey merhaba; KR-2 çeşidi seleksiyon sonucu seçilmiş standart bir çeşittir. Ancak Yalova ekolojisinde bu çeşit Yalova-3 çeşidinden takribi 10 gün sonra dişi çiçeği aktif hale gelmektedir..Yani çiçeklenme dönemleri çakışmamaktadır. Aslında ceviz de döllenme biyolojisinden çok verimlilik üzerinde durmalısınız, Literatürlerde denildiği gibi kendine verimli de olsa en az 2 çeşitle ama VERİMLİ ÇEŞİTLERLE BAHÇE KURMALISINIZ. BU YIL BİTEN ÜLKESEL PROJEMİZDE ÖN planda olan ÇEŞİTLERİMİZ MİDLAND, PEDRO, HARTLEY ÇEŞİTLERİDİR. AĞAÇ BAŞINA VERİMLER SİZİN ZİKRETTİĞİNİZ ÇEŞİTTEN KAT KAT FAZLA üstelik bu çeşitlerin yapraklanma tarihleride oldukça geç..saygılarımla..


İsmail bey merhaba,
Şevket beye verdiğiniz açıklayıcı bilgilerbenim de aradığım bilgiler. Ancak, bahsettiğiniz MİDLAND, PEDRO, HARTLEY çeşitleri hepsi aynı alana dikildiğindetozlayıcı görevi degörüyorlar mı?
Birbaşka öğrenmekistediğim de, bu çeşitlerin fidanlarını nerede bulabiliriz?
Saygılar.

baba turhan
22-02-2007, 23:53
Meyve vermeye yeni başlamış değişik meyva fidanlarının bulunduğu bir bahçeye ceviz fidanı dikmek sakıncalı mıdır?

Sebahattin
06-03-2007, 14:08
YALOVA BAHÇE KÜLTÜRLERİ MERKEZ ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
TARAFINDAN MEYVE YETİŞTİRİCİLİĞİNDE TAVSİYE EDİLEN
CEVİZ ÇEŞİTLERİ

ÇEŞİT ADI


Bilecik
Midland
Chandler
Payne
Fernette
Pedro
Fernor
Sütyemez
Hartley
Şebin
Howard
Tokat-1
Lara
Vina
Maraş-18
Yalova-4

Kaynak: (http://www.tarim.gov.tr/sanal_kutuphane/tavsiye_listeleri.doc)

Sebahattin
06-03-2007, 19:08
Meyve vermeye yeni başlamış değişik meyva fidanlarının bulunduğu bir bahçeye ceviz fidanı dikmek sakıncalı mıdır?

Eğer sonra cevizleri bırakacaksanız ki, muhtemelen öyle olacaktır. Bahçenin işlerinin yapılmasında ve kuruluş organizasyonda sıkıntı yaşamayacaksanız ceviz dikebilirsiniz.
Ceviz ağaçları belirli bir büyüklüğe geldiğinde diğerlerini çıkarmanız gerekir.

Cevizlerde 10X 10 dikim aralığında çoğu zaman üreticiler ara ürün yetiştirmek istemektedirler ve ilerleyen yıllarda ara ürünü terketmektedirler.

kuyucu
09-03-2007, 10:52
Değerli arkadaşlar Ceviz ve Badem yetiştiriciliğiyle ilgilenen birisi olarak benim merak ettiğim bir konu var. Geçen gün Discovery Channel da Badem Hasat makinası gördüm. Hidrolik bir sistemi vardı ve ağacın gövdesini kavradığında 1-2 saniye içinde ağacı sarsarak bütün bademleri yere döküyordu. Buna benzer bir tarım makinasını Türkiye de gören veya duyan varmıdır?
***.

Anubis
11-03-2007, 17:46
Merhaba, bu siteye ilk mesajım olacak.
mudanya arkasında nilüfer çayı ovasında 8 dönüm yerim var. ceviz dikmeyi düşünüyorum (özellikle kaman düşünüyorum, meyvesinin nispeten iriliği sebebiyle). ancak arazi toprağı normalde derin ve verimli olmakla beraber geçirgenliğini bilemiyorum. nilüfer çayı ile 3-5m kadar kot farkı var ancak 500-600m mesafe var .
ceviz yetiştiriciliği için uygun olabilirmi, yorumlarınız varmıdır?
iyi günler herkese

ismailtosun77
14-03-2007, 08:06
Turhan Bey Merhaba;
2006 yılı sonunda biten farklı çeşitlerin performansların belirlendiği çalışmada bahse konu bu çeşitler (Midland, Pedro, Hartley) ön planda görülmektedirler. Verimli olmaları, Geç yapraklanmaları, be çeşitleri farklı kılmaktadır. Yine bu çeşitlere ait aşı kalemleri yoğun üretimin yapıldığı fidan işletmelerine son bir kaç yıldır verilmektedir. Yani aşılı fidanlarıı her yerden temin etme şansınız var.

danış
17-03-2007, 21:09
Amerikan cevizleri ile bizim çeşitlerimizi yetiştiricilik açısındam mukayese edebilirmisiniz

Todor
18-03-2007, 05:39
Sevgili Danış, ilk olarak kendini, Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=2595) tanıtırsan seviniriz. Hoş geldin.:)

edemircan
18-03-2007, 19:40
merhaba
Ben Bilecik- Bozüyük köylerinden birinde 10 dekar kadar ceviz bahçesi oluşturmak istiyorum. Yer köyün yukarısında hafif rüzgarlı bir arazi .Bu amaçla araştırma yapıyorum.
Öncelikle bu bölgede ticari olarak bu işi yapmak mümkün mü?
Hangi tip ağaç ile kapama bahçe oluşturabilirim.
Mart dikimi yapmayı düşünüyorum.1 sene hazırlık süresi koydum. Toprağa ne gibi işlemler yapmalıyım. Toprak analizini nerede yaptırabilirim.

sevkettahanci
19-03-2007, 14:55
herkese selamlar!
Sn. Danış'ın sorusuna ben de katılıyorum. İşin uzmanı arkadaşlar amerikan cevizleri ile Türk cevizlerinin karşılaştırmasını yapabilirler mi?
İlgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

ismailtosun77
20-03-2007, 07:36
Sn.Demircan; Bozöyük ilçesinde en büyük sıkıntı su diye biliyorum. Eğer kapama bahçe yapılacaksa öncelikle su sıkıntısını aşmanız lazım. Ancak önceliğiniz toprak şartlarınız ceviz yetiştiriciliği için uygunmu bunun ortaya belirlenmesi gerekmektedir. Numunenizi Eskişehir de işgili kurumlarda analiz yaptırarak ilk adım atılmalıdr. Analiz raporunda toprağınıza uygulanacak yöntemler belirtilerek zaten yönlendirileceksiniz. saygılarımla

danış
21-03-2007, 15:50
Amerikan cevizleri ile bizim çeşitlerimizi yetiştiricilik açısında mukayese edebilirmisiniz?Yeni kurulacak bahçelere tavsiye edermisiniz?

Sebahattin
22-03-2007, 18:29
Sevgili Danış, ilk olarak kendini, Yeni gelen arkadaşlar (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=2595) tanıtırsan seviniriz. Hoş geldin.:)
Todor kendinizi tanıtın linki çıkmaz sokağa gidiyor galiba, Danış bu linkle kendisini nasıl tanıtacak :)

danış
22-03-2007, 20:43
Sevgili arkadaşlar;
Yeni gelen arkadaşlar linkinde kendimi tanıtmiştım.Eğer format hatası yapıyorsam lütfen uyarınız,düzelteyim.
Saygılar

Sebahattin
22-03-2007, 22:06
Amerikan cevizleri ile bizim çeşitlerimizi yetiştiricilik açısında mukayese edebilirmisiniz?Yeni kurulacak bahçelere tavsiye edermisiniz?
Sayın Danış, genel anlamda Amerikan çeşitleri daha verimli, meyve kaliteleri iyidir ve özellikleri belirlenmiş çeşitlerdir. Amerikan çeşitlerinin nisbi uyanma tarihleri ve dölleyicileri nettir. Malesef bu durum yerli çeşitlerimiz için tam anlamı ile geçerli değildir. Amerika Birleşik Devletleri, ceviz yetiştiriciliğini rasyonel olarak ele almış ve sektör anlamında dünyanın en iyisidir. Bu arada bizim yerli çeşitlerimiz de verimleri tam anlamı ile belli olmasa bile meyve kaliteleri hiç tartışmasız iyidir. Yalnız birbirleri ile mukayeseli olarak uyanma tarihleri ve hangi ekolojiler için uygun oldukları noktasında bilgiler yetersizdir. Önümüzdeki ayın (Mayıs) dergisinde yerli ve yabancı ceviz çeşitleri ile ilgili yazı yazmayı düşünüyorum. Oradan daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca eğer konu ile ilgileniyorsanız konu ile ilgili yazılmış kitaplardan edinmenizi tavsiye ederim. Bütün sorularınıza cevap bulabileceğiniz tek bir kaynak olmadığını da belirtmek isterim.

danış
23-03-2007, 13:03
Sn.Sebahattin;
Öncelikle teşekkür ediyorum.Yazınızı bekliyoruz.

danış
23-03-2007, 13:42
Maraş-18 ve chandler çeşitleri orta Anadolu gibi karasal iklim bölgelerinde(rakım 600-700) iyi sonuç verebilir mi?

sevkettahanci
23-03-2007, 14:15
Önümüzdeki ayın (Mayıs) dergisinde yerli ve yabancı ceviz çeşitleri ile ilgili yazı yazmayı düşünüyorum. Oradan daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Sebahattin Bey, sabırsızlıkla :rolleyes: yazınızı bekliyorum. İyi çalışmalar. Sağlıcakla kalın

Sebahattin
23-03-2007, 23:27
Maraş-18 ve chandler çeşitleri orta Anadolu gibi karasal iklim bölgelerinde(rakım 600-700) iyi sonuç verebilir mi?
Kesin bir şey söylemenin doğru olmadığını belirtmek zorundayım. Amerikan çeşitlerinin kışın durgun dönemde en düşük hangi sıcaklığa dayanabildiği tam belli değil. Aslında bu konuda bazı çalışmalar yapılmış ama tam metinlerine ulaşamadığım için bu bilgilerim net değil.

-Ama İç Anadoluda 600-700 metrede bana olabilir gibi geliyor. Daha yüksek rakımlarda kış mevsimindeki düşük sıcaklıklar ağacın kış soğuklarından zararlanmasına sebep olabilir. İkinci sıkıntı da geç uyanan çeşitlerin meyvelerini geç olgunlaştırmaları, ağaç gelişmesini sonbaharın sonlarına kadar devam ettirebilmeleri ve erken kış soğuklarından zarar görme riskidir. Yetişme sürelerinin çeşidin meyve gelişim uzunluğuna uygun olmadığı ve ağacın dormant döneme girmeden donların başladığı ekolojiler de sıkıntılar yaşanabiliyor.

Daha önceki mesajlarda adaptasyon çalışmalarının eksik olduğunu söylemiştik. Bu yüzden her teknik eleman bu konuda temkinli konuşacaktır. Ben, teorik olarak bahsettiğiniz çeşitlerin o rakımda olabileceğini düşünüyorum.
İsmail Bey'de bir görüş belirtirse daha iyi olur. Bu çeşitlerin neredeyse tamamıyla, tek bir ekolojide de olsa, çalışma imkanına sahip.

danış
25-03-2007, 10:32
Sn.Sebahattin verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum.Bahsettiğiniz gibi Sn.İsmail Tosun Bey'in de değerli görüşlerinden katkı bekliyoruz

ismailtosun77
26-03-2007, 10:21
Sn. Danış;
Öncelikle yanlış bir ifadeyi düzeltmek gerekir diye düşünüyorum. Bizim bir tipe çeşit diyebilmeniz için öncelikle milli çeşit listesinde yer almasının yanısıra çeşit özellik belgesinin düzenlenmiş olması da gerekiyor. Ülkemizde tohum tescil vb. işlemlerle ilgili yönetmeliğimiz 308 sayılı yönetmeliktir.(Tohum Tescil ve Sertifikasyon Yönetmeliği). Bu bağlamda; Maraş-18 bizim için tip durumundadır. Yani çeşit değildir. Çeşit olabilmesi için yönetmelikte belirtilen aşamaları geçmesi gerekir.
Sorunuza gelince; ABD menşeili olan Chandler çeşidi geç yapraklanan çeşit olarak bilinmektedir. Yan dallarda verimliliği yüksek olarak biliniyor. Ancak bu çeşidin Orta Anadolu gibi karasal iklimin egemen olduğu ekolojilerde nasıl verim performansı göstereceği konusunda bitmiş **** bilinen bir çalışmamız yok. Sizinde çok iyi bildiği gibi ceviz EKOLOJİDEN YÜKSEK DÜZEYDE ETKİLENEN BİR TÜRDÜR. Bu nedenle plantasyon oluşturmadan önce deneme amaçlı da olsa 5-7 ağaçla bir dikim yapıp en az 2 yıl gözlemleyin derim. Baştan yanlış çeşit seçmektense bu metot 2 yıl geriden gelir ancak doğru adım atmanıza da yardımcı olur. Bu yaklaşım size sadece yapraklanma tarihlerini dondan etkilenip etkilenmeme durumlarını görmemiz açısından reailiteyi ortaya koyar. Ancak bizim için en önemli yaklaşım çeşitlerin verim performanslarıdır. Chandlar çeşidinin verim performansı ne olacaktır bunun bilinmesi gerekir. Ticari bahçelerden 2 hadise önemlidir. Geç yapraklanma ve en önemlisi verimlilik. Plantasyon oluşturacağınız mevkiide yetişmiş ağaçlardan birkaçına kalem aşısı yaparak en kısa zamanda verim durumlarınıda görme şansınız olacaktır. Aşılanan kalemler hızlı gelişme göstereceklerinden verim potansiyelleri hakkında da bilgi sahibi olma şansı verecektir.
Netice itibarı ile kendine verimli olsa en az iki çeşitle bahçe kurulmalıdır. Chandler ile Maraş-18'in çiçeklenmeleri Yalova ekolojisinde çakışmıyor. Chanler 5-7 gün daha geç çiçek açıyor . Bilgilerinize sunulur.
saygılarımla....

danış
26-03-2007, 11:45
Sn.İsmail Bey,öncelille bilgileriniz için teşekkür ediyorum.Şu günler itibarı ile bahsettiğiniz deneme mahiyetli aşı işini yapmak için zaman uygun mu? Birde aşı kalemi temini konusunda tavsiyeleriniz?

oltaci
26-03-2007, 20:57
Merhabalar ben Edirneden yazıyorum ilgilenen arkadaşlara şimdiden Teşekkür ederim.Edirne ili Uzunköprü ilçesinin bir köyünde 15'er dönüm'den 3 adet araziye eşit miktarlarda Şebin,Bilecik,Yavuz,Kaman fidanları Tüplü olarak 16.04.2006 tarihinde ektim taşıma su ile yazın suladım fidanlarla uğraşmaktan haz alıyorum ancak bazı konuşmalar canımı sıktığı kadar bazılarıda ümit veriyor şimdi bana şudur diye cevap verebilecek bir arkadaş varmı.(Cevizlerimden 12 ile 15 yaşında ancak verim alabileceğimin yanında 6 ile 8 yaşında da verim alabileceğim söyleniyor) doğrusu nedir.Saygılarımla.

ismailtosun77
27-03-2007, 09:28
Sn.Danış;
Bölgeniz; aşı için ideal zamanda diye dünüyorum. Kalem aşı için, anaca su yürümüş olmalıdır. Ceviz, kalem aşılarına iyi cevap veren bir tür değil. Yani Aşı başarı oranı düşük. Sizin ana dallar üzerine (kalem kalınlığına göre) biraz fazlaca kalem yerleştirmenizi öneririm.
Kalem temini ni ise; vejetasyonun başlamadığı, gözlerin uyanmadığı bir bölgeden almanızı tavsiye ederim. Yalovada tepe tomurcukları patladı. Bildiğiniz gibi bu yıl hem sıcak hemde kurak gitti. Bu faktörler bitkilerde en az 40 günlük bir erken uyanmayı sağladı.
saygılarımla....

danış
27-03-2007, 10:24
Sn.İsmail Bey verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum

danış
27-03-2007, 12:15
Kurmayı düşündüğümüz bahçenin kenarında çetin ceviz tabir edilen türden meyvası olan ve yer kaplayan bir ağaç var.Bu ağacı şiddetli bir budamadan geçirmeyi veya yeni ağaçlara yer açmak için kaldırmayı düşünüyoruz.Bunun yasal olarak bir prosüdürü ve/veya engeli var mı?
Saygılar.

Sebahattin
27-03-2007, 12:43
Kanunlarımızda cevize yönelik düzenlemeleri iki başlık altında toplanmaktadır.
1.Kamuya ait alanlarda doğal olarak yetişen meyveli ağaçların korunması ve yasa dışı yollarla tahriplerinin önlenmesidir.
2. Yasal izinlere dayanılarak devlet ormanlarında aşılanan ve tarım alanlarında yetiştirilen meyve ağaçlarının korunması ve verimli halde iken kesilmelerinin engellenmesidir. Yürürlükteki 6831 Sayılı Orman Kanununun 1. Madde “h” bendine göre sahipli arazide yetişen veya yetiştirilen meyveli ağaç ve ağaçcıklar ile kaplı alanlar orman sayılmamaktadır. Dolayısıyla, sahipli arazideki ceviz gibi meyveli ağaç bahçeleri orman olmayıp, bu yönüyle devamlılığının sağlanmasında ormancılık yönünden bir güvence yoktur. Orman Kanununda da bu ağaçların kesilmesini önleyici kesin yaptırımlar bulunmamaktadır.
Ancak, bu konuda orman sayılmayan alanlardan yararlanmayı düzenleyen hüküm ve buna dayalı olarak hazırlanmış bulunan yönetmelikte birtakım kısıtlamalara yer verilmiş olduğu görülmektedir.
Kaliteli kerestesi ve meyvesi nedeni ile orman sınırları dışında da çok yoğun bir şekilde kesilerek yok edilen ceviz ağaçlarının korunması özel öneme sahiptir. Yukarıda belirtilen yasanın iptali ile birlikte uygulamada doğan boşluk ve buna bağlı ağaç kıyımını önlemek amacıyla Orman Genel Müdürlüğü (OGM) tarafından 1989 tarihinde 4352 sayılı Tamim yayınlanmıştır. Buna göre, orman sayılmayan alanlardaki aşılı ceviz ve kestane ağaçlarının kesim ve nakil işleri OGM tarafından yürütülmeye başlanmıştır. Daha sonraki yıllarda, aşılı ceviz ve kestane ağaçlarının kesimi, Orman Kanununun 116. Maddesine dayalı olarak hazırlanmış bulunan “6831 Sayılı Orman Kanununun Birinci Maddesine Göre Orman Sayılmayan Yerlerdeki Ağaç ve Ağaççıklardan Sahiplerinin Faydalanma Şekil ve Esasları Hakkında Yönetmelik” kapsamına alınmıştır.


Yürürlükte bulunan yönetmelik gereğince kesim izni verilebilmesi için ön şart, ceviz ağaçlarının bulunduğu yerin mülkiyeti devletten başkasına ait ve orman sayılmayan yerlerden olmasıdır. Bu yerlerde bulunan ceviz ağaçlarının kesimi için ormancı ve ziraatçı teknik elemanlardan kurulu heyetin olumlu rapor vermesi şartı da aranmaktadır. Komisyonda bulunan üyelerin olumlu raporunun yetkili birimlerce onayını takiben damga yapılacak ve kesim izni verilecektir. Ceviz ağaçlarının kesilmesine izin verilebilmesi için; bu ağaçların hastalık ve yaşlılık nedeni ile meyve vermez hale gelmiş olması, ağaçların doğal afetlerden (sel, rüzgar, yıldırım vb.) zarar görmüş olması, kuruma, yol, baraj vb. zorunlu yapı ve tesis alanları içerisinde kalma, komşu araziye zarar verme gibi kesimlerini kaçınılmaz olarak gerekli kılan haller bulunması şartları aranmaktadır. Aksi halde bu ağaçların kesimine izin verilmeyecektir (OGM, 1993).
Tamim ve yönetmeliklere aşılı cevizlerin izinsiz kesimini yasaklayan kurallar konulmuş olmakla birlikte, bu kurallara uyulmaması halinde uygulanacak yaptırımların neler olabileceği kesin olarak belli değildir. Orman Kanununun 116. Maddesine göre fıstıkçamı ve palamut meşesi dışındaki meyveli ağaçların kesiminde hiçbir sınırlama bulunmamaktadır. Bu durumda kanunun, izinsiz kesimle üretilen emvalin müsaderesi ve sanığın 6831 sayılı yasanın 109. maddesine göre cezalandırılmasını ön gören hükümlerinin aşılı ceviz kesiminde de uygulanması mümkün görülmemektedir.

Kaynak: Ceviz Yetiştiriciliği kitabı, Prof.Dr. Yaşar AKÇA

danış
27-03-2007, 13:28
Sn.Sebahattin;anladığım kadarıyla ağacı (aynı zamanda aşılı değil,tohumdan yetişmiş çetin ceviz tipli bir ağaç) kesip naklinde bir sorun yok?

Sebahattin
27-03-2007, 13:36
Özel mülkünüz içindeki cevizlerde öyle bir sorun yok. Siz zaten ağacı kökünden kesmiyor, çeşit değişimine tabi tutuyorsunuz. Sizin için zaten sorun yok.

Mahmut Leventoğlu
27-03-2007, 14:24
Sevgili Sebahattin bilgilendirmelerini sıkı sıkı takip ediyorum. Çok teşekkürler. Malum Sütçülerde ki ceviz ağaçlarım konusunu daha önce size sorup çok değerli bigileri almıştım.
Sevgilerimle

murat_32
05-04-2007, 17:04
arkadaşlar ve abilerim ben 17 yaşındayım ve evde ceviz fidanı yetiştiriyorum.
şişeler içinde bitane ceviz büyüdü ve şimdi büyümüyor bunun sebebi nedir.

cevize nasıl aşı yaparız ne zaman yaparız bilgilendirirseniz sevinirim.



Murat Dönertaş Ş.karaağaç/Isparta

r.yılmaz
09-04-2007, 22:00
ben 2003 yılnda şebin karahisardan getirdiğim cevizlerden 10 tane tohum ektim.şu an agaçlar 4 yasına yeni girdi ne zaman meyve(ceviz)vereceği hakkında bilgisi olan bi arkadasım warsa bana yardımcı olmasını rica ediyorum:=)

r.yılmaz
10-04-2007, 16:57
ben aranıza yeni katıldım sizlerle tanışmakwe sizlerle bilgi alışverişi yapmk istiorum.ben ceviz tohumları ektim su an agac 4 yasında ama daha hiç meyve,(ceviz)vermedii.ne zaman ceviz verecegini örenmek istiyorum,cevizin cinsi şebin karahisar.(cok iri,içi beyaz,altında 3 çizgi war)bu konu hakkında bilgisi olan arkadasların bana dönmesini rica ediyorum

memet
10-04-2007, 17:05
cevizle ilgili bir başlığımız var, burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2016&page=4&highlight=ceviz)oradaki bilgilere bir bak, sorularını aynı başlık altında sorabilirsin. Sonra bu başlığıda oraya ekleriz.

r.yılmaz
10-04-2007, 19:43
evet baktım ama orada aradığım seyleri bulamadım ceviz ile ilgili başlıgın ordada yazımm war

Balıkcı
10-04-2007, 21:40
ben 2003 yılnda şebin karahisardan getirdiğim cevizlerden 10 tane tohum ektim.şu an agaçlar 4 yasına yeni girdi ne zaman meyve(ceviz)vereceği hakkında bilgisi olan bi arkadasım warsa bana yardımcı olmasını rica ediyorum:=)

Ceviz, altı yılda meyve verir, diye duymuştum ama benim bahçeme kargaların ektiği bir cevizden çıkan fidan, yanılmıyorsam, dört yaşında 10-15 tane ceviz verdi.
İnşallah seninkiler de bu yıl ceviz verir.

ÇeteÇakal
10-04-2007, 22:01
Normal şartlar altında tahminen seneye cevizlerinizden tatma şansı bulursunuz...Tabi ağacınızın durumuda önemli bir etken.... Birde cevizinizin etrafında cevizinizi tozlayacak başka bir ağacın da olması gerekir...

BenBen1967
10-04-2007, 23:38
Arkadaşlar karganın biri(gerçek kargadan bahsediyorum)saksıya ceviz saklamış nasıl başarmışsa bir de gömmüş cevizi kendiliğinden köklenir mi?Aynı yere tekrar gömdüm cevizi ne olur ne olmaz karganın aklına gelipte ararsa saksıyı delik deşik etmesin diye:)

habibe
11-04-2007, 09:08
:)) Benben1967 siz beni sık sık gülümsetiyorsunuz. Sağolun.
Komşumun balkonunda ki 2 kilo cevizi karga halletmişti.
(karga harika ceviz kırar. Yükselir yükselir yere bırakıverir cevizi. Sonra da gelip yer) ;) :p

r.yılmaz
11-04-2007, 19:00
arkadaşlar verdiğiniz bilgilerden dolayı cok tesekkürler.cetecakal arkadasım yanında baska agac war inşallah meyve weriir

r.yılmaz
11-04-2007, 19:22
cetecakal arkadaşım ağacın yanında kaman cevizi ektim bu sene

r.yılmaz
11-04-2007, 19:23
kaman cevizi sebini tozlayabilirmi ki bu konu hakkında hiç bilgim yok.kaman cevizinin cook iyi oldunu duydum bi tanede ziraatten asılı kaman cevizi aldım ve sebn cevizinin yanına diktim

danış
12-04-2007, 13:08
Merhaba;
Orta Anadolu(rakım 800) çıplak köklü fidanla güz dikimi mi yoksa tüplü fidanla mayıs dikimi mi daha uygundur? Güz dikimi ise kışa girerken mi yoksa şubat-mart mı daha uygundur? Fidan çukurlarını ne zaman açmalı?

murat_32
12-04-2007, 16:17
selam arkadaşlar ve abilerim ben 17 yaşındayım ve evde ceviz fidanı yetiştiriyorum.
şişeler içinde bitane ceviz büyüdü ve şimdi büyümüyor bunun sebebi nedir.

cevize nasıl aşı yaparız ne zaman yaparız bilgilendirirseniz sevinirim.



Murat Dönertaş Ş.karaağaç/Isparta

BenBen1967
12-04-2007, 18:04
:)) Benben1967 siz beni sık sık gülümsetiyorsunuz. Sağolun.
Komşumun balkonunda ki 2 kilo cevizi karga halletmişti.
(karga harika ceviz kırar. Yükselir yükselir yere bırakıverir cevizi. Sonra da gelip yer) ;) :p

Benim karga kırmamış saklamış toprağa gömülü buldum cevizi;)Hep gülelim Allah hep güldürsün hepimizi ;)

Selahattin Yılmaz
12-04-2007, 23:03
selam arkadaşlar ve abilerim ben 17 yaşındayım ve evde ceviz fidanı yetiştiriyorum.
şişeler içinde bitane ceviz büyüdü ve şimdi büyümüyor bunun sebebi nedir.

cevize nasıl aşı yaparız ne zaman yaparız bilgilendirirseniz sevinirim.

Murat Dönertaş Ş.karaağaç/Isparta

Murat arkadaşım önce forumu bir araştır ne var ki? Ama bir şey bulamazsan forumda daha önce açtığımız şu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3115&highlight=cevizde+kalem) bir incele olur mu. Ve bundan sonra mümkünse bir şey sormadan önce mutlaka araştır ara bulamazsan sonra sor.

danış
13-04-2007, 11:44
Merhaba;
Orta Anadolu(rakım 800) çıplak köklü fidanla güz dikimi mi yoksa tüplü fidanla mayıs dikimi mi daha uygundur? Güz dikimi ise kışa girerken mi yoksa şubat-mart mı daha uygundur? Fidan çukurlarını ne zaman açmalı?


Sn İsmail Bey,Sn Sebahattin Bey ve diğer ilgili arkadaşlar;bu konuyla ilgili görüşlerinizi alabilirmiyiz,lütfen?

ismailtosun77
13-04-2007, 13:56
Sn.Danış;
Meyve yetiştiriciliğini sınırlayan faktörelrden biriside rakım dır. Ancak bahsettiğiniz rakım ceviz yetiştiriciliğini riske edecek ölçekte değildir. Önemli olan geç yapraklanan ve ismine doğru çeşitlerin dikimini gerçekleştirmenizdir. Bu bağlamda geç uyanan, verimli, yan dallarda meyve verme özelliği olan çeşitler önceliğiniz olmalıdır.
Şimdi sorunuza cevap taşıması anlamında; Biz teknik olarak karasal iklimin egemen olduğu ekolojilerde bahar dikimini öneririz. Dikim dönemi ile fidanın kaplı veya çıplak köklü olmasının çokta bir bağlantısı yok. Tüplü fidan üretiminde vegetatif gelişme genellikle zayıftır. Fidanlar daha cılız ve incedir. Tüplü fidan üretimi; Genellikle bir yıl önceden satılmayan fidanların Nisan Mayıs aylarında tüpe alınması ve yıl sonuna kadar bakıma tutulması esasına dayanır. Çıplak köklü fidanlarda çap ve boy gelişimi daha iyi olacağından, fidan seçiminde kök sağlığı ile fidan üzerindeki gözlerin canlılığına (iriliği) dikkat ederek tercihinizi yapmanızda fayda var derim.
Eğer çıplak köklü fidan tekniğine uygun ise bahar dikimini (Mart Başı) yapabilirsiniz. Bu yıl havalar kurak ve ılıman gitmesi gelecek yıllarda aynı şartların olacağı anlamına gelmemeli. Bahçe tesisinde risk alınmamalıdır. Siz fidanlarınızı sağlıklı seçip, ayırtıp dikim için uygun dönemi beklerseniz tekniğine uygun hareket etmiş olursunuz.
Saygılarımla...

danış
13-04-2007, 14:39
Sn.İsmail Bey ,öncelikle teşekkür ederim.Mart başı dikim için havaların o zaman soğuk olması,topraktaki çamur vs. gibi nedenlerle fidan çukurlarını ne zaman açmak uygundur?Toprağın neminden dolayı bu mayıs -hazirandan burgu ile açmak çok mu erken olur?Selamlarımla

kerim kantar
21-04-2007, 12:51
merhaba arkadaşlar ben yaklaşık 10 dekarlık bir arazi almayı düşünüyorum ve bu arazide ceviz ve badem ağaçları yetiştirmek istiyoru bu konuda bazı araştırmalar yaptım benimle bu konu üzerinde bilgilerini paylaşmak isteyen arkadaşlarla tanışmak istiyorum.

ismailtosun77
23-04-2007, 14:39
Sn.Danış;
Dikim çukurunun dikimden birkaç gün açılması teknik olarak yanlış değildir. Önemli olan dikim çukurunun derinliği, genişliği ve dibine kümbet denilen yapının gerçekleştirilmesidir. Aşı noktası toprak seviyesinin üst kısmında kalmasına riayet edilmelidir. Mart ayı büyük olasılıklı yağışlı geçebilir. Ancak toprağın tavlı olduğu zamanda dikim yapılabilir. Zaten biz dikimi takiben can suyu verilmesinin öneririz. Her gün yağmurlu ve toprak ay boyunca sürekli çamur olmayacakki. Sizin yapmanız gereken; tarımın tanımında olduğu gibi; !..(Tarım fırsat sanatıdır.) fırsatı kollayarak uygun günlerde ve toprağın hafif nemli olduğu günlerde dikiminizi gerçekleştirmenizdir.
Saygılarımla..

danış
23-04-2007, 17:59
Sn.Danış;
Dikim çukurunun dikimden birkaç gün açılması teknik olarak yanlış değildir. Önemli olan dikim çukurunun derinliği, genişliği ve dibine kümbet denilen yapının gerçekleştirilmesidir. Aşı noktası toprak seviyesinin üst kısmında kalmasına riayet edilmelidir. Mart ayı büyük olasılıklı yağışlı geçebilir. Ancak toprağın tavlı olduğu zamanda dikim yapılabilir. Zaten biz dikimi takiben can suyu verilmesinin öneririz. Her gün yağmurlu ve toprak ay boyunca sürekli çamur olmayacakki. Sizin yapmanız gereken; tarımın tanımında olduğu gibi; !..(Tarım fırsat sanatıdır.) fırsatı kollayarak uygun günlerde ve toprağın hafif nemli olduğu günlerde dikiminizi gerçekleştirmenizdir.
Saygılarımla..

Sn.İsmail Bey;
Toprak kar yağışı nedeniyle mart ayında burgu ile çalışmak açısından çamur olabiliyor.Kışa girmeden çukurları burgu ile açıp bekletsek veya açılan çukurları toprak-hayvan gübresi karışımı ile kapatıp martta dikim sırasında fidan kök boyunda bel küreği ile açsak acaba yanlış bir yol mu takip etmiş oluruz?Üçüncü olasılıkla da yukarıda belirttiğiniz mart ayında dikimden birkaç gün öncesi açmak en sağlıklısı mı?
Selam ve Saygılarımla

ismailtosun77
24-04-2007, 08:19
Teknik olarak yapılan işlemlerde ekonomiklik ve uygunluk bizim için en ideal olanıdır.Teknik olarak Uygun ve ekonomik olanda dikimden önce burgu veya manuel olarak çukurların açılmasıdır...............önemli olan krizmaya uyulması, sağlıklı fidan dikimi, hendek işleminin yapımı, can suyu, destek gibi uygulamalarla dikimin gerçekleştirilmesidir.

danış
08-05-2007, 14:14
Cevizde desteklemelerle ilgili bir sorun var mı?Devam ediyor mu?

ÇeteÇakal
08-05-2007, 18:59
Bildiğim kadarıyla devam ediyor. 10da arazi için 2500 ytl. En alt limit 10da.

hasankorkmaz45
17-05-2007, 01:27
Uşak Banaz Susuz köyü kara çam mıntıkasından 12 dekar tarla aldım. bu alana ceviz dikmek istiyorum. Fdan çukurlarını 60- ile 80 cm arası burgu ile kazdırdım. içini temizledim. ancak cevizin kazık köklü olduğunu ve kökünün çok derinlere gittiğini öğrendim. Bunun için bu çukurları 120 cm derinlikte tekrar kepçe ile kazdırmak istiyorum. Çünkü bazı çukurları zorla 60 cm derinliğe getirdim. Manivela bile zemine girmiyor. bu zeminde cevizin zayıf gelişmemesi için zemine 120 cm girmeyi planlıyorum. Bu konu ile bilgisi olan varsa paylaşmak isterim. 0505 214 9197 hasan korkmaz

Kasved
20-05-2007, 07:02
Uşak Banaz Susuz köyü kara çam mıntıkasından 12 dekar tarla aldım. bu alana ceviz dikmek istiyorum. Fdan çukurlarını 60- ile 80 cm arası burgu ile kazdırdım. içini temizledim. ancak cevizin kazık köklü olduğunu ve kökünün çok derinlere gittiğini öğrendim. Bunun için bu çukurları 120 cm derinlikte tekrar kepçe ile kazdırmak istiyorum. Çünkü bazı çukurları zorla 60 cm derinliğe getirdim. Manivela bile zemine girmiyor. bu zeminde cevizin zayıf gelişmemesi için zemine 120 cm girmeyi planlıyorum. Bu konu ile bilgisi olan varsa paylaşmak isterim. 0505 214 9197 hasan korkmaz

Hasan bey sizin sorununuza benzer sorunla bende satın aldığım 15 dönümlük alana zeytin fidanı dikerken karşılaştım, toprak kırmızı ve altı kayalıktı kepçe getirererek altındaki taş zemini kırdırarak fidan çukurlarını açtırdım. Daha sonra fidanları dikimi kapatması falan daha fazla işçilik ödedim ama değdi, fidanların gelişimi bile farklı oldu. Size bir tavsiyem çukurları kepçeye açtırınca hemen fidan dikmeyin yaklaşık bir ay fidan çukurları havalansın ve iyice güneşi yesin. Birde fidan dikiminden evvel bahçeyi tekli patlama ile yüzeyi asgari 40-50 cm. kırdırın bu işlemi bahçeden kepçe çıkınca yaptırın, yüzeyin geçirgenliğini artırmış olursunuz, uygularmısın bilmem fidanları dikerken çukurun içine yanmış hayvan gübresi üstüne toprak sonra tekrar saç ayağı şeklinde üç köşeye fidanın altına gelecek şekilde yaklaşık 1/2 triple fenni gübre koydurup tekrar toprak ve bu toprağın üstüne fidanı koydum. Bu uygulamayı yaptıklarımla yapmadıklarım arasında daha üç aylık sürede büyümede fark olmaya başladı. Bu saç ayağı şeklinde fenni gübrenin içersine toprak tahlili yaptırarak eksik olan minarelleri ayrıca verdiğiniz fenni gübreye karıştırarak verebilirsiniz Kolay gelsin.

danış
24-05-2007, 08:48
tarım aletleri sitelerinde gördüğümüz sis makinaları ilkbahar geç donları ile mücadelede ceviz yetiştiriciliği için sonuç verir mi?Pratik olur mu?Yani iş görür mü?

MSaygin
24-05-2007, 15:46
merhaba,

İçel'e bağlı Namrun yaylasındaki bahçemize 5 adet ceviz ağacı ekmek istiyorum.Rakım 1000m. civarı, ekeceğim toprak da killi, sert bir toprak, pek tadı yok :(
Çam, Ladin, Göknar ağaçları hakim olan bir yayla burası, bol bol da ceviz var aslında.

Cins seçiminde meyveden ziyade ağacın kendisi daha önemli benim için, büyük, heybetli bir ceviz ağaçları olsun istiyorum, tabi ki meyvesi de güzel olursa ne hoş.
Bu sene açık köklü ekim zamanını kaçırdım galiba ama halen tüplü ekim de yapılabilir yanılmıyorsam.

Hangi cins ceviz benim durumum için uygun olacaktır, ne önerebilirsiniz, bilgi verebilirseniz çok sevinirim.

Teşekkürler.

Sebahattin
24-05-2007, 21:26
tarım aletleri sitelerinde gördüğümüz sis makinaları ilkbahar geç donları ile mücadelede ceviz yetiştiriciliği için sonuç verir mi?Pratik olur mu?Yani iş görür mü?

İlkbahar geç donlarından korunmak için geç uyanan bir çeşidi tercih etmeniz ceviz yetiştiriciliği açısından daha uygun bir stratejidir. Daha önceki mesajlarda yazdığımı hatırlıyorum. Ceviz çiçeklenme dönemindeki 0'ın hemen altındaki sıcaklıklarda zarar görür. Cevizin bu durumu deaklime olmaya (uyanmaya başladığı ya da daha ileri bir fizyolojik safhaya girdiğinde) başladığında da geçerlidir. Örneğin tomurcukları kabarmaya başlamış ya da su yürümeye başlamış bir dönemdeki ceviz ağacı - 5 derecede zarar görebilmekte iken klasik bir örnek olarak elma ağaçlarında bu zararlanma daha düşük sıcaklıklarda olmaktadır. Ayrıca tam çiçeklenme döneminde elma çiçekleri -2, -3 C'ye kadar dayanabilirken ceviz çiçekleri 1-2 saatliğine -0,2 C'ye maruz kalsalar zararlanırlar.
Dona karşı uygulanabilecek aktif yöntemlerle, donun oluş derecesine bağlı olarak, sıcaklığı ceviz ağaçlarının zarar görmeyeceği bu düzeyde tutabilmek oldukça güçtür. Eğer sıcaklık -1 C düzeyinde ise belki koruma şansımız olabilir ama daha düşük sıcaklıklarda koruma şansımız daha da azalacaktır. Ayrıca ağacın taç büyüklüğü ve uygulama zorlukları da düşünüldüğünde dondan koruma işi her durmda bir maliyet gerektirir.

danış
25-05-2007, 08:25
Sn.Sebahattin;
Geçci bir çeşidin seçildiği kabulü üzerine yine de zarar verecek mertebede olabilecek donlara karşı sisleme makinalarının pratikte bir faydası olabilir mi?
Saygılar

Sebahattin
25-05-2007, 09:47
Sn.Sebahattin;
Geçci bir çeşidin seçildiği kabulü üzerine yine de zarar verecek mertebede olabilecek donlara karşı sisleme makinalarının pratikte bir faydası olabilir mi?
Saygılar

Sayın danış bu konu biraz ayrıntılı.
Şöyle söyleyeyim ağaçlarımızda risk oluşturan ilkbahar geç donlarının karakterine bağlı bir durum. Sizin bahsettiğiniz sisleme ile sağlanacak sıcaklık avantajı belli derecelere kadar olan donlarda etkili ya da koruyucu olabilir. Söz konusu donun karakteri olay anındaki rüzgar ve donun derecesi kullanılacak metodu ve etkinliğini etkiler.
Sisleme daha ziyade radyasyonla soğumanın olduğu don türlerinde etkili olur. Bu donlar da daha ziyade deniz kenarındaki bölgelerde değil iç bölgelerimizde yaşanır. Son iki yıldır Türkiye'de yaşanan ve ciddi anlamda zarar veren don olayları (2004 ve 2006 yılları) ilkbahardaki sıcak periyotlar ve arkasından gelen soğuk hava dalgaları ile alakalıdır. Bu donlar radyasyon donları değil ülkemize gelen soğuk hava dalgalarının oluşturduğu donlardır. Sistemlerle gelen donlardan korunmak için en etkili metod yörenizde olan ortalama don tarihlerinden sonra uyanacak ağaçların seçilmesi ile olur. Bri örnek vererek olayı anlatayım
Bulunduğunuz yöre için en geç ilkbahar don tarihi 15 Nisan olsun, yöreniz için uygun bir ağacın uyanma tarihi 15 Nisan dan sonra olmalıdır. kafanızı karıştırmadan şunu söyleyeyim yıldan yıla olan mevsim farklılıkları ile bu tarih daha önceki bir tarih ya da daha sonraki bir tarih olabilir. En ideal çeşidin bulunması için uzun yıllar meteorolojik verileri donların oluş frekansına göre incelenmelidir.


http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2440

bu mesaja okuduktan sonra sorularınız olursa biraz daha ayrıntıya girebiliriz

danış
27-05-2007, 19:27
Sn. Sebahattin;
Benim kasttettiğim içanadolu bölgesin'de(sözkonusu bahçe İçanadoluda) 2006'da olan türden donlar.Anladığım kadarıyla bu tür donlarda sisleme makinaları pek sonuç vermiyor.Isıtma veya ıslatma yöntemi daha etkili?

Sebahattin
28-05-2007, 11:37
Sayın Danış,
Bahçe nerede ve hangi rakımda?

MSaygin
29-05-2007, 12:36
merhaba,

İçel'e bağlı Namrun yaylasındaki bahçemize 5 adet ceviz ağacı ekmek istiyorum.Rakım 1000m. civarı, ekeceğim toprak da killi, sert bir toprak, pek tadı yok :(
Çam, Ladin, Göknar ağaçları hakim olan bir yayla burası, bol bol da ceviz var aslında.

Cins seçiminde meyveden ziyade ağacın kendisi daha önemli benim için, büyük, heybetli bir ceviz ağaçları olsun istiyorum, tabi ki meyvesi de güzel olursa ne hoş.
Bu sene açık köklü ekim zamanını kaçırdım galiba ama halen tüplü ekim de yapılabilir yanılmıyorsam.

Hangi cins ceviz benim durumum için uygun olacaktır, ne önerebilirsiniz, bilgi verebilirseniz çok sevinirim.

Teşekkürler.

merhaba,

Bir fikir verebilecek yoksa ben buradaki fidancılardan herhangi bir ceviz alacağım, umarım yanlış bir seçim olmaz ;)

Selamlar,

Sebahattin
29-05-2007, 12:58
Msaygin,
Eğer verim ile ilgili ciddi bir beklentiniz yoksa ki öyle görünüyor, çok verimli, geç yapraklanan ağaçklara da ihtiyacınız yok demektir. Bu durumda kuvvetli taç gelişimi gösteren çeşitleri tercih edebilirsiniz. Yabancı çeşitlerden Franquette, Hartley, bulabilirseniz Serr olabilir. Pedro, Chandler verim yönünden iyi olmakla birlikte taç gelişimi istediğiniz büyüklükte olmayabilir. Yerli çeşitlerden de Şebin hariç (iç kurdu hassasiyeti) herhangi birini dikebilirsiniz. İri meyveler olsun derseniz KR 1 ve KR 2 yi tercih edebilirsiniz.
Az bakım yapacağım fazla ilgilenemeyeceğim, dikeyim gideyim gibi bir yaklaşımınız varsa direk tohum ekip (iyi meyve özellikleri gösteren bir ağaçtan, herhangi bir çeşitten ya da ömeyvesini beğendiğiniz herhangi bir ağaçtan) ilk yıllar için daha iyi bir büyüme imkanı yakalayabilirsiniz. Herkes bunu söylemez ama böyle bir yetiştiricilik de mümkün hem de çok ekonomik. Atalarımız hatta çoğu çiftçimiz hale böyle yapıyor :))
:p

MSaygin
29-05-2007, 14:37
Çok teşekkürler Sebahattin Bey :)

Aslında aynen 2. paragrafta belirttiğiniz gibi olacak, yaylaya ekeceğiz, ancak yazın bakabileceğiz ağaçlara, belki bir kaç kez baharda gidebiliriz o kadar.Düzenli bir bakım olmayacak.
Olmazsa yaylanın kendi cevizlerinden, iyi bir ağacın meyvesinden tohum ekelim dediğiniz gibi, teşekkürler öneriniz için.
Ya da hem bir kaç fidan ekeyim hem meyvelerden ekeyim, hem karşılaştırma şansımız olur.

Selamlar,

SZT
29-05-2007, 17:32
"Bir diğer husus ise AŞI sendromu diye nitelendirebileceğimiz sorundur. “Aşısız hiçbir meyve ağacı olmaz” mantığı CEVİZ’ i olumsuz etkileyen handikaptır. Bitkilerde aşı iki nedenle yapılır. İlki; kötü ve ekonomik olmayan bir cinsi, iyi ve ekonomik artıları olan bir başka cinse çevirmek için yapılır ki bu işlem son derece mantıklıdır. İkincisi ise köken itibari ile birbirlerine benzeyen, anacının ekonomik olarak değer taşımadığı türlerin aşılanarak ekonomik değeri olan türlere çevrilmesi içindir. Örneğin; yöresel ismi ile melengiç (sakızlık) ağacının aşılanarak. Antep Fıstığına dönüştürülmesidir. Görüldüğü gibi her ikisi için de yapılan masraf, harcanan zaman ve her türlü teknik mücadele, mantıklıdır. Fakat APOMİKTİK özelliklere sahip ceviz cinsleri için, az önce sayılan müdahalelerin hiç birine gerek yoktur. Çünkü yapılan her çalışma zaman ve para gerektirmektedir. APOMİKS özelliğine sahip ceviz cinsleri, kendi kendine meyve tutma yeteneğine sahip, anacının özeliklerini sergileyen cinslerdir. Bundan dolayıdır ki; bu cinsler aşı gerektirmez."

Arkadaşlar merhaba,

Burada oldukça deneyimli ve birikimli arkadaşlar var. Bu nedenle sorma ihtiyacı hissettim. Yukarıdaki alıntı için ne düşünürsünüz? Yeni bir bahçe kurarken aşılı fidan kullanımı avantaj değilmidir? Avantaj ise nedir bunlar? Yoksa "aşılı fidan" belli amaçlarla pompalanan bir tarım efsanesi midir?

Sebahattin
29-05-2007, 20:16
Öncelikle tartışmanın ya da söylediklerimin yanlış yöne çekilmesini istemediğimi belirtmem gerek.

Msaygin için bulunduğum öneride ağaçlandırma ya da düşük beklenti içerisinde olanlar için tohumdan dikmenin de bir alternatif olduğunu belirttim sadece. Bunu insanoğlu yüzyıllardır zaten yapmış ve halen de yapılıyor. Ağaç büyütme işinin en basit ve en kolay metodu budur. İlla aşılı ağaç dikeceksiniz diye bir zorlama ya da kesin bir kural zaten yoktur ve kimse de böyle bir kısıtlama yapamaz.

Bununla birlikte eğer ticari amaçlı ya da bahçecicilik amaçlı ceviz yetiştirecekseniz bunun en rasyonel yolu aşılı fidanlarla bahçe tesis etmektir. Modern dünya artık sonuçlarını öngöremeyeceğiniz ya da yatırımın geri dönüşümünü garantilemeyen çabaları kaldırmıyor.

Sebahattin
29-05-2007, 20:24
Söz konusu iddianın kaynağını verse idiniz belki biraz daha ciddi boyutta tartışabilirdik ama ben şu an için şu kadarını söyleyeyim;

1- Cevizlerde tohum ile klonal çoğaltmaya imkan sağlayan apomiksizin olduğu bildirilmekle beraber bu özelliği gösteren ağaçlardaki tüm meyveler apomiktik olmaz. Bu nedenle apomiktik meyveler oluşturan bir ağaçtan güvenle tohum alıp aynı bitkilerin oluşmasını bekleyemezsiniz.

2- Ayrıca bir ağacın ya da çeşidin apomiksiz özelliği gösterip göstermediği de iyice incelenmeden söylenmemelidir. Malesef söz konusu yazıyı yazan ya da apomiksiz iddiasında bulunan kişi bunu ispatlamamıştır. Daha da üzücü olan şey bu durum kavram kargaşası yüzünden ortaya çıkmıştır. Malesef homogami (cevizlerde erkek çiçeğin dişi çiçeği dölleyebilecek şekilde uygun tarihlerde gelişmesi) ile apomiksiz karıştırılmaktadır. Homogami tipi çiçeklenme gösteren ağçlarda aynı ağacın erkek çiçeği dişi çiçeğini dölleyebilir fakat bu durumda da heterezigot özellikler gösteren bir tohum oluşur. Yani tohumdan çıkan bitkiler ana ağaca ve birbirine benzemezler. Apomiksiz ise ağacın dişi çiçeklerinin döllenme olmadan meyve oluşturmasıdır ki bu durumda tohum ana bitki ile aynı genetik özellikleri gösterir, çimlendiğinde ana bitkiye benzeyen bitkiler oluşturur.

3- Türkiye'de belirlenmiş ya da apomiksiz olduğu kesin bir çeşit ya da ağaç bulunmamaktadır.

4- Keşke apomiktik ceviz ağaçları ya da çeşitlerimiz olsa da sadece tohum ile bunları hızlıca ve kolayca çoğaltabilsek.

5- Apomiksiz olduğu iddia edilen Kaman ceviz tiplerinin apomiksiz olmadığı yapılan bir çalışma ile ispatlanmıştır ve sonuçları yakında resmi olarak açıklanacaktır.
Bkz. :
http://www.ceviz.gen.tr/haberler.php?op=Haber&hid=59&kid=4

6- Anaç ve çeşit kısımlarının farklı olması meyvecilikte bütün türlerde (tartışmasız ceviz de dahil) genel olarak avantajlı bir durumdur. Amerika'da ceviz yetiştiriciliğinde türler arası doğal melezler anaç olarak kullanılmakta ve çok farklı toprak yapılarında ve kuvvetli gelişmeye imkan sağlayan bir yetiştiricilik yapılabilmektedir. Değişken toprak şartlarına üst derecede uyum için uygun bir anaç atmosfer şartlarına uyum sağlamak için uygun bir çeşit ve bunların iyi uyuşması mükemmel sonuçlar doğurur. Meyvecilerin yapmaya çalıştıkları da büyük ölçüde budur.

apo9816
07-06-2007, 13:15
arkadaşlar bir ceviz cinsiyle karşılaştım internette. Sütyemez yazıyordu cinsi hakkında bilgisi olan varmı?:p

dr.yücel
18-06-2007, 22:54
iyi günler. , ben MANİSA SELENDİ DEN Dr.
> yücel özsoy..
> bizim burada rakım 550-600 arasında...
>
> şu an bir sulama sistemi yok...
> ilkbahar donları olma riski var..
> toprağı taşlı, işlemeye elverişli hafif bir
> toprak..elbette toprak naalizi yaptırmak istiyoruz..
> sorularım;
> 1- Bu 100 dönüm araziye sizce badem mi yoksa ceviz m
> dikimeli
> 2- arazi güneye bakıyor sanırım..bu ne anlama
> gelir...
>
> 3- ağaçlandırma elbete çok istediğim bir şey ama
> aynı zamanda sizce endüstirel ve ticari amaçlı
> olarak düşünüldüğünde yapılabilirliği nedir
> anlatırsanız sevinrim..
> not:YENİ YENİ BURALARDA MEYVECİLİK YAPILMAYA
> BAŞLANDI..ÖZELLİKLE KULA DAĞ KÖYLERİNDE..
>
> CEVAP YAZASANIZ ÇOK SEVİNİRİM..ŞİMDİDEN
> TEŞEKKÜRLER...
>

> MAİL: dryucelozsoy@hotmail.com

Sebahattin
19-06-2007, 08:43
arkadaşlar bir ceviz cinsiyle karşılaştım internette. Sütyemez yazıyordu cinsi hakkında bilgisi olan varmı?:p

Evet, Yard. Doç. Dr. Mehmet Sütyemez tarafından Kahramanmaraşta selekte edilmiş bir ceviz tipi. Verimli ve randımanı yüksek bir tip.

Sebahattin
19-06-2007, 08:47
iyi günler. , ben MANİSA SELENDİ DEN Dr.
> yücel özsoy..
> bizim burada rakım 550-600 arasında...
>
> şu an bir sulama sistemi yok...
> ilkbahar donları olma riski var..
> toprağı taşlı, işlemeye elverişli hafif bir
> toprak..elbette toprak naalizi yaptırmak istiyoruz..
> sorularım;
> 1- Bu 100 dönüm araziye sizce badem mi yoksa ceviz m
> dikimeli
> 2- arazi güneye bakıyor sanırım..bu ne anlama
> gelir...
>
> 3- ağaçlandırma elbete çok istediğim bir şey ama
> aynı zamanda sizce endüstirel ve ticari amaçlı
> olarak düşünüldüğünde yapılabilirliği nedir
> anlatırsanız sevinrim..
> not:YENİ YENİ BURALARDA MEYVECİLİK YAPILMAYA
> BAŞLANDI..ÖZELLİKLE KULA DAĞ KÖYLERİNDE..
>
> CEVAP YAZASANIZ ÇOK SEVİNİRİM..ŞİMDİDEN
> TEŞEKKÜRLER...
>

> MAİL: dryucelozsoy@hotmail.com

Yücel Bey,
Rakım ve buna bağlı olarak oluşacak iklim şartları bakımından ceviz ve badem için çok ideal bir bölgedesiniz.
Meyvecilikte ya da tarımsal üretimde bir prensip vardır; üretim her aşamasında risklerle doludur bu yüzden en az iki ürün ile en çok dört ürün ile yetiştiricilik yapın. Ceviz mi badem mi sorusuna ben her ikisi de derim böylece ekonomik olarak da riski paylaştırmış olursunuz. Ayrıca badem için değişik toprak şartlarına uyum sağlayacak klon anaçlar bulunmakta ve ülkemizde de temin edilebilmektedir (Bkz. badem yetiştiriciliği). Bademde anaç seçeneklerinin bulunması size toprak şartlarının normalin dışına çıktığı alanlarda yetiştiricilik yapmanıza imkan sağlayabilir (Örnek Yüksek kireçli ve pH'lı topraklar). 100 dönümlük alanda toprak çok yönden farklılık gösterecektir ve farklı ürünler için toprağın uygun bölgelerini seçebilirsiniz.

Arazinin güneye bakması güneşlenmenin iyi olması ve ortalama sıcaklığın daha yüksek olması demektir (dolaylı olarak; artan buharlaşma ve su ihtiyacı, iyi bir güneşlenme ya da güneş yanıklığı riskleri anlamlarına da gelebilir).
Kanımca sizin yetiştiricilikle ilgili olarak iklim sorunları değil toprak sorunları (toprak tipi, ph'sı, derinliği vs. gibi) ve sulama suyu temini zorlayacaktır.
100 dönümlük arazinin bakımın muhtemelen siz yürütemeyeceksiniz ve bir ya da iki elaman tutacaksınızdır. Bu durumda eğer su kaynağı sorunu çözerseniz kiraz ve peşinden yazlık elmalarla bodur bir elma bahçesi de hem iş programının yıl içine yayılmasını sağlayacak hem de bahçe gelirlerini de yıl içine yayacaktır. Mayıs : Kiraz ; Temmuz-Ağustos: Elma, Eylül-Ekim: Badem ve Ceviz. İlaçlama ve bakım işleri yönünden de paralellik arz ederler. Örnek: Kış döneminde ya da erken ilkbaharda hepsine bir seferde hepsine bordo bulamacı atabilirsiniz.

Ayrıca arazinin fotoğrafları ve toprak analizi sonuçları kavramamızı artırmak için faydalı olabilir.
Saygılarımla

ceviz
14-07-2007, 17:01
Merhabalar,
İki sene önce televizyonda yerli bir belgeselde izlemiştim, sizlerle de paylaşmak istedim. Belgesel sulama olanağı olmayan arazilerde cevizin nasıl yetiştirilebileceğini anlatıyordu. Bakalım ben de size anlatmaya çalışacağım. ;)

Susuz toprakta ceviz yetiştirmek için öncelikle tarla sürülüyor ve bitkilerden ve otlardan tamamen arındırılıyor. Toprakta hiçbir bitki bulunmaması çok önemli çünkü bu bitkiler toprakta zaten kıt olan suya ve neme ortak olacaklar. :)

Toprak iyice temizlendikten sonra ağaçların olmasını istediğimiz yerleri belirliyoruz. İki ağaç arası en az üç metre olmak zorunda. Sık dikim kesinlikle önerilmiyor.


Yerler belirlendikten sonra toprağı bir buçuk metre kazıyoruz. Çukuru su ile dolduruyoruz ve toprağın suyu emmesini bekliyoruz. Toprak suyu emdikten sonra kazdığımız yerin tabanını bir taş ya da tahta parçasıyla düzlüyoruz. Ve düzlediğimiz yere 5 adet ceviz tohumu koyuyoruz. (Tohumların içinin dolu olmasına özen gösteriyoruz. ;) ) Ve toprağı kapatıyoruz.

Yapmamız gereken tek şey tarlada hiç bitki, ot vb. bırakmamak. Tabi ki çok kurak bir yerdeysek ve yağmurlarla suyun tohumların olduğu bölgeye ulaşmayacağını düşünüyorsak tohumların olduğu yerleri sulamalı ve suyu tohumlara ulaştırmalıyız.

Peki bu nasıl oluyor? Yani bitkiler nasıl susuz kalabiliyorlar.
Billdiğiniz üzere ceviz kazık köklü bir bitkidir. Bizler genellikle fidanları getirir ve toprağa dikeriz. Bu anlamda cevizin kazık kökleri hiçbir işe yaramaz. Ancak tohumu ektikten sonra önce kazık kök çıkar ve aşağı doğru büyümeye başlar. Yapılan denemelerde ekilen tohum açıldığı zaman tohumun bir metre kazık kök saldığı halde henüz yaprak çıkarmadığı görülmüştür. Kazık kök bir metre gibi bir uzunluğa ulaştıktan sonra (yani yerden 2.5 metre aşağıya ulaştı) ceviz yaprak vermeye ve toprağın üst kısmına ulaşmaya başlar. Ceviz toprak üstüne ulaşırken kökler de aşağı doğru büyümeye devam eder.

Toprağın altı nemlidir ve bazı alanlarda yer altı suları toprağın 2 metre altında bile bulunabilir. Bitki bu nem ve yeraltı suyundan yararlanıp büyüyeceği için hiçbir şekilde sulamaya ihtiyaç duymaz. Ancak ilk üç sene bitkiyi sulamanız önerilmektedir. Çünkü o aşamada kökler henüz olgunlaşmamıştır.

Bitkiler toprak üstüne çıktıktan sonra yapmanız gereken tek şey bahçenin toprağında hiçbir şekilde ot bulundurmamanızdır.

Ankara ve çevresinde bazı bahçelerde uygulanmış bir örnektir. Ve hızla yayılmaktadır. O zaman Manisa'da bir çiftçi de bu uygulamaya başladığını söylemişti.

Suyumuzun giderek azaldığı bir dönemde böyle uygulamalar susuz tarım için bir seçenek oluşturabilir.

MSaygin
17-07-2007, 07:40
merhaba,

Pekala, tohumdan ceviz ekmeye karar verdik, beğendiğimiz bir ağaç da bulduk, tohum almak için.

Sonraki, işlemleri adım adım gözden geçirebilir miyiz;

1. Cevizin meyvesini yeşilken mi ekmemiz lazım toprağa, yoksa kurumasını mı beklemek lazım?

2.Tohum deyince ben doğrudan meyveyi anlıyorum ceviz için, cevizi olduğu gibi mi ekmek gerekiyor? Cevizi tonik vs. gibi her hangi bir sıvıya batırmanın faydası olur mu ekmeden önce?

3.Tohum ekimi için en ideal zaman hangisidir?

Ben torbaya ekip, mart başı gibi yerlerine almayı planlıyorum.

Teşekkürler.

Tüysüz Kartal
17-07-2007, 10:15
Merhaba,

Dağ eteklerinde 5 dönüm arsa üzerine kurulu 2 katlı bir evim var ve bu evin çevresi "Sincaplar" tarafından dikilmiş ceviz ağaçlarıyla kaplı. Yani yabani.

Uzun süre (10 yıl kadar) kesmeye kıyamadım. 3-4 tanesini aşlattırdım tuttu. Fakat sonra bahçede ha bire ceviz üredi. Her yerde fideler çıktı. Artık tıkış pıkış, bütün ağaçları gölgede bırakan, altında birşey yetişmesine izin vermeyen bir duruma geldi.

Ayrıca cevizler o kadar büyüdü ki ev de görünmez oldu. Doğru düzgün verim alamıyorum tabii. Tehlikeli de olmaya başladı. Yıldırım çekme, rüzgada evin üzerine devilme ihtimalleri var.

Teknik bilgim fazla olmadığı için toprak hakkında fazla bilgim yok. Ancak kendi halinde hiçbir bakım görmeksizin cevizler yetiştiğine göre toprağın durumu iyidir herhalde.

Amacım bu yabani cevizleri kesip yerlerine verimli cinslerde ceviz ağacı ekmek. Marmara bölgesi için hangi cinsten daha iyi verim alabilirim ?

Birzat
24-07-2007, 11:05
bence rahat rahat satabilmen lazım. önce hepsini birden alabilecek birini araştır, mobilyacılar baya para verebilir. senin hiç uğraşmana gerek kalmadan satabilirsin bence. marangoz değilde mobilyacıların çok olduğu bi yerde araştır bence..

MSaygin
24-07-2007, 11:11
Benim o kadar büyük ve sık ceviz ağaçlarım olsa evi sökerim ağaçları yine sökmem.Düzgün bir budamayla, ağaçların evinize zarar vermesini engelleyebilirsiniz diye düşünüyorum.
Aşı konusunda da bilenler yardımcı olsun ama neden aşılanmasın ki büyük ağaçlar.
Kesme kolaylığına kaçmadan, buradan verilecek önerilerle ağaçlarla beraber yaşayabileceğinizi sanıyorum.

Selamlar,

Birzat
24-07-2007, 11:27
herkese iyi günler!
izmirde 10 dönüm bir arsaya geçen sene kaman cinsi fidan diktim. sulamanın geç olması ve çeşitli aksaklıklar nedeniyle sürgün yaşadım. hala elimde tava yaptığımız fidanlar durmakta, hiçbir yerde yazmayan konuları direk yetiştiricilerinden burda öğrenebiliriz sanırım.
benim merak ettiğim konu ne zaman dikim yapılması gerekmektedir, aşırı sıcaklara dayanabilmesi için neler yapılmalıdır? ben don olayını geçen sene hiç yaşamadım, dikimi sonbaharda yapabilirmiyim?
cevaplayan arkadaşlar için şimdiden teşekkürler :)

apo9816
24-07-2007, 12:06
Bence de ağaçları kesmemek lazım. Bir ağaç kolay yetişmiyor. Ağaçların arasında görünmeyen evim olmasını çok isterdim.

Birzat
25-07-2007, 21:18
duyarlı olmanızı anlıyorum. büyük ve güzel ağaçları kesmek banada mantıklı gelmiyor, ancak aralara meyve ağaçları dikmek ve bunlar büyüdüğü zaman engelleyenlerden itibaren kesmek daha mantıklı olabilir. ağaç kesmek bence en büyük suç ama yinede ağaç dikip verim almayı planlıyosanız bunu yapmak zorundasınız. örnek olarak bahçenizin ortasındaki bir çam ağacı bile bahçenize sandığınızdan fazla zarar verecektir. görüntü amaçlı bahçe kenarına dikilen çamlar bile zararlıdır.

Birzat
25-07-2007, 21:23
ben aslında çukur kazarak dikilen çeviz konusuzda bir soru sormak istiyorum. çok mantıklı gibi görünüyo. ben dikim esnasında ilk olması ve tecrübesiz olmamdan dolayı dikkat etmemiştim. fidan için kazılan çukur çok önemliymiş. en az birkaç metre kazılması gerekiyomuş, bu kadar kazdıktan sonra tekrar doldurmak mantıklı gelmediği için gerek görmemiştim. aslında çoook gerekliymiş... geç oldu ama anladım :)
aklıma gelen soru fidan dikerkende aynı yöntem izlenebilirmi? toprak seviyesinin altına dikmek hem direk güneşe maruz kalmasını engeller hemde toprağın altındaki nemden faydalanmasını sağlar mı?? sizinde fikirlerinizi almak istiyorum :)

hakan7960
26-07-2007, 13:46
Arkadaşlar benim bahçemde 10tane ceviz ağacım var.Bu ağaçları babam 10 sene önce dikmişti.Fakat hepside çok az meyve veriyor.Bu ağaçlar aşılı olmadığı için mi meyve vermiyor?yoksa başka bir nedeni varmı?şimdiden teşekkürler

sukranayalp
27-07-2007, 11:26
Büyük ihtimalle aşılı olmadığı için verim düşüktür. Ayrıca topraktaki besin azlığı da buna neden olabilir.

lerdemir
06-08-2007, 13:29
Ben de balkonumda; en büyük boy peynir tenekesinde (tabii peynir tenekem dekoratif ahşap görünümlü folyo kaplı) meyvesine hayran olduğum bir ceviz ağacının meyvelerinden çimlendirdiğim iki adet ceviz fidesi yetiştiriyorum.

Bu yıl 2.yılları.

Bugün yarın fotoğraflarını çekip yollayayım size de.

Meyvesini tohum olarak kullandığım ana ağacın sahibi, o ceviz fidelerinin 22 yıl önce Maraş'tan getirildiğini söylemişti bana. Ondan dolayı imiş lezzeti ve rayihası...

alpkaan06
09-08-2007, 13:18
öncelikle hepinizi kutluyorum böyle bir paylaşım yaptığınız için sizden ricam
ben ankara da 5 dönüm bahçe içine ceviz ve badem fidanı dikmek istiyorum bunları nereden temin edebilirim bir de hangi cins ceviz ve badem uygun olur
arazinin konumu düz ova şeklinde şimdiden yardımmalrınız için teşekkürler

lerdemir
10-08-2007, 09:18
Sayın MSaygin,

Sorunuza teknik ve uzman cevabı veremem ancak kendi deneyimimimden bahsedersem, sanırım bir fikir verecektir. Çünkü, bir önceki mesajımda da yazdığım üzere, ben de sizin sorduğunuz gibi, ağaçtan meyveyi alıp çimlendirerek yeni bir fide elde ettim.

Yaptıklarım tam olarak şöyle:

1- Ağaçtan kopardığım ceviz inanılmaz lezzetli ve yağlı idi. Bayıldım ve "ben bundan nasıl türetebilirim?é diye sordum. ;)

2- Bu forumu henüz tanımıyor olduğumdan dolayı, bir arkadaşım vasıtası ile bir ziraat mühendisine ulaştım, danıştım ve bana söylenen yöntemi tatbik etmek için işe koyuldum :D

3- Ceviz toplama döneminde (sanırım yaz ortası ve sonuna doğru) ağaçtan 8-10 tane kadar meyve topladım (çimlenmeme veya çimlenme sonrası kayıp riskine karşı).

4- Ceviz meyvesinin en dışındaki yeşil (hani uğraşırken elleri kına rengine boyayan ıslak, etli doku) dokuyu bıçak ile kazıyarak cevizin bildiğimiz ağaçsı kabuğuna ulaştım kabuğuna hiç zarar vermemeye azami itina ederek.

5- Bu hali ile yarım gün güneş gören bir pencere içinde, şimdi tam olarak hatırlamıyorum, sanırım birkaç hafta kuruttum. Meyvenin kabuğundan öte, içinin de iyice kurumuş olduğuna kanaat getirdiğim haftada; cevizleri alıp (ziraat mühendisi 'rutubetsiz ve ışık görmeyen bir yerde muhafaza et' dediği için) yatak odamda çekmecelerden birinde, kışa kadar muhafaza ettim.

Bu noktadan sonrasını İstanbul koşulları için konuşuyorum.

6- Ocak sonunda bir akşam, kalorifere yakın bir konumda, büyükçe bir tasın içine ılık suya batırılmış büyük bir pamuk kütlesi koyup, cevizleri de onun içine yerleştirdim ve üstlerini ve yanlarını da o sulu pamuk kütlesi ile kapatarak 2 tam gün ılık su içinde pamuğa sarılı olarak beklettim.

7- Bir üstteki işlemi yaparken, aynı zamanda cevizleri çimlendmek üzere aktarmayı düşündüğüm saksının toprağını da bildiğim kadarı ile hazırlayıp; (saksı derin olsun) oksijenli sulu solüsyon (forumda oranları var; ona göre hazırladım) ile bolca YIKAR gibi suladım; iyice ıslaktı toprak. Saksıyı da dışarıda bıraktım ki, toprağın her yeri sudan nasibini alsın, hem de aşırı su süzülsün...

8- 2 günün sonunda; tüm cevizleri sulu pamuktan çıkarıp saksıdaki toprağın içine; toprak yüzeyinin yaklaşık 8-10 cm altına parmağımla iterek yerleştirdim. Yerleştirirken; cevizleri çeşitli açılarla yerleştirdim o konuda tam bir bilgi edinemediğim için; yani bir kısmını sivri uçları yukarıya gelecek şekilde, bir kısmını yere paralel, bir kısmını da sivri uçları aşağıya bakacak şekilde yerleştirmiştim. Ayrıca dikkatlice, kabukta çatlak oluşturduktan sonra toprağa gömmüştüm bazılarını da, çimlenme sonrası sürgün hareketi kolaylaşır belki diye...

Belki uzmanlarımız bu iki detayı netleştirebilirler; hangi açı daha iyidir veya kabuk çatlatma uygun mudur diye.

9- O noktadan sonra, saksıyı kışın soğukları geçene kadar muhafaza etmek üzere içeriye aldım; ve mart başına kadar bekledim. Bu arada tıoprağı sulamamaya, sadece nemini muhafaza edecek kadar az su vermeye özen gösterdim. Aksi takdirde çürüme olurmuş.

10- Baharın yaza bağlanmasıyla beraber topraktan mini mini ceviz sürgünleri çıkmıştı 5 tane. Şu an sağlıklı olarak sadece 2 adet kaldı. Diğerlerini kaybettim. Kalanların da fotoğraflarını bu başlığa ekleyeceğim inşaallah bu haftasonu.


İşte böyle.

Başarılar dilerim... ;)

merhaba,

Pekala, tohumdan ceviz ekmeye karar verdik, beğendiğimiz bir ağaç da bulduk, tohum almak için.

Sonraki, işlemleri adım adım gözden geçirebilir miyiz;

1. Cevizin meyvesini yeşilken mi ekmemiz lazım toprağa, yoksa kurumasını mı beklemek lazım?

2.Tohum deyince ben doğrudan meyveyi anlıyorum ceviz için, cevizi olduğu gibi mi ekmek gerekiyor? Cevizi tonik vs. gibi her hangi bir sıvıya batırmanın faydası olur mu ekmeden önce?

3.Tohum ekimi için en ideal zaman hangisidir?

Ben torbaya ekip, mart başı gibi yerlerine almayı planlıyorum.

Teşekkürler.

MSaygin
13-08-2007, 11:38
Çok teşekkürler, çok detaylı bir cevap olmuş :)

Sayın MSaygin,

4- Ceviz meyvesinin en dışındaki yeşil (hani uğraşırken elleri kına rengine boyayan ıslak, etli doku) dokuyu bıçak ile kazıyarak cevizin bildiğimiz ağaçsı kabuğuna ulaştım kabuğuna hiç zarar vermemeye azami itina ederek.



Yani, yeşil kısmı tam olarak ayırdınız mı, yoksa sert kabuğa ulaşacak şekilde yaralar mı açtınız, onu da tam olarak netleştirebilir miyiz?

Konu iyice ciddileşti, 20 ağaç kadar mutlaka ekip, damlama da döşemeyi düşünüyorum.Yaylada bahçe işlerine yardımcı olan arkadaş, "merak etme ben sana 20 tane filizlendirir getiririm" dedi ama ben de öğrenip, doğru düzgün yapayım istiyorum :)

Yalnız bir konu var ki, aynı alan için 20 kadar da mavi ladin düşünmüştük, hepsini eylül sonunda dikeriz, damlamasını da döşeriz diye düşünüyorduk.Kepçe getirtip, 1 metrelik çukurlar açtıracaktık.Bu durumda takvim uymuyor, ya mavi ladinler de ilkbahar başına kalacak, ya da torbada ceviz bulmaya çalışacağım yaylada.

Selamlar,

lerdemir
13-08-2007, 13:00
Yeşil etli dış kabuğu tamamen soydum, traşladım; ceviz sert ahşap kabuğu ile kaldı sadece.

Bence, meyvesinin tadına beğendiğiniz, ana ağacında bol verim gördüğünüz bir ceviz ağacından, bahsettiğim yöntem ile kendiniz de çimlendirebileceksinizdir.

Yaşar Aydın
18-08-2007, 19:52
Merhaba arkadaşlar,

Bu yazının bir kopyasını da ilgisi nedeniyle Badem Yetiştiriciliği forumuna gönderdim.

Ankara Polatlı'da 3 ayrı meyve bahçem var. 4 yıl önce bu işe merak sarıp önce 12 dekarlık olanı satın alıp 100 tane maraş-18 cevizi, 70 tane 2 yaşlı bodur kiraz, 70 tane paulownia, 30 civarında diğer fidanlardan diktim. İlk 2 sene tüm ağaçları ilkbahar geç donları vurdu. Çok şükür bu sene hem kiraz yedik, hem de aşı yeri sağlam kalan cevizlerden 25 tanesinde 5-10 tane ceviz meyvesi bulunuyor. (3 yıldır cevizlerde erkek çiçek olmamasına rağmen 500-600 m. uzaktaki başkalarının bahçelerinden gelen tozlarla döllenmiş...)

Sonradan aldıklarımdan ikinci 30 dekarlık bahçeme geçen sene 700 tane paulownia, 100 tane ceviz, 60 tane badem dikmiştim. Geçen sene ilkbahar deç donları cevizleri gene vurmuştu. Ancak bu sene su sorunu ve paulowniaların delik deşik olması (ağaç kakandan mı böcekten mi anlayamadım) nedeniyle ve de devlet teşvikinden yararlanabilmek için ancak mayıs başında paulowniaların yerine 472 adet badem diktim. Dikimde çok geç kaldığım için en fazla 90 tanesi sağ kaldı. Öte yandan ilk diktiğim bademlerde bile bu sene tek-tük meyve oldu.

Üçüncü 70 dekarlık bahçeme de kışın 1500 ocaklık badem ve ceviz tohumları ektim. Burada su olmadığı için tohumu tercih ettim. (Daha sonra çevirme aşısı yapmak üzere.) Ancak sulamada gecikmem (suyu tankerle taşıyorum) ve kargalar yüzünden şu anda 150 tanesi yaşıyor ve de pek gelişim gösteremediler...Gene seneye yarısı ceviz tohumu (bu defa katlama yaparak
ekeceğim) yarısı da ceviz fidanı dikeceğim. İnat bu ya...

Bu ilkbahar donlarına karşı edindiğim tecrübem şu dur: Arazi eğimli olacak mümkünse senden sonra 500-1000 metre daha eğim aşağı devam etmeli (Soğuğun akması için). Ayrıca cevizleri yüksekten taçlandırmak gerekmektedir.

Bu arada bazı sorularımda olacak:
1. Ceviz fidanlarını dinlenme dönemi başında (aralık ayında) dikmek istiyorum. Acaba 2007 güz dikimi için sertrifikalı ağaç teşviği devam ediyor mu?

2. Bedem fidanlarının gövdelerini sanırım tavşanlar kemiriyor. Bunun için bilinen bir önlem var mı?

3. Bademlerin, armut ve ayvaların yapraklarını ve taze sürgünlerini ilkbaharda sanırım yaprak biti olsa gerek (kibrit başı büyüklüğünde yeşil kabuklu ateş böceği gibi uçar böcekler) yemekteler. Birkaç gün daha geciksem neredeyse ağacı kurutacaklar. Bunlar için biyolojik mücadele biçimi var mı? Yoksa hangi ilacı salık verirsiniz.

4. Kirazlar için önerilen budama biçimini (önceki yılın sürgün uçlarını 1/3 oranında keserek) bademlere uyguladım. Fakat bademlerin taçları çok küçük kaldı. Herhalde bu şekilde değilde sadece dal seyreltme şeklinde budama yapmalıydım...

Bu hususlarda yardımcı olabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.

Mine Pakkaner
21-08-2007, 11:56
Yaşar Bey,

Badem yetiştiriciliğine gönderdiğiniz mesaj silinecektir. Bademle ilgili sorularınızı doğrudan badem başlığına sorunuz.

Ceviz başlığında da bademle ilgili sorularınız cevaplanamayacaktır. Meyve ağaçlarında budama ile ilgili müstakil başlığımız bulunmaktadır. Bu başlıkta genel olarak budama esaslarını bulacaksınız.

Yaşar Aydın
21-08-2007, 21:03
Mine hanım,

Uyarınız üzere bademle ilgili soruları o bölüme aktardım. Ancak ceviz ve badem yetiştiricileri genellikle her iki ürünü birlikte yetiştirdikleri için hem deneyimlerimi ve hem de sorunlarımı okuyucuların da ilgisini çeker ve onlara da yararlı olur düşüncesiyle aktarmıştım...

Özür dilerim.

Saygılarımla,

Mine Pakkaner
21-08-2007, 21:12
Yaşar Bey, isteyenin aradığı bilgiyi başlığında bulması amacıyla bu kuralı getirdik.

Ceviz yetiştiriciliğinde 2007 güz dikimi için cevizde destekleme miktarı 10 da tek parça bahçe tesis edilecek olması koşuluyla 250 YTL/ da' dır.
2007 yılı güz dönemi için müracaatlar 01/10/2007 tarihinde başlayacak ve 31/12/2007 tarihi mesai bitimine kadar sürecektir.

Saygılar.

Yaşar Aydın
22-08-2007, 19:37
Mine Hanım,
Çok teşekkür ederim. Sağolun

yavuzceviz
27-08-2007, 10:43
sayın ceviz bahçesi tesis edenler .
Ceviz bahçesi tesis ederken. dikkat edeceğiniz hususlar.
Her yerde ceviz olur, diye bir şart yok eğer ekonomik olmasın istiyoranız önceden yerin toprağını inceletın, çünkü meyvecilik hem çok iyidir. hemde çok kötüdir. nedeni, uzun zaman beklemeyi gerektiren ve sabir isteyen bir iştir. Bunun için tesisi yaparken meyvenın çeşidi iklime uygunluğuna özen gösterilmesi çok önemlidir.
2- Fidan alırken rast gelen yerlerden almayın bilhass çok reklam yapan ve toplama bilgilerle fidan satanlara dikkat edilmesini hatırlatırım.selamlar Yavuz FERHATOĞLU 05055450077
E.MAİL : yceviz@mynet.com

ahmet10
27-09-2007, 00:54
Merhaba
Ceviz ile ilgili internette bir çok siteyi gezdim. Ancak kafamda bazı sorular oluştu.
Ben Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde yani daha çok akdeniz iklimi göstern bir bölgede dikim yapmak istiyorum. Bölgemiz zeytin bölgesi ve mandalina da yetiştiriliyor.
Yapılan araştırmalarda soğuklama ihtiyacından bahsediliyor ve genelde 1000 saat ve üzeri. Galiba yabancı çeşitlerde soğuklama ihtiyacı düşük. Soğuklama ihtiyacı düşük çeşitler hangileri, isimlerini ve özelliklerini yazarmısınız? Özellikle iklim şartlarını belirtiğim ilçemde yetişebilecek olan yerli ve yabancı çeşitler nelerdir?
İzmir Tarım İl Müdürlüğü sayfasında Yalova çeşitlerinin soğuklama ihtiyacı 1000-1100 saat olarak belirtiliyor. Sahil bölgelerinde dikilmemesi söyleniyor. Yalova da sahil bölgesi böyle bir durum varsa Ceviz denizden nasıl etkileniyor?
Yalova cinsi cevizlerin bazıları tavsiye listesinden çıkartılmış. Nedenini biliyormusunuz?
Cevizlerde en önemli özelliklerden biri yan dallarda verimlilik diye belirtilmesine rağmen yerli cinslerde bu oran yazılmıyor. Örnek yalova cinsi cevizler. Yan dallarda verimlilik ne demektir verime etkisi nedir, yerli ve yabancı cinslerin yan dallarda verim oranları nedir?
Badem de çiçek açmadan bahsediliyor. Cevizde çiçek açma yerine yapraklanmadan aralarında ne gibi bir bağ var?
Ceviz tohumdan mı dikilip yerinde aşı yapılmalı yoksa aşılı fidan mı dikilmeli.Özellikle kuraklıkların başladığı son yıllarda tüplü fidan saçak kök mü yoksa kazık köklü oluşması için yerinde tohum ekimi mi daha verimlidir?
Mersin ve Kaman da fidan satan bazı işletmeler cevizlerinin apomiks olduğunu belirtiyor sizin tavsiye listenizde olmayan bu cevizler gerçekten araştırılmışmıdır?
Kahramanmaraş Sütçüimam Üniversitesinde selekte edilen cinsler acaba bölgemizde dikilebilir mi?
Tohumdan fidan üretim için Balaban çeşitinden bahsediliyor. Bu tohumu nereden bulabiliz?
Birde Edemit Körfezinde bu belirli çeşit ceviz dikenler varsa sonuçları paylaşırlarsa sevinirim.
Teşekkürler.

Yaşar Aydın
27-09-2007, 23:08
Şeker-1 ve şeker-2 ceviz çeşitlerini kim selekte etmiş, özelliklerini nereden bulabiliriz, bunların aşılı fidanlarını yetiştiren var mı? Bilgisi olanların yardımını rica ediyorum.

Saygılarımla,

ezo
30-09-2007, 21:42
merhaba bahçemde güzel bir ceviz ağacım var yaşını ve cinsini bilmiyorum ama cevizleri çok güzel. Benim sormak istediğim bu sene cevizleri taze iken tüketmek istedim bunun için yeşil kabukları hafif çatlamaya başladığında toplayacaktım fakat kabuklar beni şaşırttı buruştular ve bazıları karardı çürükte yok. Daha önce hiç böyle birşey görmedim normalde çatlayıp cevizi bırakması lazım ama öyle olmadı bilgi verirseniz sevinirim seneye aynı şeyi yaşamak istemiyorum.. Saygılar...

nrş
15-10-2007, 20:39
affedersiniz benim aklım karıştı. Nasıl mı? Şimdi cevizi tohumdan üretirsek aynı meyve mi olacak.Yani bir gün yolda uzak bir diyarda giderken bahçenin birinde çok güzel ,kocaman ve yağlı bir cevize denk gelsek ve bunu beğenip cevizleri eksek bizim beğendiğimiz aynı ceviz mi çıkar?Yoksa aşılama kesin şart mı?Eğer aşılama kesin şartsa Anadolunun çoğu yerinde söz konusu şekilde rastladığım çok lezzetli cevizlerin her biri aşılı mı?
Ama ben en azından kendi kayınpederimden biliyorum.Kilisten ve tarımla uğraşıyor.Kilisten cevizi alıp İstanbula ekmiş.Aynı cevizlerden tekrar İst'dan alıp şu anda Kiliste kendisinin uğraşması için aldığımız başka bir yere tekrar ekti ve kendisine sorduğumda aşılama yapmadığını bazı cevizlerin aşılamaya ihtiyacı omadığını söyledi.Aşısız olunca ürün vermeyen cinslere de rastlandığını ama bahsettiğm cevizlere aşı yapmadığını söyledi.Gerçekten de ist'daki bahçesindeki cevizler gümbür gümbür meyve veriyordu.
Sonuç olarak kafam karıştı.Yukarıda cevizden üretime ait olan yazıya bir cevap ya da ilave gelir diye bekledim ama olmayınca ben sorayım bari dedim.
saygılarımla

uzmanlogo
18-10-2007, 11:12
Selam Ceviz Yetiştiriciliği Bilgi Verebilirmisiniz

lerdemir
18-10-2007, 11:37
uzmanlogo merhaba;

Nasıl bir yardım istiyorsunuz? Sorunuzu detaylandırabilir misiniz?

Bu arada; forumumuza hoş geldiniz...

Yeni gelen arkadaşların kendilerini tanıtmaları bekliyoruz. Öncelikle kendinizi "Yeni gelen arkadaşlar, kendinizi tanıtın..." (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) başlığında tanıtmanızı rica ederiz. O noktadan sonra, zaten bu forumun hassasiyetlerini (Özellikle de Türkçeye gösterdiğimiz özeni) görmeye ve bilgiyi paylaşmanın tadına varmaya başlayacaksınız. (Bahsettiğim o başlığa gitmek için koyu renkli ve altçizgili yere fare ile bir kez tıklamanız yeterli olacaktır).

adnan nisli
20-10-2007, 18:50
KONU:CEVİZ yetiştiriciliği hakkında arazi kiralaması,toprak seçimi ile ilgili yardımlarınızı rica eder;herkese başarılar dilerim

nevsune
20-10-2007, 18:57
Sn. adnan nisli

Bu konuda en kolay bilgi alabileceğiniz yer ceviz yetiştiriciliği (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5289&highlight=ceviz+yeti%FEtiricili%F0i) başlığı olacaktır.

Bu tür bilgiler için; önce arama butonuna istediğiniz bilginin adını yazıp aratırsanız, isteğinize daha kolay ulaşabilirsiniz. Bu konuyu şimdi oraya taşıyorum.

ekip2004
20-10-2007, 23:26
Merhaba,6 da.ve üzerinde alana ceviz dikimi yapacak üreticiler için Tarım Bakanlığı 250ytl/da hibe yardımı yapmakta ayrıca proje kapsamında sulama,çevre koruma vs.harcamalara ekstra destek verilmekte.Bu konuda yoğun bir talep olduğundan tarım il ve ilçe müdürlüğü çalışanları yöreye uygun çeşit çalışmalarını takip etmekteler.Birçok meraklı 10 ad ağaç/da'dan 10 da yer yaparsam ,10 yıl sonra ağaç başına 150 kg ceviz alırsam,5ytl/kg fiyatından*15000kg=75000ytl yıllık alırım hesapları yapılıyor.Tarım il ve ilçe müdürlüklerine bence meraklılar uğramalı))):

Sebahattin
22-10-2007, 11:55
Merhaba

Yapılan araştırmalarda soğuklama ihtiyacından bahsediliyor ve genelde 1000 saat ve üzeri.
Galiba yabancı çeşitlerde soğuklama ihtiyacı düşük. Soğuklama ihtiyacı düşük çeşitler hangileri, isimlerini ve özelliklerini yazarmısınız?

Özellikle iklim şartlarını belirtiğim ilçemde yetişebilecek olan yerli ve yabancı çeşitler nelerdir?

İzmir Tarım İl Müdürlüğü sayfasında Yalova çeşitlerinin soğuklama ihtiyacı 1000-1100 saat olarak belirtiliyor. Sahil bölgelerinde dikilmemesi söyleniyor. Yalova da sahil bölgesi böyle bir durum varsa Ceviz denizden nasıl etkileniyor?
Yalova cinsi cevizlerin bazıları tavsiye listesinden çıkartılmış. Nedenini biliyormusunuz?

Cevizlerde en önemli özelliklerden biri yan dallarda verimlilik diye belirtilmesine rağmen yerli cinslerde bu oran yazılmıyor.

Örnek yalova cinsi cevizler. Yan dallarda verimlilik ne demektir verime etkisi nedir, yerli ve yabancı cinslerin yan dallarda verim oranları nedir?
Badem de çiçek açmadan bahsediliyor.

Cevizde çiçek açma yerine yapraklanmadan aralarında ne gibi bir bağ var?
Ceviz tohumdan mı dikilip yerinde aşı yapılmalı yoksa aşılı fidan mı dikilmeli.

Özellikle kuraklıkların başladığı son yıllarda tüplü fidan saçak kök mü yoksa kazık köklü oluşması için yerinde tohum ekimi mi daha verimlidir?

Mersin ve Kaman da fidan satan bazı işletmeler cevizlerinin apomiks olduğunu belirtiyor sizin tavsiye listenizde olmayan bu cevizler gerçekten araştırılmışmıdır?

Kahramanmaraş Sütçüimam Üniversitesinde selekte edilen cinsler acaba bölgemizde dikilebilir mi?

Tohumdan fidan üretim için Balaban çeşitinden bahsediliyor. Bu tohumu nereden bulabiliz?

Birde Edemit Körfezinde bu belirli çeşit ceviz dikenler varsa sonuçları paylaşırlarsa sevinirim.
Teşekkürler.
Ahmet10 sorularını listeledim ve adım adım cevaplayalım.

Sebahattin
22-10-2007, 12:00
...Yapılan araştırmalarda soğuklama ihtiyacından bahsediliyor ve genelde 1000 saat ve üzeri.
Galiba yabancı çeşitlerde soğuklama ihtiyacı düşük. Soğuklama ihtiyacı düşük çeşitler hangileri, isimlerini ve özelliklerini yazarmısınız?
...
Özellikle iklim şartlarını belirtiğim ilçemde yetişebilecek olan yerli ve yabancı çeşitler nelerdir?...

Soğuklama ihtiyacı düşük ceviz çeşitleri tam olarak belli değildir. Yalnız, Prof. Dr. Nurettin Kaşka ve onun bir öğrencisi tarafından Hatay yöresinde bu konu ile ilgili bir seleksiyon çalışması yapılmıştır. 400-600 saat soğuklama ihtiyacı olan tipler seçilmiştir. Soğuklama ihtiyacı cevizlerde genel olarak 800-1100 saat olmakla birlikte daha düşük yerlerde de ağaçlar yaşayabilir ve verim verir ama tam verim potansiyelini gerçekleştiremezler. Bu konuda Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ve ya İsmail Bey ile temasa geçerseniz size yardımcı olur sanırım :). Sizin Bölgeniz için en iyi tecrübe onlarda.

Sebahattin
22-10-2007, 12:05
...Ceviz denizden nasıl etkileniyor?
Yalova cinsi cevizlerin bazıları tavsiye listesinden çıkartılmış. Nedenini biliyormusunuz? ...

Ceviz ağaçları üzerine deniz etkisi;

1- Deniz kenarı yerlerde nisbi nemin yüksek olması nedeni ile ceviz içlerinin kararması gibi bir etki söz konusudur.

2- Yüksek nem nedeni ile ağaçlarda mantar (Antraknoz) ve bakteri enfeksiyonları (Ceviz yanıklığı) daha şiddetli olabilir.

3-Deniz kenarı olan yerlerde kış sıcaklıkları ılıman olduğu için soğuklama ihtiyacının karşılanması noktasında sorunlar yaşanabilir.

Yalova çeşitlerinin çeşit listesinden çıkarılma sebebi sanırım erken uyanmaları ve ilkbahar donlarının yaşandığı bölgelerde zarar görmeleri. Dolayısı ile düzenli ve tatminkar verim vermemeleri olabilir.

Sebahattin
22-10-2007, 12:18
...Cevizlerde en önemli özelliklerden biri yan dallarda verimlilik diye belirtilmesine rağmen yerli cinslerde bu oran yazılmıyor...

-Hesaplanmadığı için yazılmıyordur.
Yan dallarda meyve verme özelliği kolay hesaplanabilir ya da anlaşılabilir bir verim özelliği değildir.

-Yan dallarda meyve verme, çeşitlerin erken dönemde meyve verimi üzerinde etkili bir özelliktir. Yani yan dallarda meyve verimi yüksek çeşitler erken dönemde meyve vermeye başlarlar (çoğu zaman 4. ve 6. yıllardan itibaren).
Bu da bahçeye yapılan yatırımın erken dönemde geri alınmasına katkı sağlar.

-Bu özellikteki çeşitlerin verim potansiyelleri daha yüksektir. Ama olgun ağaçlarda bu özellik verim üzerinde ilk yıllarda olduğu kadar etkili değildir.
Yerli çeşitlerimiz arasında yan dallarda meyve verme özelliğine sahip bir çok çeşit ve de tipimiz vardır.


Aşağıdaki şekil cevizlerde meyve verme özelliklerini göstermektedir.

22920

Sebahattin
22-10-2007, 12:20
...Cevizde çiçek açma yerine yapraklanmadan aralarında ne gibi bir bağ var?...

Geç yapraklanan çeşitler aynı zamanda geç de çiçeklenirler.

... Ceviz tohumdan mı dikilip yerinde aşı yapılmalı yoksa aşılı fidan mı dikilmeli...

Bunun cevabı ne yapmak istediğinize, nerede ne yaptığınıza ya da yapmak istediğinzi bağlı olarak değişir!

Sebahattin
22-10-2007, 12:28
...Özellikle kuraklıkların başladığı son yıllarda tüplü fidan saçak kök mü yoksa kazık köklü oluşması için yerinde tohum ekimi mi daha verimlidir?...

Mevcut küresel ısınma trendi ya da kuraklık şartları gözönüne alındığında bile sizin bölgeniz için kuraklık ciddi bir sorun değildir. Siz nemli bir iklimden (Deniz iklimi) bahsediyorsunuz. Sizin için su sadece yağışların eksik olduğu Haziran, Temmuz ve Ağustos ayları için gereklidir , o da diğer bölgelerimize göre daha az gereklidir. Sizin ihtiyacınız yaz dönemi için ilave sulamadır ve bunun için makul bir miktarda su kaynağınızın olması gerekir. Yıllık yağışın 600 mm altında olduğu yerlerde ceviz için kesin olarak sulamaya ihtiyaç duyulur.

-Sizin için iki dikim yöntemi de kolay uygulanabilir. Ama yerinde tohum ekiminde aşılama için daha fazla zahmet çekersiniz. Tüplü saçak kök ile dikim sizin için daha kolaydır. Eğer tüplü fidanlarınız iyi ise, daha başarılı sonuçları diğer yönteme göre daha kolaylıkla alabilirsiniz.

Sebahattin
22-10-2007, 12:43
...Mersin ve Kaman da fidan satan bazı işletmeler cevizlerinin apomiks olduğunu belirtiyor sizin tavsiye listenizde olmayan bu cevizler gerçekten araştırılmışmıdır?...

Bu çeşitlerde kesinlikle apomiksiz yoktur. Mersin'de de apomiksiz iddiası ile fidan satışı yapıldığını duydum Bu konuda yeni, bahçe kurmak isteyenler dikkatli olsun, yanılmasınlar ve sakın almasınlar. Mersin deki iddia araştırılmamış ya da araştırılmaya gerek duyulmayacak kadar basit bir olaydır.

Kaman cevizlerinde de apomiksis olmadığı araştırma ile saptanmış durumdadır. Araştırma sonuçları 6. Ceviz Çalışma Grubu Toplantısında açıklandı. Aşağıdaki linkten de okuyabilrisiniz.

http://www.tagem.gov.tr/HABERLER/ceviz.htm

Türkiye bu iddialarla çok vakit kaybetti, yanlış yollara saptı, bazı üreticiler hatalarını yeni yeni anlıyorlar.
Bahçe kurarken en iyi yol ismine doğru, kaliteli ve yöremize uygun çeşitlerden fidan almak ve bunları kullanmaktır. Bu konuda geçmişi olan ve güvenilir kişilerden almak en iyi yoldur.
Çeşitlerin bölgelere göre uyumları, performansları henüz araştırlmakla birlikte çoğu bölgemizde üreticilerimiz çeşit performanslarını değerlendirecek birikime sahiptirler. Bu konuda iyi yetiştiricilerle ulaşmak ve onların tecrübelerini dinlemek ve anlamak en iyisidir.
Burada defalarca söylendi ve yine söylüyorum; çeşit tercihi bahçe kurma aşamasında en kritik karardır. Ceviz diğer meyve türlerine göre özel ikli istekleri ve hassasiyetleri olan bir türdür.

Sebahattin
22-10-2007, 12:46
...Kahramanmaraş Sütçüimam Üniversitesinde selekte edilen cinsler acaba bölgemizde dikilebilir mi? ...

Orijinlerini ve özelliklerini dikkate alarak sizin bölgenizde yetiştirilebilir. Ama bu konuda Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesinden Yard. Doç. Dr. Mehmet Sütyemez ile görüşmek en iyisi olacaktır. Maraş bölgesinde de çok iyi cevizler var. Sütyemez bunların bazıları için çeşit tescil başvurusunda bulunmak üzere.

Sebahattin
22-10-2007, 12:52
...Tohumdan fidan üretim için Balaban çeşitinden bahsediliyor. Bu tohumu nereden bulabiliz?...

Çöğür üretimi için illa da Balaban kullanmanız gerekmez. Diğer kültür çeşitleri ya da bulabildiğiniz herhangi bir ceviz ağacına ait meyvelerde olabilir. Balaban'ı diğerlerinden farklı yapan şey çöğür üretimi için uygunluğunun incelenmiş olmasıdır. Yani çimlenme oranları ve çöğür gelişmileri değerlendirilmiştir. Ama fidancıların bir bölümünün, 1 yılda aşılamaya uygun çöğür gelişimi gösterdikleri için Yalova-4 çeşidine ait cevizleri kullanıyorlar.

Birde Edemit Körfezinde bu belirli çeşit ceviz dikenler varsa sonuçları paylaşırlarsa sevinirim.

Bununla ilgili, Bursa daki fidan üreticileri ya da Yalova M.A. B.K.Araşt. Enst. İle temasa geçerseniz size yardımcı olurlar.

ahmet10
23-10-2007, 09:33
Kafamdaki soruları giderdiğiniz için çok teşekkürler Sebahattin bey . Sağolun.

açık-pozisyon
25-10-2007, 15:25
Merhabalar, ceviz bahçesi kurma ile ilgili araştırmalarım devam ediyor. Bildiğim kadarı ile cevizde 250 YTL/da (10+ dekar için) DGD var. Bu bir seferlik mi veriliyor yoksa çiftçi belgesini aldıktan sonra her sene bunu alabiliyor muyuz? Bu arada yarı-ticari amaçla ceviz bahçesi kurmuş, kurmayı düşünenlerin deneyim ve fikirlerini bekliyorum. Ben 30 yaşındayım, İstanbul'dayım ve 20 da üzerine ceviz kurmayı düşünüyorum. Damla sulama vs gibi sistemlere ihtiyacım olduğunu biliyorum. Amacım 10 yıl sonra bahçeme yakın bir yere yerleşip İstanbul'dan uzaklaşmak... Fidanların bakımını yerel biriyle anlaşıp ona yaptırmak istiyorum, 2-3 haftada bir de İstanbul'dan gidip kontrol etmeyi... Şu anda arazim yok fakat arıyorum, aradığım bölgeler kuzey ege civarı... Yani yerleşmek istediğim bölge orası olduğundan doğal olarak arazi bölgesi de orası oluyor... Aslında Çanakkale-Bayramiç'te uygun araziler bulmuştum fakat şu altın arama işi çıktı, umarım çok sürmez, çeker giderler... Dediğim gibi fikir/yorumlarınızı bekliyorum, bir de DGD sorumu cevaplayan olursa çok sevinirim... Herkese bol verimli günler...

daraban
29-10-2007, 20:30
MERHABA Arkadaşlar.

Ben çanakkaledeki arazime 15 -20 adet ceviz dikmek istiyorum. rakım 40 metre.
yalova 1, yalova 3, yalova 4, şebin, bilecik, kaman, payne, pedro, midland hartley, cinslerinden hangileri çanakkale 40 metre rakım için uygundur.

çevrede ceviz ağacı diken arkadaşlar burada zor yetişiyor, içleri boş oluyor diyorlar.

cevizin yetişmesi ve verim alınması için rakımın ve hava sıcaklığının , iklimin ne olması gerekir? 80 metre rakımda Çanakkalede ceviz yetiştirilmesinde bir verim verme açısından dezavantajı varmıdır?

selam ve saygılarımla...

daraban
31-10-2007, 14:59
Kaman cinsi eksem, Çanakkale yöresi için uygun olurmu? dölleyici olarak şebin, Kaman için iyi bir dölleyici olurmu?

kaman ve şebin, in yıllık soğuklama ihtiyaçları nelerdir?

cicekci
02-11-2007, 17:58
Merhabalar,
Ben de yeni üyelerinizdenim. Kocaeli ilinde yerlerim var. Ceviz yetiştiriciliği yapmak istiyorum. Bu konuda fazla bilgim yok. İnternetten araştırma yaptım. Hem doğa için faydalı hem de iyi bir yatırım olduğunu öğrendim. İnternetten araştırarak birçok şey öğrendim. Ama işin içine girmeden öğrenilmez. Bu konuda bilgi sahibi arkadaşlar varsa yardımlarını bekliyorum.

karatekeli iso
05-11-2007, 17:27
2002 yılında karma ceviz bahçesi kurdum.350 adet ceviz fidanı diktim,mart ayında diktiğim fidanlar 40cm sürgün yaptıktan sonra temmuz sonu ağustos başında kurumaya başladı.Bu şekilde Fidanların %50 si kurudu.2003/2004/2005/2006 martlarında diktiğim fidanlarda aynı olaya maruz kaldı.Kurumakta olan fidanları söktüğümde kök gelişimini yapamadığını gördüm. 2007 martında havalar kurak olduğundan dikim yapmadım.Tarlam 260m rakımda kuzey yöneyli bir tarla Poyraza açık.Sulamayı tankerle yapıyorum.Bu günlerde sonbahar dikimi yapmak istiyorum.Şu anda120 adet noksanım var.Sonbaharda dikilen fidanlar kışın kök geliştirirmi.İZMİR/BERGAMA/KINIK/Karatekeli Köyü

daraban
07-11-2007, 17:37
Ceviz çeşitlerinin yıllık soğuklama ihtiyaçları nelerdir ?

kaman'ın yıllık soğuklama ihtiyacı :

şebin'in yıllık soğuklama ihtiyacı :

bilecik'in yıllık soğuklama ihtiyacı :

kaplan'ın yıllık soğuklama ihtiyacı :

yavuz'un yıllık soğuklama ihtiyacı :

pedro'nun yıllık soğuklama ihtiyacı :

chandler'in yıllık soğuklama ihtiyacı :

nelerdir?

ayrıca çanakkale de denize 10 km uzakta 80 m rakımda hangi cinsler yetişir.

cicekci
10-11-2007, 10:26
Ben kredilerle ilgili soru sormak istiyorum. Umarım bu konuda bilgisi olan arkadaş vardır. Ziraat Bankası sertifikalı ürün yetiştirmek isteyenlere güzel oranlarla kredi veriyor. Ancak bu konuda detaylı bilgiye ulaşamadım. Verilecek kredi neye göre belirleniyor? Şu kadar dönüm yerim var şunu yetiştirmek istiyorum diyorsun ona göre kredi miktarına banka mı karar veriyor? Ya da yaptığın her harcamanın faturasına göre mi? Plandan bahsediyor Ziraat Bankası sitesinde. Bu planı biz mi belirliyoruz? Yoksa anahtar teslimi bahçe kurmak iyi bir çözüm gibi görünüyor. Çok pahalıya mal olr mu acaba? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

yavuzceviz
12-11-2007, 21:08
2002 yılında karma ceviz bahçesi kurdum.350 adet ceviz fidanı diktim,mart ayında diktiğim fidanlar 40cm sürgün yaptıktan sonra temmuz sonu ağustos başında kurumaya başladı.Bu şekilde Fidanların %50 si kurudu.2003/2004/2005/2006 martlarında diktiğim fidanlarda aynı olaya maruz kaldı.Kurumakta olan fidanları söktüğümde kök gelişimini yapamadığını gördüm. 2007 martında havalar kurak olduğundan dikim yapmadım.Tarlam 260m rakımda kuzey yöneyli bir tarla Poyraza açık.Sulamayı tankerle yapıyorum.Bu günlerde sonbahar dikimi yapmak istiyorum.Şu anda120 adet noksanım var.Sonbaharda dikilen fidanlar kışın kök geliştirirmi.İZMİR/BERGAMA/KINIK/Karatekeli Köyü


Bölgenizde sonbahar dikimi en uygun olur. Dikimde toprak yapısına bağlı olarak çukurların uygun açılması gerekir. TOprak geçirgen ise 60*60 cm ebatında açmanız, toprak eğer ağır killi ise en az 80x80 cm ebatında açınız. Dikim sırasında 1 gübre 2 toprak 1 dere kumu karıştırarak karcını hazırlayarak dikim yapın. Dikimden sonra rüzgar esen yönden muhakkak fidanların dibine herek(kazık) bağlayın ve can suyu verin geniş bilgi almak istiyorsanız
beni arayın
Tel : 0 505 5450077

necoezgi
23-11-2007, 15:57
merhaba arkadaşlar sivasın gürün ilcesinde ciftcilik yapmaktayım.Dokuzuncu ayın sonunda iyi bir agaçtan cevizleri topladım yaşlı ve bu işe meraklı insanlara sorduk onların ve kendi mantıgımızla 500 adet ceviz diktik.
cevizlerin cimlenme deliklerini bir bıçakla zarar vermeden temizleyip suda beklettik,bir müttet sonra cevizleri sudan cıkartıp acmış oldugumuz kanallara 10-7 cm topraga sivri ucları alta gelecek şekilde,25 cm ara ile diktik.
benim sorum yanlışımız varmı,varsa nerede ve dogrusu nasıl olacak teşekkür ederim.

cuneytkoroglu
24-11-2007, 01:01
TÜRKİYE'DE ÖZEL SEKTÖR CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİNİN GELİŞTİRİLME OLANAKLARI KONULU TOPLANTI YAPILACAKTIR

İlgili Toplantıya yatırım yapmak isteyen girişimciler, 100 da ve üzeri kapama ceviz bahçesi sahipleri, fidancılar, gıda sektörü temsilcileri, makinacılar, ithalat ve ihracatçılar, finasman yetkilileri gibi geniş katılımlı hedef kitle bir araya getirilecek ve ORTAK AKIL TOPLANTISI yapılacaktır. Toplantıya katılım ön kayıt ile mümkün olacaktır. Toplantı gündeminin belirlenmesi amacıyla dileyenler yakca@gop.edu.tr adresine öneride bulunabilirler. 1 aralık tarihinde toplantı gündemi, toplantı yeri ve toplantı tarihi ile ilgili öneriler alınacak ve sitemizde yayınlanacaktır.

AKÇA


Ozellikle ceviz yetistiriciligi ile ilgilenen kendim gibi kisilerin ilgisini cekecegini dusundugum bir toplanti olacagi kanisindayim.

ceviz.gen.tr (http://www.ceviz.gen.tr) den alinmis bir aktivite haberidir.

Katilmayi dusunen arkadaslar bana mesaj atarlarsa beraber katilabiliriz.

saygilarimla

furkanutku
26-11-2007, 00:39
merhabalar.Bursa Yenişehirde 3,5 dekar tarlaya ceviz ve aralarına meyve dikeceğim.
Fuara gelen fidancılardan ve Bursa'daki fidancılardan 10 kaman, 3 şebin, 4bilecik,12
yavuz, 5 pedro, 5 chandler fidan aldım. 9m ara ile 45 adet ceviz dikeceğim. Aşılı ceviz yetiştiriciliği kitabında şen-1 (24-KE-25) cevizinin geç donların görüldüğü yerlerde tavsiye edildiği yazıyor. şen-1 fidanını nereden bulabilirim?
Gelecek yıl 30 dekar tarlayı ağaçlandıracağım 3,5 dekarda konu hakkında bilgileri araştırarak riskleri minimuma indirmek istiyorum.
Ayrıca meyve dikeceğim toprak kumlu olduğu ve tarlada su az olduğu için(3,5 dekarı buyıl tanker ile sulayacağım) fidan çukurlarının tabanlarına 3 kg/ağaç perlisol 12 +yanmış tavuk ve sığır gübresi kullanmayı düşünüyorum.
konu hakında bilgisi olan var mı? perlisolün asitlik derecesi üretici firma tarafından PH-7 olarak bildiriliyor. Perlisol kullanım miktarını artırsam zararı veya yararı olur mu? konu hakkında bilgisi olanlar acil bilgi verirse çok memnun olacağım.

lerdemir
26-11-2007, 09:17
Merhaba cicekci,

Bu konuda en net bilgiyi yörenizdeki Ziraat Bankası şubelerindeki yetkililer temin edebilir sanırım.

Bundan önce, incelemek isterseniz Ziraat Bankası'nın şu internet sayfasında (http://www.ziraat.com.tr/default.asp?sayfa=tr/tarimsal/tarimsal-kredi/tarimsal-kredi-urunlerimiz.aspx&anagrup=tarimsal) Tarımsal Kredi Faiz Oranları yer alıyor.

Buradaki uygulamalara ilişkin mevzuat da şu sayfadaki (http://www.tugem.gov.tr/tugemweb/faiz_ind_tar_kredi.html) Bakanlar Kurulu kararlarında ve Uygulama Tebliği'nde açıklanıyor.

Özellikle tebliğde "Kredilendirme Konuları ve Teknik Kriterler" gerekli bilgiyi temin edecektir.

Şu sayfadaki (http://rega.basbakanlik.gov.tr/eskiler/2007/02/20070214-17.htm) Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğde size ilişkin kısım ise görebildiğim kadarıyla şöyle:

"Sertifikalı meyve fidanı kullanımı:

MADDE 9 – (1) Karar kapsamında, yumuşak çekirdekli, sert çekirdekli, sert kabuklu meyvelerde ve narenciyede en az yirmibeş dekar, bağ ve kivi tesisi için en az yirmi dekar, çilek için en az 5 dekar, diğerleri için en az on dekar sertifikalı fidan ile bahçe tesis etmek isteyenlere yatırım ve işletme kredisi kullandırılır."

Ayrıca,

"Sertifikalı meyve fidanı üretimi:

MADDE 8 – (1) Karar kapsamında, yıllık sertifikalı fidan üretimi onbeş bin adedin üzerinde olan, anaçlık, kalem damızlığı ve üretim ünitesi dahil olmak üzere on dekar ve üzeri alanda üretim yapan ve meyve ve asma fidanı sertifikasını ibraz eden üreticilere yatırım ve işletme kredisi kullandırılır."

İlk verdiğim bağlantıda, ekranın sol yan tarafındaki listeden "Sertifikalı Meyve Fidanı Üretimi/Kullanımı"na tıklarsanız tebliğdeki bilginin daha derli toplu halini göreceksiniz.

Tebliğe ilaveten:

"Sertifikalı Meyve Fidanı Üretimi'nde kredi müracaatlarında;

- Üretime ilişkin proje raporu,
- Tarım İl Müdürlüklerince onaylanmış Fidan Üretici Belgesi ve Üretim beyannamesi talep edilmektedir.

Sertifikalı Meyve Fidanı Kullanımı'nda kredi müracaatlarında ise;

- Üzerinde sertifika numarası yazılı faturaları Bankamıza ibraz etmeleri gerekmektedir."


Bu bilgi ile beraber mutlaka ilgili şube personeline başvurmalı derim yine de... Onlar en sağlıklı yönlendirmeyi yapacaklardır.

Ben kredilerle ilgili soru sormak istiyorum. Umarım bu konuda bilgisi olan arkadaş vardır. Ziraat Bankası sertifikalı ürün yetiştirmek isteyenlere güzel oranlarla kredi veriyor. Ancak bu konuda detaylı bilgiye ulaşamadım. Verilecek kredi neye göre belirleniyor? Şu kadar dönüm yerim var şunu yetiştirmek istiyorum diyorsun ona göre kredi miktarına banka mı karar veriyor? Ya da yaptığın her harcamanın faturasına göre mi? Plandan bahsediyor Ziraat Bankası sitesinde. Bu planı biz mi belirliyoruz? Yoksa anahtar teslimi bahçe kurmak iyi bir çözüm gibi görünüyor. Çok pahalıya mal olr mu acaba? Yardımcı olursanız çok sevinirim.

hakuna matata
27-11-2007, 17:10
benim bursa mustafa kemalpaşa civarında 190-230 metre irtifası bulunan 80 dönümlük bir araziye 8x8 aralıklarla şebin ve bilecik ekmeyi düşünüyorum. Arazi kuzeyden güneye meyilli bir konumda bulunmaktadır. toprağın su tutma oranı %81 olduğu için fidelerin dikileceği yerdeki toprağı perlit ile karıştırarak geçirgenliğini çoğaltmayı hedeflemekteyim. Ancak aklıma takılan soru bu aralıklarla ektiğim ceviz ağaçlarının arasına elma-kiraz gibi meyve ağaçları ekmem:

1- meyve fidanlarında döllenme zorluğu oluşturarak verimde düşüşe yol açarmı?
2- Araya ektiğim meyve fidanlarından ortalama kaç yıl ürün alabilirim?
ve bu sitede okuduklarımdan sonra düşünmeye başladığım pedro cinsi cevizlerin bu yörede başarılı olup olmayacağı ve bu cins fidanların bakanlık tarafından sertifikalanıp sertifikalanmadığıdır.

Konuya gösterdiğiniz ilgiden ötürü şimdiden teşekkür ederim.

furkanutku
27-11-2007, 23:49
1 ay önce kadar Bursa-Yenişehir tarım ilce müdürlüğüne teşvik verilen çeşitleri sordum.Yabancı menşeyli (pedro,chandler,.....) çeşitlere teşvik verilmiyor hatalı dikim olursa verilen para faizi ile geri alınıyor. Ayrıca perliti ben de su tutma kapasitesini artırmak için kumlu toprak için kullanacağım ancak kullanım miktarı konusunda bilgiye ihtiyacım var.Fide uygulamaları ile yapılmış bir tezde %25 kullanım miktarları iyi sonuçlar vermiş, meyveler için ulaşabildiğim bir araştırma yok.
Prof. Dr. Yasar AKCA'ya sordum. Aldığım cevap sadece "kumlu topraklarda önemli sorunlar yaşayabilirsiniz." oysa ceviz hakkında yıllarca araştırma yapmış bir üstadtan daha geniş bilgi vermesini beklerdim. Ben de şimdi özel sektörde çalışan Makina yüksek lisans mezunu, öğretmenim ve diyorum ki "BİLGİ PAYLAŞTIKÇA ARTAR". Şimdi daha iyi anlıyorum Türkiye'de neden 1 milyon işsiz Ziraat Mühendisi olduğu halde biz burada bilgiye ulaşmak için kırk takla atıyoruz, çoğu ilkokul mezunu Çiftci amcam ne yapsın?
Herkes üzerine düşeni yaparsa hayat daha güzel olur.

Sebahattin
28-11-2007, 09:53
1 ay önce kadar Bursa-Yenişehir tarım ilce müdürlüğüne teşvik verilen çeşitleri sordum.Yabancı menşeyli (pedro,chandler,.....) çeşitlere teşvik verilmiyor hatalı dikim olursa verilen para faizi ile geri alınıyor. Ayrıca perliti ben de su tutma kapasitesini artırmak için kumlu toprak için kullanacağım ancak kullanım miktarı konusunda bilgiye ihtiyacım var.Fide uygulamaları ile yapılmış bir tezde %25 kullanım miktarları iyi sonuçlar vermiş, meyveler için ulaşabildiğim bir araştırma yok.
Prof. Dr. Yasar AKCA'ya sordum. Aldığım cevap sadece "kumlu topraklarda önemli sorunlar yaşayabilirsiniz." oysa ceviz hakkında yıllarca araştırma yapmış bir üstadtan daha geniş bilgi vermesini beklerdim. Ben de şimdi özel sektörde çalışan Makina yüksek lisans mezunu, öğretmenim ve diyorum ki "BİLGİ PAYLAŞTIKÇA ARTAR". Şimdi daha iyi anlıyorum Türkiye'de neden 1 milyon işsiz Ziraat Mühendisi olduğu halde biz burada bilgiye ulaşmak için kırk takla atıyoruz, çoğu ilkokul mezunu Çiftci amcam ne yapsın?
Herkes üzerine düşeni yaparsa hayat daha güzel olur.
Furkan utku,
soruları ve sorunlarınızı başlıklar ya da birbirinden ayırarak yeniden sorarsanız yardımcı olmaya çalışayım.

Şu aşamada şunu söyleyebilirim, bilgiye ulaşmadaki zorluklar sadece size özgü bir sorun değil. Yeni başladığınız bir iş için her şeyin hazır olduğu bir bilgi kaynağı yok.

Aslında yazdıklarınızda ben Türkiye de yaşanan bütün sıkıntıların bir özetini ve sonuçlarını görebiliyorum.

Yaşar Hoca'dan özel bilgi almak yerine öncelikle kitabını okuyarak işe başlamalısınız. İkinci bir tavsiyem de, sanıyorum Bursa'dasınız, orada yetiştiriciler ve fidan üreticileri ile temasa geçerek bahçe tecrübesi olan yetiştiricilerle iştişarelerde bulunmanız.

Ülke olarak bazı konulardaki bilgi birikimimiz ve tecrübelerimiz yeni yeni artıyor. Bundan 10 yıl önce Türkiye'de sadece Yalova serisi ve 3-5 çeşitle yetiştiricilik tavsiye edilyor ya da basit tavsiyelerle iş geçiştiriliyordu. Ama bugün geldiğimiz noktada yüzeysel ya da basit bilgiler kimse için tatmin edici değil. Bu üreticilerin bilinçlenmesi anlamında olumlu bir gelişme ancak teknik elemanlar ya da ilgili kurumlarda sorularınızın tamamını cevaplayacak düzeyde yetkin olmayabilir ya da kişilere özel tavsiyeler verecek bir sistemle çalışmıyorlar. Bu derin bir mesele bunu fazla uzatmayalım.

Sizin sorularınıza gelince,

-Destekleme sadece tescilli ceviz çeşitleri için var. Dolayısı ile yabancı çeşitler ülkemizde tesil edilmediği için bunlar ile kuracağınız bahçe için destek alamazsınız.

-Diyelim ki yabancı çeşitler ile bahçe kurmayı düşünüyorsunuz. ben bunu piyasadean bulabiliyorum bunlarla kuruyorum dediğinizde bilmeden (uluslararası) patent yasaları ile korunan bir çeşidi yetiştiryor olabilirsiniz. Bu şu an için değil ama ileride bir sıkıntıya yol açabilir. Bunun hukuki boyutu ile ilgili bir avukat ya da uzman bir kişi durumu açıklayıcı bir mesaj yazarsa sanırım iyi olur.

-Yabancı çeşitlerin bir çoğu malesef yerli çeşitlerimizden daha üstün özellikler gösteriyor. Verim, geç uyanma, hastalıklara dayanım vb. özellikler bakımından çok iyi bir çeşidimiz malesef yok. Bbununla birlikte yabancı çeşitlerin de genel olarak iyi olmakla birlikte yetiştiricilik için çok mükemmel özelliklere sahip olduğu söylenemez. Yalnız şu aşamada şunu söyleyebilirim orijinleri ve Amerika da yetiştirildikleri alanlar göz önüne alındığında yabancı çeşitlerin sizin ekolojinizde daha iyi performans göstereceklerini tahmin ediyorum.

- Toprağınız kumlu olduğu için organik madde içeriği ve su tutma kapasitesi düşük olacaktır. Bu nedenle organik maddeyi ve su tutma kapasitenizi artırmanız iyi olur. bunun için fidanların dikim çukuruna perlit koymanız iyi bir seçenek ama tek seçenek değil. Qemysol su tutma kapasitesini artırmak için iyi bir ürün. forum da Mine Hanımın yazılarında bununla ilgili açıklayıcı bilgikler var.
-Kumlu topraklar dezavantajları yanında iyi kök gelişimine imkan sağlamaları bakımından da avantajlara sahiptir. Damlama sulama ile uygun bir sulama ve gübreleme programı ile bu sorunun üstesinbden rahatlıkla gelinir. Ama su arzında sıkıntı olmaması başarınız için kritiktir. Yani dezavantajlarınız iyi bir planlama, alt yapı yatırımı ve teknik destekle bertaraf edebilrisiniz. Bunun için fazladan çaba ve para harcamanız gerekir. buna hazır olmalısınız.

-Sanırım 1-2 yıl içerisinde toprakla ilgili sorunlarınıza çözüm olacak biçimde daha geniş ve üretici sorularına cevap verebilecek bir bilgi kaynağı ulaşılabilir olacak. Bu konuda çalışmalar yaptığımızın müjdesini de buradan vereyim. Çünkü sizde de olduğu gibi en çok sıkıntı farklı ya da dezavantajlı topraklarda yetiştiricilik yapan çiftçilerden, üreticilerden geliyor. Bu sorunun birileri farkında.
Bu arada Yaşar hoca'dan bilgi alamadınız ama öğrencisin de aldınız :))
İyi çalışmalar
Selamlar, saygılar.

ÇeteÇakal
28-11-2007, 14:00
Ben de şimdi özel sektörde çalışan Makina yüksek lisans mezunu, öğretmenim[/COLOR] ve diyorum ki ". Şimdi daha iyi anlıyorum Türkiye'de neden 1 milyon işsiz Ziraat Mühendisi olduğu halde biz burada bilgiye ulaşmak için kırk takla atıyoruz, çoğu ilkokul mezunu Çiftci amcam ne yapsın?
Herkes üzerine düşeni yaparsa hayat daha güzel olur.



Merhaba Sevgili Furkanutku;

Ben uzun zamandır, klon anaç üretimi, fidan üretimi ve süs bitkileri üzerinde bilgiler toplamaya çalışıyorum. Uzun zamandır bu bilgiler üzerinde uğraşıyorum. Öyle bildiğiniz bir telefon numarası ve bir internet forumu varsa lütfen gönderirmisiniz, ben de uğraşmamış olurum ve hemde bedava bilgi sahibi olmuş olurum.

Sizin istedikleriniz aynen bu kapıya çıkıyor ve üstüne üstlük mesleğini yapmasına müsaade edilmeyen ve bir soru sorup cevabını bedava alabileceğiniz bir meslek dalı gibi gördüğünüz bir mesleği kötülemektende aşağı kalmıyorsunuz. Makine öğretmeni olarak sizin bir okulda görev yapmanız gerekirken siz neden özel sektörde çalışıyorsunuz...İğneyi kendinize çuvaldızı başkasına batırın..

lerdemir
29-11-2007, 07:59
Bu üslubu "yakışık" bulmadığımı bu forumun kalitesini muhafaza açısından bir borç bilirim.

Değerlerin kolay kolay yetişmediğini, yılların emeğini ve zahmetini gerektirdiğini, bir anlık bir kızgınlık veya hayalkırıklığı ile unutmuşcasına ifadeler kullanılmış olduğunu düşünüyorum.

Prof. Dr. Yasar AKCA'ya (kendisini hiç tanımasam dahi) haksızlık ve ayıp edildiğini düşünüyorum.


...
Prof. Dr. Yasar AKCA'ya sordum. Aldığım cevap sadece "kumlu topraklarda önemli sorunlar yaşayabilirsiniz." oysa ceviz hakkında yıllarca araştırma yapmış bir üstadtan daha geniş bilgi vermesini beklerdim. Ben de şimdi ... diyorum ki "BİLGİ PAYLAŞTIKÇA ARTAR". Şimdi daha iyi anlıyorum Türkiye'de neden 1 milyon işsiz Ziraat Mühendisi olduğu halde biz burada bilgiye ulaşmak için kırk takla atıyoruz, çoğu ilkokul mezunu Çiftci amcam ne yapsın?
Herkes üzerine düşeni yaparsa hayat daha güzel olur.

furkanutku
30-11-2007, 04:23
Merhaba Sevgili Furkanutku;

Ben uzun zamandır, klon anaç üretimi, fidan üretimi ve süs bitkileri üzerinde bilgiler toplamaya çalışıyorum. Uzun zamandır bu bilgiler üzerinde uğraşıyorum. Öyle bildiğiniz bir telefon numarası ve bir internet forumu varsa lütfen gönderirmisiniz, ben de uğraşmamış olurum ve hemde bedava bilgi sahibi olmuş olurum.

Sizin istedikleriniz aynen bu kapıya çıkıyor ve üstüne üstlük mesleğini yapmasına müsaade edilmeyen ve bir soru sorup cevabını bedava alabileceğiniz bir meslek dalı gibi gördüğünüz bir mesleği kötülemektende aşağı kalmıyorsunuz. Makine öğretmeni olarak sizin bir okulda görev yapmanız gerekirken siz neden özel sektörde çalışıyorsunuz...İğneyi kendinize çuvaldızı başkasına batırın..

Öncelikler yazdıklarımın amacını aştığını anlıyorum bu nedenle ilgililerden özür diliyorum.
Yaklaşık 6 aydır ceviz yetiştiriciliği hakkında araştırma yapmaya çalışıyorum. Bu araştırmada Prof.Dr.Yaşar Akça'nın Ceviz yetiştiriciliği kitabı, Orman Mühendisi Ramazan Toprak ve Orman Teknikeri Selami Bayrak'ın Aşılı ceviz yetiştiriciliği kitabı, Tarım bakanlığının Meyve, Sulama ve Gübreleme ile ilgili tüm kitapları ve Yay-cep yayınları, Meyvecilik ve gübreleme ile ilgili ulaşabildiğim yüksek lisans tezleri, Ceviz ile ilgili bulabildiğim tüm siteler, Bursa, Balıkkesirve Yalova ve Düzce'de Fidan üretimi yapan üreticilerden ulaşabildiklerim ayrıca Telefon ile bana çok faydalı olan Yavuz Ferhatoğlu'nun tafsiyelerinden faydalandım. Öncelikle kitap ve tafsiyeleri ile bilgi veren herkese teşekkürü bir borç olarak görerek teşekkür ediyorum.
Ulaşabildiğim kaynaklardan hiçbirinde ceviz ağaçlarında perlit kullanımı ile ilgili bir bilgiye ulaşamadım (Prof.Dr.Yaşar Akça'nın kitabında kapama yapılırken perlit kullanımı ile ilgili tavsiye olduğu için perlit konusunda araştırmaları olduğunu düşünerek sordum).
Ceviz yetiştiriciliği özellikle her bölge için çeşit seçimi ve yapılan yeni araştırmalar ile ilgili kamuoyu ile paylaşılabilecek bir veri tabanı oluşturulabilir düşüncesindeyim.
Hangi üreticiye girsem farklı ve birbiri ile çelişen bilgiler ile karşılaştım. Bazıları en iyisi Kaman'dır, bazıları en iyi pedro ve cahnler'dir, bazıları pedro periodise gösterir (biryıl verir biryıl vermez), bazıları tüplü fidan kullan bazıları açık kök kullan, bazıları cevize 2-3 yıl su ver birdaha su istemez ... bilgisi verdiler(bu bilgileri verenler ya yıllarca fidan üretmiş ustalar **** Ziraat mühendisleri idi) 6 ay sonunda başladığım yere geldiğimi düşündüm.
Bu durumda bilim adamı olduğu için verdiği bilgilerde ticari kaygıları olmadığını bildiğim ve yazımda da belittiğim gibi "ceviz hakkında yıllarca araştırma yapmış bir üstadtan daha geniş bilgi vermesini bekledim"
Sayın cetecakal ben yazımda hiç bir mesleği kötülemedim bilakis daha iyiye ulaşmak için şu kısa dönemde gördüğüm eksikliği burada paylaşmak istedim.
Mesleğini hakkıyla yapanları saygı ile karşılıyorum Sebahattin beyin yaklaşımına taktir ve teşekkür ediyorum.
Bu arada öğretmenlik mesleğini 5 yıl devlet okulunda yaptım ancak yüksek Lisanstan 1 yıl sonra özel sektörde vatana millete daha çok faydalı olabileceğimi düşünerek kendi isteğim ile işimi özel sektörde yapmaya başladım.
Ayrıca sırada tayin bekleyen binlerce Teknik öğretmen varken illa Okulda görev yapmam gerektiğini düşünmüyorum.
Son söz BİLGİ PAYLAŞTIKÇA ARTAR".
saygılarımla.

Sebahattin
05-12-2007, 12:45
12 12 2007 den itibaren 6 ay (ya da 1 yıl) süre ile askerde olacağımdan bir süre forumda olamayacağım.
Dönüşte biraz daha fazla paylaşımla tekrar aranızda olacağım inşallah
Selamlar ve saygılar.

lerdemir
05-12-2007, 14:44
Ona "Elveda" demezler o zaman Sebahattin.

Ne kadar da ümitsiz bir ifade olmuş. "Şimdilik Hoşçakalın" dediğini duyar gibiyim şimdi... ;)

Tez vakit git gel inşaallah...

Çarşı izinlerinde internet kafe bulabilirsen iyi haberlerini bekleriz...

Selametle...

furkanutku
05-12-2007, 22:45
12 12 2007 den itibaren 6 ay (ya da 1 yıl) süre ile askerde olacağımdan bir süre forumda olamayacağım.
Dönüşte biraz daha fazla paylaşımla tekrar aranızda olacağım inşallah
Selamlar ve saygılar.

bu site çok şey kaybedecek.inşallah internet olan bir ortamda askerlik yaparsınız.sizi özliyecegiz.

necoezgi
10-12-2007, 09:09
merhaba arkadaşlar sivasın gürün ilcesinde ciftcilik yapmaktayım.Dokuzuncu ayın sonunda iyi bir agaçtan cevizleri topladım yaşlı ve bu işe meraklı insanlara sorduk onların ve kendi mantıgımızla 500 adet ceviz diktik.
cevizlerin cimlenme deliklerini bir bıçakla zarar vermeden temizleyip suda beklettik,bir müttet sonra cevizleri sudan cıkartıp acmış oldugumuz kanallara 10-7 cm topraga sivri ucları alta gelecek şekilde,25 cm ara ile diktik.
benim sorum yanlışımız varmı,varsa nerede ve dogrusu nasıl olacak teşekkür ederim.

arkadaşlar daha önce göndermiş oldugum mesaj üsste.kimseden bir cevap alamadım.eger bir yanlış yaptıysam bileyimki bir dahakine daha verimli bir fidanlık kurayım herkese iyi calışmalar.

lerdemir
10-12-2007, 10:43
necoezgi,

Önceki sayfalardaki şu mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=140242&postcount=152), aynen sizin gibi yola çıkıp, ağaçtan aldığım meyveyi çimlendirmek için hangi aşamaları uyguladığımı detaylı olarak anlatmıştım.

Benzer bir yetiştirme girişiminde ben de bulunmuştum. Ama tabii sadece hobi amaçlı olarak; 8 adet ceviz meyvesi ile yola çıkmıştım (kayıpları göz önüne alarak; zira şu an için elimde sadece 2'si kaldı canlı fide olarak; bunlardan başka birini de hediye etmiştim, o kayıp sayılmaz :)

Ben, bir ziraat mühendisinin söylediklerinden yola çıkmıştım.

Orada anlattıklarımdan farklı olarak sizde gördüğüm şeyler ise şunlar:

- Ben ağaçtan koparttığım meyvelerin ahşap kabukları zarar görmeyecek şekilde etli yeşil dış kabuklarını soyduktan sonra pencerenin iç tarafında, güneş alan bir noktada 2-3 hafta süre ile kurutmuştum öncelikle.

- Kuruduktan sonra da kışa kadar güneş görmeyen rutubetsiz bir ortamda muhafaza etmiştim.

- Dikme zamanım da farklı idi. Kışın ortasını geçtikten sonra -Ocak sonu civarında-

- Beklettiğim su ılık su idi; ayrıca kalorifer yakınında sıcakta muhafaza etmiştim. Sizin kullandığınız su ile ilgili detay yok.

- 2 tam gün bekletmiştim suda, sizin suda bekletme süreniz ile ilgili de detay yok.

- Dikme yönü konusunda sanırım siz doğru olanı yapmışsınız; zira ben uygularken o konu net değildi, çeşitli açılarda dikmiştim.

- Ben saksıya dikmiştim toprağı önceden muamele ederek; siz herhangi bir muamelede bulundunuz mu bilemiyorum.

- Kabuklarda çatlak oluşturmuştum ince ve dikkatli darbelerle... Bıçak ile söylediğiniz noktaya bir uygulamada bulunmadım.

Tabi bunlar benim tamamen cahilane hevesimle şahsi girişimimdi. Çimlenme sağladığım için örnek olarak yazmıştım.

Belki siz de benim o bahsettiğim mesajımdaki gibi açık açık her safhayı yazarsanız daha kolay cevap alabilirsiniz.

Zira; benim şu bilgisiz halim ile bile bir sürü soru geliyor aklıma sizin yazdıklarınıza dair:

- Suda ne kadar beklettiniz?

- Dikimi ne zaman gerçekleştirdiniz?

- Ticari bir dikim mi idi düşünceniz? Yoksa benimki gibi bir amatör hevesten kaynaklanan basit bir deneme mi? (Gerçi sayıya bakınca ticari bir girişim olarak algılanıyor ama anlattıklarınız onunla da uyuşmuyor sanki)

- 25 cm aralı dikmişsiniz? çimlenme sonrası onları seyreltecek misiniz? Yoksa toprakta aynen bırakmayı mı düşünüyorsunuz?

- Ve daha şimdi yazamadığım bir sürü olası detay.

Uzman arkadaşlarımızdan gerçekten nitelikli bir yanıt ve değerlendirme alabilmeyi teminen; benim basit bir denememe dair verdiğim detaylı anlatım size rehber olacaktır sanırım.

Girişiminizde başarılar dilerim.

Sebahattin
10-12-2007, 15:41
Ona "Elveda" demezler o zaman Sebahattin.

Ne kadar da ümitsiz bir ifade olmuş. "Şimdilik Hoşçakalın" dediğini duyar gibiyim şimdi... ;)

Tez vakit git gel inşaallah...

Çarşı izinlerinde internet kafe bulabilirsen iyi haberlerini bekleriz...

Selametle...
Haklısınız,
İfadeyi biraz yumuşattım. Temennileriniz için de teşekkür ederim.


Bugün yerim de belli oldu,
önümüzdeki 6 ay boyunca Tekirdağ da olacağım.

Sebahattin
10-12-2007, 15:45
arkadaşlar daha önce göndermiş oldugum mesaj üsste.kimseden bir cevap alamadım.eger bir yanlış yaptıysam bileyimki bir dahakine daha verimli bir fidanlık kurayım herkese iyi calışmalar.

Dikim derinliği iyi. Cevileri ekim aralığınız biraz dar olmuş ama o da çok önemli değil. Bazıları çimlenmeyeceği için zaten aralarda daha büyük
sıra üzeri mesafeler oluşacaktır. 30-50 cm ekim mesafesi iyi bir aralıktır. Cevileri yatay olarak dikmek gerekir ama terste eksenizç kök ve sürgün yine olması gerektiği yerlere yönelecektir.

lerdemir
10-12-2007, 17:07
6 ay Tekirdağ...

Oh; hadi hayırlı tezkereler şimdiden.

Vatanı fiziken müdafaa etmek gerektiğinde, en sağlıklı şekilde gerekeni yapabilmek üzere herşeyi layıkı ile öğrenmeye gayret et.

Nişan almayı, tetiği düşürürken nefesini orta dolulukta tutup elini titretmeden hedefini vurmayı, tesirli menzilleri; disiplini; hepsini hepsini dikkatlice öğren.

Hasıl-ı kelam o kısacık sürede milletine yaraşır bir asker ol!

Allah'a emanet ol! Sağ salim, tez vakit dön hayırlısı ile...

Oğuz Karsan
12-12-2007, 21:40
Merhaba.

açık-pozisyon

Bahsettiğin işleri, yani İstanbuldan kaçıp çiftlik kurma işini yapmaya çalışan biri olarak cevaplıyorum. Ben de ilk önce Altınolu'ğu sonra Bayramiç'i seçtim. 15 günde bir giderek o kurmayı planladığın iş yürümüyor.

Ben denedim.Denemeye de devam ediyorum ama çok zor.Belki benden daha becerikli olabilirsin ama insanlara fazla güvenme. Yevmiyelerini de asla peşin ödeme. Üzülürsün.

Sulama için parasını peşin vermeme rağmen, sulamamaları yüzünden ağaçlarım kurudu. Ben 15 günde bir Bayramiç'e gidip geliyorum. Yardımcı olmaya çalışırım. Görüşelim.

0536 558 05 05
Selamlar

gökhan33
15-12-2007, 15:30
merhaba ben daha bugün üye oldum ziraat mühendisliğinde okuyorum bu sıralar bizim yaylaya pikan cevizi dikmeyi düşünüyorum ancak fazla bir bilgiye ulaşamadım yardımcı olursanız sevinirim bizim yaylada kışın uzun süre kar olur bunun bir olumsuz etkisi olurmu öğrendiğim kadarıyla sanki diğer cevizlere göre sıcak iklim istiyormuş

caucasus
15-12-2007, 18:39
merhaba ben daha bugün üye oldum ziraat mühendisliğinde okuyorum bu sıralar bizim yaylaya pikan cevizi dikmeyi düşünüyorum ancak fazla bir bilgiye ulaşamadım yardımcı olursanız sevinirim bizim yaylada kışın uzun süre kar olur bunun bir olumsuz etkisi olurmu öğrendiğim kadarıyla sanki diğer cevizlere göre sıcak iklim istiyormuş

Aşşağı daki linkten de sorunun cevabına ulaşabilirsin, ancak sorun hakkında alakasız yerlere de mesaj bırakıyorsun forumu biraz daha araştırırsan iyi olur.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=905

crystal
15-12-2007, 19:41
Merhaba
Bu konuyla ilgili youtube sitesinde videolar var. Bu videolardan birinde cevizin nasıl dikileceği ayrıntılı olarak anlatılıyor.

lerdemir
16-12-2007, 13:06
crystal;

Hazır bilgi aktarıyorken bir de link verebilseydiniz, forumdaki bilgi akışı için daha da faydalı olurdu gibime geliyor, okuyanlara kolaylık olması açısından...

Ya da hangi anahtar kelimelerle arama yapmalıyız o videolar için??? Siz nasıl ulaştınız???

hakuna matata
17-12-2007, 13:13
benim bursa mustafa kemalpaşa civarında 190-230 metre irtifası bulunan 80 dönümlük bir araziye 8x8 aralıklarla şebin ve bilecik ekmeyi düşünüyorum. Arazi kuzeyden güneye meyilli bir konumda bulunmaktadır. toprağın su tutma oranı %81 olduğu için fidelerin dikileceği yerdeki toprağı perlit ile karıştırarak geçirgenliğini çoğaltmayı hedeflemekteyim. Ancak aklıma takılan soru bu aralıklarla ektiğim ceviz ağaçlarının arasına elma-kiraz gibi meyve ağaçları ekmem:

1- meyve fidanlarında döllenme zorluğu oluşturarak verimde düşüşe yol açarmı?
2- Araya ektiğim meyve fidanlarından ortalama kaç yıl ürün alabilirim?
ve bu sitede okuduklarımdan sonra düşünmeye başladığım pedro cinsi cevizlerin bu yörede başarılı olup olmayacağı ve bu cins fidanların bakanlık tarafından sertifikalanıp sertifikalanmadığıdır.

Konuya gösterdiğiniz ilgiden ötürü şimdiden teşekkür ederim.

crystal
17-12-2007, 18:56
Haklısınız biraz eksik bilgi oldu. Aşağıya linki kopyaladım, eğer bir sorun olursa 'ceviz dikimi' diye ararsanız bu videolar karşınıza gelir.
http://www.youtube.com/watch?v=7IeEfS7haQw

lerdemir
17-12-2007, 23:38
İlgi, dikkat ve özeniniz için tüm forum üyeleri adına teşekkür ederim crystal...

caucasus
27-12-2007, 09:24
Arkadaşlar bizim Adapazarın da bahçemiz de bir kaç çeşit cevizimiz var, fazla da değiller 6-7 tane yaklalışk 10-15 senlik yükseklikleri 10 metre civarın da. Biz bu cevizlere ilaçlama **** bir bakım yapmadık sadece sulama ile idare ettik ancak bahara girerken bakım yapmayı düşünüyorum.
Gövdesinin etrafını acıp hayvan gübresi doldurmayı düşünüyorum. Birincisi bu yeterli olurmu ? ikincisi ilaçlama konusun da ne yapmalıyım ?
Toprak ise dere yatağı olduğu için biraz milli ve fazla verimli olmayan bakım isteyen bir toprağı var. İlgilenen arkadaşlara teşekkürler.

selinn87
21-01-2008, 21:04
merhaba ben forum a yeni kayıt oldum yozgatta yaşıyorum ve yozgatda olan tarlamızda çeviz yetiştirmeye başlamak istiiyorum çok araştırmalar yaptım ama birebir sorularım var yozgat da ceviz ekim zamanı nasıl olmalı ve hangi tür ceviz daha verimli olur.

necoezgi
29-01-2008, 10:49
arkadaşlar ilginizden dolayı teşekkür edrim.Bu seneki yapacagım ekimde nelere dikkat edeyim.isterseniz yapmış oldugum işlemleri size tam anlatayım. cevizleri iyi bir agactan topladım.
cevizleri bir gün sonra suya atıp 2-3 saat beklettikten sonra sudan cıkarıp cimlenme deliklerini sivri uçlu bir bıçakla temizledim
dikim yapacagım topragı az bir hayvan gübresi ile takviye edip cimlenme deliklerini üste gelecek şekilde(tam dik degil hafif egik) topgagın 10 cm altına diktim.
dikim aralıklaram 25 cm.
dikim tarihim 01 10 2007
500 adet diktim
bu işi ticari amaçlı yapacagım

yapmış oldugum işlemleri yaşlı insanlarımızdan ögrendim.
farklı bir dikim daha yaptım yukardaki işlemler aynı yalnız dikim şeklini farklı yaptım.3 adet ceviziyanyana koyup cimlenme deliklerini birbirine bakacak şekilde diktim. nerden esinledigimi sorarsanız bizim burda yani sivas gürün de cviz agacı cok ama bunları cogu ermenilerden kalma bucevizlerin kesilen yerlerine baktıgınız zaman 3-4 cevizin sanki birleşmiş oldugunu sizde görürsünüz bende bunu yapmaya calıştım. Egerki cimlenme istedigim gibi olursa bunların filizlerini birleştirmeyi düşünüyorum.
herkese iyi calışmalar.

pancfidan
29-01-2008, 17:54
Biz de ceviz ve badem yetiştiriciliği ile uğraşmaktayız soru ve sorunlarınız için sitemizden bilgi alabilirsiniz.
__________________
Fidan (http://www.cevizfidan.com)

ilahi morluk
01-02-2008, 13:18
Ceviz ile ilgilenenler için gerek basım kalitesi gerek içeriği ve sunumuyla çok faydalı bir kitap var. Ben okudum ve çok yararlandım. Ceviz hakkında kaynak arayanlara yardımcı olabilir. Kitapyurdu sitesinde satış fiyatı 13,41 YTL.

Bahçeden Mutfağa Ceviz



http://static.ideefixe.com/images/248/248804_2.jpg

İçindekiler:
# Giriş
# Cevizin Bitkisel Özellikleri
# Ceviz Ağaçlarının Çoğaltılması
# Ceviz Bahçesinin Kurulması
# Hasat ve Hasat Sonu İşlemleri
# Cevizin Islahı ve Önemli Ceviz Çeşitleri
# Cevizin Hastalık ve Zararlıları

Çok eski ve köklü meyvecilik kültürüne sahip olan ülkemiz, birçok meyve türünün olduğu gibi cevizin de anavatanları arasındadır. Kimilerine göre cevizin anavatanı İran'ın Ghilan bölgesi, kimilerine göre Çin'dir. Bunlara karşılık büyük çoğunluk cevizin anavatanı olarak daha geniş bir alanı göstermektedirler. Bu sonuncu gruba göre ceviz Karpat Dağlarından, Türkiye, Irak, İran, Afganistan, Güney Rusya, Hindistan, Mançurya ve Kore'ye kadar uzanan geniş bir bölgenin doğal bitki örtüsünde yer almaktadır (Ölez,1971) .

Fosiller, cevizin insan yaratılmadan önce var olduğunu göstermektedirler. Yine cevizin eski çağlardan beri çok önemli bir gıda maeddesi olarak bilindiği; hatta İsrail Oğullarına gönderilmiş peygamberlerden Hz. Süleyman zamanında, meyvesinden yararlanmak amacıyla, yaygın olarak yetiştiriciliğinin yapıldığı ileri sürülmektedir. Teofratus (İ.Ö.375-287) cevizin kestane ve fındıkla birlikte Mekonya Dağlarında yetiştiğini belirtmekte; Çinli yazarlar ise İ.Ö.150-140 yıllarında cevizin Tibet'ten ülkelerine getirildiğini kaybetmektedirler (Ölez,1971) .

(Kitabın İçinden)

barisbolat
06-02-2008, 23:31
selamlar
genel sorun olarak ceviz yetiştiriciliği hakıında pek bir bilgimiz yok.
ceviz bahcesi kurmak istiyorsanız ilk 10 sene belli bir gelir beklememeniz gerekir ayrıca tarla sulak kalıyorsa nematod analizi şart.
rakım pek önemli değil ceviz agacı -27 dereceye kadar soguga dayanabiliyor.
ayrıca sertifikalı dediğiniz fidanlarda genel hastalık sorunu olarak ceviz antraknozu karşınıza çıkabilir.ben kendi gözlemlerimden yolacıkarak söylüyorum.
rakımın ceviz yetiştiriciliğinde pek önemi yok ancak yıllık bakım ve gübreleme periyodlarına dikkat etmeniz gerek.
ayrıca ceviz bahcesi10*10 veye 9*9 kurulabildigi için bodur elma ve ilklime göre kiraz yetiştiriciliği cevizler yetişene kadar size ek kaynak olabilir.
ayrıca ben size yalova bir ve dölleyici yalova 4 ve şebin tarzı bahceleri kurmanızı öneriririm.çünkü ben uzun araştırmalar sonucu 15+15 dönüm bu tarz bahceler kurdum.
2-3 sene içinde hastalıktan uzak sertifikalı fidanlar yeiştirmeyi düşünürüyorum.şuan ki aşılı ceviz fidanı 8ytl bence cok pahalı..
herhangi bir sorununuz olursa bana brsbolat@hotmail.com adresinden ulaşabilirsiniz.
çünkü haftada 2 gün internete girebiliyorum
iyi çalışmalar

(ceviz hakkında ege üniversitesi bahce bilgileri bölmümünün cıkardığı bi kitap var cok bilimsel ancak ceviz hakkında mükemmel bi kaynak)
(bitki besleme sorunu olan arkadaşlara bitki besin elementi alım tablosunu gönderebilirim)
haftaya görüşmek üzere...

daraban
21-02-2008, 22:45
geç donlara dayanıklı ve deniz seviyesine yakın kıyı bölgelerde hangi cins cevizler tercih edilmelidir?
bu konuda bilgi verebilirseniz sevinirim.

selam ve saygılarımla.

mesut5
28-04-2008, 18:02
Herkese selam,bende yeni üyelerden birisiyim,Muğla-Milasta10 dönülük bir araziye sahibim,bu arazimin bir ksmında zeytin ağaçlarm mevcut geri kalan ksmını meyve ağaçlarıyla doldurmak istiyorum.Öncelikle içerisinde ahlat ve çitlenbik ağaçları mevcut,bunları antep fıstığı ve armut çeşitlerine aşlamak suretiyle dönüştürmek istiyorum,birde ceviz dikmek istiyorum.Bölgeme göre en iyi hangi cevizi dikersem iyi sonuç alabilirim ve bu fideleri nereden temin edebilirim yardmlarınız için şimdiden teşekkürler.

efekara
01-05-2008, 17:50
Merhaba arkadaşlar,
Ankara'da yaşayan bir doktorum.
Ankara çevresinde 20 dönüm tarla alıp ceviz dikmek gibi hayallerim var. Gerçekleştirebilirmiyim bilmiyorum. Ankara iklimi bu iş için uygunmudur?,Ankara çevresinde daha önce bu tür işlere kalkışan oldumu acaba?

açık-pozisyon
02-05-2008, 09:17
Sayın efekara,

Ben de güney marmarada ceviz düşünüyorum, siz 20 dönümü hesap yapıp da mı çıkardınız yoksa rastgele bir büyüklük mü? Herhangi bir araştırma, analiz, gelir-gider hesabı vs yaptınız mı? Bir de bunlara nasıl bakmayı düşünüyorsunuz? Ben İstanbul'dayım ama ucuz araziler uzakta doğal olarak... Bakacak kimsem de yok, para karşılığı köylüden yardım alayım dedim, etrafımdaki insanların çoğu "köylüye güvenme seni kandırırlar" dedi... Açıkçası bir çıkar yol bulamadım... Siz nasıl yetiştirmeyi düşünüyorsunuz?

efekara
02-05-2008, 19:54
Sayın açık-pozisyon,

öncelikle planlarınıı gerçekleştirebilmenizi dilerim.
20 dönüm hem alacağım tarla fiyatı hemde yapılacak masrafları dikkate alarak belirlediğim bir miktar. Henüz bulunduğum bölgeye ilişkin çok detaylı bir araştırma yapmadım. Google da "ceviz" yazarak önüme çıkan sitelere girdim. Bunların bazılarında maliyet hesapları var.

Bu sitelerin ceviz fidanı satan siteler olduğu dikkate alındığında yaptıkları hesaplara kuşkucu yaklaşmak gerektiğini de düşünmüyor değilim. Bunlardan birinde yapılan hesaba göre; bir dönüme 20 aşılı ceviz fidanı dikileceği varsayılarak, dikenli tel, aşılı fidan, dikme masrafları, ilk gübreleme masrafı dahil 1 dönümün maliyeti 1000 YTL civarında. Yine 1 dönümün yıllık bakım masrafı 180 YTL olarak verilmiş.

efekara
02-05-2008, 20:11
Devam...
Diğer yandan diktiğimiz fidelerin tuttuğunu ve gerekli bakımları yaptığımızı varsayarsak, 5. yılda ilk meyvelerimizi alıyoruz. 5. yılda ağaç başına tahmin edilen ceviz miktarı 5kg (kabuklu mu, iç cevizmi çok net değil) kadar, bu da dönümde 100 kg eder. Siteye göre cevizin 2007 yılı fiyatı 15 YTL. Bu duruma göre göre 5 yıl boyunca ilk maliyet+yıllık bakım giderleri= 1900 ytl/dönüm ediyor. Böylelikle 1 dönümün 5 yıllık maliyeti 1900 ytl, aldığmız ilk ürünlerin getirisi ise 100kg*15 ytl den 1500 ytl. Buna göre neredeyse ilk ürünle beraber masrafın büyük bir kısmını çıkarıyoruz.

efekara
02-05-2008, 20:24
Ancak burada şöyle bir problem var. Bildiğim kadarıyla kuruyemişçilerde iç cevizin kilosu zaten 15 ytl civarında satılıyor. Ürünü kendimiz satmayacağımıza göre (en azından benim için öyle), bunu ürünü satacaklara kaça satabiliriz bilmiyorum. Ayrıca kime nasıl satılır, vergi durumları nedir bu konularda da henüz bir fikrim yok. Belki bu forumu takip edenler arasında bize bu konularda bilgi verecek vardır diye ümit ediyorum.

efekara
02-05-2008, 20:36
Devam...

Diğer yandan aşılı cevizler de ağaç başına verim her yıl gittikçe artıyor.
dönüme 20 ağaç diktiğimizi farzedersek
5. yılda 5 kg/ağaç--------100 kg/dönüm
10. yılda 10-15 kg/ağaç---200-300 kg/dönüm
15. yılda 40-50 kg/ağaç---800-1000 kg/dönüm gibi rakamlar var.

Bu rakamların gerçekçiliği konusunda bilgisi olan varmı acaba?

efekara
02-05-2008, 20:48
Devam...

Eğer yukardaki rakamlar doğruysa ceviz yetiştiriciliği (10 yıl gibi) uzun vadede oldukça karlı bir iş gibi görülüyor. Bende bu yatırımı yapabilirsem eğer, kendimden çok şu an 9 yaşında olan oğlum için düşünüyorum. Çünkü zaman gerçekten çok hızlı geçiyor. Göz açıp kapayıncaya kadar geçecek bir 10 yıldan sonra geriye bakıp neden bu planları geçekleştirmedim diye hayıflanmak istemiyorum. Herhalde bir çok kimsenin olası köşeyi dönme trenini kaçırma hikayesini duymuşsunuzdur. İşte; babama falanca yerde şu büyüklükte tarla/çiftlik önermişlerde, babam kabul etmemişte, bu gün oraların değeri trilyona varmışta... gibi bir çok hikaye duymuşluğum vardır. Acaba bizim çocuklarımızda ilerde bu tür hikayeler anlatıp bizlere sitem ederlermi dersiniz?

açık-pozisyon
05-05-2008, 11:08
Sayın efekara,

Öncelikle cevabınız için teşekkürler, zahmet edip hesaplarınız yazmışsınız... Bende de çok detaylı hesaplar var, üstelik birader ziraat mühendisi, tohumdan gübreden anlıyoruz az çok... Şehirliyiz, köylü değiliz, toprak ile büyümedik ama şu anda 1-1.5 seneden beri topladığım teorik bilgiler, babadan kalma yöntem ile tarım yapan birçok çiftçiden daha çok... Ben damla sulama ile ilgili araştırmalar da yaptım...

Gelelim para işine; bir kere o sitelerdeki hesabı dikkate almayınız lütfen, dediğiniz gibi onlar abartılı, zeytinde de var aynı olay...

Bu işi bilenler, aşılı cevizde iyi bakım şartı ile fidanlar 3. senede meyveye yatar ama ekonomik meyve verimi yani satılabilecek kadar çok meyva 5. seneden itibaren olur diyorlar... Ağaç başına alınabilecek ceviz de (kabuklu olarak) 5 Kg gibi olur, 10 yaşına geldiğinde 10-20 kg'a ulaşabilir. 15 yaşından sonra ise 25-40 kg'a ulaşabilir... Dekar başına 7x7'den 30 ağaç dikebilirsiniz, piketajı iyi yapmak şartı ile... Cevizi kavlattıktan sonra toptan 3-4 YTL'ye satabilirsiniz. 20 dekar 600 ağaç, 10 yaşında 6 ton meyva verebilir. 6 ton ise 3 liradan 18 bin YTL eder. Hesap budur. Tabi bunda bahçe bakım masrafları, depolama, satış vs masrafları dahil değildir... Bir de bu 10. yaştaki hesaptır, 10. yaşa kadar devamlı cepten yiyeceksiniz... Ha belki 5 ile 10. yaş arası amorti etmeye başlayabilir...

Benim asıl sormak istediğim ceviz fidanlarınıza kimlerin bakacağı idi? Sanırım Ankara'dasınız, diyelim tarlanızı Ankara'ya yakın x bir yerden aldınız (bu arada dekarı 1.000-1.500 YTL civarındaki yerler şehir merkezine en az 50-100 km'dir diye düşünüyorum, daha pahalı tarlalar ekonomik bir yatırım olmaz sanırım), bahçenizi tesis ettiniz... Hemen hergün sulama ve bakım için oraya mı gidip gelecek misiniz? Buna vaktiniz var mı? Yok eğer başkası bakacaksa o kişiye nasıl güveneceksiniz? Bir diğer ihitmal de akraba/tanıdık vs... Tabi benim böyle bir bağlantım yok henüz... Siz nasıl yapmayı düşünüyorsunuz?

denizakvaryumu
05-05-2008, 11:27
Ceviz su isteyen bir ağaç, bu durumda sulu tarım yapılabilen dekarı 1000-1500 YTL olan bir arazi Ankara civarında bulmak mümkün değildir diye düşünüyorum.

açık-pozisyon
05-05-2008, 11:32
Ceviz kazık köklü olduğundan çok su istemez. Fakat meyve gelişimi için sıcak iklimlerde su ve gübre ile beslendiğinde meyve verimi ciddi olarak artar... Aslında her ceviz çeşidi farklı iklim ve topraklarda yaşayabiliyor. Sanırım ülkemizde bilimsel bir ceviz haritası yok, eksiğimiz bu...

açık-pozisyon
05-05-2008, 11:33
Konu ceviz konusuna döndü :) isterseniz ceviz başlığı altında konuya devam edelim... http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=5289

Selahattin Yılmaz
05-05-2008, 14:28
...Sanırım ülkemizde bilimsel bir ceviz haritası yok, eksiğimiz bu...

Evet haklısınız ve sadece sanıyorsunuz...

açık-pozisyon
05-05-2008, 15:50
:) Yani bana
- "haklısınız" derken "evet ceviz haritası yok"
- "sadece sanıyorsunuz" derken de "harita için çaba göstermiyorsunuz" mu
demek istiyorsunuz? Yapabileceğim şeyler varsa seve seve... Fakat ne yapacağımı bilmiyorum ki...

Selahattin Yılmaz
05-05-2008, 16:12
...Sanırım ülkemizde bilimsel bir ceviz haritası yok, eksiğimiz bu...


Sanmayın. Özellikle de bilmediğiniz şeylerde "sanırım" la sığınmayın, araştırın. Zannınız sizi sürekli hataya götürür aynı zamanda ceviz profesörlerini, akademisyen ve bilim adamlarını zan altında bırakır. Ya da sorun bakalım böyle bir harita var mıymış? Bilen söylesin.

açık-pozisyon
06-05-2008, 07:03
Haklısınız da yukarıdaki "sanırım" kelimesi 1.5 yıllık bir araştırmanın sonucunda söylenmiş bir söz... O kadar süre sonunda bile "sanırım" diyecek kadar temkinliyim. Bence biliyorsanız siz söyleyin de biz de öğrenelim böyle bir harita var mı yok mu, sanki varmış da ben yanlış biliyormuşum veya yanlış yönlendiriyormuşum gibi konuşuyorsunuz...

Ya da sorun bakalım böyle bir harita var mıymış? Bilen söylesin.
Size ve herkese soruyorum, var mıdır ceviz için tür/iklim/toprak haritası Türkiye'de?

Selahattin Yılmaz
06-05-2008, 09:22
Şöyle bir google de basit bir arama yaptım karşıma şunlar çıktı:

www.ceviz.gen.tr:
36481


Orman Genel Müdürlüğü (http://www.ogm.gov.tr/ip1/tali_urunler/turkiye_geneli/findik_ceviz.jpg)

36482

Sadece 1,5 dakikada buldum bunları. Eminimki şöyle akademik bir ortam araştırması yapsanız karşınızı istedklerinizden fazlası çıkacak.

açık-pozisyon
06-05-2008, 13:43
Bunlar tür/iklim/toprak haritası değil ki... Ayrıca harita derken bunun görsel birşey de olması gerekmiyor, bilgi veren birşey olması yeterli. Bu resimlerin verdiği bilgi ilkokul hayat bilgisi veya ortaokul coğrafya dersi düzeyinde. Sanırım bunun siz de farkındasınız... Benim bahsettiğim böyle birşey değil... Neyse konu polemiğe dönmesin, ilginiz için teşekkür ederim...

efekara
06-05-2008, 18:06
Öncelikle cevizden para kazanma hayallerimin yaptığınız hesaplarla biraz darbe yediğini söylemeliyim :(
Büyük ihtimalle bu işlere hevesli bir ortağım olacak, oda Ankara'da yaşayan bir memur. Bu yükü en azından iki kişiyle paylaşmanın maddi ve manevi açıdan çok faydalı olacağına inanıyorum. Bizim planımızda arazinin yakınlarındaki bir köyden birisine bir miktar para verip (henüz miktarı ne olur bilemiyorum) bakımını yaptırmak. Köylüye güvenip güvenmeme meselesine gelince hangi işi yaparsanız yapın her halükarda birilerine güvenmek durumundasınız ****** kontrolü elden bırakmamak kaydıyla. Ceviz yetiştiriciliği ile okuduklarıma göre ilk dikim işleri tamamlandıktan sonra ilk 2 yıl yaz aylarında ortalama haftada bir sulama gerekiyor, peryodik olarak da gübreleme, ilaçlama gibi işler var. Bizim planımız ilk bahar-sonbahar aralığında her hafta sonu bir kişinin bahçeye giderek bahçeyi ve çalışanı kontrol etmek şeklinde. Bu yöntemle ciddi bir sıkıntı yaşanmayacağına inanıyorum.


Diğer yandan asıl sıkıntının tarlayı alma aşamasında yaşanabileceğini düşünüyorum. Arkadaşımızın bahsettiği gibi Ankara'da uygun fiyatlı ve suyu olan bir tarla bulmak biraz zor. En iyi ihtimalle kuyu, sondaj vs ile su bulunabilecek bir tarla almayı düşünüyorum ki, tarlanın bu özelliklere sahip olup olmadığı konusunda bölge insanından **** satıcıdan elde edilecek verilerin güvenirliği şüpheli.

Tabi ciddi bir sıkıntıda özellikle Ankara için geçerli olan don riskinin varlığı ve bununla nasıl mücadele edileceği.

Ankara çevresinde 50 km lik daire içindeki tarla dönüm fiyatları 2000-15000 ytl aralığında seyrediyor. Planımız düzenli gidiş geliş açısından Ankara'ya yakın, çalışan temin edebilmek açısından da bir köye yakın bir tarla bulmak.

Bu arada piketaj ve havlatmak nedir? Bu soruyu soran birinin ceviz yetiştirmeyi düşünmesi doğru değil mi acaba? :)

efekara
06-05-2008, 18:58
Sayın Yaşar Aydın,
Ankara' da yaşayan ve Ankara çevresinde ceviz yetiştiriciliğine merak saran birisi olarak bu konudaki tecrübe ve girişimlerinizi heyecanla okudum. Şüphesiz bilimsel ve teorik bilgilerin önemi çok büyük. Ancak yaşanmış gerçek tecrübelerin dile getirilmesinin de çok faydalı olduğunu düşünüyorum, bu bakımdan aktarımınız için teşekkür ederim.

Bende Ankara çevresinde ceviz yetiştirmeyi düşünüyorum. Merak ettiklerim şunlar;
1- Niçin Polatlı çevresini tercih ettiniz? Sözgelimi Elmadağ, Haymana, Gölbaşı, Bala, Lalahan, Çubuk vs gibi bölgelere göre daha uygun mu buldunuz? (ceviz yetiştirme açısından)
2- Sulamayı tankerle yaptığınızı belirtmişsiniz, bunun nedeni o bölgedeki araziden kuyu suyu vesaire çıkmadığı için mi?
3- Hangi ceviz türünü tercih ettiniz?, Kısmi başarısızlığın nedeni uygun ceviz türü seçmemek olabilir mi?
Saygılarımla.

açık-pozisyon
07-05-2008, 08:42
Sn. efekara,

Diğer konudaki mesajınıza istinaden buraya cevap yazıyorum, konular karışmasın diye... Öncelikle sorularınıza cevap vereyim. Piketaj, arazideki fidanların yerleşim planı ve bu plana göre kazıkların çakılarak fidelerin nerelerden geçeceğinin belirlenmesidir... Sıra arası ve ağaç mesafesi olarak örneğin 7x7 dendiğinde 7m sıra arası, 7m de ağaç mesafesi oluyor. 10x7 yapabilirsiniz, 10x10 yapabilirsiniz... Aşağıda benim 2 da için çizdiğim piketaj planı var... Burada 2 da için 20 fidan var, fidanların tam ortasına (çizgilerin kesiştiği kırmızı noktalı yerlere) birer fidan daha (12 adet) dikilebilir. Bu durumda sıra arası 5m'ye ağaç mesafesi de 7m'ye düşer, da başına fidan sayısı 16 olur ama ağaçlar büyüdüğünde birbirini sıkıştırması problemi oluşabilir.

Kavlatmak ise, cevizin yeşilkabuğunu soydurmaktır... Ceviz yeşil kabuğu ile depolanırsa nemlenme, çürüme yapabiliyor. Toplandıktan hemen sonra kavlatılmalı... Daha sonra pazarlanmalı...

Not: Daha önceden de dediğim gibi bilgilerimin tümü teoriktir, pratik hiçbir tecrübeye sahip değilim, tecrübeli arkadaşların bilgilerinden de faydalanmak isterim.

İkinci Not: Çanakkale (Bayramiç), Balıkesir bölgelerinde kapama ceviz kurmak istediğimi söylemiştim. Bu konuda her türlü yardımı bulunabilecek arkadaşların mesajlarını bekliyorum. Arazi temini, fidan tavsiyesi, daha önceki tecrübeler, bakım konusunda yardımı olabilecek kişiler, ortaklık yapmayı düşünenler, tavsiyeler, uyarılar, vs...

efekara
07-05-2008, 19:06
Sayın açık-pozisyon
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

açık-pozisyon
08-05-2008, 11:47
Rica ederim sn. efekara...

Bu arada yeni dikilmiş 1-2 yaşlı ceviz fidanlarına ne şekilde / kaç zamanda bir su vermek gerekir, detaylı bilgisi olan var mıdır? Yani örneğin "3 günde bir fidan başına 250 ml su vermek gerekir bunu da şu şu şekilde yapmalısın" gibisinden bir bilgi var mı acaba? Amacım fidanlarımı sulamak için hergün kaç saat harcayacağımı bulmak... Bir de damla sulama sistemi kursam 20 dekar için, sulama günde kaç saat sürer yani ben sistemi çalıştırıp tekrar kapatmak için kaç saat beklerim orada? 2 saat mi 3 saat mi 5 saat mi? Beklerken neler yapabilirim / yapmam gerekir?

Bilgi verenler için şimdiden teşekkürler...

Cansunarya
09-05-2008, 20:10
Herkese iyi akşamlar,
Forumunuzu ilgiyle takip ediyorum ve merakımı ancak sizlerin giderebileceğini düşünüyorum.
Evimin bahçesinde zehirli oldukları düşüncesiyle kimsenin yemediği yaşlı, farklı türde ceviz ağaçları var. Cevizin meyvesi oldukça sarı, kış armudu görünümde, kabuk yüzeyleri dikensi tırtıklı ve bazıları normal ceviz gibi 2 loblu iken bazıları da ilginçtir, 3 loblu. Ben meyvesinin hafif tadına baktım, ceviz lezzetinin yanı sıra otsu bir tadı da var. Acaba içinizde bu türü tanıyan bilen var mı, meyvesini gönül rahatlığıyla tüketebilir miyim..zira çok fazla ürün veriyorlar. Fotoğraflarını ekliyorum, Şimdiden teşekkürler..

Lilium
10-05-2008, 13:29
Sayın Danış, genel anlamda Amerikan çeşitleri daha verimli, meyve kaliteleri iyidir ve özellikleri belirlenmiş çeşitlerdir. Amerikan çeşitlerinin nisbi uyanma tarihleri ve dölleyicileri nettir. Malesef bu durum yerli çeşitlerimiz için tam anlamı ile geçerli değildir. Amerika Birleşik Devletleri, ceviz yetiştiriciliğini rasyonel olarak ele almış ve sektör anlamında dünyanın en iyisidir. Bu arada bizim yerli çeşitlerimiz de verimleri tam anlamı ile belli olmasa bile meyve kaliteleri hiç tartışmasız iyidir. Yalnız birbirleri ile mukayeseli olarak uyanma tarihleri ve hangi ekolojiler için uygun oldukları noktasında bilgiler yetersizdir. Önümüzdeki ayın (Mayıs) dergisinde yerli ve yabancı ceviz çeşitleri ile ilgili yazı yazmayı düşünüyorum. Oradan daha ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz. Ayrıca eğer konu ile ilgileniyorsanız konu ile ilgili yazılmış kitaplardan edinmenizi tavsiye ederim. Bütün sorularınıza cevap bulabileceğiniz tek bir kaynak olmadığını da belirtmek isterim.

Sayın danış yararı olurmu bilmiyorum ama, ben gönende chedler ceviz çeşidini ektim, ektiğim yıl dalsız, budaksız cıplak bir fidan tepelerini vurduk ve ektik gönderdiğim resimdeki fidan 5 aylık bir chendler fidanıdır ve üzerinde 5 adat ceviz var.

ozanutku
15-05-2008, 14:37
Geçn ıl diktiğimiz 160 adet sertifikalı ceviz fidanlarından 15 tanesi tutmadı , onların yerine yenisini diktik, tutanların gelişimi gayet güzel hatta 20-30 kadar bu sene ceviz bile verdi.

açık-pozisyon
16-05-2008, 15:24
Sayın ozanutku, izninizle birkaç şey sormak istiyorum;
- Cevizleriniz hangi çeşit acaba?
- Toprağınız ne tür toprak, fotoğrafta bir tuhaf gözüküyor sanki
- Kaç dönüme diktiniz 160 taneyi, sıra arası ve mesafe nedir, kaça kaç diktiniz?
- Toprak için hazırlık yaptınız mı, yani patlatma vs yapıp bir mevsim geçmesini beklediniz mi? Veya dikimden önce ne kadar beklediniz, ne tür hazırlıklar yaptınız?
- 160 fidanı kaç adam/gün olarak diktiniz? Yani kaç günde kaç adamla çalışarak?
- Dikimden sonra nasıl bir sulama ve gübreleme programı izlediniz? Sulama sisteminiz nasıl, salma mı, damla mı yoksa başka bir sistem mi?
- İlaçlama yaptınız mı? Bordo bulamacı, vs herhangi birşey?

Çok soru sordum biliyorum ama ceviz bahçesi kurmayı düşünen biri olarak aklımda birçok soru var. Deneyimlerinizi bizimle paylaşırsanız çok sevirinim. Şimdiden teşekkürler, bol kazançlar...

ozanutku
17-05-2008, 10:49
Sayın açık pozisyon

1- Cevizler Şebin ve bilecik çeşitleri,
2- Toprak yapısı kireçli ve geçirgen olmayan bir yapısı var. Yaz ortasında bile bir iki karış kazınca altı nemli bir toprak yapısı
3- Cevizleri 10x10 olarak diktik 16 dönüme
4- Toprak için hazırlık yaptığımız söylenemez, Ekim/2006 gibi dikilecek yerleri açtırdık, Şubat/2007 de dikimi gerçekleştirdik.
5- 160 ceviz fidan + 1100 adet mahlep(onlarda bu sene allahdiyen kirazından aşılandı) 3 kişi 2 günde dikti.
6- Dikimden hemen sonra 25 'er lt. su verildi bütün fidanlara ayrıca Haziran ayındada humikasit takviyesi yapıldı (60 ' ar lt. su ile) Sulama sistemi geçen sene tankerlerle yapıldı , bu sene eski usul su kuyusu yaptırdık 12 metre derinliğinde .( Önümüzdeki 1-2 sene içinde meyve bahçemizin yakınlarına sulama göleti projesi hayata geçirilecek devlet tarafından)
7- Henüz bordo bulamacı veya herhangi bir işlem yapmadık.

(Yanlız fidanları dikerken köydeki akrabalar, çıplak köklü 2 metrelik ceviz fidanlarının görünce bunların tutmayacağını , boşuna uğraştığımızı söylemişlerdi.) 160 fidanda 15 zahiyat bizim için büyük başarı,

Sertifikalı fidanlarda dolayı dönüm başına 250,00 YTL devletten para almıştık , zaten o para masrafı hemen hemen karşılıyor, Yanız her sene İlçe tarımdan kontrole geliyorlar , tutmayan fidanların yerine hemen yenisinin dikilmesini istiyorlar. (Galiba kontrol 4 sene devam edecek)