Bağlan

View Full Version : Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 2 3 [4] 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

Minarislim
08-01-2010, 11:38
Sevgili Arkadaşlar,
Benim söyle bir sorum var:Bu sonbaharda 6 dönüm ceviz diktim. Daha sonra yan taraftaki 6 dönüm tarlayıda aldım.Orayıda önümüzdeki sonbaharda yani bir yıl sonra ceviz dikersem (12 dönüm)bakanlığın desteklemesinden faydalanabilir miyim?Desteklemeden faydalanmak için tamamının illaki aynı yıl dikilmesi gerekli midir? Bu konuda bilgisi olan arkadaşların yorumlarını bekliyorum.

Sonnefer merhaba.. Benimde daha önce bu konuda araştırma ve çalışmalarım oldu. Bildiğim kadarıyla dikimlerin zamanı önemli değil,önemli olan belirli bir dönümde olması. Bu konuda detaylı bilgi verebilecek bir arkadaşımın mailini yazıyorum. İletişime geçersen yardımcı olacaktır. v_karatepe@hotmail.com

bursaranger
08-01-2010, 12:28
2004 yılında BURSA-yenişehir-barcın köyüne 7 dönüme ceviz bahçesi kurdum.ceviz şansa bırakılmaz.sertifikalı fidan anlaşması yapmıştım.fakat köyde duran babam benden önce davranıp,orman işletmesinden emekli olan birinden aşı diye fidanları almış,mecburen onları diktik.bu sene bayağı verim verdi.fakat çoğu şebin çıktı.5 tane kadar kaplan çıktı.ben bu ceviz fidanlığına hiçbir ilaç yapmadım.sadece diplerini hersene belledim.sulamasını yaptım.fidanlar şu anda süper durumda.fakat sertifikalı ceviz almadığımız için işimiz şansa kaldı.ben burdan ceviz bahçesi kuracaklara muhakkak sertifikalı aşı fidan alıp dikmelerini öneriyorum.iklimi soğuk olan iller bilecik cinsi aşı fidan ve tozlayıcısını alsın.forumda bir arkadaş tohumdan üretmek için dik olarak toprağa gömdüğünü söylemiş.ceviz toprağa yan olarak konur.kök aşağıya,fidan yukarıya gider.burada bir hemşerim daha var.forumda gördüm.ceviz bahçesi kurmuş.çok isabetli karar almış.bizim yenişehir ilçesi ceviz için ideal bir yer.benim bahçe kurduğum yerde karga dikimi bir ceviz vardı.süper verim alıyorduk.hatta ceviz fidanı yetiştiricileri ondan aşı çubuğu alıyordu.bende dedim karga dikimi böyle verim veriyorsa aşı fidan nasıl olmaz diyerek o bölgeye bahçeyi kurdum.ceviz meyvesi sırıkla dokunmaz,döküleni toplarsın.güneşte kurutulmaz,gölgede kurutursun.fakat bizim köylerde bunun tam tersi işlem yapılıyor.ceviz ağacına sırık vurursan bir sene meyve verir,bir sene vermez.gözenekler zedelenir.kapama ceviz bahçeleri en ideal dikim şeklidir.yani anlıyacağınız ceviz en güzel yatırım şeklidir.saygılar...

Lilium
08-01-2010, 13:02
Sayın bursaranger, sitemize hoşgeldiniz, yazışmalar da bilgi paylaşımlarında bulunmanız bizleri sevindirir.

Ancak sitemiz de güzel türkçemizi ve yazım kurallarına çok dikkat ediyor etmeye çalışıyoruz, sizlerin de bunlara biraz daha dikkat etmenizi rica ediyoruz.

Sanırım buraya buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11) bir uğramanız gerekecek,

Kendinizi tanıtırmısınız. (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595)

denizakvaryumu
08-01-2010, 13:48
Arkadaşlar ben de Edirne civarına kurmayı planladığımız ceviz bahçesi için Chandler düşünüyorum yalnız Franquette ile ilgili aynı bilgilere ben de ulaştım, Chandler'ı tozlayabilecek alternatif bir cins deneyen var mı?

Evet bu bilgiye ihtiyacımız var ama malesef bu ana kadar bir cevap gelmedi.
Acaba yurt dışında da aynı şekilde mi onu merak ediyorum.

Avanos
08-01-2010, 13:55
Sayın Bursaranger
Cevizlerin resimlerini eklerseniz.Bizi daha çok aydınlatmış olursunuz.

Avanos
09-01-2010, 12:02
Sayın samsunlu55
Yeni yerimiz için ceviz düşünüyorum.
Önerebileceğin fidancı varmı.Herkez badem dikiyor. Ben birazda ceviz dikeyim tam köylü olayım.

Samsunlu55
09-01-2010, 19:30
Ben ceviz başlığında yazmaya ilk başladığımdada belirtmiştim aşağıdaki linkte Sahil-1 ve Toros-1 diye belirtilen cinslerden ekeceğimi ve neden bu cinsleri seçtiğimi belirtmiştim. Sizi yanıltmak istemem ama ben bu cinsleri ekeceğim. Yerleri ip çekildi ve işaretlendi. Kuyuları açıp bahara doğru ekmeyi döşünüyorum.

Ceviz Fidanlığı Ceviz Ceviz Yetiştirme Ceviz Fidanları Ceviz dikimi Ceviz Bakımı Ceviz Fotoğrafları (http://www.cevizci33.com)

Samsunlu55
09-01-2010, 21:39
Her sene binlece ceviz ve meyve fidanı dağıtıyorlar, Allah sonumuzu hayır etsin...

Atakum Kaymakamlığı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından finansmanı sağlanan ve İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından hazırlanan Ceviz Yetiştiriciliğinin Yaygınlaştırma Projesi uygulamaya başladı.

Proje kapsamında 52 çiftçiye 75’er adet olmak üzere toplam 3900 adet ceviz fidanı dağıtıldı. Akalan, Çatmaoluk, Şenyurt, Köseli, Taflan, Erikli, Elmaçukuru ve Kurugökçe Köylerinde uygulanacak proje ile 5’er dekarlık kapama bahçeler halinde toplam 260 dekar alanda ceviz bahçesi tesis edilmiş olacaktır.

Akalan Köyünde düzenlenen fidan dağıtım programına Atakum Kaymakamı Salim Demir, İlçe Tarım Müdürü Mustafa Baş, Milli Eğitim Müdürü Seyfettin Mayuk, Mal Müdürü Selahattin Uyuğ, SYDV Müdürü Selahattin Turhan ile köy muhtarları ve yöre çiftçileri katılmıştır.

Programdaki konuşmasında Kaymakam Salim Demir çiftçilerimizin projeye olan talebinin ve fidan dağıtım programına katılımın yoğun olmasının kendilerini memnun ettiğini belirterek projenin başarılı olması için gereken her türlü desteği vereceklerini ifade etmiştir.

İlçe Tarım Müdürü Mustafa Baş proje hakkında bilgi vererek, ceviz çeşidi olarak Chandler, Kaman-1 ve Fernor çeşitlerini kullandıklarını, bu çeşitlerden uygun sayılarla bahçeler oluşturulacağını belirtmiştir. Ayrıca Kaymakam Salim Demir’e sağladıkları destek ve katılımlarından dolayı teşekkür ederek bundan sonra yapacakları tarımsal projelerde desteklerini talep etmiştir

Haber Tarihi:31.12.2009

Kaynak: http://www.samsuntarim.gov.tr/

xmaxx
12-01-2010, 00:49
Sayın Lilium, Cevabınız için teşekkürler.Benim arazim yaklaşık 9 dekar ben teşvik kapsamı dışında kalıyorum.

xmaxx
12-01-2010, 01:02
Sayın Samsunlu55, seçmiş olduğunuz ceviz fidanı çeşitleri, İzmit-Kandıra arası bölge için uygunmudur.

denizakvaryumu
12-01-2010, 09:39
İlçe Tarım Müdürü Mustafa Baş proje hakkında bilgi vererek, ceviz çeşidi olarak Chandler, Kaman-1 veFernor çeşitlerini kullandıklarını, bu çeşitlerden uygun sayılarla bahçeler oluşturulacağını belirtmiştir.

--------------------------------------------
Dağıtılan ceviz çeşitleri;

Chandler, Kaman-1 ve Fernor...

Chandler,Fernorla tozlanıyor bu tamam.Ama bu durumda kaman 1 açıkta kalıyor?
Kaman1 benim bildiğim kaman5 ve pedro ile tozlanıyor.

Samsunlu55
12-01-2010, 10:19
Sayın Samsunlu55, seçmiş olduğunuz ceviz fidanı çeşitleri, İzmit-Kandıra arası bölge için uygunmudur.

Uygundur fakat bulunduğunuz bölgenin soğuklama ihtiyacını bilmediğim için hangi cins daha uygundur birşey diyemem.

Samsunlu55
12-01-2010, 10:51
Cevizin altında (ağaca 5-7 metre mesafede) hangi sert kabuklu meyve ağaçları yetiştirebilir? Fındık yetişiyor ama ilerleyen senelerde 5 metre mesafede fındığada etkisi olur mu? 7 metre mesafede bademe zararı olur mu? Bu kunu hakkında bir bilgi bulamadım.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4911

Lilium
12-01-2010, 11:21
Ceviz konusunda yaşar hocanın yeni ekim pilanları
http://www.ceviz.gen.tr/haberdetay.asp?HaberNo=141
Eğer ki bu doğru ise bugüne kadar bizlere yanlış bilgilermi verdiler. Bu sistem çit sistemidir, çit sisteminde dallar birbirine geçer, ceviz budamalarında birbirine geçen dalları alacaksın diye öğrettiler, çit sisteminde dallar birbirine geçmiyormu. Ve ya rüzgardan dallar birbirine çarpıp yaralanmıyormu. dörtbucuk metre mesafede dallar ister istemez birbirine geçecektir.
Doğrusu kafam karıştı.

denizakvaryumu
12-01-2010, 12:19
Pikan cevizi yetiştirmek isteyip de, ılıman iklimde olmayanlar northern pecan çeşitlere bir göz atsın derim.

http://www.burntridgenursery.com/fruitingPlants/index_product.asp?dept=59&parent=

Samsunlu55
12-01-2010, 20:39
Pikan cevizi yetiştirmek isteyip de, ılıman iklimde olmayanlar northern pecan çeşitlere bir göz atsın derim.

http://www.burntridgenursery.com/fruitingPlants/index_product.asp?dept=59&parent=

Bunu buraya değilde Pikan Cavizi başlığına yazsaydınız arayanlar o sayfadan öğrenmiş olurdu.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1108&page=3

acemi_caylak
13-01-2010, 07:51
Eğer ki bu doğru ise bugüne kadar bizlere yanlış bilgilermi verdiler. Bu sistem çit sistemidir, çit sisteminde dallar birbirine geçer, ceviz budamalarında birbirine geçen dalları alacaksın diye öğrettiler, çit sisteminde dallar birbirine geçmiyormu. Ve ya rüzgardan dallar birbirine çarpıp yaralanmıyormu. dörtbucuk metre mesafede dallar ister istemez birbirine geçecektir.
Doğrusu kafam karıştı.

Sayın Lililum,

Bence bu şekilde kurulmuş bir bahçe ile normal bahçe arasındaki verim farkını görmeden karar vermemek gerekir.

Kaan903
13-01-2010, 11:06
Arkadaşlar
CHANDLER ı tozlayan FRANQUETTE yerine dikebileceğimiz yerli-yabancı bir tür var mı?

FRANQUETTE nin hem çok büyük taç yaptığı hem de verimsiz olduğu söyleniyor, büyük bahçelerde sorun olmaz da küçük bahçelerde 3-4 tane ceviz dikecekler için FRANQUETTE nin yerine umarım yerli-yabancı bir tür vardır.

Arkadaşlar ben de Edirne civarına kurmayı planladığımız ceviz bahçesi için Chandler düşünüyorum yalnız Franquette ile ilgili aynı bilgilere ben de ulaştım, Chandler'ı tozlayabilecek alternatif bir cins deneyen var mı?

Bu konu ile ilgili şöyle bir linke rastladım:
http://www.canimdoga.com/faydalibilgiler/categoryID05.htm
Burada Chandler'ı tozlayan çeşitler için Franquette haricinde Pedro ve Yalova 1-3-4 cinsleri de verilmiş.
Bunun yanı sıra, Sayın Mehmet Sütyemez'in hazırlamış olduğu bir döküman daha var, sanırım bu konu altında daha önce linki verilmişti, ben tekrar vereyim:
http://dogabilimleri.ksu.edu.tr/sayi/eski/sayi/51/51.148-158.pdf
Bu dökümanda da yerli- yabancı ceviz çeşitlerinin erkek ve dişi çiçeklerinin aktif olma tarihleri ile ilgili deney yapılıp bir tabloya aktarılmış (Tablo 3).
Konunun uzmanı arkadaşlara sorum şu: Çiçeklerin döllenmesi için bahçe içerisindeki erkek ve dişi çiçeklerin aynı dönemde mi aktif olmaları gerekir? Yoksa döllenme çiçekler aktif olduktan bir süre sonra devam eder mi? Her iki bilgiyi yorumlayabilmek için verilecek cevaplar çok önemli.

denizakvaryumu
13-01-2010, 11:23
http://www.canimdoga.com/faydalibilgiler/categoryID05.htm

Sn.Kaan903
link için teşekkürler.İlk defa nette böyle bir bilgi gördüm.CHANDLER ı pedronun da tozladığı belirtiliyor.

Kaan903
13-01-2010, 11:47
Rica ederim Sn. Denizakvaryumu. Ancak yüzyüze görüşmelerde bile insanların menfaatlerine göre oyunlar oynadığı bir ortamda, internetteki bilgilere hemen inanasım gelmiyor, genelde birkaç bağımsız kaynaktan aynı bilgiyi doğrulamaya çalışıyorum. Neticede verdiğim ilk link bir fidancıya ait.
Bu sebeple erkek ve dişi çiçeklerin aktif olması ve döllenmesi ile ilgili soruma gelecek yanıtlar gerçekten önemli. Neticede ortada üniversitede yapılmış bilimsel bir çalışma var. Sadece bu tabloları yorumlayabilirsek, tozlanma ile ilgili daha çok kesin bilgiye ulaşmış olacağız.

Lilium
13-01-2010, 12:14
Çiçeklerin döllenmesi için bahçe içerisindeki erkek ve dişi çiçeklerin aynı dönemde mi aktif olmaları gerekir?
Evet
Yoksa döllenme çiçekler aktif olduktan bir süre daha
devam eder mi?
evet bir hafta on günlük bir dönem

Kaan903
13-01-2010, 12:56
İlk defa nette böyle bir bilgi gördüm.CHANDLER ı pedronun da tozladığı belirtiliyor.

Teşekkürler sayın Lilium, o halde her iki kaynak da Chandler'ı Pedro'nun tozladığını destekliyor.

himmetvermez
27-01-2010, 13:58
İyi günler.AFYON'da 990 rakımda 15 dekar ceviz bahçesi kurdum.Fidanları Kasım sonu ve aralık başında diktim.Çeşit olarak Şebin,Bilecik çoğunlukta.Bunun yanında Kaman 1 ,Pedro,Chadler,Maraş 18 (deneme maksatlı)diktim.Hiçbir budama yapmadım.Yalnız Maraş 18 ler 1,5 metreden gövdesi kesilmiş olarak geldi.Sormak istediğim , ilk budamayı nasıl yapmalıyım.Takip ettğim kadarıyla ilkyıl boyunlu gözlerin budaması yapılmalı.Ama bizim burada geç donlar olmakta .Boyunlu göz budamasını ne zaman yapmalıyım;veya nasıl bir budama tavsiya ediyorsunuz.Teşekkürler,herkese selamlar.

agozce
28-01-2010, 01:08
Tüm ceviz severlere bir öneri:
( Bu mesajı İsmail hoca okursa gülecek ama....ben yine de yazacağım)

Bahçemizde bir adet farklı ceviz ağacı vardı. Gördüğüm en büyük ve en lezzetli cevizdi. Kaplan-86 dan bile daha büyük. Üstelik ince kabuk. İsmail hocaya sorarak cinsini öğrendim. KR-1 miş. Hoca verimsiz bir tür olduğunu ve tavsiye etmediklerini de söyledi. Ama bizimki son derece verimli. Ticari olmasa bile herkesin bahçesine bir tane ekmesini tavsiye ederim. Tozlayanı Bilecik miş.

123352

123353

Ölçü olması için
Yukardaki ikinci büyük Kaplan-86 en küçük Yalova-1

agozce
28-01-2010, 01:15
Biz soyduğumuz ceviz meyvesinin yeşil kabuklarını bahçeye dökmüyorduk. Köylerde zehirli ve ağacı kurutur diye bilinıyordu.

Değilmiş. Hatta bazı yabani otların çıkmasını engelliyormuş.

omer.tuncer
28-01-2010, 08:14
Denizakvaryumu demişki:
[Chandler,Fernorla tozlanıyor bu tamam.Ama bu durumda kaman 1 açıkta kalıyor?
Kaman1 benim bildiğim kaman5 ve pedro ile tozlanıyor. ]

Çiçeklerin döllenmesi için bahçe içerisindeki erkek ve dişi çiçeklerin aynı dönemde mi aktif olmaları gerekir?
Evet
Yoksa döllenme çiçekler aktif olduktan bir süre daha
devam eder mi?
evet bir hafta on günlük bir dönem

Böyle olunca Chandler'ı tozlayan çeşitler demiyelim pedro erkek dişi tozlaşması 1 gün çakışıyor halbuki kaman 1 ile 6 gün çakışıyor. (sütyemezin araştırmasında) kafam karıştı kim doğru söylüyor.

Kaan903
28-01-2010, 10:01
Biz soyduğumuz ceviz meyvesinin yeşil kabuklarını bahçeye dökmüyorduk. Köylerde zehirli ve ağacı kurutur diye bilinıyordu.

Değilmiş. Hatta bazı yabani otların çıkmasını engelliyormuş.

Cevizin yeşil kabukları boya ve kimya endüstrisinde kullanılıyor diye biliyorum, bu şekilde yeşil kabukları değerlendirebilen var mı acaba?

agozce
29-01-2010, 02:31
Ben bilmiyorum doğrusu, Araştıracağım.

Kaan903
31-01-2010, 14:29
Çok ilginç bir haber:
http://www.topraktvnet.com/popup.php?id=54

Lilium
31-01-2010, 15:37
Meyve bağladıktan sonra yapılan hatalı budamalarda bu gibi zamansız meyve bağlamaları görülebilir. Randımanlı olacağını tahmin etmiyorum.

Yalova bir ile Chadler arasındaki renk farkı. Açık renk olan Chadler. çekim ceple olduğu için çok net değil.
123692

123693

Samsunlu55
01-02-2010, 09:46
Çok ilginç bir haber:
http://www.topraktvnet.com/popup.php?id=54

Bu olayın önceki senelerde Hatay'dada gerçekleşdiğine dair haber okumuştum. Sn. Lilium'un dediği gibi zamansız budama olabilir.

Filiz
01-02-2010, 09:55
Tahminimce fazla azotlu gübrelemeden de kaynaklanabilir. Büyüme döneminin sonunda azotlu gübre azaltılmazsa bu gibi durumlarla karşılaşılabilir. Vejetasyon devam eder yani.

agozce
02-02-2010, 01:29
Yeni bahçe kuracakların dikkatine,

TÜRKİYE nin Yeni Ceviz Yıldızları ” MARAŞ 18 ve SÜTYEMEZ 1″
.................................................. ............
MARAŞ 18 ceviz çeşidi: Kalite verim ve lezzet yönünden son derece üstün özelliğe sahip olup, iç oranı (%55) ve diğer iç kalite özelliklerinin yüksek olması yanında iç kurduna karşıda dayanıklıdır. Ceviz yetiştiriciliğinde aranan en önemli özelliklerden biriside meyve içinin tüm ya da en fazla iki parça çıkmasıdır. Bu özellik bakımından Maraş 18 ceviz çeşidi çok yüksek orana sahiptir.
SÜTYEMEZ 1 ceviz çeşidi: Kalite ve verimli olan bu çeşidin iç kalite değerlerinin yüksekliği yanında önemli özelliği çok iri olmasıdır (upov kriterlerine göre). Ceviz meyve türünde aranan ilgili kriterlere göre bu ceviz çeşidi, bugüne kadar gerek yurt içinde gerekse yurt dışında verim ve kalite özellikleri belirlenerek tescil edilmiş dünyanın en iri (26.63 g) standart ceviz çeşidi olması son derece dikkat çekicidir......................................

Kaynak:
http://ceviz.ksu.edu.tr/.../turkiye-nin-yeni-ceviz-cesitleri-maras-18-ve-sutyemez-1

Ayrıca, bu site de ihtiyacımız olan çok bilgi var.

Kaan903
04-02-2010, 21:31
Ceviz ile ilgili aylardır hemen her çeşidi araştırıyorum, bu çeşidi de incelemiştim. Birçoğumuzun bildiği üzere mükemmel bir ceviz çeşidi yok, meyvesi lezzetli olan erkenci olabiliyor, kabuğu ince olan iç kurduna hassas oluyor, hastalıklara karşı dayanıklılık, güneş yanıklığı, periyodisite, bir de ilkbahar erken donları konusu var. Mehmet Bey'in sitesinde belirtildiğine göre bu çeşitlerin meyveleri gerçekten ekstra, bu çeşitleri bahçesinde bulunduran arkadaşlar var mı? Bu çeşitlerin zayıf yanları nedir acaba?

denizakvaryumu
04-02-2010, 21:53
Bahçem geniş olsa tüm türlerden denerdim ama 1,5 dönüm için ancak 3-4 tane ceviz düşünüyorum.

Bu nedenle benim tercihim fazla taç yapmayan yani büyümeyen türlerden yana...

Ankara şartlarında bu kritere uyan chandler ...

Chandleri tozlayan olarak da pedro ...

Samsunlu55
05-02-2010, 00:09
Kimi sitede chandler tozlayıcısı olarak pedro olur diyor kimi sitede olmaz. Hangisine inanmak gerektiği konusunda çoğu kişide bir soru işareti görüyorum. Chandler'in soğuklaması 700, pedro'nun soğuklaması 400 saat diye biliyorum doğru mudur? Pedro 7x7 metre ekilebilir diye bir bilgi var internette. Birde pedronun dişi ve erkek çiçeklerinin aynı anda açtığı günler oldukça fazla bu tozlamada başka cins olmadan iyi bir verim alınabilmesini sağlar mı?

denizakvaryumu
06-02-2010, 01:03
Chandler de aslında bir pedro melezi.

denizakvaryumu
06-02-2010, 01:51
Cevizin yeşil kabukları boya ve kimya endüstrisinde kullanılıyor diye biliyorum, bu şekilde yeşil kabukları değerlendirebilen var mı acaba?

Prof. Dr. Turan Karadeniz yaptığı açıklamada, Türkiye’nin birçok yerinde yaygın bir şekilde yetişen ceviz meyvesinin saymakla bitmeyecek kadar insan sağlığı açısından faydasının bulunduğunu kaydetti. Özellikle ağrı ve sancılı olan yerlere ceviz yağı ile masaj yapılırsa ağrıların hemen gideceğini belirten Prof. Dr. Karadeniz, cevizin kadınların hamilelik döneminde mide bulantısına iyi geleceğini ve kanda zararlı kolesterolün birikmesini önleyerek, yüksek kolesterolü düşürdüğünü ifade etti. Cevizin damar tıkanıklığında ve şeker hastalığının tedavisinde son derece etkili olduğunu belirten Prof. Dr. Turan Karadeniz, “Ceviz yaprağı kaynatılıp su ile sulandırılıp günde birkaç bardak içilirse şeker hastalığına iyi gelir. Mide ve bağırsak rahatsızlıklarında ağrıların azaltılmasında, taze meyvelerinden hazırlanan reçelden diş eti çekilmesi hastalığının tedavisinde ve vitamin eksikliğinde başarılı olarak kullanılmaktadır” dedi.Ceviz, uyuzdan bile koruyor

Cevizin soğuk algınlığından deri hastalıklarına, mide rahatsızlıklarından halsizliğe kadar birçok hastalığa çare olduğunu dile getiren Prof. Karadeniz şöyle konuştu: “Ceviz, bağırsak kurdunu döker. Taze ceviz bal ile yenirse basura iyi gelir, cinsel gücü artırır. Ceviz kökünün kabukları zeytinyağı içinde kaynatılarak merhem haline getirilip, basura sürülürse iyi gelir. Böbrek zafiyetini giderir. Ceviz yenirse çıbanı patlatır. Ceviz kurtları düşürür, kadınların beyaz akıntısı, vajen iltihabı, boğaz apsesi, bademcik iltihabı, deri çıbanları, deri döküntüleri, mide ve bağırsak nezlesi üzerine çok şifalı olmaktadır. El ayak titremesini giderir. Kuvvetten düşene iyi gelir. Midenin çabuk acıkması ve hazmı kolaylaştırmak için yenir. Mide gazını giderir. Grip ve nezleye iyi gelir. Öksürüğü keser. Sedef hastalığına iyi gelir. Kısık sesi açar, sırt ağrılarına iyi gelir. Sindirim sistemi bozukluğunu giderir. Vücudu soğuktan korumak için yenir. Ceviz öğütülür ve vücuda sürülerek uyuzdan kurtulunur. Vebaya iyi gelir. Zayıf vücudu kuvvetlendirir. Yorgunluğu ve bitkinliği giderir. Zehirlenmelere ve zehre karşı yenir. Zindeleşmeyi sağlar. Yeşil kabuklarının suyu çıkartılır, gargara yapılırsa boğaz ağrılarını giderir, buruna çekilirse kanamayı keser, sivilcelere sürülürse derhal izale eder”

Tek başına doktor gibi

Ceviz yaprağının özellikle erkeklerin korkulu rüyası haline gelen saç dökülmelerinde önemli bir önleyici görev görmesinin yanı sıra birçok rahatsızlığa ilaç olduğunu ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, “Yeşil kabuğunun suyu koyulaşıncaya kadar kaynatılıp saçlara sürülürse saç dökülmesini önler, sivilcelere sürülürse iyileştirir. Cevizin yeşil kabuğu rendelenip sirkeyle beraber kaynatılarak saçkıranlı yerlere sürülürse şifa elde edilir. Ceviz yaprağı haşlanır su ile yıkanırsa saç kepeklenmesini önler. Bir ceviz yaprağı bir fincan su hesabıyla kaynatılıp yemeklerden yarım saat önce içilirse romatizma hastalıklarına ve beze iltihaplarına iyi gelmektedir. Ceviz yaprağı kaynatılıp günde birkaç kez lavaj yapılırsa rahim kanamasını keser. Ceviz yaprağı kaynatılıp elde edilen sıvı içerisinde çatlak eller banyo yaptırılırsa şifa görülür. Ağız kokusuna karşı ceviz yaprağı suyu ile sabahları gargara yapılmalıdır. Kuru kabukları yakılarak külleri bal ile macun yapılır, dişlere sürülürse parlatır. Sert kabuğu yakılır, elde edilen külleri pudra halinde yaraya konursa yarayı iyileştirir. Cevizin yapraklarından elde edilen Juglon maddesi eczacılıkta kan temizleyici ve kuvvet verici olarak kullanılmaktadır. Ceviz aşerme dönemindeki mide bulantısına iyi gelmektedir. Ceviz meyvesinin içindeki kıkırdak doku kaynatılıp çay gibi içilirse, şeker hastalığına şifalı gelmektedir. Ceviz yaprakları kaynatılıp elde edilen sıvı ile bacaklardaki varis ara sıra badana yapılırsa fayda elde edilir. 20 gram kuru yaprak 1 litre suda kaynatılıp balla tatlandırılarak günde 3–4 bardak içilir. Saç boyamak için 60 gram kuru yaprak 1 litre suda kaynatılıp kullanılır” diye konuştu.

Kansızlığı da önlüyor

Şeker hastalarının ve kansızlık problemi yaşayanların kesinlikle ceviz tüketmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, “Şeker hastaları ceviz yaprağını kaynatıp içmeye devam etmelidir. Ceviz yaprağı ve kabukları kaynatılıp balla karıştırılarak içilmeye devam edildiğinde kansızlığa iyi gelmekte, bu çay kanı temizlemekte, kalbi güçlendirmekte, ishali ve dizanteriyi kesmekte, siniri güçlendirmekte, iç kanamaları ve beyaz akıntıyı kesmektedir. Göz iltihabına ceviz yaprağı kaynatılıp bu suyla gözler pansuman yapılmalıdır. Ceviz meyvesi çocukların gelişmesini hızlandırmaktadır. Basur için taze ceviz yenilmelidir. Ceviz beyin için gerekli olan gümüş iyonlarını ihtiva ettiğinden, bebekten yaşlıya kadar herkes için ideal bir meyvedir” şeklinde konuştu.

turankaradeniz.com

Kaan903
06-02-2010, 20:54
Bilgi için teşekkürler sayın denizakvaryumu. Benim sormak istediğim cevizin yeşil kabuğunu kimya veya boya fabrikalarına satan olup olmadığı idi. Neticede bu kabuklar çoğunlukla atılıyor, bir şekilde değerlendirilebilir diye düşünüyorum.

fer
15-02-2010, 09:39
Arkadaşlar dün Bozdağ gezisinde ceviz ağacı üzerinde sarı renkte üzüm gibi bişeyler vardı, oradaki kişiler bunun için birşey söylüyorlar ama ben araştırdığım kadarıyla bir bilgiye ulaşamadım, ceviz ağacını tanıyanlardan ricam bunun ne olduğunu söyleyebilirlermi?
Ceviz ağacında küçük sarı renkte üzüm gibi birşey, bastırınca patlıyor.

Teşekkürler :)

MVURUCU
15-02-2010, 20:49
Sayın fer!

Bahsettiğin şey asalak bir bitki olan "ökse otu"dur. Bu bitki konakladığı bitkinin özsuyunu emerek beslenir. Konakladığı bitkinin ölümüne neden olur. Bu bitkinin tohumunu yiyen kuşlar, bitkinin tohumlarını başka ağaçlara taşırlar. Bitkiden kesilerek uzaklaştırılması gerekir.

agozce
16-02-2010, 00:13
Arkadaşlar dün Bozdağ gezisinde ceviz ağacı üzerinde sarı renkte üzüm gibi bişeyler vardı, oradaki kişiler bunun için birşey söylüyorlar ama ben araştırdığım kadarıyla bir bilgiye ulaşamadım, ceviz ağacını tanıyanlardan ricam bunun ne olduğunu söyleyebilirlermi?
Ceviz ağacında küçük sarı renkte üzüm gibi birşey, bastırınca patlıyor.

Teşekkürler :)

cevizin çiçeği olmasın. Fotosunu koyarsanız daha net bilgi verilebilir.

Samsunlu55
16-02-2010, 18:35
cevizin çiçeği olmasın. Fotosunu koyarsanız daha net bilgi verilebilir.

Bende öyle düşünüyorum ceviz çiçeği olabilir ama bu zamanda çiçeklenmesi anormal değil midir? Daha fındıklar bile yeni yeni yeşermeye başlıyacak cevize daha bayağı var...

fer
16-02-2010, 19:10
Sayın fer!

Bahsettiğin şey asalak bir bitki olan "ökse otu"dur. Bu bitki konakladığı bitkinin özsuyunu emerek beslenir. Konakladığı bitkinin ölümüne neden olur. Bu bitkinin tohumunu yiyen kuşlar, bitkinin tohumlarını başka ağaçlara taşırlar. Bitkiden kesilerek uzaklaştırılması gerekir.

Bahsettiğiniz gibi bir zararlı olduğunu oradaki yerli kişiler söylemişti, kuşların bunları yemesi ve bıraktıkları gübre ile çoğaldığını ve daha sonrada kanser gibi ağacı öldürdüğünü söylediler. Bana bu bitki ilginç geldiğinden ne olduğunu anlayamamıştım,
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.

Sayın agozce
resim yok maalesef, ama ökse otu olduğunu öğrenmiş oldum, teşekkürler.

Kaan903
16-02-2010, 19:11
cevizin çiçeği olmasın. .

Şubat ortasında (hele havalar bu kadar soğukken) cevizin çiçek açması pek mümkün gözükmüyor bana.

dussokagi
16-02-2010, 20:39
merhaba benimde bir sorum olacak fidan poşetlerine ceviz diktim vede 15-20 cm felan fide oldu onları daha büyütüp aşılamak istiyorum acaba hangi gübre vermem lazım vede hangi aylarda daha büyümeleri için yardımcı olursanız sevinirim

agozce
16-02-2010, 23:01
Bu günlerden itibaren ayda bir kez -yanılmıyorsam her yaş için 50 gr.- azot verirseniz, çabuk büyür.

Şubat, Mart, nisan. Üç kez verseniz yeter.

agozce
16-02-2010, 23:01
Şubat ortasında (hele havalar bu kadar soğukken) cevizin çiçek açması pek mümkün gözükmüyor bana.

Akdeniz de ağaçlar çiçek açtı.

magent
17-02-2010, 18:57
Sayın Lilium,

Bunlar yeni ekim planı falan değil. Tüm dünyada ticari ceviz yetiştiriciliği 30-40 yıldır bu şekilde yapılıyor. Sorun bizim akademisyenlerimizin bunu yeni yeni farketmeleri.

Aşağıdaki bağlantıdaki bilgiler ve oraya konulma tarihlerine dikkatinizi çekerim:
http://www.esflora.com/index.php?cPath=24

Ayrıca aşağıdaki bağlantıda bu yöntemlerin geçmişini inceleyebilirsiniz:
http://walnutresearch.ucdavis.edu/Topic_results.asp?txtSecNo=20

Doğrusu kafam karıştı.

magent
17-02-2010, 19:04
Sayın Samsunlu55,

Eğer gerçekten bu belirttikleri türleri diktilerse sorun yok ama benim şüphelerim var.

Her sene binlece ceviz ve meyve fidanı dağıtıyorlar, Allah sonumuzu hayır etsin...

İlçe Tarım Müdürü Mustafa Baş proje hakkında bilgi vererek, ceviz çeşidi olarak Chandler, Kaman-1 ve Fernor çeşitlerini kullandıklarını, bu çeşitlerden uygun sayılarla bahçeler oluşturulacağını belirtmiştir. Ayrıca Kaymakam Salim Demir’e sağladıkları destek ve katılımlarından dolayı teşekkür ederek bundan sonra yapacakları tarımsal projelerde desteklerini talep etmiştir

Haber Tarihi:31.12.2009

Kaynak: http://www.samsuntarim.gov.tr/

Samsunlu55
17-02-2010, 19:20
Şu resimdeki makina ne işe yarıyor?

http://www.esflora.com/popup_image.php?pID=99

Lilium
17-02-2010, 22:05
Çit sistemi dikimlerde budama makinesi

magent
17-02-2010, 23:56
O resimler Italya'daki bir ceviz bahcesinden. Alanlar büyük ve ağaç sayısı fazla olduğundan mekanik budama yapılıyor. Bu işleme dikimden 4 yıl sonra başlanıyor.

Şu resimdeki makina ne işe yarıyor?

http://www.esflora.com/popup_image.php?pID=99

Samsunlu55
18-02-2010, 21:39
Budamayı nasıl yapıyor, ara dalların alınması nasıl oluyor?

omer.tuncer
18-02-2010, 23:15
Bu günlerden itibaren ayda bir kez -yanılmıyorsam her yaş için 50 gr.- azot verirseniz, çabuk büyür.

Şubat, Mart, nisan. Üç kez verseniz yeter.

Benim bildiğim cevizde azot meyva tutumu ve gelişmesi için verilir. acaba yanlışmı?

[Dikimden önce yalnız fosfor ve potasyumlu gübre uygulanır. Verilecek gübre miktarı, dikim öncesi 10-50 kg/dekar triple süper fosfat ile 10-40 kg/dekar potasyum sülfat, dikim sonrası 10-30 kg/dekar triple süper fosfat ile 15-45 kg/dekar potasyum sülfat arasında değişmektedir. Kesin rakamlar ve bu gübrelere gerek olup olmadığı toprak analiz sonuçlarıyla belli olacaktır. Derin toprak işlemesi ile 20-40 cm için gereken gübreler de mutlak surette verilmeli, ayrıca dikim öncesi fidan çukurlarının diplerine çukur gübrelemesi de (250 gram triple süper fosfat ve 250 gram potasyum sülfat birlikte) yapılmalıdır.

Dikimde azotlu gübreleme yapılmaz. Fidanların birinci yaşından başlayarak, ağacın her yaşı için 100 gram/ağaç hesabıyla toprak pH'sına göre amonyum nitrat veya amonyum sülfat verilir.] yayçep yayınından alıntı

haman
19-02-2010, 21:21
iyi akşamlar babamın samsun çarşambada 50 dönüm tarlası var ceviz ağacı dikmeyi düşünüyor çevrede hiç ceviz bahçesine rastlamadım. Bana çok sulak yerlerde ceviz yetişmeyeceği söylendi ve tarlada 8 metreden su çıkıyormuş. Ne yapmam gerektiği hakkında fikir verirseniz çok sevinirim saygılar

magent
19-02-2010, 21:57
Budamayı nasıl yapıyor, ara dalların alınması nasıl oluyor?

Mekanik budamaya başlandıktan sonra çok istisna durumlar olmadıkça ara dallar budanmıyor. Bu üretim tekniği aynı zamanda tam bir yönetim sistemi. Başlangıcından, karga sorununa kadar planlama gerekiyor. Bunların tüm ayrıntıları internette mevcut. Akademisyenlerimiz sağdan soldan ceviz selekte edip bilim adamı olduk tan daha öteye gitmeliler. En azından bu araştırmaları derleyip bir kitap(çık) olarak sunabilirler.

magent
19-02-2010, 21:59
Taban suyu yüksek ise dikmenizi tavsiye etmem. Başlangıçta olmasa bile ileriki yıllarda kök bölgesindeki yoğun su agaçları kaybetmenize yol açacaktır.

iyi akşamlar babamın samsun çarşambada 50 dönüm tarlası var ceviz ağacı dikmeyi düşünüyor çevrede hiç ceviz bahçesine rastlamadım. Bana çok sulak yerlerde ceviz yetişmeyeceği söylendi ve tarlada 8 metreden su çıkıyormuş. Ne yapmam gerektiği hakkında fikir verirseniz çok sevinirim saygılar

Samsunlu55
19-02-2010, 22:27
iyi akşamlar babamın samsun çarşamba'da 50 dönüm tarlası var ceviz ağacı dikmeyi düşünüyor çevrede hiç ceviz bahçesine rastlamadım. Bana çok sulak yerlerde ceviz yetişmeyeceği söylendi ve tarlada 8 metreden su çıkıyormuş. Ne yapmam gerektiği hakkında fikir verirseniz çok sevinirim saygılar

Öncelikle aramıza hoş geldin:) Çarşamba gibi bir yerde cevize altarnatif birçok ürün var. Su ihtiyacı fazla olan ve toprak yönünden seçici olan bitkiler düşünülebilir. Mesela kivi son zamanlardada yaban mersini altarnatif ürünlere örnek gösterilebilir. Hazır yeni üyeyken yazım kurallarına dikkat edelim lütfen. Birde kendinizi şehirlere göre üyeler bölümünde tanıtırsanız sevinirim. Saygılarımla...

hamitakkuyu
21-02-2010, 19:42
Merhabalar,ben Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinden aranıza katılıyorum.Benim 11 dönüm tarlam vardı. 6 şubat 2010 da 167 adet ferragnes,157 adet Ferraduel olmak üzere 6x6 badem dikimini gerçekleştirdim.Bahçe tesisi tamamlanmış durumda fakat bizim bölge kurak olduğu için 20 ton'luk çıkma tanker aldım. 2 metre yükseklikte yere çıkardım.Yılda 3 defa doldursam 60 ton eder. Acaba bu su yeterli olur mu?

Kaan903
21-02-2010, 19:55
Sn. hamitakkuyu
Sorunuzu badem yetiştiriciliği ile ilgili konulara yazarsanız, hem daha doğru olur hem de sorunuza daha hızlı cevap alabilirsiniz.

Samsunlu55
22-02-2010, 23:02
Sayın Samsunlu55,

Eğer gerçekten bu belirttikleri türleri diktilerse sorun yok ama benim şüphelerim var.

Bu mesajınızı okumadan atlamışım, ne gibi şüpheleriniz var?

Lilium
22-02-2010, 23:42
Altı yaşında bir pedro cevizi. Yerli ırklarda böyle bir verim varmı.

126650

denizakvaryumu
23-02-2010, 07:46
Maşallah.Ağaç cevizden yıkılıyor, böylesini görmemiştim.

O zaman tekrar sorayım; Pedro mu, chandler mi ? :)

acemi_caylak
23-02-2010, 10:06
Altı yaşında bir pedro cevizi. Yerli ırklarda böyle bir verim varmı.

126650

Sn. Lilium,

Böyle bir verimi 5 yıl önce Şebinkarahisar'da görmüştüm. Ancak oradaki teyze ağacın bu kadar sık meyve tutmasının sakıncalı olduğunu söylemişti.
Ancak türünü bilmiyorum. Ama kesinlikle yerli türdür. Çünkü ceviz ağacı oldukça yaşlıydı.

Samsunlu55
23-02-2010, 10:18
Maşallah.Ağaç cevizden yıkılıyor, böylesini görmemiştim.

O zaman tekrar sorayım; Pedro mu, chandler mi ? :)

Verim konusunda pedro daha verimli ama chandler meyveleri daha iri oluyor. Sn. Lilium, 6 yaşındaki pedro resmini siz mi çektiniz:confused:

Lilium
23-02-2010, 10:26
Ben her ikisini de ayıramıyorum, pedro çok bağlar ama biraz daha küçüktür, chandler daha iridir biraz daha az bağlar.

Chandler resimleri
126668

126669

126670

Pedro biraz daha sert budama gerektirir.

126671

126672

denizakvaryumu
23-02-2010, 10:34
Bu durumda küçük bahçesi olup hobi amacıyla 1-2 ceviz dikeceklerin pedroyu seçmesinde fayda var.

Lilium
23-02-2010, 10:44
Bu durumda küçük bahçesi olup hobi amacıyla 1-2 ceviz dikeceklerin pedroyu seçmesinde fayda var.
Pedro Kendi kendini dozlar ayrıca dozlama sorunu olmaz.

denizakvaryumu
23-02-2010, 10:45
Pedro Kendi kendini dozlar ayrıca dozlama sorunu olmaz.

Teşekkürler.
Bu sene 2 tane pedroyu bahçeye dikeceğim.

magent
23-02-2010, 11:09
Bu mesajınızı okumadan atlamışım, ne gibi şüpheleriniz var?

Yabancı çeşitlerde göz ve kalem sıkıntısı nedeniyle fiyatların yüksek oluşu birçok kişinin iştahını kabartıyor. Kamu kurumları genelde fiyata baktıklarından aslen Şebin veya Yalova-1 olan bir çeşidi Fernor veya Chandler diye satmış (almış) olabilirler.

Çınarmunarı
23-02-2010, 15:09
Sayın Lilium,
Fidanlarınızın arasında Fernor var mı? Onun verimini ve diğer özelliklerini chandler ile kıyaslayabilir misiniz?

Lilium
23-02-2010, 15:25
Fennor bende yok, o da güzel bir ırk iklim şartlarına uygun yerlere ekilmeli bence.

Çınarmunarı
23-02-2010, 15:46
Teşekkürler Lilium...

acemi_caylak
24-02-2010, 02:49
Sn. Lilium,

Böyle bir verimi 5 yıl önce Şebinkarahisar'da görmüştüm.

O zamanlar cevizle bu kadar ilgili olmadığım için ağacın meyveli resmini çekmemişim. Ancak aşağıdaki resimde bu cevizden toplanan cevizleri göreceksiniz. Bu kadar ceviz sadece bir ağaçtan. Üstelik dikkat edilirse bir kısmı kabuğundan ayrılarak kurumaya götürülmüş.

126786

MVURUCU
26-02-2010, 20:11
Merhabalar arkadaşlar. Yabancı (Chandler, Pedro) ceviz fidanı alabileceğimiz, internet üzerinden satış yapan, birkaç adet dahi gönderebilecek, güvenilir (ismine doğru fidan satan) bir fidancı adresi arıyorum. Bu konuda yardımcı olursanız sevinirim. Ya da site içinde uygun başlık varsa yönlendirirseniz...

toplumcu
27-02-2010, 17:38
Arkadaşlar Konya - Ankara hattı arasında rakım 1015. Ceviz yetiştirmeyi düşünüyoruz. 200 - 300 dekar arazi üzerinde Kaman 1, Chandler, Pedro, Fernor ve Fernette ( 5 ana çeşitle ) cinsi yetiştirmeyi düşünüyoruz. Yaptığım araştırmalarıma göre İç Anadolu ekolojisine en uygun çeşitlerin bunlar olduğuna kanaat getirdim. Buralarda ilkbahar geç donları çok olur. Bu çeşitlerin geç çiçeklendiğini biliyorum. Birde bunlar oldukça verimli çeşitler. Sizler bu konuda ne düşünürsünüz. Kararım doğrumu.
Sayı olarakta 500 adet Kaman 1(+ 50 adet tozlayıcısı), 500 adet Chandler (+ 50 adet tozlayıcısı), 250 adet Pedro (+ 20 adet tozlayıcısı), 200 adet Fernor ve 200 adet Fernette (bu ikisi birbirinin tozlayıcısı) dikmeyi düşünüyoruz. Bu 5 çeşit ticari açıdan mantıklı olurmu (çeşit fazlamı acaba). Yoksa 2 - 3 çeşit eksem her çeşidin sayısını arttırsam nasıl olur. Bana bu beş çeşit çok mantıklı geldi hiçbirtanesinden vazgeçemiyorum.
İlginiz için şimdiden çok teşekkür eder. çalışmalarınızda başarılar dilerim. Saygılarımla...

Lilium
27-02-2010, 20:30
Olabilir düzenli ekildikten sonra niye olmasın, hangi bölümde hangisi olduğunu bildikten sonra, hasat döneminde de cevizleri karıştırmadıktan sonra bence olabilir.

Yine de bilmediğin ırkları iklime ve bölgeye uyumluluğunu iyice bir araştırmanı tavsiye ederim

toplumcu
27-02-2010, 22:14
Olabilir düzenli ekildikten sonra niye olmasın, hangi bölümde hangisi olduğunu bildikten sonra, hasat döneminde de cevizleri karıştırmadıktan sonra bence olabilir.

Yine de bilmediğin ırkları iklime ve bölgeye uyumluluğunu iyice bir araştırmanı tavsiye ederim

Teşekkür ederim. Zaten piketaj şemasını yapıcam. Elimde tarlanın haritası olacak. Bütün ağaçları numaralandıracam. Elimde tarlanın şeması olacak. Kaç numaralı ağacın hangisi olduğunu bileceğim. Bakımını budamasını ve hasadını ona göre yapacam.

Lilium
27-02-2010, 23:15
Böyle 200- 300 dölümlük arazilere düzgün ve yerden en iyi istifade edecek ekim pilanı gerekli.

Çizim yapamıyorum, yapabilirsem size bir ekim şekil göndereyim, bu şekil de aynı metrelerde dölüme daha fazla fidan dikebiliyorsunuz.

Çizim yapan programlar hangileridir bilemiyorum. yardımcı olacak arkadaşlar varmı.

Samsunlu55
27-02-2010, 23:37
Böyle 200- 300 dölümlük arazilere düzgün ve yerden en iyi istifade edecek ekim pilanı gerekli.

Çizim yapamıyorum, yapabilirsem size bir ekim şekil göndereyim, bu şekil de aynı metrelerde dölüme daha fazla fidan dikebiliyorsunuz.

Çizim yapan programlar hangileridir bilemiyorum. yardımcı olacak arkadaşlar varmı.

En basitinden AutoCAD var...

toplumcu
28-02-2010, 15:47

Evet dikim planının optimum verimi alacak şekilde olması gerekir. Ben 10 x 10 düşünüyorum ama aşağıdaki tablodaki şekilde diksem acaba .Çok sıkmı olur 10 x 7 oluyo bu şekilde. Dallar birbirine değip gölge falan yaparmı acaba. Ağaçların gelişimini ve meyve verimini olumsuz etkiler mi acaba.

omer.tuncer
28-02-2010, 17:11
toplumcu demişki:
Sayı olarakta 500 adet Kaman 1(+ 50 adet tozlayıcısı), 500 adet Chandler (+ 50 adet tozlayıcısı), 250 adet Pedro (+ 20 adet tozlayıcısı), 200 adet Fernor ve 200 adet Fernette (bu ikisi birbirinin tozlayıcısı) dikmeyi düşünüyoruz. :D

Zaten kaman1, chandler birbirini tozluyor pedroda kendine yeterli bence siz 3-4 yıl için 10 ar dekarda deneme yapın. Zaten sizin dediğiniz bölgede su sorunu var asıl su olmadan ceviz olmaz. Su problemini çözün.

toplumcu
28-02-2010, 17:29
toplumcu demişki:
Sayı olarakta 500 adet Kaman 1(+ 50 adet tozlayıcısı), 500 adet Chandler (+ 50 adet tozlayıcısı), 250 adet Pedro (+ 20 adet tozlayıcısı), 200 adet Fernor ve 200 adet Fernette (bu ikisi birbirinin tozlayıcısı) dikmeyi düşünüyoruz. :D

Zaten kaman1, chandler birbirini tozluyor pedroda kendine yeterli bence siz 3-4 yıl için 10 ar dekarda deneme yapın. Zaten sizin dediğiniz bölgede su sorunu var asıl su olmadan ceviz olmaz. Su problemini çözün.

Bütün kaynaklarda Kaman 1 in tozlayıcısı Kaman 5, chandler in tozlayıcısı franquette olarak yazıyor. Sizin dediğiniz gibi pedro kendine yetebiliyor.
Su sorununu da inşallah çözecez. Ruhsat alabilirsek sondajla su çıkaracaz. Su var ama ruhsat almak biraz sıkıntılı.

omer.tuncer
28-02-2010, 18:01
Sy: Toplumcu sondajla iş bitmiyor sizin istediğiniz gibi değil ayda bir değil hafta bir cevizi 3 yıl sulamak gerekiyor birde suyun ve toprağın kireci çok önemli ph 6,5 da sabitlenmeli.

acemi_caylak
01-03-2010, 14:28
Sy: Toplumcu sondajla iş bitmiyor sizin istediğiniz gibi değil ayda bir değil hafta bir cevizi 3 yıl sulamak gerekiyor birde suyun ve toprağın kireci çok önemli ph 6,5 da sabitlenmeli.

Çok sıcak yaz aylarında haftada 2 kere bile sulamak gerekebilir.

manisali
03-03-2010, 08:32
sayın toplmcu dikim planınız malesef tamamen 7x7 metre. buna 10x 7 diyemeyiz. çünkü bir fidan etrafındaki 4 fidanada 7 metre mesafede kalıyor. nereden baksanız bu 7x7.

manisali
03-03-2010, 08:35
arkadaşlar ceviz bahçesi olanlar aşı kalemi konusunda yardımcı olabilirlermi.
özellikle kaman1, chandler, sütyemez1, maraş 18 vs çeşitleri arıyorum.

Müge
04-03-2010, 10:58
Merhabalar bir tanıdığım Elazığdaki 8 dönümlük arazisine ceviz ekmeyi düşünüyor.Nasıl yardımcı olabilirsiniz.?Saygılar...

Kaan903
04-03-2010, 13:48
Merhabalar bir tanıdığım Elazığdaki 8 dönümlük arazisine ceviz ekmeyi düşünüyor.Nasıl yardımcı olabilirsiniz.?Saygılar...

Müge Hanım biraz daha detay bilgi verirseniz yardımcı olunabilir. Arazi yapısı nasıl, toprak analizi var mı su var mı rakım kaç metre, bölgede ilkbahar erken ve sonbahar geç donlarının tarihleri nedir?

hasan_ka
13-03-2010, 20:09
Merhaba arkadaşlar Denizli'nin Alikurt beldesinde eğer nasip olursa 11 dekar ve 16 dekar olan, birbirine 200 mt mesafeli 2 tarlaya chandler ceviz dikmeyi düşünüyorum. 11 dekar olan tarlanın toprak analizini yaptırdık ve sonuçlarda tarlanın tınlı toprak yapısına sahip olduğu yazıyor. Kireç %20 civarı ve ph 8 çıktı ziraatte ceviz dikmeye uygun olduğu söylendi. Dikilecek yerin rakımı 850 mt civarı ve sulama ise bu senelik taşıma suyla mümkün ama seneye su getireceğiz. Biz bu tarlaya Mayıs ayının sonunda tüplü chandler fidanı mı diksek daha uygun olur yoksa Aralık ayında açık köklü diksek mi daha uygun olur? Fidancılar damla sulama yapmazsak suyu kontrol edemeyeceğimiz için Aralık ayında dikmemizi önerdi ama haftada 24 lt su verdikten sonra ne farkedeceğini anlayamadım. Ziraat işlerinden neredeyse hiç anlamıyorum bana fikir verirseniz sevinirim. Herkese şimdiden teşekkürler.

yasarugur
14-03-2010, 12:28
Ben de açık köklü 10 adet Chandler aşılı ceviz fidanı satın aldım ama sürekli yağan yağmurlardan toprak bir türlü tava gelmedi,sürekli çamur,fidanları torbaya diktirip mayıs ayında dikebilecğim herhalde ,aralarına da bir tane franqutte sipariş ettim tozlayıcı olarak,kısacası benim de ceviz dikme hevesim bir türlü gerçekleşmedi gitti...

kpoyraz
14-03-2010, 19:43
Tüm ağaç dostlarına selamlar ..
kayseride ceviz bahçesi kumayı düşünüyorum şu an toprak analizi yaptırıyorum bu hafta içinde sonuçları alacağım ,iç anadoluda ceviz yetiştiren arkadaşlarla fikir alış verişi yapmak isterim ...herkese saygılar

hasan_ka
19-03-2010, 20:33
Merhaba arkadaşlar Denizli'nin Alikurt beldesinde eğer nasip olursa 11 dekar ve 16 dekar olan, birbirine 200 mt mesafeli 2 tarlaya chandler ceviz dikmeyi düşünüyorum. 11 dekar olan tarlanın toprak analizini yaptırdık ve sonuçlarda tarlanın tınlı toprak yapısına sahip olduğu yazıyor. Kireç %20 civarı ve ph 8 çıktı ziraatte ceviz dikmeye uygun olduğu söylendi. Dikilecek yerin rakımı 850 mt civarı ve sulama ise bu senelik taşıma suyla mümkün ama seneye su getireceğiz. Biz bu tarlaya Mayıs ayının sonunda tüplü chandler fidanı mı diksek daha uygun olur yoksa Aralık ayında açık köklü diksek mi daha uygun olur? Fidancılar damla sulama yapmazsak suyu kontrol edemeyeceğimiz için Aralık ayında dikmemizi önerdi ama haftada 24 lt su verdikten sonra ne farkedeceğini anlayamadım. Ziraat işlerinden neredeyse hiç anlamıyorum bana fikir verirseniz sevinirim. Herkese şimdiden teşekkürler.

arkadaşlar yazım arada kaynadı sanırım:D:D Yardımcı olursanız sevinirim.

fyodor
20-03-2010, 12:44
Sayın forum üyeleri herkese saygılar ve sevgiler. Aranıza yeni katıldım. Öğrenmek istediğim birkaç husus hakkında bilgilerinize danışacağım.

Benim İzmir-Buca da 8 dönüm tarlam var. Buraya yıllardır gidip ilgilenmedik ancak artık ilgilenmeye karar verdik. Zeytin ağırlıklı bir dikim yapmak istiyorum. Zeytile ilgili Zeytin araştırma enstitüsünden yardım aldım. Orada bulunan çelikten gemlik ve ayvalık zeytinleri(1,5-2 yaş) üzerinde karar kıldım. Aralara da domat gibi farklı zeytinlerden bi kaçtane koymak istiyorum. Zeytinle ilgili sorunlar yaşamamak için devletten fidanları almaya karar verdim. 100-120 kadar zeytin fidanı almayı düşünüyorum teki 2,5 liradan.

Yağ kalitesi ve sofralık olması bakımından en uygun olanı gemlik ve ayvalık diye bir sonuca ulaştım. Sizin bir öneriniz olabilirmi?

Zeytin dikimi için 60*60 bir yer kazılması gerektğini söyledi mühendis arkadaşlar. Zeytin fidanı dikerken potasyum sülfat, trible süper fosfor gübre karışımları ne şekilde olmalıdır.

-- İlgilerinize şimdiden teşekkür ederim.

aslan_k
22-03-2010, 14:16
Merhaba, benim bahçemde, sanırım delice olarak yetişmiş yaşlı bir ceviz ağacım var. Çapı yaklaşık 30-40 cm vardır, bu ağaç iki senedir çok az ve kalitesiz ceviz veriyor(öncesini bilmiyorum). Üzerinde hiç bakım yapılmadı ve ilaç gübre hiç bir şey verilmedi.

Sorum şu , bu ağaca ana dallarını keserek aşı yapmayı düşündüm ancak görüştüğüm ceviz üreticileri pek tavsiye etmediler. Meyvelerin verimini ve kalitesi arttıtrmak için ne yapabilirim? Ağır bir budama işe yarar mı?

magent
22-03-2010, 14:36
Görüştüğünüz ceviz üreticileri neden tavsiye etmediler bilmiyorum ama bence yana giden dalı bırakıp üstten kesin ve gövde üzerinde 4-5 kalemle yarma aşı deneyin. Aşıyı ceviz aşısından anlayan birine yaptırırsanız ve iyi bir çeşit seçerseniz sorununuzu çözmüş olursunuz. Yan dalı aşılar geliştikten sonra kesebilirsiniz.

Diğer durumda verimi arttırabileceğinizi düşünmüyorum.

Merhaba, benim bahçemde, sanırım delice olarak yetişmiş yaşlı bir ceviz ağacım var. Çapı yaklaşık 30-40 cm vardır, bu ağaç iki senedir çok az ve kalitesiz ceviz veriyor(öncesini bilmiyorum). Üzerinde hiç bakım yapılmadı ve ilaç gübre hiç bir şey verilmedi.

Sorum şu , bu ağaca ana dallarını keserek aşı yapmayı düşündüm ancak görüştüğüm ceviz üreticileri pek tavsiye etmediler. Meyvelerin verimini ve kalitesi arttıtrmak için ne yapabilirim? Ağır bir budama işe yarar mı?

agozce
22-03-2010, 14:45
Aşağıdaki linkte gerekli bilgiler var. Ayrıca en altta telefon numarası olan hocaya sorabilirsiniz. Ben bir çok suru sordum. Çok ilgilendi.

http://ceviz.ksu.edu.tr/asili-asisiz-ceviz/cevizde-asi-ve-cesit-degistirme/

Lilium
22-03-2010, 17:00
Çanakkale biga ceviz çalışma gurubu toplantısından videolar var, toplantıya gitmiş kadar olursunuz.
http://www.topraktvnet.com/firmalarimiz.php

ziganali
22-03-2010, 20:43
Sayın Site Yetkilileri,
Ben istanbulda görevli bir devlet memuruyum.Erzincan Refahiye ilçesi Ören Köyü'nde 2007 yılında 110+10=120 ceviz fidanı diktim.Teşvik için başvurdum.Fakat çiftçi kayıt sistemine kaydım olmadığı,tapunun henüz veraset-i çıkmadığı (baba yeni rahmetli olmuştu)için alamadım.İlk yıl aşı yerinin üzeri kurudu.(cevizleri Balıkesir Gönen den 55şebin55bilecik aldım)Fakat bu cevizler 50-70 cm oldular.Bunların aşı olması gerekiyor.Avrupa Birliği teşviği olduğunu duydum.Fakat nerelere başvuracağım bilemiyorum.Bana yardımcı olacak yardımsever insanlar var mıdır acaba?Varsa meil adresim ziganali@mynet.com dur Herkese bol ağaçlı bir gelecek dileğimle.

Samsunlu55
23-03-2010, 18:22
Ceviz başlığı neden sert çekirdekli meyveler başlığında görünüyor? Bir karışıklık oldu galiba sabahta buradaydı...

bahcekoru
24-03-2010, 03:01
Merhaba Arkadaşlar,
Ben foruma yeni katıldım, bu başlığı baştan sona kadar okudum. tüm üyelere bizlerle paylaştıkları için çok teşekkür ederim.

Sayın Samsunlu55, ben de Samsun 'dayım ve geniş çaplı bir ceviz kapama bahçesi kurmayı düşünüyorum. Tecrübe ve deneyimlerinizden faydalanmayı isterim...
İyi günler dilerim.

Samsunlu55
24-03-2010, 10:44
Sn. bahcekoru öncelikle siteye hoş geldiniz. Benim cevizle ilgili büyük bir deneyimim olmadı bu yüzden sana birşey diyemiyorum. Deneyime bu sene başlıyacağım inşallah.
Kuracak olduğunuz bahçe kaç dönüm olacak?
Nerede kurulacak?
Geniş çaplıdan kastınız nedir?

Birde kendinizi yeni gelen üyeler ve şehirlere göre üyeler bölümündede tanıtırsanız sizi daha iyi tanımış oluruz. Saygılarımla...

kpoyraz
26-03-2010, 15:59
Tüm derğerli dostlar kayseride 40dekarlık arazide ceviz bahçesi kurmak için kolları sıvadık toprak numunesi alarak analizini yaptırdık bu analize göre ceviz yetişirmi bilgisi olan varmı ,memur arkadaşlar detaylı bilgi veremedi ..

hasan_ka
26-03-2010, 23:17
Tüm derğerli dostlar kayseride 40dekarlık arazide ceviz bahçesi kurmak için kolları sıvadık toprak numunesi alarak analizini yaptırdık bu analize göre ceviz yetişirmi bilgisi olan varmı ,memur arkadaşlar detaylı bilgi veremedi ..

arkadaşım bu konularda benim de pek bilgim yok detaylı bilgiyi sitedeki arkadaşlar verir ama yine de il tarımdaki memurların söylediğini ileteyim.cevizde en çok sıkıntıyı toprağın derinliği etkiliyormuş.yani altta kaya taş kütlesi yoksa gerisi pek önemli değil dediler.kireç %50den fazla olursa pek tavsiye etmeyiz diğer koşullarda analiz atılacak gübre için yapılır dediler bana.analiz sonuçları benim tarlanınkiyle hemen hemen aynı ve bana dikilebileceğini söylediler

kpoyraz
27-03-2010, 13:48
Hasan bey teşekkür ederim cevabınız için PH deger 1 puan fazla bunu düşürmek için kükürt kullanılmalıymış 40 dekar için 1600kg kükürt yeterli araştırmama göre bunun maliyetide 1.000tl gibi bir diğer konuda organik madde eksikliği sanıyorum bunuda çiftlik gübresi ile halledilebiliyor 1 kamyon hayvansal gübre 600tl tabi hayvansal gübrenin topragın PH sına etkisi nasıl olu bunu bilmiyorum .

magent
27-03-2010, 19:51
Sayın kpoyraz,

Sizin hayvan gübresini 2 kamyona çıkarın o zaten Ph'yi düşürür. Bence hiç kükürtle uğraşmayın.

Hasan bey teşekkür ederim cevabınız için PH deger 1 puan fazla bunu düşürmek için kükürt kullanılmalıymış 40 dekar için 1600kg kükürt yeterli araştırmama göre bunun maliyetide 1.000tl gibi bir diğer konuda organik madde eksikliği sanıyorum bunuda çiftlik gübresi ile halledilebiliyor 1 kamyon hayvansal gübre 600tl tabi hayvansal gübrenin topragın PH sına etkisi nasıl olu bunu bilmiyorum .

kpoyraz
27-03-2010, 20:48
Teşekkür ederim sn Magent hayvansal gübre ph ı düşürürse süper peki hayvansal gübre topragın organik besin değerinide artırır doğrumu?

Samsunlu55
27-03-2010, 22:01
Teşekkür ederim sn Magent hayvansal gübre ph ı düşürürse süper peki hayvansal gübre topragın organik besin değerinide artırır doğrumu?

Soru bana değil ama görmüşken cevaplayayım. Topraktaki organik madde miktarının artmasını sağlayan etkenler hayvan gübreleri, yeşil gübre, yaprak döken orman ağaçlarının yaprakları olarak sayılabilir.

magent
28-03-2010, 19:51

Her ikisi içinde cevabım evet. Miktarı arttırın derim.

06doğaci
29-03-2010, 18:33
Merhaba sayın kpoyraz hayvansal gübre faydalı ancak yanmış olmalı.

06doğaci
30-03-2010, 10:46
Ceviz ekim tarihinde sona yaklaşıldı.Elimden geldiğince ceviz dikmeye çalıştım.İnşallah hepside tutmuşlardır.

DERİN SU
30-03-2010, 18:41
Kasım ayından şubat sonuna kadar yaklaşık 100 tane ceviz diktim. Mart ortasında fidanların 1-1,20 cm den yukarısını kestim. Daha aşağıdan mı kesmeliydim acaba. Fidanları aldığım yerden öyle söylediler. Fakat çeşitli yerlerden öğrendiğime göre 75 cm den yukarısını kesmek gerekiyormuş doğru mu? Bilgisi olan varmı teşekkürler.

hasan_ka
31-03-2010, 12:25

Evet Poyraz Bey toprağın PH değeri sizin de dediğiniz gibi kükürtle düşüyormuş. Bizim tarlanın analiz sonucunda dekara 50 kg kükürt, yine dekara 2.5 ton gübre atmamız gerektiğini yazmışlar arkadaşım.

ozturk59
01-04-2010, 23:37
Herkese Selamlar:
Ben yeni üyeyim.Ceviz işi devamlı ilgimi çeker fakat şuan için dikmeyi düşünmüyorum; ancak 29 sayfa ve 860 mesajı (zamanım var) ve tümden okudum.Çok yararlı ve faydalı görüşlerin olduğunuda gördüm.Fakat zamanı olmayan veya az olan kişiler için bu bilgileri azaltmak veya belli başlıklar altında toplanırsa çok daha faydalı olacağını düşünüyorum.
Birde Konyanın kendisi 1020 Rakımında benim köyüm 1340 Rakımında (Hatta Antepfıstığının ana ağacı Menengiçler var.) Cevizin soğuklama gün sayısını hangi Meteoroloji istasyonundan alacaksında doğru karar çıkacak.Bu biraz mantık dışı oluyor.

06doğaci
02-04-2010, 07:47
Bahçe ve tarlalara çok büyük zararlar veren fareler cevize dokunamıyorlar.Ceviz ağacı kabuklarının acı olması nedeniyle doğal koruma sağlıyor.Malesef diğer ağaç çeşitleri için durum kötü.Mesela 30 a yakın elma ağacını kemirmişler.Ağacın gövdesini yaklaşık 50cm e kadar plastik (silikonsuz) beyaz boyayla boyadım.Boya kemirgenlere karşı ağacı koruyor.

Samsunlu55
02-04-2010, 23:29
Bahçe ve tarlalara çok büyük zararlar veren fareler cevize dokunamıyorlar.Ceviz ağacı kabuklarının acı olması nedeniyle doğal koruma sağlıyor.Malesef diğer ağaç çeşitleri için durum kötü.Mesela 30 a yakın elma ağacını kemirmişler.Ağacın gövdesini yaklaşık 50cm e kadar plastik (silikonsuz) beyaz boyayla boyadım.Boya kemirgenlere karşı ağacı koruyor.

Fare tamamda domuz ceviz kabuğunu, kökünü felan sever mi:confused: Son zamanda domuzlar gündemimizde.

ismeilaga
05-04-2010, 02:46
Arkadaşlar , Kırklarelinde 6 dönüm tarlam var .çok hafif meyilli .Ve de hemen tarlamın üst kenarından su kanalı geçiyor. . Bu tarla 2 seneden beri hiç sürülmedi. Buraya ceviz ekmek istiyorum . Bugün nisanın 5 i . Acaba ceviz ekmek için geç kaldım mı , kalmadım mı ? Saygılar...

dissape
05-04-2010, 09:07
Arkadaşlar, foruma yeni üye oldum. Allah kısmet ederse bundan sonra size bolca sorum olacak. Bir iki ay önce kayınpederimi kaybettim ve onun bahçesinin sorumluluğu bana kaldı. Bahçede kayısı, elma, erik, şeftali, kiraz ve ceviz ağaçları var. İlk sorum ceviz ağacı ile ilgili. Komşunun bahçesine bakan fakat aslında inşaatçı olan birisi ceviz agacına maket bıçağıyla, yukarıdan aşağıya iki tane kesik atmam gerektiğini, ağaca gömleğinin dar geldiğini söylüyor. Doğru mudur?

Kaan903
05-04-2010, 09:50
Arkadaşlar , Kırklarelinde 6 dönüm tarlam var .çok hafif meyilli .Ve de hemen tarlamın üst kenarından su kanalı geçiyor. . Bu tarla 2 seneden beri hiç sürülmedi. Buraya ceviz ekmek istiyorum . Bugün nisanın 5 i . Acaba ceviz ekmek için geç kaldım mı , kalmadım mı ? Saygılar...

Bildiğim kadarıyla tüplü ceviz fidanı senenin 12 ayı dikilebiliyor. Yalnız sıcak havalarda dikim yapıldığında sulama konusuna da dikkat etmek gerekiyor, toprağın çabuk su kaybettiğini düşünmek gerek. Ayrıca toprak analizi de yaptırmanız faydanıza olur. Kolay gelsin

agozce
07-04-2010, 03:23
.... Bahçede kayısı, elma, erik, şeftali, kiraz ve ceviz ağaçları var. İlk sorum ceviz ağacı ile ilgili. Komşunun bahçesine bakan fakat aslında inşaatçı olan birisi ceviz agacına maket bıçağıyla, yukarıdan aşağıya iki tane kesik atmam gerektiğini, ağaca gömleğinin dar geldiğini söylüyor. Doğru mudur?

Bu nasıl bir saçmalık ve vahşet ya....

Sakın böyle bir şey yapmayın. Ağacı nem kaybından kurutursunuz. Kurumasa bile gelişmeye değil, yarasını sarmaya çabalayacaktır.

Arkadaşlar böyle ciddi sorularınızı mutlaka işin uzmanına sorun. Bu formdakiler - bende dahil- genellikle uzman değil, kişisel tecrübelerini aktaran gönüllüler.

http://ceviz.ksu.edu.tr/

Önceki mesajlarda ilgili yerlerin adreslerini verdim.

agozce
07-04-2010, 03:31
Sayın Site Yetkilileri,
Ben istanbulda görevli bir devlet memuruyum.Erzincan Refahiye ilçesi Ören Köyü'nde 2007 yılında 110+10=120 ceviz fidanı diktim.Teşvik için başvurdum.Fakat çiftçi kayıt sistemine kaydım olmadığı,tapunun henüz veraset-i çıkmadığı (baba yeni rahmetli olmuştu)için alamadım.İlk yıl aşı yerinin üzeri kurudu.(cevizleri Balıkesir Gönen den 55şebin55bilecik aldım)Fakat bu cevizler 50-70 cm oldular.Bunların aşı olması gerekiyor.Avrupa Birliği teşviği olduğunu duydum.Fakat nerelere başvuracağım bilemiyorum.Bana yardımcı olacak yardımsever insanlar var mıdır acaba?Varsa meil adresim ziganali@mynet.com dur Herkese bol ağaçlı bir gelecek dileğimle.

Ceviz aşısı hiç pahalı değil. Ben en son yaklaşık 100 tane sütyemez-1 aşısını 50 tl ye aldım. Adres aşğıda. Şimdi vakti geçti ama hocayı arayıp, sorun.

http://ceviz.ksu.edu.tr/ceviz-cesitleri/

Veya

Yalova Atatürk Araştırma Enstitüsü

Lilium
07-04-2010, 09:41
İlk sorum ceviz ağacı ile ilgili. Komşunun bahçesine bakan fakat aslında inşaatçı olan birisi ceviz agacına maket bıçağıyla, yukarıdan aşağıya iki tane kesik atmam gerektiğini, ağaca gömleğinin dar geldiğini söylüyor. Doğru mudur?

Soruda eksikler olunca cevaplarda da yanlışlar oluyor, asıl soru ceviz ağaçı dinç gidiyor meyva bağlamıyor olsaydı, bende aynı şeyi önerir ve ya ağacın besinini biraz kesin derdim.
Dinç'e kaçmış ağaçlar meyvayı dökerler, bu nedenle yaşlıların bir değimi var al eline baltayı iki kere vur gövdesine bak seneye nasıl bağlar derler. yanlışta sayılmaz, ağaçı yaralama ağaçı zayıf ve açılan yaraya çalışacağından dinç gitmesini durdurur.
Ağaçlarda dikine açılan yaralar ağacı kurutmaz sadece gelişimini yavaşlatır, ve bu açılan yaralardan haşerenin çalışmasını sağlar.
Kabuğun enine tam kesilmesi ve ya fırdolay tam kemirilmesi ağacı kurutur.

Lilium
07-04-2010, 09:56
İlk yıl aşı yerinin üzeri kurudu.(cevizleri Balıkesir Gönen den 55şebin55bilecik aldım)Fakat bu cevizler 50-70 cm oldular.Bunların aşı olması gerekiyor.Avrupa Birliği teşviği olduğunu duydum.Fakat nerelere başvuracağım bilemiyorum.Bana yardımcı olacak yardımsever insanlar var mıdır acaba?Varsa meil adresim ziganali@mynet.com dur Herkese bol ağaçlı bir gelecek dileğimle.
Sayın ziganalı bende gönenliyim, fidanları kimden aldınız, aşı yerlerinin kuruması imkansız bu hata sizdenmi kaynaklanıyor yoksa fidandanmı?
Aşılar halen yapılabilir, yalnız kalemlerinizi daha önceden almış olmalıydınız, şu an alınacak kalemlere su yürümesi uyanma olduğundan tutma oranları çok düşecektir. bende de dört beş tene yapılacak aşı var, pazartesi günü kestim bekliyorum akan açı suyu aksın pazar günü aşıları yapacağım.

Sinova57
07-04-2010, 16:04
Hepinize iyi günler arkadaşlar ben de forum'a yeni üye olanlardanım ve ilk defa yazıyorum.
Sinop'da yaşıyorum ve yaklaşık 30-35 dönüm arası bir büyüklükte olan alana kapama ceviz bahçesi yapmayı çok istiyor ve uğurda internet üzerinden çok araştırma yapmaya çalışıyorum.
Yapılacak ceviz bahçesi (artık bu bahar geçti, sonbahara) denize yaklaşık 2.000 m. rakım en düşük yerinde 17 m. en yüksek yerinde 25-30 m. çok verimli bir arazi, (fotoğraflarını bilahere yayınlayacağım çünkü araziyi ormandan alamama ihtimali var) içinde su kuyusu ve tam ortasından geçen bir deresi var yani sulama sorunu yok böyle bir arazide hangi tür ceviz daha iyi yetişebilir bir ara internette Sahil 1 ve Toros 1 fidanlarını duymuştum.

06doğaci
07-04-2010, 18:42
Sayın sinova hoşgeldiniz.Öncelikle tarım il müdürlüğüyle irtibat kurun.Toprak ve su analizi yaptırın.Etrafta ceviz yetiştiren varmı herhangi bir sorunla karşılaşıyorlarmı.Bunlar sizin için önemli eğer ceviz yetiştiriciliğinde sorun var ise o sorunlara dayanıklı ceviz çeşidi seçmeniz gerek.

Sinova57
08-04-2010, 07:54
Yanıtınız için teşekkürler 06doğacı fakat tarımın tek bildiği bodur ceviz. tamam bütün aşılı cevizler artık bodur ceviz, bunlardan isimleri nedir doğru dürüst bilen yok aynı zamanda hepsine ya Yalova diyorlar ya da Kaman oysa bunların bile kendi içlerinde çeşitleri var.
Bence ceviz yetiştiriciliğinde en önemli etken toprağın soğuklama süresi fakat Sinop'un soğuklama süresini internette bulamadım en yakın Samsun var orası ile aynı olurmu onu da bilmiyorum.

Avanos
08-04-2010, 09:12
Arkadaşlar Benim tavsiyem Bir yerde yatırım yapmadan iyice araştırmak. Bunuda yaparken daha önce orda yetişmiş bahçe bulmak. Fidancılar genelde yanıltıyor birde art niyet olmadan yapılan yanlış yönlendirmeler var. Örnek vermek gerekirse geçen hafta sonu Nevşehir Avanos'ta bir bahce gezdim. Ben bahçenin daha önce yapıldığını duymuştum bu sebepten gidip göreyim dedim gittim baktım güzel bir bahçe ama geçen sene tesis edilmiş. Bahçe sahibi toros1 çeşidi dikmiş aşırı övüyor.Neden fidancı övdüğünden ben dedim hiç toros1 bahçesi gördünmü evt görmüş nerde dedim akdenizde bir bahçe 7-8 senelik bir bahçe süper verim vermiş. Sorun şu akdenizde olması başka Nevşehir Avanosta olması başka sadece çeşit verimi önemli değil, yeride önemli Amasya elması Amasyada olduğu gibi Sivasta olmaz. Amasyaya gidip amasya elması çeşidi görüp bahçe yapmamak gerek.Arazinize en yakın daha önce yapılmış çeşitlerle yapın.Hala diyorum bodur ceviz yok diyorlar.Yeni çeşitler azman değil belki ama bodur kelimesi çok farklı arkadaşlar.

Sinova57
08-04-2010, 12:58
Yanıtın için teşekkürler Avanos.
****** araştırmak çok önemli benim ceviz yapmak istediğim yere yaklaşık 300 m. mesafede yaklaşık 70.000-80.000 m²'lik alana ceviz dikilmiş vaziyette fakat henüz 1 yıl olmuş olmamış yakın tarih yani, sahibi ile bir türlü karşılaşıp soramadım fakat Çevre Orman Müdürlüğündeki Orman Mühendisi arkadaş olabileceğini söylemişti. İnternetten fidan çeşidi için irtibat kurduğum kişilerden birisi ilk defa deniz seviyesine bu kadar yakın bir yerden talep geldiğini sinopta söylediğim bölgeyi iyi tanıdığını ve gayet iyi ve verimli bir yer olduğu için olacağını söylemişti.
Anlayacağınız halen araştırıyoruz.

06doğaci
08-04-2010, 15:32
Sayın Avanos çok önemli bir konuya değinmişiniz.Etrafı gözlemlemek çok önemli.Varsın geç olsun ama pişman olmamak için araştırmak şart.Malesef devlet bu konuda vatandaşa çokta yardımcı olmuyor.Sonrada köyler boşalıyor deniyor.Sayın Sinova57 ekeceğiniz yer çevresinde bahçeleri gezin köylüye orada kar yağışının nekadar olduğunu, ilkbahar donolayının hangi tarihlere kadar görüldüğünü öğrenin.Mesela iç anadoluda zamanında yalova çeşidinden ekilmiş, malesef don olayı olduğu zaman güzelim ağaçlar mahvoluyor.Kuruyor sonra başka yerinden filizleniyor.Başta iyi bir çeşit seçmek gerek.

Sinova57
08-04-2010, 16:32
06doğaci yanıtın için teşekkürler.
Şunu söyleyebiliriz bu bölgede ya hiç kar yağmaz ya da hepsini toplasanız 1-2 hafta süre ile kar kalır bu nedenle bu bölgede er ya da geç donlar çok nadirdir. hava sıcaklığı ortalaması yıl itibari ile en yüksek 27 derecedir. bu bölge en büyük risk karayel rüzgarı ve taban suyudur yer yer 1-2-3-4 metreler seviyesindedir o nedenle başka bölgede yapacak iken yer değiştirdim. resimlerini de çektim fakat bir türlü yükleyemedim yüklemeyi başardığım zaman göreceksiniz yer harika

Avanos
08-04-2010, 16:44
Cevizde taban suyu çok önemli taban suyu varsa ceviz tavsiye etmem.

06doğaci
08-04-2010, 21:54
Merhaba sinova57 sayın avanosa katılıyorum.Eğer taban suyu yüksekse bu işe hiç girmeyin astarı yüzünden pahalıya gelir size.Taban suyu 3/4 metrenin altında olması gerek.İşin bir başka riskide denize olan yakınlık.

06doğaci
08-04-2010, 22:01
Meteroloji aslında tarımın bir parçası malesef tarımda devlet kurumları arasnda ve vatandaşlada iletişim eksikliği var.Ben diyelimki a şehrine bir fidan dikmek istiyorum bunun kriteri tarım il ilçe müdürlüklerinde olmalı.Biz ne yapıyoruz ya o bölgeyi bilmeyen ziratçiden........ birinden ya fidancıdan bilgi bekliyoruz.Yani bu bilgileri internet sitesinde ilan etmeli.

Samsunlu55
08-04-2010, 22:05
Bence ceviz yetiştiriciliğinde en önemli etken toprağın soğuklama süresi fakat Sinop'un soğuklama süresini internette bulamadım en yakın Samsun var orası ile aynı olurmu onu da bilmiyorum.

Samsun ile Sinop'un soğuklama süresi hemen hemen aynıdır büyük bir farklılık olmaz. (Samsun=1503 Saat)

Samsunlu55
08-04-2010, 22:16
Arkadaşlar Benim tavsiyem Bir yerde yatırım yapmadan iyice araştırmak. Bunuda yaparken daha önce orda yetişmiş bahçe bulmak. Fidancılar genelde yanıltıyor birde art niyet olmadan yapılan yanlış yönlendirmeler var. Örnek vermek gerekirse geçen hafta sonu Nevşehir Avanos'ta bir bahce gezdim. Ben bahçenin daha önce yapıldığını duymuştum bu sebepten gidip göreyim dedim gittim baktım güzel bir bahçe ama geçen sene tesis edilmiş. Bahçe sahibi toros1 çeşidi dikmiş aşırı övüyor.Neden fidancı övdüğünden ben dedim hiç toros1 bahçesi gördünmü evt görmüş nerde dedim akdenizde bir bahçe 7-8 senelik bir bahçe süper verim vermiş. Sorun şu akdenizde olması başka Nevşehir Avanosta olması başka sadece çeşit verimi önemli değil, yeride önemli Amasya elması Amasyada olduğu gibi Sivasta olmaz. Amasyaya gidip amasya elması çeşidi görüp bahçe yapmamak gerek.Arazinize en yakın daha önce yapılmış çeşitlerle yapın.Hala diyorum bodur ceviz yok diyorlar.Yeni çeşitler azman değil belki ama bodur kelimesi çok farklı arkadaşlar.

Sn. Avanos, bu fidancının selekte ettikleri iki çeşit var. Birisi toros-1 birisi sahil-1. Satışta bölgelerin soğuklama sürelerine göre satış yapıyorlar. Gezdiğiniz bahçenin sahibinin Akdeniz'de bahsettiği bahçe sahil-1 cinsi olabilir.

"ATILIM TOROS-1 adlı cinsimiz, soğuklama süresi yüksek bölgeler için tavsiye ettiğimiz bir cinsimizdir. Bu cins, verim itibariyle 1500 saat ve üstü yerler için tavsiye edilir."
"ATILIM SAHİL-1 adlı cinsimiz ise yukarıdaki aynı özeliklere sahip olup, soğuklama süresi itibarı ile 600-1200 saat arası yerler için tavsiye edilir."
http://www.cevizci33.com/neden/index3.asp

agozce
09-04-2010, 02:57
Yanıtınız için teşekkürler 06doğacı fakat tarımın tek bildiği bodur ceviz. tamam bütün aşılı cevizler artık bodur ceviz, bunlardan isimleri nedir doğru dürüst bilen yok aynı zamanda hepsine ya Yalova diyorlar ya da Kaman oysa bunların bile kendi içlerinde çeşitleri var.

Arkadaşlar uzmanı kesinlikle bodur ceviz diye bir şey yok diyor. Sadece aşılı ve aşısız ceviz var. Bakın,
http://ceviz.ksu.edu.tr/asili-asisiz-ceviz/bodur-ceviz/

Ayrıca hangi rakımda, hangi ceviz yetişir sorusunu en iyi

Yalova Atatürk Araştırma Enstitüsü'nden bir telefonla öğrenebilirsiniz. Sadece ceviz üzerine doktora yapmış ve Türkiyenin her yerini bilen uzmanlar var. Fidancılara fazla güvenmeyin.

Sinova57
09-04-2010, 07:58
yanıtınız için teşekkürler agozce gerçekten Yalova Atatürk Araştırma Enstitüsü'nden öğrenilebiliyormu? bu şekilde öğrenip de çok sağlıklı sonuç alan varmı? ve mümkünse doğru kişinin telefon no.su

Sinova57
09-04-2010, 08:03
cevabın için teşekkürler samsunlu55
size göre o zaman hangi ceviz sahil-1 mi? yoksa Toros-1 mi?

yasarugur
09-04-2010, 08:35
Sayın Sinova57 tüplü fidan yılın her mevsimi dikilebilir diye biliyorum ben,ceviz fidanlarını tüplü alırsanız dikim mevsimini kaçırmamış olursunuz herhalde (tabii sulama düzenine dikkat ederek),benim de kendi fidanlarımı dikeli altı gün oldu.Fidan cinsi konusunda KSÜ den Mehmet Sütyemez hocama danıştım sağolsun yardımcı oldu.

Avanos
09-04-2010, 08:59
Sn. Avanos, bu fidancının selekte ettikleri iki çeşit var. Birisi toros-1 birisi sahil-1. Satışta bölgelerin soğuklama sürelerine göre satış yapıyorlar. Gezdiğiniz bahçenin sahibinin Akdeniz'de bahsettiği bahçe sahil-1 cinsi olabilir.

"ATILIM TOROS-1 adlı cinsimiz, soğuklama süresi yüksek bölgeler için tavsiye ettiğimiz bir cinsimizdir. Bu cins, verim itibariyle 1500 saat ve üstü yerler için tavsiye edilir."
"ATILIM SAHİL-1 adlı cinsimiz ise yukarıdaki aynı özeliklere sahip olup, soğuklama süresi itibarı ile 600-1200 saat arası yerler için tavsiye edilir."

Bu sayfayı bende gezdim. Hatta firma yetkililerine telefon dahi ettim. İnternet sayfalarında yaptıkları bahçelerin reklamını koymuşlar. 2004-2005 yapılan bahçeleri var. Bu bahçe sahiplerinin adreslerini ve telfonunu istedim gidip göreyim diye ama şuan yanımda değil döneceğim dediler.Ben bir kaç kez daha aradım dönmediler. Yani kitapta yazanı değil iç anadoluda kurdukları bahçelerdeki verimi gözümle görmek istedim. Görmediğinize inanmayın Çünkü dönüşü yok bir ömür geçiyor dönmek için.Ben badem konusunda arkadaşlara yardımcı olurken kesinlikle direk gözlemlerimi yazıyorum bundan daha sıhhatli bilgi olmaz sanırım.

Samsunlu55
09-04-2010, 16:43
cevabın için teşekkürler samsunlu55
size göre o zaman hangi ceviz sahil-1 mi? yoksa Toros-1 mi?

Geçen sene telefonla görüştüğümde Samsun'un soğuklamasını ve arazinin konumunu söylediğimde bana toros-1 cinsini önermişti.

Samsunlu55
09-04-2010, 16:50
Bu sayfayı bende gezdim. Hatta firma yetkililerine telefon dahi ettim. İnternet sayfalarında yaptıkları bahçelerin reklamını koymuşlar. 2004-2005 yapılan bahçeleri var. Bu bahçe sahiplerinin adreslerini ve telfonunu istedim gidip göreyim diye ama şuan yanımda değil döneceğim dediler.Ben bir kaç kez daha aradım dönmediler. Yani kitapta yazanı değil iç anadoluda kurdukları bahçelerdeki verimi gözümle görmek istedim. Görmediğinize inanmayın Çünkü dönüşü yok bir ömür geçiyor dönmek için.Ben badem konusunda arkadaşlara yardımcı olurken kesinlikle direk gözlemlerimi yazıyorum bundan daha sıhhatli bilgi olmaz sanırım.

İnternet sitesindeki fotoğrafların hepsi anahtar teslim olarak kurdukları bahçelerin resimleri, o kişilerin telefon numaralarını vermek istemiyebilirler. Bilgi verirken gözlemlenilen bilgiyi aktarmak tabi ki en güzeli fakat her zaman böyle olması imkansız diye düşünüyorum.

Sinova57
09-04-2010, 16:51
Samsunlu55 sizin arazi konumu nasıldı detaylı yazabilirmisiniz?

06doğaci
09-04-2010, 20:33
Merhaba arkadaşlar siteyi bende ziyaret ettim ama daha yaşlı bir ağaç göremedim.

Avanos
09-04-2010, 20:55
Sayın Samsınlu55
Ceviz çok hasas bir ağaç burda özel ağaçlandırma projesi olarak 2800 fidan diktirilmiş birine geçen orman mühendisi arkadaş tutanak tutmuşlar 13-14 yıl olmuş 90 küsür ağaç büyümüş diğerleri büyüyememiş bile hala tamamla yapıyor adam.cevizler yalova çeşidi.Ben aksilik olmazsa hataları görmeye gideceğim ve resimlemeye çalışacağım.Konu badem olsa sorun değil badem dayanıklı bir ağaç yaşlı ağaçlarımzıda var yeni fidanlarımızda veri aktarmak çok kolay.Cevizci arkadaşlardanda bilgi paylaşımı bekliyorum.

agozce
10-04-2010, 02:14
...... İlk sorum ceviz ağacı ile ilgili. Komşunun bahçesine bakan fakat aslında inşaatçı olan birisi ceviz agacına maket bıçağıyla, yukarıdan aşağıya iki tane kesik atmam gerektiğini, ağaca gömleğinin dar geldiğini söylüyor. Doğru mudur?

Bu durumu araştırdım. Ağaç sürekli boya gidiyorsa ve meyve az tutuyorsa veya tutmuyorsa, su ve azot fazla geliyor demekmiş. Suyu azaltıp, tepe budaması yaparak, yani dalları yataya yönlendirerek verim arttırılabilirmiş.

Bir diğer neden de ( meyve vermiyor veya az veriyorsa) uygun tozlayıcısı var mı bakılmalıymış.

Bence ağaçlarınızı boşuna yaralamayın.

acemi_caylak
10-04-2010, 08:15
İnternet sitesindeki fotoğrafların hepsi anahtar teslim olarak kurdukları bahçelerin resimleri, o kişilerin telefon numaralarını vermek istemiyebilirler. Bilgi verirken gözlemlenilen bilgiyi aktarmak tabi ki en güzeli fakat her zaman böyle olması imkansız diye düşünüyorum.

Sn. Samsunlu55, ben buradan 10 adet fidan aldım. 2 ay öce diktik. Bakalım başarılı olacak mıyız? Toros mu Sahil mi hiç sormadım. Ben dedim deneme amaçlı dikmek istiyorum. Onlarda 10 adet gönderdiler. Benim için önemli olan başka bir tozlayıcıya ihtiyaç duymamasıydı. Diktiğim yer kıraç ve taşıma su ile sulayacağız. Gelişmeleri yazarım.
Şu Maraşlı Hocamız ise ayrı bir alem. Kendisi yeni tür geliştirdim diye reklam yapıyor. Ama kendi türlerini önermedi bana, bu yüzden güvenip almadım. Bilime fazla ticaret karışınca böyle oluyor galiba.
Aslında Cevizde birde geleneksel yetiştiricileri dinlemekte fayda var. Agozce'nin babası bildiğim kadarıyla bu konuda oldukça tecrübeli.

Sinova57
10-04-2010, 09:05
Sn. Samsunlu55, ben buradan 10 adet fidan aldım. 2 ay öce diktik. Bakalım başarılı olacak mıyız? Toros mu Sahil mi hiç sormadım. Ben dedim deneme amaçlı dikmek istiyorum. Onlarda 10 adet gönderdiler. Benim için önemli olan başka bir tozlayıcıya ihtiyaç duymamasıydı. Diktiğim yer kıraç ve taşıma su ile sulayacağız. Gelişmeleri yazarım.
Şu Maraşlı Hocamız ise ayrı bir alem. Kendisi yeni tür geliştirdim diye reklam yapıyor. Ama kendi türlerini önermedi bana, bu yüzden güvenip almadım. Bilime fazla ticaret karışınca böyle oluyor galiba.
Aslında Cevizde birde geleneksel yetiştiricileri dinlemekte fayda var. Agozce'nin babası bildiğim kadarıyla bu konuda oldukça tecrübeli.
sayın acemi_çaylak öncelikle hos geldiniz.
öncelikle ceviz ile ilgili daha detaylı yazabilirmisiniz boyları ne kadar açık kök mü? yoksa tüplümü, fiyatı vb. bir de diktiğinizi arazinin özellikleri;rakımı, tahlil yaptırdınız ise toprağın türü, meyili, taban suyu seviyesi gibi detaylar

acemi_caylak
10-04-2010, 15:06
sayın acemi_çaylak öncelikle hos geldiniz.
öncelikle ceviz ile ilgili daha detaylı yazabilirmisiniz boyları ne kadar açık kök mü? yoksa tüplümü, fiyatı vb. bir de diktiğinizi arazinin özellikleri;rakımı, tahlil yaptırdınız ise toprağın türü, meyili, taban suyu seviyesi gibi detaylar

Sn. Sinova57,

Açık kök değil tüplü fidan. Boyları 1 metre kadar. Fiyatı 8 TL ancak kargo ile birlikte 12 TL ye mal oldu.
Arazinin toprak tahlili 6 ay önce yaplımıştı. %91 kireç var, bünye tınlı. Rakımı 716 metre civarında. Taban suyu yoktur. Çünkü 10 cm altı kayalık. Aslında fidanın ve dikildiği yerin resmi var.

135363

Samsunlu55
11-04-2010, 20:30
Samsunlu55 sizin arazi konumu nasıldı detaylı yazabilirmisiniz?

Birkaç sayfa öncesine, benim ilk yazışmaya başladığı sayfalara bakarsanız arazinin fotoğrafı orada mevcut.

Samsunlu55
11-04-2010, 20:33
Sayın Samsınlu55
Ceviz çok hasas bir ağaç burda özel ağaçlandırma projesi olarak 2800 fidan diktirilmiş birine geçen orman mühendisi arkadaş tutanak tutmuşlar 13-14 yıl olmuş 90 küsür ağaç büyümüş diğerleri büyüyememiş bile hala tamamla yapıyor adam.cevizler yalova çeşidi.Ben aksilik olmazsa hataları görmeye gideceğim ve resimlemeye çalışacağım.Konu badem olsa sorun değil badem dayanıklı bir ağaç yaşlı ağaçlarımzıda var yeni fidanlarımızda veri aktarmak çok kolay.Cevizci arkadaşlardanda bilgi paylaşımı bekliyorum.

Sn. Avonos, cevizde büyüme sorunu benimde başıma geldi bunun nedenini açık köklü olarak ekilmesine bağlamadan edemiyorum, meyve veriyor fakar sürgün atamıyorlar. Tüplü ektiğim fidanlar her sene 50 cm 1 metre arasında sürgün atıyorlar.

Samsunlu55
11-04-2010, 20:43

Arayıp sorabilirsiniz hangi cinsten yolladıklarını, muhtemel toros-1 cinsidir. Pedro cinside tozlayıcıya ihtiyaç duymuyor. Maraşlı hocanın sitesinde aşılandıktan sonra ilk çıkan sürgünde meyve yapan fidanlar gözükmekte. Daha geçenlerde Toprak TV'de "Eğer bir meyve fidanını alırken aşıdan sonraki ilk sürgünde meyve varsa o fidan için alınan kalem ağacın meyve verecek gözünden alınmış olur ve ilk sene meyve yaparken sonraki seneler meyve görünmeyebilir, ağaç zayıf düşer." diyordu. Aynısı benim başıma turunçgillerde geldi. Aldığımda üstünde meyve ile almıştım. Birdahaki meyveyi 4 sene sonra verdi. Sizin aldığınız fidanlar 3. boy oluyor benim almayı düşündüğüm 2. boy olanlar (http://www.cevizci33.com/fidan2/fidan.html).

bahcekoru
12-04-2010, 04:35
Sayın Samsunlu55 cevap için teşekkürler.
Kurmayı düşündüğümüz bahçe Samsun Kavak ilçesi civarında, 830 m yükseklikte. Arazi eğimli, gördüğüm kadarıyla sizinki kadar değil ama %25 civarında var. Bölgenin en yüksek tepesi. Doğu ve güneye cepheli.
Şimdilik 60 dönüm kadar yapmayı düşünüyoruz. Toprak ufalanan yumuşak taşlı, verimsiz sayılır, analiz sonucu henüz almadık. Sondaj suyu imkanı var.
Beni korkutan rüzgara çok açık oluşu ve bu bölgede yazların da serin geçmesi. Tavsiyeniz ne olur ?. Bir de teraslama yapmak gerekir mi ?

Sinova57
12-04-2010, 15:47
Sn. Sinova57,

Açık kök değil tüplü fidan. Boyları 1 metre kadar. Fiyatı 8 TL ancak kargo ile birlikte 12 TL ye mal oldu.
Arazinin toprak tahlili 6 ay önce yaplımıştı. %91 kireç var, bünye tınlı. Rakımı 716 metre civarında. Taban suyu yoktur. Çünkü 10 cm altı kayalık. Aslında fidanın ve dikildiği yerin resmi var.

135363
Sayın acemi_caylak az önce araziye gittim, bir mühendis götürdüm. Bu mühendis arazide taban suyunun çok derinde olduğunu, fakat yüzey suları olduğunu (burada geçtiğimiz hafta yaklaşık 3 gün boyunca Çarşamba-perşembe-cuma günleri sürekli cumartesi günüde çise şeklinde yağmur yağdı) 1 metre derinlikte drenaj kanalları açılmadan ağaç yetiştirmenin zor olduğunu söyledi.

Samsunlu55
12-04-2010, 19:44
Sayın Samsunlu55 cevap için teşekkürler.
Kurmayı düşündüğümüz bahçe Samsun Kavak ilçesi civarında, 830 m yükseklikte. Arazi eğimli, gördüğüm kadarıyla sizinki kadar değil ama %25 civarında var. Bölgenin en yüksek tepesi. Doğu ve güneye cepheli.
Şimdilik 60 dönüm kadar yapmayı düşünüyoruz. Toprak ufalanan yumuşak taşlı, verimsiz sayılır, analiz sonucu henüz almadık. Sondaj suyu imkanı var.
Beni korkutan rüzgara çok açık oluşu ve bu bölgede yazların da serin geçmesi. Tavsiyeniz ne olur ?. Bir de teraslama yapmak gerekir mi ?

Benim resimlere bakarken yanlış resimlere baktığınızı düşünüyorum(Şu resimler:http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=529164&postcount=653 ve http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=529610&postcount=657). Ekilecek olan yer çok fazla bir eğimi yok traktörün işliyebildiği bir alan(Şu resimdeki alan:http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=484169&postcount=557. Şu linktede ilk resimde görünüyor:http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=589487&postcount=471.

Suyunuzda varken başka meyve çeşitleri düşünmez misiniz. Mesela elma. Birkaç yıl önce Kavak-Karlı Köyü'ne gelmiştim. Çok güzel elma oluyordu.

Teraslama yapmak sizin tercihinize kalmış arazinin fotoğraflarını koyarsanız daha iyi anlıyabiliriz. Ben fındık ekiminde teraslayıp ekimi yapmıştım, 60 derecelik bir eğim vardı, çok güzel sonuçlar aldım tutmayan fındık hemen hemen olmadı.

harami
15-04-2010, 11:07
Maraş üniversitesinde bir prof BODUR CEVİZ DİYE BİŞEY YOKTUR diyor ısrarla. bi inceleyin
http://ceviz.ksu.edu.tr/asili-asisiz-ceviz/bodur-ceviz/

denizakvaryumu
15-04-2010, 12:52
Evet bodur ceviz yok ama halk arasında ve bazı fidancılar pedro ve chandlere bodur ceviz diyor.

Bana göre haklılar da...

Buradaki bodurluk anaçtan gelen bodurluk değil , diğer yerli cevizler gibi boy yapmadığından pedro ve chandler böyle tanımlanıyor.

Anaçtan gelen bodurluk ile boy yapmadığı için kullanılan bodurluk sıfatını ayıran başka bir sıfatı ben de bulamadım :)

harami
15-04-2010, 13:01
Sahil-1 ve Toros-1 cinsleri cevizci 33 diye bir sitede satılıyor sanırım. STANDART AŞISIZ CEVİZ iddasında bulunuorlar. Maraş Sütçü imam üniversitesinin sitesinde de BÖYLE BİRŞEY YOK diyor Yrd.Doç.Dr.Mehmet SÜTYEMEZ. aşağıdaki linkte detaylar var .
http://ceviz.ksu.edu.tr/asili-asisiz-ceviz/ceviz-fidani-asili-mi-olsun-asisiz-mi/
Samsun-Tekkeköy'de ceviz ekmeyi düşündüğümüz bir tarla var.Çeşit olarak Sahil-1 ve Toros-1 cinslerini düşünüyoruz.Toprak killi dibi yok kuzezdoğuya bakıyor batısında ve güneybatısında yaklaşık 30 metre yüksekliğinde sarp kayalık var yani batı rüzgarlarına kapalı deniz görüyor rakımı ortalama 150 metre ovaya 1 denize 3 km mesafede sulama inkanı yok ama ne ekilse en iyi şekilde oluyor ceviz dikmeyi kafaya koyduk birde siz sayın üyelere sorayım dedim tavsiyeleriniz nelerdir? İlerleyen zamanlarda tarlanın resimlerinide ekleyeceğim. Şimdiden teşekkürler...

Sinova57
17-04-2010, 12:18
yeminli ormancılık büroları nerelerde var bilen varmı arkadaşlar?

Avanos
17-04-2010, 14:09
Sn. Sinova57,

135363

Sayın acemi çaylak

%91 kireç olan yerde cevizde toprak analizi yaptırırken aktif kireç oranınıda yaptırmanız gerekir. Kireç oranı %60 geçen arazilerde cevizde aktif kireç oranına bakılır bu oran %15 geçerse dikim yapılmaz.

Samsunlu55
17-04-2010, 22:41
Sahil-1 ve Toros-1 cinsleri cevizci 33 diye bir sitede satılıyor sanırım. STANDART AŞISIZ CEVİZ iddasında bulunuorlar. Maraş Sütçü imam üniversitesinin sitesinde de BÖYLE BİRŞEY YOK diyor Yrd.Doç.Dr.Mehmet SÜTYEMEZ. aşağıdaki linkte detaylar var .
http://ceviz.ksu.edu.tr/asili-asisiz-ceviz/ceviz-fidani-asili-mi-olsun-asisiz-mi/

Verdiğiniz linkte şöyle bir yazı var:

"Ceviz yabancı tozlanan bitkiler grubuna dahildir. Bunun sonucu olarak ta aynı ceviz ağacı üzerinde yetişen ceviz tohumlarını ektiğiniz zaman ortaya çıkacak yeni bitkilerin hemen hepsi ayrı ayrı özelliklere sahip yeni tiplerdir."

Orada yabancı tozlanan diye belirtmiş yani kendi kendini tozlamayan başka cevizin poleniyle tozanan.

Cevizci33 sitesindede şöyle demiş:

"Apomiks’tir (Kendi kendine döllenebilir.)"

06doğaci
19-04-2010, 14:08
Mucize besin

Cevizin insan sağlığı üzerinde gösterdiği faydaları duyunca çok şaşıracaksınız

Prof. Dr. Turan Karadeniz cevizin kadınların hamilelik döneminde mide bulantısına iyi geleceğini ve kanda zararlı kolesterolün birikmesini önleyerek, yüksek kolesterolü düşürdüğünü ifade etti.

Cevizin damar tıkanıklığında ve şeker hastalığının tedavisinde son derece etkili olduğunu belirten Karadeniz, "Ceviz yaprağı kaynatılıp su ile sulandırılıp günde birkaç bardak içilirse şeker hastalığına iyi gelir. Mide ve bağırsak ağrılarının azaltılmasında, taze meyvelerinden hazırlanan reçelden diş eti çekilmesi hastalığının tedavisinde ve vitamin eksikliğinde başarılı olarak kullanılmaktadır. Taze ceviz balla yenirse cinsel gücü artırır” diye konuştu.

acemi_caylak
19-04-2010, 14:50
Sayın acemi çaylak

%91 kireç olan yerde cevizde toprak analizi yaptırırken aktif kireç oranınıda yaptırmanız gerekir. Kireç oranı %60 geçen arazilerde cevizde aktif kireç oranına bakılır bu oran %15 geçerse dikim yapılmaz.

Sn. Avanos,

Deneme amaçlı dikildi zaten. Daha önceki yıllarda babamların diktiği bir iki ceviz fidanı çok güzel gelişti. Bu yıl 10 adet daha diktik bakalım ne olacak. Ayrıca cevizler bahçenin daha az kireçli bölümüne dikildi. Maalesef bizim bahçe toprak bakımından homojen bir toprak değil. Bir taraf tamamen beyaz (kireçli) bir taraf ise kahverengiye yakın. Benim esas derdim su. Çünkü bahçe kıraç bir yerde ve taşıma su ile suluyoruz. Babamın diktiği cevizin geçen yıl ki hali (6 yaşında). Dikkat ederseniz dallarda susuzluk hissediliyor. Ancak yine de fena durmuyorlar. Amaç ticaret olmadığı için bize yeter diye düşünüyorum.

137029

harami
19-04-2010, 17:40
Sayın samsunlu55
Cevizci33 sitesi şu iddayı dile getiriyor !
"Bir diğer husus ise AŞI sendromu diye nitelendirebileceğimiz sorundur. “Aşısız hiçbir meyve ağacı olmaz” mantığı CEVİZ’ i olumsuz etkileyen handikaptır. "

"Fakat APOMİKTİK özelliklere sahip ceviz cinsleri için, az önce sayılan müdahalelerin hiç birine gerek yoktur. Çünkü yapılan her çalışma zaman ve para gerektirmektedir. APOMİKS özelliğine sahip ceviz cinsleri, kendi kendine meyve tutma yeteneğine sahip, anacının özeliklerini sergileyen cinslerdir. Bundan dolayıdır ki; bu cinsler aşı gerektirmez. " diyor.
yani AŞISIZ FİDAN iddasında bulunuyor.

Yrd.Doç.Dr.Mehmet SÜTYEMEZ ise linkini verdiğim üniversitenin sitesinde yukarıdaki iddayı kesinlikle reddediyor.

"Bu yüzden meyve bahçesi daha doğrusu ceviz bahçesi kuracak insanlarımız AŞISIZ CEVİZ, AŞILAMAYA GEREK OLMAYAN CEVİZ (diğer meyveler içinde geçerlidir) SAFSATALARINA İNANMAMALARI kendi zaman ve maddi menfaatlarına olacaktır. "

"Uzun yıllarını bu konuya vermiş ve uzun yıllardır bu konunun içinde olan birisi olarak söylüyorum
“CEVİZDE “NE BODUR HADİSESİ VAR”
NEDE “AŞIYA GEREK OLMADAN BAHÇE TESİSİNDE KULLANILACAK STANDART ÇEŞİT OLAYI VAR ”
YOK BÖYLE BİR ŞEY YOK
FİDAN YA AŞILI OLMALI YA DA DOKU KÜLTÜRÜ (ülkemizde yok, dünyada da çok az olduğu bilinmekte ) İLE ÇOĞLATILMIŞ OLMALI"

harami
19-04-2010, 17:51
sayın Samsunlu55;
Avanos isimli arkadaş örnek bahçelerini görmek istesine rağmen tekrar tekrar aramasına rağmen geri dönmemişler. Biraz gariplik yok mu sizce de !
insan, (pek akla yatmayan iddalarına göre)10. yaşında 100kg??? ceviz veren ağaçların reklamını yapmak istemez mi ? Ayrıca bu türler resmi olarak tanımlı türler arasında yok bildiğim kadarıyla . yani TESCİLLİ değiller sanırım. Ziraat Mühendisi arkadaşlar bir yanlış varsa düzeltsinler lütfen. . .

acemi_caylak
19-04-2010, 19:28
Sn. Harami,

Bu konu karışık. Bence Cevizci33 haklı. Yukarıdaki ceviz, babamın direk olarak toprağa diktiği ceviz. Yani aşılı değil ve üzerinde bolca ceviz var. Bizim oralarda cevizi tarla kenarına dikerler ve hiç aşılamazlar. Kendiliğinden ceviz vermeye başlar.
Ancak Cevizci33'ün sattığı fidan 10 yaşında 100 kg ceviz verir mi onu bilemem.

Ancak okuduklarım kadarıyla şu kitabı olan Cevizci Profesör ve Maraşlı Hoca ne kadar dürüstse, Cevizci33 adlı kişide o kadar dürüsttür. Diğer ikisindeki ünvanlara aldanmayın, bir işe ticaret bulaşınca iş çığrından çıkıyor. Sahi domuz gribi tehlikesinden sözedenler ve ilaç şirketlerinin kasasına giren paralardan pay alanlar profesör kılıklı herifler değil miydi? Bu işe ciddi eğilen kurum Yalova Araştırma Enstitüsü. Yeriniz fazla uzakta değil. Gidip yüzyüze görüşün bence.

Kendim Cevizci33'ten 10 adet alarak deneme amaçlı diktim. Bakalım ne olacak?

Samsunlu55
20-04-2010, 21:52
sayın Samsunlu55;
Avanos isimli arkadaş örnek bahçelerini görmek istesine rağmen tekrar tekrar aramasına rağmen geri dönmemişler. Biraz gariplik yok mu sizce de !
insan, (pek akla yatmayan iddalarına göre)10. yaşında 100kg??? ceviz veren ağaçların reklamını yapmak istemez mi ? Ayrıca bu türler resmi olarak tanımlı türler arasında yok bildiğim kadarıyla . yani TESCİLLİ değiller sanırım. Ziraat Mühendisi arkadaşlar bir yanlış varsa düzeltsinler lütfen. . .

Sn. harami, söylediklerinizde haklılık var. 10. yaşta çok iyi bakıldığı taktirde 100 kg alınabileceğini yazmış. Abartılı olabilir ama unutmamak gerekirki yabancı çeşitlerin verimi içinde bu rakamlar belirtiliyor. Bu cinsler tesçilli değil doğru, benim ekecek olduğum yer 35 ağaçlık bir yer olacak. Sadece bu cinsler olarak değilde ceviz olarak baktığımızda başka sitelerde bulunmayan detay bilgileri veriyor. Onlarca ceviz fidanı satan site var hepsindeki bilgiler aynı, kopyala-yapıştır. Şimdilik bu 35 ağacı Toros-1 cinsi ekip ilerleyen zamanda bu cinsleri beğenip başka yerlerede ceviz ekmeyi düşünürsem ekerim beğenmezsem yöre için önerilen pedro cinsini ekerim...

dussokagi
20-04-2010, 23:51
merhaba fidan poşetlerinde kendim ceviz diktim şuan 10-15 cm arasında boyları var onları daha büyütmek için hangi gübreleri kullanmayalız vede büyümesi için neler yapmalıyız vede hangi aylarda kullanmamız lazım

Avanos
21-04-2010, 10:22
Arkadaşlar Ben uzman göremedim. Bizim yıllardır kalkınmamamızın sebebide bu herkez işine geleni söylüyor.Fidancılara proflara inanmıyorum.Badem ve cevizde uzmanım diyen hocaların çoğu ile telefonda bir kısmı ile yüzyüze görüştüm. Hepsi farklı söylüyorlar o yüzden ben bademde 5 çeşitle bahçe kurdum.Yalovada badem kitabını ben yazdım diyen kişi isim vermeyeceğim.Bana önerdiği çeşitlere itiraz ettim ben ankarada çok harika bu çeşitlerle kurdum süper oldu dedi.Ben bıkmadan araştırıp o bahçeyi buldum. 7. senesinde bademlerden hala verim alınamamış.Kitabı yazan adamın kurduğu bahçe.:) Yerde Ankara günalan köyünde 110 dekar. Sonuç büyük bahçeleri değişik çeşitlerle kurun ve yörenizde yetişen çeşitleri seçin dedemin babamın bildiği çeşitler olsun tamam 10 yılda 100 kilo olmaz ama burda yalova diktirmişler 5 kiloda zor alınıyor. Saygılar.

secbul
21-04-2010, 11:10
Herkese selam...

Destek dekarda (dönüm) 100 Tl ye inmiş. (İl tarımdan öğrendim)
Ve mavi sertifikaya ulaşabilen fidancı yokmuş (Fidancı dedi)
Sarı sertifika ile satışlar yapılıyormuş.

Tüplü fidan almayınız dediler İl tarımdan. Sebep i satılamayan aşılı fidanları iteleme olabiliyormuş. Ne derece doğrudur bilmiyorum.

Lilium
21-04-2010, 11:43
Tüplü fidan almayınız dediler İl tarımdan. Sebep i satılamayan aşılı fidanları iteleme olabiliyormuş. Ne derece doğrudur bilmiyorum.

Aklın yolu birdir, doğru olup olmadığını aklımız ile bulabiliriz aslında.
Satılamayan aşılı fidanları neden itelesinler, aşılı fidanın bir zararımı varmış.
Tüplü fidanın her zaman ekilebilme şansı ve tutma şansı daha fazla, sanırım il tarımdakiler tüplüyü tavsiye ettiler, karşıdaki kişiler bunu iteleme anladılar, bazen iyilikte yaramıyor.
Bazen bu gibi yerlerde iş sorumluluğu olmadığı için ismine doğru fidanları karıştırabiliyorlar, sen yalova istersin o yalova diye sana bilecik verir, tek güvensizlik yaratan nedenleri bu ve buna benzer şeylerdir.

secbul
21-04-2010, 11:56
O zaman tek çare fidancının sertifikasına güvenmek ve acele etmeden fidanları beklemek kalıyor.
Şimdi her kafadan bir ses çıkıyor. Bu normal tabi.

Siteyi okudum sentezledim.
Nasıl sigara içen bir kişiye "aman yanık et yeme kanser yapar demek" ne kadar anlamsız ise ,
Toprak analizi yapmayan kişiye "şu fidanı alma" demek o kadar anlamsız.

acemi_caylak
21-04-2010, 12:01
merhaba fidan poşetlerinde kendim ceviz diktim şuan 10-15 cm arasında boyları var onları daha büyütmek için hangi gübreleri kullanmayalız vede büyümesi için neler yapmalıyız vede hangi aylarda kullanmamız lazım

Sn. Dussokagi,

Bulabilirseniz kesinlikle yanmış hayvan gübresi kullanın. Bulamazsanız organik olan gübrelerden birini tercih ediniz. Kimyasal gübre kesinlikle kullanmayınız. Kimyasal gübre kısa vadede hızlı sonuç verebiliyor ancak uzun vadede toprakta tuzluluga neden oluyor.

Ayrıca gübre ile birlikte leonardit, enzim ve EM kullanabilirsiniz. Enzim için aşağıdaki linkteki bilgilerle enziminizi kendiniz yapabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18541

EM için ise aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3903

Diğer bilgiler için benden daha tecrübeli ceviz yetiştiricisi arkadaşlar vardır. Sanırım onlar sorunuzu cevaplayabilir.

denizakvaryumu
21-04-2010, 14:05

Piyasada anlatılan;

satılamayan çıplak kök fidanları hemen poşetleyip tüplü olarak satma olayı.

Bu nedenle eğer çıplak kök olarak fazla beklemiş/kurumuş fidanların tüplü olarak riskli olduğu.

Ben tüplü fidan alacak olanların bu geçiş döneminde biraz beklemeleri gerektiğine inanıyorum.

Fidanlar biraz kendine gelsin yapraklar büyüsün derim.

faruk5525
21-04-2010, 14:20
arkadaşarı bahçedeki ceviz fidanını yerini degiştirmek istiyorum ama ucuçlarından yaprak açtı azcık tomurcuklandı söküp başka yere diksem tutarmı kururmu çabuk yardım istanbul anadolu yakasındayım ümraniye

vaşak
21-04-2010, 15:34
SAYIN f5525
Bu aşamadan sonra tutma ihtimali çok zayıflar diye düşünüyorum.8 ay sabret sonbaharda yerini değiştir derim.

harami
21-04-2010, 17:05
Sn. harami, söylediklerinizde haklılık var. 10. yaşta çok iyi bakıldığı taktirde 100 kg alınabileceğini yazmış. Abartılı olabilir ama unutmamak gerekirki yabancı çeşitlerin verimi içinde bu rakamlar belirtiliyor. Bu cinsler tesçilli değil doğru, benim ekecek olduğum yer 35 ağaçlık bir yer olacak. Sadece bu cinsler olarak değilde ceviz olarak baktığımızda başka sitelerde bulunmayan detay bilgileri veriyor. Onlarca ceviz fidanı satan site var hepsindeki bilgiler aynı, kopyala-yapıştır. Şimdilik bu 35 ağacı Toros-1 cinsi ekip ilerleyen zamanda bu cinsleri beğenip başka yerlerede ceviz ekmeyi düşünürsem ekerim beğenmezsem yöre için önerilen pedro cinsini ekerim...

Eğer yatırım konusunda aceleniz yoksa ve zamanınız genişse sizin yaptığınız şekilde deneme bahçesi yapmak ve sonuçlara göre çeşit seçmek mantıklı.
Bir de "unutmamak gerekirki yabancı çeşitlerin verimi içinde bu rakamlar belirtiliyor." bilgisini vermişsiniz. yabancı cinslerin hangileri için bu ya da benzer yüksek verim bilgisi var. yabancı çeşitlerin verimlerini gösteren bir site veya kaynak varsa linkini verebilir misiniz.

harami
21-04-2010, 17:18
10 yılda 100 kilo olmaz ama burda yalova diktirmişler 5 kiloda zor alınıyor. Saygılar.

-5 kilonun zor alındığı türler toros1 ve sahil 1 mi başka tür mü ?

harami
21-04-2010, 17:29
Sn. Harami,
Ancak okuduklarım kadarıyla şu kitabı olan Cevizci Profesör ve Maraşlı Hoca ne kadar dürüstse, Cevizci33 adlı kişide o kadar dürüsttür. Diğer ikisindeki ünvanlara aldanmayın, bir işe ticaret bulaşınca iş çığrından çıkıyor.
İnşallah denemeniz olumlu sonuçlanır.İdda edilen Verimde bir türe Türkiyenin sahip olması hepimiz için olumlu bir şey olur.

Yrd.Doç.Dr.Mehmet SÜTYEMEZ le ilgili ek bilgi.
Türkiyede son 20 yılda resmi olarak tek tescil edilmiş ceviz türü Sütyemez1 ve Maraş 18 dir. bundan önce tescil edilen türler Yalova Araştırma merkezi nin 20 sene önce ıslah ettiği Yalova türleridir.
Ben kendisini tanımam ama son 20 yılda türkiyede ceviz alanındaki tek tescil edilmiş tür kendine ait biri olduğu için bana Cevizci33 den daha fazla güven verdi.

Kaan903
21-04-2010, 18:27
Arkadaşlar,
Deneme çalışması yapmak, en az 4-5 yıl kaybetmek demek. Bunun yerine çevremizdeki kurulu ceviz bahçelerinin sahiplerini ziyaret etsek nasıl olur? Ülkemiz insanınımızın misafirperverliğini düşündüğümde bahçe sahiplerinin yardım ve tecrübelerine kolaylıkla ulaşabileceğimizi düşünüyorum. Bahçe sahiplerini fidancılardan da öğrenip ziyaret edebiliriz. Bu birçok şüpheyi ortadan kaldırır. Ayrıca fidancılar için de bir referans olur.

Kaan903
21-04-2010, 18:39
yabancı cinslerin hangileri için bu ya da benzer yüksek verim bilgisi var. yabancı çeşitlerin verimlerini gösteren bir site veya kaynak varsa linkini verebilir misiniz.

Yabancı çeşitlerin önde gelenleri Serr, Chandler, Pedro ve Franquette. Bu çeşitler Amerika'da oldukça yaygın bir şekilde yetiştiriliyor. Bildiğim kadarıyla ülkemizde Chandler talep ve verim açısından çok yaygın. İnternette Walnut Chandler diye arattığınızda oldukça fazla bilgiye ulaşmak mümkün. Yerli yayınlarla ilgili ticari endişeler varsa şöyle bir kitap var tüm yabancı çeşitleri içeren:

http://books.google.com.tr/books?id=yKawaOt88A0C&printsec=frontcover&dq=walnut+production+manual&source=bl&ots=btAFSl_VMu&sig=8lwAkFUsqoOL5Sw8TifNSTBOc3M&hl=tr&ei=JSnPS4DkK8yOOJbe4KQP&sa=X&oi=book_result&ct=result&resnum=1&ved=0CAkQ6AEwAA#v=onepage&q&f=false

Kaan903
21-04-2010, 18:45
Ayrıca Sn. Mehmet Sütyemez de aşağıdaki linkteki bilgileri Walnut Production Manual kitabından almış:
http://ceviz.ksu.edu.tr/bazi-yeni-ceviz-cesitleri/chandler/

dussokagi
21-04-2010, 20:37
Sn. Dussokagi,

Bulabilirseniz kesinlikle yanmış hayvan gübresi kullanın. Bulamazsanız organik olan gübrelerden birini tercih ediniz. Kimyasal gübre kesinlikle kullanmayınız. Kimyasal gübre kısa vadede hızlı sonuç verebiliyor ancak uzun vadede toprakta tuzluluga neden oluyor.

Ayrıca gübre ile birlikte leonardit, enzim ve EM kullanabilirsiniz. Enzim için aşağıdaki linkteki bilgilerle enziminizi kendiniz yapabilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=18541

EM için ise aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3903

Diğer bilgiler için benden daha tecrübeli ceviz yetiştiricisi arkadaşlar vardır. Sanırım onlar sorunuzu cevaplayabilir.

cevabınız için teşekkür ederim elimde organik gübre vede yanmış hayvan gübresi var çinko demir ve birçok element olan organikgübre 20/20 3/15 gübreleri var birde mayıs ayında verilirmi haftada 2 kez versem faydası olurmu

harami
22-04-2010, 11:05
Arkadaşlar bilgisi olan yardımcı olsun lütfen
1- Nemin fazla olması ceviz yetiştiriciliğinde bir sorun teşkil eder mi ?
Düzce sahil bölgeleri kadar olmasa da nemli bir iklime sahip bi yer.
2- Ceviz çeşitlerinin soğuklama ihtiyaçları, iklim istekleri ve verim durumlarına dair tablo veya bilgi varsa burda paylaşalım arkadaşlar.

chandler
22-04-2010, 22:56
Cevizde 10 yaşında 100 kg verim diye birşey olmaz. Böyle bir cevzi yok. Cevizde Amerika verilerine göre En fazla dönüme 600-800 kg ürün alınabiliyor. Ayrıca aşısız fidan ve bodur ceviz tamamen yalan söylentilerdir. Aşısız ceviz ağacı deli ceviz ağacıdır. Dünyadada en fazla dikilen ceviz ağacı chandler cinsidir (%40). bilgilerinize...

chandler
22-04-2010, 23:01
Sn. Harami,

Bu konu karışık. Bence Cevizci33 haklı. Yukarıdaki ceviz, babamın direk olarak toprağa diktiği ceviz. Yani aşılı değil ve üzerinde bolca ceviz var. Bizim oralarda cevizi tarla kenarına dikerler ve hiç aşılamazlar. Kendiliğinden ceviz vermeye başlar.
Ancak Cevizci33'ün sattığı fidan 10 yaşında 100 kg ceviz verir mi onu bilemem.

Ancak okuduklarım kadarıyla şu kitabı olan Cevizci Profesör ve Maraşlı Hoca ne kadar dürüstse, Cevizci33 adlı kişide o kadar dürüsttür. Diğer ikisindeki ünvanlara aldanmayın, bir işe ticaret bulaşınca iş çığrından çıkıyor. Sahi domuz gribi tehlikesinden sözedenler ve ilaç şirketlerinin kasasına giren paralardan pay alanlar profesör kılıklı herifler değil miydi? Bu işe ciddi eğilen kurum Yalova Araştırma Enstitüsü. Yeriniz fazla uzakta değil. Gidip yüzyüze görüşün bence.

Öncelikle bilimsel bir veri olmadan konuşmanız bence yanlış. Diktiğiniz tohumlar hayırlı olsun ancak fazla birşey beklemeyin çünkü yıllarca kamanda tohum satıldı ancak türkiye cevizciliğinin hali ortada. O tohumlar matah birşey olsaydı bütün ağaçlarda salkım salkım ceviz olması gerekmezmiydi?

acemi_caylak
23-04-2010, 06:36
Cevizde 10 yaşında 100 kg verim diye birşey olmaz. Böyle bir cevzi yok. Cevizde Amerika verilerine göre En fazla dönüme 600-800 kg ürün alınabiliyor. Ayrıca aşısız fidan ve bodur ceviz tamamen yalan söylentilerdir. Aşısız ceviz ağacı deli ceviz ağacıdır. Dünyadada en fazla dikilen ceviz ağacı chandler cinsidir (%40). bilgilerinize...

Sn. Chandler,
Bodur olayini bilmiyorum. Ama sizin "deli ceviz" dediginiz direk tohumdan yetistirilen ceviz, bizim burada meyve veriyor.Tesaduf eseri Antep'teyim ve bol bol resim cekip, pazar veya pazartesi buraya yuklerim.

Yerli ve yabanci cesit olayinda ben tercihimi yerliden yana kullandim. Cunku bir bolgedeki canli fauna milyonlarca yillik evrim sonucunda olusuyor ve yabanci turlerin bu yeni ortama alismasi 3-5 yilda olmuyor.
Mumkunse bize, yabanci cinslerle kurulmus ve verime yatmis bir kac tane bahce ornegi verebilir misiniz? Agac basina kac kg. urun aliniyor vs.

Not: Turkce karakter icin ozur dilerim. Cunku bu mesaji cep telefonundan yazmak zorunda kaldim.

Avanos
23-04-2010, 09:14
-5 kilonun zor alındığı türler toros1 ve sahil 1 mi başka tür mü ?

5 kg cevizin alınamadığı tür nevşehirde yalovalar.

harami
23-04-2010, 09:38
Sn. Chandler,
Bodur olayini bilmiyorum. Ama sizin "deli ceviz" dediginiz direk tohumdan yetistirilen ceviz, bizim burada meyve veriyor.

Mutlaka meyve verir ama ticari bir değere ulaşması için aşılı cevize göre çok daha fazla beklemek gerekir. ayrıca verim miktarının da aşılı cevizler kadar olmayacağı açıktır. kaliteli cins bir aşılı ceviz 5 yılda dikkate değer ürün vermeye başlarken diğerleri için çok daha uzun süreler beklemek gerekir.

harami
23-04-2010, 09:49
Bir arkadaşımızın köyünde devasa büyüklüğe ulaşmış bir ceviz ağacı varmış. 70-80 yaşında olduğu tahmin edilen cevizi, traktör römorkuyla topluyorlarmış . 200-300 kilonun üzerinde ceviz alındığından bahsederdi arkadaş. fakat ağac bazı arazi ihtilaflarından dolayı sonradan kesilerek satılmış maalesef.
Fakat bu tür örnekler veya bahçelerimizdeki eskiden kalma rasgele dikilmiş olumlu birkaç örnek , bu günkü ticari yatırımlar için örnek teşkil etmiyor maalesef. 15-20 yıl bekleyecek kadar zamanımız bol değil

fagu03
23-04-2010, 12:11
Merhaba ,
agaclar.net "e bugun itibari ile üye oldum. Bir arkadasimin Afyon Emirdag ilcesinde rakim 1000 metre ve toprak analizi yaptirmis olup 40 dönüm yere ceviz bahcesi kurmasi asamasinda bende bu siteyi koniks.com adli bir forum sitesinden buldum. Dolayisi ile kendi köyümüzde bulunan atil durumda olan etrafi avlu tabir ettigimiz taslarla cevrili icinde suyu olan ve elektrik imkani olan 3 dönüm bir tarla var. 2 sene öncesine kadar kavak tarlasi idi. Kaymakamliktan gelen emir ile tüm yörediki kavak agaclari kesildi. Sebebi konusunda fikrimiz yok. Bende buraya arkadasimin ceviz yetistirmek hevesi nedeni ile banada heves gelerek bende ceviz bahcesi kurmaya karar verdim. Haziran ayinda toprak ve su analizi yaptiracagim. Benim sorularima gelince daha once kavak yetisen burada ceviz tutarmi. Kaman cevizi ekmeyi düsünüyorum. Su tabani seviyesini bilmiyorum. Kuzey ruzgarini hesap etmedik daha. 50 ceviz fidani ekilirmi? Cit cevirmede beton direkmi tel direkmi tavsiye edersiniz. Ilginize tesekkurler. Bu arada ben kendim Almanya da kaliyorum. Klavyede bazi harfler türkce karekter cikmiyor özür dilerim goruntu kirliligi ve yazim hatalari sebebi ile

Samsunlu55
23-04-2010, 22:48
Öncelikle bilimsel bir veri olmadan konuşmanız bence yanlış. Diktiğiniz tohumlar hayırlı olsun ancak fazla birşey beklemeyin çünkü yıllarca kamanda tohum satıldı ancak türkiye cevizciliğinin hali ortada. O tohumlar matah birşey olsaydı bütün ağaçlarda salkım salkım ceviz olması gerekmezmiydi?

Yazımı aşısız cevizi destekliyormuş gibi anlamayınız ama şunu belirtmek istiyorum, cevizin tohumdan üretildiğinde aynı ağaca sahip olunamamasının sebebi tozlamayı başka cins cevizlerden yapıp meyve tutması değil mi? Ben yanlış biliyorsan birisi cevizin direk toprağa dikildiğinde neden başka başka cinsler ortaya çıktığını açıklıyabilir mi? Eğer ceviz kendi kendini tozluyorsa başka cevizlerden toz almıyorsa bu cevizin meyvesi ekildiğinde aynı ağacın özelliklerini taşır. Kaman'da satılan tohumları örnek vermişsiniz. Kaman cevizide başka cinsin tozlamasına ihtiyaç duyuyor. Aşılı cinslerden benim tek bildiğim kendi kendini tozlayan cins pedro cinsi ceviz. Cevizci33 siteside diyorki "toros ve sahil cinslerimiz kendi kendini tozluyor" yani başka ağaçların tozlamasına ihtiyaç duymuyor. Umarım demek istediğimi anlatabilmişimdir. Saygılarımla...

secbul
24-04-2010, 00:30
Fiyat bilgisi..

Lilium
24-04-2010, 00:54
birisi cevizin direk toprağa dikildiğinde neden başka başka cinsler ortaya çıktığını açıklıyabilir mi?
Aldığınız ceviz meyvası, aşılı bir ceviz ağaçından ise içinde olan genlerinden birine çeker. Hangi genlerden birine çekeceğini siz bilemessiniz.
Aldığınız ceviz meyvası kendiliğinden çıkan ve ya aşılı bir cevizin meyvasından yetiştirdiğiniz bir cevizden ise o aynısı olur.
Eğer ceviz kendi kendini tozluyorsa başka cevizlerden toz almıyorsa bu cevizin meyvesi ekildiğinde aynı ağacın özelliklerini taşır.
Aşı ile üretilmiş bir ırksa hayır taşımaz. Oda genlerinden birine çeker.

Ha şu olabilir örneğin pedro cinsi cevizinden birtane ekersin, onu yetiştirirsin bakarsın ki meyvası güzel beğenirsin.
Yetiştirmiş olduğun cevizden ceviz alıp ekebilirsin aynısı olur.

Samsunlu55
24-04-2010, 23:04
Sn. Lilium, önceki mesajlarda geçen bir anlatımda "cevizin meyvesi direkt toprağa dikildiğinde hepsi kendine ait değişik özellikler taşıyan ağaçlar meydana gelir" diye bir yazı yazıyordu. Bu yazı aşılı cevizler için kullanıldıysa neden aşısız cevizin standardı olmaz deniyor?

Lilium
24-04-2010, 23:21
Sn. Lilium, önceki mesajlarda geçen bir anlatımda "cevizin meyvesi direkt toprağa dikildiğinde hepsi kendine ait değişik özellikler taşıyan ağaçlar meydana gelir" diye bir yazı yazıyordu. Bu yazı aşılı cevizler için kullanıldıysa neden aşısız cevizin standardı olmaz deniyor?
Aslında bunlarda da gen değişimleri oluyor ama aşılı çeşitlerdeki kadar belirgin değil. Sıtandardın tutturalamaması bundandır.

Çınarmunarı
25-04-2010, 14:59
Arkadaşlar Merhaba... Kafamdaki şu sorulara cevap verebilir misiniz?
1-Ceviz fidanı ilkbahar donlarından, kışdan üzerinde var olan tomurcukların nisan ayında patladığı 2-3 günlük sürede mi fazla zarar görüp meyve tutmaz?
2-Yapraklar kedi kulağı kadar olan 1 haftalık sürede mi zarar görüp meyve tutmaz?
3-Yoksa tomurcuklar patladıktan 15-20 gün sonra filizlerin ucundaki dişi çanakcıkların çıktığı dönemde gördüğü donlardan mı (dişilerin donması sonucu) zarar görüp meyve tutamaz?

centil07
25-04-2010, 20:01
selam arkadaslar
Ben almanyadan katiliyorum.antalya korkutelinde ki 3 yil öncesinde dikimlerini gerceklestirdigim ceviz bahcemin etrafta tek bahcede olmasindan dolayi azda olsa almam gereken ürünlerin tamamini karga ve agackakanlara kaptiriyorum.Lütfen yardimci olursaniz sevinirim.Birde su ana kadar herhangi bir yanlis yapmama adina sekil budamasi yapamadim,sekil budamasi nasil yapilir ne zaman yapilir bilgisi olan varmidir.Lütfen yardimci olunuz.

secbul
25-04-2010, 20:29
selam arkadaslar
Ben almanyadan katiliyorum.antalya korkutelinde ki 3 yil öncesinde dikimlerini gerceklestirdigim ceviz bahcemin etrafta tek bahcede olmasindan dolayi azda olsa almam gereken ürünlerin tamamini karga ve agackakanlara kaptiriyorum.Lütfen yardimci olursaniz sevinirim.Birde su ana kadar herhangi bir yanlis yapmama adina sekil budamasi yapamadim,sekil budamasi nasil yapilir ne zaman yapilir bilgisi olan varmidir.Lütfen yardimci olunuz.

Like many places in North America, we have a serious problem with Starlings. Here on North Vancouver Island they seem to have teamed up with murders of crows to reek havoc on our fruit trees and forced our population of Flickers, Woodpeckers and smaller birds to dwindle to almost nothing. We tried everything to scare them away. CDs hanging in the cherry trees, an Owl mannequin we moved around the fence posts, bird netting the trees we could reach safely, even a BB pellet shot into the trees that they were Alfred Hitchcocking in. Three years ago I read in an old 30 year old article about playing hawk sounds to keep out pesty birds of another kind, so I compiled a variety of song bird sound bytes and some owl, hawk and osprey sounds on my Mac, fed it into our stereo amplifier and out to our outdoor rock speakers in the garden/orchard. We play the sounds (about a 45 minute loop) first thing in the morning and again later in the day (or when a flock of those black devils do their fly by). We didn't have any problem with them for two years running. This year as a test, we didn't play the sounds. The crows and starlings returned and wiped out our entire cherry orchard in three days. So we know this works, probably because they don't like to come around into an active bird population that included birds of prey. Our neighbours don't complain about the sounds as it sounds like a song bird garden all the time and our guests enjoy the relaxing sound of song birds in our gardens. Plus this has attracted real bird populations to return (like flickers and towies) and sometimes you can't tell the MP3 in the garden from the real thing. Organic stereo if you will. The key is to start playing the Bird Tunes beginning about May 15 and continue through the fruit harvest. (or longer if you enjoy the sounds of the birds). A great successful way of safely getting rid of starlings without trapping, poisoning, shooting, loud noises, scare crows, scare owls or other natural or unnatural ways people use.

----------------------------------------

Aynı sorunu yabancı bir arkadaş (kuzey amerika) da yaşamış.
Ağaçkakann ve Karga sorunsalı.

3 yıl çnce 30 yıllık bir makale okumuş. Bu makalede baykuş, şahin ve kartal seslerinin oldukça faydalı olduğu yazaılı imiş.
Mac (PC benzeri bilgisayar) ile ile Mp3 olarak bu esleri internetten bulmuş ve güzel bir kombinasyon yapmış.

Merkezi bir yerde mp3 çaları ve bahçe etrafına kablo çekerek (çeşitli yerlere hopörlerler) denemiş ve çok güzel sonuç almış. 45 dakika da bir bu sesleri bahçede yayınlamış.

Ani ve şok çözüm olarak öneriyor ve kesinlikle yöntem bu diyor. Kendisi 3 gün için de bu zararlılardan kurtulmuş.

Şahsen ben olayı çok beğendim..

Tarlanın ortasına bir direk + İyi bir stereo hoporlörler (Camilerdeki gibi)
Kablo
2. El bir anfi
Su geçirmez bir kutu
1 Mp3 çalar (tekrar başa dönp çalabilen)
Adaptör, priz, ve ta bi ki elektrik
Baykuş, Kartal, Şahin sesleri internetten mp3 olarak her 6-7 dakika da 60 dk süren bir senfoni.
Süre: İlkbahardan sonbahara dek.

Ek
İnternetten kuş sesleri bulabiliyorsunuz.
Örnek :
http://www.soundboard.com/sb/Hawks_Hawk_sounds.aspx -->Favorim
http://www.soundboard.com/sb/Bald_Eagle_Sounds.aspx

http://www.junglewalk.com/sound/Hawk-sounds.htm

http://www.kwic.com/~pagodavista/harrier.wav
http://www.naturesongs.com/cobhJM1.wav
http://pelotes.jea.com/AnimalFact/Birds/Osprey1.wav

acemi_caylak
25-04-2010, 23:40
Mutlaka meyve verir ama ticari bir değere ulaşması için aşılı cevize göre çok daha fazla beklemek gerekir. ayrıca verim miktarının da aşılı cevizler kadar olmayacağı açıktır. kaliteli cins bir aşılı ceviz 5 yılda dikkate değer ürün vermeye başlarken diğerleri için çok daha uzun süreler beklemek gerekir.

Sn Harami,

Yukarıda chandler isimli arkadaşa da sordum. Ancak cevap alamadım. Yabancı cinslerden oluşan ve verime yatmış bir bahçe ile yerli türlerden oluşan bir bahçe arasındaki farkı somut olarak görmek istiyorum.
Bu konunun 821 nolu mesajında ben somut örnek veriyorum. 2005 yılında Şebinkarahisar'da çektiğim bir resmi ekledim.
Yanlış anlaşılmasın aşılı cevize karşı değilim. Hatta birbirini tozlayan cinslerle daha fazla ürün alınacağını biliyorum. Ancak yabancı cinslerin, yerli cinslerden çokta üstün olduğunu düşünmüyorum.
Bu yüzden bahçe kurarken arkadaşların dikkatli olması gerektiğini düşünüyorum.

Lilium
26-04-2010, 00:36
Ancak yabancı cinslerin, yerli cinslerden çokta üstün olduğunu düşünmüyorum.

Bu konuda yanılabilirsiniz, ben yerli ırklarda bir pedro bir cehadler kadar verim veren çeşite daha rastlamadım.
Sözünü ettiğin cevizi daha önceki mesajında gördüm, oda oldukça verimli gözüküyor, ama cinsi nedir irilik nedir iç rengi nasıldır iç randımanı nedir kabuk kalınlığı nedir ile ilgili bilgiler bilinmediği sürece, ikincisi tescillenmediği sürece bir muamma.

Yerli ırklardan yalova 1,yalova 2, yalova3, bilecik, şebin, ile kıyas edecek olursak pedro ve cehedler onların çok çok üstünde. Ben somut olarak görebiliyorum, bunu size nasıl gösterebilirim, zaman zaman fotoğrafları koyuyorum, ama fotoğraflar altatıcı olabilir inanmıyabilirsiniz, bunu en iyi gezip göreceksiniz görerek ikna olabilirsiniz.
Ben gördüğüm için ikna da oldum, ve bunları yazabiliyorum.

Yalova 1,yalova 2, yalova3, bilecik, şebin yetiştirdim, yetiştirirken gözlemlemelerim oldu,
Cehadler de petroda da gözlemlemelerim oldu, yerli ırklarda görmediklerimi onlarda gördüm, ve beni hayretler içerisinde bıraktılar. Sizlere şunu sorayım, 138976 resimdeki gibi bir oluşumu bana yerli ırklarda gösterebilirmisiniz, yeni uyanan bir göz ve o gözde meyva.

Yan dallarda meyva verme oranı bakarmısınız.138977 bu özellik cehadlerde de var.

Çınarmunarı
26-04-2010, 15:22
Sayın Lilium... 943. mesaji yorumlayabilir misiniz?

acemi_caylak
26-04-2010, 16:44
Bu konuda yanılabilirsiniz, ben yerli ırklarda bir pedro bir cehadler kadar verim veren çeşite daha rastlamadım.
Sözünü ettiğin cevizi daha önceki mesajında gördüm, oda oldukça verimli gözüküyor, ama cinsi nedir irilik nedir iç rengi nasıldır iç randımanı nedir kabuk kalınlığı nedir ile ilgili bilgiler bilinmediği sürece, ikincisi tescillenmediği sürece bir muamma.

Sn. Lilium,

Amaç burada, ikna olup olmama değil. Cevizin kendine verimli olup olmadığından başlayan bir tartışmanın uzamasından başka bir şey değil. Ki söz konusu kişi siz olduğunuzda benim için daha inandırıcısınız.

Ancak sürekli olarak yerli türlerle yabancı türlerin karşılaştırıldığı bir ortamda tercihimi yerli ırklardan yana yaptım ve kendimce haklı sebeplerim var. Çünkü yöremizde en azından 10 tür ceviz yetiştiğini biliyorum. Sizinde dediğiniz gibi tescillenmediği sürece güven duyulmayan, daha doğru bir ifadeyle sahipsiz olduğu ve reklamı yapılmadığı için tutulmayan yerli türler bunlar. (Maalesef bu ülkede adı Stelyo ... olanlar daha fazla tutuluyor.)

Sizinde kendinizce haklı sebepleriniz var. Ancak bir iki konuyu netleştirmeden geçemeyeceğim.

1- M.Ö. 3000 öncesine kadar giden ceviz yetiştirme geleneği olan bir ülkede, yerli türler üzerine fazla araştırma olmadığı için, batı kaynaklı çevirilerden yola çıkılarak üzerinde fazla araştırma yapıldığı söylemi beni ikna edemiyor.

2- Genelde cevize ekonomik getiri gözüyle bakmayan bir kültürden geliyoruz. Herkes tarlasının kenarına gölgelik olarak diker, kendi yiyecek kışlığını alır veya bir çok yerde kendiliğinden çıkar. Bir çok meyvenin bahçesi kurulurken, ceviz bahçesinin az oluşu ne yazık ki chandler türünü avantajlı kılmış gözüküyor.

3-İsviçre Alplerinde 1000-1200, Munzur Dağı'nın 1700 lü rakımlarında ceviz yetişebiliyorsa, bir tek tür üzerine yoğunlaşmamak gerekir diye düşünüyorum.

4- Bırakalım seleksiyon yoluyla elde edilen Yalova vb. türleri, ülkemizde sadece yetiştirildikleri yöre adlarıyla bilinen Şebin, Niksar, Kemah, Erzincan, Göynük, Adilcevaz, Bitlis, Bilecik, Hekimhan, Kahramanmaraş Bahri (Koz), Ermenek, Kaman gibi oldukça fazla sayıda tür bulunmaktadır.

5- Bu yörelerin çoğunda ceviz ağaçları son yıllara kadar tamamen tohumla, çöğürden aşısız olarak üretilmekteydi. Daha önce verdiğim örnekte olduğu gibi bu zengin ceviz ağacı topluluğu içerisinde çok üstün vasıflı, kaliteli ve verimli meyve verenlerine de rastlanılmaktadır.

6- Yukarıda sözü edilen ve bütünüyle kendi halinde ve aşısız olarak tohumdan yetiştirilen cevizlerde ortalama verim, ağaç başına 33-37 kg civarında ise, bu türler geliştirildiğinde verimin hiçte chandler cinsinden aşağı olacağını sanmıyorum. Bu ağaçlar bakımlı bir bahçede yetiştirilirse verim artışının %40-50'den aşağı olacağını düşünmüyorum. Bu durumda her bir ağaçtan ortalama 50-60 kg. ceviz alınabilir ki bu rakam bence oldukça iyi.

7- Chandler ırkına veya yabacı türlere özel bir düşmanlığım yok. Hele ki sizin tecrübeniz benden fazla. Ancak bende babamın diktiği fidanlara benzer fidanları bularak kendimce en verimli cevizi yetiştirmeye çalışıyorum. Daha öncede söyledim bahçe kıraç yerde ve ne kadar başarılı olurum bilmiyorum. Ancak başarmak istiyorum.

8- Son olarak, bazı hastalık ve zararlılar yabancı türlerle ülkemize girmekte ve bizim faunamızda bulunmayan hastalıklar ortaya çıkmaktadır. Amerika'ya ilk ayak basanların çiçek hastalığını kızılderililere bulaştırması gibi bir çok bitki hastalığı da yabancı türlerle ülkemize gelmiştir. Antepfıstğı ağaçlarında kabuklu bit 1978' li yıllara kadar görülmezken son yıllarda giderek artmaktadır. Bunun nedeni İran'dan ithal edilen fidanlar. Çünkü aynı hastalık İran'da 1958'de görülmüş. Türkiyede ise 1980'li yıllardan itibaren artmaya başlamış. Ya da kırmızı palmiye böceği türü bir zararlı sadece 4-5 yıldır ülkemizde görülen bir zararlı olarak karşımıza çıkıyor. Zeytinde ise vertisilyumla ilgili bu türden söylentiler var, ancak bilimsel bir veriye rastlamadığım için iddia etmiyorum. Ancak antepfıstığı ve kırmızı palmiye türü ile olan dökümanları isteyene gönderebilirim.

Not: Daha önceki mesajımda dediğim gibi aslında cumartesi bol bol fotoğraf çekip buraya yükleyecektim. Ancak fıstık ağaçlarımızda bulunan göz kurdu ile mücadele amacıyla yapmış olduğum organik ilaç arama (Satıcıların dalga geçmelerine rağmen, Gaziantep'te bütün tarım ilacı satan bayileri tek tek dolaşarak organik ilaç arama gibi gaflette bulundum ve bütün günüm mahvoldu. Hala da bir ilaç bulabilmiş değilim. Nimiks veya Neemazal denemeyi düşünüyorum.) nedeniyle bahçeleri dolaşıp fotoğraf çekmeye zamanım olmadı. Ancak bir ay sonra mutlaka ekleyeceğim.

Lilium
26-04-2010, 18:20
Arkadaşlar Merhaba... Kafamdaki şu sorulara cevap verebilir misiniz?
1-Ceviz fidanı ilkbahar donlarından, kışdan üzerinde var olan tomurcukların nisan ayında patladığı 2-3 günlük sürede mi fazla zarar görüp meyve tutmaz?
2-Yapraklar kedi kulağı kadar olan 1 haftalık sürede mi zarar görüp meyve tutmaz?
3-Yoksa tomurcuklar patladıktan 15-20 gün sonra filizlerin ucundaki dişi çanakcıkların çıktığı dönemde gördüğü donlardan mı (dişilerin donması sonucu) zarar görüp meyve tutamaz?
Aslında üç sorunuzda aynı kapıya çıkar. 2-3 günlük sürede değil 1-2 saatlik don kıra işi bitirir.
Ceviz ağacı eksi 27 dereceye kadar soğuğa dayanabilen bir ağaç, uyandıktan sonraki yani gözler patladıktan sonra erhangi bir zamanda 1-2 saatlik don ve ya kıra yaprağı da çiçeği de meyvayı da dondurur. Hatta buna don da demiyelim +1 ve 2 ler de bile zarar görebilirler.
Geç don yapan bölgeler geç uyanan çeşitleri ekmeliler. Ne kadar dikkat etsekte bazan doğa olaylarının önüne geçemiyebiliyoruz.
İyi hatırlıyorum mayısın 27 sinde yapan bir don tüm meyvaları yakmıştı.

Lilium
26-04-2010, 18:27
sekil budamasi yapamadim,sekil budamasi nasil yapilir ne zaman yapilir bilgisi olan varmidir.
Şuraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14366) baktınız mı?

Lilium
26-04-2010, 18:59
Ancak sürekli olarak yerli türlerle yabancı türlerin karşılaştırıldığı bir ortamda tercihimi yerli ırklardan yana yaptım ve kendimce haklı sebeplerim var. Çünkü yöremizde en azından 10 tür ceviz yetiştiğini biliyorum. Sizinde dediğiniz gibi tescillenmediği sürece güven duyulmayan, daha doğru bir ifadeyle sahipsiz olduğu ve reklamı yapılmadığı için tutulmayan yerli türler bunlar. (Maalesef bu ülkede adı Stelyo ... olanlar daha fazla tutuluyor.)
Sizi anlıyorum, bu sadece sizi değil beni daha çok üzüyor zoruma gidiyor, ama gerçekleride görmeliyiz söylemeliyiz.

Nedense hep dışarıyı takip ediyoruz, kim mi? üstatlar bizleri yönlendirenler hocalar profesörler bir şey başardıkları yok dışarıdan alıyorlar bize satıyorlar.

Şimdiye kadar ceviz fidanlarını on metreye oniki metreye hatta onbeş metreye diktirenler şimdi çit sistemini savunmaya başladılar, neymiş avrupada ottuz kırk yıldan beri denenmiş başarılı sonuçlar alınıyormuş, bizde çit sistemini uygulayalım diyorlar. Kendi bir başarımız olmadığı için adı stelyo olanlar daha çok tutuluyor, ne zaman ki mehmetler bir şeyler başarır inanki mehmetler daha fazla tutulacaktır. En azından kendim için söyleyebilirim.

acemi_caylak
26-04-2010, 19:52
Sn. Lilium,
Ya kendisi yeni tür geliştirdiğini iddia eden hocaya ne demeli. Kendisine bu türü denemek istediğimi ve nasıl temin edebileceğimi mail ile sordum. Bana chandler önerdi.

Lilium
27-04-2010, 00:31
Allah iyiliğini versin hiç güleceğim yoktu güldürdün beni, çok merak ettim kim bu hoca ismini özel olarak atabilirmisin.
Aslında çok da merek etmiyorum, çıkarın ranttın olduğu yöne kayanlar bir iki söylemini iyi takip edersen belli oluyorlar.
Şimdiye kadar on onbeş metre dikim aralığı tavsiye ederlerken şimdi çit sistemini önerenler bende kuşku yaratıyor, açaba buda fidan satmak içinmi? Bir rantın peşindelermi? Takip edip izleyip öğreneceğiz. Ve ya deneme yanılma yöndemini deneyeceğiz.

Deneme yanılma yönteminde de ben hiç yoğurdum ekşi oldu diyene rastlamadım, sanki onu aşşalayıcı kücümseyici kendisiyle dalga gecileceğini sanarak, yanlış olsa dahi çok iyi çok doğru olarak lanse ederek üreticiyi altatıyorlar. İşte bunlarda bizleri bir yerlere götürmüyor.

acemi_caylak
27-04-2010, 10:24
Sn. Lilium,

Takip ettiğim kadarıyla forumda ciddi anlamda çiftçilikle uğraşan (bahçe büyüklüğü ve ekonomik getiri amaçlı üretimden sözediyorum) ender kişilerden birisiniz. Bu yüzden bu adamların dediklerinden çok, ülke çapında bahçeleri gezmekte, yaşlı amca ve teyzelerden bilgi almakta yarar var. Hatta bu bilgileri ve bulduğumuz türleri fotoğraflayarak herkesin paylaşımına da açabiliriz. Böylelikle belki üniversitelerin yapmadıklarına biz öncülük etmiş oluruz.
Gerçi bunun için biraz da maddi durumun iyi olması gerekiyor.
Ama yine de fırsat buldukça bu gezileri yapmakta fayda var.
Örneğin badem başlığında Avanos adlı arkadaş bu işi çok güzel yapıyor. Onun sayesinde badem hakkında çok şey öğrendim ve bahçesini kurarken tek çeşitle yetinmedi.
Yine ceviz konusunda Sn. Agozce'nin babasını kesinlikle dinlemek grekir diye düşünüyorum.
Bunlar ilk aklıma gelenler. Diğer arkadaşlarda katılırsa güzel şeyler yakalayabiliriz.

manisali
27-04-2010, 11:15
sayın acemi çaylak.
sanırım isim vermeden ksü ziraat fakültesinden mehmet sütyemez'den bahsediyorsunuz. yalnız hocanın yeni bir tür geliştirdirdiğini iddiia etmediğini zaten doğal ortamında var olan bir çeşidi selekte ettiği ve bunun da yeni bir ceviz türü olarak tarım bakanlığı tarafından tescillendiğini belirteyim. sadece ortada selekte edilmiş yeni çeşitler olduğunu söylemk istedim. iyidir kötüdür verimlidir sağlıklıdr ilerde deneme şensımız olursa göreceğiz bakalım.
not: hocayı tanımam size en azından bir cevap vermiş ben o cevabıda alamadım mailime :)))

harami
27-04-2010, 15:49
Sn Harami,

Yukarıda chandler isimli arkadaşa da sordum. Ancak cevap alamadım. Yabancı cinslerden oluşan ve verime yatmış bir bahçe ile yerli türlerden oluşan bir bahçe arasındaki farkı somut olarak görmek istiyorum.
Bu konunun 821 nolu mesajında ben somut örnek veriyorum. 2005 yılında Şebinkarahisar'da çektiğim bir resmi ekledim.
Yanlış anlaşılmasın aşılı cevize karşı değilim. Hatta birbirini tozlayan cinslerle daha fazla ürün alınacağını biliyorum. Ancak yabancı cinslerin, yerli cinslerden çokta üstün olduğunu düşünmüyorum.
Bu bahçeyi ben görmedim ama yapan birinin ağzından aktarıyor haber.
Bu linkte Yalova dikip sonradan onları kesip Chandler aşılayan birinden ve onun tecrübelerinden bahsediliyor.
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=759221&bolgeno=259&title=ciftciler-yerli-cevizleri-kesip-daha-cok-verimli-olan-chandler-cevizi-asiliyor

harami
27-04-2010, 15:57
http://www.zaman.com.tr/haber.do?haberno=759221&bolgeno=259&title=ciftciler-yerli-cevizleri-kesip-daha-cok-verimli-olan-chandler-cevizi-asiliyor

Arkadaşlar linkin içeriğini de buraya ekliyorum;

Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Tosun, ülkedeki ceviz türlerinin tamamına yakınının uç verimi yoğunluklu olduğunu söylüyor. ABD'den getirilen chandler cinsi cevizin ise yan dal verimine sahip olduğunu belirten Tosun, şu bilgileri veriyor: "Chandler cevizi, yerli türlere göre iki kat daha verimli. Ağaçtan, 5 yaşında verim alınmaya başlıyor. Chandler, ilkbaharda bütün meyveciliği tehdit eden donlardan da etkilenmiyor, çünkü yerli cevizden 18-20 gün sonra yapraklanmaya başlıyor. Ayrıca içi beyaz olduğu için pazarlaması da kolay."

Ekiz Fidancılık İşletme Müdürü Kamil Okyaz devlet destekli ceviz bahçeleriyle birlikte fidancılıkta da büyük aşamalar kaydedildiğini belirtiyor. Yılda ortalama 2 milyon ceviz fidanı satıldığını söyleyen Okyaz, sertifikalı fidan kullanımıyla birlikte üretimin de arttığını ifade ediyor. Genel cerrahlık yaptıktan sonra emekli olup Denizli merkeze bağlı Pınarkent beldesi ve Çal ilçesi Baklan ovasında 350 dekarlık ceviz bahçesi kuran Op. Dr. Sadık Yiğit (60), Yalova cinsi cevizlerini keserek chandlere aşılamış . 2005 yılında aşı yöntemiyle cevizlerini değiştirmeye başlayan Yiğit, şunları anlatıyor: "Chandler türüyle Türkiye'de kurulan ilk ceiz bahçesi benimdir. Bu sene hasadı yaparken ne kadar üstün olduğunu gözlemledim. Bir kere, yüzde 99 kabuğunu çatlatıyor. Yüzde 50 kabuksuz olarak ağaçtan indiriliyor. İndirilen cevizlerin yüzde 35'i kabuğundan kolayca ayrılıyor. Makineyle kabuk çıkarmaya gerek kalmıyor. Kabuk soyma makinesinin patent sahibi olmama rağmen kullanma gereği duymadım. Ayrıca çok da verimli." Sadık Yiğit, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ne Denizli'den binlerce aşılı ceviz fidanı gittiğini de belirterek, "Yerli cevizlerin kilosu 5-6 YTL'ye satılırken chandler 10 YTL'den aşağı değil. Ceviz bahçesi kuracaklara chandler tavsiye ediyorum." diyor. ZAMAN

Resul Cengiz
11 Kasım 2008, Salı

Lilium
27-04-2010, 16:00
Sn. Lilium,

Takip ettiğim kadarıyla forumda ciddi anlamda çiftçilikle uğraşan (bahçe büyüklüğü ve ekonomik getiri amaçlı üretimden sözediyorum) ender kişilerden birisiniz. Bu yüzden bu adamların dediklerinden çok, ülke çapında bahçeleri gezmekte, yaşlı amca ve teyzelerden bilgi almakta yarar var. Hatta bu bilgileri ve bulduğumuz türleri fotoğraflayarak herkesin paylaşımına da açabiliriz. Böylelikle belki üniversitelerin yapmadıklarına biz öncülük etmiş oluruz.
.

Üniversitelerimizde daha doğrusu akademisyenlerimde güzel işler yapabiliyor onlarsızda olmaz, yeterlimi, yeterli değil tabi ki, akademik bilgiler ile pratik bilgileri yoğurmamız gerekli.
Bir örnek:
Bir çoban aşı yapabiliyor ve başarılı oluyor iken, bir ziraat mühendisi aşı yapmaya cesaret edemiyor ve ya başarısız oluyor. Diplomasız birinin bir konu hakkında çok güzel tecrübeleri varken dikkate alınmaz, diplomalının tecrübesiz bilgileri dikkate daha çok alınır.
Arada ince bir nüans vardır aslında, o nüansı anlamak lazım, bilgiyi nerede kimde olursa olsun, ister akademik ister pratik olsun, bilgiyi al yoğur kar, sonra bunları ele doğruya varacaksın.

Bulduğumuz bilgileri fotoğrafları paylaşıyoruz zaten, daha geniş olarakta bunu yapabilirim. Yapabilirim fakat bir şeyi sanal olarak fotoğraflamak bilgilendirmek yetmiyor, görsel olarak anlatmak daha güzel olur düşünçesindeyim, hemen bu konuda da bir eleştiri yapayım, bu görsel anlatımlarda da iyi hatip özelliğin yoksa kelimeleri yanlış seçersen yanlış anlaşılmalara yol açarsın çok eleştirilere sebep olursun. Birde ehliyetin yoksa dikkate alınmaz birde cezai müheyideye uğrarsın.
İkincisi bunu yaparken yansız tarafsın tu kaka yapmadan sadece ve sadece yaşanmış doğru bilgiler ve tecrübeler olmalı.

Lilium
27-04-2010, 16:46
"Chandler cevizi, yerli türlere göre iki kat daha verimli. Ağaçtan, 5 yaşında verim alınmaya başlıyor. Chandler, ilkbaharda bütün meyveciliği tehdit eden donlardan da etkilenmiyor, çünkü yerli cevizden 18-20 gün sonra yapraklanmaya başlıyor. Ayrıca içi beyaz olduğu için pazarlaması da kolay."
Doğrudur, örneğin bendeki yalova ırkları uyandılar hatta ceviz bile bağladılar, Chandlerlar daha yeni uyanıyorlar, 18-20 günlük geç uyanma, bu 18-20 günlük dönemde oluşan donlardan da etkilenmiyorlar, bundan sonra oluşacak donlarda da etkilenmiyecek anlamı çıkmamalı, uyanan her ağaç oluşan donlardan etkilenirler.
sadık yiğitin vermiş olduğu pratik bilgilere katılıyorum.

Pedroyu daha önce resimlemiştim anlatmıştım, benim kendimin olan her zaman gözlerimin önünde olan bu yıl dört yaşına girecekler, Chandlerlardaki bire bir görebildiğim özellikleri şimdiye kadarını paylaştım, bundan sonraki bölümleride yanlışları doğruları paylaşmaya devam edeceğiz yansız tarafsız eğrisi doğrusuyla.

Çınarmunarı
27-04-2010, 16:51
Teşekkürler Lilium.

acemi_caylak
27-04-2010, 17:30
Üniversitelerimizde daha doğrusu akademisyenlerimde güzel işler yapabiliyor onlarsızda olmaz, yeterlimi, yeterli değil tabi ki, akademik bilgiler ile pratik bilgileri yoğurmamız gerekli.
Bir örnek:
İkincisi bunu yaparken yansız tarafsın tu kaka yapmadan sadece ve sadece yaşanmış doğru bilgiler ve tecrübeler olmalı.

Sn. Lilium,

Kesinlikle akademik araştırmayı küçümsemiyoruz. Aksine bizim çok önemli. Ancak bu kaynaklar ne yazık ki çok sınırlı. Bizim üniversetelerimizde yeterli araştırma olmadığı kesin. İntihal (kaynak göstermeden başkasının eserini kullanma, diğer adıyla bilimsel aşırma) yaptığı hakkında ciddi iddialar olan birisi rektör olabiliyorsa gerisini siz düşünün. İsteyene örnek verebilirim, yurtdışında yazılmış bir kaynağı olduğu gibi sunumuna almış ve kaynak belirtmemiş bol ünvanlı öğretim üyelerimiz var.

Elin adamı chandleri araştırmış ve güzel bir tür oluşturmuş. Aynı şeyi bizim yerli türlerde neden yapamıyoruz, işte sorun burada.
Ki sadece akademik araştırma da yetmiyor. Çoban örneğinde sizinde belirttiğiniz gibi tecrübe de çok önemlidir. İşi bilen ve uygulayan bir insanın tecrübeleri en azından akademik tecrübe kadar önemlidir.
Tarafsız ve yansız bir şekilde bu bilgilerden yararlandığımız ve hatta onları daha ileri taşıdığımız sürece neden başarılı olmayalım ki.

yasarugur
28-04-2010, 09:16
Arkadaşlar yazdıklarınızı ilgiyle okuyor ve bilmediklerimi öğrenmeğe çalışıyorum. Ceviz başlığındaki konuşmalardan kendimce çıkardığım sonuç şudur,bizler çok verimli yerli cins cevizlerimiz hakkında hiç bir şey bilmiyoruz herhalde. Hangi yörededir,hangi cins, kaç yaşındadır,aşılı mıdır aşısız mıdır,yıllık verimi kaç kg dır.Anaç olmağa uygun mudur?Durum öyle olunca da tabii ki verimlilikleri bilimsel olarak belgelenmiş yabancı çeşitler gündemimizi meşgul ediyor ve arazi sahipleri de daha fazla verim almak amacıyla o çeşitlerden dikim yapıyorlar.

acemi_caylak
28-04-2010, 09:29
Arkadaşlar yazdıklarınızı ilgiyle okuyor ve bilmediklerimi öğrenmeğe çalışıyorum. Ceviz başlığındaki konuşmalardan kendimce çıkardığım sonuç şudur,bizler çok verimli yerli cins cevizlerimiz hakkında hiç bir şey bilmiyoruz herhalde. Hangi yörededir,hangi cins, kaç yaşındadır,aşılı mıdır aşısız mıdır,yıllık verimi kaç kg dır.Anaç olmağa uygun mudur?Durum öyle olunca da tabii ki verimlilikleri bilimsel olarak belgelenmiş yabancı çeşitler gündemimizi meşgul ediyor ve arazi sahipleri de daha fazla verim almak amacıyla o çeşitlerden dikim yapıyorlar.

Sn. Yasarugur,

Durumu çok güzel özetlediniz. Ne yazık ki yerli türler hakkında çok az bilgi var. Bütün yerli ağaç türlerimiz, bütün yerli hayvan ırklarımız yok oluyor. İşte en son örneği et ithalatı kararı. İnsanın içi sızlıyor. Durum çok vahim. Başka söze gerek yok.

yasarugur
28-04-2010, 10:08
Sn. acemi caylak CNN Türk kanalındaki bir programda, bu durumun farkında olan İsrail'in Türkiye'nin kendi cins sığırı olan boz sığır dahil olmak üzrer Anadoluya özgü pek çok türün genlerini topladığını ve gen bankasında muhafaza ettiğini öğrenince aynı şey bizde neden yapılmaz diye düşünmüştüm.Et konusunda ise, daha önceki ithalat uygulamalarında,Kanguru eti bile getirildiğini okuduk gazetelerden(doğru mudur yanlış mıdır bilmem)sonuçta bütün bunların üreticiye faydasının olmadığını kesinlikle biliyoruz.Her zaman komisyoncu ve tüccar zengin oluyor malum.Bu konuda üreticinin kendi haklarını koruyabilmesi açısından çok bilgili ve eğitimli olması kaçınılmaz.Ben dün yaşadığım bir örneği anlatayım;Beni ziyarete gelen eski av arkadaşlarımdan biriyle sohbet ediyorduk.Artık herşeyden elini ayağını çektiğini,sahibi olduğu tarlaları oğullarına verdiğini onların da montofon cinsi ineklerle süt sığırcılığı yaptığını söyledi.Malum montofon cinslerin sütleri holştaynlardan daha koyu kıvamlı ve daha yağlıdır.Peki dedim çocukların bu sütleri daha pahalı satabiliyorlar mı ? Cevabı tahmin edebileceğiniz gibi "hayır"dı .Daha kat edilecek çok yol var anlaşılan.Neyse ki internet çağında bilgiye çabuk ulaşılabiliyor.Bilgilenmek için hazineler var,birisi de bu site.Bir de doğru bilgiyi yanlıştan ayırmayı öğrendik mi tamamdır.

fagu03
28-04-2010, 15:43
Yasarguven aci ama gercek tespitler söyledikleriniz. Sistem yanlis olan ureticiye oluryor. O progami bende izledim. Guven islamoglunun programi idi. Bursanin dag köylerinde kalan tek tür boz sigirlari gorduk cok az yemek yem yeme ozellikleri ve sutu az ama cok dayanakli bir irk imis.

yasarugur
28-04-2010, 16:26
Konuyu yeniden cevize getirirsek, bu da benim kasım ayında gömdüğüm ceviz tohumlarından yeşerenlerinden birisi("görmemişin bir oğlu olmuş" gibi oldu,bir ömrü bitkilerden habersiz geçirip bugünlerde yeşil dünyanın farkına varınca böyle oluyor,kusura bakmayın )

harami
28-04-2010, 23:48

Kesinlikle katılıyorum, bilgi aktarımları tarafsız olarak yapılmalı. Çünkü taraflı bilgiyi bir kısmını dışarda bırakmak kaydıyla bir çok ticari firmadan alabilirsiniz. ama asıl değerli olan doğrudan tecrübe paylaşımıdır. İnternetin gücü de burdan geliyor zaten. Aynı şeye ilgi duyan insanları farklı şehirlerde bile yaşasa ortak bir platformda buluşturmak. Türkiyenin öbür ucundan bir üreticiye ulaşıp onun bizzat yaşadıklarını öğrenmek, birçok zaman parayla bile elde edilemeyecek bir değerdir.

harami
28-04-2010, 23:57
Sn Harami,

yabancı cinslerin verimi konusunda Lilium un tecrübeleri faydalı olacaktır sanırım hepimiz için. Mesela bu linkte fotoğrafı görülen ağacın cinsini, yaşını ve verimini bizimle paylaşırsa bunu bir ölçü olarak alabiliriz diğer türlerle kıyaslama açısından.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=32309&c=member&imageuser=30744 (Bol cevizli Pedro türü bir ağaç)

Lilium
29-04-2010, 02:55
Arkadaşlar bir şeyler paylaşırken biri çıkıp sinirlerinizi alt üst edebiliyor, diğerleride seyrediyor, o nedenle yazmamayı düşünüyorum. İyi bir okur olmayı yeğleyeceğim.
Bazen yavuz hırsız evsahibini bastırırmış, doğru söyleyeni dokuzuncu köye kovarlarmış, bazılarına yaranamıyorsun ki bizim yaranmak gibi hesabımızda yok.
Birçok bilgi paylaşımı yapan arkadaşlar polemikler yüzünden yazmadıklarını görebiliyorum.

Sayın harami, ağaçın cinsi bildiğiniz gibi pedro, yedi yaşında, verimini tartmadım, bu yaşta bu verimde başka cinsi ben görmedim gören varsa anlatabilir.

Hoşça kalın.

secbul
29-04-2010, 11:45
CHANDLER - also from the University of California at Davis, this is one of the most important commercial nuts. Chandler crops heavily, as it bears on laterals (80% of lateral buds are female) as well as terminals. Chandler is self fertile. The harvest is in the middle of the walnut season. The tree is a standard large walnut tree, growing to around 12 metres/40 feet, moderate vigor, and somewhat upright growing (rather than spreading). 700 hours winter chilling needed, and Chandler is late leafing, leafing out about 3 weeks after the early leafing varieties such as Payne, Serr, Ashley, Sunland, Chico and Vina It is not as susceptible to walnut blight as most other Californian varieties. The nuts are large (kernel weight 6.3 grams, crackout 49%), smooth, well sealed, and almost all kernels have a light colored skin. Pollenized by Cisco and Franquette. US, NZ.

PEDRO - a particularly desirable walnut for the home gardener because it is a relatively 'small' tree at about 9 metres/30 feet, it is self fertile, it only needs 400 hours of winter chill (not suited to areas with late frost), and the nut is both well sealed and particulary liked when tested in consumer taste panels. On the 'down' side, its productivity is regarded as only 'fair'. Kernel weight is 6.5 grams, and crackout is 48%.US
---------------

acemi_caylak
29-04-2010, 12:17
CHANDLER - also from the University of California at Davis, this is one of the most important commercial nuts. Chandler crops heavily, as it bears on laterals (80% of lateral buds are female) as well as terminals. Chandler is self fertile. The harvest is in the middle of the walnut season. The tree is a standard large walnut tree, growing to around 12 metres/40 feet, moderate vigor, and somewhat upright growing (rather than spreading). 700 hours winter chilling needed, and Chandler is late leafing, leafing out about 3 weeks after the early leafing varieties such as Payne, Serr, Ashley, Sunland, Chico and Vina It is not as susceptible to walnut blight as most other Californian varieties. The nuts are large (kernel weight 6.3 grams, crackout 49%), smooth, well sealed, and almost all kernels have a light colored skin. Pollenized by Cisco and Franquette. US, NZ.

PEDRO - a particularly desirable walnut for the home gardener because it is a relatively 'small' tree at about 9 metres/30 feet, it is self fertile, it only needs 400 hours of winter chill (not suited to areas with late frost), and the nut is both well sealed and particulary liked when tested in consumer taste panels. On the 'down' side, its productivity is regarded as only 'fair'. Kernel weight is 6.5 grams, and crackout is 48%.US
---------------

Sn. Secbul,

Siz ve ben İngilizce bilyor olabiliriz ama bilmeyen arkdaslar icin ceviri yaparsaniz sevinirim.

secbul
29-04-2010, 18:49
Sn. Secbul,

Siz ve ben İngilizce bilyor olabiliriz ama bilmeyen arkdaslar icin ceviri yaparsaniz sevinirim.

Chandler türü Californiya Üniversitesinde selekte edilmiş. En önemli ticari ceviz olarak öne çıkıyor. Yüklü bir verime sahip ve kendi kendine ürüyebiliyor.
Standard ceviz ağacı büyüklüğüne erişebiliyor.(12 Metre)
Dinçliği (büyüme isteği) orta seviyede dik olarak gelişiyor.(Yayılmaktan ziyade)
700 saat kış uyuklamasına ihtiyacı var. Geç yapraklanıyor. Payne, Serr, Ashley, Sunland, Chico ve Vina ya göre 3 hafta sonra. Diğer Californi ya türlerine göre mantar ve küf hastalıklarına karşı daha dirençli. Cevizleri büyük ( İç etli kısım 6.3 gr, crackout ? 49%), düzgün yüzeyli, sıkı korunaklı, neredeyse tüm etli kısımlar açık renge sahip. Pollenleyicileri Cisco ve Franquette. US, NZ.

Pedro ev bahçesi için seçilebilecek bir tür. Diğer türlerine göre daha küçük boya erişiyor (9 metre), kendi kendine ürüyebiliyor, 400 saat kış uykusuna ihtiyacı var.(Geç donlara karşı hassas). Cevizler sıkı korunaklı, etli kısım çoğu tüketici tarafından beğeniliyor. Verim klasmanında "fena değil". İç etli kısım 6.5 gr, crackout ? 48%

Avanos
29-04-2010, 20:54
Arkadaşlar çeşitleri incelerken burda yapılmış değerlerede önem verin daha önce verdiğim örnekte olduğu gibi yalova1 çeşidi yalovada denemiş başarılı olmuş bu yazıyı okuyup memleketinize uygulamayın.Çünkü tüm çeşitler çevreye yavaş yavaş adaptede oluyor bunları göz önünde bulundurun ve denenmiş çeşitlerle bahçe kurun hobi ve küçük bahçelerde hata önemli değil. 50-100-150 dekarlık bahçede klasik olun derim.

harami
30-04-2010, 23:01
Arkadaşlar bir şeyler paylaşırken biri çıkıp sinirlerinizi alt üst edebiliyor, diğerleride seyrediyor, o nedenle yazmamayı düşünüyorum. İyi bir okur olmayı yeğleyeceğim.
Bazen yavuz hırsız evsahibini bastırırmış, doğru söyleyeni dokuzuncu köye kovarlarmış, bazılarına yaranamıyorsun ki bizim yaranmak gibi hesabımızda yok.
Birçok bilgi paylaşımı yapan arkadaşlar polemikler yüzünden yazmadıklarını görebiliyorum.

Hoşça kalın.

Hocam sizi kim kızdırdı böyle ? Bilgi ve tecrübe paylaşmaya devam . . .

Çınarmunarı
02-05-2010, 10:13
Sayın Lilium...
Siz bu köşenin olmazsa olmazlarından birisiniz.Sizin birikimlerinizden faydalanan ve kendi çapında ciddi bir ceviz yetiştiriciliği işine girişen en az onlarca kişiden biri olarak bizi yarı yolda bırakmayın.Gerçekten de arkadaşların bazıları, samimi insanları kırıcı yorumlarda bulunuyorlar.Biz bunları gözlemleyebiliyoruz.Siz bu forumun tadı tuzusunuz.Cümlelerinin ucunun nereye gittiğini bilmeyen insanları dikkate alıp bizi bu kararınızla üzmeyiniz.Bu forumun gücü samimiyetinden geliyor.Lütfen vazgeçmeyin...

Samsunlu55
06-05-2010, 21:10
Şimdilik bu 35 ağacı Toros-1 cinsi ekip ilerleyen zamanda bu cinsleri beğenip başka yerlerede ceviz ekmeyi düşünürsem ekerim beğenmezsem yöre için önerilen pedro cinsini ekerim...

35 adet Toros-1 fidanı elime ulaştı. 17 saatte geldiler, kargocular yapraklarını biraz hırpalamış. Sitede 2,5 yaş yazanlardan alacaktım fakat 2,5 ve 3 yaşlı fidan kalmamış, 2 yaşlı fidan aldım. Hayırlısı diyorum, zamanla ağaçların gelişimlerini buradan paylaşacağım. Saygılarımla...

06doğaci
07-05-2010, 08:10
Merhaba sayın Samsunlu55 toros 1 ve sahil 1 çeşitlerini mersin mezitli ilçe tarım müdürlüğüne sordum bilmiyoruz bu çeşidi dediler.Üretim yeride mersin mezitli ?

harami
08-05-2010, 01:17
35 adet Toros-1 fidanı elime ulaştı. 17 saatte geldiler, kargocular yapraklarını biraz hırpalamış. Sitede 2,5 yaş yazanlardan alacaktım fakat 2,5 ve 3 yaşlı fidan kalmamış, 2 yaşlı fidan aldım. Hayırlısı diyorum, zamanla ağaçların gelişimlerini buradan paylaşacağım. Saygılarımla...

sonuçlar idda edildiği kadar iyi olur inşallah. cevizci33 sitesi ve verdiği literatürle uyuşmayan bilgiler konusundaki soru işaretleri hala saklı olmakla beraber girişiminizi olumlu buluyorum ve bu tür denemeleri destekliyorum. belki de yerli ve verimli bir tür de bu vesileyle denenmiş olumu veya olumsuz bir veri ortaya çıkmış olur . hayırlı olsun.

Lilium
08-05-2010, 12:32
Sayın Lilium...
Siz bu köşenin olmazsa olmazlarından birisiniz.Sizin birikimlerinizden faydalanan ve kendi çapında ciddi bir ceviz yetiştiriciliği işine girişen en az onlarca kişiden biri olarak bizi yarı yolda bırakmayın.Gerçekten de arkadaşların bazıları, samimi insanları kırıcı yorumlarda bulunuyorlar.Biz bunları gözlemleyebiliyoruz.Siz bu forumun tadı tuzusunuz.Cümlelerinin ucunun nereye gittiğini bilmeyen insanları dikkate alıp bizi bu kararınızla üzmeyiniz.Bu forumun gücü samimiyetinden geliyor.Lütfen vazgeçmeyin...

;)
Her ne kadar bazen moreller bozulsada bilgi paylaşımında bulunacağız bulunmak zorundayız, Bilgi verirken bilmediğin başka bir konuda da bilgileniyorsun bundan daha güzel bir şey olabilirmi?
Birde şu hiç bir şey bilmeyipte çok bilenler olmasa ve yanlış anlayıp polemik konusu uluşmasa forumun tadına doyum olmaz.

yasarugur
08-05-2010, 13:37
Sn Lilium hocam,bildiğiniz gibi Web sitelerinin ilgi alanları ne olursa olsun forumlarda benzer sorunlar her zaman vardır ve olmağa devam edecektir.Bizler, sizlerin sayesinde amatör birer cevizci,sebze-meyve yetiştiricisi olmağa gayret ediyoruz.Arada bir birşeyler beceriyor olmanın da verdiği şevkle ölçünün kaçtığı durumlarda da affınıza sığınmak durumundayız.Sizi yeniden burada okumak güzel.Saygılar.

Çınarmunarı
08-05-2010, 21:19
Arkadaşlar paylaşımda bulunmaya devam...
Kasım (2009) ayında 50 chandler ,10 pedro ,10 fernor ve 5 tane franguatte(tozlayıcı) dikmiştim. Dikilen yer Balıkesir İvrindi'de.Memlekette yerli cevizler martın sonu nisan başı gibi yapraklanmaya başladılar. Bizim ceşitler ise 23 nisan ile 2 mayıs tarihleri arasında yapraklandılar.(Ki bu sene erkenci bir yıl olduğu söyleniyor.)Aslında fernoru daha geç yapraklanır diye bekliyordum ama düşündüğüm gibi olmadı.Karışık yapraklandılar.Ben henüz gidemedim ama annemin dediğine göre bazılarında dişi çiçekçik bile varmış.Bu gerçekten çok hoş bir durum.Ayrıca bütün fidanlar şimdilik tutmuş durumda bulunuyor.
Bundan sonra dikkat etmem gereken bir şey varsa yorumlarınızı bekliyorum...

harami
08-05-2010, 22:28
Alıntı:
Fidanları o siteden temin etmedim, sitede güzel bilgiler ve anlatımlar olduğu için bilgilenme açısından koydum.
Ben ektiğim zaman bu çeşit bu kadar yaygın değildi, bir düzcede vardı birde bursada ben bursadan temin ettim. Şimdi hemen hemen tüm fidancılarda bulabilirsiniz.

"Cevizin nemli bölgeleri sevmediği söyleniyor. daha kuru iklimlerde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılıyor sanırım ağırlıklı olarak.
Düzce ve Burasadaki bahçelerdeki verim hakkında bilginiz var mı ?
cahandler türü için, düzcede 300m ve 700 m de 2 arazi alternatifi olması durumunda hangisi tercih edilmeli sizce ? "

Sayın Lilium; sizin ağaç budama başlığınızda yukarıdaki soruyu yazmıştım ama herhalde bayadır o başlığı açmıyorsunuz anlaşılan. ben de müsadenizle soruyu buraya taşıdım.

Lilium
08-05-2010, 23:49
Aslında fernoru daha geç yapraklanır diye bekliyordum ama düşündüğüm gibi olmadı.Karışık yapraklandılar. bütün fidanlar şimdilik tutmuş durumda bulunuyor.
Bundan sonra dikkat etmem gereken bir şey varsa yorumlarınızı bekliyorum...
Fernor ile franguatte arasında yapraklanma açısından bir fark görebildiniz mi?

Bu yıl çok dikkat etmeniz gereken fidanları hava aldırmamanız, yeri çatlatmayınız, iyi çapalayınız, iki çapa bir su yerine geçer, ilk yıl buna çok dikkat ediniz. havanın çok sıcak olduğu saatlerde bol su vermeyiniz, illaki sulamanız gerekiyorsa toprağın ısısı düştüğü sabah saatlerinde vermeye çalışın.

Lilium
09-05-2010, 00:00
"Cevizin nemli bölgeleri sevmediği söyleniyor. daha kuru iklimlerde yaygın olarak yetiştiriciliği yapılıyor sanırım ağırlıklı olarak.
Düzce ve Burasadaki bahçelerdeki verim hakkında bilginiz var mı ?
cahandler türü için, düzcede 300m ve 700 m de 2 arazi alternatifi olması durumunda hangisi tercih edilmeli sizce ? "
Bildiğim kadarıyla düzce ceviz için elverişli, düzce ve bursadaki bahçelerin verimi hakkında fazla bir bilgim yok, rakım olarak düzcede 300 metrede daha iyi olacağını söyleyebilirim, en doğrusunu düzcede olan selami bayrak (üstat) daha iyi söyleyebilir.

harami
09-05-2010, 14:43
http://www.ceviz.com.tr/dogrular.htm
" En çok meyve veren ceviz ağacı, Kırım’da Balaklava yakınındaki Baydır Vadisi’nde yetişen cevizlerdir. Burada bir ceviz ağacı yılda 100 000 ceviz verir( ort. 800 Kg.). Ülkemizde ise Ankara Beypazarı ilçesinin Sekli köyünde 50 000 adet ( 650 Kg.) , Kırşehir’in Kaman ilçesinde 47 000 adet ( 600 Kg.) veren cevizler bulunmaktadır. "

Böyle ceviz ağaçları da varmış arkadaşlar. Allah bilir kaç yaşındadırlar !

yasarugur
09-05-2010, 17:54
Zaman çabuk geçiyor, bu minik 12 günlük oldu bile ,fotoğrafını çekerken kanatlı siyah böcekler gördüm herhalde bitkininin suyunu emiyorlardı, hemen ilaçladım.

yasarugur
09-05-2010, 18:04
Sn.Harami,dün Başak fidancılığın sahibi Aslı hanımla görüşürken ondan satın aldığım Chandler ceviz fidanlarını nisan ayında 500m rakımdaki tarlaya diktiğimi ve fidanların yapraklanmağa başladığını söylediğimde "Biz Chandler ceviz fidanlarını 0 m ye bile dikim için öneriyoruz.Sorunsuz büyüyorlar" dedi.Bu sözlerden anladığım kadarıyla Chandler alçak yerler için daha uygun .

harami
09-05-2010, 22:28
Sn.Harami,dün Başak fidancılığın sahibi Aslı hanımla görüşürken ondan satın aldığım Chandler ceviz fidanlarını nisan ayında 500m rakımdaki tarlaya diktiğimi ve fidanların yapraklanmağa başladığını söylediğimde "Biz Chandler ceviz fidanlarını 0 m ye bile dikim için öneriyoruz.Sorunsuz büyüyorlar" dedi.Bu sözlerden anladığım kadarıyla Chandler alçak yerler için daha uygun .

Sütyemez hoca 930 m de de verim almış tabi 5 ağaçlık bi deneme yapmış.
Burdan chandler in baya geniş bi rakım çeşitliliğine uyum sağlayabildiği sonucunu çıkarabilir miyiz ? tabi daha geniş çaplı bahçelerde denenmesi daha isabetli olur mutlaka.

http://ceviz.ksu.edu.tr/bazi-yeni-ceviz-cesitleri/chandler/
Mevki: KSÜ SEKAMER

Rakım: 930 m

Ağaç sayısı: 5 ( 5 yaşındaki ağaçların, 2007 yılına ait ortalama değerleri)

Verim Durumu (kuru kabuklu meyve olarak ): 8-13kg /ağaç

Meyve Ağırlığı (g): 12,5-13,5

İç Ağırlığı (g): 6,4- 7,00

İç Oranı (%): 49-52

İç Rengi: Beyaz

Çiçeklenme Özelliği: Protandry

Yapraklanma (uyanma): Geç (1- 7 mayıs )

Hasad Tarihi: 24- 26/ 9/ 2007

magent
10-05-2010, 03:29
Türkiye'de cevizle uğraşan ve bilim adamı olarak adlandırılan kişilerin selekte yapmaktan başka birşey yaptığı görülmemiştir. Chandler veya diğer yabancı çeşit olarak adlandırdığımız cevizlerde de bizim cevizlerin genleri var. Çünkü kaynakları buralar. California'da önceden Juglans Regia yokmuş. Ya Türkiye ya da Iran'dan götürülen bitkilerin torunlarının torunları bunlar. Arada tek bir fark var. Onların bilim adamları en iyi özelliklere sahip, en erken meyveye yatan, en zor durumlara dayanıklı ve çok verimli türler (yan dal verimi) geliştirmek için çalışmışlar ve bu çalışmalar 1970'lerde sonuçlanmaya başlamış. Biz selekte etmeye devam edelim her ne demekse artık. Bunlarıda doktora tezi zannedelim.

sayın acemi çaylak.
sanırım isim vermeden ksü ziraat fakültesinden mehmet sütyemez'den bahsediyorsunuz. yalnız hocanın yeni bir tür geliştirdirdiğini iddiia etmediğini zaten doğal ortamında var olan bir çeşidi selekte ettiği ve bunun da yeni bir ceviz türü olarak tarım bakanlığı tarafından tescillendiğini belirteyim. sadece ortada selekte edilmiş yeni çeşitler olduğunu söylemk istedim. iyidir kötüdür verimlidir sağlıklıdr ilerde deneme şensımız olursa göreceğiz bakalım.
not: hocayı tanımam size en azından bir cevap vermiş ben o cevabıda alamadım mailime :)))

yasarugur
10-05-2010, 07:54
Sn.magent, o zaman biz de bu site bünyesinde amatörce ceviz istatistik çalışması yapalım.Kim nereye ,ne zaman ,hangi çeşit ceviz fidanı dikmiş,uyanma zamanlarını,çiçek açma zamanlarını ayrıca fidanların verime yattığı zamanlarda ,her fidanın meyvesini ayrı ayrı toplayarak ,kaç yaşında kaç kilo ( ya da tane) meyve yapmış,elimizden geldiğince bilgi toplayalım.Belki bizim de ceviz araştırmalarına karınca kararınca faydamız olur.Bilgiyi paylaşmak güzel şey.Değerli hocalarımıza da söyleyecek bir şey yok,bu tür girişimler devlet desteği ve gözetiminde olmalı,evcil hayvanlar bölümünü okursanız Romanov koyunu başlığı altında arkadaşlarımızın ve değerli teknik adamlarımızın atıl kalan koyun ırkı ıslah çalışmalarını göreceksiniz.Bizler, işlerimizi geliştirip gelecek kuşaklara teknik verileriyle sağlıklı aktarabilen insanlar değiliz.Bu memlekette 100-150 yaşında kaç tane şirket var?Babadan oğula miras kalan kaç işletme sağlıklı çalıştırılabilmiş?Devlet kaç projeyi sonuna kadar takip edebilmiş,dağıttığı milyonlarca ceviz veya zeytin fidanının kimin bahçesine dikildiğini kaç tanesinin kaç yaşında olduğunu ve de verimlilik özelliğini kayıt altına alabilmiş?Hangi proje hocası emekli olduktan sonra asistanı tarafından takip edilip sonuçlandırılabilmiş?Yabancı ülkelerde devletin kapısını "Benim şöyle bir projem var filanca ülkeye gidip araştırma yapacağım,bu iş için bana finans lazım." diyen insanlara imkanlar veriliyor,bizim araştırmacılarımız kimbilir kaç deveyi kaç hendekten atlatıp,kısıtlı imkanlarla çalışma yapabiliyorlar.Benim bildiğim zeytin ıslahı konusunda projesi desteklenmeyen öğretim görevlisi bir tanıdık bu projeye İsrailden destek buldu.Sonuçta bu proje Oralarda geliştirilirse kim kazanır ?Bize de,adamlar tohumlarımızı çalıyorlar,hayvanlarımızın genlerini alıp gen bankalarında saklıyorlar diye kızmak kalır.Chandler ceviz cinsine gelince bu düzgün şekilli,ince kabuklu,dolgun içli ve bazı cevizlerdeki gibi içi ağızda kekre bir tad bırakmayan(ben tadına baktım oradan biliyorum)meyve verimi yüksek cevizin bahsettiğiniz gibi 0-930 m arasında yetişmesi güzel bir şey.Ceviz hakkında hep beraber gelecekte bu konuda daha fazla bilgi sahibi olalım,bilgilerimizi çocuklarımıza aktaralım onlar da kendilerinden sonrakilere aktarsınlar inşallah.

06doğaci
10-05-2010, 08:27
Sayın yasarugur öneriniz çok güzel.Bizlerde elimizden geldiği kadar destek veririz.Bilgi paylaşmakla büyür.Yeterki ceviz sevdamızı koruyalım ve yapıcı olmak için uğraşalım.Bende kamandaki bahçemde çok değişik yerlerden ve kaman içerisinde ümit var çeşitlerden bulduklarımı dikiyorum.İnşallah güzel bir sonuç alırsam, sizlerle paylaşmak isterim.

yasarugur
10-05-2010, 09:21
Sn.06doğacı ,ağaçlar yeni yeni uyanmağa başladı, bu tür veriler için önümüzde uygun zaman var,inşallah güzel ülkemizin dört bir yanından ağaçsever arkadaşlar bizi duyar,veri toplamağa başlar ,bizler de verimli güzel ağaçların varlığından haberdar olur ve anaç seçimleri için doğru veriler elde edebiliriz.Ben şahsen bir tohum toprağa karışır ve çimlenmeğe başlarsa seviniyorum.Doğa meyvelerini ve hayvanlar sevgilerini insanlara karşılıksız veriyor.Ceviz çeşitleri için çalışmalarınızda başarılı olmanızı dilerim.Paylaşalım, gelişelim.

06doğaci
10-05-2010, 09:35
Teşekkür ederim sayın yasarugur.Kamanda cevizler 2 hafta önce uyanmaya başladılar.Chandler aşıladığım fidanlar yeni uyanmaya başladı.

Lilium
12-05-2010, 00:47
Bu yıl ki görüntüleri paylaşmaya başlıyalım.

İlk fotoğraf yalova1 diğerleri chedler,
143485

143486

143487

143488

143489