PDA

View Full Version : Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 [23] 24

ermana
22-09-2015, 12:06
nereden temin edebilirim acaba?

"Bambu çubuk" diye google'a yazdığınızda pek çok seçenek karşınıza çıkacaktır.

tiryaki
22-09-2015, 20:02
teşekkürler. Ben herek diye arattığım için bir sonuç alamıyordum. 180 cm olanlarından almayı düşünüyorum. Ne dersiniz? 210 olanlar daha pahalı

ermana
23-09-2015, 10:08
en az 25 cm toprak altında kalacak 1.55 cm gibi birşey kalacak toprak yüzeyinde ki boyu değerlendirmenizi buna göre yapmalısınız. ben bambu almadım köydeki dişbudak filizleri ile sezonluk idare etmeye çalışıyorum. ancak alacak olsaydım kesinlikle bambu alırdım diye düşünüyorum, o yüzden bir düşünmenizde fayda olur diye tavsiyede bulundum. Bambu çubukların sağlıklı,fidana sürtünmeler den çok fazla zarar vermemesi,uzun ömürlü ve sağlam yapısından dolayı tercih nedeniniz olabilir. Çam **** diğer ağaç herekler ile karşılaştırılırsa bence çok daha uygun gözüküyorlar.

formullaone
23-09-2015, 12:03
teşekkürler. Ben herek diye arattığım için bir sonuç alamıyordum. 180 cm olanlarından almayı düşünüyorum. Ne dersiniz? 210 olanlar daha pahalı

Sayın tiryaki, bambuyu toprağa saplamak mümkün olmuyormuş. Çekiç ile vuracak olursanız kırılıyormuş. Benim gördüğüm bahçelerde fidanın dibine önce 1 metre civarında kısa bir herek sağlam şekilde vuruluyor ve sonra bambu bu hereğe bağlanıp yukarıya doğru uzatılıyor. Fidan büyüdükçe bağlanarak 2. hatta 3. kat liderleri bile bağlanabiliyor. Bambuların boyu oldukça uzun oluyor. 3-3.5 metre gibi. Bu gördüğüm bahçeler sık dikim olduğu için modifiye lider şekli vermek adına bambu çubuğu kullanarak lideri her zaman dik tutmak ve kat oluşturmak çok önemliymiş. 180 cm ya da 210 cm ancak 1. kat için yeter. 2. ve 3. kat liderlerini bağlamaya yetmez. Rüzgarlı bölge ise liderler yamuk olur. Böylece liderlere bağlı olan yan dallar da yamulur. Kat sistemine gerek yok derseniz o zaman budamayla ağaçları yukarı doğru fazla uzatmadan ve hakim rüzgar yönüne göz bırakarak şekil vermeye çalışabilirsiniz.

ermana
25-09-2015, 09:02
Sayın tiryaki, bambuyu toprağa saplamak mümkün olmuyormuş. Çekiç ile vuracak olursanız kırılıyormuş. Benim gördüğüm bahçelerde fidanın dibine önce 1 metre civarında kısa bir herek sağlam şekilde vuruluyor ve sonra bambu bu hereğe bağlanıp yukarıya doğru uzatılıyor. Fidan büyüdükçe bağlanarak 2. hatta 3. kat liderleri bile bağlanabiliyor. Bambuların boyu oldukça uzun oluyor. 3-3.5 metre gibi. Bu gördüğüm bahçeler sık dikim olduğu için modifiye lider şekli vermek adına bambu çubuğu kullanarak lideri her zaman dik tutmak ve kat oluşturmak çok önemliymiş. 180 cm ya da 210 cm ancak 1. kat için yeter. 2. ve 3. kat liderlerini bağlamaya yetmez. Rüzgarlı bölge ise liderler yamuk olur. Böylece liderlere bağlı olan yan dallar da yamulur. Kat sistemine gerek yok derseniz o zaman budamayla ağaçları yukarı doğru fazla uzatmadan ve hakim rüzgar yönüne göz bırakarak şekil vermeye çalışabilirsiniz.

Kışın yağmurlar ile yumuşayan toprağa sokulabilinir düşüncesindeyim. Ya da toprağa önce demir çubuklar ile yatak açılıp o şekilde de sokulabilinir. Ben dişbudakları da bu yöntem ile sokuyorum. Toprağa giren kısım çürüyen bir yapıda olduktan sonra üst kısmın pek önemi kalmıyor. Bambuda ki amaç toprağa giren kısmın çürümemesi.

formullaone
25-09-2015, 19:22
Kışın yağmurlar ile yumuşayan toprağa sokulabilinir düşüncesindeyim. Ya da toprağa önce demir çubuklar ile yatak açılıp o şekilde de sokulabilinir. Ben dişbudakları da bu yöntem ile sokuyorum. Toprağa giren kısım çürüyen bir yapıda olduktan sonra üst kısmın pek önemi kalmıyor. Bambuda ki amaç toprağa giren kısmın çürümemesi.

Dediğiniz gibi çabuk çürümeyecekse daha mantıklı ve ucuz olur. Hereğe gerek kalmaz.

ermana
26-09-2015, 07:16
Dediğiniz gibi çabuk çürümeyecekse daha mantıklı ve ucuz olur. Hereğe gerek kalmaz.

Bildiğim kadarı ile bambu çürüme yapmıyor. Ancak dediğim gibi bunlar tamamen mantığımdan ürettiklerim kullanmış değilim.

banned77
28-09-2015, 21:00
teşekkürler

banned77
28-09-2015, 21:05
Sn banned77 hayırlı olsun yeni nesil derken neyi kastediyorsunuz özellikleri nelerdir motor kontrolü sürücüylemi yapıyorsunuz

300-350 kg/30dk içerisinde ayıklamaktadır.
güç kaynağı traktör kuyruk mili olup hareketlidir.
ister tarlada ister evinizin önünde ayıklama yapmakta olup
kırık veya fire yoktur.(çürük ve bozuk cevizleri kırmaktadır.)
ürünün patenti alınmış olup en kısa zamanda resimleri ve tanıtımını yapacağım.

berk10
29-09-2015, 01:08
300-350 kg/30dk içerisinde ayıklamaktadır.
güç kaynağı traktör kuyruk mili olup hareketlidir.
ister tarlada ister evinizin önünde ayıklama yapmakta olup
kırık veya fire yoktur.(çürük ve bozuk cevizleri kırmaktadır.)
ürünün patenti alınmış olup en kısa zamanda resimleri ve tanıtımını yapacağım.

Traktör kuyruk miline uyarlanmış olan bu makina güç kaynağı çapa miline de uyarlana bilir mi? Ya da böyle bir makina var mı? Sizin bu makinenin fiyatı nedir?

tiryaki
29-09-2015, 20:46
PTTde çalışmış bir abinin tavsiyesiyle mevcut çam direklerin toprağa girecek kısımını ziftleyip kurutup tekrar tesis etme kararı aldık.

agacarkadas
30-09-2015, 07:47
[QUOTE=tiryaki;1412374]PTTde çalışmış bir abinin tavsiyesiyle mevcut çam direklerin toprağa girecek kısımını ziftleyip kurutup tekrar tesis etme kararı aldık.[/QUOTE

Sayın Tiryaki,
Direklerin toprağa girecek yerlerini ateşte dağlayarak da çürümesi engelleyebilirsiniz,

alperalper
30-09-2015, 10:56
chandler ler oldu mu selelere doldu mu?

formullaone
30-09-2015, 22:47
chandler ler oldu mu selelere doldu mu?

Oldu da sattık bile.

formullaone
30-09-2015, 23:02
Arkadaşlar, bu yıl 4. yaşındaki 2000 ağaçtan 500 kg ürün topladım. Tozlayıcılarda ceviz yoktu, o yüzden hesaba katmadım.

berk10
30-09-2015, 23:55
Oldu da sattık bile.

Sakıncası yoksa kac tl den verdiniz? Toptan veya parekende nasıl verıldi.ürünün kalitesi nasıldı.kurban bayramı öncesi pazardan yeni mahsul adapazarı bölgesi cevizi aldım.eve gelip kırdığımızda çoğu çürük ve içi siyah çıktı.sanırım iyi bakım yapılmamış.

alperalper
01-10-2015, 07:50
Oldu da sattık bile.

maaşallah. allah bereket versin.

benimkiler henüz olmadı da :)

kaçtan sattınız? kabuk çatlamadan mı topladınız? 4 yaş ağaç başına 250 gr. ceviz az değil mi? (hani 5 yaşında 30 kilo vereceğidi :) ) kurutup mu sattınız yaş mı? bu ağırlık kuru ağırlığı mı yaş mı?

teşekkurler. tekrardan bereketini görün.

fındıkçı74
01-10-2015, 10:11
2000 ağaçtan 500 kilo ceviz çok az ağaç başı 25 adet ceviz benim geçen yıl aşıladığım cevizlerde bile en az 30 adet ceviz vardı

berk10
01-10-2015, 11:18

kaçtan sattınız? kabuk çatlamadan mı topladınız? 4 yaş ağaç başına 250 gr. ceviz az değil mi? (hani 5 yaşında 30 kilo vereceğidi :) ) kurutup mu sattınız yaş mı? bu ağırlık kuru ağırlığı mı yaş mı?

sayın alperalper forumları okur ve cevizle ilgili programları izlerseniz hiçbir yerde 5.yılda 30kg.ceviz alırsınız denmedi.ceviz tam verimli yılına 7-8yaşında girdiği söylenmektedir.ayrıca bunlar sayın formoulluone nin sanırım moral meyveleri diye tabir edilenlerden.umarım seneye tozlayıcaların da daha çok devreye girmesiyle ürünü artacaktır.

formullaone
01-10-2015, 12:46
Sakıncası yoksa kac tl den verdiniz? Toptan veya parekende nasıl verıldi.ürünün kalitesi nasıldı.kurban bayramı öncesi pazardan yeni mahsul adapazarı bölgesi cevizi aldım.eve gelip kırdığımızda çoğu çürük ve içi siyah çıktı.sanırım iyi bakım yapılmamış.

Sayın berk10, ben köyde eşe dosta kuru kabuklu olarak chandler ve fernoru 20 liradan verdim. Verdim derken şu an cevizler kuruyor ama 1 ay önceden isteyenler ayırttı cevizini. Liste yaptım, kuruyunca alacaklar. Toptan veren henüz yok , çünkü toptan vermeye gerek kalmıyor. Zaten gelip ayağından alıyor duyanlar. Toptan da isteyen çok ama 15-17 tl arası veriyorlar chandler ve fernora.

Aldıgınız cevizler güneş yanıgı ya da iç kurdu olmuştur. Bakımsızdır. O yüzden siyah olur içleri.

formullaone
01-10-2015, 12:55

Kuru kabuklu olarak 2O liradan sattım. Aslında 550 kg ama kuruduğunda 500 kg kalır diye düşünüyorum. Cevizler çatlamaya başlamıştı ki ben de toplamaya başladım. Sonra 2 gün yağışlı geçince beklemek zorunda kaldık. 4 yaşında hiç ceviz vermese daha iyi olurdu. Sürgün gelişimini kısıtlıyor erken meyve almak. 5 yaşında 30 kg gibi söylemler tamamen uydurmacadır. 30 Kg lara 8. yaşlarda ulaşılabilir.

formullaone
01-10-2015, 12:58
sayın alperalper forumları okur ve cevizle ilgili programları izlerseniz hiçbir yerde 5.yılda 30kg.ceviz alırsınız denmedi.ceviz tam verimli yılına 7-8yaşında girdiği söylenmektedir.ayrıca bunlar sayın formoulluone nin sanırım moral meyveleri diye tabir edilenlerden.umarım seneye tozlayıcaların da daha çok devreye girmesiyle ürünü artacaktır.

Evet henüz tozlayıcılarda erkek çiçek yok ve ağaçların sert kesimi yapılarak şekil budaması devam ediyor. Sürgünlerin uzaması benim için daha önemli. İlerleyen yıllarda küçük kalmış ağaçlarım olmasını istemem. Önce ağaçları büyütmek gerek. Meyve için acele edenin bozai cevizi olur :)

formullaone
01-10-2015, 13:02
2000 ağaçtan 500 kilo ceviz çok az ağaç başı 25 adet ceviz benim geçen yıl aşıladığım cevizlerde bile en az 30 adet ceviz vardı

Sayın fındıkçı, aşılanan ağaçlar fidanlara göre daha erken meyveye yatar ve daha çok meyve verir. Fidan olarak dikilip 4 yaşına gelmiş bir ağacın gelişimi ve verimi , güçlü bir gövdeye aşılanmış 4 yaşında bir çeşite göre çok düşük olur.

formullaone
01-10-2015, 13:07
Arkadaşlar benim ağaçlarım genel olarak oldukça sağlıklı ve yaşına göre güzel gelişmiş durumdalar. Belki de bu güçlü gelişimden dolayı verime daha geç yatacaklardır, ancak ben her gün bahçemde olan bir üretici olarak 4-5 yaşlarında ağaçlarınızı meyveye yatırmamanızı tavsiye ederim. Böylece ağpaçlarınız daha güçlü gelişir ve 6. yaştan itibaren bol miktarda ürün almaya başlayabilirsiniz.

alperalper
01-10-2015, 13:22
Kuru kabuklu olarak 2O liradan sattım. Aslında 550 kg ama kuruduğunda 500 kg kalır diye düşünüyorum. Cevizler çatlamaya başlamıştı ki ben de toplamaya başladım. Sonra 2 gün yağışlı geçince beklemek zorunda kaldık. 4 yaşında hiç ceviz vermese daha iyi olurdu. Sürgün gelişimini kısıtlıyor erken meyve almak. 5 yaşında 30 kg gibi söylemler tamamen uydurmacadır. 30 Kg lara 8. yaşlarda ulaşılabilir.

ben de 5 yaşında 30 kilo derken ironi yapmıştım ama anlaşılmamış sanırım. düzeltir. ironiden anlamayan arkadaşlardan özür dilerim.

berk10
01-10-2015, 14:11
Sayın formulloune
Sakıncası yoksa cevizleri nasıl topladınız ve kabuklarını nasıl soydunuz nasıl araç alet kullanıyorsunuz
acıklar mısınız

formullaone
01-10-2015, 19:08
Sayın formulloune
Sakıncası yoksa cevizleri nasıl topladınız ve kabuklarını nasıl soydunuz nasıl araç alet kullanıyorsunuz
acıklar mısınız

Sayın berk10, cevizleri elle tek tek kopartarak topladık. Boyumuzun ermediği yerlerde traktör römorkunun üzerinden uzanarak topladık. Biraz zor oldu ama bu yıl ürün az olduğu için bu şekilde çözüm bulduk. Seneye de, 5. yaşında yine el ile toplamaya çalışacağız ama sonraki yıllarda ağacı titreten makinelerle hasat yapmaya devam ederiz gibi görünüyor. Bu yıl bizim bölgede bu makinelerden bir tanesi çalıştı. Kadıoğlu firmasının spedo isimli makinesi geldi Bursa'dan. Ağaç başı 7 tl silkeleme ücreti alıyorlar.

Kabuklarını bir akrabamın yeşil kabuk soyma makinesinde soydum. Rica ettim kendisi de kırmadı. Ancak seneye soyma makinesi alırım büyük ihtimalle.

formullaone
01-10-2015, 20:05
Konu açılmışken bir de küçük bir hesap bilgisi vermek istiyorum. Bu yıl ( 4. yılında ) cevizlerin bakım masrafı her şey dahil yaklaşık olarak 20 bin lira oldu. Sezon başında ve yaz boyunca aşı kalemlerini değerlendirerek 8 bin, ürün geliri olarak da 10 bin civarında gelir elde ettim. Toplam 18 bin ile yıllık masrafı çıkarmaya yaklaşmış oluyorum. Tabi ki, bahçe kurulum ve 3 yıllık giderler hariç. Onları çıkarmak için daha çok ceviz toplamam lazım. Yatırım bedeli için 10 ton yeter :cool::D

berk10
01-10-2015, 21:13
Konu açılmışken bir de küçük bir hesap bilgisi vermek istiyorum. Bu yıl ( 4. yılında ) cevizlerin bakım masrafı her şey dahil yaklaşık olarak 20 bin lira oldu. Sezon başında ve yaz boyunca aşı kalemlerini değerlendirerek 8 bin, ürün geliri olarak da 10 bin civarında gelir elde ettim. Toplam 18 bin ile yıllık masrafı çıkarmaya yaklaşmış oluyorum. Tabi ki, bahçe kurulum ve 3 yıllık giderler hariç. Onları çıkarmak için daha çok ceviz toplamam lazım. Yatırım bedeli için 10 ton yeter :cool::D

Konuyu siz açmışken aşı kalemlerinin fiyatı kaçtan gidiyor(boyu kaç cm.)

formullaone
01-10-2015, 21:54
Konuyu siz açmışken aşı kalemlerinin fiyatı kaçtan gidiyor(boyu kaç cm.)

Ben toplu olarak verdiğim için piyasa fiyatını tam bilmiyorum ama 3 gözlü kalemi 50 kuruşa veren de var 1 tl ye veren de. Değişiyor fiyatlar.

kararsız
08-10-2015, 09:41
Arkadaşlar Selam.

1570 rakımlı kızılcahamdaki yaylaya Nisan 2014 te 8 adet chandler 2 adet fernor ceviz fidanı diktim. 15 haziran 2015 te uyandılar. Fakat 3 tane ceviz fidanının aşılı sürgünleri kurumuş ve kökten sürgün verdiler. Fotoğraflarıda ekte olan bu kökten gelen sürgünlerle ilgili ne yapacağım konusunda bilgisi olan varmı?

568108

568109
chandler cevizi o rakımda soğuktan etkilenir donar ve kurur. bildiğim kadarıyla chandler çeşidi ceviz 800 rakımdan yukarı olan arazilere dikilmemeli, dikilecek olursa hava iyi analiz edilmeli mikro kilima ise dikilmeli

ademileri
11-10-2015, 16:03
tebrikler

alperalper
12-10-2015, 13:50
bu cevizin derdi nedir acaba?

odunsu çok kabuk yumuşak kalmış.

nacidulus.
20-10-2015, 16:24
fernor cevizleri kilosunu ne kadardan sattınız..

BURGAZ73
28-10-2015, 18:30
bandırmada ismıne dogru guvenılır ronde ve fernette bulacagım fıdancı varmıdır. ismini ve telefonunu rıca edecegım

İsmail Kuzucu
28-10-2015, 18:38
Varlık fidancılığı araştırabilirsiniz. İletişim -- VARLIK FİDANCILIK www.varlikfidancilik.com (http://www.varlikfidancilik.com.tr/iletisim.aspx)

Çiftçi Tv'de çalışan Sinan Kara (ziraat mühendisi ve program yapımcısı) bu firma ileçalışıyor sanırım. Bizim burada 100 dönümlük bahçe yaptılar.

BURGAZ73
31-10-2015, 21:45
Tesekkurler ismail kuzucu. Varlık fıdan nurı beyden 2 adet ronde ve 2 adet fernette tuplu fıdan aldım. ınsallah ismıne dogru cıkarlar.İ

kırkdilim
02-11-2015, 07:24
31 Ekim'i 1 Kasım'a bağlayan gece don oldu.Yapraklar yine sararamadan kavruldu.

nacidulus.
02-11-2015, 09:00
kırkdilim,
cinsi nedir

kırkdilim
02-11-2015, 16:04
Fotoğraftakiler 2010 dikimli chandler. Sürgünleri iyi kötü pişkinleşmişti. Benim korkum bu sezon diktiğim fernor fidanlarının zarar görmesi.

Gördüğünüz gibi yel değirmenlerine karşı savaşıp duruyoruz.Toprağın yapısı iyi değil,iklim malum.Ama diktik bir kere.Sevgimizle nereye kadar giderse oraya kadar.

alperalper
03-11-2015, 07:49
Fotoğraftakiler 2010 dikimli chandler. Sürgünleri iyi kötü pişkinleşmişti. Benim korkum bu sezon diktiğim fernor fidanlarının zarar görmesi.

Gördüğünüz gibi yel değirmenlerine karşı savaşıp duruyoruz.Toprağın yapısı iyi değil,iklim malum.Ama diktik bir kere.Sevgimizle nereye kadar giderse oraya kadar.

sn. kırkdilim pişkinleşmemiş sürgünlere ne gibi etkisi oluyor. yani sürgünün tamamı mı zarar görüyor yoksa belirli bir kısmı mı? zarar gören kısmın akıbeti ne oluyor?

kırkdilim
03-11-2015, 19:52
Yapraklar kavruldu ama sürgünlerin yeterince pişkinleştiğini düşünüyorum.Kışı zarar görmeden atlatacaklardır.

Benim esas korkum ilkbahar donları.Geçtiğimiz Nisan'ın sonlarına doğru don olmuş,ağaçlarım anca Mayıs'ın ortalarında uyanabilmişlerdi.

seayden
04-11-2015, 10:14
Aynı sorunun bir benzerini bu yıl da ben yaşadım,
Chandler, Kaman-1, Maraş 18 ve Fernette aşılı ceviz bahçem var.
Aşılar üç yaşında.
Chandlerdan ürün aldım ancak Ekim ayı 14'ünde bile yeşil kabuklar ayrılmamıştı. Kasım'ın ikinci haftası da bölgemizde donlar başlayacak.
Bu ağaç nasıl yaprak döküp kışa hazırlanacak bilmiyorum.
Kaman-1 Eylül ayı sonunda olgunlaştı ancak 2014 yılı 31 Marttaki don felaketinde zarar görmüştü.
Yerlilerde ise kaman-1 de bir kaç meyva vardı üzerinde. Maraş 18 ve fernette de hiç meyve yoktu.
Chandler geç çiçek açıyor erken ürün veriyor ancak meyve olgunlaşması da buna göre geç. Sanırım Akdeniz iklimine uygun bir tür, iç ve doğu anadolu bölgesinde sonbahar donlarına yakalanma riski var.
Bazı uzmanlar tarafından önerilen Fernor ve Fernette de geç hasat oluyor.

Tür, Vejatasyon Süresi, Hasat Tarihi
Chandler, 166 Gün, 10 Ekim
Fernor, 157 Gün, 13 Ekim
Fernette, 154 Gün, 12 Ekim
* Veriler Kaliforniya üniversitesi 2012 Walnut Breeding programından alınmıştır.

Yerli türler için bu bilgiyi bulamadım.

İç Anadolu ve Doğu Anadolu için geç çiçek açan ve vejatasyon süresi 150 gün ve altı olan bir tür daha uygun olacak gibi.
Aslında bu özelliklere uygun türler geliştiriliyor ancak, yaklaşık 10-15 yıl denenmeden satışa sunulamıyor.

Cakilli-76
05-11-2015, 18:11
*** arkadadlar benim bir sorum olacak yardimci olursaniz senirim.1yasinda fernor fidanlarim var bizim buralar kislar sert geciyor.nevsehir.acaba fidanlar beyaz biya ile boyasam vi zarari olur mu.faydasi varmidir.boyayan arkadslar bizarar gordumu acaba tskler.

ibas06
06-11-2015, 06:42
*** arkadadlar benim bir sorum olacak yardimci olursaniz senirim.1yasinda fernor fidanlarim var bizim buralar kislar sert geciyor.nevsehir.acaba fidanlar beyaz biya ile boyasam vi zarari olur mu.faydasi varmidir.boyayan arkadslar bizarar gordumu acaba tskler.
Yok Kardeş herhangi bir zararı yok faydası var ben ilk yıl boyadım sıkıntı yaratmadı yalnız ikinci yıl boyamadım agaçlarım dondu kısmende olsa boya koruyor
selamlar

gladioman
08-11-2015, 12:33
Degerli üyeler bende şebin cevizi dikmeyi düşünüyorum.

İsmail Kuzucu
08-11-2015, 15:41

Aşağıdaki ürünler ülkemizde de üretilmeye başlanmış. Boyadan daha iyi olur gibime geliyor. (Fotoğraf alıntıdır.)

584411

deli_dervish
09-11-2015, 19:20
nedir tam olarak bu ürün nereden temin edebiliriz

bülent özler
10-11-2015, 09:44
Fidan Koruyucu Çim Koruyucu Geosentetikler Lokasyon Tabanlı Meteoroloji Ticari Trüf Mantarı Üretimi (http://www.mikrosera.com/)

kocasedir
12-11-2015, 10:26
Değerli ceviz dostları
Bulunmuş olduğum konum nedeniyle yapmış olduğum çalışmalarla ilgili son yıllarda uygulanmaya başlayan tarım tekniğinin geliştirdiği birtakım fidan dikim ve toprak ıslah metodundan bahsetmek istiyorum.
Çıplak kök fidanlarınızı diker iken mutlaka fidancınıza nogal uygulamasının yapılıp yapılmadığını sorunuz eğer yapılmadıysa kök kanserine karşı bu uygulamayı siz yapınız(bu konu önceden beri bilinir ama nedense ihmal ederiz).Diğer bir konu mikoriza(faydalı mantar)batılı ülkelerde oldukça kullanımı çok yapılan fakat ülkemizde daha yeni başlayan aşırı bir kök gelişmesine neden olarak bitkiyi hızlı geliştiren bir uygulama şekli.
Bir başka gelişme ise ülkemiz topraklarının büyük bir kısmı kireçli ve ph yüksektir(alkalik),bunun sonucu ise bu yüksekliğe bağlı olarak yaşanan verim düşüklüğü ve kurumalardır.Bu yüksekliği nötr seviyesine çekmek için önceleri toz kükürt kullanılırdı,toz kükürtün parçalanarak bitkinin alabileceği forma ulaşması için 3-4 yıl gibi bir zaman geçtiğinden sulu kükürt uygulamasına geçildi,Bu uygulamada süre 2 ile 4 hafta gibi kısa bir süredir. Yalnız bu yapılan uygulamalarda kükürtün kireç üzerindeki etkisi belirli bir süre ile sınırlıdır ve tekrar edilerek devam etmesi gerekmekteydi.Kireçin buradaki rolü bitki besin elementlerini depolayarak kökün alımına izin vermemesi, kükürtün ise toprak sıcaklığının +10 dereceyi geçtikten sonra kirece müdahale ederek bitki besin elementlerinin serbest bırakılmasını sağlayarak kök tarafından alımını kolaylaştırmasıdır.Şu anda yeni diyebileceğimiz bir uygulamadan bahsediliyor,firma yetkilisiyle yapmış olduğum görüşmede booltex denen bu bileşimin 1 veya 2 uygulamayla kireci yok ederek kalsiyuma çevirip bitkinin ihtiyacı olan duruma getirmesidir.Bunun sonucuda istenilen oranda kalıcı bir düşüş sağlanmaktadır,bu uygulamanın geçerliliğini öğrenmek için kendim deneyini yapıp sizlere tarafımdan duyurulacaktır. Saygılarımla.

Sayın Orkide01 2 yıl önceki Booltex adlı ph ve kireç düzenleyici ürün hakkındaki mesajınızı okumuştum.Ürünü kullanarak deneyimlerinizi paylaşacağınızı söylemiştiniz. Olumlu veya olumsuz düşüncelerinizi öğrenebilirsek benzer problemi olan arkadaşlar için yararlı olacaktır. Saygılar.

acemiciftci
12-11-2015, 19:06
Herkese selamlar, başka bir konuda sorduğum soruya somut cevaplar alamadım malesef birde bu konu altında sorayım;

Bende çoğunuz gibi önce siteyi şöyle detaylıca gezdikten sonra üye oldum ve aranıza katıldım. Geçen hafta Kırklareli'nden 13 dönüm bir yer aldım ve son karar olarak tohumdan ekerek bir bahçe yapmayı kafaya koydum. Bu hafta kısmet olursa tahlil ve profil açarak son duruma bakıp bismillah demeyi planlıyorum. Biri kış deresi (700mt önüne sulama göleti yaptıkları için) diğeri çok debili olmamakla beraber faal olan iki dereye sınır, Dereler bahçeye sıfır olmalarına rağmen kot ları 4-5 mt aşağıda ve 2 iki adet sanırım 15-20 yasında iyi gelişmiş aşısız ceviz ağacı var. bu derelerin aşağı kotları doğal drenaj yapıyor diye düşünüyorum(inşallah).
Tohumdan ekmek istememin nedeni bitmek bilmeyen tartışmalardan tohumdan yetişen ağacın daha kuvvetli ve sağlıklı olacağına inanan tarafa daha yakın olmam ve acelem yok.
Şimdi sizlere sormak istediğim şeyler şöyle;

1- Kasım ayı içinde 1 mt den patlatıp tam alan gübreleyip pullukla toprak altına almak ve 7x5 (yeni karar )dikmeyi planladığım sıra boyunca aralardaki yüzey toprağını sıyırıp sırt oluşturmak ve tohumları ekmek. Tohumları ekerken yanmış gübre ile beraber tatbik etmemi önerebileceğiniz gübreler ve uygulamalar hakkında fikir verirseniz sevinirim. Tohumları ekmek için geç kalmış olurmuyum(Kasım sonu Aralık başı)? Olursam tohumları buzdolabında saklayıp subat gibi ekmem uygunmu?

2- Çeşitli yerlerde tohumları fare, köstebek vb. hayvanların yememesi için mazota batırılmaları gerektiğini okudum. Bu yöntem uygunmudur ? Yeterlimi dir ? Başka önerileriniz var mı?

3- Özellikle bu konu benim için açıklanmaya muhtaç. Tohumları ektik ve kısmetse mayıs gibi filizlendi. Şimdi bunları hemen Ağustos'ta aşılamalımıyız? Bir iki sene fidanın gelişmesi ve köklerinin gelişmesi için bekleyip öyle aşılamak istiyorum sizce bu düşüncemde haklımıyım ?

4- Tohumdan ceviz fidanı yetiştirirken yukarıda bahsettiğim nedenlerden dolayı 2-3 sene aşı için beklerken kök gelişimini maximize etmek için aşısız fidan budanmalımı? budanmalı ise bu tür bir amaç için ne tür bir budama yapmak gerekir?

Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Lilium
13-11-2015, 00:32
1- Kasım ayı içinde 1 mt den patlatıp tam alan gübreleyip pullukla toprak altına almak ve 7x5 (yeni karar )dikmeyi planladığım sıra boyunca aralardaki yüzey toprağını sıyırıp sırt oluşturmak ve tohumları ekmek. Tohumları ekerken yanmış gübre ile beraber tatbik etmemi önerebileceğiniz gübreler ve uygulamalar hakkında fikir verirseniz sevinirim. Tohumları ekmek için geç kalmış olurmuyum(Kasım sonu Aralık başı)? Olursam tohumları buzdolabında saklayıp subat gibi ekmem uygunmu?

7X5 değilde 8x6 öneririm, Patlatmayı tabi ki, öneririm fakat 1 metre 2 metre toprağın altında sorun yoksa patlatma yapıp sırt oluşturabilirsiniz, ve bu sırtları daha erken bir dönemde yapmalıydınız şu an yapıp ekerseniz toprak oturuşmasından fidan kurumaları görebilirsiniz, Toprağın 2 metre altını görmenizi öneririm. (bunu bir profil açarak görebilirsiniz.)

Hayvan gübresini öneririm fakat malçlanmış yabani tohumlardan arınmış haşerelerden arınmış gübre olursa olur, aksi durumda malçlanmamış gübrelerde bilhassa cevizde müthiş bir ceviz gövde kurdu oluşturuyor ki, yarardan çok zarardır.
Tohum ekme ayı kasım ayıdır.

2- Çeşitli yerlerde tohumları fare, köstebek vb. hayvanların yememesi için mazota batırılmaları gerektiğini okudum. Bu yöntem uygunmudur ? Yeterlimi dir ? Başka önerileriniz var mı?

Mazota batırma olayı olabilir fakat içine girerse risktir.

3- Özellikle bu konu benim için açıklanmaya muhtaç. Tohumları ektik ve kısmetse mayıs gibi filizlendi. Şimdi bunları hemen Ağustos'ta aşılamalımıyız? Bir iki sene fidanın gelişmesi ve köklerinin gelişmesi için bekleyip öyle aşılamak istiyorum sizce bu düşüncemde haklımıyım ?

Ağustosta aşılamanızı öneririm size yıl kazandırır.

4- Tohumdan ceviz fidanı yetiştirirken yukarıda bahsettiğim nedenlerden dolayı 2-3 sene aşı için beklerken kök gelişimini maximize etmek için aşısız fidan budanmalımı? budanmalı ise bu tür bir amaç için ne tür bir budama yapmak gerekir?

Budamanıza gerek yok aşı için 20 -30 cm lik bir gövde oluşması yeterlidir.

...

acemiciftci
13-11-2015, 12:31
Sn Lilium cevaplarınız için teşekkürler. Özellikle sırt oluşturulması konusundaki toprak oturumu hiç aklıma gelmeyen bir konuydu. Bütün toprak hazırlıkları bu aylarda yapılıp tohumlar şubat gibi ekilemez mi?

Lilium
13-11-2015, 22:29
Toprak oturuşması için 3-4 ay yeterli gelmeyebilir gelebilir de bu sizin toprak yapınızla ve sizin toprağı nasıl ne tavda işlediğinizle ilgilidir, toprak iyi tavda sürüm yaptıysanız toprağınız zaten bulgur gibi olur, bu tavdayken birazda sıkıştırırsanız fazla bir çökme yapmaz.

Ekimi şubatta da yapabilirsiniz fakat cevizleri şimdiden (Kasım gibi) kum yastıklara koyum cimlendirirseniz şubattada uygun hava bulursanız ekersiniz.

deli_dervish
14-11-2015, 18:48
arkadaslar ekteki resimlerdeki dişi cicekler döllenmiş mi oluyor yoksa daha döllenmemiş mi oluyor? Döllenmiş ise bunu nereden anlıyoruz? ilk Resim 1 yaşındaki fernora ait tarih 31 Mayıs. ikinci resim aynı bahçedeki 2 yaşında fernora ait tarih 18 haziran. Teşekkürler.

585446

585447

acemiciftci
19-11-2015, 22:20
Hayvan gübresini öneririm fakat malçlanmış yabani tohumlardan arınmış haşerelerden arınmış gübre olursa olur, aksi durumda malçlanmamış gübrelerde bilhassa cevizde müthiş bir ceviz gövde kurdu oluşturuyor ki, yarardan çok zarardır.

Bu tavsiyenizi bu gün tecrübe etme fırsatı buldum ve iyi yanmış ahır gübresini ve gerekli koşullarda hazırlanmışını bulmanın neredeyse imkansız olduğunu gördüm ( arazimin 50 mt yakınında bir gübreci ve etrafında sayısız büyük ve küçük baş hayvan çiftliği olmasına ramen.) peki bunun yerine ne önerirsiniz?

Lilium
19-11-2015, 22:37
Leonardit uygulayabilirsiniz.

keskin58
27-11-2015, 13:47
Merhaba arkadaslar watsap grubu kurmus bulunmaktayiz. Foruma ek olarak anlik bilgi paylasimi ve yardimlasma icin faydali olacagini dusunduk isim ve telefon, ozelden gonderirseniz eklerim saygilar

kenanmavi
29-11-2015, 18:54
Merhaba arkadaşlar size bir sorum olacak eger cevaplarsaniz sevinirim . bu gune kadar en yuksek rakimda chandler ceviz bahcesi nerde gördünüz? Eğer görduyseniz verimi nasildi? Saygilarimla

hdoğan
29-11-2015, 19:27
Merhaba arkadaşlar size bir sorum olacak eger cevaplarsaniz sevinirim . bu gune kadar en yuksek rakimda chandler ceviz bahcesi nerde gördünüz? Eğer görduyseniz verimi nasildi? Saygilarimla

Sayin kenanmavi, benim bahçem 1050 rakımda, bu sene ilk ornek meyvelerini aldım. Chandleri diktiğimden beri (4yildir) hiç sonbahar donlarindan etkilenmedi. Rakımla beraber bagçenin bulundugu konumda belirleyici olabiliyor. Baçemin fotograflari http://www.agaclar.net/forum/ceviz/32075-10.htm
Sayfamda mevcut.

kenanmavi
29-11-2015, 20:29
Sayin doğan bey cevabiniz için tesekkur ederim. Tam yer olarak bahceniz nerde?. Bunu sormamin sebebi mesala akdeniz bolgesinin 1050 mtresi ile ic anadolu bolgesinin 1050 metresi sicaklik olarak farklilik gostermesindendir. Ayrica bahceniz cok guzel . saygilarimla.

hdoğan
29-11-2015, 20:45
Sayin doğan bey cevabiniz için tesekkur ederim. Tam yer olarak bahceniz nerde?. Bunu sormamin sebebi mesala akdeniz bolgesinin 1050 mtresi ile ic anadolu bolgesinin 1050 metresi sicaklik olarak farklilik gostermesindendir. Ayrica bahceniz cok guzel . saygilarimla.

Teşekkürler. Bahçem K.Maraş / Tekir 'de. iklimi karasal a yakın. Selamlar

kenanmavi
29-11-2015, 20:48
Teşekkürler. Bahçem K.Maraş / Tekir 'de. iklimi karasal a yakın. Selamlar

Tesekkur ederim.

deli_dervish
30-11-2015, 17:56
arkadaslar ekteki resimlerdeki dişi cicekler döllenmiş mi oluyor yoksa daha döllenmemiş mi oluyor? Döllenmiş ise bunu nereden anlıyoruz? ilk Resim 1 yaşındaki fernora ait tarih 31 Mayıs. ikinci resim aynı bahçedeki 2 yaşında fernora ait tarih 18 haziran. Teşekkürler.

585446

585447

Arkadaslar bu soruya burdan cevap gelmeyince Yasar Akca hocaya sordum. kendisi çiçeklerin tam reseptör döneminde oldugunu yani döllenme başlangıcı oldugunu söyledi. Merak edenler için paylaşmak istedim.

arkeo
02-12-2015, 22:11
imrenerek izleyelim

https://www.youtube.com/watch?v=ZqHOn0NDG-w

ibas06
03-12-2015, 07:22
Bir kaç kare görüntü alınmış başka bir şey yok reklam durmadan ........Biz bu görüntüleri zaten biliyoruz önemli olan işlenmesi nasıl onunla ilgi,li en ufak bir görüntü yok ne yapılıyor? kurutma nasıl yapılıyor ?Nasıl yıkanıyor ? bununla ilgili hiç görüntü yok malesef Sinan Beyin bu programını hiç beğenmedim
saygılarımla

Ercan kızıl
12-12-2015, 19:05
Sevgili arkadaşlar;
Şuan hata olduğunu düşündüğüm bir iş yapıp, 180 adet 1 yaş ve yeni dikim yaptığım 15 ceviz fidanının gövdelerine Su bazlı tavan boyası (çok sulandırılmış) sürdüm( İçime bir korku sardı fidanların sağlığını tehdit eder mi bu boya? Bir hafta önce boyadım...Acil bilgisi olan cevaplasın lütfen.Hiç olmazsa bir çaresine bakalım tşkr. :(

uzman70
13-12-2015, 18:53
ercan bey
galiba net cevap veren yok, ama sorun olmaz üzülme, zamansız yapa yapa doğru zamanı öğreneceğiz.

formullaone
13-12-2015, 19:56
Sevgili arkadaşlar;
Şuan hata olduğunu düşündüğüm bir iş yapıp, 180 adet 1 yaş ve yeni dikim yaptığım 15 ceviz fidanının gövdelerine Su bazlı tavan boyası (çok sulandırılmış) sürdüm( İçime bir korku sardı fidanların sağlığını tehdit eder mi bu boya? Bir hafta önce boyadım...Acil bilgisi olan cevaplasın lütfen.Hiç olmazsa bir çaresine bakalım tşkr. :(

Ben yıllardır permolit tavan boyası ile koyu kıvamda hazırlayıp %50 su- %50 boya şeklinde gövdeleri boyuyorum. Zararı yok merak etmeyin.

ibas06
14-12-2015, 06:55
Hiç bir zararı yok kardeş aksine faydası var ...Sen o laflara kulak asma her dediklerine de inanma heleki ceviz agaçında herkesi ters köşe yatırır bu ağaç...

gecekorsanı
15-12-2015, 22:30
uşak banaz da ki ceviz bahçemde[karasal iklim]23 nisan 2015 tarihinde hava sıcaklığı -7 dereceye düştü.erkek çiçeklerin hemen hemen hepsi zarar gördü buna rağmen chadner ların hepsinde 5-10 adet ceviz vardı.amma bunlarıda kuşlar afiyetle yedi.
bu kuşlara karsı ne gibi önlem alabiliriz.

kararsız
16-12-2015, 10:00
Sevgili arkadaşlar;

05305440463 numaralı telefondan bilgi alabilirsin güvenebilirsin

nacidulus.
21-12-2015, 10:26
10 mayıs 2015 tüplü dikimli cevizlerimin bazıları çok iyi sürgün yaptı bazıları kucuk kaldı marta bunları budarken standart olarak yerden kaç cm'den kesmek gerekiyor.küçük kalanlar ve büyüklerin boylarını eşit tutmak için yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

hdoğan
21-12-2015, 12:15
10 mayıs 2015 tüplü dikimli cevizlerimin bazıları çok iyi sürgün yaptı bazıları kucuk kaldı marta bunları budarken standart olarak yerden kaç cm'den kesmek gerekiyor.küçük kalanlar ve büyüklerin boylarını eşit tutmak için yardımlarınız için şimdiden teşekkürler...

Sayın nacidulus, martta tepe vurumu yapmanız gerekmiyor, lider dikine büyüyecek, yandan çıkan dalları dipten alacaksınız sadece. Bir sonraki martta fidanların büyüme durumuna göre tepe vurumunu yapmanız gerekiyor. Ayrıca Her durumda fidanların hepsi eşit büyümez. Kolay gelsin.

bahaes26
21-12-2015, 20:21
Başlık uygun mu bilmiyorum ama;

İznik- Gölcük arasındaki tarlama bu hafta sonu ceviz fidan dikim işini tamamladık.2.5 ay önce tarla dip sürümü ve çukurların açılımını( 1*1) tamamlamıştım.

Fidanlar geçen hafta cuma günü geldi.Toplam 124 chandler,2 Ronde,4 Fernette,8 Franquette.6*7 dikimi gerçekleştirdik.Toprak analizinde Forfor ve Potasyum oranı yüksek çıktığından fidan çukurlarına sadece organik madde düzenleyici Leonardit ve fidan dikiminden sonra fidan çevresine yanmış koyun gübresi ekledim.
Fidan tepe kesimini yapmadım.Çogu çevreler Mart ayında kesmemi önerdi.İnşallah doğru yapmışımdır.
İki gün boyunca çok uğraştık,inşallah karşılığını alırız.Tek hatam çukurların dolumunu fidan dikimine bırakmam oldu sanırım.Bazı çukurları tam dolduramadık.Çukur kenarlarında seviye farkı oluştu.İlerleyen günlerde dolduramayı düşünüyorum.
Desteklerinden dolayı Çamtepeye,tozlayıcı konusunda yardım eden formullaone'ye özellikle teşekkür ediyorum.
Bu meşekatli uğraştaşta olanlara kolaylılar,bol ürünler diliyorum.

http://i.hizliresim.com/65R4Av.jpg (http://hizliresim.com/65R4Av)

http://i.hizliresim.com/BDXVVM.jpg (http://hizliresim.com/BDXVVM)

http://i.hizliresim.com/28vmYL.jpg (http://hizliresim.com/28vmYL)

alperalper
22-12-2015, 12:08

İznik- Gölcük arasındaki tarlama bu hafta sonu ceviz fidan dikim işini tamamladık.2.5 ay önce tarla dip sürümü ve çukurların açılımını( 1*1) tamamlamıştım.

Fidanlar geçen hafta cuma günü geldi.Toplam 124 chandler,2 Ronde,4 Fernette,8 Franquette.6*7 dikimi gerçekleştirdik.Toprak analizinde Forfor ve Potasyum oranı yüksek çıktığından fidan çukurlarına sadece organik madde düzenleyici Leonardit ve fidan dikiminden sonra fidan çevresine yanmış koyun gübresi ekledim.
Fidan tepe kesimini yapmadım.Çogu çevreler Mart ayında kesmemi önerdi.İnşallah doğru yapmışımdır.
İki gün boyunca çok uğraştık,inşallah karşılığını alırız.Tek hatam çukurların dolumunu fidan dikimine bırakmam oldu sanırım.Bazı çukurları tam dolduramadık.Çukur kenarlarında seviye farkı oluştu.İlerleyen günlerde dolduramayı düşünüyorum.
Desteklerinden dolayı Çamtepeye,tozlayıcı konusunda yardım eden formullaone'ye özellikle teşekkür ediyorum.

hayırlı olsun. iki gün ne ki? daha çok uğracaşacaksınız. rüyalarınıza girecek :)

bahaes26
22-12-2015, 15:45
Çevremde çok gördüğüm durum şu, çok hevesli başlanıp sonradan ilginin azalmasıyla gerekli uğraşlardan vazgeçilmesi.Bu bizim millete özgü bir durum olsa gerek.Hepimizin ataları az çok çiftçilikten gelmedir.Eski alışkanlıkları bırakıp,çağın gerektirdiği yöntemleri uygulamak,benimsemek hem ülkeye,hem kendimize yarar sağlayacaktır.

Rüyalarıma girmeyi bırakın,aklım hep orada.Ben kendi adıma fidanları aman aman ticari bir gelir getirsin diye dikmedim.Bu işten haz almak,mutlu olmak maddiyatın çok ötesinde bana göre.

gecekorsanı
27-12-2015, 23:51
karasal ıklım ıçın -15 ler göründü.yeni dikelen fidanların sonu hayırlı olur inşallah

gecekorsanı
27-12-2015, 23:55

fidanları tavan boyasıyla boyamanı tavsiye ederim.

bahaes26
28-12-2015, 22:21
Bu öneriniz soğuk ve don olayları için değil mi?

poyraz2205
05-01-2016, 08:27
Keşan ve çevresinde 03.01.2016 ile 04.01.2016'yı bağlayan gece, kar sonrası yağmur ve eksi 4-5 lere düşen soğuk sonrası ağaçlar buz tuttu. Görüntü güzel ancak, bazı yaşlı ağaçlar dayanamadı ve kırıldı. Ceviz ağaçlarımızda buzun etkisi altında kaldı. Daha önce böyle birşey yaşayan oldumu? Ceviz ağaçlarında zararlanma oldumu?
Teşekkürler

gecekorsanı
06-01-2016, 10:21
Bu öneriniz soğuk ve don olayları için değil mi?

Aynı zamanda sıcak icinde

gecekorsanı
06-01-2016, 10:22
Keşan ve çevresinde 03.01.2016 ile 04.01.2016'yı bağlayan gece, kar sonrası yağmur ve eksi 4-5 lere düşen soğuk sonrası ağaçlar buz tuttu. Görüntü güzel ancak, bazı yaşlı ağaçlar dayanamadı ve kırıldı. Ceviz ağaçlarımızda buzun etkisi altında kaldı. Daha önce böyle birşey yaşayan oldumu? Ceviz ağaçlarında zararlanma oldumu?
Teşekkürler
genç ağaçlarda yeni surgunler e zarar verebilir
.

poyraz2205
06-01-2016, 14:24
genç ağaçlarda yeni surgunler e zarar verebilir
.

inşallah bu kadar zararla atlatabiliriz.

minikivi
07-01-2016, 21:45
Teşekkürler

Muhteşem bir manzara.
Gelelim asıl meseleye: Toprakta dikili olan ve yapraklarını mevsim itibarıyla kendi kendine döken fidanlarda bir sıkıntı olmaz.
Lakin, bir çok fidan yetiştiricisinin ( Bandırma bölgesinde şahit oldum) yaptığı gibi yaprakları doğal olmayan elle koparma işlemi uyguluyorlar, ve akibetinde de söküp satışa sunulan fidanların içinde özsu kalıyor. Genelde bu fidanlar gövdesindeki özsuyu atamadığı için, özsuyun acımasıyla birlikte bu fidanlarda aşı noktasından 30- 50cm sonra çürümeler (kuruma) başlıyor
Yerinden sökülüp tekrar dikilen fidanların gövdesinde özsu kalmışsa, işte bu gibi aşırı don olaylarında, yeni dikilen fidanlarda sıkıntı var demek.
saygılarımla.

Yakup Ünal
08-01-2016, 01:18
üstadlar bir sorum var ; büyük bir baraja 5-6 km mesafede kuzey yamaçta çukurda kalmayan ceviz bahçesine barajın aydası nedir. ve baraja uzaklık mesafesi kısamı uzun mu, faydaları hakkında bilgi lütfen barajı9n uzunluğu 6 km kısa kenar 600 metre

banned77
17-01-2016, 22:34
https://www.youtube.com/watch?v=z74kcK-jsdA&list=LLJCqxTy1tmyDu9oJr1M5vIQ&index=1
Değerli ceviz üreticisi arkadaşlar,
Yalova bölgesinde kendi imalatını yaptığım patentli üretim hakkını aldığım saatte 1000 kg kabuklu cevizi sorunsuz kırmadan ve zarar vermeden ayıklayan seyyar ceviz kabuğu ayıklama makinamı sizlerin beğenisine sunmanın gururunu yaşamaktayım.
Her cins ve ebatta cevizi sorunsuz şekilde ayıklayarak ve yıkayarak tertemiz şekilde kurutmaya ve pazarlamaya ideal bir makinadır.
ister sabit isterseniz seyyar şekilde üretim yapılabilmektedir.
Siz değerli arkadaşların bilgisine arz ederim.

cnrtkt
19-01-2016, 10:05
Arkadaşlar merhaba,
2015 yılında dekara kaç kilo ceviz hasat ettiniz ve sattıysanız kaç liradan sattınız.
Geçtiğimiz sezonun rekoru kimde acaba?
Paylaşmak ister misiniz?

Reklamlardaki şişirme rakamlara forumu takip eden kimse inanmıyordur artık.
Haliyle gerçek rakamları da herkes merak ediyordur.

formullaone
19-01-2016, 18:12
Arkadaşlar merhaba,
2015 yılında dekara kaç kilo ceviz hasat ettiniz ve sattıysanız kaç liradan sattınız.
Paylaşmak ister misiniz?

Sayın cnrtkt, benim 4. yaşında ağaç başı 250 gr oldu. 500 kg - 20 tl den eşe dosta sattım.

cnrtkt
20-01-2016, 08:57
Maşşallah sayın formullaone.
Hemen hemen sezonun masrafını çıkarmışsınızdır, Allah bereket versin.
Artık sayfanızı bulamasam da sizi takip ediyorum ve bahçenize iyi bakım uyguladığınızı biliyorum.

Etrafımdaki bahçe kurmaya niyetli insanlara, bu işin artılarını ve eksilerini anlatırken ikna edemiyorum.
Bazı şeyleri anlattıkça; şakayla karışık "sen, bizi kendine rakip olurlar endişesiyle korkutup,
bu işten soğutmaya mı çalışıyorsun" demeye başladılar.

Ben buradan videolardaki firmaların reklamlarını yapmak istemiyorum ve sanırım forum yönetimi de reklam olarak değerlendirmez, öğrenmek istiyorum sadece.

Sayın formullaone, sormak istiyorum size, yeşil kabuğu soyulmuş ve kurutulmuş ağaçbaşı ortalama 20 Kg cevizi seneye alabilir misiniz?

Bakınız 36. saniye :
www.youtube.com/watch?v=OkObUFaLxTA

Yetişkin bahçesi olan arkadaşlar, 1 dönümde 1400 kg cevizi (verilen kilo ve fiyat ilişkisine bakarsak yeşil kabuğu soyulmuş ve kurutulmuş olmalı) ne zaman alabilirsiniz.

Bakınız 1:31. dakika:
www.youtube.com/watch?v=3yYyx-2agIU

Ne yazık ki insanlar reklamlarda söylenenlere inanıyorlar, ama; bu işin içindeki insanlara, zorluklarını çeken kişilerin dediklerine, yaşanmış şeylere inanmıyorlar.
İnsanlara duymak istediklerini söyleyerek, ayartmak, tavlamak, kendi safına çekmek kadar kolay bir sistem yokmuş.

formullaone
20-01-2016, 13:48
Sayın cnrtkt, 20 kg 8. yılında en iyi şartlar altında olabilir. O şartları bir araya getirmek hiç kolay değil. Biri olsa diğeri olmuyor.

minikivi
20-01-2016, 22:09
Arkadaşlar merhaba,
Paylaşmak ister misiniz?

Sayın cnrtkt,
8 ağaç yarı bodur 10 yaşında PEDRO çeşidinden ceviz ağacım var. Bu sene 2015 de ağaç başına yeşil dış kabuğundan arındırıldıktan sonra, taze tüketim için satıldı (yaş ceviz ) Toplamda 640kg, ağaç başına 80kg hasat ettim ve kilosu
net 10 liradan sattım.
2014 senesine ait bilgiler, yine bu forumda '' Bölgeler için uygun ceviz türleri''
başlığı altında 4. sayfada.
Saygılarımla

minikivi
20-01-2016, 22:21
Arkadaşlar merhaba,
Paylaşmak ister misiniz?

Sayın cnrtkt,
rekor kimde bilmiyorum ama, kendi ağaçlarımdan bir kare paylaşayım.592916
DAHA İYİSİ YÜKLENENE KADAR EN İYİSİ BU!
saygılarımla :):)

cnrtkt
21-01-2016, 07:33
Sayın cnrtkt,
8 ağaç yarı bodur 10 yaşında PEDRO çeşidinden ceviz ağacım var. Bu sene 2015 de ağaç başına yeşil dış kabuğundan arındırıldıktan sonra, taze tüketim için satıldı (yaş ceviz ) Toplamda 640kg, ağaç başına 80kg hasat ettim ve kilosu
net 10 liradan sattım.
2014 senesine ait bilgiler, yine bu forumda '' Bölgeler için uygun ceviz türleri''
başlığı altında 4. sayfada.
Saygılarımla

Ne kadar güzel, daha da iyisi olur eneye inşallah.
Ben de bu Pedronun hastasıyım ama iklim müsait değil burada.

Sef@
21-01-2016, 14:24
Herkese merhaba,
Ceviz konusunda panel düzenleniyor ama bunu panelden sonra haber olarak duyuyoruz. Bir amatör ceviz yetiştiricisi olarak bir çok kanaldan cevizle ilgili konuları takip etmeye çalışıyorum ama bu tür panellerin yeterince duyurulmadığını düşünüyorum.
Bu panellerden haberi olup da forumu takip eden kişiler en azından forumda paylaşımda bulunması faydalı olacaktır diye düşünüyorum.

'Ceviz Yetiştiriciliğine Farklı Bir Bakış' konulu panel düzenlendi (http://www.tarimpusulasi.com/tarim/ceviz-yetistiriciligine-farkli-bir-bakis-konulu-panel-duzenlendi/11000)

rlcalikoglu
31-01-2016, 16:35
merhabalar,
aklıma takılan bir hususuda sormak istiyorum. dikim yılında 80cm den tepe vurması yaptık birinci tacı 60-80 cm den oluşturmak istiyorum. fakat bu aralıkta bazı fidanlarımda bir tane veya iki tane dal var. taç için gereken diğer dalları liderden çıkacak dallardan alabilir miyim? bunun için ne yapmak gerekli acaba? lider bırakacağım sürgünden yan dal almak için bir sonraki yılı mı beklemem lazım

cevaplar için şimdiden teşekkür ederim

Ethio
21-02-2016, 17:35
Herkese merhaba,
Teknik bir sorum olacak. Misal 'fidana xxx gubresi verdim, o da fidani yakti' deriz ya. Bu durumun teknik açıklaması nedir acaba ? Ne olmusturda fidan ölmüştür ? bilen varsa ve paylasirsa sevinirim. Ben nette aradım cevabi ama bulamadim.
Saygilar...

gecekorsanı
22-02-2016, 09:43
Herkese merhaba,
Teknik bir sorum olacak. Misal 'fidana xxx gubresi verdim, o da fidani yakti' deriz ya. Bu durumun teknik açıklaması nedir acaba ? Ne olmusturda fidan ölmüştür ? bilen varsa ve paylasirsa sevinirim. Ben nette aradım cevabi ama bulamadim.
Saygilar...
Bitkilerde dengeli besin verilmesi gerekir.eksik olunca eksikliğin
Meydana getireceği belirtiler görülür. Örneğin azotun eksik verilmesi büyümede sorun çıkarır bitki cılız kalir.fazla verilmesi aşırı büyümeye neden olur buda yeni surgunler in kış soguklarina dayanması ni engeller..Aşırı fazla verilmesi ise bitkiyi öldürür. Toprak tahlili ne göre gübreleme yapılmalıdır. Aynı insanlarda ki
Dengeli beslenme gibi dusun

Ethio
22-02-2016, 16:58
Bitkilerde dengeli besin verilmesi gerekir.eksik olunca eksikliğin
Meydana getireceği belirtiler görülür. Örneğin azotun eksik verilmesi büyümede sorun çıkarır bitki cılız kalir.fazla verilmesi aşırı büyümeye neden olur buda yeni surgunler in kış soguklarina dayanması ni engeller..Aşırı fazla verilmesi ise bitkiyi öldürür. Toprak tahlili ne göre gübreleme yapılmalıdır. Aynı insanlarda ki
Dengeli beslenme gibi dusun

Cevabınız için teşekkürler gecekorsanı. Ben iyi bilinen marka bir fermente tavuk gübresini 4 fidanımda denedim ve tavsiye edilen miktarda/şekilde verdiğim halde 4 fidanda öldü. Allah tan bir aptallık yapıp hepsinde denememişim. O günden beri yapraktan veya topraktan hangi gübreyi versem korkar oldum. Misal farklı zamanlarda 14.5.28 ve 12.18.0 gübreleri yapraktan vereceğim. Hemen aklima "ikisinde de azot var, ya fazla gelirde fidanı yakarsa " şeklinde bir soru işareti geliyor ve ürperiyorum. Daha sonra düşündüm ki eğer bu "yakma" denen şeyin teknik olarak ne anlama geldiğini bilirsem veya hangi besin elementlerinin/faktörlerin bu olaya sebebiyet verdiğini ögrenirsem, olaya daha itinalı yaklaşirim ve içim rahat olur. O bağlamda sormuştum .

Fidanin yanma konusunda hangi etmenlere karşı hassasiyet duyduğunu bilen var mı acaba? Misal atıyorum "fazla potasyum versen sıkıntı olmaz ama azot gübrelemesine karşı çok hassas olmalısın ya değilse fidanı yakar" gibi elinde bilgi olan var mı ?

tiryaki
22-02-2016, 21:22
hangi marka fermente gübreyi kaç kilo kullandınız?

nebil1505
22-02-2016, 21:37
Bu soruyu burada sormam ne kadar doğru olur bilmiyorum ama Çanakkale Gökçeadada turunçgil yetişirmi özellikle de limon?

Ethio
22-02-2016, 22:01
800 gr kadar fidan başı verdim. Fidan taç iz düşümüne dağıtılarak verildi. Tavsiye edilen 1-2 kg idi halbuki. Bu olay ****** herkese bir ders olabilir ama ben en çok şu "yakma" denen şeyi merak ediyorum teknik manada.

karakan_99
23-02-2016, 09:10
herkeze bol kazançlar diliyorum 1450 rakıma iç anadolu bolgesi kayseri de 30 dönüm tarlamız var nohut buğday ekiyorduk hafif eğimli güneye bakıyor bilgi almak için int bakarken bu formla karşılaştım bu rakıma hangi cevizleri dikmeliyim bilgisi olanlara danıstım ama kafa karıştırıyorlar herkez farklı konusuyor marai 18 sütyemez kaman diyorlar bulundugum yerde tarımcı chetner dedi herkez bişeyler diyor kimin ne dediğini şaşırdım

muhendshalil
23-02-2016, 14:08
İyi bakım yapılan bir chandler bahçesinden 6-7 yaşına geldiğinde ağaç başına ortalama 20-25 kilo arasında ceviz almak mümkündür.
10 dönüme 285 ceviz ağacı diktiğimizi düşünürsek; Bu bahçeden (6-7) yıl sonra;

285X20: 5700 Kg Kabuklu Ceviz alınabilmektedir.

285X25: 7125 Kg Kabuklu Ceviz alınabilmektedir.

Bence sertifikalı Çetnır ve Fernor dan şaşmayın derim. Diğerlerinin ne sattığı belli değil. Hayırlı Dikimler;)

muhendshalil
23-02-2016, 14:12
Bence tarımcıyı dinle çetnır şu an için en güvenli yol sertifikalı olmasına dikkat et hayırlı işler video çetnır için izle https://www.youtube.com/watch?v=hCSIXxuM2y8

tiryaki
23-02-2016, 22:05
800 gr kadar fidan başı verdim. Fidan taç iz düşümüne dağıtılarak verildi. Tavsiye edilen 1-2 kg idi halbuki. Bu olay ****** herkese bir ders olabilir ama ben en çok şu "yakma" denen şeyi merak ediyorum teknik manada.

800 gram yanmamış gübrenin bile bence fidanı öldürmesi zor. başka bir sorun olabilir

ben ağaç başına 12.5 kilo verdim bu sene

Lilium
24-02-2016, 01:05
Bence sertifikalı Çetnır ve Fernor dan şaşmayın derim.Diğerlerinin ne sattığı belli değil. Hayırlı Dikimler;)

"Diğerlerinin ne sattığı belli değil."

Ya diğerlerin chandler fernor sattığı belli mi?

gecekorsanı
24-02-2016, 22:56
[QUOTE=Ethio;1441914]Cevabınız için teşekkürler gecekorsanı. Ben iyi bilinen marka bir fermente tavuk gübresini 4 fidanımda denedim ve tavsiye edilen miktarda/şekilde verdiğim halde 4 fidanda öldü. Allah tan bir aptallık yapıp hepsinde denememişim. O günden beri yapraktan veya topraktan hangi gübreyi versem korkar oldum. Misal farklı zamanlarda 1 4.5.28 ve 12.18.0 gübreleri yapraktan vereceğim. Hemen aklima "ikisinde de azot var, ya fazla gelirde fidanı yakarsa " şeklinde bir soru işareti geliyor ve ürperiyorum. Daha sonra düşündüm ki eğer bu "yakma" denen şeyin teknik olarak ne anlama geldiğini bilirsem veya hangi besin elementlerinin/faktörlerin bu olaya sebebiyet verdiğini ögrenirsem, olaya daha itinalı yaklaşirim ve içim rahat olur. O bağlamda sormuştum .

Fidanin yanma konusunda hangi etmenlere karşı hassasiyet duyduğunu bilen var mı acaba? Misal atıyorum "fazla potasyum versen sıkıntı olmaz ama azot gübrelemesine karşı çok hassas olmalısın ya değilse fidanı yakar" gibi elinde bilgi olan var mı ?[/QUOT

benim gübreleme proğramı sana bi fikir verebilir.kökler 9 yaşında aşılar 4yaşına girecek
martta 15+15+15+zn+f ağaç başı 300-400 gr bant usulu gübreleme
nisan ortası amanyum sülfat ağaç başı 300-400 gr serpme ve toprağa karıştırtırma
mayıs ortası üre ağaçbaşı 300-400 gr serpme toprağa karıştırma
haziran ortası 300-400 gr amanyum sülfat serpme toprağa karıştırma
damla sulama ile her sulamada humik asit
3 sulamada bir map veya mkp
her 2-3 sulamada demir+çinko çünkü toprakta eksik
yapraktan iki defa mikro element.çiçeklenme sonunda ve temmuz sonu veya ağustos başında
mart ayında ağaç başı 4-5 kg solucan gübresi

nacidulus.
25-02-2016, 11:24
merhabalar,
cevizlerinde kaliforniya solucanı gübresi kullanan varmıdır ve verimi nasıldır.

gecekorsanı
26-02-2016, 08:34
merhabalar,
cevizlerinde kaliforniya solucanı gübresi kullanan varmıdır ve verimi nasıldır.
Kullanıyorum ağaç başı 4- 5 kg civarı. Solucan gubresi tek başına yeterli bir gübre değildir nasıl potasyum fosfor azot ayrı ayrı yaratliysa bu da öğle. İlk kullandiginda bahçenin yarısına uyguladım.
Sonuç kullanılan tarafın Surgunleri diğer tarafa göre 2 hafta ya yakın daha erken piskinlesti kış soguklarina dayanıklılığı arttı. Ayrıca toprağın organik maddesi yükseldi ve verimli hale geldi.
Ben gubreyi kendisi üreten birinden alıyorum fiyati çok uygun internete satanlar a göre çok ucuz.

Dursunbeyli
28-02-2016, 11:48
Marmara bölgesi civarı Balıkesir'de erken ilkbahar ne zamandır?

emin17
28-02-2016, 17:13
Merhabalar,
Ceviz yetiştirmek için alınacak tarlada daha önceden ekili ancak bakımsız ceviz ağacları olması toprak analizi yapılmasına engel midir? yani ceviz agacı var diye analiz yaptırmasam olur mu..birde analiz gerekirse nasıl yorumlayacam sonuclarını burada ne cesit gider diye.. bilgisi olan paylaşabilir mi..sıfırdan başlamak istiyorum.

berk10
28-02-2016, 18:22
Merhabalar,
Ceviz yetiştirmek için alınacak tarlada daha önceden ekili ancak bakımsız ceviz ağacları olması toprak analizi yapılmasına engel midir? yani ceviz agacı var diye analiz yaptırmasam olur mu..birde analiz gerekirse nasıl yorumlayacam sonuclarını burada ne cesit gider diye.. bilgisi olan paylaşabilir mi..sıfırdan başlamak istiyorum.

ceviz ağacı var diye analiz yaptırmaktan vazgeçmeyin.çünkü analiz toprak hakkında size bazı bilgiler vermektedir.örneğin bahçenizin ph,kireç,tuz,organik madde ve toprak tekstürü(killi,kumlu tınlı) çok önemlidir.Bu sonuçlara göre ceviz yetişip yetişmeyeceği belli olur.Diğer eksik elementler bir şekilde tamamlanır.

emin17
28-02-2016, 21:43
ceviz ağacı var diye analiz yaptırmaktan vazgeçmeyin.çünkü analiz toprak hakkında size bazı bilgiler vermektedir.örneğin bahçenizin ph,kireç,tuz,organik madde ve toprak tekstürü(killi,kumlu tınlı) çok önemlidir.Bu sonuçlara göre ceviz yetişip yetişmeyeceği belli olur.Diğer eksik elementler bir şekilde tamamlanır.

cevap için teşekkürler.bu durumda sağlıklı bir değerlendirme için analizi mutlaka yaptıracağım..

Mesima
01-03-2016, 15:34
Merhaba. Forum'a yeni üye oldum, ben bir süre önce altay cevizi diye ceviz aldım, satıcı bana altay 1 adında tescillendigine gösteren bir belge gösterdi, bu belge gerçek midir, **** altay 1 adında bir ceviz türü var midir?

arkeo
01-03-2016, 22:10
Merhaba. Forum'a yeni üye oldum, ben bir süre önce altay cevizi diye ceviz aldım, satıcı bana altay 1 adında tescillendigine gösteren bir belge gösterdi, bu belge gerçek midir, **** altay 1 adında bir ceviz türü var midir?

sertifikalı altay cevizi yoktur. ilk başta ben de aldım, sonrasında hemen fernora aşıladım

gecekorsanı
07-03-2016, 00:15
Arkadaşlar ronde kalemi ihtiyacım var.yardimci olabilecek varmi.ayrıca balkal kalemi bu haftaki budama dan sonra elimde sinirli sayida olacak ihhtiyaci olan arkadaslara ücretsiz yollayabilirim

Ercan kızıl
08-03-2016, 13:46
Sevgili Arkadaşlar;
200 adet 2 yaşındaki ceviz ağaçlarına ot mücadelesi ve sulamadan tasarruf için Malçlama yapmak istiyorum. Şu konularda sizlerin değerli fikirlerine ihtiyacım var;
1-Naylondan olur mu?
2- Olursa beyaz **** siyah naylon olması fark eder mi?
3-Nisan başlarında yapsak zamanlaması iyi mi?
4-Hiç gerek yok, zararlı olur diyen var mı?
Saygılar.

Vicia Ervilia
08-03-2016, 13:54
Taze cevizden başka ceviz yiyememek :(

YESHILL
08-03-2016, 21:11
Malçlama olarak naylon değilde Malç tekstili kullanmak daha doğru olur. Su geçiren ve hava alabilen materyal olmalı.
Ot kontrolu, daha az sulama ihtiyacı ve toprak ısısı kontrolu açısından faydalı ancak tarla farelerine dikkat etmek gerekli. Fareler malç örtüsü altında tehditlerden korunmuş olarak çok hızlı üreyip ağaç köklerine zarar verebilir.

alperalper
09-03-2016, 08:38
Sevgili Arkadaşlar;
200 adet 2 yaşındaki ceviz ağaçlarına ot mücadelesi ve sulamadan tasarruf için Malçlama yapmak istiyorum. Şu konularda sizlerin değerli fikirlerine ihtiyacım var;
1-Naylondan olur mu?
Saygılar.

bence ot mücadelesini yapabiliyorsanız çapa ile yapın. ne kadar çapa o kadar güzel ağaç.

minikivi
11-03-2016, 19:50
Sayın lilium size katılıyorum, diğerlerinin ne sattığı da belli değil. 11 senedir bu işin içindeyim, elindeki fidanları satmak için bu formda gizli tanıtımlar, üstü örtülü reklamlar yapilıyor elindeki fidanları satmak için yeni yatırımcılar yanlış yönlendiriliyor. Sözüm ona klavye mühendislerine sesleniyorum, Yabancı kaynaklı ceviz bahçelerinin resim ve video görüntülerini yayınlayıp reklam yapmayın. Bir çok yatırımcıya önemli bir kaynak olan bu forumda altına imzanızı koyabileceğiniz ve kaynağı belli olan iki resim yükleyinde görelim. Kimse yanlış değerlendirmesin şahsım adına konuşuyorum, ben gerçek üreticiyim, hem meyvesini hem fidanını satarım, senede 300-500 pedro fidanı yaparım onlarda daha tarlada satılır ve '' sertifika '' sızdır. Bu foruma üye olan birçok ceviz severe de istektekleri üzerine ücretsiz aşı kalemi göndermişimdir ve göndermeye devam edeceğim.
saygılarımla.

minikivi
11-03-2016, 20:45
599770sayın lilium size katılıyorum, diğerlerinin ne sattığı da belli değil. 11 senedir bu işin içindeyim, elindeki fidanları satmak için bu formda gizli tanıtımlar, üstü örtülü reklamlar yapilıyor elindeki fidanları satmak için yeni yatırımcılar yanlış yönlendiriliyor. Sözüm ona klavye mühendislerine sesleniyorum, yabancı kaynaklı ceviz bahçelerinin resim ve video görüntülerini yayınlayıp reklam yapmayın. Bir çok yatırımcıya önemli bir kaynak olan bu forumda altına imzanızı koyabileceğiniz ve kaynağı belli olan iki resim yükleyinde görelim. Kimse yanlış değerlendirmesin şahsım adına konuşuyorum, ben gerçek üreticiyim, hem meyvesini hem fidanını satarım, senede 300-500 pedro fidanı yaparım onlarda daha tarlada satılır ve '' sertifika '' sızdır. Bu foruma üye olan birçok ceviz severe de istektekleri üzerine ücretsiz aşı kalemi göndermişimdir ve göndermeye devam edeceğim.
Saygılarımla.

599770

getezcan
11-03-2016, 23:03
6 adet pedro aşı kalemi göndere bilirmisiniz

minikivi
12-03-2016, 06:06
6 adet pedro aşı kalemi göndere bilirmisiniz

kargo sana ait olursa evet, özelden adres ve tel yaz en kısa zamanda göndereyim, çünkü yakında ağaçlara su yürüyecek.

sedatkso
12-03-2016, 21:54
Sevgili Arkadaşlar;
1-Naylondan olur mu?
Saygılar.
syn alperalper bence hiç yapmayın ben yaptım 1 sene sonra tekrar kaldırıp attım. birincisi ne yaparsanız yapın alttan yıne otlar cıkıyor ozellıkle ayrık varsa malc ortuyu sankı örüyor aralarını ve kaldırırken bile çok zorluyor. ıkıncısı kostepek ve fareler her tarafı delınce agac kuruyor ve sız goremıyorsunuz. bence capa makınesıyle capalayın ben tavsıye etmıyorum ama yınde de siz bilirsiniz.

agacarkadas
14-03-2016, 13:08
Merhaba,
Sonbaharda fidanların dibine önce yanmış hayvan gübresi akabinde çürütülmüş fındık yeşil kabuğunu serdik toplam kalınlığı 10-15 cm civarında oldu .
Mart ayında gözlemlediğimde bu 10 cm lik örtünün altında ot varlığının azaldığını yeşerenlerin de çok zayıf olduğunu gördüm.Şimdi otlar yeşerene kadar bu örtüyü bozmayacağım ve farkı gözlemleyeceğim
Farkında olmadan doğal malç mı yapmış olduk acaba diye düşündüm :(

gecekorsanı
20-03-2016, 16:35
YAPTIĞIM ARAŞTIRMALARA GÖRE TÜRKİYEDEKİ CEVİZ ÜRETİMİ TÜKETİMİ VE TİCARETİ

-Türkiye 1995 yılında 110 bin ton olan ceviz üretimini yüzde 64,4 artışla 2014 yılında 180 bin 807 tona yükselttİ

-2000 yılında 108 bin ton olan ceviz tüketimi, 2013 yılında 218 bin tona, kişi başına ceviz tüketimi de 1,6 kilogramdan 2,9 kilograma yükseldi.”

-“2000 yılında 3,54 milyon dolar karşılığı 5,6 bin ton olan ceviz ithalatı, 2014 yılında, 112,88 milyon karşılığı 27 bin 458 tona çıkmıştır

-Ceviz üretiminde 2014 verilerine göre, Antalya 9 bin 354 tonla birinci olurken, bu ile 9 bin 80 tonla Hakkari, 8 bin 40 tonla Karaman izlemiştir.

-ağaç başına 34 kilogramlık ortalama verim alınıyor

-6milyon meyve veren ve 4,5 milyon adet de meyve vermeyen ağaç mevcut

cihan14
20-03-2016, 17:04
İthalat mı ihracat mi hocam?

Yani doğru anladıysam açığı kapatmak için ithal ediyoruz.

Hiç böyle olacağını düşünmemiştim

tapatalk yaz kızım

gecekorsanı
20-03-2016, 22:40
İthalat mı ihracat mi hocam?

Yani doğru anladıysam açığı kapatmak için ithal ediyoruz.

Hiç böyle olacağını düşünmemiştim

tapatalk yaz kızım
Ceviz destek verilmesinin nedenide bu.yıllardır uretimimiz tuketimimizi karşılamıyor malesef.
Cevizi değerli kılan nokta dünyanın heryeri de tüketilmesi.
Meyve vermeyen 4.5 milyon ağaç verime geçince bu açık kapanacak.
Ceviz fındık gibi değil.fındık belirli yerlerde tuketilirken ceviz tüm dünyada tüketiliyor.
Ayrıca Çin büyük bir Üretici olmasına rağmen üretimi kendine anca yetiyor

musculus
24-03-2016, 20:09
Ceviz ve diğer tüm meyve ağaçlarında don ve kırağı zararını önlemek için rüzgar pervanesi kullanıp başarılı neticeler alan oldu mu.

arkeo
24-03-2016, 22:42
Ceviz ve diğer tüm meyve ağaçlarında don ve kırağı zararını önlemek için rüzgar pervanesi kullanıp başarılı neticeler alan oldu mu.

afyon/dinar/yeşilçatta ortarım kurmuş olduğu badem bahçesinde bu sene kullanmaya başladı. facebook üzerinden kendileriyle iletişim kurabilirsiniz.

https://www.facebook.com/ORTARIM-Orman-Tar%C4%B1m-ve-Hayvanc%C4%B1l%C4%B1k-%C4%B0%C5%9Fletmeleri-Sanayi-ve-D%C4%B1%C5%9F-Tic-A%C5%9E-286798194665777/

kırkdilim
24-03-2016, 23:10
Bu sene sadece içe giden dalları alacak,sürgünlerin uçlarına dokunmayacaktım. Ama elimde makas,cevizlerin karşısına geçince yine dayanamadım!

1 Kasım'da don olmuş,üzerlerindeki yapraklar kavrulmuştu.Budarken baktım bir zarar göremedim.Zarar var mı yok mu ilk filizler çıkmaya başlayınca belli olur.

Sonbahar erken donlarıyla ilgili İbrahim Balkal,suyu erken kesmenin yanısıra çinko sülfat uygulamasından bahsetmişti.Ekim ayında 10-15 gün arayla yapraktan yapılacak iki uygulamanın ağacı kışa erken hazırlayacağını söylemişti.

Lilium
28-03-2016, 23:16
Bence biraz daha dokunun ki, meyva gözleri uyansın cıplak dal kalmasın.

nacidulus.
30-03-2016, 10:05
leonardit almayı düşünüyorum.fakat piyasada çok marka var.kullanıpta faydasını gören arkadaşlar varsa marka ismini söyleyebilirmi.teşekkürler

nacidulus.
31-03-2016, 08:07
Bu sene sadece içe giden dalları alacak,sürgünlerin uçlarına dokunmayacaktım. Ama elimde makas,cevizlerin karşısına geçince yine dayanamadım!

1 Kasım'da don olmuş,üzerlerindeki yapraklar kavrulmuştu.Budarken baktım bir zarar göremedim.Zarar var mı yok mu ilk filizler çıkmaya başlayınca belli olur.

Sonbahar erken donlarıyla ilgili İbrahim Balkal,suyu erken kesmenin yanısıra çinko sülfat uygulamasından bahsetmişti.Ekim ayında 10-15 gün arayla yapraktan yapılacak iki uygulamanın ağacı kışa erken hazırlayacağını söylemişti.

cinsleri nedir.suyu erken kesmenin çok faydası var.leonardit almayı düşünüyorum.fakat piyasada çok marka var.kullanıpta faydasını gördünüzmü varsa marka ismini söyleyebilirmisiniz.teşekkürler

kırkdilim
02-04-2016, 12:38
Sayın nacidulus;
Fotoğraftakiler 2010 dikimli chandler.
Gübreleri buradaki Tarım Kredi ve Pancar kooperatiflerinden alıyorum.Hem leonardit hem de bitkisel kaynaklı ürünler satıyorlar.Pahalı da değiller.Size tavsiyem uçuk fiyatlara gübre almayın.Sulamanızı,çapanızı,gübrelemenizi düzenli yapın.Bir de kendinizi çok yorup sağlığınızdan olmayın.

emin17
03-04-2016, 16:52
Sayın nacidulus;
Fotoğraftakiler 2010 dikimli chandler.
Gübreleri buradaki Tarım Kredi ve Pancar kooperatiflerinden alıyorum.Hem leonardit hem de bitkisel kaynaklı ürünler satıyorlar.Pahalı da değiller.Size tavsiyem uçuk fiyatlara gübre almayın.Sulamanızı,çapanızı,gübrelemenizi düzenli yapın.Bir de kendinizi çok yorup sağlığınızdan olmayın.

sn kırkdilim, 1 dönüme 1 yılda yapılacak ortalama gübre masrafı hakkında bilgi verebilir misiniz? ( ağacların yaşına göre gübre masrafı değişiyorsa 1-2 ve 3 yaşa yaklaşık ne kadar gübre lazım olur? )
syg.

gecekorsanı
11-04-2016, 23:05
sn kırkdilim, 1 dönüme 1 yılda yapılacak ortalama gübre masrafı hakkında bilgi verebilir misiniz? ( ağacların yaşına göre gübre masrafı değişiyorsa 1-2 ve 3 yaşa yaklaşık ne kadar gübre lazım olur? )
syg.
Her yas agac basi 100 gr azotlu gubre ornegin 3 yasinda kı bır agac a 300gr azotlu gubre.toprak tahlılıne gore.donumde 20 agac varsa 2 yas ıcın 4 kg azot oda 5-7 tl.200 gr 5×15 8 tl.eder 15 tl .organın madde azssa agac bası 5 tl organİK gubre toplamda 100 tl de o eder.115 tl toplam tutar.buna 15 tlde mıcro elementı bordo bulamacını sunu bunu eklesek toplamda 130 tl gıbı 2 yasındakı 1 donum bahcenın malıyetı cıkar.on numarada bakım yapılmış olur

Denizgurdal
12-04-2016, 10:12
[FONT="Times New Roman"]
Arkadaşlar merhaba ;
bu yıl kısmetse ceviz fidanı dikmeye karar verdim.Yaklaşık 80.000 m2 araziyi tamamen ceviz bahçesi yapacaktık. bir aile dostumun vasıtasıyla tanıştığım bir dostumuz kendisinin keresteci olduğunu ve ceviz tomruğunun çok zor bulunduğunu ve kara ceviz ekersem daha kazançlı olacağımı anlatarak kafamı karıştırdı Juglans nigra (kara ceviz) hakkında bilgisi olan varmı ve kaç yılda büyüyor ve kaç yıl sonra ağaç kesile biliyor. Bununla ilgili bilgisi olan benimle paylaşırsa çok sevinirim.
şimdinen cok teşekkür ederim...

Cevizciankara
25-04-2016, 09:28
Bu bahar havaların sıcak geçmesi sonucu bahçemdeki ağaçlar geçen senelere göre erkenden uyandı ve çoğu meyve verdi.4 yaşındaki meyve ağaçlarımdan vişne kiraz erik kayısıdan ağaç başı ortalama 15-20 kilo meyve almayı umuyorduk. 22 nisan gecesi ankarada yaşanan don olayında meyvelerin hepsi dondu yaprakların hepsi yandı.
Ceviz bahçemde 2 yaşındaki cevizlerin iyi gelişenlerinin tepelerini 3 hafta kadar önce vurmuştum. Geçen haftada yandan çıkan boyunlu gözleri kesmiştim. Az gelişenlerin tomurcukları da bazıları uyanmış bazıları da uyanmaya yakındı. Cevizilerimi göremedim İnşallah zarar görmemişlerdir.
Bir fırtına, bir dolu, bir kıvılcım, bir don olayı insanın tüm malını mülkünü götürebiliyor. İnsanoğlu aciz kalıyor.Bize düşen önlemimizi alıp Yaradana sığınmak.başka sığınacak yerimiz yok.Herkese selamlar.

permakültür
25-04-2016, 12:02
Bu bahar havaların sıcak geçmesi sonucu bahçemdeki ağaçlar geçen senelere göre erkenden uyandı ve çoğu meyve verdi.4 yaşındaki meyve ağaçlarımdan vişne kiraz erik kayısıdan ağaç başı ortalama 15-20 kilo meyve almayı umuyorduk. 22 nisan gecesi ankarada yaşanan don olayında meyvelerin hepsi dondu yaprakların hepsi yandı.
Ceviz bahçemde 2 yaşındaki cevizlerin iyi gelişenlerinin tepelerini 3 hafta kadar önce vurmuştum. Geçen haftada yandan çıkan boyunlu gözleri kesmiştim. Az gelişenlerin tomurcukları da bazıları uyanmış bazıları da uyanmaya yakındı. Cevizilerimi göremedim İnşallah zarar görmemişlerdir.
Bir fırtına, bir dolu, bir kıvılcım, bir don olayı insanın tüm malını mülkünü götürebiliyor. İnsanoğlu aciz kalıyor.Bize düşen önlemimizi alıp Yaradana sığınmak.başka sığınacak yerimiz yok.Herkese selamlar.

Sayın Cevizciankara,

Maalesef televizyonlarda pazarladıkları gibi kolay değilmiş bu iş. Tecrübe etmeden öğrenilmiyor, bende her yıl donlardan dolayı çok sıkıntı yaşıyorum. 4 yıl oldu bu işe gireli ama maalesef ağaçlarım istediğim büyümenin çok gerisindeler.

nacidulus.
25-04-2016, 12:47

cinsleri neydi geçen yıl uyanma ve bu yıl uyanma tarihlerini söyleyebilirmisiniz.

Cevizciankara
26-04-2016, 09:21
cinsleri neydi geçen yıl uyanma ve bu yıl uyanma tarihlerini söyleyebilirmisiniz.

cinsleri doğru ise 450 fernor 50 fernette 50 adette chandler çeşidi var.
yanlış hatırlamıyor isem geçen yıl mayıs 10 undan sonra uyanmalar yeni yeni başlamıştı. Chandler fernora göre 1 hafta gibi erken uyandı.
bu sene nisan 10 u gibi chandler lerin çoğu ve fernorların bir kısmı uyanmaya başlamıştı.

ngzs
26-04-2016, 17:47
Sayın lilium size katılıyorum, diğerlerinin ne sattığı da belli değil. 11 senedir bu işin içindeyim, elindeki fidanları satmak için bu formda gizli tanıtımlar, üstü örtülü reklamlar yapilıyor elindeki fidanları satmak için yeni yatırımcılar yanlış yönlendiriliyor. Sözüm ona klavye mühendislerine sesleniyorum, Yabancı kaynaklı ceviz bahçelerinin resim ve video görüntülerini yayınlayıp reklam yapmayın. Bir çok yatırımcıya önemli bir kaynak olan bu forumda altına imzanızı koyabileceğiniz ve kaynağı belli olan iki resim yükleyinde görelim. Kimse yanlış değerlendirmesin şahsım adına konuşuyorum, ben gerçek üreticiyim, hem meyvesini hem fidanını satarım, senede 300-500 pedro fidanı yaparım onlarda daha tarlada satılır ve '' sertifika '' sızdır. Bu foruma üye olan birçok ceviz severe de istektekleri üzerine ücretsiz aşı kalemi göndermişimdir ve göndermeye devam edeceğim.
saygılarımla.

Resimdeki aşılarımı 1 buçuk ay önce yaptım ve henüz hiçbir hareketlilik yok . eğer tutmazsa bana aşı kalemi gönderebilir misiniz?

burakk..
27-04-2016, 10:50
Merhabalar, foruma yeni üye oldum. Ceviz fidanı dikmeyi düşünüyorum. Ailem Kütahya Simav da ikamet ediyor. İnternet üzerinden Altay1 adlı fidanların Simav da yetiştirildiğini okudum, ve merakla araştırmaya başladım. 3 saattir sağda solda dolaşıyorum. Birkaç haber sitesinde, haber okudum, ama altındaki birkaç yorum, dolandırı vs diye çıktı. Forumda ki tartışmaları da okudum, ama net sonuçlar edinemedim. Altay Ceviz fidanlarını, kullanan var mı? Sitesinde bahsi geçtiği gibi, üretimler o doğrultuda mı? 2 dönümlük bir araziye, ceviz fidanı ekmeyi düşünüyorum. Beni yönlendiriseniz sevinirim.

nacidulus.
28-04-2016, 12:37
Merhabalar, foruma yeni üye oldum. Ceviz fidanı dikmeyi düşünüyorum. Ailem Kütahya Simav da ikamet ediyor. İnternet üzerinden Altay1 adlı fidanların Simav da yetiştirildiğini okudum, ve merakla araştırmaya başladım. 3 saattir sağda solda dolaşıyorum. Birkaç haber sitesinde, haber okudum, ama altındaki birkaç yorum, dolandırı vs diye çıktı. Forumda ki tartışmaları da okudum, ama net sonuçlar edinemedim. Altay Ceviz fidanlarını, kullanan var mı? Sitesinde bahsi geçtiği gibi, üretimler o doğrultuda mı? 2 dönümlük bir araziye, ceviz fidanı ekmeyi düşünüyorum. Beni yönlendiriseniz sevinirim.

merhabalar,
Bursa ORHANELİ'DE 2,5 DÖNÜMLÜK YERE CEVİZ DİKTİM .sizin iklimle burasın iklimi hemen hemen aynı chadler cevizler yaprak çıkardı ve 22 nisanda kıra yağdığında hepsi yandı fakat fernorlar hala tomurcuk halinde açmadı benim tavsiyem fernor dikmen.

minikivi
28-04-2016, 23:10
Resimdeki aşılarımı 1 buçuk ay önce yaptım ve henüz hiçbir hareketlilik yok . eğer tutmazsa bana aşı kalemi gönderebilir misiniz?

Sayın ngzs,
bu saatden sonra ilk aşı yapma zamanı temmuz sonu ağustos başı ( yaprak aşısı veya göz aşısı olarak da adlandırılmaktadır) o zaman gönderebilirim. Aksi takdirde kalem aşısı için 2017 Mart ayının ilk haftasını beklemek zorundasınız.
saygılarımla

ngzs
28-04-2016, 23:47
Haziranda olur mu ? Olmazsa temmuzda gönderirseniz sevinirim. Bir de göz aşısını resimdeki ağacın gövdesine yapsam tutar mı yoksa yeni sürgün çıkmasını mı beklemeliyim

cnrtkt
30-04-2016, 12:06
Herkese merhaba.
Bu sene bölgemizde belirli soğukların hepsini gördük. "Mart Dokuzu" ikiledi hatta. Aşağıdaki fotoğraflar "Abrul Beşi"nin sonuçları. Önümüzde "Mayıs Yedisi" kaldı artık.

Şubat ayının normalden sıcak seyretmesi ile birçok ağaç erken uyanmıştı. Yaşı ilerlemiş bazı büyüklerimiz bu kadar erkenci uyanmayı daha önce görmediklerini söylüyorlar.

Arkadaşlar;
Böylesine bir darbeden sonra, fidanların bakımı için, bu darbeyi erken atlatmaları için, gelişimi desteklememiz için neler yapmamız gerekir, tavsiyesi olan var mıdır?

Bitki antifrizi uygulasaydım kurtarabilir miydim acaba, kullanıp faydasını gören oldu mu?

1.20 metre mesafeden kestiğim fidanların hemen hemen hepsinde üst gözlerinde uyanma olmadan alttan sürgün vermeye başlamıştı, haliyle onlar da yandı. Şuan bazı fidanlarda alttan tekrar yeni gözler uyanmaya başladı.

"Hak, şerleri hayr eyler,
Zannetme ki gayreyler,
Ârif ânı seyreyler,
Mevlâ görelim neyler,
Neylerse, güzel eyler..."

Ercan kızıl
30-04-2016, 22:30
yanlış hatırlamıyor isem geçen yıl mayıs 10 undan sonra uyanmalar yeni yeni başlamıştı. Chandler fernora göre 1 hafta gibi erken uyandı.
bu sene nisan 10 u gibi chandler lerin çoğu ve fernorların bir kısmı uyanmaya başlamıştı.

Sevgili arkadaşlar. Bu yıl geçen yıla göre bahar daha sıcak ve kurak geçtiğinden tüm bölgelerde tüm ağaçlar 2-3 hafta erken açtı. Benimde geçen yıl 28 nisanda açan chandler fidanlarım bu yıl 12 nisanda açtılar. İşte buradaki tek problem geç donlara yakalanmak. Çok şükür bizim buralarda geç don olmadı. Şuan 1'rer mt sürek oldu 2 yaşındaki fidanlarımızda.Allah herkesin emeklerini karşılıksız bırakmasın, bırakmazda ***.

musculus
30-04-2016, 22:51
http://www.agaclar.net/forum/attachments/ceviz/496282d1401040493-ceviz-yandal-007.jpg
bu sene malum cevizi don vurdu... köydeki cevizimdetek tük ceviz var yanlız cevizde sonradan çıkmış yukardaki resimdeki gibi sürgünler atmış sizce bunlar cevize dönüşür mü yoksa dökülür mü...?

Bu çiçeklerin ceviz olması yönünde tecrübesi olan var mıdır?

dere1974
01-05-2016, 13:12

Kullanılan kalem sürgünün yeterli pişkinliğe ulaşmamış uç kısmı olduğu için bu aşı tutmaz.

mustafa431
01-05-2016, 22:14
Bu çiçeklerin ceviz olması yönünde tecrübesi olan var mıdır?
kendi sorduğum sorunun 1 kaç yıl sonra cevaplamak da bana düşüyor ilginç...:)
neyse gelelim bu tür üşüme sonrası çıkan bu ceviz sürgünleri 1 hafta sonrasında patır patır döküldü :) nasıl olduysa bi tanesi tutmuş onuda güzün yiyeyim dedim.. cevizin normal görüntüsünden farklı bi ceviz ortaya çıkmış çok sağlıklı bir meyve değildi... yani sizin sürgünlerde varsa umut beklemeyin.....

musculus
02-05-2016, 19:23
Teşekkürler.

nacidulus.
05-05-2016, 15:00
merhabalar,
aşağıda habere göre,sizce kırağı önlenebilirmi ne kadar bir maliyet gerekiyor. haber linki aşagıda olduğu gibi
Zirai dona karşı öyle bir çözüm buldu ki!
Son dönemde pek çok çiftçinin korkulu rüyası haline gelen zirai dona karşı Mersinli bir vatandaş, fıskiyeli çözüm buldu. Fıskiye ve termometre kullanarak çiftçinin geliştirdiği sistem sayesinde bahçesindeki meyve ağaçlarının don olayından etkilenmesini engelledi.

http://www.aksam.com.tr/ekonomi/zirai-dona-karsi-oyle-bir-cozum-buldu-ki/haber-508825

musculus
05-05-2016, 18:25
Türkiye de başka Mut ilçesi yoksa bu ilçede eksi dereceleri görmek baya ilginç.
Mut için Nisan Ayı Hava Durumu 2016 - Mersin Türkiye İçin AccuWeather Tahmini (TR) (http://www.accuweather.com/tr/tr/mut/317952/april-weather/317952?monyr=4/1/2016)
Don için fıskiyeden daha ziyade don kırıcı rüzgar pervanesi daha mantıklı gibi.
https://www.youtube.com/watch?v=Rx328CnEtxs

kararsız
06-05-2016, 09:49

Altay diye isimlendirilmiş olan ceviz tohumdan üretilmektedir ve yabanidir ceviz verme ihtimali çok düşüktür emeğinize yazık olur çeşidi iyi seçmek gerekir

emreguven2011
09-05-2016, 10:13
Altay cevizi ekeceksen iyi düşün derim..Çünkü fidanlar aşılı değil çöğürden yetişme..Bu forumda yer alan tartışmalarda ben de yazmıştım..Bu gerçekten büyük bir risk..Emeklerine yazık olabilir..Ayrıca bu cevizin tarşıldığı dönem 5 adet fidanı deneme için aldım..Şu an 4 seneye giriyor..Daha üzerlerinde bırak meyveyi çiçek bile görmedim..Yörene rakımına ve soğukluk durumuna göre yan dal verimli yabancı çeşitlerden ekmeni tavsiye ederim..

coskunsarıkaya
11-05-2016, 20:05
Sn cevizciankara
cinsleri doğru ise 450 fernor 50 fernette 50 adette chandler çeşidi var
Fernor ve Fernettenin uyanma tarihlerinin 2-3 gün arayla aynı zamanda olduğunu biliyoruz.Dolayısıyla fernettenin fernoru tozlaması minimum olacaktır.Ronde veya meylannaise olursa mükemmel olur diye düşünüyorum.Chandlerde problem olmaz.Fernette 50 adet fazla bir kısmını rondeye çeşit değiştirebilirsin.Bilmiyorum daha önce bilginizin olup olmadığını .Bu mesajı yeni gördüm paylaşmak istedim.Başarılar dilerim kollay gelsin

Cevizciankara
12-05-2016, 11:23
Sn cevizciankara
cinsleri doğru ise 450 fernor 50 fernette 50 adette chandler çeşidi var
Fernor ve Fernettenin uyanma tarihlerinin 2-3 gün arayla aynı zamanda olduğunu biliyoruz.Dolayısıyla fernettenin fernoru tozlaması minimum olacaktır.Ronde veya meylannaise olursa mükemmel olur diye düşünüyorum.Chandlerde problem olmaz.Fernette 50 adet fazla bir kısmını rondeye çeşit değiştirebilirsin.Bilmiyorum daha önce bilginizin olup olmadığını .Bu mesajı yeni gördüm paylaşmak istedim.Başarılar dilerim kollay gelsin

Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim;
Biz dikim yapınca rondeyi bilmiyorduk.Sonradan öğrendik geçen sene tutmayanların yerine bir miktar ronde ekmeyi düşündüm ,bir kaç kişiye sordum ,ellerinde yoktu. Bende sizin dediğiniz gibi ileride bir kısmını rondeye aşılatmayı düşünüyorum.Teşekkür ederim.

ONRKAL
20-05-2016, 10:53
Malçlama olarak naylon değilde Malç tekstili kullanmak daha doğru olur. Su geçiren ve hava alabilen materyal olmalı.
Ot kontrolu, daha az sulama ihtiyacı ve toprak ısısı kontrolu açısından faydalı ancak tarla farelerine dikkat etmek gerekli. Fareler malç örtüsü altında tehditlerden korunmuş olarak çok hızlı üreyip ağaç köklerine zarar verebilir.

Sn yeshill forumu incelerken bir kaç yıl önce tüm ağaçlara malç tekstili uygulayacağınızı yazmışsınız. sonuç ne oldu acaba bende bu ayın başında tüm ağaçlara 1m2 çapında uyguladım.Sonuçlarını merak ediyorum. Hala uygulamaya devam ediyormusunuz avantaj ve dezvantajlarını yazarsanız sevinirim

YESHILL
20-05-2016, 20:19
Sn Onkral, Biz malç tekstili uygulamasını söktürmek zorunda kaldık. Uygulamanın bazı avantajlarını gördük. Özellikle ot kontrolüne çok katkıda bulundu. Ancak örtü altında kuşlardan yılanlardan korunan farelerin popülasyonu çok arttı. Kış döneminde yeterli yiyecek bulamadıkları içinde ağaç köklerini ve alt gövdeyi yemeye başladılar. Hernedense cevizlere pek zararı dokunmadı ancak elma bahçesine ciddi risk oluşturdukları için tüm bahçelerdeki malç tekstilini söktürdük.
Malç tekstilinin hala faydalı olduğuna inanıyorum ancak fare konusunu araştırmanızı sonra uygulamaya geçmenizi öneririm - Hiç bir çeviz ağacında hasar oluşturmamasına rağmen en az 100 elma agacının gövdesinde hasar oluştu. Fareler ceviz sevmiyor olabilir (^_^)

Lilium
20-05-2016, 23:28
Ayrıca bu cevizin tarşıldığı dönem 5 adet fidanı deneme için aldım..Şu an 4 seneye giriyor..Daha üzerlerinde bırak meyveyi çiçek bile görmedim..

Başlıkta Söyledik, Olmaz dedik, Ama öylesine inandırıcı söylüyorlar ki, toplumda acaba olabilir mi düşüncesi yarattılar, çok kişi hatta fidancılardan bile alanları duyunca güldüm, Fidancının bu konularda hiç bir bilgisi olmadığı da ortaya çıkmış oluyor.

Tohumdan ekilen herhangi bir gene çeker cevizde böyle bir şey yok, Ya kabuk genine Ya iç rengine, Ya iriliğine, Ya iri olur içi boş olur, (vs vs) Binde bir tanesi de verime yönelik olur fakat yine meyvesi aynı olmaz. Böyle bir tanesini de gösterip milleti çarpıyorlar, geçen yıl 25 tl den sattıklarını duydum iyi para doğrusu ek sök sat 25 tl

Var mı böyle dünya derseniz var Türkiye.

emreguven2011
21-05-2016, 09:48
Nail abi,
O zamanda olmayacağını, apomiksisin cevize uygun olmadığını, cevizin apomiktik üretimlerle çoğaltılamayacağını söyleyenlerdenim. Hiç bir konuda hiç bir zaman ön yargım yok..ama bilim ilim diye de bir şey var..Sadece bunu göstermek için alıp bahçe kenarına 2013 te diktim..Malumun ilanını bir de gözlerimle görmüş ve şahit olmuş oldum..

İşin ekonomik tarafı ****** bir yana ama hala bu adamlar bunu böyle nasıl satabiliyorlar aklım almış değil.. Bu cevize güvenip bahçe kuranlar varsa Allah yardımcıları olsun..Ne diyim.. Gerçekten burası Türkiye

ONRKAL
21-05-2016, 13:19
Sn Onkral, Biz malç tekstili uygulamasını söktürmek zorunda kaldık. Uygulamanın bazı avantajlarını gördük. Özellikle ot kontrolüne çok katkıda bulundu. Ancak örtü altında kuşlardan yılanlardan korunan farelerin popülasyonu çok arttı. Kış döneminde yeterli yiyecek bulamadıkları içinde ağaç köklerini ve alt gövdeyi yemeye başladılar. Hernedense cevizlere pek zararı dokunmadı ancak elma bahçesine ciddi risk oluşturdukları için tüm bahçelerdeki malç tekstilini söktürdük.
Malç tekstilinin hala faydalı olduğuna inanıyorum ancak fare konusunu araştırmanızı sonra uygulamaya geçmenizi öneririm - Hiç bir çeviz ağacında hasar oluşturmamasına rağmen en az 100 elma agacının gövdesinde hasar oluştu. Fareler ceviz sevmiyor olabilir (^_^)

Sn yeshill ilginize teşekkürler umarım fareler cevizi sevmiyordur. Yoksa otla mücadele konusu gerçekten çok zor bir iş. Malç tekstili uygulaması bu konudaki en pratik çözüm gibi görünüyor.

Ethio
22-05-2016, 22:19
Herkese merhaba. Benim arazim Konya da ve 1640 rakimda. Fernor cinsi fidanlarim var ve 2-3 yaş araligindalar. Malumunuz rakım çok yüksek olunca soguklar korkulu ruyam idi. Bilmiyorum bu forumda marka verilebiliyor mu ama soguklara karşı Yeditepe Universitesi nin bakteriyel bir ürünü olan Bactocold ürününü denedim ve hiç bir fidanim soguklardan zarar görmedi. Birçok farklı rakimdaki bahcelerden hep kötü haberler aldım ama şükür benim bahcemde o zarar yok. Fernor + bactocold ilaci bana iyi geldi. Pek ucuz bir urun değil ve kasim ayindan sonra 3-4 defa 1 aylik periyotlarla uygulamaniz gerekiyor ama fidanimin ölmesinden, hevesimin kirilmasindan, yeniden fidan ekim işleri ile ugrasmaktan ve yıl kaybetmektense ödeyip kurtulun bence. Ilac ı almamakla gideceginiz yol zaten bundan daha masraflı :) bir defa uygulayip sonra benim bahcemde faydası olmadi diyecekseniz hiç alıpta zahmet etmeyin kendinize. Adam akıllı 3 defa uygulama yapilmasi gerek Kasım - Nisan araliginda. Ben insanlik gorevimi yaptım, gerisi size kalmış :))

Cemalın
24-05-2016, 10:05
Fiyati nedir peki bu bactecold un bide nerden temin edebiliriz.

emreguven2011
24-05-2016, 10:25
Merhabalar,
Aşağıda fotografları paylaştım. Bahçem 2013 ocak dikimi chandler. 4 yaşında.
Bu sene ağaçlar ceviz bağlamaya başladı. Her ağaçta az çok meyve var. Ağaçlar bir kısım meyveyi döktü.

Bunun nedeni ağaçların bu kadar meyveye daha bakamaması mı. Normal mi bu. **** kültürel işlemlerde eksikliğin bir neticesi midir.

Cevaplarınızı beklemekteyim.
Saygılarımla

emreguven2011
24-05-2016, 10:36
Merhaba,
Bir de bir kaç tane ağacım eğildi. Rüzgardan sebep liderleri eğildi.
Ağaç artık çok büyüdüğü (yüksek olduğu) için lideri geremiyorum. Bunu nasıl düzeltebilirim. Nasıl dik konuma getirebilirim. Böyle giderse bu taç yapısıyla ağacın uzun ömürlü olma şansı yok. Bir de meyveye yatınca bana büyük sıkıntı yaratacaktır. Acaba aşağıdan mı desteklesem. Nasıl bir yol izlemeliyim.

Bir de bu konuda cevap yazarsanız sevinirim.
saygılar

Ethio
24-05-2016, 11:20
Fiyati nedir peki bu bactecold un bide nerden temin edebiliriz.

Internetten Yeditepe Sağlık firmasinin web sitesini ziyaret edebilirsiniz. Mustafa Bey yardimci olur. Gecen yil 260 tl idi 25 lt si.

Rıfat Tosun
24-05-2016, 12:32
Sayın emreguven2011
Chandler çeşidi cevizlerde 8-10 yaşına kadar silkme görünür. çok verimli bir çeşit olduğu için
fazla çiçek ve meyvelerin bir kısmını döküyor. benim bahçemdede gübreleme ve bakım kusursuz olmasına rağmen benzer sorun var.
7 li bir meyve gözünden 2 tanesini atmış bir resmi paylaşıyorum dün çekmiştim.
Eğri byüyen ağacıda sırıkla bağlamaktan başka bir çare yok ancak çok büyümüşse sırıklada bağlayamayacağınız için ne yapılır açıkçası bende bilmiyorum saygılar
http://i.hizliresim.com/5V44Aq.jpg (http://hizliresim.com/5V44Aq)

Lilium
26-05-2016, 12:52
Merhabalar,
Bu sene ağaçlar ceviz bağlamaya başladı. Her ağaçta az çok meyve var. Ağaçlar bir kısım meyveyi döktü.

Bunun nedeni ağaçların bu kadar meyveye daha bakamaması mı. Normal mi bu. **** kültürel işlemlerde eksikliğin bir neticesi midir.

Ağaçlarınız henüz küçük bu yaşlar ağaçların en dinç gelişim gösterdiği yaşlardır ben bu yaşlara erkenlik çağı diyorum, dolayısıyla meyva dökümü normaldır.

614540

Ağaçlarınızı şu şekilde yere bir kazık çakarak gerip doğrulta bilirsiniz, doğrultmasanız da ağaç kendi formunu düzeltmeye çalışacaktır yani şunu demek istiyorum şayet lider kırılmış eğilmiş durumlarda ağaç başka bir lider yetiştirerek düzgün gitmeye çalışacaktır eğilen yandal pozisyonuna geçer yeni liderle yeniden başlar, böyle durumlar bahçe sahibine zaman yıl kaybettirir, yeni bir lideri beklemektense var olanı düzeltmek sizin menfaatinezidir.

emreguven2011
27-05-2016, 08:11
Teşekkürler..

emreguven2011
27-05-2016, 08:11
Sayın emreguven2011
Chandler çeşidi cevizlerde 8-10 yaşına kadar silkme görünür. çok verimli bir çeşit olduğu için
fazla çiçek ve meyvelerin bir kısmını döküyor. benim bahçemdede gübreleme ve bakım kusursuz olmasına rağmen benzer sorun var.
7 li bir meyve gözünden 2 tanesini atmış bir resmi paylaşıyorum dün çekmiştim.
Eğri byüyen ağacıda sırıkla bağlamaktan başka bir çare yok ancak çok büyümüşse sırıklada bağlayamayacağınız için ne yapılır açıkçası bende bilmiyorum saygılar
http://i.hizliresim.com/5V44Aq.jpg (http://hizliresim.com/5V44Aq)

Teşekkürler

emreguven2011
27-05-2016, 08:12
[QUOTE=Lilium;1464548]Ağaçlarınız henüz küçük bu yaşlar ağaçların en dinç gelişim gösterdiği yaşlardır ben bu yaşlara erkenlik çağı diyorum, dolayısıyla meyva dökümü normaldır.

Teşekkürler

Sef@
04-06-2016, 21:05
Ceviz su ister mi ? | Hayalim Bi' Çiftlik (http://www.hayalimbiciftlik.com/bir-deniz-bir-de-toprak-sinop/)

Güzel bir yazı olmuş bu yüzden forumda paylaşma ihtiyacı duydum.

Not : Ceviz ilgili bölüm 2. bölümde

minikivi
14-06-2016, 01:26
Değerli Ceviz Yetiştiricileri,
Bu sene yine ağaçlarım ceviz yüklü, 2014 senesinin rekorunu (105kg ağaç başına taze tüketim için yeşil dış kabuğundan sonra) egale etmek için çaba göstereceğim. Sizlere de çalışmalarınızda başarılar diler, Mubarek Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını temenni ederim. Ağaçlarımdan bir kareyi sizinle paylaşmak istedim.
Saygılarımla617921

fatihy.
14-06-2016, 01:48
Sayın minikivi;
Maşaallah Allah nazardan saklasın

nacidulus.
14-06-2016, 10:23
Bu sene yine ağaçlarım ceviz yüklü, 2014 senesinin rekorunu (105kg ağaç başına taze tüketim için yeşil dış kabuğundan sonra) egale etmek için çaba göstereceğim. Sizlere de çalışmalarınızda başarılar diler, Mubarek Ramazan ayının hayırlara vesile olmasını temenni ederim. Ağaçlarımdan bir kareyi sizinle paylaşmak istedim.
Saygılarımla617921

cevizleriniz kaç yaşında ve cinsi nedir.

minikivi
14-06-2016, 18:29
cevizleriniz kaç yaşında ve cinsi nedir.

Cevizlerin cinsi Pedro ve 2006 senesinin Mart ayının 10 nunda edildi.

minikivi
14-06-2016, 19:26
Değerli Ceviz Dostları,
Dün akşam yanlışlıkla 2014 senesine ait bir resim yüklemişim, şimdi düzeltiyorum.
Pedro Ceviz ağacı ekim yılı 10. Mart. 2006 yer Sakarya / Arifiye ilçesi yukarı kirazca mah. rakım 35 m. Her sene olduğu gibi ağaçlar yine çok yüklü, bu saatden sonra daha fazla kg ve kaliteli meyveler için ilaçlama, gübreleme ve sulama işlemleri devam etmekte. Bu sene ağaç başına beklentimiz, yeşil dış kabuğundan ayrıldıktan sonra yaş ceviz olarak tahmini 90-100 kg.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim.
Saygılarımla618050

Lilium
15-06-2016, 01:03
Saygılarımla617921

Maşallah minikivi, keyifleride çok güzel meyve dalları çok sağlıklı hayırlı hasatlar dilerim.

cevizadam
17-06-2016, 10:30
Chandler mı pedro mu? Sanırım cevabını bu manzara veriyor. Ne dersiniz ustalarım? Yeni bahçe kuracak olanlar iklim uygunsa pedro mu diksin?

cevizadam
17-06-2016, 14:21
Minikivi, pedro ağaçlarınız bir rüya gibi gerçekten inanması zor. MaşaAllah bol bereketli hasatınız olsun.

Pedro cevizini pazarlama konusunda bir sıkıntı var mı? Çünkü chandlera göre daha küçük bir ceviz olduğunu içinin kabuğa yapıştığını falan duydum. Ben de Allah nasip ederse kapama ceviz bahçesi kurma arifesindeyim akhisar'da 800 rakıma pedro çeşidini dikebilirim sanırım. Aklımda chandler vardı ama iki çeşit arasındaki verim konusu kafamı karıştırıyor. Uzun periyotta chandler pedroyu verim olarak yakalayabilir daha geniş bir taç yaptığı için diye de düşünüyorum. Benim düşüncelerim teorik bilgiler. Siz bu işin içinde olan birisi olarak bizleri bu konularda aydınlatırsanız çok memnun olurum. Saygılarımla.

minikivi
17-06-2016, 18:43
Minikivi, pedro ağaçlarınız bir rüya gibi gerçekten inanması zor. MaşaAllah bol bereketli hasatınız olsun.

Pedro cevizini pazarlama konusunda bir sıkıntı var mı? Çünkü chandlera göre daha küçük bir ceviz olduğunu içinin kabuğa yapıştığını falan duydum. Ben de Allah nasip ederse kapama ceviz bahçesi kurma arifesindeyim akhisar'da 800 rakıma pedro çeşidini dikebilirim sanırım. Aklımda chandler vardı ama iki çeşit arasındaki verim konusu kafamı karıştırıyor. Uzun periyotta chandler pedroyu verim olarak yakalayabilir daha geniş bir taç yaptığı için diye de düşünüyorum. Benim düşüncelerim teorik bilgiler. Siz bu işin içinde olan birisi olarak bizleri bu konularda aydınlatırsanız çok memnun olurum. Saygılarımla.

Sayın cevizadam,
Pedro cevizini pazarlama konusunda bir sıkıntı yaşamıyorum, her sene olduğu gibi şimdiden cevizleri isteyen tüccarlar var. Chandler cevizine göre daha küçük olduğunu her fidancı iddia ediyor, kısmen katılıyorum. Pedro ceviz ağacının ALT İÇ DALLARINDA normalden küçük cevizler oluyor. Bu da toplamda, toplanan cevizin %20 sini oluşturuyor. Pedro ceviz ağacı Chandler ceviz ağacına göre daha yayvan bir taç yapısına sahip, bunun neticesinde yan dal ağırlığı daha fazla olduğu için güneş ışınlarından daha fazla yararlanıyor, yan ve üst dallarda meyveler yine Chandler büyüklüğünde oluyor. İki çeşidin verim kıyaslamasını yapacak olursak, Pedro çeşidi %30-35 daha verimli. Ayrıca Pedro çeşidi kendine verimli olduğu için, harici tozlayıcı çeşide gereksinim duymamaktır.
Kabuğundan ayrılmama veya kabuğuna yapışma gibi söylentiler bir yanlış bilgiden ibaret, aynı Chandler gibi ya horoz ve ya yarım olarak çıkıyor. Umarım birazda olsa sorularınıza cevap verebilmişimdir.
Saygılarımla.

minikivi
17-06-2016, 19:11
Bir konuya da değinmeden geçemiyeceğim.
Resimlerde yapraklardan dolayı görünmeyen daha çok ceviz var. bu resimde meyveleri biraz daha ön plana çıkarmak için yaprakları temizleyip bu resmi öyle çekmiştim. Resim 2014 senesine ait.618648

cevizadam
17-06-2016, 19:14
Çok teşekkür ederim sorularımı cevapladınız. Fakat hastalık konusunu sormayı unutmuşum. Hastalık ve iç kurduna karşı dayanıklı mıdır? %35-40 çok ciddi bir fark. Neden herkes chandlerdan bahsediyor anlamıyorum

minikivi
17-06-2016, 19:26
3 senelik gözlemlerim sonucunda hastalıklara karşı Chanlerden daha dirençli fakat yinede bir defa antrakoz a karşı ilaçlama ve iç kurduna karşı birincisi mayıs sonu veya haziran başı, ikinciside Temmuz başı ikinci iç kurdu ilçlamasını yapmaktayız.
Neden herkes Chanlerden bahsediyor ?
Bu sorunun cevabına sayın Lilium da katılabilir, ben pedrodan memnunum.

Lilium
18-06-2016, 00:01
Pedro cevizini pazarlama konusunda bir sıkıntı var mı? Çünkü chandlera göre daha küçük bir ceviz olduğunu içinin kabuğa yapıştığını falan duydum.
Evet Pedroda bir kalibrasyon sorunu var biraz irili ufaklı oluyor, bu ilk yıllar pek görünmese de 9-10 yıllar da görülebiliyor, daha doğrusu şöyle söylemekte fayda var kuvvetli topraklarda bu çok görünmezken zayıf topraklarda görülebiliyor. Kabuğa yapışma durumu yok, aynı chandler gibi, chandlerde pedronun melezidir zaten.

Ben de Allah nasip ederse kapama ceviz bahçesi kurma arifesindeyim akhisar'da 800 rakıma pedro çeşidini dikebilirim sanırım. Aklımda chandler vardı ama iki çeşit arasındaki verim konusu kafamı karıştırıyor. Uzun periyotta chandler pedroyu verim olarak yakalayabilir daha geniş bir taç yaptığı için diye de düşünüyorum.

800 rakıma pek pedro düşünmeyin derim, evet Uzun periyotta chandler pedroyu geçer, adet olarak geçmese bile kg bazında geçer.

Lilium
18-06-2016, 00:16
Neden herkes Chanlerden bahsediyor ?

Bunu bende çok kereler sormuş sorgulamışımdır, Birincisi chandler hastalıklara daha dayanıklı,
2- Kalibrasyon sorunu, chandler daha iri daha albenili
3- daha çok ilıman bölgelere uyumlu

Bunların dışında fazla bir fark göremiyorum.

Not: Sayın minikivi pedro meyvelerini gösteren bir çeşit yani meyveleri güneşe çok maruz kalıyor bundan dolayı mutlaka kaolin kili kullanmanızı öneririm, fotoğraf çekmek için asla yapraklarını koparmayınız daha fazla güneşe maruz kalırlar buda meyve kalitesinde düşüşe hatta ürününüzün tamamıyla mahfolmasına neden olur. Hayırlı hasatlar dilerim.

ONRKAL
20-06-2016, 09:02
Merhabalar,

Cevaplarınızı beklemekteyim.
Saygılarımla

merhaba bahçeniz çok temiz görünüyor. Yabani otla mücadeleyi nasıl yapıyorsunuz acaba?

emreguven2011
21-06-2016, 09:42
merhaba bahçeniz çok temiz görünüyor. Yabani otla mücadeleyi nasıl yapıyorsunuz acaba?

Otla mücadele de çapa makinası kullanıyorum. Mototorun arkasına bağlı olarak. Şu an damlamalar serili artık ağustos sonrası bir kaç kez daha çapalarım.

nacidulus.
22-06-2016, 09:49
Otla mücadele de çapa makinası kullanıyorum. Mototorun arkasına bağlı olarak. Şu an damlamalar serili artık ağustos sonrası bir kaç kez daha çapalarım.

TRaktörün arkasına bağlı ayrı bir aparatmı,

emreguven2011
22-06-2016, 13:22
TRaktörün arkasına bağlı ayrı bir aparatmı,

Rotovatör yani çapa makinası

ins
23-06-2016, 11:32
2014 yılında chandler diye diktiğim bir kaç cevizim "Salkım Söğüt" gibi dalları yere değiyor. bu cevizin çeşidi hakkında fikri olan var mı?

minikivi
23-06-2016, 14:43
2014 yılında chandler diye diktiğim bir kaç cevizim "Salkım Söğüt" gibi dalları yere değiyor. bu cevizin çeşidi hakkında fikri olan var mı?

Meyvesinin ve yaprakların yakın çekim yaparsan daha iyi anlaşılır. Büyük ihtimalle Pedro.

minikivi
23-06-2016, 14:46

Uç sürgünlerde kardeşleme varmı?

ins
23-06-2016, 15:04
Meyvesinin ve yaprakların yakın çekim yaparsan daha iyi anlaşılır. Büyük ihtimalle Pedro.

Sayın minikivi cevabınız için çok teşekkür ederim. hafta sonu detaylı fotoğraf yüklemeye çalışacağım.

ykaya194
23-06-2016, 16:11

Hangi çeşit olduğu resimden anlaşılması zor, muhtemelen aşırı gübreleme ve sulamadan dolayı sürgünler hızla büyümüş ve henüz pişkinleşmediği için ağırlığından dolayı sarkmış olabilir.
Benzer durum bendede oldu. Bir yıl önce 10 cm gövde kalınlığındaki yerli cevizi kalem aşısı yapmak için kesmiştim, aşı tutmadı ve bu sene alttan çıkan sürgünler 1-2 m uzadı aynen sizinki gibi sarkma yaptı.

ins
23-06-2016, 16:37
Hangi çeşit olduğu resimden anlaşılması zor, muhtemelen aşırı gübreleme ve sulamadan dolayı sürgünler hızla büyümüş ve henüz pişkinleşmediği için ağırlığından dolayı sarkmış olabilir.
Benzer durum bendede oldu. Bir yıl önce 10 cm gövde kalınlığındaki yerli cevizi kalem aşısı yapmak için kesmiştim, aşı tutmadı ve bu sene alttan çıkan sürgünler 1-2 m uzadı aynen sizinki gibi sarkma yaptı.

Sayın ykaya194

2014 yılında 8-9 adet chandler diye bunları diktik. tamamı bu şekilde. zannedersem bunların çeşitleri chandler değil. çünkü aynı bahçede 2012 ve 2015 dikimi chandler var. hiç bunlara benzemiyor.

kararsız
24-06-2016, 10:08

çeşidi bilmek için meyveyi görmek lazım böyle ağacın dal şekline bakarak yapılan tahmin yanıltıcı olabilir.

coskunsarıkaya
24-06-2016, 21:54
Sayın ins;

Uyanma zamanları da çeşit belirlemede kriter olabilir.Saygılar

odak
20-07-2016, 20:17
Merhaba
Amasya Suluova ilçesine kapalı ceviz bahçesi kurmak istiyoruz. Aşağıda ki bilgiler ışığında hangi tür ceviz dikmemiz daha doğru olur.Bilgilerinizi paylaşırsanız seviniriz. Şimdiden teşekkürler...
Amasya'da Karadeniz iklimi - Kara iklimi arasında bir geçiş iklimi hüküm sürer. Yazları Kara İklimi kadar kurak, Karadeniz iklimi kadar yağışlı değildir. Kışları ise Karadeniz iklimi kadar ılıman, Kara iklimi kadar sert değildir.
****Yazları sıcak ve kurak, kışları yağışlıdır. İlkbahar en çok yağış alan mevsimdir.*
Yağış
*İl Merkezinde 1937 Yılından bu yana yapılan Meteorolojik ölçümlerde yıllık ortalama yağış: 436,7 mm, Merzifon’ da 436,9 mm,*
Sıcaklık
İl Merkezinde yıllık ortalama sıcaklık 13,6 Co, yıllık ortalama nispi nem % 61olup en yüksek sıcaklık 30.07.2000 tarihinde 45,0 Co, en düşük sıcaklık 23.02.1985 tarihinde -20,4 Co, tespit edilmiştir.
*Temmuz ve Ağustos ayları en kurak aylar olup, ilkbahar en fazla yağış alan mevsimdir. Yıllık ortalama donlu gün sayısı 50 gündür.
Rüzgâr
*İl genelinde hakim rüzgar yönü Kuzeydoğudan esen poyraz rüzgarıdır. Ancak İl merkezinin topografik yapısı nedeniyle 1. derece hakim Rüzgar yönü Kuzeybatıdır. Ortalama rüzgar hızı 1,8 m/sn olup, yıllık ortalama kuvvetli rüzgarlı gün sayısı 65 gün, yıllık ortalama fırtınalı gün sayısı 12 gündür. En kuvvetli rüzgar 24.09.1996 tarihinde Kuzeybatıdan 36,0 m/sn olarak kayıtlara geçmiştir.

Paylaş

FANİ HAMZA
19-09-2016, 16:31
İyi günler 6 dönümlük tarlama chandler türü ceviz ağacı dikmek istiyorum dikim aralığı olarak attığım şemalardan hangisi daha uygun olur yardımcı olursanız sevinirim.

kararsız
20-09-2016, 07:41
Merhaba
Amasya Suluova ilçesine kapalı ceviz bahçesi kurmak istiyoruz. Aşağıda ki bilgiler ışığında hangi tür ceviz dikmemiz daha doğru olur.Bilgilerinizi paylaşırsanız seviniriz. Şimdiden teşekkürler...
Amasya'da Karadeniz iklimi - Kara iklimi arasında bir geçiş iklimi hüküm sürer. Yazları Kara İklimi kadar kurak, Karadeniz iklimi kadar yağışlı değildir. Kışları ise Karadeniz iklimi kadar ılıman, Kara iklimi kadar sert değildir.
****Yazları sıcak ve kurak, kışları yağışlıdır. İlkbahar en çok yağış alan mevsimdir.*
Yağış
*İl Merkezinde 1937 Yılından bu yana yapılan Meteorolojik ölçümlerde yıllık ortalama yağış: 436,7 mm, Merzifon’ da 436,9 mm,*
Sıcaklık
İl Merkezinde yıllık ortalama sıcaklık 13,6 Co, yıllık ortalama nispi nem % 61olup en yüksek sıcaklık 30.07.2000 tarihinde 45,0 Co, en düşük sıcaklık 23.02.1985 tarihinde -20,4 Co, tespit edilmiştir.
*Temmuz ve Ağustos ayları en kurak aylar olup, ilkbahar en fazla yağış alan mevsimdir. Yıllık ortalama donlu gün sayısı 50 gündür.
Rüzgâr
*İl genelinde hakim rüzgar yönü Kuzeydoğudan esen poyraz rüzgarıdır. Ancak İl merkezinin topografik yapısı nedeniyle 1. derece hakim Rüzgar yönü Kuzeybatıdır. Ortalama rüzgar hızı 1,8 m/sn olup, yıllık ortalama kuvvetli rüzgarlı gün sayısı 65 gün, yıllık ortalama fırtınalı gün sayısı 12 gündür. En kuvvetli rüzgar 24.09.1996 tarihinde Kuzeybatıdan 36,0 m/sn olarak kayıtlara geçmiştir.

Paylaş

çetlır çeşidi ceviz dikmenizi öneririm

kararsız
20-09-2016, 07:42
İyi günler 6 dönümlük tarlama chandler türü ceviz ağacı dikmek istiyorum dikim aralığı olarak attığım şemalardan hangisi daha uygun olur yardımcı olursanız sevinirim.

ben 9*9 olanını tercih ederim karar sizin ***. hayırlı olur

FANİ HAMZA
20-09-2016, 09:07
Sayın Kararsız,önerinden dolayı çok teşekkür ederim.

kararsız
20-09-2016, 14:17
Sayın Kararsız,önerinden dolayı çok teşekkür ederim.

ben teşekkür ederim yardımcı olabildiysek ne mutlu bize

kartal16
20-09-2016, 16:24
Ceviz ağaçlarımın gövdesinde ve dallarda görülen bu hastalık nedir. Mücadelesini nasıl yapabilirim. Kullanılacak ilaç ve zamanı hakkında bilgi verebilirseniz çok memnun olurum

nacidulus.
21-09-2016, 10:18
Ceviz ağaçlarımın gövdesinde ve dallarda görülen bu hastalık nedir. Mücadelesini nasıl yapabilirim. Kullanılacak ilaç ve zamanı hakkında bilgi verebilirseniz çok memnun olurum

cinsi nedir.Bursanın neresidir.

Lilium
21-09-2016, 15:58

Rüzgar yönü 8 mt sıra üstleri 6 mt en uygunu.

Her ne kadar bir çok uzmanlar tarafından 7x3.5 - 8x4 - 7x7 - 7x5 gibi bir çok dikim ölcüleri öneriliyor bunların kokusu 8-10 yıl sonra çıkar.

Kesinlikle rüzgar yönü 8 mt altına düşmemeli.

FANİ HAMZA
22-09-2016, 07:59
Üstat önerinizi dikkate alacağım.Saygılar.Çok teşekkür ederim.

vosvos17
24-11-2016, 19:11
Degerli ceviz dostları Merhaba.Uzun zamandır siteyi takip ediyorum.Ve burada emeği geçen bilgi paylaşımı yapan herkese teşekkürü bir borç biliyorum.

8x4 mt mesafe dediktiğim ve profesyonel yardım almadığım 43 ad 4 yaşlı Pedro cinsi ceviz ağaçlarımdan bu yıl 145 kg yaş ceviz aldım.

Cevizleri kuru olarak paketleyip satışa sunduğumda 85 kg civarı ürün elde ettim.
Agaç başı en az yaş ürün 1.2kg en fazla 10.45 kg olarak gerçeklesmistir.
Ortalama olarak ağaç başı yaş 3.37 kg kuru olarak ise 1.97kg ürün alınmıştır.

Her bir ağacın ürünü ayrı ayrı tartılmış ve kayıt altına alınmıştır.

Ayrıca bahçemden alınan numuneler hassas terazide tartılarak randıman testine tabi tutulmuş ve aşağıdaki sonuçlar gözlenmistir.

Chadler Tane ağırlığı :15.7gr

İç ağırlığı :7.6gr

Randıman: 7.6/15.7 : %48.4

Franquette :Tane ağırlığı: 13.8gr

İç ağırlığı : 6.75 gr

Randıman : 6.75/13.8 : % 48.8

Pedro : Tane ağırlığı : 12.10 gr

İç ağırlığı : 5.85 gr

Randıman : 5.85 /12.10 : % 48.3

Kaman 1 :Tane ağırlığı : 13.2gr

:İç ağırlığı :6.97gr

Randıman : 6.97 /13.2 : % 52.8

Olarak gerçekleşmistir.

Budama işleri kendi tarafımdan amatörce yapılmıştır.

Tarla kumsal ve kapalı sistem sulama ile damlama sistemiyle sulanmaktadır.

Daha önce Sn Lilium un da değindiği gibi Pedro ve Chadler arasında yaptığım kıyaslamada öyle aman aman bir fark gözlemleyemedim.

Meyve kalitesi olarak Franquette nin iç kalitesi hepsinden iyiydi.

Sonuç olarak test edilmiş değerleri sizlerle paylaşmak istedim.

Bölgenin iklim koşulları ve ağaçların büyüme çağında olması ve toprak yapısına göre oranların değişik sonuçlar vereceği aşikardır.

Hepinize saygılar sunuyorum.

Bereketli olsun....

Lilium
24-11-2016, 20:41
8x4 mt mesafe dediktiğim ve profesyonel yardım almadığım 43 ad 4 yaşlı Pedro cinsi ceviz ağaçlarımdan bu yıl 145 kg yaş ceviz aldım.

Cevizleri kuru olarak paketleyip satışa sunduğumda 75 kg civarı ürün elde ettim.
Agaç başı en az yaş ürün 1.2kg en fazla 10.45 kg olarak gerçeklesmistir.
Ortalama olarak ağaç başı yaş 3.37 kg kuru olarak ise 1.74 kg ürün alınmıştır.

Sayın vosvos17, 4 yaşında tam verime yatırmak çok doğru değil keşke seneye bıraksaydınız da bu sene biraz seyrekleseydiniz,

Yaş cevizle kuru ceviz arasında bir orantısızlık gördüm, yaş dediğin yeşil kabuğunla mı yeşil kabuğundan ayrıldıktan sonra mı?

Bölgenin iklim koşulları ve ağaçların büyüme çağında olması ve toprak yapısına göre oranların değişik sonuçlar vereceği aşikardır.

Pedro genç yaşlarda yani tam verime yatmadan meyva iriliği chandleri aratmaz hatta bazı iyi bakımlarda chandlerden bile iri olabiliyor, daha sonraki yıllarda yani tam verime geçtiğinde meyvalar da küçülme ve irili ufaklı olabiliyor.

vosvos17
24-11-2016, 23:38
Nail abi merhabalar.

Öncelikle değerli bilgi ve paylaşımlarını esirgemeyen sizlere teşekkürü bir borç biliyorum.

Yaş ceviz olarak belirttiğim kısım yeşil kabuktan ayrılmış halidir.
Kuruma evresinde yaklaşık 20 gün sürede profilden yapılmıs ve üzeri yeşil tel çekilerek alttan ve üstten hava alması sağlanmış üstü çatıyla kapalı ve direk güneş ışığı görmeyen havadar bir yerde kurutma yapılmıştır.
Bunun sonucunda % 35 gibi bir kurutma firesi hesaplanmıştır.

Cevizlerse kurtlu çıkma oranı neredeyse sıfır gibiyken içini tam olarak doduramayanlarda bu oran % 3 gibi olmuştur.

Ben bu oranı % 5 gibi baz alaraz olabilecek en kötü değerlendirmeyi yaptım.

Atladığım ve sonradan farkına vardığım bu 75kg ürüne total olarak % 5 fazlalık ilave edilmiştir.

Sonuç olarak 85 kg civarı net ürün alınmıştır.

Ben 75 kg ını sattığım için o şekilde not düşmüşüm.

Bu düzeltmeyi yapmak istedim.

İlk mesajımdaki 75 kg kurumuş ceviz miktarınıda güncelleyip 85 kg olarak düzelttim.

Yanlışlıktan dolayı özür diliyorum....

vosvos17
25-11-2016, 08:32
Sayın vosvos17, 4 yaşında tam verime yatırmak çok doğru değil keşke seneye bıraksaydınız da bu sene biraz seyrekleseydiniz,

Yaş cevizle kuru ceviz arasında bir orantısızlık gördüm, yaş dediğin yeşil kabuğunla mı yeşil kabuğundan ayrıldıktan sonra mı?

Pedro genç yaşlarda yani tam verime yatmadan meyva iriliği chandleri aratmaz hatta bazı iyi bakımlarda chandlerden bile iri olabiliyor, daha sonraki yıllarda yani tam verime geçtiğinde meyvalar da küçülme ve irili ufaklı olabiliyor.

Nail abi şüphesiz siz çok daha iyi gözlem yapmış ve tecrübe etmişsinizdir.
Bu konuda iddia da bulunamam ******.

Ancak okuduğum değişik kaynaklarda pedro meyve boyutu boy olarak 38 mm verilirken kendi bahçemden aldığım en ufak ürünlerde 40 mm ebatlarındaydı.

Hatta 45 mm den daha iri hatırı sayılır ürün vardı.

Bu arada Biga da son iki yıldır yaptığım gözlemde
Pedro nun nisan 1 ile 10 Nisan arasında uyanmaya başladığını tespit ettim.
Kaman 1 de Mart ın 20 sinde uyanmaya başlamıstı.

Hasat olarak Eylül 20 de kabuklar çatlamaya başlıyor.

Bu yıl bir hafta geç toplayarak 1 ekimde hasat yaptık
Ve % 95 ten fazlası tamamen açılmış gibiydi.

Bir dip not daha ilave edeyim.İnce kabuk ve zayıf kabuk yapışması olan bir ürün.

Kuş zararları olduğunu gözlemledim.

Etrafta değişik sebze ve meyveler olması sebebiyle bu zararlar pek dikkate alınacak boyutta olmasada orman kenarı **** etrafta alternatif yiyecek bulunamayan yerlerde bu durum sorun teşkil edilebilir.

Sonuç olarak verime tam yatmamış ve hızlı gelişen
ağaçlarımın meyve sayılarının az olması da iriliği olduğundan daha da büyük göstermiş olabilir.

İkazlarınızı dikkate alarak takibini sürdüreceğim.

Bu arada yeni bir bahçe tesisi için yakın bir zamanda Bandırma ya fidan almaya geleceğim.

Eğer müsait olursanız ve değerli vaktinizden biraz fedelakarlık yapıp kabul ederseniz yüzyüze tanışmak isterim.

Sizin bilgi ,birikim,tecrübelerinizden faydalanmak isterim.

Selamlarımla.....

Lilium
26-11-2016, 20:32
Beklerim her zaman gelin buyurun.

cihan14
27-11-2016, 07:59
Piyasada o kadar çok farklı görüş var ki hala kararsızım
Sayenizde bir çok şey şekilleniyor
Kafamda

E5823 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

vosvos17
27-11-2016, 16:45
Bende epey araştırıp sık dikim 8x4 diktim fidanlarımı.
Ancak her geçen gün fidanların hızla büyüdüğünü görünce bu dikim aralığının yetersiz olduğuna karar verdim.
Bu saatten sonra artık ya çok iyi bir budama yaparak bu şekilde devam edeceğim ya da sıra üzerindeki 4 mt lik aralardan bir fidan çıkaracağım.

Fidan ekilecek yer kumsal ve kuvvetli bir topraksa kendi arazimi baz alarak söylüyorum en az 7x7 mt dikim aralığının bile az olabiliceğini düşünüyorum.

Bu gün yeni bir bahçe kuracak olsaydım bu mesafeyi 8x8 yapardım.

İnternette epey bilgi paylaşımı var ancak ne yazık ki yanlışlar hatalar da azımsanamayacak kadar çok.

Milletin kafasındaki tek şey ceviz fiyatları ve kimin ne kadar kazandığının hesabı.

Yapılan işçilik, harcanan emek, ve edilen masrafları göz önüne aldığınızda olayların çok daha fazla abartıldığı gerçeğini görüyorsunuz.

Lilium
27-11-2016, 22:02
Ben bunu yıllardan beri söylüyorum 8x4 - 7x3.5 yanlış olduğunu ama bazıları yine o bazı profları bazı mühendislerini ya da bazı hiç bir tecrübesi olmayan şaklabanları dinliyorlar çünkü onlar verimin çok olacağı dolayısıyla paranın da çok olacağından bahsediyorlar, sıklığın ileride verim düşüklüğü mantari hastalık oluşturacağından kimse bahsetmiyor ve nedense bunlar itibar kazanıyor ve peşlerinden gidiliyor.

Bir kaç yıl önce televizyonlarda dalın ucunu alıp bu dal daha büyümeyecek meyvaya yatacak diyen kişiler (ben bir video cekip bunun yanlış olduğunu görsel olarak çekip anlatınca
https://www.youtube.com/watch?v=JM5oViRS7DI#t=1139) (Dakika 18.40) bir kaç yıl sonra hatalı söylemişiz diyebildiler hiç olmazsa (kaç kişi duydu) şu ana kadar kaç kişiye yanlış uygulamalar yaptırdıklarından yüzleri bile kızarmıyor hala kanallarda yaşamadıklarını görmediklerini yaşamış görmüş gibi anlatıp yanlış bilgiler vermekteler ve üreticiler hala bu şaklabanlara prim veriyorsa sonuna da katlansınlar..

Bu saatten sonra artık ya çok iyi bir budama yaparak bu şekilde devam edeceğim ya da sıra üzerindeki 4 mt lik aralardan bir fidan çıkaracağım.

İfaden de yanlış anlaşılcak cümleler var, "çok iyi budama yaparak" demek tabi ki doğru bir cümle fakat durumunu izah ederken bu yanlış anlaşılır,

Toprağın güzelse bakımın güzelse bunu çok iyi budama yaparak taç yapısını küçük tutma kontrol etme şansınız yok aksine daha kötü yapma durumu var, budamalarımızı tabi ki çok iyi yapmaya çalışacağız ama Toprağın güzelse bakımın güzelse dolayısıyla gelişimde iyi olacaktır ve fazla bir kesimle taç yapısını küçük tutacağım derseniz tutamazsınız farzedin ki kestiniz taç yapısını küçülttünüz verim alamazsınız..

vosvos17
28-11-2016, 09:27
Sn Lilium 8x4 dikim aralığını uygulamaya koyarken aslında sıra üzerindeki fidanlardan bir tanesini zamanla çıkarmayı düşünmüştüm.

Bu yüzden özellikle pedro gibi erken verime yatan bir ırkı tercih etmiştim.

Ve fakat insanları bu tarz dikim sistemine yönlendirirken doğru yönlendirmek gerekir.

Zayıf toprak yapısına sahip yerlerde bu şekilde dikim yapılabilir.

Ancak dediğiniz gibi kuvvetli topraklarda malesef bu sistem belirli bir yıldan sonra tıkanmakta.

Birkaç yıl daha bu şekilde budama yaparak mevcut şartlarda ağaçlardan en iyi şekilde istifade etmeyi düşünüyorum.

İlk etapta düşündüğümüz de buydu aslında. Ancak ağaçlar büyüyüp meyve de gösterince insan kıyamıyor kesmeye.

Sonuç itibariyle bu işte prof olan kişilerin bazı şeyleri tavsiye olarak yazmasına güvenip bahçe kurmamak lazım.

Kurulmuş bir bahçe sahibinin tecrübeleri bence daha faydalı olacaktır.

Bazen teknik olarak söylenenle pratik uygulama hiç birbirinle örtüşmüyor.

İnsanlara bazı gercekler ya gösterilmiyor ya da eksik söyleniyor.

İlave etmek istediğim yukarıdaki kullanmış olduğum iyi bir budamayla taç yapısını küçük tutup, bir yerde baştan beri düşündüğümüz bir ağacı çıkarmak yerine verimden fedakarlık etmekti.
Bu vesile ile ben kendi gözlemlerimi paylaşmak istedim.Yukarıdaki açıklamayı da bu duruma istinaden yaptım.

Kimseye bu konuda tavsiyede bulunamam.Bulunmamda zaten.O kadar bilgi ve beceriye ,başkalarına yol gösterecek tecrübeye de sahip değilim.

Bilerek ya da isteyerek kimseyi kötü bir şekilde yönlendirmek istemem.Açıklamamdaki iyi bir budama kelimesini içinde bulunduğum duruma, şimdilik çıkış yolu olarak gördüğümü bilmenizi isterim.

Söylemim tamamen kişiseldir tavsiye niyetiyle söylenmemiştir.

Yine de yanlış bir anlaşılmaya mahal verdiysem özür dilerim.

Sevgi ve selamlarımla......

Lilium
29-11-2016, 02:22
[QUOTE]Sn Lilium 8x4 dikim aralığını uygulamaya koyarken aslında sıra üzerindeki fidanlardan bir tanesini zamanla çıkarmayı düşünmüştüm.
İlk etapta düşündüğümüz de buydu aslında. Ancak ağaçlar büyüyüp meyve de gösterince insan kıyamıyor kesmeye.

Evet bu söylemi çok sık ve basit bir şeymiş gibi söyleniyor, en kolayından başlayayım sökeceğin ağaç bırakacağın ağaçtan daha güzelse yüreğin onu sökmeye kıyabilecek mi? (Ağaç yetiştirmeyenler gayet kolay söyleyebiliyor sökebiliyor)

2- Ağaçlar sık olduğundan güneş isteğinden taç yapın dikine gelişecek yarın diğerini söktükten sonra taç yapını nasıl düzelteceksin?
3- sık dikimin kârı ne olacak 3 yıl bilemedin 4 yıl az miktarda ürün alacaksın ve daha sonra tabi sökebilirsen, verdiğin fidan parasını ilaç masrafını bakımlarını emeğini es geçtim birde bunların söküm masrafı var hadi masrafı da geçelim, başımdan geçtiği için söylüyorum inanın kıyılmıyor sökülmüyor ben ve hanım bahçeden ağlayarak ayrıldığımızı söylesem inanırmısınız.
Bir ata sözümüz vardır davulun sesi karşıdan hoş gelir, bekâra karı boşamak kolaydır misali ağaç yetiştirmeyene de ağaç sökmek gayet kolaydır.

Sonuç itibariyle bu işte prof olan kişilerin bazı şeyleri tavsiye olarak yazmasına güvenip bahçe kurmamak lazım.

Onlarında hepsini demesekte bu işi bilen akademisyenlerimiz de var dikkate almak gerekir, Yani doğru bilgi ister profta olsun ister benim gibi bir çobanda bilgiyi al beyin havuzuna at ele ve doğruya ulaş,

Forumlarda yazılar yazıyorsak bir çıkarımızdan değildir balık yemeyi değil balık tutmayı öğretmeye bir yararımız olsun diyedir.

vosvos17
05-12-2016, 09:08
Değerli forum üyeleri yeni sezon için hazırlıklara başladım.

İlk olarak 15x 15x 15 Zn kompoze gübre ağaçlara verildi.
Ağaç başı 1 kg olarak uyguladım.Daha sonra ağaç başı 4 teneke kadar koyun gübresi uygulaması yaptım.
Gübreler ağaçların sağ ve sol taraflarından agaçları arasına alacak şekilde ağaçlara parelel olarak uygulandı.

Nasipse yarın da % 3 lük bir göztaşı uygulaması yapacağım.Ve bu arada bir ağaçta gözüme ağaç kurdu takıldı.Kontrollerini yapacağım.

Ayrıca yeni sezona girerken kendime gelir gider tablosu hazırladım.

Yapılan bütün masraflar kayıt altına alınıp sezon sonu toplam gelir gider hesabı yapacağım.

Ve detaylı bir analiz yapıp burada paylaşacağım.Az çok olabilecek seneryo yu tahmin edebiliyorum.

Bu arada bir çok yerde rastlamadığım ama sadece bir yerde bulabildiğim bir gözlemimi paylaşmak istiyorum.
Şu an 5 yaşına girecek ağaçlarımda dönüm olarak bu zamana kadar maliyet masrafım 10.000 tl civarı.

Yani fidanların ekimi ,çit çevirme ,ilaçlama makinası,çapa makinaları,su motoru,traktör benzin ,mazot ,çit düzenlemesi, gübre ,ilaç vs vs.

Destekleme almadığımı da beliryeyim.Bu tarz bir yatırıma girecek arkadaşlar bence Dönüm başı ağaçlar meyve verene kadar en az 5.000 Tl gider masrafını nakit olarak bir kenarda tutmalı.

Kısacası göründüğü gibi zahmetsiz ,kolay,dikildiği zaman oluyor mantığı asla gerçek değil.

Ve masraflar inanın hiç yabana atılmayacak kadar fazla.
Birde işçilik masrafı var ki bunu hiç hesaba katmıyorum.

Kısacası burada bilgimden daha çok gözlemlerimi yazmak istedim.Umarım yararlı bişeyler paylaşabilirim.

Sonuçta bilgi paylaştıkça çoğalan bir kavramdır.

Bu vesileyle bilgi ,birikim ,gözlem ,araştırma gibi emek harcanmış bütün paylaşımları yapan dostlara teşekkürü bir borç biliyorum.

Selamlar.

kamil10
05-12-2016, 09:55
Bütün ağaç sever dostlara sevgiler saygılar.2011 Aralık ayında ceviz fidanlarımı toprakla bulusturalı dolu dolu kocaman 5 sene geçmiş. Burda siz degerleri ağaç sever arkadasların paylaşımlarından çok şeyler öğrendik. Bu paylaşımlar sayesinde bizde yine bu işi yeni yapacak ağaç sever kardeşlerimize deneyimlerimiz sayesinde yardımcı olmaya calısacagiz.Benim şahsen kendi köyumdeki mütavizi bahçem insanlara örnek oldu.yeni yeni onlarca bahçe kuruldu.Köyde insanları meyve dikme konusunda elimden geldiğince yüreklendirmeye çalışıyorum. Ama ilk kural sevmek.doğayı sevmek, ağaçları sevmekle başlıyor. Sonra gerisi çorap söküğü gibi geliyor zaten...

Lilium
05-12-2016, 21:59
Daha sonra ağaç başı 4 teneke kadar koyun gübresi uygulaması yaptım.

Ve bu arada bir ağaçta gözüme ağaç kurdu takıldı.Kontrollerini yapacağım.

"Ağaç kurdu" dediğin gövde kurdumudur? resim varsa atarmısın.

Böyle bir şey mi?

635022

635023

vosvos17
07-12-2016, 15:14
"Ağaç kurdu" dediğin gövde kurdumudur? resim varsa atarmısın.

Böyle bir şey mi?

635022

635023

Evet Sn Lilium ta kendisidir.

Birkaç genç sürgünde rüzgarında etkisiyle kırılmalar olmuş.
Bir tanede ana gövdeye girmiş gördüm.
Çok yoğun bir popülasyon yok onun için kimyasal mücadele ile değil bir tel kullanarak bu zararlıları yok etmeye çalışacağım.
Yinede az da olsa kontrol gerekiyor.

Bu arada % 3 lük göztaşını attım dün itibariyle.
Sıcak havayı da bulmuşken aradan çıkarttım.

Lilium
07-12-2016, 15:31
Söylediklerimin kanıtını belgeliyorsunuz.

Bir kez daha yazayım.

Chandler gövde kurduna çok hassastır bunun en büyük sebeplerinden biri de malçlama yapılmadan yani hayvan gübrelerinin içine larva bırakan zararlıları mantari hastalıkları bahçeye taşımış oluyorsunuz.
Hayvan gübresi atmayın demiyoruz atın çok faydalı yararlı fakat hayvan gübrelerini mutlaka yaz günü en az iki üç ay malçlama yapıp mantari hastalıklara karşıda ilaçlama yapıp ve içindeki haşere öldükten sonra bahçeye götürünüz.

Bilhassa chandler da İç kurdu çok önemsenmesi gereken bir konudur bir kaptırdın mı zararı çok büyük olur,

Birkaç genç sürgünde rüzgarında etkisiyle kırılmalar olmuş.
Bir tanede ana gövdeye girmiş gördüm.

Tanım bilginiz olmadığı için kontrol ve gözlem yapamayınca en son fark ediyorsunuz buda çok geç oluyor, en büyük zararı fidanlar gençken yapıyor gövdeye girer için için içten zararı yapar ve bir süre sonra rüzgarında etkisiyle çat diye kırılır.

vosvos17
07-12-2016, 16:06
Bende bu yıl son olarak hayvan gübresi uygulaması yaptım.
Bu tarz gübrelerde börtü böcek dana burnu gibi hayvanlar olabiliyor.
Önceki senelerde bir kaç ağaca müdahalede bulunmuştum bu yüzden.
Ben hayvan gübresi yerine kompoze ve sıvı gübre kullanmayı düşünüyorum.

Hem daha ekonomik hemde etkili.

Bu yıl gübre alacağımı belirttiğim için gübre aldığım arkadaşa ayıp olmasın diye kararımdan vazgeçmedim.

Ancak seneye kulanmayı düşünmüyorum.

vosvos17
07-12-2016, 16:18
SN Lilium bu arada bu gövde kurtlarını her yıl takip ederim aslında.
Ancak ağaç yapraklı iken fark edilmesi gerçekten zor.
Yaprakların döküldüğü şu günlerde hasar tespitleri çok daha belirgin oluyor.

Bende daha dikkatli bir şekilde ve en kısa sürede müdahale etmeye çalışıyorum.

Şüphesiz canlı yaşamının olduğu her yerde bu tarz zararlılar olacaktır.Bu kaçınılmaz bir sonuç.

Bize düşen bu zararlıları ve verdikleri hasarı en aza indirebilmek ve ilk evrede hemen müdahale edebilmek.

Erken teşhisle müdahale etmek işin püf noktası.Ve tabi yazdığınız gibi gübrelerde dezenfektasyon gibi önlemler de önem taşıyor.

En azından gübreden oluşan riski atmayarak engelleyebiliriz.

Böylece bir ihtimal ortadan kalkacaktır.

vosvos17
12-12-2016, 16:58
Merhaba arkadaşlar

Bu hafta sonu itibariyle yeni fidanlarımı dikmiş bulunmaktayım.
30 ad Pedro ırkı ceviz diktim.
Bu defa dikim mesafelerini 8x8 mt olacak şekilde düzenledim.Açık köklü fidan tercih ettim.

Dikim sonrası hereklerini bağladım.
Hakim rüzgar yönünü baz alarak 150 ad leylandi fidanını rüzgar perdelemek amacıyla diktim.

Ayrıca bahçede bir iki dalda gördüğüm gövde kurtlarını imha ettim.
Ağaçları tek tek kontrol ettim.

Daha önceden yaptığım eksik ve hataları gözeterek işi sıkı tutuyorum.
Bakalım hayırlısı.Biz üzerimize düşeni yaptık.Gerisi Allah a kalmış.
İnşallah bu sefer daha güzel bir fidanlık yapmaya özen göstereceğim.

Tabi siz değerli forum üyelerinin bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak isterim.
Sevgi ve selamlarımla.

Lilium
13-12-2016, 10:11
Bu defa dikim mesafelerini 8x8 mt olacak şekilde düzenledim.Açık köklü fidan tercih ettim.

Vallah üşenmezsen sök 8x6 yap hem bir kaç tane daha fazla ekmiş olursun, pedro 8x6 ya daha uygun.

vosvos17
13-12-2016, 15:46
Vallah üşenmezsen sök 8x6 yap hem bir kaç tane daha fazla ekmiş olursun, pedro 8x6 ya daha uygun.

Sn LİLİUM

Daha önce 8x4 mt olan bu ufak parcayı 8x8 e çevirdim.

Eksik olan fidanları tamamladım.

7x7 bir pedro bahçesi görmüstüm.Kumsal çay kenarı kuvvetli bir toprak yapısı vardı

8 yaşında 7x7 olan mesafeler kapanmıstı.Ben bu son 8x8 mt olan yeri özellikle bu şekilde dizayn ettim.

Her ne kadar pedro gelişimini tamamlayabilmek için ağır bir budama istesede kuvvetli toprakarda çok çabuk gelişebilen bir çeşit.

Tavsiyelerinizi kesinlikle değerlendiriyorum.Ancak tekrar söküp düzenleme yapmayı düşünmüyorum.

Bu şekilde yola devam etmeyi düşünüyorum.

Geçen yıl ektiğim ve baharda üçünü göz üzerinden kestiğim 10 ad fidanım neredeyse ,3 mt den daha dazla büyüdü.
Bu sene ilkbaharda 150 cm ve üzerinden taçlandırmak istiyorum.

Bu ağaçların tepe vurmalarını ne kadar mesaferden yapmamı tavsiye edersiniz.

Görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Selamlar...

Lilium
13-12-2016, 21:21
Taçlandırmalar da 150 nin üzerine pek çıkmayın, taç yapısının yüksekliğinin avantajları da var dezavantajları da var,
Yüksek bir taç yapısında kültürel işlemede faydasını görürsünüz fakat ilaçlama da hasatta zorlanırsınız.

Bu ağaçların tepe vurmalarını ne kadar mesaferden yapmamı tavsiye edersiniz.

Tepe kesimleri genelde fidanın gelişimiyle de ilgilidir, 3 mt gibi gelişim göstermişse ve 1.50 lerden taçlandırma yapacaksan 2 - 2.20 lerden tepe kesimi yapabilirsin,

kararsız
14-12-2016, 09:06
Merhaba arkadaşlar

Bu hafta sonu itibariyle yeni fidanlarımı dikmiş bulunmaktayım.

Dikim sonrası hereklerini bağladım.
Hakim rüzgar yönünü baz alarak 150 ad leylandi fidanını rüzgar perdelemek amacıyla diktim.

Ayrıca bahçede bir iki dalda gördüğüm gövde kurtlarını imha ettim.
Ağaçları tek tek kontrol ettim.

Daha önceden yaptığım eksik ve hataları gözeterek işi sıkı tutuyorum.
Bakalım hayırlısı.Biz üzerimize düşeni yaptık.Gerisi Allah a kalmış.
İnşallah bu sefer daha güzel bir fidanlık yapmaya özen göstereceğim.

Tabi siz değerli forum üyelerinin bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak isterim.
Sevgi ve selamlarımla.
çok iyi yapmışsınız 8*8 tam karar bence

S.aziz
07-01-2017, 09:57
Yukarıdaki tabloya bakarak şu sonucu çıkarabiliriz.

Tozlamak istediğimiz cins, chandlerin dişi çiçekleri olduğuna göre:

------------Başlangıç - En aktif (tepe)- dökülme (son)

Chandler dişi ------ 4/24--- 4/28--- 5/7

Franguete erkek--- 4/26--- 5/2--- 5/16
Fernette erkek---- 4/20--- 4/27--- 5/12
Cisco erkek------- 4/20--- 4/26--- 5/5

Bu durumda sırasıyla. Fernette ,cisco ve franguete en yakın tozlayıcılar diyebiliriz, ancak başka bir sorun ise, bu tozlayıcılara başka bir tozlayıcı gerekir.Tablo da her üç tozlayıcı da tam denk gelmesede kendi kendini tozlar gibi görünüyor.

Doğru teşhis olmuş. daha iyisi olana kadar en iyisi bunlar.

kaya373
31-01-2017, 23:08
Ceviz aşılama konusunda bilgisi olan arkadaşlara birkaç sorum olacak.
Ağaçlar yanlış budama sonucu 30-50 cm gövde uzunluğundan sonra aşırı şekilde dal yapısına geçiyor, bu yıl nasipse aşılama yöntemi ile çeşit değiştireceğim, ben ağaçların tek gövde üzerinde sürgün vermesi için yükseklik az olsada ana gövde üzerinden aşılama yaptırmak istiyorum, aşıyı yapacak usta mutlaka nefes dalı bırakmalıyız diyor, nefes dalı bıraktığımızda bazı ağaçlar üzerinde 4-10 arasında dal var, bu dallar daha sonra gövde üzerinde çürümeye neden olmaz mı? nefes dalı bırakmadan aşının tutma olasılığın düşük olacağını gövde yapısı alçak olduğu için ağaçta kuruma meydana gelebileceğini söylüyor aşıcım. Bu konudaki bilgi ve tecrubelerinizden faydalanmak isterim. Teşekürler....

kaya373
31-01-2017, 23:28
Aşı yapılacak ağaçlar180 tane ve 8 yaşındalar, şekil olarak genelde aynı şekildeler. fernor ile çeşit değişimi yapacağım, aşı kalemi konusunda from üyesi bir arkadaşımız yardımcı olacak, fakat tozlayıcı olarak ronde aşı kalemi temin edemiyorum, bu konuda yardımcı olabilecek tavsiyede bulunabilecek arkadaşların yorum ve bilgi aktarımlarını bekliyorum, şimdiden teşekürler. 638020

coskunsarıkaya
01-02-2017, 20:18
Sayın kaya373;

Aşıcının dediği doğru, ancak sizin ağaçlar 8 yaşında kurumanın söz konusu olmadığını düşünüyorum.Ağaçta enerji birikimi 1 metre üzerinde yoğunlaştığı bilinmekte, o yüzden aşının tutma olasılığı düşmektedir.30-50 cm den aşılamanın dezavantajlarından biride hayvanların erişme mesafesinde olması.Yüksekten yapılması halinde 1 adet nefes dalı bırakmanın avantajları ise, kuruma riskine,aşıdaki aşırı sürgün gelişimine birde sonbaharda erken uykuya yatmasına olanak sağlar. Yan dallar kesilirse,söylediğiniz gibi çürümeye karşı motorlu testerenin kestiği ölü dokular perdahlama yapılarak sıcak aşı macunu ile kapatarak önlem alabilirsiniz.Aşılamadan sonra yabani sürgünler hızla çoğalacaktır aşının tutmaması ihtimaline karşı 2-3 adet ilk sürgünlerden bırak geri kalanını sürekli temizle, aşı tuttuktan sonra bıraktıklarını temizleyebilirsin.Yalnız 8.aydan sonraki yabani sürgünleri temizleme ki; aşı sürgünleri pişkinleşsin sonbahar erken donlarından zarar görmesin.Bu yıl gübreyi mümkünse hiç verme,sulamayı da minimum düzeyde yapmanı tavsiye ederim.Bizim ağaçlar hiç sulanmaz her hafta gittiğimde aşılar çok hızlı büyüyor her yerinden bağladığım halde birkaç dalı rüzgardan kırıldı.

Resimden gördüğümüz kadarıyle bahçeniz nemli bölgede veya kabuklu bitler
gövdeyi sarmış.Size tavsiyem aşıdan önce en azından 1,5 metre ye kadar bordo bulamacı atın ki; gövdede yuvalanan zararlı ve yumurtalarından kurtulun.Kesilen dalları bahçenizden uzaklaştırın.

Çeşit değişimi yapacağınız cinsi,sonbahar erken ilkbahar geç donları iklimsel faktörleri bahçenin konumunu göz önünde bulundurarak yapmışsınızdır umarım.Gelişimlerden paylaşım yaparsanız, görüş ve tavsiyelerle yardımcı olmaya çalışırız.Hasadınız bol ve bereketli, sağlık mutluluğunuz daim olsun.Hayırlı akşamlar.

ramazanaydın
01-04-2017, 13:39
bu tahlil sonucu hakında yorum alabilirmiyim

barba1981
02-04-2017, 09:23
bu tahlil sonucu hakında yorum alabilirmiyim

Bu tahlil çok basit detaylar yok bunda bence detaylı bir analiz yaptırınız.

kırkdilim
15-04-2017, 13:50
'Chandler'larda gözler kabardı.Geçtiğimiz 2 yılda 22-23 Nisan geceleri don olmuştu.Bakalım bu yıl Nisanı sorunsuz atlatabilecekler mi!

Artık dikeceksem fernor dikiyorum.Onlarda henüz gözler şişmedi.Bugün baktım,Ilgaz'ı gören yüzlerinde kararmalar var.Canım sıkıldı.

feast3874
19-04-2017, 13:09
kayseride akdeniz ikliminin karasal iklime geçiş noktasının sonunda 1400 rakımlı tarlama 350 adet badem, 30 adette ceviz diktim. Cevizlere fernor, fernette, kaman 1, kaman 5, şebin, bileceik türlerinden hangisini aşılasam daha iyi olur? Okuduklarıma göre Fernor yüksek rakımlara en uygun çeşit görünüyor.

nacidulus.
15-05-2017, 12:09
merhaba arkadaşlar,
fernor 3yıllık cevizlerim. 1 mayıs tomurcuk'tu 15 mayıs itibari ile yapraklandı.sizce bu durum geç değilmidir.bu zamandan sonra üzerinde meyve olurmu ?değerli yorumlarınızı bekliyorum

coskunsarıkaya
15-05-2017, 22:51
Sayın nacidulus;

Bahçenizi fernor yaptığınıza göre chandler olmayacağından emin olmalısınız. Bu yıl mevsim normallerinin altında seyretti hava sıcaklıkları. Doğru tozlayıcıların varsa bahçende (fernette ile birlikte ronde veya meylannaise) neden olmasın. iyi akşamlar

nacidulus.
17-05-2017, 09:12
Sayın nacidulus;

Bahçenizi fernor yaptığınıza göre chandler olmayacağından emin olmalısınız. Bu yıl mevsim normallerinin altında seyretti hava sıcaklıkları. Doğru tozlayıcıların varsa bahçende (fernette ile birlikte ronde veya meylannaise) neden olmasın. iyi akşamlar

Sayın coskunsarıkaya;
yorumlarınız için teşekkür ederim.BURSA ilçelerine nisan sonlarına doğru kar yagmıştı.keles tarafına kar,benim olduğun Orhaneli'ye kar yağmamasına rağmen aşırı derecede soğuk olmuştu.eski tabir ettiğimiz cevizler erken uyandığı için yapraklar ve erkek çicekler kırağı ve dondan simsiyah oldu.Fakat benim fernor ağaclarım yeni tomurcuk olmaya başlamıştı.Kırağıdan ve gözlemlediğim kadarıyla dondan etkilenmeğini tahmin ediyorum.Erkek çicek acarsa göreceğiz insallah.Tomurcukların kırağıdan ve dondan etkilenme olasılığı nedir sizce?

coskunsarıkaya
17-05-2017, 21:06
Sayın nacidulus;

Sizin de söylediğiniz gibi tomurcuklar kırağı ve dondan zarar görse idi uyanma olmazdı. Ceviz ağaçları +7 c nin altına düştüğü zaman uyuma moduna girerler. Erkek çiçek olsa idi tomurcuk patlamadan onlar oluşurdu. Bu yıl erkek çiçek beklemek anlamsız. Gelecek yıllarda erkek çiçek oluşur, ancak sizin ağaçlarınızı tatmin edecek tozlama yapmayacağını bilmenizi isterim İyi akşamlar.

nacidulus.
24-05-2017, 13:58
bactocold ürününü cevizlerde kullanan arkadaşlar varmıdır?varsa bilgi verebilirsiniz.

laputa
31-05-2017, 15:35
merhaba,

Ceviz in ihtiyac duydugu Nitrojen`i, yapisinda azot baglayan bitki (veya agac) ile gidermeye calismak nasil sonuc verir, tecrube etmis bir arkadasimiz var mi?

Ceviz agacinin etrafina ornegin kizilyonca(cayirucgulu) dikerek ve sonrasinda budama ile yesil gubre olarak kullanarak, gerekli azot destegini verebilir miyiz? (Curuyen kokler vasitasiyla) bu yer ortucu katman ayni zamanda diger otlarin yasamasina da izin vermeyecektir.

http://walnuts.pbworks.com/f/Scott+%26+Sullivan+blackwalnut.pdf

ekteki makalede, ceviz ile birlikte yasayabilecek destek turlerden (yeterli sulama yapildigini varsayiyorum) bahsedilmis. Burada nitrojen baglayanlar da listelenmis.

tesekkurler

Karaasar
15-06-2017, 13:21
Merhaba Arkadaşlar;

15 haziran itibariyle erkek çiçek açan ceviz hakkında fikirlerinizi alabilir miyim? Ben hasada geçeriz artık derken ;)) Erkek çiçek açamasına anlam veremedim.
651629