View Full Version : Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
[
15]
16
17
18
19
20
21
22
23
24
parlasanteberi
29-04-2013, 12:01
ARKADAŞLAR Bİ ALTAY CEVİZİ FURYASIDIR GİDİYOR BİLGİSİ OLAN VAR MI ACEBA ?
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=126237474207429&set=a.101366350027875.3074.100004635302838&type=1&ref=nf
https://www.facebook.com/orhanstc06
aviator34
29-04-2013, 13:50
8 yaşında 150 kg veriyormuş,5 tane gözü 100 metre de boyu varmış :)
ARKADAŞLAR Bİ ALTAY CEVİZİ FURYASIDIR GİDİYOR BİLGİSİ OLAN VAR MI ACEBA ?
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=126237474207429&set=a.101366350027875.3074.100004635302838&type=1&ref=nf
https://www.facebook.com/orhanstc06
videoları izledim şaşırmamak elde değil nasıl bu kadar verim olabilir bu işi bilen arkadaşların yorumlarını sabırsızlıkla bekliyorum...
aviator34
29-04-2013, 20:03
Olay sanırım taze...
Öncelikle kendi sitelerindeki fotoğrafları kopyalayıp siteye koymazsak iyi olur. Noterden Tastiklenmiş.
Şayet dedikleri doğru ise çok enteresan...
Tası tarağı toplayıp gideriz valla !
videoları izledim şaşırmamak elde değil nasıl bu kadar verim olabilir bu işi bilen arkadaşların yorumlarını sabırsızlıkla bekliyorum...
Video fotoğraflardan hazırlanmış bir video, ne nedir tam olarak bilinmemekle beraber bu fotoğraflar beni ikna edemedi.
Bu kadar verimli bir cinse bu türkiye uyuyor demek ki.
Bu ceviz ustatları proförlerimiz nerededir? niye çıkıp da iki cümle etmezler? böyle bir cinse sahip çıkmazlarda elin ırklarını lanse ederler anlamış değilim, anlamak için sanırım bekleyeceğiz.
Fidan satışı da yapabildiklerine göre tescil işlemleri bitmiş olmalı, tescil edilmişse bazı şeyler niye gizleniyor o zaman.
Örneğin: Benim elimde böyle bir şey olsa ben göğsümü gere gere fotoğraflar çeker göğsümü gere gere ağacın önünde videolar çeker söyleşi yapar bu cinsi tanıtmaktan gurur duyarım.
Sitelerine baktım beni ikna edecek bir şeyler aradım bulamadım bazı fotoğraflar buldum, ve demişler ki, üç yaşına kadar cevizleri koparıyoruz, tamam doğru olabilir, peki kardeşim üç yaşındaki ağaçların önünde resim çektirmeye zamanın varda verime yatmış ağaçların önünde resim çektirmeye zamanın mı yok diye sormazlar mı.
397351
397370
Bununda mı meyvalarını kopardınız en az beş yaşında.
Maşallah dallar meyvadan kırılıyor, Söylemlerine göre 100 kilo ceviz olması lazım. :)
397371
Bazı arkadaşlarımız var bu gibi şeylere çabuk ulaşıyorlar, Onlardan haber bekliyorum, Bizler de bir şeyler öğreniriz.
http://www.agaclar.net/forum/1143050-post3452.htm
link te bu arkadaşlarla ilgili üstü kapalı bir şeyler yazmıştım. telefon ve mail yolu ile görüşmem oldu. kendileri ile en son sertifikalarını görmek isteyene kadar görüşmemiz yoğun olarak devam etti. sertifika talebimden sonra bir anda herşey kapandı aramaz oldular :) belki sertifikaları yok belkide çok yoğun aranıyorlar arada beni unuttular. fidanları aşısızmış, aşısız bir ceviz fidanı kaç yılda meyva vermeye başlarda bunlar ilk üç yıl meyvalarını topluyor bu ağaçların ?
ben gerçekçi bulmadığım için üstünede gitmedim takipçi olmadım.
gerçekçi bulup fidan alan yokmudur?? mutlaka vardır.
ingilizcede bir deyim vardır "too good to be true" diye. gerçek olması için fazla mükemmel duruyor ve böyle şeylerin genelde ileride maalesef balon olduğu anlaşılıyor.
leonfather41
30-04-2013, 13:08
Valla videolar hiçte yalan gibi durmuyor.bu yaştaki fidanların 400 kadar ceviz verenini ben hiç görmedim.İleriki yıllarda görücez hepberaber....
leonfather41
30-04-2013, 13:12
işte resim fotoshop değilse tabi,,,
Benim anlamadigim boyle verimli bir cesit var ama sadece 5 yil oncemi bulunmus baska yerlerde kurulu bahceleri yok mu **** herhengi bir yerde 50 yasinda bir agaci yok mu ..ornegin 30 yasinda bir sebin ,bilecik,kaman,hatta chandler pedro var .. acikcasi bunlar bana inandirici gelmedi hic ve o yuzden de arastirmadim ,eger gercek olsa yer gok hatta butun dunya bu cevizden dikerdi bu zamana kadar...
Sayin leonfather41 resimde daha yapraklarini yeni acmis bir fidan ve avuc icinde bi miktar ceviz cicegi var benim gordugum ,buradan sunu anliyorum demekki bu cins daha yaprak acmadan ceviz veriyor eger oyleyse bu bir mucize gercekten...
aviator34
30-04-2013, 16:53
kafalar karışık...
adamların ilk yıl 600.000 ceviz fidanı hali hazır da satışı bekliyor.Gerçekten çok şaşırdım.
nabolant
30-04-2013, 18:24
aşısız cevizlerle nasıl standart bir cins üretilebilir? fidanların hepsinin aynı olduğuna nasıl garanti verilebilir?
aşısız cevizlerle nasıl standart bir cins üretilebilir? fidanların hepsinin aynı olduğuna nasıl garanti verilebilir?
Aşılayarak :)
Ya da bir ağacın dişi çiçeklerini erkek çiçeklerle birlikte tamamen bir fanus içine alacaksınız, varsa içeriye giren tüm hava kanallarına polen filtresi takacaksınız.
Sanırım aşılamak daha uygun çözüm de aşısız ceviz üretmek için bu çaba niye? :)
leonfather41
02-05-2013, 09:43
Sayin leonfather41 resimde daha yapraklarini yeni acmis bir fidan ve avuc icinde bi miktar ceviz cicegi var benim gordugum ,buradan sunu anliyorum demekki bu cins daha yaprak acmadan ceviz veriyor eger oyleyse bu bir mucize gercekten...
Bu hafta bende ağaçlarımı ilaçladım yukarıdaki resmin aynısı olan bir ağaç fark ettim.salkım şeklinde heryerden çeviz fışkırmış.6 lı 7 li olanlar var.Bakalım gelişmeleri görücem
parlasanteberi
02-05-2013, 10:27
arkadaşlar bunların resmi photoshop diyelim facebok sayfasına girerseniz videoları da var benim aklım fikrim almıyor bu nasıl bir iş tescil yapılmış tarım bakanlığı onaylamış ve hatta bakan bile ziyaret etmiş haziran ayında yani meyve zamanında Türkiyede Sivrihisar ilçesi Babadat köyünde bu ağacın en az yarısı kadar olanını yani 4 yaşındaki ağacın meyveli halini görebilirsiniz diyorlar haziranda sırf merakım için gideceğim. artı olarak yine facebookta şöyle bir davetleri bile vardı DUYURU 27-28 Nisan Cumartesi ve Pazar günü ESKİŞEHİR Sivrihisar Babadat Köyündeki fidanlığımızda olacağımızdan buradaki 3 ve 4 yaşındaki ALTAY CEVİZ fidanlarının meyve gözleri belirginleşmiş olup Ziraat mühendisi olan arkadaşlar ve meyve gözünden anlayan,yerinde görmek isteyen herkes fidanlığımıza davetlidir ceviz bahçesi kuracağım kaman dikecektim ama kafam baya karıncalandı :)
Aslında bu konudan daha önce de bahsetmiştim.
"Ceviz yetiştiriciliğinde, tam verim çağında **** 7. 8. yaşlarında 140-160 kg ürün veren standart bir CEVİZ ÇEŞİDİ nin varlığına dair bilimsel bir kayıt mevcut değildir. Böyle bir şey yok ….. bırakınız 7.8. yaşında tam verim yaşında 140-160kg ürün alınan standart bir çeşit mevcut değildir"
Sütyemez hocanın sayfasından devamını okuyabilirsiniz.
CEVİZ HATTI - KSÜ Ceviz Danışma Hattı (http://ceviz.ksu.edu.tr)
Verim konusunda yorum yapmadan ben üretici olsam ve gerçekten bu kadar verim verse bunu ceviz diye diker miyim.
Dikmem.
Nedenine gelince biliyorsunuz 90'ların başında deneme parsellerinde California'da genetiği değiştirilmiş ceviz yetiştirdiklerinden bahsetmiştim.
Tescil edilir mi? Bence çok rahat edilir.
Bizim burada bile yurt dışından gelen küresel tohum firmaları, istedikleri tohumların denemesini (belki de ilk kez) bizim topraklarımızda deneyebiliyor. Belki de getirdikleri tohumlar GDO'lu, bunları yaymaya çalışıyor. Bununla ilgilenen vatandaşı uyardım. Dedim ki belki bunlar GDO'luysa ve doğaya bulaşırsa önünü alamazsınız. O da bir şey olmaz TTSM tescil edecek zaten dedi.
İşte bizim yerli tohum üretimimiz bu şekilde. Küresel çoğu genetiği tohum üretiminden sabıkalı yabancı tohum şirketlerinin topraklarımızda ektiği anaç tohumları, yerli şubelerinin çoğaltmasıyla biz yerli tohum üretiyoruz. Araştırma kuruluşlarımızın bir kısmı tohum, fide, fidan üretiminden el çektirilmeye çalışılarak bu büyük tohum pastası yabancı küresel şirketlere devredilmeye çalışılıyor.
Bu yukarıda bahsettiğim firmanın hem tohum üretme hem de onu sertifikalandırma yetkisi var. Hatta genetiği değiştirilmiş tohum üreten şirketin bile aynı tescil ve sertifikasyon yetkileri var. Bu nasıl oluyor? Tohumu üreten bir şirket hem de sertifikasyonunu yapıyor o zaman kontrol olmaz dediğinizi duyar gibiyim. Bu bir kaç yıldan beri olan bir mevzu.
Gene aynı firmanın yetkilisi, ben onların tohumlarında hastalık gördüm ve yetkili yerlere bildirdim diye mahkemeye veririz diye beni tehdit etmiş. Benim yüzüme söyleseydi kapısında Türkiye Cumhuriyeti yazan bir kurumda çalışan devletin resmi görevlisini tehdit etmek ne demekmiş, ona gereken cevabı verirdim.
Hatırlayın geçenlerde dünyada ticarete konu olan genetiği değiştirilmiş pirinç yok dendi.
Ama bakın Bill & Melinda Gates'ın vakfı genetiği değiştirilmiş mısırları (çok insancıl !) amaçlarla fakir Afrikalılara yedirmeye çalışıyorlar.
Golden Rice - Bill & Melinda Gates Foundation (http://www.gatesfoundation.org/What-We-Do/Global-Development/Agricultural-Development/Golden-Rice)
Bu arada geçenlerde Mersin'de yakalanan yok kavuzuna bulaşmıştır denilen pirinçlerle ilgili olarak İstanbul Teknik Üniversitesi'nin raporu son noktayı koymuş. Son sayfada sonuç raporunu okuyabilirsiniz.
http://www.gidahareketi.org/belge/itu-gdo-mersin-analiz-LL601.pdf
Geçenlerde uygulanan bu politikaları destekleyen bir arkadaşım :
"Hükümetler halka ucuz olduğu için GDO'lu yiyecek yedirmek ve kanser yapan Çin oyuncaklarını getirmek zorunda"
Halbuki bunun palavra olduğunu hepimiz biliyoruz. Bizim üreticilerimizin ürettiği doğal, sağlıklı ürünler de aynı fiyata satılıyor. Hatta tam tersine farz-ı muhal tüm tohumlarımız GDO'lu olsa bu sefer adam tohumu altın fiyatından satabilir. Çünkü elindeki GDO'lu tohumları ikinci kez dikmeye kalkarsan ürün alamazsın. Bir savaş durumunda adam sana tohum vermezse aç kalırsın.
Aslında bu tohumlar ülke güvenliğini de ilgilendiren bir biyolojik terör silahıdır. Şöyle ki tohumlarda yapılan genetik değişikle bir sonraki nesil kısır oluyor.
Sonra dünya çapında genetiği değiştirilmiş tohumların %90'ını üreten, atom bombasının üretiminde rol alan, şu anda genetiği değiştirilmiş tohumlar yüzünden intihar eden masum Hintli çiftçilerin ölümlerinin tek sorumlusu olan Amerikan Monsanto şirketinin ki bu şirketin Seminis, Cargill, De Ruit, Dekalb gibi adlarla alt kollarının faaliyetlerine izin veriliyor.
Monsanto | Dekalb Tarla Günleri İç Anadolu Bölgesi (http://www.monsanto.com/global/tr/haberler-ve-gorusler/Pages/dekalb-tarla-gunleri-ic-anadolu-bolgesinde.aspx)
Monsanto'nun Türkiye kollarından biri de Şanlıurfa bölgesinde kurulmuş.
http://www.polertarim.com.tr/kurumsal_icerik.php?ID=1
Zaten GDO şirketlerinden Tarım Bakanlığı bürokratlarına rüşvet verildiği ile ilgili haberler basında yer almıştı.
http://www.gidahareketi.org/Files/GDO-rusvet.pdf
Kanser konusunda da arkadaşlar cam, seramik ve çelik dışında hiç bir malzemede yiyecek ve içeceklerinizi tutmayın. Ben de bu konuda tam geçişi henüz yapamadım ama cam damacadan başlayarak mümkün olduğunca plastiklerden uzak durmayı düşünüyorum.
Bu konuda da bilim adamlarımız, sert plastiğin ana maddesi olan bisfenol A (BPA) isimli kimyasal maddenin insan sağlığı üzerine olumsuz etkileri konusunda bas bas bağırıyorlar ama sanırım duyan yok. BPA, günlük hayatta çok sık kullanıldığımız sayısız üründe damacanalar, hatta fişlerde bulunan polikarbonat plastiğin ham maddesidir.
Bu kısmı da artık siz okursunuz:
Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta » BİSFENOL A = BPA (http://www.ahmetrasimkucukusta.com/kategoriler/yazilar/tip-yazilari/bisfenol-a-bpa/)
Şimdi tüm bunları okuyabildiyseniz sormak istiyorum size. Bizimkilerin bu seksenler dizisinde yayınlanan ve vatandaşın canını yaktıktan sonra 'hoh' yapan belediye başkanına benzemiyorlar mı.
“Hesaplı hareket ettiğini zanneden ve onunla iftihar eyliyen dar kafalar; kurtulmağa, yükselmeğe elverişli hiç bir eser vücüda getirmezler. Kurtuluş ve yükselişi, ancak varlığına dayanan ve mülkü milletin gizli kapalı hazinelerini verimli hale getirmesini bilen, şahsi menfaatini millet menfaati uğruna feda eden, ruhu idealist, dimağı realist şahsiyetlerde aramalıdır.”
Nuri Demirağ, 1947
Bunlar da Nuri Demirağ'ın 1940'larda yaptığının tam tersini yapıyorlar. O kendi servetini milletin çıkarı için harcarken ve kaynaklarımızı nasıl millete döndürebiliriz onun hesabını yaparken bunlar mülkü milletin gizli kapalı hazinelerini yabancı şirketlere peşkeş çekiyor, milletin menfaatini şahsi menfaatleri için feda ederek insanımızın sağlığı ile oynuyorlar.
aviator34
04-05-2013, 07:37
yeterli heralde ...
gollenbico
04-05-2013, 14:09
Öncelikle Merhabalar,
Ben forumunuza Trabzon'dan katılan, 32 yaşında, İş Güvenliği Uzmanı ve ağaclar.net sayesinde ceviz yetiştiriciliğine merak salmış bir kardeşinizim.
Çok uzatmadan meramımı dile getireyim,
Trabzon'a 12 km güney mesafede, 550 m rakımlı köyümde 1 dekar fıkdıkığıma ceviz dikmeye karar verdim ve ilk adım toprak tahliliyle başladım. Daha sonra fındıklar söküldü ve tahlil sonucuna göre toprak istekleri karşılandı.
Sıra geldi ceviz fidanlarına, bir yakınım vasıtasıyla İzmit'teki bir fidanlıktan 15 adet pedro fidan aldım, ve ayrıca çokça bilinen ve bu işin önde gelenlerinden olan bir büyüğümüzün fidanlığından 5 chandler ve 1 pedro fidanı havale = kargo alışveriş usulü prensibiyle gerçekleştirdim. Maksat 20 adet diktiğim ceviz bahçemde hem chandler hemde pedro olsun du.
Maalesef korkulan oldu ve tanıdık vasıtasıyla alınan pedrolar aşılı ( Neidüğü belirsiz cins) çıktı :(
Diğer tek pedro ve chandler cevizlerim özelliklerine uygun şekilde gelişmekteler, çiçek gösterdiler vesaire. Resimlerde 1 ve 2. resim pedro çıkan pedro, 3. resim ise neidüğü belirsiz pedro.
Bu 15 pedroya ağustosta göz aşı düşünüyorum ne dersiniz.
Genelde hepsi 2 adet filiz çıkardılar, aynen böyle kalsınlar mı yoksa tek filiz bırakıp gelişmesini mi sağlamalıyım.
Bu tepe filize ağustos ta göz aşısı yapsam yüksek olmasının bir sakıncası olur mu.
Çok hevesli başladığım bu işte daha yılı doldurmadan üçkağıtçı fidancılarla tanışma olasılığı oldukça yüksekmiş bunu öğrendim ve hevesim epey kaçtı :o
Değerli bilgileriniz için hepiniz teker teker sağolun.
http://m1305.hizliresim.com/19/4/mr84m.jpg
http://k1305.hizliresim.com/19/4/mr7vk.jpg
http://p1305.hizliresim.com/19/4/mr81j.jpg
gencmustiii
04-05-2013, 21:56
Merhaba foruma yeni katıldım 2 günde 117 sayfayı yarısına kadar okudum notlar aldım sizlerden cok şeyler öğrendim bilgi paylaşımlarınız için herkese cok teşekkür ediyorum.
32 dekarlık bahcemde 6x6 ekilmiş şebin,bilecik,yalova1-3-4 türlerim mevcut yaklaşık 700 adet şuan altı yaşındalar 60 adet chandler ve pedro türüm var onlarda 2 3 4 yaşındalar verim konusunda sıkıntı yaşayacağımızı düşündük ve 6 yaşındaki yerli türleri ekonomik anlamda bize zarar vermeyecek şekilde chandler ve pedroya dönüştürüyoruz 2 senedir şebinlerde ilkbahar donları nedeniyle bir cok cevizimin %40lık kısmı döküldü. Ve şebinler de 6 lı 7li hatta 12li bile salkım şeklinde cevizlerim var heralde bunlar şebin değil başka bir tür. Fidanları alırken bizi yanlış yerlere yönlerdirdiler 200 adet pedro diye aldıklarımız şimdi ne türü olduğunu bile bilemiyoruz. Aslında kafamda bir çok soru var ama en önemlisini paylaşmak isterim çünkü bir cıkış yolu bulmak zorundayım 6x6 olduğu için ağaçlarım nerdeyse birbirlerine girmek üzere ve yerli ırk olduğu için uç dal verimi yüksek nasıl bir budama yapmalıyım en az zararla nasıl kurtulabilirim bu durumdan. Ağaçların 300 350 tanesini 3 4seneye yayarak chandler ve pedroya dönüştürmek istiyorum.
ömür-uşak
04-05-2013, 22:31
Merhaba foruma yeni katıldım 2 günde 117 sayfayı yarısına kadar okudum notlar aldım sizlerden cok şeyler öğrendim bilgi paylaşımlarınız için herkese cok teşekkür ediyorum.
32 dekarlık bahcemde 6x6 ekilmiş şebin,bilecik,yalova1-3-4 türlerim mevcut yaklaşık 700 adet şuan altı yaşındalar 60 adet chandler ve pedro türüm var onlarda 2 3 4 yaşındalar verim konusunda sıkıntı yaşayacağımızı düşündük ve 6 yaşındaki yerli türleri ekonomik anlamda bize zarar vermeyecek şekilde chandler ve pedroya dönüştürüyoruz 2 senedir şebinlerde ilkbahar donları nedeniyle bir cok cevizimin %40lık kısmı döküldü. Ve şebinler de 6 lı 7li hatta 12li bile salkım şeklinde cevizlerim var heralde bunlar şebin değil başka bir tür. Fidanları alırken bizi yanlış yerlere yönlerdirdiler 200 adet pedro diye aldıklarımız şimdi ne türü olduğunu bile bilemiyoruz. Aslında kafamda bir çok soru var ama en önemlisini paylaşmak isterim çünkü bir cıkış yolu bulmak zorundayım 6x6 olduğu için ağaçlarım nerdeyse birbirlerine girmek üzere ve yerli ırk olduğu için uç dal verimi yüksek nasıl bir budama yapmalıyım en az zararla nasıl kurtulabilirim bu durumdan. Ağaçların 300 350 tanesini 3 4seneye yayarak chandler ve pedroya dönüştürmek istiyorum.
Arkadaşım sana kolaylıkla diliyorum.Senin ağaçlar daha genç Bahçende chandler pedro cinslerinde var.Balıkesirdesin rahat ol. Ben bu sene 13 yaşındaki 85 tane ağacımı chandler ve fernette ye aşılattım . Kalemlerin gözleri kabarmaya başladı.inşallah tutar. Uşakta kalem bulmak sorun oldu.Ceviz aşıcısı bulmak sorun. Ama bitrdik. Şimdi bekliyorum hergün kontrol ediyorum.İnşallah tutar da 13 yıl boşuna gitmez.13 yıl önce sertifika yoktu. chandler pedro vs yoktu. Sen şanslısın.Aşılarının büyümeleri farklı olmasın.Kendi bahçenden kalem alırsın göz alırsın aşılarsın. Balıkesirde aşı ustası çok ve başarıları yüksek.Tamamını aşıla derim. Gönende Lilium abemiz var formda takip et. Ben olsam hemen tanışır bilgi alırım.Ceviz konusunda saha tecrübesi yüksek araştırıcı ve deneyci. Birde 6x6 çok yakın budamalara dikkat et fazla salma. Kolay gelsin başarılar dilerim.
Merhaba arkadaşlar bu gün ilk defa kendi bahçemdeki chanlerde ( 4 yaşında ) üçlü ceviz meyvesi gördüm kendi ağacımda ilk olduğu için çok hoşuma gitti daha sonra aynı ağaçta 4 tane bir arada ceviz vardı bu benim için anlatılmaz bir mutluluktu fotğraflarını çektim inşaallah burada paylaşacağım yine aynı bahçemde anacı 3 veya 4 yaşında geçen sene chandler aşıladığım ağacımda beşli ceviz çiçeği vardı çok şaşırdım 4 yaş ve üzeri chandler ağacı olan arkadaşlardan değerli yorumlarını bekliyorum saygılarımla...
Sayın cetiner, Gördükleriniz gayet doğal şeyler, gördüğünüz üçlü dörtlü çiçeklerden dökülenler olabilir bu moralinizi bozmasın, nedeni ağaçlarınızın daha küçük olması, ileride ağaçlarınız verime yattığında altılı yedili de görebilirsiniz ve dökmezler, Tabi dozlayıcılarınız uygunsa.
vizyon_78
06-05-2013, 07:50
sayın lilium 2010 mayıs ayın da dikmiş olduğum dört beş adet olan chetler ve pedro ceviz lerim bu yıl çiceklerini göstermeye başladılar .Ağaçların gelişimi için geçtiğimiz yıllar olduğu gibi bu yıl da cevizlerini koparmam gerekiyormu ?yaklaşık onbeş yirmi adet de yerli cinslerden var . Şimdiden teşekkürler .
juglandales
06-05-2013, 11:11
4 yaşında ceviz bahçesi (0-30 cm) Toprak analiz sonuçları
Yorumlarınızı ve Önerilerinizi bekliyorum.
Saturasyon (%) : 91,3 Killi
Tuzluluk(Saturasyon Çamuru) : 1,440 Tuzsuz
pH(Saturasyon Çamuru) : 7,78 Hafif Alkali
Kireç(Kalsimetrik) (%) : 13 Yüksek
Organik Madde(Smith Weldon) (%) : 2,2 Orta
Fosfor(Olsen-ICP) (ppm) : 26 Yüksek
Potasyum(A.Asetat-ICP) (ppm) : 431 Çok Yüksek
Kalsiyum (A.Asetat-ICP) (ppm) : 6923 Çok Yüksek
Magnezyum(A.Asetat-ICP) (ppm) : 822 Yüksek
Demir(DTPA-ICP) (ppm) : 10,36 Çok Yüksek
Bakır(DTPA-ICP) (ppm) : 2,27 Orta
Mangan(DTPA-ICP) (ppm) : 6,8 Orta
Çinko(DTPA-ICP) (ppm) : 0,69 Orta
m.gökhan
06-05-2013, 11:27
Arkadaşlar selamlar , pazar günü bahçemdeydim ve taşıma su ile fidanları suladım. 60 fidan olduğundan oldukça yorucu oldu benim için . Fidan başı 20 lt kadar dökmeye çalıştım. Yaylaya haziran başı su gelicek , acaba tekrar sulamak gerekirmi ( dediğim gibi çok zahmetli bir inşallah gerekmez :) ) ?
İkinci olarak şebin ve bilecik cinsi fidanlar boyunlu gözlerden sürmüş , bazı konularda boyunlu gözleri kırın düğme gözden sürsün filan diye yazılmış . Bu işlemi yapmasam ne kaybederim ? Yapmak için geç mi kaldım ?
aviator34
06-05-2013, 12:34
4 yaşında ceviz bahçesi (0-30 cm) Toprak analiz sonuçları
Yorumlarınızı ve Önerilerinizi bekliyorum.
Saturasyon (%) : 91,3 Killi
Tuzluluk(Saturasyon Çamuru) : 1,440 Tuzsuz
pH(Saturasyon Çamuru) : 7,78 Hafif Alkali
Kireç(Kalsimetrik) (%) : 13 Yüksek
Organik Madde(Smith Weldon) (%) : 2,2 Orta
Fosfor(Olsen-ICP) (ppm) : 26 Yüksek
Potasyum(A.Asetat-ICP) (ppm) : 431 Çok Yüksek
Kalsiyum (A.Asetat-ICP) (ppm) : 6923 Çok Yüksek
Magnezyum(A.Asetat-ICP) (ppm) : 822 Yüksek
Demir(DTPA-ICP) (ppm) : 10,36 Çok Yüksek
Bakır(DTPA-ICP) (ppm) : 2,27 Orta
Mangan(DTPA-ICP) (ppm) : 6,8 Orta
Çinko(DTPA-ICP) (ppm) : 0,69 Orta
Merhabalar.
0-30 da gördüğüm en yüksek kil oranı , Allah kolaylık versin...
Çok ilginç. Her şey orta, yüksek ya da çok yüksek. Fakir bir şey yok. Tahlil doğru mu acaba?
4 yaşında ceviz bahçesi (0-30 cm) Toprak analiz sonuçları
Yorumlarınızı ve Önerilerinizi bekliyorum.
Saturasyon (%) : 91,3 Killi
Tuzluluk(Saturasyon Çamuru) : 1,440 Tuzsuz
pH(Saturasyon Çamuru) : 7,78 Hafif Alkali
Kireç(Kalsimetrik) (%) : 13 Yüksek
Organik Madde(Smith Weldon) (%) : 2,2 Orta
Fosfor(Olsen-ICP) (ppm) : 26 Yüksek
Potasyum(A.Asetat-ICP) (ppm) : 431 Çok Yüksek
Kalsiyum (A.Asetat-ICP) (ppm) : 6923 Çok Yüksek
Magnezyum(A.Asetat-ICP) (ppm) : 822 Yüksek
Demir(DTPA-ICP) (ppm) : 10,36 Çok Yüksek
Bakır(DTPA-ICP) (ppm) : 2,27 Orta
Mangan(DTPA-ICP) (ppm) : 6,8 Orta
Çinko(DTPA-ICP) (ppm) : 0,69 Orta
kil oranında bir hata var sanırım..
tuğla fabrikası kurulur bu kil oranına sahip toprakta :)
juglandales
06-05-2013, 16:37
Çok ilginç. Her şey orta, yüksek ya da çok yüksek. Fakir bir şey yok. Tahlil doğru mu acaba?
Doğrudur herhalde Isparta MARİM de yeni yapıldı.
aviator34
06-05-2013, 16:40
kil oranında bir hata var sanırım..
tuğla fabrikası kurulur bu kil oranına sahip toprakta :)
:))
Sayın juglandales 4 yaşındaki ceviz fidanlarınızın fotoğrafları var ise paylaşabilirmisiniz.Killi toprak sakıncalı diyoruz ama gelişimleri nasıl daha çok merak ettim ?
juglandales
06-05-2013, 16:54
:)) Tuğla fabrikasından birkaç foto;
Tuğla fabrikasından biraz toprak alalım :) ama demirli olsun. :)
sayın lilium 2010 mayıs ayın da dikmiş olduğum dört beş adet olan chetler ve pedro ceviz lerim bu yıl çiceklerini göstermeye başladılar .Ağaçların gelişimi için geçtiğimiz yıllar olduğu gibi bu yıl da cevizlerini koparmam gerekiyormu ?yaklaşık onbeş yirmi adet de yerli cinslerden var . Şimdiden teşekkürler .
Koparırsan iyi olur fidanlar kendilerini yormazlar daha iyi gelişim gösterirler, yerlilerde ceviz pek yoktur varsa da onları da koparırsan iyi olur.
gollenbico
06-05-2013, 19:32
Öncelikle Merhabalar,
Ben forumunuza Trabzon'dan katılan, 32 yaşında, İş Güvenliği Uzmanı ve ağaclar.net sayesinde ceviz yetiştiriciliğine merak salmış bir kardeşinizim.
Çok uzatmadan meramımı dile getireyim,
Trabzon'a 12 km güney mesafede, 550 m rakımlı köyümde 1 dekar fıkdıkığıma ceviz dikmeye karar verdim ve ilk adım toprak tahliliyle başladım. Daha sonra fındıklar söküldü ve tahlil sonucuna göre toprak istekleri karşılandı.
Sıra geldi ceviz fidanlarına, bir yakınım vasıtasıyla İzmit'teki bir fidanlıktan 15 adet pedro fidan aldım, ve ayrıca çokça bilinen ve bu işin önde gelenlerinden olan bir büyüğümüzün fidanlığından 5 chandler ve 1 pedro fidanı havale = kargo alışveriş usulü prensibiyle gerçekleştirdim. Maksat 20 adet diktiğim ceviz bahçemde hem chandler hemde pedro olsun du.
Maalesef korkulan oldu ve tanıdık vasıtasıyla alınan pedrolar aşılı ( Neidüğü belirsiz cins) çıktı :(
Diğer tek pedro ve chandler cevizlerim özelliklerine uygun şekilde gelişmekteler, çiçek gösterdiler vesaire. Resimlerde 1 ve 2. resim pedro çıkan pedro, 3. resim ise neidüğü belirsiz pedro.
Bu 15 pedroya ağustosta göz aşı düşünüyorum ne dersiniz.
Genelde hepsi 2 adet filiz çıkardılar, aynen böyle kalsınlar mı yoksa tek filiz bırakıp gelişmesini mi sağlamalıyım.
Bu tepe filize ağustos ta göz aşısı yapsam yüksek olmasının bir sakıncası olur mu.
Çok hevesli başladığım bu işte daha yılı doldurmadan üçkağıtçı fidancılarla tanışma olasılığı oldukça yüksekmiş bunu öğrendim ve hevesim epey kaçtı :o
Değerli bilgileriniz için hepiniz teker teker sağolun.
http://m1305.hizliresim.com/19/4/mr84m.jpg
http://k1305.hizliresim.com/19/4/mr7vk.jpg
http://p1305.hizliresim.com/19/4/mr81j.jpg
İlk mesajım gümbürtüye gitti herhalde, kimseden ses çıkmadı. :rolleyes:
O zaman şuna uygun bir cevap beklemekteyim, mayıs ortası gibi erken sürgün göz aşı için pedro gözü :D ihtiyacıma cevap verebilecek bir yardımsever varmıdır?
Pedro bahçesinin resimlerini çokça gördüğümüz bir abimiz var, bu mesajı okuyunca 'benden bahsediyor' diyecek kesin, o ne der acaba?
:)) Tuğla fabrikasından birkaç foto;
sn. Juglandales bunların cinsi nedir acaba benim dörtlü beşli ceviz çiçekleride böyle mi olacak ?
ayrıca çokça bilinen ve bu işin önde gelenlerinden olan bir büyüğümüzün fidanlığından 5 chandler ve 1 pedro fidanı havale = kargo alışveriş usulü prensibiyle gerçekleştirdim. Maksat 20 adet diktiğim ceviz bahçemde hem chandler hemde pedro olsun du.
Maalesef korkulan oldu ve tanıdık vasıtasıyla alınan pedrolar aşılı ( Neidüğü belirsiz cins) çıktı :(
Önce şu büyüğümüzü bir öğrenelim ki, forumda yazışmaların bir değeri olsun.
Bu 15 pedroya ağustosta göz aşı düşünüyorum ne dersiniz.
Genelde hepsi 2 adet filiz çıkardılar, aynen böyle kalsınlar mı yoksa tek filiz bırakıp gelişmesini mi sağlamalıyım.
tek kalırsa daha iyi olur.
Bu tepe filize ağustos ta göz aşısı yapsam yüksek olmasının bir sakıncası olur mu.
Tepe filize ağustosta aşı olmaz bu yılın sürgünü pişkinleşmiş yere olur.
Çok hevesli başladığım bu işte daha yılı doldurmadan üçkağıtçı fidancılarla tanışma olasılığı oldukça yüksekmiş bunu öğrendim ve hevesim epey kaçtı :o
Böyle birilerine denk gelmen şansızlık üzücü ama Kabahati hemen bir başkasına atma, fidancı suçlu tamamda sizin hiç mi suçunuz yok, istinalar kaideyi bozmaz misali bazı istinalar olacaktır sizde biraz araştırma yapsaydınız.
İlk mesajım gümbürtüye gitti herhalde, kimseden ses çıkmadı.
Hiç bir mesaj gümbürtüye gitmiyor demek ki, Yazılarınızdaki gizemi kaldırın
" bu işin önde gelenlerinden olan bir büyüğümüzün fidanlığından"
cevap verecek arkadaşlar olacaktır.
Ben fidancı olmadığıma göre alınacak gücenecek bir tarafım yok, aramızda fidancı arkadaşlar var onlar üzerlerine alınabilirler o nedenle ya hiç yazma ya da bu ismi söyle.
Merhabalar
Cevizi ticari amaçlarla düşünenler için aşağıdaki resim öz bir "pazarlama planı" şablonu sunuyor. İngilizce ama Google Translate kullanılarak kaba da olsa Türkçe'ye çevrilebilinir.
http://www.thinktank.se/PageFiles/3385/The%20World's%20Shortest%20Marketing%20Plan.png
Kaçımız bu boyutta düşünüyoruz/düşündük bilmem, ama yeni başlayacakların bu plan üzerinde biraz kafa patlatıp da bu işe (ya da herhangi bir işe) girmelerinde fayda var.
Orjinal yazı burada (http://www.thinktank.se/tt/Om-Kelly-Odell/The-Worlds-Shortest-Marketing-Plan/).
Syg.
altay ceviz
07-05-2013, 07:41
işte resim fotoshop değilse tabi,,,
Burada görmüş olduğunuz resim kesinlikle photo shop değildir bilakis kendim çektim isterseniz devamınıda yükleyebilirim
altay ceviz
07-05-2013, 07:59
Video fotoğraflardan hazırlanmış bir video, ne nedir tam olarak bilinmemekle beraber bu fotoğraflar beni ikna edemedi.
Bu kadar verimli bir cinse bu türkiye uyuyor demek ki.
Bu ceviz ustatları proförlerimiz nerededir? niye çıkıp da iki cümle etmezler? böyle bir cinse sahip çıkmazlarda elin ırklarını lanse ederler anlamış değilim, anlamak için sanırım bekleyeceğiz.
Fidan satışı da yapabildiklerine göre tescil işlemleri bitmiş olmalı, tescil edilmişse bazı şeyler niye gizleniyor o zaman.
Örneğin: Benim elimde böyle bir şey olsa ben göğsümü gere gere fotoğraflar çeker göğsümü gere gere ağacın önünde videolar çeker söyleşi yapar bu cinsi tanıtmaktan gurur duyarım.
Sitelerine baktım beni ikna edecek bir şeyler aradım bulamadım bazı fotoğraflar buldum, ve demişler ki, üç yaşına kadar cevizleri koparıyoruz, tamam doğru olabilir, peki kardeşim üç yaşındaki ağaçların önünde resim çektirmeye zamanın varda verime yatmış ağaçların önünde resim çektirmeye zamanın mı yok diye sormazlar mı.
397351
397370
Bununda mı meyvalarını kopardınız en az beş yaşında.
Maşallah dallar meyvadan kırılıyor, Söylemlerine göre 100 kilo ceviz olması lazım. :)
397371
Bazı arkadaşlarımız var bu gibi şeylere çabuk ulaşıyorlar, Onlardan haber bekliyorum, Bizler de bir şeyler öğreniriz.
Merhaba ilk evvela şunu aydınlatmak isterim ALTAY CEVİZ tohumdan üretilen bir türdür tescili için işlemler devam etmektedir malum tescil işlemi bir kaç yıl sürüyor o yüzden tescillenmemiş olduğu için ne ile aşılandığı gibi konular hakkında henüz bilgi veremiyoruz sitede çok değişik yorumlar gördüm sizleri aydınlatmak adına siteye üye oldum daha doğrusu biraz bilgi kirliliği mevcut mesela bazıları bu fotoğraflar photo shop mu demiş kesinlikle böyle bir şey söz konusu değil ayrıca arkadaşımız demişki göğsümü gere gere video ve fotoğraf çektik facebook saymaızda yayınladık yayınlamayada devam edeceğiz Bu ceviz Türkiyede 2007 yılından beri denenmekte olup olumlu sonuçlar alınmıştır Diğer sitelerdede çeşitli yorumlar yapılmakta ellerinden gelse bir kaşık suda boğacaklar.Bu ülke için birileri bir proje geliştirmiş sahip çıkma adına yapılan bir şey yok ama söz konusu eleştiri ise vay vay .Her neyse biz oralarda takılı değiliz bu fidan Türkiye şartlarına uygun olup örnekleri mevcut diyoruzki gelip yerinde görün sonra yorum yapın bu fotoğraflardaki videolardaki görüntüleri göremezseniz o zaman photo shop dersiniz İlan verip herkesi davet etmemize rağmen sayılı kişiler gelip incelemekte inceleyen herkesin ilk sözü gerçekmiş sizi tebrik ederiz Eğer admin ler müsade ederse buradada çektiğim her görüntüyü sizinle paylaşabilir konu hakkında sorularınızı yanıtlayabilirim Hepinize saygılarımı sunuyorum ALTAY CEVİZ
vizyon_78
07-05-2013, 08:32
sayın lilium cevizler hangi boy ve büyüklüğe ulaştığın da kopartacağım .Saygılar
juglandales
07-05-2013, 08:39
sn. Juglandales bunların cinsi nedir acaba benim dörtlü beşli ceviz çiçekleride böyle mi olacak ?
Tabi ki olacak sayın Çetiner. Benim bahçenin bir kısmı yerli çeşitlerden oluşuyor. Tam olarak hatırlayamadım fakat Şebin olması lazım.
altay ceviz
07-05-2013, 08:42
Olay sanırım taze...
Öncelikle kendi sitelerindeki fotoğrafları kopyalayıp siteye koymazsak iyi olur. Noterden Tastiklenmiş.
Şayet dedikleri doğru ise çok enteresan...
Tası tarağı toplayıp gideriz valla !
sitemizdeki resimler noterden tescilli doğrudur sadece ticari maksatla bizim iznimiz olmadan kullanılamaz Fakat bilgilendirme amaclı resim yükleyebilirsiniz bunda herhangi bir sıkıntı yok (duyarlılığınıza teşekkür ederim)
altay ceviz
07-05-2013, 11:17
işte resim fotoshop değilse tabi,,,
el insaf bu resme de foto shop dediniz peki videolara ne diyeceksiniz merak ediyorum doğrusu videolarada inanmazsanız buyrun gelin yerinde görün
altay ceviz
07-05-2013, 11:18
son günlerde adını sıkça duymaya başladığımız ''ALTAY CEVİZ ÇEŞİDİ'' hakkında bilgisi olan arkadaşlarımız yardımcı olabilirmi
Altay Ceviz (http://www.altayceviz.com) buradan bilgi alabilirsiniz **** https://www.facebook.com/orhanstc06?ref=tn_tnmn buradan
altay ceviz
07-05-2013, 11:52
Video fotoğraflardan hazırlanmış bir video, ne nedir tam olarak bilinmemekle beraber bu fotoğraflar beni ikna edemedi.
Bu kadar verimli bir cinse bu türkiye uyuyor demek ki.
Bu ceviz ustatları proförlerimiz nerededir? niye çıkıp da iki cümle etmezler? böyle bir cinse sahip çıkmazlarda elin ırklarını lanse ederler anlamış değilim, anlamak için sanırım bekleyeceğiz.
Fidan satışı da yapabildiklerine göre tescil işlemleri bitmiş olmalı, tescil edilmişse bazı şeyler niye gizleniyor o zaman.
Örneğin: Benim elimde böyle bir şey olsa ben göğsümü gere gere fotoğraflar çeker göğsümü gere gere ağacın önünde videolar çeker söyleşi yapar bu cinsi tanıtmaktan gurur duyarım.
Sitelerine baktım beni ikna edecek bir şeyler aradım bulamadım bazı fotoğraflar buldum, ve demişler ki, üç yaşına kadar cevizleri koparıyoruz, tamam doğru olabilir, peki kardeşim üç yaşındaki ağaçların önünde resim çektirmeye zamanın varda verime yatmış ağaçların önünde resim çektirmeye zamanın mı yok diye sormazlar mı.
397351
397370
Bununda mı meyvalarını kopardınız en az beş yaşında.
Maşallah dallar meyvadan kırılıyor, Söylemlerine göre 100 kilo ceviz olması lazım. :)
397371
Bazı arkadaşlarımız var bu gibi şeylere çabuk ulaşıyorlar, Onlardan haber bekliyorum, Bizler de bir şeyler öğreniriz.
ALTAY CEVİZ 2 ve 3 yaşındaki fidanda meyve gözleri 2 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=sWbWwwOSQyE)
Buyrun size video göğsümüzü gere gere
ilerleyen günlerde daha net meyveli görüntüleri yükleyeceğim saygılar
altay ceviz
07-05-2013, 12:07
Aşılayarak :)
Ya da bir ağacın dişi çiçeklerini erkek çiçeklerle birlikte tamamen bir fanus içine alacaksınız, varsa içeriye giren tüm hava kanallarına polen filtresi takacaksınız.
Sanırım aşılamak daha uygun çözüm de aşısız ceviz üretmek için bu çaba niye? :)
ALtay ceviz de erkek ve dişi çiçek aynı bünyede arasında sadece 1-2 cm mesafe var Bir ceviz ağacı 10 veya 50 metredeki erkek çiçektenmi daha çabuk toz alır yoksa hemen 1-2 cm yanında olandanmı
gollenbico
07-05-2013, 13:09
Hiç bir mesaj gümbürtüye gitmiyor demek ki, Yazılarınızdaki gizemi kaldırın
" bu işin önde gelenlerinden olan bir büyüğümüzün fidanlığından"
Nail bey gizem falan yok, Selami Bayrak bahsettiğim büyüğümüz.
cevap verecek arkadaşlar olacaktır.
Ben fidancı olmadığıma göre alınacak gücenecek bir tarafım yok, aramızda fidancı arkadaşlar var onlar üzerlerine alınabilirler o nedenle ya hiç yazma ya da bu ismi söyle.
Böyle birilerine denk gelmen şansızlık üzücü ama Kabahati hemen bir başkasına atma, fidancı suçlu tamamda sizin hiç mi suçunuz yok, istinalar kaideyi bozmaz misali bazı istinalar olacaktır sizde biraz araştırma yapsaydınız.
Tabi Trabzon gibi bu işlerde geri kalmış, doğru düzgün ne sera ne fidan yetiştiriciliği yapanın olmadığı bir ilde yaşamayınca insan halden anlayamıyor, ben o bahsettiğiniz araştırmayı fazlasıyla yaptım ama böyle sonuçlandı, yinede kendimde kabahat göremiyorum.
Yinede vaktiniz için teşekkürler.
Sayın altay ceviz, öncelikle sitemize hoş geldiniz,
Yazılan mesajlara göre olan yaklaşımınız güzel bundan dolayı kutlarım, görünen o ki, güzel bir söyleşi sohpet bilgilenme adına bir şeyler konuşabiliriz. Bu hem bu konuyu merak eden arkadaşların kafalarındaki bazı sorunlara, hem sizlere hem siteye hem cevizcilik adına katkı sunacaktır, umuyorum ki, kızmadan sinirlenmeden doğruları konuşmak adına katkı sunmanızdır.
Konuyla ilgili olarak bir kaç telefon aldım sizleri ziyaret edenler tarafından gözlemleri olumlu olduklarını belirtmek isterim.,
Konuya gelecek olursak bir yerden başlayayım,
Mesajım sizlere çabuk ulaşmış. :)
Bazı arkadaşlarımız var bu gibi şeylere çabuk ulaşıyorlar, Onlardan haber bekliyorum, Bizler de bir şeyler öğreniriz.
İlk mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/1146830-post3484.htm) belirttiğim gibi kafamdaki bazı konulara cevap bulamadığımı yazmıştım, bulabildiğim yayınlarınıza videolarınızı izlemeye çalıştım hepsine ulaşabildim mi bilmiyorum ama son eklediğiniz videoyu yutubede izlemeye çalışıyordum görüntüler güzel ve hoş insana keyif veriyor. videoya Sonra döneceğim.
İlk Sormak istediklerim, lütfederde cevaplarsanız sevinirim.
1- 4 yaşında 25 kilo, 8 yaşında 150 kilo ceviz ağaçlarını hiç bir yerde göremedim? Yakın çekimleri gördüm artı bu yakın çekimler türkiyede çekilen resimler mi dışarıda başka ülkede çekilen resimler mi?
2- 4 yaşındaki bir ağaçın gövdesi 25 kilo ağırlığı çekebilir mi?
3- Tohumdan üretilen cevizin %100 kendi genlerine çekeceğinin garantisini nasıl verebiliyormusunuz?
4- üç yaşındaki ağaçların önünde resim çektirmeye zamanın varda verime yatmış ağaçların önünde resim çektirmeye zamanınız yok mu?
5- Video (http://www.agaclar.net/forum/1150558-post3526.htm)
En başta bunu belirtmeyiyim, Videoda çekilen fidanların (Görünenler de) hiçbirine şekil budaması yapılmamış erken verime yatırılarak çok verimliymiş gibi gösterilmeyemi çalışılmış anlayamadım, şekil budamaları niye yapılmadı?
5-1- Cins olarak verimli ve kendi kendini dozlayan bir çeşit olduğu belli bunu görebiliyorum.
5-2- Bu yaşta bir fidan üzerinde olan çiçekler meyvaymış gibi gösterilip anlatılıyor oysaki onlar henüz meyva değiller, bu görülen çiçekler dozlanıp meyva tutumu yapıyorlar mı? yapıyorlarsa ağaç bu meyvalara bakabiliyor mu? Yoksa bir kısmı dökülüyor mu?
5-3- Aynı ağacın aynı yönden temmuz ayında bir videosunu çekip koyabilirseniz bu hem bizler için hem sizler için çok aydınlatıcı olacak.
Şimdilik bu kadar cevaplarsanız sevinirim.
juglandales
07-05-2013, 13:42
Bu gerçekten çok üzücü
Bu konuda duayyen dediklerimizden böyle şeyler duymak çok üzücü, umarım ve umuyorum istem dışı bir yanlışlık olmuştur,
Türkiyede benim güvenebileceğim üç fidancıdan biridir çok şaşırdım.
Umuyorum bu mesajı görür. :(
Nail abi sen yanlış anlamışsın. Selami Bayrak'tan aldığı fidanlarda sıkıntı yok. Bozuk çıkanları İzmit'te başka fidanlıktan almış anladığım kadarıyla.
Nail abi sen yanlış anlamışsın. Selami Bayrak'tan aldığı fidanlarda sıkıntı yok. Bozuk çıkanları İzmit'te başka fidanlıktan almış anladığım kadarıyla.
Teşekkür ederim alp, tekrar okuyunca anladım.
Dört göz yetmiyor artık demek ki :D
altay ceviz
07-05-2013, 15:40
Sayın altay ceviz, öncelikle sitemize hoş geldiniz,
Yazılan mesajlara göre olan yaklaşımınız güzel bundan dolayı kutlarım, görünen o ki, güzel bir söyleşi sohpet bilgilenme adına bir şeyler konuşabiliriz. Bu hem bu konuyu merak eden arkadaşların kafalarındaki bazı sorunlara, hem sizlere hem siteye hem cevizcilik adına katkı sunacaktır, umuyorum ki, kızmadan sinirlenmeden doğruları konuşmak adına katkı sunmanızdır.
Konuyla ilgili olarak bir kaç telefon aldım sizleri ziyaret edenler tarafından gözlemleri olumlu olduklarını belirtmek isterim.,
Konuya gelecek olursak bir yerden başlayayım,
Mesajım sizlere çabuk ulaşmış. :)
İlk mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/1146830-post3484.htm) belirttiğim gibi kafamdaki bazı konulara cevap bulamadığımı yazmıştım, bulabildiğim yayınlarınıza videolarınızı izlemeye çalıştım hepsine ulaşabildim mi bilmiyorum ama son eklediğiniz videoyu yutubede izlemeye çalışıyordum görüntüler güzel ve hoş insana keyif veriyor. videoya Sonra döneceğim.
İlk Sormak istediklerim, lütfederde cevaplarsanız sevinirim.
1- 4 yaşında 25 kilo, 8 yaşında 150 kilo ceviz ağaçlarını hiç bir yerde göremedim? Yakın çekimleri gördüm artı bu yakın çekimler türkiyede çekilen resimler mi dışarıda başka ülkede çekilen resimler mi?
2- 4 yaşındaki bir ağaçın gövdesi 25 kilo ağırlığı çekebilir mi?
3- Tohumdan üretilen cevizin %100 kendi genlerine çekeceğinin garantisini nasıl verebiliyormusunuz?
4- üç yaşındaki ağaçların önünde resim çektirmeye zamanın varda verime yatmış ağaçların önünde resim çektirmeye zamanınız yok mu?
5- Video (http://www.agaclar.net/forum/1150558-post3526.htm)
En başta bunu belirtmeyiyim, Videoda çekilen fidanların (Görünenler de) hiçbirine şekil budaması yapılmamış erken verime yatırılarak çok verimliymiş gibi gösterilmeyemi çalışılmış anlayamadım, şekil budamaları niye yapılmadı?
5-1- Cins olarak verimli ve kendi kendini dozlayan bir çeşit olduğu belli bunu görebiliyorum.
5-2- Bu yaşta bir fidan üzerinde olan çiçekler meyvaymış gibi gösterilip anlatılıyor oysaki onlar henüz meyva değiller, bu görülen çiçekler dozlanıp meyva tutumu yapıyorlar mı? yapıyorlarsa ağaç bu meyvalara bakabiliyor mu? Yoksa bir kısmı dökülüyor mu?
5-3- Aynı ağacın aynı yönden temmuz ayında bir videosunu çekip koyabilirseniz bu hem bizler için hem sizler için çok aydınlatıcı olacak.
Şimdilik bu kadar cevaplarsanız sevinirim.
Sayın lilium hoşbulduk kızmak sinirlenmek kesinlikle yok bu konuda rahat olabilirsiniz neticede biz bu üünü insanlara tanıtmaya ülkemize kazandırmaya çalışıyoruz eğer gelen mailleri okusanız şaşarsınız tehdite varıncaya kadar neler neler her neyse gelelim konumuza 1ve 4 yaşındaki ağaçları meyveleri olgunlaşınca sitede facebook ta youtubede yayınlayacağım kilosuna siz karar vereceksiniz şuan 3 yaşındaki ağaçta tespit ettiğimiz yaklaşık olarak 2000-2500 arası meyve gözü mevcut videosunuda en kısa zamanda yayınlayacağım 150 kiloluk ağaçlar yani 8b yaşındaki ağaçlar kazakistanda haziran gibi onlarında önünde durup boy boy fotoğraf ve videoya çekip onlarıda yayınlayacağım
2 ci sorunuz 4 yaşındaki ağacın gövdesi 25 kilo cevizi çeker örnek görüntü ve video ile ispat edeceğim
3 Tohumdan üretilen yerli ve yabancı cevizler için yorum yapamam ama altay cevizin erkek ve dişi çiçek aynı bünyede aradaki mesafe 1-2 cm dolayısıyla bir ağaç 10 ila 50 metre denmi daha iyi tozlanır yoksa 1-2 cm denmi açılım yapma riski %1 den daha az aslında sizi tatmin edecek tüm bilgiler bende mevcut dedim ya tescili bekliyoruz tüm bilgileri en ince ayrıntısına kadar paylaşacağız bu ağaçlardan kazakistanda 3000 dönüm var orada 20 küsür yaşında aaçlarda açılım kesinlikle gözetlenmedi o yüzden biz rahatız
4-verime yatan ağaçların önündede fotoğraflar çekilecek hiç merak etmeyin haziran sonu eylül başı gibi yani meyveler olgunlaşınca.Bana kalsaydı ben çiçekli halini dahi yüklemeyecektim tam olgunluğa geldiğinde yükleyecektim ama gerek faceden gerekse tel den o kadar çok insan aradı ki her halini fotoğraflamamı ve görüntülememi istediler o yüzden yükledim
5-Altay cevizde asla budama diye bir şey yok (litaratüre ters ama )bu kısımda tescille birlikte neden budama yapılmadığı açıklanacaktır
5-2- Evet bu ağaç üzerinde gördüğünüz çiçekler tamamen meyve oluyor dökülme yok hatta salkım şeklinde oluyor Bu ağacın 3-4 yaşındaki kökünü görseniz şaşarsınız kök gövdenin neredeyse iki katı cevizin meyvelerini besleyebilmesi için evvela kökünün kuvvetli olması lazım.Kısmet olursa fırsat buldukça özellikle kendi sitemizde ve facebook ta her hafta olmasada enaz 15 gün arayla hem video ile hem fotoğraf ile sizlere ileteceğim bundan endişeniz olmasın
Her ne kadar video yayınlasam fotoğraf çekip sizle paylaşsamda gelip görmeniz lazım gözlerinize inanamayacaksınız .Siteyede fırsat bulduk ça girip siz değerli kardeşlerimin sorularını elimden geldiğince yanıtlamaya çalışacağım Saygılarımla
gollenbico
07-05-2013, 17:33
İlk mesajım gümbürtüye gitti herhalde, kimseden ses çıkmadı. :rolleyes:
O zaman şuna uygun bir cevap beklemekteyim, mayıs ortası gibi erken sürgün göz aşı için pedro gözü :D ihtiyacıma cevap verebilecek bir yardımsever varmıdır?
Pedro bahçesinin resimlerini çokça gördüğümüz bir abimiz var, bu mesajı okuyunca 'benden bahsediyor' diyecek kesin, o ne der acaba?
Geçte olsa anlaşılmak güzel :rolleyes: olan olmuş artık, şimdi ben en az zararla, ve yardımlarınızla nasıl bu işi düzeltiriz onun peşindeyim.
Ben esasında başka bir gizemli mesaj attım ama, Sayın büyüğümüz onuda farketmedi :rolleyes:
pedro bahçesinin resimlerini çokça gördüğümüz büyüğümüz erken veya geç sürgün göz aşısı yapmam için nerden ve nasıl göz temin edeceğimle alakalı yardım edebilir mi?
neticede biz bu üünü insanlara tanıtmaya ülkemize kazandırmaya çalışıyoruz eğer gelen mailleri okusanız şaşarsınız tehdite varıncaya kadar neler neler
Bunu tahmin edebiliyorum
yani 8b yaşındaki ağaçlar kazakistanda haziran gibi onlarında önünde durup boy boy fotoğraf ve videoya çekip onlarıda yayınlayacağım
Yani verimde büyük ağaç türkiye de yok anlaşılan bu resimler kazakistandan, peki iklim konusunu araştırdınız mı? uygunmudur?
2 ci sorunuz 4 yaşındaki ağacın gövdesi 25 kilo cevizi çeker örnek görüntü ve video ile ispat edeceğim
Önce şu 25 kiloda anlaşalım, ona göre konuşalım, :) biz 25 kilo dendiğinde yeşil kabuksuz kurumuş ceviz değeridir 25 kilo,
Bunda hemfikirmiyiz,
Yoksa yeşil kabuğuyla 25 kilodanmı bahsediyorsunuz, şayet buysa söylediğiniz, bunda bir aldatmaca var.
5-2- Evet bu ağaç üzerinde gördüğünüz çiçekler tamamen meyve oluyor dökülme yok hatta salkım şeklinde oluyor Bu ağacın 3-4 yaşındaki kökünü görseniz şaşarsınız kök gövdenin neredeyse iki katı cevizin meyvelerini besleyebilmesi için evvela kökünün kuvvetli olması lazım.
Bir yazınızda bir yaşındaki cevizin kökleri iki metre derinliğe ulaşıyor demişsiniz, ve sökülürken de köke zarar verilmemesi ekerken de olduğu gibi ekilmesi gerekir gibi bir yazınızı okumuştum.
Şimdi.
sizler bu fidanları sökerken kökler zarar görmesin diye 2 metre toprağı açıyormusunuz?
Kısmet olursa fırsat buldukça özellikle kendi sitemizde ve facebook ta her hafta olmasada enaz 15 gün arayla hem video ile hem fotoğraf ile sizlere ileteceğim bundan endişeniz olmasın
Her ne kadar video yayınlasam fotoğraf çekip sizle paylaşsamda gelip görmeniz lazım gözlerinize inanamayacaksınız .Siteyede fırsat bulduk ça girip siz değerli kardeşlerimin sorularını elimden geldiğince yanıtlamaya çalışacağım Saygılarımla
Paylaşımlarda bulunmanız hem size hem türkiye ye fayda sağlayacaktır, sitemizin doğru bilgiyi barındıran doğru olanı önemseyen bir site olduğunu hatırlatmış olayım.
26-Nurşen
08-05-2013, 12:13
Lütfen yardımcı olurmusunuz ben forumda yeni üyeyim bizim bahçemizde çekirdekten yetiştirme cevizimiz var bu ceviz yaklaşık on beş yıllık bu güne kadar herhangi bir hastalığı olmadı çünkü Rahmetli Babam ilgileniyordu fakat bu sene üzerindeki ceviz çiçeklerinin çoğunu döktü şu anda meyveye döndü ama yapraklarında yapış yapış ve parlak şekilde bir şeyler var üstünde bunları ne ile ne şekilde ilaçlıyabilrim . ince kabuk cevizi var resmini yükleyebilirsem yükleyecem lütfen yardımcı olun .resimleri nasıl yükleyevcem bu konuda da bilgim yok yardımcı olrumu sunuz.teşekkür ederim.
ömür-uşak
08-05-2013, 19:16
Lütfen yardımcı olurmusunuz ben forumda yeni üyeyim bizim bahçemizde çekirdekten yetiştirme cevizimiz var bu ceviz yaklaşık on beş yıllık bu güne kadar herhangi bir hastalığı olmadı çünkü Rahmetli Babam ilgileniyordu fakat bu sene üzerindeki ceviz çiçeklerinin çoğunu döktü şu anda meyveye döndü ama yapraklarında yapış yapış ve parlak şekilde bir şeyler var üstünde bunları ne ile ne şekilde ilaçlıyabilrim . ince kabuk cevizi var resmini yükleyebilirsem yükleyecem lütfen yardımcı olun .resimleri nasıl yükleyevcem bu konuda da bilgim yok yardımcı olrumu sunuz.teşekkür ederim.
yaprakların altına bak beyaz veya sarı yaprak bitleri olabilir. özellikle yapışkan parlak yaprakların altına. her yaprakta 4-5 tane varsa yapışkan ve parlak görülür.Benim başıma geldi. konfidor kullandım ağaçlar kurtuldu. kolay gelsin.
150 kiloluk ağaçlar yani 8b yaşındaki ağaçlar kazakistanda haziran gibi onlarında önünde durup boy boy fotoğraf ve videoya çekip onlarıda yayınlayacağım
Sayın altay ceviz,
Kazakistan'da 8 yaşında 150 kg ceviz veren ağaçlar olduğunu söylediniz. 8 yaşındaki cevizi ağacı kökü gövdesi yaprağıyla tartsanız 150 kg gelir mi?
Hem bize ne Kazakistan'daki verimden. Oranın iklim şartı farklı rakımı farklı.
Ben merak ediyorum 8x8 m aralıkla dikerse dekara 15 fidan yapar. O zaman 8 yaşında bir bahçeden dekara 2 ton 250 kilogram ceviz alacak üretici. Doğru mudur?
Müddei iddiasını ispatla mükelleftir.
8 yaşında bahçeden ağaç başına 150 kg verim alındığını söylüyorsanız sizin Türkiye'de 8 yaşında bahçeniz olması lazım ve ağaç başına da 150 kg dekara 2.500 kg ceviz almanız lazım.
O zaman bana isminizi soyadınızı fidanlığınızın açık adresini verin. Hasat zamanı ben geleyim tartalım gerçekten doğru mu iddialarınız.
Benim sormak istediklerim şunlar:
- Cevizleriniz GDO'lu mu?
- Fidan üretici belgeniz var mı? Eğer varsa buradan paylaşabilirsiniz.
- Sizin isminiz ve fidanlığınızın adresi neresi ? Öyle ya gelip görelim.
4 yaşında ceviz bahçesi (0-30 cm) Toprak analiz sonuçları
Yorumlarınızı ve Önerilerinizi bekliyorum.
Sayın juglandales toprak analiz sonuçlarındaki bazı değerler sadece topraktaki besin elementlerinin miktarını gösteriyor. Yani alınabilir miktarları değil.
O yüzden konu uzmanlarının tavsiyelerine göre uygulama yapmakta fayda var. Daha ayrıntılı bilgiyi MARİM'i telefonla arayarak alabilirsiniz.
Ben altay ceviz
sitedeki yazınızdan bizi kastettiğinizi çok iyi anlıyorum siz ne zaman aradınızda kem küm ettik güzel kardeşim bu ağaç tohumdan yetiştirilmiştir fidancı sertifikamız var dilediğin zaman ispat ederim fidanımız tescilli değil tescil aşamasında müracatlarımız yapılmıştır tescil aşaması en az 2-3 yıl sürmektedir gelelim diğer sorularına bu ağaçlar sivrihisar babadat köyünde şuan üzeri meyveli ne zaman isterseniz gelip görebilirsiniz insanları itham etmeden önce gelip göreceksin yerinde inceleyeceksin sonra yorumunu yapacaksın eğer fidandan anlıyorsanız bu ağaçları gördüğünüzde zaten söyleyecek söz bulamayacaksınız size iletişim numaramı veriyorum 0312 231 31 57-0532 136 16 94 ne zaman dilersen ispat için hazırızı saygılar
ben sizi şubat ayında aradım ve bana resimler gönderdiniz. bende en son sizden fidanların sertifikasını mail adresime gödermenizi istedim orada koptuk..
fidancı sertifikanızı sormuyorum altay 1 çeşidinin üretim sertifikasını istiyorum.
tesciliniz onaylana kadar satış yapmanız yasal değil. sattığınız kişilerin destekleme almaları mümkün değil.
ben size bahçe sorduğumda manisada var demiştiniz.
belki sizin sattığınız fidanın cinsi çok çok verimli, ama benim kişisel görüşüm aşısız fidanın asla anacı kalitesinde olmayacağı üzgünüm buda benim görüşüm.
özelime mesaj atmanıza gerek yok direkt buradan yazabilirsiniz.
şu anda meyveye döndü ama yapraklarında yapış yapış ve parlak şekilde bir şeyler var üstünde bunları ne ile ne şekilde ilaçlıyabilrim . ince kabuk cevizi var resmini yükleyebilirsem yükleyecem lütfen yardımcı olun .resimleri nasıl yükleyevcem bu konuda da bilgim yok yardımcı olrumu sunuz.teşekkür ederim.
Sayın 26-Nurşen,
Fotoğrafları üst tarafta bulunan ataç simgesine tıklayın. Sonra bilgisayarımdan dosya yükle gözat düğmesine tıklayın. Sanırım otomatik olarak ekleniyor.
Örnek olarak ben bir tane yükledim.
Belki alttaki fotoğraf ekle düğmesi de olabilir.
Fotoğrafları gönderebilirseniz belki yorum yapabiliriz.Ya da Tarım İl İlçe Müdürlüklerinden bu konuda yardım alabilirsiniz.
Ben sizin yerinize olsam eğer tadı güzel bir cevizse bu senenin sürgünleri yaz ortasında sertleşmeye başladığı zaman yarı odun çelikle çoğaltmayı denerdim. Eğer o dönemde hatırlatırsanız nasıl yapıldığını ayrıntılarıyla anlatmaya çalışayım.
Arkadaşlar selamlar , pazar günü bahçemdeydim ve taşıma su ile fidanları suladım. 60 fidan olduğundan oldukça yorucu oldu benim için . Fidan başı 20 lt kadar dökmeye çalıştım. Yaylaya haziran başı su gelicek , acaba tekrar sulamak gerekirmi ( dediğim gibi çok zahmetli bir inşallah gerekmez :) ) ?
Sanırım cevizler Haziran başına kadar idare edebilir. Aslında Mayıs ayı içerisinde bir su daha verseniz daha iyi olur diye düşünüyorum.
İkinci olarak şebin ve bilecik cinsi fidanlar boyunlu gözlerden sürmüş , bazı konularda boyunlu gözleri kırın düğme gözden sürsün filan diye yazılmış . Bu işlemi yapmasam ne kaybederim ? Yapmak için geç mi kaldım ?
Boyunlu göz en üstte bulunan göz boyunlu göz, onun altındaki düğme göz ve onun da altında çoğu zaman görülmeyen göze nokta göz diyoruz.
Eğer boyunlu göz herhangi bir nedenle zarar görürse düğme göz sürer.
Boyunlu gözlerin koparılmasının esprisi şudur. Boyunlu göz daha dik bir dal oluşturur düğme göz daha geniş açılı bir dal oluşturur. Dalların geniş açılı gelişmesi için boyunlu gözleri koparabiliriz. İklim şartlarının soğuk geçtiği yerlerde boyunlu gözlerin koparılması havanın biraz daha ısındığı tarihlere ertelenebilir.
nogaifatih
09-05-2013, 14:08
"sayın nogaifatih bey ben ceviz fidanı üreticisiyim kasım ayında tohum asla ekilmez ekilen tohumlarda çürür.ayrıca aşı kalemini nerden temin ediceniz ve aşılarınızı kime yaptıracaksınız.bu konularda yardıa ihtiyacınız varsa beniarayabilirsiniz.yardımcı olurumsize 0539 4****4 85.saygılar"
diyen; sevgili fidanci buyuklerimize ragmen kasim ayinda ektigim 700 tohumun % 90'i gunyuzune merhaba dediler :) sevincle duyrulur.
:cool:
juglandales
09-05-2013, 15:15
"sayın nogaifatih bey ben ceviz fidanı üreticisiyim kasım ayında tohum asla ekilmez ekilen tohumlarda çürür.ayrıca aşı kalemini nerden temin ediceniz ve aşılarınızı kime yaptıracaksınız.bu konularda yardıa ihtiyacınız varsa beniarayabilirsiniz.yardımcı olurumsize 0539 4****4 85.saygılar"
diyen; sevgili fidanci buyuklerimize ragmen kasim ayinda ektigim 700 tohumun % 90'i gunyuzune merhaba dediler :) sevincle duyrulur.
:cool:
Bunlar da benim kasımda ektiğim tohumlar :))
(3 hafta önce)
Seneye aşı yapacaksınız herhalde.
juglandales
09-05-2013, 15:28
Seneye aşı yapacaksınız herhalde.
Ağustos'ta göz aşısı yapacağım sayın adalet.
nogaifatih
09-05-2013, 15:38
Yeni çimlenen çöğürlerin bazılarının uçlarında soğuktan kararmalar oldu ! Kendine gelirlermi ?
Yoksa bu çöğürleri kaybettimmi ? (Yukarda ikinci resim)
"sayın nogaifatih bey ben ceviz fidanı üreticisiyim kasım ayında tohum asla ekilmez
Bu bana komik geldi. Çünkü alıntı yapıyorum.
"Eğer cevizler doğrudan bahçedeki/fidanlıktaki yerlerine ekileceklerse bu Kasım'da yapılmalıdır"
Kaynak: Sorularla Ceviz Yetiştiriciliği Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen
gerçekten komik kasım ayından bile önce kargaların sağa sola taşıdığı cevizler bir sonraki yıl karşımıza fidan olarak çıkmıyormu????
karga ekim ayı sonu kasım ayı içinde ağaçlarda kalan cevizleri alıp dikebiliyorda insan neden dikemesin :)
geçtiğimiz yıl bahçenin en az on yerinde böyle fidanlarım oldu bu yılda olacak mutlaka ama ne yazıkki hizaya dikmiyor bu hayvanlar rast gele dikiyorlar araları işlerken yazık ediyorum emeklerine.
Şebin cevizi hakkında yeterli bilgiye ulaşmadım yardım edebilrseniz sevinirim:)
şebin cevizi yerli bir çeşit olup ülke şartlarına adapte olmuş verimi yüksek bir çeşittir
sedatkso
09-05-2013, 22:20
şebin cevizi yerli bir çeşit olup ülke şartlarına adapte olmuş verimi yüksek bir çeşittir
Hocam burdanda soruyum size ankara çubuk ilçesinde 950 metreye 30dönüm cevizekecegim.sıkıntı chandler mi fernor mu.peki fernorsa siz hiç fernor meyveli gördünüzmü.içini pek doldurmuyor diyorlar. Peki ankaraya chandler etkenlerin en buyuk sıkıntıları ne oldu biraz bilgi verirsiniz.
Bu söylemi sanırım sayın nogaifatih, demiyor,
Yaaa ben şimdi anlayamadım kim o kasımda ceviz ekilmez diyen? söylemede bir doğruluk var ama neye göre söylediğini anlayamadım, tam mesajını görürsem ona göre cevap vereceğim.
İklim şartlarının soğuk geçtiği yerlerde boyunlu gözlerin koparılması havanın biraz daha ısındığı tarihlere ertelenebilir.
Sayın erdem, şu cümlenizi anlayamadım :(
İklim şartlarının soğuk geçtiği yerlerde Havalar ısınmamışsa boyunlu gözlerde harekete geçmez, farz edelim ki, harekede geçtiler, siz bunları kestiniz, ve bu zaman diliminde en azından bir hafta on gün geçer düğme gözlerin uyanması, bir hafta on günlük zaman az bir zaman değil, bu zaman diliminde don tehlikesi mi bekliyorsunuz, cümlenizi anlayamadım.
Benim anladığım gibiyse yanlış bir cümle.
nogaifatih
10-05-2013, 01:56
Bu söylemi sanırım sayın nogaifatih, demiyor,
Yaaa ben şimdi anlayamadım kim o kasımda ceviz ekilmez diyen? söylemede bir doğruluk var ama neye göre söylediğini anlayamadım, tam mesajını görürsem ona göre cevap vereceğim.
Sayin Lilium bunu bana ozel mesaj olarak Balikesir Sahil Yenice'den bir fidanci arkadasimiz yazmisti gecen sonbaharda : "sayın nogaifatih bey ben ceviz fidanı üreticisiyim kasım ayında tohum asla ekilmez ekilen tohumlarda çürür.ayrıca aşı kalemini nerden temin ediceniz ve aşılarınızı kime yaptıracaksınız.bu konularda yardıa ihtiyacınız varsa beniarayabilirsiniz.yardımcı olurumsize 0539 4******5.saygılar"
Ah ahhh yinemi sahil yenice Yahu şu balıkesiri bana terk ettirecekler.
Şunu söyleyebilirim, sahil yeniceli olupta fidancılık yapan tohumun ne zaman ekileceğini bilmediğini sanmıyorum,
Her şey bu cümlenin içinde gizli.
ayrıca aşı kalemini nerden temin ediceniz ve aşılarınızı kime yaptıracaksınız.bu konularda yardıa ihtiyacınız varsa beniarayabilirsiniz
Ekmeyin, başaramayın, fidan satayım, olaki olursa da kalem satayım aşı yapayım.
Hangi kalemi kardeşim kendilerinin kalemi yok ki.
Ağustos'ta göz aşısı yapacağım sayın adalet.
Sayın junglandales, benimde elimde 25 kadar tohumdan ekilmiş cevizler fideleri var ve aynen sizinkiler gibi gelişim göstermekteler. Göz aşısı ağustosta da yapılabiliyor ise bende hem öğrenmek içni elimdekilere bunu yapabilirim. Göz aşısını daha önceleri yaptınız mı?
juglandales
10-05-2013, 08:31
Sayın junglandales, benimde elimde 25 kadar tohumdan ekilmiş cevizler fideleri var ve aynen sizinkiler gibi gelişim göstermekteler. Göz aşısı ağustosta da yapılabiliyor ise bende hem öğrenmek içni elimdekilere bunu yapabilirim. Göz aşısını daha önceleri yaptınız mı?
Göz aşısı yapmak çok kolay. Mutlaka denemelisiniz. Benim geçen sene acemi olarak yaptığım 10 aşıdan 9'u tuttu. Bununla ilgili çok güzel video görüntülerine internetten ulaşabilirsiniz. Size lazım olucak malzemeler ; Aşı bıçağı + aşı bantı + aşı macunu (ya da sutut) + Aşı kalemi (aynı gün kesilmiş).
altay ceviz
10-05-2013, 09:52
Sayın altay ceviz,
Kazakistan'da 8 yaşında 150 kg ceviz veren ağaçlar olduğunu söylediniz. 8 yaşındaki cevizi ağacı kökü gövdesi yaprağıyla tartsanız 150 kg gelir mi?
Hem bize ne Kazakistan'daki verimden. Oranın iklim şartı farklı rakımı farklı.
Ben merak ediyorum 8x8 m aralıkla dikerse dekara 15 fidan yapar. O zaman 8 yaşında bir bahçeden dekara 2 ton 250 kilogram ceviz alacak üretici. Doğru mudur?
Müddei iddiasını ispatla mükelleftir.
8 yaşında bahçeden ağaç başına 150 kg verim alındığını söylüyorsanız sizin Türkiye'de 8 yaşında bahçeniz olması lazım ve ağaç başına da 150 kg dekara 2.500 kg ceviz almanız lazım.
O zaman bana isminizi soyadınızı fidanlığınızın açık adresini verin. Hasat zamanı ben geleyim tartalım gerçekten doğru mu iddialarınız.
Benim sormak istediklerim şunlar:
- Cevizleriniz GDO'lu mu?
- Fidan üretici belgeniz var mı? Eğer varsa buradan paylaşabilirsiniz.
- Sizin isminiz ve fidanlığınızın adresi neresi ? Öyle ya gelip görelim.
Sayın ERDEM merhaba 8 yaşındaki meyveli ağacı kökü,yaprakları,gövdesi ile hiç tarttınızmı?
gelelim Kazakistana iklim şartları Türkiye ile hemen hemen aynı ve bazı bölgelrinde çok sert rüzgarlar mevcut rakım ise 200 olan yeride var 1800 olan yeride
Biz türkiyede 8 yaşında ağaç var demedik hiç bir zaman kontrolümüzde olan 3-4 yaşında ağaçlar var dedik
İsim Abuzer SERVER bu fidanın üreticisi Fidanlık Eskişehir/Sivrihisar/Babadat köyü tanıtım ve satış pazarlama adresi cihan sokak 43/9 sıhhiye Ankara tel 0312 231 31 57-0532 136 16 94 Ayrıca gerek orman bakanlığı yetkilileri gerekse tarım bakanlığı yetkilileri fidan üzerinde sık sık incelemelerini yapmaktadırlar Fidan üretici belgemiz elbette var eskişehir il tarım müdürlüğünü arayıp sorabilirsiniz.Siz bu konuyu incelemek istiyorsanız açık adresimizi yazdık gelir bir bardak çayımızı içersiniz fidanlığımızı gezersiniz (açık adresimiz ve iletişim numaralarımız gerek katalok gerek web sayfası gerekse facebook ta zaten mevcuttu)
Cevizler kesinlikle gdo lu değil analizleri yapıldı eğer biraz sabırlı olursanız tescilden sonra hepsi ama herşey açıklanacak(bu emek hırsızlığına karşı bir tedbirdir) facebook sayfasında videolar mevcut hatta ağaçlar net de var eğer araştırısanız saygılar
Göz aşısı yapmak çok kolay. Mutlaka denemelisiniz. Benim geçen sene acemi olarak yaptığım 10 aşıdan 9'u tuttu. Bununla ilgili çok güzel video görüntülerine internetten ulaşabilirsiniz. Size lazım olucak malzemeler ; Aşı bıçağı + aşı bantı + aşı macunu (ya da sutut) + Aşı kalemi (aynı gün kesilmiş).
Videoları ve bu ekipmanları ağustosta temin edip, deneyeceğim. Bakalım ortaya birşey çıkartabilecek miyiz.
altay ceviz
10-05-2013, 10:38
Ben altay ceviz
sitedeki yazınızdan bizi kastettiğinizi çok iyi anlıyorum siz ne zaman aradınızda kem küm ettik güzel kardeşim bu ağaç tohumdan yetiştirilmiştir fidancı sertifikamız var dilediğin zaman ispat ederim fidanımız tescilli değil tescil aşamasında müracatlarımız yapılmıştır tescil aşaması en az 2-3 yıl sürmektedir gelelim diğer sorularına bu ağaçlar sivrihisar babadat köyünde şuan üzeri meyveli ne zaman isterseniz gelip görebilirsiniz insanları itham etmeden önce gelip göreceksin yerinde inceleyeceksin sonra yorumunu yapacaksın eğer fidandan anlıyorsanız bu ağaçları gördüğünüzde zaten söyleyecek söz bulamayacaksınız size iletişim numaramı veriyorum 0312 231 31 57-0532 136 16 94 ne zaman dilersen ispat için hazırızı saygılar
ben sizi şubat ayında aradım ve bana resimler gönderdiniz. bende en son sizden fidanların sertifikasını mail adresime gödermenizi istedim orada koptuk..
fidancı sertifikanızı sormuyorum altay 1 çeşidinin üretim sertifikasını istiyorum.
tesciliniz onaylana kadar satış yapmanız yasal değil. sattığınız kişilerin destekleme almaları mümkün değil.
ben size bahçe sorduğumda manisada var demiştiniz.
belki sizin sattığınız fidanın cinsi çok çok verimli, ama benim kişisel görüşüm aşısız fidanın asla anacı kalitesinde olmayacağı üzgünüm buda benim görüşüm.
özelime mesaj atmanıza gerek yok direkt buradan yazabilirsiniz.
merhaba sizi hatırladım sizde fidancıydınız manisadan
fidan üretici belgemiz ve fidan kayıt sertifikamızın olduğunu söyledim hatta faks çektiğimi hatırlıyorum hatta bende numaranızda kayıtlı size direk arama yerine buradan yazıyorum Türkiyede tohumdan üretilmiş fidanı tüm fidancıların sattığını mutlaka biliyorsunuzdur .Eğer bu iş yasak olsaydı sanırım tarım bakanlığı yetkilileri gelip bunun satışına izin vermezlerdi kanunları mevzuatı sizin kadar bizde biliyoruz ve şuan bünyemizde mevzuatı bilen bahçe bitki bölümü mezunu ziraat mühendislerimiz orman mühendisimiz teknikerlerimiz ve danışmanlarımız mevcut.Aşısız fidanın size göre meyve vermeyeceğini düşünüyorsunuz bu sizin fikriniz bizde verdiğini ispat için videolarını resimlerini yüklüyoruz ve diyoruzki gel kardeşim fidanlık adresi Eskişehir/Sivrihisar/Babadat köyü bu ofis adresi cihan sokak 43/9 sıhhiye Ankara diyoruz telefonlarımız 0312 231 31 57-0532 136 16 94 bu diyoruz sizce biz gizli kapaklı bir işmi yapıyoruz?Gelelim destekleme mevzusuna Orman bakanlığı yetkilileri ile konuşur veya araştırırsanız bunun desteklemesinin olduğunu göreceksiniz Ve bi fidan verdiğimiz insanlara özellikle söylüyoruz tescilimiz yok işlemleri devam ediyor diye ayrıca ben size manisada fidanlığımız var dediğimi kesinlikle hatırlamıyorum saygılar
gencmustiii
10-05-2013, 11:37
Sayın Üstatlarım
Bu yıl yerli cevizlerimde % 40 lık bir dökülme meydana geldi ağaçlarım 6 yasında şebin,bilecik,yalova1-3-4 gerekli gübrelemeler yapıldı. sorum acaba yerli ırk ilkbahar geç donlarına yakalandığı için mi döktü. nerdeyse yarı yarı çünkü.
nogaifatih
10-05-2013, 12:12
Ah ahhh yinemi sahil yenice Yahu şu balıkesiri bana terk ettirecekler.
Şunu söyleyebilirim, sahil yeniceli olupta fidancılık yapan tohumun ne zaman ekileceğini bilmediğini sanmıyorum,
Her şey bu cümlenin içinde gizli.
Ekmeyin, başaramayın, fidan satayım, olaki olursa da kalem satayım aşı yapayım.
Hangi kalemi kardeşim kendilerinin kalemi yok ki.
Sayin Lillium, bu tur yanlis yonlendirmeleri Kirsehir kamandada uzun uzun dinledim . Kamani ziyaret ettim ama elle tutulur gozle gorulur kapali bahcede goremedim fidancida. sorun bolge degil bence insan kaynakli. Kimilerimiz malesef cabucak zengin olma pesinde .;)
merhaba sizi hatırladım sizde fidancıydınız manisadan manisadan değilim kırşehirdenm
fidan üretici belgemiz ve fidan kayıt sertifikamızın olduğunu söyledim hatta faks çektiğimi hatırlıyorum hatta bende numaranızda kayıtlı size direk arama yerine buradan yazıyorum Türkiyede tohumdan üretilmiş fidanı tüm fidancıların sattığını mutlaka biliyorsunuzdur .Eğer bu iş yasak olsaydı sanırım tarım bakanlığı yetkilileri gelip bunun satışına izin vermezlerdi kanunları mevzuatı sizin kadar bizde biliyoruz ve şuan bünyemizde mevzuatı bilen bahçe bitki bölümü mezunu ziraat mühendislerimiz orman mühendisimiz teknikerlerimiz ve danışmanlarımız mevcut.
ben fidan üreticisi değilim yetiştiriciyim
tekrar ediyorum siz altay 1 ceviz fidanı diye fatura yazamazsınız altay 1 verir şebin vs. diye fatura yazarsınız çünki altay 1 diye bir çeşit resmi olarak henüz yok
bu ülkedeki iyileri tenzil ediyorum ne fidancılar var deyneği fidan diye satan. patlayan gözün üstünden tepe vurup gözün etrafına çizik atıp göz aşılı diye satan. verdiği asla söylediği cins çıkmayan v.s v.s
Aşısız fidanın size göre meyve vermeyeceğini düşünüyorsunuz bu sizin fikriniz bizde verdiğini ispat için videolarını resimlerini yüklüyoruz ve diyoruzki gel kardeşim fidanlık adresi Eskişehir/Sivrihisar/Babadat köyü bu ofis adresi cihan sokak 43/9 sıhhiye Ankara diyoruz telefonlarımız 0312 231 31 57-0532 136 16 94 bu diyoruz sizce biz gizli kapaklı bir işmi yapıyoruz?Gelelim destekleme mevzusuna Orman bakanlığı yetkilileri ile konuşur veya araştırırsanız bunun desteklemesinin olduğunu göreceksiniz Ve bi fidan verdiğimiz insanlara özellikle söylüyoruz tescilimiz yok işlemleri devam ediyor diye ayrıca ben size manisada fidanlığımız var dediğimi kesinlikle hatırlamıyorum saygılar
inşallah ben yanılıyorumdurda memleketimiz verimli uyumlu sağlıklı bir çeşit kazanır.
son bir soru tüm dünya aşı ile çoğaltarak genetik sapmayı sıfırlarken siz neden çöğürde ısrar ediyorsunuz? sonuçta sizde biryerden söküp tüpe koyuyorsunuz ve kazık kök her iki durumdada zarar görüyor
juglandales
10-05-2013, 12:29
Sayın Üstatlarım
Bu yıl yerli cevizlerimde % 40 lık bir dökülme meydana geldi ağaçlarım 6 yasında şebin,bilecik,yalova1-3-4 gerekli gübrelemeler yapıldı. sorum acaba yerli ırk ilkbahar geç donlarına yakalandığı için mi döktü. nerdeyse yarı yarı çünkü.
Gencmusti bahçenizdeki ceviz çeşitlerinin adet olarak miktarını ve geçen seneki ürün miktarını öğreneblirmiyim.
m.gökhan
10-05-2013, 13:20
Sayın Üstatlarım
Bu yıl yerli cevizlerimde % 40 lık bir dökülme meydana geldi ağaçlarım 6 yasında şebin,bilecik,yalova1-3-4 gerekli gübrelemeler yapıldı. sorum acaba yerli ırk ilkbahar geç donlarına yakalandığı için mi döktü. nerdeyse yarı yarı çünkü.
Şebinler fazla tozlanmada döküm olduğunu okumuştum , cins adetlerini yazarsanız belki daha net birşey söylenebilir.
Sayın erdem, şu cümlenizi anlayamadım :(
Sayın Lillium şunu demek istiyorum.
İklim şartlarının soğuk geçtiği yerlerde boyunlu göz koparma biraz ileriki tarihlere Nisan sonu Mayıs başı gibi ertelenebilir.
Pruning Walnut Trees - Plants Chataigniers Noyers Coulié (http://chestnut-walnut-trees.com/content/15-pruning-walnut-trees)
Bu adreste bir arkadaşın budamayla ilgili paylaştığı belgede de aynı konudan bahsedilmiş.
Sayın lilum siz ceviz fidanının nasıl yetiştiğini bilmiyorken ben ceviz fidanı yetiştiriyorsun Kasım ayında ekilen ceviz tohum larının çoğu yağmur lardan dolayı çürüyor aşı kalemi ise benim kendi anaçlarım var ben kimseye aşı kalemi satma derdinde de değilim aşı konusunda ücretli olarak aşı yapan biri değilim ben yardım amaçlı bir mesaj atmıştım ama sizin içiniz kötü olduğu için kötü bir yorum yapmış sınız benim bu sitede fidan satma gibi bir derdim yok biz ceviz tohum larımızı Şubat Mart aylarında Ekim yapıyoruz
Kasım ayında ekilen ceviz tohum larının çoğu yağmur lardan dolayı çürüyor
Sayın goksal,
Neden çürüsün? Yukarıda yazdığım kısmı okudunuz mu. Koskoca profesör yazmış.
"Eğer ceviz tohumları doğrudan bahçedeki/fidanlıktaki yerlerine ekileceklerse bu Kasım'da yapılmalıdır"
Bakalım ben özellikle deneyeceğim. 10 tane ceviz tohumunu Kasım ayında dikeceğim. Kaç tanesi çürüyecek?
Ben de Mart ayında ceviz badem karışık tohumlar dikmiştim. Şimdiden çıkan bademler var.
Arkadaşlar ceviz tohumunu çimlendirme konusunda pratik bir yöntem. Tohumları alın. Kumun içine gömün buzdolabının sebzeliğinde ya da dışarda kumun altında da olur. 8 hafta kadar soğuklama ihtiyacını karşılasın. Ondan sonra direkt yerlerine dikebilirsiniz.
Hatta Seyit Şen hoca çok daha hızlı bir çimlendirme yönteminden de bahsediyor. Onu da kitaptan bakıp yazmaya çalışayım.
gencmustiii
10-05-2013, 19:57
Sayın juglandales ve m.gökhan
juglandales;1152463]Gencmusti bahçenizdeki ceviz çeşitlerinin adet olarak miktarını ve geçen seneki ürün miktarını öğreneblirmiyim.
Gecen senede aynı şekilde döküm olmuştu yaklasık %40 yeşil kabuklu 8 ton yaklasık 1 tona yakında kara leke sayensinde kaybettik bu senede aynı şekilde hele yalovalarım ilk çiçeklendiğinde aynı pedro ve chandler gibiydi. Şuan ağaçlarımın içinde gezmek bile beni cok üzüyor. 390 adet şebin 70 adet yalova1 20 adet yalova3 20 adet yalova4 190 adet bilecik 70 adet te pedro ve chandler ekili pedro ve chandler dönüştürmeye başladım kaplanları kestim ve pedro ve chandler aşıladım seneye yaklaşık 100 ağacımı kesip aynı şekilde aşı yapmayı istiyorum
Sayın ERDEM merhaba 8 yaşındaki meyveli ağacı kökü,yaprakları,gövdesi ile hiç tarttınızmı?
gelelim Kazakistana iklim şartları Türkiye ile hemen hemen aynı ve bazı bölgelrinde çok sert rüzgarlar mevcut rakım ise 200 olan yeride var 1800 olan yeride
Biz türkiyede 8 yaşında ağaç var demedik hiç bir zaman kontrolümüzde olan 3-4 yaşında ağaçlar var dedik
Arkadaşım bak bunu ben söylemiyorum.
Ceviz konusunda 20 yıldır çalışan Türkiye'de bir sürü yerli ceviz çeşidini ülkemize kazandıran Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sütyemez hoca söylüyor.
CEVİZ de VERİM ÜZERİNE…..
NEDEN HEP BUNLAR ÜLKEMDE OLUR Kİ……..
(cevizde rekolte, ceviz ağacında verim nedir?,
bir ceviz ağacından 150- 200 kg ceviz alınabilir mi…… soruları üzerine)
Ceviz yetiştiriciliğinde, tam verim çağında ya da 7. 8. yaşlarında 140-160 kg ürün veren standart bir CEVİZ ÇEŞİDİ nin varlığına dair bilimsel bir kayıt mevcut değildir. Böyle bir şey yok ….. bırakınız 7.8. yaşında tam verim yaşında 140-160kg ürün alınan standart bir çeşit mevcut değildir…….
Meyve yetiştiriciliğinde verimlilik; birim alandan yani 1 dönümden (1 dekardan) ya da 1 hektardan alınan ürün miktarına göre hesaplanır.
Dünya ceviz yetiştiriciliğinde alınan en iyi verim değerleri; 1 dönümde (tam verim çağındaki 12- 15 adet ağaçtan); 500- 750 kg (yani ağaç başına 45-65 kg) arasında değişmektedir.
Ülkemizde yaşları 60-80 ve üzerinde yaşta, yarım dönümlük (500 m2) alanı kaplayan devasa anıt ceviz ağaçları vardır ve bu devasa ağaçlardan 80- 100 kg ürün alındığı söylenir!!!!. Ama böyle büyük ağaçlardan dönümde 2 ağaç bulundurabilirsiniz, bu durumda da dönümden en iyi ihtimalle 200-250 kg??? verim alabilirsiniz demektir…..
Lütfen gerçekci olalım hayal dünyasında gezmeyelim, böyle boş beleş verim değerleri ile insanımızı yanıltırsak yarın ceviz yetiştirecek kimse bulamayız…. ve kaybeden biz dolaysıyla ülkemiz olur…
Ceviz hattı, ülkemizde tarımsal hizmet veren ilk sitelerden biridir. Ceviz hattına yıllardır gelen e maillere, ya da telefonlara akademik veriler çerçevesinde pratik cevaplar verilmeye çalışılmaktadır. Bu cevaplar için de neredeyse hemen her gün müsbet tepkiler alınmaktadır.
Ceviz hattı, ceviz sevdalı toprak gönüllü Anadolu’mun güzel insanlarına hizmet etmeye ve bilgi paylaşımına devam edecektir.
Ceviz hattına, ceviz yetiştiriciliği ile ilgili genel soruların yanında “son günlerde CEVİZDE AĞAÇ VERİMİ- CEVİZDE ÇEŞİT” gibi iki konuda artan yoğunlukta sorular gelmektedir. Bu konuda çok çarpıcı sorular sorulmaktadır.
Ceviz hattına bizzat sorulan bu suallerden bazıları ile ilgili düşüncelerim siz değerli okuyucularımızla paylaşmak istedim. İnşallah faydalı olur…
Soru 1: çeşit nedir?
En basit haliyle çeşit: Bir meyve türünde, belirlenmiş bazı kriterlere göre (örneğin UPOV), uzun süre üzerinde çalışılıp, verim ve kalite değerleri bilimsel olarak ortaya konulmuş ve devletin ilgili birimi tarafından tescilenerek milli çeşit listesine kaydı yapılmış bitkisel genotiplere denir.
Üzerinde çalışılmış bir bilimsel verisi olamayan devletin ilgili kurumunda kayıt altına alınmamış bir türe ait genotip ÇEŞİT değildir. Ülkemizde tüm meyve türlerinde olduğu gibi CEVİZ ile ilgili ÇEŞİT Listesi (26 çeşit) Gıda Tarım ve Hay. Bakanlığı TTSM kayıtlarında bulunmaktadır.
Bakınız Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi Müdürlüğü (http://www.ttsm.gov.tr/TR/belge/1-177/meyve-ve-asma-cesit-listesi.html)
************************************************** ************************
Soru 2: CEVİZ de AĞAÇ VERİMİ ?….
Bir ceviz çeşidinin ağacından;
4. yaşında; 25kg, 6 .yaşında, 60-70 kg, 7. yaşında 100-115 kg, 8 yaşında 140-160 kg, 9.yaşında 180-200kg vs ÜRÜN ALINABİLİRMİ
Soruyu bana soran sevgili okuyucumun, bu sorusu geldiğinde iyiki 9. yaşta durdu!!! Dedim, yoksa soru devam etseydi 20. yaşta 400 kg ceviz alınır mı bir ağaçtan diye bekledim… ve off çektim……..
CEVAP: Gelen bu suale.. Şimdi ben ne cevap vereyim. Şaştım kaldım…
Önce bu soruyu bana soran ceviz üretici adayımızın bana şaka yaptığını ya da, beni sınadığını zannettim, ısrar edince ciddi olduğunu … vs söyledi ve bana kızarak tekrar etti…. Ben ne deyim Ya Rabbi bu soruya…
diyecek lafım yok, yazacak kelime kalmadı… bunlar benim ülkemde oluyor maalesef…
Çünkü yıllar önce;
Apomiktik ceviz diye bir moda başlatıldı,
Sonra susuz yani kurakta ceviz çok daha iyi olur diye bir şaşa meydana getirildi,
Bunu 40- 50 dekar ceviz bahçelerinden yüzbinler dolar kazanılacağı yaygarası takip etti vs..
Şimdilerde yukarıdaki soru…. Yani ceviz verimi….
Yani 7. 8. yaşında 140- 150 kg ürün veren ceviz … soruları akın akın gelmeye başladı, Nereden çıktı, kimden geldi, farklı bir ceviz dünyası varda haberim mi yok şaştım kaldım…..
Yok böyle bir şey yok
Yıllardır, ceviz ıslahı, ceviz çeşitleri üzerine çalışmaktayım, ülkemizdeki ve Dünyadaki standart tüm ceviz çeşitleri ile ilgili ya çalışma yaparak sonucunu gördüm, ya da ilgili akademik yayınları okuyarak ceviz çeşitleri ile ilgili bilgiler okudum, derledim … ama böyle bir veri böyle bir verim değerine rastlamadım okumadım, kimsede okumamıştır rastlamamıştır.
Milli ve uluslar arası tüm ceviz toplantılarına katılırım, cevizle ilgili tüm kaynakları inceledim ama böyle verim değerine sahip bir çeşidin varlığı ile ilgili bilimsel veriye şahit olmadım.
Dünya ceviz yetiştiriciliğinde söz sahibi ABD ve diğer ülke kaynaklarına göre verimli sayılan standart bir ceviz ağacının tam verim çağındaki(10 yaş sonrası) ürün miktarı 45-65kg/ağaç dır. Ülkemiz verimli çeşitlerin verimi de buna yakın değerlerdir. Konuyu daha uzatmaya gerek yok.
**Konu basit mantık çerçevesinde incelendiğinde sonuca gitmek çok basittir;
4. yaşında 20-30 kg !..?
5. yaşında 35-45 kg !..?
…………………….. 4. yıldan- 5. Yıla ürün Artış miktarı: +15 KG
6. yaşında 60-70 kg !..?
…………………….. 5.yıldan – 6. Yıla ürün Artış miktarı: +25 KG
7. yaşında; 100-115 kg !..?
…………………….. 6.yıldan- 7. Yıla ürün Artış miktarı: +40 KG
8. yaşında;140-160 kg !..?
…………………….. 7. yıldan- 8. Yıla ürün Artış miktarı: +40 KG
9. yaşında; 180-190kg !..?
"Standart Bir Ceviz Çeşidine ait “Tek Bir Ceviz Ağacından”; Bu verim değerlerinin alındığına dair bir araştırma ya da bilimsel makaleye rastlamadım.
Gelişme çağındaki bir ceviz ağacının bir önceki yıla göre veriminin bir sonraki yılda 25-40 kg artması mümkün değildir.
DÜNYA akademik kaynaklarında, Tam verim çağında 140-160 kg ürün veren standart ya da herhangi bir CEVİZ ÇEŞİDİ nin varlığına dair bilimsel bir kayıt mevcut değildir.
Allah aşkına bir ağaç her yaşta (takip eden her bir yılda) 25- 40 kg ürün artıracak kadar gelişir mi, büyür mü? biraz mantık lütfen,
Bir ağacın gelişmesi ve sürgün verme yeteneği; bitki fizyolojisi ve çevre şartları ile ilgilidir. En yüksek gelişmede bile bir ceviz ağacı yaş başına maximum 3- 10 kg verim artışı sağlayabilir.
Bir ceviz ağacının her gelişme yılında 25-40 kg daha ürün verecek ölçüde gelişmesi, bitkisel Fizyoloji veya Botanikle izah edilemeyecek kadar gerçekten uzaktır.
8 veya 10 yaşındaki bir ceviz ağacını köküyle gövdesiyle yaprağı ile tartsanız 150 kg gelir mi!!!!! :) )
Ben böyle bir duruma itibar etmem…
Yaklaşık 20 yıldır ceviz ile ilgili çalışma yapan bir araştırıcı olarak, bilgilerimi pratik olarak paylaşmak istedim. Problemin çözüm yeri elbette devletimizin ilgili kurumlarıdır.
Ben de bu noktada problemin çözümüne yönelik Tarım Bakanlığından bilgi istedim.
Artık ilgili kurumlar gerekli konuyla ilgili idari ve yasal işlemleri yapacaktır.
m.gökhan
10-05-2013, 20:16
Gecen senede aynı şekilde döküm olmuştu yaklasık %40 yeşil kabuklu 8 ton yaklasık 1 tona yakında kara leke sayensinde kaybettik bu senede aynı şekilde hele yalovalarım ilk çiçeklendiğinde aynı pedro ve chandler gibiydi. Şuan ağaçlarımın içinde gezmek bile beni cok üzüyor. 390 adet şebin 70 adet yalova1 20 adet yalova3 20 adet yalova4 190 adet bilecik 70 adet te pedro ve chandler ekili pedro ve chandler dönüştürmeye başladım kaplanları kestim ve pedro ve chandler aşıladım seneye yaklaşık 100 ağacımı kesip aynı şekilde aşı yapmayı istiyorum
Cevizlerde tozlayıcı sayısı %5 diye okumuştum . Yani 390 adet şebin için 20 adet bilecik yeterli olmalı . Fazla tozlanma üzerinde biraz araştırma yaparsanız bu bilgileri teyit edebilirsiniz. Benimki sadece okuduklarım üzerinden yorum yapmak . Kesin sonuçları burdan ve özelden paylaşırsanız sevinirim , zira bende bilecikleri biraz fazla diktim ne ölçüde sıkıntı yaratır meraktayım :) ...
http://www.agri.ankara.edu.tr/bahce/1107__ceviz.pdf
Sayın Üstatlarım
Bu yıl yerli cevizlerimde % 40 lık bir dökülme meydana geldi ağaçlarım 6 yasında şebin,bilecik,yalova1-3-4 gerekli gübrelemeler yapıldı. sorum acaba yerli ırk ilkbahar geç donlarına yakalandığı için mi döktü. nerdeyse yarı yarı çünkü.
Şebin ceviz çeşidi lezzetli, yüksek rakımlara uygun bir ceviz çeşididir.
Ancak tozlanma ve iç kurduna karşı hassastır.Eğer tozlayıcı fazla ise (örneğin Bilecik) fazla polen yükü nedeniyle dişi çiçek dökümü gösterebilir.
Bu nedenle eğer Şebinlerin 90 metreden daha yakınında çok fazla tozlayıcı varsa dişi çiçek dökümü gösterebilir. %5 kadar tozlayıcı yeterlidir. Bu nedenle eğer çok fazla Bilecik varsa bunları aşılatabilirsiniz.
Sonra cevizde meyve dökülmesi hastalık nedeniyle olabilir. Buradaki belgede ceviz uç yanıklığı nedeniyle Chandler, Hartley, Serr ve yerli cevizlerden Bilecik ceviz çeşidinin bu hastalık konusunda hassas olduğu söyleniyor.
http://www.cost873.ch/_uploads/_files/BAN_WalnutFact_Turkish.pdf
Genel olarak cevizde %10-20 kadar çiçek ya da küçük meyve dökümleri normaldir.
Bunun dışında dişi çiçeğe gelen çok fazla çiçek tozu, döllenme eksikliği ya da yetersiz döllenme, çiçekler arası rekabetten dolayı dökümler, besin maddesi rekabeti nedeniyle dökümler olabilir.
Eğer çok fazla çiçek tozu ya da yetersiz döllenme varsa bu durumda tedbir almak gerekir.
gencmustiii
10-05-2013, 23:28
Erdem bey,
Peki cevizler çiçekteyken gündüz ile gece sıcaklık farklarından dolayı dökme yapmış olabilirmi ağaçlar.
juglandales
10-05-2013, 23:29
Sayın juglandales ve m.gökhan
juglandales;1152463]Gencmusti bahçenizdeki ceviz çeşitlerinin adet olarak miktarını ve geçen seneki ürün miktarını öğreneblirmiyim.
Gecen senede aynı şekilde döküm olmuştu yaklasık %40 yeşil kabuklu 8 ton yaklasık 1 tona yakında kara leke sayensinde kaybettik bu senede aynı şekilde hele yalovalarım ilk çiçeklendiğinde aynı pedro ve chandler gibiydi. Şuan ağaçlarımın içinde gezmek bile beni cok üzüyor. 390 adet şebin 70 adet yalova1 20 adet yalova3 20 adet yalova4 190 adet bilecik 70 adet te pedro ve chandler ekili pedro ve chandler dönüştürmeye başladım kaplanları kestim ve pedro ve chandler aşıladım seneye yaklaşık 100 ağacımı kesip aynı şekilde aşı yapmayı istiyorum
Sayın gençmusti Erdem be M.gökhan benden önce davranıp size verebileceğim cevapları aynen aktarmış. Benim konuya ilgimin nedeni bileceklerimin şebinlere oranının %40 olması. Ben henüz bir sıkıntı yaşamadım.
Dişi çiçek dökümünü engellemek için çeşitli kimyasallar uygulanmaktadır. Daha basit bir çözüm ise Bileciklerin erkek çiçeklerinin aktif olduğu dönemde çiçek sayısını azaltmayı deneyebilirsiniz. (Belki silkeleyerek!!)
Eğer bir sonuç alamazsanız Bileciklerin oranını %5 e indirmek tek çözüm olacaktır diye düşünüyorum.
Sayın lilum siz ceviz fidanının nasıl yetiştiğini bilmiyorken ben ceviz fidanı yetiştiriyorsun(dum olacaktı herhalde.
Pardon üstadım, Kutlarım sizi.
Sizden sonra öğrenen sizden fazla öğrenemez diye bir kural mı var?
Kasım ayında ekilen ceviz tohum larının çoğu yağmur lardan dolayı çürüyor
Derin ekersen çürür, Bunu da senden sonra öğrenenden öğrenmiş ol hocam..
Diğer teferruatları da anlatma mı istermisin? Şubatta martta ekilince ne nasıl olur, yok ben çok oluyorum ama, siz biliyorsunuz üstada biz mi öğreteceğiz.
aşı kalemi ise benim kendi anaçlarım var
Anaçlarınız varda benden ondan bundan göz dal niye göz istiyorsunuz?
http://www.agaclar.net/forum/943688-post115.htm
http://www.agaclar.net/forum/1094549-post79.htm
ben kimseye aşı kalemi satma derdinde de değilim aşı konusunda ücretli olarak aşı yapan biri değilim ben yardım amaçlı bir mesaj atmıştım
Yardım mı?
Aaa pardon ben yanlış anlamışım, o halde size bir teklif.
Evet benim de böyle bir yardıma ihtiyacım var, 8000 göz aşısı yapılacak ağustosta buyrun yardım edin.
ama sizin içiniz kötü olduğu için kötü bir yorum yapmış sınız
Evet gerçekten kötü hemde çok kötü. İçim çıfıt çarşısı..
benim bu sitede fidan satma gibi bir derdim yok
http://www.agaclar.net/forum/1107717-post3219.htm
http://www.agaclar.net/forum/1088534-post195.htm
http://www.agaclar.net/forum/1071433-post265.htm
İki mesajınızdan biri ben fidan üreticisiyim tel:xxxxx beni arayın.
Sanırım Bedava veriyorsunuz ki satmak gibi bir derdiniz yok.
İçim ne kadar kötü hep kötü düşünüyorum...
biz ceviz tohum larımızı Şubat Mart aylarında Ekim yapıyoruz
Sizin ne zaman ektiğiniz kimseyi ilgilendirmiyor...
Bilinmesi gereken ne zaman ekildiği...
...
fındıkçı74
11-05-2013, 11:53
Merhabalar ceviz dostları maalesef bana chandler diye yerli ceviz satmışlar bunların dinleri imanları para verdiğin parayamı yanarsın harcadığın onca emeğemi yanarsın yakında o fidancının ismini burada ilan edeceğim sitelerine bakınca güya çok büyük fidancılar ne büyüğü be en büyük sahtekarlar
Merhabalar ceviz dostları maalesef bana chandler diye yerli ceviz satmışlar bunların dinleri imanları para verdiğin parayamı yanarsın harcadığın onca emeğemi yanarsın yakında o fidancının ismini burada ilan edeceğim sitelerine bakınca güya çok büyük fidancılar ne büyüğü be en büyük sahtekarlar
bu konudan eminseniz durmayın yazın.... yazınki birbaşkasının canınıda yakamasınlar.
sitelerine bakınca güya çok büyük fidancılar ne büyüğü be en büyük sahtekarlar
Sayın fındıkçı, geçmiş olsun.
Fidanların yerli olduklarından eminsen hiç durma açıkla. Büyük fidancı dediğimiz türkiyede bir tanesi bursada muharrem yavaştır, biri selami bayrak, diğeri denizlide ekiz fidancılık ekiz fidancılığın sanırım chandler üretimi yok, en azından ben öyle biliyorum.
Büyük fidancı dediğin bunlardan biriyse bunların böyle bir şey yapacakları aklımın ucundan dahi geçmez, yapmışsalar da bu kadar mı bozulduk diye beni çok üzer.
Diğerleri büyük fidancı değillerdir çoğu aile işletmesi ve bu gibi aile işletmelerinde olan yanlış fidan gönderimlerini sıkça duyar oldum, (Bilhassa bandırma sahil yenicede bir kaç kişi tüm sahil yenice köyüne leke getiriyor, bunlar toplaşıp denetimli bir şey oluşturamazsalar tüm köy ağır darbe almaları kaçınılmazdır, tabi bu arada da vuran vurduğuyla kalır) bu duyumlarımdan da bende güven bırakmadı ve benim fidan üretmeye başlamamda sırf bu nedendendir,
Bazı arkadaşlar fidancı ismi soruyor, inanın bu gibi bir şeyle suçlanmayayım diye isim veremiyorum,
O nedenledir ki, en güveneceğin şey kendi üretimindir deyip kendim üç beş üretmeye başladım sertifika veremesem de ne verdiğimden eminim en azından allahın huzurunda ya da vijdani olarak rahat olacağım.
Bunları açıklamamız gerekiyor, benim de geçmişte böyle bir aldatılmışlığım vardır hadi bizim ki istisnadır dedik şimdiye kadar sustuk ama görüyor ve gelen bilgiler doğrultusunda sadece ben kazazade değilim, Dükkanı yeni yerime taşıdığım için evrakları şu an bulamıyorum bulduğumda bende açıklayacağım, yeter artık ya nedir bu rezalet...
Konular üst üste gelmeye başlayınca sayın altay cevizin'den şu mesajlarıma cevap alamadım.
Önce şu 25 kiloda anlaşalım, ona göre konuşalım, biz 25 kilo dendiğinde yeşil kabuksuz kurumuş ceviz değeridir 25 kilo,
Bunda hemfikirmiyiz,
Yoksa yeşil kabuğuyla 25 kilodanmı bahsediyorsunuz, şayet buysa söylediğiniz, bunda bir aldatmaca var.
Bir yazınızda bir yaşındaki cevizin kökleri iki metre derinliğe ulaşıyor demişsiniz, ve sökülürken de köke zarar verilmemesi ekerken de olduğu gibi ekilmesi gerekir gibi bir yazınızı okumuştum.
Şimdi.
sizler bu fidanları sökerken kökler zarar görmesin diye 2 metre toprağı açıyormusunuz?
Bazı şeyleri netleştirelim ki, boşuna çene çalmayalım,
Sayın erdemin mesajında sütyemez hocanın söyledikleri de var ne diyorsunuz.
Cevap alalım ki, kimin neyi ne için düşündüğü belirginleşsin.
altay ceviz
11-05-2013, 17:39
Arkadaşım bak bunu ben söylemiyorum.
Ceviz konusunda 20 yıldır çalışan Türkiye'de bir sürü yerli ceviz çeşidini ülkemize kazandıran Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sütyemez hoca söylüyor.
Ben de bu noktada problemin çözümüne yönelik Tarım Bakanlığından bilgi istedim.
Artık ilgili kurumlar gerekli konuyla ilgili idari ve yasal işlemleri yapacaktır.
Hiç bir hocamıza en ufak bir sözüm yok saygıyla karşılıyorum fikirlerinizi
2012-2016 orman bakanlığı ceviz eylem planı kitapcığı 11 sayfa
Ceviz tek evciklidir.Erkek ve dişi çiçek aynı ağaçta fakat farklı yerlerde bulunur.Bir önceki gelişme döneminie ait ilkbahar sürgünlerinin ucunda meydana gelen çiçekler ise dişi çiçekler olarak nitelendirilir.Çiçeklenme sırası yönüyle,erkek çiçekleri önce açan çeşitler protandri, dişi çiçekleri önce açan çeşitler protogeny,erkek ve dişi çiçekleri aynı zamanda açan çeşitlere ise homogamy olarak isimlendirilir.Genellikle 1-3 dişi çiçek bir arada bulunur.ANCAK10-18 DİŞİ ÇİÇEĞİN BİR ARADA BULUNUP SALKIM CEVZİLERİN OLUŞTUĞUDA BİLİNMEKTEDİR.
Tamamen alıntıdır satırı satırına .BU kitapcığı incelerseniz kimin bilgilerinden yararlanıldığını göreceksin ben isim vermiyorum
Bir soruda ben size sormak istiyorum Litaratürde böyle bir tür yok tescilli değil diye siz bu cevizi görmezdenmi geleceksiniz yoksa görmeyimi istemiyorsunuz
Bir hatırlatma daha cevizin meyvesinden üretim yapanlar :ceviz meyvesinden üretilmiş fidan diye yazarlar faturaya çünkü aslı budur
Size ne kadar görüntü yükleyip ne kadar video yükleyip izletsemde ikna olmayacaksınız ben bu kanıya vardım çünkü fikriniz sabit cevizden fidan olmaz
ama biz yaptık oldu ispatada hazırız siz anlamazsanız anlayan biri ile ziraat mühendisinizle buyrun gelin yerinde görün inceleyin
ayrıca dilediğiniz yerede şikayet edebilirsiniz biz kanunsuz hiç bir iş yapmıyoruz
devletimize vergimizi veriyoruz fidan üretici belgemiz var kayıt sertifikamız var saygılar
altay ceviz
11-05-2013, 18:07
Konular üst üste gelmeye başlayınca sayın altay cevizin'den şu mesajlarıma cevap alamadım.
Bazı şeyleri netleştirelim ki, boşuna çene çalmayalım,
Sayın erdemin mesajında sütyemez hocanın söyledikleri de var ne diyorsunuz.
Cevap alalım ki, kimin neyi ne için düşündüğü belirginleşsin.
Merhaba ben burada kilo ile alakalı ne yazsam siz ikna olmayacak görünüyorsunuz fidanlığın adresini veriyorum sivrihisar badat köyü buyrun gelin üzerindeki meyveleri sayın kaç kilo geleceğine siz karar verin umuyorumki siz bu işin uzmanısınız meyve sayısından kilosunu çıkaracaksınız
-Biz fidanların boyu 15 cm kökü 30 cm iken söküyoruz dolayısıyla iki metrelik çukur açmıyoruz
Sütyemez hocamızın söylediklerine saygı duyarım ben prof değilim
Burada isim vermeyeceğim 2012 - 2016 orman bakanlığı ceviz eylem planı sayfa 11 homogamy yapılı cevizden bahsediliyor kimin arşivinden alındığına bakın
saygılar
fındıkçı74
11-05-2013, 18:09
Sayın fındıkçı, geçmiş olsun.
Fidanların yerli olduklarından eminsen hiç durma açıkla. Büyük fidancı dediğimiz türkiyede bir tanesi bursada muharrem yavaştır, biri selami bayrak, diğeri denizlide ekiz fidancılık ekiz fidancılığın sanırım chandler üretimi yok, en azından ben öyle biliyorum.
Büyük fidancı dediğin bunlardan biriyse bunların böyle bir şey yapacakları aklımın ucundan dahi geçmez, yapmışsalar da bu kadar mı bozulduk diye beni çok üzer.
Diğerleri büyük fidancı değillerdir çoğu aile işletmesi ve bu gibi aile işletmelerinde olan yanlış fidan gönderimlerini sıkça duyar oldum, (Bilhassa bandırma sahil yenicede bir kaç kişi tüm sahil yenice köyüne leke getiriyor, bunlar toplaşıp denetimli bir şey oluşturamazsalar tüm köy ağır darbe almaları kaçınılmazdır, tabi bu arada da vuran vurduğuyla kalır) bu duyumlarımdan da bende güven bırakmadı ve benim fidan üretmeye başlamamda sırf bu nedendendir,
Bazı arkadaşlar fidancı ismi soruyor, inanın bu gibi bir şeyle suçlanmayayım diye isim veremiyorum,
O nedenledir ki, en güveneceğin şey kendi üretimindir deyip kendim üç beş üretmeye başladım sertifika veremesem de ne verdiğimden eminim en azından allahın huzurunda ya da vijdani olarak rahat olacağım.
Bunları açıklamamız gerekiyor, benim de geçmişte böyle bir aldatılmışlığım vardır hadi bizim ki istisnadır dedik şimdiye kadar sustuk ama görüyor ve gelen bilgiler doğrultusunda sadece ben kazazade değilim, Dükkanı yeni yerime taşıdığım için evrakları şu an bulamıyorum bulduğumda bende açıklayacağım, yeter artık ya nedir bu rezalet...
sayın lillium bana yanlış fidan gönderen fidancı yukarıda sözünü ettiğin fidancılar değil yukarıda ismi geçen köyden bir fidancı bana chandler fidanı diye gödrdikleri fidanlar şuan 3 yaşındalar mart 25 i geldimi uyanıyorlar bizim yabani cevizler bile onlardan sonra uyanıyor firmaya telefon açtım erkenci chandler diyorlar ya ALLAH aşkına biri söylesin erkenci chandler veya farklı chandler cevizi varmı varsa bizde bilelim herkes bilsin
fındıkçı74
11-05-2013, 18:21
bu konudan eminseniz durmayın yazın.... yazınki birbaşkasının canınıda yakamasınlar.
sayın ncp1963 fidanlar şuan 3 yaşındalar bakımları düzenli yapılıyor mart 25 te uyanıyorlar bu sene bu sene Bursa Özyeşil fidancılıktan almış olduğum chandler fidanlarım onlardan 25 gün sonra uyandılar aradaki fark bu özyeşil fidan dan almış olduklarım kesinlikle ismine doğru bandırmalı fidancıyı tam emin olduktan sonra ilan edeceğim saygılar
2012-2016 orman bakanlığı ceviz eylem planı kitapcığı 11 sayfa
Ceviz tek evciklidir.Erkek ve dişi çiçek aynı ağaçta fakat farklı yerlerde bulunur.Bir önceki gelişme döneminie ait ilkbahar sürgünlerinin ucunda meydana gelen çiçekler ise dişi çiçekler olarak nitelendirilir.Çiçeklenme sırası yönüyle,erkek çiçekleri önce açan çeşitler protandri, dişi çiçekleri önce açan çeşitler protogeny,erkek ve dişi çiçekleri aynı zamanda açan çeşitlere ise homogamy olarak isimlendirilir.Genellikle 1-3 dişi çiçek bir arada bulunur.ANCAK10-18 DİŞİ ÇİÇEĞİN BİR ARADA BULUNUP SALKIM CEVZİLERİN OLUŞTUĞUDA BİLİNMEKTEDİR.
Tamamen alıntıdır satırı satırına .BU kitapcığı incelerseniz kimin bilgilerinden yararlanıldığını göreceksin.
Ben bu kitapçığı onlarca kez okudum. Hatta arkadaşların da bileceği üzere önceki mesajlarımda paylaştım.
Bir soruda ben size sormak istiyorum Litaratürde böyle bir tür yok tescilli değil diye siz bu cevizi görmezdenmi geleceksiniz yoksa görmeyimi istemiyorsunuz
Yani diyorsunuz ki hiç kaynaklarda geçmeyen bir ceviz var. Bundan Sn. Sütyemez hocanın da kimsenin de bilgisi yok.
Tamam olabilir.
Ama arkadaşım akıl var mantık var.
Cevizde Dünyayla Yarışıyoruz (http://www.trthaber.com/haber/ekonomi/cevizde-dunyayla-yarisiyoruz-60849.html)
Dünyada ceviz üretimine baktığınız zaman dünya ortalaması dekar bazında 240 ile 300 kg arasında değişiyor.
Hadi bu cevizden bizim haberimiz yok. Kazakistandaki soydaşlarımızın da mı haberi yok. O zaman dünya ceviz üretiminde Kazakistan'ın bir numara olması gerekmez mi.
Öyle ya. 8 yaşında 150 kg ceviz alsa dekara 2.5 ton ceviz demek. Dünya ortalamasının 8 katı.
Ben diyorum ki bu cevizleri kaça kaç ekmişler? Dekara ne kadar verim alınıyor? Siz ne kadar verim aldınız?
Laf salatası ile konuyu geçiştirmeye çalışıyorsunuz.
O yüzden söylediklerinizin ciddiye alınacak bir tarafı yok.
Ben de desem ki cevizden 8 yaşında 1500 kg verim aldım ama Himalayaların tepesinde.
ama biz yaptık oldu ispatada hazırız siz anlamazsanız anlayan biri ile ziraat mühendisinizle buyrun gelin yerinde görün inceleyin
Oldu o zaman ben anlayan bir Ziraat Mühendisi bulup hasat zamanı geleyim. 4 yaşında olduğunu söylediğiniz cevizleri beraber tartalım.
ayrıca dilediğiniz yerede şikayet edebilirsiniz biz kanunsuz hiç bir iş yapmıyoruz
devletimize vergimizi veriyoruz fidan üretici belgemiz var kayıt sertifikamız var
Ben bahsettiğim gibi sadece bilgi istedim. Aksi halde Türk Ticaret Kanunu'nun 55. maddesi gereğince Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmam gerekirdi.
gencmustiii
11-05-2013, 22:25
Sayın gençmusti Erdem be M.gökhan benden önce davranıp size verebileceğim cevapları aynen aktarmış. Benim konuya ilgimin nedeni bileceklerimin şebinlere oranının %40 olması. Ben henüz bir sıkıntı yaşamadım.
Dişi çiçek dökümünü engellemek için çeşitli kimyasallar uygulanmaktadır. Daha basit bir çözüm ise Bileciklerin erkek çiçeklerinin aktif olduğu dönemde çiçek sayısını azaltmayı deneyebilirsiniz. (Belki silkeleyerek!!)
Eğer bir sonuç alamazsanız Bileciklerin oranını %5 e indirmek tek çözüm olacaktır diye düşünüyorum.
Sayın juglandales,
Dişi çiçek dökümünü engellemek için çeşitli kimyasallar uygulanmaktadır. Bu kimyasallar nelerdir paylaşabilirmisiniz.
orion1988
11-05-2013, 23:28
Sayın LİLİUM , her şey ancak bu kadar net anlatılabilir.
Erdem bey,
Peki cevizler çiçekteyken gündüz ile gece sıcaklık farklarından dolayı dökme yapmış olabilirmi ağaçlar.
Bu konuda net bir şey söyleyemeyeceğim.
Ama cevizin ani sıcaklık değişimlerine hassas olduğunu biliyoruz. Bu nedenle olabilir diye düşünüyorum.
Merhaba ben burada kilo ile alakalı ne yazsam siz ikna olmayacak görünüyorsunuz
Bakın kızmaya başladınız, baştada dediğim gibi kızmadan sakin sakin konuşalım konuştuklarımızdan da hem siz hem türkiye kazansın dedim, Şu 4 cü yıl 25 kilograma cevap veremiyorsunuz şu 25 kilogramda bir anlaşalım daha 8 ci 9 zuncu 20 yaşında ne vereceğini de konuşacağız. Bir şey yazıyor ve sitenize koyuyorsanız bunun cevabını vermek gerekir diye düşünüyorum.
Bakınız burada ne diyor 4 cü yıl 25 kg. (http://www.altayceviz.com/) bende soruyorum bu 25 kilogram yeşil kabuklu mu? yoksa bizim bildiğimiz yeşil kabuksuz kurumuş ceviz kilogramı olarak 25 kilomu?
Sizin 25 kilogramınız hangisi? önce bir cevap verin, ikna olup olamayacağımızı sonra konuşalım.
fidanlığın adresini veriyorum sivrihisar badat köyü buyrun gelin üzerindeki meyveleri sayın kaç kilo geleceğine siz karar verin umuyorumki siz bu işin uzmanısınız meyve sayısından kilosunu çıkaracaksınız
Gerçekten akıllı adamsın, bize deliler gibi ceviz saydıracaksın ama 25 kilogramın yeşil kabuklumu değilmi soruma cevap vermiyeceksin.
Haa merak etmeyin onları sayan delilerin var olduğunu da unutmayın.
biz kanunsuz hiç bir iş yapmıyoruz
devletimize vergimizi veriyoruz fidan üretici belgemiz var kayıt sertifikamız var
Fidan üreticisi belgeniz olması vergi vermeniz söylemlerinizinle ne ilgisi var? hiç bir ilgisi yok. O başka bir şey.
Bakınız ne diyorsunuz.
ÜRETİM BAHÇELERİMİZİ DİLEDİĞİNİZ ZAMAN CEVİZ FİDANLARIMIZI VE YETİŞKİN 3-4-5-6 yaşındaki AĞAÇLARIMIZI GÖREBİLİRSİNİZ.
Evet bizde onu soruyoruz, hadi üç yaşındakileri bırak 4-5-6 yaşındaki ağaçları görelim, verimlerini görelim neden göremiyoruz? Onları görmekte noter izinli mi?
Nedenini ben söyleyeyim mi, bırakın altı yaşını sizin türkiye de beş yaşında ağacınız bile yok, siz bu milleti koyun ya da sağmal inek mi zannediyorsunuz.
25 tl den fidan satacaksınız 3 yıl vuracaksın vurgunu ondan sonra ara bul mehmet ağa.
Hadi kardeşim başka kapıya.
altay ceviz
12-05-2013, 11:23
...
Sayın lilium bana başta dedinizki kızmak yok üslup bozmak yok görüyorumki siz üslubunuzu bozdunuz saygı çerçevesinde bu forumda sizleri bilgilendirmek amaçlı üye oldum ama görüyorumki üslüblar bozulmaya başladı onun için ben fazla polemiğe girmek istemiyorum.Baştada söylediğim gibi tescili alınmadığı için bir çok şeyi buradan açıklayamıyorum sizlere sadece şunu söylemek istiyorum siz görmek istemesenizde ALTAY diye bir ceviz var tescilinden sonra tekrar tekrar görüşeceğiz inşallah.
Siz gözlerinizi kapatın bu cevizi görmemezlikten gelmeye devam edin (sitenin sahibi gibi hareket ediyorsunuz) sanırım menfinize dokunduk bu saatten sonra eğer bilgi alacaksanız arayın **** buyrun gelin ağaç üzerinde meyveli halini görün sonra yorumunuzu yazın ve lütfen üslubunuza dikkat edin
Bilimsellikten bahseden siz arkadaşlarada bir sorum olacak
Birileri aşağıdaki görüntülerin ne olduğunu açıklarsa sevinirim enazından bizde öğrenelim bu işin bilimselliğini SAYGILAR
http://www.agaclar.net/forum/ceviz/31551.htm
ALTAY CEVİZ - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=ZA4JIHlx8-U&feature=youtu.be)
nogaifatih
12-05-2013, 18:11
ustteki fotograflar bana genetigiyle oynanmis bitkiler gibi geldi ?
umarim oyle degildir
Cernobil civarindan bol miktarda ucuz cevizinde ulkemize bir sekilde sokuldugunu ve cok rekabetci fiyatlarla pazarlandigini biliyoruz.
Sayın ceviz dostları.Altay cevizi hakkında soru işaretini ilk yazanlardan birisi olarak,eleştirel yaklaşımın doğru sonuca çabuk ulaştıracağına inananlardanım.İrdeleme dozlarının ılımlı olması,cevap vericiyi daha bir hızlandırdğını düşünürüm.
Olaya bir de optimist açıdan bakıldığında,varlığı kabul edilen türün ülke ekonomisine **** bireysel bütçelere katkısı hesaplandığında bazı arkadaşlarımızın da rakamsal veri notları gibi sonuçlar bayağı hayret verici.
Yeni türleri teşvik etmenin daha verimli ve paylaşımcı sonuçlar doğuracağını düşünüyorum.
Altay cevizi ni takdirle izlemekteyim. Çok heyecan verici bilgiler ve videolar var. Umarım cevizin eylül ayı hasat dönemindede bol verim alınır. Videolarda gördüğümüz kadarıyla oldukça yüksek verimli. Tüm ceviz çeşitlerini çöpe atacak gibi duruyor. Altay ceviz fidanı fiyatı pahalı olsa gerek. Tek eksisi yuzde 45-50 lik yağ oranı. Baklavalarda rahatlıkla kullanılabilir ama. Sanırım 2-3 tl ye 1 kg. ceviz alabileceğiz. İyi ki çinliler el atmamış bu altay cevizine.
Sayın lilium bana başta dedinizki kızmak yok üslup bozmak yok görüyorumki siz üslubunuzu bozdunuz saygı çerçevesinde bu forumda sizleri bilgilendirmek amaçlı üye oldum ama görüyorumki üslüblar bozulmaya başladı onun için ben fazla polemiğe girmek istemiyorum.
Sayın altay ceviz, kızmak yok dediğim doğru fakat sorulanlara cevap alınamıyorsa nasıl konuşacağız.
Buyrun konuşalım, ama net cevap ver.
1- 4 yaşında 25 kilogram ceviz diyorsunuz bu yeşil kabuklu mu 25 kilogram yeşil kabuksuz kuru ceviz mi 25 kilogram?
2- ÜRETİM BAHÇELERİMİZİ DİLEDİĞİNİZ ZAMAN CEVİZ FİDANLARIMIZI VE YETİŞKİN 3-4-5-6 yaşındaki AĞAÇLARIMIZI GÖREBİLİRSİNİZ.
5-6 yaşındaki ağaçları görebilisiniz diyen sizsiniz ve bunun cevabını da siz vereceksiniz.
5-6 yaşında ağaçların videolarını niye koymuyorsunuz? ve bu 5-6 yaşındaki ağaçlardan mutlaka ürün alıyorsunuzdur geçen yıl ne kadar ürün aldınız? 70 mi 80 kilogram mı? Yoksa daha mı fazla.
Sitenizde kilogramları yazan sizsiniz 5-6 yaşında ağacınız da var(sa) bunu söylemelisiniz, söylemiyorsanız buna ben nasıl inanacağım orada yazmanın hiçbir anlamı yok.
Baştada söylediğim gibi tescili alınmadığı için bir çok şeyi buradan açıklayamıyorum
Yahu bu sorduklarımın tescille ne ilgisi var ?
sizlere sadece şunu söylemek istiyorum siz görmek istemesenizde ALTAY diye bir ceviz var tescilinden sonra tekrar tekrar görüşeceğiz inşallah.
Siz gözlerinizi kapatın bu cevizi görmemezlikten gelmeye devam edin
Biz görmek istiyoruz ve soruyoruz bakınız burada (http://www.agaclar.net/forum/1150621-post3529.htm) 5-1 de ne demişim "Cins olarak verimli ve kendi kendini dozlayan bir çeşit olduğu belli bunu görebiliyorum."
Görmüşüm ve yazmışım,
Ama siz sorulanlara cevap vermeyip siz görmek istemiyorsunuz diye bizi suçluyorsunuz,
Yazdıklarınızı göremedik ya da cevap alamadık, görmeden görmemezlik nasıl oluyor, yani şimdi görmediğimizi aaa evet gördük mü diyelim?
Bir soru daha sorayım boşuna soruyorum ya cevap vermeyeceksiniz nasıl olsa.
Tescil almadığınız bir cinsin satışını nasıl yapabiliyorsunuz ne diye yapıyorsunuz? Tabi ki, altay cevizi diye, peki tescil alamassanız şimdiye kadar sattığınız fidanlar ne olacak? Alan kişiler kandırılmış aldatılmış olmuyorlar mı?
Ürününüze madem bu kadar güveniyorsunuz neden satış için acele ediyor tescili beklemiyorsunuz?
aviator34
13-05-2013, 07:43
Bakınız burada ne diyor 4 cü yıl 25 kg. bende soruyorum bu 25 kilogram yeşil kabuklu mu? yoksa bizim bildiğimiz yeşil kabuksuz kurumuş ceviz kilogramı olarak 25 kilomu ?
Sayın lilium'un sorduğu soruyu bende merak ediyorum.4 kez sormuş cevap verin şu soruya da bilelim.
1 kabuklu ceviz 14 gram gelirken yeşil kabuklu olarak tartılması 28-30 gram oluyor bu da 4 yaşında 25 kilo değilde 12.5 kg ceviz yapar.
Diyelim ki 4 yaşında kabuklu kurumuş 12 kg. veriyor. Hangi diğer çeşitler bu rakama ulaşabiliyor. 4 yaşında 3-4 kg. alan iyi diyor.
orkide01
13-05-2013, 09:54
Değerli arkadaşlar hepinize merhaba.Aranıza yeni dahil oldum.Altayceviz hakkındaki yorumlarınızı okuduktan sonra bu cevizi yakından takip eden bir kişi olarak birazda benim izlenimlerimi size aktarmak istedim.
Ben bahçelere gidip gördüm.Bahçedeki cevizlerin 3 çeşit altay cevizinden oluştuğunu söylediler.Birinci çeşit salkım şeklinde ikinci çeşit üçlü dörtlüşekilde üçüncü çeşit çok iri oluyormuş.Hasat zamanı gidilip yerinde gözlemlerimi sizlere aktaracağım.Şu andaki izlenimlerim kesin olmadığı için hiç kimsenin mağduriyetine sebep olmamak için yazamıyorum.Detaylı bilgi almak isteyen arkadaş olursa bana ulaştığında izlenimlerimi objektif olarak ona aktarırım.
Arkadaşlar kurulacak ceviz bahçeleri ve kurulan bahçeleri göz önüne getirdiğimizde büyük bir kısmının ihracata yönelik olabileceğini düşündüğümüzde seçeceğimiz ceviz çeşidinin kaliteli çeşitlerden oluşması büyük önem taşımaktadır.Ş uanda konu olan altay ceviz çeşidinin meyve kalitesiyle ilgili hiç bir resmi belge açıklanmamaktadır.Eğer var ise lütfen bunu açıklayınızki almak isteyenler bunu bilsin.
fındıkçı74
13-05-2013, 10:31
vaybe 4 yaşında 25 kilo 5 6 7 yaşlarında 70 80 kilo nerede alınmış kim denetlemiş bu rakamları biri resmi belgelerle açklasın hangi rakımda hangi iklimde alınmış bu ürün .
fındıkçı74
13-05-2013, 10:33
eğer bu rakamlar gerçekse kimse cevize yatırım yapmasın 5 6 sene sonra 1 ağaçtan 100 kilo ceviz alınınca dünyanın en ucuz gıdası ceviz olacak tabi bu rakamlar gerçekse
fındıkçı74
13-05-2013, 10:36
Amerikalılar çinliler uyuyorlarmı yahu onlar nasıl olurda bu cevizi keşfedememişler hayret
fındıkçı74
13-05-2013, 10:43
sayın Atay ceviz 4 yaşında 25 kilo 5 6 7 yaşlarında 70 80 100 kilo veren ağaçlarınızı yerinde görmek istiyorum eğer izin verirseniz ağustos ayında ziraat mühendisi arkadaşımla beraber incelemek istiyoruz .
sayın Atay ceviz 4 yaşında 25 kilo 5 6 7 yaşlarında 70 80 100 kilo veren ağaçlarınızı yerinde görmek istiyorum eğer izin verirseniz ağustos ayında ziraat mühendisi arkadaşımla beraber incelemek istiyoruz .
Biraz abartılmış durum gibi geldi bana ABD de yeni bir ceviz üretildiğini duydum ford marka ceviz pedro cevizinin seleksiyonundan üretildiğini biliyorum sadece eğer bu kadar verimliyse cevizlerimi tekrar dan aşılamak icap edecek gibi.
fındıkçı74
13-05-2013, 11:58
Biraz abartılmış durum gibi geldi bana ABD de yeni bir ceviz üretildiğini duydum ford marka ceviz pedro cevizinin seleksiyonundan üretildiğini biliyorum sadece eğer bu kadar verimliyse cevizlerimi tekrar dan aşılamak icap edecek gibi.
Banada abartılı geliyor 8 yaşında 150 kilo cevizden bahsediyorlar üstelik aşılamaya gerekte yok tohumdan yetişiyormuş bu gidişle ceviz fidanı üreticisi kalmaz herkes tohumdan kendi bahçesini kurar 3 yaşından sonra suda istemiyormuş nekadar gerçekse bunu zaman gösterecek.
juglandales
13-05-2013, 13:41
Sayın juglandales,
Dişi çiçek dökümünü engellemek için çeşitli kimyasallar uygulanmaktadır. Bu kimyasallar nelerdir paylaşabilirmisiniz.
AVG ( Amino Ethoxy Vinyl glycine ). Uygulama için dişi çiçeklerin %25 represif olduğu dönem, uygulama dozu olarak ise 125ppm AVG kullanımı önerilir. AVG uyguladıktan sonra yaklaşık 11 gün etkisini gösterir. Kaynak : Yaşar Akça
Sayın orkide01, Helot, ism ve gencmustiii merhaba,
Ağaçlar.net'e hoşgeldiniz ama öncelikle "Yeni gelen arkadaşlar, kendinizi tanıtın..." (http://www.agaclar.net/forum/uyeler-tanisiyor-tartisiyor-toplaniyor/2595.htm) bölümünde kendinizi tanıtırsanız, foruma daha kolay katılıp, sorularınıza cevaplar alabileceksiniz.
Hatta Seyit Şen hoca çok daha hızlı bir çimlendirme yönteminden de bahsediyor. Onu da kitaptan bakıp yazmaya çalışayım.
Sert kabuğundan çıkarılmış cevizler 3 -5 gün suyunu değiştirerek ıslattıktan sonra ekilecek olurlarsa oda sıcaklığında 7 - 8 günde çimlenirler.
İçi zedelemeyecek şekilde bıçağın ucu ile cevizin kabuğu hafifçe açılıp, bu şekilde 3 - 5 gün suyunu değiştirerek ıslattıktan sonra ekilecek olurlarsa oda sıcaklığında 8 - 10 günde çimlenirler.
Burada önemli olan tohum içerisinde bulunan engelleyici maddelerin yıkanmasıdır. Bu nedenle gün içerisinde bir kaç defa su değiştirilmelidir. Eğer klorlu su kullanılırsa çimlenmeyi engelleyebilir.
Kaynak : Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, Sorularla Ceviz Yetiştiriciliği, ÜÇM, Ekim 2011 : 47
Sayın Üstatlarım
Bu yıl yerli cevizlerimde % 40 lık bir dökülme meydana geldi ağaçlarım 6 yasında şebin,bilecik,yalova1-3-4 gerekli gübrelemeler yapıldı. sorum acaba yerli ırk ilkbahar geç donlarına yakalandığı için mi döktü. nerdeyse yarı yarı çünkü.
sayın gencmustiii benim komşunun bahçesinde iki ağaçta aynı sorun var bende araştırdım internette bulduğum yazıda tozlanma eksikliği veya tozlanma fazlalığı diyor linkini atıyorum bakarsın.
http://www.agri.ankara.edu.tr/bahce/1107__ceviz.pdf
Sanırım kimse sormadı bu Altay cevizinin kabuklu ağırlığı nekadar , iç ceviz ağırlığı kaç gram
Eger bu altay cevizi söylendigi gibiyse bu firma iki yıl sonra batar alırsın bi fidan zaten tohum aynı agacı veriyor 3 yaşında 20 kilo ceviz 20 x 80 adet tohum 1600 yarısı çimlense al sana 800 fidan bahçene fidan parası 25 tl.... Eger dogruysa yaşadık valla alacam bi tane deneyecem.. fazla tohumları da kiloyla satarım...
8 sene sonra 150 kilo x 80 12000 tohum bir agactan bütün türkiyenin tohumlugunu ben satarım ..
Bence ceviz bahçesi kuracak arkadaşlar bi tane altay cevizi alsın diksin bi daha da fidana para vermesin zaten aşırı verimli bir çeşit her sene aldıgınız cevizleri çimlendirin yeterli...
Sayın lilium'un sorduğu soruyu bende merak ediyorum.4 kez sormuş cevap verin şu soruya da bilelim.
1 kabuklu ceviz 14 gram gelirken yeşil kabuklu olarak tartılması 28-30 gram oluyor bu da 4 yaşında 25 kilo değilde 12.5 kg ceviz yapar.
Sayın aviator34, Daha çok soracak sorularım varda Sorduklarıma cevap alamadım ki, diğer sorularıma geçeyim.
Yeşil kabuklu ceviz ile kurumuş ceviz arasında 1/3 fark olur, yarı yarıya da değildir.
gollenbico
13-05-2013, 23:11
Sert kabuğundan çıkarılmış cevizler 3 -5 gün suyunu değiştirerek ıslattıktan sonra ekilecek olurlarsa oda sıcaklığında 7 - 8 günde çimlenirler.
sayın Erdem,
Cevizin sert kabuğunu çıkarıp yediğimiz kısmını , 3-5 gün boyunca günde birkaç kez suyunu değiştirdikten sonra ekiyoruz ve oda sıcaklığında 7-8 günde çimleniyor, doğru mu anladım?
Peki bu işlemi hangi aylarda yapıyoruz?
Altay cevizi ni takdirle izlemekteyim. Çok heyecan verici bilgiler ve videolar var.
Evet bizde heyecanlandık ama cevap alamıyoruz.
Umarım cevizin eylül ayı hasat dönemindede bol verim alınır.
Bu videoları göreceğimizi sanmıyorum, görseydik 5-6 yaşındaki ağaçları ve verimlilik videolarını görürdük.
(Küçükleri görmek noter tastiki istemiyorsa Büyükleri görmek noter iznimi istiyor) :)
Bir gerçek var ama, yalan da var. :)
Videolarda gördüğümüz kadarıyla oldukça yüksek verimli. Tüm ceviz çeşitlerini çöpe atacak gibi duruyor.
Siz siz olun elinizdekileri çöpe atmayın ne olur ne olmaz.
Altay ceviz fidanı fiyatı pahalı olsa gerek. Tek eksisi yuzde 45-50 lik yağ oranı. Baklavalarda rahatlıkla kullanılabilir ama.
Yağ oranı bu kadar düşükse saman gibi bir şeydir o zaman.
İyi ki çinliler el atmamış bu altay cevizine.
Çinliler akıllıdır öyle her şeye el atmazlar.
...
Cevizin sert kabuğunu çıkarıp yediğimiz kısmını , 3-5 gün boyunca günde birkaç kez suyunu değiştirdikten sonra ekiyoruz ve oda sıcaklığında 7-8 günde çimleniyor, doğru mu anladım?
Peki bu işlemi hangi aylarda yapıyoruz?
Evet burada anlatılanlara göre aynen bu şekilde yapılıyor.
Bence bunun bir mevsimi olmaması lazım diye düşünüyorum. Çünkü oda sıcaklığı sabit kalıyor.
Cevizleri çimlendirmek için serin bir yerde normalde kumun içinde 8 haftalık bir katlama yapıyoruz. Katlama ile çimlenmeyi teşvik eden maddeler ortaya çıkar ve çimlenmeyi engelleyen maddeler ortadan kaybolur.
Tahminime göre bu da benzer bir etki gösteriyor. Henüz bu tekniği denemedim ama gözüme çarpmıştı sizinle paylaşmak istedim.
Hatta cevizi kabuğundan çıkarmadan hafifçe bıçakla ucunu açmak da yeterli olur diye düşünüyorum.
Esas amaç sadece çimlendirmekse katlama süıesi ve mevsimi ömemli değil.Kış aylarında katlamanın yapılmasındaki amaç baharda çıkan süıgünlerin yaz boyunca büyüyüp odunlaşması ve birdahaki kışa güçlü girmesidir.Ayrıca çıkan surgünler aynı yıl içinde aşı yapılabilmektedir.Geç katlama, sürgünlerin tam odunlaşamadan soğuklara yakalanıp zarar görecekleri anlamına gelir diye düşünüyorum.Denemelerimde bunlara şahit oldum.
juglandales
14-05-2013, 13:09
Aynen tahmin ettiğim gibi ; Bahçemdeki ağaçlardan 6 tanesini kaybediyorum. Bahçemin iki yerinde drenaj problemi olduğunu bu seneki yoğun yağışlardan sonra anlamıştım.
Bu sene acil olarak DRENAJ problemini çözmem lazım. Nasıl bir yol izlemem gerekir, bu işlerden kim anlar, herhangi bir destek alabilirmiyim vb... Konu hakkındaki bilgi ve paylaşımlarınızı bekliyorum. Ayrıca bu saatten sonra bu ağaçları kurtarma ihtimali varmıdır.?
Kepçe ile kazdır su biriken yerden içine drenaj borusunu koy ve üstüne çakılla kapat boruyu da uzun tut biz daha önce bina kenarlarına yaptırmıştık bu şeklilde umarım yardımım olmuştur.
juglandales
14-05-2013, 13:47
Kepçe ile kazdır su biriken yerden içine drenaj borusunu koy ve üstüne çakılla kapat boruyu da uzun tut biz daha önce bina kenarlarına yaptırmıştık bu şeklilde umarım yardımım olmuştur.
Sayın ibas06, Drenaj en basit anlatımda dediğiniz gibi fakat;
- drenaj borularının kalınlığı, kanalın derinliği, kanal arası mesafe , verilecek eğim (arazi düz) gibi teknik bilgiye ihtiyaç duyulacaktır.
Sayın ibas06, Drenaj en basit anlatımda dediğiniz gibi fakat;
- drenaj borularının kalınlığı, kanalın derinliği, kanal arası mesafe , verilecek eğim (arazi düz) gibi teknik bilgiye ihtiyaç duyulacaktır.
isterseniz şimdilik sorunlu bölgelerinize keson kuyu açın içlerine küçük pompalar koyarak başlayın durumu gözlemlemiş olursunuz geçicide olsa bir çözüm üretmiş olursunuz. tabi çok kuyuya ihtiyaç yok ve elektrik imkanınız var ise
juglandales
14-05-2013, 14:10
isterseniz şimdilik sorunlu bölgelerinize keson kuyu açın içlerine küçük pompalar koyarak başlayın durumu gözlemlemiş olursunuz geçicide olsa bir çözüm üretmiş olursunuz. tabi çok kuyuya ihtiyaç yok ve elektrik imkanınız var ise
Şuan için acele bir durum yok gibi. Su çekilmiş ve bu tarihten sonra yağacak yağmurların pek sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum. Bu arada elektirik te yok.
aviator34
14-05-2013, 14:38
Şuan için acele bir durum yok gibi. Su çekilmiş ve bu tarihten sonra yağacak yağmurların pek sıkıntı yaratacağını düşünmüyorum. Bu arada elektrikte yok.
Benim bahçem 27 metre genişliğinde ve 320 metre uzunluğunda eğimli bir arazi ve eğiminin bittiği yerde kışın çok su duruyor ve buradaki fidanlarda gerçekten gelişeme gibi bir durum var bununla ilgili harran üniversitesinde bir hocanın 350 sayfalık tezi var. işyerinde olduğum için linki atamıyorum(yüzeysel bile bakılsa faydalı bir çalışma)
Birde bu kepçeciler bu işleri defalarca yapmışlardır diye düşünüyorum.Ben bir kaç ay içerisinde bahçem de 20'ye yakın fidan çukuru açtıracağım.Kepçeci geldiği zaman özellikle bu konu ile ilgili bir çalışmamız olacak,size de faydası dokunması açısından fotoğraflayıp siteye koyarım.
saygılar.
404250
böyle bir şey düşünüyorum ama bakacağız...
Sn. Juglandales,
Tarım Bakanlığı yayınlarındaki Sulama kitabında Drenaj konusuna bir miktar değiniliyor. Bence hesabını kitabını kendiniz de çok rahat yaparsınız. %5 gibi bir eğim yeter de artar bile bence. Önemli olan suyu akıtacağınız yerin ağaçların köklerinden yeterince uzakta ve aşağıda olması. Ayrıca drenaj borularını toprak işleme derinliğinin altına koymanız gerekecek.
Bu arada ben de bu sene drenaj problemi yüzünden epey ağaç kaybettim. Yaşasın killi toprak.
Ç.
aviator34
14-05-2013, 15:11
Bahçenin yanındaki ormandan aşağıya gelen yağmur suları kırılmış ağaç dalllarını çalı çırpı ne varsa aşağıya bahçenin yanına indiriyor. İki yıldır aynı fakat bu yıl yağmurlar başlamadan bu işe bir çözüm bulmam gerekiyor bu yüzden drenaj olayı benim içinde çok önemli.Bu bakım olaylarından dolayı askıya almıştım.
Kışın yağmurun bol olduğu dönemde çekilen fotoğraflar.
7 metre uzunluğunda ve 40 cm çapındaki kangal borular ile Ormandan gelen yağmur suyunu gölete aktarabiliyorum ancak yinede su tellerin orada birikiyor fidanlarda çok yakın bakalım bir şeyler yapacağız...
404270 404271
404272
404273
juglandales
14-05-2013, 15:16
Sn. Juglandales,
Bu arada ben de bu sene drenaj problemi yüzünden epey ağaç kaybettim. Yaşasın killi toprak.
Ç.
Sn. Çamtepe, dediğiniz kitabı nereden temin edebilirim.? kaybettiğiniz ağaçlar benimki gibi mi oldu acaba. Üzerlerinde meyveler var bu bana garip geldi.
Bahçemdeki ağaçlardan 6 tanesini kaybediyorum.
Eğer yaprak damarları koyu yeşil, yaprak araları sarıdan sarımsı beyaza kadar değişen renk açılmaları varsa demir noksanlığı olabileceğini düşünüyorum.
juglandales
14-05-2013, 15:52
Eğer yaprak damarları koyu yeşil, yaprak araları sarıdan sarımsı beyaza kadar değişen renk açılmaları varsa demir noksanlığı olabileceğini düşünüyorum.
Keşke öyle olsa. Haftaya gidince bakarım eğer yaprak kalırsa !!
Selam
Tarım Bakanlığı Yayınlar Dairesi Başkanlığı.
"Kaset ve CD Satış Birimi
Tel: (0 312) 315 65 55(Santral/ 125 (Dahili)
Fax: (0 312) 327 45 68
e-mail: yayin@tarim.gov.tr"
Bu arada şöyle bir ekipmanla drenaj işi süper basit olmuş :)
Farm Basics: Drain Tile 101 (From Ag PhD #569 3/1/09) - YouTube (http://youtu.be/L7zkkXIklHU)
Bende de durum aynı, ağaçlar uyanmış, tam açmışlar yapraklarını, hatta şeftaliler meyve bağlamış, sonra bir yağmur yemişler iflahları kesilmiş. Bir kısmını da don vurmuş, yapraklar kavrulmuş. Değişik bir bahar olmuş. Geçen yaz domuz, bu bahar iklim. Bakalım daha neler gelecek başımıza :) Ben en iyisi Sn. Altay Ceviz ile ortaklık işine girişeyim bir an önce :)
Aviator34'ün bahçe alt ucu gölün çok dibindeymiş, bu durumda orayı ceviz yapmak biraz zor. Tel örgülerin dışından derin bir keson kuyu yapılabilirse bir miktar suyu çekecektir ama tahminim o kuyu da kışın dolacaktır.
Bir önerim daha var. Sanırım alternatif yaşam blog'unda okumuştum, meyve ağaçları arasına derince bir çukur kazıp içine plastik bir varil koyuyorsunuz. Varilin üstünü delikli sağlam bir telle/ızgarayla örtüyorsunuz. Üstünü de toprak seviyesine kadar çakılla dolduruyorsunuz. Yağış oldukça bu varilin içine su doluyor.
Daha sonra bu su yaz ortasına kadar o varilin içinde duruyor. Ağaçların kökleri de yavaş yavaş o bölgeye yönleniyorlar. Dolayısı ile sulama ihtiyacı azalıyor.
Dikkat edilmesi gereken konu bu varilleri toprak işleme derinliğinin altına gömmek, ayrıca toprak işlerken de bu bölgeleri pas geçmek.
Bu yazıyı okuduktan sonra varillerin üstüne çakılın yanı sıra zeolit de koyarsak 10 numara olur diye düşünmüştüm..
juglandales
14-05-2013, 16:18
Selam
Geçen yaz domuz, bu bahar iklim. Bakalım daha neler gelecek başımıza :) Ben en iyisi Sn. Altay Ceviz ile ortaklık işine girişeyim bir an önce :)
Sn.Çamtepe teşekkür ederim.
Bu arada Altay cevizi dikenlerin 3 yıl sonra kazık gibi kökleri olduğundan don derdi de olmuyormuş :))
aviator34
14-05-2013, 16:50
Bu ekipman bizim köylülerin dip kazan dediği makina köyde var.
Kışın bahçenin gölete olan uzaklığı 5 - 6 metreye kadar düşüyor geçen yaz sonu ise uzaklık 55 metreye çıktı.bende şimdilik derin bir çukur açtırmayı düşünüyorum,o bölgedeki 7-8 fidan mutsuz hallerinden belli zaten.dediğim gibi biraz daha zaman geçsin bir şeyler bulunur elbet.
ykaya194
14-05-2013, 17:08
[QUOTE=aviator34;1154859]Bahçenin yanındaki ormandan aşağıya gelen yağmur suları kırılmış ağaç dalllarını çalı çırpı ne varsa aşağıya bahçenin yanına indiriyor. İki yıldır aynı fakat bu yıl yağmurlar başlamadan bu işe bir çözüm bulmam gerekiyor bu yüzden drenaj olayı benim içinde çok önemli.Bu bakım olaylarından dolayı askıya almıştım.
Kışın yağmurun bol olduğu dönemde çekilen fotoğraflar.
7 metre uzunluğunda ve 40 cm çapındaki kangal borular ile Ormandan gelen yağmur suyunu gölete aktarabiliyorum ancak yinede su tellerin orada birikiyor fidanlarda çok yakın bakalım bir şeyler yapacağız...
Sayın Aviatör, Resimlerden gördüğüm kadarı ile ceviz bahçeniz göle çok yakın ve toprak geçirgenliği yok gibi diyebilirim, dolayısıyla drenaj vs. gibi çözüm aramak yerine bu arazide daha çok sulu tarım yapın. Ceviz bahçenizi yakınlarında daha yükseklerde bir yerde oluşturun.
Bir kaç yıl fidanlarınız kurumasa bile 3-5 yıl sonra kurumaya başlayacaklardır, ayrıca meyve vermeye başladığında göle sis çökünce don olayı ile karşılacaksınız, kökler taban suyuna erişince çürümeye başlayacaktır ve verim alamazsınız bundan eminim, aynı problemlemler bahçemin bulunduğu yörede yaşanıyor. (bazıları gölete çok yakın,bazıları vadi içinde don olayı var bazıları ise taban suyu çok yukarda.
Aynen tahmin ettiğim gibi ; Bahçemdeki ağaçlardan 6 tanesini kaybediyorum. Bahçemin iki yerinde drenaj problemi olduğunu bu seneki yoğun yağışlardan sonra anlamıştım.
Bu sene acil olarak DRENAJ problemini çözmem lazım. Nasıl bir yol izlemem gerekir, bu işlerden kim anlar, herhangi bir destek alabilirmiyim vb... Konu hakkındaki bilgi ve paylaşımlarınızı bekliyorum. Ayrıca bu saatten sonra bu ağaçları kurtarma ihtimali varmıdır.?
Sevgili juglandales, ağaçların durumuna üzüldüm, budama yaparken de su duran bölgeleri görmüştük.
Drenaj tabi ki iyi olur fakat suyu nereye akıtacaksın, ben senin yerine olsam bu çukur bölgeleri toprakla doldururum, çukur bölgeleri toprakla doldurum tesviye et yerin düz değil hafif meyilli o nedenle su durmazsa zararda görmezsin.
Kışa girerken de meyil yönüne doğru tekli dipkazan çektir yağış suları dipkazanın açtığı yoldan araziyi daha çabuk terk edecektir.
Ayrıca bu saatten sonra bu ağaçları kurtarma ihtimali varmıdır
Bu ağaçları önce sert bir budama yap meneple ilaçla, yapraktan gübrelemeyle kurtarabilirsin.
Aynı şey üst bahçede de vardı sanırım ve oradaki ağaçlarda önceki seneler hafif bir zarar görüp gelişimleri iyi değildi, bu yıl sanırım daha da zarar görmüşlerdir, aynı işlemi o bölgeye de yapman gerekir.
Eğer yaprak damarları koyu yeşil, yaprak araları sarıdan sarımsı beyaza kadar değişen renk açılmaları varsa demir noksanlığı olabileceğini düşünüyorum.
Bahçe toprak analizlerinde demir oranı yüksek diye biliyorum, ve o nedenle demir eksikliğinden olacağını sanmıyorum.
Sorun kışın duran su.
o bölgedeki 7-8 fidan mutsuz hallerinden belli zaten.
O mutsuzlar da hareket yoksa hiç tutma, yerlerine başka fidan ek.
hasan_ka
15-05-2013, 00:20
Sn. Çamtepe, dediğiniz kitabı nereden temin edebilirim.? kaybettiğiniz ağaçlar benimki gibi mi oldu acaba. Üzerlerinde meyveler var bu bana garip geldi.
Bu killi toprak çoğu kişinin başına bela anlaşılan. Geçmiş olsun Sn. Juglandales umarım ağaçlarınız kurtulur.
Resimden ne kadar bir alanda drenaj sorunu var, eğim ne kadar pek belli olmuyor. eğer biraz eğim varsa suyun biriktiği noktada lastik tekerli kepçenin 60 cmlik kovasıyla boylamasına 1 mt derinliğinde kanal açtırıp içine kalın drenaj borusu koyup dişli dere mili veya çakıl doldurtursanız sorun çözülür sanırım. Sn. Aviator34 arkadaşımızın söylediği gibi kepçeciler bu işi bilir tahminim 110luk drenaj borusu fazla bile gelir aşırı birikinti yok. Zaten kanal derin kazılırsa yeterli gelecektir.
hasan_ka
15-05-2013, 00:29
Bu ekipman bizim köylülerin dip kazan dediği makina köyde var.
Kışın bahçenin gölete olan uzaklığı 5 - 6 metreye kadar düşüyor geçen yaz sonu ise uzaklık 55 metreye çıktı.bende şimdilik derin bir çukur açtırmayı düşünüyorum,o bölgedeki 7-8 fidan mutsuz hallerinden belli zaten.dediğim gibi biraz daha zaman geçsin bir şeyler bulunur elbet.
Sn Aviator 34 ben de diğer arkadaşlarla aynı fikirdeyim drenajla uğraşmak yerine göle yakın kısımdaki 2 3 sıra fidanı suya dayanıklı,kökü derine gitmeyen başka ağaçlarla değiştirmek daha mantıklı. Akıntının geldiği kısımda da tel örgünün kenarına su giren yerlere içeriye su girmemesi için 25 30 yüksekliğinde beton atabilirsin.
hasan_ka
15-05-2013, 00:53
Arkadaşlar ben de benim fidanlardaki bir kaç sorundan bahsetmek istiyorum.
404535
Ocak ayı içerisinde 450 adet chanler 25 adet de franquette ve fernette dikmiştim. Fidanlar 21 nisandan itibaren uyanmaya başladı ve hala yeni yeni uyanan fidanlar var. Fidanların 60-80 cmden tepe budaması yapılmıştı ancak fidanların çoğu tepesini vurduğumuz boyunlu fidanların 10 15 cm aşağısından uyandı. Yüzde 20 30luk kısmı da alttan 20 30 cmden itibaren uyandı üst taraflar kurumuş gibi görünüyor. Üstten uyanmayan fidanlar genelde ince, zayıf, ve gözleri küçük olan fidanlar. Gözleri iri, göze hoş gelen fidanlarda ise gözlerin tamamına yakını patlamış. Üstten uyanan fidanlarda ise tepeden aşağıya doğru 2 3 göz uyandı diğerleri uyanmadı.
Sizce bu neden kaynaklanmıştır fidanlarla alakalı mı , don mu vurmuş yoksa dikim hatası mı ?
Ve fidanlar yüzde 90 boyunlu gözlerden sürmüş, göz budaması yapmak için geç mi kaldım ?
hasan_ka
15-05-2013, 01:07
Bazı fidanlarda ise yaprakların uçlarında don vurmuş **** bakteriyel yanık olmuş gibi durumlar var. Resimde pek belli olmuyor ama yaprakların en uçları siyah ve kurumuş gibi görünüyor.
404540
Bazı fidanların üstünde de resimdeki canlılar var turuncu olan kene gibi bir yaratık :) Yapraklara ve gövdeye yapışmış gibi sanki, asılınca gövdesi geliyor kafası kalıyor. Araştırdım ben koşnile benzettim ama emin de değilim :)
404541
404542
1 fidanın üstünde de siyah toplu iğne başından küçük, bal peteği şeklinde yan yana yumurtalar gördüm. Yumurta renginden hangi zararlının yumurtası olduğu belli olur mu acaba ?
hasan_ka
15-05-2013, 01:25
Bu da farklı bir böcek.
404543
Birkaç tane de siyah, küçük ama tüyleri uzun tırtıla,ağıya benzeyen canlılar gördüm. 3 5 böcek için ilaç atmama gerek var mı ? Şimdilik gördüğümü imha ediyorum ilaç kullanmak da istemiyorum. Şimdiye kadar hiçbir ilaç kullanmadım sadece plastik boya ile fidanları boyadım. Sizce ilaçlama yapmam gerekiyor mu ?
Gübre konusuna gelirsek dikimden sonra gübre vermedim. Toprak analiz sonuçlarında dikimden önce azotlu gübre atmamı önerdiler, ancak fidancım azotu ilkbaharda atmamaı söyledi. Ben de azot atmak yerine fidanların etrafına fiğ-arpa ekmiştim. 5 6 gündür fiğleri çapalıyorum ayrıca azot gübresi vermeme gerek var mı yoksa fiğleri çapalamam yeterli mi ?
Çok fazla soru sordum kusura bakmayın araştırdım çoğu soruma cevap bulamadım (unutkanlık da hat safhada :) ) affınıza sığınır, şimdiden teşekkürü bir borç bilirim.
hasan_ka
15-05-2013, 01:43
Hep sorunlardan bahsedecek değiliz ya biraz da güzel resimler ekleyelim :)
Erken uyanan chandler fidanlarının sürgün uçlarında ilk yıldan dişi çiçekleri görmek insanın yorgunluğunu alıyor. Çoğu fidanda bu şekilde ikişer tane dişi çiçek var.
404544
Bir fidanda da erkek çiçek çıkmış chandlerde ilk yıl erkek çiçek oluşması beni şaşırttı :)
404545
Bu da bahçenin en erkenci cevizi şebin fidanım. Dikerken kısa diye tepe budaması yapma demişlerdi ben de tepesini vurmamıştım bu şekilde uyandı. Umarım ilerleyen günlerde lider dal da sürer. O da şubat ortasında dikildiğine ve kalıbına bakmayıp 2 tane dişi çiçek açmış :)
404546
Herkesin bahçesinden sevindirici haberler alırız umarım. Allah emeklerimizi boşa çıkarmasın inşallah.
aviator34
15-05-2013, 08:50
[B]
Sayın Aviatör, Resimlerden gördüğüm kadarı ile ceviz bahçeniz göle çok yakın ve toprak geçirgenliği yok gibi diyebilirim, dolayısıyla drenaj vs. gibi çözüm aramak yerine bu arazide daha çok sulu tarım yapın. Ceviz bahçenizi yakınlarında daha yükseklerde bir yerde oluşturun.
Bir kaç yıl fidanlarınız kurumasa bile 3-5 yıl sonra kurumaya başlayacaklardır, ayrıca meyve vermeye başladığında göle sis çökünce don olayı ile karşılacaksınız, kökler taban suyuna erişince çürümeye başlayacaktır ve verim alamazsınız bundan eminim, aynı problemlemler bahçemin bulunduğu yörede yaşanıyor. (bazıları gölete çok yakın,bazıları vadi içinde don olayı var bazıları ise taban suyu çok yukarda.
Sayın ykaya194 ben size durumu şöyle izah edeyim.Bahçemin üst bölümünde (250 metre yukarıda,sudan uzak)1500 m2 yer daha alıp etrafını tel örgü ile kapattırdım.
404565
404566
Önümüzdeki hafta bu alana dikim yapmak için 30 çeşit farklı meyve fidanı aldım.(elma,armut,şeftali,zeytin,dut,kiraz,vişne,k ayısı)Ticari amaç gütmeden hobi amaçlı, bir yandan da cevizler büyüyene kadar bu meyveleri dalından koparır yeriz dedik.
Şimdi sizin dediğiniz fikir aklıma o kadar yattı ki aşağıdaki 10 adet ceviz fidanlarını uykuya dalınca BİR ŞEKİLDE köklerine zarar vermeden oradan alıp yukarıya dikebilirim.Bazıları zaten mutsuz Sayın lilium'un da dediği gibi duruma göre bunları zaten oradan alacaktım.
Ben dün aşağıya ekilecek olan meyve fidanlarının aplikasyonunu hazırladım Sorun şu ki bu fidanların ileride ki akıbeti ne olur ?
Aynı şekilde don olaylarından etkilenirler mi ?
Yukarıdan gelen fazla su sorun yaratır mı ?
ya da dikelim olursa olur olmazsa sağlık olsun mu diyeceğiz ?
juglandales
15-05-2013, 09:54
Sn.Aviator34, bahçenin ortasına açık drenajmı yaptırdınız.?
aviator34
15-05-2013, 10:10
Hayır.
Aşağı bölüme düşünüyorum 3 metre derinliğinde bir çukur açtırırsam su birikir mi onu düşünüyorum.
juglandales
15-05-2013, 10:30
.
Kışa girerken de meyil yönüne doğru tekli dipkazan çektir yağış suları dipkazanın açtığı yoldan araziyi daha çabuk terk edecektir.
Bahçe toprak analizlerinde demir oranı yüksek diye biliyorum, ve o nedenle demir eksikliğinden olacağını sanmıyorum.
İlk bahçede 3 tane var hatırlarsan evin orda çamların yanında toprak su tutmuştu. Burayı dediğin gibi halledebiliriz. Fakat 2. bahçede hiç eğim yok ve problemli ağaçlar bahçenin çeşitli yerlerinde.
Evet doğru hatırlıyorsun, topraktaki demir oranında sıkıntı yok.
juglandales
15-05-2013, 10:35
Hayır.
Aşağı bölüme düşünüyorum 3 metre derinliğinde bir çukur açtırırsam su birikir mi onu düşünüyorum.
İşaretlediğim yer sanki bir kanal açılmış gibi duruyor.!!
ykaya194
15-05-2013, 11:07
Sayın aviatör34,
Sis ve ardından don olayı çok önemli, bu tür göl,gölet ve çukur alanlar gibi alçak yerlerde gerek sonbaharda ve bilhassa ilkbaharda tam ağaçların çiçek açtığı dönemde sis ve don olayı olmakta, rüzgar akımıda olmadığı için sabaha karşı don ağaçları vurmakta dolayısıyla verim alınamamaktadır. Bu tür bölgelerde her nekadar üretici don olayına önlem alsada siz aynı önlemleri alabilecekmisiniz.?
O bölgede yaşayanlara geçmiş yılların don olayını sorup soruşturun,sis hangi yüksekliye kadar çıkıyor ona göre yeniden bir değerlendirme yapın derim.
ykaya194
15-05-2013, 11:38
İşaretlediğim yer sanki bir kanal açılmış gibi duruyor.!!
Sayın aviatör34,
Resimde araziniz biraz yamaç ve toprak yapısı erozyana musait görünüyor.Siz her nekadar drenaj kanalı açma gibi önlemler alsanızda şiddetli yağmurlarda yine problem yaşanır.
Benim tavsiyem arazinizin o bölgesini teras şeklinde işleyin ve fidanlarınızı oraya dikin, iyi netice alacağınızdan eminim.
Bunun örneklerini bahçemin bulunduğu bölgede (Biga/Çanakkale) görüyorum. Bu sene çok şiddetli yağmurlar oldu bir çok ekili alan erozyana uğradı, teras şeklinde işlenen yerler ise hiç bir tahribata uğramamış.
juglandales
15-05-2013, 12:24
Sayın juglandles,
Resimde araziniz biraz yamaç ve toprak yapısı erozyana musait görünüyor.Siz her nekadar drenaj kanalı açma gibi önlemler alsanızda şiddetli yağmurlarda yine problem yaşanır.
Benim tavsiyem arazinizin o bölgesini teras şeklinde işleyin ve fidanlarınızı oraya dikin, iyi netice alacağınızdan eminim.
Bunun örneklerini bahçemin bulunduğu bölgede (Biga/Çanakkale) görüyorum. Bu sene çok şiddetli yağmurlar oldu bir çok ekili alan erozyana uğradı, teras şeklinde işlenen yerler ise hiç bir tahribata uğramamış.
Sn.Ykaya194 o bahçe Aviator34 'e ait sanırım bir karışıklık olmuş.
juglandales
15-05-2013, 13:53
Bu sene ağaç kuruma haberleri malesef çok sık geliyor. Belkide başıma geldiği için algıda seçiciliktir.
Aşırı Yağışlar Şeftali Ağaçlarını Kuruttu Haberi (http://www.bugun.com.tr/son-dakika/asiri-yagislar-seftali-agaclarini--haberi/627754) (2013)
Lapseki'deki yağışlar ağaçları kuruttu (http://ekonomi.haber7.com/sektorler/haber/1025348-lapsekideki-yagislar-agaclari-kuruttu)(2013)
http://www.naturalhaber.com/haber_detay.asp?haberID=5485(2010)
juglandales
15-05-2013, 17:18
Çeşitli kaynaklarda ; Ağır bünyeli ve taban suyu olan topraklarda SIRTA DİKİM sistemi uygulamanın çok faydalı olacağını okudum.
Şimdi sorum şu; Normal dikim gerçekleştirilmiş (9x9) bahçemin sıra aralarındaki toptağı bir kepçe ve kamyon vasıtası ile bahçeden uzaklaştırsam, ortasından da tekli patlatma yaptırsam, aşağıdaki gibi sırta dikim yapılmış bir bahçe olur mu.?
Ayrıca ; Sırta dikim konusunda bilgisi olan arkadaşlardan belge ve kaynak rica edebilirmiyim.
Şimdi sorum şu; Normal dikim gerçekleştirilmiş (9x9) bahçemin sıra aralarındaki toptağı bir kepçe ve kamyon vasıtası ile bahçeden uzaklaştırsam, ortasından da tekli patlatma yaptırsam, aşağıdaki gibi sırta dikim yapılmış bir bahçe olur mu.?
Maliyetten kaçmazsanız düşünceniz güzel, hatta toprağı başka yere taşımak yerine çukur yerlere doldur ,güzelce tesviye etti ki, su hiç bir yerde durmasın yağan yağış suları araziyi terk etsin.
Bu kil oranına göre bu kadar başardıysanız onuda başaracağınızdan şüphem yok. Aklıma gelmişken söyleyeyim bu kadar kil oranı yüksek toprak ta ceviz yetiştirmeyi birazda demire borçlu olduğunuzu unutmayın.
Değerli arkadaşlarım arazımın planı aşağıda ki şekilde olup dikim aralıklarında ki düşünceleriniz almak isterim KIRMIZI OLANLAR ERKEK ÇİÇEKLER.
Dikim sırası 6*6 alarak yapıldı
Çok teşekkürler.
ykaya194
16-05-2013, 09:13
Değerli arkadaşlarım arazımın planı aşağıda ki şekilde olup dikim aralıklarında ki düşünceleriniz almak isterim KIRMIZI OLANLAR ERKEK ÇİÇEKLER.
Dikim sırası 6*6 alarak yapıldı
Çok teşekkürler.
Dişi fidan sayısını yazarsanız daha iyi anlaşılır. erkek fidan oranı 1/8 veya 1/10 makul olur.
Bence ,erkek fidan sıralarına 2 dişi bir erkek,yanına tekrar iki dişi bir erkek gibi devam ederseniz daha iyi olur kanısındayım. erkek sağındaki ve solundaki dişiyi tozlar ayrıca ön ve arka sıralardakileride de tozlamış olur.
Dişi fidan sayısını yazarsanız daha iyi anlaşılır. erkek fidan oranı 1/8 veya 1/10 makul olur.
Bence ,erkek fidan sıralarına 2 dişi bir erkek,yanına tekrar iki dişi bir erkek gibi devam ederseniz daha iyi olur kanısındayım. erkek sağındaki ve solundaki dişiyi tozlar ayrıca ön ve arka sıralardakileride de tozlamış olur.
İlginize teşekkür ederim
Toplam 1350 adet 143 adet tozlayıcı var.eğer sizin dediniz gibi olursa bu sefer cok fazla tozlayıcı gider diye düşünüyorum.yanılıyormuyum ?
Değerli arkadaşlarım arazımın planı aşağıda ki şekilde olup dikim aralıklarında ki düşünceleriniz almak isterim KIRMIZI OLANLAR ERKEK ÇİÇEKLER.
Dikim sırası 6*6 alarak yapıldı
Çok teşekkürler.
cevaplarınızı bekliyorum.
saygılarımla
ykaya194
16-05-2013, 10:22
İlginize teşekkür ederim
Toplam 1350 adet 143 adet tozlayıcı var.eğer sizin dediniz gibi olursa bu sefer cok fazla tozlayıcı gider diye düşünüyorum.yanılıyormuyum ?
Tozlayıcı adedi doğru. plandaki gibi ön ve arka sıralarda dişi olan 3-5 sıra aynen kalacak zira rüzgar kuzeyden gelerek onları tozlar. ben erkek fidanları yanyana dizmeyin diyorum. Öyle bir yerleştirme yapınki 143 erkek fidan dediğim şekilde dağılsın.
yolgezer2001
16-05-2013, 11:01
ben dikim yaparken 9 normal 1 tozlayıcı şeklinde dikim yaptım sıraları "S" şeklinde düşündüm dokuz normal diktim onuncu çukura tozlayıcıyı dikim sırasındaki agaç sayısı on ve katları olmadıgı müddet tozlayıcılar aynı hizaya gelmiyo böylelikle,
aaaaaaaaabaaaaaaaaabaaaaaaaaabaaaaaaaaabaaaaaaaaab aaaaaaaaabaaaaaaaaabaaaaaaaaabaaaaaaaaabaaaaaaaaab aaaaaaaaabaaaaaaaaabaaaaaaaaabaaaaaaaaabaaaaaaaaab aaaaaaaaabaaaaaaaaabaaaaaaaaabaaaaaaaaabaaaaaaaaab aaaaaaaaabaaaaaaaaabaaaaaaaaab
a lar normal b ler tozlayıcı
gerçi burda tozlayıcılar aynı hizada durdu :D
jinekolog1959
16-05-2013, 14:44
Sayın juglandales
Toprağınızın kil, kum ve silt yüzdelerini öğrenebilir miyim? Bir de ortalama arazi eğimini. Belki benim de katkım olabilir.
Saygılar.
Değerli arkadaşlarım arazımın planı aşağıda ki şekilde olup dikim aralıklarında ki düşünceleriniz almak isterim KIRMIZI OLANLAR ERKEK ÇİÇEKLER.
Cevizde erkek ve dişi çiçekler aynı bitki üzerinde bulunur. Ancak farklı ceviz türlerinde çiçeklerin açma şekli ve zamanı farklıdır.
Örneğin bazı cevizlerde dişi çiçekler önce, bazılarında erkek çiçekler önce bazılarında ise erkek ve dişi çiçekler aynı zamanda açar.
Sanırım erkek çiçek derken tozlayıcı demek istediniz.
Tozlayıcı yerleşim konusuna ben yarın bakmaya çalışayım. Ama ondan önce ana çeşit hangisi tozlayıcılar hangisi onları bilmekte de fayda var.
Dikim sırası 6*6 alarak yapıldı
Ceviz için uygun dikim aralığı 8m x 8m 'dir.
Arkadaşlar ben de benim fidanlardaki bir kaç sorundan bahsetmek istiyorum.
404535
Üstten uyanan fidanlarda ise tepeden aşağıya doğru 2 3 göz uyandı diğerleri uyanmadı.
Sizce bu neden kaynaklanmıştır fidanlarla alakalı mı , don mu vurmuş yoksa dikim hatası mı ?
Gözlerin tamamı uyanmamış olabilir.
Don da belki düşünülebilir ama ben ilk sene fidanın özellikle kökleri yeteri kadar gelişmemişse iyi bir büyüme tepkisi ve dallanma oluşturamadığını düşünüyorum.
Bu da farklı bir böcek.
404543
Birkaç tane de siyah, küçük ama tüyleri uzun tırtıla,ağıya benzeyen canlılar gördüm. 3 5 böcek için ilaç atmama gerek var mı ?
Hayır. Gördüğünüz böceklerin bir kısmı yararlı böcek olabilir.
Doğal dengeyi mümkün olduğunca bozmamakta fayda var.
Bu da farklı bir böcek.
Gübre konusuna gelirsek dikimden sonra gübre vermedim. Toprak analiz sonuçlarında dikimden önce azotlu gübre atmamı önerdiler
Toprak analizini eğer MARİM gibi güvenilir bir araştırma kuruluşundan aldıysanız rahatça uygulayabilirsiniz. Ama herhangi bir yerden yaptırdıysanız analiz sonuçları hatalı olabiliyor.
Ben de azot atmak yerine fidanların etrafına fiğ-arpa ekmiştim. 5 6 gündür fiğleri çapalıyorum
Bence iyi düşünmüşsünüz. Fiğleri biçip ağacın taç bölgesine malçlama yapabilirsiniz. Ya da kök bölgesine gömebilirsiniz. Hatta ekin sapıyla da malçlama yapılabilir.
Burada dikkat edilmesi gereken, fidanın kök bölgesinin bir karış kadar açıkta kalması.
ykaya194
16-05-2013, 19:52
Değerli arkadaşlarım arazımın planı aşağıda ki şekilde olup dikim aralıklarında ki düşünceleriniz almak isterim KIRMIZI OLANLAR ERKEK ÇİÇEKLER.
Dikim sırası 6*6 alarak yapıldı
Çok teşekkürler.
Araziniz çok büyük sayılır, 1500 ağaç 50 da. rın üzerinde demek, bu büyüklükte bir çeviz bahçesi kuracaklara tavsiyem profesyonel destek almalı, zira yapılan hatalar sonradan zor düzeltilir.
Dikim aralıklarını 6 x 8 tavsiye ederim veya 7 x 7 olursa bakla sırası dedikleri
x x x x
x x x gibi olursa daha fazla fidan dikilir.
Tüm katılımcılara merhaba,
Yaklaşık 3 senedir ceviz üzerine yapmış olduğum araştırmalarda bu site benim için çok önemli bir kaynak oldu, yazılanların çoğunuda okumuşluğum vardır, bugün yazmakda kısmet oldu, katkı veren herkese öncelikle teşekkür ederim.
Yerim edirne ipsalada, yaklaşık 30 dönüm kendi arazim, kısmetse bu yıl kasım-aralık gibi dikim yapıcaz. Dikim aralığı olarak 7x7 düşünüyorum. Orman bakanlığından kredi başvurusunda bulunduk, projelendirip sunmak gerekiyor şimdi onunla uğraşıyoruz.
Benim sormak istediğim Fernor ile ilgili düşünceleriniz nelerdir, forumda çok fazla bahsedilmemiş, genelikle chandler ve pedro deneyimleri paylaşılmış, trakyanın ayazı nedeniyle çok önerdiler, ilkbahar geç ve sonbahar erken donlarından kısa vejetasyon süresi ile daha az etkilenmesi özellikle öne çıkartılıyor. İçi bütün olarak çıkabilen, iri , beyaz ve aroması güzel olarak tarif ettiler.
teşekkürler
Cevizde erkek ve dişi çiçekler aynı bitki üzerinde bulunur. Ancak farklı ceviz türlerinde çiçeklerin açma şekli ve zamanı farklıdır.
Örneğin bazı cevizlerde dişi çiçekler önce, bazılarında erkek çiçekler önce bazılarında ise erkek ve dişi çiçekler aynı zamanda açar.
Sanırım erkek çiçek derken tozlayıcı demek istediniz.
Tozlayıcı yerleşim konusuna ben yarın bakmaya çalışayım. Ama ondan önce ana çeşit hangisi tozlayıcılar hangisi onları bilmekte de fayda var.
Ceviz için uygun dikim aralığı 8m x 8m 'dir.
ilginize teşekkür ederim
Ana çeşit olarak Chandler fernor Ve Maraş-18
selamalr
ykaya194
17-05-2013, 09:15
Benim sormak istediğim Fernor ile ilgili düşünceleriniz nelerdir, forumda çok fazla bahsedilmemiş, genelikle chandler ve pedro deneyimleri paylaşılmış, trakyanın ayazı nedeniyle çok önerdiler, ilkbahar geç ve sonbahar erken donlarından kısa vejetasyon süresi ile daha az etkilenmesi özellikle öne çıkartılıyor. İçi bütün olarak çıkabilen, iri , beyaz ve aroması güzel olarak tarif ettiler.
teşekkürler
Ceviz bahçemin fidanlarını, bahçeme yakın (marmara bölgesi) bir fidancıdan 2012 mayıs ayında almıştım.Geniş bir fidanlığı ve meyve bahçesi olan bu fidancı, 10 mayıs 2012 tarihinde damızlıkları olan bahçesini gezdirdi, orada gördüğüm şu idi: chandler,pedro ve diğer damızlık cevizler çiçek açmışlardı fakat fernor ise yeni yeni uyanmaya başlamıştı.
İlkbahar geç donları olan bölgeler için tavsiye ederim. Şunuda söyliyeyim verim konusunda ise bilgim yok.
jinekolog1959
17-05-2013, 10:20
Sayın juglandea
Sırta dikim sistemi her ne kadar ağır killi, drenajı bozuk ve meyilsiz arazilerde uygun bir dikim şekliyse de, sizinki gibi kurulu bir bahçede hafriyatla bu dönüşümü gerçekleştirmek aşırı maliyetli olacaktır. Sıra aralarınız dokuzar metre. Ağaçlara köklerin zedelenmemesi için 1 metre mesafe bırakarak sıra arasındaki 7 metrelik şeridi 40 cm derinliğinde kazısanız oluşacak hafriyat miktarı : (metrekare cinsinden arazi büyüklüğünüz) x (7/9) x (0.4) metreküp olacaktır ve bununla başa çıkamazsınız. Ayrıca bu yöntemin derde deva olup olmayacağı da meçhul, bu yüzden macera aramamakta fayda var.
Benim naçizane önerim arazinin sorunlu yerlerinde kepçe ile 3 metrelik çukurlar açtırıp, profil kesitlerini bir uzmana inceletin. Hangi seviyede taban suyu var, yağışlı mevsimde hangi yüksekliğe çıkıyor vb bilgileri edinin. Tarla drenajı bugün neredeyse ayrı bir bilim dalı olmuş. Drenaj sistemleri başlığıyla internette arama yaparsanız özellikle Dr.G.Duygu Semiz tarafından hazırlanmış çok aydınlatıcı çalışmalara ulaşabilirsiniz. Bu konuda ön bilgi sahibi olduktan sonra drenaj konusunda uzman bir firmadan veya bölgenizdeki Ziraat Fakültesi'nin ilgili uzmanlarından destek alarak uygun drenaj sisteminizi kurdurun.
Kil oranınıza gelince, bence aşılmayacak bir sorun değil. Gebze'de 1000 dönümlük Ataman ceviz çiftliği Kaliforniya'lı uzmanlarca kurulmuş ve arazideki kil oranı %54-60 arasında. Görüştüğüm ziraat mühendisi arkadaş hiçbir sorun yaşamadıklarını söyledi. Siz yeter ki drenajınızı halledin.
Sağlıcakla kalın. Saygılar.
juglandales
17-05-2013, 11:14
Sayın juglandea
Sırta dikim sistemi her ne kadar ağır killi, drenajı bozuk ve meyilsiz arazilerde uygun bir dikim şekliyse de, sizinki gibi kurulu bir bahçede hafriyatla bu dönüşümü gerçekleştirmek aşırı maliyetli olacaktır. Sıra aralarınız dokuzar metre. Ağaçlara köklerin zedelenmemesi için 1 metre mesafe bırakarak sıra arasındaki 7 metrelik şeridi 40 cm derinliğinde kazısanız oluşacak hafriyat miktarı : (metrekare cinsinden arazi büyüklüğünüz) x (7/9) x (0.4) metreküp olacaktır ve bununla başa çıkamazsınız. Ayrıca bu yöntemin derde deva olup olmayacağı da meçhul, bu yüzden macera aramamakta fayda var.
Benim naçizane önerim arazinin sorunlu yerlerinde kepçe ile 3 metrelik çukurlar açtırıp, profil kesitlerini bir uzmana inceletin. Hangi seviyede taban suyu var, yağışlı mevsimde hangi yüksekliğe çıkıyor vb bilgileri edinin. Tarla drenajı bugün neredeyse ayrı bir bilim dalı olmuş. Drenaj sistemleri başlığıyla internette arama yaparsanız özellikle Dr.G.Duygu Semiz tarafından hazırlanmış çok aydınlatıcı çalışmalara ulaşabilirsiniz. Bu konuda ön bilgi sahibi olduktan sonra drenaj konusunda uzman bir firmadan veya bölgenizdeki Ziraat Fakültesi'nin ilgili uzmanlarından destek alarak uygun drenaj sisteminizi kurdurun.
Kil oranınıza gelince, bence aşılmayacak bir sorun değil. Gebze'de 1000 dönümlük Ataman ceviz çiftliği Kaliforniya'lı uzmanlarca kurulmuş ve arazideki kil oranı %54-60 arasında. Görüştüğüm ziraat mühendisi arkadaş hiçbir sorun yaşamadıklarını söyledi. Siz yeter ki drenajınızı halledin.
Sağlıcakla kalın. Saygılar.
Hasta olacak adamın ayağına Doktor gelirmiş.!!!
Sayın Jinekolog ilginiz için teşekkür ederim. Üç gündür inanın gözüme uyku girmiyor, Ataman ceviz çiftliğinden bahsetmeniz beni çok rahatlattı. Mevcut bahçeden sırta dikim sistemi yaratmaya çalışmak dediğiniz gibi inanılmaz pahallıya çıkıyor.
İnternette Drenaj > drenaj borusu > drenaj levhası > Akıllı drenaj (http://www.akillidrenaj.com/index.html) adresindeki sistem ilgimi çekti,bahçenin krokisini yolladım teklif bekliyorum. Bakabilirseniz sizin görüşünüzü de merak ediyorum. Saygılar.
arkadaşlar resimde gördüğünüz ceviz iki ay önce aşıladığım franquette üzerinde 1 tane meyvası bile var ama meyvasını kopartıp kopartmama konusunda kararsız kaldım. badem de feragnes
06doğaci
17-05-2013, 15:42
Merhaba ceviz dostları polisan (boya üreten büyük bir firma) da ceviz ve badem yetiştiriciliğine giriyormuş.10 sene sonra ne olacak fiyatlar merak ediyorum.
Ceviz bahçemin fidanlarını, bahçeme yakın (marmara bölgesi) bir fidancıdan 2012 mayıs ayında almıştım.Geniş bir fidanlığı ve meyve bahçesi olan bu fidancı, 10 mayıs 2012 tarihinde damızlıkları olan bahçesini gezdirdi, orada gördüğüm şu idi: chandler,pedro ve diğer damızlık cevizler çiçek açmışlardı fakat fernor ise yeni yeni uyanmaya başlamıştı.
İlkbahar geç donları olan bölgeler için tavsiye ederim. Şunuda söyliyeyim verim konusunda ise bilgim yok.
Teşekkürler, Fidancının ismini de alabilir miyim? Özelden de yazabilirsiniz, reklam olmasın:)
Verim konusunda söylenenler dışında yaptığım araştırmalarda fernorun chandlera yakın bir meyve adedi ve iç oranı çıkmakta ve anraktoza karşı da daha dayanıklı olduğu gözüküyor. İşin 5-10 sene sonrasınında pazarlanmasını da düşünerek meyve tadınıda merak ediyorum ama nerden nasıl bulurum, nasıl emin olurum onuda bilmiyorum, öğrenirsem burdan yazarım artık.
Bu arada verim konusu için Birleşmiş milletler gıda örgütününün aşağıdaki linkte verdiğim çalışmasını incelemenizi tavsiye ederim, ülkelere göre cinsleri karşılaştırıyor, farklı ülkeler kendi yetiştirdiği özel cinslerle birlikte genel kabul gören ırkları karşılaştırmışlar.
REU Technical Series N. 66 - ESCORENA Network on Nuts: Inventory of Walnut Research, Germplasm and References (http://www.fao.org/docrep/007/y5704e/y5704e0a.htm#bm10)
hasan_ka
19-05-2013, 20:43
Gözlerin tamamı uyanmamış olabilir.
Don da belki düşünülebilir ama ben ilk sene fidanın özellikle kökleri yeteri kadar gelişmemişse iyi bir büyüme tepkisi ve dallanma oluşturamadığını düşünüyorum.
Benim fidan konusunda dikerken de şüphelerim vardı o yüzden emin olamadım. Birçok fidanın gözleri ve kökleri iyi gelişmemişti, bazı fidanların havuç kısmında da gövdeye kadar yarılmalar vardı. Fidanları geri götürmemek için dikimi yaptık belki bu sebeplerden kökler gövdeyi besleyemedi. Şuan bahçede tozlayıcı oranı ise 450 chandler için 15 franquette 10 adet fernette. Kuruyan chandler olursa yerlerine franquette diksem olur mu sizce yoksa bu kadar tozlayıcı yeterli mi?
hasan_ka
19-05-2013, 20:48
Hayır. Gördüğünüz böceklerin bir kısmı yararlı böcek olabilir.
Doğal dengeyi mümkün olduğunca bozmamakta fayda var.
Toprak analizini eğer MARİM gibi güvenilir bir araştırma kuruluşundan aldıysanız rahatça uygulayabilirsiniz. Ama herhangi bir yerden yaptırdıysanız analiz sonuçları hatalı olabiliyor.
Bence iyi düşünmüşsünüz. Fiğleri biçip ağacın taç bölgesine malçlama yapabilirsiniz. Ya da kök bölgesine gömebilirsiniz. Hatta ekin sapıyla da malçlama yapılabilir.
Burada dikkat edilmesi gereken, fidanın kök bölgesinin bir karış kadar açıkta kalması.
Temkinli olmamda fayda varmış yaptığım araştırmalar sonucu o böceklerin çoğunun uğur böceği larvası ve pupası olduğunu öğrendim :) Fakat o kadar uğur böceğine rağmen ağaçlarda basra denilen yaprak bitleri ve yapışkanımsı sıvı oluşmaya başladı. Gidişata göre bir ilaçlama şart olacak gibi.
Çapaladığım fiğleri toprağa karıştırmak zor oluyor ben de sizin dediğiniz gibi malçlama yapıyorum. ! karış mesafeyi de belirttiğiniz şekilde açık bırakıyorum. Az biraz bilgimizle de doğru yapıyormuşuz demek ki :)
inegöllü
20-05-2013, 10:43
:(merhaba arkadaşlar...
ceviz bahçemdeki zararlıotlar için ot ilacı aldım...(firewall) isimli ot ilacı...
bir defa attım fakat istediğim kadar etkili olmadı...sanırım dozunu ayarlayamadımm.
sürekli ot ilcı kullanıpta memnun olan arkadaşlardan bu konuda ayardım bekliyorumm.kullandığınız ilacın ismini ve kullanım miktarını benimle paylaşırsanız sevinirim....
teşekkürler iyi çalışmalar hepinize..
Boxer veya gramoson isimli ot ilaçların dan birini kullanmanızı tavsiye ederim
inegöllü
20-05-2013, 13:58
ceviz yetiştiriciliğiyle ilgili okunması gereken,faydalı ulur dediğiniz kitap hangisidir?
yaşar akça hocanın kitabını almayı düşünüyorum...
bu kitabı okuyan arkadaşların yorumlarını bekliyorumm..
teşekkürler.
ceviz yetiştiriciliğiyle ilgili okunması gereken,faydalı ulur dediğiniz kitap hangisidir?
yaşar akça hocanın kitabını almayı düşünüyorum...
bu kitabı okuyan arkadaşların yorumlarını bekliyorumm..
teşekkürler.
bu kitap hep tavsiye ediliyor bilgin olsun okumadım ama daha
yolgezer2001
20-05-2013, 15:16
:(merhaba arkadaşlar...
ceviz bahçemdeki zararlıotlar için ot ilacı aldım...(firewall) isimli ot ilacı...
bir defa attım fakat istediğim kadar etkili olmadı...sanırım dozunu ayarlayamadımm.
sürekli ot ilcı kullanıpta memnun olan arkadaşlardan bu konuda ayardım bekliyorumm.kullandığınız ilacın ismini ve kullanım miktarını benimle paylaşırsanız sevinirim....
teşekkürler iyi çalışmalar hepinize..
kazayagı **** sabanla yüzeysel bi sürüm yap neden topragı zehirlemek istiyorsun ?
inegöllü
20-05-2013, 18:06
benim gibi özel sektörde çalışan birisi için zaman çok önemli...
topragı layıkıyla işlemek en güzeli muhakkak fakat yetişemiyorum...
o yüzden otla mücadelede ilaca başvurmak zorundayım.
ceviz yetiştiriciliğiyle ilgili okunması gereken,faydalı ulur dediğiniz kitap hangisidir?
yaşar akça hocanın kitabını almayı düşünüyorum...
bu kitabı okuyan arkadaşların yorumlarını bekliyorumm..
teşekkürler.
Ben Yaşar hocanın kitabını okudum ama pek beğenmedim.
Nedenine gelince birincisi bu konuda çalışan bir akademisyen olmasına rağmen kendi özümsediği bilgileri kullanmak yerine daha çok 'Walnut Production Manual' isimli bir kitabın çevirisini kullanmış. Çeviri de iyi bir tercüme olmamış.
Sonra sanırım üniversitelerimizde, akademik çevrelerde eğitim dili olarak (bağışlayın) sömürge dili kullanılmasına paralel olarak ne olduğu belli olmayan, anlaşılamayan ifadeler var. Örneğin lateral, terminal gibi..
Yani yanlış anlaşılmasın. Bu sadece bu kitap için değil üniversitelerimizde tüm Türkilizce eğitim gören insanlar için geçerli. Konumuzla hiç alakalı değil ama örnek vermek için anlatıyorum. Geçenlerde Türkiye'nin en iyi üniversitelerinden bir tanesinde yurt dışındaki örnekleri gibi açık ders sınıfları koymuşlar. Dersler de İngilizce. Sanki İngilizce bilen birisi gelip de MIT, Stanford gibi dünyanın en iyi üniversiteleri gene dünyanın en iyi hocalarını, beyinlerini toplamış ders anlatırken Türkilizce ile ders dinleyecekmiş gibi.
Derste de bilgisayar biliminin konusu olan veri yapıları ve algoritmalar anlatıyorlar. İşte böyle başka arama algoritmaları, çizit gibi veri yapıları vs.. vardır. Hatta bağlantısını paylaşmakta da sakınca görmüyorum.
CENG213-EN: Lecture 1 - Video (http://ocw.metu.edu.tr/mod/resource/view.php?id=2834)
Şimdi benim bu videoda ilk gözlemlediğim bir kere anlatan hoca tam olarak yabancı dili akıcı olarak kullanamıyor. Duygularını, ifadelerini, mimiklerini ifade etmekte yetersiz kalıyor.
İkincisi sanki sürekli bir kavramın tarifini yapıyor. İşte yığıt budur, ikili ağaç budur vs.. gibi. Ama öğrenciyi hiç düşünmeye yönlendirmiyor. Öğrenciden aldığı cevaplar yes no şeklinde..
Yaşı benim gibi biraz ilerlemiş olanlar hemen hatırlayacaklardır. Ümit Besen'in bir parçası vardı. I love you Hatta bunun biraz da komiğini yapmışlar. İyi de olmuş :)
Besen Eller - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=Mvf3L4SFVc8)
Hatta öğrenciler ile hoca arasındaki iletişimi göstermesi açısından bence öğrenciler bunu pratiğe geçirselermiş çok komik olurmuş. Parmaklarına yazarak :D
Dikkat ederseniz öğrenciler doğal olarak anlamakta güçlük çekiyorlar ve Türkçe olarak soruyor.
Bakın konudan taşdık ama bir tane de güzel bir örnek göstermek istiyorum.
Lecture 1 | Introduction to Robotics - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=0yD3uBshJB0)
Oldukça zor bir konu olmasına rağmen hocanın vücut diline, öğrencileriyle etkileşime girmesine, mimiklerine bakarmısınız. Bence bu profesör duygu, düşünce ve bilgisini çok iyi bir şekilde öğrencilerine aktarmakla kalmıyor, bunu yaparken çok farklı araçlardan yararlanıyor ..
İşin özü yabancı dilden Türkçe'ye çevirilecek kelimelerin zihnimizde ifade ettiği kavramları da çağrıştırması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda örneğin proton yerine artıcık, elektron yerine eksicik gibi.
Ve hatta Türkçe'nin bilim dili olması gerektiğini düşünüyorum.
Konuya dönersek Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen hocanın Sorularla Ceviz Yetiştiriciliği kitabını daha çok beğeniyorum ;)
Şuan bahçede tozlayıcı oranı ise 450 chandler için 15 franquette 10 adet fernette. Kuruyan chandler olursa yerlerine franquette diksem olur mu sizce yoksa bu kadar tozlayıcı yeterli mi?
Ceviz bahçesi için % 5 kadar tozlayıcı yeterli. Ancak Chandler için Fernette daha uygun bir tozlayıcı. Chandler'ın tozlayıcısı olarak dikilen Franquette 6 yıl sonra erkek çiçek verir. Fernette 2-3 yıl sonra erkek çiçek verir. Bu nedenle tozlayıcı olarak Fernette daha uygundur.
Çapaladığım fiğleri toprağa karıştırmak zor oluyor ben de sizin dediğiniz gibi malçlama yapıyorum. ! karış mesafeyi de belirttiğiniz şekilde açık bırakıyorum. Az biraz bilgimizle de doğru yapıyormuşuz demek ki :)
Bu konuda daha önceki bir mesajda da bahsettiğim Masanobu Fukuoka'nın Doğal Tarımın Yolu kitabını okumanızı tavsiye ederim. Gerçekten insana çok farklı bir ufuk, bakış açısı veriyor. Ayrıca bahçe toprağının iyileştirilmesi ile ilgili tavsiyeler var.
Örneğin bu gün ben bu kitapta anlatılan kil topları ile arkadaki deneme bahçemize ayçiçeği tohumları ektim :) Hatta fidanları dikerken ne ot ilaçlaması yaptım, ne yabani otları biçtim. Sadece fidanların altına malç uygulaması yaptım. Şu ana kadar fidanlar sağlıklı görünüyorlar.
Çok az bir bit ya da akar zararı görünüyordu. Ona da kekikten yaptığım doğal bir ilaçla müdahale ettim bakalım nasıl olacak. Bu konuda Masanobu Fukuoka'nın yöntemi etrafa tam tersine bitler için yaşam ortamı olabilecek akasya gibi ağaçlar ekmek. Böylece yaprak biti sayısı ve avcı böcek sayısı bu ağaçlarda artıyor. Sizin meyve bahçelerindeki yaprak biti sayısı arttığında ise bu avcı böcekler toplanıp güzel bir ziyafet çekiyorlar ;)
Ayrıca akasya türleri tanen içerdiği için akarlara karşı doğal bir koruma sağlıyor.
Kısacası şimdiye kadar bu kadar beğenerek okuduğum tarımla ilgili bir kitap hatırlamıyorum.
MeyveliTepe
20-05-2013, 21:02
...
İşin özü yabancı dilden Türkçe'ye çevirilecek kelimelerin zihnimizde ifade ettiği kavramları da çağrıştırması gerektiğini düşünüyorum. Bu konuda örneğin proton yerine artıcık, elektron yerine eksicik gibi.
Ve hatta Türkçe'nin bilim dili olması gerektiğini düşünüyorum.
...
Bunu düşünürken bilimin Türkçe ile yapıldığını da var sayıyorsunuz sanırım. Doğrusu çok güzel olurdu.
Aynen.
Bu arada tesadüfen günlüğünüzde paylaştığınız yazıları okumuştum.
Çok güzel ve faydalı bilgiler var. Tebrik ederim.
Dün ve bugün saatteki hızı 50 km ye ulaşan rüzgar başta ceviz olmak üzere şeftali, armut gibi ağaçlarda meyve dökümüne sebebiyet vermiştir. Özellikle İzmir-Balıkesir-Çanakkale hattında.
Merhaba arkadaşlar 2011 yılı temmuz ayında bu siteye girmiş sayfalarca okumuştum gözüm baya korkmuştu! daha sonra karar,verdim en başta, AOF. Tarım meslek Yüksek Okulu,okudum son dönemim bitiyor. Köyden 16 Mayıs'ta 15 dekar da yer aldım.Nasip olursa ceviz fidanlarına dikeceğim.
juglandales
29-05-2013, 15:12
Ceviz bahçemi ilaçlamada kullanacağım, traktör arkasına takılan (askılı), 400Lt'lik ilaçlama makinesi almayı düşünüyorum. Bu konu hakkında marka önerilerinizi ve makinede ne gibi özelliklere dikkat etmem gerektiğini yazarsanız memnun olurum.
Ceviz bahçemi ilaçlamada kullanacağım, traktör arkasına takılan (askılı), 400Lt'lik ilaçlama makinesi almayı düşünüyorum. Bu konu hakkında marka önerilerinizi ve makinede ne gibi özelliklere dikkat etmem gerektiğini yazarsanız memnun olurum.
ben geçen hafta aynen bahsettiğiniz tipte ve ebatta aldım :)
400 LT lik aslında tarla tipi idi arkasındaki tarla ilaçlama mekanizmasını söktürüp yerine 30 mt hortumla birlikte aldım. ücreti 1000 TL.
marka öntar konya malı
juglandales
29-05-2013, 15:50
ben geçen hafta aynen bahsettiğiniz tipte ve ebatta aldım :)
400 LT lik aslında tarla tipi idi arkasındaki tarla ilaçlama mekanizmasını söktürüp yerine 30 mt hortumla birlikte aldım. ücreti 1000 TL.
marka öntar konya malı
Çok iyi fiyata almışsınız. Ben önallar (1700 tl) ile parlayan(2300 tl)arasında kararsız kaldım.
Aldığınız makinanın pompa gücünü biliyormusunuz. Bana alırken güçlü olanını almam gerektiğini söylediler o yüzden fiyat yükseldi. Sonuçta ağaçları ilaçlayacağımız için basınç gücünün yüksek olması gerektiğini düşünüyorum.
Makinayı kullanma fırsatınız oldumu.? Eğer memnunsanız hiç bu kadar paralar vermiyim bende.
Bir de polietilen mi yoksa polyester mi almalı ona karar veremedim.
Çok iyi fiyata almışsınız. Ben önallar (1700 tl) ile parlayan(2300 tl)arasında kararsız kaldım.
Aldığınız makinanın pompa gücünü biliyormusunuz. Bana alırken güçlü olanını almam gerektiğini söylediler o yüzden fiyat yükseldi. Sonuçta ağaçları ilaçlayacağımız için basınç gücünün yüksek olması gerektiğini düşünüyorum.
Makinayı kullanma fırsatınız oldumu.? Eğer memnunsanız hiç bu kadar paralar vermiyim bende.
Bir de polietilen mi yoksa polyester mi almalı ona karar veremedim.
ben polietileni tercih ettim pompa 80 lt/dak 50 bar 540 devirde. dediğim gibi tarla tipi makina idi pompası yüksek verimli olmak zorunda şimdilik tek meme ile kullanacağım ama ilerde çoklu meme ihtiyacım olacak bunu karşılayacak tip olması için bunu seçtim.
Üretim Grupları (http://ontar.com.tr/ontar-urunleri/k.asp?id=21)
bence ilk altı yedi yıl için yeterde artar bile sonrası için atomizör şart. ağaçlar büyüdüğünde pulvarizatörle zor olur
Üretim Grupları (http://ontar.com.tr/ontar-urunleri/k.asp?id=21)
juglandales
30-05-2013, 16:55
ben polietileni tercih ettim pompa 80 lt/dak 50 bar 540 devirde. dediğim gibi tarla tipi makina idi pompası yüksek verimli olmak zorunda şimdilik tek meme ile kullanacağım ama ilerde çoklu meme ihtiyacım olacak bunu karşılayacak tip olması için bunu seçtim.
Üretim Grupları (http://ontar.com.tr/ontar-urunleri/k.asp?id=21)
bence ilk altı yedi yıl için yeterde artar bile sonrası için atomizör şart. ağaçlar büyüdüğünde pulvarizatörle zor olur
Üretim Grupları (http://ontar.com.tr/ontar-urunleri/k.asp?id=21)
Sizin aldığınız makineyi inceledim fakat bizim oraya yakın bulamadım. 1000 tl fiyat hayret verici . Telefonla yaptığım araştırmada 1400'den aşağı bulamadım. Sonuç olarak 1600 TL ye önallarda karar kıldım, özellik olarak sizinki ile hemen hemen aynı, ekstradan çift tabancası, çift hortumu var. İyi günlerde kullanmanız dileğiyle...
Sizin aldığınız makineyi inceledim fakat bizim oraya yakın bulamadım. 1000 tl fiyat hayret verici . Telefonla yaptığım araştırmada 1400'den aşağı bulamadım. Sonuç olarak 1600 TL ye önallarda karar kıldım, özellik olarak sizinki ile hemen hemen aynı, ekstradan çift tabancası, çift hortumu var. İyi günlerde kullanmanız dileğiyle...
öntarın 400 LT lik tarla tipi arkadaki tarla ilaçlama aparatını 350 TL ye sayıp söktüler 1000 TL ödeme yaptım belki sizin aldığınız fiyattada tarla ilaçlama aparatı dahildir.
hayırlı olsun güle güle kullanın.
m.gökhan
01-06-2013, 20:29
Selamlar herkese , mart diktiğim fidanları bugün sulama için gittim . Orda bulunan bazı amcalar alt sürgünleri temizlersem daha iyi olacağını filan söyledi . Daha önce okumamıştım böyle birşey , siz nedersiniz ?
Selamlar herkese , mart diktiğim fidanları bugün sulama için gittim . Orda bulunan bazı amcalar alt sürgünleri temizlersem daha iyi olacağını filan söyledi . Daha önce okumamıştım böyle birşey , siz nedersiniz ?
aşı noktasının altından süren sürgünleri mutlaka almalısın.
m.gökhan
01-06-2013, 21:42
Onlari zaten aliyorum , bahsedilen asinin hemen ustundekiler?
Selamlar herkese , mart diktiğim fidanları bugün sulama için gittim . Orda bulunan bazı amcalar alt sürgünleri temizlersem daha iyi olacağını filan söyledi . Daha önce okumamıştım böyle birşey , siz nedersiniz ?
Sayın m.gökhan, cevabı kolay, sorununuzu anlatması zor,
Nasıl ekildiği konusunda bilgi yok. Martta ektiğinizi söylüyorsunuz tüplümü? açık köklü mü? hangi seviyeden fidan kesildi? konusunda bir bilgi yok, olsaydı daha iyi olurdu.
Nasıl ekmiş olursanız olun bu saatten sonra yapacak fazlada bir şey yok,
Aşının altındakileri aldığınızı söylemişisiniz zaten, aşını üstündekilerinin de bazılarını almalısınız ya da almamalısın gerekli bilgiler olsaydı daha aydınlatıcı bir şeyler söylerdik, böylesi bir soruya cevap oldukca zor.
İşte tüm bunlar ekerken nasıl bir fidan yetiştireceğim ve ya nasıl bir fidan oluşturacağım düşüncesinden hareket ederek oluşması gereken şeyler, üsttede bahsettiğim gibi bu saatten sonra yapacak fazla bir şey yok, fidanların ilk yılları bu yıl gelişimlerini kendi hallerine bırakın gelecek yıl martta nasıl bir fidan geliştireceğinize karar verin ve onu uygulayın.
Fidana müdehale etmenin artıları olduğu gibi bazende müdehalenin eksileri olur işte nerede ne şekilde müdehale edeliceğini bilir bilerek müdehale ederseniz faydalı olur, aksi halde faydalı olacağım derken zararlı olur,
Örneğin: İyi gelişim gösteren bir fidana aşırı bir müdehale ederseniz yeşil aksam çalışmasını hızlandırmış olursunuz gibi gözükürken fidanın gelişimini yavaşlatmış da olursunuz.
Neyi nerede hangi uygulamayı nerede yapacağımı bilerek yaparsak faydalı olur, bilmeden yapmak zarar getirir.
O nedenle size önerim bu saatten sonra hiç bir şey yapmayın fidanlarınızın bakımlarını aksatmayın gözlemleyin gelişimlerine göre mart ayında gereken uygulamayı yapınız.
Ek bir bilgi
Aşı noktasının altından kolay kolay filiz çalışması olmaz, oluyorsa üstte bir sorun var demektir.
Resimdeki cevizin çeşidini bilecek olan varmı aşının 3 üncü yılı oldukca verimli geldi bana. Cevizlerin bir çoğu 3 lü ve 4 lü halde .
vizyon_78
03-06-2013, 08:12
Sayın lilium ara sıra sizlere soru ve sorular yöneltiyorum .Sizde bıkmadan usanmadan bildiklerinizi ve yapacaklarımızı bizim le paylaşmaktan geri kalmıyorsun.Bu hafta sonu bahçeme gittim 2010 mayıs ayında dikmiş olduğum fidanlarda bu ilkbaharda özellikle yabancı cinslerde her yeni süren sürgünlerin uc kısım ların da meyveler gördüm .Bu hafta baktım ki bir çok meyvelerini dökmüşler hatta 3 **** 4 tane meyveleri anca kalmış,yıl itibarı ile küçük olmaların dan mı kaynaklanmış olabilirmi ? şimdiden teşekkür ederim .Saygılar
Resimdeki cevizin çeşidini bilecek olan varmı aşının 3 üncü yılı oldukca verimli geldi bana. Cevizlerin bir çoğu 3 lü ve 4 lü halde .
Şebin cevizi gibi görünüyor.
Sayın lilium ara sıra sizlere soru ve sorular yöneltiyorum .Sizde bıkmadan usanmadan bildiklerinizi ve yapacaklarımızı bizim le paylaşmaktan geri kalmıyorsun.Bu hafta sonu bahçeme gittim 2010 mayıs ayında dikmiş olduğum fidanlarda bu ilkbaharda özellikle yabancı cinslerde her yeni süren sürgünlerin uc kısım ların da meyveler gördüm .Bu hafta baktım ki bir çok meyvelerini dökmüşler hatta 3 **** 4 tane meyveleri anca kalmış,yıl itibarı ile küçük olmaların dan mı kaynaklanmış olabilirmi ? şimdiden teşekkür ederim .Saygılar
Sayın vizyon_78, Ben bıkmam merak etmeyin, hepimiz bilgiye açız bir şeyler öğretirken bir şeylerde öğreniyoruz, yeter ki, yalan dolan ukalalık olmasın ( Beni bu konuda suçlayanlar da var ama tüm çabamız bildiğimiz bir şeyi paylaşmak)
Fidanlarınızın meyva dökümü gayet normal, bu döküm büyük tüm ağaçlarda görüldüğü gibi küçük fidanlarda daha fazla görülmesi gayet normal, en başta dozlayıcı eksikliği erkek çiçek olmayışı ve fidanın küçük oluşundan dolayı bakamaması.
Benim fikrim beş yaşına kadar meyvaya yatırılmaması doğru olur, önce temeli sağlam olsun ağaç kendini geliştirsin nasıl ki, çocukluk gençlik olgunluk çağı varsa ağaçta aynıdır olgunluk çağında meyva alınmaya başlanırsa ağaçta kendini yıpratmamış olur.
O üç dört tane kalan meyvaları da koparınız, illa meyvaları görmek istiyorsanız herbirinde birer tane bıraksanız olur.
kafayı pikan cevizine taktım. her an dalabilirim bu işe. tek, bi tek engel var. 4 yıldır hayalini kurduğum bahçeyi oluşturmaya. az kaldı...:)
juglandales
06-06-2013, 10:25
Ben bir ceviz ağacıyım Taksim Parkı’nda
Ne sen bunun farkındasın ne de polis farkında...
.............Diren Gezi parkı............................
m.gökhan
06-06-2013, 11:48
Selamlar , bu hafta sonu 30 adet tüplü maraş18 i toprakla buluşturmayı düşünüyorum . Yalnız fidanı getiren kişi fidanın güneye gelicek kısmının aşı noktasının budanan kısmı olduğu söyledi. Aklım karıştı biraz . Aşı noktasının güneye gelmesi lazım denilen şey "sürdüğü " kısmın mı , yoksa anaçtan budanan kısmın mı güneye gelmesidir?
Aklım karıştı biraz . Aşı noktasının güneye gelmesi lazım denilen şey "sürdüğü " kısmın mı , yoksa anaçtan budanan kısmın mı güneye gelmesidir?
Benim de aklım karıştı, ikisi de aynı şey değil midir :) Sürgün anaçtan alınan parçadan çıkmıyor mu?
m.gökhan
06-06-2013, 14:16
Yani bu fotoğraf'a göre sol taraf mı , yoksa sağ taraf mı gelicek güneye ?
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRXcuMOjESYXlARAXJlStNES88JFd-HTx9FGVcmWwmwjtaiv1Bh
yolgezer2001
06-06-2013, 20:51
kırmızı boya tarafı güneye yeşil dal tarafı kuzeye
Yani bu fotoğraf'a göre sol taraf mı , yoksa sağ taraf mı gelicek güneye ?
https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcRXcuMOjESYXlARAXJlStNES88JFd-HTx9FGVcmWwmwjtaiv1Bh
sayın m.gökhan bizim burada hertürlü ağaca aşı yapılırken güney tarafına aşı yapılır. aşılı fidan alınırsa aşı sürgünü (senin resimdeki yeşil tarafı) güneye gelecek şekilde dikilir. kuzeyden yapsak olmazmı olur ama hakim rüzgar (güçlü rüzgar) lodos güneyden estiği için aşı kuzeyde olursa koparması daha kolay güneyde olursa kopmaz.
m.gökhan
07-06-2013, 06:44
2 cevap2 farkli yorum :) . Hangisi dogru acaba ?
2 cevap2 farkli yorum :) . Hangisi dogru acaba ?
selam aslında iki arkadaşta haklı hakim rüzgar nereden esiyorsa sürgün (yeşil aksam) o yöne gelmeli şöyle düşünelim sürgünü güneye çevirdik diktik sert bir kuzeyli rüzgar esti sürgün ne kadar kolayca gövdeden ayrılır değilmi. ama tersi olsa kuzeye dönük dikseydik gövdeden ayrılması o kadarda kolay olmayacaktı.
sonuç hakim sert rüzgarlarınız ne yönden eserse o tarafa sürgün gelecek... kuzey tarafına bir kazık çakılacak kazığa fidan fidan bağlama ipi ile sekiz yapılarak bağlanacak. hem rüzgar kökleri sallayamayacak hem sürgünümüz kırılmayacak.
bunlar iyiniyet temennileri. tabi mutlaka bazı terslikler olacak bizlerde uğraşacağız değilmi ???
kolaylıklar diliyorum
cupressus
07-06-2013, 08:34
selam aslında iki arkadaşta haklı hakim rüzgar nereden esiyorsa sürgün (yeşil aksam) o yöne gelmeli şöyle düşünelim sürgünü güneye çevirdik diktik sert bir kuzeyli rüzgar esti sürgün ne kadar kolayca gövdeden ayrılır değilmi. ama tersi olsa kuzeye dönük dikseydik gövdeden ayrılması o kadarda kolay olmayacaktı.
sonuç hakim sert rüzgarlarınız ne yönden eserse o tarafa sürgün gelecek... kuzey tarafına bir kazık çakılacak kazığa fidan fidan bağlama ipi ile sekiz yapılarak bağlanacak. hem rüzgar kökleri sallayamayacak hem sürgünümüz kırılmayacak.
bunlar iyiniyet temennileri. tabi mutlaka bazı terslikler olacak bizlerde uğraşacağız değilmi ???
kolaylıklar diliyorum
aynen öyle
yolgezer2001
07-06-2013, 14:28
benim pek rüzgar sorunum olmadıgı için bu konuyu atlamışım, rüzgar konusunda arkadaşlara katılıyorum bizde de güneşte pişsin diye aşılı yer güneye gelir tabi rüzgar önceliklidir...
Merhabalar Gönen'de 13,dekar bahçem var rakım 500 mt, Bahçe içinde kiraz, ceviz,elma,dut ve ihlamur ağaçları var fakat ben buraya Ceviz bahçesi kurmak istiyorum.Okuyorum sürekli okudukça öğreniyorum yeni bilğiler ediniyorum.Ama nerden nasıl başlayacağım karar veremedim.Ekim ayında fidanları dikmek istiyorum şu an nereden başlamalığım.Sayın Lilium sizinle nasıl görüşebilirim ve diğer arkadaşların konudaki bilğilerinden yarlanmak isterim.
Resimdeki cevizin çeşidini bilecek olan varmı aşının 3 üncü yılı oldukca verimli geldi bana. Cevizlerin bir çoğu 3 lü ve 4 lü halde .
cevizin meyvesini bire bir görmek lazım ancak resimden şebin e benziyor
Sayın Lilium sizinle nasıl görüşebilirim
Cevize gönül vermiş arkadaşımızı bugün iş yerinde ziyaret ettim, çayını içip sohpet etme şansı bulduk, kuracağı bahçeyi konuştuk, heyecanı hat safhada iyi bir bahçeci aranıza geliyor haberiniz olsun.
Şimdiden hayırlı olsun.
Cevize gönül vermiş arkadaşımızı bugün iş yerinde ziyaret ettim, çayını içip sohpet etme şansı bulduk, kuracağı bahçeyi konuştuk, heyecanı hat safhada iyi bir bahçeci aranıza geliyor haberiniz olsun.
Şimdiden hayırlı olsun.
Merhaba beni mahçup ettiniz.Ben adres verisiniz gelirim diyordum, ama siz geldiniz; hem mahçup oldum, hem sevindim. Yardımcı olacak birilerinin olmasıda ayrıca beni sevindirdi.Gerçi yağmurun şiddeti bazen bir birimiz duymamızı zorlaştırdı ama oda ayrı bir güzellikti.
Safranlı
14-06-2013, 07:58
Ne mutlu sizlere tekrik ediyorum...
gollenbico
18-06-2013, 02:13
Sert kabuğundan çıkarılmış cevizler 3 -5 gün suyunu değiştirerek ıslattıktan sonra ekilecek olurlarsa oda sıcaklığında 7 - 8 günde çimlenirler.
İçi zedelemeyecek şekilde bıçağın ucu ile cevizin kabuğu hafifçe açılıp, bu şekilde 3 - 5 gün suyunu değiştirerek ıslattıktan sonra ekilecek olurlarsa oda sıcaklığında 8 - 10 günde çimlenirler.
Burada önemli olan tohum içerisinde bulunan engelleyici maddelerin yıkanmasıdır. Bu nedenle gün içerisinde bir kaç defa su değiştirilmelidir. Eğer klorlu su kullanılırsa çimlenmeyi engelleyebilir.
Kaynak : Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, Sorularla Ceviz Yetiştiriciliği, ÜÇM, Ekim 2011 : 47
Denedim sayın Erdem
KARŞINIZDA
http://s8.postimg.org/5jvcrn4f9/DSC_0032.jpg (http://postimage.org/)
aviator34
19-06-2013, 10:14
Tüm ağaç dostlarına selamlar,saygılar
Haftasonu yine bahçeydim genel bir toparlama yapacak olursam mart başından bugüne kadar hummalı bir çalışma yaptığımı düşünüyorum.
-Mart ayında T.K.İ humas'ın humik asitinden bir kereliğe mahsus her fidana 100-150 ml. humik asit ile birlikte tona 1,5 - 2 litre EM-A karıştırarak beraber verdim ardından 20 günde bir EM-A yı toplam 3 kez daha verdim.
-Fungusit hastalıklara karşı ;Sonbaharda ve şubat ayında uyguladığım bordo bulamacının devamında mart- nisan aylarında bakır prepatlarla karıştırdığım mancozeb'i gözlemleyerek toplamda 3 uygulama daha yaptım ve antraknoz belirtisi şu anda yok denecek kadar az.
-Nisanda azot ağırlıklı 21-05-10 ve iz elementler ile destekli suni gübreyi her fidana 200 gram (1 su bardağı)olacak şekilde taç izdüşümüne verdik ve daha sonra mayısın sonunda bu uygulamayı dozajı düşürerek (100-120 gram) tekrar uyguladık.
-Mayıs ayının ortalarında güneyden çok sert esen ve yedi gün süren rüzgarın fidanların yaprak uçlarını bayağı bir yaktığını gözlemledim.Bu dönemde bakım gübrelemesi olarak her fidanın taç izdüşümüne 25'er kilo kompost 2'er kilo leonardit 3-4 'er kilo da çok iyi yanmış ağır gübresi uygulayıp aldığımız çapa makinesi ile bir güzel çapalama yaptım.
-Mayıs ayında yağmur olmamasından dolayı üç kez bol su verildi bunlardan ikincisi enzimli
- İnsektisit olarak; Nisanın ilk haftası yeşil kurt ya da tırtıl diyeyim :) gözlemleyip anında müdahale ile belki de sıfır zarar ile bu zararlıdan kurtulduk ancak şu anda tek sıkıntımın çekirgeler olduğunu ve hala tırmaladığı belirtmek isterim.3 kez decis uygulamama bir kez de dursbant 4 uygulamama rağmen yinede gözle görülür zararlar verdiklerini söyleyebilirim.
Bahçemde 7 çeşit çekirge tespit ettim, bunların yeşil olanlarının iki türü fidanların taze sürgünlerini yiyerek zarar veriyorlar.
Kanatlı Yeşil uçan çekirge = Tettigoniidae olarak bilinen ve bana göre en tehlikelisinin bu olduğunu düşündüğüm,yeşil aksamın içini oyarak ileride merkez lider dal olacak olan bu taze sürgünün kırılmasına neden oluyor bu da fidanı 20 gün 1 ay geriye atıyor.Çekirgeler ile ilgili bazı yeni çalışmalarım var başarılı olursam daha sonra paylaşacağım.
Dört gün öncesine ait bazı fotoğrafları yükledim.
Herek boyları 150 cm 10 cm toprakta olduğunu varsayarsak şu anki boyları 160 cm 180 cm kimiside 120 cm olanları da var.
418948
418949
418950
418951
aviator34
19-06-2013, 11:14
-Ayrık otum bahçede çok olduğundan bazı herbisit ürünleri de kullandığımı itiraf ediyorum... :)
-Ayrık otum bahçede çok olduğundan bazı herbisit ürünleri de kullandığımı itiraf ediyorum... :)
selamlar
ayrıkla mücadelede ne kullanıyorsunuz, başarı oranınız nedir?? benimde biraz başım dertte bu otla :) nasıl uyguluyorsunuz?
kolaylıklar diliyorum..
aviator34
19-06-2013, 15:11
Bu tip herbisitler dönüm usulü ayarlanıyormuş mesela 1 dönüm yere 100 ml. kullanmamızı söyledi satıcı ancak ne kadar su konacağını söylemedi.Bende göz kararı uyguladım 2 hafta sonra kontrol ettim hiç birşey olmamış :) sonra uygulayan bi abim söyledi 16 litrelik sırt pompasına 1 çay bardağı koy öyle dene dedi ve şu anda uçları sararmaya başladı 1 haftaya sapsarı olurlar.
İlacın ismine bakmadım ama bahçede çalışan arkadaşa sorarım buraya yazarım ismini litre fiyatı 20 tl idi.
Safranlı
19-06-2013, 15:42
fidanlarınız gayet iyi görünüyorlar
neticeleri görünce bizlerde sizin adınıza mutlu oluyoruz tebrik ederim
418948
Yapmış olduğumuz uygulamanın yararını görmen beni sevindirmiştir.
İşte ilk yılın fıdanı böyle olmalı, üç dört göz üzerinden vurulan fidan ve verdiği sürgün. Düzgün bir gövde ve düzgün bir ana yandal oluşturmanız daha kolay ve zaman kaybettirmeyecektir.
Bu sürgün yeterli boya gelmisse 120-150 gibi tepe vurmasıyla yan dal oluşumuna teşvik edilmeli, bazısında aynı sezonda yandal uluşumları olabilir olsa bile mart budamaların da lider vurulmalı ki, yandallar güçlü çalışsın.
Mayıs ayında yağmur olmamasından dolayı üç kez bol su verildi
Fazla sulamalara dikkat.
herbisitler ti pahalı almışsın,
herbisit kullanmanı çok tavsiye etmem, toprak için en zararlısı diyebilirim, bazı koşullarda kullanmadan da mücadele çok zor oluyor, o nedenle Kullanırken toprağa değdirmemeye çalışmak otun özüne yeşil genç aksamına temas etmesi yeterli olur,
herbisitle ot mücadelesi yapılmak şart olmuşsa bir defa iyi yapılmalı ve takip edilmeli ve akabinde görüldüğü anda ilaç sadece bitkinin yeşil aksamına atılmalı, gelişi güzel tüm arazi ilaçlanmamalı, her yıl her yıl atmaktan kaçınılmalı.
aviator34
19-06-2013, 16:50
Yapmış olduğumuz uygulamanın yararını görmen beni sevindirmiştir.
İşte ilk yılın fıdanı böyle olmalı, üç dört göz üzerinden vurulan fidan ve verdiği sürgün. Düzgün bir gövde ve düzgün bir ana yandal oluşturmanız daha kolay ve zaman kaybettirmeyecektir.
Bu sürgün yeterli boya gelmisse 120-150 gibi tepe vurmasıyla yan dal oluşumuna teşvik edilmeli, bazısında aynı sezonda yandal uluşumları olabilir olsa bile mart budamaların da lider vurulmalı ki, yandallar güçlü çalışsın.
Fazla sulamalara dikkat.
herbisitler ti pahalı almışsın,
herbisit kullanmanı çok tavsiye etmem, toprak için en zararlısı diyebilirim, bazı koşullarda kullanmadan da mücadele çok zor oluyor, o nedenle Kullanırken toprağa değdirmemeye çalışmak otun özüne yeşil genç aksamına temas etmesi yeterli olur,
herbisitle ot mücadelesi yapılmak şart olmuşsa bir defa iyi yapılmalı ve takip edilmeli ve akabinde görüldüğü anda ilaç sadece bitkinin yeşil aksamına atılmalı, gelişi güzel tüm arazi ilaçlanmamalı, her yıl her yıl atmaktan kaçınılmalı.
Geçen yıl tepe vurumunu zamanında yapsaydım fidanlarımın şu anda yan dal gelişimlerine başlamış olacaktım. hayırlısı diyorum...
Ayrık otu ilacını aynen yazdığınız gibi sadece otun üzerine, toprağa gelmeyecek şekilde yapmaya çalıştım.Bundan sonrada gördükçe kafasına kafasına sıkacağım :))
Kompost uygulaması yok mu? Onu da yazmak lazım :)
Fidanların gelişimi çok güzel. Eline sağlık :) Ama şu ilaçlardan biraz daha elini çeksen ne güzel olacak :)
Selamlar
Ç.
aviator34
20-06-2013, 11:01
O zaman kompost ile ilgili uygulamamızı kompost bölümünde anlatmaya çalışayım :) deşifre olacağız ama neyse...
Sonuçlarını görmeden kaynağı yazmayız olur biter Sn. Aviator34 :)
juglandales
21-06-2013, 09:56
Bu haftasonu sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde geçmesi bekleniyor. Cevizlere güneş kremi (KAOLİN) sürmenin vakti geldi sanırım ...
Bu haftasonu sıcaklıkların mevsim normallerinin üstünde geçmesi bekleniyor. Cevizlere güneş kremi (KAOLİN) sürmenin vakti geldi sanırım ...
Geçti bile Sn. juglandales, ben de kaçırdım bu sene..
juglandales
21-06-2013, 10:44
Geçti bile Sn. juglandales, ben de kaçırdım bu sene..
Ben geç kalındığını düşünmüyorum ki öyle olsa bile şimdi uygulamak çok faydalı olacaktır. Daha önce uygulama yapılsaydı şayet geçen haftaki yoğun yağmurlardan sonra hepsi yıkanmış olacaktı.
Merhaba arkadaşlar bahçe hazırlıklarım devam etmekte.Bahçemi bahçemdeki kuru ağaçları kepçe ile devirdik.Daha sonra syn:Lilium ve cemal 61 yardımlarıyla Çift patlatma çektim.Ekleye bilirsem fotoğraflarıda eklemek istiyorum.Yaptığım çalışmaları buradan sizlerle paylaşağım
Sayın forum üyesi arkadaşlar.
Ben de forumda tecrübe, bilgilerini paylaşan arkadaşlarımızın önerileri, ceviz alanında bigilerini esirgemeyen akademisyenlerimizin yönlendirmeleri ve bu alanda yazılmış olan birkaç kitabı okuyarak,batı karadenizde 400 rakımda onbeş dekar alanda ceviz bahçemi oluşturdum.Katkısı olan herkese teşekkür ediyorum
.Forumda sorulan soruların dışında kafama takılan bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum.Meşakkatli bir toprak hazırlığı sonucunda açık kök fidanlarımızı dikerken mikaroze mantarlardan ve kök hastalığı koruyucusundan faydalandık(öneriler doğrultusunda) .
Kasım 2012 de diktiğim fidanlarımın gelişiminde herhangi bir anormallik yok.Sorun şimdi başlayacak diye düşünüyorum, çünkü toprah Ph sının 8 inüzerinde olduğunu yeni öğrendim,düşürücü olarak genel görüş kükürt kullanılması yönünde.Fakat,kükürtün mantar öldürücü özelliği, bizim ağaçları dikerken kullandığımız yararlı mantarları da öldürür diye bir fikre kapılıp, damla sulamayla verebileceğim sıvı kükürtü şimdilik askıya aldım bu alanda bilgi ve tecrübesi olan arkadaşlarımızın paylaşmasını rica ediyorum.
Ph düşürücü olarak gübrelemede amonyum sülfat kullanımının uzun vadede etkisi olduğunu yazan arkadaşlarımız oldu,fakat amonyum sülfat damlamada tıkayıcı özelliğinden dolayı kullanılamıyor.Amonyum nitratın uzun vadede böyle bir özelliğinin var olup olmadıgını öğrenemedim.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.