PDA

View Full Version : Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 [24]

nacidulus.
21-06-2017, 13:09
Merhabalar,
kırağı ve don olayı için bactocold ürününü cevizlerde kullanan arkadaşlar varmıdır?varsa bilgi verebilirlermi.

vosvos17
26-06-2017, 10:16
Merhaba Arkadaşlar;

15 haziran itibariyle erkek çiçek açan ceviz hakkında fikirlerinizi alabilir miyim? Ben hasada geçeriz artık derken ;)) Erkek çiçek açamasına anlam veremedim.
651629

Benim Pedrolarım da hala erkek çiçek oluşumu devam ediyor.
Meyveler neredeyse gelişimini tamamlamış olmasına rağmen.
Daha öncede Sn Lilium bir fotoğraf paylaşmış ve böyle bir erkek çiçek oluşumu olan Pedro nun tozlayıcıya ihtiyacı olmadığını yazmıştı.

Yanlış bilgi vermek istemem ama bu ırk Pedro olabilir mi ?

Karaasar
29-06-2017, 22:08
Benim Pedrolarım da hala erkek çiçek oluşumu devam ediyor.
Meyveler neredeyse gelişimini tamamlamış olmasına rağmen.
Daha öncede Sn Lilium bir fotoğraf paylaşmış ve böyle bir erkek çiçek oluşumu olan Pedro nun tozlayıcıya ihtiyacı olmadığını yazmıştı.

Yanlış bilgi vermek istemem ama bu ırk Pedro olabilir mi ?
İnanın cinslerini bilmiyorum. Sütyemez Hocaya mail ile sordum. Bana hava ve iklim şartları sebebi ile eyülde bile erkek çiçek olabileceğini söyledi. Kendisine ayrıca teşekkür ediyorum. Allah razı olsun bizler yanıtladığı için. Özetle normalmiş. ;)

latif.07
20-07-2017, 22:09
Bunlarda benim ocak ayında tohumdan ektiğim cevizlerim ;) Sularını gübrelerini düzenli veriyorum, güzel büyüyorlar gibi :rolleyes:

Poizer
19-09-2017, 11:14
Ceviz sulamasında toprak altı damlama döşeyen oldu mu? Yaşadığım yer aşırı kuru havaya sahip. Toprak çok çabuk kuruyor. Nem oranı %8 civarlarında olduğu için endişe ediyorum.

onurkutlu
25-09-2017, 14:44
Şebin türü artık satışı olmayan yerli ceviz fidanı türüdür. Meyveleri görseldeki gibi tombulumsudur. Meyvesi oldukça Lezzetlidir. Salkımında 2 li cevizler yer alır.
http://www.ozsahilfidancilik.com.tr/images/sebin-cevizi-fidani.jpg

Bknz..

http://www.ozsahilfidancilik.com.tr/sebin-ceviz-fidani.html

surge
11-10-2017, 18:17
Selam Sayın Cevizci Arkadaşlar ve Ceviz Dikecekler
Ben de Toroslarda 800 metrede 2014'te 8x6 chandler 10 dönüm ceviz bahçesi kurmuştum. Ağaçlar büyüdü ve ürün vermeye başladı. Geçen yıl ve bu yıl meyveyi koparmadım. Tarla batı yamaçta. Aşağısı erken dallanıyor yukarılar geç. Aşağıda toprak daha fazla yukarıda daha az ve toprak altı katman beyaz toprak yani kireçleşmeye başlamış kaya.Dolayısı ile geç ısınıyor. Yapraklanma da geç başlıyor. Aralara kışın açık kök fidan bulabilirsem dölleyici olarak cisco dikmeyi düşünüyorum. Toprak kalınlığı 60-100 cm arası. Fidan çukurlarını hazırlarken 1.5 metre kazdırdım ve büyük bir çukur oluşturup içini yüzey toprağıyla doldurdum. Bugünden geriye baktığımda çukurlara doldurduğum toprağa bolca küçükbaş hayvan gübresi eklemiş olmayı isterdim. Gübreyi traktörle ağacın dibine döküp oradan diğer ağaçlara dağıtıyordum dibinde kalan ona yeter düşüncesiyle. Gördüm ki o ağaçların yaprakları daha koyu yeşil ve meyveleri daha iri. Verimi daha yüksek. Her yıl sonbaharda bolca keçi gübresi verip toprağa karıştırın. Kışlık gübreleri de ekleyin. Sonrasında damla sulamayla aralıklarla yeraltına bolca su basın. Yağmur suyu yeterince derine inmeyebilir veya geç iner. Fidanların boyları aldığımda küçüktü geç kaldığımdan normal fidanlar bitmişti. Daha boylu fidanlar alıp dallanmanın topraktan daha yüksekten normal seviyeden başlamasını isterdim. İlk 2 yıl budama yapmadım. Bu da hata kimisi normal şekillendi kimisi güneşi yakalamak için kavak gibi büyüdü. Artık enerji boşa gitmesin diye budama yerine dalların büyümesini gözlemliyorum ve ağacın şekline göre dal yeterli uzunluğa ulaştığında uçlarındaki yuvarlak tomurcuğu koparıyorum büyümesi dursun diye. Damlamadan gübrelemeye ve yapraktan gübrelemeye devam. Dibini çapa makinasıyla karıştırıp araları traktörle sürüyorum. Mümkünse toprağınız derin olsun. Yamaçlara dikmek en güzeli. Rüzgara açık olmasın. Çukurda kalıp havasız kalmasın. Toprak kökü sıkan veya suyu çabuk kaybeden cinstense çözüm bulun. ilk 3 yıl hızlı büyüdü. Bugüne kadar salkımda 7 ceviz gördüm. Deniz kenarına yakın dikip çok iyi bakan birisinin salkımında 17 ceviz saymış sorumlu ziraat mühendisi arkadaş ve 3. yılında ağaç başına ortalama 15 kg ürün almış. Bu yıla kadar hiçbir ilaç vermemiştim. Bu yıl mantar gördüm beyazlaşma yani. İç kurdu başladı. Geçen ayda yapraklarda yapışkanlık oluştu. Azda olsa yeşil kabukta güneş yanıklığı oluştu. Ne kadar enerji ve bakım, ilgi o kadar verim. 15x25=375 3. yılda bu tutar. Müthiş bir sonuç.

emreguven2011
12-10-2017, 08:39
Ne kadar enerji ve bakım, ilgi o kadar verim. 15x25=375 3. yılda bu tutar. Müthiş bir sonuç.

Tabi ki ne kadar bakım, ilgi o kadar verim ama; 3 yılında 15 kilo bir hayal. Lütfen gerçekleri paylaşalım insanlarla. Tecrübeleri paylaşalım. Bahçem şuan (chandler) 5 yaşında. Ortalama ağaç başı 2,5-3 kilo. Ve ilacı suyu gübresi eksik edilmeyen iyi bir bahçe.

buyedo
12-10-2017, 16:15
emreguven2011 e katılıyorum. İnsanlar büyük ümitlerle bu işe giriyor. Yanlış bilgilendirmeler yapıp hayalleriyle oynanmamalı. Benim de bu yıl 4 yaşını dolduracak 270 ağaçlık bir bahçem var. Ortalama 10-15 ceviz var her birinde. O da 15 adet *13 gram=195 gram eder.

surge
13-10-2017, 21:48
Benim bahçe geçen yıl 3 yaşındayken ortalama 3 kg verdi. Unutmayın burası Akdeniz. Ziraat müh. Arkadaşın telefonunu şimdi bulamadım. Bulunca eklerim.

vosvos17
14-10-2017, 03:12
Yeni sezonun bütün arkadaşlara bol,bereketli ve kazançlı olmasını temenni ediyorum.
Ekim 5 itibariyle 8x4 çit dikim 43 ad Pedro ağaçlarımın hasadını yapmış bulunmaktayım.
Ağaçlarım 5 yaşındadır.Kumsal , Ova toprağı olup kumlu ,tınlı bir yapıda ve yaklaşık 15cm çapında gövdelere sahiptir.
Geçen yıl her ağacı tek tek gözlemledim ve tek tek tartmıştım.Bu yıl yağışlar ve hasat aynı ana gelince malesef tek tek tartamadım.Ancak bir kaç ağaçtan test amaçlı numuneler alarak tartmış bulunuyorum.
5 yaşında bahçemde rekor olarak aldığım ürün 20 kg dır.
Yeşil kabuktan ayrılmış ve yaş üründür.
17 kg 15 kg gibi aldığım ağaçlarımda vardır.
Ancak ağaçların hepsinden aynı ürünü alamadım malesef.
Burada budamayı amatörce kendimin yaptığını,hiç bir destek almadığımı ve epey hatalarım olduğunu belirtmek isterim.
43 ad 5 yaşında pedro ağacından kuru olarak tahmini beklentim 300 kg civarı idi.
Ve bu gün yaptığım ölçümlerde 275 kg civarı olduğunu tespit ettim
275/42 = 6.4kg ağaç başı kuru ceviz ortalaması tutturulmuştur.
84/1000 = 11.9g tane ağırlığı(84 tanesi 1kg gelmiştir)
Zaten Pedro da 12g ağırlık ve 37 mm meyve boyutuna sahiptir.
Bu tespitleri yaparken kullandığım terazi 10 g hassasiyetindedir.

Şimdi gelelim iç randımana
Burada kullanılan terazi hassas kuyumcu terazisidir.
5.52 /11.90 = % 46.3 olarak gözlenmiştir.
Bu değerinde bu çeşitte olması gereken verimi % 47 dir.

20 kg ürün veren ağaçlardaki meyve boyutlarında calibre sorunu gözlemlenmiştir.
Ancak satışa mani olacak kadar da ufak değildiler.Bu yıl çok sıcak olması sebebiyle güneş yanığına da rastladık.
Ancak abartılacak kadar değil.Seneye onun içinde tedbirimizi alacağız inşallah.

Bu arada 10 gün aralıklarla sulanan bahçeye sıvı gübre takviyesi damlamadan uygulanmıştır.

3 kez antraktoz ve iç kurdu ilacı atılmış sezon sonu ve mart aylarında bordo bulamacı uygulanmıştır.
Yapılan kontrollerde iç kurdu oranı neredeyse 0 olarak gözlenmiştir.
Bu gün itibariyle bahçeden alınan toprak analizlerini ilçe tarıma götürüp tahlil için vermiş bulunmaktayım.
Bir dahaki senenin gübre programını şekillendirmek istiyorum.

vosvos17
14-10-2017, 03:29
Bu arada bu bahçede hobi olarak çalışıyorum.Ancak tatil günümde 1 gün ilgilenebilmekteyim.
Şayet bu işi meslek olarak yapabilseydim bahçemin durumu çok daha iyi olabilirdi.
Mevcut olandan çok daha iyi olurdu ona kesinlikle inanıyorum.
Ve bahçemde olan bir kaç çeşidin içinde tekrar ekebileceğim ve para kazanma düşüncesi olarak ekeceğim tek ırkta Pedro dur.
Cevizlerin prensesi benim gözümde.
Neyse vakit epey ilerlemiş ve çenemiz de düşmüş.
Bu uzun ve sıkıcı yazı için hepinizden özür diliyorum.
Sadece yaşadığım ve gördüğüm gerçekleri paylaşmak istedim.
Bu arada foruma beceremediğimden resim atamıyorum.Yoksa konuya katkı olması açısından bir iki görselde paylaşmış olsaydım daha da güzel olabilirdi.
Hatamız kusurumuz olduysa üstadlardan özür dilerim.
Sevgi ve saygılarımla...

coskunsarıkaya
16-10-2017, 18:52
sayın vosvos 17;
Anlatımın tecrübelerin profesyonel üreticilerin yorumuna taş çıkartır.Öyle güzel özetlemişsinizki soru bulamadım soracak.Teşekkür ederim başarılarının devamını dilerim

ykaya194
16-10-2017, 19:10
659324

659325

659326

5 yaş chandler, kabuklu yaş 14 kg/ağaç kuru % 30-35 firesi olur.

Sayın vosvos 17, İlk 8-10 yaşa kadar ağaçlardan farklı verim alınır ancak ilerleyen yaşta denge sağlanır. Benim bahçeden kuru 2 kg ile 10 kg arasında verim aldım ayrıca dölleyicilerin (fernette) verimi çok düşük.

Pedro, chandlere göre verimi adet olarak daha yüksek gibi görünür ancak daha ufak oluşu pazar değerini etkileyebilir.

vosvos17
17-10-2017, 05:43
sayın vosvos 17;
Anlatımın tecrübelerin profesyonel üreticilerin yorumuna taş çıkartır.Öyle güzel özetlemişsinizki soru bulamadım soracak.Teşekkür ederim başarılarının devamını dilerim

Estağfurullah efendim.O sizin güzelliğiniz.
İltifatlarınız için teşekkür ederim.

İyi istatistik tuttuğumu ve gözlem yaptığımı düşünüyorum.
En büyük değil ancak en iyi olabilmeyi hedef koydum kendime.
Ve bu kadar kıt aklımız ,eksiklerimizle yakalayabildiğim rakamlar beni tatmin etti.
Ancak 5 yaş için bile aldığım yaklaşık 6.5 kg kuru ürün ve pazar fiyatları bile ancak masraflarımı karşılamakta.
Yapılan işçilikler göz önüne konup hesaba katılırsa inanın öyle sanıldığı gibi korkunç paralar kazanılmamaktadır.
Yine de mevlam herkesin kalbine gönlüne versin.
Herkese bol bereketli kazançlar diliyorum.

vosvos17
17-10-2017, 06:31
İnternette ki kopma sebebiyle aynı mesaj iki kere yollandığından bu mesajı düzeltmek zorunda kalıyorum.
Mesajı silip herhangi bir imla işareti koymakta istemedim.
Konu içeriğini bozmamak adına.Bu mesajıda bir düzeltme olarak atmak istedim.
Affınıza sığınarak.
Sevgi ve saygılarımla...

vosvos17
17-10-2017, 06:36
Değerli Hemşerim ykaya194
Ben bu iki ırkı epey araştırmıştım.
Arada farklar var tabi ki onu inkar edemeyiz.
Ancak bu farklar inanın alıcı için o kadar da önemli değil.
İnce kabuk,beyaz iç ve ve meyve sağlam oldukduktan sonra kimse bu pedro mu chadler mı diye sormuyor.
Bu yıl bir kaç Howard fidanım vardı.Onlarda bir iki meyve gösterdi.
Gerçekten çok beğendim bu ırkıda.
Ayrıca yerli çeşitlerden Kaman1 ve Şebin ırklarına da değinmeden geçemiyeceğim.
Gerek iç kalitesi gerek lezzet olarak bu iki ırk bence Pedro ve Chadler dan daha kaliteli.
Bu arada 20 kg ürün veren ağaclardaki meyve boyutları biraz küçük 35 36mm civarlarındaydı.
Ancak bu her ağaçta ve ırkta olabilecek bir durum.
Bu yüzden gübrelemede daha özenli davranmak durumundayım.
Bu arada 6 7 kg civarı yaş ürün aldığım ağaçlardaki meyve boyutları 47 mm ve kurutulduktan sonra da tane ağırlığı 14 g olarak gözlenenlerde oldu.

Bu arada muhalefet olmak istemem ama forumda 10 yaşında bir pedro resmi vardı 100 kg ürün vermiş resmi bulunuyordu.
Yanlışım varsa lütfen düzeltiniz ama bu yaşta bu kadar meyve veren bir Chadler ırkı resmi ne gördüm ne de duydum.
Şayet ben görmemişsem **** duymamışsam cahilliğime verin lütfen.
Tozlayıcı istememesi de ayrı bir avantaj.
Yani benim için her yol Pedro ya çıkıyor.
Bu sadece bana mı öyle geliyor diyorum ama bir kaç bahçe sahibi daha aynı kanıya varmış.
Tabi sonucunda bunlar benim gözlemlerim.Tavsiye niteliği taşımaz.
Forum içerisinde üzülerek bir çok kişinin istediği verimi alamadığını okuyorum.
Bu yazılarıda yazmamın ve paylaşmanın sebebi budur.
Olabilecek ve ulaşılabilecek rakamlardır.
Yeterki siz gerekli mücadeleyi yapın.Gereken özeni gösterin.
Mevlam kimsenin emeklerini karşılıksız bırakmasın.
Hasadınız bol ve bereketli olsun.
Selamlar.

ykaya194
17-10-2017, 11:06
Değerli Hemşerim ykaya194

Bu arada 20 kg ürün veren ağaclardaki meyve boyutları biraz küçük 35 36mm civarlarındaydı.

Pedro ve chandler aynı familyadan sayılır, ortak özellikleri yanında birbiri arasında meyve ağırlığı, verim, hastalığa dayanıklılık ve ağacın ömrü gibi avantaj ve dezavantajları olabilir.

coskunsarıkaya
17-10-2017, 18:01
Sayın vosvos 17 e ykaya;
Pedro chandlerin annesi babası uc 56-224 dolayısıyle chandler e benzemesi çok normal. Pedro gerçekten çok verimli bir çeşit ancak;hastalıklara dayanıklılığı,standart kalibre yapmadığı,chandlerden önce uyanması ve sürekli budama isteğinden dolayı dez avantaj. Bugün chandlerle bahçe kurmak daha avantajlı en azından Pedrodan daha geç uyanıyor, hastalıklara daha dayanıklı standart kalibre meyva yapıyor (32-36) dünya standartları.kolaylıklar diliyorum iyi akşamlar

vosvos17
17-10-2017, 18:30
Sayın vosvos 17 e ykaya;
Pedro chandlerin annesi babası uc 56-224 dolayısıyle chandler e benzemesi çok normal. Pedro gerçekten çok verimli bir çeşit ancak;hastalıklara dayanıklılığı,standart kalibre yapmadığı,chandlerden önce uyanması ve sürekli budama isteğinden dolayı dez avantaj. Bugün chandlerle bahçe kurmak daha avantajlı en azından Pedrodan daha geç uyanıyor, hastalıklara daha dayanıklı standart kalibre meyva yapıyor (32-36) dünya standartları.kolaylıklar diliyorum iyi akşamlar
Pedro nun calibe sorunun olsada ben daha 32 mm çapında bir meyve göremedim.
Tek tek ölçmedim ama 35mm altındada ürüne rastlamadım.
Burada kendi adıma bilinçli bir gübreleme yapmamanın hatasınında olabileceğini düşünüyorum.
Bu yılki toprak tahlillerine göre gübreleme yapacağım.
Seneye nasipse tekrar gözlemlerimizi paylaşırız.
Ancak iki cins arasında öyle abartıldığı gibi de bir fark yok.
Ayrıca bizim bölgemiz için pedronun 10 gün erken uyanması da bir dezavantaj değil.
Hatta bir avantaj bana göre.Daha erken hasat gibi avantajı da oluyor.

Yine de bu konuyu tartışmaya sürüklemenin bejim için anlamı yok.
Ne diyelim Allah herkesin kalbine gönlüne göre versin.

ykaya194
17-10-2017, 19:05
Yine de bu konuyu tartışmaya sürüklemenin bejim için anlamı yok.

659350

Sayın vosvos17, paylaşımlarımız tarışma değil tam tersi bilgi paylaşımıdır. Tecrübe ve bilgi paylaşarak eksiğimiz varsa öğrenmiş oluyoruz. Örneğin; fotoğrafta görüldüğü gibi bu yıl aldığım ürünün kalibre aralığı 39-46 ve adet ağırlığı ise 12,4-13,6 arası.

coskunsarıkaya
17-10-2017, 20:33
Sayın vosvos 17:
Maksadım kesinlikle tartışma boyutuna varacağını tahmin bile edemedim.Pedroyu da kötülemedim aksine sadece size değil okuyan kişilere bilgi amaçlı dikkat ederseniz 5 yaşındaki ağacın 46 kalibre yapmaması anormal olurdu 15 yaşına vardığında 22 kalibreyi görürsen,cevabı paylaşımda bulursun budama ile çözüleceğini. Pedro sizin ikliminize uygun olabilir ben bunu tartışmıyorum Chandler dünyaya nam salmış ilgilenmiyorum ,benim bölgem karasal iklim fernor benim için hepsinden üstün. fernorun bilmediğim özelliğini söyle bana olumlu veya olumsuz kölen olayım.Paylaşımdan kırıldığızı anlıyorum canı gönülden özür diliyorum kalın sağlıcakla

vosvos17
18-10-2017, 02:36
Değerli Arkadaşlar
Burada gayet medeni bir şekilde paylaşımlarda bulunuyoruz.
Karşılıklı olarak iki ırkın fiziksel olarak iyi **** kötü yanlarını tartışıyoruz.
Dolayısıyla bu süreçte kimseye karşı bir alınganlığım söz konusu olamaz.
Kimseye karşı kırgın **** kızgın değilim.

Ben bu ufak bahçede hobi olarak başladığım ancak sonrasında maddi kazançlarda elde etmeyi planladığım bir yapılanmaya girdim.

Şimdiye kadar aldığım ürünler için pedro beni fazlasıyla tatmin etti.
Bir kaç ağaç Howard,Chadler,Franquette,Meylannaise,Tulare çeşidinin yanında Şebin,Kaman1, Bilecik gibi ırkları daha gözlemliyorum.
Hepsinin birbirine artı **** eksileri mevcut.Burada ırk seçimi tamamen tercihe kalmış.
Harcanan emek ve verilen uğraşın sonunda benim için ağaçtan alınabilecek her bir meyve çok değerli.
Ve bu önemli olan konuda erken yaşlarda bile çok çabuk verime ulaşabilen Pedro ırkı benim tercih sebebimdi.
Bu zamana kadar da hem ürün hemde müşteri memnuniyeti olarak yüzümü hiç kara çıkarmadı çok şükür.
Karşılıklı olarak birbirimizden memnun olduğumuz için yolumuza bu çeşitle devam edeceğim.
Bu arada Chadler ın meyve boyutlarını gördüm.
Yarın bende pedrolardan bir kaç resim çekeyim.
Ekleyebilirsem foruma resimlerini de atarım.
Böylece karşılaştırma ve kıyaslama şansımız olur.

ykaya194
18-10-2017, 09:48
benim bölgem karasal iklim fernor benim için hepsinden üstün. fernorun bilmediğim özelliğini söyle bana olumlu veya olumsuz

Sayın coşkunsarıkaya, bahçemde 2 adet fernor var, büyüklüğü diğerleri ile aynı ancak fernetteden daha geç uyanıyor, erkek füskül ve dişi çiçeğe çok az rastladım ve bu yıl ilk defa birkaç adet meyve verdi. Sizdeki durum nedir.

Genç ağaçlarda standart kalibre sorunu oluyor, üzerinde çoklu meyve olan kurşun kalem kalılığındaki sürgünlerdeki meyveler daha küçük, sanırım ince oluşu meyveyi tam besleyemiyor ilerlyen yaşlarda sürgünler kalınlaştıkça umarım bu sorun ortadan kalkar.

ykaya194
18-10-2017, 15:11
659397

Bahçedeki 2 adet fernor meyve görünümü, boyut olarak chandlerden bir farkı yok gibi lezzeti iyi ve yeşil kabuğu biraz kalın.

vosvos17
18-10-2017, 17:18
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=659401&stc=1&d=1508339044
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=659402&stc=1&d=1508339104
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=659403&stc=1&d=1508339165
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=659404&stc=1&d=1508339209
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=659405&stc=1&d=1508339297
Bir kaç dakika resim yüklemeye çalıştım ama burada resim yüklemek gerçeken çok sıkıntılı.
Elimde bu güm yaptığım çalışmalardan bir çok resim olsada malesef yükleme sorunu nedeniyle atmak çok zaman alıyor.

Bu arada pedro için yukarıda bir kalibrasyon tablosu koydum.
Bu çeşitte 32 36 hatta 38 mm meyve boyutunu kesinlikle kabul etmiyorum.
40 ve 42 mm büyüklüğün altınıda olanıda ben kesinlikle satmam

38 mm meyve boyutundan iki numune alıp ölçtüm.
Randıman %52.
Bu cevizler 26 Eylül 2017 de toplanıp teras katında güneş ışığına maruz kalmadan gölgede ve hava sirkülasyonuyla sehpalarda kurutulmuştur.
22 gündür kuruma pizisyonundadır.

Ve bazı kaynaklarda dendiği gibi 38 mm meyve 12 g ağırlıkla % 47 randıman vermemektedir.
Benim ölçerek aldığım 38 mm kurutulmuş meyvelerde randıman % 52 olarak tespit edilmiştir.

vosvos17
18-10-2017, 17:43
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=659406&stc=1&d=1508340456
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=659407&stc=1&d=1508340500
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=659408&stc=1&d=1508340565
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=659409&stc=1&d=1508340620
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=659410&stc=1&d=1508340680
Son olarak şunu da belirtmek istiyorum.
5 Yaşında 20 kg ürün alınan ağaçın meyve boyutları dahil 38 mm üzerindedir.
Türkiye de ceviz denince akla gelen Selami Bayrak Beyefendinin sitesinde
Pedro nun meyve boyutu 38 mm randımanı % 47
Chadler ın meyve boyutu 41 mm randımanı % 49
Olarak veriliyor.
Herkes chadler ın meyvesinin daha büyük !!!! ve albenili olduğunu söylüyor.
Bende diyorum ki şimdi bu albeni verilen değerlere bakılınca 3 mm de mi ?

Kimse kusura bakmasın arkadaşlar siz her söylenene her yazılana bakmayın.
Tekrar ediyorum ne Pedro nede chadler için yapılan meyve boyutları benim için kabul edilebilir sınırlarda değildir.
İddia etmiyorum ama bu iki ırk için verime yatmış bir ağaç gerekli bakım budama gübreleme yapıldıktan sonra 42 43 mm nin altında kalmayacaktır.
Ve bu yazdığım değerlerin çok iyimser olduğunu belirteyim.
Bana göre de minimum değerlerdir.

coskunsarıkaya
18-10-2017, 19:28
Sayın ykaya 194;
Benim bahçe henüz yok daha önce de belirttiğim gibi.Emeklilikten sonra nasip olursa,çekirdekten yetiştirip kendim aşılamak istiyorum. Onun için anaçlıklarımı hazırladım,2016 martta aşıladım fernorları,
henüz verim yok ancak dişi çiçekler oluşuyor tozlanmadığı için dökülüyor.aşılarım %95 tutuyor ronde de maalesef çakılıyorum.
Fernor ve fernette ana baba bir 2 kardeş (lara x franquette) melezi fernetteyi fernordan ayıran özellik 3-4 gün geç uyanması ve erkek çiçek bol miktarda olması.
Sizin fernor meselesini anlamadım,ya fidancı yanlış söyledi ya da siz karıştırıyor olabilirsiniz kalibre sorunu zamanla ortadan kalkacaktır,çünkü ağaçlar genç bir taraftan büyümeye çalışırken diğer taraftan meyve büyütmeye çalışıyor.Yeşil kabuk ve dış kabuğu genç iken kalın olduğu söyleniyor uzmanlar tarafından tam meyvaya yatınca ortadan kalkıyor muş.Kolay gelsin iyi akşamlar

coskunsarıkaya
18-10-2017, 19:51
Sayın vosvos 17;
çalışmalarınızı analizlerinizi takdirle karşılıyorum. %52 randıman gerçekten süper verileri kıyasladığında.Ben şuna dikkat çekmek istiyorum;sizin bahçeniz,toprak yapınız,ikliminiz,bakımınız tam on numara ki bu randımanı alıyorsunuz size de inanıyoruz.
Kalibre 38 randıman %47 yazılmasının sebebi tek bahçeye göre değil de yüzlerce bahçenin ortak verisi ona göre değerlendirme yapılıyor.
Hasadınız bol ve bereketli olsun kardeşim, iyi akşamlar

vosvos17
23-10-2017, 21:30
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=659730&stc=1&d=1508786100
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=659731&stc=1&d=1508786175
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=659732&stc=1&d=1508786261
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=659733&stc=1&d=1508786318

Kurutma işlemleri sona ermiş olan ürünlerimiz paketlendi.

Ürünlerimiz içerisinde kalite standartlarını tutturamayan ürünler ayıklandı
Bir miktar yere düşen bir miktar da içini doduramamış ürünler şüpheye mahal vermemek için ayrıldı.Son resim defolu ürünlere aittir.
200 kg ürünümü 22.5TL den yakın çevremde hemen sattım.
Allah bereket versin.Şimdi nasipse bir yıl sonrası için hazırlıklara başlayacağız.

ykaya194
24-10-2017, 14:52
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=659730&stc=1&d=1508786100
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=659731&stc=1&d=1508786175
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=659732&stc=1&d=1508786261
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=659733&stc=1&d=1508786318

200 kg ürünümü 22.5TL den yakın çevremde hemen sattım.

Satabilme olanağın varsa parekende satmak tabii daha hesaplı, toptan satışlar daha düşük. Benim ürünü Bursal'ı toptancı köye gelip 17.5 tl den aldı, marketlere ve pazarcılara 19-20 tl den toptan veriyor onlarda nihai tüketiciye 25 tl ve üzeri fiyata satıyor.

vosvos17
24-10-2017, 20:46
Satabilme olanağın varsa parekende satmak tabii daha hesaplı, toptan satışlar daha düşük. Benim ürünü Bursal'ı toptancı köye gelip 17.5 tl den aldı, marketlere ve pazarcılara 19-20 tl den toptan veriyor onlarda nihai tüketiciye 25 tl ve üzeri fiyata satıyor.

Sn ykaya194
Evet marketlerdeki fiyat 25 TL civarı.Ancak marketlerden üretici olarak daha uygun vermemiz gerekir diye düşündüm.
Müşteri de sürekli olunca 22.5TL yeterli bu yıl için.Bereket versin.
Allah kimseye satılmayacak mal vermesin...

orion1988
26-10-2017, 06:15
Maşallah.Emeğinize sağlık.

vosvos17
26-10-2017, 19:24
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=659903&stc=1&d=1509037158
Yukarıdaki tabloda bir yıllık masraflarımı çıkarttım.
Bu masrafların içerisinde benzin ,lpg,dizel yakıtlardan göztaşına ilaçlardan gübrelere ,sulama bedelinden vs vs ye kadar her şey mevcut.

Masraf olarak yuvarlanmış rakam 4000 TL

Bu sezon tarla ekimi ,temizliği ,bahçe bakımı gibi işlet için ise yaklaşık 60 günlük bir işçilik yapmışık.
Bunu yazma sebebimde şudur:
Bu işler için bir adam tutsak ve bu adama 75 TL günlük yevmiye verseydik:

75x55: 4125 TL daha fazla masraf olurdu.
Tabi çifçilikte bu işçilik hiç hesaplanmaz.
Hesapladığınızda zaten hiç bir şey de kazanamazsınız.
Bizde bu işçiliği hiç hesaba katmadık

Kazanç 4500TL
Masraf 4000TL
Kısacası hiç bir destekleme almadan 5 yaşında bir bahçe kendini kurtarıyor.

200kg ürününde 43 ağaçtan alındığınsa bakarsak
200/43 : 4.65kg ağaç başı kuru ceviz ortalaması tutturulmuştur.

Yukarıdaki kaba bir hesaplamada ağaç başı olarak 6.5 kg tahmini hesabım mevcut.
Paketleme esnasında şüphelenilen ve sağlam olduğuna kesin kanaat getirilmeyen 2 çuval ürün ayıklanmıştır.
Bu sebeble ortalama kuru ceviz olarak 4.7 kg civarlarına düşmüştür.

ykaya194
26-10-2017, 22:08
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=659903&stc=1&d=1509037158

Yukarıdaki kaba bir hesaplamada ağaç başı olarak 6.5 kg tahmini hesabım mevcut.
Paketleme esnasında şüphelenilen ve sağlam olduğuna kesin kanaat getirilmeyen 2 çuval ürün ayıklanmıştır.
Bu sebeble ortalama kuru ceviz olarak 4.7 kg civarlarına düşmüştür.

Gelecek yıl bakım giderleri ile yol,yakıt,sulama birliği vs gibi sabit giderlerin artışı verim artışından daha düşük kalacağı için birim alandan daha fazla gelir elde etmiş olacaksınız.

Benin chandler 5. yaş bahçeden kurutulduktan sonra ortalama 4 kg/ağaç ceviz hasat ettim.

Dursunbeyli
04-11-2017, 11:32
Bu ceviz hangi türe ait bilen var mı?

Antaios
15-03-2018, 10:01
Türkiye'de modern ceviz yetiştiriciliğini gerçek anlamda Sütyemez ve Akça hocadan başka doğru düzgün bilen yok. Anadolu Ceviz A.Ş. firması bu işi en profesyonelce yapan firma onun dışında herkes müzdarip herkes deneme yanılma yöntemiyle çözüyor işlerini. Litaratürlerde ve belgeler üzerinde 10 yaşında ithal çeşitlerin 50 kg, 100 kg hatta 300 kg verdiği söylenen ağaçlardan gerçekte 10-15 kg ceviz alan "iyi" diyor. Bunun en büyük sebepleri; bahçelere ve ağaçlara yeteri kadar bakım yapılmaması, masraf yapılmadan ceviz beklenmesi ve bilinçsiz yapılan uygulamalardır. Selami Bayrak'ın Kaliforniya tatilinde çektiği resimlerden meydana getirdiği kitabı okumakla olmuyor maalesef. Fidan dikerken kök altına çiftlik gübresi atıp sonra 3-4 sene neden ağaçların hala büyümüyor diyenler açın ağaçlarınızı köklerine bakın ve kökteki kurtçuklara "merhaba" deyin. Hal böyleyken her kitapta fidan dikerken kök bölgesine çiftlik gübresi atın yazan kitaplarla bu iş bu kadar yürür ancak.

Düzenleme : Edirne'de bulunan "Cevizli Bahçe" de bu konuda oldukça iddialı.

vosvos17
04-04-2018, 19:58
Düzenleme : Edirne'de bulunan "Cevizli Bahçe" de bu konuda oldukça iddialı.
Yukarıda yazılanlara sonuna kadar katılıyorum.
Selami Bayrak benim bahçeme geldi.Yeşil budama yaptı.
Ve kendine epey göz aşısı alıp gitti.
Ben iki yıldır hayvan gübresi atmıyorum
Sebebide kurtçuklar ve latvalar.
Ancak 5 yaşında 18 19 kg yeşil kabuğundan ayrılmış ceviz aldım. 8x4 dikim aralığım.

Çeşitte PEDRO idi.
Birde ben ne modifiye lider budadım ne de profesyonel yardım aldım.

Şimdiki hedefim bu dikim aralığında 8 **** 9 yaşlarındaki ağaçlardan 30 35 kg ürün alabilmek.

Bence olabilecek bir ihtimal ama bekleyip görmek lazım.

Son olarak benim bir diğer tespitimde her yere ceviz ekilmeyeceği.
Etrafımda diyorlarki ova da ve sulak kumlu tınlı topraklar ceviž için feda edilmemeli.
Yazık diyorlar.
Bende tam tersini söylüyorum.Toprak yapınız ne kadar güclüyse işiniz o kadar kolay.

İnsanlara her yerde ceviz olur demek fidancıların ekmeğine yağ sürmekten ve bu işlerden para kazanmakta olanlara rant sağlamaktan başka bir şey değil.

Feijoa
25-04-2018, 13:57
Bu işe girene kadar maalesef farklı bir Dünya sunuluyor..İşe girince tecrübe ve kazanım elde edilirken de bazen ciddi maddi kayıplar ve zaman kaybı olabiliyor...Sağlam ve güvenilir insanlarla,gerçekten bilenlerle yola çıkmak önemli...Hata ne kadar az olursa kâr o kadar yüksek olur,emek o kadar karşılığını bulur..

kırkdilim
28-04-2018, 20:06
672059

672060

672061

15 Nisan'ı 16'ya bağlayan gece Kastamonu'da don oldu.Merkeze bağlı köylerde uyanan bütün cevizler yandı bitti kül oldu.Enteresandır,gözlemlediğim kadarıyla şehir merkezinde bir zarar yok.

O tarihte yeni yeni filiz vermeye başlayan "chandler"lar da zarar gördü.

kırkdilim
28-04-2018, 20:38
672062

672063

Küsmek,bıkmak yok.Bu sene olmazsa seneye olur!Otlarını biçtirdim, damlamalarını serdim,çapalarını yaptım...Yel değirmenlerine karşı savaşıyor olabilirim.Olsun,biz bilgisayar oynayarak değil,Don Kişot okuyarak büyüdük.

Tanoglu42
02-06-2018, 09:40
Arkadaşlar öncelikle merhaba uzun zamandır forumu sessiz takip eden üyeyim ailemden kalma köyde (konya/altınekin) bir evim ve bahçem vardı bu yıl artık ekip dikmek ve bakımlarını yapma kararı aldım bahceyi sürüp sebzelerimi ektim her ağaçların olduğu kısıma müdahale edemedim çünkü çok fazla ot vardı bununlar ilgili bende bi konu açacam fotoğrafları orda paylaşırım benim size sormak istediğim bahçemde baya büyük bir ceviz ağacı var yaklaşık ben 9-10 yaşlarımdayken dikilmişti şu an ben 26 yaşındayım ağaça hiç bi şekilde bakım budama yapılmadı :( ceviz verimi az da olsa var sulamay başladım ağacımın türünü nasıl öğrenirim ve bakımını nasıl yapmalıyım.

hakanex3000
18-06-2018, 18:00
Arkadaşlar herkese merhaba. Forumu yaklaşık 3 senedir takip ediyorum. Nacizane Ankara'nın Elmadağ ilçesi Hasanoğlan mahallesinde 560 m2 hobi bahçeme 11 adet Fernor, 3 adet Ronde ve 4 adet yerli ve tam cinsi bilmediğim toplamda 18 fidanı kasım 2017'de diktim. Forumdan ve internetten okuduğum bilgiler ile ceviz yetiştiriciliğini öğrenmeye çalışıyorum. Hepimize başarılar, bereketli hasatlar diliyorum.

kubilay_
28-08-2018, 10:23
672062

672063

Küsmek,bıkmak yok.Bu sene olmazsa seneye olur!Otlarını biçtirdim, damlamalarını serdim,çapalarını yaptım...Yel değirmenlerine karşı savaşıyor olabilirim.Olsun,biz bilgisayar oynayarak değil,Don Kişot okuyarak büyüdük.

Sn.Kırkdilim, geçmiş olsun, beterinden korusun. Bende Kastamonu merkeze bağlı karakz da Ceviz Bahçesi kurmayı düşünüyorum, gerçi birazda macera olacak bizimkisi, zira rakım olarak sizinkinden yüksek olduğunu düşünüyorum bahçemin.Sizin bahçe nerede sizden fikir almak isterim.

Maden60
29-08-2018, 14:41
Arkadaşlar ceviz hasadına başlayan var mı. Cevizin toplama aşamasına geldiğini cevizler üzerinde örnek fotoğraflarla gösterebilecek arkadaş var mı?

Ayrıca Ceviz Kabuğu Soyma aleti almayı düşünüyorum, bu konuda görüş ve tavsiyesi olan arkadaş var sevinirim

kırkdilim
30-08-2018, 18:10
Sayın Kubilay,
Tarlanızı ceviz yerine başka bir ürünle değerlendirmenizi tavsiye ederim.Yerli-yabancı çeşit farketmiyor,nisan ayında meydana gelen donlar cevize büyük zarar veriyor.

sinan42
10-09-2018, 14:59
Sn.Kırkdilim, geçmiş olsun, beterinden korusun. Bende Kastamonu merkeze bağlı karakz da Ceviz Bahçesi kurmayı düşünüyorum, gerçi birazda macera olacak bizimkisi, zira rakım olarak sizinkinden yüksek olduğunu düşünüyorum bahçemin.Sizin bahçe nerede sizden fikir almak isterim.

size fernor cinsini öneririm. mayıs ayının ortalarına doğru uyanarak donlardan etkilenmiyor.

vosvos17
27-09-2018, 12:52
S.a ceviz dostları.
2018 yılı ceviz hasadımızı geçen Cumartesi günü sonlandırmış bulunuyorum.
6 yaşındaki Pedro ağaçlarımdan bir kaç tanesini tartma ve gözlemleme şansım oldu.
En iyi olarak gözlemlediğim iki ağacın meyvelerini yeşil kabuklarını ayırdıktan sonra tarttım.
10 g hassasiyetindeki terezi ile yapılan ölçümde
İlk ağaç 23 kg
İkinci ağaçtan ise 26 kg yaş olarak ürün aldım.
Yaptırdığım toprak tahlilleri ve profesyonel gübreleme programı neticesinde meyveler iç dolgunluk olarak gayet güzeldi.
Pazartesi günü son gübrelerini de verip sezonu bitireceğim.
İleriki günlerde
Pedro,chadler,howard,frangette,Meylannaise gibi çeşitleri de karşılaştırmasını burada paylaşmayı umut ediyorum.
Bütün üretici arkadaşlara kazasız belasız bereketli ,bol kazançlı hasatlar diliyorum.
Sevgi ve selamlarımla....

TUĞRULÜNAL
28-09-2018, 02:18
S.a ceviz dostları.
2018 yılı ceviz hasadımızı geçen Cumartesi günü sonlandırmış bulunuyorum.
6 yaşındaki Pedro ağaçlarımdan bir kaç tanesini tartma ve gözlemleme şansım oldu.
En iyi olarak gözlemlediğim iki ağacın meyvelerini yeşil kabuklarını ayırdıktan sonra tarttım.
10 g hassasiyetindeki terezi ile yapılan ölçümde
İlk ağaç 23 kg
İkinci ağaçtan ise 26 kg yaş olarak ürün aldım.
Yaptırdığım toprak tahlilleri ve profesyonel gübreleme programı neticesinde meyveler iç dolgunluk olarak gayet güzeldi.
Pazartesi günü son gübrelerini de verip sezonu bitireceğim.
İleriki günlerde
Pedro,chadler,howard,frangette,Meylannaise gibi çeşitleri de karşılaştırmasını burada paylaşmayı umut ediyorum.
Bütün üretici arkadaşlara kazasız belasız bereketli ,bol kazançlı hasatlar diliyorum.
Sevgi ve selamlarımla....

Merakla bekliyoruz,böyle haberleri malesef çok az alıyoruz.

Aslına bakarsanız buralardan çıkardığım sonuç ceviz olayı marmara bölgesi ve ege bölgelerinde, ticari olarak randımanlı olduğu.
Bizim bölgemizde ilkbahar geç donları,sonbahar erken donları ve kış soğukları ile başımız dertte.
Başarılarınızın devamını dilerim..

vosvos17
28-09-2018, 22:13
Merakla bekliyoruz,böyle haberleri malesef çok az alıyoruz.

Aslına bakarsanız buralardan çıkardığım sonuç ceviz olayı marmara bölgesi ve ege bölgelerinde, ticari olarak randımanlı olduğu.
Bizim bölgemizde ilkbahar geç donları,sonbahar erken donları ve kış soğukları ile başımız dertte.
Başarılarınızın devamını dilerim..
Teşekkür ederim @TUĞRULÜNAL.
Ben özellikle Pedro ve chadler ı gözlemlemek istiyorum aslında.
Her iki ırktan da elimde mevcut.Ben aman aman bir fark pek göremiyorum.
Ancak pedro gerek tozlayıcı istememesi ,gerekse verimi ile beni fazlasıyla memnun ediyor.
Dezavantaj olarak güneş yanıklarına hassas ve dalları yere fazla yatıyor.
Ancak muhteşem bir meyve tutumuna sahip.
Bu arada 26 kg alınan ağaçta meyve boyutlarının bariz olarak küçüldüğünü belirteyim.
Ancak bu küçük boyutlarla bile kabul edilebilir değerlere sahip.
Pazarlama da ve iç kalitesinde hiç sıkıntı yaşamadım.
Müşterilerimde gayet memnun.
Cevizlerimiz kuruyunca randıman testlerinide paylaşacağım.

TUĞRULÜNAL
28-09-2018, 23:48
Merhaba
Aslında ben randıman derken,iç randıman haricinde heryıl artarak yükselen ,ticari olarak sürekli verimden bahsetmiştim.
Karasal bölgelerde soğuk vurması,don vurması falan derken bazen 2-3 yıl ürün alınamıyor.Ağaçlar dinlenince meyveyi fazla yababiliyor.Tam seviniyorsun seneye gene don vuruyor.
Bizim köyde tohumdan yetişen yaşlı ceviz ağaçları var ,ben onları en son 2012 eylül ayında silkelemiştim.Herseneye yeni bir umut,arkasından bir geç don derken 6 yıl oldu tek ceviz alamadık.
İki sene önce ,iki ağaç bile kurudu,biri kendinden devrildi,sobaya yakacak oldu.
Burdan çıkardığım sonuç, ülkemizin ılıman bölgelerindeki,işini bilen kapama bahçe sahipleri para kazanması gayet normal.
Yoksa ceviz karasal bölgelerde olmaz demiyorum yanlış anlaşılmasın,risk daha fazla.
Herkese bol kazançlar.

enginyilmaz
29-09-2018, 12:43
Ceviz karasal bölgede yetişir. Akdeniz ve Ege nin özellikle kıyı bölgelerinde 7 derecenin altı sıcaklık olmadığından iyi uyuyamaz dolayısıyla verim çok olmaz. Karasal bölgelerinde her yerinde olmaz. Örnek vermek gerekirse konyanın çumra karapınar cihanbeyli ereğli kulu gibi ilçelerinde erken ve geç don olduğundan tek ceviz olmaz. Fakat ereğlinin halkapınar ilçesi, karamanın sarıveliler ermenek başyayla konyanın taşkent hadim ilçeleri erken ve geç donlar oluşmadığından meyve gözleri uyanmaz. Bundan dolayı ceviz buralarda bolca olur.

TUĞRULÜNAL
01-10-2018, 19:50
Ceviz karasal bölgede yetişir. Akdeniz ve Ege nin özellikle kıyı bölgelerinde 7 derecenin altı sıcaklık olmadığından iyi uyuyamaz dolayısıyla verim çok olmaz. Karasal bölgelerinde her yerinde olmaz. Örnek vermek gerekirse konyanın çumra karapınar cihanbeyli ereğli kulu gibi ilçelerinde erken ve geç don olduğundan tek ceviz olmaz. Fakat ereğlinin halkapınar ilçesi, karamanın sarıveliler ermenek başyayla konyanın taşkent hadim ilçeleri erken ve geç donlar oluşmadığından meyve gözleri uyanmaz. Bundan dolayı ceviz buralarda bolca olur.

-Burdan çıkardığım sonuç,ülkemizin ılıman bölgelerindeki,işini bilen kapama bahçe sahipleri para kazanması gayet normal.
Yoksa ceviz karasal bölgelerde olmaz demiyorum yanlış anlaşılmasın,risk daha fazla.

sayın engin yılmaz

Bazen tam okumamak ,veya okuduğunu anlamamak bütün mesele bu.
Üsteki ifadede, karasal bölgelerde ceviz olmaz demiyorum yanlış anlaşılmasın diye özellikle belirttim.Ama genede açıklama yapma gereği duymuşunuz.
Benim köyümde karasal iklim zaten, ceviz oluyor.donlardan kurtarabildiğimiz kadar.
Ticarı randımanlı olarak bahsediyoruz.Sürekli verimden bahsediyoruz.

Televizyon çekimlerinde ceviz için ve ceviz fidanı üreticileri çekimlerinde genelde marmara bölgesi ve ege bölgesindeki (bursa ,balıkesir,yalova) bahçeleri çekiyorlar.Kimse gelipte kastamonuda çekim yapmıyor.
Bu açıklamayı ,sizin yazdığın mesaja istinaden, karasal bölgede ceviz olmaz diye algılamasınlar diye yazdım.
Genede verdiğiniz bilgiler için sağolun.

TEKRAR SÖYLÜYORUM KARASAL BÖLGELERDE CEVİZ OLUR,AMA RİSK DAHA FAZLA.YANLIŞ ANLAŞILMASIN.

vosvos17
02-10-2018, 01:33
Kaman1 cevizlerinden aldığım numuneler.
Yaklaşık 15 gündür güneş ışığı görmeyen ,havadar ranzalarda kurutuldular.
Benim geçen yıl bu ırktan iç randıman olarak aldığım oran % 55 gibiydi.
Yine aynı rakamlara yakın değerler.
Numuneler en iri boylardan seçilmiştir

vosvos17
02-10-2018, 02:37
6 Yaşında pedro ağacı verimi.Ve soyulduktan sonraki ağırlığı.

sinan42
02-10-2018, 08:16
Biz genelde fidan resimleri paylaşıyoruz. Siz üretim aşamasına geçmişiniz. Allah bereketini artırsın. Ağaç adediniz ne kadar bilmiyorum ama dekara kaç ton üretim aldınız? Bir de karasal iklime Pedro cinsi uygun mudur?

vosvos17
02-10-2018, 15:43
Biz genelde fidan resimleri paylaşıyoruz. Siz üretim aşamasına geçmişiniz. Allah bereketini artırsın. Ağaç adediniz ne kadar bilmiyorum ama dekara kaç ton üretim aldınız? Bir de karasal iklime Pedro cinsi uygun mudur?

Sn Sinan42
Malesef Ton bazlı üretimim yok.50 ad 6 yaşında pedro ağacım mevcut.
70 ad te değişik ırklarda farklı fidanlarım var.3 yaşlarında.
Hepsi toplamda 120 ad. Civarı.
Ancak ton rakamı benim gibi bir küçük üretici için epey uzak.
Şimdi bir ağaçtan 26 kg yaş ürün kulağa hoş gelsede bu ürün kurutulup ayıklandıktan sonra 13 14 kg civarlarına düşüyor.
Ve her ağaçtan malesef bu kadar ürün alamadım.
Şunu samimiyetle söylüyorum 6 yaşında bir bahçede hiç bir destekleme almadan kendi masraflarını karşılıyor.
Ben bu yıl ekipmanların bakımı , soyma makinesi ve yakıt gübre gibi giderlere çalıştım.
Kar edemedim belki ama masraflarını karşıladılar.
Pedro ya gelince karasal iklimde denemeye gerek bile yok.
Daha geç uyanan çeşitlere bakmanızı tavsiye ederim.
Selamlarımla.

TUĞRULÜNAL
02-10-2018, 19:00
Kaman1 cevizlerinden aldığım numuneler.
Yaklaşık 15 gündür güneş ışığı görmeyen ,havadar ranzalarda kurutuldular.
Benim geçen yıl bu ırktan iç randıman olarak aldığım oran % 55 gibiydi.
Yine aynı rakamlara yakın değerler.
Numuneler en iri boylardan seçilmiştir

Kaman 1 benimde çok beğendiğim bir çeşit.
Tadı ,aroması nasıl acaba,chandlere göre iyi olması lazım.Doğrumudur.
KAMAN 1 yapraklanması pedrodan öncemidir,sonramıdır.
KAMAN 1 de verim nasıldır.Kilo olarak.
Busene bende diktim bir tane .İnşallah yaşarda meyvesini görürüz.

Bide pedro karasal iklimde hiç denemeyin demişiniz,neden.
Pedro, Chandlarden kaç gün önce uyanıyor.söyleyebilirmisiniz.

vosvos17
02-10-2018, 20:01
Kaman 1 benimde çok beğendiğim bir çeşit.
Tadı ,aroması nasıl acaba,chandlere göre iyi olması lazım.Doğrumudur.
KAMAN 1 yapraklanması pedrodan öncemidir,sonramıdır.
KAMAN 1 de verim nasıldır.Kilo olarak.
Busene bende diktim bir tane .İnşallah yaşarda meyvesini görürüz.

Bide pedro karasal iklimde hiç denemeyin demişiniz,neden.
Pedro, Chandlarden kaç gün önce uyanıyor.söyleyebilirmisiniz.
Kaman 1 tat ,lezzet,yağ oranı aroması ile bence harika bir cins.
Meyve albenisi haricinde kesinlikle chadler a değişmem.
Pedro lar nisan 10 gibi uyanıyor.Chadler da bu süre zannedersem 10 15 gün daha geç.O kısmı çok iyi gözlemleyemedim açıkçası.Kimseyide yanıltmak istemem.
Kaman1 de pedro dan 10 15 gün kadar önce uyanıyor.
10 15 gün öncede hasat oluyor.
Pedro biraz daha rakımın düşük olduğu ve ılıman iklimlerde yetiştirilecek bir ırk diye düşünüyorum.
Bu yüzden yüksek rakım ve ilkbahar geç donlarının olduğu yerlere ekilmemeli diye düşünüyorum.
Kaman 1 in verimine gelince gayet tatmin edici.Yandal verimi de güzel.
İçi dolu,bütün çıkıyor,ve iç rengi de gayet güzel

TUĞRULÜNAL
03-10-2018, 19:31
Kaman 1 tat ,lezzet,yağ oranı aroması ile bence harika bir cins.
Meyve albenisi haricinde kesinlikle chadler a değişmem.
Pedro lar nisan 10 gibi uyanıyor.Chadler da bu süre zannedersem 10 15 gün daha geç.O kısmı çok iyi gözlemleyemedim açıkçası.Kimseyide yanıltmak istemem.
Kaman1 de pedro dan 10 15 gün kadar önce uyanıyor.
10 15 gün öncede hasat oluyor.
Pedro biraz daha rakımın düşük olduğu ve ılıman iklimlerde yetiştirilecek bir ırk diye düşünüyorum.
Bu yüzden yüksek rakım ve ilkbahar geç donlarının olduğu yerlere ekilmemeli diye düşünüyorum.
Kaman 1 in verimine gelince gayet tatmin edici.Yandal verimi de güzel.
İçi dolu,bütün çıkıyor,ve iç rengi de gayet güzel

Öncelikle verdiğiniz bilgiler sağolun.
KAMAN 1, PEDRO dan 10-15 gün önce uyanıyorsa,kaman 1 cevizide riskli.
Bir bölgede kaman 1 cevizi geç donlara yakalanmıyorsa,verim alınabiliyorsa pedroda olur diyebilirmiyiz.

vosvos17
05-10-2018, 19:44
Öncelikle verdiğiniz bilgiler sağolun.
KAMAN 1, PEDRO dan 10-15 gün önce uyanıyorsa,kaman 1 cevizide riskli.
Bir bölgede kaman 1 cevizi geç donlara yakalanmıyorsa,verim alınabiliyorsa pedroda olur diyebilirmiyiz.
Bölgelerin hava sıcaklıklarına göre uyanma zamanları muhakkak değişecektir diye düşünüyorum.
Kaman 1 ler mart 20 gibi Pedrolar nisan 10 gibi uyanmaya başlıyor.
Aralarında en az 15 gün fark var.
Bizim iklimimizde genel olarak mart 15 ten sonra ilkbahar geç donları pek olmuyor.
Yani bu güne kadar kamanlarım da ćok şükür ilkbahar geç donları olayına rastlamadım.
Ancak karasal iklimde olanlar ićin kaman1 ya da pedro olur demem ,diyemem.
Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olup başkalarınıda yanlış yönlendirmek istemiyorum.
Bu yüzden bu konuda tecrübe sahibi arkadaşlar varken benim yorum yapmam doğru olmaz.

TUĞRULÜNAL
05-10-2018, 21:53
Verdiğin cevap için teşekkürler.
KAMAN cevizleri en geç uyanan yerli çeşit olarak gösterilmekte,kaman cevizi bile pedrodan önce açıyorsa ,pedroyada sanş verilebilir.Genede denemek lazım tabi.

vosvos17
13-10-2018, 18:34
Pedro performans değerlendirmesi

vosvos17
13-10-2018, 18:39
Veriler de Pedro nun /% 47 iç randımanı verilmekte.
Ürünlerde bunu teyit ediyor.
Ancak güneş yanığına karşı hassas bir çeşit.Ve bu konu ciddi bir sorun.

vosvos17
16-10-2018, 09:51
KAMAN 1
Muhteşem tadı,ince kabuğu,% 60 randımanı,bütün iç çıkarılabilmesi ve hastalıklara karşı dirençli olmadı gibi avantajlara sahip.
Bu çeşidi diğer ithal ürünlerden ayıran en büyük özellik iç oranı ve aroması.
Şahsen Chadler mı Kaman 1 mi deseler kesinlikle KAMAN 1 derim.
23.28/38.72 = % 60

dorukbt
16-10-2018, 11:14
http://pancfidancilik.com.tr/images/custom/chandler-1.jpg

Chandler cevizi salkımda meyveler 1-4'lü olup ince kabuk, az pürüzlü, oval şekilli, bir çeşittir.

Kabuktan ayrılması kolaydır. Kuru ve taze ceviz olarak tüketilmeye elverişlidir. Aynı ekolojide Bilecik çeşidinden 1 hafta, Yalova çeşidinden 3 hafta sonra çiçeklenir. Geçit kuşağına kadar olan bölgelerde ilkbahar donlarını atlatabilen bir çeşittir. Tomurcuklarda verim %85-90 dır. Çok verimlidir. İç beyazlık oranı %90-100 dür. Orta kuvvette büyür. Yarı dik gelişir.8×4 dikime uygundur. Geç yapraklandığı için bakteriyel yanıklıktan etkilenmez.

-Meyve ağırlığı = 13 g
-İç ağırlığı = 6.5,7 gr
-İç oranı = % 49-52
-Yağ oranı = % 70
-Protein oranı = % 23
-Tozlayıcı = Franquette

Ceviz Fidanı - Fidanda Güvenilir İsim - Panç Fidancılık (http://www.pancfidancilik.com.tr/chandler)

dorukbt
16-10-2018, 11:18
http://www.onfidancilik.com/assets/images/tuplu-ceviz-fidanlari-1.jpg

Chandler Bitkisi Kendi Tohumunda Dikilirse Nasıl Bir Sonuç Alınır?

Chandler çeşidi ağaçtan tohum alınarak ekilen bir ceviz kendi türünün özelliklerini taşımaz. Bu şekilde ortaya çıkan ceviz türü yabani olur. Bu ceviz türüne halk arasında çöğür denir. Çöğürün piyasa fiyatı normal ceviz fiyatından oldukça azdır.

Chandler Ceviz Üretimi Ülkemizde İhtiyacı Karşılıyor mu?

Ülkemizde chandler cevizi üretimi ihtiyacı karşılamamakta ve ithal edilmektedir. Bu meyvenin kalitesinde pazarlanmasında ve satılmasında herhangi bir sorunla karşılaşılmamaktadır.

Aşılı Ceviz Fidanı Üretimi ve Satışı | On Fidancılık (http://www.onfidancilik.com/chandler)

vosvos17
16-10-2018, 14:10
Bu sayfaya kadar olan bütün mesajarı okudum.Bir sürü fidancı reklamını yapıyor.
Ancak hiç bir fidan üreticisi benim basitçe yaptığım performans testlerini dahi yapamıyor.
Kopyala ,yapıştır.
Alıntı yap paylaş.
Arkadaş bir şeyleri profesyonel olarak yapacaksanız ve bu işten para kazanacaksanız işinizin hakkını verin.
Ve farklı ürünleri kıyaslayayarak bu işe başlayanlara yardımcı olmamız gerekiyor.
Bir Chadler furyası tuttu gidiyor.
Lütfen yerli ırkları da göz önünde bulunduralım.
İeriki günlerde değişik ırkları paylaşmaya devam edeceğim.
Satıcıların bunu yapacağı yok bari biz yapalımda dursun bir kenarda.
Belki birileri istifade eder.

Feijoa
16-10-2018, 17:21
Dedikleriniz doğru lakin yerli türlerin ilk yıllarda yan dal verimi olmayışı,ciddi bir verime geçiş için en az 10 yılı göze almak gerekişi,ve bahar donları etkeni sebebiyle Chandler bu kadar öne çıktı...Fernoru 1000 rakım altında önermiyorum...antraknoza mantara yakalanıyor...Tecrübe ettik...
Howard yeni ve denenebilir,lakin yeterli bilgi yok.
Chandler şu an için denenenlerin en iyisi...
Bir dostumuz 7 yaşında 60 chandler dan 1.5 ton civarı ürün aldı...
Kabuk fernordan da,howard dan da ince ...kalite güzel ,hastalıklara ve kurda dayanıklı.
Pedro da verimde iyi...Ama chandler daha kaliteli...
Şu an bir çok dostumuz çevremizde yetiştiriciliğe başlıyor..çünkü profesyonel olmasa da yarı pro olarak bile yaptıklarımız örneklik teşkil etmeye yetiyor....
Zaten MİLLETİN GÖZÜYLE GÖRÜP ANLAMAYA İHTİYACI VAR....Yoksa kuru anlatımla internette dolaşan karman çorman bilgilerle kafa karışıklığına değil....Üretip gösterebilmek ve orneklik teşkil edebilmek önemli...Vesselam...Siz paylaşmaya devam edin...bu iş başka türlü olmaz zaten...Yapıp edip göstermeli...kanıtlamalı...

TUĞRULÜNAL
17-10-2018, 02:24
Bu sayfaya kadar olan bütün mesajarı okudum.Bir sürü fidancı reklamını yapıyor.
Ancak hiç bir fidan üreticisi benim basitçe yaptığım performans testlerini dahi yapamıyor.
Kopyala ,yapıştır.
Alıntı yap paylaş.
Arkadaş bir şeyleri profesyonel olarak yapacaksanız ve bu işten para kazanacaksanız işinizin hakkını verin.
Ve farklı ürünleri kıyaslayayarak bu işe başlayanlara yardımcı olmamız gerekiyor.
Bir Chadler furyası tuttu gidiyor.
Lütfen yerli ırkları da göz önünde bulunduralım.
İeriki günlerde değişik ırkları paylaşmaya devam edeceğim.
Satıcıların bunu yapacağı yok bari biz yapalımda dursun bir kenarda.
Belki birileri istifade eder.

Sayın vosvos17

Aynen dediğiniz gibi, sözde büyük ,isim yapmış fidancı arkadaşlar bile abartılı ve iştah kabartıcı fizibilite raporlarıyla insanları tabiri caizse kaz gibi yolmaya çalışıyorlar. İşini düzgün yapanları ayıralım tabikide.

Fidancılar hep ilkbahar geç donlarından bahseder,chendler geç yapraklandığı o yüzden olacağını söylerler.Fakat sonbahar erken donları,aşırı kış soğukları, don çukuru,su durumu ve toprak durumu detayına hiç girmezler.
Tabi çok para kazanacağını uman kıvama gelmiş ,acemi cevizci adayıda 30 dönüm,50 dönüm 100 dönüm bahçe yapmaya kalkıyor ve yapıyorda.
Sonrası ceviz bahçesi mezarlığı.
Senede 2 500 000 milyon fidan satıldığından bahsediliyor.

Kopyala yapıştır kelimelerle ,detaya girmeden ,denenmeden,düz mantık 1000 rakıma kadar chendler,1000 rakımdan sonra fernor gibi laflarla çok yüksek miktarlarda fidanlar satılıyor.
Gidin birçok fidancıya Ilgaz dağında ceviz yetiştiricem ne tavsiye edersiniz diye sorsak,chendler olmaz ama fernor olur derler.
Ama işini düzgün yapanlarda var ,onların hakkınıda yemeyelim.

vosvos17
Ve sizin yaptığınız çalışmalar ve paylaşımlar bence çok değerli.Paylaşımların devamını bekliyoruz.

vosvos17
17-10-2018, 13:58
Dedikleriniz doğru lakin yerli türlerin ilk yıllarda yan dal verimi olmayışı,ciddi bir verime geçiş için en az 10 yılı göze almak gerekişi,ve bahar donları etkeni sebebiyle Chandler bu kadar öne çıktı...Fernoru 1000 rakım altında önermiyorum...antraknoza mantara yakalanıyor...Tecrübe ettik...
Howard yeni ve denenebilir,lakin yeterli bilgi yok.
Chandler şu an için denenenlerin en iyisi...
Bir dostumuz 7 yaşında 60 chandler dan 1.5 ton civarı ürün aldı...
Kabuk fernordan da,howard dan da ince ...kalite güzel ,hastalıklara ve kurda dayanıklı.
Pedro da verimde iyi...Ama chandler daha kaliteli...
Şu an bir çok dostumuz çevremizde yetiştiriciliğe başlıyor..çünkü profesyonel olmasa da yarı pro olarak bile yaptıklarımız örneklik teşkil etmeye yetiyor....
Zaten MİLLETİN GÖZÜYLE GÖRÜP ANLAMAYA İHTİYACI VAR....Yoksa kuru anlatımla internette dolaşan karman çorman bilgilerle kafa karışıklığına değil....Üretip gösterebilmek ve orneklik teşkil edebilmek önemli...Vesselam...Siz paylaşmaya devam edin...bu iş başka türlü olmaz zaten...Yapıp edip göstermeli...kanıtlamalı...
Arkadaşlar öncelikle yorumlarınızın beni motive ettiğini söyleyerek başlamak istiyorum sözlerime.
Teşekkürlerimi de iletiyorum unutmadan.
60 ağâç chadler dan 1.5 ton a yakın bir ürün bir rekor olabilir.
Tahmini yaş ağırlıktır.Yani yeşil kabuğundan ayrılmış şekilde.
Bu haliyle ağaç başı 25 kg civarı yaş ürün alınmış olur.
Bende her ağacımdan alamasamda 6. Yaşındaki Pedrolardan 26 kg aldıklarım oldu.
Ancak meyve boyutları bariz olarak küçülmüştü.Bu ciddi bir sorun.
Özellikle pazarlamada.
Gerçi kalibre olarak ufak olanları da daha uygun olarak satabiliyorum.Ancak albeni ****** önemli.
Ben kendi adıma 7. seneye girerken hala bahçemin kendi masraflarına yetecek kadar ürün verdiğini söyleyebilirim.
Ve tavsiyem şudur bence 7 yaşından önce ticari çok büyük beklentilere girmeyin.
Malesef şartlar her geçen gün daha da zorlaşıyor.
İşte size bir örnek.
4. ayda aldığım 25 kg potasyum nitrat ın fiyatı 100TL idi.
Bu gün aynı gübre en ucuz 200 TL.
Siz geçen yıl sattığınız ürüne % 20 30 gibi fark isterken zorlanıyorsunuz.
Ancak gübre fiyatları % 100 artmış.
Ve malesef hala devletimiz çifçimize sahip çıkmıyor.
Yakında tane tane alma moduna gireceğiz.Herşeyine özendiğimiz Avrupa lılar gibi.
Velhasıl çifçinin karnını yarmışlar SENEYE çıkmış.
Herşeyin seneye daha iyi olması dileğiyle.
Selamlar...

Feijoa
17-10-2018, 15:43
Kg ını 20 liralara sattığı şekilde 60 ağaçtan 1.5 ton 30 bin lira demek...Bu yıl da yeni hasat tam kuru olmayan cevizleri 20-25 aralıklarında gördük...Bilinçli üretici ceviz hususunda şanslı diyeyim...Gübre fiyatları pahalı tabi ama ..alternatifler de var...solucan gübresi yapımı basit...bence her cevizci,ya da meyveci eğer köyde meskun ve uygun mekanı varsa bunu yapmalı...gubre maliyeti en az yarı yarıya düşer...Yaptığımız için rahatını sefasını görüyoruz...Ümit var olun....şu an için durum çözülmezlere kilitlenmiş falan değil...
Bilinçli ve sistemli bir bakımda donume 600-700 kg lar 8 yaşlarında çok rahat alınıyor...
Bugün için konuşalım...
10 dönümü olan için bu en az 6 ton demek....
Şu an en az 20 liradan 120 bin lira demek...
Yıllık masraf da maksimum 10 bin lira(biz adam çalıştırarak bile bu miktarın üstüne çıkmıyoruz...)
Yani bugünün şartlarına göre. 10 dönüm öyle böyle bir afet olmadıkça en az 100 bin kazandırıyor...Aylık kazanç 8.000 liradan fazla oluyor...bunu yapanlar uzmanlaştıkları için yolu alıp gidiyor...Başka böyle bir tabloyu tropik meyveler ya da pikan cevizi hariç hiçbir meyvede göremezsiniz....daha ne olsun...
Ötesini anlatmaya gerek bile yok :)
Müthiş kârlı...
Ama BİLİNÇLİ BAKIM....

vosvos17
17-10-2018, 18:50
Kg ını 20 liralara sattığı şekilde 60 ağaçtan 1.5 ton 30 bin lira demek...Bu yıl da yeni hasat tam kuru olmayan cevizleri 20-25 aralıklarında gördük...Bilinçli üretici ceviz hususunda şanslı diyeyim...Gübre fiyatları pahalı tabi ama ..alternatifler de var...solucan gübresi yapımı basit...bence her cevizci,ya da meyveci eğer köyde meskun ve uygun mekanı varsa bunu yapmalı...gubre maliyeti en az yarı yarıya düşer...Yaptığımız için rahatını sefasını görüyoruz...Ümit var olun....şu an için durum çözülmezlere kilitlenmiş falan değil...
Bilinçli ve sistemli bir bakımda donume 600-700 kg lar 8 yaşlarında çok rahat alınıyor...
Bugün için konuşalım...
10 dönümü olan için bu en az 6 ton demek....
Şu an en az 20 liradan 120 bin lira demek...
Yıllık masraf da maksimum 10 bin lira(biz adam çalıştırarak bile bu miktarın üstüne çıkmıyoruz...)
Yani bugünün şartlarına göre. 10 dönüm öyle böyle bir afet olmadıkça en az 100 bin kazandırıyor...Aylık kazanç 8.000 liradan fazla oluyor...bunu yapanlar uzmanlaştıkları için yolu alıp gidiyor...Başka böyle bir tabloyu tropik meyveler ya da pikan cevizi hariç hiçbir meyvede göremezsiniz....daha ne olsun...
Ötesini anlatmaya gerek bile yok :)
Müthiş kârlı...
Ama BİLİNÇLİ BAKIM....
Siz bu rakamlara ulaşabildiniz mi ?
Ya da sizin ağaçlarınız kaç yaşında acaba ?
Zira tespitleriniz güzel.
Heleki 8 yaşında 700 kg dekarda korkunç iyi rakam.
Dünya standartlarının bile en üst noktası.
Bu şekilde bir verim alabilen varsa takdir ve tebrik etmek gerekir....

Feijoa
17-10-2018, 19:37
Bizim bahçeler daha yeni...forumda paylaştım...Türkiye de tanınmış ceviz uzmanlarına resimleri gönderdiğimde onlar da şaşırdı...Her yönüyle ilim gerekiyor...
Ama bahsettiğim rakamlar Çevremizde önceden dikim yapan arkadaşların...tabi yaş ağırlık bu...ama ona rağmen kg fiyatları 20-25 aralarında satabiliyorlar...Ama Türkiye çapında tanınmış kişilerle görüştük,buluştuk,bahçelerini gezdik v.s...Yani bu işi çok ciddi tedris ettik..Olmaz değil ...Bize göre bu rakamlar artık sıradan...Ceviz hüsran bahçeleri diye açtığımız konuyu inceleyin...2.yılında olan bahçe fotoğrafları bizim bahçelerimiz

övünç
24-10-2018, 16:05
Değerli arkadaşlar ceviz para işi, emek işi, sabır işi falan filan ama ****** ceviz bir sevda işi, aşk işi. aşkla bağlı değilseniz yapmayın. yaklaşık 5-6 yıl önce uzun araştırmalardan, görüşmelerden, okumalardan, mühendis görüşlerinden sonra kamandan arif göçmen beyden 80 adetle deneme amaçlı kaman-1 ve 5 aldım. emek semek yetiştiriciler bilir alın teri dökerek yavrularımı büyüttüm. her sene soğuk vurdu, her sene soğuk vurdu, kök kuvvetli olduğu için yeniden sürgün veriyor kocaman ağaç oluyor bi bakmışın yine soğuk vurmuş, tam 4 yıl boyunca. 5. yılda baktım bademler meyve dolu taşıyor, kaysılar, elmalar, armutlar. bizim soğuk vurmaz denilen kaman1-5 aman yarabbi! Töbe uyanmıyor. Bekliyorum yok. Arkadaşlar 5. yıldı yanlış hatırlamıyorsam kepçeyi çağırdım söktürdüm, şimdi 5 yıllık emeğimi mangalda kömür olarak kullanıyorum. ağlayacaktım kendimi zor tuttum klavyeye basacak gücü bir yıl sonra bulabildim. lan dedim ki bide chanler diyorlar. belkide o soğuğa dayanır. chanlarda kamandan kötü çıktı. demem o ki bu fidancılar yalancı ve sahtekar. Evet biliyorum çok tepkiler gelecek ama geçen zamanın telafisi olmuyor. ben yandım siz yanmayın. sağınızdaki solunuzdaki bahçeden alın ana baba usulü cevizi dikin bahçenize. en sağlam güvenlir yol. bu sene yaptım fidanlar boyuma geldi. eğer başarılı olursam aynı yöntemle 150 dönüm bahçe kuracam. benden söylemesi.

Lilium
24-10-2018, 23:55
Ağır bir itham?

Sayın övünç,

Arif göçmeni tanırım iyi de tanırım,

Siz ceviz hususunda bilgilenmediyseniz nereye neyi dikeceğinizi bilmiyorsanız ve arif beye ısrarla ben kaman fidanı istiyorum dikeceğim demişseniz ve oda göndermişse burada isim vererek kötülemeniz hiç hoş olmamış.

İkinci bir şey daha, aşk -tan söz ediyorsunuz, nasıl aşk bu, hiç bir bilginiz yok nereye neyi dikeceğinizi bilmiyorsunuz aşk işidir diyorsunuz, bu aşk değil batoslama dalmaktır, aşk emek, zaman, uğraş, ister aşkıda bu kadar baside indirmeyin lütfen.

Lilium
25-10-2018, 00:09
https://www.cevizfidanifiyatlari.com.tr/images/mavi-sertifikali-ceviz-fidani-uretim-parseli.jpg
Bandırma Sahil Yenice Köyü'nde kurulu olan Zengin Fidancılık 2018-2019 sezonu mavi sertifikalı ceviz fidanı satışlarına başlamıştır.

Zengin Fidancılık - Bandırma Sahil Yenice Köyü (https://www.cevizfidanifiyatlari.com.tr)

Sayın zengin fidan şu reklamını yaptığın fotoğrafa iyi bak, bu bahçe seninse ya da kurduğun bahçeyse, o damızlık parselide senindir.

682693

Buradan sana ekmek çıkmaz burası ağaçlar net

vosvos17
25-10-2018, 03:16
Merak edenler için bir kaç çeşidin numunelerinden örnekler aldım.
Tek tek hepsinin resimlerini yüklemek uzun süreceğinden sadece çıkan değerleri yazıyorum.
Pedro da randıman % 45 ile 47 aradında değişiyor.
Bunun sebebi cevizlerin soyma makinesinden çıktıktan sonra az da olsa üzerlerinde kalan siyan ince tabakanın olması.
Kabuk üzerinde kalan az bir ağırlık bile hassas terazide dengeleri çok değiştiriyor.
Kaman 1 e gelence en düşük oranı gelen numune yazılmıştır.
Ortalamada iç randımanı % 56 dır.
Pedrolar da da % 47 olarak gözlenmiştir.

vosvos17
25-10-2018, 03:39
Bu arada aslında yeri değil belki ama fidan almak isteyenler için Sahil Yenice de Bandırma Arıcılık ve Fidancılık diye bir firma var.
Kurucusu Hüseyin OLACAK.
Ben bir tavsiye üzerine kendisine gittim.Ve çok memnun kaldım.
Son derece ilgili,alakalı bir abimiz.
Ne zaman arasam sorularıma içtenlikle cevaplar verdi.
Tavsiye ediyorum kendisini.

ykaya194
25-10-2018, 11:19
Merak edenler için bir kaç çeşidin numunelerinden örnekler aldım.
Tek tek hepsinin resimlerini yüklemek uzun süreceğinden sadece çıkan değerleri yazıyorum.
Pedro da randıman % 45 ile 47 aradında değişiyor.
Bunun sebebi cevizlerin soyma makinesinden çıktıktan sonra az da olsa üzerlerinde kalan siyan ince tabakanın olması.
Kabuk üzerinde kalan az bir ağırlık bile hassas terazide dengeleri çok değiştiriyor.
Kaman 1 e gelence en düşük oranı gelen numune yazılmıştır.
Ortalamada iç randımanı % 56 dır.
Pedrolar da da % 47 olarak gözlenmiştir.

Ağırlık ve iç randıman ölçümleri bir adet değilde en az 50-100 adedin ortalaması alındığında daha sağlıklı sonuç veriyor. Örneğin; Hasadın hemen ardından farklı çuvallardan farklı günlerde aldığım yeşil kabuğu soyulmuş örneklerde 56-58 adet chandler 1 kg geldi, aynı numuneler bir haftalık kurutmadan sonra 72-75 ve 10 gün sonra ise 78-80 adedi bir kg geldi ve tekrarlayarak 5 defa yaptığım ölçümlerin ortalaması ise 79 adedi 1 kg geldi. standardı ise 74-75 olmalı.
Sonuç olarak benim cevizlerin ortalama ağırlığı 12.65 gr. Benzer ölçümleri iç randıman için yaptığımda ortalama 47% olarak tespit ettim buda iç randımanı standart demektir.

Pedronun ağırlığı 14 gramın üzerinde olması ya tam kurumamış veya dediğiniz gibi makineden çıktıktan sonra sert kabuk üzerinde bir tabaka kalmış olmasıdır. Literatürlerde yazılanlara göre pedronun standard ağırlığı chandlerden daha az olduğunu okuyorum.

vosvos17
25-10-2018, 18:15
Ağırlık ve iç randıman ölçümleri bir adet değilde en az 50-100 adedin ortalaması alındığında daha sağlıklı sonuç veriyor. Örneğin; Hasadın hemen ardından farklı çuvallardan farklı günlerde aldığım yeşil kabuğu soyulmuş örneklerde 56-58 adet chandler 1 kg geldi, aynı numuneler bir haftalık kurutmadan sonra 72-75 ve 10 gün sonra ise 78-80 adedi bir kg geldi ve tekrarlayarak 5 defa yaptığım ölçümlerin ortalaması ise 79 adedi 1 kg geldi. standardı ise 74-75 olmalı.
Sonuç olarak benim cevizlerin ortalama ağırlığı 12.65 gr. Benzer ölçümleri iç randıman için yaptığımda ortalama 47% olarak tespit ettim buda iç randımanı standart demektir.

Pedronun ağırlığı 14 gramın üzerinde olması ya tam kurumamış veya dediğiniz gibi makineden çıktıktan sonra sert kabuk üzerinde bir tabaka kalmış olmasıdır. Literatürlerde yazılanlara göre pedronun standard ağırlığı chandlerden daha az olduğunu okuyorum.
Ben hiç bir gözlemimde bir tane numuneyi baz alarak yorum yazmam.
Pedro için defalarca test numuneleri almış ve randımanını 47 olarak ölcmüşümdür.
Standart bir pedro 12 g ve 38 mm ölçülerinde olması lazım.
Bu da kuru halde 83/84 ad e tekamül eder.
Verimli bir çeşitte meyve ağırlığının standart olarak 12 g olması,yandal veriminin yüksek olması,içinin kolay çıkması ,sarı veya beyaz olması ve bütün çıkması,hastalıklara dirençli olması istenir.
Bunların hepsi pedroda mevcut.
Sadece sıcağa ve güneş yanıklığına karşı biraz hassas.
Şimdi yaklaşık 35 gündür çatı katında duran ,sehpa üzerinde gölgede hava sürkilasyonu ile kurutulmuş numunelerden 5 er tane daha aldım.
Hem Kaman 1 hemde Pedrolardan.
Test edip paylaşacağım inşallah.

ykaya194
25-10-2018, 18:48
Ben hiç bir gözlemimde bir tane numuneyi baz alarak yorum yazmam.
Pedro için defalarca test numuneleri almış ve randımanını 47 olarak ölcmüşümdür.
Standart bir pedro 12 g ve 38 mm ölçülerinde olması lazım.
Bu da kuru halde 83/84 ad e tekamül eder.
.

Sayın vosvos17, mesajım eleştiri değil zira teker teker hassas terazide ölçüm yapmak çok zaman alıyor. Bir önceki 5832 nolu mesajınızda pedronun kuru ağırlığı 14.11 gr. olarak ölçmüssünüz o dikkatimi çekti.

vosvos17
26-10-2018, 02:20
Sayın vosvos17, mesajım eleştiri değil zira teker teker hassas terazide ölçüm yapmak çok zaman alıyor. Bir önceki 5832 nolu mesajınızda pedronun kuru ağırlığı 14.11 gr. olarak ölçmüssünüz o dikkatimi çekti.
Sn ykaya
Pedro da meyve boyutu 38mm tane ağırlığıda 12 olarak bahsedilir.
Ancak bu demek değildirki pedro 14 ya da 15 g olmayacak.
Meyve tutumu az olan ağaçlarda 17g 50mm boyutlarında meyvelere şahit oluyorum.
Aşağıya küçükten büyüğe dogru sıralanmış aynı cins meyveleri resimliyorum.

vosvos17
26-10-2018, 02:26
Şimdi gelelim bu akşam aldığım 5 tane Pedro 5 tane de Kaman 1 in hesaplamalarına.
Her iki çeşittede olması gereken değerlerin üzerinde birer numune çıkınca ortalamalarını yükseltmesin diye onları hesaba katmadım.
Yani 4 ad meyvenin en az randımanlıları hesaplara dahil olmuştur.
Çıkan sonuçlarda 4 meyvenin ortalama boyutu ,ortalama ağırlığı ve ortalama iç randımanı baz alınmıştır.Sonuçlarda da görüldüğü üzere pedro en az 40,3mm boyutlarında,11.57g ağırlığında ve % 46 iç oranına sahiptir.
Kaman 1 ise 40mm boyutunda,11,43g ağırlığında ve % 51.75 iç oranına sahiptir.
Pedro ićin 1000/11.57 = 86,5 ad meyve 1kg gelmektedir.
Ve çok az bir fark olsada hemen hemen verilen değerleri neredeyse tutturmuştur.

Bunların hepsi fotoğraflı ve belgelidir.Ancak onlarca resim yüklemek vakit alacağından sadece performans olarak kağıtlarını atıyorum.
İsteyene ya da inanmayana bütün fotoları tek tek atıp ispat edebilirim.....

ykaya194
26-10-2018, 09:18
Sayın vosvos17, Benim Siz'in ölçümlerinize ve çıkan değerlere bir itirazım söz konusu değil ayrıca doğruyu ispatlamanıza da gerek yok, 5832 nolu mesajınıza tekrar bakarsanız pedro nun ağırlığı 14.11 gr diye yazmıssınız, evet arada bir kaç adedinin boyutları ve ağırlığı standartların dışında olabilir ancak yaptığınız ölçümlerde ortalama ağırlığı 14.11 gr ise biryerde hata var demektir nitekim 5838 nolu mesajda pedronun ağırlığı 11.43 gr geldiğini de paylaşmıssınız.

övünç
26-10-2018, 11:19
Sayın lilium,
ben sizi çiçekci, fidancı diye biliyordum, avukatlık da yapmaya başlamışın; umarım diploman yeter.
Sanki yanımızda alışverişimize şahit olmuş gibi yazmışınız, ama herşeyden önce sparişle değil bizzat kendim gidip aldım. yani bodoslama sen dalmışın olayı bilip bilmeden. Verdiğiniz savaşı arif bey üzerinden vermeyin direk açık açık söyleseydin chandları neden kötüledin diye. ağır konuşmadım, benim paramı emeğimi, zamanımı çalan hırsızdır. Çok net söylüyorum. Genel bir olgudan bahsettim. üstüne alınan kimse ona söyledim, yani fidan satarak yalan yanlış bilgiler vererek insanları dolandıranlara.
chandlar kamandan da kötü, fernor işe yaramıyor. ısrarla para kazanmak için yalan yanlış bilgiler verenlerde hırsız. Bidaha söylüyorum ceviz sevda işi fidan satanların ki para sevdası, ceviz değil. Kim neyi satıyorsa, neyi üretiyorsa onu övüyor, sizin gibi. Sen benim neyi sevdiğimi sevmediğimi, benim neyi bildiğimi bilmediğimi yargılama hakkını nerden buldun. Haddini aşma, terbiye sınırları içinde kal.

vosvos17
26-10-2018, 13:40
Sayın vosvos17, Benim Siz'in ölçümlerinize ve çıkan değerlere bir itirazım söz konusu değil ayrıca doğruyu ispatlamanıza da gerek yok, 5832 nolu mesajınıza tekrar bakarsanız pedro nun ağırlığı 14.11 gr diye yazmıssınız, evet arada bir kaç adedinin boyutları ve ağırlığı standartların dışında olabilir ancak yaptığınız ölçümlerde ortalama ağırlığı 14.11 gr ise biryerde hata var demektir nitekim 5838 nolu mesajda pedronun ağırlığı 11.43 gr geldiğini de paylaşmıssınız.
Sn ykaya
Bir ceviz çeşidinde ortalama ağırlık 12 g geliyor deyince hepsinin aynı ağırlıkta olması beklenemez değil mi ?
Yani elimdeki pedrolarda 5.35 g dan 17 g a kadar olanları mevcut.
Bu farklar ağaçların yaşından ,üzerindeki meyve tutumundan,toprak işlemesi gübre ve sulama ile alakalı olabilir.
Yukarıda yazdığım mesajda o an elime gelen numune 14.1 g mış.
Bu cevizler 35 gündür güneş görmeyen ancak hava akımının yoğun olduğu sehpadalar.
Tek sıra halinde ve üstüste binmemiş,sıkışmadan tabiri caizse lokum gibi kurudular.
Yani yaş olmaları gibi bir ihtimal yok şu an.
Alınan düzinelerce numunede de 45 ila 47 arasında çıktı bütün randımanlar.
Akşam yayınladığım değerlere de bakarsanız anormal ağırlıkta olanları hesaba bile katmadım.
Ancak 35 gün kurumada kalan bir ürün illa da 12 g gelecek diye de bir kaide yok malesef.
Siz chadler lardan 47 randıman almışsınız.Ancak chadler için verilen değerler 49 ve 52 bandındadır.
Yani verilen değerler ile bizim çıkardığımız değerler birbirine yakın.
Tam değerlerin ne olduğunu kimse bilmiyor.Yaklaşık olarak tahmin ediliyor.
Bu arada size karşı bir tavrım da söz konusu değil.Burada sadece gözlemlerimi paylaşıyorum.Bunlar benim gözlemlediklerim.
Referans değildir.
Terazi ne gösteriyorsa, hesap ne veriyorsa bizde onu paylaşıyoruz.
Hayırlı günler.

Lilium
30-10-2018, 00:27
Sayın lilium,
ben sizi çiçekci, fidancı diye biliyordum, avukatlık da yapmaya başlamışın; umarım diploman yeter.

Benim diplomama senin yaşın yetmez, had bildirmek senin ne haddine, bir şey üretmeye çalışıyorsan bilgilenmeye çalış ki diploman olsun,

ben sizi çiçekci, fidancı diye biliyordum

Yanlışta olsa en azından bir şey olarak biliyormuşsun buna saygı duy, ben senin ne olduğunu dahi bilmiyorum.

övünç
31-10-2018, 14:32
Verdiğin cevaptan da, üslubundan da anlaşılacağı üzere senin derdin ceviz değil.
Saldırgan, agresif, kompleksli tavırlarınla, senin derdin kendini gösterme, kendini ispat etme, ego tatmini. Ham, çiğ, ateşli tavırlarından anlaşılıyorki yaşamışın ama boşa… Yaşadıkların seni daha olgun, iyi biri yapmıyorsa saçında aklar olsa nolur olmasa ne. yaşlı olsan nolur, genç olsan nolur, ot gelip sap gittikten sonra. Altın semeri taşısan nolur, taşımasan ne.
Ceviz otoritesi gibi davranıyorsun, ispata çalışıyorsun, saygı bekliyorsun ama saygı göstermiyorsun. Defalarca değişik kişilerle benle yaptığın üslupla yazışmalarını gördüm ve bu senin hastalıklı ruh halini gösteren bir durum. Bu gidişle sonun tımarhane.
Senin adınımı andım, sen bana cevap verene kadar seni hedef mi aldım. Herşeye salça olma. Klavyeden yazmak kolay ama bu yaklaşım yüz yüze yapılmaz bilesin.
Evet seni biliyorum ama ilk bilinen kötü örneklerdir ve senin gibilerin elenmesi lazım. Paranın kokusunu aldınmı çiçekçi, paranın kokusunu aldınmı cevizci, paranın kokusunu aldınmı avukat, bide bakmışın doktorum diye çıkarsan şaşırmam.
Ama benim derdim senin gibiler değil, sizden çok var. Ahlakı savunmak ahlaksızlara kalmış nediyelim.
İşin özü bu kadar çok dokunuyorsa kaman-1-5, chandlar, fernor 1125 rakım, karasal iklimde olmuyor, insanları yanlış yönlendirmeyin demem, ben sana yetiştirdiğim sökülmüş ağaçları göndereyim… naparsan... Sende arkadaşıyın yerine bana fidanların parasını gönder.
**** beni tahrik etmeyi bırak, kapa çeneni, git çiçeğini sat.

sinan42
01-11-2018, 14:25
Nail abi seviyeni düşürüp polemiğe girme. biz bu sitede senin tecrübelerinden faydalandık. daha da faydalanacağız. biz seni biliyoruz.

enginyilmaz
01-11-2018, 17:38
Bence nail bey haklı. Burası bir forum. Tartışma yapılacağı gibi kişiler becerilerini de anlatabilmeli. Satış da yapılabilir. Satış yapmak ayıp da değil günah da değil. Herşeye bir kural getirirsek bir adım ileri gidemeyiz. Ben bu siteden kendi adıma çok şey öğrendim. Nail beye bakışım oldukça pozitif. Para kazanmak kötü bir şey değil.

nzhsvc
01-11-2018, 19:34
merhaba,
siteyi uzun zamandır takip ediyorum. çok şey öğrendim. herkese teşekkür ederim. burada öğrendiğim bilgilerle iş planımı ve toprak hazırlığımı yaptım. sıra fidan çukurlarını açmaya geldi. fakat burada tıkandım. çünkü arazimin şekli biraz garip. fidanlarımı nasıl yerleştireceğimi bilemedim. herkes farklı bir şey diyor. sizlere de sormak istedim. arazinin krokisini ve uzunluk ölçülerini yazdım. sizce nasıl bir plan yapmalıyım?

Feijoa
01-11-2018, 19:47
230 metrelik alt kenarı esas alıp hizalamayı ona göre yapın.Çünkü en düz kenar ...

nzhsvc
01-11-2018, 19:58
sıralar o kenara paralel olacak yani. koridor araları doğu-batı doğrultulu. doğru mu anlamışım?

ykaya194
01-11-2018, 20:45
sıralar o kenara paralel olacak yani. koridor araları doğu-batı doğrultulu. doğru mu anlamışım?

Önce dikim aralığı mesafeyi belirleyin, en uygun ölçü 7x7 veya 7x6 m.olur. Komşu tarladan veya yoldan 3 er metre boşluk bırakın ve ona göre ip çekiniz, düz olmayan kenarlardaki son sıralar dar olabilir bir sakıncası olmaz.

nzhsvc
02-11-2018, 20:07
alt kenara göre hiza alacağım. koridor araları da yukarı doğru olacak. yani arazinin 230m'lik kenarın enine doğru. çünkü kuzey o yönde. teşekkür ederim cevaplarınız için

vosvos17
03-11-2018, 17:42
Arazime yakın bir yerde gördüğüm üzerinde epey meyve olan bir çeşit olarak dikkatimi çekti.
Bir av organizasyonunda tesadüfen yerde bulduğum 4 tane cevizin dış kabuk yapısı dikkatimi çekti.
Arazi sahibi şahısı bildiğim için kendisine ağacın mevkisini yerini söyleyip 4 tane numune aldığımı ve inceleyeceği söyledim.
Cevizin sahibi cevizin aşısız olduğunu ve içinin kara ćıktığını söyledi.
Yaklaşık 20 gün gibi bir kurutma evresi sonunda 4 numuneden 2 tanesi 12 g bir tanesi 15.5g ve bir tanesi de 10g gibi geldi.
15.5g gibi olanını hemen kırdım ve gözlemleye başladım.
Boy yaklaşık 37 mm
Ağırlık 15.65g
İç ağırlığı: 8.10 g
Kabuk ağırlığı: 7.55 g
Randıman: % 51.7
Kabuk az kalın ve pürüzsüz.İçi bütün çıktı.İç rengi de sarı çıktı.
Bu çeşidi çoğaltmayı düşünüyorum

meltem81
07-11-2018, 17:50
bizimde 100 kadar cevizimiz var çoğu chandler hepsi aynı yaşta degil 50-60 tanesi 5 yaşında felan digerleride 3-4 yaşlarında bi 10 tane daha ekmeyi düşünüyoruz bizim sıkıntımız şu verimi düşük gibi bu sene toplamda en fazla 26-27 kilo ceviz felan almışızdır kuru olarak bi yerde sıkıntı var gibi geliyor ama çok profesyonel yapmadıgımız için fazla bilgimizde yok elimizden geldigince ilgilenmeye çalışıyoruz geçtimiz haftalarda topraktan örnek aldık tahlile gönderdik neyi eksik bakmak için bugün yarın çıkar ama sizce sebebi nedir bizim bu yaştaki cevizlerden bayagı iyi verim almamız lazım cevizler veriyor çokta güzel ama az gibi

TUĞRULÜNAL
07-11-2018, 23:21
bizimde 100 kadar cevizimiz var çoğu chandler hepsi aynı yaşta degil 50-60 tanesi 5 yaşında felan digerleride 3-4 yaşlarında bi 10 tane daha ekmeyi düşünüyoruz bizim sıkıntımız şu verimi düşük gibi bu sene toplamda en fazla 26-27 kilo ceviz felan almışızdır kuru olarak bi yerde sıkıntı var gibi geliyor ama çok profesyonel yapmadıgımız için fazla bilgimizde yok elimizden geldigince ilgilenmeye çalışıyoruz geçtimiz haftalarda topraktan örnek aldık tahlile gönderdik neyi eksik bakmak için bugün yarın çıkar ama sizce sebebi nedir bizim bu yaştaki cevizlerden bayagı iyi verim almamız lazım cevizler veriyor çokta güzel ama az gibi

Sayın meltem81
Öncelikle yazım şekliniz ve imla kuralları çok kötü,okumak çok zor.İnsanın kafası karışıyor.
Nokta ve paragraf kullanmanız gerekiyor.

Sorunuzun cevabına gelince ,buradan bu şekilde,görmeden cevap verilemez ama ,temel olarak;
1- ismine doğru olmayan fidanlar.
2- tozlayıcı olmayışı veya tozlanma yetersizliği.Franguetta varsa erkek çiçeklerini 6-7 yaşında gösterdiği söyleniyor.
3- Bahçenin bulunduğu bölgede don çukuru olabilir,ilkbahar ve sonbahar donlarından etkileniyor olabilir.
İlgileniyoruz dediğiniz için , sulama yapıldığını düşünüyorum .geriye bu üç seçenek var.Toprak tahlili yaptırdığınız iyi olmuş.
Genede anlayan birini bahçeye getirip baktırmanızı tavsiye ederim.Yerinde görmeden ,Yaşar akça hoca bile bişey diyemez.

vosvos17
13-11-2018, 00:16
Merhaba arkadaşlar.Sezon içerisinde boyları küçük ve soyma makinesinin bir kısmını hasarlı olarak bıraktığı ürünleri iç olarak satarım diye kırdım.
Bu arada hemen teraziyi alıp tartmak geldi aklıma
Kabuklu kırılan ürün 3835 g
Hatasız iç ağırlığı 1885g
60 g daha iç vardı.Ancak bu rakamdaki ürünler renk oarak ve kalite olarak yetersiz olduğundan bu 60 g ı hesap harici tutuyorum.

1885/3836 : % 49.1
Çeşit pedrodur.Ve ilginç gelecek belki ama kalibresi ufak ürünlerin iç ağırlık randımanı büyük boylardan daha fazla.
Bu da dikkatimi çekti açıkçası.

TUĞRULÜNAL
18-11-2018, 12:31
Merhaba arkadaşlar son 5 yılın trend yatırımı ceviz bahçesi kurulumu biliyorsunuz. Ve kasım ayı ceviz bahçesini kurmak için sezonun başlangıcı öncelikle tüm ceviz fidanı yetiştiricilerine hayırlı olsun. Bahçe kuracaklara da bol bereketli günler diliyoruz.

Ceviz fidanı fiyatları konusunda kafaları karıştırmadan ufak notlarımı sizlerle paylaşacağım. Ceviz fidanı fiyatlarını belirleyen etmenlerin başında fidanın cinsi, boyu, yaşı ve sertifika türü gelmektedir. Mavi sertifikalı fidanın devlet desteği yüksek olduğu için fiyatları da fidan adeti başına 10 TL artmaktadır. https://www.cevizfidancisiyiz.com/ adresinden ceviz fidanı fiyatları konusunda bilgi alabilir güvenle fidan siparişi verebilirsiniz.

https://www.cevizfidancisiyiz.com/images/chandler-fernor.jpg

https://www.cevizfidancisiyiz.com/images/ceviz-fidani-siparis-merkezi.jpg

https://www.cevizfidancisiyiz.com/images/acik-koklu-ceviz-fidanlari.jpg

Bana görede, son 10 yılın en trend yatırımı ceviz fidanı üreticisi olmak.
Keşke benimde imkanım olsa, ceviz fidanı üreticisi olsam,bu furya 10-15 yıl daha gider,müşteride bol zaten,paraya para demem.
Ceviz bahçesi kuracak vatandaş ,kara geçebilmesi için 7-8 yıla ihtiyaç var,tabi herşey yolunda giderse.O zamana kadar hep cepten gidecek.
Fidancılıkta ise geri dönüş çabuk,sök sat.Alan adam naparsa yapsın.
Yok bir dönüme 40 fidan,40 ağaçtan 40 ar kilo ceviz ,dönüme 1600 kg ceviz alırsın diyen fidancıya sormak lazım,madem bu kadar müthiş gelir olsa,sen o fidanı 20 tl ye satarmısın.Gider kendine bahçe kurarsın.
Fidancıların çoğunun kendi damızlık bahçeleri yokmuş,budama artıklarından aşı yapılmakta ,bunun sonucunda ismine doğru olmayan fidanlar çıkıyor ve marifet gibi yanlış çıkarsa ücretsiz aşılarız diyorlar.
Kendi damızlık bahçeleri olan fidancılarda var,onları bulup sözleşmeli ,sertifikalı ve sağlıklı fidan almak üreticinin birinci tercihi olması lazım.

Mert1
18-11-2018, 19:36
Merhaba cevizci arkadaşlar 7 sene önce bir hayalle diktigim cevizlerden bu sene satacak kadar ürün aldım.5 dönüm şimdilik Şebin,Bilecik,kaman çeşitleri var 8 tanede karma çeşit.aranızda olmaktan mutluyum.

Feijoa
18-11-2018, 22:10
Fidancılar gümledi...ellerinde kalan yığınla fidanı eritmeye uğraşıyorlar...aşılı fidanlar 5 liralara kadar düştü...Zannetmeyin ki ceviz fidanı işinin geleceği var...tanıdıklarım ve bildiklerim var...fidan satmaya uğraşıyorlar..en iyi seçmece fidanlar bile 2-3 yaşında fidanları bile 8-10 liraya satmaya çalışıyorlar...halbuki 2 yıl önce 15-20 liraya sıradan fidanları zor alıyorduk....Tamamen cevize yönelik fidancılık bir yerde patlayacaktı...kısa zamanda da patladı....eski furya söndü bitti...şimdi yeni arayışlar içerisindeler....solucan işi de aynıydı....gübre üreten satan yok..herkes solucandan para kazanmaya uğraşıyordu...o da gümledi...ama gübre uretimi esaslı giren ona gore planlamasını yapan az kişi ayakta...diğerleri tesisleri satma telaşesinde...yok şöyle kampanya yok böyle kampanya...aklınızda bulunsun arkadaşlar ceviz fidanı alacaklar iyi pazarlık yapsın...zira satıcıların bir çoğu stok eritme derdinde...5-6 liradan fazla vermemeye bakın iyi fidanlar için...

Kozanli
19-11-2018, 07:08
Fidancılar gümledi...ellerinde kalan yığınla fidanı eritmeye uğraşıyorlar...aşılı fidanlar 5 liralara kadar düştü...Zannetmeyin ki ceviz fidanı işinin geleceği var...tanıdıklarım ve bildiklerim var...fidan satmaya uğraşıyorlar..en iyi seçmece fidanlar bile 2-3 yaşında fidanları bile 8-10 liraya satmaya çalışıyorlar...halbuki 2 yıl önce 15-20 liraya sıradan fidanları zor alıyorduk....Tamamen cevize yönelik fidancılık bir yerde patlayacaktı...kısa zamanda da patladı....eski furya söndü bitti...şimdi yeni arayışlar içerisindeler....solucan işi de aynıydı....gübre üreten satan yok..herkes solucandan para kazanmaya uğraşıyordu...o da gümledi...ama gübre uretimi esaslı giren ona gore planlamasını yapan az kişi ayakta...diğerleri tesisleri satma telaşesinde...yok şöyle kampanya yok böyle kampanya...aklınızda bulunsun arkadaşlar ceviz fidanı alacaklar iyi pazarlık yapsın...zira satıcıların bir çoğu stok eritme derdinde...5-6 liradan fazla vermemeye bakın iyi fidanlar için...

Plansız projesiz işler, ben de nohutta tosladım.
Nohut Bankı kapattım.
Geçen yıl 8-10 TL'ye kg satılırken bu yıl 3-5 TL'ye satılıyor.
Size katılıyorum, bu yalnızca birkaç kaleme indirgemek hata olur.
Gümleyen sektör çok.
Başta inşaat sektöründe olmakla beraber her konuda duvara tosluyoruz.
Çünkü, ülkemizde denetim mekanizması çalışmıyor.
Bu yıl hangi ürün para etti gelecek yıl çoğunluk ona akım ediyor.
Örneğin, emlak satışı kesata uğrayınca gelir elde edemeyince "imar barışı" adı altında her yer talan edilmektedir.
Şu tarihten önce yapılanlar için deniliyor ama 2018 sonuna kadar yapan yapana.
İlgili bakan ise açıklama yapıyor "şu kadar gelir sağladık, beklentimiz.... Olacak" diye.
Yani, yönetim mekanizması bozuk çalışmıyor...

vural-can
19-11-2018, 12:33
Onurkutlu...

Bir yazı yazdınız! Anladık! Siz fidan satıyorsunuz !
Ama bunu niye sürekli paylaşıp konuyu dağıtıyorsunuz! Mecburmuyuz sürekli sizin reklamınızı görmeye? Madem reklam yapmak istiyorsunuz, site yönetiminden reklam alanı kiralarsınız...hic değilse foruma katkınız olur.

Ben fidan alacaksamda sizden almam bu yaptiklarinizdan sonra.
Buradan yöneticilere durumu bildiriyorum. Sn. Malina !!

TUĞRULÜNAL
22-11-2018, 12:35

Merhaba
Aslında bunları az çok bende biliyorum. Fidan reklamı yapan arkadaş, trend yatırım falan deyince biraz espiri biraz geyik olsun diye yazdım. Birazda genel bilgilendirme olsun diye.
Ama gerçek şu ki
Gerçekten fidan işi yapmak isterdim, parası önemli değil.
Bu işi düzgün ve dürüst yapmak isterdim. İlerde belki kısmet.
Bu işi hakkıyla yapan firmalar ve kişiler herzaman kazanacaklardır.
Mesela Ekiz fidancılıktan fidan alıpta, memnun değilim, ismine doğru çıkmadı diyen varmı. Ben bütün ceviz formlarını iki kere okudum, öyle bişeye rastlamadım. Adamlar İspanya'ya bile fidan gönderiyor.
Kaliteleri ve güven leri ortada, bunlar çok ciddi paralar kazanıyorlar.
Ama kerkenez firmalar, gümlemeye mahkumdum. Çünkü adamlar dürüst yoldan ticaret yapmak istemiyor, dolandırıcılık ve üçkağıtçılık kanlarına işlemiş.
Herzaman dürüst firmalar ayakta kalacaklardır, üçkağıtçılar ise batmaya mahkumdur.
Genede müşteri bol, bu furya biraz daha gider.

meltem81
01-12-2018, 11:05
Arkadaşlar, bir şey daha sormak istiyorum?
Bizim cevizlerde hepsinde olmasa da çoğunda şöyle bir sıkıntı var. iç meyve kısmının, uç kısımları boş, böyle kendini doldurmuyor. büzüşmüş gibi, neyden kaynaklı olabilir. hangi vitamin **** ne eksikliginden bilginiz varsa yazarsanız sevinirim...

ozcanli80
11-12-2018, 18:02
Kepçe ile açılan çukurlara Kasım 2017'de attığım 2-3 adet cevizlerden birden fazla çıkanları sökerek boş kalan çukurlara taşıdım. Fidanlar bir yıl içerisinde toprak üstünden çok altına çalıştıklarını farkettim. Kök gelişimi ortalama üst kısmın en az 2 katı olduğu gözlemlenmiştir. Hatta bir tanesinde durum toprak üstü 8 cm kökü 96 cm.

blk55
14-12-2018, 14:49
Herkese hayırlı ve bol verimli bir yıl diliyorum. Amasya'da 5 dönüme ceviz çöğürü diktim. Bu sene Ağustos ayında asilayacagim. Bana Pedro, horward fernor kalemi gönderebilecek arkadaşlardan yardım bekliyorum. İlgili ve alaka gösteren herkese teşekkür ederim. Sevgi ve saygılarımla selamlıyorum.

vosvos17
05-02-2019, 02:46
04.02.2019 tarihi itibariyle toprak analizlerine istinaden gübreleme programımızı yaptık.
20x20x20 kompoze gübreyi ağaçların meyve yükü göz önüne alınarak yaptık.
Küçük agaçlarda yaklaşık 300g (3 yaşlı olanlar)
7 yaşında olan ağaçlar için de 750 g ağaç başı gübre atıldı.

Hafta sonu yağışlı olması nedeniyle bordo bulamacını bekletmeye almış bulunuyorum.

Daha sonraki evrede ise ağaç uyanmadan kışlık yağ uygulaması yapmayı hedefliyorum.

Kabuklu bitleri bir iki yıldır takip ediyordum.Doğal yoldan bu iş hallolmayınca kimyasal mücedele kaçınılmaz oldu.

Mart ayı icerisinde de gerekli budama işlerine başlayacağız.

Yeni sezonun bütün arkadaşlara hayırlı olması temennisiyle...

vosvos17
04-03-2019, 17:09
28.02.2019 günü hava sıcaklığının 15 C ye çıkmasını fırsat bilerek % 2.5 luk göztaşını atmış bulunuyorum.
Normalde %1 ila 1.5 arasında atılması gerekiyordu.Ancak Aralık gibi attığımız % 3 lük göztaşının üzerinden 24 saat sonra yağan yağmur ağaçlarımızı yıkamıştı.
Bu nedenle ilacın etkisini kaybettiğini düşündüğümüzden % 2.5 luk göztaşının daha uygun olacağını düşündüm.
Yapıştırıcı ile birlikte harika bir ilaçlama oldu.
Şimdi sıra Kabuklu bitler için mücadele vermeye geldi.Kışlık yağımızı aldık.
Hafta sonu inşallah onlarında çaresine bakacağız.
Akabinin MAP ,Amonyum sülfat ve Potasyum nitrat içerikli gübrelerle yola devam edeceğiz......

ramazanaydın
23-03-2019, 18:54
Bu resimdeki nesne cevize zarar verir mi

ykaya194
24-03-2019, 08:06
Yapıştırıcı ile birlikte harika bir ilaçlama oldu.
Şimdi sıra Kabuklu bitler için mücadele vermeye geldi.Kışlık yağımızı aldık.
Hafta sonu inşallah onlarında çaresine bakacağız.
....

Bordo bulamacına nasıl bir yapıştırıcı uyguladınız ayrıca kabuklu bit için uyguladığınız ilaç hangisi

Lilium
27-03-2019, 23:32
[QUOTE=vosvos17;

Kabuklu bitleri bir iki yıldır takip ediyordum.Doğal yoldan bu iş hallolmayınca kimyasal mücedele kaçınılmaz oldu.
[/QUOTE]

Birde bunu deneyin

https://www.youtube.com/edit?o=U&ar=2&video_id=eaN51XML5sU

vosvos17
01-04-2019, 12:18
Birde bunu deneyin

https://www.youtube.com/edit?o=U&ar=2&video_id=eaN51XML5sU

Malesef link açılmıyor.

vosvos17
04-04-2019, 09:07
Bordo bulamacına nasıl bir yapıştırıcı uyguladınız ayrıca kabuklu bit için uyguladığınız ilaç hangisi
Kışlık yağ uygulaması yaptım.
Bordo bulamacı içinse ziraat odasından aldığım yapıştırıcıyı kullandım.

vosvos17
04-04-2019, 09:25
18 mart 01 Nisan tarihleri arasında yıllık izinlerimin bir kısmını kullandım.
Bu süre içerisinde öncelikle arazilerin tel örgülerini tamir etmekle işe başladım.
Genel çevre düzenlemesi ,budama, herek bağlantıları gibi işlemler üzerinde çalıştım.
Ağaćların her geçen gün daha da büyümesi neticesinde bu yıl 7 yaşını dolduracak ağaćların etraflarındaki damlama borularına ekler yaparak ağacı iki tur dönebilecek şeklinde uzattım.

Mart ayında Ağac başı 80g MAP gübrelerini verdim. Hafta sonu itibariyle gelecek yağışlı havadan önce de 150 g MAP gübre vereceğim.
Kaman çeşidi cevizlerimin Mart 15 gibi uyandığını gözlemledim.
Pedrolarda henüz bir uyanma sözkonusu değil.
Nisan 10 gibi uyanmalarını bekliyorum.
Birkaç adet te çeşit değiştirmek istediğim ağaçlarım var.Bu sene son bir kez gözlemlemek için şans verdim.

Şayet bu senede tatminkar veriler veremezlerse Pedro Chadler ve Tulare çeşidine çevirmeyi planlıyorum.

yeatg
05-04-2019, 21:55
Arkadaşlar yeni katıldım aranıza hepinize kolay gelsin,
Ben hobi olarak 4 tane ceviz fidanı dikmek istiyorum,
Dikmek istediğim yer Kayseri ili 1200 rakım civarı, bahçe 2 dönüm kadar yalnız çeşitli ağaçlar mevcut( elma, kayısı vb), su sıkıntısı yok,
Şimdi soru olarak sizce;
1-Hangi tip ceviz dikmeliyim,
2-Ağaçları bahçenin farklı yerlerine diksem sorun olur mu?
3-Farklı ağaçlarla ceviz fidanının büyümesinde bir sıkıntı olur mu?
4-Açık uçlu kök şürü tüp kök arasında bir fark var mı?
5-Satılan fidanlar aşılı olarak mı geliyor?
6-Her ağaç için bir de tozlayıcı dikmek mecburi mi?
Teşekkürler şimdiden.

vosvos17
08-04-2019, 00:50
07.04 2019 itibariyle ağaç başı 150 g MAP gübresi fidanlara verilmiştir.
Pedro çeşidinde tomurcuklar patlamaya başlamış.Nisan ın 15 20 sine doğru bütün gözlerin patlyacağını umut ediyorum.
Bu gün ve önümüzdeki 3 4 gün hava yağmurlu.Gübrenin üzerine bu yağmur resmen ilaç gibi gelecek.
Gübreleme ve ilaçlama takvimi şu an için sorunsuz ilerliyor.Ya nasip.

serdary69
08-04-2019, 07:18
Arkadaşlar yeni katıldım aranıza hepinize kolay gelsin,
Ben hobi olarak 4 tane ceviz fidanı dikmek istiyorum,
Dikmek istediğim yer Kayseri ili 1200 rakım civarı, bahçe 2 dönüm kadar yalnız çeşitli ağaçlar mevcut( elma, kayısı vb), su sıkıntısı yok,
Şimdi soru olarak sizce;
1-Hangi tip ceviz dikmeliyim,
2-Ağaçları bahçenin farklı yerlerine diksem sorun olur mu?
3-Farklı ağaçlarla ceviz fidanının büyümesinde bir sıkıntı olur mu?
4-Açık uçlu kök şürü tüp kök arasında bir fark var mı?
5-Satılan fidanlar aşılı olarak mı geliyor?
6-Her ağaç için bir de tozlayıcı dikmek mecburi mi?
Teşekkürler şimdiden.

Bildiğim soruları cevaplayayım:

1- Rakım yüksek, iklim koşulları ne gerektirir ben bilemiyorum maalesef. Cins seçimi ile ilgili çok fazla bilgi var forumlarda, biraz araştırma yapabilirsiniz.
2- Cevizde belirli dikim aralıkları var, kendi stratejinize göre aralık belirlemelisiniz. Ama birbirlerinden çok uzak olsun diye soruyorsanız, tozlayıcı ağaçlar birbirlerine yakın olduğu sürece sıkıntı olmaz
3- Zannediyorum dikim aralıklarına uyulduğu sürece sıkıntı olmaz. Fakat net bilgim yok bu konuda.
4- Açık kök fidanlar ağaçların uyku döneminde dikilir(Kasım-Mart arası gibi). Tüplü fidanları ise istediğiniz zaman dikebilirsiniz, Haziran'da dahi.. Açık köklü fidanların yeni toprağa alışması tüplülere göre biraz daha zor oluyor diye biliyorum, emin değilim. Başka bi fark var mı bilemiyorum.
5- Sertifikalı olarak satılanların hepsi aşılıdır. Aşısız fidan satışı var mı bilmiyorum, ben rastlamadım.
6- Her ağaç için 1 tozlayıcıya hiç gerek yok. Hatta aşırı yüksek miktarda tozlayıcı bulundurmanın zararlı olduğunu belirtenler var. Tozlayıcı miktarı, esas fidan miktarınızın %5-10'u kadardır. Yani örnek vermek gerekirse diktiğiniz 100 adet chandler fidan için 5-10 adet de tozlayıcı dikmeniz gerekmektedir. Fakat bu tozlayıcılar arazinize dağılmış olması gerekir. Tüm ağaçlarınızın tozlayıcılardan faydalanabiliyor olması gerekir.

Sizin durumunuzun özel olduğunu, birkaç adet dikmeyi düşündüğünüzü cevapları yazdıktan sonra farkettim :o

Sizin durumunuzda, 3 esas çeşit fidan + 1 tozlayıcı dikerseniz sorun olmaz. Fakat ağaçlar çok farklı yerlere dikilecekse farklı yerlerdeki fidanların yanlarında 1 adet de tozlayıcı olmalı.

serdary69
08-04-2019, 07:21
07.04 2019 itibariyle ağaç başı 150 g MAP gübresi fidanlara verilmiştir.
Pedro çeşidinde tomurcuklar patlamaya başlamış.Nisan ın 15 20 sine doğru bütün gözlerin patlyacağını umut ediyorum.
Bu gün ve önümüzdeki 3 4 gün hava yağmurlu.Gübrenin üzerine bu yağmur resmen ilaç gibi gelecek.
Gübreleme ve ilaçlama takvimi şu an için sorunsuz ilerliyor.Ya nasip.

Üstadım hayırlı bir sezon diliyorum, ellerinize sağlık..
Neredeyse bu haftanın tamamında yağmur gözüküyor Çanakkale bölgesinde, gübreleriniz derinlere kadar nüfuz edecek inşallah :)
Yeni diktiğimiz fidanların yanına gidemedim ben ama gözlerin dolu dolu olduğu, patlamaya hazır bekledikleri bilgisini aldım, bakalım iyi bir başlangıç olur inşallah..

musculus
05-05-2019, 09:49
Cevizlere maneb 80 dahil hiçbir ilacı, hatta su bile olsa, kesinlikle TOZLAŞMA bitip cevizler fındık büyüklüğüne ulaşmadan herhengi bi ilaç uygulaması yapmayın. Ben baya zarar gördüm.

vosvos17
06-06-2019, 08:44
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=694570&stc=1&d=1559803364
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=694571&stc=1&d=1559803364
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=694572&stc=1&d=1559803364
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=694574&stc=1&d=1559803364
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=694573&stc=1&d=1559803364

vosvos17
06-06-2019, 08:53
7 yaşında 30 kg (Yeşil kabuktan ayrılmış meyve ağırlığı) hedefimize doğru ağır ama sağlam adımlarla ilerlemeye devam ediyoruz.
Geçen yıl 26.5kg olan rekorun bu yıl 30 kg olarak güncelleneceğini tahmin ediyorum.
Zaten ben 8 yaşında 30 kg olarak kendime bir hedef belirlemiştim.
Seneye yapılacak ilk iş diğer çeşitleri hemen Pedro ya çevirmek.

musculus
06-06-2019, 23:24
Hangi ilaçları atıyorsunuz da ceviz leri bakteriyel yanıklıktan kurtarıyorsunuz...

vosvos17
07-06-2019, 11:28
Cevizlere maneb 80 dahil hiçbir ilacı, hatta su bile olsa, kesinlikle TOZLAŞMA bitip cevizler fındık büyüklüğüne ulaşmadan herhengi bi ilaç uygulaması yapmayın. Ben baya zarar gördüm.
Daha önce bu mesajınızı görmüş ama cevap yazmak istememiştim.
Sonbaharda % 2 ilkbaharda % 1 1.5 luk bordo bulamacı uygulasıyla sezona başlıyorum.
İlaçlama takvimimde zamanı gelince ilk olarak Maneb 80 içeren ilaçlar + indisektist+ sıvı yaprak gübresi+ yapıştırıcıyı ilk ilaçlama da atıyorum.
M22 ve M45 içerikli Fungusit mantar ilaçlarından herhangibi biri tercih edilebilir.
Bu ilaçların hiç biri ceviz antraktozu için tescil edilmemiş malesef.
Fakat Nohut ve salatalıkta görülen antraztoz için tavsiye edilmiş.
Ben cevizde de kullanıyorum son derece memnunum.
Ancak ben herkese de alın kullanın kesin iyi gelecek demem.
Sadece uygulamalar sonunda neticeyi paylaşıyorum.İlaçların her birinin belirli atım zamanları vardır.
O zamanı çok iyi takip etmek önemlidir Dolayısıyla bu zamanı kaćırırsanız sonuç almak ta zorlaşıyor

ÇİFÇİLİKTE BİR GÜN BAZEN BİR SEZONA BEDELDİR diye harika bir yazı okumuştum.
Tam da öyle bişey.
İlaçlamaların arasındaki süre burada ćok önemlidir.Özellkle iç kurdu için.
Kaolin de çok önemlidir güneş yanığı için uygun zamanı geçirirseniz atmanızında esprisi kalmıyor.

Kısacası sonu kötü bir tecrübeyle sona eren deneyimleri tekrar denemek istemem.
Buna fırsat vermemek içinde her bir müdahalemi saati saatine uygulayarak yaparım.

Bu gün bayram bu ilacı 3 gün sonra atarım demem.Bu gün atılacaksa bayram bile olsa o gün gider atarım.

Hal böyle olunca da Allahtan gelecek afatlar haricinde % 90 95 oranda iyi sonuçlar almak gerçekten mümkün.

Ama tabi son söz Rabbimizin......

musculus
08-06-2019, 16:11
Gördüğüm kadarıyla sizin cevizlerinizin dal araları çok açık.İyi budanmış gibi.Hava sirkülasyonu çok iyi.
Onun için mantari ve bakteriyel yanıklık gibi hastalıklar için büyük avantaj sizin için...

vosvos17
10-06-2019, 03:25
Merhaba arkadaşlar
Bu seferki yazımızda kaolin uygulaması ve markaları hakkında bilgi paylaşacağım.
Uygulamalı resimler ve markalardan bahsedeceğim.
Yazı biraz uzun olacak çünki bir kurnazlığı da ( bana göre kurnazlık değil ama yasal olarak başımı ağrıtmak istemiyorum)deşifre etmek istiyorum.
Bu hafta attığım kaolin kili için fiyat araştırması yaparken bir marka gözüme ilişti.
20 + 2 gibi bir baskı gördüm çuvalın üzerinde.Dedim herhalde 22 kg.
Aldım.Ürün geldi teraziye koyup bir tattım tam 18 kg.
Sonra yazı bir dikkatimi çekti 20 +- 2kg😔
Yani çuval 20 kg a 2 kg + **** - 2kg fire verebilir diye yazılmış.
Ancak bu belli belirsiz yazıya dikkat etmeyince bir pazarlama kurnazlığı diyorum yoksa başka kelime telafuz etmek zorunda kalmak istemiyorum.
İyi de hadi 18 kg olması normal ama çuvalın falan hiç mi fire farkı yok.
Ya da neden en alt limit ağırlığı ?
Neden 20 değil **** 19kg ?
Tam bir profesyonel .....lık
Hatta 18 kg ın içinde çuval ın ağırlığı niye var ?
İthal bir kaolin kili daha vardı 25 kg lık çuvala +- 0.2kg tartım hatası olarak not düşülmüş.
Valla dedim Müslümanız ama elin Çin lisi bizden daha dürüst.
Neyse olan oldu ama en azından sizler daha dikkatli olun diye yazdım.
Ürünü 200Lt suya 10 kg olarak koydum .
Karışktırdım ve atmaya başladım.
Sürekli karışan kili uyguladım ve oluşan renk beni pek tatmin etmedi.
Daha sonraki pompaya KAOKİL adlı başka bir kili koyup tekrar atmaya başladım.
Aradaki fark karışırken bile belli oluyordu.
Bu gećen sene de uyguladığım bir markaydı ve harika bir sonuç verdi.
Biraz daha fiyatlı ama tek seferde işi bitiriyordu.

Şimdi sizlere uzak durmanız gereken tatlısu kurnazı kil markasını deşifre ediyorum.
SUN SHİELD

Bir başka firma UTELKA. Bu firma için bişey diyemem ama ürünü aynı yukarı daki gibi pek tatmin edici değil.

Tavsiye edeceğim marka ise KAOKİL.
MÜKEMMEL.
Aşağıda bu ürünleri kıyaslamanız için bir iki görsel atıyorum.
Hem kil uygulaması ,hem iki kil markasının çuval resimleri,ve birde 4 kalem kullanarak yaptığım ve 4 ü de tutan aşımı paylaşıyorum.

vosvos17
10-06-2019, 03:36
İki Kaolin uygulaması arasındaki farklar gerçekten korkunç.Bir kaç uygulama resmi daha atalım.
Aradaki fark belli olsun.

Sabry
10-06-2019, 12:25
Sayın Vosvos17,

Kaokil bizim markamızdır. Yurt dışında bizim markamız ile özel olarak üretimi yapılır.
30 yıllık kaolin üreticisi ve ithalatçısı olarak biz bu işin yerli kaolinler ile olmayacağını soranlara anlatmaya, izah etmeye çalışıyoruz.
Ancak sizin iki mesajınız ile bunu çok daha net anlatmışsınız.
Teşekkür ederiz.

vosvos17
10-06-2019, 12:59
Sayın Vosvos17,

Kaokil bizim markamızdır. Yurt dışında bizim markamız ile özel olarak üretimi yapılır.
30 yıllık kaolin üreticisi ve ithalatçısı olarak biz bu işin yerli kaolinler ile olmayacağını soranlara anlatmaya, izah etmeye çalışıyoruz.
Ancak sizin iki mesajınız ile bunu çok daha net anlatmışsınız.
Teşekkür ederiz.
Sn Sabry
Ben bir üretici ve tüketici olarak herşeyden önce doğru ve güzel olan neyse onu söylemek ve insanları bilgilendirmek isterim.
İnanın ürününüzü geçen yıl başka yerli bir markanın uygulamasından sonra kullanmıştım.
O zaman eşim bile aradaki farkı gördü ve beni ikaz etmişti.Fark bariz derecede belliydi.
Ancak bu sene de yerli bir firmaya şans verelim dedim.
Ürününüzün buradaki satış fiyatı biraz yüksekti.Yani yüksekti derken sonucunda satan kişilerde bu ürün üzerinden ekmek yediği için fiyat el değiştirdikçe yükseliyor.

Dün markanızı internet üzerinden taratınca sitenize ulaşabildim.
Ve fiyatlarınızın diğer markalardan pekte farklı olmadığını gördüm.
Yinede arada fark olsa bile yapılan işçilik ,zaman ve olmamış bir uygulamayı tekrarlamanın maliyeti sizin ürününüzün fiyatını kat ve kat geçiyor.
Ürününüz gerçekten çok farklı.Bunu net bir şekilde görebiliyorum.
Ancak büyük alışveriş sitelerinde ürününüzü göremedim malesef.
İnternet üzeri alışverişler de sizde biliyorsunuzki güvenilir siteler kullanmak hepimiz için daha güvenli.
Umarım bu tarz kurumsal sitelerde satışlarınızıda görmek ve almak isteriz.
Ben kendi adıma Kaolin işini bir daha araştırmamak üzere kapattım.
İnşallah bu güzel ürünün kalitesinin bozulmayacağını umut ediyor,gönül rahatlığıyla herkese tavsiye ediyorum.
Sizlere de hayırlı işler diliyorum.
Selamlarımla....

serdary69
10-06-2019, 13:03
İki Kaolin uygulaması arasındaki farklar gerçekten korkunç.Bir kaç uygulama resmi daha atalım.
Aradaki fark belli olsun.

Abi hayırlı olsun öncelikle, ellerinize sağlık. Bu güzel bilgilendirmeler için de çok teşekkür ederiz :)

Öğrenmek istediğim, sizin bahçeniz 7-8 yaşlarında şu an. Sağlıklı bir uygulama için dönüme ortalama kaç kg. kullanmış oldunuz kaolin?
Bir de -bilmediğim için soruyorum- Çanakkale bölgesinde önümüzdeki 2 gün sağanak yağmur bekleniyor. Yağmurlu havada materyalin yıkanıp akması söz konusu olur mu?

Sabry
10-06-2019, 16:08
Sn Sabry
Ben bir üretici ve tüketici olarak herşeyden önce doğru ve güzel olan neyse onu söylemek ve insanları bilgilendirmek isterim.
İnanın ürününüzü geçen yıl başka yerli bir markanın uygulamasından sonra kullanmıştım.
O zaman eşim bile aradaki farkı gördü ve beni ikaz etmişti.Fark bariz derecede belliydi.
Ancak bu sene de yerli bir firmaya şans verelim dedim.
Ürününüzün buradaki satış fiyatı biraz yüksekti.Yani yüksekti derken sonucunda satan kişilerde bu ürün üzerinden ekmek yediği için fiyat el değiştirdikçe yükseliyor.

Dün markanızı internet üzerinden taratınca sitenize ulaşabildim.
Ve fiyatlarınızın diğer markalardan pekte farklı olmadığını gördüm.
Yinede arada fark olsa bile yapılan işçilik ,zaman ve olmamış bir uygulamayı tekrarlamanın maliyeti sizin ürününüzün fiyatını kat ve kat geçiyor.
Ürününüz gerçekten çok farklı.Bunu net bir şekilde görebiliyorum.
Ancak büyük alışveriş sitelerinde ürününüzü göremedim malesef.
İnternet üzeri alışverişler de sizde biliyorsunuzki güvenilir siteler kullanmak hepimiz için daha güvenli.
Umarım bu tarz kurumsal sitelerde satışlarınızıda görmek ve almak isteriz.
Ben kendi adıma Kaolin işini bir daha araştırmamak üzere kapattım.
İnşallah bu güzel ürünün kalitesinin bozulmayacağını umut ediyor,gönül rahatlığıyla herkese tavsiye ediyorum.
Sizlere de hayırlı işler diliyorum.
Selamlarımla....

Ürünümüzü kendi sitemiz www.kaokil.com (http://www.kaokil.com) dan güvenle alabileceğiniz gibi bugünden itibaren gittigidiyor.com kısa süre içinde n11.com sitelerinden de temin edebilirsiniz.

Saygılarımla,

vosvos17
10-06-2019, 19:00
Abi hayırlı olsun öncelikle, ellerinize sağlık. Bu güzel bilgilendirmeler için de çok teşekkür ederiz :)

Öğrenmek istediğim, sizin bahçeniz 7-8 yaşlarında şu an. Sağlıklı bir uygulama için dönüme ortalama kaç kg. kullanmış oldunuz kaolin?
Bir de -bilmediğim için soruyorum- Çanakkale bölgesinde önümüzdeki 2 gün sağanak yağmur bekleniyor. Yağmurlu havada materyalin yıkanıp akması söz konusu olur mu?
Silikon bazlı yapıştırıcılar kullanarak atıyorum.Yağmur şu ana kadar yağmadı.
Zaten üzerinden bir kaç saat geçtikten sonra sıkıntı olacağını düşünmüyorum.
Şayet sıkıntı olacak gibi olursa önümüzdeki günlerde atacağım son iç kurdu ilaçlamasıyla bir kez daha atabilirim.
Böylelikle emniyet amacıyla da olsa bir seferde iki iş aradan çıkmış olacaktır.
Ben uygulamada 100 kg suya biraz daha yoğun bir kıvam için 5 kg uyguluyorum.
Ancak 100lt suya 4 kg öneriliyor.

vosvos17
12-06-2019, 17:36
Arkadaşlar merhaba.
Pedro çeşidi ağqqaçlarımdaki aşırı meyve tutumu nedeniyle ağaćlarımın formu bozulmaya başladı.
Aşırı meyve dalları yerelere kadar eğdi.
ağaçların lider dalları eğildi büküldü.
Yani diyebilirsiniz ki bundan şikayet edilir mi ? Ancak bu bir takım sorunları da beraberinde getiriyor.
Güneş yanıklarına sebeb bunlardan biri.7 yaşına kadar yapılan budama bu âşırı verim ile resmen format değiştirdi
Ağaçların içerisinde bir kaç farklı ırk vardı onları aşı yaparak çeşit değiştirecektim.
Fakat bir iki gündür bu aşırı verim nedeniyle formu bozulan ağaçları da yavaş yavaş çeşit değişimine sokmayı ciddi ciddi düşünüyorum.
Birer ikişer meyve tonajını düşürmeden başka bir çeşide geçmek daha da mantıklı geliyor.
Yani bu şekilde başka şikayet eden arkadaşlar var mı bilmiyorum ama bir iki resim paylaşarak ağaçların resmini atmak istiyorum.
Bir karar vermem gerekiyor budama ile düzeltmeye çalışacağım.
Şayet tatmin etmezse kesip aşılayacağım.

Feijoa
12-06-2019, 18:01
Sayın vosvos 17...daha önceden yazacaktım ama es geçtim...görüp anlamanız daha iyi olacaktı...Pikan yetiştiriciliğinde de,klasik cevizde de aşırı verim istenen bir şey değil..detaya girmeyecem...çok uzun mevzu...artı dallanmaları 1.50 hatta 2 metrelerden yapmanız lazım...yerlere sürtmeleri eğilmeleri zaten 1-1.20 noktalarından dallanmaya bırakılmalarından ve dal gücüne karşın aşırı tutumdan...artı pedro iç kurtlara dayanıksız...chandler ve fernor çok daha dayanıklı...bizim burdaki tecrübemiz...biz pedroyu pek tercih etmiyoruz...pedroyu ancak 4-3 ya da 4-4 ileride kesim ve çıkarım yapılacak bahçelere ilk yıllar urun alınması için tavsiye ederim..bir de sahil şeridine...aşırı verimli pedro ilerde iç doldurmama ve düzenli seyreltme derdini beraberinde getirecek..ne kadar gübre kullansanız da....zorunlu budamalar olacak...ağacı kontrol altında verim kontrol altında tutmak için...
Artı salkım ceviz işi makbul ve muteber değil...yan dallarda istenen 2-3 em fazla 4-5 er ceviz olması...ki;chandler ve fernor buna uygun...ister aynı tür devam edin.ister bu faktörleri göz önünde bulundurarak değişim yapın ya da tedbir alın.kolay gelsin.

vosvos17
13-06-2019, 03:01
Sayın vosvos 17...daha önceden yazacaktım ama es geçtim...görüp anlamanız daha iyi olacaktı...Pikan yetiştiriciliğinde de,klasik cevizde de aşırı verim istenen bir şey değil..detaya girmeyecem...çok uzun mevzu...artı dallanmaları 1.50 hatta 2 metrelerden yapmanız lazım...yerlere sürtmeleri eğilmeleri zaten 1-1.20 noktalarından dallanmaya bırakılmalarından ve dal gücüne karşın aşırı tutumdan...artı pedro iç kurtlara dayanıksız...chandler ve fernor çok daha dayanıklı...bizim burdaki tecrübemiz...biz pedroyu pek tercih etmiyoruz...pedroyu ancak 4-3 ya da 4-4 ileride kesim ve çıkarım yapılacak bahçelere ilk yıllar urun alınması için tavsiye ederim..bir de sahil şeridine...aşırı verimli pedro ilerde iç doldurmama ve düzenli seyreltme derdini beraberinde getirecek..ne kadar gübre kullansanız da....zorunlu budamalar olacak...ağacı kontrol altında verim kontrol altında tutmak için...
Artı salkım ceviz işi makbul ve muteber değil...yan dallarda istenen 2-3 em fazla 4-5 er ceviz olması...ki;chandler ve fernor buna uygun...ister aynı tür devam edin.ister bu faktörleri göz önünde bulundurarak değişim yapın ya da tedbir alın.kolay gelsin.
Öncelikle Pedro çeşidinin diğer çeşitlerden farklı olarak dikine değilde daha yere yatkın bir gelişim gösteren bir çeşit olduğunu söylemem gerekiyor.
Pedro nun iç kurdu ve ve iç dolduramama gibi sorunu olduğuna katılmıyorum .Geçen yıl düzenli ilaçlama ve gübrelemeyle 300kg cevizde 10 tane kurtlu cevize rastlamadım.
Kaldıki bu kadar ceviz tek tek elden geçirildi.
İç doldurmaya gelince bu çesitte randıman % 47 olarak kaynaklara geçmiş.
Benim numunelerimde bu oranlar % 46.96 gibi çıktılar.
Yani orada da bir sorun yok.
Şimdi malumunuz ceviz fiyatı iyi bir ürün.Ve artan masraflar karşısında maliyeti kurtarmak için kapasitesini her yıl arttırmak zorundasınız.
Benim canımı sıkan sadece ağaçların forumlarının bozulması.
Yoksa meyve boyu küçük olmuş sorun teşkil etmiyor.
30 olmaz 25 ten satarsınız olur biter.
Kilo dan fazla alacağınız için her şekilde açığını kapatır.Yani bu meyve de zayii olan sadece kabuğu onu da soba tutuşturmak için bile kullanabilirsiniz.

En mantıklısı alt dalları alıp 1.5 m den aşağıda hiç bir dal bırakmamak.

Ya da her sene birer ikişer fazlaca verimi etkilemeden Chadler gibi bir çeside geçmek.
Kararsızım şimdilik. Ürünü hasat edinceye kadar zamanım var.
Düşünmeye ve en doğrusuna karar vermek için acele etmemize gerekte yok.
Nasip artık...

Feijoa
13-06-2019, 11:00
Sayın vosvos 17...iç doldurmama şu an bahsettiğim bi durum değil zaten...ağaçlar 15 yaşlarını geçtiğinde....ve o zaman seyreltme de mümkün olmaz...gerçi budamayla her yıl kontrol altında tutulabilir.Tane küçüklüğü şimdi problem değil...piyasa doymaya başlayınca fiyat yarı yarıya kadar iner...diğer meyvelerden biliyoruz...Gelelim iç kırduna...düzenli ilaçlama olduğunda hiçbir turde sıkıntı yaşamazsınız...lakin benim bahsettiğim ilaçlama geç kalması ya da hiç yapılmaması...bu durumda pedro chandler ve fernora göre çok daha dayanıksız...bunu bi dosstumuzun bahçesinde tecrübe ettik..fazla ilgilenebilen biri değildi...ilaç atamadığı ya da geç kaldığı zaman pedro olduğu gibi yere iniyordu...ayrıca iç kalitesi cahndler howard ve fernordan geride...bu yüzden birkaç pedroyu aşılayıp değiştirdi...Herkesin tercihi farklıdır...düşüncesi farklıdır...şu an için bakıldığında iç kalitesini pek dert eden yok...milletimiz 3 lira hangisi daha ucuzsa onu tercih ediyor...

Lilium
14-06-2019, 02:30
Budamanın ne olduğunu budamanın ne anlam ifade ettiğini budamanın gelişim dönemi ve verim dönemini çeşide göre uygulama gerektiğini anlamadığımız öğrenmediğimiz sürece hataları doğruymuş gibi lanse edeceğiz ve bir başkasınında hata yapmasına sebep olacağız, bunlar çok zor şeyler değil ceşidi tanımak ve nasıl bir budama bakım isteği olduğunu öğrenmek bu doğrultuda gerekenleri yapmak her cinsin budaması farklıdır her cinse tek düze budama yaparsanız hata yaparsınız bu şekildeki formlarla da karşı karşıya kalırsınız, Bazı arkadaşlarımız yandal ceşitli cinsleri hiç budamamayı önerirken sosyal medyada baya da popülerler ve bunlar üreticilerden de pirim alıyorlar, Cinsin talebi isteği hiç dikkate alınmıyor ve bunları güzelmiş iyiymiş gibi meyva ağırlığından dallar kırılıyor diye lanse ediliyor, Başta da dediğim gibi budamanın ne olduğunu neye göre ne anlam ifade ettiğini alamadığımız sürece başarılı olmayı da beklemek hayal olur.

vosvos17
14-06-2019, 18:37
Budamanın ne olduğunu budamanın ne anlam ifade ettiğini budamanın gelişim dönemi ve verim dönemini çeşide göre uygulama gerektiğini anlamadığımız öğrenmediğimiz sürece hataları doğruymuş gibi lanse edeceğiz ve bir başkasınında hata yapmasına sebep olacağız, bunlar çok zor şeyler değil ceşidi tanımak ve nasıl bir budama bakım isteği olduğunu öğrenmek bu doğrultuda gerekenleri yapmak her cinsin budaması farklıdır her cinse tek düze budama yaparsanız hata yaparsınız bu şekildeki formlarla da karşı karşıya kalırsınız, Bazı arkadaşlarımız yandal ceşitli cinsleri hiç budamamayı önerirken sosyal medyada baya da popülerler ve bunlar üreticilerden de pirim alıyorlar, Cinsin talebi isteği hiç dikkate alınmıyor ve bunları güzelmiş iyiymiş gibi meyva ağırlığından dallar kırılıyor diye lanse ediliyor, Başta da dediğim gibi budamanın ne olduğunu neye göre ne anlam ifade ettiğini alamadığımız sürece başarılı olmayı da beklemek hayal olur.
Sn Lilium
Ben bahçemi kurarken kimseden yardım almadım.Budamalarda dahil olmak üzere bütün bahçe işlerini de amatör olarak yaptım.
İnternet üzerinde bu işlerle haşır neşir olan vatandaşlar yandal verimlerinde 5 ve 6 . yaşlarda uç kesimi yapılmayıp ağaçları verime yatırmak gerektiğini söylüyorlar.
Bende bu sene bu arkadaşları dinledim.
Fakat bu kadar yoğun bir meyve tutumu ve cinsin gelişiminin yere meyilli bir çeşit olması işleri bu haddeye getirdi.
Şayet geçen seneki gibi daha sert bir budama yapıp biraz daha fazla dal çıkarsaydım bu sorunlar olmayacaktı malesef.
Bu sene ićin yapacak fazla bişey yok artık.Görsel olarak göz zevkime hitap etmiyorlar malesef.
Ama ben bu yaşadıklarımı bir kayıp olarak görmüyorum.Tecrübe kazandığıma inanıyorum.
Ve tecrübe ne parayla ne de internette akıl verilerek satın alınabilecek bir sey değil.
İnternet üzerinde bu işleri profesyonel olarak yapanların da bazı bilgileri pas geçerek işlerin bir çok püf noktasını söylemediklerini düşünüyorum.
Kendi ayaklarına sıkmak istemediklerini ve ceplerini doldurmaya
devam etmelerinin bir yolunu bulmak zorunda olduklarını , bu sebeble işin püf noktalarını kendilerine bıraktıklarını düşünüyorum.

Hatalarımın bir kısmını seneye telefi etme şanşımız var.Ve hala arkada 3 yaşında başka fidanlarımda var.
Bu tecrübe onları en azından kurtaracaktır.

Pedro ya gelince.İnanıyorumki ilgili ve tecrübeli ellerde kesinlikle pas geçilmeyecek çok verimli bir ćeşit.
Biraz özenli bir bakım istiyor sadece...

vosvos17
04-07-2019, 03:52
Arkadaşlar merhaba.
Kendi bahçemdeki Pedroların verimleri nedeniyle dalların yerlere kadar eğildiğini ve şekil bozukluklarına sebeb verdiğini daha önce söylemiştim.
Ancak verime yatan chadler,Fernor ,franquette gibi ırklarda da aşırı verim nedeniyle aynı sorunları yaşadığını görmüş bulunmaktayım.
Zannedersem yandal verimi yüksek olan çeşitlerde meyve ağırlığının ve verimin bu sonucu doğurduğunu diğer çesitlerde de görebiliyorum.
Seneye bu aşırı meyve yükünü ağaç içerisindek bazı dalları ćıkararak hafifletmeyi planlamaktayım.
Bir başka sorunda bu bir kaç gün içerisinde neredeyse 37 dereceye kadar artacak sıcaklıklar.
Daha önce % 5 lik uygulama yaptığımız KAOKİL i 20 gün aradan sonra tekrar % 4 gibi bir oranla tekrar attık.
Bu sefer ağaçlarımız bembeyaz bir tona büründü.Zamanlama olarak çok isabetli bir uygulama oldu.
Şimdi sizlere bir kaç fotoğraf paylaşmak istiyorum.İnşallah güneş yanıklığını zarar görmeden atlatacağız.
Bu arada gübreleme ve sulama işlerimizde tam gaz devam ediyor.Dış kabukların oluşumu ve sertleşmesi şu günlerde iyice belli olmaya başladı.Şimdi sıra içlerini doldurmada .
Bu yüzden gübre ve su bu dönemde çok kritik.

Dogan_
10-12-2019, 21:59
Sn Lilium ve Arkadaşlar,

Yuksek gerilim hatti gecen bir tarlada ceviz bahcesi kurulumu yapabilirmiyim yoksa olmayan bir yeremi kurmaliyim.. etkilesimi ve zarari olurmu ne kadar olur bilginiz var ise yazabilirmisiniz lutfen..

enginyilmaz
11-12-2019, 06:22
Olmaz. Ben elektrik mühendisiyim. TEDAŞ ta çalıştım. Yüksek gerilimin canlılara hiçbir yan etkisi yoktur.

TUĞRULÜNAL
18-12-2019, 19:31
Aynen katılıyorum.Bende Elektrik Teknikeriyim zararı olmaz.İstanbulda yüksek gerilim hattının altında insanlar yıllardır yaşıyor.

Lilium
19-12-2019, 01:09
Sn Lilium ve Arkadaşlar,

Yuksek gerilim hatti gecen bir tarlada ceviz bahcesi kurulumu yapabilirmiyim yoksa olmayan bir yeremi kurmaliyim.. etkilesimi ve zarari olurmu ne kadar olur bilginiz var ise yazabilirmisiniz lutfen..

Yüksek gerilim hattı istimlak edilmiş yani satın alınmış bir yerdir, fakat kullanım hakı yer sahibinindir, yıllık bitki ekilebilir, çok yıllık dediğimiz ağaç türü bitkiler hatta zarar vermeyecekse ekilebilir, yıllıkta olsa çok yıllık bitki de olsa herhangi bir durumda (tel koptu, hat çekiyorum,(vs) sorgusuz sualsiz geçer gider gerekirse hatta zarar veriyorsa ağacını keser hiç bir hak talep edemezsin, diğer bir konuysa imara açılma durumunda bu yere bina inşaat yapamazsın yapsan da kaçak olur ruhsat alamazsın yıkarlar, İstimlak edilen Bu yerler imara açılsa bile istimlak edilen yerler ya belediyeye yeşil alan olarak tahsis edilir ya da o şirketin malı olarak kalır, size arazinizde istimlak edilmemiş ne kadar metre kare yer varsa ve inşaat alma ruhsatına elverişliyse inşaat izni verir. Yetiştiricilik adına herhangi bir etkileşim zararının tespiti konusunda bu güne kadar bir şey duymadım.

enginyilmaz
10-01-2020, 06:27
yüksek gerilim hattının elektrik kuvvetli akım tesisleri minimum yaklaşma mesafelerine uyulursa inşaat ruhsatı alınarak inşaat bile yapılmasında hiçbir engel bulunmaz.

ahmetkirik
14-03-2020, 21:23
takip

rlcalikoglu
16-03-2020, 12:00
Merhaba, Benim şöyle bir sorum olacak. Bey yaşındaki chandler ağaçlarımdan biri çok güzel vermesine rağmen hemen yanında aynı büyüklükteki diğeri hiç meyve vermiyor. Acaba meyveye yatmadığı için mi? çünkü sürgünleri çok uzun. Yardımcı olabilecek var mı acaba?

meltem81
16-03-2020, 19:54
arkadaşlar kara leke için hangi ilacı kullanıyorsunuz en iyisi hangisi

AkisSoftware
22-03-2020, 17:09
Arkadaşlar merhaba. Bu konuyu okuyan arkadaşlardan bir şey öğrenmek istiyorum.

Ben soğuk iklimde çok iyi verim verdiğini okuduğum için Oğuzlar77 cins ceviz fidanı alacağım. Fakat her zamanki gibi çeşidin doğruluğuna pek güvenemiyorum. Bu yüzden bu cevizi doğru olarak hangi fidancıdan almam gerekir, ya da başka bir deyişler nereden alsam ismine doğru çeşidi bulabilirim?

u100@30
03-04-2020, 08:07
1.yaştan itibaren ilerleyen yaşlarda; adım adım tepe vurumu , kış budaması ve yeşil göz budamasını anlatan bir bölüm var mı acaba forumda. Arama sekmesinden budama , ceviz budama kelimeleri ile arama yaptım ancak ulaşamadım.

Eray G.
28-06-2020, 06:03
Merhaba. Ceviz arasina sarimsak ekimininin zarari olur mu? Agac kokunden 2m uzakta olacak sekilde.

smats
18-07-2020, 14:24
Merhaba. Ceviz dikeceğimiz bir araziye ne kadar leonardit atmamızı önerirsiniz.

LEVENT41
03-10-2023, 12:14
selam

Antaios
09-10-2024, 10:23
Merhaba. Ceviz dikeceğimiz bir araziye ne kadar leonardit atmamızı önerirsiniz.
Toprak analizi yaptırınız. Bu şekilde çok ezbere cevap vermiş oluruz.

sedatt19
25-10-2024, 22:03
kaman 1 ceviz fidanı nereden bulabiliriz?