View Full Version : Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
[
14]
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
Budama sırasında dalların uçlarından almak, yani 4 de 1 ini alıp, 3 ünü bırakmanın tam olarak nedeni nedir, Dalı canlandırma amaçlı mıdır? Dal bu şekilde mi canlanır? Değerli yorumlarınızı almak isterim.
ykaya194
08-03-2013, 13:29
Budama sırasında dalların uçlarından almak, yani 4 de 1 ini alıp, 3 ünü bırakmanın tam olarak nedeni nedir, Dalı canlandırma amaçlı mıdır? Dal bu şekilde mi canlanır? Değerli yorumlarınızı almak isterim.
Uç alma işlemi, ceviz cinsine göre değişir ancak yayınlardan izlediğim kadarı ile yeni dikilen fidanın 4-5 yaşına gelinceye kadar her yıl uç alınması gerekli, amaç dalların odunlaşmasını önlemek ve genç filizlerle meyve gözü oluşturmak ayrıca ağaca şekil vermek (odunlaşan dal, meyve vermez ancak kereste olur).
Kesilen uç 1:5 değil 2:3 oranında yani 1m lik dalın 60-70 cm si uçtan kesilir.
Safranlı
08-03-2013, 13:29
yeni çıkacak flilizlerden meyve çiçegi oluşturup cevizi afiyetle yemek niyetiyle basettiğiniz gibi budama yapılır
Çöl Topraklar.
Orta enlemlerde ve tropikal çöllerde son derece sığ ve karbonatların birikmesiyle oluşmuş sert kabuğa sahip topraklardır. Orta enlemlerdeki çöllerde daha çok sierozem denilen açık ve gri kahverengi aşırı derecede kireç birikmesinden oluşan sert tabakalar halinde uzanan topraklar hakim durumdadır. Tropikal çöllerde ise kırmızımsı renkte olan yine aşırı derecede karbonatların birikmesi ya da kapilarite ile suların bünyesinde bulunan karbonatların yığışması sonucunda sert ve sığ topraklar görülür. Her iki toprak da organik madde yönünden son derece fakirdir ve tarımsal değeri hemen hemen hiç yoktur. Bu topraklar, ülkemizde özellikle Harran ve Malatya ovalarında görülür.
hakkatten çevremizde başka amaçla toprağı kazdığınızda, (kuyu vs) 1-2 metreden sonra burada KİRE diye adlandırdığımız beyazımsı sert bir tabaka her yerde mevcut. acaba anlattığı bu tabaka kireç tabakasımı merak ettim şimdi,
ceviz bahcesi sahibi arkadasların bahcesinde boyle katman olan varmı acaba,
sizce sorun olurmu???
sanırım rastlayan yok. zaten kaynaklardada bu tür toprakların sadece malatya ve harran ovası civarında oldugu yazıyor.
2.Dikim aralığını olabildiğince yararlı kullanabilmek . ( ki 5*7 dikmek zorunda kaldım fidanları , kendi haline bırakırsam başa çıkamam sanırım)
Sayın m. gökhan,
Dikim aralığının uygun olmadığını düşünüyorum. Cevizde uygun dikim aralığı 8x8 m. (fidan desteklemesi için 8x8 metre) belki 7x7 m. olabilir. Yan dalları verimli çeşitlerde ilk yıllarda daha sık örneğin 8x4 m aralıklarla dikim yapılıyor. Ancak ilk yıllarda erken verime yatmalarından faydalanılarak ileriki yıllarda bu cevizlerin bir kısmı çıkarılıyor.
hakkatten çevremizde başka amaçla toprağı kazdığınızda, (kuyu vs) 1-2 metreden sonra burada KİRE diye adlandırdığımız beyazımsı sert bir tabaka her yerde mevcut. acaba anlattığı bu tabaka kireç tabakasımı merak ettim şimdi,
Sayın mzeynal,
Ceviz için 1-1.5 metre derinliğe kadar geçirimsiz bir tabaka olmaması önemli. Bu şekilde toprak yapısını görmek için bir çukur açıldığında eğer taban suyu, ya da kazılamayan kaya veya kist tabakası görünüyorsa bu gibi yerlerde ceviz bahçesi kurmaktan kaçınılmalıdır.
Bunun dışında toprak analizi sonuçlarına göre % 5'in üzerindeki aktif kireç bulunan toprak cevizde demir noksanlığına neden olabilmektedir.
Kireç için konuşmak gerekirse üst topraktan yıkanan kireç zamanla alt toprakta birebilmektedir. Eğer bu biriken kireç tabakası sertleşmişse ve yüzeye yakınsa bu gibi sahalara fidan dikiminden kaçınılmalıdır. Eğer bu tabaka sığ ve toprak yüzeyine yakınsa ilkönce toprak işlemesi ile yırtılır. Daha sonra saf kükürt içerikli toprak iyileştiricilerle ıslah edilebilir.
tesekkur ederim. belli bolgelerde bu gecirimsiz tabaka mevcut, ama dediğim gibi kimi yerde 1,5 2 metreden sonra baslıyor. dediğiniz gibi muhtemelen yıkanan kirec tabakası :((
ama sunuda belirtmeliyimki. dedemin cocuklugunda diktiği cevizler halen dimdik ayaktalar. yaslarını siz tahmin edin artık 80 -100 yıl, hemde taşın kayanın basında.
Arkadaşlar çok harika yanıtlar gelmiş :) Hatta bazı arkadaşlar kereste amaçlı ceviz yetiştiriciliğinden bile bahsetmişler.
O zaman neden budama yapıyoruz sorusunun yanıtını verecek olursak.
1- Ağacı bodurlaştırmak. Arkadaşların da belirttiği gibi verilen sıra üzeri ve sıra arası mesafeye göre ağaç boyunu ayarlıyoruz.
2- İkinci bir neden iri ceviz elde etmek. Gene arkadaşların bahsettiği gibi lezzetli ama iri cevizler elde edip afiyetle yemek :)
3- Meyvenin istediğimiz noktalarda oluşmasını sağlamak.
4- Zayıf, kurumuş, hastalıklı dalları çıkarmak.
Bir soru daha. Eline makas alan bir budamacı kaç çeşit budama kesimi yapabilir?
ama sunuda belirtmeliyimki. dedemin cocuklugunda diktiği cevizler halen dimdik ayaktalar. yaslarını siz tahmin edin artık 80 -100 yıl, hemde taşın kayanın basında.
O zaman toprak yönüyle bir sıkıntı olmadığını düşünüyorum. Bizim için önemli olan 1-1.5 metre derinlikte böyle bir geçirimsiz tabakanın olmaması. Gene de ceviz kökleri 3-3,5 metre derinlikteki sudan yararlanabiliyorlar.
ulukislali
12-03-2013, 16:26
Merhabalar Sertifikalı Fidan Desteklemesi başvurumu yapmıştım(Dönüm başı 100TL olan) ilçe tarımdan öğrendiğim kadarıyla kadarıyla işlemlerimde bir sorun yok. Tarlam için başvurduğum mazot desteği yattı ama Fidan Desteği yatmadı. Her yerde tarım müdürlükleri açıklamalar yapıyor ödedik diye ama hesaba yatan bir şey yok. İlçe tarımı aradım bakanlıkta ödenek olmayabilir falan dediler. Bu konuda tecrübesi olan var mıdır?
kamil keskin
12-03-2013, 21:38
Herkeze merhaba,
hafta sonu tarladaydım.Fideler ortalama 1 mt civarında olduğu için tepe alımlarını yapmadım.Seneye 2.20'den tepelerini alıp yan dal oluşumunu sağlamaya çalışacağım.Fideler iki üç daldan oluşuyordu.Ben en güzel dalı bırakıp,diğerlerinin kesimini yaptım.Tek bir tane dal kaldı.Fide bütün kuvvetini bu tek dala vereceği için daha çabuk şekil alacağını umuyorum.
Merhabalar Sertifikalı Fidan Desteklemesi başvurumu yapmıştım(Dönüm başı 100TL olan) ilçe tarımdan öğrendiğim kadarıyla kadarıyla işlemlerimde bir sorun yok. Tarlam için başvurduğum mazot desteği yattı ama Fidan Desteği yatmadı. Her yerde tarım müdürlükleri açıklamalar yapıyor ödedik diye ama hesaba yatan bir şey yok. İlçe tarımı aradım bakanlıkta ödenek olmayabilir falan dediler. Bu konuda tecrübesi olan var mıdır?
aynı durum bendede var. mazot, gübre, analiz desteğini aldım. fidan desteğini alamadım. sorduğumda seninki haziran 2012 yaz dikimi olduğu için bu kış dikimlerle birlikte ödenecek, onun içinde nisan sonunu bulur dediler.. bilmem ne kadar doğru..
Arkadaşlar çok harika yanıtlar gelmiş :) Hatta bazı arkadaşlar kereste amaçlı ceviz yetiştiriciliğinden bile bahsetmişler.
O zaman neden budama yapıyoruz sorusunun yanıtını verecek olursak.
1- Ağacı bodurlaştırmak. Arkadaşların da belirttiği gibi verilen sıra üzeri ve sıra arası mesafeye göre ağaç boyunu ayarlıyoruz.
2- İkinci bir neden iri ceviz elde etmek. Gene arkadaşların bahsettiği gibi lezzetli ama iri cevizler elde edip afiyetle yemek :)
3- Meyvenin istediğimiz noktalarda oluşmasını sağlamak.
4- Zayıf, kurumuş, hastalıklı dalları çıkarmak.
Bir soru daha. Eline makas alan bir budamacı kaç çeşit budama kesimi yapabilir?
selamlar
bildiğim kadarı ile ceviz için yapabileceği üç çeşit budama var kendinden bir ekleme yapmaz ise :)
1: goble yapabilir bu tip uç dal verimli çeşitler için öneriliyor.
2: değişken lider dallı yapabilir bu tip yan dal verimli çeşitler için öneriliyor
3: sadece ufak dokunuşlarla liderine dokunmadan temizlik yaparak şekil oluşturur
4: ?? varmı?? varsa ceviz için uygunmu ?
linkteki resimlerdeki gibi olmalımı ??
http://www.agaclar.net/forum/1105875-post319.htm
Teşekkürler sayın ncp1963,
Bahsettikleriniz terbiye sistemleri. Liderli ve lidersiz terbiye sistemleri kullanılıyor.
Aslında cevizde budama terbiye sistemleri için bilgi eksikliği var ne yazık ki. Akademik seviyede yazılan kitaplarda bile bir kaç sayfa budama terbiye ile ilgili bilgi var ki hiç yeterli olduğunu düşünmüyorum. Hatta ceviz konusunda ciddi bir bilgi eksikliği olduğunu düşünüyorum. Bende 3-4 tane ceviz konusunda kitap var ama hiç birini beğendiğimi söylemeyeceğim.
Cevizde budama terbiye konusunda benim en beğendiğim anlatım bu:
Harold Adam Training Walnut Trees - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=y9G3MZuB4U8)
Bakın burada çok önemli noktalara değinmiş. Örneğin çizme uygulaması.
Çizme uygulaması nedir. Tomurcuklar kabarmaya başlarken ya da biraz önce bir gözün 1 cm üzerinden dal kalınlığının 1/3'ü ya da 1/2'sinin 2 milimetrelik bir testere ile çizilmesidir. Örneğin demir testereler 1 mm'dir. 2 tane demir testere 2mm yapar. Ya da isveç çakısı denilen çakıların testerelerini kullanabilirsiniz. Burada bir spatuladan çizme aleti yapmış.
Böylece ne olacaktır istediğimiz noktalarda ana dal elde edeceğiz.
Sonra masa tipi kesim ya da V kesim. Masa tipi kesim nedir. Bir dalın makası yere paralel tutarak altta hafif bir mahmuz bırakarak çıkarılmasıdır. Böylece ne olacaktır. Hem tırnak bıraktığımız noktanın altında uyur gözler uyanacak. Hem de kesim yaptığımız noktanın biraz üzerindeki gözleri de uyarmış olacağız ki bunu ben bu videodan öğrendim.
Bir diğer önemli nokta budamanın temel prensiplerinden bir tanesi. 3'e 1 kuralı.
O da şudur. Bir tane ana dal üzerinde yardımcı dallar olduğunu düşünün. Bu dal üzerinde çot kalınlığı ana dal kalınlığının 1/3'ünden daha kalınsa bu dalı çıkarıyorum. Çot da bir dalın gövde ile birleşme noktası. Bazı kaynaklarda gerdanlık, yaka olarak da geçiyor.
Demek ki gövde üzerinde gövde kalınlığının yarısı, üçte biri kadar kalın dallar varsa bunları çıkarıyoruz. Özellikle bunlar üst kısımlarda istenmez. Bu da budamanın temel prensiplerinden bir tanesidir. Hatta ben bunu bahçemizde bulunan bir ceviz ağacında uyguladım.
Budama terbiye işlemlerine başlamadan önce eline makas alan bir budamacı kesim şekillerini, budamanın temel prensiplerini bilmek durumunda ki sağlıklı bir budama yapabilsin. İşte bu yüzden terbiye sistemlerinden önce budama kesimlerini gündeme getirdim.
Benim asıl sormak istediğim cevizde ne tür budama kesimleri yapabiliriz?
m.gökhan
13-03-2013, 23:20
Bu soruyu hangi cinsler için hangi budama kesimleri olarak genişletsek aceleci mi davranmış oluruz ? :)
ulukislali
14-03-2013, 10:03
aynı durum bendede var. mazot, gübre, analiz desteğini aldım. fidan desteğini alamadım. sorduğumda seninki haziran 2012 yaz dikimi olduğu için bu kış dikimlerle birlikte ödenecek, onun içinde nisan sonunu bulur dediler.. bilmem ne kadar doğru..
Sayın ncp1963, neyse ki bu paraya güvenip bir işe kalkışmamışım. Benimki hangi dilime giriyor bilmiyorum ama dikimi ekimde, başvuruyu kasımda yaptım. Zaten o zamana kadar ki bürokraside epey yorucuydu. Dün yine aradım tarım müdürlüğünü saolsunlar yardımcı olmaya çalıştılar ama gözüken ödeneksizlikten yatmadığı hatta konuştuğum memurda çaresizce "umarım zor durumda kalmamışsınızdır" gibisinden bir mahcubiyet konuşması yaptı. Ne yazık ki memleketimizde çiftçiye, üreticiye ödenek yok. Kimlere var hepimiz görüyoruz. Kendi adıma değilde hesabını buradan gelecek paraya göre yapanlar adına çok üzüldüm. Neyse ilginiz için teşekkürler. Desteklemeyi aldığınızda buradan ve ya özelden bildirebilirseniz çok sevinirim. Bende bildiririm. böylece aksilik durumunu takip edebiliriz. İyi çalışmalar.
Sayın ncp1963, neyse ki bu paraya güvenip bir işe kalkışmamışım. Benimki hangi dilime giriyor bilmiyorum ama dikimi ekimde, başvuruyu kasımda yaptım. Zaten o zamana kadar ki bürokraside epey yorucuydu. Dün yine aradım tarım müdürlüğünü saolsunlar yardımcı olmaya çalıştılar ama gözüken ödeneksizlikten yatmadığı hatta konuştuğum memurda çaresizce "umarım zor durumda kalmamışsınızdır" gibisinden bir mahcubiyet konuşması yaptı. Ne yazık ki memleketimizde çiftçiye, üreticiye ödenek yok. Kimlere var hepimiz görüyoruz. Kendi adıma değilde hesabını buradan gelecek paraya göre yapanlar adına çok üzüldüm. Neyse ilginiz için teşekkürler. Desteklemeyi aldığınızda buradan ve ya özelden bildirebilirseniz çok sevinirim. Bende bildiririm. böylece aksilik durumunu takip edebiliriz. İyi çalışmalar.
sayın ulukışlalı
elbette yazarım..
bu ülkede devlet( dövled bize bakmıyı) tarafında çalışıyor. devletin hertürlü imkanı o tarafta ayaklar altına seriliyor. bu trafta kendini aslan zaneden memur orada kedi gibi bu taraflara gelince bizlere iki parmağın arasından parmak gösteriliyor.
o tarafa ilticamı etsek ne etsek bilemiyorum...
sayın erdem26
bu soruyu biraz açabilirmiyiz kastı pek anlayamadım :)
Safranlı
14-03-2013, 15:11
sayın erdem26
benim asıl sormak istediğim cevizde ne tür budama kesimleri yapabiliriz?
Bu soruyu biraz açabilirmiyiz kastı pek anlayamadım :)
benim bildiğim ve anladığım kadarıyla cevizde modifiye lider
yani tek ve dik lider ,bir bir buçuk metre aralıkla yan dalalr bırakılmalıdır
juglandales
14-03-2013, 15:43
benim bildiğim ve anladığım kadarıyla cevizde modifiye lider
yani tek ve dik lider ,bir bir buçuk metre aralıkla yan dalalr bırakılmalıdır
5 ana yan dallı ağacımız yaklaşık 10 metre oluyor sizin hesaba göre
Safranlı
14-03-2013, 16:07
Evet yaklaşık öyle
Sormak istediğim şuydu.
http://meyvecilik.net/ceviz_budama_kesim.png
Soldaki ağaçta 3 dalı seyreltme kesimiyle çıkarmışız. Sağdaki dalda da 6 tane dalda uç kesimi yapmışız. Ama dikkat ederseniz çıkardığımız odun miktarı, dal uzunlukları eşit. Bu kesimler sonucu ağacın tepkisi ne olacaktır?
Bürokrasi konusuna katılmıyorum. Sonuçta 4-5 tane evrak hazırlıyorsunuz ki o evrakları da zaten fidanları satın aldığınız yer vermesi lazım. Eğer vermiyor, veremiyorsa oradan fidan almanızı tavsiye etmem.
Destekleme ödemeleri hakkında bilgi istenilen adresin yanlış olduğunu düşünüyorum. Bakın destekleme ödemeleri ile ilgili bu numaradan bilgi alabilirsiniz:
0 312 287 33 60
Bakın bu gün ben de aradım ama aradığım saatte kimseye ulaşamadım.
Daha sonra görevli teknik personel yerinde fidanları kontrol ediyor ve destekleme almaya hak kazanıyorsunuz.
Bakın biz ne yapıyoruz söyleyeyim. İlk önce bahçe kurulacak yeri görerek meyvecilik yapmaya uygun mu ona bakıyoruz. Sonra üreticimden toprak analizi raporu istiyorum. Toprak analizi sonuçlarına göre çeşit ve anaç seçimini yapıyorum. Hatta gübreleme programında kullanmak üzere bu sonuçları saklıyoruz. Sonra dikim zamanı fidanların, tozlayıcıların nasıl dikileceği konusunda ve dikim budaması hakkında bilgiler veriyoruz. Bazı durumlarda üretici toprak analizini es geçmek istiyor ama o artık kendi bileceği bir konu.
Daha bilinçli olarak meyvecilik yapan üreticilerimizle konuştuğumuzda, bahsettiğimiz işlemler için bile 400-500 lira ücret aldıklarını söylüyorlar ki biz hiç bir ücret almıyoruz.
Peki bunları yapmazsak ne olur?
Bakın daha bugün bir üreticimiz geldi. Fidan satan firma ile görüştük. Fidanları kullanılan anaç ve çeşide göre araştırma kuruluşunun belirlediği mesafelerden daha sık dikiyorlarmış. Ben de dedim ki ; Tamam kardeşim dikiyorsun ama neye göre dikiyorsun? Bak burada araştırma kuruluşunun tavsiye ettiği dikim mesafeleri var. Örneğin araştırma kuruluşu diyor ki ; Türkiye şartlarında kurulacak bahçeler için en uygun dikim sıklığı ve terbiye sistemi şudur.
Böyle kafadan atmakla, diktim oldu demekle olmuyor.
Sonra gelip bir yılık fidan değil iki yıllık fidan satıyorlar. İleriki yıllarda ağacın tacını oluşturmak da sıkıntı oluyor.
Anaç seçiminde örneğin MM106 ağır topraklarda kök çürüklüğü oluşturabilir. Ağır topraklarda tavsiye edilmeyen bir anaçtır. Ama ellerinde hangi anaçtan varsa onları satmak istiyorlar.
Daha da kötüsü örneğin kuvvetli gelişen bir çeşit, kuvvetli gelişen bir anaç üzerine aşılanıyor ki hele bir de üreticinin budama terbiye konusunda teknik bilgisi yoksa kocaman yemyeşil bir ağaç oluşuyor. Ama meyve yok.
Ekonomi, ekonomi diye bağıranlar, kullanılmayan orman arazilerini yabancı şirketlere kiralayalım diyenler. Sonuçta çok iyi teknik elemanlar değil, ağzı laf yapan pazarlamacılar üretiyor bu düşünce yapısı.
Bakın bu konuda benim çok beğendiğim bir söz var:
"Kurtuluş ve yükselişi, ancak varlığına dayanan ve mülkü milletin gizli kapalı hazinelerini verimli hale getirmesini bilen, şahsi menfaatini millet menfaati uğruna feda eden, ruhu idealist, dimağı realist şahsiyetlerde aramalıdır."
yasarugur
15-03-2013, 12:03
[ (http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=1pCleU287JQ&feature=endscreen)
ceviz fidanı yetiştiriciliği ve aşısı üzerine çince bir video,beğeneceğinizi düşünüyorum...
c harfinin üstündeki paranteze benzer simgeyi tıklayınız
[ (http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=1pCleU287JQ&feature=endscreen)
ceviz fidanı yetiştiriciliği ve aşısı üzerine çince bir video,beğeneceğinizi düşünüyorum...
c harfinin üstündeki paranteze benzer simgeyi tıklayınız
güzel bir video. ne cok cektirdiler o fidancıklara çin işkencesi bu olsa gerek:D
tercüme edebilecek varmı acaba
chandler
16-03-2013, 23:28
Cevizde modifiye liderli şekil verilecekse. Ağacın 2 m den tepesi kesilerek 140-150 cm ila 2 m aralığında değişik yerlerden çıkan ve değişik yönlere giden 5-6 ana dal seçilerek şekil verilmelidir. İnanınki 140 dan çıkan dal ilerleyen yaşlarda verime oturduğunda yere değecektir.
Sormak istediğim şuydu.
Soldaki ağaçta 3 dalı seyreltme kesimiyle çıkarmışız. Sağdaki dalda da 6 tane dalda uç kesimi yapmışız. Ama dikkat ederseniz çıkardığımız odun miktarı, dal uzunlukları eşit. Bu kesimler sonucu ağacın tepkisi ne olacaktır?"
selamlar
uç alınan meyva gözü oluşturmaya çalışacak
seyreltilen sürgünlerini güçlendirecek
diye biliyorum yanılıyormuyum acaba????
sizden bir ricam var yazarken kullandığınız dili halkın daha rahat anlayabileceği şekilde kullanmanız mühendis dili ile yazınca biraz tereddüt geçiriyoruz :)
m.gökhan
17-03-2013, 20:35
Sormak istediğim şuydu.
Soldaki ağaçta 3 dalı seyreltme kesimiyle çıkarmışız. Sağdaki dalda da 6 tane dalda uç kesimi yapmışız. Ama dikkat ederseniz çıkardığımız odun miktarı, dal uzunlukları eşit. Bu kesimler sonucu ağacın tepkisi ne olacaktır?
Tepkiler konusunda teorik olarak ncp1963 beye katılıyorum. Ancak uç dal verimli ağaçtada yan dal verimli ağaçtada meyve gözü mü oluşuyor yoksa farklı tepkilermi oluyor. Net birşey söylenemez mi bu konuda :) ...
Arkadaşlar ben mühendis değilim :p
Şimdi kesimlere baktığımızda ikisinde de eşit uzunlukla odun çıkarttık. Yani çıkarttığımız dal uzunlukları eşit.
Uç kesimlerinde, tüm tepe tomurcuklarını çıkartmış olduk.
Tepe tomurcuğunu sonra detaylı anlatayım. Ama basitçe söylemek gerekirse her dalın ucunda bulunan tomurcuk.
Uç kesiminde (sağdaki resim) dallar daha arsız, güçlü şekilde gelişecek yani yeşil aksam gelişimi daha fazla olacaktır. Bir sonraki yıl üzerinde meyve gözü oluşumu düşük olacaktır.
Seyreltme kesimini ise tam tersine dal gelişimi istemediğimiz durumlarda kullanıyoruz. Seyreltme kesiminde bir sonraki yıl oluşan çiçek tomurcuğu miktarı uç kesimine göre daha fazla olacaktır.
İşte bu yüzden yan dal verimi yüksek ceviz çeşitlerinde işte bu nedenle Payne, Kaman-1 her sene uç kesimi yapıyoruz. Eğer yapmazsak ağaç erken yaşta verime yatacak. Erken yaşta verime yatacağı için ağaç gelişimi zayıf olacak, ağaçlar küçük kalacak, az bir alandan meyve almış alacağız.
Yan dal verimi daha az olan Serr, Tulare gibi ceviz çeşitlerinde sadece ana dallarda ilk yıllarda uç kesimi yapabilirim.
Uç dal verimli, yan dallarda meyve vermeyen Hartley gibi ceviz çeşitlerinde hiç uç kesimi yapmıyorum. Sadece seyreltme kesimleriyle üstüste gelen dalları çıkarıyorum ve dal gelişimini istediğim tarafa yönlendiriyorum.
Demek ki iki tür temel budama kesimi var. Ve ağacın bu kesimlere tepkisi farklı oluyor.
Budama yapılan zamanın da ağaç üzerinde etkisi farklı olacaktır. Örneğin durgun dönemde yapılan budamalarda ağaç daha güçlü bir büyüme tepkisi verirken, Ağustos ve Eylül aylarında yaptığımız budamalarda aynı yıl içinde çok zayıf bir dal gelişimi görürüz.
Evet budamayı neden yaptığımızdan bahsettik.
Farklı budama kesimleri olduğunu öğrendik. Buna göre eline makas alan bir budamacı iki tür budama kesimi yapabiliyordu.
Uç kesimi yaptığımız zaman ne yapacaktır dal? Dal kalınlaşacaktır. Yan dal verecektir.
Sonra yan dal verimi yüksek çeşitlerde ağacın tacını geliştirmek için sıklıkla uç kesimi kullandığımızı söyledik, eğer yan dal verimi azsa sadece ana dallarda uç kesimi kullanıyoruz. Meyveyi uç kısımlarda oluşturuyorsa hiç uç kesimi yapmaya gerek yok.
Şimdi gelelim terbiye sistemlerine. Yeni bir ceviz bahçesi kuracağız. Dikimde nasıl bir budama yapacağız? Yapılır mı ;)
Hangi terbiye sistemlerini kullanabiliriz ?
Evet budamayı neden yaptığımızdan bahsettik.
Farklı budama kesimleri olduğunu öğrendik. Buna göre eline makas alan bir budamacı iki tür budama kesimi yapabiliyordu.
Uç kesimi yaptığımız zaman ne yapacaktır dal? Dal kalınlaşacaktır. Yan dal verecektir.
Sonra yan dal verimi yüksek çeşitlerde ağacın tacını geliştirmek için sıklıkla uç kesimi kullandığımızı söyledik, eğer yan dal verimi azsa sadece ana dallarda uç kesimi kullanıyoruz. Meyveyi uç kısımlarda oluşturuyorsa hiç uç kesimi yapmaya gerek yok.
Şimdi gelelim terbiye sistemlerine. Yeni bir ceviz bahçesi kuracağız. Dikimde nasıl bir budama yapacağız? Yapılır mı ;)
Cevaplarınızı sabırsızıkla bekliyorum
sayenizde bildiklerimi pekiştirirken doğru sandığım yanlışlarımıda gözlemleme şansım oluyor ellerinize sağlık
eğer imkanınız elveriyorsa resimleyerek anlatımınız daha öğretici olacaktır..
m.gökhan
19-03-2013, 11:57
Evet benim de merak ettiğim kısım bu . Genel olarak her çeşit için lider dal uygunmudur. Bazı yerlerde goble deniyor ama lider dal ile arasında çok verim farkı olurmu acaba ...vs gibi :) ...
Çınarmunarı
19-03-2013, 15:01
379779379777
Arkadaşlar budamada yaptığım hatayı sizinle paylaşıp yardım istiyorum... Fidanlar 2. yazdan 3. yaza girerken ilkbahar budamalarında sadece uçlarını aldım. Dolayısı ile fidanları 3. yazda meyveye yönlendirmiş oldum ve sürgünleri birer karış uzunluğunda kaldı. Çoğunda meyve vardı ama sürgünler istediğim gibi gelişmedi. Şimdi bu ilkbaharda (4. yaza girerken) sert budama yapıp tekrar sürgün verdirirsem nasıl olur?
Kısacası nasıl bir budama metodu takip etmeliyim?
eğer imkanınız elveriyorsa resimleyerek anlatımınız daha öğretici olacaktır..
Aslında süper olurdu ama fotoğraf makinesi yok. Sadece bir arkadaştan ödünç aldığım bir fotoğraf makinesi var.
Ceviz için deneme bahçemiz yok. Ama 2 üreticimin bahçesinde ki bir tanesini ben kurdum eğer fotoğraf makinesi olsa belki fotoğraf çekebilirdik.
Ama bu sene içinde elma, armut, kiraz ve şeftali olan bir deneme bahçesi kurdum. Hatta ilk fotoğraflarını çektim bile.
Kiraz'da vogel ve ispanyol çalısı, armut'ta merkezi lider, şeftali'de lideri olmayan terbiye sistemlerini denemek istiyorum.
Hatta bodur elmalar için destek sistemini bu gün kurduk. Bodur elmalar için uygulanabilecek çok farklı terbiye sistemleri var. Hatta okumuşsanız Elma Kültürü kitabında Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonunun Türkiye şartlarında bodur elmalar için önerdiği bir terbiye sistemi var.
Ama ben bu elmalarda meyvecilik konusunda Türkiye çapında çok büyük hizmetleri olduğunu düşündüğüm Sn. Yrd. Doç. Dr. Abdullah Kankaya hocanın anlattığı terbiye sistemini uygulamayı düşünüyorum. Yani kısaca 95-85-75 :p
Terbiye sisteminin ismine de Kankaya dedim.
O yüzden bir fotoğraf makinesi hatta kaliteli bir budama testeresi gerekli. Ama malumunuz aldığımız para belli.
Genel olarak her çeşit için lider dal uygunmudur. Bazı yerlerde goble deniyor ama lider dal ile arasında çok verim farkı olurmu acaba ...vs gibi :) ...
Evet kaynaklarda her çeşit için liderli terbiye sistemi kullanılabilir, uç dal verimi yüksek olan çeşitlerde de liderli ve lidersiz terbiye sistemleri kullanılabilir yazıyor.
Ama farklı terbiye sistemleri uygulanan ceviz bahçelerinde verim miktarları gibi bir araştırma hiç gözüme çarpmadı. Eğer bulabilirseniz buraya yazabilirsiniz.
Kişisel düşüncem ağacın doğal gelişimine göre bir budama ve terbiye yapmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Örneğin önceki yıllarda doğru ya da yanlış bir şekil verildiyse bunu illa merkezi lider yapacağız diye kalın dalları çıkarmanın hiç mantıklı olduğunu düşünmüyorum. Burada yapılacak işlem verim budamasıdır.
Bir kaç gün sonra bana yeni bir ceviz kitabı gelecek. Oradan da bakalım.
Fidanlar 2. yazdan 3. yaza girerken ilkbahar budamalarında sadece uçlarını aldım. Dolayısı ile fidanları 3. yazda meyveye yönlendirmiş oldum ve sürgünleri birer karış uzunluğunda kaldı.
Acaba kaç tane ceviziniz var? Eğer çok sayıda ise başka fotoğraflar da ekleyebilir misiniz.
Uç kesimi yaparken hem lider dalda hem ana dallarda mı uç kesimi yaptınız yoksa sadece liderin ucunu (tepesini) mi kestiniz.
Ayrıca hangi çeşit? Chandler gibi yan dal verimi yüksek bir çeşit mi? Ya da Bilecik gibi daha çok uç dallarda ama bir miktar yan dal verimi olan bir çeşit mi?
Eğer biraz daha ayrıntı verebilirseniz bildiğimiz kadarıyla yardımcı olmaya çalışalım.
gezgin57
19-03-2013, 21:40
Değerli ceviz yetiştiricileri benim yardıma ihtiyacım var .Bu sitede yaptığım araştırmalar sonucu köyümüzdeki cevizlerin yaban olduğunu anlamış oldum 10 tane ağacı aşılamak için kestim chandler aşılamak için.fakat aşı kalemi bulamadım.Ne olur ne olmaz diye birazını da kesmedim kalem bulursam onları da kesip aşılayacağım.Satın almak için biraz araştırdım fakat bir kaleme 3 llira fiyat yazmışlar bir ağaca en az iki tane kalem yapsan 6 lira tutmazsa boşa.Bir de güvenemedim açıkçası.chandler ,şebin ,yalova aşı kalemi konusunda yardımcı olan olursa çok mutlu olurum.
Çınarmunarı
20-03-2013, 14:36
Aslında süper olurdu ama fotoğraf makinesi yok. Sadece bir arkadaştan ödünç aldığım bir fotoğraf makinesi var.
Ceviz için deneme bahçemiz yok. Ama 2 üreticimin bahçesinde ki bir tanesini ben kurdum eğer fotoğraf makinesi olsa belki fotoğraf çekebilirdik.
Ama bu sene içinde elma, armut, kiraz ve şeftali olan bir deneme bahçesi kurdum. Hatta ilk fotoğraflarını çektim bile.
Kiraz'da vogel ve ispanyol çalısı, armut'ta merkezi lider, şeftali'de lideri olmayan terbiye sistemlerini denemek istiyorum.
Hatta bodur elmalar için destek sistemini bu gün kurduk. Bodur elmalar için uygulanabilecek çok farklı terbiye sistemleri var. Hatta okumuşsanız Elma Kültürü kitabında Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonunun Türkiye şartlarında bodur elmalar için önerdiği bir terbiye sistemi var.
Ama ben bu elmalarda meyvecilik konusunda Türkiye çapında çok büyük hizmetleri olduğunu düşündüğüm Sn. Yrd. Doç. Dr. Abdullah Kankaya hocanın anlattığı terbiye sistemini uygulamayı düşünüyorum. Yani kısaca 95-85-75 :p
Terbiye sisteminin ismine de Kankaya dedim.
O yüzden bir fotoğraf makinesi hatta kaliteli bir budama testeresi gerekli. Ama malumunuz aldığımız para belli.
Evet kaynaklarda her çeşit için liderli terbiye sistemi kullanılabilir, uç dal verimi yüksek olan çeşitlerde de liderli ve lidersiz terbiye sistemleri kullanılabilir yazıyor.
Ama farklı terbiye sistemleri uygulanan ceviz bahçelerinde verim miktarları gibi bir araştırma hiç gözüme çarpmadı. Eğer bulabilirseniz buraya yazabilirsiniz.
Kişisel düşüncem ağacın doğal gelişimine göre bir budama ve terbiye yapmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Örneğin önceki yıllarda doğru ya da yanlış bir şekil verildiyse bunu illa merkezi lider yapacağız diye kalın dalları çıkarmanın hiç mantıklı olduğunu düşünmüyorum. Burada yapılacak işlem verim budamasıdır.
Bir kaç gün sonra bana yeni bir ceviz kitabı gelecek. Oradan da bakalım.
Acaba kaç tane ceviziniz var? Eğer çok sayıda ise başka fotoğraflar da ekleyebilir misiniz.
Uç kesimi yaparken hem lider dalda hem ana dallarda mı uç kesimi yaptınız yoksa sadece liderin ucunu (tepesini) mi kestiniz.
Ayrıca hangi çeşit? Chandler gibi yan dal verimi yüksek bir çeşit mi? Ya da Bilecik gibi daha çok uç dallarda ama bir miktar yan dal verimi olan bir çeşit mi?
Eğer biraz daha ayrıntı verebilirseniz bildiğimiz kadarıyla yardımcı olmaya çalışalım.
Chandler 50 ,pedro 10 ,fernor 10 , fernette 5 olmak üzere 75 adet bu yaz 4. yazına girecek ceviz fidanlarım var.
Elimde malesef başka fotoğraf yok.Bir metrelik sürgünlerin hepsinin uçlarından birer karış kestim .Dolayısıyla bir metrelik sürgünler yanlarından birer karışlık sürüp meyve verdi .
Bu hafta acaba nerelerinden budamalıyım ki bu hatamı düzelteyim?
Ayrıca teşekkürler...
Arkadaşlar budamada yaptığım hatayı sizinle paylaşıp yardım istiyorum...
Sayın Çınarmunarı mail adresinizi özelime yazarmısınız.
Burada budama nasıl yapılmalıyı çözene kadar epey vakit geçecek gibi görünüyor ... ancak ben son yıllarda aynen toprak işlemede oldugu gibi budamada da minimum müdahalenin yeni trend oldugunu görüyorum ... evet artık yetiştiriciler agaclara sadece gerektiginde müdahale etmenin en karlı oldugunu keşfetmişler ... isteyen google dan "minimum pruning " den bakabilir.. arastırmalarda da budanmayan agacların erken verime yattıgı hatta budanan agacların bir sonraki yılda verim düşüklügü yaşadıgı acıkça görülüyor... şimdi bu karmaşa bana 8*4 dikim karmasasını hatırlatıyor ...
Hatta Fukuoka budamanın yanı sıra toprağı sürme, gübreleme, ot mücadelesi ve ilaçlamanın gereksiz olduğunu söylüyor. Bunları yapanlarla eş değer verim elde etmiş yıllarca.
Bu hafta acaba nerelerinden budamalıyım ki bu hatamı düzelteyim?
Sayın Çınarmunarı,
Aslında kirazda uyguladığımız bir teknik var. Ama emin olamadım :o Çünkü uygulanan budama teknikleri ağacın çeşidine göre değişiyor.
Size de yanlış bilgi vermek istemem.
O yüzden Sütyemez hocaya sorup size dönmeye çalışayım.
Bu noktada da Sn. Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sütyemez hoca sağolsun, teknik eleman olarak çözemediğimiz konularda hiç çekinmeden gerek telefonla, gerek elektronik postayla kendisine ulaşıp bilgi alabiliyoruz.
Hatta Fukuoka budamanın yanı sıra toprağı sürme, gübreleme, ot mücadelesi ve ilaçlamanın gereksiz olduğunu söylüyor.
İlkönce Masanobu Fukuoka'dan haberdar olan arkadaşlar olduğunu görmek beni sevindirdi ;)
Uyguladığımız tarım sistemini değiştirmenin pekala mümkün olduğunu düşünüyorum.
Doğayla ve ekolojiyle dost, güneş, rüzgar enerjisi, su hasadı gibi teknikler kullanan sürekli tarım gibi yeni tarım uygulamalarını ben çok umut verici görüyorum.
Fukuoka'nın Yunanistan'da ağaçsız bir bölgeyi ağaçlandırmasını anlatan bir videosunu seyretmiştim. Ayrıca hiç zirai ilaç, gübre, kimyasal kullanmadan dekardan 600 kg buğday aldığından bahsediyordu.
Madalyonun diğer tarafına bakarsak, Fukuoka'nın uygulamalarını her coğrafyaya ayrı ayrı uyarlamak gerekiyor, bu da deney yapmak ve risk almak demek oluyor.
Kişisel olarak doğal tarım (natural farming) ve permakültür'ün uygulama yöntemlerinin yeterince somut olmadığını düşünüyorum. İlkeler cazip ama uygulamaya geçmek için yeterli veri yok gibi geliyor bana.
Bu kitabın bu alanda iyi bir kaynak olabileceğini tahmin ediyorum.
Amazon.com: Restoration Agriculture (9781601730350): Mark Shepard: Books (http://www.amazon.com/gp/product/1601730357)
konu ceviz dışına taştı sanırım, moderatörler bunları ilgili bölüme taşıyabilirse iyi olur
Kişisel olarak doğal tarım (natural farming) ve permakültür'ün uygulama yöntemlerinin yeterince somut olmadığını düşünüyorum. İlkeler cazip ama uygulamaya geçmek için yeterli veri yok gibi geliyor bana.
Bu noktada sizinle aynı fikirde değilim.
Ben "permaculture" için yerleşik tarım karşılığını daha uygun buluyorum.
Nedenine gelince buradaki kullanım sanki "horticulture" kelimesindeki gibi farklı bir anlam kazanmış.
Çkış noktasına baktığımız zaman yerleşik tarımın kurucusu olarak kabul edilen Bill Mollison bir araştırmacı. Hayatının büyük bölümünü yağmur ormanlarında araştırma yaparak, bitkilerin birbiriyle doğal ilişkilerini inceleyerek geçirmiş.
Sanki permakültür denilince burada işte eğitimli, belirli bir kültür düzeyine sahip insanların yaptığı kültürel bir etkinlik, sosyal faaliyet gibi bir şey ortaya çıkıyor. Bir parça belki böyle bir anlam içerebilir.
Halbuki yerleşik tarım tarımın kendisidir. Burada biyolojik çeşitliliği korumak, dünyada var olan harika dengeyi taklit ederek sürekli kendini yenileyebilen ekolojik sistemler oluşturabilen bir tarım sisteminden bahsediyoruz. Kaynağını belki Nil nehrinde tarım yapan eski medeniyetlerden gelen, nesilden nesile aktarılan bilgi birikiminden alır.
Peyzaj mimarlığının planlama, tasarım gibi ilkelerini sıklıkla kullanır.
Ve uygulanabilirdir.
Bill Mollison'un dört yapraklı malçlama yöntemini ben meyve bahçesinde uyguladım. Malç nedir diye merak eden arkadaşlar olabilir.
Malç ormanlarda doğal olarak bulunan, içerisinde mikroskopla görülebilen canlıları, mantarları, böcekleri ihtiva eden, yaprakların, dalların çürümesiyle oluşan bitki besin maddelerince zengin, nem tutma kapasitesi yüksek içerisinde karbon içeren maddelerdir.
Dört yapraklı malçlama da orman toprağında doğal olarak bulunan katman yapısının bir benzerinin oluşturulmasıdır.
Sonuç da başarılı oldu. 1 - 2 sene hiç ot çıkmadı. Hem de ağaçlar çok az sulanmasına rağmen gelişimleri güzel oldu.
Bir araştırma görevlisinin bu konuda yaptığı çalışma da benim gözlemlerimi doğrular nitelikte:
http://www.puyallup.wsu.edu/~Linda%20Chalker-Scott/FactSheets/Mulch%20fact%20sheet.pdf
Tabi yerleşik tarımın konuları çok geniş. Meyve ormanları, su hasadı, eş yükselti eğrilerinin kullanılması, su, rüzgâr, güneş gibi doğal enerji kaynaklarını verimli bir şekilde kullanılması. Bu konuda kitaplar hatta sadece bu konuda çalışan araştırma istasyonları var.
https://lh6.googleusercontent.com/-nbAuVF0EfnE/UPjl-YjEgmI/AAAAAAAABA4/CZfrfjQpPGE/s422/GPS_TC6.jpg
Hatta Ürdün'de neredeyse çöle dönmüş arazinin tekrar yeşillendirilmesi için bu tekniklerden faydalanılmış.
Ürdün'de Permakültür Uygulaması (Greening the Desert) on Vimeo (http://vimeo.com/27698482)
Bu kitabın bu alanda iyi bir kaynak olabileceğini tahmin ediyorum.
Amazon.com: Restoration Agriculture (9781601730350): Mark Shepard: Books (http://www.amazon.com/gp/product/1601730357)
Kitabı okumadığım için bu konuda fikrim yok. Alıp okumak isterdim.
Ama ne yazık ki sadece çalıştığım konuyla ilgili yabancı kaynakları takip edebiliyorum. Fiyatı yüksek olanları da alamıyorum :rolleyes:
Apples: Botany, Production and Uses: Amazon.co.uk: D.C. Ferree, I. Warrington: Books (http://www.amazon.co.uk/Apples-Botany-Production-D-C-Ferree/dp/0851995926)
Tartışmanın yüksek seviyesi güzel ancak bazı yetiştiricilerin kafası daha da karıştı heralde.. öncelikle fukuoka genel prensipler koyuyor ancak benim bahsettigim arastırmalar özellikle ceviz üzerine yapılmış.. hatta forumda bir arkadasımız 3 yaşında bir fidanın fotosunu koymuştu ve budanmamış oldugu konusunda yorumlar yapılmıştı ve fidandan 1-1,5 kilo meyve aldıgını yazmıştı...
ben yıllarca neden hukuk dilini biz anlamıyoruz **** neden ilaç prospektüslerini anlayamıyoruz diye düşündüm durdum bu işler de biraz buna benziyor.. ne kadar anlaşılmaz olursa bir bilene danışma ihtiyacı o kadar fazla olacaktır...
Sonuc olarak saldım çayıra mevlam kayıra bir yetiştiricilik düşünülemez tabii ki ancak dogaya yapılan aşırı müdahalenin zararı olmasa da bi faydası da olmayacaktır... özelde ceviz fidanlarının dip sürgünleri,çatal dallar alınıp,kuruyan dallar cıkartılırsa yeterli bir budama yapılmış olur diye düşünüyorum ben şahsıma...
Her agac ayrı bir özellik gösterir sonuçta tabiiki gerekirse cok uzamış dallar kısaltılabilir veya istenmeyen yönde büyüyen dallar çıkartılabilir ama yine de en iyisını agac kendi bilir diyip mümkün oldukca karışmamak lazım...
her seferinde budama ,sık dikim ve benzeri şeyleri anlatan uzmanlarımız acaba bundan neden bahsetmiyor.. aslında ben onlardan hiç bu 8*4 dikilen fidanları 5-6 sene sonra sökmek gerekiyor 200 ,300 dönüm den aşşagı arazide bu şekilde dikim yapmayın hatta 8*8 de bile belli bir süre sonra aradan agacların cıkartılması gerekli diye de söylediklerini duymuyorum....
selamlar bahsettiğiniz ağacı özgür bırakıp sadece çok gerekli yerlerini budamak ağaca yardımcı olmak gibi :) zaten kullanılan bir sistem ekteki linkte free akxis e bakın
Pruning Walnut Trees - Plants Chataigniers Noyers Coulié (http://chestnut-walnut-trees.com/content/15-pruning-walnut-trees)
Tartışmanın yüksek seviyesi güzel ancak bazı yetiştiricilerin kafası daha da karıştı heralde.. öncelikle fukuoka genel prensipler koyuyor ancak benim bahsettigim arastırmalar özellikle ceviz üzerine yapılmış..
Yerleşik tarım gibi tarım sistemlerinin teknik tarafları olduğu doğrudur.
Ama diğer taraftan yerleşik tarım basit, uygulanabilir binlerce yıldır nesilden nesile aktarılan bilgi kırıntılarını kullanır.
Örneğin bir çay tabağı üzerindeki nemli kağıtta duran havuç başlarını 4 cm yüksekliğe ulaştığında ekebilirsiniz gibi.
Bu konuda Bill Mollison'un Permakültüre Giriş kitabını tavsiye edebilirim.
PANDORA - Permakültüre Giriş - Bill Mollison - Kitap (http://www.pandora.com.tr/urun/permakulture-giris/227259)
Diğer taraftan yerleşik tarıma girersek konu dışına taşmış olacağız. O yüzden fazla ayrıntıya girmek istemedim.
Her agac ayrı bir özellik gösterir sonuçta tabiiki gerekirse cok uzamış dallar kısaltılabilir veya istenmeyen yönde büyüyen dallar çıkartılabilir ama yine de en iyisını agac kendi bilir diyip mümkün oldukca karışmamak lazım...
her seferinde budama ,sık dikim ve benzeri şeyleri anlatan uzmanlarımız acaba bundan neden bahsetmiyor..
Sayın bozy,
Söylediğiniz gibi budama ağaçtan ağaca değişir. Ayrıca ceviz diğer meyvelere göre çok fazla budama gerektirmeyen bir ağaçtır diyebiliriz. Ama örneğin kirazda Ziraat 0900 çeşidinde ilk yıllarda hiç budama terbiye yapmaz bırakırsanız, Ziraat 0900 dik gelişme özelliğinde olduğu bir çeşit olduğu için verim çağında hiç meyve alamayabilirsiniz ya da çok az meyve alırsınız.
Cevize gelirsek cevizde özellikle yaşlı ağaçlarda sadece hastalıklı, kırılmış, içe giden dalları çıkararak da bir budama yapılabilir.
Ama yeni tesis edilen bahçelerde ilk yıllarda bir şekil budamasının faydalı olduğunu düşünüyorum. Örneğin yan dal verimi yüksek çeşitlerde sert bir budama yapmazsak ne olacaktır. Ağaçlar küçük kalacaktır. Böylece meyve alanı olarak daha az bir alandan meyve almış olacağız.
Bazı arkadaşlar daha az bir budama yapılabildiğinden bahsetmişler.
Hafif budama tekniği yan dal verimi yüksek ceviz çeşitlerinde uygulanabiliyor. Ama gene de bir budama yapılıyor.
Budama yapalım mı yapmayalım mı konusuna geri dönersek bu konuda California Üniversitesinin yaptığı bir çalışmadan bahsetmek istiyorum.
1975 yılında uç dal verimi yüksek 15 yaşındaki Hartley ceviz bahçesinde bu konuda bir araştırma yapılmış. Ceviz bahçesi 9x9 m aralıklarla kare şeklinde dikilmiş. Bahçeden dekara 500 kg civarında verim alınıyormuş ve meyveler daha çok ağacın üst kısımlarında oluşuyormuş.
Yapılan çalışmada amaç alt dallara ışık girişini temin ederek yeni meyve tomurcukları oluşturmak ve verimi arttırmakmış. Bu amaçla her ağaçta 2-5 ila 5 cm kalınlığındaki dallarda 10-20 tane seyreltme kesimi yapılmış.
Sonuçlarda budama yapılan kısımda belirgin bir verim düşüşü gözlenmiş ancak ceviz büyüklüğü artmış.
Bu araştırmadan çıkan sonuç şu. Uç dal verimi yüksek ceviz çeşitlerinde eğer ağacın alt kısımlarında meyve gözü oluşturma ışık girişine bağlı olarak kaybolduğunda üst kısımlarda tekrar budama yapılarak alt kısımlar tekrar verimli hale getirilemiyor.
Budama ile ceviz büyüklüğü artıyor. Budamanın bir avantajı daha var. Bu şekilde sert bir budama yerine, ağacın üst kısımlarında bir kaç büyük dal çıkarıldığında ağacı makul yükseklikte tutabiliyoruz. Ayrıca yıldan yıla her sene ışık girişine bağlı olarak ağacın alt kısımlarında meyve gözü kaybını ve verimdeki azalmayı önlüyor.
Bir de yan dal verimi yüksek ceviz ağaçlarında yapılan bir çalışma var ki onu biraz uzun olduğu için yazmadım.
Uzman konusuna gelince cevizi bildiğimi söyleyemem.
Sadece biraz meraklıyım diyebilirim :p
Artık budama terbiye sistemlerini ayrıntılı enine boyuna konuşabiliriz.
Cevizde lideri olmayan (vazo, kase) şeklinde ya da liderli (merkezi lider) terbiye sistemleri kullanılıyor.
Dikim budaması :
Ceviz fidanlarını diktikten sonra hızlı bir büyümeyi teşvik etmek için aşı yerinin 4 ila 6 göz üzerinden bir tepe kesimi yapıyoruz. Yani yerden yaklaşık 40-60 cm bir kesim yapıyoruz.
Sonra ağacın özellikle alt kısımlarını güneş yanıklığına karşı beyaz kireçle boyayabiliriz. Ya da kireç yerine, 1 litre su 1 litre su bazlı (lateks) boya kullanabilirsiniz.
Rüzgarlı yerlerde, gövdeden yaklaşık bir karış uzaklıkta olacak şekilde 2 - 2,5 metre uzunluğunda bir destek koyabilirsiniz.
Aslında bu destek olarak kullanılan çubuklar konusunda da farklı görüşler var.
Bu konuda ikinci görüş destek sisteminin daha kısa olması (fidanın 1/3'ü kadar) ,ilk yıldan sonra kaldırılması. Ayrıca destek sistemine fidanı bağlarken gevşek bir şekilde bağlamak gerekiyor.
Ki bana daha mantıklı gelen görüş bu ikincisi. Çünkü amaç kök sistemini sabitlemek.
Uzun bir destek bağladığınız zaman bazen rüzgarla destek sistemi eğilebiliyor ve tam tersine ağacı yatırabiliyor.
aslında ben onlardan hiç bu 8*4 dikilen fidanları 5-6 sene sonra sökmek gerekiyor 200 ,300 dönüm den aşşagı arazide bu şekilde dikim yapmayın hatta 8*8 de bile belli bir süre sonra aradan agacların cıkartılması gerekli diye de söylediklerini duymuyorum....
Söyledikleriniz doğrudur sayın bozy,
Cevizde uygun dikim aralığı 8m x 8m'dir. Bazı hocalar yan dal verimi yüksek çeşitler için 7mx7m dikim sıklığının uygun olabileceğini söylüyorlar. Ancak bu dikim sıklığı hem yan dal hem uç dal verimi olan, ya da tamamen uç dal verimi olan ceviz çeşitlerinde gene uygun olmaz.
Neden diyeceksiniz. Çünkü bu konuyu hem Meyvecilik Araştırma İstasyonuna hem de Osmangazi Üniversitesi Ziraat Fakültesi hocalarına sormuştum.
Cevizler arasındaki boşluk fazla geliyorsa aralara şeftali dikebilirsiniz. Bu Sn. Abdullah Akgöz beyin tavsiyesi. Bence gayet uygun.
Özellikle yan dal verimi yüksek ceviz çeşitlerinde 8m x 4m **** 7m x 3.5 m dikimde yanlış budama yapılırsa ne olur 6. yaşta cevizler duvar gibi birbirini kapatır. Güneş görmeyen dallar meyve vermez. O zaman ne olur meyve alamayız.
Bu 8m x 4m dikimlerde nasıl uygulanıyor. Yan dal verimi yüksek bir ceviz çeşidinin yanına örneğin Pedro gibi gelişimi zayıf bir ceviz çeşidi ekiliyor. Budamayla bir süre o ağacı orada tutuyorsunuz. Bir süre sonra aradaki ağaçlar sökülüyor. Ve ne olmuş oluyor gene 8m x 8m bir bahçe olmuş oluyor.
Bir de bahçelerin verimi ile ilgili bir konu var ki. Biraz önce 500 kg demiştim. Amerika'da şu anda alınan verimler dekara 650 -750 kg civarında.
Ama internette gördüğüm bazı videolarda dekara 2400 kg verim almışlar :p
bahçemdeki ceviz ağaçlarının dallarını numaralandırdım. Ceviz budamasından anlayan arkadaşlar bu numaralandırılmış dallardan hangilerini kesmem gerektiğini söyleyebilirler mi?
Sayın obahar,
Cevizlerin hangi çeşit olduğunu ve kaçıncı yaşında olduğunu yazmamışsınız.
Ama genel olarak görüldüğü kadar ya birinci ya da ikinci yazını yaşayan cevizler. Burada 9 numaralı kısımda lidere rakip olan sürgünlerde hafif uç koparma yapabilirsiniz.
Amacımız liderin büyümesini teşvik ederek, gövde üzerinde farklı yönlerden çıkan 4-5 dal elde etmek.
1-2-3 numaralı dallar çok alttan çıkmış gibi gözüküyor. Bu sürgünlerin de ucunu koparabilirsiniz. Ayrıca yaz döneminde eğip bükerek gelişimini zayıflatabilirsiniz.
Prensip şu gelişmesini istediğim farklı yönlerden ve uygun yükseklikten çıkan dallara hiç müdahale etmiyorum. Gelişmesini istemediğim dalları da eğip bükerek gelişimini zayıflatıyorum.
Sonra kullanılan çeşide göre durgun dönemde budamayı yapabilirsiniz.
Erdem bey üniversite yıllarında yurtta kaldığım dönemde memleketin her yöresinden arkadaşlarım oldu. onlara getirttiğim tohumları diktim bu ceviz malatya bölgesinden getirilen bir cevizdir. çekirdekten yetişti 2 yaşına kadar poşetteydi 3. yaşında toprağa diktim bulunduğu tarla 1550 rakımda
arkadaşlar siirtte 40 derecede chandler yetişir mi sulama imkanı var. veya hangi türü tavsiye edersiniz. bilgilerini paylaşan arkadaslara şimdiden teşekkürler
geçen okul arasında 8 tane ekmiştim duruma göre ekip ekmeyeceğime karar verecegim
Erdem bey üniversite yıllarında yurtta kaldığım dönemde memleketin her yöresinden arkadaşlarım oldu. onlara getirttiğim tohumları diktim bu ceviz malatya bölgesinden getirilen bir cevizdir.
Sayın obahar,
Yukarıdaki bahsettiğim şekilde bir terbiye uygulamasının yeterli olacağını düşünüyorum. Yalnız dikkat etmeniz gereken dalları eğip bükerken direkt eğmek, yerine bir parmağınızla sağa sola doğru hareket ettirerek yaparsanız dal kırılmamış olur.
ben adıyaman'da 10 dönümlük ceviz bahçesi kurmak istiyorum.tavsiye edeceğiniz ceviz çeşidi var mı?yardımcı olursanız sevinirim..bir de yaz sıcaklığı yüksek olan bir yer ceviz ağacı etkinir mi?
Burada budama nasıl yapılmalıyı çözene kadar epey vakit geçecek gibi görünüyor ... ancak ben son yıllarda aynen toprak işlemede oldugu gibi budamada da minimum müdahalenin yeni trend oldugunu görüyorum ... evet artık yetiştiriciler agaclara sadece gerektiginde müdahale etmenin en karlı oldugunu keşfetmişler ... isteyen google dan "minimum pruning " den bakabilir.. arastırmalarda da budanmayan agacların erken verime yattıgı hatta budanan agacların bir sonraki yılda verim düşüklügü yaşadıgı acıkça görülüyor... şimdi bu karmaşa bana 8*4 dikim karmasasını hatırlatıyor ...
selamlar bahsettiğiniz ağacı özgür bırakıp sadece çok gerekli yerlerini budamak ağaca yardımcı olmak gibi :) zaten kullanılan bir sistem ekteki linkte free akxis e bakın
Pruning Walnut Trees - Plants Chataigniers Noyers Coulié (http://chestnut-walnut-trees.com/content/15-pruning-walnut-trees)
her seferinde budama ,sık dikim ve benzeri şeyleri anlatan uzmanlarımız acaba bundan neden bahsetmiyor.. aslında ben onlardan hiç bu 8*4 dikilen fidanları 5-6 sene sonra sökmek gerekiyor 200 ,300 dönüm den aşşagı arazide bu şekilde dikim yapmayın hatta 8*8 de bile belli bir süre sonra aradan agacların cıkartılması gerekli diye de söylediklerini duymuyorum....
Selamlar,
Bana da mantıklı gelen, her şeyin doğasına çok fazla müdahale etmemektir.
Aklıma takılan bir şeyi sizlere sormak istiyorum.
Yukarıdaki videoda olduğu gibi sert kesimler yerine, normal 1/4 veya 1/5 uç alımından ve gereksiz dalları çıkardıktan sonra, büyümesini istediğimiz dalların meyvelerini küçükken koparsak ve büyümesini istemediğimiz dalların meyvesine dokunmasak daha sağlıklı gövde ve ana yan dallar elde edilmez mi?
Aklıma takılan bir şeyi sizlere sormak istiyorum.
Yukarıdaki videoda olduğu gibi sert kesimler yerine, normal 1/4 veya 1/5 uç alımından ve gereksiz dalları çıkardıktan sonra, büyümesini istediğimiz dalların meyvelerini küçükken koparsak ve büyümesini istemediğimiz dalların meyvesine dokunmasak daha sağlıklı gövde ve ana yan dallar elde edilmez mi?
Sayın AVCI016,
Dediğiniz gibi bir budama hem uç hem yan dal verimi olan Şebin, Bilecik gibi ceviz çeşitlerinde uygulanabilir. Hatta bu ceviz çeşitlerinde ince dalları ve meyveleri ağaç üzerinde muhafaza etmek gerekir.
Ama ilk yıllarda ağacın tacını oluşturabilmek için sadece ana dal olarak seçtiğimiz dallarda 1/3 ya da 1/4 oranında bir uç kesimi yapılabilir.
Eğer tamamen uç dallarında meyve veren Hartley gibi bir ceviz çeşidiyse hiç uç kesimi yapmıyorum. Sadece seyreltme kesimleriyle üst üste gelen, gölgeleme yapan dalları çıkarabilirim.
Eğer fidancı arkadaşın videosundan bahsediyorsak, o videoda yapılan budamalar Maraş 18, Chandler, Kaman 1 gibi yan dal verimi yüksek ceviz çeşitleri için doğrudur.
Zaten videonun başında da bu budamanın yan dal verimi yüksek ceviz çeşitleri için uygun olduğundan bahsetmiş.
Ayrıca bir üreticimiz bu arkadaştan ceviz fidanı almış ve bana bir kitapçık getirmişti. O kitapçıkta da gösterdiği budamanın sadece yan dal verimi yüksek ceviz çeşitleri için geçerli olduğunu yazmış.
O yüzden işini doğru şekilde yapan, yapmaya çalışan fidancı kardeşlerimize de her zaman saygı duyuyorum.
Ha çok profesyonel bir budama yaptığını da düşünmüyorum ama budama, budamacının bakış açısına göre değişebilir. O yüzden budamanın genel prensipleri açısından doğrudur diyebilirim.
Örneğin ben olsam belki çıkarttığı dal ya da meyve dallarından bir kısmını güneş yanıklığına karşı bırakırdım. Ama budama yaptığı ceviz sanırım Chandler çeşidi ve Chandler'da güneş yanıklığı daha az görülüyor. Sonra masa tipi, tırnaklı kesimlerden de faydalanırdım vs..
Ama dediğim gibi bazı noktalar budamacının bakış açısına göre değişir.
Onu da nasıl kıyaslayabiliriz. Örneğin bir bahçenin yarısını arkadaş budayacak, yarısını da ben budayacağım sonra 4-5 yıl sonunda iki tarafın verimine bakacağız. O da pek mümkün değil :p
Maraş 18, Chandler, Kaman 1 gibi ceviz çeşitlerinde prensip şudur. Bu çeşitler çok çabuk verime yattığı için ilk yıllarda verime yatırmamak. Neden ? Çünkü verime yatırırsak ağacın yeşil sürgün gelişimi zayıf olacaktır. Böylece ağaç küçük kalacaktır. Bu nedenle bizim meyve aldığımız alanı arttırmamız lazım.
Yani ağacı ilk yıllarda yeşil sürgün gelişimini teşvik edecek bir şekilde budamamız lazım. Hatta meyve dallarının bir kısmını da ilk yıllarda almamız lazım.
O zaman nasıl bir budama yapıyoruz. Daha sert bir budama yapıyoruz.
Yani ağacın ana dallarında 1/2 - 1/3 oranında sert kesimlerle ağaç meyveye yatmadan önce daha fazla sürgün gelişimi göstersin, sonuçta da meyve aldığımız alan artsın istiyoruz.
Peki bu yan dal verimi yüksek ceviz çeşitlerinde bazı arkadaşların bahsettiği "minimum pruning" ya da Türkçesiyle hafif budama tekniği uygulanabilir mi?
Evet uygulanabilir. Ama internet üzerindeki kaynaklarda bu konuda çok fazla bilgi yok. Eğer ben vakit bulabilirsem ileriki zamanlarda kitaptan okuyup sizinle paylaşmaya çalışayım.
Yalnız ben hafif budama tekniğinde budanmayan ağaçların erken verime yattığı yönünde bir belge bulamadım. Eğer bu konuda bilgisi olan bir arkadaş bağlantı verirse sevinirim.
Genel olarak ağaca çok fazla müdahale edilmemesi konusunda hemfikirim. Çünkü makas demek sürgün demek.
Ancak bu ceviz için konuşursak ağacın yaşına, yan dal verimli mi yoksa uç dal verimli mi olduğuna göre değişebilir.
Örneğin budamanın temel prensiplerinden bir tanesi özellikle ağacın üst kısımlarında çok kalın dallar istenmez. Tamam bu bir prensiptir. Ama kalın dalların tamamı aynı yılda çıkarılmaz. Bu da bir prensiptir. O yüzden ne yapmamız lazım. Eğer ağacın üst kısmında kalın dallar varsa bunu bir yılda çıkarmak yerine bir kaç yıla yaymamız lazım.
Zaten uç dal verimli yaşlı ceviz ağaçları için bahsettiğim araştırmanın sonucuna bakarsanız sonuçta en yüksek verim için gerekiyorsa ağacın üst kısımlarından kalın 1-2 dal çıkarmanın yeterli olduğu görülmüş. Onu da neden yapıyoruz demiştik? Hem ağacın yüksekliğini makul bir seviyede tutmak için. Hem de eğer bu dalları bırakırsak ağacın alt kısımlarında bulunan meyve dalları ışık alamayacak ve yıldan yıla verimde düşme olacak.
Yan dal verimli yaşlı ceviz ağaçlarının ayrıntısını yazmadım ama, onda da sonuç olarak en yüksek verimin 2 yılda bir yapılan budamayla alındığı görülmüş.
Sayın Çınarmunarı,
Aslında kirazda uyguladığımız bir teknik var. Ama emin olamadım :o Çünkü uygulanan budama teknikleri ağacın çeşidine göre değişiyor.
Size de yanlış bilgi vermek istemem.
O yüzden Sütyemez hocaya sorup size dönmeye çalışayım.
Sayın Çınarmunarı,
Bu sefer Sn. Sütyemez hocaya ulaştım ama biraz meşguldü.
CEVİZ HATTI » İletişim (http://ceviz.ksu.edu.tr/?page_id=161)
O yüzden siz kendiniz ulaşmayı deneyebilirsiniz.
Şahsen internette cep telefonu numarasını paylaşacak kadar bu işe gönül vermiş hocalarımızın olması gurur verici. Çünkü Türkiye çapında 10 telefon gelmiş olsa ve 10 dakika ayırmış olsa neredeyse günde 2 saatini sırf ceviz yetiştiriciliği konusundaki sorulara cevap vermek için ayırıyor.
O yüzden Sn. Yrd. Doç.Dr. Mehmet Sütyemez hocamıza saygılar sunuyorum.
Gene bazı arkadaşlar ceviz bahçesi kurmak için çeşit tavsiyesi istemişler.
Arkadaşlar verdiğiniz bilgiler bir tavsiyede bulunmak için yeterli değil. Arazinin toprak yapısı, sulama durumu, iklim vb. faktörleri bilmeden yapılacak tavsiyeler sağlıklı olmayacaktır. Bu nedenle 0 246 313 24 20 numaralı telefondan Meyvecilik Araştırma İstasyonu arayarak konu uzmanı arkadaşlardan daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Bu arada yeri gelmişken eski adıyla Eğirdir Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu olarak bilinen Meyvecilik Araştırma İstasyonu ve Eskişehir Geçit Kuşağı Araştırma İstasyonunda görevli konu uzmanı, araştırma personeli arkadaşları da hem başarılı çalışmalarından hem de sahada çalışan teknik personele verdikleri destekten dolayı tebrik etmek gerekiyor. Gerek geliştirdikleri bilgi ve teknolojilerle, gerekse yaptıkları araştırmalarla ve hizmet içi eğitimlerle çok başarılı çalışmalara imza atıyorlar.
Ama bundan da bahsetmeden edemeyeceğim.
Madalyonun diğer tarafında ayçiçeğinde de durum çok farklı. Örneğin ben Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsüne belki en az 10 kere başvurdum. Ama sadece 1 kez yanıt alabildim. O zaman da ne oluyor. Bir kere daha arayıp bilgi istemiyorsunuz ve başınızın çaresine bakmak durumda kalıyorsunuz.
Kaldı ki bu benim kişisel bir sorunum değil. Böyle olunca ne olmuş oluyor. Çiftçimizin ayçiçeği ile ilgili sorunları çözülmemiş oluyor.
musculus
24-03-2013, 22:30
Cropaid (doğal bitki antrifirizi) adlı ürünü firmanın dediği şekillerde 15 gün arayla tam 3 kez papaz eriklerine attım. Maalesef sonuç hüsran oldu. 100 metre ilerde komşumun eriğinde don zararı daha azdı. Acaba eriklerde mi çalışmıyor? Diğer meyve ağaçlarında kullanan arkadaşların görüşlerini almak isterim. Sorun bendemi acaba?
permakültür
26-03-2013, 08:11
Merhaba arkadaşlar,
sondaj su analizimi ekte görebilirsiniz. Su kategorisi T2- A1 çıkmış, rapordaki tabloya göre Orta tuzlu ve düşük sodyumlu.
Orta tuzlu su için "tuza orta derecede dayanıklı bitkiler için kullanılabilinir" denmiş. Sizce ceviz tuza orta derecede dayananıklı bitki grubundamıdır?
sayın permakültür
63 ms/m çok yüksek bir değer değildir tuz artıkça bu değer artar.. gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz gibi duruyor ama dikkatimi çeken bir şey var kalsiyum karbonat düzeyinde bir gariplik var.
alttaki linke bakarsanız anlarsınız. 32,55 fransız sertliğindeki suda olması gereken değerden çok düşük kalsiyum karbonat değeri var ve bu sertliğe göre suyunuz çok sert sular sınıfına giriyor
Su Sertlik Birimleri (http://www.permoakdeniz.com/sertlik-birimleri.html)
Bu su analizinin sonuçları yanlış olabilir :p
Ceviz Yetiştiriciliği Prof. Dr. Y. Akça 2009
Laboratuvar Analiz Sonuçlarının Test Edilmesi:
Labaratuvar analiz sonuçlarını test etmenin en kolay yolu anyon ve katyon dengesini incelemektir. Bir su analiz sonucunda anyon ve katyonların toplamı eşit olmalıdır.
Buna göre katyonların toplamı (Na, Ca ve Mg) (potasyumu K da katyon olarak kabul etseniz sonuç değişmiyor) 7.25 meq/L gibi bir sonuç çıkıyor. Anyonları toplarsanız (bikarbonat, karbonat, klorür, sülfat) 1,63 meq/L çıkıyor.
Bu yüzden Akça hocanın kendisine sormanızı tavsiye ederim.
Ya da eğer ben fırsat bulabilirsem Prof. Akça hocanın çevirdiği kaynak kitaptan ilgili bölümü okumaya çalışayım.
Ama biraz teknik bir bölüm bir kaç gün sürebilir :)
Bu arada cevizle ilgili sanırım 4. Türkçe kitabımı aldım. Ve ilk kez beğendiğim bir kitap karşıma çıktı diyebilirim.
Kitabın ismi:
Sorularla Ceviz Yetiştiriciliği
Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen
Prof Dr. Turan Karadeniz
Yrd. Doç. Dr. Ömer Beyhan
tarafından yazılmış. Çok ayrıntılı incelemesem bile biraz göz attım.
Gerçekten güzel hazırlanmış. Özellikle ceviz yetiştiricilerine hitap edebilecek bir kitap. Teknik elemanların da çok istifade edeceği konular bulabileceğini düşünüyorum.
Türkiye'de modern ceviz yetiştiriciliğini gerçek anlamda Sütyemez ve Akça hocadan başka doğru düzgün bilen yok. Anadolu Ceviz A.Ş. firması bu işi en profesyonelce yapan firma onun dışında herkes müzdarip herkes deneme yanılma yöntemiyle çözüyor işlerini. Litaratürlerde ve belgeler üzerinde 10 yaşında ithal çeşitlerin 50 kg, 100 kg hatta 300 kg verdiği söylenen ağaçlardan gerçekte 10-15 kg ceviz alan "iyi" diyor. Bunun en büyük sebepleri; bahçelere ve ağaçlara yeteri kadar bakım yapılmaması, masraf yapılmadan ceviz beklenmesi ve bilinçsiz yapılan uygulamalardır. Selami Bayrak'ın Kaliforniya tatilinde çektiği resimlerden meydana getirdiği kitabı okumakla olmuyor maalesef. Fidan dikerken kök altına çiftlik gübresi atıp sonra 3-4 sene neden ağaçların hala büyümüyor diyenler açın ağaçlarınızı köklerine bakın ve kökteki kurtçuklara "merhaba" deyin. Hal böyleyken her kitapta fidan dikerken kök bölgesine çiftlik gübresi atın yazan kitaplarla bu iş bu kadar yürür ancak.
Ceviz fidanları bazen dikimden üç yıl sonra meyve verebilir.
5.6 yaşlarda çoğu ceviz çeşidi az meyve üretir. Bazı çeşitler bu yaşlarda yeterli ürün vermeye başlarlar.
Türkiye şartlarında dekara 150-200 kg iyi bir ürün olarak kabul edilir.
Amerika'da bu rakam 650-750 kg civarındadır.
Eğer çeşit seçimi, tozlanma, gübreleme, sulama, toprak yapısı ve don nedeniyle bir sıkıntı varsa 11-12 yaşlarında 20-25 kg kadar meyve alabilirsiniz.
qokhanyilmaz
26-03-2013, 21:21
Afyonda 6 yıl önce yaptığımız yayladaki bahçemizde mevcut olan 100 ceviz ağaçlı kapama bahçemize 10-15 civarında 1 yaş civarında chandler cinsi ceviz arıyorum.Bu cevizleri aramamın nedeni Denizlide kalmaması ve bandırmadaki satıcılara güvenemememden kaynaklanıyor ? Yardımcı olabilecek kimse var mı ?
gökhan bey ben ceviz fidanı üreticisiyim bandırmada üretim yapıyorum birkaç çürük elma yüzünden bütün bandırmalı satıcıları kötüleme gibi bir lüksünüzün olmaması gerekir.bende satıcıyım ama ben sadece üretimini kendi yaptığım fidanların satışını yapıyorum ve çeşitlerimde 100 yüz doğrudur.en baştada dediğim gibi birkaç satıcı yüzünden bütün satıcıları kötülemeniz vicdana ve insanlığa aykırı bir olay.
Sayın gokhanyilmaz,
Ben Abdullah Akgöz beyin sahibi olduğu Filiz Fidancılık'tan en son sorduğumda ellerinde Chandler fidanı vardı.
Filiz Fidancılık - Abdullah Akgöz (http://filizfidan.com/)
Bilmiyorum şu anda ellerinde kalmış mıdır.
Şunu da söylemeliyim ki Chandler ceviz çeşidinin karasal iklimin hakim olduğu bizim bölgemizde olmayacağı konusunda ikna olduğum için ve üretici bu sene bahçe kurmaktan vazgeçtiği için sipariş vermedik.
Sadece güvenilir olduğunu düşündüğüm için adresini veriyorum.
Sn goksal ,haklı olabilirsiniz ancak aranızdaki birkac cürük elmayı yıllardır temizleyememişseniz bu kimin kabahati belkide birkac cürk elma degildir ve temizlemeye gücünüz de yetmiyordur .. vatandaş bandırmada kim kaliteli fidan satıyor bilmesi cok güç ancak sizin bunu tespit edip önlem almanız eger birkaç cürük elma ise cok kolay olacaktır... sayın gökhan yılmazın günahı buraya acık bir sekilde düsündügünü yazması aslında ben bunu pek cok kişiden duyuyorum... sorun bence bizde degil bandırmalı ceviz yetiştiricilerde demekki bu güveni saglayamamışsınız...
Aslında bandırmalı veya bilmem nereli fidancı demek yanlış; tabii kabul etmek lazım ki fidan bu işin başı eger bir fidancının fidanı kötüyse burdan paylaşmalıyız eger iyiyse de buradan paylaşmalıyız bu reklam olmaz diye düşünüyorum böylece kimse gereksiz yere zan altında kalmaz herkes hak ettigini bulur ...
Bir de şu teşvik meselesi beni şaşırtıyor gerçekten ,benim bahce kurmadan önce tarlama bugday ekiliyordu sadece bir sene bu desteklemeye basvurdum aşagı yukarı bu zamanlarda evrakları verdım yani mayıstı seneye martta para ancak yattı bi daha da teşvik meşvik hiç ugramadım çünkü bu işlemler için en az 5 kere gittim geldim... sonra hibe techizatı sordum bikere her şeye hibe yok hibe olan şeyler sene içinde belli oluyor sonra biz başvuruyoruz eger adınız cıkarsa alıyorsunuz sonra satıcıya gidiyorsunuz kafadan gidip peşin para 10 liraya alacagınız şeyi hibeli olunca satıcı 20 diyor degişen bişey yok yani ...krediler ise başlı başına başka alem zaten ipotek alıyorlar sonra masraf falan diyip kesıntiler var yani sıfır faizli kredi olmuyor aslında ...bu sıfır faizli krediyi alan varmı forumda bilmiyorum ben de zaten çevremde de görmedim hiç varsa yazsa da bizde neymiş ögrensek ..
son olarak ben şahsen bahçeyi kurdum kuralı aynı dügün yaparmış gibi elim cebimden hiç çıkmıyor ,devletin kredisine teşvigine güvenip de bu işe kalkışanlara gıpta ile bakıyorum vallahi ve de bol şans diliyorum..
Sayın erdem 26 ben mehmet şen hocayla tanıştım hakkaten bilgili birisi kitabı da en derli toplu kitap hatta diger hocaların onun ögrencisi oldugunu ve kitaplarında kendi kitabından faydalandıgını söyledi ama chandler ve pedro ile ilgili anlattıklarımı ilgiyle dinledi sanırım onun bilgileri piyasaya yeni giren çeşitleri kapsamıyor pek ...klasik yerli ceviz alanında gerçek bir uzman..
Bu arada budama ve budanmayan agacların erken verim vermesiyle ilgili araştırmanın linki http//www.walnutresearch.ucdavis.edu/2010/2010_117.pdf
Geçen pazar bahçeme gittim bu sene aşırı soguk olmadı ve chandler ve pedrolarda hiç soguk zararı yok buradan şunu söyleyebilirm eger bölgenizde soguklar -15 den aşagı düşmüyorsa chandler dikin bence en güzel çeşit hatta pedro daha iyi gelişiyor ancak pedronun meyve büyüklügünü dikkate aldıgımızda satış acısından chandler avantajlı ...ilk diktigim fidanlar bana kaman dediler ama gerçekten ne cins bilemiyorum aşılı bile degiller her sene donuyorlar onları da bu sene aşilayacagım.. yine donmuşlar...fernoru hala takipteyim bu sene belli olur...
Bu arada budama ve budanmayan agacların erken verim vermesiyle ilgili araştırmanın linki http//www.walnutresearch.ucdavis.edu/2010/2010_117.pdf
Teşekkürler Sayın Bozy, güzel bir makale bulmuşsunuz.
Tam detaylı okuyamadım henüz ama gördüğüm kadarı ile budanmasa bile ağaçlarda meyve seyreltme işlemi yapılıyor. Yani budamayalım, salalım ağaçlarımızı çayıra mevlam kayıra diye bir durum yok ortada.
Bir de bu makalenin özellikle ceviz için olduğunu da vurgulamakta fayda var ;)
m.gökhan
28-03-2013, 07:56
Öncelikle selamlar herkese.
Mart başında diktiğim fidanların nisan 15 gibi tepe budamasını yapmayı düşünüyorum. Biryerde mayıs sonu gibi fidanları beyaz plastik boya ile boyanması gerektiği aksi halde güneş yanıklığı olacağını okudum. Bu zorunlu birşeymidir , boyamazsam ne olur? Birde boyamaya karar verirsem fidanların her tarafınımı boyuyorum yoksa aşı yerlerini boyama , belirli yerlerini boya ...vs gibi şeyler söz konusumu ...
Şimdiden teşekkürler herkese...
Diğer bir konuya yazmıştım ama görülmedi sanırım birde buraya ekliyim , teşekkürler tekrar...
musculus
28-03-2013, 08:36
http://dergi.ksu.edu.tr/public/journals/2/backIssues/sayi/eski/sayi/51/51.148-158.pdf
Bu çalışmada tam puan alan cevizler Bilecik,Bursa95,Serr,Maraş18,Ürgüp,Maraş19 ve maraş10. Yabancı çeşitlerin tam puan alamaması dikkat çekici.
Sayın bozy,
Dikkat ederseniz yapılan araştırmada fidanlar mekanik budamaya uygun olacak şekilde çit dikim sistemiyle dikilmiş. Fidanların dikim aralığı 4.5m x 6.5 m. Dekara 33 ağaç dikilmiş. Yan dal verimi yüksek ceviz çeşitleri kullanılmış.
Fidanlar 2008 yılında dikilmiş verilen verim miktarları 2010 yılına ait dikkat ederseniz. Yani ağaçlar ekonomik olarak verim vermeye henüz başlamamış. Bu nedenle bu verileri kullanmanın sağlıklı olacağını düşünmüyorum.
Teşekkürler Sayın Bozy, güzel bir makale bulmuşsunuz.
[..]
Yani budamayalım, salalım ağaçlarımızı çayıra mevlam kayıra diye bir durum yok ortada.
Bir de bu makalenin özellikle ceviz için olduğunu da vurgulamakta fayda var ;)
Sayın Çamtepeyle aynı fikirdeyim.
http://dergi.ksu.edu.tr/public/journals/2/backIssues/sayi/eski/sayi/51/51.148-158.pdf
Bu çalışmada tam puan alan cevizler Bilecik,Bursa95,Serr,Maraş18,Ürgüp,Maraş19 ve maraş10. Yabancı çeşitlerin tam puan alamaması dikkat çekici.
Burada yapılan çalışma sadece Tokat için iklime, bölgeye en uygun ceviz çeşitlerinin belirlenmesi.
Dikkat ederseniz cevizlerin ilk yapraklanma ve yaprak döküm tarihleri belirlenmiş. Bu neden yapılmış?
Örneğin bazı ceviz çeşitlerinin yapraklı olduğu gelişme dönemi uzun. Karasal iklimin görüldüğü yerlerde, sonbahar erken donlarına yapraklı yakalanan ceviz çeşitleri ne olacak? Kışın soğuklardan haşlanıp gidecek.
Aslında bazı hocalar televizyonlarda karasal iklimin görüldüğü yerlerde Chandler cevizi olmaz diye bas bas bağırıyorlar. Ama pek duyan yok herhalde ;)
musculus
28-03-2013, 10:34
Tokat değil kahramanmaraş
sayın bozy sizde haklısınız ama adam fidan satmak için şirket kurmuş peynir ekmek satar gibi fidan satıyor yalan yanlış ceşitlerle biz buna birşey yapamayız. bu tür insanları önce allaha havale ediyorum sonrasıda siz değerli ceviz bahcesi kuran ve kuracaklara kalıyor birçok arkadaşımız ucuz diye yanlış fidan alıp ekiyor.bahcesinde çeşit yanlış çıkan hiç kimse de şu fidancıdan adım şunlarla karşılaştım demiyor.
Diğer bir konuya yazmıştım ama görülmedi sanırım birde buraya ekliyim , teşekkürler tekrar...
Sonra ağacın özellikle alt kısımlarını güneş yanıklığına karşı beyaz kireçle boyayabiliriz. Ya da kireç yerine, 1 litre su 1 litre su bazlı (lateks) boya kullanabilirsiniz.
Sayın m.gökhan,
Bu şekilde ağacın gövdesinin 1/3'ü kadarını beyaza boyama cevizde güneş yanıklığı riskini ortadan kaldırıyor.
Hatta dikkat ederseniz Anadolu'da ağaçların alt kısmını bu şekilde sönmüş kireçle boyarlar.
Sayın musculus haklısınız.
Arkadaşlar söylediklerinize katılıyorum. Türkiye'de çok kaliteli yerli ceviz çeşitlerimiz var. Şebin, Bilecik, Kaman-1 sonra Sütyemez hocanın tescil ettiği ve doğal olarak Maraş'ta yetişen cevizlerden seçilen Maraş-18 ve Sütyemez-1 çeşitleri. Ve bunlar zaten binlerce yıldır Anadolu'da doğal olarak yetişiyor.
Bakın size çok ilginç bir şey anlatmak istiyorum. Juglans Regia'nın kelime kökenini incelediğiniz zaman Galya yemişi anlamına geliyormuş. Bu Galyalıların yaşadığı Galat da şu anki Anadolu toprakları. Hatta Beyoğlu'nda bulunan Galata semti de ismini Galyalı'lardan alıyor.
Juglans regia - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Juglans_regia#Etymology)
http://www.etymonline.com/index.php?search=walnut&searchmode=none
Çizgi romanlarda okuduğunuz Galyalılar'da bu Galyalılar. Romalılarla biraz kapıştıktan sonra Anadolu'ya yerleşmişler :p
Arkadaşlar söylediklerinize katılıyorum. Türkiye'de çok kaliteli yerli ceviz çeşitlerimiz var. Şebin, Bilecik, Kaman-1 sonra Sütyemez hocanın tescil ettiği ve doğal olarak Maraş'ta yetişen cevizlerden seçilen Maraş-18 ve Sütyemez-1 çeşitleri. Ve bunlar zaten binlerce yıldır Anadolu'da doğal olarak yetişiyor.
selamlar haklısınız hatta bu konuda tubitak destekli ülkenin çeşitli yerlerine deneme bahçeleri kurulmuş bir çalışma yapılmış bu çalışmaya isimleri cevizle anılan akademik tüm insanlar katılmış ve proje sonlanmış
fakat projenin ne şekilde sonladığı, veriler hakkında tek kelime bilgi yok bir kaç üniversite ve çalışmaya katılan hocalara mail attım bir tanesi bile olumlu veya olumsuz dönmedi.
Türkiye Ceviz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Entegre Projesi 106 G 152
http://www.haberler.com/turkiye-ceviz-yetistiriciligini-gelistirme-2640583-haberi/
Bu konuda bahsettiğiniz gibi 2008 yılında 1.000.000 lira gibi bir kaynakla bir proje başlatılmış. Belki proje sonuçlandırılmamış olabilir. Ya da 4982 sayılı Bilgi Edinme Kanunu gereğince bilgi isteyebilirsiniz.
Aslında en sağlıklısı toprak ve (gerekiyorsa su) analizlerini alıp
Toprak ve Yaprak Analizi (http://www.marim.gov.tr/toprak_analizi.aspx)
Meyvecilik Araştırma İstasyonundan konu uzmanı arkadaşlardan bölgenize uygun ceviz çeşidini öğrenmek.
m.gökhan
28-03-2013, 15:52
Bahçeme şebin , kaman , bilecik , chadler cinslerinin yanına maraş 18'i de eklicem mayıs ayında. En çok onun gelişimini merak ediyorum . Yazılanlara bakılırsa hem 1400 mt gibi bir rakım için chandler dan daha uygun hemde verimi,iç kalitesi ..vs chandler la aynı.
Bu kadar bilgi kirliliği arasında tecrübe etmek gerekicek sanırım...
Sayin camtepe benim onceki mesajlarima bakarsaniz ,bende sizin gibi saldim cayira mevlam kayira bir yetistiricilik olamaz demistim, hatta aynen bu cumleyi kullanmistim..
Sayin erdem26 arastirmada 2005 den itibaren bilgiler aliniyor bazi agaclara hic dokunulmuyor ,bazi agaclar heryil budaniyor ,bazilari iki yilda bir budaniyor degisik yontemler uygulaniyor sonuc olarak 2010 yilinda toplan alinan urunde ve meyve kalitesinde gozle gorunen degisiklik olmuyor ancak hic budanmayan agaclar erken meyve verdigi icin toplam alinan meyve miktari yuksek oluyor ..
Burada bir soru sormak istiyorum mesela karasal iklim nerelerde vardir ... ornegin sebin ,bilecik, kaman maras hangi iklim meyvesidir ,ben bir mesajimda ankara ile bu yerli cevizlerimizin ana vatanlarindaki sicaklik degerlerini yazmistim aradaki fark bayagi bir fazlaydi.. benim kendi gozlemim su ki ulkemizdeki bilinen ve asili olarak satilan cevizlerin yetistigi her yerde bu ithal cevizlerde olur nitekim sebin , bilecik, ve kaman da soguklardan etkileniyor.. en azindan benim bahcemde oyle.. cevizde bence herkesin kacirdigi bir gercek var ceviz esasinda iliman iklim meyvesi sonucta eger sicakliklar - 20 leri buluyorsa bir yerde orada yoreye adapte olmus cetin cevizlerden baskasi olmuyor....aksi taktirde insanlar neden kurulu bahcelerini yeni cesitlere asilayacak deli mi insanlar ... Sebin, bilecik, kaman olan yerlerde pedro ,ve chandler de oluyor... isteyen gelip baksin bahcemde... tek farki ilkbahar donlarindan ve karalekeden etkilenmiyor yabanci cesitler...
Karasal iklim demek bence cok yaniltici insanlar icin mesela bolu ile sivas ayni mi maras ile kars ayni mi bence olcut rakim ve sicaklik degerleri olmali soguk bolgeler ve yuksek bolgeler daha dogru bir mukayese olur ...
Sayin goksal sonucta cozumu ben burada yazdim eger burada guvenilir fidancilari ya da uckagitcilari yazip insanlari bilgilendirirsek sorun bi nebze hafifler....Haklisiniz bizler de ustumuze duseni yapmiyoruz.. bu arada ben de cevizlerin cogunu panc fidanciliktan almistim eger yanlislik olursa buradan yazacagim bilginiz olsun...
Sayin erdem26 arastirmada 2005 den itibaren bilgiler aliniyor bazi agaclara hic dokunulmuyor ,bazi agaclar heryil budaniyor ,bazilari iki yilda bir budaniyor degisik yontemler uygulaniyor sonuc olarak 2010 yilinda toplan alinan urunde ve meyve kalitesinde gozle gorunen degisiklik olmuyor ancak hic budanmayan agaclar erken meyve verdigi icin toplam alinan meyve miktari yuksek oluyor ..
Sayın bozy,
Haklısınız. Çünkü ben sabah verdiğiniz bağlantıyı açamamıştım. O yüzden ana sayfasından bakmışım.
http://walnutresearch.ucdavis.edu/2010/2010_107.pdf
O yüzden farklı araştırmalardan bahsediyormuşuz.
" The objective of this trial is to consider different training styles in the early years for hedgerow planted Chandler walnuts."
" The trees were planted in March 2008 on a one foot berm, at a spacing of 15 ft. x 22 ft. (132 trees per acre). "
http://walnutresearch.ucdavis.edu/2010/2010_117.pdf
Şimdi verdiğiniz bağlantıyı inceliyorum.
Sebin, bilecik, kaman olan yerlerde pedro ,ve chandler de oluyor... isteyen gelip baksin bahcemde... tek farki ilkbahar donlarindan ve karalekeden etkilenmiyor yabanci cesitler...
Karasal iklim demek bence cok yaniltici insanlar icin mesela bolu ile sivas ayni mi maras ile kars ayni mi bence olcut rakim ve sicaklik degerleri olmali soguk bolgeler ve yuksek bolgeler daha dogru bir mukayese olur ...
Maalesef benim bulunduğum İç Anadolu Bölgesinde ki rakım 800 metre civarı bir bahçeye gittim ve Chandler cevizlerinin hepsi resmen haşlanmıştı. Yani tamamen soğuktan zarar görmüş kurumuş. Sonra tek tük ceviz diken üreticilerin de aynı şekilde. Sadece çekirdekten yetişen ya da yerli ceviz çeşitleri kalmış.
Hatta bu konuyu da Sütyemez hocayla telefonda konuşmuştuk. Nereden aşı kalemi temin edebiliriz, hangi çeşitler ekebiliriz diye. Ama aşı kalemi temin edilemiyormuş. O yüzden bir sonraki seneye kaldı.
Sonra bu sene 3. senesine girecek olan bir Şebin bahçemiz var. Fidanları dikimine kadar üreticiyle beraber yapmıştık. Budama için geçen sene gitmiştim. Hatta yakında da tekrar gideceğiz sanırım. Şimdi geriye dönüp baktığımda ve soğuktan zarar gören yabancı ceviz çeşitlerini gördüğümde ne kadar doğru bir seçim yapmışım diye düşünüyorum.
İsminden de belli olduğu gibi Şebin Şebinkarahisar'ın cevizi çok lezzetli bir çeşit. Rakım olarak 1400'ü bulan yüksek yerlere uygun bir ceviz çeşidi. Tek eksikliği iç kurduna karşı biraz hassas ve dikkat etmeniz gereken konu çok fazla tozlayıcı kullanmamak. Eğer çok fazla tozlayıcı kullanırsanız bu sefer fazla polen yükü nedeniyle dişi çiçekler dökülüyor ve bu durumda da verim kaybı yaşayabilirsiniz.
Ayrıca geçenlerde bir arkadaş ceviz diye yabancı bir ceviz çeşidi getirmişti. Tadı saman gibi. Bana halen kendi bahçemizden ceviz geliyor. İki tane cevizi koyayım önünüze hangisinin yerli hangisinin yabancı ceviz olduğunu çok rahat anlarsınız tadından.
Daha ayrıntılı olarak sorunuza da cevap vereceğim ama şimdilik bu kadar yazabiliyorum.
Bir de bir arkadaş ceviz yetiştiriciliğini geliştirme projesinden bahsetmişti. Benim de gözüme Orman Bakanlığının ceviz eylem planı çarpmıştı. Aklıma gelmişken paylaşayım.
http://web.ogm.gov.tr/Dkmanlar/Sanal-kitaplar/CEVIZ+EYLEM+PLANI.pdf
musculus
28-03-2013, 21:31
Lilium Abinin fotoğrafladığı Bilecik resimlerine forumun 77.sayfasında dönüp bakarsanız belki yerli çeşitlerimize biraz daha şans vermemiz gerektiğini söyleyebiliriz. Türk teknik direktörler ü de yabana atmayalım derim ben.
Sayın musculus ben yerli çeşitleri kötülemek derdinde degilim sadece bahcemde gördügümü yazıyorum ... hepsinin kendine göre avantajı ve ya dezavantajı var isteyen istedigini diker..
Sayın erdem 26 bir bahcenin konumu ,bakımı,detayları genel olarak rakımdan daha önemlidir eger bahce don cukurundaysa örnegin cok şey degiştirir.. sru su olmalı bu 800 metredeki bahcede şebin ,bilecik , kaman,chandler ,pedro var ve sadece chandler mi zarar gördü ya da sizin bahcede pedro ,chandler ,şebin ,bilecik var ve siz şebin den mi memnunsunuz ...
Chandler çeşidi gençken aşırı büyümeye meyilli oluyor ve bir de buna sulama ve gübreleme hataları da eklenince tabi soguk zararı kacınılmaz oluyor...
Anadolunun heryerinde dogal olarak yetişen kendi öz evlatları cevizlerimiz maalesef şebin,bilecik,kaman degildir o yöreye adapte olmuş çetin cevizlerdir evet anadolunun herhangi bir yerinde yörede yanınızda yetişen bir cevizi gönül rahatlıgıyla yetiştirebilirsiniz... aşılı yerli ceviz ceşitlerimizin adaptasyonuyla ilgili henüz yeterli bir bilgi yoktur yani sivasın bir köyünde şebin yetiştirmenin riski ile pedronunki aynıdır..
Bir diger konu da marketten alınan ithal cevizlerin nereden geldigi ve hangi cins oldugunu satan dahi bilmezken bizim bunlara chandler muamelesi yapmamız yanıltıcı olabilir.. kaldı ki aynı bahcede aynı bakım şartlarında yetişen degişik cins cevizlerin mukayesesi eger yapılırsa o zaman bi kıymeti vardır aksi takdirde hiç bir bilimsel degeri olamaz...kaldı ki bana göre lezzetli olanı benim çocuk yemiyor yani lezzeti nasıl ölçüyoruz onuda ayrıca tartışmak lazım..
Okudugum her kaynakta chandlerin gencken sonbahar donlarından etkilendigini okuyorum bu bir gercek.. erken sonbahar donlarının problem oldugu yerlerde riskli.. bunun yanında yerli çeşitlerimiz ilkbahar donlarından etkileniyor bu da bir gercek yani ilkbahar donlarının problem oldugu yerlerde yerli çesitler riskli ..
chandler antraknoza dayanıklı antraknoz proplemi olan chandler diksin.. bildiklerimi yazıyım ben bunlar benim gördügüm sagdan soldan duyulanlar degil.. herkes bildigini tecrübesini yazarsa böylece bir bilgi birikimi oluşur ve yön verici olabilir..
Temel bilgiler yanlış olunca dogru bulunamaz mesela adamın biri diyor ki ben de diktim bodur ceviz hepsi dondu burda ceviz olmuyor... ya da chandler diktim olmadı bunun gercekten chandler olup olmadıgını kendi de bilmiyor belki satan da bilmiyor hadi diyelimki bu fidanlar aslında yalovaysa ya da baska bir cinsse ...
Ben bile aslında hakkaten bahçemde hangi cinsler var bilmiyorum ... ne yazıkki böyle ...
Sayın erdem 26 bir bahcenin konumu ,bakımı,detayları genel olarak rakımdan daha önemlidir eger bahce don cukurundaysa örnegin cok şey degiştirir.. sru su olmalı bu 800 metredeki bahcede şebin ,bilecik , kaman,chandler ,pedro var ve sadece chandler mi zarar gördü ya da sizin bahcede pedro ,chandler ,şebin ,bilecik var ve siz şebin den mi memnunsunuz ...
Sayın bozy,
Ben sahada çalışan bir teknik elemanım. Bu sene onlarca bahçe gezdim. 1-2 sene içinde bu yüzlü rakamlara çıkabilir. Tabi bunların hepsi ceviz değil ama aralarında ceviz bahçeleri de var.
Size bir örnek vereyim. Damlama sulama ile sulanan içinde Şebin, Bilecik, Kaman-1 çeşitleri olan bir üreticimizin bahçesi var. İçerisinde yabancı ceviz çeşitleri olup olmadığını bilmiyorum. En son kış aylarında gitmiştim. Ama yakın zamanda gitme fırsatım olmadı.
Sonra sahada gezdiğimizde dediğim gibi bizden yardım almadan bahçe kuran bir üreticinin tüm yabancı ceviz çeşitleri gitmiş. Ufak tefek miktarlarda dikim yapan üreticilerden de aynı problemler yaşanmış.
Çok yakın bir zamanda kapama badem bahçesine gitmiştim. Orada da üretici tek tük yabancı ceviz çeşitleri dikmiş. Cevizlerin hepsi sertifikalı. Bakalım görelim nasıl olacak :rolleyes:
Genellikle bizde bu kirec sürme uygulaması agacları böceklerden korumak için yapılıyor ve agacların sadece alt kısımları boyanıyor güneş yanıgından korunmak için agacların butun dalları günese bakan yerleri boyanarak yapılmalı.. silikonlu veya yaglı boya olmaz.. kireç **** plastik iç cephe boyası 1 e 1 suyla karıştırılarak yapılır dış cephe boyası da olmaz...
Sayın erdem 26 benim için bilginin degeri hiç bir seyle ölçülemez özellikle de sizin gibi profesyonel bir insanın bilgileri ve vizyonu bizler için altın degerinde oluyor ...tecrübelerinizi karşılıksız burada paylaşmanız da ayrıca takdire şayandır.. buradaki paylaşımların en kıymetli ve faydalı olanları bizzat kendi tecrübelerini aktaranlarınki oluyor... ancak dogruyu bulmak için dogu bir yöntem izlemek gerekir ki benim de çabam budur.. bütün paylaşımlarımda genel yuvarlak ve bilinen şeylerin aksine bilmedigimiz yeni seyler **** dogru bildigimiz yanlışlardan bahsetmek iştiyorum.. tecrübelerinizi bizimle paylaşmaya devam etmeniz bize degr katacaktır ... teşekkürler..
Benim köyde iki ayrı yerde bahcem var bu bahcelerin arası yaklaşık 600 metre ,bahcelerin birinde sadece yabancı çesitler var digerinde karışık yani hemen hemen her çeşit var ben bu iki bahçedeki agaçların gelişimini bile örnek alamıyorum sadece aynı bahçedeki agacların bir mukayesesini yapabiliyorum dogru olan da bu sanırım...çünkü degişkenlerin sabit olmadıgı bir deneyde ortaya bir sonuç çıkmaz ...
Yazışmalardan zevk alarak okuyorum.
bilenler mütevaziliği elden bırakmıyor. soranlar bilmediğini kabulleniyor,
seviyeli yazışmaların devamını görebilmek dileklerimle..
bilmemek ayıp değil, öğrenmemek ayıp demişler..
Sayın erdem 26 benim için bilginin degeri hiç bir seyle ölçülemez özellikle [..]
Estağfurullah. Cevizimi bildiğimi söyleyemem.
Bilmediğim bir sürü konu var. Okuyarak, gerektiğinde bu konudaki uzman kişilerden yardım alarak, yapılan araştırmaları inceleyerek eksiklerimi tamamlamaya çalışıyorum.
Beraber öğreniyoruz.
bu resimler 25.03.2013 tarihinde çekildi ve çekirdekten yetişen bu antep fıstıkları 3 yaşında. bunları bu yaz aşılayabilir miyim bilgisi olan varsa lütfen yardımcı olsun. ayrıca hangi ayda aşı yapabilirim?
sedatkso
29-03-2013, 21:53
Okudugum her kaynakta chandlerin gencken sonbahar donlarından etkilendigini okuyorum bu bir gercek.. erken sonbahar donlarının problem oldugu yerlerde riskli.. bunun yanında yerli çeşitlerimiz ilkbahar donlarından etkileniyor bu da bir gercek yani ilkbahar donlarının problem oldugu yerlerde yerli çesitler riskli ..
chandler antraknoza dayanıklı antraknoz proplemi olan chandler diksin.. bildiklerimi yazıyım ben bunlar benim gördügüm sagdan soldan duyulanlar degil.. herkes bildigini tecrübesini yazarsa böylece bir bilgi birikimi oluşur ve yön verici olabilir..
Temel bilgiler yanlış olunca dogru bulunamaz mesela adamın biri diyor ki ben de diktim bodur ceviz hepsi dondu burda ceviz olmuyor... ya da chandler diktim olmadı bunun gercekten chandler olup olmadıgını kendi de bilmiyor belki satan da bilmiyor hadi diyelimki bu fidanlar aslında yalovaysa ya da baska bir cinsse ...
Ben bile aslında hakkaten bahçemde hangi cinsler var bilmiyorum ... ne yazıkki böyle ...
hocam ankarada bu sene pek soguk olmadı galıba.bu sene su vermeyı agustosta mı kestınız aceba dıger sartlar uygun olunca yanı sulamayı zamanında kesınce sonbahar donları etkıledı mı agacları.bende bu sene yanı mayıs sonu hazıran bası 700 adet chandler ekecegım.burdan okuduklarımı ıns uygulayacagım ama tek korktugum sonbahar donlarından etkılenmesı ıns onuda sulamayı agustos basında kesıp dallara su yurumesını durdurup pıskınlestırıp bu sorunu cozmek ıstıyorum.sızın tafsıyelerınız nedır.bu sene bızım orda cubukta -10 u gecmedı.pek soguk gormedık.ıns hep boyle olur
sayın erdem26 size birşey sormak istiyorum..chandler ın yaz sıcaklığı fazla olan adıyaman ve antepte yetişmediği söyleniyor bu doğru mu?çünkü buralarda yazın sıcaklık 42-43 dereceyi de buluyor..değerli deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi paylaşırsanız çok seviniriz...
sayın erdem26 size birşey sormak istiyorum..chandler ın yaz sıcaklığı fazla olan adıyaman ve antepte yetişmediği söyleniyor bu doğru mu?çünkü buralarda yazın sıcaklık 42-43 dereceyi de buluyor..değerli deneyimlerinizi ve düşüncelerinizi paylaşırsanız çok seviniriz...
Sayın adsay,
Farklı bölgelerde yetişen cevizler için iklim, toprak yapısı, rakım vb. bilgileri bilmeden yapılacak tavsiyeler sağlıklı olmayacaktır.
Bu nedenle tavsiyem özellikle ticari amaçlı yetiştiricilik yapacaksınız her şeyden önce toprak analizi alıp MARİM'e göndermeniz.
Daha sonra Meyvecilik Araştırma İstasyonundaki konu uzmanı arkadaşlardan telefonla arayarak bölgenize uygun ceviz çeşitlerini öğrenebilirsiniz.
0 246 313 24 20
Sayın sedatsko ankarada gitmedigim yer kalmadı ve bildigim kadarıyla çubuk ankaranın en soguk yerlerinden biri bu sene -10 u geçmedi diyorsunuz ancak ankarada en sıcak yerlerde bile -10 gecti eger bahcenizin cok özel bir yeri varsa bilemem... ben sizin yerinizde olsam cubukta aşılı bildik ceşitlerden ceviz yetiştiriciligi yapmam ..bu sene gecmediyse bile cubuk ilçesinin geçmiş sıcaklık degerlerine bakın... sulamayla falan cubukta chandlerin olacagını sanmam.. Ayrıca bir üst mesajda sayın erdem26 nın ve daha önceki forumda yazılan mesajları da bir daha dikkatle okumanızı öneririm .. 700 agac az degil kimsenin sizi yanlış yönlendirmesine izin vermeden profesyonel desttek almanız daha mantıklı...
sedatkso
30-03-2013, 08:18
Sayın sedatsko ankarada gitmedigim yer kalmadı ve bildigim kadarıyla çubuk ankaranın en soguk yerlerinden biri bu sene -10 u geçmedi diyorsunuz ancak ankarada en sıcak yerlerde bile -10 gecti eger bahcenizin cok özel bir yeri varsa bilemem... ben sizin yerinizde olsam cubukta aşılı bildik ceşitlerden ceviz yetiştiriciligi yapmam ..bu sene gecmediyse bile cubuk ilçesinin geçmiş sıcaklık degerlerine bakın... sulamayla falan cubukta chandlerin olacagını sanmam.. Ayrıca bir üst mesajda sayın erdem26 nın ve daha önceki forumda yazılan mesajları da bir daha dikkatle okumanızı öneririm .. 700 agac az degil kimsenin sizi yanlış yönlendirmesine izin vermeden profesyonel desttek almanız daha mantıklı...
Sayın bozy -15 den sonra zaten bütün çeşitler zarar görmez mi bu sadece chandlere özgü bi durum mu.sizin bulunduğunuz yerde sıkıntı yapmışsınız fakat bunu tecrübesizlik ve sulama hatası olduğunu yazmışsınız.ben birde çankırı 10 yaşındaki chandler e bakarak cesaret aldım.korgunda çok sıkıntı yaşanmamış. Iklim bizim arayla aynı.ama yinede araştırmak lazım.bizim koyde 10 yaşında yavuz 1 var birkere don vurmadı.tekrar sormak istiyorum -15 sadece chandler e özgü mu yoksa hepsi için mi geçerli.siz ne tasfiye edersiniz.saygılar
m.gökhan
30-03-2013, 10:31
http://www.agri.ankara.edu.tr/bahce/1107__ceviz.pdf
Dişi çiçek dökümü ile ilgili güzel bilgiler mevcut ...
erdem26 verdiğiniz bilgiden dolayı teşekkür ederim...aslında şunu da merak ediyorum..ceviz yazın yüksek sıcaklardan etkilenir mi etkilenmez mi?çünkü burada yazan arkadaşların hepsi sadece cevizin soğuklardan etkilenmesinden bahsetmiş...bu konuda bir bilginiz var mı yokmu yoksa bunu da mı MARİME sormam gerekiyor...teşekkürler...
sedatkso
30-03-2013, 11:53
Sayın bozy bu arada ankaranin en soğuk ilçesi olmadan ile pursaklar diye biliyorum.benim koyum çankırı sınırına yakın.bizim koyde dolar aralık ayının ilk haftası ancak başlar.peki yerli olsa yine -15 de etkilenir mi.ilk yıllar içindi sıkıntı bu -15 yoksa herzaman sıkıntı yaratacak bir durum mu saygılar.
sedatkso
30-03-2013, 11:54
Elmadag ve parmaklar en soğuk ilçeler.
sedatkso
30-03-2013, 12:18
Elmadag ve pursaklar bi türlü yazamadik.
ceviz yazın yüksek sıcaklardan etkilenir mi etkilenmez mi?
Evet ceviz yüksek yaz sıcaklıklarından etkilenir.
Eğer sıcaklık 40 °C'nin üzerine çıkarsa iç cevizde büzüşmesi, kararmalar görebilirsiniz. Ayrıca güneş yanıklığı nedeniyle cevizler zarar görür.
Örneğin Chandler cevizi iç büzüşmesine hassas bir ceviz çeşididir. Sadece sıcaklık değil eğer toprak zayıfsa iç cevizde büzüşme görebilirsiniz.
Sonra Maraş 18 yüksek sıcaklığa hassas bir ceviz çeşididir. Sıcaklığın sık sık 40°C'nin üzerine çıktığı bölgeler için uygun değildir.
Soğukla ilgili konu şudur.
Ceviz ağaçlarının bazıları kışın -20 °C bazıları -40 °C'ye kadar dayanabilir.
Ama asıl dikkat edilmesi gereken bundan ziyade ilkbahar geç ve sonbahar erken donlarıdır.
Cevizler uyanmaya başlarken sıcaklık -1 °C'ye düştüğünde tomurcuklar zarar görür. Bu nedenle ilkbahar geç donlarının olduğu bölgelerde geç yapraklanan ceviz çeşitlerini tercih etmek gerekiyor.
Ama bunu yaparken de yukarıda bahsettiğim gibi kışları sert geçen, karasal iklimin görüldüğü yerlerde Chandler gibi çok geç yapraklanan ceviz çeşitlerini seçmemek gerekiyor. Bunun nedeni çok geç yapraklanan çeşitler kışları sert geçen yerlere iyi uyum sağlayamıyor. Çok geç uyandığı için çok geç de meyve veriyor. Bu sefer ne oluyor? Yapraklıyken sonbahar erken donlarına yakalanıyor ve soğuktan zarar görüyor.
Bahçe kurarken yapılacak işlem çok basit.
Metorolojiden son 5 yıl ilkbahar geç ve sonbahar erken don tarihlerini öğrenmek. Sonra bölgenizdeki ceviz üretimi yapan üreticilerle, Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerindeki teknik elemanlarla görüşerek uygun bir çeşit ve buna uygun tozlayıcı seçimi yapmak.
Araştırma istasyonundaki uzman arkadaşlardan yardım almanın da faydası var. Hatta bu konuda Sn. Sütyemez hocayla da görüşebilirsiniz.
CEVİZ HATTI » İletişim (http://ceviz.ksu.edu.tr/?page_id=161)
İklim ile ilgili son konu da kışları çok ılıman geçen bölgeler de ceviz yetiştiriciliği için uygun değildir. Neden ? Çünkü cevizin bir soğuklama ihtiyacı var.
Ceviz için soğuklama gereksinimi +7 °C'nin altında 500 ila 2000 saat arasında değişir. Bu yüzden soğuklama ihtiyacı yüksek olan çeşitler kışı çok ılık geçen bölgelere dikilmemelidir. Aksi takdirde ne olacaktır? Soğuklanma ihtiyacını tamamlayamayan cevizlerin uyanması anormal olarak gecikecek, çiçeklenme ve ürün miktarında azalma görülecektir.
musculus
30-03-2013, 19:51
Balıkesirde 17-18 Mart geceleri hava sıcaklığı eksi derecelerdeydi.
Balıkesir İçin Mart Ayı Hava Durumu 2013 - Balıkesir Türkiye İçin AccuWeather Tahmini (TR) (http://www.accuweather.com/tr/tr/balikesir/317083/march-weather/317083)
Başta badem olmak üzere erik,şeftali gibi o günlerde çiçek açmış ağaçlarda çok büyük zararlanma oldu. CROPAİD adlı ilacı kullanmama rağmen don çiçekleri kuruttu adeta. Rahmanın vereceğinden daha fazla alamıyosunuz yani. Parana güvenip sigorta yaptırsan bu seferde don olmassa verdiğin paraya üzülüyorsun. Geçen sene haziran ayındada cevizlere dolu yağmış yarısı gitmişti yine ceviz meyvelerinin. Netice itibariyle ;
ALLAH I UNUTURSAK O DA BİZİ UNUTUYOR...
sedatkso
30-03-2013, 19:56
Hocam bilgi için tsk. Mesela chandler tam anlamıyla ne zaman uykuya yatar ve kısa hazırlanmış olur.mesela kasım 25 de döker ve kısa hazırlanır ve bundan sonra -20 dereceye kadar dayanır. Ve çok zarar görmez.peki yaprağıni tam dönmedi kaç dereceye kadar dayanır.yani hemen -1 oldu **** -3 oldu hemen zarar mi görür.saygılar.
sedatkso
30-03-2013, 20:11
Vermiş olduğunuz linkler california 2012 kasım ayına baktım 16 kasımda -6 derece olmuş ankarada baktım kasım 25 de -3 derece olmuş şimdi orda sonbahar don olmuyor da ankarada neden don oluyor.-6 california da sıcak -3 ankara soğukmu oluyor orda etkilenmiyorsa bence burda da etkilenmez güzel bakım olursa.
musculus
30-03-2013, 20:15
Seni mi kıralım sedatkso şimdi. Olur diyorsan oluversin Ankarada chandler. 2 şubat 2012 tarihinde ankarada gerçekleşen havaya bakarmısın sedatkso.
http://www.accuweather.com/tr/tr/ankara/316938/month/316938?monyr=2/01/2012
6 şubat 2012 balıkesir e bakarmısın.
http://www.accuweather.com/tr/tr/balikesir/317083/month/317083?monyr=2/01/2012
İllada chandler diyorsan
http://www.agaclar.net/forum/uzak-bahcelerin-yakin-isbirligi/20954-32.htm
Burdaki abi chandler profesörü bence...
sedatkso
30-03-2013, 20:25
Yok ondan degil yani baktım verilere o yüzden dedim.verilere bakarak konuştum. Olmaz mi neden öyle dediniz.
sedatkso
30-03-2013, 20:38
Evet geçen sene türkiyenin çoğu bölgesinde çok sert geçti kislar.ama bu sene öyle değildi.balıkesirde bile -15 olduysa buna bakıp o zaman hiçbir yerde ceviz ekemeyiz.her sene bu şekilde olacak değil alla bilir ama çok uzun zaman sonra bu soğuklar görüldü.şimdi sizin deyiminin bakarak ankarada ceviz yetiştirmek mantıklı görünmüyor.bu soğuklar belki 30 yıldır görülmüyordu.
peki yaprağıni tam dönmedi kaç dereceye kadar dayanır.yani hemen -1 oldu **** -3 oldu hemen zarar mi görür.
Eğer sonbahara yapraklı ve tam pişkinleşmemiş olarak giren ceviz fidanları eğer sıcaklık 1 - 2 gece -2 °C'nin altına düşerse don zararı görmeye başlıyorlar. Ağacın kuzey ve güney taraflarında don zararını görebilirsiniz.
Ağaçların yaklaşık yarısını 1-1 oranında beyaz su bazlı (lateks) boya ile boyadıklarında bu oran oldukça düşmüş.
http://walnutresearch.ucdavis.edu/2001/2001_205.pdf
İlkbahar geç donlarında ise hem dişi hem de erkek çiçekler dondan zarar görebiliyor.
Gene daha önce bağlantısını verdiğim ceviz eylem planında cevizlerin, tomurcukların kapalı ancak renklendikleri dönemde 30 dakikalık bir süre için -1 °C'lik sıcaklığa dayanabildikleri belirtiliyor.
Zaten zirai don denilince özellikle gece yarısından başlayıp sabaha kadar kritik sıcaklıklara düşen bir meteoroloji olayını kasdediyoruz.
http://www.mgm.gov.tr/FILES/ziraat/don_risk_grafik_2012.gif
Vermiş olduğunuz linkler california 2012 kasım ayına baktım 16 kasımda -6 derece olmuş
Chandler cevizinin Kaliforniya şartlarında hangi tarihte yaprak döktüğünü bilmiyoruz. Ama eğer yapraklı olarak sonbahar donlarına yakalansa bile bu demek değil ki -2 derecenin altında sıcaklıklarda tüm cevizler gidiyor. Cevizler zarar görüyor. Hatta aralarında kuruyanlar da olabilir. Ama bu zarar şekli ağaç için iyi bir gübreleme programı yapılıp yapılmadığına, don olayının süresine ve sıcaklıkların ani bir değişim gösterip göstermediğine göre değişiyor.
Burada anlatılanlara göre Kaliforniya ceviz yetiştiricilerinin karşılaştıkları en büyük problem tam tersine sıcaklıkların artması. Yani iklimlerin ısınması nedeniyle cevizlerin kış soğuklama ihtiyacını karşılayamaması. Bu noktada Kaliforniya'nın bir bölgesinde yapılan bir çalışmada tüm cevizlerin %30'unun kış soğuklama ihtiyacını karşılayamadığı tespit edilmiş. Bu da çiçek açmada düzensizliklere ve dolayısıyla verim düşüklüğüne neden oluyor. Her ne kadar bir takım kimyasallarla müdahale ederek bunu engellemeye çalışsalar da kış soğuklama ihtiyacının karşılanamaması önemli bir problem.
Ayrıca cevizin ani sıcaklık değişimlerine ve dünya çapında iklim değişikliklerine en hassas bitkilerden bir tanesi olduğu söyleniyor.
http://theconversation.com/walnuts-are-super-sensitive-to-climate-4564
Eğer biz Türk ceviz yetiştiricileri olarak bunu bir fırsata çevirebilirsek, cevizde de belki ileriki yıllarda ilk 3 ülke arasına girebiliriz.
http://lawr.ucdavis.edu/newsletter/w11/walnut_news_hires.pdf
Gene ceviz durgun döneme girdikten sonra kış sıcaklıkları -20 °C özellikle yabancı ceviz çeşitlerinin bu sıcaklıklara kadar zarar görmediğini düşünebiliriz. Ama Anadolu'da binlerce yıldır ceviz yetiştiğini düşünürsek yerli çeşitlerin -40 °C 'lere kadar dayanabildiğini düşünmek sebep sonuç ilişkisinden giderek sanırım yanlış olmaz. Ama bu konuda yapılan bilimsel bir çalışmaya rastlamadım.
sedatkso
31-03-2013, 15:18
hocam bılgıler ıcın ***.yani butun olumsuzlukları olumlu hale getırebılırsek **** mucadele etmeyı bılırsek kazanan bız oluruz.olmuyor deyıp pes etmek olmaz.saygılar
bukalemune
06-04-2013, 19:02
selamlar
izmir- urla zeytinler köyünde 2 dönüm kadar arsama çeşitli meyve ağaçları dikmeyi düşünüyorum.
Ceviz o bölgede yetişir mi? yetişirse hangi tür uygun acaba? benim arsam deniz kenarında değil, ormanlık alanda.
Ceviz salgıladığı juglon nedeniyle diğer bitkilere zarar veriyormuş, bu durumda diğer ağaçları en az ne kadar mesafe ile dikmeliyim?
ceviz için sanırım ideal aralık 10x10, 3 ağaç dikersem ileride tüm ihtiyacımı karşılar sanırım.
fakat çok alan kaplıyor, altında da sebze yetişmeyecek tüm alan boş kalacak ceviz yüzünden :(
selamlar
izmir- urla zeytinler köyünde 2 dönüm kadar arsama çeşitli meyve ağaçları dikmeyi düşünüyorum.
Ceviz o bölgede yetişir mi? yetişirse hangi tür uygun acaba?
Bu noktada rakım, iklim, toprak yapısı, sulama durumu vb. bilmeden net bir tavsiye yapmak zor.
Size tavsiyem yerel üreticilerden bölgede ceviz yetişip yetişmediğini öğrenmeniz.
Ceviz için soğuklama gereksinimi +7 °C'nin altında 500 ila 2000 saat arasında değişir. Eğer bölge kışın soğuklama ihtiyacını karşılayamayacak kadar ılık geçiyorsa ürün miktarında azalma görebilirsiniz.
Rakım olarak, deniz seviyesine yakın rakımlar için Yalova-2 tozlayıcı olarak da Yalova-3 çeşitlerinin uygun olabileceğini düşünüyorum.
Ceviz salgıladığı juglon nedeniyle diğer bitkilere zarar veriyormuş, bu durumda diğer ağaçları en az ne kadar mesafe ile dikmeliyim?
Olgun bir ceviz ağacı için bu mesafe gövdeden itibaren 15 metre ila 25 metre arasında değişebiliyor.
Black Walnut Toxicity to Plants, Humans and Horses, HYG-1148-93 (http://ohioline.osu.edu/hyg-fact/1000/1148.html)
Kiraz, nektarin, erik, şeftali gibi meyveler cevizin salgıladığı bu maddeye dayanıklı. Ayrıca diğer meyve ağaçlarını sırta dikim yapabilirsiniz.
bukalemune
07-04-2013, 20:42
teşekkürler sayın Erdem
artık orada araştırma yaparak dediğiniz gibi uygun tür varsa dikerim, **** hiç dikmem :)
25 metre sonra diğer ağaçları dikeceksem dikecek yer kalmıyor
vizyon_78
08-04-2013, 13:14
Değerli arkadaşlar 06 nisan da ilk denemem olan kalem aşılarımı yaptım.İNŞALLAH ALLAHIN izniyle tutar.Bağlamış oldugum aşı bantlarını kaç gün sonra çözmem gerektiği konusun da bana yardımcı olursanız çok memnun olurum .aşı bağlarını sıkı sıkı bağladım esnemesi söz konusu deil kendiliğinden esnemesi çok zor ) teşekkürler
Sayın ağaç dostu arkadaşlar. Sizlerin, başlangıçtan buyana yapmış olduğunuz değerli paylaşımlar doğrultusunda kendi baçemi, baba ocağımda oluşturdum.Bu aşamadan sonra,görsel bilgilenmenin daha yararlı olacağını umuyorum.Batıkaradeniz bölgesinde daha önceden oluşturulmuş kapama ceviz bahçesi olan,diyaloğa acık arkadaşların bahçelerini görmek arzusundayım.Bilgi ve görgü alışverişi önemlidir.
juglandales
09-04-2013, 12:37
Herkese selam,
Bahçemdeki yerli çeşitler tomurcuklarını patlattı. Chandler'larda henüz uyanma belirtisi yok. Toprak tahlillerinde fosfor oranı düşük çıkmakta.Toprakta kil ve kireç oranı yüksek olması ve içeriğinde Kükürt bulundurmasından dolayı azotu Amonyum Sulfat olarak atmayı düşünüyorum.
Ağaç gövdesine yaklaşmadan taç izdüşümüne, toprakla karıştırarak, Ağacın her yaşı için 150 gramı 3 eşit parçada vermeyi düşünüyorum.
Çeşitli kaynaklarda ağacın her yaşı için 100-150 gram azot uygulaması önerilmektedir. Dolayısı ile 6 yaşındaki bir ağaca toplamda verilecek azot miktarı 6x150=900 gram eder. (Amonyum Sulfat %21 Azot ihtiva etmekte). Bu da Ağaç başı 4285 gram AS eder.
Uygulamayı düşündüğüm azot miktarının doğru olup olmadığını değerlendirebilir misiniz.?
aviator34
09-04-2013, 13:02
Herkese selam,
Bahçemdeki yerli çeşitler tomurcuklarını patlattı. Chandler'larda henüz uyanma belirtisi yok. Toprak tahlillerinde fosfor oranı düşük çıkmakta.Toprakta kil ve kireç oranı yüksek olması ve içeriğinde Kükürt bulundurmasından dolayı azotu Amonyum Sulfat olarak atmayı düşünüyorum.
Ağaç gövdesine yaklaşmadan taç izdüşümüne, toprakla karıştırarak, Ağacın her yaşı için 150 gramı 3 eşit parçada vermeyi düşünüyorum.
Çeşitli kaynaklarda ağacın her yaşı için 100-150 gram azot önerilmekte. Dolayısı ile 6 yaşındaki bir ağaca toplamda verilecek azot miktarı 6x150=900 gram eder. (Amonyum Sulfat %21 Azot ihtiva etmekte). Bu da Ağaç başı 4285 gram AS eder.
Uygulamayı düşündüğüm azot miktarının doğru olup olmadığını ve bu azotu tam olarak uygulama zamanını değerlendirebilir misiniz.?
Güzel bir soru sormuşsunuz.
cevabını bende bekleyeceğim...
Sayın vizyon_78,
Ben hala ceviz aşılarını yapmadım. Sıcaklıkların 26.7 °C'e ulaşmasını bekliyorum.
Aşı yaptıktan sonra, aşının kaynaması 4-6 hafta kadar sürebilir. Eğer aşı kaynamışsa, aşı bağı aşının kalınlığa büyümesini engellemeye çalışır. Buna aşı ustaları aşı bağının aşıyı boğması derler. Böyle bir durumda aşı bağını çözmeniz veya kesmeniz gerekir.
Ben Selahattin Hoca'dan aşı çakısı almıştım. O da sağolsun aşı bağı göndermişti. Bu muşambadan aşı bağlarının özelliği aşıyı yaptıktan sonra çözmeye gerek yok. Kendiliğinden sıcakta dağılıyor.
Sayın juglandales,
Azotlu gübre uygulamasını kış ortasında veya erken ilkbaharda (Mart-Nisan) ayında yapabilirsiniz. İlk sene fosforlu gübreleme tavsiye etmiyorum.
Sonra gövdeden yaklaşık bir karış kadar boşluk bırakacak ve ağaç tacını kaplayacak şekilde malçlama uygulaması yapabilirsiniz.
Doğru gübre miktarı konusunda size tavsiyem toprak örneğini analiz için Eğirdir Meyvecilik Araştırma İstasyonuna gönderirseniz, kullandığınız sulama yöntemine göre atılacak uygun gübre miktarlarını öğrenebilirsiniz.
Toprak analizi desteğinden sonra pıtırak gibi her yere toprak analizi laboratuvarı kuruldu. Özellikle özel laboratuvarlardan gelen sonuçların sağlıklı olmadığını söyleyebilirim.
ben ekteki linkteki gibi gübreleme yapıyorum özel laboratuvarların bir çoğu hakkaten tadını kaçırmış durumda adamlar 28 tl ye toprak tahlili yapıyor :( ben tathlil başına 100 tl ödedim her derinlik için 100 tl şimdi benmi aptalım diye düşünmeden edemiyor insan ama gelen analiz sonuçlarını ve gübreleme önerilerini görünce yok ben doğru yapmışım demekten kendimi alamıyorum
iyi bir özel laboratuvarın farkı şu oluyor tahlil referans numarası ile telefonda bilgi alışverişi yapabiliyorsunuz.. ben en az dört kez arayıp kafama takılan gübreleme önerileri hakkında bilgi aldım..
ekteki tablo dikimden bir yıl sonra yapılacak gübreleme,dikim öncesi içinde vardı..
toprak analizi ve gübreleme programı deyip geçmeden ciddi yerlerde analizimizi yaptırırsak hiç sıkıntı yaşayacağımızı sanmıyorum..
http://www.agaclar.net/forum/1100772-post299.htm
Güzel bir soru sormuşsunuz.
cevabını bende bekleyeceğim...
İngilizce'niz varsa şu link faydalı olacaktır :)
Nitrogen Budget for Walnuts
http://www.ipm.ucdavis.edu/PMG/C881/walnut_nitrogen_budget.pdf
Bu noktada Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonunu tek geçerim ;)
Nedenine gelince her konunun ayrı bir uzmanı var. Kiraz, elma, ceviz vs.. Hatta sadece toprak analizi, gübreleme, bitki sağlığı konusunda uzman arkadaşlar var.
Ben resmen bir armudu sökdüm :) Bitki sağlığı bölümüne gönderdim.
Sonra 2 sene önce elmada sıvı gübreleme programı yapayım demiştim. 2-3 hafta uğraştım. Sağolsun Kadir Uçgun beyin çok yardımı olmuştu. Şimdi ben o soruları bu hatalı dediğim toprak analizini yapanlara sorsam bırakın yanıt vermek, neden bahsettiğimi bile pek anlayacaklarını sanmıyorum :rolleyes:
Gene Cenk Küçükyumuk bey de Türkiye çapında sulama, gübreleme konusunda uzman bir arkadaş.
Bakın ben de size Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonunun örnek bir analiz sonucunu göstereyim.
http://www.marim.gov.tr/sonucraporornek.pdf
Gerçekten meyvecilikte toprak ve yaprak analizleri önemli.
Meyvecilikte toprak ve yaprak analizleri - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=KRa3KpHlc20)
ömür-uşak
09-04-2013, 19:47
Herkese selam,
Çeşitli kaynaklarda ağacın her yaşı için 100-150 gram azot uygulaması önerilmektedir. Dolayısı ile 6 yaşındaki bir ağaca toplamda verilecek azot miktarı 6x150=900 gram eder. (Amonyum Sulfat %21 Azot ihtiva etmekte). Bu da Ağaç başı 4285 gram AS eder.
Uygulamayı düşündüğüm azot miktarının doğru olup olmadığını değerlendirebilir misiniz.?
6 yaşındaki ağaç için bana biraz fazla gibi geldi. içinde kükürt olması toprak düzenleyici etki de yapar güzel olur ama önümüz yaz toprak analizine göre gübreleme yap azot için amanyum sülfat iyi. Birde ceviz kükürt ü sever mantar içinde iyi. Dozunu iyi ayarla 6 yaşındaki ağaçların sağlıklı olsun.Kolay gelsin bol ürünler.
musculus
09-04-2013, 20:30
Gübreleme için formül aşağıdaki adreste belirtilmiştir.
http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/2147.htm
Ama bana sorarsanız fenni gübre yerine koyun-keçi gübresi kullanın.
adembaba1
10-04-2013, 03:52
Ceviz bahçesindeki bin 100 ağacı kestiler
10.04.2013 Ordu'nun Ulubey ilçesinde bin 100 ceviz ağacı kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından köklerinden kesildi. Karadeniz'in en büyük ceviz bahçesi olan arazide ceviz yetiştiriren Seçkin Poyraz, gece yapıldığı tahmin edilen ağaç katliamının şahsına değil Ordu ve Karadeniz Bölgesine yönelik olduğunu söyledi. Hiç kimseyle bir husumeti olmadığını ifade eden Poyraz, "Bazıları bölgede yeni tarım ürünü olarak cevizi görmek istemiyor. 70 dönüm arazideki ceviz ağaçları 6 yaşındaydı. Bu sene yaklaşık 100 bin liralık mahsul bekliyordum. Toplam zararım iki milyon lira" dedi. CİHAN
Ceviz bahçesindeki bin 100 ağacı kestiler
10.04.2013 Ordu'nun Ulubey ilçesinde bin 100 ceviz ağacı kimliği belirsiz kişi ya da kişiler tarafından köklerinden kesildi. Karadeniz'in en büyük ceviz bahçesi olan arazide ceviz yetiştiriren Seçkin Poyraz, gece yapıldığı tahmin edilen ağaç katliamının şahsına değil Ordu ve Karadeniz Bölgesine yönelik olduğunu söyledi. Hiç kimseyle bir husumeti olmadığını ifade eden Poyraz, "Bazıları bölgede yeni tarım ürünü olarak cevizi görmek istemiyor. 70 dönüm arazideki ceviz ağaçları 6 yaşındaydı. Bu sene yaklaşık 100 bin liralık mahsul bekliyordum. Toplam zararım iki milyon lira" dedi. CİHAN
Bunu yapanlar insan mı acaba çok merak ediyorum.Gel de bunların o cevizleri kesen ellerini kesme.İşin içinde başka iş yoksa söylenildiği gibi yeni tarım ürünlerini engellemek için yapıldıysa (ki böyle bişey üç beş kişinin yapacağı iş değil organize bişey) bunlar en büyük cezayı hakediyor.Malesef bunu yapanlar yakalansa bile en fazla 2-3 yıl alırlar.Ülkemizde suç işlemek o kadar kolay ki ceza zaten hiç yok, nerdeyse ödül verecekler.Dogal olarak da insanlar cezayı kendileri veriyor.Böyle bişeyin bana yapıldığını düşünüyorum da katil olurdum herhalde..
aviator34
11-04-2013, 21:41
ben ekteki linkteki gibi gübreleme yapıyorum özel laboratuvarların bir çoğu hakkaten tadını kaçırmış durumda adamlar 28 tl ye toprak tahlili yapıyor :( ben tathlil başına 100 tl ödedim her derinlik için 100 tl şimdi benmi aptalım diye düşünmeden edemiyor insan ama gelen analiz sonuçlarını ve gübreleme önerilerini görünce yok ben doğru yapmışım demekten kendimi alamıyorum
iyi bir özel laboratuvarın farkı şu oluyor tahlil referans numarası ile telefonda bilgi alışverişi yapabiliyorsunuz.. ben en az dört kez arayıp kafama takılan gübreleme önerileri hakkında bilgi aldım..
ekteki tablo dikimden bir yıl sonra yapılacak gübreleme,dikim öncesi içinde vardı..
toprak analizi ve gübreleme programı deyip geçmeden ciddi yerlerde analizimizi yaptırırsak hiç sıkıntı yaşayacağımızı sanmıyorum..
http://www.agaclar.net/forum/1100772-post299.htm
Merhabalar ncp1963 sanırım Antalya daki laben'den bahsediyorsunuz
adembaba1
12-04-2013, 06:10
Bunu yapanlar insan mı acaba çok merak ediyorum.Gel de bunların o cevizleri kesen ellerini kesme.İşin içinde başka iş yoksa söylenildiği gibi yeni tarım ürünlerini engellemek için yapıldıysa (ki böyle bişey üç beş kişinin yapacağı iş değil organize bişey) bunlar en büyük cezayı hakediyor.Malesef bunu yapanlar yakalansa bile en fazla 2-3 yıl alırlar.Ülkemizde suç işlemek o kadar kolay ki ceza zaten hiç yok, nerdeyse ödül verecekler.Dogal olarak da insanlar cezayı kendileri veriyor.Böyle bişeyin bana yapıldığını düşünüyorum da katil olurdum herhalde..
Ben hayatimda yeni bir tarim urunun tarlaya baskin yaparak ,keserek engellendigini hic duymadim,hem 70 dekar ceviz dikildi diye butun karadeniz findiklari sokup cevizmi dikecek?bu isde baska bir is var,yeni bir urunun engellenmesi!?cocukca bir sey bence.
Merhabalar ncp1963 sanırım Antalya daki laben'den bahsediyorsunuz
selamlar aviator34
Toprak analizinin en yoğun ve en ciddi yapıldığı illerden biri antalyadır ve antalyada benim bildiğim iki ciddi firma vardır. laben ve dr tarsa. ben dr tarsada yaptırmıştım..
Toprak tahlillerinde fosfor oranı düşük çıkmakta.
Toprak tahlillerinde fosfor oranı düşükse ve halen uygulama yapmadıysanız 18-46 dap uygulayınız ve çapalayınız.
Geçen yıl sanıyorum azotlu gübre uygulamasıyla yeşil aksamı fazla çalıştırdınız yeşil aksamın fazla çalışmasından ve rüzgardan dalların nasıl döndüğünü gördük, o nedenle bu yıl fazla azot kullanmamanızı öneririm.
kamil keskin
13-04-2013, 20:29
merhaba,
cevizlerimin yaprakları açılmaya başladı.Bu hafta önce tarla insan boyu otlanmış.Önce otları biçeceğim ardından Sabanla tarlaya güzel bir saban çekeceğim.Cevizlerin diblerini de çapalayacağım tabi.Her cevizin dibine 1 teneke de keçi gübresi dökeceğim.
Ama bunlar bittikten sonra da yapılacak çok iş var...
musculus
14-04-2013, 11:14
Yerli cevizler şebin bilecik yalova kaplan 86 yapraklanmaya başladı.Chandler , pedro ve fernor larda durum nedir? Onlarda yapraklandımı? Yabancı çeşitleri olan arkadaşlar yazabilirlermi acaba?
formullaone
14-04-2013, 11:54
Yerli cevizler şebin bilecik yalova kaplan 86 yapraklanmaya başladı.Chandler , pedro ve fernor larda durum nedir? Onlarda yapraklandımı? Yabancı çeşitleri olan arkadaşlar yazabilirlermi acaba?
Sayın musculus,chandler'lar yapraklanmaya başladı ama fernor'lar henüz yapraklanmadı. Pedro olmadığı için bilemiyorum. Yer EDİRNE
,rakım 50.
Sayın Kamil bey,
Hayvan gübresi yanmış olmalı ve gübreyi ağaçların diplerine değil ağacın kapladığı alanı bir çember gibi düşünürseniz bu alana verebilirsiniz.
Yabancı otlara karşı ağaçların altına saman serebilirsiniz. Ancak gövdeden itibaren bir karış kadar açık kalsın. Sıraların arasına da bir yem bitkisi ekebilirsiniz.
Hatta ben 4 yapraklı malçlama yapıyorum. Artık bir kaç sene hiç ot çıkmıyor.
Merhaba Erdem Bey,
4 yapraklı malçamayı biraz daha açabilir misiniz?
Selamlar
Tabi sayın Çamtepe. Bu Bill Mollison'ın yağmur ormanlarındaki toprak yapısından esinlenerek bulduğu bir yerleşik tarım tekniği.
Dört yapraklı malçlama
Malç ormanlarda doğal olarak bulunan, içerisinde mikroskopla görülebilen canlıları, mantarları, böcekleri ihtiva eden, yaprakların, dalların çürümesiyle oluşan bitki besin maddelerince zengin, nem tutma kapasitesi yüksek içerisinde karbon içeren maddelerdir. Doğal malç, organik maddede bulunan bitki besin elementlerini tutar. Malç ayrıca toprağın güneş ve rüzgar tarafından çoraklaştırılmasını engeller, erozyon ve yıkanma ile taşınmasını engeller.
Dört yapraklı malçlama adından da anlaşılacağı üzere 4 tabakadan oluşur. Bu dört katman orman toprağının bir nevi benzerinin oluşturulmasıdır.
Yararları
- Toprağın bitki besin elementi ve su tutma kapasitesi artar.
- Toprağın biyolojik aktivitesini ve solucanları arttırır.
- Yabancı otların büyümesini ve bitkilerle rekabetini engeller.
- Bakım ve işçilik masrafını azaltır.
- Bitkilere organik madde ve besin elementi sağlar.
- Bitkilerin büyüme kabiliyetini ve sağlığını arttırır, bitkiler zararlı ve hastalıklara daha dayanıklı olur.
- Toprağın yapısını düzeltir.
Uygulanacak Adımlar
1-Yer hazırlığı - Malç yapılması istenen yeri hazırlamak için uzun boylu yabancı otlar kesilir ya da üzerine basarak ezilir. Böylece zemin düz bir hale getirilir. Bitki örtüsü odunumsu veya çok uzun boylu olmadığı sürece aslında biçmeye gerek yoktur.
2-Zenginleştirilmiş kompost ve toprak düzenleyici karbon içermeyen maddeler eklenir.
Toprağa yüksek oranda bitki besin maddesi içeren malç ekleyerek topraktaki yaşamı canlandırıyoruz. Bu ilk katmanda azot içeren zenginleştirilmiş kompost, tavuk, ahır gübresi, telek unu olabilir.
3-İyice sulayın.
Şimdi malç yaptığınız alanı iyice sulayın. Böylece ayrışma ve çürüme işleminde meydana gelen doğal olayları başlatmış oluyoruz.
4-Yabancı ot engeli oluşturun.
Yabancı otların oluşmaması için bir sonraki adım organik bir yabancı ot engeli oluşturmak.
Bu engelin altında çıkan otlar ölecek ve hızlı bir şekilde toprak solucanları için besin haline gelecek. Aslında gerçek bir ormanda bu oluşturduğumuz ot engelinin bir karşılığı yok. Çünkü ağaçların altında yabancı otlar ışık almadıkları için büyüyemiyorlar.
Yabancı ot engeli için kullanılabilecek malzemeler; 4-6 sayfa gazete, karton kutu ve giyilmiş gazete olabilir. Muz yaprakları ya da başka geniş yaprak eğer bir kaç tabaka olarak kullanılırsa aynı işi görebilir. Bu katmanda köklerin etrafında hava sirkülasyonu için bir boşluk bırakın.
5- Kompost tabakası (3.Yaprak)
Bu tabakayı yabancı ot engelinin hemen üzerinde oluşturun. Bu katmanda yabancı ot bulunmamalı. Malzeme olarak kompost, çim artıkları, deniz yosunu, yapraklar kullanılabilir. Bu tabakanın yüksekliği 8 cm civarında olabilir.
6- En üst tabaka (4.Yaprak)
En üstteki örtü tabakası orman üzerine yeni düşen yapraklara benziyor. Bu katmanda yapraklar, küçük dallar,saman, ekin sapı, parçalanmış budama artıkları, ağaç kabuğu gibi malzemeler kullanılabilir.
Ağaçların malçlanması
Bu yöntem yukarıdaki adımların biraz değiştirilmiş halidir. Eğer malç uygulamasının yararlarından emin değilseniz bir kısmına uygulayın, bir kısmına uygulamayın. Böylece yararlarını gözünüzle görebileceksiniz.
1- Dikim yerini hazırlayın ve fidanı her zaman yaptığınız gibi dikin.
2- Ağacın etrafını 0,5-1 metre çapında tavuk gübresi gibi azot içeren bir gübre ile kaplayın. İyice sulayın.
3- Hava sirkülasyonu için ağacın etrafında 15 cm bir boşluk bırakacak şekilde ağacın etrafında yüzük şeklinde bir yabancı ot engeli oluşturun.
4- 15 cm. yüksekliğinde malç ya da kompost serin. Aynı şekilde ağacın gövdesinden itibaren hava sirkülasyonu için bir miktar boşluk bırakın.
5- Hava sirkülasyonu için gövdeden itibaren bir miktar boşluk bıraktığınıza emin olun. Aksi halde malç kök çürüklüklerine neden olabilir.
Dikkat edilmesi, özen gösterilmesi gereken noktalar
Malç uygulamanın faydaları, olumsuz yönlerine göre daha ağır bassa da aşağıdaki hususlara dikkat etmek gerekiyor.
- Salyangoz, sümüklü böcek gibi hayvanlar malça bayılır.
- Kümes hayvanları malç içinde eşelemeyi severler.
- Kemirgenler için malç sıcak bir yuva olabilir.
Neler oluyor?
Malç kaplandıktan sonra toprak örtülmüş ve yabancı otlardan arınmış oluyor. Zamanla malç için kullanılan malzemeler aşağıdan yukarı doğru ayrışarak katmanın yüksekliği azalacak. Bu olay sıcak ve nemli iklimlerde hızlı gerçekleşiyor.
Tekrar bir yabancı ot engeli oluşturmaya gerek yoktur. Gerektiği zaman fosfor ve kalsiyum gibi mineral maddeler eklenebilir. Ancak çoğu zaman sadece üst malç tabakasını yenilemek yeterli olacaktır.
Avustralya Yerleşik Tarım Araştırma İstasyonunun sayfasında konuyla ilgili daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Soil Biology Permaculture Research Institute - Permaculture Forums, Courses, Information & News (http://www.permaculturenews.org/category/soil/soil-biology)
Sheet Mulching & Useful Plants - Bill Mollison - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=2pOF0kPAKfM)
musculus
14-04-2013, 16:25
Teşekkürler formullaone. Çok fark yok o zaman yapraklanma açısından yerli çeşitlerle chandler arasında. Balıkesir civarında nisan 25 e kadar kırağı don olma ihtimali var. Chandler ında kırağı veya don tehlikesi var diyebiliriz o zaman. Muhtemelen pedrolarda açıyordur.
formullaone
14-04-2013, 18:47
Teşekkürler formullaone. Çok fark yok o zaman yapraklanma açısından yerli çeşitlerle chandler arasında. Balıkesir civarında nisan 25 e kadar kırağı don olma ihtimali var. Chandler ında kırağı veya don tehlikesi var diyebiliriz o zaman. Muhtemelen pedrolarda açıyordur.
Chandler'lar daha yeni uyanmaya başladı,yerli çeşitler ise 20 gün önce uyandılar..Chandler çeşidinin tamamen uyanması ay sonunu bulur.Fernor ise mayısın 10 unu bulur.Aslında hem balıkesirli hem de chandler bahçesi olan sayın LİLİUM bu sorunuza en doğru cevabı vericek kişidir bence.Kendisinin ağaçları büyük,bizimkiler daha küçük sayılır.
chandler ve pedro yeni uyandılar fernor gözler patlamak üzere
Sn.musculus yanlış anlamayın, diğer bahçe sahibi arkadaşlar da yanlış anlamasın kimseye şuraya yazın falan demek haddim değil ama ''ceviz cinsleri arası karşılaştırma'' konu başlığımız var, orayı daha aktif kullanırsak daha iyi olur.Hangi cinsin hangi bölgede, hangi yükseltide çiçek açma, yaprak dökme, hasat tarihi vb.birçok bilgiye daha kolay ve düzenli ulaşır karşılaştırmada yapabiliriz..
Diye düşünüyorum:)
juglandales
15-04-2013, 12:56
14 Nisan itibariyle Chandler ve Franguette' lerde hiçbir uyanma belirtisi yok. (Tekirdağ)
06doğaci
15-04-2013, 15:30
Merhaba Kaman/Kırşehirde ilk uyanan nisanın ilk günleri maraş cevizi ikincisi kamanın yerli ceviz çeşidi, üçüncü başka bir yerli çeşit.Cahndlerde ve akça 1 de uyanma daha yok.
fındıkçı74
15-04-2013, 18:01
Merhabalar 2 sene önce Bandırma sahil yeniceli büyük bir fidancıdan almış olduğum chandler fidanlarım mart sonu nisan başında uyandılar yer BARTIN merkez rakım 15 denize uzaklık 5 km ayrıca bu sene ocak ayında Bursalı önemli bir fidancıdan almış olduğum chandler ve franguette fidanlarım 15 nisan itibariyle daha yeni tomurcuklar patlamaya başladı yer aynı yer rakım aynı sıcaklık aynı neden farklı zamanlarda uyanma oluyor aklımda soru işaretleri kalıyor acaba sahil yeniceli fidancı bana yerli fidanmı gönderdi fidanlarda erkek ve dişi çiçekler mevcut acaba bunların hangisi ismine doğru lütfen ceviz dostları cevap yazsın saygılar selamlar.
ömür-uşak
15-04-2013, 19:11
Merhabalar 2 sene önce Bandırma sahil yeniceli büyük bir fidancıdan almış olduğum chandler fidanlarım mart sonu nisan başında uyandılar yer BARTIN merkez rakım 15 denize uzaklık 5 km ayrıca bu sene ocak ayında Bursalı önemli bir fidancıdan almış olduğum chandler ve franguette fidanlarım 15 nisan itibariyle daha yeni tomurcuklar patlamaya başladı yer aynı yer rakım aynı sıcaklık aynı neden farklı zamanlarda uyanma oluyor aklımda soru işaretleri kalıyor acaba sahil yeniceli fidancı bana yerli fidanmı gönderdi fidanlarda erkek ve dişi çiçekler mevcut acaba bunların hangisi ismine doğru lütfen ceviz dostları cevap yazsın saygılar selamlar.
Yeni dikilen ceviz ile eski ceviz arasında farklar olabilir. yeni cevizlerin kök sistemi henüz toprağı tam kavramadı. Seneye belli olur.2 Yıl önceki fidanların tohumlarını anlıyan arkadaşlara göster.Bu sene aldığın fidanlardada arada 1-2 ceviz olur karşılaştır belli olur.İsmine doğru konusunda bursa daha güvenilir. Denemelerimiz var.
musculus
15-04-2013, 22:16
Ağaçlarda geç uyanma demek sonbaharda geç yaprak dökmesi demektir. Dolayısıyla ilkbahar geç donlarından etkilenme ihtimali az görünse bile sonbahar erken donlarından sürgünler etkilenmektedir. İlkbahar donlarından kurtulan ceviz çeşitleri sonbahar donlarından etkilenme ihtimali daha fazla. Devemizi sağlam kazığa bağlayıp ALLAH A tevekkül etmek prensibimiz olmalı hepimizin...Veren de alan da ALLAH...
musculus
15-04-2013, 22:38
3-4 yaşındaki ceviz fidanlarının, 1 yaşındaki ceviz fidanlarına göre önce yapraklanması gayet normaldir. Yerli cevizlerde de aynı durum sözkonusu. 10-15 gün fark ediyo. Bandırma Sahilyenicede sorun yok yani.Bende fidanları onlardan aldım. Maşaallah hepsi çok iyi.
parlasanteberi
16-04-2013, 13:41
*** arkadaşlar öncelikle aranıza yeni katıldım siteyi inceledim çok faydalı bilgilerin olduğunu gördüm... Sizlerin tecrubelerinize dayanarak bir iki sorum olacak.
Ben 20 dönüm aşılı ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum kuracağım il ankara şereflikoçhisar ilçesinde (rakım yaklaşık 985)
1- çeşit olarak kaman 1 düşünüyorum
2- başka hangi çeşitler dikilebilir
3- mavi sertifikalı fidanlar duydum bunların sarı sertifikayla farkı nedir
yanıtlarından dolayı şimdiden teşekkür ediyorum.
juglandales
16-04-2013, 14:13
Herkese selam,
Bu yıl çok yağışlı geçmesinden dolayı Antraknoz hastalığının daha sık görüleceğini tahmin ediyorum. Bu yüzden biran önce tedbirlerimizi almamız gerekiyor.
Maneb kullanmayı düşünüyorum fakat bu ilacı ne zaman atmam gektiğini çözemedim. Yok fare kulağı yok kedi kulağı işin içinden çıkamadım. Bir ziraatçi arkadaşım "erkek çiçeklerin aktif olduğu dönemde hiçbir ilaç kullanma, tozlanmayı olumsuz etkilersin" dedi. Diğer taraftan bahçemde hersene olduğu gibi küçük küçük siyah tırtıllar gözükmeye başladı.
Cevizlerin an itibari ile fotorafı aşağıda.
1) Şu an kullanacağım ilaçlar tozlanmayı etkiler mi.?
2) Antraknoz ilacını ne zaman atmalıyım. ?
3) Antraknoz ilacı ile tırtıl ilacı beraber atılır mı. ?
musculus
16-04-2013, 14:58
[QUOTE=juglandales;1139794]Herkese selam,
Bu yıl çok yağışlı geçmesinden dolayı Antraknoz hastalığının daha sık görüleceğini tahmin ediyorum. Bu yüzden biran önce tedbirlerimizi almamız gerekiyor.
Maneb kullanmayı düşünüyorum fakat bu ilacı ne zaman atmam gektiğini çözemedim. Yok fare kulağı yok kedi kulağı işin içinden çıkamadım. Bir ziraatçi arkadaşım "erkek çiçeklerin aktif olduğu dönemde hiçbir ilaç kullanma, tozlanmayı olumsuz etkilersin" dedi. Diğer taraftan bahçemde hersene olduğu gibi küçük küçük siyah tırtıllar gözükmeye başladı.
3) Antraknoz ilacı ile tırtıl ilacı beraber atılır mı. ?[/QUOT
Maneb 80 i cevizler kedi kulağındanken atmalısın. Ben 1.ilaçlamayı geçen hafta yaptım. Tozlanmayı etkileyeceğini sanmıyorum.Bende sorun olmadı en azından. 3-4 hafta arayla 3-4 kez atıyorum ben cevizlere. 2.3. ve 4. uygulamalarda insektisitle beraber atıyorum. Daha çok Bilecik ve şebin ler etkileniyo antraknozdan. Yalova daha dayanaklı sanki. Chandler için Lilium abinin söylediğine göre antraknoz sorunu yok. Daha da enteresanı gecen sene tırtıl vardı ağaçlarda. Korka korka attım insektisiti cevizler çiçekte olduğu için. Ama çok şükür tırtıllar ı öldüren ilaç ceviz çiçeklerine zarar vermedi. Ama bu her ağaç ın çiçeğine zarar vermez anlamını taşımaz. En iyi bilgi tecrübeyle oluyor. Birkaç ağaçta deneyip artısını eksisini gördükten sonra karar vermek gerek kanımca.
musculus
16-04-2013, 15:00
14 Nisan itibariyle Chandler ve Franguette' lerde hiçbir uyanma belirtisi yok. (Tekirdağ)
Yukarıda resimlediğiniz ağaçlar bilecik-kaman mı?
juglandales
16-04-2013, 15:11
Yukarıda resimlediğiniz ağaçlar bilecik-kaman mı?
Musculus deneyimlerinizi paylaşmanızdan ötürü çok teşekküe ederim. Resimlere yansyan cinsler ; en öndeki Bursa95 arkadakiler şebin, bilecik, kaman1
Sayın ağaç dostları.
Aranıza yeni katılan birisi olarak, emeği geçen herkese saygı ve selamlarımı sunuyorum
Forumu baştan aşağı okudum yeni olmasından dolayı olacakki:(altay 1 ) adıyla tanımlanan ceviz türü hakkında bir yazıya ulaşamadım.Çeşit hakkında bilgi ve deneyimi olan arkadaşların paylaşmasını temenni ediyorum.
fındıkçı74
16-04-2013, 21:45
Yeni dikilen ceviz ile eski ceviz arasında farklar olabilir. yeni cevizlerin kök sistemi henüz toprağı tam kavramadı. Seneye belli olur.2 Yıl önceki fidanların tohumlarını anlıyan arkadaşlara göster.Bu sene aldığın fidanlardada arada 1-2 ceviz olur karşılaştır belli olur.İsmine doğru konusunda bursa daha güvenilir. Denemelerimiz var.
Teşekkürler anlayan arkadaşlara tohumları göstereceğim yinede arada 20 günlük fark olması insanı düşündürüyor bursadan aldıklarım daha yeni tomurcuklanıyor 2 sene önce Bandırmadan aldıklarım nerdeyse 20 cm sürgün yaptı erkek ve dişi çiçekler belli oluyor.
fındıkçı74
16-04-2013, 21:47
3-4 yaşındaki ceviz fidanlarının, 1 yaşındaki ceviz fidanlarına göre önce yapraklanması gayet normaldir. Yerli cevizlerde de aynı durum sözkonusu. 10-15 gün fark ediyo. Bandırma Sahilyenicede sorun yok yani.Bende fidanları onlardan aldım. Maşaallah hepsi çok iyi.
inşallah dediğin gibi sahil yenicede sorun olmaz bu sene meyveleri uzman kişilere göstereceğim ismine doğru çıkmazsa o fidancının adını burada ilan edeceğim saygılar selamlar.
musculus
16-04-2013, 22:02
inşallah dediğin gibi sahil yenicede sorun olmaz bu sene meyveleri uzman kişilere göstereceğim ismine doğru çıkmazsa o fidancının adını burada ilan edeceğim saygılar selamlar.
Fidanlar bende de yanlış çıktı. 45 şebin 10 bilecik istedim. 19 şebin, 17 bilecik, 13 yalova1, 2 kaplan 86 çıktı. 4 ü de kurudu. Ama iyi ki de öyle çıkmış. Allah razı olsun Muammer Varlık ( Bandırma Sahilyeniceli fidancı) tan diyorum. Çünkü 4 ayrı cevizin kendilerine göre artıları var. Nehiri akışına bırakmak gerek bazen.
Ceviz fidanlarınıda baya uygun fiyata vermişti. Mevlanın dediği gibi kusurları örtmede gece gibi olmak gerek.
musculus
16-04-2013, 22:12
Elbette az çok herkesin kusuru olabilir.Yanlış fidanda satabilirler.Nitekim benim cevizlerde de yanlış çıktı. Ama ben cevizleri alırken bandırmada 4 tl ,garanti çıkar denilen yerlerde 19 tl idi. Tamamen garanti istiyosak o zaman fidan başına 19 tl vereceğiz ve hesap soracağız. Ben şahsen aynı paraya 5 ceviz fidanı alıyosam fidanları aldığım kişiye sadece ALLAH RAZI OLSUN derim. Kusurları örtmede gece gibi olalım ki umulurki RAHMAN da bizim kusurlarımızı örter...
fındıkçı74
16-04-2013, 22:45
bende 2 sene evvel tanesini 13 tl den almıştım 5 lirayada fidan vardı ama ben 13 tl yi tercih ettim inşallah ismine doğrudur.
formullaone
16-04-2013, 23:06
[QUOTE=juglandales;1139794]Herkese selam,
3) Antraknoz ilacı ile tırtıl ilacı beraber atılır mı. ?[/QUOT
Maneb 80 i cevizler kedi kulağındanken atmalısın. Ben 1.ilaçlamayı geçen hafta yaptım. Tozlanmayı etkileyeceğini sanmıyorum.Bende sorun olmadı en azından. 3-4 hafta arayla 3-4 kez atıyorum ben cevizlere. 2.3. ve 4. uygulamalarda insektisitle beraber atıyorum. Daha çok Bilecik ve şebin ler etkileniyo antraknozdan. Yalova daha dayanaklı sanki. Chandler için Lilium abinin söylediğine göre antraknoz sorunu yok. Daha da enteresanı gecen sene tırtıl vardı ağaçlarda. Korka korka attım insektisiti cevizler çiçekte olduğu için. Ama çok şükür tırtıllar ı öldüren ilaç ceviz çiçeklerine zarar vermedi. Ama bu her ağaç ın çiçeğine zarar vermez anlamını taşımaz. En iyi bilgi tecrübeyle oluyor. Birkaç ağaçta deneyip artısını eksisini gördükten sonra karar vermek gerek kanımca.
Bahsettiğiniz tırtıllardan geçen yıl bizim bahçemizde de bolca vardı,bu yıl yine var. Şu an küçükler ama havalar ısındıkça büyüyüp çoğalıcaklar. Bunlarla mücadelede ilaç dışında başka bir yöntem yok mudur? İlaçla hem kendimizi hem de doğayı zehirliyoruz istemeden.Ayrıca faydalı böcekleri de öldürüyoruz.Tırtıl orman kenarında çok olur derler ama bizim ormana yakın bahçemizde daha az var.Ormana uzak olanda daha çok var. Anlam veremedim.
Merhabalar 2 sene önce Bandırma sahil yeniceli büyük bir fidancıdan almış olduğum chandler fidanlarım mart sonu nisan başında uyandılar
Bu fidanlar ilk sene meyva gösterdiler mi?
yer BARTIN merkez rakım 15 denize uzaklık 5 km ayrıca bu sene ocak ayında Bursalı önemli bir fidancıdan almış olduğum chandler ve franguette fidanlarım 15 nisan itibariyle daha yeni tomurcuklar patlamaya başladı yer aynı yer rakım aynı sıcaklık aynı neden farklı zamanlarda uyanma oluyor aklımda soru işaretleri kalıyor
Yer aynı rakım aynıysa Fark olmaması lazım,
acaba sahil yeniceli fidancı bana yerli fidanmı gönderdi fidanlarda erkek ve dişi çiçekler mevcut
Yerli fidan ilk yıl meyva göstermez, gösterse de bir önceki senenin dalında gösterir, chandler yeni uyanan gözde meyvayı gösterir.
Şu an küçükler ama havalar ısındıkça büyüyüp çoğalıcaklar. Bunlarla mücadelede ilaç dışında başka bir yöntem yok mudur?
Küçük olduklarına bakmayın bir günde bilhassa küçük fidanların canına okuyorlar.
Doğal mücadele için NeemAzal kullanabilirsin.
Merhabalar
Bahsettiğiniz küçük tırtılların bir adı var mıdır? Zararlı olduklarından emin misiniz?
Geçtiğimiz sene benim ağaçlarda Ağaç Sarıkurdu (http://www.agaclar.net/forum/961607-post131.htm) tespit etmiştim. İnsektisit uygulasam mı diye epey bir düşündükten sonra uygulamamaya karar verdim, ancak zararı sürekli gözlemledik.
Neticede zarar 5-6 ağaçın bir kaç dalı ile sınırlı kaldı. İyi ki zehir atmamışım diye düşündüm.
Fungisitler masum ilaçlar değil ama bence insektisitler asla değil. 3-4 senedir bahçemde türlü sinek böcek görülüyor ama hiç müdahale etmesem de bahçenin bir dengesi var, bu zararlıların populasyonu belli bir değeri hiç geçmiyor.
Sn. juglandales, bence Antraknoz için de ilaçlama kararını verebilmek için gözlemleme çok önemli. Eğer kışın bordo bulamacınızı yaptıysanız, maça zaten 1-0 önde başlıyorsunuz demektir. Bence mümkünse bahçenizdeki o yüksek yabani hardal otlarını biçtirin, mantar sporlarının cevizlere ulaşmasını engelleyin. Gözleyin, ve eğer antraknoz belirtileri görmeye başlarsanız fungusit uygulayın. Ancak otomatikman maneb'i basmak bana mantıksız geliyor.
İlk uygulamanın zamanıdır. Tomurcuklar fare kulağı boyundayken (bud break) ilk ilacı yapmanız lazımdı. Ayrıca en az bir doz tekrarlamalısınız. Üçüncü dozu ise ancak hastalık belirtileri görürseniz uygulamalısınız.
Çiçeklere eğer püskürtme sırasında fiziksel zarar vermiyorsanız ilaçlama büyük bir soruna yol açmıyor olmalı. Yine de kuşkunuz varsa bir Ziraat Mühendisine danıştıktan sonra uygulayın. (Zaten Maneb ruhsatlı ilaç olduğu için ancak reçete ile alabiliyor olmanız lazım).
Kolay gelsin,
Ç.
Chandler için Lilium abinin söylediğine göre antraknoz sorunu yok.
Belki bende bu yıl yok demiş olabilirim.
Böyle bir söylemim olmadı, nerede söyledim.
juglandales
17-04-2013, 08:07
Belki bende bu yıl yok demiş olabilirim.
Böyle bir söylemim olmadı, nerede söyledim.
Ben öyle bişey demedim ya kim demiş onu.?
fındıkçı74
17-04-2013, 11:39
...
sayın lilium evet sahil yeniceli fidancıdan almış olduğum fidanlar ilk yıl meyve gösterdiler fidanlar açık köklü tek dallı idi ilk yıl 70 cm den tepe vurdum çıkan dallarda birkaç meyve gözüktü ama bursalı fidancıdan bu yıl almış olduğum fidanlarla arasında neredeyse 15 20 günlük uyanma farkı var sonbaharda meyveleri test etmek için sana gönderebilirim saygılar selamlar.
son günlerde adını sıkça duymaya başladığımız ''ALTAY CEVİZ ÇEŞİDİ'' hakkında bilgisi olan arkadaşlarımız yardımcı olabilirmi
Maneb kullanmayı düşünüyorum fakat bu ilacı ne zaman atmam gektiğini çözemedim. Yok fare kulağı yok kedi kulağı işin içinden çıkamadım. Bir ziraatçi arkadaşım "erkek çiçeklerin aktif olduğu dönemde hiçbir ilaç kullanma, tozlanmayı olumsuz etkilersin" dedi.
İlkönce maneb %80 ilacın etken maddesinin adı.
Fare kulağı demek adı üzerinde yaprakların fare kulağı kadar olduğu dönem diyebiliriz :)
Yani işaret parmağının 1/3'ü kadar olduğu, yaprakların oluştuğu dönem.
Diğer meyve ağaçları için doğru çünkü eğer çiçeklenme döneminde ilaç atarsanız tüm bal arılarını öldürürsünüz ve verim alamazsınız. Ama cevizdeki durumu bilmiyorum.
Antraknoz konusunda Akça hoca 'hastalık ağaç üzerinde uzun dönemde bir zarar yapmaz' demiş.
Bu noktada ben de aynı fikirdeyim çünkü Anadolu cevizi (Juglans regia) dediğimiz yerli çeşitler bu hastalığa dayanıklı.
Eğer bir önceki yıl bahçede şiddetli bir hastalık görülmüşse, cevizler yapraklarını sonbahar gelmeden dökmüşse ya da yeni dikilen fidanlarda hastalık belirtileri görülmüşse o zaman ilaçlama düşünülebilir.
Kültürel önlem olarak en iyi çözüm ağacın yapraklarını sonbaharda toplayıp yakabilir, gömebilirsiniz. Ya da önceki yıllarda hastalığın yaraları bulunan dalları budama ile uzaklaştırabilirsiniz.
Eğer kimyasal ilaçlama yapılmaya gerek varsa; (bu noktada Tarım İl ve İlçe Müdürlüklerinden teknik destek alabilirsiniz) ilk ilaçlama tomurcukların işaret parmağının 1/3'ü kadar olduğu dönemde. İkinci ilaçlama yaprakların yarı büyüklüğüne ulaştığı dönemde. Üçüncü ilaçlama ise meyvelerin fındık büyüklüğüne geldiği dönemde yapılabilir.
3) Antraknoz ilacı ile tırtıl ilacı beraber atılır mı. ?
Hayır.
Tırtıllar için de ağaç başına 5 tane yumurta paketi bulunan bahçelerde, kelebek çıkışından bir hafta sonra her ağaca besi tuzağı (1 litre karışım için: 170 ml pekmez, 830ml su + 2,3 gram ekmek mayası) asılarak kitle halinde yakalanmakta ve zararlı kitlesel olarak imha edilmektedir.
Eğer ağaç başına 5'ten fazla yumurta paketi varsa o zaman kimyasal mücadele yapılabilir.
Ben 20 dönüm aşılı ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum kuracağım il ankara şereflikoçhisar ilçesinde (rakım yaklaşık 985)
2- başka hangi çeşitler dikilebilir
Çeşit olarak Şebin ve Bilecik çeşitlerinin de uygun olabileceğini düşünüyorum. Bunun dışında Maraş 18 ve Sütyemez 1 çeşitlerini ben bölgemizde denemedim ama ileriki yıllarda denemek istiyorum.
Bu noktada en sağlıklısı 0 246 313 24 20 telefonu arayarak bilgi alabilirsiniz.
Toprak örneği alıp Araştırma Kuruluşuna göndermenizi ve bir buçuk metre toprak profilini görmenizi tavsiye ederim.
3- mavi sertifikalı fidanlar duydum bunların sarı sertifikayla farkı nedir
yanıtlarından dolayı şimdiden teşekkür ediyorum.
Sarı sertifikalar, sertifikasında standart fidan , mavi sertifikalar ise sertifikalı fidan yazan fidanlar. Mavi sertifika alabilmek için fidan üreticisinin damızlık bahçesi olması gerekiyor.
son günlerde adını sıkça duymaya başladığımız ''ALTAY CEVİZ ÇEŞİDİ'' hakkında bilgisi olan arkadaşlarımız yardımcı olabilirmi
Sn.telpa31 buraya bakabilirsin..
http://www.agaclar.net/forum/ceviz/31071.htm
Ama daha ayrıntılı bilgi almak istiyorsan facebookda altay ceviz var, Türkiye ye getiren ve fidan satışını yapan kişi..
Ben öyle bişey demedim ya kim demiş onu.?
Şurada (http://www.agaclar.net/forum/1139822-post3410.htm) yazılı, fakat musculus mesajları karıştırıp yazınca sanırım ben mesajları karıştırdım. :(
musculus
18-04-2013, 09:56
Yanlış anladım o zaman bende. Chandler cevizde antraknoz a yakalanıyorsa mücadelesini yapmak gerek.
Örneğin Serr ceviz çeşidi antraknoza çok hassas (antraknoz olma riski yüksek) iken, Chandler cevizi antraknoza orta derece hassas bir ceviz çeşidi.
jarc-landor
18-04-2013, 21:24
Merhabalar,
Diğer topikte belirttiğim tarla konusunda kararsız kaldım , coğrafya olarak TRAKYA yı düşünüyorum , Çorlu , Çerkezköy. O bölgelerde araştırma yapıcağım. Düzceyi şuan dondurdum başka sebeplerden.. O bölgede araştırma yapacagım. Uzun vade düşündüğüm için acelemiz yok. Belki dönüm olarak biraz daha fazlalara çıkılabilir diye düşünüyorum.
Şebin ile ilgili aşağıdaki bilgileri buldum internette ama çok abartı geldi herşey yolunda gitse de.
CEVİZ FİDANI İÇİN YATIRIM YAPACAKLARA FİZİBİLİTE RAPORU
CEVİZ FİDANI İÇİN YATIRIM YAPACAKLARA FİZİBİLİTE RAPORU
ALAN 100 DÖNÜM
AĞAÇ SAYISI 1.000 ADET (10×10 Dikim)
CEVİZ CİNSİ Şebin
FİDAN + DİKİM 9.500 TL
İHATA ÇİTİ ( Beton Direk + Kafes Tel) 10.000 TL
DAMLA SULAMA SİSTEMİ (POMPAJ HARİÇ) 5.000 TL
YAKLAŞIK KURULUŞ MALİYETİ 24.500 TL
YAKLAŞIK YILLIK ÜRETİM + KAZANÇ PLANLAMASI
3. YIL……: İLK MEYVELER GÖRÜLÜR (Moral meyvesi)
5. YIL……: AĞAÇ BAŞINA ÜRETİM : 10 KG / AĞAÇ
TOPLAM BAHÇE ÜRETİMİ: 10 X 1000 =10.000 KG / BAHÇE
TOPLAM BAHÇE GELİRİ : 10.000 X 3$ =…… 30.000$
6. YIL……: AĞAÇ BAŞINA ÜRETİM : 15 KG / AĞAÇ
TOPLAM BAHÇE ÜRETİMİ: 15 X 1000 =15.000 KG / BAHÇE
TOPLAM BAHÇE GELİRİ : 15.000 X 3$ =…… 45.000$
7. YIL……: AĞAÇ BAŞINA ÜRETİM : 35 KG / AĞAÇ
TOPLAM BAHÇE ÜRETİMİ: 35 X 1000 =35.000 KG / BAHÇE
TOPLAM BAHÇE GELİRİ : 35.000 X 3$ =…… 105.000$
8. YIL……: AĞAÇ BAŞINA ÜRETİM : 55 KG / AĞAÇ
TOPLAM BAHÇE ÜRETİMİ: 55 X 1000 =55.000 KG / BAHÇE
TOPLAM BAHÇE GELİRİ : 55.000 X 3$ =…… 165.000$
9. YIL……: AĞAÇ BAŞINA ÜRETİM : 75 KG / AĞAÇ
TOPLAM BAHÇE ÜRETİMİ: 75 X 1000 =75.000 KG / BAHÇE
TOPLAM BAHÇE GELİRİ : 75.000 X 3$ =…… 225.000$
10. YIL……: AĞAÇ BAŞINA ÜRETİM :100 KG / AĞAÇ
TOPLAM BAHÇE ÜRETİMİ: 100 X 1000 =100.000 KG / BAHÇE
TOPLAM BAHÇE GELİRİ : 100.000 X 3$ =…… 300.000$
NOT:
• Bahçe üretimi 10. yıldan sonra da artarak devam eder.
• Yıllık rutin bakım aksatılır ise üretim yılları ileri doğru sarkma yapar.
• İlk 5 yıl için yıllık ortalama bakım masrafı yaklaşık 1.000 DOLAR civarındadır.
Ondan sonraki yıllarda da ürün bedelinin % 10’ u yıllık masraf olarak düşünülmelidir.
ŞEBİN CEVİZ AĞACININ
• Ürüne başlangıç yılı 5. yıl,
• Ortalama ömrü 150 yıl,
• Ortalama verimi 100 kg / ağaç
• Ortalama yaprak üretimi 250 kg / ağaç
• İç verimi %63
• Doymamış yağ oranı %67
• Protein oranı % 17
100 Dönümlük Bahçe Getirisi (10 yaşında):
• Ağaç sayısı 1000 adet
• Ceviz üretimi 100 ton / yıl
• Ürün bedeli(kabuklu) 3 $ / kg
• Toplam ceviz getirisi 300.000 $
• Yaprak üretimi 250 ton / yıl
• Yaprak bedeli 10 cent / kg
• Toplam yaprak getirisi 25.000 $
• Yıllık masraf 25.000 $
• Yıllık net kar 300.000 $
Ceviz ağacının yan ürünleri; yeşil kabuk ve yapraktır. Ağacın bu kısımları; boya ile ilaç sanayinde kullanılmaktadır.
Ayrıca, kahverengi dış kabuğu da yabana atılamaz. Kahverengi kabuk; yakacak olarak ve sunta-MDF sanayinde kullanılmaktadır.
Meyve üzerinde yapılacak her işlem mahsule değer katacaktır. Örneğin, kırılıp iç olarak satışa sunulur ise, fiyat 2 katına çıkarak toptan 6 $’a satılabilir. İç cevizin küçük kırıkları ceviz ezmesi yapılabilir, ceviz yağı çıkarılabilir. Meyveler fındık büyüklüğünde iken ceviz reçeli yapılabilir.
Yukardaki veriler abartı gibime geldi.
[QUOTE=jarc-landor;1141137
Yukardaki veriler abartı gibime geldi.[/QUOTE]
abartmamış uçmuş :)
Böyle raporlara bayılıyorum... bence cok faydalı hiç olmazsa millet agac dikiyor .. sayın jarc landor bu ve buna benzer raporlar zaten her fidancının sıtesınde var tesekkurler...bence de bol bol ceviz dıkın dunyanın en kazanclı işi..
Chandler ve pedro antraknoz olmaz diye bir mevzunun forumda geçtigini hiç hatırlamıyorum yanlız benimde kendi gözlemim şu aynı doz ve tekrarla ilaçlama yapılan chandler ve pedro hastalanmazken sebin, bilecik ve kaman hastalanıyor...
Bu arada ben de bi fizibilite raporu paylasayım
1. Her hafta bahceye gidiş dönüş gaz parası 100 tl x4x8x5=16000 tl ilk beş yıl için hesaplanmıştır gaz ve benzin fiyatına göre ve hatta bahçenin uzaklıgına hatta hatta arabanın büyüklügüne göre artacaktır ....
• Yıllık masraf 25.000 $
• Yıllık net kar 300.000 $
Bırakın cevizi, altın madeni bile kursanız bu seviyede bir yatırım / masraf / kar oranı yakalayamazsınız :)
Diyelim ki yakaladınız, herkes benzer yatırımlar yapar ve bu oran dengelenir. Ekonominin basit kurallarından biridir.
Safranlı
19-04-2013, 10:48
bırakın cevizi, altın madeni bile kursanız bu seviyede bir yatırım / masraf / kar oranı yakalayamazsınız :)
diyelim ki yakaladınız, herkes benzer yatırımlar yapar ve bu oran dengelenir. Ekonominin basit kurallarından biridir.
kesinlikle doğru...
Ancak olaya şöyle de bakılabilir
1-ceviz eken insan hayatının en mutlu anını yaşayacaktır
2-sürekli ümidini koruyacak ve daha azimli olacaktır
3-stresten ve hastalıklardan mutlak sürette kurtulacaktır
4-doğamıza cennet yurdumuza büyük katkı sağlayacaktır
5-kuşlara börtü böcege vede vatan toprağımıza fayda sağlayacaktır
6-çalışmayı,dinginliği,azimli olmayı,sabırlı olmayı,herzaman ümitvar olmayı veyüce rahmanın hikmetlerini kavrayabilecektir
7-sağlığında gölgesinde doslarıyla ve seydikleriyle en güzel çayını yudumlayabilecektir
8-ailesiyle bir şeyleri beraber yapmanın keyfini,çoçuklarıyla gelecek hayallerini paylaşabilecektir
saglık bulacaktır
sıhhat bulacaktır
bereket bulacaktır
rahmet bulacaktır
ve ölümümüzden sonra bizlere sevap yazacaktır
ekenin sayesinde önce kendisi
sonra cennet vatanım
sonra dünyamız
sonra tüm insanlık
ve de tüm alem kazanacaktır
varsın ekonomik olarak biraz daha az olsun
en büyük kazanç bu değilmidir
düşünsenize kazancınızı öteki aleme dahi taşıyorsunuz
belki yüz yıl sevap yazılacak....
Ek kardeşim ek....
Bu vatan topragı kutsaldır
kaderine ve çorkalığa terkedilemez
bundan büyük kazanç nerde var...
Safranlı
19-04-2013, 10:52
Hızımı alamadım devam ediyorum
ben inşaatçıyım
ve emlak hastasıyım
çorak bir yeri al
cevizini ek bir kaç yıl bak
ye, iç keyfine bak
iyi bir müşteri geldimi en az beş katına sat
hayatının volesini vur
beğenmediğin yere yol gelir köprü gelir baraj gelir
araplar gelir
ingilizler gelir
üniversite gelir
hastane gelir
bereket gelir kazanç gelir
mutlak kazanç gelir
aslında beş kat dedimde
az bile yazdım
bu aylarda yalovada on kat bile az
ek kardeşim ek....
Korkma
hayatın en kazançlı işi bu olacaktır
bence bmc....
Safranlı
19-04-2013, 11:00
Ya etrafınıza bir bakın istisnasız her insan doğaya hasret yaşıyor
koca gök kafeslerde insan yaşarmı hiç
biz yaşadıK Allah yaşatmasın ama;
deprem olursa çadır kuracak yeriniz olur
insanımız büyük bir aldanışta....
Bir ömür çalışıyor
ve kendine altından kafes satın alıyor
yalovadaki bir daire fiyatı ile dahi en az 30-40 dönüm ceviz bahçesi kurabilirsin.
eee verdiğimiz paralar
milyon dolarlar
bize kaç m2 alan sağlıyor
en fazla net 100 m2
ışık varmı
huzur varmı
komsu varmı
kuş sesi varmı
ya suyun verdiği huzur varmı
paylaşım varmı
uzatmıyorum
insan var mı....????
Aldanıyoruz ve aldatılıyoruz
toprakla kucaklaşalım
dertlerden kurtulalım....
Bence tabii...
http://www.agaclar.net/forum/1141200-post11.htm
bu işte bir terslik var bizim burada bu resimdeki ağaçların yaprakları kadar yerli cinsler açtı..
bilindiği gibi bendede fernor ve fernette var henüz gözleri yeni yeni kabarmaya başladı resimdeki sürgün boyuna ulaşmak için en az 20 gün beklemem gerek...
edirneye birşey diyemiyeceğim malum rakım çok düşük denizden gelen hava akımı daha sıcak tutuyordur. benim fernor ve fernettelerin aralarında uyanmada fark olacakmı takip edeceğim.. ama şereflikoçhisarda açmaması gerek diye düşünüyorum aramızda çok bir iklimsel fark yok
nacizane görüşüm sizdeki fidanlarda bir sorun var diyeceğim ama sizden bir ricam var yerli yaşlı cevizler mutlaka vardır etrafınızda onlarla aralarında sürgün farkı varmı??... yerli eski ceviz ağaçları sizinkilerden önce açmışsa sıkıntı yok bölgesel bir durum diyebiliriz. yok aynı anda veya çok yakın aralıkla açtı derseniz nerede kaldı bu cinslerin geçciliği diye sorarlar adama :) bu durumda sizde fidanı size satana mutlaka benim dedemin cevizi ile senin sattığının arasında uyanmada fark yok diye sormalısınız..
tarla çamur olmasa üşenmeden resim çekip yükleyeceğim demiştim ama dayanamadım gittim çektim üst resim fernette mavi boyalı göz aşılı.
alt resim fernor dilcikli ingiliz aşılı
ikisindede gözlerin yeni kabarmaya başladığı sanırım anlaşılıyor
Bende bu yıl 150 tane chandler diktim bazıları 1 ay önce sürgün verdi bazılarının gözleri yeni kabarmaya başladı.Fidanları aldığım yeri aradım normal olduğunu söyledi,karışık çeşit olmasından korkuyorum.Geçen yıl aldığım chandler fidanlarım yeni uyanıyor.Sizce farklı zamanlarda uyanmaları normalmidir?
Bende bu yıl 150 tane chandler diktim bazıları 1 ay önce sürgün verdi bazılarının gözleri yeni kabarmaya başladı.Fidanları aldığım yeri aradım normal olduğunu söyledi,karışık çeşit olmasından korkuyorum.Geçen yıl aldığım chandler fidanlarım yeni uyanıyor.Sizce farklı zamanlarda uyanmaları normalmidir?
bu sene aldıklarınız açık kökmü?? ne zaman diktiniz??
parlasanteberi
19-04-2013, 17:19
Erdem Bey ; Sarı sertifikalar, sertifikasında standart fidan , mavi sertifikalar ise sertifikalı fidan yazan fidanlar. Mavi sertifika alabilmek için fidan üreticisinin damızlık bahçesi olması gerekiyor.
TEŞEKKÜRLER
MAVİ SERTİFİKAYI MI ÖNERİRSİNİZ SARI SERTİFİKAYIMI ?
Şebin ile ilgili aşağıdaki bilgileri buldum internette ama çok abartı geldi herşey yolunda gitse de.
Sayın jarc-landor,
İnternette Türkçe siteler içinde bir kaç site dışında cevizle ilgili sağlıklı bilgi bulmanız zor. O yüzden Prof. Dr. Seyit Şen hocanın Sorularla Ceviz Yetiştiriciliği kitabını tavsiye edebilirim.
10. YIL……: AĞAÇ BAŞINA ÜRETİM :100 KG / AĞAÇ
Bunu yazan vatandaş NASA'da çalışıyor galiba. Aya kadar uçmuş :p
CEVİZ HATTI - KSÜ Ceviz Danışma Hattı (http://ceviz.ksu.edu.tr/)
Doğrusu yurt dışındaki rakamlar dekara ortalama olarak söylüyorum 400 - 500 kg kadar, bizim ortalama ceviz üretimimiz dekara 150 kg kadar.
Anıt ceviz ağaçlarından 80 kg kadar verim alındığı söylenir. Ama o zamanda dekara 2 ağaç dikmeniz lazım ve o cevizleri torununuzun torunu görebilir ancak ;)
Bu şekilde yapılabilirlik araştırması (ingilizcesi feasibility study'dir) hazırlayan fidancılardan kesinlikle alışveriş yapmanızı tavsiye etmem.
MAVİ SERTİFİKAYI MI ÖNERİRSİNİZ SARI SERTİFİKAYIMI ?
Tabi mavi sertifika bulabilirseniz daha iyi olur. Mavi sertifikalı fidanların hem desteği daha fazla, hem de bahsettiğim gibi mavi sertifika alabilmek için fidan üreticisinin damızlık bahçesi olması gerekiyor. Destekleme alırken de standart sertifikalı fidan desteği değil sertifikalı fidan desteği alıyorsunuz.
Ama fidanın sertifikasının mavi ya da sarı olmasından ziyade güvenilir bir fidancıdan almak önemli.
Eğer imkanınız olursa Araştırma Kuruluşları ve Üniversitelerden alabilirsiniz. Zaten sanırım Türkiye çapında fidancılar da damızlık fidanlarını Araştırma Kuruluşlarının damızlık parsellerinden temin ediyorlar.
Gene fidanları güvenilir, işini doğru yapan fidancılardan da alabilirsiniz. Hangi fidancının iyi olduğunu bilemeyeceğiniz için bu konuda Tarım İl ya da İlçe Müdürlüklerinde tecrübeli teknik personelden yardım alabilirsiniz.
athena -asena
19-04-2013, 20:04
Bende bugün çıplak kök 2 adet chandler , 2 adet bilecik, 1 adet şebin ceviz fidanı diktim. İnşallah meyvelerini de görmek nasip olur.
bu sene aldıklarınız açık kökmü?? ne zaman diktiniz??
Fidanlar tüplü, kasım ayında diktim boyları 15cm'le 25cm arası değişiyor birde sürgün yapanlarda sürgünlerin uçlarında 1'er 2'şer adet ceviz var bunları koparayımmı dursunmu?
Fidanlar tüplü, kasım ayında diktim boyları 15cm'le 25cm arası değişiyor birde sürgün yapanlarda sürgünlerin uçlarında 1'er 2'şer adet ceviz var bunları koparayımmı dursunmu?
selamlar cevizleri alırsanız daha iyi olur. meyva beslemeye uğraştırmayın fidanı.
fidanlarınız kışı bahçenizde geçirmiş normal olanı diğer chandlerlerinizle aynı zamanda açması.. hani serada kışlayıp bahçenize taşınmış olsa tamam erken açması normal denir.. kışı bahçenizde geçiren fidanın erken açması hayra alamet değil gibi.. mutlaka bu türden sorunlar yaşayan arkadaşlarımız olmuştur yaşadıklarını yazarlarsa doğru olanı öğrenmiş oluruz..
formullaone
20-04-2013, 09:19
Evet haklısınız,chandlerın bu kadar erken açması pek içime sinmedi benimde.Bizim bahçemizdeki chandlerların %90 ı açtı ve 5 cm kadar uzadılar.Bu da son bir haftada oldu.Yani bir ay önce hiç açan chandler olmadı.Umarım fidanlarınız ismine doğrudur.Benim 250 kadar bademim ismine doğru çıkmadı ve aşı ile kadameli olarak değiştiricem.Kimseye güvenim yok bu konuda.
selamlar cevizleri alırsanız daha iyi olur. meyva beslemeye uğraştırmayın fidanı.
fidanlarınız kışı bahçenizde geçirmiş normal olanı diğer chandlerlerinizle aynı zamanda açması.. hani serada kışlayıp bahçenize taşınmış olsa tamam erken açması normal denir.. kışı bahçenizde geçiren fidanın erken açması hayra alamet değil gibi.. mutlaka bu türden sorunlar yaşayan arkadaşlarımız olmuştur yaşadıklarını yazarlarsa doğru olanı öğrenmiş oluruz..
selam ncp1963 kardeşim ilgin için teşekkür ederim.sabırla bekliyeceğim,varsa aynı sorunu yaşayan arkadaşları.
Evet haklısınız,chandlerın bu kadar erken açması pek içime sinmedi benimde.Bizim bahçemizdeki chandlerların %90 ı açtı ve 5 cm kadar uzadılar.Bu da son bir haftada oldu.Yani bir ay önce hiç açan chandler olmadı.Umarım fidanlarınız ismine doğrudur.Benim 250 kadar bademim ismine doğru çıkmadı ve aşı ile kadameli olarak değiştiricem.Kimseye güvenim yok bu konuda.
selamlar kardeşim bademlerde aynı sorunu bende yaşadım balıkesir'den aldığım 130 fidanın hepsi ismine dönük çıktı ama 60 tane eksik geldi ödemişten aldım hiçbiri ismine dönük çıkmadı o çeşitlerin ne olduğunuda bilmiyorum ağaçların dalları gökyüzüne doğru dikine gidiyor aldığım yeri aradım kalem alırken yanlışlık olmuş özür dileriz yapacak birşeyimiz yok dediler ve çeşidin ismini kendileride bilmiyor bana nonpareil diye satmışlardı.chandler'lar erken uyandı ama en azından birkarış fidanlarda ceviz var buda chandler olma olasılığını artırıyor.
selamlar kardeşim bademlerde aynı sorunu bende yaşadım balıkesir'den aldığım 130 fidanın hepsi ismine dönük çıktı ama 60 tane eksik geldi ödemişten aldım hiçbiri ismine dönük çıkmadı o çeşitlerin ne olduğunuda bilmiyorum ağaçların dalları gökyüzüne doğru dikine gidiyor aldığım yeri aradım kalem alırken yanlışlık olmuş özür dileriz yapacak birşeyimiz yok dediler ve çeşidin ismini kendileride bilmiyor bana nonpareil diye satmışlardı.chandler'lar erken uyandı ama en azından birkarış fidanlarda ceviz var buda chandler olma olasılığını artırıyor.
sayın eko35
fidanda ceviz olması chandler olduğuna delalet değildir..
meyva veren yetişkin hangi ceviz ağacından aşı kalemi alsanız, yaptığınız aşıda aynı meyvayı görürsünüz..
en güzel tespiti fidanların uyanma tarihi ile yapabilirsiniz.. çevrenizdeki yerli eski yaşlı ağaçlarla aynı tarihte uyanan fidan ne chandler, ne fernor, ne fernette olabilir.
musculus
20-04-2013, 18:35
Ceviz konusunda hüküm verilirken resimli,belgeli yazılırsa yeni ceviz ekecek arkadaşlara daha güzel yol gösterilmiş olur. Hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olmadığımız konuları lütfen paylaşmayalım bu forumda. Oldukça çok kişinin okuduğu ve birşeyler öğrenmek istediği yer bu form.
Bir tablo var ceviz çeşitlerinin yapraklanma tarihleri ve erkek dişi çiçeklenme burada da chandlerin daha erken yapraklandıgını görüyoruz .. yapraklanma başka bişey çiçeklenme başka bişey... tabloda chandlerin yapraklanma tarihi 10 nisan olarak gözüküyor tabi bu yöreye göre degişir.. fernor fernette bundan bir hafta on gün sonra diye gösterilmiş..
Cevremizdeki yabani çeşitlerin de geç yapraklanan bir çeşit olmadıgı nasıl anlaşılacak bence yanıltıcı olabilir bu da..
Meyve olması chandler olması demek degil ancak ilk sene hadi neyse de ikinci sene de meyve yoksa bu chandler degil demek.. Ben de de ikinci yılında meyve göstermeyenler var ... Ben daha ziyade agacın yerine alışmasına ve gelişimine bakıyorum nasıl olsa saglam bir agacı istedigimiz cinse sonradan aşılayabilriz..
30 cm boyunda yeni dikilen bir fidanda meyve görmek inanılmaz bir duygu gercekten ancak kesinlikle bu meyveler kopartılmalı yoksa seneye de 30 cm fidanlarınız olur hatta kuruyabılır bile.. Bence en önemli şey ilk tıllarda saglıklı ve güçlü fidanlar yetiştirmek sonuçta gerçek chandler olsa bile belki yöreye uyum saglamayacak ve yıne başka çeşitlere aşılamak zorunda kalacagız...
Sayın musculus haklısınız ben de bunu defalarca yazmıştım ..
Bu arada chandler geç yapraklanıyor dolayısıyla kışa kendini hazırlayamıyor bu yüzden donuyor ise bundan daha da geç yapraklanan fernor ve fernette nasıl oluyor da karasal iklime uyum saglıyor biri bana açıklayabilir mi bunu düşünüyorum bir haftadır....
[QUOTE=Lilium;845072]Sayın WM1TR, chandler da ilk yıl meyva görmek beni şaşırtmıyor artık, doğal geliyor hatta göremezzem fidandan şüpheleniyorum. Toprağınızın durumunu bilmiyorum ama sulamalarınız çok sık gibi geldi. İlk resimdeki çok güzel gelişim göstermiş, alt dalı alabilirsin.
239248 onun üstündekini de uç kısmını alarak zayıflat ki, ana lider dal çalışsın.
sayın ncp1963
ben fidanlarımda ceviz var diye chandler demedim,chandler olma ihtimali var dedim onuda sayın lilium hocamın daha önce yazdığı bu yazıya dayanarak söyledim.
Arkadaşlar mesajlara bakıyorum da yazılanları ya yanlış yazıyoruz ya da yanlış anlıyoruz.
Örneğin şu mesajımda
Sayın WM1TR, chandler da ilk yıl meyva görmek beni şaşırtmıyor artık, doğal geliyor hatta göremezzem fidandan şüpheleniyorum.
Buradaki söylemim yeni patlayan bir gözdeki meyva oluşumundan bahsediyorum.
Bir önceki yıl oluşan gözden ve buradan alınan kalemden oluşan meyvadan bahsetmiyorum.
Bu oluşumu yerli tescilli ırklarımızda göremezsiniz.
393005
Bir örnek daha vereyim, ağustos başlarında yapılan göz aşısı ve aynı yıl (sanırım eylül sonları) meyva oluşumu hangi yerli ırkta var bana gösterebilirmisiniz.
393006
Sayın musculus haklısınız ben de bunu defalarca yazmıştım ..
Bu arada chandler geç yapraklanıyor dolayısıyla kışa kendini hazırlayamıyor bu yüzden donuyor ise bundan daha da geç yapraklanan fernor ve fernette nasıl oluyor da karasal iklime uyum saglıyor biri bana açıklayabilir mi bunu düşünüyorum bir haftadır....
Ankara /Beypazari /Yogunpelit koyu
rakim 650-700
Sebin Bilecik Kaman yaprak dokumu 20-30 ekim
chandler pedro 20-30 kasim
fernor fernette franguette 15-25 kasim
ayni ilaclama programi ile sebin bilecik kaman antraknozdan kurtulamadi
pedro chandler hastalanir gibi oldu fakat sonra duzeldi..
gozlemlerimi yine sicagi sicagina burada aktaracagim..
Sn.bozy çeşitlerin çiçek açma-yaprak dökme zamanları için genel bilgiler var ama bölgeye göre yükseltiye göre bunlar farklılık gösterebiliyor.Mesala Maraş iklimine göre hazırlanan o tabloda chandlerin yaprak dökümü aralık 10 sonrası gösterilmiş sizin chandler ise kasın sonu, ayrıca sizin fernorlar ile chandler arasında yaprak dökümleri hemen hemen aynı.
Yaprak dökümleri arasında fazla fark olmayınca ilkbahar donlarından etkilenme durumu daha ön plana çıkıyor.Geç donlar sebebiyle chandlerlerin zarar gördüğünü hatta kuruduğunu söyleyen çok kişi var.Yaşar AKÇA hoca da chandlerin zarar görebileceği daha soğuk yerlere fernor öneriyor.
Aslında hep aynı noktaya dönüyoruz.Bölgemizdeki bahçeleri gezerek hangi çeşidin uygun olduğunu bulmak ya da bahçemize, uyum sağlayabilecek farklı çeşitlerden dikip en uygun çeşidi seçmek.Sizin bahçeniz bu açıdan çok güzel örnek, 8 çeşit ceviz var:)
Ceviz konusunda hüküm verilirken resimli,belgeli yazılırsa yeni ceviz ekecek arkadaşlara daha güzel yol gösterilmiş olur. Hakkında bilgi ve tecrübe sahibi olmadığımız konuları lütfen paylaşmayalım bu forumda. Oldukça çok kişinin okuduğu ve birşeyler öğrenmek istediği yer bu form.
Sn musculus herkez bildiğini, okuduğunu, tecrübesini yazıyor zaten.Eğer yanlış gördüğünüz bişey varsa sizde doğrusunu yazın.Yanlışlar da yazılsın ki doğruya daha kolay ulaşılsın.
Herkes tecrübesini doğru bildiğini paylaşsın diyorsunuz, bildiğim kadarıyla sizin ağaçlarınız verim alınacak yaşta ama bahçenizle ilgili çok fazla bilgi göremiyoruz.Özellikle yerli çeşit bahçesi sahibi olarak, birşeyler öğrenmek isteyen bizler için çok faydalı bilgiler verebilirsiniz.
musculus
21-04-2013, 18:05
Arkadaşlar mesajlara bakıyorum da yazılanları ya yanlış yazıyoruz ya da yanlış anlıyoruz.
Örneğin şu mesajımda
Bir önceki yıl oluşan gözden ve buradan alınan kalemden oluşan meyvadan bahsetmiyorum.
393005
Bir örnek daha vereyim, ağustos başlarında yapılan göz aşısı ve aynı yıl (sanırım temmuz sonları) meyva oluşumu hangi yerli ırkta var bana gösterebilirmisiniz.
393006
Abi ben de şunu ilave edeyim söylediklerinize. Yeni patlamış bilecik cevizi sürgün ucunda 5 li, yeni patlamış şebin cevizi sürgün ucunda 4 lü, daha da ilginci yalova1 yeni patlamış sürgün ucunda 2 li cevizler gördüm. Hepsi Rahman ın eseri haliyle. Arkadaşlar resimle belgelendirmemi isteyebilirler.Haklılar da... İnşallah resimlerini çekip buraya yükleyebilirim.
musculus
21-04-2013, 18:07
Sn musculus herkez bildiğini, okuduğunu, tecrübesini yazıyor zaten.Eğer yanlış gördüğünüz bişey varsa sizde doğrusunu yazın.Yanlışlar da yazılsın ki doğruya daha kolay ulaşılsın.
Herkes tecrübesini doğru bildiğini paylaşsın diyorsunuz, bildiğim kadarıyla sizin ağaçlarınız verim alınacak yaşta ama bahçenizle ilgili çok fazla bilgi göremiyoruz.Özellikle yerli çeşit bahçesi sahibi olarak, birşeyler öğrenmek isteyen bizler için çok faydalı bilgiler verebilirsiniz.
Herkes sadece tecrübesini yazmalı bence. Tecrübe edilmiş bilgi ve belgeler yazılmalı.
sanırım sözlerinizin bir kısmı bana
yazmayacaktım ama sesizliği korku sananlar var öyle olmadığını anlasınlar diye yazıyorum
http://www.agaclar.net/forum/1079696-post841.htm
http://www.agaclar.net/forum/1079460-post839.htm
http://www.agaclar.net/forum/1138516-post343.htm
http://www.agaclar.net/forum/1083889-post848.htm
daha arasam bir dünya bulacağım ama yeter sanırım unutmayınki yüce yaradan bile önce canı verip verdiği canı alıyor.
eğer nazardan korkuyorsanız belki bizimkilerede nazar değer bizde resim paylaşmayalım :)
derdiniz yazdıklarınıza cevap vermemem ama lütfen azıcık düşünün neden?
http://www.agaclar.net/forum/1139441-post344.htm
yazdıklarımda yanlışlarda olabilir belki benim doğrum o şekilde belkide gerçekten çok yanlış biliyorum eğer doğru olanı biliyorsanız açık yüreklilikle kendi doğrunuzu yazarsınız bende eğer sizin doğrunuz aklıma yatarsa haklısınız derim
yok yinede kendi doğrumda diretirsem kendi doğrumu uygulayacağım yer kendi bahçem yani zararı kendim çekerim.
sizde doğru olanı yazdığınız için siz ve okuyanlarda sizin doğrunuzu uygular kimse zarar görmez.
formlar herkesin fikrini açıkça yazabildiği ortamlar olmalı insanları baskılarsanız yanlış bir şey yazarım çekincesine kapılıp yazmazlar. formda yazılmaması en son isteğimiz olsa gerek
kısaca formda herkes doğru veya yanlış bildiğini yazacakki yanlışlarımızı doğruyu bilen arkadaşlarımız düzeltsin. benim yanlışımdanda birileri ders alsın benim yanlışıma düşmesin.
musculus
21-04-2013, 22:30
Burda insanlar nedense birşeyler öğrenmek yerine, birbirini kırmayı yeğliyolar. Benim mesajlarımdan dolayı kırılan varsa herkesten özür dilerim. Epey bir zaman buraya yazmadım bazı şeylere kırıldığım için. Bir şekilde bende bildiğimi paylaşmak istedim ve yazmaya devam ettim. Ama burda bile gruplaşmalar oluyor. Yeni ceviz ekmiş veya hiç ceviz ağacı olmayan arkadaşlar yıllardır cevizle uğraşanlardan daha cok biliyolar. Buraya daha fazla yararım olmayacağı için artık yazmayacağım.
http://www.agaclar.net/forum/1079696-post841.htm
http://www.agaclar.net/forum/1079460-post839.htm
http://www.agaclar.net/forum/1083889-post848.htm
Buradaki linkler açılmıyor neye istineden link verilmiş.
Sayfamdan alıntı yapıldığına göre bilmek hakkım diye düşünüyorum.
Buradaki linkler açılmıyor neye istineden link verilmiş.
Sayfamdan alıntı yapıldığına göre bilmek hakkım diye düşünüyorum.
sayın lilium
sayfanızdan yapılan alıntılar sayın musculusun yazdığı mesajlardı içeriği de yüklediği resimlerin silinmesi, çünki kötü gözle bakanlar olabileceği bahçesine nazar değebileceği v.s v.s yazılı .. sizin sayfanıza yazdığı mesajlardı.
sayın musculus mesajlarını silince linklerde boşa düşmeye başlamış.
Burda insanlar nedense birşeyler öğrenmek yerine, birbirini kırmayı yeğliyolar. Benim mesajlarımdan dolayı kırılan varsa herkesten özür dilerim. Epey bir zaman buraya yazmadım bazı şeylere kırıldığım için. Bir şekilde bende bildiğimi paylaşmak istedim ve yazmaya devam ettim. Ama burda bile gruplaşmalar oluyor. Yeni ceviz ekmiş veya hiç ceviz ağacı olmayan arkadaşlar yıllardır cevizle uğraşanlardan daha cok biliyolar. Buraya daha fazla yararım olmayacağı için artık yazmayacağım.
sayın musculus
benime burada bulunma amacım, tüm diğer arkadaşlarda olduğu gibi sadece ve sadece bildiklerime birşeyler daha katabilmek.
yaptıklarımı, bunlar doğruda olabilir yanlışta yazmak. doğru ve yanlış yaptıklarımla yol gösterici olmaya çalışmaktan öte hiç bir gayret içinde olmadım olmamda.
sürtüşme yaratmamak için on gün kadar önce sayfama yazdığınız mesaja bile gülüp geçip cevap vermemiştim.
bu sayafaya emeği geçen sayın sebahattin, sayın çamtepe, sayın safranlı, sayın arif göçmen sayın ladikli, sayın erdem şimdi ismini hatırladığım veya hatırlayamadım insanlardan defaten atıştığımız sayın liliumdan, kiminin tecrübelerinden yararlandım, kiminin araştırmacılığı okuma hevesinden, kiminin yabancı dilden tercümelerinden, herkesten mutlaka birşeyler öğrendim herkese ayrı ayrı teşekkür ederim.
belki sizden öğrenebileceğim birşeyler vardır. ama siz bahçeniz hakkında bilgi vermekten özellikle kaçınıyorsunuz.
şunu asla unutmayın beğenmediğiniz bir sorunun altında çok önemli detaylar saklı olabilir sizin bildiğiniz ezbere yaptığınız işle ilgili bir soru size çok basit gelir bu ne ya buda sorulurmu dersiniz, ama soran için önemlidir çünki onun cevabını bilse zaten sormaz..
veya bildiğini sanıp yazabilir yazdığı gerçekten yanlış olabilir.
bir başka arkadaşımızda o öyle değil böyle daha uygun olur diye uyarır, uyarmaya devam edecektir.
ama asla bilmiyorsanız yazamayın dememek gerekli... bu formun neredeyse onda biri yanlış bilinenlerle dolu ama ilk kez siz bu cümleyi kullanma hakkını kendinizde buldunuz.
Form kimsenin tekelinde değildir.......
herkes özgürce bildiğini veya blidiğini sandığını yazar, aksini düşünen arkadaşlardan cevap vererek bilgisini paylaşmak isteyende o öyle değil, dorusu bu der. işte formun özeti budur...
vizyon_78
22-04-2013, 07:00
Sayın lilium vereceğiniz bilgi için şimdiden teşekkür ederim .06 Nisanda yapmış oldugum aşıların aşı bandlarını kaç gün sonra almam gerekio saygılar
06doğaci
22-04-2013, 10:08
Malesef hayatında tarla ile uğraşmamış insanlar hep kağıt üzerinden hesaplama yaparak ceviz yetiştiriciliğine giriyorlar.Her işte olduğu gibi bu iştede çok zorluklar var.Hiç hesapta olmayan giderler çıka biliyor.Bunlardan en önemlisi ilaç giderleri.
Malesef hayatında tarla ile uğraşmamış insanlar hep kağıt üzerinden hesaplama yaparak ceviz yetiştiriciliğine giriyorlar.Her işte olduğu gibi bu iştede çok zorluklar var.Hiç hesapta olmayan giderler çıka biliyor.Bunlardan en önemlisi ilaç giderleri.
Haklısınız sn.06doğaci, baştan hesaplanmayan giderler uygulamada ortaya çıkınca çoğu şaşırıyor.Tarımda sadece giderler değil doğa şartları da çok önemli, herşey yolunda derken bir de bakmışsınız sel olmuş dolu yağmış...bütün emekler bir anda gidiyor.
Malesef ülkemizde bilinçli olarak değil modaya göre işletmeler kuruluyor.Siz de bilirsiniz bir aralar deve kuşu modası vardı, her akşam tvlerde deve kuşu yatırımlarından bahsediliyordu.O dönem bir çok kişi bu işe girdi, hatta bana bile ortaklık teklif edildi, İstanbul da olduğum içim düşünmedim memlekette olsam yapardım herhalde:) Bir dönem sakız koyunu çıktı, senede iki kez kuzuluyormuş hep ikiz oluyormuş falan..Ama bu koyun hangi iklimde yetiştirilebilir nasıl beslenir yok..Yine yapan çok oldu hatta bizim oradan da alanlar oldu, ama soğuktan çoğu öldü..Aynı şekilde saanen keçi yetiştiriciliği hatta çiğ köfte bile böyle:)Adım başı çiğ köfteci açılıyor, bu kadar çiğ köfteyi kim yiyor anlamadım.Bir furya başlıyor herkez de balıklama atlıyor..
Ceviz de son trendlerden biri:)Ceviz bahçesi kurulmayan ilçe kalmadı nerdeyse.Bir anda zengin olmak isteyen çok (araştırmasını, hesabını kitabını yapmış bilinçli bahçe sahiplerini ayrı) İnsanlara çok kolay geliyor bu işler, bir de internete bakıp 10 yaşında 100 kg ceviz şu kadar ağaçtan şu kadar para..budama istemez su olsada olur olmasada...yazılarını da görünce tamamdır.100kg alamasam da en az 50kg alabilirim diye düşünüyor dalıyor ceviz işine.
Sonrası...Görüyoruz işte bırakın bir ağaçtan 100 kilo almayı bahçenin tamamından bu kadar alamayanlar bile var.
Hakkaten buna artik ben ceviz manyakligi diyorum bende goruyorum adamin 500 metre yeri var telle cevirmis ceviz diktim diyor ne cins diyorum bodur ceviz diyor ya da ziraatten aldim diyor .. Bizim millet her zaman kolay yoldan koseyi donme pesinde oldugu icin hic bir firsati kacirmiyor, zaten isin ic yuzunu gordugu ilk gunden itibaren de bi daha oraya ugramiyor...
Acaba bir teşhir başlığı yapıp gerçekçi olmayan bilgilerle fidan satmaya çalışanları bu bilgilerin dayanağını ispat etmeye çağırıp ispat edemeyenleri teşhir mi etsek? Malina izin verir mi acaba?
Acaba bir teşhir başlığı yapıp gerçekçi olmayan bilgilerle fidan satmaya çalışanları bu bilgilerin dayanağını ispat etmeye çağırıp ispat edemeyenleri teşhir mi etsek? Malina izin verir mi acaba?
aslında böyle bir uygulama çok iyi olur..
yeni çıkan bir cins var (adını vermeyeyim :)) adamlarla konuştum fidan aşılı bile değil cevizi dikmiş fidan olmuş da hangi cins çıkacak garatinmi var. çöğürlerin dikmeden önce genetiğinimi inceledin. sertifika sordum kem küm ettiler, dikili yetişmiş bahçe varmı ee işte bilmem nerede varda daha verime yatmamış v.s v.s ama ağaç hakkında üfff neler anlatıyorlar neler. bir fotoğraf var sanırsınız ağaç meyvadan kırılıyor işin aslı birkaç dal birleştirilip çekilmiş.
şimdi bu kişileri teşhir etmelimi etmemelimi???
şimdiye kadar kaç kişinin canını yaktılar.. kaç ocağa incir ağacı diktiler ??
Burada izin verilse bile isim yazdığımız zaman sorun olmaz mı? Mahkemelerde süründürmesinler sonra bizi:)
yolgezer2001
22-04-2013, 21:28
aşagıdaki ilk resim türler arası fark konusunun ama buraya eklemiş bulundum
sağdaki resim ziraat cevizi ? dikileli epey oldu chandler mi pedromu fernor mu bilmiyorum (onbeş yirmi sene önce bunlar varmıydıki) ama daha yeni uyanıyor
soldakiler şebin aşısı
http://img20.imageshack.us/img20/6539/fotoraf007j.jpg
aşagıdaki resimde pembe bi nokta var göz gibi agaç ölü degil kaman 1 ancak nakliye sırasında hiç göz kalmamış düz tahta gibiydi ne dersiniz umut varmı?
http://img545.imageshack.us/img545/1681/fotoraf008j.jpg
buda yukardaki pembe noktalı kaman 1 in gözlü versiyonu
http://img29.imageshack.us/img29/7894/fotoraf009j.jpg
aşagıdaki de yavuz 1 sertifikalı kaman 1 bazı arkadaşlar biliyo bu mevzuyu bakalım büyüyünce yavuzmu olacak kaman mı
http://img191.imageshack.us/img191/319/fotoraf010j.jpg
bunlarda canavar chandlerlarım büyüyüp kocaman delikanlı olacaklar.
http://img801.imageshack.us/img801/5011/fotoraf011j.jpg
on kadar agacın durumu alttaki resimdeki gibi alttaki anaçlar dallandı ama üstler tamamen kuru bunları söküp yerine yenisinimi dikmeliyim yoksa bunlara aşımı yapmalıyım
http://img832.imageshack.us/img832/5817/fotoraf012j.jpg
iyi kötü tüm yorumlara açığım saygılar sevgiler.
Burada izin verilse bile isim yazdığımız zaman sorun olmaz mı? Mahkemelerde süründürmesinler sonra bizi:)
Sitenin iddiasını yazar, gerçekliğini ispat için yazı yazdık cevap bekliyoruz deriz. Olur da cevap verip falanca filanca bahçede biz bu verime ulaştık derlerse de, illa ki o bölgede bir ağaçlar.net forum yazarı vardır. Rica ederiz, gider bahçeye, gözleri ile görür. "Gördüm, olabilir" derse seve seve "vay be oluyormuş gerçekten" deriz. Olamaz, bu kandırmaca derse de "bu ortalama verim rakamlarına inanmıyoruz" deriz. Adını teşhir koymayız, mali itibarını sarsıcı rapor da yazmayız ama tüketici haklarını koruma derneğine de şikayetimizi yaparız :)
Kaldı ki, gerçekten o verim rakamlarına ulaşıyorlarsa bu tür iyi uygulamaları paylaşıp reklamlarını yapmak da görevimiz olur :)
Eger dogru objektif bir degerlendirme yapılırsa neden mahkemelerde sürünelim ki örnegin aldıgım bütün fidanlar başka çeşit çıktı desek hakkaten fidanlar başka çeşitse satıcı nasıl sizi mahkemeye verir hatta keşke verse bile... Bence en azından işini iyi yapanları burada yazmak lazım ... Sonuçta milleti salak yerine koyanla hizmet edenin bi farkı olması lazım..
Sayın yolgezer 2001 benim şahsi görüşüm dip sürgünlerinden en gelişkin olanını büyütüp aşı yapmak sonuçta tutmuş bir fidan hem de o kadar masraf yapmışsınız yazık..Chandler dediginiz fidan bütün diger cinslerden erken uyanmış bu ilginç ..Son olarak cevizde üç göz bir arada en son nokta göz var bunu görmek zor biraz belkı nokta gözlerden biri uyanabilir biraz sabredin..
jarc-landor
23-04-2013, 00:02
Böyle raporlara bayılıyorum... bence cok faydalı hiç olmazsa millet agac dikiyor .. sayın jarc landor bu ve buna benzer raporlar zaten her fidancının sıtesınde var tesekkurler...bence de bol bol ceviz dıkın dunyanın en kazanclı işi..
sayın bozy ,
ben sadece bu abartı kaynagı paylaşmak istedim.
kendim zaten kazançlı bir iş yapıyorum isterseniz sizde katılabilirsiniz...... Tavsiyenizi bence başka şekilde yapabilirsiniz. Benim cevize ilgim, başka topicte belirttiğim gibi. Bu konuda tecrübeli olabilirsiniz ama bu tutumunuzu garipsedim.
jarc-landor
23-04-2013, 00:05
Sayın jarc-landor,
İnternette Türkçe siteler içinde bir kaç site dışında cevizle ilgili sağlıklı bilgi bulmanız zor. O yüzden Prof. Dr. Seyit Şen hocanın Sorularla Ceviz Yetiştiriciliği kitabını tavsiye edebilirim.
Bunu yazan vatandaş NASA'da çalışıyor galiba. Aya kadar uçmuş :p
CEVİZ HATTI - KSÜ Ceviz Danışma Hattı (http://ceviz.ksu.edu.tr/)
Doğrusu yurt dışındaki rakamlar dekara ortalama olarak söylüyorum 400 - 500 kg kadar, bizim ortalama ceviz üretimimiz dekara 150 kg kadar.
Anıt ceviz ağaçlarından 80 kg kadar verim alındığı söylenir. Ama o zamanda dekara 2 ağaç dikmeniz lazım ve o cevizleri torununuzun torunu görebilir ancak ;)
Bu şekilde yapılabilirlik araştırması (ingilizcesi feasibility study'dir) hazırlayan fidancılardan kesinlikle alışveriş yapmanızı tavsiye etmem.
Sayın Erdem,
Kitabı aldım, hakikaten okuması çok zevkli. Öncelikle henüz istediğim yeri bulamadım. Acelem yok yer bulana kadar bilgi edinmenin okumanın faydası çok.
Tekrar teşekkürler.
Sayın lilium vereceğiniz bilgi için şimdiden teşekkür ederim .06 Nisanda yapmış oldugum aşıların aşı bandlarını kaç gün sonra almam gerekio saygılar
Yapmış olduğunuz aşılar çüğürmü yoksa büyük ağaçlar mı? Neyse bu da çok önemli değil,
Aşıların tutmuşsa filiz çalışması da olacaktır, aşıların tuttuğundan eminseniz bir ay gibi bir süre sonra sökebilirsiniz daha fazla durmasının bir yararı yok.
Büyük ağaça yaptıysanız aşılarınızı muhtemelen uyanan gözlerden filizler dinç gelişeceklerdir kırılmamaları için rüzgar yönüne göre çift herek yapıp bağlayınız.
selamlar sayın yolgezer2001
fidan isimlerinin sertifikada farklı yazması fidancıların aç gözlülüğünden kaynaklı senin sertifika hakkın yoksa bende var demeyeceksin. sertifikasız yetiştirip bir başka ağaç için aldığı sertifikayı o cins için kullanıyor aslında hata yapıyoruz almamalıyız, bir sorun yaşasak mahkemelik olsak mahkemede kafa karıştırmaktan başka işe yaramaz bu durum...
fidanlara herhangi bir şey yapmak için çok erken bekleyin gövdesi canlı fidan eminim bir yerinden sürgün verecektir..
kuruyan dipten sürenler eğer yaşları bir yıldan az ise hiç durmayın tüplü olarak yenileyin. eğer iki üç yıllıklarsa en güçlü olan sürgünü seçip diğerlerini kesin güçlü büyüyeni seneye aşılarsınız ama şunu unutmayın sizin coğrafyanızda soğuk olan bir yer yerinde aşının tutma ihtimali herzaman çok düşük.
Örneğin şu mesajımda
393005
Bir örnek daha vereyim, ağustos başlarında yapılan göz aşısı ve aynı yıl (sanırım temmuz sonları) meyva oluşumu hangi yerli ırkta var bana gösterebilirmisiniz.
393006
sayın lilium fidanlarınız çok güzel allah nazardan saklasın.aşıyı aynı yıl içinde demişsin temmuz başında yaptında ağustos sonundamı meyva yaptı yoksa ağustos başında yaptın sonraki yıl temmuzdamı meyva yaptı?
sayın lilium fidanlarınız çok güzel allah nazardan saklasın.aşıyı aynı yıl içinde demişsin temmuz başında yaptında ağustos sonundamı meyva yaptı yoksa ağustos başında yaptın sonraki yıl temmuzdamı meyva yaptı?
Dikkatinden dolayı teşekkür ederim eko35, dikkatsizce yazdığım bir mesaj tekrar okuyunca bende fark ettim, (Ayları karıştırırsak olacağı bu :(
Mesajımı düzelttim
Bir örnek daha vereyim, ağustos başlarında yapılan göz aşısı ve aynı yıl (sanırım eylül sonları) meyva oluşumu hangi yerli ırkta var bana gösterebilirmisiniz.
Buna ilave olarak bir şey daha yazayım ağustos başlarında yaptığım cüğür göz aşıların hepsinde eylül sonu gibi meyva gösterdi fakat döküldüler bir tanesinde nasıl ne şekilde dozlandıysa dökülmedi bende meyvayı koparmadım gözlemem açısından ve bu kışa yeşil olarak girdi soğuklar başlayınca yeşil olarak dondu, içine baktım iç et kısmı yeni oluşuyordu
Sayın jarc -landor ilk olarak tecrübeli oldugumu düşünmüyorum sadece forumda yazılı mesajları okudugum söylenebilir.İkinci olarak gercekten şu anda başka bir işle daha ilgilenemem ama yine de teşekkürler..
Yazdıgınız 5 mesajı okudugumda sadece sık dikim ve erken den kara gecmekle ilgili oldugunu gördügümde asıl benim mesajımı garipsemenizi garipsedim .
ömür-uşak
23-04-2013, 19:04
Arkadaşlar bu gün bahçeyi dolaşırken yalova cinsi 13 yaşındaki bir ağaçta salkım gibi 10 tane çiçek açmış çok şaşırdım. Biliyorsunuz 80 tanesini kesip chandlere aşıladık. Arkadaşlarını görünce benide keser diye korkmuş herhalde.fotoğraf paylaşmayı bilmiyorum. Oğlan temmuzda gelince ona paylaştırırım. 10 dişi çiçeğin ucunda birde taze erkek çiçek var.Bana ilginç geldi. Bu sene kış normal geçti ilk baharda normal cevizler iyi olacak gibi.Hepinize sağlıklı sezonlar kolay gelsin.
aviator34
23-04-2013, 21:53
Sayın Erdem,
Kitabı aldım, hakikaten okuması çok zevkli. Öncelikle henüz istediğim yeri bulamadım. Acelem yok yer bulana kadar bilgi edinmenin okumanın faydası çok.
Tekrar teşekkürler.
Bu kitabı bende aldım şöyle bir göz gezdirdim anlatım tarzı bazı Aşılı ceviz kitapları gibi akademik değil çok akıcı
tavsiye ederim.
yolgezer2001
23-04-2013, 22:23
selamlar sayın yolgezer2001
fidan isimlerinin sertifikada farklı yazması fidancıların aç gözlülüğünden kaynaklı senin sertifika hakkın yoksa bende var demeyeceksin. sertifikasız yetiştirip bir başka ağaç için aldığı sertifikayı o cins için kullanıyor aslında hata yapıyoruz almamalıyız, bir sorun yaşasak mahkemelik olsak mahkemede kafa karıştırmaktan başka işe yaramaz bu durum...
fidanlara herhangi bir şey yapmak için çok erken bekleyin gövdesi canlı fidan eminim bir yerinden sürgün verecektir..
kuruyan dipten sürenler eğer yaşları bir yıldan az ise hiç durmayın tüplü olarak yenileyin. eğer iki üç yıllıklarsa en güçlü olan sürgünü seçip diğerlerini kesin güçlü büyüyeni seneye aşılarsınız ama şunu unutmayın sizin coğrafyanızda soğuk olan bir yer yerinde aşının tutma ihtimali herzaman çok düşük.
bugün gene cevizlerimleydim
1 ay bekleyeceğim çıkanı çıkmayanı tutanı tutmayanı yeni çukurlar falan şimdilik 35 adet eksiğim var 1 ay sonra tekrar sayım yapıp tüplü fidan alıp dikeceğim ...
ilginize teşekkürler
arkadaşlar merhabalar. sizlere bir sorum olacaktı aşı makasıyla yaptığım aşılar bir iki cm filizlendi ve şimdi de kurumaya başladılar sanırım tutmayacaklar. ben de yazın kabuk aşı yapayım diyorum ama tam olarak hangi ayda aşı yapmam gerekiyor bilgi verebilecek olan var mı
arkadaşlar merhabalar. sizlere bir sorum olacaktı aşı makasıyla yaptığım aşılar bir iki cm filizlendi ve şimdi de kurumaya başladılar sanırım tutmayacaklar. ben de yazın kabuk aşı yapayım diyorum ama tam olarak hangi ayda aşı yapmam gerekiyor bilgi verebilecek olan var mı
sayın obahar aşılar kuruduğuna göre çöğürlerden yeni gözler patlaması lazım bu gözlerden çıkan filizler aşı olgunluğuna geldiği zaman haziran'ın 15-20'sinden eylül 15-20'sine kadar istediğin zaman aşı yapabilirsin.
ben geçen yıl haziran 20'de aşıladım çok güzel oldular hatta chandler cinsiydi aynı yıl ceviz gösterdi.komşum kalem aşı yaptırmış tutmamışlar onunda çöğürden çıkan sürgünlere temmuz 15 gibi aşıladım onlarda çok güzel.siz çöğürden çıkan sürgünlerin gelişmesine göre zamanını karar verin.
Sayın Eko35 vermiş olduğunuz bu bilgiler için çok teşekkür ediyorum.Eğer bu aşılar göz aşı zamanına kadar filizlenmezse dediğiniz tarihlerde göz aşısı yapmayı düşünüyorum
kamil keskin
25-04-2013, 21:23
Geçen cumartesi arazideydim.,Cevizlerin yarısına yakını açılmıştı,İnsan boyu ot vardı.Cevizlerin diplerini tek tek çapaladım.Ayrıca aralarını traktörle sabanladım.Her ağacın dibine 1 teneke yanmış keçi gübresi verdim.ayrıca Tarla etrafındaki çiti elden geçirdim.Dolu dolu 2 gün geçirdim.Çok yoruldum ama huzur dolu ve çok mutlu hissettim kendimi.İnanın şimdiden 15 gün sonra tekrar gideceğim günü sabırsızlıkla bekliyorum
hasan_ka
25-04-2013, 21:57
Herkese kolay gelsin arkadaşlar iyi akşamlar. Herkesin cevizler yavaş yavaş uyanmaya başladı. Ben de Denizli'de yaklaşık 700 mt rakımdaki tarlama 13-17 ocak arası chandler (tozlayıcı franquette, fernette ) fidanlarımı diktim. Şubat ayı sonunda da 23 adet karışık meyve fidanlarının yanında deneme için 1 tane şebin ve 1 tane kaman-1 cevizi diktim.
21.04.2013 tarihinde tarlaya gittiğimde şebin 3 4 cm civarında sürgün vermiş. Kaman-1in tomurcuk patlamaış ve 1 cm civarındaydı. 450 tane chandlerden yalnızca 1 kaç tanesinde tomurcuklar patlamış, diğerleri ise uyuyordu. 15 tane franquetteden 1 tanesi 10 tane fernetteden ise 2 3 tanesinde tomurcuk patlamıştı. Bilgi vermez ama en azından fikir yürütmede yardımcı olur belki...
hasan_ka
25-04-2013, 22:02
Bu arada yeşil gübre olması için fidanların 1mt etrafına arpayla karışık fiğ ve arpa ekmiştim . Şuan yaklaşık 30 cm boyundalar. Ne zaman çapalayıp toprağa karıştırmam gerektiğini bilmiyorum. 15 mayıs gibi ilk sulamadan sonra çapalasam uygun olur mu ? Ve son olarak fidanları soğuklardan koruması için sürdüğüm su bazlı boyaların çoğu dökülmüş. Sebebi ne olabilir acaba ve bu boyaları yaz güneşi için yenilemem gerekir mi ?
hasan_ka
25-04-2013, 22:16
Geçen cumartesi arazideydim.,Cevizlerin yarısına yakını açılmıştı,İnsan boyu ot vardı.Cevizlerin diplerini tek tek çapaladım.Ayrıca aralarını traktörle sabanladım.Her ağacın dibine 1 teneke yanmış keçi gübresi verdim.ayrıca Tarla etrafındaki çiti elden geçirdim.Dolu dolu 2 gün geçirdim.Çok yoruldum ama huzur dolu ve çok mutlu hissettim kendimi.İnanın şimdiden 15 gün sonra tekrar gideceğim günü sabırsızlıkla bekliyorum
Elinize sağlık Kamil bey Allah emeklerinizi boşa çıkarmasın. Fidanlarınız kaç yaşında acaba ? Ben de gübre verecektim ama bu sene diktiğim için vermememi söylediler. Fidanlar besine ulaşmak için kök atsın dediler bana mantıklı geldi o yüzden ahır gübresini bu sene kullanmadım. Sadece azot ihtiyacı için fidanların etrafına fiğ ektim.
hasan_ka
25-04-2013, 22:44
Fidanlarınız hayırlı olsun Yolgezer Bey. Nakliye sırasında fidanlarınızın boyunlu gözleri zarar görmüş ama altındaki düğme gözlerden sürgün verir inşallah. Göz budamasında uçtaki tepe tomurcuk hariç diğer boyunlu gözler budanıp düğme gözler uyandırılıyor ki çıkan dallar daha açılı, daha güçlü ve verimli olsun.
yolgezer2001
26-04-2013, 15:35
Fidanlarınız hayırlı olsun Yolgezer Bey. Nakliye sırasında fidanlarınızın boyunlu gözleri zarar görmüş ama altındaki düğme gözlerden sürgün verir inşallah. Göz budamasında uçtaki tepe tomurcuk hariç diğer boyunlu gözler budanıp düğme gözler uyandırılıyor ki çıkan dallar daha açılı, daha güçlü ve verimli olsun.
teşekkür ederim
Bu arada yeşil gübre olması için fidanların 1mt etrafına arpayla karışık fiğ ve arpa ekmiştim . Şuan yaklaşık 30 cm boyundalar. Ne zaman çapalayıp toprağa karıştırmam gerektiğini bilmiyorum. 15 mayıs gibi ilk sulamadan sonra çapalasam uygun olur mu ? Ve son olarak fidanları soğuklardan koruması için sürdüğüm su bazlı boyaların çoğu dökülmüş. Sebebi ne olabilir acaba ve bu boyaları yaz güneşi için yenilemem gerekir mi ?
Çok güzel yapmışsınız. Fiğler çiçeklendiğinde toprağa karıştırabilirsiniz.
Yaz güneşi için kireç ya da kaolin de yapabilirsiniz. Kaolin yaparsanız bütün ağacı yıkarsınız, hem yapraklara hem gövdeye faydası dokunur.
Çok güzel yapmışsınız. Fiğler çiçeklendiğinde toprağa karıştırabilirsiniz.
Yaz güneşi için kireç ya da kaolin de yapabilirsiniz. Kaolin yaparsanız bütün ağacı yıkarsınız, hem yapraklara hem gövdeye faydası dokunur.
sn. Çamtepe kaolin kili ilk uygulama ne zaman yapılmalı acaba ?
sn. Çamtepe kaolin kili ilk uygulama ne zaman yapılmalı acaba ?
Sıcaklıkların 30 dereceyi geçtiği günler başlamadan yapılmasını ben öneririm. Daha erken yaparsanız, yaprak ve sürgün gelişimleri henüz tamamlanmamış olacaktır, dolayısı ile çok hızlı şekilde yeni uygulamaya ihtiyaç duyarsınız. Örneğin Haziran ayı içerisinde 25-30 cm sürgün gelişimi görmeniz çok normaldir. Yeni sürgünler kaolinle boyanamadığı için bu filizler güneş ışığına direkt maruz kalırlar. Ayrıca meyveler büyüdükçe de kaolin uygulamasının tekrarı gerekir. İç kurdu zararının önlenmesi için de meyveler üzerinde kaolinle boyanmamış yer bırakmamak lazım. Geçen senelerde gördüm ki eğer meyvenin bir tarafı kaolinlenmiş diğer tarafları yeşil kalmışsa sinek gitmiş kaolinsiz taraftan yumurtasını bırakmış.
Kaolin çok çok ucuz bir malzeme değil. Dolayısı ile masraflarınızı optimize etmek için tarihi biraz da kendi hislerinizle ayarlamanız lazım.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.