PDA

View Full Version : Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 [13] 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

cupressus
10-12-2012, 07:58
aşı yapacak yaptıracak arkadaşlara, (daha önce yazıldıysa kusura bakılmasın),

kambiyum(aşıda kaynaşmanın sağlandığı bölge) aktivitesi dediğimiz bir şey var. Bu aktivite cevizde zayıf, bu yüzden anaçla kalemin daha fazla yüzeyinin birbirine değmesi tutma şansını artırır. Elmada erikte vs. kullanılan (T) aşının cevizde başarılı olmama nedeni budur.

Bir de yaşlılar genellikle şunu söyler. Her aşıyı yapıyorum cevizde tutturamıyorum, duymuşsunuzdur. Diğer meyvelere aşı yapılma zamanındaki sıcaklık ceviz için yeterli gelmiyor.
Sıcaklık 26-27 derecelerde iken ve birkaçgün devam ederse tutma şansı artıyor. nisan 15 mart sonu vs. diye tavsiye edilen durumlar havaların bu sıcaklıklara ulaştığı tarihlerdir. nisan 15 te aşıya niyetlendiniz diyelim, havalar çok serin gidiyorsa erteleyebilirsiniz. hava durumuna 3-5 günlük bakıp hareket edilebilir.

eko_
10-12-2012, 09:23
Sayın cupressus yazdıklarınıza katılıyorum.Özellikle halk arasında öküz soğukları denilen 20-26 nisan arası hafta dikkate alınmalı.

Lilium
10-12-2012, 12:20
Sayın cupressus, cümlelerine bende bir şeyler ilave edeyim.

Cevizde T aşının tutma olasılığı düşük, bu konuda bir kaç denemelerim olmuştur,

Belki biliyorsunuzdur, T aşının bir benzerini genç kalın dallarda uyguladım iyi sonuçlar aldım hepsi tuttu.

Çift ağızlı çakıyla genç normal kalınlıktaki dalların aşı yapılacağı yerin kabuğunu tamamıyla çıkarıyoruz, kalın dallarda ise alınan göz burayı kapatamıyor açıklık çok kalıyor o nedenle şöyle bir denemem oldu, Çift ağızlı çakıyla anacın kabuğunun yarısını kesiyorum Yani yüksük olarak çıkarmıyorum) sonra kabuğu dikey olarak kesiyorum kabuğu açıyor gözü koyuyorum, üst noktasıyla alt noktası anaca tamamıyla oturuyor (Resimde işaretli) çok da başarılı sonuçlar aldım.

352938

eko_
10-12-2012, 12:48
Sayın lilium sanırım bu aşı -I- aşı olarak adlandırılıyor.Aşı konusunda çok başarılısınız.

cupressus
10-12-2012, 12:53
Sayın lilium sanırım bu aşı -I- aşı olarak adlandırılıyor.Aşı konusunda çok başarılısınız.

iki cümleye de katılıyorum

juglandales
10-12-2012, 14:08
352962

Peki şu -ı- aşı'da !!! işaretli yerler neden kesik?

cupressus
10-12-2012, 14:23
takılan gözün kanarındaki kabuk parçası o kısmın altına doğru sokuluyor. x ile işaretlenen yer kesilmezse kabuğun altına doğru girmez. (Takılan gözün yanlarında kabuk altında kalan, görünmeyen kısım var.)

Lilium
10-12-2012, 14:55
Koyulan gözün kabuğu şu şekilde alta giriyor.

352971

Ve gözün bu kadar alandan kaynama imkanı buluyor

352966

fındıkçı74
10-12-2012, 19:08
Sayın lillium bu sene ağustos ayında ilk kez yaptığım yama göz aşılarım 15 aşıdan 10 u tuttu yani yaprak sapları kendiliğinden düştü aşı bantlarını söktüm bu aşıların üst kısmında kalan anaç kısmını ne zaman nasıl kesmeliyim saygılar selamlar.

bursaranger
10-12-2012, 20:06
en ıyı saklama yontemı aşı kalemlerını bez veya onun benzeri bır çuvala koyup toprak altında saklayın.çok guzel saklanıyor ben denedım dolapta ıse ısıyı guzel ayarlaman gerekıyor yoksa aşı kalemının suyu yok oluyor buda halıyle aşının tutmamasını sağlıyor.en ıyı saklama yontemı toprağa gömerek saklamaktır.

DERİN SU
10-12-2012, 23:03
Bilecik ve şebin cinsi cevizler kıyı bölgeleri hariç her yerde yetişir deniyor okuduğum yazılarda. peki kıyı bölgesi denizden itibaren kaç m veya km olursa kıyı bölgesi oluyor? Benim ceviz bahçesinde bilecik ve şebin var.Denizle arasında kuş uçumu mesafe ile 3-4 km var yani baktığın zaman deniz görünüyor hava açık olursa. Bu durumda ben yanlış mı yapmış oluyorum? ilaveten, bahçe tekirdağ marmara ereğlisinde. bir yorum yaparsanız memnun olurum.

Lilium
11-12-2012, 00:35
Sayın lillium bu sene ağustos ayında ilk kez yaptığım yama göz aşılarım 15 aşıdan 10 u tuttu yani yaprak sapları kendiliğinden düştü aşı bantlarını söktüm bu aşıların üst kısmında kalan anaç kısmını ne zaman nasıl kesmeliyim saygılar selamlar.

Aşılar tuttuktan sonra kesilen yerin kapanması için iklim müsait ise (Yani önünüzde bu yaranın kapanacağı zaman dilimi varsa) hemen kesebilirsiniz, (Resimde ki gibi ) Yoksa ilk bahara bırakınız.

Yapmış olduğum iki aşı tuttuktan sonra üst kısmını kestim, kırmızıyla işaretlediğim yerden de ilk baharda keseceğim.

353221

Çamtepe
11-12-2012, 09:14
Aşılar tuttuktan sonra kesilen yerin kapanması için iklim müsait ise (Yani önünüzde bu yaranın kapanacağı zaman dilimi varsa) hemen kesebilirsiniz, (Resimde ki gibi ) Yoksa ilk bahara bırakınız.

Yapmış olduğum iki aşı tuttuktan sonra üst kısmını kestim, kırmızıyla işaretlediğim yerden de ilk baharda keseceğim.

Merhaba Sn Lilium,

Öncelikle aşı çalışmalarınızı bu kadar güzel yakın plan fotoğraflarla anlattığınız için teşekkürler.

Bir sorum olacak, yukarıdaki mesajda iki aşının tuttuğunu görüyoruz. Ancak ileride gelişimine göre bu Pedro sürgünlerinden birini teke indireceksiniz diye düşünüyorum. Çıkarma kararını verirken gereken koşullar nelerdir?

Teşekkürler, selamlar

Ç.

Lilium
11-12-2012, 10:51
Aşıları koyduğum iki dalda eşit kalınlıkta muhtemelen aşılarda birbirine rakip olacak, ve dikkat ederseniz gözlerin ikisini de iç tarafa bakacak şekilde koymuşum, nedeniyse bunlardan biri ileride gidecek ama hangisi gidecek işte bunu önceden tespit etmek bizim elimizde değil o birazda ağaca bağlı. Liderliği alan kalır diğeri kesilir. Gözlerin iç taraflarda olması da gövdeye düzgünlük sağlamaktır, ileride bu gövde dümdüz olacak.

Muhtemalen fotoğrafa göre olan soldaki bize göre sağdaki liderliği alır düşüncesindeyim, sebebiyse fidanda daima daha dik olan liderliği alır, bu da nisan sonu mayıs gibi belli olur.

Çamtepe
11-12-2012, 11:17
Sn. Lilium o zaman burada "ikimiz bir fidanın liderlik için savaşan dallarıyız" hikayesini bizimle sürekli paylaşın, hangisi tahta çıkacak öğrenelim, merak ettim şimdi :) Muhteşem Ceviz dizisi oldu bu :)

goksal
11-12-2012, 11:38
sayın derin su kıyı bölgelerine yani denize yakın bölgelere yalova çeşitleri daha kolay uyum sağlar ve daha iyi verime yatar şebin ve bilecik karasal iklim görülen bölgelerde daha randımanlıdır.

goksal
11-12-2012, 11:47
sayın lilium kırmızıyla işaretlediğiniz yerleri neden keseceğinizi anlayamadım.aslında kesmenize gerek yok.gerekli olan yerden kesmişsiniz zaten tekrar oradanda kestiğinizde cevizleriniz kuruma yapabilir.

ömür-uşak
11-12-2012, 15:22
Sayın başbakanımız muhteşem sülümanı istemiyor, bizde muhteşem ceviz dizisine başlatalım. :) Ama sakal peçe nasıl koyacağız bilmiyorum :) feste ister mi acaba recep'e bir sorsak :)

Sakın sorma kardeşim ne olur ne olmaz. Kaz dağları gibi bahçen katledilir.

hasan_ka
11-12-2012, 17:18
1.)Leonardit, kükürt ve diğer gübrelerin tamamını harca mı karıştırayım yoksa yarısını harca karıştırıp yarısını çukurun en altına mı sereyim ?
Tamamını harca karıştırmanız bence daha mantıklı
2.)Fidanları dikerken yaptığım enzimleri can suyuna karıştırayım mı?
emzime agırlık verin ancak can suyuna katmanız oranlar çok olursa riskli olabilir subat 15 te bir sefer mart 15 te de bir sefer enzim veririsniz
3.)Fidanlar için 20şer lt can suyu yeterli olur mu ?
rahat rahat yeter
4.)Tepe budamasını 60 70 cmden yaparsam herek bağlamama gerek var mı ?
herek baglamak her zaman şarrtır (mümkünse tepe budamasına ihtiyaç olmayan kısa fidanları almalısınız tepe budamasına gerek olmaz ve daha saglıklı büyür)
5.) Son olarak dikerken Sim Derma, mikoriza mantarı ve kök kanseri için nogal kullandıktan sonra dua edip Allah'a emanet etmek dışında yapacağım birşey var mı acaba :)
Son olarak Rahman'a tevekkül etmeden önce imkanınız var ise malçlama şeklinde topragın üstünü ot,sap,saman,talaş,yaprak döküntüsü,çim artığı serebilirseniz çok güzel olur
birde fidanı kireç veya beyaz boya ile boyamalısınız
baharda da bordo vb klasık kuraları unutmamamk gerekir
hayırlı ve uğurlu olsun
gönlünüze göre olsun tebrik ederim.[/QUOTE]

Sn. Safranlı cevabınız için teşekkür ederim, söylediklerinizi dikkate alacağım. Ancak fidan boyu konusunda kafama takılan birşey var. Bu soruyu siz dahil tüm arkadaşlara sorayım. Fidanları alırken tepe budaması yapmamak için kısa fidanlar almam, fidanların gelişmesi için daya iyi mi olacak doğru mu anlamışım ? Mesela kaç cm olmalı ve iyi bir fidanın özellikleri nelerdir ?

hasan_ka
11-12-2012, 17:31
Sn. Rise Com'a ve Sn. Çamtepe sizlere de cevaplarınızdan ötürü teşekkür ederim. Peki bu malçlama konusunda dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir ? Mesela her yaprak ve talaş malçlama için uygun mudur ? Geçenlerde marangozun birinden 15 çuval kadar çam kabuğu aldım. Ayrıca belediyemizin ağaç dal ve yapraklarını döktüğü yerden de 15 çuval kadar çam ibresi topladım (hepsi tam kurumamış durumda). 30 çuval kadar daha toplayıp çam kabukları ve biraz da talaş ilave edip malç yapmayı düşünüyorum. Bu malça aynı mekandan diğer ağaç yaprakları toplayıp karıştırmamın bir mahsuru var mı ? Hastalık, zararlı bakteri vb gibi zararlıları bahçeme taşımaktan korkuyorum o yüzden siz değerli forum üyelerine sormak istedim.

Çamtepe
11-12-2012, 18:49
Malç başlıklarını okumanızı tavsiye ederim.

Çam kabuğu ve talaşı asidik olmalarından ötürü tercih edilmemektedir.
Eğer elinizde talaş ve yaprak varsa biraz da yeşil malzeme katıp kompost (http://www.agaclar.net/forum/sicak-kompost/2181.htm)yapmanızı tavsiye ederim.

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/20692.htm#post633427

hasan_ka
11-12-2012, 20:34
Malç başlığını okumuştum Sn. Çamtepe. O konuda çam talaşı için reçineli olduğu için malçlamada tavsiye edilmemiş ben de kavak talaşı kullanmayı düşünüyordum. Kompost için önümde daha zaman var elimdeki 40 çuval çam kabuğu ve ibresini malç olarak kullanacaktım. 450 fidana yetmeyeceğini düşündüğüm için talaş ilave edeyim demiştim olmaz derseniz onun yerine saman da ilave edebilirim. talaş ucuz olduğu için talaş kullanmak daha mantıklı gelmişti :)

cetiner
11-12-2012, 21:53
Sayın cupressus, cümlelerine bende bir şeyler ilave edeyim.

Cevizde T aşının tutma olasılığı düşük, bu konuda bir kaç denemelerim olmuştur,

Belki biliyorsunuzdur, T aşının bir benzerini genç kalın dallarda uyguladım iyi sonuçlar aldım hepsi tuttu.

Çift ağızlı çakıyla genç normal kalınlıktaki dalların aşı yapılacağı yerin kabuğunu tamamıyla çıkarıyoruz, kalın dallarda ise alınan göz burayı kapatamıyor açıklık çok kalıyor o nedenle şöyle bir denemem oldu, Çift ağızlı çakıyla anacın kabuğunun yarısını kesiyorum Yani yüksük olarak çıkarmıyorum) sonra kabuğu dikey olarak kesiyorum kabuğu açıyor gözü koyuyorum, üst noktasıyla alt noktası anaca tamamıyla oturuyor (Resimde işaretli) çok da başarılı sonuçlar aldım.

352938

sn.lilium size akıl vermek haddime değil fakat bu gün öğrendiğim bir şeyi paylaşmak istedim yama göz aşısında gözün yandaki kabuklarını anacın kabukları içine sokmayıp her iki yandan kibrit çöpü kadar mesafe bırakılır ki gözün kaynaması daha iyi olsun bu benim öğrendiğim değerli yorumlarınızı bizden esirgemezsiniz inşaallah...

Çamtepe
11-12-2012, 21:58
Malç başlığını okumuştum Sn. Çamtepe. O konuda çam talaşı için reçineli olduğu için malçlamada tavsiye edilmemiş ben de kavak talaşı kullanmayı düşünüyordum. Kompost için önümde daha zaman var elimdeki 40 çuval çam kabuğu ve ibresini malç olarak kullanacaktım. 450 fidana yetmeyeceğini düşündüğüm için talaş ilave edeyim demiştim olmaz derseniz onun yerine saman da ilave edebilirim. talaş ucuz olduğu için talaş kullanmak daha mantıklı gelmişti :)

İbreler olabiliyor diye biliyorum. Talaşı için iyi şeyler duymuyorum :)

Lilium
11-12-2012, 22:40
sn.lilium size akıl vermek haddime değil fakat bu gün öğrendiğim bir şeyi paylaşmak istedim yama göz aşısında gözün yandaki kabuklarını anacın kabukları içine sokmayıp her iki yandan kibrit çöpü kadar mesafe bırakılır ki gözün kaynaması daha iyi olsun bu benim öğrendiğim değerli yorumlarınızı bizden esirgemezsiniz inşaallah...

Her ne kadar kabuk üst üste gelse de Bunda da o boşluk kalıyor. Ayrıca o boşluklar kaynamadan önce ağaçın suyunun akabilmesi için, bu akma esnasında da kaynama olup kabuğa dönüşüyor.

Lilium
11-12-2012, 22:48
tekrar oradanda kestiğinizde cevizleriniz kuruma yapabilir.

Neden kuruma yapacağını açıklarsanız daha yararlı olursunuz. :)

O kadar bir budakta bırakılmaz.

hasan_ka
12-12-2012, 00:01
İbreler olabiliyor diye biliyorum. Talaşı için iyi şeyler duymuyorum :)

Aynı şeyleri duydum ben de kavak talaşı kullanayım dedim :) Benim asıl aklımı karıştıran şey bahçedeki yaprakları hastalık vs taşıma ihtimalinden ötürü toplayıp yakmamız gerektiği söyleniyor. Ama başka ağaçların yaprağıyla malç **** kompost yapmamız söyleniyor. Bu olay sadece ceviz için mi geçerli ? Eğer değilse yaprakları toplayıp malç **** kompost yapsak olmuyor mu? Sorum saçma olabilir cahilliğimi mazur görün :)

Safranlı
12-12-2012, 08:45
Sn. Safranlı cevabınız için teşekkür ederim, söylediklerinizi dikkate alacağım. Ancak fidan boyu konusunda kafama takılan birşey var. Bu soruyu siz dahil tüm arkadaşlara sorayım. Fidanları alırken tepe budaması yapmamak için kısa fidanlar almam, fidanların gelişmesi için daya iyi mi olacak doğru mu anlamışım ? Mesela kaç cm olmalı ve iyi bir fidanın özellikleri nelerdir ?[/QUOTE]

bence dalı olgunlaşmış ve kısa olan (en fazla 50 cm)fidan makbuldur
aslında ben tohumdan ekmeden yanayım bunuda biliyorsunuz sorunuza binaen yazdım

Safranlı
12-12-2012, 08:47
Aynı şeyleri duydum ben de kavak talaşı kullanayım dedim :) Benim asıl aklımı karıştıran şey bahçedeki yaprakları hastalık vs taşıma ihtimalinden ötürü toplayıp yakmamız gerektiği söyleniyor. Ama başka ağaçların yaprağıyla malç **** kompost yapmamız söyleniyor. Bu olay sadece ceviz için mi geçerli ? Eğer değilse yaprakları toplayıp malç **** kompost yapsak olmuyor mu? Sorum saçma olabilir cahilliğimi mazur görün :)

ceviz yapragı komposta pek uygun gelmiyor diye biliyorum

hasan_ka
12-12-2012, 09:59
Sn. Safranlı cevabınız için teşekkür ederim, söylediklerinizi dikkate alacağım. Ancak fidan boyu konusunda kafama takılan birşey var. Bu soruyu siz dahil tüm arkadaşlara sorayım. Fidanları alırken tepe budaması yapmamak için kısa fidanlar almam, fidanların gelişmesi için daya iyi mi olacak doğru mu anlamışım ? Mesela kaç cm olmalı ve iyi bir fidanın özellikleri nelerdir ?

bence dalı olgunlaşmış ve kısa olan (en fazla 50 cm)fidan makbuldur
aslında ben tohumdan ekmeden yanayım bunuda biliyorsunuz sorunuza binaen yazdım[/QUOTE]

Keşke tohumdan ekip aşılayacak kadar bilgim ve zamanım olsa. Mecbur fidan alıp dikeceğim en fazla 1 mt boya kadar olan fidanlardan alırım artık. Bu sene fidanlar çok fazla gelişmiş,fidancım aşıdan itibaren 3 mt boy atan fidanlar olduğunu söylüyor. Bu yaprak kullanmama da cevize has birşey demek ki. Diğer ağaçların yaprağını alıp kompostta kullanabiliriz öyle mi :)

Çamtepe
12-12-2012, 10:22
ceviz yapragı komposta pek uygun gelmiyor diye biliyorum

Doğrudur. İçerdiği kimyasallar yüzünden komposttaki mikrobiyolojik aktiviteyi olumsuz etkiliyor.

Ama muhtemelen kompost süresi uzuyordur, sonuçta illa ki çürüyecek değil mi? :)

juglandales
12-12-2012, 11:13
Ceviz tohumlarını bahçeye şubat ayında eksek geç kalmış olurmuyuz ?

permakültür
12-12-2012, 11:19
Merhaba Arkadaşlar,

Tarlama geçen ay sondaj açtırdım. Sondaj açma ruhsatını 2,5 ay süren bir başvuru sürecinden sonra alabildim. Takipçi kullanmama rağmen bu kadar uzun sürdü.

Neyse sondajı açtırdım, suyu buldum. Son 3 haftadır kullanım ruhsatımı bekliyorum, fakat bugün DSİ nin yearaltı su sayacı taktırmayan kişilere kullanım ruhsatı vermeyeceğini öğrendim. DSİ şuanda bu sistem için herhangi bir alt yapı çalışması dahi yapmamış, enazından Antalyada. Ne sayaç modeli belli, nede nerden alınacağı ve nasıl takılacağı. Fiyatının ise yaklaşık 2000 TL olacağı söyleniyor. Bu konu hakkında fikri olan varmı? Bu sistemi gören, duyan varsa deneyimlerini paylaşabilirmi acaba. ben şimdilik bekleme kararı aldım.

Bir sayaç için çok yüksek bir ücret değilmi. Takipçim jeoloji mühendisi ilerde yeraltı sularınıda özelleştirecekler bunedenle altyapı maaliyetlerini çiftçiye yükleyip, ileride sistem hazır olduğunda muhtemelen şuanda belli olan şirkete satılacağını tahmin ediyor.

Yeraltı sayaç kullanımı ile ilgili bir haber
HABER: Yeralt Suyu Kullanmnda Saya Takma Zorunluluu Geliyor haberi

Safranlı
12-12-2012, 13:02
ceviz tohumlarını bahçeye şubat ayında eksek geç kalmış olurmuyuz ?

hayır olamz
ancak toprak hazırlığınız eksizsiz olmalı
topragı pamuk gibi yapmadan gerekli besinleri vermeden ekerseniz hüsran olur

juglandales
12-12-2012, 13:50
hayır olamz
ancak toprak hazırlığınız eksizsiz olmalı
topragı pamuk gibi yapmadan gerekli besinleri vermeden ekerseniz hüsran olur

Yerlerini öyle bir özenle hazırladım ki çalışanlar ''biz böyle bişey görmedik !!! '' deyip durdu.

Safranlı
12-12-2012, 14:09
yerlerini öyle bir özenle hazırladım ki çalışanlar ''biz böyle bişey görmedik !!! '' deyip durdu.

fotolarıda görelim
tebrik ederim
ne mutlu...sizlere ve bizlere

eko_
12-12-2012, 14:25
Bilecik ve şebin cinsi cevizler kıyı bölgeleri hariç her yerde yetişir deniyor okuduğum yazılarda. peki kıyı bölgesi denizden itibaren kaç m veya km olursa kıyı bölgesi oluyor? Benim ceviz bahçesinde bilecik ve şebin var.Denizle arasında kuş uçumu mesafe ile 3-4 km var yani baktığın zaman deniz görünüyor hava açık olursa. Bu durumda ben yanlış mı yapmış oluyorum? ilaveten, bahçe tekirdağ marmara ereğlisinde. bir yorum yaparsanız memnun olurum.

Sayın DERİN SU; sorunuz yanıtsız kalmış bildiğim kadarıyla yazayım.Sahil kesimine şebin cevizi önerilmeme nedenleri:
1-Antraknoza hassas olduğu için nemli bölgelere önerilmiyor.
2-İç kurdu sıcak bölgelerde en az üç döl verirken,soğuk bölgelerde bir kez döl verebiliyor.Bu da ilaçlamanızı 3 kat artırıyor.
3-Yine sıcak bölgelerde güneş yanıklığı oluşabiliyor. Kolaylıklar dilerim..

juglandales
13-12-2012, 12:49

Sayın Derin Su ; Bahsettiğiniz iki çeşitten benim bahçemde var. Tekirdağ'da ve denize kuş uçumu mesafe 1 km , rakım tahmini 200 civarı. Bahçemde 7 çeşit ceviz var. Bu sene yalnızca Bilecikler antraknoza yakalandı. Şebin ve Bileciklerin içlerinde güneş yanıklığından ötürü koyulaşma oldu. Bursa95 çeşidi bizim oraya çok güzel uyum sağlıyor aklınızda olsun. Yine de bu sene en keyiflisi Chandler'lar oldu. Bilecik ve Şebinde ısrar ediyorsanız Temmuz 15 ile Ağustos 15 arası mutlaka Sun Shader kullanmanızı öneririm. Ben bu sene denemeyi düşünüyorum. Saygılar.

hasan_ka
14-12-2012, 18:24
Herkese iyi akşamlar. Fifanlar için çukurları 1m x 1m açtırdıktan sonra dikim harcını sizce nasıl doldurmalıyım? Ben 2 resim çizmeye çalıştım bu resimlerden 1. şekil mi daha mantıklı yoksa 2. resim mi? Eğer bunlar uygun değilse sizce nasıl olmalı ?

Çamtepe
14-12-2012, 22:08
Bende işçilik ve maliyet açısından 2. çizime benzedi. Çukurun alt kısmını doldurmak gerçekten çok zor ve maliyetli.

En güzeli tüm dikim harcını bir kepçe yardımı ile ayrı bir yerde hazırlamak, damperli römorklara yükleyip çukurlara dökmek. Aksi takdirde dikim işi günler sürüyor.

_ozgun_
15-12-2012, 00:45
herkese merhabalar,yenı uye oldum,benımde bırkac sorum olucak,bılgısı olan buyuklerımden yardımcı olmalarını beklıyorum. bursa nın orhangazı ılcesının ortakoy mevkınde 2011 ocak ayında 10 donum bılecık ve sebın cınsı cevız bahcesı kurdum,fakat yeterlı bılgım olmadıgı ıcın bakımını yaparken sızlerden yardımcı olmanızı ıstıyorum. ornegın ılkbaharda kok gubresı atıp gelısmelerının dahada hızlı olmasını ve saglam bır kok yapısının olmasını ıstıyorum.fakat ilce zıraattakı yetkılı kısı atmamamı onerıyor,sızce ne yapmalıyım? hangısı dogru olur ve neden? cevaplarınızı beklıyorum,sımdıden herkese tesekkurler...

_ozgun_
15-12-2012, 00:56
ılkbaharda 1 bucuk ve 2 yasını doldurmus olan agaclarımın budanması gerekıyor,ılce zıraatten budama ıcın yetkılı guvenılır bır kısıye yonlendırmelerını ıstıycem,eger bana yardımcı olamazlarsa ıletısıme gecebılecegım bursaya,yalovaya yakın,budama ısımızı yapabılecek tanıdıgınız bır yetkılı varmı acaba?

Çamtepe
15-12-2012, 11:43
herkese merhabalar,yenı uye oldum,benımde bırkac sorum olucak,bılgısı olan buyuklerımden yardımcı olmalarını beklıyorum. bursa nın orhangazı ılcesının ortakoy mevkınde 2011 ocak ayında 10 donum bılecık ve sebın cınsı cevız bahcesı kurdum,fakat yeterlı bılgım olmadıgı ıcın bakımını yaparken sızlerden yardımcı olmanızı ıstıyorum. ornegın ılkbaharda kok gubresı atıp gelısmelerının dahada hızlı olmasını ve saglam bır kok yapısının olmasını ıstıyorum.fakat ilce zıraattakı yetkılı kısı atmamamı onerıyor,sızce ne yapmalıyım? hangısı dogru olur ve neden? cevaplarınızı beklıyorum,sımdıden herkese tesekkurler...

Sn ozgun

Bahçenizi kurmadan önce toprak analizi yaptırdınız mı? Eksik çıkan madde var mıydı?

Eğer potasyum eksik çıktıysa fidanları dikerken çukur dibine biraz kök gübresi eklemişsinizdir diye varsayıyorum.

Eksik çıkmadıysa vermenize gerek yok. Bırakın o kökler arasın bulsun besinini.. Biliyorsunuz artık çocuk doktorları bebekleri elinizle beslemeyin, bırakın kendisi üstünü kirlete kirlete yesin diyorlar. Yoksa ne elleri, ne çeneleri gelişiyor.

Fidanlar da en nihayetinde bir bebek değil midir? :) Eğer ulaşabileceği bir yerde yeteri kadar besin varsa bırakın arasın bulsun.. İlçe Tarım doğru söylemiş.

Budamacı konusunda sıkıntı yaşamamanız lazım. Bölgenizde bahçe kuran bir sürü insan var, fidancılar var. Budamayı yapacak kişi bulamamanız durumunda dahi, en azından bu bahçecilere telefonunuzu bırakın, kendi bahçelerini budarken sizi de çağırsınlar, siz de uygulamalı öğrenin. En güzel budama kendi yaptığınızdır. Kaç senedir ağaç budatıyorum daha birinin gelip diğerinin işini beğendiğini görmedim vallahi. Dolayısı ile eğrisiyle doğrusuyla artık kendim buduyorum, kimsenin gıkı çıkmıyor :)

Saygılar

Ç.

derdin
15-12-2012, 18:19
Değerli arkadaşlar,Mudurnuda ceviz bahçesi kurmak istediğimi belirtmiştim.Mudurnu ve benim ceviz bahçesi kurmak istediğim yer vadi içerisinde ,bu vadinin bir tarafında tahmini 10 ,15 km lik mesafede ve rakım olarak Mudurnudan hayli yüksekte Abant gölü var, ilk bahar aylarında cevizlerin uyanma zamanında bu gölden gelen sis tabakasının uyanan ceviz tomurcuklarına zarar verdiği bu nedenle vadi içerisinde kalan yerlerde ceviz ağaçlarının verimli olmadığını birkaç kişiden duydum.Bu arkadaşlar hernekadar meyvecilik ve bilhassa ceviz konusunda yetkili olmasalarda burada yaşayan kişiler,kime sordu isem senin oradaceviz olmaz diyorlar,bu konuda tavsiyeniz ne olur, busöylenenler ne derece doğrudur,doğru ise çözüm yolu varmıdır.Selamlar.

Çamtepe
16-12-2012, 13:50
Sis yer seviyesine yakın gezinen yoğun su buharı tabakasıdır. Yani ortamın nemini arttıracaktır. Dolayısı ile sadece su buharının tomurcuklara direk bir zararı olamaz. Ancak bahar aylarında artan sıcaklık ve nem birleştiğinde bakteriyel ve mantari hastalıkların yayılması için zemin oluştururlar.

Dolayısı ile eğer bu bölgede meyvecilik yapmak isterseniz bakteriyel ve fungal hastalıklara karşı çok dikkatli olmanız ve mücadele için hazır olmanız gerekir. Kullandığınız ilaçların maliyeti daha kuru bir coğrafyaya göre göreceli olarak daha yüksek olacaktır. Dikkat ederseniz meyvecilik diyorum, sadece cevize yormamak lazım.

Anlattığınız coğrafya tanımından sizin bahçenizin vadinin alt kısımlarında olduğunu çıkarıyorum. Sn. Derdin, biliyorsunuz soğuk hava aşağıya doğru çöker. Dolayısı ile eğer bahçeniz bir vadinin en alt noktasını oluşturuyorsa don riskiniz yüksek demektir. Sisten çok don riskini göz önününe almanızda fayda var.

En doğru gözlemi yine etraftaki ağaç ve bitki örtüsüne bakarak yine kendiniz yapabilirsiniz.

derdin
16-12-2012, 18:03
Sayın Çamtepe anlattıklarım çerçevesinde size göre belirttiğim tarlada ceviz olmamasını neye bağlarsınız hastalıkmı donmu nedir.Mudurnuda şu ana kadar tesbit edilen en son don tarihi 14 nisan olduğuna göre benim dikeceğim fidanların uyanma zamanı nisan sonuna geliyor hastalıksa muhakkak bi çaresini bulurlardı diye düşünüyorum.Ayrıca ceviz dikilen yere yakın herhangi bir fidanlık olmadığı için bir kıyaslama yapma imkanıda bulamadım.Busene evin bahçesindeki erikler meyveden nerede ise yıkılacak durumdalardı,eski yılları bilmiyorum.Netice olarak bana ne önerirsiniz.Selamlar

Çamtepe
16-12-2012, 20:42
Sn derdin

Böyle bir çıkarım yapabilmek için ticari amaçla kurulmak istenmiş bir bahçe bulup onun başarısız olduğu hikayesini dinlemeniz lazım.

Bizim orada köylü genellikle baklavalık, kahvaltılık kendi ihtiyacı için ceviz eker. Hatta ceviz sevmeyen nefret edenleri bile gördüm.

Ancak mesela eşim Artvin Ardanuç'lu, onlarda ceviz bir hayat tarzı. Bayılıyorlar. Sadece tadına bakıp cevizin hangi ağaçtan olduğunu bile söyleyebiliyorlar. Oraların iklimi de Mudurnu'yu andırır. Nemse nem, soğuksa soğuk :)

Tahminim Mudurnu'da sizin bölgenizde cevizin yaygın olmaması sadece bir alışkanlıktır diye düşünüyorum. İlçe Tarım'a da bir danışabilirsiniz.

seayden
18-12-2012, 21:16
Daha önce paylaşıldı mı bilmiyorum ancak uzun zamandır aradığım bilgilere tek sayfada nihayet ulaştım. 75 Çeşit cevizin puanlaması yapılmış. Bu puanlamada iç kalitesi, çiçeklenme tarihi, hastalıklara dayanıklılık, kendi kendini tozlama, vb. gibi bir çok özellik puanlanmış. Verilen puanları Topladım. İlk 25 i aşağıda sunuyorum(Chandler 46 puanla 2. olmuş). Umarım faydalı olur.
Selamlar Sedat.

KAYNAK: REU Technical Series N. 66 - ESCORENA Network on Nuts: Inventory of Walnut Research, Germplasm and References (http://www.fao.org/docrep/007/y5704e/y5704e0a.htm)

SIRA Name Origin TOPLAM PUAN
1 Shinrei Japan 49
2 Chandler USA (California) 46
3 Chico USA (California) 46
4 Amigo USA (California) 44
5 Cisco USA (California) 44
6 Midland USA (California) 43
7 Germisara Romania 42
8 Hartley USA (California) 42
9 Fernor France 41,2
10 Ashley USA (California) 41
11 Izvor 10 Bulgaria 41
12 Maribor 24 Slovenia 41
13 Payne USA (California) 41
14 Serr USA (California) 41
15 Fernette France 40,2
16 Lara France 40,2
17 Geisenheim 139 Germany 40
18 Pedro USA (California) 40
19 Howard USA (California) 39
20 Mayette France 39
21 Meylannaise France 39
22 Rego Portugal 39
23 Tulare USA (California) 39
24 Vina USA (California) 39
25 Waterloo USA (California) 39

ahmettugrul55
18-12-2012, 21:37
puanlama kritetleri neler miş ?

seayden
18-12-2012, 22:33
Ahmet bey,
"KAYNAK" yazan yerdeki linki tıklarsanız görebilirsiniz. Ancak sayfa ingilizce.
Aşağıdaki özelliklerin her birine 1-9 arası puan verilmiş. Kısaca Türkçeye çevirmeye çalışayım:

CLRV status : CLRV hastalığına dayanıklılık.

Type of fruiting : Meyve türü

Time of bud break : Tomurcuk patlatma zamanı

Dichogamy : Kendi kendini tozlama

Nut size : meyve iriliği

Kernel percentage : iç verim oranı

Kernel quality : İç kalitesi

Winter hardiness : Kışa dayanım

Blight susceptibility : Güneş yanıklığına dayanım

Anthrac. susceptibility : Antraknoz hastalığına dayanım.

derdin
19-12-2012, 08:55
Sayın Çamtepe teşekkürler.selamlar

cetiner
23-12-2012, 20:44
İlk olarak kurup bakımını da yapmış olduğum yedinci yılında ki bir ceviz bahçesinden görüntüler.

217525

217526

217527

sn. lilium kafama takılan bir iki şeyi size sormak istiyorum resimlerdeki fidanlarınız goble şeklindemi sn. lilium asıl merak ettiğim bir buçuk ay önce 113 tane tüplü yarısı chandler diğer yarısı fernor ceviz fidanı diktim boyları yaklaşık 50-60 cm. ilkbahar da özellikle budama konusunda nasıl bir yol izlemem gerekir yardımcı olursanız memnun olurum çalışmalarınızda başarılar diliyorum.

Lilium
23-12-2012, 22:52
Evet ilk kurduğum bahçe goble sistemi, kendi bahçemde de bazı ağaçlar goble sistemi, insan kendinin olunca kıyıp tam uygulamaları yapamıyor aslında kıyıp tam uygulamaları yapmak gerekir, kapama bahçelerde lider doruk dallı sistem tercih edilmelidir diyorum.

Yeni ektiğiniz fidanlara bu yıl budama yapmak istemez, ufak tefek alınması gereken dal, budak, varsa alınabilir, ilk yıl alınmasa da olur çok önem arz etmez. Gelecek yıl gelişimleri de göz önüne alınarak gerekenlere tepe vurulması gerekenlere boya gitmesi şeklinde uygulama yapılabilir.

ramazanaydın
25-12-2012, 12:36
Aksaray İli Ağaçören İlçesi'nde doğal olarak yetişen cevizlerin (Juglans regia l.) seleksiyon yoluyla ıslahı üzerinde bir araştırma (http://www.belgeler.com/blg/n36/aksaray-li-aaren-lesi-nde-doal-olarak-yetien-cevizlerin-juglans-regia-l-seleksiyon-yoluyla-islahi-zerinde-bir-aratirma-studies-on-breeding-by-selection-of-native-walnuts-juglans-regia-l-of-aksaray-province-aaren-district)

ahmettugrul55
25-12-2012, 21:42
sn. seayden
bende bu yıl chanler bahçesi kurdum.kriterlerde de görüldüğü gibi chanler kendi kendini tozlama oranı yüksek değil.bu konuyu Sn . lilium ile de konuşmuştum.onda da tozlama sorunu olmuş.o kadar bilgi kirliliği var ki:chanler ları satın aldığımda tozlayıcı ya gerek yok %70 tozlamayı kendi yapar bile dendi..ısrarla fernette istedim sırf yok diye mi ne bu dediğim açıklamayı yaptı..sonuç bahçeye frangette ile o işi halletme yoluna gittim oda 7 yıldan önce erkek çiçekleri tam iş yapmadığını forumda okudum:(

vizyon_78
26-12-2012, 09:46
sayın lilium geçen yıl bahçemdeki eksikleri tamam lamak için 6 **** 8 adet cehedler ve pedro diktim .ilk baharda bu fidanları 1 m den kestim .yaz boyun ca bazıların da şekilli şekilsiz kimin de bir **** iki sürgün kimin dede dört **** beş sürgün oluştu bu sürgünlerin boyları yakaşık kimi beş kimi on kimi onbeş cm oldular .bu bahsettiğim fidanları daki sürgünleri tek bir sürgün olarak bıraksam olurmu.? bu arada agacı birazdaha yukarıdan taçlandırmış olurum .cevabınız için şimdiden teşekkür edrim .saygılar .

Lilium
26-12-2012, 10:43
Sayın vizyon fotoğraf olsaydı daha iyi bir şeyler söyleyebilirdik, fidanlar 1 metreden kesildiğine göre ve anlatımınıza göre 80-90 santimlerden dal oluşturmuş ve fazla boy atmamış sürgünlerse bu yıl ellemeyin (kesmeyin) en dikine olan liderliği alıp gelişimini sürdürüp ileriki yıllarda ondanda 70-80 santimlerden yandal oluşumu için dal tercihlerini yaparsın.

"yaz boyun ca bazıların da şekilli şekilsiz"

Bilhassa Açık köklü fidanların İlk yıl yüksek tepe vurmaların da sistemini oluşturmamış kök gövdeyi, uluşturacağı dalları iyi bakamıyor, şekilli şekilsiz ya da alcaktan yüksekten bir kaç dal oluşturuyor buda sizin şekil vermede taç yapısını oluşturmanızda zorlanmanıza neden oluyor.

Fotoğraflarsanız yardımcı olmaya çalışırım.

dadaşım
26-12-2012, 20:07
merhaba ceviz dostları;
2012 yılı eylül ayı başları idi, mahallede gelip geçerken baktığım meyve iriliği orta iç rengi beyaz kabuktan ayrıla bilen bir ceviz vardı o cevizden yaklaşık 45 tane aldım. Henüz içi olgunlaşmamıştı. Çevredekiler bunun yeşermeyeceğini söyledi. Mahalle baskısına aldırmadan bu cevizleri bir poşete koyarak balkonda unuttum. Yaklaşık bir ay sonra bunları kontrol ettiğimde yarısı kök sürgününü sürmeye başlamıştı. Hepsi kabuktan ayrılmıştı. Poşette yarısına kadar su vardı. Bu 45 cevizi tarla kenarında saksıya ektim. Üzerinede kargalar yemesin diye mezarlıktan atılan selvi dallarını kapattım. Sonucunu baharın paylaşacağım.

dadaşım
26-12-2012, 20:21
sayın lilium neden inandırıcı gelmedi anlamadım. Vatandaş bahçe kurmuş, Yalova/dan aldığı fidanlardan yeterli verim alamamış, bunun için pişman olmuş, kendi yöresine adapte olmuş yalnızca tescil edilmemiş yerli cevizleri ekmiş ve onlardan memnun kalmış, bu memnuniyetini gurbetçi bir arkadaşına anlatıyor. İfade müthiş, o aşılanan ağacın kendisini olgun hissetme tasviri harika. Aldığı verimide söyleyebiliyor. Siz elinizdeki yetişmiş ağaçların kaç yaşında olduğunu, ve bu yabancı çeşitlerin yıllık ortalama verimini yazarmısınız, size sorulan bir soru boşta kalmış sanırım. Ha yanlış anlamayın bilginiz karşısında saygılıyım.

AĞAÇÖREN ve ÇEVRESİNDE CEVİZE YATIRIM KAZANDIRIYOR - YouTube

ramazanaydın
26-12-2012, 22:39
Bana hiç inandırıcı gelmedi.

AĞAÇÖREN ve ÇEVRESİNDE CEVİZE YATIRIM KAZANDIRIYOR - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=_VxFWmN3Jyk)

bu video da konuşan kişi benim arkadaşım ve her yıl bahçesini gördüğüm ve ceviz tohumu alıp 15 dönüm ceviz dikmeme destek olan kişidir.. inandırıcı olmadığı konu ne ?? ben gerekirse forumada davet ederim kendisini...

Lilium
26-12-2012, 23:05
sayın lilium neden inandırıcı gelmedi anlamadım.

Ağaçlara ve Ağaçların üzerine bakın anlarsınız.

Vatandaş bahçe kurmuş, Yalova/dan aldığı fidanlardan yeterli verim alamamış, bunun için pişman olmuş, kendi yöresine adapte olmuş yalnızca tescil edilmemiş yerli cevizleri ekmiş ve onlardan memnun kalmış,

Bu konuda haklı olabilir.

bu memnuniyetini gurbetçi bir arkadaşına anlatıyor. İfade müthiş, o aşılanan ağacın kendisini olgun hissetme tasviri harika.

Evet harika, ve sizde inanıyorsunuz.

Aldığı verimide söyleyebiliyor.

Hangi verim, hesap makinasında yapılan verim mi?

Siz elinizdeki yetişmiş ağaçların kaç yaşında olduğunu, ve bu yabancı çeşitlerin yıllık ortalama verimini yazarmısınız,

Ben bu konuyu bir çok yerde açıkladım forumu mesajlarımı okursanız öğrenirsiniz.

size sorulan bir soru boşta kalmış sanırım.

Hangi soru olduğunu alıntılarsanız cevaplamaya çalışırım.

Ha yanlış anlamayın bilginiz karşısında saygılıyım.

Saygılısınız, teşekkür ederim.

...

ramazanaydın
27-12-2012, 00:15
...

sayın lilium bu video konusunda çok önyargılı konuşuyorsunuz.. bu kişi benim birebir tanıdığım ve konuşmalarının tamamınıda bilgi ve tecrübesiyle konuştuğu konusunda canlı şahitim.. artı bu kişi ticari bir amaç ile bu videoyu çekmiş biriside değil.. videoyu çeken kişi avrupadan emekli olup yaşadığı köyde ne gibi bir uğraş ve yatırım yapabilirim düşüncesinde olup, arkadaşla tesadüfi bir çekim yapıp köyünün web sitesinde yayınlamış olduğu bir videodur...

bende bu arkadaşımın yerli cevizinden tohum ile dikim yapan birisiyim, burada anlatmak istediği , bizim yörenin ikliminin çok sert olduğundan diğer ceviz cinslerinin uyum gösterememesi ve yakınımızda bulunan kaman ilçesinin ceviz konusunda ellerinde tescilleri olup bu yörenin cevizinin de kaman adı altında satılması... ben bir linkte atmıştım ağaçören cevizi ile ilgili selçuk üniversitesinden bir çalışma.. umarım inceleyip kıyaslamalar bölümüne de bakmışınızdır...

ramazanaydın
27-12-2012, 00:19
Aksaray İli Ağaçören İlçesi'nde doğal olarak yetişen cevizlerin (Juglans regia l.) seleksiyon yoluyla ıslahı üzerinde bir araştırma (http://www.belgeler.com/blg/n36/aksaray-li-aaren-lesi-nde-doal-olarak-yetien-cevizlerin-juglans-regia-l-seleksiyon-yoluyla-islahi-zerinde-bir-aratirma-studies-on-breeding-by-selection-of-native-walnuts-juglans-regia-l-of-aksaray-province-aaren-district)
bu çalışmayı incelemenizi tavsiye ederim... yerli ceviz ve tescil aşamasında ... bunu aşı ile verimi öne çekme çalışmaları var , bahsetmek istediğim bu cevizin tohumundan , dikip ağacından da aşı yaparak verimi öne çekmek .. adı pedro , chadner, fernetto değilde AĞAÇÖREN cevizi olacak...

dadaşım
27-12-2012, 03:37
sayın ramazan aydın lilium aşılı ceviz bahçesi kuruyor. enson paylaştığı resimlerden bahçesinin 7 yıllık olduğunu ifade etmiş, kendisi ceviz hakkında bilgin biri ancak cins olarak yabancı cinse hayran, olabilir o memleketin insanları cevize kafa yormuş olabilirler bu sayede bizim dokunmaya kıyamadığımız cevizi kıyım yaparcasına budayıp iyi verim alabilirler, ceviz aşılanmaz diye bilirdik o insanlar buna inanmayıp en iyisini çoğaltmışlar burda diyecek tek şey o insanları tebrik etmek, ancak kaman çağlayan cerit oğuzlar vb yerli olan ancak selekte edilmemiş cevizleri göz ardı etmek bize sadece para zaman ve emek kaybettirmez aynnı zamanda yeşeren umutlarımızı da kurutur iş te en acısı da budur. onun için bize ait olan değerleri yerden yere vurmayalım. bahçe AĞAÇÖREN DE gelecek yıl arar bahçe sahibi ile görüşürüz resimlerini internetten paylaşırız ama yeterki söylediğimiz ve söyleyeceğimiz söz bizi mahcup etmesin esen kalın

dadaşım
27-12-2012, 04:17
sayın Lilium;ağaç diplerinde hafif köklü picler olur zaman zaman ihtiyacımıza göre bunlardan koparır ve ekeriz ve tutarlar, sorum şu bu kopardığımız piçler dip kök yapmıyorlar mı ? ki, söküm esnasında (ya da tüplü fidanın) kesilen kökleri dip kök yapmasın.
benimde merakım cevizin dip ürgünlerinden hiç bir tane fidan elde ettinizmi, **** bunu başaran varmı bunu duydunuz mu

Çamtepe
27-12-2012, 10:15
Sayın Dadaşım, Ramazan Aydın,

Bu sitede hiç kimsenin yerli cevize karşı olduğunu düşünmüyorum. 103 sayfanın tamamını okuyabilseniz aralarda en güzel cevizin o yörenin şartlarına uyum sağlamış yerel ceviz olduğu mesajlarını göreceksiniz. Bu başlık altında "evet, Chandler Pedro şimdilik iyi verim veriyor gibi duruyor ama 20-25 senelik bir süre sonunda bu çeşitlerin Türkiye'ye gerçekten uyum sağladığını görebiliriz" mesajını da bulabilirsiniz.

Bu sitede sık sık bahsi geçen yabancı ceviz çeşitlerinin en büyük artısı (eğer gerçekten aslına uygun fidan ise), büyük araştırma geliştirme çalışmaları sonucunda elde edilmiş, performansı ve hastalık dirençleri uzun süreli gözlemlerle belgelenmiş tescilli çeşitler olmasıdır.

Ülkemizde bu tür çalışmalar ancak kısıtlı imkanlarla ve özellikle de bireysel çabalarla (Yalova Enstitüsü, Sütyemez, Akça, vb) gerçekleştirilmekte ve stratejik bir programın parçası olmaktan uzak bir görüntü sergilemektedir.

Dolayısı ile ticari ve profesyonel bir işletme oluşturacak yatırımcılar büyük yatırım kararlarını seçilmiş ve tescilli çeşitler üzerine vermek mecburiyetindedirler. Bu yabancı çeşitler üzerine de olabilir, yerli çeşitler üzerine de olabilir. Her yatırımcının kendi koşullarına göre vermesi gereken bir karardır.

Videodaki çiftçimiz Yalova türlerinin Ağaçören'de iyi gelişmediğini söylüyor ki çok haklı, Yalova ılıman iklimlerin cevizidir. Kaman gibi çeşitler o bölgeye daha uygundur.

Elbetteki ülkemizin sahip olduğu ancak henüz bir tescil sürecine tabi olmamış ceviz çeşitlerimiz olduğu gibi, tescil edilmiş olsa dahi hastalık-verim performansları üzerinde yeterli araştırma yapılmamış bir çok çeşidimiz de vardır.

Küçük ölçekli yatırım yapanlar (aslında <100 dönüm demek lazım ama site ortalamasına bakarsak <30 dönüm daha gerçekçi), hobi bahçeleri içinde çeşit denemek isteyenler elbetteki bu tip çeşitleri deneyebilirler.

Hele hele yanınızdaki komşunuz deneyip güzel sonuç alıyorsa, sizin de toprak şartlarınız çok farklı değilse sizin de denememeniz için hiç bir sebep yok.

Maalesef ve maalesef ki sitede ceviz üzerine araştırma yapan akademisyenlerimizden yok. Halbuki bir kalkıp çektikleri zorlukları, alamadıkları destekleri, strateji eksikliklerini anlatsalar herhalde bu 103 sayfalık külliyat ağlardı. Bizim de ufak ve orta ölçekli yatırımcılar, ya da ceviz sevenler olarak bu tip araştırmalara sponsor olma imkanımız yok. Ancak gönül ister ki "kurumsallaşma yolunda" olan ceviz tüketicileri (kuruyemiş, tatlı, vs. firmaları) çocuklarının ve torunlarının da hayatını kurtarmak için gelirlerinin bir kısmını profesyonel olarak bu tip araştırmalara yönlendirseler.

Ancak hazıra konmayı çok seviyoruz. Çendlır'mış, franket'miş.. Elin oğlu yapmış, bizimkiler de hoop hazıra konuyor kullanıyorlar..

Saygılarımla,

Ç.

ladikli
27-12-2012, 12:35
sn.lilium bildiğim kadarıyla sizin bahçenizde yalova1 ve chandler çeşitleri var,bunlardan başka verim aldığınız yerli ve yabancı çeşidleriniz var mı..bunların karşılaştırmasını yapabilir misiniz rica etsem..(verimleri,soğuğa-hastalıklara dayanıklılıkları falan)

sn.dadaşım'ın dediği mesaj bu galiba..

ladikli
27-12-2012, 13:08
ceviz dikilecek bölgenin şartları eğer uygunsa; maraş 18, oğuzlar77, kaman dikilmesi daha uygun bence,türkiye de son yıllrda çok büyük bahçeler kuruldu, her ilçe de bile en az 3-4 kapama ceviz bahçesi var bu yüzden de ileride piyasada çok fazla ürün olacak arz fazlası olunca aroması güzel cevizler talep görecek..bugün bahçe kurarken bunu gözardı etmememiz gerekir..
oğuzlar77 cevizinin bu sene ki toptan satış fiyatı 15-16 tl, maraş 18 ise tane 22 kuruştan satılmış (maraştan cevizci akif bey ve ziraat mühendisi ali bey ile görüşmelerim de onlar söylemişlerdi) diğer çeşitler en fazla 7-8 tl den satılırken bu çeşitlerin bu kadar yüksek fiyattan alıcı bulması gerçekten çok şaşırtıcı,demek ki aroması çok güzel yoksa bu kadar parayı kimse vermez..

hastalıklara, dona dayanımı, zararlılarla mücadele vb. etkenleri bütünüyle eklediğimizde elde edilen verim açısından yabancı çeşitlerle bu çeşitler arasında fazla fark olmayacağını düşünüyorum.(aynı şartlarda ve bakımla yabancı çeşitten örneğin; 30kg alınırsa bu çeşitlerden de 20-25 kg alınabilir)

ben pazardan her hafta ceviz alıyorum kg 15-16 tl..soruyorum nerenin cevizi diye dışardan geliyor diyorlar..hangi çeşit olduğunu anlayamadım ama resimlerde gördüğüm kadarıyla chandlere benziyor.cevizlerin tadı pek güzel değil. 7-8 tl ye satılan küçüklü büyüklü yerli cevizlerden aldım bir kaç kere onlarda tam kurutulamamış,içi siyahımsı falan oluyor kabuğu da çok kalın olduğu için kıramıyorum..
bahçesinde yerli-yabancı çeşit olan ya da başka bahçelerde görme-tatma imkanı bulan arkadaşlar her özelliğiyle bunların karşılaştırmasını yapabilirseler tüm arkadaşalr için çok faydalı olur..

ejder01
27-12-2012, 13:35
merhabalar yabacı veya yerli heç farketmez bence bahçe kurulacak yerin öncelikle iklimi çok önemli bölgeye uyum sağlamış cevizlerden yetiştirmek daha verimli olur bence
ufak bir örnek vereyim benim bahçeye yavuz maraş18 bilecik şebin chandler fernette bölgemin yerli cinsleri ve toros1 cinslerini bahçemin bir bölgesini örnekleme olarak 5 metre aralıkla ektim tümüne aynı uygulama yaptım en en iyi gelişim gösteren şebin oldu en kötü gelişim gösterende maraş18 oldu benim kanatim yöreye iklim şartlarına uygun ceviz dikmek daha akıl kari
benim bahçe çok verimli olmasına rağmen 1200 rakımda olduğundan dolayı zeytin ağacı nede muz ağacı dikebiliyorum

ayrıca maraş yöresinin cevizleri benim yöreme uyum sağlayamadı maraş yöresinden getirdiğim 7 yaşlarında cevizlerim var bizim yörenin cevizleri daha verimli

ladikli
27-12-2012, 16:44
merhabalar yabacı veya yerli heç farketmez bence bahçe kurulacak yerin öncelikle iklimi çok önemli bölgeye uyum sağlamış cevizlerden yetiştirmek daha verimli olur bence
ufak bir örnek vereyim benim bahçeye yavuz maraş18 bilecik şebin chandler fernette bölgemin yerli cinsleri ve toros1 cinslerini bahçemin bir bölgesini örnekleme olarak 5 metre aralıkla ektim tümüne aynı uygulama yaptım en en iyi gelişim gösteren şebin oldu en kötü gelişim gösterende maraş18 oldu benim kanatim yöreye iklim şartlarına uygun ceviz dikmek daha akıl kari
benim bahçe çok verimli olmasına rağmen 1200 rakımda olduğundan dolayı zeytin ağacı nede muz ağacı dikebiliyorum

ayrıca maraş yöresinin cevizleri benim yöreme uyum sağlayamadı maraş yöresinden getirdiğim 7 yaşlarında cevizlerim var bizim yörenin cevizleri daha verimli

sn ejder01 bölgenin iklimine uygun çeşitler dikilmeli tabi ki ben de onu diyorum ancak uygun çeşitler içinden eğer farklı alternatifler varsa yabancı çeşitler de olsa oğuzlar, maraş18, kaman seçilmeli diyorum

cetiner
27-12-2012, 19:55
herkese merhaba internette ceviz ile ilgili videolar izlerken bir tanesinde özyeşil fidancılığın sahibi sn. Muharrem Yavaş tohumdan yetiştidiği onbinlerce çöğürden kurşunkalem kalınlığında 8 cm boyunda bir fidanın üzerinde dört tane ceviz olduğunu ve bu cevizi gözlemlemeye aldığını söylüyor kendisiyle telefonda görüşüp bu cevizden bir-iki fidan almak istedim sağolsun gönderdi yaklaşık altı senedir bu çeşidi takip ettiğini , chandler den birkaç gün daha geç uyandığını,yabancı çeşitlerden daha verimli olduğunu ve aromasının daha iyi olduğunu söyledi. Yeni bir çeşit mi geliyor ne, hem de yerli...

ladikli
27-12-2012, 20:02
sn ejder01 sizin bahçenizdeki ağaçlar kaç yaşında..daha önce bir kaç kez yazdım ama pek cevaplayan olmadı, sizden rica etsem çeşitlerin karşılaştırmasını yapabilir misiniz..
hatta sn.necip1963'ün ceviz cinsleri arası karşılaştırma sayfası var oraya da bir göz atsanız size zahmet

ladikli
27-12-2012, 21:00
bu video da konuşan kişi benim arkadaşım ve her yıl bahçesini gördüğüm ve ceviz tohumu alıp 15 dönüm ceviz dikmeme destek olan kişidir.. inandırıcı olmadığı konu ne ?? ben gerekirse forumada davet ederim kendisini...

ben de ilk izlediğimde çok farklı şeyler düşünmüştüm ama hiç bir zaman ön yargılı olmamak gerektiğini tekrar öğrenmiş oldum:rolleyes:

20-25 kg dan bahsediliyor zaten fazla abartılı değil ama 300-400 kg veren var diyor..Aksaray İli Ağaçören İlçesi'nde doğal olarak yetişen cevizlerin (Juglans regia l.) seleksiyon yoluyla ıslahı üzerinde bir araştırma [Studies on breeding by selection of native walnuts (Juglans regia l.) of Aksaray Province Ağaçören District] (http://www.belgeler.com/blg/n36/aksaray-li-aaren-lesi-nde-doal-olarak-yetien-cevizlerin-juglans-regia-l-seleksiyon-yoluyla-islahi-zerinde-bir-aratirma-studies-on-breeding-by-selection-of-native-walnuts-juglans-regia-l-of-aksaray-province-aaren-district..söylediğiniz) bu araştırmayı inceledim 300 yaşındaki ağaçtan 200 kg, 30-40 yaşlarındaki ağaçlardan 150 kg alındığı yazıyor..arkadaşınız 400kg da biraz abartmış sanki:p..yine de bu rakamlar çok çok iyi..

dediğiniz gibi arkadaşınızı foruma davet ederseniz daha ayrıntılı bilgi alırız..

ejder01
28-12-2012, 08:55
sn ejder01 sizin bahçenizdeki ağaçlar kaç yaşında..daha önce bir kaç kez yazdım ama pek cevaplayan olmadı, sizden rica etsem çeşitlerin karşılaştırmasını yapabilir misiniz..
hatta sn.necip1963'ün ceviz cinsleri arası karşılaştırma sayfası var oraya da bir göz atsanız size zahmet

sn ladikli
özel sektörde çalıştığım için bahçeyle ayda 2 hafta cumartesi pazar ilgilenebiliyorum internete bilgi çokluğu kadarda bilgi kirliliği var bunu ayırt edebilmek için deneyerek anlamaya karar verdim 2008 den buyana bahçeme ceviz dikmeye başladım 2008 yılında maraşın behtiz yöresinde verimli gördüğüm cevizlerden 20 adet diktim ağaçların gelişimi çok iyi fakat maraştaki verimliliğini göremedim 3yaşında ekilen fidanlar 7 yaşına ulaştılar ağaç başına 2kilo dahi vermiyor diyebilirim yiyecek ihtiyacimizı karşılıyor

2009 da da 3 yaşlı yavuz ve bilecik cinslerini diktim yavuz 2 yıldır 3er 5 ertane meyve veriyor bilecikte tık yok
2012 başlarındada çeşitleme yapıp görmek için
şebin chandler fernette maraş18 toros1 kaman cinslerini temin edip ekimini yaptım. Aynı yıl şebin chadler ve fernette cinslerinde meyve mevcuttu en iyi gelişimde şebin gösterdi 3 yaşlı fidanlarım bu yılla 4. yaşlarına girmiş oldular
en iyi gözlemlerim bu yıl olacak

ladikli
28-12-2012, 12:26
sn ladikli
özel sektörde çalıştığım için bahçeyle ayda 2 hafta cumartesi pazar ilgilenebiliyorum internete bilgi çokluğu kadarda bilgi kirliliği var bunu ayırt edebilmek için deneyerek anlamaya karar verdim 2008 den buyana bahçeme ceviz dikmeye başladım 2008 yılında maraşın behtiz yöresinde verimli gördüğüm cevizlerden 20 adet diktim ağaçların gelişimi çok iyi fakat maraştaki verimliliğini göremedim 3yaşında ekilen fidanlar 7 yaşına ulaştılar ağaç başına 2kilo dahi vermiyor diyebilirim yiyecek ihtiyacimizı karşılıyor

2009 da da 3 yaşlı yavuz ve bilecik cinslerini diktim yavuz 2 yıldır 3er 5 ertane meyve veriyor bilecikte tık yok
2012 başlarındada çeşitleme yapıp görmek için
şebin chandler fernette maraş18 toros1 kaman cinslerini temin edip ekimini yaptım. Aynı yıl şebin chadler ve fernette cinslerinde meyve mevcuttu en iyi gelişimde şebin gösterdi 3 yaşlı fidanlarım bu yılla 4. yaşlarına girmiş oldular
en iyi gözlemlerim bu yıl olacak

sn.ejder01 çok teşekkür ederim..

ben de bu şekilde yapmayı düşünüyorum.önce yerli yabancı 5-6 çeşit dikip ona göre bahçe kuracağım

dadaşım
28-12-2012, 16:11
sn.dadaşım'ın dediği mesaj bu galiba..

evet o mesaj açıkta kalmış ona dikkat çektim

dadaşım
28-12-2012, 17:43
değerli ceviz dostları;
foruma katılmam bir kaç günlük ancak cevizle tanışıklığım sanırım 40 yıllık yaklaşık 2008 den günümüze forumu izliyorum.
bugün elimde yaklaşık 250-300 tane aşılanmayı bekleyen ceviz fidanım var fidanlarım silivri fener köyde, aşılandıtan sonra muhtemelen Erzuruma götüreceğim,
işte bütün sorular burda başlıyor.fidanın bulunduğu yer ve gideceği yer. bu birinci hikaye

benim doğup büyüdüğüm yerlerde çocukluğumda son baharda bir buçuk ay cevizle iç içeydik, cevzlerimiz bir yıl verir 2 yıl biraz az verirdi ama her yıl verirdi bu cevizler arasında 7 gram dan 14-15 grama kadar vardı, kimisi çetin cezdi kimisi iyi kabuğu orta kalınlıkta ceviz, ancak çocukluk yıllarımızda inegölden bir kütükçü amca geldi o belkide anıt olabilecek cevizleri kesti tabi kalan cevizlerimiz bizi yine besliyordu. bu kesilen cevizlerin yerine ilçe tarmdan ziraat dediğimiz cevizleri diktik ne satan ilçe tarımdaki memur bu cevizin cinsini biliyordu nede satın alan biz köylü.

ceviz dostları bugün yaklaşık 20 yaş üstü enaz 300-350 tane ağacımız var veri vasat şimdi ne yapacağız geldiğimiz noktada yapılan HES projeleri hergün iklimi değiştiriyor. söylermisiniz şimdi nolcak you tobe atılan o video onun için dikkatimi çekti videoda konuşan ceviz dostu beyle telefonla görüştüm ve forumda ceviz dostuna yanlış yapıldığını düşündüm beyefendiden almamız gerekn bir ders var diye düşündüm çünkü bölgesinde yalova çeşidinin iyi sonuç vermediğini söylüyor, oysaki benim fidanlarımın olduğu yerde 8-10 yıllık yalova çeşitleri var ve köylü bundan memnun diğeceğim oki biz toplum olarak görerek öğrenen bir milletiz kervan yolda dizilir ata sözü bize ait kamu yönetimimiz bile buna göre şekillenir.

herkes deneyimini yazacak görselde anlatacak belki anlatılanlar sacma gelecek hakaret etmeden deneylerin sonuçlarını göreceğiz ve doğruyu bulacağız söylenilen söze inanmıyorsak kaynağa inip doğruluğunu öğreneceğiz

2012 yılı mart ayında İstanbul Eminönü/ne fidancıları gözlemliyordum. Bir alıcı orda 65-70 yaşındaki satıcıya BODUR CEVİZ sordu. Satıcı ordan az geleişmiz bir fidanı (muhtemelen 2-3 yıl saksıda kalmış) bodur diye alıcı ya 5 tl farklı fiyatla sattı. satıcıya yanaştım, Bodur Ceviz diye bir şey olmadığını söyleyerek müşterisini neden kandırdığını sordum. Satıcı amca ısrarla yaptığının doğru olduğunu söyleyerek başka bir fidanın üzerinde bulunan etiketi verdi buraya sor dedi.

Balıkesir Edremitte bir fidancıya ait bir etiket aradım ancak numara kullanılmıyordu. Eminönünde başka bir fidancıya durumu anlattım. Kendisinin bu konuda fazla bilgisi olmadığını, daha önce fidan aldığı Panç Fidancılığı aramamı ordan cevap alacağımı söyledi. İnternette kısa bir çalışma sonucu Panç Fidancılığı aradım. Telefona çıkan beyefendiye duyduklarımı ve gördüğümü anlattım. sağolsun Panç Fidancılık yetkilileri insanların daha çok para kazanmak için butür yalanlara baş vurduklarını söyledi. Forum aracılığı ile kendilerine tekrar teşekkür ediyorum hepinize saygılar

dadaşım
28-12-2012, 18:23
sayın lilium diyorsunuz ki;
İnandırıcı olmayan konu o ağaçlardan o gelişmişteki ağaçlardan ortalama 25 kg ceviz alması her bir ağaç 25 kilo ceviz vermez, anlatım öyle ki ortalama 25 kg, eğer böyleyse bazı ağaçlar 40 bazı ağaçlar 10 kg veriyor ki ortalama 25 kg deniyor, bu söylemi bile doğru kabul etsek o ağaçlarda 40 kg verim verecek ağaç ve ağaçların üzerinde o verimi göremedim.

Bana inanandırıcı gelmeyen tarafı bu.

sayın lilium amacım sizin gibi yıllarını cevize vermiş bir ceviz dostu ile tartışmak değil dediğim gibi ben o videoyu ilk izledikten sonra o videodaki beyefendi ile görüştüm 2012 yılı iklim olumsuzluğundan dolayı verim kaybı olduğunu kendisi zaten söylüyor cevizle ilgili tek iddiası kendi yöresel ceviz çeşidinin kaman cevizi olarak satılması, buda gayet normal ispir fasulyesi meşhur lokantalarda çayeli fasulyesi diye satılmıyormu? oda bunun gibi bir şey

Bunu ben cevize istinaden yazmadım örnekleme yapmıştım sanırım yanlış anladınız.

Konu ceviz olduğu için cevizi sordum.

ramazanaydın
28-12-2012, 19:04
ben kendim her ne kadar bursada yaşasamda memleketim akaray / ağaçören ... konu o video üzerinde yoğunlaştı ve ben selçuk üniversitesince yapılan araştırmayı paylaştım burada, bilmiyorm dikkatlice inceleyen oldumu (sayın ladikli dışında)... orada videodaki arkadaşımın anlatımlarında hiç bir abartma veya yanıltma yoktur..

tek bir eksik konu var oda kış mevsiminin sertliği ve lkbahar donları na çare üretememizden dolayı don yüzünden ürün kaybı.. yoksa bahsettiğimiz ceviz lezzet bakımından ilk sırada değilsede ikinci sırada yer alır... dadaşım ile görüştüğünü bilmiyordum ama forumda yazılanlardan dolayı kendisini birinin aradığını söylemişti, söylediğine göre dadaşımmış. sayın dadaşım sana ceviz yollayacağını söylemiş arkadaş , bence hiç kaçırma o cevizleri tohum olarak kullan :) çünki benim çocukluk arkadaşım ama denk getiripte cevizini alamadım. sadece tohum olarak 2 yıl önce dikmeye almıştım (eğer ikna edersem kalemde alacağım) şuanda 165 ceviz agacım var forumda sayfa 84 lerde sanırım fotolarıda mevcut.

ramazanaydın
28-12-2012, 22:00
Çok şükür, siz cümleleri düzeltiniz bende anlayabildim. ;) sabahtan beri böyle yazsaydınız ya. :)

"Cinste açılma olmasın diye" cümlenize bende katılıyorum, fakat daha erken ürün almaya katılamayacağım.

Bir kaç gün önce ankaradan telefonla arayan bir arkadaş da böyle güzel verimli bir cinsten bahsetti, ve bunu çoğatmak istiyormuş aşılamadan anlamadığı için ankaraya gelip aşılama konusunda yardımcı olmamı istedi.
Cinsi merak ettim, resim gönderdi fakat resimlerden çok iyi görüp karar vermek oldukça zor.
Resmi sizlerle de paylaşayım.

329970

329971

sayın lilium buresimdeki cevizi budamaya gidebildinizmi cins konusunu aydınlatabildinizmi acaba ? , malum ankarada yakın bize.

ladikli
29-12-2012, 14:16
daha önce bu forumda okumuştum ama kimin yazdığını tam hatırlayamıyorum..toprak tahliline göre verilmesi gereken suni gübrelerin yarısı fidan toprağına yarısı da suya karıştırılarak damlamayla verilmeli diye yazıyordu
ancak s.bayrak ın kitabı sayfa 117 de: ''suda çözülebilir gübreler, gübre tankıyla sulama sistemine verilerek toprağa ulaştırılır.aşılı cevizin dikildiği ilk yıllarda bu tür gübreleme sakıncalıdır. ancak fidan köklerinin yara yerleri iyileştikten sonra verilebilir'' diye yazıyor,tüplü fidanlarda dikilirken kök kesimi olmayacağı için sorun olmaz ama açık kök dikiminde bence de sorun olabilir..

siz ne dersiniz..

bosstanci
29-12-2012, 15:08
Herkeze Merhaba,
Çorlu'da bulunan arazimize ceviz ekmeyi düşünüyoruz. Arazini 0-30 den alınmış toprak tahlil raporu aşağıdadır. elbette ki 60 cm ve 90 cm den de örnek olsa çok iyi olurdu. Ancak onu temmuz ayında tekrar yaptıracağım. Arazinin rakımı 50m civarıdır, denize uzaklığı 20-25 km dir.Karasal iklim hakimdir. Arazide şimdiye kadar sürekli olarak buğday ve ayçiçeği yetiştirilmiştir.

Sizlere sorularım şunlardır:

1) arazinin toprak yapısı cevize uygun mudur? alt kısımda verilen önerilere ilave edeceğiniz bir şey var mıdır?

2 ) Çukurları kepçe ile kazdırmanın el ile kazdırma ile arasındaki fark nedir? gerek maliyet , gerekse fidanın sağlığı açısından karşılaştırınız. (Not:Kepçe saati 70 tl ye kazıyor)

3) Tel örgü yapmayı ilk 2 yıl düşünmüyorum. Çok zarar görecek bir bölge de değil arazi. bunun için fikriniz nedir? illa işe başlarken olmalı mıdır?

4) Ekimden önce derin sürüp toprağı karıştırmak faydalı mıdır?

5) ekim aralığı 5x7 ve 8x4 arasında kararsız kaldık. Çok genel bir soru olduğunu biliyorum. bölge şartları göz önüne alındığında fikriniz ne olurdu?

6) Cins olarak Chandler düşünüyoruz. Siz ne dersiniz?

Okuyan, yazan, bilgi veren herkeze şimdiden çok teşekkür ederim, bu forum sayesinde bir çok bilmediğimiz konuyu öğreniyoruz.

Safranlı
29-12-2012, 15:36
Herkeze Merhaba,
Çorlu'da bulunan arazimize ceviz ekmeyi düşünüyoruz. Arazini 0-30 den alınmış toprak tahlil raporu aşağıdadır. elbette ki 60 cm ve 90 cm den de örnek olsa çok iyi olurdu. Ancak onu temmuz ayında tekrar yaptıracağım. Arazinin rakımı 50m civarıdır, denize uzaklığı 20-25 km dir.Karasal iklim hakimdir. Arazide şimdiye kadar sürekli olarak buğday ve ayçiçeği yetiştirilmiştir. Sizlere sorularım şunlardır:
1) arazinin toprak yapısı cevize uygun mudur? alt kısımda verilen önerilere ilave edeceğiniz bir şey var mıdır?
2 ) Çukurları kepçe ile kazdırmanın el ile kazdırma ile arasındaki fark nedir? gerek maliyet , gerekse fidanın sağlığı açısından karşılaştırınız. (Not:Kepçe saati 70 tl ye kazıyor)
3) Tel örgü yapmayı ilk 2 yıl düşünmüyorum. Çok zarar görecek bir bölge de değil arazi. bunun için fikriniz nedir? illa işe başlarken olmalı mıdır?
4) Ekimden önce derin sürüp toprağı karıştırmak faydalı mıdır?
5) ekim aralığı 5x7 ve 8x4 arasında kararsız kaldık. Çok genel bir soru olduğunu biliyorum. bölge şartları göz önüne alındığında fikriniz ne olurdu?
6) Cins olarak Chandler düşünüyoruz. Siz ne dersiniz?

Okuyan, yazan, bilgi veren herkeze şimdiden çok teşekkür ederim, bu forum sayesinde bir çok bilmediğimiz konuyu öğreniyoruz.

Öncelikle sayfalarımıza hoş geldiniz
bahçeniz hayırlı ve uğurlu olsun
sayfaları okursanız genel bir fikir edinebileceksiniz
çok kestirmeden bence:
topragınızı çok çok mükemmel işleyin
tam da bu aylarda 8x8 veya 8x6 tohumdan ekiniz
çukulara bolca gübre doldurunuz
damlamaları yeşleştiriniz
yaz sonunda da kısmetse dilediğiniz çeşitten aşı yapın
en temel hatayı tekrar etmeyin...
en cılız yabancı ceviz fidanı 15 tl
kendini taşıyamıyor
serada yetiştirilmiş
bozkıra çıkınca hali yaman.....
çok ça yazdım benim kanaatim bu şekilde
siz kalbinize yakın olana karar verin
mart ayında zerre kadar pirinçtende çok çok küçük olan kivi tohumu şu ansa en az 1,5 mt dir
yine iki yaşında iyi köklü kivi fidanım ancak 70-80 olabildi...
yüce Rahmanın mükemmel sisteminin tam tersini neden yapıyoruz ki....
benim inandığım yöntem sıfır risk taşır....
diyer yöntem her açıdan riskler taşır....
sadece içimden geleni yazdım....
yinede ülkemde ceviz bahçeleri artması güzel

Cotanak55
29-12-2012, 16:11
sayın safranlı tohumdan büyütme fikriniz iyi gibi görünüyor.
size sormak istediğim,
anaç ağacın iyi durumda olması tohumun sağlamlığı falan bir yana tohumun anacı olan ağacın cinsi önemlimi?
yani aşılı aşısız olması veya kaman,yalova,şebin vs.vs ağaçlardan olması önemlimi
teşekkürler

ncp1963
29-12-2012, 16:49
daha önce bu forumda okumuştum ama kimin yazdığını tam hatırlayamıyorum..toprak tahliline göre verilmesi gereken suni gübrelerin yarısı fidan toprağına yarısı da suya karıştırılarak damlamayla verilmeli diye yazıyordu
ancak s.bayrak ın kitabı sayfa 117 de: ''suda çözülebilir gübreler, gübre tankıyla sulama sistemine verilerek toprağa ulaştırılır.aşılı cevizin dikildiği ilk yıllarda bu tür gübreleme sakıncalıdır. ancak fidan köklerinin yara yerleri iyileştikten sonra verilebilir'' diye yazıyor,tüplü fidanlarda dikilirken kök kesimi olmayacağı için sorun olmaz ama açık kök dikiminde bence de sorun olabilir..

siz ne dersiniz..

sanırım ben böyle birkaç yazı yazdım ama ziraat müh. arkadaşımın bunu bana benim diktiğim tüplü fidanlar için tavsiye etmiş olabileceği gerçeğini atlamışım bu durumda..

ladikli
29-12-2012, 19:20
Orijinal Mesaj Sahibi ertist
sevgili arkadaşım.ben 100 adet kasım 2012de chatner ceviz fidanı diktim.benim sıkıntım kimyasal gübre vede ilaç kullanmadan bu fidanları büyütebilirmiyim.solucan gübresini ne şekilde kullanmalıyım bilgilendirirsen cok sevinirim.

ceviz fidanlarınız hayırlı olsun. fidanlarınızın diplerine hayvan gübresi koyarak maltlama yapabilirsiniz. birde üzerine EM1 dediğimiz yararlı micro organizma karışımından dökerek. hem solucanlar için yatak hazırlamış olursunuz. hemde EM1 faaliyetlerine devam eder. çevrenizde bildiğimiz kiremit veya tuğla tozundan bulabilirsiniz. bunu fidanların diplerine azar azar karıştırın. ceviz vermeyen ağaca bile meyve yaptırıyormuş. bunu uygulayan bir arkadaşım söylemişti...[/COLOR]

arkadaşlar burada yazan, kiremit veya tuğla tozunun fidanlara etkisiyle ilgili bilgisi olan var mı

ncp1963
29-12-2012, 19:28
arkadaşlar burada yazan, kiremit veya tuğla tozunun fidanlara etkisiyle ilgili bilgisi olan var mı

sayın ladikli benim bildiğim kadarı ile kiremit ve tuğla kilden yapılır yani yoğun kil içerir hamur kalıplanıp pişirilir pişirme sırasında oluşan tozdan bahsediyorsa bilemem o kolay kolay çamurlaşmaz ama ham toprağı ıslandımı işiniz çok zor olur yapışır kalır herşey..

pişmiş toprağını zeytin yağı ile harmanlayıp tenis kortlarının zeminine sererler hala profesyonel kortlarda kullanılır

dadaşım
30-12-2012, 23:07
sayın çetiner bahsettiğiniz ceviz çeşidi ile ilgili pek fazla bir bilgi yok çamtape şu bilgiyi girmiş link olarak http://www.l-q-p.com/2008/gb/noix/fiches%20noix/Meylanaise%20english.pdf ayrıca fransızca olarak şu sitede var

Meylannaise Walnuts Plants and Seedlings for Sale (http://chestnut-walnut-trees.com/traditional-walnut-trees/8-meylannaise-walnuts.html) bu site satış yapıyormuş anladığım kadarıyla fransız çeşidi en iyisi size tavsiye eden satıcıya sormak ülkemizde denenmiş bir çeşit mi ayrıca şu sitede Châtaignier (http://www.l-q-p.com/pepiniere/gb/noyer.htm) cevizle ilgili ilginizi çekecek görseller mevcut ancak fransızca şayet anlayabilirseniz faydalı olur kanısındayım.

Safranlı
31-12-2012, 09:55
sayın safranlı tohumdan büyütme fikriniz iyi gibi görünüyor.
Size sormak istediğim,
anaç ağacın iyi durumda olması tohumun sağlamlığı falan bir yana tohumun anacı olan ağacın cinsi önemlimi?
Yani aşılı aşısız olması veya kaman,yalova,şebin vs.vs ağaçlardan olması önemlimi
teşekkürler

öz hakiki yerli bölgenin nufusuna kayıtlı kendi deresinde büyümüş kendi direncini ispatlamış köylünüz akrananız olan ceviz den tohum almalısınız

Safranlı
31-12-2012, 13:45
benim köyümde eski ceviz ağaçlarının gövdeleri balta ile yaralanmıştır
eskiler cevizin kabuklarının kalın olduğu için büyümesine yardımcı olmak için yaralamak gerektiğini söylüyorlar
bu konuda benzer söylemler duyanlar veya farklı açılardan degerlendirmesi olanları bekliyorum

cupressus
31-12-2012, 14:38
benim köyümde eski ceviz ağaçlarının gövdeleri balta ile yaralanmıştır
eskiler cevizin kabuklarının kalın olduğu için büyümesine yardımcı olmak için yaralamak gerektiğini söylüyorlar
bu konuda benzer söylemler duyanlar veya farklı açılardan degerlendirmesi olanları bekliyorum

meyve vermeyen ağaçların gövdeleri yaralanması uzun zamandır yapılan bir işlemdir. Vegetatif( yeşil aksam veya dal gelişmesi vs.) gelişmesi fazla olan ağaçları çiçek açmaya ve dolayısıyla meyve vermeye teşvik etmek amacıyla yapılır. Yapraklarda oluşan fotosentez ürünlerinin gövde üzerinde kesilen yerden aşağıya geçememesi, yukarıda kalan gözleri çiçek açmaya teşvik etmesi esasına dayanır. Fizyolojik açıklaması budur.

Diğer boyutu ise her canlının yapısında neslini devam ettirme isteği yerleştirilmiştir. Bitkilerde de gençken daha çok boya gitmesi, yaşlandıkça çok çiçek açması, bunu gösterir. Yaralanınca genç gibi davranamaz.

Özellikle iyi sulanan kavak ağaçlarında odun gelişmesi kabuk gelişmesinden bir miktar hızlı olur. Kabuk oduna ayak uyduramayınca yarılır. Dengesiz yarılmasın diye genç ağaçların gövdelerine (boylamasına) çizikler atılır. yara yerinde kabuk gelişmesi artar.

bahsettiğiniz durum iki amaçla da yapılmış olabilir. (Dedem yapardı diye yapmış da olabilirler:))

Safranlı
31-12-2012, 15:42
meyve vermeyen ağaçların gövdeleri yaralanması uzun zamandır yapılan bir işlemdir. Vegetatif( yeşil aksam veya dal gelişmesi vs.) gelişmesi fazla olan ağaçları çiçek açmaya ve dolayısıyla meyve vermeye teşvik etmek amacıyla yapılır. Yapraklarda oluşan fotosentez ürünlerinin gövde üzerinde kesilen yerden aşağıya geçememesi, yukarıda kalan gözleri çiçek açmaya teşvik etmesi esasına dayanır. Fizyolojik açıklaması budur.

Diğer boyutu ise her canlının yapısında neslini devam ettirme isteği yerleştirilmiştir. Bitkilerde de gençken daha çok boya gitmesi, yaşlandıkça çok çiçek açması, bunu gösterir. Yaralanınca genç gibi davranamaz.

özellikle iyi sulanan kavak ağaçlarında odun gelişmesi kabuk gelişmesinden bir miktar hızlı olur. Kabuk oduna ayak uyduramayınca yarılır. Dengesiz yarılmasın diye genç ağaçların gövdelerine (boylamasına) çizikler atılır. Yara yerinde kabuk gelişmesi artar.

Bahsettiğiniz durum iki amaçla da yapılmış olabilir. (dedem yapardı diye yapmış da olabilirler:))

2013 yılı tüm dostlara hayırlar getirsin.

açıklamanız için teşekkürler
anladığım kadarıyla qağaçları erken meyveye yatırmak niyetiyle yapılıyor

cetiner
31-12-2012, 22:03
sayı çetiner bahsettiğiniz ceviz çeşidi ile ilgili pek fazla bir bilgi yok çamtape şu bilgiyi girmiş link olarak http://www.l-q-p.com/2008/gb/noix/fiches%20noix/Meylanaise%20english.pdf ayrıca fransızca olarak şu sitede var

Meylannaise Walnuts Plants and Seedlings for Sale (http://chestnut-walnut-trees.com/traditional-walnut-trees/8-meylannaise-walnuts.html) bu site satış yapıyormuş anladığım kadarıyla fransız çeşidi en iyisi size tavsiye eden satıcıya sormak ülkemizde denenmiş bir çeşit mi ayrıca şu sitede Châtaignier (http://www.l-q-p.com/pepiniere/gb/noyer.htm) cevizle ilgili ilginizi çekecek görseller mevcut ancak fransızca şayet anlayabilirseniz faydalı olur kanısındayım.

sn. dadaşım bahsettiğim ceviz bu değildi

cetiner
31-12-2012, 22:05
herkese merhaba internette ceviz ile ilgili videolar izlerken bir tanesinde özyeşil fidancılığın sahibi sn. Muharrem Yavaş tohumdan yetiştidiği onbinlerce çöğürden kurşunkalem kalınlığında 8 cm boyunda bir fidanın üzerinde dört tane ceviz olduğunu ve bu cevizi gözlemlemeye aldığını söylüyor kendisiyle telefonda görüşüp bu cevizden bir-iki fidan almak istedim sağolsun gönderdi yaklaşık altı senedir bu çeşidi takip ettiğini , chandler den birkaç gün daha geç uyandığını,yabancı çeşitlerden daha verimli olduğunu ve aromasının daha iyi olduğunu söyledi. Yeni bir çeşit mi geliyor ne, hem de yerli...

bahsettiğim buydu

dadaşım
01-01-2013, 18:39
bahsettiğim buydu

sayın çetiner bahsettiğiniz fidan ile ilgili bende Özyeşil Fidancılık sahibi Muharrem Beyin yanılmıyorsam Bereket TV de açıklamasını duymuştum. Fidan üzerinde sanırım 4 tane meyve olduğunu anlatıyordu. inşallah iyi bir sonuç alınır. peyzajda kullanılan leylandinin çıkış hikayesi de buna benziyor. üzerinde durulması gerek, onun için tohum dikmeye devam etmeliyiz.

milne
03-01-2013, 00:12
Bölge Kayseri - Talas rakım 1100, toprak: 3 metre dolgu taban taşlık-kis, etrafı açık, su imkanı var en çok hangi çeşit ceviz fidanını önerirsiniz?

plotelli
03-01-2013, 09:34
Aşılarım nihayet yeşermeye başladı.

hangi mevsim aşıladın bunu sn karaaslan bilgi verebilirmisin başarı oranı nedir

ncp1963
03-01-2013, 10:25
Bölge Kayseri - Talas rakım 1100, toprak: 3 metre dolgu taban taşlık-kis, etrafı açık, su imkanı var en çok hangi çeşit ceviz fidanını önerirsiniz?

sayın milne

aslında benim bahçem ve sizin yeriniz çok yakın sayılır yaklaşık 120 km ben fernor ve fernette diktim

ama şunu asla unutmamak gerek bu çeşitlerle bölgemizde kurulmuş ve verime yatmış bahçe henüz yok

yani net olarak şudur deme imkanı kimsede yok herşey yazılanlara dayalı olarak yürüyor bende yazılanlara göre karasal iklime en uygun olanı seçtim

kısaca örnek alabileceğeiniz bahçe yok.. kararı siz vereceksiniz ya risk alıp yabancı çeşit dikeceksiniz veya risk almayım derseniz yakın çevrenizde dikili ağaçların cinslerini araştırıp en verimli olanı tercih edeceksiniz...

bende talasta yaşıyorum

milne
03-01-2013, 17:03
sayın milne

aslında benim bahçem ve sizin yeriniz çok yakın sayılır yaklaşık 120 km ben fernor ve fernette diktim

ama şunu asla unutmamak gerek bu çeşitlerle bölgemizde kurulmuş ve verime yatmış bahçe henüz yok

yani net olarak şudur deme imkanı kimsede yok herşey yazılanlara dayalı olarak yürüyor bende yazılanlara göre karasal iklime en uygun olanı seçtim

kısaca örnek alabileceğeiniz bahçe yok.. kararı siz vereceksiniz ya risk alıp yabancı çeşit dikeceksiniz veya risk almayım derseniz yakın çevrenizde dikili ağaçların cinslerini araştırıp en verimli olanı tercih edeceksiniz...

bende talasta yaşıyorum

Sayın ncp1963

fernor ve fernette den verim aldınız mı gelişimleri nasıl.
Söylediğiniz gibi örnek alacak herhangi bir kapama bahçe türü yok şu cinsden çok güzel verim alınıyor diye kalıplaşmış biz özgü yok bölgemizde

Çevremizde bağlarda çok ceviz ağaçları var ulu, yeni yetişenler de var yalnız hiçbiri cins değil normal çekirdekten yetişen cevizler zaten bizim memlekette cevizi bilen pek yok iki tane de bizim bağda var biri ufak diğeri büyük üzerinden ne ceviz alabiliyoruz doğru düzgün aldığımızın da yarısı çürük ufak çıkıyor. o bulunan cevizleri aşılamak istiyorum yalnız çubuk alacağım ceviz yok herhangi bir tanıdıkta, bir tane cins olanlardan dikiyim en iyisi dedim bayağıdır araştırıyorum bir neticeye varamadım kimisi kaman 1 ve 5 iyi diyorlar buradan belki bir öneriler olurda ona göre hareket ederiz

ncp1963
03-01-2013, 17:46
Sayın ncp1963

fernor ve fernette den verim aldınız mı gelişimleri nasıl.
Söylediğiniz gibi örnek alacak herhangi bir kapama bahçe türü yok şu cinsden çok güzel verim alınıyor diye kalıplaşmış biz özgü yok bölgemizde

Çevremizde bağlarda çok ceviz ağaçları var ulu, yeni yetişenler de var yalnız hiçbiri cins değil normal çekirdekten yetişen cevizler zaten bizim memlekette cevizi bilen pek yok iki tane de bizim bağda var biri ufak diğeri büyük üzerinden ne ceviz alabiliyoruz doğru düzgün aldığımızın da yarısı çürük ufak çıkıyor. o bulunan cevizleri aşılamak istiyorum yalnız çubuk alacağım ceviz yok herhangi bir tanıdıkta, bir tane cins olanlardan dikiyim en iyisi dedim bayağıdır araştırıyorum bir neticeye varamadım kimisi kaman 1 ve 5 iyi diyorlar buradan belki bir öneriler olurda ona göre hareket ederiz

sayın milne

http://www.agaclar.net/forum/ceviz/27196.htm

bu sayfada benim bahçem ile ilgili herşeyi bulabilirsiniz

henüz bir yılını doldurmadı fidanlarım

dediğim gibi fidan seçimi tamamen sizin kararınız olmalı kimsenin etkisinde kalmamalısınız

birde önce mutlaka toprak analizi yaptırın ne dikeceğinizi belirterek

makro ve mikro elementler dahil olsun analize

sonra daha kolay karar verirsiniz..

milne
04-01-2013, 05:33
sayın milne

http://www.agaclar.net/forum/ceviz/27196.htm

bu sayfada benim bahçem ile ilgili herşeyi bulabilirsiniz

henüz bir yılını doldurmadı fidanlarım

dediğim gibi fidan seçimi tamamen sizin kararınız olmalı kimsenin etkisinde kalmamalısınız

birde önce mutlaka toprak analizi yaptırın ne dikeceğinizi belirterek

makro ve mikro elementler dahil olsun analize

sonra daha kolay karar verirsiniz..

Sayın ncp1963
Maşallah bahçeniz hayırlı olsun Allah bereketini içinden daim etsin

Ağbi dikeceğim 1 ceviz ağacı ticari amaçlı değil zaten maksat evin ihtiyacı çıksın bir de büyük ağaç var onu da aşılayıp tutturursam benden iyisi yok amacım cins bölgemizde verecek bir şey olması tabi

Talasdaymışınız sanırım varsa ağaç sizden de alabilirim ya da aşılamalık kalemler , ceviz konusunda sıkıntılıyım gerçekten büyük ağaç dediğim ağaçıda rahmetlik dedem 20 sene önce bi yerden getirip dikmişti hem üzerinde meyve çok az oluyor hem de kalitesiz küçük küçük ayrıca 1 sene hadi biraz veriyorsa bir sene sonra çok az veriyor çevre de çok cevizler var genel de bu cinsden ama ağaçlar 40-50 senelik olduğu için verim var gene komşu ağbilerimiz en aşşağı 25 sene olacak ki cevizden verim alabilesin diyorlar ona da şu genç ömrüm zor dayanır :) amma velakin internette izlediğim videolarda dikilen cins özellikli ceviz ağaçlarını görüpte üzerinde üzüm salkımı gibi meyveleri görünce insanın morali bozuluyor dolayısıyla yanlışın nerde olduğunu anlasakta çözüm bulamıyoruz :)
saygılarımla.
s

Safranlı
04-01-2013, 08:37
Sayın ncp1963
Maşallah bahçeniz hayırlı olsun Allah bereketini içinden daim etsin

Ağbi dikeceğim 1 ceviz ağacı ticari amaçlı değil zaten maksat evin ihtiyacı çıksın bir de büyük ağaç var onu da aşılayıp tutturursam benden iyisi yok amacım cins bölgemizde verecek bir şey olması tabi

Talasdaymışınız sanırım varsa ağaç sizden de alabilirim ya da aşılamalık kalemler , ceviz konusunda sıkıntılıyım gerçekten büyük ağaç dediğim ağaçıda rahmetlik dedem 20 sene önce bi yerden getirip dikmişti hem üzerinde meyve çok az oluyor hem de kalitesiz küçük küçük ayrıca 1 sene hadi biraz veriyorsa bir sene sonra çok az veriyor çevre de çok cevizler var genel de bu cinsden ama ağaçlar 40-50 senelik olduğu için verim var gene komşu ağbilerimiz en aşşağı 25 sene olacak ki cevizden verim alabilesin diyorlar ona da şu genç ömrüm zor dayanır :) amma velakin internette izlediğim videolarda dikilen cins özellikli ceviz ağaçlarını görüpte üzerinde üzüm salkımı gibi meyveleri görünce insanın morali bozuluyor dolayısıyla yanlışın nerde olduğunu anlasakta çözüm bulamıyoruz :)
saygılarımla.
s

sevgili kardeşim
bir fidan neye yarar ki
her çeşitten ikişer adet ekmelisin
yabancı çeşitler verimde önde gidiyor
yerli çeşitlerde lezzete ve aromada öndeler
o yüzden her çeşitten ikişer adet ekmeni tavsiye ederim

milne
04-01-2013, 13:13
Sayın Safranlı

Teşekkür ederim cevabınız için.
Tabi gönül ister her çeşitten bolca dikmek ama malum bağ evi bahçesi fazla büyük değil cevizin de kapladığı alan belli 1 ya da 2 ceviz dikecek kadar yerim kaldı anlattığım gibi bağda bulunan eski 2 ceviz ağacının meyve ve gelişme durumu çok düşük onları aşılayıp çeşit değiştirmek, dikeceğim 1 ya da 2 fidanla da yeterli sayıda ceviz ağacım olmuş olacak amacım bölgemize en ideal cevizi bulabilmek.

nogaifatih
04-01-2013, 22:16
sayın milne

bende talasta yaşıyorum

sayin ncp63,

bana en yakin bolge olarak sizsiniz. ben Ankara Sereflikochisardan.
bizler tavsiyeler dogrultusunda turlerimizi fernor ve fernette olarak belirledik fakat bu turlerin anavatani olan Fransa'nin izeron ve Grenoble bolgelerini inceledigimde iklimin bizim icanadolu karasal iklimiyle uzaktan yakindan hic benzerligi olmadigini farkettim. Google earth'dan Izeron veya Grenoble olarak girip sokak seviyesinde tum ceviz bahcelerini tek tek agac olarak izleyebiliyorsunuz, ve agaclarin kabuklarina kadar nemden yosun tuttugunu gorursunuz. bukadar yogun bagil nem ortaminda gelistirilen fernor, fernette ve franquette gibi turlerin bizim icanadolu kurakligina adaptasyonu nasil olacak merak ediyorum dogrusu. birde siz inceler ve degerlendirirmisiniz.

ncp1963
04-01-2013, 22:28
sayin ncp63,

bana en yakin bolge olarak sizsiniz. ben Ankara Sereflikochisardan.
bizler tavsiyeler dogrultusunda turlerimizi fernor ve fernette olarak belirledik fakat bu turlerin anavatani olan Fransa'nin izeron ve Grenoble bolgelerini inceledigimde iklimin bizim icanadolu karasal iklimiyle uzaktan yakindan hic benzerligi olmadigini farkettim. Google earth'dan Izeron veya Grenoble olarak girip sokak seviyesinde tum ceviz bahcelerini tek tek agac olarak izleyebiliyorsunuz, ve agaclarin kabuklarina kadar nemden yosun tuttugunu gorursunuz. bukadar yogun bagil nem ortaminda gelistirilen fernor, fernette ve franquette gibi turlerin bizim icanadolu kurakligina adaptasyonu nasil olacak merak ediyorum dogrusu. birde siz inceler ve degerlendirirmisiniz.

selamlar sayın nogaifatih

bildiğim kadarı ile bordo tarafında inra enlemlerine bakın bizden daha kuzeyde olduğunu göreceksiniz

Varietes Noix (http://www.l-q-p.com/pepiniere/gb/variete_noix.htm)

google earth la o kadar net görmek pek mümkün değil diye biliyorum :(

cevizle ilgili yerli ve yabancı tüm kaynaklar karasal iklime en uygun tür olarak belirtiyorlar

bizdede ceviz fidanı yetişen yerler deniz dibinde araştırma enstütümüz bile yalovada ama ceviz soğuklama ihtiyacının karşılana bildiği her yöremizde yetişiyor

fark ne oluyor???

karasal iklime sahip nispeten daha serin yerlerde daha az nispi neme sahip yerlerde daha az kimyasal kullanıyoruz ama nemsiz havada güneş daha etkili olarak geldiği için güneş yanıklığına karşı koruma yapmak zorunluğumuz doğa biliyor..

daha kıyı bölgelerimizde nem çoğalıyor hastalıklara ortam daha uygun oluyor daha fazla kimyasal mücadele yapılmak zorunluluğu doğuyor.

tüm bunlara rağmen soğuklama ihtiyacının karışılana bildiği kıyıya yakın yerlerde vegetasyon süreleri daha uzun olduğu için ağaçlar daha hızlı gelişiyor daha fazla verim verebiliyor ( iç kesimlerle kıyaslarsak)

ama şunuda asla unutmamak gerekli iç kesimlerde daha az olan verim meyvada daha fazla yağ oranı ile karşımıza çıkıyor buda cevizde lezzet olarak bize dönüyor

soğuk deniz balığı ile ılık deniz balığı arasındaki fark gibi, soğuk deniz balığında omega3 yağı akdeniz balıklarının neredeyse 4 katı

bozy
04-01-2013, 22:43
Sayın nogaifatih,birkac ay önce bende sizin gibi fransanın ceviz yetiştirilen yerlerine baktım akdeniz kıyılarında iki bölge var aynen bende sizin gibi düşünmüstüm bir yer daha kuzeyde diye karasal iklim oldugu nasıl söylenebilir onu bilmem ancak fransanın ceviz yetiştirilen yerleri güney fransanın akdeniz kıyıları ...

ncp1963
04-01-2013, 23:07
Sayın nogaifatih,birkac ay önce bende sizin gibi fransanın ceviz yetiştirilen yerlerine baktım akdeniz kıyılarında iki bölge var aynen bende sizin gibi düşünmüstüm bir yer daha kuzeyde diye karasal iklim oldugu nasıl söylenebilir onu bilmem ancak fransanın ceviz yetiştirilen yerleri güney fransanın akdeniz kıyıları ...

sayın bozy trabzonda deniz kenarında antalyada deniz kenarında aralarındaki tek fark trabzon daha kuzeyde ve daha soğuk kışı olur hatta karadenize bol bolda kar yağarken resimleri çekilir, ben 24 yıl akdeniz kenarında yaşadım öyle resimlerle karşılaşamadım.

fernorun geliştirildiği yer bordoreux inra okyanus tarafında akdeniz tarafında değil denizden yaklaşık 55 km içerde ama rakım düşük..

bozy
04-01-2013, 23:28
Yarın ve öbürgün beklenen sıcaklıklara baktım ezbere bilmeden konuşmayım diye. Californiya Sacramento 13/13
Fransa Bordo 14/13
Fransa Perigord 13/13
Fransa drom 10/10
Ankara 7/2
Chandler ceviz ceşidi Sacramento vadisinde yetişmektedir ve denize olan uzaklıgı ise 100-150 km arasındadır bu varsayımla chandler daha cok karasal iklime uyum saglayabılır diyebiliriz...

bozy
04-01-2013, 23:37
Okudugum tüm kaynaklarda fransanın iki bölgesinde ceviz yetiştiriciliginin yapıldıgını yazıyor Perigord ve grenoble ikiside fransanın güneyinde grenoblenin soguk zararından dolayı ikinci tercih oldugundan bahsediliyor soguk zararı cok oluyormuş bu yüzden perigord daha cok tercih ediliyor deniyor aslında uzun zamandır fernor ile ilgili yayın arıyorum ancak burada da paylaşılan fransız cevizini tanıtan broşür gibi bir tablo var ondan başka bir de Yaşar akca hocanın fernor ile ilgli söyledikleri var başka birsey bulamadım .. bilen varsa paylaşırsa hep beraber okuruz ...

bozy
04-01-2013, 23:55
INRA bir yer degildir fransanın ve avrupanın en büyük dünyanın ikinci büyük enstitüsüdür merkezi paristedir ve tarımsal araştırmaların yapıldıgı bölümü montpellier dedir montpellierin hava durumuna da baktım yarın 16 pazar günü de 16 derece sıcaklık bekleniyor montpellierin yerini merak edenler kolayca internetten bulabilirler...

bozy
05-01-2013, 00:06
sayın ncp1963 bu paylaştıgınız şey tam olarak nedir fransızca bilmiyorum ama sanki bir fidan satıcısının bilgi broşürü gibi geldi bana bir kaç defa da aynı şeyi paylaştıgınız için sormak istedim ...

ncp1963
05-01-2013, 08:50
sayın form sakinleri

birincisi ben bu konuda uzman değilim ( babadan atadan gördüklerimiz ve okuyup anladıklarımız dışında) yazdığım yazıların büyük çoğunluğu bu konuda uzman olan hatta türkiye için bu konun otoritesi diye bileceğimiz kişilerin fikirleri, görüşleri. beyanlarıdır.. geçmiş yazılarımdada görüleceği gibi her zaman bir makale yazı yayınladığımda kaynağını mutlaka altına yazarım

fernor konusu:

sayın yaşar akça kendi sitesinden artık geçiş bölgesinden içerlerde chandleri tavsiye etmiyorum iç bölgeler için en uygun çeşit fernordur dedi... ben otorite değilim bu lafın üstünede konuşmam :)

yine sayın akça çeşit seçiminde önce rakımmı diyenlere hayır önce enlem sonra rakım dedi..

bir ülkenin sadece bir iki yerinde ceviz olur demek bence pek mantıklı olmayacak. misal bizde neredeyse her yerde ceviz var

Pepinoix Sarl, Poliénas, France

Dordogne: Ronde de Montignac

Isère: Meylannaise, Parisienne, franquette

Bordeaux: fernor.fernette

Corrèze: Corne du périgord

Gironde: Lara ® Pieral

altı ayrı bölgesinde çeşitli tüler geliştirmişler bunların bir çoğu birbirinden melez belki ama adamlar çalışmış

fransayı bilmiyorum ama siz haklısınız sanırım INRA bölge değil

ykaya194
05-01-2013, 10:28
arkadaşlar,
forumda ceviz ile paylaşımlara bir göz atayım dedim,fernor cinsi ile ilgili bende birşeyler söylemek gereği duydum.
2012 mayıs ortasında fidancımdan chandler ceviz fidanı satın alırken aşı kalemi aldığı damızlıkların olduğu bahçeyi gezdirdi, burda yabancı her cinsten ceviz fidanı vardı.(yer marmara denizi güneyi rakım 100 m ve denize 20 km mesafede) aynı bahçede diğer cinsler çiçek açmış iken fernor ise henüz yeni yapraklanmaya başlamış idi demekki geç donların olduğu bölgeler için uyumlu, verimi nasıl diye sorduğumda diğerleri ile belirgin bir fark olmadığını söyledi.
burada şunu söyleyeyim fernor da gerek denize yakın bölgelere gerekse iç kesimlerdede uyumlu bir cins olduğu kanısındayım.

ncp1963
05-01-2013, 10:37
Türkiye Ceviz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Entegre Projesi 106 G 152

tübitak destekli 2008 şubatta başlanmış 4 yıl süreli demekki çalışma bitmiş

sonuç ne olmuş ??

türkiyenin 14 ayrı bölgesinde dikimler yapılıp izleme alınmış ama sonuç nerede ????

bir kaç yerde çalışmanın bittiğini okudum ama sonuca ulaşamadım

bulabilir paylaşırsanız çok sevinirim...

ncp1963
05-01-2013, 10:46
sayın ncp1963 bu paylaştıgınız şey tam olarak nedir fransızca bilmiyorum ama sanki bir fidan satıcısının bilgi broşürü gibi geldi bana bir kaç defa da aynı şeyi paylaştıgınız için sormak istedim ...

sayın bozy bunu özellikle veriyorum hoş bir çalışma keşke bizdede böyle bir hatta bundan daha detaylı bir çalışma olsa

bölgemizede hangi türün ne yaptığını görebilsek

örneğin kırşehirde chandler,pedro,fernor v.s. diklip denenmiş olsa sonuçları yayınlansa bende bu işe kalkıştığımda bu dökümanı okusam işte bu benim toprağıma en uygunu diyebilsem...

hadi biz diyemedik bunu bizden sonrakiler diye bilsin diye uğraşıyorum

fenamı olur ????

bozy
05-01-2013, 11:08
Sayın ncp1963 sayfaya biraz dikkatlice baktım ingilizce de yazılar var bu bir çalışma degil öncelikle fransadaki bir fidancının internet sayfası büyük bir firma oldugu kesin ancak bilimsel bir calışma degil okuyan ona göre okusun bizim fidancıların sayfaları bundan daha kapsamlı ve güzel bana göre...

ncp1963
05-01-2013, 11:18
Sayın ncp1963 sayfaya biraz dikkatlice baktım ingilizce de yazılar var bu bir çalışma degil öncelikle fransadaki bir fidancının internet sayfası büyük bir firma oldugu kesin ancak bilimsel bir calışma degil okuyan ona göre okusun bizim fidancıların sayfaları bundan daha kapsamlı ve güzel bana göre...

tabi bir görüştür saygı duyarım

benim görüşümde doku kültürü ile üretim yapabilen bir işletmenin döküman olarakta ortaya birşeyler koymuş olması benim için bir adım öne geçmek olarak algılanması gerektiği. tabi benimkide bir görüş

Culture (http://www.l-q-p.com/pepiniere/gb/culture.htm)

sakın yabancı hayranlığı olarak algılanmasın

ben fransızlardan nefret etmek için yetiştirilmiş bir nesli temsil ediyorum :) asla sevemem ne olursa olsun fransızlara ön yargılı bakıyorum

bozy
05-01-2013, 11:21
Öncelikle aldıgımız ve diktigimiz ceviz fidanlarının gercekte hangi çesit oldugunu bilmeli bundan emin olmalıyız aslında asıl problem bu bence.... teorik olarak fernor ya da chandler bahcesi kurdugumuzu sanıyoruz aslında fidancı o anda elinde ne varsa onu verebılır.. ya da fidancı acaba kendi elindeki fidanın **** damızlıgın cinsini ne kadar biliyor...fernor diye yalovayı dikip **** chandler diye şebini dikenler olabilir..hangimiz bahcesindeki fidandan emin acaba ... şimdi neyi neyle mukayese edecegiz...asıl sorun fernormu chandlermi degil benim aldıgım fidanın gercekten cinsi ne olmalı... eger emin oldugumuz firmalar varsa buradan yazalım ve de bu firmalar da yaptıkları güzel işin karsılıgını görsunler ve digerleri de örnek alsınlar...bence enbüyük hizmet adına dogru gercek fidancıların herkes tarafından bilinip bahce kuracakların da gercek fidanlarda bu işe başlaması ilk adım olmalı ..

ncp1963
05-01-2013, 11:26
Öncelikle aldıgımız ve diktigimiz ceviz fidanlarının gercekte hangi çesit oldugunu bilmeli bundan emin olmalıyız aslında asıl problem bu bence.... teorik olarak fernor ya da chandler bahcesi kurdugumuzu sanıyoruz aslında fidancı o anda elinde ne varsa onu verebılır.. ya da fidancı acaba kendi elindeki fidanın **** damızlıgın cinsini ne kadar biliyor...fernor diye yalovayı dikip **** chandler diye şebini dikenler olabilir..hangimiz bahcesindeki fidandan emin acaba ... şimdi neyi neyle mukayese edecegiz...asıl sorun fernormu chandlermi degil benim aldıgım fidanın gercekten cinsi ne olmalı... eger emin oldugumuz firmalar varsa buradan yazalım ve de bu firmalar da yaptıkları güzel işin karsılıgını görsunler ve digerleri de örnek alsınlar...bence enbüyük hizmet adına dogru gercek fidancıların herkes tarafından bilinip bahce kuracakların da gercek fidanlarda bu işe başlaması ilk adım olmalı ..

bu fikre sonuna kadar katılıyorum..

kesinlikle kimse emin olamaz ağaç ben bu çeşitim demediği sürece kimden aldığımız nereden aldığımız hiç önemli değil :)

hep içimizde bir acaba sorusu olacaktır.

firma ismi vermenin form yönetimince nasıl karşılanacağını bilmediğim için şimdiye kadar soran herkesin özelinden verdim firma bilgilerini

bozy
05-01-2013, 11:50
Sayın ncp1963 siz eminmisiniz fidancınızdan .... ondan bahsediyorum.. eger hakkaten eminsek diyorum hatta nasıl emin olmalıyız acaba ondan bahsediyorum yoksa fidanlarınızı nereden aldınız diye sormuyorum... eger kendini iıspat etmiş emin oldugumuz fidancı varsa bence yazmalıyız ancak neden emin oldugumuzu da yazmalıyız ... yoksa herkes fidancısının adını yazsın demiyorum..

bozy
05-01-2013, 11:59
Degerli hocalarımız bizlere yol gösteriyor bundan hiç süphe yok ancak benim derdim şu bundan 5 sene önce bu hocalarımız bize ne diyordu ve insanlar ne yaptı simdi ne diyorlar ve insanlar ne yapıyor acaba 5 sene önce bu hocalarımızın dedıklerıyle hareket edenler simdi ne yapıyor ve de bundan 5 sene sonra bu hocalarımız ne diyecekler ve 5 sene sonra ınsanlarımız ne yapacaklar...
sivasın 1500 rakımında kiraz bahcesi olan bir arkadaşım kirazları soguktan etkılenmiş bana diyor ki yeni bir ceviz ceşiti varmış soguklara dayanabiliyormuş onu bi deneyecegim...maalesef insanımız böyle işte...

ncp1963
05-01-2013, 12:22
Sayın ncp1963 siz eminmisiniz fidancınızdan .... ondan bahsediyorum.. eger hakkaten eminsek diyorum hatta nasıl emin olmalıyız acaba ondan bahsediyorum yoksa fidanlarınızı nereden aldınız diye sormuyorum... eger kendini iıspat etmiş emin oldugumuz fidancı varsa bence yazmalıyız ancak neden emin oldugumuzu da yazmalıyız ... yoksa herkes fidancısının adını yazsın demiyorum..

kimse yüzde yüz emin olamaz ne kadar güvensekte kafamızın bir kenarında acaba hep duracak..

kafamın içinde acaba ile evet ben fidancıma güveniyorum.. birincisi piyasadaki ender kurumsal firmalardan ikincisi hakkaten büyükler. fernora karar verdiğimde elimizde o yok demeyi bildiler diğerleri gibi o sizin orada olmaz bu daha iyi olur demediler. aksine illada yabancı çeşit dikecekseniz bölgeniz için doğru seçim bu dediler.

uzun görüşmeler ve ısrarımla fernoru bahara tüplü yapmayı kabul ettiler ama bu uzun sürdü önce piyasadan güvenilir çelik bulabilirsek tamam dediler sonrasında anlaştık yani aslında bu kadar kısa anlatılacak gibi değil uzun görüşmeler ve zamandan sonra anlaştık

diyeceksiniz ki ne kadar eminsizniz?? emin değilim dediğim gibi kafamda hep bir acaba var. ben güvenilir fidana sahibim diyen kendi nereden almış ona veren ne kadar güvenilir v.s. v.s. uzar gider bu

hiç bir şekilde emin olunamaz hiç bir şekilde gönül rahatlığı ile bu diyemeyiz

ykaya194
05-01-2013, 12:26
Benim bahsettiğim fidancı,fernor damızlığı Fransa'dan özel olarak getirtmiş ve çoğaltmış ayrıca bu cinsin geç uyanıp çiçek açtığınıda gördüm demekki geç don olan bölgelere uyumlu olduğu ispatlanmış bir cins olduğudur önemli olanda budur demek istedim zira çiçeklenme döneminde geç donlara yakalanan hangi cins olursa olsun mutlaka verim düşüklüğü olur.

bozy
05-01-2013, 12:26
Acaba avrupadan orjinal ceşit getirip burada cogaltmak nasıl olabilir bu konuda bilgisi olan varmı...

ncp1963
05-01-2013, 12:28
Degerli hocalarımız bizlere yol gösteriyor bundan hiç süphe yok ancak benim derdim şu bundan 5 sene önce bu hocalarımız bize ne diyordu ve insanlar ne yaptı simdi ne diyorlar ve insanlar ne yapıyor acaba 5 sene önce bu hocalarımızın dedıklerıyle hareket edenler simdi ne yapıyor ve de bundan 5 sene sonra bu hocalarımız ne diyecekler ve 5 sene sonra ınsanlarımız ne yapacaklar...
sivasın 1500 rakımında kiraz bahcesi olan bir arkadaşım kirazları soguktan etkılenmiş bana diyor ki yeni bir ceviz ceşiti varmış soguklara dayanabiliyormuş onu bi deneyecegim...maalesef insanımız böyle işte...

chandler bu ülkeye ilk girdiği yıllarda tüm otoritelerimiz işte bu diye bas bas bağırdılar ama sonuç hüsran oldu şimdi aynı kişiler farklı şeyler söylüyor bazıları yanlışında hala ısrar ediyor..
---------------------------------------------------------------------------

BU çalışmanın sonucu hakkında bilgisi olan varmı???

sonuç ne olmuş ??

türkiyenin 14 ayrı bölgesinde dikimler yapılıp izleme alınmış ama sonuç nerede ????

--------------------------------------------------------------------------

devlet bir proje başlatmış ama bir türlü sonucuna ulaşamadım. hatta bir yerde projeyi üstlenen hocaların projeye zaman ayırmayıp ilgilenmedikleri için tubitakla sorunlar yaşandığı hakkında yazılar okudum

ncp1963
05-01-2013, 12:30
Acaba avrupadan orjinal ceşit getirip burada cogaltmak nasıl olabilir bu konuda bilgisi olan varmı...

fidan üretici belgesi olmayanlar üç beştaneden fazla getiremez diye biliyorum onuda bilgi dışı getirebiliriz diye biliyorum

bozy
05-01-2013, 12:39
Sayın ykaya194 fidancının bilgilerini bana mesaj atabilirmisiniz....
Benim bahcemde pek çok çeşit var . Aslında güvenilir bir firma diye düzcedeki bir firmadan 3 adet fernor almıştım denemek için ancak fidanların aşı baglarını zamanında çözmedikleri için 2 tanesi aşı yerinden çürür gibi oldu ve kurudu şimdi elimde 1 tane var onada bakacaz bu sene nasıl olacak...

bozy
05-01-2013, 12:53
Sayın ncp1963 Chandlerin hüsran oldugunu söyleyemeyiz sadece herkesin chandler dikmesinde problem olabilir chandler bütün ülüslararası piyasada kendini ispatlamış bir cesittir ve cins hakkında hemen hemen bütün veriler bulunmaktadır.. fernor nispeten cok yeni bir çeşit daha fernor ile ilgili araştımalar devam ediyor herhalde çünkü pek biligiye ulaşamıyorum sadece burada degil yurtdışı kaynak bile bulamıyorum fernor ve fernette ile ilgili... bilinen bir kesin sonuç şu Chandler ilk dikildigi yıllarda aşırı büyüme egiliminde oldugundan ve yetiştiricilerde bu büyüme egilimine aşırı bakım ve gübrelemeyle destek olduklarından agaclar büyümelerini durdurup genç sürgünlerini odunlaştıramadan erken gelen sonbahar donlarından etkileniyor.... Ben şahsen chandlerin olmadıgı yerde yerli çeşitlerin hiç birinin de olmayacagını düşünüyorum dedigim gibi fernor hariç onu denemedim daha bilmiyorum.. Yerli çeşit derken aşılı yerli çeşitlerden bahsediyorum çetin cevizlerden degil yanlış anlaşılmasın...Yerli çeşitlerimizin ana vatanındaki sıcaklık degerlerini paylaşmıştım daha önceden ..bir iş yaparken gerçekçi olmak şart hayaller güzel ama sonuçta hayat gerceklerden ibaret...

ncp1963
05-01-2013, 13:17
Sayın ncp1963 Chandlerin hüsran oldugunu söyleyemeyiz sadece herkesin chandler dikmesinde problem olabilir chandler bütün ülüslararası piyasada kendini ispatlamış bir cesittir ve cins hakkında hemen hemen bütün veriler bulunmaktadır.. fernor nispeten cok yeni bir çeşit daha fernor ile ilgili araştımalar devam ediyor herhalde çünkü pek biligiye ulaşamıyorum sadece burada degil yurtdışı kaynak bile bulamıyorum fernor ve fernette ile ilgili... bilinen bir kesin sonuç şu Chandler ilk dikildigi yıllarda aşırı büyüme egiliminde oldugundan ve yetiştiricilerde bu büyüme egilimine aşırı bakım ve gübrelemeyle destek olduklarından agaclar büyümelerini durdurup genç sürgünlerini odunlaştıramadan erken gelen sonbahar donlarından etkileniyor.... Ben şahsen chandlerin olmadıgı yerde yerli çeşitlerin hiç birinin de olmayacagını düşünüyorum dedigim gibi fernor hariç onu denemedim daha bilmiyorum.. Yerli çeşit derken aşılı yerli çeşitlerden bahsediyorum çetin cevizlerden degil yanlış anlaşılmasın...Yerli çeşitlerimizin ana vatanındaki sıcaklık degerlerini paylaşmıştım daha önceden ..bir iş yaparken gerçekçi olmak şart hayaller güzel ama sonuçta hayat gerceklerden ibaret...

hüsran derken karasal iklimde hüsran demek istedim elbette diğer bölgelerde gayet verimli ve uygun olabilir. ama karasal iklimin hakim olduğu eksi derecelerin - 15 lerden daha aşağı -25 lere düştüğü yerler için sorun olduğu kesin kaman tarafında dikenlerin hepsi çeşit değiştirdi. başka yerlerde ne oldu bilemem sizde varmıydı chandler ? varsa durumu ne ??

ykaya194
05-01-2013, 14:18
Fidancı belgesi olan fidancılar birkaç sertifikalı fidanı Avrupa'dan getirip burada diker büyütür ve bir kaç yıl sonra dallarından alınan kalemleri diğer meyve çeşitlerinde olduğu gibi binlerce anaçlara aşılar çoğaltırsın!!!!!

Cotanak55
05-01-2013, 15:08
selam,
bu aşılı denen fidanların dalından veya yaprağından tahlil falan yapılarak gerçek cinsi belirlenebiliyormu acaba resmi kurumlarca

Safranlı
05-01-2013, 16:08
hayır yapılmaz

Cotanak55
05-01-2013, 16:30
hayır yapılmaz

o zaman tamamen fidancının insafına ve dürüstlüğüne kaldık yani.
toprak,iklim,su,doğru gerçek isimli fidan,bakım, olmazsa olmaz gibi,
ilk bakışta ne kolay bişey bu ceviz işi demiştim. yaklaşık 3 aydır siteyi izliyorum.
maşallah hiçte kolay değil.
verilen bilgiler ,paylaşımlar için çok teşekkür ederim.

bozy
05-01-2013, 18:06
Chandler fidanlarını 2011 yılının ocak ayında dikmiştim diktigim sene havalar ılıktı bir zarar görmedim ancak gecen sene soguk zararı oldu ancak gecen seneki rekor soguklar ki - 33 lere düştü ortalama sıcaklıklar -11 bizim orada tabi yanısıra benim de hatalarım oldugunu düşünüyorum mesela sulamayı eylüle sarkıtmak ve azotlu gübreyi yaza kadar uzatmak gibi birde bu sene beyaz plastik boyayı da kasım sonunda uyguladım bakalım bu sene agacların performansı daha net görülebilir.. soguk zararı agaclarımı kurutmadı ama yeni sürgünleri kuruttu yalnız sonbahar ilk donları degil kışın şiddetli soguklarından zarar gördüler...

ncp1963
05-01-2013, 18:51
Chandler fidanlarını 2011 yılının ocak ayında dikmiştim diktigim sene havalar ılıktı bir zarar görmedim ancak gecen sene soguk zararı oldu ancak gecen seneki rekor soguklar ki - 33 lere düştü ortalama sıcaklıklar -11 bizim orada tabi yanısıra benim de hatalarım oldugunu düşünüyorum mesela sulamayı eylüle sarkıtmak ve azotlu gübreyi yaza kadar uzatmak gibi birde bu sene beyaz plastik boyayı da kasım sonunda uyguladım bakalım bu sene agacların performansı daha net görülebilir.. soguk zararı agaclarımı kurutmadı ama yeni sürgünleri kuruttu yalnız sonbahar ilk donları degil kışın şiddetli soguklarından zarar gördüler...

aynı soğuk problemi bizim buralardada oldu siz yine şanslısınız burada koca ağaçların yan dallarında kurumalar oldu

sulama konusunda dikkat etmek gerekiyor ben ağustos ortalarında kestim hatta arkadaşlar son sulamayı yapmasaydın dediler kasım sonunda yaprakların hepsi döküldü bu sene ağustos başında kesip takip edeceğim bakalım ne olacak

ben boyamadım inşallah keşke boyasaydım demem

ejder01
08-01-2013, 07:47
aynı soğuk problemi bizim buralardada oldu siz yine şanslısınız burada koca ağaçların yan dallarında kurumalar oldu

sulama konusunda dikkat etmek gerekiyor ben ağustos ortalarında kestim hatta arkadaşlar son sulamayı yapmasaydın dediler kasım sonunda yaprakların hepsi döküldü bu sene ağustos başında kesip takip edeceğim bakalım ne olacak

ben boyamadım inşallah keşke boyasaydım demem

chandler verimli bir ağaç bunda şüphem yok benim bahçemde yerli yabancı 10 nun üzerinde çeşit var benim bölge tam olarak karasal bölge değil geçen yıl tek yan dalları soğuktan etkilenen chandler oldu bahçe kurulacak bölgenin iklimine uygun bölgelerin verimli ağaçlarını seçip dikmekte fayda var diye düşünüyorum

ncp1963
08-01-2013, 08:30
chandler verimli bir ağaç bunda şüphem yok benim bahçemde yerli yabancı 10 nun üzerinde çeşit var benim bölge tam olarak karasal bölge değil geçen yıl tek yan dalları soğuktan etkilenen chandler oldu bahçe kurulacak bölgenin iklimine uygun bölgelerin verimli ağaçlarını seçip dikmekte fayda var diye düşünüyorum

sayın ejder01 selamlar

bahçenizde hangi çeşitler var
yaşları kaç
ve yukarda sadece chandlerin soğuktan zarar gördüğünü söylemişiniz biraz açarmısınız diğerlerinde hiç zararlanma olmadımı?

ejder01
08-01-2013, 11:48
sayın ejder01 selamlar

bahçenizde hangi çeşitler var
yaşları kaç
ve yukarda sadece chandlerin soğuktan zarar gördüğünü söylemişiniz biraz açarmısınız diğerlerinde hiç zararlanma olmadımı?

sayın ncp1963

farklı yıllarda temin edebildiğim için yaşlarda farklılık var tabi genel olrak 4 diyebiliriz maraş yöresinin cevizi biraz bende fazla 8 yaşında olanıda var ama verim düşük

Diğer cinslerin verimliliklerini gözlem yapmak için her cinsten 5 er adet dikim yaptım chandler fernette kaman bilecik şebin maraş18 toros1 yavuz1 farklı yörelerden verimli denilen ırklardan gelenleri dikktim bu cinsler arasında ucları tek soğuktan etkilenen chandler oldu. chandler için bilgi almak istediğim her fidancı farklı bilgi verdi. bu yüzden denemek amaçlı 5 adet dikktim bu yıl yine gözlemlicez soğuktan yine etkilenecekmi

yöremin (Adana feke) iklim şartlarına göre bileciği soğuk vurabileceğini düşünmüştüm ama soğuktan etkilenmedi fakat verim çok kötü

Şimdilik Benim gördüğüm en iyi uyum sağlayan şebin oldu gelişimi ve meyve vermesi iyi gibi

geçen yıl resimledim leptoba aktardım fakat leptob arızlanınca yedek almadığım için uçup gittiler önceki yıl yavuz ve maraşın cevizini çekmişim onu ekleyeyim

zafersu
08-01-2013, 15:11
chandler bu ülkeye ilk girdiği yıllarda tüm otoritelerimiz işte bu diye bas bas bağırdılar ama sonuç hüsran oldu şimdi aynı kişiler farklı şeyler söylüyor bazıları yanlışında hala ısrar ediyor..

sonuç ne olmuş ??

--------------------------------------------------------------------------

devlet bir proje başlatmış ama bir türlü sonucuna ulaşamadım. hatta bir yerde projeyi üstlenen hocaların projeye zaman ayırmayıp ilgilenmedikleri için tubitakla sorunlar yaşandığı hakkında yazılar okudum

Burada (http://ceviz.gen.tr/haberdetay.asp?HaberNo=229) biraz sonuç var gibi mi?

ncp1963
08-01-2013, 15:43
Burada (http://ceviz.gen.tr/haberdetay.asp?HaberNo=229) biraz sonuç var gibi mi?

sayın zafersu işin rengi kısaca anlatılmış ama derinlerde ne var onu öğrenmekmistiyorum heryer mermer olmuş sonuca bir türlü ulaşamıyorum

ncp1963
08-01-2013, 21:22
sayın ncp1963

farklı yıllarda temin edebildiğim için yaşlarda farklılık var tabi genel olrak 4 diyebiliriz maraş yöresinin cevizi biraz bende fazla 8 yaşında olanıda var ama verim düşük

Diğer cinslerin verimliliklerini gözlem yapmak için her cinsten 5 er adet dikim yaptım chandler fernette kaman bilecik şebin maraş18 toros1 yavuz1 farklı yörelerden verimli denilen ırklardan gelenleri dikktim bu cinsler arasında ucları tek soğuktan etkilenen chandler oldu. chandler için bilgi almak istediğim her fidancı farklı bilgi verdi. bu yüzden denemek amaçlı 5 adet dikktim bu yıl yine gözlemlicez soğuktan yine etkilenecekmi

yöremin (Adana feke) iklim şartlarına göre bileciği soğuk vurabileceğini düşünmüştüm ama soğuktan etkilenmedi fakat verim çok kötü

Şimdilik Benim gördüğüm en iyi uyum sağlayan şebin oldu gelişimi ve meyve vermesi iyi gibi

geçen yıl resimledim leptoba aktardım fakat leptob arızlanınca yedek almadığım için uçup gittiler önceki yıl yavuz ve maraşın cevizini çekmişim onu ekleyeyim

selamlar sizden ricam bu sene mümkünse ağaçların uyanma zamanlarından başlayarak adım adım kayıt altına alabilirseniz ve bu bilgileri bizlerle paylaşırsanız çok seviniriz ve sizin yörenizde dikim yapacak arkadaşlar için bilgi hazinesi hazırlamış olursunuz

ejder01
09-01-2013, 07:46
selamlar sizden ricam bu sene mümkünse ağaçların uyanma zamanlarından başlayarak adım adım kayıt altına alabilirseniz ve bu bilgileri bizlerle paylaşırsanız çok seviniriz ve sizin yörenizde dikim yapacak arkadaşlar için bilgi hazinesi hazırlamış olursunuz

sayın ncp1963 adanada çalıştığım için hafta sonları gidebiliyorum kayıt altına almak benimde aklımda olan bişi geçen yıl kendi aklımda tutarım diyordum dikkate almamıştım birkaçı aklımda kalmış elimden geldiği kadar kayıt altına alıp bilgileri paylaşmaya çalışacam bizim yörenin cevizlerine göre en az 15 gün geç uyanıyorlar

en erken bilecik en geç uyanan ise chandler olmuştu geçen yıl havalar biraz soğuk geçtiği için mayısın ilk haftasından itibaren uyanma başlamıştı

benim için chandler risk 5 adet var onlar büyütecez vazgeçmemdeki en büyük etken dedemden kalma bağımız var kenarınada incir ağacaı ekmiş çocukluğumdan bu yana gider meyvesini yeriz 3-4 yıl çok soğuk olmaz incir ağacı güzel gelişir hatta başına dahi çıkarsın biraz şiddetli bir kış olunca önümüzdeki yıl bir bakarsın kök kısmı hariç gövde kurumuş yıllardır büyüyüpte ağaç olduğunu göremedim ilierki yıllarda şiddetli bir soğuk olmayacağının garantisi yok
chandler verimli ağaç sadece benim fikrim soğuk bölgeye uygun değil buna bileciğide ekleyebiliriz adanadada 1 biecik ağacım var ondan 1 kilo alıyorsam köydeki ağaçtan 150 gram alıyorum verimli ağaçlarımız var köyümde takip ettiğim 5li ceviz vermiş ağaçlar gördüm yetiştirdiğim çöğürlere bu yıl aşılicem

burda birşey daha belirtmek isterim verimli, isimlerini kanıtlamış cins, ceviz fidanı yetiştirp satan firmaları arayak görüşleririni aldım sonrasında durum ortada hangi cins ekeceğime karar veremedim şimdilik burdaki bilgileri takip ediyorum sayın çotanak5 in dediği gibi kolay olmadığını söylemiş benim içinde yetirştirmek değilde hangi cinsi ekeceğimi seçmek zor geldi hala seçemedim

ncp1963
09-01-2013, 08:07
sayın ncp1963 adanada çalıştığım için hafta sonları gidebiliyorum kayıt altına almak benimde aklımda olan bişi geçen yıl kendi aklımda tutarım diyordum dikkate almamıştım birkaçı aklımda kalmış elimden geldiği kadar kayıt altına almaya çalışacam bizim yörenin cevizlerine göre en az 15 gün geç uyanıyorlar

en erken bilecik en geç uyanan ise chandler olmuştu geçen yıl havalar biraz soğuk geçtiği için mayısın ilk haftasından itibaren uyanma başlamıştı

benim için chandler risk 5 adet var onlar büyütecez vazgeçmemdeki en büyük etken dedemden kalma bağımız var kenarınada incir ağacaı ekmiş çocukluğumdan bu yana gider meyvesini yeriz 3-4 yıl çok soğuk olmaz incir ağacı güzel gelişir hatta başına dahi çıkarsın biraz şiddetli bir kış olunca önümüzdeki yıl bir bakarsın kök kısmı hariç gövde kurumuş yıllardır büyüyüpte ağaç olduğunu göremedim ilierki yıllarda şiddetli bir soğuk olmayacağının garantisi yok
chandler verimli ağaç sadece benim fikrim soğuk bölgeye uygun değil buna bileciğide ekleyebiliriz adanadada 1 biecik ağacım var ondan 1 kilo alıyorsam köydeki ağaçtan 150 gram alıyorum verimli ağaçlarımız var köyümde takip ettiğim 5li ceviz vermiş ağaçlar gördüm yetiştirdiğim çöğürlere bu yıl aşılicem

kayıt tutmak herzaman avantajlıdır ileride aklınıza bir şey takıldığında dönüp bakmak baktığınızda aradığınızı bulabilmek güzel bir duygudur...

köydeki ağaçlar heryıl aynı verimi veriyorsa kaçırmayın derim mutlaka aşılayın

birde oöağaçların hasat zamanı nasıl hasat edildiği çok önemli sırıkla dövülerek hasat ediliyorise ertesi yıl düşük verim vermesi çok normal bunuda göz ardı etmemek gerekli

sizin tecrübenize göre soğuk bölgelrde karasal iklimin hakim olduğu yerlerde chandler zarar görüyor ...

değerli paylaşımlarınızı herzaman bekliyoruz...

tiryaki
09-01-2013, 12:07
Sayın formullaone, fidanlarınızda hiç heşere ve mantari hastalıklarla mücadelede bulunmamışsınız sanırım.

Fidanlarınızda antraknoz, kırmızı örümcek, ve bit görülmekte, resimde işaretlediğim gibi kabuklu bitte görülmekte.

331578

İkinci resimde "gül gibi açan" diye adlandırdığınız sorun oda işaretlediğim yerde, zamansız bir kesim, ve zamansız filiz çalışması.

331579

1- Fidanlarınıza şubat ayında kış ilaclaması (sarı ilac) mutlaka yapınız.

2- mantari hastalıklara karşı mutlaka ilaçlama yapınız.

3- İhtiyaca göre iyi bir gübreleme yapınız.

Bahçenizin ne kadar bir alan olduğunu bilmiyorum ama bu şekilde giderseniz fidanlarınızı kaybedebilirsiniz.

Bilhassa gövde kabuklu bitininden arınmanız lazım.

Sayın Lilium ve değerli forum sakinleri,
105 sayfa oku oku ancak bitirdim. Bu başlığa katkı sağlayan herkese emekleri için teşekkür ederim.

Sayın Lilium, sizin katkılarınız gerçekten paha biçilmez, bunu da belirtmeden geçmemeyim.

Bir Ceviz bakım takvimi yapmayı düşünür müsünüz? Hangi aylarda neler yapılır şeklinde detaylıca anlatan. Ben formatlama konusunda vs. her türlü yardıma hazırım.

teşekkürler
Murat

aviator34
09-01-2013, 13:40
sayın lilium'a hocamız dedik kızdı bize :) ama haketmiyorda değil...

dadaşım
09-01-2013, 22:20
ejder01sayın [COLOR="DarkRed"]ncp1963 adanada çalıştığım için hafta sonları gidebiliyorum kayıt altına almak benimde aklımda olan bişi geçen yıl kendi aklımda tutarım diyordum dikkate almamıştım birkaçı aklımda kalmış elimden geldiği kadar kayıt altına alıp bilgileri paylaşmaya çalışacam bizim yörenin cevizlerine göre en az 15 gün geç uyanıyorlar

benim için chandler risk 5 adet var onlar büyütecez chandler verimli ağaç sadece benim fikrim soğuk bölgeye uygun değil buna bileciğide ekleyebiliriz adanadada 1 biecik ağacım var ondan 1 kilo alıyorsam köydeki ağaçtan 150 gram alıyorum verimli ağaçlarımız var köyümde takip ettiğim 5li ceviz vermiş ağaçlar gördüm yetiştirdiğim çöğürlere bu yıl aşılicem

burda birşey daha belirtmek isterim verimli, isimlerini kanıtlamış cins, ceviz fidanı yetiştirp satan firmaları arayak görüşleririni aldım sonrasında durum ortada hangi cins ekeceğime karar veremedim şimdilik burdaki bilgileri takip ediyorum sayın çotanak5 in dediği gibi kolay olmadığını söylemiş benim içinde yetirştirmek değilde hangi cinsi ekeceğimi seçmek zor geldi hala seçemedim
sayın ejder1 değerli ceviz dostları,
ceviz yetiştireceğiz ama hangi cinsi yetiştireceğiz gerçekten zor bir soru;
isterseniz konuya çöğürden girelim: Fidancı Ahmet amca ceviz fidanı üretmek için toprağını güzden hazırladı, ceviz meyvesi lazım ekmek için bunu nerden temin edecek ülkemizde böyle fidan temin edilecek bir yer var mı varsa bunu bilen varmı, Ahmet amca bunu bilemediği için pazara gidecek pazarda ki çetin cevizi alacak ki fidanı güçlü olsun, peki bu cevizin ağacı ne zaman yaprak açar ne zaman yaprağını döker bunu bilir mi (inşallah bilir) pazardan alınan bu ceviz kendi bölgesine uyum sağlar mı (Havaya, suya toprağa) bu ikinci soru
Ahmet amca tohumu ekti tohum filiz verdi Temmuz'un 15 inde gitti aklında ki cinsi (Yerli veya yabancı) ağaçtan aldı ve çöğürü aşıladı. Allah rast getirdi ve aşı tuttu. Peki bizim çöğür ile anaç uyum sağlayacak mı, bu uyumsuzluk kaç yıl sonra ortaya çıkacak, çöğür henüz yeşermeden anaç filiz yeşermek isteyecek ya da çöğür yeşermek isterke anaç uyuyor olacak v.b. sorunlar bunlar henüz bizim daha elimize almadan Ahmet amcanın elindeki fidanlar ile ilgili sorunlar,
başka bir sorun fidan ile ilgili, gerçekten fidan fidancının dediği gibi ismine uygun fidan mı internette incelerseniz fidancıların sertifika alırken bazı rakamları verdiğini görürsünüz 10-100-500 gibi bu rakamlar sanırım yetiştirilen fidanın sayıbını ifade ediyor. 10 fidan yetiştirmek için sertifika alan fidancı Hasan amca 100 fidan satıyor ve cinsi belli diyor buda bir başka sorun
bir başka sorun ise daha çok para kazanmak için yalanı tercih eden fidancılar (iyilerini tenzih ederim, sözüm çürük elmalara)
en iyisi fidan için kendi bölgemizden temin ettiğimiz kendi bölgemizin meyvesini (**** bölgemize uyum sağlayacağını düşündüğümüz meyveyi) önce suya bırakıp belli bir seviyede tazelenmesini sağlamak, sonra bunu toprağa dikip toprağın rutubet durumunu kontrol ederek tohumu yeşertmek, daha sonra kendi bölgemizden bildiğimiz **** bölgemize uyum sağlayacağını düşündüğümüz cinsi fidanımıza aşılamak bundan sonra birde bu fidanlara güzel bakım yapar gerekli budamayı yaparsak eminim ki zamanı geldiğinde keşke demeyeceğiz unutmayalım keşke ile başlanılan her konu kaybedilmiştir.
burada bir başka sorun budama konusu, forumda ceviz budama ile ilgili bazı görseller mevcut, şöyle ya da böyle diye, yurtdışı görsellerinde insanlar çit yapar gibi budama yapıyorlar, bunun için özel 4 tekerlekli araçlar geliştirmişler, bunun ağaca iyi geldiğini söylüyorlar bunlar sanırım bizde daha denenmemiş yöntemler, bazı hocalarımız da bunu övüyorlar 7-3,5 sanırım bunun için öreriliyor. tabi bizde örnekleri yok varsa da biz görsellerini bilmiyoruz. onun için değerli dostlar cevizle ilgili her söylenen söz düşünülmeli, ceviz yetiştirecek her kez düşünmeli, biz bahçemizde 10 metre aralıklarla ekim yaparken diktiğimiz cinste verim düşüklüğü olduğunu söylerken 300 metre mesafede ceviz olmayan yerde tek başına bir ağacın dallarının verimden yeri selamladığını da görüyoruz onun için hep beraber düşüneceğiz yaptıklarımızı forumda paylaşacağız bu ülkeyi bir ceviz cenneti yapacağız unutmayacağız ki bu ülke elele cevizleşecek bol cevizli günler dilerim

ejder01
10-01-2013, 07:49
Sayın Dadaşım bilgiler için teşekkürler

Bir konuya daha değinmek isterim foruma baktığımızda, genelde ilk sorulan veya verilen bilgiler gübreleme üzerine. Bence ilk düşünülecek sulama olmalı ağacın su ihtiyacını düzenli
karşılayabilmek daha ön planda olmalı. En basidi bir insan susus enfazla 3 gün yaşar yemek yemedense 2 aydan fazla yaşayabilir. insan vücudunun su ihtiyacinı bilir ve ona göre ihtiyacını karşılar fazlasını içmez ağacın öyle bir şansı olmadığı için bu görevde bize düşer. ağacın ihtiyacı kadar su verilmesi tesbitini iyi yaparak fazla su vermeden sulamak gerekir.
En basit bir örnek daha elimizi su dolu bir kovanın içinde uzun süre tuttuğumuzda neler olduğunu hepimiz tahmin edebiliriz. ağacında kökleri uzun süre hava almadan su içinde kalmamalı.
Susus hayat olmayacağı gibi susus ağaçta olmaz.

ncp1963
10-01-2013, 08:27
Sayın Dadaşım bilgiler için teşekkürler

Bir konuya daha değinmek isterim foruma baktığımızda, genelde ilk sorulan veya verilen bilgiler gübreleme üzerine. Bence ilk düşünülecek sulama olmalı ağacın su ihtiyacını düzenli
karşılayabilmek daha ön planda olmalı. En basidi bir insan susus enfazla 3 gün yaşar yemek yemedense 2 aydan fazla yaşayabilir. insan vücudunun su ihtiyacinı bilir ve ona göre ihtiyacını karşılar fazlasını içmez ağacın öyle bir şansı olmadığı için bu görevde bize düşer. ağacın ihtiyacı kadar su verilmesi tesbitini iyi yaparak fazla su vermeden sulamak gerekir.
En basit bir örnek daha elimizi su dolu bir kovanın içinde uzun süre tuttuğumuzda neler olduğunu hepimiz tahmin edebiliriz. ağacında kökleri uzun süre hava almadan su içinde kalmamalı.
Susus hayat olmayacağı gibi susus ağaçta olmaz.

sulamada dikkatimizden kaçan bir nokta var.. tüm topraklar aynı yapıya sahip değildir, dolayısı ile kumlu bir yapıya sahip toprakla killi yapıya sahip toprak aynı sıklıkta aynı miktarda suyla sulanırsa killi topraktaki fidanı suya boğdurur öldürürüz.

en güzel yöntem bahçede gezerken sık sık fidan köklerine yakın yerleri bir kaç cm eşeleyip yeterli neme sahip olup olmadığını kontrol ederek sulama kararı vermektir..

fidanı susuz bırakıp su stresine sokmadan bu işlemi yapmamız gerekli..mümkünse hergün nem kotrolü yapmalıyız ısı değişimi, rüzgar gibi etkenlerle toprağın nemini hızla kaybedeceğini unutmadan hareket etmeliyiz.

kimi zaman 10 günde bir sulama yaparken kimi zamanda 5 günde bir sulama yapmamız gerekebilir. bu işin standart bir periodu olamaz. diye düşünüyorum bilmem yanılıyormuyum ??

ibas06
10-01-2013, 08:38
Biraz Da düşünelim......:))))

Japon Balığı ve Felsefesi .. İbret Alınacak Bir Hikaye

Japonlar taze balığı hep çok sevmişlerdir.
Fakat Japonya sahillerinde bol balık
bulmak mümkün olmamaktadır.
Balıkçılar, Japon nüfusu doyurabilmek
için daha büyük tekneler
yaptırıp daha uzaklara açılabilmişlerdir.
Balık için uzaklara gidildikçe, geri dönmesi de daha çok vakit alır olmuştur.
Dönüş bir-iki günden daha uzarsa, tutulan balıkların da tazeliği kaybolmaktadır.
Japonlar tazeliği kaybolmuş balığın
lezzetini sevmemişlerdir.
Bu problemi çözebilmek için balıkçılar
teknelerine soğuk hava depoları kurdurmuşlardır.
Böylece istedikleri kadar uzağa
gidip, tuttuklarını da soğuk hava deposunda dondurulmuş olarak saklayabileceklerdi.
Ancak Japon halkı taze ile donmuş balık lezzet farkını hissedebiliyordu.
Ve donmuş olanlara fazla para ödemek
istemiyorlardı.
Balıkçılar bu defa teknelerine balık
akvaryumları yaptırdılar.
Balıklar içeride biraz fazla sıkışacaklardı, hatta, birbirlerine çarpa çarpa birazda aptallaşacaklardı, ama yine de canlı kalabileceklerdi.
Japon halkı canlı olmasına rağmen bu balıkların da lezzet farkını anlayabiliyorlardı.
Hareketsiz, uyuşmuş vaziyette günlerce yol gelen balığın, canlı, diri hareketli taze balığa göre lezzeti yine de etkilenmişti.
Balıkçılar nasıl olacakta
Japonya’ya taze lezzetli balığı getirebileceklerdi?
Siz olsaydınız ne yapardınız ?
Hedeflerinize ulaşır ulaşmaz, mesela mükemmel bir eş buldunuz veya çok başarılı bir firmaya girdiniz, borçları ödediniz v.s.
Heyecanınız kaybolmaya başlamaz mı? Aşırı çalışmanız gerekmiyorsa rahatlamaz mısınız?
Lotoda büyük ikramiyeyi kazananlar parayı savurmaya başlamaz mı?
Japonların taze balık probleminde olduğu gibi çözüm aslında basittir.
1950′lerde L.Ron Hubbart’ın gözlemlediği üzere:
İnsanoğlu ancak hırs iddiası içinde bulunursa anormal çabalar sarfeder.
Ne kadar akıllı, uzman, inatçı iseniz iyi bir problemle uğraşmaktan o kadar zevk alırsınız.
Problem sizi ne kadar zorluyorsa ve siz onu adım adım çözebiliyorsanız bundan da o derece mutluluk duyarsınız, heyecan duyarsınız ve enerji dolu, canlı, ayakta kalırsınız.
Japonlarda balıkları yine teknelerindeki akvaryumlarda tuttular, ancak içine küçük bir de köpekbalığı attılar.
Bir miktar balık köpekbalığı tarafından yutulmuştu, ama geride kalanlar son derece hareketli ve taze kalabilmişlerdi.
Buradan da görüleceği üzere problemlerden, uzaklaşmaktansa içine atlamak, boğuşmak ve onları yenmek gerekir.
Problemimiz çok ve çeşitli olabilir.
Ümitsiz olmayın.
Onları tanıyın, organize edin, kararlı olun, daha çok bilgi ve yardım desteği ile onlarla savaşın.
Beyninize bir
köpekbalığı atın ve nelere
ulaşabileceğinizi o zaman görün…

ejder01
10-01-2013, 09:03
sulamada dikkatimizden kaçan bir nokta var.. tüm topraklar aynı yapıya sahip değildir, dolayısı ile kumlu bir yapıya sahip toprakla killi yapıya sahip toprak aynı sıklıkta aynı miktarda suyla sulanırsa killi topraktaki fidanı suya boğdurur öldürürüz.

en güzel yöntem bahçede gezerken sık sık fidan köklerine yakın yerleri bir kaç cm eşeleyip yeterli neme sahip olup olmadığını kontrol ederek sulama kararı vermektir..

fidanı susuz bırakıp su stresine sokmadan bu işlemi yapmamız gerekli..mümkünse hergün nem kotrolü yapmalıyız ısı değişimi, rüzgar gibi etkenlerle toprağın nemini hızla kaybedeceğini unutmadan hareket etmeliyiz.

kimi zaman 10 günde bir sulama yaparken kimi zamanda 5 günde bir sulama yapmamız gerekebilir. bu işin standart bir periodu olamaz. diye düşünüyorum bilmem yanılıyormuyum ??

çok güzel anlatmişsiniz bun iyisi şamda kayisimi derler bu anlatımı tam olarak uygularsak aradaki farkı göreceksiniz ben gübreden önce ön planda bu olmalı diye düşünüyorum

benim bahçeden bedem örneğini göstereyim geçenyıl mayas başında ekildi
dik bir bahçe olduğu için en üstteki bademe su basmadı bende 1 bodon getirip damlama aparatı ile zaman buldukça bidon doldurulup zamansız sulama yapabildim diğeri ise zaman ayarlı muslukla belirli peryodlarla verildi örnek olacak bir badem fidanı daha vardı resmi yanımda değil. 3 üncüyüde kova ile taşınan suyla sulama yapabildik bidonlu fidanda kötü durumu ayrıca her 2 sinede hiçbir gübre uygulamadım geç ekildiği için

fındıkçı74
10-01-2013, 12:38
Değerli bilgilerini bekliyoruz sayın lillium sensiz olmaz burası

servi-3
11-01-2013, 14:46

sonuç ne olmuş ??

-------------------------------------------------------------------------
devlet bir proje başlatmış ama bir türlü sonucuna ulaşamadım. hatta bir yerde projeyi üstlenen hocaların projeye zaman ayırmayıp ilgilenmedikleri için tubitakla sorunlar yaşandığı hakkında yazılar okudum[/QUOTE]

Projede gecikmeler olduğu doğru. 2012 Aralık sonunda ise proje sonlanmış,
Bugün Kurumun Akademik ağından erişerek kontrol ettim. Şu anda erken olduğu için ilgili doküman kütüphaneye henüz girmemiş.
Bilginize.

ncp1963
11-01-2013, 17:04

sonuç ne olmuş ??

-------------------------------------------------------------------------

Projede gecikmeler olduğu doğru. 2012 Aralık sonunda ise proje sonlanmış,
Bugün Kurumun Akademik ağından erişerek kontrol ettim. Şu anda erken olduğu için ilgili doküman kütüphaneye henüz girmemiş.
Bilginize.[/QUOTE]

ilginize teşekkürler

güzel bir çalışma olduğu kanısındayım yayınlanmasını dört gözle bekliyorum :)

selis
22-01-2013, 12:37
Saksıda ceviz ağacı olur mu?
Bahçede kendiliğinden çıkan 2 yaşındaki fideyi saksıya almak istiyorum..
Kestane ağacı olur da (http://www.agaclar.net/forum/1080306-post70.htm) ceviz neden olmasın diye düşünüyorum..
En önemlisi saksıda meyve verir mi?

Safranlı
22-01-2013, 16:21
Kesinlikle vermez
kendinize güzel bir bahçe temin etmelisiniz

hasan_ka
22-01-2013, 20:00
Herkese merhaba arkadaşlar. En sonunda fidanlarımı toprakla buluşturdum inşallah hepsi tutar sağlıklı birer ağaç olur :) 25 dekar araziye 7*7.5 metre mesafeyle 475 fidanı 4 günde 5 kişi ancak dikebildik. İşaretlerken fidan dikim tahtası kullanmadığımız için sıkıntılar yaşadık herkese fidan dikim tahtası kullanmayı şiddetle tavsiye ediyorum :)

Ektiğim 475 fidanın 450si chandler, 15 tanesi franquette ve 10 tanesi de fernette oldu. Franquettenin erkek çiçeği geç açtığını forumda okumuştum o yüzden fernette de serpiştirdik aralara.

Fidanlarım malesef çok uzun boyluydu (1.5-2.5 metre) ve saçak kökleri de çok iyi gelmedi bana. Geçen sene küçük diye dikmemiştim bu sene de çok büyüktü ama hayırlısı deyip dikmek durumunda kaldım. Umarım olumsuzluk yaşamam hepsi Allah'a emanet olsun rabbim yeniden can versin.

Diktikten sonra yağışlardan dolayı tarlaya tekrar gidemediğim için gök taşı, budama ve herek işlerini daha sonraya bıraktık. Size sormak istediğim konular da bu safhada ortaya çıkıyor. Yeni dikilen bu fidanlara gök taşı atmamız gerekiyor mu, gerekiyorsa uygulama zamanı ne zaman olmalı? Aynı şekilde tepe budamasını 40-50 cmden yapmayı ve budadıktan sonra sutut ile yara yerlerini kapatıp boyamayı düşünüyorum. Sizce bu işlemlerin sıralaması nasıl olmalı? (Tarlam Denizli/ Alikurtta ve rakımı 670 metre).

Safranlı
23-01-2013, 08:23
Herkese merhaba arkadaşlar. En sonunda fidanlarımı toprakla buluşturdum inşallah hepsi tutar sağlıklı birer ağaç olur :) 25 dekar araziye 7*7.5 metre mesafeyle 475 fidanı 4 günde 5 kişi ancak dikebildik. İşaretlerken fidan dikim tahtası kullanmadığımız için sıkıntılar yaşadık herkese fidan dikim tahtası kullanmayı şiddetle tavsiye ediyorum :)

Ektiğim 475 fidanın 450si chandler, 15 tanesi franquette ve 10 tanesi de fernette oldu. Franquettenin erkek çiçeği geç açtığını forumda okumuştum o yüzden fernette de serpiştirdik aralara.

Fidanlarım malesef çok uzun boyluydu (1.5-2.5 metre) ve saçak kökleri de çok iyi gelmedi bana. Geçen sene küçük diye dikmemiştim bu sene de çok büyüktü ama hayırlısı deyip dikmek durumunda kaldım. Umarım olumsuzluk yaşamam hepsi Allah'a emanet olsun rabbim yeniden can versin.

Diktikten sonra yağışlardan dolayı tarlaya tekrar gidemediğim için gök taşı, budama ve herek işlerini daha sonraya bıraktık. Size sormak istediğim konular da bu safhada ortaya çıkıyor. Yeni dikilen bu fidanlara gök taşı atmamız gerekiyor mu, gerekiyorsa uygulama zamanı ne zaman olmalı? Aynı şekilde tepe budamasını 40-50 cmden yapmayı ve budadıktan sonra sutut ile yara yerlerini kapatıp boyamayı düşünüyorum. Sizce bu işlemlerin sıralaması nasıl olmalı? (Tarlam Denizli/ Alikurtta ve rakımı 670 metre).

öncelikle hayırlı uğurlu olsun
ne güzel yeni yeni bahçelerimiz oluyor
en acil tarfından fidanlar sağlambir sırıga bağlanmalıdır
rüzgardan ve kardan salanmamalıdır
fidanlarınızın boyu gerçekten uzun muş
bölgenizdeki don rizkini bilemiyorum ancak en fazla 70 cm yukarıdan hemen kesilmeli
kestiğiniz yerede aşı macunu hemen sürülmelidir,
ilk günlerden itibaren nisan sonu ggibi sulama sisteminizi azar zar dahi olsa çalıştırmalısınız
fidanların nemini korumak için sap samn ne bulursanız kök bölgelerine malçlama yapabilirseniz çok fayda görürsünüz
kökleri zayıf oldugu için baglamam ve uç budaması çok önemli
kökten tibaren oynadımı kurtaramıyor
bu aylarda ekılmiş olmasıda avantaj olmuş
bolca suya doymuş olucak
tekrar hayırlı olsun ...

rise_com
23-01-2013, 09:02
Kestane ağacı olur da (http://www.agaclar.net/forum/1080306-post70.htm) ceviz neden olmasın diye düşünüyorum..

Saksının büyüklüğüne göre, düşüncem verir. Ben denemenizden yanayım. Biraz büyük saksıda ceviziniz meyve verecektir bence.

rise_com
23-01-2013, 09:02
Haa unutmadan, uygun budamayı ihmal etmeyin. Boylanmasın ki meyveye dönsün

ömür-uşak
23-01-2013, 18:46

Hasan arkadaş bahçen hayırlı uğurlu olsun kazancın bol olsun. Bahçenin psikolojik ve maddi takviyesi insana büyük moral oluyor. Ağaç ara mesafesini iyi yapmışşın. Rakım diktiğin cinslere göre çok iyi.Uşaklı olduğum için iklimi biliyorum.Cevizler büyük diyorsun. Bence tepe vurumu 50 cm az. 1.5 metrelikleri 1 m den 2.5 m olanları1.5 m den kes. kök gelişimi az diyorsun suyunu ihmal etme bu yaz çok önemli.Bu formu baştan sona iyice oku çok yararlı bilgiler var.Ayrıca size çok yakın bir öğretmen arkadaş var.forumdaki adı eko onunla tanışırsan fikir alışverişinde bulunursunuz.tel 0535 816 63 54 yardımcı olmaya çalışırım. kolay gelsin.

fth55
24-01-2013, 18:41
Merhaba arkadaşlar

bende dün itibariyle ceviz ekmeye karar verdim ve şuan ki durumum

Bahçem yaklaşık 15 dönüm
Bahçeyi dün 6x6 olarak işaretledim
Ekmeyi düşündüğüm çeşit chandler çeşidi
Yarın işaretlediğim yerleri jcb yardımıyla kuyularını açacağım
Bahçe Samsun Bafra ilçesi Karpuzlu Köyünde bulunuyor
Bahçe Bafranın ovalık bölgesinde kara toprağa sahip bir arazi
Ekecek olduğumuz fidan boyları fidancının demesine göre 80 ile 120 cm arasında değişiyor dedi

Bahçe için söylenen bir kaç öneriyi sizinle paylaşmak istiyorum

1. kuyunun dibine taş veya kiremit koymamızı önerdiler kökün çok aşağı gitmesini engellemek amacıyla diyorlar
2. kuyudan çıkan toprakla kemre ve toprak altı 18x46 gübreyi karıştırarak kuyuda kullanmamızı önerdiler
3. kışın fazla yağmur yağmasın karşın bahçenin etrafına ve içerisine kanal açmamızı söylediler
4. kuyuya bir avuç buğday veya arpa atarak kökün havalı kalmasını ve sıcak durmasını sağlabilirmişiz

Arkadaşlar daha önce bu bahçeye ekmiş olduğumuz bir kaç çeşit ceviz ağacımız var yaklaşık 10 yıllık ağaçlar bu ağaçlara bakım yapmadığımız halde çok iyi meyve veriyorlar ve hiçbir sorun olmadı bu zamana kadar bizde buradan yola çıkarak burada bakımı yapılır ve doğru zamanda ilaçlanması gübrelenmesi budanması yapılırsa daha iyi meyve alınabileceğini düşünerek böyle bir çalışmaya başladık

sizlerden de yardım ve öneri bekliyorum

Herkese güzel günler dilerim

ladikli
24-01-2013, 20:44
sn.fth55 foruma hoşgeldiniz..
Allah yolunuzu açık kazancınızı bol etsin..
ağaçlar.nete katılmanız iyi olmuş burada çok değerli, bilgili arkadaşlar var çok şey öğreneceğinizden eminim..zaten geriye dönük forumu okursanız kafanızdaki soruların çoğuna net cevaplar bulabilirsiniz..

kara toprak olarak belirtmişsiniz kil sorunu yoktur umarım..toprak analizi yaptırmadan bu işe kesinlikle başlamayın.çevrenizdeki kurulu bahçeleri de gezin görün..

fidan çukurlarına buğday ya da arpa konulmasını ilk kez duyuyorum ilginç geldi bana:)

bahçenizdeki 10 yaşındaki ağaçların cinsi nedir, aşılı mı..çok iyi verim alıyoruz derken mesela bir ağaçtan ortalama kaç kg alıyorsunuz..

ncp1963
24-01-2013, 20:57
sayın hasanka inşallah herşey gönlünüzce olur

ncp1963
24-01-2013, 21:11
Merhaba arkadaşlar

bende dün itibariyle ceviz ekmeye karar verdim ve şuan ki durumum

Bahçem yaklaşık 15 dönüm
Bahçeyi dün 6x6 olarak işaretledim

bu ölçüleri tekrardan bir keredaha düşünmenizi tavsiye ediyorum çok yakın olurlar ilerde başınız ağrır toprağınız kuvvetli ise bu pişmalığı çok kısa zamanda yaşarsınız fidancı size fazla satmak için ölçüleri az söylemiş bence :)

Ekmeyi düşündüğüm çeşit chandler çeşidi
Yarın işaretlediğim yerleri jcb yardımıyla kuyularını açacağım
Bahçe Samsun Bafra ilçesi Karpuzlu Köyünde bulunuyor
Bahçe Bafranın ovalık bölgesinde kara toprağa sahip bir arazi
Ekecek olduğumuz fidan boyları fidancının demesine göre 80 ile 120 cm arasında değişiyor dedi

Bahçe için söylenen bir kaç öneriyi sizinle paylaşmak istiyorum

1. kuyunun dibine taş veya kiremit koymamızı önerdiler kökün çok aşağı gitmesini engellemek amacıyla diyorlar

bitki kök salmak isterse kimse onu tutatmaz ben beton büzü delip içine giren çok ağaç kökü gördüm :)

2. kuyudan çıkan toprakla kemre ve toprak altı 18x46 gübreyi karıştırarak kuyuda kullanmamızı önerdiler

Bu işlemi bence toprak analizi yaptırıp toprağın ihtiyacına göre yaparsanız daha faydalı olur kanısındayım

3. kışın fazla yağmur yağmasın karşın bahçenin etrafına ve içerisine kanal açmamızı söylediler

bahçenizde taban suyu problemimi var ??? taban suyu seviyesi ne kadar yani kazdığınızda hangi seviyede suya ulaşıyorsunuz?? **** bundan şunumu anlamalıyız bahçeniz çanak bir yapıyamı sahip yağmur sonrası su göllenmesimi oluyor neden kanal kazma ihtiyacı duyuyorsunuz??

4. kuyuya bir avuç buğday veya arpa atarak kökün havalı kalmasını ve sıcak durmasını sağlabilirmişiz

iyi yanmış hayvan gübresi bu işi fazlasıyla yapar

Arkadaşlar daha önce bu bahçeye ekmiş olduğumuz bir kaç çeşit ceviz ağacımız var yaklaşık 10 yıllık ağaçlar bu ağaçlara bakım yapmadığımız halde çok iyi meyve veriyorlar ve hiçbir sorun olmadı bu zamana kadar bizde buradan yola çıkarak burada bakımı yapılır ve doğru zamanda ilaçlanması gübrelenmesi budanması yapılırsa daha iyi meyve alınabileceğini düşünerek böyle bir çalışmaya başladık

bu ağaçlarınızın cinsi ne?? ağaçbaşı ne kadar verim alıyorsunuz??

sizlerden de yardım ve öneri bekliyorum

Herkese güzel günler dilerim

herşeyin gönlünüzce olması dileklerimle

fth55
24-01-2013, 21:51
Teşekkürler arkadaşlar

forumda pek çok kişi 7x7 gibi şeylerden bahsetmiş bizim burada bir kaç bahçe gezdim o kişilerde 5x5 felan ekenler olmuş bende ortası olsun bari dedim ve 6x6 ya karar verdim :) fidancı bu konuda herhangi birşey söylemedi adamın günahını almayalım :)
diğer bir konu yağmur sonrası bahçenin 1 bölümünde su kısa süreli duruyor normal sondaj suyu ise en yakın 8-9 metrede çıkıyor yani taban suyu sorun olacağını pek düşünmüyorum ama genede bir parça kiremit koymayı düşünüyorum açıkçası

diğer konu bahçedeki ağaçlardan 1 tanesi aşılı fazla büyümeyen yarı bodur deniliyor sanırım diğer ikisi ise normal ağaç yüksek boyları
yarı bodur dediğimin kabuğu kalın içi tam anlamıyla beyaz renkte çıkmakta bu sene bu ağaçtan yaklaşık 30 ila 40 kg arası ceviz almışızdır yanılmıyorsam bir kaç kez topladık bu ağacı parça parça sadece 1 seferinde yeşil kabugundan ayırıp tartmak istedim o gün toplamış olduğum ceviz 10 küsür kg geldi 11 değil yani bu şekilde 3-4 sefer toplandı bu ağaç tahminim 30 ile 40 kg arası birşey
diğer ağaçlardanda bayagı aldık onları pek merak etmedim açıkçası ne kadar çıkıyor diye hem yüksek diye düzgün toplayamadık hemde pek umursamamıştık

toprak analizi konusuna gelince yarın bu bir miktar toprak alıp analiz için sanırım toprak mahsülleri ofisine mi getiriyoruz nereye getirmek gerekiyorsa oraya getirip bir analiz yaptırayım

bilgiler için tekrar teşekkürler fikirlere çok ihtiyacım var

birde yarın o bahsettiğim yarı bodur olan ağacın resimini çekip buraya koyabilirim anlayan arkadaşlar sanırım cinsini söyleyebilirler

tiryaki
24-01-2013, 23:24
Çevrenizde yetişmiş 3 tane ceviz ağacını bulup bakınız, 5x5 ekimin nasıl büyük bir hata olduğunu anlarsınız.

ejder01
25-01-2013, 07:48
merhabalar 7x7 dahi bir ceviz ağacı için uygun olmayabilir bence 5x5 dikmeyi planlamak iyi bakım yapamayacağını düşünüp ağaçlarının fazla gelişmesini sağlayamayacak kanıda olanların tercihidir. ağaca bakarsan iyi gelişim gösterir, birbirine yakın mesafede olması gelişimini yavaşlatabilir.

arif göçmen
25-01-2013, 09:12
Ben kırşehir kaman da ceviz üreticisi ve ceviz fidanı üreticisiyim.Benim kamanda ki bahçem 15 yaşında olanda var 7 yaşında olan bahçem de var.Siz diorsunuzki bahçemde yarı bodur eski ceviz agacım var arkadaşlar ceviz de ne yarı bodur nede tam bodur bir çeşit var bunu herkes kafasına koymalı.Benim bahçem 8x8-10-10 bu bile zamanla dar gelir.Çünkü chentler yayvan gelişen bir tür.Ben chentlerle tanışalı 8 yıl oldu,onun için ceviz bahçesi dikenleri uyarıyorum en az 8x8 den aşagı olmasın.Bizler çok fidan satacagız diye 3.5x7-4x8 gibi ne imiş 10 sene sonra 0rtadan bir ağaç kesin ben bahçe sahibine 1 dal kestiremiyorum.Hadi ortadan bir agacı kesecegiz agaçlar hep aynı gelişme mi gösterecek hadi kesecegimiz agaç fazla gelişmezse,keresteymi vereceksiniz,10 cm küp kereste bile olmaz.Arkadaşlar ben 25 yıldır cevizle ugraşıyorum ugraşıyorum birde şunu söyleyim 10 yaşındaki bir ağaçtan 100 kg meyve alırsınız.Ben hiç bir çeşitten 30 kğ dan fazla ceviz alamadım.Ceviz diken arkadaşlar 10 yıl sonra bir agaçtan 100 kg meyve alırım hesabı yapmayın.Birde aşısız fdan dikmeyin bazı sitelerde aşısız fidan satışı yapılıyor apomiks diye bu konularda ki sorularınız olursa yardımcı olurum.

arif göçmen
25-01-2013, 09:28
Arkadaşım bahçen hayırlı olsun allah emegını zayi etmesin.25 yıldır tercübemle bir katkıda bulunmak istiyorum.Diktiğiniz cevizlere hemn herek destek agaçlarını mutlaka yap fidanlar boylu imiş rürgar alan bir arazi ise fidanları kokten itibaren sallanır kökte zayıf yagmurda olsa çamurda olsa bunu mutlaka hemen yap 2 saatte biter bu iş.Birde herkes boya yap deniyor.Bu boyama işini ben çıkarttım boya mutlaka su bazlı olsun ,sentetik,yağlı boya ile boyamayınız.Bunuda buradan belirtmek istedim.

fth55
25-01-2013, 09:58
hocam bu boya işini hiç okumamıştım nasıl bir boya yapmalıyız?
fidanları komple mi boyamalıyız yoksa önerdiğiniz bir düzen var mı?

yanıtlayan herkese çok teşekkür ederim sayenizde daha iyi bir bahçe kuracağım inşallah

Arkadaşım bahçen hayırlı olsun allah emegını zayi etmesin.25 yıldır tercübemle bir katkıda bulunmak istiyorum.Diktiğiniz cevizlere hemn herek destek agaçlarını mutlaka yap fidanlar boylu imiş rürgar alan bir arazi ise fidanları kokten itibaren sallanır kökte zayıf yagmurda olsa çamurda olsa bunu mutlaka hemen yap 2 saatte biter bu iş.Birde herkes boya yap deniyor.Bu boyama işini ben çıkarttım boya mutlaka su bazlı olsun ,sentetik,yağlı boya ile boyamayınız.Bunuda buradan belirtmek istedim.

cupressus
25-01-2013, 10:18
Sn fth55, cümlelerinizi "söylediler, önerdiler diyorlar" şeklinde bağlamışsınız. Söyleyenin tahsili nedir ve bu konudaki bilgi birikimini nasıl edinmiştir merak ettim. Yazarsanız memnun olurum.

arif göçmen
25-01-2013, 10:21
hocam bu boya işini hiç okumamıştım nasıl bir boya yapmalıyız?
fidanları komple mi boyamalıyız yoksa önerdiğiniz bir düzen var mı?

yanıtlayan herkese çok teşekkür ederim sayenizde daha iyi bir bahçe kuracağım inşallah

Fidanlarınızı sert rüzgarların estiği tarafı boyayabilirsiniz.Anladıgım kadarıyla sizin yeriniz samsun da rüzgar alan yönleri boyamanız yeterli olur.Boya yapmanın amacı fidana kışlık bir palto gibi olur.

arif göçmen
25-01-2013, 10:25
Saksıda ceviz agacını en fazla 2 yıl bekletirsiniz.Daha sonra topraga dikmeniz lazım.

sedatkso
25-01-2013, 11:43
ben kırşehir kaman da ceviz üreticisi ve ceviz fidanı üreticisiyim.benim kamanda ki bahçem 15 yaşında olanda var 7 yaşında olan bahçem de var.siz diorsunuzki bahçemde yarı bodur eski ceviz agacım var arkadaşlar ceviz de ne yarı bodur nede tam bodur bir çeşit var bunu herkes kafasına koymalı.benim bahçem 8x8-10-10 bu bile zamanla dar gelir.çünkü chentler yayvan gelişen bir tür.ben chentlerle tanışalı 8 yıl oldu,onun için ceviz bahçesi dikenleri uyarıyorum en az 8x8 den aşagı olmasın.bizler çok fidan satacagız diye 3.5x7-4x8 gibi ne imiş 10 sene sonra 0rtadan bir ağaç kesin ben bahçe sahibine 1 dal kestiremiyorum.hadi ortadan bir agacı kesecegiz agaçlar hep aynı gelişme mi gösterecek hadi kesecegimiz agaç fazla gelişmezse,keresteymi vereceksiniz,10 cm küp kereste bile olmaz.arkadaşlar ben 25 yıldır cevizle ugraşıyorum ugraşıyorum birde şunu söyleyim 10 yaşındaki bir ağaçtan 100 kg meyve alırsınız.ben hiç bir çeşitten 30 kğ dan fazla ceviz alamadım.ceviz diken arkadaşlar 10 yıl sonra bir agaçtan 100 kg meyve alırım hesabı yapmayın.birde aşısız fdan dikmeyin bazı sitelerde aşısız fidan satışı yapılıyor apomiks diye bu konularda ki sorularınız olursa yardımcı olurum.
ıyı gunlr abıcım bende ankara cubukta bahce kurmayı dusunuyorum hersey hazır tarla telorgu sondoj ama tek sıkıntı hangı cıns ekecegız ben chandler ve fernor dusunuyorum ama sıkıntı su ankara ıklımıne uygun mu bunlar mesela en tercıh ettımgım cıns chandler ama cogu fıdancı olmaz ankaraya dıyor cok sert kıslarda kotu olur dedı ama bızım orda cubukta en fazla bu sene -11 gordu sımdı artı derecede yanı gecen sene cok soguk oldu bu sene cok asırı soguk yok kısaca chandler olur mu yoksa fernor mu tercıh edeyım kamanla cubuk ıklımı aynı sayılırmı sız ne dersınız chandlermı ekeyım fernor mu saygılar

arif göçmen
25-01-2013, 12:34
Sedat bey chetntler çeşidi benim kaman daki bahçemde var 7 yıl oldu ama içimde endişede var.Çünkü denizlide geçen yıl 6 yaşın da doktor sadık beyin bahçesinde don yakmış,soyediği çanak içi gibi bir yer imiş benim bahçem biraz yamaç arazi.belki de onun etkisi olabilir arazın dera yatagı dere içi degil se dikmeni tavsiye ederim.F

ncp1963
25-01-2013, 12:57
Sedat bey chetntler çeşidi benim kaman daki bahçemde var 7 yıl oldu ama içimde endişede var.Çünkü denizlide geçen yıl 6 yaşın da doktor sadık beyin bahçesinde don yakmış,soyediği çanak içi gibi bir yer imiş benim bahçem biraz yamaç arazi.belki de onun etkisi olabilir arazın dera yatagı dere içi degil se dikmeni tavsiye ederim.F

arif hocam selamlar

sizin bahçenizdeki cinsler, yaşları ve verimleri hakkındaki görüşlerinizi alabilirmiyiz..??

arif göçmen
25-01-2013, 13:07
Güzel kardeşim her şey hazır derken yer seçimi de çok önemli ceviz in olmayacak 3 önemli faktör söyleyim.a-Dere yatagı dere içi,çanak şeklindeki yerler b-Taban suyu 3-4 metre yukarıda olan yer c-taban alan yerli granit taş kaya olan yerler de ceviz olması risklidir.Arazin böyle degilse 2 .ci olarak toprak tahlili yaptırın toprak numunelerini 30-60-90-120 cm alın ceviz derin kök yapan bir agaç türüdür.Toprak tahlilinden de sağlıklı sonuç alırsan ondan sonra ceviz türü seçmeye bakın,fernor çok verimli bir çeşit değil,chentler benim bahçemde var 7 yaşında bir sıkıntı olmadı ama genede endişem var kaliforniya çeşidi olan chentler yetiştiği konum olarak okyanus kenarı olan bir yer.Verimli bir çeşit 7 yaşındaki 1 agaçtan 16-17 kg meyve aldım 2012 yılında altarnatir olarak kaman 1 de düşünmeni tavsiye ederim.Kaman 1 şu an Türkiye nin en verimli ve soğuğa en dayanıklı çesidi .Bence yerli çeşit düşünürsen kaman1 ,yabancı çeşit düşünürsen chentleri tavsiye ederim.Birde ceviz fidanı dikecek arkadaşlar dikeceginiz yerde karasal iklimse karasal iklimde yetiştirilen fidan dikin eger dikeceginiz yer ege bölgesi,akdeniz bölgesi ise bu iklimlerde yetişen fidanlardan alıp dikmenizi tavsiye ederim.Kaman bir ceviz resimlerini Cevizcilerin Sanal Dünyadaki Rehberine Hoş Geldiniz, Ceviz, Ceviz Fidanı, Ceviz Bahçesi herşey burada (http://www.cevizfidani.net) bakabilirsin.selamlar

arif göçmen
25-01-2013, 13:11
arif hocam selamlar

sizin bahçenizdeki cinsler, yaşları ve verimleri hakkındaki görüşlerinizi alabilirmiyiz..??

Benim bahçemde en verimli çeşit kaman1-chentler,pedro.birde bizim kendi cevizim yayla.Şimdi kendime yeni bahçe kuruyorum orayada aynı çeşitleri dikeceğim hiç endişem yok.

juglandales
25-01-2013, 13:23
Benim bahçemde en verimli çeşit kaman1-chentler,pedro.birde bizim kendi cevizim yayla.Şimdi kendime yeni bahçe kuruyorum orayada aynı çeşitleri dikeceğim hiç endişem yok.

Arif bey iyi günler, topladığınız cevizleri nasıl kurutuyorsunuz, bize bilgi verebilr misiniz bu konuda.

arif göçmen
25-01-2013, 14:48
Degerli ceviz dostum,Bizler kaman da cevizleri yeni çatlama yaparken iyice çatlamadan hasat yapıyoruz.Hasat olan cevizleri soyma makinası ile soyulan cevizleri kum eleginden yapılmış etrafı tahta ile çevrilerek çerçeveli olarak ve dört köşesine ve buyuklugune gore ortalarındanda 60-70 cm ayakta durması için yükseltılecek şekilde soyulan cevizler bu eleklerin üzerine dokulür.Burada 3-4 saat beklettikten sonra golge olan agaç altı veya hava sürkülasyonu olan yerlere zemine pamuklu ortü sereriz elek üzerindeki cevizleri buraya boşaltırız günde 2 defa karıştırırız.Buralarda 5 kuruduktan sonra cevizlerifile türü veya bez torbalara koruz.Bizdeki cevizler böyle kurutulur.

arif göçmen
25-01-2013, 15:02
Degerli ceviz dostları ben ağaçlar net 2006 üye oldum ama hiç yazmamıştım geriye donuk yazılara baktım kendimi ceviz dostlarına faydalı olacağım için yazma geregi duydum.Çünkü bazı bilgiler ezbere konuşulup paylaşılıyor.Ben ceviz konusunda yaşamadığım olay kalmadı.Cevizin tohumdan ekilmesini aşı yapılmasını,aşısız çögürden kurulan bahçelerdeki insanların nasıl pişman olduklarını.cevizi hemen dikip para kazanması hayali ile yıkılan insanları,ceviz dikipte yetiştirmenin zorluklarının hepsini yaşamış birisi olarak ceviz dikeceklere şunu tavsiye ederim .Önce ceviz dikipte kafalarını duvarlara tosluyanlarla görüşmelerini,Sertifikalı ceviz fidanı alıpta ismine dogru çıkmayan ceviz fidanı dikenlerin ne kadar pişman olduklarını gördükten sonra bulaşıcı bir hastalık olan ceviz dostlarına yardımcı olabilirsem diye,

sedatkso
25-01-2013, 15:32
Güzel kardeşim her şey hazır derken yer seçimi de çok önemli ceviz in olmayacak 3 önemli faktör söyleyim.a-Dere yatagı dere içi,çanak şeklindeki yerler b-Taban suyu 3-4 metre yukarıda olan yer c-taban alan yerli granit taş kaya olan yerler de ceviz olması risklidir.Arazin böyle degilse 2 .ci olarak toprak tahlili yaptırın toprak numunelerini 30-60-90-120 cm alın ceviz derin kök yapan bir agaç türüdür.Toprak tahlilinden de sağlıklı sonuç alırsan ondan sonra ceviz türü seçmeye bakın,fernor çok verimli bir çeşit değil,chentler benim bahçemde var 7 yaşında bir sıkıntı olmadı ama genede endişem var kaliforniya çeşidi olan chentler yetiştiği konum olarak okyanus kenarı olan bir yer.Verimli bir çeşit 7 yaşındaki 1 agaçtan 16-17 kg meyve aldım 2012 yılında altarnatir olarak kaman 1 de düşünmeni tavsiye ederim.Kaman 1 şu an Türkiye nin en verimli ve soğuğa en dayanıklı çesidi .Bence yerli çeşit düşünürsen kaman1 ,yabancı çeşit düşünürsen chentleri tavsiye ederim.Birde ceviz fidanı dikecek arkadaşlar dikeceginiz yerde karasal iklimse karasal iklimde yetiştirilen fidan dikin eger dikeceginiz yer ege bölgesi,akdeniz bölgesi ise bu iklimlerde yetişen fidanlardan alıp dikmenizi tavsiye ederim.Kaman bir ceviz resimlerini Cevizcilerin Sanal Dünyadaki Rehberine Hoş Geldiniz, Ceviz, Ceviz Fidanı, Ceviz Bahçesi herşey burada (http://www.cevizfidani.net) bakabilirsin.selamlar
Hocam saygılar öncelikle vermiş olduğunuz bilgiler için söylemiş olduğunuz şartlar evet uyuyor tarama için.mesele 200m yanımda ceviz bahçesi var yavuz 1 ekili 9 yaşında ama çok verim alamıyor o yüzden yabancı dönemdeki sebep.abicim benim korktuğum teksey ilkbahar don belki vurmaz ama bizim orda aralık başı don başlıyor yoksa hiç düşünmeden schindler çekeceğim siz hiç sıkıntı yaşadığımı hiç fidan kaybettiniz mi onlardan.birde meyve yapısı nasıl canilerin kabuk kalınlığı buyuklugu ic rengi sekli falan birde piyasa değeri yerlilere göre nasıl mesele kg fiyatı .hocam ınş sizden çok bilgi alacağım iyiki formda yazmayabasladiniz saygılar

sedatkso
25-01-2013, 15:35
Hocam yazamadım chandler

sedatkso
25-01-2013, 20:41
sayın ncp1963 chandlerin hüsran oldugunu söyleyemeyiz sadece herkesin chandler dikmesinde problem olabilir chandler bütün ülüslararası piyasada kendini ispatlamış bir cesittir ve cins hakkında hemen hemen bütün veriler bulunmaktadır.. Fernor nispeten cok yeni bir çeşit daha fernor ile ilgili araştımalar devam ediyor herhalde çünkü pek biligiye ulaşamıyorum sadece burada degil yurtdışı kaynak bile bulamıyorum fernor ve fernette ile ilgili... Bilinen bir kesin sonuç şu chandler ilk dikildigi yıllarda aşırı büyüme egiliminde oldugundan ve yetiştiricilerde bu büyüme egilimine aşırı bakım ve gübrelemeyle destek olduklarından agaclar büyümelerini durdurup genç sürgünlerini odunlaştıramadan erken gelen sonbahar donlarından etkileniyor.... Ben şahsen chandlerin olmadıgı yerde yerli çeşitlerin hiç birinin de olmayacagını düşünüyorum dedigim gibi fernor hariç onu denemedim daha bilmiyorum.. Yerli çeşit derken aşılı yerli çeşitlerden bahsediyorum çetin cevizlerden degil yanlış anlaşılmasın...yerli çeşitlerimizin ana vatanındaki sıcaklık degerlerini paylaşmıştım daha önceden ..bir iş yaparken gerçekçi olmak şart hayaller güzel ama sonuçta hayat gerceklerden ibaret...
hocam siz ne dersiniz siz ektiniz ama gercekten sizce ankaraya uygun mu chandler yoksa şimddi keske baska yerli cıns ekseydım dıyormusunuz saygılar

Çamtepe
26-01-2013, 09:48
Değerli forum katılımcıları,

Lütfen yazılarımızı dilimizin imla kurallarına uygun, paragraflar halinde özenle yazalım. İçindeki değerli bilgiler ne kadar önemli olursa olsun, okunabilirliği düşük olduğu sürece bilgilerden faydalanılma ihtimalimiz düşüyor.

Dikkatiniz ve sabrınız için teşekkürler.

arif göçmen
26-01-2013, 14:20
Bizim hocalarımız melezleme yolu ile kendimize ait bir tür geliştirseler de bu da bizim mili çeşidimiz desek amerikada,şilide ceviz yokken anadolu hep ceviz imiş .Ben utanıyorum chentler, pedro dikmeye ama mecburen dikiyoruz satıyoruz.Bu nunlada övünüyoruz.Bizim kaman ankaraya 140 km çok çeşitli verimli ceviz çeşidimiz var nedense hiçbir ziraat fakultesi burada bir araştırma yapmıyorlar,mastır yapan bir çok ögrencileri var bu mastır yapanlar.tez çalışması yapanları arazide,cephe de yapsalar yetişen genç elemanlar ülkemize daha faydalı olurlar diye diüşünüyorum ama bizim bilmediğimiz belkide sorunlar vardır.

ykaya194
26-01-2013, 14:52
Arif bey,
Yanılmıyorsam 2011 Kaman ceviz festivalinde Bereket tv. ile bir söyleşinizi izlemiştim, yararlı bir söyleşi olmuştu.
Sizinde bildiğiniz gibi meyve ağaçlarından iyi verim almanın öncelikli şartı uygun tozlayıcısının olmasıdır, chandler cevizin tozlayıcısı olarak en uygun frengeute olduğu söylenmekte.
Yerli ve yabancı cevizlerin aktif tozlanma dönemleri ile ilgili yapılan akademik araştırmalara rastladım,orada yaptığım mukayesede chandler cevizin dişi çiçeklerin aktif olma zamanı ile Kaman1 ve pedro cinsi cevizlerin erkek çiceklerin (tozlayıcı) aktif olma zamanı (tam olmasada) aynı döneme geldiği ancak frenguetenin ise bir iki gün gibi kısa dönem çakıştığı görülmekte.
Sizin bu konuda tecrübe ve gözlemleriniz varsa bizlerle paylaşırsanız memnun oluruz.

ladikli
26-01-2013, 15:02
[QUOTE=fth55;1091090]Teşekkürler arkadaşlar

forumda pek çok kişi 7x7 gibi şeylerden bahsetmiş bizim burada bir kaç bahçe gezdim o kişilerde 5x5 felan ekenler olmuş bende ortası olsun bari dedim ve 6x6 ya karar verdim :) fidancı bu konuda herhangi birşey söylemedi adamın günahını almayalım :)

6x6 bence uygun değil 10-15 yıl sonra ağaçlarınız birbirine girer..bunu daha iyi anlayabilmeniz için bu yaşdaki kurulu bahçeleri görmeniz gerekir..eğer çit sistemi dikecekseniz 8x6, normal dikecekseniz de 8x7 baklava dikimini öneririm bu şekilde ağaçların mesafesi 8m oluyormuş uygulayan arkadaşlar var..karar vermeden pikaj örneklerini tekrar inceleyin ileride pişman olacağınız kararlar vermeyin..

diğer bir konu yağmur sonrası bahçenin 1 bölümünde su kısa süreli duruyor normal sondaj suyu ise en yakın 8-9 metrede çıkıyor yani taban suyu sorun olacağını pek düşünmüyorum ama genede bir parça kiremit koymayı düşünüyorum açıkçası

kısa süreli de olsa suyun durduğu bölgeye ceviz dikmenizi tavsiye etmem..ilk yıllar anlayamazsınız ama ileriki yıllarda kökler derinlere indikçe ağaçlarınız kuruyabilir

toprak analizi konusuna gelince yarın bu bir miktar toprak alıp analiz için sanırım toprak mahsülleri ofisine mi getiriyoruz nereye getirmek gerekiyorsa oraya getirip bir analiz yaptırayım

bu konu bu kadar basite alınacak konu değil sn.fth55:p..toprak analizi için en az 90cm çukur açıp 30-60-90 cm lerden toprak numunesi almanız gerekir..bu konuları daha detaylı incelerseniz iyi olur..yanlış anlamayın o kadar emek verecekseniz masraf yapacaksınız onun için diyorum..şimdiden herşeyi yapılması gerektiği şekilde yaparsanız ileride sıkıntı yaşamazsınız..

arif göçmen
26-01-2013, 18:19
Sayın ladikli benin bahçemde frenguet yok .Kaman-1 ,çhentler ,pedro birbirlerini tozluyor.özellikle kaman 1 in erkek çiçekleri uzun süre üzerinde kalıyor.

sedatkso
26-01-2013, 21:48
sayın ladikli benin bahçemde frenguet yok .kaman-1 ,çhentler ,pedro birbirlerini tozluyor.özellikle kaman 1 in erkek çiçekleri uzun süre üzerinde kalıyor.
yani hocam chandleri hangisi tozluyor simdi?

ömür-uşak
26-01-2013, 21:52
Sayın Arif bey bir video izlemiştim.Videoda ceviz keseleme anltılıyordu.Zannedersem video size ait olabilir.Yanılıyorsam özür dilerim. Ceviz keseleme hakkında bilgi paylaşırmısınız varsa başka video paylaşırsanız bizi bilgilendirmiş olursunuz. tozlama için yapılan bir yöntem olması lazım.Sağlıklı günler işlerinizde başarılar dilerim.

samsun96
26-01-2013, 22:10
1963'katkılarından dolayı teşekkürler.devamını beklemek temennisiyle

arif göçmen
27-01-2013, 13:57
Degerli dostum o videoda cevizlerin tozlanması ile ilgili bir araştırma idi tübitak destekli ,çukurova üniversitesi,tokat üniversitesi ile müşterek bir çalışma idi.Cevizlerde apomiks özelliği varmı diye ama hiç bir ceviz çeşidi apomiks degilmiş onu kanıtladık.Hani tohumdan çıkan ceviz ler aşı ıstemez kendine benzer hikayeyi o araştırmalar sonunda çürüttük.İncelemeye aldıgımız cevizleri çiçekleme zamanı erkek çiçek tozlarının içerisine giremeyecek şekilde özel kumaştan keseler yaptık bazı cevizlerin erkek çiçeğini kopardık.keseye aldık bazı çeşitleri erkek çiçekle keseledik.Şimdi bir araştırmam daha var o bu yılda ortaya çıkacak özellikle yabancı çeşitler le ilgili kesin sonuç almadan açıklamayacağım.Açıklasam sitede bir bir bakıyom bütün fidan satıcılar resimleri filan almışlar.Kaman 1 in bir resmi vardı şimdi bütün sitelerde var.

arif göçmen
27-01-2013, 14:14
Arkadaşlar fidan üreticileri yüzbinlerce fidan üretiyorlar ama çok fidancının anaç bahçesi bile yok olanları tenzih ediyorum.Fidan alacak arkadaşlar fidancının mutlaka anaç bahçelerini görsünler.Sertifika almak kolay tarım il müdürlüğüne başvuran fidancı beyana göre sertifika alıyor.Bu konuya dikkat çekmek istedim.

ncp1963
27-01-2013, 14:39
Arkadaşlar fidan üreticileri yüzbinlerce fidan üretiyorlar ama çok fidancının anaç bahçesi bile yok olanları tenzih ediyorum.Fidan alacak arkadaşlar fidancının mutlaka anaç bahçelerini görsünler.Sertifika almak kolay tarım il müdürlüğüne başvuran fidancı beyana göre sertifika alıyor.Bu konuya dikkat çekmek istedim.

sayın göçmen anaç bahçesinin önemini birazcık açarsanız çok iyi olur

kalem alınacak anacın yaşnın, kalemin alındığı kısmın vs özellikleri neler olmalıdır

hepimizi bilgilendirmiş olursunuz..

ykaya194
27-01-2013, 15:16
Degerli dostum o videoda cevizlerin tozlanması ile ilgili bir araştırma idi tübitak destekli ,çukurova üniversitesi,tokat üniversitesi ile müşterek bir çalışma idi.Cevizlerde apomiks özelliği varmı diye ama hiç bir ceviz çeşidi apomiks degilmiş onu kanıtladık.Hani tohumdan çıkan ceviz ler aşı ıstemez kendine benzer hikayeyi o araştırmalar sonunda çürüttük.İncelemeye aldıgımız cevizleri çiçekleme zamanı erkek çiçek tozlarının içerisine giremeyecek şekilde özel kumaştan keseler yaptık bazı cevizlerin erkek çiçeğini kopardık.keseye aldık bazı çeşitleri erkek çiçekle keseledik.Şimdi bir araştırmam daha var o bu yılda ortaya çıkacak özellikle yabancı çeşitler le ilgili kesin sonuç almadan açıklamayacağım.Açıklasam sitede bir bir bakıyom bütün fidan satıcılar resimleri filan almışlar.Kaman 1 in bir resmi vardı şimdi bütün sitelerde var.
Arif bey,
Bu konuda çok haklısınız, bende o çalışmayı internette okudum, akademik terimleri anlamam zor tabi fakat sonuç özetini okuyunca daha iyi anlaşılıyor.
Benim asıl endişem aşılı diye aldığımız (alacağımız) fidanların gerçekten ismine doğrumu veya fidancıların kalem aldıkları damızlıklar ismine doğru genetiği taşıyormu.Bu konuda nasıl otokontrol mekanizması kurulabilir.

arif göçmen
28-01-2013, 14:10
Degerli ceviz dostları adına dogru aşılı ceviz fidanı yetiştirmek için adına dogru aşılanmış anaç olarak kullanılacak bu ağaçlar sadece aşı kalemi almak için kurulacak 2 ci ünite dediğimiz araştırma kurumları.üniversteler den alınan faturalı kalemlerle anaç bahçe oluşturulur.Buradan alınan kalemlerle üretilen aşılı fidan lar adına doğru olur.Eger fidanconın içerisinde bir endişe varsa anaç agaçlardan alınan numune yapraklar arştırma kuruluşlarında hemen genetik araştırmaya tabi tutulur bunun sonucu 1 günde alınır.Eger ismine doğrulukta bir sorun olursa kalem alınan araştırma kuruluşu sorumlu olur maddi tazminatları ödemek zorunda kalır.

ncp1963
29-01-2013, 15:18
Degerli ceviz dostları adına dogru aşılı ceviz fidanı yetiştirmek için adına dogru aşılanmış anaç olarak kullanılacak bu ağaçlar sadece aşı kalemi almak için kurulacak 2 ci ünite dediğimiz araştırma kurumları.üniversteler den alınan faturalı kalemlerle anaç bahçe oluşturulur.Buradan alınan kalemlerle üretilen aşılı fidan lar adına doğru olur.Eger fidanconın içerisinde bir endişe varsa anaç agaçlardan alınan numune yapraklar arştırma kuruluşlarında hemen genetik araştırmaya tabi tutulur bunun sonucu 1 günde alınır.Eger ismine doğrulukta bir sorun olursa kalem alınan araştırma kuruluşu sorumlu olur maddi tazminatları ödemek zorunda kalır.

sayın göçmen kalem alınacak anacın yaşı önemlimi???? heryaşta fidandan kalem alınabilinirmi ???

arif göçmen
29-01-2013, 15:31
Degerli dostum yaşlı ceviz ağaçlarından sağlıklı aşı kalemi zor bulunur.Yaşlı ağaçları çok sert dal kesiminden sonra ancak aşı kalemi verir.Ama benim gibi fidancının mutlaka aşılı fidan üretmek için mutlaka anaç bahçesi gerekli anaç bahçesAşı kalemi alımı içinde meyveden çok kalem için sert budama yaptıgımızdan çok kaliteli kalem kesebiliriz.Kalem alımı Cevizcilerin Sanal Dünyadaki Rehberine Hoş Geldiniz, Ceviz, Ceviz Fidanı, Ceviz Bahçesi herşey burada (http://www.cevizfidani.net) de görebilirsiniz.

ömür-uşak
29-01-2013, 18:09
Degerli dostum yaşlı ceviz ağaçlarından sağlıklı aşı kalemi zor bulunur.Yaşlı ağaçları çok sert dal kesiminden sonra ancak aşı kalemi verir.Ama benim gibi fidancının mutlaka aşılı fidan üretmek için mutlaka anaç bahçesi gerekli anaç bahçesAşı kalemi alımı içinde meyveden çok kalem için sert budama yaptıgımızdan çok kaliteli kalem kesebiliriz.Kalem alımı Cevizcilerin Sanal Dünyadaki Rehberine Hoş Geldiniz, Ceviz, Ceviz Fidanı, Ceviz Bahçesi herşey burada (http://www.cevizfidani.net) de görebilirsiniz.

Arif hocam bu sene mart nisan ayında 12 yaşındaki ağaçlarıma chandler ve tozlayıcı olarak kaman 1 aşılatacağım. bahçede yavuz şebin bilecik ve gültekin 2 var kaman 1 e ayrıca tozlayıcı gerekirmi 60 chandler 20 kaman 1 düşünüyorum. uygınmu teşekür ederim

sedatkso
29-01-2013, 19:10
Arif hocam bu sene mart nisan ayında 12 yaşındaki ağaçlarıma chandler ve tozlayıcı olarak kaman 1 aşılatacağım. bahçede yavuz şebin bilecik ve gültekin 2 var kaman 1 e ayrıca tozlayıcı gerekirmi 60 chandler 20 kaman 1 düşünüyorum. uygınmu teşekür ederim
Hocam sende ki ceviz ler verimsiz mi de değiştiriyor sun.

ömür-uşak
29-01-2013, 21:23
Hocam sende ki ceviz ler verimsiz mi de değiştiriyor sun.

Ağaç başına ortalama 2-3 kg yarıdan fazlasını değiştireceğim.Gültekin 2 leri ilkbahar donları vurmazssa 10 kg/ağaç veriyor. Onları daha sonraki yıllar belki.Cevizssiz kalmıyalım kalitetesi iyi cevizler onlara kıyamıyorum.Kaman 1 i hem tozlayıcı hemde ana ceviz olsun diye % 20 gibi koyacağım.

dadaşım
29-01-2013, 23:38
değerli ceviz dostları sayın arif göçmen beyi bu sitede görmek gerçekten bir şans kendisine ceviz ile ilgili her şeyi sorabileceğimizi tahmin ediyor ve inanıyorum.
kendisinin bir videosunda sulama suyunun cevizin aşı tutmasında nasıl etki ettiğini seyretmiştim. Bu konuyu biraz açarsa hepimiz adına faydalı olacağına inanıyorum. Bol cevizli günler dileğimle sağlıcakla kalın

dadaşım
29-01-2013, 23:58
Cotanak55;selam,
bu aşılı denen fidanların dalından veya yaprağından tahlil falan yapılarak gerçek cinsi belirlenebiliyormu acaba resmi kurumlarca[/QUOTE]

sayın Cotanak55;
Sorunuzun ilacı (yani derdinizin dermanı) sayın Arif beyde dikkat ederseniz tahlil sonucu yapraktan tahlil mümkün olabiliyormuş, konuyu kendisi tekrardan ayrıntı ile anlatırsa hem size hem bize değerli bir bilgi paylaşımı olacaktır.
Saygılarımla, Bol cevizli günler.

sedatkso
30-01-2013, 10:37
Ağaç başına ortalama 2-3 kg yarıdan fazlasını değiştireceğim.Gültekin 2 leri ilkbahar donları vurmazssa 10 kg/ağaç veriyor. Onları daha sonraki yıllar belki.Cevizssiz kalmıyalım kalitetesi iyi cevizler onlara kıyamıyorum.Kaman 1 i hem tozlayıcı hemde ana ceviz olsun diye % 20 gibi koyacağım.
Hocam peki chandler i vurmaya cak mi donlar .kaman ile chandler 12 yaşında olsaydı ne kadar verim alırdınız saygılar. Kaman in oldugu yerde chandler olur mu

ömür-uşak
30-01-2013, 18:31
Hocam peki chandler i vurmaya cak mi donlar .kaman ile chandler 12 yaşında olsaydı ne kadar verim alırdınız saygılar. Kaman in oldugu yerde chandler olur mu

chandler geç çiçek açıyor. İlkbahar donlarını atlatıyor. sadece sulamayı erken kesersek taze filizler pişkinleşir.Sonbahar tehlikesinide öyle atlatacağımı düşünüyorum.Uşak rakım 950 diken arkadaşlar var fena değil. 2-3 kg ceviz yerine 12 yaşında asgari 15 kg yeter.Buda ağaç başına 150 tl demektir.100 ağaç 15000 tl aylık bir emekli maaşı aradığımda zaten okadar.İri büyük kaman cevizleri bendede var.bazıları yavuz cinsi diyor.Kaman cevizinin hemen hemen her yerde olacağını tahmin ediyorum.İlkbahar donları vurmazsa.Ben chandler cevizine güveniyorum.Uşakta bir öğretmen arkadaş 4 yıl önce bazı yalova cislerini chandlere aşılattı. 4 yıllık aşı 12 yaşındaki cevizden fazlaydı.Kendi tesbitim. Pedroyu önermedi.içinde büzüşmeler oluyor diye. Birde en önemli sorun güneş yanıklığı. Bazen sıcaklık 40 c yi geçiyor ve meyveler kararıyor. Chandlerde böyle sorun yok.Tozlatıcı olarak kaman 1 düşünüyorum.Kolay gelsin.

sedatkso
30-01-2013, 21:05
chandler geç çiçek açıyor. İlkbahar donlarını atlatıyor. sadece sulamayı erken kesersek taze filizler pişkinleşir.Sonbahar tehlikesinide öyle atlatacağımı düşünüyorum.Uşak rakım 950 diken arkadaşlar var fena değil. 2-3 kg ceviz yerine 12 yaşında asgari 15 kg yeter.Buda ağaç başına 150 tl demektir.100 ağaç 15000 tl aylık bir emekli maaşı aradığımda zaten okadar.İri büyük kaman cevizleri bendede var.bazıları yavuz cinsi diyor.Kaman cevizinin hemen hemen her yerde olacağını tahmin ediyorum.İlkbahar donları vurmazsa.Ben chandler cevizine güveniyorum.Uşakta bir öğretmen arkadaş 4 yıl önce bazı yalova cislerini chandlere aşılattı. 4 yıllık aşı 12 yaşındaki cevizden fazlaydı.Kendi tesbitim. Pedroyu önermedi.içinde büzüşmeler oluyor diye. Birde en önemli sorun güneş yanıklığı. Bazen sıcaklık 40 c yi geçiyor ve meyveler kararıyor. Chandlerde böyle sorun yok.Tozlatıcı olarak kaman 1 düşünüyorum.Kolay gelsin.
Bilgi için tsk ederim bende ankara çubuk ilçesine diyeceğim 7 aydır hangi cins diedeceğime karar veremedim. Ankarada chandler olurmu bilmiyorum **** kaman 1 eki yim diyorum ama erken verim verir mi ve ne kadar verir bilmiyorum.sizce kaman tozlar mi chandler i kaman i ne toplayacak.kaman verimli mi onun verimi nasıl.

ladikli
31-01-2013, 12:47

tekrar olacak ama, ben bahçemi örnekleme yaparak kurmak istiyorum.önce bahçenin 2 dönümüne bölgede yetişebilecek çeşitlerden fidanlar (chandler,fernor,kaman,bilecik,şebin,maraş18,oğuzl ar) dikip 4-5 yıl sonra en iyi uyum sağlayan çeşitle ektiğim tohumları aşılayarak bahçemi kurmayı planlıyorum..

ancak, diyelim ki kamana karar verdim aşı yapacağım kalemleri aşı için oluşturulmuş anaç bahçelerden mi almam lazım? daha önce kendi bahçeme diktiğim kamanlardan ya da çevredeki başka bahçelerden alıp aşılasam ağaçalrım orjinal kaman olur mu? olsa da verimi falan aynı özellikleri gösterir mi?

ayrıca, tohumların da kaman mı olması gerekir?
tohum ne olursa olsun hangi çeşitle aşılanıyorsa o çeşit olur diye bir çok yerde okudum..bunun istisnası olabilir mi ya da kısmen oluşacak ağaç, tohum çeşidi ile aşılanan çeşit özelliklerini beraber gösterebilir mi?

ykaya194
31-01-2013, 13:59
Tohumdan ekip sonradan aşı yapılacak ise bahçenizin toprak yapısına benzer ve yörenizdeki iyi gelişmiş yerli cevizlerden tohum alırsanız anacın kök yapısıda bahçenize daha iyi uyum sağlamış olur.
Aşı kalemlerini ismine doğru cins olduğundan emin olduğunuz 3-4 yıllık ceviz ağaçlarından alabilirsiniz.
kolay gelsin.

ömür-uşak
31-01-2013, 19:46
Bilgi için tsk ederim bende ankara çubuk ilçesine diyeceğim 7 aydır hangi cins diedeceğime karar veremedim. Ankarada chandler olurmu bilmiyorum **** kaman 1 eki yim diyorum ama erken verim verir mi ve ne kadar verir bilmiyorum.sizce kaman tozlar mi chandler i kaman i ne toplayacak.kaman verimli mi onun verimi nasıl.

KSÜ de Mehmet sütyemez hocanın çalışmasında chandler ve kaman 1 erkek-dişi çiçek eşleşmesi var. Birbirlerini tozluyorlar.Ben link vermesini bilmiyorum.Bazı siteler kaman 1 in verimli olduğunu yazıyorlar.Kaman 1de geç çiçekleniyor. Bizim topraklara adapta olur diye düşünüyorum.

ömür-uşak
31-01-2013, 19:56
tekrar olacak ama, ben bahçemi örnekleme yaparak kurmak istiyorum.önce bahçenin 2 dönümüne bölgede yetişebilecek çeşitlerden fidanlar (chandler,fernor,kaman,bilecik,şebin,maraş18,oğuzl ar) dikip 4-5 yıl sonra en iyi uyum sağlayan çeşitle ektiğim tohumları aşılayarak bahçemi kurmayı planlıyorum..

ancak, diyelim ki kamana karar verdim aşı yapacağım kalemleri aşı için oluşturulmuş anaç bahçelerden mi almam lazım? daha önce kendi bahçeme diktiğim kamanlardan ya da çevredeki başka bahçelerden alıp aşılasam ağaçalrım orjinal kaman olur mu? olsa da verimi falan aynı özellikleri gösterir mi?

ayrıca, tohumların da kaman mı olması gerekir?
tohum ne olursa olsun hangi çeşitle aşılanıyorsa o çeşit olur diye bir çok yerde okudum..bunun istisnası olabilir mi ya da kısmen oluşacak ağaç, tohum çeşidi ile aşılanan çeşit özelliklerini beraber gösterebilir mi?

Sn ladikli 4 yıl sonra senin kendine ait anaç bahçen oluşacak.Çevreden kalem aramana gerek kalmaz.En uygun cinslerden kendi bahçendeki kalemlerle aşılarsı. 4 yıl sınra seni bahçenin her tarafı kalem olur.Bol bol kullanabilirsin. Tohum olarak fidancılar yerli çetin ceviz öneriyorlar kendileride çetin cevize aşı yapıyorlar.Hangi ağaçtan kalem alırsan aşıladığın ağaç kalem aldığın ağaç gibi olur.Başarılı olman temennisiyle.

arif göçmen
01-02-2013, 08:54
Sn ladikli 4 yıl sonra senin kendine ait anaç bahçen oluşacak.Çevreden kalem aramana gerek kalmaz.En uygun cinslerden kendi bahçendeki kalemlerle aşılarsı. 4 yıl sınra seni bahçenin her tarafı kalem olur.Bol bol kullanabilirsin. Tohum olarak fidancılar yerli çetin ceviz öneriyorlar kendileride çetin cevize aşı yapıyorlar.Hangi ağaçtan kalem alırsan aşıladığın ağaç kalem aldığın ağaç gibi olur.Başarılı olman temennisiyle.

Degerli dostum benim www.ceviz fidani.net deki sitemin sol alt tarafta ceviz çiçeklenmesi adında bir pencere var oradaki ceviz çeşidinin ismini yazmayacağım ama iki ceviz çeşidinin çiçeklenme zamanı resimli olarak görürseniz size kuracağınız bahçe için bir çeşitte yardımcı olur.

ibas06
04-02-2013, 10:42
Degerli dostum benim www.ceviz fidani.net deki sitemin sol alt tarafta ceviz çiçeklenmesi adında bir pencere var oradaki ceviz çeşidinin ismini yazmayacağım ama iki ceviz çeşidinin çiçeklenme zamanı resimli olarak görürseniz size kuracağınız bahçe için bir çeşitte yardımcı olur.
Arif hocam sitende telefon numaran yok mu ?

sedatkso
05-02-2013, 12:20
Pedro cevizi nin yetiştiği yerde chandler yetisir mi.

ladikli
05-02-2013, 12:22
ceviz yetiştiriciliği ile ilgili az çok birşeyler öğrendim.özellikle de bahçe kurma aşamasında neler yapmam gerekir nelere dikkat etmeliyim bunları biliyorum sayılır..

okurken yazarken insana kolay gibi geliyor ama işin içine girince herşeyin çok farklı olduğunun farkındayım bu yüzden de bundan sonra amacım kurulu bahçeleri görerek yerinde öğrenebilmek, yaşanan zorlukları görebilmek..

bunun için sizlerden bir ricam olacak..
istanbulda ikamet edip hafta sonu bahçesine giden arkadaşlar varsa müsait olduklarında beni de misafir olarak kabul eder bahçelerine götürebilirlerse çok sevinirim..

arif göçmen
08-02-2013, 09:40
Pedro cevizi nin yetiştiği yerde chandler yetisir mi.Degerli dostum chentlerin yetiştiği yerde pedro yetişir endişen olmasın

arif göçmen
08-02-2013, 09:45
dostum tlf 05426255027

arif göçmen
08-02-2013, 09:57
Degerli dostlar yabancı ceviz çeşitlerinin sulama suyunu yerli ceviz çeşitlerine göre en az 10 gün önce sularını kesin.Bu söylediğim karasal iklim için geçerli.

cetiner
18-02-2013, 19:56
sn. lilium bir ay kadar önce yeni diktiğim ceviz fidanlarıma %3 lük bordo bulamacı yaptım geçen hafta fidanlarımı dolaştığımda çoğu şişkin olan gözlerin sanki kurur gibi bir hali vardı sizce bordo bulamacı yeni dikilen fidanları kurutur mu

cetiner
19-02-2013, 22:32
sn. musculus teşekkür ederim sn.lilium özelden verdiğiniz bilgiler için size de teşekkür ederim.

bozy
23-02-2013, 02:01
Bu sene biraz da Fernor dikmek istiyorum güvenilir fernor nerden bulabilirim ..

goksal
23-02-2013, 21:25
sayın bozy mayıs ayında elimde yüzde yüz güvenilir fernor torbalı ceviz fidanlarımı satışa sunacağım 0539 432 34 85 nolu telden ararsanız size yardımcı olabilirim.

vizyon_78
28-02-2013, 08:24
ceviz dostları bilgilerinizden faydalanmak istiyorum.ilk baharda atacağım bordo bulamacını budama yaptıktansonra ve gözler uyanmadan önce mi atacagım .saygılar .

juglandales
28-02-2013, 08:42
ceviz dostları bilgilerinizden faydalanmak istiyorum.ilk baharda atacağım bordo bulamacını budama yaptıktansonra ve gözler uyanmadan önce mi atacagım .saygılar .

Sayın Vizyon_78, aynen dediğiniz gibi budamayı yaptıktan sonra ve gözler uyanmadan 1 hafta önce yaparsanız uygun olur.

goksal
28-02-2013, 21:55
gözler uyanmadan önce atmalısnız ayrıca cevizfidanları kış uykusuna yatarkende bordo bulamacı atmanızı tavsiye ederim.kışın verebileceği zararlardan korur

vizyon_78
01-03-2013, 16:01
verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim sagolun.....saygılar

m.gökhan
01-03-2013, 16:04
Selamlar herkese , bu hafta sonu fidanlarimi dikmeyi dusunuyorum . Oncelikle tepe vurmasini mart 15 den sonra yapmayi dusunuyorum , yoksa dikimle berabermi yapmak lazim ?. Ayrica forumda farkli bilgiler okudum tepe vurma mesafesi ile ilgili . Chadler , kaman1 , sebin ve bilecik cinsleri icin tepe vurmasini tam kac cm den yapmak lazim. 45-75 cm arasindan goz ustunden budamak yeterlimidir. Yoksa her cins icin farkli mesafelermi var ?Simdiden tessekurler herkese.

Safranlı
01-03-2013, 16:14
Tek tek şu kadar cm gibi bir durum olamaz
fidanın kök gücüne filizinin dolgunluguna baglıdır
mart 15 ten sonra kesme konusunda ise yazdıklarınız isabetli olur
şu günden itibaren fidanlar bir an dahi beklelemelidir
derhal ekilmelidir
marttan sonra her bitki uyanıyor
bitkinin ne kadar erken ekilirse o kadar iyi olacagını unutmayalım
kısaca aşı yerinden sonra 4-5 gözün üzerinden kesebilirsiniz
fidanı almadıysanız kısa boylu ve ana gözü 50 cm civarında olanları alabilirseniz tepe vurma gibi derdiniz olmaz

kamil keskin
03-03-2013, 13:07
Arkadaşlar ben de 10 mart gibi budamaları yapmayı düşünüyorum.Syn Lilium,youtbe'deki videoda budamanın 1.20 de tepe vurumunun yapılmasının doğru olacağını söylüyor.ama bizim tarlanın etrafı çam ormanlarıyla kaplı.Bu yüzden çok fazla domuz var.Diyebilirim ki geceleri hep tarlanın içindeler.O yüzden dalların yüksekte olmasını istiyorum.Çünkü cevizi yemek için dallara zarar verecekleri ortada.Bu yüzden tepe vurumlarını 1.80'den yapmam daha doğru olur diye düşünüyorum.Tavsiyerinizi bekliyorum.

cetiner
03-03-2013, 20:11
Ceviz Budaması iyi seyirler...
CEVİZ BUDAMASI - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=gQDf9Q6HGo0)

aviator34
03-03-2013, 20:25
Bu video 2 ve üstü budamalar için :)

ncp1963
03-03-2013, 20:52
Ceviz Budaması iyi seyirler...
CEVİZ BUDAMASI - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=gQDf9Q6HGo0)
Yeni - cevizlerde Budama -2 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=bPnCUTzeWKY)
Yeni - cevizlerde budama 3 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=ItJbTFUYz9s)

devamınıda ekleyeyim izninizle

m.gökhan
04-03-2013, 13:05
04 mart 2013 itibari ile 60 adet ceviz ağacımın ve 18 adet muhtelif meyve ağcımın dikimini gerçekleştirdik. Nisan ayı içinde de tepe vurmalarını yapmayı planlıyorum. Bundan sonra umarım fidanlarla ilgili güzel bilgiler paylaşabilirim :).

mzeynal
04-03-2013, 13:18
cok güzel devamını da bekleriz hocam

ncp1963
04-03-2013, 15:01
04 mart 2013 itibari ile 60 adet ceviz ağacımın ve 18 adet muhtelif meyve ağcımın dikimini gerçekleştirdik. Nisan ayı içinde de tepe vurmalarını yapmayı planlıyorum. Bundan sonra umarım fidanlarla ilgili güzel bilgiler paylaşabilirim :).

hayırlı olsun

ömür-uşak
04-03-2013, 17:32
Sevgili dostlar ağaç sevdalıları bu gün çok kötü bir gündü 107 tane 12 yaşımdaki ağaçlardan 82 tanesini aşılatmak için kestirdim. Bahçe enkaz alanı gibi oldu. Kesen arkadaşın yanında dalları tarif etmek için bulundum. 12 yıldır onlara öyle bakmıştım ki onlarla arkadaştım. Onlarla konuşuyordum. Ne yazıkki çeşit değiştirmek için kestik. Bahçeden çıktım arkama bakamadım. Kesen arkadaşa dalları hemen götür yoksa ben buraya gelemem dedim. Ağaç dikmek kolay ama kesmesi çok zor. İnşallah aşılarım tutarda sıkıntı olmaz.Hepinize kolay gelsin. Sağlık ve mutluluklar dilerim.

ömür-uşak
04-03-2013, 18:44
Budanan cevizler pedro-chandler mi acaba?

Chandler çeşitine aşılanacak. verimleri düşük olduğu için değiştireceğim

mzeynal
05-03-2013, 08:06
ömür bey ağaçların eski aşıları neydi acaba??

ömür-uşak
05-03-2013, 20:00
ömür bey ağaçların eski aşıları neydi acaba??

Yalova 3 şebin bilecik yavuz (kaman olarak biliyoruz) uşak geçit bölgesi olduğu için nisan başında uyanmaya başlar 15-20 nisanda çiçeklenme başlar 8 mayısa kadar don tehlikesi olur. Daha sonra kalandan gidenden çok az ürün alıyoruz. chandler geç açıldığı için çeşit değiştirme aşısı (kabuk veya yarma) yapılacak inşallah aşılarımız tutar da sıkıntı çekmeyiz.

cetiner
05-03-2013, 20:57
Videoda budanan cevizler pedro-chandler mi acaba?

doğrudur chandler ve pedro

mzeynal
06-03-2013, 09:09
Yalova 3 şebin bilecik yavuz (kaman olarak biliyoruz) uşak geçit bölgesi olduğu için nisan başında uyanmaya başlar 15-20 nisanda çiçeklenme başlar 8 mayısa kadar don tehlikesi olur. Daha sonra kalandan gidenden çok az ürün alıyoruz. chandler geç açıldığı için çeşit değiştirme aşısı (kabuk veya yarma) yapılacak inşallah aşılarımız tutar da sıkıntı çekmeyiz.

chandlerin yanında fernor ve fernette cinslerini dusundunuzmu acaba. daha dayanıklı olabilir bence.

Erdem
06-03-2013, 19:09
Arkadaşlar yukarıdaki videoda gösterilen budama yöntemi yan dal verimi yüksek Maraş 18, Chandler, Kaman 1 gibi ceviz çeşitleri için uygundur. Uç dallarda meyve bağlayan Şebin, Bilecek gibi çeşitlerde bu şekilde budama yapmak hatalı olacaktır.

ömür-uşak
06-03-2013, 20:58
chandlerin yanında fernor ve fernette cinslerini dusundunuzmu acaba. daha dayanıklı olabilir bence.

fernor ve fernette bahçe olarak 5-6 yaşında bahçe göremedim.herkes soğuğa dayanıklı diyor başka bilgi yok.Uşakta 5 yaşında çhandler bahçesi gördüm 4 yaşında gördüm verimleri iyiydi o nedenle tercihimi chandlerden yana kullanacağım. fernette kalem bile bulamıyorum.bahçe yok tozlayıcı olarak 5 ağaçlık kaman 1 ve fernette temin edebilirsem aşılayacağım

m.gökhan
06-03-2013, 23:28
Arkadaşlar yukarıdaki videoda gösterilen budama yöntemi yan dal verimi yüksek Maraş 18, Chandler, Kaman 1 gibi ceviz çeşitleri için uygundur. Uç dallarda meyve bağlayan Şebin, Bilecek gibi çeşitlerde bu şekilde budama yapmak hatalı olacaktır.

Sanki bütün bilgiler chandler baz alınarak veriliyor. Uç dal verimli cinslerde ne tip bir budama düşünmek gerek net bir açıklama bulamıyorum. Bu konuda bilgili arkadaşlar ayrı bir konuda fikir alışverişi yaparlarsa çok isabetli olacak.

ncp1963
07-03-2013, 08:26
fransız siteleri uç dal verimli çeşitler için goble tipi budamayı öneriyor..

yan dal verimli çeçitlerde serbest lider veya asıl önerileri modifiye lider

Erdem
07-03-2013, 11:12
fernor ve fernette bahçe olarak 5-6 yaşında bahçe göremedim.herkes soğuğa dayanıklı diyor başka bilgi yok.

Bunlar Fransız ceviz çeşitleri.

Fernor, Franquette x Lara melezidir. Yan dal verimi yüksektir. Geç yapraklanır. Bölgelere göre değişmekle beraber 20 Nisan gibi. Meyveleri çok geç Ekimin ilk haftası gibi hasat edilir. Tozlayıcıları Fernette ve Ronde de Montignac'tır.

Fernette de yan dal verimi yüksek bir ceviz çeşididir. Gene geç yapraklanır ve yapraklanma zamanı Fernor gibidir. Erkek çiçekler dişi çiçeklere göre daha erken olgunlaşır. Mayıs ayında çiçek açar. Tozlayıcısı Franquette'dir. Kendisi de Chandler için uygun bir tozlayıcıdır.

Erdem
07-03-2013, 11:45
Sanki bütün bilgiler chandler baz alınarak veriliyor. Uç dal verimli cinslerde ne tip bir budama düşünmek gerek net bir açıklama bulamıyorum.

Sayın m.gökhan,

Budamanın temel prensipleri aynıdır. Ama budama yapmadan önce bu prensipleri anlamak önemli. Ceviz için ağacın çeşidine, yaşına, uygulanan terbiye sistemine göre farklı budama yöntemleri uygulanabilir. O yüzden ilkönce bunları belirtmeniz gerekiyor.

O zaman şöyle yapalım soru cevap şeklinde olsun. Böylece daha öğretici olacağını düşünüyorum. İlk soru da benden olsun.

Cevize neden budama yaparız? Budamasak olmaz mı.

ncp1963
07-03-2013, 11:55
Sayın m.gökhan,

Budamanın temel prensipleri aynıdır. Ama budama yapmadan önce bu prensipleri anlamak önemli. Ceviz için ağacın çeşidine, yaşına, uygulanan terbiye sistemine göre farklı budama yöntemleri uygulanabilir. O yüzden ilkönce bunları belirtmeniz gerekiyor.

O zaman şöyle yapalım soru cevap şeklinde olsun. Böylece daha öğretici olacağını düşünüyorum. İlk soru da benden olsun.

budama neden yapıyoruz??

1: ağacımızın vahşi ,şekilsiz, içi karanlık kalacak şekilde büyümesini engellemekiçin

2: ağacımızın büyümesini kontrol altında tutmak için

3: meyva verimini artırmak için

olsa gerek

bir ziraatçinin karşında çok konuşmadan dinlemeyi tercih ederim ama :)

m.gökhan
07-03-2013, 12:33

Madem amaç öğrenmek ve öğretmek bende bişeyler eklemeye çalışayım.

( Benim açımdan budama amacım )
1.Öncelikle ileride ağaçlardan iyi bir verim alabilmek.
2.Dikim aralığını olabildiğince yararlı kullanabilmek . ( ki 5*7 dikmek zorunda kaldım fidanları , kendi haline bırakırsam başa çıkamam sanırım)

ykaya194
07-03-2013, 16:04
İki çeşit ceviz yetiştiriciliği vardır.
A - ticari amaçlı ceviz yetiştiriçiliği
B - Özel amaçlı ceviz yetiştiriciliği

A-Ticari amaçlı çeviz yetiştiriciliği
1) Meyvesinden yararlanmak
2) Kerestesinden yararlanmak
1.1) Meyvesinden yararlanmak istersek, budamanın bir tek amacı vardır ve oda verim artışı sağlamaktır, bunu sağlamanın olmazsa olmazından ilki ise bilinçli budamadır.
yöntemleri ise şöyledir:
1.1.a)- Meyve tutuncaya kadar olan süre içinde(gençlik devresinde) ağaca önceden karar verilen şekli vermek.(lider dal,gobel vs.)
1.1.b) - Meyve tutmaya başlayınca;
- ağacın iç kısmına güneş ve rüzgar girmesini sağlamak
- meyve gözü olmayan obur dalları kesmek (amaç; meyve gözlü dalların beslenmesini engellememek)
- birbiri üstüne gelen dalları ayırmak veya alttaki güneş almayan dalları kesmek
- kurumuş ve hastalıklı dalları kesmek
- ağaç şeklini bozan,çok fazla uzayan dalları kesmek
- uç almak
- vs.vs.
1.2 Kerestesinden yararlanmak istersek,budamanın amacı;
1.2.1 geniş bir gövde gelişimini sağlamak için gereksiz uzun dalları kesmek

B) Özel amaçlı ceviz yetiştiriciliği
- gölgesinden faydalanmak
- görünümünden faydalanmak
- meyvesinden faydalanmak (allah ne verirse o kadarı ile yetinmek)
Bu amaçlarla yetiştirilen ceviz ağacının zaten budamasına gerek yok

Ceviz yetiştiriciliği benim uzmanlık alanım değil, amacım alıntıdaki soruya istinaden kendi görüşlerimi yansıtmaktan ibarettir.

sevgiler,