PDA

View Full Version : Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği




Sayfalar : 1 2 3 4 5 [6] 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

ramazan05
09-11-2010, 11:19
öncelikle herkese selamlarımı sunarım.siteye yeni kayıt oldum.
abilerim kardeşlerim bende bir ceviz sevdalısıyım.cevizci 33 hakkında ve noyan yıldıran bey hakkında burda bazı yazıları okudum ve başımdan geçenleri anlatmak istedim.ceviz için neredeyse iki yıldır ha o cins ha bu cins diye araştırmalar yapıp duruyorum kendi çapımda.birsürü mühendis abi ve işin uzmanıyım diyen arkadaşlarla görüştüm gerek yüz yüze gerek telde.ayrıca bizim burada tarım ilçe müdürlüğü il müdürlüğü, il ağaçlandırma müdürlüğü de dahil olmak üzere hepsi ile görüştüm şimdi diyeceğim o ki günün birinde bu CEVİZCİ 33 sitesini buldum netten tel açtım ama telesekretere konuştum :) yaklaşık 4-5 gün sonra bana dönüş yapıldı arayan cevizci 33 sitesinden noyan yıldıran bey di. kendisi ile görüştüm,bakınız çok samimiyim ki noyan beyin bana vermiş olduğu bilgiyi kimse vermedi. çoğu konuştuğum kişiler ilk önce yetiştirği cinsden yola çıktı şöyle fidanımız var şöyle allı şöyle ballı diye anlattılar bana. noyan beyle ilk konuşmamda bana sorduğu ilk sorular;toprak tahlili yaptırdınmı? yaptırdım dediğimde ilk önce rapordaki değerleri okumamı söyledi, okudum daha sonra tmm deyip şu soruları yöneltti. ilçenizin soğuklama saat süresini biliyormusun ? yükseliği nedir ? en fazla kaç derece soğuk görmüştür ? geç soğuklarda sıcaklık en fazla kaç derece düşmüştür ? bu soruları bana sordu bende bunları tam bilemediğim için öyle bi ön görüşme yaptık tamam deyip kapattım teli.daha sonra burda meteorolojide çalışan bi abimden bilgi edindim üç gün kadar sonra tekrar aradım kendisini ve bilgileri aktardım ama aradığımda şaşırdım niyemi çünki benim bulunduğum ilçenin bütün bilgilerini kendisi edinmişti.bana enterasan geldi ogün ki konuşmamızdan sonra araştırma yapmış, ben daha durumdan bahsetmeden benim ilçemin soğuklama saat sürelerini yazın gördüğü en düşük sıcaklığı yüksekliği hava şartlarını hepsini kendisi bilgi edinmiş şaşırdım.işte o ikinci konuşmamızda daha detaylı bilgiler verdi bana.bende bu bu iş için içinde bulunduğum karamsarlıkları ve sıkıntıları anlattım kendisine bizim buralar küçük yerler böyle bilir kişi bulması sıkıntılı net bi bilgiyi hiçbiyerden edinemediğimi anlattım kendisi de benim bu durumdaki çıkmazımı anlayınca bana ne dedi biliyormusunuz fidanı benden al **** alma önemli değil gelip senin arazini ve yapısını inceliycem ve yerinde görücem rahat ol dedi inanamadım,onbeş gün kadar sonra tel açtı geliş tarihini söyledi bana çünki benim için çok önemliydi arazinin yerinde görülmesi.mersin nereee amasya nere :):) ve nasip kısmet olur ise iki gün sonra burada olacak kendisi.buradan kastamonuya geçeceğini söyldi.bakalım dört gözle bekliyorum kendisini.durum bundan ibarettir hepinize saygılar sevgiler abilerim kardeşlerim. ismim ramazan AMASYA / MERZİFON




aral
09-11-2010, 17:45
arkadaşlar pazarda satılan çok iri su bardagı kadar ceviz gördüm çeşidi nedir nasıl ortamda yetişir. bilgisi olanlara ***

WM1TR
10-11-2010, 08:49
"kaplan" olabilir.

ramazan05
12-11-2010, 09:03
evett abilerim kardeşlerim herkese selamlarımı sunarım.Bugün noyan bey geldi kendisi ile görüştük gittik arazinin yerine ve şartlarına baktık çok güzel geçti.arkadaşlar diyeceğim o ki kimse kulakdan dolma laflara aldanmasın önyargılı karar vermesin. ben hiçde art niyetli bi durum görmedim kendisinde. herşeye gayet açık samimi mütevazi bi abi. ceviz ağacı konusunda aklımdaki bütün soru işaretleri bitmiştir benim için bakalım inşallah hayırlısı. inşallah çalışmalara başlar başlamaz buraya resimleri ekleyeceğim saygı ve sevgilerimle.

denizakvaryumu
12-11-2010, 10:24
Hayırlı olsun Atılım Toros 1 çeşidi mi dikilecek?

Atılım Toros 1 çeşidi için Sütyemez hocanın görüşü nedir?

http://www.cevizci33.com/neden/index3.asp

ramazan05
12-11-2010, 10:35
nasip olursa evet atılım toros 1 düşünüyorum sevgili kardeşim. sütyemez hocanın görüşü ve birçok arkadaşın söylentilerini duydum amma velakin bugün noyan beyin kendisi ile görüştüğümde aklımdaki bütün acabalar gitti diyebilirim. bu arada siz diktiniz mi bu cinsten ??

denizakvaryumu
12-11-2010, 11:23
Bende şu an pedro chandler var.

Takviye olarak kaman1 ve kaman 5 yapraklar dökülünce gelecek.

Atılım toros 1 için de deneme amaçlı bir tane dikmek istiyorum.

ramazan05
12-11-2010, 11:29
hımm çok güzel. inşallah hepsi güzel olur. mevlam kimsenin emeğini boşa çıkartmasın.

Sinova57
12-11-2010, 15:15
İyi günler Ramazan bey
Ben Amasya'da Yüksek öğrenim yapmış birisiyim
anlattığınız bu konu çok ilgimi çekti.
Bende Ağaçlar.net'e üyeyim ve buradan forumda yazılanları ilgiyle takip ediyorum.
Daha önce Noyan bey'in sitesini defalarca takip ettim ve bahsettiği türler çok ilgimi çekmiş, bu nedenle kapama ceviz bahçesi yapmaya karar vermiştim.
Bu amaçla yaptığım araştırmalarda Orman Bakanlığının özel ağaçlandırma kapsamında arazi tahsisi yaptığını öğrenip müracaat ettim. talebim uygun görüldüğünden adıma arazi tahsisi yapıldı.
Araziyi Orman Bakanlığından tahsisli olarak aldığımdan Yasal prosedürlerini tamamlamaya çalışıyorum.
Fakat bu arada takip ettiğim sitelerden Noyan bey'in söylediğinin olamayacağı sıklıkla bahsediliyordu, ben de Tokat-1 türüne, tozlayıcısı olarak da Yalova-3 türüne karar vermiştim, bu sizin anlattıklarınızdan sonra Noyan bey ile irtibat kurmaya ciddi olarak karar verdim, yasal prosedürleri tamamladıktan sonra acaba benim arazimi de gezmeye gelirmi?
Arazi şu anda proje hazırlanma aşamasında, 26.11.2010 tarihinde Çevre orman ve Projeyi hazırlayacak Mühendislerin gözetimlerinde tahlil için çukurlardan numune alınacak aşamaya getirebildik.

Avanos
12-11-2010, 18:34
Sayin ramazan05 Noyan beyle görüştüğünüze göre sizden isteyeceğim şey fazla zor olmayacaktır. Noyan Bey sitesinde 2005'li yıllarda yaptığı ceviz bahçelerinin adını yazmış.Bu bahçe sahiplerinden bir kaçının Kayseri sarız yazıyor. O kişinin telefonunu verebilirse ceviz sevdalıları adına bu yeri görmek isterim.Gözlemlerimide burdan yazarım.Sizde dahil diğer kişiler Noyan beyin dediğini değil sonucu görür karar verirsiniz. Bu mümkünmü Noyan beyden isteyin görelim.Kavağı keselim takırtıdan kurtulalım.Noyan beyden şimdiden bu eleştirsel yaklaşımımdan dolayı özür dilediğimide belirtin.Ama büyük yatırımların boşa gitmesini istemiyorum.

ramazan05
12-11-2010, 21:59
sinova57
abicim şimdi şöyle bi durum var kendisi ile irtibata geçmeniz daha net cevaplar almanızı sağlar.ayrıca bu noyan bey ve ekibi kapama bahçeler tesis ediyor , anahtar teslimi işler yapıyor siteden teline ulaşabilirsiniz , bende öyle ulaşmıştım kendisine. ama diyeceğim bu atılım toros 1 cinsi ceviz benim aklıma çok yattı nasip kısmet olursa bundan 600 tane dikicez inşallah. bütün detayları burda bütün abilerim ve kardeşlerimle paylaşıcam saygılar.

ramazan05
12-11-2010, 22:13
sayın
avanos
abicim kusura bakmayın forumda anca bu şekilde yazabiliyorum.şimdi ben bugün görüştüm kendisi ile kendisi gitti ******. bende aynen sizin dediğiniz gibi sitede resmi bulunan bahçelerden bahsettim kendisine bunlar ne alamde diye , bana söylediği geliniz gerek kendi bahçelerimizi gerek yaptığımız bahçeleri yerinde inceleyiniz yaşına göre ağaçlar var kendi gözünüzle görün dedi.ben saten bunu duyunca kimsenin telefonunu istemedim.gidip yerinde görecem tabikide atlar uçağa giderim çok zor bi iş değil abicim bi dünya yatırım sonuçta emek ve zamana dayalı en büyük faktör bu.birde şu var şimdi bu abi vay efendim benim fidanım şöyle vay efendim böyle hiç demedi başından beri bana bugün dahi konuşmamızda öyle allandırıp ballandırmadı ama açık açık diyorki biz buna sonuna kadar kefiliz dikin fidanı uygulayın bakım proğramını iş bakımdan geçiyor diyor. kendisi ile bir sohbet şansınız olsa bana hak verirsiniz arkadaşlar.çok güzel bilgiler edindim toprağı ve yapısını yerinde gördü daha ne deyimki. açık ve net olarak herkese kapımız açık diyor.

Lilium
12-11-2010, 23:24
Sayın ramazan05, Noyan beyin sitesi 2007 den beri güncellenmemiş, kendisi ile görüşüyorsanız, bunun nedenini sorabilirmisiniz, örneğin 2002 de kurmuş olduğu bahçelerin bu yılki resimleri sitesinde neden göremiyoruz.

2002 de ektiği cevizler dokuz on yıllık oldular oldukça iyi verim vermeleri gerekir bunların verimliliklerini sitelerinde neden paylaşmıyorlar.

Kurdukları bahçelerin yerine yetiştirdikleri ağaçların verimlerini paylaşsalar çok daha iyi olur.
ayrıca bu noyan bey ve ekibi kapama bahçeler tesis ediyor , anahtar teslimi işler yapıyor

Yaptıkları iş bahçe kurmak mı? iyi bir ırkı tanıtmak mı? Hangisi?

Çok iyi ilgilendiklerini söylüyorsun ben mail adreslerine yazdığım bir mesaja cevap verme gereği bile görmediler, açaba bahçe kuracak olanlaramı sadece cevap ve ilgi gösteriyorlar. Bu kişilerinmi bahçelerini tarlalarını dolaşıyorlar. Neden?

Bir sayın yaşar akçaya bir mehmet sütyemeze yazdığım mesajlara cevap alırken, noyan bey cevap verme nezaketini bile göstermemiştir. Neden? Bahçe kuracak olsaydım belkide cevap alırdım.

Ayrıca yazım kurallarına (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11) biraz daha dikkat etmeni rica ediyorum.

Avanos
13-11-2010, 05:40
Arkadaşlar Edirne'deki ceviz platformu 14.11.2010 tarihinde saat 20.30da Toprak TV de yayınlanacaktır.Toprak TV reklam yaptı.

ramazan05
13-11-2010, 09:48
sayın Lilium cevabım sizedir
arkadaşım ben bi sevdaya düşmüşüm bu sevda uğruna iki yıldır gözlem araştırma yapmışım çeşitli birsürü insanla senin bahsettiğin hocalar dahil hepsi ile diyalog kurup bilgi almışım elimden geleni yapmışım kararımı vermişim,ama senin bu sergilediğin davranış bana göre yanlış çünki önyargılı bi konuşma ve karalama yapar gibi bi konuşma var gerek yok abicim kimseyi vay şöyle vay böyle diye karalamaya gerek yok, şimdi ben binicem uçağa gidip gezip gelicem bundan doğal bişey varmı ? ayrıca sitedeki resimler eski imiş efendim yeni resimler yokmuş, resimle ne işimiz var abicim hepimiz biliyoruzki bu iş çok ciddi bir iş birsürü yatırımla vede en önemlisi zamana dayalı olarak gerçekleşen bir iş bunu göze alan arkadaşlar gidip yerinde görsün öyle değilmi ? yerinde görmeden incelemeden kurulan bi siteyle iki fotoğrafla olacak işler değil bu işler. benim görüşüm bu yönde. ayrıca bahçemi kuruyorlar iyi bir ırkımı tanıtıyorlar ? demişşisiniz her ikisinide yapıyorlar.bahçeler tetis ediyorlar ve kurmak isteyenlere yardımcı oluyorlar, ama tamam fidanı verdim al git usulü değil bunun bakım proğramını ne yapılması gerektiğini üstüne basa basa insanlara anlatarak yapıyorlar bu işi. ayrıca sizinde noyan beyle görüşebilmeniz için bahçe kurmanıza gerek yok bence, siz diyaloğu sağlayamadı iseniz bu sizin sorununuzdur sizde bi sorun var galiba çünki ben kendisinden birtek fidan almadım almış değilim bahçemide kurmuş değil vede kendisi kurmayacak saten. bence uygun yoldan kendisi ile görüşmeyi tanışmayı deneyin ozaman takıntılarınıza daha net cevaplar alacağınızı zannederim.saygılar.

Lilium
13-11-2010, 13:24
Sayın ramazan05, sevdanıza bir şey diyeceğim yok sevdalı olmanız beni sevindirir, ancak iki yıllık bir sevda sedece görsel olarak gördüklerinizi anlatıyorsunuz, bir heyecana kapılmışsınız, heyecanınız da güzel, bir şeyler yapmak heyacan duymak tabi ki, güzel şeyler sizleri kutlarım.

Kimseyi karalamak gibi bir düşüncem asla va asla olamaz. ben sadece gideceksen soruver dedim, benimki sadece bir merak, bahçeleri kurmuş resimlemiş sitelerine koymuş, sanırım bu ırkı tanıtmak için site açtılar ve resimlediler, Bunu ülkeye ve dış dünyaya tanıtmak için yapıyorlarsa tanıtımını yaptıkları ırkı 2002 den beri olan gelişmeleri ağaçların verimliliklerini paylaşmaları bu ırka güven duymayı arttırmaz mı?.
ayrıca sitedeki resimler eski imiş efendim yeni resimler yokmuş, resimle ne işimiz var
Size belki bir şey ifade etmez ama bana çok şey ifade eder. resimle işleri yoksa niye koymuşlar ki,
Siz onlara söyleyin abi bizim resimle işimiz yok boşuna koymuşsunuz biz uçağa atlar geliriz deyin.
bahçeler tetis ediyorlar ve kurmak isteyenlere yardımcı oluyorlar, ama tamam fidanı verdim al git usulü değil bunun bakım proğramını ne yapılması gerektiğini üstüne basa basa insanlara anlatarak yapıyorlar bu işi.
Neyi ne kadar anlattıklarını bilemem kendileri ile görüşmedim konuşmadım bu nedenle herhangi bir şey söyleyemem, ama şu kadar söyleyebilirim örnek bahçe diye sitelerine koydukları resimler neyi ne kadar anladıkları anlattıkları ile ilgili bilgiyi bana veriyor. Sizin ne kadar aldığınızda beni ilgilendirmiyor, Oda sizin algılama sorununuz.
siz diyaloğu sağlayamadı iseniz bu sizin sorununuzdur sizde bi sorun var galiba
Bende bir sorun olduğundan değil, bazılarına hoşuna gitmeyen şeyler söyleyince diyalog kurulamıyor, benim diyolag kurmama gerek yok da zaten sanırım o benimle diyolog kurması gerekiyor ona kurduğumuz bahçeleri gezdirir üstelik bir ırkın tanıtımını yapmadığımız halde yıl yıl gelişimlerini yıl yıl verimliliklerini hatta bol bol nasıl örnek bahçe olur kurulur resimleri çekmesini sağlayabilirim. Ha sakın ticari anlamda bahçe kurduğumuzu sanmayın, bende sizinki gibi bir sevda ile eşe dosta bahçe kurmak isteyenlere sadece yardımcı oluyorum hiç bir çıkarım olmadığı halde takipçileride oluyorum. "Bazı" çıkarı ve ya ticari anlamda bahçe kuranları da gayet güzel takip ediyorum, nereye kadar takip ettikleri bahçelerinden belli oluyor zaten söylemeye ne hacet var.

179809
179810
Tanıtımını yaptıkları ırklar, böyle bir ağaçlar önünde resim çektirmiş olsalardı Odamı size bir şey ifade etmiyecekti?..
179811

179812

copur 09
13-11-2010, 13:26
Sayın ramazan05, yazılarınızı okuyorum. Cevizle ilgili çok az Noyan beyle ilgili çok fazla yazınız var. Mademki bilgi paylaşacaksınız o zaman ceviz ile ilgili daha fazla yazsanız.

Lilium
13-11-2010, 15:24
Verilen fizibilite raporuna (http://www.cevizci33.com/yatirim/) bakarmısınız, onuncu yılda yüz kilogram, 45 bin metre bahçe kur yılda 300 000 dolar. Yahu bu milet delimi başka işlerle uğraşıyor, 45 000 metre kare bir bahçe kur sülalene yetsin, her yıl üç daire üç araba parası.

On dölüm bostan yan gel osman.

Ağaçların yapraklarını cevizlerin kabuklarını satarakta bahçenin masraflarını karşılıyorlar diğeri hepsi kâr. Korkarım cevizlerin kurtlarını da cinlilere de satıyordurlar :) bir daire de oradan alırlar.

Yok böyle bir şey böyle söylemlere benim karnım tok.

Bana desin ki benim 10 dönüm 10 yaşında ceviz bahçem var şu kadar ürün aldım ürünü şuraya sattım şu kadar gelir elde ettim, yaprağı ceviz kabuklarını şuraya sattım ondan da şu kadar gelir elde ettim, öyle masa başında ki fizilibite ile konuşmak kolay, böyle bir fizilibite ile konuşan varsa konuşalım. Yoksa mış mış larla kimseye gerçekleri gösteremeyiz anlatamayız.

Ben hiç duymadım (bu da benim hatam olsun) biri çıksın söylesin ben ağaçların yapraklarını şuraya cevizlerin yeşil kabuklarını şuraya sattım şu kadar gelir elde ettim. Bilemiyorum belki bir kaç kişi vardır, bir kişi iki kişi türkiye genelini de ifade etmez. Ben ve benim çevremde o kadar ceviz bahçesi olan var böyle bir gelir elde ettiklerini ne duydum ne gördüm.

Bakıyorum noyan beyler elde ediyorlar, onları da bu başarılarından dolayı kutlamayıda bir borç bilirim, hatta alınlarından öperim. Tabii gerçekleri ortaya koyabilirlerse.

hasan_ka
13-11-2010, 15:43
sayın lilium arkadaşıma aynen katılıyorum. Ben de sevdiğim bir abimizden duyup aratmıştım bu toros atılım 1 denen türü. Cevizin yapraklarını yeşil kabuğunu falan satabildiklerini 10 yaşında bir ağacın 100 kg ceviz verdiğini falan yazmışlar. Ben de bu işlerden pek anlamadığım için bir araştırayım dedim ve sayın liliumun dediği gibi satan bir Alllahın kulunu göremedim. Hele ki 10. yaşında 100 kg verim neredeyse bir mucize. İnsan ilk başta o laflara inanmak istiyor ama biraz düşününce saçmalıktan ibaret olduğunu anlıyor. Ben eminim ki o ağaç 100 kilo verim verse bu ağaçların resimlerini internette çoğu ağaç sitesinde görürüz. Ama böyle birşey olmadığı için resimleyemiyorlar bence...

hasan_ka
13-11-2010, 15:47
Ayrıca burdaki herkes ağaçları 10 yaşındayken 100 kg meyve versin ister niye insanlar başka cinsleri tercih etsin ki. Hatta Amerika'dan bile incelemeye gelirlerdi eminim. Sözlere değil gerçeklere inanmak lazım. Ben de araştırınca bu işlerin bu kadar basit olmadığını anladım. Keşke anlattıkları gerçek olsa da dünyaya faydaları dokunsa. Gidip gördüğünüzde resimlerseniz burdan da biz bir fikir sahibi oluruz eğer resim çekerseniz şimdiden teşekkürler şahsım adına...

hasan_ka
13-11-2010, 15:54
ayrıca bu konuda ciddi yatırım yapmayı düşünen bilgisiz arkadaşlarıma bir önerim olacak. Eğer su yoksa kesinlikle bu işlere girişmemenizi öneririm. Aldığım tarlanın 100 200 metre civarı toplulaştırmaya girecekti ve DSİ kapalı sistem sulama kanalı kuracaktı. Köylüler arasında tartışma çıkınca toplulaştırma ve sulama kanalı iptal oldu. Siz sakın ola suyu görmeden benim gibi paçayı sıvamayınız :D İlk başta herşey kulağa hoş gelse de bazı durumlar can sıkıyor. iyice düşünüp taşınıp karar vermenizi tavsiye ederim, ben şu an tarlamı alsalar satmayı düşünüyorum sulak bir yerden yeniden alacağım nasip olursa. Başıma gelen tatsız durumlar kimsenin başına gelmez umarım. Biraz uzun oldu ama kimse kusuruma bakmasın sadece birilerine faydalı olabilirim diye yazdım. İyi akşamlar.

ainos
13-11-2010, 16:19
Arkadaşlar 1233 nolu mesajımda resimleyip söylemiştim. Noyan beyin diktiği 5 yaşındaki ağaçtan 20 kg meyve almışlar bu sene. Hangi cinste var bu verim?
Ayrıca bugün Noyan beyin kendisi aradı beni 2 gün önce ceviz bahçemin son halini gösteren resimleri göndermemi istemişti.
Resimler üzerinden yapmam gereken budamayı vs. anlattı. Bu şekilde bahçeyi kurduğundan beri sürekli kendisi beni arayıp cevizleri takip ediyor.
Hangi firmada var bu takip??
En ufak bir problem yaşadığımda resim çekip gönderiyorum, bir kere olsun geçiştimek için birşeyler söylemedi... Tabi bunlar için hiçbir ücret talebide yoktur.

Lilium
13-11-2010, 16:57
On yaşındaki ağaçtan kaç kilo almışlar, bakın yine mışlarla konuşuyoruz, niye bir başkasının avukatlığını yapıyoruz ki, kendilerinde on yaşında atılım toros1 var, niye kendileri çıkıp ve ya sitelerinde paylaşmıyor da beş yaşındaki ağaçtan 20kg ceviz aldıklarını mışlarla konuşuyoruz ki? on yaşındaki ağaç varken niye beş yaşındakini konuşayım ki? on yaşındaki ağaçın 100kg cevizi görelim.

Cinsin verimliliğine kesinlikle bir şey deyemem görmedim bilmiyorum, verimlidir ve ya değildir kesinlikle bir şey diyemem, neden kendileri kanıtları ile çıkıp anlatmak yerine, başkaları reklamını yapıyorlar onuda anlamış değilim.

ainos
13-11-2010, 18:04
Sn Lilium kimsenin reklamını yapmıyorum, mişli konuşuyorum çünkü resimleri çektiğim zaman haziran başıydı. Hasat zamanı kaç kg alacaklarını bildirmelerini istedim. fotoğrafta bakarsanız sadece bir dalda ne kadar meyve var, kaçlı meyveler, ortalama bir hesap çıkarabilirsiniz. Bana bildirdiklerinde şaşırdım doğrusu ve kabaca hesap yaptığımda abartı olmadığını gördüm.
Aslında merak ediyorsanın açın bir telefon görüşün Noyan beyle, kendisi severek cevap verecektir her konuda.

karathe1st
13-11-2010, 18:04
merhaba siteye yeni uye oldum.ben de ceviz konusunda cok ilgiliyim.noyan bey le telefonda ve mail aracılığıyla gorusmelerim oldu.genel olarak cok oturmus bir kişilik ve alavere dalevere ile ilgilenecek gibi degil.ancak hassasiyetinizi anlıyor ve katılmadan edemiyorum.arastırdıgım cok yer var ancak aşılamaya gerek olmadan bu derece verim alınabilen ve kendi kendini tozlayabilen bir cins ten bahseden yok.noyan bey e simdilik guvenmekle birlikte bahcesini gormeye gidecek olan arkadastan sonucları en acil sekilde yazmasını bekliyorum...

karathe1st
13-11-2010, 18:26
ayrıca foruma biraz gec katılmama verin,atılım toros 1 veya atılım sahil 1 cinsleriyle bahçe kurmuş olan var mı içimizde???

denizakvaryumu
13-11-2010, 20:04
... şimdi ben binicem uçağa gidip gezip gelicem bundan doğal bişey varmı ?.

Fotoraf çekmeyi unutmayın.

Sn.Lilium un bahsettiği bahçelerden resim bekliyoruz.

Avanos
13-11-2010, 20:08
Arkadaşlar bayramdan sonra ben tekrar Noyan beyi arayacağım Kayseri Sarızdaki Bahçe sahibinin telefonunu versin adamla görüşeyim. Bana 150km bahardada gider ürünleri görürüz.Ama sanırım Noyan beyin hitabeti çok kuvvetli Avanosta birinede yapmış 50 dekar 100 de yapmaya çalışıyor. Adamla görüştüm sanki o denen miktarları almış ve 100 kg ürün veren ağaç görmüş gibi anlatıyor.Çok inandırıcı ve etkileyici anlatıyor sanırım.

Avanos
13-11-2010, 20:10
Bu arada ürünler toplandığı için bu yıl öğrenemeyeceğiz sanırım yine veriyormuş. denecek.Sabırlı olun Avanos'taki bahçe yeni seneye 3. yılına giriyor.Bir yıl sonra ben gidip resimleyeceğim size.

ramazan05
14-11-2010, 14:55
sevgili arkadaşlar
bakınız lütfen yanlış anlaşılmalar olmasın burada kimse kimsenin adına konuşmuyor.ama gerçek olan şu var ben kendi adıma söyleyim gördüğüm ilgi ve alaka beni memnun etti ve bu ilgi ve alaka inanın karşılıksız. zerre kadar menfaat yok işin içinde onun için geçmişten yazılmış bazı yazılar için ben noyan beyden bahsetme gereği duydum. ceviz yetitirmek için çok iyi araştırma gerek çok iyi gözlemleme gerek ben buna sonuna kadar katılıyorum illaki en verimlisini ve şartlara en uygun olanını tesbit edip işe koyulmak gerekli.en iyi araştırmaları yapmak zorundayız. benim söyliyeceğim şudur inceleyiniz bahçe kuracak arkadaşlar için de sesleniyorum yerinde görmeden kaç yaşında ne hal aldığını izlemeden kimse söyletilerle yola çıkmasın bu her cins için gereklidir. aski takdirde bir olumsuzlukta boşa giden emek zaman ve para kaybı çok zor. herkese saygı ve sevgilerimle.Mevlam kimsenin emeğini zayi etmesin.

ahmettt
14-11-2010, 21:46
Konunun içine fazla girmek istemiyorum, ama gitgide sapla samanın karıştığını görüyorum. Açmakta fayda var:

Noyan bey hakkında pozitif yazan arkadaşların ifadelerini dikkatle incelediğimde, beyefendinin kendilerine gayet iyi ilgi, alaka gösterdiğini, iyi insan olduğunu, gelip gittiğini, cevap yazdığın vb. söylüyorlar.

Bunlar somut olarak, adı geçen ceviz cinslerinin seçilmesi için hiçbir bilimsel gerçek sunmuyor. Kaldı ki, bu ceviz cinsinden bir adet ağaç 10. yılında Mersinde 100 kilo verse bile, bu, örneğin Amasya'da sizin bahçenizde 10kilo vereceğini göstermez, garanti etmez.

Öte yandan kendi sitesinde yer alan bilgiler (önceki bir yazımda burada belirttim) dünya ceviz standartlarında çok çok yüksek bir verimi hiçbir açık kaynak (yer, ağaç sayısı, sene vs) belirtmeden sunuyor, iddia ediyor. Bu konuyu biraz bilen çoğu yatırımcının en hafif deyimiyle "amatörce" diye tanımlayacağı fizibilite çalışması da cabası.

Bu durumda lafları bırakıp, gerçekler bazında konuşmak lazım.

Size iyi davranan insanlar arıyorsanız, kusura bakmayın, psikologlara gitmenizi tavsiye ederim. Ceviz yatırımı yapacaksanız ve bunu doğru yapmak istiyorsanız, lütfen bilimsel veriler isteyiniz, bunları sorgulayınız.

(Bu arada bir arkadaşımız "Noyan beyin hiç menfaati yok" yazıp duruyor. 1. Her menfaati yok görünenin, doğru söylediğini varsaymayınız. 2. İlla bu varsayımınızın doğruluğunda ısrar edecekseniz, benim de ne sizden, ne Noyan beyden, ne de bu forumdaki hiçbir kimseden bir menfaatim olmadığını unutmayınız.)

seyyah53
14-11-2010, 23:39
Değerli dostlar bu 10. yılda 100 kg tartışmasını başlatan kişi olarak bende bieyler yazacktım fakat SAYIN AHMETT gereken ve yeterli yazıyı buraya yazmış gerek duymuyorum ben kendi adıma cevabımı aldım ayrıca adı geçen şahsın lehinde buraya yazan kişilerinde foruma yeni katılmış **** 3-5 mesajı olması biraz düşündürücü....

Ben SAYIN AHMETT beyden yeni araştırmaya başlayanlar için burada internet linkleri ve kitap tavsiye etmelerini rica ediyorum ...

saygılarımla

karathe1st
15-11-2010, 06:04
siteye yeni üye olmuş olmamız baska birini savunmak üzere kayıt olduk anlamına gelmez.herkes dogruyu ve guzeli bulmaya calıstıgı için burada.kimileri yol arıyor,kimileri yol gösteriyor.ben bu siteyi atılım cinsi cevizler gercekten bu verimi verirmi diye 2 aydır surekli arastırdıgım için buldum.google da noyan yıldıran yazınca bu siteyi de verdi.
neyse zaten asıl konu bu degil...
ben işin ustalarına bu konuda birşey danısacagım.simdi bahsi gecen cinsin apomiks oldugu belirtilmiş malum.benim bu siteden okudugun kadarıyla pedro var insanların apomiks olarak kabul ettiği.verimi guzel olan baska bir cins üzerine yapılan pedro asısıyla ortaya cıkan tohumlar acaba apomiks olma özelliğini yine saglayabilir mi?eğer saglıyorsa bu atılım serisi bu şekilde ortaya cıkmış olabilir mi?

karathe1st
15-11-2010, 06:23
bu arada aklıma yeni geldi.noyan bey bana konya da bir şirket için 11000 agaclık bir ceviz bahcesi kurduk demişti.boyle bir bahceden haberdar olan var mı?

yasarugur
15-11-2010, 08:27
Akşam Toprak tv de 10. Ceviz Çalışma Grubu toplantısı'nı seyrederken İzmir Ege Üniversitesi'nden bir hocamız tüplü ceviz fidanlarının kalıcı yerine dikildikten sonra gelişmediğini,açık köklü fidanların gelişiminin daha sağlıklı olduğunu söyledi ,benim ilgimi çeken de bu oldu.Oysa bütün fidancılar tüplü fidanların her mevsim dikilebildiğini ve tutma oranını daha yüksek olduğunu söylerler.

seyyah53
15-11-2010, 10:38
Sayın yasarugur...

Bende her nekadar bir dayanağım olmamasıyla birlikte açık köklü fidanların bahçeye uygun zamanda dikiminden sonra tüplü dikilen fidanlardan daha belirgin bir gelişme gösterdiklerini okumuştum...fakat burada 'kalıcı yerine dikildikten sonra gelişmediği' sanırım biraz yanlış oluyor ...

yasarugur
15-11-2010, 10:46
Sn.seyyah53 belki de hocam tüplü fidanların sizin dediğiniz gibi açık köklüler kadar sağlıklı gelişmediğini işaret etmiştir.Ben doğru ifade etmeyi beceremedim herhalde.

ramazan05
15-11-2010, 12:29
herkese selamlar
sayın seyyah53 buraya yeni üye oldum diye kimsenin aklına bişey gelmesin.böyle saçmalık olurmu.
arkadaşlar konu aldı başını gitti her kafadan bir ses çıkıyor.herkes sitedeki 100 kg verimle bozmuş kafayı arkadaşım ortalama verileri öğrendim ben 100 kg diye birşey yok bunu belirteyim.birde bu yazıyı okuyan arkadaşlara şunu söyleyim örnek olarak
şimdi bizim burda komşu köyden bi arkadaşla tanıştım 35 yaşlarında var tanışmamın nedenide ceviz yetiştiriyor olması. bana fidan vermeyi teklif etti lakin kabul etmedim çünki ağaç erken çicek açıyor onun söylemesine göre. arkadaşlar çok net izah ediyorum arkadaş 35 yaşında 60 adet ceviz ağacım var diyor ve deyim yerinde ise bir iş tuttuğu yok hızırın tespihini kaldırmıyor 60 ağaca bakıyorum gecimimin yanı sıra artırıp yatırım bile yapıyorum diyor ne anlarsanız anlayın vede bu ağaçlar da ne aşı var ne bişey olduğu gibi aşışız fidandan yetişme ağaçlar. şimdi bu atılım toros 1 cinsi fidanda ona benzer bi tür diye düşünüyorum yani hani böyle ırklar çoktur lakin reklamı tanıtımı yapılmaz veya yapılamaz öylece yöresel olarak kalır ben şahsen öyle düşünüyorum. dikip büyütüp deniycem baktım olmadı yaparım aşıyı dönerim ithal cinse. olmazmı ??

Lilium
15-11-2010, 15:13
arkadaşlar konu aldı başını gitti her kafadan bir ses çıkıyor.herkes sitedeki 100 kg verimle bozmuş kafayı arkadaşım ortalama verileri öğrendim ben 100 kg diye birşey yok bunu belirteyim.
Uslubunuza biraz dikkat edin lütfen, kimsenin kafayı bozduğu falan yok, bir noyan bey tutturan sizsiniz, övgüler yağdıran sizsiniz. Bizler de sitelerine baktık fizibilitelerini inceledik, on yaşında yüz kilogram orada yazıyor yani sizin reklamını yaptığınız kişinin sitesinde. Uçağa atlayıp gidip sorup mu öğrendiniz de, şimdi de yok böyle bir şey diyen yine sizsiniz.
Siz sitedeki arkadaşları kafayı bozmuş diye itham edeceğinize bende bir hata mı var diye bir düşünün isterseniz.

Sizleri daha öncede burayı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11) okumanızı önermiştim.
Yeni gelen arkadaşlar da uğrarsa sevinirim, Yazım hataları yapmamaya gayret gösterirlerse seviniriz.

ramazan05
15-11-2010, 15:49
sayın lilium
yok böyle birşey derken sizde ne demek istediğimi gayet iyi anlıyorsunuz ama hala yazılarınız zıtlaşma boyutunda.bakınız canımız sağ olur ise önümüzdeki sene mayıs ayında ben zaten gidicem ağaçları incelemeye bol bol resimliycem burayı takip eden herkes gözlemlemiş olur, ozaman bol bol konuşuruz.diyorsunuzki (bir noyan bey tutturan sizsiniz, övgüler yağdıran sizsiniz) bakınız arkadaşlar burada noyan beyden bahsetti isem forumda önceden yapılmış negatif konuşmalar üzerine bahsettim.ben kendisi ile görüştüm bahsedildiği gibi birisi değil demek için yazdım. ağaç konusunda ****** bende en verimlisini dikmek isterim kim istemezki ? ben şahsım adına konuşuyorum daha birtek fidan yetiştirmiş değilim yeni başlıycam nasıp kısmet olur ise halada birsürü uzman arkadaşla görüşüyorum çünki yapacağımız işin ne denli önemli olduğunun farkındayım.saygı ve sevgilerimle

ainos
15-11-2010, 16:12
Arkadaşlar tartışmalar kötü noktaya ulaşmaz umarım. Bu konuda birşeyler söyleyim.
Ben Noyan beye bahçe kurdurdum.Gerek internette gerekse Toprak tv deki aşısız fidanla ilgili bilgiler üzerine Noyan beyi aradım ve onun isteği üzerine Mersine gittim. Toros 1 cinsi ağaçlardan kurulmuş 4 ve 5 yaşında ağaçlar gördüm. 1233 nolu mesajda hem kendi ağaçlarımdan hemde Bu 5 yaşındaki ağaçlardan fotoğraf ekledim.
Daha önce de söylediğim gibi 5 yaşında 20 kg ürün alınmış. Fotoğrafta sadece bir dalını fotoğrafladığım resme bakarsanız meyve salkımlarını görürsünüz. Diyelim ki 20 kg abartı, 10 kg olsun. Her yıl gerçekleşen büyüme ile oluşacak yeni meyve gözleri kaç tane olacaktır dersiniz? En az iki kat artsa 5 sene sonra 100 kg ı bile geçer. Burada dikkate alınması gereken en önemli nokta bence bakım.
Şu ana kadar hiçbir fidan üreticisinde bir bakım programı göremedim. İrtibata geçtiklerim de ya gelip bahçeye bakım yapalım, **** kitabımızı al orada bulamadığın birşey olursa gelip yardımcı oluruz gibi cevaplar veriyor. tabi hepsi ücreti karşılığında :)
Ayrıca diğer cinslerle kurulmuş olan bahçelerden alınan verim nedir bilen varsa yazsın lütfen. Öyle Amerikadaki bahçelerin resimlerini yayınlamasınlar!
Benim bildiğim bir bahçe var örneğin; benim bahçeme yakın, yaklaşık 4000 ağaçlık bahçe, bu sene 5. senesiydi. Alınan ürün ne kadar biliyormusunuz? Ağaç başı 5-6 adet! Buyurun burdan yakın.... Keşke fotoğraflasaydım da side görseydiniz...
Ayrıca Ahmet bey benim gönderdiğim fotoğrafara bakarak ağaçlarım hakkında yorum yaparsa sevinirim. Samsun55 isimli arkadaşın isteği üzerine fotoğraf gönderdim ama bir yorum alamadık?

Lilium
15-11-2010, 21:51
Yorumsuz


Üç yaşındaki ağaç

180105
180106

Altı yaşındaki ağaç

180107

Fotoğrafların altında ki imza sanırım ingilizce yazmıyor.

ramazan05
15-11-2010, 22:21
bu hangi cins ağaç ??

Samsunlu55
15-11-2010, 22:23
bu hangi cins ağaç ??

Pedro olsa gerek.

secbul
16-11-2010, 00:10
Pedro sadece 400 saat kış uykusu istiyor. :o
Dikkat edin çok az...
Geç donlara çok hassas olduğunu her yerde okudum :(
İç kabuğunun kahverengi olduğuna bir yerde rastlamıştım...(Açık sarı değil):eek:
Velakin bol ürünlü olması güzel..:p

Lilium
16-11-2010, 00:35
Geç donlara çok hassas olduğunu her yerde okudum
İç kabuğunun kahverengi olduğuna bir yerde rastlamıştım...(Açık sarı değil)
Bir şeyleri iyice karıştırmaya başladık:(
Geç donlara uyanan tüm cevizler hassastır, pedro geç uyanan bir çeşit olduğu için yerli ırklara göre onbeş yirmi gün bir avantajı var.

İç rengi de kahve rengi değil açık sarı beyaza yakın. literatür de beyaz diye geçer.

Şimdi ben size mi inanacağım yoksa elimdeki meyvaya mı?

Bir şeyi iyi biliyorsanız yazın bilmiyorsanız kafa karışıklığı yaratmayın lütfen.

ramazan05
16-11-2010, 17:41
sayın lilium
bu pedro ve chanler cinsileri üzerine ekiz fidancılık tan ramazan beyle görüştüm.bu cinsler gerçekten çok verimli güzel ağaçlar ekiz fidancılıktaki ramazan beye soğuğa dayanıklılımı değilmi diye sormuştum bana -21 derecede hiçbi hasar görmedi dedi.arda fidancılıktan bi arkadaşla görüştüm oda bu pedro üzerine çalışıyor, oda bizim buralara fidan yolladığından bahsetti soğuğa dayanıklımı dedim onada, sizin oralarda olur rahat ol dedi.bizim burda fidan satışı yapan bi arkadaş var onunla konuştum çok riski var ramazan dedi kurulmuş bi bahçesi yok bizim burada ne olur ne olmaz görmeden bişey diyemeyiz dedi.yine internetten görüştüğüm mehmet isminde bi abi fidancı bana direk sizin oraya bilecik ve şebin olur dedi onada bu pedro ve chandlerden bahsettim bana aman riske girme sizin oralarda soğuk çok olur bunların yetişme yerleri hava şartaları sizinkiyle alakası yok olmaz filan dedi ? şimdi sizden ricam bizim burada amasya / merzifon ilçesinde meteoroloji verilerine göre soğukluk süresi yılda 2200 saate yakın ayrıca bu zamana kadar görmüş olduğu en düşük sıcaklıkda şehir içinde -24 derece geç don olayı olarakda mayıs ayının 2 si gibi -1 dereceyi görmüş.sizin bilginizin ışığında bu pedro ve chandler cinseleri bizim burada olurmu ? saygılar.

secbul
16-11-2010, 19:43
Bir şeyleri iyice karıştırmaya başladık:(
Geç donlara uyanan tüm cevizler hassastır, pedro geç uyanan bir çeşit olduğu için yerli ırklara göre onbeş yirmi gün bir avantajı var.

İç rengi de kahve rengi değil açık sarı beyaza yakın. literatür de beyaz diye geçer.

Şimdi ben size mi inanacağım yoksa elimdeki meyvaya mı?

Bir şeyi iyi biliyorsanız yazın bilmiyorsanız kafa karışıklığı yaratmayın lütfen.

Sn Lilium....
400 saati kafadan sallama yapmadım. Elimde kaynak mevcut. Yerli çeşit ile karşılaştırmadım. Soğuklama süresi az yazdım..:eek:

İç renkten bahsetmedim. İç kabuk rengi kahverengi yazdım. Yani eti çevreleyen ince zar... :p

Ayrıca siz chandler ekecektiniz yeni tarlanıza, pedro tercih etmeyişinizin sebebi nedir ?:confused:

tarimbilisim
18-11-2010, 15:38
Merhaba tozlayıcıları hangi oranda dikiyorsunuz.ozellikle bazı cesitlerde 1:1 dikimlerde asırı polenden cicek dokumu oluyor.ve bu tozlayıcıları bahceye nasıl yerlerstiriyorsunuz.elinde bu konuda dokuman olan varmı?

ahmettt
18-11-2010, 18:10
Tartışma konuları ve sorularla ilgili birkaç bilgi ve yorum:

1. Chandler, Pedro ile UC56-224 patent numaralı cevizin çaprazlanması sonucu elde edilmiş bir türdür, yani yakın akrabalardır. Ama meyve kalitesi, (büyüklük, iç doluluğu ve rengin beyazlığı anlamında) Chandler'da daha iyidir. Hem Pedro, hem de Chandler Payne gibi yabancı, Şebin gibi yerli cinslere göre daha geç yapraklandıklarından, geç dona karşı dayanıklıdır. Yerli cinslere kıyasla bakarsak, Pedro Kaman 1'den 3-5 gün, Chandler Pedro'dan 7-9 gün sonra yapraklanır. Yani, bir yerde Kaman 1 veya Şebin uzunca süredir yetiştiriliyorsa ve yapraklanma sonrası don nedeniyle sorun yaşanmamışsa, aynı bölgede Chandler'ın dona yakalanma ihtimali de çok düşük olacaktır.

2. Çeşit seçimi ile bir önemli nokta da hastalıklara ve zararlılara direnç'tir. Türkiye'de geliştirilmiş cinslerin büyükçe bir kısmında hedef, meyve verimi ve meyve kalitesi (özellikle meyve büyüklüğü)dir. Oysa yeni dikimlerde şu anda dünyada en çok tercih edilen Chandler'ın özelliklerinden biri hastalık ve zararlılara dirençtir. Örneğin http://walnutresearch.ucdavis.edu/2000/2000_73.pdf araştırmasında Chandler'ın iç kurduna ve husk fly zararlısında direnci açıkca ispatlanmıştır.

3. İthalata konan yasak ve yerli fidan üreticilerinin hala eski usul ve şartlarda (sınırlı sayıda) üretim yapmasından dolayı kaliteli fidan bulmada üreticilerimiz bugünlerde ciddi sorun yaşıyor. Bu durum, hemen hemen tüm meyvelerde görülürken, badem ve cevizde sorun çok daha ciddi boyutta. Bazı üreticilerin istedikleri cinsi bu dönemde bulamadıkları için "ne yapalım, filanca cins olsun bari" şeklinde yaklaştıklarını gözlemliyorum. Bunu kesinlikle tavsiye etmem; gerekirse 1 sene bekleyip, doğru cinsi dikmeyi tercih etmenizi öneririm. Bu ağaçlar çok uzun süre yaşayacaklar, 1 sene gecikme birçok yatırımcı/yetiştirici için çok da önemli olmayabilir.

4. Cevizle ilgili çok okuyorum, bir işim bilişimle ilgili olduğundan yerli internet sitelerini de yakından takip ediyorum. Hem içerik, hem de teknik kalite anlamında takip edilmeye değer benim bildiğim Türkçe bir site yok. Çoğu, çok yüzeysel bilgilere sahip, site tasarımları da son derece basit (bazen hatalı). Şu anda kaynak olarak tavsiye edilebileceğim (benim okumadığım kitap ve siteler olabilir) tek kitap Prof. Yaşar Akça'nın "Ceviz Yetiştiriciliği". İngilizce bilenler için kaynak çok; sitelerin haricinde "Walnut production manual" By David E. Ramos, kitabı da Google Books'da bulunup, okunabilir.

ramazan05
18-11-2010, 19:47
sevgili arkadaşlar
şimdi bu pedro veya chandler bizim buralarda olurmu acaba
rakım 740 m görmüş olduğu en düşük sıcaklık şehir içinde -24 derece soğukluk saati 2200 saate yakın geçtiğimiz yıllarda mayıs ayının 2 sinde görmüş olduğu en düşük sıcaklık -1 derece bunlar meteorolojiden edinmiş olduğum veriler bu verilere göre bu ağaçlar bizim buralarda olurmu ?? saygılar

ainos
18-11-2010, 21:01
sevgili arkadaşlar
şimdi bu pedro veya chandler bizim buralarda olurmu acaba
rakım 740 m görmüş olduğu en düşük sıcaklık şehir içinde -24 derece soğukluk saati 2200 saate yakın geçtiğimiz yıllarda mayıs ayının 2 sinde görmüş olduğu en düşük sıcaklık -1 derece bunlar meteorolojiden edinmiş olduğum veriler bu verilere göre bu ağaçlar bizim buralarda olurmu ?? saygılar

Chandler için soğuklama süresi 700 saat diye yabancı bir sitede okumuştum.
Bence olmaz!

Samsunlu55
18-11-2010, 21:25
Soğuklama süresine bakarak "olmaz" demek olmaz. Örneğin narın soğuklama gereksinimi yoktur, japon erikleri 600 saattir ama yetişir, incirin soğuklaması 100-200 saat kadardır ama Samsun'un Patlıcan İnciri meşhurdur(Samsun soğuklaması 1503 saat). Bu durum birçok meyve türü için geçerlidir. Soğuklama süresi doldurulamadığı zamanlarda sıkıntı yaratır. Chandlerde bakılması gerekilen ağacın uyanma zamanı ve dayanabildiği en düşük sıcaklıktır.

ramazan05
19-11-2010, 13:33
sevgili arkadaşlar bulunmuş olduğum ilçenin hava şartlarını net olarak belirttim. bu durumda bu pedro ve chandler ağaçları hakkında olur veya olmaz diyebilecek kesin bişey söyleyebilecek arkadaş yokmu ???

Çınarmunarı
20-11-2010, 04:33
Sevgili ramazan05
Ben olsam o bölgede fernoru düşünürüm. Fernorun mayısın ilk haftasından ortasına kadar süren yapraklanması var.Ayrıca Muharrem Yavaş'ın dediğine göre 8. 9. yaşında verim olarak chandleri yakalıyor.

Çınarmunarı
20-11-2010, 05:36
Cevizde budama ile ilgili bir sayfa...http://translate.google.com.tr/translate?hl=tr&sl=en&u=http://www.ces.purdue.edu/extmedia/FNR/FNR-76.html&ei=f63nTLPaBo3tsgar7tiOCQ&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=8&ved=0CGoQ7gEwBw&prev=/search%3Fq%3Dwalnut%2Bpruning%26hl%3Dtr%26biw%3D10 24%26bih%3D634

ramazan05
20-11-2010, 07:06
teşekkür ederim çınarmunarı
bu chandler ve pedro güzel verim veriyor lakin kimseden net bi cevap alamıyorum ki. bunu yetiştiren şöyle olur veya böyle olur diyebilecek kimse yokmu anlamış değilim. net bi bilgiyi kimseden alabilmiş değilim. dikme olmaz diyenler var dik güzel olur diyenler var ne yapacağımı şaşırdım cins tayin etmek nekadar zor bi iş. bu ağaçların yetiştiği iklim şartlarının senin bulunduğun yerle arasında çok fark var diyenler oldu.ama ağaçların verimi filan güzel şöyle net bi cevap bulabilsem aklım karıştı valla.

tarimbilisim
20-11-2010, 16:41
Verim konusunda gozden kacan bir konu var .Verimde icmeyve agırlıgımı yoksa kabuklu halimi bu genelede belirtilmiyor.Birde Yerli ve yabanci cesitler arasında da fark meydana geliyor.Oyuzden verim konusunda benim arastirmalarim yerlide ic verim oalrak agac bası
1-5 yas 2,5kg
5-10yas 6kg
10-15 yas 10kg
15-20 yas 25 kg

seyyah53
21-11-2010, 14:28
Şahsım adına SAYIN AHMETT bey çok teşekkür ediyorum...

tarimbilisim
21-11-2010, 20:43
http://fmd.ksu.edu.tr/sayi/51/51.148-158.pdf
simdi chandler i frnaquette tozluyor ama bu grafikte franquttede dddd var yani erkek organ verileri yok.bu ksısm hakkında yorumu olan varmı?

tarimbilisim
21-11-2010, 21:49
Sayın Hocam Merhaba,
>> Ozellikle Toprak Tv Yayını ile sitemizde Ceviz Yetiştiriciliği Hakkında
>> sıkca sorulan sorular asagida yazdıgım konulardır.Degerli vaktinizi
>> ayırıp
>> bu sorulara yanıt verebilirseniz veya bu konularla ilgili dokuman
>> iletebilirseniz bizlerde uyelerimize sizin aracılıgınızla
>> aktaracagiz.Saygılarımla.
>>
>>
>> ***Çeşitler icin optimal soğukluk ihtiyaçları VE Rakım aralıkları
>> nelerdir?
>>
>
> Bartın için soğuklama sorunu yaşamaz sınız. türkiye genelinde sadece
> akdeniz
> kuşağında sorun yaşanabilir. Ülkemiz için soğuklanma gereksinimi genel
> anlamda sorun çıkarmamaktadır.
>
>
>
>> ***Hangi çeşitlerde modifiye lider veya Goble Budama yapılmalı?
>>
> Cevizde goble terbiye şeklini önermiyorum. modifiye lider daha etkili ve
> verimi artırıyor. Özellikle goble güneş yanıklığınıda artıyor.
>
> yan dalmlrda meyve veren çeşitlerle uç dallarda meyve veren çeşitlerin
> budaması tamamıyla birbirinden farklı kitabımda bu konuda çok ayrıntılı
> bilgi var
>
>
>> ***Cesitlerin tozlayıcıları ile dikim oranları ne olmalı?
>>
> tozlayacı çexşit ana çeşitlere bağlı olarak % 2-7 arasında değişebiliyor.
> Örneğin şebinde % 2 -3 arasında olmalı
>
>> ***Dikim icin ornek bir tablo varmı?(Tozlayıcıların dikim yerleri)
>>
>
> Kitabımda çok detaylı çizimler var
>
>> ***Rakımı genelde baz alırdık Edirne Rakım olarak oldukca alcak.Rakım
>> konusunda sanırım oldukca yanlıslık yapılıyor bu baglamda.Neler
>> soylenebilir Rakım konusunda?
>>
>
> Rakım önemli değil. önce enlem boylam sonra rakım
>
> rakımın etkisi bölgelere göre değişebiliyor. Örneğin manisa denizli gibi
> yörelerde kesinlikle rakım en az 400 olmalı. Önemli olan burada iklim
> öezllikle ilkbahar geç donları ve yazın yüksek sıcaklıkların olumusuz
> zarar
> etkisi
>
>
> Cengiz bey bu konuları lütfen kitabımdan okuyup daha detaylı bilgilenin.
> Türkiyede doğru bilinen birçak yanlış var
>
>
>
> AKÇA
>

tarimbilisim
22-11-2010, 12:31
http://www.facebook.com/home.php?#!/video/video.php?v=464765339410&oid=112773205419367&comments
10.ceviz calistayı bolum1 i buradan izleyebilirsiniz. 2.bolumude yakında yukleyecegim

Lilium
23-11-2010, 00:18
Geçen yıl bigada yapılan toplantıya katıldım, bu yıl onuncusu yapılan bu çalışma gurubunun on yıllık emeği, yabancıların bir yılda yaptığını biz on yılda yapamıyoruz.
On yıldır ne yapacağımıza karar veremiyoruz, bir kaç fidancının itekaka yürüttükleri yaşar hocanın da kendi özverileri ile yürütülen bir proje, hani diyoruz ya herşeyi devletten beklemiyeceksin. Bir şeyleri de devletten beklemeyeceksek olacağı bu kadar, çek çak çek çak .

Benim tarım bakanımın on yıldır sürdülülen bu projeye bir katkısı bir faydası bir projesi varmı acaba? üretilen, bu kadar kurdulunan kapama ceviz bahçelerine yarın bu ürünü nereye satacağı yüksek maliyet girdilerle hangi ülkeye pazarlayacağı hangi tarım pilanları ile ceviz üreten ülkelerle rekabet edeceği ile ilgili bir yazısını bir sözünü duydunuz mu?

Bir kaç kişi çırpınsa ne olur, devletin tarımımı kalmış, yarın amerika bizden daha ucuza üretiyor bizde pahalı ithal edelim derlerse hiç şaşmam. Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanıyoruz, ekerken dönüme 125 lira destek sonrası hep köstek, çiftçi ürettiği üründen utanır oldu, Hangisini sayayım maliyetlerin yüksekliliğinden hayvancılığımız dışarıdan hayvan ithal eder duruma geldik, hiç değilse kendi kendimize yeter bir ülke iken bizleri bu durumlara düşüren iş bilmez kendi çıkarlarını düşünen üretime destek vereceğine gemilerle mısır ithal edip limanlarda bekleten, Bizleri Anguslarla tanıştıran siyasilerin allah belalarını versin.

gulucuk
23-11-2010, 09:55
Bazı bakanlık yetkilileri ve bazı hocalarımız belli bölgelere devlet arazilerine ceviz ormanları kurmaktan (bildiğim kadarıyla tohumdan dikim yöntemiyle) bahsediyorlar ve teşvik ediyorlar..Kapama bahçe kuran ve bu iş için parasını,emeğini,vaktini ve de hayallerini yoğunlaştıran kişilere karşı bir haksız rekebete sebep olmayacak mı?Bir tarafta toplantılarda yabancıların bu işi ne kadar profesyonelce yaptığından,verimli cinslerden bahsedip bir yandan da ileride ne tür meyve vereceği belli olmayan yöntemleri teşvik etmek ve de bu işi yapıp emek ve para harcayan insanlara karşı haksız rekabet şartları oluşturmak doğru mudur?Ağaçlandırma adına başka yeşil ağaçlar da var.Bugün Moldava Rusların tohumla diktiği ceviz ormanlarında standart ürün alamadığından bahsediyor örneğin..İnsanlar para kazanacığını umut ederek yatırım yapıyor..Dağı taşı orman yapıp sebil niyetine ceviz mi yedireceğiz?Amaç NEDİR?

vasces
23-11-2010, 16:22
Geçen yıl bigada yapılan toplantıya katıldım, bu yıl onuncusu yapılan bu çalışma gurubunun on yıllık emeği, yabancıların bir yılda yaptığını biz on yılda yapamıyoruz.
On yıldır ne yapacağımıza karar veremiyoruz, bir kaç fidancının itekaka yürüttükleri yaşar hocanın da kendi özverileri ile yürütülen bir proje, hani diyoruz ya herşeyi devletten beklemiyeceksin. Bir şeyleri de devletten beklemeyeceksek olacağı bu kadar, çek çak çek çak .

Benim tarım bakanımın on yıldır sürdülülen bu projeye bir katkısı bir faydası bir projesi varmı acaba? üretilen, bu kadar kurdulunan kapama ceviz bahçelerine yarın bu ürünü nereye satacağı yüksek maliyet girdilerle hangi ülkeye pazarlayacağı hangi tarım pilanları ile ceviz üreten ülkelerle rekabet edeceği ile ilgili bir yazısını bir sözünü duydunuz mu?

Bir kaç kişi çırpınsa ne olur, devletin tarımımı kalmış, yarın amerika bizden daha ucuza üretiyor bizde pahalı ithal edelim derlerse hiç şaşmam. Dünyanın en pahalı akaryakıtını kullanıyoruz, ekerken dönüme 125 lira destek sonrası hep köstek, çiftçi ürettiği üründen utanır oldu, Hangisini sayayım maliyetlerin yüksekliliğinden hayvancılığımız dışarıdan hayvan ithal eder duruma geldik, hiç değilse kendi kendimize yeter bir ülke iken bizleri bu durumlara düşüren iş bilmez kendi çıkarlarını düşünen üretime destek vereceğine gemilerle mısır ithal edip limanlarda bekleten, Bizleri Anguslarla tanıştıran siyasilerin allah belalarını versin.

Sayın Lillium,

bu dediklerinize katılmamak elde değil. Son 2-3 sayfadaki tartışmaları ve ağaç başına verimle ilgili detayları da okudum. Burada aslında kimse kimseye kızmamalı. Cevizle ilgili Türkiye'deki hangi siteye girerseniz girin birbirinden çok farklı değerler, veriler görüyorsunuz. Burada profesyonelce bakılmış 8-10 yaşı tamamlamış bahçeyi gören kişi sayısı da az olunca insanlar ister istemez denilenlere inanmak durumunda oluyor. Tabi ki doğruları hep beraber bu işte çalışarak, gözlemleyerek ve verileri paylaşarak bulabiliriz.

İşin pazarlama kısmı gerçekten çok ilginç. Yaprağından ya da mobilyada kullanılmak üzere gövdesinden faydalanılacağına inanarak bu işe başlamanın doğru olmadığını düşünüyorum. Çünkü çevremizde araştırdığımızda bunlardan faydalanmış kimseyi şahsım adına görmedim. Sonuçta hepimizi ağaç sevdalısıyız ve severek yapmak istediğimiz bu işin sonucunda da hakkımız ne ise onu kazanmak için çabalıyoruz. Dediğiniz gibi min 1200-1500 TL dekara maliyetlerle oluşturulmuş ve yıllık bakımlarının titizlikle yapılıp aksatılmaması gereken bir işin sonunda meyveler alındığında herkes sonunu görmek istiyor. Markete gidiyorsun "kardeşim iç cevizi kaça alıyorsun" diyorum "20-22 TL alış fiyatından bahsediliyor minimum". Sektörün lider kuruyemiş firmalarından biriyle görüşüyorum adam "Biz yurtdışından gelen malı kullanmakta ısrarcıyız" diyor. Sebebini sorunca da "Gerek standardı, gerekse güven açısından" bu yola devam edeceklerini söylüyor. Yerel Kuruyemiş firmalarına sorarsan "Gelir biz alırız sizden yeter ki siz yapın" diyorlar. Ortadoğuya sık giderim. Cevizi çok sever ve kullanırlar. İthalatı bizden de yapıyorlar, avrupadan da yapıyorlar. Anca gelir düzeyi düşük ortadoğu ülkeleri özellikle Suriye, Ürdün, Mısır gibi ülkelerde bizim cevizimizi kullanıyorlar. "Ortalama iç cevizi 12-15 TL arasında alanlar da var bu son 2 senedir bundan çok şikayetçiler". Geçtiğimiz yıllarda daha uygun fiyattan bulabiliyorken şu anda pahalanmasını yadırgayanlar var.

Ziraat Bankasının sertifikalı fidan için yatırım kredileri kapsamında sunduğu kredi için bütün fizibilite çalışmalarını yapıp başvurmaya gittim. Karşılaştığım tablo gerçekten ilginçti. Başvuruların %99 u hayvancılık içindi ve sayfalarca emekle hazırlanmış fidan kredisi talebimiz için krediden sorumlu müdür resmen alay etti benimle. "Millet cevizden kaçıyor, siz girmeye çalışıyorsunuz", "Cevizden para kazanan gördün mü sen ?", "başka geliriniz olmadığı için onaylanmaz sizin başvurunuz" gibi sözlerle canımı sıktılar. Yanımdaki dayım 2 hayvanı ve meradaki kiralık mekan üzerinden 50.000 TL yi 7 sene sonunda 51.000 TL ödeyecek şekilde sorgusuz, sualsiz neredeyse krediyi alıyordu, biz maaş, 2 kefil, ipotek vs belgelerle çok rahat ödeyebileceğimiz kredi için 2 haftadır kapılarında sürünmeye devam ediyoruz. Yani adama yetki vermişler krediyi yönet diye ama kolayınca kaçıp tarlanın fizibilitesi vs ile uğraşacağına (Çünkü bunun için 11 şubeye bakan mühendis için talepte bulunuluyor ve adam gelip tarla, fizibilite her şeyi inceliyor) daha kolayına gelen hayvancılık kredilerine teşvik etmeye çalışıyor.

Kusura bakmayın biraz uzattım ama ben ve 2 arkadaşım 90 dönümde bu işe başlayacağız ve herkesin kafasındaki soru işaretleri bizde de var. İster anahtar teslim proje desinler, ister kendiniz yapın ihata, damla sulama, fidan, fidan dikimi, toprak hazırlığı derken maliyetler hemen hemen aynı. Önemli olan bu işi hakkıyla yapıp sonucunu beklemek. Bu ülkede 1 numaralı ihracat ürünümüz fındıkta yaşananları hepimiz biliyoruz. Fındık üreticisinin hali de ortada. Kendi adıma çok büyük beklentilerle yapmayacağım bu işi, hayalimin peşinde koşuyorum, mevlam izin verir de güzel ürünler alabilirsem bir gün o zaman düşüneceğim nasıl pazarlanacağına. Yani pazarlama olayı, tarım politikalarının iki dudak arasında olduğu bir ülkede fazlasını beklemek de hayalcilik oluyor malesef.

Saygılarımla..

seaa
23-11-2010, 17:16
Chandler cevizi Ankara ikliminde yetişirmi? Kaman ilçesinde nasıl olur bu ağaç son olarak

tarimbilisim
23-11-2010, 18:45
Ben olur diyorum cünkü oldukca gec uayanan bir cesit dos sıkıntısı yasamaz.zaten soguklanma olarakta problem olmaz ankarada.

WM1TR
24-11-2010, 15:05
http://www.facebook.com/home.php?#!/video/video.php?v=464765339410&oid=112773205419367&comments
10.ceviz calistayı bolum1 i buradan izleyebilirsiniz. 2.bolumude yakında yukleyecegim

yeni bölümleri merakla bekliyorum
elinizde özellikle bahçe gezilerinden elde edilen görüntüler varsa, sanırım onlar çok daha yararlı olacak...

tarimbilisim
26-11-2010, 09:08
facebook sure sınırı koymus videolard oyuzden diğer bolumleri ekleyemedim.Kısa olarak kaydeip yukelemyi deneyecegim.
Simdi 20 adet fidan icin
8 chandler +2 fernette (chandleri tozlar)+2 Franquette(chandleri ve fernetteyi tozlar)
en gec franquette yapraklanıyor fernette bundan 2-3 gun sonra yapraklanıyor.chandlerde franquetteden 6-7 gün önce yapraklanıyor.
8 adet fernor yukarıdaki fernette fernoru tozluyor.fernorda franquetteden 3-4 gun once yapraklanıyor ortalama .tozlayıcı oranına uyulmus gec yapraklanan cesitler ve verimli cesitler secilmis oluyor.Nasıl :) ?

06doğaci
26-11-2010, 15:44
Sayın sea Kamanda da chandler aşılama yaluyla bahçe tesisi var forum dostumuz Sebahattin bey projeyi yürüttü.Kendisi çok değerli birisi.Para peşinde koşanlardan değil, ideali ve prensipleri olan birisi.Sonucu bende merakla bekliyorum.Bende kendisinden aldığım kalemlerle aşı yaptım.Büyük verimsiz ağaca yaptığım aşı tuttu.Çokta güzel gelişimi var.1 metreden fazla sene içerisinde aşı boy attı.

WM1TR
26-11-2010, 16:36
Bahçe gelişmi açısından bilenlere bir sorum olacak,

Fidanları ektik, gövdeyi 15-20 cm kadar su bazlı boya ile boyadık. gübresini suyunu hepsini verdik

Asıl iş aslında bundan sonra başlıyor.

Ceviz fidanlarına verilmesi gereken standard ilaçlar var mıdır? Hangi hastalıklara karşı hangi ilaçları vermeliyiz? Fidanın güçlü olması ve hastalık tutmaması için, aynen çocuklarımıza minikken standart bazı aşıları yaptırdığımız gibi, fidanlara hangi standart ilaçlamaları yaptırmalıyız? hem hastalıktan koruyan hem de verim arttıran ilaçlar var mıdır?

tarimbilisim
26-11-2010, 19:30
standart ilaç.Bordo bulamacı atacaksınız . %20 lik teknik bordo bulamacı. il **** ilce tarım mdurulugunde recetesini yazdırabilir ve ilac bayiinden alabilrisnz.
ne zaman atılır yaprakların tamamı döküldüğünde kasım sonu aralık bası gibi.
diğeride agac gozleri sistiğinde patlmadan once atılır.faydasi mantari hastalıklara karsı korur agaci ve agcin gozlerini sivadıgı icin agaci 10 15 gun gec uyandırrarak dona karsıda korumus olur.
bunun haricinde gorulen antraknoz hastalığı varsa farklı ilac ve farklı zmanlarda uygulanır.Böcek zarari icinde farklı ilaclar bocek turune gore uygulanır.

Toprak analizi yaptıran varsa bu konuda da yardımcı olabilirim.Gnelde ph cok yuksek oluyor kurulan bahcelerde ve organik madde zayıf oluyor bunlara dikkat edin.baharın yaprak gubresi sıvı halede uygulayabilirsiniz.
unutmadan fidanı dikimle 140-160 cm den kesim yapmayı unutmayın

denizakvaryumu
26-11-2010, 20:04
http://www.lecooke.com/Images/Fruits_&_Nuts/Walnuts/Chandler_Walnut(RGB).pdf

Chandler için ;

self fertile ve zone 8 diyor ?

Lilium
27-11-2010, 00:59
Ceviri yapamadım, ne demek istemiş.

tarimbilisim
27-11-2010, 10:05
kendine verimli ve bölge 8

Çınarmunarı
27-11-2010, 19:59
Oğlumun (lise öğrencisi) çevirisine göre; Chandler için 900 saat soğuklama zamanı, kendine verimli, en olgun zamanında boyuda yaklaşık 12 m , enden yayılması da (taç genişliği) yaklaşık 11 m gibi...

denizakvaryumu
28-11-2010, 06:36
http://www.lecooke.com/Images/Fruits_&_Nuts/Walnuts/Chandler_Walnut(RGB).pdf

Chandler için ;

self fertile ve zone 8 diyor ?

Kendini tozlar ve örneğin Ankara için uygun değil.

tarimbilisim
28-11-2010, 07:38
Protandry ozelliğindedir chandler yani tozlayıcıya ihtiyaç duyar.
http://ceviz.ksu.edu.tr/ceviz-cesitleri/
Ankarada yetişmez demek cok yanlis.

ainos
29-11-2010, 14:07
Protandry ozelliğindedir chandler yani tozlayıcıya ihtiyaç duyar.
http://ceviz.ksu.edu.tr/ceviz-cesitleri/
Ankarada yetişmez demek cok yanlis.

Kendine tozlar diyorsa; başka tozlayıcıya neden ihtiyaç var?

Ayrıca sizce Ankara nın iklimiyle haritada verilen 8. bölgenin iklimi aynı mı? Haritada bölgeleri ve sıcaklık aralığı vermiş!

şahin54
29-11-2010, 14:22
http://www.modbee.com/2010/10/31/1407848/billion-pounds-of-walnuts-projected.html
selam cevizci arkadaşlar ceviz hasadı görmek isterseniz bir göz atın...
ainos zone-8 e bir baktım da 32 derece enleminden 45 derece enlemine kadar olan yerler için geçerli hem denizel hemde karasal bölgeleri içine almış durumda. buda ankara 40 enleminde ve karasal olduğu için bence uygun.

denizakvaryumu
29-11-2010, 14:33
Zone 1

Below -45.6 C
Below -50 F

Betula glandulosa (dwarf birch)
Empetrum nigrum (black crowberry)
Populus tremuloides (quaking aspen)
Potentilla pensylvanica (Pennsylvania cinquefoil)
Rhododendron lapponicum (Lapland rhododendron)
Salix reticulata (netleaf willow)



Zone 2
-50 to -40 F
-45.6 to -40 C

Betula papyrifera (paper birch)
Cornus canadensis (bunchberry)
Elaeagnus commutata (silverberry)
Larix laricina (eastern larch)
Dasiphora fruticosa (shrubby cinquefoil)
Viburnum opulus var. americanum (American cranberry-bush)



Zone 3
-40 to -30 F
-40 to -34.5 C

Acer saccharum (sugar maple)
Elaeagnus angustifolia (Russian olive)
Hydrangea paniculata (panicle hydrangea)
Juniperus communis (common juniper)
Lonicera tatarica (Tatarian honeysuckle)
Malus baccata (Siberian crabapple)
Parthenocissus quinquefolia (Virginia creeper)
Spiraea x vanhouttei (Van Houtte spirea)
Thuja occidentalis (American arborvitae)



Zone 4
-30 to -20 F
-34.5 to -28.9 C

Berberis thunbergii (Japanese barberry)
Juniperus chinensis (Chinese juniper)
Ligustrum obtusifolium subsp. suave (Amur privet)
Ligustrum vulgare (common privet)
Parthenocissus tricuspidata (Boston ivy)
Taxus cuspidata (Japanese yew)



Zone 5
-20 to -10 F
-28.9 to -23.3 C

Acer palmatum (Japanese maple)
Cornus florida (flowering dogwood)
Cotoneaster microphyllus (small-leaf cotoneaster)
Deutzia gracilis (slender deutzia)
Euonymus fortunei (winter-creeper)
Rosa multiflora (multiflora rose)



Zone 6
-10 to 0 F
-23.3 to -17.8 C
Buxus sempervirens (common boxwood)
Cedrus atlantica (Atlas cedar)
Hedera helix (English ivy)
Ilex opaca (American holly)
Ligustrum ovalifolium (California privet)
Prunus laurocerasus (cherry-laurel)
Taxus baccata (English yew)



Zone 7
0 to 10 F
-17.8 to -12.3 C

Acer macrophyllum (bigleaf maple)
Rhododendron Kurume Group (Kurume azalea)
Ilex aquifolium (English holly)

Zone 8
10 to 20 F
-12.3 to -6.6 C
Arbutus unedo (strawberry-tree)
Choisya ternata (Mexican orange)
Olearia x haastii (New Zealand daisy-bush)
Pittosporum tobira (Japanese pittosporum)
Viburnum tinus (laurustinus)



Zone 9
20 to 30 F
-6.6 to -1.1 C

Asparagus setaceus (asparagus-fern)
Eucalyptus globulus (Tasmanian blue gum)
Fuchsia hybrids (fuchsia)
Grevillea robusta (silky-oak)
Schinus molle (California pepper-tree)
Syzygium paniculatum (Australian brush-cherry)



Zone 10
30 to 40 F
-1.1 to 4.4 C

Bougainvillea spectabilis (bougainvillea)
Cassia fistula (golden shower)
Corymbia citriodora (lemon-scented gum)
Ficus elastica (rubber plant)
Ensete ventricosum (Abyssinian-banana)
Roystonea regia (royal palm)


http://www.lecooke.com/cms/

tarimbilisim
29-11-2010, 19:41
Şimdi elbetteki amerikaya göre verilen bu verileri türkiye icin almamız basta en buyuk hata olur.Bizim ülkemizde üniversiteler arastırma esntitülerin yapacagı su haritanın benzeri.Elimizde bu harita olsa hangi enlem hangi boylamda hangi cesit onerilir,yukselti haritaları olsa buna uygun cesit onerilse kimse abd deki verilere bakmak durumunda kalmazdı.mehmet sutyemez hocanın yapraklanma htablosu var gercekten cok sey ifade ediyor butur tablo grafik verileri olmalı elimizde.Chandler tozlayıcıya ihtiyac duyar bunu tartismanında anlamı yok hele abd haritası uzerindeki grafiklerle.

06doğaci
30-11-2010, 13:55
Merhaba chandleri araştırma enstitüsünden sordum özellikle kıyı bölgeleri için öneriliyor.İç bölgelerde meyve olur ama içini dolduramaz deniyor.Verimini bende gördüm ama kaliteli olmadıktan sonra ekmek mantıklımı diye düşünüyorum.

denizakvaryumu
30-11-2010, 13:59
Gerçek ceviz fidanı satıcıları da,
chandler için Ankara uygun değil diyor.

Türkiye'de Chandleri övenler;
şimdiye kadar Ankara gibi karasal iklimlerden değil, kıyı bölgelerden çıktı.

Evet chandler verimli ama iç bölgelerde bu verimlilik kaliteli cevizi de beraberinde getiriyor mu işte tüm sorun bu :) ?

tarimbilisim
30-11-2010, 14:24
siz ankaranın hangi ilçesinde bahçe kurmak istiyorsunuz?verileri bir iletin bakalım.

sefa1154
01-12-2010, 12:41
arkadaşlar merhabalar kolay gelsın bilgili arkadaşlardan bılgı almak ıstıyorum AFYON SİNANPASA ilçesınde kara step kışları soguk ve karlı yazları sıcak ve kurak ıklım ozellıgıne sahıp ortlama 1000 rakımda 5 dekar alın aldım fıdan arazısı olarak degerledırmek ıstıyorum bunun içinde en uygun ceviz dikimi yapmak istıyorum tıcarı olarak bır tesıs olacak benım için su kod etutu ortalama yuzey kodundan 9 metre altta ve alan duz ova arkadaşlar bu alana uygun olarak en guzel hangı ceviz çeşitini dıkebılırım bılen arkadaşlar varsa yardımcı olabılır mı sımdıden tesekkurler canlı meyve yapısına sahıp dayanaklı ıklıme ayak uydurması onem teskıl etmektedir.

alectoris
01-12-2010, 14:14
Ankara Akyurt icin hangi turu onerirsiniz.

Gectigimiz senelerde donlar yuzunden epey bir fidan zarar gordu.

Bahce konum itibariyle biraz cukurda kaliyor.

Arazi sulak.

şahin54
01-12-2010, 14:35
Gerçek ceviz fidanı satıcıları da,
chandler için Ankara uygun değil diyor.

Türkiye'de Chandleri övenler;
şimdiye kadar Ankara gibi karasal iklimlerden değil, kıyı bölgelerden çıktı.

Evet chandler verimli ama iç bölgelerde bu verimlilik kaliteli cevizi de beraberinde getiriyor mu işte tüm sorun bu :) ?

bunu bir incele bence
http://ceviz.ksu.edu.tr/bazi-yeni-ceviz-cesitleri/chandler/
kahramanmaraş sütçü imam sütyemez hocanın verileri 930 metrede chadlerden alınan verimin californiya ile karşılaştırılması. yorum sizin...

denizakvaryumu
01-12-2010, 15:04
Kahramanmaraş'ın ortalama değerleri.

http://www.dmi.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=K.MARAS


Yani Ankara-karasal iklimle, Kahramanmaraş'ın iklimi farklı.

Her iki ilin en düşük sıcaklıklarına bir göz atarsak;

Ankara Ocak ve Şubatta -21,5 görmüş.

Kahramanmaraş ise -7 ve -9 da kalmış.

şahin54
01-12-2010, 16:20
Kahramanmaraş'ın ortalama değerleri.

http://www.dmi.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=K.MARAS


Yani Ankara-karasal iklimle, Kahramanmaraş'ın iklimi farklı.

Her iki ilin en düşük sıcaklıklarına bir göz atarsak;

Ankara Ocak ve Şubatta -21,5 görmüş.

Kahramanmaraş ise -7 ve -9 da kalmış.
sorun kış sıcaklıkları değil bahar aylarındaki son don olaylarına ağaçların çiçekleriyle yakalan mamasıdır bütün cevizler zaten -35 kadar dayanıyor ama don olaylarına yakalanan çiçekli bir ağaç meyve vermez bunun içinde geç çiçeklenen türler tercih edilmelidir chadlerinde en önemli özelliklerinden biriside yerli cins cevizlere göre daha geç yapraklanması ve çiçeklenmesi...

Lilium
01-12-2010, 17:37
sorun kış sıcaklıkları değil bahar aylarındaki son don olaylarına ağaçların çiçekleriyle yakalan mamasıdır bütün cevizler zaten -35 kadar dayanıyor
"cevizler zaten -35" Bunu hangi literatür göre yazıyorsunuz, biraz gerilere giderseniz doğruları bulabilirsiniz.
Maması cümlenizi hiç anlayamadım.

tarimbilisim
01-12-2010, 17:59
Kahramanmaraş'ın ortalama değerleri.

http://www.dmi.gov.tr/veridegerlendirme/il-ve-ilceler-istatistik.aspx?m=K.MARAS


Yani Ankara-karasal iklimle, Kahramanmaraş'ın iklimi farklı.

Her iki ilin en düşük sıcaklıklarına bir göz atarsak;

Ankara Ocak ve Şubatta -21,5 görmüş.

Kahramanmaraş ise -7 ve -9 da kalmış.

yanlis anlasılan bir konu var -21 e hangi cesiti dikerseniz dikin fidan soguktan zaarar gorebilir.onemli olan -1 de ciceklere verdiği zarardan dolayı gec uyanan cesit .mart 15te yerli cesitler uyanırken nisan9 10 gibi chandler uyanıyor.Yani Ankara icin gec acan cesitler dikilmeli fernor chandler franquette.
Bunun haricinde -21 olan yerde a cesidi de olsa b cesidi de olsa fidan zarar gorur ozellikle genc fidanlarda .
sistem basit ilkbahar gec donları goruluyorsa gecci cesitler don sorunu yoksa yerli cesitler şebin bilcek vb

chandler 900saat soguklanma olayıda enaz min bu karsilanmalı anlamındadır.600-1500 saat aralıgı alinirsa 600 saat altında soguklnam olmayan yerlerde sıkıntı cıkacaktır

tarimbilisim
01-12-2010, 18:04
Ankara Akyurt icin hangi turu onerirsiniz.

Gectigimiz senelerde donlar yuzunden epey bir fidan zarar gordu.

Bahce konum itibariyle biraz cukurda kaliyor.

Arazi sulak.

1250 metre civari sanırım rakım ceviz yetiştiricliği icin musait.Cesit olarak don problemi varsa chandler ve fernor dikmenizi oneririm.tozlayıcılarıda franquette ve fernette.7/1 oranında olmalı tozlyıcı ve ceist oranı

şahin54
02-12-2010, 22:53
"cevizler zaten -35" Bunu hangi literatür göre yazıyorsunuz, biraz gerilere giderseniz doğruları bulabilirsiniz.
Maması cümlenizi hiç anlayamadım.
sayın lilium hepsi için -35 genellemesi yapılamasa da -40 kadar dayanan cinslerin olduğunu alttaki sütyemez hocanın sitesinden alınan yazıda geçmektedir, maması kelimesi de önündeki kelimenin devamı esasında birleşik olmaları lazımdı araya boşluk vermişim özür dilerim.
http://ceviz.ksu.edu.tr/ceviz-hakkinda/

4. CEVİZİN EKOLOJİK (İklim ve Toprak) İSTEKLERİ

4.1. İklim
Cevizler kış ve ilkbahar aylarında soğuklama gereksinimini karşılayacak kadar soğuk; ilkbahar ve yaz aylarında normal büyüme ve olgunlaşmayı sağlayacak ölçüde sıcak (25- 350C) isterler. 400C den yüksek yaz sıcaklıkları ceviz yeşil kabuğunda yanmalara ve ceviz içinde büzüşmelere yol açabilmektedir. Ceviz bitkisi genelde –200Cden düşük sıcaklarda zarar görmekteyse de –400C’ye kadar dayanabilen çeşitler vardır. Bunun yanında tomurcuk döneminde –10C, tam çiçeklenme dönemindeki –30C ve küçük yeşil meyve döneminde –10C den düşük sıcaklıklar zararlı olabilmektedir. Soğuklardan zararlanma konusunda düşük sıcaklığın derecesi, düşme hızı, süresi gibi etkenler önemli rol oynar. Ceviz çeşitlerinin soğuklama gereksinimi +7.20C nin altında 500- 2000 saat arasında değişir. Düzenli bir ürün için cevizlerde soğuklama gereksiniminin karşılanması gerekmektedir.

alectoris
03-12-2010, 12:15
Sayin tarimbilisim

Konu hakkindaki bilgi eksikligimi maruz gorun lutfen.

Tozlayici neden gerekiyor?

Yani bu tozlama isini dogadaki bocekler arilar zaten yapmiyor mu?

Yoksa bu tur bir dogal tozlama olayinda, tozlanan cicek sayisi dusuk olacagindan verimi arttirmak icin (yani daha fazla cicegin tozlanmasini saglamak ve bir agactan elde edilecek urun miktarini arttirmak adina) mi tozlayici agaclara ihtiyac oluyor?

Tozlama amaciyla dikilen tozlayici fidanlar da ceviz veriyorlar mi yoksa gorevleri sadece tozlamak mi ?

Bunlari sorma amacima gelirsek; verdiginiz cevapta cesit/tozlayici oranini 7/1 olarak vermissiniz. bundan anladigim 7 cesit fidan dikilirse en az bir adet de tozlayici dikilmesi gerekiyor.

Diyelim ki 7+1 toplam 8 fidan ekecek alanimiz yok.

Bu durumda cesit sayisi ne olursa olsun bunlardan birisinin illaki tozlayici mi olmasi gerekiyor. Mesela 3 adet toplam fidan icin 2 adet normal cesit ve 1 adet tozlayici gibi.

Yoksa olmasa da olur mu?

Bir diger sorumda fidan alimini nereden yapacagimiz ile ilgili olacakti.

Ne kadar dogruluk payi vardir bilemiyorum ama ne zaman Ankara iklimine kiyasla daha iliman iklimi oldugunu dusundugum bolgelerden fidan getirtip ektigimde fidanlarin tutma ve buyume konusundaki basari yuzdesinin dusuk oldugunu gozlemledim.

Ne zaman ki Ankara iklimine gore daha soguk iklim yasayan bolgelerden fidan getirttigimde ise bu fidanlardaki basari oranin ise herzaman daha yuksek oldugunu gozlemledim.

Bu gozlemimde sizce dogruluk payi var midir yoksa tamamem tesaduf mudur?

Bunda dogruluk payi varsa bulundugum bolgeye kiyasla herzaman icin iklim olarak daha sert kislarin yasandigi bir bolgede yetismis bir fidani satin almayi ve dikmeyi tercih ederim kendi adima.

Bu bahsettiginiz turlerin de (chandler, fernor, franquette) cesitleri var gordugum kadariyla (chandler1, chandler2, 3 ve 4 gibi). Benim acikcasi aradigim kabugu elle kolay kirilabilecek ince cinsler. Bunlardan hangisini tavsiye edersiniZ bu anlamda?


Cok soru sordugumun farkindayim.

Zaman ayirip yanitlayabilirseniz cok memnun olurum.

Saygilarimla.

tarimbilisim
03-12-2010, 13:52
Doğada arı ruzgar tozlamayı saglayan araclar bu farklı ceviz ve diğer meyvelerde tozlayıcı kullanılır cunku daha kaliteli daha cok meyve almak icin gereklidir.dusunun uzun boylu bir insan var kısa boylu bir kadın var cocuklar cok uzun olmayabilir ama 2side uzun olursa yani genetik yapı olarak uygun ve ust derecede ise cocuklar uzunolur.Bunun gibi meyvelerde daha ustun verim alabilmek icin tozlayıcı ihtiyacı duyar chandler icin arastirilmis en uygun franquette secilmis.neden uyguna aynı donemde yaprak acması disi erkek organlar aynı donemde olgunlasması vs.
Arı ruzgar olayı bu genetik birlesmeyi saglayan arac gereç diyelim.ama bahce kurarken sadce chandler kkoyarsak tozlayıcısı franqutte o bolgede yoksa **** cok uzakta ise ruzgarda arıda fayda etmez.
tozlayıcılarda meyve verir ama ic verimi yuzde olarak dah dusuktur.
chandler ic verim %55 ise tozlayıcısı franquette %45 lerdedir.

100 fidan varsa 90 asıl urun tozlayıcı 10 olmalı.
yani oran ortalama 7-1 olmalı 1-1 olursa asırı polenden cicek dokumu oluyor.
fidan oalrakta zaten ceviz fidanı satan yerler ceviz yetistiriyordur.yani oralarda cevize uygundur cevizde cok fark oalcagını sanmam ama bugun turkiyenin her yerinde yetisen turler her iklimde dikiliyor cesit cok fazla farklılık olabilir.Ama cevizde fidanın yetiştigi yer cok fark etmez diye dusunuyorum.Yinede yakın yoreden almakta fayda var elbette.
chandler fernor gec uyanan cesitler bunlarında tzolayıcıları franquette ve fernettedir.eger ilkbahar gec don problemi yasanıyorsa bu cesitleri oneririm.

gorkem708
03-12-2010, 13:55
fernor hakkinda detayli bilgi sahibi olan yok mu aceba forumda?

sefa1154
04-12-2010, 11:02
SAYIN TARIMBİLİŞİM merhabalar ben AFYONKARAHISARIN SINANPAŞA ilçesinde 5 dekar yer aldım ortalama 70 adet ceviz fidanı dıkmek ıstıyorum tıcarı amaçlı afyon un ıklımı kara step kışları soguk karlı ve don yazları ıse kurak ve sıcak buna göre en fazla verım alabılecegım meyve turunu onerebılırmısınız sızce chandler tozlayıcısı franquette ile beraber dıkım yapsam uygun olurmu meyve olarak iri görunuse sahıb içi dolgun meyve ıstıyorum bılgılendırırsenız sevnırım

tarimbilisim
04-12-2010, 16:17
ilceniz sanırım yaklasık 1500 metre civarinda oldukca yuksek rakım.yıllık soguk verileride mayıs ayında dahi -3 ler gormus.ozellikle gecci cesitler dikilmeli chandler ve tozlayıcısı franquette fernorda olur tozlayıcısı fernette ve franquette.ocak ayında -22ler gorulmus oyuzden ceviz riskli gorunuyor.ilce tarım ile mutlaka gorusunuz gerekirse afyonda gorevli muhendis arkadaslarimin cebini iletebilirim.bolgenizde ceviz agacı durumu nedir?

sefa1154
04-12-2010, 20:29
borusan holdıng var onursal başkanı ASIM KOCABIYIK bılırsınız memleketi afyon tazlar koyu benım dıkecegım yer ıse tokuşlar kasabası 2si arasında ortalama 7 kılometre var ve ASIM bey devletten teşvik oldum 1000 dönum cıvarında oraya tesıs kuracak tesıs ıcınde 50 bın adet cevız 25 er bın adet de badem ve kraz meyvesı dıkecek cevız meyvsı oluyo afyon da hatta dıkıme baslıcaklar zannedersem subat gıbı de benım bahcem ın yukseltısı rakım sal olarak tazlar köyune göre dusuk afyonun rakımı 1021 zaten 1500 olacagını zannetmıyorum bızım köylulere soruyorum hepsı genele bağlı çeşit ısmı bılmıyorlar cevız mı cevız dık geç ben ise en guzel verım alabılecegım cevız turunu arıyorum sayın tarımbılısım zaten sınanpasa ilçesi bir ovadır dağlık degıl yanı maksımum iklımsel olarak en fazla -30 görulmustur en kötu soguklarda bıle mayısa kadar devam edıyo mayısın ortasından sonra havalar ısınıyor tarım illçe mudurlugune gidip bi görusmem gerek arkadaşlarınız varsa zirat muhendısı onlarla da görusebılırım dıkımı subat gıbı yapıcam ocak da çukurları açıp tabanlarına 100 er gram potasyum sulfat la kalsıyum fosfat ılave edıp bir ay dınlendırdıkten sonra topragı dıkıme gecıcem ınsallah tek derdım uygun sağlam verım alabılcegım çeşit kalıyor gerıe

sefa1154
04-12-2010, 20:31
sayın tarım bılısım il genelı olarak dıkım cevız dıkımı bayagı var bu başlaadılar

06doğaci
05-12-2010, 10:49
Yeni bahçe kuracak arkadaşlar Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Merkezi ni arayın chadleri kıyı kesimi hariç iç bölgelere öneriyorlarmı sorun.Ben sordum.Meyve olur ama içini doldurmaz deniyor.Artık gerisi size kalmış.

tarimbilisim
06-12-2010, 09:59
Sayın Prof.Dr. Yaşar AKÇA Derki;
Cengiz Bey

Tecrübe ve gözlemlerim benim için önemli. Chandler ve Fernor geç
yapraklanan ve yan dallarda meyve veren iki çeşit. Tozlayıcı olarak
franquette,fernette kullanılıyor. Sahil kesimde kavramı çok geniş. Hangi
yükseltide ve nerede? Niksar da, Samsunda Chandler mükemmel sonuç verdi.
Chandler de meyve bakteriyal yanıklığına dikkat!

Cevizin adaptasyon yeteneği çok zayıf. Ankara Ayaşta en iyi sonuç Chandler
ve fernor da. İç kısımlarda fernor en iyi seçim olabilir. Y

YA

WM1TR
07-12-2010, 10:24
merhaba,

fidanların ekim zamanı geldi, ekim sırasında, açılan çukurlara 15-15-15 kompoze gübre ve 18-46 DAP gübre vermeyi planlıyorum. Birileri "ekim sırasında toprağa kireç de vermek gerekir" dedi, kafam karıştı.

Hangi durumlarda kireç vermek gerekir? Ne kadar vermek gerekir?

Bilen var mı acaba?

tarimbilisim
07-12-2010, 10:52
Öncelikle analiz yapılmasında fayda var.analize gore hangi gubre ve nekadar verilecei cıkar.en onemlisi PH DURUMU eger cok yuksekse zaten vereceginiz hicbir gubreyi mineral maddeleri alamaz.organik madde oranıda belli olur.Yaşı 5 yaşında olan için 500 gr tsp suaylarda veririli.mart 15 te can gubresi 250 gr mayıs 15 te 250 gr can yine atıldıktan sonra kapanmalı toprakla ve agacin tac izdusumune atılmalı.bahar aylarında sivi gubre kullabilirsniz.**** sulandırılşan damlama gubreleri 20+20+20+ M.E icerikli mineral madde devadır bor cinko.humik asitte kullanılabilir organik madde zayıf ise

mirsat
07-12-2010, 11:40
Cevizde iba kullanarak fidan elde etmenin mümkünlüğü nedir. Deneme ve sonuç varmıdır. Kendi köyümdeki sertifika lı ve iyi sonuç veren ağaçlardan alınan çeliklerde denemek istiyorum.

alectoris
07-12-2010, 12:26
Sn. tarimbilisim.

Ilginiz ve zaman ayirdiginiz icin tekrar tesekkur ederim.

Bu tozlayici fidani cesitlerin tam merkezine gelecek sekilde mi dikmemiz gerekiyor. Yoksa konumu okadar da onemli degil mi?


Fidan alimi konusunda Ankara' da ****** bircok satici var.

Sorun guvenilir ve dogru bilgi veren saticilar bulmakta.

Yanlis bir secim yaptiginizda, aradan yillar gectikce diktiginiz fidandan istediginiz verimi alamadiginiz zaman bir daha geriye gelmeyecek onca zamaninizi ve emeginizi kaybetmis oluyorsunuz.

Maalesef bu konuda daha once kotu tecrubelerim oldu.

Bu sebeple bu sefer hem cesit hem de satin aldigim yer adina daha bilincli bir secim yapmak istiyorum.

Cesit olayi tamam sira bunu bulabilecgim dogru adres kaldi.

Bu konuda tavsiyesi olan var mi?

Tesekkurler

tarimbilisim
07-12-2010, 14:52
doc d.r olan ziraat fakultesi hocamızdan aldıgım fidancı numarasi.bursada yabancı cesitler mevcutmus
0-532 513 5195
0 224 211 1697

duzcede var fidancı ama ellerinde fazla yabancı cesit yoktu .
0 380 544 2486

balikesirde var suan tuplu satısları var..
0 532 515 47 29
sertifikalı oldugu surce fidanlardan kuskunuz olmasın .uzerinde yazar sertfikanın .
hakim ruzgarlar dikkate alinarak bahcede uygun sekilde dagıtmak lazım tozlayıcıları.

alpars
10-12-2010, 08:16
merhabalar,ANTALYA nın ilçesi,Korkutelinde 6 dönümlük arazimize şebin-bilecik cevizleri ektik,gelişimi ve yapılması gerekenler hakkında bilgi almak istiyorum.Ayrıca tarlada, tarla faresi de mevcut nasıl bir önlem almamız gerekir,cevizler şu an 1 yaşında.saygılarımla...

ahmettt
10-12-2010, 18:19
...
Hangi durumlarda kireç vermek gerekir? Ne kadar vermek gerekir?

Bilen var mı acaba?

Tarım kireci, kalsiyum eksikliğinde takviye amacıyla kullanılır, toprağın pH'ını da arttırır. Toprak analizi yaptırmadan kullanmamanızı öneririrm, eğer pH'ınız zaten yüksekse, ileride başka türlü problemler yaşayabilirsiniz.

Ayrıca kirecin dikimde verilmesinin, Cevize özel hiçbir faydası da yoktur. (Demek istediğim, toprak analizi yaptırma zamanınız/fırsatınız yoksa, fidanlarınızı güzelce dikin; daha sonra analiz sonuçlarına göre gerekirse kireç ilave edebilirsiniz. Fidanların kısa vadede kalsiyuma özel bir ihtiyacı yoktur.)

Benim bildiğim bu şekilde. Kolay Gelsin.

alpars
11-12-2010, 13:16
Kürşad bey vermiş olduğunuz ceviz hakkındaki,mail adresine girdim ve çok faydalı bilgiler edindim.İlginiz için çok teşekkürler...

tarimbilisim
12-12-2010, 13:49
http://www.facebook.com/pages/wwwtarimgonullulericom/112773205419367?v=app_2392950137#!/video/video.php?v=475651019410&oid=112773205419367&comments
cevizde budama PROF DR. SAYIN YAŞAR AKCA nın anlatımlarıyla.

eko_
22-12-2010, 19:42
Uzun bir süredir forumda yeni yazılar yok.Sebebi teknik bir hatadan dolayı mı?

Avanos
23-12-2010, 08:57
Hayır tarımsal faliyetler bittiği için olmalı.Ben bir şeyler yazayım hiç olmazsa yaklaşık 1000 adet aşısız cevizcikler dikeceğim bu hafta.Yeni seneyede aşılamayaı düşünüyorum.

WM1TR
23-12-2010, 15:33
Ağaçlar uykuya geçiyor.
Aslında bu sıralar ceviz fidanı dikmek için uygun zamanlar.

Lilium
23-12-2010, 16:12
Bir arkadaşıma bir bahçe belki de iki bahçe kuracağız, herşey kesinleşsin sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

eko_
23-12-2010, 19:17
Sayın LİLİUM; sanırım bu bahçe chandler cinsi cevizlerden olacak...

Lilium
23-12-2010, 21:39
Evet chandler düşünüyoruz.

eko_
23-12-2010, 22:10
Chandler cevizlerim bu yıl 3. yılına girdiler.Forumda bilgi paylaşımında bulunacağım.Çünkü bu forumu devamlı takip ediyorum ve buradan çok şey öğrendim.

Lilium
23-12-2010, 22:20
Deneyimlerinizi, yetiştirme şeklinizi, buraya kadar olan tecrübelerini beklentilerinizi Bu (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=711390#post711390)başlıkta da paylaşabilirsin.

selcukdemirci22
24-12-2010, 07:25
Merhaba arkadaşlar

Yazılarınız sıkılmadan okudum ve iyi bilgiler edindiğimi düşünüyorum.Buyüzden foruma üye olarak bilgi ve tecrübelerinizden daha fazla faydalanmak istedim.
Ben Edirne de orman arazisi kiralama peşindeyim ve başvuruyu yapmama az bir zaman kaldı.Yaklaşık 90-100 da arazi kiralayıp ceviz yetiştirmek istiyorum.Kiralayamadığım takdirde mecburen arazi satın alacağım.Kafaya taktım bikere ceviz olayını:) fakat kafamda milyonlarca soru işareti var.izninizle bilgisi olan arkadaşlara sorularımı sormak istiyorum.
1-Ceviz çeşit ve özelliklerini resmi ve kesin olarak gösteren devletin bir döküman varmıdır?(Tarım ve köyişleri bakanlığı gibi).Çünkü heryerde ayrı özelliklerden bahsediliyor anlatılanlar bazen birbiriyle çakışıyor.
2-iklim,sıcaklık ve toprak bilgilerini (Edirne) nereden öğrenebilirim?
3-''şu kadar saat soğuklama ihtiyacı'' ne anlama gelir?
4-Edirnede bir fidan firmasından öğrendiğim kadarıyla,Edirne ye en uygun ceviz Chandler mış.ve sattığı aşılı fidanlar ilk senesinde meyve yapıyormuş Doğrumudur?
5-Chandler hangi senelerde ortalama kaç kg verim yapar?
6-cevizin pazarlaması hususunda,buğday ve ayçiçeğinde olduğu gibi bir borsası **** devletin ceviz alan herhangi bir birimi varmıdır **** alıcıyı kendimizmi bulmak zorunda kalacağız?
7-100 dönüm arazi için sanırım minimum 1500 fidan ekiliyor.Sertifikalı fidanların maliyeti ve ekim ücreti 100 dönüm için tahmini nekadar tutar?
8-Devlet desteği alabilmek için fidanlar sertifikalı olmak zorundamı?
9-kaliteli ve bilgilerine itibar edebileceğimiz bildiğiniz forum ve siteler hangileridir?
10-ceviz hakkında uzman olarak bildiğiniz irtibata geçebileceğim **** kitaplarını alabilceğim bildiğiniz kişiler kimlerdir? (Yaşar Akça gibi)

Arkadaşlar kusura bakmayın çok uzun oldu ama bilgilere çok ihtiyacım var ve gördüğüm kadarıyla bu konulara hakim birçok kişi var bu forumda.gezdiğim diğer forumlarda bilgi alabileceğim kişler bulamadığım için hepsini sizlere sormak zorunda kaldım.umarım mağzur görürsünüz.Simdiden teşekkürler

yusufvemetin
24-12-2010, 12:07
Selamlar.Ben ceviz bahçesi kuruyorum.Bu konuda daha yeni yeni bilgi sahibi oluyorum.Sormak istediğim ceviz bahçesinde ilk yıllarda ağaç arası küçük bitkiler yapılabilir diye biliyorum ancak ne tür bitkiler yapabilirim.Mesala bizim bölgemizde kekik yapılıyor.Ben eğer ağaçların arasına zaten ömrü iki yıldır kekiğin yapabilirmiyim?Şimdiden teşekkürler.

Avanos
24-12-2010, 12:15
Yusuf bey projeli yapıyor ve hibeden yararlanıyorsanız. Alt dikime müsade etmiyor tarım.

WM1TR
24-12-2010, 13:43
Merhaba arkadaşlar

Yazılarınız sıkılmadan okudum ve iyi bilgiler edindiğimi düşünüyorum.Buyüzden foruma üye olarak bilgi ve tecrübelerinizden daha fazla faydalanmak istedim.
Ben Edirne de orman arazisi kiralama peşindeyim ve başvuruyu yapmama az bir zaman kaldı.Yaklaşık 90-100 da arazi kiralayıp ceviz yetiştirmek istiyorum.Kiralayamadığım takdirde mecburen arazi satın alacağım.Kafaya taktım bikere ceviz olayını:) fakat kafamda milyonlarca soru işareti var.izninizle bilgisi olan arkadaşlara sorularımı sormak istiyorum.
1-Ceviz çeşit ve özelliklerini resmi ve kesin olarak gösteren devletin bir döküman varmıdır?(Tarım ve köyişleri bakanlığı gibi).Çünkü heryerde ayrı özelliklerden bahsediliyor anlatılanlar bazen birbiriyle çakışıyor.
2-iklim,sıcaklık ve toprak bilgilerini (Edirne) nereden öğrenebilirim?
3-''şu kadar saat soğuklama ihtiyacı'' ne anlama gelir?
4-Edirnede bir fidan firmasından öğrendiğim kadarıyla,Edirne ye en uygun ceviz Chandler mış.ve sattığı aşılı fidanlar ilk senesinde meyve yapıyormuş Doğrumudur?
5-Chandler hangi senelerde ortalama kaç kg verim yapar?
6-cevizin pazarlaması hususunda,buğday ve ayçiçeğinde olduğu gibi bir borsası **** devletin ceviz alan herhangi bir birimi varmıdır **** alıcıyı kendimizmi bulmak zorunda kalacağız?
7-100 dönüm arazi için sanırım minimum 1500 fidan ekiliyor.Sertifikalı fidanların maliyeti ve ekim ücreti 100 dönüm için tahmini nekadar tutar?
8-Devlet desteği alabilmek için fidanlar sertifikalı olmak zorundamı?
9-kaliteli ve bilgilerine itibar edebileceğimiz bildiğiniz forum ve siteler hangileridir?
10-ceviz hakkında uzman olarak bildiğiniz irtibata geçebileceğim **** kitaplarını alabilceğim bildiğiniz kişiler kimlerdir? (Yaşar Akça gibi)

Arkadaşlar kusura bakmayın çok uzun oldu ama bilgilere çok ihtiyacım var ve gördüğüm kadarıyla bu konulara hakim birçok kişi var bu forumda.gezdiğim diğer forumlarda bilgi alabileceğim kişler bulamadığım için hepsini sizlere sormak zorunda kaldım.umarım mağzur görürsünüz.Simdiden teşekkürler


Elimde geldiğince yardım etmeye çalışayım. Yanlışım varsa, doğrusunu bilenler lütfen düzeltsinler ki doğruyu bulalım.
1. Hayır yok. Fakat en güzel dökümanlar bir üniversite sitesinde var: http://ceviz.ksu.edu.tr
2. İklim bilgilerini Edirnede meteorolojiden öğrenebilirsiniz. Çok kapsamlı bir bilgi veriyorlar. ufak bir ücret karşılığında.maks 50 lira olması lazım. fakat toprak bilgileri nerdeyse tarla başına değişir, almayı/kiralamayı düşündüğünüz yerin toprak analizini MUHAKKAK yaptırmalısnız.
3. 7.2 derece altında geçen sıcaklık süresidir. Ağacın bir nevi soğuk altında dinlenme ve kendini yenileme sürecidir.
4. Ilk senesinde ceviz veren fidanı ilk kez duyuyorum. En az 3 sene geçmesi gerekir.
5. Chandler gibi aşılı fidanlar 3ünüc seneden itibaren ürün vermeye başlarlar ve 10uncu seneden başlayarak maksimum verime geçerler. Benim düşüncem ortalama ağaç başına 30kg kabuklu. Bunun altını zor görürüm ama iyi bakımla ve güzel doğa şartlarıyla üstüne çıkabilirim diye düşünüyorum. 50 olursa super olur.
6. Şimdilik kendin bulmak zorundasın ama edirnede borsasını kuracaklarmış diye duydum, zaten bizim ağaçlar ürün vermeye başlayınca netleşir. Bunu sormak için daha erken. Ama alıcı her zaman vardır. Aydın Kuruyemiş şöyle demişti, tüm ülkenin kapasitesini işleyebilriz.
7. Ortalama fidan başı maliyet 12 lira civarı, pazarlık yeteneğine bağlı olarak aşağıya indirebilrisin. Nakliye ve ekimi için de fidan başı en az yarısı kadar isterler. Fidancı yakınsa nakliye ucuza gelabilir.
8. Evet.fidancıdan tüm belgeleri almak zorundasın
9. Burası çok güzel bir "yaşanmış örnek" sitesi. ayrıca http://www.ceviz.com.tr/, http://www.ceviz.gen.tr/,
10. Yaşar hocanın kitabı , selami bayrak ın kitabı. Bu ikisi elinin altında olsun daima.

Çınarmunarı
24-12-2010, 16:09
Sayın WM1TR ...
Yabancı çeşitler ilk yıldan itibaren meyve veriyor. Ama bunları saçma kadar büyüklüğe ulaşınca koparıyoruz.Fidanın gücünü meyveler alıyormuş. Fidan yeterli büyüyemiyormuş. Benim fidanlarım ilk yazlarında meyve bağladılar. Ama biz onları kopardık. Sadece 2-3 tanesinde merak edip meyve bıraktık. Bu meyveleri de olgunlaşınca heyecanla koparıp yedik.(Tarifi imkansız bir keyif...)Ayrıca 2. yılda da üçer beşer meyve bağlıyormuş.

tarimbilisim
24-12-2010, 18:47
100 dekara 1000 adet dikmeniz gerekiyor .sertfikalı fidan destegi ile sertfikasız fidan destegi farklı.Sertfikalı dikneiz daha mantıklı. TARIM bakanlıgı enaz 10 dekar tek parca raziye dikilen cevizlere destek veriyor.Bhce kurmadan once il ilce tarım mudurlugu ile gorusun mutlaka.

selcukdemirci22
25-12-2010, 08:51
teşekkürler arkadaşlar
peki her bölgeye uygun yanlızca tek bir çeşitmi oluyor.
yoksa bikaç çeşit uygun olup onların arasından seçimi bizmi yapıyoruz acaba.
örneğin Edirnede acaba hangi türler tercih ediliyor bu günlerde.**** toprak su ve iklim bilgilerine göre her arazide farklı çeşit olabiliyormu.

eko_
28-12-2010, 18:20
Cevizlerimin geçen hafta boyandıktan sonraki resmi..

eko_
28-12-2010, 18:25
ilk fotağrafım yükleyemedim sonra deneyeyim..

eko_
29-12-2010, 10:26
fotoğraf deneme

Sinova57
29-12-2010, 14:39
Merhaba arkadaşlar

Yazılarınız sıkılmadan okudum ve iyi bilgiler edindiğimi düşünüyorum.Buyüzden foruma üye olarak bilgi ve tecrübelerinizden daha fazla faydalanmak istedim.
Ben Edirne de orman arazisi kiralama peşindeyim ve başvuruyu yapmama az bir zaman kaldı.Yaklaşık 90-100 da arazi kiralayıp ceviz yetiştirmek istiyorum.Kiralayamadığım takdirde mecburen arazi satın alacağım.Kafaya taktım bikere ceviz olayını:) fakat kafamda milyonlarca soru işareti var.izninizle bilgisi olan arkadaşlara sorularımı sormak istiyorum.
1-Ceviz çeşit ve özelliklerini resmi ve kesin olarak gösteren devletin bir döküman varmıdır?(Tarım ve köyişleri bakanlığı gibi).Çünkü heryerde ayrı özelliklerden bahsediliyor anlatılanlar bazen birbiriyle çakışıyor.
2-iklim,sıcaklık ve toprak bilgilerini (Edirne) nereden öğrenebilirim?
3-''şu kadar saat soğuklama ihtiyacı'' ne anlama gelir?
4-Edirnede bir fidan firmasından öğrendiğim kadarıyla,Edirne ye en uygun ceviz Chandler mış.ve sattığı aşılı fidanlar ilk senesinde meyve yapıyormuş Doğrumudur?
5-Chandler hangi senelerde ortalama kaç kg verim yapar?
6-cevizin pazarlaması hususunda,buğday ve ayçiçeğinde olduğu gibi bir borsası **** devletin ceviz alan herhangi bir birimi varmıdır **** alıcıyı kendimizmi bulmak zorunda kalacağız?
7-100 dönüm arazi için sanırım minimum 1500 fidan ekiliyor.Sertifikalı fidanların maliyeti ve ekim ücreti 100 dönüm için tahmini nekadar tutar?
8-Devlet desteği alabilmek için fidanlar sertifikalı olmak zorundamı?
9-kaliteli ve bilgilerine itibar edebileceğimiz bildiğiniz forum ve siteler hangileridir?
10-ceviz hakkında uzman olarak bildiğiniz irtibata geçebileceğim **** kitaplarını alabilceğim bildiğiniz kişiler kimlerdir? (Yaşar Akça gibi)

Arkadaşlar kusura bakmayın çok uzun oldu ama bilgilere çok ihtiyacım var ve gördüğüm kadarıyla bu konulara hakim birçok kişi var bu forumda.gezdiğim diğer forumlarda bilgi alabileceğim kişler bulamadığım için hepsini sizlere sormak zorunda kaldım.umarım mağzur görürsünüz.Simdiden teşekkürler

İyi günler selçuk demirci; ben de Sinop ilinde ormandan yer tahsisi alarak ceviz ekimi yapacak birisiyim ve olayı proje aşamasına kadar getirdim 1 hafta 10 gün içerisinde projemizi de teslim edeceğim ama resmen iğnenin deliğinden geçirdiler
Bir de uygun yer bulabildiniz ise ne mutlu çünkü Ek 19-1 no.lu tamim çıktıktan sonra artık karadeniz bölgesinde kalmadı umarım Trakya bölgesinde vardır.

Sinova57
29-12-2010, 15:03
Arkadaşlar iyi günler;
forumda epeydir yazamıyordum?
araştırmasını yapıp bazı sonuçlar aldığım bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
İnternet te tohumdan ceviz üretimi diye yazdığımda baktığım pek çok sitede yastıklama yöntemiyle üretildiğinden bunun da 60-90 gün arasında çatlama ve kök salımından bahsediliyor idi. Biz bu süreyi kısaltmak için belki bu forumda yazışanların hepsinin ama benim daha önce bilmediğim bir yöntem kullandık. şöyleki; tam olgunlaşma döneminde yeşil kabuğundan kendimiz soyduğumuz cevizler içerisinden ağırlık ve parlaklığından karar verdiğimiz cevizleri damızlık olarak seçerek bir kovanın içerisinde yaklaşık 3 hafta su içinde beklettik iyice şişipte ağızlarını açanları, altı göz göz delik bir kasanın içerisine en alta çakıl onun üzerine inşaat kumu serip düzledik, sıralar halinde cevizleri ek yerleri alta gelecek şekilde yatay olarak yerleştirip cevizler kapanacak kadar tekrar inşaat kumu ile kapatıp, cevizlerin kalınlığının iki katı kadar sera toprağı ile beklettiğimizde ilk ceviz tohumumuzu 3. hafta sonunda kök olarak bir hafta sonra da yaprak olarak gördük tümünün çıkması 5. hafta sonunda oldu yani bu internette yazılanların yarısı kadar bir süre olduğu için sizlerle paylaştım.
Bir de özellikle kendi çevremdeki şu ceviz iyi bundan dik yok bu ceviz daha iyi ondan dik, aşılı fidan sana maddi kayıptan başka ne sağlayacak gibi söylenceleri yıkmak ve ileriye yönelik olarak tahsisini aldığım araziye deney yapmak amacıyla bu fidanları dikeceğim.

Sinova57
29-12-2010, 15:22
Sayın Lilium size bir sorum olacak
Belki takip etmişsinizdir bilemiyorum fakat ben gen de anlatayım.
Ben Sinop İli Merkez İlçede, rakım 30 metre olan bir yerde, kısmen karayel rüzgarına açık hafif meyilli, aldığımız numune ölçümlerinde 6,5 alt limit 7,41 üst limit de ph'ı olan, tuz yok denecek kadar az seviyede, kireç oldukça iyi ve makul olçülerde suya domuşluk oranı alt limiti 66 üst limiti 80 olan bir toprak yapısında, sulama suyu ölçümleri sonucunda ph'ı 8 olan tuzluluk (T3) Alkaliklil (A1) olan SAR değerlerleri, elektriksel iletkenliği ve diğer değerleri iyi olan bu arazide sizce hangi ürün daha iyi gelişim gösterir.
İnternette yaptığım araştırmada ve Sinop Tarım İl Müdürlüğü ile yaptığım görüşmede Asıl Tür olarak Tokat-1 tozlayıcısı olarak Yalova-3 ve aralarına 20-25 civarında albenisi ve bahsettiğim türler ile uyumlu Yavuz dikmeyi düşünüyorum
Sizin engin bilginizden yararlanmak amacıyla acaba doğru mu? yoksa yanlışmı?
Şimdiden teşekkürler.

GUNDOGDU2
29-12-2010, 17:43
arkadaslar gumuşhanr için en uygun turu yazabilecek arkadas varsa çok memnun olurum.lütfen yardımcı olun

Lilium
29-12-2010, 21:07
Sayın Lilium size bir sorum olacak
Belki takip etmişsinizdir bilemiyorum fakat ben gen de anlatayım.
Ben Sinop İli Merkez İlçede, rakım 30 metre olan bir yerde, kısmen karayel rüzgarına açık hafif meyilli, aldığımız numune ölçümlerinde 6,5 alt limit 7,41 üst limit de ph'ı olan, tuz yok denecek kadar az seviyede, kireç oldukça iyi ve makul olçülerde suya domuşluk oranı alt limiti 66 üst limiti 80 olan bir toprak yapısında, sulama suyu ölçümleri sonucunda ph'ı 8 olan tuzluluk (T3) Alkaliklil (A1) olan SAR değerlerleri, elektriksel iletkenliği ve diğer değerleri iyi olan bu arazide sizce hangi ürün daha iyi gelişim gösterir.
İnternette yaptığım araştırmada ve Sinop Tarım İl Müdürlüğü ile yaptığım görüşmede Asıl Tür olarak Tokat-1 tozlayıcısı olarak Yalova-3 ve aralarına 20-25 civarında albenisi ve bahsettiğim türler ile uyumlu Yavuz dikmeyi düşünüyorum
Sizin engin bilginizden yararlanmak amacıyla acaba doğru mu? yoksa yanlışmı?
Şimdiden teşekkürler.

Sevgili Sinova57, daha önce belitmişimdir ama bir kez daha belirteyim, ben çiftçi çocuğu bir esnafım, öyle engin bilgilere de sahip değilim, fidancı falan da değilim. Ama bu gidişle başlayacağım galiba, en büyük nedende fidancıların ne olduğu beli olmayan fidanları sırf satayım diye bu budur deyip veriyor, nasıl bir vijdandır ki, aldıkları paraları kursaklarından geçiriyorlar anlayamıyorum.

Konumuza gelecek olursak, sinop'un iklim şartlarını bilmiyorum, yazın sıcaklık kışın soğuklama değerleri nedir.
Ceviz çok da toprak secici bir ağaç değil, ama derin ve humuslu topraklar da daha iyi kök çalışması yaptığından daha iyi gelişim daha iyi verim alınıyor, Örneğin: Aynı bölgede aynı ırk bir cevizden bir tane derin humuslu kumlu bir toprağa ek, bir tanede toprağın yarım metre bir metre altı kireç olan veya çatlayan çorak bir toprağa ek, ikiside aynı ırk olmasına rahmen arasında çok farklar olacağını göreceksin.(Bu diğer türler içinde geçerlidir.)
Bir diğeri, bazı bölgelerde geç donlar oluyor ve bizim yerli ırklarımız yalova bilecik(vs) erken uyanan çeşitler uyandıkları dönemde bir kaç saatlik ayaz don uyanan filizin donmasına ve meyvasız bir sezon geçirmelerine neden oluyor. meyvasız dönem sadece dondan değil tabi ki, dozlayıcılar da önemli.(Bu gibi olayları takip etmeyenlerde benimkiler şu kadar yıl oldu meyva bağlamıyorlar diyebiliyorlar.)

Bu nedenle şu şurada olur, bu burada olmaz demek, karşıdan gazel okumaya benzer. Bunu en iyi şu şekilde yapabilirsiniz, bir elinize bölgenizin iklim şartlarını ve toprak yapısını alırsınız, diğer elinize de ceviz türlerini alır ve eksileri eler artıları düşünürsünüz.

Benim chadleri tercih etmemin en büyük sebeblerinden biri geç uyanması, geç donlardan etkilenmemesi etkilense bile yüzde oranı çok düşük, ikinci neden verimliliği, üçüncü neden albeniliği,düzgünlüğü iriliği, gerek kabuklu görünümü, gerek iç ceviz olarak her iki şartlarda da favorim.

Bir arkadaşımız daha önceki mesajlarda sormuş yeni gördüm cevap veremedim.
Ayrıca siz chandler ekecektiniz yeni tarlanıza, pedro tercih etmeyişinizin sebebi nedir
Pedro çok beğendiğim verim olarak çok iyi verim veren bir ırk (Nacizane benim önerim) görünüm olsun diye bahçelerinin önüne ekeceklere önerdiğim bir ırk.

Fidancılarla konuştuğum zaman pek önermiyorlar, neden dediğim zaman da ya iç kurduna çok hassas ya meyvayı iyi doldurmuyor diyorlar, ya da ellerinde fidan üretimi yok, bilemiyorum. Bundan dolayıdır ki, bende işkilliyim.
Ben chadler ekmeye niyetlendiğim zaman elinde chadler fidanı olmayanlar da chadler için aynı şeyi söylemiştiler, şimdi chadler fidanı üretiyorlar aynı şeyi şöylemiyorlar. :)
Bölgemizde bir kaç tanede olsa yetişmiş pedro var fakat benim değil, gerek iç kalitesi olsun gerek iç doluluğu olsun gibi net bilgilere sahip değilim. Gözümle görmeden inanmam sözünün takipcisiyim.:)
Bölgemizde sırf pedro olarak kurulan kapama bahçe de var, fakat tam olarak meyvaya yatmadığı için çok kesin bir şeylerde söyleyemiyorum, bazen verimlilikleri ile ilgili resimler koysam da bunlar ön görüşlerimden öteye geçemez.

selcukdemirci22
30-12-2010, 02:54
*** Sinova 57
izninle yer tahsisi hakkında tecrübelerinizden faydalanmak isterim,çünkü aklımda birkaç soru işareti var.
Köyümüze ait olan kullanılmayan bozuk orman arazisi olduğu bilgisini öğrendim fakat tam olarak yerini tespit edemedim.Köy muhtarından bilgi alamıyoruz ayağımızın altına taş koymak istiyor.Ne civarda olduğunu tahmin ediyoruz fakat tam yerini öğrenebileceğimiz bir devlet birimi bulamadık.ilçe orman şefliği ve bağlı birimleri dolaştım fakat hiçbiri haritasını açarak ''şurasıdır'' diye söleyemiyor.Siz yeri nasıl tespit ettirdiniz? hangi makamlar yardımcı oldu? bilgi verirseniz sevinirim
Birde,başvuruyu ilçe orman şefliğine yapıcam sizce uygunmudur? Verdiğiniz başvuru dilekçesinin genel olarak bir örneğini yazabilirmisiniz? ve dilekçe yanında vermemiz gereken belge,harita ya da kroki gibi bişeyler varmıdır?
Tecrübeli biri olarak aydınlatırsanız sevinirim
Şimdiden teşekkürlerr

Avanos
30-12-2010, 05:46
Sayın Selcukdemirci22 dilekçenizi Orman Bölge müdürlüğüne yaparsanız işler daha hızlı yürüyor.Ama önce yeri tespit etmelisiniz.Yer tespit olayı sadece ve sadece ordaki şef ve memurun iyiniyetine bağlıdır. Çünkü kanun onlara yer gösterme yükümlülüğü getirmemektedir.Müracatta kroki ve harita istiyorlar.En son olarakta MTA dan sahada maden izni olup olmadığının yazısını istiyorlar. Bu hafta biz yeni dilekçe verdik.Bu uygulamalar bölge müdürlüklerinin iyi niyetine göre farklılık göstermektedir.Bundan sonra bu konuda yazışmaları özel ağaçlandırma bölümü var orman diye başlayan bölümde orda yazarsaka konu karışmaz.

eko_
30-12-2010, 09:51
Orman arazilerinden yararlanacak arkadaşlar,öncelikle bu arazilerde yabancı çeşitlere izin veriliyor mu? Bunu araştırmaları gerekir.

Avanos
30-12-2010, 10:10
Sertifikalı fidan dikimi mecburiyeti olduğu için emin olmamakla birlikte çoğu yabancı çeşit için sertifika verilmemekte tarım tarafından.

Lilium
30-12-2010, 12:07
Orman arazilerinden yararlanacak arkadaşlar,öncelikle bu arazilerde yabancı çeşitlere izin veriliyor mu? Bunu araştırmaları gerekir.

Yabançı çeşitlere izin verimediği gibi, bölge ziraat müdürlüğünün önereceği çeşidi ekmek zorundasın.

Devletten arazi kiralayacaklar, arazinin bulunduğu bölgedeki köy muhtarlığının veya köy sakinlerinin olumluluğunu almaları kendi menfaatlerindir, zira köylünün olumsuz bakması durumunda verecekleri zararı göz önüne almalılar.

Lilium
30-12-2010, 12:16
Köyümüze ait olan kullanılmayan bozuk orman arazisi olduğu bilgisini öğrendim fakat tam olarak yerini tespit edemedim.Köy muhtarından bilgi alamıyoruz ayağımızın altına taş koymak istiyor.
Olumsuz bakıyorsalar hiç boşuna uğraşmayın o iş olmaz. köylerde ki bu cehalet, bende yok sende de olmasın zihniyeti bunca boş arazilerin tarıma açılmamasına sebep oluyor, veya iki çobanın rahatsızlığı şikayeti ya da verecekleri zarar bu gibi olumsuzluklara neden oluyor.

selcukdemirci22
30-12-2010, 18:09
sn. Lilium
yanlız şöyle bir durum var,babam doğma büyüme o köyden,köyün çoğu ve de muhtar akrabamız,babamın ikameti orada ve şu an o köyde çiftçilik yapmakta.ama yine de muhtar yerleri saklamakta ısrar ediyo ekemeyelim diye,sizin dediğiniz gibi bende yok sende de olmasın mantığı var,yer yok diyo bize.diğer köy halkı ne düşünür bilemiyorum,ama yakında kokusu çıkar.çünkü yerleri araştırdım baya,ve yavaş yavaş tüm köylü duyacaktır kulaktan kulağa,tepkileri ozaman görebiliriz.ama yine de babamın o köyden olması bize avantaj sağlarmı?

tarimbilisim
30-12-2010, 18:39
Arkadaşlar iyi günler;
forumda epeydir yazamıyordum?
araştırmasını yapıp bazı sonuçlar aldığım bir konuyu sizlerle paylaşmak istiyorum.
İnternet te tohumdan ceviz üretimi diye yazdığımda baktığım pek çok sitede yastıklama yöntemiyle üretildiğinden bunun da 60-90 gün arasında çatlama ve kök salımından bahsediliyor idi. Biz bu süreyi kısaltmak için belki bu forumda yazışanların hepsinin ama benim daha önce bilmediğim bir yöntem kullandık. şöyleki; tam olgunlaşma döneminde yeşil kabuğundan kendimiz soyduğumuz cevizler içerisinden ağırlık ve parlaklığından karar verdiğimiz cevizleri damızlık olarak seçerek bir kovanın içerisinde yaklaşık 3 hafta su içinde beklettik iyice şişipte ağızlarını açanları, altı göz göz delik bir kasanın içerisine en alta çakıl onun üzerine inşaat kumu serip düzledik, sıralar halinde cevizleri ek yerleri alta gelecek şekilde yatay olarak yerleştirip cevizler kapanacak kadar tekrar inşaat kumu ile kapatıp, cevizlerin kalınlığının iki katı kadar sera toprağı ile beklettiğimizde ilk ceviz tohumumuzu 3. hafta sonunda kök olarak bir hafta sonra da yaprak olarak gördük tümünün çıkması 5. hafta sonunda oldu yani bu internette yazılanların yarısı kadar bir süre olduğu için sizlerle paylaştım.
Bir de özellikle kendi çevremdeki şu ceviz iyi bundan dik yok bu ceviz daha iyi ondan dik, aşılı fidan sana maddi kayıptan başka ne sağlayacak gibi söylenceleri yıkmak ve ileriye yönelik olarak tahsisini aldığım araziye deney yapmak amacıyla bu fidanları dikeceğim.
Ekim tarihinizde sıcaklık 10 derece civarımıydı
***** ekimden sonra sakladıgınız yerin sıcaklıgı kac derece idi sinan bey?

tarimbilisim
30-12-2010, 18:41
Sayın Lilium size bir sorum olacak
Belki takip etmişsinizdir bilemiyorum fakat ben gen de anlatayım.
Ben Sinop İli Merkez İlçede, rakım 30 metre olan bir yerde, kısmen karayel rüzgarına açık hafif meyilli, aldığımız numune ölçümlerinde 6,5 alt limit 7,41 üst limit de ph'ı olan, tuz yok denecek kadar az seviyede, kireç oldukça iyi ve makul olçülerde suya domuşluk oranı alt limiti 66 üst limiti 80 olan bir toprak yapısında, sulama suyu ölçümleri sonucunda ph'ı 8 olan tuzluluk (T3) Alkaliklil (A1) olan SAR değerlerleri, elektriksel iletkenliği ve diğer değerleri iyi olan bu arazide sizce hangi ürün daha iyi gelişim gösterir.
İnternette yaptığım araştırmada ve Sinop Tarım İl Müdürlüğü ile yaptığım görüşmede Asıl Tür olarak Tokat-1 tozlayıcısı olarak Yalova-3 ve aralarına 20-25 civarında albenisi ve bahsettiğim türler ile uyumlu Yavuz dikmeyi düşünüyorum
Sizin engin bilginizden yararlanmak amacıyla acaba doğru mu? yoksa yanlışmı?
Şimdiden teşekkürler.

yavuz iri duru ama ic verimi dusuktur agırlık olarak.Bolgenizde don riski yoksa sebin dikin derim tozlayıcı olarak bilecik .yalova cesitleride uygun olabilir.mart nisan aylarındaki sıcaklık ortalaması nedir son 5 yılda? -1 lere dusuyormu?

Avanos
30-12-2010, 19:04
Sayın tarımbilisim badem ve ceviz değerlendirmelerinde tüm araştırmacılar şu hatayı yapmıştır.Yapmayada devam ediyorlar değerlendirmeler iç verim üzerine yapılıyor.Bu yanlış bir değerlendirme badem konusunda bu konuyu açıklamıştım.Burdada badem örneğini vereceğim badem konusunda daha tecrübeli olduğum için.Badem çeşidi olarak nonperial (elle kırılan çeşit) hep bu bademin iç veriminin yüzde 55 olduğunu söyleyip öneriyorlar.Ferragnes çeşidinin ise yüzde 38 olduğunu söylüyorlar ama profosyonel üreticiler için önemli olan toplam ürün değilmi.Şimdi iki çeşit için örnek vereceğim nonperial çeşidi kabuklu yakşalık 16 gr gelir buda yaklaşık 9 gram iç badem eder yüzde 55 oranı ile ferragnes çeşidi 36-38 gram gelir kabuklu olarak iç badem ağırlığı yaklaşık 14 gram.Ayrıca ferragnes ağacı daha çok ürün verir. Toplamda ferragnes dikildiğinde birim alandan daha çok iç badem alınır ama iç badem oaranı daha düşük.Yavuz çeşidini bilmiyorum siz iri dediğiniz için bu örneği verdim iri ürünlerin iç verimleri daha düşük oluyor genelde benim verdiğim örnekteki gibi iç verim oranı derken bu konu atlanmasın derim. Saygılar.

Avanos
30-12-2010, 19:05
Ayrıca arkadaşlar sıcaklık değerleri konusunda yardımcı olabilirim.Herhangi istenen bir yer için.

tarimbilisim
30-12-2010, 20:16
Sayın tarımbilisim badem ve ceviz değerlendirmelerinde tüm araştırmacılar şu hatayı yapmıştır.Yapmayada devam ediyorlar değerlendirmeler iç verim üzerine yapılıyor.Bu yanlış bir değerlendirme badem konusunda bu konuyu açıklamıştım.Burdada badem örneğini vereceğim badem konusunda daha tecrübeli olduğum için.Badem çeşidi olarak nonperial (elle kırılan çeşit) hep bu bademin iç veriminin yüzde 55 olduğunu söyleyip öneriyorlar.Ferragnes çeşidinin ise yüzde 38 olduğunu söylüyorlar ama profosyonel üreticiler için önemli olan toplam ürün değilmi.Şimdi iki çeşit için örnek vereceğim nonperial çeşidi kabuklu yakşalık 16 gr gelir buda yaklaşık 9 gram iç badem eder yüzde 55 oranı ile ferragnes çeşidi 36-38 gram gelir kabuklu olarak iç badem ağırlığı yaklaşık 14 gram.Ayrıca ferragnes ağacı daha çok ürün verir. Toplamda ferragnes dikildiğinde birim alandan daha çok iç badem alınır ama iç badem oaranı daha düşük.Yavuz çeşidini bilmiyorum siz iri dediğiniz için bu örneği verdim iri ürünlerin iç verimleri daha düşük oluyor genelde benim verdiğim örnekteki gibi iç verim oranı derken bu konu atlanmasın derim. Saygılar.
Bende onu diyorum Yavuz cesidi kaplan cesidi iri cusseli durur ama
ic verimi dusuktur hafiftir.

tarimbilisim
30-12-2010, 20:26
Ayrıca arkadaşlar sıcaklık değerleri konusunda yardımcı olabilirim.Herhangi istenen bir yer için.

İllerin soguklanma sureleri varmı sizde son 3 yıl olarak?

selcukdemirci22
31-12-2010, 02:34
arkadaşlar,
yabancı bazı çeşitlere sertifika verilmiyor demişsiniz
sertifikalı chandler varmı ülkemizde?
ben 1500 tane dikmek istesem fidancılara önceden sipariş etmemmi gerekiyo yoksa ellerinde hazır bulunduruyorlarmı acaba?

Samsunlu55
01-01-2011, 00:17
İllerin soguklanma sureleri varmı sizde son 3 yıl olarak?

Bazı illerin soğuklama süreleri (http://www.alasagfidancilik.com/sss.html).

Avanos
01-01-2011, 07:09
Bende onu diyorum Yavuz cesidi kaplan cesidi iri cusseli durur ama
ic verimi dusuktur hafiftir.

İç verimin düşük olması iç verimi yüksek olan çeşitten birim alanda daha az ürün alınacak demek değildir.

tarimbilisim
01-01-2011, 20:04
Bazı illerin soğuklama süreleri (http://www.alasagfidancilik.com/sss.html).

tesekkur ederim bu vardı bende.daha genis kapsamlı olan varmı acaba?bartın bu iller icinde yok bana bartın in lazım.birde ozellikle mutlaka cesitlerin soguklanma ihtiyaclarını gosterir bir tablo arıyorum tesekkurler.

eko_
05-01-2011, 20:33
AŞILI CEVİZ AĞAÇLARI dikimden sonra mutasyona uğrarmı? Bu konuda bilgisi olan uzman
arkadaşlar tecrübelerinizi paylaşırsanız yararlı olacak.

Lilium
09-01-2011, 23:33
Daha önce bahsetmiştim, bir arkadaşıma kapama ceviz bahçesi kurma çalışmalarımız var diye, bu çalışmalara başlandı ve hızla devam ediyor, hava koşullarını göz önüne alarak mümkün olduğu en hızlı en kısa bir sürede en uygun olduğu şekilde ceviz fidanlarını yerlerine koymak.

İlk etepta ottuz dönüm olarak planlanıp arazinin ekim planı çıkarılarak işe başlandı, İki buçuk dönümlük bir kısmı ev için ayrıldı, geri kalan bölüme 500 fidan dikebileceğiz.

Bugün, ekeceğimiz aralık mesafeleri tespit edilerek, araları dip kazan dediğimiz alet ile yeri patlattık, yarın fidan cukurlarını kepçe ile derince kazdırıp üst toprağı alta, alt toprağı üste gelecek şekilde kazıma başlıyoruz.

İnşallah fırsat bulurum da bir kaç fotoğraf çeker ve ekim safhalarını fotoğraflarla anlatmaya çalışırım.

seyyah53
10-01-2011, 09:52
Hayırlısı olsun sayın lilium....çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim....deneyimlerinizden bizi mahrum bırakmayın....

Bende Yaşar Akça hocanın kitabını aldım baştan sona okuyorum şuan ...sizin arkadaşınızın bir kaç sene gerisindeyim :))

WM1TR
10-01-2011, 15:25
aynı süreçten geçmişiz. ben de riper yerine dipkazan yaptırttım. :)

ama şu kepçe işi çok tuzluya geliyor bilgin olsun lilium, her bir fidan için ayakları yere sabitleme, çukur nizami açam vs gibi sebeplerden dolayı süre çok uzuyor. ben şimdi çukurları kapattırıyorum. yaklaşık1 aydır açıktı.

dk başına yerine çukur başı anlaştınız umarım.

Lilium
10-01-2011, 23:01
Bugünkü çalışmamız da epey yorucuydu, dün çektirdiğimiz dip kazandan sonra yerin altı taş taban düşüncesi ile bugün kepçe çalışmalara başladı, 1,5-2 metre genişlik 1,5 - 2 metre derinliklere inilerek taban güzel bir şekilde kırılarak, az da olsa bazı yerlerde ki taşlar çıkarıldı temizlendi, üst toprağı alta gelecek şekilde çukurlar tekrar dolduruldu.
Ceviz ekecekler çukurları kepçe ile açtırmalarında çok büyük yarar ve faydası olduğunu bilmelerini isterim, ne burgu ile açtırmaya benziyor ne de belle kürekle açtırmaya. Maliyetin de çok fark etmeyeceği kanısındayım, elle veya burguyla açtırsam üç aşağı beş yukarı aynı maliyetlere gelecek kepçenin saati 70 liradan anlaştık, oparatörümüz canavar gibi çalışıyor, bir işçi yövmiyesi 50 lira, bir işçinin bir günde açacağı çukuru o bir saatte daha fazlasını açıyor, derinliği genişliği toprağı gevşetmesi de çabası.

Çalışmalarımızdan bir kaç fotoğraf koyayım,
Dipkazan çektirirken
188294

Kepçenin çalışmaları
188295

188296

188297

Lilium
10-01-2011, 23:02
Arazi köstebek yuvasına döndü.

188298

188299

188300

Sinova57
11-01-2011, 15:26
*** Sinova 57
izninle yer tahsisi hakkında tecrübelerinizden faydalanmak isterim,çünkü aklımda birkaç soru işareti var.
Köyümüze ait olan kullanılmayan bozuk orman arazisi olduğu bilgisini öğrendim fakat tam olarak yerini tespit edemedim.Köy muhtarından bilgi alamıyoruz ayağımızın altına taş koymak istiyor.Ne civarda olduğunu tahmin ediyoruz fakat tam yerini öğrenebileceğimiz bir devlet birimi bulamadık.ilçe orman şefliği ve bağlı birimleri dolaştım fakat hiçbiri haritasını açarak ''şurasıdır'' diye söleyemiyor.Siz yeri nasıl tespit ettirdiniz? hangi makamlar yardımcı oldu? bilgi verirseniz sevinirim
Birde,başvuruyu ilçe orman şefliğine yapıcam sizce uygunmudur? Verdiğiniz başvuru dilekçesinin genel olarak bir örneğini yazabilirmisiniz? ve dilekçe yanında vermemiz gereken belge,harita ya da kroki gibi bişeyler varmıdır?
Tecrübeli biri olarak aydınlatırsanız sevinirim
Şimdiden teşekkürlerr

Yeri en kolay Kadastro Müdürlüğünden tespit edebilirsiniz, fakat bu yer aynı zamanda bozuk orman örtüsü muhteviyatında olacak ve en önemlisi ağaçlandırma genel müdürlüğünün sitesinde yer alan özel ağaçlandırma ile ilgili bölümde de yayımlananı bulunan 19 Nolu tamim ile 19 no.lu tamime ek-1'e bakmanızı şiddetle öneririm çünkü orada sınırlayıcı hükümler var.
Başvuruyu da siz garantiye alın İldeki varsa orman bölge müdürlüğüne eğer yoksa orman işletme müdürlüğüne yapın ki engller kolay aşılsın.
ilk etapta dilekçe ekinde; yerin kadastro paftası üzerinde işaretli krokisi ile müracatınız yeterli sonrası oldukça uzun meşakkatli ve bir o kadar da masraflı bir yoldur. Altta da dilekçe örneği var tel ve T.C. No yerleri ilave olduktan sonra birebir aynısıdır kolay gelsin

ORMAN BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜNE
SİNOP



6831 sayılı Orman Kanununun 57’nci maddesi ve bu maddeye dayanarak 09.10.2003 tarihli ve 25254 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ağaçlandırma Yönetmeliğinde, 30.04.2009 tarihli ve 27215 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklikler doğrultusunda Bakanlıkça yayımlanan 23.07.2009 tarihli ve 19 nolu tamime göre, İlimiz, Merkez İlçesi Bostancılı Köyünde, Sinop Hava Alanın güney istikametinde bulunan, 2 Pafta, 490 Parsel no.lu ve 78,885 m² yüzölçümlü ve orman vasıflı taşınmaz malın krokide işaretli olan yaklaşık olarak 30.000-35.000 m²’lik bölümüne, özel ağaçlandırma amaçlı ağaç (Ceviz, kestane, vb) dikmek istiyorum.

Gereğini saygılarımla arz ederim. 15/03/2010




Nizamettin ALTAY

ADRES :

Bostancılı Köyü
Karagöl Mevkii No:1 /SİNOP
T.C.No:
Tel:


Ekler :

Ek-1 Yerleşim Yeri ve Adres Belgesi
Ek-2 Kroki örn.
Ek-3 Uydu görüntüsü

Sinova57
11-01-2011, 15:35
Orman arazilerinden yararlanacak arkadaşlar,öncelikle bu arazilerde yabancı çeşitlere izin veriliyor mu? Bunu araştırmaları gerekir.

Orman arazilerinde yabancı ceviz türlerinin yapılamayacağına ilişkin hüküm yok sadece Tarım yabancı türlere destek vermiyor şöyle anlatalım 30 dönüm araziye yerli ırk ceviz diktin ve Tarım İl Müdürlüğüne müracaat ettin projeli olursa 6.000TL destekleme alırsın projeli değilse 3.000 TL (2010 yılı fiyatlarıyla) ve yerli ırkları Tarımdan alırsan %50 indirimli alırsın yine örnek Projeli yapana Sinop Tarım İl Müdürlüğü 2010 yılında 4,00.-TL'ye maal ettiği ceviz fidanını 2,00.-TL'ye sattı.

Sinova57
11-01-2011, 15:56
sn. Lilium
yanlız şöyle bir durum var,babam doğma büyüme o köyden,köyün çoğu ve de muhtar akrabamız,babamın ikameti orada ve şu an o köyde çiftçilik yapmakta.ama yine de muhtar yerleri saklamakta ısrar ediyo ekemeyelim diye,sizin dediğiniz gibi bende yok sende de olmasın mantığı var,yer yok diyo bize.diğer köy halkı ne düşünür bilemiyorum,ama yakında kokusu çıkar.çünkü yerleri araştırdım baya,ve yavaş yavaş tüm köylü duyacaktır kulaktan kulağa,tepkileri ozaman görebiliriz.ama yine de babamın o köyden olması bize avantaj sağlarmı?

O zaman tek engel Köy tüzel kişiliği gibi görünüyor çünkü 19 no.lu tamime göre öncelik köy tüzel kişiliğinde ve Köy tüzel kişiliği bu işi yaparsa proje de istemiyorlar.
Ayrıca söylediğiniz yer köy yerleşim alanına 2.000 metreden yakınsa zaten hiç kalkışmayın çünkü reddedililirsiniz.

Sinova57
11-01-2011, 16:04
Ekim tarihinizde sıcaklık 10 derece civarımıydı
***** ekimden sonra sakladıgınız yerin sıcaklıgı kac derece idi sinan bey?

evet 10 derece civarındaydı fakat suda bekletme sıcaklığı ortalama 20 derece civarında idi

Sinova57
11-01-2011, 16:17
yavuz iri duru ama ic verimi dusuktur agırlık olarak.Bolgenizde don riski yoksa sebin dikin derim tozlayıcı olarak bilecik .yalova cesitleride uygun olabilir.mart nisan aylarındaki sıcaklık ortalaması nedir son 5 yılda? -1 lere dusuyormu?

Bölgemizde don riski son 11 yıllık istatistiklere göre en geç şubat ayında 3 gün olmuş, karla kaplı günler ise ortalama 5-6 gün olmuş o da en geç mart ayı yani ilimiz aslında ege ve akdeniz iklimine yakın olmakla beraber yazları oralar kadar sıcak olmuyor mart nisan aylarında 11 ile 15 dereceler arası sıcaklık var (son 31 yılın ortalaması) türlere gelince İnternette; şebin türü için sahil hariç ceviz yetişen her yer diyor, bilecik belki ama tozlayıcısının yetişmediği yerde bilecik olurmu şüpheli, ayrıca sayın Lilium soğuklama süresini sormuştu sanırım Sinop'un soğuklama süresi buradaki meteoroloji de dahi yok fakat en yakın Samsun İli var o da 1503 saat, tarım müdürlüğünden emekli bir yetkili ile yaptığım görüşmede samsun ilinden biraz daha fazla olduğunu söylemişti 1600 saat civarı fakat buradaki fark bizim ekim yapacağımız alan da bu kadar soğuklama süresi olacağını zannetmiyorum benim tahminim 800 ile 1000 saat arası diye düşünüyorum.
Burada kısa bir açıklama daha yapayım; Sinop İli MÖ 120-86 yılları arası Pontus devletine başkentlik yaptığı zamanları anlatan bir kitapta bu bölgede pamuk, zeytin, narenciye, üzüm bağları yetiştiğinden bahsediyor. O nedenle bu bölgenin bu gözle de değerlendirilmesi gerekiyor.

Sinova57
11-01-2011, 16:21
Ayrıca arkadaşlar sıcaklık değerleri konusunda yardımcı olabilirim.Herhangi istenen bir yer için.
Sayın Avanos Sinop İli merkez ilçesinin soğuklama süresini biliyormusunuz?
Saygılar

Sinova57
11-01-2011, 16:24
Bende onu diyorum Yavuz cesidi kaplan cesidi iri cusseli durur ama
ic verimi dusuktur hafiftir.

Bir de kaplan-86 türü için taze tüketim için olduğunu söylemişlerdi hasadı 15 gün içinde yapılmaz ise karardığından bahsetmişlerdi. (İntenetten tel.no.sunu aldığım bir fidanlık sahibi)

Sinova57
11-01-2011, 16:38
Bugünkü çalışmamız da epey yorucuydu, dün çektirdiğimiz dip kazandan sonra yerin altı taş taban düşüncesi ile bugün kepçe çalışmalara başladı, 1,5-2 metre genişlik 1,5 - 2 metre derinliklere inilerek taban güzel bir şekilde kırılarak, az da olsa bazı yerlerde ki taşlar çıkarıldı temizlendi, üst toprağı alta gelecek şekilde çukurlar tekrar dolduruldu.
Ceviz ekecekler çukurları kepçe ile açtırmalarında çok büyük yarar ve faydası olduğunu bilmelerini isterim, ne burgu ile açtırmaya benziyor ne de belle kürekle açtırmaya. Maliyetin de çok fark etmeyeceği kanısındayım, elle veya burguyla açtırsam üç aşağı beş yukarı aynı maliyetlere gelecek kepçenin saati 70 liradan anlaştık, oparatörümüz canavar gibi çalışıyor, bir işçi yövmiyesi 50 lira, bir işçinin bir günde açacağı çukuru o bir saatte daha fazlasını açıyor, derinliği genişliği toprağı gevşetmesi de çabası.

Çalışmalarımızdan bir kaç fotoğraf koyayım,
Dipkazan çektirirken
188294

Kepçenin çalışmaları
188295

188296

188297

SAYIN Lilium öncelikle kolay gelsin.
Acaba arazi şahıs malımı? ve arazinin tamamında bir sürüm yaptırdınızmı?
cevabını verirseniz sevinirim saygılar.

eko_
11-01-2011, 21:27
Orman arazilerinde yabancı ceviz türlerinin yapılamayacağına ilişkin hüküm yok sadece Tarım yabancı türlere destek vermiyor şöyle anlatalım 30 dönüm araziye yerli ırk ceviz diktin ve Tarım İl Müdürlüğüne müracaat ettin projeli olursa 6.000TL destekleme alırsın projeli değilse 3.000 TL (2010 yılı fiyatlarıyla) ve yerli ırkları Tarımdan alırsan %50 indirimli alırsın yine örnek Projeli yapana Sinop Tarım İl Müdürlüğü 2010 yılında 4,00.-TL'ye maal ettiği ceviz fidanını 2,00.-TL'ye sattı.

Sayın Sinova57 Orman arazilerinden yararlanacak arkadaşların bazı zorluklara karşı dikkatli olmaları için uyardım.Henüz yabancı çeşitler daha tescillenmedi.Benim arazim kendime ait ve 130 chandler cevizim var.Ceviz işi çok kolay bir iş değil, dikkat ve sabır gerektiriyor.

Lilium
11-01-2011, 22:19
SAYIN Lilium öncelikle kolay gelsin.
Acaba arazi şahıs malımı? ve arazinin tamamında bir sürüm yaptırdınızmı?
cevabını verirseniz sevinirim saygılar.
Arazi şahız malı, arazide biz şuan için sürüm yaptırmadık, onada pek fırsatımız olmadı bir an önce fidanları ekmeyi düşünüyoruz, baharda aysanla karıştırmayı düşünüyoruz.
Arazi daha önce tarla vasfında olduğu için önceki yıllar sürüm yapılmış,

Avanos
12-01-2011, 13:37
Sayın Avanos Sinop İli merkez ilçesinin soğuklama süresini biliyormusunuz?
Saygılar

Bende sıcaklık değerleri var soğuklanma süreleri yok.Ak deniz bölgesi hariç ağaçlar için gereken soğuklanma sürelerinde sorun olacağını düşünmüyorum.

Avanos
12-01-2011, 13:40
Orman arazilerinde yabancı ceviz türlerinin yapılamayacağına ilişkin hüküm yok sadece Tarım yabancı türlere destek vermiyor şöyle anlatalım 30 dönüm araziye yerli ırk ceviz diktin ve Tarım İl Müdürlüğüne müracaat ettin projeli olursa 6.000TL destekleme alırsın projeli değilse 3.000 TL (2010 yılı fiyatlarıyla) ve yerli ırkları Tarımdan alırsan %50 indirimli alırsın yine örnek Projeli yapana Sinop Tarım İl Müdürlüğü 2010 yılında 4,00.-TL'ye maal ettiği ceviz fidanını 2,00.-TL'ye sattı.

Hibe konusuna gelince burda ufak bir bilgilendirme yanlışlığı var. Projeli olup olmamasına göre desteklenem değişmemekte.Desteklemenin farklı diğer kriterlere göre değişmekte sertifika burda belirleyici.Yanlış yönlendirme olmasın.2010 yılı için 100 ve 200 TL uygulanıyordu dekar başına.projeye göre değil.

Sinova57
12-01-2011, 15:23
Hibe konusuna gelince burda ufak bir bilgilendirme yanlışlığı var. Projeli olup olmamasına göre desteklenem değişmemekte.Desteklemenin farklı diğer kriterlere göre değişmekte sertifika burda belirleyici.Yanlış yönlendirme olmasın.2010 yılı için 100 ve 200 TL uygulanıyordu dekar başına.projeye göre değil.

Sayın Avanos Sinop Tarım İl Müdürlüğündeki bir yetkili ile yaptığım görüşmeye dayanarak anlatmıştım. Zaten Tarım İl Müdürlüğünün satmış olduğu tüm fidanlar zaten sertifikalı sertifikasız satmıyorlar bu fidanı alan vatandaş projeli olarak yapıyorsa yani benim gibi, zaten ben araziyi ormandan alacağım için proje yapmak zorunda olduğum için mecburen projeli olacak her fidanın boynunda etiketi olacak yani sertifikası o zaman ben dönümde 200 tl alacağım ama kişi ürünü aldı tarlasına dikti ve tarıma müracaat etti gelin bakın ben ceviz fidanı diktim diye o da dönümde 100 tl alacak buradaki fark vatandaşın proje masrafına karşılık bir anlamda destek, ama bizim yapacağımız projeden hariç ek belge isteyeceklerdir mutlaka

Avanos
12-01-2011, 21:05
Sayın Sinova57 siz bunu daha bilgili biri ile görüşün 100 ve 200 TL proje ile alakalı değil.2009 yılı desteklenmelerinde ben ve projelerini yaptığımız arkadaşlar 2010 yılında bu desteklemeleri aldı hepsi projeliydi. Bir kısmımız 100 bir kısmımız 200 TL aldık. hepside çevre orman müdürlüğü projeleriydi. Biz şuanda profesyonel şekilde özel ağaçlandırma projeleri yapıyoruz.Bu konudan eminim 2009 yılındaki proje hibelerini aldık duyum ve kitabi değil uygulamadır bahsettiğim konu. Daha öncede badem konusunda demiştim. Burdaki bahsettiğim tüm konular direk gözlemlerimdir.Çünkü burdan binlerce insan faydalanmaktadır.Size önerim başka bir fidancı ve tarım ilçe müdürlüğü ile görüşmeniz yoksa 200 göre hesaplarsanız mağdur olabilirsiniz.

alpars
14-01-2011, 15:09
Şebin-Bilecik cevizi ekili tarlamızda,yan kısımlarada meyve ağacı dikmek istiyoruz.Acaba cevizleer bir zararı olurmu?Dikmeyi düşündüğümüz ağaçlar kiraz,vişne,elma,badem,fındık olabilir.Sanırım fındık ve badem için bir sıkıntı olmuyor ama diğerleri bir sorun teşkil eder mi?Bilgi verirseniz sevinirim,teşekkürler.

Sinova57
14-01-2011, 17:07
Sayın Sinova57 siz bunu daha bilgili biri ile görüşün 100 ve 200 TL proje ile alakalı değil.2009 yılı desteklenmelerinde ben ve projelerini yaptığımız arkadaşlar 2010 yılında bu desteklemeleri aldı hepsi projeliydi. Bir kısmımız 100 bir kısmımız 200 TL aldık. hepside çevre orman müdürlüğü projeleriydi. Biz şuanda profesyonel şekilde özel ağaçlandırma projeleri yapıyoruz.Bu konudan eminim 2009 yılındaki proje hibelerini aldık duyum ve kitabi değil uygulamadır bahsettiğim konu. Daha öncede badem konusunda demiştim. Burdaki bahsettiğim tüm konular direk gözlemlerimdir.Çünkü burdan binlerce insan faydalanmaktadır.Size önerim başka bir fidancı ve tarım ilçe müdürlüğü ile görüşmeniz yoksa 200 göre hesaplarsanız mağdur olabilirsiniz.

Sayın Avanos uyarınız için teşekkürler destekleme benim için çok da önemli değil olmasada olur o sadece örnek içindi ben henüz dikim filan yapmadığım için ne öylesem yalan olur ama Tarımdaki yetkili ki desteği dağıtan kişinin sözleri idi. Ama müracaat ederken dikkat ederim teşekkürler

Avanos
14-01-2011, 21:44
Sayın Sinova57 amacım olumsuz fikir oluşturmak değil yardımcı olmak şimdiden kolay gelsin.

hasan_ka
20-01-2011, 23:14
selam sayın Lilium fidan çukurları 1.5-2 mt genişliğinde ve çapında kazıldı demişsiniz ya. ben bu çukurların kaç saatte kazıldığını merak ediyorum. 500 fidan için topla kaç saat çalıştı kepçe? ben de kepçe ile kazdırayı düşünüyorum ama sizin bahsettiğiniz 2metreye 2 metre çukur korkuttu beni :)

Lilium
21-01-2011, 00:17
Hiç gözünüz kormasın, iyi bir kepçe oparatörü olursa kepçe ile kazdırmakta büyük yarar var.
Üstteki masajımda da belirttiğim gibi, çukurları elle bel kürekle açtırsaydım bir işçi yövmiyesi 50tl, açacağı çukur 30 taneyi geçmez, 30x17=510 çukur eder. 17x50=850tl.
Ben 500 çukur açtırdım, kepçeci ile saati 75 tl ye anlaştım, 11 saatte açtı, 11x75=825 tl.
Yirmi beşini attık 800 tl.

Bel küreği ile açaçağınız çukur 50x50 yi geçmez, kepçe ile açaçağınız çukur 1.5- 2 metreyi bulur, toprağı ve tabanı gevşetmesi de çabası olur.

Bu gevşiyen taban ve toprakta kök çalışması çok çok daha iyi olacağından bunlar da artı hanenize kar kalır.

WM1TR
21-01-2011, 08:50
Lilium, sizin kepçe operatörü maaşallahlıkmış. ben 200 çukuru saati 70 liradan 13,5 saatte (yani 2 günde) açtırabildim. üstelik 945liranın 5 lirasını bile kesmedi.
660 dakikada 500 çukur gerçekten iyi sonuç. hani nerdeyse dakka başı çukur açmış.

Ekleme: çukurları belli bir süre havalandıktan sonra kapatmak da gerekiyor, o iş daha kısa :) ama yine de insan gücü ile olmuyor.

vasces
21-01-2011, 10:48
Sayın Lilium,

Merak ettim fidanları ekebildiniz mi ? Dikim için toprağın durumu nasıl olmalı yani bu aralar havaların yağmurlu, karlı olması işi nasıl etkiliyor ?

Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim.

Lilium
21-01-2011, 11:56
Lilium, sizin kepçe operatörü maaşallahlıkmış. ben 200 çukuru saati 70 liradan 13,5 saatte (yani 2 günde) açtırabildim. üstelik 945liranın 5 lirasını bile kesmedi.
660 dakikada 500 çukur gerçekten iyi sonuç. hani nerdeyse dakka başı çukur açmış.

Ekleme: çukurları belli bir süre havalandıktan sonra kapatmak da gerekiyor, o iş daha kısa :) ama yine de insan gücü ile olmuyor.
Sayın WM1TR, gerçekten kepçemizin güçü ve oparötürümüz seriliği çok iyiydi, hiç tanımıyordum araştırıp sorduk herkes bu kişiyi tavsiye etti, bir kişiden bile olumsuz bir şey duymadım çok çalışkandır temiz iş yapar dediler, pazarlık hiç yapmadım nasıl çalışıyorsunuz dedim, saati 80 tl 75 yaparım dedi, buyrun arkadaşım iş senindir dedim.
Büyüklerimden öğrendiğim bir söz "bir ekmeklik unun varsa iyi bir fırıncıya ver"
Sözünden yola çıkarak hareket ettim.
çukurları belli bir süre havalandıktan sonra kapatmak da gerekiyor,
Şimdi oparatöre biraz daha şaşıracaksınız.
Benim çukurları açıp bırakma gibi (Kış dolayısıyla, ve hemen ekmem gereği) bir şansım olmadığı için, çukurları açtırırken üst toprağı ayrı alt toprağı ayrı yere koydurup çukur açıldıktan sonra hemen üst toprağı alta, alt toprağı üste gelecek şekilde hemen kapattım. Yani bu zaman dilimi içerisin de sadece çukurları açmadı kapattıda.
Merak ettim fidanları ekebildiniz mi ? Dikim için toprağın durumu nasıl olmalı yani bu aralar havaların yağmurlu, karlı olması işi nasıl etkiliyor ?
Yerimiz biraz yamaç bir yer olduğundan arazinin yarısının toprak ve tavı çok güzeldi, yarısını ektik, diğer yarısı daha yaş çamurlu oluşundan dolayı ekime uygun olmadığı için bıraktık, uygun toprak yapısı oluştuğu an hemen ekimlere başlayacağız.

Çalışkan oparatörümüzden bir kaç resim.

İşaretlenmiş yerlerin arasına giriyor ve çift sıra açarak gidiyor.
189628
Tam derinlikte ki bir çukuru çekmeye çep telefonumun hızı yetişemedi.
189629

189630
Çukur kapandı
189631
Reklamı da hak etti sanırım.
189632

metintekin143
21-01-2011, 12:05
kahramanmaraş sütçü imam üniversitesinde mehmet sütyemez hoca ceviz konusunda etkili bir isim fidan temin konusunda da yardımcı olabilir.

Lilium
21-01-2011, 15:18
Fidanları daha önce kendi bahçem için (dört yıl önce) temin ettiğim arkadaştan temin ettim. (bir tanesi bile yanlış çıkmadı) hepsi adına doğru.

Fidan konusundaki sıkıntılar güvenirlilik oldukça hat safha da, Adına doğru fidan bulmak güvenebileceğiniz kişiyi bulmak oldukça güç.

Bu yıl bir miktar (küçük bir miktar) ekip gelecek senede aşılayıp ceviz fidanı yetiştirmeyi düşünüyorum, ve bunları istediğiniz güven karşılığın da satışa koyacağım. Chandler pedro dozlayıcı olarakta fernette düşünüyorum.

Avanos
25-01-2011, 22:10
Ceviz hakkında şimdiye kadar rastladığım en ayrınlı tozlanma bilgileri.
Uzun olduğu için tarayıp ekliyorum.
Alıntı Yapılan Kitap Ege Üniversitesi yayınları. Yayın No:566
Diğer sayfalardanda Eklemeler yapacağım şimdilik bukadar.

adem55
30-01-2011, 14:05
sayın LİLİUM CEVİZ FİDANI ALMAK İSTERSEN CORUM OĞUZLAR İLÇESİ VAR ORADA ÇOK KALİTELİ CEVİZLERİ VAR İÇİ BEYAZ TOPRAK TV DE BİRKAÇ KEZ O BÖLGENİN CEVİZLERNİ YAYINLAMIŞTI DALLAR YIKILIYORDU CEVİZDEN YALNIZ FAZLA SOĞUKTA DON OLAYINDAN ETKİLENİYOR BİRKAÇ FİDAN ALARAK DENEMENİ TAVSİYE EDERİM

adem55
30-01-2011, 14:08
Sayın lilium eğer istersn sana bende ceviz ağaçları var mart ayında kalem gönderebilirim.

cuu
04-02-2011, 17:47
Büyük kök çeviz ağaçlarının aşılama ile islahı.Gerekli aletler Matkap,kücük el testeresi,keski- Önce Kesim Motoru ile Ceviz ağacı 1 metre yükseklikten kesilir. Resimlerde görüldüğü şekilde dış kabuktan 1 cm ilersinden delinir keski ile dış kabuk ve ana gövdeki parça çıkartılır.Açılan yuva kadar kalınlıkta ortalama Baş parmak kalınlığında aşı kalemleri hazırlanarak açılan yuvaya yerleştirilir burda önemli nokta yuvaya yerleştirecek anacın sıkı bir şekilde yuvaya yerleştirilmektir ,anacın oynamaması tutma yüzdesini arttırır.Son resimde bu yöntemle aşılanmış ceviz ağacı görülmektedir.Ağaç ne kadar kalın olursa olsun bu yöntem her türlü kalın ceviz anaç köklerinde uygulanacak en kolay yöntemdir.

Baş parmak kalınlığında o aşı kalemlerinin hazırlanmış halini yuvaya girecek yerin fotoğrafını kalemlerin yerleştirilmiş fotoğrafı varsa forumda paylaşabilirmisiniz? Aşı kalemlerinin kambiyum dakularını çıkarıyormusunuz? fotoğraf çekme imkanınız varsa sevinirim ardık kalem aşı zamanıda geliyor arkadaşlarada faydalı olur düşüncesindeyim.

esadnan
04-02-2011, 22:52
Ben yeni üyeyim.Eskişehir-Günyüzü'nden katılıyorum. Ceviz bahçesi kurmak istiyorum.Yardımcı olurmusunuz?Sırası ile neler yapmam gerekir? Teşekkürler...

seyyah53
05-02-2011, 13:04
Ben yeni üyeyim.Eskişehir-Günyüzü'nden katılıyorum. Ceviz bahçesi kurmak istiyorum.Yardımcı olurmusunuz?Sırası ile neler yapmam gerekir? Teşekkürler...

Sayın esadnan...İlk önce piyasada 2-3 tane cevizin uzamnalrı tarafından yazılmış kitap var benim size tavsiyem madem bahçe kuracaksınız bu kitaplardan en az birini baştan sona okumanız....

isterseniz size özle mesaj ile kitap adı ve yazarı tavsiye edebilirim...

daha sonra pratik deneyimlerden yararlanmak adına foruma da ceviz başlığını takip edebilirsiniz....

burada sizin sorunuza cevaben yazılan bir prağraf sizde daha büyük soru işaretleri oluşmasını sağlayacak ve tatmin etmeyecektir...saygılarımla

ofess
07-02-2011, 13:22
Merhaba arkadaşlar sonunda ceviz fidanlarını toprakla buluşturdum 283 adet ceviz. Allahtan dilegim emeklerim boşa çıkmaz.

Samsunda_agac
10-02-2011, 09:24
Merhabalar arkadaslar foruma yeni üye oldum.Ben KTÜ de öğrenciyim. Uye olmamın ilk sebebi de ceviz ekmek istememdir.

1 gün once fidecimi arazimize götürdüm ve bana kaman ve yavuz1 olur burda dedi.Bizde ekmeyi düşünüyoruz.Kaman ve Yavuz1 hakkında bilgisi olan arkadaslar varsa seve seve dinlerim :)

adem55
12-02-2011, 18:54
sayın samsunlu ağaç: arkadaşım bende samsunluyum öncelikle arazin nerede öğrenmek isterim benim yaklaşık 250fidan 5 yaşlarında ceviz diktik on yıl önce bize atayürk bahçe kültürlerinden yalova cinsi 100 adet ceviz aldık fakat verimleri düşük olduğu için biz çorum,un oğuzlar ilçesinden aşıçı ve kalem getirterk cevizler oğuzlar cinsi ceviz ile aşıladık gerçekten ağaçlarda yapraktan çok ceviz oldu. daha sonra aldığımız araziye chadler,pedro, kaman1, fernor,fernette, maraş18,ve 1 tanede payne cevizi diktik. size tavsiyem iyi araştırarak ve bahçeleri gezerek iyi verimli cevizlerden dikmenizi tavsiye edeim önce

Erdem
14-02-2011, 12:50
Ben yeni üyeyim.Eskişehir-Günyüzü'nden katılıyorum. Ceviz bahçesi kurmak istiyorum.Yardımcı olurmusunuz?Sırası ile neler yapmam gerekir? Teşekkürler...

Sayın esadnan,

Diğer arkadaşların da belirttiği gibi en iyisi bu konuda bir kitap alıp okumak.

http://www.ceviz.com.tr/kitap.asp

Ama gene de ben size kısaca yapılacak işlemleri ya da sorulacak soruları özetleyeyim.

ARAZİ SEÇİMİ

Profil (Çukur Açılması)
0-120 cm derinlikte basamaklı olarak bir profil çukuru açıyoruz. 0-30, 30-60 ve 60-90 cm derinliklerinden her kademeden 3-4 cm derinliğinde tahlil için toprak alıyoruz. Bu aldığımız toprağı analiz için laboratuvara gönderiyoruz. Bu profil çukuruna bakarak toprak yapısıyla ilgili şu soruların cevabını arıyoruz:

Taban suyu var mı?
Sert zemin var mı?
Kireç tabakası var mı?

Yöre

Sert hakim rüzgarlar var mı?
Etrafda herhangi bir bitki örtüsü var mı?
Soğuk hava akımı var mı?

Toprak İşleme
* Alt toprak işleme: riper, kazayağı
* Üst toprak işleme: diskaro, kazayağı, çizel

Gübreleme
Dekara 3-4 ton ahır gübresi

AralıkxMesafe 7x7m ithal çeşitler (dekara 20 adet)
8x8m yerli çeşitler (dekara 15 adet)

* Aplikasyon: Fidan dikimi yapılacak arazide fidan çukurlarının yerlerinin tespit edilmesi için kare veya dikdörtgen alanlar oluşturulması.

* Pikaj: En fazla 100m içinde birbirini dölleyen çeşitlerin dikilmesi

Çok az ve öz olarak :p bu bilgileri verdikten sonra ben Eskişehir yöresi için uygun çeşitleri araştırdım ve şu çeşitlerin bu yöreye daha uygun olduğunu düşünmeye başladım.

Parantez içerisinde olan çeşit ana çeşidin tozlayıcısı. Eğer 9 tane ana çeşit ceviz ağacımız varsa 1 tane de tozlayıcı çeşit kullanmak gerekiyor. Yani %10 oranında tozlayıcı çeşit kullanıyoruz. Hatta ceviz için sanırım %5 bile yeterliymiş. Ayrıca hakim rüzgarın yönü de gözönünde bulundurulmalı.

ÇEŞİTLER

Şebin (Bilecik)

Geç çiçeklenir
İç kurduna karşı hassastır
Eylül ayı sonunda hasat edilir
Mart sonlarında uyanır (Bu tarih Eskişehir için farklı olabilir)

Chandler (Franquette)

Eylül sonu hasat edilir
Nisan ortalarında uyanır (Bu tarih Eskişehir için farklı olabilir)
Kasım sonundan önce hava sıcaklıkları 0°C altına iniyorsa erken donlardan sürgünler ve genç dallar zarar görebilir. Bunu önlemek için ağustostan sonra suyu kademeli olarak azaltıyoruz.
Kış soğuklarına Şebin, Bilecik kadar dayanamaz.

* Özet olarak Chandler (Franquette) kış soğuklarına Şebin (Bilecik) kadar dayanıklı değil. Ancak kuvvetli fidan alıp ilk kışı atlatmasına yardımcı olursanız seneye bölgeye adapte olabileceği söyleniyor.

ofess
14-02-2011, 15:21
Merhaba arkadaşalar manisadan aşağıda resmi olan ceviz geldi şekli peliti andırıyor cinsini bilmiyorum. cinsini ve özelliklerini bilen varsa bilgilenmek istiyorum. teşekkürler...

yasarugur
14-02-2011, 16:41
Pecan cevizi bunlar.
http://www.batem.gov.tr/urunler/meyvelerimiz/pikan/pikan.htm

ofess
15-02-2011, 08:03
Teşekkür ederim yasarugur

yasarugur
16-02-2011, 09:47
Ben teşekkür ederim Sn.ofess.

kamil keskin
18-02-2011, 15:37
Balıkesir sındırgı yöresi için en uygun ceviz cinsi nedir arkadaşlar.

hasan_ka
20-02-2011, 07:55
Hiç gözünüz kormasın, iyi bir kepçe oparatörü olursa kepçe ile kazdırmakta büyük yarar var.
Üstteki masajımda da belirttiğim gibi, çukurları elle bel kürekle açtırsaydım bir işçi yövmiyesi 50tl, açacağı çukur 30 taneyi geçmez, 30x17=510 çukur eder. 17x50=850tl.
Ben 500 çukur açtırdım, kepçeci ile saati 75 tl ye anlaştım, 11 saatte açtı, 11x75=825 tl.
Yirmi beşini attık 800 tl.

Bel küreği ile açaçağınız çukur 50x50 yi geçmez, kepçe ile açaçağınız çukur 1.5- 2 metreyi bulur, toprağı ve tabanı gevşetmesi de çabası olur.

Bu gevşiyen taban ve toprakta kök çalışması çok çok daha iyi olacağından bunlar da artı hanenize kar kalır.

teşekkürler lilium ben daha fazla gider diye düşünmüştüm zaten kepçe ile açtıracaktım ama sizin verdiğiniz haber sevindirici. işim sadece çukur açtırmakla kalmayacak 1000 mt sulama birliğinin pomposından boru çekeceğim yer altından.kepçeci sizin kepçeci gibi iyi çalışırsa 1000 tl falan az gidecek inşallah :)

cupressus
25-02-2011, 07:54
Balıkesir sındırgı yöresi için en uygun ceviz cinsi nedir arkadaşlar.

Sındırgı değişik bir coğrafyadır, 240 rakımdan 1.600 rakıma kadar ziraat yapılıyor.
Köy ve mevki yazarsanız yardımcı olabileceğimi düşünüyorum.

cupressus
25-02-2011, 15:25
fotoğraf deneme


arkadaşım kolay gelsin, fotoğraf paylaşmışsın,
pek yorum yapan olmamış incelediğim kadarıyla. sadece uyarmak istedim. fazla geç olmadan bilen birisinin ağaçlarına şekil budamasına başlaması gerekiyor. araştırıp kendin de yapabilirsin, "modifiye lider" şekli uygundur. internette araştırırsan genellikle elma ağaçları için anlatır, o seni yanıltmasın, oluşturma şekli aynıdır.

eko_
25-02-2011, 19:20
arkadaşım kolay gelsin, fotoğraf paylaşmışsın,
pek yorum yapan olmamış incelediğim kadarıyla. sadece uyarmak istedim. fazla geç olmadan bilen birisinin ağaçlarına şekil budamasına başlaması gerekiyor. araştırıp kendin de yapabilirsin, "modifiye lider" şekli uygundur. internette araştırırsan genellikle elma ağaçları için anlatır, o seni yanıltmasın, oluşturma şekli aynıdır.

Sayın cupressus ilginize teşekkür ederim.Önümüzdeki günlerde şekil budamasını yapmayı düşünüyorum.Dediğiniz gibi modifiye lider.Lider kesim yüksekliği 180 cm uygun olur mu? Bilgilendirirseniz sevinirim.

Kasif
28-02-2011, 16:55
Merhaba Arkadaşlar,

Belki işe yarar diye eklemek istedim. Tarım Bakanlığı, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi'nin yayınladığı tescilli çeşitler listesine dair kısayol:

http://www.ttsm.gov.tr/TR/Genel/BelgeGoster.aspx?F6E10F8892433CFFAAF6AA849816B2EFC A558EAF603CA364

Saygılar

cupressus
01-03-2011, 08:02
Sayın eko,
modifiye liderde her yöne gidecek 4 veya 5 ana dal ve ortayı dolduracak bir lider dal bulunur. fotoğrafta görülen fidanların dallanması biraz zayıf. bana göre 4-5 dalı olmayan fidanların tek dala düşürülüp onun tepesinin de 110-120 cm yüksekliğinden kesilmesi, yeni çıkacak dallarla şekil oluşturulması gerekiyor. yoksa dalsız fidanı çok yüksek kesersek muntazam dallanmayı sağlayamayabiliriz. bir de dal çıkmasını istediğimiz gözlerin 1-1,5 cm üzerinden yatay olarak keskin bir bıçakla kabuk çizilirse(oduna zarar verilmeden) o göz uyarılmış olur veo gözden dal çıkması teşvik edilmiş olur. Ayrıca, kesilirse gerileyecek diye düşünmeyin, kök kuvvetli olduğundan çabuk toparlayacaktır. kolay gelsin.

cupressus
01-03-2011, 08:27
2007 ilkbaharda dikilen bir ağaç, çeşit chandler, (bu fotoğraftan bir hafta sonra dalları biraz daha kısalttım, yabancı çeşitlerin budamasını yavaş yavaş öğreniyoruz:)) bir arkadaki fidan kuruyanın yerine dikildi bir sene sonra.
10 x 10 dikilmişti, geçen sene sıra üzerlerine birer tane daha dikildi. son mesafe 5 x 10 oldu. son durumda nasıl olacak bakacağız. arkadaşlar taçlanma yüksekliğini yetersiz bulabilirler. bu arada bahçe benim değil(Keşke benim olsaydı) bu ağaçtan 2010 sonunda 1 kg'a yakın ceviz alındı.

modifiye lidere örnek olsun diye koydum.

hasan_ka
01-03-2011, 15:42
2007 ilkbaharda dikilen bir ağaç, çeşit chandler, (bu fotoğraftan bir hafta sonra dalları biraz daha kısalttım, yabancı çeşitlerin budamasını yavaş yavaş öğreniyoruz:)) bir arkadaki fidan kuruyanın yerine dikildi bir sene sonra.
10 x 10 dikilmişti, geçen sene sıra üzerlerine birer tane daha dikildi. son mesafe 5 x 10 oldu. son durumda nasıl olacak bakacağız. arkadaşlar taçlanma yüksekliğini yetersiz bulabilirler. bu arada bahçe benim değil(Keşke benim olsaydı) bu ağaçtan 2010 sonunda 1 kg'a yakın ceviz alındı.

modifiye lidere örnek olsun diye koydum.

Sayın Cupressus eklediğiniz resimdeki ağacın budaması dikkatimi çekti. Akademisyenler birkaç senedir modifiye lider şeklinde budamayı tavsiye ediyorlar. Bundan 2 sene önce de goble şekli verilmesi yönünde yönlendirmeler yapılıyordu. Bu değişiklik benim düşünceme göre yurt dışındaki 8*4 çit şeklinde dikilmiş bahçeleri gördükten sonra oluştu tahminim. Ağaç araları kısa olduğu için dalların daha dik yukarı çıkması çit sisteminde faydalı olacaktır ancak ben bahçemi 7,5*7,5 metre üçgen şeklinde dikimle kurmayı düşündüğüm için kafam biraz karıştı. Çünkü modifiye lider şeklinde budarsam hasatın daha zor olacağını düşünüyorum. Bu konu hakkında bilgili olan arkadaşlar düşüncelerimi yorumlarlarsa sevinirim çünkü bu konularda pek bilgim yok görüşleriniz benim için çok önemli. Şimdiden teşekkürler.

eko_
01-03-2011, 18:46
2007 ilkbaharda dikilen bir ağaç, çeşit chandler, (bu fotoğraftan bir hafta sonra dalları biraz daha kısalttım, yabancı çeşitlerin budamasını yavaş yavaş öğreniyoruz:)) bir arkadaki fidan kuruyanın yerine dikildi bir sene sonra.
10 x 10 dikilmişti, geçen sene sıra üzerlerine birer tane daha dikildi. son mesafe 5 x 10 oldu. son durumda nasıl olacak bakacağız. arkadaşlar taçlanma yüksekliğini yetersiz bulabilirler. bu arada bahçe benim değil(Keşke benim olsaydı) bu ağaçtan 2010 sonunda 1 kg'a yakın ceviz alındı.

modifiye lidere örnek olsun diye koydum.

Eh..olay budur.Ne kadar güzel anlatmışsınız.Chandler ceviz üzerinde çalışmalar ABD' de 1950 yıllarında başlamış.Biz daha budama üzerine kafa yormaktayız.Çeşit konusunda ortak bir karara varamadık.İyi ki sayın cupressus bir akademisyen olarak çıktı ve bu bilgilerini bizle paylaşmakta.Hemen ceviz dikelim 5. yılda 10kg. 7.yılda 15kg.ne güzel yatırım,ne kadar karlı,kimse kendini kandırmasın.Böyle basitçe bir kazanç yok.Önce emek,sonra bilimsellik,organizasyon ve takip, artı sabır.
Bu konularda köprübaşından sayın Ahmett bilimsel veriler ile paylaşımlarda bulunmuştu, kendisine buradan teşekkür ediyorum.
Sizin verdiğiniz bilgiler de çok sade ve anlaşılır, emeğinize sağlık hoşçakalın.

cupressus
02-03-2011, 08:07
Arkadaşlar,

şekil konusunda birşeyler yazmak istiyorum. goble ile modifiye liderin farkı ortayı dolduran lider dalın olması veya olmamasıdır. goblenin bir diğer adı da kase şeklidir. yoksa altta her tarafa giden dal iki sistemde de bulunacaktır zaten. Ağaçlara şekil verirken dikkate alınacak kriterlerden birisi belki de en önemlisi ağacın genetik olarak büyüme eğilimidir. Örneğin armut, kiraz, ceviz dik büyümeye yatkındır. ağacın ortası boşaltılmaya çalışılırsa yana gidecek ana dallar normalden daha fazla yukarıya gitme eğiliminde olacaktır. bu çeşitlerde goble tavsiyesine çok rastlamazsınız zaten. şeftali, erik, ayva gibi meyve ağaçlarında daha çok goble şekli tavsiyesi görürsünüz.
bilgiler çok sık değişmeye başladı son yıllarda ancak cevizde modifiye lider daha yaygın olarak tavsiye edilir. Hatta dikimle birlikte başlanması, tepe kesimi yapıldıktan sonra en üst iki boyunlu gözün koparılmaması, aşağıya doğru diğer boyunlu gözlerin koparılması yıllarca tavsiye edildi. sebebi de boyunlu gözden çıkan sürgün nokta gözden çıkan sürgüne göre daha dik açılı büyümektedir. ilk ikisinin bırakılma sebebi de birisinin yedek olması içindir.
şekilde önemli bir özellik te ışıklanmadır. goble sisteminde orta boş olacağı için ceviz dallarının güneş yanıklığına maruz kalabileceği kanaatindeyim.
ayrıca meyvecilikte bütün uygulamalar verimi ve kaliteyi belli oranda etkiler. sulama, gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele, budama, hasat en güzel şekilde uygulanırsa ideal verim ve kalite yakalanabilir diye düşünüyorum. kolay gelsin

her ne kadar sürç-ü lisan ettim ise affola.

hasan_ka
04-03-2011, 09:29
Sayın cupressus cevabınız için teşekkürler. Anladığım kadarıyla ceviz dikine büyümeye yatkın bir ağaç olduğu için goble şekli vermek için uygun değil. biz goble şekli vermek istersek yana gidecek ana dallar yukarı gitme eğilimine girecek ve ortası boş olduğu için güneş yanığı riski oluşacak. Bu yüzden cevizde modifiye lider şeklini tercih etmemiz lazım. Umarım doğru anlamışımdır. Hayatımda ağaç budamadım şehirde apartman dairesinde büyüdüm bir defa toprak belledim sadece boyunlu göz veye göz ne demek onu bile bilmiyorum. ama 16 dekar bir tarla aldım ceviz dikmek için başımıza belayı aldık araştırıp öğrenmeye çalışıyorum sıfırdan :) o yüzden kusuruma bakmayın sorularım saçma olursa. tekrardan teşekkürler.

Çınarmunarı
10-03-2011, 15:00
Arkadaşlar Yaşar Hoca 19-20 Mart'ta Niksar'da budama ve aşılama kursu vereceğini sitesinden duyurmuş. Gidebileceklere duyurulur...(İstanbul'a yakın bir yerde olsaydı bu kurs kaçmazdı amma neyse...)

kamil keskin
15-03-2011, 15:11
Sındırgı değişik bir coğrafyadır, 240 rakımdan 1.600 rakıma kadar ziraat yapılıyor.
Köy ve mevki yazarsanız yardımcı olabileceğimi düşünüyorum.

arazim sındırgı ilçesi,gölcük nahiyesi,akçakısrak köyü (izmir-istanbul yolunda çanakçılar tesisi'ne çok yakın)

kamil keskin
15-03-2011, 15:17
Bir de sorum şu,önereceğiniz cevizi kışın dikmeyi düşünüyorum.Yazın etrafını çitle çevirip,sulama imkanını hazırlamayı düşünüyorum.tüplü ceviz fidanı alırsam mayıs sonu gibi fidananları verebileceklerini söylüyorlar,benim bu fidanları mayıstan kışa kadar poşette durdurmamın bir sakıncası var mı? (kök gelişimi,zararlılar v.b).Bir de balıkesir yöresinde sertifikalı ceviz fidanı alabileceğimiz güvenilir,önerebileceğiniz bir yer var mı?Teşekkürler

Mehmet 34
16-03-2011, 17:43
Arkadaşlar, ben bir ceviz bahçesi kurmayı planlıyorum. Yer olarak Çanakkale / Ezine düşünüyorum. Bu bölge ile ilgili tecrübesi ve bilgisi olan varsa paylaşabilir mi? Teşekkürler.

cupressus
16-03-2011, 20:59
Sn.Kamil KESKİN,

söylediğiniz alan (sarısu mevkii)500 rakım civarı, iklim olarak yabancı ve yerli cevizlerin yetişmesine uygundur. toprak özellikleri olarak aşırı bir sorun yok diye düşünüyorum. ancak sizin için kısıtlayıcı etken su olabilir. yeterli suyu bulabilecek misiniz, veya kendinize ait suyunuz var mı? su işini kesinleştirmeden fidan arayışına girmeyin derim. bu konuda, daha önce aynı alana ceviz diken köylülerinizle konuşmanız daha faydalı olacaktır.
ikinci sorunuza gelince (dikimi yaz aylarında yapmayacaksanız)mayısta alacağınız tüplü fidanı kışın dikmenin pek anlamı yok, kışın temin edeceğiniz açık köklü fidan sizin kışa kadar tüpte bakacağınız fidandan muhtemelen daha gelişmiş olacaktır. bir de bu arada kuruyan olursa zararı size olacaktır.
sındırgıda sertifikalı ceviz üreten üretici henüz yok. Yerli çeşlitler Balıkesir'den, yabancı çeşitler daha çok bursa ve az olarak ta balıkesirden temin ediliyor. Güven konusu çok göreceli bir kavram olduğu için Sındırgı'da şu güvenilir şu güvenilir değil diye yazamıyorum kusuruma bakmayın. Çünkü üretici bulunmadığı için temin edenler de başkasına güvenmek zorunda.
kolay gelsin..

kamil keskin
17-03-2011, 10:47
Sn.Kamil KESKİN,

söylediğiniz alan (sarısu mevkii)500 rakım civarı, iklim olarak yabancı ve yerli cevizlerin yetişmesine uygundur. toprak özellikleri olarak aşırı bir sorun yok diye düşünüyorum. ancak sizin için kısıtlayıcı etken su olabilir. yeterli suyu bulabilecek misiniz, veya kendinize ait suyunuz var mı? su işini kesinleştirmeden fidan arayışına girmeyin derim. bu konuda, daha önce aynı alana ceviz diken köylülerinizle konuşmanız daha faydalı olacaktır.
ikinci sorunuza gelince (dikimi yaz aylarında yapmayacaksanız)mayısta alacağınız tüplü fidanı kışın dikmenin pek anlamı yok, kışın temin edeceğiniz açık köklü fidan sizin kışa kadar tüpte bakacağınız fidandan muhtemelen daha gelişmiş olacaktır. bir de bu arada kuruyan olursa zararı size olacaktır.
sındırgıda sertifikalı ceviz üreten üretici henüz yok. Yerli çeşlitler Balıkesir'den, yabancı çeşitler daha çok bursa ve az olarak ta balıkesirden temin ediliyor. Güven konusu çok göreceli bir kavram olduğu için Sındırgı'da şu güvenilir şu güvenilir değil diye yazamıyorum kusuruma bakmayın. Çünkü üretici bulunmadığı için temin edenler de başkasına güvenmek zorunda.
kolay gelsin..

Bilgilendirmeniz için teşekkür ederim.Tarlam susuz.Su olayını 10 dönümlük tarlamın en yüksek kısmına 30 tonluk bir depo yaparak (taşıma su ile bu depoyu doldururmak)halletmeyi düşünüyorum.Fidan konusunda küçük bostancı köyünde bir üretici ile görüşmem oldu.Kendilerinin yerli tiplere chandler tipi ceviz aşıladıklarını ve ürünün çok verimli olduğunu dile getirdi.Mutlaka chandler dikmelisiniz diye tavsiyede bulundu.Bilemiyorum.Bir kararsızlık var.Yerli mi yoksa yabancı mı ???
Bu işi iyi planlayıp,doğru cins seçmekte büyük yarar var.Çünkü sonuçta kaybedilen yıllar.

akyali
17-03-2011, 12:51
Chandler konusunda ben de kararsizim, heryerde ismi gecen bir ceviz turu ama ulkemizde bildigim kadariyla meyve alan agaclar henuz yok. Bu konuda chandler turu cevizin diger agaclara gore cok daha fazla urun elde etmis agac severlerin yorumlarini okumak isterim.

WM1TR
17-03-2011, 14:16
işin bir de erken don boyutu var, sürekli ilkbahar geç donlarına karşı dayanıklı bir çeşit diye övülen chandler'ın yaşar hocanın sitesinden öğrendiğimiz üzere, sonbahar erken donlarına karşı dayanıksız olduğu ortaya çıktı. anlaşılan ideal bir tür yok. fernor belki.

kamil keskin
21-03-2011, 10:17
her üretici kendi ürününü öğüyor.Birisi chandler,birisi bilecik,birisi kaman...
Ne yapacağımı şaşırdım ???

Lilium
21-03-2011, 12:22
Chandler konusunda ben de kararsizim, heryerde ismi gecen bir ceviz turu ama ulkemizde bildigim kadariyla meyve alan agaclar henuz yok. Bu konuda chandler turu cevizin diger agaclara gore cok daha fazla urun elde etmis agac severlerin yorumlarini okumak isterim.

Sayın akyali, Chandler günümüzün en popüler bir ırkı bu ırkı daha önceleri çok konuştuk, ülkemizde 8-10 yaşında olanlar var ama çok az, kapama bahçe büyük bahçeler olarak sanırım 5-6 yıllıklar var onlarda yazışmalara fazla katılmıyorlar nedense.
Benim bu yıl dört yaşını bitirip beşinci yaşa girecek chandlerlardan resimli olarak anlatmaya çalışayım.

Daha ilk yıl ekerken tepelerini vurup ektiğim fidanlar
197834

197835

197836
Bir başka ırkta daha ilk yıl böyle bir şey gören varmı?

Atttaki ikinci yılında tepesi vurulup macunlu yeri daha belli olan bir fidan.

197841

Bir başka ırkta görmediğim bir oluşum yeni uyanan bir göz ve uçunda cevizi.

197842

Tüm bunlar verimli olduklarını göstermiyormu?

Şu aşamaya kadar göstermiş oldukları beni hep şaşırttı, sizlerinde bildiği gibi beş yaşına kadar ekonomik olarak bir şey beklememek gerek bu yaşa kadar zaten fidanı geliştirmeye ve şekil budamalarıyla geliştirip verime hazırlıyorsunuz bu yaşlardan sonra yapacağınız verim budamasıyla ağaçları verime yatırıyorsunuz.
Bu aşamaya kadar diğer türler yalova olsun bilecik olsun onları da yetiştirdim, onlarda dört yaşına kadar ben ceviz görmedim.

Lilium
21-03-2011, 12:47
her üretici kendi ürününü öğüyor.Birisi chandler,birisi bilecik,birisi kaman...
Ne yapacağımı şaşırdım ???

Sayın kamil keskin, her ırkın yöreye toprak ve iklim şartlarına göre verimliliği değişir, Şaşırmanıza gerek yok, yörenize ve iklim şartlarınıza uyanı tercih ediniz araştırınız sorunuz soruşturunuz, bölgenizdeki ziraat mühendisliklerinden araştırınız.
"her üretici kendi ürününü öğüyor" deyiminizden yola çıkarak her söylenenide dinlemeyiniz kendiniz de bilgilenmeye öğrenmeye çalışınız, doğruyu bulacağınıza eminim.

cupressus
21-03-2011, 13:03
Sayın kamil keskin, her ırkın yöreye toprak ve iklim şartlarına göre verimliliği değişir, Şaşırmanıza gerek yok, yörenize ve iklim şartlarınıza uyanı tercih ediniz araştırınız sorunuz soruşturunuz, bölgenizdeki ziraat mühendisliklerinden araştırınız.
"her üretici kendi ürününü öğüyor" deyiminizden yola çıkarak her söylenenide dinlemeyiniz kendiniz de bilgilenmeye öğrenmeye çalışınız, doğruyu bulacağınıza eminim.

katılıyorum

Lilium
21-03-2011, 13:10
Bunlarda yetiştirmiş olduğum Chandlerların meyvaları

197849

197850

Lilium
21-03-2011, 13:37
işin bir de erken don boyutu var, sürekli ilkbahar geç donlarına karşı dayanıklı bir çeşit diye övülen chandler'ın yaşar hocanın sitesinden öğrendiğimiz üzere, sonbahar erken donlarına karşı dayanıksız olduğu ortaya çıktı. anlaşılan ideal bir tür yok. fernor belki.

"sonbahar erken donlarına karşı dayanıksız olduğu ortaya çıktı" Böyle bir şeye ben daha şahit olmadım, belki de bölgem itibarıyladır.
Öyle bile olsa, ilkbahar donları vurup meyvasız bir sezon geçireceğime, sonbahar erken donları vursun daha iyi (Vurmaması tüm dileğimiz) İlkbahar da
yaptığımız budamalar ile bu don zararlarını da temizler budarız, yeter ki, meyvasız yıl geçirmeyelim.
Uç körpe olan kısımlarda donma olabilir, bu uclar da zaten budamalarda alınıyor.
Sonbahar donları ilkbahar donları kadar etkili olacağını da tahmin etmiyorum.

yasarugur
21-03-2011, 16:16
Sn Lilium ,size bir sorum olacak,geçen yıl nisan ayında fidancım aldığım Chandler fidanını tepesinden kesip ,kesilen yere macun sürüp vermişti,yeni meyve fidanları dikmek için bu yıl mart ayında bahçeye gittiğimde fidanın kesildiği yerden ilk göze kadar olan uç kısmının kuruduğunu ve karardığını gördüm ,şimdi o kuruyan yeri tekrar kesip çıkarmalı mıyım yoksa dokunmayayım mı?Umarım bu bir hastalık belirtisi değildir.

Lilium
21-03-2011, 17:00
şimdi o kuruyan yeri tekrar kesip çıkarmalı mıyım
Evet kuruyan bölümü çıkarınız, Hatta en kuvvetli filizin üzerinden kesiniz
tekrar aşı macunu ile kapatınız.

Aslında yeni ekilen fidanları ekerken daha, aşı yerinin üç veya dört göz üzerinden kesip ekmek daha doğru, tutma oranını da artırır.

Nedenini şöyle açıklayayım, Toprakta kendi kök sistemini kurmuş besliyebileceği dalı oluşturmuş bir fidanı söküp tekrardan ekmek demek besliyebileceği gövde veya dala müdehale etmek demek, sistemini bozduğun için yeniden sistemini ve kök oluşturması için zaman gerekli, o nedenle daha önce oluşturmuş olduğu gövdeyi veya dalı beslemekte zorluk çeker ve bu gibi kurumalar görülebilir doğaldır.
Üsttede bahsettiğim gibi aşının üç veya dört göz üzerinden kesmek yeni bir filiz patlattırmak ve bir sene sonra ya da yeterli boya geldikten sonra tepe budamasını yapmak en doğrusu.

Kuruma hastalık belirtisi değildir.

yasarugur
21-03-2011, 17:15
Teşekkürler,Sn Lilium,sağolun bilgiler için.

kamil keskin
21-03-2011, 21:33
Sn Lilium,Sn Cupressus yakın ilginizden dolayı teşekkür ediyorum.Daha düşünme aşamasında olan bir ceviz sever olarak Yavaş yavaş kafamda bazı şeyler canlanmaya başlıyor.Siz ve sizin gibi bu işin üstadları sayesinde;doğru işler başarabileceğimize eminim.

cupressus
22-03-2011, 07:51
Sn. yasarugur, fidanın dalı soğuk nedeniyle kurumuştur büyük ihtimalle.

yasarugur
22-03-2011, 08:15
Olabilir Sn.Cupressus bu yılbaşında köydeydim,1 ocak sabahı dondan arabamın üzerinde iki parmak kalınlığında tabaka vardı,o da taze fidanlara dokunmuştur .

Lilium
22-03-2011, 11:38
Uyanmamış kış döneminde -27 dereceye kadar dayanabilen ceviz dondan kuruyacağını sanmıyorum, kurusa bile dondan olabileceği çok düşük bir ihtimal - 27 dilerin üstünü gördüyse olabilir. Uyandığı dönemlerde 1 ve 2 derecelerde bile etkilenir.

seaa
22-03-2011, 12:36
Geçen sene yazın aldığım chandler cevizini geçenlerde diktim. Kışa girerken yapraklarını dökmüştü. Ağacın tepe sürgününü budarsam sorun olurmu?

yasarugur
22-03-2011, 12:47
Sn.Lilium -27C ciddi anlamda soğuk ,bizim olduğumuz yerde o kadar soğuk olmaz,zaten Salihli'nin bir köyü,yani iç ege'ye yakın, o zaman o ihtimali elimine edelim .

Lilium
22-03-2011, 12:54
Geçen sene yazın aldığım chandler cevizini geçenlerde diktim. Kışa girerken yapraklarını dökmüştü. Ağacın tepe sürgününü budarsam sorun olurmu?
Yeni ektiyseniz aşının üç veya dört göz üzerinden kesip aşı macunuyla kapatınız.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14366

seaa
22-03-2011, 13:17
Sayın Lilium aldığım chandler cevizi yeni yaprak verir değilmi? Ağaç kış mevsimine girerken aşı yerinin ordan yeni bir sürgün vermişti ama soğuktan o sürgün kurudu. Ağacımın resmini bugün foruma yüklerim.

Ufuk Subaşı
22-03-2011, 13:38
selam, bahçemdeki fındık ağaçlarının boyları çok yüksek, üstten kesme yapılr mı. ?
Tşkkler.

cupressus
22-03-2011, 13:51
arkadaşlar bir şey eklemek istiyorum. - 27 ye dayanmış olması her zaman o kadar dayanacak anlamına gelmez. - 27 derece olarak kitaplarda yazan, cevizin ağaç olarak en son dayanmış olduğu ölçülmüş sıcaklık derecesidir. ağacın yaşı, dalların kalınlığı, en önemlisi bünyesindeki su miktarı, soğuğun süresi hepsi ayrı ayrı etkiler. buradan bir örnek vereyim; geçen yıl çeşit değiştirme sonucu oluşan 1,5-2 m boyundaki sürgünler ocakta - 8'e dayandı, 10 gün önce oluşan soğuk hava dalgasında(son kar yağdığı zaman)- 5 te tamamı dondu.

ligustrum
22-03-2011, 14:43
arkadaşlar...geçen yıl çeşit değiştirme sonucu oluşan 1,5-2 m boyundaki sürgünler ocakta - 8'e dayandı, 10 gün önce oluşan soğuk hava dalgasında(son kar yağdığı zaman)- 5 te tamamı dondu.
Sayın Hocam; Ceviz aşı sürgünlerinin uçları mı, tamamı mı dondu?
Aşı sürgünleri soğuya karşı daha mı dayanaksız?
Değiştirilen çeşit mi soğuya dayanamadı?
Ani düşen ısı deresine bitkiler adapte olamadığı için mi zarar görüyorlar?

Çeşit değiştirme aşısında ceviz türüne ait püf noktalar nelerdir.

Ceviz fidanlarını bordo bulamacı ile ilaçlayalım mı?

hasan_ka
22-03-2011, 16:01
Sayın cupressus cevabınız için teşekkürler. Anladığım kadarıyla ceviz dikine büyümeye yatkın bir ağaç olduğu için goble şekli vermek için uygun değil. biz goble şekli vermek istersek yana gidecek ana dallar yukarı gitme eğilimine girecek ve ortası boş olduğu için güneş yanığı riski oluşacak. Bu yüzden cevizde modifiye lider şeklini tercih etmemiz lazım. Umarım doğru anlamışımdır. Hayatımda ağaç budamadım şehirde apartman dairesinde büyüdüm bir defa toprak belledim sadece boyunlu göz veye göz ne demek onu bile bilmiyorum. ama 16 dekar bir tarla aldım ceviz dikmek için başımıza belayı aldık araştırıp öğrenmeye çalışıyorum sıfırdan :) o yüzden kusuruma bakmayın sorularım saçma olursa. tekrardan teşekkürler.

Arkadaşlar bu mesajım gözden kaçtı sanırım bu konuda bilgili arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim. İyi forumlar.

yasarugur
22-03-2011, 16:04
Sn. cupressus hocam emekler boşa gitti desenize.Yazık olmuş fidanlara üzülüyorum böyle olunca.Şimdi ne olacak donan aşılar yerinden çıkarılıp anaçların yeni sürgün vermesi beklenip onlara tekrar aşı mı yapılacak?

ceviz59
22-03-2011, 22:09
arkadaşlar bende ceviz bahçesi kurmak istiyorum TEKİRDAG CERKERZKÖY DE 10 dekar tarlama ne tür uygun ve destekleme bilgilerine ihtiyacım var şimdiden teşekürler

ligustrum
22-03-2011, 22:50
Sayın hasan ka ve c e v i z 59; Ceviz bahçesi kurmayı düşündüğünüz alan
10 dekar ve üzeri olduğuna göre:
Bağlı bulunduğunuz Tarım Müdürlüğüne uğrarsanız;
Destekleme kapsamında olması için yapmanız gerekenleri
hem de uygun çeşitleri,
hatta nereden sertifikalı fidan temin edebileceğinizi öğreneceksiniz.

Sayın hasan ka; Cevizde şekil budamasını dikim sonrası seneye oluşturulacak. Ceviz fidanı dikimi yapıp tutmasını sağlamak işin çoğu ki çoğu.

Lilium
23-03-2011, 00:25
arkadaşlar bir şey eklemek istiyorum. - 27 ye dayanmış olması her zaman o kadar dayanacak anlamına gelmez. - 27 derece olarak kitaplarda yazan, cevizin ağaç olarak en son dayanmış olduğu ölçülmüş sıcaklık derecesidir. ağacın yaşı, dalların kalınlığı, en önemlisi bünyesindeki su miktarı, soğuğun süresi hepsi ayrı ayrı etkiler. buradan bir örnek vereyim; geçen yıl çeşit değiştirme sonucu oluşan 1,5-2 m boyundaki sürgünler ocakta - 8'e dayandı, 10 gün önce oluşan soğuk hava dalgasında(son kar yağdığı zaman)- 5 te tamamı dondu.
Doğrudur, olabilir.
Buradaki nedenleri de iyi anlatmalıyız, örnekte verildiği gibi "geçen yıl çeşit değiştirme sonucu oluşan 1,5-2 m boyundaki sürgünler ocakta - 8'e dayandı, 10 gün önce oluşan soğuk hava dalgasında(son kar yağdığı zaman)- 5 te tamamı dondu."
Çeşit değişiminde anaç kuvvetli kök sistemi oluşturmuştur, yapılan aşılar kuvvetli dinç filizler verir ve birde geç zamanlarda su vermişseniz, bu filizlerin kabuğu odunlaşamaz kabuk yeşil kalır bünyelerinde daha çok su barındırırlar o nedenle soğuklara daha dayanıksızlardır.
-8 dereceye dayanıyorda -5 dereceye neden dayanamıyorlar gibi bir soru hemen aklınıza gelebilir. -8 den sonra açan biraz ısınan havalar ağaçlara su yürümesine sebep oldu, gündüz yürüyen su ve gecenin ayazı donmalara sebep olabilir.

Sonbahar budamaların yerine ilkbahar budamalarını tavsiye etmem biraz da bundandır, sonbaharda budanan ve böyle zamansız ısınan havalarda budadığınız dalların suyu kalan dallara daha çok su yürümesine sebep olur, ani ısı düşmelerinde de bitki bünyesin de daha fazla su oluşundan sayın cupressus dediği gibi -5 lerde de donabilir.

O nedenle yeri gelmişken bir kez daha hatırlatmakta yarar var, ağaçlarınıza ağustostan sonra su vermeyiniz, geç verilen sular ağaç gelişimine sürgün vermeye devam edecektir, odunlaşma olamayacak odunlaşma olamayan bölgeler hafif donlardan etkilenip kurumalar görülecektir.

Lilium
23-03-2011, 00:47
Sorunuzu sayın cupressus'a sormuşsunuz herhalde gözünden kaçtı, ben de bir kaç ekleme yapayım.

Sayın cupressus cevabınız için teşekkürler. Anladığım kadarıyla ceviz dikine büyümeye yatkın bir ağaç olduğu için goble şekli vermek için uygun değil.
Uygundur, bu uygunluk bölge iklim şartlarına ve dikim fesafelerine göre değişir.
biz goble şekli vermek istersek yana gidecek ana dallar yukarı gitme eğilimine girecek ve ortası boş olduğu için güneş yanığı riski oluşacak.
Bölgenizdeki sıcaklıklar 43 derecelerin üzerlerine çıkıyorsa evet goble şeklinde güneş yanığı riski oluşacak.
Bu yüzden cevizde modifiye lider şeklini tercih etmemiz lazım. Umarım doğru anlamışımdır.
İklimleri sıcak geçen bölgeler ve sık dikim (çit sistemi) yapanlar modifiye lider şeklini tercih etmeleri biraz da mecburi tercih ve kendi yararlarınadır.

hasan_ka
23-03-2011, 01:20
Cevabınız için teşekkürler Sayın Lilium. aslında sorumu genel olarak soruyorum öncesinde teşekkür etmek istediğim isimleri veriyorum, sonuçta zahmet edip cevap yazıyorsunuz teşekkürü çok görmemek lazım ;) Ceviz dikmeyi düşündüğüm yer Denizli iline bağlı bir kasabanın sınırları içerisinde. gölgede 43 derece zor aam güneşte 43 dereceyi geçiyordur. Ayrıca 7.5*7.5 metre üçgen dikim yapacağım çit sistemi yapma gibi bir niyetim yok. Bunları göze alarak kesin bir cevap vermek mümkün mü acaba?

cupressus
23-03-2011, 07:51
aşı sürgünlerinin donması olayını - 27 ye dayanmanın ölçü olmadığını, su 0 derecede donar, 100 derecede kaynar gibi ölçülerin ziraat konusunda her zaman geçerli olamayacağını anlatmak için yazmıştım. - 27 derecede donar 43 dereceden sonra güneş yanığı oluşur gibi verilerin kanun gibi kabul edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.

cupressus
23-03-2011, 07:59
aşı sürgünleri için de, çeşitten kaynaklanmadı(Bahçede bulunan pedro çeşidinden kalem alındı) bünyesinde bulunan su miktarından kaynaklandı ancak, ağustostan sonra bahçeye su verilmedi, sonbahar her yıla göre aşırı yağışlı geçti. Ayrıca bahçede bulunan aşılanmamış ağaçlar yapraklarını aralıkta dökerken aşı sürgünleri üzerindeki yapraklar yemyeşildi. Üstü açık fabrikada üretim yapmanın zorlukları bunlar. Yılmamak ve mücadeleye, araştırmaya devam etmek gerekiyor.

Lilium
23-03-2011, 10:28
Ceviz dikmeyi düşündüğüm yer Denizli iline bağlı bir kasabanın sınırları içerisinde. gölgede 43 derece zor aam güneşte 43 dereceyi geçiyordur. Ayrıca 7.5*7.5 metre üçgen dikim yapacağım çit sistemi yapma gibi bir niyetim yok. Bunları göze alarak kesin bir cevap vermek mümkün mü acaba?
Bence 43 dereceleri geçiyorsa modifiye lider ve çit şeklini tercih etmenizi tavsiye ederim, Örneğin benim şimdi yeni kurmaya çalıştığım bahçeyi 8x6 olarak kuruyoruz, yinede tercih sizindir.
- 27 derecede donar 43 dereceden sonra güneş yanığı oluşur gibi verilerin kanun gibi kabul edilmemesi gerektiğini düşünüyorum.
-27 derece denmiş, daha doğrusu -27 lere kadar dayanabilir denmiş. Yani üst mesajlarda da bahsettiğimiz gibi hatalı budamalar, yanlış sulamalar, sonbahar yağmurları ve ya yazdan kışa hızlı geçişler de daha düşük derecelerde donmalar görülebilir, illa -27 derece diye bir şey yok.
Sıcaklıkların 43 dereceleri kanun gibi kabul etmemekte haklısınız ama dikkate almakta yarar var, zira 40 derecelerden sonra açıkta direk güneş ışığına maruz kalmış meyvalar etkilenmeye başlar. Buna bir şekilde önlem alınabilinir belki, gölgelik gibi ya da kaolin kilinin çok yararı önleyici bir etkisi olacağını düşünüyorum.

Kasif
25-03-2011, 11:42
Arkadaşlar merhaba,

Uzunca bir zamandır forumu takip ediyorum. Özellikle ceviz ve badem konularıyla ilgileniyorum ve ilgili konuların tümünü okudum. Kısmet olursa ben de kapama ceviz ve badem bahçesi kurmak isteyenlerdenim...

Ankara Kızılcahamam'da bir arkadaşıma ait 40 dönüm bir arazi var, çok uzun yıllardır işlenmiyor. Araziyi 120 dönüme çıkarmak da mümkün olabilir. Arazide tek tük meşe ve ardıç ağaçları var. Rakım 1300 metredir. Arazinin Kuzeyi ve kuzey doğusu bir tepe ile kapalı doğu ve güneyi ise çam ormanı ile kapalı. Batı ve güney batısı ise göz alabildiğine açık. Arazimiz güney batı yönünde hafif meyilli. Bölgede kış oldukça çetin ve karlıdır.

Bahsettiğim arazinin yakınında bana ait 5 dönüm bir arazi var bir parça daha korunaklı. Geçtiğimiz sonbaharda çeşitli meyve fidanları diktim geçtiğimiz hafta sonu baktığımda henüz hiçbiri patlamamıştı ancak donma kuruma belirtisi yoktu (minik zeytin fidanımız ile serviye benzeyen elwodiler hariç). Diktiğim ceviz ve badem fidanları da şimdilik sağlıklı görünüyor.

Henüz toprak analizi yaptırmadık. Sanırım bir iki haftaya yapılacak ancak öncelikle buradaki çok tecrübeli arkadaşlarımın görüşlerini almak istedim. Sizce burada bahsettiğim 40 ila 120 dönüm büyüklüğünde ticari bir ceviz yetiştiriciliğinden bahsedebilir miyiz? İlk bahar geç donları görülebileceğini sanıyorum, olursa da hangi çeşitleri araştırmamızı önerirsiniz? Son olarak da sık dikim mi yoksa ayrık dikim mi uygun görürsünüz?

Değerli zamanınız ve emeğiniz için teşekkür eder, saygı sunarım.

seaa
29-03-2011, 19:46
Yukarıda bahsettiğim chandler fidanım üstü kuruduğundan dolayı tepe sürgününü kestim. Geçen pazar günü ağaç dikimi yaparken ziraat mühendisi tanıdığım bir amca ağacıma baktı ve üst tepe sürgünün kuruduğunu ama aşıdan sonraki 30-40 cmde canlılık olduğunu söyledi sizce ağacım yaşarmı?

199278

Lilium
29-03-2011, 20:33
Fotoğraftan kesin teşhis koymak çok da doğru olmaz.
Ağaçınız sanıyorum bizim su kesmesi dediğimiz olay başına gelmiş, Ağaçın olduğu yerde kışın göllenen su oluyormu?

Bir rahatsızlık var ki, fidanın kendiside çürümüş zoraki olarak bir filiz patlatmış ve aynı olay onunda başına gelmiş, bence fidanın olduğu yerde bir sorun var, ne olduğunu nasıl bir yer olduğunu en iyi bilen sizsiniz bizim buradan bir şey söyleyebilmeniz çok zor.

Canlı dediğiniz filizi alttan iki göz bırakarak üstünü kesiniz, etrafını capalayıp yarım cay bardağı şeker gübresi veriniz, o iki gözden patlama yaparsa kurtulur.

Pekte adam olacak gibide durmuyor, toparlasa bile uzun yıllar alır, bence yeni bir tane ekseniz daha iyi olur.

Anubis
29-03-2011, 20:37
Ben yerinizde olsam kuru kısmı kesip, kesik yere sutut sürüp fidanın uyanmasını beklerdim.
Bu fidan belki olmasa bile sizdeki ağaç sevgisi ile sonraki fidanlarınız eminimki sağlıkla büyüyeceklerdir.
iyi günler,
cs