View Full Version : Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği
açık-pozisyon
20-05-2008, 10:26
Sayın ozanutku, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim... Zaman zaman sizi rahatsız edebilirim bu konuda... Şimdiden hakkınızı helal edin...
Arkadaşlar 14 yıllık ceviz ağacım var daha hiç meyve vermedi. Aşılama yaparsam olur mu?
Merhaba,
önceki sayfaları inceledim tam olarak anlayamadığım bir husus var.
ben açık köklü fidanlarla ceviz bahçesi kurdum. açık köklü fidanların kök yapısı daha saçaklı gelişir ve kazık kök oluşturmaz gibi bir durum varmıdır?
açık köklü fidanların tüplü **** tohumdan yetiştirmeye göre kök yapılarında bir fark oluşmaktamıdır? (bir 10 yıl sonrasını düşünürsek mesela)
ÇELEBİ cins ceviz hakkında bilgi verebilirmisiniz. tozlayıcısı nedir? çelebi cevizinin özellikleri nelerdir? bu konuda bilgi verebilirmisiniz?
Geçen yaz ceviz fidanı diktim şimdi arsa aldım yerini değiştirmek istiyorum nezaman ve nasıl yapmalıyım
Geçen yaz ceviz fidanı diktim şimdi arsa aldım yerini değiştirmek istiyorum nezaman ve nasıl yapmalıyım
Son baharda yapraklarını döktükten sonra çukurun altına bir çay bardağı kök gübresi koyarak, toprağı çürümüş hayvan gübresi ile karıştırarak ekebilirsiniz.
Turkavianvet
27-05-2008, 22:00
Merhaba Arkadaşlar ;
Ceviz konusunda bilgili Z.Mühendisi arkadaşlar basılı kitap, araştırma, döküman konusunda yardımcı olabilirseniz memnun oluruz.
Kitabın adı, yazarı , yayınevi vs.
Ceviz konusunda arşivi olan arkadaşımız var mı ?
Yardımcı olacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim.
Sevgi ve Saygılarımla
E.ÇATAL
Turkavianvet
30-05-2008, 18:22
Merhaba Arkadaşlar ;
Cevizle ilgilenen arkadaşlar
''http://www.arastirma-yalova.gov.tr/st22/yeni.htm''
''http://www.hasad.com.tr/?rc=kitap&tur=Ceviz''
adresli linkteklerdekii kitapları ve içeriklerini inceleyebilirsiniz.
Sevgi ve Saygılarımla
Adalet Yağcı
07-07-2008, 13:19
Merhaba, uzun zamandır kimseler yazmamış buraya
acaba benim soruma cevap yazan olurmu?
Bundan yedi yıl önce bir akrabamın cevizden yetiştirdiği bir ağaççığı bahçeme diktim.
Aradan geçen bunca zaman içinde hiç meyva vermedi:mad:
Tropikal ceviz dediler bana, ama yaprakları bildiğimiz cevizlerden daha büyük ve fazla, son derece sağlıklı büyüyor.
İlkbaharda bolca çiçek açıyor(sülükleniyor)
Uçlarda cevize benzer sivri küçük meyvaları görünüyor, ama hiç büyümüyorlar bir süre sonrada kuruyup dökülüyorlar.
Merak edip yaprağını ezerek kokladım, bizim cevizlerimiz kadar yoğun kokmuyor.
Acaba döllenme sorunumu yaşıyor, çevrede bir sürü ceviz var.
Bu cevize aşı yaptırsam nasıl olur, kalem aşısı için uygun zaman nedir?
Göz aşısımı daha uygun olur.
İlgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkürlerimi bildiriyorum.
Zamanı geçmeden cevap yazan olursa çok mutlu olurum.
Tüm ağaç dostlarına sevgilerimle...
Adalet Yağcı
07-07-2008, 22:42
Merhaba,
Bugün ceviz olduğunu düşündüğüm ağacımın fotograflarını çektim, üzerindeki meyvaları cevize pek benzemiyor sanki:rolleyes:
yapraklarıda diğerlerine göre çok iri.
Nedersiniz bu gerçekten cevizmi?
Merhaba, bahçemde kaç yaşında olduğunu bilmediği fakat meyvesinin çok güzel olduğunu bildiğim bir cevi ağacım var. Sorunum ise şu; Cevizin yeşil kabukları buruşuyor, küçük değiller normal boyutlarına geldiler ve kabuklar buruşmaya başladı. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.
Mine Pakkaner
08-07-2008, 00:21
Merhaba,
Bugün ceviz olduğunu düşündüğüm ağacımın fotograflarını çektim, üzerindeki meyvaları cevize pek benzemiyor sanki:rolleyes:
yapraklarıda diğerlerine göre çok iri.
Nedersiniz bu gerçekten cevizmi?
Hayır bu bildiğimiz ceviz değil. Bu pikan veya pekan cevizi. Aşağıdaki başlıkta gerekli bilgileri bulacaksınız.
Carya illinoinensis (Pikan cevizi - Pecan) (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1108&highlight=pikan+cevizi)
Ben bahçemdeki ceviz ağacından toplayacağım cevizleri köklendirmek istiyorum.
Bu iş için cevizleri ne zaman toplamalıyım. Şimdi toplayıp üzetindeki yeşil tabakayı bıçakla kesip eksem köklenir mi?
Köklendiriken bu yöntemi kullanacağım.
''Katlamada bir insanın kolayca taşıyabileceği büyüklükte kasalar (meyve sebze kasaları gibi) kullanılabilir. Bu kasaların tabanına delikleri örtebilecek irilikte çakıl konduktan sonra üzerine düzgün bir şekilde katlama kumu (inşaat kumu) serilir. Bu kumun üzerine tohumlar tek tek dizilerek ekilir. Sonra tohumların üzeri kumla iyice örtülür, daha sonrada bir sıra tohum bir sıra kum olacak şekilde kasa doluncaya kadar devam edilir. Katlama işlemi tamamlandıktan sonra en üste konacak kumun kalınlığı diğerlerinden biraz daha fazla olmalıdır. Kasa dolduktan sonra kum süzgeçli kovalarla nemlendirilir. Daha sonra bu katlama kasaları sıcaklığı 0- 80C arasında değişen serin bodrum, adi depo vb gibi ortamlara alınırlar.''
ab-ı hayat
10-07-2008, 15:59
Cevizsever dostlar,
Yozgat'ta ceviz bahçesi kurmak istiyorum. Geçen sefer 3-4 yılda meyve verir diye İstanbul'dan aldığım fidanlar sulamama rağmen kurudu. Hangi türü seçmeliyim?
Teşvik diye bir şey varsa nasıl yararlanırım?
Yetiştirirsem destek olanların hepsini ceviz yemeye beklerim.
caucasus
10-07-2008, 17:18
Ben bahçemdeki ceviz ağacından toplayacağım cevizleri köklendirmek istiyorum.
Bu iş için cevizleri ne zaman toplamalıyım. Şimdi toplayıp üzetindeki yeşil tabakayı bıçakla kesip eksem köklenir mi?
Köklendiriken bu yöntemi kullanacağım.
''Katlamada bir insanın kolayca taşıyabileceği büyüklükte kasalar (meyve sebze kasaları gibi) kullanılabilir. Bu kasaların tabanına delikleri örtebilecek irilikte çakıl konduktan sonra üzerine düzgün bir şekilde katlama kumu (inşaat kumu) serilir. Bu kumun üzerine tohumlar tek tek dizilerek ekilir. Sonra tohumların üzeri kumla iyice örtülür, daha sonrada bir sıra tohum bir sıra kum olacak şekilde kasa doluncaya kadar devam edilir. Katlama işlemi tamamlandıktan sonra en üste konacak kumun kalınlığı diğerlerinden biraz daha fazla olmalıdır. Kasa dolduktan sonra kum süzgeçli kovalarla nemlendirilir. Daha sonra bu katlama kasaları sıcaklığı 0- 80C arasında değişen serin bodrum, adi depo vb gibi ortamlara alınırlar.''
Arkadaş ben Sakarya geyve ilçesinin dağların da bulunan açma diye tabir edilen bahçelerden birin de ilginç bir metod gördüm ne kadar başarılı **** doğrumudur bilmiyorum. Ağaçın düzgün olan dallarından bir kaç tanesine bir teneke takılıyor ( Yağ **** başka alttarafı delinerek dalın üzerinden geçiriliyor ) içerisine toprak doldurulup bir sene zannerdersem bekleniyor, bu ara da tenekenin içerisi sürekli sulanıyor, kuru bırakılmıyor. Ben uğraşam fidan alıp ekeyim dersen ****** engüzeli odur. Bu da aklının kenarın da dursun belki uğraşmak isteersin diye yazıyorum.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16459&c=136
Linki buraya kopyaladım buradan bakabilirsin ekleyebilirsem resimi de ekliyorum.
Sorumu cevaplandıracak kimse yok mu?
caucasus
11-07-2008, 01:07
Sorumu cevaplandıracak kimse yok mu?
Arkadaş ben cevaplamak isterdim ancak cevabını bilmiyorum. Susuzluktan **** gübre eksikliğinden olabilirmi ?
Arkadaş ben Sakarya geyve ilçesinin dağların da bulunan açma diye tabir edilen bahçelerden birin de ilginç bir metod gördüm ne kadar başarılı **** doğrumudur bilmiyorum. Ağaçın düzgün olan dallarından bir kaç tanesine bir teneke takılıyor ( Yağ **** başka alttarafı delinerek dalın üzerinden geçiriliyor ) içerisine toprak doldurulup bir sene zannerdersem bekleniyor, bu ara da tenekenin içerisi sürekli sulanıyor, kuru bırakılmıyor. Ben uğraşam fidan alıp ekeyim dersen ****** engüzeli odur. Bu da aklının kenarın da dursun belki uğraşmak isteersin diye yazıyorum.
http://www.agaclar.net/galeri/showimage.php?i=16459&c=136
Linki buraya kopyaladım buradan bakabilirsin ekleyebilirsem resimi de ekliyorum.
Verdiğin bilgiler için teşekkürler ben bu yöntemi biliyorum. Ama benim soruma cevap olmadı. Ben cevizleri ne zaman toplayıp dikmem gerektiğini soruyorum. Keseceğimiz kavakların yerine kendi yetiştirdiğim cevizleri dikmek istiyorum.
Merhaba, bahçemde kaç yaşında olduğunu bilmediği fakat meyvesinin çok güzel olduğunu bildiğim bir cevi ağacım var. Sorunum ise şu; Cevizin yeşil kabukları buruşuyor, küçük değiller normal boyutlarına geldiler ve kabuklar buruşmaya başladı. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.
Sevgili ezo öyle bir bağırmışın ki soruma cevap veren yokmu diye ödümüzü patlattın yahu.
Sevgili ezo bu kadar az bilgi ile yanlış birşey söylemekten çekinmişlerdir, Cevizlerim buruşuyor demişsin, benim bildiğim kadar ceviz buruşmasının nedenleri, çok sıçak havalarda sulama yaptıysan yaprakları nı döker meyveyi besliyemez buruşur, ikinci neden mantar hastalığı olabilir,üçüncü neden ağacı kabuklu bit sarmıştır bit suyunu emer ağaç zayıf düşer, yani bir çok nedenleri olabilir siz bunları iyi gözlemleyip yazarsanız veya bulunduğunuz bölgede bir ziraat mühendisliğine giderseniz size yardımcı olacaklardır. Bilmem yardımcı olabildimmi. Büyük olasılıkla bu üç nedenden biridir.
saygılarımla
lilium
Lilium verdiğin bilgiler için çok teşekkürler. Yadıklarını düşününce su ve bitten kaynaklanmadığını düşünüyorum. Benim ceviz ağacımda herhalde mantar hastalığı var. Çünkü aynı şeyleri geçen sene de yaşamıştım. En kısa zamanda resim ekliyeceğim. Bu sefer ödünüzü patlatmadan sessizce oturup fikirlerinizi bekliyeceğim :) çok teşekkürler..
ilker_eroglu
22-07-2008, 10:16
Merhabalar,
Cevizle ilgili bilgilere ulaştım sizlerle paylaşmak istiyorum.
İlker
O, 300 yıldır orada yaşıyor, ya biz?" (Fotoğraf: Selami Bayrak, 2003)
Kastamonu, Doğanyurt ilçesi Kayran Köyü'nde denize 100 m. mesafede, neredeyse 0 rakımda 3 Da. yeri kaplayan, anıt olabilecek bir ceviz ağacı. Kaç nesle miras kalıyor?
- Ceviz, en uzun ömürlü meyve ağaçlarının başında gelmekte olup, 1000 yıl yaşayabilmektedir.
- Gordiyon (Beypazarı/ Ankara) Kral mezarı kazılarında ortaya çıkarılan buluntular arasında 2700 yıl önce ceviz ağacından yapılmış mobilyalara rastlanmıştır. Bunlar masif olarak, kıvrık masa bacakları, üç ayaklı düz masa tablası ve "pagoda" masa üstü (tabla) dür. (Prof. Dr. Burhan Aytuğ, Doç. Dr. Ertuğrul Görcelioğlu, İ.Ü.Orman Fakültesi, 1987)
- En çok meyve veren ceviz ağacı, Kırım'da Balaklava yakınındaki Baydır Vadisi'nde yetişen cevizlerdir. Burada bir ceviz ağacı yılda 100 000 ceviz verir( ort. 800 Kg.). Ülkemizde ise Ankara Beypazarı ilçesinin Sekli köyünde 50 000 adet ( 650 Kg.) , Kırşehir'in Kaman ilçesinde 47 000 adet ( 600 Kg.) veren cevizler bulunmaktadır.
- Dünyanın en büyük organik cevizinin K.Maraş'da yetiştirildiği ortaya çıkmıştır. Cevizin;
Kabuklu ağırlığı 28 gr.
İç ağırlığı ise 17 gr. gelmiştir.
Randıman % 61' dir.
Not: Standart ölçüler: Kabuklu ağırlık en az 10 gr. , iç ağırlık ise en az 5 gr. dır. (Gazete Haberi: Sütçü İmam Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Osman Tekinel'den yapılan açıklama)
- Dünyanın en değerli ceviz gövdeleri Anadolu' da yetişmektedir. Çünkü bu gövdeler Ur'ludur. Ur ve benzeri şişkinliklerden "Ayna" adı verilen desenli levhalar elde edilir. Ayrıca Anadolu cevizi, diğerlerine nazaran işlenmiş yüzeylerde koyu renkli çizgi, şerit veya parçaların meydana getirdiği güzel şekillere sahiptir. Bu nedenle kaplamacılık değeri çok üstündür.
- Nitekim, Kudüs' teki Mescidi Aksa' nın minberinin aslına uygun olarak yeniden yapılmasında kullanılacak ceviz ağaçlarının yurtdışına çıkarılması için Bakanlar Kurulunca özel kararname çıkarılmıştır. 15 m³ ceviz ağacına 36.000 dolar değer biçilmiştir. Bu durumda 1 m³' ü 2.400 dolara gelmektedir ( Gazetelerden).
Resim: 300 yıldır orada yaşıyor, ya biz?" (Fotoğraf: Selami Bayrak, 2003)
Yardımcı olursanız sevinirim?
Yardımcı olursanız sevinirim?
buraya (http://www.agaclar.net/index.php?id=1435) ve buraya (http://www.agaclar.net/index.php?id=1430)bir bakınız
Lilium çok teşekkürler. Bende bu bilgileri çok aradım ama bulamamıştım. Meyvelerden anladığım kadarıyla benim ağacımda ceviz yanıklığı var. Doğal yollardan bişeyler yapılabilir mi?
Lilium çok teşekkürler. Bende bu bilgileri çok aradım ama bulamamıştım. Meyvelerden anladığım kadarıyla benim ağacımda ceviz yanıklığı var. Doğal yollardan bişeyler yapılabilir mi?
Doğal yollardan birşey yapılabileceğini sanmıyorum.
Mücadelesi: Hastalık etmeniyle mücadele, kışı uyur gözler içerisinde geçirdiği için oldukça zordur. Cevizlerin ilk oluşum dönemlerinde bakırlı preparatlarla koruyucu ilaçlamalar yapılır. Daha önce şiddetli enfeksiyonların görüldüğü ceviz bahçelerinde uygulamalar, kışın ıslak geçen günler göz önüne alınarak belli aralıklarla yapılmalıdır.
pusat0015
29-07-2008, 16:53
*** Abim Fidan Yetiştirme Teknikeri Onun Notlarından koyduklarım
A'dan Z'ye Kadar Her şey bu linkte var
http://rapidshare.de/files/40111143/Ceviz_Yetistiriciligi.doc.html
5.2.2 Ceviz Çeşitleri ve Özellikleri
Yalova-1 : Yanlara doğru kuvvetli gelişme gösteren ağaç görünümü vardır. Meyve şekli oval, kabuk kalın, orta derecede pürüzlü, parlak açık kahverenkli, yapışma iyi, iç taze ve kuru olarak tüketime elverişli, kabuktan kolaylıkla ayrılır. Meyve çapı 3.3 cm, uzunluğu 4.2 cm, %48.4 randımanlıdır. Eylül sonunda hasat edilir. Kasım sonu Aralık başında yaprak döker. Soguklanma süresi 1000-1100 saattir. Akdeniz ve Ege sahil bölgelerimiz hariç tüm bölgelerimizde yetiştirilebilir.
Yalova-2 : Yavan ve kuvvetli bir taç gelişimine sahiptir. Meyve şekli oval, çok iri, kabuk orta kalınlıkta, pürüzlü, açık renkli, yapışma iyi, meyve çapı 3.6 cm, uzunluğu 5.2 cm, %46.2 randımanlıdır. İç taze tüketime elverişli olup, kurutulduğunda büzülme yapar. Kabuktan kolay ve bütün olarak ayrılır. Eylül sonunda hasat edilir. Soğuklanma süresi 1000-1100 saattir. Mart sonlarında uyanır,Kasım sonunda yaprak döker.
Yalova-3 : Yavan ve kuvvetli bir taç gelişimine sahiptir. Meyve şekli oval, orta irilikte, kabuk ince, düzgün yüzeyli ve açık renkli, yapışma çok iyi, iç kuru ceviz olarak tüketime elverişli, büzülme yapmaz, kabuktan bütün ve kolay olarak ayrılır. Eylül sonunda hasat edilir. Meyve uzunluğu 4.3 cm, çapı 3.1 cm, %25.8 randımanlıdır. Ege ve Akdeniz sahil kuşağı haricinde tüm bölgelerde yetişebilir. İyi bir meyve tutumu için Yalova 4 çeşidi ile birlikte yetiştirilmelidir. Üşüme isteği 1000-1100 saattir.
Yalova-4 : Alçak boylu,seyrek dallı bir taç yapar. Meyve şekli oval, kabuk ince, düzgün yüzeyli, mat açık kahve renkli, yapışma çok iyi, iç kuru ceviz olarak tüketime elverişli, %30 büzülme yapar. Eylül sonlarında hasat edilir. Meyve uzunluğu 4.3 cm, çap 3.2 cm’dir. %52.8 randımanlıdır. 1 Nisanda uyanır. İyi bir meyve tutumu için Yalova-1 ve 3 çeşitleri ile birlikte bahçe tesis edilmelidir. Üşüme isteği 1000-1100 saattir.
1974/7 (Kaplan) : Yayvan ve kuvvetli bir dal gelişimine sahiptir. Meyvesi gibi yaprakları da çok iridir. Meyve şekli uzun, köşeli, kabuk orta kalınlıkta, pürüzlü, açık renkli, yapışma iyi, sap çukuru genişliği orta, iç taze tüketime elverişlidir. Bu nedenle kurutulunca iç oranı % 34.1’e düşmektedir. Eylül ortalarında hasat edilir. İç bütün ve beyaz çıkar. Meyve uzunluğu 5 cm,çap 4 cm’dir. Nisan ortalarında uyanır. Yalova-1 çeşidi ile birlikte tesis edilmelidir.
Şebin : Yayvan taçlı, kuvvetli gelişme gösteren ağaçlar yapar. Meyve şekli omuzlu, konik, kabuk çok ince, az pürüzlü, mat açık kahverenkli, yapışma çok iyi, meyve salkımında 3-4 meyve yapar. İç kuru tüketime elverişli, kabuktan kolay ayrılır. Tamamı açık renklidir, Eylül sonlarında hasat edilir. Nisan ayının ortalarında uyanır. Meyve uzunluğu 3.8 cm, çapı 3.2 cm, randımanı %63-64’tür. İyi bir meyve tutumu için Bilecik çeşidi ile birlikte tesis edilmelidir.
Bilecik : Yayvan ve kuvvetli bir taç gelişimine sahiptir. Meyve şekli oval, orta iri, kabuk orta kalınlıkta, açık renkli ve düzgün, yapışma çok iyi, sap çukuru dar, iç kuru ceviz olarak tüketime elverişli olup, içini çok iyi doldurur. Kabuktan kolay ve bütün ayrılır. Tamamı açık,esmer renklidir. Tadı çok lezzetlidir. Nisan sonlarında uyanır. Her yıl bol meyve verir. Eylül sonlarında hasat edilir. Meyve uzunluğu 4.1 cm, çap 3.1 cm, randımanı %51’dir.
Balaban : Yayvan ve sağlıklı bir taç gelişimine sahiptir. Meyve şekli yuvarlak, orta irilikte, kalın kabuklu, yapışma çok iyidir. İç ceviz olarak kullanıma elverişli değildir. İç dolgundur ancak kabuktan kolay ayrılmaz. Çetin ceviz olarakta bilinir. Eylül sonlarında hasat edilir. Diğer ceviz çeşitlerine anaç olarak kullanıma uygundur.
5.2.3 Toprak İstekleri
Ceviz ağaçları toprak bakımından pek seçici olmamakla birlikte fazla su tutmayan, gevşek, süzek, çakıllı alüvyal, taban suyu sorunu bulunmayan topraklardan hoşlanır. Kirece karşı dayanıklıdır. Alkali toprakları sever. Fakir topraklarda bile yetişebilmektedir.
Yer seçimini kısıtlayan en önemli faktör, taban suyunun yüksekliğidir. Kök gelişimi hareketsiz olan taban suyuna ulaştığında ağacın gelişmesi duraklar. Yaprağın damar araları açık yeşil, damarlar ise kahverengi bir renk alır. Sürgün uçları kurur ve ağacın tamamen kurumasına neden olur.
5.2.5 Toprak Hazırlığı ve Bahçe Tesisi
Ceviz bahçesi tesis edilecek toprağı, dikimden 2-3 ay önce derin olarak sürülerek işlenir. Yamaç arazilerde teraslar ve setler oluşturulur.
Bahçeler genellikle bir yaşlı fidanlarla kurulur. Böylece fidan tutumunun artırılması ve ağaçların yerinde taçlandırılması sağlanmış olur.
Fidan dikimi kışı sert geçen yerlerde erken ilkbaharda, toprağın derinlere kadar donmadığı ve kışı ılık geçen yerlerde ise sonbaharda yaprak dökümünden sonra yapılmalıdır.
Kapama ceviz bahçeleri kurulurken ağaçlara verilecek dikim aralıklarını; toprak durumu, seçilen ceviz çeşidinin taç genişliği ve dallanma durumu, budama, gübreleme, sulanabilme durumu gibi koşullar tayin eder.
Klasik terbiye sistemlerinde geniş taç yapmayan çeşitlerde ve kıraç arazilerde 10x10 m, geniş taç yapan ve iyi bir toprak yapısına sahip arazilerde ise 12x12 m sıra aralık mesafeler uygulanmalıdır. Seçilen dikim aralık mesafesine göre fidan yerleri işaretlenerek krizma yapılmış topraklarda fidan köklerini rahatça alacak genişlikte ve derinlikte, krizma yapılmayan topraklarda ise 70-80 cm derinlik ve genişlikte fidan çukurları açılır.
Dikimden önce çukur tabanının toprağı yumuşatılır. Fidanın köklerinde ezilmiş ve kırılmış kökler düzgün bir yüzeyle kesilerek budanır. Kazık kök çıkarılarak köklerin yana yayılması teşvik edilir.
Açılmış olan fidan çukurunun içine fidan dikiminden önce üstten çıkan ve iyi havalanmış toprakla, ahır gübresi karışımı ile kümbet yapılarak fidanın kökleri bu kümbet üzerine oturtulur. Fidanın rüzgardan zarar görmemesi amacı ile bir herek dikilir. Dikim tahtası boşluk bırakılmayacak şekilde toprak ve gübre karışımı ile doldurularak sıkıştırılır.
Çukurun alt kısmından çıkan toprak ise üst kısma doldurulup, fidanın etrafına sulama çanağı yapılarak bolca can suyu verilir. Herekle fidan birbirlerine sürtünmeyecek şekilde genişçe bir iple bağlanarak dikim işlemi tamamlanır.
Fidanın dikilmesi sırasında :
Fidanın aşılanmış, güvenilir bir kuruluştan alınmış olunmasına, kullanılacak ahır gübresinin iyi yanmış, hastalık ve zararlılara karşı ilaçlanmış olmasına, dikim esnasında aşı noktasının toprak altında kalmamasına , can suyu verildikten sonra çöken ve sıkışan toprağın üzerine tekrar toprak doldurulmasına özen gösterilmelidir.
Tesis edilen bahçenin korunması amacı ile etrafının çitle çevrilmesi gereklidir.
5.3 Yıllık Bakım İşleri :
5.3.1 Toprak İşleme
Sonbahar toprak işlemesinin önemi çok büyüktür. Toprak tavında iken pullukla 15-20 cm derinlikte işlenip, organik maddeler ile bitki besin maddeleri ve oksijen hareketi sağlanarak bitki kök bölgesine ulaşması, toprak altında biriken karbondioksitin de havaya karışması sağlanmış olur. Toprak işlemesi yapılmayan ve kötü hava koşullarındaki bahçelerde:
- Ağaç köklerinin gelişmesi yavaşlar
- Topraktaki bitki besin maddelerinin hareketi azalır ve bitki tarafından alımı yavaşlar
- Mikroorganizma faaliyetleri azalır, bitkilere toksik etki yapan bazı organik bileşikler oluşur
- Toprağın su tutma kapasitesi düşer
Toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerine son derece önemli etkisi olan sonbahar toprak işlemesi ile fosfor gibi zor eriyen bitki besin maddelerinin de kök bölgesine ulaşması sağlanır.
- Kurak ve tavsız toprak işlemesinden kaçınmak gerekir.
- Fidan dikiminden sonra derin sürüm yapılmamalıdır.
5.3.2 Sulama
Dikimle birlikte bolca can suyu verilen cevizlerde kök gelişiminin tam olarak
sağlanabileceği 2-3 yıl Nisan ve Haziran sulamaları düzenli yapılmalıdır. Takip eden yıllarda yıllık yağış miktarı 400 mm’nin üzerinde olan yerlerde cevizlerin sulanmasına ihtiyaç duyulmaz. Ancak düzensiz ve yetersiz yağış alan yerlerde 2-3 kez sulama yapılmalıdır.
5.3.3 Gübreleme
Ceviz ağaçlarının gübrelenmesinde özel bir araştırma bulunmamakla birlikte bilinen ve diğer meyve türlerinde uygulanan genel kurallardan yararlanılarak, bahçe tesisinden önce mutlaka 0-30, 30-60, 60-90 ve 90-120 cm derinliklerden ayrı ayrı alınacak toprak örneklerinin analizi yaptırılarak gübre isteği tespit edildikten sonra gübreleme yapılmalıdır.
5.3.4 Budama
Bir yaşlı aşılı ceviz fidanı 120 cm yükseklikten ve aşı gözünün aksi tarafına bakan bir gözün 0.5 cm üzerinden tepesi kesilerek aşı macunu ile yara üzeri kapatılır. Daha sonra boğumlarda (yaprak koltuklarında) teşekkül etmiş olan 1-3 adet odun gözünden en üstteki iri gözler (boyunlu göz) bir bıçak ucu ile koparılarak ortadaki düğme gözlerin uyanıp sürmesi sağlanır. Gövde ile dik açı yapan bu sürgünlerden çatı oluşturulacak dallar seçilecektir.
İlk yıl serbest olarak gelişmesi sağlanan bu sürgünler arasında seçim ertesi yıl yapılır. En üstten itibaren muhtelif yönlere bakan 20-25 cm aralıklı 5 dal seçilir. Diğer dallarda uç alınarak gelişmesi durdurulur, fakat yaprak sathından bitkinin gelişmesi için yararlanılır. Ertesi yıl Mart ayında (3. Yaş) ucu alınan dallarla, varsa yeni çıkanlar dipten temizlenerek fidanda 5 dallı bir çatı kurulmuş olur. Bu dalların uçları kesinlikle budanmaz ve serbest olarak gelişmeleri sağlanır.
Ceviz bitkisi fazla budamayı sevmez, lüzumsuz dalların fazla büyütülmeden kesilmesi açılan yaraların , gelişmesi beklenen dalın çapından büyük olmaması ve mutlaka macunla örtülmesi gereklidir.
nadivac61
04-08-2008, 09:12
merhaba ben yeni üyeyim... Trabzonda ceviz yetiştirmek istiyorum...
yer: basık , dere içi ve bayır
böyle bir yerde ceviz ticareti yapılır mı?
şimdiden teşekkür ederim..
Sebahattin
05-08-2008, 10:50
[QUOTE=nadivac61;264998]merhaba ben yeni üyeyim... Trabzonda ceviz yetiştirmek istiyorum...
yer: basık , dere içi ve bayır
böyle bir yerde ceviz ticareti yapılır mı?
şimdiden teşekkür ederim..[/QUOT
Ceviz Yetiştiriciliği yapılır, neden yapılmasın
Bir tek sıkıntı mantari hastalık riskinin yüksek olması olur.
nadivac61
06-08-2008, 08:21
sebahattın bey cevapladığınız için teşekkür ederim.. sorunlardan bırı de domuz ve keçi zararlısı var..fıde döneminde etrafını çevirsem sonra yarı ağaç formuna geldiğinde bu zararlı hayvanlar yapraklarını yeseler ceviz ağacına zarar verirler mi?
Fotoğraftaki cevizi 10 saatlik bir yoldan muavinden azar işiterek getirdim, bir teyze cevizden bu boya getirmişti zorla aldım. :o Çoğu yaprağı solmuştu, bende dallarının bazılarını kesip bir saksıya diktim. Uzun zamandır işler yolunda gibiydi birkaç yaprak çıkarmıştı; ama şimdi yapraklar kararmaya başladı. Bu mevsimde olması doğal mı yoksa ben bazı şeyleri yanlış mı yaptım? :(
Akıncı07
14-08-2008, 22:39
Merhabalar,
Biz üç arkadaş olarak yaklaşık min 600 dönüm üzerinde kapama ceviz bahçesi kurmak istiyoruz (orman veya hazine arazisi kiralayarak),Kaman5 düşünüyoruz ve önümüzdeki bir yılı hazırlık yaparak geçireceğiz (türe uygun iklim,toprak,su vs ve proje aşamaları).Hiç ağaç tecrübemiz yok ancak elimizden geldiğince uzman yardımıyla akılcı ve bilimsel bir şeyler yapma azmindeyiz.Arazi olarak baktığımız bölgeler : Antalya'nın yayla kesimi,Isparta,Bucak,Korkuteli yani Antalya'dan 1.5 saatlik mesafe dahilinde olan bölgeler.Üç amacımız var ekonomik gelir,gelecek nesillere bir miras bırakmak(bu nesil kendi sülalemiz anlamında değil :)) ve civar köylerde bir iş istihdamı yaratmak,ki buraların dağ köylerinde gelir doğu bölgelerimizden çok çok aşağıdır.Her türlü tavsiye,uyarı ve hatırlatma ben ve arkadaşlarım için altın değerindedir,şimdiden teşekkürler...Ve şunları sormak istiyorum,ara ziraat olarak kapari yetiştirmeyi düşünüyoruz.Bu iki türün birbiriyle uyumu hakkında hiç bir bilgi bulamadık.Kimyasal olarak birbirlerini olumlu veya olumsuz etkilerler mi? Ya da kök yapısı olarak? Ceviz 4-5 metre arası derine kök salıyormuş,kapari de çok yayılmacı bir bitki ama kökleri yatay mı yoksa dikey mi yayılıyor? Kaş yaparken göz çıkarmayalım :)
pusat0015
15-08-2008, 20:33
Akıncı07 kardeş Burduru tavsiye ederim.Biz bu sene 180 tane aşılı ceviz diktik iklim ve toprak yapısına bağlı olrak cevizin türünü ziraat mühendisleri belirledi sonuç olarak Şebin ve onun tozlayıcısı bilecik diktik hem antalyayada yakın ayrıca burdur gölünün karşısında sizinde yapmayı planladığınız gibi çok büyük ceviz bahçeleri var(orman veya hazine arazisi kiralayarak).Size sulama olrak damlamayı tavsiye ederim cevize büyük yararı var.
Akıncı07
15-08-2008, 22:04
pusat0015 güle güle büyütün arkadaşım,darısı başımıza :) Burdur da olabilir,neden olmasın.Önümüzdeki ay çıkıcam o taraflara,çayınızı içmeye gelirim :) biz de damlama sulamayı planlıyorduk...suyu kolay buldunuz mu?
Turkavianvet
15-08-2008, 23:04
Merhaba Arkadaşlar ;
Büyüdüğüm, yetiştiğim ilçemde Kaymakam'lığımız tarafından yürütülen ceviz projesini incelemenizi tavsiye ederim.
http://www.hekimhancevizi.com/proje5.asp
Sevgi ve Saygılarımla
muammerbiskin
16-08-2008, 14:22
Benim;
Çanakkale/Gelibolu/Pazarlı köyünde 4 parça (2 + 7 + 7 + 14) = 30 dönüm boş tarla, (her yıl ekim yapılıyor. Hardal vs. Yani tarla heryıl sürülüyor.)
Çanakkale/Lapseki/Harmancık köyünde 24 dönüm boş tarla (belki 10 yılıdr ekim yapılmıyor.)
Çanakkale/Gökçeada da 12 dönüm zeytinlik. (Zeytinlerin arası seyrekleşmiş. Ceviz dikilebilecek boşluklar var)
Tel ile cevrilme konusu:
Bu tarlaların gökçeada daki hariç diğerleri tel ile cevrili değil. Yani keçinin fidanları yeme ihtimali var.
Sulama konusu:
Gökçeada dakinin bol sulu kuyusu mevcut.
Harmancık köyündekinin damla şeklinde akan ırmağı mevcut. Havvanların sulanması için yalaklar da yapılmış. Yani yalaklarda su birikebiliyor.
Gelibolu/Pazarlıdaki yerlerde kuyu yok.
Benim yapmak istediğim ise:
Şu an yatırmaya fazla param yok. Ama yıl kaybını bir nebze önlemek gayesi ile, tohum ekmek isterim. Aşılı fidan dikme imkanı ve tel çevirme imkanı ve hatta sulama imkanı bile yok.
Şu anda toprak tahlili de yaptırmak istemiyorum.
Bu imkanlar belki 1 yıl sonra veya 2 yıl sonra oluşacak.
Ben aşağıdaki linkteki makinayı alıp;
http://www.picom.com.tr/images/www.picom.com.tr/genel/Oleomac/OMMTL51s.jpg
Ve aşağıdaki burguyu da alıp; (Burgular 12,15,20 cm çap ve 1 metre derinlikte çukur kazmak için)
http://www.picom.com.tr/images/www.picom.com.tr/genel/Oleomac/375100028A.jpg
Sonrasında, bu tarlaları 8 er metre aralar ile ve 1 metre derinlikte kazmak istiyorum.
Ve herbir deliğe; 3 er tane, 7 kolona Kaman 5 ve 2 kolona tozlayıcısı Kaman 1 tohumlarını sıralar halinde 1 metre derinliğe koymak.
Ve üzerini de 6 cm toprak ile kapatmak. Ama o 1 metre derinlik kalacak şekilde bırakmak. Yani toprak ile doldurmamak.
Delik delinirken kenarda oluşan kalınlık ile beraber tohum nerede ise yüzeyden 110cm derinlikte olacak şekilde.
1 sene sonunda, beklediğim o tohumlar 110 cm ye ulaşırlar ve keçinin yemesi de en azından 110 veya 120 cm ye ulaşıncaya kadar engellenmiş olur.
Keçi herhalde 20cm çapındaki delikten kafasını 120cm aşağıya ulaştıracak hali yok.
1 yılın sonunda veya fidanlar 120 cm ye ulaşınca (veya anlaşılması için şöyle diyelim, fidanlar toprak yüzeyine ulaşınca), tarlanın tel ile korunmaya alınmasından sonra, 3 tohumdan çıkan dallara aşılar yapılıp, hangi fidan tutar ise onu büyümeye bırakmak...
Ancak, aşı yapacak dal bulmakta mesele olacağı için, her 50 veya 100 delikte bir aşılı fidan dikmek gerkecek diye düşünüyorum.
O fidanlar zaten budanacağı için, budanan dallar ile de aşı denemesi gerçekleşebilir.
Burada size soracağım konu şu:
1) Bu daha başından ölü doğmuş bir proje mi?
2) İlk tohumları toprağa bırakıldığında ve fidanlar dikildiğinde, sadece 1 veya 2 kez sulayarak bırakmak yeterli olmaz mı? Bu kadar az sulanma ile fidanlar kuruyabilir diyenlere şunu sormak isterim. Tohumlar da bu 1 veya 2 kez sulama yeterli olmaz mı?
3) 120cm derinlikte dikilen tohumların büyüme şansları yok mu? Aslında rüzgardan korunmuş olacaklar.
4) Toprak tahlili bile yaptırmak istemiyorum. Harcayacağım tohum tutarı nasıl olsa 20-30 kg ceviz. Bir de delgi makinası ve emek.
Sonrasında, yani 1-2 yıl sonra bu tahlilleri yaptırıp ona göre gübreleme yaptırabilirim.
Benim için şu an bu 1-2 yıllık sürede tarla boş kalmasın ve bu 2 yılı kaybetmiyeyim.
Yorumlarınızı rica ediyorum.
Yeni üye olduğum için; form üyelik şartlarında yazıldığı üzere, benden istenilen, kendimi tanıtma işini yapayım.
Muammer Bişkinler
Elektronik Mühendisi
Hacettepe 1982
İstanbul da ikame ediyorum.
Bilgisayar ticareti ile meşgulum.
Çevreye ve insanlara saygılı ve duyarlıyım.
Selam ve Saygılarımla;
berkyenigen
19-08-2008, 17:22
Muammer bişkin çalışmlarında başarılar dilemekten kendimi alamıyorum. Zoru başarmaya niyetlisin. anladığım kadarıyla maddi sıkıntılardan dolayı aşılı ceviz fidanı yerine kendin yetiştirmek istiyosun. birde keçilerin şerrinden kurtarmak cevizleri. Burgu aletini kaça almayı düşünüyorsun, maliyeti pahalı olmayacak mı?
muammerbiskin
19-08-2008, 21:29
Muammer bişkin çalışmlarında başarılar dilemekten kendimi alamıyorum. Zoru başarmaya niyetlisin. anladığım kadarıyla maddi sıkıntılardan dolayı aşılı ceviz fidanı yerine kendin yetiştirmek istiyosun. birde keçilerin şerrinden kurtarmak cevizleri. Burgu aletini kaça almayı düşünüyorsun, maliyeti pahalı olmayacak mı?
Sayın;
BerkYenigen Beyefendi;
Öncelikle, rumuzunuzu anlaşılır ve Türkçe kullandığınız için tebrik ederim. Sizin de; kendinizi, anlaşılmayan rumuzların arkasına, gizleme ihtiyacınız yok anlaşılan.
İstisnalar kaideyi bozmaz. Ama pekçok kişi; kendi isim ve soyadlarını, rumuzlara çeşitli mülahazalar ile vermemekte.
Gelelim sorunuza:
Burgu aleti, burgusu ile beraber 1000YTL nin altında mal olabilecek.
Bu ceviz işinde tecrubeniz var ise, benim düşüncemin/projemin aksayabilecek yönleri var mı?
Bunu mütalaa etmek isterdim, arkadaşlarla.
Selam ve Saygılarımla;
arkadaşlar bişeyi merak ediyoru. cevizi kabulu olarak toptan kilogramını 3 dolara satmak mümkün mü acaba?
arkadaşlar bişeyi merak ediyoru. cevizi kabulu olarak toptan kilogramını 3 dolara satmak mümkün mü acaba?
Cevizin cinsine kalitesine göre 5 şe de satarsın 10na da satarsın.
Cevizin cinsine kalitesine göre 5 şe de satarsın 10na da satarsın.
arkadaşım peki ceviz agaclarının iyi bakılırsa 10 yaşında 100 kg a kadar meyve verdigi dogru mudur?
birde kaliteli olarak tabir ettikleri ceviz türleri nelerdir?
arkadaşım peki ceviz agaclarının iyi bakılırsa 10 yaşında 100 kg a kadar meyve verdigi dogru mudur?
birde kaliteli olarak tabir ettikleri ceviz türleri nelerdir?
10 yaşında 100 kg ceviz çok zor, çok iyi bakım ve iklim şartların da bazı yabancı ırklarda olduğunu söylüyorlar ama görmedim.
Burda ırk çeşitleri var bir bakın (http://ciftci.ksu.edu.tr/cevhat/10_ceviz_cesitleri.htm)
En çok ceviz veren ağaç (http://www.ceviz.com.tr/default.asp?islm=dogrular)
Örneğin pedro chandler gibi ırkların çok verimli olduğunu söylüyorlar.
Tabi iklim bölge faktörlerini de göz önüne almanız gerekiyor.
Ceviz cinsine kalitesine deyimim, yetiştiriçinin ceviz ırkı ile bakımı ile hasatı ile ilgilidir, zamanında bakım ve hasat ceviz kalitesini arttırır.
10 yaşında 100 kg ceviz çok zor, çok iyi bakım ve iklim şartların da bazı yabancı ırklarda olduğunu söylüyorlar ama görmedim.
Burda ırk çeşitleri var bir bakın (http://ciftci.ksu.edu.tr/cevhat/10_ceviz_cesitleri.htm)
En çok ceviz veren ağaç (http://www.ceviz.com.tr/default.asp?islm=dogrular)
Örneğin pedro chandler gibi ırkların çok verimli olduğunu söylüyorlar.
Tabi iklim bölge faktörlerini de göz önüne almanız gerekiyor.
Ceviz cinsine kalitesine deyimim, yetiştiriçinin ceviz ırkı ile bakımı ile hasatı ile ilgilidir, zamanında bakım ve hasat ceviz kalitesini arttırır.
arkadaşım başka bir internet sitesindeki fizibilite raporu var. cok farklı yazıyorlar..incelersen sevinirim burada 10 yaşında bir ağaçtan 100kg kabuklu ceviz bekleniyor...hangisi doğru bilemiyorum...ve burada 45 dönüme 1000 ağaç dikilebileceğinden bahsediliyor..
arkadaşım bir de senin gosterdiğin fizibilite raporunda yerli ceviz 8 yaşında ağaç başına 5.3 kg iç ceviz veryor yabancı olan 20 kg iç ceviz veriyor.Fakat benim buldugumda 8 yaşında bir ağaç 80 kg kabuklu veriyor..Biraz orantısız değil mi hangisi doğru acaba?
arkadaşım bir de senin gosterdiğin fizibilite raporunda yerli ceviz 8 yaşında ağaç başına 5.3 kg iç ceviz veryor yabancı olan 20 kg iç ceviz veriyor.Fakat benim buldugumda 8 yaşında bir ağaç 80 kg kabuklu veriyor..Biraz orantısız değil mi hangisi doğru acaba?
Sayın eniko;
Doğa, tarım öyle birşeydir ki illa bunu ektim bu kadar alacağım diye birşey yok, daha önçe dediğim gibi bölge iklim bakım toprak veriminizi etkiler.
Aynı cins olsa bile aynı bölgede olsa dahi bakımdan fark eder gene eder, verilen değerleri hangi şartlarda olduğunu bilmiyoruz, belki en iyi şartlardadır, ki öyle olduğunu düşünüyorum.
Dediğim gibi ben görmedim, ama dediğim çeşitleri gördüm hatta bendede var 2 yıllık çevremdede var 4 yıllık yalova ırklarında görmediğimi bunlarda gördüm, daha diktiğim yıl dal yok budak yok fidanları 120cm den tepelerini vurduk ve ektik, inanırmısınız 5 aylıktılar uyandılar filiz çıkardılar ve uçlarına ceviz yaptılar,
Tabi daha sonra döktüler bu yıl üzerlerinde 15 taneye kadar saydım.
Sizin bulduğunuz siteye gelince kilogram hakkıdda birşey diyemem. ama 45 dölüme 1000 ağaça derim, orda atmışlar, orda attıklarına göre diğer yerdede atmaları bir ihtimal, 45 dölüme taş patlasın 900 tene ekersin oda fazlaya.
Sizin dediğiniz ağacın ırkı nedir, hangi cinstir.
centil07
22-08-2008, 14:52
Şebin cevizinin yetiştiriciliği hakkında bilgi arıyorum dikilecek alan antalyada tamamen organik bir alanda yaklaşık rakımı 850-900mt. sulama imkanı sondaj ile mümkün olacak bi yer
şimdiden ilginiz için teşekkür ederim:)
selam
bende antalyada evvelsi sene ceviz dikimi yaptim siz su an hangi asamadasin acaba
Sayın eniko;
Doğa, tarım öyle birşeydir ki illa bunu ektim bu kadar alacağım diye birşey yok, daha önçe dediğim gibi bölge iklim bakım toprak veriminizi etkiler.
Aynı cins olsa bile aynı bölgede olsa dahi bakımdan fark eder gene eder, verilen değerleri hangi şartlarda olduğunu bilmiyoruz, belki en iyi şartlardadır, ki öyle olduğunu düşünüyorum.
Dediğim gibi ben görmedim, ama dediğim çeşitleri gördüm hatta bendede var 2 yıllık çevremdede var 4 yıllık yalova ırklarında görmediğimi bunlarda gördüm, daha diktiğim yıl dal yok budak yok fidanları 120cm den tepelerini vurduk ve ektik, inanırmısınız 5 aylıktılar uyandılar filiz çıkardılar ve uçlarına ceviz yaptılar,
Tabi daha sonra döktüler bu yıl üzerlerinde 15 taneye kadar saydım.
Sizin bulduğunuz siteye gelince kilogram hakkıdda birşey diyemem. ama 45 dölüme 1000 ağaça derim, orda atmışlar, orda attıklarına göre diğer yerdede atmaları bir ihtimal, 45 dölüme taş patlasın 900 tene ekersin oda fazlaya.
Sizin dediğiniz ağacın ırkı nedir, hangi cinstir.
cinsleri buymuş arkadaşım
ATILIM TOROS 1
ATILIM SAHİL 1
aşağıdaki linkteki fizibilite raporunu incelersen sevinirim.
http://www.cevizci33.com/yatirim/
centil07
22-08-2008, 15:32
Selam Arkadaslar
Ben Almanyadan katiliyorum,2005 yilinda Antalyanin korkuteli ilcesine bagli Akyar köyündeki saga sola dagilmis arazilerimizi degerlendirmek icin arastirmaya giristim,Uzun arastirmalarim neticesinde ilk etapta 10 dönümlük bahceye ceviz fidesi dikmeye karar verdim.Hic anlamadigim bu dalda sanal alemi kullanarak bayagi bilgilendim.2006 yilinda baslangic yapmak amaciyla bir haftaligina diye türkiyeye geldim.bir taraftan sondaj bir tarafdan bahceyi cevirttim.Elektrik problemini büyük ugraslar neticesinde hallettim.Cevizin cesidi konusunda devletten bilgi almak icin tarim il mudurlugune gittim.Yalova cesidinin uygun olacagini anlattilar fakat benim internet uzerinden arastirmalarim bu sekilde degildi.bu vesileyle tanistigim bilgilendigim ceviz üstadlari(Ahmet AKTAS,Mehmet SÜTYEMEZ) gibi hocalarimizin yardimiyla sebin,bilecik,yavuz kaman gibi ceviz cesitlerinin uygun olacagi kanaatina vardik.2006 nin 11 nci ayinda boludan ciplak kök fideleri tedarik ederek dikimi gerceklestirdim.Bu arada Amerikan cesidi olan Chandlerinde,bizim yerli cesitlerinin 8 yil sonunda verdigi cevizi Chandler in 4 yil sonra vermis olmasi dikim mesafesinin bizim yerlilere göre daha sIk olmasi (8X8) Ana yetisdigi kaliforniyada rakim yüksekligin dikimi gerceklestirecegim araziyle uyumlu olmasi ve koordinatlarin bizim bölge üzerine paralel olmasi beni denemeye mahkum etti.ayni tarihlerde 15 fidede Chandler alarak fidelerin dikimini gerceklestirdim.Yanliz dikimini gerceklestirdigim Chandler fideleri boysuzdu,2007 yilinda Chandler fidelerinin cok iyi durumda olmasina ragmen kis uykusunun hemen önunden kurumaya yüz tuttular.Su an 15 Chandler fidesinden kalan 4 adet onlardanda ikisi asi altindan sürgün vermis durumda.Diger yerli cesitlerin yaklasik 20 kadarida ayni sekilde asi altindan sürgün vermis durumda.Bu yilin 11 nci ayinda fideler 2 nci yasi bitirecek,su anda iyi boy atmis durumdalar,ögrenmek istedigim cevizde sekil budamasi kac yasinda yapilmali nelere dikkat edilmeli,birde asi altindan gelen cevizleri asilama isi ne zaman nasil bir asiyla gerceklestirilmeli.Bu yil nisan ayinda ara üretim amacli 250 adet seftali dikimi yaptik.Su an toplam 60 kadar ceviz vermis durumda.Bu forum vasitasiyla Antalya ve civarinda cevizle ilgilenen arkadaslara tanismak görüsmek isterim.Lütfen bahceyi fideleri görmek icin alta tiklayin.
45585
45586
45587
centil07
22-08-2008, 17:36
ceVizin dikimi standart olarak 12x12 dir ama bi kac agacim fazla olsun diye genelde 10x10 yapiyorlar.Ceviz fidesi icin toprak uygunlugu belirleyebilmek icin mutlaka analiz yaptiriniz.Analiz sonucu size ceviz fidenizin toprak istedigini giderecek verileri verecektir.
Dikimi gerceklestirirken acmis oldugunuz cukura yanmis iki kürek yanmis koyun gübresi atip gubrenin uzerini bi kac kürekle kapadiktan sonra fidenizin kökünü topraga yerlestirip cukuru tamamiyla kapatin.Kesinlikle fide kökü alttaki gübreyle temas etmesin.Yanlara bakmis fide köklerini,fidenin sagi soluna ayaklarinizla basarak fideyi cok hafif yukari cektiriniz.Böylelikle fide kökleriniz asagi digru bakacaktir.bastirma isini iyi yapmaniz gerek yoksa fide köklerinin arasinda hava kalabilir.
Sayın eniko;
Fizibilite ye baktım, bu gibi raporlar yapılabilir ilk 10 yıl için geçerli olabilir, verim konusunda her şey söylenebilir.
Peki bir mesaj atın sorun elinizde 10 yaşında bu cins ağaç varmı, gelip yerinde göreceğim deyin, eminimki yok diyeceklerdir, yok olan bir şeye, bende bir saat sonra bir fizibilite yazarım.
Bakın bir defa bu (http://www.cevizci33.com/dikim/) pilanı hiç kimse önermez. Bakın 10mt gösteriliyor, aslı 7mt dir.
7x7 ceviz olmaz en az 8x8 olmalı.
Bana da chadler için 7 yaşındaki ağaçtan 47 kg ceviz verdiğini söylediler.
Söylem başka görmek başka.
Size tavsiyem çok iyi araştırın, toprak analizinden başlayın bölge ve iklim koşullarına göre bir cins bakın illaki çok verimli diye illede o olacak demeyin, ikliminize uyacak verimli çeşitler seçin.
Karar verirseniz hiç bir yerde olmıyan bir ekim pilanı verebilirim.
Sayın eniko;
Fizibilite ye baktım, bu gibi raporlar yapılabilir ilk 10 yıl için geçerli olabilir, verim konusunda her şey söylenebilir.
Peki bir mesaj atın sorun elinizde 10 yaşında bu cins ağaç varmı, gelip yerinde göreceğim deyin, eminimki yok diyeceklerdir, yok olan bir şeye, bende bir saat sonra bir fizibilite yazarım.
Bakın bir defa bu (http://www.cevizci33.com/dikim/) pilanı hiç kimse önermez. Bakın 10mt gösteriliyor, aslı 7mt dir.
7x7 ceviz olmaz en az 8x8 olmalı.
Bana da chadler için 7 yaşındaki ağaçtan 47 kg ceviz verdiğini söylediler.
Söylem başka görmek başka.
Size tavsiyem çok iyi araştırın, toprak analizinden başlayın bölge ve iklim koşullarına göre bir cins bakın illaki çok verimli diye illede o olacak demeyin, ikliminize uyacak verimli çeşitler seçin.
Karar verirseniz hiç bir yerde olmıyan bir ekim pilanı verebilirim.
Ekim planını alabilirsem çok iyi olur arkadaşım .Cevizin dikim aralıgı 8x8 metre midir? Üst msj daki arkadaşım 12x12 dir diyor.Ama insanların bi kaç ağacı fazla olsun diye 10x10 dikiliyor diyor...
Arkadaşım ben cevizlerde verime daha çok bakıyorum.Çünkü cevizin türünü seçtikten sonra yer tahsis etmeyi düşünüyorum.Halihazırda bir arazim olsaydı ilk önce araziye uygun ağaçları dikmem gerekçekti...
selamlar.4 dekar bir bahçem var.ağaçlarımın cinsi aşılı yalova ve 10 yaşında..kitapta gösterildiğine göre cevizlerimin içi altın rengi ve saman beyazı olmalı.2 sene önceki hasatta iç renk tam tuttu saman beyazı çıktı.ama geçen sene cevizlerimin içi daha koyu oldu.esmere yakın.o yüzden satarken zorlandım.2 sene önceki hasatta ıslakkende kuru ikende renk saman beyazı idi değişmedi.ama geçen sene içi saman beyazı olan cevizler kuruduktan sonra esmerleşti.acaba suyu çokmu veriyorum.kabuğun içindeki nemmi esmerleştiriyor.yoksa iyi kurutamıyormuyum.**** bilmediğim bir şeymi var.
ikinci sorumsa:cevizin içi uç kısmına doğru niye büzülür.kırdığım 10cevizden 8 tanesi çok iyi 2 tanesinin içi uç kısmına doğru büzük bir durumda.acaba ne önerirsiniz.
saygılar suat bilgin:confused:
Arkadaşım cevizi hangi şehirde hangi firmaya ve kg ını ne kadara satıyorsun sormamda mahsur var mı acaba? Toptan olarak mı satıyorsun?
Arkadaşım ben cevizlerde verime daha çok bakıyorum.Çünkü cevizin türünü seçtikten sonra yer tahsis etmeyi düşünüyorum.Halihazırda bir arazim olsaydı ilk önce araziye uygun ağaçları dikmem gerekçekti...
Ben 8mt demedim.
en az 8x8 olmalı.
ikliminize uyacak verimli çeşitler seçin.
Ben 8mt demedim.
Teşekkürler arkadaşım bana dikim planını ne zaman yollayabilirsin acaba?
Bir de ben kafamdan bir fizibilite raporu yaptım kısaca sizinle paylaşıyım istedim...
64 dönüm araziye toplam 8x8 den 1000 fidan ....
fidanlar 3 yaşında satın alınacak...
1000 chandler tipi fidan ort 7 yaşında 40 kg ceviz verse,
3 dolardan satılıyormuş kg ı cevizin
1000x40x3=120.000 dolar
cok karlı bir yatırım gibi görünüyor..
fakat gider planını yapamadım çok masraf yapar mı geçen 4 yılda...
40 kg ve 3 dolar nasıl bir değer olmuş
yorumlarınızı bekliyorum...
Sayın eniko;
Hali hazırda arazinizin olmadığını söylemişsiniz, neyse yapmak istersen o halledilir.
Devlet dönüm başı 250 ytl destek veriyor, buda fidan ve çit yapımı için yeterli.
Yalnız 64 dönüm arazinin bakımı traktörsüz olmaz, diğer elet ve edavatlar için de hepey bir sermaye gerekli, damlama sistemi için de devlet kıredi veriyor.
Daha sonraki 4-5 yıl fazla bir masrafınız olmaz, emek, gübre, ve ilaç masrafınız olur.
Siz bir getiri hesaplamışsınız, ****** ticari yönünü düşüneceksiniz, ama doğa tiçaretten anlamaz, doğa sevgiyle büyür sevgi ile yaparsanız doğa o sevgini karşılığını verir.
Tarımda evdeki hesap çarşıya uymaz diye bir söz var,
Birde mümkün ise aralarını 8mt den fazla yapın 9-10mt yapın daha iyi olur. Sekiz metreye ekeceğiniz adeti bu pilanda 9 metreye ekersiniz. Bakın 3.5 dölüm yere, kare veya üçken ekimde 8x8 olarak 53 tane düşer bu pilanda ben yine 8x8 ektim 59 tane. Siz hesaplayın 3.5 dölümde 6 tane fazla 64 dölümde 108 tane eh buda az sayılmaz, 3.5 dölümde 6 tane fazla demek 350-400metre kare yer demek.
Ekim pilanını, çizim programını iyi kullanamadığım için bir ara çizmeye uğraşaçağım, bir şekilde öyle veya böyle size göndereceğim.
Siz yeterki yerim hazır ekim yapacağım deyin.
''Devlet dönüm başı 250 ytl destek veriyor,''
Sayın Lilium, yukarıdaki sözünüzden hareketle müsadeniz olursa sormak istediklerim var. Sanal ortamda müsadenizi beklemeden sorayım. Kastamonu'da babamdan kalma parça bölük farklı yerlerde arazilerimiz var. Etrafı açık tarla vaziyette. Buğday ekimi ile uğraşamadığımızdan doruk basmasın diye isteyene ekim için veriyoruz. Bu arazilere birkaç yıldır ceviz ekeyim diye hep düşünüyordum. Bu kredi mevzusunu daha evvelde duymuştum ama ben nereye el atsam kuruyor hesabı umursamamıştım. Hala böyle bir kredi uygulanıyormu? Belli bir m^2 alana göre mi kredi veryorlar. Bilginiz dahilinde beni aydınlatabilirmisiniz.
Ziraat Bankası tarımsal kredileri (http://www.ziraat.com.tr/default.asp?sayfa=tr/tarimsal/subvansiyonlu-kredi/2008yili-subvansiyonlu-tarimsal-kredi-uygulamalari.aspx&anagrup=tarimsal)
Sayın Todor, link için teşekkür ederim.
Sevgili eylems;
sayın dodor link vermiş ama birşey ilave edeyim, bu kıredi sadece sertifikalı fidanlar içindir birde 10 dölümden az olmamak şartı ile, kişi tapu kayıtlarını istiyorlar.
ama ben nereye el atsam kuruyor
Umarım bu sefer kurumaz, her yer yemyeşil olur.
Sertifikali fidan konusunda bir şey bilmiyorum. Bildiğim yetişmiş bir meyve bahçesi için veya sebze bahçesi için bu kredinin kullanılabileceği. Arazide 10 dönüm, serada 1 dönüm alt sınırı olmakla beraber tüm sulama ekipmanının bu kredi kapsamında olduğu.
Ama belki değişmiştir.
Sayın eniko;
Hali hazırda arazinizin olmadığını söylemişsiniz, neyse yapmak istersen o halledilir.
Devlet dönüm başı 250 ytl destek veriyor, buda fidan ve çit yapımı için yeterli.
Yalnız 64 dönüm arazinin bakımı traktörsüz olmaz, diğer elet ve edavatlar için de hepey bir sermaye gerekli, damlama sistemi için de devlet kıredi veriyor.
Daha sonraki 4-5 yıl fazla bir masrafınız olmaz, emek, gübre, ve ilaç masrafınız olur.
Siz bir getiri hesaplamışsınız, ****** ticari yönünü düşüneceksiniz, ama doğa tiçaretten anlamaz, doğa sevgiyle büyür sevgi ile yaparsanız doğa o sevgini karşılığını verir.
Birde mümkün ise aralarını 8mt den fazla yapın 9-10mt yapın daha iyi olur. Sekiz metreye ekeceğiniz adeti bu pilanda 9 metreye ekersiniz. Bakın 3.5 dölüm yere, kare veya üçken ekimde 8x8 olarak 53 tane düşer bu pilanda ben yine 8x8 ektim 59 tane. Siz hesaplayın 3.5 dölümde 6 tane fazla 64 dölümde 108 tane eh buda az sayılmaz, 3.5 dölümde 6 tane fazla demek 350-400metre kare yer demek.
Ekim pilanını, çizim programını iyi kullanamadığım için bir ara çizmeye uğraşaçağım, bir şekilde öyle veya böyle size göndereceğim.
arkadaşım verdiğin bilgiler için cok tesekkur ederim..Ben ve forumdaki diğer doğaseverler sayende bilgi dağarcıgımızı geliştirebiliyoruz..
Devletin verdiği dönüm başına 250 ytl lik ücret hibe midir? yoksa geri ödemesi var mıdır? ve bu parayı peşin mi veriyor yoksa aylara mı bölüyor?
saygılar
Sayın eniko;
O zaman sağlıklı bir ceviz yetiştirmek için 1000 adet fidana 100 dönümlük yer tahsis etmek gerekiyor...
Devletin verdiği dönüm başına 250 ytl lik ücret hibe midir? yoksa geri ödemesi var mıdır? ve bu parayı peşin mi veriyor yoksa aylara mı bölüyor?
Hibedir geri ödemesi yoktur. peşin veriyor, ama siz bölgenizdeki ziraat mühendisliğinden daha iyi ayrıntılı olarak öğrenebilirsin.
O zaman sağlıklı bir ceviz yetiştirmek için 1000 adet fidana 100 dönümlük yer tahsis etmek gerekiyor...
Çok çok iyi yapmış olursun, yani 10 metreye bir fidan, bunu 10 yıllık yapmıyorsunuz ceviz 150 yıl yaşayabilen bir ağaç, 10 yıl sonra göreçeksin keşke daha geniş ekseymişim diyeceksin.
Akıncı07
27-08-2008, 15:29
Arkadaşlar bir sorum olacak,ceviz yetiştirme işini Amerika'lılar nasıl yapıyor diye araştırırken bir noktada kafam karıştı.Daha çok kerestecilikte kullanılan Black Walnut (Juglans Nigra L.) diye bir türden bahsediliyor,kökleri ve yaprakları bir toksin salgılıyormuş ve diğer bitkileri (ve hatta hayvanları) olumsuz etkileyebiliyormuş.Çevremde sorduğum bir kaç kişi böyle bir şey duymadıklarını söylediler.Merak ettiğim şu ; bu özellik bütün ceviz türlerinde var mı,yoksa juglans nigra meyvesi yenmeyen ve sadece kereste amacıyla üretilen bir tür mü? Bu konuyla ilgili elimde bir döküman da var,bu toksinden etkilenen ve etkilenmeyen ticari ve bahçe bitkilerinin listesi var içinde,isteyene verebilirim(ingilizce)...saygılar
Arkadaşlar bir sorum olacak,ceviz yetiştirme işini Amerika'lılar nasıl yapıyor diye araştırırken bir noktada kafam karıştı.Daha çok kerestecilikte kullanılan Black Walnut (Juglans Nigra L.) diye bir türden bahsediliyor,kökleri ve yaprakları bir toksin salgılıyormuş ve diğer bitkileri (ve hatta hayvanları) olumsuz etkileyebiliyormuş.Çevremde sorduğum bir kaç kişi böyle bir şey duymadıklarını söylediler.Merak ettiğim şu ; bu özellik bütün ceviz türlerinde var mı,yoksa juglans nigra meyvesi yenmeyen ve sadece kereste amacıyla üretilen bir tür mü? Bu konuyla ilgili elimde bir döküman da var,bu toksinden etkilenen ve etkilenmeyen ticari ve bahçe bitkilerinin listesi var içinde,isteyene verebilirim(ingilizce)...saygılar
Sanırım cevizin havaya zehir salgıladığını anlatmak için eskiler cevizin dibinde oturulmaz, uyunmaz derlerdi. Hatta bağ aralarına dikilen cevizlerin etrafındaki deveklerin zamanla kuruduğunu gözlemledim.
Hibedir geri ödemesi yoktur. peşin veriyor, ama siz bölgenizdeki ziraat mühendisliğinden daha iyi ayrıntılı olarak öğrenebilirsin.
Çok çok iyi yapmış olursun, yani 10 metreye bir fidan, bunu 10 yıllık yapmıyorsunuz ceviz 150 yıl yaşayabilen bir ağaç, 10 yıl sonra göreçeksin keşke daha geniş ekseymişim diyeceksin.
kardesş sen 3.5 dönüm yere 59 fidan dikmiştin sanırım. cevizleri satıyor musun yoksa kendin ailen komsular hobi amaçlı mı yapıyorsun sormamda bir mahsur var mı? Ögrenmek istediğim kilosunu ne kadara satın alıyorlar toptan olarak
Arkadaşım bu cevizleri 10x10 civarı dikersem ara tarım yapabilir miyim büyüyene kadar ağaçlar ..Örnegin kısa süreli seftali kiraz gibi ağaçlar dikilmesi uygun olur mu?
Sayın Akıncı ve Eylems, ceviz ağacı adını aldığı juglans isimli bir madde salgılar bu koku güzel ve zehirlidir. Ceviz yaprağının güzel kokusu burdan gelir. Bu madde insanlarda baş dönmesi gibi rahatsızlıklara yol açar o yüzden ceviz altında uyuyup kalan sersemleşir ya da ağaçtaysa düşebilir o yüzden dikkatli olmak lazım. Ayrıca ceviz ağacının altında başka bir bitki yetişmemesi de bu nedendendir. Daha önce forumda konuşmuştuk ama madem merak ediyorsunuz hemen açıklayıvereyim dedim. Saygılar.
Arkadaşım bu cevizleri 10x10 civarı dikersem ara tarım yapabilir miyim büyüyene kadar ağaçlar ..Örnegin kısa süreli seftali kiraz gibi ağaçlar dikilmesi uygun olur mu?
Ara tarımı ****** belli bir süre yapabilirsin, örneğin ben aralarına ayva ektim, ayva fazla taç yapan ağaç değil herhalde 8-10 sene olabilir.
Ceviz Kerestesi ile ilgili bilgiler;
Ekstra 1.sınıf 2.sınıf 3.sınıf 4.sınıf
Boy 230 220 180 160 100 cm
Çap 75 65 60 60 60 cm
Bunları bulabildim fakat bu ceviz kerestelerinin metreküp fiyatlarını bulan arkadaşlarımın forumda paylaşmalarını rica ederim
Kaliforniyadaki yapılan araştırmaya göre 9x9 m aralıkla dikilen 48 ağaçta , 15x15 m aralıkla dikilen 17 ağacın verimi ilk 10 yılda aynı bulunmuştur. Daha sonraki yıllarda seyretilme işlemi yapılarak ,bahçe kurma maliyetleri 6. yılda karşılanmış olmaktadır.2. seyreltilme işlemi 18-20 yaşında olan ceviz ağaçlarına uygulanmalıdır...
Ceviz kalitesi eksta , 1.sınıf ve 2. sınıf olarak isimlendirilir.Bunların piyasadaki ortalama fiyatlarıyla ilgili bir kaynak bulamadım bulan arkadaşların bizimle paylaşmalarını rica ederim.
ORMANCILIKTA DÜNYA REKORLARI
En Hacimli Ağaç
Yeryüzünde yaşayan en hacimli varlık, Sequoia Ulusal Parkında (Kaliforniya, ABD) bulunan 85 metre yüksekliğindeki kaliforniya sekoyasıdır. (Sequoiadendron giganteum) "General Sherman" adı verilen bu ağacın gövdesinin çapı (yerden 1.52 m. yükseklikte) 24.32 metredir. Odunundan 5 milyar kibrit yapmak mümkündür. Yaprakları mavimsi yeşil olan bu ağacın kızılkahverengi kabukları yer yer 61 cm. kalınlığındadır. 1968 de yapılan resmi açıklamada bu ağacın ağırlığı 2030 ton olarak belirtilmiştir.
En yüksek Sahil Sekoyaları (Coast Redwoods) kadar uzun boylu olmasa da ,yaklaşık 2000 yaşında olan General Sherman, dünyanın en büyük ağacı olarak kabul edilmekte, çünkü çok hacimli... bir çok Kızılağaçtan (Redwoods) daha kalın. Yaşayan en hacimli yaratık; toplam hacminin mavi bir balinadan 10 kat büyük olduğu ölçülmüş.
General Sherman en büyük Sekoya olmasına karşın, en yaşlı olan değil. Bazı Sekoyalar neredeyse 3200 yaşında. Ancak, General hala genç biri gibi büyümektedir.
En Geniş Gövdeli Ağaç
Meksikanın Onaxaca eyaletinde bulunan “Santa Maria del Tule” adlı Montezuma selvisinin yerden 1.52 cm yükseklikte gövde çapı 34.1-34.4 m’dir. Etna Dağı (Sicilya, İtalya) üzerinde bulunan ve 100 At Ağacı (Castagno di Cento Cavalli) adıyla anılan kestane ağacının (Castanea sativa) gövde çapının 51 m olduğu 1972’de bildirilmiştir.
En Hızlı Büyüyen Ağaç
Botanik açıdan ağaçsı ot olarak sınıflandırılan Bambu sayılmazsa, dünyanın en hızlı büyüyen ağacı 17 Haziran 1974’de Malezya’da Sabah’da dikildikten sonra 13 ayda 10.74 m büyüyen bir “Albizzia falcata” dır. 30 metreyi en kısa sürede geçme rekoru 5 3/4 yılla Papua Yeni Gine’de bulunan bir Okaliptüs ağacınındır.
En Yavaş Büyüyen Ağaç
En yavaş büyüyen ağaç, Kanada'da yerleşik bir Batı mazısıdır (Thuja occidentalis). 155 yıldan sonra, 10.2 cm yüksekliğe ulaşmıştır ve yılda ortalama 0.11 g'lık büyümeyle, sadece 17 g ağırlığında gelmektedir. Ağaç, Kanada Büyük Göller (Great Lakes) bölgesinde bir uçurum kenarında bulunmaktadır.
En Yüksek Ağaç
Dünyanın bilinen en yüksek ağacı, günümüzde yalnızca Kaliforniya kıyılarında Oregon sınırından Monterey’e kadarki şeritte yetişen sekoya’dır (Sequoia sempervirens). Ölçülmüş en yüksek örnek Redwood Creek Grove’de (Humbolt County. Kaliforniya, A.B.D.) 1963 yılında Dr. Paul A. Zahl tarafından bulunan, 112.10 m yüksekliğindekidir. Gövde çapı 13.38 m olan ve “En Yüksek Ağaç” olarak anılan bu örnek yavaş yavaş kurumaktadır. Weott yakınlarında Bull Creek ormanlarında sağlıklı biçimde büyümeye devam eden 110 metreden uzun sekoyalara rastlanmaktadır. Sekoyalar dışındaki türler içinde en uzunu Quinault Parkı’nda (Washington, A.B.D.) bulunan bir Douglas çamıdır ve boyu 94.5 m gelir.
En Yaşlı Ağaç
İsveçli araştırmacılara göre dünyanın en yaşlı ağacı, İsveç’te hala ayakta olan 9 bin 550 yıllık bir köknar ağacı...
İsveç’teki Umeaa Üniversitesi araştırmacıları, yazılı açıklamalarında, “Bu büyüleyici İsveç’in orta kesimlerindeki buluş, Dalara’daki Fulu dağında yapıldı. Bu çok büyük bir sürpriz, çünkü bu köknar türünün bu bölgelerde daha geç bir dönemde yetiştiğini düşünüyorduk” denildi.
Bilim adamları, daha önce en yaşlı ağaçların Kuzey Afrika’daki 4 bin ya da 5 bin yıllık köknarlar olduğunu düşünüyordu. Araştırma ekibinden Profesör Leif Kullman, bugüne kadar dünyanın en yaşlı ağacının 2004’te kayıtlara geçirildiğini, bu sırada İsveçli araştırmacıların bölgedeki türlerin sayımını yaptıklarını belirtti.
Profesör Kullman, keşiflerinin iklim değişikliğinin daha iyi anlaşılmasına olanak sağlayacağını düşündüğünü de söyledi.
En Eski Tür
Bugün de yetişen en eski tür ağaç, ilk kez 160.000.000 yıl önce Jura döneminde ortaya çıkmış olan Çin kökenli Gingko’dur (Gingko biloba). 1690 yılında Hollandalı Kaempfer tarafından ‘yeniden bulunan’ bu ağaç Avrupa’ya getirilmişti. Yaklaşık 1100 yılından beri Japonya’da yetiştirilen Gingko’ya Japonca’da ginkyo (gümüş kayısı) adı verilmekteydi. Bugün iço olarak bilinir.
En Çok Yapraklı Ağaç
Hangi türün daha çok yaprağı olduğu konusunda, zorluğundan ötürü, pek az çalışma yapılmıştır. Bununla birlikte iri bir meşenin 250.000, bir servinin ise 40 - 50 milyon yaprağı olduğu söylenebilir.
En Pahalı Ağaç
Yakima yakınlarında (Washington A.B.D.) yetiştirilmiş bir Starkspur elma ağacına Missori’deki bir fidanlık sahibinin ödediği 51.000 Dolar bir ağacı ödenmiş en yüksek fiyattır.
En Büyük Orman
Dünyanın en geniş ormanı Sovyetler Birliği’nin kuzeyinde 55 derece kuzey enlemiyle Kutup çemberi arasında kalan, iğneyapraklı ağaçlardan oluşmuş bölgededir. Ağaçlarla kaplı alanın toplamı 1100 milyon hektardır (Dünya ormanlarının yüzde 25’i). Ağaçların yüzde 38’i Sibirya lariksi’dir. Sovyetler Birliği topraklarının yüzde 34’ü ormanlıktır.
Odun - En Ağır
Dünyanın en ağır odunu OIea laurifolla’dan elde edilir. Bu türün kerestesinin özgül ağırlığı 1.49’dur ve metreküpü 1490 kilo gelir.
Odun - En Hatif
En hafif odun Küba’da yetişen Aeschynomene hispida’dan elde edilir. Özgül ağırlığı 0.044’dür ve bir metreküpü 44 kilo gelir. Balsa ağacının (Ochroma pyramidale) yoğunluğu çok değişkendir. Bir metreküpü 40 ile 384 kilo arasında gelebilir. Şişe mantarının yoğunluğu 240 kg/m3 tür.
Bambu - En Hızlı Büyüyen
45 Bambu türünden bazıları günde 91 cm’ye varan bir hızla (0.00003 km/saat) büyüyebilir. Böylece üç aydan kısa bir sürede boyları 30 m’yi bulur.
Kökler
Güney Afrika’da Ohrigstad yakınlarındaki Eko Mağaralarında bir yabani incir ağacının kökleri yaklaşık 120 m derinliğe dek uzanmaktadır. 1950 yılında Strathclyde’daki bir karaağacın köklerinin en az 110 metre boyunda olduğu bildirilmiştir.
En Yüksek Çit
Dünyanın en yüksek çiti Iskoçya’da bulunan Neikleour kayın çitidir. 1746’da dikilen çit bugün budanmış haliyle 26 m yüksekliğindedir. 550 m uzunluğundaki çitin bazı ağaçları 30.5 m’yi geçer.
En Yüksek Çit - Porsuk Ağacından
Dünyanın en yüksek porsuk ağacı çiti İngiltere’de Earl Bathurst Parkı’nda (Cirencester, Gloucestershire) bulunandır. 1720 yılında dikilen çit 155 m uzunluğunda, 11 m yüksekliğinde ve dibinde 4.5 m kalındığındadır. Bir günde budanabilmesi için 20 bahçıvan gereklidir.
En Yüksek Çit - Şimşir
İrlanda’da Bir Şatosundaki şimşir ağacı çit 18. yüzyıldan kalmadır ve yüksekliği 10.7 metredir.
En kuzeyde
Sarı gelincik (Papaver radicatum) ile kutup söğüdü (Salix arctica) 83 derece kuzey enlemlerindeki topraklarda yetişebilmektedir.
Meşe Kereste (Metreküp)
Extra 2.200 YTL
1. Sınıf 1.800 YTL
2. Sınıf 1200 YTL
3. Sınıf 700 YTL
Kayın Kereste (Metreküp)
1. Sınıf 600 YTL
2. Sınıf 550 YTL
3. Sınıf 450 YTL
4. Sınıf 380 YTL
Kestane Kereste (Metreküp)
1. Sınıf 1200 YTL
2. Sınıf 1200 YTL
3. Sınıf 700 YTL
4. Sınıf 700 YTL
Ihlamur Kereste (Metreküp)
1. Sınıf 800 YTL
2. Sınıf 600 YTL
3. Sınıf 600 YTL
Kiraz Kereste (Metreküp)
1. Sınıf 1500 YTL
2. Sınıf 1500 YTL
Ceviz Kereste (Metreküp)
1. Sınıf 1200 YTL
2. Sınıf 1200 YTL
Ladin Kereste (Metreküp)
1. Sınıf 450 YTL
2. Sınıf 425 YTL
3. Sınıf 425 YTL
darkfriairs
31-08-2008, 15:01
@enico ; Daha cevizleri ekmeden fiyatlarını buldun, helal olsun sana :)
Adalet Yağcı
01-09-2008, 09:22
Benim meyveden yetiştirdiğim Pikan Cevizimi yedi yıldır meyve vermiyor diye kesecektim, bu senenin başında bunuda kendisine uygun bir lisanla anlattım :o
Bakın şimdi cevizlerime sanırım yirmi tane ceviz verdi :eek: korktumu ne.
Sanırım seneye daha çok verecek, her sene korkutmam gerekirmi acaba :o
açık-pozisyon
01-09-2008, 12:14
Ben tatildeyken forum bayağı hareketlenmiş... Eee, ne zaman kuruyoruz ceviz bahçemizi? Herşey bir yana ceviz yatırım yapmak isteyen kişileri gördükçe seviniyorum. Umarım çok güzel bahçeler kurulur, keyifli yatırımlar olur herkes için...
Ben yatırım planlarımı biraz erteledim, en az bir-iki yıl kadar... Ama bu işin peşindeyim, birgün mutlaka toprakla yüzleşeceğim...
necoezgi
06-09-2008, 10:01
merhaba arkadaşlar gecen sene dikmiş oldugum cevizlerin 350 tanesi yeşillendi ve 40-50 cm oldu.Bu yeri tekrar kullanıp orada tekrar ceviz dikmem gerekiyor.sizde ögrenmek istedigim bu ceviz fidelerini nezaman ve ne şekilde sökmeliyim.İyi calışmalar.
necoezgi
09-09-2008, 09:48
merhaba arkadaşlar sordugum şeylerin cevaplaması ve yapılması mümkün degilmi iyi calışmalar.
açık-pozisyon
16-09-2008, 13:59
Aramızda Kamanlı olan var mı acaba? Kaman belediyesi bu ceviz şenlikleri vs ile cevize bayağı önem veriliyor. Ceviz borsası kurulacaktı ne oldu acaba?
Ben bir de şunu sormak istiyorum, cevizin satışı nasıl oluyor. Tüccar gelip toptan mı alıyor, devletin alışı yok bildiğim kadarı ile... Bir alım kooperatifi vs var mı Kamanda falan, bu işler nasıl dönüyor? İçimizde ticari yetiştirici arkadaşlar varsa yardımcı olabilecek çok makbule geçer... Şimdiden teşekkürler...
Sebahattin
16-09-2008, 14:03
merhaba arkadaşlar gecen sene dikmiş oldugum cevizlerin 350 tanesi yeşillendi ve 40-50 cm oldu.Bu yeri tekrar kullanıp orada tekrar ceviz dikmem gerekiyor.sizde ögrenmek istedigim bu ceviz fidelerini nezaman ve ne şekilde sökmeliyim.İyi calışmalar.
Mevsimsel olarak yapraklarını döktükten sonra sökebilirsin. Sökümden sonra dikim için uzun süre beklemesi gerekecekse mümkün olduğu kadar geciktirebilirsin. Kış sopğuklarının çok fazla olduğu ve toprağın donduğu yerlerde sökümü sonbaharda çok geç vakte bırakmamak iyi olur.
Sebahattin
16-09-2008, 14:11
Aramızda Kamanlı olan var mı acaba? Kaman belediyesi bu ceviz şenlikleri vs ile cevize bayağı önem veriliyor. Ceviz borsası kurulacaktı ne oldu acaba?
Ben bir de şunu sormak istiyorum, cevizin satışı nasıl oluyor. Tüccar gelip toptan mı alıyor, devletin alışı yok bildiğim kadarı ile... Bir alım kooperatifi vs var mı Kamanda falan, bu işler nasıl dönüyor? İçimizde ticari yetiştirici arkadaşlar varsa yardımcı olabilecek çok makbule geçer... Şimdiden teşekkürler...
Kaman da ya da diğer yerlerde ceviz genellikle ikili ilişkiler yolu ile pazarlanıyor 8herhaklde böyle deniyordur; eş dost, tanıdık vs ye ya da onlar aracılığı ile onların tanıdıklarına gibi) Kooperatif, borsa vb pazarlama kuruluşları ya da kanalları oluşmamış. Ama geleneksel olarak Tokat'da Çorum da, doğu illerinde cevizleri üreticiden alan direk ya da işleyerek tüketicilere ulaştıran tüccarlar var.
Bu konu ile ilgili daha iyi bilgiye ulaşmak ya da ticaret sistemini kavrayabilmek için Ceviz çalışma grubu toplantıları faydalı olabilir. Tam anlamı ile bir sektör, pazarlama ağı ya da endüstriden söz etmek mümkün değil.
Sebahattin
16-09-2008, 14:12
4 Ekim de Kaman'da ceviz festivali var. Bu tüm Türkiye ye açık bir festival. İstayen herkes katılabilir malum.
11-12 Ekim 2008'de de Niksarda Ceviz Çalışma grubu toplantısı var. Ceviz yetiştiriciliğine başlamış, sorunlar yaşamış ya da başlamayı düşünenler Niksar'a gelebilirler. Çalışma grubu toplantıları hem zevkli hem de işe yeni, başlayanlar için uzmanlarla, üreticilerle, fidancılarla vs. tanışma imkanı sunuyor.
Bu vesile ile iki aktivitenin duyurusunu yapmış oldum. Hatırlatayım ben ikisinde de olacağım. :))
necoezgi
18-09-2008, 09:41
teşekkürler sebahattin bey.zamanlı bir söküm ve dikim yaptıgım zaman tutmama riski ne kadar.ayrıca dikmiş oldugum bizim buranın yerli cinsi aynı cins olurmu.
iyi calışmalar.
Sebahattin
18-09-2008, 11:42
teşekkürler sebahattin bey.zamanlı bir söküm ve dikim yaptıgım zaman tutmama riski ne kadar.ayrıca dikmiş oldugum bizim buranın yerli cinsi aynı cins olurmu.
iyi calışmalar.
% 5 tutmama oranı normal olarak kabul edilir. Eğer fidanlar yetiştirildikleri ekolojinin dışına dikileceklerse bu oran artar.
Aynı cins olmaz ! Ama benzerlik olacaktır.
necoezgi
18-09-2008, 22:32
teşekkür ederim sebahattin bey.
centil07
24-09-2008, 12:42
Herkese selam
Bayagi bir ilerleme var,Arkadaslar sekil budamasi hakkinda bilgi verebilecek olan varmi aramizda?10.2006 da fide dikimi yaptim fideler arasinda boyu 3metreyi bulanlar var,ne zaman sekil budamasi yapmak gerekir ve nasil?Bu arada 15 chandler den 8 i tutmus durumda.
Öncelikle sayfada yeniyim.. Ve bu sayfa ile tanıştığıma ne kadar memnun oldum bilemezsiniz...
Bitki-çiçek severler için harika bir sayfa..
Derdime gelince ;
Saygıdeğer arkadaşlar..
İstanbul’da s.m.m.m olarak serbest çalışıyorum.. Sitresli bir meslek icra etmekteyim..
Yıllardır insanlarla uğraşmaktan bıkmış ve usanmış bir arkadaşınızım..
Konfiçyüs’ün söylediği gibi “mutlu olmak istiyorsan toprakla uğraş” sözüne uygun yaşamak istiyorum…
Ve yıllardır tarımla uğraşma hayalim var ve çok şükür biraz da sermayem…
Artık kesin bir yerlerden başlamak kararındayım... Ve
Değerli tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum.. Zihnimi meşgul eden suallerimi aşağıda kısaca yazdım.. Yardımlarınızı rica ediyorum..
Saygılar..
Badem İstanbul’a en yakın hangi ilimizde yetiştirilebilir ?
Ceviz İstanbul’a en yakın hangi ilimizde yetiştirilebilir ?
Aynı tarlada hem badem hem ceviz yetiştirilebilir mi ?
Ekonomik getiri anlamında, asgari kaç dönüme kaç fidan ile başlamak makul ?
Ceviz veya badem yetiştiriciliğinde yapılacak öncelikli işler nelerdir ? Emek yoğun bir iş midir ? Aşağıdaki işler için ne kadar eleman ve sermayeye ihtiyaç var ?
Tarla alımı
Toprağın işlenmesi
Teknik destek
Sulama sistemi kurulması
Fidan alımı
Dikimi
Ayrıca izah ve ikaz gerekli gördüğünüz hususları da belirtiniz..
Piyasada satılan kabuklu cevizlerin parlak olması(kararmış,kalıntıları üzerinde olmaması) için hasat sırasında veya sonrasında nasıl bir işlem (yıkama gibi,veya varsa başka yöntemler) yapılır?
agachobim
26-09-2008, 08:49
ceviz hasadı ne zaman yapılıyor
tesekkurler
Öncelikle sayfada yeniyim.. Ve bu sayfa ile tanıştığıma ne kadar memnun oldum bilemezsiniz...
Bitki-çiçek severler için harika bir sayfa..
Derdime gelince ;
Saygıdeğer arkadaşlar..
İstanbul’da s.m.m.m olarak serbest çalışıyorum.. Sitresli bir meslek icra etmekteyim..
Yıllardır insanlarla uğraşmaktan bıkmış ve usanmış bir arkadaşınızım..
Konfiçyüs’ün söylediği gibi “mutlu olmak istiyorsan toprakla uğraş” sözüne uygun yaşamak istiyorum…
Ve yıllardır tarımla uğraşma hayalim var ve çok şükür biraz da sermayem…
Artık kesin bir yerlerden başlamak kararındayım... Ve
Değerli tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum.. Zihnimi meşgul eden suallerimi aşağıda kısaca yazdım.. Yardımlarınızı rica ediyorum..
Saygılar..
Badem İstanbul’a en yakın hangi ilimizde yetiştirilebilir ?
Ceviz İstanbul’a en yakın hangi ilimizde yetiştirilebilir ?
Aynı tarlada hem badem hem ceviz yetiştirilebilir mi ?
Ekonomik getiri anlamında, asgari kaç dönüme kaç fidan ile başlamak makul ?
Ceviz veya badem yetiştiriciliğinde yapılacak öncelikli işler nelerdir ? Emek yoğun bir iş midir ? Aşağıdaki işler için ne kadar eleman ve sermayeye ihtiyaç var ?
Tarla alımı
Toprağın işlenmesi
Teknik destek
Sulama sistemi kurulması
Fidan alımı
Dikimi
Ayrıca izah ve ikaz gerekli gördüğünüz hususları da belirtiniz..
Adalet Yağcı
27-09-2008, 13:39
Merhaba, yedi yaşındaki pikan cevizim bu sene 20 kadar ceviz verdi.
bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=279986&postcount=316), ancak bir kaç gün önce merak edip bir tanesinin içini açtığımda kabuğun çok sertleşmiş olmasına rağmen ceviz kısmının hâlâ su gibi olduğunu gördüm.
Pikan cevizi ne zaman olgunlaşı, **** hiç olgunlaşmayacakmı dersiniz.
Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar yazarsa sevinirim.
****** !ben fide yetiştirme işinden anlamıyorum fakat evde filiz veren bir cevizi saksıya ektim büyüdü fakat sürekli eski yaprakları yanıyor bana yardımcı olmanızı rica ediyorum.
Sebahattin
06-10-2008, 10:42
Önceki mesajımda yazdığım tarihte küçük bir düzeltme yapmak istiyorum,
10 ve 11 Ekim 2008 tarihinde Ceviz Çalışma Grubu toplantısı yapılacak.
Bu toplantı TAGEM (Tarımsal Araştırmalar Gen. Müd.) altında yapılanmış olan çalışma grubunun toplantısıdır. Toplantılara her yıl bir yer ev sahipliği yapıyor, Tarım Bakanlığı araştırmacıları, üniversitelerden araştırmacılar, fidan üreticileri, bahçe sahipleri ve ürün işleyicileri katılıyor. Çok aşırı resmiyeti olmayan ve ilk gün belli gündem üzere görüşmelerin yapıldığı 2. gün bahçe gezilerinin olduğu bir faaliyet olarak özetleyebiliriz.
Ceviz ile ilgili bilgisini artırmak isteyenler ve uzmanları ile tanışmak isteyenler için iyi bir fırsattır.
Niksar'a gelmek isteyenler için Ankara ya 400 km, İstranbula 950 km mesafede bir yerdir. Kendi otobüs firması vardır.
Şimdilik bu kadar
Yerel organizasyonu Kaymakamlık, Belediye ve firma sahipleri finanse ediyor ve İlçe Tarım Müdürlüğü Koordine ediyor.
Konaklama ihtiyaçlarınızı kendiniz karşılıyorsunuz. Diğer ihtiyaçlarınız iaşe ve ulaşım büyük ölçüde organizsyon tarafından karşılanıyor.
4 Ekim de Kaman'da ceviz festivali var. Bu tüm Türkiye ye açık bir festival. İstayen herkes katılabilir malum.
11-12 Ekim 2008'de de Niksarda Ceviz Çalışma grubu toplantısı var. Ceviz yetiştiriciliğine başlamış, sorunlar yaşamış ya da başlamayı düşünenler Niksar'a gelebilirler. Çalışma grubu toplantıları hem zevkli hem de işe yeni, başlayanlar için uzmanlarla, üreticilerle, fidancılarla vs. tanışma imkanı sunuyor.
Bu vesile ile iki aktivitenin duyurusunu yapmış oldum. Hatırlatayım ben ikisinde de olacağım. :))
ihsanone
11-10-2008, 20:38
Bahçeme ceviz ağacı dikmek istiyorum.Ziraat mühendisi ile görüştüm ağaç dikeceğim toprakları bildiğini ve 15-15-15 +çinko gübre alarak dikeceğim yere 200 gr dökmemi istedi.Bende bu gübreyi bulamadım ve gübre satan yer bunun yerine dap gübresi verdi ve bunun daha iyi ve daha pahalı olduğunu söyledi bende bu gübreden satın aldım acaba doğru mu yaptım?
Bundan sonraki aşamalarda nasıl bir gübreleme yapmalıyım?Arazim kumlu bir yapıya sahip.
Teşekkürler
5-6 yılını doldurmuş ve ayrıca kalınlığı 4-5 santimetre boyu bazısı 6 ila 8 metre yükseklikte olan 25 adet cevizim yanyana ekili bulunmaktadır.biraz geç kalmış olmama ragmen bu fidanları minimum budama ile başka bir yere sökerek taşımak istiyorum ..bu konuda tecrübe ve degerli fikirleri olan ceviz üzerine çalışmış tercübeli ceviz severlerin yardımını bekliyorum selamlar..
nasıl yapabilirim..
pusat0015
18-11-2008, 15:49
İşte Ceviz Bahçemizden Bazı Görüntüler
karaaslan50
19-11-2008, 21:47
Sayın Cevizci, cevizlerin etrafını genişce açarak mümkün olduğunda uzun köklü,özellikle saçak köklü olarak sökün. Dikerken kök aralarının toprakla dolmasına özen gösterin. Bu iş için ellerinizi veya bir ağaç parçasını kullanabilirsin, bu esnada saçak köklere zarar vermemeye dikkat etmelisin. Daha sonra bol miktarda sula ve toprağın çöken kısmını tekrar toprakla doldur. Toprağı kesinlikle ayağınla sıkıştırma bu saçak köklere zarar verir.Ayrıca dikimi bu dönemde yapabilirsen çok iyi olur. Ben senin cevizlerinden daha büyüklerini diktim ve hepside fevkalade tuttular. Bir tanesinin bedeni soba borusu kalınlığıdaydı o dahi çok iyi bir şekilde tuttu. Bu arada budamayı unutma. Başarılar.
arkadaslar kaman 1 ve kaman 5 nolu ceviz türleri apomix ozellık gosterıyormus yanı tohumdan ekılıp asılanmadan yetiştirildiginde sapma olmuyomus bu ozellık dogru mudur bılgısı olan var mı?
arkadaslar kaman 1 ve kaman 5 nolu ceviz türleri apomix ozellık gosterıyormus yanı tohumdan ekılıp asılanmadan yetiştirildiginde sapma olmuyomus bu ozellık dogru mudur bılgısı olan var mı?
bilen kımse yok mu acaba yardımcı olabılecek bırısı?
Bazı yazılı kaynaklarda,cevizin başka cevizlerde tozlaşmadığı,genellikle kendi kendini tozlayarak döllediğinden dolayı ceviz meyvesinde değişiklik olmayacağını belirtiliyor.
Bazılarında ise bunun tam tersi olduğu belirtilmektedir.
Aşılamadan aynı cins olmayacağı belirtiliyor.Bu söylenenlerin gerçekleşme oranın ne olduğu deneysel olarak yapılıp hangisi gerçek olduğu ispat edilene kadar...yinede şansa bırakmamak aşılı olanı almak veya aşılamak en garantidir..galiba..
KARAASLAN beye verdiği bilgiler için teşekkür ederim..
ziraat mühandisi bir abi artık 5-6 yıllık ceviz fidanı taşıma zamanı geçmiş olduğunu..başka bir ziraat teknisyeni ise tut ve ceviz ağacının yaralarını sarmada diğerlerine göre daha çok iyi oldunu belirtmekte..hangisi doğru .. deneyerek bulacagım ..zamanla
Sebahattin
25-12-2008, 07:51
bilen kımse yok mu acaba yardımcı olabılecek bırısı?
Apomiksiz özelliği göstermez. Kaman 1 ve Kaman 5 tohumları ile kurulan bahçelerde ağaçların birbirinden farklılığı tespit edlmiş durumda. Bununla ilgili araştırma yapıldı.
Nihayet foruma katılabildim. ben antalyadayım ama ısparta sütçülerdeki köyümüzdeki arazilere ceviz fidanı dikmek istiyorum. hangi türleri önerirsiniz rakım 800 850 civarı akarsu yakınında toprak ceviz yetiştirmeye elverişli. arazide eski cevizler var birde yaşlı onları nasıl kesip değerlendiririm. hangi türleri tavsiye edersiniz. fidanı nereden alabilirim ve ne zaman dikebilirim. verimli bir tür dikmek istiyorum bahçede bir sürü ceviz var ama işe yaramaz.
Bölge şartlarına uygunsa chedler ve pedro öneririm, ırk olarak verim olarak kalite olarak güzel ırklar.
konuralpuc
16-01-2009, 00:03
Acaba Ankara (850 rakım ) önereceğiniz ceviz fidanı türü nedir?Susuz ve killi bir arazi.Fidanı nereden alabilirim?Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
ilahi morluk
16-01-2009, 11:01
Nihayet foruma katılabildim. ben antalyadayım ama ısparta sütçülerdeki köyümüzdeki arazilere ceviz fidanı dikmek istiyorum. hangi türleri önerirsiniz rakım 800 850 civarı akarsu yakınında toprak ceviz yetiştirmeye elverişli. arazide eski cevizler var birde yaşlı onları nasıl kesip değerlendiririm. hangi türleri tavsiye edersiniz. fidanı nereden alabilirim ve ne zaman dikebilirim. verimli bir tür dikmek istiyorum bahçede bir sürü ceviz var ama işe yaramaz.
Araziniz Boğazköy mevkiinde midir Sayın dolgan?
cevizsever
04-02-2009, 14:21
Merhaba arkadaşlar,
20 gün önce saksıya diktiğim cevizim çimlenerek açmışlar. Cevizleri suda 10 gün beklettiklerim daha erken açtılar. Suda bekletmediklerimden hala bir ses yok :D
Merhaba arkadaşlar,
20 gün önce saksıya diktiğim cevizim çimlenerek açmışlar. Cevizleri suda 10 gün beklettiklerim daha erken açtılar. Suda bekletmediklerimden hala bir ses yok :D
İyi güzel de neden çıkardınız onu anlayamadım.
cevizsever
04-02-2009, 15:18
Merhaba Lilium
Açıkcası biraz meraktan diyelim, cevizi çıkardım ve fotoğraflama ihtiyacı duydum. Amacım cevizin tohumdan nasl çıktığını ve nasıl bir gelişme gösterdiğini görmekti. Tabikide saçak köklerin zarar görmesini engelleyerek, saksıdan aldım ve hayvan gübresi karıştırarak tüplü fidan şeklinde yeniden diktim. Sanırsam başarılı oldu ve gelişmeye devam etti. Büyüdükçe resim göndermeye devam ederim.
Güzel bir tecrübe olduğu kanaatindeyim, o aldığınız hazı o keyfi anlatın desem anlatamazsınız dimi, gözlemlemenin de ne kadar güzel ve yararlı olduğunu da gördükten sonra anlıyorsun değil mi.
emraharas
04-02-2009, 17:52
Herkese Merhaba,
Yeni üye oldum, aynı şeyleri düşündüğümüz bir çok kişiyle burada karşılaşmak çok iyi oldu. Hemen soruma geçiyim. Hollanda'ya taşınıyorum orada ceviz yetiştirmek için bilgi topluyorum. Ayrıca Iğdır'da biraz toprağım var, hep pancarda gittik, ceviz sordum ama bilgiye hemen ulaşamadım. Hollanda ve Iğdır için önerileri olan varsa memnun olurum.
cevizsever
12-02-2009, 15:28
Merhaba arkadaşlar, şöyle bir haberle karşılaştım;
Geçtiğimiz yıl kurulan Euromak Tarım ve Danışmanlık Şirketi tarafından Amasya’ya bağlı Hamamözü ilçesinde hamamlardan boşalan termal sular kullanılarak termal seracılık yapılmaya başlandı. Şirket yetkilileri termal su ile serayı ısıtarak Türkiye’de ilk kez bodur ceviz yetiştirecek.
Çorum’da kurulan Euromak Tarım ve Danışmanlık Şirketi Türkiye’de bir ilke imza attı. Hamamözü ilçesinde 20 dönümlük bir alanda sera kuran şirket yetkilileri hamamlardan boşalan termal sularla serayı ısıtarak Türkiye’de ilk kez bodur ceviz yetiştrecek. Termal su ile ısıtılacak olan termal serada Oğuzlar’ın aşılı bodur cevizlerini yetiştreceklerini ifade eden Euromak Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kıloğlu, Hamamözü ilçesinde 20 dönümlük bir araziye sera kurduklarını ve bu serayı hamamlardan boşalan termal sularla ısıtılacağını ifade etti. Hamamözü Belediyesi’nden termal suyun 49 yıllığına kiralandığını kaydeden Kıloğlu, “Kurduğumuz serayı yer altından hamamlardan boşalan termal sularla ısıtılacak. Türkiye’de ilk kez termal serada bodur ceviz yetiştireceğiz.” dedi.
Çalışmaların firmaları ve Oğuzlar Cevizciler Birliği Başkanı Ali Yarbaşı tarafından yürütüldüğünü kaydeden Kıloğlu, yetiştirilen bodur ceviz fidanlarının tescilli ‘Emirali’ markası ile satılacağını ifade etti. İlk fidan satışlarının bu yıl içerisinde başlayacağını duyuran Kıloğlu, bodur ceviz fidanlarının yetiştirilmesi amacıyla kurulan serada hem ekonomiye hem istihdama katkı sağlayacaklarını söyledi.
35 derece sıcaklıkta gelen termal suyun yer altından serayı ısıtacağını kaydeden Kıloğlu, “Termal su ile sera içerisi 12 derecelik sıcaklığa ulaşıyor. Böylece ceviz fidanlarının daha çabuk yetişmesi için gerekli olan nem sağlanmış olacak. Normalde 90 günde yetişen bodur ceviz fidanının yetişme süresi 30 güne inerken, bir buçuk yıl olan aşılama süresi ise 6 aya iniyor” diye konuştu.
Kıloğlu, termal serada yetiştiricilek olan bodur ceviz yetiştiriciliği ile ilgili çalışmalaırn Tokat Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yaşar Akça'ın da katkıları ile devam ettiğini sözlerine ekledi.
Kaynak : http://www.corumhakimiyet.net/HaberDetay.aspx?ID=13343
Eğer haber yayından kalkarsa diye de ekran görüntüsünü aldım.
Acaba bu haber karşısında yorumlarınız nedir merak ediyorum. Gerçekten de bodur ceviz var mıdır literatürde?
Sayın cevizsever;
Ceviz de bodur diye bir şey yoktur, daha bilimsel olarak böyle birşey açıklanmamışken, birileri çıkıp böyle birşeyleri açıklaması doğru değil.
Halk arasında aşılı cevizlere bodur ceviz deniyor, ama bodur değildir, böyle şeylere inanmayın, aşılı cinsler de verim olarak yüksek verim veren cinsler vardır,fakat bodur değillerdir.
Bilimsel olarak açıklanmadığı sürece inanmayın, bu tür söylemler ürününü tanıtmaktan ürünü satmaktan başka birşey değildir.
Bir anımı anlatayım, aynen size anlatıldığı gibi, bizlerede anlattılar, dediler ki italyadan bir ceviz ceşidi getirdik, şöyledir böyledir, uzatmıyayım, ekiyorsun ikinci yılı 20 kg ceviz veriyor dediler, baktım herkez olumlu bakıyor, çok iyi demeye başlayanlar oldu. Ne zaman çıkıpta ya hocam iyi güzelde iki yıllık bir fidanın gövdesi ne ki, 20kg ceviz taşıyacak dediğimde, onların bittiği andı.
Bodur ceviz diye bir şey yoktur.
Sevgilerimle..
cevizsever
12-02-2009, 16:55
Merhaba Lilium
Bende seninle aynı fikirdeyim ancak Prof.Dr. Yaşar Akça'nın da isminin kullanılması beni şaşırttı. En iyisi bu konuyu telefonla arayıp Yaşar Hocaya sormak.
Merhaba ben üyeyim.
Bazı sorularımın cevabını verirseniz sevinirim.
-Yalova ceviz üretimi için uygun mudur? uygun ise Yalova için uygun olan ceviz türü hangisidir.
-İnternetteki araştırmalarımda çok değişik rakkamlarla karşılaştım. Kafam karıştı.
Ceviz bahçesindeki bir ağacın 5. ve 10. yıllardaki tahmini verimi kaç kilodur.
Saygılarımla
selam ceviz agacını yaprağından cıkan jugione maddesini altında yetişen bitkilere zararı hakkında araştırma yapıyorum çok fazla bişey bulduğum sölenemez yardımcı olursanız sevinirim
Sebahattin
28-02-2009, 20:02
Araştırmayı hangi düzeyde, ne amaçla, ne başlığı altında yaptığınızı anlatırsanız ona göre bir şeyler söyleyebiliriz. Juglan etkisi yerine cevizin genel allelopatik etkisi dersek daha doğru olacak. Bu etkinin sadece juglan maddesinden oluştuğu söylenemez.
06doğaci
04-03-2009, 08:18
Değerli ağaç sever arkadaşlar siteye yeni üye oldum.Ceviz yetiştiriciliği ile ilgileniyorum.Sayın Sebahattin beyin yorumlarını titizlikle okudum.Ülkemizin böyle insanlara ihtiyacı var.En kısa zamanda değerli bilgilerinden faydalanmak istiyorum.
merhaba sanırım bu konunun yeri burası değil ama eşimde Dinarlı babası 2 yıl önce ceviz ekti. cinsi ve özellikleri hakkında bilgim yok ama 4 yılda ürün veren bir türmüş, hatta geçen yaz epey ceviz vermişler ama ağaçların gelişimleri için daha küçükken büyük bir kısmını topladılar. Dikim sonrası kredi de almıştı,teşfik varmış sanırım, araştırmaya devam edin bence başarılar...birde fidanları getirttiren satıcı olurundan fazla paraya satmış epey üzmüştü babamızı....resimler dikildikleri yaza ait, hatta aynı yıl mısır, nohut falanda ekmişti aynı yere ama bu kredide sorun çıkartıyormuş.....
http://www.postimage.org/aVVvHiJ.jpg (http://www.postimage.org/image.php?v=aVVvHiJ)
http://www.postimage.org/aVVvMi0.jpg (http://www.postimage.org/image.php?v=aVVvMi0)
http://www.postimage.org/gx1KIrIA.jpg (http://www.postimage.org/image.php?v=gx1KIrIA)
http://www.postimage.org/gx1KIwHS.jpg (http://www.postimage.org/image.php?v=gx1KIwHS)
ilahi morluk
06-03-2009, 19:27
Sayın tees kayınpederinizin diktiği cevizin cinsini merak ettim. Öğrenip bizimle paylaşabilirseniz sevinirim.
Sebahattin
09-03-2009, 19:01
Merhaba ben üyeyim.
Bazı sorularımın cevabını verirseniz sevinirim.
-Yalova ceviz üretimi için uygun mudur? uygun ise Yalova için uygun olan ceviz türü hangisidir.
-İnternetteki araştırmalarımda çok değişik rakkamlarla karşılaştım. Kafam karıştı.
Ceviz bahçesindeki bir ağacın 5. ve 10. yıllardaki tahmini verimi kaç kilodur.
Saygılarımla
Madem Yalova'dasınız, Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma ile temasa geçin. İstediğiniz bilgileri size telefonla da verebilirler.
Merhaba Arkadaşlar,
bu gün tüm gün siteyi ve yazılanları inceledim.Herkesin ellerine sağlık son derce faydalı bir site olmuş...Ve ilkez bir forumada üye olup, yazıyorum..
Ben Kırklareli'nin karadenize sahili olan beğendik köyünde (sahile 500m) 5 dekar arazimde ticari değeri olan bir bahçe yapmak istiyorum. Bana cevizin dışında önereceğiniz bir ağaç varmı.? Ceviz öneriyorsanız kışları soğuk ve karlı geçen köyde hangi tür cevizin dikilmesini önerisiniz. Ceviz bahçesi dikiminde dikkat edilmesi gerekn konularla ilgili, teorik bilgisi ve pratik deneyimi olan arkadaşarın desteklerini bekliyorum..
Merhaba Arkadaşlar,
bu gün tüm gün siteyi ve yazılanları inceledim.Herkesin ellerine sağlık son derce faydalı bir site olmuş...Ve ilkez bir forumada üye olup, yazıyorum..
Ben Kırklareli'nin karadenize sahili olan beğendik köyünde (sahile 500m) 5 dekar arazimde ticari değeri olan bir bahçe yapmak istiyorum. Bana cevizin dışında önereceğiniz bir ağaç varmı.? Ceviz öneriyorsanız kışları soğuk ve karlı geçen köyde hangi tür cevizin dikilmesini önerisiniz. Ceviz bahçesi dikiminde dikkat edilmesi gerekn konularla ilgili, teorik bilgisi ve pratik deneyimi olan arkadaşarın desteklerini bekliyorum..
Kısa vadede kazanç elde etmek isterseniz bodur kiraz'ı tavsiye ederim.
Kanımca bu konuda size en iyi bilgiyi ve yardımı bağlı bulunduğunuz ilin tarım il müdürlüğü verecektir lütfen çekimserlik **** umursamazlık yapmadan bir görüşün emin olun çok yardımcı olacaklardır.
Bayram KAPTAN
11-03-2009, 08:56
Sayın dolgan, ceviz yetiştiriceğiniz yerde taban suyu 2 m altında olmalı, cukur yerler olmamalı ve kuzey rüzgarlarına kapalı olmalı.ceviz çeşidi konusunda size Cadler ve Pedro cevizini tavsiye edebilirim.Bu türlerin yan dal oluşumu % 85 .Meyve verimi çok fazla.Ülkemizde üretimi daha yeni.Bizim yerli cevizlerimizn yan dal oluşumu çok az.Bu şu demek dalın ucunda meyve veriyor demek.Herhangi bir kırağı durumunda dalın ucundaki çiçeğin yanması halinde verim alamayacaksınız.Yine de siz araştırmasını yapın bu söylemiş olduğum cevizler çok harika.Çalışmalarınızda başarılar dilerim.Kolay gelsin.
Ayrıca bir şey daha ekliyeyim chedler diğer cevizlere göre daha geç uyandığı için geç donlardan daha etkilenmiyor.
Büyük kök çeviz ağaçlarının aşılama ile islahı.Gerekli aletler Matkap,kücük el testeresi,keski- Önce Kesim Motoru ile Ceviz ağacı 1 metre yükseklikten kesilir. Resimlerde görüldüğü şekilde dış kabuktan 1 cm ilersinden delinir keski ile dış kabuk ve ana gövdeki parça çıkartılır.Açılan yuva kadar kalınlıkta ortalama Baş parmak kalınlığında aşı kalemleri hazırlanarak açılan yuvaya yerleştirilir burda önemli nokta yuvaya yerleştirecek anacın sıkı bir şekilde yuvaya yerleştirilmektir ,anacın oynamaması tutma yüzdesini arttırır.Son resimde bu yöntemle aşılanmış ceviz ağacı görülmektedir.Ağaç ne kadar kalın olursa olsun bu yöntem her türlü kalın ceviz anaç köklerinde uygulanacak en kolay yöntemdir.
bodur ceviz diye biliyormuş. Isparda-Eğridir den almışlar.
ufuk1255
15-03-2009, 12:24
ceviz sivas ve tokat için uygundur bizim köylerde çok var
Sebahattin
17-03-2009, 09:32
Güzel bir çalışma ve metot, fotoğraflarda oldukça güzel. Metodun kolay uygulanabilir olması oldukça önemli.
Aşı kaleminin yerleştirilmeden önceki resmi verilse çok yararlı bir bilgi olacak serdar bey emeğinize sağlık.
Evet çok güzel bir metod, sanırım tutma yüzdesi çok yüksek bir aşı çeşidi, ayrıca aşının rüzgardan kırılma yüzdesi daha düşük olduğunu düşünüyorum, ağacın içine girecek kalemin ucu kırılmaya destek olacaktır.
Kalın gövdeli ağaçlara yapılabilecek güzel bir metod, birde şurada (http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=909&highlight=a%FE%FDlama&page=3)var, matkap aşısı, gövdeyi matkap ile delip aşı yapma yöntemi, aslında aşıyı orada konuşsak daha iyi olur kanısındayım.
karaaslan50
02-04-2009, 23:50
Ben de aşı makasıyla geçen yıl ve yeni aşılamış olduğum cevizlerin görüntülerini paylaşmak istedim.
Bu aşı makası da her eve lazım
Aşı kalemlerini uyanmadan önce topluyorsunuz değil mi?
karaaslan50
04-04-2009, 00:09
Sayın Tahsin, her eve lazımmıdır bilmem ama size lazım olmadığı kesin.
karaaslan50
05-04-2009, 00:44
Sayın Tahsin, bu yanlış anlaşılma çözüldüğüne göre sorunuza geçebiliriz. Evet normalde kalemleri uyanmadan alıyoruz ama uzun süre bekletmeden aşılamak kaydıyla yeni uyanmakta olan kalemleri de alabilirsin. Yalnız anaçta uyanmamışsa aşılamması uygun değildir. Aşağıdaki örnekte yeni uyanmış kaysının aşılandığını görebilirsin. Bu aşının gelişimini yine burada takip ederiz. Ayrıca aşılanan o iki budağın ön kısmında daha önce yapılmış aşının yeri belli olmakta ve yine ilerisinde de erik aşılanmıştı.
Yanlış anlaşılma sorunu çözüldüğü için sevindim. Yarın bir tane daha yabani erik ağacı aşılayabilirim. Epey büyümüş vaziyette olduğundan yarma kalem aşısı yapacağım. Umarım tutar.
karaaslan50
05-04-2009, 20:44
İnşaallah tutar. Aşı kaleminde kesilen yüzeyin düzgün olmasına özen göster ve kabukların birbirine temasını sağla. Kolay gelsin. Bende cevize yarma aşı yaptım.
***,
devletin de verdiği destekle özel ağaçlandırma kapsamında
edirne nin çanakkaleye yakın tarafından 500 ila 1000 dönüm arası bir alanda
ceviz yetiştiriciliği yapmayı planlıyoruz. dönüm başı 10 ağaçtan sanırım bu
5.000 ila 10.000 ağaç yapar. Araştırmalarımıza göre bölgedeli toprak ceviz için en iyi toprak değil, ancak elverişli imiş. Ayrıca bölgede ceviz yetiştiriciliği yapan sayısı da hayli fazla. Bizim ayrıca istanbul işimiz olduğu için
-en çabuk ürün vermesi
-en az bakım istemesi, sanırım 3 yıldan sonra su bile gerekmiyor
-soğuk-sıcak vs şartlardan kolay etkilenmemesi ve ilaç gerektirmemesi
gibi özellikleri yüzünden ceviz bize de çok mantıklı geliyor.
Açıkçası sizin de bu konudaki fikirlerinizi almak isterim, bilgiler doğru mudur, bizim planımız açıkçası yeri almak, ekmek, çevirmek, ilk 3 sene de sulama, budama, gübreleme gibi bakımlarını yapmak, sonrasında fazla gerekmeyeceğini düşünüyoruz, bi bekçi bile yeter diye düşünüyoruz, ayrıca hangi ceviz türünü önerirsiniz, aynı zamanda çiçek veren türleri karıştırmamız gerekiyor, bildiğim kadarı ile bilecik in bazı türleri pek bakım gerektirmiyor,
kaman cevizi veya yalova vs
hem iş hem ağaç konusunda değerli fikirlerinizi merak ediyorum açıkçası, iyi günler
Kuracağınız ceviz bahçesinde önçe toprak analizleri ile başlayın bölge iklim şartları hangi cinslere uygun, taban toprağı ve suyu ne kadar derin, Malum büyük bir yatırım yapacaksınız,araştırmasını çok iyi yapın derim, şöyle böyle bilenlerle değil, teçrübeli ve akademik bilgilerle hareket edin.
Bu kadar büyük bir işletme de bilecik cevizini hiç önermem bir arkadaşım ekti beşinci yılındalar iyi güzel ince kapuklu fakat depolamaya gelmez, ceviz daha ağaçta iken kapuk yarılması yapıyor,
sizlere önerim pazar değeri yüksek içrenkleri beyaz olan verimliliği yüksek iç oranları yüksek olan cinsleri tercih etmeniz.
-soğuk-sıcak vs şartlardan kolay etkilenmemesi ve ilaç gerektirmemesi
gibi özellikleri yüzünden ceviz bize de çok mantıklı geliyor.
Ceviz -25 dereceye kadar dayanabilen bir ağaç ama unutmayalım ki, erken uyanan ağaçlar geç donlardan kıralardan uyanmış olan filizler çiçekler donabiliyor,ilaç gerektirmemesi diye birşey yok, doğal ekolojik mücadele yapacağım diyorsan o başka. Ceviz +38dereceden sonra etkilenir.
1000 dönümlük arazi de bir bekçi, bırakın iş yapmayı sabah dolaşmaya çıksa akşam ança gelir, o ağaçları tek tek gezip gözlemlemeniz gerekir, bin dönüm araziye yetecek su varmı bu suyun kalitesi ne derecede, gibi tetkikler yaptırmadan bu işe girmenizi önermem.
Üç dört yıl yapılacak işleri olduğu gibi üç dört yıldan sonrada yapılacak işler var, kaderine terk edersen bu iş olmaz,
500 ağaca dahi daha doğru dürüst içime sinerek bakamazken 10000 ağaç sırtımı ürpertti doğrusu, kolay gelsin.
şaka bir yana konuyu o kadar basit düşünmemenizi tavsiye ederim.
samimi cevaplarınız için teşekkür ederim arkadaşlar, bende işin büyüklüğünün farkındayım, ama 1000 olmazsa 500 dönüm olucak ***. en az, bu da yine 5 bin ağaç yapıyor,
henüz tahsisat yapılması ve proje aşamaları var tabii, o yüzden daha ayrıntılı araştırmalarını yapıcaz, devlet zaten toprak analinizi kendisi yapıp size yetiştirebileceğiniz ağacı söylüyor,
ben sadece kendim ön araştırma yapıyorum sizin gibi bilen arkadaşlar sayesinde, pekala
sn Lilium, bu bahsettiğiniz ceviz türleri hangileridir? kaman veya chandler gibi mi,
(+anektod bende manyaslıyım sn Lilium:)
Sayın IMP ,
Manyalıymıssınız gelince uğrayın, bir çayımı için, hem burada olan küçük cevizbahçelerini gezeriz, ayrıca biga'da 400dönüm ceviz bahçesi kuran var orayıda görüp bilgi ve teçrübe kazanmış olursunuz.
Çeşit olarak bir kaç güzel çeşitler var, en önemlisi bölge şartlarına uyan çeşitle bahçe kurmak.
inşallah sn Lilium, bende memnun olurum, genelde yazın geliyoruz manyasa bi cenaze vs olmazsa, ama bu yakınlarda gelmeyi planlıyorum, söylemesi ayıp ufak bi yerimiz var 10 dönüm kadar, 93 te aldık boş boş duruyor, bari oraya da 100 tane ceviz fidanı ekelim diyoruz boş duracağına, tanıdıklarımız var hem ilgilenen de olur, toprak desteği varmı bilmiyorum hala dönüm başı 250 ytl imiş sanırım, hem çok da masraflı olmaz, hemde boş duracağına bi işe yarar diyoruz, kısmet olursa görüşelim hem tanışır, hemde sizin sayenizde fikir sahibi oluruz, iyi günler
Herkeze burdan selamlar işlerinde ve hayatlarında başarılar diliyorum .
Aranıza bende yeni katıldım sizin gibi modern meyve yetiştiriçiliği ile ilgileniyorum. Ilgi alanım ise ceviz,kiraz veya zeytin üzerine . Anladığım kadarıyla herkez bilgilerini aktarmaya çalışıyor emeği gecen herkeze burdan saygılarımı ve teşekkürlerimi sunarım.
Benim merak ettiğim ise burada aramızda ciddi anlamda bu işe yatırım yapmış olan arkadaşlarımız varmıdır acaba. Eğer varsa ne gibi yollardan gectiklerini zorluk ve kolaylıkları ile kaç senede verim almış ve bir ağaçtan ne kadar ürün elde etmiş ne kadara satmış masrafları ne olmuş hastalık ve zorlukları ile ilgili bilgiler verirlerse çok sevinirim. İlk ağızdan dinlemek bizler için güzel olacağını sanıyorum. Çünkü 3 kuruş parasını bir umutla bu işe yatırmayı düşünen bizler genelde hep kulaktan dolma veya fidan yetiştiricilerinin internet sitelerinden bilgiler doğrultusunda genelde yaptıkları fizibilite raporları ile yola çıkıyoruz. Burada gercek anlamda uzun süreli yetiştiricilik yapan arkadaş bizlere bilgilerini sunarlarsa onlara şimdiden teşekkürlerimi sunarım.
Herkeze işlerinde bol kazançlar dilerim.
mehmet4343
15-04-2009, 10:35
Selam arkadaşlar, yeni üye oldum kütahyalıyım ve 10 dönümlük, taban suyu 4-5 mt olan, toprak yapısı alkalilik ve tuz sorunu olmayan, kumlu taşlık, geçirgen ve rakımı yaklaşık 1050 mt olan hafif eğimli bi arazide ceviz yetiştiriciliği yapmak istiyorum ama düşündüğüm arazi ilkbahar geç donlarının yaşandığı bir yer, ben bu konu hakkında bilgi almak istiyorum. Buradaki fidan satıcıları şebin ve bilecik cinsi fidan önerdiler. Kışı sert geçen ve ilkbahar geç donlarının meyveciliği olumsuz etkileyen kütahya da ceviz yetiştiriciliği için yardımlarınızı bekliyorum öncelikle İLKBAHAR GEÇ DONLARININ EN AZ ETKİLEDİĞİ CEVİZ CİNSİ NEDİR? Böyle bir yerde kazançlı bir ceviz yetiştiriciliği yapılır mı, yapılırsa nasıl ve ne şekilde ceviz bahçesi kurulmalıdır nelere dikkat edilmelidir? Bilgi ve tavsiyeleriniz için şimdiden teşekkür ederim
Mehmet BAŞTÜRK - KÜTAHYA
M.basturk_8374@hotmail.com
mehmet4343
19-04-2009, 22:40
Düşündüğüm tarla burası kuzey tarafında resimde görünen dağ var, toprak yapısı hafif kumluk ve taşlı
Sebahattin
23-04-2009, 21:01
Aşağıdaki linklerde büyük ceviz ağaçalrında çeşit değiştirme aşılarının yapılışı ile ilgili videolar var. Umarım faydalı olur.
1. Metot Video (http://www.metacafe.com/watch/2730000//)
1. Metot Devam (http://www.metacafe.com/watch/2730015/ceviz_a_s_ceviz_e_it_de_i_tirme_2_devam/)
2. Metot Video (http://www.metacafe.com/watch/2730015/ceviz_a_s_ceviz_e_it_de_i_tirme_2_devam/)
yorumlarınızı beklerim.
Sebahattin
23-04-2009, 21:03
İnşaallah tutar.
Cevizde zor da diğer türlerde tutabilir.
Sebahattin
23-04-2009, 21:12
Düşündüğüm tarla burası kuzey tarafında resimde görünen dağ var, toprak yapısı hafif kumluk ve taşlı
Mehmet4343 önce toprak analizi yaptırın. Tekstür, pH ve toprak derinlikleri belirlenmeli. Ayrıca rakım kaç metre ve yeterli su kaynağınız var mı su kalitesi nasıl? Bu soruların cevabını öncelikle bilirseniz, daha doğru yolda ilerlemiş oluruz.
mehmet4343
24-04-2009, 09:24
Mehmet4343 önce toprak analizi yaptırın. Tekstür, pH ve toprak derinlikleri belirlenmeli. Ayrıca rakım kaç metre ve yeterli su kaynağınız var mı su kalitesi nasıl? Bu soruların cevabını öncelikle bilirseniz, daha doğru yolda ilerlemiş oluruz.
Sebahattin bey öncelikle ilginize teşekkür ederim. Rakımı bir önceki msj da belirtmiştim yaklaşık 1050 mt. Tarlanın 350 mt yanında bi sondaj suyu var ama 4 tonluk su tankerimiz var ben köy civarındaki en iyi suyu bulup ordan tankerle sulamayı düşünüyorum. Tarlanın bulunduğu konum eskiden dere ağzıymış daha sonra sel ekinlere zarar veriyor diye kanal açılmış sel engellenmiş. Yani tarla toprağının en az 3-4 metresi sel dolgusu. Civarda yapılan sondaj çalışmalarında da 3 kez 16-17. metrelerde yumuşak kaya görülmüş yani 16-17 metre derinliklerde kaya var.
mehmet4343
24-04-2009, 09:34
Tabi ki toprak ve su analizleri yaptırıcam ama sizden chandler hakkında bilgi istiyorum. Düşündüğüm bölge de kış aylarında en düşük sıcaklık yaklaşık -25 derece. Chandler cinsi bu soğukluğa dayanabilir mi? Birde burda köylüler domates, biber vs fidelerini 15 mayıstan sonra bahçeye ekiyorlar yani 15 mayısa kadar ilk bahar geç donları görülebiliyor. Bu donlar dikeceğim cevizleri ne derece etkiler? Bu civarlarda ceviz yetiştiriciliği yapan yok ama parça parça değişik yerlerde yaklaşık 100 e yakın düşük verimli genelde 30-40 yaşından büyük ceviz ağaçları var
ufuk1255
24-04-2009, 13:14
saksılara ceviz tohumu dikmiştim yavaş yavaş çıkıyolar bi tanesi çıkarken başı kırıldı yeniden filiz verirmi
Tabi ki toprak ve su analizleri yaptırıcam ama sizden chandler hakkında bilgi istiyorum. Düşündüğüm bölge de kış aylarında en düşük sıcaklık yaklaşık -25 derece. Chandler cinsi bu soğukluğa dayanabilir mi? Birde burda köylüler domates, biber vs fidelerini 15 mayıstan sonra bahçeye ekiyorlar yani 15 mayısa kadar ilk bahar geç donları görülebiliyor. Bu donlar dikeceğim cevizleri ne derece etkiler? Bu civarlarda ceviz yetiştiriciliği yapan yok ama parça parça değişik yerlerde yaklaşık 100 e yakın düşük verimli genelde 30-40 yaşından büyük ceviz ağaçları var
Sayın mehmet;
Tüm cevizler -25 dereceye kadar dayanır, fakat uyandıkları zaman dayanamazlar, kıraadan bile donabilirler, bizim bölgede de geç donlar görülebiliyor, evvelki sene yalova birler uyanmıştı çiçekte idi bir geçe hava ayaz yaptı yalova 1 cevizler gitti, chandler'ler uyanmamıştı onlara hiç birşey olmadı, yalova 1 lerle chandler'ler arasın da uyanmada 20 gün fark ettiği için, verimi yüksek, içrengi beyaz, pazarı fiatı daha yüksek, kısacası yerli ırklardan alacağım ürünün 2- 2.5 katı ürün alacağım için ve geç donlardan etkilenmemek için ben chandler ektim.
Civarlarda yerli ırklar varsa, chandler daha iyi olur.
Sebahattin
25-04-2009, 23:05
-25 C uç değerdir. Çoğu yıllar genellikle -15, -18 olur. Çok istisnai olarak -25 leri görür.
Yerli çeşitler için kış soğukları ile ilgili olarak sorun oluşacağını düşünmüyorum. Ama hangi çeşit fidan olursa olsun ilk yılalrında soğuk zararı oluşacaktır. Bu o çeşidin orada olamayacağı anlamına gelmez, sadece fidanların tepkisini gösterir.
Chandler'ın en düşük kış soğukları ile ilgili dayanım derecesi hakkında tam bir bilgimiz yok, ayrıca mevcut bahçelerin sonuçlarını görmek için henüz erken. Bunun için biraz beklememiz gerekecek. Beklentiler ve tahminlerin olumlu olduğunu da söylemem lazım. Şu an bu çeşide karar verirseniz belirsizlikleri ve riskleri de göze almış olursunuz. Prof. Dr. Yaşar Akça'da şu an için Chandler'ın karasal bölgeler için tavsiye ediliyor olmasına karşı çıkıyor (Bknz. www.ceviz.gen.tr).
Chandler la ilgili kış soğukları haricinde geç uyanması dolayısı ile gelişimini sonbaharda geç vakitlere kadar sürdürme riski vardır. Bu da henüz pişkinleşmemiş sürgünlerin ve meyve dallarının sonbaharda zarar görmesi demektir (bu durum karasal bölgelerde tüm yerli çeşitlerimiz için de bir sorundur). Bu da verimin düşmesi anlamına gelir. Bunların adaptasyon çalışmaları ile belirlenmesi gerekiyor.
Sebahattin
25-04-2009, 23:16
Su kaynağınızın hesaplanabilir ve uzun vadede güvence altında olması önemli bir konudur. Ayrıca sulama maliyetini ve işçiliğini de hasaplamalısınız. Baştan heyacanla başlanan plansız, sermayesiz başlanan işlerde yılgınlık, başarısızlık sözkonusu olabilir. 10X10 dikilen bir ceviz bahçesinde ağaçlar nihai büyüklüğüne ulaştığında Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında ağaç başı toplam olarak yıldan yıla ve ekolojiye göre değişmekle birlikte 20-50 ton arası su gereksinimi vardır (Su ihtiyacı değerleri evapotranspirasyon miktarına göre değişir ve evapotranspirasyonu etkileyen bir çok faktör vardır, o yüzden değerlerin kesinliği de azalır).
İlerleyen dönemlerde sulamanın tankerle çok zor olacağını zaten göreceksiniz. Ben taşıma su ile değirmen dönmez demiyeyim ama siz öyle anlayın. Suyun kolay ulaşılabilir olmasını ve sulamanın (hatta birlikte gübrelemenin) kolay
yapılabilir olmasını en baştan önemseyin.
Sebahattin
25-04-2009, 23:24
Chandler la ilkbahar geç donları risklerinden büyük bir ihtimalle korunursunuz.
Verimlik düzeyi her halukarda yerli çeşitlerden daha iyi olur.
Meyve kalitesi bakımından ve güneş yanıklığına dayanıklılık bakımından da avantajlı bir çeşittir.
Ama kesin olarak bu çeşit karasal bölgeler için uygun mudur sorusuna henüz olumlu bir cevap veremem.
lerdemir
26-04-2009, 12:50
Arkadaşlar merhaba,
Evimdeki açık balkonda kış boyunca rüzgar da alan bir noktada barınan ceviz fidem havaların ısınması ile birlikte canlandı ve taze taze yapraklar ve dal sürgünleri vermeye başladı.
Tamamen merakımdan hobi amaçlı olarak, meyvesinin tadına bayıldığım bir ağacın meyvesinden çimlendirerek büyütmekte olduğum bir ceviz fidanı.
Tüm bu canlılığına karşın, bir kaç yaprağında anormal oluşumlar gördüm. Şöyle ki:
Yaprağın üst tarafında, yaprağın yüzeyi sanki kabarmış da, içinde bir tırtıl büyütüyormuş gibi bir kabarma görüntüsü var. Yaprağın dokusundan ayrı bir oluşum değil; yani sanki yaprağın derisinin altında bir kabarma oluyor. İlk kez gördüğüm bir şey. Ne olduğunu da bilemedim. Ayrıca yaprağın alt yüzeyinde ise, üst taraftaki kabarmanın olduğu noktada, bu sefer içeri göçme gibi yani yaprağın üst yüzeyindeki kabarmanın istikametinde bir çukurlaşma oluşuyor. Yaprakların ne alt ne de üst yüzeylerinde zararlı oluşumları da gözlemlemedim.
Fotoğraflarını aşağıya ekliyorum. Teşhis ve varsa tedavi önerilerinize ihtiyaç duyuyorum.
SELAMLAR...Geçen sene kıbrıstan farklı bir ceviz türü aldım. Kapsüle benzeyen ince uzun ve ince kabuklu bir ceviz türü. Meyvesinden fide yaptım ve 1 yaşına gelince saksıdan topraga aldım. Amerikan cevizi olduğunu söylediler, şimdi merak ediyorum acaba istanbul ikliminde sorun çıkartır mı? Donmasından endişe ediyorum.Bu tür hakkında bilgisi olan arkadaşlar aydınlatırlarsa sevinirim..
adnyesil
26-04-2009, 23:25
Ceviz yaprak gal akarı (Eriophyes tristrıaties) (uyuz) yaprak dokusu içerisinde yaşar ve bulunduğu yerde yaprağın her iki tarafında kabaran gal oluşturur. Önce açık yeşilimtırak olan gal rengi giderek kızarır, kahverengileşir ve siyaha dönüşür. Yoğun bulaşmalarda meyvenin şekli bozulur ve olgunlaşmadan dökülür. Mücadelesinde kükürt (80 WP) 500g/100 litre su veya Thiodan 150 ml/100 litre su karıştırılarak uygulanır.
lerdemir
27-04-2009, 10:45
Bilgi için çok çok teşekkür ederim Sn. adnyesil,
Peki bu uyuz neden oluşur? Daha önceki 2 sene hiç olmamıştı.
Bir de, bu kimyasalları alıp uygulamak yerine, sadece bunların göründüğü 3-4 yaprağı kesip atsam yeterli olur mu? Bulaşıcı mıdır? Dikkat etmem gereken başka bir detay var mıdır?
Bu arada, forumumuza yeni katılan üyelerimizi öncelikle "Arkadaşlar, kendinizi tanıtır mısınız? Burayı nereden buldunuz? (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595)" başlığına davet ediyoruz.
"FORUM KULLANMA KILAVUZU (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=102)" da forum kullanımınızda size oldukça yardımcı olacaktır.
Bilgi paylaşımınız için teşekkür ederiz.
Aramıza hoşgeldiniz.
Sayın adnyeşil;
Siz mi bize hoşgeldiniz demeniz gerekiyor biz mi size bilemiyorum, 18-04-2007 giriş tarihi ve 1 mesaj, katılımınızı değerli bilgilerinizi daha geniş olarak bekliyoruz, bu sitede yatmak yok, :p ona göre, Katılımı az olanlara ceza vermeyi düşünüyoruz, örneğin bir, iki, kasa kiraz gibi :D( bademleri kuşlar yemiş haberin olsun):D
Ayrıca sizleri buraya (http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=3376) bekliyoruz.
Buraya (http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=11411) da bekliyoruz.
kandıralı
30-04-2009, 23:44
KOCAELİ-kandırada 50 adet şebin ve bilecik cevzim var şu anda 6 yıllık fidanlar yeri güzel 1 yaşlarında ilçlama hattası yaptım tekrar canlandılar ama boy yapmıyorlar kalın gövde oluşumu olmuyor cılız büyüme ne yapmam gerekiyor canlanmaları için teşekkürler
Sayın kandıralı, öyle bir sormuşsunuz ki, bilmek için müneccim olmak gerekiyor.
Sizler ne yaptınızı, ne ilacı atıpta yanlış yaptığınızı, hiç gübreleme yaptınızmı, toprak analizleriniz var mı? bir yazarsanız, bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olacaklardır.
Sebahattin
02-05-2009, 22:10
SELAMLAR...Geçen sene kıbrıstan farklı bir ceviz türü aldım. Kapsüle benzeyen ince uzun ve ince kabuklu bir ceviz türü. Meyvesinden fide yaptım ve 1 yaşına gelince saksıdan topraga aldım. Amerikan cevizi olduğunu söylediler, şimdi merak ediyorum acaba istanbul ikliminde sorun çıkartır mı? Donmasından endişe ediyorum.Bu tür hakkında bilgisi olan arkadaşlar aydınlatırlarsa sevinirim..
Büyük ihtimalle pikan dır (Carya illinoensis).
Sebahattin
02-05-2009, 22:25
Arkadaşlar merhaba,
Evimdeki açık balkonda kış boyunca rüzgar da alan bir noktada barınan ceviz fidem havaların ısınması ile birlikte canlandı ve taze taze yapraklar ve dal sürgünleri vermeye başladı.
Tamamen merakımdan hobi amaçlı olarak, meyvesinin tadına bayıldığım bir ağacın meyvesinden çimlendirerek büyütmekte olduğum bir ceviz fidanı.
Tüm bu canlılığına karşın, bir kaç yaprağında anormal oluşumlar gördüm. Şöyle ki:
Yaprağın üst tarafında, yaprağın yüzeyi sanki kabarmış da, içinde bir tırtıl büyütüyormuş gibi bir kabarma görüntüsü var. Yaprağın dokusundan ayrı bir oluşum değil; yani sanki yaprağın derisinin altında bir kabarma oluyor. İlk kez gördüğüm bir şey. Ne olduğunu da bilemedim. Ayrıca yaprağın alt yüzeyinde ise, üst taraftaki kabarmanın olduğu noktada, bu sefer içeri göçme gibi yani yaprağın üst yüzeyindeki kabarmanın istikametinde bir çukurlaşma oluşuyor. Yaprakların ne alt ne de üst yüzeylerinde zararlı oluşumları da gözlemlemedim.
Fotoğraflarını aşağıya ekliyorum. Teşhis ve varsa tedavi önerilerinize ihtiyaç duyuyorum.
Bana mantari bir hastalık gibi geldi, bir de şu linkteki açıklamalara bakar mısınız
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=26979#post26979
Böcek zararı için dönem biraz erken.
karaaslan50
02-05-2009, 22:34
Aşılarım nihayet yeşermeye başladı.
dtlevent
07-05-2009, 12:06
Sayın karaaslan asılarınız yarma aşı mı birazaçarmısınız?
karaaslan50
07-05-2009, 19:57
Kalem aşı, aşı makasıyla yapıyoruz.
İşte dünyanın en iri "cevizi"
KAHRAMANMARAŞ (İHA) - Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Sütyemez tarafından yapılan ceviz araştırmaları meyvelerini vermeye başladı. Sütyemez'in 'Maraş 18' ve 'Sütyemez 1' cevizleri dünyanın en iri cevizleri arasına girdi.
KSÜ Ziraat Fakültesi bünyesinde, 1994 yılından beri devam eden araştırma sonucunda elde edilen iki ceviz çeşidi üzerinde, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından yapılan neticesinde 2 ceviz çeşidinin 8 Nisan 2009 tarihinde bakanlık tarafından tescil edilmesine karar verildi. Öte yandan, söz konusu ceviz çeşitlerinin Türk ve dünya ceviz üreticilerine sunulmak üzere bakanlığın milli çeşit listesinde yer alıp yayınlanması sağlandı.
Doç. Dr. Sütyemez, yeni ceviz çeşitlerinin birine ıslah edildiği şehrin adından dolayı "Maraş 18" diğerine ise araştırmayı yaptığı için "Sütyemez 1" isimlerinin verilmesinin uygun görüldüğünü söyledi.
Sütyemez, ıslahı yapılan ve tescili sağlanan ceviz türlerinin kalite, verim ve irilik bakımından Türkiye ve dünyada yetiştirilen standart ceviz çeşitlerinin çoğundan çok daha üstün özellikleri ile dikkat çektiğini kaydetti.
Ceviz türleri hakkında bilgiler veren Sütyemez, 'Sütyemez 1' ceviz çeşidi, kalite ve verimli olan bu çeşidin iç kalite değerlerinin yüksekliği yanında önemli özelliği upov kriterlerine göre çok iri olmasıdır. Ceviz meyve türünde aranan ilgili kriterlere göre bu ceviz çeşidi, bugüne kadar gerek yurt içinde gerekse yurt dışında verim ve kalite özellikleri belirlenerek tescil edilmiş dünyanın en iri cevizidir ve ağırlığı 26.63 gramdır.
'Maraş 18' ceviz çeşidi ise, kalite verim ve lezzet yönünden son derece üstün özelliğe sahip olup, iç oranı yüzde 55 ve diğer iç kalite özelliklerinin yüksek olması yanında iç kurduna karşıda dayanıklıdır. Ceviz yetiştiriciliğinde aranan en önemli özelliklerden birisi de meyve içinin tüm ya da en fazla iki parça çıkmasıdır. Bu özellik bakımından Maraş 18 ceviz çeşidi çok yüksek orana sahiptir" dedi.
Bakanlık kayıtlarına göre Türkiye'de 1990 yılından bu yana tescil edilmiş bir ceviz çeşidi bulanmadığını dile getiren Sütyemez, "Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü tarafından tescil edilen ceviz çeşitlerinden sonra, yaklaşık 19 yıldır ülkemizde herhangi bir kurum tarafından ceviz çeşidinin geliştirilmesine yönelik olarak tescil kaydına rastlanmamıştır.
Sütyemez, kalite ve verim bakımından üstün özelliklere sahip bu ceviz çeşitleri ile kurulacak kapama ceviz bahçeleri ile üreticilere ve ülkeye önemli katkılar sağlanacağını belirtti. Sütyemez, ceviz üzerindeki araştırma ve çalışmalarının tüm hızıyla devam ettiğini sözlerine ekledi.
kaynak : http://haber.mynet.com/detay/guncel/Iste-dunyanin-en-iri-cevizi/08Mayis2009/A0805134
Ceviz de gövde kurdu zararı, bugün çektiğim fotoğraflar.
77455
77456
77457
Cevizlerim de kendilerini göstermeye başladılar. Başka hiç bir çeşitte göremediğim, bu yıl ki filizde bu çeşit ceviz yapıyor. cehedler ve pedro
77484
77485
77486
CHANDLER Çeşidine ait değerler
(Walnut production Manual Kitabından alınmıştır)
Verim Durumu (kuru kabuklu meyve olarak ): Çok iyi
Rakım: 930 m
Ağaç sayısı: 5 ( 5 yaşındaki ağaçların, 2007 yılına ait ortalama değerleri)
Verim Durumu (kuru kabuklu meyve olarak ): 13kg /ağaç
Meyve Ağırlığı (g): 12,5-13,5
İç Ağırlığı (g): 6,4- 7,00
İç Oranı (%): 49-52
İç Rengi: Beyaz
Çiçeklenme Özelliği: Protandry
Yapraklanma (uyanma): Geç (1- 7 mayıs )
Hasad Tarihi: 24- 26/ 9/ 2007
Yan dal verimi ve iç kalitesi (açık renklilik oranı) çok yüksek olan verimli bir çeşittir
77492
77493
--------------------------------------------------------------------------
SÜTYEMEZ 1
6 yaşındaki ağaçların, 2007 yılına ait ortalama değerleri)
Verim Durumu: 15kg /ağaç
Meyve Ağırlığı (g): 25,17
İç Ağırlığı (g): 12,48
İç Oranı (%): 49,58
İç Rengi: Açık Sarı
Kabuk Kalınlığı (mm): 1.64
Çiçeklenme Özelliği: Protogyny
Yapraklanma (uyanma): 23- 30 Nisan 2007
Hasad Tarihi: 6-8- 13 Eylül
77504
77505
Buda demektir 6 yaşında bir cehedler verim olarak sütyemez1 geçer.
Ayrıca cehedler deki kabuk arasında ki boşluk ceviz kırma makinerinden bütün çıkma şansı daha çok.
İçinin beyaz oluşu artı değer.
Daha geç uyanması, geç donlardan daha etkilenmez.
Sütyemezdeki irilikte onun artı değeri.
kandıralı
10-05-2009, 23:01
sn lilium toprak analizim yok cevizlere yıkanmamış ilaç pompası ile ilaç attım içinde buğday ilaçlama kalıntıları varmı allahtan bir sonra ki gün yağmur yagdı yoksa hepsi felç olacaktı ekerken hayvan gübresi verdim 2 yıl sonra tekrar verdim ara ara mevsiminde toprak gübresi ve üre veriyorum kireç atmayı düşünüyorum nedersinizbudamaları bu yıl yapıldı birde ağaç kabuklarında mantara benzeyen sarı renkte kabarmalar var tavsiyeniz ilginize teşekkürler
Kireç atmayı niye düşünüyorsunuz, toprakta kireç noksanlığı mı var? toprak analizini yaptırmadan bunları bilemezsiniz, belkide kireç fazlalığı vardır.
Ağaçlardaki kabuk kabarmalarını fotoğraflıyabilirseniz iyi olur.
Buğday ilaçları çok etkili ilaçlardır, tulumbada az ilaç kalıntısı kaldığı için ve ceviz odunsu bir bitki olduğu için fazla etkilememiş olabilir, gelişim göstermemeleri ondanda olabilir, kurumadıysalar ikinci yıl gelişim gösterirler.
Fenni gübre olarak şubatta azotlu gübre veriniz, ağaçların yaşını bilmediğim için şu kadar verin diye tavsiye edemiyorum.
Büyük kök çeviz ağaçlarının aşılama ile islahı.Gerekli aletler Matkap,kücük el testeresi,keski- Önce Kesim Motoru ile Ceviz ağacı 1 metre yükseklikten kesilir. Resimlerde görüldüğü şekilde dış kabuktan 1 cm ilersinden delinir keski ile dış kabuk ve ana gövdeki parça çıkartılır.Açılan yuva kadar kalınlıkta ortalama Baş parmak kalınlığında aşı kalemleri hazırlanarak açılan yuvaya yerleştirilir burda önemli nokta yuvaya yerleştirecek anacın sıkı bir şekilde yuvaya yerleştirilmektir ,anacın oynamaması tutma yüzdesini arttırır.Son resimde bu yöntemle aşılanmış ceviz ağacı görülmektedir.Ağaç ne kadar kalın olursa olsun bu yöntem her türlü kalın ceviz anaç köklerinde uygulanacak en kolay yöntemdir.
Çeviz aşıları son sürat uyanmıya başladılar
*** arkadaşlar, 500-1000 dönüm arası diye atıp tuttuk ama malesef o kadar büyük yer bulamadık, bulabildiğimiz en büyük be en güzel yer 350 dönüm, ama engebe yok, ağaç taç yok dümdüz, yer için başvurumuzu yaptık, ***. uygun görülürse 1 sene içerisinde başlıyacağız ekime, eğer aksi bi durum olmazda ceviz ekersek de chandler düşünüyoruz hayırlısıyla, inşallah olursa herkese cevizler benden:) sn Lilium a 2 duble ama:)
inşallah olursa herkese cevizler benden sn Lilium a 2 duble ama
Duble deyince benim aklım öbür dublelere gidiyor:p
Gelibolu
12-05-2009, 16:37
merhaba,
2004 yılı Mart ayında Yalova1, Yalova 3, Yalova 4 cindi 100 kök ceviz fidanını 10x10 aralıklarla diktim. Bu seneye kadar iyi bir verim alamadım. Geçen sene 2 poşet ceviz toplayabildim sadece. Bu sene ağaçları gezdiğimde bazı ağaçlardaki ceviz miktarı beni sevindirdi ama yinede beklentilerimin çok çok altında ilerliyor. Ara yerlere Chandler dikmeyi düşünüyorum.
Çanakkale taraflarında kiralık arazi çok araştırdım, hatta Çanakkale Milli Emlak Müdürü ile de görüştüm. Fakat olumlu bir sonuç alamadım. En az 100 dönüm yer arıyordum. Kiralık yer bulamayınca araziyi satın almam ve diğer masraflar için kaynak ayırmam gerekiyordu. Bir kaç sene bu projemi erteledim ama en sonunda en az 100 dönüm kapama ceviz bahçesi kuracağım. Bunu da çok güvendiğim, ceviz konusunda bilgiye sahip bir ziraat mühendisi ile yapmayı düşünüyorum.
Yalovalar 5ci yılından sonra ceviz vermeye başlıyorlar, Chandler ve pedro daha ektiğin yıl ceviz yapıyor, tabi bir kaç tane. Ben bunları koparıyorum ağaçın gelişmesi açısından.
Bilginiz olması açısından, ikinci yılda ki bir Chandler üzerinde saydım 35 adet ceviz vardı.
Altta ki fotoğraf bu yıl diktiğim ve bu gün çektiğim bir pedro ırkı ceviz fidanı üzerinde 6 adet ceviz saydım halende çiçekte kaç adet olur bilemem.
78107
78108
Bu ise geçen sene ektiğim bir Chandler üstü kurumuştu kestim alttan patlıyan filizlerde cevizler gözüküyor.
78109
Bu gibi gelişmeleri yerli ırklarda hiç göremedim
Duble deyince benim aklım öbür dublelere gidiyor:p
işimiz olsun da her türlü hocam, fark yapmaz:)
işimiz olsun da her türlü hocam, fark yapmaz:)
Hayırlısıyla olur inşallah sizler yeterki isteyin, yeterki ben bu işi yapacağım deyin.
Elimden geldiği kadar da yardımcı olmaya çalışırım.
Chandler çeşidinden fotoğraflar.
78207
78208
Bunlarda üçlü olanlar
78205
78206
Her dalda meyva var
78212
Merak edip bu gün saydım, iki yıllık bu yıl üçünçü yılı olan cevizin üzerinde ellibeş tane sayabildim, anlaşılan bayram tatlısı için cevize para vermiyeceğiz:p
78589
78590
selamun akeykum herkeze arkadaslar ben ıspartadayım şarkıkaraagacdakı tarlama chandle cevızı dıkmek ıztıyom baktım nette 17 lıra sertıfıka garantı herseyı var 3. ve 5. yıl budamasınıda onlar yapıyo bu fıyattan ucuz satan yer varmı acaba teşekkurler
dtlevent
22-05-2009, 11:10
Cevizde anaç olarak ne tür tohum kullanmalıyız?Nereden temin edilir?
pusat0015
22-05-2009, 21:50
http://agaclar.net/forum/showpost.php?p=318326&postcount=336
msjımdaki fotoğrafların devamı arkadaşlar
http://img29.imageshack.us/img29/533/dsc00652d.jpg
http://img188.imageshack.us/img188/5954/dsc00655a.jpg
http://img269.imageshack.us/img269/4421/dsc00653.jpg
Anlıyamadığım yaprağı olmıyan fidanları neden suluyorsun, yeni ekim mi, yoksa erken bir dönemde mi suluyorsun.
pusat0015
26-05-2009, 16:01
Anlıyamadığım yaprağı olmıyan fidanları neden suluyorsun, yeni ekim mi, yoksa erken bir dönemde mi suluyorsun.
Bana diyorsan damlamaları fotoğraf çekmek için taktım...Cevizler daha 1. senesinde ayrıca...
lerdemir
06-06-2009, 15:36
Cevizde ve meyve ağacı hastalıklarında bilgili arkadaşlarımdan yardım rica ediyorum.
Şu bağlantıdaki http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=439062&postcount=594
mesajımda cevizimin yapraklarındaki sorun nedir sizce?
Meyvede de böyle bir şey, veya buna benzer bir şey varmı ?
lerdemir
07-06-2009, 12:02
Meyvesi yok ki? :)
Kendisi henüz 3 yaşında minik bir fidancık. Meyvesinden kendi ellerimle çimlendirmiştim.
Şu an en büyük boy peynir tenekesinde. En kısa zamanda toprağa/bahçeye/arsaya almalıyım ama henüz böyle bir imkan bulamadım maalesef :(
Halil Önen
08-06-2009, 23:12
Sn. Lerdemir,
ceviz yapraklarında görülen kavrulma ceviz yanıklığı ile ilgili değil.
Ayrıca kulladığınız mikrobiyal gübre ile de değil.
Potasyum ve Mağnezyum noksanlığı.
4 yıl önçe büyük boy peynir tenekesinde tuttuğum ceviz fidanlarının bir kaç tenesinde ben de benzer olayı yaşamaya başlamıştım.
Saksıda uzun kalmasında bu sorun yaşanabiliyor. Gübrelemeye dikkat etsen de.
Gübreli toprağa diktinden sonra bende sorun kalmamıştı.
Ben 3 yaşında ki bir ceviz fidanını denemek için, hiç tenekeden çıkarmadan diktim.
Tenekenin altını tamamen çıkardım. Tenekenin dört kenarına uzun derin yarıklar açtın keserle. Tenekeyi toprak seviyesinin 10 cm. altına gömdüm. Tenekenin bir karış etrafını yarı yarıya yanmış hayvan güresiyle besledim.
Sonuçta diktiğim diğer fidanlardan daha iyi gelişti. Çürüyen tenekenin etkisi olabilir.
Birde ceviz badem şeftali vb. ağaçlarda kök çürümesi çok oluyor. Kocaman ağaç kuruyup gidiyor.
Ben tüm fidanlarımda NOGAAL kullandım. Hiç fire vermedim.
Saygılar
Sebahattin
09-06-2009, 10:36
Meyvesi yok ki? :)
Kendisi henüz 3 yaşında minik bir fidancık. Meyvesinden kendi ellerimle çimlendirmiştim.
Şu an en büyük boy peynir tenekesinde. En kısa zamanda toprağa/bahçeye/arsaya almalıyım ama henüz böyle bir imkan bulamadım maalesef :(
Bakteriyel yanıklık olabilir ayrıca bu durum sıcaktan da kaynaklanmış olabilir.
Fidanın yaşam şartlarını ve durumunu en iyi siz biliyorsunuz. Fotoğraflar siz söylemeseniz tenekede fidan olduğuna dair ip ucu vermiyor.
Fidan bunu tolere eder. Dert etmeye gerek yok. Bir an önce yerine dikilmesi de iyi olur.
merhaba ceviz yetişticisiarkadaşlar
ceviz fidanı şekil budaması hakkında bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.
doruk dal şeklli fidan mı yoksa çanak şekilli fidan mı daha iyi veya arasındaki farklar nelerdir acaba?
Sebahattin
15-06-2009, 07:54
merhaba ceviz yetişticisiarkadaşlar
ceviz fidanı şekil budaması hakkında bilgisi olan paylaşırsa sevinirim.
doruk dal şeklli fidan mı yoksa çanak şekilli fidan mı daha iyi veya arasındaki farklar nelerdir acaba?
Doruk Dallı fidan en iyisi, oluşturması ve sonraki yıllardaki taç büyüklüğü bakımından lider doruk dallı daha iyidir. Goble de yapsanız ilerleyen yılarda dallardan biri doruk dal gibi davranmaya başlayacaktır. En iyisi baştan doruk dallı gitmek ve dal açılarını ayarlamak.
dtlevent
26-06-2009, 16:00
Buradaki yetiştiriciler chendler cinsi ceviz ağaçlarının 5 sene sonra bozulmaya başlayacağını bazı fidan yetiştiricilerden duymuşlar konunun aslı var mıdır yoksa cinsi karalamaya yönelik bir söylemmidir ?
yoksa cinsi karalamaya yönelik bir söylemmidir ?
Bende karalamaya yönelik olduğunu sanıyorum, yaşayan bilen nedenlerini açıklayacak biri varsa zevkle dinlerim.
himmetvermez
02-07-2009, 09:51
Herkese selamlar .Afyonkarahisar Merkezde 13 dekar tarlamıza ceviz dikmek istiyorum.Bizim buralara Şebin,Bilecik, Yavuz 1 tavsiye ediliyor.Bir miktarına Chandler,Frankette; Pedro,Kaman 1 dikmek istiyorum.Sorun olurmu.Rakım 1021 arazi düz arazi , sulama suyu var.**** değişik bir çeşit önerisi olan arkadaşlar bilgi verirse sevinirim.
denizakvaryumu
02-07-2009, 11:23
Buradaki yetiştiriciler chendler cinsi ceviz ağaçlarının 5 sene sonra bozulmaya başlayacağını bazı fidan yetiştiricilerden duymuşlar konunun aslı var mıdır yoksa cinsi karalamaya yönelik bir söylemmidir ?
Yabancı çeşitlerde; dikim aralığının daha kısa ve verimin daha fazla olduğu söyleniyor, ayrıca ağacın yükselti yapmadığı toplamanın kolay olduğu vs.
Acaba diyorum piyasada yerli-yabancı savaşı var mı da bu söylenti çıkıyor.
Yabancı çeşit ceviz dikenler, bu konudaki tecrübelerini aktarırsa çok iyi olur.
Acaba diyorum piyasada yerli-yabancı savaşı var mı da bu söylenti çıkıyor.
Yerli yabancı savaşı varmı bilmiyorum ama, kalite farkının verim farkının var olduğunu biliyorum. Çok değil bir ay sonra arada ki farkları resimliyerek gösterebilirim.
Sevgili Lilium, temmuz sonu sizi çelikler için rahatsız edebilirim şimdiden bilgilendireyi istedim.
Ben de bir kaç çeşit değişimi yapacağım, umarım sizleri unutmam, ben de pek kafa yok siz yine de hatırlatın.
Sebahattin
03-07-2009, 09:04
Büyük ölçüde söylenti.
Yalnız sürekli yüksek verim neticesinde ağaçların beslenme şartları iyileştirilmez ise ya da desteklenmez ise kalite sorunlarının başlayacağı kesin. Bu durumu tecrübe etmemize bir kaç yıl var yabancı çeşitlerle olan ağaçarımız henüz yeni.
Sebahattin
03-07-2009, 09:11
Herkese selamlar .Afyonkarahisar Merkezde 13 dekar tarlamıza ceviz dikmek istiyorum.Bizim buralara Şebin,Bilecik, Yavuz 1 tavsiye ediliyor.Bir miktarına Chandler,Frankette; Pedro,Kaman 1 dikmek istiyorum.Sorun olurmu.Rakım 1021 arazi düz arazi , sulama suyu var.**** değişik bir çeşit önerisi olan arkadaşlar bilgi verirse sevinirim.
-Şebin iç kurduna çok hassas,
-Bilecik meyve kalitesi yönünden iyi
-Şebin ve Bilecik'in verimleri yabancı çeşitlere göre oldukça düşük.
-Yavuz 1 meyve iri , sıcak havalarda iç kararmasına çok müsait, verim oldukça ve oldukça düşük. Ceviz değil kerestelik ağaç yetiştirirsiniz.
Diğer çeşitleri düşünün 1 ya da 2 ana çeşit yanında bahçenizde değişik çeşitleri de bulundurmaya gayret edin. Ekolojinizde ya da mevcut çeşitleriniz ile yaşayasağınız döllenme problemlerini daha kolay farkedebilr ve düzeltebilirsiniz.
Bilecik meyve kalitesi yönünden iyi
Kalite olarak bence de iyi, bir arkadaşıma bilecik çeşidinden ceviz bahçesi kurduk, altı yaşındalar geçen yıl ve bu yıl biraz meyve yapmaya başladılar.
Hoşuma gitmiyen bir tarafları kabuk çok ince ve biraz kuruyunca dış kabukta aralanma ayrılma yapıyor, içinin hava almasına neden olur, bu da uzun süre depolamaya gelmez diye düşünüyorum. kabuğun ince oluşu çuvallama taşıma esnasında kırılmalara neden olur, düşüncesi ile büyük bahçe kuracaklara bu ırkı pek tavsiye etmem doğrusu.
Bu çeşitteki bu gibi olumsuzlukları görünce arkadaşımada söyliyemiyorum şevki kırılır diye, ben olsam hemen çeşit değişimine giderim.
Yavuz 1 meyve iri , sıcak havalarda iç kararmasına çok müsait
O halde bu ırkı bölgesi kurak geçen yörelere hiç tavsiye etmemek lazım diye düşünüyorum, kurak geçen bölgelerde kav çabuk çatlayamaz yeşil kabuğun içinde uzun süre duran ceviz iç kararması yapar.
denizakvaryumu
03-07-2009, 12:57
Aslında "yabancı çeşit" deyip genelleme yapıyoruz.
Yabancı çeşitler de yerliler gibi ayrı ayrı özelliklere sahip.
denizakvaryumu
03-07-2009, 16:24
SERR
Yan dallarda meyve verme oranı % 30-50 arasında değişir ve yapraklanma Payne çeşidinden yaklaşık bir gün daha öncedir. Çok erken çiçeklenir. Hasat zamanı, erken-orta periyot olarak belirlenmiştir. Antraknoza çok hassastır.-İri meyvelere sahip olan çeşidin iç randıman oranı yaklaşık % 60’dır. İç ceviz ağırlığı 7.8 gr, açık renkli iç oranı ise %70-80’dir.
PAYNE
Çeşidin yan dallarda meyve verme oranı % 80-90 dır. Çeşitte polen saçımı ile dişi çiçeklerin reseptiv olduğu dönem iyi çakışmaktadır. Erken çiçeklenen bir çeşittir.-Hasat zamanı Eylül ortasıdır. % 50 iç randımanı olan çeşidin meyve iriliği ise orta-küçük gurup içinde bulunmaktadır. İç ceviz ağırlığı 5.7 gr’ olup kabuk yapışması çok iyidir. Meyve şekli oval olup iç oran %50 ve açık renkli iç oranı ise %50-70 arasındadır.
HARTLEY
Hartley’in yan dallarda meyve verme oranı %5-10 arasında değişir. -Bu çeşidi değerli kılan en önemli özelliği iç ceviz kalitesinin çok yüksek olmasıdır. Geç çiçeklenir. Yan tomurcuklarda düşük oranda meyve veren bu çeşit Payne çeşidine göre 15-17 gün daha geç yapraklanır. Geç yapraklanması nedeniyle bu çeşidin tozlayıcıları da geç yapraklanan çeşitlerden biri olan Franquette’dir. Kalp şekilli meyvelerinde ortalama iç ağırlığı 6.1 gr iç oranı ise %46’dır .
PEDRO
Conway Mayette x Payne melezidir. Erken çiçeklenen çeşitler için tozlayıcı bir çeşit olarak kullanılır. Payne’den 15 gün sonra yapraklanır. Geç çiçeklenir Yan tomurcuklarda meyve verme oranı %65’dir. İç ceviz ağırlığı 5.6 gr, iç oranı %47, açık renkli iç ceviz oranı ise %85’dir. Kabuk yapışması zayıftır. Sıcak bölgelerde meyve kalitesi düşüktür. Ağacı küçük olup gelişme gücünü koruyabilmek için ağır bir budamaya gereksinim duyar.
MİDLAND
Erken çiçeklenen çeşitler için tozlayıcı bir çeşit olarak kullanılır. Çok verimli bir çeşittir. Yan tomurcuklarda meyve verme oranı %75dir. İç ceviz ağırlığı 11 gr, iç oranı % 52, açık renkli iç ceviz oranı ise %75’dir. Geç çiçeklenen bir çeşittir. Sıcak bölgelerde meyve kalitesi düşüktür. Ağacı küçük olup gelişme gücünü koruyabilmek için ağır bir budamaya gereksinim duyar.
FERNOR
Franguetta X Lara melezidir. Geç çiçeklenen Fransız orjinli bir çeşittir. Kesinlikle ilkbahar Geç donlarının problem olduğu ekolojilere tavsiye edilmelidir. Fernette ile tozlanır..Verimli bir çeşittir.
FERNETTE
Franguetta X Lara melezidir.Fransız orjinli verimli bir çeşittir. Geç çiçeklenir. Fernor ile tozlanır. Karasal iklimin hakim olduğu ekolojilere tavsiye edilmelidir.
CHANDLER
Pedro X UC 56-224 Melezidir. Amerikan menşeilidir.Orta –Geç dönemde çiçeklenir.Verimlidir. Ağaçları küçük taç yapar.İlkbahar geç donlarının problem olduğu ekolojilere tavsiye edilebilir.
http://www.cevizfidan.com/ceviz.htm
Merhabalar,
İzmir Urla Özbek'te deden kalma fakat devletin el koyduğu 40 dönüm kadar bir toprak var. Şu an kullanımı bizde fakat tapusuz. Eşimle bu toprağı satın alıp bir ceviz bahçesi kurmak istiyoruz. Ancak bu konuda henüz hiç bir bilgimiz yok. Benim öğrenmek istediklerim;
1-Verimli bir ceviz bahçesi bu iklimde kurulabilir mi?
2-Toprağın özellikleri nasıl olmalı?
3-Hangi tür ceviz buraya uygundur?
Kısacası genel anlamda burada bir ceviz bahçesi kurulması uygun olur mu?Muhakkak ki toprak analizi vs... ne gerekiyorsa yaptırılacaktır. Benim öğrenmek istediğim bu işe bu coğrafyada girmek mantıklı mıdır? Uzun vadede dönüşümü iyi olur mu?
Şimdiden teşekkürler....
Meksika pican cevizi yetiştirebilirseniz sizin için çok avantajlı olur.
hatipali74
05-07-2009, 23:03
Arkadaşlar, Fethiye'de 960 rakımda olan ( Google earth'a göre) Susuz arazime ceviz dikmek istiyorum.Arazim susuz olduğu için daha önce burada okuduğum bir yazıdan esinlenerek kazacağım 1.5 metrelik çukurların 1 metresini doldurduktan sonra önce ceviz çöğürlerini yetiştirmeyi, daha sonra aşılatmayı düşünüyorum.
1-Ceviz tohumlarının yarım metre çukurda olması bir sakınca çıkarır mı?
2-Cevizleri dikerken su tutucu kullanmak ve malçlama yapmak fayda sağlar mı?
3- Çöğür cinsi olarak balaban cinsini önermişler ama bu cinsi bilmediğim için ben acaba kabuğu dayanıklı olduğu için çetin doğa koşullarına daha çabuk uyum sağlayabilir diye çet ceviz dediğimiz ceviz türünü kullanayım diyorum. Sİzce çet cevizin çimlenme, aşı tutma ve doğa koşullarına uyumu nasıl olur?
4- Sizce bu rakımda kışın 5-10 gün kar yağan rahatlıkla 600-700 saat soğuklama olan bu yerde hangi cinsle çöğürleri aşılamalıyım.
Saygılarımla...
himmetvermez
06-07-2009, 14:33
Sayın Sebahattin bey;Diğer çeşitleri düşünün derken chandler ,frankette ; pedro,kaman 1 'imi kastediyorsunuz.Afyonkarahisar'da kışlar sert ve geç donlar da görülüyor.Bu cinslerle bahçe kurmamda bir sakınca olur mu.**** yerli başka çeşit olarak ne tavsiye edesiniz.Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Acaba bana ceviz yetiştiriciliğiyle ilgili tavsiye edebileceğiniz bir ya da bir kaç kitap var mı? En azından okur çalışır anlamadıklarımı danışırım sizlere:)
Teşekkürler
06doğaci
06-07-2009, 15:26
Sayın RİKO http://www.ceviz.gen.tr/ internet sitesinden alıntıdır."Toplam 12 bölüm ve 344 sayfadan oluşan kitapta tarafmdan çekilen yüzlerce güncel resim, şekil ve tablolarla anlaşılır dilde hazırlanan kitabımda özellikle ABD, Çin ve Fransa'da yeni geliştirilen ve ülkemizde yer almayan yani çeşitlere yer verilerek çeşit sorununa yeni açılımlar getirilmiştir.
Kapama büyük bahçelerin kurulumundan elde ettiğim deneyimler Bahçe kumadan önce dikkat edilmesi gereken önemli konular başlığında işlenmiştir.Sulama,gübreleme, hastalık ve zararlılarla mücadele, hasat ve hasat sonrası işlemlerde yeni uygulamalara yer verilmiştir. Sulama ve gübrelema konularında uygulama zamanı ve uygulama miktarı hakkında pratik uygulama ilkeleri anlatılmıştır.
Kuşe 100 gr birinci hamur kağıda ( 1 kitap ağırlığı 900 gr) renkli baskıda hazırlanan kitapta uluslar arası geçerliliği olan UPOV kriterleri de tanımlanmıştır.
Kitap iletişim adresi: akca66@gmail.com
Tlf: 0542 6586558
Kitap Ücreti: 25 TL
Kargo ücreti: 4TL Kargo ücreti alıcılara aittir
Hesap:
Yapı Kredi Bankası Tokat Merkez Şubesi
Hesap no: 61402504
Hesap adı: Yaşar Akça
Hesaba EFT yapılıp 0542 6586558 nolu telefona bilgi verenlere 1 gün içinde kitap teslimatı yapılabilmektedir.
Kitabımız www.sahibinden.com ve www.gittigidiyor.com alışveris sitelerinden temin edilebilir."
AKÇA
Sebahattin
07-07-2009, 11:35
Sayın Sebahattin bey;Diğer çeşitleri düşünün derken chandler ,frankette ; pedro,kaman 1 'imi kastediyorsunuz.Afyonkarahisar'da kışlar sert ve geç donlar da görülüyor.Bu cinslerle bahçe kurmamda bir sakınca olur mu.**** yerli başka çeşit olarak ne tavsiye edesiniz.Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
Temin edebileceğiniz diğer çeşitleri de bahçeye dahil etmenizde fayda var. Türkiye de Hartley, Howard, Fernoure, Fernette vs gibi bir çok çeşit temin edilebiliyor.
Sebahattin
07-07-2009, 11:40
Arkadaşlar, Fethiye'de 960 rakımda olan ( Google earth'a göre)
1-Ceviz tohumlarının yarım metre çukurda olması bir sakınca çıkarır mı?
2-Cevizleri dikerken su tutucu kullanmak ve malçlama yapmak fayda sağlar mı?
3- Çöğür cinsi olarak balaban cinsini önermişler ama bu cinsi bilmediğim için ben acaba kabuğu dayanıklı olduğu için çetin doğa koşullarına daha çabuk uyum sağlayabilir diye çet ceviz dediğimiz ceviz türünü kullanayım diyorum. Sİzce çet cevizin çimlenme, aşı tutma ve doğa koşullarına uyumu nasıl olur?
4- Sizce bu rakımda kışın 5-10 gün kar yağan rahatlıkla 600-700 saat soğuklama olan bu yerde hangi cinsle çöğürleri aşılamalıyım.
Saygılarımla...
1- Cevizler 1,5 metre derinliğe ekilmezler, o meafeden çıkış yapamaz. Genel prensim tohumlar boyutlarının 2 mi,sli derine ekilmelidir. Yani en büyük boyutu 5 cm olan bir ceviz için ideal dikim derilmliği 10 cm'dir.
2- Kesinlikle fayda sağlar.
3- Balaban daha iyi olur ama çetin cevizler de kaynağına bağlı olarak aşılama için tatminkar sonuçlar sağlayabilirler.
4- Soğuklama ihtiyacını ceviz ağaçları Akdeniz bandı haricinde çoğunlıkla sağlarlar. Daha yolun çok başındasınız çöğürleri ekin, çeşitlere karar vermek için epey bir zamanınız var. Bilgi düzeyinizi artırın, bu anlayışla ceviz bahçesini idare edemez ve devam ettiremezsiniz.
BayBilig
09-07-2009, 13:28
İyi günler arkadaşlar. Denizlide veya çevresinde yetişmiş ceviz bahçesi olan varmı? Bende düşünüyorum da örneğini görmek istedim. Yardımcı olursanız sevinirim.
İyi günler arkadaşlar. Denizlide veya çevresinde yetişmiş ceviz bahçesi olan varmı? Bende düşünüyorum da örneğini görmek istedim. Yardımcı olursanız sevinirim.
http://www.palhaber.com/haber/yasam/yasam-genel/cevizci-cerrah.html
(Not: Linkteki haberin ve ceviz bahçesi olan cerrahın benimle herhangi bir ilgisi yoktur.. Link arşivimde bulunduğu ve aradığınız için paylaşmak istedim)
Sebahattin
09-07-2009, 20:56
http://www.palhaber.com/haber/yasam/yasam-genel/cevizci-cerrah.html
(Not: Linkteki haberin ve ceviz bahçesi olan cerrahın benimle herhangi bir ilgisi yoktur.. Link arşivimde bulunduğu ve aradığınız için paylaşmak istedim)
Denizli de önce Ramazan Ekiz'e gidin. O gerekirse sizi cerraha da götürür. Cerrahtan önce onunla temasa geçin. Cerrahın bahçesini tek başınıza gezemeyebilirsiniz!
www.ekizfidancilik.com
http://www.ekizfidancilik.com/referansgoster.php?ad=Dr.Sad%FDk%20Y%DD%D0%DDT
hatipali74
11-07-2009, 14:11
1- Cevizler 1,5 metre derinliğe ekilmezler, o meafeden çıkış yapamaz. Genel prensim tohumlar boyutlarının 2 mi,sli derine ekilmelidir. Yani en büyük boyutu 5 cm olan bir ceviz için ideal dikim derilmliği 10 cm'dir.
2- Kesinlikle fayda sağlar.
3- Balaban daha iyi olur ama çetin cevizler de kaynağına bağlı olarak aşılama için tatminkar sonuçlar sağlayabilirler.
4- Soğuklama ihtiyacını ceviz ağaçları Akdeniz bandı haricinde çoğunlıkla sağlarlar. Daha yolun çok başındasınız çöğürleri ekin, çeşitlere karar vermek için epey bir zamanınız var. Bilgi düzeyinizi artırın, bu anlayışla ceviz bahçesini idare edemez ve devam ettiremezsiniz.
Sebahattin Hocam , cevabınız için çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi ceviz konusunda, birçok konuda olduğu gibi bilgim çok az.Söylediklerinize gerçekten katılıyorum.Bilinçli yapabilmek için araştırıyor ve soruyorum.Fethiye'nin değişik yerlerin bir kaç parça arazim var.Bu bahsettiğim yer yıllarca ilgiden mahrum bıraktığımız bir arazi. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8830 Bu linkte anlattığım yer.Burada öncülük yapmak ve insanlarımıza buranın da değerli olduğunu farkettirebilmek ve köyümüzün gençlerine turizm işçiliği dışında yapabilecekleri bir şey olduğunu da farkettirebilmek istiyorum.Bahsettiğim yerin yakınında köyümüzün Kozağacı adında bir mahallesi olduğu için ceviz yetişebileceğini düşündüm.
Sebahattin hocam, 1. sorumu yanlış anlamişsınız.Ben bu forumun bir mesajında bir arkadaşımızın yazdığı gibi 1.5 metre kazıp ceviz tohumunu ekip üstünü doldurmadan bırakmayı sormuştum.Yazan arkadaş sebeb olarak çukurun içinin nemini kaybetmeyeceğini ve su ihtiyacının az olacağını yazmıştı.Tabii fidan büyünce çukuru dolduracağız.
Sizden ricam bu konudaki fikriniz nedir?
Sebahattin
12-07-2009, 23:36
Sebahattin Hocam , cevabınız için çok teşekkür ederim. Dediğiniz gibi ceviz konusunda, birçok konuda olduğu gibi bilgim çok az.Söylediklerinize gerçekten katılıyorum.Bilinçli yapabilmek için araştırıyor ve soruyorum.Fethiye'nin değişik yerlerin bir kaç parça arazim var.Bu bahsettiğim yer yıllarca ilgiden mahrum bıraktığımız bir arazi. http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=8830 Bu linkte anlattığım yer.Burada öncülük yapmak ve insanlarımıza buranın da değerli olduğunu farkettirebilmek ve köyümüzün gençlerine turizm işçiliği dışında yapabilecekleri bir şey olduğunu da farkettirebilmek istiyorum.Bahsettiğim yerin yakınında köyümüzün Kozağacı adında bir mahallesi olduğu için ceviz yetişebileceğini düşündüm.
Sebahattin hocam, 1. sorumu yanlış anlamişsınız.Ben bu forumun bir mesajında bir arkadaşımızın yazdığı gibi 1.5 metre kazıp ceviz tohumunu ekip üstünü doldurmadan bırakmayı sormuştum.Yazan arkadaş sebeb olarak çukurun içinin nemini kaybetmeyeceğini ve su ihtiyacının az olacağını yazmıştı.Tabii fidan büyünce çukuru dolduracağız.
Sizden ricam bu konudaki fikriniz nedir?
Bence gerek yok, toprak işleme ve ot mücadelesinde bu yöntem sıkıntı çıkarır. Zaten su imkanı kısıtlı ve yağış rejimi de uygun değilse böyle bir işe girmeyin.
Önemli olan arazide meyveciliğe başlamadan önce dip patlatma yapma ve derin bir toprak işleme. Ondan sonrası gerisi teferruat.
Daha bilgi toplama aşamasında iseniz güzel bir kitap bulup okumanız. İntenet bilgileri üzerinden başkalarına örnek olmayı bırakın kendiniz bir iş ortaya çıkaramazsınız.
Kitap temini için Prof. Dr. Yaşar Akça'nın kitabı için benimle ya da hoca ile tamasa geçebilrsiniz.
Merhaba,
Uzun zamandan beri bende kapama ceviz bahçesi yapsammı yapmasammı diye düşünüyorum.
Ama ülkemizde malesef üretme fikri çok hoş karşılanmıyor.Devlet ceviz badem vs üreticilerini teşvik etmek için elinden geleni yaparken;bir yandan da her sektörde olduğu gibi ithalatında önüne geçemediği için ceviz üreticilerinin çoğu zaman sene sonunda zarar etmesine engel olamıyor.Kapama ceviz bahçesini düşündüğümden bei nasıl yetişir nerlerde yetişirden daha çok elde edilecek ürünü nasıl pazarlarım nASIL satarım diye uzun uzun arastırdım.Bir çok üretici ile görüştüm.O kadar emek verdiklei bahçelerini devretmek isteyenlerle bile karşılaştım.İçime acaip derecede sıkıntı çöktü.1 seenedir nerelerde yapmalyım ne buyuklukte yapmalıyım,ne kadar sermaye bağlamalıyım diye arastırırken son 2 aydakı ceviz üreticilerinin sıkıntısı ve ıthal edilmiş cevizlerin fiyatlarını ve hatta ve hatta biraz arastırıldığında yurt dısı teslim paketlenmiş ceviz içi fiyatlarına ulaştığınızda bunun karlı bir yatırım olmadığını anlamanız cok uzun sürmeyecektir.yanlış anlaşılmasın yazdıklarım kimsenin hevesini kırmak değil amacım.AMa ben bir senedir bu işi arastırdığımda bu işin çok uzun vadeli bir yatırım olmasına rağmen pazarlamada yaşanacak ve hatta bazı dönemlerde pazarlanamayıp zarar edilecek bir yatırım olduğunu farkettim.yapmayı düşünen arkadaşlar çok iyi arastırmadan girmesinler.herkese başarılar dilerim.
Çok hayal kırıklıgına uğradım doğrusu...
Peki badem de aynı durumda mı ülkemizde? Hani olmadı badem ağacı ekelim bahçemize ...
Bu devletin bir tarım politikası yok mu? Çiftçiyi teşvik etmezlerse ,yabancı ürüne kota koymazlarsa çiftçi mi kalır ,ağaç mı yetişir bu ülkede? Peki siz sayın Osmanu gerçekten vazgeçtiniz mi ceviz bahçesi hayalinizden??
Sn osumanu;
Size zahmet olmayacaksa
Bu konuda edindiğiniz tecrübelerinizi ve izlenimlerinizi elinizden geldiğince bizimle paylaşırmısınız. Zira benimde ceviz yetiştiriciliğine bir girişimci olarak başlamama çok az kaldı. Tüm araştırma ve fizibilite çalışmalarımın sonuna gelmek üzereyim. Sermaye ve Halihazırdaki (Serbes Meslek-ticaret) işimi ceviz işi için gerekli pozisyona getirdim. Bundan sonra resmi müracatların vereceği neticeye göre arazi alımı ve fidan dikimi işlerim kaldı.
Bu işin üretim sonrasını bende kafaya takmış ve araştırmış durumdayım.
Benim karamsarlığım sizinkinden farklı durumda. Çünkü araştırmalarıma göre cevizin üretiminden sonraki kısmında eğer gerekli ve yeterli tedbirleri alırsanız ve iletişiminizi düzgün yaparsanız pazarlama açısından hiç bir sorun yok. Örneğin eğer bu işi ticari boyutta düşünüyorsanız bir soğuk hava deposu ile irtibatınız olmalı.. Toptan kuruyemiş ve ceviz ticareti (tüccarı) kişelerle iletişiminiz olmalı.. Ceviz yaş meyve sebzeye göre saklanma ve nakletme açısından hayli kolay bir ürün olduğu için pazarlama konusunda daha da avantajlıdır.
Benim çekincem şu an moda olan ceviz üretiminin ilerki arzı fazlalaşacağı için ucuzlayacağı yönündedir. Aksi takdirde gerek iç gerekse kabuklu ceviz ithalat fiyatları şu an yerli üreticiyi üzecek seviyede değildir.
Yerli tatlı ve cevizli mamül üreticileride tadı ve aromasından dolayı, özellikle yerli cevize ilgi göstermektedir. Bunuda ayrıca belirtmek istedim.
denizakvaryumu
14-07-2009, 13:49
Cevizin, bademin 25 TL ye kilosunun satıldığı hatta iç talep karşılanamadığından ithalatının yapıldığı bir ortamda ceviz yetiştiriciliği neden kârlı değil anlamadım.
copur 09
14-07-2009, 17:27
Yıllar önce bir slogan duymuştum. 1 ceviz ağacı, yılda 1 cumhuriyet altını gelir getirir diye acaba fidan satıcılarımı uydurdu, yoksa belirli cinsler için mi geçerli?
Cevizin, bademin 25 TL ye kilosunun satıldığı hatta iç talep karşılanamadığından ithalatının yapıldığı bir ortamda ceviz yetiştiriciliği neden kârlı değil anlamadım.
satabiliyoran bu fiyatlardan ****** karlı..ama satmanın o kadar kolay olmadığını adece iyi ve tercih edilen çeşide sahip olmak malı zamanında pazarlamak anlamına gelmediğini vurgulamak istedim.Amacım kmsenin hevesini kırmak değil.Sonuçda bende böyle bir proje peşindeyim.Ama üreticileri dolaşıp fikir alışverişinde bulunup bu tür uzun vadeli yatırımlara girmenın daha doğru olacağını söylemek istiyorum.
osmanaksoy1
14-07-2009, 23:06
selamun aleyküm ben çanakkale yenice pazarköy beldesinden osman aksoy. 2001 yılında diktiğim yalova 1, şebin, bilecik cinsi ceviz bahçemi ancak bu yıl tam bilinçli olarak bakmaya başladım. Tünelin ucunda ışığı gördüm. Ceviz suyu ve bakımı çok seviyor. Bu zamana kadar hiç bişey yapmamışım, nedenine gelince tamamen bilgi eksikliğim den şimdi uzman arkadaşlarımdan aldığım bilgilerle tünelin ucunda ışığı gördüm. Yarın bahçemin fotoraflarını koymaya çalışacağım. Sebahattin Bey özellikle sizden ağaçlarımı gördükten sonra eksik taraflarımı bulmanızı ve önerilerinizi bekliyorum. Saygılarımla ...
osmanaksoy1
14-07-2009, 23:22
Sayın lilium biz birbirimize çok yakınız. Bilgilerinizi paylaşmak için lütfen telefonla görüşelim.
benim cep telefonum 0533 500 63 95. Sizin cep telefonunuzuda bekliyorum. Saygılarımla...
İki yıl sonra bu zeytin ağaçları sökülüp cevizler kalacak.
92874
92875
Cumhur Tonba
15-07-2009, 00:20
Sayın lilium biz birbirimize çok yakınız. Bilgilerinizi paylaşmak için lütfen telefonla görüşelim.
benim cep telefonum 0533 500 63 95. Sizin cep telefonunuzuda bekliyorum. Saygılarımla...
Sayın Osman Aksoy,
Çok iyi yere demir atmışsınız. Sakın a sakın Liliumun peşini bırakmayın. Engin tecrübeleri ile size çok faydalı olacaktır. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum.
Halil Önen
15-07-2009, 08:31
İki yıl sonra bu zeytin ağaçları sökülüp cevizler kalacak.
92874
92875
Sn. Lilium,
neden bu yolu deneyerek zeytinlerinizi kazıyorsunuz?
Halbuki biz zeytin dikmeye çalışıyoruz.
Tüm zamanlar için geçerliliğini yitirmeyen tek bitki zeytin ve zeytin yağı olduğu söylenirken...
Saygılar
denizakvaryumu
15-07-2009, 08:44
Pedro gibi büyük taç yapmayan cevizlerle zeytin bir arada olmaz mı?
Sn. Osumanu..
ya gerçekten sizin için tecrübelerinizi paylaşmak bir zahmet (ki o zaman neden buradasınız)
ya da önceki mesajımı gözden kaçırdınız (umarım gözden kaçırmışsınızdır..)
saygılarımla..
Sn. Lilium,
neden bu yolu deneyerek zeytinlerinizi kazıyorsunuz?
Halbuki biz zeytin dikmeye çalışıyoruz.
Tüm zamanlar için geçerliliğini yitirmeyen tek bitki zeytin ve zeytin yağı olduğu söylenirken...
Saygılar
Sayın halil önen, nedeni sanırım aşağıdaki liste daha iyi verecek.
Tüm zamanlar için geçerliliğini yitirmeyen tek bitki zeytin ve zeytin yağı olduğuna ben de katılıyorum, katılmamak mümkün değil, ama fiatlar türk çiftçisini tatmin etmiyor, girdiler her yıl artarken fiatlar düşüyor, bu fiatlarla da bu tarım bu zeytincilik yapılamaz.
Baş fiat veriliyor aslında baş fiat bir kandırmacadan ibaret, baş fiattan alınan ürün %5 bir de diğer fiatlara bakarmısın.
Gemlik çeşidi sofralık bir çeşittir, bu çeşitte asıl amaç sofralık olarak değerlendirmek, yağlık olarak değerlendirirsen 1.5 liraya 1.10 kuruşa, 80 kuruşa bu işin içinden çıkamazsın. Yonca ek daha iyi.
Biz ağaçı seviyoruz, doğayı seviyoruz, o ayrı birşey, yatırım yapıyorsun yıllarca emek harçıyorsun, cebinde ne varsa harcıyorsun insan biraz olsun karşılığını bekliyor.
Bu orman kurmak ağaç dikmek gibi bir şey değil, bu bir işletme, bir gelir getireceğini düşündüğün bir şey.
Konuşmalarımız da bazen duygusal olarak bir şeyleri karıştırıyoruz, ağaç severlik doğa severlik tabi ki, zaten o sevgi ile başlıyoruz, ama kapama bahçecilik, getirisi olacak bir şeyler kurmak başka bir şey.
Bizlerin bu severliliğini biraz da ülke politikalarında görsek, bu ülkenin bir tarım politikası var mı? var diyenleri duyuyorum, nerde gösterirmisiniz, bir yıllık pilanlarla bu işler yürümez, Düşünün bir ağaç dikiyorsunuz iki yüz yıl ömrü var ve hiç bir pilanlama yok, yıllardır kendileri söylüyor gemlik çeşidinin dış pazar payı %5 ve bizim iş bilmez siyasilerimiz teşvik verip hala ektiriyor ve bu malı pazarlayamıyor, niye teşvik ediyorsun be kardeşim.
Gelin bakın marmara adası, erdek, edincik, mudanya zeytincileri zeytinleri daha ellerinde duruyor.
Marmara birlik, tariş açıklama yapıyor bu yıl şu kadar zeytin aldık üreticiye şu kadar para ödedik, ya kota uygulayarak üreticinin elinde kalan zeytinler ne olacak. Üstelik bunlar bu birliklerin üyeleri Adamın elinde 20 ton zeytini var tahaddüt etmiş, 10 tonunu alıyor gerisini almıyor.
Üye, ortak olmak ise o bambaşka bir zorluk, onu da başka bir konuda anlatırız.
Birliğin kefeli terazisini ise hiç sormayın.
2007-2008 Sezonu
Kilogramda 200 dane zeytin 5 YTL (5 milyon)
360 dane/kg 1.40 YTL (1 milyon 400 bin)
370-410 dane/kg (ezmelik) 1.25 YTL (1 milyon 250 bin)
Üst Yağlık 1.10 YTL (1 milyon 100 bin)
Dip Yağlık 0.75 YTL (750 bin)"
http://www.marmarabirlik.com.tr/tr/duyurular.asp?cmp=f3f27a324736617f20abbf2ffd806f6d&id=1130
Pedro gibi büyük taç yapmayan cevizlerle zeytin bir arada olmaz mı?
Sayın denizakvaryumu, Olmasına olur da kapama bahçelerinde bu zor olur, ilaçlama bakım ile bayağı zorluklar yaşarsın, ayrıca ekim aralıklarını ona göre yapman lazım.
Biz önce zeytin ektik altı metreye, şimdi cevizleri ektik sekiz metreye bunlar iki yıla kadar çok sıklaşacaklar bir düşünün üç metrede bir ağaç mümkün değil.
osmanaksoy1
17-07-2009, 14:46
sn lilum bizim aramız yaklaşık 45 km kadar bana şekil budamasında yardımcı olursan sevinirim ceptlf.bir önceki mesajımda bıraktım. irtibat kurarsak ben sizi ziyaret edebilirim. fotoğrafları koymaya uğraşıyorum inşallah koyarımgörüşmek dileğiyle saygılar.
osmanaksoy1
17-07-2009, 19:06
iŞTE Ceviz Bahçemin Fotorafları ...
osmanaksoy1
17-07-2009, 19:15
Sebahattin Bey ve liliulum arkadaşlarım fidanlarım bunlar eksik yönlerim varsa ve sizin önerileriniz varsa mesajlarınızı bekliyorum. Saygılarımla Osman Aksoy ...
Sayın osman aksoy1;
Fotoğraflarla çok net bir şey söylemek epey zor, 1-3 ve son fotoğraflarda görülenler daha net çıkmış keyifleri de güzel gözüküyor filiz çalışması gayet güzel, tabi ki bu fotoğrafta gözüken. Birde toprak işlemesi hiç yapmamışın gibi.
Sorunlarınla ilgili daha net sorular yöneltirsen bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olmaya çalışırız, şu ana kadar ne yaptın nasıl baktın toprak analizleriniz var mı gübreleme ilaçlama yaptın mı.
osmanaksoy1
17-07-2009, 22:25
sayın abiciğim toprak işlemeyi bu sene yapamadım.ilaclamayı meyveler nohut büyüklüğüne gelince başladım ve 2 kez tekrarladım yaprak gübresiyle haşere ilacı birlikte uyguladım galiba yeterli gelmedi şimdi anladım en az 3 sefer olmalıymış. gübrelemeyi 20 mayısta başladım sırasıyla 15 30 15 akabinde 20 20 20 kullandım kökten damlamayla verdim hümük asit veriyorum filiz ve sürgünler çok güzel ve şu anda devam ediyor vedevamedecek gibi görünüyor bu sene ne kadar sürgünler iyi olursa önümüzdeki yıl meyva bol olurdediler benim susuzluktan dolayı kaybedilmiş en az 5 yılım var onun için gübre desteği benim için cok önemli diye düşünüyorum .şu anda 100adet çukurları makinayla kazdırdım 12 . ayda cetnır ekmeyi düşünüyorum.
banaşekil budamasında mutlaka yardımcı olurmusunuz bu yardımınızı bekliyorum.
SAYGILARIMLA OSMAN AKSOY
Sayın osmanaksoy1,
Sitede yeni üyesiniz sorularınız sorunlarınız var sizleri anlıyorum yalnız sitemizde yazım kurallarına çok dikkat ediyoruz, iyi bir türkçe ve yazmaya başlarken büyük harfle başlıyoruz, virgülden sonra bir boşluk bırakınız, noktadan sonra büyük harfle başlayınız, PARAGRAF yapınız, bunları hatırlatıyorum diye sakın alınmayınız bu sitemizin olmazsa olmazlarıdır. Bizler de çok iyi yazamıyoruz ama elimizden geldiği kadar dikkat etmeye çalışıyoruz.
Sorunlarınıza gelecek olursak, yaprak gübresi ile haşere ilaçı karıştırılmaz ilaçın özelliğini bozar,15-30-15 diye bir gübre yok o sizin dediğiniz 15-15-15- neyse onu anladım. İlk gübrenizi nisanda vermeye bakın.
Yeni ekeceğiniz yerleri makine ile çukurları açtırmakla çok iyi etmişsiniz, üst toprağı alta alt toprağı üste şeklinde yapsaydınız, ayrıca tüplü ekecekseniz 12ci ayı beklemenize gerek yok tüplü her zaman ekilir. Çeşit olarak chadler de olabilir pedro da olabilir, yardıma her zaman gelirim, elimizden geldiğince yardımcı olurum. Sizler yeter ki bir ağaç dikin ve arkasında olun, doğa emeğin karşılığını her zaman verir.
osmanaksoy1
18-07-2009, 10:28
Sayın Lilium, yazım kurallarına uymaya çalışıyorum, ama bu konu da çok da iyi olmadığım öğrencilik yıllarımdan beri beni hep sıkıntıya sokuyor. Ben 15 30 15 gübreyi Anadolu Kimya'nın Ziraat Mühendisi'nin önerisi ile kullandım. Bu çok farklı bir gübre. 20 20'de böyle bir gübre. (Bunlar normal klasik gübreler gibi değil, 25 kg'lık torbalar içinde, fiyatlarıda oldukça yüksek.) Şimdi sulama sorununu da çözdük. Fidanlarımızdaki gelişim bizi çok sevindirdi, şimdi bizim fidanlarımızda şekil ve meyve budaması eksikliği var. Bu konuda bize yadımcı olursanız sevinirim. Saygılarımla Osman Aksoy ...
osmanaksoy1
18-07-2009, 10:42
Görüntülerimizin Devamı
Tüm ağaçlar da şekil budaması önemlidir, ceviz ağaçın da daha da önemlidir, budamayı genelde üçüncü yılında yapılmasını söylerler fakat ben ikinci yıldan itibaren şekil budamasına hafiften de olsa başlanması gerektiğini düşünüyorum, deneyimlerimde de bunu yaşadım.
Şöyle bir deneyim de yaşadım, yeni fidan ekerken genelde fidanları 1 metreden veya 1.20 den tepeleri kesilir, biz başka bir metot deniyerek, üç dört göz bırakıp dipten kestik, önçe fıdanı patlattırdık, tek dal olarak güçlü bir filiz ve bu filizle birlikte kök yapısını oluşturuyor, nedenine gelirsek bu tip ekimlerde patlayan fidanın kuruma şanşı çok daha düşük.
Budamanın ikinci yılda başlanması dememin sebebi diplerden patlayan gözler ağaçta çok alçak bir taç sistemi uluşturur, aynı zamanda da liderliği alır ve ileriki yıllarda da keseceğin dal bırakacağın daldan daha ince olması gerektiğinden bu dalları alma şansın olmaz, önceden iyi takip izlenim yaparak alınacak dalları verilecek şekilleri zamanın da başlamak daha erken bir dönem de meyvaya yatmasına sebep olur, ve ileri ki yıllarda şimdiden bırakacağın ana dallar üzerinde yapacağın hafif budamalarla hem daha iyi ürün alırsın hem ağaçın ömrünü uzatırsın diye düşünüyorum.
Fotoğrafta görülen toprak yapın çok güzel cevize elverişli bir toprak.
osmanaksoy1
18-07-2009, 12:13
Sayın Lilium, ben ilk diktiğim sene fidanlarımın aşının 15 cm üzerinden kestim, bu şekilde yeni filiz aldım. Fakat genç sürgünlerin Güneş ışınlarına karşı, kendilerini koruyamadı. Güneş yanıkları meydana geldi. Bu şekilde yaklaşık 30 adet körpe filizli fidanım kurudu. Daha sonra bir arkadaşım önerisi ile kireç ile tüm fidanlarımı boyadım. İnanın onun çok faydasını gördüm. Kireç ile körpe filizler güneş yanıklığına karşı çok dayanıklılık gösteriyor. Ondan sonra kireçle boyama işine devam ettim ve çok faydalandım. Şuan da Gübretaş'ın Yüksek Ziraat Mühendisi'nin gübreleme programını uygulamaya çalışıyorum. Görüştüğümüz de bunları size daha detaylı olarak bilgilendireceğim. İnanın çok faydalı oldular. Saygılarımla Osman Aksoy ...
Bir arkadaşımın bahçesinde yedi yaşındaki pedro ırkı ceviz ağaçında yan dallardaki meyva verimi
94251
denizakvaryumu
22-07-2009, 07:39
Pedro hangi türle dölleniyor?
Her çeşitten toz alır verir, kaman bir ile daha iyi tozlaştığı söylenmekte
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.