Bağlan

View Full Version : Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 2 3 4 [5] 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24

labtek
12-05-2010, 11:22
arkadaslar ıyı gunler.ben bu 14 mart ta 25 tane chander ve pedro dılcıklı aşı yaptım.yapılan aşıların hepsı filiz yaptı.15 tanesinin filiz leri bu gun ıtıbarıyle 20 cm kadar oldu fakat 7-8 tanesi yapılan aşı kalemınin kabugunda yukarıya dogru kararma oluşup kuruma yaptı.yanlışı nerde yaptım.hem kökü hem aşı yapılan kısmı hafta da bir suladım.daha tecrübeli arkadaşlardan. yanlışlarmızı ögrenebılırmıyız.teşekkür ederim.hepinize ıyı calışmalar

harami
12-05-2010, 12:32
Sn.magent, o zaman biz de bu site bünyesinde amatörce ceviz istatistik çalışması yapalım.Kim nereye ,ne zaman ,hangi çeşit ceviz fidanı dikmiş,uyanma zamanlarını,çiçek açma zamanlarını ayrıca fidanların verime yattığı zamanlarda ,her fidanın meyvesini ayrı ayrı toplayarak ,kaç yaşında kaç kilo ( ya da tane) meyve yapmış,elimizden geldiğince bilgi toplayalım.Belki bizim de ceviz araştırmalarına karınca kararınca faydamız olur.

Hocam bu fikri canı gönülden destekliyorum.
Verimli bir yetiştiricilk için VERİTABANI oluşturmak, yöreye iklime ve türlere göre deneme bahçeleri kurmak, bunların uyanma yapraklanma çiçeklenme meyveye yatma ve hasat tarihlerini, ağaç başı verimlerini Türkiyenin heryerinden insanlarla paylaşmak hem en faydalı iş hem de taktire şayan bir davranıştır.
Ben kendi adıma bu yönde elime geçen tüm bilgileri bu veritabanına ulaştırmaya gayret edeceğim. Bu yaz küçük çaplı bir dikim yapmayı düşünüyorum inşallah .

Çınarmunarı
12-05-2010, 15:12
Sayın Lilium...İlginç bir durum ilk yıl olduğu için mi bilmiyorum ama bütün çeşitler nisanın son haftası ile mayısın ilk haftası içinde yapraklandılar.Chandler ile pedro normal zamanda ama fernor ile franguatte daha geç yapraklanmaları gerekirdi diye düşünüyorum.Mesela mayısın 8'de chandlerlerden yeni uyanan 4 adet fidan vardı.Ben çeşitleri bir düzen içinde dikmiştim ama o düzene göre yapraklanmadılar.Sonuçta hepsi yerli çeşitlerden en az 20-25 gün fark yaptılar.
Başka bir ayrıntı geçen yıl komşu köyden bir arkadaş yaklaşık 8 dönüme şebin ve bilecik dikti.İlk yaz sezonunda bir tanesi bile meyve vermedi.Bizim çeşitlerde ise hemen hemen hepsinde meyve gözleri oluşmuş.İlk yapraklananlarda saçma kadar ceviz olduğunu söylüyor bizim ihtiyarlar.(Henüz ben gidemedim.)Bu küçük meyveler fidanların üzerinde kalsın mı yoksa toplayalım mı?

aydın
12-05-2010, 16:35
Bu yıl ki görüntüleri paylaşmaya başlıyalım.

İlk fotoğraf yalova1 diğerleri chedler,
143485

143486

143487

143488

143489

Maşallah Sn. Lilium;

Gerçekten harikalar.;) Bizimkileri nedense don vuruyor. Sonra tekrar dibinden söküyor. Direkt rüzgar ve güneş cevizlerimizi tehdit ediyor. Bu işi bilen biri olarak acaba bunun önlemini nasıl almalıyız? Yer Arnavutköy'de....

yasarugur
12-05-2010, 18:16
Sn.sonnefer,forumdan öğrendiğim kadarıyla chandlerin tozlayıcısı franquette ,aynı dönemde çiçeklenmeseler franqutte çeşidi chandleri tozlayamazdı zaten diye basit bir düz mantık yürütüyorum(gerçi sizin sorunuzun esas muhatabı Lilium hocam ama ben de dersimi iyi çalıştım mı acaba diye acelecilik yapıyorum)

yasarugur
12-05-2010, 18:24
Sn.harami bu yaz sonunda ben de ceviz fidanı sayımı arttırmayı düşünüyorum.Bir arkadaşım Aydın'ın yaylasında yerli söylemle "kargaburun ceviz"denilen sanki biraz yavuz ceviz gibi uca doğru sivri ,ince kabuklu,içi dolgun ,krem renkli,yemesi güzel bir ceviz yetiştiriyor.Ondan da tohum alıp fidan yetiştirmek istiyorum.Ben bu cinsi verimlilik yönünden görmedim ama daha önümüzde eylül ayına kadar zaman var.Gerekli incelemeyi yaparım o zamana kadar.Yeterince ceviz olur mu olmaz mı bilmiyorum ama olursa,onun tohumlarından da paylaşabiliriz sanırım.Elimizde fazladan bir çeşit daha olur.

Lilium
12-05-2010, 23:59
Sayın Lilium...İlginç bir durum ilk yıl olduğu için mi bilmiyorum ama bütün çeşitler nisanın son haftası ile mayısın ilk haftası içinde yapraklandılar.
Bütün çeşitler derken hangileri kastediyorsun, yerli ve yabancılarmı?
Chandler ile pedro normal zamanda ama fernor ile franguatte daha geç yapraklanmaları gerekirdi diye düşünüyorum.
Yanlış düşünüyorsunuz, aynı zaman da yapraklanmaları doğrudur.
Mesela mayısın 8'de chandlerlerden yeni uyanan 4 adet fidan vardı.Ben çeşitleri bir düzen içinde dikmiştim ama o düzene göre yapraklanmadılar.Sonuçta hepsi yerli çeşitlerden en az 20-25 gün fark yaptılar.
Fark derken daha geç uyanmaları ise, doğrusu da budur.
Başka bir ayrıntı geçen yıl komşu köyden bir arkadaş yaklaşık 8 dönüme şebin ve bilecik dikti.İlk yaz sezonunda bir tanesi bile meyve vermedi.Bizim çeşitlerde ise hemen hemen hepsinde meyve gözleri oluşmuş.İlk yapraklananlarda saçma kadar ceviz olduğunu söylüyor bizim ihtiyarlar.(Henüz ben gidemedim.)Bu küçük meyveler fidanların üzerinde kalsın mı yoksa toplayalım mı?
Söylediklerinize katılıyorum, yerli ırklar4-5 yaşına gelmeden ürün göstermezler, yabancı ırklar ektiğin yıl meyva gösterirler, ilk iki yıl bu meyvaları koparınız, ağaç daha iyi gelişir, dördüncü yıldan itibaren meyvaya bırakınız.

Lilium
13-05-2010, 00:11
Maşallah Sn. Lilium;

Gerçekten harikalar.;) Bizimkileri nedense don vuruyor. Sonra tekrar dibinden söküyor. Direkt rüzgar ve güneş cevizlerimizi tehdit ediyor. Bu işi bilen biri olarak acaba bunun önlemini nasıl almalıyız? Yer Arnavutköy'de....
Çeşitleriniz hakkında bilgi vermemişsiniz ama
Çeşit seçiminizi yanlış yapmışsınız demek ki, Erken uyanan çeşitlere donlara karşı bitki antifirizi kullanabilirsiniz, ya da çeşit değiştirmeye gidebilirsiniz.

Rüzgar ve güneş bütün cevizleri etkiler, bu yörelere bölgelere göre oranı değişkendir.
Önemli olan meyvadayken dondan koruyabilmek yılı boş geçirmemek. Ondan dolayıdır ki geç don yapan bölgeler geç uyanan çeşitleri tercih etmeliler.

Lilium
13-05-2010, 00:15
arkadaslar ıyı gunler.ben bu 14 mart ta 25 tane chander ve pedro dılcıklı aşı yaptım.yapılan aşıların hepsı filiz yaptı.15 tanesinin filiz leri bu gun ıtıbarıyle 20 cm kadar oldu fakat 7-8 tanesi yapılan aşı kalemınin kabugunda yukarıya dogru kararma oluşup kuruma yaptı.yanlışı nerde yaptım.hem kökü hem aşı yapılan kısmı hafta da bir suladım.daha tecrübeli arkadaşlardan. yanlışlarmızı ögrenebılırmıyız.teşekkür ederim.hepinize ıyı calışmalar
Patlayan filizin üstümü kurudu anlıyamadım.
Fotoğraf koyabilirmisiniz.

labtek
13-05-2010, 10:42
Evet Lilium yapılan aşılar, sürgün yaptı fakat (dilcikli aşı)aşı noktasında kabuk kararması yaparak oluşmuş olan sürgün tamamen kuruma yaptı.25 tanede 6 -7 tanesi boyle oldu.Dıgerlerı guzel sürgün yaptı.Üzerınde cevizi dahi bulunmakta.Ben, aşıların sula sıklıgı ve nasıl bur uygulama yapalıyım.İlginize teşekkür ederim.Yer izmir bergama

WM1TR
13-05-2010, 14:03
Merhaba,
Cahilliğimi bağışlarsanız bir soru sormak istiyorum
Cevizde kümelenme ne demektir? Kümelenme çalışmaları nasıl yapılır? Kimler yapar?
saygılar

Lilium
16-05-2010, 23:05
Bilecik ceviz cinsi
144637

144638

144639

144640

144641

muhteşem
20-05-2010, 11:50
Sayın lilium,benim bahçem savaştepede sizin bahçenizi merak ediyor ve görmek istiyorum.Gönene gelebilirmiyim.

Lilium
20-05-2010, 12:23
Her zaman beklerim çayımız kahvemiz de boldur

vaşak
20-05-2010, 15:09
Sayın Lilium;
Ben geçen yıl komşumun verdiği oldukça kaliteli cevizleri çimledim ve bu senede bahçeme ektim, bu fidanlardan anaçları gibi verim alabilirmiyim.

Lilium
20-05-2010, 16:23
Alacağınızı sanmıyorum, genlerin birine çeker hangisine çeker bilemeyiz, ikincisi verime yatması uzun yıllar alır, zaman kaymetmeden aşılamanızı öneririm.

Lilium
20-05-2010, 17:20
Arkadaşlar benim ve sebahattin arkadaşımızın katılmış olduğu IX. Türkiye ulusal ceviz çalışma gurubu toplantısı ile ilgili videolar var, ceviz ile ilgili olan arkadaşlar izlemeliler, ince nüanslar yakalayabilirsiniz.
http://www.topraktvnet.com/firmalarimiz.php

Lilium
21-05-2010, 01:50
Yukarıdaki bilecik cevizi ile ilgili mesajımda söylemeyi unuttum, bu yıl bölgemizdeki bilecik çeşitlerinin ilk uyanan gözleri dondu, daha sonra uyanan gözler kurtardı, resimlerini koyduğum daha sonra uyanan gözlerde ki cevizler.

WM1TR
21-05-2010, 10:59
Onuncu Çalışma Grubunun yeri Edirne olacak diye duydum doğru mudur?
Bir de tarihi ne zaman bilen var mı acaba?

Lilium
21-05-2010, 11:37
Evet edirnede olacak, tam tarihini bilmiyorum ama aklım da kaldığı kadarıyla 8 ci ayda olması lazım.

muhteşem
21-05-2010, 14:47
Sayın vaşak ben denemek amaçlı yıllar once şebin cinsi diktim.Aynısını vermedi orjinalinden daha küçük ve sert kabuklu bu yıl göz aşısı yapacağım.

vaşak
21-05-2010, 14:53
Aşı yapan iyi birini bulursam bende ilerde aşılatırım.İlginize Teşekkürler Sayın Lilium ve Muhteşem.

muhteşem
21-05-2010, 14:56
Sayın lilium , aynen katılıyorum.Daha dün bahçemdeki bilecikleri gözlemledim,benimkilerde bazı bazı var[daha önce don zararından bahsetmiştim]

vasces
21-05-2010, 15:08
Herkese iyi günler :),

Kırklareli'de 46 dönümlük bir tarlam var. Ceviz için 1 yıldır araştırma yapıyorum, forumdaki topic leri elimden geldiği kadar takip etmeye çalıştım. Daha önce benzer cevaplar var ise ve sorumda geçiyorsa şimdiden kusura bakmayın.

Toprak analizini ceviz için yaptırdım. Aşağıdaki resimde görebilirsiniz. Taban suyu derinliği 6 metrenin altında. Tarlanın etrafı açık ve çok az bir eğim var. Su kanalı tarlanın üstünde. Aşağıdaki sorularımı yanıtlarsanız çok sevinirim.

1- Yöreye uygun çeşit konusunda sizlerin olduğu kadar ben de bilgi alırken zorlanıyorum. Chandler ve Franquette ile beraber pedro öneren de var, yerli çeşitlerden karma 4 çeşit öneren de var. Sizce çeşit seçimini neye göre belirlemeliyim ?
- Kırklareli yöresinde bu işi yapan ya da yapanı bilen var ise ithal çeşitte sorun yaşanıp yaşanmadığını bilen var mıdır ?
- Aşağıdaki resimde verdiğimi metoroloji bilgilerine göre siz olsanız hangi çeşitlere yönelirdiniz. (Tabi toprak analiziyle paralel olarak).
2- Fidan seçiminde nelere dikkat etmem gerekir. Herkes fidan satıyor ve sertifikalı diye piyasada geziyor. Insanın kafası karışıyor. Kimisi "şimdiden siparişi ver seneye kadar bekle" diyor, kimisi "açık köklü kullan, tüplüden daha iyi olur" diyor. Fidan üreticisini seçerken nelere dikkat etmem gerekiyor ?
3- Tarla 4-5 senedir ekilmiyor, buna göre toprağın dikime hazırlanması için nasıl bir hazırlık yapmamı önerirsiniz.
4- Damla sulama sistemi için, fidanların kasım ayında dikildiğini varsayarsak dikim işleminden sonra hemen damla sulama sistemi kurulmalı mıdır yoksa 2011 yazını beklemek mi mantıklıdır. Sonuçta maliyete katlanacağım ve bunu 6-7 ay geciktirmek bile beni rahatlatacaktır.

Cevaplarınız için şimdiden teşekkürü borç bilirim.

WM1TR
21-05-2010, 21:58
vasces merhaba,
ben de Kırklareli'nde uygun arazi arıyorum. Senin yerin nerdedir? Belki komşu olabiliriz :)
Bilebildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışayım
Tarım İl Müdürlüğünü ve Araştırma Enstitüsünün bana söylediği Şebin-Bilecik ikilisini dikmemdi. Fakat ben kendim Chandler-Franquette (1-20) dikmeye karar verdim. Bu riski almak istiyorum.
Bölgeyi çok gezdim, iki tane çok güzel bahçe gördüm Birincisi Kayalı köyüne yakın, hemen dibinde su kanalı var ve bahçe çooook büyük. Diğeri de Kırklareli'nin Kofçaz girişinde hemen yol üzerinde...Tabii içeri girip hangi türler olduğunu göremedim. Tarım il müdürlüğü sana gerekli bilgileri verir. Savaş Değirmenci dersin tanırlar :) Pedro için aman diyorum. O biraz yumuşak iklim sever, marmaranın güneyinde dikersen OK ama daha yulkarısı hele gene kara ikliminin olduğu Kırklarelinde (her ne kadar çok verimli bir tür olsa da) seni üzer.

Fidsan için sertifikası olan fidancıları tercih edeceksin tabii ki, çanakkalede bir fidancı var, ben onlarla görüştüm, bir de ekiz fidancılık var denizlide, onlar da yardımcı oldular. Ben daha araziyi bulamadığım için daha ileri safhaya geçmedim, sen geçersen sen de beni bilgilendirirsin :) açık köklü fidanı tercih edin dediler bana, ben de onlara uycam sanki.

ilk önce riper ile toprağı 1 metre havalandırman gerekir, ardından ben yanmış gübreyi pullukla ikinci kez karıştırmayı düşünüyorum. ardından ince tırmık ile sahayı iyice düzleştirip gerekli pikajı yaptıktan ve ölçüleri tamamladıktan sonra burgu ile çukurları açmalısın. bu arada fidan çukurlarına dikmek için yine ahır gübresi bulup kurutmalısın. dikim için bol su bulundurman gerektiğini de sanırım eklememe gerek yok. :)

Kasım sonu aralık başında dikim yaptıktan sonra o kış ekstra sulama gereksinimi az olacaktır yani damla sulama için mart ayını beklemen sana zarar getirmez ama yine de sulama işine dikkat etmek gerekir. ben mart ayında yaptırtmayı düşünüyorum. fakat o döneme kadar depoyu da hazır etmek gerek.

saygılar

WM1TR
21-05-2010, 22:03
bu arada yaşar hocanın kitabı ile selami bayrakın kitabı muhakkak alınmalı ve iyice hatim edilmeli...

yasarugur
22-05-2010, 09:08
http://www.ceviz.com.tr/asiliceviz.htm ceviz yetiştiren herkesin Selahattin Bayrak beyin sitesinde fotoğrafta görülen ceviz ağacındaki gibi salkım salkım ceviz veren ağaçları olsa ne iyi olurdu.Herkes emeğinin ve zamanının karşılığını almış alırdı,aralıksız ve sabırlı uzun süren bir eleme-seçme çalışması ve bilgi birikimiyle bahçemizdeki verimsiz ağaçları verimli anaçlardan alınan kalemlerle aşılayıp boş yerlere de iyi cins ceviz fidanı dikmekle mümkün olacak herhalde.Dün bu fotoğrafı bahçesine karışık türlerden 200 ağaç ceviz fidanı dikmiş olan bir kardeşime gösterdim baktı baktı"Abi, biz ömrümüzü boşa geçiriyoruz ,nereden bulunur bu verimli cevizlerin aşı kalemleri?"diye sordu.Sanırım bu yaz aşı zamanı geldiğinde bazı ağaçlarını ıslah etmek amacıyla aşılama işlemlerine başlayacak.(WM1TR arkadaşımızın mesajında Selami Bayrak beyin adı geçtiği için bu fotoğrafı herkes görsün istedim.Niyetim sitenin reklamını yapmak değil,yanlış anlaşılmasın. )
Bu arada Aydın ve yakın çevresinde ceviz fidanı üreticilerinin telefonlarını da vereyim,belki ihtiyacı olan arkadaşlarımızın işine yarar.Ben de karınca kararınca faydalı olabilirsem sevinirim.

beyzagıda
22-05-2010, 11:14
Arkadaşlar ceviz konusunda bir sorum var iki yıl önce bahçeme dikmek için iki adet aşılı tüplü ceviz fidanı aldım ve diktim iki yıldan beri heryıl patlayan ve sürgün veren cevizlerim bu yıl patlamadı ve aşı kısmından kurudu bende elimde bulunan b5a organik gübreden diplerine döktüm bu uyulamadan sonra aşının altından yani orjinal köyten patlayarak sürgün vermeye başladı sizce iki yıl patlayıp sürgün veren fidanlarım bu yıl neden kurudu?şimdi aşının altından patlayan filizler e büyüdügünde tekrar aşı mı yaptırmalıyım? yoksa söküp yeniden aşılı cevizmi almalıyım bilgisi olan arkadaşlardan yardımcı olmalarını bekliyorum saygılar

muhteşem
22-05-2010, 13:13
Bu yıl nisan sonunda etkili donlar oldu,bence kuruma nedeni bu;yapacağın şey temmuz ayında geç yapraklanan fernor,chendler gibi yabancı çeşitlerin birisiyle göz aşısı yapman.

aaykun
24-05-2010, 08:59
tokatta 750 rakımlı bir tarlada ceviz yetiştiriyorum, netten gördüğüm kadarıyla amerikan cevizleri hep bursa, denizli taraflarında yapılıyor, bende tokatta bu cevizlerden yetiştirmek istiyorum, ama yerinde yetişen cevizleride görmek istiyorum, tokata yakın gidip ağaçları görebileceğim, fidanını satın alabileceğim bir yer var mı?

vasces
24-05-2010, 10:54
vasces merhaba,
ben de Kırklareli'nde uygun arazi arıyorum. Senin yerin nerdedir? Belki komşu olabiliriz :)
Bilebildiğim kadarıyla yardımcı olmaya çalışayım
Tarım İl Müdürlüğünü ve Araştırma Enstitüsünün bana söylediği Şebin-Bilecik ikilisini dikmemdi. Fakat ben kendim Chandler-Franquette (1-20) dikmeye karar verdim. Bu riski almak istiyorum.
Bölgeyi çok gezdim, iki tane çok güzel bahçe gördüm Birincisi Kayalı köyüne yakın, hemen dibinde su kanalı var ve bahçe çooook büyük. Diğeri de Kırklareli'nin Kofçaz girişinde hemen yol üzerinde...Tabii içeri girip hangi türler olduğunu göremedim. Tarım il müdürlüğü sana gerekli bilgileri verir. Savaş Değirmenci dersin tanırlar :) Pedro için aman diyorum. O biraz yumuşak iklim sever, marmaranın güneyinde dikersen OK ama daha yulkarısı hele gene kara ikliminin olduğu Kırklarelinde (her ne kadar çok verimli bir tür olsa da) seni üzer.

Fidsan için sertifikası olan fidancıları tercih edeceksin tabii ki, çanakkalede bir fidancı var, ben onlarla görüştüm, bir de ekiz fidancılık var denizlide, onlar da yardımcı oldular. Ben daha araziyi bulamadığım için daha ileri safhaya geçmedim, sen geçersen sen de beni bilgilendirirsin :) açık köklü fidanı tercih edin dediler bana, ben de onlara uycam sanki.

ilk önce riper ile toprağı 1 metre havalandırman gerekir, ardından ben yanmış gübreyi pullukla ikinci kez karıştırmayı düşünüyorum. ardından ince tırmık ile sahayı iyice düzleştirip gerekli pikajı yaptıktan ve ölçüleri tamamladıktan sonra burgu ile çukurları açmalısın. bu arada fidan çukurlarına dikmek için yine ahır gübresi bulup kurutmalısın. dikim için bol su bulundurman gerektiğini de sanırım eklememe gerek yok. :)

Kasım sonu aralık başında dikim yaptıktan sonra o kış ekstra sulama gereksinimi az olacaktır yani damla sulama için mart ayını beklemen sana zarar getirmez ama yine de sulama işine dikkat etmek gerekir. ben mart ayında yaptırtmayı düşünüyorum. fakat o döneme kadar depoyu da hazır etmek gerek.

saygılar

WM1TR merhaba,

Kırklareli Kavaklı köyünde tarlam. Gezdiğim bir kaç bahçe, tarlada Şebin, Bilecik, Yavuz-1 fidanları vardı. 8 dönümlük İnece köyünde 100 ağaç bulunan bir bahçeden 5.yılda (yani bu yıl) bu çeşitlerle 2-2.5 kilo arasında ağaç başına verim almış sahibi. Kavaklı'da gezdiği 2-3 kişi ise 10 yıl olmasına rağmen ağaç başına verimleri ortalamada 2-3 kilo civarında kalmıştı. (Tabi bu kişiler geleneksel yollarla dikim yapmışlar, araya şeftali vs kullanmışlar.) Bahsettiğim yörede meyvecilik 4-5 senedir daha çok yapılmaya başlanmış çok fazla başarılı örnek görme şansım olmadı. Eğer senin önerebileceğin 7-8 seneyi geçmiş ve ürün verimi iyi olan Kırklareli yöresinde yerler varsa gider beraber de gezeriz.
Özellikle Selami Bayrak'ın ktabını okuduktan sonra çok farklı detaylar olduğunu farkettim. Bahçe kurulum öncesi ve toprak işlemeden, çukur açmaya ve fidan seçimine kadar bu kadar ince detayın altından nasıl kalkılır insan düşünmeden edemiyor. Özellikle açık fidan seçimindeki kriterleri benim gibi bu işi araştırıp giren kişiler için çok zor görünüyor. Yani fidanı aldığımız yer dikimine kadar yardımcı olsa dahi bu kadar detaya önem verecek mi merak ediyorum.

Sayın Lillium'un verdiği linkteki sempozyomu dinledim. Yıllardır bu işin içinde olan insanların genel tartışma konusu bile fidan seçimi, çeşidi, üreticiye güven konusunda kilitlenmiş kalmış. Teknik her detayı düzgün yapsak dahi fidan seçimi ve alımında en ufak bir hata insanın yıllarına mal olabiliyor.

Ama belirttiğin yerleri de araştıracağım sen tarlayı almadan önce bizimkinde hataları görürsün artık :)

aaykun
24-05-2010, 13:50
tokat bölgesindeki veya komşu şehirlerdeki ceviz fidan üreticilerininde adresini verebilirmisiniz. bu amerikan cevizlerinin üreticileriden birinin yanına gidip hem örnek ağaçlara bakıp hemde fidan almak istiyorum.

yasarugur
24-05-2010, 14:03
Sn:aaykun bu konuda en kestirme adres Tokat Tarım İl Md.lüğünün konuyla ilgili birimidir herhalde,sizi onlar yönlendirebilirler.

syıldıran
24-05-2010, 15:17
Merhaba ,
Yaklaşık 3-4 yıl önce , bahçemin kenarına kendi ihtiyacımızı karşılar düşüncesiyle bir ceviz fidanı dikmiştim. Bu yıl ceviz fidanı geç uyandı , ve uyanan tüm filizler bir hastalıktan mı , bir zararlıdan mı neden bilmiyorum , bir şeylerden zarar görüyor ve hala yaprak oluşturamadı . Sürgünlerin zararını tam tarif edemiyorum. Cep telefonum ile çektiğim resimlerden birkaçını aşağıya koyuyorum. Bu sorunun cevabını Forumda aradım ama ya yok veya ben bulamadım. Ceviz konusunda yeterli bilgim yok. Fidanımı kurtarabilmem için ne yapmam gerekiyor. Konuyu bilen arkadaşların yardımlarını rica edeceğim. Selamlar . .

WM1TR
24-05-2010, 16:21
Sayın Lillium'un verdiği linkteki sempozyomu dinledim. Yıllardır bu işin içinde olan insanların genel tartışma konusu bile fidan seçimi, çeşidi, üreticiye güven konusunda kilitlenmiş kalmış. Teknik her detayı düzgün yapsak dahi fidan seçimi ve alımında en ufak bir hata insanın yıllarına mal olabiliyor.

bu konu gerçekten çok önemli, attığınız her adımı çok dikkatli atmanız gerekiyor. çünkü işin gerçeği yıllar sonra anlaşılıyor. IX.ceviz çalışma grubundan bahsediyorsun sanırım, o 4 bölümü de nerdeyse ezberledim. orda adları geçen fidancılara da geçen hafta mailler attım, henüz cevap almadım ama acelem olmadığı için fazla üstelemiyorum. aslında bizzat gitmem gerekecek. çalışma grubundaki fidancılar herhalde en güvenilir olanlardır...reklam yapmak için söylemiyorum, ama orda anlatılanları gördükçe ve olayın ciddiyetine de vardıkça daha güvenilir yer neresi olur diye düşünmeden edemiyorsun. 400 fidana 12 liradan yaklaşık 5bin lira vereceksin, az buz para değil, taşıması da var, saklaması da var. ama sonunda diktiğin fidanların aldığını düşündüğün fidanlar olmadığını görünce boşa geçen zaman, emek, nakit....alabilirsem dikim için onların ücretlerini de almaya çalışıcam. gerekirse fidanlıktan 3-4 kişiyi bir haftasonu için kiralama durumu bile olabilir. her aşama önemli ama en önemli kısmı fidan dikimi. tabii bence.

ne yazık ki bizim oralarda bahçecilik daha yeni yeni gelişiyor. benim gördüğüm bahçeler henüz 2-4 yaşında filandı, yani henüz ürün yok. tabii iş yoğunluğu nedeniyle hafta içi gidemedim, yoksa eminim ordaki tarım il müdürlüğü bize olgun bahçeler gösterir.

Lilium
24-05-2010, 17:54
Merhaba ,
Yaklaşık 3-4 yıl önce , bahçemin kenarına kendi ihtiyacımızı karşılar düşüncesiyle bir ceviz fidanı dikmiştim. Bu yıl ceviz fidanı geç uyandı , ve uyanan tüm filizler bir hastalıktan mı , bir zararlıdan mı neden bilmiyorum , bir şeylerden zarar görüyor ve hala yaprak oluşturamadı . Sürgünlerin zararını tam tarif edemiyorum. Cep telefonum ile çektiğim resimlerden birkaçını aşağıya koyuyorum. Bu sorunun cevabını Forumda aradım ama ya yok veya ben bulamadım. Ceviz konusunda yeterli bilgim yok. Fidanımı kurtarabilmem için ne yapmam gerekiyor. Konuyu bilen arkadaşların yardımlarını rica edeceğim. Selamlar . .
Sayın syıldırım, bu bir haşere olacağını sanmıyorum, resimler çok net değil, net bir şey söylemek oldukça zor.
Yapraklar kemirildi mi yoksa döküldü mü? şayet kuruyup döküldü ise bu bir kıra ve ya don zararı olabilir.
Tabi bizimki sadece tahmin, sizin gözlemlemeleriniz, doğruya götürecektir.

beyzagıda
25-05-2010, 09:31
teşekkürler sayın muhteşem dediginiz gibi don olabilir

syıldıran
25-05-2010, 16:14
Sayın syıldırım, bu bir haşere olacağını sanmıyorum, resimler çok net değil, net bir şey söylemek oldukça zor.
Yapraklar kemirildi mi yoksa döküldü mü? şayet kuruyup döküldü ise bu bir kıra ve ya don zararı olabilir.
Tabi bizimki sadece tahmin, sizin gözlemlemeleriniz, doğruya götürecektir.

Sn. Lilium ,
İlginize teşekkür ederim. Yapraklar kemirilmedi veya dökülmedi , zaten geç uyanan bir cins , uyandıktan sonrada don olayı olmadı. Sürgünler hala daha yaprak haline gelmedi. Sürgün uçları buruşmuş vaziyette sanki susuz kalmış gibi. Ama susuz kalması da mümkün değil. Mantıken aklıma gelen ihtimaller ; 1- Biri fidanı yerinden sağa sola oynattı bu nedenle kılcal kökleri zarar gördü 2- Kök sisteminde bir hastalık var 3- Sürgünleri etkileyen bir mantari hastalık veya kırmızı örümcek zararlısı var. (Portakal ağaçlarımda kırmızı örümcek zararına rastlamadım.) Fidan şu an yaşam savaşı veriyor. Sorunun ne olduğunu bilsem yardımcı olacağım ama bilmiyorum :confused: . Saygı ve selamlar . .

kurtkus
25-05-2010, 23:21
tokat bölgesindeki veya komşu şehirlerdeki ceviz fidan üreticilerininde adresini verebilirmisiniz. bu amerikan cevizlerinin üreticileriden birinin yanına gidip hem örnek ağaçlara bakıp hemde fidan almak istiyorum.

Sayın aaykun gerek Tokat gerekse Türkiye'nin en bilimsel cevizcisi ve de örneklerini görebileceğiniz,sistemi hakkında bilgi sahibi olacağınız kişisi Tokat'ta üniversitede Yaşar Akça Hoca'dır.O bölge için Cumhuriyet adını verdiği bir türü yetiştirmiştir.Bir gidip görüşün derim.

aaykun
26-05-2010, 10:00
sayın kurtkuş, yaşar hocayla görüştüm, ama fidan üretimi yapmadıklarını, isteyen olursa sonbaharda, başka şehirlerden getirttiğini söyledi. nerde hocam öyle ağacı yetiştirmiş, fidanı hazırlamış üniversite yok böyle bir şey, burası türkiye.

yasarugur
26-05-2010, 14:02
Sn aaykun ,Toprak tv de bulunduğunuz yere çok yakın, Çorum-Oğuzlar da aşılı ve verimli ceviz fidanı yetiştirildiğinden bahseden bir program vardı, ordan alınırsa ceviz fidanları alışkın olduklar iklimde yetişmiş olurlar diye düşünüyorum,ben kendi bahçem için sonbaharda Chandler almağa devam edeceğim isterseniz o zaman bir kez daha görüşelim ,fidancımızdan o fidanlardan da size de göndermesini isteyelim.

aaykun
27-05-2010, 13:33
sn. yaşaruğur çorumda varsa üretici yanına gidip fidanlara yerinde bakabilirim de. firmanın ismini hatırlıyorsanız yazar mısınız?. siz fidanları nerden alıyorsunuz, uyguladıkları bahçeleri gezme imkanınız oldu mu?

harami
27-05-2010, 13:50
toprak tv deki 9. ceviz toplantısı videolarında Yaşar Akça nın bahsettiği bir durumu duyunca hakkaten bu işin ciddiyetini daha iyi anladım. şöyle bir örnek verdi: Amerikadan türkiyeye gelen bir profun, kendine chandler diye gösterilen 5 cevizden 2 sinin Chandler olmadığını tespit etmiş. bu hakketen çok ürkütücü bir tablo yatırımcı açısından . bahçeyi dik yıllarca bekle sonra diktiğin türün cahandler olmadığı anlaşılsın. hakkaten çok kötü bir şey olur. Yani fidancıyı çok iyi araştırmak lazım arkadaşlar. şakaya gelmez.

Çınarmunarı
27-05-2010, 14:06
Sayın aaykun...Soruyu bana sormadınız ama bildiğimi söyleyeyim.Oğuzlar Kasabası o bölgede bu konuda bayağı aktif.Hatta belediye başkanı bile bu işin sevdalısı.Ayrıca o bölgede olur mu bilmiyorum ama chandler cinsi fidanı ben Bursa'da Muharrem Yavaş'tan aldım.Şimdilik sorun yok,herşey yolunda gidiyor.

yasarugur
27-05-2010, 14:27
Sn aaykun,ben fidanlarımı yukarıda listede gördüğünüz Başak fidancılıktan adım,Aslı Biçer ziraat mühendisi ve şahsen tanıdığım ,güvenilir bir fidancıdır.Ben onu çok eskiden tanıdığım için sözüne güvandiğimden uygulama yaptığı fidanlıkları gezmek gibi bir talebim olmadı ama siz telefonla görüşerek konu hakkında bilgi alabilirsiniz.

harami
27-05-2010, 14:32
Daha önce apomiktik yani aşısız ceviz meselesi cevizci33 internet sitesi tarafından idda edilmiş ve Toros1 ve Sahil1 çeşitlerinin tohumdan yetiştiğini yani aşısız olarak standart tür özelliklerini gösterdiği söylenmişti. bunun mümkün olmadığını Yrd. Doç Mehmet Sütyemezin söylediğini aktarmıştık.
http://ceviz.ksu.edu.tr/asili-asisiz-ceviz/ceviz-fidani-asili-mi-olsun-asisiz-mi/

Bu konuda rastladığım diyer bir veri de Tübitakın yaptığı bir çalışma sonucudur. Bu çalışma da aynı sonucu teyit ediyor.

http://www.ceviz.fidani.gen.tr/08.htm
Tohumdan ceviz fidanı

Kaman 1 de olsa Kaman 5 de olsa bunların apomiktik olmadığı yani tohumdan yetiştirildiğinde aşı yapılmazsa orjinal ağaca benzemeyeceği geçtiğimiz yıl sonuçlandırdığımız bir Tübitak projesi kapsamında ispatlandı. Lütfen artık tohumdan üretilmiş ceviz çöğürlerini yeni bahçelere dikilmek üzere tavsiye etmeyelim. Çünkü bu yüzden pek çok üretici madur durumda. Bahçesindeki ceviz ağaçları birbirinden farklı. Bu nedenle bakım, hasat ve pazarlama çalışmaları aksıyor. ağaçların hepsinin olgunlaşma zamanı farklı olabiliyor. İçlerinden iyi meyve verenler çıkabilir elbette ama bu iş ticari üretimde şansa bırakılmaz. Siz bahçe kurma gübreleme budama konularında yardımcı olun ama çeşit seçimi işini bu konuda bölge çeşit adaptasyon çalışmaları yapan uzman arkadaşlara bırakın lütfen. Aksi halde yıllardır yapıla gelen yanlışların önüne geçemeyeceğiz. İyi çalışmalar diliyorum...

Prof. Dr. Nurgül Türemiş

yasarugur
27-05-2010, 15:01
"çeşit seçimi işini bu konuda bölge çeşit adaptasyon çalışmaları yapan uzman arkadaşlara bırakın lütfen"
Bu uzman arkadaşlarla nasıl iletişime geçeceğiz?

aaykun
27-05-2010, 15:40
işin ilginci tokat türkiyenin en fazla fidan satımı olan 3. şehri iken, verimli chandler ceviz fidanı satan sadece 1 yer var, onlarında chandler olup olmadığını nasıl anlayacağımı bilmiyorum, bu hafta sonu 5-10 tane alacağım tüplü, eğer bir yolu varsa gerçek chandler olduğunu anlamanın yazar mısınız arkadaşlar. çorumuda araştıracağım bu sefer. tokat tarım il müdürlüğü zamanında yalova diktirmişti 10 yıllık ağaçlarda 1 kilo verim zor çıkıyor.
yaşaruğur hocam aman ha ne uzmanı, uzman tarım il müdürlüğü milletin ocağına incir ağacı dikti. binlerce yalova sıfır verimle kavak gibi büyüyüp duruyor şu anda tokatta.

yasarugur
27-05-2010, 15:43
Aman sn aaykun,desene ağaçlar ya yeniden aşılanacak ya da mobilyacılara kereste olarak satılacak.

Lilium
27-05-2010, 16:12
tokat tarım il müdürlüğü zamanında yalova diktirmişti 10 yıllık ağaçlarda 1 kilo verim zor çıkıyor.
Arkadaşlar bunun olması imkansız, bir de işin içinde il müdürlüğü var,

On yıllık ağaçlar bir kilo verimde olamazlar bir yerlerde bir yanlış var o yanlışı iyi tespit etmek lazım, il müdürlüğü ile görüşme yapılmış mı?

Benim de yalovalarım var hiç tozlayıcısı olmadığı halde yinede arılar vasıtasıyla tozlaşıp baya da meyve yapıyorlar.
Yalova ırklarımız da güzel ırklar, bu şekilde yazarak ırklarımızı da çok kötüymüş gibi göstermiyelim ki bir kilo meyve konusu, olması mümkün değil, öyle olsa bile bu çeşitle ilgili bir şey değil, ya bölgeye adepte olamamıştır, ya bakım ve tozlayıcıları ekilmemiştir, mutlaka bir yerlerde bir hata var. O hatayı ve ya yanlışı tespit etmeye çalışalım.
binlerce yalova sıfır verimle kavak gibi büyüyüp duruyor şu anda tokatta.
Ceviz ağacı kavak gibi büyüyor ise budama yanlışları var demektir, kavak gibi budanan ağaçlar verime yatmazlar, değil bir kilo yarım kilo bile vermezler.

aaykun
28-05-2010, 10:25
lilium hocam ağaçlar 8 ve 9 yıllıklar. bazı ağaçlar 5 kilo civarında verirken 1 kilo bile vermeyen ağaçlarda mevcut, ilk önce bu 1 kilo bile vermeyen ağaçları aşılayacağım. budamaları gayet iyi, ziraat mühendisi gördü ve çok güzel budanmışlar dedi, ama, cinslerini beğenmedi, bu cinslerin değişmesi gerekir dedi. amcamdada 11 yıllık yalovalar var onlardada durum aynı , her türlü bakımını yapmasına rağmen 11 yaşındaki ağaçlardan 5 kilodan fazla verim alamıyor. yalovalar iklime uymadılar sanırım. ziraatdan hocalarada gösteriliyor bahçeler, uzman budamacılarada budatılıyor , gübrede atılıyor hem fenni hem hayvan gübresi ama sonuç aynı aşırı verimsizlik söz konusu.

Lilium
28-05-2010, 11:45
lilium hocam ağaçlar 8 ve 9 yıllıklar. bazı ağaçlar 5 kilo civarında verirken 1 kilo bile vermeyen ağaçlarda mevcut, ilk önce bu 1 kilo bile vermeyen ağaçları aşılayacağım. budamaları gayet iyi, ziraat mühendisi gördü ve çok güzel budanmışlar dedi, ama, cinslerini beğenmedi, bu cinslerin değişmesi gerekir dedi. amcamdada 11 yıllık yalovalar var onlardada durum aynı , her türlü bakımını yapmasına rağmen 11 yaşındaki ağaçlardan 5 kilodan fazla verim alamıyor. yalovalar iklime uymadılar sanırım. ziraatdan hocalarada gösteriliyor bahçeler, uzman budamacılarada budatılıyor , gübrede atılıyor hem fenni hem hayvan gübresi ama sonuç aynı aşırı verimsizlik söz konusu.
Sevgili aykut sözleriniz inanılır gibi değil, bölgeyemi adapte olamadılar acaba,

Şöyle bir şey de olabilir, ağaçlarınıza çok iyi bakıyor bir de biraz sert budama yapıyorsanız ağaçları dince kacırıyor olabilirsiniz çok dinç giden ağaçlarda meyva bağlamaz.
Ağaçları göremediğim için çok bir şeyde söyleyemem.

esklee
01-06-2010, 01:24
merhaba arkadaşlar burda çok yeniyim amatör bi şekilde ağaç yetiştirmeye başladım :S o yüzden biraz utana sıkıla yazıorum şu an :S herkes profesyonel seviyede nerdeyse.. ama siz arkadaşların yönlendirmesiyle belki bende bişiler yaparım ve çevreye doğaya katkım olur.. malum ( küresel ısınma, erozyon, sel baskınları)... size sorum şu olcak. eskişehirde yaşıorum yaklaşık 3 ay önce askerden geldim istanbuldan.. ordaki seradan bulgar ceviziymiş sanırım ondan getirdim ve burda 2.5 lt.lik pet şişeye gömdüm çıktı.. bundan 1 buçuk ay önce pazardan 70 kadar ceviz aldım onldarıda fide torbalarına gömdüm hiçbir tepki vermediler ve dün merak ettim açtım baktım beyaz kurtçukalr vardı çürümüşler :( suyumu dengesiz verdim acaba .. biyerde okumuştum sarımsak koyuorlarmış onu mu yapsaydım ... katlamayla çimlendirme okumuştum, onu denemedim çatlattım direk gömdüm.. şimdi tekrar aldım 30 kadar denesem bu mevsimde acaba olurmu? kusura bakmayın başınızı ağrıttım :( ama yardımlarınıza ihtiyacım var :S

Samsunlu55
01-06-2010, 11:23
bölgeyemi adapte olamadılar acaba

Benim bildiğim kadarıyla yalova iç kesimlerde pek önerilen bir çeşit değil yerli çeşit olarak bilecik ve şebin öneriliyor...

Samsunlu55
01-06-2010, 11:31
Kaman 1 de olsa Kaman 5 de olsa bunların apomiktik olmadığı yani tohumdan yetiştirildiğinde aşı yapılmazsa orjinal ağaca benzemeyeceği geçtiğimiz yıl sonuçlandırdığımız bir Tübitak projesi kapsamında ispatlandı. Lütfen artık tohumdan üretilmiş ceviz çöğürlerini yeni bahçelere dikilmek üzere tavsiye etmeyelim. Çünkü bu yüzden pek çok üretici madur durumda. Bahçesindeki ceviz ağaçları birbirinden farklı. Bu nedenle bakım, hasat ve pazarlama çalışmaları aksıyor. ağaçların hepsinin olgunlaşma zamanı farklı olabiliyor. İçlerinden iyi meyve verenler çıkabilir elbette ama bu iş ticari üretimde şansa bırakılmaz. Siz bahçe kurma gübreleme budama konularında yardımcı olun ama çeşit seçimi işini bu konuda bölge çeşit adaptasyon çalışmaları yapan uzman arkadaşlara bırakın lütfen. Aksi halde yıllardır yapıla gelen yanlışların önüne geçemeyeceğiz. İyi çalışmalar diliyorum...

Prof. Dr. Nurgül Türemiş

Yazıda herşey açık ve net olarak belirtilmiş...

harami
05-06-2010, 10:21
Yazıda herşey açık ve net olarak belirtilmiş...

toros1 le veya sahil1 le deneme bahçesini forumda bir arkadaş kurmuştu. o sizmiydiniz başka bir arkadaş mıydı acaba

dussokagi
05-06-2010, 19:50
merhaba benim bir sorum olacak kendim fidan poşetlerinde ceviz yetiştirmekteyim boyları 10-15 cm kadar oldular onları büyütüp aşılayıp fidan haline getirmek istiyorum organik sıvı gübre kullansam b5a vb sıvı gübreler gibi faydası olurmu birde hangi aylarda kullanmam lazım

Samsunlu55
11-06-2010, 00:00
toros1 le veya sahil1 le deneme bahçesini forumda bir arkadaş kurmuştu. o sizmiydiniz başka bir arkadaş mıydı acaba

Evet sn. harami benim. 35 toros-1 fidanını deneme amaçlı diktim. Ara tarımı olarakta fındık diktim.

Lilium
11-06-2010, 00:17
Cevizlerim kendilerini göstermeye başladılar
151781
151782

Pedro da hem ceviz hem çiçek
151783

WM1TR
11-06-2010, 13:33
Selamlar,
Kısmetse bu sonbaharda toprak sürme, gübreleme, ekim işlemlerini yapıcam
Bu arada bilenlere sormak istediğim 2 şey var:
1. Chandler'a tozlayıcı olarak Franquette'ten uzaklaşmaya ve Fernor'a yakınlaşmaya başladım. Fakat fernor tescilli bir ağaç türü. Bu türü nerden temin edebilirim?
2. İlk 3-4 yıl için ağaç aralarına en iyi hangi tarım ürünleri gider? yoksa sadece yonca mı dikmeliyim?

saygılar

denizakvaryumu
11-06-2010, 13:46
Fernor, chandleri tozlamaz diye biliyorum.

06doğaci
11-06-2010, 18:00
Merhaba kaman 1 de chandleri tozluyor arkadaşlar.

06doğaci
11-06-2010, 18:02
Aşılı chandler fidanım etrafında kaman 1 cevizinden başka ceviz olmamasına rağmen üzerinde meyvesi var.

06doğaci
11-06-2010, 18:12
Kaman 1 ve Kaman 5 cevizlerinden başka cevizleri deneme maksadıyla tarlama ekmiştim.Ancak soğuğa dayanımları az, üstlerinden kurudular.Büyük emek israfı.Soğuk bölgeler için bence kaman bir kaman beş ve cahandler ekilmeli.Yoksa sonu hüsranla biter.Kaman 5 cevizimin bir tanesi 5 yaşında aşısız ve 3 lü ve 1 li olmak üzere 4 tane meyvesi var.

Lilium
12-06-2010, 12:58
Soğuk bölgeler için bence kaman bir kaman beş ve cahandler ekilmeli..

Dozlayıcı olarak tam doğru değil, kaman1 ile chadler çiçeklenme dönemleri tam çakışmamaktadır, bundan da dozlamaz anlamı çıkarılmamalı, tam olarak dozlamaz

http://fmd.ksu.edu.tr/sayi/51/51.148-158.pdf

secbul
12-06-2010, 20:32
Sn Lilium,

Bahçeniz .Çok güzel görünüyor. Tebrik ederim.
Sizlere bir kaç sorum olacaktı. Cevaplar iseniz sevinirim...
Bahçeniz de sadece pedro mu var ?
Evet ise sebebi ?

Bahçeniz de başla çeşitler de varmı ?
Resimler sadece pedro mu ?

Saygılarımla..

Lilium
13-06-2010, 00:05
Bahçem chadler üzerine kurulu beş tane pedro atmıştım içlerine dört tanesini suyla bozdum sarsıntı geçiriyorlar bakalım düzeleceklermi.
Başka çeşit olarak eskiden zeytinlerle beraber ektiğim iki tane yalova1 var, chadlarler büyüsün onları da keseceğim, yerleri uygun değil

denizakvaryumu
15-06-2010, 20:32
Pedrolar suyla nasıl bozuldu?

Lilium
15-06-2010, 23:24
Sevgili denizakvaryumu, önceden damlama sulama sistemim yoktu, karık usulu suluyordum karıklara bir musluk suyu vererek bir seferde hepsini suluyordum,(yaklaşık 25 musluk) bunun içinde suları gecede açık bırakıyordum, yosun gelmiş muslukların yirmi tanesini tıkamış bütün su beş musluğa gidince o gece ertesi gün o akan su bir bölgeyi azmak gibi yapmış kökler oksijensiz kaldığı için fidanlar bozuldu. O bölgede de pedrolar vardı.

Cumhur Tonba
16-06-2010, 01:05
Sen ne yapıyordun o sırada. Tabii ki derin uykuda. Ah lilium ah. kulağını çekmek lazım senin.

ainos
17-06-2010, 13:06
Daha önce apomiktik yani aşısız ceviz meselesi cevizci33 internet sitesi tarafından idda edilmiş ve Toros1 ve Sahil1 çeşitlerinin tohumdan yetiştiğini yani aşısız olarak standart tür özelliklerini gösterdiği söylenmişti. bunun mümkün olmadığını Yrd. Doç Mehmet Sütyemezin söylediğini aktarmıştık.
http://ceviz.ksu.edu.tr/asili-asisiz-ceviz/ceviz-fidani-asili-mi-olsun-asisiz-mi/

Bu konuda rastladığım diyer bir veri de Tübitakın yaptığı bir çalışma sonucudur. Bu çalışma da aynı sonucu teyit ediyor.

http://www.ceviz.fidani.gen.tr/08.htm
Tohumdan ceviz fidanı

Prof. Dr. Nurgül Türemiş

Sayın Nurgül hanım,
Ben bahsi geçen sitedeki Toros 1 cinsi cevizden bahçe kurdurdum. Tabi kurdurmadan önce başka yerlerede sordum fakat hiçbiri bana Noyan bey gibi teknik bilgi veremedi ve hepsi tamamen ticari yaklaştı...
Bahçeyi kurduktan sonra aşısız ceviz ürün vermez problemi yaşadım, Sn. Sütyemez le de görüştüm o da aynı fikirdeydi. Bende bunun üzerine Noyan beyi aradım, kendsi beni Mersine davet etti, orada bahçeleri gezdik, gördüm ki Noyan beyin dedikleri doğru, aşısız ceviz ağaçları üstünde meyve dolu. 5 yaşında ağaç üstünde yaklaşık 10 - 15 kg meyve var. Burada ****** işin püf noktası bakım. Hangi sitede bir bakım programı görebiliyorsunuz? Herkes ücret talebinde bulunuyor, ve verilen bilgilerde çok büyük hatalar var. Bence bu konuda:" Adamın kitabı bile var. Bak adam Prof. olmuş ne derse doğrudur." mantığıyla gitmemek lazım. Adam Prof. olmuş ama akademisyen ruhu yok, kafa ticari çalışıyor...

Lilium
21-06-2010, 19:16
Üç yaşındaki pedrodan görüntüler

154823

154824

Dallara destekler konmuş
154825

154826

kurtkus
21-06-2010, 20:37
Maşallah

Avanos
21-06-2010, 21:39
Benden de Maşallah gıbta ettim birgün benim bademlerde böyle olacakmı sabırsızlanıyorum. Büyüdüklerini görmek istiyor insan

denizakvaryumu
22-06-2010, 07:48
3 yaşında pedronun verimi muhteşem olmuş.

Hayvan gübresi dışında sanırım başka gübre kullanmadınız?

Pedro sert budama istediğne göre bu sene uzayan ve desteklenen dalların hepsinin kesilmesi de gerekecek gibi?

WM1TR
22-06-2010, 11:03
3 yaş budama zamanı gelmiş :)

06doğaci
22-06-2010, 12:33
Sayın Lilium pedrolarınız çok iyi görünüyor.Çok güzel bakmışınız.

Lilium
22-06-2010, 13:00
3 yaşında pedronun verimi muhteşem olmuş.

Hayvan gübresi dışında sanırım başka gübre kullanmadınız?

Pedro sert budama istediğne göre bu sene uzayan ve desteklenen dalların hepsinin kesilmesi de gerekecek gibi?

Teşekkür ederim arkadaşlar,

Her yıl iki üç ramork hayvan gübresi ilave ederim, bunun dışında başka gübre kullanmam, biraz ot yapıyor ama onuda capa makinesi hallediyor. İki yıl önce koyun gübresi atmıştım içinde meşe pelitleri varmış bahçede her yerde meşe çıktı eksem böyle çıkmazlar, çıkanları ot ilaçları ile kurutmaya çalışıyorum.

Gelişme döneminde oldukları için şekil budamalarına dikkat ediyorum, bu kadar meyve yapacağını sanmadığım için uc almalarını biraz uzun bıraktım, meyveyi çok bağlayınca da dallar açıldı yere değiyor, seneye güzel bir verim budaması yapacağım, meyveyi taşıyacak dalların oluşturulması gerekir.

Sayın avanos, bende iki yıl önce sizler gibi düşünüyordum yıllar çabuk geçiyor bir bakmışsınız ağaçlar büyümüş ne zaman büyüdüler dersiniz, hasadınız bol olsun.
Yalnız şimdiden kuşlardan nasıl koruyacağınızı düşünün, kuşlar bademlere çok zarar veriyor.

Avanos
22-06-2010, 19:16
Sayın Lilium
Bu sorunları düşündüm 2 yıl araştırdım bahçeler gezdim bir akademisyen kadar bilgi edindim bademde. Ama Ataların sevdiğim bir sözü var ömür tecrübeye kafi gelmiyor.Ben fidanlarda tavşan zararlısı duymuştum araştırmalarda ama bu kadar beklemiyordum. Bu durum şimdiye kadarki sorunlarımın en önemlisi oldu. Kuş zararlısına gelince bahçeyi 5 çeşitle oluşturdum, ana çeşitler sert kabuklu yani yüzde sekseni.Kalanınıda kuş yerse helal olsun:)

Avanos
22-06-2010, 19:19
Ayrıca yer konusunu halledebilirsem 100 dekar kadarda ceviz düşünüyorum.Ozaman tecrübelerinizden yararlanacağız.Buralarda çığır açtım 2450 dekar memleketimde müracaat yaptırdım öncülüğümde ama milli emlakçılar babalarının yerlerini veriyor gibi davranıyorlar.

tayfun338
23-06-2010, 17:34
ARKADAŞLAR GEÇEN SENE NİSAN AYIN AYINDA DİKMİŞ OLDUĞUM CEVİZ AĞAÇLARININ RESİMDE GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ KIŞIN ZARAR GÖRDÜ BUNUN SEBEBEBİ SZCE NEDİR SUYU İLK YILI GEÇ KESTİĞİM İÇİNMİ YOKSA ŞEBİN VE BİLECİK OLAN 1050 RAKIMLI OLAN BÖLGEYE UYGUN OLMAMASINDANMI SİZLERDEN NASIL BİR BAKIM PROĞRAMI UYGULAMAK İÇİN TAVSİYERİNİZİ BEKLİYORUM.ŞİMDİDEN TEKKÜR EDERİM
tayfun_duzce38@hotmail.com

Avanos
23-06-2010, 21:10
Arkadaşlar burda bilgi verirken şuna dikkat edin soğukla rakım direk ilişkili değil( ****** ilişkili ama direk değil) Bu yüzden bilgilendirme yaparken şebin bilecek şu-bu şu rakımda olmaz demeyin.1500 rakımda hemde bugün gezdim çok rahat ceviz oluyor proflarda şu rakımda badem ve ceviz olmaz diye direk beyanda bulunuyorlar. Rakım olayını örnekleyim. Sivas meteoroloji 1285 metrede ölçüm yapıyor.Nevşehir meteoroloji 1260 metrede sıcaklık değerlerinin bir biri ile alakası yok yani sadece rakım olayı yanıltıcı Kayserinin batısında Nevşehirde 1500 rakımda çok rahat ve çok güzel cevizler oluyor.Çeşitler konusuna gelince bilgi yok genelde tohumdan dikme ve köylerde birbirinden aşılama çeşitler.

Lilium
23-06-2010, 23:53
ARKADAŞLAR GEÇEN SENE NİSAN AYIN AYINDA DİKMİŞ OLDUĞUM CEVİZ AĞAÇLARININ RESİMDE GÖRÜLDÜĞÜ GİBİ KIŞIN ZARAR GÖRDÜ BUNUN SEBEBEBİ SZCE NEDİR SUYU İLK YILI GEÇ KESTİĞİM İÇİNMİ YOKSA ŞEBİN VE BİLECİK OLAN 1050 RAKIMLI OLAN BÖLGEYE UYGUN OLMAMASINDANMI SİZLERDEN NASIL BİR BAKIM PROĞRAMI UYGULAMAK İÇİN TAVSİYERİNİZİ BEKLİYORUM.ŞİMDİDEN TEKKÜR EDERİM
tayfun_duzce38@hotmail.com
Sayın tayfun338;

Eski bir üyemiz olarak önce yazım kurallarımıza (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11) uymanızı rica edeceğim.

Resimleri çekmiş olduğunuz tarih gerçekten 05.02.2010 mu? bu tarihte cevizler bu durumda mı?

WM1TR
24-06-2010, 10:52
2 mayıs mı? yoksa 5 şubat mı?

06doğaci
24-06-2010, 11:44
Mayısın 2 idir.

Lilium
24-06-2010, 14:23
Mayısın ikisi ise normal, fidanlar erken donlardan etkilenmişler, erken uyanan çeşitlerse bölgenizde de geç donlar oluyorsa bu durumalar olur hatta ileriki yıllarda meyva alamazsınız.
Ceviz kışın araziniz de duran, göllenen, sugözü yoksa -27 dereceye kadar dayanır.
Bilecik erken uyanan bir çeşit büyük bir ihtimalle zararınız erken donlardır ki öyle görürüyor.

ofess
24-06-2010, 15:28
merhaba ben bu siteye yeni üye oldum ve site çok hoşuma gitti. benim 50,000 m2 arazim var çeviz ve badem ekecegim ama arazinin nekadarına ceviz, ne kadarına badem ekeyim karar veremedim. lütfen bana fikir verin teşekkür ederim şimdiden.

trilye
25-06-2010, 12:12
Ceviz bahçesinde ara tarım olarak ne yapılabilir.Değişik bir fikir olabilir ama mesela enginar ekilebilir mi?

WM1TR
25-06-2010, 14:11
Ceviz bahçesinde ara tarım olarak ne yapılabilir.Değişik bir fikir olabilir ama mesela enginar ekilebilir mi?

genel de sık çapa gerektiren ürünler önerildiğini gördüm, toprağın havalanması için. bir de hatırladığım kadarıyla tahıl türü ürünler öneriliyordu. nohut gibi. ben de öyle yapmayı planlıyorum.

emree
25-06-2010, 16:43
Arkadaşlar merhaba öncelikler herkesin eline yüreğine sağlık demek istiyorum. Sizlere danışmak istediğim bir kaç konu war. Cevizin ilaç sanayinde, kozmetik sanayinde, sertifikalı gıda sanayinde kullanım amaçlarını anlatabilecek arkadaşlara ihtiyacım war. We geniş kapsamlı olarak inceliyebileceğim site adresi verirseniz sevinirim

emree
25-06-2010, 16:51
Kapama ceviz bahçesine asma dikmeyi düşünüyorum fakat ürün kalitesinde ve veriminde etkileme yapar mı acaba? Fikirlerinize çok ihtiyacım var şimdiden teşekkür ederim...

ufukgokturk
25-06-2010, 17:39
sayın lilium ve doğa dostlarına saygılar selamlar ,sürekli yazılarınızı, resimlerinizi her gün takip ediyorum ve çok faydasını görüyorum .Ben geçen sene Çanakkale Bigada bir tarla aldım 30 dönümden biraz fazla, tohumdan 600 adet her sıraya 2 adet diktim gübre işi kepçe iş hepsi yapıldı ,bu sene gittiğimde 50 den biraz fazlası fidan olmuş,gerisini hayvanlar yemiş ,bu sene gene tarlayı tamamlayacak şekilde gene dikeceğim (bu sefer hazırlıklıyım tohumları ilaçlayıp kuruttuktan sonra ekeceğim 8'e 4 olarak sonra chandlere yerinde aşı yapacağım kendim ne tutarsa)lilium size sormak istediğim bir şey var ,tepe budaması aşı dan sonramı olur ve ben 40 cm düşünüyorum ,aşıyı omega aşı makası ile yapabilirmiyiz mevsim olarak marttamı yapacağız ,yoksa temmuz ağustosta omega aşı olurmu,aşı yaptıktan sonra ne tür bir budama yapacağız yoksa bir dahaki seneyemi budama yapacağız,budamayı alttan mı üsttenmi yapacağız,şimdiden teşekkür ederim paylaşımın için

Lilium
25-06-2010, 18:23
Ben sizin yerinize olsam hiç tohumdan yetiştirmeye çalışmam, uzun zaman kaybedersiniz tuhum tuttu tutmadı aşı tuttu tutmadı biri tutar diğeri bir daha ki seneye kalır derken ağaçlar biri büyür diğeri küçük kalır derken uzun zaman kaybedersiniz.
Hiç uğraşmayın fidanlar çok para sayılmaz on oniki lira, o kadar yıl kaybetmeye değmez.
Bigalıysanız çeşmealtı köyündeki ceviz bahçesini görmenizi tavsiye ederim, teçrübede kazanmış olursunuz.

Budama konusunda bu başlığı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=14366) okumanızı tavsiye ederim, yine de yetersizse sorabilirsiniz.

ufukgokturk
25-06-2010, 19:13
150 tanede chandler aldım kasımda kargo ile gelecek çok teşekkürler aşı ile ilgili cevap yazabilirmisiniz ziyarete mutlaka geleceğim siz bana ben size inşallah önümüzdeki senelerde biraz bu işten ticari olarak kazanmaya başlayınca o tarafa yerleşeceğim yaş 36 oldu dolu dolu çocuklara torunlara yeni nesillere güzel bir şeyler bırakabilirsek ne mutlu bize tepe kesimini kaç cm den uçuralım sayın lilium tekrar teşekkürler ilginiz için

ufukgokturk
25-06-2010, 19:34
bahsettiğiniz bahçe sizinmi sayın lilium

emree
25-06-2010, 23:35
sayın lilium hayırlı geceler tecrubelerinizi bilgilerinizi benimle paylaşırsanız sewinirim...

Lilium
26-06-2010, 00:18
Cevizin ilaç sanayinde, kozmetik sanayinde, sertifikalı gıda sanayinde kullanım amaçlarını anlatabilecek arkadaşlara ihtiyacım war.
Sevgili emree, bu konuda bilgilerim olsaydı cevap verirdim, olmadığı için cevap veremedim, ama acele etmeyin bilgisi olan arkadaşlar varsa cevaplayacaklardır.

Lilium
26-06-2010, 00:45
bahsettiğiniz bahçe sizinmi sayın lilium
Bahsettiğim bahçe benim değil size yakın olduğu için söyledim (Biga deyince)

1093 teki mesajınızdaki vermiş olduğunuz link te güzel bilgilerin var olduğunu sanıyorum (Yabancı dilim yok) Tercüme ettirirseniz çok işinize yarar.

Tepe kesimi deyince ne dediğinizle ne anladığımızla çok ilgilidir, hangi fidanın tepesinden bahsediyorsunuz.
Örneğin bir tüpteki fidandan bahsederseniz tepe vurması olmaz, fidan ne ki tepesini vuralım, açık köklü bir fidanın tepesinden bahsedersek eh biraz derim. Onunda farklı tercihleri vardır.

Arkadaşlar sorularınızı sorerken geriye dönük mesajlara bakarsanız aradığınız sorulara cevaplar bulabilirsiniz. Sitemiz çok geniştir.
Şuradan (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11)kurallardan başlayabilirsiniz.

Sevgili ufukgokturk, tepe vurma işini unut, işe ortasından başlama bilgilenmeye bak bilgilenirken onu nasıl olsa öğreneceksin.

yasarugur
26-06-2010, 07:47
Sn emree,şöyle bir yazı buldum;(Ceviz çok değişik şekillerde tüketilmektedir. Çerez olarak, pasta ve bisküvi sanayinde, parfüm sanayinde, reçel, helva yapımında, boya, tanen, plastik ve kauçuk endüstrisinde, yağ olarak, ilaç sanayinde, sucuk, samsa, pestil yapımında tüketilmektedir. Ayrıca kerestesinin son derece kıymetli olmasından dolayı da oymacılıkta bu yönde aranan materyallerin başında ceviz gelmektedir.) ceviz hattından alıntı.

emree
26-06-2010, 08:12
Yazıma duyarlı davranıp cevap veren bütün herkese çok teşekkür ederim. Ceviz konusunda çok yeniyim ve şuan araştırma safhasındayım. Sizler gibi tecrubeli bilgili insanların bana yol göstermesine ihtiyacım var. Syn. YAŞARUĞUR verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim dediğiniz dediğiniz siteye baktık ve benim daha önce bulduklarımla hemen hemen aynı şeyler. Bana daha geniş kapsamlı hangi ülkenin cevizi daha çok ne amaçlı kullandığı bunların kullanım payı pazar payı tarzında bilgilere ihtiyacım war ancak malesef istediğim sonuca ulaşamıyorum ama olsun yılmak yok :) Herkes bişeyler katmaya dewam ederse inanın bana sadece benim için değil bir çok gencimiz çocuğumuz için yardım etmiş olacak. Herkese;bütün ağaç ve çewre dostlarına şimdiden saygılarımı sunuyor herşey için teşekkür ediyorum...

Lilium
26-06-2010, 15:23
lilium ben tohumdan ekim den sonraki çıkan fidanlar için danışmıştım,
Tohumdan ektiklerini sanırım aşı yaptın, boylalarını 120- 130 dan vurabilirsin yan dal oluşmalarını da boyunlu gözlerden değil de düğme gözlerinden oluşturabilirsen geniş taç yapılı ve fazla yüksek olmayan bir ağaç yetiştirmiş olursun.
Beş bin ağaç 250 dölüm demektir, şimdiden hayırlı olsun, gönül verdiyseniz işi de başarırsınız.

yasarugur
26-06-2010, 16:33
Hımm,Sn Lilium düğme göz, boyunlu göz derken bu iş iyice bir detaylı olmağa başladı,bilgi isteyen bir çalışma meyve ağacı yetiştiriciliği ,kesin öğrenmek lazım,bir de toprak tv de Nevşehir'de ceviz aşısı tarif eden amca meyve gözünü aşı yapacaksın dedi bu da öyle bir şey galiba ,bu yaşa geldim ama öğrenecek çok şey var.Bu konuda size soracak çok sorum olacak galiba.Uygulamalı ders almak daha iyi olacaktır mutlaka.

emree
27-06-2010, 23:13
sayın lilium ii geceler, kusura bakmayın şuan online olan ve bilgisi tecrubesi gerçekten yüksek olan birisi olduğunuz için sizi rahatsız ediyorum. Cewiz yetiştiriiciliği hakkında geniş bilgiye ihtiyacım war siz ne öneriyorsunuz bu açığımı nasıl kapatmalıyım

Lilium
28-06-2010, 01:22
Cevizin ilaç sanayinde, kozmetik sanayinde, sertifikalı gıda sanayinde kullanım amaçlarını anlatabilecek arkadaşlara ihtiyacım war. We geniş kapsamlı olarak inceliyebileceğim site adresi verirseniz sevinirim

Kapama ceviz bahçesine asma dikmeyi düşünüyorum fakat ürün kalitesinde ve veriminde etkileme yapar mı acaba? Fikirlerinize çok ihtiyacım var şimdiden teşekkür ederim...

Sevgili emree, Sorularınızı biraz karışık soruyorsunuz, ve ya birinden diğerine atlıyorsunuz, kozmetik sanai ile sorunuza bilgim olmadığını söylemiştim.

Kapama ceviz bahçesinde aralarında asma düşünüyorsan olacağını sanmıyorum, ceviz gölgesinde olmaz, ilaçlamada sorun teşkil eder, cevize bir şey uygularsın asmaya yaramaz asmaya uygularsın cevize yaramaz, bir çok engel oluşturur, adı üstünde kapama ceviz bahçesi, kapama ise başka bir şey düşünmeyin, ha bir kaç yıl yapabilirsiniz asmalar büyür bu arada cevizlerde büyür onları boğar sizlerde boşuna uğraşmış olursunuz.
Cewiz yetiştiriiciliği hakkında geniş bilgiye ihtiyacım war siz ne öneriyorsunuz bu açığımı nasıl kapatmalıyım
Siz önce ne yapacağınıza karar verin kozmetik sanayinle mi ilgileneceksiniz yoksa ceviz bahçesi kurup ceviz mi yetiştireceksiniz.

Ceviz yetiştirecekseniz, sizlere önerim ceviz bahçelerini gezin sık sık gezin iyi gözlemleyin, Sorun sorgulayın,(Tabi doğru cevabı verecek birini bulmak ve güvenmek te sizin mantık eleğinizden geçenlerle doğrulanacak) ilgili kitapları okuyun. Bu başlıkta ki yazışmaları okuyun, bu yazışmaların içinde güzel nüanslar vardır onları bulur alırsınız.
Tarım yazmakla olmuyor, hazır cevapla da olmuyor, bir işi yapacaksan bilgileneceksin. Her şeyin başı sevgi önce sevgi severek yaparsan ticari anlamda da kazanırsın, sadace ticari düşünüyorsan hiç başlama başaramazsın.

Onu buna dinleyerek bu işi yapacaksan harcanır durursun.
Bilgi bilgi bilgi.
Sen karar ver gerisi kolay.

Çınarmunarı
29-06-2010, 07:56
Arkadaşlar bu yaz yapılacak ceviz kurultayı zamanı ve yeri kesin belirlendi mi acaba? Bu işin organizatörleri zamanı haftasonu olarak belirleseler daha fazla katılım olur diye ümit ediyorum.

emree
29-06-2010, 22:33
Arkadaşlar bu yaz yapılacak ceviz kurultayı zamanı ve yeri kesin belirlendi mi acaba? Bu işin organizatörleri zamanı haftasonu olarak belirleseler daha fazla katılım olur diye ümit ediyorum.

Sayın çınarmunarı; forumda yazılan bütün yazıları okurken sizin gibi birisi daha sormuş bu soruyu. Yazılana göre Ağustos ayında Edirne'de gerçekleşecekmiş. Ancak günü hakkında bir bilgi yoktu sizde başka kaynaklardan kesin tarihini öğrenirseniz lütfen bizleride bilgilendiriniz. Sağlıcakla kalın...

Çınarmunarı
30-06-2010, 22:13
Sayın emree...
Konuyu araştırıyorum.Kesin bilgi alırsam ****** paylaşırım.

yasarugur
03-07-2010, 12:33
Gerçi daha önce tohumdan ceviz yetiştiren arkadaşlar biliyordur ,ben de bir deneyimimi paylaşayım,cevizler tohumdan tam çıkarken daha yapraklanmadan su değdi mi ölüp kuruyuveriyorlar,ama iki yaprak açsa o zaman birşey olmuyor,değişik dönemlerde 3 kez başıma geldi,amatör arkadaşlarımla paylaşayım dedim.

Lilium
03-07-2010, 13:56
Sevgili yasarugur, bu dediğiniz tam doğru değil, ama yanlışta değil, yeni bitişirken yaprağa su değmesi, güneşli sıcak bir havada ise dediğiniz doğru olabilir. İkincisi o dönemde çok su vermekte kök hastalığına yakalanabilir oda olabilir, Sadece yaprağına su değdi diye kurudu demek biraz yanlış.
Hangi bitki olursa olsun çok sıcak güneşli havalarda yapraklarına su değmesi güneş ışınlarından mercek yapacağı için tüm bitkileri etkiler, mümkünse bitkilerinizi sabah erken ve ya güneşin etkisi bittikten sonra sulamanızı tavsiye ederim.
Küçük çaplı da olsa bende ceviz fidanı ekiyorum dediğinizi çok yapmışımdır yeni bitişirken sulamışımdır hatta küçük olduğu için bir an tamamı suyun içinde kaldığı oluyor (Tabi bu yarım dakikayı geçmiyor su süzülüp gidiyor) Ama sulamayı dediğim gibi güneş ışınlarının etkili olmadığı bir zaman da yapıyorum. Bu da demek değildir işin doğrusu budur, su değmemesi daha iyidir.

Ceviz fidanlarım, aşşağıdakiler daha geç ektiklerim sizin dediğiniz dönemde olanlar.
157549

yasarugur
03-07-2010, 14:07
Sn Lilium hocam, benim dediğim embriyonun kabuktan çıkış anının hemen sonrasında ,yapraklanmadan önce oluyor,(kibrit çöpü kalınlığında ve şeklinde diyeyim ),ama yapraklarını açtığında aynı şey olmuyor onu anlatmak istemiştim:Hah bu da çıktı topraktan diyorum, o ara bir şekilde su değiyor ve hemen küsüveriyor ,ben de üzülüyorum tabii.Bu oval yapraklı minikler hangi cins acaba?Beş litrelik su kaplarını saksı olarak kullanmak iyi fikirmiş,benim fidanları da o kaplara aktarayım taşırken kolaylık olur,hem yerine alışmakta zorluk çekmezler değil mi?

Lilium
03-07-2010, 14:25
Ben de o andan bahsetmiştim, dediğinizde haklılık payı var, toprağınız süzek değilse ve ya sıcak satlerde su veriyorsanız dediğiniz olabilir. Ceviz yarılma çizgisi ekerken yan gelmiştir, Kabuğun içinde su durabilir oda olabilir. Mutlaka bir hata var.

Fidanlarınız tüptemi yerdemi ekili? yerde ise şu an ellemeyin.

Bu minikler yerli cevizlerden ürettiğim cüğürler biraz daha gelişsinler aşılayacağım.

yasarugur
03-07-2010, 14:34
Yere dikmiştim ,biraz büyüsünler aşı yaptırıp esas yerlerine götürmek istiyorum,yeri gelmişken sorayım ,fidanları aşısızken mi yerlerine taşıyayım orada aşı yaptırayım,yoksa aşı yapıldıktan sonra mı esas yerlerine taşıyayım,herhaldetaşıma için doğru zaman fidanların yapraklarını döktükleri uyku haline geçtikleri dönem yani sonbahar-kış öncesi olacaktır değil mi.

sinem33
03-07-2010, 14:44
Şebin cevizi hakkında yeterli bilgiye ulaşmadım yardım edebilrseniz sevinirim:)

merhaba şebin cevizi bilgileri

Sık dallı, yayvan bir taç gelişmesi gösterir.
Kıyı bölgeleri hariç, ceviz yetişen tüm yörelerde yetişir.
Özellikle geç donların görüldüğü yerlere tavsiye edilir.
Meyve yapısı ovaldir. İnce kabuklu olup, kabuktan kolay ayrılır.
Verimi yüksektir ve eylül ayı sonlarında hasat edilir.
Çıplak Köklü Şebin Ceviz Fidanı için tıklayın.

CEVİZ YETİŞTİRİCİLİĞİ Bağ-bahçe ürünlerinin üretim, tüketim ve ticareti yönünden önemli ülkeler arasında yer alan Türkiye, köklü bir meyvecilik kültürüne sahip olup bir çok meyve türünde olduğu gibi cevizin de yetiştirilebildiği uygun ekolojilere sahiptir. Ülkemiz dünya ceviz üretiminde A.B.D. ve Çin'den sonra üçüncü sıradadır. Ülkemizde ağaç başına verim 33-37 kg arasında değişmektedir. Aşılı ceviz fidanları ile bahçe tesis edildiğinde verimde aşısızlara göre % 50-60 oranında artış sağlanabilir. Aşısız (yabani) cevizler 7-10 yaşlarında , aşılı cevizler ise 4 yaşından itibaren meyve vermeye başlamaktadır. Yine yabani ağaçlardan 6 kg kabuklu meyveden en fazla 1,5-2 kg iç alınırken, aşılı ağaçlardan 6 kg cevizden en az 3 kg iç meyve alınmaktadır. Önerilen aşılı fidanlarla bahçe tesis edildiğinde; 5 yaşındaki bir ceviz ağacı 3-4 kg, 8 yaşında 15-20 kg, 12 yaşında 30-40 kg, 14 yaşında 50-75 kg, 20 yaşında 80-120 kg arasında meyve verebilmektedir. Dekara 10 fidan dikildiğinde, dekara verimin verim çağında 1-1,5 ton olacağı beklenmektedir.

Yetiştiricilik Özellikleri:

İklim İsteği

Ceviz ağacının en önemli niteliklerinden birisi, değişik iklimlere kolayca uyum sağlamasıdır. Ceviz ağacının soğuklama ihtiyacı 800-1800 saat olup, deniz seviyesinden 1700 m. yükseklikteki alanlara kadar yayılış gösterir. Aşırı yaz sıcaklarında yeşil kabukta, yapraklarda yanmalar ve meyvelerde büzülmeler olur. Bir bölgede ceviz yetiştiriciliğini sınırlayan en önemli faktörlerin başında ilkbahar geç donları gelmektedir. Çeşitlerin iklim gereksinimleri iyi saptanmalı ve özellikle ilkbahar geç donları yönünden risk olmamalıdır.Çünkü geç ilkbahar donları; tomurcukların kabarma zamanında daha fazla zarar yapar. İlkbahar geç donlarının zararı yanında sonbahar geç don zararları da ceviz yetiştiriciliğini sınırlayan faktörler arasında sayılabilir. Çok geç yapraklanan ceviz çeşitlerinde vejetasyon süresi kısa olduğu için, olgunlaşamayan sürgünlerin erken sonbahar donlarından zararlandığı da önemli bir gerçektir. Geç sonbahara kadar gelişmesi devam eden genç ceviz ağaçlarının uç sürgünleri iyice olgunlaşmamış ise, -10°C 'de zarar görür. Sonbaharın erken donlarında -9°C ile -12°C' de odunlaşmamış sürgünler zararlanır. Tomurcuklar kapalı olduğu dönemde -3°C' ye, tam çiçeklenme döneminde -1 °C' ye kadar dayanabilir. Çiçek döneminde soğuktan zararlanma daha sık görülür. Genel olarak ceviz ağacı; -25°C' ,+38°C' ye kadar dayanıklılık gösterir.

Toprak İsteği Ceviz ağaçları toprak bakımından seçici olmamakla beraber, taban suyu seviyesi 2.5-3.0 metreden yukarı olmayan, su tutmayan, nemliliğini muhafaza eden derin topraklarda iyi gelişir. Su tutan killi topraklarda ve durgun sulu yerlerde gelişemez. Ceviz kökleri kazık köklü olup, derine uzadıklarından alt kısımları rutubetli olan, derin ve yumuşak topraklar yetiştiricilik için daha uygundur. Fazla nem ve durgun sular kökler için gerekli oksijenin alınmasını engeller, bu nedenle kök gelişimi yavaşlar ve ağacın gelişmesi durur. Yaprak damar araları açık yeşil, damarlar ise kahverengi bir renk alır, sürgün uçlarında kurumalar görülür. Verimli topraklarda veya gübreleme, sulama gibi kültürel tedbirlerle verimliliği artırılan topraklara dikildiğinde, cevizlerde gelişmenin hızlandığı ve meyve veriminin arttığı görülür. Ceviz ağaçları yazları bol güneşli, kışları ılıman geçen, soğuk rüzgarlardan korunmuş vadilere daha çok uyum sağlamışsa da, soğuklama ihtiyacı, uyanma ve kış dinlenme periyotları dikkate alınarak bahçe kurulduğunda, kışı sert geçen yerlerde de yetiştiği görülmektedir.

Çeşit seçimi : Verimli ve kaliteli ceviz çeşit seçiminde göz önünde bulundurulması gereken en önemli özellikler; döllenme biyolojileri, yapraklanma zamanları, vejetasyon süreleri, özellikle soğuğa ve kurağa karşı dayanıklı olması, ağaç tacının düzgün gelişmesi, üstün verimli ve kaliteli meyveler oluşturması, meyvelerinin ince kabuklu ve iç kısmının kabuktan kolay ayrılması, meyve ağırlığının en az 10 gram, iç randımanın ise % 50'nin üzerinde olması, her yıl meyve vermesi, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olmasıdır. Bu özelliklerden çoğunu taşıyan ceviz çeşitlerinden aşı kalemi alınarak, yabani ceviz çöğürleri aşılanmalıdır.

Lilium
03-07-2010, 14:52
Yere dikmiştim ,biraz büyüsünler aşı yaptırıp esas yerlerine götürmek istiyorum,yeri gelmişken sorayım ,fidanları aşısızken mi yerlerine taşıyayım orada aşı yaptırayım,yoksa aşı yapıldıktan sonra mı esas yerlerine taşıyayım,herhaldetaşıma için doğru zaman fidanların yapraklarını döktükleri uyku haline geçtikleri dönem yani sonbahar-kış öncesi olacaktır değil mi.
Yerlerine her iki şekildeyken de alabilirsiniz, benim tercihim aşılar tuttuktan sonra yerlerinize almanızdır, yerlerine yapraklarını döktükten sonra alabilirsiniz.

yasarugur
03-07-2010, 15:49
Teşekkür ederim,bilgiler için,sağolun.

WM1TR
13-07-2010, 16:45
10uncu Ceviz Çalışma Grubu'nun tarihi ve tam yeri (Edirne'de ama neresinde) netleşince lütfen burdan paylaşalım
Ağustosta olması muhtemel ve tarih yaklaşıyor, kaçırmayalım.

Samsunlu55
14-07-2010, 00:08
Sayın Nurgül hanım,
Ben bahsi geçen sitedeki Toros 1 cinsi cevizden bahçe kurdurdum. Tabi kurdurmadan önce başka yerlerede sordum fakat hiçbiri bana Noyan bey gibi teknik bilgi veremedi ve hepsi tamamen ticari yaklaştı...
Bahçeyi kurduktan sonra aşısız ceviz ürün vermez problemi yaşadım, Sn. Sütyemez le de görüştüm o da aynı fikirdeydi. Bende bunun üzerine Noyan beyi aradım, kendsi beni Mersine davet etti, orada bahçeleri gezdik, gördüm ki Noyan beyin dedikleri doğru, aşısız ceviz ağaçları üstünde meyve dolu. 5 yaşında ağaç üstünde yaklaşık 10 - 15 kg meyve var. Burada ****** işin püf noktası bakım. Hangi sitede bir bakım programı görebiliyorsunuz? Herkes ücret talebinde bulunuyor, ve verilen bilgilerde çok büyük hatalar var. Bence bu konuda:" Adamın kitabı bile var. Bak adam Prof. olmuş ne derse doğrudur." mantığıyla gitmemek lazım. Adam Prof. olmuş ama akademisyen ruhu yok, kafa ticari çalışıyor...

Sn. ainos;
Siteye hoş geldiniz kendinizi şurada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2595) tanıttıktan sonra daha detaylı bilgi verebilir misiniz:confused: Kurduğunuz bahçe kaç dönüm:confused: Bahçesel (http://www.bahcesel.com/forumsel/cevizle-ilgili-sorular/28041-soru-atilim-toros-1-a/)de agaçların iki yaşında olduğunu yazmışsınız alalı mı iki sene oldu yoksa şu anda mı iki yaşındalar:confused: Bahçe nerede:confused: Rakım kaç:confused: Toprak tipi nedir:confused: Sulama imkanı var mı:confused: Sorular fazla oldu sanırım, saygılarımla...

WM1TR
15-07-2010, 09:40
cevize ara tarım olarak "bodur kiraz" nasıl bir fikirdir? bu iki ağaç geçinebilirler mi?

Samsunlu55
16-07-2010, 21:43
cevize ara tarım olarak "bodur kiraz" nasıl bir fikirdir? bu iki ağaç geçinebilirler mi?

Cevizin salgıladığı juglone (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4911) isimli madde yüzünden bazı bitkilere zarar verebilir. İlk önce bunu araştırın derim...

Lilium
19-07-2010, 12:31
161559

161560

161561

tnz26
19-07-2010, 15:39
Merhabalar,
Öncelikle bu siteye yeni üye oldum. Burada verilen bilgi ve aktarılan tecrübeler için tüm üyelere teşekkürler.
Benim de Bandırma'da 20 dekar cevizliğim var. 10 dekar 5/6 yaşında yalova1-4, Şebin ve bilecik çeşitlerinden oluşuyor. Diğer 10 dekar ise 2009 kasım dikimi ve yine aynı çeşitlerden.Bu işi babamla birlikte yapmaya çalışıyoruz.
Önümüzdeki yıllarda amerikan çeşitleri ekmeyi ve toplamda 50 dekara ulaşmayı planlıyorum. Burada sizlerle edindiğim bilgi ve tecrübeyi paylaşmak; işin çok başında olduğumuz için sizlerin bilgilerinden istifade etmek istiyorum.(bilgi ve tecrübe derken altı yılda ne öğrendi isem.)
selamlar...

WM1TR
19-07-2010, 15:45
Cevizin salgıladığı juglone (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4911) isimli madde yüzünden bazı bitkilere zarar verebilir. İlk önce bunu araştırın derim...

araştırdım ama fazla bilgi bulamadım. açıkçası bu link de yeterli gelmedi, zira kara cevizden bahsediyor ama ben kara ceviz ekmeyi düşünmüyorum. ayrıca bodur kirazların 3üncü senede meyveye yattıklarını ve ekonomik ömürlerinin de 10 sene civarı olduğunu düşünürsek, mevcut cins cevizlerin de böyle etkisi olsa dahi, o sırada kiraz ağacının artık ömrünü zaten doldurmuş olacağına göre, dikmekte ben pek sakınca görmüyorum.

06doğaci
19-07-2010, 17:33
Merhaba bilindiği gibi her ağaç bazı zararlıları var.İki farklı ağaç çeşidini bir arada ekmekle bu riski artırmış olursunuz sayın WM1TR.

tnz26
19-07-2010, 22:40
Merhaba sayın WM1TR,
Ben ceviz aralarına vişne ektim.Fens teli direleri arasına da üzüm.Vişnelerin şu ana kadar maddi bir katkısı olmadı.(tabi üç yıldır kendi reçel ve kompostomuzu saymazsak.) Bu arada vişneler 5 yaşında. Üzümlere gelirsek çok uğraş gerektiriyor ama ikinci yıldan ihtibaren ürün alabiliyorsunuz.Üzümler 3 yaşında bu yıl pazarlamayı planlıyoruz.Sonuçlarını sizlerle ileride paylaşırım.
Vişne verimini arttırmak için önümüzdeki yıl bahçeye arı koymayı düşünüyorum bu konuda yorumlarınızı bekliyorum.

Samsunlu55
20-07-2010, 23:23
araştırdım ama fazla bilgi bulamadım. açıkçası bu link de yeterli gelmedi, zira kara cevizden bahsediyor ama ben kara ceviz ekmeyi düşünmüyorum. ayrıca bodur kirazların 3üncü senede meyveye yattıklarını ve ekonomik ömürlerinin de 10 sene civarı olduğunu düşünürsek, mevcut cins cevizlerin de böyle etkisi olsa dahi, o sırada kiraz ağacının artık ömrünü zaten doldurmuş olacağına göre, dikmekte ben pek sakınca görmüyorum.

Linki konudan haberdar olun diye verdim. Orada kara ceviz yazdığına bakmayın her ceviz cinsi için geçerlidir. Dediğinizede hak veriyorum bodur kirazın ömrü daha kısa cevizler büyüyene kadar alacağınızı alırsınız. Cevizlerin aralıkları ne kadar olacak:confused:

WM1TR
22-07-2010, 10:48
fidancım 8*6 önerdi, aralıkta dikicez. chandler + franquette. ben 8lilerin arasında tek sıra halinde dikmeyi düşünüyordum.
açıkçası hala kararsızım, 10 dönümü hobi olarak gördüğüm için denesem mi diyorum kendi kendime sonra da başarılı olma durumu varken sırf bu hırsım yüzünden de başarılı olmazsam diye de ürküyorum. zira başarılı olursam bahçeyi büyütmeyi ve cevizciliği birinci iş olarak görme durumuna doğru gitmeyi planlıyorum. ikinci ağaç türü demek ikinci hastalık riski demek.

Lilium
22-07-2010, 11:53
Kapama bahçede ikinci bir ağaçı tavsiye etmem, üç dört yıl yıllık bitkiler ekilebilir,
Bir arkadaşıma 8x8 ektiğimiz ceviz ağaçları altıncı yılındalar ve araları kapattılar, hangi meyva olursa olsun en az 4-5 yaşından sonra ekonomik olarak bir şeyler almaya başlarsınız, bir iki yıl meyva alıcam diye o emeğe o masrafa değmez.
İlla değişik meyve yapacaksanız ayrı bir yer ayırıp yapınız.

WM1TR
22-07-2010, 13:30
sevgili lilium, bu işte mümkün olan en yüksek verimi olmaya odaklandığım için size gübreleme ile ilgili bir soru sarmak istiyorum, ceviz fidanlarının dikimi sırasında açılacak çukurdaki toprağa triple süper fosfat yanında ek olarak leonardit de eklemeyi düşünüyorum. sizin tavisye edeceğiniz bir marka var ise, veya can suyuna konulacak bir sıvı humik asit var ise yazabilir misiniz lütfen? eğer firma isminde problem olursa özelime de yazabilirsiniz. teşekkürler.

Lilium
22-07-2010, 15:14
Toprak yapınız leonardite ihtiyaçı varsa koyunuz, yoksa gerek yok diye düşünüyorum, bunu da toprak analizi ile, ne tür gübre ihtiyacı olup olmadığını bilir ona göre gübre kullanılır. Konuyu iyi bilen birisiyle görüşmeniz zaman ve paradan tasarruf sağlayacaktır.

himone
13-08-2010, 11:35
Ara tarım olarak hiç karpuz ekmeyi düşüntünüz mü? Acaba ara tarım olarak karpuz yetiştiren biri var mı forumda?

Çınarmunarı
19-08-2010, 16:16
Arkadaşlar (Kasım 2009 sonbaharında dikilen) ceviz fidanlarını mayıstan bu yana 10 günde bir suluyoruz.Bu sulama işini ne zaman bırakmalıyım?

Lilium
19-08-2010, 16:56
On günde bir sulama bana göre çok sık, ağustostan sonra sulamayı kesiniz.

Çınarmunarı
20-08-2010, 14:30
Sağolasın Lilium...
Arkadaşlar bu sezon ceviz kurultayı Edirne'de 30 Eylül-1 Ekim tarihlerinde yapılacakmış.(Yaşar Hocanın sitesinde yazıyor.)
Bu yılki kurultayda bence en önemli gündem cevizde sık dikim olur.Hepimizin kafasında sık dikim konusunda büyük soru işaretleri var.
Cevizin yağının zeytinyağı gibi çıkarılması ile ilgili duyumu olan **** bilgisi olan varsa paylaşırsa sevinirim.

Lilium
20-08-2010, 15:02
Geçen yıl bigadaki toplantıya katıldım oldukca yararlı oldu, bu işi düşünen arkadaşların katılmalarını isterim.

Sık ekim (çit sistemi) Küçük taç yapan ağaçlarda düşünülebilir 6x8 gibi

WM1TR
23-08-2010, 16:52
30 eylül 1 ekim, hafta içi demek (perşembe cuma)
yani mesaili çalışanların gitmesi için ek zahmet gerekecek.
olmadı.

Sebahattin
24-08-2010, 22:06
Sn Sebahattin;
Tecrübe ve bilgilerinize dayanarak;
Chandler için optimum dikim sıklığı nedir?
10*10 çok mu aralı olur?Uzun vadeli bir yatırım için normalmidir?
Selam ve saygılarımla

http://www.ceviz.gen.tr/haberdetay.asp?HaberNo=146

Yaşar hoca,

8 x 4 olabilir diyor. Farklı üreticileri farklı htercihlkeri de var. Burada önemli olan şeylerden biri işleme ekipmanlarızla uygunluk durumu.

Daha kolay olması açısından bence 5 x 5 de olabilir.
Ağaçlar büyüdüğünde (nihai taç büyüklüğüne ulaştığında) aradan bir sıra çıkarılabilir. Bu durumda ara sırayı çıkarma maliyeti ve o döneme kadar ağaçlardan elde edilecek meyve ve kereste geliri dikkate alınmalıdır. Ekonomik analiz sonucu ara tarım mı yoksa sık dikim mi bu sizin tercihinize kalmış bir şey. Amerikalılar bu şekilde sık dikim yapıyorlar ve 13-14 . sene de fazla sırayı çıkarıyorlar. Buna 'whiskbrooming' diyorlar.

Kabaca bir değerlendirme ile söyleyeyim tek kültür yetiştirme arzusunda ve başka bir üretim düşünmüyorsanız, sık dikim erkenci verimi (erken yaşlarda meyve veren çeşitler) yüksek çeşitler için uygun olabilir.

KOLAY GELSİN.

seaa
24-08-2010, 22:26
Özel ağaçlandırma kapsamında binlerce ağaçtan oluşacak bir ceviz bahçesi yapmayı düşünüyorum bana yardımcı olabilecek saygıdeğer üyler varmıdır acaba?

Lilium
25-08-2010, 00:58
http://www.ceviz.gen.tr/haberdetay.asp?HaberNo=146

Yaşar hoca,

8 x 4 olabilir diyor. Farklı üreticileri farklı htercihlkeri de var. Burada önemli olan şeylerden biri işleme ekipmanlarızla uygunluk durumu.

Daha kolay olması açısından bence 5 x 5 de olabilir.
Ağaçlar büyüdüğünde (nihai taç büyüklüğüne ulaştığında) aradan bir sıra çıkarılabilir.

Yaşar hoca 8x4 diyor, diyorsa bir bildiği vardır, bence çok sık bir dikim ne kadar da budama ile terbiye etsekte on onbeş yaşlarında ağaçın gövdeden uzaklık taç yapısı beş altı metreyi bulur, bu da bir ağaçın yan dalları diğer ağaçın gövdesini bile geçer, yan dallarda meyva olacağına göre bu sıklık güneş almasını da engelleyecektir, bence çok sık.
Belki pedro da düşünülebilir o daha küçük bir taç yapısına ve daha sert bunanabiliyor, o şekilde kontrolü sağlanabilir.

5x5 te de ağaçlar beşinci yılından sonra ekonomik olarak gelir sağlayacağını düşünürsek bir beş yıl getirisi olabilir, ama bu on yıl zarfında da ağaçlar sık olduğundan devamlı olarak yukarı güneşe gideceği için taç yapıları yukarıya gidecektir.

Bence kalıcı olanı tercih etmeliyiz, bence çit sistemi için 6x8 ve ya 6x9 en uygun ekim şekli diye düşünmekteyim.

WM1TR
25-08-2010, 16:53
benim fidancım da bana 8*6 önerdi
çalışma grubunda bu konuyu yaşar hocaya sormayı düşünüyorum.

Talham
28-08-2010, 01:45
Değerli arkadaşlar,

Kocaeli Kandıra bölgesinde 23 Dekar arazi satın aldık. Bu arazinin 5 Dekarı üzerinde BROLER ( tavuk yetiştiriciliği ) faaliyeti yapacağız. Gerekli ruhsat vs. işlemlerimize başladık.

Yaklaşık 15 Dekar alana ise ceviz fidanı dikmek istiyoruz.

Bölge açısından uygun fidan seçimi - dikim işlemleri - sulama sitemi kurulumu ve teşvik gibi hususlarda bilgi rica ediyoruz.

İlgilenen arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim..

kordelyalı
30-08-2010, 06:22
Ceviz kurultayına herkes katılabiliyormu,adres hakkında bilgisi olan arkadaş var mı acaba?Saygılarımla

Lilium
30-08-2010, 10:32
Herkes katılabiliyor

WM1TR
31-08-2010, 15:12
tam adres henüz belli değil, yaşar hocanın sitesinde açıklama olacak.
ceviz gen tr

Çınarmunarı
12-09-2010, 21:08
Arkadaşlar merhaba...
Bu sonbaharda yaklaşık 200 adet çetin cevizi tohumdan dikmek istiyorum.Bunları poşetlere dikip yazın aşıladıktan sonra mı yerlerine dikeyim yoksa tarlanın bir kenarına karık halinde dikip yazın aşılandıktan sonra kaldırıp yerlerine mi dikeyim?
Hangi dikim daha sağlıklı olur, toprak karışımı nasıl olmalı, gübreleme ne ile ve hangi sıklıkta olmalı,sulama aralığı nasıl olmalı ki yazın aşı kıvamına gelsinler?
Bir de bu tohumdan çıkan fidanlara hangi aşıyı yaparsak tutma oranı yüksek olur? Efendim değerli yorumlarınızı bekliyorum...

Lilium
19-09-2010, 16:54
Yerde daha güzel olur, Poşetlere eksenizde olur, yerde daha iyi gelişirler, ilk yıl ektiğiniz cevizlere aynı yıl zor aşı yaparsınız, bir sonraki yıl olabilir.
Tarlanın bir kenarına karık halinde 20 cm arayla ekebilirsiniz, toprak yapısı ceviz her toprakta olur, kumsal olursa daha iyi olur.
Çok sulama ile aşı kıvamına gelecek diye bir şey yok, uygun zamanlarda sulamanız yeterli olacaktır.
Ceviz cinslerin de aşıyı daha iyi tutar diye bir cins yok, aşıyı iyi yaparsan hepsi tutar.

Çınarmunarı
19-09-2010, 18:38
Sağol Lilium.

WM1TR
23-09-2010, 15:20
ceviz çalışma grubu 7 gün sonra başlayacak ama hala yeri açıklanmadı.
çok acayip bir durum, sen organizasyonun yerini hala açıklamadıysan insanların gelmelerini nasıl beklersin. herhalde sadece Edirneden katılım istiyorlar. olacak iş değil.

Lilium
23-09-2010, 18:32
Mutlaka bir üniversitede olacaktır, yaşar hocaya (http://www.ceviz.gen.tr/) sorulabilir.

WM1TR
24-09-2010, 13:00
Sevgili Lilium kişisel olarak öğrenme peşinde değilim. Eğer ciddi bir ceviz ilmi, ceviz birikimi, ceviz tanıtımı yapılması isteniyorsa -ki her çalışma grubu öncesi açılış konuşmasında Yaşar Hocanın vurgulamaya çalıştığı şey budur- tarihlerin ve mekanın çok önceden, mümkünse yaz başında tüm kamuoyuna duyurulması böylece tüm cevizcilerin kendi programlarını ayarlaması, hatta çeşitli platformlarda da bu çalışma grubunun reklamının yapılması gerekir. Böylece katılımın yüksek olması ve ceviz bilincinin gelişmesi beklenebilir. Ayrıca Edirne doğumlu ve hayatının 10 senesinden fazlasını orada geçirmiş biri olarak, Edirne'de üniversite bölümleri arası mesafelerin uzak olduğunu Tıp Fakültesinin şehirin girişinde (hatta şehre 2-3 km kala), MYOların ise Yunanistan sınırının dibinde (karaağaç) olduğunu belirtmek isterim.

WM1TR
27-09-2010, 10:45
Evet, araştırmalarım sonucunda nihayet toplantının tam yerini ve gündemini bulabildim...

Ama ne yazık ki bunu Yaşar Hocanın sitesinden değil, başka yerlerden buldum.

İlgilenenelere duyurulur:

10. TÜRKİYE ULUSAL CEVİZ ÇALIŞMA GRUBU TOPLANTISI EDİRNEDE YAPILACAK
Eylül 24, 2010

TAM ADRES: TRAKYA ÜNİVERSİTESİ BALKAN YERLEŞKESİ
BALKAN KONGRE MERKEZİ SALONU, EDİRNE

10. TÜRKİYE ULUSAL CEVİZ ÇALIŞMA GRUBU TOPLANTISI
TOPLANTI PROGRAMI

30 Eylül 2010

09.00: AÇILIŞ

Prof. Dr. Yaşar AKÇA

Çalışma Grubu Başkanı

Prof. Dr. Lütfü BAŞ

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı

Hanifi AVCI

AGM Genel Müdürü

Doç. Dr. Masum BURAK

TAGEM Genel Müdürü

Prof. Dr. Enver DURAN

Trakya Üniversitesi Rektörü

Gökhan SÖZER

Edirne Valisi

10.00: TÜBİTAK 106 G 152 numaralı KAMAG Türkiye ceviz yetiştiriciliğini geliştirme entegre projesinin tanıtımı

12.00 Öğle yemeği

14.30 Ülkemizde özel ağaçlandırma çalışmaları kapsamında kurulan ceviz bahçelerinde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri

16.45 Serbest Kürsü

Ceviz yetiştiriciliğine başlangıçta kırılgan noktalarımız

Edirne Bölgesinde Ceviz Yetiştiriciliğinde nerelerde hata yaptık?

01 Ekim 2010

Ceviz bahçelerinin gezilmesi (Özel ağaçlandırma kapsamında kurulan bahçeler)

WM1TR
27-09-2010, 11:06
Balkan Kongre Merkezi, Tıp Fakültesi yakınlarında
Edirne'nin girişinde, Otobüs Terminalinden yaklaşık 1 km sonra ışıklardan sağa yukarıya doğru giden yolda...

WM1TR
28-09-2010, 09:04
gidemeyecek olup da soruları olanlar varsa, ben perşembe günkü toplantılara katılmayı planlıyorum.

ilgililere iletmek için sorularınızı bekliyorum...

denizakvaryumu
28-09-2010, 09:12
"pedro kendine verimli midir" ve "pedro chandleri tozlar mı"

Bu soruların cevaplarını alabilirseniz sevinirim.

Kimileri her iki soruya da EVET diyor, kimileri her iki soruya da HAYIR diyor :)

ykolko
28-09-2010, 09:48

Kimileri her iki soruya da EVET diyor, kimileri her iki soruya da HAYIR diyor :)

Bu siteye yeni üye oldum çok güzel bir forum fakat 2009 yılına kadar gayet aktif görünüyor fakat 2010 yılında kendiniz soruyor kendiniz dinliyorsunuz sanki terk edilmiş bir kasaba gibi :)

idris şenol
28-09-2010, 10:14
arkadaşlar bu ilginç kurbağyı sizlere tanıtmak istedim
sadece ceviz ağaçlarımda var

idris şenol
28-09-2010, 10:20

ceviz ağaçların hiçbir cinsi kendi kendini tozlamaz veya enazından istenen verim alınamaz
bu bakımdan tozlayıcı olması gerekir
bizim cevizler pedro ve chandler cinslerinden oluşuyor verim çok iyi

denizakvaryumu
28-09-2010, 10:55
Teşekkürler...

Yani pedro ve chandler den başka ceviz yok mu bahçede?

Avanos
28-09-2010, 19:03
Öncelikle bu çalışma grubunu kınıyorum.Bu çok plansız bir günde ve yeterli duyru yapılmadan bir çalışama nasıl başarılı olur.
Sorulara gelince
1- Son çıkan özel ağaçlandırma alanlarında sulama sorunu ile ilgi (bu şuanda yürütmekte olduğumuz 3 proje direk etkiledi) bu sulama ile ilgili genelgede 3 hektardan büyük alanlarda sulama suyunun alanda olması istenmekte.Alana kuyu açılması için müracat etmek isteseniz şöyle bir sorunla karşılaşıyorsunuz. Kuyu ruhsatı DSİ den alınıyor yalnız kuyu ruhsatı almak isterseniz. Alanı tapusunu **** kira sözleşmesi istiyorlar.Ormanda size alanı kiralamak için o alandaki kuyunun kullanma ruhsatını ve su değerlerini istiyor. Velevki kuyu ruhsatı aldınız bu seferde size ait olmayan alanda kuyu açacaksınız bu alanda su bulmama şansınız var, olduki su buldunuz bu seferde suyun değerleri uygun olmabilir arazi ve kuyu maliyeti size kaldı geçmiş olsun. Bunun değiştirilmesi gerek. 3 hektardan büyük alanlarda arazide suyun bulunması yeterlimidir.Yoksa bu alanda su bulduktan sonra dahi birde damla sulama mecburiyeti varmı arazi içinde su varken taşıma (tankerle )mümkünmüdür.
2- 12 nolu genelgede bakanlık personeline özel ağaçlandırma yasaklanmakta denmekte bu yasak sadece orman çalışanları içinmi bakanlığın diğer personelelerinide kapsamaktamıdır( DSİ ve Meteoroloji çalışanlarını) gibi
Şimdilik bukadar çok soru var aklımda ama şimdi yazarken aklıma gelmiyor

WM1TR
29-09-2010, 09:26

Öncelikle bu çalışma grubunu kınıyorum.Bu çok plansız bir günde ve yeterli duyru yapılmadan bir çalışama nasıl başarılı olur.
Sorulara gelince
1- Son çıkan özel ağaçlandırma alanlarında sulama sorunu ile ilgi (bu şuanda yürütmekte olduğumuz 3 proje direk etkiledi) bu sulama ile ilgili genelgede 3 hektardan büyük alanlarda sulama suyunun alanda olması istenmekte.Alana kuyu açılması için müracat etmek isteseniz şöyle bir sorunla karşılaşıyorsunuz. Kuyu ruhsatı DSİ den alınıyor yalnız kuyu ruhsatı almak isterseniz. Alanı tapusunu **** kira sözleşmesi istiyorlar.Ormanda size alanı kiralamak için o alandaki kuyunun kullanma ruhsatını ve su değerlerini istiyor. Velevki kuyu ruhsatı aldınız bu seferde size ait olmayan alanda kuyu açacaksınız bu alanda su bulmama şansınız var, olduki su buldunuz bu seferde suyun değerleri uygun olmabilir arazi ve kuyu maliyeti size kaldı geçmiş olsun. Bunun değiştirilmesi gerek. 3 hektardan büyük alanlarda arazide suyun bulunması yeterlimidir.Yoksa bu alanda su bulduktan sonra dahi birde damla sulama mecburiyeti varmı arazi içinde su varken taşıma (tankerle )mümkünmüdür.
2- 12 nolu genelgede bakanlık personeline özel ağaçlandırma yasaklanmakta denmekte bu yasak sadece orman çalışanları içinmi bakanlığın diğer personelelerinide kapsamaktamıdır( DSİ ve Meteoroloji çalışanlarını) gibi
Şimdilik bukadar çok soru var aklımda ama şimdi yazarken aklıma gelmiyor

yarın orda olacağım ve hepsini yaşar hocaya ya da onun orda göstereceği kişilere soracağım :rolleyes:

idris şenol
29-09-2010, 10:05
Teşekkürler...

Yani pedro ve chandler den başka ceviz yok mu bahçede?
maalesef yok
zaten ceviz bahçem 3 dekar
kapama ceviz bahçesi
su problemi olmayan yerlere tavsiye ederim
çok verimli olduğu için iyi bakıma ihtiyaç var
gübreve suyunu eksik etmeyin
iyi bakım sağlanamayan bahçelerde ceviz içersini tam dolduramayabilir:confused:

denizakvaryumu
29-09-2010, 10:16
maalesef yok
zaten ceviz bahçem 3 dekar
kapama ceviz bahçesi
su problemi olmayan yerlere tavsiye ederim
çok verimli olduğu için iyi bakıma ihtiyaç var
gübreve suyunu eksik etmeyin
iyi bakım sağlanamayan bahçelerde ceviz içersini tam dolduramayabilir:confused:

Bu durumda pedro ve chandler birbirini tozluyor sonucuna varabiliriz.

gulucuk
29-09-2010, 13:48
çalıştayın iyi geçmesini diliyorum..organizatörlerden ricam gelecek yıldan itibaren çalıştayın hasat zamanı gibi bir dönemden ziyade ölü bir dönemde yapılması..bizler de katılabilelim..

Çınarmunarı
29-09-2010, 15:47
Sayın WM1TR...
Kurultayda ; 1-Fernor ile ilgili geniş kapsamlı bilgi(verim, taç genişliği,sık dikime uygunluk,anadoluya uyum,yapraklanma tarihi ,vs..)
2-Cevizin yağının çıkarılması projesi ile ilgili ne duyarsanız.
3-Sık dikimin hangi tür cevizlere uygun olduğu ,nasıl randıman alabileceğimiz ile ilgili sorularımıza cevaplar bulupda bizimle paylaşırsanız seviniriz...

rabenek
29-09-2010, 16:01
Merhaba arkadaşlar.
Ceviz yetiştirmek üzere Van'da özel ağaçlandırma alanı araştıryorum. Alan bulmadan çeşit üzerinde durmak doğru olur mu? Ne önerirsiniz.

06doğaci
30-09-2010, 19:29
KAMAN-5 VE KAMAN-1 ceviz çeşidi tohumu arayan arkadaşlar varsa elimde yeteri miktarda var.05363515724

WM1TR
01-10-2010, 12:58
Değerli üyeler,
Özel sebeplerden dolayı çalışma grubunun ilk günü sabah seansına katılabildim. Çok üzülerek araba ile yaşadığım bir problamden dolayı ordan ayrılmak ve aracımı uzun uğraşlar sonucunda tamire götürmek durumunda kaldım. Sabah seansında da öğlene kadar teşekkür konuşmaları yapıldı, yukard ayazdığım programa aynen uyuldu ve herkes teşekkür konuşmasını yaptı (ne gerek varsa bu akdar uzatmaya) bir tane çok güzel sunum vardı, o da Uludağ Ünviersitesinden Ümran Hanımın yaptığı ve çeştili ağaçların yetiştirilmesi üzerine olan istatiskilerdi sadece onunla ilgili notlar alabildim. Onun dışında Edirne-Lüleburgaz-Kırklareli arasında mekik dokudum, İstanbula biraz önce dönebildim. Nasip mi değilmiş neymiş anlamadım gitti. O kadar özendik, programımızı yaptık iznimizi aldık, kilometrelerce yol gittik. Ama olmadı işte. çok başka işlerle uğraşmam gerekti. alabildiğim kadarki tüm notlarımı daha sonra yazacam.

Sabah seansında tek bir ara vardı, o arada da fidanları aldığım Muahrrem abiye yanaştım, lafladık, pedro için tozlayıcıyı sordum fernette dedi.

maalesef diğer sorulara cevap alamadan çok üzgün bir şekilde çalışma grubunu bırakmak zorunda kaldım. Kusura bakmayın.

Eğer forumda çalışma grubuna katılan varsa lütfen notlarını bizimle paylaşşsın,...ha bir de topra tv ordaydı, umarım sitelerine bu yayını tekrar koyarlar, bari orda izleyeyim.

WM1TR
01-10-2010, 13:02
bu arada yine aklıma geldi, muharrem abiye 8*6 dikim şeklini sordum, ağaçların birbirini kapması 20-25 seneyi bulur o yüzden problem yok dedi... ispanyada 7*5 yapıyorlarmış ve ona göre budama yapıyorlarmış. en azından dikim şekli konusunda içim rahatladı, bu aralık ayında 8*6 chandler-franquette ikilisini dikmeyi planlıyorum.

denizakvaryumu
01-10-2010, 13:34
Teşekkürler, bu durumda

pedro - fernette
chandler-franquette

olarak not alıyoruz.

qokhanyilmaz
03-10-2010, 16:32
Bu sene evimizin önündeki 25 yaşına gelmiş fakat meyvesini neredeyse hiç yiyemediğimiz bir cevize babam aşı yapmış.Aşı yapılan ağaç bu sene aşağıdaki resimde görülen ağaçtır.Fakat son zamanlarda ağacın yapraklarının kenarları sararmaya başladı ve en ilginci de yaprakların arkasında küçük sarı canlılar görmeye başladık .Bu canlılar nedir ve nasıl bir mücadele geliştirmeliyiz bilgisi olan arkadaşlardan yardım bekliyoruz.Şimdiden teşekkürler.Resim yüklemede problem yaşıyorum.Daha sonra yeniden deneyeceğim.

Lilium
04-10-2010, 01:29
KAMAN-5 VE KAMAN-1 ceviz çeşidi tohumu arayan arkadaşlar varsa elimde yeteri miktarda var.05363515724

Cevizi deseniz daha doğru olur.

Lilium
04-10-2010, 01:35
bu aralık ayında 8*6 chandler-franquette ikilisini dikmeyi planlıyorum.
Benimde idaal ölçülerim 8x6 ama daha sonraki bakım ve budamalarına çok dikkat edilmeli ve bilinçli yapılmalı.

WM1TR
05-10-2010, 09:28
evet, dediğim gibi çalışma grubunun ilk günün sadece sabah seansına katılabildim, o seansında çok büyük kısmı teşekkür konuşmaları, tabiatın ve cevizin önemi gibi konuşmalarla geçti. bu konuşmalardan sonra "kamag" projesi tanıtıldı, tübitak ile ortaklaşa yapılan bu proje ile türkiyenin 14 ilinde (18 de olabilir) 18 bahçe (14 de olabilir, bu iki rakamı karıştırmışım :)) kurulmuş durumda, çeşitli türler ekilmiş ve durumlaır inceleniyor. ağaçlar 2 yaşına gelmişler.

Amaç:
Bölgesel Adaptasyon Denemeleri, Türkiye Ceviz Yetiştiriciliğinin Geliştirilmesi Entegre Projesi

Bu proje kapsamında çeşitli illerden (bursa, izmir vs) bazı konuşmacılar çıkıp mini konuşmalar yaptılar, tek sunumu yapan kişi uludağ üniversitesinde ümran hanım idi. istediğimiz tarzda bilgileri o verdi, en yararlı konuşma onunkisi idi. ümran hanımı, bir önceki ceviz çalışma grubundan (bigadaki) hatırlayanlarınız olacaktır, hala toprak tv'nin internet sitesinde o çalışma grubu gösteriliyor, orda da bir sunum yapmıştı. bilmeyenler toprak tvnin internet sitesine girip firmalarımız linkine tıklayıp sayfanın sağ tarafında alt alta dizili resimli linkleri izleyebilirler.

Bahçe bursada. pek çok yerli-yabancı türler yetiştiriliyor. 2 yıldır devam ediyor. ağaçlar 2 yaşında.

- kış budamasını şiddetli donlardan sonra mart ortasında yapmışlar
- en az 1 metre gövde bırakılmış (yani 2 yaşındaki ağaçlar için dallanma yüksekliği en az 1 metre olmalı)
- doruk dallı sistemde budama yapılmış
- aşırı yağışların olduğu bahar döneminde ağaçlar aşırı büyüdüğü için yaz budaması da yapılmış: yani uç dallar, yere doğru sarkan dallar kesilmiş.
- 16.04.2010 tarihi itibariyle yapılan incelemede, en geç yapraklanma incelenmiş ve türlerin fotoğraflarını gösterdi, yorumunu yaptı: 16 nisan itibariyle en geç yapraklanan çeşitler: fernette, fernor, chandler ve pedro
- çiçeklenmesi en yoğun olan çeşitler; chandler, pedro, fernor (hepsi dişi çiçek)
- geç yapraklanma sırası, en geçten erken doğru: fernor, fernette,chandler
- en fazla gelişme gösteren çeşitler : chandler, pedro
- 2 yaşına gelip de bu yaz sonunda en fazla meyve veren çeşitler, ağaç başına:
pedro: 26 adet ceviz
chandler: 12 adet ceviz
- en iyi meyve tutumuna sahip çeşitler: pedro ve chandler

bahçenin sorunları:
-kök çürüklüğü (açık kök değil de tüplü gelen çeşitlerde meydana gelmiş)
-tavşan zararı, ekim sonrasında ağaç gövdelerinde tavşanların diş izlerini gösterdi (ya kireç ya da tel örgü)
-sarı ağaç kurdu (ağaçlara tuzak konur ve ilaçlama yapılır)
-elma iç kurdu, çok az
-kuş zararı, ağaçkakanlar meyveleri yemişler
-demir eksikliğine bağlı kloroz (çaresi gübre)

bir de yabancı ot ilacı kesinlikle atmamak gerekir, ağaçları öldürür.

son olarak da fransa da en çok fernor ve fernette çeşitlerini geliştirildiği söylendi.

umarım yardımcı olur.

WM1TR
05-10-2010, 09:30
benim bu kısa sunumdan çıkardığım sonuç:
chandler-franquette
pedro-fernette
ikilileri en verimli ve en az sorunlu olacak olan çeşitler...

Lilium
05-10-2010, 12:52
kök çürüklüğü (açık kök değil de tüplü gelen çeşitlerde meydana gelmiş)
Bu sorunu bende yaşadım, ilk ektiğim cevizlerin bir kaç tanesini fazla suyla kuruttum, bunların yerine iki oldu tüplü fidan alıp ekiyorum ilkbaharda yapraklanıyor daha sonra kuruyorlar, suçu hep kendimde arıyordum ne hata yapıyorumda kuruyorlar diye.
Yinede bunun nedenlerinin nicinlerinin iyi araştırılması gerekiyor, bana hala tüplü oluşundan dolayı kök çürümesi yapacağı pek aklıma yatmıyor.

Bir neden şu olabilir, fidanlar burgu ile ve ya dar bir şekilde açılan çukurlara dikiliyor, bu toprak gecirgen olmayan bir topraksa daha sonraki sulamalarda çukur suyla doluyor ve ya kışın yağan yağmurlarla çukur sürekli su tutuyor, bu bir çürüme ve kuruma sebebi olabilir. Bu tür sebeplerden dolayıda tüpe suç bulmak biraz haksızlık olur gibime geliyor.

Bunu en iyi fidanları bakan kişi bilir, belkide tüplü fidanların olduğu bölümde bir hata yaptıda söyliyemedi.

Bu tür bilimsel toplantılarda yapılan açıklamaları da dikkate alacağız, bir çok araştırmalar neticesinde alınan sonuçlar ki, (bu iki yıllık bir araştırma) doğrudur doğruluğu çok yüksek olabilir, ama iki yıllık bir araştırma ile bir yerde hata yapabileceklerini de unutmayalım.

qokhanyilmaz
06-10-2010, 00:40
Bu durumda kışı soğuk hatta don olan yerlerde pedro ve chandler ekimi yapılabilir diyebiliriz anladığım kadarıyla !

Lilium
06-10-2010, 00:59
Sayın qokhanyilmaz, geriye dönük mesajları okursanız konu ile ilgili daha detaylı bilgiler bulabilirsiniz.
Her türlü ceviz -27 derecelere kadar dayanabilen bir ağaç, pedro ve chandler geç uyanmasıyla geç donlar dediğimiz donlardan 15 -20 gün etkilenmemiş oluyorlar, bu etkilenmiyecek ve ya donmaz anlamı çıkarılmamalı, ağaçlar uyandıktan sonra ki donlardan pedro da chandler da etkilenir.

gulucuk
06-10-2010, 10:16
fernor ve chandler cinslerini geç donlar açısından mukayese edebilirmisiniz arkadaşlar

WM1TR
06-10-2010, 13:46
değerli üyeler lütfen topiği iyice araştırmadan kolaycılığa kaçıp iki satır soru yazıp sorularınıza cevap alacağınızı düşünmeyin.

Çınarmunarı
06-10-2010, 14:28
Arkadaşlar Edirne Ceviz Kurultayı görüntülerini günlerdir toprak tv de bekliyorum. Bugün toprak tv yi aradım. Bana kurultay görüntülerini çekmediklerini söylediler. Sayın WM1TR arkadaşımızda toprak tv nin görüntü aldığını söylemişti. Detaylı bilgiye sahip olan varsa paylaşırsa sevineceğiz...

gulucuk
07-10-2010, 09:22
değerli üyeler lütfen topiği iyice araştırmadan kolaycılığa kaçıp iki satır soru yazıp sorularınıza cevap alacağınızı düşünmeyin.

Sayın WM1TR bu düşüncenizin muhatabı benmiyim?

WM1TR
07-10-2010, 15:33
Arkadaşlar Edirne Ceviz Kurultayı görüntülerini günlerdir toprak tv de bekliyorum. Bugün toprak tv yi aradım. Bana kurultay görüntülerini çekmediklerini söylediler. Sayın WM1TR arkadaşımızda toprak tv nin görüntü aldığını söylemişti. Detaylı bilgiye sahip olan varsa paylaşırsa sevineceğiz...

Allah Allah...gözümle görmesem inanmazdım...

Şöyle söyliyeyim, sırtında toprak tvnin amblemi olan bir yelekli kişi, (konuşma kürsüsünde miktofon olduğu halde) konuşmak için ayağa kalkan tüm bilim insanlarının yakalarına sökülüp takılabilir minik mikrofonlardan sürekli taktı-söktü. her konuşma öncesi konuşmacının yanına koştu ve konuşmacı daha kürsüye ulaşmadan minik mikrofonu taktı. aynı kişi omzunda kameralarla da sürekli görüntü alıyordu...
benim gördüğüm budur.

belki üniversite adına çekim yapıyor olabilirler...ama kendilerinde görüntü olmamasına çok şaşırdım.

Çınarmunarı
08-10-2010, 14:44
Ben toprak tv nin Ankara'daki telefonları ile görüştüm.Belki görüştüğüm bayanın bilgisi yoktu. Görüntü alınmaması ihtimaline bende inanmıyorum. İnşallah çekmişlerdir de tv den kurultayı izleme şansımız olur...

Sakarağaç
10-10-2010, 13:51
Merhaba arkadaşlar. Burada vermiş olduğunuz aydınlatıcı bilğilerden dolayı teşekür ederim oldukça faydalandım. geçen yıl kayserideki arazime şebin ve bilecik olarak 300 civarında tüplü ceviz dikmiştim. gelişmeleri fena sayılmaz. Bölgenin sulama sıkıntısı olduğunuda belirterek sizlerden iki konuda görüş almak istiyorum.
1- Arazinin kalan bölümünede ceviz dikmek (20 dönum) istiyorum. çeşit seçimi olarak chandler ekimi mi yapsam yoksa şebin bilecige devammı etsem?
2-Diktiğimiz bazı fidanları çeşitli sebeblerden kurumuştu ama köklerinden yeniden yeşerdi. bunlara aşımı yapmamı yoksa sökmemimi önerirsiniz? ciddi cevplarınız için teşekür ederim.

murat yavuz gök
11-10-2010, 10:03
Merhaba arkadaşlar. Burada vermiş olduğunuz aydınlatıcı bilğilerden dolayı teşekür ederim oldukça faydalandım. geçen yıl kayserideki arazime şebin ve bilecik olarak 300 civarında tüplü ceviz dikmiştim. gelişmeleri fena sayılmaz. Bölgenin sulama sıkıntısı olduğunuda belirterek sizlerden iki konuda görüş almak istiyorum.
1- Arazinin kalan bölümünede ceviz dikmek (20 dönum) istiyorum. çeşit seçimi olarak chandler ekimi mi yapsam yoksa şebin bilecige devammı etsem?
2-Diktiğimiz bazı fidanları çeşitli sebeblerden kurumuştu ama köklerinden yeniden yeşerdi. bunlara aşımı yapmamı yoksa sökmemimi önerirsiniz? ciddi cevplarınız için teşekür ederim.

1. sorunuza cevap olarak o sizin tercihinize kalmış bi durum bence şunu dikin demek biraz yanlış olur i
2i sorunuza cevap olarak da kuruyan fidanlar aşı altından mı patladı yoksa tekrar aşıdan mı patladı ??? eğer aşı altından patladıysa vakit kazanmak için yenisini dikmenizi öneririm

Lilium
11-10-2010, 12:48
Yenisini dikmeyi neden önerdiğinizi pek anlamış değilim, yeni ekilecek olanların tutmama gibi riskleri var, hazır tutmuş olanı iyi bir aşıcıya aşılatabilirseniz, zaten gök sistemini kurmuş aşı da çabucak gelişecektir.

yasarugur
19-10-2010, 06:41
Sn lilium hocam,ekim ayının ortalarına geldik cevizler toplandı ,cevizci arkadaşlardan benim şu cins ,su yaştaki ağacımdan bu yıl şu kadar verim aldım bu sonuç iyiydi ya da ben geçen yl daha iyi verim almıştım, bu yıl şu sebeplerden daha az verim aldım diye bir sebep-sonuç bağıntısı hakkında mesaj gelmedi değil mi,ceviz hakkında o kadar yazışıyoruz,iyi haberler alsak da heyecanlansak ve sevinsek ne güzel olurdu diye düşünüyorum.

seyyah53
19-10-2010, 12:28

Arkadaşım bu link te bi video var ama aynı kurultaydan mı bahsediyoruz bilmiyorum bir bak istersen ...saygılarımla

http://www.haberler.com/edirne-ceviz-calisma-grubu-toplantisi-edirne-de-2260805-haberi/

Lilium
19-10-2010, 12:54
Sn lilium hocam,ekim ayının ortalarına geldik cevizler toplandı ,cevizci arkadaşlardan benim şu cins ,su yaştaki ağacımdan bu yıl şu kadar verim aldım bu sonuç iyiydi ya da ben geçen yl daha iyi verim almıştım, bu yıl şu sebeplerden daha az verim aldım diye bir sebep-sonuç bağıntısı hakkında mesaj gelmedi değil mi,ceviz hakkında o kadar yazışıyoruz,iyi haberler alsak da heyecanlansak ve sevinsek ne güzel olurdu diye düşünüyorum.
Ben çevremdeki arkadaşlarla bu gibi konuşmaları fırsat buldukça yapıyoruz.

Sanırım sitede cevizle ilgilenen arkadaşlar ceviz konusunda ya çok yeniler ya da yetişmiş kapama bahçeleri olmayan arkadaşlar, dediğiniz gibi bu konularla ilgili konuşmaları yapmak güzel olur.
Bu konuşmaları yaparken de bazı sınırlamalar koymamız gerekiyor, zira cevizdeki verimliliği doğru konuşmak için en az cevizlerin 5 yaş üstü olması gerekir, diğer konuşmalar bilgilendirmeden ve ya söylemden öteye gitmez.

Bilmiyorum sitede 5 yaş üstü en az 50 ağaç kapama bahçesi olanlar varmı, varsa ayrı bir başlık açılıp konuşur bende severek aranıza katılırım.

Özel bir not: galeriniz mesleğinizle hiç bağdaşmıyor sizden daha çok güzel fotoğraflar bekliyoruz.;)

WM1TR
19-10-2010, 13:30
Arkadaşım bu link te bi video var ama aynı kurultaydan mı bahsediyoruz bilmiyorum bir bak istersen ...saygılarımla

http://www.haberler.com/edirne-ceviz-calisma-grubu-toplantisi-edirne-de-2260805-haberi/

evet sevgili seyyah, bahsettiğimiz kurultay bu.

hatta, bu topiği takip eden üyelere daha önceki mesajlarımda söylediğim sırtında toprak tv yazılı bir yelek giymiş olan adam bu videonun henüz 4üncü saniyesinde kamera önünden geçiyor. dikaktli bakınca görebilirsiniz. (bu arada 2.40ıncı saniyede ise en solda bulunan iki kişi ben ile 63 yaşına gelmiş sevgili babamdır. önümüzde tek bir adam oturuyordu. onun hemen arkasındayız)

video size daha önce de anlattığım gibi, açılış konuşmaları bölümünden oluşuyor.

seyyah53
19-10-2010, 16:33
Sayın wm1tr sanırım bir yanlış anlaşılma oldu ben sizinle daha önce ceviz **** videoları konusunda herhangi bir konuda konuşmadım :) zaten ceviz sayfasına ilk defa yazıyorum sadece ceviz yetiştiriceliğine yeni merak salmış asıl mesleği zooteknist olan 30 yaşında bir genç girişimciyim...:)saygılarımla

yasarugur
20-10-2010, 08:01
Sn Lilium, onlar belgesel amaçlı fotoğraflardı, sanat kaygılı değil ama uyarınız için teşekkürler.

qokhanyilmaz
20-10-2010, 23:44

Bugün saat 22.00 de varmış ama kaçırdık.Umarım yakın zamanda tekrarlanır.

WM1TR
21-10-2010, 10:09
saat 22:00de hangi kanalda idi?

Avanos
21-10-2010, 10:58
Dün Topraktv de yayınlandı. Ama sadece son 2 dakikasına yetiştim.

yasarugur
21-10-2010, 12:00
Ben biraz daha şanslıydım biraz seyredebildim,yanlış budama yapılmış ve şekil verilmemiş bir ağacı şekillendiriyorlardı,Yaşar Akça hocam ısrarla içinde oldukları bahçedeki ceviz fidanlarının 10x10 kare şeklinde dikildiğini oysa 8x4 dikilmesi gerektiğine işaret ediyor ve "Biz bu kadar toprağı boş bırakacak kadar zengin değiliz" diyordu.Uç dallarda verime yatan ağaçlarla yan dallarda verime yatan ağaçların farklı budanması gerektiğini ve modifiye lider dal esaslı bir budama şeklinin ceviz ağacı için tercih edilmesi gerektiğine işaret ediyordu.Kapama bahçelerin tek cins(Geç uyanan cinslerden) ve aralarında yeteri kadar tozlayıcısının(9-10 ağaca bir tane hesaplanarak,çünkü yarı yarıya dikilirse tozlayıcılar güçlü gelip diğerlerini kurutuyormuş).Çorum Oğuzlar Belediye Başkanı Ali Uyanık Bey 'de bu toplantıda budamanın önemini anladığını kendi bölgesindeki yetiştiricilerin budama konusunda eğitileceğine işaret ediyordu.Ben kendi adıma bunları ustalardan öğrendikçe seviniyorum,pratikte de uygulayabilirsem tamamdır.Gelecekte naçizane birkaç fidanımda birkaç ceviz daha fazla elde edeceğim demektir.

qokhanyilmaz
22-10-2010, 12:58
Ben de programın birazını izleyebildim.Sayın yasarugur'unda söylediği gibi Türkiye'de ezber bozacak şeyler söyledi.Bizim komşumuz 10 yıldan beri ceviz fidanı yetiştirip satıyor o bile çok şaşırmış bir şekilde ertesi gün akşama kadar bahçesinden çıkmadı adam.Yani budamadan dikiş sayısına kadar nasıl olması gerektiği konusunda baya bir açıklama getirdi.Fakat gözüme takılan diğer bir konu ise Yaşar hoca bu işi ticari boyutla düşünen yani kapama bahçelerle uğraşan en az 50 dekarlık bir arazisi olan insanlar için bu işin bu kadar önemli olmasından bahsetti.İtalya,Fransa gibi ülkelerde bu işi yapan insanların yayınlarını takip ettiğini oradaki şartlarda nasıl yapılıyorsa ülkemizde de o şekilde yapılması gerektiğini,kapama bahçelerde ceviz dikim aralığının 10x10 değil 8x4 **** en kötü ihtimalle 7x7 yapılması gerektiğini ,damlama sulamayla sulanması gerektiği,araların boş bırakılmayarak fiği,fasülye tarzı şeyler ekilebileceğini,artık her tarlanın birer işletme mantığıyla çalışması gerektiği makinalarla toplanıp kurutma makinelerinden geçirilip paketlenilmesi gerektiği gibi konularda değişik ve ezberbozan açıklamalarda bulundu.Kendi adına patentli olan akca cinside dahil yerli hiçbir ceviz çeşidinin dikilmemesi sonucuna varan şeyler söyledi.
Benim anladığım kadarıyla Yaşar hoca bu işin ticari kısmını biraz daha ön plana almış durumda gözüküyor.Kendisininde katkıda bulunarak üretilen makinelerden,bağ budama makaslarından,toplama makinelerinden,yeşil kabuk soyma makinelerinden ve bazı olmayan makinelerinde yerli firmalarla Ar-Ge aşamasında olduğundan bahsetti.

yasarugur
22-10-2010, 13:14
Sn.gokhanyilmaz, Yaşar hoca benim gibi birinin hayal bile edemeyeceği çok büyük 100-500 dönüm tarlalarda çalışma yapabileceğini söyledi,oysa ben hobi amaçlı ama iyi yetişmiş birkaç ceviz ağacı sahibi olmak istiyorum ,bu anlamda derslere iyi çalışıp kendi ceviz ağaçlarımda ilk meyveleri görmek beni sevindirecek.Zaten topu topu 15-20 ağaçlık yerim var

gorkem708
22-10-2010, 19:05

Vakit nakittir... Ve herkes sizin kadar bilgili olmayabilir. 40 sayfayi okumak kac saat alir? Birde sürekli o konudan bu konuya geciliyor... 20. sayfaya kadar okudum, bildiklerimi de sasirdim... sayin WM1TR, forumlar soru sorulup cevap almak yani PAYLASIM icindir... Tabii ki söru da soracagiz, cevap ta arayacagiz...

Çınarmunarı
23-10-2010, 11:00
Arkadaşlar Yaşar hoca ceviz fidanına şekil verirken goble değilde modifiye lider şeklinin verilmesi gerektiğini söyledi.Eğer hocanın dediğini yaparsak taçlanma yüksekten oluşmaz mı? Buda sonraki yıllarda hasadı yapmayı daha maliyetli ve zor hale getirir diye düşünüyorum. Ağaç goblede nisbeten daha alçakta kalır gibi geliyor.Tecrübe eden varsa açıklayabilir mi?

Sinova57
23-10-2010, 11:52
Arkadaşlar iyi günler
Uzun zamandır forumda yazmamakla beraber sizleri takip ediyor ve sizleri takdir ediyorum.
Yazmama nedenine gelince de biraz uzun ama evreleri uzun olduğundan sonuç almadan yazmak istemedim yinede tam sonuç almamakla beraber sonuca çok yaklaştığımız için bilgilendirme amacıyla yazmak istiyorum
Ben Sinop ilinde ikamet ediyorum.
Kapama ceviz bahçesi yapmak amacıyla Orman Bölge Müdürlüğüne 14.04.2010 tarihinde müracaat etmiştim 28.04.2010 tarihinde Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü Ek 19-1 no.lu bir tamim yayımlayınca buradaki maddelerden birisine takıldığımız için (İl,İlçe,Köy,Belde yerleşim alanlarına 2000 m. mesafede müracaatları kapsam dışında tuttu) müracaatımız reddoldu. Tam tüm umutlarımız söndü derken tek maddelik Ek 19-2 no.lu tamim 28.06.2010 tarihinde yayımlandı (Ek 19-1 no.lu tamimin yayımından önce yapılan müracaatlar kapsam dışı tutuldu) ben de tekrar müraccat ettim. Orman Bölge Müdürlüğü müracaatımı kabul etti. Tamime göre ben müracaat ettiğim köyde ikamet etmediğim için (2. ikametim o köyde olmasına rağmen) taşınmaz ilana çıktı. Bir kişi müracaat etti fakat proje yapması gerektiği kişiye söylenince müracaatından vaz geçmiş ( proje deyip geçmeyin tamamı sadece proje 4.000-5.000 TL civarında tutuyor) biz şu anda 90 günlük proje yapma aşamasındayız ve bu süre 01.10.2010 tarihi itibariyle başladı.
Tüm aşamalarını burada arkadaşların bilgilenmesi amacıyla paylaşmaya açığım, bu konuda çok araştırma yaptığımı zannediyorum.

seyyah53
23-10-2010, 12:19
İşte ben bilgi paylaşmak diye buna derim...teşekkürler Sayın Sinova57

qokhanyilmaz
23-10-2010, 15:21
Sn.gokhanyilmaz, Yaşar hoca benim gibi birinin hayal bile edemeyeceği çok büyük 100-500 dönüm tarlalarda çalışma yapabileceğini söyledi,oysa ben hobi amaçlı ama iyi yetişmiş birkaç ceviz ağacı sahibi olmak istiyorum ,bu anlamda derslere iyi çalışıp kendi ceviz ağaçlarımda ilk meyveleri görmek beni sevindirecek.Zaten topu topu 15-20 ağaçlık yerim var

Benim söylemeye çalıştığım şeyde aslında bundan ibaretti.Yani yaşar hoca der ki ''tarlanızdan alacağınız numune en az 3 metre olmalıdır'' dedi ve bunun ceviz için olmazsa olmazı olarak nitelendirdi. Şimdi ben bugüne kadar böyle radikal bir söylem duymadım.Bunun için söyledim bahçesinde 10 tane cevizi olan insanlar için çok radikal söylemleri vardı.

Sayın Çınarmunarı'da aynı şeyden bahsetmiş.Yaşar hoca modifiye lider şeklide budama öneriyor ama arkasından diyor ki artık elle toplama devri bitti makine ile toplama yapılacak.Yani bu işi büyük çaplı düşünenlere klavuz olabilir diye düşünüyorum.

ahmettt
23-10-2010, 15:47
fernor ve chandler cinslerini geç donlar açısından mukayese edebilirmisiniz arkadaşlar

Sorunuza cevap verilmemiş, yardımcı olmaya çalışayım. Fernor Fransızların geliştirdiği, Chandler ise Amerikalıların geliştirdiği bir tür. İkisi de yerel cinslere kıyasla, daha geç uyandıkları için, dona karşı avantajlılar. Ancak Fernor, Chandler'a göre bile, Bursa İnegöl'de 10-15 gün arası geç yapraklandığından, daha da düşük risk içerir. Daha sert iklimler için Fernor daha uygun seçim olacaktır.

(Ben agaclar.net'in eskiden beri üyesiyim ancak ağırlıklı kendi evimdeki bahçemle ilgili yazılar yazardım. Oysa bir de profesyonel pozisyonum var; Manisa Köprübaşı'nda şu anda 200 dönüm üzerinde dikili 2500 Chandler (evet 8x 4 dikili, Yaşar hoca da fahri danışmanımız, Cuma günü bizim arazideydi), yaklaşık aynı adetlerde kiraz ve nar ağaçlarına sahip tarım yatırım şirketinin ortağıyım. Şu anda arazimizi 750 dönüme çıkardık, toprak düzenleme ve yeni ceviz-badem-kiraz seçimleriyle uğraşıyoruz. Vakit buldukça buraya bakıp, bildiklerimi paylaşmaya çalışacağım.)

erdalduran10
24-10-2010, 02:03
Arkadaşlar, bizim 80 dönüm içanadoluda ankara haymana bölgesinde dağbaşında bir arazimiz var. Biz buraya buğday ekiyoruz ancak geliri çok düşük.bu yüzden badem ve ceviz yetiştiriciliği yapmak istiyorum.ancak asimetrik bilgiye sahibim.20 dekara 10 u ceviz 10 u badem düşünüyorum başlangıç olarak. Sizce buradaki buğday ekilmiş tarlaya ekim olur mu?
2. Si hangi aşamalardan geçmem gerek(ilk toprağın durumunumu analiz ettireceğim ve kime ettireceğim ve maliyeti ne kadardır).3.sü bana bu ekimin gübresiydi fidanıydı vb toplam maliyeti en fazla ne kadara nalolur.deneyimli kişilerden bunun cevabını bekliyorum.ayrıca bu maliyetleri ziratten veya başka bir bankadan kredi ile projelendirip uzun dönemli kredi imkanlarımız var mı(5 yıl hiç ödemeyip meyveleri aldıktan sonra ödemeye başlama gibi olanak mevcut mu)?yani kısaca bu kredi imkanı dışında artı olarak sermaye gerekiyor mu ve ne kadar gerekiyor? Cevap yazarsanız sevinirim.şimdiden allah razı olsun
.

Lilium
24-10-2010, 12:31
Sorunuza cevap verilmemiş, yardımcı olmaya çalışayım. Fernor Fransızların geliştirdiği, Chandler ise Amerikalıların geliştirdiği bir tür. İkisi de yerel cinslere kıyasla, daha geç uyandıkları için, dona karşı avantajlılar. Ancak Fernor, Chandler'a göre bile, Bursa İnegöl'de 10-15 gün arası geç yapraklandığından, daha da düşük risk içerir. Daha sert iklimler için Fernor daha uygun seçim olacaktır.

(Ben agaclar.net'in eskiden beri üyesiyim ancak ağırlıklı kendi evimdeki bahçemle ilgili yazılar yazardım. Oysa bir de profesyonel pozisyonum var; Manisa Köprübaşı'nda şu anda 200 dönüm üzerinde dikili 2500 Chandler (evet 8x 4 dikili, Yaşar hoca da fahri danışmanımız, Cuma günü bizim arazideydi), yaklaşık aynı adetlerde kiraz ve nar ağaçlarına sahip tarım yatırım şirketinin ortağıyım. Şu anda arazimizi 750 dönüme çıkardık, toprak düzenleme ve yeni ceviz-badem-kiraz seçimleriyle uğraşıyoruz. Vakit buldukça buraya bakıp, bildiklerimi paylaşmaya çalışacağım.)
Sayın ahmettt; oldukça büyük bir işe girişmişsiniz sizi kutlarım, 200 dölüm 2500 ağaç, iyi bakım şartlarında çok güzel bir getiri sağlar, doğaya da çok güzel bir orman sağlamışsınız, ürününüzün bol ve bereketli olmasını dilerim. ağaçlarının kaç yaşında bunu belirtirseniz konuşmalarımız daha netlik kazanır.
Ayrıca yazışmalara katılarak böyle büyük bir bahçe kuracak arkadaşlara da yardımlarınız olabilir.

gorkem708
24-10-2010, 14:02
Manisa Köprübaşı'nda şu anda 200 dönüm üzerinde dikili 2500 Chandler (evet 8x 4 dikili, Yaşar hoca da fahri danışmanımız, Cuma günü bizim arazideydi)

Ahmet bey, 8x4 ile dikilen fidanlari ileride 1 sira sökecekmisiniz? Yoksa bu sekilde mi kalcak? Ben bu sekilde dikimlerde, yaklasik 8-10. yilinda 4m metre ara ile dikilen agaclarin birer sirasinin sökülmesi gerektigini, böylece bahcenin tekrar 8x8 olarak kalacagini bicok yerde okudum.

Bu konu hakkinda bilginiz varmi? Yasar hoca bu konuda size bilgi vermistir heralde.

Sinova57
24-10-2010, 16:28
Sayın ahmettt; oldukça büyük bir işe girişmişsiniz sizi kutlarım, 200 dölüm 2500 ağaç, iyi bakım şartlarında çok güzel bir getiri sağlar, doğaya da çok güzel bir orman sağlamışsınız, ürününüzün bol ve bereketli olmasını dilerim. ağaçlarının kaç yaşında bunu belirtirseniz konuşmalarımız daha netlik kazanır.
Ayrıca yazışmalara katılarak böyle büyük bir bahçe kuracak arkadaşlara da yardımlarınız olabilir.

bu dikim tekniğinde destekleme alabildinizmi? ben 8X8 ebatlarından daha sık olanlara tarım da orman da destekleme vermiyor diye biliyorum

qokhanyilmaz
24-10-2010, 18:06
Sayın ahmettt bu bahsettiğiniz arazileri devlet desteği ile kiralanılan arazilerden mi yoksa kendinizemi ait bunu merak ediyorum.Eğer kiralamışsanız nasıl bir prosedür izlendiğini paylaşabilir misiniz ?

Sinova57
24-10-2010, 20:30
Sayın ahmettt bu bahsettiğiniz arazileri devlet desteği ile kiralanılan arazilerden mi yoksa kendinizemi ait bunu merak ediyorum.Eğer kiralamışsanız nasıl bir prosedür izlendiğini paylaşabilir misiniz ?
Sayın gökhanyılmaz isterseniz ben cevap vereyim;
2 yöntem var
1. yöntem; Milli Emlak Müdürlüğünden kiralama yöntemi, bunda süre en fazla 10yıl, fakat tüm yükümlülüklerini yerine getirirseniz devam ettirdiğiniz sürece 10'ar yıllık dilimler halinde uzattırabiliyorsunuz, bir yıllık kirası 1 dekarda 2010 yılı için 5,00TL, fakat ilk 5 yıl %50 indirim uygulanıyor.
2. yöntem; Ormandan tahsis, bunda kira bedeli yok, süre 49 yıl, devam ettirdiğin sürece uzatılabiliyor ve miras da kalabiliyor, bunun için Ağaçlandırma Genel Müdürlüğünün sitesinde bilgiler mevcut, daha ince ayrıntılarıda bu forumda ilerleyen günlerde paylaşabiliriz.

ahmettt
24-10-2010, 21:08
Topluca cevap vermeye çalışayım: 8 x 4 dikenlerin bir kısmı bu ağaçlardan ara sıraları sökerek ileride 8 x 8'e dönmeyi planlıyorlar, doğru. Yan dal verimi yüksek Chandler ve Pedro gibi cinslerde ise iyi budama tekniği uygulanırsa buna gerek yok, yani 8 x 4 olarak devam ediyorsunuz. Bununla (budama) ilgili youtube'da 1-2 video vardı, şu anda youtube'a evden ulaşamadığımdan link veremiyorum, daha sonra bakacağım.

İlçe tarımdan ceviz destek başvurumuz geçti. Ama tabii, 8x4x2500 ağaca ait alan için destek talebimiz kabul edildi, arazinin bütününe ya da 8x8'e göre değil. (Henüz para almadık).

Ağaçlar şu anda 1 yaşında. Tüplü diktik. Kaybımız çok az (yüzde 1,5 civarı) oldu. Gelişimleri gayet güzel.

Araziler devletten kiralık değil, tapulu tarım arazisi. Son yapılan Ceviz kongresinde, Orman Bakanlığı yetkililerin de açıkça belirttiği gibi, kiralanan arazilerde sadece Kaman ve Şebin cinslerinde dikim, o da 10x10 olmak üzere izin veriliyormuş. Bu kiralanan araziler konusunda devletin iki ayrı bakanlığı arasında (Tarım ve Orman) ciddi görüş ayrılığı varmış gibi bir hava var, bu tarz arazilerde bu işi yapacakların yerel Orman İdaresi ile detaylı görüşme yapmadan işe başlamamalarını tavsiye ederim.

Ziraat Bankasından belirli destekler söz konusu. Ama bunlar için arazi tapularınızı ipotek etmenizi ve şahsi kefalet vermenizi istiyorlar. Daha sonra belirledikleri limitler dahilinde, en uzunu ilk 3 senesi ana ara ödemesiz, 7 sene vadeli olmak üzere farklı kredi seçenekleri var. Faiz hesabında da, komisyonlarda da bazı küçük "bankacı uyanıklıkları" yapıyorlar. Tüm maliyetleri kattığınızda senelik faiz (sıfır faizli damlama sulama hariç), devlet faiz destekleri dahil, organik tarım olup olmamsına bağlı olarak %6,5-8 arası bir yere geliyor.

Lilium
25-10-2010, 00:08
8 x 4 dikenlerin bir kısmı bu ağaçlardan ara sıraları sökerek ileride 8 x 8'e dönmeyi planlıyorlar,
8x4 beşinçi seneye kadar doğru dürüst tiçari anlamda gelir getirmeyecektir, beşinci sene hadi bilemedin yedinci sene ağaçlar iyice birbirine girecektir ve birer tanesini çıkarmak gerekecek, iki sene için oda çok bir verim olmayacaktır değermi o masrafa iki yılda alacağını köklemeye vereceksin bence değmez.

Bahçeyi kalıcı ağaçlar üzerine kurulursa bence çok doğru olur. 8x4 değilde 8x6 olursa ve iyi bir takip ve budama ile uzun yıllar meyva alınır diye düşünüyorum.

gulucuk
25-10-2010, 10:34
Bazı bakanlık yetkilileri ve bazı hocalarımız belli bölgelere devlet arazilerine ceviz ormanları kurmaktan (bildiğim kadarıyla tohumdan dikim yöntemiyle) bahsediyorlar ve teşvik ediyorlar..Kapama bahçe kuran ve bu iş için parasını,emeğini,vaktini ve de hayallerini yoğunlaştıran kişilere karşı bir haksız rekebete sebep olmayacak mı?Bir tarafta toplantılarda yabancıların bu işi ne kadar profesyonelce yaptığından,verimli cinslerden bahsedip bir yandan da ileride ne tür meyve vereceği belli olmayan yöntemleri teşvik etmek ve de bu işi yapıp emek ve para harcayan insanlara karşı haksız rekabet şartları oluşturmak doğru mudur?Ağaçlandırma adına başka yeşil ağaçlar da var.Bugün Moldava Rusların tohumla diktiği ceviz ormanlarında standart ürün alamadığından bahsediyor örneğin..İnsanlar para kazanacığını umut ederek yatırım yapıyor..Dağı taşı orman yapıp sebil niyetine ceviz mi yedireceğiz?Amaç NEDİR?

ahmettt
25-10-2010, 14:14
...
Bahçeyi kalıcı ağaçlar üzerine kurulursa bence çok doğru olur. 8x4 değilde 8x6 olursa ve iyi bir takip ve budama ile uzun yıllar meyva alınır diye düşünüyorum.

Sayın Lilium,

Ceviz konusunda en ciddi ve uzun süredir devam eden araştırmaları University of California, Davis yapar. Bu üniversitede, 1971'den beri devam eden çalışmalarda, 22' x 22' yerine, 22' x 11' (6,70 metreye 3,35 metre) şeklinde "hedgegrow", Türkçesi çit şeklinde dikilen ağaçlardan, alan bazında daha fazla verim elde edildiği http://walnutresearch.ucdavis.edu/1980/1980_5.pdf araştırma dosyasında 1980 yılında kesin olarak açıklanmış. Daha sonra bu konuda daha birçok araştırma yapılmış ve ağaçların her sene bir yüzünü budayarak, (yani aynı tarafı 2 senede bir budayarak) optimum verim elde edildiği ortaya çıkmış.

Daha sonra farklı cinsler (ve anaçlar, Paradox ve türevleri özellikle) bu çalışmalar geliştirilmiş. Bütün araştırmalar 7 x 3,5 veya 8 x 4 'ün daha iyi verim verdiğini söylüyor. Aynı sonuç, gerçek hayatta ceviz yetiştiren Kaliforniyalı üreticiler tarafından da konfirme ediliyor, ben birkaç röportajda okudum.

Burada önemli olan nokta, bu çalışmalar Chico, Chandler, Pedro ve türevleri gibi yanal dallarda verime yatan türler için geçerli. Yerli türlerde benim bildiğim bir çalışma yok.

Cevizle ciddi ilgilenen ve İngilizcesi olan tüm arkadaşların bu üniversitenin araştırmalarını http://walnutresearch.ucdavis.edu/Topic_results.asp?txtSecNo=20 adresinden takip etmelerini öneririm.

Bu yöntemle dikilen ağaçların nasıl budandığına dair 2 video:
http://www.youtube.com/watch?v=c-Iz2R0liag
http://www.youtube.com/watch?v=u_-6_AEKllY&feature=related

Bu da Kaliforniya'da ceviz fidanı geliştiren bir üreticinin nasıl yetiştirdiğini anlatan kısa bir video:
http://www.youtube.com/watch?v=ZMflyvbhm7Q&feature=related

Selamlar,

denizakvaryumu
27-10-2010, 13:55
Kabuksuz ceviz

Tokat’ın Yeşilyurt ilçesine bağlı Karaoluk köyündeki bir ceviz ağacında yetişen, dışarıdan iç kısmı gözüken ve kırmaya gerek olmayan ince kabuklu ceviz, görenleri şaşırtıyor.

Ceviz ağacının yetiştiği bahçenin sahibi 64 yaşındaki Hüseyin Güler, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 20 yıl önce köylerine Gaziantep’ten gelen bir öğretmenin verdiği yeşil kabuklu cevizi bahçesine diktiğini söyledi.

Bir süre sonra ceviz ağacının yetiştiğini ve büyüdükten sonra ürün vermeye başladığını anlatan Güler, "Hanım fırına giderken görmüş ’bizim ceviz ağacında ceviz var’ dedi. Ben de ’ne arasın onda ceviz’ dedim. Gittim baktım her yer ceviz" diye konuştu.

Zamanı geldikten sonra cevizi topladıklarını anlatan Güler, "Kabuğu yok cevizin, herhalde olmamış dedik, şaşırdık. Bu sene böyle olsun yetişmeden topladık diye düşündük. Seneler geçti böyle. Meğer türü böyleymiş" dedi.

Senelerdir bu cevizden faydalandıklarını anlatan Güler, "8 sene önce kilosunu 10 liraya sattım. Ondan sonra hiç satmadım. Gelen arkadaş ’ben dikeceğim biraz ver’ diyor, dağıtıyorum" ifadesini kullandı.

-YETKİLİLER KÖYDE İNCELEME YAPTI-

Yetkililerin köye gelerek ceviz ağacında inceleme yaptıklarını anlatan Güler, şunları kaydetti: "İlçe Tarım Müdürlüğünden köyümüze gelerek inceleme yaptılar. Aldılar üniversiteye götürdüler. Araştırma yaptılar, sonuç olarak hiçbir karar veremediler. ’Türkiye genelinde böyle bir ceviz yok’ diyorlar. Cevizin içi gözüküyor. Cevizi kırmaya gerek yok. Dışında yeşil kabuk da oluyor. Ceviz ağacının silkelemesi de kolay. Silkeledin mi hepsi düşüyor. Köyümüzde sadece benim diktiğim ağaç böyle ceviz veriyor. Üniversiteden gelenler incelemek için ağacın dallarından götürdüler."

-"ÇİFT BAŞLI BUZAĞI DOĞMASI GİBİ"-

Karaoluk köyü muhtarı Yusuf Ayten ise bu cevizin uzun süredir köylerinde olduğunu, yetişmiş bir ağacın bulunduğunu belirterek, "Ama çoğaltma çalışmamız başladı, yetiştirdiğimiz ağaçlar iki yılda ceviz verecek hale gelecek. Bize gelip araştıranlardan öğrendiğimiz bilgilere göre Türkiye’de böyle bir şey bundan başka yok. Bunun da nasıl oluştuğunu bilmiyorlar" dedi.

Cevizle ilgili çalışmalarıyla tanınan Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Akça ise bu konunun bilimsel olarak arzuladıkları bir durum olmadığını belirterek, "Gıda güvenirliği yönünden uygun değil. Cevizi hemen kabuktan ayıracaksın çünkü küflenme olmaması için. İyice kurutmak lazım" diye konuştu.

Prof. Dr. Akça, bu durumun "çift başlı buzağı doğması" olayı gibi olduğunu sözlerine ekledi

http://www.hurhaber.com/haber/Kabuksuz-ceviz-gorenleri-sasirtiyor/373437

06doğaci
27-10-2010, 20:17
Merhaba aynı cevizlerden bizim memlekettede(kırşehir/kaman) yetişmekte sayın deniz akvaryumu ancak kuşlar zarar vermekte.O yüzden pek tercih edilmiyor.

erdalduran10
28-10-2010, 15:41
Arkadaşlar, Bizim İçanadolu Bölgesinde Ankara(Haymana) civarında dağbaşında bir arazimiz var. Ben buraya buğday ekiyorum; ancak geliri çok düşük. Bu yüzden badem ve ceviz yetiştiriciliği yapmak istiyorum; ancak asimetrik bilgiye sahibim. Sizce buradaki buğday ekilmiş tarlaya ağaçlandırma olur mu?
İkincisi, hangi aşamalardan geçmem gerekiyor( İlk başta toprağın durumunumu analiz ettireceğim ve kime ettireceğim ve de maliyeti ne kadar vb...)?
Üçüncüsü, bana bu ekimin gübresiydi fidanıydı vb. toplam maliyeti en fazla ne kadara malolur? Deneyimli kişilerden bunun cevabını bekliyorum. Ayrıca bu maliyetleri Ziraat Bankası'ndan veya başka bir bankadan kredi ile projelendirip, uzun dönemli kredi imkanlarımız var mıdır(5 yıl hiç ödemeyip meyveleri aldıktan sonra ödemeye başlama gibi olanak mevcut mu)? Kısaca bu kredi imkanı dışında artı olarak sermaye gerekiyor mu ve ne kadar gerekiyor? Cevap yazarsanız sevinirim. Şimdiden Allah razı olsun

gorkem708
28-10-2010, 15:54
Arkadaşlar, Bizim İçanadolu Bölgesinde Ankara(Haymana) civarında dağbaşında bir arazimiz var. Ben buraya buğday ekiyorum; ancak geliri çok düşük. Bu yüzden badem ve ceviz yetiştiriciliği yapmak istiyorum; ancak asimetrik bilgiye sahibim. Sizce buradaki buğday ekilmiş tarlaya ağaçlandırma olur mu?
İkincisi, hangi aşamalardan geçmem gerekiyor( İlk başta toprağın durumunumu analiz ettireceğim ve kime ettireceğim ve de maliyeti ne kadar vb...)?
Üçüncüsü, bana bu ekimin gübresiydi fidanıydı vb. toplam maliyeti en fazla ne kadara malolur? Deneyimli kişilerden bunun cevabını bekliyorum. Ayrıca bu maliyetleri Ziraat Bankası'ndan veya başka bir bankadan kredi ile projelendirip, uzun dönemli kredi imkanlarımız var mıdır(5 yıl hiç ödemeyip meyveleri aldıktan sonra ödemeye başlama gibi olanak mevcut mu)? Kısaca bu kredi imkanı dışında artı olarak sermaye gerekiyor mu ve ne kadar gerekiyor? Cevap yazarsanız sevinirim. Şimdiden Allah razı olsun

Öncelikle merhaba, bu sorularin cevabi icin forumu biraz arastirmaniz size daha cok yardimci olur, bicok bilgiye ulasabilirsiniz. bende ceviz yetistiriciligini düsünüyorum ama maliyeti bana cok yüksek olacak gibi. ben 40 dekar tarla icin Kuyu sondaji, tarla etrafina kafes tel, elektrik getirtme, fidanlar, damlama sulama ve diger yan giderler icin (tarla dahil) en az 100.000 tl maliyet hesabi cikarttim. Ziraat bankasinda tarla alimi icin kredi kullanim olanagi olanagi yok, yani destekleme yok, %13 faizle kredi veriyorlar oda tamamini degil. Ama fidan aliminda %5-6 faizli kredi var, damlama sulama icin %0 kredi var. Yani büyük sermayeli bir yatirim, cok dikkatli olmak ve iyice düsünüp incelemeden karar vermemek gerekli diye düsünüyorum.

Avanos
28-10-2010, 17:54

sayın Erdal duran size gereken bilgileri vermiştim sanırım yeterli olmadı. Verilen bilgiler.

seyyah53
28-10-2010, 18:19
Öncelikle merhaba, bu sorularin cevabi icin forumu biraz arastirmaniz size daha cok yardimci olur, bicok bilgiye ulasabilirsiniz. bende ceviz yetistiriciligini düsünüyorum ama maliyeti bana cok yüksek olacak gibi. ben 40 dekar tarla icin Kuyu sondaji, tarla etrafina kafes tel, elektrik getirtme, fidanlar, damlama sulama ve diger yan giderler icin (tarla dahil) en az 100.000 tl maliyet hesabi cikarttim. Ziraat bankasinda tarla alimi icin kredi kullanim olanagi olanagi yok, yani destekleme yok, %13 faizle kredi veriyorlar oda tamamini degil. Ama fidan aliminda %5-6 faizli kredi var, damlama sulama icin %0 kredi var. Yani büyük sermayeli bir yatirim, cok dikkatli olmak ve iyice düsünüp incelemeden karar vermemek gerekli diye düsünüyorum.

Aslında ben ticaretle uğraşan bi insan olarak yapacağımız işin en az yarı sermayesi yoksa o iş ne kadar karlı gibi gözüksede yapılmaması taraftarıyım fakat bu ceviz işinde eğer denildiği gibi 10. yılarda ağaç başı 100 kg lara kadar verim alınabiliyorsa bence 100 bin lira çokta büyük bir para değil....

gorkem708
28-10-2010, 18:30
bilgi kirliligi olmamasi icin söylüyorum ki, bir agac 10. yilinda 100 kilo ceviz vermez... En fazla 20-40 kilo arasinda hesaplanmali diye biliyorum. Buna ragmen ben bu isin okadar kolay oldugunu sanmiyorum, yüzlerce agacin bakimi, ilaci, gubresi, tarlanin bakimi, yüzlerce agacin hasadi, kabuklarinin ayrilmasi, depolanmasi ve en önemlisi pazarinin bulunmasi vs... Gercekten bu alanda yatirim yapmayi düsünenler internetten okuduklariyla bir anlik heyecanla bu ise atilmamali diyorum ben, öyle seyler yaziliyorki insanin baliklama atlayasi geliyor. Arkadas agac basi 100 kilo ceviz diyor mesela... Yatirim yapacak olan arkadaslar mutlaka bu is ile ugrasanlarla, varsa bahce sahipleri ile mutlaka iletisim kursunlar ve cabuk karar vermesinler. Sonu hüsran olmasin.

tarimbilisim
28-10-2010, 19:26
Merhaba ,ekonomik yetistiricilik icin600-1200 metre olmalı der bircok kitap peki bu edirne de durum nedir?Rakım 40 metre civarı bildiğim kadarıyla.Programın cekildiği bahce cokdahamı yuksekte?Don riski iceriyo verilere gore nedersiniz?

tarimbilisim
28-10-2010, 20:29
Tüm derğerli dostlar kayseride 40dekarlık arazide ceviz bahçesi kurmak için kolları sıvadık toprak numunesi alarak analizini yaptırdık bu analize göre ceviz yetişirmi bilgisi olan varmı ,memur arkadaşlar detaylı bilgi veremedi ..

oncelikle ph oldukca yuksek .Bukadar yuksek ph da bitki topraktan mineral elemenleti alamaz **** yeteri akdar alamaz.Kesinlikle nitratli gubre kullanmayın?(can gibi)

ozellikle sulfatli gubre kullanın.dap -20-20-20 gibi gubrelerde kullanmayın. toprak ph sını dusurmek icin kukurt uygulaması yapılabilir.bununla birlikte leonardit kullanılabilir hem kukurt hemde organik madde humik asit icerir.analize gore organik maddece oldukca ayıf.Leonardit işinizi gorur.dediğim gibi nitratlı gubre kullanmayın birde.

Avanos
28-10-2010, 21:07
Arkadaşlar bir ağaç 100 kg ceviz veremez demeyim kati bir şey söylemek yanlış ama 100 vermesi helde 10 yaşında imkansıza yakın.özellikle daha öncede söyledim fidancılara inanmayın onlar 3 sene cevizden ürün alırsınız diye yeminde ederler ve haklılar 3-5 tane ceviz alınır.Birde rakım olayını badem sayfasındamı burdamı açıkladım bilemiyorum. Bu veriler kati değildir ve yereldir( rakım verileri). 600-1200 meselesi kati değil benim memleketimde pek ala 1400 çok verimli ceviz çeşitleri var.Birde rakım kesin değer demek değil Sivas Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü 1285 metrede Nevşehir meteoroloji istasyon Müdürlüğü 1260 ikisini sıcaklık ve ektrem değerler olarak karşılaştırın benzeşmez. Rakım verilerinide www.dmi.gov.tr dende görebilirsiniz. Türkiye badem ve ceviz konusunda ciddi anlamda bilimsel verilerin olduğu bir tez ve kitapçık yok.Örneklersek 30-40 ağacın dikimi çapları gübrelemeleri büyümeleri verimleri 7-8 yıl takip edilip kayıt altına alınmış bir kaynak varmı? ben ulaşamadım.Ama umarım 2011 de bilinen tüm türler için A-Z ye tüplü tüpsüz çeşitlerin dikimini üniversite ile birlikte kayıt altına alıp resimleyip gelecek nesillere kaynak olarak aktarmayı düşünüyoruz.Bu kaynağın oluşması sanırım 7-8 yılı bulur burdaki yazanlar dikimi bitirmiş yaşlanmış olacak ama olsun:)

Avanos
28-10-2010, 22:11
Sayın Lilium 10500 metrekare 5 yaşında ceviz bahçemizin bu yılki sonuçlarını paylaşmak istiyorum. 100 adet yalova, şebin ve bilecik çeşitlerinden oluşuyor.
Bu yıl 60 kg. kadar ürün alabildik. Buda ağaç başına 600 gr. demek. 30 kilosunu Bandırma'da 10 liradan pazarladık. Tamamını pazarlasak 600 lira gelir demek. Bu rakam ise bahçeye gelip giderken harcadığımız yakıtı bile karşılamaz.(bahçe bandırmaya 11 km.) bunları bu işe başlayacakların şevkini kırmak için yazmıyorum. Yanlış anlaşılmasın. Ancak ceviz bahçesi kuracakların 10 yıldan önce dişe dokunur bir gelir beklememesi gerektiği kanısındayım. Şunuda belirteyim; üç yaşından beri aldığımız meyva her yıl üçe katlandı.
Pazarlama konusuna gelince 1-2 tona kadar parakende pazarlanabilir gibi. Daha fazla miktarlar için toptan pazarlama gerekli.

Güzel bir örnek.

Lilium
28-10-2010, 23:51
Ayrıca bu maliyetleri Ziraat Bankası'ndan veya başka bir bankadan kredi ile projelendirip, uzun dönemli kredi imkanlarımız var mıdır(5 yıl hiç ödemeyip meyveleri aldıktan sonra ödemeye başlama gibi olanak mevcut mu)? Kısaca bu kredi imkanı dışında artı olarak sermaye gerekiyor mu ve ne kadar gerekiyor? Cevap yazarsanız sevinirim.

Sanırım mevcut Ziraat Bankası'ndan daha detaylı öğrenebilirsiniz, beş yıllık ve yedi yıllık olarak düşük faizli kredi alabiliyorsunuz, yanlız hoşuma gitmeyen tarafı resmi bir şirkete tüm herşeyini yaptırmak şartı, her bir şeyi faturalamak, çitiydi fidanıydı ektirmesiydi hatta danışmanlık ta var, tabi bu şartlar olunca şirketlerde oldukça kabarık bir fatura çıkarıyorlar. Aldığım bir duyumum beş dölümlük bir araziye çıkardıkları fatura on bin tl oda iki yıl önceydi. İki bin tl ye olacak işe onbin tl vermeye razıysanız kredi veriyorlar.

Bu kredinin dışında fazla bir sermaye sürme çapalama ilaçlama gibi giderlerin olacaktır.

kurtkus
28-10-2010, 23:57
Değerli arkadaşlar bundan 9 yıl önce 4850 metrekarelik bir tarlama ceviz kapama bahçesi kurdum.Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde bulunan bu bahçeme ilçe tarım müdürlüğünün tavsiyesiyle Kaman,Şebin ve Bilecik diktim.İlk defa 6 yaşında 16 kg ceviz verdiler.İki yıldır da ceviz alamıyordum.Çiçekteyken ilkbahar geç donları yakıyordu.Bu yıl50 ağaçtan yaklaşık 90 kg ceviz aldım.10.yılda 100 kg bir aldatmacadır.Geçtiğimiz yıl ilçemin değişik köylerinden ceviz ağaçlarını inceledim.Geç açan,iriliği iyi,iç dolgunluğu yüksek,lezzetli ve yağ oranı iyi olan cevizlerden kalem alarak aşı yaptım.Anaç 8 yaşında ve kalem 1 yaşında olan iki cevizim çok verimli çıktı.32 tane ceviz birinden 28 ceviz birinden aldım.Eğer fotoğrafını koyabilirsem aşının fotoğrafını koyacağım.Bu aşı işini de gittiğim kurstaki ziraat mühendisi arkadaş önerdi.Sebebi ise her yerin endemik türleri en iyi üründür dedi ve hak verdim.Çünkü yıllardır o yöreye uyum sağlamış ürün iyi olur.Kaman Kaman da iyidir diyorum

Lilium
29-10-2010, 00:12
Türkiye badem ve ceviz konusunda ciddi anlamda bilimsel verilerin olduğu bir tez ve kitapçık yok.Örneklersek 30-40 ağacın dikimi çapları gübrelemeleri büyümeleri verimleri 7-8 yıl takip edilip kayıt altına alınmış bir kaynak varmı? ben ulaşamadım.

Sayın avonos, böyle bir kitapcık var mı yok mu ben de bilmiyorum ama, bunların hesabını yapmak çok da zor değil, ama şartları var, ne şekilde yapacağınız önemli, biri derse ki ben elli dölüm ceviz ekeceğim hiç bir şeyine karışmam herşeyi işçiyle yaptıracağım bir de adamını bulamazsa onun maliyetini hesaplamak oldukca pahalı olur.

Kişi kendisi ilgilenecekse onun maliyeti gayet kolayca hesaplanır.

Lilium
29-10-2010, 00:57
Değerli arkadaşlar bundan 9 yıl önce 4850 metrekarelik bir tarlama ceviz kapama bahçesi kurdum.Amasya'nın Gümüşhacıköy ilçesinde bulunan bu bahçeme ilçe tarım müdürlüğünün tavsiyesiyle Kaman,Şebin ve Bilecik diktim.İlk defa 6 yaşında 16 kg ceviz verdiler.İki yıldır da ceviz alamıyordum.Çiçekteyken ilkbahar geç donları yakıyordu.Bu yıl50 ağaçtan yaklaşık 90 kg ceviz aldım.10.yılda 100 kg bir aldatmacadır.

Çiçekteyken ilkbahar geç donları yakıyordu diyorsunuz, bir de 10.yılda 100 kg bir aldatmacadır diyorsunuz.
Şimdi ilkbahar geç donlar yakıyorsa bunun olamayacağını nasıl söylüyorsunuz.

Bölgeye iklime göre çeşit seçimi yapılmadığı sürece böyle yanıltıcı söylemlerde olacak .

Onuncu yılda 100 kilogram çok ta altatmaca gelmiyor, bu gibi söylemleri bende görünce okuyunca hadi canım dediğim çok olmuştur, bu söylem bölge çeşit toprak ve en iyi bakım koşulların da olabilir gibime geliyor.
Bölge çeşit iklim ve bakımlarına dikkat etmeden yapmışsak ve verimde alamıyorsak bu bir aldatmacadır demekte yanlış olur.

Bir arkadaşımla karşılaştık şikayetini söylüyor, sekiz sene oldu cevizleri ekeli daha bir tane ceviz alamadım dedi. nasıl olur sekiz sene olur da daha bir ceviz alamazsın dedim ve bir gün bahçesine gittim, ne göreyim bele kadar otların içerisinde ben ceviz ağaçı arıyorum ne bir sürüm ne bir bakım budama ne bir sulama ne bir ilaçlama hiç birşey yok ekmiş bırakmış.

Böyle bir bahçeden sekiz sene değil onsekiz sene de olsa verim alamazsınız.

Bu arkadaşım bu forumda deseki sekiz sene oldu verim alamadım bu bir altatmacadır derse tabi ki hepimizin şevki kırılır, nedenleri niçinleri bilinmeden araştırmadan söylenen sözlerde bilinmeden ve fark edemediğimiz bir altatmaca oluyor.

tarimbilisim
29-10-2010, 10:12
Arkadaşlar bir ağaç 100 kg ceviz veremez demeyim kati bir şey söylemek yanlış ama 100 vermesi helde 10 yaşında imkansıza yakın.özellikle daha öncede söyledim fidancılara inanmayın onlar 3 sene cevizden ürün alırsınız diye yeminde ederler ve haklılar 3-5 tane ceviz alınır.Birde rakım olayını badem sayfasındamı burdamı açıkladım bilemiyorum. Bu veriler kati değildir ve yereldir( rakım verileri). 600-1200 meselesi kati değil benim memleketimde pek ala 1400 çok verimli ceviz çeşitleri var.Birde rakım kesin değer demek değil Sivas Meteoroloji İstasyon Müdürlüğü 1285 metrede Nevşehir meteoroloji istasyon Müdürlüğü 1260 ikisini sıcaklık ve ektrem değerler olarak karşılaştırın benzeşmez. Rakım verilerinide www.dmi.gov.tr dende görebilirsiniz. Türkiye badem ve ceviz konusunda ciddi anlamda bilimsel verilerin olduğu bir tez ve kitapçık yok.Örneklersek 30-40 ağacın dikimi çapları gübrelemeleri büyümeleri verimleri 7-8 yıl takip edilip kayıt altına alınmış bir kaynak varmı? ben ulaşamadım.Ama umarım 2011 de bilinen tüm türler için A-Z ye tüplü tüpsüz çeşitlerin dikimini üniversite ile birlikte kayıt altına alıp resimleyip gelecek nesillere kaynak olarak aktarmayı düşünüyoruz.Bu kaynağın oluşması sanırım 7-8 yılı bulur burdaki yazanlar dikimi bitirmiş yaşlanmış olacak ama olsun:)

ELbette 600-1200 metre dışında da ceviz yetişiyor ama ekonomik olarak bu aralık on eriliri.Bunun dışında don riski içerdiği için verim ve kalite azaldığı için önerilmez.1400 metrede dediğiniz yerde don gorulurmu her yıl?Birde bu edirne olayına halen cevap alamadım?40 METRE bildiğim kadarıyla rakım don ri
ski var bu bolgeden üretici varmı goruslerini almak isreim.Tesekkurler

Lilium
29-10-2010, 11:48
Merhaba ,ekonomik yetistiricilik icin600-1200 metre olmalı der bircok kitap peki bu edirne de durum nedir?Rakım 40 metre civarı bildiğim kadarıyla.Programın cekildiği bahce cokdahamı yuksekte?Don riski iceriyo verilere gore nedersiniz?

Don her yerde var, ceviz -27 dereceye kadar dayanabilen bir ağaç, yalnız uyandığı zaman 2-3 derecede etkilenmeye başlar, don riski dediğimiz budur, ağaçların uyanıp yeşil yaprak filiz verdiği dönem bazı bölgelerde geç donlar dediğimiz donlar olur bu donlara yeşil aksam dayanamaz ve donar kurur meyva veriminide de çok büyük etkiler, benim de bulunduğum bölgede rakım 40 ve geç donlar görülmekte o nedenle chadler ve pedro diyorum.

kurtkus
29-10-2010, 12:29
Çiçekteyken ilkbahar geç donları yakıyordu diyorsunuz, bir de 10.yılda 100 kg bir aldatmacadır diyorsunuz.
Şimdi ilkbahar geç donlar yakıyorsa bunun olamayacağını nasıl söylüyorsunuz.

Bölgeye iklime göre çeşit seçimi yapılmadığı sürece böyle yanıltıcı söylemlerde olacak .

Onuncu yılda 100 kilogram çok ta altatmaca gelmiyor, bu gibi söylemleri bende görünce okuyunca hadi canım dediğim çok olmuştur, bu söylem bölge çeşit toprak ve en iyi bakım koşulların da olabilir gibime geliyor.
Bölge çeşit iklim ve bakımlarına dikkat etmeden yapmışsak ve verimde alamıyorsak bu bir aldatmacadır demekte yanlış olur.

Bir arkadaşımla karşılaştık şikayetini söylüyor, sekiz sene oldu cevizleri ekeli daha bir tane ceviz alamadım dedi. nasıl olur sekiz sene olur da daha bir ceviz alamazsın dedim ve bir gün bahçesine gittim, ne göreyim bele kadar otların içerisinde ben ceviz ağaçı arıyorum ne bir sürüm ne bir bakım budama ne bir sulama ne bir ilaçlama hiç birşey yok ekmiş bırakmış.

Böyle bir bahçeden sekiz sene değil onsekiz sene de olsa verim alamazsınız.

Bu arkadaşım bu forumda deseki sekiz sene oldu verim alamadım bu bir altatmacadır derse tabi ki hepimizin şevki kırılır, nedenleri niçinleri bilinmeden araştırmadan söylenen sözlerde bilinmeden ve fark edemediğimiz bir altatmaca oluyor.
Sayın lilium bahçeme beklerim,bizim buralarda bir laf vardır diş karıştırmaya ot bulamama diye ,bahçemde diş karıştırmaya ot bulamazsınız.Ayrıca gelişigüzel bir dikim yapmadım tamamen ilçe tarım müdürlüğünün önerileri ile kurdum.Yazımda da endemik bitkilerden verim aldığımı belirttim.Bir kaç yıl sonra yörenin ürünlerinden daha çok verim alacağımı umuyorum.Keşke dediğiniz gibi olsa da 100 kg ürün alabilsem.Ama alamamış olmam dahi şevkimi kırmaz,sanırım yanlış anladınız.O resimler de benim yörenin ürünlerinden aşıladığım bir yaşlı aşılardır.

Lilium
29-10-2010, 13:54
Sayın kurtkus, cinsini bilmiyorum ama O aşılamış olduğunuz cevizlerden anladığım kadarıyla veriminden memnunsunuz, bölgeye iklime adapte olmuş bir çeşit olabilir, Şimdi, o cevizlerden on yıl sonra seksen yüz kilo ceviz alırsanız, yine bu bir altatmacadır diyecekmisiniz?

Sanırım ben yanlış anlaşıldım, cins, yöre, bölge, bakım, toprak, dozlanma, adaptasyon vs farklılıklarından verim alınmadığın da tüm bunlar doğruları yanlışları eksikleri varmı yokmu araştırması yapılmadan direk bu bir aldatmacadır denirse, yanlış olur derim.

"Bir arkadaşım" örneğinde de verdiğim gibi "sekiz yıl oldu verim alamadım"a benzer bir şey ortaya çıkar. Aslını araştırdığın zaman nedenlerini fark ettiğin zaman "sekiz yıl oldu verim alamadım" cümlesi de bir altatmaca olduğunu fark edersin. Nedenleri nicinleri konuşulmadan Bunu "sekiz yıl oldu verim alamadım" denirse kim olsa bunun cinsi iyi değil diye düşünür ve hemen cinsine bir kabahat buluruz.
Ayrıca gelişigüzel bir dikim yapmadım tamamen ilçe tarım müdürlüğünün önerileri ile kurdum.
Dediğiniz ırkların verimleri de oldukça iyidir, Bu cinslerde verim alamamışsanız bu ya sizlerin bir şeyleri eksik yapmanızdır ya da tarım ilçenin sizleri yanlış yönlendirip iklime ve bölgeye uygun cinsleri ektirmemesidir.

Daha bir çok neden sayabiliriz ve bu gibi nedenlerden verim alamadığımız ya da az verim aldığımız zamanda bu bir aldatmacadır demekte bence çeşitlere biraz haksızlık yapmış olur.

Lilium
29-10-2010, 14:08
Bütün araştırmalar 7 x 3,5 veya 8 x 4 'ün daha iyi verim verdiğini söylüyor.,
Daha iyi verim derken dönüm bazında daha çok verim mi, daha kaliteli verim mi? nasıl anlamalıyız.

gorkem708
29-10-2010, 16:31
Daha iyi verim derken dölüm bazında daha çok verim mi, daha kaliteli verim mi? nasıl anlamalıyız.

Sn lilium, sürekli dölüm kelimesini kullanmanizin sebebi nedir? Bizim bildigimiz alan birimi dönüm ümü kastediyorsunuz? Sizce dölüm nedir?

ahmettt
29-10-2010, 21:38
Daha iyi verim derken dölüm bazında daha çok verim mi, daha kaliteli verim mi? nasıl anlamalıyız.

Referans verdiğim 1980 çalışması dönüm başına alınan ürün miktarına göre daha verimli anlamında bir çalışma. Daha sonra yapılan çalışmalarda ise, kalitenin (renk, büyüklük, iç doluluğu vb) dikim aralığına göre değişmediği tespit edilmiş.

Devam eden tartışmaya katkı olması bakımından görüşlerim:

Verim açısından bakıldığında "dönüm başı verim" esas alınmalı, ağaç başına verim fazla anlamlı değil. Örneğin, ağaç başı verimde dünya rekoru Ukrayna'daki bir ceviz ağacında. Yanlış hatırlamıyorsam 700 kg. verdiği tespit edilmiş, ama Ukrayna'nın genel olarak cevizde verimli ve rekabetçi olduğu söylenmiyor uzmanlar tarafından.

ABD'de ortalama 10 yaşında ceviz ağaçlarından dönüm başına 800 kg elde edilebiliyor. Bunu 1 tonun üzerine zorlayan üreticiler de var. Ama eski cinsler, eski yöntemleri kullananlarda 500 kg elde edemeyenler de mevcut.

Bu verim işinin önemi şurada: Bu adamlar 800 kg/dönüm elde ederken, biz Türkiye'de 200-300 kg/dönüm bandında üretirsek, yatırım maliyetimiz ve bakım maliyetimiz onlardan biraz daha avantajlı olsa bile (bu tartışılacak ayrı bir konu) rekabet etmemiz mümkün olmaz. Biz bir hesap çıkarıp, "bize bu cevizin maliyeti 8 lira, en az 9'a satmalıyım" dediğimiz noktada, adamlar %40 gümrük vergisi ödeyen (?) ithalatçıya 7 liradan piyasaya mal verecek fiyatı sağlayıp, para kazanırlar. Üretmeliyiz, ama mutlaka verimli, kaliteli üretmeliyiz.

(Dip Not: Türkiye senede 30,000 ton civarı mal alarak, Kaliforniya cevizcilerinin en büyük dış müşterisi durumunda..)

tarimbilisim
29-10-2010, 21:57
konuyu tam takip edemedim ama bir ağactan 100 kg alindiği idda ediliyor sanırım.Eğer anaç yaşlı ise 40 -50 yas ve uzerine konan kalem 10 yasına geldiğinde normal dikilen 10 yaşlı agaclardan fazla verim verecektir.cunku gelisimi sonradan aşılanan agaca gore yavas kalacaktır.Birde toprak tahlili yaptıran cok fazal uretici yok egeer analizlerde ph degerleri 7.5-8 lerde ise zaten orada yuksek verimi bırakın normal verimden de soz etmeye gerek yok.Kimler analiz yaptırıyor buradakilerden?

Lilium
29-10-2010, 22:21
Referans verdiğim 1980 çalışması dönüm başına alınan ürün miktarına göre daha verimli anlamında bir çalışma. Daha sonra yapılan çalışmalarda ise, kalitenin (renk, büyüklük, iç doluluğu vb) dikim aralığına göre değişmediği tespit edilmiş.
Şimdi daha aydınlatıcı oldu, çit sisteminin 8x6 daha iyi olacağını yinede düşünmekteyim, fakat 8x8 olan ağaçlarımın başka bir şansı olmadığı için aralarına birer tane daha ekip 8x4 yapmaktan başka seçeneğim yok, amerikadaki çalışmalarda bunu destekliyorsa benim de başka seçeneğim yok zaten.

Sayın gorkem708, benimki dil alışkanlığı cümleyi düzelttim.

ainos
30-10-2010, 18:39
Sayın Samsunlu55
Aşağıda Toros 1 cinsi 5 yaşında ağaç ve istemiş olduğunuz benim ağaçlarımdaki meyve gözünden bir foto var. Fotoğrafı iyi çekemedi elimde bu var sadece. Beş yaşındaki bu ağaçtan bu sene 20 kg meyve almışlar, ağacı gidip görmüştüm, hasat zamanı bildirmelerini istemiştim.
177700
177701

ainos
30-10-2010, 19:22
Mayıs başında çekmiş olduğum bir kaç foto. Son Foto Temmuz ayından. Ağaçlar 2 yaşında.
177705
177706
177707

Samsunlu55
30-10-2010, 20:46
Sn. ahmettt, üstteki mesajlarında sn. ainos'un eklediği fotoğraflarda görünen cevizler Toros-1 çeşidi. Aşısız bir ağaçta 5 yaşında 20 kg meyve oluyor, 3 yaşında meyveye başlıyor. 5 yaşında 20 kilo çok iyi bakımın sonucu olsa da 5 yaşındaki bir ağacın 5 kilo meyve verdiği sitede (http://www.cevizci33.com/yatirim/) belirtilmiş. Önceki sayfalara göz gezdiydiyseniz bu ceviz türünden bende 35 adet diktim. Ben o kadar erken bir verim beklemiyorum hem 1 yaşlı fidanlar cılız hemde sulama imkanları kısıtlı. Sizin bu cinsin aşısız oluşu ve verimi konusundaki görüşlerinizi almak isterim...

ahmettt
30-10-2010, 22:20
Sn. ahmettt, üstteki mesajlarında sn. ainos'un eklediği fotoğraflarda görünen cevizler Toros-1 çeşidi. Aşısız bir ağaçta 5 yaşında 20 kg meyve oluyor, 3 yaşında meyveye başlıyor. 5 yaşında 20 kilo çok iyi bakımın sonucu olsa da 5 yaşındaki bir ağacın 5 kilo meyve verdiği sitede (http://www.cevizci33.com/yatirim/) belirtilmiş. Önceki sayfalara göz gezdiydiyseniz bu ceviz türünden bende 35 adet diktim. Ben o kadar erken bir verim beklemiyorum hem 1 yaşlı fidanlar cılız hemde sulama imkanları kısıtlı. Sizin bu cinsin aşısız oluşu ve verimi konusundaki görüşlerinizi almak isterim...

Bu türü daha önce duydum, ama hakkında hiçbir pratik bilgim/çalışmam olmadı.

Verdiğiniz linkteki fizibilite çalışmasını inceledim, çok amatörce hazırlandığını (45 dönüm bahçeyi 22,000 dolara kuramazsınız, daha birçok gider kalemi olacaktır, bu ağaçların senelik bakım giderleri de gözönüne alınmamıştır vb) ve gerçeği yansıtmasının çok düşük ihtimal olduğunu söyleyebilirim. Zaten sitede fidanlıklarının da 1997 yılında faaliyete geçtiğini söylemişler, "10 yaşında 100 kilo meyve verir" gibi çok iddialı bir cümleyi 2010 senesinde söyleyebilecek kadar fazla ellerinde istatistik, birikim olduğunu da sanmıyorum.

Aşısız cinslerle aşılı cinslerde aynı verimi, aynı erken meyveye yatma performansını, aynı şekilde hastalıklara dayanıklı olmayı, toprak ve sulama şartlarına toleransı bir arada sağlamak çok çok zordur. Bu işler bu kadar kolay olsaydı, dünyadaki bütün üniversiteler ideal bir aşısız ceviz geliştirip, önümüze koymuştu bile. Ancak bu konuda şunu da kısaca belirteyim; ceviz diğer meyve türlerine kıyasla, özellikle anaç çeşitleri açısından, çalışmaların hala çok yoğun devam ettiği ve her otoritenin şu anda kullanılması gereken anaç anlamında hemfikir olmadığı (çoğunluk Anadolu cevizi (Juglans regia), bir kısım bunun J. Hindsii ile çaprazı olan Paradox, yeni gelişmeleri takip edenler ise Paradox'un bazı genetik negatif özelliklerini taşımayan yeni türevlerini öneriyorlar) bir cinstir.

Ben Toros-1 ve Sahil-1 cinslerini geliştirdiğini söyleyen firmanın, küçük çaplı bir mucizeyi gerçekleştirip, dediklerini yerine getirmesini hem bir Türk olarak, hem de bu fidanlara yatırım yapmış insanlarımız açısından yürekten dilerim, ama bilirsiniz, mucizeler çok ender olur..

tarimbilisim
31-10-2010, 08:09
ATILIM TOROS-1 adlı cinsimiz, soğuklama süresi yüksek bölgeler için tavsiye ettiğimiz bir cinsimizdir. Bu cins, verim itibariyle 1500 saat ve üstü yerler için tavsiye edilir. 3 üncü yılında ilk meyveleri görülmektedir. 5 inci sene ekonomik olacak şekilde verime başlar ki ağaç başına 5 kg ürün alınabilmektedir. Ürün hasılatı 6 ncı yıl 15 kg , 7 nci yıl 35 kg gibi her yıl bir önceki yılı katlayarak devam eder. 10 uncu yılda, 100kg/ağaç gibi bir ortalamaya ulaşır ki bu son derece yüksek bir ortalamadır. ( Türkiye deki ceviz ortalaması 35 kg/ağaç tır.) İç randımanı %63 civarındadır. (Türkiye deki iç randımanı ortalaması %35 civarındadır.) Yağ oranı %70, protein oranı ise %20 civarındadır. Kabuğu ince, elle kırılabilmekte ve içi tüm olarak parçalanmadan çıkmaktadır. Dünya klasmanında 1 inci sınıf iç ceviz “TÜM veya YARIM YANAK” cevizdir.

Meyve tutkunluğu, salkım şekilde olup her bir salkımda 8-10-12 adet ceviz bulunmaktadır. Kabuklu ceviz tane ebadı ortalama 32 mm dir. Periyodisite göstermez yani her yıl aynı ortalamalı verim alınabilmektedir. Bu cinsimiz -35 derece ile +55 dereceye kadar zorlanmadan mukavemet göstermektedir.

ATILIM SAHİL-1 adlı cinsimiz ise yukarıdaki aynı özeliklere sahip olup, soğuklama süresi itibarı ile 600-1200 saat arası yerler için tavsiye edilir. Cinslerimizin en büyük özellikleri ise her ikisinin de APOMİKS olmasıdır. Bu cinsimiz de -15 dereceye ve +55 dereceye kadar zorlanmadan mukavemet göstermektedir. Fidanlarımız, kazık kökleri sağlam, plastik tüplerde satışa sunulmaktadır. Bundan dolayı da, toprak sıcaklığının +4 derecenin üstünde olduğu her zaman dikim yapılabilmektedir

Avanos
31-10-2010, 09:46
Daha önce bu firma ile telefonda görüştüm.Kendilerinden daha önce 5-6 sene önce yaptıkları ceviz bahçesi sahiplerinin telefonunu istedim.Gidip yerinde tespit için."Ama şuan yanımızda yok en kısa zamanda döneceğiz dediler" döneceklerdi. Bir yılı geçti dönen falan olmadı.Bir çok bahçe yapmışlar.Bir ikisinin telefonunu versinler gidip görelim.Bu firma avanosada geçen yıl yaptılar bakalım takipteyim.Bu yıl ikinci sene göreceğiz 2 sene sonra bu bilgileri aktarmaya çalışacağım.Ama şimdi kuracaklar için örnek görmek gerek.

seyyah53
31-10-2010, 10:31
Delinin teki bi kuyuya bir taş atmış....:)burada deli ben oluyorum arkadaşlar bir ağaçtan 100 kg verim diye bir cümle yazdım ve bu yaznın üstünden günler sonra bilgisayarımı açıyorum çokda güzel olmuş konu dallanmış budaklanmış ve güzel ,öğretici bir tartışma olmuş ,zaten bende bu bahsi geçen senede okumuştum 100 kg lık verim olayını aynı şekilde benim de firmaya bir mail ile soru sorma ve bazı bilgileri edinme şansım oldu fakat maillerimin hiç birine şimdiye kadar cevap alamadım demekki itibar edilmemesi gereken bir kuruluş(benim açımdan ,benim görüşümdür) Sayın ahmett beyin ceviz konusunda bizleri yalnız bırakmaması dilerklerimle...saygılarımla

WM1TR
02-11-2010, 14:02
merhaba,

çok kısa bir sorum olacak, bu ay sonunda ya da aralık içerisinde fidanları dikecez kısmetse...

diktikten sonra tavşan gibi zararlılar için, fidanın gövdesini 30 cm kadar kireç ile boyamak fidana zarar verir mi? ya da bu tip gövde zararlıları için genç fidanlara ne yapmak gerekir?

seyyah53
02-11-2010, 14:19
Sayın WM1TR toprak tv nin reklamlarında ufak fidanların gövdelerine fotoğraf filmine benzeyen bişeyler sarıyorlardı acaba onların bir etkisi olabilirmi kemirgenlerden korumak için diyorlardı bir göz atın isterseniz...

Çınarmunarı
02-11-2010, 14:25
Kiraç nedir bilmiyorum (KİREÇ OLABİLİR Mİ?) ama ben fidanları ilk diktiğimiz gün (2009 KASIM) su bazlı boya ile boyamıştım.Hem soğuklar için hemde hayvan zararlısına karşı faydalı oldu.Ayrıca hiçbir zararınıda görmedim ve duymadım.

Lilium
02-11-2010, 23:41
80 dünümlük bir araziye ceviz bahçesi kurmayı pilanlıyoruz, yerin epey bir meyilli oluşu ve su sorunu endişelendiriyor sürüm, çapalama, damlama sistemi kurulumu (vs) ön bir fizibilite hazırlığı aşamasındayız, su sorununu çözebilirsek sanırım baharda fidanları ekebiliriz. Ve ilk etepta fidan temini konusunu bağlamakta yarar var. Chandler ekmeyi düşünüyoruz. 1500- 2000 fidan.

Fidan konusunda yardımcı olacak kişi ve ya kuruluşlar özelden yazabilirler.

WM1TR
05-11-2010, 11:08
@Çınarmunarı, kireç olacaktı. hatayı düzelttim.:)
su bazlı beyaz boya ile boyayacağım o zaman.
çok teşekkürler

Avanos
05-11-2010, 11:34
Cevizle ilgi edirne çekimleri bügün toprak tvde yine yayınlandı.Toprak tvnin sitesine koymalarıda sağlanabilse daha faydalı olur umarım.