View Full Version : Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
[
19]
20
21
22
23
24
fındıkçı74
23-12-2013, 10:27
Altay ceviz başlığı geçici olarak kapatılmış şimdi bu firmadan onların söylemlerine inanarak ceviz fidanı alanlar ne yapacak bundan 6 ay evvel çok iddialı konuşuyorlardı şimdi altay cevizi diye ceviz yok diyorlar .
değerli ceviz dostları
bu güne kadar Altay cevizle ilgili bayağı heyecanlı idim. belki ülkeyi yabancı istilasından kurtarır diye düşünüyordum ancak firma yetkilileri sanki samimiyetsizmişler gibi geldi bana kusura bakmasınlar daha önce sattıkları fidanlara fatura tertiplemediklerini yazmıştım. Bugün ise böyle bir çeşit yok satmıyoruz filan insan kendisini kandırılmış hissediyor. Keşke insanlar dürüst olsa birde mahkeme i Kübra diyorlar gerçekten çok yazık
cevizden vuramadıkları vurgunu şimdide organik gübreden mi vuracaklar bu organik gübreyi tescil ettirdiniz mi yoksa yarın buna da mı biz bu sektörde yeniyiz mevzuatı bilmiyorduk diyecek misiniz ya da biz tüccarız reklamın iyisi kötüsü olmaz mı diyeceksiniz
cemilahmet
23-12-2013, 12:53
teşekkür ederim. 150 adet chandler 5 adet franguette 5 adet fernette.
sn ermana bu ceviz tozlayıcı fidanları nasıl bir tercihe göre dikmiştiniz.çizimli bir şekil mümkünmüdür acaba .
kırmızılar chandler sarı olanlar dölleyiciler.
http://u1312.hizliresim.com/1j/r/vtlpt.png (http://bit.ly/c25MCx)
ömür-uşak
23-12-2013, 17:21
kırmızılar chandler sarı olanlar dölleyiciler.
http://u1312.hizliresim.com/1j/r/vtlpt.png (http://bit.ly/c25MCx)
Tozlayıcıları neden kenara dikmiyorsunuz.Diyelim dişi çiçek açma döneminde rüzgar aynı istikametten esti önündeki cevizler nasıl tozlanacak ve bahçen dikdörgen biçiminde ince uzun kenarda tozlayıcı daha iyi olurdu.Tozlanmama riski olmazdı.Sen tozlayıcıları ortaya dikmişsin.Zor olmayan bir iş 10 tane tozlayıcıyı aynı istikamette kenara al zaten yeni diktin benim fikrim kolay gelsin.
Bugün ise böyle bir çeşit yok satmıyoruz filan insan kendisini kandırılmış hissediyor. Keşke insanlar dürüst olsa birde mahkeme i Kübra diyorlar gerçekten çok yazık
Arkadaşlar bu başlığıda altay cevizi başlığına çevirmeyelim diyeceğim ama konu açılmışken bir kaç cümle söyleyeyim, tüm iyi niyetimle bir çeşidin hemde yerli bir çeşidin verimli bir çeşidin olmasından gurur duyarım gibi mesajlarımı görebilirsiniz, ne zaman ki, tohumdan olmaz, 8 yaşında 150 kilogram olmaz dediğimde söylemediklerini bırakmadılar, bir ara kendileri de bazı şeyleri söyleyince işte doğrusu bu dedik teşekkürde ettik.
Yönetim doğru olanını yapmış konuyu kapatmış, tescili olmayan bir çeşidin adı da olmaz oysa ki, altay cevizi diye satıyordular hemde hiç emeksiz tohum ek sat 25 tl, ve hala sattıkları duyumlarını alıyorum çanakkale biga köylerini tek tek gezip altay 1 salkım cevizi 8 yaşında 150 kilogram verim diye anlatıyorlarmış, kendi açıklamaları satmadıkları yönde peki bu satanlar kim? onlar mı yoksa bu ismi kullananlar mı?
Tozlayıcıları neden kenara dikmiyorsunuz.Diyelim dişi çiçek açma döneminde rüzgar aynı istikametten esti önündeki cevizler nasıl tozlanacak ve bahçen dikdörgen biçiminde ince uzun kenarda tozlayıcı daha iyi olurdu.Tozlanmama riski olmazdı.Sen tozlayıcıları ortaya dikmişsin.Zor olmayan bir iş 10 tane tozlayıcıyı aynı istikamette kenara al zaten yeni diktin benim fikrim kolay gelsin.
kusura bakmayın ne anlatmak istediğinizi pek anlayamadım. ince uzun kenar dediğiniz neresi? sizin nasıl bir dikim şekli tavsiye ettiğinizi anlayamadım çizim ile gösterirseniz anlaşabiliriz sanırım.
kusura bakmayın ne anlatmak istediğinizi pek anlayamadım. ince uzun kenar dediğiniz neresi? sizin nasıl bir dikim şekli tavsiye ettiğinizi anlayamadım çizim ile gösterirseniz anlaşabiliriz sanırım.
merhaba
herşeyin gönlünüzce olmasını dilerim.
ömür beyin demek istediği yörenizin tozlaşma mevsimindeki hakim rüzgar yönünü bilerek. tozlayıcı çeşitleri tarlanızın rüzgarın estiği yönüne dikmeniz.
tozlayıcılar rüzgarın tarlanıza ilk girdiği yerde olacakki tozları alıp diğer fidanlarınıza ulaştırsın.
misal bizim buralarda hakim rüzgar kuzey doğudan eser tozlayıcılarımı bir sıra kuzey doğu tarafına dikip sonra her yedi sıradan sonra aynı işlemi uyguladım
Dün itirabıyle 400 adet ceviz fidanı dikimi tamamladık (380 chandler, 10 fernette, 10 franquette). Sorduğum sorulara cevap verererek yardımcı olan herkese ve özellikle Çamtepe, Aviator34, Lillium, ncp1963, ermana, safranlı nickli arkadaşlara çok teşekkür ederim.
merhaba
herşeyin gönlünüzce olmasını dilerim.
ömür beyin demek istediği yörenizin tozlaşma mevsimindeki hakim rüzgar yönünü bilerek. tozlayıcı çeşitleri tarlanızın rüzgarın estiği yönüne dikmeniz.
tozlayıcılar rüzgarın tarlanıza ilk girdiği yerde olacakki tozları alıp diğer fidanlarınıza ulaştırsın.
misal bizim buralarda hakim rüzgar kuzey doğudan eser tozlayıcılarımı bir sıra kuzey doğu tarafına dikip sonra her yedi sıradan sonra aynı işlemi uyguladım
bizim hakim rüzgarlar kuzey,kuzey doğu,kuzey batı, ancak o dozlama döneminde güneyden eserse. sonuçta hakim rüzgarlar çokta hakim değil bahçenin olduğu yerde güneydende esiyor. bu yüzden ben hafif kuzeye doğru ancak bahçenin ortasına ektim. tamamen kuzey sınıra ekseydim ve rüzgarlar güneyden esecek olsaydı o hafta tek bir ağacı dahi dozlayamıyacaktım.
Dün itirabıyle 390 adet ceviz fidanı dikimi tamamladık (370 chandler, 10 fernette, 10 franquette). Sorduğum sorulara cevap verererek yardımcı olan herkese ve özellikle Çamtepe, Aviator34, Lillium, ncp1963, ermana, safranlı nickli arkadaşlara çok teşekkür ederim.
hayırlısı olsun. okan bey sizede aynı tarifeyi uygulamış fernette ile franguette yi karışık vermiş. bence iyide olmuş. resimleriniz varsa ve paylaşırsanız çok sevinirim.
aviator34
24-12-2013, 10:30
Sayın ermana ceviz bahçeniz hayırlı olsun.
Sayın ermana ceviz bahçeniz hayırlı olsun.
teşekkür ederim. henüz bahçe olamadı ama bahçe olma yolunda ilerliyor.
cemilahmet
24-12-2013, 14:27
sn ermana
çizimler için çok teşekkür ederim.bol ceviz yemeler nasip olur inşallah.
juglandales
24-12-2013, 14:39
21 Aralık itibari ile Bordo bulamacını da attım. Mart'a kadar vakit nasıl geçecek bilmiyorum...
cemilahmet
24-12-2013, 14:42
Cevizcikler,yapraklarını tamamen döküp soyundular...Ardından,bordo bulamacı ile güzel bir duş alıp,derin bir kış uykusuna yattılar ;)
sn formullaone
ceviz bahçeniz vede ağaç mı desem fidan mı desem çok güzeller.hayırlı ve bol ürün almanızı temenni ederim.size sormak istediğim konu ağaçlarınızı nasıl bir sulama ve gübreleme ile besliyorsunuz.mesela.damlama sulama ile sıvı gübrelerden mi veriyorsunuz bu gübrelerin adı nedir ve haftalık olarak mı? gibi sorular.detaylı bilgi verirseniz çok memnun olurum.saygılar.kolay gelsin
formullaone
24-12-2013, 15:53
sn formullaone
ceviz bahçeniz vede ağaç mı desem fidan mı desem çok güzeller.hayırlı ve bol ürün almanızı temenni ederim.size sormak istediğim konu ağaçlarınızı nasıl bir sulama ve gübreleme ile besliyorsunuz.mesela.damlama sulama ile sıvı gübrelerden mi veriyorsunuz bu gübrelerin adı nedir ve haftalık olarak mı? gibi sorular.detaylı bilgi verirseniz çok memnun olurum.saygılar.kolay gelsin
Sayın cemilahmet,öncelikle iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
Sulamayı, 2 yaz boyunca 10 günde 1 defa, fidan başına 1. yıl 40 litre, 2. yıl 60 litre civarı gelecek şekilde yaptım. Damlama hortumlarını bu 2 yaz boyunca tek sıra olarak çekip fidanları suladım. Ancak artık fidanlar büyüdüğü için, önümüzdeki yazdan itibaren ( 3. yazlarına girerken ) ağaçların izdüşümlerine çift taraflı hortum çekerek,her iki yönünü de ( toplamda 90 litre ) civarı su vererek ( haftada bir defa ) sulamayı düşünüyorum.
Gübre olarak sıvı gübre kullanmadım. 2 yıl boyunca,sonbaharda izdüşümlerine 1'er teneke yanmış koyun gübresi atıp örttüm. Toprak tahliline göre eksik olan 20-20 kompoze ve tarım kireci uygulamasını bahar aylarında yapıp üzerine çapalıyorum.
Bunların dışında,yine tahlilde görülen azot eksikliğini de gerekli miktarı ağaç başına bölerek ( azotu 4-5 defaya bölerek atmak çok faydalı ) izdüşümlerine atıp çapalıyorum.
Aslına bakarsanız,damlama sistemiyle gerekli gübreleri vermek çok daha ucuz ve etkili bir yöntem,bu yüzden bir gübre tankı satın alıp önümüzdeki yaz başlamayı planlıyorum.
Temmuz ayında yaprak tahlili yaptırıcam. Bu tahlile göre gübre çeşitlerinde değişiklikler yapabilirim.
Kısacası,her toprak yapısı farklı gübre ister. En doğrusu,toprak ve yaprak tahlillerine göre gübreleme yapmak. Ben öyle yapıyorum.
formullaone
24-12-2013, 16:02
21 Aralık itibari ile Bordo bulamacını da attım. Mart'a kadar vakit nasıl geçecek bilmiyorum...
Sayın juglandales,Mart ayına kadar bahçede yapılacak ufak tefek işler mutlaka bulunur,ancak soğuk etkili olduğu için bu işleri yapmak imkansız. Mesela bu sabah bahçeye gidip dolaşmak istedim, ancak o kadar soğuktu ki,yarı yoldan geri döndüm ;)
Sanırım,yazın çalıştığımız o en zor ve yorucu günleri bile özleyeceğiz bu gidişle :D
cemilahmet
24-12-2013, 16:37
Sayın cemilahmet,öncelikle iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.
Sulamayı, 2 yaz boyunca 10 günde 1 defa, fidan başına 1. yıl 40 litre, 2. yıl 60 litre civarı gelecek şekilde yaptım. Damlama hortumlarını bu 2 yaz boyunca tek sıra olarak çekip fidanları suladım. Ancak artık fidanlar büyüdüğü için, önümüzdeki yazdan itibaren ( 3. yazlarına girerken ) ağaçların izdüşümlerine çift taraflı hortum çekerek,her iki yönünü de ( toplamda 90 litre ) civarı su vererek ( haftada bir defa ) sulamayı düşünüyorum.
Gübre olarak sıvı gübre kullanmadım. 2 yıl boyunca,sonbaharda izdüşümlerine 1'er teneke yanmış koyun gübresi atıp örttüm. Toprak tahliline göre eksik olan 20-20 kompoze ve tarım kireci uygulamasını bahar aylarında yapıp üzerine çapalıyorum.
Bunların dışında,yine tahlilde görülen azot eksikliğini de gerekli miktarı ağaç başına bölerek ( azotu 4-5 defaya bölerek atmak çok faydalı ) izdüşümlerine atıp çapalıyorum.
Aslına bakarsanız,damlama sistemiyle gerekli gübreleri vermek çok daha ucuz ve etkili bir yöntem,bu yüzden bir gübre tankı satın alıp önümüzdeki yaz başlamayı planlıyorum.
Temmuz ayında yaprak tahlili yaptırıcam. Bu tahlile göre gübre çeşitlerinde değişiklikler yapabilirim.
Kısacası,her toprak yapısı farklı gübre ister. En doğrusu,toprak ve yaprak tahlillerine göre gübreleme yapmak. Ben öyle yapıyorum.
verdiğiniz degerli bilgiler için çok teşekkür ederim.kolay gelsin
ömür-uşak
24-12-2013, 20:54
Necip arkadaş cevabı yazmış sağolsun.Ben bilgisayarda çizim yapamıyorum resimde paylaşamıyorum anca yazı ile anlatmaya çalışıyorum. Bir sırada 26 cevizin var tarla sınırı tarafı, tozlayıcıları o tarafa dik.Diger taraf 7-8 ağaç tahminimce 40-50 metre ceviz polenleri o mesfaya gider.Sen ortalara dikmişssin demek istediğim rüzgar tek yönden eserse bir sıra 26 ağaçta problem olur demek istedim.Yinede anlaşmazlığa düştünse tel ile görüşelim.05358166354.kolay gelsin.
ömür-uşak
24-12-2013, 21:01
Sn ermana ve tiryaki bahçeleriniz hayırlı olsun.Başarılar dilerim.
Sayın juglandales,Mart ayına kadar bahçede yapılacak ufak tefek işler mutlaka bulunur,:D
Bulunmaz mı, kar yağdığında mangal yakması çok keyifli oluyor hele biraz sessiz ve sakin bir yerse keyfine doyum olmaz.
Hep çalışmaya bakmayın biraz da yaptıklarınızın keyfini yaşayın derim. :)
Necip arkadaş cevabı yazmış sağolsun.Ben bilgisayarda çizim yapamıyorum resimde paylaşamıyorum anca yazı ile anlatmaya çalışıyorum. Bir sırada 26 cevizin var tarla sınırı tarafı, tozlayıcıları o tarafa dik.Diger taraf 7-8 ağaç tahminimce 40-50 metre ceviz polenleri o mesfaya gider.Sen ortalara dikmişssin demek istediğim rüzgar tek yönden eserse bir sıra 26 ağaçta problem olur demek istedim.Yinede anlaşmazlığa düştünse tel ile görüşelim.05358166354.kolay gelsin.
işte bende onu diyorum eğer rüzgar tek yönden ve güney yönünden yani dozlayıcıları diktiğimiz sıranın arkasından eserse bir tek ağacı dahi dozlayamayız.
karaçepiş
25-12-2013, 18:03
sn ermana bahçenizi inceledim hayırlı olsun inşallah
ömür-uşak
25-12-2013, 20:01
işte bende onu diyorum eğer rüzgar tek yönden ve güney yönünden yani dozlayıcıları diktiğimiz sıranın arkasından eserse bir tek ağacı dahi dozlayamayız.
Ağaçların A=26 B=8 C=26 D=7 Diyelim dikim şekli öyle görülüyor. A kenarına ve C kenarına dikersen hangi rüzgar eserse tozlama olur. Tozlayıcıları ortaya dikmişsin komşunun tarla tarafına çek sorun olmaz.Tek yöne değil A ve C tarafına dik.Biraz zor anlattım aslında çizim yapabilsem kolayda yapamıyorum. Kolay gelsin bahaçende sağlıklı ve mutlu yarınlar dilerim.
ömür-uşak
26-12-2013, 19:34
Bahçeyi tertemiz yapmışsın,Bordo bulamacınıda atmışsın çok güzel olmuş.Ağaçlarını güzel taçlandırmıssın fotoğraflarda güzel görülüyor.Şimdi kışın ne yapacaksın çok basit Tekirdağından üzüm suyu mangal karda güzel olur.
chandler
29-12-2013, 09:29
Sayın ermana bence tozlayıcı yerleşiminiz 10 numara olmuş. Tozlayıcı çeşit konusuna gelince Murat Bey ve size eşit Franquette ve Fernette gönderim. Ben sadece Franquette göndersem de yeterdi diye düşünüyorum ancak burada çok fazla dölleyici konusu konuşulduğu için garanti olsun diye yaptım. Yarın öbür gün dedikodumu yapmasınlar dedim :). Seneye isteyen olursa Cisco da gönderebilirim.
Bu ara forumda yazamıyorum malum işler yoğun ...
formullaone
29-12-2013, 13:24
Sayın chandler,sizden aldığım Ronde de montignac çeşidi fidanların kök yapıları ve boyları gerçekten çok güzel gelişmişti. Ayrıca,kargodaki uygun fiyatlandırma ve fidanların paketlenme şekillerini çok beğendim. İşinize gösterdiğiniz özenden dolayı sizi tebrik ederim. Böyle kaliteli bir hizmet anlayışıyla eminim müşteri sayınız sürekli artacaktır. Kolaylıklar dilerim.
inegöllü
29-12-2013, 15:49
daha önceki messajımda toprak analiz raporumu mesajıma ekleyip gübreleme konusunda yardım istemiştim.....maalesef cevap yazan olmadı....
hasan_ka
29-12-2013, 20:59
daha önceki messajımda toprak analiz raporumu mesajıma ekleyip gübreleme konusunda yardım istemiştim.....maalesef cevap yazan olmadı....
Sn. inegöllü dikimde kullandığınız miktarı bu aylarda 100er gr arttırarak fidan taç iz düşümlerine bel yardımıyla çukur açarak verebilirsiniz. yani 300-350 gr tsp ve dap atacaksınız. eğer yanmış keçi koyun gübresi varsa yine aynı şekilde birer teneke verebilirsiniz. Azotlu gübreleri de ilkbaharda verirsiniz. Raporun altındaki numarayı arayarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz. Kolay gelsin, iyi çalışmalar.
hasan_ka
29-12-2013, 21:04
Ben de 3 5 gün önce sadece birer teneke yanmış keçi gübresi verdim. ilkbaharda azotlu gübreleri damlama sistemiyle vereceğim. Toprak analizine göre fosforik veye nitrik asit kullanarak hem gübreleme yapacağım, hem de damlatıcıları temizlemiş olacağım. Size de tavsiye ederim.
Tünel çökmeden ışığa ulaşabilirsem ne ala,,o zaman birlikte yakarız söz ;)
Ne çökmesi, bak burada ışık görülmüş, pırıl pırıl ışıldıyor ışıklar,
http://www.agaclar.net/forum/1231437-post4502.htm
Sen yinede kapalı sisli karlı havalarda mangalı yak ki ışık devam etsin, (üzerine atacak bir şeyler bulunur) otur şöyle bir bak bir seyreyle aldığın keyfi hiç bir şeyle değişmezsin.
formullaone
29-12-2013, 21:21
Ne çökmesi, bak burada ışık görülmüş, pırıl pırıl ışıldıyor ışıklar,
http://www.agaclar.net/forum/1231437-post4502.htm
Sen yinede kapalı sisli karlı havalarda mangalı yak ki ışık devam etsin, (üzerine atacak bir şeyler bulunur) otur şöyle bir bak bir seyreyle aldığın keyfi hiç bir şeyle değişmezsin.
Teşekkür ederim,bana moral verdiniz.. Yarın şu mangalı bir yakayım,Rodop dağlarına ve Yunanistan'a doğru bir manzara eşliğinde ;)
Sayın ermana bence tozlayıcı yerleşiminiz 10 numara olmuş. Tozlayıcı çeşit konusuna gelince Murat Bey ve size eşit Franquette ve Fernette gönderim. Ben sadece Franquette göndersem de yeterdi diye düşünüyorum ancak burada çok fazla dölleyici konusu konuşulduğu için garanti olsun diye yaptım. Yarın öbür gün dedikodumu yapmasınlar dedim :). Seneye isteyen olursa Cisco da gönderebilirim.
Bu ara forumda yazamıyorum malum işler yoğun ...
ilginiz alakanız için teşekkür ederim okan bey. seneye kısmet olursa 2 tanede araya cisco sıkıştırmak istiyorum.
Çalıştığım firmanın ismi Cisco, ben de almazsam olmaz. Seneye ben de istiyorum Okan bey. Yardımlarınız için de tekrar teşekkürler.
inegöllü
30-12-2013, 17:47
hasan bey cevabınız için teşekkürler
kamil keskin
31-12-2013, 10:41
Yeni yılın tüm ağaçsever dostlara hayırlı,bereketli,güzelliklerle dolu bir yıl olmasını diliyorum.
kamil keskin
31-12-2013, 10:58
Sn ermana bahçeniz hayırlı uğurlu olsun.İnşallah bir an önce cevizlerini yemek nasip olur.
Tüm ceviz dostlarına sevdikleriyle birlikte mutlu bir yıl dierim..
Tüm ağaçlar.net üyelerinin yeni yılını kutlarım. Sevdiklerimizle sağlıklı ve huzurlu nice yeni yıllara...
yeni yılın insanlık alemine barış huzur ve mutluluk getirmesini dilerim bol cevizli günler
emreguven2011
03-01-2014, 12:35
Arkadaşlar Merhaba..Öncelikle herkese iyi yıllar..
Bu sene bahçeme damlama sulama sistemi kurmak istiyorum..Bu konuda tecrübeli arkadaşlardan yardım beklemekteyim..Yaklaşık 9 dönümlük bir chandler bahçem var (173 Adet)..ocak 2013 te açık köklü olarak dikimini yaptım..geçen sene salma sulamayla korkarakta olsa öyle geçti..bu sene damlama sulamaya geçmek istemekteyim.
Öncelikle nerden başlamak gerekli..nasıl bir sistem önerirsiniz...? Plan ve bir foto koyuyorum..Planda fotonun nerden çekildiğinide gösterdim..Bahçemde tatlı içelebilir bir su kaynağı var..
Halka bir sistem mi yoksa başka bir sistem mi önerirsiniz..bu büyüklükte bir bahçe için ana arterler kaçlık..tali borular kaçlık olmalı..su tankı ve veya gübre tankı önerir misiniz.????
Cevap ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler..
Saygılarımla,
Emre
06doğaci
03-01-2014, 16:42
Sevgili ceviz severler internet de ceviz fidanı reklamlarını görüyorum. Bazı satıcılar maalesef güvenilir değil. Lütfen fidan alırken firmayı, kişiyi iyi araştırın. Araştırmadan kesinlikle fidan almayın.
ykaya194
03-01-2014, 17:17
Arkadaşlar Merhaba..Öncelikle herkese iyi yıllar..
Bu sene bahçeme damlama sulama sistemi kurmak istiyorum..Bu konuda tecrübeli arkadaşlardan yardım beklemekteyim..Yaklaşık 9 dönümlük bir chandler bahçem var (173 Adet)..ocak 2013 te açık köklü olarak dikimini yaptım..geçen sene salma sulamayla korkarakta olsa öyle geçti..bu sene damlama sulamaya geçmek istemekteyim.
Öncelikle nerden başlamak gerekli..nasıl bir sistem önerirsiniz...? Plan ve bir foto koyuyorum..Planda fotonun nerden çekildiğinide gösterdim..Bahçemde tatlı içelebilir bir su kaynağı var..
Halka bir sistem mi yoksa başka bir sistem mi önerirsiniz..bu büyüklükte bir bahçe için ana arterler kaçlık..tali borular kaçlık olmalı..su tankı ve veya gübre tankı önerir misiniz.????
Cevap ve yardımlarınız için şimdiden teşekkürler..
Saygılarımla,
Emre
Su kaynağından sola doğru bahçenin alt sınırını takip ederek ortaya kadar ve oradanda yukarıya kadar (PE veya PVC) 70 lik kelepçeli yağmurlama sulama borusu döşeyin. Fidanların hizasına gelecek şekilde her sıraya 70 lik borunun sağından ve solundan delerek 20 lik vana monte edin.Vananın çıkış ucuna deliksiz 20 lik boruları bağlayın ve döşeyin. Fidan gövdesine 50-100 cm uzak olacak şekilde boruya delik delerek basınç duyarlı vana monte edin. ( fidan diplerine 20 lik boruyu düz döşerseniz 2 adet, çember şeklinde döşerseniz 4 adet vana gerekir)
Su kaynağının debisi bahçenin tamamını bir defada sulamaya yetmez ise bir tarafının vanalarını kapayarak sağ ve sol tarafı ayrı ayrı sulayabilirsiniz.
Pompanın çıkışına filtre ve gübre tankı monte edin, gübrelemeyi oradan yapabilirsiniz.
Su deposu düşünürseniz; Bahçenin en üst kodundaki uygun yere yerden 2 mt yüksekte ve 20-30 tonluk depo yapmanızı tavsiye ederim. Sulama tesisatında fazla bir değişiklik gerekmez.
kolay gelsin.
nogaifatih
04-01-2014, 00:11
degerli arkadaslar, Ankara yakinlarinda 2012 kasim ayinda ekmis oldugum tohumlarin cogurleri gecen yil (2013) sonbaharda yaklasik 30-50 cm oldular. bu cogurlerime 2014 bahar aylarinda asi kalemi/gozu temini ve asi yapmada yardimci arkadas ariyorum yardimlariniz lutfen. cogur adedi 300 istedigim cinsler Chandler, Pedro, fernor veya kaman 1. ilginiz icin simdiden tesekkurler.
Aşı konusunda yardımcı olamayabilirim fakat chandler kalemi isterseniz gönderebilirim.
Aydın (http://www.haberand.com/aydin-da-para-etmeyen-narlar-sokuluyor-h-399014.html)
inşallah sonumuz bu olmaz.
formullaone
08-01-2014, 14:07
Aydın (http://www.haberand.com/aydin-da-para-etmeyen-narlar-sokuluyor-h-399014.html)
Nar meyvesi,dekarına 5 tona kadar ürün verebilmekteymiş. Ceviz Türkiye şartlarında dekarda 200 kg ortalama sağlarsa çok iyi.
Narın,hasat aşaması,ceviz gibi yeşil kabuk soyma ve kurutma gerektirmiyor. Yani,işçilik daha kolay diye biliyorum.
Diğer yönlerden de,nar üretimi cevize göre daha az meşakkatli gibi görünüyor. Bu durum da,üreticileri cezbetmiş ve bol bol dikim yapılmış gibi duruyor.
Nar dikimi yapılan bahçelerde başarı oranı cevize göre çok yüksek. Cevizde ise benim gördüğüm kadarıyla dikilen 10 bahçeden 8'i kaderine terk edilmiş,yanlış çeşit seçilmiş,bakımsız ve başarısız.
Cevizi üretmek ve dekardan yüklü miktarda ürün elde etmek hiç kolay değil. Bu yüzden,cevizde aynı durum olur mu diye düşünürsek,aynı durum olmaz. Ancak,dikim çokluğuna bakarsak, 10 yıl sonra fiyatlar aynı kalmaz,en az yarı yarıya düşer. Bu kesin gibi.
Bu yüzden,şimdiden bahçelerimizin girdi maliyetlerini ileride nasıl azaltırız,daha az masrafla ağaçların bakımlarını nasıl yapabiliriz,hangi teknolojilerden faydalanabiliriz,pazarlama seçeneklerimiz neler olabilir gibi konuları değerlendirmekte fayda var.
evet şimdiye kadar dikilen bahçelerde sorunlar çok ancak artık daha bilinçli bahçeler oluşturuluyor bu bahçeler devreye girdiği zaman bence bizde de bir pazar fiyat krizi yaşanacak tahminim fiyatların 2-3 dolar arasında olması.
Yazıyı okudum içim sızladı doğrusu yazıktır günahtır Türk çiftçisi bunları hak etmiyor, işin özü satırlar içerisinde zaten.
"Bizde de ve bizi teşvik edenlerde de hata var"
Çiftçi de bizi teşvik edenlerin tuzağına düşüyor üç beş yıl sonrada hüsrana uğruyor.
Bir zamanlar hicaz narı furyası çıkardılar ekin dikin teşvikler verildi sonuç işte gözümüzün önünde harcadığın emeğe mi yanarsın ettiğin masrafa mı,
Cevizdeki furyanın da sonunun buna benzer olacağını bir kaç yerde yazdım bana felaket tellalı yapıyorsun dediler, dileğim olmaması ama bu tarım politikalarıyla düşüncemde bir değişiklik yok.
Çiftçi birleşemiyor birlikte hareket etmesini bir türlü öğrenemedi birlikler kooparatifler oluşturulmalı ve bu birlikler rant peşinde koşan siyasilere teslim edilmemeli iyi yönetebilen kişiler tarafından yönetilirse olur, bizde maliyet yüksek fakat işçilik avrupa ülkelerinden ucuz işin bu tarafından bakacak olursak ve iyi yönetilirsek Türkiye bu işte başarılı olur,
Hiç umudum yok ama yinede umutlu olmak umutlu düşünmek zorundayız başka da altarnetif yok zaten.
ekrem_63
09-01-2014, 06:30
Sevgili arkadaşlar Değerli ağaç dostları Biz köyümüzdeki araziye Babam sanırım Bilecik cinsi ceviz getirtip diktirmiş.Burada yabancı çeşitleri duyunca Yanlış bir seçim'mi yaptık tereddütlerim var.Hele birde dikim yapılırken yapılan dikim hatası(50x50)cm açılan dikim çukurları ve sıra arası 10x10 metre olarak yapılmış.Şimdi gelelim benim yapmak istediğim düşünceme Bu (10x10) metre olan sıra arasının arasına (100x100)cm derin çukurlar açıp her sıra arasına ceviz dikerek(5x10) metre sıra arası haline getirmek istiyorum.Ve Bilecik cinsinin arsına yabancı çeşit Fernor **** fernette diksem ne gibi dorunlar yaşarım.Yardımlarını bekliyorum.
Sevgili arkadaşlar Değerli ağaç dostları Biz köyümüzdeki araziye Babam sanırım Bilecik cinsi ceviz getirtip diktirmiş.Burada yabancı çeşitleri duyunca Yanlış bir seçim'mi yaptık tereddütlerim var.Hele birde dikim yapılırken yapılan dikim hatası(50x50)cm açılan dikim çukurları ve sıra arası 10x10 metre olarak yapılmış.Şimdi gelelim benim yapmak istediğim düşünceme Bu (10x10) metre olan sıra arasının arasına (100x100)cm derin çukurlar açıp her sıra arasına ceviz dikerek(5x10) metre sıra arası haline getirmek istiyorum.Ve Bilecik cinsinin arsına yabancı çeşit Fernor **** fernette diksem ne gibi dorunlar yaşarım.Yardımlarını bekliyorum.
Sayın ekrem_63,
Cins seçimi için bir şey demiyeceğim,
ancak sıra aralarını 10 x 10 yapan Babanızın elini öpmeniz gerektiğini düşünüyorum.
Sevgi ve saygıyla Babanıza 'da selamlarımı iletin lütfen.
Şöyle bi selam veriyim dedim herkese.
Ben de burdayım diyerek hepinize merhabalar.
Sayın abilerim böyle forum mu olur? oku oku bitmiyo :))
15 gündür fırsat buldukça sizi ziyaret ediyorum. 80. sayfadayım daha, bi o kadar da alıntılardan okumuşumdur.Gözlük derecem 0.5 daha arttı sanırım :)
Okudukça da kendimi 40 yıllık cevizci zannetmeye başladım, iyi mi? :)
Hele bir de çok yakında okuduklarımı uygulamaya geçirdiğimde var ya değmeyin keyfime.
Paylaşımda bulunan herkese teşekkürler.Gerçekten çok faydalı bir ortam burası.
Ne ararsam var burda.Bi süre önce size danıştığım konuların cevaplarını ve hatta daha da fazlasını buluyorum okudukça.
Neyse çok ara verdik, okumaya devam.Görüşürük.
harıl harıl harıl .....
ersin1981
10-01-2014, 00:22
arkadaşlar herkese selam.ceviz fiyatlarıyla ilgili tartışma olduğunu görünce duramadım..
daha önceki yazılarımdan hatırlayan varsa 100dönüm bahçe kurma planım vardı
tekirdağ saray ve hayrabolu civarında arazi baktım hatta pazarlık aşamasında iken
tesadüfen daha önce tanış olduğum bi abimle konuşurken ceviz ithalatçısı olduğunu öğrendim.ona bu fikrimi açtım.okadar karamsar bi tablo çizdiki,o an hevesim biraz kırıldı, acaba dedim ithalatçı olduğundan yerli üretime karşı olduğu içinmi beni caydırmaya çalışıyor diye düşündüm. ertesi gün hemen yaşar akça hocaya ulaştım aşağı yukarı konuştuğum ithalatçıyla aynı şeyleri söyledi.
ozaman hevesim tamamen bitti diyebilirim(ama günün birinde hobi amaçlı olsada inşallah ufakda olsa bi bahçe kuracağım)
asıl mevzuya gelirsek ithalatçı abimin dediklerini aktarayım.
kendisi ithalatçı olduğu halde.ülkemin kazanması adına burda bi bahçe kurmak istedik dedi.california daki bahçelerin hepsini gezdiği için.o anlamda tecrübesi çok.4000-5000 dönüm bi yatırım yapacaklarını bu yatırımın bütün fizibilite çalışmalarını amerikalı danışmanlık şirketleriyle yaptıklarını söyledi.türkiyeyi karış karış gezdik edirneden iğdıra kadar.özellikle trakya bölgesinin çok sıkıntılı bi bölge olduğunu söyledi(aynı şeyi yaşar hocada söyledi)
arazi bulduk su çıkmadı,su bulduk ruhsat alamadık vs bunun gibi bi çok sorunla karşılaştıklarını aktardı
kendisine neden yerli bi uzmanla veya bi üniversiteyle çalışmadığını sordum.
bana bi tane türkiyede 1000dönüm üstü verime yatmış california daki bahçelerin yarısı kadar verimi olan bi bahçe göster gidip o bahçenin danışmanıyla çalışayım dedi..
bende ataman ceviz çiftliğini söyledim,baştan sona kadar gezdiğini verimin olması gerekenin on'da biri kadar olduğunu söyledi.ipsaladaki 1200dönümlük bahçeyi söyledim.orayıda gezdiğini halinin içler acısı bi halde olduğunu söyledi
konyadaki 1500dönümlük yeri ben söylemeden kendisi söyledi
5yaşında 2ton verim
uzun lafın kısası ceviz işi fidancıların anlattığı gibi değil.çok zor meşakatli sabır bilgi ve birikim gerektiren uzun bi yol.
yani daha önceki yazılarımda söylediğim gibi ceviz fiyatları düşmeyecek.
çünki ceviz yetiştiriciliğinde daha emekleme dönemindeyiz.her başlayan bu işi layıkıyla yapamayacak,yapabilenler iyi para kazanacak
güncel bi fiyat şu anda ithalatçılardan çıkış fiyatı 7-8dolar arası
kendisine neden yerli bi uzmanla veya bi üniversiteyle çalışmadığını sordum.
bana bi tane türkiyede 1000dönüm üstü verime yatmış california daki bahçelerin yarısı kadar verimi olan bi bahçe göster gidip o bahçenin danışmanıyla çalışayım dedi..
Sayın ersin1981, aldığınız duyumlara kısmen katılmakla beraber kısmende katılmadığımı belirtmek isterim şöyle ki, bir defa konuştuğunuz kişi ceviz ithalatçısı, tabi ki, söylemlerinde kendince haklılık payı var bu işi yapan ne aldığını ne satabileceğini bilmesi gerekiyor aksi durumda bu işi yapamaz zaten.
Henüz Türkiye de california daki gibi bir bahçe bulamaz bulması da imkansız california ile Türkiyeyi kıyas etmesi yanlış Türkiye bu işlere büyük kapama bahçeler bilhassa chandler olarak kurduğu bahçeler 4-5 yılı geçmez, 4-5 yıllık bir bahçeyi 25-30 yıllık california daki bahçelerin verimleriyle de kıyas edilemez o nedenle işin bu tarafın yanlış olduğunu söylemek istiyorum.
Türkiye de daha önce kurulan bahçelerin bir çoğu yerli ırklar daha sonraları bu bahsettiğin bahçelerde chandlere yönelik ilaveler ya da değişimler oldu fakat onlarda tam olarak verim yaşına girmediler bir kısmı da toprak koşullları iklim koşullarından bakım hatalarından geride kaldılar. ikinci bir ilave bu kurulan bahçelerin toprağı cevize çok elverişli olmayan topraklar.
İşin özü kurulan ya da kurulmuş olan bahçelerin cevize elverişliliği üzerine çok iyi etüt çalışması yapılmadan param var kurarım, ya da bir fidancının olurunu alarak, ya da ne kadar olursa olsun yeter, ve ya çalıştıkları danışmanlar para kazansınlar diye olur verilen yerler, bir çok yerde yazar ceviz çok toprak seçici değildir diye, oysaki ticari anlamda bir bahçe kurmayı düşündüğünde ceviz toprak seçiciliği o zaman ortaya çıkıyor, neden? çünkü uygun toprakta kurulduysa ağaçtan alırsın 30 kilo, uygun olmayan yerde kurulmuşsa ağaçtan alırsın 10 kilo, o zamanda bahçen verimsiz olur ve ya söylemdeki gibi california daki gibi bahçe göremezsin.
4000-5000 dönüm bi yatırım yapacaklarını bu yatırımın bütün fizibilite çalışmalarını amerikalı danışmanlık şirketleriyle yaptıklarını söyledi.türkiyeyi karış karış gezdik edirneden iğdıra kadar.özellikle trakya bölgesinin çok sıkıntılı bi bölge olduğunu söyledi(aynı şeyi yaşar hocada söyledi)
Hani sormuşsun ya neden yerli bir danışman ile niye çalışmadın.
Şimdi sen gel de yerli hocayla çalış, yaşar hoca değilmiydi edirnede ceviz kurultayını yapan ceviz öneren ektiren, şimdi bu bir güvensizlik yaratmıyor mu? böyle bir durumda yerli hocaya nasıl güvensin ya da nasıl güveneceğiz.
uzun lafın kısası ceviz işi fidancıların anlattığı gibi değil.çok zor meşakatli sabır bilgi ve birikim gerektiren uzun bi yol.
Bu söyleminizde haklısınız, kolay bir iş yok, diğer alanlardaki meyvacılık kadar (vs) olmasa da zor, ama çok zor denemez, bilgi birikiminiz varsa bir de eli vijdanın da olan birinden iyi bir yardım alırsanız bence diğer alanlardaki tarımdan kolay.
Ben maaş bağlanmış yapraklı ceviz ağaçına bordobulamacı attıran ve sebebini sorduğumda da yapraktan bordobulamacının fotosentez yaptığını söyleyen ziraat mühendisleri danışmanlar gördüm gerisini siz düşünün gari..
chandler
11-01-2014, 13:14
Şöyle de bir durum var; konuştuğunuz ithalatçıların hepsi bahçe kurmak için yer arıyor?? Bu bir çelişki değilmi...
Ceviz bahçesi kuracak olanlara söyledğimiz şey cevizin dünya piyasası değeri 3-4 dolardır, Fizibilitenizi buna göre yapın deriz. 7 Dolar a liman teslim mal satıyorlar.
İthalatımızın 75 bin ton civarında olduğu tahmin ediliyor. Birde olaya Türkiye diye bakmayınız en büyük ithalatçı Çin dir.
Ülkemizin parçalı toprak yapısı ile başka ülkeleri de kıyaslamayın bizde büyük toplu araziler çok az. Kendimizde o kadar küçük görmeyelim dekara 250-30 kg a ulaşmış bahçeler yavaş yavaş geliyor. Birde bazı bölgelerde çok ağır topraklara ceviz dikiliyor buralarda Juglans regia anacı yerine paradox kullanmak daha doğru gibi gözüküyor. Ağır toprak + Juglans regia anacı sonucunda phytoptera ile kök çürümesinden dolayı kaybolan bahçe çok. mesela bu konuda neden hiçbir hoca çalışmaz anlamıyorum...
Önemli bir konuda danışman **** farklı isimlerle dolaşan sadece ticari çıkar gözeten şahıslar var. Sadece bu sebeple ülkemize yurtdışından birçok danışman geliyor ve içlerinde işlerini çok iyi yapanlar var... Bizde Amerikalı şöyle dedi, Portekizli böyle istiyor gibi cümlelerle konuşuyoruz.
Sayın chandlerın cümlelerinin altını çizerek katılıyorum.
Şöyle de bir durum var; konuştuğunuz ithalatçıların hepsi bahçe kurmak için yer arıyor?? Bu bir çelişki değilmi...
Ceviz bahçesi kuracak olanlara söyledğimiz şey cevizin dünya piyasası değeri 3-4 dolardır, Fizibilitenizi buna göre yapın deriz. 7 Dolar a liman teslim mal satıyorlar.
İthalatımızın 75 bin ton civarında olduğu tahmin ediliyor. Birde olaya Türkiye diye bakmayınız en büyük ithalatçı Çin dir.
Birde bazı bölgelerde çok ağır topraklara ceviz dikiliyor buralarda Juglans regia anacı yerine paradox kullanmak daha doğru gibi gözüküyor. Ağır toprak + Juglans regia anacı sonucunda phytoptera ile kök çürümesinden dolayı kaybolan bahçe çok. mesela bu konuda neden hiçbir hoca çalışmaz anlamıyorum...
Önemli bir konuda danışman **** farklı isimlerle dolaşan sadece ticari çıkar gözeten şahıslar var. Sadece bu sebeple ülkemize yurtdışından birçok danışman geliyor ve içlerinde işlerini çok iyi yapanlar var...
Ülkemizin parçalı toprak yapısı ile başka ülkeleri de kıyaslamayın bizde büyük toplu araziler çok az.
Verimli arazilerde ya ağaların elinde ya çok pahalı, ya istenen büyüklükte yer bulunamıyor. Büyük bahçeler kurmak isteyenlerin bir kısmı verimsiz orman arazilerini kiralayarak bu işi yapmaya çalışıyorlar. Paraya kıyıp alan ya da verimli arazisi olan verimli topraklarda bu işi yapan birazda bilgiliyse iyi verimler alabilir.
ekrem_63
12-01-2014, 18:07
Sevgili DROKYA İlgine Çok Teşekkür ederim. Babama olan selamınızı iletecem hatırlatmanıza çok Teşekkür ederim.sağlıklı nice günler diliyorum.
Toptancı Fiatı olarak 7-8 dolar deniyor, Şu sayfada 7 lira satan mevcut, surekli gözlem yapıyorum 5-6 liraya(2-3 dolar yani) dahi ceviz satan bulunuyor,
2014 Kabuklu Ceviz Fiyatlar - Kabuklu Ceviz Borsas (http://www.tarimziraat.com/tarim_borsasi/kabuklu_ceviz_borsasi/kabuklu_ceviz_fiyati/)
10 yıl sonra tam verime yatınca bahçeler bu fiat ne olur bilinmez malesef :(
chandler
13-01-2014, 11:56
kabuklu ceviz ben bu sene 8-9 ton adlım 5-6 TL den. Ama çetin ceviz. İyi ceviz 12-13 TLden aşağı inmedi burada.
kabuklu ceviz ben bu sene 8-9 ton adlım 5-6 TL den. Ama çetin ceviz. İyi ceviz 12-13 TLden aşağı inmedi burada.
Gerçekten çok çetin cevizler var fiatlar onlara olabilir, bizde eski bir agac var meyvalarını iki el ile dahi kesinlikle kıramazsın. randeman 33-35% , kabuktan ayrılmıyor şiş ile paramparca cıkarıyosun.
ersin1981
14-01-2014, 00:44
bahsettiğiniz iyi ceviz chandlermiydi,yoksa yerli başka bi çeşitmiydi.
teşekkürler...
arkadaşlar siyah olanlar feragnes kırmızı olanlar ferradual olmak üzere 140 Adet fidan diktim. Bu şekildeki bahçe planı nasıldır acaba fikri olan var mı?
SILAORMANCILIK
14-01-2014, 23:55
öncelikle ceviz orman ağacıdır. Orman bakanlığının özel ağaçlandırma kapsamında ceviz ağaçlandırılmasına kredi ve hibeler yıllardır verilmekte ama bilinememektedir.
Ister kendi yeriniz olsun isterse orman arazilerine şahıslara 15 yıl sonra ödemeli köy tüzel kişiliklerine hibe verilmektedir.
Bunları alına bilmesi için özel ağaçlandırma projelerinizin yapılması gerekmektedir.
Ahmet siviş
orman mühendisi
SILA MÜHENDİSLİK (http://www.silaorman.com)
arkadaşlar siyah olanlar feragnes kırmızı olanlar ferradual olmak üzere 140 Adet fidan diktim. Bu şekildeki bahçe planı nasıldır acaba fikri olan var mı?
lütfen sorunuzu badem bölümüne yazınız.
ekrem_63
16-01-2014, 21:34
öncelikle ceviz orman ağacıdır. Orman bakanlığının özel ağaçlandırma kapsamında ceviz ağaçlandırılmasına kredi ve hibeler yıllardır verilmekte ama bilinememektedir.
Ister kendi yeriniz olsun isterse orman arazilerine şahıslara 15 yıl sonra ödemeli köy tüzel kişiliklerine hibe verilmektedir.
Bunları alına bilmesi için özel ağaçlandırma projelerinizin yapılması gerekmektedir.
Ahmet siviş
orman mühendisi
SILA MÜHENDİSLİK (http://www.silaorman.com) Sanırım bu arazileri herkes alamıyor.Bir yerlerde adamın olması şart gibi bişi.Bende istiyordum böyle 50 dönüm filan ama bulmak oldukça zor.Çok zengin olacaksın işi başından bağlıyacaksın.Bilgilenmek bile ap ayrı bir sorun.
hasan_ka
18-01-2014, 19:19
Bu sitedeki gibi hesapla işe girecek olanlar 1000 defa daha düşünsün, uyarayım dedim.
Adamlar 10 dekara 1000 ağaç sığdırdı gerisini sonra düşünürüz :)
Özel Ağaçlandırma-Ceviz Ağaci ~ Girişimcilik ve İş (http://girisimciolmak.blogspot.com/2013/12/ozel-agaclandrma-ceviz-agaci.html?showComment=1390069020094#c127636665378 5538939)
merhabalar.
uçarak, kaçarak, hayal kurarak olsaydı, halam amcam olurdu :)
hasat mevsimine girerken fiyatlar tavandı şimdi yerlerde sürünüyor.
burada bir çok arkadaşımız tereddütlerini paylaştı, uyardı ama hala anlamayıp ısrar edenler var. dekara 30 ağaç diken var, ağaçbaşı beş yaşında 20 kg verim alanda var, en ucuz 10 tl den satanda var, var oğlu var. bu ülkede kolaycılık unutulup emekle para kazanılacağı eğitim sistemine girmediği sürecede olacak.
alın size cevizin fiyatı.. hasat olalı kaç ay olmuş hala ürün adamların elinde satamamışlar. bu kişiler ellerindeki 4 ton malı 8 TL den satıp tüketememiş. hayalbahçesi kuran arkadaşım sen o hayallerinde ürettiğin 30 ton 40 tonu hayalindeki fiyattan kime pazarlayacaksın.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201837166425514&set=a.1185996684750.2028045.1073271616&type=1&theater
herşey bir kenara mutlaka gerçekçi olmak gerekli,
sık dikim olmazmı olur. nerede olur zayıf ve orta bünyeli topraklarda olur. güçlü toprağa sık dikim yapar iyide bakarsan çok kısa sürede ağaçların birbirine girer. zayıf toprakta bu süre iki katına çıkabilir sende bu sürede o ağaçlardan verim alırsın. birde gerçekten sıkdikim kurallarına ve tekniğine uygun herşeyi yapabilirim diyen dikebilir.
sen cevizi bakımı diğer meyvalardan daha az diye düşünerek tercih edip buna rağmen sık dikim yaparsan zaten golü yedin. çünki sen ağaçlarla fazla uğraşmayacaktın düşüncen oydu. kolay gelsin.
merhaba
kişisel görüşüm..
ülkemiz her yıl artan miktarda ceviz üretmeye başladı. artarak üretime devam edecek, yani uygulanan politika tuttu.
şimdi ne olacak ??
beklenen iyi fiyatlar nadir yıllarda olacak( iklimsel olumsuzlukların yaşanıp verimin düşük olduğu yıllar)
diğer yıllarda toptan satışlar ithalat fiyatının az altında kendine yer bulacak.( yani ürününü 3-3,5 usd fiyatından satan sevinecek) yerel pazarlarda yöresel cinsler alıcı bulacak.
yabancı cinsler toptancılar tarafından alınır olacak tabi bir miktar çevremize pazarlarız.
kısaca basında, internette fidan üreticilerinin doldurması ile yapılan haberlerde duyduğuna inanıp bu işe giren herkes pişman olacak gibime geliyor.
istanbul19
19-01-2014, 14:57
selam arkadaşlar geçen yıl haziran 2013 yılında ceviz ekmiştim çıkmadı saksıyı açıp baktım ceviz yoktu kargalardan şüpelendim karga yemiş olabilir mi birde bu yıl kasımda ektim çıkar inşallah
aviator34
20-01-2014, 14:30
inşallah
formullaone
20-01-2014, 17:52
merhaba
kişisel görüşüm..
ülkemiz her yıl artan miktarda ceviz üretmeye başladı. artarak üretime devam edecek, yani uygulanan politika tuttu.
şimdi ne olacak ??
beklenen iyi fiyatlar nadir yıllarda olacak( iklimsel olumsuzlukların yaşanıp verimin düşük olduğu yıllar)
diğer yıllarda toptan satışlar ithalat fiyatının az altında kendine yer bulacak.( yani ürününü 3-3,5 usd fiyatından satan sevinecek) yerel pazarlarda yöresel cinsler alıcı bulacak.
yabancı cinsler toptancılar tarafından alınır olacak tabi bir miktar çevremize pazarlarız.
kısaca basında, internette fidan üreticilerinin doldurması ile yapılan haberlerde duyduğuna inanıp bu işe giren herkes pişman olacak gibime geliyor.
Ülke genelinde ceviz üretiminin artacağı kaçınılmaz bir gerçek. Ne var ki,buna paralel olarak,nüfus artışını ve geçmişe göre cevizin kullanım alanlarının gün geçtikçe çoğaldığını da unutmamak gerekir. Örnek olarak ( cevizli ekmek,cevizli salata çeşitleri,cevizli börek gibi )
Eskiden,ceviz sadece belli başlı yerlerde ( özellikle baklavada ) kullanılırdı. Ancak günümüzde,internetin ve tv kanallarının da katkılarıyla,halkımız cevizin aslında ne kadar faydalı bir ürün olduğunu ve mutfaktaki kullanılabilirlik yönünü keşfetmeye başladı. Bu da tüketime olumlu katkı sağladı ve sağlamaya devam edecek.
Cevizin bol olduğunda nasıl pazarlanacağından bahsetmişsiniz. Bir çuval irili ufaklı,içleri güneş yanığı olmuş,tam kurutulmadığı için küf yapmaya başlamış ve yumuşamış olan ürünü mü satmak daha kolay, yoksa tır bazında ( nakliyeye uygun ) kalibrasyona gelen,mekanik işlemeye uygun,içi bütün ve açık renk çıkan,sağlıklı ve tam kurutulmuş olan ürünleri pazarlamak mı daha kolay ? Tabi ki 2. olanı. Kuruyemiş firmaları,ürünü uygun görüp alım yapmak istediğinde 1-2 ton değil 50-100 ton olmasını tercih eder. Bunun sebebi de aynı ürünü işlemeye başladığında,kırma ve paketleme makinelerinin işlevselliğinden en iyi şekilde faydalanmak istemesidir. Ne kadar bol ve standart ürün, o kadar kolay pazarlama ve yüksek fiyat.
Aslında,bizim üreticiler olarak pazarlama endişesinden önce,nasıl bol ürün elde ederim,ne gibi bir bakım uygulayarak kalibrasyona uygun hale getiririz gibi konuları konuşmamız gerekir.
formullaone
20-01-2014, 18:02
merhabalar.
uçarak, kaçarak, hayal kurarak olsaydı, halam amcam olurdu :)
hasat mevsimine girerken fiyatlar tavandı şimdi yerlerde sürünüyor.
burada bir çok arkadaşımız tereddütlerini paylaştı, uyardı ama hala anlamayıp ısrar edenler var. dekara 30 ağaç diken var, ağaçbaşı beş yaşında 20 kg verim alanda var, en ucuz 10 tl den satanda var, var oğlu var. bu ülkede kolaycılık unutulup emekle para kazanılacağı eğitim sistemine girmediği sürecede olacak.
alın size cevizin fiyatı.. hasat olalı kaç ay olmuş hala ürün adamların elinde satamamışlar. bu kişiler ellerindeki 4 ton malı 8 TL den satıp tüketememiş. hayalbahçesi kuran arkadaşım sen o hayallerinde ürettiğin 30 ton 40 tonu hayalindeki fiyattan kime pazarlayacaksın.
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10201837166425514&set=a.1185996684750.2028045.1073271616&type=1&theater
herşey bir kenara mutlaka gerçekçi olmak gerekli,
sık dikim olmazmı olur. nerede olur zayıf ve orta bünyeli topraklarda olur. güçlü toprağa sık dikim yapar iyide bakarsan çok kısa sürede ağaçların birbirine girer. zayıf toprakta bu süre iki katına çıkabilir sende bu sürede o ağaçlardan verim alırsın. birde gerçekten sıkdikim kurallarına ve tekniğine uygun herşeyi yapabilirim diyen dikebilir.
sen cevizi bakımı diğer meyvalardan daha az diye düşünerek tercih edip buna rağmen sık dikim yaparsan zaten golü yedin. çünki sen ağaçlarla fazla uğraşmayacaktın düşüncen oydu. kolay gelsin.
Sık dikimin zayıf topraklar için uygun olacağını yazmışsınız ancak bu bana pek mantıklı gelmedi. Yanlış hatırlamıyorsam,okuduğum bir kaynakta da,sık dikim yapılan toprak yapısının organik maddece zengin ve kuvvetli olması gerektiği yazıyordu. Bunun sebebi de,sık dikimde birim alana düşecek ağaç sayısı fazla olacağı için,ağaç kökleri toprağı tamamen kaplayacak ve toprakta bulunan organik madde ve diğer elementler yetersiz ise ağaçlar meyvelerinin içini dolduramayıp boş ve buruşuk meyveler yapacak,şeklindeydi. Ki;yurtdışına da baktığımızda,sık dikim yapılan bahçeler,en verimli topraklar üzerinde kurulu.
merhabalar
yurt dışında kurulan bahçelerin en güzel topraklarda olduğunu yaşar akça hocanın bir kaç konuşmasında dinlemiştim.
ülkemizde basedilen kalitede topraklar ne yazıkki çok az. en azından iç anadoluda bu türden toprak az.
sık dikim yapılan toprak ne kadar kuvetli olsada yoğun bitkisel kullanımdan dolayı mutlaka uygun bir gübreleme programı uygulanmak zorunda (yazımdaki iyibir bakımla sözünü atlamışınız)
zayıf topraktada analiz sonucu önerilen gübrelemeleri vaktinde yapınca güçlü topraktan çokta bir farkı kalmıyor, tek fark birinde 10 tl lik takviye malzemesi (kimyasalgübreler, toprak düzenleyiciler ve ahır gübreleri) harcarken diğerinde 20 tl lik harcıyorsunuz..
zayıf toprağı önerirken! ilerde seyreltme düşüncesinde olanlaraydı tavsiyem. büyümenin nispetende olsa yavaş olmasından dolayı sıra aralarının geç kapanacağını ağaçların daha uzun bahçede kalacağı varsayımı ile seyrek dikime nispeten ilk yıllar için daha fazla verim alınabileceği varsayımı ile sık dikimi küçük bahçelerde önermeyen biri olarak, illada dikeceğim diyenlereydi önerim :)
sık dikimin, işi gerçekten profesyonel olarak yapabilecek, makina ekipman tedarikinde sıkıntı yaşamayacak, profesyonel budamacı (sık dikim konusunda eğitim almış) çalıştırabilecek, şahıslardan veya firmalardan başlayarak ülkemizdede yaygınlaşacağı ümidindeyim.
Ülke genelinde ceviz üretiminin artacağı kaçınılmaz bir gerçek. Ne var ki,buna paralel olarak,nüfus artışını ve geçmişe göre cevizin kullanım alanlarının gün geçtikçe çoğaldığını da unutmamak gerekir. Örnek olarak ( cevizli ekmek,cevizli salata çeşitleri,cevizli börek gibi )
Eskiden,ceviz sadece belli başlı yerlerde ( özellikle baklavada ) kullanılırdı. Ancak günümüzde,internetin ve tv kanallarının da katkılarıyla,halkımız cevizin aslında ne kadar faydalı bir ürün olduğunu ve mutfaktaki kullanılabilirlik yönünü keşfetmeye başladı. Bu da tüketime olumlu katkı sağladı ve sağlamaya devam edecek.
Cevizin bol olduğunda nasıl pazarlanacağından bahsetmişsiniz. Bir çuval irili ufaklı,içleri güneş yanığı olmuş,tam kurutulmadığı için küf yapmaya başlamış ve yumuşamış olan ürünü mü satmak daha kolay, yoksa tır bazında ( nakliyeye uygun ) kalibrasyona gelen,mekanik işlemeye uygun,içi bütün ve açık renk çıkan,sağlıklı ve tam kurutulmuş olan ürünleri pazarlamak mı daha kolay ? Tabi ki 2. olanı. Kuruyemiş firmaları,ürünü uygun görüp alım yapmak istediğinde 1-2 ton değil 50-100 ton olmasını tercih eder. Bunun sebebi de aynı ürünü işlemeye başladığında,kırma ve paketleme makinelerinin işlevselliğinden en iyi şekilde faydalanmak istemesidir. Ne kadar bol ve standart ürün, o kadar kolay pazarlama ve yüksek fiyat.
Aslında,bizim üreticiler olarak pazarlama endişesinden önce,nasıl bol ürün elde ederim,ne gibi bir bakım uygulayarak kalibrasyona uygun hale getiririz gibi konuları konuşmamız gerekir.
sayın formulaone merhabalar
ben ürnün alıcı bulamayacağını yazmadım. standart dışı (kalibrasyonsuz) ürünlerin yerel pazarlarda, büyük üreticilerinde bir miktarını çevrelerinde kalan kısmıda toptancılar aracılığı ile pazarlayacağını, ama fiyatların asla ve asla yüksek olamayacağını ithalat fiyatının az altında kendine yer bulacağını yazdım adım adım bu yöne gidiyoruz.
yani kalibrasyon dışı ürün 3 usd ise kalibrasyona uygun olan 4 usd eder diyorum :) inşallah beklediğimden yüksek fiyata pazarlayabiliriz ama gidişat bu yönde dikkat etmek gerekli,
bakmayın siz marketlerdeki fiyatlara yerel pazarlarda vatandaş 7- 8 tl den kabuklu cevzi satıyor aynı pazara ithal üründe geliyor fiyatı 16 tl tabi kimse yüzüne bakmıyor. diğer tarafta 8 tl varken neden iki katı ödesin vatandaş haklı ne olacak yarım saat fazla uğraşır içini çıkarırım diyor :)
kısaca yeni bahçe kuracakların diktiği fidan ister 5 tane olsun ister 5000 tane olsun mutlaka aşılı fidan dikmeleri şart, çünki ilerde o fidanlar koca koca ağaçlar olacak, o ağaçların meyvasının şu anda yerel pazarlarda satılan irili ufaklı ucuz ceviz durumuna düşmemesi için, hedef, aşılı bilinen pazar değeri olan cinslerden seçim yaparak fidan dikmek olmalı.
insanlarımız marketlerdeki fiyata bakıp ceviz diktiriyor ve hesabını kendi marketler zincirinde pazarlayacakmış gibi yapıyor.
markette 3 tl olan domates üreticiden kaç liraya alınıyor bunu yakalamak lazım. bahçesi verime geçtiğinde kendisininde üretici olacağını unutmaması lazım. yani marketteki fiyatın ,üretici çıkışının aslında altıda biri olduğunu (50 krş)
formullaone
21-01-2014, 12:27
Yazdıklarınızda haklısınız. Fiyatlar bir çok sebebe bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Örnek olarak,benim ( arkadaş çevresi geniş olan ) bir akrabam elindeki 3 ton yerli cevizi ( yalova-bilecik-şebin ) perakende olarak, hasattan sonra 15 gün içinde bitirdi. Ortalama 13 tl den sattığını biliyorum.
Yine,başka bir tanıdığım 4 ton chandler cevizi toptan olarak 12.5 tl den sattı.
Ağaçlarına hiç bakmayan birinin de,sattığı cevizlerin çoğunun geri getirildiğini biliyorum. İçleri boş ya da siyah çıktığı için.
Yıllar sonra,kaliteli cevizin kg fiyatı şimdiki gibi 10-12 tl değil de,6-8 tl bile olsa,eğer dekar başına 250-300 kg'a çıkabilirsek,yine para kazanma şansımız devam eder. Ama,dekardan 100 kg dan fazla alamazsak zaten masraflara çalışırız.
Yazdıklarınızda haklısınız. Fiyatlar bir çok sebebe bağlı olarak değişkenlik gösterebiliyor. Örnek olarak,benim ( arkadaş çevresi geniş olan ) bir akrabam elindeki 3 ton yerli cevizi ( yalova-bilecik-şebin ) perakende olarak, hasattan sonra 15 gün içinde bitirdi. Ortalama 13 tl den sattığını biliyorum.
Ağaçlarına hiç bakmayan birinin de,sattığı cevizlerin çoğunun geri getirildiğini biliyorum. İçleri boş ya da siyah çıktığı için.
Yıllar sonra,kaliteli cevizin kg fiyatı şimdiki gibi 10-12 tl değil de,6-8 tl bile olsa,eğer dekar başına 250-300 kg'a çıkabilirsek,yine para kazanma şansımız devam eder. Ama,dekardan 100 kg dan fazla alamazsak zaten masraflara çalışırız.
dediklerinize katılıyorum zaten dekarda en az 100 kg su masraflara gidecek. bunun üzerindeki rakkamlar emeğinizin karşılığı olacak. 5-6 sene sonra benimde tahminim kaliteli cevizin kg fiyatı 6-7 tl civarında olacağı.
merhabalar
anlatmaya çalıştığım tamda buydu ama gelecekteki fiyatı tl değilde dolar yapalım. ben baştan beri toptan 4 dolar/kg
diye hesaplıyorum eğer bu rakamın üzerinde bir fiyat bulur satarsam bu bana bonus olarak gelir. fiyatı yüksek hesaplar düşük fiyata satarsam moralimi bozar.
iki üç ton civarı ürünü çevremizde pazarlamak çok zor değil, bir arkadaşım yaklaşık dört tonu iki ay içinde petrol istasyonunda 15 tl/kg den eritti. ama sizin benim gibi biraz büyük çaplı bu işi yapanların toptan fiyat üzerinden hesap yapmasında yarar var. yoksa ürünü satarken evdeki hesabı tuturamazsak üzülürüz.
Aldığım duyumlar Türkiye şartlarında deneme parsellerinde denenen chandlerden daha verimli olduğu söylenen bir cins söylentisi var, Yeni bir cins furyasına hazır olun derim.
aviator34
22-01-2014, 08:28
Ben ileride iyi bir cevizin kilosu 4 tl 6 tl-7 tl gibi fiyatların Türkiye'de olacağına ihtimal vermiyorum.Alıcı bilinçli ise ki ceviz tüketimi bana göre Türkiye'de her alanda kullanılmaya başlamıştır. (formullaone'nın yazdıkları kullanılan yerlere örnektir)
Yıl sonunda ekonomistler doların 3 tl olacağını tahmin ediyorlar ve şu anda 2.27ler de geçmiş dönemde ithalat yapanlar doları bugüne göre düşük kurdan alıp ülkeye pazarlıyorlardı şimdi nasıl getirip satacaklar merak ediyorum...ve şunu da eklemek istiyorum konumuz portakal, mandalina ,elma ,armut değil beyler ceviz den bahsediyoruz ki dünyada tüm bilim adamlarınca faydası kanıtlanmış bir meyve.Şu anda ceviz alımlarında halen dışarıya bağımlıyız
Ben Edirne/Uzunköprü'de bahçemin yakınındaki bahçelerden 500 kg cevizi İstanbul'a getirip 15 tl.den perakende olarak yarım günde hepsini sattım bir de veremediğim insanlar da oldu.
Kısacası alıcıda satıcıda bilinçli ise herkes kazanır.
cemilahmet
22-01-2014, 08:44
Ben ileride iyi bir cevizin kilosu 4 tl 6 tl-7 tl gibi fiyatların Türkiye'de olacağına ihtimal vermiyorum.Alıcı bilinçli ise ki ceviz tüketimi bana göre Türkiye'de her alanda kullanılmaya başlamıştır. (formullaone'nın yazdıkları kullanılan yerlere örnektir)
Yıl sonunda ekonomistler doların 3 tl olacağını tahmin ediyorlar ve şu anda 2.27ler de geçmiş dönemde ithalat yapanlar doları bugüne göre düşük kurdan alıp ülkeye pazarlıyorlardı şimdi nasıl getirip satacaklar merak ediyorum...ve şunu da eklemek istiyorum konumuz portakal, mandalina ,elma ,armut değil beyler ceviz den bahsediyoruz ki dünyada tüm bilim adamlarınca faydası kanıtlanmış bir meyve.Şu anda ceviz alımlarında halen dışarıya bağımlıyız
Ben Edirne/Uzunköprü'de bahçemin yakınındaki bahçelerden 500 kg cevizi İstanbul'a getirip 15 tl.den perakende olarak yarım günde hepsini sattım bir de veremediğim insanlar da oldu.
Kısacası alıcıda satıcıda bilinçli ise herkes kazanır.
ayrıca sizin yazınıza ek olarak doktorların tavsiyeleri ve bilinçlenen tüketiciler sayesinde yıllık ceviz tüketiminin çok daha fazla artacağını ve ceviz fiyatlarının azalmayacağını düşünmekteyim.eskiden klasik olarak pasta börek çöreklerde kullanılan ceviz ve bademler artık kişilerin ceplerinde atıştırmalık hatta sosyetede bir öğün yemek yerine de kullanılmaktadır.saygılar.
evet arkadaslar biz türk insani olarak ,her zaman tektenciligi seven ve her zaman fırsat kollayıp insanları nasıl kazıklayacagımızı düşündügümüz için ,daha fıdanlar yetişmeden kendi yiyecegi cevizi bile cıkarmadan satacagı cevizi düşünüp ahkam kesmeye başladık bile.bir şekilde bu işe digerlerinden 3-5 yıl önce başlamış kişiler ,nedense cabucak ilerisini görüverdiler.demek ki bu arkadaslarda daha bastan yanlısa düşmüşler.şimdi den kurşunu kendi ayagımıza sıkdık bıle desenize.bizde kereste yapacaktık zaten cevizleri....
merhabalar
arkadaşlar şiliden abd den azerbaycandan, ukraynadan toptancının kaç usd ye ceviz alıp gümrüklenmiş olarak deposuna kaç dolar maliyetle indirdiğini bilen varmı ???
cevizin fiyatını herzaman ithalat belirleyecek bunu unutmayalım en son zammın sebebi ukraynadan ithal edilen cevize uygulanan gümrük vergisi oranının artışıdır.
örneğin ithalatçı deposuna herşey dahil 4 usd/kg ye ceviz indiriyorsa iç piyasada toptan satışın 4 doların üstü olması olasımı ??? mevcut ithalat rejmi ile değil. ithalatçı ya bu fiyata ver **** ben gider malımı bu fiyata alırım der.
parakende satışları kast etmiyorum.
arkadaşlar bu konuyu açmam ve ısrarla devam ettirmemin sebebi internette fidan satıcılarının insanları kandırmak için yazdıklarına alternatif bilgi olsun insanlar yanıltılmasın büyük bahçe kuran veya kuracak kişiler asla ürününün hepsini parakende fiyattan tüketemez toptancı ile çalışmak zorunda.
fidan satıcısı kitap yazarı şimdiye kadar güvenerek okuduğumuz kişi bile tv reklamında 5 yaşında 25 kg/ağaç alabilirsiniz diyor program yapmış diyorki iç cevizin kg fiyatı 45 tl iç olarak satın ... sen böyle der milleti galayena getirirsen vay bizim halimize.
burada insanlara gerçek üretim miktarlarını, toptan gerçekten kaça satabileceğimizi yazmazsak bu türden kişilerin önü alınmayacak.
en son olayı hep birlikte yaşadık en sonunda site yönetimi yeter dedide konu kapandı insanları yanıltmak adına yeşil kabuklu tartı birimi vermedilermi??
Çok açık bir konu var ortada amerikada cevizin kg fiyatı 3-4 dolar arası. Türkiyede de eğer kendine yeter hale gelirse ve ithalat kesilirse bizimde fiyatımız 3-4 dolar arası olacak bunun lami cimi yok. Zannetmiyorum ama kendimize yetecek miktardan çok daha fazlasını üretecek olursak işte ozaman olayımız nar'a döner 1-2 dolara satan şanslı olur çünki bizim politikalarımız ihracat yapabileceğimiz düzeyde değil.
gida fiyatlari nerede dusmus dunyada acaba.. memlekete bakarsak visneyi 5 tlye ..domatesi 7 tl ye aldik gecen yaz.. patates 5 tl kurufasulye 16 tl.. nasil analiz yapilmis 1 -2 dolar ceviz olacakmis ben anlamadim.. neyse insallah 1 dolara duser de millet bol bol ceviz yer en azindan.. ekmek bulamayan ceviz yesin hesabi..
sedatkso
22-01-2014, 17:31
gida fiyatlari nerede dusmus dunyada acaba.. memlekete bakarsak visneyi 5 tlye ..domatesi 7 tl ye aldik gecen yaz.. patates 5 tl kurufasulye 16 tl.. nasil analiz yapilmis 1 -2 dolar ceviz olacakmis ben anlamadim.. neyse insallah 1 dolara duser de millet bol bol ceviz yer en azindan.. ekmek bulamayan ceviz yesin hesabi..
syn bozy size özelden msj atmıştım gormedınız sanırım.
dünyada ki fiyatları düşmedi zaten hep 3-4 dolar arasıydı.
patates 5 domates 7 kuru fasülye 16 ama narın 3 kilosu 2 tl mandalinanın 3 kilosu 2 tl 5 kilo ayva 3 tl sizin hesabınıza göre bunlarıda anlıyamasınız nasıl analiz yapıldığını ancak burası türkiye burada analizin kralı yapılır.
ayrıca verdiğiniz fiyatlarda geçen sene çok fazla ekildiği için tarladan toplanmayan patatesler bu sene az ekilince fiyatlar tavan yaptı. verdiğiniz domates fiyatıda mevsimi olmadığı için. fasulyede bu sene ender olanlardan. ama şuanda herkez fasülye ekiyor patates ekiyor. sene ye göreceğiz fiyatlarının ne olduğunu.
merhabalar
bazı arkadaşlar sanırım anlamak istemiyor.
parakende fiyattan bahsetmiyorum, zaten parakendenin üretici fiyatının neredeyse altı katına ulaşabildiğini mesajımda yazdım. 2- 3 tona kadar parakende olarak pazarlanabileceğini yazdım
benim bahsettiğim toptan fiyatlar nedenmi toptan fiyat??
vatandaş 2.000 ağaca sahip, bahçe 10 yaşına geldiğinde en kötü ihtimalle: 2.000X10=20.000
yazı ile yazayım yirmi ton ürün alacak. kolaysa hadi bunu parakande satalım
mecburen hatrı sayılır bir miktarı toptancıya vermek zorunda kalacağız.
bu tempo ile gidersek herkes ceviz ağacı sahibi olduğunda :) bu işin tüccarları oluşacak, aynı sebze halindeki kabzımal misali küçük üreticinin malını toplayıp büyük tüccara satacak. e pekii bu adam büyük toptancının alış fiyatından senden mal alacakmı?
işte bu noktada oluşacak fiyatı konuşmaya, ortaya koymaya, insanlara hesaplarını bu paraya göre yapmaları gerektiğini anlatmaya çalıştım ama sanırım duyulmak isteneni söylemedim diye pek hoşlanılmadı bundan...
ben üreticiyim bu fiyatı söylemek zorundayım. duyulmak istenen fiyatları fidan üreticileri çarşaf çarşaf yazıyor oralardan okur hesap yaparsınız
yaşar hoca karamsar neden kendısı 400 dönum ceviz bahçesi kurmuş
chandler
23-01-2014, 12:20
Araya girip azcık haber yapayım :)
Denizli'den Avrupa'ya İlk Kez Ceviz Fidanı İhracatı Yapıldı (http://haberciniz.biz/denizliden-avrupaya-ilk-kez-ceviz-fidani-ihracati-yapildi-2554184h.htm)
demek istediğimiz sadece hesabınızı mantıklı yapmanız gerektiği yoksa rüyalarınız söner. 100kg 150 kg ceviz alırsınız bunuda 20 tl den satarsınız, yapraklarını bilmem kaç sente yeşil kabuklarını falanca ilaç fabrikasına bunlarla yola başlasanız sonunuz hüsran demek istediğimiz sadece. gerçeklerle yola çıkılması gerektiğini söylüyoruz. ona göre gelir gider dengesi kurun yolun başında ki hüsrana uğramayın. 7 sene önce nar ekinler yola kilosunu toptancıya 1-1,5 tl den vericez diye yola çıktılar şuanda narın toptancıda alış fiyatı 0,10 - 0,15 kuruş.
06doğaci
23-01-2014, 16:18
Sayın Lilium nedir bu çeşit acaba. Üretimi nerede yapılıyor. Yerli mi yabancı çeşitmi. Bizi meraklandırdınız...
Bende görmedim sadece bir duyumdan bahsettim, yabancı bir çeşit, yalova araştırmada 5 yaş denemelerinde chandlerden daha iyi daha çok verim verdiği gözlenmiş,
Hafızamda howard diye kalmış yanılıyor da olabilirim.
yaşar hoca karamsar neden kendısı 400 dönum ceviz bahçesi kurmuş
merhaba
yaşar hoca hangi konuda karamsarmış ?
orkide01
24-01-2014, 08:48
Bende görmedim sadece bir duyumdan bahsettim, yabancı bir çeşit, yalova araştırmada 5 yaş denemelerinde chandlerden daha iyi daha çok verim verdiği gözlenmiş,
Hafızamda howard diye kalmış yanılıyor da olabilirim.
Sayın lilium
Bahsettiğiniz çeşit yanılmıyorsam sizinde bahsettiğiniz gibi howard çeşiti olma olasılığı yüksek.Şu anda howard çeşiti ile ilgili çalışmalar yapılmaktadır.Bu çeşitin yaşlı agaçlar üzerine yapılan çalışmada çok yüksek verime sahip olduğu görülmüş ,genç fidanlarda yapılan gözlemlerde de aynı verim saptandığından üretim anlamında çalışmalar yapıldığını duydum.Bu çeşitin diğer en olumlu özellikleri pedro gibi küçük taç yapısına sahip olduğundan çit dikime daha müsait olması,meyve yapısının pedroda olduğu gibi standart dışı(irili ufaklı)değilde chandlerdeki gibi homojen bir yapıya sahip olması,chandlere göre 10 gün gibi daha erken hasata gelmesi nedeniyle vejatesyon süresi kısa olan karasal iklimlere daha uygun olması,meyve kalitesinin yüksek olması gibi nedenlerle bu çeşitin üretimi bazı fidancılarda başlamıştır benim duyumlarımda bu yöndedir,hakkımızda hayırlısı olsun saygılarımla.
chandler
24-01-2014, 11:19
Howard chandler ile aynı melezleme hattından geliyor diye biliyorum. Verim olarak ilk yıllarda chandler kadar (belki fazla) vermekle beraber meyve kalitesi ve depolama dayanımı yönünden negatif özellikleri var.. Birde küçük taç yapısı nedeni ile ağacı büyütemiyoruz. özellikle ağır topraklara önermiyorlar ancak özellikle büyük bahçelerde hasadı öne almak için dikiliyor.
emreguven2011
26-01-2014, 15:29
Eğer bahsedilen ceviz Howard ise, howard pedro x56-224 melezidir. Daha önce yaptığım araştırmalarda biraz bilgi bende edinmiştim. %90 yan dlk verimli. Yan dal verimliler içinde, yüksek verimli geçci bir çeşittir. Kaynaklarda çok iyi bir iç cevize sahip olduğu yazıyordu. Meyvesi dört köşeli-yuvarlak kabuk yapışması iyi olup, iç ceviz 6,5 gr. Tozlayıcısı franguette, cisco. Ağaçları küçük orta irilikte, chandlerden küçük olduğu yazıyordu. Sık dikim ve çit dikim için uygun olduğu ama iyi bir budama programı uygulanması gerektiği belirtilmişti.
Ama sadece fotolardan gördüm. Rastladığım gördüğüm bir çeşit değil.
chandler
27-01-2014, 13:03
Evet öyle ancak ilave bilgi depolamada kararıyor. Bende fidan var isteyene gönderebilirim.
Cevizciankara
28-01-2014, 15:49
Arkadaşlar önce özür diliyorum. Konunun biraz dışında fakat konuyla ilgili fotoğraf göndermek istiyorum. Fakat hata veriyor. fotoğraf kapasitesi 70 kb dan küçük olması lazım yazıyor benim fotolar 2 mb civarında. Fotoğraf makinasından çekilmiş resimler. Sizin resimler kaç kb, bu resimlerin kapasitelerini nasıl düşürebilirim .
orkide01
29-01-2014, 08:11
Evet öyle ancak ilave bilgi depolamada kararıyor. Bende fidan var isteyene gönderebilirim.
sayın chandler
Ben beş gün önce sizden howard ceviz sormuştum,oradaki yetkililer bana ancak 15 veya 20 adet fidan kaldığını söylediler bende 10 adetini istedim tamam dediler bunun üzerine ücretini yatırdım.Daha sonra telefonla arayıp howard fidan kalmadığını kalanlarında bir karış boyunda fidanlar olduğunu onun için istersen ücretinizi iade edelim,istersen gelecek yıl verelim dediler bende bir karışta olsa gönderin dedim. Sonra bana fidan gönderildi fidanlar gayet uygun idi(1 metre civarında).Şimdi buradaki mesajınızda howard fidan olduğunu isteyenlere gönderebileceğinizi yazmışsınız.Ben howard çeşitiyle bir bahçe kurmak istiyorum diğer istek ve talepler doğrultusunda fazla fidana ihtiyaç olabilir.Diğer yurt dışına sizinle gidip gelen arkadaşınızın biriyle yaptığım görüşmede howard çeşitin çok uygun ve olumlu bir çeşit olduğunu kendisinde 4-5 yaşında olan ağaçlar olduğunu erkenci olmasından dolayı karasal iklime daha uygun olabileceğini zaten yurt dışındada bu çeşitle bahçeler kurulduğunu söyledi. Sizin bu çeşitten yetişmiş bahçeniz varmı ayrıca meyvesinin iç kararması yaptığı yönündeki bir görüşünüz var acaba bu kararma o çeşitin özelliğindenmi yoksa uygun olmayan hasat zamanı,depolama şartlarından olabilirmi bu konularla ilgili açıklama yapabilirmisiniz?Saygılarımla.
orkide01
30-01-2014, 08:34
Başka bir şey yazayım bende size. Biz üreticiler için elbette para kazanmak önemlidir. Köylümüzün elinde olan Holstein süt inekleri 40-45 litre gibi rakamlara ulaşabilmektedir. Tüm marketlerde de bu sütleri tüketmekteyiz.Peki kim söyleyebilir anneanne ve babaanne zamanlarındaki sütlerin lezzetini ve kalitesini. Domateste dönüme 20 ton alanlar var. Kim iddia edebilir eski domateslerin lezzetini. Bu kuraldır. Verim yükseldikçe lezzet ve kalite düşer. Para kazanalım elbette ama tüketiciyi de düşünelim biraz. Çünkü çoğu yerde aynı zamanda tüketiciyiz.
Sayın helot; Burası ceviz ile ilgili konuların konuşulduğu bir formdur .Siz süt inekçiliği ile ilgili konuları konuşacaksanız yanlış adrestesiniz.
juglandales
30-01-2014, 09:54
Bahçeyi tertemiz yapmışsın,Bordo bulamacınıda atmışsın çok güzel olmuş.Ağaçlarını güzel taçlandırmıssın fotoğraflarda güzel görülüyor.Şimdi kışın ne yapacaksın çok basit Tekirdağından üzüm suyu mangal karda güzel olur.
Olur olmasına da dostlarla daha güzel olur. Yolu düşen herkezi beklerim.....
chandler
31-01-2014, 11:07
sayın chandler
Ben beş gün önce sizden howard ceviz sormuştum,oradaki yetkililer bana ancak 15 veya 20 adet fidan kaldığını söylediler bende 10 adetini istedim tamam dediler bunun üzerine ücretini yatırdım.Daha sonra telefonla arayıp howard fidan kalmadığını kalanlarında bir karış boyunda fidanlar olduğunu onun için istersen ücretinizi iade edelim,istersen gelecek yıl verelim dediler bende bir karışta olsa gönderin dedim. Sonra bana fidan gönderildi fidanlar gayet uygun idi(1 metre civarında).Şimdi buradaki mesajınızda howard fidan olduğunu isteyenlere gönderebileceğinizi yazmışsınız.Ben howard çeşitiyle bir bahçe kurmak istiyorum diğer istek ve talepler doğrultusunda fazla fidana ihtiyaç olabilir.Diğer yurt dışına sizinle gidip gelen arkadaşınızın biriyle yaptığım görüşmede howard çeşitin çok uygun ve olumlu bir çeşit olduğunu kendisinde 4-5 yaşında olan ağaçlar olduğunu erkenci olmasından dolayı karasal iklime daha uygun olabileceğini zaten yurt dışındada bu çeşitle bahçeler kurulduğunu söyledi. Sizin bu çeşitten yetişmiş bahçeniz varmı ayrıca meyvesinin iç kararması yaptığı yönündeki bir görüşünüz var acaba bu kararma o çeşitin özelliğindenmi yoksa uygun olmayan hasat zamanı,depolama şartlarından olabilirmi bu konularla ilgili açıklama yapabilirmisiniz?Saygılarımla.
Sayın Orkide 1
Telefonda benimle konuştunuz. Size gelen fidanlar Howard sadece hendekte iki farklı yerde gömüldüğü için bizim elemanlar küçükleri getirtmiş. Tekrar bakınca normal boyda olanları buldular.Bende onları gönderdim. Elimde bir miktar daha fidanı var ama boy 50-100 cm.
Bir bahçe tesisi ilk defa bu yıl yaptırdık.
Benimle gidip gelen arkadaş kimse doğru söylemiş :) Çeşit kötü değil, Gayet güzel bir çeşit.Ama her çeşidin iyi ve kötü yönleri var. (Chandler da bakteriyel yanıklığa hassas.) İç kararmasını Kaliforniya Üniversitesinde ceviz bahçe danışmanı olan bir bayandan öğrendim. Bende anaçlıklarda çeşit var meyvesini ordan biliyorum. Karasal iklime uygun olacağı kanısı bende de var ancak henüz denenmişliği yok.
Saygılar
Merhabalar,
Chandler'in muciti olan California Davis Üniversitesi/ABD'de 3 yeni ceviz türü tanıtılmış.
Forde, Gillet ve Tulare.
Gillet türünden altıncı yılda 34 kg verim alınmış.
Bunu nasıl başarıyorlar. Biz halen 1970'li yıllarda çaprazlanarak üretilen Chandler la yeni tanışırken adamlar boş durmuyor tabi.
Pdf dosyanın linki: http://walnutresearch.ucdavis.edu/2012/2012_43.pdf
Selamlar.
Yok yeşil yaprakla birlikte tartılmış hocam. :)
Rakamlar kuru kabuklu ağırlıklara ait.
Şaka bir yana orası ABD, Türkiye değil.
Sibirya'dan gelen ve tohumdan yetiştirilmiş bir tür de değil.
Kontrollü çaprazlama ile üretilmiş bir tür.
Makale de bilimsel bir çalışmanın sonucu.
Bilime inanın lütfen.
Farkımız nedir?
1990 yılından beri 31769 adet kontrollü çaprazlanmış ceviz tohumu ekilerek, elde edilen türlerin hastalıklara dayanımı, iç kalitesi, verimi vb. gibi kriterlere göre en iyileri seçilmiş.
Orada Yeni çeşitler 15 yıl test edilmeden ve tescili yapılmadan piyasaya sürülemiyor. Bizde tohumdan çöğür yetiştirilip piyasaya 25 tl den satılabiliyor.
Aşı kalemi istediğimde türün test ve tescil işlemleri bitmediğinden gönderemeyeceklerini söylediler.
Selamlar.
06doğaci
04-02-2014, 13:24
Merhaba seayden Gillette çeşidini internette baktım, bazı fidancıların satış listesinde var. Bizim fidancılar bayağı hızlı.Ahi üniversiteside Kırşehir ilinde beş adet yeni çeşitleri incelemeye başlamış....
Mesajınıza çok sevindim, Gillet türünden fidan temin edebiliyorlar mı öğrenebildiniz mi acaba?
İlgili firmayı Telefonla aradım malesef temin edemiyorlarmış. Sevincim kısa sürdü.
chandler
05-02-2014, 16:36
Yeni çeşitler koruma altında o yüzden kataloğa koymak bile sıkıntılı. Kimse o çok cesurmuş..
Emeğinize sağlık iyi yapmışsınız :) kaç ağaç var toplam? Ne kadar vaktinizi aldı acaba?
ahmettugrul55
11-02-2014, 11:35
pazar günü gerçekten çok güzeldi havalar bnde bahçedeydimçapa yaprım hümik asit attım
formullaone
11-02-2014, 12:38
Emeğinize sağlık iyi yapmışsınız :) kaç ağaç var toplam? Ne kadar vaktinizi aldı acaba?
Teşekkür ederim. Aşağı yukarı,2350 ceviz,250 de badem ağacımız var. Bu ağaçların çapalamasını kendimiz ( 3 kişi ) yapmaya çalışıyoruz. Ağaç diplerini el çapası ile,kalan yerleri de diskaro ile kabartıyoruz. Bu işlemi her yaz 3 ya da 4 defa yapıyoruz.
Çapalama işi 7-8 gün sürüyor. Diskaro işi de,traktörle 2 gün sürüyor. Bazen,işler çok sıkışır ve yetiştiremezsek,gündeliğine 40 TL ödeyerek köyden işçi kadınlar getirip birlikte çalışıyoruz. O insanlara da,ufakta olsa para kazandırmış oluyoruz. Gün gelip ceviz toplamak kısmet olursa,o zaman da yine,belli dönemlerde de olsa insanlara ekmek kapısı açmış olacağımız için ayrıca mutluyum.
formullaone
14-02-2014, 17:41
Eğimi çok olan yerlerde,suyun yardığı toprağı pulluk ile doldurmak zorunda kaldık. Eğim fazla olunca,bahçeyi otlu bırakmak bile fayda etmiyor.
formullaone
14-02-2014, 17:48
Su havuzunu da otlar sarmaya başlamış. Geçen yıl içine serdiğim naylonu köpekler parçaladığı için yaz boyunca altına su sızdırıp durmuştu. Ancak bu yıl akıllandık,etrafına tel örgü çektik ;) İçine saman yaydıktan sonra da naylonu sereceğiz.
formullaone
14-02-2014, 17:53
Ahşap herekler,hele bir de kavak ağacından ise,toprakta olan kısımları çabucak çürüyor ve böylece kırılıp kısalıyorlar. Ben de,bu kısa herekleri birbirine çivileyerek tekrar geri dönüşüme kazandırdım ;) Şimdilik işe yarıyorlar..
Kayahann
14-02-2014, 18:21
aslen kamanlı olmamdan mıdır nedir bayılıyorum ceviz ağacına :) pazarda bazen ucuza aşılı fidanlar oluyo 6-7 liraya hemen alıp boş bulduğum yerlere dikiyorum
cemilahmet
14-02-2014, 19:00
Eğimi çok olan yerlerde,suyun yardığı toprağı pulluk ile doldurmak zorunda kaldık. Eğim fazla olunca,bahçeyi otlu bırakmak bile fayda etmiyor.
sn formullaone
ağaçlar muntazam tek sıra asker gibi yeşermeyi bekliyorlar.sormak istediğim.yerlerde görülen beyaz renkli maddeler kükürtmüdür acaba.kolay gelsin.
formullaone
14-02-2014, 19:23
sn formullaone
ağaçlar muntazam tek sıra asker gibi yeşermeyi bekliyorlar.sormak istediğim.yerlerde görülen beyaz renkli maddeler kükürtmüdür acaba.kolay gelsin.
Yok hayır, PH derecesi 7.2 civarı olduğu için kükürt uygulaması yapmadık. Toprak yapısı %80 kumlu olduğundan,kuruduğunda bu şekilde beyazlıyor. Plaj kumu gibi.
cemilahmet
15-02-2014, 08:40
Yok hayır, PH derecesi 7.2 civarı olduğu için kükürt uygulaması yapmadık. Toprak yapısı %80 kumlu olduğundan,kuruduğunda bu şekilde beyazlıyor. Plaj kumu gibi.
sn formullaone
benim de 268 adet ceviz ve 800 adet badem bahçem var.cevizleri 4x7 dikmiştim.şimdilik sorun yok. cevizleri 2013 kasım da diktim.bademler 6 yaşındalar.söylemek istediğim.benim toprakta da yer yer aynı beyazlaşmalar var.ziraat mühendisleri bunun adının bizim yörenin tanımı ile çoraklaşma olduğunu söylüyorlar.nedersiniz bu çoraklaşma dediğimiz şeyin tuzluluk mu yoksa kireçleşmemi olduğunu nasıl anlamalıyız.sizin bu konuda mutlaka bilginiz vardır.
Cevizciankara
15-02-2014, 10:48
Hava sıcaklığı +18 dereceyi gördü bugün. Bahçeler otlanmaya başladı bile. Traktörün ve diskaronun bakımını yapıp hazır olmak gerek ;)
Maşaalah bahçeniz çok güzel gözüküyor. Bende 3 ay önce bir bahçe kurdum. Sizin delikanlılara bakınca insan daha bi heyecanlanıyor. Bizim bebişlerde o kadar büyüyecek mi diye. Allah nazardan saklasın. güle güle büyütün.
formullaone
15-02-2014, 11:32
sn formullaone
benim de 268 adet ceviz ve 800 adet badem bahçem var.cevizleri 4x7 dikmiştim.şimdilik sorun yok. cevizleri 2013 kasım da diktim.bademler 6 yaşındalar.söylemek istediğim.benim toprakta da yer yer aynı beyazlaşmalar var.ziraat mühendisleri bunun adının bizim yörenin tanımı ile çoraklaşma olduğunu söylüyorlar.nedersiniz bu çoraklaşma dediğimiz şeyin tuzluluk mu yoksa kireçleşmemi olduğunu nasıl anlamalıyız.sizin bu konuda mutlaka bilginiz vardır.
Toprak tahlilinde kireç hiç yok denecek kadar az çıktı,bu yüzden tarım kireci uyguladık. Tuzlulukta oldukça düşük. Çoraklaşma konusunda pek bilgim yok ancak toprağı zenginleştirmek için ahır gübresi atmak çok faydalı.
Toprak tahlilinde kireç hiç yok denecek kadar az çıktı,bu yüzden tarım kireci uyguladık. Tuzlulukta oldukça düşük. Çoraklaşma konusunda pek bilgim yok ancak toprağı zenginleştirmek için ahır gübresi atmak çok faydalı.
tarım kreci uygulamadan önceki ve sonraki ph değerlerinizi biliyormusunuz acaba.
toprağımız hemen hemen aynı klasik trakya toprağı ancak bizim buralarda birde demir fazla.
formullaone
15-02-2014, 17:23
tarım kreci uygulamadan önceki ve sonraki ph değerlerinizi biliyormusunuz acaba.
toprağımız hemen hemen aynı klasik trakya toprağı ancak bizim buralarda birde demir fazla.
Yukarıda yazdığım 7.2 ph derecesi 2. bahçeye ait,karışıklık olmasın. 1. bahçeye tarım kireci uygulamadan önce ph 6.8 civarıydı. Sonrasında tahlil yaptırmadım. Temmuz ayında yaprak tahlili yaptırmayı düşünüyorum. Duruma göre gübrelemede değişiklikler yapabilirim.
chandler
16-02-2014, 13:12
Sn. formullaone bence ağaçların taçlarını biraz daha yukarıdan(140-150 cm) başlatmanızda fayda var.
formullaone
16-02-2014, 14:58
Sn. formullaone bence ağaçların taçlarını biraz daha yukarıdan(140-150 cm) başlatmanızda fayda var.
Sayın chandler,sizin ceviz konusundaki birikiminiz benden daha fazla olduğu için,görüşleriniz benim için çok değerli.
Bazı ağaçlar taç yapılarını şimdiden oluşturduğu için onları kesmeye kıyamadım ama budama yaparken alçak dalları alsam iyi olacak.
Yeni dallanacak olanları da biraz yüksek taçlandırırım.
yasarugur
17-02-2014, 08:11
İki akşamdır Köy Tv.de saat onbir sularında Ceviz yetiştirme ve budaması hakkında detaylı bilgiler veren Tarımsal Bilgi adlı programa denk geliyorum,akşam Chandler bahçesi buduyorlardı ,gayet güzel bir anlatımdı, cevizle http://www.youtube.com/watch?v=dK_AHgATND8ilgilenen arkadaşlara duyuruyorum...
aviator34
17-02-2014, 16:35
Bu yıl Trakya bölgesinde şiddetli yağmurlar olmadığı için eğimli arazilerde toprak kayması ya da,faydalı üst toprağın aşağılara gitmesi gibi bir durum olmadı.Kendi bahçemden örnek verdim :)) Sayın formullaone elinize sağlık bahçeniz çok güzel.bende bu hafta bahçedeydim.evin gider çukurunu kazdım.Kuzine (peçka) sobamı kurdum,80 litre TKİ humik asit siparişimi verdim em-a (etkin mikroorganizma) iki hafta sonra uygulayacağız...
cemilahmet
17-02-2014, 20:38
Bu yıl Trakya bölgesinde şiddetli yağmurlar olmadığı için eğimli arazilerde toprak kayması ya da,faydalı üst toprağın aşağılara gitmesi gibi bir durum olmadı.Kendi bahçemden örnek verdim :)) Sayın formullaone elinize sağlık bahçeniz çok güzel.bende bu hafta bahçedeydim.evin gider çukurunu kazdım.Kuzine (peçka) sobamı kurdum,80 litre TKİ humik asit siparişimi verdim em-a (etkin mikroorganizma) iki hafta sonra uygulayacağız...
sn aviator34
tki hümik asiti yıl boyunca düşünürsek ne kadar uygulamayı düşünüyorsunuz.ağaçbaşı olarak
hümik asit için erken değil mi?. Damla sulama sisteminiz kurulu durumda sanırım.
hümik asiti sanırım internetten sipariş verdiniz nereden verdiğiniz acaba.
juglandales
18-02-2014, 08:47
Trakya'da havalar bu sene mevsim normallerinin çok üstünde ve kurak seyrediyor. Badem ve erik ağaçları geçen hafta çiçek açtılar.
Geçen sene ve önceki sene yerli çeşitlerin tomurcuk patlaması en erken 23 Mart'ta gerçekleşti.
Bu hafta budama ve bordo bulamacı işini erken davranıp halletmeli mi karar veremedim.
Görüşlerinizi bekliyorum.
Trakya'da havalar bu sene mevsim normallerinin çok üstünde ve kurak seyrediyor. Badem ve erik ağaçları geçen hafta çiçek açtılar.
Geçen sene ve önceki sene yerli çeşitlerin tomurcuk patlaması en erken 23 Mart'ta gerçekleşti.
Bu hafta budama ve bordo bulamacı işini erken davranıp halletmeli mi karar veremedim.
Görüşlerinizi bekliyorum.
aynen bende bordo bulamacı konusunda kararsızım. normal şartlarda ağaçların açmasına 2 ay kadar var. şimdi bordo bulamacını atarsak 1,5 ay erken atmış olmayacakmıyız? ancak havalarda malum benim şeftalide uyanmaya başladı.
aviator34
18-02-2014, 10:15
sn aviator34
tki hümik asiti yıl boyunca düşünürsek ne kadar uygulamayı düşünüyorsunuz.ağaçbaşı olarak
Humik asit yılda bir kere kullanılır şubat-mart gibi.
Her fidana ya da ağaca yıl başına göre 100 ml.dir.
Örnek olarak: Ağacınız 5 yaşında ise 500 ml. Humik asit'i en az 5 katı su ile incelterek verebilirsiniz.yani 2,5 litre su ile incelterek (inceltme oranınız size kalmış isterseniz 10 litre suya da koyabilirsiniz ama inceltme oranı 5 katından az olmamalı ) taç izdüşüme ya da fidanın 4 köşesine bel küreği ile hafif açarak topraktan verebilirsiniz.
Tki hüması çok araştırdım humik ve fulvik asit içeriği zengin ve hammaddesi leonardittir.Geçen yılda uyguladım.Uygulayacak olan arkadaşlara tavsiyem EM-A yı araştırsın.birlikte versinler.
Fiyatını da yazayım ben 20 litre Tki Humas'ı bayi'den 90 tl. ye alıyorum maksimum satış fiyatı da budur.
aviator34
18-02-2014, 10:22
hümik asit için erken değil mi?. Damla sulama sisteminiz kurulu durumda sanırım.
hümik asiti sanırım internetten sipariş verdiniz nereden verdiğiniz acaba.
Damlama sulama sistemi kurulu değil seyyar 1 tonluk depo ile fidanları geze geze vereceğiz.zaten toprak yeteri kadar suya doyamadı bu sene.Yağmurlar böyle giderse Humuslu toprağı olanlar için yazın ortasında toprak çatır çatır çatlar diye düşünüyorum,bol bol süreceğiz toprağı sanırım...
Damlama sulama sistemi kurulu değil seyyar 1 tonluk depo ile fidanları geze geze vereceğiz.zaten toprak yeteri kadar suya doyamadı bu sene.Yağmurlar böyle giderse Humuslu toprağı olanlar için yazın ortasında toprak çatır çatır çatlar diye düşünüyorum,bol bol süreceğiz toprağı sanırım...
buralarda malesef çok istenmiyor diye bayilerde bulamıyoruz. 20 lt alacağım içinde getirmek istemiyorlar mecburen internetten sipariş verip kargo ödeyeceğim. bildiğim kadarı ile hümik asit ph'ı düşük asitli topraklarda çözünemiyor o yüzden ph'ım 6.3 olduğundan önce kireçleme uygulayacağım.
kireçleme içinde bu hafta sonu ağaç etrafına 200gr kireç dökerek çapalayacağım. nisan başında da dekara 60kg kireç serperek sürdüreceğim. Hatalıysam lütfen uyarın.
aviator34
18-02-2014, 12:45
1. Toprakta oluşan sertleşmeyi çözerek bitkinin daha kolay köklenmesini sağlar ve kök gelişimini teşvik eder.
2. Suyun ve havanın toprak içindeki hareketini düzenler.
3. Topraktaki aşırı sodyumu (Na) ortadan kaldırıp, çoraklaşmayı giderir. Topraktaki kireci çözerek pH’yı düzenler.
4. Topraktaki iyon alış verişini artırarak kil minerallerine tutunan fosfor, kalsiyum ve iz elementlerinin serbest hale getirip bitkilerce kullanılabilmesini sağlar.
5. Topraktaki mevcut bitki besin maddelerini şelat hale getirerek bitkiler tarafından alınmasını kolaylaştırır.
6. Topraktaki mikroorganizma faaliyetini artırır.
7. Toprak koloitlerinin çökmesini önler
8. Bitkinin çiçek tutum oranını artırır.
9. Ürünün raf ömrünü uzatır.
10. Topraktaki bitki besin maddelerini tutumunu artırarak yıkanma ile kaybını önler.
Sayın ermana 3. Madde dediğiniz kireç uygulamasından sonra faydalı olabilir ama toprağın nötr olması yılları alıyor diye biliyorum ben 3 yıl önce toprak analizi yaptırmıştım bu yıl tekrar yaptırıcam ph 7.99 idi bakalım üç yılda ne kadar düşürebildik.
1. Toprakta oluşan sertleşmeyi çözerek bitkinin daha kolay köklenmesini sağlar ve kök gelişimini teşvik eder.
2. Suyun ve havanın toprak içindeki hareketini düzenler.
3. Topraktaki aşırı sodyumu (Na) ortadan kaldırıp, çoraklaşmayı giderir. Topraktaki kireci çözerek pH’yı düzenler.
4. Topraktaki iyon alış verişini artırarak kil minerallerine tutunan fosfor, kalsiyum ve iz elementlerinin serbest hale getirip bitkilerce kullanılabilmesini sağlar.
5. Topraktaki mevcut bitki besin maddelerini şelat hale getirerek bitkiler tarafından alınmasını kolaylaştırır.
6. Topraktaki mikroorganizma faaliyetini artırır.
7. Toprak koloitlerinin çökmesini önler
8. Bitkinin çiçek tutum oranını artırır.
9. Ürünün raf ömrünü uzatır.
10. Topraktaki bitki besin maddelerini tutumunu artırarak yıkanma ile kaybını önler.
Sayın ermana 3. Madde dediğiniz kireç uygulamasından sonra faydalı olabilir ama toprağın nötr olması yılları alıyor diye biliyorum ben 3 yıl önce toprak analizi yaptırmıştım bu yıl tekrar yaptırıcam ph 7.99 idi bakalım üç yılda ne kadar düşürebildik.
evet 3. maddeden bahsediyorum aslında toprağımda kireç miktarı yok denecek kadar az öncesinde kireçleme uygularsam uygulamış olduğum kireci çözerek ph değerinin daha hızlı artmasını sağlayabilirim.
bu arada bende şimdi leonardit kaynaklı hümit asit aldım. ancak neden bitkisel değilde leonardit kaynaklı hümik asit kullanıyoruz. bildiğim kadaarı ile bitkisel hümik asit daha zengin ve daha kolay çözünür formda leonardit kaynaklı hümik asit ise ph değeri 10 yani çok uzun zaman içerisinde çözünebiliyor. bitkisel hümik asitin ph değeri 3-4. konuyu araştırdım dediğiniz için soruyorum.
aviator34
18-02-2014, 16:45
Aslında leonardit dediğimiz tarih öncesi bitkisel ve hayvansal kalıntıların oluşturduğu siyah ya da kahverengi maddedir.Sanırım linyit kömürünün okside olmuş evresine deniyordu.
Sıvı halde işlendiği zaman humik asit oluyor. En iyi hümik asit kaynağı olan Leonardit doğal olarak okside olmuştur ve aktif hümik asit içeriği yüksektir.Sizin dediğiniz Kimya endüstrileri tarafından bazı sentetik “hümik” ürünler üretilmiş ancak bahçelerde yapılan denemelerde bunlardan iyi bir randıman alınamamış ben o yüzden leonardit esaslı humik asit tavsiye ediyorum.Leonardit kaynaklı hümik asitler uzun süre etki gösterirler
Torfta,humuslu toprakta,kompostta ya da hayvan gübresinde en fazla humik ve fulvik asit oranları leonarditedir.
inegöllü
18-02-2014, 21:41
toprak analizimin önerilen bitki besin maddeleri bölümündeki kısmı anlamadım.
örneğin azotlu gübreler kısmında
A.Nitrat %33,A.sülfat %21, Üre %46yazıyor.
Fosforlu gübreler kısmında
TSP %42,%44, D.A.P %18-%46,
potasyumlu gübreler kısmında
P.SÜLFAT %52, P.NİTRAT%13-46
YUKARIDA YAZAN DEĞERLERE GÖRE KULLANMAM GEREKEN GÜBRELER KONUSUNDA LÜTFEN YARDIMCI OLUN.
FİDANLARIM 3 YILLIK.
TEŞEKKÜRLER
toprak analizimin önerilen bitki besin maddeleri bölümündeki kısmı anlamadım.
örneğin azotlu gübreler kısmında
A.Nitrat %33,A.sülfat %21, Üre %46yazıyor.
Fosforlu gübreler kısmında
TSP %42,%44, D.A.P %18-%46,
potasyumlu gübreler kısmında
P.SÜLFAT %52, P.NİTRAT%13-46
YUKARIDA YAZAN DEĞERLERE GÖRE KULLANMAM GEREKEN GÜBRELER KONUSUNDA LÜTFEN YARDIMCI OLUN.
FİDANLARIM 3 YILLIK.
TEŞEKKÜRLER
zaten yazanlar kullanman gereken gübreler ancak kullanman gereken miktar yazmıyor.
Aralık ayında diktiğimiz 400 chandler fidanına mart ayı başında tepe vurumu yapacağız. Her biri 3 gözlü 1000 -1300 adet kalem çıkacağını hesap ediyorum. Değerlendirmek isteyen olursa bana mesaj atabilir.
Sayın forum üyeleri. Uzun zamandır bu formu takip ediyorum ve çok faydalı bilgiler edindim. Emeklerinize sağlık. Benimde bir konuda görüşlerinize ihityacım var. Ben ekim ayı sonunda 150 adet tüplü olarak çetlır ceviz fidanı diktim. Bunları 2 ayrı fidancıdan aldım. Yarısı göz aşılı , yarısı kalem aşılı. Bi fidancı bunlara 3-4 göz üzerinden kesim yap dedi. Diğer fidancı ise yapılmasına gerek yok dedi. Bende karasız kaldım . şimdi ben bunlara baharda 3-4 göz üzerinden kesim yapmama gerek var mı? Fidanların boyları 30 ile 70 cm arası. Sizler deneyimli olarak bu konuda ne önerirsiniz. Saygılarımla.
inegöllü
19-02-2014, 10:04
zaten yazanlar kullanman gereken gübreler ancak kullanman gereken miktar yazmıyor.
cevabınız için teşekkürler.
bunlar kullanmam gereken gübreler.o kısmı anladım.peki yüzdelik değerler yazılmış bunların anlamı nedir ....
Sayın forum üyeleri. Uzun zamandır bu formu takip ediyorum ve çok faydalı bilgiler edindim. Emeklerinize sağlık. Benimde bir konuda görüşlerinize ihityacım var. Ben ekim ayı sonunda 150 adet tüplü olarak çetlır ceviz fidanı diktim. Bunları 2 ayrı fidancıdan aldım. Yarısı göz aşılı , yarısı kalem aşılı. Bi fidancı bunlara 3-4 göz üzerinden kesim yap dedi. Diğer fidancı ise yapılmasına gerek yok dedi. Bende karasız kaldım . şimdi ben bunlara baharda 3-4 göz üzerinden kesim yapmama gerek var mı? Fidanların boyları 30 ile 70 cm arası. Sizler deneyimli olarak bu konuda ne önerirsiniz. Saygılarımla.
Açık köklü değilde tüplü olarak dikim yaptığınız için 3-4 göz bırakarak tepe kesimi yapmanıza gerek yoktur.
bu kesimin amacı kökler bir bahçeden sökülerek diğer bir bahçeye ekimi sırasında zarar gördüğünden ilk yılında beslenebileceği kökü oluşturana kadar fidan boyunu kısaltarak yaralı olan köke daha az besleme alanı bırakarak fidanın kurumasını önlemektir.bu kesim yapılmadığında fidan uyanır bünyesinde ki öz suyu ile bir karış kadar filiz atar ancak daha sonra kök bu kadar gövdeyi besleyemediği için fidan kuruyacaktır.
ancak tüplü fidan ekimlerinde kök bölgesi kendi toprağı ile fazla şaşırma yaşamadan ve kökü zarar görmeden yeni bahçeye ekildiğinden yukarıda ki etkilere maruz kalmayacaktır.
cevabınız için teşekkürler.
bunlar kullanmam gereken gübreler.o kısmı anladım.peki yüzdelik değerler yazılmış bunların anlamı nedir ....
gübreleri biraz araştırırsanız gübre isimlerininde bu yüzdelik değerler ile yazıldığını görürsünüz. bu yüzdelik değerler o gübrenin içindeki bileşimleri simgeler. yani o yüzdelik değerlerde kullanılacak gübrenin ismine dahildir. kullanım miktarını göstermez.
tam olarak analiz raporunu tarayarak burada paylaşırsanız daha fazla yardımcı olabiliriz belki.
Cevabınız için teşekürler,ellerinize sağlık.
ahmettugrul55
19-02-2014, 13:30
sn İsocan
sn. Ermana nın dediği gibi tepe vurumu yapmanıza gerek yok.Bende 2012 kasaım da tüp lü diktim.60- 70 cm boylarındaydılar.Bu yıl ki büyüme sezonunda 1 -1,5 metre boy yapmak isterseniz gözler üzerinde iyi gelişeni birakıp diğerlerini kırmanız gerek.aksi taktirde çıkan yandallara kuvvet verip küçük bir ağaç formunda 10 cm bile boylandıramazsınız.bu konuda forumda 2. yöntem ise bırakın ağaç yandalları ile kalsın köke çalışsın.sonraki sene budama yaparsınız.bu yöntemde ancak 3. sezon ancak tepe vurulacak yüksekliğe gelirler.
Sayın ahmetturgul55
Tek göz bıraktığımda çok ince cılız bir yapısı olmaz mı fidanın? Siz denemişsiniz. Hangisi en doğrusu olur ****** boyu atsın istiyorum. 2. yöntem yan dalların uçlarının büyüyen kısımları kopartsam yine gövde uzar mı? Bunu deneyen var mı acaba? İlginiz için teşekkürler.
formullaone
23-02-2014, 18:24
Cevizlerde erkek organelleri olmak üzere uyanmalar başlamıştır...
Sayın Helot, uyanmaya başlayanlar hangi çeşitler ve kaç rakımdalar acaba ?
arkadaşlar bana chandler ve tozlayıcısının aşı kalemini gönderebilecek birisi var mı?
ömür-uşak
26-02-2014, 20:28
arkadaşlar bana chandler ve tozlayıcısının aşı kalemini gönderebilecek birisi var mı?
Fazla yok ama kaç kalem lazım.
Merhaba arkadaşlar,
Kaman-1 aşı kalemi gönderme imkanı olan var mı?
Kabuk altı aşı (çoban aşı) yapacağım.
Çeşit değiştirme amaçlı, fazla değil 10-15 adet olsa yeterli olur.
Kuracağım kapama bahçe için bazı çeşitleri gözlem yapacağım.
ömür-uşak
28-02-2014, 19:25
Cevizlerinizde uyanmalar başladımı arkadaşlar...
Bizimkiler henüz uyanmadı hatta su yürümemiş.
sayın helot benim cevizlerin içinde 1 tane yalova cinsi var geçen pazar bahçeye gittiğimde 5 cm sürgün yapmış durmdaydı diğer cinslerde şimdilik hareket yok
gölbekli
06-03-2014, 10:10
herkese merhaba arkadaşlar ben 6 yaşında iki adet ceviz ağacı var bunlar hiç erkek çiçek yok bunun sebebi ne olabilir. bir tanesi geçen sene 8 adet meyve verdi.
carizma_009
06-03-2014, 14:01
Chandler aşı kalemi lazım fidanlarımı kesip hazırladım yardımcı olabilecek birisi varmı acaba?
aviator34
07-03-2014, 12:55
topraktan em active,yapraktan 'em5' ile 'emfpe' tavsiye ederim.
elinize sağlık...
gökhan07
10-03-2014, 10:56
topraktan em active,yapraktan 'em5' ile 'emfpe' tavsiye ederim.
elinize sağlık...
Sayın aviator,
Topraktan em active,yapraktan 'em5' ile 'emfpe' uygulaması yaptınız mı ve yaptıysanız sonuçlarını paylaşırsanız sevinirim.
aviator34
11-03-2014, 14:02
Etkin mikroorganizmaları ilk geçen yıl bu zamanlar uyguladım.Bu yıl ikinci uygulamayı da geçen hafta bitirdim.
Sonuçlarını sorarsanız geçen yıl bir çok organik madde kullandım.Em-A,Humik asit,Kompost,Enzim,Ahır gübresi vs.
-260 ceviz fidanından topu topu 30-40 tanesi 1.50-1.80 arası boy yaptılar.(bu fidanların kökünde bazı hastalıklar olduğunu tahmin ediyorum.Bunun için bu yıl çiçeklenme döneminden sonra em5 ve emfpe uygulaması yapacağım)
En uzunu 5 metre 20 cm. ölçtüm.
diğerleri ise ortalama 3 -4 metre boy yaptılar.Fidanlarımı 2012 ocak ta açık köklü olarak diktim.sadece em-a kullanarak bu yüksekliklere ulaştı diyemeyiz ama toprağa verdiğimiz bu organik maddeler toprak yapısını düzelttikçe hem köke hem de yeşil aksama faydası olduğu kesindir.
gökhan07
11-03-2014, 14:58
Sayın aviator verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla bu işlemleri dikimi gerçekleştirdiğiniz ilk yıl uygulamadınız.
2012 yılının sonunda fidanlarınızın ke kadar boylandığını merak ettim.
Sayın aviator verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkür ederim. Anladığım kadarıyla bu işlemleri dikimi gerçekleştirdiğiniz ilk yıl uygulamadınız.
2012 yılının sonunda fidanlarınızın ke kadar boylandığını merak ettim.
selamlar linkteki enzimi bende sipariş ettim. bu sene ilkkez kullanacağım.
sorum şu bu enzimi suya kattıktan sonra suya humik asit ve pekmez karıştırsam 24 saat sonra üreme ve bölünme oluşup benim böcüler :) çoğalırmı yoksa ölürlermi ???
http://www.smoothgarden.com/?urun-356-advanced-nutrients-sensizym-500ml-koklendirici-enzim-
gökhan07
11-03-2014, 15:32
Necip bey güzel bir ürüne benziyor.
Bu sene mikrobiyal gübre (sim-derma) kullanmayı düşünüyordum fakat köklere doğrudan temas etmesi gerekiyormuş, fidanları yeni diktiğim için tekrar kök bölgesini açıp fidanlara ikinci bir stres yaşatmak istemiyorum.
Mikoriza mantarı sulama suyu ile verilebiliyormuş ve sanırım mikoriza uygulayacağım.
Bunun yanında disper adında bioglobal firmasının tavsiye bir gübre daha var. Bu uygulamalardan sonra em-a düşünüyorum.
gökhan07
11-03-2014, 15:36
Bu üründe güzele benziyor.
Advanced Nutrients Voodoo Juice 250 ml(Faydalı Bakteri)
Bu üründe güzele benziyor.
Advanced Nutrients Voodoo Juice 250 ml(Faydalı Bakteri)
bunuda kontrol edin aradığınız mikoriza mantarlarını içeriyor
Advanced Nutrients Piranha (http://toprakvesu.com/products/Piranha.html)
gökhan07
11-03-2014, 16:25
Necip bey güzel bir ürüne benziyor.
Bu sene mikrobiyal gübre (sim-derma) kullanmayı düşünüyordum fakat köklere doğrudan temas etmesi gerekiyormuş, fidanları yeni diktiğim için tekrar kök bölgesini açıp fidanlara ikinci bir stres yaşatmak istemiyorum.
Mikoriza mantarı sulama suyu ile verilebiliyormuş ve sanırım mikoriza uygulayacağım.
Bunun yanında disper adında bioglobal firmasının tavsiye bir gübre daha var. Bu uygulamalardan sonra em-a düşünüyorum.
Necip bey,
Pirhana'nın içeriğinde hem mikrobiyal (sim derma da olduğu gibi) hemde benim aradığım endo ve ecto mikoriza mantarlarını içeriyor.
İki özelliğin bir arada olması çok güzel.
Tekrar teşekkür ederim.
beyler amazon da fiyatlar daha uygun eğer toplanarak alım yaparsak fiyatlar daha uyguna gelecektir. bende bir süredir Voodoo Juice almak istiyordum.
gökhan07
12-03-2014, 13:08
Selamlar.
Bugün necip bey'in verdiği linkte ki adresten Advanced Nutrients pirhana isimli ürünün siparişini verdim. Bu ürünü süs biktilerinde de kullanmayı düşünüyorum. Sonuçlarını sizlerle paylaşacağım.
Selamlar.
Bugün necip bey'in verdiği linkte ki adresten Advanced Nutrients pirhana isimli ürünün siparişini verdim. Bu ürünü süs biktilerinde de kullanmayı düşünüyorum. Sonuçlarını sizlerle paylaşacağım.
hangisine verdiniz ben size iki link gönderdim ikiside ana bayinin kendileri olduğunu yazmışlar :) ikisindede fiyatlarda farlılık var almak isteyen arkadaşlar iki siteyi ve ürünün miktarını dikkatlice her iki siteden karşılaştırırlarsa iyi olur.
Advanced Nutrients Voodoo Juice (http://toprakvesu.com/products/Voodoo-Juice.html)
Advanced Nutrients Voodoo Juice 250 ml(Faydal Bakteri) | Advanced Nutrients | Hidroponik, Advanced Nutrients, Hesi, Canna, BioBizz, Bitki yetitirme lambalar, bitki yetitirme kabinleri - 2008'den beri.. (http://www.smoothgarden.com/?urun-541-advanced-nutrients-voodoo-juice-250-ml-faydali-bakteri-)
ben ikitanesini sipariş ettim deneyeceğim sonuca bakacağım
Advanced Nutrients Sensizym (http://toprakvesu.com/products/Sensizym.html)
Advanced Nutrients Piranha (http://toprakvesu.com/products/Piranha.html)
gökhan07
12-03-2014, 15:18
Necip bey,
Advanced Nutrients piranha isimli ürününün siparişini verdim ve bunun yanında tavsiyeleri üzerine carboload isimli bir ürün siparişi daha verdim. Yanlış hatırlamıyorsam bu ürün piranha'nın içeriğinde bulunan organizmalar için besin kaynağı.
Bende bugün yurtdışı fiyatlarından bile uygun olan aşşağıdaki ürünleri sipariş verdim.
Sensizym 2lt,Nirvana 1 lt,Advanced Nutrients Grow 1lt,Iguana Juice Grow 1lt
kısmetse seneye de faydalı bakteriler olarak Tarantula,Pirinha ve Voodoo Juice kullanacağım. faydalı bakteriler zaten maliyetli birde ülkemizde çok daha maliyetli.
Fazla yok ama kaç kalem lazım.
ömür bey iyi günler aşı kalemleri bugün elime ulaştı kısmetse pazar günü yerlerine de ulaşacaklar. çok teşekkür ederim. saygılarımla.
onbaşıaktar
13-03-2014, 16:16
Selam kardeş öncelikle bende sizin gibi bilgi edinerek yola çikrim fakat
Kendin tecrübe ederek daha salikli oluyor 40 adat ceviz diktirdim. Uzmanina
8 adet tuttu artik sen düşün fidanları dokecegin yerde yaparsan başarin yüzde yüz oluyor
Advanced Nutrients Grow seri olarak bloom ve mıcro olarak 3 lü set olarak kullanılması gerekiyormuş. bunların yerine Iguana Juice Grow aynı görevi yerine getirebiliyormuş. ancak ağaç başına yeni dikim fidanlarda 50 ml öneriyorlar. yani 1 lt ürünü 20 yeni dikilmiş fidana kullanabiliyoruz. ağaçları 4-5 yaşında olanlarda sanırım 150-200 ml önerecekler. buda 1 lt ürünün 5-6 ağaç için yeterli olabilmesi demek. bunu yapabilmekte büyük bütçeler gerektiriyor. ben toplamda 5 lt lik ürün aldım ağaç başına 6 ml kadar düşüyor. artık faydası akmasada damlar düşüncesindeyim. malum ilk seneler çok önemli.
Bende bugün yurtdışı fiyatlarından bile uygun olan aşşağıdaki ürünleri sipariş verdim.
Sensizym 2lt,Nirvana 1 lt,Advanced Nutrients Grow 1lt,Iguana Juice Grow 1lt
kısmetse seneye de faydalı bakteriler olarak Tarantula,Pirinha ve Voodoo Juice kullanacağım. faydalı bakteriler zaten maliyetli birde ülkemizde çok daha maliyetli.
merhabalar
sensizym= Enzimler yaşam süreçlerinin temel yapı taşlarıdır ve Sensizym bitki işlevleri için gerekli 80'den fazla enzim içeren bir enzim solüsyonudur. Ölü kökleri çökerterek nişastalara, karbonhidratlara ve çeşitli besin maddelerine dönüştürerek besin alımını ve bitkinin hızlı büyümesine olanak sağlar. Suyun katalize edilmesine ve sudaki elementlerin bitkinin belirli bölgelerine ulaşmasına yardımcı olur.
nirvana =Nirvana, tüm sezon boyunca bitkinin gücünü, bağışıklık sistemini ve metabolizmasını geliştirmek için tasarlanmış % 100 organik bir katkı maddesidir. L-amino asitler, vitaminler, yosun ve yonca özlerinin hümik ve fulvik asit ile oluşan eşsiz kombinasyonu sayesinde bitkilerinizin verimini, lezzetini ve aromasını arttır. Kökten veya yapraktan uygulama yapılabilir.
Advanced Nutrients GrowAdvanced Nutrients Bloom Ph Perfect sağlıklı bitkiler, yüksek hasatlar ve kaliteli bitkiler için özel olarak tasarlanmış bir set grubudur.Bitkilerinizi yetiştirmek için 3 parttan oluşan bitki besini (grow,bloom,micro) başlangıçtan sona kadar tüm bitkilerde gözle görülür gelişme sağlar.Set lü olarak kullanıldığında işe yaramaktadır.
-Besin emilimi kolaylığı
-Ayarlanmış ph
-Yüksek Konsantre
3lü setle beraber köklendirici, çiçek tetikleyici ve çiçek arttırıcı ürünler kullanılmalıdır.
Iguana Juice Grow Juice, üst kaliteli kaynaklar kullanılarak elde edilen %100 organik bir sıvı gübredir. Bitkilerde güçlü dallanma, geniş ve sağlıklı kök yapısı ve gür çiçek oluşumu sağlar. Hızlı büyüme ve kısa boğum uzunluğu oluşturur. Bitkilerin büyüme döneminde kullanılır.
bu durumda ilk ikisi para vermeye değer ve hatta ikincinin yerine piyasadan daha ucuza direkt amino asit alabilirsiniz (biri enzim içeriyor diğeri amino asit içeriyor) ama son ikisi sizinde piyasadan alıp harmanlayarak elde edebileceğiniz bitki besin elementlerini içeriyor bunlar için bu fiyatlar çok yüksek
gökhan07
14-03-2014, 17:26
Necip bey siparişleriniz eliniz ulaştı mı? Size gelen pirhana kokusuz ve şeffaf mı?
Necip bey siparişleriniz eliniz ulaştı mı? Size gelen pirhana kokusuz ve şeffaf mı?
siparişim sanırım yarın elimde olur.
barba1981
15-03-2014, 18:11
Advanced Nutrients Grow seri olarak bloom ve mıcro olarak 3 lü set olarak kullanılması gerekiyormuş. bunların yerine Iguana Juice Grow aynı görevi yerine getirebiliyormuş. ancak ağaç başına yeni dikim fidanlarda 50 ml öneriyorlar. yani 1 lt ürünü 20 yeni dikilmiş fidana kullanabiliyoruz. ağaçları 4-5 yaşında olanlarda sanırım 150-200 ml önerecekler. buda 1 lt ürünün 5-6 ağaç için yeterli olabilmesi demek. bunu yapabilmekte büyük bütçeler gerektiriyor. ben toplamda 5 lt lik ürün aldım ağaç başına 6 ml kadar düşüyor. artık faydası akmasada damlar düşüncesindeyim. malum ilk seneler çok önemli.
Peki bunları direkt bitki köküne sulandırmadan mı veriyoruz yoksa konsantre biçimde sulama suyuna mı karıştırıyoruz?
1 lt ye 2ml sulandırılıyor. ürünler konsantre. ister bitki köküne direk verin ister sulama suyuna ekleyin size kalmış. ben gübre tankına koyacağım.
gökhan07
18-03-2014, 21:46
141. sayfada resimleri olan 2009 yılında dikilen Yalova 1-Şebin-Bilecik ağaçlarına 5 yıl boyunca Koyun-Keçi Gübresinden başka bişey verilmemiştir. Yukarıda saydığınız ve para verdiğiniz ürünlerin faydasını umarım görürsünüz...
Sayın Helot,
Mikrobiyal ve mikoriza mantarını yaklaşık 1 haftadır kullanıyorum. (Evde ki bitkilere uyguladım) Kötü durumda olan yuka bitkisi sanırm bu kadar kısa sürede de olsa yavaştan canlanmaya başladı ya da bana öyle geliyor.
10-15 gün sonra uygulamadan önceki ve sonraki resimlerini paylaşacağım.
Sevgili arkadaşlar herkese merhabalar.
Konu başlığımda da belirttiğim gibi ,cnrtkt / Ceviz Bahçesi (Tokat) sayfasında arkadaşlarla fikir alişverişi yapıyoruz. Daha çok kişiye ulaşıp, farklı fikirleri de dinleyerek en doğru kararı alabilmek açısından konuyu birde burda sizlere taşımak istedim.
Tecrübelerinizi esirgemeyin lütfen.
Mesele şöyle; sayın gökhan07 vasıtası ile bulduğumuz, bir yıl önce yapılan soğuk katlama sonrasi poşete alınmış ve şuan kazık kökü üzerinde bulunan aşısız çöğürleri almak üzereyim. Aşısız fidanlar tüplü yani. Biz bu fidanları seraya alalım kısa süre içinde dilcikli ingiliz kalem aşısı ile aşı yapalım, tutmayanları Ağustos' ta yama aşı yapalım ve Ekim - Kasım gibi de yerine dikelim diye düşündük. Bu arada çok yakın zamanda araziye yonca ekilecek bunuda belirtiyim.
Şimdi abilerim, bir tavsiye der ki:
"Fidanları direk kalıcı yerine ekin. Seraya alınması ve poşette kalmaya devam etmesi fidanı strese sokacaktır, fazla hırpalamayın. Hemen kök salmaya başlasın. Haziran sonu gibi göz aşısı yaparsınız tutmayanlara da seneye dilcikli aşı yaparsınız."
Diğer bir tavsiye:
"Amacımız sağlam kök yapısı oluşturmaksa, çöğürden vazgeçin, 3-4 gün suda bekletilmiş tohumlardan çatlayanları hemen bugün kalıcı yerlerine 2-3 cm toprak altına gömün. Ağustos' ta aşı olgunluğuna gelir, kök ve filiz yapısı da çöğüre göre daha sağlam olur. Çöğüre yapılan müdahaleler (aşı, dikimde kök budaması, Mart' ta 3 - 4 göz üzerinden sert budama vs.) sonucu fidan strese girecek ve gelişmede yavaşlama/durgunluk oluşacaktır" şeklinde.
Sayfadanda konuşmaları takip edebilirsiniz.
- Şuan ekilen tohum Ağustos' ta aşılanacak duruma gelebilir mi? Deneyen oldu mu?
- Arazide yonca ekili olacağı için çöğürlere yerinde yapılan aşının bir sıkıntısı olur mu?
- Şimdi seraya alınan tüplü ve kazık köklü çöğürlerin, dilcikli aşıdan sonra Ekim - Kasım gibi yerine dikilmesinin bir sakıncası olabilir mi?
- Tabi ki daha başka fikri olanlarda olabilir. Yeni fikirlere her zaman açığım ve bilgiye açım.
Yardımınızı bekliyorum.
Gökhan Hocam eklemek istediğiniz konu varsa siz de katkıda bulunun lütfen
Görüşmek üzere.
gökhan07
19-03-2014, 21:01
Benim merak ettiğim, bu gün itibari ile tarlada yerlerine ekilen ceviz tohumlarının çimlenme yüzdesi ve çimlenen tohumların ne kadar sağlıklı olabileceği ve ağustos ayında aşıya gelip gelmemeleri.
Mantığım, ceviz ağacı soğuklama ihtiyacı olan bir ağaç olduğu için tohumlarının da soğuklama ihtiyacını karşıladıktan sonra bahar da enerjisiyle ve daha sağlıklı gelişebileceğini düşünüyorum. (Bence soğuk katlama şart)
ykaya194
19-03-2014, 21:30
- Şimdi ekilen tohum Ağustos' sa aşilanacak duruma gelebilir mi. Deneyen oldu mu?
- Arazide yonca ekili olacaği için yerinde yapilan aşinin bir sikintisi olur mu??
- Şimdi seraya alinan tüplü ve kazik köklü çöğürlerin dilcikli aşidan sonra vakti geldiğinde yerine dikilmesinini bir sakincasi olabilir mi?
- Tabi ki faha başka fikri olanlarda olabilir. Yeni fikirlere her zaman açiğim ve bilgiye açim.
Yardiminizi bekliyorum.
Gökhan Hocam eklemek istediğiniz konu varsa siz de katkida bulunun lütfen
Görüşmek üzere.
Şöyle bir yol haritası öneririm.
-Fidanlarınızı tüplü iken, kalem aşısı yapınız (dilçikli veya diğer). Sulamayı ihmal etmeyiniz ve sistem fiskiyeli olsun.
-Bahçenize yonca ekiniz (yoncada azot bulunduğu için yararlı olur) ve yaz sonuna doğru biçtikten sonra fidan çukurlarını açıp 3-4 hafta açık bekletin.
- Yanmış hayvan gübresi ve kuru yonca ile toprağı karıştırarak kapatın ve işaret çubukları koyun.
-Yaptığınız aşı gözünden çıkan filiz olgunlaşmış (pişmiş) ise ekim sunu gibi dikebilirsiniz, pişmemiş ise sonbahar donlarından korumak için seraya alıp önümüzdeki yıl mayıs ayında yerlerine dikebilirsiniz ( zaman kaybı olmaz). Ayrıca aşı tutmayanlarıda bu aylarda tekrar aşı yaparsınız.
gökhan07
19-03-2014, 21:34
Bu arada nail abimin bu konuyla ilgili bir mesajına rastladım. Tohumların Katlanması
Tohumluk cevizlerde düzenli bir çimlenmenin olabilmesi ve çimlenen bu tohumlardan iyi gelişme gösteren çöğür bitkilerin elde edilmesi için tohumlar, 0- +4 o C de nemli ortam içinde ( kum, hızar talaşı, perlit ), 80-90 gün saklanmalıdır. Tohum az ise plastik torbalara konup buzdolabının sebzelik kısmında muhafaza edilebilir. Katlamada, bir insanın kolayca taşıyabileceği büyüklükte kasalar (meyve sebze kasaları gibi) kullanılabilir. Bu kasaların tabanına delikleri örtebilecek irilikte çakıl konduktan sonra üzerine düzgün bir şekilde katlama kumu (inşaat kumu) serilir. Bu kumun üzerine tohumlar tek tek dizilerek ekilir. Sonra tohumların üzeri kumla iyice örtülür, daha sonra da bir sıra tohum, bir sıra kum olacak şekilde kasa doluncaya kadar devam edilir. Katlama işlemi tamamlandıktan sonra en üste konacak kumun kalınlığı diğerlerinden biraz daha fazla olmalıdır. Kasa dolduktan sonra kum süzgeçli kovalarla nemlendirilir. Daha sonra bu katlama kasaları, sıcaklığı 0-4 o C arasında değişen serin bodrum, adi depo vb. ortamlara alınarak buralarda 80-90 gün saklanır. Tohumun sert kabuğu çatlayıp kök ucu göründüğü zaman katlamaya son verilir.
gökhan07
19-03-2014, 21:39
Şöyle bir yol haritası öneririm.
-Fidanlarınızı tüplü iken, kalem aşısı yapınız (dilçikli veya diğer). Sulamayı ihmal etmeyiniz ve sistem fiskiyeli olsun.
-Bahçenize yonca ekiniz (yoncada azot bulunduğu için yararlı olur) ve yaz sonuna doğru biçtikten sonra fidan çukurlarını açıp 3-4 hafta açık bekletin.
- Yanmış hayvan gübresi ve kuru yonca ile toprağı karıştırarak kapatın ve işaret çubukları koyun.
-Yaptığınız aşı gözünden çıkan filiz olgunlaşmış (pişmiş) ise ekim sunu gibi dikebilirsiniz, pişmemiş ise sonbahar donlarından korumak için seraya alıp önümüzdeki yıl mayıs ayında yerlerine dikebilirsiniz ( zaman kaybı olmaz). Ayrıca aşı tutmayanlarıda bu aylarda tekrar aşı yaparsınız.
Sayın ykaya194,
Caner beye tavsiyem aynen sizin yazdığınız gibi. Caner beyin kafasına takılan soru, hafta sonu bahçeye ceviz tohumlarını diksem (soğuk katlama yapmadan ) ve ağustos ayında yama göz aşısı yapsam daha mı iyi olur?
ykaya194
19-03-2014, 22:11
Sayın ykaya194,
Caner beye tavsiyem aynen sizin yazdığınız gibi. Caner beyin kafasına takılan soru, hafta sonu bahçeye ceviz tohumlarını diksem ve ağustos ayında yama göz aşısı yapsam daha mı iyi olur?
Ben, 2011 aralık ayında deneme amaçlı 50 adet kabuklu cevizi katlama usulu ile bodrumda ancak 105 günde çimlendirebildim ve 45 adedi çimlendi ( Lilium'um verdiği bilgilerin tamamına katılıyorum). Mayıs 2012 yılında köklenmeleri için 1m aralık ve 30 cm sıra üstü ile toprakla buluşturdum ve ancak 2013 yılı ilkbaharında aşı yapılabilecek duruma geldi, vaktim olmadığı için yapamadım. Bu yıl şubat ayında havaların iyi olması dolayısıyla dilçikli aşı yaptım, tüpe aldım ve tüpleri çukura koyarak ağzına kadar torakla doldurdun. (kazık kökler biraz zarar gördü). Vaktim olduğunda asıl yerlerine dikilecek.
Bahsettiğim takvimi dikkate almasını öneririm.
Sevgili arkadaşlar herkese merhabalar.
- Şuan ekilen tohum Ağustos' ta aşılanacak duruma gelebilir mi? Deneyen oldu mu?
- Arazide yonca ekili olacağı için çöğürlere yerinde yapılan aşının bir sıkıntısı olur mu?
- Şimdi seraya alınan tüplü ve kazık köklü çöğürlerin, dilcikli aşıdan sonra Ekim - Kasım gibi yerine dikilmesinin bir sakıncası olabilir mi?
- Tabi ki daha başka fikri olanlarda olabilir. Yeni fikirlere her zaman açığım ve bilgiye açım.
Yardımınızı bekliyorum.
Gökhan Hocam eklemek istediğiniz konu varsa siz de katkıda bulunun lütfen
Görüşmek üzere.
Sayın cnrtkt, tohumdan ekimle ilgili sorularınızı ve ilave olarak anakucağında büyüyen (yerine dikilip büyüyen) ve ilk kazık köküne dokunulmamış fidanların diğerleri ile durumunu geçen yıl merak ederek bahçedeki eksik yerlerin bazılarını tohumla dikmiştim. http://www.agaclar.net/forum/ceviz/32075-2.htm sayfada 48 nolu ve birkaç gönderide resimleri mevcut. Daha öncede belirttiğim gibi ben şubat ayında çatlatarak ve suda bekleterek direk yerine ekmiştim ve Temmuz'da ancak birkaç tanesini aşılayabildim oda yeterli kalınlıkta olmadığı için itina ile aşıladım, tuttu ve aynı yıl sürdü. Bu tohulardan çoğunu ancak sonbaharda durgun göz aşısı olarak aşılayabildim. Ben sadece gidebildiğim hafta sonları baktığım kadarıyla durum böyleydi belki daha iyi bir bakımla büyük çoğunluğuda temmuzda aşılanabilir.
Arkadaşlar yardımlarınız için hepinize teşekkür ederim.
Tohumdan ekerek devam etmeye karar verdim.
Hayırlısı bakalım.
Tohumları seçiyim bugün suya koyarım.
Sanırım haftaya ancak yerlerine gömerim. Çukurlar hazır değil şu an.
Arkadaşlar bu resimlerdeki ağaçlar 2 yaşında ve üzerindeki meyveleri görüyorsunuz. hangi ceviz olduğunu tahmin eden var mı?
ykaya194
21-03-2014, 09:31
Arkadaşlar bu resimlerdeki ağaçlar 2 yaşında ve üzerindeki meyveleri görüyorsunuz. hangi ceviz olduğunu tahmin eden var mı?
Hangi cins oldukları anlaşılmaz, ancak erken uyanan yerli cins oldukları kesin.
Hangi cins oldukları anlaşılmaz, ancak erken uyanan yerli cins oldukları kesin.
arkadaşlar ben de hepiniz gibi adını ilk duyduğumda tereddütlerim vardı numune için 4 adet aldım geldiklerinde çok küçüktüler. poşet tüplere diktim busene ilk uyanışları ve bundan 20 günönce uyandılar. geçengün baktığımda ise bir tanesinde 4 adet meyve gördüm ve çok şaşrdım. fidanları satın aldığım arkadaşla irtibata geçtim ve durumu paylaştım ve o da bunun normal bir durum olduğunu söyledi. bu fidanlar altay cevizi dedikleri ceviz bence çok güzel. he meyvalarını dökerler mi dökmezler mi bekleyip görecez artık
Benim bahçedede 3 adet var ama daha henüz gözler patlamadı. (Geçen pazar patlamamıştı.1050 rakımda) Geçenlerde Sayın Selami BAYRAK bir TV kanalında bu fidanlardan ancak yüzde 17 sinin verimli çıkma ihtimalinin olduğunu diğer fidanların bunlardan aşı kalemi ile aşılanması gerektiğini, bildik aşılı ceviz çeşitlerine göre meyvesinin daha düşük kalitede olduğunu aşılı cevizlerin yetiştirilemeyeceği yüksek rakımlarda vs ancak düşünülebileceğini ifade etmişti.
arkadaşlar bu fidanlar fethiyede rakım 10 - 20 metre.20 gün önce uyandılar
m.gökhan
21-03-2014, 17:11
sayın obahar cevizleri hangi fidancıdan aldığınızı buradan veya özel mesaj ile yazabilirmisiniz. Zira internette çok firma türemiş...
06doğaci
24-03-2014, 15:22
Merhaba Kırşehir/Kamanda ilk uyanan çeşitler Maraş 18 oldu.20/03/2014
Yerli çeşitlerde bir hafta sonra uyanırlar.
chandler
25-03-2014, 12:12
Geç uyanan çeşitlerin önemi bir kez daha anlaşılmıştır..
Yorum Sahibi : recep turan | recepturan59@mynet.com | 5363295549 Permalink
Zaman : 25 Şubat 2014 Salı | 13:36
Arkadaşlar önümüzdeki sezon için elde temizleme kuru ceviz kabuğu alımı yapılacaktır ilgilenen arkadaşlar telefon ile bilgi alabilirler. . .
formullaone
25-03-2014, 18:46
Edirne'de bulunan bahçemizdeki Chandler çeşidinin %10'u bugün itibariyle bu durumdaydı.
%90'ı henüz yeni kabarmaya başlamıştı.
Fernor çeşidinde henüz hiç kabarma yok.
gökhan07
25-03-2014, 18:54
Sayın formullaone, çünkü fernor cinsinin soğuklama saati daha fazla.
formullaone
25-03-2014, 19:03
Edirne'nin güney illeri rakım olarak 50 civarı bir yükseltiye sahip. Bunun yanında,denize olan mesafeleri de oldukça az. İklim,yarı ılıman olarak geçmekte.
Bu ve benzeri iklim yapısına sahip yerlede bile Chandler çeşidinin risk içerdiği çok açık. Daha soğuk ve yüksek rakımlı karasal bölgelere dikilen Chandler bahçelerinin ne kadar risk altında olduğunu varın sizler düşünün..
formullaone
25-03-2014, 19:42
Henüz Bahar gelmeden yapılan işler sırasıyla ; Taban gübrelemesi--Budama--Bordo bulamacı--Toprak işleme--Çapalama
Eğer,uzun vadede,Fernor çeşidinde sıkıntılar yaşanmazsa,Türkiye'de bir çok karasal iklim bölgesinde umut vadeden bir çeşit olacağa benziyor.
Edirne'nin güney illeri rakım olarak 50 civarı bir yükseltiye sahip. Bunun yanında,denize olan mesafeleri de oldukça az. İklim,yarı ılıman olarak geçmekte.
Bu ve benzeri iklim yapısına sahip yerlede bile Chandler çeşidinin risk içerdiği çok açık. Daha soğuk ve yüksek rakımlı karasal bölgelere dikilen Chandler bahçelerinin ne kadar risk altında olduğunu varın sizler düşünün..
karasal ve yüksek bölgelerde sanılan kadar erken uyanmamasının sebebi gece ısılarının henüz artmamış olmasıdır diye düşünüyorum.
benim bahçemde yerli cinsler bile uyanmadı henüz. ( geceleri hala soba yakıyoruz :))
sorun edirne gibi iklim bölgelerinde olacak sanırım. chandler gibi soğuklama ihtiyacı az olan cinsler erken uyanır, fernor gibi soğuklama ihtiyacı uzun olan cinsler soğuklamayı tamamlamazsa sıkıntı olur.
formullaone
25-03-2014, 22:16
karasal ve yüksek bölgelerde sanılan kadar erken uyanmamasının sebebi gece ısılarının henüz artmamış olmasıdır diye düşünüyorum.
benim bahçemde yerli cinsler bile uyanmadı henüz. ( geceleri hala soba yakıyoruz :))
sorun edirne gibi iklim bölgelerinde olacak sanırım. chandler gibi soğuklama ihtiyacı az olan cinsler erken uyanır, fernor gibi soğuklama ihtiyacı uzun olan cinsler soğuklamayı tamamlamazsa sıkıntı olur.
Sayın ncp1963,bulunduğum bölgede 5 yaşına giren Chandler çeşitleri bu güne kadar soğuktan bir zarar görmedi. 3 Yaşında olan Fernor ağaçları da gayet sağlıklı durumda ve meyveleri de içini tam dolduruyor. Fernor çeşidi soğuklama ihtiyacını karşılamasa meyve içlerinde kararma olurdu ya da ağaçlar zayıf kalırdı diye düşünüyorum.
Bölgenizde henüz uyanma olmadığından bahsetmişsiniz. Bu şu an için çok güzel bir durum,ilkbahar geç donlarını atlatmış olursunuz,ama sonbahar erken donları için aynı şeyi söylemek biraz zor sanırım. Bu yüzden,karasal bölgeler için vejetasyon süresi chandlerdan 15 gün kısa olan fernor çeşidini tercih etmek daha doğru olacaktır.
Gerçi bu konularda net konuşmak için 3-5 yıl yetmez. En azından 10 yıl geçmeli ki,burada chandler ve fernor olur diyebilelim. Zaten bir bölge chandler için uygunsa,oraya fernor dikmeye gerek yoktur. Ancak,bizim gibi chandler çeşidinin yetişip yetişemeyeceğinden emin olamayanlar,her ihtimale karşı fernor da dikebiliyorlar. Mesela,ataman ceviz çiftliğinde olduğu gibi bir kısmı fernor olabiliyor.
gökhan07
25-03-2014, 22:24
Sayın formulllaone,
Deneme amaçlı birkaç adet pedro dikebilirsiniz.
formullaone
25-03-2014, 23:57
Sayın formulllaone,
Deneme amaçlı birkaç adet pedro dikebilirsiniz.
Sayın gökhan07, bahçeleri 27 ay önce Fernor-Chandler olarak kurduk. Bu güne kadar,ne çeşitlerle ne de hava şartlarıyla ilgili bir uyumsuzluk yaşamadık. Bundan sonra da çok büyük bir sorun olacağını sanmıyorum. Henüz yaşanmamış bir soğuk zararı ya da uyum problemi için, ''eyvah'' demek anlamsız. Korkunun ecele faydası olmaz. Yaşayıp göreceğiz..
Burada Pedro ağaçları var,onlar da 4 yıldır gayet iyi durumdalar. Meyve tutumları da ufaktan başladı.
merhaba
sayın formulaone inşallah hiç bir terslik oluşmaz, herşey umduğunuz gibi olur. allah emeklerinizin karşılığını verir, yüzünüz her daim güler.
bilindiği gibi ben fernor, fernette bir miktar chandler ve kaman1 diktim kaman ve chandler sayısı oldukça az.
anlatmaya çalıştığım dondan etkilenmeden ziyade soğuklama süresi idi
aslında devlet sevgili bilim adamlarımıza bu imkanı sunmuş tubitak destekli 2002 yılında 10 ayrı bölgede çok çeşitle bahçe kurulmuş bir çok bilim adamı bu çalışmaya katılmış sonuç???? bilen varsa banada söylesin.
ülekemize ait bir tane melezleme ile elde edilmiş ceviz cinsi varmı??
salmışlar asistanları sahaya ve ya doğada gezmeyi seven kendi çıkmış gezmişler, seleksiyon yaptırmışlar, içinden eh bunun özellikleri diğerlerinden daha iyi dediklerine bir ad takıp vermişler piyasaya.
yeni yeni melezleme çalışmaları olduğu duyumları var.
işte bu durumdan dolayı yetiştiriciler riski sırtlanıp deniyorlar. olursa allaha bin şükür, olmazsa şansa küfür.
hepimizi çıktığımız yolda allah utandırmasın.
gökhan07
26-03-2014, 09:38
Sayın gökhan07, bahçeleri 27 ay önce Fernor-Chandler olarak kurduk. Bu güne kadar,ne çeşitlerle ne de hava şartlarıyla ilgili bir uyumsuzluk yaşamadık. Bundan sonra da çok büyük bir sorun olacağını sanmıyorum. Henüz yaşanmamış bir soğuk zararı ya da uyum problemi için, ''eyvah'' demek anlamsız. Korkunun ecele faydası olmaz. Yaşayıp göreceğiz..
Burada Pedro ağaçları var,onlar da 4 yıldır gayet iyi durumdalar. Meyve tutumları da ufaktan başladı.
Sayın formullaone,
Bir ara Ramazan TOPAK beyle konuştuğumda pedro'nun, chandler'dan erken uyuduğunu ve geç uyandığını söyledi.
Pedro'yu da deneyin dememde ki sebep buydu.
formullaone
26-03-2014, 13:42
Sayın formullaone,
Bir ara Ramazan TOPAK beyle konuştuğumda pedro'nun, chandler'dan erken uyuduğunu ve geç uyandığını söyledi.
Pedro'yu da deneyin dememde ki sebep buydu.
Tavsiyeniz için çok teşekkür ederim. Pedro çok verimli,ancak meyveleri küçük ve aynı ağaç üzerinde irili ufaklı meyveler yapmakta,bu durum kalibrasyon konusunda sıkıntı yarattığı için ticari amaçlı dikimi pek önerilmiyor. Biz de bu yüzden pek sıcak bakmamıştık zamanında.
Ancak,küçük bahçelere ya da hobi amaçlı kurulan yerlerde dikilebilir tabi ki.
Denizli'de fidan üreticisi Kamil Okyaz, bir ihracatçı müşterisi için kurduğu ceviz bahçesinin İspanyollarca beğenilmesi üzerine, İspanya'ya ceviz fidanı ihraç etmeye başladı. Okyaz, Avrupa'da en çok fidan üreten ve ihraç eden İspanya'ya gelecek yıl 50 bin fidan gönderecek.
Kamil Okyaz,yaptığı açıklamada, 1985'ten beri fidan, 1990'lı yıllardan itibaren sertifikalı meyve fidanı ürettiklerini, 2000'li yılların başında yıllık 30-35 bin olan kapasitelerini genişletip ürün çeşitliliğini artırarak 500 bine çıkardıklarını, üretimlerinin yarısının ceviz fidanından oluştuğunu belirtti.
TEKSTİL MÜŞTERİSİYKEN FİDE MÜŞTERİSİ OLDULAR
Son bir iki yıl içinde hem işletmeleri hem de ülke adına yapmaya çalıştıkları şeylerin getirisini görmeye başladıklarını ifade eden Okyaz, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Özellikle Denizli'de mermer ve tekstilin yanında ihracatta başka ürünler de gidiyor, bunun içinde fidan niye yer almasın diye araştırma yaparken, müşterimizin biri Manisa'ya yatırım yapmıştı. O aynı zamanda bir tekstilciydi. İspanya'ya tekstil ihracatı yapan müşterimizin bahçesine giren İspanyol misafiri, bahçeyi çok beğenip bu fidanları nereden aldığını sormuş, o da bizi tavsiye ediyor. Kalktılar geldiler İspanya'dan, bizi ziyaret ettiler, anaçlığımızı gördüler, çalışma düzenimizi, işletmemizi, işçi sağlığına kadar 2 yıl boyunca incelediler. Ondan sonra dediler ki 'Bu fidanları bize satar mısınız?' Hay hay biz niye satmayalım, ülke Kazancı, döviz girdisi bakımından sevindirici bir şey derken böyle bir başlangıç yaptık. Bu yıl İspanya'ya 13 bin 500 fidan gönderdik."
İSPANYA, Avrupa'NIN EN ÇOK FİDE SATAN ÜLKESİ
İspanya'ya meyve fidanı göndermenin bir ayrıcalık olduğunu vurgulayan Okyaz, "Birincisi, Avrupa Birliğine canlı materyal satmak çok zor. İkincisi, Avrupa'da en çok fidan ihraç eden, üreten ülke İspanya. Bir Almanya veya herhangi bir Avrupa ülkesine göndersek bu kadar anlamlı olmayacak. Mesela iki üç yıldır Ukrayna'ya gönderiyoruz, Ukrayna dışarıdan sürekli fidan alıyor, kuralları çok zor değil, biraz daha esnek davranıyor.
Bu yıl Gürcistan'a tekrar göndereceğiz.Gürcistan'da da kıstaslar çok katı değil. Ama İspanya'ya fidan satmak, fidancılar adına gerçekten bir ayrıcalıktı, kriterleri çok ağırdı. Fidanlar laboratuvarda canlı ortamda kaldı, gözlemlendi, herhangi bir bakteri ve hastalığa karşı analizlerden geçti. Ondan sonra fidanları gönderdik" diye konuştu.
FİDANLARIN AKIBETİNİ TAKİP EDİYOR
Yıkanıp ilaçlandıktan sonra streç filmle sarılıp paketlenen ceviz fidanlarının İspanya'ya 5 günde vardığını kaydeden Okyaz, fidanlar gittikten sonra akıbetini takip ettiklerini dile getirdi.
Okyaz, "Bizden alan kişi bir kısmını kendisi dikti, bir kısmını sattı. Müşterilerinin çok beğendiğini, her şeyin dört dörtlük olduğunu, giderken nakliyenin, ambalajının tam istedikleri vasıfta olduğunu belirttiler, dediler ki 'Seneye 50 bin fidan daha istiyoruz.' İnşallah bu olayı giderek büyüteceğiz, hedefimiz üretimimizin 3-4 yıl içinde üretimimizin yarısını ihraç etmek. Az da olsa ülkemize döviz girdisi sağlıyoruz" diye konuştu.
Üretimde kaliteyi yıllardır yaptıkları çalışmalarla yakaladıklarını ifade eden Okyaz, İspanya'nın yanı sıra Ukrayna, Gürcistan ve Lübnan'a da ceviz fidanı ihraç ettiklerini sözlerine ekledi.
"SEKTÖR DESTEKLERLE GELİŞTİ"
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu da Denizli'den ilk defa Ab ülkelerinden İspanya'ya meyve fidanı ihracatının yapıldığını belirterek, şunları kaydetti:
"Son yıllarda bakanlığımız meyvecilik sektörüne büyük destekler vermekte. Bu sektör geliştikçe de bunun bir yan sektörü olan fidancılık da buna paralel olarak gelişti. İlimizde de 13 fidan üretimi yapan firma var. Yıllık 2,5 milyonun üzerinde sertifikalı fidan üretiliyor. Bunlardan birisi de ilk defa Ab ülkelerine ihracata başladı. İlk partide 13 bin 500 ceviz fidanı İspanya'ya gönderildi. Önümüzdeki dönem Lübnan, Ukrayna ve Gürcistan'a da ihracat gerçekleştirilecek. Hedefimiz, 2015 yılında bu rakamları önce 100 bin, daha sonra 200 binlere çıkarmak."
DENİZLİ'DE İHRACAT HEDEFİ 1 MİLYAR DOLAR
Cumhuriyetin 100. yılında Denizli'nin ihracat hedefinin 1 milyar lira olduğunu dile getiren Kutlu, "2013 yılında bu rakam 400 milyon lira olarak gerçekleşti. Tarımsal alandaki gelişmeler, son yıllarda tarımı gözde sektör haline getirdi. Bununla ilgili ilimizde de 376 bin hektar alanda yoğun bir tarım yapılıyor. İspanya gibi tarımsal anlamda Ab'nin lokomotifi olan bir ülkeye böyle bir ihracatın gerçekleşmesi, daha da anlamlı. Çünkü oraya canlı bir materyal olan fidanı, hastalıktan ari, güvenilir olduğu için ithal ediyorlar. Biz de sertifikalı meyve fidanı ihracı ile gurur duyuyoruz" dedi.
kaynak:www.ceviz.biz-- Anasayfa (http://www.ceviz.biz)
karaçepiş
26-03-2014, 18:39
*** arkadaşlar chandler cevizleri uyanmış olan arkadaşlar varmı
sedatkso
26-03-2014, 20:13
ankarada yok.
formullaone
26-03-2014, 22:20
Sayın karaçepiş, henüz tam uyanma yok. Gözler yeni yeni şişmeye başladı. Sizde durum nasıl ?
Arkadaşlar yardımlarınız için hepinize teşekkür ederim.
Tohumdan ekerek devam etmeye karar verdim.
Hayırlısı bakalım.
Tohumları seçiyim bugün suya koyarım.
Sanırım haftaya ancak yerlerine gömerim. Çukurlar hazır değil şu an.
sayın cnrtkt`;
tohumlarınızı sudan çıkarmadınızsa artık sudan çıkarınız tohumları koyduğunuz kabın ağzını kapatınız 1-2 gün kalsın bu kapta çimlenmeye başlayacaktır. Fazla suda kalması çürümeye sebep olacaktır. kolay gelsin.
sayın cnrtkt`;
tohumlarınızı sudan çıkarmadınızsa artık sudan çıkarınız tohumları koyduğunuz kabın ağzını kapatınız 1-2 gün kalsın bu kapta çimlenmeye başlayacaktır. Fazla suda kalması çürümeye sebep olacaktır. kolay gelsin.
Sayın dadaşım,
Tavsiyeniz için teşekkür ederim.
Cevizleri fazla suda kalmaması için henüz suya koymadım.
Yüksek ihtimalle Pazartesi veya Salı günü ekeceğim (tabi yağmur yağmazsa, havadurumu yağmur gösteriyo 3-4 gün için). Bu akşam suya koyacağım ve ekeceğim günün gecesi suya hümik asit ilave edeceğim. 5-6 saat hümik asitli suda bekletip yerine ekeceğim.
karaçepiş
27-03-2014, 17:51
sn formullaone benim ağaçlarda kıpırdama yok
formullaone
30-03-2014, 21:57
Havanın bir haftadır serin gitmesinden dolayı, ( meteoroloji -3 lere düşebilir dese de +2 nin altına inmedi ) Chandler çeşidi uyanmaktan şimdilik vazgeçmiş görünüyor. Son durum genel itibariyle ( %95 oranında ) böyle.
formullaone
30-03-2014, 22:07
Chandler'a tozlayıcı olarak kullanılan Fernette-Franquette çeşitleri dışında, 25 tane ağaç bu şekilde kabardı.
Bulunduğum bölgedeki yerli ( aşılı ) çeşitler çoktan filizlenip sürgün yaptığına göre, sizce bu yabancı çeşitlerden hangisi olabilir ? Pedro olabilir mi? Ya da yan yana olan 2 Chandler uyanırken aralarında bu kadar göz kabarma farkı olması mümkün mü ? Bu da Chandler olabilir mi?
gökhan07
30-03-2014, 22:32
Bildiğim kadarıyla ve gördüğüm kadarıyla pedro, chandler'la aynı zamanda veya biraz daha geç uyanıyor.
formullaone
30-03-2014, 22:47
Bildiğim kadarıyla ve gördüğüm kadarıyla pedro, chandler'la aynı zamanda veya biraz daha geç uyanıyor.
Sayın gökhan07, sanırım meyvesini görünceye kadar anlayamıycam. Bu şekilde olan 25 taneyi farklı bir renkle boyadım. Bakalım ne çıkacaklar.
gökhan07
30-03-2014, 22:52
Daha önce ki mesajlarım da da yazmıştım, aynı türde olsa aralarında bazen böyle farklılıklar olabiliyor.
Arkadaşlar, erken açan ağaçlara yazık oldu.
Tokat merkez,
30 Mart 2014,
sabah 04:55,
-3 °C
Dondan nasibimizi aldık bizde, pazar sabahı -3 ü gördük ,yerli çeşitlerden filiznenenler ateşe girmiş gibi yandı :( .
deneme amaclı ekilen şebin bilecikler yandı, chandler fernor halya uyanmadı.
formullaone
31-03-2014, 12:16
Evet,malesef bir çok bölgede yerli çeşit cevizler ve diğer çiçek açan ağaçlar zarar görmüş diye duyuyoruz. Böyle durumlarda insanın elinden bir şey gelmiyor. Umarım zarar minumum seviye kalır.
stranger70
31-03-2014, 15:40
pek degerli ustalar;
yaklasik 6da bir korulugum var ve icinde sadece mese agaclari var. nacizane ricam mese surgunlerine ceviz asilayabilir miyim? eger asilamak mumkunse hangi tur asiyi yapmak daha uygundur?
saygilarimla...
ömür-uşak
31-03-2014, 22:53
Eksi 1.5 derecede 1 saatte şebin bilecik cinsi cevizler ağır hasar görmüştür. Aynı bahçede chandler ve fernetlerde hala uyanma yok. Eksi nin görülmediği yerler ki varsa onu bilemicem yerli çeşit ekmeyin derim. Chandler fernor fernet ekiniz. Türkiyede bu cevizlerin soğuktan zararlanma ihtimalini düşünmüyorum...Yerli cevizler 10 martta uyanmıştır...
İzmir eksi dereceleri gördümü. İzmirin neresindensiniz ödemişin bazı yerleri soğuk olur.Bahçe rüzgar almayan yerdemi. Kolay gelsin.
ömür-uşak
01-04-2014, 09:22
Uçları kırağıdan yanan bu cevizlerin yan lardan patlayan tomurcukların meyve oolma ihtimali var mı acaba??
Kırağı vuran sürgünün dibinden veya yeni patlayan yerlerden ceviz verme oluyor. Ancak verim çok düşüyor. Yerli çeşitlerde uç verimi olduğu için öncede oralar uyanıyor.Tekrar sürgünde verim çok düşüyor. Özellikle 4m boyundaki ağaçların 2m si her yıl böyle oluyor. 13 yaşındaki ağaçlarıma çeşit değiştirmek zorunda kaldım. Her yıl aynı sıkıntıyı yaşadım.Bu senede kırağı vurdu. Geçen yıl nisanda yaptığım aşılar 2m yi geçti ve hala uyanma başlamadı. Mecburen chandlere geçtim. 13 yaşındaki ağaçları kesmek kolay olmuyor.
pek degerli ustalar;
yaklasik 6da bir korulugum var ve icinde sadece mese agaclari var. nacizane ricam mese surgunlerine ceviz asilayabilir miyim? eger asilamak mumkunse hangi tur asiyi yapmak daha uygundur?
saygilarimla...
Değerli ceviz dostu Meşe ağacına kestane yapabilirsiniz. Görüştüğüm bir fidancı tozlayıcı ya gerek olmadığını söylemişti. Ancak ben böyle bir riske girmem. Uygun yerlere tohum ekip önümüzdeki yıl aşılamanız daha iyi olur diye düşünüyorum. Kolay gelsin.
stranger70
01-04-2014, 12:00
Değerli ceviz dostu Meşe ağacına kestane yapabilirsiniz. Görüştüğüm bir fidancı tozlayıcı ya gerek olmadığını söylemişti. Ancak ben böyle bir riske girmem. Uygun yerlere tohum ekip önümüzdeki yıl aşılamanız daha iyi olur diye düşünüyorum. Kolay gelsin.
degerli dadaşım verdiginiz bilgiden dolayi cok tesekkur ederim.
limon_sever
01-04-2014, 22:45
1 adet chandler fidanım var. Daha uyanmadı.
Yüksek duvarla çevrili bahçede.
Yer: Konya
Peki chandler pedro ve diğer geç uyanan ceviz çeşitlerinde yüzde yüz kırağı ve don zararı olmaz diyebilirmiyiz.
Böyle bir şey diyemezsiniz.
Böyle bir şey söyleyen mi var? Ya da, donun kırağının ne zaman oluşacağını bilen mi var ki diyebilsin.
bergama da yerlı cinslerde kırgı ve don oluştu. 01-04-2014 ıtıbarı ıle chanderde uyan ma yok pedrolarda cok az uyanma var hasar görecek kadar degil.bergamada uyanan cevizler erikler bademler tamamen gitti.nasip seneye.***.
formullaone
02-04-2014, 17:20
Peki chandler pedro ve diğer geç uyanan ceviz çeşitlerinde yüzde yüz kırağı ve don zararı olmaz diyebilirmiyiz.
Sayın helot, hayatın hangi alanında %100 garanti vardır ki ? İthal çeşitler ilkbahar döneminde oluşan donlardan asla etkilenmez diyemeyiz ama yerli çeşitlere göre bu dönemi çok daha risksiz bir şekilde atlatırlar.
İlla ki garanti arayacaksak,işte bu bahsettiğim kıyaslamanın gerçeklik payı %100 garantidir.
formullaone
02-04-2014, 17:35
Marmara ve Ege Bölgelerinde chandler ve pedro cevizi olupda hala uyanmayan ve 31 Mart 2014 sabahı oluşan kırağı ve dondan zarar görmeyen ceviz bahçesi sahibi olan varmı? Korkmayın paylaşın. Olacağı varsa olur zaten...
Sayın helot, ben de Marmara bölgesindeyim ama kırağı benim bulunduğum bölgeye etki etmedi. Etki etmiş olsaydı bile chandler çeşidi henüz uyanmadığı için zarar görmezdi.
Diğer taraftan, zarar görmüş durumda bile olsaydım, ben yine burada fotoğraflandırıp paylaşırdım ki herkes bilgi sahibi olsun. Ben bunda korkulacak bir taraf olduğunu sanmıyorum. Madem burada birbirimize destek için varız, öyle ise bahçelerimizin sadece güzel yerlerini değil, başımıza gelen tatsız durumları da burada paylaşıp, diğer üretici arkadaşları da bilgilendirmemiz ve önlem almalarına katkı da bulunmamız gerekir.
karaçepiş
03-04-2014, 07:25
arkdaşlar ben balıkesir merkezde oturuyorum burada yerli çeşitler zarar görmedi ama balıkesirin güney doğusundaki köylerde yerli cevizler simsiyah olmuş dün gördüm ayrıca ivrindi ilçesindeki yerli çeşitlerde zarar görmüş chandler daha açmadı
Denizli'de 1300 rakımda bahçemde dün itibariyle yerli cevizlerde hiçbir uyanma yoktu.Yine yalova ve bir çok yerli çeşitte komşumun bahçesinde de henüz uyanmamış. Chandler ve fernorlar da ise belki mayıs başında yapraklanma başlayacak.Fakat sonbahar erken soğukları da bizim için sorun yaratıyor. Bu yüzden yükseltiye göre çeşit seçimi en uygun olanı.
dün akşam bahçeyi dolaştım chandlerlar da sadece gözlerde kabarma vardı. bir tane olarak alıp diktiğim altay cevizi mart 15 te uyandı ve 3-4 gün önce oluşan dondan etkilenmiş tüm uyanan kısımlar simsiyah olmuş.
arkadaşlar mart 24 de yaptığım ceviz aşılarının anaçlarını mart 10 gibi kesmiştim sularını akıttılar fakat aşı yaptıktan sonra bugün fark ettim ki aşı yerlerinden ağlama yapmış ama kalemler gayet sağlıklı görünüyor. sizce bu aşılar tutar mı ne dersiniz?
ömür-uşak
04-04-2014, 20:47
arkadaşlar mart 24 de yaptığım ceviz aşılarının anaçlarını mart 10 gibi kesmiştim sularını akıttılar fakat aşı yaptıktan sonra bugün fark ettim ki aşı yerlerinden ağlama yapmış ama kalemler gayet sağlıklı görünüyor. sizce bu aşılar tutar mı ne dersiniz?
Ağlama devam ediyorsa acısuyu tahliye etmeye çalış.Sutut kullanmışsan bir kenarından patlatıver.Yarma aşıysa yarıktan kendisi tahliye olur.Belkide ağlama olmuş durmuştur.İnşallah tutar hafif ağlamalar sorun olmuyor.
chandler
07-04-2014, 09:30
Genel olarak birşeyler yazmak isterim..
Pedro Chandler dan geç uyanmaz orada bir yanlış anlama var sanırım ..
Geç uyanan çeşitler ilkbahar donlarından etkilenmemek için önemlidir ama sonbahar donları için yer ve yöney önemlidir.Don çukuru olan yerler her zaman risklidirçç. Hiçbir çeşidin dondan zarar görmez diye garantisi olmaz...
Dün chandlerların 10 tane kadarının 3 cm boylarında uyandığını, 10-15 tanesinin 1 cm kadar uyandığını, geri kalanlarının gözler şişik durumda olduklarını gözlemledim. Toplam 160 fidan bulunmaktadır.
Fernette ve franguettelerin gözlerinde hafif şişmeler mevcut ancak uyanma söz konusu değil.
Bu arada dün hayatımda ilk sizlerin deneyimlerini harmanlayarak çakma kabuk aşısı uygulamaya çalıştım.İlk kesimi 3 hafta önce yapmıştım ağlama oldu ve durmuştu. Dün 5 cm altından bir kesim daha yaparak aşıları yaptım ancak toprak duldururken ağlamanın yine başladığını gördüm.Bakalım ne kadar başarılı olmuşuz bunu zaman gösterecek.
juglandales
07-04-2014, 10:55
Bahçemdeki yerli çeşitlerin hepsi uyanmış ve hiçbirinde soğuk zararı gözükmüyor. Don olayı bizim buraya uğramamış anlaşılan.
juglandales
07-04-2014, 10:59
Chandler'ların %80 ' lik kısmı uyanmış. Franguetta'larda hiçbir uyanma belirtisi yok. Geçen seneye göre tam 15 gün erken uyandılar.
herkeze *** arkadaşlar. aranıza yeni katıldım forumu epey zamandır okuyorum fakat üye olup paylaşım yapmamıştım. benimde bu sene dikmiş olduğum uşakta 26 dönümde 600 adet chandler ceviz bahçem var. bu hafta sonu ağaçları sulamak için gittim 5 nisan tarihi itibari ile ağaçların büyük çoğunluğu uyanmamış ama içlerinde uyanmış olanlar var tahmini 20 adet civarı. uyanmış olanların bir kısmının en uçtaki ilk gözlerini 5-6 adet don vurmuş alttaki yeni sürmek üzere olan gözlerde sıkıntı yok. sizlerede bilgi verebilmek için paylaşmak istedim akşama resimlerini buradan paylaşıcam arkadaşlar.
Genel olarak birşeyler yazmak isterim..
Pedro Chandler dan geç uyanmaz orada bir yanlış anlama var sanırım ..
Geç uyanan çeşitler ilkbahar donlarından etkilenmemek için önemlidir ama sonbahar donları için yer ve yöney önemlidir.Don çukuru olan yerler her zaman risklidirçç. Hiçbir çeşidin dondan zarar görmez diye garantisi olmaz...
Sayın Chandler, Chandler cinsi cevizlerin sonbaharda yaprak dökümü ile ilgili olarak 3 yılda o bölgeye uyum sağladığı, sonbahar yaprak dökümünün de bölgeye uygun olarak değiştiği, örneğin üç yıldan sonra bölgeye uygun olarak 15 gün önce yaprak döktüğü belirtiliyor. Bu konudaki düşüncelerinizi öğrenebilir miyim?
chandler
07-04-2014, 15:19
Bölgeye adaptasyon tabiikide olur . Ama uyum sağlar 15 gün önce döker demek bence yanlış olur. Soğuk havaların gelişine ve bitkideki hormonal faaliyetlere göre yaprak döküm zamanı her bölgede değişir..Ancak şu değişmez -- Chandler diğer çeşitlerden daha geç hasat edilir...
esen-akasya
07-04-2014, 17:24
Merhaba arkadaşlar;
İlk önce hepinize katkılarınızdan ötürü teşekkür ederim.
Bu forumu 1 aydır başından beri okuyorum. Keşke ekim yapmadan okusaydım
Yalovanın şenköy isimli köyünde 17 dönüm arazim var. Bu araziye 100 adet çeşitli meyve 330 adet 7x7 ölçüsünde ceviz ektim. Ekimden önce 1,5 mt x1,5 mt ölçüsünde kepçeyle kazdım içine 1 çuval yanmış keçi gübresi kattım. Daha sonra Balıkesir den aldığım chandler tipi cevizlerimi kök bölgesinin altına gelecek şekilde 180 gr dap 180 gr potasyum sülfat gübre koyup dikimini yaptım.
Damlama sistemini kurdum .Bu arada tarlanın yanından dere aktığı için su sorunum yok fakat taban suyu 2 mt civarında inşallah sorun olmaz.
Budamalarını 50 cm den yaptım üstüne aşı macunu sürdüm. Fakat aldığım açık kök fidanların kalınlığı başparmağım kalınlığında olduğu için inşallah sorun yaşamam. Tüm fidelere bordo mix valles ile ilaçladım.
Damlama sisteminden 2 lt hümik asit (blackjak) verdim. Aldığım kişi yeteceğini söyledi ama bana biraz az gibi geliyor.
Tozlayıcı olarak 10 adet pedro 10 adet frangetto 10 adet fernor ektim.
Bu Pazar fidanların yarısı uyanmışlardı. 3-5 cm kadar yeşermişlerdi.
5 nisan tarihinde çekmiş olduğum resimler bahçemdeki chanlerlardan en erken uyanmış olanları bu şekilde olanlar toplamda 5-6 adet gibi diğerleri hala tomurcuk şeklinde. yer uşak-eşme rakım 800mt
buda aynı bölgede bir başka kişiye ait chandler ceviz bahçesi bu sene 6. yaşına giricek olan ağaçlar hepsinde olmasada kimi ağaçlarda uyanmalar mevcut
buda yine aynı bölgede diğer bir başka arkadaşın bu yıl kurulmuş olan ceviz bahçesi. bahçede chanler ve altay cinsi cevizler dikilmiş. resimlerde uyanmış olanlar altay cevizleri diğer iki resim ise chandlerlara ait onlarda tam anlamı ile uyanma yok gözler kabarmış durumda. altay findaları tüplü olarak chandlerlar açık köklü olarak dikim yapıldı.
arkadaşlar sizin bölgelerde ağaçların uyanma durumları nasıl?
ömür-uşak
07-04-2014, 22:01
arkadaşlar sizin bölgelerde ağaçların uyanma durumları nasıl?
Egeli 20 merhaba, Bahçeniz Uşağın neresinde.Resimlerdeki büyük ağaçlar nerede merak ettim.Uşak yapağılar köyünde yerli çeşitler öyle çhandler de o kadar yapraklanma görmedim.Bahçen hayırlı olsun.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.