View Full Version : Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği
Sayfalar :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
[
18]
19
20
21
22
23
24
Sayın chandler cevizlerimizi kışa hazırlarken yapılan uç budaması hakkında bilgilendirirmisiniz.Mümkün ise resim veya fotoğraf ile.Chandler cevizlerde yine sonbahar erken donlarına yakalandık.İyi çalışmalar.
chandler
09-10-2013, 14:39
Biz uç alma yaptırmıyoruz.Sadece eğer soğuktan etkilenen(don zararı) kısım varsa uçlarda onu aldırıyoruz yoksa zarar aşağı doğru ilerliyor. Ancak sizin sorunuzdan anladığım uç alıp büyümeyi durdurmak sanırım. Buda yapılabilir biz uygulamıyoruz.
Sadece chandler da değil diğer çeşitlerde de sonbahar donuna yakalandık ancak 2 sene önceki kadar uzun sürmediği için bizim bölgemizde fazla sorun yok. Hatta en sert don olan yerlere de sorduk (meteoroloji -7 diyor) sadece yaprak dökme ve uçlarda zarar var. Ekim donunda da o kadar olur..
Saygıdeğer arkadaşlar sizlere bir sorum olacak ordu da 10 dönümlük bir arazim 600 m. rakımında arazi düzgün buraya chandler cinsi ceviz dikmeyi düşünüyorum karadenizde yağış düzenlidir erken don fazala görülmez temmuz ağustos kurak aylardır sizce chandler benim için uygunmudur cevaplayanlanlara şimdiden teşekkürler
gökhan07
13-10-2013, 23:05
Sayın dodged,
Bence uygun ve verimli bir çeşit şuan için başka çeşit arayışına girmenize gerek yok.
orkide01
14-10-2013, 06:10
Saygıdeğer arkadaşlar sizlere bir sorum olacak ordu da 10 dönümlük bir arazim 600 m. rakımında arazi düzgün buraya chandler cinsi ceviz dikmeyi düşünüyorum karadenizde yağış düzenlidir erken don fazala görülmez temmuz ağustos kurak aylardır sizce chandler benim için uygunmudur cevaplayanlanlara şimdiden teşekkürler
sayın dodged
Sizin bölgenize en uygun ceviz çeşiti fernor diyebilirim.Karadeniz sahil kesimin vejatasyon süresi boyunca etkin hava sıcaklıkları diğer bölgelerden daha düşüktür
bunu en iyi tolere edebilecek çeşitte fernordur.Ama ben chandler ekmek istiyorum derseniz en azından yarısını chandler yarısını fernor ekmenizi tavsiye ederim.Saygılarımla.
bilgi için teşekkürler fernoru çok araştırmadım ama dediğiniz mantıklı görünüyor
gökhan07
14-10-2013, 21:07
bilgi için teşekkürler fernoru çok araştırmadım ama dediğiniz mantıklı görünüyor
Sayın dodged,
Bulunduğunuz yerin son 20 yıla ait sıcaklık değerlerini incelerseniz size hangi çeşidi dikmeniz konusunda çok yardımcı olacaktır kanaatindeyim.
Tokat ile aynı rakıma sahip bir yerdesiniz ve bulunduğunuz yer belki de bölge olarak buradan da ılıman bir yer olabilir. (2012 kışı Tokatta - 22 dereceyi gördük) Chandler cevizi tokata uyum sağlamış ve rakım olarak daha düşük olan niksar ilçesinde çok verimli olan bir çeşittir. (Tokat ve niksar arasında rakım farkı olsa da sıcaklık değerleri 2-3 derece fark ediyor, Tokat rakım 640-niksar rakım 350)
Niksarın 450-500 rakımlı bir köyünde chandler cevizinin bu sene çok verimli olduğunu gördüm. (Bu yıl kış olmadı belki bu bir ölçüt değildir ama daha önce de foruma yazmıştım çeşit değiştirme aşısı yapılmış hiç sulanmamış, hiç budanmamış kaderine terkedilmiş, 3 yıllık aşılı ve 2012 kışını da yaşayan bir ağaç)Ayrıca erken donların olmadığı bir bölgede, bence vejatasyon (büyüme dönemi) süresinde yani nisan,mayıs,haziran,temmuz,ağustos,eylül aylarında (sonuçta cevizden yani tek bir türden,aynı familyadan bahsediyoruz) Chandler gelişmezse (büyüme göstermezse) fernor da gelişme göstermez ve dolayısı ile meyveye yatmaz. Bildiğim Fernor cevizinin yüksek rakımlara dikilme sebebinin vejatasyon zamanında yüksek bölgelerde uyumaya geçtiği değil, erken ilkbahar donlarından ve erken sonbahar donlarından korunduğudur. Bütün kaynaklarda geçen bilgi budur. Ayrıca Türkiye zone haritasını da incelerseniz bulunduğunuz bölgenin tokat'a oranla daha ılıman olduğunu göreceksiniz.
Acizane düşüncem budur.
Lütfen yanlışım varsa düzeltin.
Tabi ki karar sizin.
Saygılarımla.
Çorum'un 7 bin nüfuslu Oğuzlar İlçesi sakinleri ceviz üretimi ve fidan satışıyla geçiniyor.
...
Oğuzlar'daki ceviz ağaçlarının mobilya yapımında da önemli olduğunu dile getiren Belediye Başkanı Ali Uyanık, yaklaşık 60 yıl önce ceviz ağaçlarının yok olma noktasına geldiğini söyledi. Uyanık, ilçede kalan bir ceviz ağacından fidan ve aşılama yapıldığını söyleyerek, "1960 ve 1970'li yıllarda uygulanan yanlış politikalar sonucu, ceviz ağaçlarımız, ihraç edilmek ve mobilya üretiminde kullanılmak üzere kesilerek yok olmakla karşı karşıya kaldı. Sayılı ağaçlar kalmış. Bir tanesi öyle bir ağaçtır ki Oğuzlar'ımız bu gününü ve yarınlarını bu ağaca borçludur. Halkımız bu ağaçtan aldığı aşı kalemleri ile fidanlarla, mevcut ceviz ağaçlarını aşılayarak tüm ilçeyi kuşatmıştır. İlçe halkı kesilmesine izin verilmeyen bu ağaç sayesinde geçimini sağlamaktadır" diye konuştu.
İlçede üretilen cevizin adının 2010 yılında 'Oğuzlar 77' olarak tescil edildiğini belirten Başkan Ali Uyanık, "Ülkemizdeki en küçük coğrafi alana sahip olan ilçelerden biriyiz. Ancak, ceviz üretiminin yüzde 6'sını karşılıyoruz. İlçemiz ceviz ticaretinde söz sahibidir ve ceviz borsası konumundadır. 2004 yılında Yalova Atatürk Bahçe Bitkileri Enstitüsü'ne müracaat ederek, 6 yıllık bir çalışmanın sonucunda, 'Ali Ağanın Oğlunun Cevizi' diye bilinen ceviz çeşidimizi 'Oğuzlar 77 adıyla' sertifikalandırarak literatüre girmesini sağladık" dedi.
2016 HEDEFİ 1 MİLYON FİDAN
2012 yılında 100 bin fidanı toprakla buluşturduklarını belirten Uyanık, şunları kaydetti:
"2016 yılı için hedefimiz 1 milyon fidanı toprakla buluşturmak. Bugün ilçemizde bin 500 ton olan ceviz üretimini 2023 yılına kadar 9-10 bin tona çıkararak 140-150 milyon TL getiri cevizden, 25-30 milyon getiri de fidandan hedeflemekteyiz. Bir o kadar ekonomiyi de ceviz ticareti ve yan ürünlerden ve turizmden elde etmek hedeflerimiz arasında yer almaktadır. Oğuzlar'ımız ve Oğuzlar 77 ceviz çeşidi marka olma yolunda da çok önemli mesafeler almıştır."
Geçimlerini ceviz ile sağlıyorlar - Gerçek Gündem (http://www.gercekgundem.com/?p=572246)
arif göçmen
16-10-2013, 20:33
Degerli ceviz dostlarım tüm müslumanların mübarek kurban bayramılarını kutlat nice mutlu saglıklı bayramlar diler herkesin ceviz kadar uzun saglıklı yaşamasını yüce rabbimden dilerim.
Sayın Gökhan Bey bilginiz için çok teşekkürler rakım tokatla aynı biz zaten niksara komşuyuz ordu nun kumru ilçesi. *** bu bölgeye uyum sağlar ve iyi bir verim alırım şuan bizde her yer fındık eğer cevizde verim alabilirsek diğer çifçilrerede örnek olacak ve ceviz konusunda bir ilerleme sağlayacağımızı umuyorum
Oğuzları takdir etmek lazım geçen yaz oradaki ceviz bahçelerini görme fırsatı buldum ve bende cevize merak başladı 1000m üzerinde güzel ceviz bahçeleri kurulmuş ve verimin iyi olduğu söyleniyor *** ülkemizde bu tür ceviz tarım alanları genişler ceviz konusunda çifçinin daha fazla bilgilendirilmesi ve ceviz tarımına yönlendirilmesi gerekiyor ki ithalattan kurtulalım ve ihracata geçelim
gökhan07
19-10-2013, 18:30
Sayın Gökhan Bey bilginiz için çok teşekkürler rakım tokatla aynı biz zaten niksara komşuyuz ordu nun kumru ilçesi. *** bu bölgeye uyum sağlar ve iyi bir verim alırım şuan bizde her yer fındık eğer cevizde verim alabilirsek diğer çifçilrerede örnek olacak ve ceviz konusunda bir ilerleme sağlayacağımızı umuyorum
Sayın dodged,
Bugün niksar'ın çamiçi yaylasına (rakım 1200) fernor, fernette, ronde de montignac ve deneme amaçlı chandler cevizi de diktim. Chandler cevizinden emin değilim ama denemekte yarar olduğunu düşündüm. Kış mevsiminin de nasıl geçeceği önemli tabi ki. Bu kış görülen en düşük sıcaklıkları da takip etmeye çalışacağım.
Saygılarımla.
arif göçmen
19-10-2013, 22:09
damlama sulamanın önüne filitre koyarsanız damlama sulama tıkanmaz
Degerli ceviz dostları artık kamanda damlama sistemini degiştirdik.Ceviz dikilecek f fidan çukurlarının 50-60 cm yanından 50 cm derinlikte kanal kazıyoruz sıradaki cevizlerin sayısına gore 40-50 lik kangal boru doşüyoruz her fidanın yanında olacak yere kelepçe takıyoruz bu kelepçeye 60-70 cm yuksekliğinde 20 lik damlama borusuna benze bir boru takıyoruz ağzına plastik musluk takıyoruz,muslukları fidanın yanında kalıyor muslukları istediğimiz ayarlayıp sulama yapıyoruz daha sonra hendekleri kapatıyoruz her yıl toplama derdi yok donma derdi yok tıkanma hiç yok bahçe işlenirken makinayı engellemesi yok bir defa yap şu an bu sistemle yapılmış 20 yaşındaki bahçede hiç bir sorun olmadı ayrıntılı bilgi isteyen arkadaşlara özelden veya 05426255027 tlf bilgi verebilirim.SAYGILARIMLA
ykaya194
19-10-2013, 22:48
Degerli ceviz dostları artık kamanda damlama sistemini degiştirdik.Ceviz dikilecek f fidan çukurlarının 50-60 cm yanından 50 cm derinlikte kanal kazıyoruz sıradaki cevizlerin sayısına gore 40-50 lik kangal boru doşüyoruz her fidanın yanında olacak yere kelepçe takıyoruz bu kelepçeye 60-70 cm yuksekliğinde 20 lik damlama borusuna benze bir boru takıyoruz ağzına plastik musluk takıyoruz,muslukları fidanın yanında kalıyor muslukları istediğimiz ayarlayıp sulama yapıyoruz daha sonra hendekleri kapatıyoruz her yıl toplama derdi yok donma derdi yok tıkanma hiç yok bahçe işlenirken makinayı engellemesi yok bir defa yap şu an bu sistemle yapılmış 20 yaşındaki bahçede hiç bir sorun olmadı
Burada şuna dikkat etmek gerekir. Bu sistemde boruları toprağa gömme işi fidan dikimi öncesi veya kökler henüz uzamamış ise yapılmalı. Kökleri yanlara doğru uzamış ağaçlara uygulamaya kalktığımızda 50 cm derinliğindeki kanalı kazarken ağaç köklerine zarar verilebilir dolayısıyla ağacın kurumasına sebebiyet verebiliriz.
not: Damlama sulama sistemi ile sulanan ağaçların kökleri derinlere değilde yanlara ve yüzeye yakın gelişir.
Sayın ykaya194, arif göçmende ondan bahsediyor, yeni kurulan bahçelerde bu şekilde yapıyoruz diyor, ki, bende katılıyorum,
Damlama sisteminde suyunuzun çok temiz olması gerekir, suyunuz çok temiz değilse veya temiz olsa bile bu şekilde yer altı döşenen borular daha ileride sorun yaratmaz, hele birde suyunuz kirliyse yosunluysa damlamada sorunlar yaşarsınız, ki, yaşıyoruz. Bunu daha önce görebilseydim de bende yapabilseydim, suyumu kanaldan alıyorum ne kadar filitreden geçirirsen geçir nasıl filitre koyarsan koy sorunlar yaşıyorsun, ağaç dibinde bir musluğun olması hele ki, suyu (Kirli) yosunluysa çok daha yararlı faydalı ve sorunsuz olur.
gökhan07
20-10-2013, 01:51
Yüzey kısmı sulanan ağaçlarda ağaçlar kılcal ve yanal köklere yöneliyorlar yani kılcal kök oluşumu fazla oluyor sanki çelikten yetişen fidanlar gibi ve derin kök sistemi oluşturmuyorlar. (çelikten üretilen hiç bir ağaç kazık kök oluşturamaz ve şahit olduğum bir olay, 35 yaşında ki bir mavi ladin ağacının yüzeyine çim ekilmesi ve çimlerin sulanarak mavi ladinin de kazık kök sisteminin gelişmemesinden kaynaklanan sorundan dolayı ladin ağacının sert bir rüzğar dan sonra devrilmesi)
Bunun için kazık kök sistemde çok önemli. Forumda bir arkadaşımız kazık köke olan saygımızdan dolayı diyerek tarlasında çöğür yetiştireceğinden ve bu tohumdan yetiştirdiği çöğürlere aşı yapacağını söylemiş, uzun zamandır düşünüyorum tüplü olarak dikilmiş yani tohum tüp içerisine dikilmiş kazık kökleri mevcut bir fidana aşı yapılmış bir fidanın,poşetten çıkarıldığı zaman da kazık köklerini koruduğu ve dikim yapıldıktan sonra da kazık kök yapısında bir zarar olmayan fidanı dikmek yerine tarlaya dikilmiş bir tohum en iyi şartlarda 1 yıl sonra aşılanıp verim alınabilmesi arasında ki farkı merak ettim. Uzman arkadaşlar bu konuda bizi aydınlatırsa çok sevinirim. Bence arada en az 1 yıl zaman kaybı olur. Bu süre daha da zaman alabilir.
Saygılarımla.
ömür-uşak
20-10-2013, 12:46
Sayın ykaya194, arif göçmende ondan bahsediyor, yeni kurulan bahçelerde bu şekilde yapıyoruz diyor, ki, bende katılıyorum,
Damlama sisteminde suyunuzun çok temiz olması gerekir, suyunuz çok temiz değilse veya temiz olsa bile bu şekilde yer altı döşenen borular daha ileride sorun yaratmaz, hele birde suyunuz kirliyse yosunluysa damlamada sorunlar yaşarsınız, ki, yaşıyoruz. Bunu daha önce görebilseydim de bende yapabilseydim, suyumu kanaldan alıyorum ne kadar filitreden geçirirsen geçir nasıl filitre koyarsan koy sorunlar yaşıyorsun, ağaç dibinde bir musluğun olması hele ki, suyu (Kirli) yosunluysa çok daha yararlı faydalı ve sorunsuz olur.
Doğru bir sistem bende katılıyorum.Benim bahçede daha önce elektrik yoktu suyu rüzgar pervanesi ile havuza dolduruyordum ve havuz hemen yosunlanıp damlaları kapatıyordu.Çivrilden bir arkadaş havuza göktaş(bakır sülfat) at dedi kullandım havuz pırıl pırıl oldu.Üstü açık havuzdan sulama yapan arkadaşlara tavsiye ederim iyi bir yöntem.
başkabahar
21-10-2013, 12:00
Bir ceviz sezonu daha sona erdi. Cevizler yeşil eller beyaz, cevizler beyaz eller siyah :( Önümüzdeki yıl ceviz ağacı ve bahçesi olan herkes için verimli olur inşallah :)
Sayın başkabahar, hasadınız bereketli gelecek yıl daha çok olsun,
Bu vesileyle yalova1 chandler arası kıyaslama yapalım, eşim kızım için biraz kırıp ayıklamış bana da resimlemek kaldı.
448905
448906
İkisi yan yana
448907
acemi_cevizci
21-10-2013, 18:25
Bu gün kasabamızda bulunan tarım ilçeye bağlı ziraat mühendisi bir bayanla görüşmem oldu ben ceviz fidanı dikeceğim dikim yapacağım alan 15 dekar dedim ve sizden destek almak istiyorum dedim.Ziraatçi bana dediki devlet kapama bahçe ye destek veriyor dedi 10 dekara destek veriyor dedi ve sadece 10 dekara 1000 tl alabilirsin dedi ben dedim nisanda dikim yuapacağım ve kasımda çukurları açtıracağım dedim o da bana dediki çukurları şimdi açtırma iyi olmaz dedi dikimi ne zaman yapacaksan o zaman açtır çukurları dedi bende dedimki internetten araştırdım ve dikim yapılacak yeri önce sürecekmişiz ve çukurları dikim yapmadan 3-4 ay önce açtırmamız gerekiyormuş dedim ama o bana dediki hayır öyle birşey yok dikimi ne zaman yapacaksan o zaman çukuru kazacaksın dedi bu doğrumu .Ziraatçime güvenmelimiyim .
formullaone
21-10-2013, 18:26
Türk iş adamlarının,Şili'de ve Kaliforniya'da ofis kiralayıp, ceviz hasat zamanı boyunca Chandler bahçelerinin ürünlerini alabilmek için orada beklemelerinin ve aylar öncesinden bu ürünlere kapora vermelerinin sebebini bu fotoğraflar anlatmaya yetiyor sanırım.
formullaone
21-10-2013, 18:38
Bu gün kasabamızda bulunan tarım ilçeye bağlı ziraat mühendisi bir bayanla görüşmem oldu ben ceviz fidanı dikeceğim dikim yapacağım alan 15 dekar dedim ve sizden destek almak istiyorum dedim.Ziraatçi bana dediki devlet kapama bahçe ye destek veriyor dedi 10 dekara destek veriyor dedi ve sadece 10 dekara 1000 tl alabilirsin dedi ben dedim nisanda dikim yuapacağım ve kasımda çukurları açtıracağım dedim o da bana dediki çukurları şimdi açtırma iyi olmaz dedi dikimi ne zaman yapacaksan o zaman açtır çukurları dedi bende dedimki internetten araştırdım ve dikim yapılacak yeri önce sürecekmişiz ve çukurları dikim yapmadan 3-4 ay önce açtırmamız gerekiyormuş dedim ama o bana dediki hayır öyle birşey yok dikimi ne zaman yapacaksan o zaman çukuru kazacaksın dedi bu doğrumu .Ziraatçime güvenmelimiyim .
Ziraatçiniz yeterli bilgiye sahip değil gibi görünüyor.Bildiğim kadarıyla 10 dekar ve üzerine hibe desteği alabilirsiniz.Siz ÇKS belgeniz ve gerekli evraklarla başvurun.15 dekar için 1500 TL hibe alırsınız.
Çukurları şimdi açtırın ki havalansın,güneş görsün,toprak yansın.Bunlar çok faydalı.
Fidanları neden nisanda dikiyorsunuz desem? En güzel dikim açık köklü olarak Aralık ayında olur.Böylece fidanlar bahara kadar yerine yerleşir,kılcal kök atarlar ve yaza hızlı girerler.Bu sayede 1 yıl kazancınız olur.
Bu konuyu tekrar düşünün derim.
Sayın başkabahar, hasadınız bereketli gelecek yıl daha çok olsun,
Bu vesileyle yalova1 chandler arası kıyaslama yapalım, eşim kızım için biraz kırıp ayıklamış bana da resimlemek kaldı.
448905
448906
İkisi yan yana
448907
Hah işte benim Yalova'larım da böyle oluyor :) Tabi bu kadar yoğunlukta değil. sebebi Antraknoz mu sizce?
Eşimin Artvin'li akrabaları var. Biliyorsunuz Artvin de bir ceviz memleketidir. Onlar "siz cevizi sulamışsınız ondan böyle olmuş" demişlerdi.
arif göçmen
21-10-2013, 20:22
Doğru bir sistem bende katılıyorum.Benim bahçede daha önce elektrik yoktu suyu rüzgar pervanesi ile havuza dolduruyordum ve havuz hemen yosunlanıp damlaları kapatıyordu.Çivrilden bir arkadaş havuza göktaş(bakır sülfat) at dedi kullandım havuz pırıl pırıl oldu.Üstü açık havuzdan sulama yapan arkadaşlara tavsiye ederim iyi bir yöntem.
Degerli dostum egerki bir su toplama merkezi havuz olsun yapay göl olsun su tankı olsun güneş gören her toplu su yosun yapar.Her 15 günde suya bahsettiğiniz kimyasal atmaya ne gerek var.Bu bizim kaman da ve bu sistemi gören her çiftçi bu sisteme geçiyor 20 yaşındaki bir bahçede var bu sistem agacın iz düşümüne musluğun agzına damlama hortumunu baglıyoruz seriyoruz harika bir sistem damlama hortumu toplama serme toprak işlemesinde sırasında bahçe iki yondede işlenirken daha başarılı oluyor,kış gelirken toplama derdi yok daha nasıl anlatayım saygılarımla biz kaman olarak cevizin her yönuyle lideriz.
arif göçmen
21-10-2013, 20:29
Degerli dostlarım 22 kaman ceviz festivali mükemmel geçti cevizlerimizi 18-20 tl den sattık.Dışarıdan çorum,maraş,iran.moldovya,şili gibi yerlerden gelen cevizleri kontrol etmeye çalıştık kısmen başarılı olduk ancak cevizleri bazı paragoz insanlar dışarıdan getirip kaman cevizlerine karıştırıp satmışlar o konuda şikayetler aldık ama yeni kurdugumuz kooparatif standında satılan cevizlerden teşekür alıyoruz bundan sonra koopratif üyelerinin cevizlerini alıp pazarlanması konusunda sıkıntı olmayacak inşallah.panelimizde güzel geçti Bereket tv ile program yaptık tarihi belli olunca buradan açıklarım inşallah saygılarımla
Hah işte benim Yalova'larım da böyle oluyor :) Tabi bu kadar yoğunlukta değil. sebebi Antraknoz mu sizce?
Eşimin Artvin'li akrabaları var. Biliyorsunuz Artvin de bir ceviz memleketidir. Onlar "siz cevizi sulamışsınız ondan böyle olmuş" demişlerdi.
sayın çamtepe selamlar
meyva içi kararması (kahverengileşmesi) sorununuz var sanırım..
toprağınızın ph ı kaç ??
bizim buralarda kireci yüksek yerlerdeki cevizlerde iç kahverengileşmesi olur. eskiler ağacın dibine kükürt atıp karıştırınca rengin açıldığını söylerler. kendi denemişliğim yok ama atıp rengin açıldığını söyleyen çok..
bitkinin kükürt ihtiyacındanmı? yoksa toprağın yüksek ph ındanmı? bunu bende bilmiyorum .. deneyin zararı olacağını hiç sanmıyorum..
Degerli ceviz dostları artık kamanda damlama sistemini degiştirdik.Ceviz dikilecek f fidan çukurlarının 50-60 cm yanından 50 cm derinlikte kanal kazıyoruz sıradaki cevizlerin sayısına gore 40-50 lik kangal boru doşüyoruz her fidanın yanında olacak yere kelepçe takıyoruz bu kelepçeye 60-70 cm yuksekliğinde 20 lik damlama borusuna benze bir boru takıyoruz ağzına plastik musluk takıyoruz,muslukları fidanın yanında kalıyor muslukları istediğimiz ayarlayıp sulama yapıyoruz daha sonra hendekleri kapatıyoruz her yıl toplama derdi yok donma derdi yok tıkanma hiç yok bahçe işlenirken makinayı engellemesi yok bir defa yap şu an bu sistemle yapılmış 20 yaşındaki bahçede hiç bir sorun olmadı ayrıntılı bilgi isteyen arkadaşlara özelden veya 05426255027 tlf bilgi verebilirim.SAYGILARIMLA
Arif bey bu sistemi kurmak pahalı mı , örnek 100 ağaç için fizibilite yapabilir misiniz?
ömür-uşak
21-10-2013, 22:01
Degerli dostum egerki bir su toplama merkezi havuz olsun yapay göl olsun su tankı olsun güneş gören her toplu su yosun yapar.Her 15 günde suya bahsettiğiniz kimyasal atmaya ne gerek var.Bu bizim kaman da ve bu sistemi gören her çiftçi bu sisteme geçiyor 20 yaşındaki bir bahçede var bu sistem agacın iz düşümüne musluğun agzına damlama hortumunu baglıyoruz seriyoruz harika bir sistem damlama hortumu toplama serme toprak işlemesinde sırasında bahçe iki yondede işlenirken daha başarılı oluyor,kış gelirken toplama derdi yok daha nasıl anlatayım saygılarımla biz kaman olarak cevizin her yönuyle lideriz.
Arif hocam ben sizin bahsttiğiniz sulama sistemine kötü demiyorum.Hatta çok mükemmel diyorum ama maddiyat işi bizimkisi çaresizlikten kaynaklı.Fakat yosunları yok etmenin en iyi yolu olarak göktaş kullanmak 10 tonluk havuza 500 gr atılıyor ondan sonra aynı havuz uzun süre yosun yapmıyor.Ceviz de kaman olarak her yönüyle elbette lidersiniz çok iyi dahada çok olsun itirazımızmı var.Başarılarınz daim olsun.
gökhan07
21-10-2013, 22:16
Sevgili ceviz dostları,
Merak ettiğim bir konu var, açık köklü dikilen ceviz fidanları (topraktan söküm) topraktan sökülürken kazık kökleri zarar görüyor ve bu kazık kökler kopunca bir daha kazık kök oluşturmuyor mu?
Sayın Çamtepe, antraknoz ya da başka bir şey değil, fotoğraf biraz karanlık çıktı aynı keza chandlerlerde biraz sarı gözüktü aslında yalovalar chandler daha beyaz.
sayın çamtepe selamlar
meyva içi kararması (kahverengileşmesi) sorununuz var sanırım..
toprağınızın ph ı kaç ??
bizim buralarda kireci yüksek yerlerdeki cevizlerde iç kahverengileşmesi olur. eskiler ağacın dibine kükürt atıp karıştırınca rengin açıldığını söylerler. kendi denemişliğim yok ama atıp rengin açıldığını söyleyen çok..
bitkinin kükürt ihtiyacındanmı? yoksa toprağın yüksek ph ındanmı? bunu bende bilmiyorum .. deneyin zararı olacağını hiç sanmıyorum..
Merhaba Necip Bey
Toprağımız hafif alkali.. Kireç sorunumuz (toprak analizlerine güvenirseniz) yok.. Ama pH'ın yer yer 7.8'i bulduğu oluyor..
Bir kontrol grubunda denenebilir...
Selamlar
Ç.
Lezzetlerinizi de kıyasladınızmı sayın Lilium.
Yalova 1 in yağ oranı yüzde 70, chandlerin yağ oranı yüzde 60 desenize.
Bunu bana niye soruyorsunuz ki, ben tat uzmanı değilim ki, Ya da bunu bana niye tastikletmek istiyorsunuz benim öyle bir iddiam falanda yok ki, bu konuyla ilgili arkadaşlar varsa ya da sizin böyle bir uzmanlık alanınız varsa ya da analiz sonuçlarınız varsa çıkar söylersiniz.
Reklamını yapalım chandlerin ama doğru bilgilerle.
Şimdi benim Şu mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/1210074-post4284.htm) nerede reklam gördünüz nerede yanlış bilgi gördünüz reklamsa orada yalova1 de var.
Niye her birşey de bir şeyler arıyoruz anlayamıyorum.
Reklamsa bir reklam daha yapayım. :) şaka şaka.
Amacımız merak eden öğrenmek isteyen arkadaşları bilgilendirmek başkada bir amacım olamaz, elimde başka bir cins olsa onuda görselliğinize bilgilerinize sunarım , Yani art niyet aramaya gerek yok.
Bir kilo chandler cevizlerimden tartarak bir kiloda kaç adet var iç randımanı nedir ne değildiri söylerken emin olarak bunu görerek uygulayarak yaşayarak öğrenmek istedim.
1- Bir kilo cevizi tarttım adet olarak da saydım 74 adet. (Gören olsa deli diyecek) hoş akıllıda değiliz yaaa.
449056
2- 74 adet cevizden 4 tane rengi kara 5 tanesi yarım 2 tanesi de dikkatsizlikten dağıldı, diğerlerin hepsi bütün horoz çıktı.
449057
3- bir kilogram kabuklu çevizden 0.51 gram iç ceviz.
449058
Şimdi buna da reklam derseniz söz bir daha yazmam.
arif göçmen
22-10-2013, 07:25
Arif bey bu sistemi kurmak pahalı mı , örnek 100 ağaç için fizibilite yapabilir misiniz?
Degerli dostum 10 donum bahçe bir arkadaşa yeni yaptık kurban bayramı tatilinde 140 adet fidan dikildi sulama için yaklaşık 3000 tl maliyet oldu
arif göçmen
22-10-2013, 07:37
Sevgili ceviz dostları,
Merak ettiğim bir konu var, açık köklü dikilen ceviz fidanları (topraktan söküm) topraktan sökülürken kazık kökleri zarar görüyor ve bu kazık kökler kopunca bir daha kazık kök oluşturmuyor mu?
Degerli dostum cevizde kazık kok ****** önemli biz fidancılar çogorleri tüpte yetiştirmiyoruz çogür sökülüyor aşı yapılıp torbaya alınıyor butun fidancılar boyle çalısır,ama kimse bunu soylemez,ikincısı kok temizliği yapılan koklerden tekrar kok yapar yanı fidan tekrar kazık kok yapmaz demek tamamen yanlış ben bu kok olayını takip ettim sizde yapabilirsınız bır çogoru kesin poşede dikin 6 ayda kazık kokten ne kadar kaç cm kazık kok yapıyor.
Degerli dostum 10 donum bahçe bir arkadaşa yeni yaptık kurban bayramı tatilinde 140 adet fidan dikildi sulama için yaklaşık 3000 tl maliyet oldu
arif hocam selamlar
kanalı ne ile kazıyorsunuz??
biz burada dip kazanla boru döşüyoruz. ağaçların 100 cm kadar açığından döşeyip borunun olduğu yeri elle açıyoruz boruya direk spagetti hortum takıp spagettinin dışına boru geçirip yukarı çıkıyoruz. sonra spagettiyi ister damlama borusuna ister mini sprinklere neye isterseniz bağlaya biliyorsunuz.
ektekine benzer makina ama tekersiz bizim kullandığımız.
Toprak Altı Damlama Sulama Sistemi Serme - .mp4 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=91BH8VFlUXM)
arif göçmen
22-10-2013, 13:07
arif hocam selamlar
kanalı ne ile kazıyorsunuz??
biz burada dip kazanla boru döşüyoruz. ağaçların 100 cm kadar açığından döşeyip borunun olduğu yeri elle açıyoruz boruya direk spagetti hortum takıp spagettinin dışına boru geçirip yukarı çıkıyoruz. sonra spagettiyi ister damlama borusuna ister mini sprinklere neye isterseniz bağlaya biliyorsunuz.
ektekine benzer makina ama tekersiz bizim kullandığımız.
Toprak Altı Damlama Sulama Sistemi Serme - .mp4 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=91BH8VFlUXM)
Degerli dostum biz arazi yumşak ise kanal açma makınası ile 50 cm derinlikte eger zemin sert ise küçük kepce ile açıp 40 lık veya 50 kangal boru döşüyoruz sizin dipkıran kaç cm derinlikte açıyor.O videoda izlediğim damlamanın 20 -20 lıkmı doşüyorsunuz.
arif hocam merhaba
en son bir arkadaşa yaptık 25 mm hatlar döşedi. 25 cm kadar gömdü boruları.
dip patlatanın ağzının az üstünde geriye doğru kıvrımlı bir boru var onun içinden salıyorsun boruyu çok hızlı ve pratik.. borunun yeri belli olduğu için üstünü kolayca açıp boruyuda aynı damlama memesi takar gibi deliyorsunuz spagettinin ek nipeli tam o ölçüde ve yapıda deliğe nipeli takıp spagetti hortumuda oturtuyorsunuz dışınada 16 mm boru geçirip yukarı uzatıp üstünü örtünce iş bitiyor ama derin işleme yapmamak şartı ile bu sistem en ucuz ve en pratik yöntem gibi duruyor.
ana hatları bu makina ile döşemedik onların yerleri kepçe ile kazıldı
arif hocam merhaba
dip patlatanın ağzının az üstünde geriye doğru kıvrımlı bir boru var onun içinden salıyorsun boruyu çok hızlı ve pratik.. borunun yeri belli olduğu için üstünü kolayca açıp boruyuda aynı damlama memesi takar gibi deliyorsunuz spagettinin ek nipeli tam o ölçüde ve yapıda deliğe nipeli takıp spagetti hortumuda oturtuyorsunuz dışınada 16 mm boru geçirip yukarı uzatıp üstünü örtünce iş bitiyor ama derin işleme yapmamak şartı ile bu sistem en ucuz ve en pratik yöntem gibi duruyor.
Sn. ncp1963 anladığım kadarıyla fidanlar dikildikten sonra boru döşediniz. Yani kurulu bahçeye sonradan bu sistem yapılabilirmi ?
Sn. ncp1963 anladığım kadarıyla fidanlar dikildikten sonra boru döşediniz. Yani kurulu bahçeye sonradan bu sistem yapılabilirmi ?
sayın çetiner yapılır neden yapılmasın ağaca çok yaklaşmadan yaparsınız. sadece spagetti hortumu 30 cm derinlikte ağaca doğru götüreceksiniz o kadarcık kök zararındanda ağaca birşey olacağını sanmam..
arif göçmen
23-10-2013, 08:14
arif hocam merhaba
Degerli dostum necip hocam sızın yatığınızda güzel maliyeti az onemli olan az masrafla az zararla sulama sistemini kurmak elinize saglık degerli dostum
ahmettugrul55
23-10-2013, 10:22
Degerli dostum cevizde kazık kok ****** önemli biz fidancılar çogorleri tüpte yetiştirmiyoruz çogür sökülüyor aşı yapılıp torbaya alınıyor butun fidancılar boyle çalısır,ama kimse bunu soylemez,ikincısı kok temizliği yapılan koklerden tekrar kok yapar yanı fidan tekrar kazık kok yapmaz demek tamamen yanlış ben bu kok olayını takip ettim sizde yapabilirsınız bır çogoru kesin poşede dikin 6 ayda kazık kokten ne kadar kaç cm kazık kok yapıyor.
bu hafta aşı noktası toprak altında olan bir fidanı söküp tekrar diktim.1 yıl önce dikilmişti.kazık kökü açıkçası yumru gibi hiç bir ilerleme göstermemişti
ametarasu
23-10-2013, 12:25
Adapazarı geyve ilçesinde 50 dönüm arazimiz var. Bu başlığı sürekli takip ediyordum. Sonunda ben de ceviz yetiştirmeye karar verdim. Sizin gibi kıymetli ve bilgili hocalarımızdan yardım bekliyorum.
kimyager147
23-10-2013, 13:43
Sayın Lilium paylaşımınız gayet güzel olmuş. İnsanlar böyle elle tutulur gözle görülür şeyler istiyor.
Benim çok hoşuma gitti.
formullaone
23-10-2013, 18:49
Adapazarı geyve ilçesinde 50 dönüm arazimiz var. Bu başlığı sürekli takip ediyordum. Sonunda ben de ceviz yetiştirmeye karar verdim. Sizin gibi kıymetli ve bilgili hocalarımızdan yardım bekliyorum.
Sayın ametarasu,bahçe kuracağınız yerin toprak analizi,rakımı,su kanağının varlığı ve analizi,hangi çeşidi dikmeyi düşündüğünüzü,ayrıca,aynı bölgede bulunan bahçelerin durumlarını paylaşırsanız,yardımcı olmaktan mutluluk duyarız.
Merhaba Sevgi dostlar,
2012 Kasım ayında ekmiş olduğum cevizlerim bir kaç gün sonra bir yaşına girecek hayırlısı ile ,
Cevizlerimi su sıkıntısından dolayı 10*10 m arayla ektim ektiğim sırada su sıkıntısı vardı ancak derin kuyu açtırdığımdan dolayı o sıkıntıyıda Allah'a şükürler olsun atlatım .
sizlerden sormak istediğim şey CEVİZLERİN ARALARINA YARI BODUR ELMA EKEBİLİRMİYİM? (7 . yılından itibaren sökmeyi düşünüyorum elmaları )
BİRDE CEVİZ FİDANLARINI SU BAZLI BOYA İLE BOYAMAMI TAVSİYE EDERMİSİNİZ?
çok iyi bir karar vermişsiniz hayırlı olsun ancak ceviz çeşitlerini iyi araştırın ve toprağınızı tahlil ettirirseniz iyi olur
ceviz çeşitlerini iyi araştırın bence öyle karar verin geç olsun güç olmasın
arif göçmen
24-10-2013, 15:47
bu hafta aşı noktası toprak altında olan bir fidanı söküp tekrar diktim.1 yıl önce dikilmişti.kazık kökü açıkçası yumru gibi hiç bir ilerleme göstermemişti
Degerli dostum kok temizliğini iyi yapmış olmanız gerekirdi belki odan olmuş olabilir
arif göçmen
24-10-2013, 15:57
Degerli dostum ceviz dikmeden once ceviz diken bahçe sahibi komşularınız varsa onlarla önce goruç onlar ne gibi zorluklar çekmiş başarılı olmuşlar başarılımı olmuşlar ondan sonra ağaçdostunun dediği gibi toprak su analizini yaptır yer seçimine dikkat et fidan seçimine ozel onem ver 7-8 tıl para kazanamıyacagını bvil meterolojıden son 10 yılın meterolojık verilerini al ondan soonra fidan çeşit seçimini yap
gökhan07
24-10-2013, 18:56
ceviz çeşitlerini iyi araştırın bence öyle karar verin geç olsun güç olmasın
Sayın dogged'in bu mesajı ile ilgili görüşlerimizi daha önceki mesajlarda paylaşmıştık. Tabi herkes yeterince araştırıyor ve bu forumun en önemli yanlarından biri de bu. Artıları eksileri bu forumda konuşup tartışıp öğreniyoruz. Bizler bildiklerimizi aktardık. Fakat görüyorum ki siz sadece araştırın demekle yetinmişsiniz. Bizlerin görüşlerini ifade ettiği bir konuda sizin başka önerileriniz var ise bizimle paylaşırsanız seviniriz.
Degerli dostum biz arazi yumşak ise kanal açma makınası ile 50 cm derinlikte eger zemin sert ise küçük kepce ile açıp 40 lık veya 50 kangal boru döşüyoruz sizin dipkıran kaç cm derinlikte açıyor.O videoda izlediğim damlamanın 20 -20 lıkmı doşüyorsunuz.
Sayın arif göçmen video yüklemesini nasıl yapıyorsunuz. Ben de yüklemeye çalışıyorum fakat bir türlü beceremedim.
ümit korkmaz
28-10-2013, 03:06
Merhabalar öncelikle ceviz sevdalısı olarak bu sayfayı bu yararlı sayfayı demeliyim bir gecede bitirmek üzereydim fakat kafam o kadar doldu ve karıştı ki neyi nasıl yapacağımı karıştıracak duruma geldim birçok bilgiye sahip oldum ama gene de insanoğlu onaylanmak ve doğru yolda olduğundan emin olmak istiyor. Mazur görürseniz şu sayıca fazla sorularımı soracağım. 1- Bursa yöresinde yaşıyorum chandler ceviz fidanı dikmeyi planlıyorum uygun mudur? 2- 10 dönüm arazi için sulama masrafı ne kadar olur? ve tel örgü masrafı? 3-devlet arazisi kiralama konusunda bilgi alabilir miyim? Örneğin Tarım ve hayvancılık müdürlüklerinden mi bu araziyi istiyoruz? 4-Bana ceviz için dikim öncesinden başlayıp 5 yıllık bakım ve dikim takvimini gösterebilir misiniz? 5-chandler cevizin 5 yıl sonra 30 kg meyve vermesi mümkün mü? 6-Leonarditi nereden ve nasıl kullanacağımızı (ceviz için) söyleyebilir misiniz? Bir de sulama sisteminin çabuk tıkandığını bunun için sistemin toprak altından daha kullanışlı olduğunu mu yazmışsınız yoksa ben mi öyle anladım? 7- dikim için 7*4 uygun mudur? her yıl gübreleme yapılmalımıdır dikimi olan bahçeye? biraz sorular darmadağın gözüküyor olabilir kusura bakmayın şu an 04:00 da mesaj yazdığım için bunun sebebi...
Merhabalar öncelikle ceviz sevdalısı olarak bu sayfayı bu yararlı sayfayı demeliyim bir gecede bitirmek üzereydim fakat kafam o kadar doldu ve karıştı ki neyi nasıl yapacağımı karıştıracak duruma geldim birçok bilgiye sahip oldum ama gene de insanoğlu onaylanmak ve doğru yolda olduğundan emin olmak istiyor. Mazur görürseniz şu sayıca fazla sorularımı soracağım. 1- Bursa yöresinde yaşıyorum chandler ceviz fidanı dikmeyi planlıyorum uygun mudur? 2- 10 dönüm arazi için sulama masrafı ne kadar olur? ve tel örgü masrafı? 3-devlet arazisi kiralama konusunda bilgi alabilir miyim? Örneğin Tarım ve hayvancılık müdürlüklerinden mi bu araziyi istiyoruz? 4-Bana ceviz için dikim öncesinden başlayıp 5 yıllık bakım ve dikim takvimini gösterebilir misiniz? 5-chandler cevizin 5 yıl sonra 30 kg meyve vermesi mümkün mü? 6-Leonarditi nereden ve nasıl kullanacağımızı (ceviz için) söyleyebilir misiniz? Bir de sulama sisteminin çabuk tıkandığını bunun için sistemin toprak altından daha kullanışlı olduğunu mu yazmışsınız yoksa ben mi öyle anladım? 7- dikim için 7*4 uygun mudur? her yıl gübreleme yapılmalımıdır dikimi olan bahçeye? biraz sorular darmadağın gözüküyor olabilir kusura bakmayın şu an 04:00 da mesaj yazdığım için bunun sebebi...
arazinin önce toprak tahlilini yaptırın ve rakım kaçtır bunu bilmemiz gerekir ayrıca 10 da arazinin damlama sulama masrafı sadece tarla için 3000 lirayı geçmez su yakında ise suyun uzaktan getirilmesi durumunda masraf artabilir
Sayın ümüt kardeşim madem bursalısın cevizin kalbi biz bursa olarak biliyoruz.
Size 2 isim veriyorum onlarla mutlaka görüşün sorularınıza çözüm konusunda size çok yardımcı olacaklardır 2 side güvanilir fidancılardır
CEVAT FİDAN- MUHARREM YAVAŞ GOGULDAN Ulaşabilirsin eğer ulaşamassan telefonları bende var bende yardımcı olurum.
saygılarımla AKSOY 17.
ümit korkmaz
28-10-2013, 18:29
teşekkür ederim arkadaşlar bugün çoğu sorumun problemini büyük ölçüde atlattım telefonla gıda ve hayvancılık müdürlüğünü aradım yetkili memur bana kurumuz sadece destekleme konusunda yani dönüm başına bir kereye mahsus 100tl destek konusunda yardımı olduğunu söyledi ve orman genel müdürlüğüyle görüşmemi önerdi bende hemen aradım ve orman işletme müd. ağaçlandırmadan sorumlu memur katibiyle görüştüm ve her yıl olmak üzere bu iş için yani ağaçlandırma çalışmaları için sahan ayırıp kura usülü çekim yapılıyormuş haziran da bu çekim olmuş ve artık seneyi beklemem gerekiyormuş....
ankaradanselam
29-10-2013, 14:18
Öncelikle herkese merhaba,
Ben kazan, Ankara'da 1500 metrekare tarlaya ceviz ve badem dikmek istiyorum
Rakım 960, geç don giruoebiliyor, toprak hafif alkali.
Fernor ve frenquette
cinslerini önerdiler özellikle de don olayı nedeniyle
Bu cinsin chandler e göre verimi nasil biliyor musunuz?
Bahçenin bir kenarını sık dikim badem yapmak ne kadar mantıklı?
Dikim icin toplu/açık kök hangisi daha avantajlı
Dikim zamanı olarak bu aylar mı yoksa bahar ayları mı?
Konularında tereddütlerim var.
Düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim
Saygılarımla
Sent from my iPad using Tapatalk HD
ankaradanselam
29-10-2013, 14:19
Cins yanlış yazılmış
Fernor ve fernette
arif göçmen
30-10-2013, 09:55
Degerli ceviz dostları 25 ekim-30 ekim tarihleri arasında Antalya gazıpaşa,alanya,mahmutları kapsayan ve 3 yıl onceki ceviz fidanı verdiğim bahçeleri gezdim.Bizler kamanda havalimanı gibi arazilerde zorlanırken oradaki ceviz bahçesi yapmak için 1850 rakımlı arazilerde ceviz bahçesi yapımı için yaşadıkları zahmetleri arazi elde etmek için makikinalara ne kadar masraf ettiklerini ve ne emekler harcadıklarını yerinde gordum ama allaha şükür o insanlara 3 yıl önceki ceviz fidanlarının gelişmelerini meyve tutumlarını görünce en az onlar kadar mutlu oldum 3 yaşındakı agaçlardan 3-4 kğ meyve aldık.Egerki benim verdiğim fidanlar orada yaşamasa idi o insanlara manevi olarak nekadar zarar verecegimi gözumun onude canlandırdım ve o insanlar kadar sevindim ve KARASAL İKLİMDE YETİŞEN CEVİZ FİDANLARININ HER BOLGEDE OLDUGUNU İDDİA ETTİĞİMİ İSPATI OLDUGUNU BURARA GORDÜM.Bundan sonra her hafta sonu bir bolgeye gitmeye karar verdim bu hafta 1 kasım-4 kadım Mugla fetiye Burdur ıspartaya gidecegim.İnşallah oradakı yaptıgım bahçelerdende mahçup olmam tum ceviz dostlarını buradan selamlıyorun.
sedatkso
30-10-2013, 21:28
Degerli ceviz dostları 25 ekim-30 ekim tarihleri arasında Antalya gazıpaşa,alanya,mahmutları kapsayan ve 3 yıl onceki ceviz fidanı verdiğim bahçeleri gezdim.Bizler kamanda havalimanı gibi arazilerde zorlanırken oradaki ceviz bahçesi yapmak için 1850 rakımlı arazilerde ceviz bahçesi yapımı için yaşadıkları zahmetleri arazi elde etmek için makikinalara ne kadar masraf ettiklerini ve ne emekler harcadıklarını yerinde gordum ama allaha şükür o insanlara 3 yıl önceki ceviz fidanlarının gelişmelerini meyve tutumlarını görünce en az onlar kadar mutlu oldum 3 yaşındakı agaçlardan 3-4 kğ meyve aldık.Egerki benim verdiğim fidanlar orada yaşamasa idi o insanlara manevi olarak nekadar zarar verecegimi gözumun onude canlandırdım ve o insanlar kadar sevindim ve KARASAL İKLİMDE YETİŞEN CEVİZ FİDANLARININ HER BOLGEDE OLDUGUNU İDDİA ETTİĞİMİ İSPATI OLDUGUNU BURARA GORDÜM.Bundan sonra her hafta sonu bir bolgeye gitmeye karar verdim bu hafta 1 kasım-4 kadım Mugla fetiye Burdur ıspartaya gidecegim.İnşallah oradakı yaptıgım bahçelerdende mahçup olmam tum ceviz dostlarını buradan selamlıyorun.
bu 1850 rakıma hangı cıns vermıstınızde 3 yasında 3-4 kg cevız alabıldınız saygılar
arif göçmen
31-10-2013, 07:36
bu 1850 rakıma hangı cıns vermıstınızde 3 yasında 3-4 kg cevız alabıldınız saygılar
Degerli dostum kaman 1 ceviz çeşidi ve tozlayıcı kaman 5 olarak dikilmişti.
sedatkso
31-10-2013, 11:36
Degerli dostum kaman 1 ceviz çeşidi ve tozlayıcı kaman 5 olarak dikilmişti.
peki aralık mesafe ne yaptınız bende kalan 5 donume kaman 1 dusunuyorum kısmetse hocam.ankara cubuk 1000 m rakım var.saygılar
06doğaci
31-10-2013, 14:14
Sayın sedatkso ben size kaman 5 i öneririm.Kaman1 verimi kaman 5 e göre yüksek ancak albeni ve lezzet olarak kaman5 daha iyiydir.
06doğaci
31-10-2013, 14:17
Bahçe yapacak arkadaşlara tavsiyem fidanınızı şimdi alıp dikin.Bu aydan sonra hem kaliteli hemde hesaplı fidan bulmak zorlaşır.
Bahçe yapacak arkadaşlara tavsiyem fidanınızı şimdi alıp dikin.Bu aydan sonra hem kaliteli hemde hesaplı fidan bulmak zorlaşır.
Sayın 06doğacı,
Ben de bahçe kuracağım ama iklim kışın sert oluyor ve kar da çok yağıyor. Bizim çevrede genelde ilkbaharda dikiyorlar fidanları. Şimdi diksem zarar görebilir diye düşünüyorum. 1700 rakım ve karasal iklim için de öneriniz geçerli mi?
sedatkso
31-10-2013, 19:15
Sayın sedatkso ben size kaman 5 i öneririm.Kaman1 verimi kaman 5 e göre yüksek ancak albeni ve lezzet olarak kaman5 daha iyiydir.
sayın 06doğaci ben ticari amaçlı dusunuyorum.benım 670 adet chandler bahcem var hazıran ayında yaptıgım. burayı da kaman 1 dusunuyorum bos duran tarla bı ıse yaramaz. sayın arıf göçmen beye o yuzden sordum nerde ve kac metre arayla dıktı dıye.saygılar.
Merhaba,
Karamürel Çamçukur köyünde 300 mt rakımdaki bahçemin 1,5 dekar kadar kısmına ceviz( chandler) dikmeyi düşünüyorum. Dikim aralığı olarak 6x8 düşündüm bu şekilde olunca çaprazda dört fidan ortasındaki mesafe 10 mt oluyor tam ortaya bir chandler daha dikebilir miyim ya da başka bir meyva şeftali erik elma gib dikebilir miyim.
Şimdiden teşekkürler
arif göçmen
01-11-2013, 07:29
peki aralık mesafe ne yaptınız bende kalan 5 donume kaman 1 dusunuyorum kısmetse hocam.ankara cubuk 1000 m rakım var.saygılar
Degerli dostum aralık mesafeleri 10x 10 metre arası.Bu ceviz dikim arası ile ilgili Bereket tv kanalında festivaller programında kaman ceviz festivali içerisinde 19 yaşında bir bahçede iki ağaç arası kaç metre oldugu metre ile olçerek gosterdik herheldr 2-3 kasımda yayınlanacak
06doğaci
01-11-2013, 10:16
Sayın ilsa4 bence fidan o yörede yetişmişse ve zaman kaybetmeden dikerseniz sorun olmayacağı kanatindeyim.
06doğaci
01-11-2013, 10:24
Sayın sedat kso diyelim kaman birden iyi bir bakımla 5. yılında 5 kilo kaman 5 den 4 kilo ceviz aldın.Kaman 1 i 13/14 tl ye satarsan kaman 5 i 17/18 tl ye verirsin.
sedatkso
01-11-2013, 11:52
Sayın sedat kso diyelim kaman birden iyi bir bakımla 5. yılında 5 kilo kaman 5 den 4 kilo ceviz aldın.Kaman 1 i 13/14 tl ye satarsan kaman 5 i 17/18 teley verirsin.
sayın 06doganci evet haklısınız kaman 5 için gercekten ıyı seyler duydum tek sıkıntı olarak kaman 1 den az vermesı o da dedıgınız gıbı fıyat farkından kapanır. ama ıste bunların da aralık mesafe arif beyın dedıgı 10 metre arayla dıkılıyor.kaman 5 de kaman 1 mı tozluyor ?
06doğaci
01-11-2013, 12:24
Evet kaman 1 in tozlayıcısıdır.
Sayın ilsa4 bence fidan o yörede yetişmişse ve zaman kaybetmeden dikerseniz sorun olmayacağı kanatindeyim.
Sayın 06doğaci;
Bildiğim kadarıyla Malatya'da kaliteli ceviz fidanı yetiştiren fidancı yok. Fidanları dışarıdan almaya mecburum. Belli başlaı fidancılar da batıda ve ılıman iklimdeler. Daha çeşit konusundaki kararım da netleşmedi. En kötü ihtimalle Mayıs'ta tüplü dikerim. Böylece kışa kadar yöreye uyum sağlar diye düşünüyorum.
Sayın sedat kso diyelim kaman birden iyi bir bakımla 5. yılında 5 kilo kaman 5 den 4 kilo ceviz aldın.Kaman 1 i 13/14 tl ye satarsan kaman 5 i 17/18 tl ye verirsin.
Bir şey soracağım toptancılar 14 tl ye falan kaman 1 alıyorlar mı? Ben de 400 kg kaman 1 var. O fiyata toptan alıcı bulamıyorum. Saygılar.
Bir şey soracağım toptancılar 14 tl ye falan kaman 1 alıyorlar mı? Ben de 400 kg kaman 1 var. O fiyata toptan alıcı bulamıyorum. Saygılar.
14 tl/kg perakende fiyatıdır. toptancılar 6-7.5 tl/kg arasında alım yapıyorlar.
sedatkso
01-11-2013, 21:02
14 tl/kg perakende fiyatıdır. Toptancılar 6-7.5 tl/kg arasında alım yapıyorlar.
ceviz toptan fiyatları bu sekılde mı yanı kaman cevızının toptan fıyatı mı yoksa hepsının toptan fıyatı bu sekılde mı.chandlerın fıyatı nedır toptan.chandler o zaman toptan 5-6 tl dır heralde bunlar nasıl fıyatlarmıs ya.
ceviz toptan fiyatları bu sekılde mı yanı kaman cevızının toptan fıyatı mı yoksa hepsının toptan fıyatı bu sekılde mı.chandlerın fıyatı nedır toptan.chandler o zaman toptan 5-6 tl dır heralde bunlar nasıl fıyatlarmıs ya.
ırka göre çok değişmiyor, dediğim gibi 6-7.5 tl/kg arası oluyor genelde.
hasan_ka
02-11-2013, 00:36
Denizli'de bildiğim bir bahçe sahibi 500 kg chandler cevizi toptan 12 liradan satmış. Bu arada Ümit korkmaz arkadaşımızın da verimle ilgili sorusuna cevap olsun. Bahçedeki ağaçlar 5 yaşında ancak verim yarım kg bile yok. 30 kg dekardaki verim miktarı bile değil. Bir diğer tanıdığımın 5-6 yaşındaki bahçesi de dekarda 50 kg civarında. Kafasında bu tip hesaplarla kolay para kazanılacağını düşünen arkadaşlar yazdıklarımı da tekrar düşünsün ;-)
6,7,5 tl/kg fiyat çok az. 3 yıl önce 200 kg sattım toptan 12 den aldılardı. %55 i geçkin iç oranı var, içi beyaz açık renkli, bir de kaman da içi çürük sönük ceviz yok. Hepsi sağlam. 6-7 TL ye çetin ceviz bile alırlar. Eğer çiftçimiz böyle kaliteli cevizleri 6-7 tl den satıyorsa yazık bu emeklere. Ankara da kaman cevizi diye 20 tl den satıyorlar. En büyük sorun üreticinin alıcıyı bulmadaki zorluğu. Böyle olunca 6 tl oluyor 20 tl.
sedatkso
02-11-2013, 11:15
Denizli'de bildiğim bir bahçe sahibi 500 kg chandler cevizi toptan 12 liradan satmış. Bu arada Ümit korkmaz arkadaşımızın da verimle ilgili sorusuna cevap olsun. Bahçedeki ağaçlar 5 yaşında ancak verim yarım kg bile yok. 30 kg dekardaki verim miktarı bile değil. Bir diğer tanıdığımın 5-6 yaşındaki bahçesi de dekarda 50 kg civarında. Kafasında bu tip hesaplarla kolay para kazanılacağını düşünen arkadaşlar yazdıklarımı da tekrar düşünsün ;-)
bu 5 yasındakı agaclar chandler mı kaman mı.verım konusunda verdıgınız bılgıler.bence de bu toptan fıyatlar cok az gıbı geldı.toptan 6-7 tl ye veren var mı hıc burda.saygılar
sedatkso
02-11-2013, 11:24
birde yıllara gore chandler cevizinin verımı asagı yukarı nedır.mesela 5 yasta 3 kilo 7 yasta 5 kilo falan bu degerler nedır?
formullaone
02-11-2013, 13:23
Bulunduğum bölgede toprak ve iklim şartları uygun olan,iyi bakımlı bahçelerde,4. yaşında Chandler'lar,ağaç başı 10-30 adet arası meyve yaptı.Yani,ortalama 20 adet desek,12 gr çarpı 20 =240 gr.
Tahminime göre aynı ağaçlar,her yıl %40 civarı meyve tutumunu arttırsa bile, 8. yaşından önce pek bir getiri sağlamayacaklar gibi görünüyor.
Böylece,bizlere bahçe kurmadan önce söylenen,4. yaşında 3kg, 5. yaşında 6kg, 6. yaşında 10 kg..vs. gerçeklik payı olmadığını da yaşarayarak öğrenmiş olduk :)
sedatkso
02-11-2013, 15:16
Bulunduğum bölgede toprak ve iklim şartları uygun olan,iyi bakımlı bahçelerde,4. yaşında Chandler'lar,ağaç başı 10-30 adet arası meyve yaptı.Yani,ortalama 20 adet desek,12 gr çarpı 20 =240 gr.
Tahminime göre aynı ağaçlar,her yıl %40 civarı meyve tutumunu arttırsa bile, 8. yaşından önce pek bir getiri sağlamayacaklar gibi görünüyor.
Böylece,bizlere bahçe kurmadan önce söylenen,4. yaşında 3kg, 5. yaşında 6kg, 6. yaşında 10 kg..vs. gerçeklik payı olmadığını da yaşarayarak öğrenmiş olduk :)
o zaman tıcarı olarak kac yasında verıme yatmıs olacak.agac bası 5 kg almak ıcın.**** 5 kıloyu ıyı bır bakımla kac yasında alabılırız **** alan var mı.saygılar.
sedatkso
02-11-2013, 15:29
aslında bu soruya en guzel cevabı sayın arıf gecmen verebılır heralde onun bahcesındekı agaclar 7 yasında sanırım bu sene kac kılo ortalama aldıgını soylese en azından kafamızda bır sema olusur yıllara gore.
formullaone
02-11-2013, 17:48
o zaman tıcarı olarak kac yasında verıme yatmıs olacak.agac bası 5 kg almak ıcın.**** 5 kıloyu ıyı bır bakımla kac yasında alabılırız **** alan var mı.saygılar.
8. yılından önce de getirisi mutlaka olucaktır,ancak bu miktarlar sadece bahçenin yıllık bakım masraflarına yeter.
Bence,5 kg ve üzeri kuru meyve alabilmek için ağaçları iyi bir bakımla 7. yaşına getirmek gerekir.Tozlayıcılarında 6-7 yaşından önce görevlerini yerine getiremediklerini varsayarsak,mantıklı bir tahmin olur sanırım.
Bir örnek vermek istiyorum.Burada,bahçeleri birbirine sınır ve toprak yapıları aynı olan iki yerli ceviz üreticisi var.Bu bahçelerin dikim zamanı da aynı,ikisi de 7. yılında.Ancak bir bahçe sahibi ortalama ağaç başı 3 kg alırken,diğeri 300 gr aldı.
Bakımın önemi bir daha kendini göstermiş oldu.
ankaradanselam
02-11-2013, 22:45
Öncelikle herkese merhaba,
Ben kazan, Ankara'da 1500 metrekare tarlaya ceviz ve badem dikmek istiyorum
Rakım 960, geç don giruoebiliyor, toprak hafif alkali.
Fernor ve frenquette
cinslerini önerdiler özellikle de don olayı nedeniyle
Bu cinsin chandler e göre verimi nasil biliyor musunuz?
Bahçenin bir kenarını sık dikim badem yapmak ne kadar mantıklı?
Dikim icin toplu/açık kök hangisi daha avantajlı
Dikim zamanı olarak bu aylar mı yoksa bahar ayları mı?
Konularında tereddütlerim var.
Düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim
Saygılarımla
formullaone
02-11-2013, 23:13
Yerli ceviz le ilgili bir şeyler yazılınca duramıyorum. 5 dönümlük bahçede 4 yaşında 45 adet Yalova 1 - Şebin-Bilecik var. Toplamda 100 kg.ceviz alınmıştır. 2 ile 6 kg arasında değişiklik göstermiştir ağaçların verimleri. Ağaç başı ortalama verim de 2.22 kg. gibidir. Meyveleri iç oranları olarak Şebin % 65, Bilecik % 54, Yalaova 1 % 47 gelmiştir. Lezzetlerine gelincede ağzınızda ceviz yediğinizi hissediyosunuz. Lezzetlerinide yüksek yağ oranları ( % 70 e yakın) ndan aldıklarını düşünmekteyim. Ağaçların resimleri 141 . sayfada mevcuttur. Ektiğiniz tüm meyvenin çapalamasını,sulamasını,koyun-keçi gübrelemesini,mantar ilaçlamasını,budamasını yapmazsanız asıl sorunun bunlar olduğunu düşünenlerdenim.
Yerli ya da yabancı olması bir tarafa, 4. yaş için çok iyi verim almışsınız.Buralarda,böyle verim alabilen yok.Tebrikler.
ilkercak
03-11-2013, 18:23
arkadaşlar ben ceviz bahçem için kış gübrelemesi yapmak istiyorum kime sorarsam farklı öneriler çıkıyor internettede pek bu konu yok **** ben bulamadım açaba yetiştiren tecrübeli arkadaşlardan gübre tavsiyesi alabilir miyim yardımcı olursanız çok sevinirim ağaçlar 10 yaşında
ömür-uşak
03-11-2013, 19:09
arkadaşlar ben ceviz bahçem için kış gübrelemesi yapmak istiyorum kime sorarsam farklı öneriler çıkıyor internettede pek bu konu yok **** ben bulamadım açaba yetiştiren tecrübeli arkadaşlardan gübre tavsiyesi alabilir miyim yardımcı olursanız çok sevinirim ağaçlar 10 yaşında
Toprak tahlıline göre kullan.Ben ocak ilk hafta DAP,mart 15 gibi Amonyum sülfat kullanıyorum.Hava raporuna göre yağmurdan bir gün önce.
sedatkso
03-11-2013, 23:11
ceviz rakım
arif göçmen
04-11-2013, 10:02
aslında bu soruya en guzel cevabı sayın arıf gecmen verebılır heralde onun bahcesındekı agaclar 7 yasında sanırım bu sene kac kılo ortalama aldıgını soylese en azından kafamızda bır sema olusur yıllara gore.
Degerli dostum 8 yaşındaki ağaçtan 17 kğ çhantler ,8 yaşındaki kaman 1 den 14 kğ kabuklu ceviz aldım.
arif göçmen
04-11-2013, 10:28
Degerli dostum kaman 1 den bir miktar numune gonderebilirsen pazarlamasında yardımcı oluruz sanırım.
aviator34
04-11-2013, 10:59
Bu sayfaların gerisinde kış bakımı ile ilgili organik madde takviyesini daha önce yazmıştık hatta artık sorulan sorular defalarca tekrar ediliyor tavsiyem, biraz geriye gitmek yeterli olacaktır.
aviator34
04-11-2013, 15:58
Merhaba sayın formullaone
Kış bakımını bitirdiniz mi ? damlama sulama boruları,herekler vs. :))
Merhaba Yorum yazacak tecrübeli bir arkadaş var mı acaba?
Merhaba,
Karamürel Çamçukur köyünde 300 mt rakımdaki bahçemin 1,5 dekar kadar kısmına ceviz( chandler) dikmeyi düşünüyorum. Dikim aralığı olarak 6x8 düşündüm bu şekilde olunca çaprazda dört fidan ortasındaki mesafe 10 mt oluyor tam ortaya bir chandler daha dikebilir miyim ya da başka bir meyva şeftali erik elma gib dikebilir miyim.
Şimdiden teşekkürler
formullaone
04-11-2013, 17:50
Merhaba sayın formullaone
Kış bakımını bitirdiniz mi ? damlama sulama boruları,herekler vs. :))
Merhaba sayın aviator34.
Kış hazırlılarını bugün tamamladık;
-Damlama hortumlarının ve bazı ana hat borularının toplanması
-Yağmur ve güneşin ardından yeşeren otların diskaro ile sürülmesi
-Büyüyen fidanlardan,ihtiyaç fazlası hereklerin toplanması
-Çapa ile fidanların etrafının kazılması
Diğer yapmam gereken işler de şöyle;
-Yapraklar dökülünce %2 lik bordo bulamacı uygulaması
-Fidanların etrafına yanmış ahır gübresi serilip örtülmesi
-Dökülen yaprakların el tırmığı ile toplanıp yakılması
-Bahçenin etrafındaki tellerin gözden geçirilip sağlamlaştırılması
ümit korkmaz
04-11-2013, 20:22
Bursada yayın yapan köy tv de chandler cinsi cevizlerden 5. yaşında ağaç başı 22.5 kg ceviz topladığını aktardı İnegöllü bir çiftçi girişimci ve arazisi 150 dönüm. Anlamadığım nokta bunu bilerek yanlış yönlendirme mi yapıyor, ya da atladığımız bir nokta mı var? eğer Bursa'da bu verimi yakalayabilen arkadaş varsa paylaşsın yoksa gidip köy tv yi basacağım yayından ötürü tabi o çiftçi girişimciyi de.....
bence direk bas arkadaşım. böyle bir verimin söz konusu olması benim cumhurbaşkanı olmamdan bile daha mucize olur.
Bursada yayın yapan köy tv de chandler cinsi cevizlerden 5. yaşında ağaç başı 22.5 kg ceviz topladığını aktardı İnegöllü bir çiftçi girişimci ve arazisi 150 dönüm. Anlamadığım nokta bunu bilerek yanlış yönlendirme mi yapıyor, ya da atladığımız bir nokta mı var? eğer Bursa'da bu verimi yakalayabilen arkadaş varsa paylaşsın yoksa gidip köy tv yi basacağım yayından ötürü tabi o çiftçi girişimciyi de.....
eğer yeşil kabuklu ise bahsedilen rakam normal, kuru kabuklu ise pek mümkün görünmüyor.
Merhabalar,
Ceviz budaması ile ilgili californi da yapılan bir araştırmada ilginç sonuçlar çıkmış. Test edilen çeşit chandler. Sert budama da 1.64 ton, hiç budanmayanlarda 2.23 ton, minimum budama ile 2.41 ton/acre .
makalenin linki:
Capital Press | <p>Minimal pruning boosts walnuts</p> (http://www.capitalpress.com/content/TH-walnut-pruning-w-photos-infobox-030912)
By last November, trees that were minimally pruned with low vigor yielded an average of 2.41 tons per acre,
while trees that weren't pruned at all yielded 2.23 tons per acre,
By contrast, heavily pruned trees provided only 1.64 tons per acre.
Merhabalar,
Ceviz budaması ile ilgili californi da yapılan bir araştırmada ilginç sonuçlar çıkmış. Test edilen çeşit chandler. Sert budama da 1.64 ton, hiç budanmayanlarda 2.23 ton, minimum budama ile 2.41 ton/acre .
makalenin linki:
Capital Press | <p>Minimal pruning boosts walnuts</p> (http://www.capitalpress.com/content/TH-walnut-pruning-w-photos-infobox-030912)
By last November, trees that were minimally pruned with low vigor yielded an average of 2.41 tons per acre,
while trees that weren't pruned at all yielded 2.23 tons per acre,
By contrast, heavily pruned trees provided only 1.64 tons per acre.
çit sistemde ekilen ağaçlarda mecburen sert budama yapılarak ağaç başına verimler düşürülüyor. ancak dekar bazında çit sistemde 700 kg ortalamaları var.
hic budama yapılmayan her meyve turu ilk yıllarda daha fazla verim verir, sorun ikinci ve ücüncü yıllarda ciddi olur, onceki yıl meyvanın altından zor kalkan agac meyva gözlerini az mıktarda hazırlamış olur, önceki yıl 500kg. fazla aldıysak bu yıl 900kg. düşük alırız, verime yatmış agacta asıl budama amacı verimi düşürmek kökün beskeyebilecegi kadara
// (amerikalılar O meşşur rus cevizinin kökünü kullanmış olsalar her sene iki kat verim nasıl olmasa Kök 35 metre, nasıl akıl edıp kullanmıyorlar hayret :D :D şaka şaka , amerikalı işini bilir :) //
denizli'de bildiğim bir bahçe sahibi 500 kg chandler cevizi toptan 12 liradan satmış. Bu arada ümit korkmaz arkadaşımızın da verimle ilgili sorusuna cevap olsun. Bahçedeki ağaçlar 5 yaşında ancak verim yarım kg bile yok. 30 kg dekardaki verim miktarı bile değil. Bir diğer tanıdığımın 5-6 yaşındaki bahçesi de dekarda 50 kg civarında. Kafasında bu tip hesaplarla kolay para kazanılacağını düşünen arkadaşlar yazdıklarımı da tekrar düşünsün ;-)
tebrikler katılıyorum size
çit sistemde ekilen ağaçlarda mecburen sert budama yapılarak ağaç başına verimler düşürülüyor. ancak dekar bazında çit sistemde 700 kg ortalamaları var.
Merhabalar,
Bu deneme çit sisteminde kurulan bahçede yapılmış.
6,70*4,50 m aralıklı.
2008-2011 yılları arası 4 yıllık verim ortalamaları alınmış.
Verim niçin düşürülüyor anlayamadım.
Teşekkürler.
sayin seayden bu konuyu onceden de tartismistik tekrar gundeme gelmesi bence onemli. budanan agaclarla budanmayanlar arasinda uzun vadede hic bi fark bulunmamis fark sadece budama maliyetleri olarak gozukuyor..
5 yasinda 22 kilo ceviz olur da alis harikalar diyarinda olur..zaten herkes de orada yasamak ister.. orada kimsa cumhurbaskani falan olmak istemez 10 donum ceviz bahcesi kurar yan gelip yatar..
benim kendi gordugum 5 yasindan once dogru durust ceviz vermez agac . 5 yasinda verse verse 1 kilo kabuklu ceviz verir ortalama bazisi fazla bazisi az.. sonraki yillar verim iki kati kadar artarak gider 10 yasina kadar..
Merhabalar,
Bu deneme çit sisteminde kurulan bahçede yapılmış.
6,70*4,50 m aralıklı.
2008-2011 yılları arası 4 yıllık verim ortalamaları alınmış.
Verim niçin düşürülüyor anlayamadım.
Teşekkürler.
verim ağacın daha sağlıklı daha güçlü bir yapısı olması için düşürülüyor.
budanan ile budanmayan ağacın kök gelişimini formullaone arkadaşımız paylaşmıştı. bence burada tartışılması gereken budama ya da budamama değilde sert budama olmalı.
06doğaci
07-11-2013, 08:17
Sayın bozy aşısız 5 yaşında ağacımdan 140-150 adet ceviz aldım.Aşılı bir ağaçtan 5 kilo rahat alınır gibi geliyor.
arif göçmen
07-11-2013, 13:13
Degerli ceviz dostları 22 ceviz festivalı 10 kasım 2013 pazar günü saat 21.30 bereket tv kanalında yayınlanacaktır.
06doğaci
07-11-2013, 14:46
Sayın arif göçmen ben festivali pekte yararlı bulmuyorun.Malesef şimdiye kadar hep öyle oldu.Çiftçilere faydalı olacak ne var acaba ben göremiyorum.Sadece pazarlamada biraz faydası oluyor.Bence yetiştiricilik konusunda eğitimler verilmeli.Malesef biz işin eğlencesinde gösterişindeyiz.ÜÇ gün eğlence var ama ceviz yetiştiricilerinin derdine derman olacak pek bir şey göremiyorum.Sözde ceviz denince kaman akla gelir diyoruz ama size soruyorum kamanda kaç kişi aşı yapmayı biliyor?????
arif göçmen
08-11-2013, 09:10
Degerli dostum dogru soylüyorsunuz festivaller genelde dediğiniz gibi oluyor geçen yıl tarım ilçe müdürlüğü ile ceviz üreticileri koop ortaklaşa ceviz yetiştiriciliği konusunda kurs açtık 20 kişiyi kursa zorla getirdik yaptıgımız tarım festivali idi ama eglence amaçlı olunca ceviz paneline katılımcı bulmakta zorlanıyoruz.Kamanda aşı yapan eleman sayısı bir elin parmakları sayısını geçmez ama şu an kamanda kapama bahçe 13 bin donume ulaştı bu cevizler her yıl artarak ürün vermeye başlıyor onun için kısmende olsa ceviz pazarlama konusunda faydası oluyor .
Cevizciankara
08-11-2013, 10:11
Merhaba.Foruma yeni katıldım (biraz acemiyim).Benim Ankarada 19 dönüm tarlama 550 adet ceviz fidesi dikmek için hazırlıklarımı yaptım. Kuyuları kazdırdım. Geri kapattırdım.RAkım 1070 m iklimi biraz sert geçiyor.Çeşit olarak hep chandler olarak düşündüm fakat fernor çeşidi,nin daha iyi olacağını söylüyorlar. Kararsız kaldım .Siz ne önerirsiniz.
sedatkso
08-11-2013, 11:32
Merhaba.Foruma yeni katıldım (biraz acemiyim).Benim Ankarada 19 dönüm tarlama 550 adet ceviz fidesi dikmek için hazırlıklarımı yaptım. Kuyuları kazdırdım. Geri kapattırdım.RAkım 1070 m iklimi biraz sert geçiyor.Çeşit olarak hep chandler olarak düşündüm fakat fernor çeşidi,nin daha iyi olacağını söylüyorlar. Kararsız kaldım .Siz ne önerirsiniz.
ankaranın neresine dikiyorsunuz.kaca kac dıkım yapacaksınız.saygılar
arif göçmen
10-11-2013, 11:43
Degerli dostum toprak tahlili yaptırmışındır herhalde Yabancı çeşit düşünürsen çhantler ama karasal iklim de yetişen ceviz fidanı alman gerekir yerli çeşit ise kaman 1 dikmeni tavsiye ederim.
arif göçmen
10-11-2013, 11:46
Degerli dostlar 10 kasım festivaller progrmında kaman ceviz festivali içerisinde ceviz yetiştiriciği ceviz çeşitleri,ceviz arası dikim mesafesi ceviz türlerinin cevizlerinin görüntüsü nü içeren bilgiler verilecektir.
Degerli dostlar 10 kasım festivaller progrmında kaman ceviz festivali içerisinde ceviz yetiştiriciği ceviz çeşitleri,ceviz arası dikim mesafesi ceviz türlerinin cevizlerinin görüntüsü nü içeren bilgiler verilecektir.
arif hocam selamlar
şu saatte sizi seyrediyorum keşke verimlerin karşılaştırılması konusundada çekim yapabilseymişiniz.
dikim mesafeleri hakkında kaman ziyaretim sonrası bende aynı kanıya vardığımı belirtmiştim. 10X10 konusunda haklısınız bahçenin ilerleyen yıllardaki halini mutlaka göz önüne almak gerekli.
tüm üretici arkadaşlara nacizane önerim, daha öncede yazdım. kendi sofranız için mutlaka kaman5 dikmelisiniz. müthiş bir tat ve müthiş bir aromaya sahip.
sizden yaşa göre verimleri kıyaslayan bir özet rica etsek?? mutlaka kıyaslamışınızdır.
orkide01
11-11-2013, 07:56
sayıncevizciankara
Benim takibim altında olan ankaradaki ceviz bahçelerinde çeşit olarak chandler tercih edilmiştir ve hiç bir olumsuzluk yoktur.Şu an dikime hazırlanmış bir çok ceviz bahçeside yine bu çeşitten kurulacaktır.Fernor çeşitte uygundur ama önce chandleri düşünmeniz daha akılcı olur.Saygılaımla.
kamil keskin
11-11-2013, 09:11
Herkeze merhaba,
Nasip olursa bu hafta cevizlerin gübrelemesini şu şekilde yapmayı düşünüyorum.İki yazını geçiren cevizlerimin ağaç iz düşümlerinin etrafına daire şeklinde bir kürek ağzı genişliğinde 15-20 cm derinlikte 1 teneke yanmış keçi gübresi ile 1 su bardağı 18-46 gübre karışımını atıp üstünü kapatacağım.Böylece kışın kök gelişimleri daha da güzel olacak inşallah.
arif göçmen
11-11-2013, 18:05
Degerli dostum 1 dekar 10000 m.karemi,bizim bir donum dediğimiz 1000 m.karemi?
Degerli dostum 1 dekar 10000 m.karemi,bizim bir donum dediğimiz 1000 m.karemi?
1 dekar = 1 dönüm = 1000 m2
htoztokat
11-11-2013, 23:18
merhabalar,
hemen hemen cevizle ilgili bütün forumları bütün yazıları okudum; ölçtüm, biçtim, filtreledim vs.. Sonuç olarak; 30 dönüm ceviz için ayırdığım 800-1000 rakımdaki iki tarlama toprak analizleri sonucunu beklemekteyim(toprağa güveniyorum bi sorun çıkacağını düşünmüyorum) 8x4 mesafeyle chandler cinsi ceviz dikeceğim.
Sorularım ;
1)sarı sertifikalı ağaçlara güven olurmu ? yoksa mavi sertifikalılar aradaki fiyat farkını vermeye değer mi ??? (yaklaşık iki katı malum 800 e yakın fidan dikilecek)
2)Damlama sulama sistemini kesinliikle kurmak istiyorum iki tarlanında su problemi yok (biri yamaçta biri ovada) bu sistemlerle ilgili devletin verdiği destekler krediler tatmin edicimi yoksa semeriyle seksenemi malouyor :) ???
3)ne kadarlık bir su deposuna ihtiyaç vardır? biri 20 dönüm biri 10 dönüm
4)çit konusunda beton direkmi iyidir yoksa demir direklermi ?? (beton direklerin dayanıksız olduğu söyleniyor)
5)bu işten işler yolunda giderse ne zaman para kazanmaya başlarız?? :)
6)bahçe işleri için traktör almak karlımıdır yoksa kiralama yoluyla yeterlimidir ?
7)yıllık su dışında ne gibi bakım giderleri olur bahçenin ?
8)köklere gübre koymayı düşünmüyorum (maliyet yüzünden) gübrelemeyi daha sonra yapsak bi sıkıntı olurmu ?
9)son olarak ağaçlar büyüyene kadar boş alanlara yonca benzeri bitkiler eksem ağaçlar için bi sıkıntı olurmu ?
DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER...
merhabalar,
hemen hemen cevizle ilgili bütün forumları bütün yazıları okudum; ölçtüm, biçtim, filtreledim vs.. Sonuç olarak; 30 dönüm ceviz için ayırdığım 800-1000 rakımdaki iki tarlama toprak analizleri sonucunu beklemekteyim(toprağa güveniyorum bi sorun çıkacağını düşünmüyorum) 8x4 mesafeyle chandler cinsi ceviz dikeceğim.
Sorularım ;
1)sarı sertifikalı ağaçlara güven olurmu ? yoksa mavi sertifikalılar aradaki fiyat farkını vermeye değer mi ??? (yaklaşık iki katı malum 800 e yakın fidan dikilecek)
2)Damlama sulama sistemini kesinliikle kurmak istiyorum iki tarlanında su problemi yok (biri yamaçta biri ovada) bu sistemlerle ilgili devletin verdiği destekler krediler tatmin edicimi yoksa semeriyle seksenemi malouyor :) ???
3)ne kadarlık bir su deposuna ihtiyaç vardır? biri 20 dönüm biri 10 dönüm
4)çit konusunda beton direkmi iyidir yoksa demir direklermi ?? (beton direklerin dayanıksız olduğu söyleniyor)
5)bu işten işler yolunda giderse ne zaman para kazanmaya başlarız?? :)
6)bahçe işleri için traktör almak karlımıdır yoksa kiralama yoluyla yeterlimidir ?
7)yıllık su dışında ne gibi bakım giderleri olur bahçenin ?
8)köklere gübre koymayı düşünmüyorum (maliyet yüzünden) gübrelemeyi daha sonra yapsak bi sıkıntı olurmu ?
9)son olarak ağaçlar büyüyene kadar boş alanlara yonca benzeri bitkiler eksem ağaçlar için bi sıkıntı olurmu ?
DEĞERLİ YORUMLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER...
forumu okuduğunuzda tüm bu sorularınıza yanıt bulacaksınız.
ben şebin bilecik dikmenizi öneririm
arif göçmen
13-11-2013, 08:34
Arif hocam, size özelden mesaj yazmıştım,değerlendirirseniz sevinirim,saygılar...
degerli dostum özelden gelen mesajı goremıyorun.
selamlar
arkadaşlar bu konu hakkında o sayfada yazmayacağım sizdende ricam bu yönde. o sayfaya yazdığımız her mesajla reklamlarına katkıda bulunarak ekmeklerine yağ sürüyoruz..
yazmadığımızda sataşarak yazmamızı sağlamak isteyecekler. lütfen cevabınızı veya yazacağınızı buradan yazınız.
tüm yeni bahçe kuracak arkadaşlardan ricam yazıyı dikkatle okuyup linkte altay cevizin sahibinin yazdığı yazıyıda dikkatle okumaları.
Altaycevizi firmasının, ceviz tartısı yeşil kabuklu yaş ceviz, 0,060 gr tane. kurumuş ceviz 0,010 gr civarıdır. altı katı ağırlık verilmiş. yani 8--10 yaşında rusyada 150 kg verimi var dedikleri ağacın aslında 25 kg verime sahip olduğunu kendileri yazıyorlar
bu şekilde verim hesabı dünyada sadece altay cevizinde var...
Sivrihisar'da ki bahçemizde 4 yaşında 20 kg (334 adet x 0,60gr) yeşil kabuklu ceviz veren ağaçlarımız vardır
maksimum verim olarak verdikleri 150 kg nin karşılığı 25 kg bu verimlere ulaşan bir çok çeşit zaten var...
chandler, fernor, pedro 10 yaşında zaten bu değerlere yakın verime ulaşıyor ve bu çeşitler hertürlü belge ve sertifikaya sahipler en azından aşılı, ne olduğu tescilli çeşitler.
kısaca şark kurnazı bunlar......... fazla kg yazıp dikkatleri üzerlerine çekiyorlar harika bir şekilde reklam yapıyorlar. yarın nerede bu verim diyene biz yeşil kabuklu ağırlık vermiştik derlerse kimse şaşırmasın... zatende onu yapıyorlar. linki dikkatli okuyalım lütfen
http://www.agaclar.net/forum/1197288-post372.htm
bakın kendi yazılarında bile hala kurnazca yeşil kabuklu taze ceviz kilosu veriyorlar düşmeyin bu tuzağa
hangi kabuklu kuru ceviz bu linkte yazılan kadar ağırlığa (0,060 gr) sahipmiş?? 334 adet ceviz = 3340 gr gelir 20 kg değil
şunuda asla unutmayınız!!!!
bahsi geçen cevizin asıl menşeği özbekistan. ukraynada geliştirilmiş. yani??
http://tr.wikipedia.org/wiki/Çernobil_reaktör_kazası
benden uyarması...
ekteki linke bakarsanız verimli başka cinslerinde olduğunu görebilir, ceviz hakkında bilinmesi gerekenler hakkında bilgilerde bulabilirsiniz...
http://www.ozyurtardafidan.com/sayfa.asp?sayfano=37
selamlar
arkadaşlar bu konu hakkında o sayfada yazmayacağım sizdende ricam bu yönde. o sayfaya yazdığımız her mesajla reklamlarına katkıda bulunarak ekmeklerine yağ sürüyoruz..
yazmadığımızda sataşarak yazmamızı sağlamak isteyecekler. lütfen cevabınızı veya yazacağınızı buradan yazınız.
tüm yeni bahçe kuracak arkadaşlardan ricam yazıyı dikkatle okuyup linkte altay cevizin sahibinin yazdığı yazıyıda dikkatle okumaları.
Altaycevizi firmasının, ceviz tartısı yeşil kabuklu yaş ceviz, 0,060 gr tane. kurumuş ceviz 0,010 gr civarıdır. altı katı ağırlık verilmiş. yani 8--10 yaşında rusyada 150 kg verimi var dedikleri ağacın aslında 25 kg verime sahip olduğunu kendileri yazıyorlar
bu şekilde verim hesabı dünyada sadece altay cevizinde var...
Sivrihisar'da ki bahçemizde 4 yaşında 20 kg (334 adet x 0,60gr) yeşil kabuklu ceviz veren ağaçlarımız vardır
maksimum verim olarak verdikleri 150 kg nin karşılığı 25 kg bu verimlere ulaşan bir çok çeşit zaten var...
chandler, fernor, pedro 10 yaşında zaten bu değerlere yakın verime ulaşıyor ve bu çeşitler hertürlü belge ve sertifikaya sahipler en azından aşılı, ne olduğu tescilli çeşitler.
kısaca şark kurnazı bunlar......... fazla kg yazıp dikkatleri üzerlerine çekiyorlar harika bir şekilde reklam yapıyorlar. yarın nerede bu verim diyene biz yeşil kabuklu ağırlık vermiştik derlerse kimse şaşırmasın... zatende onu yapıyorlar. linki dikkatli okuyalım lütfen
http://www.agaclar.net/forum/1197288-post372.htm
bakın kendi yazılarında bile hala kurnazca yeşil kabuklu taze ceviz kilosu veriyorlar düşmeyin bu tuzağa
hangi kabuklu kuru ceviz bu linkte yazılan kadar ağırlığa (0,060 gr) sahipmiş?? 334 adet ceviz = 3340 gr gelir 20 kg değil
şunuda asla unutmayınız!!!!
bahsi geçen cevizin asıl menşeği özbekistan. ukraynada geliştirilmiş. yani??
http://tr.wikipedia.org/wiki/Çernobil_reaktör_kazası
benden uyarması...
ekteki linke bakarsanız verimli başka cinslerinde olduğunu görebilir, ceviz hakkında bilinmesi gerekenler hakkında bilgilerde bulabilirsiniz...
http://www.ozyurtardafidan.com/sayfa.asp?sayfano=37
fotoshop ile oynanan fotoğraflar,sorulan sorulara hiç verilmeyen ya da geçiştirici ve dolambaçlı verilen cevaplar, verim konusunda uzun uğraşlarımız sonucu 150 kg ibaresinin yeşil kabuklu olduğu ve aslında 25 kilo tam verim çağında ulaşabileceği, yetkili kişinin de bahsettiği 4 yaşında 4 kilo verebilen ağacımız var diyor. chandler da pedro da 10 kilo vereninin de olduğu söyleniyor.aşısız olacak bu çeşit demesi savunması ancak sonra aşı çalışmalarına başlaması, bir çok konu konuşuldu tartışıldı cevaplar bulundu insanalr bunları okusun değerlendirsin ekmek isteyen varsa da serbestir sonuçta buyursun eksin. ancak daha fazla tartışmaya gerek olmayan bir konu yetkili olan kişi somut bilgiler ve deliller ile bilgilendiğinde sayfasında paylaşsın okuruz. ancak şuanda neyin ne olduğu belli.
Herkeze merhaba,
Nasip olursa bu hafta cevizlerin gübrelemesini şu şekilde yapmayı düşünüyorum.İki yazını geçiren cevizlerimin ağaç iz düşümlerinin etrafına daire şeklinde bir kürek ağzı genişliğinde 15-20 cm derinlikte 1 teneke yanmış keçi gübresi ile 1 su bardağı 18-46 gübre karışımını atıp üstünü kapatacağım.Böylece kışın kök gelişimleri daha da güzel olacak inşallah.
Merhaba Kamil Bey,
Azot kısmı kışın atıldığında uçup gidecektir. Ayrıca üreticinin sayfasında verilen şu notları da dikkate almanızı tavsiye ederim:
DAP(18-46-0) gübresi
Erken verilmesi halinde gübrenin içindeki fosfor topraktaki kireç ve diğer maddelerle birleşerek etkisiz hale gelir.
Ekimden sonra verilirse toprak yüzeyinde kalacağı için bitkiye yararı olmaz.
İçerisinde bulundurduğu fosfor ve azot besin maddeleri nedeniyle Orta Anadolu ve geçit bölgelerinde yetiştirilecek buğday için çok uygun bir gübredir.
Bu gübrenin hububat ve benzeri bitkilere sonbaharda,ekim esnasında,mibzerle tohum derinliğine ve bant halinde verilmesi en uygun verme şeklidir.
Mibzerle ekimin yapılmadığı hallerde ekimden hemen önce tarla yüzeyine serpilip sonra ekim yapılarak gübrenin toprakla karışması temin edilmelidir.
Yüzeye serpildiğinde amonyak kaybı (azot uçması) artmaktadır. Serpilip toprağa karıştırıldığında içerisindeki Fosfor fiksasyona (topraktaki bazı maddelerin fosfor kullanımını engellemesi) uğramaktadır. Bu nedenle en uygunu bant şeklinde verilmesidir.
Hububat ekiminde yalnız olarak kullanılabilir, azotun eksik kalan kısmı ilkbaharda üst gübreleme ile tamamlanmalıdır.
ç.
vizyon_78
18-11-2013, 14:58
Değerli arkadaşlar gübreleme konusun da bazen iki arada bir derede kalıyorum.Ben de Aralık ilk haftası gibi TSP ve 1 yıllık yanmış hayvan gübresini kullan mak istiyorum .İl tarım a danıştığım da kullanabileceğimi söylediler .Sizce napmalıyım erken mi ? tam olarak ne zaman gübreleme yapmalıyım .Verceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim saygılar ...
sahinlibaris
18-11-2013, 15:09
Ceviz Yeşil Kabuk Soyma Makinası ile soyulan cevizlerde bir acı tat olduğu için hiç kabül görmediğini söyleyen pazarcılar var. Hatta bazıları satılan cevizin tekrar iade edildiğini söylüyorlar. Üstadların bu konudaki yorumu nedi?
formullaone
18-11-2013, 21:03
Ceviz Yeşil Kabuk Soyma Makinası ile soyulan cevizlerde bir acı tat olduğu için hiç kabül görmediğini söyleyen pazarcılar var. Hatta bazıları satılan cevizin tekrar iade edildiğini söylüyorlar. Üstadların bu konudaki yorumu nedi?
Bu durumu ilk defa sizden duyuyorum. Burada,4 yıldır tonlarca ceviz makine ile soyulup,3 kg,10 kg,100 kg şeklinde perakende satıldı. Ancak kimseden bir şikayet geldiğini duymadım.
Sebebi başka bir şey olabilir belki.
malesef bazıları çamaşır suyu katarak kabuk rengini beyazlatarak daha kaliteli gibi göstermeye çalıştığından olabilir.
kamil keskin
19-11-2013, 09:47
Syn çamtepe;
Öncelikle teşekkür ediyorum ilginiz için,
pazar günü üç kürek keçi gübresi artı 1.5 su bardağı 18-46 dap artı 1 su bardağı kükürt karışımını bant şeklinde toprağa verdim.Benim bildiğim kış girmeden ağacın kök gelişimi için 18-46 gübrenin çok faydalığı olcağıydı.Yukardaki verdiğiniz linkte azotun kireçle birleşip etkisini kaybedeceği yazıyor.Pekala gübreleme konusunda ne önerirsiniz.
formullaone
19-11-2013, 17:13
Bugün hem yürüyüş amaçlı,hem de gözlem amaçlı olarak bahçeleri dolaştım.
Fernor çeşidi yapraklarını dökmeye başlamış, Chandler baharda Fernor'dan daha erken uyanmasına rağmen,sararmalar yeni başlamış,yaprak dökümü henüz yok.
Bu da gösteriyor ki,Fernor'un vejetasyon süresi Chandler'dan en az 15 gün daha kısa. Yani,karasal iklimde soğuk alma riski Chandler'a göre daha az.
cemilahmet
19-11-2013, 19:25
güzel gözüküyorlar.
merhabalar. neden chandler ceviz düşünmüyosunuz
ömür-uşak
19-11-2013, 20:25
Bugün hem yürüyüş amaçlı,hem de gözlem amaçlı olarak bahçeleri dolaştım.
Fernor çeşidi yapraklarını dökmeye başlamış, Chandler baharda Fernor'dan daha erken uyanmasına rağmen,sararmalar yeni başlamış,yaprak dökümü henüz yok.
Bu da gösteriyor ki,Fernor'un vejetasyon süresi Chandler'dan en az 15 gün daha kısa. Yani,karasal iklimde soğuk alma riski Chandler'a göre daha az.
Maşallah kardeşim bahçen güzel duruyor tertemiz Bir yerlere nazar boncuğu tak.Allah korusun.Başaracağından eminim kolay gelsin.
formullaone
19-11-2013, 21:30
Maşallah kardeşim bahçen güzel duruyor tertemiz Bir yerlere nazar boncuğu tak.Allah korusun.Başaracağından eminim kolay gelsin.
Çok teşekkür ederim Sayın ömür-uşak,bana moral verdiniz.
Bahçenin yabancı ottan arındırılmasına ve temiz olmasına çok dikkat ediyorum. Bildiğiniz gibi,bir çok hastalığa sebep olan bakteriler,kış soğuklarını ağaçların dibindeki ot ve yapraklarda geçirirler. Bu durumu bir miktarda olsa önlemiş oluyorum.
Etrafımda gördüğüm bakımsız ve otlu bahçelerdeki cevizlerin hiç büyümediğini görmek de,yabancı otlara savaş açmış olmamın diğer sebebidir.
formullaone
19-11-2013, 21:39
merhabalar. neden chandler ceviz düşünmüyosunuz
Sayın AYDIN67,Chandler dikmeyi düşünmüyorum ya da Chandler dikmeyin demedim.
Ben sadece gözlerimle gördüğüm ve 2 yılda yaşayarak tecrübe ettiğim bir durumu paylaştım. Bu durum da,Chandler çeşidinin yeşil kalma süresinin,Fernor çeşidine göre en az 15 gün daha uzun olduğudur.
Karasal iklime yabancı çeşit dikmek isteyen üreticilerin,Chandler konusunda tereddüt ettiklerini biliyorum. Bu yüzden,bu bölgelere Fernor dikerek ilkbahar geç ve sonbahar erken donu riskini 15 gün daha azaltabileceklerini belirmek istedim.
Tabi ki,herkes tercihinde özgürdür.
Şimdi istediğiniz kadar soyma makinasıyla soyulmuş ceviz göndereyim bakın diyeceğim ama
Elimde 100- 150 kg kadar soyma makinasıyla soyulmuş cevizim kaldı ve ben söylediğiniz olayı hiç görmedim,
Bu söylem şöyle doğru olabilir, eskiden su dolu beton havuzlarda ceviz soyma işlemi yapılırdı ve suda kalma süresi çok daha uzun olurdu, ince kabuk dediğimiz cinslerde geç hasatlarda kabuk yarılma yerlerinde aralanma yapabiliyor bu aralanma varsa dediğiniz doğru olabilir, su girer cevizin iç özelliğini bozar.
Günümüzdeki makinalar da ceviz suyun içinde durmuyor, su verilişinin sebebi yeşil kabuğu biraz yumuşatmak ve soyulan kabuğu aşşağıya indirmek, cevizin suyla teması 5 ila 10 dakika bu zaman zarfında da diğer cinsler hiç bir zararı olmadığı gibi zamanında hasat edilen ince kabuklu tabir ettiğimiz cinslerde su giremiyor herhangi bir zarar görmüyor. Yalnız inçe kabuk dediğimiz cinslerin soyma makinaları daha hassas olması gerektiğini belirteyim piyasada satılan makinalar tek tip makinalar buda ince kabuklular da kırma yapabildiği şikayetlerini alıyorum, ben bir kaç tane de olsa yaptıklarımda kişiye soruyorum ince kabuk cinsleri varsa makinayı da buna göre yapıyorum.
Benim bildiğim kış girmeden ağacın kök gelişimi için 18-46 gübrenin çok faydalığı olcağıydı.Yukardaki verdiğiniz linkte azotun kireçle birleşip etkisini kaybedeceği yazıyor.Pekala gübreleme konusunda ne önerirsiniz.
Kök gübresinin kök gelişimi için faydalı olacağı doğru, yalnız bu aylar için biraz daha erken kök gübresinin cözülmesi bitkinin alabilmesi için 1.5- 2 ay gibi zaman gerekir bunu şubat ya da en geç mart gibi verebilirsek daha iyi yapmış oluruz.
Şimdi diyeceksiniz ki, şubatta martta gübreyi vermek çok zor, katılıyorum, gerçekten de bu aylarda gübre uygulaması yağışlar çamur toprağın işlenmesi çok zor, bu gibi durumlarda da bel küreğiyle batırabildiğimiz kadar derinlere batırıp ağaç taçının etrafına beş altı çukura birer çay bardağı gübre koyup kapatarak da yapabiliriz. (gübre miktarı ağaç büyüklüğüyle ilgilidir)
Kök gübresi Yani taban gübresi uygulamalarında amaç gübreyi belli derinliklere koyabilmek taban gübresi yer değiştirmeyen bir gübre olduğu için kayıpta olmayacaktır, içinde azot varsa yağışlarla birlikte kaybolacağı için azottan çok bir fayda görülmez azota ihtiyaç varsa azot uygulamasını baharda yapınız.
Bir de yeri gelmişken şunu da hatırlatayım bilhassa kireçli topraklarda taban gübresini serpme şeklinde kesinlikle vermeyiniz, kireç gübreyi apsorde eder bitki bundan faydalanamaz, kireçli topraklarda en güzeli üsttede bahsettiğim gibi çukurlar açıp toplu olarak bir çay bardağı gibi gübreyi vermek.
Sayın formullaone, fidanlarınız çok güzel şu fidanı çok güzel bir taç yapısı oluşturmuş. yani ben hazırım diyor.
455397
Sizi şekil oluşturma olarak yormayacak bir dakikalık uygulama yeterli gelecek.
Sayın Formullaone, Bahçeniz süper görünüyor. Hem fidanların gelişimleri güzel hemde otla mücadelede çok başarılı olmuşsunuz. Tebrik ediyorum. Çok çaba gösterdiğinizi biliyorum. Neticeside zaten görünüyor.
Elinize sağlık.
formullaone
20-11-2013, 10:27
Sayın formullaone, fidanlarınız çok güzel şu fidanı çok güzel bir taç yapısı oluşturmuş. yani ben hazırım diyor.
Sizi şekil oluşturma olarak yormayacak bir dakikalık uygulama yeterli gelecek.
Teşekkürler Sayın Lilium,evet taç yapısı düzgün olanları budamak hem kolay hem de zaman almayacaktır. Şekil olarak düzgün olmayanlar da var,bu fidanları budarken yanıma bir de sandalye alıp,oturup düşünmem gerekecek sanırım ;)
formullaone
20-11-2013, 10:37
Sayın Formullaone, Bahçeniz süper görünüyor. Hem fidanların gelişimleri güzel hemde otla mücadelede çok başarılı olmuşsunuz. Tebrik ediyorum. Çok çaba gösterdiğinizi biliyorum. Neticeside zaten görünüyor.
Elinize sağlık.
Sağolun Sayın Yeshill,elimizden geldiğince,sıcak soğuk demeden,maddi imkanları da sonuna kadar zorlayarak,bakımlarını en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz.
Siz,bahçenizin gelişim konusunda yetersiz olduğunu yazmıştınız. Bunun sebebini bulabildiniz mi? Bildiğim kadarıyla,en son,fidanlarınızın durumu güzeldi.
Toprak tahlilinde bir sıkıntı çıkmış mıydı? Fazla kil,kireç var mıydı ? Durgun olma sebebi bu olabilir diye düşünmeye başladım.
dün ilçe ziraate gidip toprak analizlerimi bıraktım. orada ki bir ziraat mühendisi hanım efendi de ceviz ekecekmiş ve benden bilgi istedi nereden fidanları aldığıma nasıl ekmesi ve hangi çeşidi ekmesi gerektiğine dair. ülkemizin geldiği nokta malesef bu. bu yüzden sanırım diğer ülkelerden ceviz ithalatı yapıyoruz.
hahaaaa sayin erman banada bodur ceviz dik demislerdi. hemen kactim ordan.. formulaone bahcenize bayiliyorum ta bastan beri maasallah.. hemen hemen ayni zamanda diktik sizle.. benim agaclarin bazilari sizinkiler gibi bazilari yeterince gelismedi.. ya yerini sevmedi ya bi sorun var bilmem.. sizinkiler gordugum kadariyla ayni buyumus hemem hemen
Kıymetli ceviz gönüldaşları merhaba. Sayın formullaone, öncelikle maşallah diyerek tebrik ederim bahçenize emek verdiğiniz belli oluyor. İşin daha çok başında olan biri olarak birşey danışmak istiyorum. Fidan alırken boy konusunda bir öneriniz var mıdır? Çeşitli boylar var fakat yaş olarak belirtilmiyor. hangi boy hangi yaşa tekabül ediyor, hangi boyun tutma oranı daha yüksektir? Yoksa büyüsün diye beklemeden büyük fidan mı almak daha iyidir?
formullaone
20-11-2013, 17:40
hahaaaa sayin erman banada bodur ceviz dik demislerdi. hemen kactim ordan.. formulaone bahcenize bayiliyorum ta bastan beri maasallah.. hemen hemen ayni zamanda diktik sizle.. benim agaclarin bazilari sizinkiler gibi bazilari yeterince gelismedi.. ya yerini sevmedi ya bi sorun var bilmem.. sizinkiler gordugum kadariyla ayni buyumus hemem hemen
Sayın bozy,bizim de yavaş büyüyen fidanlarımız var. Büyümeme sebepleri genelde;
-Fidanın aşı yerinin tam kaynaşmamış olması
-Fidanın kök yapısında problem olması ( havuç denilen kısmın derin kesilmiş olması)
-Fidan dikilirken kepçe ile açılan çukura denk gelmeyip,çukur dışına dikilmiş olması
-Fidanın ayrık otu ile mücadelesinin iyi yapılmaması sonucunda,otların bütün gübre ve suyuna ortak olup,fidanları zayıf bırakması
-Fidanların gübre ve sulamasının iyi yapılmaması
Bizim bahçede büyümeyenler genelde fidanlardaki kök problemlerinden kaynaklandı. Söküp yenisini dikiyoruz.
formullaone
20-11-2013, 17:46
Kıymetli ceviz gönüldaşları merhaba. Sayın formullaone, öncelikle maşallah diyerek tebrik ederim bahçenize emek verdiğiniz belli oluyor. İşin daha çok başında olan biri olarak birşey danışmak istiyorum. Fidan alırken boy konusunda bir öneriniz var mıdır? Çeşitli boylar var fakat yaş olarak belirtilmiyor. hangi boy hangi yaşa tekabül ediyor, hangi boyun tutma oranı daha yüksektir? Yoksa büyüsün diye beklemeden büyük fidan mı almak daha iyidir?
Sayın feeckry,aslında fidanların kök yapısının sağlıklı olması en önemli faktör. Dikimden sonra 3-5 göz üzerinden kesip,büyüyen gözlerden birini lider seçer ve hızlı bir şekilde büyütürsünüz. Fidanın ne çok küçük ( cılız ) ne de çok yaşlı ( kalın ) olmaması gerekir. En ideali,orta boylu ve sağlıklı olması. Tabi ki,ilk önce ismine doğru olması ;)
Benim diğer bir gözlemim de,açık köklü fidanların,torbalılara göre tutma oranının ve gelişme hızlarının yüksek oluşu. Fidanın yaşı bildiğim kadarıyla pek önemli değil.
ömür-uşak
20-11-2013, 18:21
Çok teşekkür ederim Sayın ömür-uşak,bana moral verdiniz.
Bahçenin yabancı ottan arındırılmasına ve temiz olmasına çok dikkat ediyorum. Bildiğiniz gibi,bir çok hastalığa sebep olan bakteriler,kış soğuklarını ağaçların dibindeki ot ve yapraklarda geçirirler. Bu durumu bir miktarda olsa önlemiş oluyorum.
Etrafımda gördüğüm bakımsız ve otlu bahçelerdeki cevizlerin hiç büyümediğini görmek de,yabancı otlara savaş açmış olmamın diğer sebebidir.
Gerçekten bahçenin temiz olması hem ağaçlar için hemde gözlerimiz için çok iyi.Bende temiz tutmaya çalışıyorum ama ayrık otuyla mücadele zor.Bazı arkadaşlar ve bazı ziraatçıler toprak işlemeyi önermiyorlar.Otları biçmemizi öneriyorlar gerekçeleri toprak yanmaz serin olur diye.Bana ters geliyor ben toprak işlemeye devam ediyorum.Otlu bahçede gezmesi bile zevksiz.
Sayın formullaone, bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Dikim zamanını ayarlayabilirsem benim de gönlüm açık kökten yana.
Fidan boyu ile ilgili olarak cevizin dikimden sonra ortalama 5 sene sonra verime yattığını düşünürsek 50 cm fidan da 150 cm fidan da dikiminden 5 sene sonra mı verime yatıyor? Erken verim alma konusunda bir farkı olmuyor mu?
formullaone
20-11-2013, 19:35
Sayın formullaone, bilgilendirmeniz için çok teşekkür ederim. Dikim zamanını ayarlayabilirsem benim de gönlüm açık kökten yana.
Fidan boyu ile ilgili olarak cevizin dikimden sonra ortalama 5 sene sonra verime yattığını düşünürsek 50 cm fidan da 150 cm fidan da dikiminden 5 sene sonra mı verime yatıyor? Erken verim alma konusunda bir farkı olmuyor mu?
Bence erken verime etki etmez.
Fidanın boyu ister 50 cm,isterse 150 cm olsun, 4-5 göz bırakıp ( aşı yerinin üstünden 30-40 cm gibi ) dikim budamasını yapmanız gerekir. Dikim budaması yapmazsanız,fidan aynı yıl hem kök yapısını hem de 150 cm boyundaki dalını besleyemez,üstlerden kurur.
Dikim budaması yaptığınızda,patlayan gözler az olacağı için,kökler bu gözlerin tamamını besler ve hızlı bir şekilde gelişirler. İçinden en dikine gelişeni lider yaparsınız. Bir göz,bir yaz boyunca iyi bakılırsa 2 metreye ulaşır zaten.
Kışlar sert geçiyorsa,dikim budamasını baharda yaparsanız kestiğiniz yerden fidan üşümemiş olur. Ayrıca sutut ile kapatmayı unutmayın.
gecekorsanı
20-11-2013, 19:44
merhaba ceviz dostları burayı hep takip ediyordum ama bugün üye oldum.tecrübeleri paylaşmak ve tecrübelerden birşeyler öğrenmek en güzeli.
ben 8 yıldır ceviz işiyle uğraşıyorum.öncelikle bu işe yeni başlayacak arkadaşlarımıza tavsiyelerim olacak.eğer matemetik hesabına göre bu işe girerseniz her zaman kaybedersiniz.ceviz cocuk yetiştirmekle aynıdır.dikmekle hiçbirşey olmuyor herşey bakmakla oluyor dikimden itibaren bir an bile bakımını aksatmamak gerekiyor.bahçe kurma kararı almadan önce mutlaka bu işi yapan arkadaşlarla irtibata geçip neler yaptıklarını ne çileler çektiklerini gözlemleyin ve ben bunu yapabilirmiyim diye kendinize sorun.benimle beraber aynı yıl bulunduğum yerde 8 kişi kapama ceviz bahçesi kurdu 7 kişi bıraktı cevizler allaha emanet.tek ben devam ediyorum
dile kolay 8 sene önce ceviz dikmeye karar verdim.bunu en iyi kim bilir ziraat mühendisleri bana şebin bilecik yavuz u 10*10 diktirdiler.herşey güzel bakımı on numura ağaçların gelişimi süper ama hep ilkbahar erken donları vurdu.bende araştırdım ne yapabilirim diye chandner ve fernor cinslerine ulaştım.araştırıken bulunduğum ilde 14 senedir bu işle uğraşan birini buldum hemen yanına gittim dersaneden coğrafya öğretmenim çıktı.inanın cevize gönül vermiş insanlar olarak onun tecrübelerini dinleseniz hayretlere düşersiniz.neyse ağaçları 5 yılında aşılayıp chandner ve fernora çevirdik.malum çok soğuk geçen o senenin kışında aşıların ilk yılında olmasından heemen hemen hepsi dibine kadar kurudu.ama yılmadık ertesi sene tekrar aşılama yaptık şimdi ağaçlarımın kökü 8 yaşında aşılar 2 yaşında hala devam ediyoruz
gecekorsanı
20-11-2013, 20:03
2 yaşındaki chandner kökler 8 yaşında
ömür-uşak
20-11-2013, 22:20
2 yaşındaki chandner kökler 8 yaşında
Hemşehrim kolay gelsin Uşağın neresindensin görüşelim.Ben yapağılar köyündenim.Bende bu sene çeşit değiştirdim hepsi tuttu.Benim ağaçlar 13 yaşında idi.
Toprak tahlilinde bir sıkıntı çıkmış mıydı? Fazla kil,kireç var mıydı ? Durgun olma sebebi bu olabilir diye düşünmeye başladım
Sayın Formullaone, Ceviz fidanlarının 2013 yılı performansları iyi. Fidanları 2011 sonu diktik. 2012 senesi gelişmeleri zayıf kaldı bence. Birkaç sorun olabilir. Yeterince sulanmadı ( Uzaktan bahçeyi idare etmeye kalınca maallesef herşeyi kontrol altında tutamıyoruz) 2. Nedenende yüksek PH diye düşünüyorum. PH 8 civarında ve 2012 de bu konuda tedbir almadık. Bu sene kükürtllü damlama gübresi kullanarak bu sorunu çözdüğümüzü düşünüyorum. Ot kontrolü de bir diğer sorun. Biz gübreleme ve sulama yaptıkça otlar cevizlerden daha iyi büyüdü ( ^_^). Çapalamada yeterli olamadık diye düşünüyorum. Bu sene malç tekstili denedim. İyi netice verdi. Bizde elma ce ceviz bahçesi var. 40 dönüm elma bahçesini malç tekstili ile örttük. Hva şartları müsade ederse önümüzdeki günlerde ceviz bahçesinide örteceğiz. Umarım yabancı otlar fazla sorun olmıyacak (cevizde aralara Macar figi ektik. Biraz geç kaldık umarım sorun olmaz - hem yeşil gübreleme hemde ot kontrolü yapmış oluruz). Umarım önümüzdeki sene daha iyi gelişme gösterecekler.
Selamlar
gecekorsanı
20-11-2013, 23:21
İnşallah chandlerlerınız ilkbahar donlarından olduğu kadar sonbahar donlarından da zarar görmez. Şunu belirtmeden geçemeyeceğim. Bir kere 8 yaşındaki şebin-bilecik ağaç kök ve gövdeleri olarak değerlendirirsek ağaçlara çok da iyi bakılmamış. Daha önce yazdım yine yazacağım. Yerli olsun yabancı olsun ilkbahar-sonbahar bordo bulamacı atılması,3-4 kez mantar ilaçlaması(iç kurduya beraber), düzgün çapalama ve haftada 1.yaşında 80 lt. daha sonraki yıllar için 10 ar lt arttırmak kaydıyla sulama ve de koyun-keçi gübrelemesi yapmazsanız ceviz randıman vermez. Çeşit değişimi yapmadan önce bunları gözden geçirmek gerekir düşüncesinde olanlardanım.
helot tavsiyelerin için teşekkürler dediklerinin hemen hemen hepsini yapıyorum.bu fotoğraf temmuz 15 gibi çekilmişti.yani bundan daha da büyüdü.bu seneye girerken dikine tek sürgündü yan dallar hiç yoktu tepe vurması yapılınca hepsi busene oluştu.atatürk orman çiftliğinde yaptırılan tahlile ve gübreleme önerisine göre herşey yapıldı.cevizde sürgünler 1 metreden kısa olmadığı sürece pek sorun yok demektir.2 metreyi geçen sürgünler vadı.don olayına gelince ben don zamanlarında küçük ateşler yaktım sıcaklık sıfıra düşünce zaten 2 gece don oldu sadece sürgünlrin uclarına doğru zarar var onlarda budamada alınacağına göre bir sorun yok.ayrıca suyu ağustos başında kesmiştim çok faydası oldu
gecekorsanı
20-11-2013, 23:31
http://img492.yukle.tc/thumbs/1025024.jpg (http://img492.yukle.tc/image.php?id=1025024.jpg)
Bu resimdeki Şebin ağacı 2009 tarihinde dikilmiştir.
5kg. kuru kabuklu ( yeşil kabuğu çıkmış ) ceviz alınmıştır.
helot ağaçların çok güzel maşallah ama şekilendirmen hatalı bence ilerde bakımda çok sorun yaşarsın .
bizim buralarda yerli cinlerin hiçbirinden randıman alınamadı nedeni ilkbahar geç donları mayıs 10 a kadar don görülebiliyor.15 yaşında kaman şebin bilecikten bahçesi bulunanlar bile cins değişikliğine gidiyor.çünkü 2-3 senede bir meyve alabiliyorlar.aslında karasal iklime en uygun ceviz fernor
gecekorsanı
20-11-2013, 23:50
dün ilçe ziraate gidip toprak analizlerimi bıraktım. orada ki bir ziraat mühendisi hanım efendi de ceviz ekecekmiş ve benden bilgi istedi nereden fidanları aldığıma nasıl ekmesi ve hangi çeşidi ekmesi gerektiğine dair. ülkemizin geldiği nokta malesef bu. bu yüzden sanırım diğer ülkelerden ceviz ithalatı yapıyoruz.
ermana malesef ziraat mühendislerinin yüzde 95 inin bu foruma yazanlar kadar bile bilgisi yok.insanların yıllarını çalmaktan ve maaş almaktan başka birişe yaramıyorlar.geçen hafta bordo bulamacı almaya emekli ziraat mühendisi abimizin yanına gittim adam emekli tarım marketi var her sene belki 1000-2000 adet ceviz fidanıda satıyor.yanında biri var konuşuyorlar bende dinliyorum müşteri 300 adet ceviz dikecek hangi cins dikmeliyim diyor abimiz mühendis ya şebin bilecik yavuz diyor hala banada o diktirmişti müşteri tamam deyip siparişleri verecekken dayanamadım abi artık yeter dedim insanlardan küfür yemeye doymadınızmı dedim şaşırdı.neden dedi şebin bileciğin burda olmadığını hala anlayamadınmı dedim benim fernorcu olduğumu biliyor ya senin cevizlerin ne olduğu belli değil kaç senelik ceviz onlar dedi ne olacağı bilinemez dedi.konuşmalar sürdü gitti ama müşterinin anlattıklarım kafasına yatınca yeğenim bende ondan dikeceğim dedi.
Toprak tahlilinde bir sıkıntı çıkmış mıydı? Fazla kil,kireç var mıydı ? Durgun olma sebebi bu olabilir diye düşünmeye başladım
. Bu sene malç tekstili denedim. İyi netice verdi. Bizde elma ce ceviz bahçesi var. 40 dönüm elma bahçesini malç tekstili ile örttük. Hva şartları müsade ederse önümüzdeki günlerde ceviz bahçesinide örteceğiz. Umarım yabancı otlar fazla sorun olmıyacak
selamlar
malç tekstilini kışın toplamıyormusunuz???
malç tekstilini nereden ve kaça aldınız ölçüleri ne??
bilgiler için şimdiden teşekkürler.
cemilahmet
21-11-2013, 08:37
malç tekstilinden bahsediyorsunuz kardeş. ben de yapmak isterim. ancak bu nedir bilmiyorum. bu malç tekstilini biraz anlatabilirmisiniz.nasıl kullanacagım nereden temin edebilirim.ben de yabancı ottan muzdaribim.
ykaya194
21-11-2013, 09:03
malç tekstilinden bahsediyorsunuz kardeş. ben de yapmak isterim. ancak bu nedir bilmiyorum. bu malç tekstilini biraz anlatabilirmisiniz.nasıl kullanacagım nereden temin edebilirim.ben de yabancı ottan muzdaribim.
LDPE tarımsal plastik ürünler malçlama filmi-Tarım Plastik Ürünler-ürün Kimliği:1326702304-turkish.alibaba.com (http://turkish.alibaba.com/product-gs/ldpe-agricultural-plastic-products-mulching-film-1326702304.html)
yasarugur
21-11-2013, 09:31
http://www.youtube.com/watch?v=TQzIe7tOXk4&feature=youtu.be
Bu akşam bereket tv de Aksu Tarımdan Ahmet bey ceviz hakkında bilgi verdi youtube'da bu videosu faydalı olacaktır ,Ayrıca çok beğendiğim bir de cümle söyledi "İnsanlar bir şeyleri sevebilirler ,hoşlanabilirler ama gülün,atın ve cevizin sevdalıları vardır, onların aşıkları vardır,o kişiler aynı zamanda konusunda sivrilmişlerdir ." dedi.Güzel söze ne denir...
cemilahmet
21-11-2013, 12:15
verdiğiniz bilgi için çok teşekkür ederim kardeş.yani anladıgım kadarı ile plastik bir naylon örtü ile otların üzeri kapatılacak ve otların hava ile temasını kesme işlemi olacak değilmi. yanlış anlamadıysam.otları örtme işlemi otların sararıp soluncaya kadar devam edecek değilmi
Selamlar,
Fidan ekim tarihi yaklaştıkça malç konusunu daha sık düşünür oldum. Tarlada daha önce atılan keçi gübresinin bir kısmı toprağa karışmadan öylece duruyordu. Kalın bir tabaka olduğu için orada ot bitmemişti. Fidanların çevresine, fidana değmeyecek şekilde böyle bir uygulama yapsak malç için nasıl olur?
ykaya194
21-11-2013, 12:44
Selamlar,
Fidan ekim tarihi yaklaştıkça malç konusunu daha sık düşünür oldum. Tarlada daha önce atılan keçi gübresinin bir kısmı toprağa karışmadan öylece duruyordu. Kalın bir tabaka olduğu için orada ot bitmemişti. Fidanların çevresine, fidana değmeyecek şekilde böyle bir uygulama yapsak malç için nasıl olur?
Malçlama yapacaksanız, plastik örtü dışında her türlü kuru ot, talaş, ağaç kabuğu vs. kullanabilirsiniz.
ben marangozlardan talaş almayı düşünüyorum.
Malçlama yapacaksanız, plastik örtü dışında her türlü kuru ot, talaş, ağaç kabuğu vs. kullanabilirsiniz.
onu biliyorum ama bu tarz şeyleri işleyip ufalamak ya da kompost yamak gerekiyor. 37 dönüm yer için yapılacak şey değil. Hayvan gübresinin işlenmesi gerekmiyor, aynı anda gübreleme de yapmış oluyoruz.
ancak gübreyi toprak altına almayarak toprak üzerinde bırakıyorsunuz sanırım, bu da gübrenin önemli bir değerini yok ediyor.
talaşı daha fazla ufalamaya gerek yok ayrıca toprağa bu şekilde de organik gübre vermiş oluyoruz. marangozlardan da çuvallar ile temini kolay.
malc tekstili plastik ortuden pahali ama bence daha iyi gibi gozukuyor ben de bu sene sira uzerine uygulamayi dusunuyorum zaten sira uzeri ot kontrolu en zor olan kalan kismi kolayca kazayagi ile suruluyor. kullananlar nereden alinir hakkaten faydasi var mi yazabilirlerse hepimize faydasi olacaktir ben biraz okudum gerci ama fazla bilgi hepimize lazim
sayin gece korsani dun burada bir mesajda arkadasimizin birine bir soru vardi diyorki ikinci sende alacagim urun ne kadar olur... sizin sekizinci yilda aldiginiz urun ne kadar acaba :).. yazdiklariniz insallah insanlarin hayallerden uyanip gercekleri gormesine biraz da olsa isik tutar umarim.. sanmiyorum gerci ... ceviz dikipte yattigim yerden para kazanayim diye hayaller kuranlar sonunuz husrandan baska bir sey degildir.. hic bir is kolay degil tabi, ancak tarimsal uretim bambaska ne dikersen dik ...
gecekorsanı
21-11-2013, 16:57
sayin gece korsani dun burada bir mesajda arkadasimizin birine bir soru vardi diyorki ikinci sende alacagim urun ne kadar olur... sizin sekizinci yilda aldiginiz urun ne kadar acaba :).. yazdiklariniz insallah insanlarin hayallerden uyanip gercekleri gormesine biraz da olsa isik tutar umarim.. sanmiyorum gerci ... ceviz dikipte yattigim yerden para kazanayim diye hayaller kuranlar sonunuz husrandan baska bir sey degildir.. hic bir is kolay degil tabi, ancak tarimsal uretim bambaska ne dikersen dik ...
benim kökler sekiz aşılar iki yaşında her ağacın üstünde 5-15 arası meyve vardı
türkiyede çok fazla ceviz dikiliyor ama sonunu benim tahminime göre en az yarısı göremiyor.benim diktiğim sene 8 kişi bahçe kurdu bir tanesi 35bin metrekareidi bu bahçeler bakımsızlıktan şu anda ağaç başı 1 kg bile vermiyor.yazın bir kere bile bile su vermiyorlar gerçi onlarında kendine göre mantıklı bir nedeni var zamanla doğadaki olduğu gibi olur.
ben 8 yılda en az 60bintl masraf ettim ama ticari anlamda hiçbirşey elde etmedim.dikmeden önce biri bana birşey söylemişti en az 7 sene hiçbirşey beklemeden bakabileceğine inanıyorsan bu işe gir.özet bu
Şu malçlama konusunu ceviz bahçemde epeydir bende düşünüyorum fakat bazı konularda endişeleniyorum iyi araştırıp uygulamak gerekir.
Endişem,
Bu siyah örtü ilk baharda havaların güneşli gittiği günlerde toprağın ısınmasına da büyük bir ihtimal etki edecektir ve bu ısınma ağaçıda harekete geçirip erken uyanmasını tetikleyecektir, zamanından önce uyanırsa donlara yakalanma riskini arttırmış olmayacakmıyız.
benim kökler sekiz aşılar iki yaşında her ağacın üstünde 5-15 arası meyve vardı
8 yaşında aşılanan iki yaşındaki aşılar için gayet normal bir durum, zira kök kuvvetli ve filize çalışıyor dinç gidiyor, budamalarınızı da dinç gelişim durumuna göre yaparsanız üçüncü yılda daha önceki 8 yaşındaki ağaçtan aldığın meyvayı alırsın.
gecekorsanı
21-11-2013, 17:20
8 yaşında aşılanan iki yaşındaki aşılar için gayet normal bir durum, zira kök kuvvetli ve filize çalışıyor dinç gidiyor, budamalarınızı da dinç gelişim durumuna göre yaparsanız üçüncü yılda daha önceki 8 yaşındaki ağaçtan aldığın meyvayı alırsın.
sana katılıyorum lilium, hocamın bhçesinde kökler 13 aşılar 6 yaşında 25kg kabuklu ceviz aldı bu sene.budamayı göz durumuna ve sürgün uzunluğuna göre %40-%60 arası geriye doğru yapıyorum.10 10 olan sıra aralarına 1 adet daha fernor dikeceğim yani dikim 5*10 olacak sence bu aradaki cevizler büyürmü bazıları sonradan dikilenler gelişmiyor demişti.senin fikrini öğrenebilirmiyim teşekkürler
ykaya194
21-11-2013, 17:24
Şu malçlama konusunu ceviz bahçemde epeydir bende düşünüyorum fakat bazı konularda endişeleniyorum iyi araştırıp uygulamak gerekir.
Endişem,
Bu siyah örtü ilk baharda havaların güneşli gittiği günlerde toprağın ısınmasına da büyük bir ihtimal etki edecektir ve bu ısınma ağaçıda harekete geçirip erken uyanmasını tetikleyecektir, zamanından önce uyanırsa donlara yakalanma riskini arttırmış olmayacakmıyız.
Üstad,
Sende havalar ısınınmaya başlayınca örtüyü kaldırırsın. Senin cevizlerin zaten bahçenin her tarafını kaplamış, fazla ot çıkmaz. (ceviz ağacın altında ot bitmez sözüne istinaden)
Merhaba, Malçlama ağaçlar.net te ayrı bir konu başlığı olarak detaylı olarak işlenmiş. Esas olarak iki türlü malzemeyle malçlama yapılıyor.
- Öğütülmüş dallar, saman, ot gibi doğal malzemeler
- Malç tekstili türü malzemeler. Bu ara malç naylonu ile malç tekstilinin ayrı malzemeler olduğunu belirtmeliyim. Malç naylonu hava geçirmediği için çok yıllık bitkiler için değilde tek yıllık bitkiler için kullanılıyor. Değişik bitkilere değişik renkler öneriliyor.
Bildiğim kadarıyla soruları cevaplamaya çalışayım.
-Malç tekstili hava geçirdiği için mantar hastalıklarına neden olmuyor
-Su geçiriyor - damlama boruları malç örtüsünün altında veya üstünde bırakılabiliyor (ikisinin deartısı ve eksisi var biz altta bıraktık)
- Malzeme 90-100 gram/m2 gibi değişik vasıflarda üretilip satılıyor.
- Kalitesine - ultraviyole işinlara dayanma gücüne göre ,3-5 sene arası kullanılabiliyor.
- Malç tekstili kışın kaldırılabilir sanırım ancak devamlı kullanılması daha ekonomik olur diye düşünüyorum (işçilik giderleri nedeniyle)
- Nem tuttuğu için sulama ihtiyacını azaltıyor.
- Türkiyede üretilen birkaç yer var sanırım. Bize en uygunu Galaser tarım geldi.
Galaser Tarım | Antalya tarım ve sera ürünleri (http://www.galasertarim.com/)
Sanırım üretici değil, Türkiye dağıtıcısı firma - Aldığımız fiyatı vermem doğru olmıyabilir ancak internette dolaşan fiyatların yarı fiyatına aldık diyebilirim.
Cevizde 1-2 sırada deneme yaptıktan sonra elma bahçemize nmalç tekstili uygulaması yaptık (kasım ayı) Birkaç fotoğraf ekledim.
Gelecek sene daha çok tecrübemiz olacak..oldukça paylaşırız.
Selamlar
455742
455743
455744
koyuturkm
21-11-2013, 22:48
Forumdaki tüm arkadaşlara selamlar, Ben Mustafa Koyutürk, Emekliyim,
Yaklaşık bir iki haftadır forumu takip ediyorum, gerçekten üst düzeyde faydalandığımı söyleyebilirim. Başta sayın Lilium olmak üzere tüm yazı yazanlara desteğiniz için teşekkür ederim.
Hatta Sayın Lilium’la bu hafta başı buluşarak Bandırmadaki fidancıları dolaştık, kendisine tekrar sizin huzurunuzda teşekkür etmek istedim.
Aslında hepimizin forumdan faydalanmaya da ihtiyacımız var, Çok özet olarak ceviz deneyimimizden bahsedeyim: Biz dört ortak olarak Denizli-Çivril Kıralanda 850-900 rakımda 3800 Ceviz dikimi yaptık, şu anda 320 dekar oldu. Yazın ve diğer zamanlarda bahçenin başında ben ilgileniyorum.
Geçen sene 2012 de tüm araziye dozerle 1 metre derin patlatma yaptırdık. Bu araziye yarısını 8x8 ve kalanını 8x7 olarak 3800 adet Chandler fidanı kazma kürek marifetiyle diktirdik,
Şu anda fidanlarımızdan 1500 adedi canlı gerisi kurudu, araştırdığım kadarıyla kuruma nedenleri şunlar:
1. Çivril Akdeniz iklimine daha yakın, fakat bizim bölge metroloji değerleri karasal iklim’e daha yakın görünüyor, yani hava çok kuru , haliyle Chandler’lar sanırım nemli ortamı seviyor, havayı çok sevmediler. . 4-5 defa sulama yaptık suyu Ağustosta kestik. Mayıs ve haziranın sonuna kadar sulama yapamadık fidanlar susuz kaldılar.
2. Dikim hataları % 10 etki etti diyebilirim, aslında Nisanda dikilen fidanların % 90 nı çok iyi filizlenmişti.
3. Traktörle de bir defa ara sürüm yaptık yeterli gelmedi sanırım, yabani otlanma çok fazla oldu, bu sene yağmur çok yağdığı için.
4. Fidanlarda aşı yerlerine yakın yerlerde ve güneşe bakan yerlerde güneş yanığı çok fazla oldu. Bakır ilaçları kullandık ama yeterli gelmedi. Stutlama yaptık ancak beyaz boyama yapmamıştık.
Foruma katılan tüm arkadaşlarla paylaşmak istedim.
Foruma çok sık giremiyorum kusura bakmayın… Fakat günde bir defa cevap verebilirim tüm ceviz gönüllülerinin emeklerinin karşılıklarını almalarını dilerim.
Bende bilgi amaçlı olarak sizlerle Yaşar Akça ve Sütyemez hocadan derlediğim şu bilgileri paylaşmak istedim:
Dikilen Ceviz Fidanları ile ilgili:
1. Fidanların hızlı gelişmeyen bölgelerde (rakımın yüksek olduğu) 15 Aralığa kadar dikilmiş ve cansuyunun verilmiş olması (Kış sert geçerse ve 15 Aralıktan sonra kar yağarsa dikilemez, dikim zamanında toprakta don olmaması, toprağın çamur veya karla kaplı olmaması, tavında olması gerekir)
2. Fidanın hızlı gelişmeyen bölgelerde (rakımın yüksek olduğu) özellikle Chandler fidan dikiminde tepe vurmasının 50-60 cm yapılmalı ki köke çalışma yapsın
3. Fidanları dikimden sonra mutlaka boyamamız lazım ( %50 Su % 50 tavan boyası ile)
4. Fidan çukurlarını mümkün olduğunca önceden açıp, birkaç hafta bekletmeliyiz, böylece çukurun içi güneş ve yağmurların etkisiyle tavlanır, kabarır ve havalanmış olur
5. Fidan dikiminde işaretlemeye uygun ve düzgün bir bahçe tesisi için mutlaka dikim tahtası kullanılmalı ya da iple gereken işaretleme ve ölçümler ile düzgün bir dikim yapılmalı
6. Fidan dikeceğimiz çukurların, derin ve geniş açılması (tercihen 80 x 80 x100 m en az 60 x 60 en, boy 80 cm derinlikte)
7. Fidan çukuru derin açılmış ise üst toprakla çukur tekrar doldurulmalı ve dikim çukurundaki toprağın oturma (gevşeklik) durumu dikkate alınarak, bu gevşek toprak üzerinde dikim yapılmalı
8. Fidanlar fidanlıkta hangi derinlikten sökülmüşse, mutlaka aynı derinliğe dikilmeli
9. Dikim kesinlikle derin yapılmamalı, fidanın aşı noktası her durumda toprak yüzeyinden, en az 5-10 cm yukarıda kalmalıdır. Aşı noktası toprağa gömülen fidanların kuruyacağı unutulmamalı
10. Gecesinde don olacak günlerde, fidan dikildiğinde can suyu günün erken saatlerinde verilmeli ve sonrasında ıslak olan fidan dip bölgesine biraz kuru toprak atılmalı
11. Yabancı cevizler ile 8 x4 bahçeler de dikiliyor ancak bizce dikim aralıkları en az 8x6 olmalı
12. Fidanların nakledilmesinde mümkün olduğunca kapalı araçlar kullanılmalı veya üzerleri örtülmeli, fidanlar dona, rüzgâra ve güneşe maruz bırakılmamalıdır. Eğer hemen dikim yapılmayacak ise fidanlar mutlaka nemli bir toprağa derin hendeklenmelidir. Açıkta nakledilen ve bekletilen fidanların su kaybına bağlı olarak zarar göreceği ve tutumunun zorlaşacağı unutulmamalı
Dikilecek Ceviz Fidanında Aradığımız Özellikler:
1. İsmine doğru olmalı ve hangi çeşitle aşılı olduğu bilinmeli (dikilecek fidanların yaprak dökmeden önce görülmesi gerçek chandler olduğunun bilinmesi açısından ayrıca fidanlarda yükleme ve söküm sırasında çok karıştırma olmaktadır)
2. Fidanın üzerinde yara, kırık, derin çizik, soyuk vs olmamalı
3. Aşı yeri kapanmış olmalı
4. Sertifikalı (çeşidi hatta anacını belli olduğunu gösteren belge )
5. Gövde düzgün ve pişkin, gözler iyi teşekkül etmiş olmalı
6. Kök sistemi güçlü olmalı (bol saçak köklü olmalı)
7. Fidanın anaç kısmı 1-2 yaşlı olmalı
8. Çeşit ve anaç gereken boyda ve kalınlıkta olmalı (çok kalın çok boylu bir fidan iyi bir fidan demek değildir)
sana katılıyorum lilium, hocamın bhçesinde kökler 13 aşılar 6 yaşında 25kg kabuklu ceviz aldı bu sene.budamayı göz durumuna ve sürgün uzunluğuna göre %40-%60 arası geriye doğru yapıyorum.10 10 olan sıra aralarına 1 adet daha fernor dikeceğim yani dikim 5*10 olacak sence bu aradaki cevizler büyürmü bazıları sonradan dikilenler gelişmiyor demişti.senin fikrini öğrenebilirmiyim teşekkürler
Budamalarını uç kısaltma değilde sık olan dal çıkartmaya göre dengelersen daha iyi yapmış olursun, bıraktığın dalları da çok az uç keserek hem dinç gelişmesini biraz olsun durdurmuş hem yandallar oluşmasını sağlarsın .
Araya dikeceğin cevizlerin kök toprağı ve kendileri güneş alıyorlarsa gelişirler. Ağaçların o kadar çok büyük değil olabilir, yalnız aşıladıkların bu yıl çok gelişirler.
gecekorsanı
21-11-2013, 23:16
umarım faydası olur
Üstad,
Sende havalar ısınınmaya başlayınca örtüyü kaldırırsın. Senin cevizlerin zaten bahçenin her tarafını kaplamış, fazla ot çıkmaz. (ceviz ağacın altında ot bitmez sözüne istinaden)
Zaten otun en hızlı büyüdüğü dönem Havaların ısınmaya başladığı dönem bu dönemde ağaçlarda da yaprak olmuyor ya da yeni yeni başlıyor dolayısıyla kök kısmı güneş alıyor,
Yani bu malçlama işinde ottan kurtulayım derken ağaçları erken uyandıracağım diye korkarım.
Sayın YESHILL dediği gibi değişik renkleri varsa açık tonlar olabilir.
Sayın koyuturkm, foruma hoş geldiniz, sizler gibi büyük bahçe sahiplerinin deneyim ve tecrübelerinizin foruma yarar katkı sunacağını söylemiştim yazmanızı rica etmiştim, paylaşımlara katılınız lütfen.
Ayrı bir bahçe sayfası açarak tüm yaptıklarınızı paylaşırsanız büyük bahçe kuracaklara da deneyim tecrübe kazandırmış olursunuz.
Tekrar hoşgeldiniz iyi paylaşımlar dilerim.
selamlar
ben geçen yıl malç naylonu ile üç fidanda deneme yapmıştım. çapaladıktan sonra fidan boğazı yaklaşık 30 cm açık akalacak şekilde naylon ile kapladım.
gelişmede diğer fidanlardan hiç bir farkı olmadı.
otlanma, fidan boğazındaki 30 cm yoğun ot yaptı. kapalı olan diğer kısımlar otlanamadı.
plastik malzeme ile malçlama yapacaklar kesinlikle düz naylon olanı tavsiye etmem.
yanlış anlaşılmasın tekstil dediğimizde naylon ama dokuma naylon olduğu için gözenekli bir yapıya sahip ve dolayısı ile hava alıp verebiliyor su geçirebiliyor internette ararken sera yer örtüsü, sera taban örtüsü, malç tekstili diye aratırsanız sonuca ulaşırsınız. ben adanadan bir firmadan 75 krş/m2 fiyat aldım
eğer birleşir siparişi çok miktara çekebilirsek bu fiyatı düşüre biliriz.en azından aynı şehirdekiler bir araya gelir sipariş verebilirse daha akıllıca ve ucuz olur çünki nakliyede var daha..
asıl tartışılması gereken 12 ay örtülümü duracak yoksa belli dönemlerde örtü alınacakmı?
kalacak ise taban gübrelemesi ne şekilde yapılacak ?
geçen yıl yapılan işçilikler
mart sonu taban gübrelemesi ve düzenleme 1
mayıs ilk hafta çapalama ve damlama serimi 1
haziran sonu çapa 1
ağustos ortası çapa 1
traktörle yapılan işleri yazmadım.. her çapalama fidan başı ( bölgelere göre işçilik fiyatına göre artar veya eksilir) 0,60 krş
4X0,60=2,40 TL
yani yaklaşık 3 m2 malzeme her fidana 2X2 örtü kullansak 4m2 eder ilk kaplama işçiliği ve nakliye dahil fidan başı yaklaşık 4 tl olur. iki yıldan önce kendini amorti eder.
fidan başı 4 tl harcamaya değermi değmezmi? bu değerlendirme tamamen bahçe sahibinin maddi durumu, ve işe bakış açısı ve bahçe büyüklüğüne göre değişir.
Aslında hepimizin forumdan faydalanmaya da ihtiyacımız var, Çok özet olarak ceviz deneyimimizden bahsedeyim: Biz dört ortak olarak Denizli-Çivril Kıralanda 850-900 rakımda 3800 Ceviz dikimi yaptık, şu anda 320 dekar oldu. Yazın ve diğer zamanlarda bahçenin başında ben ilgileniyorum.
Merhaba hoş geldiniz
(sayın lilium haklı) tecrübelerinizi ayrı bir sayfada yazarak paylaşırsanız yazdıklarınız arada kaybolmadan daha kolay ulaşılabilir halde olur. bizleride mutlu edersiniz. sizin gibi büyük ölçekte bahçesi olanların tecrübeleri gerçekten çok değerli
Geçen sene 2012 de tüm araziye dozerle 1 metre derin patlatma yaptırdık. Bu araziye yarısını 8x8 ve kalanını 8x7 olarak 3800 adet Chandler fidanı kazma kürek marifetiyle diktirdik,
Şu anda fidanlarımızdan 1500 adedi canlı gerisi kurudu, araştırdığım kadarıyla kuruma nedenleri şunlar:
1. Çivril Akdeniz iklimine daha yakın, fakat bizim bölge metroloji değerleri karasal iklim’e daha yakın görünüyor, yani hava çok kuru , haliyle Chandler’lar sanırım nemli ortamı seviyor, havayı çok sevmediler. .
ceviz ağaçları nemi çok sevmez nemli havada daha çok hastalanırlar (antraknoz v.b mantari hastalıklar nemli bölgelerde daha sık görülür)
4-5 defa sulama yaptık suyu Ağustosta kestik. Mayıs ve haziranın sonuna kadar sulama yapamadık fidanlar susuz kaldılar.
Aslında yaşadığınız olumsuzluğun %90 sebebi bu cümlenizde saklı
2. Dikim hataları % 10 etki etti diyebilirim, aslında Nisanda dikilen fidanların % 90 nı çok iyi filizlenmişti.
3. Traktörle de bir defa ara sürüm yaptık yeterli gelmedi sanırım, yabani otlanma çok fazla oldu, bu sene yağmur çok yağdığı için.
4. Fidanlarda aşı yerlerine yakın yerlerde ve güneşe bakan yerlerde güneş yanığı çok fazla oldu. Bakır ilaçları kullandık ama yeterli gelmedi. Stutlama yaptık ancak beyaz boyama yapmamıştık.
Foruma katılan tüm arkadaşlarla paylaşmak istedim.
fidanlarınızı sanırım açık kök olarak diktiniz..?
bu kadar çok kayıp olmasına gerçekten çok üzüldüm geçmiş olsun.
fidanın ilk yılında sulama çok önemli ve kesinlikle erken kesilmemeli. siz 5 sulanma ile koca bir sezonu geçirmişiniz kalan fidanlarınız olduğu için kendinizi şanslı hissetmelisiniz.
tekrardan geçmiş olsun inşaallah bundan sonrasında işleriniz istediğiniz gibi ilerler. bol şanslar diliyorum
ykaya194
22-11-2013, 09:33
Zaten otun en hızlı büyüdüğü dönem Havaların ısınmaya başladığı dönem bu dönemde ağaçlarda da yaprak olmuyor ya da yeni yeni başlıyor dolayısıyla kök kısmı güneş alıyor,
Yani bu malçlama işinde ottan kurtulayım derken ağaçları erken uyandıracağım diye korkarım.
Kışın örtülü olduğu için otların kök gelişimi zayıf olur, cevizlerin her zamanki uyanması öncesi birkaç hafta örtüleri kaldırır uyandıktan sonra tekrar serersin.
hasan_ka
22-11-2013, 13:30
Endişem,
Sn. Lilium benim bu konudaki düşüncem endişenizin yersiz olduğu yönünde. Sonuçta toprağın sıcak olması ile havanın sıcak olması farklı şeyler bence. Çünkü toprağa özellikle hayvan gübresi verdiğimizde de toprak malç tekstiline göre kat kat fazla ısınacak. Toprak ısısı zararlı olsaydı, düz mantık gübre de zararlı olurdu. Aksine gübrelemenin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu yüzden toprak ısısı yönünden korkulacak bir şey olduğunu sanmıyorum. Bildiğimden değil sadece fikir yürütüyorum. Sizce düşüncelerim mantıksız mı ?
Sn. Lilium benim bu konudaki düşüncem endişenizin yersiz olduğu yönünde. Sonuçta toprağın sıcak olması ile havanın sıcak olması farklı şeyler bence. Çünkü toprağa özellikle hayvan gübresi verdiğimizde de toprak malç tekstiline göre kat kat fazla ısınacak. Toprak ısısı zararlı olsaydı, düz mantık gübre de zararlı olurdu. Aksine gübrelemenin ne kadar önemli olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu yüzden toprak ısısı yönünden korkulacak bir şey olduğunu sanmıyorum. Bildiğimden değil sadece fikir yürütüyorum. Sizce düşüncelerim mantıksız mı ?
benim bildiğim de ağacın uyku durumuna geçme ya da uyanma pozisyonunu havanın ısısına göre değilde toprak ısısına göre hareket ediyor.
verdiğimiz gübre de zaten yanma olayını tamamlamış olacağından tekrar reaksiyona girerek ısınma yapmamaktadır diye biliyorum.
yanlışım varsa düzeltin.
hasan_ka
22-11-2013, 13:44
Yaklaşık bir iki haftadır forumu takip ediyorum, gerçekten üst düzeyde faydalandığımı söyleyebilirim. Başta sayın Lilium olmak üzere tüm yazı yazanlara desteğiniz için teşekkür ederim.
Hatta Sayın Lilium’la bu hafta başı buluşarak Bandırmadaki fidancıları dolaştık, kendisine tekrar sizin huzurunuzda teşekkür etmek istedim.
Merhaba Sn. Mustafa Koyutürk bey sitemize hoş geldiniz. Ben de Denizliliyim ve Alikurt köyünden 24 dekar arazi alıp 475 adet ceviz diktim. Sizin kadar çok ağaç olmasa da inanın dikim, gübreleme,çapalama vs ne iş olursa olsun yanıma yevmiyeci yardımcı da çağırsam çok yoruluyorum. Traktörüm de yoktu bu hafta aldım umarım işler biraz daha kolaylaşır. Size Allah kolaylık versin o kadar fidanla uğraşmak çok zordur.
Öncelikle yüzde olarak çok fazla kaybınız olmuş sizin adınıza üzüldüm. Benim işçi hatası, tamburla biçilenler, kamyonla ezilenler vs aşı altından sürenleri, gelişmeyenleri de sayarsak toplamda 45 50 adet civarıdır. Bizim de sulama sistemi temmuzda kuruldu o yüzden sanırım fidanlarda neredeyse hiç gelişme olmadı. Sanırım chandlerin su ihtiyacı diğer çeşitlere göre fazla. Benle aynı zamanda dikip hiç ilgilenmeyen bir abimizin Şebin fidanları 1 defa sulamayla 1 mt civarı sürgün yaptı.
Özelden telefon numaramı göndereyim telefonda da görüşürüz abi. İyi günler.
hasan_ka
22-11-2013, 14:16
benim bildiğim de ağacın uyku durumuna geçme ya da uyanma pozisyonunu havanın ısısına göre değilde toprak ısısına göre hareket ediyor.
verdiğimiz gübre de zaten yanma olayını tamamlamış olacağından tekrar reaksiyona girerek ısınma yapmamaktadır diye biliyorum.
yanlışım varsa düzeltin.
Sn. Ermana bey ben de bilmiyorum ki sadece düz mantık beninkisi :) Ama aklımda kaldığı kadarıyla toprak ısısı değil iklime göre uyanıyor ağaçlar. Şubatta gübre versek martta uyanması lazım sizin söylediğinize göre. Bu da bana pek mantıklı gelmedi. Umarım bilen birileri çıkar da cevap verir cahilliğin gözü kör olsun :o :)
Sn. Ermana bey ben de bilmiyorum ki sadece düz mantık beninkisi :) Ama aklımda kaldığı kadarıyla toprak ısısı değil iklime göre uyanıyor ağaçlar. Şubatta gübre versek martta uyanması lazım sizin söylediğinize göre. Bu da bana pek mantıklı gelmedi. Umarım bilen birileri çıkar da cevap verir cahilliğin gözü kör olsun :o :)
Dediğim gibi gübre toprakta ısınma yapmayacaktır.
sanırım selami beyin kitabındaydı, sulamanın ne zaman kesilmesine yönelik bir yazıda ağacın uykuya geçme ya da uyanma döneminin hava sıcaklığına değil toprak sıcaklığı ile ilgili olduğu yazıyordu. benim mantığıma görede uyanma kökten başladığı için toprak altında ki kök ısısı önemli oalcaktır.
necip bey 4394 nolu paylaşıda tespitiniz için sağolun vermiş olduğunuz link harika, ayrıca altay ceviz sattığı fidanlar ile alakalı fatura veya sertifika tanzim etmiyor hoşcakalın
ykaya194
22-11-2013, 14:50
Hava ısısı ani değişebilir, toprak ise aynen denizler gibi yavaş ısınır ve yavaş soğur dolayısıyla ağaçların uyanması toprak ısısına göredir,aksi durumda kış ortasında hava güneşli olduğunda ağaç erken uyanır. (istisnalar hariç)
koyuturkm
22-11-2013, 21:38
Merhaba Sn. Mustafa Koyutürk bey sitemize hoş geldiniz. Ben de Denizliliyim ve Alikurt köyünden 24 dekar arazi alıp 475 adet ceviz diktim. Sizin kadar çok ağaç olmasa da inanın dikim, gübreleme,çapalama vs ne iş olursa olsun yanıma yevmiyeci yardımcı da çağırsam çok yoruluyorum. Traktörüm de yoktu bu hafta aldım umarım işler biraz daha kolaylaşır. Size Allah kolaylık versin o kadar fidanla uğraşmak çok zordur.
Öncelikle yüzde olarak çok fazla kaybınız olmuş sizin adınıza üzüldüm. Benim işçi hatası, tamburla biçilenler, kamyonla ezilenler vs aşı altından sürenleri, gelişmeyenleri de sayarsak toplamda 45 50 adet civarıdır. Bizim de sulama sistemi temmuzda kuruldu o yüzden sanırım fidanlarda neredeyse hiç gelişme olmadı. Sanırım chandlerin su ihtiyacı diğer çeşitlere göre fazla. Benle aynı zamanda dikip hiç ilgilenmeyen bir abimizin Şebin fidanları 1 defa sulamayla 1 mt civarı sürgün yaptı.
Sevgili Hasan Kardeşim iyi akşamlar Teşekkürler
Ben Kışın genelde İstanbuldayım Mart ortasında Denizliye geliyorum, Ekim ortasında dönüyorum.
Zor ve yorucu bir iş olduğuna katılıyorum. Zevk almadan yapılabilecek bir iş değil.
Traktör çok önemli biz de geç aldık, sıkıntısını fazlasıyla çektik. Ceviz toprakta bol oksijeni seviyor, toprağı en az iki defa sürmenizi öneriyorum.
hasan_ka
22-11-2013, 21:46
Hava ısısı ani değişebilir, toprak ise aynen denizler gibi yavaş ısınır ve yavaş soğur dolayısıyla ağaçların uyanması toprak ısısına göredir,aksi durumda kış ortasında hava güneşli olduğunda ağaç erken uyanır. (istisnalar hariç)
Ani değişimlerde bitki zaten hemen uyanmaz. Ama uzun süren sıcaklık değişimlerinde bitkiler mevsimi karıştırabiliyor. Zira geçen sene fidanların dibine ektiğim fiğlerden dökülen tohumlar, hava sıcaklığı yüksek gittiği için şimdiden uyanmışlar çiçek bile açmışlardı geçen hafta. Papatya, mürdümük gibi bitkiler de dahil uyandılar. Zaten toprak sıcaklığıyla hava sıcaklığı paraleldir.
Ancak toprak ısısını daha yüksek tutmak için özellikle bağ çelikleri dikildiğinde kümbet yapılıyor ki kök bölgesi daha aşağıda kalınca toprak ısısı yükselsin, kök daha iyi çalışsın, bakteriler faaliyetini daha iyi gerçekleştirsin. 4434 nolu mesajda SN. Yasarugur Beyin paylaştığı videoda kümbet yapılmasından bahsediliyor. Ki tekrar bahsetmek isterim ki özellikle hayvan gübresi atılmış toprak en az 5 10 derece daha yüksektir. Bu bilgiler ışığında ben şahsen böyle düşünüyorum. Mutlaka bilimsel bir açıklaması vardır, eğer öğrenirsem buradan paylaşırım.
hasan_ka
22-11-2013, 21:51
Sevgili Hasan Kardeşim iyi akşamlar Teşekkürler
Ben Kışın genelde İstanbuldayım Mart ortasında Denizliye geliyorum, Ekim ortasında dönüyorum.
Zor ve yorucu bir iş olduğuna katılıyorum. Zevk almadan yapılabilecek bir iş değil.
Traktör çok önemli biz de geç aldık, sıkıntısını fazlasıyla çektik. Ceviz toprakta bol oksijeni seviyor, toprağı en az iki defa sürmenizi öneriyorum.
Anladım abi geldiğinizde sizinle tanışmak, bahçenizi gezmek, bilgi alışverişinde bulunmak isterim.
Sizin de belirttiğiniz gibi sevmeden yapılması çok zor. Ben mazot parasına acımayıp 4 5 sefer sürerim artık :) Sürüm için dekar başına 25 30 lira vermekten kurtuldum nasıl olsa 2 3 sefer fazla sürerim.
koyuturkm
22-11-2013, 21:55
Teşekkürler Arkadaşım
Fidanların 1000 adedi tüplü idi, açık kök olanlarla kuruma oranları hemen hemen aynı sayılır
Chandler özelinde nemli-kuru hava konusunda açıkçası farklı düşünüyorum. Antraknoz konusunda Nisan sonu gibi ve yağmur yağdıkça tedbir aldıktan sonra yine devam ediyor mu?
Antraknoz konusunda biz avantajlıyız katılıyorum. Kastettiğim fidanın gelişmesi ile ilgili bizim arazi gibi karasal iklime yakın iklimlerde chandler çok fazla gelişmiyor gibi gözlemledim.
Bana katılan olacak mı bilmiyorum?
koyuturkm
22-11-2013, 22:18
Sayın koyuturkm, foruma hoş geldiniz, sizler gibi büyük bahçe sahiplerinin deneyim ve tecrübelerinizin foruma yarar katkı sunacağını söylemiştim yazmanızı rica etmiştim, paylaşımlara katılınız lütfen.
Ayrı bir bahçe sayfası açarak tüm yaptıklarınızı paylaşırsanız büyük bahçe kuracaklara da deneyim tecrübe kazandırmış olursunuz.
Tekrar hoşgeldiniz iyi paylaşımlar dilerim.
Teşekkürler
Elimden geldiğince deneyimlerimi paylaşırım, Ben de çok faydalandım çünkü...
Zaten kısmet olursa Aralık ortası gibi tekrar 3500 adet fidan dikeceğiz.
2500 adet Chandler, 500 adet Fernor 500 Adet Ferragnes Badem
Sizlerle paylaşacağım çok deneyimim olacaktır...
emreguven2011
25-11-2013, 10:06
Merhaba arkadaşlar,
Ocak 2013 te diktiğim 174 adet chandler bahçemin son durumu dün fotoğrafladım..Franquetteler yaprak dökmeye başladı..Chandler ise yapraklar daha canlı..
Bahçenin genelinde beklediğimden iyi bir gelişim oldu.. ( Maşallah diyim..) Ama orta kısımlarda kalan bazı fidanlar iyi bir gelişim gösteremedi..Özellikle bahçenin orta kısmında kalanlar..Sayıları çok fazla değil ama neden gelişim konusunda diğerlerinden bayağı geri kaldıkları konusunda fikirlerinizi alabilirmiyim..
Saygılarımla
ykaya194
25-11-2013, 10:29
Merhaba arkadaşlar,
Ocak 2013 te diktiğim 174 adet chandler bahçemin son durumu dün fotoğrafladım..Franquetteler yaprak dökmeye başladı..Chandler ise yapraklar daha canlı..
Saygılarımla
Fidanların her iki tarafına drenaj kanalı çektirmissiniz, iyi düşünce. Bende üç hafta önce bir fidan etkinliğinde diktiğimiz fidanların her iki yanına sizinkinden biraz daha derince olan drenaj kanalı açtırdım.
Arazi biraz eğimli olsada kışın göllenme olmaması için yararlı olur.
Kolay gelsin.
Merhabalar,
Elazığ'da 900 metre rakımdaki köyümüzde bu yıl mart ayında, yaklaşık 30-40 yaşlarındaki tohumdan yetişmiş verimsiz ceviz ağaçlarına yaptığım yarma aşılardan örnekler.
Aşağıda linkini verdiğim yaşlı büyüğümüzün yöntemi kullanılmıştır. Allah razı olsun kendisinden.
Ceviz Aşısı - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=XP2sbZLvx2U)
Aşı kalemlerinden Chandler türü Lilium beyden temin edildi, 1 ay buzdolabının sebzelik kısmında muhafaza edildi. Lilium beye de ayrıca teşekkürler, kalemler hiç fire vermedi.
Gerekli malzemeler
1-Buzdolabı poşeti (Kilitsiz)
2-Aşı bıçağı
3-ip
4-beyaz renkli, ev sıvamada kullanılan killi çamur
5-satır
6- Aşı kalemi Chandler : 100 adet, Maraş 18: 4 Adet, Fernette: 2 Adet, Kaman-1: 4 Adet, Fernor 4 Adet. (Malesef Pedro çeşidi temin edilemedi.)
Bu uzun vadeli bir projenin parçası, 3 yıl sonra denenen bu türlerden, bölgemize en uyumlu olanı ve en verimli olanı ile ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum.
Foto 1- 16 Mart 2013'te toplam 11 ağaç budanarak aşıya hazırlandı:
http://r1311.hizliresim.com/1h/u/ux99v.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Foto 2- 1 Nisan 2013 de aşı uygulamaları yapıldı. 05 Mayısta ilk sürgünler başladı:
http://r1311.hizliresim.com/1h/u/ux9du.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Foto 3- Aşıların Eylül-2013 deki gelişimleri:
http://s1311.hizliresim.com/1h/u/ux9rq.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Başarı oranı 11 ağaçta 10 ağaç, % 90 oranında. Bir fire de benim hatamdan oldu. Deneme için aşı bağını erken çözdüm. O da maalesef Fernor çeşidine denk geldi.
Klasik yarma aşı yönteminden tek farkı, çamur ve buzdolabı poşeti kısmı. Yarma aşı yapıldıktan sonra aşı bölgesini kalın çamur ile iyice kapladım ve çamurun kurumaması için buzdolabı poşetini geçirip bağladım.
Bu çamurun etkileri sanırım:
1: Aşı bölgesini en az 1 ay süreyle nemli tutuyor.
2: Akan ceviz suyunu absorbe ediyor.
3: Aşı bölgesini güneş yanığından koruyor.
Faydası olur belki çeşitlerin filiz verme tarihleri sırasıyla:
1- Maraş -18 (yerli çeşitlerden 4-5 gün sonra filiz verdi.)
2- Kaman-1, 12 gün sonra
3- Chandler 15 gün sonra
4- Fernor ve fernette 20 gün sonra. (bir ara tutmadıklarını düşünmeye başladım.:=)
Selamlar
arif göçmen
29-11-2013, 08:48
Degerliceviz hastaları hastalıgımız geçmemiş olsun.Bu gunku bu yazmaları video yuklemeleri bilgiyi paylaşmanın sunnut oldugu bir ülkede yaşiyoruz.Ben ilk sitemi yaptıgımda herkes mesaj atıyordu bu aşı yapmayı,ceviz dikmeyi neden yayınlıyorsun diye ama simdi bakıyorum herkes bilgisini gostermek için bilgi paylaşımlarını buradan paylaşıyorlar insan mutlu oluyor.Biz buradan sonbaharda taze fidanların dondan yanmaması için beyaz boya ile boyansın dedik bazı arkadaşlar kabullemedi fidanalara naylon sarılmasını soyluyordu,ama dogru birdir,kaman 1 ceviz çeşidi en geç uyanan yerli çeşit,en verimli,soguga dayanan çeşit dedik,butun arkadaşlar once kabullenmedi herkes kaman adından korkar bir haldeler,takı tubitak destekli projede kaman 1 denemeler de en ıyı sonuçlar ortaya çıktı kabuleniliyor.ŞİMDİ ALTAY CEVİZ FURYASI BAŞLADI geçen hafta bir altay ceviz maduru kaman belediyesine mektup ve ceviz numunesi gondermiş mektup belediyede ben fotokopisini aldım cevizin meyvesini çekişle kıramadık içini tornavida ile çıkartamadık cevizin küçük parçalarını tattık o cevizi bir ınsan 1 tanesini yesin bir daha ceviz yemez.Bu altay cevizini almadan mutlaka meyvelerini kırıp kabugunu ve iç lezzetini tatsın bu çok önemli
arif göçmen
29-11-2013, 09:02
Degerli ceviz dostları ceviz fidanı alırken 1 mt-2 mt likte fidan alsanız diktiğiniz fidanları bahar ayında mutlaka 3-4 goz üzerinden kesin fidanlar uyanıp surgune başladıgında en iyi sürgunu birakıp diger sürgunleri koparın bahçenizde ve fidan yeni bir ortama geldiği için bulundugu ekolojıye uyan bir fidan olmaya başlar,egerki bu kesimi yapmassak kokler yaralı oldugu için tepeye kadar su gonderemediği için yukarıdan kuruma yaptığı gibi birde ertesi yıl ki sürgünler sonbaharda odunlaşamayacagı için ozellikle soguk bolgelerde donmalar meydana gelebilir.Tuplü fidanlarda tepe kesimine gerek olmaz,Birde buradaki arkadaşlar bura fidan pazarlama yeri olmadıgını unutup tlf numaraları verilip fidan pazarlanmasa daha iyi olur bura bilği paylaşım formu diye düşünüyorım saygılarımla
arif göçmen
29-11-2013, 09:17
fidanlarınızı sanırım açık kök olarak diktiniz..?
bu kadar çok kayıp olmasına gerçekten çok üzüldüm geçmiş olsun.
fidanın ilk yılında sulama çok önemli ve kesinlikle erken kesilmemeli. siz 5 sulanma ile koca bir sezonu geçirmişiniz kalan fidanlarınız olduğu için kendinizi şanslı hissetmelisiniz.
tekrardan geçmiş olsun inşaallah bundan sonrasında işleriniz istediğiniz gibi ilerler. bol şanslar diliyorum
Necip hocam bir katkıda bulunmak istiyorum affınıza sıgınarak yeni dikilen fidanlara sututla boyomak zarar veriyor sutut hava aldırmıyor onun için biz israrla su bazlı plastık boya oneriyoruz birde karasal iklime karasal iklim fidanı dikilmesini veya tepe kesiminin daha sert yapılıp bitkinin hem su ihtiyacı azaltılıp hemde yeni geldiği ekolojıye yanı yeni yerine uygun bir fidan oluşturulması çok faydalı oluyor,Ben kaman da 300 donume 3400 fidan diktik yukarıdakı uygulamaları yaptık 35 ad ,kuruyanımız olmuş geçen hafta kuruyanları degiştirdik 35 adet fidan degiştirdik ama her hata en geç 10 gunde bır su verdik agustos 15 den sonra su vermedik saygılarımla
inegöllü
30-11-2013, 21:46
merhaba arkadaşlar
inegöllü
30-11-2013, 22:46
2 yıl önce fidanlarımı dikmeden önceki toprak analizimi ekledim.
bu verilere bakarak yapmam gereken gübreleme konusunda sizlerin görüş ve önerilerinizi bekliyorum.
diktiğim fidanlar 2. yılını doldurdular.
teşekkür ederim teknik eleman.
erkekler tuvaletlerinde kızların numaralarını yazar gibi her yere numaranızı yazıp duruyorsunuz artık gerçekten sıkıldım.
bir bildiğiniz bir düşünceniz bir görüşünüz varsa burada paylaşın. kusura bakmayın ama bu şekilde kimse sizi takmıyor bile bazı yeni arkadaşlar belki kanıp arıyordur. anlamıyorum aranınca kontör filan mı kazanıyorsunuz.
merhaba arkadaşlar
bu yakıştırmanın hiç hoş olmadığını düşünüyorum. iyi niyetle yapılmış bir olayın doğru veya yanlış böyle yorumlanması doğru değil beğenenlerde kanımca aynı çukura düşmüş umarım site yetkilileri hem benim bu mesajımı hem de ermana/nın mesajını silerler böylece bu çamur gözükmemiş olur
fındıkçı74
01-12-2013, 21:57
İyi akşamlar Arif hocam sana özel mesaj gönderemiyorum mesaj kutun dolumu acaba.
gecekorsanı
01-12-2013, 23:39
türkiyede satılan yabancı cinslerin hiçbirinin de sertifaka olmadığı söyleniyor.ne derece doğrudur
gecekorsanı
01-12-2013, 23:43
2 yıl önce fidanlarımı dikmeden önceki toprak analizimi ekledim.
bu verilere bakarak yapmam gereken gübreleme konusunda sizlerin görüş ve önerilerinizi bekliyorum.
diktiğim fidanlar 2. yılını doldurdular.
atatürk orman çiftliğinde tahlil yaptırırsan gübreleme önerisinide yapıyorlar.
burası form sitesi bilgi paylaşım ortamı ara beni deyip telefon numarası paylaşan siteler başka yerlerde. bilgin,tecrüben,düşüncen varsa paylaş alt alta defalarca hiçbir yazıyı okumadan ( yazılanları okusa bana sana nereden fidan alman gerektiğini arada söyleyeyim demezdi) ara beni ara beni 900 hatlara döndü bu olay.
ağaç sevdalısı
09-12-2013, 21:25
forumdaki arkadaşlar merhaba. benim cinsini bilmediğim yetişkin bir ceviz ağacım var. çok hızlı büyüdü ve devasa büyük yaprakları var. cevizleri oldukça büyük ve ince kabuklu.
cevizlerin fotoğraflarını ekledim. sorunum şu cevizlerin içi genelde boş çıkıyor meyve içini doldurmuyor. evin önünde sürekli sulanıyor. ancak etrafında birçok ağaç ve bitki var.
aşılı olup olmadığını bilmiyorum. yaşlı bir komşumuz 12 yıl önce akşam üstü bize bir fidan vermişti. yağmur yağıyor ve heryer çamurdu. bende evin önünde üç adım yürüyüp fidan bozulmasın diye 20 santim toprağa gömdüm. sonra köye gidemedik. bizim ceviz yürümüş gitmiş. kıyamadım orda kaldı.
ağaç sevdalısı
09-12-2013, 21:34
bir kaç fotoğraf daha ekledim
ağaç sevdalısı
09-12-2013, 21:40
ağacın fotoğrafı varmı diye ararken farklı fotoğrafları göndermişim. ceviz ağacı ilk fotoğrafta solda kısmen gözüken üç ağaçtan ortadaki
formullaone
10-12-2013, 12:29
15 gün önce aşırı derecede yağmur yağdığı için,toprağı da önüne katıp götürmüş. Zaten fotoğraflarda da görülmekte.
Yaprak dökümünü tamamlasınlar diye beklediğim için,bordo bulamacını henüz atmadım. Ancak,bugün soğuk ve kar yağışı başladı,umarım çok geç kalmadan atabilirim.
ykaya194
10-12-2013, 13:18
15 gün önce aşırı derecede yağmur yağdığı için,toprağı da önüne katıp götürmüş. Zaten fotoğraflarda da görülmekte.
Geçmiş olsun. Meyve bahçelerinde fidan aralarını sürmenin pek faydası yok. Aşırı yağmurlarda üst toprak erozyona uğruyor ve dolayısıyla zararıda büyük oluyor. Fidan araların bitki örtüsü ile kaplı olması veya her iki yanına drenaj kanalı açmak en iyi çözüm.
Bu konu ile ilgili paylaşımlarım vardı (hangi başlıkta olduğunu şimdi hatırlamıyorun).
formullaone
10-12-2013, 13:37
Geçmiş olsun. Meyve bahçelerinde fidan aralarını sürmenin pek faydası yok. Aşırı yağmurlarda üst toprak erozyona uğruyor ve ****** zararıda büyük oluyor, dolayısıyla fidan araların bitki örtüsü ile kaplı olması veya her iki yanına drenaj kanalı açmak en iyi çözüm.
Bu konu ile ilgili paylaşımlarım vardı (hangi başlıkta olduğunu şimdi hatırlamıyorun).
Evet,bu konuda daha önce yazışmıştık ama ben de yerini bulamadım. Ben normalde işlenmesinden yanayım ama bu durumda çok toprak kaybı oluyor. Sanırım aralara çim ekmek toprağı tutması için şart oldu. Aksi halde,bütün verimli toprak ve attığımız ahır gübreleri yıkanıp gidiyor.
Evet,bu konuda daha önce yazışmıştık ama ben de yerini bulamadım. Ben normalde işlenmesinden yanayım ama bu durumda çok toprak kaybı oluyor. Sanırım aralara çim ekmek toprağı tutması için şart oldu. Aksi halde,bütün verimli toprak ve attığımız ahır gübreleri yıkanıp gidiyor.
Bu konuda acı tecrube sahıbi olarak kış sürümünü atlama kararı aldım bende 2011 kışında yarım metre ust toprak yıkandı gıttı. artık toprak işlemesini mayıs ortasında yogun yagmurlar bittikten sonra başlayıp ağustosta kesiyorum ki cıkan otların kökleri topgarı tutsun. işleme yapmadıgım aylarda yalız mulcher ile otları kıyıyorum.
çim ekmeyin, yonca ekin
Yaprak dökümünü tamamlasınlar diye beklediğim için,bordo bulamacını henüz atmadım. Ancak,bugün soğuk ve kar yağışı başladı,umarım çok geç kalmadan atabilirim.
merhaba
benim bahçeninde bir kısmı meyilli. o kısım için, rotavatörle işledikten sonra kazayağı ile derine inmeden 10 cm kadar derinden meyile ters sürüm yapıyorum yaklaşık her30-35 cmde bir meyile ters şekilde kanalcıklar oluşuyor buda yüzesel akışı engelliyor.
formullaone
10-12-2013, 15:22
merhaba
benim bahçeninde bir kısmı meyilli. o kısım için, rotavatörle işledikten sonra kazayağı ile derine inmeden 10 cm kadar derinden meyile ters sürüm yapıyorum yaklaşık her30-35 cmde bir meyile ters şekilde kanalcıklar oluşuyor buda yüzesel akışı engelliyor.
Aslında ben de son diskaro geçişini tersine yaptım ve sık sık kanallar oluştu ama yeterli olmamış. Yağmur çok fazla ve çok hızlı yağınca,ters çizgi falan tanımamış :) Seneye daha derin çizgiler atmayı ve toprak işlemeyi erken yapıp,bahçeyi kışa girerken otlu bırakmayı deniycem. Ki otlar toprağı tutsun.
Eğimli arazi olduğu için,bahçeyi çok temiz ve otsuz tutmanın da zararı oluyormuş demek ki. Bu da bana ders olsun :)
ykaya194
10-12-2013, 15:51
459735
Örnek.
Resimde ağaç diplerine ot öldürücü atılmış gibi.Çapalamak daha iyidir.
formullaone
10-12-2013, 16:50
459735
Örnek.
Evet,böyle bir otlu zemin oluşturabilirsem,izdüşümlerini çapalarım ve temiz tutarım. Ahır gübresini de,yine izdüşümüne atıp çapalarım. Otlar ortada ve ağaçlara uzak kalır. O zaman ağaçların gübre ve suyuna ortak olamazlar.
nasıl memleket burası trible süper fosfat bulamıyoruz. gözünü sevdiğim ülkesinde ilçe tarımı arıyorum trible süper fosfat ne diyor,tarım krediyi arıyorum yok bulamazsın diyor, zirai bayileri arıyorum çoğu ne olduğunu bile bilmiyor. klasik hemen 20.20.0 verelim diyorlar herkezde tek bir gübre var ezberede herkez onu kullanıyor sonra avrupadan saman ithal ediyoruz daha çok şeyi ithal ederiz biz. vah benim memleketimin haline :(
ykaya194
12-12-2013, 14:13
nasıl memleket burası trible süper fosfat bulamıyoruz. gözünü sevdiğim ülkesinde ilçe tarımı arıyorum trible süper fosfat ne diyor,tarım krediyi arıyorum yok bulamazsın diyor, zirai bayileri arıyorum çoğu ne olduğunu bile bilmiyor. klasik hemen 20.20.0 verelim diyorlar herkezde tek bir gübre var ezberede herkez onu kullanıyor sonra avrupadan saman ithal ediyoruz daha çok şeyi ithal ederiz biz. vah benim memleketimin haline :(
Aynen öyle, bende çok aradım bulamadım onun yerine 18*46 (DAP)kullandım.
cemilahmet
12-12-2013, 16:14
459735
Örnek.
dostum dikim sıklığınız nedir.öğrenebilirmiyim. ayrıca ağaçlarınız kaç yaşında.oldukça sağlıklı gözüküyorlar.neredeyse ağaç araları kapanmış durumda.
arazinin otlu birakilmasi ruzgar ve su erozyonunu onluyor.. drenaji arttiriyor .. yuzde on otlu birakilan arazide erozyonun yuzde doksan oraninda azaldigi olculmus.. ben mumkun oldukca aralarda biraz ot birakiyorum yazin.. kisin hic surmuyorum..
erol sırlı
12-12-2013, 16:50
iyi günler formullaone resimlerinde arazi aşağıya doğru meyilli olduğu için fidan veya meyve ağaçlarının traktörle tekli patlatma ve sabsol ile ortadan V şeklinde kanal açılarak suyun bu kanaldan aşağıya akması sağlanabilir.
özellikle meyili fazla arazilerde bozy dediği gibi otlu bırakılması daha idealdir.
ykaya194
12-12-2013, 16:55
459735
Örnek.
dostum dikim sıklığınız nedir.öğrenebilirmiyim. ayrıca ağaçlarınız kaç yaşında.oldukça sağlıklı gözüküyorlar.neredeyse ağaç araları kapanmış durumda.
Resim, Kocaeli'de bir ceviz çiftliği bahçesine ait.
Benim bahçemdekiler 2 yaşında ve araları 8*6 m. Ağaç altlarını çapalıyorum, bahçenin bir bölümüne (fidan aralarına) kendim ve dostlar için sebze ekiyorum ve boş kalan bölgelerde fidan aralarındaki otları biçip yeşil gübre olarak değerlendiriyorum.
İsmail Karagülle
13-12-2013, 01:01
Aynen öyle, bende çok aradım bulamadım onun yerine 18*46 (DAP)kullandım.
Belki de başka bir isimle biliyorlardır.
Şu adrese bir bakar mısınız belki vardır.
TSP diye de anılıyor olabilir mi?
Gbre Fabrikalar T.A.. (http://www.gubretas.com.tr/TR/PRODUCTS/pro_detay.asp?gId=1&fId=37)
ykaya194
13-12-2013, 05:48
Gbre Fabrikalar T.A.. (http://www.gubretas.com.tr/TR/PRODUCTS/pro_detay.asp?gId=1&fId=37)
Her yerde bulunmuyor ancak fabrikaya özel sipariş vermek gerekiyor.
TSP (Triple Süper Fosfat)
yok aramadığım gübre fabrikası bölge müdürlüğü bayi ziraatçı kalmadı.
juglandales
13-12-2013, 08:06
meyve ağaçlarının traktörle tekli patlatma ve sabsol ile ortadan V şeklinde kanal açılarak suyun bu kanaldan aşağıya akması sağlanabilir.
.
Erol bey sabsol nedir acaba.? Google 'da tarattım fakat bulamadım.
subsoiler sanırım
Subsoiler - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Subsoiler)
ömür-uşak
19-12-2013, 17:49
10 Aralık itibariyle Fernor çeşidinin genel durumu. Tahminen 20 Aralık'a kadar hiç yapraklı fidan kalmaz.
Değerli kardeşim diskaro ile sürdüğünden toprak ufalanıp erozyona uğrayacak gibi duruyor.Sıra aralarından sadece bir defa derin olarak pullukla çizgi çek yağmur suları akıp erozyon olmasın. kolay gelsin.
formullaone
20-12-2013, 15:59
Cevizcikler,yapraklarını tamamen döküp soyundular...Ardından,bordo bulamacı ile güzel bir duş alıp,derin bir kış uykusuna yattılar ;)
artık bende bir ceviz bahçem var diyebilirim. ancak daha 1 senelik işim var. hava erken karardığı için iş çıkışları köye gidip çalışamıyorum. ancak pazardan pazara gidebiliyorum. daha dikenli tel çekme işlemi devam ediyor,toprak işlemesi henüz tamamlanmadı,gübrelemeleri ilaçlamaları martta damlama işleri filan derken 1 sene daha bahçe tam düzene giremeyecek. yinede bakıp keyiflenebileceğim bir bahçeye kavuştum sayılır.
http://u1312.hizliresim.com/1j/p/vr3fc.png (http://bit.ly/c25MCx)
http://u1312.hizliresim.com/1j/p/vr3hn.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://u1312.hizliresim.com/1j/p/vr3j2.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://u1312.hizliresim.com/1j/p/vr3jc.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://u1312.hizliresim.com/1j/p/vr3jn.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
formullaone
21-12-2013, 11:24
Sayın ermana,tekrar hayırlı olsun,bahçeniz şimdiden güzel görünüyor. Zamanla fidanlar büyüdükçe ve zemin yapısı da düzlendikçe,gözünüze çok daha güzel görünecektir. Biz ilk diktiğimizde hatırlıyorum da,her yer çukurlarla ve toprak yükseltileriyle doluydu. :) Sanki dev bir köstebek bahçeyi delik deşik etmiş izlenimi vardı. :))
Bu arada,fidanları hafif yüksek dikerek çok iyi yapmışsınız. Dikim şeklinizi çok beğendim.
Sayın Ermana, hayırlı olsun bahçeniz. Zamanla şimdi verdiği keyfin daha fazlasını vereceğine eminim.
Cevizcikler,yapraklarını tamamen döküp soyundular...Ardından,bordo bulamacı ile güzel bir duş alıp,derin bir kış uykusuna yattılar ;)
Sayın formullaone, maşallah bahçeniz çok güzel ve bakımlı görünüyor. dikim aralığınız nedir acaba?
Sayın ermana,tekrar hayırlı olsun,bahçeniz şimdiden güzel görünüyor. Zamanla fidanlar büyüdükçe ve zemin yapısı da düzlendikçe,gözünüze çok daha güzel görünecektir. Biz ilk diktiğimizde hatırlıyorum da,her yer çukurlarla ve toprak yükseltileriyle doluydu. :) Sanki dev bir köstebek bahçeyi delik deşik etmiş izlenimi vardı. :))
Bu arada,fidanları hafif yüksek dikerek çok iyi yapmışsınız. Dikim şeklinizi çok beğendim.
kepçe ancak bu kadar düzleyebildi. şimdi küreklerle tepe toprağı fidanların yanına doğru atıyorum. çukurları düz olarak tamamen kapattırdım ve dikimden 2 gün önce bir kovayı ters çukurun ortasına koydum ve etrafına kürekle toprak yığdım kovayı kaldırınca fidanın dikileceği yer ortaya çıktı böylece dikim esnasında da kolaylık sağladı fidanı o tepelerin ortasına sokup üst toprak ile kapattım ve bir sürü karınca yuvası şeklinde fidanlar kaldı. şimdi müsait oldukça etrafına daha toprak çekiyorum. mecbur kalmadıkça işçi tutmuyorum her şeyi kendim yapmaya çalışıyorum. sadece dikim günü nogall ın etkisi geçmemesi için 1 günde dikimin bitmesi zorunluluğundan yanıma bir işçi aldım ben fidanı koydum hafif kapattım o tamamen doldurup çiğnemesini yaptı.
tek sıkıntım kepçeciyi zor bulduğum için birde pazar gününe ayarlayamadım ve çukurlar kazılırken başında değildim hep hizaları bozmuş malesef simetrik bir görünüş olmamış. bende mecburen simetri yarine çukurların ortasına denk getirdim fidanları o yüzden düz bir sırada gitmiyor fidanlar bazı yerlerde 50-60 cm kayıklar.
formullaone
21-12-2013, 13:27
kepçe ancak bu kadar düzleyebildi. şimdi küreklerle tepe toprağı fidanların yanına doğru atıyorum. çukurları düz olarak tamamen kapattırdım ve dikimden 2 gün önce bir kovayı ters çukurun ortasına koydum ve etrafına kürekle toprak yığdım kovayı kaldırınca fidanın dikileceği yer ortaya çıktı böylece dikim esnasında da kolaylık sağladı fidanı o tepelerin ortasına sokup üst toprak ile kapattım ve bir sürü karınca yuvası şeklinde fidanlar kaldı. şimdi müsait oldukça etrafına daha toprak çekiyorum. mecbur kalmadıkça işçi tutmuyorum her şeyi kendim yapmaya çalışıyorum. sadece dikim günü nogall ın etkisi geçmemesi için 1 günde dikimin bitmesi zorunluluğundan yanıma bir işçi aldım ben fidanı koydum hafif kapattım o tamamen doldurup çiğnemesini yaptı.
tek sıkıntım kepçeciyi zor bulduğum için birde pazar gününe ayarlayamadım ve çukurlar kazılırken başında değildim hep hizaları bozmuş malesef simetrik bir görünüş olmamış. bende mecburen simetri yarine çukurların ortasına denk getirdim fidanları o yüzden düz bir sırada gitmiyor fidanlar bazı yerlerde 50-60 cm kayıklar.
O kadar kayma önemli değil merak etmeyin. İşleri kendiniz başında durarak yavaş da olsa yapmaya çalışın. Kolay gelsin.
sayın ermana bahçeniz hayırlı olsun
ceviz cinsi olarak ne kullandınız
formullaone
21-12-2013, 13:31
Sayın formullaone, maşallah bahçeniz çok güzel ve bakımlı görünüyor. dikim aralığınız nedir acaba?
Teşekkür ederim,beğenmenize sevindim. Dikim aralığı 8 metreye 4 metre.
sayın ermana bahçeniz hayırlı olsun
ceviz cinsi olarak ne kullandınız
teşekkür ederim. 150 adet chandler 5 adet franguette 5 adet fernette.
ömür-uşak
21-12-2013, 18:16
Sn Ermana bahçeniz hayırlı olsun.Maşallah güzel görünüyor.O bahçenin işi bir yılda bitmez her gün başka bir iş ömür boyu sürer ama çok mutlu olursun.Kolay gelsin sozsuz başarılar dilerim.
cemilahmet
21-12-2013, 20:00
dostum tozlayıcıları ne şekilde yerleştirdiğinizi çizimli bir şekilide açıklayabilirmisiniz.teşekkür ederim.
Sevgili Ceviz Dostları,
Yarın 70 kadar 50-60 cm uzunluğunda 70 kadar tuplu fidan dikecegım ınsallah,
fıdanlarda,250 gr TSP,250 gr potasyum sulfat ve 250 gr leonardıt kullanmayı dusunmekteyım.Bazı konular var sızlerın goruslerını almak ıstedıgım.
1-Hayvan gubresı kullanmamak sorun yaratır mı?
2-Actırdıgım cukurlardakı suyu bosaltıp,dıkım yapmak dogru mudur?
3-Dıkımde tepe budaması yapmalımıyım?
4-Fidanları sulu boya ıle ne zaman boyamam dogru olur?
Tesekkurler sımdıden...
agacarkadas
22-12-2013, 20:42
Merhaba, su dolu çukura dikim yaparak aynı hatayı yapmış birisi olarak kesinlikle bu şekilde dikim yapmamanızı öneririm .benim bahcem duzcede izmitle iklimi benzer sayılır. Geçen yıl 150 adet chandler diktik.dikimin aceleye gelmesi ve elverişsiz hava şartlarından dolayı 50 adet fidanı malesef kuruttum.tutan fidanlarin durumu ise iyi. Kuruyanların yerine 2 hafta önce fidanları aldım fakat hava şartlarından dikemedik.havanın düzelmesini bekliyorum.naçizane tavsiyem dikimi aceleye getirmeyin.tepe vurumunu baharda yaparsınız. Bahçeniz hayırlı olsun.inşallah muvaffak olursunuz.değerli ceviz dostları dikim için beklettiğim fidanları yaklaşık 50 cm kuma gömdüm. Bu şekilde beklemelerinin zararı olur mu
1-Hayvan gubresı kullanmamak sorun yaratır mı?
Hayvan gübresi iyi yanmış ise fermente edilmemiş ise çeşitli zararlılar çeşitli hastalıklar olabilir.
2-Actırdıgım cukurlardakı suyu bosaltıp,dıkım yapmak dogru mudur?
Hayır doğru değildir, çukurların kuruması toprağın tavlı olması gerekmektedir, asla ve asla çamur toprağa fidan ekmeyiniz.
3-Dıkımde tepe budaması yapmalımıyım?
Tüplü fidanlarda fidan durumuna göre, Açık köklü fidanlarda tepe vurmasından ziyade belli bir kesim yapılır, bu kesim fidanın durumuna göre yetiştiricinin yetiştirme tercihlerine göre değişir, örneğin ben açık köklü fidanları aşının üç dört göz üzerinden keserim.
4-Fidanları sulu boya ıle ne zaman boyamam dogru olur?
En sağlıklısı yazın güneş yakmalarından korumak için yapılanıdır, kireç ya da su bazlı plastik boyayla gövdeleri boyamak, Kış soğuklarından korunmak için de boyayan arkadaşlar var,
...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.