Bağlan

View Full Version : Ceviz (Juglans) Yetiştiriciliği

Sayfalar : 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 [17] 18 19 20 21 22 23 24

vizyon_78
06-09-2013, 10:43
Sn.Helot bu 4 yaşın da olan şebin cevizinin tam olarak dikim tarihini yazarmısın?

formullaone
06-09-2013, 13:56
4 yaşındaki şebin cevizinden 450 adet yeşil kabuklu meyve toplanmıştır. Sizce nasıl acaba?

Bu yaşa ve çeşide göre çok çok iyi bir verim.

4 yaşında olduğuna emin misiniz?

Burada üreticiler,bahçeleri bakımlı olduğu halde, 7 yaşındaki şebin ağaçlarından sizinki kadar toplayamadılar.

kimyager147
06-09-2013, 14:43
Bu tabloda verilen yerli ırklar arasında en verimli olarak Sütyemez 1 gösteriliyor.
Acaba konu hakkında bilgisi olan var mı?

Kaynak:Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğü Ceviz Yetiştiriciliği broşürü

yolgezer2001
06-09-2013, 22:14
Bu tabloda verilen yerli ırklar arasında en verimli olarak Sütyemez 1 gösteriliyor.
Acaba konu hakkında bilgisi olan var mı?

Kaynak:Samsun Valiliği İl Tarım Müdürlüğü Ceviz Yetiştiriciliği broşürü

bu tabloyu neye göre değerlendirdiniz anlamadım ?

cetiner
08-09-2013, 18:26
Sn. ceviz dostları , cevizlerimdeki kurumaların sebebini ,daha da önemlisi çaresini yazarsanız sevinirim.

tiryaki
08-09-2013, 19:03
resimler ne zaman çekildi? Sonbahar olabilir mi? :)

cetiner
08-09-2013, 19:27
resimleri bu gün çektim.

ömür-uşak
08-09-2013, 19:29
Sn. ceviz dostları , cevizlerimdeki kurumaların sebebini ,daha da önemlisi çaresini yazarsanız sevinirim.
Sn çetiner es geçilecek vaka değil.Cevizden iyi anlıyan bir ziraatçi götür.5-10 yıldır ceviz yetiştiren birine göster.Damlama sistemin var susuzluktan değil.Fazla sudanda değil.Fazla sudan olsa yaprak bütün sararır.Kök bölgesine bir bak mantar falan olmasın.Dibini aç ihmal etme kurt falan kesebilir.Yerinde iyi gözlemle.Tecrübeli ziaatçiye göster.Forumdan yardımcı omak gerçekten zor.Kolay gelsin.

Helot
08-09-2013, 19:34
4 yaşındaki Bilecik cevizinden 150 adet toplanmıştır.Sizce nasıl?

ömür-uşak
08-09-2013, 19:43
Sn Çetiner samsuntarim.gov tr adresinde ceviz hastalıkları ile konuyu bir araştır.Ben şimdi baktım magnezyum nıksanlığına benziyor.Birde sn Çamtepe arkadaş bu konularda iyi irtibat kurmaya çalış o araştırır cevaplar.

cetiner
08-09-2013, 19:56
Sn. Çamtepe , Sn. Lilium değerli yorumlarınızı bekliyorum.

formullaone
08-09-2013, 20:12
Sayın çetiner,çok sıcak rüzgarlar estiyse,kurutmuş olabilir.

Bizim de yaprakları kuruyanlar oldu ama sadece alttan bir kaç yaprak sapıyla birlikte kurudu.

Bir de su şokundan dolayı aniden ve tamamen kuruyanlar oldu.

Ancak,bu şekilde kuruyan hiç olmadı.

cetiner
08-09-2013, 21:14
Daha dün su verdim ,sulamayı henüz kesmedim. Geçen haftalar da aşırı sıcaklar oldu, sebebi bu mudur bilmiyorum.

Lilium
09-09-2013, 00:42
Daha dün su verdim ,sulamayı henüz kesmedim. Geçen haftalar da aşırı sıcaklar oldu, sebebi bu mudur bilmiyorum.

Ağustostan sonra su vermeyiniz söylemlerimiz dikkate alınmıyor galiba, arkadaşlar bugün yarın yağışlar başlar, başlarsa sulanmış ağaçların durumu ne olur?

Dün verdiğin su zararı değil bu, daha önce sıcaklarda verdiğin bol su zararı, fidanları antraknoza kaptırmışsın, üstelik tekrar sulaman üstüne ilaç olmuş diyeceğim, ilk zararda fidanlar yapraklarını dökseler de kendilerini kurtarabilirlerdi, ikinci bir suyun zararını kestiremiyorum umarım kendilerini kurtarırlar, toprağı çapalayıp havalandırman yararına olur.

ncp1963
09-09-2013, 06:52
sayın çetiner toprak analizinizde çinko ve potasyum değerleri nasıl? eksikse potasyumlu ve çinkolu gübreleme yaptınızmı ?

yaprak kenarlarında kurumalarla birlikte resimde çok net olmasada yaprak ayalarında sararmalarda var yanılıyormuyum?

birde enson ilaçlamayı ne zaman yaptınız ne ilacı kullandınız ??

koksalan
09-09-2013, 09:27
Selam arkadaslar. Bahcemizde 1 adet ceviz agaci var ve her sene bir miktar ceviz topluyoruz cok sukur ama maalesef topladigimiz cevizlerin yarisi kurtlu cikiyor. Bunu nasil onleyebiliriz? Onerilerinizi bekliyorum. koksalan75@hotmail adresinede mail atabilirsiniz **** 0-312-3560083 nolu telefondan Muharrem Koksalan'a ulasabilirsiniz. Cok tesekkurler

44baba
09-09-2013, 10:54
bildiğim en iyi iç kurdu ilacı calipso.bu ilaç aynı zamanda dip kurdunuda yok ediyor.ilk ilaçlamayı iç kurdu için cevizler fındık iriliğine ulştığında dip kurdu için mayıs 15 de ikinci ilaçlamayı yaprak dökümünden önce yapmak gerekir.ancak bu ilacı kullandıktan sonra bahçeye en az 1 hafta canlı girmemesi gerekir.ayrıca 21 gün bahçeden meyve ve sebze yememek gerekir.

Çamtepe
09-09-2013, 14:23
Hastalık ve zararlılarla ilgili soru-cevapları Ceviz Hastalıkları başlığında toplayabilir miyiz?

http://www.agaclar.net/forum/ceviz/8634.htm

eko35
09-09-2013, 19:33

sayın çetiner benim ceviz'lerde aynı oldu temmuz'da azotlu gübre 33'lük nitrat vermiştim azot yaktı neyseki sonradan gelen sürgünler gayet iyi ve sağlıklı. sende gübreleme yaptınmı onuda değerlendir.

eko35
09-09-2013, 20:43
benim ağaçlarda durum buydu tepede 5 cm kadar yeri sonradan sürgün yapan yer orda sorun yok.verdiğim gübrede ağaç başına yarım kahve fincanı kadar.
440181

cetiner
09-09-2013, 21:27
Bu gün iki ziraat mühendisine yaprak numunelerini ve fotoğrafları gösterdim ,magnezyum eksikliği olduğunu söylediler.

cetiner
09-09-2013, 21:30
sayın çetiner toprak analizinizde çinko ve potasyum değerleri nasıl? eksikse potasyumlu ve çinkolu gübreleme yaptınızmı ?

yaprak kenarlarında kurumalarla birlikte resimde çok net olmasada yaprak ayalarında sararmalarda var yanılıyormuyum?

birde enson ilaçlamayı ne zaman yaptınız ne ilacı kullandınız ??

Maalesef toprak tahlili yaptırmamıştım,kışın bordo bulamacından başka ilaçlama yapmadım.

cetiner
09-09-2013, 21:47
Diğer resimler

formullaone
10-09-2013, 12:38
Bir çok fidanda sürgün gelişimi bahar tadında devam ediyor.Sulamayı kestim,umarım kış erken gelmez :p

dere1974
10-09-2013, 12:55
Merhaba Arkadaşlar

5 yaşındaki ceviz bahçemde yabani ot mücadelesinde bu güne kadar; fidanların yakın diplerinde, belleme ve çapalama ile, ekim ayında topladığım damlama hortumlarını mayıs ayında yeniden serdikten sonra ise herbisit ilaçlarla mücadele ettim. Herbisitleri kullandıkça toprağı zehirlediğim duygusuna kapıldım.

Ağaçlarımın taç izdüşümü 3-4 metre çapını geçti ve bol gölge yaptığı için taç içerisindeki otlar eskisi kadar fazla değiller.

Sıra aralarını ise taç altına da biraz nüfuz edecek şekilde Traktöre takılan Yaylı Kültüvatör ile temizledim. Toprağım milli kumlu olduğu için kültüvatör ayakları 20-25 cm kadar toprağa batıyor.

Yaşar Akça Hocamın kitabını okuduğumda; kılcal köklere zarar vermemek için, toprak işlerken 15 cm. derinliği aşmamamız gerektiği yazıyor.

Mehmet Şen Hocamın kitabında ise; ceviz derin kök yapar toprak işleme derinliği önemli değildir yazıyor.

Sayın Lilium' la konuştuğumda yaylı kültüvatör sorun çıkarmaz devam et diyor.

Ekiz Fidancılıktan Sayın Kamil Okyaz' la görüştüğümde sakın ha 5-6 cm. den fazla işleme, en iyisi malçlama yap diyor. (Yeni dikilmiş 1-3 yaşlı fidanlar için en doğrusu diye düşünüyorum ama benim fidanlar artık kocaman ağaç oldu)

Anlayacağınız Koskoca doçentler Proflar bile anlaşamıyor. Gel de çık işin içinden!

bozy
10-09-2013, 14:38
sayin dere 1974 kultuvatore devam ,bende ozellikle sifir aldim en guzel toprak isleme ve inan cok faydasini gordum toprak havalaniyor agaclar neseleniyor ...

mustafa431
10-09-2013, 14:52
Ceviz: Para Dedektifi - 24.08.2013 - 24.08.2013 19:00:00 - Para Dedektifi - (http://tv.cnnturk.com/video/2013/08/26/programlar/para-dedektifi/para-dedektifi/2013-08-24T1900/index.html) izleyin

ömür-uşak
10-09-2013, 19:38
Merhaba Arkadaşlar

5 yaşındaki ceviz bahçemde yabani ot mücadelesinde bu güne kadar; fidanların yakın diplerinde, belleme ve çapalama ile, ekim ayında topladığım damlama hortumlarını mayıs ayında yeniden serdikten sonra ise herbisit ilaçlarla mücadele ettim. Herbisitleri kullandıkça toprağı zehirlediğim duygusuna kapıldım.

Ağaçlarımın taç izdüşümü 3-4 metre çapını geçti ve bol gölge yaptığı için taç içerisindeki otlar eskisi kadar fazla değiller.

Sıra aralarını ise taç altına da biraz nüfuz edecek şekilde Traktöre takılan Yaylı Kültüvatör ile temizledim. Toprağım milli kumlu olduğu için kültüvatör ayakları 20-25 cm kadar toprağa batıyor.

Yaşar Akça Hocamın kitabını okuduğumda; kılcal köklere zarar vermemek için, toprak işlerken 15 cm. derinliği aşmamamız gerektiği yazıyor.

Mehmet Şen Hocamın kitabında ise; ceviz derin kök yapar toprak işleme derinliği önemli değildir yazıyor.

Sayın Lilium' la konuştuğumda yaylı kültüvatör sorun çıkarmaz devam et diyor.

Ekiz Fidancılıktan Sayın Kamil Okyaz' la görüştüğümde sakın ha 5-6 cm. den fazla işleme, en iyisi malçlama yap diyor. (Yeni dikilmiş 1-3 yaşlı fidanlar için en doğrusu diye düşünüyorum ama benim fidanlar artık kocaman ağaç oldu)

Anlayacağınız Koskoca doçentler Proflar bile anlaşamıyor. Gel de çık işin içinden!
Sn.Dere benimde 13 yaşında ceviz vişne ağaçlarım var.Burgu ile kazıldı ve dikildi.Kültüvatör ile de sürülüyor 5 li kaydırmalı pulluk ilede sürülüyor.Arada bazı yüzeydeki köklerden çıkan oluyor çıkan yerin kökünü kesiyorum zararını görmedim.Belki kök daha çok uzamadan saçak yapıyordur.ben bir kök zedelersem o yirmi kök atıyor.Yüzeydeki tek tük kök zarar görür ama derine gidenler yeter otlu olmasından iyidir.Ağaç arasında ot mücadelesi zor oluyor mecburen kaz ayağı çekilecek.Ben ayrık ve kanyaş haricinde mücadeleyi sürmekle yapıyorum.Sürme zamanında yapılırsa daha iyi oluyor.Kolay gelsin.

Helot
10-09-2013, 20:57
Bir çok fidanda sürgün gelişimi bahar tadında devam ediyor.Sulamayı kestim,umarım kış erken gelmez :p

cevizleriniz chandler ve 3 yaşındalar mı?

formullaone
10-09-2013, 23:37
cevizleriniz chandler ve 3 yaşındalar mı?

Evet,çeşitler Chandler ve Fernor.

2011 aralık ayı,açık kök dikim.

Yani, 2. yazlarının son demlerindeler ;)

Lilium
11-09-2013, 00:18

Farkında olmadan denemeden geçmişiz haberimiz yok, Düşüncenizi (Not olarak) da merek etmiyor değilim. Acaba kaç aldım :)

Profların içine beni de karıştırmışsın aman haaa prof kim ben kim. :)

Bu konuyu biraz daha açarak kıt aklımla aklımın erdiğince anlatmaya çalışayım, İşlenmeyen ve sulanan arazilerde kılcal kökler daha yüzeysel gelişirler işlenen arazi de kılcal kökler daha derinde gelişimlerini sürdürmeye çalışırlar, nedeniyse toprak işlendiği havalandırıldığı için kök orada fazla bir nem bulamaz ve nem olan daha derine gitmeye çalışır.

Yalnız işlemeyi iki yıl yapmayayım üçüncü yıl yapayım derseniz yüzeye çıkmış köklere zarar vermeniz içten bile değil. Bilhassa 10 yılın üstündeki ağaçlarda.

10 yıla kadar 20 cm on yıldan sonra 15 cm işlemenin zararı olacağını sanmıyorum ama bu işleme ya her yıl yapılmalı, ve ya işlemesiz tarım tercih edilmeli.

Ot kontrolü başlı başına bir sorun Herbisitler ile mücadele etmenizi hiç önermem toprak için çok zararlı uzun yıllar kalıcılık sağlıyor.

Yaylı kültüvatör (aysan) daha etli topraklarda fazla derine gidemez etli topraklarda aysanla ot mücadelesi yapılabilir, kumsal topraklarda dikkat edilmeli 15- 20 santimden fazla derine salınmamalı.

Ot kontrolü işlemeyle yapılacaksa en az 15 cm işlenmeli (daha yüzeysel işlemelerde otun kökünü bozamassınız otun sırtını kaşır durursunuz)
İşlenmeyecekse ya herbisitlerlerle toprağı ve kendimizi zehirleyeceğiz ya da doğal şekliyle mücadelemizi sürdüreceğiz, tercih siz yetiştiricilerin.

Sanırım işlenebilirliği işlenemezliği anlatabilmişimdir. eksik kalan var mı bilmiyorum.

dere1974
11-09-2013, 13:37
Farkında olmadan denemeden geçmişiz haberimiz yok, Düşüncenizi (Not olarak) da merek etmiyor değilim. Acaba kaç aldım :)

Profların içine beni de karıştırmışsın aman haaa prof kim ben kim. :)

Bu konuyu biraz daha açarak kıt aklımla aklımın erdiğince anlatmaya çalışayım, İşlenmeyen ve sulanan arazilerde kılcal kökler daha yüzeysel gelişirler işlenen arazi de kılcal kökler daha derinde gelişimlerini sürdürmeye çalışırlar, nedeniyse toprak işlendiği havalandırıldığı için kök orada fazla bir nem bulamaz ve nem olan daha derine gitmeye çalışır.

Yalnız işlemeyi iki yıl yapmayayım üçüncü yıl yapayım derseniz yüzeye çıkmış köklere zarar vermeniz içten bile değil. Bilhassa 10 yılın üstündeki ağaçlarda.

10 yıla kadar 20 cm on yıldan sonra 15 cm işlemenin zararı olacağını sanmıyorum ama bu işleme ya her yıl yapılmalı, ve ya işlemesiz tarım tercih edilmeli.

Ot kontrolü başlı başına bir sorun Herbisitler ile mücadele etmenizi hiç önermem toprak için çok zararlı uzun yıllar kalıcılık sağlıyor.

Yaylı kültüvatör (aysan) daha etli topraklarda fazla derine gidemez etli topraklarda aysanla ot mücadelesi yapılabilir, kumsal topraklarda dikkat edilmeli 15- 20 santimden fazla derine salınmamalı.

Ot kontrolü işlemeyle yapılacaksa en az 15 cm işlenmeli (daha yüzeysel işlemelerde otun kökünü bozamassınız otun sırtını kaşır durursunuz)
İşlenmeyecekse ya herbisitlerlerle toprağı ve kendimizi zehirleyeceğiz ya da doğal şekliyle mücadelemizi sürdüreceğiz, tercih siz yetiştiricilerin.

Sanırım işlenebilirliği işlenemezliği anlatabilmişimdir. eksik kalan var mı bilmiyorum.

Aman yanlış anlaşılmayayım, kimseyi denemeden geçirme amacında değilim, zaten ne haddime; kararsızlığa düştüğüm bir konuda bir kaç kaynak kitapta farklı görüşlere rastladıktan sonra birde güvendiğim insanlara danışayım dedim sadece. Ayrıca çok teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgiler için.

vetinte
11-09-2013, 20:04
Değerli Arkadaşlar,
Ceviz sıraları arasında yabani ot olarak bahçede en fazla dikenli böğürtlen var
Uzadıkça uzuyor, derine dal budak salıyorlar.
Sezon boyunca Nisan ve Temmuz da kazayağı ile 10 cm derinlikte sürerek
işleme ve ottemizliği yapmış oluyorum.
Ancak bu bitki çok güçlü ve dirençli, her yıl tekrar çıkıyor.

Ancak ben ot ile mücadele için kesinlikle ilaç kullanmak tarafları değilim.
Hiçbir şekilde toprağı zehirlemek istemiyorum.
Bu durumda bahçeyi işlemekten başka çare kalmıyor.

Son sulamayı da 31 Agustos ta yaptım.
Gündüzler tekrar sıcak olsa da geceler artık çok serin.
Ağaçların suya ihtiyacı olacağını düşünmüyorum. Artık su vermeyeceğim.

YESHILL
11-09-2013, 20:29
Değerli Arkadaşlar,
Ceviz sıraları arasında yabani ot olarak bahçede en fazla dikenli böğürtlen var
Uzadıkça uzuyor, derine dal budak salıyorlar.
Sezon boyunca Nisan ve Temmuz da kazayağı ile 10 cm derinlikte sürerek
işleme ve ottemizliği yapmış oluyorum.
Ancak bu bitki çok güçlü ve dirençli, her yıl tekrar çıkıyor.

Ancak ben ot ile mücadele için kesinlikle ilaç kullanmak tarafları değilim.
Hiçbir şekilde toprağı zehirlemek istemiyorum.
Bu durumda bahçeyi işlemekten başka çare kalmıyor.

Son sulamayı da 31 Agustos ta yaptım.
Gündüzler tekrar sıcak olsa da geceler artık çok serin.
Ağaçların suya ihtiyacı olacağını düşünmüyorum. Artık su vermeyeceğim.

Değerli arkadaşlar, Otla ilgili bizim tecrübemizi paylaşmak istiyorum. Bizim bahçedede çok ot var. Toprağı zehirlememek için ilaçla ot kontrolu yapmadık. Sıra üzerlerini elle, sıra aralarınıda çapalama makinesiyle ottan arındırmaya çalıştık. Ancak, biz bahçeyı sulayıp gübreledikçe otlar fidanlardan daha iyi gelişti. Temmuz ayında Malç tekstili denemeye karar verdik. 5-6 sırayı malç tekstili ile örttük. İlk izlenimlerimiz;
- Ot kontrolüne kesin çözüm olacak gibi görünüyor ( Örtü altındaki otlar fotosentez yapamadığı için kurumuştu)
- Torak daha nemli kalıyor
- Uygulama yapılan sıralardaki ceviz fidanları biraz daha canlı görünüyor.

Malçın bir faydasıda toprak ısısını korumasıymış. Toprak ısısının etkisini tam olarak bilmediğim için yorum yapamıyorum.
Biz bu sene sonunda tüm bahçeye malç örtüsü uygulamaya karar verdik. Önümüzdeki sene gelişmeleri aktarırırım.
Selamlar

Helot
11-09-2013, 20:47
2009 yaz döneminde dikilen Bilecik ceviz ağacından 250 adet toplanmıştır. Yerli ırkımız olan bu ceviz cinsinin verimi sizce nasıl?

Helot
11-09-2013, 20:48
Evet,çeşitler Chandler ve Fernor.

2011 aralık ayı,açık kök dikim.

Yani, 2. yazlarının son demlerindeler ;)

Maşallah cevizlerin gelişimi çok güzel. Umarım verimleri de aynen kendileri gibi olur.

formullaone
11-09-2013, 22:09
Maşallah cevizlerin gelişimi çok güzel. Umarım verimleri de aynen kendileri gibi olur.

Sağolun,Sayın Helot.

Ürünlerin,standart,istenilen kalibrasyona uygun ve kaliteli olması,ayrıca düzenli ve bol ürün elde edebilmek çok önemli.Aksi taktirde,düşük fiyatlar ve yüksek girdi maliyetleriyle kar etmek imkansız.Hatta kar etmek bir tarafa,yapılan yatırımın da boşa gitmesi kaçınılmaz.

cetinakar
13-09-2013, 08:41
Arkadaşlar ceviz hasatının aşladığı şu günlerde hepinize bol ürünlü günler dilerim. Bu başlığı 60ıncı sayfaya kadar okudum, ancak Saygıdeğer ağaçlar.net üyeleri, sizlere bir sorum olacaktı.

Ceviz için ilkbahar don dönemleri çok önemli bildiğiniz gibi.

cevizin ilkbahar geç ve sonbahar erken donlarına yakalanmaması açısından;
- yapraklanmaya başlama tarihi
- çiçek açmaya başlama tarihi
-dişi ve erkek çiçeklerin olgunlaşma tarihi
arasından hangisini dikkate almamız gerekir.

Ayrıca, örnek veriyorum chandler türü bir ceviz ağacının Balıkesir yöresindeki uyanma, yapraklanma veya çiçeklenme tarihi ile Ankara'daki çiçeklenme dönemi genelde aynı mıdır yoksa iklime ve yükseltiye göre değişir mi?

Yoksa herhangi bir çeşit cevizin uyanma yapraklanma tarihleri hep aynı mıdır? Sağolun. Belki soruyu tam soramamış olabilirim. kusuruma bakmayın.

ermana
13-09-2013, 08:56
bahçemizde 7-8 senelik kenar köşede bir ceviz ağacı vardı. tam 12 adet cevizin hasadını yaptım( tohumdan yetiştiği için 12 meyvada birbirinden farklı boylarda).20-30 tanesi de üzerinde kararmış çürümüş. bu kış ona öğrendiğim kadarı ile budama yapacağım gübresini ilacını suyunu vereceğim. bakalım ne kadar değişim olucak hemde uygulamalı ders olucak bana. seneye de üzerinde aşı chandler aşı uygulamaları yapacağım.

orkide01
13-09-2013, 09:56
Arkadaşlar ceviz hasatının aşladığı şu günlerde hepinize bol ürünlü günler dilerim. Bu başlığı 60ıncı sayfaya kadar okudum, ancak Saygıdeğer ağaçlar.net üyeleri, sizlere bir sorum olacaktı.

Ceviz için ilkbahar don dönemleri çok önemli bildiğiniz gibi.

cevizin ilkbahar geç ve sonbahar erken donlarına yakalanmaması açısından;
- yapraklanmaya başlama tarihi
- çiçek açmaya başlama tarihi
-dişi ve erkek çiçeklerin olgunlaşma tarihi
arasından hangisini dikkate almamız gerekir.

Ayrıca, örnek veriyorum chandler türü bir ceviz ağacının Balıkesir yöresindeki uyanma, yapraklanma veya çiçeklenme tarihi ile Ankara'daki çiçeklenme dönemi genelde aynı mıdır yoksa iklime ve yükseltiye göre değişir mi?

Yoksa herhangi bir çeşit cevizin uyanma yapraklanma tarihleri hep aynı mıdır? Sağolun. Belki soruyu tam soramamış olabilirim. kusuruma bakmayın.
Sayın çetin akar
Bütün fidanlarda olduğu gibi cevizde de yapraklanma ve uyanma tarihi iklime ve rakıma göre değişmektedir.Kısacası bölge neresi olursa olsun bitkinin uyanmasını ve uyumasını o bölgede iklimsel olarak yaşadığı hava sıcaklığı belirler.
Sizin verdiğiniz chandler ceviz örneğini ele alırsak bu ceviz sıcak bölgelerde nisanın son günlerinde uyanırsa ankarada(karasal iklimde)yaklaşık 10 - 15 gün sonra uyanır.Yaprak dökümüde(uyuma)yine sıcak bölgelere göre 10-15 gün evvel gerçekleşir.Saygılarımla.

cetinakar
13-09-2013, 14:53
Sayın Orkide, size ve diğer arkadaşlara bir hususta daha danışacağım.

Ankara'da Elmadağ bölgesi, 1100 rakımda arkası küçük bir tepe, sert rüzgar almayan önü açık bir vadide, eğimli bir arazide, bu chandler tipi cevizler MAyısın ortasında mı uyanır? Siz de Ankaradasınız. Ankara için uygun ceviz fidanı araştırıyorum.

Bu arada, bu günlerde Ankara'da Tarım Fuarı var. Dün gittim. Gerçekten kalabalık ve hareketli bir fuar.

orkide01
13-09-2013, 18:03
sayın cetinakar
Elmadağ bölgesini biliyorum o bölgelerde chandler cevizin iklimsel olarak bir sıkıntı yaşayacağını zannetmiyorum toprak ve su tahlil sonuçlarıyla birlikte kesin bir yargıya varılabilir aynı zamanda uzman bir kişi gözüyle çıplak araziyi görmekte fayda var.Benim cevizle ilgili araştırmalarım var ankarada takip ettiğim bahçelerin içinden önemli ölçüde sıkıntı yaşayan olmadı bu bahçelerin hepside chandler ceviz çeşitinden oluşmaktadır.Daha detaylı bilgilendirme için beni arayabilirsiniz.Saygılarımla.

Helot
15-09-2013, 18:44
Bulunduğunuz illerde yaşına göre çeşit ve ağaç başı verimler nasıl acaba. Kabuklu ceviz satışı yapan varmı. Varsa kaça sattınız.

arif göçmen
15-09-2013, 23:12
Degerli ceviz dostları buradan önemli bir tesbitimi yazıyorum ceviz dikenlerin veya dikeceklere bir nebze yardımcı olabilir daha önce chantlere franguatleri tozlayıcı olarak satıldı ben buradan frangutteler 8 yaşından önce erkek çiçek açmıyor dedim bu kez fernetteleri tozlayıcı vermeye başladılar tamamda fernorada fernetteleri tozlar demeye başladılar hani fernorlar chantlerden 20-25 gün geç çiçekleniyorsa fernette ya fernoru tozlamaz **** çhantleri tozlamaz çünkü fernorlar dişi çiçek aştıgında erkek çiçek ne kendisinde vardı nede fernettede erkek çiçek vardı fernorlar erkek çiçek bulamadıgından meyve dokümü yaptı ben bu olayı fotorafla tesbit ettim bunun aksini savunan varsa her ortamda ısbatını tartışırım artık yazmayacaktım ama bu önemli tesbitimide buradan paylaşayım ceviz dikenlere veya dikeceklere belki bir nebze faydam olur diye ceviz üreticilerine bol ürün ceviz kadar uzun ömurler diliyorum saygılarımla

formullaone
16-09-2013, 00:14
Degerli ceviz dostları buradan önemli bir tesbitimi yazıyorum ceviz dikenlerin veya dikeceklere bir nebze yardımcı olabilir daha önce chantlere franguatleri tozlayıcı olarak satıldı ben buradan frangutteler 8 yaşından önce erkek çiçek açmıyor dedim bu kez fernetteleri tozlayıcı vermeye başladılar tamamda fernorada fernetteleri tozlar demeye başladılar hani fernorlar chantlerden 20-25 gün geç çiçekleniyorsa fernette ya fernoru tozlamaz **** çhantleri tozlamaz çünkü fernorlar dişi çiçek aştıgında erkek çiçek ne kendisinde vardı nede fernettede erkek çiçek vardı fernorlar erkek çiçek bulamadıgından meyve dokümü yaptı ben bu olayı fotorafla tesbit ettim bunun aksini savunan varsa her ortamda ısbatını tartışırım artık yazmayacaktım ama bu önemli tesbitimide buradan paylaşayım ceviz dikenlere veya dikeceklere belki bir nebze faydam olur diye ceviz üreticilerine bol ürün ceviz kadar uzun ömurler diliyorum saygılarımla

Arif bey,cevizin sohbeti bitmez,sizsiz ceviz sohbeti hiç çekilmez,yine yazmışsınız dayanamayıp :D

Bakınız,sayın lilium,tozlayıcı olmadığı halde 7. yaşındaki chandler ağacından 1433 meyve saymış bugün.Bu konuda ne diyceksiniz. ?

Lilium
16-09-2013, 01:15
Arif bey,cevizin sohbeti bitmez,sizsiz ceviz sohbeti hiç çekilmez,yine yazmışsınız dayanamayıp :D

Bakınız,sayın lilium,tozlayıcı olmadığı halde 7. yaşındaki chandler ağacından 1433 meyve saymış bugün.Bu konuda ne diyceksiniz. ?

Evet konuşacağımız cevap aradığımız çok şey var.

Mesela kafama takılan

Bahçemde hiç chandlerin dozlayıcılarından yokken yani geçen yıl neyse bu yılda o, (16 yaşında 2 yalova1 ve 1 tane 7 yaşında pedro) geçen yılla bu bu yıl arasında ki meyva tutumunun fazlalığının sebebi ne? Ağaçların daha büyüdüğündem mi? Kısmende olsa yalova ya da pedronun dozladığımı? böyle olduğunu düşünmek istiyorum gene kafama yatmıyor zira bunların etrafındaki chandler da meyva tutumu daha az,
Dozlama başka yerden geldi desem bahçeme yakın bahçe yok, en yakını ceviz ağaçı ya da bahçe 5-6 km onlarda da franguette, fernette, fernor,(vs) yok.

Geç çiçek açan yabani bir cins varsa bile mesafe en az 5-6 km

Bütün bunlara rahmen geçen yılla bu yıl ki meyva tutumu farkının ağaçların gelişmelerinden ve chandlerin az da olsa kendini dozladığından başka bir şeye bağlayamıyorum.

ömür-uşak
16-09-2013, 08:40
Evet konuşacağımız cevap aradığımız çok şey var.

Mesela kafama takılan

Bahçemde hiç chandlerin dozlayıcılarından yokken yani geçen yıl neyse bu yılda o, (16 yaşında 2 yalova1 ve 1 tane 7 yaşında pedro) geçen yılla bu bu yıl arasında ki meyva tutumunun fazlalığının sebebi ne? Ağaçların daha büyüdüğündem mi? Kısmende olsa yalova ya da pedronun dozladığımı? böyle olduğunu düşünmek istiyorum gene kafama yatmıyor zira bunların etrafındaki chandler da meyva tutumu daha az,
Dozlama başka yerden geldi desem bahçeme yakın bahçe yok, en yakını ceviz ağaçı ya da bahçe 5-6 km onlarda da franguette, fernette, fernor,(vs) yok.

Geç çiçek açan yabani bir cins varsa bile mesafe en az 5-6 km

Bütün bunlara rahmen geçen yılla bu yıl ki meyva tutumu farkının ağaçların gelişmelerinden ve chandlerin az da olsa kendini dozladığından başka bir şeye bağlayamıyorum.
Ağaçlar 1 yılda çok mesafe kaydediyor.1 yılda büyüdüğünden farklı olarak çok yan dal oluştururuyor.Devamlı bahçede dolaştığımız için az farkına varıyoruz.Ağaçların genişlemesi yana büyümesi bütün çapı düşünürsek çok fazla oluyor.Birde 2012 kışı çok sertti.Ağaçların tomurcuk yerlerini çok hırpaladı.Toprak işlemede eğer erkek çiçek döneminde erkek çiçekler yere düştüğünde dişi çiçek açımının sonuna kadar toprak karıştırılmazsa yere düşen erkek çiçeklerin bile tozlama yaptığı kanaatindeyim.Nasıl derseniz bu sene kuruyan vişnelerimin yerine 20 tane chandler diktim.çok geç dişi çiçek açtılar.Büyük ağaçlarda erkek çiçek kalmamıştı.Yere düşen erkek çiçeklerden 4-5 er tane erkek çiçek salkımını yeni cevizlerin altına attım.Tozlama ve meyve tutumu oldu.Hatta meyveleri koparmadım.İsmine doğruluğunu tespit için.Bunlar benim doğruluğundan şüphe duyduğum gözlemlerim.Benim bahçeye yakın ceviz bahçeside yok.

Selahattin Yılmaz
16-09-2013, 09:43
....

Tamda doğru teşhis bu.

Chandler kendini dölleyebilen bir ceviz çeşidi. Ancak ülkemizdeki ceviz döllenmesindeki en büyük sorun erkek çiçeklerin iklim özellikle de don şartlarından etkilenmesi nedeniyle erkek organların etkilenmesi ve havaların iyi olduğu, şartların daha uygun olduğu ve chandlerin olgun ağaç olarak kendi performansını iyi gösterdiği yerlerde kendine döllenme daha iyi gerçekleşmekte.

Chandler için döllenme gereksinimi dış etkenlerden etkilendiğinde ihtiyaç duymaktadır, yinede riske girmemek için dölleyici şart. Fakat onda da o yörede chandlerin dişi organlarıyla dölleyici çeşidin erkek organlarının aynı anda olgunlaştığı çeşit gereksinimi var, bu da kışın yaşanan soğukların etkisine doğrudan bağlı.

cetinakar
16-09-2013, 10:05
sayın cetinakar
Elmadağ bölgesini biliyorum o bölgelerde chandler cevizin iklimsel olarak bir sıkıntı yaşayacağını zannetmiyorum toprak ve su tahlil sonuçlarıyla birlikte kesin bir yargıya varılabilir aynı zamanda uzman bir kişi gözüyle çıplak araziyi görmekte fayda var.Benim cevizle ilgili araştırmalarım var ankarada takip ettiğim bahçelerin içinden önemli ölçüde sıkıntı yaşayan olmadı bu bahçelerin hepside chandler ceviz çeşitinden oluşmaktadır.Daha detaylı bilgilendirme için beni arayabilirsiniz.Saygılarımla.

Sayın Orkide, size nasıl ulaşabilirim? teşekkür ederim.

ömür-uşak
16-09-2013, 18:08
Ceviz dostları 19-23 eylül tarihleri arasında açık olan izmir tarım fuarına 20 eylül cuma günü gideceğim.Birbirimizle yüzyüze tanışıp biraz laflayalım.Birer çay içelim.Ceviz konularını badem konularını tartışalım.Tarım fuarının kapısında saat tam 15.00 te buluşabilirsek çok güzel olur.Sanal alemde birbirimizi tanıyoruz.Birer çay içelim.Ömür Aynacı 0535 816 63 54 Tel ilede buluşabiliriz.

cetiner
16-09-2013, 20:44
Sn. Arif Göçmen ,tam da bu noktada söyler misiniz lütfen ; chandler ve fernor un tozlayıcıları hangi çeşitlerdir?

Helot
16-09-2013, 21:38
Lütfen kimse kilogramı 15-20 tl.nin altında kabuklu ceviz satmasın mazotun 4.50, benzinin 4.90 olduğu güzel ülkemde.En azından emek korusun.

Lilium
16-09-2013, 23:41
Toprak işlemede eğer erkek çiçek döneminde erkek çiçekler yere düştüğünde dişi çiçek açımının sonuna kadar toprak karıştırılmazsa yere düşen erkek çiçeklerin bile tozlama yaptığı kanaatindeyim.

Doğru bir tespit, mutlaka rüzgar sirkülasyonuyla dozlamaya fayda sağlar.

Lilium
16-09-2013, 23:59
Tamda doğru teşhis bu.

Chandler kendini dölleyebilen bir ceviz çeşidi. Ancak ülkemizdeki ceviz döllenmesindeki en büyük sorun erkek çiçeklerin iklim özellikle de don şartlarından etkilenmesi nedeniyle erkek organların etkilenmesi ve havaların iyi olduğu, şartların daha uygun olduğu ve chandlerin olgun ağaç olarak kendi performansını iyi gösterdiği yerlerde kendine döllenme daha iyi gerçekleşmekte.

Chandler kendini dölleyebilen bir ceviz çeşidi dememek gerekir diye düşünüyorum, zira, chandler de önce erke çiçek sonra dişi çiçekler açtığı için ve chandler yan dal verimi olduğu için yan dal dişi çiçekleri daha geç açıyor ve bu çiceklenme zamanı erkek çiçek kalmıyor, Bu dönem yan dal dişi çiçeklerin en çok döküldüğü dönem.

Aynen dediğiniz gibi dozlayıcı mutlaka kullanmak gerekir.

Cemal61
17-09-2013, 08:10
ben hep yerli çeşitler diyorum zaten
bence güzel verim

formullaone
18-09-2013, 00:57
Sonbahar toprak işlemesi için erken ancak bu aylarda yağan yağmurların derinlere kolay emilmesi ve önümüzdeki baharın ilk ayında fazla ot çıkarmaması için çok önemli.Bugün diskaro ile her iki yönden de işledim.Kumlu bir yapısı olduğu için zor olmadı.

Lilium
18-09-2013, 01:01
ben hep yerli çeşitler diyorum zaten
bence güzel verim

Siz diyorsunuz da burada konuştuğumuzla yerli çeşidin ne ilgisi var anlayamadım.

ykaya194
18-09-2013, 10:41
Sonbahar toprak işlemesi için erken ancak bu aylarda yağan yağmurların derinlere kolay emilmesi ve önümüzdeki baharın ilk ayında fazla ot çıkarmaması için çok önemli.Bugün diskaro ile her iki yönden de işledim.Kumlu bir yapısı olduğu için zor olmadı.

Sayın formullaone,

Öncelikle ceviz bahçeniz hayırlı olsun,titiz bir kişiliğe sahip olduğunuz anlaşılıyor.
Yazdıklarımı sakın eleştiri olarak algılamayın sadece kişisel görüşlerimi söylemek istedim.

- Ceviz fidanlarınız ya hiç budanmamış veya alt dallar kesilmiş ve hiç yan dal oluşturulmamış gibi görüyorum. Halbuki öncelik yukarıya uzaması yerine yan dal oluşturmak olmalı bunun sayısı lider dal+ 3-4 yan dal olmalı_ki ilk baştan ideal bir şekil oluşturulsun.
- Ben, bahçelerdeki toprağın sık sık sürülmesi taraftarı değilim çünkü yararlı canlıları (solucan gibi) ve mikro organizmaları topraktan uzaklaştırmış oluyoruz.
- suyun derinlere inmesini ve toprağı havalandırmak için fidan diplerini genişçe çapalayarakta sağlayabiliriz.
- Toprak bu aylarda sürülmez ve kuru otlarla bırakırsak hem toprağın nemli kalmasını sağlar hemde toprak erozyonunu önlemiş oluruz zira ilkbahar ve sonbaharda yağan yağmurlar genelde dengesiz oluyor yani kısa sürede fazla miktarda yağmur düşüyor ve sular yumuşak olan torağı sürükleyebiliyor her ne kadar düz arazi olsa bile yine sürüklüyor ( benim bahçemde haziran ayında böyle vaka olduğu için söylüyorum) ayrıca bu aylarda esen şiddetli rüzgarlar yumuşak toprağı başka yerlere taşıyabiliyor
-Modern meyve bahçelerde fidan diplerine malçlama yapılıp bunun dışında kalan kısımlar genelde çimlendiriliyor.

Kolay gelsin.

fındıkçı74
18-09-2013, 18:13
Merhabalar bu sene ocak ayında dikmiş olduğum chandler fidanlarım ağustos ayında yağan yoğun yağmurlardan sonra yeniden sürgün yapmaya başladılar ve en önemlisi erkek çiçek oluşturmaya başladılar bunun önemli bir zararı olurmu yeni sürgünler kasım ayına kadar odunlaşırmı acaba saygılar.

vetinte
18-09-2013, 19:18
Değerli Ceviz Dostları,
Ben de Chandler için tozlayıcı tartışmalarını ilgiyle izliyorum, bu konuda ortak bir fikir
olmadığını görüyorum.
Hemen herkes farklı bir tozlayıcı dikmiş durumda.
Benim bahçemde de tozlayıcı olarak Kaman1 kullanıldı.
Daha önce belirttiğim gibi her 8 ağaç için ortalarına 1 tozlayıcı dikildi.
Sonuç için bir şey söyleyemiyorum, henüz çok erken.

formullaone
18-09-2013, 19:35
Sayın formullaone,

Öncelikle ceviz bahçeniz hayırlı olsun,titiz bir kişiliğe sahip olduğunuz anlaşılıyor.
Yazdıklarımı sakın eleştiri olarak algılamayın sadece kişisel görüşlerimi söylemek istedim.

- Ceviz fidanlarınız ya hiç budanmamış veya alt dallar kesilmiş ve hiç yan dal oluşturulmamış gibi görüyorum. Halbuki öncelik yukarıya uzaması yerine yan dal oluşturmak olmalı bunun sayısı lider dal+ 3-4 yan dal olmalı_ki ilk baştan ideal bir şekil oluşturulsun.
- Ben, bahçelerdeki toprağın sık sık sürülmesi taraftarı değilim çünkü yararlı canlıları (solucan gibi) ve mikro organizmaları topraktan uzaklaştırmış oluyoruz.
- suyun derinlere inmesini ve toprağı havalandırmak için fidan diplerini genişçe çapalayarakta sağlayabiliriz.
- Toprak bu aylarda sürülmez ve kuru otlarla bırakırsak hem toprağın nemli kalmasını sağlar hemde toprak erozyonunu önlemiş oluruz zira ilkbahar ve sonbaharda yağan yağmurlar genelde dengesiz oluyor yani kısa sürede fazla miktarda yağmur düşüyor ve sular yumuşak olan torağı sürükleyebiliyor her ne kadar düz arazi olsa bile yine sürüklüyor ( benim bahçemde haziran ayında böyle vaka olduğu için söylüyorum) ayrıca bu aylarda esen şiddetli rüzgarlar yumuşak toprağı başka yerlere taşıyabiliyor
-Modern meyve bahçelerde fidan diplerine malçlama yapılıp bunun dışında kalan kısımlar genelde çimlendiriliyor.

Kolay gelsin.

Sayın ykaya,önerileriniz için teşekkür ederim.

Geçen mart ayında tek dal bıraktık ve yaz boyunca aynı dal uzamaya devam etti.Fotoğrafta görülen dallar teke düşürülüp,tepesi vurulucak ve 3. yazlarında,yani seneye yan dallarını oluşturucaklar.Bu yıl yan dal oluşturmaları için,geçen mart tepe vurmam gerekirdi ancak o zaman çok kısaydılar.Modifiye lider budamada,lider dalı 3-4 metreye kadar uzatıp iyice kalınlaştırmak ve daha sonra yan dalları oluşturması için tepe vurmak gerek.Şu an üzerlerinde yan dal gözleri belli olmuş durumda.

Toprak işlemesi yapmamayı ben de isterdim ancak çok otlanıyor ve bu otlar fidanın suyuna,gübresine ortak oluyor.Fidan sayısı fazla olduğu için,sadece etrafını kazdırmak ya da malçlama yapmak çok masraflı işler.Bu yüzden tamamını temizliyorum.

Kuru da olsa toprakta bırakılan,ot,dal,yaprak vs.üzerinde zararlı mantar ve bakteriler birikir,bu mantarlar baharda ağaca kolayca ulaşıp antraknozu tetikler.Hatta,böcek lavraları da kış boyunca bu otlarda saklanır.

Bahçede bitki olarak sadece ağaçların olması en doğrusu bence.Otlu bahçenin diğer zararı da hasat zamanı yere düşürülen cevizleri otun içinde bulmanın zorluğu.

Tek faydası güneş ışınlarını kırarak,yaz sıcaklarında toprağın ve bahçenin ısısını azaltması.

formullaone
18-09-2013, 19:48
Sayın ykaya,fidanların çoğu bu şekilde yan dal oluşturmayıp,3 metre civarı oldu.Bu zamanda tepe vuramadığım için mart ayında vurup,biraz yüksek gövde yapıp dallandırıcam.

formullaone
18-09-2013, 19:52
Sizin dediğiniz gibi yan dallarını oluşturanlarda var,bunlara zaten dokunmadım.Bu resimdeki gibi olanlar geçen martta yeterli boya ulaştığı için tepe vurup dallandırdıklarım.

ykaya194
18-09-2013, 20:34
Sayın ykaya,fidanların çoğu bu şekilde yan dal oluşturmayıp,3 metre civarı oldu.Bu zamanda tepe vuramadığım için mart ayında vurup,biraz yüksek gövde yapıp dallandırıcam.

Sayın formullaone,
Budama konusu dışındaki konular sizin tercihiniz ancak çeviz yetiştiriciliğinde cevize önceden şekil vermek önceliğimiz olmalı zira dallar odunlaştıktan sonra ideal şekle sokmak çok daha zor oluyor. Ben lider dal 3-4 mt olduktan sonra tepe vurup yan dal oluşturulduğunu duymadım bilakis 150-180 cm den tepe vurması gerekli olduğunu kendi fidanlarımda gördüm ve bu işlemi yapmayan bahçelerdeki cevizleri gördüğümde nasıl şekilsiz ağaç olduklarını gördükçe onlar adına üzülüyorum. Resimdeki bahçeyi geçen yıl mayıs sonunda oluşturdum ve mart ayında seninde dediğin gibi tepe vurması yapacak boya gelmemişlerdi ancak bu yaz 2 metreyi geçince uzamaması için çoğunun tepelerini yeşil budama yaptım böylelikle alt dalların gelişmesine imkan sağladım.

Önümüzdeki mart ayında şekil budaması yaparak ilk kademe taçı oluşturucağım.
( lider+ 3-4 yandal daha sonra 2. ve 3. taç oluşumunu oluşturacağım).

442496

aviator34
18-09-2013, 20:35
Sayın formullaone Fidanlarımızın gelişimleri aynı maşallah. Ben içlerinde tek lider dal olarak 4 metre 20 cm ölçtüklerim bile oldu.Bu hafta yapraktan potasyum uygulayıp artık gövdenin ve yeşil aksamın odunlaşmasına teşvik edeceğim.Damlama sulama sisteminden veremedim ,hiç olmazsa 2-3 yapraktan potasyum uygularsam faydası olur düşüncesindeyim.

Helot
18-09-2013, 21:27
Kuru, kabuklu şebin cevizi 20 tl den alınıyor.Sizce nasıl?

formullaone
18-09-2013, 21:41
Sayın formullaone Fidanlarımızın gelişimleri aynı maşallah. Ben içlerinde tek lider dal olarak 4 metre 20 cm ölçtüklerim bile oldu.Bu hafta yapraktan potasyum uygulayıp artık gövdenin ve yeşil aksamın odunlaşmasına teşvik edeceğim.Damlama sulama sisteminden veremedim ,hiç olmazsa 2-3 yapraktan potasyum uygularsam faydası olur düşüncesindeyim.

Aslına bakarsanız,lider dalın bu kadar uzamasının da sakıncaları var.Dal uzadıkça alt kısımları çıplaklaşıyor ve olgun gözler hep daha da yukarıya doğru çıkıyor.Bu da yan dal bırakırken gözler köreldiği için tacı daha yüksekten yapmaya itiyor bizi.Pek iyi bir durum değil.

Bir de bağlamada sorun oluyor,daha doğrusu bağlayamıyorsunuz.

Yazın tepesi vurulmaz dediler,vurmadık.Ama bu defa da 4 metre oldular ;)

Vursa mıydık ?

formullaone
18-09-2013, 21:50
Sayın formullaone,
Budama konusu dışındaki konular sizin tercihiniz ancak çeviz yetiştiriciliğinde cevize önceden şekil vermek önceliğimiz olmalı zira dallar odunlaştıktan sonra ideal şekle sokmak çok daha zor oluyor. Ben lider dal 3-4 mt olduktan sonra tepe vurup yan dal oluşturulduğunu duymadım bilakis 150-180 cm den tepe vurması gerekli olduğunu kendi fidanlarımda gördüm ve bu işlemi yapmayan bahçelerdeki cevizleri gördüğümde nasıl şekilsiz ağaç olduklarını gördükçe onlar adına üzülüyorum. Resimdeki bahçeyi geçen yıl mayıs sonunda oluşturdum ve mart ayında seninde dediğin gibi tepe vurması yapacak boya gelmemişlerdi ancak bu yaz 2 metreyi geçince uzamaması için çoğunun tepelerini yeşil budama yaptım böylelikle alt dalların gelişmesine imkan sağladım.

Önümüzdeki mart ayında şekil budaması yaparak ilk kademe taçı oluşturucağım.
( lider+ 3-4 yandal daha sonra 2. ve 3. taç oluşumunu oluşturacağım).

442496
Sayın ykaya,ben tepe vurmasını 3-4 metreden değil,180 cm gibi yapıcam.Yanlış anlaşılmasın.

Traktörle işlem yaptığım için yüksek taç oluşturucam.Ayrıca bahçe sık dikim olduğundan,rüzgar akışını sağlamak için gerekli.

formullaone
18-09-2013, 22:01
Kuru, kabuklu şebin cevizi 20 tl den alınıyor.Sizce nasıl?

Bu şartlarda çok iyi bence.

Hemen satın ;)

44baba
18-09-2013, 22:17
442514
resimdeki fidanları ağustos ayı başlarında tüplü olarak dikmiştim.ancak her ne olduysa 15 gün içinde yaprakları dökülmeye başladı ardındanda yeni filizler sürmeye başladı dikimden itibaren 10 eylüle kadar her hafta düzenli olarak suladım.beni endişelendiren bu sürgünler erken donlara yakalnırsa kesin kurur.bahçe ağırlıklı maraş 18,chandler,ve kaman 1 den oluşuyor.filizlenme chandler ve kaman 1'de.bahçenin rakımı 1350.
fidanları kurtarmak için neler yapılabilir.

sedatkso
18-09-2013, 22:58
Ve toprak işleme biter...

Yorgunluk dediğin,ceviz ağacına sırtını yaslayıp,dolunayı izlerken içilen demli bir çay molasında unutulandır.. ;)
bahcenız dıkım mesafesı kaca kac?

formullaone
18-09-2013, 23:49
bahcenız dıkım mesafesı kaca kac?

Dikim aralığı 8*4 metre.

aviator34
19-09-2013, 08:55
Sonbahara girdik.

Sonbahar bakımı yaklaşıyor Leonardit kullanmak lazım Kompost lazım Ahır gübresi lazım.Herşeyimiz hazır bi insan gücü gerekli.
Ayrıca sezonda kullanılan benzinli ya da mazotlu makineleri bakıma vermekte fayda görüyorum örnek olarak su pompası,çapa makinesi vs.

formullaone
19-09-2013, 12:43
Sonbahara girdik.

Sonbahar bakımı yaklaşıyor Leonardit kullanmak lazım Kompost lazım Ahır gübresi lazım.Herşeyimiz hazır bi insan gücü gerekli.
Ayrıca sezonda kullanılan benzinli ya da mazotlu makineleri bakıma vermekte fayda görüyorum örnek olarak su pompası,çapa makinesi vs.

Yapılıcak çok iş var haklısınız.

Büyümüş fidanlardan fazla hereklerin toplanması,damlama hortumlarının rulo yapılıp toplanması,pompa ve su motoru gibi malzemelerin depoya kaldırılması,diskaro ve tırmık ile toprak işlemesi,izdüşümlere ahır gübresi atılması vs..

Liste uzar gider ;)

hdoğan
19-09-2013, 13:06
Hayvan gübresini ağaçların iz düşümüne serip çapa makinası ile çapalama için şu an erken mi? erkense kasım - aralık mı uygun, ayrıca hayvan gübresi ile birlikte fosfor ve potasyumlu gübre kullanılması doğru olur mu? hazır çapalamışken.. (toprak tahlili yok) teşekkürler

aviator34
19-09-2013, 13:20
Havalar serinledikten sonra ekim - kasım gibi hem toprak işlemesini hemde organik madde takviyesi ve fenni gübreler (özellikle tüm kış boyunca köklerin gereken besin maddesini alabilmesi için DAP 18-46 azot-fosfor) uygulanabilir.
Unutmadan bordo bulamacı ! hem sonbaharda hem ilkbaharda uyguladığım bordo bulamacı sonucu bu yaz bahçeyi hiç antraknoza kaptırmadım desem çok doğrudur.

formullaone
19-09-2013, 19:36
Hayvan gübresini ağaçların iz düşümüne serip çapa makinası ile çapalama için şu an erken mi? erkense kasım - aralık mı uygun, ayrıca hayvan gübresi ile birlikte fosfor ve potasyumlu gübre kullanılması doğru olur mu? hazır çapalamışken.. (toprak tahlili yok) teşekkürler

Kasım gibi,toprakta tav varken atabilirsiniz.Böylece,üzerine çapalama yaparken çamur ya da kurak olmaz.

Ben traktörle,fidanın izdüşümüne 15 cm civarı bir çizgi açıp içine 2 teneke gübreyi serdikten sonra tırmıkla örtüyorum.

Bahçenin tamanına,dekara 3-4 ton sermeye kalksam 300 ton gübre gider.Bu da imkansız.

hdoğan
19-09-2013, 20:28
Kasım gibi,toprakta tav varken atabilirsiniz.Böylece,üzerine çapalama yaparken çamur ya da kurak olmaz.

Ben traktörle,fidanın izdüşümüne 15 cm civarı bir çizgi açıp içine 2 teneke gübreyi serdikten sonra tırmıkla örtüyorum.

Bahçenin tamanına,dekara 3-4 ton sermeye kalksam 300 ton gübre gider.Bu da imkansız.

Sayın Formullaone, Toprak işlemeyi dün mü yaptınız, dün yaptıysanız neden şimdi bir sebebi varmı? ayrıca davar gübresi bekletiyorum sonbaharda kullanmak üzere ağaç iz düşümü altına kürekle serpip çapa makinası ile çapalamakmı yoksa belirttiğiniz gibi pullukla açılan iz düşümü kanalına atarak üstünü kapatmakmı daha sağlıklı maksimum fayda için. selamlar

formullaone
19-09-2013, 21:29
Sayın Formullaone, Toprak işlemeyi dün mü yaptınız, dün yaptıysanız neden şimdi bir sebebi varmı? ayrıca davar gübresi bekletiyorum sonbaharda kullanmak üzere ağaç iz düşümü altına kürekle serpip çapa makinası ile çapalamakmı yoksa belirttiğiniz gibi pullukla açılan iz düşümü kanalına atarak üstünü kapatmakmı daha sağlıklı maksimum fayda için. selamlar

Evet dün yaptım.Normalde ekim-kasım gibi,toprak tavına göre yapılır ama benim erken yapma sebebim fidanların izdüşümünde oluşan çatlakları kapatmaktı.

Uzun zamandır yağmur yağmamıştı,bu yüzden çok çatlak oluştu.1 hafta önce biraz yağmur düşünce,toprağın nemini değerlendirdim.Hem otlar da kesilmiş oldu.

Gübreyi atmak için bir patikle çizgi açıyorum ve içine atıp örtüyorum çünkü arazi eğimli.Eğer üstte bıralıp sadece çapalarsam,yağmur suları alıp götürebilir.

Fayda olarak çok farketmez,örtmek daha iyi tabi ki ama çapalayarak toprağa karıştırmakta yeterli olur.

Yeter ki,kök dibine atmayın,ya da çok fazla atmayın.Yakar fidanları.

sedatkso
19-09-2013, 22:02
Evet dün yaptım.Normalde ekim-kasım gibi,toprak tavına göre yapılır ama benim erken yapma sebebim fidanların izdüşümünde oluşan çatlakları kapatmaktı.

Uzun zamandır yağmur yağmamıştı,bu yüzden çok çatlak oluştu.1 hafta önce biraz yağmur düşünce,toprağın nemini değerlendirdim.Hem otlar da kesilmiş oldu.

Gübreyi atmak için bir patikle çizgi açıyorum ve içine atıp örtüyorum çünkü arazi eğimli.Eğer üstte bıralıp sadece çapalarsam,yağmur suları alıp götürebilir.

Fayda olarak çok farketmez,örtmek daha iyi tabi ki ama çapalayarak toprağa karıştırmakta yeterli olur.

Yeter ki,kök dibine atmayın,ya da çok fazla atmayın.Yakar fidanları.
bır fıdana ortalama kac kıloa gubre tmak lazım .**** kurek (3 kurak 5 kurek **** ya da 3 kg 5 kg neyse artık)nasıl hesaplarsanız saygılar

formullaone
19-09-2013, 23:04
bır fıdana ortalama kac kıloa gubre tmak lazım .**** kurek (3 kurak 5 kurek **** ya da 3 kg 5 kg neyse artık)nasıl hesaplarsanız saygılar

Dekara 5 ton gerekli desek,5000 kg/1000 m2=5kg m2 düşer. fidanın çapına 10 kg yeter sanırım. 1 büyük teneke ( 17 kg lık ) 10 kg alır ve uygun olur . Bu 2 yaşında fidan için. Ağaç büyüdükçe çoğaltılır.

Bu konuda kesin miktarı bilenler varsa öğrenmek isterim.

m.gökhan
20-09-2013, 08:45
Martta diktiğim fidanlarım için bahçeye bir traktör büyükbaş-küçükbaş gübre koydurmuştum . Yaz boyu bekledi . Sonbaharda atarım diye düşünüyordum ama orda ki köylüler zararı olur dediği için vazgeçmiş ilkbahara bırakmaya karar vermiştim. Daha önce tecrübe etmediğimden dolayı muallakta kaldım bende . Siz ne tavsiye edersiniz?

juglandales
20-09-2013, 10:53
Martta diktiğim fidanlarım için bahçeye bir traktör büyükbaş-küçükbaş gübre koydurmuştum . Yaz boyu bekledi . Sonbaharda atarım diye düşünüyordum ama orda ki köylüler zararı olur dediği için vazgeçmiş ilkbahara bırakmaya karar vermiştim. Daha önce tecrübe etmediğimden dolayı muallakta kaldım bende . Siz ne tavsiye edersiniz?

Eğer gübreniz yeterince yanmış ise ve toprağınızdaki kil oranı yüksek ise sonbaharda derine vermenizi tavsiye ederim. Aksi durumda ilkbaharda yüzlek olarak karıştırıp verebilirsiniz diye düşünüyorum.

aviator34
20-09-2013, 11:45
Martta diktiğim fidanlarım için bahçeye bir traktör büyükbaş-küçükbaş gübre koydurmuştum . Yaz boyu bekledi . Sonbaharda atarım diye düşünüyordum ama orada ki köylüler zararı olur dediği için vazgeçmiş ilkbahara bırakmaya karar vermiştim. Daha önce tecrübe etmediğimden dolayı muallakta kaldım bende . Siz ne tavsiye edersiniz?

Aslında hayvan gübrelerini fermente etmek bana göre iktisas işidir yani ben öyle düşünüyorum.Kenara koyayım da 1 yıl sonra hazır olur kullanırım mantığı biraz yanlış adamlar kitaplarda sayfa sayfa ahır gübresi nasıl fermente edilir diye yazıyorlar.Sırf bunun için ardiye ve Yataklar yapılıp şırasının toprağa karışmaması için alt zemine şap atıp 10 günde bir gübreyi ters düz etme...
biraz uğraşlı iş.
ama derseniz ki bu gübre 5 yıldır burada duruyor kapkara olmuş topak topak değil içerisinde dana burnu yok solucanı çok ise atın gitsin :) faydası saymakla bitmez...

Ben ahır gübresini az da olsa kullanıyorum bunun yerine imkanı olan arkadaşlara ben kompostu (dal ve yaprak parçalarının fermante edilerek organik gübre haline getirilmesi) tavsiye ederim.Kompost sayfasında yapımı anlatılmakta ama ağaç sayısı yüksek olan üreticilerin kompostu yapacak vakitleri olmadığından hazır almalarını tavsiye ederim.
Şimdi diyeceksiniz ki kompostu nereden bulacağız ? Ben bu siteden bir arkadaş ile birlikte İstanbul'dan bir belediyeden toplam bahçemize tonu 20 tl den 80 ton kompost aldık kompost para tutmuyor nakliyesi komposttan 3 kat fazla tutuyor :)
Ağır metal raporlarından tutunda içerisindeki besin maddelerine kadar hepsinin maillerini gönderiyorlar ve üstüne üstlük feedback bile yapıyor adamlar memnun kalıp kalmadık mı diye.

- Kullanım miktarı ;Ben bu mayısta her fidanıma 20-25 kilo kompost verdim Biraz fazla ama kötü hiç bir şey olmadı aksine çok faydasını gördüm (Beş buçuk ayda 4 - 4 buçuk metre sürgün ölçtüm,tabi bu sadece kompost ile olmadı ama faydası çok büyük) Bu ekim-kasımda da aynı miktarı tekrar uyguluyacağım

- Şayet ahır gübresi çok iyi yanmış ise kış bakımı uygulamasında fazla verilebilir düşüncesindeyim (abartmadan 1 yaşındaki fidana tahmini 25-30 kilo)

karabuz
20-09-2013, 11:58
dogal gübrelerdeki besin degerleri konusunda şu tabloyu buldum, atılacak gubre hesaplamasında bir katkısı olur belkide.

sedatkso
20-09-2013, 11:58
Aslında hayvan gübrelerini fermente etmek bana göre iktisas işidir yani ben öyle düşünüyorum.Kenara koyayım da 1 yıl sonra hazır olur kullanırım mantığı biraz yanlış adamlar kitaplarda sayfa sayfa ahır gübresi nasıl fermente edilir diye yazıyorlar.Sırf bunun için ardiye ve Yataklar yapılıp şırasının toprağa karışmaması için alt zemine şap atıp 10 günde bir gübreyi ters düz etme...
biraz uğraşlı iş.
ama derseniz ki bu gübre 5 yıldır burada duruyor kapkara olmuş topak topak değil içerisinde dana burnu yok solucanı çok ise atın gitsin :) faydası saymakla bitmez...

Ben ahır gübresini az da olsa kullanıyorum bunun yerine imkanı olan arkadaşlara ben kompostu (dal ve yaprak parçalarının fermante edilerek organik gübre haline getirilmesi) tavsiye ederim.Kompost sayfasında yapımı anlatılmakta ama ağaç sayısı yüksek olan üreticilerin kompostu yapacak vakitleri olmadığından hazır almalarını tavsiye ederim.
Şimdi diyeceksiniz ki kompostu nereden bulacağız ? Ben bu siteden bir arkadaş ile birlikte İstanbul'dan bir belediyeden toplam bahçemize tonu 20 tl den 80 ton kompost aldık kompost para tutmuyor nakliyesi komposttan 3 kat fazla tutuyor :)
Ağır metal raporlarından tutunda içerisindeki besin maddelerine kadar hepsinin maillerini gönderiyorlar ve üstüne üstlük feedback bile yapıyor adamlar memnun kalıp kalmadık mı diye.

- Kullanım miktarı ;Ben bu mayısta her fidanıma 20-25 kilo kompost verdim Biraz fazla ama kötü hiç bir şey olmadı aksine çok faydasını gördüm (Beş buçuk ayda 4 - 4 buçuk metre sürgün ölçtüm,tabi bu sadece kompost ile olmadı ama faydası çok büyük) Bu ekim-kasımda da aynı miktarı tekrar uyguluyacağım

- Şayet ahır gübresi çok iyi yanmış ise kış bakımı uygulamasında fazla verilebilir düşüncesindeyim (abartmadan 1 yaşındaki fidana tahmini 25-30 kilo)
pekı ben bu sene mayısda ektım.bu kompost alabılecegım adres var mı sızde.cunku yanmıs gubre bulamıyorum.yoksa yanmıs tavuk gubresı kullanacagım o da 25 kg 6 tl ee 700 agac carpınca agac basına 20 kg desek 14000 kg eder 25 kg 6 tl ıse 3300 tl para yapar bu cok fazla. bana baska bır yok gosterecek var mı aceba saygılar.tavuk gubresıyle hayvan gubresı arasındakı fark nedır hangısı daha ıyı olur.saygılar

sedatkso
20-09-2013, 12:00
dogal gübrelerdeki besin degerleri konusunda şu tabloyu buldum, atılacak gubre hesaplamasında bir katkısı olur belkide.
yanı sızdekı tabloya bakarak tavuk gubresındekı organık madde ınek gubresınden ıkı kat fazla o zman 20 kg yerıne 10 kg tavuk gubresı versek olur mu aceba.

aviator34
20-09-2013, 13:09
pekı ben bu sene mayısda ektım.bu kompost alabılecegım adres var mı sızde.cunku yanmıs gubre bulamıyorum.yoksa yanmıs tavuk gubresı kullanacagım o da 25 kg 6 tl ee 700 agac carpınca agac basına 20 kg desek 14000 kg eder 25 kg 6 tl ıse 3300 tl para yapar bu cok fazla. bana baska bır yok gosterecek var mı aceba saygılar.tavuk gubresıyle hayvan gubresı arasındakı fark nedır hangısı daha ıyı olur.saygılar

Sayın çamtepe'nin organik gübre konusundaki bilgisi benden çok çok daha fazla o cevaplarsa daha doyurucu olur düşüncesindeyim.Her fidana da 20-25 kg tavuk gübresi aşırı gelir sanırım ve analiz raporunuz yok ise tavuk gübresini tavsiye etmem !

Kompost başlığını açıp şöyle bir inceleyin derim içerisindeki besin maddelerinin oranları yazıyor.Ben kompost alacak arkadaşlar için az önce kurumu arayıp ton fiyatını ve hala kompost üretip üretmediklerini sordum ve fiyat hala tonda 20 tl :) çok komik bir fiyat.
Özelden size ilgilenen bayanın numarasını göndereceğim isteyen arkadaşlara gönderebilirim.Ancak şöyle bir sıkıntı var devlet işi olduğu için inanılmaz diplomasi gerekiyor :p dilekçe yazılıyor onay bekliyorsunuz nakliye araç bilgileri banka eft dekontu bir daha dilekçe ... :(
Biraz sancılı ama kesinlikle değer.

Şunu da söylemek istiyorum kompost alacak arkadaşlar bulundukları bölgelerdeki nakliyeciler ile dönüş aracı bularak pazarlık yaparlarsa nakliye ücreti çok çok daha az olur.Ben istanbul'dan edirne uzunköprü ye 1130 tl ye anlaşmıştım 20 ton kompost 400 tl :) birde özellikle damperli araç bulunursa kürekle dökme derdi olmaz.

karabuz
20-09-2013, 13:12
yanı sızdekı tabloya bakarak tavuk gubresındekı organık madde ınek gubresınden ıkı kat fazla o zman 20 kg yerıne 10 kg tavuk gubresı versek olur mu aceba.

tavukta organik madde iki kat, azot 4 kat, magnezium 7-8 kat fazla.

10 kg bile cok. tek azotu dahi göz önüne alsak 5-6kg tavuk gübresi yeter gibi duruyor.

/ tabloyu aldıgım yerde hayvanların bakım şartlarına baglı olarak degerlerin degişebilecegi vurgulanmıştı !!!

sedatkso
20-09-2013, 17:58
biraz uğraşlı iş.

tamam telefonu gonderırsenız sevınırım.aslında hıc sevmem bu devletten boyle uzun brokrası evrak ısını kendımde ıcındeyım fakat yaz cevap bekle sonra bı daha yaz dedıgınız gıbı sancılı oluyor.aslında toprak analızı yaptırdım bana ılk dıkım esnasında dıkım cukurlarına hayvan gubresı verılmesı gerektıgı yazıyordu fakat ben daha sonra verırım dıye koymadım.sımdıde analız ankarada kaldı ben zonguldaktayım hangı gubre eksıgı vardı hatırlayamıyorum.sadece dedıgım gıbı hayvan gubresı verılecek dıye yazdıgını hatırlıyorum. fakat yanmıs hayvan gubresıde bulamadıgım ıcın hazır satılan tavuk gubresı vermeyı dusunuyorrm.en guzelı ben agac basına bu sene 5 kg verıyım.bır de gıdınce analıze bakıyım artık belkı daha da az **** fazla verebılırım.o zamana kadar kompost alabılırmıyız bılmıyorum dedıgınız yerle gorusmek lazım ankaraya kac gunde gelır ıslemler ne kadar surer dıye saygılar sızden numarayı beklıyorum

sedatkso
20-09-2013, 17:58
Sayın çamtepe'nin organik gübre konusundaki bilgisi benden çok çok daha fazla o cevaplarsa daha doyurucu olur düşüncesindeyim.Her fidana da 20-25 kg tavuk gübresi aşırı gelir sanırım ve analiz raporunuz yok ise tavuk gübresini tavsiye etmem !

Kompost başlığını açıp şöyle bir inceleyin derim içerisindeki besin maddelerinin oranları yazıyor.Ben kompost alacak arkadaşlar için az önce kurumu arayıp ton fiyatını ve hala kompost üretip üretmediklerini sordum ve fiyat hala tonda 20 tl :) çok komik bir fiyat.
Özelden size ilgilenen bayanın numarasını göndereceğim isteyen arkadaşlara gönderebilirim.Ancak şöyle bir sıkıntı var devlet işi olduğu için inanılmaz diplomasi gerekiyor :p dilekçe yazılıyor onay bekliyorsunuz nakliye araç bilgileri banka eft dekontu bir daha dilekçe ... :(
Biraz sancılı ama kesinlikle değer.

Şunu da söylemek istiyorum kompost alacak arkadaşlar bulundukları bölgelerdeki nakliyeciler ile dönüş aracı bularak pazarlık yaparlarsa nakliye ücreti çok çok daha az olur.Ben istanbul'dan edirne uzunköprü ye 1130 tl ye anlaşmıştım 20 ton kompost 400 tl :) birde özellikle damperli araç bulunursa kürekle dökme derdi olmaz.
tamam telefonu gonderırsenız sevınırım.aslında hıc sevmem bu devletten boyle uzun brokrası evrak ısını kendımde ıcındeyım fakat yaz cevap bekle sonra bı daha yaz dedıgınız gıbı sancılı oluyor.aslında toprak analızı yaptırdım bana ılk dıkım esnasında dıkım cukurlarına hayvan gubresı verılmesı gerektıgı yazıyordu fakat ben daha sonra verırım dıye koymadım.sımdıde analız ankarada kaldı ben zonguldaktayım hangı gubre eksıgı vardı hatırlayamıyorum.sadece dedıgım gıbı hayvan gubresı verılecek dıye yazdıgını hatırlıyorum. fakat yanmıs hayvan gubresıde bulamadıgım ıcın hazır satılan tavuk gubresı vermeyı dusunuyorrm.en guzelı ben agac basına bu sene 5 kg verıyım.bır de gıdınce analıze bakıyım artık belkı daha da az **** fazla verebılırım.o zamana kadar kompost alabılırmıyız bılmıyorum dedıgınız yerle gorusmek lazım ankaraya kac gunde gelır ıslemler ne kadar surer dıye saygılar sızden numarayı beklıyorum

ykaya194
23-09-2013, 10:10
sayın ykaya,önerileriniz için teşekkür ederim.

Kuru da olsa toprakta bırakılan,ot,dal,yaprak vs.üzerinde zararlı mantar ve bakteriler birikir,bu mantarlar baharda ağaca kolayca ulaşıp antraknozu tetikler.hatta,böcek lavraları da kış boyunca bu otlarda saklanır.

Bahçede bitki olarak sadece ağaçların olması en doğrusu bence.otlu bahçenin diğer zararı da hasat zamanı yere düşürülen cevizleri otun içinde bulmanın zorluğu.

Ben aynı fikirde değilim ve toprak işlenmesine sıcak bakmıyorum.

Aşağıdaki resim Ataman Ceviz Çiftliği'ne ait. Ceviz dipleri kuru otlarla örtülmüş ve aralar ise çimlendirilmiş.

443683

fındıkçı74
23-09-2013, 10:17
Ataman çiftliği türkiyede kurulu olan en büyük kapama ceviz bahçelerinden yaptıkları bütün işler profesyonel dikeceği fidanları bile kendileri yetiştiriyorlar malçlama en doğru karar sonuçta toprak organik madde bakımından hep zengin kalıyor.

formullaone
23-09-2013, 19:13
Ben aynı fikirde değilim ve toprak işlenmesine sıcak bakmıyorum.

Aşağıdaki resim Ataman Ceviz Çiftliği'ne ait. Ceviz dipleri kuru otlarla örtülmüş ve aralar ise çimlendirilmiş.

443683

Tercih meselesi.

Lilium
23-09-2013, 20:13
]

443683

Bana kuru otla örtülmüş gibi gelmedi, herbisit kullanımış sanki.

Ataman çiftliği türkiyede kurulu olan en büyük kapama ceviz bahçelerinden yaptıkları bütün işler profesyonel
Eğer bu erbisit ise profesyonelikle ilgisi yok.

ykaya194
23-09-2013, 20:40
Bana kuru otla örtülmüş gibi gelmedi, herbisit kullanımış sanki.

Eğer bu erbisit ise profesyonelikle ilgisi yok.

Sayın lilium,
Herbisit kullanarak yabancı otları kurutmuş olabilir sonuçta orada görülen yine kuru ot gibi geliyor bana.

Herbisitler ,Bitki (çalı, yabani ot, rakip ve istenmeyen ağaçlar gibi vejetasyonun) büyümesi, kontrolü veya öldürülmesi için kullanılılır. Bugün piyasadaki herbisitlerin tamamına yakını organik maddelerden oluşmuştur. Bunlar içerik olarak C, H2 ve O2 ‘den oluşmaktadır. Karbonların sıralanışına göre halka veya zincir şeklinde sıralanırlar.

Herbisitlerin Etki Mekanizmasına Göre Sınıflandırılması

- Fotosentezi önleyen herbisitler (uracil’ler, üre bileşikleri, triazin)

- Solunumu önleyen herbisitler (dinitrophenol, pentachlorophenol, benzonitril, anilin)

- Büyütücü hormonlar (phenoxy bileşikler)

- Mitoz bölünmeyi engelleyen herbisitler (carbamat, chloracyl, amid, anilin)

- Çimlenmeyi önleyen herbisitler (carbamat,anilin)

Kaynak
HERBİCON
Naturel comfort

hasan_ka
23-09-2013, 20:59
Herkese iyi akşamlar. Arkadaşların da belirttiği gibi sonbahar geliyor ve ben de 1 yaşındaki fidanlarımın etrafına fidan başı 25-30 kg gübre atmayı düşünüyorum. Ancak kime sorsam farklı şeyler söylüyor. Kimisi aman keçi gübresi atma keneden ottan alamazsın diyorlar, kimisi sakın inek atma hamallıktan başka faydası olmaz, çok fazla haziran böceği olur diyor koyun için de çok fazla ot olur diyorlar. Hangisini kullanacağım karar veremedim netten araştırdım keçi gübresi daha faydalı gibi duruyor. Sizlerin de fikrini almak istedim. Fiyatları arasında da fiyat farkı çok. İkisinin de iyi yanıp yanmadığını bilmiyorum 1 2 sene tarlada beklemişler sadece. Nakliye dahil 1 kamyon keçi gübresi 1000 lira, inek gübresi ise 500 lira. Sizce hangisini kullanmalıyım ?

Lilium
23-09-2013, 21:30
Sayın lilium,
Herbisit kullanarak yabancı otları kurutmuş olabilir sonuçta orada görülen yine kuru ot gibi geliyor bana.

Sayın ykaya, kuru ot olması başka bir şey kuru otla örtülmesi başka bir şey.

Herbisitler ,Bitki (çalı, yabani ot, rakip ve istenmeyen ağaçlar gibi vejetasyonun) büyümesi, kontrolü veya öldürülmesi için kullanılılır. Bugün piyasadaki herbisitlerin tamamına yakını organik maddelerden oluşmuştur.

Valla ben ne kadarı organiktir bilemem o konuda da iddia edemem, bildiğim toprak için herbisit iyi olmadığı.

alper04
23-09-2013, 22:53
Türkiye A.B. üyesi ülkeree çok fazla tarım ürünü satamıyor.Söylenen sebepte herbisit kullanımı

karabuz
24-09-2013, 07:40
Organik tarım ve herbisin ayni cümle icerisinde kullanılamaz, 2012 de cevizlerimi doğal- organik tarım ile üreteceğim diye sertıfıkaya başvurdum, herbisit kesinlikle yasak, azotlu gübre yasak, komşu tarlalar aralı olmalı dediler, başka tarlada toprak işlemesi yapılmış kaz ayağı veya pulluk önce su ile ikanacek sonra tarlaya girecek dediler.... bir sürü şey yasak. 3-5 ay arayla gelip topraktan ve bitkilerden örnek alıyorlar. tek serbest kullanım hayvan gubresi ve bordo bulamacı. kontrollerin başlangıcından 4 yıl sonra yani 2016da organik urunum var dıye sertıfıka verecekler o zamana dek yalnızca organik bitki uretimi yapıyorum diye verildi (yanı organık olarak bakıyorum tarlaya ama daha 3 sene meyveler organik değil , iyikin fıdanlar daha ufak zararımız yok :) )

Çamtepe
24-09-2013, 11:01
Bugün piyasadaki herbisitlerin tamamına yakını organik maddelerden oluşmuştur. Bunlar içerik olarak C, H2 ve O2 ‘den oluşmaktadır. Karbonların sıralanışına göre halka veya zincir şeklinde sıralanırlar.

Gerçekten pes.. Böyle bir söylemi olan kişilerin güvenilirliğinden şüphe ederim.

Elbette moleküler yapısında KArbon, Hidrojen ve Oksijen atomları olacak. Ama sonuçta etkisi toksiktir, kanserojendir, öldürücüdür. "Herbisitlerin tamamı organik maddelerden oluşmuştur" demek bir zehiri masum göstermektir.

Çok basite inelim, Metil alkol çok basit bir alkol yapısıdır. Formülü CH4O'dur. Bir karbon, 4 hidrojen bir oksijen. Bunu diyen arkadaşa (Sn. ykaya194 üstünüze alınmayınız) 1 litre metil alkol içirelim bakalım bu temel organik bileşik kendisinde nasıl bir etki yaratacak?

Yazıda belirtilen maddeler ise korku tüneli gibi. Üşenmezseniz, tek tek Wikipedia'ya girin bakın..

Bu kadar kimyasal atılacağına fidan başı 30-40 lt. malçlama yapılsa en güzeli değil mi? Neden bu kadar doğa düşmanıyız?

ykaya194
24-09-2013, 11:59
(Sn. ykaya194 üstünüze alınmayınız)

Bu kadar kimyasal atılacağına fidan başı 30-40 lt. malçlama yapılsa en güzeli değil mi? Neden bu kadar doğa düşmanıyız?

Organik ve inorganik kimya mesleğimin dışında bir konu, ben kaynak vererek sadece paylaştım.

Resmini paylaştığım (Atalay ceviz çiftliğindeki) ceviz ağaçların altındaki kuru otlara kesin herbirisit kullanılmış diyemeyiz. Ceviz ağaçların arasındaki çimler biçildikten sonra kırıntıları ağacın altına serilmişte ( malçlama yapılmış) olabilir.

doğa64
24-09-2013, 13:55
Sayın forum üyeleri

Denizli Serinhisar da kuracağım ceviz bahçemin tesviye işlemleri bitti. Etrafına tel örgü ve fidan çukurlarının kazılması kaldı.

Şimdi bir sorum olacak.

Fidanları Aralık ayında mı yoksa önümüzdeki yıl mart ayında mı dikmek en doğrusu olur?

doğa64
24-09-2013, 14:11
Sayın forum üyeleri

Denizli Serinhisar da kuracağım ceviz bahçemin tesviye işlemleri bitti. Etrafına tel örgü ve fidan çukurlarının kazılması kaldı.

Şimdi bir sorum olacak.

Fidanları Aralık ayında mı yoksa önümüzdeki yıl mart ayında mı dikmek en doğrusu olur?

tesviye işlemlerinden kareler

06doğaci
24-09-2013, 14:54
sayın doğa64 bahçeniz hayırlu uğurlu olsun.Aralıkta dikmeniz daha uygun.Fidan kökleri daha az zarar görür ve ekilen yere daha çabuk adapte olur.

ykaya194
24-09-2013, 14:58
Sayın Doğa64,Bahçeniz hayırlı olsun.
Fidanlarınızı aralık ayında açık köklü olarak dikerseniz bir yıl önde olursunuz, ancak fidanların standarda uygun nakliyesi yapılmalı ( düzgün istiflenmiş ve kökleri torbalanmış olmalı), ezik, kırık uçları kesilmeli ve uzun kökler kısaltılmalı. Dikim kurallarına uygun dikim ve gübrelemeyi yapmalısınız.
Komşu bahçe aralık 2011 de açık köklü, ben ise mayıs 2012 de tüplü dikmiştim, onunkilerin gelişimi benden en az bir yıl önde.

http://www.agaclar.net/forum/ceviz/31649.htm

doğa64
24-09-2013, 17:00
Sayın 06doğacı ve sayın ykaya194 iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.

İnşaallah yarın tel örgü için direk çukurları kazılacak. daha sonraki işlemler sırasıyla dip kazan ile toprak patlatılacak ve fidan çukurları kepçe ile açılacak. Şu an tarla boş olmasına rağmen tarlaya gitmeden duramıyorum ki fidanlar dikildikten sonra ne olur bilmiyorum.:))

ALLAH (c.c) HERKESİN GÖNLÜNE GÖRE VERSİN...

formullaone
24-09-2013, 18:56
Sayın 06doğacı ve sayın ykaya194 iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim.

İnşaallah yarın tel örgü için direk çukurları kazılacak. daha sonraki işlemler sırasıyla dip kazan ile toprak patlatılacak ve fidan çukurları kepçe ile açılacak. Şu an tarla boş olmasına rağmen tarlaya gitmeden duramıyorum ki fidanlar dikildikten sonra ne olur bilmiyorum.:))

ALLAH (c.c) HERKESİN GÖNLÜNE GÖRE VERSİN...

Bahçeniz hayırlı olsun.

Fidan çukurlarını açtırıp,ekim ayı boyunca güneş görmesini sağlayın.( aslında 3 ay kadar güneş görse daha iyi olurdu )

Kasım başında,üst toprak alta,alt toprak üste gelicek şekilde,doldurtun.Kepçe doldururken aynı anda,çukuru kapatınca,tam ortasına bir herek dikip işaret koyun.( Fidanları dikerken,çukuru ortalamak imkansız oluyor bazen) Böylece,çukur dışına çıkmadan dikmiş olursunuz.( Sıralar 20-30 cm yamuk olur ama çukuru ortalamak daha önemli )

Kasım ayında dolu çukurlar biraz çöker.( yağmur yağarsa daha iyi çöker)

Aralıkta mutlaka dikin,can suyu verin.En güzel dikim ayı Aralık.Ben 2011 Aralıkta açık köklü diktim ve gelişimlerinden çok memnunum.

ömür-uşak
24-09-2013, 21:57
Sayın forum üyeleri

Şimdi bir sorum olacak.

Sımn Doğa 64 kardeşim.Bahçen hayırlı olsun.Sen ceviz hastası olmuşsun.Bu hastalık geçmez tedavisi yok birde metastaz yapar.Aynı benim hastalığı tarif ediyorsun.Boş bahçeye gitmeden duramıyorsun.Şaka bir yana başarılı olacağına inanıyorum.Denizli seninhisar deyince araştırdım.Son yıllarda en sert geçen kış 2012 kışı Accuveatherden 2012 ocak şubat aylarına baktım hava gayet güzel sert olmamış.Google eart tan rakıma baktım 920 civarı.Bu şartlarda kasım dikimi çok güzel olur.Dikersin toprak oturur ilkbaharda nefis yapraklanma olur.Kışları soğuk olsa mart derdim ama serinhisara göre kasım dikimi iyi olacak.2 ekimde yağmurlar başlıyor. Hemen çukurları açtır içine yağmur güneş girsin.Fidan alırken dikkat et illaki tüplü düşünme tüplü fidan çok küçük oluyor nazik fidan kış soğukları etkileyebilir.Pişkin 120 cm civarı açık köklü kök yapısı düzgün aşı yeri iyi kaynamış Hatta iyi bilen tecrübeli bir ziraat tekniyeni ile beraber beğen.Bahçenin görünümü tesfiyesi çok güzel sadece iyi fidan al dik.İyisiile kötüsüarasında 2-3 tl fark olur önemseme.Başarılar dilerim.

doğa64
24-09-2013, 22:21
Herkes elinden geleni bilgisini hiç bir çıkar gütmeden karşısındakine aktarmak için çırpınıyor adeta.

Bu forumu bunun için çok seviyorum.

Hepinize ayrı ayrı teşekkür ederim. Hepinizden ALLAH (c.c) razı olsun.

Ben bişey başarırken tek başıma olmadığım için bu bahçe hepimizin emekleriyle ortaya çıkacak,hepimizin başarısı olacak Allah ın izniyle.

06doğaci
25-09-2013, 07:41
Sayın doğa64 sulama sistemini yer altından daha fidan ekimini yapmadan çek.İlerde çok faydasını görürsün.

doğa64
25-09-2013, 11:07
Sayın doğa64 sulama sistemini yer altından daha fidan ekimini yapmadan çek.İlerde çok faydasını görürsün.

Sayın 06doğacı

Damlama sistemimi önümüzdeki yıl şubat mart aylarında döşeteceğim. Ana borular yer altından damlama boruları fidanın 2 tarafında olacak şekilde yüzeyden geçecek.

Sistemi kuracak arkadaş fidan yerleşimine göre ayarlayacak.

aviator34
25-09-2013, 11:44
Bahçeniz hayırlı olsun.

Fidan çukurlarını açtırıp,ekim ayı boyunca güneş görmesini sağlayın.( aslında 3 ay kadar güneş görse daha iyi olurdu )

Kasım başında,üst toprak alta,alt toprak üste gelecek şekilde,doldurtun.

Burada bir katkıda ben yapmak istiyorum.Malum vatan topraklarımız organik maddece analiz sonuçlarında da çıktığı gibi yetersiz ya da az gözükmektedir.Bu yüzden hazır kepçeye bulaşmışınız toprağı alt üst yaparken organik madde harcınızı belirli oranlarda (leonardit,kompost,iyi yanmış hayvan gübresi,torf,perlit) bir buçuk 2 metre toprağın tabanına koyarsanız ve bunların üzerilerine de em-a (etkin mikroorganizma) spreylerseniz fidanlarınızın kökleri aşağıya inene kadar oradaki faydalı bakteri populasyonunu çoğaltmış ve toprağınızı çok daha canlı hale getirmiş olursunuz.
Dikimden sonrada alırsınız çayınızı kahvenizi geçersiniz bahçenizin karşısına peşin satan bakkallar gibi.Deymeyin keyfinize

Kepçe doldururken aynı anda,çukuru kapatınca,tam ortasına bir herek dikip işaret koyun.( Fidanları dikerken,çukuru ortalamak imkansız oluyor bazen) Böylece,çukur dışına çıkmadan dikmiş olursunuz.( Sıralar 20-30 cm yamuk olur ama çukuru ortalamak daha önemli )

Kasım ayında dolu çukurlar biraz çöker.( yağmur yağarsa daha iyi çöker)

Aralıkta mutlaka dikin,can suyu verin.En güzel dikim ayı Aralık.Ben 2011 Aralıkta açık köklü diktim ve gelişimlerinden çok memnunum....

aviator34
25-09-2013, 15:14
Aldığım fidanları yeni yerlerine dikmek için bu bakım harcını hazırladım ve 20 gün içinde uygulayacağım ilk dikimde yapamamıştım içimde kaldı.

Bu dediklerim zor gelebilir ama fidanı diktikten sonra 2 metre aşağıya ulaşmanız imkansız.

EM-A (etkin mikroorganizmalar) sayfasını şöyle bir okumanızı tavsiye ediyorum.Daha vaktiniz var.

06doğaci
25-09-2013, 15:37
Merhaba ceviz dostları hepimiz çorum oğuzlar 77 cevizini duymuşunuzdur.Bende bir satıcıda dün gördüm.Cevizler elle kırılabiliyor, lezzetli, yağlı ve içi beyyazdı.Ancak bana çok küçük geldi.Verimli olduğunu duymuştum.Ama pazarlamada sıkıntı olabilir.

ism
25-09-2013, 17:40
Sayın Cevizdostları.
Batıkaradeniz de 450 rakımda Kasım 2012 de diktiğim Chandler türü cevizlerim bahar ve yaz boyunca yeterli şekilde büyüdüler.Ağustos sonu sulamayı durdurdum, aynı dönemde vejetasyon da durnuştu. Hemen akabinde yağan yağmurlar sonucu fidanlar tekrar uyanıp sürmeye başladılar.Gövde yanlarından çıkan taze filizleri yolmama rağmen uç sürgünleri için bir çözüm üretemedim.
Veyetasyonu durdurmanın bir yolu var mı?
Sürgünleri sonbahar soğuklarına kadar odunlaştırmak için uygulanan bir yöntem var mı?
Bütün cevizdostlarına başarı ve mutluluk dileklerimle....

aviator34
25-09-2013, 20:39
Sayın Cevizdostları.
Batıkaradeniz de 450 rakımda Kasım 2012 de diktiğim Chandler türü cevizlerim bahar ve yaz boyunca yeterli şekilde büyüdüler.Ağustos sonu sulamayı durdurdum, aynı dönemde vejetasyon da durnuştu. Hemen akabinde yağan yağmurlar sonucu fidanlar tekrar uyanıp sürmeye başladılar.Gövde yanlarından çıkan taze filizleri yolmama rağmen uç sürgünleri için bir çözüm üretemedim.
Veyetasyonu durdurmanın bir yolu var mı?
Sürgünleri sonbahar soğuklarına kadar odunlaştırmak için uygulanan bir yöntem var mı?
Bütün cevizdostlarına başarı ve mutluluk dileklerimle....

Azotlu gübrelemeyi kesip, potasyum, fosforlu izelementli gübreleme yapın artık dalları pişkinleşmeye teşvik edin

Sorulan bir soru olduğu için biraz geriye giderek buldum. Sayın ncp1963'ün dediği gibi potasyum uç sürgünlerin olgunlaşmasını sağlar bu sayede sonbahar erken donlarından zarar görmemesine yardımcı olabilirsiniz.Sıvı gübreler ile Topraktan da yapraktan da uygulayabilirsiniz ancak sulamayı kesmişseniz ki öyledir yapraktan verebilirsiniz ben ilk uygulamayı geçen hafta yaptım biraz geç kaldığımı düşünüyorum 2 hafta sonra tekrar uygulayacağım.

Saygılar.

ism
25-09-2013, 21:16
Teşekkürler sayın Aviator34
Sayın ncp1963 ün paylaşımını atlamış veya unutmuşum kusuruma bakmayın lütfen.İçerik olarak potasyum ağırlıklı DAP güresini Kasım da düşünüyordum. Sıvı gubrelerin etki hızının yapraktan verilirse daha verimli olacağı kanısındayım ne dersiniz?
Bu uygulamanın sürgün hızını yavaşlatma etkisi de olur mu? acaba
Selamlar.

gökhan07
25-09-2013, 23:07
Sorulan bir soru olduğu için biraz geriye giderek buldum. Sayın ncp1963'ün dediği gibi potasyum uç sürgünlerin olgunlaşmasını sağlar bu sayede sonbahar erken donlarından zarar görmemesine yardımcı olabilirsiniz.Sıvı gübreler ile Topraktan da yapraktan da uygulayabilirsiniz ancak sulamayı kesmişseniz ki öyledir yapraktan verebilirsiniz ben ilk uygulamayı geçen hafta yaptım biraz geç kaldığımı düşünüyorum 2 hafta sonra tekrar uygulayacağım.

Saygılar.

Sayın aviator34
Sizce Vejatasyon döneminde ki bir ağaçta yan sürgünlerin alınması, tepe sürgününü büyümeye teşvik edebilir mi? ( Yan dal sürgünlerinin alınması ağaçta ki mevcut enerjinin sadece uç sürgüne gitmesini teşvik eder düşüncesindeyim)
Saygılarımla.

Cemal61
26-09-2013, 13:29
selamun aleyküm. Ben 1000 metre rakımlı karasal iklimi olan 10 dönümlük bir arazide ceviz dikmeyi düşünüyorum. arazi yamaçta ama su sorunu olmayacak hangi çeşit cevizi önerirsiniz.

yerli çeşit dikiniz bence tokat 1 **** şebin bilecik veya sütyemez

Cemal61
26-09-2013, 13:31
tesviye işlemlerinden kareler

önümüzdeki yıl aralık ayında dikiniz bence

drokya
26-09-2013, 14:55

Sayın Cemal61
doğa64 rumuzlu arkadaşa yapmış olduğunuz tavsiyede kasttetiğiniz 2014 aralık ayı ise sebebini açıklamanız mümkünmüdür acaba.

fındıkçı74
26-09-2013, 16:41

Sayın cemal önümüzdeki yıl aralık ayı dediğiniz 2014 aralık ayımıdır yoksa 2013 aralık ayımıdır kafa karışıklığı oluyor eğer dediğiniz gibi 2014 aralık ayı ise neden fidan dikmek için 1 yıldan fazla beklesin lütfen açıklayın.

fındıkçı74
26-09-2013, 16:47
yerli çeşit dikiniz bence tokat 1 **** şebin bilecik veya sütyemez

Israrla yerli ceviz diyor :D

aviator34
26-09-2013, 17:30
Sayın aviator34
Sizce Vejatasyon döneminde ki bir ağaçta yan sürgünlerin alınması, tepe sürgününü büyümeye teşvik edebilir mi? ( Yan dal sürgünlerinin alınması ağaçta ki mevcut enerjinin sadece uç sürgüne gitmesini teşvik eder düşüncesindeyim)
Saygılarımla.

Doğru düşünüyorsunuz.Bu yıl bende fidanlarımı tek lider sürgün olarak bırakıp büyüttüm 4 buçuk metre ye kadar büyüyenler oldu.Boyunlu gözleri koparmasaydım tek lider bu kadar uzamayacaktı.sonuçta tespitiniz doğru diyebilirim.

ömür-uşak
26-09-2013, 18:17
Doğa 64 arkadaş boş bahçeye gitmeden duramıyor.Sen adama 14 ay bekle diyorsun.Nasıl dursun.Tarla güneşten kopalı duruyor.Neden beklesin.

formullaone
26-09-2013, 18:37
Doğru düşünüyorsunuz.Bu yıl bende fidanlarımı tek lider sürgün olarak bırakıp büyüttüm 4 buçuk metre ye kadar büyüyenler oldu.Boyunlu gözleri koparmasaydım tek lider bu kadar uzamayacaktı.sonuçta tespitiniz doğru diyebilirim.

Bu bahsettiğiniz 4.5 metre olan fidanların tepesini kaç cm'den vurucaksınız ve kaçar tane yan dal bırakıcaksınız ? Bu boya ulaşanları 3 metre gibi vurup,mesafeli olarak 6-7 tane yan dal bırakmak gerekiyormuş diye duyuyorum. Bu yüzden sordum.

gökhan07
26-09-2013, 19:23

Sayın aviator34
Bu yıl yapmış olduğum 28 adet çeşit değiştirme aşısının 27 tanesi maalesef keçilerin gazabına uğradı. Uç sürgünleri yenen aşılar yandan patlattı ve tepe sürgünü sağlam olan aşılarında yan sürgünleri yenmiş idi. (Aşıları 50-60 cm den yapmıştım ve bahçe etrafı açıktı)
Bu aşıların hepsinde aktif büyüme hala devam ediyor. Sanırım ağaçlarda az sürgün kaldığı için ağaçların kalan son güçleri bu sürgünleri patlatmaya yetti ve gelişim tekrar teşvik edildi.

aviator34
26-09-2013, 20:28
Bu bahsettiğiniz 4.5 metre olan fidanların tepesini kaç cm'den vurucaksınız ve kaçar tane yan dal bırakıcaksınız ? Bu boya ulaşanları 3 metre gibi vurup,mesafeli olarak 6-7 tane yan dal bırakmak gerekiyormuş diye duyuyorum. Bu yüzden sordum.

Ben mart gibi 1.50 -1.70 gibi tepe vurup dediğiniz gibi 5-6 yan dal ile taçlandırmayı planlıyorum.Dediğiniz 3 metreden tepe vurumunu ilk defa duydum. :(

Araştırmakta fayda var.

ömür-uşak
26-09-2013, 20:58
Sayın aviator34
Bu yıl yapmış olduğum 28 adet çeşit değiştirme aşısının 27 tanesi maalesef keçilerin gazabına uğradı. Uç sürgünleri yenen aşılar yandan patlattı ve tepe sürgünü sağlam olan aşılarında yan sürgünleri yenmiş idi. (Aşıları 50-60 cm den yapmıştım ve bahçe etrafı açıktı)
Bu aşıların hepsinde aktif büyüme hala devam ediyor. Sanırım ağaçlarda az sürgün kaldığı için ağaçların kalan son güçleri bu sürgünleri patlatmaya yetti ve gelişim tekrar teşvik edildi.
Belki daha güzel olur.Bende çeşit değiştirme aşı yaptırdım 85 ağaç 13 yaşında. O kadar çok büyüyorki sanki gözle görülecek.Aşı ustasına sordum.Çok büyür uç sürgünleri kırıver yan dalda oluşur uzunlamasına fazla büyümesin dedi.Ağaçlara kıyamadım 3-4 metre büyüdü.Gövdeden itibaren herek gövdeye herek çaktım çivi ile hereklere 2-3 yerinden bağladım.Bu sene martta budamaları yapılıp şekillendirilecek. 1-1.5 metreye düşüreceğim.Aşıların kırılmadan kafayı kapatması lazım.Martta düzeltirsin daha sağlam olur. Başarılar.

cetiner
26-09-2013, 21:28
Ben mart gibi 1.50 -1.70 gibi tepe vurup dediğiniz gibi 5-6 yan dal ile taçlandırmayı planlıyorum.Dediğiniz 3 metreden tepe vurumunu ilk defa duydum. :(

Araştırmakta fayda var.
Sn.Aviator34 ,bu tepe vurma işleminin en ideali 1.50-1.70 galiba ; ben de kasım 2012 de diktiğim fidanların boyu 1.70' i geçenleri aynı ölçüde tepe vurmayı düşünüyorum. Size bir de sorum olacak , sizin fotoğraflarınızda damlama sistemini benim gibi fidanın etrafına daire şeklinde delikli boru döşemişsiniz ,tek farkımız benim daireler toprakla temas halinde sizinkiler askıda sorum şu sizin sisteminizle daha mı çok su damlatır, **** başka ne faydası vardır?

ism
26-09-2013, 21:53
Yıl içinde 3metre ve daha uzun büyüyen fidanların ertesi yılki budama döneminde Amerika ve Şili gibi ülkelerde 3.3,5 metrelerden uç vurup iki yıllık kat oluşumunu bir yıla indirip, fidanı bir yıl erken verime yatırdıkları bildiriliyor.Mantık olarakta doğru gibi geliyor.
Yıl boyunca fidanın büyümek için harcadığı enerjinin yarısı, bir budamayla heba edimemiş oluyor.
Fidan boyunun uzun olması ,aynı oranda yan dal sayısınında fazla olmasını(hernekadar dal arası mesafeler fazla olsa da) gerektiriyor.
Böylece iki yılda bırakacağımız yandal miktarını da aynı yıl bırakma şansımız olur diye düşünüyorum.
Sayın Ömür-usak ın gözlemleri bende de oluştu.Yaşlı anaçlara yaptığım aşılar çok hızlı uzadı,haziran ayında uçlarını kestim,sanki ikinci yılındaymışcasına hem lider oluştu hemdey yandallar oluştu
saygılar

gökhan07
26-09-2013, 21:57
Belki daha güzel olur.Bende çeşit değiştirme aşı yaptırdım 85 ağaç 13 yaşında. O kadar çok büyüyorki sanki gözle görülecek.Aşı ustasına sordum.Çok büyür uç sürgünleri kırıver yan dalda oluşur uzunlamasına fazla büyümesin dedi.Ağaçlara kıyamadım 3-4 metre büyüdü.Gövdeden itibaren herek gövdeye herek çaktım çivi ile hereklere 2-3 yerinden bağladım.Bu sene martta budamaları yapılıp şekillendirilecek. 1-1.5 metreye düşüreceğim.Aşıların kırılmadan kafayı kapatması lazım.Martta düzeltirsin daha sağlam olur. Başarılar.

Sayın ömür-uşak
Benim endişem aşılar hala yeni sürgünler üretmekte ve uyumaya biraz zor geçe çek gibiler. Demek ki anaçlarınız sağlıklı ve güçlü,kalemi iyi beslemişler.
Sayın ömür-uşak aşıcınız aşıları yerden ne kadar yüksekten yaptı? Bilgilendirirseniz sevinirim.

formullaone
26-09-2013, 22:17
Yıl içinde 3metre ve daha uzun büyüyen fidanların ertesi yılki budama döneminde Amerika ve Şili gibi ülkelerde 3.3,5 metrelerden uç vurup iki yıllık kat oluşumunu bir yıla indirip, fidanı bir yıl erken verime yatırdıkları bildiriliyor.Mantık olarakta doğru gibi geliyor.
Yıl boyunca fidanın büyümek için harcadığı enerjinin yarısı, bir budamayla heba edimemiş oluyor.
Fidan boyunun uzun olması ,aynı oranda yan dal sayısınında fazla olmasını(hernekadar dal arası mesafeler fazla olsa da) gerektiriyor.
Böylece iki yılda bırakacağımız yandal miktarını da aynı yıl bırakma şansımız olur diye düşünüyorum.
Sayın Ömür-usak ın gözlemleri bende de oluştu.Yaşlı anaçlara yaptığım aşılar çok hızlı uzadı,haziran ayında uçlarını kestim,sanki ikinci yılındaymışcasına hem lider oluştu hemdey yandallar oluştu
saygılar

Evet Sayın ism,ben de tam bundan bahsediyorum.Dün gece Köy TV'de İbrahim BALKAL bu konuyu anlattı.Mantıklı gelince ve aklıma takılınca sormak istedim.

3-4 metreye ulaşmış bir fidanın yarısını kesip atmaktansa,mesafeli olarak 6-7 yan dal bırakmak uygun gibi görünüyor.Keşke geçen yıl deneseydim bir kaç fidanda :confused:

Bu konuda yorumları ve tecrübesi olanların paylaşımlarını bekliyoruz. ;)

doğa64
26-09-2013, 22:52

Sayın cemal61 ben direklerin dikimini bile bekleyemezken önümüzdeki yıl diyorsunuz. Bunu ne amaçla söylediniz açıklayabilirmisiniz...

doğa64
26-09-2013, 22:59
Evet Sayın ism,ben de tam bundan bahsediyorum.Dün gece Köy TV'de İbrahim BALKAL bu konuyu anlattı.Mantıklı gelince ve aklıma takılınca sormak istedim.

3-4 metreye ulaşmış bir fidanın yarısını kesip atmaktansa,mesafeli olarak 6-7 yan dal bırakmak uygun gibi görünüyor.Keşke geçen yıl deneseydim bir kaç fidanda :confused:

Sayın formullaone...

İbrahim BALKAL'ın budama şeklini ben de seyrettim. Tavsiyesi ve uygulaması 2.20 den tepe vurma yapmasıydı. Bu uygulamayı '' ağacı yüksekten taçlandırıp ağaç aralarını işlemede kolaylık olarak'' söyledi yanlış hatırlamıyorsam.

Bu bana da çok mantıklı geldi. Nasip olursa ben de o şekilde yapmayı düşünüyorum..

ömür-uşak
27-09-2013, 09:18
Sayın ömür-uşak
Benim endişem aşılar hala yeni sürgünler üretmekte ve uyumaya biraz zor geçe çek gibiler. Demek ki anaçlarınız sağlıklı ve güçlü,kalemi iyi beslemişler.
Sayın ömür-uşak aşıcınız aşıları yerden ne kadar yüksekten yaptı? Bilgilendirirseniz sevinirim.
Evet kardeşim uyumaya çok geç geçecekler.Kış soğukları zarar verecek.Hala büyüdükleri gibi aralık ayına kadar büyüyecekler.Soğuk zararı olanları,çok yan dal yapanları çok uzayanları martta şekillendireceğiz.Aşıları yerden ortalama 150 cm civarında yaptık.Ağaçlar büyük olduğu gövdeye değilde dallara aşı yaptık.Gövde çapı 20 cm ve yukarısında.Dallara aşı yapıldı ağaç başına 2-4 dala aşı yapıldı.Aşı ustam çok becerikli idi.Ustanın marifeti benimde araştırmalarım ile 85 ağaçtan 80 tanesi tuttu 5 ağaçta ağlaması durmadığı için tutmadı.Yarma aşı yaptık.Banada öğretti.Kendime 1 ağaç komşulara 5 ağaç aşıladım tamamı tuttu.Bu senede kendim yavuz cinslerine çeşit değiştireceğim.Mart ayında ceviz sayfasında aşıyı nasıl yapıp tutturdğumuzun püf noktalarını anlatacağım.

ömür-uşak
27-09-2013, 09:39
Altay ceviz başlığına artık yazı yazmak istemiyorum.Fikir beyan ediliyor.Tecrübe paylaşılıyor.Ama amaç farklı Tv. lerdeki gibi kavga çıkartıp reyting yapıp sayfayı üst sıralarda tutup reklam yapıp fidan satmak.Fidan dikecek bahçe oluşturacak arkadaşlarda ceviz formunun tamamını okurlarsa geçekleri görür karar verirler.Okumadan reklama bakarlarsa oda onların suçu kendi düşen ağlamaz.

doğa64
27-09-2013, 09:49
Altay ceviz başlığına artık yazı yazmak istemiyorum.Fikir beyan ediliyor.Tecrübe paylaşılıyor.Ama amaç farklı Tv. lerdeki gibi kavga çıkartıp reyting yapıp sayfayı üst sıralarda tutup reklam yapıp fidan satmak.Fidan dikecek bahçe oluşturacak arkadaşlarda ceviz formunun tamamını okurlarsa geçekleri görür karar verirler.Okumadan reklama bakarlarsa oda onların suçu kendi düşen ağlamaz.

Sayın ömür-uşak

Çok doğru söylüyorsun. Ben o fidanlığa gidip görenlerden biriyim bunu o konu başlığı altında yazmıştım. Gördüklerimi duyduklarımı da yazdım fakat sadece o bahçeye kendilerinin gittiklerini düşünen insanlar bunlar. (ya da onlarla anlaşmış fidan satıcıları) ney se ne bende oraya yorum yazmıyorum artık.

Herkesin aklı var fikri var. Bu arada ben de Uşaklıyım. Uşağa geldiğimde yanına uğrayıp bi çayını içmek isterim.

Saygılar...

aviator34
27-09-2013, 13:15
ne olduğu belli olmayan boş işler ile uğraşmak isteyen bırakın uğraşsın. Ağır olacak ama odun kafa kafa kaynıyor etrafımız...

aviator34
27-09-2013, 13:21

Beni de yakından ilgilendiriyor.

Sayın Formullaone ve diğer arkadaşlar yeterince süremiz olduğuna inanıyorum (mart budaması) Bu konu ile ilgili daha fazla bilgi bulmamız gerekiyor.

Benim kafama takılan tek lider sürgün olarak iyi gelişen bir fidanın ilk katını 6-7 dal ile mi oluşturacağız ? ve ikinci katı da aynı sezonda mı büyüteceğiz ?

gökhan07
27-09-2013, 13:34
Evet kardeşim uyumaya çok geç geçecekler.Kış soğukları zarar verecek.Hala büyüdükleri gibi aralık ayına kadar büyüyecekler.Soğuk zararı olanları,çok yan dal yapanları çok uzayanları martta şekillendireceğiz.Aşıları yerden ortalama 150 cm civarında yaptık.Ağaçlar büyük olduğu gövdeye değilde dallara aşı yaptık.Gövde çapı 20 cm ve yukarısında.Dallara aşı yapıldı ağaç başına 2-4 dala aşı yapıldı.Aşı ustam çok becerikli idi.Ustanın marifeti benimde araştırmalarım ile 85 ağaçtan 80 tanesi tuttu 5 ağaçta ağlaması durmadığı için tutmadı.Yarma aşı yaptık.Banada öğretti.Kendime 1 ağaç komşulara 5 ağaç aşıladım tamamı tuttu.Bu senede kendim yavuz cinslerine çeşit değiştireceğim.Mart ayında ceviz sayfasında aşıyı nasıl yapıp tutturdğumuzun püf noktalarını anlatacağım.
Sayın ömür-uşak
Ellerinize sağlık,aşı yapmak çok keyifli bir iş ve yaptığınız aşının tuttuğunu görmek insana büyük mutluluk veriyor. Ben genelinde 40-60 cm den kabuk aşı yaptım. (Taçlanmanın çok yüksekte olmaması için) 20 cm ve daha fazla çapı olan anaçlarda yarma aşı pratik olmayabilir ama kabuk aşı çok kolay olmaktadır. Ben yarma aşıyı 10-15 cm ve daha küçük ağaçlara tercih ediyorum. (Kabuk aşıda elinizde ki kalemler kalın ve altlığın çapı 15 cm den küçük ise sıkıntı yaratıyor eğer ince kalem bulamazsam yarma aşıyı tercih ediyorum)
Aşıları nisan sonu ve mayıs başında yaptım. (Topraklı ve topraksız yapılan aşılar)
Aşı başlığında bir konu açabilirsek bende tecrübelerimi paylaşmak isterim.
Saygılarımla.

orkide01
27-09-2013, 14:10
Beni de yakından ilgilendiriyor.

Sayın Formullaone ve diğer arkadaşlar yeterince süremiz olduğuna inanıyorum (mart budaması) Bu konu ile ilgili daha fazla bilgi bulmamız gerekiyor.

Benim kafama takılan tek lider sürgün olarak iyi gelişen bir fidanın ilk katını 6-7 dal ile mi oluşturacağız ? ve ikinci katı da aynı sezonda mı büyüteceğiz ?
Sayın aviator34
Budamayla ilgili bahsettiğiniz görüntüleri bende izledim.Ben yıllarca budamacılık yaptım kendi tecrübelerimden çıkardığım sonuca göre budamadaki esas amaç dalları seyrelterek ağacın homojen bir şekilde güneşlenmesi , hava sirkilasyonunun sağlanması iri ve kaliteli bir ürün elde etmektir.Cevizdeki durumda aynıdır.Kat oluşturmaktaki amaç dalların birbirini gölgelemeden lider dal etrafında oluşturulmasıdır,eğerki siz o yıl iyi bir bakımla lider dalı 3 metre ve üzeri yapabildiyseniz gelecek yıl yapacagınız bir tepe kesimiyle lider dal üzerinde oluşacak yandallardan 7-8 adet bırakarak bir yılda iki kat sayısına ulaşarak daha avantajlı bir konuma gelmiş olacaksınız.Ama bu dalları bırakır iken aralıklarını iyi ayarlamanız ağacın sağlıklı bir şekilde gelişmesine katkıda bulunacaktır.Saygılarımla.

ömür-uşak
27-09-2013, 17:23
Sayın ömür-uşak

Çok doğru söylüyorsun. Ben o fidanlığa gidip görenlerden biriyim bunu o konu başlığı altında yazmıştım. Gördüklerimi duyduklarımı da yazdım fakat sadece o bahçeye kendilerinin gittiklerini düşünen insanlar bunlar. (ya da onlarla anlaşmış fidan satıcıları) ney se ne bende oraya yorum yazmıyorum artık.

Herkesin aklı var fikri var. Bu arada ben de Uşaklıyım. Uşağa geldiğimde yanına uğrayıp bi çayını içmek isterim.

Saygılar...

Her zaman beklerim.Bahçeyi dolaşırız semaver çayı içeriz tel kaydet 0535 8166354. Bahçe denizli yolu üzeri merkez yapağılar köyü.Şehirde duruyorum bahçe denizli yoluna 500m.Çıkarken ara bahçedede olabilirim.Bütün ağaç dostlarını beklerim.

aviator34
27-09-2013, 18:05
eğer ki siz o yıl iyi bir bakımla lider dalı 3 metre ve üzeri yapabildiyseniz gelecek yıl yapacağınız bir tepe kesimiyle lider dal üzerinde oluşacak yandallar dan 7-8 adet bırakarak bir yılda iki kat sayısına ulaşarak daha avantajlı bir konuma gelmiş olacaksınız.Ama bu dalları bırakır iken aralıklarını iyi ayarlamanız ağacın sağlıklı bir şekilde gelişmesine katkıda bulunacaktır.Saygılarımla.

Nisan'da aşı gözünün 3-4 göz üzerinden kesilen 262 ceviz fidanın'dan yarısından fazlası 3 metreyi geçtiler.
14 günde bir seçtiğim bazı fidanların boylarını ölçtüğümde 22 cm. ile 30 cm. sürgün gelişimi olduğunu gördüm.Suyu kesmeme rağmen şu anda vejetasyon hala devam ediyor.
Tepe sürgünü sonbahar erken donlarından zarar görse bile biz bu fidanları mart ayında tepe vurumu yapacağımız için potansiyel zararın etkisi ne kadar olur ?

444734

444735

Pıtrak otundan bu yıl kurtulduğumu düşünüyorum ama ayrık otu için aynısını diyemeyeceğim.Ne lanet bir şeymiş mart ta 2 kez istemeye istemeye herbisit ürünler kullanmama rağmen yine de önüne geçemedim ama önümüzdeki yıl malçlama yapmayı düşünüyorum.

Lilium
27-09-2013, 19:01
3-4 metreye ulaşmış bir fidanın yarısını kesip atmaktansa,mesafeli olarak 6-7 yan dal bırakmak uygun gibi görünüyor.
3-4 metrelere gelmiş fidanın yarısı kesilemez bu bir hata olur.
Sayın formullaone, 3-4 metreye ulaşmış bir fidana artık fidan dememek lazım, ceviz 3-4 metre boy yapmışsa yandallarını da baya baya hazırlamıştır ve ağaç olma yolundadır,

Budama daha fidanken başlar yıllara göre ne yapılması lazım olan yapılır, 3-4 yıl hiç budanmayan fidanın budanmasıyla ilk yıldan budamalarına başlanan fidanın budamasında farlılıklar vardır,

İyi gelişim göstererek birden büyüyen fidanlar nadirdir yani her fidan bir yılda 2-2.5 -3 metrelere gelemez, söylemesi kolay, iki iki buçuk metreden tepe keseceksin şimdi ben sorayım iki iki buçuk metre olmayan fidana ne yapacaksın? bu soruyu o söyleyenlerden cevabını da almak isterim? iki iki buçuk metre olmasını mı bekleyeceğiz? Tut ki, oldu her fidan iki iki buçuk metrelerden vurularak 6-7 yandal oluşturmaz, 3 bilemedin 4 yandal gelişir, fidanın yandalları da 1.70 -2 metrelerden başlar bu da çok yüksek taç yapısı oluşturur yazın esen hafif rüzgarlarla fidanlar ya kırılır ya yere eğilir, yok ben 4-5 sene hereklerim deniyorsa buyrun hereklesinler.

kısacası işin daha kolayı rahatı daha az emek daha az masraf varken sol elimle sol kulağımı tutmak varken sol elimle neden sağ kulağımı tutayım.

İşin temeli kök ve gövdedir gövde zayıfsa oluşan yandalları gövde nasıl taşıyacak.
Anlatılan durumda yandallar gövdeyle eşit kalınlıklara da gelebilir bu durumda da yarılmalar görülebilir.

Lilium
27-09-2013, 19:08
Nisan'da aşı gözünün 3-4 göz üzerinden kesilen 262 ceviz fidanın'dan yarısından fazlası 3 metreyi geçtiler.

Keserken bana ne kadar kızmıştın. şaka şaka:)

Yeri gelmişken hemen söyleyeyim senin fidanların iki metrelerden kesilebilir, çünkü kök sistemleri bir yıllık değil, yandallar direk üstte oluşmayacak daha altlardaki dalları da bakabilecek güçte. Gelişimleri gayet güzel.

formullaone
27-09-2013, 19:29
Keserken bana ne kadar kızmıştın. şaka şaka:)

Yeri gelmişken hemen söyleyeyim senin fidanların iki metrelerden kesilebilir, çünkü kök sistemleri bir yıllık değil, yandallar direk üstte oluşmayacak daha altlardaki dalları da bakabilecek güçte. Gelişimleri gayet güzel.

Sağolun Sayın Lilium,fidanlarımız aviator34 ile aynı boy ve gövdede olduğu için,ben de mart gibi,3-4 metre olmuş fidanları da 2 metre civarı vurup dallandırabilirim o zaman.

2-2.5 metre olanları da 170cm gibi tepe vurursam,bu iş tamamdır.

cetiner
27-09-2013, 19:37
ilk fotoğraf nisan ayından ağustos ayına kadar gayet güzel gelişmiş sürgünleri uzamış fidanlarda var altındaki gibi hala kedi kulağı gibi olan fidanlarda var (bunlar biraz daha fazla) toprak yapısı aynı,fidanlar aynı yerden alınmış,damlama sulama suyu eşit verilmişken 2 fidan arasındaki fark neden bu kadar fazla oluyor ?
Endişem bu gelişemeyen fidanların durumu ?
Sonbahara girerken yaprak dökmeye başladıklarında bi daha ki yıl uyanabileceklermi ? uyanırlarsada kaldıkları yerden devam mı edecekler gelişimlerine ?
Kök gelişimini hızlandırmak için Sıvı humik asiti araştırdım ancak her marka farklı zamanlarda kullandırtıyor.(kimisi sonbaharda kimisi yapraklandıktan sonra diyor) ağustosun ortasında humik asit kullansam kök gelişimi hızlanırmı ?
birde chandler cevizi ne zaman uykuya dalıyor ?
Sn.aviator34 bir önceki sayfada size damlamayla ilgili soru sormuştum herhalde görmediniz , şu fotoğraflardaki damlama sisteminden sanırım vazgeçtiniz, sorun neydi acaba paylaşırmısınız (benzer bir sistem şu an benim bahçemde kurulu).

orkide01
27-09-2013, 19:54
14 günde bir seçtiğim bazı fidanların boylarını ölçtüğümde 22 cm. ile 30 cm. sürgün gelişimi olduğunu gördüm.Suyu kesmeme rağmen şu anda vejetasyon hala devam ediyor.
Tepe sürgünü sonbahar erken donlarından zarar görse bile biz bu fidanları mart ayında tepe vurumu yapacağımız için potansiyel zararın etkisi ne kadar olur ?

444734

444735

Pıtrak otundan bu yıl kurtulduğumu düşünüyorum ama ayrık otu için aynısını diyemeyeceğim.Ne lanet bir şeymiş mart ta 2 kez istemeye istemeye herbisit ürünler kullanmama rağmen yine de önüne geçemedim ama önümüzdeki yıl malçlama yapmayı düşünüyorum.
sayın aviator34
cevizlerinizdeki sürgünün halen devam ettiğini söylüyorsunuz bu durum kış şartları için hiçde içaçıcı değil azotlu gübreyi çokmu verdiniz bilemiyorum ama şu an sürgünleri durdurmanın tek yolu uçlarını tepeden itibaren en olgun boyunlu gözü koparılmamış yaprak seviyesinden keserek su tut sürünüzki fidan bundan sonraki gelişme gücünü gövdesine harcayarak daha iyi odunlaşıp kışa öyle girsin.
Ayrık otuyla ilgili sorununuz ise attığınız herbisitleri yaprakların yeni yeşerdiği zaman geç kalmadan atınız.Yinede olmazsa ceviz büyüdüğü zaman orada onu etkisizleştirecektir,ayrıkotu gibi bitkiler genellikle tek yıllık ve otsu bitkilere çok zararlıdır çok yıllık ve odunsu bitkilere zararı fazla olmaz.Saygılarımla.

hdoğan
27-09-2013, 20:17
[QUOTE=Lilium;1203564]3-4 metrelere gelmiş fidanın yarısı kesilemez bu bir hata olur.
Sayın Lilium, tam soruyu soracakken cevabı geldi. Özellikle yerli ceviz fidanlarında (maraş 18 ) uçtan az miktarda kesildiğinde örneğin üçte birden daha az kesildiğinde, sadece uca yakın yerlerden yan dal veriyor bahçemdeki hemen her fidanda bunu gördüm. Sonuçta da yüksekten tipsiz bir şekilde yan dal veriyor. İthal cinslerde bu farklı olabilir çünkü chantler de hemen her yerinden geriye doğru yan dal veriyor, istediğinizi kesip istediğinizi bırakabiliyorsunuz

seayden
27-09-2013, 22:24
Yanmamış inek gübresi verdiğim iki fernette fidanı yapraklarını dökerek kurudu. Fidanları tuttuğumda elimde kaldı. toprak seviyesinin hemen altında kök kalmamıştı. Suçluları fotoğrafladım. Yanmış gübrenin anlamı: galiba üretimi sırasında yüksek ısıya çıkarak içindeki zararlı larvalar ölmüş olan gübre.

Zararlıların resmi:
http://j1309.hizliresim.com/1f/v/t27ff.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
bunlardan nasıl kurtulabilirim?

Lilium
27-09-2013, 23:47
şu an sürgünleri durdurmanın tek yolu uçlarını tepeden itibaren en olgun boyunlu gözü koparılmamış yaprak seviyesinden keserek su tut sürünüzki fidan bundan sonraki gelişme gücünü gövdesine harcayarak daha iyi odunlaşıp kışa öyle girsin.

Sayın orkide01, özür dilerim ama bir şeyi gözden kaçırıyorsunuz, "fidanda gelişim çalışma devam ediyor deniyor", düşünün ki, bunu yaptınız ve ucu alıp macunladınız, fidan kökten aldığı suyun büyük bölümünü uç filize harcar bu filizi alırsanız bu su nereye gider? fidandaki çalışmayı durdurabilecekmisiniz? fikrimce hayır, peki ne olacak, baharda uyanması gereken gözlerin uyanmalarını tetikleyeceksin, birde havalar sıcak ılıman giderse gözlerin uyanmaları içten bile değil, uyanırlarsa da kış şartlarına dayanabileceklerini hiç sanmıyorum.

O nedenle şu aylarda hiçbir kesim önermiyorum zararı daha büyük olur. Yinede keyfiyet üreticilerindir istediklerini keserler istediklerini kesmezler zararına da yararına da kendileri katlanırlar.

Lilium
27-09-2013, 23:55
chantler de hemen her yerinden geriye doğru yan dal veriyor, istediğinizi kesip istediğinizi bırakabiliyorsunuz

Tamam bunu yandallar da yapılabilir ama budamada yarısı ya da yarıya yakını kesilebilir diye genel bir tabir olamaz, bu fidana ağaça göre değişir.

orkide01
28-09-2013, 06:30
Sayın orkide01, özür dilerim ama bir şeyi gözden kaçırıyorsunuz, "fidanda gelişim çalışma devam ediyor deniyor", düşünün ki, bunu yaptınız ve ucu alıp macunladınız, fidan kökten aldığı suyun büyük bölümünü uç filize harcar bu filizi alırsanız bu su nereye gider? fidandaki çalışmayı durdurabilecekmisiniz? fikrimce hayır, peki ne olacak, baharda uyanması gereken gözlerin uyanmalarını tetikleyeceksin, birde havalar sıcak ılıman giderse gözlerin uyanmaları içten bile değil, uyanırlarsa da kış şartlarına dayanabileceklerini hiç sanmıyorum.

O nedenle şu aylarda hiçbir kesim önermiyorum zararı daha büyük olur. Yinede keyfiyet üreticilerindir istediklerini keserler istediklerini kesmezler zararına da yararına da kendileri katlanırlar.
sayın lilium
Edirne gibi kuzeyde bulunan bir bölgede bugün 28 eylül olduğunu düşündüğümüzde bu tarihten sonra kökü çok kuvvetli bir ağaç olmadıkça hiç bir göz uyanmaz;çünki sadece ucunu alıyoruz ağacın gelişme gücü o sürgünleri patlatmaya yetmez diye düşünüyorum.Bu uygulamayı güney sahil illerimizde yapmış olsak o zaman dediğiniz olabilir.Benim bahsettiğim uygulama eylül ayının ikinci yarısından itibaren yapılabilir.Kaynak;Eğridir Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü ziraat yüksek mühendisi YILMAZ SESLİ makalesinden alıntıdır .Saygılarımla.

doğa64
28-09-2013, 23:13
Her zaman beklerim.Bahçeyi dolaşırız semaver çayı içeriz tel kaydet 0535 8166354. Bahçe denizli yolu üzeri merkez yapağılar köyü.Şehirde duruyorum bahçe denizli yoluna 500m.Çıkarken ara bahçedede olabilirim.Bütün ağaç dostlarını beklerim.

Sayın ömür-uşak

Uşak'a geldiğimde mutlaka yanınıza geleceğim. Semaver çayı da ne güzel olur hee şimdiden kokusu burnuma geldi.

doğa64
28-09-2013, 23:16
Bugün telörgü direklerim geldi.

doğa64
28-09-2013, 23:19
Bugün telörgü direklerim geldi.

yarın terazileri alınıp dikilecek

Lilium
28-09-2013, 23:51
sayın lilium
Edirne gibi kuzeyde bulunan bir bölgede bugün 28 eylül olduğunu düşündüğümüzde bu tarihten sonra kökü çok kuvvetli bir ağaç olmadıkça hiç bir göz uyanmaz;çünki sadece ucunu alıyoruz ağacın gelişme gücü o sürgünleri patlatmaya yetmez diye düşünüyorum.

Sayın orkide, bu konuşmalar geçince bugün ceviz toplarken tam demesem de buna benzer bir olayı görünce resimlemek istedim, bir hafta önce çöpleri yakarken biraz fidanlara yakın yakmışım ve fidanın körpe uç filizi ateşten haşlanmış fotoğrafta çok belirgin değil ama çekip resimlemek istedim,
Uç haşlandıktan sonra diğer gözler hemen uyanıp filiz vermişler.

445046

orkide01
29-09-2013, 07:33
Sayın orkide, bu konuşmalar geçince bugün ceviz toplarken tam demesem de buna benzer bir olayı görünce resimlemek istedim, bir hafta önce çöpleri yakarken biraz fidanlara yakın yakmışım ve fidanın körpe uç filizi ateşten haşlanmış fotoğrafta çok belirgin değil ama çekip resimlemek istedim,
Uç haşlandıktan sonra diğer gözler hemen uyanıp filiz vermişler.

445046
sayın lilium
Görüntüdeki fotoğrafla mevzumuz arasında bir bağlantı kuramadım.O görüntünün taze sürgünleri belli değil ama yaprakları taze siz tarihleri karıştırıyor olabilirsiniz bir haftada en olumlu şartlarda dahi gözü zor harekete geçirir,kaldıki filizinin ve yapraklarının bu şekile gelmesi enaz 15-20 gün olabilir diye düşünüyorum.Şu günün tarihini esas alırsak ekim ayı geldi çok çok olağan üstü bir şey olmaz ise bu tarihten sonra göz uyanması istisnaların haricinde zor gözüküyor.Diyelimki tek tük uyandı o uyanmada zaten boyunlu gözden olacaktır oda kışın kuruduğunu farz edersek baharın düğme gözünden harekete geçecektir zaten cevizde istenen dallanma şekli budur.Sayın lilium ben eski bir fidancıyım tecrübelerime istinaden benim görüşüm budur akademisyenlerinde tavsiyesi bu yöndedir.Sizin görüşünüzede saygı duyuyorum ,düşük bir ihtimal dahi olsa olasıdır.Her ikimizde bildiklerimizi söyledik herkesinde bildiği gibi bu söylediklerimizin hiç bir bağlayıcılığı yoktur sadece bilgilendirme ve tavsiye amaçlıdır.Sizinde söylediğiniz gibi uygulama yetiştiricilerin takdirindedir isteyen istediği gibi yapar.
sayın lilium
Ben sitenin yeni üyesiyim yaklaşık 5 aylık her zaman bilgisayara oturup mesajları ve gelişmeleri takip etme fırsatım olmuyor genellikle arazide danışman olarak hizmet vermekteyim.Bilgisayara oturduğum zaman sizin eski mesajlarınızı dahi okuyorum ve bu millete vermiş olduğunuz hizmetten dolayı sizi canı gönülden kutluyorum,başarılarınızın devamını diliyorum.Saygılarımla.

orkide01
29-09-2013, 09:01
Değerli ceviz dostları
Bulunmuş olduğum konum nedeniyle yapmış olduğum çalışmalarla ilgili son yıllarda uygulanmaya başlayan tarım tekniğinin geliştirdiği birtakım fidan dikim ve toprak ıslah metodundan bahsetmek istiyorum.
Çıplak kök fidanlarınızı diker iken mutlaka fidancınıza nogal uygulamasının yapılıp yapılmadığını sorunuz eğer yapılmadıysa kök kanserine karşı bu uygulamayı siz yapınız(bu konu önceden beri bilinir ama nedense ihmal ederiz).Diğer bir konu mikoriza(faydalı mantar)batılı ülkelerde oldukça kullanımı çok yapılan fakat ülkemizde daha yeni başlayan aşırı bir kök gelişmesine neden olarak bitkiyi hızlı geliştiren bir uygulama şekli.
Bir başka gelişme ise ülkemiz topraklarının büyük bir kısmı kireçli ve ph yüksektir(alkalik),bunun sonucu ise bu yüksekliğe bağlı olarak yaşanan verim düşüklüğü ve kurumalardır.Bu yüksekliği nötr seviyesine çekmek için önceleri toz kükürt kullanılırdı,toz kükürtün parçalanarak bitkinin alabileceği forma ulaşması için 3-4 yıl gibi bir zaman geçtiğinden sulu kükürt uygulamasına geçildi,Bu uygulamada süre 2 ile 4 hafta gibi kısa bir süredir. Yalnız bu yapılan uygulamalarda kükürtün kireç üzerindeki etkisi belirli bir süre ile sınırlıdır ve tekrar edilerek devam etmesi gerekmekteydi.Kireçin buradaki rolü bitki besin elementlerini depolayarak kökün alımına izin vermemesi, kükürtün ise toprak sıcaklığının +10 dereceyi geçtikten sonra kirece müdahale ederek bitki besin elementlerinin serbest bırakılmasını sağlayarak kök tarafından alımını kolaylaştırmasıdır.Şu anda yeni diyebileceğimiz bir uygulamadan bahsediliyor,firma yetkilisiyle yapmış olduğum görüşmede booltex denen bu bileşimin 1 veya 2 uygulamayla kireci yok ederek kalsiyuma çevirip bitkinin ihtiyacı olan duruma getirmesidir.Bunun sonucuda istenilen oranda kalıcı bir düşüş sağlanmaktadır,bu uygulamanın geçerliliğini öğrenmek için kendim deneyini yapıp sizlere tarafımdan duyurulacaktır. Saygılarımla.

hdoğan
29-09-2013, 09:16
Sayın Orkide01, tavsiyeniz doğrultusunda halen sürgünü devam eden 10 fidandan 7 sini, normal yaprak seviyesinden keserek uç alma yaptım, 3 fidanı da karşılaştırmayı görmek için olduğu şekilde bıraktım. İlk baharda fikir verecektir sanırım selamlar

YESHILL
29-09-2013, 10:50
Sayın Orkide01, Bizim tarlanın bir kısmıda orta kireçli ve bu bölgeye 3-4 hafta önce Booltex uygulaması yaptım. Neticesini nasıl değerlendirmek gerekiyor? gözlem mi? yoksa toprak analizimi yapmak gerekiyor.
Selamlar

orkide01
29-09-2013, 20:37
sayın yeshill
Yapmış olduğunuz uygulamanın üstünden sulama yaptıysanız su toprağa ne kadar işlediyse o derinlikten alacağınız numuneyi tekrar analiz yaptırarak sonucu bu şekilde öğrenebilirsiniz.Acele etmeyin yağmurlar yağdıktan sonra numunenizi alıp o şekilde tahlil ettirirseniz daha sağlıklı sonuç alırsınız.Yeterli bir düşüş gerçekleşmediyse bunu 2 hatta 3 defaya kadar tekrarlayabilirsiniz.saygılar.

aksoy17
30-09-2013, 20:22
Sayın orkide 01, logal ve faydalı mantar konusunda yardımınıza ihtiyacım olacak bu konuda yardımlarınızı bekliyorum,Üçretlerini ptt den hemen çıkarayım saygılarımla aksoy 17.

YESHILL
30-09-2013, 21:37
Sayın Orkide01, tavsiyeleriniz için teşekkür ediyorum.

Lilium
30-09-2013, 22:34
Bir başka gelişme ise ülkemiz topraklarının büyük bir kısmı kireçli ve ph yüksektir(alkalik),bunun sonucu ise bu yüksekliğe bağlı olarak yaşanan verim düşüklüğü ve kurumalardır.

Bir iki ağacımdaki kurumaları bu nedene bağlıyorum, bir iki ağacımda ise rahatsızlık devam ediyor, sorun çözmede faydası olacaksa bende kullanmak isterim, temini konusunda araştırma yapmadım nereden temin edebiliriz ya da sizde varmı.

aviator34
01-10-2013, 06:18
Sn.Aviator34 ,bu tepe vurma işleminin en ideali 1.50-1.70 galiba ; ben de kasım 2012 de diktiğim fidanların boyu 1.70' i geçenleri aynı ölçüde tepe vurmayı düşünüyorum. Size bir de sorum olacak , sizin fotoğraflarınızda damlama sistemini benim gibi fidanın etrafına daire şeklinde delikli boru döşemişsiniz ,tek farkımız benim daireler toprakla temas halinde sizinkiler askıda sorum şu sizin sisteminizle daha mı çok su damlatır, **** başka ne faydası vardır?

O bahsettiğiniz geçen yıl ki sistem hepsini topladım üzerlerine naylon çektim depoda duruyor :) bu yıl basınçlı memelere geçtim nedeni ise benim arazimin eğimli olması böyle olunca da su hep aşağıda birikiyor ama basınçlı memeler ile aşağıdaki fidanın musluğunu kısarak ya da yukarıdakini açarak tüm fidanlara eşit su verebiliyoruz.

aviator34
01-10-2013, 11:01
Tek fark,sizin 2 sıra damlama hortumu çekili,benim tek sıra.İmkanım buna el verdi,seneye 2 sıra yapıcam. ;) Ben 3'er delikten 5 'er saat,10 günde bir damlattım bu yaz.Delikler standart katif denilenden.Saatte 5 litre damlatıyor bir tanesi. Sizinkiler nasıl?

Mayıs ayında benimde tek sıra idi baktık her sulamada bir sağa bir sola yapıyoruz uğraşlı iş dedik 2 sıra yapalım toplamda 3600 metre boru kullanmışız sizin sanırım 15 kilometreyi bulur :p 40 top boru yapar x 88 tl = 3600 tl bingo :)
(aslında 16'lık yerine 20'lik kullanılsa ileride değiştirilmemiş olur çünkü ağaçlar büyüdükçe su isteği artacak, altay cevizi değil ki bizimkiler 3 yaşından sonra suyu keselim :)

Kırmızı basınçlı memeler 1 saatte 70 litre su verebiliyor 16 milimetre çapındaki borular için uygun olan
Yeşil basınçlı memeler 1 saatte 140 litre su veriyor 20 milimetre çapındaki borular için uygun olan

Bendekiler kırmızı olanlardan ileride yeşile döneceğiz ya da delik sayısını arttıracağız

Sulamayı ben her 10 günde bir yerine haftada bir yaptım biraz sık ama ben 5 saat yerine 2 saat ya da 3 saat çalıştırdım oranlarımız hemen hemen aynı.

ism
01-10-2013, 12:30
Sayın, Formullaone ve sayın,Aviator 34, yukarıdaki paylaşımlarınızı okuyunca,hernekadar sık yazan biri olmamama rağmen, bir tecrübemi paylaşmadan rahat edemeyeceğim.Bende yıllar önce ayarlı damlatıcılar kullanarak meyve bahçemde sulama sistemi kurmuştum. Hatta laterel borularım da 20 likti. Bahcem eğimli bir yapıya sahipti,başı ve sonu arası basınç farkı 2 bar idi. Sizlerde de sözkonusu olan,aşağıda çok yukarıda az damlatma sıkıntısını gidermek için öyle yapmıştım ama başarılı olmadı.Damlatıcı ayarlarını her sulama olmasa bile çok sık kontrol etmek zorunda kaldım.

Hava durumu, suyun kısa sürelide olsa debi farklılıkları,vb gibi durumlar hem kırmızı hem de yeşil olanda sıkıntılar yarattı.

Bahcemde suyun gövdeyle temasından kaynaklanan(kökboğazı çürüklüğü). gibi hastalık oluştu.

Çözüm.Basınç ayarlı normal damlatıcılar kullanmak, düz veya simit şeklinde döşenmiş olsun farketmez.
Böyle bir sistemde yine az veya çok damlatıyor,
problemı yaşıyorsanız,damlayanla gelen suyun miktarını karşılaştırınız.

Son sözüm, suyu mutlaka ağaç gövdelerinden uzak tutunuz.Dımlamanın özelliği toprak yüzeyinin kuru altının ıslak olmasıdır.

Sonuç .Atıl duruma düşmüş binlerce metre boru ve onbin damlatıcı

Saygılar sunarım.

aviator34
01-10-2013, 14:26
Değerli ceviz dostları
Bulunmuş olduğum konum nedeniyle yapmış olduğum çalışmalarla ilgili son yıllarda uygulanmaya başlayan tarım tekniğinin geliştirdiği birtakım fidan dikim ve toprak ıslah metodundan bahsetmek istiyorum.
Çıplak kök fidanlarınızı diker iken mutlaka fidancınıza nogal uygulamasının yapılıp yapılmadığını sorunuz eğer yapılmadıysa kök kanserine karşı bu uygulamayı siz yapınız(bu konu önceden beri bilinir ama nedense ihmal ederiz).Diğer bir konu mikoriza(faydalı mantar)batılı ülkelerde oldukça kullanımı çok yapılan fakat ülkemizde daha yeni başlayan aşırı bir kök gelişmesine neden olarak bitkiyi hızlı geliştiren bir uygulama şekli.
Bir başka gelişme ise ülkemiz topraklarının büyük bir kısmı kireçli ve ph yüksektir(alkalik),bunun sonucu ise bu yüksekliğe bağlı olarak yaşanan verim düşüklüğü ve kurumalardır.Bu yüksekliği nötr seviyesine çekmek için önceleri toz kükürt kullanılırdı,toz kükürtün parçalanarak bitkinin alabileceği forma ulaşması için 3-4 yıl gibi bir zaman geçtiğinden sulu kükürt uygulamasına geçildi,Bu uygulamada süre 2 ile 4 hafta gibi kısa bir süredir. Yalnız bu yapılan uygulamalarda kükürtün kireç üzerindeki etkisi belirli bir süre ile sınırlıdır ve tekrar edilerek devam etmesi gerekmekteydi.Kireçin buradaki rolü bitki besin elementlerini depolayarak kökün alımına izin vermemesi, kükürtün ise toprak sıcaklığının +10 dereceyi geçtikten sonra kirece müdahale ederek bitki besin elementlerinin serbest bırakılmasını sağlayarak kök tarafından alımını kolaylaştırmasıdır.Şu anda yeni diyebileceğimiz bir uygulamadan bahsediliyor,firma yetkilisiyle yapmış olduğum görüşmede booltex denen bu bileşimin 1 veya 2 uygulamayla kireci yok ederek kalsiyuma çevirip bitkinin ihtiyacı olan duruma getirmesidir.Bunun sonucuda istenilen oranda kalıcı bir düşüş sağlanmaktadır,bu uygulamanın geçerliliğini öğrenmek için kendim deneyini yapıp sizlere tarafımdan duyurulacaktır. Saygılarımla.

Hazır Nogal'a girmişsiniz mikoriza mantarları vs.

Bahçemin 2 dönümü Meşe ormanıydı dikim esnasında dediklerinizi açıkcası uygulamadım ve önceden meşe ağacı olan bölgelerdeki fidanların bir çoğu kurudu ve söküp köklerine baktığımda (meğer sıkça rastlanan kök boğazı kanseri hastalığı oluşmuş) kazık kökün etrafında yukarısında yumruk yumruk (biraz daha ufak) tümörlerle karşılaştım tabi o zaman anlayamadım.
Kuruyanların yerine 35 adet fidan ekeceğim için biraz araştırma yaptım ve dikim esnasında aşağıdaki fotoğrafları da çektim.

Daha önceden 1.5X1.5 metre açtığımız çukurları 2 ay bekletip kapattıktan sonra (toprak yağmurla oturdu) dikim esnasında 30x30 açtık toprağımızın ph'ı yüksek olduğu (alkali) için toz kükürt attık (aslında bahçe kurulması esnasında 10 dönüme 600 kg toz kükürt kullanıldı ama biz fidan çukurlarına tekrar uyguladık)
445558

445559

Daha sonra içerisine tamamı organik maddelerden oluşan dikim harcımıza(leonardit,perlit,torf,iyi yanmış ahır gübresi)
445560

EM-A (etkin mikroorganizma) spreyleyip harcı karıştırdık.
445561

Organik maddeyi 5-10 cm toprak ile örttükten sonra 1-2 gr. sim derma açık köke temas edecek şekilde yaydık.Sim dermanın amacı:
http://www.simbiyotek.com/SimDerma.pdf
445562

karabuz
01-10-2013, 14:26
,,,, arazimin eğimli olması böyle olunca da su hep aşağıda birikiyor ,,,,.

ben sorunu şöyle cözdüm, su aşagıya kacıp sonda 3 bar oluyordu, ara vana koydum az kapatarak cıkan su ile vanadan gecebilen dengelendiginde sorun çozüldü, bağzı sıralarda 2 ara vanaya ihtiac oldu.(arazı degişken egimli)

orkide01
01-10-2013, 14:39
Sayın orkide 01, logal ve faydalı mantar konusunda yardımınıza ihtiyacım olacak bu konuda yardımlarınızı bekliyorum,Üçretlerini ptt den hemen çıkarayım saygılarımla aksoy 17.
sayın aksoy 17
Benim nogal ve mikoriza satışıyla ilgili ticari bir satışım yoktur almak isteyenlere telefon numarası verebilirim bir arkadaşımız daha yeni 3 set getirtdi(nogal,mikoriza,t22,viformone)her setin içinde bu dört karışım bulunmaktadır.dördünün toplamı 328 tldir,12 litre suya karıştırılıp yaklaşık 500 adet fidan için kullanılmaktadır.İşlevleri şunlardır
nogal=kök kanserine karşı
mikoriza=Bitkinin çok hızlı gelişimini sağlayan faydalı mantar
T22=mantari hastalıklara etkili
viformone=bitkinin hormonel gelişimini düzenleyen etken bir madde
Ben yeni bahçe kuracak arkadaşlara bunları öneriyorum bu fiyatlar bu günün fiyatları(daha bugün görüştüm)yeni fiyatlar değişirse ne olur bilemem.tel=Burcu hanım 05335529048(firma bioglobal).Saygılarımla.

aviator34
01-10-2013, 14:49
devam edelim...
445567

Nogal kullanımı
445568

445569

445570

orkide01
01-10-2013, 15:06
Bir iki ağacımdaki kurumaları bu nedene bağlıyorum, bir iki ağacımda ise rahatsızlık devam ediyor, sorun çözmede faydası olacaksa bende kullanmak isterim, temini konusunda araştırma yapmadım nereden temin edebiliriz ya da sizde varmı.

Sayın lilium
Bu bahsettiğim kirece karşı etkili bir maddeymiş benim satışla ilgili hiç bir alakam yok sadece kurdurduğum danışmanlığını yaptığım bahçelere bunu öneriyorum.Yılda bir defa kullanılarak çok etkili sonuçlar alınıyormuş.Yeni dikimlerde açılan 1 metrelik çukurlarada bol suyla verilecek 30-35 gr lık uygulamanın isabetli olacagı tavsiyesinde bulundu.Daha detaylı açıklamayı kendisinden öğrenebilirsiniz.Size kendisinin telefonunu veriyorum tel=05325216747 özler bey, tarım market MERSİN.Saygılarımla.

formullaone
01-10-2013, 16:50
Mayıs ayında benimde tek sıra idi baktık her sulamada bir sağa bir sola yapıyoruz uğraşlı iş dedik 2 sıra yapalım toplamda 3600 metre boru kullanmışız sizin sanırım 15 kilometreyi bulur :p 40 top boru yapar x 88 tl = 3600 tl bingo :)
(aslında 16'lık yerine 20'lik kullanılsa ileride değiştirilmemiş olur çünkü ağaçlar büyüdükçe su isteği artacak, altay cevizi değil ki bizimkiler 3 yaşından sonra suyu keselim :)

Kırmızı basınçlı memeler 1 saatte 70 litre su verebiliyor 16 milimetre çapındaki borular için uygun olan
Yeşil basınçlı memeler 1 saatte 140 litre su veriyor 20 milimetre çapındaki borular için uygun olan

Bendekiler kırmızı olanlardan ileride yeşile döneceğiz ya da delik sayısını arttıracağız

Sulamayı ben her 10 günde bir yerine haftada bir yaptım biraz sık ama ben 5 saat yerine 2 saat ya da 3 saat çalıştırdım oranlarımız hemen hemen aynı.

Sayın aviator34,biz 300 metrelik toplar halinde olan damlama borularından kullanıyoruz.Tek sıra olduğu için 10 bin metre almıştık ama diğer sıra için de 10 bin metre almamız gerekicek.Aslında bu hortumların kendinden delikli (50cm'de bir) olanları var,sanırım onlardan alıcam.Böylece durmadan her yıl delik delip katif takmak zorunda kalmam.Artık her yerine damlasa da olur,fidanlar yeterince kök yaptı.

Anladığım kadarıyla siz daha kısa sürede aynı suyu akıtmış oluyorsunuz.Tek farkı bizim 5 saat damladıysa,sizin 2 saat damlamış ama miktar aynı.

Benim kullandığım katifler ayarsız,standart olarak damlıyorlar.Yani,eğimli arazinin alçak yerinde de,yüksek yerinde de aynı su akıyor.Bu konuda bir sıkıntı yaşamadık.Sadece,borularda kalan su,durdurduktan sonra alçaklara damlıyor o kadar.

aviator34
01-10-2013, 17:48
Sayın. Formullaone en iyisi biz bayramda hem tanışıp bayramlaşalım hem de güçlerimizi birleştirip voltranı oluşturalım.sizin ağacınız benden çok daha fazla o yüzden kardeş bahçe ben olayım.

ism
01-10-2013, 20:30
Mantar ve kükürt etkileşimine dikkat edilmesinde fayda olacağını düşünüyorum.

Kükürtün varlığı mantarın yok olşuna sebep olablir mi acaba?

44baba
01-10-2013, 21:37
arkadaşlar bende sulama konusunda bir çok yol denedim.kilometrelerce boru doğradım.düğme fıskıye, basınç ayarlı damlatıcı,fıskiye,damlama borusunu ağaç çevresinde dolaştırma gibi.ama bunların hiç birinden damlama hariç randıman alamadım damlama iyi oluyor ama çok çabuk tıkanıyor suyu çok iyi filtrelemek gerekiyor.bundan önceki sulama sistemim ana borudan 20 lik boruyla çıkış yapıp ağaç hizalarında boruyu kesip araya bir T atıp 16 lık damlama borusunu T ye takıp ağacın yaşına göre uzunluğunu ayarlayıp ağacın çevresinde dolaştırıyordum.
yeni bahçemde ana borudan çıkışlara filtre taktım sağlı sollu 25 lik boruları sıra sonlarına kadar çektim ağaç hızalarında boruya sadece küçük bir delik açarak resimde görülen kırmızı parça ile çıkış alarak 16 lık damlama borularını ağaç çevresinde dolandırdım.arazim meyilli olduğu halde sistem iyi çalışıyor.
bence damlama borularını sağlı sollu döşemek maliyeti yükseltir.birde tıkanmaya başlarsa tamamını yenilemek zahmetli ve maliyetli olur.benim sistemde sadece tıkanan ağacınkini değiştirmek yeterli olur.ayrıca ağacın yaşına göre dolandıracağınız boruyuda ayarlayabilirsiniz.

44baba
01-10-2013, 21:44
445640

orkide01
02-10-2013, 09:31
Mantar ve kükürt etkileşimine dikkat edilmesinde fayda olacağını düşünüyorum.

Kükürtün varlığı mantarın yok olşuna sebep olablir mi acaba?

sayın ism
Kükürt ve mikorizanın etkileşiminde(beraber kullanımında)bitki açısından hiç bir sıkıntı yoktur.Çukurova üniversitesinde kükürtün bitkinin fosfor alımıyla ilgili soya ve mısır üzerine yapılan araştırmada mikorizayla birlikte kullanılmış olması hiç bir tereddüte yer vermemektedir.Saygılarımla.

orkide01
02-10-2013, 11:43
Tescil aşamasında olan çok verimli yerli bir ceviz çeşidimiz.Topraktan ilk çıktığında 4 adet ceviziyle meydana gelen bu yerli çeşitimiz(dört adet cevizin 3 tanesini büyütmüştür)yapılan inceleme sonucu değerleri çok uygun olduğu için tescili yapılmak üzere çalışmalar sürmektedir.Bu ceviz baharın chandlerden sonra uyanıp chandlerden evvel hasat olmaktadır.Benim bahçemde adaptasyon çalışması için 9 çeşit ceviz bulunmaktadır bir çeşitte bundan oluşmaktadır(1400 rakım).Diğer önemli bir özelliği hiç erkek çiçek çıkarmadığı halde(bulunduğu bölgede hiç ceviz ağacı yok) iyi bir meyve tutumu olması ve yüksek yandal verimine sahip olmasıdır.Saygılarımla.

himmetvermez
02-10-2013, 12:20
Sayın orkide01 bahsettiğiniz ceviz çeşidi Prof.Dr. Yaşar AKÇA beyin çalışmalarını yürüttüğü çeşitmi? Yoksa başka bir çeşit mi? İnşallah vatanımıza milletimize hayırlı olur.

ykaya194
02-10-2013, 12:32
445640

Sayın 44baba,

2 nolu resimde fidan diplerinde göllenme var gibi görüyorum bu uygulama fidanın gelişimi için hiçte uygun değil.

aksoy17
02-10-2013, 13:12
Sayın orkide logal ve diğer tavsiye ettiğiniz gübreleri ben şuanda yani ekim ayında kullanabilirmiyim yalnız şu anda bahçedeki mevcut fidanlarımda kullanmak istiyorum bu konuda değerli fikirlerinize çok ihtiyacım olacak.

Arkadaşım bahsettiğin fidanları nasıl temin edeceğimi ve rakımımız 200 m bu bölgedeki bahçemize dikebilirmiyiz. siz bu ceviz çeşidini öneriyorsanız hiçbir şekilde güven sorunum olmaz, ama bu fidanlardan mutlaka bahçemde olmasını istiyorum. Fidan konusundada acil yardımına ihtiyacım var. aksoy17

aksoy17
02-10-2013, 13:18
Sayın orkide mutlaka telefonla görüşmek istiyorum. Bir sakıncası yoksa telefonunuzu özelden gönderebilirmisiniz. Saygılarımla... aksoy17

orkide01
02-10-2013, 14:53
sayın aksoy17
chandler ceviz bahçesini nasıl oluşturdum konulu 214 nolu mesaja bakıp beni arayabilirsiniz

acemi_cevizci
02-10-2013, 15:09
nogall ve sim derma tüplü fidanlarda kullanılabilirmi.Başka bir sorumda Çukur doldurulurken yanmış hayvan gübresi oranını nasıl ayarlamamız gerekiyor mesela 1 kürek hayvan gübresine 5 kürek toprak yeterlimi sonra fidanları yakmayalım.

aksoy17
02-10-2013, 15:52
Sayın orkide sayfayıda söylermisiniz arıyorum bulamıyorum.
AKSOY 17.

orkide01
02-10-2013, 15:53
Değerli arkadaşlar
sorularınıza yazıyla cevap vermek biraz zaman alıyor onun için telefon ile görüşmek daha iyi oluyor çünki konu içinden başka bir konu çıkıyor,özelinize cevap atmayı okadar uğraşmama rağmen beceremedim ama en kısa zamanda öğreneceğim onun için çok ta etik olmamasına rağmen benim için bir sakıncası yok beni aramak isteyen 05382422565 nolu telefonu arayabilir.Saygilarımla.

orkide01
02-10-2013, 16:19
nogall ve sim derma tüplü fidanlarda kullanılabilirmi.Başka bir sorumda Çukur doldurulurken yanmış hayvan gübresi oranını nasıl ayarlamamız gerekiyor mesela 1 kürek hayvan gübresine 5 kürek toprak yeterlimi sonra fidanları yakmayalım.
sayın acemi cevizci
nogal sadece çıplak köklü fidanlarda kullanılır.sim derma mikrobiyal bir gübredir onun için toprağa karıştırarak istediğin zaman kullanabilirsin.yanmış hayvan gübresini ise 3 kürek toprak 1 kürek yanmış gübrenin karışımı isabetli olur yanmış gübre zaten karışımı ne olursa olsun fidan köküne zararı yoktur.karışımda hayvan gübresi bitki için degerli makro ve iz elementler ile bol miktarda organik madde olduğundan aynı zamanda toprağı gevşettiği için rahat bir kök çalışması olacagından bitki büyümesine önemli ölçüde katkısı olur.Toprak yapısında tın ve kum oranı nedir bilmiyorum ama bu karışımda birazda kum olursa kök daha iyi ilerleme sağlar.Saygılarımla.

orkide01
02-10-2013, 17:30
Sayın orkide01 bahsettiğiniz ceviz çeşidi Prof.Dr. Yaşar AKÇA beyin çalışmalarını yürüttüğü çeşitmi? Yoksa başka bir çeşit mi? İnşallah vatanımıza milletimize hayırlı olur.
Sayın himmetvermaz bu ceviz başka bir fidancı arkadaşımızda yaşar hocanın geliştirdiği çeşit değil tescili onaylandıktan sonra duyurulacaktır.Saygılarımla.

ömür-uşak
02-10-2013, 17:37
sn chandler altay ceviz sayfasına yazmadığım için buradan sormak istedim.Altay ceviz sayfasında paylaştığınız 485-487 nolu mesajdaki fotoğraflar nerede çekildi.Birde acemi ceviz nikli arkadaş 1300 rakım kütahyada chandler olumu diyor konyada 1300 rakımdaki chandlerlerin verimi nasıl.Kolay gelsin.

ilsa44
02-10-2013, 18:35
arkadaşlar bende sulama konusunda bir çok yol denedim.kilometrelerce boru doğradım.düğme fıskıye, basınç ayarlı damlatıcı,fıskiye,damlama borusunu ağaç çevresinde dolaştırma gibi.ama bunların hiç birinden damlama hariç randıman alamadım damlama iyi oluyor ama çok çabuk tıkanıyor suyu çok iyi filtrelemek gerekiyor.bundan önceki sulama sistemim ana borudan 20 lik boruyla çıkış yapıp ağaç hizalarında boruyu kesip araya bir T atıp 16 lık damlama borusunu T ye takıp ağacın yaşına göre uzunluğunu ayarlayıp ağacın çevresinde dolaştırıyordum.
yeni bahçemde ana borudan çıkışlara filtre taktım sağlı sollu 25 lik boruları sıra sonlarına kadar çektim ağaç hızalarında boruya sadece küçük bir delik açarak resimde görülen kırmızı parça ile çıkış alarak 16 lık damlama borularını ağaç çevresinde dolandırdım.arazim meyilli olduğu halde sistem iyi çalışıyor.
bence damlama borularını sağlı sollu döşemek maliyeti yükseltir.birde tıkanmaya başlarsa tamamını yenilemek zahmetli ve maliyetli olur.benim sistemde sadece tıkanan ağacınkini değiştirmek yeterli olur.ayrıca ağacın yaşına göre dolandıracağınız boruyuda ayarlayabilirsiniz.
Sayın 44baba, Sizin bahçeniz Malatya'nın neresinde? Bir de bahçeyi hangi çeşitten oluşturdunuz? Ben de Hekimhan'da bir bahçe kurmayı planlıyorum ama rakım yüksek. 1600 civarı. O yüzden seçeneklerim sınırlı. Bahçe kuaracağım tarla epey meyilli. Siz damlama sistemini kime kurdurdunuz? Çeşit ve damlama sistemi konusunda önerilerinizi bekliyorum.

44baba
02-10-2013, 21:34
evet farkındayım .bu dikim hatasından kaynaklandı.dikimde tüm çabalarıma rağmen başında bulunamadığım fidanlar derin dikilmiş.fidanlar yeni olduğu için şu an birşey yapmıyorum.baharda aşı noktalarına kadar toprak dolduracağım.
uyarınız için teşekkürler.

44baba
02-10-2013, 22:21
sayın ilsa44 benim bahçe darendede rakım 1350.bahçem maraş18 45ad,sütyemez1 10 ad,chandler 20 ad.franguette 2 ad.kaman1 10 ad ,altay 20 ad,bilecik 1 ad,şebin 1 ad .şen1 1 ad,fernor 1 ad franguette 1 ad ve 150 kadar tohumdan diktiğim fidanlardan oluşuyor.
çeşit konusunda terettüd yaşıyorsan sana tavsiyem tohum dik arayada maraş 18,şebin,fernor gibi yüksek rakımda yetişen fidanları dikip gözlemle hangisi bölgene uyum sağlarsa onu aşıyla çoğaltırsın.
damlama sistemini ben yaptım.daha sonra bu konuda fotoğraflarla yardımcı olurum.kolay gelsin

ilsa44
03-10-2013, 07:17
sayın ilsa44 benim bahçe darendede rakım 1350.bahçem maraş18 45ad,sütyemez1 10 ad,chandler 20 ad.franguette 2 ad.kaman1 10 ad ,altay 20 ad,bilecik 1 ad,şebin 1 ad .şen1 1 ad,fernor 1 ad franguette 1 ad ve 150 kadar tohumdan diktiğim fidanlardan oluşuyor.
çeşit konusunda terettüd yaşıyorsan sana tavsiyem tohum dik arayada maraş 18,şebin,fernor gibi yüksek rakımda yetişen fidanları dikip gözlemle hangisi bölgene uyum sağlarsa onu aşıyla çoğaltırsın.
damlama sistemini ben yaptım.daha sonra bu konuda fotoğraflarla yardımcı olurum.kolay gelsin
Tavsiyelerin benim de aklıma yattı. Teşekkürler 44baba.

fındıkçı74
03-10-2013, 10:02
http://s1310.hizliresim.com/1g/2/t72dw.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://s1310.hizliresim.com/1g/2/t72fb.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://s1310.hizliresim.com/1g/2/t72fn.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://p1310.hizliresim.com/1g/2/t72g2.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Resimler 2009 yaz döneminde dikilen Şebin Ağaçlarına aittir.Ağaç başı 5kg. kuru kabuklu ceviz alınmıştır. Lütfen Chandler,pedro ve fernor derken defalarca düşünelim. Cevizi sulamassan,çapalamassan,bordo bulamacı atmassan,mantar mücadelesi yapmassan şebin ile diğer yerli ırklar ne versin bizlere...Vede cevizlerin yüzde 99 oranında içi doludur.İç oranı da yüzde 65 tir. Antep fıstığı kadar da lezzetlidir. Güzel ülkemin güzel ilçesi Şebinkarahisar a sevgi ve saygılarımı sunarım.
Bu ağaçlar 4 yaşında olamaz en az 7 yaşında gibi geliyor bana .

aviator34
03-10-2013, 10:06

Sim derma kullanılabilir ama
Nogal'ın kök ve kılcal damarlara direkt temas edip kaplaması gerekiyor.
Nogall® (http://www.bioglobal.com.tr/nogall) siteden bakabilir ya da bu numaraları arayıp 0242 243 47 40 - 0 242 243 47 13 bilgi alabilirsiniz.
(satıcı olur ama diyor kalıyor ... :)

eko_
03-10-2013, 13:02
Forum dostları önümüzdeki 3 gün iç ege,göller yöresi ve iç anadoluda don riski görülüyor.Yeni dikilmiş veya çeşit değişimi yapılmış chandler fidanlarımıza zarar verme olasılığı yüksek.2010 yılı 10 ekimde benim 50 adet fidanım bu şekilde kurudu.Bugün mesai bitiminde ben bahçeme giderek CROPAID ile ilaçlamayı düşünüyorum.İlk defa deneyeceğim umarım faydası olur.Hatırlatmak istedim.

karabuz
03-10-2013, 13:34
2010 yılı 10 ekimde benim 50 adet fidanım bu şekilde kurudu.

10.10.2011 de 20 dekar ilk seneleri olan şebin bileciklerimin uzerine kar yagdı.. yalnız yenı surgunler degil, yere kadar tum gövde dondu öldu,2012 baharı topragın 5sm aşağısından kokten filiz verdiler.

dün 02,10,2013 köyden tel.cektiler eski cevizlerin altlarına düşenleri toplarken yüzerimize lapa lapa kaar yagıyor dediler, cok yagmamış, korkutmuş gecmış.

eylülde sulama yanlısı olanlar iy düşünüp ona göre karar versinler. 5 sm. büyüme kazanalım derken 155sm kaybetmek var.

umarım kimseye zarar gelmez

chandler
03-10-2013, 13:44
sn chandler altay ceviz sayfasına yazmadığım için buradan sormak istedim.Altay ceviz sayfasında paylaştığınız 485-487 nolu mesajdaki fotoğraflar nerede çekildi.Birde acemi ceviz nikli arkadaş 1300 rakım kütahyada chandler olumu diyor konyada 1300 rakımdaki chandlerlerin verimi nasıl.Kolay gelsin.

Orada da yazdım ağaçlar 650 rakımda Denizli- Manisa sınırındalar ve 8 yaşındalar. Konyadaki bahçeye bu sene henüz gidemedik ancak ****** orada vejetasyon daha yavaş. Haftaya gidecek olursam fotoğrafları burada yayınlarım. 1300 rakım -1500 rakım -500 rakım gibi değerler ile aslında biraz yanlış yapıyoruz. önemli olan yer ve yöney. Eğer Kütahyadaki arazi bölge coğrafyasının çukurunda bir don cebi varsa chandler değil cevizden uzak dursun. Yok eğer meyilli bir yerdeyse hava akışı normalse etrafta eski ceviz ağaçları var ise bence Chandler a devam.

chandler
03-10-2013, 13:56
neden eğer ceviz yetişebiliyorsa chandler dikin dememin sebebi şudur ki dünyada sektör bunun üzerine kurulmuş. verimli , içi beyaz, geç uyanıyor falan zaten herkes biliyor. Bizim kendi anaçlığımızda Chandler,Franquette, Fernor, Fernette, Cisco, Howard, Asley, Midland, Serr, Tulare, Lara,Pedro, Şebin, Bilecik, Maraş-18, Sütyemez, kaplan86, Yalova 1-3-4, Yavuz ve birkaç isim veremeyeceğim çeşit bulunuyor, bazıları çok lezzetli, bazıları geç açıyor, bazıları çok iri ama en iyisi chandler...

aksoy17
03-10-2013, 14:03
Sayın EKO kullanmayı düşündüğünüz CROPAID adlı ilaç hakkında kullanma ölçülarini etkisi z amanlamasını faydalarını ve nereden temin ettiğinizi bizlerle paylaşabilirmisiniz ****** bir sakıncası yoksa.
saygılarımla AKSOY 17.

chandler
03-10-2013, 14:26
İnşallah cevizler gelen dondan zarar görmez...

eko_
03-10-2013, 14:38
Sayın aksoy17 ilacı internette arayarak bulabilirsiniz.Aslında ilaç değil bitki antifrizi olarak geçiyor.Belki adını yazmam etik değildi ama ben başka bitki antifrizi bulamadım.Ben cevizlerimi hafta sonu resimleyerek UBYİ de resimlerini yayınlayacağım.Rakım 1320 gibi ve Kütahyadaki arkadaşada belki ön bilgi verir.Bende fidanlarımı Chandler rumuzlu fidancı arkadaşlardan aldım.Burada şunu belirtmek gerekir cevizde her şey ile karşılaşabilirsiniz.Ceviz ağacı insanları devamlı şaşırtmıştır.Fakat bilimsel veriler devamlı göz önünde tutulmalı.Ceviz bu kapalı bir kutu.

bozy
03-10-2013, 15:04
sayin chandler ben de sizin gibi dusunuyorum ve hatta bi kac defa da yazdim ancak halen daha yuksek rakim cevizi ya da soguklara dayanikli ceviz deniyor ... maalesef boyle...chandlerin olmadigi yerde acaba hangi ceviz oluyor merak ediyorum bende ... yani ceviz bahcesi kurmak kolay kolayda zaten onemli olan gerisi... illa ceviz bahcesi kuracam cabasi nedir anlamiyorum arkadas .... iklim ,toprak neye musaitse onu kur kazanc dersen bu sene visneyi 5 tl den aldim ornek... chandler olmayan yerde , sebin olmusmu ,fernor olmusmu gercekten merak ediyorum...

arif göçmen
03-10-2013, 15:07
Degerli ceviz dostları ceviz fidanı alırken fidancının anaç bahçesini mutlaka görün,anaç bahçesinde ağaçlardankalem , göz alınmışmı,egerki fidancının anaç bahçesi yoksa fidancı başkalarının fidanlarından aşı kalemi alır o da budayacagım diye başkasının bahçesindeki çeşitleri dogru bilmiyorsa **** bahçe sahibi başında yoksa,bahçe sahibide çeşit sıralarını bilmiyorsa aldıgı kalemden yetişen fidanların adına doğru çıkmaya bilir fidanı alan bahçe sahibi 5-6 yıl sonra ismine dogru olmadıgını anlar o yanlışlığın giderilmesi içinde 5-6 yıl bekler 10-12 yıl heba edilmiş olur.Birde fidan sertifikalarının üretim adreslerine mutlaka bakın kamandan veya ankaradan aldıgınız fidanı fidancı başka yerden getirmişse ismine dogru çıkma oranı daha az olur çünkü fidancı fidanı kendi yetiştirmediği için fidanı önceki fidancının güvenine kalır.Gene soyluyorum karasal bolgeye dikilecek fidan karasal iklimde üretilen yerden,ılıman bolgelere dikilecek fidan ise ılıman yerlerde yetişen fidanlardan dikmeleri uygun olur,

aksoy17
03-10-2013, 18:41
Sayın EKO kullandığınız bitki antirifizi ise ben onu nisan ayındaki donlara karşı kullandım erken uyanantomurcukları koruması için mutlaka 2veya 3kez kullanmalısın.
1 seferde pek başarılı olamassın .
Arif bey hatırlarmısın bilmiyorum ama sizinle 3veya 4kez telefonla görüştük ozaman henüz aşı yapmamıştım cevizlerim yerli cinslerdi erken açılma sorunu beni çok sıkıntıya sokuyordu.
Aşıladıktan sonra sorunu çözdük.Şimdi verimi arttırmak için çalışmalara başladık.

görüşmek dileğiyle. AKSOY 17.

ykaya194
03-10-2013, 19:06
görüşmek dileğiyle. AKSOY 17.

Sayın aksoy17
Çanakkale'nin neresindensiniz?.

aksoy17
03-10-2013, 20:37
Sayın YKAYA 194 yenice Pazarköy beldesinde emekli esnafım .Siz sanırım Bigalısınız.görüşmek dileğiyle aksoy 17.

cetiner
03-10-2013, 21:47
Tescil aşamasında olan çok verimli yerli bir ceviz çeşidimiz.Topraktan ilk çıktığında 4 adet ceviziyle meydana gelen bu yerli çeşitimiz(dört adet cevizin 3 tanesini büyütmüştür)yapılan inceleme sonucu değerleri çok uygun olduğu için tescili yapılmak üzere çalışmalar sürmektedir.Bu ceviz baharın chandlerden sonra uyanıp chandlerden evvel hasat olmaktadır.Benim bahçemde adaptasyon çalışması için 9 çeşit ceviz bulunmaktadır bir çeşitte bundan oluşmaktadır(1400 rakım).Diğer önemli bir özelliği hiç erkek çiçek çıkarmadığı halde(bulunduğu bölgede hiç ceviz ağacı yok) iyi bir meyve tutumu olması ve yüksek yandal verimine sahip olmasıdır.Saygılarımla.

Sn. orkide01; bu cevizi kaç yıldır takiptesiniz,çok verimliliğini biraz daha açarmısınız ( pedrodan, chandler den fernor dan vb. daha verimli gibi) benzer bir ceviz çeşidini sn.Muharrem Yavaş' da muya1 olarak bahsetmişti sanırım aynı çeşit değil saygılarımla...

gökhan07
03-10-2013, 23:53
Sn. orkide01; bu cevizi kaç yıldır takiptesiniz,çok verimliliğini biraz daha açarmısınız ( pedrodan, chandler den fernor dan vb. daha verimli gibi) benzer bir ceviz çeşidini sn.Muharrem Yavaş' da muya1 olarak bahsetmişti sanırım aynı çeşit değil saygılarımla...

Sayın çetiner,
Bende aynı soruyu soracaktım ve sizin sorunuza eklemek istediğim birkaç şey daha var.
Sayın orkide,
1200 rakımda fernor bahçesi kurmayı planlıyorum. Söylemlerinize göre bu cevizin yan dal verimi iyi ve tescil aşamasında olan bir ceviz.
Merak ettiğim konu tescil aşamasının sonunda olan bir tür mü? Yoksa başlangıç aşaması mı? Fotoğraflarını eklediğiniz fidan çok küçük ve üzerinde ceviz var.(benim bildiğim aşı ile üretilen 1 yaşlı fıdanlarda ve geç tarihte de olsa çeşit değiştirme aşısı yapılmış bir çok çeşitte aynı yıl meyve mevcut, erkek çiçek yok demişsiniz) İleri ki yaşlarda da erkek çiçek açmadan verim kapasitesi yüksek mi? (Elinizde bu fidana ait yaşlı bir fidan var mı bilmiyorum) Bu arada çeşidin verimli bir çeşit olduğu kanaatindeyim.
Saygılarımla.

orkide01
04-10-2013, 09:15
Sayın çetiner,
Bende aynı soruyu soracaktım ve sizin sorunuza eklemek istediğim birkaç şey daha var.
Sayın orkide,
1200 rakımda fernor bahçesi kurmayı planlıyorum. Söylemlerinize göre bu cevizin yan dal verimi iyi ve tescil aşamasında olan bir ceviz.
Merak ettiğim konu tescil aşamasının sonunda olan bir tür mü? Yoksa başlangıç aşaması mı? Fotoğraflarını eklediğiniz fidan çok küçük ve üzerinde ceviz var.(benim bildiğim aşı ile üretilen 1 yaşlı fıdanlarda ve geç tarihte de olsa çeşit değiştirme aşısı yapılmış bir çok çeşitte aynı yıl meyve mevcut, erkek çiçek yok demişsiniz) İleri ki yaşlarda da erkek çiçek açmadan verim kapasitesi yüksek mi? (Elinizde bu fidana ait yaşlı bir fidan var mı bilmiyorum) Bu arada çeşidin verimli bir çeşit olduğu kanaatindeyim.
Saygılarımla.
Sayın gökhan07
bu çeşitle ilgili yapabileceğim açıklama bu kadar daha fazla açıklama zamanı geldiğinde yapılacaktır.Tescili yapılmayan bir çeşit konusunda daha fazla açıklama yapmak doğru olmayabilir şu anda çok çeşitli yerlerde adaptasyon çalışması yapılıyor alınan sonuca göre açıklama yapılacaktır.Özetle söylemek gerekirse belkide uluslar arası piyasada rekabet edebileceğimiz en verimli(yandal verimi çok yüksek),kaliteli bir ceviz çeşitine sahip olacağız ama bazı olumsuzlukları göz önünde bulunduracak olursak son sözü söylemek için erken olduğunu düşünüyorum.
Bahçenize fernor çeşiti dikmeyi planlıyormuşsunuz iyi verimli bir çeşittir.Fransız site kaynaklarına göre chandlerle mukayese edildiğinde aynı yaşlardaki chandlerin 5 kg verdiği bi dönemde fernor 3,5-4 kg ürün verebilmektedir.Bazı kişilerin fernor verimsizdir soğuklara dayanmıyor dediğine aldırmayın.Fransaya giden fernor hakkında bilgisine başvurduğum bir uzman arkadaşımızın söylediğini aynen naklediyorum,ağustos ayında gittiğimiz bahçede zannedersinizki bahar ayındayız(serin demek istiyor)ağaçların bir tarafı yosun bağlamış vaziyetteydi bu sözün çeşitle ilgili yorumunu siz yapın.Türkiyedeki verimini öğrenmek için tokatta fer fidancılık,inegölde arda fidancılık,kocaelide ataman çiftliği(25000 ağaç chandler 5000 ağaç fernor)gerçek verimleri buralardan öğrenebilirsiniz bu işi amatörce değilde prafesyonelce yapanların bilgileri daha gerçekçi olur.
Benim 3 yıldan beri takip ettiğim ankaradaki bahçelerden chandler çeşitiyle ilgili yorumumda şu olur,kesinlikle soğuğa dayanıklı 2011 kasım dikimi ve fidanların oldukça zayıf olmasına rağmen 2012 kışının (söylenene göre son 35 yılın en soğuk kışı)soğuklarını hasar görmeden atlatan bir çeşittir.Uluslar arası piyasada ticari standartı en yüksek çeşitte chandlerdir.Saygılarımla.

orkide01
04-10-2013, 10:10
neden eğer ceviz yetişebiliyorsa chandler dikin dememin sebebi şudur ki dünyada sektör bunun üzerine kurulmuş. verimli , içi beyaz, geç uyanıyor falan zaten herkes biliyor. Bizim kendi anaçlığımızda Chandler,Franquette, Fernor, Fernette, Cisco, Howard, Asley, Midland, Serr, Tulare, Lara,Pedro, Şebin, Bilecik, Maraş-18, Sütyemez, kaplan86, Yalova 1-3-4, Yavuz ve birkaç isim veremeyeceğim çeşit bulunuyor, bazıları çok lezzetli, bazıları geç açıyor, bazıları çok iri ama en iyisi chandler...
Sayın chandler
Görüşlerinize sonuna kadar katılıyorum,çok çeşitli cevizler gördüm ama dalları kırılmasın diye altından destekle ayakta duran hiç bir çeşit görmedim taaki chandleri göresiye kadar.Verim dersen olağan üstü,piyasa dersen uluslar arası ticarette en çok kabul gören çeşit,yetişme iklimi dersen türkiyenin birçok yerinde yetişme özelliği bu kadar açık ara önde olan bir çeşiti bir kenara bırakarak halen yerli çeşit deyipte şimdiye kadar olduğu gibi şimdiden sonrada havanda su dövdürtmek isteyenler var.Bir kaç kişi içinde bu cevizi anlatıyordum,bir tanesi dediki bu ne cevizi bende amerikan cevizi dedim öyle büyük tepki aldımki şaşırdım kaldım kesinlikle ben o ülkenin cevizini alıpda dikmem dedi.O zaman arkadaşlar(halen yerli cevizde ısrar edenlere)o ceviz amerikan bu ceviz rus dikmeyelim,uçağını alırız, otomobilini alırız,teknolojisini kullanırız ama cevizini dikmeyiz bu saçmalık olmazmı.Bu durum karşısında en büyük kötülüğü önce kendine sonra ülkene yapmış olursun,boşuboşuna işlenipte verim alınamadığından heba olmuş topraklar,çok dikimden dolayı ileriki tarihteki ihracat potansiyeli olmayan çeşitler sonuç yine hüsran.Bu hüsranı yaşamamak için akıllı ve mantıklı hareket etmek zorundayız .Saygılarımla.

Lilium
04-10-2013, 13:59
chandleri göresiye kadar.Verim dersen olağan üstü,piyasa dersen uluslar arası ticarette en çok kabul gören çeşit,

Bir görüşmeden bahsedeyim,

Bir alıcı aradı (bir şekilde bana ulaşmış)

-Sizde chandler cevizi varmış satıyormusunuz.

- Var, ne kadar istiyorsunuz. (Ben on on beş kilo alacağını sanıyorum o büyük alıcıymış)

- 40-50 ton daha fazlasını alabilirim.

- Yok anca eşten dosttan 1 ton yapabilirim.

- Dışarıdan alacağımıza iceriden Türkiyeden alalım dedik.

- Abi dışarıdan Türkiyeye cevizin maliyeti nedir söyleyebilirmisin.

- Dışarıdan Türkiyeye cevizin maliyeti 13.5 tl. (Alıcı tam fiat söylemez mutlaka düşük fiat söyler diye biliyorum)

- O dediğiniz ton rakamları ben yapamam yerli çeşit verelim.

- yerli çeşit istemiyoruz, sadece chandler istiyoruz alıcı artık soruyor chandlerse alıyor iç randıman ne olduğunu biliyor bakıyor ve tüketicide artık chandleri biliyor, yerli çeşitlerin randımanları birbirini tutmadığı için ille chandler istiyor.

.Bir kaç kişi içinde bu cevizi anlatıyordum,bir tanesi dediki bu ne cevizi bende amerikan cevizi dedim öyle büyük tepki aldımki şaşırdım kaldım kesinlikle ben o ülkenin cevizini alıpda dikmem dedi.

Bu düşünceyi hala gavur icadı diye televizyon izlemeyenlere benzettim. :)

...

bozy
04-10-2013, 14:42
sayin lillium domatesi fransiz ,israil diker,asma amerikan, salatalik biber fransiz,elma,armut bilmem nereden,arabasi alman,televizyonu japon pantolon ceket italyan cevize geldimi yerli olacak... milliyetcilik budur iste...

arif göçmen
04-10-2013, 15:19
...

Degerli dostum ben size 40 ton çhantler temin ederim chantlerin toptan dagıtım fiatı ankarada 15.5 tl bu fiattan çhatler temin ederim.kaman isterseniz 20 tl den ne zaman isterlerse 3 günde hteslim ederim.

deli_dervish
04-10-2013, 16:32
arkadaslar önümüzdeki günlerde bursa'dan alacagım 80-100 adet Fernor tüplü fidani Antalya'ya ulaştırmam gerekiyor. Bursa'dan Antalyaya giden zaten gidecek olan bir arac varmıdır bildiginiz, etrafınızda bu arada transport yapan tır, kamyonet tarzı arac varmıdır? Eger bildiginiz birileri varsa bilgilerini paylaşabilirmisiniz. özel araç tutarsam cok pahalı olmaktadır. Yardımlarınızı bekliyorum.

chandler
04-10-2013, 16:46
Asıl milliyetçilik çiftçilerin daha fazla gelir elde edebileceği ve topraklarını daha efektif kullanabilecekleri çeşitleri yetiştirmektir. Bizim akademisyenlerimiz daha çok çalışsın daha iyisini ortaya koysun hemen onu üretmeye başlayalım ...

ömür-uşak
04-10-2013, 17:38
Amerikanın chandleri de alınır. Fransanın ferrnetteside,İspanyanın bertinası,Hollandanın ineği her şey alınır.Yabancı cevize karşı çıkanlar toprağımızı alıyorlar (Satılanları saysam forum yetmez)Ne zor kazanıldı onlar o zaman çıt yok.Burada milliyetçilik cevizle olmaz.Yabancıya toprakları sat çıt çıkarma milliyetçiyim.Yok öyle şey.

Lilium
04-10-2013, 18:07
Degerli dostum ben size 40 ton çhantler temin ederim chantlerin toptan dagıtım fiatı ankarada 15.5 tl bu fiattan çhatler temin ederim.kaman isterseniz 20 tl den ne zaman isterlerse 3 günde hteslim ederim.

Sayın arif göçmen beni tüccar yapacaksınız, yanlış anladınız galiba ben beni arayan bir toptancıdan bahsettim, temin edebilecekseniz isterseniz size yönlendireyim görüşün.

nevsehirli
04-10-2013, 20:47
Sayın aksoy17 ilacı internette arayarak bulabilirsiniz.Aslında ilaç değil bitki antifrizi olarak geçiyor.Belki adını yazmam etik değildi ama ben başka bitki antifrizi bulamadım.Ben cevizlerimi hafta sonu resimleyerek UBYİ de resimlerini yayınlayacağım.Rakım 1320 gibi ve Kütahyadaki arkadaşada belki ön bilgi verir.Bende fidanlarımı Chandler rumuzlu fidancı arkadaşlardan aldım.Burada şunu belirtmek gerekir cevizde her şey ile karşılaşabilirsiniz.Ceviz ağacı insanları devamlı şaşırtmıştır.Fakat bilimsel veriler devamlı göz önünde tutulmalı.Ceviz bu kapalı bir kutu.

sayın Eko bahsettiniz fidan antifrizini bende duydum ama marka **** şurda burda satılıyor diye değil başka ağaç türlerine kullananlar oluyormuş ve başka ağaç çeşitlerine şeker şiresi kullanıyorlarmış faydası oluyormuş cevizede denemenizi tavsiye ederim bi kaç ağaçta olsa deneyin şeker şiresi dediğim çay şekerini su ile eritip fidanlara ilaçlama şeklinde sıkılıyormuş saygılarr ....

arif göçmen
05-10-2013, 07:03
Bu sabah kalktım saat 06.30 her taraf bembeyaz kıra düşmüş hafif don yapmış.Bu artık kamanda kış başladı demek inşallah çok etkili donlar görmeyiz özellikle ekim ayı içerisinde

ncp1963
05-10-2013, 07:21
Bu sabah kalktım saat 06.30 her taraf bembeyaz kıra düşmüş hafif don yapmış.Bu artık kamanda kış başladı demek inşallah çok etkili donlar görmeyiz özellikle ekim ayı içerisinde

arif hocam mucurdada aynı görüntü vardı ama termometre gece en düşük 2,8 derece kaydetmiş, hayırlısı ile bu geceyide atlatırsak sonrasında ısı artıyor görünüyor..

bu soğuklardanda inşaallah fidanlar sinyali almışlardır :) kışa hazırlığı hızlandırırlar..

formullaone
05-10-2013, 17:25

Sayın arif göçmen,ben de bu sabah düşebilicek kırağı ihtimalini düşünmekten dolayı,gece pek uyuyamadım.Sabah da,6 civarı uyanınca,baktım ki kırağı düşmüş,yerler hafiften beyazlamış.

Hemen bahçeye gidip termometreye baktığımda -2 yi gördüm.Ardından güneş çıktı ve ılık bir gün yaşandı.

Akşama doğru bahçeyi dolaştım,çok körpe olan durgun göz aşılı filizlerde biraz buruşma vardı.Ancak büyük fidanlar zaten çoktan uçlarını kapattıkları ve %80 oranında odunlaştıkları için,gözle görülen bir zarar yok gibiydi.

Burası 50 rakımda olmasına rağmen kırağı düştü ve şimdi yüksek rakımlarda Chandler üretiminin ne kadar riskli olduğunu daha iyi anladım.

Önümüzde ki günler hava normale dönüp ısınıcaktır.Umarım daha yoğun bir buzlanma yaşamaz kimse.Herkese geçmiş olsun.

arif göçmen
05-10-2013, 19:22
Degerli dostum necip bey fidanların yapraklarını bezdirmiş diyebilirim siz bahçeye gittinizmi nasıl özellilke uç sürgünlerine baktınızmı

arif göçmen
05-10-2013, 19:24
Sayın arif göçmen,ben de bu sabah düşebilicek kırağı ihtimalini düşünmekten dolayı,gece pek uyuyamadım.Sabah da,6 civarı uyanınca,baktım ki kırağı düşmüş,yerler hafiften beyazlamış.

Hemen bahçeye gidip termometreye baktığımda -2 yi gördüm.Ardından güneş çıktı ve ılık bir gün yaşandı.

Akşama doğru bahçeyi dolaştım,çok körpe olan durgun göz aşılı filizlerde biraz buruşma vardı.Ancak büyük fidanlar zaten çoktan uçlarını kapattıkları ve %80 oranında odunlaştıkları için,gözle görülen bir zarar yok gibiydi.

Burası 50 rakımda olmasına rağmen kırağı düştü ve şimdi yüksek rakımlarda Chandler üretiminin ne kadar riskli olduğunu daha iyi anladım.

Önümüzde ki günler hava normale dönüp ısınıcaktır.Umarım daha yoğun bir buzlanma yaşamaz kimse.Herkese geçmiş olsun.

Degerli dostum allah çiftçimize yardımcı olsun,Ama bizde tedbirimizi alalım.

Lilium
05-10-2013, 23:03
Biz ağustostan sonra su vermeyiniz derken eylülde ekimde sulayan ya da sulanabilir diyenlerin seslerini de duymak istiyorum, acaba hala aynı düşüncedeler mi?

ncp1963
06-10-2013, 07:52
ekimin 4 ünde olan donda. yani bu kadar erken zamanda gelen donda fidanlarınızın suyunu ne zaman kesitiğinizin hiç bir önemi yoktur...

ağustos başındada suyu kesseniz, eylül başındada suyu kesseniz ekim başında olacak dondan her iki tür sulama ile sulanan fidanlar yaklaşık aynı zararı görecektir çünki don için zaman çok çok erkendir.

misal ben eylül 13 te son suyu verdim allah yüzümüze baktı don olmadı olsaydı mutlaka zararlanacaktı..

sayın formullaone zararlanmadan bahsediyorsunuz büyük geçmiş olsun . siz suyu ne zaman kestiniz??

arif hocam yanlış anlamadıysam uç sürgünlerde azda olsa zararlanmadan bahsediyorsunuz, bildiğim kadarı ile 10 ağustosta suyu kestiniz.

kısaca ekim başında oluşacak don olayından şu anki teknoloji ile ne yapasanız yapın zarar görmeden sıyrılmak neredeyse imkansız...

dün bir arkadaşın cevizini hasat ettik, yani daha hasat devam ederken don! çok çok çok erken oldu bu yıl..

belkide ağaçlar bizden iyi biliyor mevsimsel değişimleri misal bu sene her seneden daha erken ceviz hasadı yapıldı. acaba ağaçlar erken donları biliyorduda meyvasını erkenmi olgunlaştırdı demeden edemiyor insan..

haber kanallarına görede son 35 yılın en soğuk ekim ayını yaşıyormuşuz..

nice donsuz ekim aylarına.( derken - derecesiz yanlış anlaşılmasın)

06doğaci
06-10-2013, 08:43
Eksi 2 de acaba en çok hangi çeşitler zarar gördü acaba.Chandler için iyi bir sınav olduğu kanısındayım.

ncp1963
06-10-2013, 09:16
2012 yılı gerçekleşen donlar ilk donlar kasım ayının 15 inde olmuş yani bu yılla arasında 41 gün var

ncp1963
06-10-2013, 09:26
Degerli dostum necip bey fidanların yapraklarını bezdirmiş diyebilirim siz bahçeye gittinizmi nasıl özellilke uç sürgünlerine baktınızmı

arif hocam saygılar

bizim burada eksi derece son iki günde olmadı bahçede termometrem var minumum ve maksimum değerleri hafızasına alıyor.

en düşük + 2,8 olmuş eksi dereceleri görmedik inşaallah kasım ortasına kadarda görmeyiz.

yapraklarda ve fidanlarda herhangi bir zararlanma allaha şükür şimdilik yok..

06doğaci
06-10-2013, 10:26
Sayın ncp 1963 okadar özelden mesaj attım hiç cevap vermediniz.Bilmeden bir kusurmu işledik acaba.

Lilium
06-10-2013, 13:34
Biz ağustostan sonra su vermeyiniz derken

Ağustostan sonra su vermeyiniz dedim, bu demem 4 ekimde don olacak demek mi algılanıyor. Anlamak istemeyenlere söyleyecek bir şeyim yok.

Anlaşılmamış herhalde, ya da başka bir neden var, Anlamak isteyenlere daha açık yazayım, aynı bölgede ağustosta suyu kesenle eylülde ekimde suyu kesilen fidanların kış donlarından etkilenmeleri faklı olur, ağustosta suyu kesilenin ya hiç ya da daha az don etkisi olur. Eylülde ekimde suyu kesilen fidan daha çok etkilenir.

Don olayının çok erken ekimde olması (görülmesi) nadir görülen bir durum,
Su kesilmesiyle don olayının meydana gelmesindeki ara süre (gün) etkileme bakımından önemlidir, böyle erken beklenmeyen bir don durumunda her ikiside zarar görür, fakat suyu erken kesilenle geç kesilenin arasında zarar farkı da mutlaka farklı olur.

Lütfen söylemi çarpıtmayalım, yapılan hatalara mazeret aramayalım.

Konu açılmışken şunu da söyleyeyim,

Aldığım maillerde, ağustostan sonra su vermeyiniz bundan sonraki yağışlar yeterli olur diyorsunuz, peki bu yağışlarda aynı şey değil mi? ağaçlar yine sulanmıyor mu?

Aynı şey değil arkadaşlar, ağustostan sonra suyu kesilen fidana su daha az gider yavaş yavaş pişkinleşmeye başlar. Sularsanız, havaların sıcak gitmesinden dolayı fidana su daha hızlı gider bu da yeşil aksamın daha çok çalışmasına neden olur.

Yağmurların başlaması,

Yağmurlar ise aynı şey değildir, Yağmurların başlamasıyla da fidanlar sulanır fakat, yağmurların başlamasıyla havaların serinlemesi birazda olsa soğuması başlar, yağmurlarla fidan sulansa da havaların soğumasıyla fidana su yürümesi yavaşlar, fidana sıcak havardaki gibi su yürümesi olmaz olsa da daha az olur. ve dolayısıyla da kış donlarından etkilenmesi de daha az olur.

ncp1963
06-10-2013, 14:30
ben eylülün 13 ünde son sulamayı yaptım. inşşaallah kasım ortasına kadar birdaha don olmazsa, ağustosta su verilenle benim eylüle kadar su verdiklerimi kıyaslar sonucu görürüz...

ekim ayının başlarında olan (-2 ve altı) donlardan, suyu ne zaman kesilirse kesilsin az veya çok etkilenmeden kurtulacak fidan olacağını sanmıyorum... ve hatta daha tam olgunlaşmamış gelecek yılın meyva gözlerinin bile etkilenmesi söz konusudur.. ( ben ne demiştim demek için henüz çok erken http://www.agaclar.net/forum/1206190-post4244.htm bunun için seneye mayısı beklemek gerekli)

geçen yıl haziran sonu dikilen fidanların suyunu bende ağustosun ilk hafta sonu kesmiştim yeni dikilen henüz kök yapmamış fidanın suyunu erken kesince yaklaşık 280 adet kuruyan olarak bana döndü.. ve uyuma ( yapraklarını dökme) tarihide sitede kayıtlı http://www.agaclar.net/forum/1050599-post2.htm sene ne zaman dökecekler bakalım göreceğiz..

seneye bu denen olabilir. daha erken suyu kesebilirim. kökler iyi kötü oluşmuş olacak. arda yeni dikilen olursa onları bir şekilde bağımsız sulayarak, diğerlerinin suyunu erken kesip daha az sürgün boyu yapmalarını sağlaya bilirim.

daha az sürgün boyunu başka yollarlada sağlamak mümkün değilmi ???

sulamayı erken kesmemizdeki amacımız daha olgun daha fazla odunlaşmış sürgünler elde edebilmek değilmi??

ağacı susuz bırakarak değilde besleme şeklini ve miktarlarını değiştirerek bu işi yapmak mümkün değilmi ??

ncp1963
06-10-2013, 17:17
Sayın ncp 1963 okadar özelden mesaj attım hiç cevap vermediniz.Bilmeden bir kusurmu işledik acaba.

selam estafurullah öyle birşey yok hasattı falan derken yoğun geçti işin aslı inan bana bu gün ararım diye diye birkaç gün ötelendi.

ama telefonuna cevap vermiyorsun ...:)) telefonuna bakınca sonu 50 ile biten benim telefonum

ykaya194
06-10-2013, 18:10
eki amacımız daha olgun daha fazla odunlaşmış sürgünler elde edebilmek değilmi??

ağacı susuz bırakarak değilde besleme şeklini ve miktarlarını değiştirerek bu işi yapmak mümkün değilmi ??

Sayın ncp1963,

Suyunu ağustos sonunda kesmek gerekir söylemi, tecrübelere dayanarak söylenen genel bir prensiptir ancak her bölgenin/bahçenin ayrı toprak yapısı vardır.
Örneğin; Geçirgen bir toprak yapısında olan bir bahçede suyu erken keserseniz, eylülde havalarında yağışsız geçmesi durumunda ağaç susuz kalarak zarar görür.

Killi bir toprak ise suyu erken kesmek gerekir, zira eylülde yağan yağışlarında etkisiyle sürgünlerin uzaması hızlanır ve bu yıl olduğu gibi ekim ayında gelecek donlara karşı ağaç tedbirini almamış olur.

bozy
06-10-2013, 20:30
suyun agustosta kesilmesi aynen dikim mesafesi gibi bişey yani kitapta şöyle yazıyor bak şu şöyle dedi... uygulamada ise herşey ortada ... suyun agustos 15 de kesilmesi ile eylülün başında kesilmesi arasında agaçların sürgünlerini olgunlaştırmasıyla ilgili cok fark gördüm ..tabi yinede herkes kendi bahçesinde neyaparsa yapar ben gördügümü yazayımda...

hdoğan
06-10-2013, 20:44
Bu konuda herşey iki iki daha dört eder gibi sade ve net değil bence. Sulamayı kestim gelişmesi durdu olgunlaştı **** kesmedim don vurdu dan çok bir çok faktör BİRLİKTE etkiliyor diye düşünüyorum Bahçemdeki aynı yaşta ve aynı cinste olan bir çok fidanda, aynı sulamayı, aynı gübrelemeyi ve aynı çapalamayı yaptığım halde bazı fidanların gelişmesi yaklaşık bir ay önce durdu olgunlaştı, bazıları hala son sürat gelişmeye devam ediyor...(geçen hafta itibariyle) (sulamayı eylül 15 de kestim bir yıllık fidanlardan dolayı)

44baba
06-10-2013, 21:05
yaz mevsimi içinde dikilen tüplü fidanların sulamasını ayrı değerlendirmek gerekmiyormu örneğin ben 15 ağustosta tüplü fidanlardan diktim.30 ağustosta sulamayı kesersem.yetiştiği ortamdam yüzlerce kilometre ilerde farklı bir iklimde o fidanın hali ne olur.

ncp1963
06-10-2013, 22:13
yaz mevsimi içinde dikilen tüplü fidanların sulamasını ayrı değerlendirmek gerekmiyormu örneğin ben 15 ağustosta tüplü fidanlardan diktim.30 ağustosta sulamayı kesersem.yetiştiği ortamdam yüzlerce kilometre ilerde farklı bir iklimde o fidanın hali ne olur.

keserseniz aynı benim ağustosta su kesilmeliye inanıp yaptığım gibi olur 1400 fidandan yaklaşık 300 ü kurur :)

yeni dikilmiş fidanda heleki dilcikli aşılıysa kesinlikle korkmadan sulamaya devam edilmesi görüşündeyim.

dilcikli aşıda kalem bir yaşından büyük olduğu için sürgünü donsa bile kalemden tekrar sürecektir. göz aşılı olan için bir şey diyemem.

ikinci yıldan itibaren birazdaha erken sulamayı kesmekte zarar olacağını sanmıyorum. ama bu mutlaka toprak durumuna ve iklime bağlı olarak kişilerin kendi vereceği bir karardır.

ncp1963
06-10-2013, 22:30
Sayın ncp1963,

Suyunu ağustos sonunda kesmek gerekir söylemi, tecrübelere dayanarak söylenen genel bir prensiptir ancak her bölgenin/bahçenin ayrı toprak yapısı vardır.
Örneğin; Geçirgen bir toprak yapısında olan bir bahçede suyu erken keserseniz, eylülde havalarında yağışsız geçmesi durumunda ağaç susuz kalarak zarar görür.

Killi bir toprak ise suyu erken kesmek gerekir, zira eylülde yağan yağışlarında etkisiyle sürgünlerin uzaması hızlanır ve bu yıl olduğu gibi ekim ayında gelecek donlara karşı ağaç tedbirini almamış olur.

sayın ykaya size aynen katılıyorum ama eklemek istediğim bir şey var iç kesimlerde ağustos yarısından sonra sıcaklıklar düşer özellikle gece ısıları düşer toprakta su olsa bile gövdenin alımı azalmaya başlar.

ekteki resimlerde ağustos ayında biga ile mucur arasındaki gece ısılarına bakarsanız ne dediğim daha iyi anlaşılır.

üst resim biga alt resim kırşehir/mucur

Aslında aynı ağacı konuşuyoruz ama herkes kendi iklim ve toprak şartlarını baz aldığı için bazı şeylerde çatışıyoruz. sizinde dediğiniz gibi toprak şartları ve iklim şartları uygulamaları değiştiriyor.

omer6626
06-10-2013, 23:41
Yararlı bilgiler verilmiş 150 metreye 60 mtre bir araziye ceviz planlayan (ekonomik hic bir beklentim yok ) biri olarak tek tek mesajları okuyorum. Ancak bir çok sorum havada kalıyor. Bakalim ne olacak herkese kolaylıkla r dilerim bilgilerini paylaşan arkadaslara teşekkür ler.

Cemal61
07-10-2013, 09:39
Sayın 44baba, Sizin bahçeniz Malatya'nın neresinde? Bir de bahçeyi hangi çeşitten oluşturdunuz? Ben de Hekimhan'da bir bahçe kurmayı planlıyorum ama rakım yüksek. 1600 civarı. O yüzden seçeneklerim sınırlı. Bahçe kuaracağım tarla epey meyilli. Siz damlama sistemini kime kurdurdunuz? Çeşit ve damlama sistemi konusunda önerilerinizi bekliyorum.

damlama sulamanın önüne filitre koyarsanız damlama sulama tıkanmaz

Cemal61
07-10-2013, 09:42
http://s1310.hizliresim.com/1g/2/t72dw.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://s1310.hizliresim.com/1g/2/t72fb.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://s1310.hizliresim.com/1g/2/t72fn.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://p1310.hizliresim.com/1g/2/t72g2.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Resimler 2009 yaz döneminde dikilen Şebin Ağaçlarına aittir.Ağaç başı 5kg. kuru kabuklu ceviz alınmıştır. Lütfen Chandler,pedro ve fernor derken defalarca düşünelim. Cevizi sulamassan,çapalamassan,bordo bulamacı atmassan,mantar mücadelesi yapmassan şebin ile diğer yerli ırklar ne versin bizlere...Vede cevizlerin yüzde 99 oranında içi doludur.İç oranı da yüzde 65 tir. Antep fıstığı kadar da lezzetlidir. Güzel ülkemin güzel ilçesi Şebinkarahisar a sevgi ve saygılarımı sunarım.

çok doğru katılıyorum size TEBRİKLER

ykaya194
07-10-2013, 10:05
sayın ykaya size aynen katılıyorum ama eklemek istediğim bir şey var iç kesimlerde ağustos yarısından sonra sıcaklıklar düşer özellikle gece ısıları düşer toprakta su olsa bile gövdenin alımı azalmaya başlar.

ekteki resimlerde ağustos ayında biga ile mucur arasındaki gece ısılarına bakarsanız ne dediğim daha iyi anlaşılır.

üst resim biga alt resim kırşehir/mucur

Aslında aynı ağacı konuşuyoruz ama herkes kendi iklim ve toprak şartlarını baz aldığı için bazı şeylerde çatışıyoruz. sizinde dediğiniz gibi toprak şartları ve iklim şartları uygulamaları değiştiriyor.

Evet doğrudur, sulamanın ne zaman kesileceğine karar vermeden önce, toprak yapısına ilaveten iklim şartlarınıda dikkate almak gerekir.

chandler
08-10-2013, 15:06
Tabikide Ağustos ortası ile eylül başı arasında özellikle iklimi sert olan yerlerde sulama kesilmeli ve dokuların sertleştirilmesine ( pişkinleşme) çalışılmalıdır. Bu bilgi aynı şekilde Kaliforniya üniversitesinin yayınlarında da var. Ancak suyu kesem zamanı bölgeden bölgeye vede tarladan tarlaya değişebilir. Burada (yeni dikilmiş fidanlar hariç) Mevsime ve bölgeye bağlı olarak Agustos 15 ile Eylül 15 arası demek sanırım daha doğru. Birde Agustos 15 te fidan neden dikersiniz ki dikin Ekim de daha iyi olur.
Birşey daha paylaşayım yine Kaliforniya Üniversitesinin yayınında derki suyu kestin ve büyüme durduysa ve eğer yağmurda yağmadıysa Ekim ayında bir su daha ver ki bitki yeterli nişasta depolaması yapabilsin.

omer6626
08-10-2013, 19:49
en uygun dikım zamanı ekim ayı mıdır kasım ayına geç kalmış olurmuyum. birde aşılı fidanların ederi nedir kaman **** fernor cinsi. Bir kaç yeri aradım arada 2 katı fark olanlar var. Ucuza kaçıp kandırılmak **** kazıklanmak istemiyorum fiyatlarla ilgili bilgileri olan yazarsa sevinirim satıcılarda özel mesajla ulaşablirler.

vizyon_78
09-10-2013, 12:03
Burada bulunan bilgisi ve belgesi olan bütün arkadaslara teşekkür ederim .Benim de irili ufaklı 50 adet karışık çeşitlerde ceviz bahçem bulunmakta ,ancak ikindin den sonra üç beş agacım güneş almıo , ikindine kadar almış olduğu güneş yeterli olurmu .bu güneş almıyan fidanların ileri de meyve verimi nasıl olur .Şimdiden teşekkürler