agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Beğeni Düzeni623Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 18-03-2013, 09:33   #1
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Sn. Amasra,

Mayam hamur halinde değil, sıvı halde. Ekmek için bir bardak maya alıp, 2-3 kaşık maya bırakıyorum. Her gün az un ve su ilavesi ile, bir sonraki ekmek yapımına kadar yeterli miktara ulaştırıyorum. Haftada bir- iki kere kullandığım için ayrıca saklamıyorum, saklamam gerekirse buzdoladında bir hafta kalabiliyor. Buzdolabında saklansa bile haftada bir biraz un ve su ilavesi yapmak gerekiyor. Buzdolabındaki mayayı kullanmam gerektiğinde bir gün öncesinden çıkarıp, yine un ve su ilavesi yapıp aktifleşmesini bekliyorum.

Mayanın hamur halinde kullanımını ben de bilmiyorum, sanırım aynı yöntem kullanılıyordur.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2013, 18:47   #2
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 17-03-2013
Şehir: Ankara
Mesajlar: 2
Yapılan Mayanın Saklanıp Tekrar Kullanımı Hk.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster
Sn. Amasra,

Mayam hamur halinde değil, sıvı halde. Ekmek için bir bardak maya alıp, 2-3 kaşık maya bırakıyorum. Her gün az un ve su ilavesi ile, bir sonraki ekmek yapımına kadar yeterli miktara ulaştırıyorum. Haftada bir- iki kere kullandığım için ayrıca saklamıyorum, saklamam gerekirse buzdoladında bir hafta kalabiliyor. Buzdolabında saklansa bile haftada bir biraz un ve su ilavesi yapmak gerekiyor. Buzdolabındaki mayayı kullanmam gerektiğinde bir gün öncesinden çıkarıp, yine un ve su ilavesi yapıp aktifleşmesini bekliyorum.

Mayanın hamur halinde kullanımını ben de bilmiyorum, sanırım aynı yöntem kullanılıyordur.
Öncelikle vermiş olduğunuz cevap için teşekkür ederim. Siz bu kadar sık kullandığınız için yönteminiz oldukça mantıklı, ancak ben bu işi ilk defa yaptım ve bundan sonrada ancak 10 günde bir yapabileceğim. Yine yapmış olduğum araştırmalar neticesinde şöyle bir sonuca ulaştım. Sizlerle paylaşmak istiyorum.

Hazılamış olduğum maya ile yaptığım hamurdan elma büyüklüğünde bir hamur ayırmamın yeterli olduğunu ve haftada bir iki kere bir ölçü un, bir ölçü su ile besleyip gerektiğinde fazlasını atarak bir sonraki ekmek yapımında bunu kullanıp, yine elma büyüklüğünde bir hamur ayırıp besliyerek bu işe yıllarca devam edebileceğimi ve sizinde bahsettiğiniz gibi buzdolabında muhafaza edebileceğimi öğrendim.
Bu arada hazılamış olduğum maya ile yaptığım ekmeğin bir harika olduğunu belirtmek isterim. Elma büyüklüğünde ayırmış olduğum hamuru da yukarıda bahsettiğim şekilde besleyip yeniden deniyeceğim.
Saygılarımla,

Kiraz beğendi.
Amasra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025