![]() |
|
|
![]() |
#1 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
En önemlisi de ekşi mayalı ekmeğin olması gereken tadı nasıl? Teşekkürler... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Ben uzun süredir ekmek yaptığım için tarif etmeyi deneyeyim. Üç yıldır yaptığım ekmeklerin her seferinde farklı ekşilikte ve lezzette olduğunu da belirteyim. ![]() Bir seferinde ekmek 9 saat mayalanma süresi geçirdi, tamamen benim hatamdı, unutup evin dışında başka işlere dalmıştım. Geldiğimde taşmak üzereydi, hemen pişirdim ama ekmek bayaca ekşiydi. Bir başka seferinde maya bir buçuk saatte geldi ve gözenekleri oldukça iyi durumda, ekşiliği ise tam kıvamında bir ekmek oldu. Deneye yanıla mükemmel tada ulaşılıyor, ama ekşi mayalı ekmeği sevmiyorsanız ki sonuçta buna karar verecek sizsiniz, yapacak bir şey yok... ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
|
Akşam yaptığım ekmeğin fotoğrafları... Cep telefonu ile akşam çektğim için çok net olmadılar. Fakat fikir vermesi açısından yeterli olacaklardır. En az 2 misli kabarmış durumdadır. Ağırlığı 900 gr civarındadır... Tadı hafif ekşimsi gibi. Fakat ilk yaptığım ekmeklere göre ekşiliği çok çok azaldı. Fakat yine de hiç ekşi olmasın istiyorum. Tad konusundaki görüşlerinizi bekliyorum... ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
|
Ekmeğin içeriğini yazmayı unuttum. Çünkü; içerik değişince görünüm de değişiyor. - 500 gr un kullanılmıştır. Bu unun 100 gr. 'ı tam buğday unu, 30 gr 'ı yulaf kepeği ve 30 gr 'ı da buğday ruşeym 'i. Geriye kalan 300 gr ise marketlerden bulabildiğim sıradan un. Bu karışımda kepek oranı yüksek olduğu için görüntü ve kabarma kanımca normal. Tam beyaz unla yapılınca daha kabarık ve gözenekli olabiliyor. Yeni un arayışlarım devam ediyor. Bulamazsam ben de balıkesir den getirtmeyi deneyeceğim... Teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#8 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ekmeğin mayalanması ve pişmesinin normal olduğunu, ayrıca tuz oranının'da dengeli olduğunu varsayalım; Bu ekmek ne çok ekşi ne tuzlu ne de tatsız'dır diyebiliriz. Hatta, yediğiniz yemeye göre tad alır da diyebiliriz. Eğer farklı bir lezzet istiyorsanız; Hamurun içine birkaç parça Damla sakızı ve birkaç tane karanfil ezerek, ekleyebilir, çok daha farklı bir tad alabilirsiniz. Ayrıca, ekmekleri yaptıktan sonra en son aşamada fırına verirken, üzerine bol susam serperseniz, çok daha da farklı bir lezzet oluyor. Bizim ve civar köylerde bu şekilde yapılıyor ve çok güzel bir aroma oluyor ekmeklerde. (Tam tarifini (yani, her bir ekmek için kaç tane damla sakızı ve kaç tane karanfil konur) öğrenip buraya eklerim). Aslında bu sayıyı bir iki defa da, deneme-yanılma yolu ile sizlerde kendi damak zevkinize göre uygun oranını yakalayabilirsiniz. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#9 |
Ağaç Dostu
|
Son yazımdan bu yana değişik formüller deneyerek ekşi olmayan ekşi mayayı nihayet yapmayı başarabildim. Cevap veren vermeyen herkese teşekkür ediyorum... %100 Ekşi Mayalı uygulamalarımdan bazılarının resimlerini sizlerle paylaşmak istiyorum... %60 Ekmeklik Un + %40 Tam Buğday Unlu Ekmekler... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|