|  | |
|  | 
|  18-01-2013, 18:47 | #1 | 
| Ağaç Dostu | Merhaba, Uzun sayılabilecek bir zamandır ekşi mayalı ekmek denemeleri yapıyorum. Başarısız olduğuma inanınca bazen 1-2 yıl ara verdiğim de oldu. Şimdilerde son 1 aydır yoğun bir şekilde denemeler yapıyorum. Maya elde etmekte bir sorun yok. Mayalarım genelde 3 katına kadar kabartabiliyor. Benim sizlere sormak istediğim bir soru var. Herkesten kendince bir cevap vermesini rica ediyor, şimdiden çok teşekkür ediyorum... Sorum şu: "Ekmeğin tadına herkes güzel diyor" da, bu tad nasıl bunu kimse tarif etmiyor. İnternette de aradım ama maalesef detaylı bir tarif bulamadım. Benim ekmekler kabarma ve pişme açısından sorunsuz oluyorlar ama tek sorunum ekmeklerin tadı. Bana ekşi gibi geliyorlar. Belki de alışık olmadığım için tadı hoşuma gitmiyor. Bu nedenle de başarısız olduğum kanısına varıyorum. Sizlerden de bir tad tarifi alırsam ona göre yeniden bir değerlendirme yapacağım. Az önce yeni bir formül denedim ve kabarması için bekliyorum. Eğer bu defa da tadı ekşimsi olursa artık bu işten sanırım vazgeçeceğim. Çünkü ekşi ekmeği yiyemiyorum. Acaba bu tad normal mi? Herkesin de mi "ekşi mayalı ekmeği" böyle ekşimsi oluyor. Teşekkürler... | 
|   |     | 
|  19-01-2013, 10:56 | #2 | |
| Ağaç Dostu | Alıntı: 
 En önemlisi de ekşi mayalı ekmeğin olması gereken tadı nasıl? Teşekkürler... | |
|   |     | 
|  19-01-2013, 11:17 | #3 | |
| Ağaç Dostu | Alıntı: 
  Ben uzun süredir ekmek yaptığım için tarif etmeyi deneyeyim. Üç yıldır yaptığım ekmeklerin her seferinde farklı ekşilikte ve lezzette olduğunu da belirteyim.   Bir seferinde ekmek 9 saat mayalanma süresi geçirdi, tamamen benim hatamdı, unutup evin dışında başka işlere dalmıştım. Geldiğimde taşmak üzereydi, hemen pişirdim ama ekmek bayaca ekşiydi. Bir başka seferinde maya bir buçuk saatte geldi ve gözenekleri oldukça iyi durumda, ekşiliği ise tam kıvamında bir ekmek oldu. Deneye yanıla mükemmel tada ulaşılıyor, ama ekşi mayalı ekmeği sevmiyorsanız ki sonuçta buna karar verecek sizsiniz, yapacak bir şey yok...  | |
|   |     | 
|  19-01-2013, 11:43 | #4 | |
| Ağaç Dostu | Alıntı: 
 | |
|   |     | 
|  19-01-2013, 12:06 | #5 | 
| Ağaç Dostu | Akşam yaptığım ekmeğin fotoğrafları... Cep telefonu ile akşam çektğim için çok net olmadılar. Fakat fikir vermesi açısından yeterli olacaklardır. En az 2 misli kabarmış durumdadır. Ağırlığı 900 gr civarındadır... Tadı hafif ekşimsi gibi. Fakat ilk yaptığım ekmeklere göre ekşiliği çok çok azaldı. Fakat yine de hiç ekşi olmasın istiyorum. Tad konusundaki görüşlerinizi bekliyorum...    | 
|   |     | 
|  19-01-2013, 12:16 | #7 | 
| Ağaç Dostu | Ekmeğin içeriğini yazmayı unuttum. Çünkü; içerik değişince görünüm de değişiyor. - 500 gr un kullanılmıştır. Bu unun 100 gr. 'ı tam buğday unu, 30 gr 'ı yulaf kepeği ve 30 gr 'ı da buğday ruşeym 'i. Geriye kalan 300 gr ise marketlerden bulabildiğim sıradan un. Bu karışımda kepek oranı yüksek olduğu için görüntü ve kabarma kanımca normal. Tam beyaz unla yapılınca daha kabarık ve gözenekli olabiliyor. Yeni un arayışlarım devam ediyor. Bulamazsam ben de balıkesir den getirtmeyi deneyeceğim... Teşekkürler... | 
|   |     | 
|  20-04-2013, 17:45 | #9 | |
| Ağaç Dostu | Alıntı: 
 Ekmeğin mayalanması ve pişmesinin normal olduğunu, ayrıca tuz oranının'da dengeli olduğunu varsayalım; Bu ekmek ne çok ekşi ne tuzlu ne de tatsız'dır diyebiliriz. Hatta, yediğiniz yemeye göre tad alır da diyebiliriz. Eğer farklı bir lezzet istiyorsanız; Hamurun içine birkaç parça Damla sakızı ve birkaç tane karanfil ezerek, ekleyebilir, çok daha farklı bir tad alabilirsiniz. Ayrıca, ekmekleri yaptıktan sonra en son aşamada fırına verirken, üzerine bol susam serperseniz, çok daha da farklı bir lezzet oluyor. Bizim ve civar köylerde bu şekilde yapılıyor ve çok güzel bir aroma oluyor ekmeklerde. (Tam tarifini (yani, her bir ekmek için kaç tane damla sakızı ve kaç tane karanfil konur) öğrenip buraya eklerim). Aslında bu sayıyı bir iki defa da, deneme-yanılma yolu ile sizlerde kendi damak zevkinize göre uygun oranını yakalayabilirsiniz. | |
|   |     | 
|  07-05-2013, 12:53 | #10 | 
| Ağaç Dostu | Son yazımdan bu yana değişik formüller deneyerek ekşi olmayan ekşi mayayı nihayet yapmayı başarabildim. Cevap veren vermeyen herkese teşekkür ediyorum... %100 Ekşi Mayalı uygulamalarımdan bazılarının resimlerini sizlerle paylaşmak istiyorum... %60 Ekmeklik Un + %40 Tam Buğday Unlu Ekmekler...  | 
|   |     | 
|  19-01-2013, 11:09 | #11 | |
| Ağaç Dostu | Alıntı: 
 Kimisi bu ekşi ekmek tadını çok beğenirken, ben de sizin gibi alışamayanlardanım. Başlarda, doğallığı yüzünden hoşuma gitmiş gibi olsa da sonraları tadı yadırgadığımı farkettim. Bu yüzden de tamamen doğal olduğunu bildiğim halde ekşi mayalı ekmek yapmayı bıraktım. Bazı tatlara zaman içerisinde alışılıyor. Örneğin şekeri çok sevdiğim halde şekersiz çay içmeye, yemeği az tuzlu yemeye, sevmediğim bazı besinlere alışabildim. Ekşi mayalı ekmeğin o ekşimtrak tadına zamanla alışıp severek yiyebilir miydim, bilmiyorum. | |
|   |     | 
|  | 
| 
 |  |