View Single Post
Eski 31-07-2012, 16:32   #407
hberbul
Ağaç Dostu
 
hberbul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2011
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 731
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hberbul Mesajı Göster
teşekkür ederim ama kalan mayayı attım ve tekrar "ekmek sanatı" sitesindeki tarife göre akşam tekrar maya yapmaya koyuldum.

1.Aşama

Malzemeler:
50 gr. (1/3 Cup)........................................ Tam buğday unu.
150 gr. (1 tam 1/5 Cup).............................. Ekmeklik buğday unu (650 randıman).
20 gr. (1 TBSP/Yemekkaşığı)........................ Süzme Bal.
1 adet .................................................. .. Yumurta beyazı (iri).
150 ml................................................ ..... Ilık damacana suyu


36 - 48 saat arası dinlenmeye bırakmak üzere doğrudan güneş ışığı olmayan sarsıntıdan korunaklı bir ortama koydum.Başarıncaya kadar DEVAM...

Bu kez ekşi maya üretmeyi başardım.Yukarıdaki tarifin devamı şöyle:
Name:  DSCN2240.jpg
Views: 2140
Size:  40.1 KB

2. Aşama:

Gerekli Malzemeler:
Yukarıda hazırlanan karışım.
30 gr. (1/5 Cup)...........................................Tam buğday unu.
280 gr. (2 tam 1/4 Cup)................................ Ekmeklik buğday unu (650 randıman).
150 ml................................................ ....... Ilık damacana suyu.

Malzemeler homojen bir hal alana kadar tahta spatula ile karıştırılır.
Name:  DSCN2246.jpg
Views: 1510
Size:  37.3 KB

Hazırlanan bu karışım fermantasyonun devamı için 24 saat daha bekletilmek üzere kendisi için oluşturduğumuz dinlenme ortamına alınır..

3.aşamaya geçmek için ikinci aşamada hazırlanan karışımın 200 gramını (yaklaşık 1/4'ünü) ayrılarak geriye kalan karışım (3/4 lük kısmı) daha sonra kullanılmak üzere derin dondurucuya yerleştirilir.

Karışımın 3/4 lük kısmının ayrılıp derin dondurucuya kaldırılmasındaki amaç eğer ekşi maya üretimimizde bir sıkıntı olursa direk bu aşamadan başlanılabilmesidir. Eğer karışım saklanmak istenmezse elde veya EYM’de yapılan ekmeklerde unların arasına 200’er gramlık parçalar halinde kullanılabilir.
Name:  DSCN2252.jpg
Views: 1604
Size:  27.7 KB

3. Aşama:

Gerekli Malzemeler:

200 gr. Karışım (Önceki karışımın 1/4'ü)
400 gr. (3 tam 1/5 Cup) Ekmeklik buğday unu (650 randıman).
200 ml. ılık damacana suyu.


Ve son aşama…
Name:  DSCN2255-001.jpg
Views: 1481
Size:  23.5 KB
4.Aşama:

12 saatlik dinlenme süresinin sonunda üzerinde iri kabarcıklar olan hamuru 2 gün boyunca dinlenmesi için fermantasyonun yavaşlaması buzdolabına kaldırılır.

Name:  DSCN2257.jpg
Views: 1612
Size:  29.0 KB

hberbul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön