agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Beğeni Düzeni623Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 31-07-2012, 16:32   #1
Ağaç Dostu
 
hberbul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2011
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 731
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hberbul Mesajı Göster
teşekkür ederim ama kalan mayayı attım ve tekrar "ekmek sanatı" sitesindeki tarife göre akşam tekrar maya yapmaya koyuldum.

1.Aşama

Malzemeler:
50 gr. (1/3 Cup)........................................ Tam buğday unu.
150 gr. (1 tam 1/5 Cup).............................. Ekmeklik buğday unu (650 randıman).
20 gr. (1 TBSP/Yemekkaşığı)........................ Süzme Bal.
1 adet .................................................. .. Yumurta beyazı (iri).
150 ml................................................ ..... Ilık damacana suyu


36 - 48 saat arası dinlenmeye bırakmak üzere doğrudan güneş ışığı olmayan sarsıntıdan korunaklı bir ortama koydum.Başarıncaya kadar DEVAM...

Bu kez ekşi maya üretmeyi başardım.Yukarıdaki tarifin devamı şöyle:
Name:  DSCN2240.jpg
Views: 2140
Size:  40.1 KB

2. Aşama:

Gerekli Malzemeler:
Yukarıda hazırlanan karışım.
30 gr. (1/5 Cup)...........................................Tam buğday unu.
280 gr. (2 tam 1/4 Cup)................................ Ekmeklik buğday unu (650 randıman).
150 ml................................................ ....... Ilık damacana suyu.

Malzemeler homojen bir hal alana kadar tahta spatula ile karıştırılır.
Name:  DSCN2246.jpg
Views: 1510
Size:  37.3 KB

Hazırlanan bu karışım fermantasyonun devamı için 24 saat daha bekletilmek üzere kendisi için oluşturduğumuz dinlenme ortamına alınır..

3.aşamaya geçmek için ikinci aşamada hazırlanan karışımın 200 gramını (yaklaşık 1/4'ünü) ayrılarak geriye kalan karışım (3/4 lük kısmı) daha sonra kullanılmak üzere derin dondurucuya yerleştirilir.

Karışımın 3/4 lük kısmının ayrılıp derin dondurucuya kaldırılmasındaki amaç eğer ekşi maya üretimimizde bir sıkıntı olursa direk bu aşamadan başlanılabilmesidir. Eğer karışım saklanmak istenmezse elde veya EYM’de yapılan ekmeklerde unların arasına 200’er gramlık parçalar halinde kullanılabilir.
Name:  DSCN2252.jpg
Views: 1604
Size:  27.7 KB

3. Aşama:

Gerekli Malzemeler:

200 gr. Karışım (Önceki karışımın 1/4'ü)
400 gr. (3 tam 1/5 Cup) Ekmeklik buğday unu (650 randıman).
200 ml. ılık damacana suyu.


Ve son aşama…
Name:  DSCN2255-001.jpg
Views: 1481
Size:  23.5 KB
4.Aşama:

12 saatlik dinlenme süresinin sonunda üzerinde iri kabarcıklar olan hamuru 2 gün boyunca dinlenmesi için fermantasyonun yavaşlaması buzdolabına kaldırılır.

Name:  DSCN2257.jpg
Views: 1612
Size:  29.0 KB

Kiraz ve selis beğendi.
hberbul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-07-2012, 16:56   #2
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,245
Galeri: 88
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hberbul Mesajı Göster
Bu kez ekşi maya üretmeyi başardım.
Bir de bunları tamamen el-göz kararı yapın
Yine olduğunu göreceksiniz

Kiraz, selis, mrduran ve 1 kişi beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-08-2012, 09:14   #3
Ağaç Dostu
 
hberbul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2011
Şehir: Kırıkkale
Mesajlar: 731
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi malina Mesajı Göster
Bir de bunları tamamen el-göz kararı yapın
Yine olduğunu göreceksiniz
Ölçü kullanarak öz güven ,sonra zaten el göz kararı kendiliğinden gelir.Yapabileceğimle ilgili olumlu enerji üretmeliyim ki mayaya yansısın
Sırada bu mayayı hazır maya kullanmadan ekmek yapmak var.

Kiraz beğendi.
hberbul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 06:49.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025