![]() |
|
![]() |
#421 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-05-2008
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 742
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#422 |
Ağaç Dostu
|
Hiç de gözümde büyüttüğüm gibi değilmiş, altı ayım doldu aralıksız ekşi mayalı ekmek yapmaya devam ediyorum, bu arada hazır maya ile hiç yapmadım. Haftada bir veya iki kerede yapmak yetiyor, ilk başlarda zamanı ayarlamak sorun oluyordu (mayalanma uzun sürüyor), şimdi alıştım süreyi önceden ayarlıyorum. Daha önce bahsettiğim pizza ataşını aldım, iyi ki de almışım. Önceden içi pişsin diye dışını istediğimden fazla pişirmek zorunda kalıyordum, şimdi içi de dışı da çok iyi pişiyor, kabarması daha iyi, çok memnunum. Bir ara fotoğraf eklerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#423 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Üç yıldır ben de dışarıdan nadiren ekmek alıyorum. Haftada bir yaptığım ekşi mayalı ekmek bize bir hafta yetiyor. Özellikle Balıkesir'den getirttiğim tam buğday unu katkısı ile lezzeti ve besleyici özelliği mükemmel oluyor. Lavaş bölümünde de pizza taşından söz etmiştin, ekmek için nasıl kullandığınızdan biraz söz eder misin? |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#424 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
En önemlisi de ekşi mayalı ekmeğin olması gereken tadı nasıl? Teşekkürler... |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#425 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Kimisi bu ekşi ekmek tadını çok beğenirken, ben de sizin gibi alışamayanlardanım. Başlarda, doğallığı yüzünden hoşuma gitmiş gibi olsa da sonraları tadı yadırgadığımı farkettim. Bu yüzden de tamamen doğal olduğunu bildiğim halde ekşi mayalı ekmek yapmayı bıraktım. Bazı tatlara zaman içerisinde alışılıyor. Örneğin şekeri çok sevdiğim halde şekersiz çay içmeye, yemeği az tuzlu yemeye, sevmediğim bazı besinlere alışabildim. Ekşi mayalı ekmeğin o ekşimtrak tadına zamanla alışıp severek yiyebilir miydim, bilmiyorum. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#426 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Ben uzun süredir ekmek yaptığım için tarif etmeyi deneyeyim. Üç yıldır yaptığım ekmeklerin her seferinde farklı ekşilikte ve lezzette olduğunu da belirteyim. ![]() Bir seferinde ekmek 9 saat mayalanma süresi geçirdi, tamamen benim hatamdı, unutup evin dışında başka işlere dalmıştım. Geldiğimde taşmak üzereydi, hemen pişirdim ama ekmek bayaca ekşiydi. Bir başka seferinde maya bir buçuk saatte geldi ve gözenekleri oldukça iyi durumda, ekşiliği ise tam kıvamında bir ekmek oldu. Deneye yanıla mükemmel tada ulaşılıyor, ama ekşi mayalı ekmeği sevmiyorsanız ki sonuçta buna karar verecek sizsiniz, yapacak bir şey yok... ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#427 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Pizza taşını fırın telinin üzerine koyup, fırını ısıtmaya başlıyorum. Taş ne kadar ısınırsa o kadar iyi (ama elektrik faturasını da unutmamak lazım-fırın ısınınca beş-on dakika daha taşı ısıtıyorum), sıcak taşı çıkarıp hamuru üzerine koyuyorum. 180 derecede yaklaşık 30 dakikada pişiyor. İlk aldığımda hata yaptım, taş ısınmadan hamuru koydum ve yapıştı, sonraki pişirmelerde yapışanlar yandı ve taş üzerinde siyah lekeler kaldı, bir kaç kullanımda bunlar kötü koktu. Yanıkların ekmeğe yapışmaması için yağlı kağıt kullandım, sorun olmadı. İkinci hatayı da mısır ekmeği pişirirken yaptım. Mısır ekmeğine normal ekmekten fazla yağ koyuyorum, ekmek pişerken, taş yağı emdi, bu da sonraki pişirmelerede kokuya neden oldu, yine ekmeğin yanık yağla temas etmemesi için yağlı kağıt kullandım. Firmayı aradığımda," Hırdavatçılardan scotch alabilirsiniz.Bordo renkli 20x20 plaka halindedir.bulaşık süngerlerinin sert kısmına benzer.scotch bulamazsanız bulaşık süngerinin sert kısmını deneyin." yanıtını aldım, evdeki bulaşık süngeri ile denedim, bütün kalıntılar temizlendi. Kısaca taşı iyice ısıtınca ve yağlı hamurda yağlı kağıt kullanınca sorun yok. Her hafta ekmek yapıyorsanız çok memnun kalacaksınız, ekmekler daha lezzetli oluyor. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#428 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#429 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 345
|
Sn. Kiraz, tam buğday ununu Balıkesirden , nereden alıyorsunuz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#430 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 345
|
Sn. Müjgan, siz de balıkesirden alıyor muşsunuz tam buğday ununu. Siz nereden alıyorsunuz? Ben de kaliteli, güvenilir un arıyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#431 |
Ağaç Dostu
|
Halil beyden alıyoruz sanırım ikimiz de... Kara değirmen, tam buğday unu... Halil beye internetten aldığımız bilgilerle ulaştık. Üç yıldır un siparişi veriyoruz, arada eşinin ürettiği ekşi mayadan da rica ediyoruz, sağolsun gönderiyor. Telefonda ağaçlar.netten aradığınızı, indirim talep ettiğinizi de söylemeyi unutmayın ![]() hakkımızda |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#432 |
Ağaç Dostu
|
Akşam yaptığım ekmeğin fotoğrafları... Cep telefonu ile akşam çektğim için çok net olmadılar. Fakat fikir vermesi açısından yeterli olacaklardır. En az 2 misli kabarmış durumdadır. Ağırlığı 900 gr civarındadır... Tadı hafif ekşimsi gibi. Fakat ilk yaptığım ekmeklere göre ekşiliği çok çok azaldı. Fakat yine de hiç ekşi olmasın istiyorum. Tad konusundaki görüşlerinizi bekliyorum... ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#434 |
Ağaç Dostu
|
Ekmeğin içeriğini yazmayı unuttum. Çünkü; içerik değişince görünüm de değişiyor. - 500 gr un kullanılmıştır. Bu unun 100 gr. 'ı tam buğday unu, 30 gr 'ı yulaf kepeği ve 30 gr 'ı da buğday ruşeym 'i. Geriye kalan 300 gr ise marketlerden bulabildiğim sıradan un. Bu karışımda kepek oranı yüksek olduğu için görüntü ve kabarma kanımca normal. Tam beyaz unla yapılınca daha kabarık ve gözenekli olabiliyor. Yeni un arayışlarım devam ediyor. Bulamazsam ben de balıkesir den getirtmeyi deneyeceğim... Teşekkürler... |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#435 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 01-04-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 345
|
Sn. Müjgan, verdiğiniz bilgi için teşekkürler. Halil beye mesaj attım. Siz ekmek yaparken ekmeklik beyaz un olarak ne kullanıyorsunuz? Ben ekmeklere tahıl unları yanında beyaz un da katıyorum. Halil beyde yok görünüyor. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#436 |
Ağaç Dostu
|
Halkekmek organik beyaz un veya Cityfarm organik beyaz un kullanıyorum. Halil Beyden arpa, çavdar, tambuğday ve yulaf unu almıştım. Yarı yarıya veya 1/3 oranında beyaz un ile karıştırıyorum. Beyaz ekmek kadar çok kabarmıyor ama çok lezzetli oluyor, özellikle dilimleri tost makinesinde ısıtıp sıcak yemenizi tavsiye ederim. Ekşi mayalı ekmek kolay kolay bozulmuyor, beze sarılı mutfakta bir hafta kadar dayanıyor, sadece sertleşiyor, ısıtınca ise harika oluyor. Bir arkadaşım poşete koymuş, küflendiğini söylemişti. Halil Bey'in unlarını market unları ile kıyaslamayın, market unlarından kullanınca tamamını da tam buğday unu yapabilirisiniz ama Halil Bey'den aldıklarım daha yoğun, ekmeğin sertliği de daha fazla oluyor, tadı da daha çok hissediliyor, bu nedenle beyaz un ile karıştırıyorum ya da karıştırmadan yapmayı ben beceremedim ![]() Düzenleyen Kiraz : 20-01-2013 saat 12:26 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#438 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() Beyaz un olarak Söke, Katmer, Sinangil, şu aralar da Golda un kullanıyorum. Neredeyse piyasadaki unların hepsini deniyorum. İçine tam buğday unu koyunca nasılsa lezzeti artıyor. Pişerken kokusu öyle etkileyici ki, tok iken bile acıkılıyor. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#439 |
Ağaç Dostu
|
Görüşlerini yazan-yazamayan herkese teşekkürler.... Anlaşılan en iyi ihtimalle hafif ekşimsi tada razı olmak gerekecek... Değişik un denemelerimde değişik lezzetler söz konusu oluyor. Çoğu paket unda aradığım un lezzeti yok. Zaten daha hamuru yoğururken bile hamurda bir çiğlik oluyor. Mis gibi buram buram buğday yerine hamsı bir kuku hakim oluyor. Bu da nihayetinde ekmeğin tadında da kendisini belli ediyor. Hafta sonu değirmenden taze çekilmiş ve kepeği çok çok az alınmış yeni bir un aldım. Hamuru yoğururken ve pişirirken de eski çocukluğumuzdaki evde ekmek pişerken oluşan o muhteşem koku ve yerken ağzımızdaki o hafif tatlımsı o mükemmel lezzet olmasa bile şu ana kadar yaptığım en lezzetli ekmek oldu. Zaten ekmek yapacaksak tam buğday yapmadıktan sonra pek bir faydasının olmadığına inanıyorum. Beyaz unun vücuda nişastadan başka bir faydası yok... Organik olmayan paketli unların ambalajının üzerinde bazı firmalar dürüst davranıp ekledikleri katkı maddelerini de yazıyorlar. İşte biz sağlıklı olalım derken bu zehirleri de (doğal olmayan katkılar) vücudumuza almış oluyor. Kaş yapalım derken göz çıkarmış oluyoruz. En basitinden askorbik asit ekleyip hamurun daha iyi kabarmasını sağlıyorlar. Biz de zannediyoruz ki, "benim mayam ne de güzel kabarttı". Fakat işin aslı öyle değil elbette. Sağlıklı ve doğal ekmek yapmak istiyorsak, sağlıklı ve doğal, mümkünse taş değirmende çekilmiş ve kepeği alınmamış un kullanalım. Benim arayışlarım ve çabam bu yönde. Not: Susuz yetişen buğdayın ekmeği hafif tatlımsı oluyor, sulu yetişen buğdayınkisi ise daha gevşek ve tatsız birşey oluyor. Tecrübeyle sabittir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#440 | |||
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Alıntı:
![]() Alıntı:
![]() |
|||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#441 |
Ağaç Dostu
|
merhaba, Ekmeğinizin ekşi olması çok normal, zaten ekşi maya ile yapıyorsunuz ![]() zamanla bu tada alışırsınız, bu arada ekmeğiniz güzel görünüyor elinize sağlık. Ekşi ekmek en güzel taş fırında odun ateşinde pişer, maalesef şehirde bu mümkün değil.. birkaç çeşit unu karışrınca daha güzel sonuç veriyor, annem hamuru yoğurduktan sonra beze yapıp bezin arasına koyar ikibuçuk saat kadar bekletip öyle pişirirdi. bekleyince çok güzel kabarıyor. sevgilerimle |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#442 |
Ağaç Dostu
|
Pizza taşı ile ekşi mayalı ekmek
1/3 arpa unu ve beyaz un ile ekşi mayalı ekmek. Pizza taşında 180 derecede yaklaşık 30-40 dakikada pişti. Artık hiç ölçü kullanmadığım için miktarları veremiyorum ama tahminen 700-800 gram un kullandım. ![]() Ekşi mayalı minik ekmekler, beyaz undan...Beyaz unu doğrudan pek kullanmıyorum ama bu ekmeklerin içine bir şey koyulabilmesi için yapmıştım, diğer unlarla daha sert olabiliyor ve içine bir şey koymak istendiğinde parçalanabiliyor. Yaklaşık 3 cm çapında uzunca bir rulo yapıp, 3 cm eninde kestim. Kabardıkları zaman iyice ısınmış pizza taşına yerleştirdim. 180 derecede pişirdim, 15 dakikadan sonra bakmak gerekiyor, fazla pişerse veya sıcaklık fazla olursa sert oluyor. Fırına girmeden hemen önce: ![]() Pişer pişmez: ![]() ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#443 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
merhaba, Sevgili pembegül, Ben hiç ekmek yapmadım, hazır annemin mis gibi ekmeklerini yemek varken...dedim ve bende öğreneyim, ileride yaparım demedim maalesef ![]() ![]() ![]() ![]() Kendisine sorar,çeşitleri size yazarım.hiç yapmaya meraklı olmadığımdan içine ne koyduğunu sormadım, hem bende öğrenmiş olurum. ![]() Turkiye' ye geldiğimde canlı canlı çeker yayınlarım inşallah. sevgilerimle |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#444 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-02-2012
Şehir: Dalaman
Mesajlar: 231
|
Bu da benim ilk ekşi ekmek denemem. Ekşi mayayı %50 tambuğday/beyaz un karışımı ve su ile 6 günde hazırladım. Ölçüler göz kararıydı. Mayanın hazır olduğunu anlamanın bir püf noktası da; ekşi mayanızdan 1 kaşık alıp oda sıcaklığındaki suya bırakırsanız yüzerse suda maya hazırmış ![]() Ekmeğim ise 2.5 beyaz 1,5 tam buğday ölçülerinde. Sabah mayaladım. 2saat sonrasında tekrar yoğurdum. 5 saat sonra tekrar yoğurup 1 saat bekletip fırında 200 derecede tupperın ekmek kabında 50 dk pişirdim. Sonrasında tepsiye alıp 15 dk tepside pişirdim kızarması için. Dokusu delik delik,nemli, mis gibi ekşi kokulu ve tadı ekşi bir ekmek oldu. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#446 |
Ağaç Dostu
|
![]() Ekmek... Türk insanının en çok tükettiği ve üzerinde en çok tartışılan gıda. 10 yılı aşkın süredir gıda kimyası, ekmek bilimi, artisan ekmekçilik, fonksiyonel ve geleneksel gıdalar, organik tarım ve organik ürünler, yerel beslenme ve sağlığa etkisi, doğal tedavi yöntemleri üzerine çalışan Emine Şahin gerçek ekmeğin peşine düşerek İtalya'dan Kanada'ya, Letonya'dan Finlandiya'ya, Yemen'den Suudi Arabistan'a diyar diyar ekmek fırınlarını gezmiş. Bilgiler, reçeteler toplamış. Öğrendiklerini ve gördüklerini Gerçek Ekmek (Hayy Kitap, 2012) ile okuyucularla paylaşıyor. Bu kitapla birlikte ekmeğe bakışınız değişecek. Gerçek ekmeğin (mis gibi ekmek) ne olduğunu, nasıl yapıldığını, sağlıklı bir diyette ne anlam ifade ettiğini, 'mış gibi ekmek'lerden hangi noktalarda ayrıldığını öğreneceksiniz. Ekmek dostu şehirlerdeki ustalar tecrübelerini ve özel sırlarını sizinle paylaşacak. En önemlisi, evde hiç zorlanmadan uygulayabileceğiniz, birbirinden lezzetli ekmek tariflerine sahip olacaksınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#447 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-05-2008
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 742
|
Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#448 |
Ağaç Dostu
|
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#449 | |
agaclar.net
|
Alıntı:
12 video isimleriyle birlikte tamamlansa iyi olacaktı... Yapıcam ![]() (Sitede tarih adıyla yazılı, hangisinde ne var anlaşılmıyor diye ...) |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#450 |
Ağaç Dostu
|
Rahmetli Arman Kırım, sağken Hürriyet'teki köşesinde iki hafta üst üste yazmıştı bu konuyu. Kendisini büyük bir ilgi ile takip ettiğim ve verdiği tariflerin büyük bölümünü denediğim için bunu da denemek üzere rafa kaldırmıştım. Sonradan iş-güç derken unutmuşum. Burada okuyunca yine aklıma geldi. İlginç bulacak arkadaşlar olabileceğini düşündüğümden linkleri vereyim istedim. En kısa zamanda deneyip, paylaşacağım. İlk hafta genel bir bilgi vermiş. ilginç bilgiler var, o nedenle okumak yararlı olacaktır. İkinci hafta da yapılışını anlatmış. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|