|  | |
|  | 
|  25-02-2011, 11:25 | #1 | 
| Ağaç Dostu | Müjgan hanım elinize sağlık, sonucu merakla bekliyorum ama kabarma şahane. Bakalım bu tencere önceden ısıtılmasa da rahat kullanılabiliyor mu? eğer yapışmadan çıkarsa içinde mayalamak çok pratik olacak. | 
|   |     | 
|  25-02-2011, 13:23 | #2 | |
| Ağaç Dostu | Alıntı: 
 Sonuç olarak, soğuk tencerede de mayalanma işini becermiş olduk. Sabah ekmeği yine eksik buldum. Gece faslı yapmış benim veledler  ) Karıncabaşı tabir edilen tipte bir dokuya sahip olmuş bu kez ekmek. Süngerimsi doku yok. Unu fazla kaçmış kek kıvamında olmuş ya da... Kabuğu da oldukça az olmuş. "Yumoş" bir ekmek kısacası. Kesmesi ve yemesi çok pratik, yumuşak olduğu için... Ama şimdi biliyorum ki bir daha bu kadar yumuşak yoğurulmayacak. Kabuğu ekmeğe tad veriyor  | |
|   |     | 
|  25-02-2011, 13:34 | #3 | 
| Ağaç Dostu | Her ne kadar mesaj kalabalığı olmasın diye, beğeni mesajı yazmasam da bu başlığı seviyorum. ''İnaktif'' hale gelmesini hiç istemem. Paylaşımların devamı dileğiyle...Hamurumu bu akşam yoğurmayı planlıyorum | 
|   |     | 
|  25-02-2011, 13:47 | #4 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 12-09-2007 Şehir: Rize- Şanlıurfa 
					Mesajlar: 303
				 |   Eveeett,bundan sonraki denemelerim için alınan dersler: 1- Yoğurmadan önce mayayı aktive et 2-Cıvık değil braz daha sertçe bir hamur yoğur (Benim hamurlar nispeten cıvık oluyordu) | 
|   |     | 
|  25-02-2011, 16:26 | #5 | 
| Ağaç Dostu | 3-Sabırlı ol, hamur iyice kabarmadan fırına verme | 
|   |     | 
|  25-02-2011, 23:38 | #6 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 12-09-2007 Şehir: Rize- Şanlıurfa 
					Mesajlar: 303
				 | Mmmmm, kabuğunun görüntüsü kuzinede pişirdiğimiz ekmeklere benzedi iştah açıcı... | 
|   |     | 
|  26-02-2011, 11:15 | #7 | 
| Ağaç Dostu | Müjgan Hanım çok güzel kabarmış ekmeğiniz. Hamur kıvamı nasıldı?  Ben de zeytinyağı kullanıyorum (keklerde, kurabiyelerde, ekmekte). Ufalanma konusunda haklısınız, diğer yağlara göre yapılan şeyler ufalanıyor ama kurabiyede böyle olması işime geliyor, tadı da çok güzel oluyor. Ekmekleri de kesmeden önce üzeri açık, 12 saat tahta ızgara üzerinde dinlendiriyorum yani gece pişerse, sabah kesiyorum. Dinlenen ekmek çok güzel kesiliyor ve tazeliğinden bir şey kaybetmiyor. Ama ekşi mayalı ekmeği merak ettiğim için buharı üzerindeyken kesiyorum. Başka yağ denemek isterseniz fındık yağını tavsiye ederim, çok lezzetli oluyor ama ufalıyor mu diye hatırlamıyorum. | 
|   |     | 
|  27-02-2011, 12:46 | #8 | 
| Ağaç Dostu | Evet haklısınız, görüntü şahane... Lakin o kabarık haline bakmayın, içi istediğim gibi pişmemişti. Tamam, hamur da değildi ama, daha iyi olabilirdi. Hatalarımı bi daha yazayım da benim yaptıklarımı yapmayın  . Pişireceğim kaba göre büyük bir hamur kullandım, yani kap küçük, hamur büyüktü. . Yoğururken zeytinyağı kullandım. (bunun hata olduğundan çok da emin değilim  . Demirdöküm tencereyi ısıtmadan, mayalanma işini direkt o tencerede yaptım. Oysa başka bir kapta mayalandırıp, önceden 220 derecede 20 dk ısıtılmış tencereye almam lazımdı. . Üzerini dikkatli bir biçimde çizmediğimi bu yüzden üstteki yatay yarığın oluştuğunu düşündüm. . Pişti sanıp fırından çıkardığımda, aslında bir 10 dk. daha kalması gerekiyordu... | 
|   |     | 
|  27-02-2011, 14:08 | #9 | 
| Ağaç Dostu | 
				
				Deneme5
			 Bu sabah pişirdiğim ekmek.  Henüz içi nasıl bilmiyorum. Soğuyunca kesip bakacağım.  Dün gece saat 19.30 da yoğurduğum hamuru, sabah 9.30 da tekrar yoğurup, 2 saat bekledim. Bu kez sıcakken koyduğum demirdöküm tencerede pişirdim. Soberman'dan her zamanki yapıcı eleştirilerini bekliyorumm  ) | 
|   |     | 
|  27-02-2011, 15:46 | #10 | |
| Ağaçsever Giriş Tarihi: 24-02-2010 Şehir: Ankara 
					Mesajlar: 49
				 | 
				
				Kapta yoğrulmayan ekmek
			 Alıntı: 
 2. Zeytinyağı veya benzeri malzemeleri kullanabilirsiniz. Sadece bekleme süreciniz uzun olacaksa maşzemenin bozulmaması gerekir. Kapta hem yoğrulmayan, hem yoğrulan her türlü ekmeği pişirebilirsiniz. Zeytinyağı belki alışık olduğumuz "tok" köy ekmeği lezzetini almamıza engel olur, ekmeği lezzet olarak italyan ekmeğine yaklaştırır. 3. Döküm tencerenin içinde mayalandırıp sonra yeniden onun içinde pişirme yapabilirsiniz. Bunun için sadece tecrübeye ihtiyacınız var. Ama işin ideali dışarıda hamurun kendine uygun kalıpta ikinci kabarmasının yapılması ve yıpratılmadan sıcak durumdaki tencereye alınmasıdır. 4. Başlangıçta üzerini çizmeye çalışmayın, bırakın o işi tencereniz sizin adınıza gönlüne göre halletsin. Hamuru yeterince cıvık hazırladığınızda ortaya güzel desenler çıkacaktır. Hatta çizerek bu desenleri oluşturamazsınız. Çizme işini biraz erteleyin. Çizeceğim derken hamurun tahrip ve tahriş edilmesi ihtimalini unutmayalım lütfen. 5. Bu da biraz tecrübeye dayanmakta. Fırının ve tencerenin başlangıç ısısı, hamurun yoğunluğu ve hacmi bu süreyi etkiler ama problem değil, tekrar tencereye koyup gönül rahatlığıyla pişirebilirsiniz. * Evde en kolay ve köy ekmeği lezzetine en yakın tadı alabileceğiniz yöntem budur. Özellikle yoğrulmayan ekmek ve yeterli sıvı oranıyla yapabilirseniz başka ekmek aramayacağınızı sanıyorum. Biraz tecrübe ile çok farklı ekmekler ortaya çıkarabilirsiniz. Yorumlarıma değer verdiğiniz için de ayrıca teşekkür ediyorum, şahsen mahcubiyet hissettim. | |
|   |     | 
|  27-02-2011, 17:19 | #11 | |
| agaclar.net | Alıntı: 
  Bence, dediğin gibi tencerene göre büyük bir hamur kullanmışsın. Hamurun kabarması devam ederken, tencerenin boyu bitmiş  Yani üzerini sorunsuz çizmiş olsan da bu olacaktı, çünkü çiziğin önüne geçen başka bir etken söz konusu... | |
|   |     | 
|  28-02-2011, 01:08 | #12 | 
| Ağaç Dostu | Teşekkürler Soberman.   Daha baştan, gidişatın kötü olacağını bile-bile, devam etmek gibi bir huyu olmamalı insanın. Ama kötü gidişi farketmek bile yapılacak iyi şeyler için yol gösterici oluyor. Son denemem de, bir öncekinden alınmış dersler vardı netekim. Hamurumu tencereme göre yoğurmuştum. Alışkın olduğum doğal ekmek kokusu yerine, sızma zeytinyağı kokusu yoktu bu kez. Bir gece önceden yoğurup sabahlattığım hamur, sabah hayrete düşmeme neden oldu. Şimdiye kadar denediğim hiç bir ekşi maya bu kadar kabartmamıştı hamuru. Ama ne yazık bir kez daha yoğurmak gibi bir hedefim vardı; hem zaten hamur, kabından alınmayacak kadar çok yapışmıştı. O yapışkanlığını giderecek kadar unla, bir kez daha yoğurup, unlu bezde, porselen ve tenceremle aynı hacimdeki bir kapta kabarmasını bekledim. Maya bu kez çok heyecanlıydı ve 2 saatta yine kabardı. Bu ikinci yoğurmaya "el mayası" diyorlarmışş  220 derecelik fırında, 20 dk ısıttığım demirdöküm tencereme, hamuru aktarırken, henüz o konudaki el becerim gelişmediği için tam isabet ettiremedim ve hamur yamuldu. Onu azcık düzeltim güya ama sonuç ortada ... Akşama doğru ekmeği kestim. Lezzeti harika olmuş doğrusu. Ama daha iyilerini de yapacağım ileride   | 
|   |     | 
|  01-03-2011, 01:07 | #13 | ||
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 18-01-2009 Şehir: izmir/aliağa 
					Mesajlar: 5,567
				 | Alıntı: 
 Tam isabet, el becerisinden çok gez, göz arpacıkla ilgili nişan alma tekniğinde yatar.  Alıntı: 
  Düzenleyen Halil Önen : 01-03-2011 saat 01:17 Neden: rastgele :)) | ||
|   |     | 
|  01-03-2011, 10:43 | #14 | |
| Ağaç Dostu | Alıntı: 
  Mükemmel atış tekniğinizle, sizi de burada, aramızda görmek isteriz doğrusu... Hamurlar, mayalar, onca tarifler burada, ama avcılık da sizde... Bu durumda ideal ekmeği yapmaktan sizi kim alıkoyabilir? Yiğitlik, eline tüfek alıp nişan almakta değil, yoğurduğun hamuru, mayalandırdığın kaptaki unlu bezin içinden, tencerenin tam ortasına aktarırken isabet ettirebilmekte  )) Hem bunu denemeniz halinde size "elinin hamuruyla erkek işine karışma!" diyen biri de olamayacak.  | |
|   |     | 
|  28-02-2011, 12:39 | #15 | 
| agaclar.net | Müjgan ekmeğe ara verip, biraz da net fotoğraf çekmeyi öğrensen   | 
|   |     | 
|  28-02-2011, 13:02 | #16 | |
| Ağaç Dostu | Alıntı: 
  Fotoğraf çekerken uzak gözlüğüm devrede oluyor. Net olmadığını photoshopa aktarınca görüyor, kendime kızıyorum.  | |
|   |     | 
|  28-02-2011, 12:44 | #17 | 
| agaclar.net |  | 
|   |     | 
|  28-02-2011, 23:55 | #19 | 
| Ağaç Dostu | Tahinli çörek havası var ekmekte, çok şeker görünüyor. Ama bazen görüntüsünden daha çok tadı önemli oluyor. İlk ekmeklerde sıkıntı olabiliyor. Henüz mükemmel ekmeğimi yapamadım ama nasıl bir şey olabileceğine dair bir hayalim var   ) Elinize sağlık, işin peşini bırakmayın. | 
|   |     | 
|  01-03-2011, 09:28 | #20 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 12-09-2007 Şehir: Rize- Şanlıurfa 
					Mesajlar: 303
				 | Sayın S Durul, benim ekmeklerim de aynen böyle görünüyor. Tepsiye de yayılıyor sizin dediğiniz gibi. Ben sorunun pişirmede olduğunu düşünüyorum . | 
|   |     | 
|  01-03-2011, 11:27 | #21 | 
| Ağaç Dostu | Teşekkür ederim Müjgan hanım, biz tadını beğendik. Mayalanma süresi ile ilgili problem oldu sanırım. Ekmeği hazırlayıp tepsiye bıraktığımda görünüşü aynı ekmek gibiydi. 2 saatlik bekleme süresinde hamur yayıldı, tepsiyi doldurdu. Kek görüntüsüne büründü. Denemeler devam edecek. Sayın livadi, pişirmeyle ilgili sorun yok, hamur mayalanma aşamasında bu hale geldi. | 
|   |     | 
|  01-03-2011, 16:05 | #22 | |
| Ağaç Dostu | Alıntı: 
 Kabarma mükemmel hale geldiğinde, Sevgili Halil Önen'in dikkati çektiği "atıcılık, nişan alma, isabet ettirme" konularında da becerikliyseniz, o bezin içinden, tam isabetle pişireceğiniz kaba aktarın. O kap içinde pişirin. Hamur boş bulduğu alanda, yanlara doğru alabildiğince yayılacağına, yukarıya doğru kabarmak zorunda kalacaktır.  Hamuru katı yoğurursanız buna gerek yok, ama bu kez ekşi maya bakterilerinin istediği yumuşak kıvamlı, cıvık hamur ortamı olmayacağı için kabarması çok uzun sürecektir. Bu konuda uzman olan sevgili Soberman uğrarsa, işin fiziğini kimyasını açıklayacaktır  ) | |
|   |     | 
|  01-03-2011, 21:44 | #23 | |
| Ağaç Dostu | Alıntı: 
 1-Mayaladığım hamur plastik kapta güzel kabardı, bunda bir sorun yok. Hamuru az un ilavesiyle tekrar yoğurdum, bu da tamam. Hatam; bu tekrar yoğurduğum ve ekmek şeklini verdiğim hamuru temiz bez içinde değil de pişireceğim tepside mayalandırdım. Tepsinin kenarlarında kalan dört parmak boşluk, ekmek fırına girmeden dolmuştu bile  2-Hamurum katı değil gayet yumuşaktı. 3-Başlangıçtan itibaren mayalama süresini uzun tutmuştum. Hamuru birinci günün sonunda, maya köpüklendiği zaman yoğurmalıydım. Bütün bunlara rağmen lezzet fena değil, ekmeğin yarısı bitti bile. Bu arada eşimin ekmeğime verdiği ad ''diyet ekmeği'' oldu. Hatalardan ders alarak, ikinci deneme daha güzel olacaktır sanırım.    | |
|   |     | 
|  01-03-2011, 22:07 | #24 | |
| Ağaç Dostu | Alıntı: 
  | |
|   |     | 
|  01-03-2011, 23:54 | #25 | |
| Ağaçsever Giriş Tarihi: 24-02-2010 Şehir: Ankara 
					Mesajlar: 49
				 | 
				
				Hamur boş bulduğu alanda ....
			 Alıntı: 
 Büyük bir merak ve zevkle gelişmeleri izliyorum. | |
|   |     | 
|  02-03-2011, 13:26 | #26 | |
| Ağaç Dostu | Alıntı: 
  )) | |
|   |     | 
|  01-03-2011, 11:48 | #27 | 
| Ağaç Dostu Giriş Tarihi: 02-01-2010 Şehir: Antalya 
					Mesajlar: 314
				 | Arkadaşlar, Tam buğday unu ile esmer unla yapılan ekmekler, beyaz unla yapılan ekmeklere göre daha daha tok ve basık olur, bu unun doğasından kaynaklanır. Başarısızlık olarak algılamayın lütfen. | 
|   |     | 
|  01-03-2011, 12:31 | #28 | 
| Ağaç Dostu | Bu  ekmekte  asıl  olan  tat  olmalı. Görüntü  önemli  değil.  Yaptığınız   bazıların altına kepek kullanın. Hem bazının alması kolay olur hem de ekmek biraz daha lezzetlenir. Hedef problemi çözülür, ıskalamazsınız.  Düzenleyen Tura : 01-03-2011 saat 15:32 Neden: yeniden düzeltme | 
|   |     | 
|  01-03-2011, 15:43 | #29 | 
| Ağaç Dostu | 1. deneme: Şuradaki tarife göre bugün cam kavanozun içine yarım bardak un, yarım bardak su ve 8 adet kuru üzüm koydum. Sobanın arkasına mayalanması için bıraktım. Bir ara merak edip kavanozu elime aldığımda elimi yaktım. Kavanozun kapağı aşırı derecede ısınmış. Kavanozdaki mayada gözenekler oluşmuş. Kavanozun içeriğini döktüm, baştan başladım. 2. deneme: Aynı kavanoza aynı miktarda un, su ve üzümü ekledim. 12 saatin dolmasını bekliyorum. | 
|   |     | 
|  01-03-2011, 16:07 | #30 | |
| Ağaç Dostu | Alıntı: 
  Keşke dökmeden önce yazsaydınız bunu  ) | |
|   |     | 
|  | 
| 
 |  |