View Single Post
Eski 01-03-2011, 15:05   #143
Müjgan
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SDurul Mesajı Göster
Teşekkür ederim Müjgan hanım, biz tadını beğendik. Mayalanma süresi ile ilgili problem oldu sanırım. Ekmeği hazırlayıp tepsiye bıraktığımda görünüşü aynı ekmek gibiydi. 2 saatlik bekleme süresinde hamur yayıldı, tepsiyi doldurdu. Kek görüntüsüne büründü. Denemeler devam edecek.

Sayın livadi, pişirmeyle ilgili sorun yok, hamur mayalanma aşamasında bu hale geldi.
Mayaladığınız plastik kaba yayılan mayayı, bir kez daha yoğurup, bu kez unladığınız temiz bir bez içerisine koyup tekrar mayalandırın (bu eskisinden daha çabuk gerçekleşiyor). Pişireceğiniz kabın büyüklüğüne denk bir kaba, unlanmış bir bez içerisine koyduğunuzda, hamur o kabın şekline göre kabaracaktır.
Kabarma mükemmel hale geldiğinde, Sevgili Halil Önen'in dikkati çektiği "atıcılık, nişan alma, isabet ettirme" konularında da becerikliyseniz, o bezin içinden, tam isabetle pişireceğiniz kaba aktarın. O kap içinde pişirin. Hamur boş bulduğu alanda, yanlara doğru alabildiğince yayılacağına, yukarıya doğru kabarmak zorunda kalacaktır.
Hamuru katı yoğurursanız buna gerek yok, ama bu kez ekşi maya bakterilerinin istediği yumuşak kıvamlı, cıvık hamur ortamı olmayacağı için kabarması çok uzun sürecektir.
Bu konuda uzman olan sevgili Soberman uğrarsa, işin fiziğini kimyasını açıklayacaktır )

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön