agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)

Beğeni Düzeni623Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-03-2011, 10:27   #1
Ağaç Dostu

Sevgi Durul's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2009
Galeri: 765
Teşekkür ederim Müjgan hanım, biz tadını beğendik. Mayalanma süresi ile ilgili problem oldu sanırım. Ekmeği hazırlayıp tepsiye bıraktığımda görünüşü aynı ekmek gibiydi. 2 saatlik bekleme süresinde hamur yayıldı, tepsiyi doldurdu. Kek görüntüsüne büründü. Denemeler devam edecek.

Sayın livadi, pişirmeyle ilgili sorun yok, hamur mayalanma aşamasında bu hale geldi.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2011, 15:05   #2
Ağaç Dostu

Müjgan's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2004
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SDurul Mesajı Göster
Teşekkür ederim Müjgan hanım, biz tadını beğendik. Mayalanma süresi ile ilgili problem oldu sanırım. Ekmeği hazırlayıp tepsiye bıraktığımda görünüşü aynı ekmek gibiydi. 2 saatlik bekleme süresinde hamur yayıldı, tepsiyi doldurdu. Kek görüntüsüne büründü. Denemeler devam edecek.

Sayın livadi, pişirmeyle ilgili sorun yok, hamur mayalanma aşamasında bu hale geldi.
Mayaladığınız plastik kaba yayılan mayayı, bir kez daha yoğurup, bu kez unladığınız temiz bir bez içerisine koyup tekrar mayalandırın (bu eskisinden daha çabuk gerçekleşiyor). Pişireceğiniz kabın büyüklüğüne denk bir kaba, unlanmış bir bez içerisine koyduğunuzda, hamur o kabın şekline göre kabaracaktır.
Kabarma mükemmel hale geldiğinde, Sevgili Halil Önen'in dikkati çektiği "atıcılık, nişan alma, isabet ettirme" konularında da becerikliyseniz, o bezin içinden, tam isabetle pişireceğiniz kaba aktarın. O kap içinde pişirin. Hamur boş bulduğu alanda, yanlara doğru alabildiğince yayılacağına, yukarıya doğru kabarmak zorunda kalacaktır.
Hamuru katı yoğurursanız buna gerek yok, ama bu kez ekşi maya bakterilerinin istediği yumuşak kıvamlı, cıvık hamur ortamı olmayacağı için kabarması çok uzun sürecektir.
Bu konuda uzman olan sevgili Soberman uğrarsa, işin fiziğini kimyasını açıklayacaktır )

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2011, 20:44   #3
Ağaç Dostu

Sevgi Durul's Avatar

Giriş Tarihi: 02-08-2009
Galeri: 765
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Mayaladığınız plastik kaba yayılan mayayı, bir kez daha yoğurup, bu kez unladığınız temiz bir bez içerisine koyup tekrar mayalandırın (bu eskisinden daha çabuk gerçekleşiyor).

Hamuru katı yoğurursanız buna gerek yok, ama bu kez ekşi maya bakterilerinin istediği yumuşak kıvamlı, cıvık hamur ortamı olmayacağı için kabarması çok uzun sürecektir.
Müjgan hanım, yazınızdan iki hatta üç hatamı tespit ettim.
1-Mayaladığım hamur plastik kapta güzel kabardı, bunda bir sorun yok.
Hamuru az un ilavesiyle tekrar yoğurdum, bu da tamam. Hatam; bu tekrar yoğurduğum ve ekmek şeklini verdiğim hamuru temiz bez içinde değil de pişireceğim tepside mayalandırdım. Tepsinin kenarlarında kalan dört parmak boşluk, ekmek fırına girmeden dolmuştu bile

2-Hamurum katı değil gayet yumuşaktı.

3-Başlangıçtan itibaren mayalama süresini uzun tutmuştum. Hamuru birinci
günün sonunda, maya köpüklendiği zaman yoğurmalıydım.

Bütün bunlara rağmen lezzet fena değil, ekmeğin yarısı bitti bile. Bu arada eşimin ekmeğime verdiği ad ''diyet ekmeği'' oldu.

Hatalardan ders alarak, ikinci deneme daha güzel olacaktır sanırım.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2011, 21:07   #4
Ağaç Dostu

Müjgan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SDurul Mesajı Göster
Hatalardan ders alarak, ikinci deneme daha güzel olacaktır sanırım.
"Yenilen pehlivan güreşe doymazmış ya..." Bu işe başlayınca, iyi oluncaya kadar duracak gibi görünmüyoruz.

Eski 01-03-2011, 22:54   #5
Ağaçsever

soberman's Avatar

Giriş Tarihi: 24-02-2010
Hamur boş bulduğu alanda ....

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Müjgan Mesajı Göster
Mayaladığınız plastik kaba yayılan mayayı, bir kez daha yoğurup, bu kez unladığınız temiz bir bez içerisine koyup tekrar mayalandırın (bu eskisinden daha çabuk gerçekleşiyor). Pişireceğiniz kabın büyüklüğüne denk bir kaba, unlanmış bir bez içerisine koyduğunuzda, hamur o kabın şekline göre kabaracaktır.
Kabarma mükemmel hale geldiğinde, Sevgili Halil Önen'in dikkati çektiği "atıcılık, nişan alma, isabet ettirme" konularında da becerikliyseniz, o bezin içinden, tam isabetle pişireceğiniz kaba aktarın. O kap içinde pişirin. Hamur boş bulduğu alanda, yanlara doğru alabildiğince yayılacağına, yukarıya doğru kabarmak zorunda kalacaktır.
Bu konuda uzman olan sevgili Soberman uğrarsa, işin fiziğini kimyasını açıklayacaktır )
Siz o kadar güzel açıklıyorsunuz ki, inanın artık bana söz düşmüyor.

Büyük bir merak ve zevkle gelişmeleri izliyorum.

soberman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2011, 12:26   #6
Ağaç Dostu

Müjgan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi soberman Mesajı Göster
Siz o kadar güzel açıklıyorsunuz ki, inanın artık bana söz düşmüyor.

Büyük bir merak ve zevkle gelişmeleri izliyorum.
Bizim yaptığımız kulaktan dolma, azcık da denediğimiz şeyler. Ama siz öyle mi? Bu konuda uzmanlaşmışsınız, hiç mütevazı olmayınn ))

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:02.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025