![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
|
Hımm, benim de küçük oğlum ekşi mayadan pek hoşlanmadı, belki de keramet tencerededir... |
|
|
|
|
|
#3 |
|
agaclar.net
|
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Dün gece Kibele sanat merkezindeki hocam, bir proje üzerinde konuşmak için beni çağırmıştı. Eşi de oradaydı ve sohbet ekmeğe kadar geldi. Öyle bi ballandırıp, anlatmışım ki, kadın önümüzdeki günlerde bir tencere siparişi vereceğini söyledi. Ama aklın yolu bir... |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Ağaç Dostu
|
Evet, kendime kızıyorum, ilk fırsatı kaçırdım. Şimdi mutfağa bakmaya gittim. Yeniden köpüklenmeye başlamış. Amacım mayayı biraz çoğaltmak. Eğer becerebilirsem, ekmeği köy fırınında pişirmeyi düşünüyorum. Daha önce köy fırınında hiç ekmek pişirmedim. Fırının süpürülmesinde yardım alabilirim. |
|
|
|
|
|
#6 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
En nihayet bu akşam hamurumu yoğurdum, sıkıca sardım sarmaladım, sabah ola hayır ola. Bir fincan un ve bir fincan su ile başlattığım mayam, neredeyse yarım kavanoz oldu. İlk olduğu için çok ekmek değil, bir ekmekle yetineceğim. Köy fırınında yapmaktan da vazgeçtim, hamurun ne zaman mayalanacağı belli değil, fırınla hamuru aynı anda hazır edemeyeceğimi düşündüm. Şimdilik en iyisi elektrikli fırında pişirmek. Bir de unutmadan, hamura kabak ilave ettim. Bakalım nasıl olacak? |
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
|
Maya zamanla çoğalıyor aslında ve az miktarı bile çok güzel iş görüyor. İlk yaptığım ekşi maya, çok olmamasına rağmen hem çok güzel kabartmıştı, hem de ekşi tadı oldkça hissedilir durumdaydı. |
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
|
Ekmeği yoğurduktan sonra, mayanın az geldiğini düşünürseniz, ılık bir ortam ve mayalanma süresinin uzatılması işe yarayacaktır. Ben peteğin yanına koymuştum, üç saat içinde kabarmıştı. Bu arada ben de henüz öğrenme aşamasındayım, bunlar ilk denemelerim. Ama bende çocukluğumdan kalma bir aşinalık var, çocukken köyde babannem hep unun içinde sakladığı bir parça hamurla mayalardı yeni ekmekleri, ve acelesi varsa sobanın yanına, uzun sürede mayalanmasını istiyorsa serin yere koyardı hamuru... |
|
|
|
|
|
#10 |
|
Ağaç Dostu
|
3. deneme, tam buğday unu
Hamurla gün geçire geçire onun dilinden biraz daha anlamaya başlıyorum; "Beni pişirmeden önce acele etme, iyice kabart." diyor. Daha önce 12 saat bekletip pişirmiştim, bu kez 20 saat bekledim ama radyatörler sürekli açık değildi, özellikle son 4 saatte ortam daha ılıktı, o da kabardı. Cam kapta, altına yağlı kağıt sererek hamuru beklettim, kabında mayalandı, un kullanmadım. Fırına atınca da kabardı ama hazır mayalar kadar değil. Maya eskidikçe daha güzel kabaracak diye bekliyorum ama bu sefer ekmeği beğendim. ![]() ![]() |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
|
Arkadaşlar, benim ekmeklerim kabarıyor ama, çok sık dokulu oluyor. Pofuduk bir ekmek değil de ağır sıkı bir ekmek yani, ama lezzetli. Bu konuda bir fikri olan var mı? |
|
|
|
|
|
#13 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#14 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
|
Alıntı:
Size göre çok az beklettiğimi farkettim, bu sefer uzun süre mayalamayı düşünüyorum. Dediğiniz gibi deneyip göreceğiz . Başarılar herkese ![]() |
|
|
|
|
|
|
#15 |
|
Ağaç Dostu
|
Ortam ısısı süreyi etkiliyor. Bu nedenle sabit bir süre uygulamak yerine kabarmayı izlemek daha önemli. |
|
|
|
|
|
#16 |
|
Ağaç Dostu
|
Pazartesi günü buzdolabından çıkarıp, aktive etmeye başladığım mayayı, nihayet bu gece saat 20.30'da yoğurabildim. Mayayı aktive ederken bir tatlı kaşığı şeker ve bir çay bardağı kadar süt koymuştum. Ve fakat aktivasyonu hızlandırmak babında ekstra bir etkisini göremedim bu yaptığım işlemin Hamuru, yoğurduğum kaptan büsbütün alamayacak kadar cıvık yoğurdum bu kez. Kekten biraz daha kıvamlıca idi, resmen, pişireceğim tencereye sıyırarak akıttım )Soğuk Hecha tencerenin dibine biraz un serpip, üzerine hamuru döktükten sonra, kapağını kapatıp radyatörün üzerine koydum. Yaklaşık iki saat bekledim. Hamurun kabarmaya hevesli olduğunu görünce, 50 dereceye ayarladığım fırına, tencereyi kapağı ile birlikte koydum. Fırında 1 saat kadar beklediğinde, hamur tencerenin ağzına kadar kabarmıştı. ![]() Fırını 180 dereceye ayarlayıp, pişirdim. Halen kendisini biraz daha çekmesi için fırında duruyor. Soğuyunca onu da yükleyeyim. |
|
|
|
|
|
#17 |
|
Moderatör
|
Kiraz'ın denemesinde sanki pofuduk bir görünüm hakim. Başlığa, girip çıkıp duruyorum. Niyetim şimdilik hiç bulaşmamak. Sebebi de iştahımı köye saklamak. Bütün başlığı o zaman tekrar tekrar okuyup, ekmeklerimi bahçedeki fırında denemek. Ama yine de aklım sizlerde kalıyor. Nedense köy ekmeği, yani buğdayı değirmende öğütüp de yaptığımız ki Oğuz bunu çok sever, benim tansiyonumu yükseltiyor. O yüzden istediğim gibi kocaman kocaman dilimler yiyemiyorum. Bu yaptıklarınızı normal undan deneyeceğim. |
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
İlk tarifteki gibi 1'e 1 oranda su ve unu benim unum sevmedi, kek hamuru kıvamında yapıyorum, artık hiç sulanmıyor. Güler Hanım, beyaz un ile belki daha güzel kabarır. İsterseniz mayam çoğaldığında size göndereyim ama biraz zaman gerekecek. |
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
Moderatör
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
|
Ben emekli olunca ekmekçi mi açsam diye düşünmeye başladım Güler Hanım ![]() Ev yapımı ekşi mayalı ekmekçi... Müjgan Hanım, ben ayırdığımı mayalık hamuru, buzdolabından çıkarıp, ılık bir yerde yarım saat kadar beklettikten sonra ( bu şekilde göz göz olup kabarıyor maya) hamura katıyorum, aktive etmek derken kastettiğiniz tam olarak nasıl bir işlem? İlk mayalamada olduğu gibi su ve un ilavesi mi yapıyorsunuz? |
|
|
|
|
|
#25 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
) Bu yüzden mayayı baştan yapmam gerekecek bir gün... Son mayaya, daha önce de dediğim gibi, şeker ve süt ekledimdi. Bu mayayla hamur yoğururken de, hamurun içine yarım bardak zeytinyağı koyduğum için, ayırdığım mayada da zeytinyağı var şimdi. Dolaptan o mayayı alıp, yeniden aktive ettiğimde o zeytinyağı mayanın başına iş açacak mı merak ediyorum Sevgili Livadi, aktive etmekten kastım, buzdolabına konduğunda pasifleşen, durgunlaşan bakteri ve mantar etkinliğini, yeniden canlandırmak... Bunun için dolaptan aldığım maya parçasını ılık su içinde eritip, üstüne un ekliyorum. Aynı günün sonunda aktivasyon görülüyor. Ama ben bu süreyi uzatıyorum, ekmek yapmaya vaktim olduğu an hemencecik kullanıyorum ![]() |
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#28 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
)Şaka bir yana mayamız bir yandan eskiyip güzelleşirken, biz de her denemede bir şeyler öğrenip güzelleşiyoruz. Siz en iyisi baştan peşin peşin, ilk pişenlerin yeteri kadar kabarmayacağını söyleyin eve, mazeret de maya olsun. Sizin evdekiler de maya eskiyene kadar iyice tecrübe kazanırlar bizim gibi. |
|
|
|
|
|
|
#29 | |
|
agaclar.net
|
Alıntı:
Un, su, maya ölçülerini bardak hesabıyla yazarlarsa iyi olacak değil mi? ![]() Bardaklar birbirinden farklı boyutlarda, bu nedenle tanınmış ve heryerde aynı isimle satılan bir bardağı ölçü olarak kullanmak gerek. Mesela rakı ya da limonata bardağı iyi bir ölçü... Sorunu dar olması. Sıvı türü şeyler için diğer bardaklardan daha iyi, çünkü altı da üstü de aynı genişlikte... |
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
Ağaç Dostu
|
Deneme 4
![]() ![]() ![]() Son denememden ekmek manzaraları.... Çok başarılı olduğu söylenemez. Çok yumuşak (hatta demirdöküm tencere olmasa hamur olacakmış) Kesilirken ufalanıyor, dayanıksız, kekimsi dokusu var. Ama lezzeti fena değil. Hamur yoğururken bir daha zeytinyağı kullanmayacağım. |
|
|
|
![]() |
|
|