View Single Post
Eski 16-07-2007, 16:57   #1
Filiz
Ağaç Dostu
 
Filiz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: burdur
Mesajlar: 1,212
Ekşi Mayalı (Ekşi Hamurlu) Ekmek

Ekşi mayanın ilk çıkış noktası ilginçtir. Hıdırellez gecesi un su tuz hamur yaparsınız ve sabaha kadar mayalanır (ben bunu denemedim annem söylüyor) ya da yapan bir komşunuz varsa bir tutam alırsınız.

Bu maya yaklaşık iki yufka bezisi kadar olmalı. Bu maya kefir mayası gibi saklanabilir oda ısısında.

İşte bu mayayı ekmeği yapmadan bir gün önce biraz çoğaltmak için un su tuz hamur yoğurup üzerini örtün. Akşam yatmadan yaparsanız sabaha kadar mayalanma devam edecektir. Bu sizin hamurunuza katacağınız maya.

Bundan bir sonraki kullanım için yine iki yufka bezisi kadar ayırıp kalanı ekmek yapacağınız hamura katın. Bir miktar kuru/yaş maya da katabilirsiniz. Ilık su ile yoğurup hamuru karıştırdıktan sonra ekşi mayayı katarsanız daha iyi olur.

Daha sonra tüm hamuru bir arada yoğuruyorsunuz. Yaklaşık 30-40 dak.

Daha sonra bir 45 dak bu hamur kabarıyor. Bunun ölçütü de elinizi bastırdığınızda hamur eski haline dönecek.

Daha sonra bu hamurdan ekmek yapacağınız boyutlarda beze alıp, yuvarlayıp unladığınız bezin üstüne mayalanmaya bırakıyorsunuz. Burada da mayalanan ekmeği son olarak fırına atıyorsunuz. afiyet olsun.

Filiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön