agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Mutfak > Hamurişleri, Tatlılar, Çerezler > Ekmek
(https)




Beğeni Düzeni623Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 02-03-2011, 12:26   #151
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi soberman Mesajı Göster
Siz o kadar güzel açıklıyorsunuz ki, inanın artık bana söz düşmüyor.

Büyük bir merak ve zevkle gelişmeleri izliyorum.
Bizim yaptığımız kulaktan dolma, azcık da denediğimiz şeyler. Ama siz öyle mi? Bu konuda uzmanlaşmışsınız, hiç mütevazı olmayınn ))

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2011, 13:22   #152
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
2. gün

Eklenen Resimler
 
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2011, 13:29   #153
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Daha vakti gelmemiş

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2011, 13:30   #154
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Tarife göre 5 günde oluyor maya.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-03-2011, 08:10   #155
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
3. gün
İçinde görünen siyahlıklar kuru üzüm.

Eklenen Resimler
 
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2011, 08:14   #156
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Dün gece bir ekmek denemesinde bulundum.
1. adım: 1 bardak ekşi maya, yarım bardak unu bir kapta karıştırdım. Üzerini streç filmle kapatıp 2 saat beklettim.

2. adım: İçine 2 bardak un, 1/2 bardak su ve 3/4 tatlı kaşığı tuz kattım. 10 dakika yoğurup 7 saat beklettim.
Name:  IMG_5445.jpg
Views: 693
Size:  31.1 KB

3. adım: Hamuru unlanmış tezgahta yuvarladım. İyice unlanmış tepsiye alıp 2 saat beklettim.
Name:  IMG_5452.jpg
Views: 650
Size:  31.6 KB

4. adım: Üzerine 3 derin çizik attım. 220 derecede 25 dak. pişirdim.
20 cm. çapında bir ekmek oluştu.
Name:  IMG_5457.jpg
Views: 647
Size:  47.9 KB
Name:  IMG_5460.jpg
Views: 674
Size:  41.0 KB

Sonuç: Daha büyük bir ekmek olur sanıyordum. Tadı güzel. Şu anda bir yandan yarısını yiyorum.
Tarif şu siteden.


Düzenleyen sakagun : 04-03-2011 saat 21:19
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2011, 08:29   #157
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Elinize sağlık.
Bu ekmek görüntüsüne göre güzel olmuşa benziyor. Evet güzel olmuş.Sünger gibi. Elinizle bastırın; eski halini alması gerekir. Tadı da güzel diyorsunuz. Bayatlama süresi de önemli. Ekşi mayanızın kalitesini bu süre belirler.
İnce bir dilim, üzerine sızma zeytinyağı gezdirin, bir tutam kırmızı biber, kimyon. Böyle bir test eder misiniz

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2011, 08:34   #158
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Teşekkürler Tura. Üstüne bastırdığımda eski halini alıyor.
Karper, kaşar peyniri ve cevizle bir kısmını bitirdim ve çok doydum. İlginç bir şekilde gözüme küçük gelen ekmek bir anda tıkadı. Yarısını bile yiyemedim.
Öğlen de dediğiniz şekilde deneyeyim.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2011, 10:00   #159
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Sn. Sakagün elinize sağlık. Kabuk da çok güzel oluşmuş.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2011, 10:25   #160
Ağaç Dostu
 
livadi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
İşte bunlar benim ilk ekmeklerim, biraz geç oldu ama fotoğraf yükleme konusundaki beceriksizliğimden, affola

Gittikçe daha iyi oluyor kabarması, dokusu ; ama henüz istediğim ekmek değil ...

Name:  ekmekPICT2500.jpg
Views: 678
Size:  39.7 KB

Name:  ekmekPICT2503.jpg
Views: 668
Size:  26.5 KB

Name:  ekmekPICT2508.jpg
Views: 645
Size:  38.6 KB

livadi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2011, 15:00   #161
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Ekmekte dış görüntü önemli değil. Tadı nasıl beğendiniz mi? Tadını beğendiyseniz önemli olan o. Biraz ununu az atın. Üstünü de çizin. Çatlamasın.


Düzenleyen Tura : 04-03-2011 saat 15:45 Neden: bilgi eklemek
Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2011, 19:24   #162
Ağaç Dostu
 
livadi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
Bu ilk denememdi, bundan sonra nispeten daha iyilerini yaptım, tadını beğeniyorum genellikle.
Ama istediğim gibi pofuduk olmuyor ekmeklerim, ağır ve sık dokulu oluyorlar...

livadi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2011, 20:50   #163
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Teşekkürler Kiraz. Bugün iki katı ölçüyle deniyorum. Bir de ılık su içinde mayalayacağım. Belki daha kabarık olur.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-03-2011, 21:04   #164
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Sakagün, ilk deneme için harikasınız. Elinize sağlık. Çok güzel görünüyor ekmeğiniz.
Livadi sizinki de benim ekmeklerime benzemiş. Çizilmeyince, kendi kafasına göre çatlamışş. Bundan sonrakiler çok daha iyi olacak eminim )

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2011, 07:57   #165
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Teşekkürler Müjgan.
Fırından yeni çıktı. 2 kat malzemeyle denedim.

Eklenen Resimler
 
sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2011, 10:45   #166
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Buzdolabından dün çıkardığım mayayı ılık ortamda beklettim. Pek yukarıdaki gibi köpük köpük olmadı ama kokusu çok güzeldi. Sn. Sakagün'ün tarifinden esinlenerek biraz un katıp geceyi geçirttim. Bu sabah un, su, şeker, tuz çok az da yağ ilavesi ile ekmek makinasının hamur mayalatma programına koydum.

Karıştırma sırasında, arada baktığımda cıvık olduğunu gördüm, bir kaç kere un ilave ettim. Bir saat sonunda kocaman kabaracak diye beklerken kendini salmış bir hamur elde ettim. Ne kadar un yedirsem yine kendini salmış bir hamur oldu, hiç elastikiyeti kalmamıştı. Bu halde pişirirsem iyi sonuç alamayacağımı düşünerek, unlayarak tekrar mayalanması için bir kaba koydum, biraz ümitsiz bekliyorum

Sn. Sakagün tebrikler, çok iyi gidiyor.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2011, 10:52   #167
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Sanırım ekmeğin kıvamında olması için ılık ortam gerekiyor. Kış ayında bu ortamı bulmak zor oluyor. Benimki bütün gece yatak odasında elektrikli sobanın karşısındaydı. Ayrıca ılık su dolu kabın içine yerleştirmiştim.
Aslında bir de gündüz yapıp, sürekli altında ılık su bulundurarak denemek lazım.

Benim ekmek makinesi artık kabartmıyor. Ben de ekmek makinesini bazen yoğurma işlemi için kullanıyorum. Yukarıdaki ekmeklerde ekmek makinesi kullanmadım.

Bir de yoğurma kısmı çok önemli. Akşamki ekmeğin kıvama gelmesi için içine ılık su ekleyip 15 dakika kadar yoğurdum.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2011, 11:07   #168
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Hafta sonu kalorifer sürekli yandığı için, hamurun soğuma problemi olmadı, radyatörün üzerine tahta koyup, kabı buraya yerleştirmiştim. Acaba buzdolabından sonra hamur bana küstü mü? Bakalım akşama ne naz yapacak?

Ekmek makinesin hamur kabartma kısmını bir kaç kere çörek hamuru için kullanmıştım, sonuç mükemmeldi, odada o kadar güzel kabartmama imkan yoktu. Hamuru buzdolabına koyup akşam kullandığım halde üzeri kapalı olmasaydı, kabından taşacaktı.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2011, 10:15   #169
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Deneme 6

Bu sabah kahvaltıda "Deneme 6" dan yedik. Lezzeti pek hoş, lakin fırında biraz daha kalıp, kızarabilirmiş.



Name:  deneme6-6.jpg
Views: 615
Size:  39.8 KB

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2011, 10:22   #170
Ağaç Dostu
 
Sevgi Durul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2009
Şehir: Manisa Eskişehir
Mesajlar: 8,524
Galeri: 765
Afiyet olsun. Ekmekleriniz git gide güzelleşiyor, elinize sağlık.

Sevgi Durul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2011, 13:29   #171
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 06-01-2009
Şehir: MARMARİS
Mesajlar: 970
Ellerinize sağlık arkadaşlar , ekmekler nefis gözüküyor. Bu sayfayı hemen bilisayarımın sık kullanılanlar bölümüne kaydettim. Pazartesi malzemelerimi alıp bende maya yapımına başlıyacağım

Doğayla Barış Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2011, 20:21   #172
Ağaç Dostu
 
livadi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: Rize- Şanlıurfa
Mesajlar: 303
Müjgan hanım, son ekmeğiniz de ekşi mayalı mı?

Ekşi maya ile yaptığım ekmeklerim, iyi kabarıyor, öyle ki; çizikleri bile kayboluyor ama bir türlü sizinkisi gibi süngerimsi bir doku elde edemiyorum...

Elinize sağlık çok güzel görünüyor...

livadi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2011, 23:34   #173
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SDurul Mesajı Göster
Afiyet olsun. Ekmekleriniz git gide güzelleşiyor, elinize sağlık.
Teşekkürler SDurul

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-03-2011, 23:35   #174
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi livadi Mesajı Göster
Müjgan hanım, son ekmeğiniz de ekşi mayalı mı?

Ekşi maya ile yaptığım ekmeklerim, iyi kabarıyor, öyle ki; çizikleri bile kayboluyor ama bir türlü sizinkisi gibi süngerimsi bir doku elde edemiyorum...

Elinize sağlık çok güzel görünüyor...
Evet bu 6. denememdi Ekşi maya gittikçe gelişiyor sanırım. Ya da benim elim ekmek işine yatmaya başladı.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2011, 07:57   #175
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-06-2008
Şehir: Aksaray
Mesajlar: 4,652
Galeri: 2
Hanımlar pes etti sanırım. 2 gündür gelişme yok. Halbuki Müjgan ve

sakagun çok iyi gidiyordu. Yoksa tüketimdeler mi.

Tura Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2011, 09:14   #176
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Ben farklı ekmekler deniyorum. Maya buzdolabında duruyor. Birkaç gün sonra yeniden yapacağım.

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2011, 09:20   #177
Ağaç Dostu
 
Müjgan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-08-2004
Şehir: Ankara
Mesajlar: 4,544
Galeri: 30
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Tura Mesajı Göster
Hanımlar pes etti sanırım. 2 gündür gelişme yok. Halbuki Müjgan ve sakagun çok iyi gidiyordu. Yoksa tüketimdeler mi.
Pes etmek? Ama siz de insaf edin... hem ekşi mayalı ekmek, hem ayrıca ekmek makinesinde ekmek... hergün nasıl yapacaksak? )

Dün gece likapalı ekmek yaptım mesela, onun fotoğraflarını da ekleyeceğim.

Müjgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2011, 17:42   #178
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster
Buzdolabından dün çıkardığım mayayı ılık ortamda beklettim. Pek yukarıdaki gibi köpük köpük olmadı ama kokusu çok güzeldi. Sn. Sakagün'ün tarifinden esinlenerek biraz un katıp geceyi geçirttim. Bu sabah un, su, şeker, tuz çok az da yağ ilavesi ile ekmek makinasının hamur mayalatma programına koydum.

Karıştırma sırasında, arada baktığımda cıvık olduğunu gördüm, bir kaç kere un ilave ettim. Bir saat sonunda kocaman kabaracak diye beklerken kendini salmış bir hamur elde ettim. Ne kadar un yedirsem yine kendini salmış bir hamur oldu, hiç elastikiyeti kalmamıştı. Bu halde pişirirsem iyi sonuç alamayacağımı düşünerek, unlayarak tekrar mayalanması için bir kaba koydum, biraz ümitsiz bekliyorum

Sn. Sakagün tebrikler, çok iyi gidiyor.

Bu keyifsiz hamurun sonucu iyi olmadı, nedenlerini düşünüyorum.

- Sabırsız davranıp, maya iyice aktifleşmeden hamuru yaptığımı sanıyorum, Sn. Sakagün'ün mayası kadar köpük köpük olmamıştı.
- Fırın kabını iyice unlayıp hamurumu içine koymuştum, bir gün sonunda ekmeğin hacmi iki katına çıkmıştı ama bu süre içinde üstü örtülü olmasına rağmen kurumuştu.
- Kapağını kapatmadan 200 derecede pişirdim, süreyi de biraz uzatınca beklediğimden kuru oldu.
- Hamurun altı unluydu ama kabardıkça kabın yanına yapışmış, tencereden çıkarmakta zorlandım, sonunda üst yarısı elime geldi altta yapışan kısmı spatula ile çıkardım.
- Tadı güzel, içi hamur gibi durmuyor, gözenekli ama nedense çiğnerken un dişe yapışıyor bu da çok rahatsız edici.
-Doğal tam un oranını fazla kullanıyorum, belki sonuçta bunun da etkisi vardır.

Yine de yılmayacağım, yarın evdeyim, bir deneme daha yapacağım.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2011, 17:57   #179
Ağaç Dostu
 
sakagun's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-05-2007
Şehir: Geyve
Mesajlar: 2,024
Galeri: 107
Pişirirken fırının kapağını kapatmayı, ancak içine dayanıklı bir kapta yarım bardak su koymayı deneyin. Üzerinin kurumasına radyatörün üstüne koymanız neden olmuş olabilir mi?

sakagun Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-03-2011, 18:03   #180
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Galeri: 73
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sakagun Mesajı Göster
Pişirirken fırının kapağını kapatmayı, ancak içine dayanıklı bir kapta yarım bardak su koymayı deneyin. Üzerinin kurumasına radyatörün üstüne koymanız neden olmuş olabilir mi?
Tencere kapağını kapamadan demek istemiştim. Gelecek sefere su da koyacağım.

Kurumaya radyatör neden olmuş olabilir, bir de mayalanma uzun sürdüğü için olabilir.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:30.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2024