View Single Post
Eski 23-01-2013, 09:03   #439
TigerX
Ağaç Dostu

TigerX's Avatar

Giriş Tarihi: 12-09-2006
Görüşlerini yazan-yazamayan herkese teşekkürler....

Anlaşılan en iyi ihtimalle hafif ekşimsi tada razı olmak gerekecek...

Değişik un denemelerimde değişik lezzetler söz konusu oluyor. Çoğu paket unda aradığım un lezzeti yok. Zaten daha hamuru yoğururken bile hamurda bir çiğlik oluyor. Mis gibi buram buram buğday yerine hamsı bir kuku hakim oluyor. Bu da nihayetinde ekmeğin tadında da kendisini belli ediyor.

Hafta sonu değirmenden taze çekilmiş ve kepeği çok çok az alınmış yeni bir un aldım. Hamuru yoğururken ve pişirirken de eski çocukluğumuzdaki evde ekmek pişerken oluşan o muhteşem koku ve yerken ağzımızdaki o hafif tatlımsı o mükemmel lezzet olmasa bile şu ana kadar yaptığım en lezzetli ekmek oldu.

Zaten ekmek yapacaksak tam buğday yapmadıktan sonra pek bir faydasının olmadığına inanıyorum. Beyaz unun vücuda nişastadan başka bir faydası yok...

Organik olmayan paketli unların ambalajının üzerinde bazı firmalar dürüst davranıp ekledikleri katkı maddelerini de yazıyorlar. İşte biz sağlıklı olalım derken bu zehirleri de (doğal olmayan katkılar) vücudumuza almış oluyor. Kaş yapalım derken göz çıkarmış oluyoruz. En basitinden askorbik asit ekleyip hamurun daha iyi kabarmasını sağlıyorlar. Biz de zannediyoruz ki, "benim mayam ne de güzel kabarttı". Fakat işin aslı öyle değil elbette.

Sağlıklı ve doğal ekmek yapmak istiyorsak, sağlıklı ve doğal, mümkünse taş değirmende çekilmiş ve kepeği alınmamış un kullanalım. Benim arayışlarım ve çabam bu yönde.

Not: Susuz yetişen buğdayın ekmeği hafif tatlımsı oluyor, sulu yetişen buğdayınkisi ise daha gevşek ve tatsız birşey oluyor. Tecrübeyle sabittir.

TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön