View Single Post
Eski 19-07-2012, 10:26   #400
s.toprak
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Smile

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster
Sevgili S. Toprak tebrikler, çok güzel olmuş.

Bazlama da iyi fikir, denemeli.

Marketten maya almama inadım devam ediyor, ekşi ekmeğe devam...

Bazen sıkışınca değişik çözümler, denemeler de yapmak gerekiyor. Dün mayamdan biraz aldım, beklediğim kadar aktifleşmemişti. Büyükçe bir karıştırma kabına koydum, biraz un ve biraz su ile karıştırdım, üzerinde örtü ile bıraktım. Bir kaç saat sonra aynısını tekrarladım. Sonraki ziyaretimde, maya iştahlı gözüküyordu, şeker, tam buğday unu ve su ilavesi ile (artık el kararı yapıyorum) kocaman bir hamur yaptım.

En kısa zamanda bir plastik hamur kesici edineceğim, dün, kek hamurunu kabından sıyırmak için kullandığım bıçak benzeri büyük plastik aleti kullandım, sapı yumuşak olduğu için dibinden tutarak karıştım yine yapışkan ekşi mayalı hamurunda çok işe yaradı. Bütün karşımı aletle yaptım, hamurun altına sokup, üste doğru katladım. Hamurun üzerini örterek bir kaç saat yine beklettim. Son olarak çok az suyun içinde tuzu erittim, biraz un ilavesi ile hamuru tekrar karıştırdım. Akşam işim çok olacağı için doğrudan soğuk pişirme kabına koyup, üzerini bez ile örterek son kez beklettim.

Bu sefer kabarması çok daha güzel oldu, koca kabı doldurdu. Kabım yayvan olduğu için ve çapı da en az 30 cm geldiği için ince-uzun, üstü kıtır dilimler çıkıyor. Evdeki oburlara emanet ettim, kokusu ise burnumda.
Sevgili Kiraz kutluyorum,
"Kabarması çok güzel oldu" dediğiniz anda ekmeğiniz olmuş, elinize sağlık.
Karıştırma işlemini tahta spatula ve evde bulunan sağlam, nisbeten esnek
plastik bir kaşık ile yapıyorum.
Katlayacak olsaydım sanıyorum bunu elimle yapmayı yeğlerdim.
Bu ekmeğin hamuru baya bir cıvıktı.Belki bu kadarcık kabarabilmesini
buna borçluyum. Aslında daha fazla kabarsaydı daha da iyi pişecekti.
şimdi yerken kızartıyorum. Bir fiske, bir kac granul instant maya eklesem
güzel kabarırdı bunu yapmadım, bu ekmekte sadece un tuz su ikikaşık ev
yapımı yoğurt var. (ekşimaya da un ve sudan ibaret olduğundan ondan yeniden söz etmiyorum
Ekmeği bu sabah dilimleyip, sarıp dondurucuya attım.
Lütfen, benim için bazlama yapmayı tarif edebilir misiniz?
Bunu bilmemem biraz ayıp ama ne yazık hiç yapmadım,
yapılırken de görmedim.
Ege'de çocukluğumuzda Ramazan'dan önce bir gün yufka yapılırdı.
O hamur incecik açılır, yufka sacta biraz pisirilir, sacta kurutulan yufkalar üst üste selelere konur, kuruyunca çıtır çıtır olan yufkalar bütün bütün, büyük ahşap kutularda korunurdu. Ramazandan sonra da yaz veya kış bu yufkalardan tepside mangal üzerindekalaylı bakır tepsiyi döndüre döndüre pişirilen yufka böreği yapılırdı. Yufka yapılırken yine sacta pişen gözlemeler de yapılırdı ama bazlama değil. Bazlamayı burada, sadece pazarlarda sonra da marketlerde tanıdım.Görünüşü ramazan pidesine benzer bir usulle yapıldığını düşündürüyor ise de ben tam olarak ne hamurunun hazırlanmasını ne de pişirilme yöntemini bilmiyorum.
Bir de not:Ekşi maya ekmeğinde tuzu maya ile birlikte sıvılara eklemedim, unun üzerine ekledim.
Teşekkürler, sevgiler.

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön