View Single Post
Eski 18-07-2012, 14:49   #394
s.toprak
Ağaç Dostu
 
s.toprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 238
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hberbul Mesajı Göster
teşekkür ederim ama kalan mayayı attım ve tekrar "ekmek sanatı" sitesindeki tarife göre akşam tekrar maya yapmaya koyuldum.

1.Aşama

Malzemeler:
50 gr. (1/3 Cup)........................................ Tam buğday unu.
150 gr. (1 tam 1/5 Cup).............................. Ekmeklik buğday unu (650 randıman).
20 gr. (1 TBSP/Yemekkaşığı)........................ Süzme Bal.
1 adet .................................................. .. Yumurta beyazı (iri).
150 ml................................................ ..... Ilık damacana suyu


36 - 48 saat arası dinlenmeye bırakmak üzere doğrudan güneş ışığı olmayan sarsıntıdan korunaklı bir ortama koydum.Başarıncaya kadar DEVAM...
Ekşi maya yapmak için un ve içme suyu yeterli.
Hava çok sıcak olduğu için mayalanma çok çabuk başlıyor.
Buzdolabında beklerken bile mayalanıyor.
Un ve su oranını bire bire veren tarifler de var, üç birim una bir birim su veren de.
Az miktarda una göz kararı ile yavaş yavaş su ekliyorum boza kıvamında bir hamur bu sıcak günlerde ayni gün aktifleşiyor. Üzerinde minik yuvarlaklar oluşması aktifleşmenin başladığını gösterir.
Bu aşamada un ve su ekleyip çoğaltabilirsiniz. Benim mayam, oluşan kalın ve rengi değişmiş kabuğunu üzerinden alıp attıktan ve alttaki mayayı un ve azıcık su ile besledikten 20 dakika sonra yeniden aktifleşti. Bu 20 dakikayı üzeri eğreti (az da olsa hava alacak şekilde) kapatılmış olarak buz dolabı rafında geçirdi.
Akşama da gördüğünüz ekmek oldu.
Maya kokusu pek sevimli bir koku değil, belki siz olmuş mayanızı çöpe atıyorsunuz.

s.toprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön