View Single Post
Eski 18-03-2013, 17:47   #454
Amasra
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 17-03-2013
Yapılan Mayanın Saklanıp Tekrar Kullanımı Hk.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz Mesajı Göster
Sn. Amasra,

Mayam hamur halinde değil, sıvı halde. Ekmek için bir bardak maya alıp, 2-3 kaşık maya bırakıyorum. Her gün az un ve su ilavesi ile, bir sonraki ekmek yapımına kadar yeterli miktara ulaştırıyorum. Haftada bir- iki kere kullandığım için ayrıca saklamıyorum, saklamam gerekirse buzdoladında bir hafta kalabiliyor. Buzdolabında saklansa bile haftada bir biraz un ve su ilavesi yapmak gerekiyor. Buzdolabındaki mayayı kullanmam gerektiğinde bir gün öncesinden çıkarıp, yine un ve su ilavesi yapıp aktifleşmesini bekliyorum.

Mayanın hamur halinde kullanımını ben de bilmiyorum, sanırım aynı yöntem kullanılıyordur.
Öncelikle vermiş olduğunuz cevap için teşekkür ederim. Siz bu kadar sık kullandığınız için yönteminiz oldukça mantıklı, ancak ben bu işi ilk defa yaptım ve bundan sonrada ancak 10 günde bir yapabileceğim. Yine yapmış olduğum araştırmalar neticesinde şöyle bir sonuca ulaştım. Sizlerle paylaşmak istiyorum.

Hazılamış olduğum maya ile yaptığım hamurdan elma büyüklüğünde bir hamur ayırmamın yeterli olduğunu ve haftada bir iki kere bir ölçü un, bir ölçü su ile besleyip gerektiğinde fazlasını atarak bir sonraki ekmek yapımında bunu kullanıp, yine elma büyüklüğünde bir hamur ayırıp besliyerek bu işe yıllarca devam edebileceğimi ve sizinde bahsettiğiniz gibi buzdolabında muhafaza edebileceğimi öğrendim.
Bu arada hazılamış olduğum maya ile yaptığım ekmeğin bir harika olduğunu belirtmek isterim. Elma büyüklüğünde ayırmış olduğum hamuru da yukarıda bahsettiğim şekilde besleyip yeniden deniyeceğim.
Saygılarımla,

Amasra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön