Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi neşecan
evet biraz pakmaya koyuyorum
|
Aynı ekmekten anneannem de yapardı. Aklımda o kullanıyordu diye kalmış çünkü. Bu yüzden size de sordum.
Ben de Kırklareli'liyim Sn. neşecan. Çocukluğumun tüm tatilleri köyde geçti. Haftanın bir günü anneannem tarlaya gelmezdi bizimle. Sırf ekmek yapmak için evde kalırdı. Daha büyük fırında 5-6 tepsi ekmek yapar, bir haftalık ekmek ihtiyacı karşılanırdı. Yoğurduğu ekmeğin hamurundan bi top ayırır, onu un dolu bir kasenin içine koyup, una gömer ve ağzını da kapatıp buzdolabında uykuya bırakırdı. Sonraki ekmek yapımında dolaptan bu eski mayasını alır, aktif hale getirir ve maya niyetine kullanırdı. Ammaaaaa işte aklımdaki tüm çelişki burada başlıyor. Bu eski mayasına ilaveten pakmaya da kullanırdı. Onu hangi aşamada kullanıyordu bilmiyorum ama.
Şimdi ben de evde ekşi mayalı ekmek yapmaya başladım. 2 aydır sanayi tipi mayalı, sanayi tipli ekmekler girmiyor eve.

Kıyaslama yaptığım zaman benim ekmeğim anneannemin o eski ekmeklerinden daha ekşi. Hatta o ekmeklerde hiç ekşi tat yoktu nerdeyse. Şimdi düşünüyorum da pakmaya acaba o ekşiliği kırsın diye mi kullanılıyordu.