View Single Post
Eski 02-01-2015, 14:46   #474
Kiraz
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,640
Hazır mayalarda ne varsa ekmeği çok daha yumuşak yapıyor, mayalanma süresini çok azaltıyor, kısa zamanda çok kabarıyor, pişince kokusu da güzel oluyor.

Ekşi mayada mayanın çalışmasına göre ekşilik değişebiliyor. İlk zamanlar ekmeğim zor kabardığı için mayalanma süresini uzun tutuyordum ve ekşi oluyordu. Mayalanma süresi kısaldıkça ekşilik azalıyor, şimdi neredeyse fark edilmez hale geldi.

Ekşi mayada sürekli olarak mayayı beslemek zorunda değilsiniz, ilk hafta maya iyi çalışmadığında bunu yapıyorsunuz. Mayanız iyice olgunlaşınca, hiç ellemeden 1 hafta- on gün buzdolabında kalabiliyor. Benimkinin içine hazır maya katmadan hacmi iki-üç katına kadar çıkabiliyor artık ama hazır mayalardaki gibi bir-iki saatte değil, 6-8 saatte mayalanıyor.

Ekşi maya ile yapılan ekmekler sünger gibi boş ve hafif olmadığından küçük bir dilim gayet doyurucu olabiliyor. 4 kişilik bir aileyiz, 5 veya 7 günde bir yapılan ekmek ( 700-900 gr un ile) yeterli oluyor.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön