Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Kiraz
Ekşi mayada mayanın çalışmasına göre ekşilik değişebiliyor. İlk zamanlar ekmeğim zor kabardığı için mayalanma süresini uzun tutuyordum ve ekşi oluyordu. Mayalanma süresi kısaldıkça ekşilik azalıyor, şimdi neredeyse fark edilmez hale geldi.
|
Sn. Kiraz, mayalanmayı buzdolabında mı yapıyorsunuz yoksa oda sıcaklığında mı?
Alıntı:
Ekşi mayada sürekli olarak mayayı beslemek zorunda değilsiniz, ilk hafta maya iyi çalışmadığında bunu yapıyorsunuz. Mayanız iyice olgunlaşınca, hiç ellemeden 1 hafta- on gün buzdolabında kalabiliyor. Benimkinin içine hazır maya katmadan hacmi iki-üç katına kadar çıkabiliyor artık ama hazır mayalardaki gibi bir-iki saatte değil, 6-8 saatte mayalanıyor.
|
Ekşi mayanızı nerede saklıyorsunuz? Ben her gün besliyorum. Çünkü besleyip mayayı çoğaltmam gerekiyor. Gün aşırı ekmek yapıyorum. Ama beslemediğim gün mayanın üzeri sanki bi tabaka kaplayacakmış gibi değişmeye başlıyor. Bir iki karıştırınca hemen düzeliyor. Tahmin ediyorum o gün ve ertesinde de beslemezsem maya bozulma eğiliminde olacak.
Alıntı:
Ekşi maya ile yapılan ekmekler sünger gibi boş ve hafif olmadığından küçük bir dilim gayet doyurucu olabiliyor. 4 kişilik bir aileyiz, 5 veya 7 günde bir yapılan ekmek ( 700-900 gr un ile) yeterli oluyor.
|
Yalnız bu fikre hiç katılmıyorum. Ya ben burda hata yapıyorum ya da çok kişi farklı düşünüyor. Aslına bakarsanız ekşi maya ile yapılan sünger gibi boş ve hafif olmayan ekmeklerin doyuruculuğu içeriğinden kaynaklanıyor. Aşağı yukarı aynı ebattaki fırından satın aldığımız ekmeğin ağırlığı yanlış hatırlamıyorsam 250-300 gr civarında olmalı. Benim yaptığım ekmeğin aynı ebattaki ağırlığı ise 900 gr.. İşte sanayi tipi mayanın fonksiyonu burda meydana çıkıyor. Nerdeyse 3-4 katına yakın içeriği olan ekşi mayalı ekmeğin daha doyurucu olması çok normal. 3-4 dilim satın alınan ekmek yerine 1 dilim ekşi mayalı ekmek yemek aynı işi görüyor ve daha doyurucu oluyor.
Ama ne var ki sadece gerçek ekmek yemiş oluyoruz. İçeriği sadece %100 un, su ve tuzdan oluşan gerçek ekmek.