![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-09-2007
Şehir: antalya
Mesajlar: 85
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-09-2007
Şehir: antalya
Mesajlar: 85
|
Tokat kebabı denemem hk
Değerli arkadaşlar, Konuyu açan Selahattin Yılmaz Bey ve Balıkçı Serdar kardeşimin yazdıkları,beni Tokat Kebabı konusunda meraklandır ve adeta hırslandırdı. Hele hele serde Boluluk olunca dururmuyum. Tokat kebabı konusunda tüm yazıdıklarınızı okudum.Yetmedi internette yazılanları da okudum.Ama pişirme teknikleri bakımından çelişkili yazılar vardı. Bunu en iyi kimbilirdi?Tabii Tokatlı olup yapan.Yani ustasına soracaksın dedim. Ve başladım Balıkçı Serdar kardeşimle bu konuda görüşmeye.Kâh yazışarak,kâh telefonla kendisinden çok şey öğrendim.Tokat kebabı konusunda bildiklerini esirgemediği için kendisine şükranlarımı buradan bir daha ifade ederim. Gelelim sadede. sahibinden.com sitesine girerek;Samsun dan Ankaralı Soba (Mustafa Ankaralı'dan) 135.-TL ye kargo dahil bir Tokat sobası aldım.Siparişi geçtiğimin ikinci günü PTT kargo ile geldi. Aldığım soba;20 şişlik 45 x50x50 ebadında paslanmaz krom çeliktir. ![]() Şimdi önemli olan bunu denemekti. Öncelikle Balıkçı Serdar kardeşimin önerdiği gibi Pinar Odunu( MEŞE ODUNU) aramaya başladım.Antalya da ki oduncuları adeta talan ettim.En son bir oduncuda aradığım ebatlarda dal şeklinde meşe odunu buldum. ![]() Üstelik de kuruydu.50 kilo kadar meşe odununu kestirdim.20.-TL verdim. ![]() Tutuşturmak için Yumurta Viyolu ve birazda çıra kullandım.(Aklınızda olsun yumurta viyolu sıkıştırılmış bir madde olup sanki petrol ürünü gibi yanıyor,ben mangal yaparken hep kullanırım.) |
|
|
|
|
|
#3 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-09-2007
Şehir: antalya
Mesajlar: 85
|
Tokat kebabı denemem hk devamı
Esas olan bu sobayı yaktığım da duman verecekmiydi, vermeyecekmiydi. Çünkü ben bunu oturduğum sitedeki apartmanımızın birinci katın da balkonda yapacaktım.Duman çıkarsa mutlaka sorun olcaktı. Yine burada Balıkçı Serdar kardeşim, bana sobanın bacasını balkonda ki barbekünün bacasına vermemi önerdi. Sonra kendilerinin uyguladığı sistemi anlatarak çizip yolladı. Sobacılar çarşısında iki bacanın çıkışını tek bir bacaya bağlayan bir kazan yaptırdım.30.-TL ye mal oldu. ![]() ![]() ![]() 8.-TL ye 2 mt açılan, aspiratör sipirali aldım. Amacım bacayı ,sipiral boru ile babeküye vermekti.Böylece duman bir yere yayılmadan barbekünün bacasından gidecekti. Sıra geldi denemeye,sobayı balkonda kurdum,sipirali sobanın bacasına geçirdim. ![]() Sipirali çekip uzatıp barbekünün içinde ki bacaya kadar soktum. ![]() Sobanın kazanlarında bir kaç gazete kağıdı yaktım baktım ki hiç duman çıkmıyor,Dumanlar baca tarafından çekiliyor başarmıştım. |
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-09-2007
Şehir: antalya
Mesajlar: 85
|
Tokat kebabı denem hk devamı
Şimdi sıra geldi pişirmeye. Et malum pahallı.Bizde ustası değiliz işin.Bakarsın yakarız onca eti diyerek... Denemek için önce tavuk yapmaya karar verdim. Bir tavuğu sırtından ikiye kestim.Boynunu keserek çıkarttım. Tavuk yaprak gibi iki yana ayrıldı.Baharatlama işlemini yaptıkdan sonra sobanın içine sallandırmak üzere şişlere geçirdim. ![]() Patlıcanın saplarını kesip,tavuk pişerken düşüp kaymasın diye şişlerin alt kısımlarına sapladım. ![]() Bir şişe de sivri ve kapya biberleri dizdim. ![]() Sobanın ortasındaki çekmeceyi çekerek içine 4 e doğranmış domateslerle,soğanları koyup,sobanın içine sürdüm.(Bunun resimlerini çekmeyi unutmuşum) Sıra geldi yakmaya..her iki kazanın içine önce yumurta viyolü parçaları,sonra çam çırası (demedi 2.-TL) parçaları yerleştirdim.Evde daha evvelden mangal tutuşturmakda kullandığım budanmış kuru dal parçalarını koydum,altlarından yaktım.Birden bire soba gümbür gümbür yanmaya başladı.Bunun üzerine her iki tarafı da meşe odunla besledim..Soba kuzine gibi gibi oldu..Ortada ne duman diye bir şey yoktu,hepsini barbekü bacası çekiyordu. Bir müddet sonra meşe odunları közlenmeye başlayınca,fırın kısmının kapağını açıp,tavuğu içine sallandırdım.Kapağı kapattım.Ara ara kapağı kaldırdım pişme durumunu kontrol ettim,bu arada pişen domateslerin buharını dışarı saldımki tavuk haşlama olmasın. ![]() Yaklaşık 35 dakika sonra kapağı açtığım da artık Tokat Tavuğu olmuştu.Nar gibiydi. ![]() Ve Balkondan müthiş kokular geliyordu. ![]() Tavuğun şişlerini çekip,tepsiye aldım.Üzerine de çekmecede pişen domates,soğan ve yine şişde pişen biberleri koyup,sofraya sundum. ![]() İnanın tek kelime ile harikaydı. Bundan sonra ki hedefim,Allah sağlık verirse inşallah kuzu etinden hakiki Tokat Kebabı olacak.Üçüncü parti de de levrekden balık kebabı yapacağım.Hepsini resimleyeceğim sizler için. Benim burada ki kazancım ne oldu? Gençliğimde iş icabı gittiğim Tokat ta yediğim tokat kebabına yıllar sonra kavuştum. Artık bunu yapacak bir sobanın sahibiyim. İllaki yapmak için araziye,pikniğe gitmeme luzum kalmadı.Yaptırdığım sistemle pikniği artık evde istediğim zaman yapabileceğim. Bana bu konuda önderlik eden,fikir veren,yönlendiren Balıkçı Serdar (Serdar Yalçın ) kardeşime tekrar tekrar teşekkür ederim. Dostlar,imkanı olan bu sobadan temin edip denesin derim...Sevgilerimle |
|
|
|
![]() |
|
|