View Single Post
Eski 13-06-2012, 23:31   #206
sigortacihasim
Ağaçsever
 
sigortacihasim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-09-2007
Şehir: antalya
Mesajlar: 85
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi mrduran Mesajı Göster
Etlerin hazırlanması/terbiyesi;

Her türlü et için geçerlidir. Yemek veya kebapta da uygulanabilinir.

Her işlem arasında 5 dakika ara vermelidir.

- Tuz ile ovalanır.
- 1 Tatlı/çorba kaşığı has zeyrtinyağı ile ovalanır.
- Acı biber ile ovalanır.(keyf' e göre).
- İri kesilmiş bol soğan ile ovalanır.
- Yarım diş sarımsak ezmezi ile ovalanır.
- 2/3 kaşık yoğurt veya yarım su bardağı süt ile ovalanır(süzme yoğurt âlâ olur)
- Olduğu gibi bir kapta buzdolabına konur.
-İstenirse üstüne baharat ve en üste de 2/3 yaprak defne yaprağı konur. Karıştırılmadan.
-15-20 saat çürütülmeye terkedilir.
- Etler büyük parça ise, kat kat işlemler yapılır.
- Sebzeler-şişler hazırlanır.
- Etler suyunu kurutmadan, cıvık cıvık şişe dizilir, bekletilmeden ateşe konur(mangal/soba/elektrikli ızgara).
-Şişler dik konacak ise, en üste kuyruk yağı konması dik âlâsı lezzetin, yatay ise aralara..
- Arada bir et üzerine, elde kalan sos artığından bez/fırça ile sürülür.
- Şişten sıyrıldıktan sonra baharat atılmalı.
-Önceden içinde salata, ayran, her türlü içecek(her türlüsü) bulunan sofra başında beklenir.
-En akıllısı(öyle sanan da olabilir) etleri dağıtır(3 içeri 1 dışarı)
-Etler yendikten sonra kural gereği sofrayı kuran kaldırılır.
-Eller yıkanmadan kahve içilir.
- Bulaşık işine karışmam, orası çetrefilli işte. Misafire bile yıkattırılabilinir.
- Balık hariç her türlü et için uygulanabilinir. Sayın Balıkçıserdar' ın kendine has sosu/sistemi vardır şüphesiz.

-Afiyet olsun denilmez, çünkü herkes lök gibi kenarda siesta' ya geçmiştir bilem)).
-''Netekim'' ben dedim ama duyan kim?.

Sayın Selahattin hocam' a, bu derdi başımıza açan olduğundan dolayı ''heçte'' teşekkür edilmez....Seviyoruz onu-saygılar.
Saygılarımla lütfen.

EKLENTİ;

Kebap şişleri yemekten sonra yıkanmaz, öylece gazeteye sarılıp saklanır(paslanmaması için). Kullanım öncesi güzelce yıkanıp temizlenir ve öyle kullanılır. Paslanan şişler, kum içine veya su ile katı bir halde sulandırdığınız toprak içine sokulup çıkarılarak pasdan arındırılır, çok iyi kurutulup gazeteye sarılır.
Sn.Mrduran,
Benim Tokat'ta yediğim tokat kebabında (ki kuzu etindendi) sadece soğanla marine edilmişti.Zaten kuzu etinden bahsediyoruz.Diğer etlere göre zaten yumuşaktır.
Birde malum her et marine edilmez.Marine etmek eti çürütmek,aside etmek ve böylece yumuşatmaktır.O nedenle Tokat kebabı yapılacak kuzu eti zaten yağlı ve yumuşak olduğundan marine edilmesine luzum yoktur.Tokatlılar olsa olsa sadece soğanın o has lezzetini vermek için soğanla eti marine ediyorlar.Birde eti marine de veya pişmeden evvel tuzlarsanız oda etin sıkar ve kanının çıkmasını,akmasını sağlar.Ki o zaman pişme aşamasında et yumuşaklığını kaybeder.
Esas olan hangi eti pişirecekseniz pişirin etin kanının içinde kalması esastır.
Hatta bunun için bizler etleri ızgara yaparken önce Mühürleriz.Yani harlı ateşte önce iiki tarafını hafif karamelize renge gelecek şekilde pişiriz.Bu kanın içinde kalmasını sağlar.Sonra etin cinsine göre ısıl işlemde pişirme/ızgara yaparız.
Birde şu Tokat Kebabı nerde ne zaman yenilecekse yensin...Elle yenir..Çatal ,bıçakla asla yenmez..Hele hele Tokat ta yerken çatal filan isterseniz adamı ayıplarlar.
O güzelim kirli lavaşdan bir parçayı koparırsınız.Üç parmağınızın arasına alıp aldığınız lavaşı kaşık gibi kullanıp kebapları alır ağzınıza atarsınız.
Tokat a her gittiğimde,bana Tokat kebabı yediren Tokatlı dostlarım,şimdi ki Ford bayii Oruçlar 'a da bu arada teşekkür ederek yad etmiş olayım.

sigortacihasim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön