![]() |
|
![]() |
#11 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 18-09-2007
Şehir: antalya
Mesajlar: 85
|
Alıntı:
Benim Tokat'ta yediğim tokat kebabında (ki kuzu etindendi) sadece soğanla marine edilmişti.Zaten kuzu etinden bahsediyoruz.Diğer etlere göre zaten yumuşaktır. Birde malum her et marine edilmez.Marine etmek eti çürütmek,aside etmek ve böylece yumuşatmaktır.O nedenle Tokat kebabı yapılacak kuzu eti zaten yağlı ve yumuşak olduğundan marine edilmesine luzum yoktur.Tokatlılar olsa olsa sadece soğanın o has lezzetini vermek için soğanla eti marine ediyorlar.Birde eti marine de veya pişmeden evvel tuzlarsanız oda etin sıkar ve kanının çıkmasını,akmasını sağlar.Ki o zaman pişme aşamasında et yumuşaklığını kaybeder. Esas olan hangi eti pişirecekseniz pişirin etin kanının içinde kalması esastır. Hatta bunun için bizler etleri ızgara yaparken önce Mühürleriz.Yani harlı ateşte önce iiki tarafını hafif karamelize renge gelecek şekilde pişiriz.Bu kanın içinde kalmasını sağlar.Sonra etin cinsine göre ısıl işlemde pişirme/ızgara yaparız. Birde şu Tokat Kebabı nerde ne zaman yenilecekse yensin...Elle yenir..Çatal ,bıçakla asla yenmez..Hele hele Tokat ta yerken çatal filan isterseniz adamı ayıplarlar. O güzelim kirli lavaşdan bir parçayı koparırsınız.Üç parmağınızın arasına alıp aldığınız lavaşı kaşık gibi kullanıp kebapları alır ağzınıza atarsınız. Tokat a her gittiğimde,bana Tokat kebabı yediren Tokatlı dostlarım,şimdi ki Ford bayii Oruçlar 'a da bu arada teşekkür ederek yad etmiş olayım. |
|
![]() |
![]() ![]() |
|
|