Şimdi sıra geldi pişirmeye.
Et malum pahallı.Bizde ustası değiliz işin.Bakarsın yakarız onca eti diyerek...
Denemek için önce tavuk yapmaya karar verdim.
Bir tavuğu sırtından ikiye kestim.Boynunu keserek çıkarttım.
Tavuk yaprak gibi iki yana ayrıldı.Baharatlama işlemini yaptıkdan sonra sobanın içine sallandırmak üzere şişlere geçirdim.
Patlıcanın saplarını kesip,tavuk pişerken düşüp kaymasın diye şişlerin alt kısımlarına sapladım.
Bir şişe de sivri ve kapya biberleri dizdim.
Sobanın ortasındaki çekmeceyi çekerek içine 4 e doğranmış domateslerle,soğanları koyup,sobanın içine sürdüm.(Bunun resimlerini çekmeyi unutmuşum)
Sıra geldi yakmaya..her iki kazanın içine önce yumurta viyolü parçaları,sonra çam çırası (demedi 2.-TL) parçaları yerleştirdim.Evde daha evvelden mangal tutuşturmakda kullandığım budanmış kuru dal parçalarını koydum,altlarından yaktım.Birden bire soba gümbür gümbür yanmaya başladı.Bunun üzerine her iki tarafı da meşe odunla besledim..Soba kuzine gibi gibi oldu..Ortada ne duman diye bir şey yoktu,hepsini barbekü bacası çekiyordu.
Bir müddet sonra meşe odunları közlenmeye başlayınca,fırın kısmının kapağını açıp,tavuğu içine sallandırdım.Kapağı kapattım.Ara ara kapağı kaldırdım pişme durumunu kontrol ettim,bu arada pişen domateslerin buharını dışarı saldımki tavuk haşlama olmasın.
Yaklaşık 35 dakika sonra kapağı açtığım da artık Tokat Tavuğu olmuştu.Nar gibiydi.
Ve Balkondan müthiş kokular geliyordu.
Tavuğun şişlerini çekip,tepsiye aldım.Üzerine de çekmecede pişen domates,soğan ve yine şişde pişen biberleri koyup,sofraya sundum.
İnanın tek kelime ile harikaydı.
Bundan sonra ki hedefim,Allah sağlık verirse inşallah kuzu etinden hakiki Tokat Kebabı olacak.Üçüncü parti de de levrekden balık kebabı yapacağım.Hepsini resimleyeceğim sizler için.
Benim burada ki kazancım ne oldu?
Gençliğimde iş icabı gittiğim Tokat ta yediğim tokat kebabına yıllar sonra kavuştum.
Artık bunu yapacak bir sobanın sahibiyim.
İllaki yapmak için araziye,pikniğe gitmeme luzum kalmadı.Yaptırdığım sistemle pikniği artık evde istediğim zaman yapabileceğim.
Bana bu konuda önderlik eden,fikir veren,yönlendiren Balıkçı Serdar (Serdar Yalçın ) kardeşime tekrar tekrar teşekkür ederim.
Dostlar,imkanı olan bu sobadan temin edip denesin derim...Sevgilerimle