View Full Version : Güler / Bahçe
Bu da benim bahçem...
156228
Bahçenin bulunduğu şehir : Balıkesir-Manyas
Bahçenin büyüklüğü : 10.000 m²
Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları: Güneş, yağış güzel, mevsimine göre de rüzgârlı.
Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri : 8b
Bahçenin türü: yazlık ve hobi
Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı?: Dağ eteğinde hafif meyilli bir alandı. Düz olan kısmında ufak bir köy evi yapıp, kendi zevkimize göre düzlükler elde ettik. Oldukça bakımsız, taşlık bir araziydi.
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz?: Aşağı yukarı onbeş yıldır.
Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Her iki soruya da cevabım hayır.
Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş plânı var mı? Varsa ekleyiniz: Yok
Bakımı nasıl yapılıyor?: Kişisel
Bahçede bulunan ek alanlar: Limonluk, çardak
Bahçe için hayaliniz, idealiniz var mı?: Şimdiki hali hoşuma gidiyor, belki bir süs havuzu olabilir.
Bahçede bulunan bitkilerin listesi(ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler): Şu an sayabilmem mümkün değil, cevabı daha sonra eklerim.
Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı?: Hepsine özeniyoruz.(Güllere, bağdaki üzümlere, meyve ağaçlarının hepsine. vb.)
Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? Ailemiz için, satış gibi bir olayımız yok.
Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : Suyumuz var, 65m derinlikten su çekiyoruz. Suyumuzun durumu iyi. Çimler ve arka bahçe otomatik bilgisayar ile sulanıyor.
Sebze bahçesi ve güllerin çoğu damlalıklı sulama ile sulanıyor, Yer yer de hortum kullanıyoruz.
Su tasarrufu içi neler yapıyorsunuz: Bitkilerin ihtiyaç duyduğu oranda su kullanıyoruz. Fazla su yine toprak tarafından emiliyor.
Toprak özellikleri: Kaliteli bir toprak yapısı yok, o yüzden yanık hayvan gübresi kullanarak ıslah etmeye çalışıyoruz.
Kompost yapıyor musunuz?: Yeni yeni deneme aşamasındayız.
Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu?: Hem de pek çok.
İyi ki yapmışım dedikleriniz neler: Ev yapıp, istediğim pek çok bitkiye sahip olmak, çoğu zaman da İstanbul'un kargaşasından uzak sakin-huzurlu bir ortamda olabilmek.
156227
156229
Siz buraya "bahçe" mi diyorsunuz. Ben bir daha bahçem var demiyeyim bari. :) Neler var acaba bu bahçede? Ya da ne yok acaba? Harika görünüyor.
ilknur aşık
22-05-2007, 15:21
Sn Guler
Bahçeniz hakikaten muhteşem. Nazar değmesin.
Sayın Meksika
Benim bahçem oldukça büyük 10 dönüm. Bu hale getirmek 10 senemi aldı ama şimdi çok keyif alıyorum hakikaten her bitkinin kökünde parmağımın izi vardır, uğraşım karşılığını kat kat verdi. Fotoğraf çekmede acemi olduğum için size istediğim detayda resim gönderemiyorum, becerebilirsem başka resimler de göndermek istiyorum. Güllerin sardığı kameriyede çay içmenin güzelliği bambaşka keşke sizlere de ikram edebilme fırsatım olsaydı. Bu güzelliği görmek için her hafta sonu Manyas'a kaçıyorum.
Selamlar.
Ben de bu halini seviyorum.
156247
Sevgili arkadaşlar
ön bahçedeki çim alan ve sulaması, beğendiniz mi? Keşke daha güzel resim çekebilseydim.
Selamlar.
11310
Ali H. ALI
23-05-2007, 13:03
Iyi gunler Guler hanim, guzel bir bahceniz var. Yalniz sormadan edemiyecegim, Dunyanin her yerinde su sorunu var. oralarda su sorunu yokmudur? yoksa bile bu yaz kuraklik basgosterebilir ve bahcenizdeki sulama sekli ilginc.
Sizlere suyu bol olan guzel yazlar dilerim.
Arkadaşlar, deliliğim son safhada. Biliyorsunuz çimlerimle başım büyük dertte. Ama bu arada o bozuk sararmış çimlerin arasında yemyeşil çıkmış su otları yokmu beni kahrediyor. Geniş yapraklı bitkileri öldüren ot ilacı ona tesir etmiyormuş. Elle tek tek toplamak gerekirmiş. Deliye postaki saydırmak misali hani. 1000 metrekare alanda tek tek ot topla. O kadar da inatçı otlar ki kendisi geliyor kökü toprakta kalıyor. Hele şimdi tohuma da geçmişler. Vay anam vay. Eşime dedim ki ben şimdi büyük bir bardak içine roundoplu (ot ilacı) su hazırlıyacağım ve bu otların yapraklarını tek tek bu ilaçlı suya batıracağım. Ancak o şekilde köklerine tesir eder ve kururlar. Bana bir bakışı vardı görmeliydiniz, gözleri faltaşı gibi açılmış, hayretle, şaşkınlıkla bakıyordu. Kahkahayı bastım, ciddi olduğuma inanmadı birtürlü. Ne dersiniz, yoksa ben hakikaten mi üşütüyorum, bu çimler beni delirtti mi?
İyi akşamlar sevgili iklimsiz.
Bahsettiğin çiçekler arasında taşkıran'ı tanımıyorum veya başka bir isimle biliyor olabilirim, hemen araştıracağım. Evvelki seneye kadar Frezya soğanları bende de mevcuttu. Ama bahçeyi bellemek ve ot yolmak için gelenlerin başından bir saat kadar ayrılmam onların sonu oldu. Hepsi güme gitti, tekrar da edinememiştim. Benimkiler hoş kokulu ve sarı renkteydiler. Eğer mümkün ise Frezya rica edebilirim. Bildirebilirsen özelinize adresimi yazarım. Sevgiler.
İklimsiz
11-11-2007, 21:31
Sevgili Guler
Frezyalar daha filiz vermedi, uygun boyuta gelince senin için seve seve yollarım. Taşkıran maceramı ise hiç sorma:) Eskiden evimizde vardı sonra bir talihsizlik sonucu yok olup gitti. Saxifraga stolonifera latince adlı, bizde ise gelin teli, sakallı dede **** taşkıran adıyla biliniyor. Taşkıran denmesinin nedeni yapraklarını kaynatıp içilen suyun böbrek ve safra taşlarını kırmasıymış.
Onca aramama rağmen bulamayınca ben de tohum satın almıştım. Sevgili Arzu Kasapoğlu küçük bir kök verdi sağolsun çok ta sağlıklı. Tohumlar henüz filizlenmedi bende merak ediyorum bakalım nasıl bir şey çıkacak.
dost.bahcivan
05-12-2007, 23:03
Arkadaşlar, deliliğim son safhada. Biliyorsunuz çimlerimle başım büyük dertte. Ama bu arada o bozuk sararmış çimlerin arasında yemyeşil çıkmış su otları yokmu beni kahrediyor. Geniş yapraklı bitkileri öldüren ot ilacı ona tesir etmiyormuş. Elle tek tek toplamak gerekirmiş. Deliye postaki saydırmak misali hani. 1000 metrekare alanda tek tek ot topla. O kadar da inatçı otlar ki kendisi geliyor kökü toprakta kalıyor. Hele şimdi tohuma da geçmişler. Vay anam vay. Eşime dedim ki ben şimdi büyük bir bardak içine roundoplu (ot ilacı) su hazırlıyacağım ve bu otların yapraklarını tek tek bu ilaçlı suya batıracağım. Ancak o şekilde köklerine tesir eder ve kururlar. Bana bir bakışı vardı görmeliydiniz, gözleri faltaşı gibi açılmış, hayretle, şaşkınlıkla bakıyordu. Kahkahayı bastım, ciddi olduğuma inanmadı birtürlü. Ne dersiniz, yoksa ben hakikaten mi üşütüyorum, bu çimler beni delirtti mi?
Sn. Güler Hn. Çimlerin içinde bulunan Suotları "Kannaş" basit bir şekilde yok edilir: Bu memsimde çimleri Sıfır ayarda biçiniz. Havalandırma makinası ile havalandırınız. Mantar ilaçları ile ilaçladıktan sonra; 20,20,0 Gübre ile besleyiniz.
dost.bahcivan
05-12-2007, 23:07
Bu işlem yaz mevsimende zayıflayan çimlerinizin ilk baharda güçlenmesini sağlıyacaktır. Mayıs ayının 2. nci haftasından sonra çimleri yüksek olarak biçiniz. (4 veya 5 cm.) su otlarının tohum vermesini önlerseniz şikayetiniz ortadan kalkacaktır. Saygılar sunarım.
İyi akşamlar sevgili dost.bahçıvan. Nasılsınız? Şu çimlerden çektiğimi bir Allah bilir bir de ben. Başıma gelmedik kalmadı, deliler gibi uğraştım 1 dönüm araziyi çimledim. Alt yapısı (sulama ile de eşimle çok uğraştık) ayrı bir dert, bakımı ayrı dert. Dert diye sızlanmama bakmayın, uğraşmak da hoşuma gidiyor. Hele biçimden sonra otomatik sulamayı seyrederken mest oluyorum. Bu sene beni çok üzdüler, su otları felaketti. Çimden 10-15 cm daha fazla yükselip görüntüyü bozuyorlardı. Tek tek ilaçladım. 1080 tane otu ilaçlı suya batırıp çıkarttım. Sonra da mantar hastalığı başgösterdi. Sayın Mine Pakkaner'in dediklerini harfiyen yaptım, hem de 3 sefer. Görüntü hala güzel değil. Baharı bekliyorum, sonrası Allah Kerim misali....
Tavsiyeleriniz için çok teşekkür ederim. Saygılar...
dost.bahcivan
05-12-2007, 23:52
Sn. Güler Hn. Mesleki tercübelerime göre onladğım kadarı ile çimlerinizde Çökertme dediğimiz bir hastalığın belirtileri var. Sonbahar aylarında (Mantarların güçlendiği zaman) Pas hastalığı da meydana gelmiş. Bu zamanda yapılacak engüzel işlem çimleri güçlendirmektir. İstanbulun Anadolu yakası ve Kocaeli civanda iseniz Makina ve teknik olarakta yardımcı olabilirim.
Makinadan neyi kastediyorsunuz, havandırma ise mevcut ama şimdilerde yapılacak bir şey yok gibi toprak çok ıslak Manyas'a kar yağdı. Çimler bile biçilemedi
dost.bahcivan
06-12-2007, 00:10
Havanın müsait olmasın gözetiniz. İlk fırsatta havalandırma ve ilaçlama işlemini yapınız. İlaç: (20 L Su için) 15cc Prevcur+1 çay bardağı Captan kullanıyorsunuz.
Günaydın sayın dost.bahcıvan, nasılsınız?
Akşamki yazılarınızı okudum tekrar. Bu konuyu bu sayfada yazışıyoruz diye inşallah ikaz almayız.
Bakın benim çim alanım 1000 m2. Çimlendirmeyi kendim yaptım. Kapak toprağını hazırladıktn sonra bahçeyi 10 ar m2 bölerek ipler çektim. m2 hesabına 70-80 gr 5li karışık tohumu karınca ilacı ile biraz da dere kumu koyarak serptim. Daha sonra kapağı örttüm ve Wolf'un start gübresini de serpip sulamaya başladım. Aşağı yukarı 2 sene hiç problemsiz yürüttük. Daha sonra bazı yerlerde yoncalar çıkmaya başladı. (arazi açık mutlaka rüzgar ile tohum geliyordur) o alanları da temizleyip yeniden ekimler yaptım.
Ama bu yaz, çimde yer yer kurumalar oldu daha doğrusu sararmalar başladı ve giderek büyüdüler. Alan aynen çiçek bozuğu geçirmiş bir surat gibi oldu. Köklü numuneler taşıdım tahlil ettirdim. Resimler çekip siteye yükledim, tarifler verdim. Sarı olan yerlerden çektiğim çimler elimde kalıyordu, aynen kemoterapi görmüş kafa gibi. Hemen çimleri biçtik ve aeratör çektik. Arkasından İzmir'den getirttiğim Huwasan ile iyice bir dezenfekte ettim. 2 gün bekledim akabinde Sportak uyguladım Benlate bulamadığım için kullanamadım. 2 gün daha bekledim birer hafta ara ile Turfset uygulaması yaptım. Daha sonra da M.A.P yerine geçen bir gübre daha verdim. Ama bunu daha sonra verdim. Aradan 1 ay geçti baktım değişen birşey yok. Aynı prosedürü tekrarladım. Hatam sulamaları akşam geç saatlerde yapıyordum hemen sabah erken saate çevirmek ve aralarını açmak oldu.
Gelelim neticeye; Bahçe yer yer yeşil, yer yer yolunmuş kaz gibi, yer yer de toprak (ufak bir çapa ile bazı değişik ot çıkan yerleri temizledim) Yani hiç mi hiç iç açıcı değil.
Genelde kar yağdığında karın üstüne gübre ASROY gibi serperdim o kar suyu ile yavaş yavaş erirdi ve bahara güzel bir çim olurdu. Şimdi yine geçen hafta kar yağdı büyüklük bende kalsın misali ben yine karın üstüne gübre serptım, artık kendisi bilir. oldu oldu olmadı basacam ayrık tohumunu.
Derdimi dinlediğiniz için teşekkürler.
Vermiş olduğunuz 20 litre suyu ne kadar alan için kullanmalıyım? İlaçlamam gereken alan 1 dönüm.
dost.bahcivan
06-12-2007, 23:43
Sn. Güler Hn. Yazınızı okuduktan sonra bahçenizde gezmiş gibi oldum. Tahminim doğru çıktı. Sizin bahçenizde çökertme hastalığı var. Çimler yeşil görünse bile köklerinin zayıf olduğunu göreceksiniz. Hava müsaid olduğu zaman ilaçlamayı yapınız. 20 L su karıştırılmış ilaç 1000 m2 için hesaplandı. İlaç 20 cm yüksekten yapılmalıdır.
Sevgili arkadaşlar,
Güler'in bahçesi adı altında açılan başlığı görünce şaşırdım, utantım da. Ben böyle bir başlık açmadım ki, kim açtı acaba?
Dedim ya kim açmış bilmiyorum, teşekkür ederim ama bahçemin olmazsa olmazları olan sardunyalarım nerede?
106446
Teşekkür ediyorum, madem böyle bir başlık açılmış ben de biraz şımarayım da bu kış gününde içinizi ısıtsın, gönlümüzü açsın diye evimin bir resmini yükleyeyim dedim.
10 Dönüm arazi mükemmel , inanın size imrendim Güler hanım , ben 250 m2
bahçeyi bir şekle sokmak için 2 senedir uğraşıyorum , sizin 10 senelik çabanızı
düşünemiyorum bile .
Bahçenizin fotolarını hep ilgi ile izledim , her köşesinden emeğinizin karşılığını
aldığınızı gördüm hele o sardunyalarınız ! Tebrikler.
Sebahattin Sargın
07-01-2008, 19:52
27845
27846
27847
27848
Bu gülü ilk gördüğümde zaten resime baka kaldım ;). Güler Hanımcığım ne yapıp edip bu gülden çelik almam lazım, içim gidiyor buna.
27849
Güler Hanımın bahçesinden bir kaç resimde ben yayınlıyayım dedim ;). Mayıs aylarına doğru bu bahçede bir toplantı yapılabilinir değil mi?
Sevgiler ;)
Sevgili deportivo, evet tahmin edemiyeceğin kadar çok çalıştım. Dedim ya her bir karış toprağında tırnaklarımın izi vardır diye. Ama şükürler olsun, hem sebze bahçemde hem de çiçeklerimde karşılığını gördüm.
Sana bir hikayemi anlatayım; Hemen balkondaki sardunyaların önüne glayör soğanlarını ekiyordum. Ekeceğim soğanlar 150 den fazla, başımda şapka, elimde eldivenler, ayağımda çizmeler.
Sabahtan öğleye kadar diğer işlerle uğraşmışım bahçede. Sıra Glayör soğanlarına geldi. Öğlen yemeği filan hak getire, akşama doğru bir çay içerim diye hesaplamışım.
Bu sırada bahçe kapısının önünde bir araba durdu, içinden biri erkek üçü bayan 4 kişi indiler. Mesafe uzun, ben de miyop olduğum için uzağı fazla seçemiyorum. Demir kapıyı açıp içeri girdiler bana doğru geliyorlar ama ben tanımadım gelenleri. Bizim köyden değiller.
Şişmanca olan bey ''affedersiniz, ben bir sonraki köyün orta okul müdürüyüm, arkadaşlar da Balıkesir'den gelen öğretmen arkadaşlar, duymuşlar; bu köyde bir İstanbul'lu hanımın bahçesi varmış çok güzelmiş onu görmek istediler, biz de geldik. Lütfen bir müsade alırmısınız bahçeyi dolaşalim '' dedi.
Ben de üstüm başım toprak içinde '' olur, madem bu kapıdan girdiniz yukarıya limonluğa doğru çıkın oradan daha güzel görürsünüz sonra da bağın yanından sebze bahçesinin önünden aşağı kapıdan çıkarsınız, ben de hayli yorgunum sizi dolaştıramıyacağım'' dedim.
Genç öğretmenlerden biri israr etti'' Biz çekiniriz, siz lütfen yine bir sorun da müsaade alın'' demez mi?. O zaman anladım ki gelenler beni bahçede çalışan işçi zannettiler, halim hiç de İstanbul'lu hanıma benzemiyordu. ''Kızım İstanbul'lu hanım dediğiniz benim, size söyledim ya çok yorgunum lütfen siz dediğim gibi dolaşın ve aşağı kapıdan çıkarsınız dedim. Akşam, olanları eşime anlatığımda çok güldük.
Sevgili sebo, resimleri yüklemişsin, teşekkür ederim. 2. resim Manyas'ın değil Silivri'deki bahçemden.
Sevgili A.ŞAHİN, evet güllerle sarılı kameriyede akşam çayı içmek çok keyifli. Oradaki bütün güller de kokulu. İnşallah bu sene Mayıs sonuna doğru site arkadaşlarımı davet etmeyi planladım, gelebilirseniz siz de bu güzel ortamda çayın tadını çıkartırsınız. Ben de eşim de mutlu oluruz.
bahçevan
07-01-2008, 21:36
sn Güler bahçenizdeki çim eğer 3-4 yıllıksa yabani ot çıkması normaldir.Yalnız çimin sağlıklı olması için İlkbahara girerken çim havalandırma makınasıyla havalandırdıktan sonra kimyasal gübre yerine organik gübre kullanmanızı öneririm.Çimlendirme yapacağınız zaman size önereceğim karışımı kullanırsınız.Her bölgenin toprak ve iklimsel özelliği farklı olduğu için kulanacağınız karışımda önemli.5-6 karışım çimin kaliteli olacağı anlamına gelmez.
3. resim kartopu. Çiçekleri o kadar çok ve büyük ki dalları çekemiyor.
Sevgili bahçevan, bütün uyarılarınız, harfiyyen aklımda. Şubat sonu veya Mart ayında yapacağım. Evet karışımın çok olmasının çimin güzel olması demek olmadığını da biliyorum.
Çimin düzelebilmesi için elimden gelen herşeyi, maddi ve bedenen yaptım. Her sene 2 defa havalandırma yapıyorum. Büyük bir ihtimal sizi yine rahatsız edeceğim bu konuda.
Saygılar.
Teşekkürler, sevgili zenfree.
İnşallah en kısa zamanda sizlere bahçemin ilk halini gösteren resmini yükleyeceğim. O zaman şaşkınlığınız çok büyük olacak. Ne bir düzlük var, ne bir çiçek. Boyunuzu geçen dikenli otlardan yürümenize imkan yoktu. Derler ya '' Bakarsan bağ olur, bakmazsan dağ''. Bu ata sözünün canlı örneği benim bahçem.
106452
Sevgili sebo, senin sevdiğin çiçekleri de yükledim.
76084
Sevgili Ferda, zenfree, yaptığım biber salçasının biberleri.
Salçalarımı beğendiniz mi?
Güler Hanım bu çiçeklerin adı nedir biraz bilgi verebilir misiniz? Haseki küpesi mi?
Salçayı beğenmez olur muyuz? Artık başka salça yiyemeyeceğiz.;) Tekrar çok teşekkürler.
76086
Bahçemde en sevdiğim güllerden biri olan beyaz gül. Hemen hemen her zaman üzerinde çiçeği olur, hafif bir kokusu var. Çalı formu hoşuma gider.
Sevgili zenfree, yanılmıyorsam bunları Yalova'dan almıştım. Sera sahibi bana adının Dijitalis Pururea olduğunu söylemişti. Çiçekleri katmerli çan çiçeği gibi. Sebo çok sevmişti onun için yükledim.
Salçayı beğendiysen, yardıma gelmek zorundasın. Biberleri bahçeden toplarsın, beraber kaynatırız.
çekirdek
08-01-2008, 23:20
Güler Hanımcığım, konu başlığını şimdi gördüm, düzenleyenin eline sağlık,
bahçeyi oluşturanın ellerine zaten...
Bütün sevdiklerinizle yüziki yaşına kadar yaşayın siz e mi..
Bu topikten esinlenerek dergimizin her sayısında (sizden başlayarak) bir üyemizin arazisi, bahçesi, balkonu ya da bonzai, et obur vesaire tarzı oluşturumlarını tanıtalım diyecektim, ki, Uzman16 dergimizin topiği altında yazmış.
Çok sevdiğim Trabzon Hurması ağacı, kar altında. Üzerinde meyve çoktu ama kuşlar çoğunu halletmişler. Bana kalanlar bunlar.
76087
Sevgili çekirdek, teşekkür ederim. Buyrun gelin, tadını beraber çıkartalım. Orası sizlerle beraber olunca daha güzel olacaktır bizim için.
Güler Hanım, MeyveliTepe arkadaşımız, hurmaları ipe dizip pencere önlerine asmış. Sayfasında yayınlamış. Çok hoş olmuş. Gördünüz mü?
Buradan (http://meyvelitepe.typepad.com/meyvelitepe/hurma-kurutsaktami-sakla.html) bakabilirsiniz.
76088
Kiraz sever misiniz? Buyrun afiyet olsun.
Sevgili zenfree ben de yaparım. İpini de boyuma göre ayarlarım. Meyvelerın olgunlarını yemek için ellerimi kullanmadan ayak parmaklarımın üzerinde yükselerek parmağimla deldiğim yerden emerim.Bak deliliğime birşey daha ekledik.
76089
Bahçe bizim, yesin arkadaşlar.
Güler Hanım,
Bahçe maceranızı merak ediyorum. Sitede bazı yerlerde parça parça yazmışsınız umarım bir ara burada uzun uzun anlatırsınız. Fırsat buldukça, aklınıza geldikçe bir köşeyi, bir konuyu anlatın, lütfen :rolleyes:
Örneğin: Nasıl başladınız?
İlk başta ne düşündünüz? Hayalinizde bir bahçe örneği var mıydı?
Sonra gelişmeler nasıl oldu?
Yavaş yavaş mı geliştirdiniz, başta planı belli miydi?
Sizin de benim yazdıklarım gibi olumsuz deneyimleriniz oldu mu?
Bahçe düzenlemesi için profesyonel destek aldınız mı?
Bitki seçiminde yaklaşımınız nasıl?
Çok soru var da hemen yazıverdiklerim bunlar diğerleri sonra eklerim :rolleyes:
Sevgili Sabah, çok haklısın. Yavaş yavaş aklıma geldikçe yazayım. Sitemizde okumak istediğim o kadar çok şey buluyorum ki.
Sorularından bazılarına şimdi cevap vereyim.
Bahçe düzenlemesi için hiç profesyonel yardım almadım.
Hayalimde de bir bahçe örneği yoktu. Plan ise hiç yoktu. Genelde sevdiğim bitkileri kullandım. Tabi bazen çok istediğim halde ve 3-5 defa denememe rağmen yöre iklimine uymayan bitkilerimi yaşatamadım, ama pes etmedim hala da uğraşıyorum.
Bahçeye bir limonluk yaptım (hikayesini daha sonra anlatırım) dış mekanda yetiştiremediklerimi saksı içinde orada tutuyorum ve kendi kendime oh bende de var ya diyorum..
Bu konuda hiç eğitim almadım. Bol bol kitabım var onları okuyorum, bu bana uyar, yok şunu nu mu denemeliyim diye fikir yürütüyorum.
Mesela; daha evvel siteye yüklediğim 8 şeklinde bir kaaranfil sepetim var. Belki görmüşsünüzdür. Onu yapmam çok enteresan oldu.
Eşim İstanbul'da işi dolayısıyle ben de Manyas'tayım, o hafta sonu gelecek. Bütün gün elimde kağıt kalem, bahçeyi talan ediyorum. Nereye ne yapabilirim diye.
Bu arada çok da ot yolmuşum , yorgun argın eve girdim, banyo yapıp yattım. Saat herhalde 21.00 cıvarı, o kadar yorgunum ki ellerimi kremledim yatak çarşafları batmasın diye birer de poşet geçirdim, bir de 1 asprın aldım.
Vallahi yatakda sağdan sola dönerken bile inliyorum. Allahtan eşim yanımda değil, yoksa kendini öldürüyorsun, kafana takdığını hemen yapmak istiyorsun diye kıyameti koparıyor.
Yorgunluktan başladım ağlamaya hem de avaz avaz. Neyse, aklıma sepeti yapmayı koydum. Koydum da sepeti ne ile yapayım, lavantin mi kullanayım, şimşir mi?
Tamam, Lavantin kullanacağım daha hoş olur, miss gibi de kokar.
Peki acaba kaç lavantin gerekiyor? Hayalimde kuruyor, sayıyorum ama bir türlü işin içinden çıkamadım. Bir de baktım ki saat olmuş gecenin 2.30 u. Sağa dön olmuyor, sola dön olmuyor. Olacak gibi değil; Güler kalk kızım ölç dedim.
Elime bir fener aldım, çıktım bahçeye. Sepeti yapmayı planladığım yere geldim, başladım adımlamaya çünkü lavantinleri 30cm de bir ekeceğim.
Bir büyük, bir de küçük daire canlandırdım kafamda. 120 tane lavantine ihtiyacım var. Ohhh be dedim kendi kendime. Ama o halimi bir gözünde canlandır. Gecenin karanlığı ve saat 2.30, benim üzerimde beyaz uzun bir gecelik, elimde fener bahçede daireler çizerek adımlıyorum. Eğer komşulardan biri o saatlerde uyanık olsa da beni görseydi kimbilir ne korkardı.
Sepet hikayem bu, lavantin hesabını yaptıktan sonra da eve gidip mışıl mışıl uyudum.
Nasıl başladığımı daha sonra anlatırım. Tabii hüsrana uğradığım şeyler oldu. Güzel olan çimlerimin hastalanması beni fazlasıyle üzdü, emin ol orada biraz daha kalsaydım_ki eşim üşütüp hasta olacağımdan (kafaca üşütük olduğumdan emin de) bedenen, korktu beni İstanbul'a getirdi. Gözden uzak olan, gönülden de uzak olur misali biraz avundum.
Yazdıklarınızı okuyunca başlığın Güler'in bahçe maceraları olarak değiştirilmesi uygun geliyor.:rolleyes:
Çok tatlı anlatıyorsunuz, teşekkürler...
Koyu yeşil
09-01-2008, 16:33
Bence kiraz zamanı gidelim Güler Hanım'ın bahçesine :D
Sevgili koyu yeşil, eminim asmaları görünce yok üzüm zamanı gidelim diyeceksiniz. Üzümlerimiz de çok güzel, hoş bir aromaları var. Ama ben çavuşları daha çok seviyorum.
İstanbul grubunun Cafe Crepen'de yaptığımız toplantısına getirmiştim. Sanırım arkadaşlar da beğenmişlerdi.
İyisi mi sizler Mayıs ayında gelin, o zaman güller arasında güzel bir çay partisi veririz.
106453
Sevgili koyu yeşil, miss gibi demlenmiş akşam çayını yanında sıcacık puf börekleri ile beraber üstteki gül çardağının veya alttaki terasta içmeği istemez miydiniz?
106454
Arzu ederseniz, size bahçemdeki köy fırınında miss gibi nohut mayalı ekmek de yapabilirim.
Fırın yuvarlak, sarı çamur ve saman karışımından yapıldı. Yağmurdan etkilenmesin diye taşlarla örerek minik ev haline çevirdik.
Sağ taraftaki bölümler, benim çiçeklerim için lazım olan elenmiş toprak, gübre ve çakıllar için.
Buket Aknar
09-01-2008, 20:20
http://img213.imageshack.us/img213/5606/frnza3.jpg (http://imageshack.us)
Arzu ederseniz, size bahçemdeki köy fırınında miss gibi nohut mayalı ekmek de yapabilirim.
Fırın yuvarlak, sarı çamur ve saman karışımından yapıldı. Yağmurdan etkilenmesin diye taşlarla örerek minik ev haline çevirdik.
Sağ taraftaki bölümler, benim çiçeklerim için lazım olan elenmiş toprak, gübre ve çakıllar için.
Güler hanım, fırınınız da çok orijinal. Hele yandaki toprak, gübre ve çakıllar için düşünülmüş kısım...inanılmaz özel bir düşünce.
İklimsiz
09-01-2008, 21:26
Sitede, en çok görüntülenen sayfalar gibi bir başlık **** bölüm varmıdır bilemiyorum. Büyük ihtimal moderatörler gün içersinde en çok hangi başlık tıklanmış biliyorlardır.
İki gündür kimi tıkladıysam, çoğunluk "Guler'in Bahçesi" nde.
adiporsuk
09-01-2008, 21:37
Bu bahçe doğal sebepler biryana bizim gibi bahçe sevdalılarının gıptayla bakan gözlerinden korunsun:)O kadar güzel ki inanın fotoğraflara bakmaya doyulmuyor.Ellerinize emeğinize sevginize sağlık...
Sevgili arkadaşlar teşekkür ederim. İnanın bu yazılarınız beni daha da şevke getiriyor. Emin olun çok çalıştım çok yoruldum ama bir o kadar da keyif aldım. Allaha şükürler olsun.
Sizler böyle diyorsunuz ama bakalım Mayıs ayında (allah kısmet ederse) bahçemin ziyaretine kimler gelecek?
106455
Ziyaretime geldiğinizde, gelinimin çok sevdiği bu sarı gülü koklayarak veya
106456
Bu ortancaların yanında, su sesini dinleyerek şekerleme yapabilir.
106457
Çok lezzetli ve sulu olan bu deveci armutlarını da koparabilirsiniz.
Masalın devamı AZZ SONRA, diyemiyeceğim. Bu akşamlık bu kadar, biraz yoruldum hem de eşimi biraz fazla yalnız bırakmış onu ihmal etmiş gibi hissettim ki bu hiç yapmayı arzu etmediğim bir şey.
kazim polat
09-01-2008, 22:54
Sevgili Güler Hanım,
Uzman 16'nın dediklerine aynen katılıyorum.Alice Harikalar Diyarında'nın bir başka versiyonu gibi birşey bu. Sayfalar arasında dolaşıp duruyorum saatlerdir. Ancak ben diğer arkadaşlardan biraz daha şanslıyım galiba.Çünkü dört senedir kiraladığım tarlada yetiştirip gözüm gibi baktığım mavi ladin fidanlarımı Pazar günü sattım,ve elime geçen miktarın tamamıyla dün 3500 m2lik bir tarla satın aldım.Başardıklarınızı gördükçe neden olmasın diyorum.Gecenin bu yarısında bana umut ve de ilham verdiniz.Çok teşekkürler.
İyi akşamlar kazım bey, önce teşekkür ederim. Mavi Ladin mi dediniz? En sevdiğim ağaçtır. Silivri'deki evimizin bahçesinde var. Sabahın erken saatlerinde üzerinde çiğ varken ne güzel bir manzara teşkil eder, seyretmeye doyamam.
Siz daha çok gencsiniz. Toprakla uğraşmak çok büyük haz verir, bence hiç düşünmeyin. Hazır arazinizi de almışsınız, hemen kolları sıvayın. Allah kolaylık ve bileklerinize güç versin.
106467
Sevgili sebo, yamaç tanzim aşamasında birinci resim (hoş ilk başlarda da bu kadar değildi, belediye kepçesi ile bu düzlüğü elde ettik) Yamaca ekilen verbenalar ve çim.
Sevgili arkadaşlar ev küçük ama bahçe büyük. Çadıra müsade var. Bize 1.5 km mesafede bir termal tesisi var, orada konaklıyabilme imkanı da mevcut. İstanbul'dan Bandırmaya ferry boat var, Bandırmadan minibüs ile sizleri aldırabilmem mümkün. İzmir'den Manyas'a otobüs var 2.5 bilemedin 3 saatte geliyor, ayrıca tren Aksakal'dan geçiyor (Manyas kavşağı). Dedim ya yeterki sizler gelmek isteyin. Çare çok. Eşlerinizi, çocuklarınızı da alın bir değişiklik olur.
Vallahi arkadaşlar ben Mart ayında postu oraya atacağım, o kadar çok iş var ki. Bütün saksılar boşaltılıp, dezenfekte edilecek, toprakları yeniden hazırlanıp ekilecek. Her gülün ve ağaçların, asmaların diplerinin çanakları yeniden hazırlanacak. Otlar yolunacak, sezon çiçeklerinin ekilecekleri alanlar çapalanıp, bitki ekilir hale getirtilecek. Kışın hasar gören yerlerin tamiratı yapılacak. Su depoları boşaltılıp, temizlenecek. Su motorları ve hidraforlar yeniden monte edilecek (kışın don yaparsa donup, çatlama yapmasın diye hep söküyoruz)
Bu saydıklarım işlerimin bir kısmı saymaya devam edeyim mi? Hadi bu kadarda kalayım da gözünüzü korkutmayayım.
Güler hanım.
Bitki delileri forumunda '' Silivri'de semt pazarı'' sözünüzü okuyunca kendimi Güler'in Bahçesi Forumunda buldum.
Bir süre bahçenizin Manyas'da olduğunu algılayamadan
''Silivri'nin hangi köyü burası'' diye bakınıp durdum.
Ne yazik ki sizinle kışlık memleketliymişiz :)
Ben Silivriliyim ve Silivri'yi çok seviyorum.
Bizde silivri'nin orman köylerinden bir yer edinip bir cennet bahçesi yaratmayı düşlüyoruz.
Sizin cennet bahçenizi görünce daha bir ümitlendim.
Bahçenizde eşinizle birlikte keyifli ve sağlık uzun bir ömür sürmenizi dilerim.
sağlıklı kalın.
Handan
sukranayalp
10-01-2008, 12:37
Sevgili Güler Hanım;
Size ikinci isim olarak DERYA desem kabul eder misiniz?
Nedenine gelince; tüm yaptıklarınız ve anlatımınız Derya gibi.
Sağ olun sevgili Şükran hanım, deryalık kim, ben kim. Sizlerden öğrendiklerimi başarı ile tatbik edebilirsem ne mutlu bana.
106458
Bahçe kapısından girdiğinizde sizleri önce ben, sonrada sümbüller ve nergisler.
106464
Daha sonra da bu güzel bahar dalları ve şişe fırçası çalısı karşılayacak.
106463
Bize geldiğinizde, bu ateş çiçeklerini ekmeme,
106459
Bu yıldız çiçeklerini ekmeme, bu kaya bahçeninin tanzimine yardımcı olmak istemez miydiniz?
Her resimde biraz daha hayran kaldım sabrınıza ve azminize , bu manzaralar emek ve sevgi işi, paha biçilemez bence
Sevgili adabayrakoğlu, nasılsınız?
Bir hata yaptığımı, farkeder etmez sevgili Meyveli tepe ile irtibata geçerek, gereğini yaptım.
İyi akşamlar.
106460
Kameriyenin yanındaki, devir daimli pompa. Su sesi insanı dinlendiriyor.
106461
Kışın, sardunya ve diğer çiçek saksılarımı koyduğum limonluk. Sol taraftaki kırmızı ağaç (duman) veya bulut ağacı, sağ taraftaki pembe çalı, katırtırnağı.
106465
Ailece çalışıyoruz... BÖYLEYDİ
106466
Böyleydi - Böyle oldu.
Bahçe tanzim edildikçe güzelleşiyor.
106468
106440
Böyleydi - böyle oldu.
Resimler eski makine ile çekildiğinden pek güzel değil.
Şimdilik bu kadar, daha ileride inşallah daha güzel resimler yüklerim.
Güler Hanım ben bahçe falan istemekten vazgeçtim. Böyle bir değişimi gerçekleştirmek her babayiğidin harcı değil. Gerçek söylüyorum, bütün işleri sadece ailenizle mi yapıyorsunuz? Hiç destek almıyor musunuz?
İnanılmaz bir bahçe, tebrik ederim, az emek değil.
Destek demekle neyi kastediyorsun? Behçenin en büyük işçisi benim, eşimin yaptığı iş şimdilerde sadece çimi biçmek ve arada sırada domates fidelerini kırmak bir de sebze bahçesinin otomatik sulama işlerini ayarlamak. Oğlum ve gelinim çalışıyorlar, gelebildikleri zamanlarda açmış gülleri temizliyorlar. Eğer çok yorgun olursam, toprak bellemeye ki genellikle öyle oluyor, eleman alıyorum. Ama bahçe tanzimi ve çiçek ekme işleri ve ilaçları hazırlayıp tatbik etmek benim vazifem. Yorucu olmasına yorucu ama çok keyifli, hele bir de ektikleriniz toprak altından baş çıkarsınlar, içinizden onları okşamak, öpmek geliyor. sakın vazgeçmeyin, mutlaka yapın. Bakın onlar da sizi sevindireceklerdir.
Destek diyerek, gerçek bir yardımcı var mı onu kastetmiştim. Ara sıra gelen elemanı destekten saymıyorum tabii. Stratejiyi belirleyen işin patronudur.
Haftada 6 gün çalışıp günde 2.5 saati trafikte geçirerek yaşarken, böyle bir bahçeye emek vermek -en azından şimdilik- çok uzak görünüyor. Ama haklısınız, İstanbul'un insanı verimsizleştiren curcunasından uzaklaşıp, tamamen doğaya konsantre olunca çok daha mümkün böyle şeyler. Ve eminim şu anda büyük şehirde yaşanan hayatın yorgunluğu yanında (üstelik çoğu kez hiç bir sonuç alınamazken), bu bahçenin yorgunluğu bir insan için ödül olarak adlandırılabilir olsa olsa.
Vazgeçmem Güler Hanım, zaten yazarken de verdiğiniz emeğe ve sonucun mükemmelliğine vurgu yapmayı amaçlamıştım.
Sevgili esen, yorulmadan zaman zaman da olsa üzülmeden hiç birşey olmuyor. Çalışma hayatınız var bunu sizde çok iyi bilenlerdensiniz mutlaka. Ben de emekli olduktan sonra kolları sıvadım. Bazen keşke daha erken başlasaydım dediğim oldu, tabii imkan meselesi.
Arazi eşimin dedesinden kaldığı için biz kendi imkanlarımızla yapabildiğimiz kadar yaptık.
Gönül daha neler neler yapmak isterdi. Ama buna da şükür. En azından İstanbul'un curcunasından bunaldığımızda başımızı dinleyecek, eş dostlarla beraber güzel vakit geçirebildiğimiz ufak da olsa (evimizi kastediyorum) bir yerimiz var.
Allah senin de gönlüne göre versin kardeşim.
Sevgili papatyam, teşekkür ederim. Bahçeyi gezmek için dolaşırsanız sıkılmazsınız, ama benim gözümle bakarsanız neler görürsünüz neler, yapılacak ve yapılması gereken işler sizi öyle bir sıkar ki. Uykularınız bile kaçar. Eee yaşlanmaya gelince ruh yaşlanmıyor ama makineler kendini belli ediyor. O yüzden uzatmaların tadını çıkartmalıyız.
Sevgili arkadaşlar, bahçemi ben de çok seviyorum. Çok uğraştım, bayır bir araziyi bu hale getirene kadar. Bitkiler aldım, tohumlardan fideler yetiştirip, ektim. Yalova, Erdek, Silivri cıvarında ki pek çok sera ile ahbaplıklar kurdum. Onlardan ucuz ucuz fideler (içinde 45 adet olan sezon çiçeklerinin sandıklarını 6-7 ytl.arası ki sizler adedine 5oo krş ödüyorsunuz) aldım. Yani uğraştım da uğraştım. Ama gözünüzde büyütmeyiniz. Doğa ne zaman ve nasıl yapacağını çok iyi biliyor.
Size örnekler vereyim.
Bu resimleri bayramda çekmiştim, hafif bir kar vardı.
106425
106426
106445
Nerede o güzel sardunyalar, renk renk güller?
Hakan KINACI
11-01-2008, 08:22
Güler Hanım,
İşte Yüce Yaratan Rabbim burada tüm insanlara bir mesaj veriyor.
Ne diyor; Ben yarattım, ben alırım. Ölümü her zaman bilin ve ona göre çalışın :) her zaman her mevsimi sevmişimdir işte bu yüzden :) Her mevsimin ayrı bir güzelliği ayrı bir özelliği var.
Tabii bu arada emeklerinize sağlık Yüce Rabbim sizlere uzun ömürler versin ki böyle güzel (Yalancı Cennet) bahçeniz de sağlıkla, mutlulukla yaşamak nasip etsin. :)
Teşekkürler Hakan, dediğin çok doğru. Esasında ben biraz da kaderciyimdir.
Baharın cıvıl cıvıllığı, renkleri, insanın kanını tutuşturuyor. Kışın yağan karı seyretmek ise, sesizliğin sesini duymanın yanında, yüzünüzde hafif bir tebessümle hüznü.
flyactivediver
11-01-2008, 17:17
Güler Hanım,mükemmel bir bahçeye sahipsiniz.Sizin yerinizde olamam ama bahçenizin çeşitli açılardan çekilmiş bütün resimlerini bir klasörde toplayıp kendi bahçeme uygulamak için planlarını çıkarmaya başladım.Örneğin,verandanın yakınına bende şimşirden yapılmış bir göbek yapacağım....
Tek kelimeyle bayıldım
sevgili fevziye, flyactivediver teşekkür ederim.
flyactivediver, şimşirden göbekleri ben de seviyorum, farkettiyseniz 2 göbek iç içe. içlerine mevsimlik çiçekler ekiyorum. Önceleri ufak göbeğin içinde sümbüller vardı sonra onları şebboylarla değiştirdim. Sezonuna göre baharda, ateş veya vinka, kışın ise hercai menekşe veya çuha ekiyorum. Böylece her mevsim çiçek olsun istiyorum.
Güler Hanım bir fotoğrafını ekleyin bakalım ;)
sinaninci1
12-01-2008, 00:16
Limon resim 119 nolu mesajda var
Sevgili sinaninci1, arkadaşımız limon beni imtihan ediyor. Sağolsun dün büyük bir vaktini bana ayırdı resim nasıl küçültülür ve yüklenir onu öğretti. Yapabilecek miyim diye soruyor.
Sevgili limon biraz alıştırma yapayım, yeni resimler yüklerim. Sana ne kadar teşekkür etsem azdır. Onun yanında daha neler neler öğrendim değil mi? Bunları okurken yüzündeki tebessümü görüyor gibiyim.
Sevgili flyactivediver( nede zor isim bulmuşsun). Yapacağın şimşir göbek, verandaya yakın diyorsun. Tavsiyem iç göbeğe melissa çalısı ek, dış göbek içine neyi tercih edersin bilmem ama melissalar akşamları çok güzel kokar, verandaya kadar gelir kokuları.
28164
Sevgili Limon, teşekkürlerimin bir ifadesi olarak bahçemin güzelliklerinden bu clematisi lütfen kabul et.
Güler hanım ellerinize, yüreğinize sağlık...Ne kadar güzel bir bahçe olmuş, hepimizin gözleri şenlendi doğrusu. Benimde Ankarada 100 metrekare civarında bir terasım var, iki senedir rahatsızlığım nedeni ile pek ilgilenemiyordum. Bu sene elimden geldiğince düzeltmeye çalışacağım, sizin bahçeyi gördükten sonra herhalde yapabilirim diye düşündüm. BANA ŞEVK VE MORAL VERDİNİZ.Tekrar teşekkürler
Teşekkür ederim sevgili nkoksal. Hemen kolları sıvayın ve başlayın, sonra ahh keşke daha evvel başlasaydım dersiniz.
Benim bahçe de bu sıralar vıcık vıcık. Gündüz-gece sıcaklık farkı çok olunca çok nemli oluyor toprak. Çimlerin üzerinde dolaşmak imkansız gibi. İki ay daha sabredelim düzelecektir eminim.
Baharla beraber coşacaklar inşallah :)
28194
Balkonumdaki Kliva açmaya başladı...
28195
Bahçemdeki güllerin içinde en sevdiklerimden biri, çiçek şeklini gardenyaya benzetirim.
28197
Hatırlıyamadım ama bir arkadaşımız karanfil sepetimin resmini tekrar yüklememi istemiş. (gecenin 2.30 unda adımlıyarak planladığım sepet)
28203
Adıma bir sayfa açılmış, bölümümde olmazsa olmazlardan lahanalarım.
28232
Sardunyalarımdan bazılarını sayfama eklemek istedim.
Sardunyaların boyutlarını anlamak için bir fotograf da benden.:)
Sevgili zenfree, nereden buldun o resimleri derken birden CD geldi aklıma geldi.
Evet balkondan alınan sardunyalarım kışı geçirmek üzere limonluğa taşınıyorlar.
Merhaba;
O dev boyuttaki lahanalar özel bir cıns lahana mı yoksa bakımlarından dolayı mı o kadar büyükler??Kara lahana mı??
Dev Lahana mı ? ne kadar güzeller .
Sarı gülü merak ettim çardağa sarılmış .Kokulu olan dan mı?
Harika cennet gibi maşallah..
Sayın A.Şahin, lahanalar bildiğimiz beyaz lahana. Ben her sene 2 veya 3 römork gübre getirtiririm. Elenir, elek üstünde kalanlar, sebze bahçesine dağıtılır bütün kış yağmuru ve karı yer, baharda toprak bellenirken karışım çok güzel olur. Sebzelere kimyevi madde ve gübre kullanmamaya gayret ederim, doğal olsun isterim. Bu yüzden çok güzel gelişiyorlar.
Elek altı elenmişler de çiçeklere lazım oluyor.
Sevgili elfogi, 174 numaralı mesajdaki gülün rengi kayısı gibi, sarmaşık değil. Çok güzel ebruli bir gül, kokusu da hafif. Kameriyedeki güllerin hepsi kırmızı ve yoğun kokulu.
28248
Ben bu gülü cimbom G.S. diye çağırıyorum. Dışı kırmızı içi sarı açtıkça, tam G.S. lı oluyor. Kokusu yok, ithal bir gül.
28252
Evimizin yan tarafındaki güller. Altlarında çok ot çıktığı için başedemedim, zemine siyah naylon kaplayıp, çakıl taşı serdim.
28253
Torunlarımın salıncakları ve kameriye.
28254
Bahçemde en sevdiğim bölümlerden biri.
28255
Çim alanı yan bahçeden ayıran fındık dallarından ördürdüğüm çiti çok seviyorum. 3dal bir arada örüldü. Bahçeye şıklık veriyor.
28256
Üst terasa çıkan yol. Sol tarafı kaya bahçesi olarak tanzim etmeye başladım.
28257
Teras yolunun ortasında bulunan sazın görünüşü güzel ama geçerken yapraklarının kesiciliği rahatsızlık veriyor. Püsküller açtığında görüntü çok hoş.
28258
Üst terastaki pembe katırtırnağı, mimoza ve çamın arasında güzel bir görüntü sergiliyor.
28268 Kartopu'nun görünüşü.
28269 Balkon her sabah yıkanıyor, akan sular yerde ekili glayör soğanlarını çürütüyordu. Onları korumak için yalak yapmak gerekti. Yeni bahçe tanzim eden arkadaşların dikkatine....
28271
İris'lerden bir köşe.
28272
Amerikan sarmaşığı, bahçenin ön duvarında boydan boya hakım durumda, çok dekoratif oluyor, renk değişimi harika.
Sol taraftaki ağaç, çalı görünümünde Japon Manolyası.
28273
Bahçemin devamlı ziyaretçileriden sincap, ceviz ağaçlarının müdavimi.
28274
Bahçemdeki climatisler.
28275
28276
28278 Sardunyaların bu görünümü çok hoşuma gider.
28279
Bahçemi tanzim ederken lavantinlerden yaptığım bu S figürü hoş bir görüntü sergiledi. S'in göbeklerine melissa çalısı ekiyorum. Miss kokuları, balkona kadar geliyor.
İklimsiz
14-01-2008, 11:59
Güler hanımcığım, limon otu var mı bahçenizde? Hem görünüşü çok dekoratif, hem de kokusu çok nefistir.
Ali H. ALI
14-01-2008, 12:39
Guler hanim, bahcenizden cekip eklediginiz fotograflara bakma firsati buldum.
Guzel, bakimli ve cesitli bitkilerinizle, bahceniz cok guzel. Sizin ve emek verip bahceyi guzel yapan herkesin ellerine saglik.
flyactivediver
14-01-2008, 16:36
Güler Hanım,şimşirden yapacağım göbeklerin içine melisa ekmemi tavsiye etmişsiniz.
Ben de melisa kokusunu seviyorum ama ağır kış şartlarına dayanıklı değil.Bahçem Saroz Bölgesinde Gökçetepe köyünde kışlar sert geçiyor :(
Sevgili iklimsiz, Limon otu yok. Görsellerden baktım, ilk defa görüyorum. En kısa zamanda inceleyeceğim. Teşekkür ederim.
İklimsiz
15-01-2008, 02:04
Yaprakları elle ezildiğinde çok keskin bir limon kokusu alacağınız bu ot mutlaka bahçenizde olsun:p
Evet sayın Oyaman, asmaların ve ağaçların geldi. Önümüzdeki ayın ortasında da gülleri budamam lazım. Gül çelikleri mi lazım?
Ya evet ! Ne güzel olurdu , kayısı rengi , o muhteşem beyaz gülünüz ah bir de
6 ay sabredip 15 Clematis tohumundan sadece bir tanesini çimlendirip onuda 3
gün yaşatabildiğim Clematis çeliği olsaydı , ne güzel olurdu !
28335
Balkonun sol tarafındaki sarı sarmaşık gülleri.
28337
Balkonun sağ tarafındaki kırmızı sarmaşık gülleri.
28340
Müştemilatın duvarını kaplayan mis kokulu yaseminler.
28342
En büyük yardımcım 5 yaşındaki torunum. Kendinden büyük çim makinası ıle çimleri biçiyor.
28344
Üst terasta sarmısak çiçekleri ve agapanthusların olduğu bir köşe.
Güler Hanım, artık siz bilmeyenlere ders verirsiniz fotoğraf yükleme konusunda :)
Meyve ağaçlarına da sadece yanmış gübre mi veriyorsunuz? Bol meyvelenmeleri için başka bir destek veriyor musunuz? (Ben meyve ağaçlarımdan dertliyim)
Gülerciğim bahçene bakmaya doyamadım. İnan sayfaları çevirip çevirip tekrar tekrar baktım. Ellerine, kollarına , yüreğine sağlık. Zaten daha önceki konulardaki konuşmalarından anladığım kadarıyla sevecen, eli açık,yüreği güzel birisin. Sanırım senin en büyük hayalindi böyle bahçen olması. Hayaline ulaşmışsın. O boş araziyi sıcacık bir yer yapmışsın ailene, torunlarına....Bahçeli bir evde yetişmiş biri olarak onun güzelliğini bilirim. En büyük hayaline böyle bir bahçemin olması. İnşallah darısı bizim başımıza.
O güzel bahçende ailenle birlikte huzurlu, neşeli, sağlıklı nice mutlu yıllar geçirmeni dilerim. Kucak dolusu sevgiler.
Sevgili Limon, hocam kim mi demeliyim. Sağol sevgili arkadaşım çok uğraştın benimle. Bahçedeki meyve ağaçlarına köklerine iz düşümü misali, 3x15 veriyorum. Ama ilaçlamalarına dikkat ediyorum. Mesela geçen ay bordo bulamacını yaptık. Bu ay da kış yağını yapacağım. Sonra meyveleri fındık kadar olana kadar periyodik ilaçlamaları sürecek. Sağlıklı ve düzgün meyve almak istiyorsan mutlaka meyve seyrekleştirmesine gitmelisin yani ağacın besleyebileceği kadar meyve bırakmalısın üzerinde.
Sevgili cyucel, teşekkür ederim.
Koyu yeşil
16-01-2008, 13:38
Güler hanım, birkaç gündür işler nedeniyle bahçenize gelememiştim. Bu ne güzellikler böyle.
Gerçekten kelimeler yeersiz kalıyor. Sarmaşık gül ve yaseminlere bayıldım :)
223 numaralı mesajınızdaki sardunya saksılarını duvara asma aparatlarını satın mı aldınız, yaptırdınız mı? Ben de balkon duvarına sardunyalarımı asmak istiyorum ve böyle bir düzeneği ilk defa gördüm. Çok hoş duruyorlar.
Zaten eviniz ve bahçenizde güzel görünmeyen ne var ki? Her şey buram buram emek ve güzellik kokuyor. Gözlerimizi, gönüllerimizi şenlendiriyorsunuz. Binlerce kez ellerinize sağlık.
Buket Aknar
16-01-2008, 16:02
Güler hanım, herzmanki gibi bahçenize uğramadan edemedim.
Bana yazın verdiğiniz karanfil tohumlarını ekme zamanı geldi mi? Kaç zamandır size soracağım hep unutuyorum. Nasıl bir yere ekmemi tavsiye edersiniz? Direk yere mi yoksa saksıya mı eksem? Ama saksıya eksem de sonradan geçireceğim yer ne şartlarda olmalı? Güneşi nasıl görmeli? Ne dersiniz?
Sevgili nevsune, duvara astığım sardunya saksı aparatlarını Silivri'deki Maxi marketten almıştım. Koyu yeşil, siyah ve beyaz olmak üzere 3 renk vardı. Eğer siz bulamıyorsanız ve ellerinde hâlâ mevcut ise sizin için bakabilirim.
Sevgili Buket, ben genellikle tohumlarımı 15 Mart'tan sonra ekerim. Yumuşak bir toprakta çimlendir biraz büyüyünce de şaşırt. Karanfiller güneş sever.
Güler'ciğim çok naziksiniz, teşekkür ederim ama size eziyet etmeme gerek yok:). Sevgili Oyaman, Koçtaşta satılmaya başlandığını yazmış (teşekkür ederim). Ben de zaten oraya gitmeye bahane arıyordum.
Hani hatırlıyor musunuz Sardunya başlığında (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1556&highlight=sar&page=31) 919 nolu mesajda bir evin duvarlarına asılı sardunya saksıları vardı. Daha önce de bir arkadaşımın yurt dışında çektiği fotoğraflarda görmüştüm böyle duvarlara asılı sardunyaları, gerçekten çok hoş bir görünüm. Onları gördüğümden beri kafamın bir yerinde kaldı o görüntüler.
Bu yıl bahçe konusunda kimsenin olacağı yok gibi görünüyor ama duvarlarda size ben rakip olacağım :p Güler'ciğim.
dost.bahcivan
19-01-2008, 21:24
Sn. Güler Hn. Msaade ederseniz size "ÜSTADIM" diyebilir miyim? Böyle bir güzellik ancak üstadların elinden çıkar.
Sayın dost bahçıvan, beni utandırıyorsunuz. Üstadlık kim biz kim? Ben sadece yorgun bir işçiyim, aklını fikrini bahçeye takmış. Hoş adı da biraz deliye çıkmış.
Siz değerli hocalarımızdan öğreneceğımiz daha çok şeyler var emin olun.
(şu an bir elimde büyüteç, diğer elim tuşlarda bu satırları yazmaya çalışıyorum, dün Manyas'ta ufak bir kaza geçirdim. Gözüme ortanca dalı battı, kornea yırtılmış, tek göz bantlı olarak yazmaya çalışıyorum.)
Bahçemı beğenmeniz çok hoşuma gitti. Bir de şu çimleri halletsek değil mi?
Arkadaşlar, 61 numaralı mesajda gördüğünüz çiçekler için verilen adın, çiçekçinin bana söylediği ad değil de Campanula medium (katmerli çan çiçeği) olduğu, sayın Herbaryum'dan öğrenilmiştir. Bilgilerinize sunulur.
Bir de şu çimleri halletsek değil mi?
Geçmiş olsun, ciddi tehlike atlatmışsınız.
Çim alan gerçekten çok hoş ama sizi ne kadar yorduğunu ve üzdüğünü okuyunca acaba yavaş yavaş azaltsanız mı diyorum.
dost.bahcivan
21-01-2008, 21:44
Sn.Güler Hn. Öncelikle çok geçmiş olsun. Çim olayını düşünmeyiniz telafi edilemiyecek sorun yoktur. İnşaallah beraberce üstesinden geliriz.
Sevgili fevziye, Aloe vera'larım tam coştular. Saksı ayrımı yapalı 2 ay oldu, yine de coştular. Geçen sefer 70 saksı yapmıştım 59 tanesini dağıttım. Şimdi sanırım yine 70-80 saksılık oldular. 30 tanesini Yalova Koruköy'deki bir çiçekçiye hediye edeceğim. 10 tane Sebo'ya ayırdım, size de seve seve birkaç kök verebilirim.
Istanbul'da oturuyorsunuz ne zaman buluşabiliriz? Perşembe günü uygun olursa Profilo Alışveriş Merkezine gelebilirmisiniz? Mesela saat 2 gibi Starbuck cafe'de.
Geçmiş olsun .
Aloe vera'larınızı da resimlerini görelim.Nerde nasıl bir yerde .Ve neyle besliyorsunuz.Bu kadar çoşmalarını sırrı nedir.:)
Benimkiler hala aynı duruyor.:(
şükran ünal
22-01-2008, 14:31
Sevgili Güler Hanım, çok geçmiş olsun, gerçekten büyük kaza atlatmışsınız . Bahçeniz için ne söylesek vallahi yeterli değil. Herşeye sabırla ellerinizin değdiği belli oluyor. Veranda da oturup da bu güzelliği seyrederek içilen bir bardak çayın keyfi eminim tüm yorgunluğunuzu alıyordur. Öyle olmasa zaten bu denli emek veremezdiniz. Emeğinize elllerinize sağlık.
sevgili güler hanım önce çok büyük geçmiş olsun aynı olayı bende yaşadım şimdiye kadar sessizce siteye girer gezerdim ama sizin bahçenizi görünce bilgisayar kullanmayı iyi bilmedigim halde size yazmak istedim inşallahdogru gönderebilirim bayıldım bahçenize ne büyük emek çok güzel benim dikilide 250 metre bahçem var bende onunla kendim ugraşıyorum ama bu hale getirebilmeyi çok isterdim tekrar geçmiş olsunsevgiler
Sevgili şükran ünal, geçmiş olsun dilekleriniz için teşekkür ederim.
Tam bam telime bastınız, o yorgunluktan sonra veranda da oturup, demlenmiş çayımı içerken bir taraftan da güneşin rengarenk batışını ve akşamın ince ince bir tül tabakası gibi çökmesinin seyrine doyum olmuyor. Emin olun o zaman kendi kendime '' değdi işte'' diyorum. Hele saat 6-7 civarında çimi sulayan otomatik su devreye girdiğinde, belki 40-50 tane kırlangıcın sular arasındaki valsini görmelisiniz. Daireler çizerek sular arasına dalıp dalıp çıkmaları harika bir görüntü sergiliyor. Ben buna kırlangıçların valsi adını taktım.
Keşke sizler de görebilseniz.
Sevgili süheyla, teşekkür ederim.
Eğer arzu ediyorsan, yapamama gibi bir konu mevzu,u bahis olamaz. Yeter ki iste. Yaptıklarını bir, bir gördüğünde daha da iştahlanıyorsun. Bence vakit kaybetmeden kolları sıva.
Sevgili sabah, içimden kocaman bir AAHHHH, aaahhh çekmek geldi.
Başlayınca elini çekemiyorsun, seni ne kadar üzseler de yorsalar da yine de şunu da bir deneyeyim dedin mi, iş işten geçiyor. Kendini yine çimlerle boğuşurken buluyorsun.
Bu kış aylarında bile her köye gidişimde çim diplerini kontrol ediyorum, ne alemdeler, kurtarabilecek miyim diye? Ya ben onların hakkından geleceğim ya da onlar beni delirtecek. Bakalım netice ne olacak? Bahara az kaldı, neticeyi göreceğiz.
Sevgili elfogi, gözümün bandajı açılsın aloe veraların resmini çeker yüklerim.
Benimkiler, kapalı balkonda, 20 günde bir bildiğimiz allah suyundan başka bir şey vermiyorum, güneş alan bir bölümde duruyorlar. Çoğaldıkça da çoğalıyorlar. Et oburlar gibi onlar da beni yiyecekler herhalde. 70-80 tane daha oldular, ayrılmayı bekliyorlar.
Güler hanım, geçmiş olsun kardeşim.
Allah korumuş, inşallah kısa zamanda eskisinden daha iyi olur gözün.
Bahçe bakım bekler de onun için yani. :p
Buket hanım, karanfiller, sorunsuzdur, her türlü toprakta yetişir, kuraklığa dayanır, seneden seneye kalır, yeniden açar, mis gibi kokar...:D
Sevgili fevziye, Aloe vera'larım tam coştular. Saksı ayrımı yapalı 2 ay oldu, yine de coştular. Geçen sefer 70 saksı yapmıştım 59 tanesini dağıttım. Şimdi sanırım yine 70-80 saksılık oldular. 30 tanesini Yalova Koruköy'deki bir çiçekçiye hediye edeceğim. 10 tane Sebo'ya ayırdım, size de seve seve birkaç kök verebilirim.
Istanbul'da oturuyorsunuz ne zaman buluşabiliriz? Perşembe günü uygun olursa Profilo Alışveriş Merkezine gelebilirmisiniz? Mesela saat 2 gibi Starbuck cafe'de.
Sevgili Güler hanım, çok teşekkür ederim. Gerçekten beni çok sevindirdiniz. Yalnız bu perşembe gelebilmeme imkan yok. Çünkü o saatte derste olacağım. Özellikle okulların kapandığı bu hafta böyle bir vakit ayırabilmeme fırsatım yok. Öğrenci gelişim karneleri hazırlanacak. Lütfen kusuruma bakmayın. Ama okulların kapandığı ilk hafta sizin içinde uygun olursa, ben müsait olduğum zamanı size bildiririm. Eğer sizin içinde uygun olursa buluşabilirmiyiz?
Gününü şimdiden söyleyemiyorum, çünkü o haftada saat 1.30'a kadar ders takviyelerimiz devam edecek. Sevgiler. :o
Sebahattin Sargın
22-01-2008, 18:55
Güler Hanımcığım gerekirse hepsini size veririm karşılık almadan, bunun lafı bile olmaz. Karşılık beklemem benim felsefeme uymaz ;). Bu arada tohumlarınızı her türlü kabul ederim, tohum çimlendirmek en sevdiğim iş. İlkbaharda çok işim var çok ;)
Sevgiler ;)
Güler hanım ellerinize sağlık böyle bir güzelliğe ne söylense azdır.Çok yorulmuşsunuz ama emeğinizede değmiş, bu başlığa hiç bakmamışım artık aradabir uğrarım.Allah sefasını sürdürmeyi nasip etsin.:)
Buarada geçmiş olsun.
29119
Oğlum da misafir olarak sitemizi izlemiş, bahçe bölümü için kendi fotoğraf makinasında olan resimlerden birkaçtane yolladı. Sizlerle paylaşmak istedim.
Akşamüstü evimiz.
Ordaaa bir ev var uzaktaa Ooo ev bizimm evimizdir !
gitmesek de kalmasak da O ev bizim evimizdir. .
29120
29121 Napolyon ve kırmızı kiraz.
29122 Bahçede depo olarak kullandığımız yer. Birinci kapı odunluk kapısı, ikinci kapı, aletlerimin ve bahçe ilaçlarımın bulunduğu kısım.
Sol taraftaki su deposu, 35-40 tonluk, sırf bahçe sulamaları için.
29124 Oğlumla torunumun su savaşları.
29125 Yöremizde çok miktarda çeltik ekilir, çeltik tatlası.
Baldo pirincimiz ün salmıştır.
Güler Hanım çeltik tarlası deyince birden aklıma geldi, sivrisinek oluyor mu?
Bizim arkada dere var. Yazın durgun havalarda çok fazla sivrisinek oluyor. (Sivrisinek ısırmasına alerjim var)
Çanakkale'de duymuştum, evlerinin dışını boyarken boyaya Zırai ilaç Bayiisinden aldıkları bir ilacı katıyorlarmış. Sivrisinek gelmiyormuş. Duydunuz mu hiç böyle bir şey?
Bir de Erdek'te belediye yapışkan bir şeyler asıyormuş değişik yerlere. Siivrisinek yapışıyormuş o malzemeye. Nerde satılır bu malzeme acaba?
Veya sizin uyguladığınız bir yöntem var mıdır?
Sevgili Limon, evet sivri sinek oluyor. Ama sivri sinekler Temmuz ve Ağustos ayında oluyor. Mayıs-Haziranda yoklar. Ben o bakımdan oldukça rahatım, benim de allerjim var. Evin pencerelerinde sineklik mevcut, içeri giremiyorlar, ayrıca her odada (zaten 3 odamız var) cibinlik var. Akşamları dışarıda kameriyede veya balkonda otururken de Spiralleri yakıyorum, onların kokularına gelemiyorlar. Artık öğrendim onların hücum saatleri 6-8 arası. O sıraları eğer bahçede sulama yapıyorsan mutlaka ellerine kollarına kovucu krem sürmelisin. Daha sonra el etek çekip gidiyorlar, ne iştir ben de anlamadım.
Evet ev duvarlarına sürülen bir ilaç var. İlacı badana anında değil de daha sonra bir pompa ile duvarlara (su ile karıştırıp) sıkıyorsun. Duvara dokunan herşey, sivri, karasinek, örümcek ölüyor. Bunu da 20 günde bir tekrarlaman gerekiyor. Ben bir defa denedim. Ama temizlik yapmaya gelen kız perişan oldu, dışarıdan camları silerken elleri de duvara değiyor ve yüzüne filan sürdüğünde cayır cayır yanıyordu kızcağız, sonra neden olduğunu keşfettik bir daha da yapmadım.
O asılan sinek yapışan şeyler sanırım çok yerde satılıyor. Onları da gördüm, ama manzaraları pek güzel değil, hoş şeritleri koparabiliyorsun ama bana pek hitap etmedi.
Benim dış mekanda kullandıklarım, spiraller, onlardan memnunum.
Güler hanım,fesleğenin sivrisinek kovucu özelliği var:)Hatta benim bu sene balkonumda vardı.:)
Biliyorum sevgili günsu, bahçedeki kameriyede 7 saksı top fesleğenim var, kokuları da çok hoşuma gider.
Buket Aknar
29-01-2008, 21:09
Güler Hanım çeltik tarlası deyince birden aklıma geldi, sivrisinek oluyor mu?
Bizim arkada dere var. Yazın durgun havalarda çok fazla sivrisinek oluyor. (Sivrisinek ısırmasına alerjim var)
Çanakkale'de duymuştum, evlerinin dışını boyarken boyaya Zırai ilaç Bayiisinden aldıkları bir ilacı katıyorlarmış. Sivrisinek gelmiyormuş. Duydunuz mu hiç böyle bir şey?
Bir de Erdek'te belediye yapışkan bir şeyler asıyormuş değişik yerlere. Siivrisinek yapışıyormuş o malzemeye. Nerde satılır bu malzeme acaba?
Veya sizin uyguladığınız bir yöntem var mıdır?
Sevgili Limon ve Güler hanım, ben de sivrisineklerden sıkıntı yaşayan biriyim. Ayrıca kullanılan ilaçların kimyasal özelliklerinden dolayı huzursuz oluyor ve mümkün olduğunca kullanmamaya çalışıyorum. Önceki yıl bir arkadaşımdan duyduğum bir yöntem ile sivrisineklere çare buldum buradan sizlerle paylaşmak istedim.
Bildiğiniz Türk kahvesini uygun bir kapta ( toprak tütsü kabı olabilir) kibrit ile tutuşturarak yakıyoruz. Yanan kahvenin kokusuna sivrisinekler gelmiyor. Genellikle kahve bittikçe ilave ediyoruz. Ben kahve kokusuna dayanamamama rağmen sivrisinekleri düşününce onu bile sevmeye başladım. Bir keresinde o kadar çok fazla yakmışım ki ortalıkta göz gözü görmüyordu...
Kahveyi deniycem Buket Hanım. Fesleğen hiç fayda etmiyor burdaki sivrilere. Güler Hanım'ın güzel bahçe fotoğraflarını sivrisinek gibi tatsız bir konuyla kesmiş oldum kusura bakmayın.
Önerilere çok teşekkür ederim. Sevgiler...
Kahve yakmak arılara kesin çözüm. Sivrisinekleri de kaçırdığını bilmiyordum.
Üzülerek sivrisineklerden muzdarip biri olarak yazılanları okudum, bu hayvanlara kahve , fesleğen vız gelir geniş alanda larva ve ergin mücadelesi şart , yoksa çekilmez bu hayvanların çilesi
Sevgili Buket, kahve yakma olayını ben de birkaç defa denedim, ama spırallerden aldığım sonuç en iyisi.
Sevgili bektaş, dediğinizde çok haklısınız, ama çeltikçiler, randıman düşüyor diyerek ilaçlama yönüne gitmiyorlar, ne kadar doğru onu da bilemiyorum.
Sevgili kumru teşekkür ederim, bildiklerimi paylaşmaktan zevk alırım.
Emre Albayrak
31-01-2008, 13:32
Güler Hanım bu kadar büyük bir bahçede yaban otu derdini nasıl çözdünüz?
Sevgili emre albayrak, otlar hakikaten bir dert. Güllerin ve ortancaların altlarındaki çanaklara sonbaharda ağaçlardan dökülen yaprakları yığın yığın sıkıca ört. Kışın hem dondan korurlar hem de baharda, yaprakları kaldırdığında tertemiz bir toprakla karşılaşırsın, hiç ot olmayan. Ondan sonra periodik olarak temizlemeye başlarsın.
Otun çıkmasını istemediğin yerlere veya yürüme alanlarına yol boyunca olan yerlere siyah naylon döşe, üstüne de çakıl at. Yağmur suyunun gidebilmesi için bir iki yerine ufak artılar yap, yani naylonu bıçakla + şeklinde kes, ama boyları3-5 cm den büyük olmasın.
Sana benim bahçemde yaptığım yeri göstereyim; bahçemdeki 219 ve 191 numaralı mesajdaki yol, 184 numaralı mesajdaki gül çanakları dışında kalan çakıllı kısım. Bu kısımların altında sanırım iri kayalar mevcut ki ayrıkları temizlemek mümkün olmadı-ayrık otunun bulunduğu yerde genellikle taş vardır ki kökü bu taşa sarılır kendini emniyette hisseder- ben de ancak bu usulle onlardan kurtulabildim. Sana başka kitaplardan da resim yüklemeye çalışırım.
Bahçedeki asmaların ve sebzelerin altındaki otlara mecburen ufak çapalarla yani elle girişiyoruz. Dedim ya hafta sonu Manyas'a gidiyoruz, Cuma, cumartesi, pazar ha babam di babam otları yoluyoruz, pazar akşamı da yorgun argın İstanbul'a dönüyoruz. Tekrarı ertesi haftaya...... bu böyle gidip duruyor. Ama ben bundan da keyif alıyorum inan.
Emre Albayrak
31-01-2008, 14:57
Güler Hanım gerçekten büyük emek harcıyorsunuz.. Sonuçta peyzajı mimariden ayıran en keskin noktalardan biri sürekli değişim halinde olması ve devamlı farklı sorunlarla karşınıza çıkması.. Siz hem kurmuş hem düzgün işlemesini sağlamışsınız.. Ellerinize sağlık..
Güler hanım,
Size danışacağım ilk konu yabani otla mücadele olacaktı!
Emre bey benden hızlı davranmış, onun vesilesiyle aldığım bilgi için teşekkürler.
ezgili dünyam
01-02-2008, 12:52
Sevgili ezgili dünyam, teşekkür ederim, buyrun beraber dolaşalım. En çok neresini beğeniyorsonuz?
Çok zor bir soru, yaklaşık yarım saat düşündüm, bir yeri beğeniyorum dersem diğer bölümlere haksızlık yaparım endişesine kapıldım. Ailecek hayran kaldık bahçenize, her baktığımda maşallah demeden geçmiyorum, gerçekten emeğinize sağlık.
29427
Sevgili emre albayrak, 301 numaralı mesajına cevap. 4 numara da gördüğn gibi bitki de ekebilirsin, o zaman fazla suların tahliyesi için + yapmana gerek kalmaz.
Çakıl yerine ince bir tabaka toprak da koyabilirsin, bu topraktan yabani ot bile çıksa sökümü çok kolay oluyor, çünkü kökleri fazla derinleşemiyor, elle hafifçe çek hemen çıkıyorlar. Çakıl, aynı zamanda çamuru da önlüyor.
29581
Kuşa dönmüş açelyam ile sohbetlerim cevap vermeye başladı. Yavaş yavaş çiçek açıyor.
29582
Pekiyii, bu güzellere ne demeli..... Maşallah.
29583
Bunlarda balkonumdan başka bir bölüm.
Aradaki ayırdığım Aloe veralardan biri.
29585
Bu ufaklığın da hatırı kalmasın.
İyiki varsın Güler. İçim açılıyor çiçeklerinle. Allah güç versin sana.
dost.bahcivan
03-02-2008, 19:30
Bu güzellerin arasında herkez "GÜLER" değilmi GÜLER Hanım.
yeşillim
04-02-2008, 08:09
Güler Hanım, Maşallah Allah esirgesin ellerinize sağlık.Bahçeniz mükemmel üstü..
Buket Aknar
04-02-2008, 08:33
Güler hanım; önceki mesajlarda sizin climatis'lerin tohumlarından bahsetmiştik. Tohumları alabildiyseniz, bana da ayırabilir misiniz? Sizin güzel Climatis'lerin çeliklerinden almama imkan olmadığı için şansımı tohum ile denemeyi düşünüyorum. Bu arada çiçekci'ye Climatis'ten bahsettim sonbahar'a bulabilirse bana getirtebileceğini söyledi ama ben sabırsızlanıyorum.
Sevgili Buket, şu an elimde ne çelik ne de tohum var. Bu ay sonu gülleri budamak için gitmem gerekiyor, eğer climatisler çelik almaya uygunsa alacağım, yoksa tohum için çiçeklenmesini beklememiz lazım. Sen climatisler için sonbaharı bekleme, yazın ne zaman geleceksin bana bildir kökünden sana bir fide veririm.
Sevgili yeşillim, teşekkür ederim. Ben de bahçemi çok seviyorum.
Hakan KINACI
04-02-2008, 10:05
Ben sadece; ALLAH (c.c.) nazardan saklasın diyorum.MAŞŞALLAH :)
Buket Aknar
04-02-2008, 20:00
Güler Hanım; çok teşekkür ederim. Sonbahar dememin sebebi çiçekcinin bana öyle demesindendir. Yaza İstanbul'a geleceğimde size mutlaka bildireceğim. Belki o zaman benim de climatisim olur.
Güler Hanım, annem en çok çiçeklere nazar değer derdi. Hani sizin nazar boncuklarınız göremedim. :)
Teşekkürler uzman16, sevgili filiz, zenfree bir tane nazarlık taktı. Bahçemde de birkaç yerde var, geldiğinizde gösteririm.
29695
Sevgili filiz, nazar boncuğum duvarda gördün mü? Bunun gibi başka yerlerde de var.
handanhanım
10-02-2008, 14:54
Güler Hanım, bahçenizi nasıl atlamışım bilmem. Ne de olsa site bir derya. Size söyleyecek söz bulamıyorum. Ellerinizden öperim. Kolay gelsin.
Eviniz nerede acaba onu kaçırdım sanırım okurken :)
fatmadundar
10-02-2008, 19:15
Güler hanım bahçeniz demiyorum arberatumunuz çok güzel.Herşey var, hepsi çok güzel.Biliyorum başlayınca sonu gelmiyor bu bitki yetiştirme merakının.Yaptıkca daha fazlasını istiyor insan.
Ben çalışıyorum. Akşamları ve hafta sonu yanlızca evimdeki ve balkonlarımdaki çiçekler tüm zamanımı alıyor.Çok yoruluyorum ama yine de vazgeçemiyorum.
Sizi gerçekten tebrik ederim.Hiç bir şeyi rastgele yapmıyor,çok düzenli ve bilinçli yapıyorsunuz.Dolayısıyla sonuçlar da muhteşem.Ellerinize, yüreğinize ve çiçeklerinize sağlık.
Sevgili handanhanım, fatmadundar çok teşekkür ederim. Evimiz Manyas'ta.
Çok haklısınız fatmadundar, bir başladın mı bitmek bilmiyor. Bahçede şimdi çim olan alanı yaparken sadece o kısımdan tam 8 traktör römorku dolusu taş topladım. Bütün gün taş topluyordum artık yoruldum eve gireyim derken bile yol boyunca taş toplayarak eve giriyordum, bu son artık, diyordum ama gözlerim yine taş araştırıyordu. Tam bir hastalık.
Ama neticesi güzel oldu.
Günaydın...AAA neler okuyorum neler. Hani sizler bitki sevdalılarıydınız? Bitki sevdası olan bitkilere zarar verebilir mi? Sardunyalarımı tam nevsune hanımdan kurtardım derken, başkaları çıkıyor. Allahtan Sebo gönüllü bekçi. Bu arada kuzuyu kurta mı emanet ettim dersiniz? Sevgili arkadaşlar sizlere takılıyorum. Benim bahçem hepinizin, insan kendi bahçesini talan eder mi?(duygu sömürüsü diye de buna derim ben).
Merak etmeyin bol bol çelik hazırlıyacağım, tohumlar toplamaya çalışacağım, sardunyalardan saksı değişimi sırasında yapabildiğim kadarı ile çelikler hazırlıyacağım.
Bitkilerim de sizlere diyecek ki ''dokunma bana küserim sana''. Artık gerisi size kalmış......
Bu arada sohbet evinde de yazdım ya, bir tane Osiria gülü ile 2 tane Riesen Lilie soğanı buldum. Yolda geliyorlar. Elime ulaştığında nereden nasıl buldum sizlere söylerim. Daha elime geçmeden bilgi vermek istemiyorum, hüsrana uğrarsam başkasının da başını yakmak hoş olmaz kanaatindeyim.
Güler Hanım benim gül çeliklerim kalsın. :( Biliyorsunuz artık dikecek yerim yok.:(
Sevgili Güler Hanım , taş deyince ; Bende 3 sene evvel evi aldığımda boş olan 250 m2 lik topraktan 8 romörk taş attırmıştım sizin gibi . Bahçemi 3 senedir belliyorum ama hala taş ayıklamaktayım .
Sizin bahçeden farkı evin olduğu bölgenin adı Taşlıbelen mevkii !
Sevgili Oyaman, demek aynı dert sizde de var. Bizim arazi de bir dağın yamacında nereyi kazsan taş çıkıyor. Tamam burası temizlenmiştir herhalde diyorum, bir yağmur yağıyor yine bütün taşlar irili ufaklı ortada. Ne zaman bahçeyi dolaşmaya çıksan elimde bir kova, dolaştığım yerlerden topladığım taşlar için. Zaman zaman yaa bu taşlar doğuruyor mu diye düşünüyorum? Neyse sağlığımız iyi olsun da toplamaya devam edelim.
Size de kolay gelsin.
Sevgili dost bahcıvan, dedikleriniz sebze bahçesi ve süs havuzu yapmayı planladığım arazide doğrudur mutlaka, ama diğer bölümler çim makinası ile biçiliyor. Bir makinamız var bıçak adedi 4 oldu. Devamlı bileyleyip duruyoruz.
Sevgili Sonja, çim alan 975m2, evet traktör gibi çim makinaları burada da mevcut ama hayli pahallı. Zaten çimi eşim biçiyor, o da yarım gününü alıyor. Bahçede yaptığı (bana ait bölümde-ki biz paylaştık, asmalar ve sebze bölümü ona ait) saadece çim biçme. 10 dönümlük yerde de artık onu yapsın diyorum. Ben hem kendi bölümüme bakıyorum hem de bütün ilaçlamaları yapıyorum. Asmaları, sebzeleri ayırım yapmıyorum. Aramızdaki anlaşma böyle. O istediği sebzeleri ekiyor, ben istediğim gülleri, çiçekleri. Hoş bazen hır çıkartıp, onun bahçesine de tecavüz etmiyor değilim.
Mesela yukarı terası kendisi için hazırlatmıştı, belediye kepçesini getirdi orayı bir güzel düzletti. Kendisi için ufak bir okuma dinlenme odası yapmayı planlıyordu ki, o güzel düzlük benim aklımı çeldi. Orasını hemen kendime göre bir teras ve Limonluk şeklınde tanzim ettim.
Sevgili Güler, maviş yerini sevdi, küçük yapraklar vermeye başladı. Duyunca hoşunuza gider diye haber vereyim dedim.
Bu arada listenizi görünce, çileklere hazırladığım saksılar boş kalmayacak diye sevindim:) Şimdiden toprağı gübreleyip hazırlayayım bari.
şükran ünal
18-02-2008, 10:36
Sevgili Güler Hanım cığım, şu osmanlı çileğinden eğer kalırsa benim gül çelikleriyle beraber bana da yollar mısınız. Vallahi bahçem olmasına rağmen henüz kimseye bir şey yollayamadığım için bende istemeye çekiniyorum. Bazen hani balık tutamayıpta satın alıp eve balık tuttum diye gelen adam gibi; bende satın alıp sitedeki arkadaşlara yollasamda istemeye yüzüm olsa diyorum. Geçen sene bahçede güllerimiz de dahil hepsinde hastalık ve kurumayı engelleyemedik. İnşallah bu sene daha doğru ve bilinçli ekim yapıp bizde resimlerini sizlerle paylaşma imkanını buluruz. Sevgiler...
Sevgili şükran ünal, siz hiç üzülmeyin, ben, bende olanları paylaşmayı çok seviyorum. Sizi de hem gül, hem de çilek listesine ekledim. Zaten gül listesinde adınız varmış.
hatipali74
18-02-2008, 19:11
Güler Hanım;
4 yaşındaki oğlum çileğe bayılıyor ve her şeyin çileklisini yiyor.Bende sizin gibi hayallerimin bahçesini düzenlemeye çalışıyorum.Eğer mümkünse bana osmanlı çileğinden gönderebilirmisiniz? Saygılarımla..
berduray
18-02-2008, 22:47
Güler Hanım;
4 yaşındaki oğlum çileğe bayılıyor ve her şeyin çileklisini yiyor.Bende sizin gibi hayallerimin bahçesini düzenlemeye çalışıyorum.Eğer mümkünse bana osmanlı çileğinden gönderebilirmisiniz? Saygılarımla..
Ama bu haksızlık ben de 5 yaşındaki kızım için çok önce talepte bulunmuştum kimseden yanıt gelmemişti...:rolleyes:
Demek ki neymiş isteği genele değil özele dökmeliymiş.Kim ne yetiştiriyorsa onu bulup rica etmeliymiş.
Güler hanım arkadan kalkan 2. parmak bana ait.
Hoşçakalın, "AĞAÇLAR" la kalın!
Sevgili berduray, burada ''kızım sana söylüyorum, gelinim sen anla'' olmaz. İstediğini yazacaksın ki alasın.
Not edildi.
Arkadaşlar, adreslerini göndermeyenler, lütfen özelime yazsınlar.
Ohh, havalar güzel gidiyor. Bahçede yapılacak ne çok iş var. Sevgili Sebo, yardıma gelecektin. Ben de çelikler için seni dört gözle bekledim yani. İnşallah başka sefere gelirsin.
Bu sefer tek yapabildiğim gülleri budamak oldu. Bu sene uzun budama yaptım.
Yerdeki nergisler ve sümbüller daha yapraktalar. Saksı içinde olanlar yavaş yavaş başlarını çıkartmaya başlamışlar. Üzücü haber ise, sardunyalarımdan. Çoğu donmuş. Limonluklta olmalarına rağmen eksi 11- eksi 12 dereceye dayanamamışlar. Şimdi kalan sağlar bizim olsun misali, onları adam edebilmek.
Güllerinde uzun budama derken gençleşmesi için mi düşündün bunu Güler?
Hayır, gençleştirme için kısa budama yapılır. Geçen sene kısa budama yapmıştım. Bu sene uzun budama yaptım.
Şimdi anladım. Uzun dediğin de, Çelikleri uzun aldın sanmıştım.
Güler Hanım, süs havuzu için çalışmalara başladınız mı? :)
Güler hanım ben denizakvaryumuna çileklerden verecektim zaten, de biraz pazarlık yapayım demiştim. Kendisinde çok beğendiğim bir böğürtlen var, ondan belki bir dal kopartabilirim diye uğraşıyordum:p (aman vallahi şaka, içim dışım böğürtlen oldu yakında ben giremeyeceğim eve)
Sevgili nevsune, bende de framboğaz'a aşı yapılmış böğürtlen var. Hem dikensiz hem de meyveleri çok iri, ama tadı sanki biraz daha mayhoş. Ama anladığım kadarı ile istemiyorsun!!!
denizakvaryumu
26-02-2008, 13:47
Nevsune Hanım
dükkan sizin :) yeter ki bu kışı donmadan atlatabilsinler, şimdilik bir kıpırtı yok.
Eğer sağ salim çıkarlarsa, bu sefer balkonda en verimli türü belirlemeye çalışacağız ki yolumuza onunla devam edelim.
Geçen sene ever green tatlı olmayışından dolayı ön elemeyi geçememişti bu sene de aynı durum söz konusu olursa ever greene elveda deriz :)
30934
30935
Kuşa dönen açelyam nasıl da güzelleşti değil mi?
Ferda Ülkümen
26-02-2008, 15:42
Kuşa dönmek ona bayağı yaramış, şahane.
30936
30937
30938
30941
30942
Bahçemden resimler.....
Sevgili Ferda, ne demiş büyükler; güzel söz yılanı bile deliğinden çıkartır. Ben de o yeniden güzel açsın diye ne diller döktüm, ne bakım yaptım bir bilsen.
Sevgili nevsune, bende de framboğaz'a aşı yapılmış böğürtlen var. Hem dikensiz hem de meyveleri çok iri, ama tadı sanki biraz daha mayhoş. Ama anladığım kadarı ile istemiyorsun!!!
Sanırım tayberryden sözediyorsunuz. Bu cins ekşimsi mi yani? Ben de tatlı olmasını bekliyordum, tuhh yaa üzüldüm şimdi(var bende:p).
Yol kenarlarında olan ve kendiliğinden biten ufak ama tatlı böğürtlenlerden bahçede vardı. Alara Fidan'cılığı dolaşırken bu iri cinsleri görmüştüm. Yapraklarının dikensiz ve meyvelerinin çok iri olması dikkatimi çekmişti. Satıcı bana bunların frambuza aşılandıkları için dikensiz olduklarını söylemişti. 2 kök aldım, bahçedeki eskilerin yanına ektim. Meyve verdiklerinde mayhoş olmaları dikkatimi çekti. Olgun oldukları halde mayhoş. Bu sene 3. seneleri, sanmıyorum ki tadları değişsin.
Sevgili zenfree, süs havuzuna daha başlayamadım. Önce bir bahçeyi derleyip toplamalı. Yapılacak o kadar çok iş var ki, emin ol uykularım kaçıyor. Bu arada önce bir Taral'ın elle kullanılan ufak bir çapa makinasını almayı planlıyorum. Böylece sebze bölümünü bellemek daha kolay gelecek, çalışacak insan bulmak bayağı zor. Sonra çiçekler, saksılar toprak gübre....daha sonra da havuz geliyor. Bu seneki planlamada mevcut ama daha sonralarda.
Arkadaşlar adresleri olanların kolileri postalandı: Osmanlı çileği-nevsune,nazlıo6-şükranünal-iklimsiz-hatipali74 ( berduray adresin yok.)
Gül çelikleri: S.inceçayır-Habibe-Hakan kınacı-Şükran ünal-İklimsiz-Abdurrahman demir-benben1967-papatyam-Sebo-sinanci1-celalsungur-ilknur aşık.
Adresleri olmayanları kahvede belirttim.
denizakvaryumu
27-02-2008, 07:33
Sanırım tayberryden sözediyorsunuz. Bu cins ekşimsi mi yani? Ben de tatlı olmasını bekliyordum, tuhh yaa üzüldüm şimdi(var bende:p).
Nevsune Hn,
Tayberrylerde diken var, sizdeki loganberry olmasın.
Sevgili denizakvaryumu, ben alırken hiç cislerine bakmamışrım. Şu an ne olduklarını da bilmiyorum. Bu konu üzerinde yazılanları iyice bir okumam gerekiyor.
Evet nevsune hanım tayberry'den bahsetti.
Sevgili Güler, akşamüzeri kargom geldi. Binlerce teşekkür ederim. Kaç zamandır hayalini kurduğum Osmanlı çileklerine kavuştum sonunda (bir itiraf: balı tutan, parmağını fena halde yaladı:p. hani ben düşündüm ki alttaki büyükler benim, üstteki küçükler Denizakvaryumu'nun).
Böğürtlen konusunda hata yapmışım. Sizdeki Loganberry olmalı(niye karıştırdım bilemiyorum). Tayberry dediğim cins, dikenli. Bende her ikisi de var, tatlı olanın tayberry olması gerekiyor. Böğürtlen başlığında hepsini görüntüledik sanırım. Son durumlarını da başlıkta yazdım.
Güler hanım hep istemişimdir sizin gibi **** daha değişik de olabilir bahçesi çiçeklerle ve ağaçlarla dolu bir ev. İnşallah bir günü bunu başarabilirim.Ne kadar zamanda bu hale geldiğini merak ediyorum. Epeyce emek çekmişe benziyorsunuz toprak bize neler veriyor biz anlayamıyoruz en azından kendim adına konuşayım. Toprak ve bitkilerle uğraşmaya başlayalı inanırmısınız kendimi çok huzurlu ve mutlu hissediyorum. Umrım benimde bir gün sizinki gibi hoş bir bahçem olur.
İnşallah sevgili bepsi, yeter ki iste. Toprakla, çiçeklerle uğraşmak beni bedenen yorsa da ruhen çok dinlendiriyor. Canımın sıkıldığı bir zaman ya bahçemi düşünerek veya torunlarımı düşünerek sıkıntımı atıyorum.
Bahçemiz taşlık bir bayırdı, bu hale getirmek 10-12 senemi aldı. Ama nasıl da geçiyor seneler hiç anlıyamıyorsun.
Temenni ederim ki senin bahçen benimkinden de güzel olur.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.