View Full Version : Güler / Bahçe
Hep tarif ederdiniz ama görünce, hele de yapraksızken, olması gerekeni tamamen anladım.
Sevgili limon, daha evvelki sayfalarda nasıl bağlandığını da mutlaka fotoğraflamışımdır ama bulamadım.
Dün Oğuz, bir sene evvel diktiği kayısı fidesini bu gün bağladı. Görmek istersen diye fotoğrafladım.
(İlk sene bir şey yapmadık, köklensin iyice diye bekledik. Bu hereklenmişti ama şimdi çıkarmış , galiba daha kısa bir herek yapacak)
279972
279973
Çok çok aydınlatıcı oldu benim için. Güler hanım, teşekkür ederim.
Bu sene inşallah bol bol vişne toplayacağız.
Vişne ağacında çok çiçek var.
284890
284891
Anemonlar da açmışlar. Rüzgâr da yağmur da onlara pes ettirememiş gibi.
284893
günebakan
20-04-2012, 18:29
Vişne ağacı muhteşem görünüyor ablacığım bütün çiçeklerini açmış gibi:)
Bahçede gül çanaklarını temizlerken ilk defa karşılaştığım zararlı otun ne olduğunu araştırırken uygun başlığın Dracunculus vulgaris Yılan Yastığı olduğunu düşündüğümden orada paylaştım.
Aman arkadaşlar, ayrık otundan bile daha tehlikeli diye düşünüyorum, sizler de dikkat edin.
Saksı topraklarını değiştirmek isterken yine enteresan bir durumla karşılaştım.
Mevsim çiçeklerinin bulunduğu saksıları ters yüz ediyor, saksıları temizledikten sonra yeni bitkiler için kullanıyorum.
Bu saksıyı da ters çevirince kalıp gibi çıkan toprağın üzerindeki yosun ilginç geldi.
Saksının içindeki toprak nasıl böyle yosunlanmış, anlayamadım.
284894
Sevgili günebakan, seyretmesi de çok güzel. Şimdiden yapacağım, vişne sorbeyi, vişne reçelini ve vişne likörünü düşünüyorum.:D
Ohh vişneye gel vişneye :)
Anemonlar da açmışlar. Rüzgâr da yağmur da onlara pes ettirememiş gibi.
284893
Anemonun beyazının bu kadar güzel olduğunu hiç bilmiyordum. Ellerinize sağlık.
Ağaçlarınız çok güzel .Bu sene inşallah bol bol meyve alırsınız.
Birönceki sayfadaki atlas çiçeği nasılda comuş , muhteşem görünüyor.
Daha evvelki mesajlarımda bahçemizdeki meyve ağaçlarındaki meyvelerin daha iri ve güzel olmasını temin etmek için meyveler misket kadar olduğunda seyrekleştirmeye gittiğimizi yazmıştım.
Dün Oğuz bu işe armutlardan başladı.
Armut ağacında çok meyve oluşmuş, bu meyvelerin neredeyse 3/4 nü kopardı. 7 taner bir arada olan meyvelerde baktım ki 3 tane bırakmış.
Daha iyi görebilmeniz için fotoğraflamaya çalıştım.
286466
286467[
Citronella, bu sene daha da serpildi.
Daha evvel citronella'yı limonluğa alıyordum. İki senedir, kışı bahçede nisbeten kuytu bir yerde geçiriyor ve bu durumdan çok memnun.
286480
İspirya'nın bütün güzelliği üzerinde.
286496
286497
Kamelyalar artık geçiyor.
286502
286503
Haseki küpelerinin yalın katları açtı, mavi katmerliler daha yeni yeni tomurcuklandılar.
286519
286520
286521
286522
286523
Ceylanlar da tek tük açıyor.
286525
Lilyumlar da başlarını çıkardılar.
286528
Güler ablacığım; lilyumlar saksıda mı?
İspiryaya kocaman bir vaaaaavvv :)
Bu minik mavi çiçekli fideyi, Wuppertal'de selenn'in kapısının önünden kopartmıştım. Tutacağını hiç düşünmüyordum, Manyas'a gelince adeta kuru bir dal olmuştu ama yine de toprakla buluşturdum.
Bu sene güzel mavi çiçekleri ile beni sevindirdi. Adını da bilmiyorum.
286529
Güler ablacığım; lilyumlar saksıda mı?
Bir kısmı saksıda, bir kısmı bahçede toprakta.
Fotoğraftakiler saksıda.
Saksıda olanları açtıklarında balkonda sağa sola çekiyorum, kokuları insanı mest ediyor.
Bu minik mavi çiçekli fideyi, Wuppertal'de selenn'in kapısının önünden kopartmıştım. Tutacağını hiç düşünmüyordum, Manyas'a gelince adeta kuru bir dal olmuştu ama yine de toprakla buluşturdum.
286529
Brunnera macrophylla sanırım ablam. Çok güzel, ellerinize sağlık.
Sevgili arkadaşım,
Siz güzel bahçenizin bahçenizin keyfini çıkarırken,
Ben de, sizin büyüdüğünüz semtte (Emirgâ) da lale ve erguvanlarla sohbet ediyorum.
Geçen gün seni sordular, çoktandır görünmüyor dediler, özlemişler..
Siz biraz daha solmayın açık kalın, gelip hatırınızı soracaktır dedim.
Sevindiler.. sana selam söylediler...
286542
286543
Teşekkür ederim jineop.
Sevgili hozat, ne güzel bir haber getirdin. Bizim de yurt dışından misafirimiz geliyor, onu karşılamak için İstanbul'a geleceğiz.
İlk işim inşallah Emirgân Korusu'na gitmek olacak. Evvelce cirit attığım yerlerdi ama daha sonra yine bir iki misafirimizi götürdüğümüzde Turing zamanındaki ortamı bulamamış ve üzülmüştük, ondan sonra da pek gitmedik.
Erguvanlı fotoğrafdaki arkadaki gelin de ne hoş olmamış mı?
Güler Abla, citronella coşmuş da coşmuş, harika. :)
286529
Bu, unutma beni çiçeği Güler Abla
serkan_istanbul
25-04-2012, 13:53
Maşallah ne kadar güzel açmış, ispiya sanki bir gelin. sevgiler.
Citronella ne güzel olmuş teyze. Bayağı gelişmiş maşallah. İspirya çok güzel hakikaten. Ellerine sağlık. Ortancalara fazla sokulma, sokulursan da gözlüğünü tak. Artık gözlerin bağışıklık kazanacak hale geldi, çiçek dallarının batmasına karşı.
mandalinci
25-04-2012, 15:11
Güler hanım, ellerinize sağlık.
Meyveleri seyrekleştirmek çok iyi fikir.
Armut ağacınızı görünce aklıma geldi, bizim yan bahçe komşumuzun da bir armut ağacı var. Bize ağacın meyvelerini öve öve bitiremediler. Nasıl olduysa geçen yaz, içleri hep çürüdü, böcek yeniği doluydu.
Mutlaka ilaç kullanmanız gerek dedim de ne ilacı bilemedim tabii. Aslında bahçeyle de pek ilgileri yok, ben alıp ilaçlatsam diyorum, sıcakta çürük meyve kokusu çok kötü oluyor.
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
5593 no.lu mesajdaki çiçek ne kadar narin ve güzel görünüyor, rengi de çok hoş.
Vişnelere de maşallah:)
Sevgili Güler hanımcığım, her metrekaresinde emeğinizin olduğunu açıkça gördüğüm güzel bahçenizi keyifle gezdim dolaştım, sağlıkla çıkarın inşallah tadını. Darısı bana da nasip olsun. ;)
Güler abla bunun açmışı neredeydi bulamadım.
286913
Bunlarda yavruları
286914
Burada sevgili lilium.
http://www.agaclar.net/forum/829432-post4923.htm
Sevgili mandalinci, meyve ağaçları çiçeklerinin 80/100 i döküldüğünde, meyve iç kurdu ilâcı yapıyoruz. Eskiden lebaycid kullanıyorduk şimdi Gönen Ziraat Odası bize fenteks tavsiye etti onu kullandık.
Güzin Çakar
25-04-2012, 20:17
Güler Hanım,
Bahçenizi ilk ziyaretimde, hayallerimin çok ötesinde bir bahçe görmüştüm. Kendi kendime, bütün sayfalara tek tek, tadını çıkararak bakıp, hepsi bitince ne kadar beğendiğimi yazarım diye bir karar aldım.
Maalesef bu yazı, kendime verdiğim sözü gerçekleştirmemin değil, artık pes etmemin sonucudur. Arada görmediğim bitkileriniz, atladığım sayfalarınız olsa da bahçeniz için düşüncemi yazmak istiyorum. Tek kelimeyle 'Muhteşem'
Deniz Yıldızı
25-04-2012, 21:41
Güler Hanım,
İspiryanızı dün gördüm ve hayran kaldım. Kendi bahçem için temin etmek için araştırırken, bugün tesadüfen bir binanın yola bakan kısmında ispiryalar gördüm. Hemen birkaç dal koparıp aldım. Umarım aldığım çelikler köklenir ve sizin ki gibi bir bitkiye sahip olurum. Ellerinize sağlık.
Teşekkür ederim sevgili gçakar.
DENİZ YILDIZI, ispiryalar köklerinden adeta fışkırarak çoğalıyorlar. Ben ektiğimde de bir kök, cılız bir şeydi.
Kışa girerken hem ağaçların hem çalıların hem de güllerin altına mutlaka 3x15 veya 3x20 lik gübre koyarım.
286529
Bunlar buradan götürdüğün bitkiler değil mi teyze? Tutmasına sevindim. Bizim bahçedekiler de açtı. Kışın kaybolup, baharda tekrar çıktılar.
Sevgili Güler Hanım,yukarıda okuduğum kadarıyla biri sizi üzmüş,hiç üzülmeyin,siz bir numarasınız bana ve bir çok kişinin daha,meyva veren ağaç taşlanır demiş büyüklerimiz.
Baharın gelişiyle yine harikalar yaratmaya başlamışsınız,elinizin değdiği herşey mucize gibi.Sizi büyük bir ilgi ve hayranlıkla takip etmeye devam edeceğim.Bizleri güzel paylaşımlarınızdan mahrum etmeyin lütfen.Sevgiler,saygılar.
Adalet Yağcı
26-04-2012, 18:59
Dün Oğuz bu işe armutlardan başladı.
Armut ağacında çok meyve oluşmuş, bu meyvelerin neredeyse 3/4 nü kopardı. 7 taner bir arada olan meyvelerde baktım ki 3 tane bırakmış.
Oğuz beyin gözü kara anlaşılan, ben olsam tek bir meyveyi bile koparamazdım.
Tabii sizde bahçe büyük, meyve bol, benim gibi tek ağacın gözüne bakmıyorsunuz :)
Haseki küpeleri ve ispiryan her yıl olduğu gibi şahane.
Haseki küpelerinin yalın kat olanları daha mı iri açıyor ne, benim katmerlilerin çiçekleri çok küçük.
Wuppertal'den getirdiğin mavi güzellik çok hoş, unutma benilere benziyor, çok yıllık olması da ayrı güzel.
Allah kolaylık versin, bu sene çimlerin seni üzmez inşallah.
Sevgili Adalet Yağcı, çimler maalesef nanayda ama değiştirmeyi pek gözüm yemiyor.
Hasekilerin çiçekleri irice, katmerliler bu kadar iri olmuyor. Ama onların görünüşleri de bir başka güzel.
Beyaz olanın çiçekleri hepsinden küçük.
Wuppertal'den getirdiğime arkadaşlar unutma beni çiçeği demişler ama ben pek benzetemedim.
Çiçekleri minik minik ama yaprakları kocaman, iri karalahana yaprağı gibi ve tüylü tüylü.
Meyve ağaçlarındaki meyvelere kıymamak olmaz. Çok meyveyi ağaç besleyemez o yüzden seyrekleştir. Göreceksin daha iri ve tatlı olacak meyveleri.
Teşekkür ederim sevgili gçakar.
DENİZ YILDIZI, ispiryalar köklerinden adeta fışkırarak çoğalıyorlar. Ben ektiğimde de bir kök, cılız bir şeydi.
Kışa girerken hem ağaçların hem çalıların hem de güllerin altına mutlaka 3x15 veya 3x20 lik gübre koyarım.
Sayın Güler,
Selamlar.Bir ağaca ve güllere ne kadar gübre atıyorsunuz?
Kışın, genelde daha geç çözülen 20x20x20 yi tercih ediyorum.
Bu gübreyi de atarken köke yakın değil, kök çevresinden 40-50 cm veya dış yapraktan aldığım iz düşümüne göre çizdiğim hayali bir daire düşünerek atıyorum.
Ağaç başına 1 veya 1,5 yemek kaşığı, gül kök başına da 1 tatlı kaşığı atıyorum. Hemen toprakla karıştırmayı da ihmal etmiyorum. İlk sulamadan sonra zamanla yağmur ile iyice çözülüyor.
Benim ağaçlarımın yaşı 5 den büyük. Siz yeni fidanlara atacaksanız miktarı düşürün.
Sevgili Güler Ablacığım, nihayet hayalim gerçek oluyor :D Buluştuğumuzda bahsetmiştim, Trakya'daki araziye ev için inşaat izni almaya çalışıyorduk hani, bu hafta temeli atmaya başladık :D Ayaklarım yere değmiyor desem yeridir, gerçi orada doya doya vakit geçirmek için emekliliğimize çok uzun yıllar var ama erken kalkan yol alır diye şimdiden başladık:p Yeni idealimiz junior Güler ve Oğuz olmak :D
serkan_istanbul
27-04-2012, 07:48
Canım ablam hayırlı cumalar kolaylıklar diliyorum.
Bu sabah sardunya saksılarını limonluktan çıkardım. Yine bir çoğu bozulmuş, iki saksı da tamamen gitmiş.
Bozulmuş olanları adam etmek gerekiyor diye kolları sıvadım.
Balkondaki sardunya saksılarım 508 numara. Yani çapları 45 cm. Yükseklikleri de 45 cm.
47 litre toprak alıyor ama ben bu kadar toprak koyarsam saksıyı kaldıramıyorum.
O yüzden saksının dipten 15-20 cm ni köpükle doduruyorum. Nasıl yaptığımı daha evvelki sayfalarda anlatmıştım. 25-30 cm yükseklikte toprak koyuyorum.
Her sene toprağı boşaltır, zararlılardan arındırır, saksıyı iyice yıkar ve taze toprak koyarım. Toprağını 1/3 yıkanmış dere kumu, 1/3 milli toprak ve 1/3 ü de yanık hayvan gübresi karışımı oluyor gernelde.
Bu şekilde hazırlanmış toprak bir yere yığılır ve lâzım oldukça kullanırız.
Ben bu toprak karışımını saksı bitkileri için kullanırken biraz da perlit ilave edip, her saksı başına 1 tatlı kaşığı da 3x15 gübre koyuyorum.
Sizin de saksılarınız dışarda-bahçede ise mutlaka toprağını gözden geçirin.
Dediğim gibi her sene bunu yaptığım halde, hemen hemen bütün sardunya saksılarında menasa rastlıyorum.
Yine fotoğrafını koyuyorum çünkü sizlerin de bu kontrolü yapmanızın doğru olacağını düşünüyorum.
Bu 12 adet kadılokması sadece bir adet saksıdan çıkan. Üstelik yazdığım gibi saksıda 20 cm lik bir de köpük dolgu maddesi var. Toprak 25 cm kadar. Bir de dolu dolu toprak olsaydı mutlaka menas sayısı daha da artardı.
288039
İlk fotoğrafın bu olmasını istemezdim, ama sizlere de anlatmam-uyarmam gerekiyordu.
Hemen telâfi edip, bahçeden çektiğim fotoğrafları yükleyeyim.
Petunyalar...
288041
288042
288043
Gravilla kendini kurtardı.
288045
Sarı gül, havlu püskülü ve katır tırnakları da bu ay coşanlar arasında.
288048
288049
288050
288051
288052
Fare kulaklarına da haksızlık etmemem gerekiyor.
288059
Bu minik çiçekli yer örtücüleri de çok hoşuma gidiyor.
288060
288061
serkan_istanbul
28-04-2012, 20:40
Maşallah ne kadar güzeller.
:D:D önce böcek sonra güzeller güzeli çiçekler,Güler abla hepsi harika,böcek hariç, inşallah bu böcekler bende yoktur:D böceklere hiç dokunamam da ..
Negisler, sümbüller açtılar ve geçtiler.
Pek çok kişi, nasılsa çiçeklenmeleri bitti diye dibinden kesiyor. Oysa sadece çiçek saplarını kesmek, sulamayı seyrekleştirmek gerekir. Yaprakları kendiliğinden sararıp da düşene kadar beklemek gerekir. Çünkü bu yapraklar soğanı besler ve bir sene sonrasına hazırlar.
Ben, çiçeklenme bittiğinde kök diplerindeki otları temizler, yapraklarını bağlar ve sulama suyuna soğanı besleyecek gübre katarım. Bir iki sulamayı böyle yapıp, yavaş yavaş suyu vermeyi keserim.
Yaprakları da iyice düşünce dipten keserim. Soğanları topraktan her sene çıkartmıyorum.
2-3 senede bir çıkartır ve soğan ayırımı yaparım.
Bağlanan nergis ve sümbüller.
288064
Diğer kareler....
288073
288074
288075
288076
288077
288078
288079
288080
288081
288082
Orhan Özbilgiç
28-04-2012, 20:54
Yani Güler Hanım, bu fotoğrafları koymakla, ''işte bahçe budur.'' demek arasında hiç bir fark yok valla.
Yılların emeği ve deneyimi bu olsa gerek. Sizin bu devasa çalılarınızı ve bitkilerinizi görünce, ''Bizimkiler ne zaman bu büyüklüğe erişecek?'' sorusu aklıma geliyor.
Her zaman olduğu gibi, sizde görüp ''bu bitkiden, bende bahçeme alayım.'' dedirtecek güzellikler segilemişsiniz.
Elinize, gönlünüze, beyninize sağlık.
Keyifli bir sezon olacağından eminim. Zira bu görüntüler insanı rüyalar alemine sürüklüyor.
serkan_istanbul
28-04-2012, 22:19
İkinci karanfile bayıldım maşallah ya offffffffffff demek geldi içimden ellerine kollarına sağlık ablacım. Ben diyorum kadın güzel adam güzel eee bahçede çirkin olacak deil ya. Kırkbir kere maşallahhhh.
Bu sabah sardunya saksılarını limonluktan çıkardım. Yine bir çoğu bozulmuş, iki saksı da tamamen gitmiş.
Bozulmuş olanları adam etmek gerekiyor diye kolları sıvadım.
Balkondaki sardunya saksılarım 508 numara. Yani çapları 45 cm. Yükseklikleri de 45 cm.
47 litre toprak alıyor ama ben bu kadar toprak koyarsam saksıyı kaldıramıyorum.
O yüzden saksının dipten 15-20 cm ni köpükle doduruyorum. Nasıl yaptığımı daha evvelki sayfalarda anlatmıştım. 25-30 cm yükseklikte toprak koyuyorum.
Her sene toprağı boşaltır, zararlılardan arındırır, saksıyı iyice yıkar ve taze toprak koyarım. Toprağını 1/3 yıkanmış dere kumu, 1/3 milli toprak ve 1/3 ü de yanık hayvan gübresi karışımı oluyor gernelde.
Bu şekilde hazırlanmış toprak bir yere yığılır ve lâzım oldukça kullanırız.
Ben bu toprak karışımını saksı bitkileri için kullanırken biraz da perlit ilave edip, her saksı başına 1 tatlı kaşığı da 3x15 gübre koyuyorum.
Sizin de saksılarınız dışarda-bahçede ise mutlaka toprağını gözden geçirin.
Dediğim gibi her sene bunu yaptığım halde, hemen hemen bütün sardunya saksılarında menasa rastlıyorum.
Yine fotoğrafını koyuyorum çünkü sizlerin de bu kontrolü yapmanızın doğru olacağını düşünüyorum.
Bu 12 adet kadılokması sadece bir adet saksıdan çıkan. Üstelik yazdığım gibi saksıda 20 cm lik bir de köpük dolgu maddesi var. Toprak 25 cm kadar. Bir de dolu dolu toprak olsaydı mutlaka menas sayısı daha da artardı.
288039
Tam benlik bunlar:) Bunları gördüm ekran başında kaşınmaya başladım. ;)
Bahçen ne güzel renklenmiş teyzeciğim. Clematisler bizde hala tomurcuk. Sendekiler açmış tamamen. Çok güzel. Geçen sene nergisleri birlikte bağlamıştık. Bu sene gelemedim yardıma:) Yazın telafi ederiz.
Kışın, genelde daha geç çözülen 20x20x20 yi tercih ediyorum.
Bu gübreyi de atarken köke yakın değil, kök çevresinden 40-50 cm veya dış yapraktan aldığım iz düşümüne göre çizdiğim hayali bir daire düşünerek atıyorum.
Ağaç başına 1 veya 1,5 yemek kaşığı, gül kök başına da 1 tatlı kaşığı atıyorum. Hemen toprakla karıştırmayı da ihmal etmiyorum. İlk sulamadan sonra zamanla yağmur ile iyice çözülüyor.
Benim ağaçlarımın yaşı 5 den büyük. Siz yeni fidanlara atacaksanız miktarı düşürün.
Sayın Güler,
Teşekkürler.Aynı işlem İlkbahar ve Yaz mevsmimlerinde devam ediyor mu?Bunların dışında büyük baş hayvan gübresi kullanıyormusunuz?Meyve ağaçlarım dört yaşında,ilk defa bu yıl meyve verecekler.Ancak ağaçlar çiçekleniyor meyveye dönşümleri çok az oluyor.Deneyimlerinizden yararlanmak istiyorum.
288039
Bunlar karides mi?
Ballısı nefis olur. :D:D
KAPTANzst
29-04-2012, 06:52
Sabah sabah göz banyosu yaptım. teşekkürler
Karidesleri ! lilyuma :p Çiçekleri bana gönderirmisiniz:D:D
Bunlar karides mi?
Ballısı nefis olur. :D:D
Öğğğ, şimdi karidesten de soğutacaksın beni. Benzetecek başka şey bulamadın, aşkolsun sana.
Sayın Güler,
Teşekkürler.Aynı işlem İlkbahar ve Yaz mevsmimlerinde devam ediyor mu?Bunların dışında büyük baş hayvan gübresi kullanıyormusunuz?Meyve ağaçlarım dört yaşında,ilk defa bu yıl meyve verecekler.Ancak ağaçlar çiçekleniyor meyveye dönşümleri çok az oluyor.Deneyimlerinizden yararlanmak istiyorum.
Ağaç altlarına geç çözülen 3x20 gübreyi sonbaharda atıp, İstanbul'a dönüyoruz.
Baharda geldiğimizde çanak altları termizlendiğinde 3x15 gübre atıyorum.
Yanık büyükbaş hayvan gübresini alıp bir yere yığarız.
Daha sonra elenir, elek altından geçenleri de ayrı bölüme alıp içine de bir torba kireç tozu atıp üztünü naylonla kapatırız. Bütün kışı öyle geçirir.
Baharda geldiğimizde bu naylon açılır, içine dere kumu ve milli toprak ilave edilir ve yeniden elenerek saksı toprağı olarak depolanır.
İlk elemede elek üstünde kalan kemre ( iri parçalar yani) doğruca sebze ekilecek bölüme serilir. Daha sonra üzerinden bir çapa geçirilir ve bütün kışın yağmuru - karı ile sebze ekeceğimiz alanda çok güzel toprağımız olur. Bilirsiniz yanık hayvan gübresi toprağı çok güzel ıslâh eder.
Elinizde yanık büyük baş hayvan gübresi varsa (yanıktan kasıt beklemiş dinlenmiş) kışın ağaç çanaklarınıza atmanız çok da faydalı olur. Hem ağacı besler hem de kökü sıcak tutacağından ağacınız soğuktan korunmuş olur.
Ağaçlarınız çiçekleniyor da meyve dönüşümü az oluyorsa bence sorun tozlaşmada. Çok da bildiğim bir konu değil.
Bence bunu Halil Önen bey'e sorarsanız size çok daha detaylı ve doğru bilgi verecektir.
Ben, bahçemizde yaptıklarımızı anlatıyorum, bu işin eğitimini almadım. O yüzden bunu şöyle veya böyle yapın demem hatalı olur.
Sevgili serkan istanbul - KAPTANzst, keşke yolunuz bu taraflara düşse de bir uğrasanız, beraberce hem bahçede dolaşsak hem de çay içebilsek. ;)
serkan_istanbul
29-04-2012, 10:19
Mutlaka geleceğim bahçenize çok merak ediyorum. çayın yanına kurabiye yaparım ben. Mayıs sonuna doğru inşallah sizde uygun olursanız. Her yerini karış karış gezmek istiyorum. Kimbilir resişmlerde görmediğim neler vardı o bahçede. En önemlisi iki tane kocaman yürek var. Kolay gelsin. Eşinize selamlarımı iletin.
Güler hanım, torunlarınıza ağaç ev-gemi buldum. Böyle bir şeyi nasıl da severler kimbilir, düşünsenize ağaçta minik Jack Sparrow lar.... ;)
288260
Yanyana iki büyük ağaç varsa bu da çok eğlenceli olur çocuklara...
288262
Aman bunları görmesinler valla tuttururlar sevgili limon.
Teşekkür ederim harika şeyler.
Eğer evi kazı üzerine otutturursam yanındaki ceviz ağacının bir iki dalını keserek balkon plâtformunu yapabilirim.
Desene bana Bursa yolu gözüktü. İkea ve Bauhaus'a gidip ip merdivenleri ve diğer gereçleri almam gerek.
Hadi oldu olacak, sen bu gibi şeylerin nerede bulunabileceğini daha kolay bulabiliyorsun, bana bir iki link de veriver bari. :D :D
Maşallah güler hanım bahceniz coşmuş.Dahada neleri görücez kim bilir ileride. Sarı gül, havlu püskülü fare kulagı ve katır tırnagı türlerinizi son baharda budayacakmısınız acaba.Bu şekilde tutarsa talip olabilirmiyım sonbahar zamanında.
Teşekkürler...
Gülünüz çok güzel. Bahçenizçok güzel olmuş. Ellerinize sağlık.
Bahçeniz için çok emek harcamışnız. bir ata sözü var dır ekerseniz bağ olur, ekmezseniz dağ olur. Bu aylar bende yayla için torbalara domates,biber, patlıcan şaşırıyorum. pazardan hazır almayı sevmem.
maşallah maşallah sıklamenleriniz çok güzel. aloevere da çok güzel Güler hanım ellerinize ve emginize sağlık.
Çok güzeller nergizler sümbüller. çok güzeller. Benimde var. arpa çiçeklerim var. Çiçeklerle annem ve ben uğraşıyoruz.:) Annemde sizin gibi çiçekleri çok seviyor. Annemden bana geçti sanırım. Bu siteyi çok sevdim. Herkese teşekürler.
Maşallah güler hanım bahceniz coşmuş.Dahada neleri görücez kim bilir ileride. Sarı gül, havlu püskülü fare kulagı ve katır tırnagı türlerinizi son baharda budayacakmısınız acaba.Bu şekilde tutarsa talip olabilirmiyım sonbahar zamanında.
Teşekkürler...
Katır tırnağı ile sarı ponpon gül tutar mı bilemiyorum ama elimde bol miktarda fare kulağı var, yanına bir tane de havlu püskülü ekleyerek yollayabilirim. Ama bu aralar çok meşgulüm acele etmeyecekseniz. ;)
Tabii beklerim güler hanım. Bende bu ara yogun sayılırım. Sonbaharda hatırlatsam olur mu tekrar. Belki başka güzelliklerden de düşer payıma.
Teşekkürler....
Tabii olur, bana adres bilgilerinizi yazarken mutlaka kargo şirketinin size ulaşabileceği bir telefon numarası da vermeniz gerekiyor.
705 deki salatalıklar kısası yerli salatalık, uzunu ithal salatalık. Bizler buralrda öyle diyorlar
ben yerli salatalık ekerim. Daha lezzetli.
Güler Hanım 33. sayfayı bitirdim çiçekleriniz harikalar çok güzel bir bahçeniz var. Ellerinize ve emeğinize sağlık. Bu arada kendinizi çok yormayın kendinize iyi bakın önce sağlık herşeyin başı sağlık.
994 deki kudret narı kireçlenmeye iyi gelir. 9-10 tane kudret narını rondada kıy bir kilo bala karıştır. Sabah, akşam bir tatlı kaşığı ye Mideye ve kirece iyi gelir.
1221 de kuşlar ağızının tadını bilir en güzelini ve tatlısını yer. Bizim yayaladada öyle.
1347 de Frezya bizim burda arpa çiçeği denir. Her sonbaharda toprağını değiştiriz.
Ağaç altlarına geç çözülen 3x20 gübreyi sonbaharda atıp, İstanbul'a dönüyoruz.
Baharda geldiğimizde çanak altları termizlendiğinde 3x15 gübre atıyorum.
Yanık büyükbaş hayvan gübresini alıp bir yere yığarız.
Daha sonra elenir, elek altından geçenleri de ayrı bölüme alıp içine de bir torba kireç tozu atıp üztünü naylonla kapatırız. Bütün kışı öyle geçirir.
Baharda geldiğimizde bu naylon açılır, içine dere kumu ve milli toprak ilave edilir ve yeniden elenerek saksı toprağı olarak depolanır.
İlk elemede elek üstünde kalan kemre ( iri parçalar yani) doğruca sebze ekilecek bölüme serilir. Daha sonra üzerinden bir çapa geçirilir ve bütün kışın yağmuru - karı ile sebze ekeceğimiz alanda çok güzel toprağımız olur. Bilirsiniz yanık hayvan gübresi toprağı çok güzel ıslâh eder.
Elinizde yanık büyük baş hayvan gübresi varsa (yanıktan kasıt beklemiş dinlenmiş) kışın ağaç çanaklarınıza atmanız çok da faydalı olur. Hem ağacı besler hem de kökü sıcak tutacağından ağacınız soğuktan korunmuş olur.
Ağaçlarınız çiçekleniyor da meyve dönüşümü az oluyorsa bence sorun tozlaşmada. Çok da bildiğim bir konu değil.
Bence bunu Halil Önen bey'e sorarsanız size çok daha detaylı ve doğru bilgi verecektir.
Ben, bahçemizde yaptıklarımızı anlatıyorum, bu işin eğitimini almadım. O yüzden bunu şöyle veya böyle yapın demem hatalı olur.
Sayın Güler,
Yüreğinize sağlık.Teşekkürler.
rhepsag67
30-04-2012, 10:33
...
Merhabalar Sevgili Güler Hanım,
Öncelikle bahçeniz rüya gibi, çok büyük sevgi ve emeğin olduğu görünen, insanı heyecanlandıran, canlandıran bahçelerden olduğunu söylemem gerekiyor. İnsanın kelebek olası geliyor, bahçenizdeki çiçekten çiçeğe konabilmek için... Bu güzel görüntüleri bizlerle paylaştığınız için çok teşekkürler, emeklerinize sağlık.
Ama diğer yandan beğenmesemde(bu konuda anneme çekememişim nedense, böceklerle aram pek iyi değil malesef:( ) bu gerçekleri de paylaştığınız için çok teşekkür ederim, alışabilmem açısından. Madalyonun arka yüzünü de arada görmek lazım kanaatimce :) Aşama aşama daha iyi oluyor, büyüklüklerine göre... Unlu bit, yeşil bit, kabuklu bit, küçük sinekler, solucanlar... Bu sene kadılokması ile de balkonumda tanışmış oldum, yine fotoğrafı ile karşılaşmak ne güzel :) Böcek kültürüm de gelişiyor. Doğada ne kadar çok değişik ve farklı canlılar var(ve de yanımızdalar), farkına varmış oluyorum, farkında olmadığımın...
Doğa gerçekten bir okul gibi, insana çok şeyler öğretiyor. Sabır, tedbir alma, sevdiğini kaybetmemek uğruna istenmeyen durumlarla mücadele etme, yılmama, fedakarlık, ümit etme ve en önemlisi SEVGİ. Daha da öğrenecek çok şeyimiz var...
Sevgilerimle...
Sevgili rhepsag67, ben mümkün olduğunca bahçemde güzellikleri paylaştığım gibi yaptığım hataları da anlatırım ki sizler yapmayasınız.
Börtü böcekler de öyle, tanımak lâzım, bilmek lâzım ki ona göre tedbir alalım. Bunları bahçemde anlatıyorum ama notumu da alıyorum, en kısa zamanda ilgili başlıklara da kopyalayacağım.
En nihayet bu gün sardunya saksılarımın işi bitti. Ama güzel oldular.
İlk gülüm açmış, sizler için fotoğraflayayım dedim.
Bahçede gülleri dolaşırken içim acıdı. Bit ilâcı yapalı daha bir hafta bile olmamıştı ama güllerin yapraklarının adeta dantel gibi delik deşik olduğunu görünce çok sıkıldım.
İncelediğimde siyah siyah minik tırtılları gördüm. Bunlar daha ziyade salkım söğüdün tarafında olan güllerde vardı.
Köyümüz iki tepe arasındaki vadiye kurulmuş. Her iki tepe de yemyeşil orman. Daha ziyade meşe ağaçları var.
Geçen sene bu meşelere tırtıllar musallat olmuştu, belli ki bu sene de larvaları canlandı, onlar faaliyete başladı.
Köy içindeki pek çok meşe ağacında, benim de salkım söğüdümde bu tırtıllardan var.
Boy boy maşallah. 2 cm. i de var 5 cm. i de.
Geçen sene söğüt ve Amerikan sarmaşığında çoktu, hemen ilaç yapmıştık.
Yarın da mutlaka ilaçlama yapmamız gerekiyor. İnşallah yağmur yağmaz da bir an evvel ilaç yaparız.
Bu tırtılları da tanıyın istedim.
Gül yapraklarına verdiği hasarı görmeniz için bir kaç tane de yaprak ekliyorum.
İlk gül açtı.
289128
Salkım söğüde ve güllere dadanan siyah tırtıllar.
289129
289130
Tırtılların gül yapraklarındaki hasarları.
289131
289132
289133
289134
Ha bugün ha yarın dedikçe yağmur yağdı ve biz çimleri bir türlü biçemedik.
Boyları da 10 cm. den de daha uzayan çimleri 2 tertipte kesmek durumunda kaldık.
Hatamızı görün istedim.
Siz, siz olun çimlerinizin boylarını uzun tutmayın. Kök kısımları güneş almayan çimlerde sararmalar oluyor. Gerçi zamanla toparlıyor ama bu görüntü hiç de hoş olmuyor.
Bunu da görün istedim.
(Köşeler ve duvar dipleri el makası ile rötuşlanacak)
289140
Çim biçme makınasının ayarını en düşük seviyeye getirip tekrar biçerseniz toparlanma daha çabuk oluyor.Bazı çürümüş bölümlerde çıkabilir.Tamir için yeni tohum atmak gerekiyor.Sn Güler
Sayın hk50, kullandığımız makineden çok memnunuz.
Çimim hep böyle değil. Ben burada arkadaşlara yapılmaması gereken olayı anlatmak için bu fotoğrafı bastım.
Çimi biçerken 1/3 oranını tatbik ederim. İkinci kesim de böyle olur. Çim boyunu uzun tutmayın demek istedim arkadaşlarımıza.
10-15 güne kalmaz, benim çimim yemyeşil olur.
Elimde yedek tohum hep bulunur ama bu durumda benim tohuma değil de bir aeratör çekmeye ihtiyacım var. Arkasından da M.A.P 'a. :)
Güler Abla, duvar diplerini elle kesme işi sana da çok zor gelmiyor mu? Bahçeyi biçmek bir saat ise, elle düzeltmeler 2 saatimi alıyordu.
Bir sonraki bahçemde bunun önüne geçmek için çim alanın bitimine 20cm kadar eninde, çimle hemzemin ama çim olayan bir sınır koymak istiyorum. Böylece makineyle o bölgenin üzerinden geçerek çimin tamamı biçilebilir. Taş, ahşap, çakıl, vs. hem uygun fiyalı hem sürdürülebilir ne olur tam bilemiyorum ama bir şey şart. Özellikle bahçe büyüdükçe bu tür işlere vakit ayırmak daha da zorlaşıyordur...
Salkım söğüde ve güllere dadanan siyah tırtıllar.
289129
Meşe tırtılı, fark edemezsen iki günde işi bitiriyorlar. Dikkat.
Bigada kurduğumuz bahçede ormana yakın olduğu için orada da çok var,
Gördüm, gördüm; koca koca meşelerde yaprak hiç kalmamış, dallar çıplaktı.
O yüzden salkım söğüdü yarın ilaçlayacağız.
Sevgili gilan, çimin ortasında eskiden kalma bir armut ağacı vardı, ben de etrafına mini bir duvar ördürtmüştüm. O kısmın kenarlarını elle düzeltiyorum ama bütün alanın kıyı kısımları misinalı makine ile kesiliyor.
Balkon saksıları temizlenip de yerlerine yerleşince biraz düzen oldu. Yani sabah keyif çayımı elime alıp balkonda hem oturup hem de çiçeklerimi seyredebilirim artık, değil mi?
Bir de güller açsa...
289451
289452
Hakkı Şen
01-05-2012, 10:40
Sevgili Güler hanım, insanın içini ferahlatan bir görünüm olmuş. Ellerinize sağlık..
Sarkan petunyaları nasıl yetiştiriyorsunuz merak ettim. Tohumdan mı? Fide alıp mı yoksa yetişmiş olanlardan mı alıyorsunuz acaba? Ben tohumdan petunya yetiştirmeyi beceremedim. Oysa geçen sene kendiliğinden düşen tohumlardan bu sene bir kaç tane çıkmış çok şaşırdım..
Olmadı tohum yaptıkları zaman sarkan petunya tohumu alıp saksılara atıp unutacağım.:)
Kolaylıklar diliyorum elleriniz dert görmesin..
Katmerli şebboylar mis gibi kokuyor.
Geçen sene hem yalın katlılardan hem de katmerlilerden tohum niyetine bir yığın şey toplamıştım. Daha doğrusu çiçeklerinin iyice kurumasını beklemiş kesmemiştim. İyice kuruduktan sonra olduğu gibi bir gazete kâğıdına sararak kaldırmıştım.
Daha sonra bunları un gibi elenmiş kumu bol bir yere bocaladım ve sulamaya devam ettim.
Bu arada sulama suyuna elimdeki vadesi geçmiş olan Atonik sıvı gübreden de ilâve edip durdum.
Nisan başı gibi filizlenmeler başladı, hemen limonluktaki toprağa geçirdim, orası oldukça sıcak. Toprağın en uç kısmına da hortumu çok kısık olarak açık bırakıp İstanbul'a döndük.
Ya Allah ya Kerim misali.
Geldiğimde boylanmış ve saksılara alınmayı bekler haldeydiler.
289464
289465
Atlas saksını değiştirmek zorunda kaldım. Bir arkadaşımızın tavsiye ettiği gibi askıya alınca rahatladım. Artık saksı pat-küt devrilmeyecek.
Bitki çiçekliyken saksı değişimi yapılmaz ama mecbur oldum çünkü benim atlas'ın maşallahı var hep çiçekte. (İnşallah bozulmaz)
Bu arada değişim esnasında epeyce dal kırıldı. 5 adet çelik daha çıktı anlayacağınız, 2 arkadaşa sözüm vardı. Şimdi 3 kişiye daha göndertebilirim.
Atlas saksılarım ikileşti.
289466
289467
289468
Atlasla yarış eden saksı da clivia. Bu sene 3 defa çiçek verdi.
289473
Sardunyalar...
289477
289478
289479
289480
Sayın Zafer Beyin hediyesi olan Bir gecelik gelin çiçeğim büyüdü ve serpildi ama henüz çiçek vermedi.
289482
Sevgili Hakkı Şen, yalın kat ve kokulu petunyalardan tohumdan yetiştirdiklerim de oldu ama inanın bana da zor geliyor.
Genelde Albayrak fidanlığından daha onlar şaşırtma yapma aşamalarındayken çok ucuza alıyorum, yani daha viyollerdeyken.
Şu an balkonumda gördüklerinizi, İstanbul'dan Manyas'a gelirken mutlak durağım olan Akdoğa Serasından hazır aldım.
Her defasında Serap Hanım'a uğrar biraz sohbet eder, serayı dolaşırım. Bauhaus için getirdikleri bitkileri incelerim.
Bu sene kendileri de sarkan petunya ürettiler, benim de bu ve bir adet calibrocha hoşuma gitti, benim sardunyalar sarkana kadar bunları asarım düşüncesiyle aldım.
Sevgi Durul
01-05-2012, 11:10
Atlasla yarış eden saksı da clivia. Bu sene 3 defa çiçek verdi.
289473
Ah ben size ne diyeyim, sevgili Güler hanım. Clivia da artık yok, çok üzgünüm.
Bitkilerimi sulama ayarını tutturamıyorum. Son aldığım nergis, ters lale, çiğdem, pembe zıpçıktıların soğanlarını da çürüttüm.:(
Yine her şey harika, Allah içinize sindirsin. Sevgiler...
Sevgili S.Durul, Clivia güneş yerleri de sevmez fazla suyu da.
Acaba burada mı hata yapıyorsunun?
Biraz beklersen çiçeklenme sonunda yine saksı dibindeki 3 yavruyu ayıracağım, birinin sahibi var ama diğerini sana gönderebilirim.
Sevgi Durul
01-05-2012, 11:18
Clivia içeride, tül arkasından güneş görüyordu. Bilemiyorum, son yaprağı gidinceye kadar atmadım, belki canlanır diye. Böyle hatıra olan bitkilerin gidişi daha çok üzüyor beni.
Beklerim tabii ki, bu sefer fazla sulama yok.:o
Clivia içeride, tül arkasından güneş görüyordu. Bilemiyorum, son yaprağı gidinceye kadar atmadım, belki canlanır diye. Böyle hatıra olan bitkilerin gidişi daha çok üzüyor beni.
Beklerim tabii ki, bu sefer fazla sulama yok.:o
Lütfen bir iki ay sonra bana hatırlat, ben notumu aldım ama yine de ne olur olmaz.
yasemin-35
01-05-2012, 16:28
76089
Bahçe bizim, yesin arkadaşlar.
şu görüntünün güzelliğine bakın... kendi yetiştirdiğin ağaçtan ellerinle meyve toplamak ne güzeldir değilmi:p
Güler Hanım yine gözlerimize bayram yaptırmaya başladınız.Sizi hayranlıkla izliyorum.En tanıdık bildik çiçekler bile sizin eliniz deyince bambaşka oluyor.Bunun sırrı ne diyeceğim ama sizi takip ettiğim kadarıyla bu sırrın emek ve gönül güzelliği olduğunu söyleyebilirim.
s.serdar
01-05-2012, 18:07
Sevgili limon, daha evvelki sayfalarda nasıl bağlandığını da mutlaka fotoğraflamışımdır ama bulamadım.
Dün Oğuz, bir sene evvel diktiği kayısı fidesini bu gün bağladı. Görmek istersen diye fotoğrafladım.
(İlk sene bir şey yapmadık, köklensin iyice diye bekledik. Bu hereklenmişti ama şimdi çıkarmış , galiba daha kısa bir herek yapacak)
279972
279973
Güler hanım merhabalar.
Belki konunun evveliyatında vardır ama ben görememiş olabilirim.
Ağaç fidanlarınızı neden bağlaıyorsunuz? Boya değilde, yana yayılsın diye mi? Bağlı tutmanın süresi ne kadar olacak? Çözdükten bir süre sonra fidan doğal formuna geri dönmüyor mu?
Saygılarımla.
3311,3312 de sümbül ve nergizler çok güzeller maşallah maşallah. Fotograflar için teşekürler.
Sevgili s.serdar, bahçemizdeki meyve ağaçları yarı bodur ve bodur ağaçlardır.
Aldığımız meyve fidanlarının aşılı kısmını güneye çevirerek dikeriz, ve herekleriz.
İlk sene köke gitmesini, toprağa iyice tutunmasına özen gösteririz.
İkinci sene dallarını yana açarak toprağa çaktığımız kazıklara bağlarız, bir veya iki sene böyle kalır.
Daha sonra bu ipleri keseriz ve dalların formu artık bu şekilde kalır. Budama yaparken de bu formu korumaya dikkat ederiz.
Sebebine gelince, ağaçlardaki meyvelerin toplanması kolay olduğu gibi, meyve her yönden güneş aldığı için daha da lezzetli ve güzel oluyor. Bir de eşim mutlaka meyve seyrekleştirmesi yapar.
Ağaçtaki meyvelerin yarısından çoğunu ve çok sık olanlarını kopartır, bu durumda ağaç kalan meyveleri daha rahat besleyeceği için meyvelerimiz de iri iri olur.
http://www.agaclar.net/forum/953013-post5584.htm
3772, 126 sayfadaki semiz otunun çıkması yanmış hayvan gübresindendir. Semiz otu çok faydalıdır. Salatası ve böreği çok güzel olur. Ah birde cacığı çok güzel olur.:D:):)
Güler Abla, bahçe sayfanın ilk resminde görünen salkım söğüdü siz mi diktiniz? Eğer öyleyse kaç yılda bu halini aldı?
Güler Abla, bahçe sayfanın ilk resminde görünen salkım söğüdü siz mi diktiniz? Eğer öyleyse kaç yılda bu halini aldı?
Sevgili gilan, evet ben diktim.
Silivri'deki yazlığımızın bahçesinde güzel bir salkım söğüt var, altında oturup çay içmek hem bizim hem de komşularımızın çok hoşuna gider. Vaktimizin çoğunu burada geçirirdik.
Manyas'da bahçe yapmaya karar verdiğimizde onun bir dalını kesip tenekeye doldurduğum bir toprağa dikmiştim, 4-5 ay sonra da getirip Manyas'a diktik. O zaman nereye dikmem gerekir diye hiç düşünmeden bir yere daldırmıştım.
Bahçe başlığımdaki 3. sayfada 73 numaralı mesaja bakabilirsen sol taraftaki mini yeşil fidanın o olduğunu göreceksin.
Daha sonra ağaç hastalandı bu yüzden sert bir budama yaptık. Ben, belki de kurur diye üzülmüştüm. Ama yeni yeni sürgünler verdi kocaman oldular.
Şimdi de şu etraftaki bütün ormanı saran tırtıllarla başımız dertte, söğüde ilaç yaptık ama yine de tırtıl var. Ağacın yaprak rengi bile değişmeye başladı.
Belki sezon sonu yine sert bir budamaya ihtiyacımız olacak.
Bugün Kaymakamlığa gidip, havadan ilaçlama isteyeceğim ama ona da bazı köyler rıza göstermiyorlarmış, ekili alanlara zarar verir diyorlar.
Bu durumda bize gölgelik yapan güllü kameriyede oturmak biraz zor gibi görünüyor. Hele altındaki clematisler ne olur bilemiyorum.
Hayırlısı Allahdan demekten başka çare de yok gibi.
Sevgili Güler,bahçenize güzel sıfatı ,çok az gelir...Bir ömre bedel diyorum..Her haliyle....:)
Daha uzun uzun gezilecek sahifeler var...Öyle bir iki saatlik bir gezi yetmez..Bende inşaallah öyle yapacağım..Yukarıdaki mesajınızda tırtıllardan bahis ediyorsunuz..Bizim İst. daki bahçelerdeki şimşirlerde aynı olay başgösterdi..Yan komşu,ismini bilmediğimbir ilacı iki defa yaptırdığı halde devam ediyor...Korkarım bana da geçecek...
Sizin bu konuda bilginizin olduğunu tahmin ediyorum...Bu tırtıllar için ne yapmalıyız..Yeni dikilen Şimşirlerim için kaygılıyım..Selam ve sevgiler,size ve Manyas a......:)
Sevgili berrinb, Allah kolaylık versin, bu tırtıllardan iki senedir çekiyoruz. Bir an önce ilaçlama yapılsa da yumurtamaları önlense, yoksa seneye daha da kötü olacak.
Salkım söğüde iki defa ilaçlama yaptık, ama bir on gün içinde tekrarlayacağız.
Ziraata danıştım, Çevre İl Müdürlüğünden bana tavsiye edilen Demond EC2.5 üzerinde kullanılma miktarı yazıyor.
Ben 16 lt. lik otomatik pompa için 10cc kullandım. İçine biraz da yapıştırıcı koyuyorum ki ilaç hemen uçmasın.
Siz nasılsa dolaşmayı-gezmeyi seviyorsunuz, buyrun bize de uğrayın. Madem bahçemde dolaşmak istiyorsunuz beraberce hem dolaşır hem de sohbet ederiz. Çok da mutlu oluruz.
Bu arada bahçemdeki katmerli mor beyaz haseki küpeleri açmaya başladı.
Bu çeşidini ben çok beğeniyorum. Haksız mıyım?
289986
289987
289988
s.serdar
02-05-2012, 14:59
Bugün Kaymakamlığa gidip, havadan ilaçlama isteyeceğim ama ona da bazı köyler rıza göstermiyorlarmış, ekili alanlara zarar verir diyorlar.
Sayın Güler hanım.
Bildiğim kadarı zeytin hariç tüm havadan ilaçlamalar 5-6 yıldan bu yana Bakanlıkça yasaklanmış durumda. Benim bildiğim ve fırsat oldukça iniş kalkışlarını izlediğim Manavgat, Serik, Tarsus, Ceyhan gibi yerlerde ilaçlama uçakları için oluşturulmuş iniş kalkış pistleri epeydir kapalı durumda. Bu amaçlı pek çok uçak da artık hurdaya ayrılmış durumda. Eğer kaymakamlıktan izin koparabilirseniz bu büyük bir başarı olacaktır. Sonucu bende çok merak ediyorum.
Saygılarımla.
kartal124
02-05-2012, 15:23
Sayın Güler hanım,
Bahçeniz herzamanki gibi güzelliklerle dolu.
5617 nolu mesajdaki canlılar hariç tabi.Bende geçenlerde bahçeme fidan dikmek istediğimde bu canlılardan bir kaç tane buldum.Bunların türü nedir?Siz bunlarla nasıl mücadele ediyorsunuz? Bahsettiğiniz tırtıllarla bir ilgileri yok değil mi?
Selamlarımla.
Sevgili Güler,verdiğiniz bilgi için çok çok teşekkürler...Vallahi ,daha bir çokçiçek gibi, haseki küpesinin katmerlisini de sizin bahçenizde görüyorum...İnşaallah bir gün o yarattığınız cenneti canlı görmek nasib olur....:) bende çok mutlu olurum...
Ellerinize ve emeklerinize sağlık...Sevgi ve selamlar...:))
Eğer kaymakamlıktan izin koparabilirseniz bu büyük bir başarı olacaktır. Sonucu bende çok merak ediyorum.
Çok yerde doğallıktan söz ederken bu söylemler sitemize hiç yakışmıyor.
Hani doğal denge diyorduk, doğal üretim diyorduk,
Uçaklarla zehir atarak doğal üretim olabilir mi?
İşte doğallık derken bir yerde sıkışıp kalıyoruz,
Neden,
Çünkü doğal denge sözle konuşarak olmuyor, ya da bir kaç kişinin mücadelesiyle çabasıyla olacak bir şey değil, top yekün hatta siyasi kararlar alınarak ülke çapında hatta komşu ülkelerle birlikte hareket ederek faydalı böcekleri üretip zehir kullanmama kararları alınması gerekir.
Bir arkadaşa sormuştum, sitede çok doğal üretim yaptığınla övünüyordu, (ismi bende saklı kalsın) x zararlısıyla nasıl mücadele ediyorsun.
- Eee o benim bahçede yok demişti,
Sadece güldüm.
Başka yerde uzayda yaşadığını düşündüm.
rhepsag67
03-05-2012, 07:29
Sayın Lilium'a hak vermemek elde değil. Tırtıllara karşı yapılan doğal mücadele ile ilgili bir haber okumuştum, ilginizi çekebilir.
Orman da Keklikler Tırtıl Sever !
Muş Kızılağaç Orman İşletmesi Şefliği ,Tırtılla Biyolojik Mücadele de Keklikleri kullanılıyor.
Muş Orman İşletmesi, ilkbahar aylarında orman dokusunu olumsuz etkileyen ve ekili tarım arazilerine zarar veren tırtıl popülasyonunu azaltmak için biyolojik mücadele başlattı.
Kızılağaç Orman İşletmesi,Ormanlarda Tırtılla Biyolojik mücadele için Zengök ve Üçevler bölgelerindeki ormanlık alana 75 keklik bıraktı.
Orman İşletme Şefi Hülya Kılıç, tırtılla biyolojik mücadelede kullanılacak kekliklerin bir kısmını Zengök bölgesine bir kısmını ise Üçevler Gurubu bölgesine bıraktıklarını ifade etti. Kılıç, kekliklerin biyolojik mücadelede başarı sağladığını belirterek, "Bir keklik günde ağırlığının yaklaşık 3 katı tırtıl yiyor. Günde 1.5 kilogram tırtıl yiyecek demektir. Ayrıca keklikler yaklaşık olarak 25 gün içinde yavru çıkarıyor. Bunu da hesaba katarsak bizler bu konuda başarı sağlayabiliriz" dedi.
Kılıç, mücadele yapılmadığı taktirde tırtıl popülasyonunun artacağını ve ormanlık alanların zarar göreceğini kaydetti.
Ormanlara zarar verilmemesi için kimyasal mücadele yapmadıklarını kaydeden Kılıç, "Ormanlarda görülen tırtıl zararlısını önlemek amacıyla biyolojik mücadele kapsamında keklikleri doğaya bıraktık. Keklikler, tırtıl popülâsyonunu azaltacak ve tabiat zarar görmeyecek’’ dedi.
Sevgi ve saygılarımla...
Bir keklik günde ağırlığının yaklaşık 3 katı tırtıl yiyor. Günde 1.5 kilogram tırtıl yiyecek demektir. Ayrıca keklikler yaklaşık olarak 25 gün içinde yavru çıkarıyor. Bunu da hesaba katarsak bizler bu konuda başarı sağlayabiliriz"
Yok sanmıyorum, biz onları da vurur yeriz, o avcılar var ya o avcılar gözleride aç bir iki tane vursalar neyse, sonu bitene kadar vururlar, bir de üstüne övünürler ben 40- 50 tane vurdum diye.
Güler ablanın sayfasını da tırtıl mücadele sayfası yaptıkya neyse, o bunları daha sonra siler.
Güler hanım benim bahçemde salyongoz çok şimdi hava yağmurlu salyongozlar daha çok çoğaldı nasıl kurtuluruz? :confused: Hepsini topladım ama sebze çitilerimi yemiş. :(:(:(
uhuvvet1980
08-05-2012, 15:16
Çok yerde doğallıktan söz ederken bu söylemler sitemize hiç yakışmıyor.
Hani doğal denge diyorduk, doğal üretim diyorduk,
Uçaklarla zehir atarak doğal üretim olabilir mi?
İşte doğallık derken bir yerde sıkışıp kalıyoruz,
Neden,
Çünkü doğal denge sözle konuşarak olmuyor, ya da bir kaç kişinin mücadelesiyle çabasıyla olacak bir şey değil, top yekün hatta siyasi kararlar alınarak ülke çapında hatta komşu ülkelerle birlikte hareket ederek faydalı böcekleri üretip zehir kullanmama kararları alınması gerekir.
Bir arkadaşa sormuştum, sitede çok doğal üretim yaptığınla övünüyordu, (ismi bende saklı kalsın) x zararlısıyla nasıl mücadele ediyorsun.
- Eee o benim bahçede yok demişti,
Sadece güldüm.
Başka yerde uzayda yaşadığını düşündüm.
Merhabalar Lilium;
Ağızına yüreğine sağlık, ne güzel değinmişsin.Örnek alabilmek ve bu konuda daha hassasiyetli olabilmemiz temennisi ile; hayırlı çalışmalar..
akçabardak
12-05-2012, 09:08
Sevgili Güler, bıkmadan usanmadan bütün sayfalarınıza baktım ve bahçeniz bir cennet harikası günlerce bahçenizde dolaştım maşallah diyeyim nasıl başediyorsunuz allah size ve eşinize güç kuvvet versin. Ama uraşmaya değer değil mi o bitkilrerin büyüp yetiştiklerini ve çiçek açmalarını, ağaçların meyve verdiklerini, sebzelerin ürün vermelerini görmek insana nasıl keyif veriyor, işte o zaman insan bütün sıkıntılardan ve stresten arınmış oluyor inanın ki. Bütün bitkileriniz çok hoşuma gitti ama benim hayatta en çok adeta aşık olduğum iki çiçek var birisi KARDELEN biz ona akçabardak deriz diğeri ise HASEKİ KÜPESİ dir ona da dokuz donlu deriz bahçenizde gördüm dünyalar benim oldu sanki yalnız kardelen göremedim salık olsun. Zengarden dan 4 çeşit haseki tohumu aldım tarifi aynen uyguladım fakat başarılı olamadım sadece bir tanesi çimlendi şimdi onu çocuk gibi büyütüyorum sürekli başına gidip geliyorum bir şeyler gelecek başına diye korkuyorum ama ne yapalım kısmette ne varsa o olur. Sizin bahçenizde görünce imrendim doğrusu kıyılarda köşelerde bile çıkmış maşallah ne güzel. Gerçekten ellerinize emeklerinize sağlık. Allah size kuvvet versin, güle güle büyütüp yetiştirin herşey gönlünüzce olsun. Saygılar çiçeklerinizi misler gibi içime çekip kokluyorum müsadenizle.
Güler Hanım,
Bahçeniz çok güzel, elinize, emeğinize sağlık. Çim işi gerçekten yorucu ve dertli. Bahçenin küçük bir bölümünde Uganda çimi denemenizi tavsiye ederim. Hem bakımı daha kolay hem de ayrık tarzı nolduğundan fazla su istemeden kendiliğinden sıcaklık arttıkca su da bulursa hızla yayılıyor. Uganda çimi genelde EGE ve Akdenizde sahillerde kullanılıyor. 1.5 yıl önce 1/3 çuval kadar söküp İstanbul'a getirdim, eski çimin bir bölümünü kazıyıp getirdiğim köklü uganda çimlerini aralıklarla diktim, yavaş yavaş yayılıyor. Seyrekken ot sorunu
olsa da çim sıklaşdıkca fazla ot yaşatmıyor. Hem de çimi havalandırma sorunu yok. Bir kötü tarafı, ayrık tarzı çimler kış uykusuna yatıyor. Sonbaharda havalar serinlemeye başlayınca, İstanbulda Kasım ayında çimin yayılması duruyor ve sararmaya başlıyor. Tüm kışı sapsarı(saman renginde) geçiriyor, çevredekiler ne olacak bu çimin hali diye soruyorlar) EGE de daha erken uyansa da İstanbul'da 15 Nisanda uyanmaya başlıyor ve incecik yemyeşil halı gibi bir çim ortaya çıkıyor. Yayılma hızı birazda toprağa bağlı, yumuşak ve kumlu, milli topraklarda hızlı yayılıyor ama benim bahçe gibi sert topraklarda yayılma yavaş oluyor. 1,5 yıl önce 1,5 m2 ye ektiğim çim şu an 150 m2 ye yaklaştı. Evin gölgesinde kalan kısımlar daha yavaş güneş alan kısımlar daha hızlı yayılıyor. Denediğim kısım Kuzey-doğu olduğundan yayılma biraz yavaş.
Daha hızlı yayılsın diye Eminönünden Uganda çimi tohumu da alıp denedim ama pek başarılı olamadım çünkü saf değildi içinde başka çimler de çıktı.
Yemyeşil çimler dilerim....
Günaydın sayın dost.bahcıvan, nasılsınız?
Akşamki yazılarınızı okudum tekrar. Bu konuyu bu sayfada yazışıyoruz diye inşallah ikaz almayız.
Bakın benim çim alanım 1000 m2. Çimlendirmeyi kendim yaptım. Kapak toprağını hazırladıktn sonra bahçeyi 10 ar m2 bölerek ipler çektim. m2 hesabına 70-80 gr 5li karışık tohumu karınca ilacı ile biraz da dere kumu koyarak serptim. Daha sonra kapağı örttüm ve Wolf'un start gübresini de serpip sulamaya başladım. Aşağı yukarı 2 sene hiç problemsiz yürüttük. Daha sonra bazı yerlerde yoncalar çıkmaya başladı. (arazi açık mutlaka rüzgar ile tohum geliyordur) o alanları da temizleyip yeniden ekimler yaptım.
Ama bu yaz, çimde yer yer kurumalar oldu daha doğrusu sararmalar başladı ve giderek büyüdüler. Alan aynen çiçek bozuğu geçirmiş bir surat gibi oldu. Köklü numuneler taşıdım tahlil ettirdim. Resimler çekip siteye yükledim, tarifler verdim. Sarı olan yerlerden çektiğim çimler elimde kalıyordu, aynen kemoterapi görmüş kafa gibi. Hemen çimleri biçtik ve aeratör çektik. Arkasından İzmir'den getirttiğim Huwasan ile iyice bir dezenfekte ettim. 2 gün bekledim akabinde Sportak uyguladım Benlate bulamadığım için kullanamadım. 2 gün daha bekledim birer hafta ara ile Turfset uygulaması yaptım. Daha sonra da M.A.P yerine geçen bir gübre daha verdim. Ama bunu daha sonra verdim. Aradan 1 ay geçti baktım değişen birşey yok. Aynı prosedürü tekrarladım. Hatam sulamaları akşam geç saatlerde yapıyordum hemen sabah erken saate çevirmek ve aralarını açmak oldu.
Gelelim neticeye; Bahçe yer yer yeşil, yer yer yolunmuş kaz gibi, yer yer de toprak (ufak bir çapa ile bazı değişik ot çıkan yerleri temizledim) Yani hiç mi hiç iç açıcı değil.
Genelde kar yağdığında karın üstüne gübre ASROY gibi serperdim o kar suyu ile yavaş yavaş erirdi ve bahara güzel bir çim olurdu. Şimdi yine geçen hafta kar yağdı büyüklük bende kalsın misali ben yine karın üstüne gübre serptım, artık kendisi bilir. oldu oldu olmadı basacam ayrık tohumunu.
Derdimi dinlediğiniz için teşekkürler.
Dün akşam teyzemle telefonda konuştuk. Bilgisayarında bir problem olduğundan siteye giremiyor. Sanırım bir iki gün içinde tekrar siteye girebilecek ve mesajlarınızı yanıtlayacaktır. Sevgiler.
Misafirimizi yolcu eder etmez soluğu Manyas'da aldık.
Bu kadar kısa müddet zarfında bahçenin otlara boğulduğunu görmek, yapılacak işlerin daha çoook fazla olduğunu bize bir kere daha hatırlattı.
Ama bahçe iyice renklenmeye başlamış.
Güllü kameriyedeki güller hızla açmaya başlamış, bugün bol bol fotoğraf çektim, inşallah yarın beş çayını demleyip, güllerin altında içmeyi plânlıyoruz.
Güllü kameriyedeki güller koyu kırmızı ve çok kokulu sarmaşık gülleri.
297083
297084
297085
Pergola da rengarenk.
Sağdan ve soldan sarmaşık gülleri tırmanıyor.
Asılı petunyalar, küpeler çok hoş duruyor, ama sardunya saksıları o kadar coştu ki, koca koca çiçeklerini iki avcumun arasına alıp öpüp duruyorum.
297086
297087
297088
297089
Balkonda sardunyalara yer bulamayınca asılacak olanları güllü kasmeriyeye taşıdım. Büyük saksılar balkonu süslüyor.
Daha sonra asılı olan sardunyaların da fotoğraflarını çekerim, çok güzel renkleri var.
Küpe ve sardunyalar.....
297090
297091
297092
297093
Sarı kız (Lysimachia) iyice uzadı ve çiçeklendi.
Yalın katlı karanfiller, diğer katmerlilere eşlik ediyor, bahçe mis gibi kokuyor.
Bu ara kokulu pek çok bitki açtı. Hanımelleri- filbahri - güller - karanfiller - iğde - Ihlmurun eli kulağında.
297097
297098
297099
297100
Mavişler daha uyuyorlar ancak bol bol yaprak çıkartıyorlar ama Platycodon'un mavisi ilk çiçeklerini vermeye başladı.
Sarkan lobelyalar da çiçek açmaya başladılar.
Nihayet karides çiçeğini yetiştirebildim.
297101
297102
297103
297104
297105
Güllü kameriyenin salkım söğüt tarafına clematis sardırıyorum.
Bir tarafta güller, diğer tarafta clematislerin sarması hoşuma gidiyor.
Clematisler iyice tırmandı.
297106
297107
297108
297109
297110
Bu sene clematisler çok iri açtılar.
Bir tanesini koparıp 22 cm.lik kahvaltı tabağına yerleştirdim ki büyüklüğünü görün diye.
Tabakta çok güzel durdu, hemen 2 tane de gül goncası kesip dekor yaptım. Biri çatal olsun, diğeri de bıçak.
Çayımız da hazır zaten. Buyrun.
297114
297115
297116
Bu mevsimde Vangelya çalısı da bahçelere güzellik veriyor.
Bahçemde hem pembesi hem de koyu kırmızısı var.
Pembe olanı daha erken çiçeklendi.
297117
297118
GS. şampiyon olunca, bahçemde GS.lı gül yanına bunlar da eşlik etti. :p
297119
Gençleştirme budaması yaptığım güllerin boyları bu sene geçen seneye nazaran daha kısa ama çiçekleri çok daha iri ve bir o kadar da güzeller, ne dersiniz?
297120
297121
297122
297123
297124
297125
297126
297127
Halil Önen
18-05-2012, 02:45
GS. şampiyon olunca, bahçemde GS.lı gül yanına bunlar da eşlik etti. :p
297119
Ben Barcelona lıyım ama hani Fener Bahçe de Türkiye kupasını aldı...:D
Ayrıca siyah gülün izine bile rastlamadım... ;) BJK li olduğum da söylenemez...:)
Eser İlhan
18-05-2012, 07:11
Sevgili Güler Hanım, sizi merak ediyordum uzun zamandır. Bugün güzel bahçenizin resimlerini izleyip sanal da olsa sesinizi duymak beni çok sevindirdi Kendimi yanınızda, o güzel kahvaltı tabağının başında hissettim ;) Bitkileriniz yine her zamanki gibi muhteşem. Siz onları onlar da sizi çok seviyorlar ve bu sevgi açıkça görülüyor..
Bahçenizden yeni görüntüleri sabırsızlıkla bekliyorum .. Sevgilerimle ;)
Sanalda olsa görmek ve görüşmek güzeldir.Evinize hoş geldiniz Sefalar getirdiniz.
Adalet Yağcı
18-05-2012, 08:32
Şükür kavuşturana :)
Manyas sana iyi geliyor Güler'ciğim, neşen yerine gelmiş, bahçe ile birlikte coşmuşsun.
Bu mevsime bayılıyorum, güneş ne yakıyor ne üşütüyor, sık sık yağmur yağdığı için her yer yem yeşil, her şeyde bir canlılık bir coşku var, işte yaşamak bu!!!
Güllerin, clematislerin, çalıların her zamanki gibi çok keyifli, bu yaz bol bol keyfini çıkartırsın inşallah canım.
Sevgiler.
Boşuna söylememişler sahneye enson, Assolistler çıkar diye.
Sitemizin gülü bol, herşeyden önemlisi gönlü doğa, insan ve çiçek sevgisi bol Güler hanım bahçenize hoşgeldiniz. Sunduğunuz görsel şölen için teşekkürler.
Muğladan size ve Oğuz beye selamlar.
Uzun zamandır sayfanızı takip ediyorum çok güzel ve bakımlı gülleriniz var Güler hanım.Benimde balkonumda iki adet ısparta gülü var mis kokulul.
Güler abla bahçe sizin geleceğinizi bilmiş, size hazırlanmış, sen onları sevdikçe onlarda seni mutlu etme yarışına girmişler sanki :)
Uzun süre aktif olmayınca merak etmiştim sizi Güler hanım, güzellikleri de beraberinizde getirmişsiniz gelirken, hoş gelmişsiniz sefalar getirmişsiniz. Kahvaltı tabağınıza bayıldım. ;)
kartal124
18-05-2012, 12:09
Gençleştirme budaması yaptığım güllerin boyları bu sene geçen seneye nazaran daha kısa ama çiçekleri çok daha iri ve bir o kadar da güzeller, ne dersiniz?
Maaşallah bitkilerinizin hepsi çok güzeller.Ama ben her zaman güllerden yana olmuşumdur.Niye derseniz;
Nisanda başlayacak neredeyse aralık ayına kadar aralıksız çiçek açacak, muhteşem renkleri olacak, bir o kadar da güzel kokacak, ayrıca pek te nazlı olmayacak, ayda bir hafif besin ve bir iki ilaçlamayla yetinecek, sulamasını geciktirseniz de size küsmeyecek, sıcaktan soğuktan etkilenmeyecek kaç tane bitki sayabilirsiniz ki güllerden başka bu özellikleri olan.
Selamlarımla.
Sevgili Güler ablam, güllere gençlik budaması çok yaramış. Güller mi sizi siz mi gülleri gençleştiriyorsunuz orası biraz muamma:) Çiçekleriniz çoşmuş, hepsi birbirinden güzel. Ama o geumlar renkleriyle farklı bir güzellik yaratmışlar.
Selamlar, sevgiler...
Sevgili arkadaşlar, hepinize teşekkür ederim.
Önce misafirlerimizle meşgul olduk, bu arada bilgisayarım da çökmüş Allahtan oğlum halletti.
Ben de sizleri ve sitemizi çok özledim.
Sevgili Halil Önen, sizi mi kıracağım, hemen bahçeye çıktım hafifçe yağan yağmur da olsa sizin için çok koyu olan bordo gülleri fotoğraflamaya çalıştım.
Daha gonca iken herkes de siyah sanıyor.
Bu renk gülden bende 4 ayrı kök var, renkleri birbirine yakın ama cinsleri değişik, çiçek yapıları farklı.
297253
297254
297255
297256
297257
Güllere devam edelim....
297259
297260
297261
297262
297263
297264
297265
297266
297267
297268
297271
297272
297273
297274
297275
297276
297277
297278
297279
297280
Beyaz gülde o kadar çok tomurcuk var ki şaşarsınız. Bir de bütün bunların açtığını düşünün, herhalde yaprak göremeyebilirsiniz.
297281
297282
297283
297284
297285
İki günde bir bu teraneyi yaşıyoruz.
Askıdaki saksılar aşağı çekiliyor ve sulanıyor. Petunyalar, kalibroşa ve küpe sık sık sulama istiyor.
Sardunyalara şimdilik haftada veya on günde bir su yetiyor.
Ama sonra da salıncaklardan birine oturup, " ohh ellerine sağlık Güler" diyerek tadını çıkarıyorum. ;)
297286
297287
297288
"Güler" isminiz gibi hep gülün ama bir isminiz de "Güller" olmalıymış :)
Çiçek tabağı da çok güzel.
:):)Güler Hanım hoş gelmişsiniz. Bahçeniz şenlenmiş. Fotograflarınız çok güzel.:):)
Hoş geldin Güler Abla. :)
Güller her zamanki gibi harika, balkon muhteşem. :)
Bu askılı saksı düzeneğini sanırım Pratik Yöntemler başlığında sen paylaşmıştın. Ama zincirin ucu nereye gidiyor onu anlamadım. Taa arkaya evin duvarına mı?
Şimdi fark ettim de bunlarda tepede makara gibi bir şey var. Yoksa bu başka bir yöntem mi?
Sevgili gilan, bu aparatı daha önce sizlerle paylaştım mı bilmiyorum. Ama inan harika bir şey.
Önceleri kocaman kocaman askılıklı saksıları yukarıya çaktığım S vidalara asıyordum. Sulamaları da bir dertdi. Merdivene çıkıp indiriyor, suladıktan sonra daha da ağırlaşan saksıları binbir zorlukla tekrar yukarı asmaya çalışıyordum.
Her defasında da Oğuz'dan zılgıtı yiyordum; " bana söylesene ben asayım, yine düşüp bir yerini kıracaksın" diye bana kızıyordu.
Daha sonra bunları bulduk. Aparatın ortası içine saran bir makara.
Üst kısmını yine S vidaya geçiriyorsun. Alt kısmına da rahatça saksıyı geçirip asıyorsun.
Sulama istediğin zaman, saksıyı aşağıya çekiyorsun, 80 cm kadar inen sağlam bir bant var. Sulama bitince de hafifçe saksıyı yukarı itiyorsun. Yine yukarıda sabitleniyor.
Ben çok rahat ettim. Bir kutuda iki adet aparat var. Kutu fiyatı da 15 TL.
297480
Bahçe tam bir gül cenneti olmuş. Güller çok güzel.
Benim aklımda kalan şuydu:
http://www.agaclar.net/forum/595280-post242.htm
Ama bu çok daha pratikmiş. :)
Sayın Güler,
Selamlar.
Gülleriniz bu yıl da çok güzel.Yapraklarında bir problem yok.Bakımlarını nasıl yaptığınız konusunda bilgilendirirseniz sevinirim.
Sevgili Güler Hanım,
Bütün bir akşam oturdum ve bahçenizle ilgili bütün resimleri ve tavsiyelerinizi okudum. Herhalde bahçeniz için muhteşem demek bile az kalır.
Bizim Beykoz'da 2,5 dönüm çivarında bahçemiz var. Fakat yarısı ile hiç ilgilenemiyoruz... Serde acemilik de var tabii :)
Bahçedeki sebze alanları ve meyve fidanları işini hallettik. Sıra çiçeklere geldi. Bir çok çiçek ektik ama sizinkiler çooook güzel. Bizimkiler sizinkiler ile kıyaslanamaz bile :) Bizim bahçeye destek olmak isterseniz :) elinizde fazla tohumlarınız var ise bunlara talip olmak isterim :) Ne olur :)) Ne olursa kabulümdür.
Sevgili adavci, daha evvelden güllerin budamasını şubat sonu veya mart başı yapardım ama şu iki senedir budama, havalardan dolayı biraz daha geçlere kaldı.
Budamadan sonra bitkiye su yürüyüp de yapraklanma başladığında gözüm üzerlerinde olur.
Yaprak boyları 3 cm kadar olduğunda ilk ilaçlamayı yapıyorum. Henüz bit ve başka haşere görmesem de ilaçlama yapıyorum. Sorduğum bir kaç kişi böcek yoksa yapma diyor ama ben önlemimi alayım diye düşünüyorum.
Bende 187 kök gül var, önlem almazsam işim zor.
İlk ilaçlama insektisit oluyor. Ben Arrivo kullanıyorum. Bu ılaçlamadan on gün sonra ikinci ilaçlamaya fungasit de ilâve ediyorum. Yani Arrivo + Topas.
Daha sonra 3-4 gün sonra bütün güllere yapraktan yaprak gübresi veriyorum ki sarsılmışlarsa biraz toparlansınlar diye.
Zaman zaman ilaçlarda değişiklik yapın ki bağışıklık kazanmasınlar.
Havalar iyice ısındığında da kırmızı örümceklere karşı ilaçlama yapıyorum. Bir de dikkat edeceğiniz nokta sulama esnasında yaprakları ıslatmayın. Bu ıslanma yapraklarda kara leke yapar, pas yapar. Bunlar için de Antracol veya cupravit (toz) sulandırarak kullanıyorum.
Açmış gülleri de sık sık temizleyin, üzerinde kalıp da tohum olmasın. Güllerin ilk yaprakları üçlü sonrakiler beşli daha sonrakiler de yedilidir. Keserken de beşlilerin dibinden kesmeye gayret edin.
Esasında budama kısmında hocalarımızın çok güzel yazıları var, vakit bulduğunuzda bir göz gezdirin.
Umarım size faydalı olabilmişimdir.
Sevgili gilan, çiçek asma aparatının açılmış şeklini dün yükleyemedim, hem açıp hem de fotoğraf çekmek için 4 el gerekiyordu. Bu sabah Oğuz'a gerdirip fotoğrafladım. :p
297811
ciceksever70
19-05-2012, 22:33
Güler abla güller nefis. Benimkiler daha yeni basladi. Koyu bordo olan bakara mi acaba?
Sevgili güler hanım,muhteşem muhteşem benim dört beş çeşidim var aklım başımdan gidiyor bunların arasında olsam hepten giderim.
Evet sevgili ciceksever, 2 tane bakara gülüm var. Renkleri gonca iken siyaha yakın, iyice açtıklarında koyu kırmızı adeta bordo. Uzun saplı görünümü güzel ama kokuları yok.
Başka bir gülüm daha var, o da çok koyu bordo, açtığında da rengi siyaha yakın, yani bakaralardan daha da koyu ve kadifemsi bir görünümü var. Ama o bakaralar kadar uzun saplı değil. Ondan 2 defa çelik yaptım ama başarılı olamadım. Bu sene yine denemek istiyorum. Bir bilene aşı yaptırsam iyi olacak.
Bugün hava yağmurluydu, yağmur altında da güllerim çok güzeldi. Yağmur biraz dindiğinde gidip onları seyrettim durdum.
Yağmur damlalarının ıslattığı mis yapraklarını öptüm. O kadar büyük açtılar ki, hemen 3 tane gülü çiçek diplerinden kesip sizlere göstermek istedim.
Düz yemek tabaklarımın çapları 25 cm. içlerine gülleri oturttum. Güller de 23-24 cm geliyor.
Biri yardım edebilseydi elimle göstermek istiyordum. Ben gülü avuçlarıma alsam fotoğraf çekecek kimse yoktu. Ben de tabağa koydum ama biraz toplandılar.
Yine de sizlere fikir verir diye düşündüm.
298084
298085
298086
298087
Köydeki bütün ağaçlar tırtıl istilâsında, Serdar Bey'in yazdığı doğruymuş, uçaklarla ilaçlama yapılmıyormuş artık. Herkes kendi olanakları ile baş etmeye çalışıyor.
Salkım söğüdü 2 kez ilaçladık, durumu iyi. İki gündür yağmur yağdığı için meyve ağaçlarına ilaç yapamadık. Elma-armut ve diğer meyveler daha ceviz kadar oldukları için yapılacak ilacın meyveye pek tesiri olacağını düşünmüyorum.
Ziraatten tavsiye edilen Demond. İlacı yaptıktan 3 gün sonra meyve yiyebilirsiniz dediler.
Daha armut-elma-kiraz yemeğe çok vakit var.
Ama erikler için durum böyle değil, tam da yeme zamanı.
Bu hafta sonu çocuklar gelecek, eriği de çok severler. O yüzden eriklere ilaç yapmayacağız.
Tırtılın eriğe bir zararı yok, dertleri yapraklarla. Ama benim çocuklar tırtılı görseler 5 m öteye kaçarlar değil ki erik toplayıp yesinler.
Ben de elle mücadeleye giriştim. ( deliliğimin hat safhasındayım)
Geçirdim elime doktor eldivenlerini başladım tek tek tırtılları toplamaya. Ağaçlarımın bodur olması da işimi çok kolaylaştırıyor.
Topladığım tırtılları önce avucumda biriktiriyor sonra da kapaklı bir kuyuya atıyorum.
Bu arada selenn'i de çok yad ettim. selenn yanımda olsaydı, o da beni uzaktan izlerdi. Toprakla uğraşırken bile bir solucan görse hemen çığlığı atar. Tırtılların avucumun içindeki kıpır kıpır hallerinden çok huylanırdı.
Tırtıllar kendilerini o kadar güzel kamufle ediyorlar ki şaşarsınız. Hele bazılarını tam yakalarken aynen örümcekler gibi bir salgı ile aşağıya doğru uzatıyorlar kendilerini, adeta boşlukta sallanıyor sanarsınız.
Bir iki günde epeyce tırtıl toplarım, çocuklar geldiğinde de eriklerde tırtıl görmezler de doya doya yerler inşallah. Belkide onlar için daha evvelden toplar, tabakla ikram ederim, ağaçtan da bir iki tane koparlarsa olur bu iş.
Tırtılları topladım, sizler için fotoğrafladım. Bu arada da kendi kendime adım " tırtıl avcısı" veya" keklik Güler!e" çıkacak diye (tırtılları en çok kelikler yermiş) başladım gülmeye.
Eeeee, ne yaparsınız, adım zaten deliye çıkmış nasılsa.
Salgı bırakıp da sallanan tırtıl, ve güzel eriklerim.
298089
298090
298091
298092
298093
Cymbelina
20-05-2012, 19:36
Bahçeniz, çiçekleriniz, gülleriniz şahane, hepsine maaşallah, Allah güzel huzurlu günler nasip etsin bahçenizde.
Ama o tırtıllı resimlere bakamadım bile, hızla geçmeye çalıştım. Eldivenle de olsa nasıl elinize aldınız diyeceğim ama sormuyorum, bilmesem daha iyi.
KAPTANzst
20-05-2012, 20:22
Mücadelede Allah (c.c.) yardımcınız olsun.
Sonunu almak zor olacak gibi görünüyor.
Kolay gelsin.
Sevgili adavci, daha evvelden güllerin budamasını şubat sonu veya mart başı yapardım ama şu iki senedir budama, havalardan dolayı biraz daha geçlere kaldı.
Budamadan sonra bitkiye su yürüyüp de yapraklanma başladığında gözüm üzerlerinde olur.
Yaprak boyları 3 cm kadar olduğunda ilk ilaçlamayı yapıyorum. Henüz bit ve başka haşere görmesem de ilaçlama yapıyorum. Sorduğum bir kaç kişi böcek yoksa yapma diyor ama ben önlemimi alayım diye düşünüyorum.
Bende 187 kök gül var, önlem almazsam işim zor.
İlk ilaçlama insektisit oluyor. Ben Arrivo kullanıyorum. Bu ılaçlamadan on gün sonra ikinci ilaçlamaya fungasit de ilâve ediyorum. Yani Arrivo + Topas.
Daha sonra 3-4 gün sonra bütün güllere yapraktan yaprak gübresi veriyorum ki sarsılmışlarsa biraz toparlansınlar diye.
Zaman zaman ilaçlarda değişiklik yapın ki bağışıklık kazanmasınlar.
Havalar iyice ısındığında da kırmızı örümceklere karşı ilaçlama yapıyorum. Bir de dikkat edeceğiniz nokta sulama esnasında yaprakları ıslatmayın. Bu ıslanma yapraklarda kara leke yapar, pas yapar. Bunlar için de Antracol veya cupravit (toz) sulandırarak kullanıyorum.
Açmış gülleri de sık sık temizleyin, üzerinde kalıp da tohum olmasın. Güllerin ilk yaprakları üçlü sonrakiler beşli daha sonrakiler de yedilidir. Keserken de beşlilerin dibinden kesmeye gayret edin.
Esasında budama kısmında hocalarımızın çok güzel yazıları var, vakit bulduğunuzda bir göz gezdirin.
Umarım size faydalı olabilmişimdir.
Sayın Güler,
Katkılarınızdan ötürü çok teşekkür ederim.Saygılar.
( deliliğimin hat safhasındayım)
Allah kolaylık versin ne diyeyim, mücadele etmek zor, bazen öyle delilikler yapıyorum ki, yaparken etrafıma bakınıyorum kimse görmesin diye, (kimsede yok ya) iç güdüsel olarak bakınıyorum işte.
İlk müdehaleyi mücadeleyi kaçırmamış olsaydınız bu kadar zor durumda kalmazdınız, Hiç değilse Neemazal ile önlemi alınamaz mı diye düşünüyorum.
Dilek Sarıkaya
21-05-2012, 08:21
sevgili güler hanım, sabahın 5inden beri bahçenizi geziyorum:söyleyecek, aklımdakileri ifade edecek kelime bulmakta zorlanıyorum.bahçeniz tek kelime ile muhhhteşem.
meyveleriniz,gülleriniz.zambaklar,lilyumlar daha neler neler. bende burda bir haftadır minicik balkonumun ve terasımın resimlerini yükleyeceğim diye uğraşıyordum, artık vazgeçtim. sizin bahçenizin yanında benimkinin esamesi bile okunmaz, boşuna rezil olmaya gerek yok. bende çok istiyorum ufak da olsa bir bahçemin olmasını ama istanbulda bu hayalden öte geçmeyecek biliyorum,ufak tefek çabalarla kendimi avutmaya çalışıyorum.
dün bursaya kardeşimin yanındaydım, orada her apartmanın bahçesi ve bahçelerinde hanımeli,yasemin ve güller vardı. bir kaç çelik aldım. çaldım yani. inşallah tutarlar da terasımda yerlerini alırlar. sizinki çok büyük bir emek ve uğraşı bu açıkça görülüyor, bize de yalnızca hayranlıkla seyretmek düşüyor.
resimlere bakıp kokusunu almış kadar oluyoruz.kendinize çok iyi bakın, bahçenizde sardunya ve güllerin yanında mutlu ve mesut 5 çaylarınızı için, bol bol da resim ekleyin ki; bizler bu güzelliklerden mahrum kalmayalım. sevgiyle kalın
kocasinan
21-05-2012, 08:54
Sayın Güler, tırtıl mücadelenizde size kolaylıklar dilerim. Bu arada güllerinizin kalitelerine ve çiçeklerinize hayran kaldım, Allah nazardan esirgesin hepsi çok güzeller.
esk nisagül
21-05-2012, 18:17
Her zamanki gibi bahçen güzelliklerle dolmuş güler abla
süpersin
tırtıllarla mücadelenide taktir ettim
en azından şirin yaratıklar birde benimkileri görseniz
20 cm uzunluğunda çıyanlarım var bahçemde sanki her sene dahada büyüyorlar
günebakan
21-05-2012, 18:43
Güllerin kraliçesi güller muhteşem görünüyor:)
Güler hanım gülleriniz her zaman muhteşem maşallah nazar deymesin.:):):D
esk nisagül
23-05-2012, 17:24
Az önce elime ulaşan güzellik için canı gönülden teşekkürler.
Keklik çiftliği Konyada var: Hemde çil Keklik. Bakarsınız ihtiyaç olur.Bilğiniz olsun diye yazıyorum.
Çevrenizde kavak selvi ve meşe ağaçı varsa,Allah yardımcınız olsun.
Sn Güler hanım.
Sayğılar.
Köyümüzün tepeleri yemyeşil meşe ve kavak ormanı. Köylüler meşelerin yapraksız kaldıklarından bahsediyorlar.
Keklik alıp salacağız galiba.
Orhan Özbilgiç
23-05-2012, 22:59
Köyümüzün tepeleri yemyeşil meşe ve kavak ormanı. Köylüler meşelerin yapraksız kaldıklarından bahsediyorlar.
Aynı sorunu burada yıllardır yaşıyoruz. ''Amerikan beyaz kelebeği'' için kimyasal ilaçlar kullanıyoruz. Buralarda henüz beyaz kelebek halindeler. İşin enteresan tarafı, bir değil iki kez bu istila gerçekleşiyor. Yiyemedikleri tek yaprak türü, etli olanları. Manolya, pittosporum gibi.
Dilerim sizde ikinci kez yaşamazsınız.
En çok o erik ağacına üzülürüm. O ne güzellik öyle. İster istemez insanın ağzı sulanıyor.;)
Sevgili Güler abla enerjinize,sabrınıza ve estetik anlayışınıza hayran olmamak elde değil herşey muhteşem... sevgi,sağlık ve mutluluk dileklerimle.
Not: Aramızda kalsın ablacım ama beni bile daha büyük bir bahçe için heveslendiriyorsunuz.
Erikler ilaçlanmadı sevgili Orhan Özbilgiç, arzu ederseniz adresinize hemen bir koli gönderebilirim. :)
Sevgili eyakut, eğer niyetiniz varsa hiç vakit geçirmeden kolları sıvayın, yaş ilerledikçe zor geliyor. Zorluğu da her yere yetişemediğinizden, istediğiniz düzeni kuramamış olmaktan duyulan üzüntü. ;)
Orhan Özbilgiç
25-05-2012, 12:59
Güler Hanım;
Çok naziksiniz. Teşekkür ederim. ''Beğen'' butonuna basıp geçecektim, vazgeçtim.
''Haaa. Bu fikir hoşuma gitti.'' mi, demek istiyor acaba? Diye göndermeye kalkar valla.:p düşüncesiyle.
Afiyetle yiyin Güler Hanım. Eriği dalından yemek daha keyifli. Emeklerinize sağlık.
arzu ederseniz adresinize hemen bir koli gönderebilirim. :)
Al benden de o kadar, eriğin dalları kırılıyor topla topla bitmiyor, yüz kilo kadar alt dallarından topladım, (konu komşu kahvedekiler eriğe gık dedi) sanki hiç toplanmamış gibi duruyor.
Kimin eriği yok kimin var bilmiyorum, isteyenlere koli koli gönderebilirim, özelden mesaj atmaları yeterlidir.
Not: kargosu ne kadar tutar bilmiyorum.
Sevgili lilium, erik kurusu yapalım mı ... dermişim. :D
Sevgili Orhan Özbilgiç, ne demişler "delidir ne yapsa yeridir", valla yollar mı yollardım hani.
" ''Haaa. Bu fikir hoşuma gitti.'' mi, demek istiyor acaba? Diye göndermeye kalkar valla. düşüncesiyle."
Ben çok rahat ettim. Bir kutuda iki adet aparat var. Kutu fiyatı da 15 TL.
297480
Şu an indirdik.com da 2 tanesi 7.99 tl.
Balkonda ki çiçekler harika böyle coşmalarındaki hikmeti anlamayacak kadar acemiyim.
Bugün eşimle bikaç çiçekçiye uğradık.Eşime nerde yanlış yapıyorum bak burdakiler nasıl gelişmiş dedim.Benimkiler yanında özürlü gibi kalıyor.
Teşekkür ederim, hemen bir iki kutu daha alayım yedek olur.
Bilir misiniz ki benim yedekleme tutkum vardır, sevgili hberbul. :D
Örneğin, evde mutlaka fazladan 2 çaydanlığım olur, çünkü çayı ateşe oturtturup da siteye girmişsem mutlaka o çayın suyu biter ve çaydanlık cayır cayır yanar. Ancak sapın bakalit yanık kokusu burnuma gelince " eyvahhh, çaydanlık gitti" diye mutfağa koşsam da iş işten geçmiş olur. O yüzden yedek çaydanlığım hep vardır. :p
Siz çiçek açan bitkilerinizi sularken 3 sulamada bir (potasyumlu - fosfatlı sıvı) gübre veriyor musunuz?
3 sulamada bir (potasyumlu - fosfatlı sıvı) gübre veriyor musunuz?
Güler Hanım; bu gübreyi alırken içeriğini söylesek yeterli mi? Yoksa markası var mı?
Güler Hanım; bu gübreyi alırken içeriğini söylesek yeterli mi? Yoksa markası var mı?
Yoo, bir marka yok. Potasyum olarak ayrı bir gübre almıştım, fosfat da ayrı.
10 lt. sulama kabının için birer tatlı kaşığı atıp karıştırıyorum.
Bitkilerimi önce biraz suluyorum, sonra arkasından hemen bu gübreli suyu veriyorum.
Bir dahaki sulama normal su ile oluyor, sonraki de yine normal sulama, 3. sulamada yine gübreli sulama oluyor. Yani, sardunyaları ele alalım haftada bir sulama yapıyorsam 3. hafta gübre vermiş oluyorum.
Osmocote gübre alırsanız ( 3 ay 4 ay 6 ay) gübresi diye de geçiyor. onu da kullanabilirsiniz. Üzerinde kullanma tarifleri var.
Sn Güler hanım.
Proje hangi aşamada? Uygulama başarılı olursa bende uygulamak isterim.
Saygılar.
Manyas'da Orman Müdürüğü keklik işine el atmış diye duyuyorum, ben de bu arada köylülere sıkı sıkı tenbih ediyorum; sakın keklikleri avlamaya çıkmayın" diyorum.
cimcimem123
29-05-2012, 08:49
27845
27846
27847
27848
Bu gülü ilk gördüğümde zaten resime baka kaldım ;). Güler Hanımcığım ne yapıp edip bu gülden çelik almam lazım, içim gidiyor buna.
27849
Güler Hanımın bahçesinden bir kaç resimde ben yayınlıyayım dedim ;). Mayıs aylarına doğru bu bahçede bir toplantı yapılabilinir değil mi?
Sevgiler ;)
birden köyümü özledim buram buran toprak koktu bir an muhteşem gözüküyor ellerinize emeğinize yüreğinize sağlık
falcon00
29-05-2012, 23:36
Hayırlı geceler güler hnm.
Öncelikle burada tanıttığınız, size ait bahçenizi inceledim.
Ellerinize kollarınıza sağlık. Gerçekten çok güzeller.
Hepsinede binbir kere Maşallah.
Şu bir gerçekki, işi bilerek yapmak çok önemli,
****** tecrübede, deneme yanılmayla oluyor.
Mutlaka öğrenebilmek içinde işin içinde sevgi olmalı.
Sizdede bu fazlasıyla var.
Tekrar ellerinize sağlık.
Bu güzel çiftlik evinizde, Ailenizle hayırlı ve sağlıklı mutlu günler diliyorum
Falcon00 / Metin
Sayın falcon00, teşekkür ederim.
İnşallah yolunuz bu tarafa düşer de ziyaretimize gelirsiniz.
Bahçemi bu hale getirene kadar hakikaten büyük uğraş verdim.
Haklısınız; sevgi ve azim olmayınca olmuyor. Ama yapmak isteyen, bahçe kurmak isteyen arkadaşlara tavsiyem, eğer niyetleri varsa bir an önce başlasınlar. Ha bugün, ha yarın demesinler, zaman su gibi akıp gidiyor.
Hele, bahçesi olup da uğraşmayanları anlamak mümkün değil. Başlasınlar zamanla herşey yerli yerine oturuyor, inanın büyük maddi bir külfet olmadan da başarabilirler. Hele agaclar.net üyesi iseler ki büyük şansları var demektir.
Bilgi hazinesi içindeler, onlarca arkadaş çelik yollamak, fide yollamak, tohum yollamak için adeta yarışıyorlar.
Güzel temennileriniz için teşekkür ederim. Evimiz küçük bir köy evi, Allaha şükür rahat ve kullanışlı. Alanımız büyük ama dediğiniz gibi çiftlik denmez, çünkü ne bir ineğimiz, koyunumuz ve tavuklarımız var. Çiftlik denince bunların çoğunun olması gerekir diye düşünüyorum.
Eşim tavuk ve sülün yetiştirmeği çok istiyor ama biz devamlı burada yaşamıyoruz ki, hayvanlara bakmak gerekir. Bu yüzden bahçeye bir köpek bile alamıyorum.
Ama komşularımda bol bol tavuk ve büyükbaş hayvanları var, dilediğim gibi tasarruf edebiliyorum. Peynir- yoğurt yapmak için süt buluyorum, erişte kesmek için bol bol yumurtam oluyor.
Ben çiçeklerimle, eşim sebze ve meyve ağaçları ile boğuşup duruyor ve çok da keyif alıyoruz.
Teşekkür ederim, hemen bir iki kutu daha alayım yedek olur.
Bilir misiniz ki benim yedekleme tutkum vardır, sevgili hberbul. :D
Örneğin, evde mutlaka fazladan 2 çaydanlığım olur, çünkü çayı ateşe oturtturup da siteye girmişsem mutlaka o çayın suyu biter ve çaydanlık cayır cayır yanar. Ancak sapın bakalit yanık kokusu burnuma gelince " eyvahhh, çaydanlık gitti" diye mutfağa koşsam da iş işten geçmiş olur. O yüzden yedek çaydanlığım hep vardır. :p
Siz çiçek açan bitkilerinizi sularken 3 sulamada bir (potasyumlu - fosfatlı sıvı) gübre veriyor musunuz?
Sizde yedekleme varmış bende de lazım olur diye alma huyu var ki çok şikayetçiyim.
Ben bahçe işinde o kadar yeniyim ki şuan gübre olarak bizim kuzuların(okulda çocuklar için besliyoruz) gübresi fermante bile olmamış olabilir(saksılardaki otları temizlemekten perişanım),humik asit ve bitki besleyici diye BİMden aldığım sıvı birşey var.
Bu çiçeklere ne verebilirim diye araştırıyorum ama siteye girince aradığımı unutup bahçeleri gezmeye dalıyorum.
Tavsiyenize uyup dediğiniz gübreden vereceğim.Aradığım şeyi sizin sayfanızda pat diye bulmak beni şaşırttı.Günlerdir bu açan çiçeklerin ömrünü ne vererek uzatabilirim diye düşünüyordum.Teşekkür ederim.
YeniGine
05-06-2012, 01:15
Güler Hanım merhaba. Dün gece Adalet Hanım ile yazışmalarımızdan sizin de bahçeniz olduğunu çıkarttım. (Çok özür diliyorum) Sizin bahçeniz olduğunu bilmiyordum. Şimdi ağaclar nette ARA dan buldum. İlk Sayfayı açıp da ilk, 2. 4. fotoğrafları görünceee hayraan olmamak, bahçeyi gezmek için heveslenmemek mümkün değil. Başlıyorum bahçenizi gezmeye. Ben sizden ayrıca çook özür diliyorum.
YeniGine
05-06-2012, 01:19
Henüz 3 teyim; inanın gayri ihtiyari elim ağzıma gittii "Amaaann" deyivermişim. Hayran kaldığımı belirteyim bundan sonrası; sessizce gezineyim bahçeyi ben.
YeniGine
05-06-2012, 01:39
10 Dönüm arazi mükemmel , inanın size imrendim Güler hanım , ben 250 m2
bahçeyi bir şekle sokmak için 2 senedir uğraşıyorum , sizin 10 senelik çabanızı
düşünemiyorum bile .
Bahçenizin fotolarını hep ilgi ile izledim , her köşesinden emeğinizin karşılığını
aldığınızı gördüm hele o sardunyalarınız ! Tebrikler.
Ben daha yeni başladım, Oyaman arkadaş nerede gördü bahçenizin fotolarını, hele sardunyaları??
YeniGine
05-06-2012, 02:56
Güler Hanım sayfa 10 dayım, zevk ve hayranlıkla izliyorum. Sessizce bahçeyi gezineyim dedim amaa sormak ihtiyacı hissettim, sümbüllerin soğanlarını çıkarıyor musunuz peki?
YeniGine
05-06-2012, 03:07
Güler Hanım İspirya; ben keçisakalı diye biliyor idim. Peki hiç buduyor musunuz?
YeniGine
05-06-2012, 03:18
Sessizce gezeyim dedim ama inanın bu güzellikler karşısında sessiz kalabilmek mümkün değil. Güler Hanıım; dün bir yığın açmış güllerden kestim diyorsunuz... :( İnanın ben daha açmış solmuş gül nasıl budanır, güllerdeki hastalıklar, zararlılar tam olarak nasıl çözümleyebilirim onları bilemiyorum :( Her agaclar net e girdiğimde tamam şimdi gül nasıl budanır onu okuyayım diyoruuum ama maalesef olmuyor; ziraa üyelerin o izlemeye doyum olmaz, izle izle hayran kal bahçelerine dalııp gidiyorum. O yüzden de ben halaa gül nasıl budanır, güllerdeki hastalıklar, zararlılar, çözüm nedir halaa bilemiyorum.
YeniGine
05-06-2012, 03:40
Güler Hanım, sayfa 21 de kaldım; izlemek gerçekten çoook hoş, zevkli. Bakalım inşallah 21. nci sayfadan sonraa faydalanabileceğim bilgilere rastlarım...
Teşekkür ederim sevgili YeniGine.
Nergis ve sümbül soğanlarını yerlerinden çıkarmıyorum. Ancak iki, üç senede bir Mart ayı içinde yerlerinden çıkartıyorum, bulundukları çukur içinde varsa yabancı ot köklerini temizliyor, biraz temiz yeni gübreli toprak ilave ediyorum. Sonra da yeni yavru oluşumları varsa ayırıp, anacı yerine, yavruları da ayrı çukurlara ekiyorum.
Yani iki senedebir bakım yapıyorum.
İspiryayı hiç budamıyorum, salaş-çalı hali daha hoşuma gidiyor.
Daha ileri sayfalarda hem güllerle hem de sardunyalarla-hastalıkları ve saksı tanzimleri ile ilgili bilgiler bulacaksınız.
Ben de dahil pek çok arkadaş bu bilgileri sadece bahçe sayfalarımızda paylaştıklarımızdan aranılanın bulmanın, siz ve sizin gibi yeni üyelerin zorlık çektiklerini şimdi daha iyi anlıyor ve bu değerli bilgileri, ilgili bitki başlıklarında paylaşma yoluna gidiyoruz.
Güler Hanım gönderdiğiniz paketi aldım.. Beni ne kadar mutlu ettiğinizi anlatamam.. Hakkınız ödenmez.. Özellikle beyaz maviş için çok çok teşekkür ederim.. Bulmak ne kadar zor forumda okuyoruz :)
Ama bir nokta var ki beni gülümsettiniz.. :) Ne kadar özverili biri olduğunuz bir kez daha hatırlansın diye buraya da yazmak istedim
Bitkiler zarar görmesin diye saksının kenarlarına üzerinde streç filmi duran rulolardan sıkıştırmışsınız.. Başkası olsa işe yaramayan bir şeylerle desteklerdi.. Evde streç film de kalmamıştı sağ olun:p
Elinize, emeğinize sağlık.. :)
Güler hanım merhaba
Hiç soğuk sıcak demeden, bıkmadan usanmadan nasıl çalışıyorsunuz. Bun recetesini yazarmısınız.:D:D
Bahceniz yine harika, gerci bahce demek belki haksızlık olur müzeniz desek sanki daha uygun olacak.:) Gezip görüp sonra yazmak gerekir.Sağlıcaklakalın.
Beni de güldürdün sevgili selis. Baktım ki kargo iyi taşınmıyor, bari kutu az ezilsin de bitkiye zarar gelmesin diye düşündüm.
Sevgili Birol, beklerim.
İzmir'li dostlar bu ay içinde geleceklerdi, siz de gelsenize, çok sevinirim.
YeniGine
05-06-2012, 23:49
Teşekkür ederim sevgili YeniGine.
Nergis ve sümbül soğanlarını yerlerinden çıkarmıyorum. Ancak iki, üç senede bir Mart ayı içinde yerlerinden çıkartıyorum, bulundukları çukur içinde varsa yabancı ot köklerini temizliyor, biraz temiz yeni gübreli toprak ilave ediyorum. Sonra da yeni yavru oluşumları varsa ayırıp, anacı yerine, yavruları da ayrı çukurlara ekiyorum.
Yani iki senedebir bakım yapıyorum.
İspiryayı hiç budamıyorum, salaş-çalı hali daha hoşuma gidiyor.
Daha ileri sayfalarda hem güllerle hem de sardunyalarla-hastalıkları ve saksı tanzimleri ile ilgili bilgiler bulacaksınız.
Ben de dahil pek çok arkadaş bu bilgileri sadece bahçe sayfalarımızda paylaştıklarımızdan aranılanın bulmanın, siz ve sizin gibi yeni üyelerin zorlık çektiklerini şimdi daha iyi anlıyor ve bu değerli bilgileri, ilgili bitki başlıklarında paylaşma yoluna gidiyoruz.
Teşekkür ediyorum Güler Hanım.
Evet İspiriya öyle çok daha güzel olmuş onun için sordum. Güler Hanım gerçekten bitki, bakım, çözüm başlıklarına bakayım diye giriyorum ağaclar net e fakat sizlerin o güzel bahçelerini izlemekten hiçbir başlığa bakamıyorum açıkçası.
Evet ben yine inşallah sessizcee bahçenizi gezmeye devam edeyim.
Cok teşekkür ederim nazik davetiniz için Güler hanım
İşlerimin yoğunluğu dolayısıyle biraz zor ama yinede şartları zorlayıp gelmeye çalşırım. Hoşçakalın.
YeniGine
07-06-2012, 00:23
Sevgili ciceksever70, mevsimidir, kara leke (sizin güllerinizde onu farkettim), pas ve külleme zamanıdır.
Üzülmeyin, hepimizin güllerinde bu dertler var bu sıralar.
Pas (portakal renginde olan tozlar) olan yaprakları mutlaka el ile toplayıp yakmalısınız.
Kara leke ve pas için ben Antracol WP70 kullanıyorum. Captan da kullanabilirsin.
Külleme için Topas kullanıyorum. Ama bitkiler de hep aynı ilacı kullanırsanız bağışıklık kazanıyorlar. Bugün Topas kullanmışsam on gün sonra Antracol kullanıyorum.
Sizin yöreniz hep yağışlı, yaprakları da sık sık ıslanıyor bu yüzden bu hastalıkların olması kaçınılmaz.
İlaç içine mutlaka birkaç damla yapıştırıcı koyun ki yağmur bitki üzerindeki ilacı hemen yıkamasın.
Kışa girerken bitkilerinizin kök kısmına (kökten uzak) yapacağınız bir daire içine birer tatlı kaşığı 3x15 gübre koyarak toprağını hafifçe elinizle karıştırın, yağmur suyu ile yavaş yavaş vitaminini köküne ulaştırır, bütün kış için rahat eder bitkiniz.
Lütfen sormak istediklerinizi hiç çekinmeden yazınız. Elimden geldiğince, bildiklerimi ve bahçemde uyguladıklarımı sizinle seve seve paylaşırım.
Güler Hanım merhaba. Tam şöylee derdim olan ve izah edilmesi gereken bir konuya rastladım. Gülleri seviyorum; minyatür güllerimle birlikte sitenin bahçesinde 40 a yakın güllerim var. Ama maşallaah hepsinde de yok yok; beyaz bit var, minik minik yeşil kanatlı bitler var, kara leke var, pas var, şu filizin eğri çıkmasına sebep olan zararlı var, tırtıl var, (Şimdilik mantar yok; o da fıskıyeler açılınca kesin olacak.) Lütfen rica ediyorum derin bilgileriniz ile bana yardımcı olur iseniz sevineceğim. Şimdiden teşekkürler. Bugün 3. gece bahçenizii büyük bir zevkle gezmeye devam ediyorum. Teşekkürler.
YeniGine
07-06-2012, 01:07
Ceylanlarım da güzel.
111800
Vallaa zevkle geziniyorum; ne kötü ki?
YeniGine
07-06-2012, 01:55
Karangiller de keyifli.
135226
Güler Hanııım Nisan ayında karanfilleriniz bu durumda mıydı?
Oooo maşallah, gecenin bu saati olmuş siz halâ bahçe gezmesinde misiniz?
O zaman bu akşam ben de onbirden sonra bahçe sayfama geleyim, hem sizin sorduklarınıza cevap yazarım hem de bahçedeyseniz sohbet ederiz. ;)
Bodur karanfillerim daha erkenciler, ben de sulama sularına potasyum ve fosfat ekleyince daha da erken açıyor.
Güllere periyodik ilaçlama yapıyorum. İlk ilaçlama daha yaprakları ufakken böcekler için oluyor.
İnsektisit bir ilaç kullanıyorum ama aynı ilacı devamlı kullanmıyorum ki bağışıklık kazanmasınlar.
Bu ilaçlama daha üzerinde böcek-bit görmeden oluyor. Daha sonraki ilaçlama fungasit ilavesi oluyor.
Arası onbeş gün kadar oluyor.
Yapraklarda karaleke ve pas gördüğümde de Antracol WP70 kullanıyorum.
Mantar ve külleme için tercihim Topas oluyor.
Zaman zaman da güllere yapraktan yaprak gübresi yapıyorum. Kullandığım Mairoline. Sulandırarak yapraklarına fıs fıslıyorum, bunu akşam üzeri yapıyorum.
YeniGine
07-06-2012, 23:22
Çook teşekkür ediyorum Güler Hanım. Şimdii tekrar kaldığım yerden bahçeyi gezmeye gidiyorum.
kartal124
08-06-2012, 00:29
Sayın Güler hanım,
Tırtıl mücadelesi nasıl sonuçlandı?Bu sene buralarda da bol miktarda görülüyorlar.Kullandığınız özel bir ilaç oldu mu?
Selamlarımla.
YeniGine
08-06-2012, 00:34
Sevgili Zühre Demir, daha eski üye olan arkadaşlar bilirler, ben daima bahçemin sadece benim değil bütün agaclar.net üyelerinin bahçesi olduğunu yazmışımdır.
Ne zaman isterseniz (bir gün önceden haberdar ederek) bahçeye gelebilirsiniz.
Beraberce çay içer sohbet ederiz.
Bu sabah yola çıkmadan evvel, arabaya çantamı taşırken gözüme yeni yeni açmaya başlayan Dr Ruppel Climatis çarptı, hemen fotoğrafını çektim. Açmaya hazırlanan daha çok tomurcuklar var.
Vangelya da ben de buradayım demeye başlıyor.
Çiçekleri biten sümbül ve nergislerin yapraklarını pek çok arkadaşımız keser, aman sakın böyle yapmayın.
Çiçekleri geçse de bu yapraklar sayesinde soğan besin depo edecektir. Suyu azaltın ama yaprakların iyice sararmasını düşmesini bekleyin.
Ben onları toplayarak hafifçe bağlıyorum. Çukurlarının etrafındaki otları da temizleyip hayvan gübresini basıyorum ve azar azar su vererek yapraklarının iyice gitmesini bekliyorum sonra da dipten keserek sulamayı bırakıyorum.
Çukurundan çıkartmıyorum, seneye yeniden patlıyor. 2-3 senede bir çukurundan çıkararak dip yavrularını dağıtıyorum.
139388
139389
139390
:) Güler Hanım vallaa size ne desem ki bilemiyorum: Hani derler ya kelimeler yetersiz kalır; aynen öyle. SÜPERSİNİZ Tebrikler.
Tırtıl mücadelemiz fena olmadı, yine de tek tük tırtıllara rastlıyoruz.
Tarım İlçe Müdürlüğünden aldığımız ilacı on günde bir yaptık.
Yeme zamanı yakın olan meyve ağaçlarından kiraz ve eriğe yapmadık, elle toplamaya gayret ettik.
Elma, armut, ayva ağaçlarına ve salkım söğüde ilaç yaptık. En fazla hasar da salkım söğütte oldu.
Ağacın yaprak rengi neredeyse yeşilden sarıya döndü. Bu sonbaharda bu güzel ağaca sert bir budama yapacağız.
Yazık değil mi?
306078
kartal124
08-06-2012, 00:42
Tırtıl mücadelemiz fena olmadı, yine de tek tük tırtıllara rastlıyoruz.
Tarım İlçe Müdürlüğünden aldığımız ilacı on günde bir yaptık.
Yeme zamanı yakın olan meyve ağaçlarından kiraz ve eriğe yapmadık, elle toplamaya gayret ettik.
Elma, armut, ayva ağaçlarına ve salkım söğüde ilaç yaptık. En fazla hasar da salkım söğütte oldu.
Ağacın yaprak rengi neredeyse yeşilden sarıya döndü. Bu sonbaharda bu güzel ağaca sert bir budama yapacağız.
Yazık değil mi?
306078
Tarım ilacı mı zarar verdi söğüde.gerçektende muhteşem bir büyüklüğe ulaşmış ağaçmış.Gerçi biraz arsız bir ağaçtır büyür gene ama yine de yazık olmuş.
kartal124
08-06-2012, 00:47
Hayır, tırtıllar.
Evet, benim de baş belam tırtıllar, salyangoz ve sümüklüböcekler ile kadı lokmaları.Güzelim yaprakları, kökleri perişan ediyorlar.Eskiden onların da yaşam hakkına saygı göstereyim diye fazla müdahale etmiyordum ama, işi azıttılar iyice.Artık kimyasal mücadeleye başlayacağım.
Valla ben kimyasal mücadele yapıyorum, alanım geniş başka türlü baş etmem imkânsız.
Ama sebzelerde mümkün olduğunca kullanmamaya gayret ediyorum, hormon hiç kullanmıyorum.
Güllere doz-doz dediğim (kendi tabirim) dadanan böceklere ilaç milaç hak getire. O yüzden alıyorum elime gül kesme makasını, sol elimle gülün içindeki-üzerindeki doz-dozu yakalayıp, kırt diye kafasını kesiyorum makasla.
Oğlum beni gördükçe " sen canisin" diyerek yanımdan kaçıyor.
Sabah seasında en az 75-100 kelle, akşama doğru da yine en az 70-75 kelle kesiyorum.
Nasıl baş edebilirim diye araştırmadığım site kalmadı, yabancı basında elle mücadele şart diye okuyunca ben de bu yola baş vurdum. (Bu ara Muhteşem Yüzyılı da seyrettiğimden kelle almaya bayağı heveslendim)
Bahçede 187 kök gülüm oldu, başka nasıl baş edebilirim ki?
YeniGine
08-06-2012, 01:05
Şeker begonyalar ve ateş çiçekleri fazla güneşi sevmezler mi Güler Hanım?
Şeker begonyaları çok güneşi sevmezler, ateşler sever.
Cam güzelleri de güneşi pek sevmezler, az güneş alan yerlerde çok güzel gelişirler.
Ben cam güzellerini yuvarlak büyük saksılara ekip, güllü kameriye içinde tutuyorum. O kadar güzel açıyorlar ve büyüyorlar ki.
Yarın fırsat bulursam bir iki fotoğrafını çeker sayfaya yüklerim.
YeniGine
08-06-2012, 01:24
Üç gündür yağmur yağıyor. Güllerin yaprakları dökülüyor, otlar hızla büyüyor. Yine ot yolmaya başlayacağız ama bu görüntü halâ güzel değil mi?
146030
Hem deee nasıl güzel Güler Hanım, mükemmel.
YeniGine
08-06-2012, 01:42
Bahçeden kareler...
149745
149746
149747
149748
149749
Aman Yarabbiii!!!!
Balkon kenarına sardırdığım clematislerin görünümü çok güzel.
306103
306104
306105
306106
Vişneler kızarıyor.
306107
Sardunyalar çok iştahlı.
306108
YeniGine
08-06-2012, 02:10
Bahçe gezintimde Sayfa 127 deyim. Biraz önce de yazdımdı; kelimelerin kifayetsiz kaldığı, söylenecek kelime bulunamadığı yerdeyim inanın. Gerçekten size maşallah, daim olsun inşallah diyorum Güler Hanım. İsterim ki sizinle birebir sohbet edebileyim, sorayım, öğreneyim. Ben de 53 yaşındayım. Şu anki bahçe, çiçek sevgim sadece yüzeysel. Ekiyorum, suluyorum... :)) Solucanları besliyorum.
Zambaklar açmaya hazırlanıyor.
306112
Bahçe sevginiz olursa neler yapabileceğinize siz bile şaşacaksınız, yeter ki isteyin.
Buna kendinizin şaşacağı delilikleri de ekleyebiliriz.
Bitki delilileri başlığına bir bakın da görün, orada yapılanlar hiç aklı başında olanların yapacağı işler mi?
Hele sizin, işe solucanları besleyerek adım atmanız.... size hemen puan kazandırır. :D
Fırça çalısında daha açacak çok çiçek var.
306113
306114
Amaryllis'ler de açıyor.
Bahçede ekili olanlar daha erken açtılar. Şimdi sıra saksıda olan iri çiçeklilerde.
Bu 5 li açacak.
306115
306116
YeniGine
08-06-2012, 02:25
Tabiii, ben de kendimden eminim, hiç kuşkum yok. Ama geliiin görün kiiii oldukça beceriksizim. Bana hep şöyle yap, böyle yap, şunu yap, bunu yap denilmeli işte.
Tabiii, ben de kendimden eminim, hiç kuşkum yok. Ama geliiin görün kiiii oldukça beceriksizim. Bana hep şöyle yap, böyle yap, şunu yap, bunu yap denilmeli işte.
Bahçede istekli çalışmak isteyenlere hem öğretilir, hem bitki hediye edilir, hem de bu sevgiyi tatmalarına olanak sağlanır.
Ancak eşim der ki; buyrun gelin, sabah kahvaltısı var, öğle yemeği var, beş çayı da var. Bol bol seyredin, ama çalışmak isterseniz ücrete tabii (yanlış anlamayın biz değil siz vereceksiniz, çünkü bu zevki tadacaksınız) :D :D
Orhan Özbilgiç
08-06-2012, 02:35
...Sizin yöreniz hep yağışlı, yaprakları da sık sık ıslanıyor bu yüzden bu hastalıkların olması kaçınılmaz.
İlaç içine mutlaka birkaç damla yapıştırıcı koyun ki yağmur bitki üzerindeki ilacı hemen yıkamasın...
Merhaba Güler Hanım;
Uykudan uyandım. ''Bir bakayım'' dedim. Son iki sayfada işime yarar bayağı bir bilgilendirmeye rastladım. Hoşuma gitti. Zira hepside yılların deneyimi ile kazanılmış bilgi dağarcığından.
Ara ara girip okuyabildiğim bahçelerden, öğretisi en bol ve güvenilir olanı çünkü. Nitekim sevgili ciceksever70' e yazdığınız mesajdan alıntıladığım başlangıç cümleleri, benim içinde geçerli bir öneri. Bundan böyle bende uygulayacağım.;)
Sağolun, varolun. Kolay gelsin.
YeniGine
08-06-2012, 02:38
Bahçeden kareler....
145357
145358
145359
145360
145361
O harika kırmızılar nedir acaba Güler Hanım?
Ooooo siz uykudan uyandınız, ben de birazdan yatmaya gideceğim. Saat 8 gibi de kalkarım.
Ben her ilaçlamada biraz yapıştırıcı kullanırım.
Eklenti 145360
Eklenti 145361
Birincisini soruyorsanız, verbena (yer minesi), ikincisi ise orkide (phalaenopsis)
serkan_istanbul
08-06-2012, 08:57
Günaydın abla yine maşallah herşey güzel. Obahçede gezmek için üste para vermek yetmez o bahçede bir ömür var ömrü versen yine yetmez. Allah size sağlıklı kocaman bir ömür eşinizle birlikte. Ve bizde senelerce sizi seyredelim kah tango yaparken, kah koşarken ve ya bahçede çalışırken. Sizin inceliğiniz ve zerafetiniz ve havanız yeter zaten. Havalı kadına da havalı ve bakımlı bahçe yakışır. Aynaya baktığınızda karşısındaki sizseniz kendinizi görürsünüz. Bahçenizde sizin aynanız olmuş kah çiçeklenmiş kah rüzgarda savrulmuş, bazan küsmüş ve bazanlar uzar gider bahçeyle bütünsünüz siz güzel bir kadınsınız ve size de güzel bir bahçe yakışır. Eşinizede ne mutlu ki yıllardır güzel ve havalı bir kadını yanında taşıyo. sevgiyle kalın hayırlı cumalar.
mandalinci
08-06-2012, 10:21
Sevgili Güler hanım,
Ben bir müddet resim falan koymayayım diyorum, benim bahçede bir şey yokmuş gibi geldi.
Maşallah, emeğinize, zevkinize.
Kolay gelsin, bol ürünler, güzel çiçekler olsun hep bahçenizde:)
sevgili güler hanım ellerinize sağlık. ne büyük emek , azim ve sevgi sizdeki. öyle güzel ki bahçeniz, kelime dağarcığımda bu güzelliği anlatacak ona karşılık gelecek bir kelime bulamıyorum. Allah size sağlık ve uzun bir ömür versin ki bahçeniz güzelliğine güzellik katsın.. sanırım bahçenizde olsaydım bayramda şeker görmüş çocuklar gibi mutlu ve şen kahkahalarla nereye koşacağımı bilmeden bahçenizin her bir yanını dolanırdım. ki bahçe resimleriniz ağzımızda şeker tadı bırakmadı desem yalan olur..
Ellerinize sağlık. Son resimleri görünce bir kez daha hayran kaldım. Bütün güzellikler bir araya toplanmış. Bu güzelliklerin içinde size sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
Sevgili arkadaşlar, teşekkür ederim. Hepiniz ne güzel mesajlar yazmış, iyi dileklerde bulunmuşsunuz, sağ olun.
Sevgili serkan istanbul, döktürmüşsün be canım. Mesajını okuyunca " ben neymişim be" dedim, kendi kendime. :p
Sağ ol, o kadar güzel bir kalbin var ki, her şeyi güzel görüyorsun ve bu sana da yakışıyor. :)
İnşallah sen de sağlıkla hep güzellikler içinde olursun.
Emin ol bahçem de biz de seni burada misafir etmek isteriz.
Sevgili mandalinci, zarif arkadaş.
Seni de bekleriz, beraberce çay içer sohbet ederiz. Sakın bahçe resimlerini ihmal etme, gizli pek çok güzelliklerin olduğunu düşünüyorum. :)
sibelim ve Esin, iyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Vaktiniz olursa lütfen sizler de buyrun.
Bu gün öğleden sonra bir telefon aldım, arayan Balıkesir'den Sagdag.
" Güler abla, eğer müsaitseniz eşim ile sizi ziyaret etmek istiyoruz, sizinle tanışmayı çok arzu ediyorum" dedi.
Saat 4.30 gibi geldiler, tanıştık ve kendilerini çok sevdik.
Hem eşi Osman Bey hem de Sagdag pırıl pırıl gençler. Sohbetleri insanın içini açıyor.
Allahtan buzlukta patates böreği vardı, ben onları kızartırken Sagdag, çay sofrasını güllü kameriyeye kurdu.
Çayımız demlendi, kekti kurabiyeydi bir şeyler atıştırdık.
Bahçeyi dolaştık, dutlar tam da yeme kıvamında. Dut yedik, erik yedik, kiraz yedik.
Yaseminlerin yanından geçerken Sagdag çok şaşırdı. Hiç bu kadar büyük yasemin görmediğini söyledi.
Clematisler de ona enteresan geldi.
Biraz da fotoğraf çektik ve daha sonra onları uğurladık.
agaclar.net'li arkadaşların ziyaretleri ne güzel oluyor, konuşacak ortak konu bulmakta hiç zorluk çekmiyorsunuz.....
Sevgili Sagdag bana bir koli kaktüs ve sukulent getirdi, anlaşılan niyeti bozmuş... beni de kaktüsçü yapacak.
Çok teşekkür ederim sevgili Sagdag, her zaman bekleriz. Bağ bozumu da güzel olur bahçede haberin olsun.
306434
306435
306436
306437
306438
Yasemin duvarının önünde agaclar.net'li bir güzel.
306441
306442
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.