View Full Version : Güler / Bahçe
Tamam nazlı06, marmelâtlı kurabiye yapalım.
Çocuklar çok severlerdi, ben de sık sık yapardım. Şimdi hepsi büyüdü, evlendiler. Ben de uzun zamandır yapmıyordum.
Kulakları çınlasın Selenn de çok severdi bu kurabiyeyi.
Sevgili Güler Ablacım, avatarını değişmişsin bu gül de çok güzel;
bahçenizden sunduğunuz güzelliker için teşekkür ediyoruz ellerinize emeklerinize sağlık.
Bir düşün içinde gibiyim öylesine güzelki herşey.Harika bir bahce.Keşke diyorum benimde böyle bir bahçem olsa ama kararlıyım bu siteden öğrendiğim bilgilerle güzel şeyler yapıcam.Yürek güzelliğidir yeşilliği yaşatan.Elinize ve yüreğinize sağlık...
Teşekkür ederim arkadaşlar.
Zaman zaman avatarımı değiştiriyorum. Koyduğum fotoğraflar da bahçemdeki güllerin fotoğrafları. Keşke imkân olsaydı da kokularını da sizlere buradan iletebilseydim.
Sevgili yel, eğer bahçeniz varsa hiç vakit kaybetmeyin hemen başlayın derim. Sonra çok pişman oluyor insan.
Sevgi Durul
20-10-2009, 09:31
Sevgili Güler hanım, bahçenizdeki gezimi bitiremedim henüz,88. sayfadayım.
Aman Allahım ne müthiş güzellkler, döne döne bakıyorum fotoğraflara. Bahçenizden çıkmak istemiyorum. Herhalde yakında olsam sizi bıktırırdım.
Bu bahçeyi canlı canlı görmek, içinde olmak, bütün yorgunluklarınızı dinlendiriyordur.
Allah gayret, kuvvet, sağlık versin. Daha çok, daha çok fotoğraf istiyoruz.
Teşekkür ederim arkadaşlar.
Zaman zaman avatarımı değiştiriyorum. Koyduğum fotoğraflar da bahçemdeki güllerin fotoğrafları. Keşke imkân olsaydı da kokularını da sizlere buradan iletebilseydim.
Sevgili yel, eğer bahçeniz varsa hiç vakit kaybetmeyin hemen başlayın derim. Sonra çok pişman oluyor insan.
:(Maalesef bahcem yok ama balkonumda çalışmalara başlıcam.
Merhaba Güler Hn.ağaçlar.net e yeni üye oldum sitede gezinirken sizin forma girdim tesadüfen gerçi tam inceleyemedim bütün sayfaları bahçenizin birkaç fotoğrafını gördüm işte dedim ya benim bahçem taa gençliğimden beri hayalimdir sakin bir yerde büyüüük bahçeli bir eve sahip olmak ve o bahçede tüm doğa sevgimi yeşertmek.Ama yaş 48 oldu hala hayalimi gerçekleştiremedim.Bu bahçe nerededir ne iş yaparsınızda tüm vaktinizi bu bahçeye harcarsınız doğrusu merak ettim.Ama gerçekten tebrikler müthiş başarılı bir bahçe çok emek vermişsiniz belli .Ellerinize emeğinize sağlık.Şimdi oturup baştan itibaren bütün sayfaları inceliycem.Tekrar görüşmek üzere.
Bahar Erdem
20-10-2009, 15:21
Ellerinize sağlık Güler abla. Sanırım abla dememin sakıncası yoktur. Bu sayfaya kadar olan yazışmaların tamamını okuyunca sanki yıllardan beri tanışıyormuşuz gibi hissetim. Allah bizede böle güzellikleri çoluk cocuk yaşamayı nasip eder inşallah. Benimde bir bahçem var. Bu sene toparladık biraz bu siteylede tanışmama o sebep oldu. Uygun bitki seçmeye çalışırken ve düzenleme çalışmalarında kendime kaynak ararken buldum burayı. Aranızda oluşan bu dostluğu farketseydim hiç bukadar oyalanmazdım üye olmak için. fare kulağı çiçeğinden uzun zamandır arıyordum ama bulamadım. Tabi adını bilmeyince bulmakta imkansızlaşıyor. Şimdi bulsam dikim için uygun bi zamn mıdır? Bu arada sihirbaz güllerinizin, kayısı renkteki gülünüzün son olarakta şu ağaca sarılmış sarı sarmaşık güllerinizin çaliklerine talibim haberiniz olsun. Bilecik'e yolunuz düşerse mutlaka bekliyorum sevgilerimle...
Sevgili SDurul, Manisa hiç de uzak bir yer değil. İzmirli arkadaşlarım sağ olsunlar ziyaretime geldiler. Sizi de beklerim.
Nasıl olsa emeklisiniz, Mayıs ayının başında bahçemdeki güller çok güzel açıyor, doğanın uyanışı bambaşka bir güzellik sergiliyor bahçemde. O tarihte gelebilirseniz daha da mutlu olursunuz sanırım.
Hem bahçe işlerine de biraz yardım edersiniz ne dersiniz? ;)
Sevgili sagdil, Bandırmadan Manyas yarım saat sürer, buyrun gelin bir çayımı içersiniz. Gelmeden evvel özelime not atın ki buralarda olayım.
Bakarsınız aklıma eser, Erdek veya Yalova'daki seralara kaçarım.
Sevgili Bahar Erdem, bu başlıkta abla demende bir sakınca yok, diğer başlıklarda abla-abi diye hitap edemiyoruz.
Adresini özelime yazarsan fare kulağı gönderebilirim. Şimdi ekebilirsin.
Diğer istediklerin için beklemek zorundasın. Şubat veya Mart ayında çelik alıyorum.
Bu sabah balkondaki sardunyalarımın temizliğini yaptım.
Sakız sardunyaların açmış bütün çiçeklerini kestim, üzerlerinde hiç çiçek bırakmadım.
Şimdiye kadar hiç böyle yapmamıştım, denemekte fayda var dedim, o kadar yoğun ve iştahlı yemyeşil yapraklar var ki. Saksısını göremiyorsunuz yapraktan. Boyları da hemen hemen 2 m olmuş.
Bu arada bir tanesi de o kadar güzel çiçek vermiş ki. Sardunya demeye bin şahit ister.
Bakın bakalım siz ne diyeceksiniz.
108913
108914
Ay inanamıyorum bu cennet burnumun dibindeymişte haberim yokmuş.Üstelik eşim bi dönem termalin genel müdürlüğünü yapmıştı baya gidip geldim manyasa.sayfanızda 15 e kadar geldim her resimde hayranlığım bir kat daha arttı .Davetiniz için teşekkürler gerçekten sizi tanımayı çok isterim.Kolaylar gelsin ellerinize sağlık.
Sakız sardunyaların açmış bütün çiçeklerini kestim, üzerlerinde hiç çiçek bırakmadım.
Bu arada bir tanesi de o kadar güzel çiçek vermiş ki.
Güler hanım,
bu güzelliği de kestiniz mi? Çok güzelmiş gerçekten. Gerçi siz sezon boyunca seyretmişsinizdir bu güzelliği.
Bahar Erdem
21-10-2009, 08:22
Uyarınızı dikkate alacağım Güler hanım.
Bahçenizde kedi tırnağı diye adlandırılan çiçeği göremedim. Oda çok güzel çiçeklenen bi bitkidir. İlk Baharda çiçeğinden yaptakları gözükmez. Kaya bahçelerinde ve duvardan sarkıttığınızda çok şık durur. Güneşi sever. İsterseniz bende size ondan gönderebilirim.
Sevgili Bahar Erdem, bahsettiğiniz eğer ipek çiçeği ise bol miktarda mevcut bahçemde.
Ben de onları çok beğenirim, renk renk bütün yaz açmaları da çok hoşuma gider.
Zaman zaman bahçemde fotoğraflarını da yükledim ama siz göremediniz galiba.
İlginiz için teşekkür ederim.
Bahçemizde üç tane Trabzon Hurması ağacı var. Üçü de bodur ağaç.
Bir tanesi sanırım ben çok seviyorum diye her sene bu zamanlarda bir adet olgunlaştırıyor.
Biraz evvel ağaçları inceliyordum yine bu olgunu gördüm. Üzerindeki diğer bütün hurmalar kaya gibi sert ama bir adedi yine olgunlaşmış.
Beni sevindirdirdiğini biliyor, her sene bu hediyeyi bana veriyor.
108998
Afiyet olsun. Daha fazlasını da hak ettiğinizi düşünüyorum.
Bugün bahçede çim yapacağımız alanın çapa işi bitti.
Şimdi toprağı el tırmığı ile tırmıklayıp, düzelteceğiz ve taşları toplayacağız.
109000
109001
Cattleyalarım zarf çıkarttılar.
109002
109003
Dün sakız sardunyamın üzerindeki çiçeklerin hepsini kestiğimi yazmıştım. Bu sabah uçlarından bir iki tomurcuk patlatmış.
Çok yaprak oluştu, bütün çiçekleri keseyim ki tomurcuklanma artsın diye bir deneme yapmak istedim.
Üç kişi masanın üstüne aldık, ama dalları halâ yerlerde. Dedim ya boyu 2m ye yakın.
Düşünsenize bütün bunun çiçek yumağı haline geldiğini.
O zaman da sizin için fotoğraflarım.
Bakın bakalım bu boylu boslu güzele. (Nisan ayında bundan ne çelik çıkar değil mi?)
109013
109014
Antoryum da coştu. Yapraktan çok çiçeği var.
109016
Orkun Kırcı
21-10-2009, 16:53
Zaten ben ajandama not aldım. "Mart-Nisan Güler abladan çelik istenecek" diye. :)
Bahar Erdem
21-10-2009, 16:58
Sevgili Güler hanım söylediğim çiçek o değil ama çok benziyor tek farkı çiçekleri diye bilirim. Şuan çiçekli olmasada bi fotoğrafını çekip buraya ekleyeceğim en kısa zamanda tabi havada müsade ederse. Burada çok yağış var hatta dün bi ara fındık büyüklüğünde dolu yağdı. Bahçenizi okadar iyi inceledimki orada olsam heralde hangi bitki nerede elimle koymuş gibi bulurum :) 1 Haftamı aldı ama çok zevkli bi inceleme oldu, olmayada devam ediyor. Foruma girdiğimde ilk uğradığım yer oldu sizin bahçeniz.
Adalet Yağcı
21-10-2009, 17:01
Sevgili Güler, nihayet çim kâbusun bitiyor, çok sevindim.
Eh, hurmalar olmaya başlamış, mis kokulu cattleyalarını da yakında koklamaya başlarsın, geçen sezondaki gibi çamaşırlarını yakınında kurut ki, hepsi de mis koksun :)
Hepsi güzel hoş da, o güzelim sardunyaların çiçeklerini de mi kestin?
Ben asla yapamazdım, maşallah ne güzel büyümüşler, seneye benimkiler de biraz daha uzayacaklar değil mi?
Güler hanımcığım antoryuma uyguladığınız özel bir bakım varmı acaba benimki minik minik bir iki çiçek verip soluyor.Sizinki bütün çiçekleriniz gibi bir harika ....
Sevgili sagdil, şimdi size antoryum çok kıskanç bir çiçek diyeceğim güleceksiniz. Ama doğru söylüyorum zira başımdan böyle bir olay geçti.
Antoryum balkonda (kapalı) pencere önünde duruyordu.
Birgün balkondaki çiçeklerin bakımlarını yapıyordum topraklarını tazeledim, sularını verdim.
Balkonumda ondokuz senelik güzel bir açelyam var. İri iri katmerli ve kırmızı çiçek açıyor. O da balkonun diğer köşesinde. Nasıl olduysa bakım sonunda Antoryumu Açelyanın yanına koymuşum. Açelyada çiçekte o sıralar.
Antoryumda gözle görülür bir bozulma başladı. Çiçekleri ufaldı, çiçek adetleri azaldı. Adeta gitti gidiyor güzelim Antoryum.
Birkaç gün sonra bir çiçekçiye uğradım birşeyler alacağım. O sırada Antoryumdan bahsettim. Adam demez mi "Antoryumu açelyanın yanına koyduğunuz için açelyanın çiçeklerini kıskanmıştır" diye. Önceleri dalga geçiyor sandım, ama eve gelince hemen eski yerine aldım Antoryumu.
Belki inanmayacaksınız ama aynı Antoryum bir değişti ki sormayın. Aynı saksı aynı toprak, hem çiçekler irileşti hem de çiçekleri çoğaldı.
Bundan böyle Antoryumun kıskançlığını bildiğim için hep çiçek açan saksılardan uzakta tutuyorum.
Sevgili Adalet ben de inanamıyorum adeta. Ama halâ iş çok bakalım yağmurlar başlamadan tohum atabilecek miyim yoksa bahara mı kalacak tohum işi.
Sardunyaya ilk defa böyle birşey yaptım. Denemek istedim. O kadar sağlıklı ve bol yaprakları vardı ki. Açmış çiçeklerinin hepsini tek tek kestim. Uçlarındaki tomurcuklar bugün patlamış, onları da yarın keseceğim.
Bakalım ne zaman çiçeklenme başlayacak? Deneyerek öğreneceğiz.
Sevgili güler hanım emek demek bu galiba emeyi verince o da size karşılığında bu güzelliyi sunuyor.
Çelik zamanı ben de almak isterim.
Bu kadar büyük sardunya görmek herkese nasip olmaz. Şanslıyız :p İlkbaharda işiniz çok Güler hanım...
Güler Abla sardunyalar çok hoş gece 3 e kadar sayfanı dolaştım.Maşallah bütün çiçeklerine özellikle sardunyalara.Mart gibi bana da bişeyler düşermi??
Akşamüstü balkondaki salıncağa oturup hem yorgunluğumu atıyor hem de güneşin karşı dağlardan batısını seyrediyorum.
Renk renk bulutlar çok hoş görünüyor.
Güneşin son ışıkları, hemen yanı başımdaki güle vurunca çok güzel bir manzara oluşturdu. Hemen makineyi alıp bahçeye çıktım, son ışıklarda güllerin fotoğraflarını çekmeye çalıştım.
Beraberce seyredelim mi?
109125
109126
109127
109128
Siz onları fotoğraflarken ben de kokularını sindire sindire seyrettim. Büyük bir keyifle:) Çok güzeller:)
Bugün sarı gül budamış bir arkadaş getirdi. Çelik hazırlayıp dikmem lazım. Gül bakımı sayfasını da gözden geçireyim bu arada:)
finduk52
23-10-2009, 08:01
Ne kadar güzeller bol bol keyfini çıkarın sevgili Güler ablacığım . Benim içinde kokulu olanlardan bir nefes çekin olur mu ?
Bahçedeki koşturmacalar arasında bir bardak sıcak çay ile bu güzel gülleri seyrederek dinlendiğini tahmin ediyorum teyzeciğim. Bahçe işleri ve düzenlemesi seni çok yoruyor ama çok da keyif alarak emek verdiğini biliyorum.
Her bitkide ve bahçenin her köşesinde emeğin var. Sonuçta meydana çıkan güzellikleri seyretmek de ayrı bir keyif. Buradan paylaştığın her bir fotoğrafta size özlemim biraz hafifliyor, hasret gideriyorum. Teşekkürler.
Vildan Sönmez
23-10-2009, 16:36
Güler Hanım, eminim sizin bahçenizde kar altında bile açıyordur gülleriniz.
Bu ne güzellik...
Sevgili Vildan buyrun....
109290
günebakan
23-10-2009, 18:15
Kar altın da bile güzelliklerine diyecek yok ablacığım:)
Vildan Sönmez
23-10-2009, 23:15
Emindim zaten ve Güler Hanım şimdi karda çekilmiş bir fotoğraf yollayacak diyordum. Teşekkürler, çok çok....Sevgili Vildan buyrun....
109290
Sevgili güller kraliçesi güler hanım hepsi çok çok güzel acaba olmayan rengi varmı merak ediyorum.Allah daim etsin sevgi ile kalın..
Sevgili kılıç, teşekkür ederim. Olmaz olur mu, kimbilir arkadaşlarda daha ne güzelleri vardır?
Bahçede 163 kök gül var. Isparta gülüm yoktu, sağ olsun arkadaşımız filiz, çelik gönderdi şimdi o da çok güzel büyüdü.
Bakara var, siyaha çok yakın bir iki gül çeşidim de var ama halfeti yok.
Bu sabah olgun hurmalarım üçlendi.
Ağacın yapraklarını karıştırırken " ayyy ne güzel üç tane olmuş" diye sevinç gösterisinde bulunduğumda eşimin yüz ifadesini görmeliydiniz.
"Sen şimdi kahvaltıdan da evvel bunları yersin herhalde" dedi. Ben ne kadar çok seviyorsam o da o kadar uzak hurmaya.
Ben de çok olgununu tercih etmem, şöyle bıçakla soyulacak kadar olgun olacak. Tabağı kucağına alacaksın, dilim dilim (ince-ince) soyacak ve soydukça da ağzına atacaksın. O dilimler, kaymak gibi dilinin üzerinden kayarak gidecek.
Genelde TV. karşısında yemeğe bayılıyorum. Hem dizimi seyrediyor hem de hurmamı yiyorum.
Bazen de Oğuz " Güler çok imrendiriyorsun, bir dilim de bana ver" diyor. Ama aldığına alacağına pişman oluyor, her seferinde.
Ne güzel, hurmalar da bana kalıyor. :p
109387
Bahar Erdem
24-10-2009, 12:46
Sevgili Güler hanım. Size söylediğim tırnak çiçekleri, fotoyu ancak bulabildim açtığında bu şekilde görünüyor. Heryeri kaplıyor ve yaprakları görünmüyor. Bunuda bu siteden buldum. Ben tırnak çiçeği olarak almıştım ama sanırım ismi farklı Çünkü nette aratınca bu isimle çıkmıyor.
109388
Karın altındaki güller bana çocukluğumdaki yaldızlı romantik kartpostalları hatırlattı...
Harika ,ellerinize sağlık.Başka ne denir bilemiyorum:)
Teşekkür ederim, sevgili RİKO.
Sevgili Bahar Erdem, bahsettiğiniz Acam Halısı. Bahçemde çok var. Ama haklısınız fotoğrafını koymamışım.
Kaya bahçesinin hemen yanıbaşında mevcut. Bir de yukarıdaki terasta duvardan aşağı sarkıyor pitosparumların arasından.
Fotoğrafı mutlaka vardır. Scanner'dan yüklerim.
Sevgili güler hanım acem halısı bahçemde çok var demişsiniz amatör yetiştiricinin elindede böyle görüntü verebiliyormu.kaç yıl saksıda olurmu?sevgiler .
Mutlaka olur, çok arsızdır. Uzun bir saksıya 4-5 kök aralıklı olarak daldırın, göreceksiniz hemen aşağıya doğru sarkmaya başlayacaktır.
Sıcak yeri sever. Bu görüntü ilkbaharda olur, daha sonra bunu göremezsiniz, yeşil yeşil bitkiler kalır.
Çok teşekkür ederim ilkbaharda ekmeyi düşünüyorum.
Bu acem halısı muhteşem görünüyor tam adını bilen var mı rengiyle cinsiyle beraber, bir türlü öğrenemedim
Cumhur Tonba
25-10-2009, 11:52
Ben de çok olgununu tercih etmem, şöyle bıçakla soyulacak kadar olgun olacak. Tabağı kucağına alacaksın, dilim dilim (ince-ince) soyacak ve soydukça da ağzına atacaksın. O dilimler, kaymak gibi dilinin üzerinden kayarak gidecek.
Güler Abla,
Bu kadar da güzel anlatılmaz ki. Sanki merasim gibi.
(Mesaj 3143)
Güler Abla ,
Gül fotoğrafları çok güzel çıkmış .Katpostal gibi.
Bahçe herzaman olduğu gibi çok güzel.Acılı ayvaların fotoğrafını göremedim.:D
Sevgili Cumhur, nerelerdesin, özledik seni.
Aynı şeyleri senin için de yazacağım sevgili Oğuzhan, bizleri defterden sildin galiba.
Facebook'da cirit atıyorsun.
Ayvalar bu sene acısızdı ve bol bol yedik. Halâ aklıma geldikçe gülüyorum, acılı acılı nasıl da yemiştik değil mi?
Bu sabah saat on gibi eşimle beraber büyük bir heyecanla bahçeye çıktık.
Eeee işimiz çok, korogaki yapacağız.
O bir ağaca, ben de diğerine yollandık, ellerimizdeki sepetlere hurmaları toplayacağız.
Bahçemizde üç adet hurma ağacı var. İkisinin meyvelerini kurutacağız, birini de taze taze yemeğe bırakacağız.
Hurmaları topladık 90 tane hurma kurutacağız.
Hemen kolları sıvayıp, soymaya başladık. Soyduklarımızı da dörtlü-beşli olarak ipe dizdik.
Her diziyi kaynamakta olan sıcak suya batırdık ve ona kadar sayıp çıkarttık.
Hurmaları iki yere asmaya niyet ettik.
Birinci kısım, penceresi ve kapısını açık tuttuğumuz jeneratör odası.
İkinci kısım ise oturduğumuz balkonun tavanı. Burası çok havadar, tek korkum kuşlar ama onun da çaresine bakacağım.
Toplanan derya kuzuları....
111784
Oğuz hurmaları soyuyor.
111785
İpe dizilenler, sıcak suya batırılacak...
111786
Tavana asıldılar....
111787
Kameriye üzerinde açan güller ilkbaharı aratmıyor neredeyse.
Dün hava da güzeldi, çayımızı güllü kameriyede bu mis kokulu güllerin altında içtik.
Bu güller çok güzel ve yoğun kokulu.
111790
111791
Kızım sarı gülleri çok sever...
111797
111798
Bu mevsimde bile bu gülün çapı 19cm.
111799
Ceylanlarım da güzel.
111800
Sevgili Cumhur, nerelerdesin, özledik seni.
Aynı şeyleri senin için de yazacağım sevgili Oğuzhan, bizleri defterden sildin galiba.
Facebook'da cirit atıyorsun.
Ayvalar bu sene acısızdı ve bol bol yedik. Halâ aklıma geldikçe gülüyorum, acılı acılı nasıl da yemiştik değil mi?
;) Evet güzel bir anı acılı ayva :)
Aşk olsun abla defterten falan silmedim.
Sevgiler Selamlar
Güler hanım , ceee . Güzellikleri döktürmüşünüz yine .Bizde sizin gibi eşimle beraber bahçemizdeki biberlerin son ürünlerini toplayıp , turşu yaptık .
Adalet Yağcı
27-10-2009, 18:04
Bu sabah saat on gibi eşimle beraber büyük bir heyecanla bahçeye çıktık.
Eeee işimiz çok, korogaki yapacağız...
Sevgili Güler, kolay gelsin, ne bu telaş :)
Bunca senedir bu meyvenin göbeğinde yaşıyorum ama kurutulduğunu hiç bilmiyordum, korogaki yi de ilk defa duyuyorum.
Kurutulan meyvelerden komposto mu yapılıyor yoksa başka kullanım alanları da var mı?
Güllerin harika açmışlar, yanlış hatırlamıyorsam bir mesajında 160 kök gülüm var demiştin, eh bahçen gül kokusundan sarhoş ediyordur insanı.
Ellerine sağlık senin ve Oğuz beyin.
Adalet Yağcı
27-10-2009, 18:23
Sevgili Güler, ben uyuyormuşum, başlığı bulup Korogaki yi öğrendim :)
Şimdi tam olgunlaşmamış meyveleri bulmaya geldi sıra, satın aldıklarımız öyle olgun ki, yerken bile elinde parçalanıyor.
Bahçede 163 kök gül var...:p
Korokagi, karpitlenmemiş ham hurmalardan oluyormuş. Manavdan aldığın olmaz, hemen sokağa çık bahçelere göz gezdir. Gözüne kestirdiğin olursa kapıyı çalar, ağacından satın alırsın.
Veya seneye bekle, gel benim bahçemden topla toplayabildiğin kadar.
Sevgili güler hanım valahi ben kafaya taktım, sizin bahçeye kiracı olmak istiyorum çadır kurup.
misgibi güllerin altında hergün biraz daha hayranlığım artıyor.
Bin kere maşallah.
Adalet Yağcı
27-10-2009, 19:44
Veya seneye bekle, gel benim bahçemden topla toplayabildiğin kadar.
Bu seçenek çok cazip görünüyor, bunu hayata geçirmenin bir yolunu bulmalıyım :)
Burada cennet meyveleri toplandığı gibi günlük satılıyor, yani karpitlenmeden.
Çevre köylerde çok gördüm ağaçlarından, mutlaka bir bahçe bulurum, yayla bahçeleri daha teklifsizdir, gidemesem de sipariş veririm.
Sevgili sevim4, çadır getirmenize gerek yok.
Torunumun kocaman odalı bir çadırı var. Hem de cibinlikli. Kar, yağmur da işlemiyor. Onu bahçeye kurup, oyun oynuyoruz.
Ama sizi çadırda ağırlamayı nasıl düşünebilirim? Evim müsait, buyrun gelin.
Sabah kahvaltısını güllü kameriyede, akşam yemeğini de yukarı terasta (bakış alanı çok hoş) yeriz.
Buyrun beklerim.
Nar sever misiniz arkadaşlar?
Ben çok severim.
Torunum da seviyor. Yarın İstanbul'a dönüyoruz diye ona birkaç tane koparttım, esasında bir hafta on gün daha beklememiz gerekiyor ama, onu memnun etmeye değer.
Çok da iriler....
111880
111881
günebakan
28-10-2009, 10:35
Güler ablacığım narlar çok güzel görünüyor eğer ekşi ise nar ekşisi yapmayı düşünebilirsin tabi nar ekşisini seviyorsan. Sonuçta elin her işe yatkın.
Ama benim aklım kurumaya bırakılmış hurmalarda kaldı nasıl olacak çok merak ediyorum:)
Güler Abla ,
Kurutma işlemi nasıl gidiyor.Bende merak ettim. Denemeyi düşünüyorum.Kurusunun tadı nasıl olur pek bilemiyorum.İlginç..
Sizin bahçeyi dolaşayım dedim, mesajlar bittiğinde kendimi şöyle buldum;
Bir elim çenemde, koltukta kaykılmış, ağzım kulaklarımda, keyifle okuyorum.:))
Bu bahçenin neşesi daim olsun e mi.:))
MeyveliTepe
28-10-2009, 22:16
Güler hanım,
Kolay gelsin. Biz de çakıları biledik. Bu hafta başlıyoruz hurma soymaya. 100 kilodan fazla var. Parmaklarımız uyuşacak anlaşılan :)
Size kolay gelsin. Ben patates soyacağı ile çok rahat soydum.
Bu sene biz deneme mahiyetinde yaptığımız için çok olmadı. Ama seneye çok olacağa benziyor çünkü eşim her gördüğü hurma için " Güler bunları da soyalım mı?" diyor.
Sevgili MeyveliTepe, niyetimiz Cumartesi günü sizin taraflara gelmek. Gelirken biz de çakılarımızı getirelim mi? Yardımımız dokunur, sanırım altı kişi oluyoruz. ;)
Sevgili Güler Hanım
Abartısız sizin bahceyi her gün geziyorum ve yazılanları okuyorum, o kadar güzel yazılar yazılıyorki ben ekliyecek bir şeyler bulamıyorum. Çok şanslısınız ki sizinle bahceyi ve işleri paylaşan bir eşiniz var. Allah mutluluğunuzu daim etsin, bu arada sevgili Lilium sevgili Celalsungur ve sizin atışmalarınızada hayranım benim çok sevdiğim ince espriler kırla gidiyor arada. Sağlıcakla kalın.
Sevgili Birol, takıl aramıza hayatını yaşa. Nasılsa bahçe bizim, biraz takılmaya, lâtifelere izin vardır sanıyorum.
Aaaa, domates, patlıcan soymayı da nereden çıkarttın? O da bana yardım mı ediyor; sabah kahvaltımı hazırlıyor, kahvaltı sonrası sofrayı topluyor, bulaşıkları akıtıp makineye diziyor, keyif çayımı ve gazeteleri ben balkonda oturuyorsam oraya getiriyor.
Manyas'a gidiyor, ne yemek pişireceksek malzemeleri alıp geliyor. Meselâ dün canım yumurtalı ıspanak kavurması istedi. Ispanak aldı geldi, üç-dört su onları yıkadı ve süzgeçe koydu. Ben de pişirdim. Bu arada elektrik süpürgesi ile evi süpürdü, ben de toz aldım.
Şimdi bu yaptıkları iş mi, sanki?
Ayyy bu yazdıklarımı görse valla kendi de inanır, sahiden de yapıyorum sanar. Ne komik.
Benim sevgili eşim, dünyanın en iyi ama en sakar erkeğidir. Olur da bir bardak su isteseniz ya bardağı ya sürahiyi kırar yahut da damacanayı devirir, mutfağı su basar. İsteyip istediğinize çoktan pişman olursunuz.
celalsungur
29-10-2009, 19:38
Benim sevgili eşim, dünyanın en iyi ama en sakar erkeğidir. Olur da bir bardak su isteseniz ya bardağı ya sürahiyi kırar yahut da damacanayı devirir, mutfağı su basar. İsteyip istediğinize çoktan pişman olursunuz.
Güler Hanım, aşağıda güzel bahçeniz için değişik bir iki peysaj önerisi sunuyorum. Faydalanacağınızı umuyorum.;)
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=461475&postcount=22
PÜF NOKTALARI
1-) Yemekleri daima tencerenin içinden yiyin. Böylelikle tabak kirletmemiş
Olursunuz.
2-) Asla sade pilav yapmayın. Domatesli pilav yaptığınız da altını
Tuttursanız bile renginden anlaşılmaz.
3-) Patates kızartacaksanız soyduğunuz patatesleri asla yıkamayın. Kızgın
Yağa attığınızda çok kotu patlıyorlar.
4-)Yemekler asla kendi başlarına hareket etmezler. Şayet gecen ay
Yaptığınız tavuk kendi kendine kımıldamaya başladıysa kurtlanmış demektir.
Sakin yemeyin.
5-) Sebzeleri pişirdikçe vitamin değerleri düşer. Mümkün olduğunca
Olduğunca çiğ tüketin.
6-) Karpuz tabağa koyulmaması gereken bir meyvedir. İkiye ayırıp ortasından
Kaşıkla yiyebilirsiniz. Tencere kapağı en mükemmel tabaktır.
7-)Buzdolabının sebzelik olarak adlandırılan kısmı yemeyi düşünmediğiniz
Şeylerin saklanması için idealdir. Bu bolüme konan şeyler nasıl olsa bir
süre sonra unutulur.
8-) Sebzeliğin kapağını sıkı kapatırsanız çürüyen şeylerin kokusu dolaba
Daha az yayılır.
Vildan Sönmez
29-10-2009, 20:06
Güler Hanım, Lillium,Celal Sungur, Çok yaşayın e mi.
Okudukça kendi kendime gülüyorum, eşim de hayrola diyor, iyi misin.
celalsungur
29-10-2009, 21:05
söz, papaz ucuran benden. :)
Gelirim, gelirim. Papaz uçuran değişik bir aşı tekniği biliyorum. Şahsen yerinde görmek, uygulamak isterim. ;)
Oğuz abiye bu kadar da hakaret olmaz, inanmıyorum, öyle olsaydı trabzon hurmaları kan revan içinde olurdu, bir bakarmısınız bıcak tutuşunda bile bir zerafet var, hiç öyle birine benziyormu?
Gelirim, gelirim. Papaz uçuran değişik bir aşı tekniği biliyorum. Şahsen yerinde görmek, uygulamak isterim. ;)
Hımm değişik bir teknik, aşıdan bir kalem ne zaman alabiliriz. :)
Ben de ona bunu verdim.
112168
Adalet Yağcı
30-10-2009, 11:37
Beyaz gül, saf sevginin sembolü, bir eş için bundan daha güzel bir armağan olabilir mi?
river-wish
30-10-2009, 14:25
Güler Hanım merhaba,bahçenizi hayranlıkla izliyorum.Sizde çok kuvvetli bir enerji var,buda bitkilerinize yansıyor.Cıvıl cıvıl,rengarenk.
Dünya güzeli dostlarım, hepinizi çok seviyorum. Sizlerle bir arada ve bahçemin güzellikleri içinde olmaktan çok ama çok mutluyum.
Sizler de benim bu mutluluğuma katılım emi?
Sevgili Adalet ben de bunu düşünerek beyaz gülü verdim eşime. Oysa çok güzel kıpkırmızı aşk güllerim de vardı.
Canımın içi küçük torunum, çizmelerini ters de giyse hemen bahçeye gelip bana yardım etmeye bayılıyor.
112253
Sevgi Durul
30-10-2009, 19:44
Torununuz çok tatlı maşallah Güler hanım. Allah analı babalı, hayırlı, sağlıklı, uzun ömürlü evlat olmak nasip eder inşallah.
Bahçenize verdiginiz sevgi ve emek taktiri fazlasıyla hakediyor. Elinize Yüreğinize Sağlık.
Canımın içi küçük torunum, çizmelerini ters de giyse hemen bahçeye gelip bana yardım etmeye bayılıyor.
112253
Babaannesinin torunu nolacak beli almış girişmş bahçeye. Ne tatlı şeysin sen öyle. Allah bağışlasın tüm sevenlerine.
Saygı ve sevgiyle.
Senelerdir Aloevera yetiştiririm bu seneye kadar çiçek açtığını görmemiştim.
Aloveralarım İstanbul'daki evimizin balkonunda durur. Dün geldiğimde neler var neler olmuş diye balkona çıktığımda bu çiçekle karşılaştım. Çiçek rengi de çok güzel, Cliva'nın çiçek rengi gibi. (Benim Cliva portakal rengi açıyor.)
Aloenin içinden 40-45 cm bir sap çıkarmış ve ucunda bu çiçekler var.
Sizinle paylaşmak istedim.
112361
112362
112363
Bahar Erdem
31-10-2009, 11:17
Güler hanım herşey herzaman olduğu gibi gene çok güzel ellerinize sağlık.
Merak ettiğim bir konu var 2868 nolu mesajınızda resmi olan o mivili beyazlı sarmaşık tarzı çiçeğin adını öğrenebildinizmi. Kırmızı beyazındanda bende var fakat yapraklarında sorun var bu aralar önce toplu iyne başı kadar sararıyor yaprakları sonra yanık gibi kuruyor bazende o sarılıklar büyüyüm kuruyor. Ben evde bakıyorum bu çiçeğe. Adını bilmediğim için hakkında bilgi edinemedim. Bu konuda bana yardımcı olmanızı umuyorum.
MeyveliTepe
31-10-2009, 21:33
112253
Çocukların küçüklükten itibaren toprakla haşır neşir olmalarının ne kadar değerli ve kalıcı olduğunu kendi çocukluğumdan hatırlarım. Ne kadar güzel. Keşke her çocuk az da olsa bu kültürü tanıyabilse. Eminim dünya ve insanlık daha güzel olurdu.
Sevgili MeyveliTepe, ben de bundan çok mutluluk duyuyorum. Allaha şükür böyle bir imkânımız var da her iki torunuma da bunu aşılayabildim.
Biri 7,5 yaşında diğeri de daha üç olmadı, ama o kadar severek yardımcı olmaya çalışıyorlar ki. Çevreyi, doğayı tanıyıp sahiplenmeyi ve korumayı da öğreniyorlar.
MeyveliTepe
31-10-2009, 22:09
Güler hanım, Allah bağışlasın. Bu aşı bir kere tuttu mu, yıllar geçip bir şekilde doğaya yakınlaşma imkanı olmasa bile hiç bir zaman unutmayacaklar, fırsatını buldukları anda da doğaya, bitkilere koşacaklardır. Daha da önemlisi, gerek bitkilerle gerek muhtelif el işleriyle başarıyı öğrendiklerinde kendilerine ve güçlerine güvenleri tam olacaktır, ki toplumumuzda eksikliğini duyduğumuz bir şey.
İlginçtir. Bunu olgunluk yaşlarıma gelince farkettim. Bugünkü düşünce yapımı, öz güvenimi, toprak ve doğa sevgimi hep rahmetli babaannemin küçük bahçesinde beni ortak ettiği işler, teşvik ettiği şeylere borçluyum. Beş-altı yaşımdayken elime çakı verip bana güllere aşı yapmayı bile öğretmişti. Yaptığım hiç bir aşı tutmamıştı. Ne gam, anlaşılan onun bana yaptığı aşı tutmuş :)
Ne mutlu size ki bugün bile yaşadıklarınızı özlemle hatırlayabiliyorsunuz.
Ben en çok o ters çizmeli yakışıklıyı beğendim bahçede.:)
Yetiştirdiklerinizi koklayıp, seyredip, tattıkça eminim yorgunluktan eser kalmıyordur. Sefanız olsun Güler Hanım.:)
Güler abla allah kolaylıklar versin, Çim işi ne oldu.
celalsungur
01-11-2009, 23:49
Güler abla allah kolaylıklar versin, Çim işi ne oldu.
Hakikaten bu çim ne problemli çıktı. Allah sabır versin. İnşallah uğraşmaların sonuç verir de çimi tekrar kökleyip atmak zorunda kalmazsın. Ben bu kadar uğraşamazdım kesinlikle.
Bu çim işi ayrı bir uzmanlık işi herhalde. Çok emek verdi Güler hanım yazdıklarından okudukça benim taaa burdan canım sıkılmadı değil hani.
taaa burdan canım sıkılmadı değil hani.
Can sıkılması ne demek, ben yumruğu o çimin ta ortasına vurasım geldi, neyseki güler abla çaresini buldu.
incikarsan
02-11-2009, 12:17
Sevgili sinaninci1, çim dediklerinde tüylerim diken diken oluyor desem inan. Vaktin bol, harcıyacak paran varsa ve hakikaten istiyerek uğraşacaksan laf yok. Kolay gelsin.
Segili Guler hanim,bahceniz cennet gibi.Sizi candan kutlarim.Cim yetistirmek Icin verdiginiz savas da ovguye deger.Ben cim savasini kaybetmis biri olarak verdiginiz emegin ne kadar yorucu oldugunu en iyi bilenlerdenim.Harcadiginiz para da cabasi.Ben sonunda pes ettim.Artik karisik takiliyorum.Ayrik,yonca, vs.
Muntazam bicilince fena durmuyorlar.Hele ayrik otunu iyi yonetebilirseniz~asla
disari kol atmasina meydan vermeyeceksiniz~Kolay kolay olmeyen,iyi bir yesil goruntu saglayabilirsiniz.Yazin cok sicakta hafif sararsalar bile gordukleri ilk yagmurla yemyesil oluyorlar.Bir de yagmur yagmaya baslarken gubre attiniz mi,
cok guzel bir yesillenme sagliyorlar.Tabii tercih yine de sizin.
Sevgiyle kalin.
Sevgili incikarsan, teşekkür ederim. Ama aşağı yukarı bir seneye yakın, yeni yapacağım çimin alt yapısı ve toprak işleri ile uğraştım. Şimdi hemen hemen tohum atma faslına geldim ama biraz da geç kaldım.
Burada bu sene çok yağmur yağdı, bu da benim geçikmeme sebep oldu.
Dediğim gibi bu kadar uğraştan sonra bu hazırladığım alana ayrık tohumu
atmak yazık olmaz mı?
İlkbaharı bekler, ufak bir rötuştan sonra çim tohumu atarım diye düşünüyorum.
Yeter ki sağlığım iyi olsun, uğraşmaktan hiç gocunmam.
incikarsan
02-11-2009, 16:45
Sevgili incikarsan, teşekkür ederim. Ama aşağı yukarı bir seneye yakın, yeni yapacağım çimin alt yapısı ve toprak işleri ile uğraştım. Şimdi hemen hemen tohum atma faslına geldim ama biraz da geç kaldım.
Burada bu sene çok yağmur yağdı, bu da benim geçikmeme sebep oldu.
Dediğim gibi bu kadar uğraştan sonra bu hazırladığım alana ayrık tohumu
atmak yazık olmaz mı?
İlkbaharı bekler, ufak bir rötuştan sonra çim tohumu atarım diye düşünüyorum.
Yeter ki sağlığım iyi olsun, uğraşmaktan hiç gocunmam.
Yeni bir savasa hazirlaniyorsunuz demek.Gazaniz mubarek olsun.Tum bahceniz guzel cimlerle dolsun.Saglikla ve sevgiyle kalin.
Bu arada cevre manzaraniz benim bulundugum cevreye benziyor.Ben Resadiye Koyunde oturuyorum.Alemdag`da.
MeyveliTepe
02-11-2009, 16:49
Güler hanım, muhtemelen düşünmüşsünüzdür. Yeni çim ekeceğiniz alanda, çimlerin köklerinin altında kalacak şekilde su tutucu uygularsanız sulama ve nem bakımından rahat edersiniz :)
Arazinin yapısı gereği su tutucuya ihtiyaç olacağını sanmıyorum. Arazi hafif yamac bir arazi alttan kusak oluşturduğunu güler abladan duymuştum. Hatta suyu iyi dırene edebilmesi için direnaj kanalları oluşturduğunu biliyorum.
Lilium yazdığı gibi köy dağ eteğine kurulmuş. Yeraltı suları çok fazla. Bütün bahçe etrafına drenaj yaptık yetmedi. Çim alanda da drenaj var.
Üst kısımda drenaj olmasına rağmen bazı yerlere bastığımda suyu çok rahat hissedebiliyorum, hele bir bölüm var ki, ne eksem kök çürüklüğüne uğrayıp çürüyor. Oğuz sudan diyor. Drenaj uçları üç yerden bahçe dışına verildi. Baktığınızda dışarı bileğinizden kalın suyun boşaltıldığını görebilirsiniz.
Bugün çim tohum karışımı için İstanbul Tohumla görüştüm. Bana verecekleri çeşidin daha iyi, verimli olabilmesi için çim yapılacak alan için toprak tahlili yaptırmamın dah iyi olacağını söylediler.
Bu alanın bir kaç yerinden toprak almam gerektiğini düşünüyorum, ne kadar derinden (bir belküreği boyu yeter mi?) almam gerekiyor, beni aydınlatır mısınız?
Bu tahlili nerede yapıyorlar?
Güler abla bildiğim kadarı ile üste kapak toprağı da kullanacaksın, şimdi şöyle yapalım, bir kürek o topraktan bir kürek toprağın üstünden bir kürek yirmi santim alttan bir kürek otuz sandim derinden alıp bu toprağı analiz için gönderebilirsin.
Aslında arazinin değişik yerlerden alınması gerekiyor fakat sizin bahçenin her yeri aynı onun için buna gerek yok.
Ben gönende de yapılmaya başlandığını duymuştum, istersen yarın bir sorayım. il ilçe tarım teşkilatlarında yapılıyor her ilçe de varmı bilmiyorum.
Çok makbule geçer sevgili lilium. Çim alanın değişik yerlerinden alacağım.
Kapak toprağım yok.
Çim alanı 4 parçaya böleceğim. Önce birinci bölümden tırmıkla biraz toprak sıyıracağım, onu hafifçe eledikten sonra bu bölüme serpilen tohum üzerine kapatacağım. Belki de biraz dere kumu da ilave edebilirim.
Sonra aynı olayı diğer üç bölümde yapacağım.
Tabii bu arada kapak niyetine gelen kanyaşlı toprak da dağ gibi duruyor köşede. Ama onu kullanmayacağım. Elendi, temizlendi beklemede şimdi. Ama o tarafa bakmıyorum bile saki düşman görmüş gibiyim.
Güler abla toprak analizini ilçe tarıma sordum, yapılıyor.
Sağol, o zaman bir-iki poşete koyduğum toprakları alıp sana gelirim. Beraberce gideriz, çantam da sen de değil mi?
Sağol, o zaman bir-iki poşete koyduğum toprakları alıp sana gelirim. Beraberce gideriz, çantam da sen de değil mi?
Güler Ablacım, geçen yıl biz tahlil yaptırdık. tarlanın 5-6 yerinden önce 0-30 cm derinlikte çukur kazdık ve numune aldık. daha sonra 30-60cm derinlikten yine aynı çukurdan numune aldık. Son kez 60-90 cm derinlikten yine aynı çukurlardan numune aldık. Her numune grubunu kendi içinde bir çuval üzerinde harmanladık ve herbir numuneden bir poşete bir miktar koyup üzerine kaç cm. ihtiva ettiğini yazdık. İlçe tarıma bu şekilde götürdük. zaten onlar bizi yönlendirmişlerdi.
Teşekkür ederim. Bir metre çukur da kazmak zor gelecek. Hem de 4-5 tane, oy anam oyy.
Sevgili arkadaşlar, bahçeme yazmış olduğunuz mesajlarda yüklediğiniz nazar boncuklarını yönetimin isteği üzerine silmek zorunda kaldım.
Sizlerin ne demek istediğinizi biliyor ve çok teşekkür ediyorum.
celalsungur
05-11-2009, 07:14
Güler Ablacım, geçen yıl biz tahlil yaptırdık. tarlanın 5-6 yerinden önce 0-30 cm derinlikte çukur kazdık ve numune aldık. daha sonra 30-60cm derinlikten yine aynı çukurdan numune aldık. Son kez 60-90 cm derinlikten yine aynı çukurlardan numune aldık. Her numune grubunu kendi içinde bir çuval üzerinde harmanladık ve herbir numuneden bir poşete bir miktar koyup üzerine kaç cm. ihtiva ettiğini yazdık. İlçe tarıma bu şekilde götürdük. zaten onlar bizi yönlendirmişlerdi.
Çim için 90 cm. tahlil çukuru kazmaya gerek var mı?
Avatarda nazar boncuğu yasağı yok değil mi?
Bilmiyorum ama olduğununu da sanmıyorum.
Cumhur Tonba
05-11-2009, 10:42
Çim için ilk 30 sm. den numune almanız yeterli olur.
Biz ağaç dikeceğimiz için bize söylenileni yaptık. Ama çim için 30 cm. yeterli olur çünkü kökü çok derinlerde olmaz.
YıldızHan
07-11-2009, 11:13
Bu sene bir tane bile bademin tadına bakamadık. Kuşların azizliğine uğradık. Allah için bir tane bile bırakmamışlar. Kabuklu iken bile hem dış kabuğunu hem de iç kabuğunu o kadar ustalıkla delip yemişler ki, şaşarsınız.
102561
öncelikli olarak selam,
her şey çok hoş...
ellerinize sağlık...
fotoğraftaki bademi o hale, kuşlar değil, tarla fareleri getiriyor...
çözüm: kedi...
size kolaylıklar...
Teyzeciğim Aloe veran seni ne kadar güzel bir süprizle karşılamış, bendekileri de bilgisayar karşısına toplamayı planlıyorum. Ataları ne güzellikler sunmuş sahibine, baksınlar da utansınlar:))
Ters çizmeli bahçivan her zamanki gibi çok şirin. Ağabeyi gibi o da doğaya meraklı olacak anlaşılan.
Çim konusundan pek sözetmek istemiyorum aslında canının ne kadar sıkıldığını ve ne çok emek verdiğini düşündükçe sana yaptıklarından dolayı şu çimden nefret ettim desem yeridir.
Ama biliyorum ki sendeki inatçılığa ve azme çim falan nafile. Aklına koyduğunu yapacağından da kuşkum hiç yok. O halde salıncakta oturup karşımızda yemyeşil çimleri seyretmemiz yakındır diye düşünüyorum. Bir de seni çok seviyorum :))
Cumhur Tonba
07-11-2009, 13:39
Yanlış sekme açtım ve yazdığım yazılar kayboldu. Neyse, yazdıklarımım özetini anlatayım.
Uzunköprüye gidip gelirken Kurtbey Belediyesini geçince büyük bir arazide hummalı bir çalışma gözüme çarpıyordu. 4-5 yerde büyük toprak havuzlar, su çıkarma pompaları, arazi tesviyesi, dozerler, kepçeler. Sanki havaalanı inşaatı gibi. Fakat görünen en az 8-ıo futbol sahası büyüklüğünde yer düzeltilmişti. Son geçişimde baktım su boruları döşeniyor. İnip sordum. (Yaklaşık 10 gün evvel) Burada ne iş yapılıyor. Genlerden (İşçiler) birisi rulo çim yetiştirildiğini ve bakın karşıdaki yaklaşık 200 dekar yerin çim olduğunu söyledi.
Aklıma geldi. İmkanım olsad şuradan Güler Ablanın bahçesi kadar rula çim alsam, Güler Abla İstanbulda iken gidip yerleştirsem ve fotoğraflarını çekip Güler'in bahçesine yüklesem ve Çim sahanız ne kadar güzel olmuş değip bir süpriz yapsam. Amma güzel olurdu.
Olsun. Hayali bile güzel.
Güler Hanımcığım Merhaba.
Sesim çıkmıyor ama sanmayınki bahçenizi takip etmiyorum.Hergün fırsat buldukça merakla neler olup bitmiş diye merakla okuyorum.Arkası yarın gibi adeta...
Komşu sitenin bahçesindeki rengarenk gülleri hayranlıkla seyrederim hep.Nederler sizin güllerden güzel olmasın...Bu sabah geçerken baktım bahçıvan gülleri buduyor.YÜzümü kızarttım çelik istedim ne renk bilmiyorum ama 4 adet 60-70 cm.lik çelikleri verdi sağolsun.Eve gelince suya koydum onları dinleniyorlar.Dinleniyorlarda güller hakkındaki deneyimim sadece onları orda burda görünce hayranlıkla izleyip koklamaktan ibaret.Şimdi ben ne yapayım mevsim itibariyle doğru bir dikim zamanımıdır.Saksıya dikmek ve sulamak yeterlimidir.Kıymetli zamanınızı almazsam beni aydınlatırmısınız.
Kolaylar gelsin.....Şimdiden teşekkürler....
Sevgili Cumhur, beni düşündüğün için sağol.
Sana bir şey söyleyeyim mi? Oğuz da aynen senin gibi düşünmüş.
Ben çok yoruluyorum ve üzülüyorum diye gitmiş İstanbul Tohum ile görüşmüş. Onlar da bir dönüm yer için 4000 ilâ 10.000.- tl arası (çimine göre) rulo çim olur demişler.
Şeytan bu ya birşey beni dürttü, bir tohum sormak için İstanbul Tohumdaki arkadaşı aradım. Demez mi bana " biraz evvel Oğuz bey de buradaydı" diye.
Neden uğradığını sorduğumda rulo çim için görüştüğünü söyledi. Tabii ben hemen" katiyyen istemem, ben tohum ekeceğim" dedim.
Sevgili sagdil, ben çelikleri hiç suya koymam,
Balçık gibi bir çamur hazırlayın ve çeliklerinizi ekene kadar ona batırın. Ve mümkün olduğunca da fazla bekletmeden ekin.
Eğer saksıya ekecekseniz, en azından üç göz toprak altında olsun, toprağı da nemli tutun. Çok su verirseniz çürür, az su verirseniz kurur.
Şimdi de ekebilirsiniz. Ama şuna muhakkak dikkat edin. Ektiğiniz çeliklerde 10-15 gün içinde yaprak açabilir, bu demek değildir ki çelikleriniz hemen köklendi. Gövde öz suyu bunu yapar.
Çeliklerin tutması ve köklenmeleri için en az bir sene iki sene yerinden oynatmamak gerekir. Daha sonra saksıdan alıp, ekeceğiniz yere nakledebilirsiniz.
Bunlar benim bahçemde yaptığım ve muvaffak olduğum şeyler, ama siz yine de Bir Bilene Soralım başlığında sorabilirsiniz. Veya Gül çeliklerini tekrardan bir okuyun.
Cumhur Tonba
08-11-2009, 00:57
Biraz evvel selenn le yazıştık. O da teyzem muhakkak orada çim yetiştirecek ve çimlere bakarak çay içeçeğiz diyor. Biz de eminiz.
Bkarsınız bu yaz o çimlerin üzerinde çayımızı içeriz.
İnşallah sevgili Cumhur.
Altyapı hazırlığı bitti ama dedim ya tohum atmada geç kaldık. Bu havalara güvenip de tohum atamıyorum hiç belli olmaz bakarsın bir yağmur sürükler, bildiğin gibi kapak toprağım yok.
Ama bahara ömrümüz olursa mutlaka gel, aileni de getir. Beraberce güllü kameriyede çay içer, sohbet ederiz.
İstanbul dönüşü hemen astığımız hurmalara bakmaya gittim. Büyük hüsran!
Önce balkona astığım hurmaları İstanbul'a giderken Oğuz " gel bunları depoya asalım, hem pencereleri açarız hem de kuşlardan korumuş oluruz " dedi.
Ben de ona uydum, iyi de halt ettim.
Geldiğimde ( bir hafta uzak kaldık) bütün hurmaların küflendiğini, bazılarının da yere düştüğünü gördüm.
Tabii başladım söyleşmeye. O halâ "peki neden düştüler" diyor.
Nedeni var mı? Küflenince yumuşadılar da ondan diyorum ama kabul etmiyor.
Bahçeden tek tek ham olarak topladık, parafin yok bir şey yok. Başka neden olabilir mi?
Yani sizlerin anlayacağınız 95 adet hurmayı çöpe attım, bir o kadar da emeği tabii.
Seneye denemeye devam, bakalım yapabilecek miyiz?
Allahtan bir ağacı yemek için bırakmıştım. Şimdi de toplayıp, toplayıp yiyorum.
Bunlar dün toplananlar.
113305
Melisa'nın çiçekleri bitti, tohuma geçtiler.
113312
113313
Yasemin halâ açıyor.
113314
Güller de açıyor ama hemen hemen hiç yaprak yok.
113315
113316
Amerikan sarmaşıklarının görünümü çok güzelleşti.
113327
Kamelyam tomurcuk içinde, artık eve almam gerekecek.
113329
Zafer İnandıklı
08-11-2009, 19:22
Muhteşem görüntüler. İnsan izlemeye doyamıyor.ALLAH emeklerinizi zayii etmesin.Kolay gelsin
Sevgili güler,
Hurmalar beni de hüsrana uğrattı. Bir hafta içinde yerle bir oldular.
Allahtan "5" adetle sınırlıydı.
Yeniden deneyeceğim.
ciceksever70
09-11-2009, 08:00
Güler abla burada kamelyalar kisi bahcelerde geciriyorlar her dem de yesiller. Sendeki farkli cir türü mü acaba? Sormamin nedeni ben de seneye kamelya almak istiyorum ama bakimini arastiriyorum. Sevgiler.
celalsungur
09-11-2009, 08:46
Sevgili güler,
Hurmalar beni de hüsrana uğrattı. Bir hafta içinde yerle bir oldular.
Allahtan "5" adetle sınırlıydı.
Yeniden deneyeceğim.
Hurma sever arkadaşlarınıza (bir tanesi ben) gönderseniz dua alırsınız.;)
Sevgili güller kraliçesi yine gülleri sıralamışsınız .ALLAH bu güzelliklerden mahrum bırakmasın.
Pardon burası neresi mezatmı yoksa bu ne güzellik tanrım. Tüüüü.tüüüü tüüü. Hurmalar bir yanda son demlerini yaşayan güller bir tarafta ya diğerleri sabah sabah. Adamı çıldırtınız siz. Ah Cemal ah fazla dolaşma buralarda kafayı yemek üzeresin.
Saygıyla.
Hurmalara, en çok ta emeklerinize üzüldüm. Hava o kadar nemli ve yağışlı gidiyor ki, sanırım kurutmak için daha sıcak ve kuru iklimde olmak gerek.
Dün güneşi görünce dışarıya bir iki çamaşır astım, akşam üstü aynı ıslaklıkta geri topladım. Uzun süredir durum aynı. Kurumalarını beklediğim 3 süs kabağı aylardır aynı şekilde duruyorlar, inatla bekliyorum :) Bahçe her yıl olduğu gibi yine vıcık vıcık, Çarşamba gününe yağmur verdiği için mecburen bugün bata çıka çimleri biçtim.
Güler Hanım, Kamelyayı toprağa geçirseniz kışı atlatamaz mı? Burada bahçelerde çokça var, iyi görünüyorlar.
Bahsettiğiniz Yasemin sanırım fotoğraftaki. Kışı dışarda mı geçirecek? Sizin deneyiminize göre ben de edinebilirim. :)
Adalet Yağcı
09-11-2009, 16:08
Sevgili Güler, geçmiş olsun, hurmalar için çok üzüldüm inan.
Sanırım işlem için biraz geç kalındı, nemli havaya dayanamadılar demek ki.
Neyse, canınız sağ olsun.
Sevgili Limon, aynı yaseminden bende var, geçen kışta tüm yaprakları bembeyaz kesildi, kurudu yani, ama ben sökmeyip bir umut beklemiştim, iyiki de sökmemişim, diplerden tekrar sürgün verdi ve çiçeklendi, bu sene naylon altına alacağım.
Bu arada, hurmalar çok güzel görünüyorlar ya...
Üç gündür limonluğu hazırlıyorum. Yavaş yavaş çiçek saksılarını taşımamız gerekecek.
Bu sabah yağmur başladı, oysa yapılacak iş daha çok.
Ama artık iyiden iyiye Sonbahar kendini göstermeye başladı.
Güllerde çiçek çok ama yaprak hiç yok.
Ağaçlardaki yaprakların da çoğu döküldü.
Ihlamur ağacının görünümü, mini narın görüntüsü de çok güzel.
Amerikan sarmaşıkları kıpkırmızı oldu.
Mini nar.
113839
Sonbaharın da ayrı bir güzelliği var. Şu ıhlamurun güzelliğine bakın. Yaprakları sapsarı olmuş. Sanki sonbahar konulu bir kartpostala poz vermiş gibi.
Bu arada teyze konuşamadık, anlaşılan işlere kaptırdın yine kendini. Sana çarşamba ve pazar günleri hatırlatmak istedim. Hala tatil yapıyorsundur umarım:))
Tüh gitti güzelim hurmalar.:)
Cumhur Tonba
11-11-2009, 21:33
Tüh gitti güzelim hurmalar.:)
zenfree. Yaraya tuz basıyorsun. Halbuki o hurmaları biz yiyebilirdik. Neyse. Cidden; sonbaharın ap ayrı bir güzelliği var. Taş yerinde ağır.
Sevgili zenfree, dediğin doğru, ama bu bize de bir ders oldu.
Üzülme bir ağaç daha hurmam var, hergün 3-5 tane yiyorum, hem de ne iştahşa bir bilsen.
hergün 3-5 tane yiyorum,
Bir de kurutsaydınız bütün sene mi yiyecektiniz? Afiyet olsun:)
Sevgili Kiraz, belki inanmayacaksın ama mevsiminde tek başıma tükettiğim hurma eminim ki 200 den fazladır.
Bu sabah güzel bir hava vardı. Sonbaharın güzelliklerini taşıyan son güneşli günler...
Hemen bahçeye çıktım. İlk ziyaret yerim sebze bahçesi oldu. Kahvaltıda yemek için kırmızı biberleri topladım.
Karnabaharlar yavaş yavaş kendilerini göstermeye başlamış. Öğle yemeği için bir tanesini pişirmeye niyetlendim.
Daha sonra hurma ağacına yöneldim. Bugünkü istihkakım olan dört tanesini kopardım.
Bahçede 4 tane nar ağacı var. Bu ufak ağaçtakiler daha tam olmadı, ama yakında toplanacak gibi olurlar.
Bu arada güller de son demlerinde ama halâ çok güzeller.
Siz ne dersiniz?
Kahvaltıda biber yemeği çok seviyorum.
114090
Öğle yemeği karnabahar....
114092
Hurmalar...
114093
114094
Kartopu da sonbahar renklerine bürünmeye başladı.
114095
Muşmula başlığı için birkaç fotoğraf çektim bu sabah.
Ama meyveler sanki bana "gel de beni ye" diyorlardı. Ben de dayanamadım biraz topladım.
Buyrun beraber yiyelim, bunları hamken bile çok rahat yiyebilirsiniz, hiç ağzınızı burmuyor cinsleri biraz daha değişik. Aşağı bahçedeki küçük ağaçın meyveleri böyle değil, mutlaka meyvelerinin olmasını beklersiniz.
114187
114188
Geldim muşmulalardan yemeye, ağzımı buruşturmasına da razıydım ama hiç kalmamış. Hepsini sen mi yedin yoksa teyze:))
Sevgi Durul
18-11-2009, 16:10
Sevgili Güler hanım, biraz önce paket elime ulaştı. Çok çok teşekkür ederim. Nasıl mutlu oldum, anlatamam. Nasıl da güzel hazırlamışsınız. Ellerinize sağlık.
Gülü önce saksıya mı yoksa esas yerine mi dikeyim? Aloe vera saksısına yerleşti bile.
Selam ve sevgilerimle.
O gülün kökü kuvvetli isterseniz büyükçe bir saksıya ekin bu kışı öyle geçirsin, baharda yerine ekersiniz.
Biraz hırpalanmış olabilir, toprağına biraz gübre verirseniz daha iyi olur. Saksıyı açık bir balkonun kuytu yerinde veya bahçede tutun, içeri almayın.
Ben tam budamadım, siz yerine ekerken biraz budayabilirsiniz.
Sizi memnun edebildiğim için mutluyum.
Kış hazırlığında sardunyalar limonluğa taşındı.
114714
114715
Vildan Sönmez
19-11-2009, 08:08
Güler Hanım, bu toroman sardunyanız kaç yıllık acaba ?
Adalet Yağcı
19-11-2009, 08:19
Sevgili Güler, az önce Aras kargo paketi getirdi, öyle güzel bir paket yapmışsınız ki, dünyanın öbür ucuna da gitse bir şey olmaz.
Saksı koli bantları ile koliye her yerinden sabitlenmiş, yerinden oynaması mümkün değil, tek bir yaprağına bile zarar gelmemiş, sanki sen bahçeden uzatıvermişsin de ben almışım gibi.
Gelecekte bunları da yaşarız inşallah, meydana gelecek kargaşayı düşünemiyorum bile :)
Güler'ciğim, bir kez daha söylemek istiyorum ki, inanılmaz bir kadınsın, bu kadar iş güç arasında bu kadar çok talebe cevap vermek çok büyük fedakarlıktır, ellerine yüreğine sağlık canım, çok teşekkürler ediyorum.
Bu arada; Sardunya tam bir azman olmuş, maşallah hiç bu kadar büyük sardunya görmedim, bu defa fotoğraf daha iyi bir açıdan alındığı için tam boyutu görebiliyorum.
Limonluğa kaldırdığın sardunyaları budamadan olduğu gibi saklıyorsun sanırım, baharda budama yapacakmıyız yoksa kendi halinde mi kalacaklar?
Güler hanım uzun zamandır bahçenizi takip ediyorum. Ellerinize , yüreğinize sağlık herşey öyle güzel görünüyor ki masal gibi...
Sevgili Güler,
Güne sizden gelen kargo ile çok sevinerek başladım. Çok teşekkür ediyorum.
Adalet Hanım'ın da söylediği gibi içindeki onca şeye rağmen koli, sanki kucakta taşınmış gibi sapasağlam geldi. Sakız sardunyanın çiçeği bile solmamış. Çelik sayısı oldukca fazla. Hepsi aynı sardunya mı bilemedim. Bir kaç damla oksijenli su ilave ederek suya alındılar. Ceylanım ise şu an sahip olduğum sardunyalardan en gelişmişi olarak önce saksıya sonra balkona çıkmayı bekliyor.
Köklü gönderdiğiniz açık yeşil, miniş yapraklı bitkiyi ise daha önce hiç görmemiştim :) Süpriz bitkim ne acaba :)
Tohumlar için de ayrıca teşekkür ediyorum.
Adana'da da Güler açacak :)
Sevgiler...
ahmetshur
19-11-2009, 13:41
güler hanıma ve herkese selamlar.
güler hanım'ın bahçesini bugün görebildim. nerdeyse sabahtan beridir tek tek sayfalarını okumaya çalışıyorum. harika bir bahçe. muhteşem olmuş. ve geç kalmadımsa güler hanımdan göndere bildiği kadar çelik ve tohum istiyecektim. benim için çelik yeterli olur. yani köklü olmasına gerek yok. ben kendim köklendirebilirim. güler hanım eğer mümkünse adresimi daha sonra yazarım size. teşekkürler...
Sevgili Güler Hanım;
uzun zamandır gezdiğim cennetinizi ancak bugün bitirebildim. O kadar müthiş bir insansınız ki, hayran oldum ve maşaallah diyorum. İçinizin güzelliği dışınıza vurmuş, elinizin değdiği yer cennet gibi ne kadar güzel. Benimde küçük bir bahçem var, (bahçe dediğime bakmayın bir balkon ve küçük bir oda ) burada tohumdan çiçek yetiştirmeye çalışıyorum. Sardunya, Coleus, karanfil, gül v.s. Sizin çiçekleri her gördüğümde yanlarına gidip büyümüşler mi diye bakıyorum, o kadar güzel bir duygu ki onların büyümelerini izlemek.....
Selam ve Sevgilerimle...
Cumhur Tonba
19-11-2009, 19:14
Ama meyveler sanki bana "gel de beni ye" diyorlardı. Ben de dayanamadım biraz topladım.
Buyrun beraber yiyelim, bunları hamken bile çok rahat yiyebilirsiniz, hiç ağzınızı burmuyor cinsleri biraz daha değişik. Aşağı bahçedeki küçük ağaçın meyveleri böyle değil, mutlaka meyvelerinin olmasını beklersiniz.
114187
114188
Güler Hanım,
Göndermiş olduğunuz bir koli muşmulayı dün aldım. Çok teşekkür ederim. O kadar lazzetliymiş ki anlatamam. Muşmulanın bu kadar nefis, bu kadar güzel ve bu kadar şahene olacağını hiç tahmin etmezdim.
[]Burayı okumadan ben de isterim, ben de isterim diye sizi mesaj yağmuruna tutarlarsa vay başıma gelene. Arkadaşlar muşmula falan yok. Şaka, şaka. Ancak bahçeye giden yer.[/B]
Bu yazıyı ekranın üstünden dikey okursanız rahat okunuyor.
Sevgili Vildan Sönmez, sardunyalarım üç senelik filan.
Sevgili maki01, hırpalanmadan geldiklerine sevindim.
Sürpriz bitki, fare kulağı. Herdem yeşil, baharda beyaz beyaz çiçek açar ve görüntüsü çok güzel olur.
Bir yamaca veya sarkacak bir yere ekerseniz çok çabuk ürer ve yayılır. Bahçemde bol bol fotoğrafları var.
Sevgili eya, lipres, akmetsehur teşekkür ederim.
Cumhur afiyet olsun!
Bahçem yok ama kocaman bir saksıda benjaminim var. Onun dibine ekerim fare kulaklarını. Nigelya ve haseki saksıda yetiştirilebilir mi? Bahçenizdeki fotoğraflarına baktım çok güzeller, tekrar teşekkür ediyorum.
Sevgiler...
Haseki küpeleri büyük bir saksıda çok da güzel olur. Sanıyorum renklerini karışık yolladım ama hepsi katmerli.
Sevgi Durul
20-11-2009, 00:31
Sevgili Güler hanım bana haseki küpesi ve ipomea tohumlarını unutmuşsunuz. Hakkım saklı kalabilir mi?
Sevgili SDurul, ah bu kafam, neler unuttum bir bilseniz. Size Haseki ve ipomea, Adalet Yağcı'nın fasulye tohumları hep kaldı.
Şu koli bulamama yok mu, allak bullak ediyor herşeyi.
En kısa zamanda telâfi ederim, ama ne olur bana Bayramdan sonra hatırlatın.
Merhabalar!
Güler hanım kış hazırlıklarınızı tamamladınızsa artık yavaş yavaş dünyanın en güzel şehrine doğru(Trafik hariç) yola çıksanız diyorum. Bayramı manyasta geçireceğiniz anlaşılıyor tahminim doğrumudur. Oğuz beye saygılar. Özledik sizleri.
Saygıyla.
[]Burayı okumadan ben de isterim, ben de isterim diye sizi mesaj yağmuruna tutarlarsa vay başıma gelene. Arkadaşlar muşmula falan yok. Şaka, şaka. Ancak bahçeye giden yer.[/B]
Sen götür bize yarabbi şükür değilmi üjbej hadi iyisin. ŞAKA ŞAKA. Afiyet şeker olsun.
Sevgili cemal.S eve bir gelişimiz var görmelisiniz.
Arabanın içi, lahanalar, karnabaharlar, turşular, narlar, muşmulalarla dolu.
Çiçeklerime bile yer kalmadı. Onlar bir dahaki sefere kaldılar.
Böyle iki sepet dolu muşmula getirdim, dolu sepeti torunlarıma bıraktım.
Narların da büyük sepeti yine çocuklara gitti.
Tarhanalar, erişteler, salcalar da cabası.
Hımmm, balaban fasulye, nohut vs.yi saymıyorum.
114779
114780
Adalet Yağcı
20-11-2009, 15:58
ah bu kafam, neler unuttum bir bilseniz. Size Haseki ve ipomea, Adalet Yağcı'nın fasulye tohumları hep kaldı.
Hiç üzülme sevgili Güler, bunca uğraşın arasında bir de bizlerle uğraşıyorsun, hem de hiç şikayet etmeden, nazikçe...
Sevgili Güler Hanım,
Artık sizin bahçe (Bahçe kelimesi zayıf kalıyor yerine ne kullanacağımı bilemedim.) kelimelerin kifayetsiz kaldığı bir güzellikte. Binlerce maşallah...
ahmetshur
21-11-2009, 12:57
güler hanım meraba
bir önceki mesajımda da (3290) belirttiğim gibi eğer mümkünse güllerinizden çelik istemiştim. değilse de canınız sağolsun. belki yoğunsunuz, belki uygun bir zaman değil ama o güllerin güzelliğine dayanmak mümkün değil.
birde şunu da belirtmek isterim gülleriniz ta mardin ovasında, kısmetse açılmış olacak.
şimdiden teşekkürler...
Sevgili ahmetshur, gül çeliklerini Şubat ayında güllerimi budayınca yapıyorum ve her sene üçyüze yakın çelik hazırlıyordum. Ama bu sene bu kadar yapabilir miyim bilemiyorum. Hem çok yorucu oluyor hem de koli derdim çok fazla.
Bazı güllerden bir miktar yapabilirim, o zaman (Şubat ayında) bana yine bir hatırlatın lütfen.
Sevgili uzman16, yolun düşerse yine buyur gel, beraberce çay içer sohbet ederiz. Yol uzun değil 1.5 saatte bizim bahçedesiniz.
Ayhan Yüksel
22-11-2009, 15:18
bu da benim bahçemden bir görüntü.
11249
kücüklükten beri bir doga hastası olarak yetiştim babam ormancıydı bende ormancı olabildim dogayı ve dogada ne varsa hepsini seviyorum bir resmi kuruluştada calışıyorum hizmet binamızın önünde cok ceşit cicek yetiştirdim buldugum her cicegide celikle olsun tohumla olsun yetiştirmeye calışıyorum internete girip bilgi alarak sizinde güzel bir bahcenız var acaba sizden rica etsem bu güzel ciceklerinizde tohum veya celik temin etme imkanına sahipmiyim eger bana yardımcı olursanız size minnattar kalırım şimdiden teşekkür eder saygılar sunarım
burayı yeni farkettim azbuzda ormancı ayhan diye sitem vardı coktandır bu konularla orda birşeyler yapmaya calışıyordum yardımcı olursanız sevinirim
Bahar Erdem
23-11-2009, 11:39
Ablacım senin muşmulaları görünce hamilelik dönemim geldi aklıma. Canım 9 ay boyunca tek bişey istemişti oda muşmula ama mevsimi olmadığı için kimse bulamadı. Herkez seferber olmuştu bulabilmek için. Arada şakasına takılırım eşime bi muşmula istedim onu bile bulamadın diye...
Bahçedeki herşey herzamanki gibi çok güzel. Küçük bi bilgi vereyim bizim buralarda muşmulaya '' Döngel'' derler.
Döngel, Töngel, Beşbıyık hep duyduğum isimler.
Belli olmaz, yine de ihtiyaç hissediyorsan haber ver.;)
Bahar Erdem
24-11-2009, 08:33
;) Çok teşekkür ederim ablacığım yemiş kadar oldum ellerine sağlık.
ahmetshur
24-11-2009, 12:24
Sevgili ahmetshur, gül çeliklerini Şubat ayında güllerimi budayınca yapıyorum ve her sene üçyüze yakın çelik hazırlıyordum. Ama bu sene bu kadar yapabilir miyim bilemiyorum. Hem çok yorucu oluyor hem de koli derdim çok fazla.
Bazı güllerden bir miktar yapabilirim, o zaman (Şubat ayında) bana yine bir hatırlatın lütfen.
şimdiden teşekkürler güler hanım. şubatta hatırlatırım. sağolun...
celalsungur
26-11-2009, 23:28
114714
Sardunya Adam, Güler Hanım, ne kadar güzel düşünmüşsünüz;)
Sayın Güler hanım dini bayramların geleneklerimizde, bir anlamıda toplum içinde
birlik ve beraberliğin sağlanmasıyla huzur ve mutlulukların paylaşılmasına imkan sağlamasıdır.
Mademki bizlerde ağaçlar net çatısı altında bulunarak paylaşımlarla bilgi sürecine katılıyorsak kesıntiler yaşamadan bu sürecin işlemesiyle dini bayramınızı kutlar sevdiklerinizle beraber sağlık ve esenlikler bahçenizden eksilmesin sevgiyle kalın saygılar sunarım.
idris şenol
28-11-2009, 17:02
114187
114188
güler hanım bahçeniz çok güzel ALLAH kolaylık versin mücadeleniz meyvesini vermiş çok güzel
af buyurun size sorum olacak:)
muşmula fidanın cinse ne veya nerden temin ettiniz
bende muşmulayı çok severim ama sizin bahsettiğiniz gibi ağızı burmayan cinsini bulamdım!!! İYİ BAYRAMLAR
İdris bey,ağzı burmayan muşmulayı köydeki bir komşunun bahçesinden aşı yaptık, eğer siz de isterseniz size birkaç çelik gönderebilirim Şubat ayında.
Güler Hanım merhaba,
Bahçenizdeki kiraz ağacından bizlere ikram ettiğiniz kirazlar hem lezzet hem de boyut olarak harikaydı. O zaman söylemiştiniz ama ben unuttum. Adı neydi ? Ben de temin etmek istiyorum aldığınız yer neresi? Kaç yaşında fidan almalı hemen yazın meyve yemek için?Teşekkürler.
Sevgili uzman16,
Alara çiftliğinden almıştık Ziraat0-900 Napolyon kiraz. Bizim aldığımız iki yaşındaydı, ilk sene az kiraz verdi ama sonraki senelerde dalları taşıyamayacak kadar boldu meyveleri.
günebakan
01-12-2009, 12:12
Ablacığım ahududular ve böğürtlenler ne durum da acaba:)
Sanırım yarı bodurdu değil mi?
Sonbaharın güzel güneşli günlerini kaçırmamak gerekiyor, bu yüzden sabahları saat on civarında bahçeye çıkıyorum. Yapılacak çok iş var, yavaş yavaş sıraya koydum.
Bu sabah Clematislerin yerlerini değiştirdim, kuruyan yapraklarını temizledim.
Daha sonra yavaş yavaş topraktan başlarını çıkartmaya başlayan soğanlı bitkilerin çanaklarını açtım.
Nergislerimden bazıları ilk çiçeklerini açmış, çok hoşuma gitti. Derin derin kokladım.
Güller halâ açıyor.
Cliva da çiçeğini uzun zamandan beri muhafaza ediyor.
Sundavilla'yı sarmam gerekiyor ama o da halâ çiçek vermekle meşgul.
116000
Adalet Hanımın yolladığı hazeran tohumları.
116005
Adalet Yağcı
02-12-2009, 18:52
Maşallah, bu hallerini çok seviyorum, yeni yetişirken.
Nergisleri nasıl açtırdın Güler'ciğim, benimkiler Nisandan önce öldürsen açmaz.
Ayrılık vakti yaklaştıkça hüzün çöküyor değil mi, "şu köşeye bir kez daha bakayım, uzun zaman göremeyeceğim" dediğini duyar gibiyim.
Maaşallah hepsi birbirinden güzel allah nazardan saklasın. Güler hanım nergiz soğanlarını her sene ayırıyormusunuz yoksa kendi kendine olduğu yerde çoğalıyorlarmı, bir arkadaşım hersene ayırman gerekir dedi, ama eskiden evlerimizde vardı hiçde ayırmazdık, olduğu yerde her sene çoğalırlardı, siz nasıl yapıyorsunuz merak ettim. Hoşçakalın.
Sevgili Adalet, sana ufak bir sır vereyim. Daha evvel o bölümde yanmış hayvan gübresi yığılıydı. Sonra bahçe yavaş yavaş yerine oturmaya başladığında gelen gübreyi aşağı kapıdan içeri alıp o taraflarda depolamaya başladık.
Buradaki gübrede kendi kendine eriyerek toprağa karıştı. Şimdi oradaki nergisler hem daha boylu oluyor hem de erken çiçekleniyor.
Ön kapı girişinin hemen sağında olan sümbüller, nergisler daha yeni yeni topraktan başlarını çıkartmaya başladılar.
Sevgili Birol, ben her sene topraktan sökmüyorum. İki üç senede bir söküyorum, çanakları temizleyip otlarını yoluyor, gübre atıp soğanlarının yavrularını ayırıp hemen yeniden yeni çukurlara ekiyorum. Hiç soğanları çıkartıp da depoda muhafaza etmedim, daha doğrusu ilk sene denemek istedim hepsini çürüttüm, bir daha yapmadım.
Ama demin resmini bastığım nergisler, dediğim gibi bol gübre ile kaynaştığından olacak ekildiğinden beri hiç sökülmediler, hersene çoğalıyorlar ve boyları da diğerlerine göre daha uzun. Ekileli de sanırım sekiz, on sene olmuştur. Bir veya iki soğandır.
İşin doğrusu da oraya ektim mi yoksa düşen soğanlar mı oldu bilemiyorum, zira oraya sadece İrisleri ektiğimi hatırlıyorum.
Güler hanım önce selamlarımı sunarım, sizin adalet hanıma size sır vereyim diyerek bir açıklama getirmişsiniz, fakat ben hiç zannetmiyorumki bu sırrın bütün gizemini bu site içinde benim kadar vakıf bir kimsenin olduğuna inanmıyorum.
Sevgili Güler sayenizde bu satırlardan bu sırrın gizemini açıklama fırsatı yakalamış oluyorum, umarımki sizden başkasıda sizin bahçenize gelerek bu benim mesajımdaki gizemin yorumuna girerlerde benden ayrıntılar için paylaşım açarlar.
Güler hanım sizede ayrıca bu sır açıklama içinden kendimi ifade edebilecek bir sorunun çıkmasından dolayı teşekkür ederim, daha önceleri ahır gübrenizin dükülen bölgedeki bitkilerinizin gelişiminin sizi hayrete düşüren sebebini açıklıyorum, o gübreler yani organik mataryel önce sizin toprağınızdaki faunanınıza sunulmuş besin maddeleri olarak bu fauna tarafından tüketildiler tükketilen bu organik atıklar toprağınızdaki faunanın zenginliğine bağlı olarak işleme tabii olarak bitkileriniz için daha yarayışlı bir forma dönüşmenin yanında bitkilerinizin beslenmelerinden başka üstün değerlikli enzimlerlede donatılmış oldulular. Sizi hayrete düşürerek sır gelen bu olay esasında, siz bitkilerinizden önce toprağınızdaki faunanın beslenmesini sağlamanın ötesinde başk bir şey değil.
Ama ben sizi hayrete düşüren olaydan kendi payıma bir sırrı da aralamış oldum, sizde dahil bütünüye arkadaşlar benim solucanlarla kompost, toprakların organik yapısını zenginleştirmek, mutfak atıklarını değerlendirme konularındaki fermantasyon başlıklarımın gereği gibi takip edilmediğini anlamış oldum.
Sakın yanlış anlamayın bu ayrıntılarla sizin bahçe konusuna ters bir yorum düşünmedim aksine üye arkadaşlarımın üye bahçelerini dolaşırken, sizin gözlemlerinizdeki olayları aynen naklederek, bahçelerdeki yaratılan güzelikleri övmenin, takdir etmenin yanında gerçek paylaşımları da sunmaları gerektiğine inancımdan bu yorumlarla katkı sağlamanın ötesinde bir niyet taşımadığımı belirterek, güzellikler sunanan bahçenize övgümün bir ifadesidir sevgiyle kalın.
Güler Hn
Clivia'nızın gerek yaprakları gerekse çiçekleri sık olarak saksıyı doldurmuş. Daha önceki sayfaların birinde de clivianızın yapraklarının çok uzun olmadığını görmüştüm, çok hoşuma gitmişti.
Benim cliviam ise hem kılıç çiçeği gibi uzun, az yapraklı, hemde ancak ilkbahar başında çiçekleniyor.
Çiçeğinize uyguladığınız bakım konusunda bilgi verebilir misiniz?
Teşekkürler.
Sevgili epsody, bu güzel açıklaman inan benim için de çok değerli. Buradan arkadaşlar da fikir edinmiş oluyorlar, teşekkür ederim.
sevgili turko-g, cliva için yaptığım hiç bir özellik yok. Vitamin bile vermiyorum, sadece Allah suyu.
Yapraklarının sık görünümü, dibinden patlayan üç ayrı kök olmasından. Tembellik edip durdum, ayırmam gerekiyor ama geç kaldım. Şu an da çiçekte, çiçekleri bitsin ilk iş olarak dört saksıya böleceğim.
İsterseniz birini size verebilirim.
idris şenol
03-12-2009, 19:13
İdris bey,ağzı burmayan muşmulayı köydeki bir komşunun bahçesinden aşı yaptık, eğer siz de isterseniz size birkaç çelik gönderebilirim Şubat ayında.
teşekkür ederim güler hanım
ALLAH izin verirse yaklaşık 3 dönüm meyve bahçesi oluşturmak istiyorum
bu bahçeyi sadece meyveye ayıracam ozaman sizden yardım istiyecem umarım olur dileği ile
Sevgili epsody, bu güzel açıklaman inan benim için de çok değerli. Buradan arkadaşlar da fikir edinmiş oluyorlar, teşekkür ederim.
sevgili turko-g, cliva için yaptığım hiç bir özellik yok. Vitamin bile vermiyorum, sadece Allah suyu.
Yapraklarının sık görünümü, dibinden patlayan üç ayrı kök olmasından. Tembellik edip durdum, ayırmam gerekiyor ama geç kaldım. Şu an da çiçekte, çiçekleri bitsin ilk iş olarak dört saksıya böleceğim.
İsterseniz birini size verebilirim.
Teşekkürler Güler Hn
Benim de dipten gelen köklerim var ama hala çıkamadılar toprak yüzeyine. Ben kapalı, güneş görmeyen bir balkonda tutmama veriyorum uzun yaprak ve geç gelen çiçekleri.
Ayrıca iyi niyetiniz beni çok mutlu etti, Allah da sevdiklerinizle bu güzel bahçe de sizi mutlu etsin.
Ama sardunya ayırdığınız zaman beni de unutmazsanız sevinirim. Çünkü siteye üye olup da bahçenizi gezdiğim zaman bir sardunyalarınıza bir de o toplantı resimlerinize imrendim.:)
Sevgili Güler Hanım;
Hergün sabahtan akşama kadar sitedeki bahçeleri, elimde çayım veya kahvemle bu güzellikleri geziyorum. Hatta gündüzleri bırakıyorum, birde geceleri rüyamda geziyorum. Galiba bende de (sizin tabirinizle) çiçek deliliği başladı :) Bunun için siz çiçek severlere ne kadar teşekkür etsem azdır.
Sevgiler.........
Sayın lipres, sizde de çiçek deliliği başlamış olabilir, fakat bu kadar az mesaj sayısına göre delilik diplamasını zor alırsın, ben neler yapıyorum bu diplomayı almak için, sen daha tam deli olmadın diyorlar, bilmiyorlar ki tam zır deliyim.
Yok mu çiçeklerle olan güzel öyküleriniz? Bitki Delileri başlığına bekliyoruz.
Merhabalar,ben alış veriş yaparken ihtiyaçlarımı,büyük marketlerden yapıyorum.Gittigim zaman mutlaka bir saksı çiçek satın alırım.Bu bende hastalık.Onlarla konuşurum severim.
Doğru söylüyorsunuz Sayın Lilium, sizlerin elinize su bile dökemem ama, olsun henüz acemiyiz.
Sevgili Güler Hanım,çarşıda pazarda her gördüğü çiçeği almaya çalışmak (her çiçeğin her rengi mümkünse tohum yoksa fidan) daha yetmiyormuş gibi siteden temin etmekse demek istediğiniz, evet bunlar güzel anılar.....
Sevgili arkadaşlar, bu güzel anılarınızı Bitki Delileri başlığında yazarsanız diğer arkadaşlar da okuyabilirler.
Sizler de başlığın daha evvelki mesajlarına bakarsanız çok keyif alacağınıza eminim.
Ben vakit buldukça Bitki Delileri başlığında dolaşıp kendi kendime gülerim, benim gibi daha ne çok bitki delisi varmış diye teselli bulurum.
Bahçede hızlı bir tempoda sonbahar hazırlıkları sürüyor.
İstanbul'a dönüş yaklaştıkça bahçe teftişim daha da sıklaştı. Elimde fotoğraf makinesi dolaşıyor, yeni yeni uyanmaya başlayan bitkilerimi fotoğraflamaya çalışıyorum.
Son sıcak günlere kanıp başlarını topraktan çıkartmaları hem sevindirici oluyor hem de kar altında ne yapacaklar diye üzülüyorum.
Kış uykusuna yatanlar limonlukta yerlerini aldılar, oradaki ılık hava rehaveti ile şekerlemeye geçtiler bile. Aralarında uyumamak için direnen yaramazlar da yok değil halâ çiçek açıyor.
Saksıda bulunan soğanlı bitkiler, bahçeye ekilenlerden daha çabuk canlandı.
Feijoa ve pepinolar toplandı. (lâf aramızda damak tadıma uygun değiller)
Buyrun, Pepino ve feijoalar.
116317
116318
Frezyalar çok canlı.
116319
lillyumlar.
116320
116321
Sümbüller baş çıkarıyor.
116322
Bahçede ekili nergisler. (bunlar daha yeni yeni çıkanlar, diğer bölümdekiler bol bol çiçeklendiler, mis gibi de kokuyorlar)
116327
116328
Katmerli beyaz şebboylar.
116329
Bahçemde en sevdiğim çalılarımdan biri.
Minik sarı-beyaz çiçeklerinin inanılmaz hoş kokusu daha yoldan farkediliyor. Yavaş yavaş, tek tük açmaya başladı. Kar altındaki görünümü enfes oluyor, bir de buna kokusunu katın, mest olursunuz.
116330
Ohh be!mis gibi koktuğunu duyar gibi oldum!
ahmetshur
08-12-2009, 09:02
Bahçede hızlı bir tempoda sonbahar hazırlıkları sürüyor.
İstanbul'a dönüş yaklaştıkça bahçe teftişim daha da sıklaştı. Elimde fotoğraf makinesi dolaşıyor, yeni yeni uyanmaya başlayan bitkilerimi fotoğraflamaya çalışıyorum.
Son sıcak günlere kanıp başlarını topraktan çıkartmaları hem sevindirici oluyor hem de kar altında ne yapacaklar diye üzülüyorum.
Kış uykusuna yatanlar limonlukta yerlerini aldılar, oradaki ılık hava rehaveti ile şekerlemeye geçtiler bile. Aralarında uyumamak için direnen yaramazlar da yok değil halâ çiçek açıyor.
Saksıda bulunan soğanlı bitkiler, bahçeye ekilenlerden daha çabuk canlandı.
Feijoa ve pepinolar toplandı. (lâf aramızda damak tadıma uygun değiller)
Buyrun, Pepino ve feijoalar.
116317
116318
güler hanım feijo'yı görünce dayanamadım. feijoa tohumu varsa sizden tohum rica edecektim.
Adresinizi özelime yazarsanız size meyvelerini gönderirim.
Pepino bana göre bir meyve değil aynı kavun gibi bir kokusu var.Hoşlanmıyorum:(
Dün vaktimin büyük bir kısmını bahçede bitkilerime kışlık elbise dikmekle geçirdim. :p
Esasında benim dikiş dikmekle aram pek yoktur. Biraz sökük dikmeyi, düğme dikmeyi bilirim.
Ama konu bitkilerim olunca iş değişiyor. Bir görseniz onlara havalı naylonlardan ne güzel elbiseler dikip de giydirdim.
Bir elimde makas, diğer elimde yorgan iğnesi ve iplik, hem biçtim hem de diktim.
Brugmansia, begonvil, sundavilla beyaz geceliklerini giydiler. İnşallah seneye sağ sağlim çıkarlar.
Ben bu işle uğraşırken Oğuz'a " ne olur şunların bir fotoğrafını çeksene" dedim. Aldığım cevap " millet senin ne kadar akıllı(!) olduğunu zaten biliyor" oldu.
Ne dersiniz öylemiyim? Yoksa, görünen köy klavuz istemezmiş sözü doğru mu sizce?
Halâ açmaya devam eden güller vazolarımı dolduruyor. Bazılarında hiç yaprak kalmadı ama çiçek açmaya devam ediyorlar.
yapraksız gül.
116876
Sabahleyin topladığım güllerden bazıları.
116877
116878
116879
116880
Güller...
116881
116882
116883
116884
Vildan Sönmez
08-12-2009, 12:03
Güler Hanım, gülleriniz hala güzel.
Oğuz Beyden rica etsek bir kaç fotoğraf çekse, çiçeklerinizin giyinmiş halini görmek isterim. Ben de terasta kış için bazı çiçeklerimi saracağım.
dikmeyi bilirim.
Ama konu bitkilerim olunca iş değişiyor. Bir görseniz onlara havalı naylonlardan ne güzel elbiseler dikip de giydirdim.
Bir elimde makas, diğer elimde yorgan iğnesi ve iplik, hem biçtim hem de diktim.
Ben bu işle uğraşırken Oğuz'a " ne olur şunların bir fotoğrafını çeksene" dedim. Aldığım cevap " millet senin ne kadar akıllı(!) olduğunu zaten biliyor" oldu.
Ne dersiniz öylemiyim? Yoksa, görünen köy klavuz istemezmiş sözü doğru mu sizce?
116876
millet senin ne kadar akıllı(!) olduğunu zaten biliyor"
Ha ha hayyyy, yaşa oğuz abi ne kadar güzel bir cümle kurmuşsun.
Vallah vildan hanım sizde aynı cümleyi duyabilirsiniz.:(:p
nurcanaybay
08-12-2009, 13:24
. Bir görseniz onlara havalı naylonlardan ne güzel elbiseler dikip de giydirdim.
,
Ben de merak ettim :):)
Sevgili Güler Hanım; gezmekten en çok zevk aldığım bahçelerden biri sizinki. Yazılarınızı okudukça gülmekten kendimi alamıyor; bahçenizin güzelliklerinde kayboluyorum. Allah size de Oğuz Beye de uzun ömür ve sağlık versin.
Adalet Yağcı
08-12-2009, 14:53
Bu yılın bitki modasını görmek istiyorum, fotoğraf lütfen :)
Sevgili Güler, güllerin kışa ayak diriyorlar adeta, gel de deli deli olma :o
Oğuz dün üzümlerine bordobulamacı yaptı. Biraz sonra da geldi " Güler, ilaç motorunun hava filitre kapağını düşürmüşüm, baktım ama bulamadım, gelsene beraberce arayalım" dedi.
Kaybolan parça cep telefonı büyüklüğündeymiş, gel de koca bahçede otların içinde bul.
Aşağı yukarı yarım saat bahçeyi arşınladık ama parçayı da bulduk.
Bulan da benim, buldum ama başladım söyleşmeye " biraz dikkat etsen olmazmıydı" diye.
Aman Allahım ne de büyük laf etmişim.
Bugün ben de fotoğraf makinesini alıp çıktım bahçeye. Güllerin fotoğraflarını çektim, nergislerin fotoğrafını çektim.
Daha sonra içeri girip sitede yükledim.
Vildan Hanımın isteği üzerine elbise giydirdiğim çiçeklerin de fotoğrafını çekip biraz da dolaştım.
Sitede yüklemek için geldiğimde büyük bir sürprizle karşılaştım, makinenin pil kapağı nasıl oldu da açılmış ve pil düşmüş. Pil de pul kadar bir şey.
Valla Oğuz'a söyleyemedim, Ohh olsun sana diyecek diye çekindim. Pili bahçede bulmama imkan yok. İnşallah fotoğrafçılarda satılıyordur.
Bu yüzden size naylonla sardığım bitkilerin fotoğrafını yükleyemiyorum ama nasıl yaptığımı anlatabilirim.
Brugmansia'nın boyunu 40cm geçecek şekilde 5 tane çubuk kestim. Bunları bitkinin etrafına sabitleyerek apaçi çadırı şeklinde bağladım. Tam bir çadır gibi oldu. Çadırın sopalarını üstten birbirine sıkıca bağladım.
Etrafına daire gibi balonlu naylonu sardım. Bu naylonu her sopaya iğne iplik ile tutturdum, adeta sopa boyunca diktim. Çok sağlam oldu. Hani lunaparklarda Alis'in Eteği vardır ya onun gibi oldu.
Begonvilde daha başka iş yaptım.
Begonvilin yayılan dallarını bağlayarak ortaya topladım.
Daha sonra yarım daire şekline getirdiğim sekizlik inşaat demirlerini çaprazlama yere çakarak sera gibi yaptım.
Bunun etrafına da balonlu naylon sardım. Yine yorgan ipliği ile bu naylonu demire tutturarak diktim.
Umarım anlatabilmişimdir.
Sevgili Vildan Hanım, Bahçede Pratik Yöntemlerde balkon bitkilerinin nasıl sarıldığını gösteren bir fotoğraf var diye hatırlıyorum.
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=398496&postcount=152
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.