View Full Version : Güler / Bahçe
Teşekkürler.....
Güler'in Bahçesi dalya dedi tıklama adedi 100.058.
100309
Nice yüz binlere Güler Hanım, sağlıkla, huzurla:)
Teşekkür ederim sevgili sevim K.
Güler hanım geçmiş olsun. Hep bahçeniz dilimizde o nedenle Silivrideki evinizi unutuyorum. Kahvedeki mesajınızı okuyunca hatırladım. Zararınızın olmayışına sevindim. Tekrar geçmiş olsun diyorum. Allah selden etkilenen herkese yardım etsin.
İncir sevenler buyursunlar.
101964
Yağmur altında elmalar....
101965
101966
101967
Uzun zamandır tomurcukta olan full çiçek açtı.
101968
Hepiside çok güzel salıkla yiyin.
ciceksever70
09-09-2009, 20:22
Güler abla cotoneasterin de resmini ekler misin? Sevgiler.
Güler hanımcığım,
İncirlerinizin tadına bakayım dedim, 1-2 derken tabağı bitirmişim.
Arkadaşlar kusura bakmayın artık...
Ellerinize sağlık, bereketli olsun.
Trida ben senden önce bi tane alıp tadına bakmıştım :)
Sizlere ufak bir tüyo vereyim mi? Ağacından yemenin keyfine diyecek yok.
Ağacın altına geliyorsunuz, dalların arasından gözünüze bir tane kestiriyorsunuz. Hemen ağaca dayalı olan uzun saplı, keseli sopayı elinize alıp, gözünüze kestirdiğiniz incire uzatıyor hoooppp, incir zedelenmeden, yere düşmeden kesenin içinde.
Hemen yere çömeliyorsunuz. Başlıyorsunuz soymaya, soyarken bile ağzınızın suyu akıyor.
Bir, bilemedin iki ısırışta elinizde sadece incirin kabukları kalıyor.
(Bu benim usulüm, belki sizlerin bildiği daha güzel usuller de vardır)
Güler Hanım, koparma tekniği aynı da, yeme tekniğimiz farklı, ben kabuklarını da mideme indiriyorum.
Sevgili ciceksever70, bahçedeki dağ muşmulasının resimlerini yüklüyorum.
Senin istediğin cotoneasterin inşallah budur.
102011
102012
102013
Sabah erkek saatlerde hemen yatak odamın penceresini açarım.
Serin, temiz havanın odama dolması çok hoşuma gider.
Bu sabah perdeyi açar açmaz, hemen pencerenin önündeki iki gonca gülün bana "günaydın" demeleri çok hoşuma gitti.
Çiseleyen yağmura bile aldırmadan üzerime sabahlığımı geçirdiğim gibi dışarı çıktım. Doya doya kokladım, öptüm. Sanırım biraz fazla sıktım, canını yaktım ki dikenini hafifçe parmağıma batırdı.
102014
Melissalar çoştu da coştu.....Akşam üzeri kokuları harika.
102016
Bu da başka bir güzel, bir de adını bilseydim.
102017
turkuaz61
10-09-2009, 11:38
Merhaba. Harika bir bahçeniz var Allah nazardan saklasın.Bende bahçemde sürekli düzenlemeler yapmaya çalışıyorum ama sizin bahçenizdeki resimleri gördükten sonra herhalde siteye bahçemin resimlerini koymam.
Teşekkür ederim sevgili turkuaz61, ama bahçemin resimlerini yükleyemem düşünceniz çok yanlış.
Yaptıklarınızı tek tek anlatın ki beraberce neyi yanlış veya neyi doğru yaptığınızı görelim, üzerinde fikirler yürütelim.
Bakın Adalet Yağcı'nın, Kiraz'ın bahçelerine. Ne güzellikler meydana getirdiler. El elden üstündür, bunu sizin de bilmeniz gerekir.
Ben de sitemizde okuduklarımdan, öğrendiklerimden yola düşerek nerelerde ne hatalar yaptığımı görüyor ona göre değişikliklere gidiyorum.
Sizin de bir an evvel bu yola baş vurmanız gerekir.
Bu da başka bir güzel, bir de adını bilseydim.
102017
Sevgili Güler Ablam,
Maşallah çok güzelmiş.Sanırım "Sweet Pea Shrub" yani polygala türlerinden biri olabilir.
ciceksever70
10-09-2009, 20:39
Cok tesekkür ederim Güler abla, evet dag musmulasi demek istemistim. Internette agac seklinde olan da var ama henüz fidanini bulamadim burada bircok bahcede olmasina ragmen... Bizim memleketimiz gibi degil ki kimseden celik comak isteyemiyorsun kabalik olarak algilaniyor. Kendiliginden bir seyler veren de cok ender cikiyor. Resmini ekliyorum. Sevgiler...
Güler ablacığım,
Allah sağlıkla yemek nasip etsin. Üç senelik elma ağacım var. Geçen bahar ilk kez çiçek açmıştı ama hiç biri tutmadı. İnşallah benim de elma ağacım seneye sizin elmalar kadar güzel ürünler verir.
günebakan
11-09-2009, 00:44
Güler ablacığım incirler inanılmaz güzel görünüyorlar ben de çok severim keşke size yakın bir yerlerde olsaydım. Ağaçtan koparıp yemek kadar güzel bir şey olamaz:)
Vildan Sönmez
11-09-2009, 08:39
Güler Hanım, Yazmıyayım dedim, dedim de dayanamadım.
Oturduğum evin yerinde eskiden her tür meyve ağacının, hem de birkaç türünün olduğu büyük bir bahçemiz vardı. Hele incirler çeşit çeşit mor, sarı, büyük, küçük, üzeri çilli yumruk gibi...İçini açınca pembe, kırmızı, şıkır şıkır olurdu.
Ben bahçemizin yerine bu ev yapıldığından beri hiç incir satın almıyorum biliyor musunuz ? O tadı pazarlarda satılan içi kahverengiye dönmüş incirlerde bulamıyorum.
Afiyetle yiyin, sağlık getirsin meyveleriniz.
Sevgili Vildan Sönmez, sizi çok iyi anlıyorum. Her güzel incir resmi gördüğünüzde mutlaka eski evinizin bahçesi gözünüzün önüne geliyor, bir özlem duyuyorsunuzdur.
Keşke imkânım olsa da size gönderebilsem. Bir günden fazla dayanamıyor çok olgun oldukları için. Peki siz gelemez misiniz? Çok mutlu oluruz inanın.
İyi ki yazdınız, güzel bir anınızı paylaşmış olduk.
Vildan Sönmez
11-09-2009, 10:59
Sağolun Güler Hanım.
Bizler sizin çiçklerinizi sebze ve meyvelerinizi nasıl paylaşığınızı biliyoruz.
İncirlere yetişemeyiz tabii ama bir gün kısmet olursa bahçenizi görürüm inşallah.
Sevgiler....
Sevgili Vildan Sönmez, sizi çok iyi anlıyorum. Her güzel incir resmi gördüğünüzde mutlaka eski evinizin bahçesi gözünüzün önüne geliyor, bir özlem duyuyorsunuzdur.
Keşke imkânım olsa da size gönderebilsem. Bir günden fazla dayanamıyor çok olgun oldukları için. Peki siz gelemez misiniz? Çok mutlu oluruz inanın.
İyi ki yazdınız, güzel bir anınızı paylaşmış olduk.
Güler Hanım yine hepsi çok güzel ama elmalar çocukluğumu ve gençliğimi hatırlattı. Bütün elmaları dalından bitirirdik. Canın sıkılır bahçeye çıkarsın, dalından bir elma alırsın, üzerine silersin, ısırırsın... Sulu sulu, kütür kütür, elma gibi kokulu...Yanında arkadaşların varsa hem tadına varırsın hem sohbet edersin.
Bütün kış evde olsa da alıp yeme alışkanlığım bir türlü oluşmadı, sadece bu mevsimde yeni toplanmış elmanın tadına varıyorum. (Sakın yine göndermeyi teklif etmeyin, yemiş kadar oldum. Belki bir gün yerinde yemek kısmet olur:))
Sağlıkla keyfini çıkarın.
Sevgili Kiraz, kız kıza yapacağımız toplantıya getirmeye çalışırım. Gelmeye gayret et.
Bu gece çok güzel yağmur yağdı. Sessiz, sessiz gök gürlemeden dinlendirici bir yağmur.
Sabahın erken saatlerinde, hava bulutluyken de olsa resim çekmeye çıktım.
Güllerin üzerlerindeki yağmur damlalarını zaman zaman öptüm, zaman zaman da ellerimle okşayarak silkeledim.
Herşey yemyeşil ve tertemizdi.
Sizinle paylaşmak da bir o kadar güzel.
102252
102253
Dün, yatak odamın penceresindeki gonca gül, bugün iyice açtı.
102271
102272
102273
102274
102275
Küllemeden halâ kurtaramadım ama onlar yine de beni üzmemek için açmaya çalışıyorlar.
102280
102281
Üç güzel bir arada. Evvelki gün açan, dün açan ve bugünkü gonca.
102283
102284
102285
Sümbülteberler yine tomurcuk içinde.
102286
Kendiliğinden çıkan ve kameriyedeki güllere sarmaya başlayan ipemea da çiçek açmış.
102287
Küpe çiçeği keyifle açmaya devam ediyor.
102288
Zıpçıktılar da açmaya devam ediyorlar.
Aralarından biri sarı açtı.
102289
102290
Adını bilmiyorum, telgraf çiçeği gibi uzuyor. Mavi rengi çok hoş.
102291
102292
Solanıum. (solanum)
102299
Ferda'dan gelen yeni misafir. Ipomea carnea.
102300
Dahliyalar....
102301
102302
Biraz da Golden elma ikram edeyim.
102308
102309
Yağmurla iyice coşmuş sizin bahçe Güler Hanım, maşallah hepsi bir birinden güzel.
Adını bilmediğiniz mavi çiçeğe bayıldım, çok zarif bir çiçek.
mormenekşe
12-09-2009, 17:34
Sevgili Güler hanım, maşallah herbiri ayrı güzel, emeklerinizin karşılığında onlarda size böylesine güzellikleriyle karşılık vermişler.Şımarıklar sevildiklerinin nasılda farkındalar,2861 deki gülünüz başka bir güzel adı ne acaba?
Güller coşar,
Güler güllerini okşayıp coşar.
Güller Güler'e güler,
Güler güllere güler.
Hep gülümseyin.
Gözümüz gönlümüz bayram etti Güler Hanım. Ellerinize sağlık. Sebzeleriniz, meyveleriniz de çok güzel ama benim için çiçeklerinizin güzelliği ömre bedel. Uzun süredir onların güzelliklerini göremiyorduk. Meğer ne çok özlemişiz.
Gule gule buyutun. Gozum gonlum acildi.Icim ferahladi. Darisi tum isteyenlerin basina.
Sevgiler
Hepinize teşekkür ederim.
Kafiyeli şiirin de çok güzel sevgili Kiraz, sağol.
ciceksever70
12-09-2009, 21:25
Güllerin bu ayda bile cok güzel Güler abla. Benimkiler bu yil asiri yagmurdan cok etkilendi. Yapraklari lekelendi, ciceklerin üzerinde bile kirmizi lekeler oldu. Neredeyse bütün yapraklari kestim. Hala acmaya devam ediyorlar yine de.
Sevgili ciceksever70, çiçeklerinin iriliği Mayıs ayındaki gibi değilse de yine de çok güzeller.
Kırmızı örümceğe hiç baktın mı?
Bu sene nasıl bir budama düşünüyorsun?
İstersen biraz gençleştirmeyi dene.
ciceksever70
12-09-2009, 21:40
Kirmizi örümcek hic aklima gelmedi arastiracagim. Zaten güllerimin en yaslisi iki yillik cogunu gecen yil ektim. Henüz boylari cok kücük. Yine de genclestirme budamasi yapmali miyim? Bak yine senden bir seyler ögrendim. Tesekkürler. Sevgiyle kal.
Yok, eğer küçük boyda iseler gençleştirmeye gitme ama cılız dalları kes güçleri ana dallara kaysın.
ciceksever70
12-09-2009, 22:52
Simdi forumda gül hastaliklarini okuyorum Güler abla. Ben güllerimdeki durumu biraz pas hastaligina benzettim ama emin olamadim yarin resim ekleyecegim o bölüme. Bu yaz arapsabunlu yagli karisimi uyguladim pirelere ve kurtlara karsi bir de seradan aldigim bir spreyi kullaniyorum dogal bir ilac ama arapsabunundan daha etkili. Bir de arada bir mantar hastaliklarina karsi olan spreyden kullaniyorum. Kükürt öneriliyor ama burada her yere sordum kükürt bulamadim. Avrupa birligi herseyi yasakliyor bize zehirli diye. Bir sürü ilac var ama insan kararsiz kaliyor. Aksam aksam basini agrittim. Tavsiyelerin icin tesekkürler. Sevgiler.
Eğer portakal rengi toz gibi noktalar varsa pastır. Fungasit gurubu ilaç vermen gerekir.
Ben bu durumda Antracol ve Topas kullanıyorum.
Güllerde erken budama yaptığımda da iz düşümü 3x15 gübre koyuyorum.
Sevgili mormenekşe, o minnacık bir gül. Gonca hali siyaha çok yakın, açtığında da koyu renk bir gül, cinsi nedir, ben de bilmiyorum?
finduk52
13-09-2009, 00:48
Sayfayı aşağıya indirirken her gelen yeni resimde yüreğimde bir heyecan hissettim .
Çok güzeller Rabbim nazardan korusun .
ciceksever70
13-09-2009, 09:48
Güler ablacigim günaydin. Yine derdimden sen anlarsin diye resimleri sana gönderiyorum. Aksam okuduklarimdan sonra bir daha inceleyince kara leke gibi geldi ama teshis koymak cok zor bir is. Yanlis bir ilac da kullanip zarar vermek istemiyorum. Gül uzmani olarak sen ne dersin?
Sevgili ciceksever70, mevsimidir, kara leke (sizin güllerinizde onu farkettim), pas ve külleme zamanıdır.
Üzülmeyin, hepimizin güllerinde bu dertler var bu sıralar.
Pas (portakal renginde olan tozlar) olan yaprakları mutlaka el ile toplayıp yakmalısınız.
Kara leke ve pas için ben Antracol WP70 kullanıyorum. Captan da kullanabilirsin.
Külleme için Topas kullanıyorum. Ama bitkiler de hep aynı ilacı kullanırsanız bağışıklık kazanıyorlar. Bugün Topas kullanmışsam on gün sonra Antracol kullanıyorum.
Sizin yöreniz hep yağışlı, yaprakları da sık sık ıslanıyor bu yüzden bu hastalıkların olması kaçınılmaz.
İlaç içine mutlaka birkaç damla yapıştırıcı koyun ki yağmur bitki üzerindeki ilacı hemen yıkamasın.
Kışa girerken bitkilerinizin kök kısmına (kökten uzak) yapacağınız bir daire içine birer tatlı kaşığı 3x15 gübre koyarak toprağını hafifçe elinizle karıştırın, yağmur suyu ile yavaş yavaş vitaminini köküne ulaştırır, bütün kış için rahat eder bitkiniz.
Lütfen sormak istediklerinizi hiç çekinmeden yazınız. Elimden geldiğince, bildiklerimi ve bahçemde uyguladıklarımı sizinle seve seve paylaşırım.
ciceksever70
13-09-2009, 10:37
Güler abla cahilligimi bagisla lütfen ama 3x15 dedigin gübre hangisi? Elimde cicek costuran, hayvan gübresi ve bio gübre var. Bunlardan biri degilse ilac alirken alayim. Zaman ayirip cevapladigin icin de ayrica tesekkür ederim.
ciceksever70
13-09-2009, 10:51
Bir de yapistirici olarak ne demek istedin?
N.P.K gübre.
3x15 olarak da ifade ediliyor. 15.15.15
%15 Azot, %15 Fosfor, %15 Potasyum içeren kompoze gübre.
Ben bu gübreyi sırf çiçeklerimde kullanıyorum. Kışa girerken de bütün ağaçların iz düşümü olarak diplerine bir defaya mahsus az bir miktar koyuyorum.
Sebzelerime ve meyve ağaşlarıma daima yanmış hayvan gübresi kullanıyorum.
Yapıştırıcı da püskürtücü ilaç hazırlarken ilacın içine katacağın bir iki damla Glowet vs. gibi ilacın bitki üzerinde daha fazla kalmasını sağlayan bir sıvı.
Bunu Mine hanım toz şeker ile hazırlamıştı sanıyorum, sitede Güllerin hastalıkları başlığına bakabilirsen bulabilirsin.
Güler Hanım bahçeniz yine muhteşem. İnsan resimlere baktıkça doyamıyor. Yağmur ayrı bir güzellik katmış. Bahçenizi gördükçe hemen gidip bahçeli bir ev alasım geliyor ama artık emekliliğe....
Teşekkür ederim sevgili züleyha.
Siz bize yakınsınız hem de yolu biliyorsunuz, her zaman beklerim.
ciceksever70
13-09-2009, 11:09
Güler abla tekrar tekrar tesekkür ederim. Yarin okullarin ilk günü. Oglumu okula birakir birakmaz bu ise el atacagim insallah. Asmalarina mutlaka kükürt kullaniyorsundur ama burada bulamadim. Koruma ve besleme amacli cesit cesit ürün var sen ne tavsiye edersin? (Seni biktirdim sorularimla biliyorum ama gercekten cok faydasini görüyorum tavsiyelerinin)
Sevgili ciceksever70, lütfen bu şekilde düşünme. Bildiklerimi paylaşmak bana çok zevk veriyor.
Bağda bordobulamacı kullandığımız için çok sık olarak kükürt kullanmıyoruz. Eğer sürgünler cılız ve yaprak oluşumu az ise azot ağarlıklı ilaçlar ile takviye ediyoruz. Sanıyorum mildiyö başlamadan kükürt atarak önlem alıyor eşim.
Topazı kükürt içerdiğinden bağda da kullanıyoruz, captanı da kullanabilirsin.
Daha geniş bilgi istersen Oğuzla konuşur sana detaylı yazarım.
ciceksever70
13-09-2009, 14:11
Cok tesekkür ederim Güler abla. Asmalarin daha ilk yiliydi yapraklarinda hic sorun yasamadik bol yaprakliydi bir kac salkim üzüm bile yedik. Ben asmalara sadece önlem ve besleme olarak kükürt kullanmak istemistim ama önerdigin diger ilaclar da bu isi görüyorsa onlari kullanayim. Umarim burada bulurum. Captan`in internette bir cok cesidi var kullandiginin adini tam olarak yazabilir misin? Madem ayni ilac güllerde de ise yariyor hepsi icin aynisini bulmaya calisayim. Sana Avusturya`dan kucak dolusu öpücük yolluyorum.
Cumhur Tonba
13-09-2009, 15:08
Güler abla cahilligimi bagisla lütfen ama 3x15 dedigin gübre hangisi? Elimde cicek costuran, hayvan gübresi ve bio gübre var. Bunlardan biri degilse ilac alirken alayim. Zaman ayirip cevapladigin icin de ayrica tesekkür ederim.
Gerçi Güler hanım cevabını vermiş. 3x15 N.P.K. Azot, Fosfor ve Potasyum gübrelerinin kısaltmasıdır. Bunlar bitkilerin ana besin maddesidir. Yapştırıcı denilincede, bitkilere atılan ilaçların hemen bünyesinden uzaklaşmaması için ilaçlarla kullanılabilen ve yapıştırıcı özelliği olan maddelerdir.
ciceksever70
13-09-2009, 15:20
Size de tesekkür ederim Cumhur bey. Bahce isi hic sonu gelmeyen bir okul gibi. Her gün yeni bir sey ögreniyoruz.
Yağmur sonrası çizmelerimi ayağıma geçirdiğim gibi sebze bahçesine daldım.
Salçalık biberler biraz yatmış, onları düzelttim.
Pembe domatesler halâ veriyor.
Fasulyeleri topladıkça, dökmeye devam ediyorlar. Biberlerin de onlardan farkı yok. Maaşallahları var, topladıkça veriyorlar.
Kış sebzeleri de yavaş yavaş rayına girdiler.
Biraz dolaşalım mı?
Bruksel Lahanaları.
102516
102517
Pembe domatesler..
102536
102537
Muşmulalar yolda.....
102546
Kebaplık kestaneler....
102548
102549
İncirler....
102550
102551
İğdeler de toplanacak....
102557
Bu sene bir tane bile bademin tadına bakamadık. Kuşların azizliğine uğradık. Allah için bir tane bile bırakmamışlar. Kabuklu iken bile hem dış kabuğunu hem de iç kabuğunu o kadar ustalıkla delip yemişler ki, şaşarsınız.
102561
Kapanışı güzel bir gülle yapalım mı?
102562
Hepsi birbirinden güzel görünüyor, Maşallah.
Lahana, Brüksel, Brokoli tohumlarını ne zaman ekiyorsunuz Güler Hanım? Galiba yaz başında?
Brükseller geçen seneden kalanlar sanıyorum.
Evet limon, yaz başında ektik. Brükseller de yeni ekildi. Geçen seneden kalan birşey olmuyor. Bahçe tamamen çapalanıyor, ve hayvan gübresi atılıyor.
Cumhur Tonba
14-09-2009, 10:33
Güler Abla,
Eline sağlık. Her şey çok güzel. Artık size Fahri Doktora ünvanının verilme zamanı geldi de geçiyor. Sebzelere bakıyorum da bir tane yabancı ot yok gibi. Herşey muntazam ve temiz. Final bölümündeki sarı gül harikulade.
Allah kolaylık versin.
Sevgili Cumhur, sağol. Ot olmaz olur mu, var ama hergün mutlaka bir iki saat ot yolma çalışmamız oluyor. Allahtan şu sıralar toprak çok yumuşak, ufak bir çekilme ile kökten geliyor.
Bahçeye bekleniyorsunuz haberiniz ola.
finduk52
14-09-2009, 10:52
Ablacığım o biberleri toplarken benide çağırırmısın ? Yetiştirmesi büyütmesi çok zevkli ama toplamasıda ayrı zevkli oluyor sebzelerin.
Ablacığım iğdeyi en son 8-9 yaşımda iken Ankara da yemiştim dalından . Benim içinde bir tane yiyin olur mu ?
Maşallah nazar değmesin hepside çok güzeller .
Ablacığım bu sene bende bir sürü gül çelikleri diktim . Üç tanesi sanki sürgün veriyor gibi gözler oluşmuş , belkide beni kandırıyor köklenmemiştir diyorum . İnşaallah tutarlar da seneye bende güzel gül resimleri paylaşırım sizlerle .
Teşekkür ederim sevgili finduk52.
Buyrun gelin, işin doğrusu o kadar çok biber topluyoruz ki inanın eğilip kalkmaktan belimiz ağrıyor. Bize büyük yardım etmiş olursunuz.
İğdeyi ben de çok severim. Hele kışın sobanın üzerine dizip de hafifçe kadifelerinin yanmasından sonra soyarak yemek hımmmm, bambaşka bir zevk.
Eğer güllerinizi saksıya dikmişseniz sakın tuttu diyerek toprağa ekmeye kalkmayınız. En az bir iki sene iyice kök salmalarını bekleyiniz.
Her şey o kadar güzel ve yerli yerinde ki. Bu cenneti yaratanlara allah uzun ömürler versin.
Elerine emeklerine yüreklerine sağlık.
Bayramı torunlarımızla beraber Silivri'de geçirmek istedik.
Bu sene Silivri'yi biraz ihmal ettik, önceki senelerde olduğu kadar gelemedik.
Bahçeye girer girmez cosmoslar beni şaşırttı. Her sene ancak belime kadar boy atan cosmoslar o kadar büyümüşler ki boyları iki metreyi geçmiş.
Zavallı zıpçıktılar altlarında kalmışlar ama yine de kendilerini göstermişler.
Silivri'den çektiğim fotoğrafları yüklüyorum.
Bu sene bol bol cosmos tohumumuz olacak demektir.
103506
103507
Mavi yasemin de çok sağlıklı.
103512
Kendiliğinden çıkan bahçemin yeni misafiri.
103515
Bu kış armudu çok sulu ve dayanıklı, genelde biz yazlıktan döndükten sonra meyveleri olgunlaşıyor.
103516
Bu güzel gülün fotoğrafını yüklemesem olmaz değil mi?
103517
doga-bir-mucize
23-09-2009, 20:07
Güler Hanım bahçenizde yok yok.
Orhan Özbilgiç
23-09-2009, 22:20
[QUOTE=Güler;499562].
Bu sene Silivri'yi biraz ihmal ettik,
Sevgili Güler Hanım;
Keşke herkes sadece bu kadar ihmal etse. Yaşanası mekanlar yaratma konusunda mükemmel bir örneksiniz.
İyi ki varsınız.
Sağlık içinde hep mutlu yaşayın e mi?
Teşekkür ederim sevgili orijin.
Hakikaten Silivri bu sene bakımsız kaldı. Çimler fena değil, güller de iyi ama Ortancalar küsmüşler, karanfiller kendilerini kurtarmış.
Taflanları tamamen bit sarmış, o da kolay kolay temizlenmez. Yazyağı ve en az üç defa ilaçlamak gerekir.
Sözüm ona bahçeye bakan var ama işte baktığı bu kadar oluyor, sadece gözü ile bakıyor herhalde.
Baktım olacak gibi değil, kökten budama yaptım. Seneye sürer diye düşündüm. Olmadı, kökler yeniden ekerim.
Tek güzellik Cosmoslar. Hiç bu kadar coşmamışlardı.
Orhan Özbilgiç
24-09-2009, 07:29
Yazyağı ve en az üç defa ilaçlamak gerekir.
Sevgili Güler;
''Yazyağı'' dediğiniz, şu;
1 litre su + 2 kaşık arap sabunu + 2 kaşık sıvı yağ + 3 diş sarmısak ezmesi, biçiminde, özellikle ''Unlu bit'' için önerilen karışım mı? Yoksa, daha farklı bir karışım mı?
Çünkü ben,yaz başında bahçeme ilk adımlarımı attığımda, bitlerin en güzide örnekleri ile karşılaştım.:mad: Özellikle her tür bitkinin yeni sürgünlerinde.
O nedenle, bitlerle savaşta, alternatif olarak elimde çok silahım olsun istiyorum. Gerçi yaprak bitleri için sürekli insektisit kullandım ama, dedim ya! Silah çeşitli olsun.
Sevgili orijin!
Evet, unlu bitler için kullanıyorum yaz yağını. Sitemizde evde yapılan ilaçlar bölümünde bulabilirsiniz ama ben ziraî ilaç bayiinden alıyorum.
Önce bu yağı iyice püskürtüyorum. Bitkinin gövdesinde ve yapraklarında bulunan bitler yumuşuyor. Daha sonra bol tazzikli su ile yıkıyorum ve arkasından onar gün ara ile supracide ile en az iki defa ilaçlıyorum.
Bir de kış yağı var aman onunla karıştırmayın. Ona sarı boya da diyorlar.
denizakvaryumu
24-09-2009, 11:43
Yazlık yağ dediğimiz ilaç;
zehirli bir ilaç değil mi?
Sayın denizakvaryumu, nasıl bir şey? Ben ziraatçiye gidiyorum bana bir şişede yaz yağı diye verdiği hafif sarımsı akıcı yağ gibi bir şey.
Bir litrelik kola şişesine koyuyor o da bana uzun zaman yetiyor.
denizakvaryumu
24-09-2009, 11:50
http://www.safatarim.com/tr/urunler/zirai_ilaclar/urun_detay.asp?URUN_ADI=SAFA%20YAZLIK%20YAG
Linkte zehirli uyarısı var.
Sevgili denizakvaryumu, ilk linki verdiğinizde hemen google dan baktım.
Daha sonra sizin verdiğiniz link geldi. Onu da okudum.
Ziraatçinin bana tarifi ile burada yazılan ters geldi. Ben önce ilaçlayıp sonra bol yıkama yapıyordum. Oysa bu linkte önce bol yıkayıp sonra yaz yağı yapın diyor.
Eee benim yaptığın supracide in bir faydası olmuyor muydu?
Yoksa üst üste olan ilaçlama mı buna daha çabuk cevap veriyordu?
Mine hanıma sormakta fayda var.
Uyarınız için teşekkür ederim. Ben de bu yaz yağını sadece taflan ve şimşirlerde kullanıyorum.
Yağlar kış ilaçlamalarında bitkilerin yapraksız döneminde odunsu her bitkide kullanılır, kışlık yağlarınızı bitkilerinize yapraksız dönemlerinde mutlaka atmaya çalışın zararı yok faydası vardır, yazlık yağlardan iyi neticeler alamıyabilirsiniz, yağlar diğer insektisitlere göre daha az zehirlidir ama sonuçta zehirlidir.
Bitkileri ilaçlayıp sonra yıkamak bana doğru gelmedi gibime geliyor, supracide emisyon konsantreli bir ilaç olduğu için atıldıktan sonra en az iki saat yıkanmaması gerekir ki ilaç bitkiye iyice etkisini göstersin.
gerçekten bahçeniz harika olmuş...
Sevgili lilium, yıkama işi supracide den önce, sonra değil. Ama yine de denizakvaryumu'nun verdiği linke göre tatbikat yanlış.
Daha doğrusu üst üste iki tür ilaçlama oluyor gibi.
Bu konuyu daha evvel sayın Mine hanıma sormuştum.
Orjinal Mesaj Sahibi Guler
Bahçemdeki şimşirlerde ve taflanlarda yer yer yoğun beyaz bitler var.
Gulerin bahçesi mesaj 1378 de resimledim.
Geçen senelerde olduğunda önce yaz yağı ile yumuşatır, sonra de supracide yapardım. Orjinal Mesaj Sahibi Mine Pakkaner
Sorununuz taflan kabuklu biti. Supracide aslında son derece güçlü bir ilaçtır. Güler Hanım, bu zararlı ile mücadelede 10-12 gün arayla olmak şartıyla birkaç uygulama yapmanız gerekebilir. Önce kışlık yağ kullanınız, marka vermiyorum, herhangi bir tane olur. Daha sonra tekrar bir supracide uygulaması yapınız.En doğru kaynak bu olmalı.
Cumhur Tonba
27-09-2009, 15:05
SUPRACİDE
Tarım alanında kullanılan Methidathion WP % 40 Insektisit ' in özellikleri
Genel adı ve formulasyonu: Methidathion WP% 40
Kullanıldığı bitkiler: Etkili olduğu organizma: Dozu: Hasat aralığı Rezidu limiti
Meyve (Fruits) San-jose kabuklu biti(Q,perniciosus)
Elma iç kurdu(Cydia pomonella) 100 g
75 g 21 gün 0.2 PPM
Bag (Vine) Salkim güvesi(Lobesia botrana) 75 g 21 gün 0.2 PPM
Kimyasal Adı: S-2,3-dihydro-5-methoxy-2-oxo-1,3,4-thiadiazol-3-ylmethyl 0,0-dimethyl
Grubu: Organik Fosforlular (Organophosphorous)
Fiziksel özelliği: Renksiz kristaller
Etki şekli: Kontak ve mide etkili insektisit ve akarisit
Karışabilirlik durumu : Ilaç yüksek asit ve alkali ilaçlar hariç digerleri ile karisabilir. Yazlik yaglarla karistirilmamalidir.Karismadan önce ön karisim testi yapilmalidir.
Arı/balıklara toksitesi: Ari ve baliklara zehirlidir .
Akut Oral LD50 ve diğer özellikleri: 25-54 mg/kg
Antidotu 1.Atropine Sulfate Cholinesterase inhibitörlerinin etkilerini bozmak için kullanilir . Enjeksiyonlar belirtiler meydana geldikçe tekrarlanmalidir .
2. Protopam Chloride (2.PAM)organik fosforlu ilaç zehirlenmelerinin etkisini bozmak için enjekte edilebilir . Damar içine verilir .
3. MORFIN, THEOPHYLIN, AMINOPHYLLIN VEYA BARBITURATE KULLANMAYINIZ
Ticari simleri: Suprathion 40 EC(Hektas), Supracide 40 EC(Sygenta)-ithal-,Supracide 40 EC(Sygenta)-imal-, Suprakor 40 EC(Koruma), Supremite 40 EC(Flogaz), Suprathion 40 EC(Hektas), Megacide 40 EC(Takimsan), Concorde 40 EC(Dogal), Suprakor 40 EC(Koruma), Suprit 40 EC(Ilteris), Bumerang 40 EC(Midiltipi), Supramet 40 EC(Safa), Ready 42 EC(Agro-San)
Sevgili Cumhur, ilgin için teşekkür ederim.
Supracide'i bahçede kullandığım tek alan taflan ve şimşirlerdeki bit.
Adalet Yağcı
27-09-2009, 17:10
Sevgili Güler, internet işini halletmişsin, sevindim.
Eşim; iki şey bağımlılık yaptı sende, diyor, biri internet diğeri Ağaçlar net, olmazsa olmazımız değil mi?
Çok haklısın sevgili Adalet.
Sen bir de oğlumu duysan, resmen benimle alay ediyor. Şarj aletini evde umuttum ya, hemen ona telefon ettim." Ne olur evden al da bana gönder, benim için çok önemli" dedim diye kahkahayı bastı.
O da" bu agaclar.net, börtü böcek sende amma da alışkanlık yaptı ha" diyor.
Eee haksız da değiller hani, bizim gibi ellisinden sonra internet öğrenenler böyle oluyor galiba.
Bu sabah çektiğim birkaç fotoğraf.
104668
Adalet Yağcı
27-09-2009, 19:48
Hepsi de birbirinden güzel ama, ille de ilk fotoğraftaki beyaz gül, böyle bir form verebilmek için deliriyorum ama asla başaramayacağım gibi geliyor.
Bu kadar bol yaprak, bu kadar bol çiçek, budamadan mı yoksa gülün cinsinden mi?
Daturaların tam coştuğu zaman, bu gün ben de fotoğrafladım.
Beyaz gülü diğer güllere nisbeten daha az budama yapıyorum. Formunu yuvarlak tutmaya özen gösteriyorum.
finduk52
27-09-2009, 20:55
Güllerin yine harika Güler ablacığım. Benimde bahçemde kırmızı gülüm açtı , kaç gündür heyecanla açmasını bekliyordum açtı sonunda resmini çekip ekleyeceğim inşaallah .
ciceksever70
27-09-2009, 21:50
Güler abla tüm resimler cok cok güzel ama beyaz gülüne hayran kaldim. Insallah benim güllerim de günün birinde böyle olur. Sevgiyle kal. (Bu arada ilaclamanin faydasini gördüm güllerim kendine geldi)
Cumhur Tonba
28-09-2009, 12:54
Sevgili Cumhur, ilgin için teşekkür ederim.
Supracide'i bahçede kullandığım tek alan taflan ve şimşirlerdeki bit.
Güler Ablacığım. Biliyorum. Mesajları okudum. Diğer arkadaşlarımıza faydası olur diye yazdım. Buraya uğrayan çok.
Bugün yaşadığım en güzel şey, kargomu gördüğümde hissettiğim sevinçti.
Kocaman agapanthusum ve aloeveram oldu.
Güler Hanım, beni çok sevindirdiniz, ne kadar teşekkür etsem azdır.
Allah, herşeyin, gönlünüz gibi güzelini versin.
Merhabalar!
Güllerde armutta diğerleride harikalar. Bu pazar Silivrideydim. İnanın pek zamanımda yoktu. Oysa sizi ve Oğuz beyi öyle özlemiştim ki. Neyse ki fuarda görüşürüz inşallah.
Kendinize iyi bakın. Selamlar.
Sevgili güler hanım hepsini okumaya fırsatım olmadı ama bakabildiğim kadarı çok güzel,63 ve 548. mesajınızdaki eklediğiniz çiçeklerin tam adını öğrenebilirsem çok sevinirim
63 numaralı mesajda gül fotoğrafı (beyaz) var. Bu gül hafif kokulu ama her daim çiçekte.
548 numaralı mesajdaki ise fare kulağı. Her daim yeşil, baharda beyaz beyaz çiçek açar.
Beyaz gül şu anda da çiçekli.
105455
Ayvalar da olmaya başladı.
105457
105458
Güller halâ güzel.
105459
105460
105464
105465
105466
105467
Clematislerin çiçekleri küçüldü ama halâ çiçek açıyorlar.
105468
Yine herşey çok güzel.:)
Fasülyeleri biberleri yedik. Yakında ayvayı da yeriz herhale.:))
Eğer toplantıya geleceksen badalan fasulyeni getireyim. Elma da getireceğim. Ihımmm ıhımm.
Sahi salçan da var.
acemifüsun
30-09-2009, 20:47
Sevgili Güler Hanım hepsi ayrı ayrı çok güzeller, elleriniz dert görmesin:)
Eğer toplantıya geleceksen badalan fasulyeni getireyim. Elma da getireceğim. Ihımmm ıhımm.
Sahi salçan da var.
Toplantıya gelmek istiyorum. Deniz otobüsü ile arabasız gelmeyi planlıyorum. Güler Hanım sizi görmem kafi başka bişey istemem. Çok teşekkür ederim. Sevgiler.
;)Herşey çok güzel Güler Hanım ellerinize sağlık. Güllerinizin renklerine bayılıyorum. Ne çok çeşit var. Bu arada yüzüncü sayfaya gelmişiz. Bahçeyi baştan gezmek hayli zaman alacak.:D
güler hanım o beyaz gülü çok beğendim yalnız beyaz gül deyince başka verebilirler ben onun gibi çalı formunda istiyorum tam bi adı varmı?
Sevgili Güler hanım bana burada huzuru yaşattığınız için çok teşekkür ederim.
Yorgunluğumu aldınız ve kırmızı güle bayıldım.
Emeğinize sağlık.
Sevgili sevim4, teşekkür ederim.
İçten yazılarınız bana samimiyetinizi hissettirdi hep. Gönül ister ki burada olun da güllerin sardığı güllü kameriyemde size bir çay ikram edeyim, sizi daha yakından tanıyayım.
Sevgili ankara, o gülün formunu ben o şekilde verdim, daha doğrusu baktım ki gül dalları her yana açılmak istiyor, bıraktım ve yuvarlak form almasına dikkat ettim. Onun bir yavrusu daha var. Yavrusu dediğime bakmayın onu serbest bıraktığım için bu gülün neredeyse iki katı kadar oldu.
Yaptığım çeliklerden hem arkadaşımız Ferda'ya hem de köydeki bir-iki komşuma verdim.
Bu sene bir tane de sizin için daldırayım.
Ama şimdi hemen, ne zaman ekerim demeyin, çünkü en az bir-iki sene mutlaka kök tutana kadar saksıda beklemesi gerekiyor.
Eğer daldırdığım çelikler arasında varsa o zaman onu yollayabilirim. Yoksa biraz bekleyeceksiniz.
Adı da eğer yanılmıyorsam Queen Elizabeth, çalı formu. Hafif kokusu insanda temizlik kokukusu hissini veriyor.
Bahçenizde çiçeklerinizin rengi,
yüzünüzde gülümsemeniz hiç solmasın.
ciceksever70
01-10-2009, 10:50
Ah Güler abla ah! Simdi aklima bir de Queen Elizabeth`i soktun... Bahcede artik yer kalmamak üzere kredi alip komsunun bahcesini de mi satin alsak ne? Sevgiyle kal...
Sevgili sevim4, teşekkür ederim.
İçten yazılarınız bana samimiyetinizi hissettirdi hep. Gönül ister ki burada olun da güllerin sardığı güllü kameriyemde size bir çay ikram edeyim, sizi daha yakından tanıyayım.
Sevgili ankara, o gülün formunu ben o şekilde verdim, daha doğrusu baktım ki gül dalları her yana açılmak istiyor, bıraktım ve yuvarlak form almasına dikkat ettim. Onun bir yavrusu daha var. Yavrusu dediğime bakmayın onu serbest bıraktığım için bu gülün neredeyse iki katı kadar oldu.
Yaptığım çeliklerden hem arkadaşımız Ferda'ya hem de köydeki bir-iki komşuma verdim.
Bu sene bir tane de sizin için daldırayım.
Ama şimdi hemen, ne zaman ekerim demeyin, çünkü en az bir-iki sene mutlaka kök tutana kadar saksıda beklemesi gerekiyor.
Eğer daldırdığım çelikler arasında varsa o zaman onu yollayabilirim. Yoksa biraz bekleyeceksiniz.
Adı da eğer yanılmıyorsam Queen Elizabeth, çalı formu. Hafif kokusu insanda temizlik kokukusu hissini veriyor.
Samimiyetiniz için çok teşekkür ederim inanın çok mutlu oldum çok incesiniz,kısmet olursa almak isterim daha çok yeniyim bu ağaç,bitki konusunda ama çok hevesliyim inşallah benimde size yardımım olur
İşte böyle sevgili ankara, bizler insanın kanına böyle ufak ufak girerek agaclar.net tutkunu, bağımlılığı kazandırırız. ;)
Sevgili ankara işin şakasını bir yana bırakırsak, böyle ufak paylaşımlar biz agaclar.net üyelerini hep mutlu etmiştir. Siz de alışacaksınız.
İşte böyle sevgili ankara, bizler insanın kanına böyle ufak ufak girerek agaclar.net tutkunu, bağımlılığı kazandırırız. ;)
Sevgili ankara işin şakasını bir yana bırakırsak, böyle ufak paylaşımlar biz agaclar.net üyelerini hep mutlu etmiştir. Siz de alışacaksınız.
:) bağımlı oldum bile hergün girmeden duramıyorum tüm günüm burda geçiyor nerdeyse
Sevgili Güler hanım haklı olarak bahçeden mutfağa pek uğramaz oldunuz .
Affınıza sığınarak , havalar soğudu ama , parfe tariflerinin devamının sözünü almıştım .
2-3 ay oluyor , Vişneli parfe tarifini almıştık , çok da güzel tat almıştık ...
Bunca güzellik ve iş arasında , tabi ki , vakit olmuyordur .
Saygılar .
Sevgili Volare, söz ettiğiniz parfenin de tarifini (meyve şekerlemeli parfe) vermiştim.
Şimdi artık kışlık tariflere başlayalım mı ne dersiniz?
Olur tabi ,
ben defterlerde kıyıda köşede kalan bir- iki parfe tarifi vardır diye sormuştum .
Şubatta da dondurma tüketenlerden olduğum için .
Saygılar .
Sevgili Volare, ben de dondurmayı çok severim. Yaz-kış yerim.
Hem de yatağın içinde, yorganımı boynuma kadar çekerek, hem dizi izler hem de koca kase dondurmayı yerim. Arkadaşlar da bu konudaki öykümü bilirler.
Canım benim, ne istersen o.
Maviş olabilir, mavişin beyazı olabilir, agapanthus olabilir, sakız sardunya olabilir. Neyi istiyorsan seç.
Ne demiş atalarımız ''Ar eden kâr edememiş.''
İyice yüzsüz oldum ben bu sitede.:o
Ama ben zaten Ağustos sonu özelden yazıştığımız paketimi bekliyorum hala. Unuttunuz mu yoksa beni?:(
Sevgili habibe, bir mesaj yazmış ve silmişsin.
Çok özür dilerim bu mesajını hiç farketmemişim.
Benim yaptığım biber salçasını soruyorsun sanırım.
Salçalık biberleri iyice yıkayıp sap ve çekirdeklerini çıkartıyorum.
Temiz bir çuvala doldurup, kaynayan su içine daldırıyorum. Bu durumda çuval yarıdan daha aşağıya kadar iniyor. Daha sonra bu haşlanmış biberleri ya çektirmeye götürüyorum veya evde kevgirden geçiriyorum.
Hava güneşli ise içine biraz tuz atıp, tepsilerin üzerine tülbent koyarak güneşte kurutmaya bırakıyorum.
Eğer aceleniz varsa fırınlayarak da kurutabilirsiniz. Bu durumda rengi biraz daha koyu oluyor.
(senin için de mini bir kavanoz ayırdım, tadına bakarsın)
Güler hanım,
benim mejajlarda anlamını yitirmiş oldu bu durumda isterseniz hemen sileyim.
Evvelki gün bardaktan boşalırcasına yağan yağmur bayağı moralimi bozdu.
Önce, çim alana yeniden döşemeye başladığımız boruları gömme işimiz yarım kaldı. Sonra çim yapacağım alanı göl gibi görünce "eyvah toprak suyu ememedi, drenaj kötü mü acaba?" diye derlendim.
Yağmur o kadar hızlı yağdı ki, bütün güller yere yattı adeta.
Akşama doğru hızı azaldı ve durdu. Biraz sonra da çim alanın suyu iyice çekildi. Bu sefer de yığınla taş meydana çıktı.
Yağmur suyu, toprağa bulanmış taşların topraklarını iyice yıkamıştı ve taşlar bembeyaz "beni topla" dercesine bana sırıtıyorlardı.
Ama çizme giyip çıksam bile eminim ki dizime kadar toprağa batacağım. Bu durumda ertelemem gerekiyor.
Halbuki bu sefer bile ne kadar çok taş toplamıştım. Bu taşlar doğuruyor mu ne?
Bu sabah pırıl pırıl bir hava var, ama toprak daha kurumadı.
Gül dalları da yeniden kendilerini toparlamışlar. Ama anladım ki bu sene daha kısa bir budama yapmam gerekiyor.
Sabah erken saatlerde bahçeye çıktım ve birkaç fotoğraf çektim.
106781
106782
finduk52
07-10-2009, 10:12
Sevgili Güler ablacığım , bahçenle bu kadar ilgili ve uğraştığın için zaten öyle bir muhteşemlik sergiliyor . Taşların doğurma deyimi de çok hoştu.:p
Güllerin sanırım toparlamıştır kendini tekrar yağmurdan sonra .
Ayrıca yeni resimler de bir harika , ellerine sağlık ablacığım .
finduk52
07-10-2009, 10:13
Ben yazarken güllerde kendini göstermiş ,çoook güzeller maşallah ..
Golden elmalar.
106797
106798
Sebahattin Sargın
07-10-2009, 10:17
Sevgili Güler Hanım;
3004. mesajınızda ki bitkinin türü nedir acaba? Daha önce hiç görmemiştim...
Bu arada o güzel yeşil elmayı dalından kopardım bile ;)
Sevgiler ;)
Vildan Sönmez
07-10-2009, 10:18
Yağmur, berekettir, tazelenmedir.
Çiçekleriniz içimi, gözümü, gönlümü açtı Güler Hanım'cım. Sağolun....
Sevgili finduk52, teşekkür ederim.
Siz daha çok gençsiniz, sizde bu şevk ve sevgi varken eminim ki çok daha güzellerini yapacaksınız.
Sevgi Durul
07-10-2009, 10:27
Sevgili Güler hanım, bende 3003 nolu mesajdaki çiçeğin adını merak ettim. Ayrıca gülleriniz tek kelime ile muhteşem. Böyle güzelliklere sahip olmak ne güzel bir duygudur. İnşallah tüm isteyenlere nasip olur.
Sebo, 3004 numaralı mesajdaki çiçek aslan kulağı.
Bir sap üzerinde birkaç tane açması güzel.
SDurul, 3003 de ki de katmerli Datura.
Sebo bu linke bak.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11400
Güler Hanım; bahçeniz yine çok güzel ellerinize sağlık. Şu taşların doğurma konusuna çok güldüm. Allah'ta sizi güldürsün. Güllerde derin budama konusuna en çok ben sevindim diyebilirim. Güllerinizde gözüm var. Doğrusu insanın hangisinde gözü kalmaz ki. Bahçenizin güzelliğinde kayboluyorum.
Sevgili almira gül çeliklerinden çok dağıttım ama arkadaşlar bunları tutturmada başarılı olamadılar galiba.
Gülleri hiç oynatmadan yerlerinde 1-2 sene tutabilselerdi sorun olmazdı ama nedense iki yaprak açtığında, tamam tuttu diyerek yer değişimi yaptılar galiba.
Ben de şimdi kendi çeliklerimden bir iki vermeye başladım.
İklimsiz
07-10-2009, 12:13
Yok yok Güler hanım, o kadar kötümser konuşmayın, gül çeliklerini tutturanlar var:)
Tekrar tekrar teşekkürlerimle, çok yakında açacak bahçeniz güllerini fotoğraflayacağım.
Adalet Yağcı
07-10-2009, 12:20
Ben de dökülmüş golden elmalardan topladım, dalından kopartmaya kıyamadım.
Ah o muhteşem güller, her gördüğümde içim gidiyor, hele de buna (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=106791&d=1254903081) ve de buna. (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=106793&d=1254903167)
Baharda gönderdiğin gül çeliklerini heba ettim :(, esasen çelikten gül yetiştiremiyorum, onlarca denememin sadece üç beş tanesi tuttu bu güne kadar, ben de seraları gezip bakıyorum, olmayan bir renk ve cins var mı diye.
Datura bendekine benzemiyor, benimki krem rengi gibi, ama kokusu ne kadar hoş değil mi?
Benimki duru beyaz. Rengine yakışır çok güzel bir kokusu var ama nedir bir türlü isimlendiremedim.
Şu an üzerinde açmış üç iri çiçek var ama daha açacak çok tomurcuk var.
Karşıma alıp güzelliğini seyrediyorum.
Geçen gün yine karşısına geçip " Çok güzelsin, nefis bir kokun var. Neden böyle utangaç duruyor, çiçeklerini aşağıya doğru sarkıtıp, güzelliğini gizliyorsun" diye onunla konuşuyordum ki arkamda Oğuz'u gördüm.
Manidar gülümsemesiyle ne demek istediğini çok iyi anladım. O da halâ benim çiçeklerimle konuşmama alışamadı galiba.
Yaptığım çeliklerin içinde bu gülden var, ister misiniz Adalet hanım?
106817
Adalet Yağcı
07-10-2009, 13:17
İstemem mi hiç, hastaya çorba mı soruyorsun sevgili Güler.
Aman sende kalsın yerinden kımıldatma, tuttuğundan emin olmadıkça yola çıkmasın.
Hasta oluyorum valla, çoğu zaman çiçek sitelerini açıp saatlerce gül fotoğraflarına bakıyorum, eşim " sen kafayı üşüteceksin bu gidişle" diyor, üşütmesi mi kalmış.
Sana göndermeyi düşündüğüm iki senelik. Geçen seneden daldırdıklarım da tuttu ama yerinden oynatmak istemiyorum. Biraz daha beklemek gerekiyor.
İki senelikler iyi durumda, onların da sözleri kesildi zaten.
Adalet Yağcı
07-10-2009, 13:25
Harikasın Güler'ciğim, o zaman hiç problem olmaz, Şubatta esas yerine dikebilirim değil mi?
Ben bahçemi yine bozuyorum, bu gün bir çok çiçeğimi saksılara aldım, Baharda yerleri netleşince tekrar bahçeye geçecekler.
Murrayam da çok güzel açtı. Çok kokulu. Bu geldiğinden beri üçüncü defadır çiçek açıyor.
106819
Evet dikebilirsin çünkü topraklı gelecek.
Nereye göndermemi istiyorsan adresini yaz.
Adalet Yağcı
07-10-2009, 13:29
Süper, çiçeklerinin şekli portakal çiçeklerine benziyor.
Bu yasemin kışa dayanıyor mu?
Adalet Yağcı
07-10-2009, 13:31
Ben yayladan ayrılamadım daha, Mersin'e döndüğümde alabilirmiyim?
Kargo için Mersin'e gitmem gerekiyor yoksa.
Muhtemelen Pazar günü döneceğiz artık Mersin'e, adresi özeline bırakıyorum canım, çok teşekkür ederim, ellerin dert görmesin.
Dayanmalı başka yolu yok. Boyu iki metreye yakın.
Sundavillayı da bunu da sarıp sarmayalayacağım. Limonluğa sardunyaları koyacağım nasılsa onlar kışın uyuyorlar ama bunlar su ister.
Datura da beni kara kara düşündürüyor, ne yapmam gerekiyor? Onu da sarıp sarmalasam mı diye.
Çok özür dilerim bu mesajını hiç farketmemişim.
Benim yaptığım biber salçasını soruyorsun sanırım.
Salçalık biberleri iyice yıkayıp sap ve çekirdeklerini çıkartıyorum.
Temiz bir çuvala doldurup, kaynayan su içine daldırıyorum. Bu durumda çuval yarıdan daha aşağıya kadar iniyor. Daha sonra bu haşlanmış biberleri ya çektirmeye götürüyorum veya evde kevgirden geçiriyorum.
Hava güneşli ise içine biraz tuz atıp, tepsilerin üzerine tülbent koyarak güneşte kurutmaya bırakıyorum.
Eğer aceleniz varsa fırınlayarak da kurutabilirsiniz. Bu durumda rengi biraz daha koyu oluyor.
(senin için de mini bir kavanoz ayırdım, tadına bakarsın)
Bahçen herzaman ki gibi harika ... Bu bahçe sellukasız olmaz inan ki.
*Geçen sene bana vermiş olduğun biber salçasını beğendiğim için tarifini istemiştim evet.
Annemin komşusu da yapıyor, dün ona sipariş verdim bana da yapacak.
(Yine de senin tarifini az miktarda biberle denerim. Bakalım ben becerebiliyormuyum merak ettim.)
İşte bu yüzden bana biber salçası getirmeyin emi. Zaten tadını biliyorum ;) Harikaydı.
Acele etme, nasılsa saksıda duruyor. Ben daha buralardayım, çim ile uğraşacağım. Müsait olduğunda iste, ne zaman olsa ekersin.
Adalet Yağcı
07-10-2009, 13:40
Daturalarımın hepsini duvar dibine dikmiştim, kocaman bir sera naylonu ile duvarı baştan sona örtmeyi düşünüyorum, diplerine de sıcak tutması ve beslenmesi için çiftlik gübresi koyacağım.
Sanırım bu şekilde koruyabilirim, olmazsa tekrar tohumdan yetiştiririm, mor olandan tohum alabildim.
Katmerli mordan tohum istermisin, dağıtıma başlamadım daha onbeş güne kadar yollayabilirim.
Beş tane de renklerinden emin olamadığım Angel Trompetim var, seneye Baharda onları da bahçeye almayı düşünüyorum, dilerim kışı salimen atlatırlar, onları da tek tek sarıp sarmalayacağım.
Sevgili habibe, biliyorsun biberler bahçeden. Ben topluyorum o veriyor, topladıkça, döktükçe de döküyor.
Ne közlemesi kaldı, ne salçası. Her sabah da bol bol taze taze tüketiyoruz.
Dün iki çuval İstanbul'a eşe dosta gönderdik.
Bu günlerde mutfağıma girsen gülersin. Her yerde tepsi tepsi biber salçası.
Mutfak da öyle ufak bir alan değil 45 metrekare.
Güneşi gördükçe bahçeye taşıyorum, akşamları içeri. Beraberce oynaşıp duruyoruz işte.
Evet mor tohumlardan isterim.
Ben naylonladığımda içine 15 voltluk bir ampul koyup devamlı yakıyorum belki ısıtır diye.
Bak sakın gülme. Sözüm size sevgili Adalet
Güller, elmalar harika ama Datura ve aslan kulağına bayıldım teyze. Datura herhalde buranın iklimine uygun olmaz ama acaba aslan kulağı yetişir mi?
Güler Hanım bahçenizi her gezmemde daha yolun ne kadar başında olduğumuzu anlıyorum. Ellerinize, emeğinize sağlık. Sağlıklı günlerde huzur içersinde bahçenizin keyfini çıkartmanızı temenni ederim.
Maşallah ve ellerinize sağlık bahçeniz harika görünüyor
Sağlıkla huzurla bahçenizin tadını çıkarmanızı dilerim
Sevgili tturt, daha bahçenizi tam dolaşamadığımdan size yazamadım. Bırakın yolun başında olmanızı şimdiden harikalar yaratmışsınız ellerinize sağlık.
Teşekkür ederim, en kısa zamanda bahçenizde olacağım, keyifle bir bardak çayınızı içerim.
Teşekkürler sevgili Barçman.
Sevgili tturt, daha bahçenizi tam dolaşamadığımdan size yazamadım. Bırakın yolun başında olmanızı şimdiden harikalar yaratmışsınız ellerinize sağlık.
Teşekkür ederim, en kısa zamanda bahçenizde olacağım, keyifle bir bardak çayınızı içerim.
Teşekkürler sevgili Barçman.
Çok memnun oluruz, mutluluk duyarız ziyaretinizden. Sadece sanal ortamda çay ikram etmekten deği,l behçemizde de sizi ağırlamaktan keyif alırız.
Güllerde yapraklar dökülmeye başladı ama halâ çok güzel çiçek açıyor.....
Bu sabah birkaç tane fotoğraf çektim.
Sayın praecox bu ilk gül sizin kokusunu çok sevdiğiniz gül. O kadar iri ve güzel bir çiçek açmış ki.
108160
Güler Hanıııım...kokuları geldi burnuma :-) Maşallah
Gerçi tüm gülleriniz harika, ancak o pembe gülü, kokusundan dolayı, tümüne es geçerim :D
Sevgi Durul
15-10-2009, 23:06
Sevgili Güler hanım bahçenizi aralıklarla dolaşıyorum. Ama dün bu böyle olmayacak, baştan beri olan güzellikleri de göreyim dedim. Onuncu sayfaya kadar okudum. Hele bir sarı kırmızı gülünüz var ki, bana kızımı hatırlattı.(Kendisi cimbomluydu)
Şimdi sıra ile bahçenizi gezmeye devam edeceğim. Bu güzellikleri yetiştirdiğiniz ve burada bizlerle paylaştığınız için sonsuz teşekkürler. Elinize, yüreğinize sağlık.
Bugün yüklediğiniz güller de tek kelimeyle harika.
Güler hanım nasıl güzeller ellerinize sağlık.
Bizim buraların iklimi soğuk olduğundan güllerimiz çoktan soldu:(
Güzelim bahçemde çiçeklerden eser yok.Bende sizin ve arkadaşların bahçelerini gezerek avunuyorum siz yer olarak şanslısınız:)
Gülleriniz harika koklamaya gelelim.:)
ESRA MERVE
16-10-2009, 01:14
Merhaba güler hanım güllerinize bayıldım;)Kokuları varmı güllerin:confused:
Sevgili SDurul, teşekkür ederim.
Bahçemde 163 kök gül var. Kimi yerli kimi yabancı menşeili. Ama çok güzel kokuları var.
Zaman zaman ben de nasıl bu kadar değişik kokuları olabiliyor diye şaşıyorum.
GS li gülü ben de beğeniyorum. Kırmızısı adeta ateş kırmızısı gibi.
Çok sevdiğim bir arkadaşım genç yaşta erkek kardeşini kaybetti. Kardeşi de GS lisesinde okumuş. Ona bu gülden hediye ettim, mezarının başına dikti. Eminim ki çok makbule geçti.
Sevgili Bahar, Konya'da çok güzel gül yetiştiren bir üyemiz de var, ona da gül çeliği gönderdiğimi hatırlıyorum.
ESRA MERVE, güllerimin %90 ı kokulu geride kalanlarda da çok hafif bir koku var.
Sevgi Durul
16-10-2009, 08:40
Sevgili Güler hanım, Benim kızım da arkadaşınızın kardeşinin gittiği yerde...
Ben aslında kolay kolay birinden bir şey isteyemem ama, uygun olduğunuzda,bu gülden, kızım için köklendirebilir misiniz? Bu arada 21. sayfayı bitirdim. Çiçeklerinizi başkalarıyla paylaşmaktan imtina etmediğinize güvenerek yazdım bunları.
Lütfen adresinizi özelime yazınız. Bırakın köklendirmeyi beklemeyi hemen kökünden bir kök söker size gönderirim.
Sizi üzdüysem özür dilerim.
Sevgi Durul
16-10-2009, 09:08
Sevgili Güler hanım, çok teşekkürler. Ne kadar mutlu oldum bilemezsiniz. Allah her yerde sizin gibi iyi kalpli insanlarla karşılaştısın hepimizi. Adresimi özelinize yazacağım. Tekrar teşekkür ederim.
Bu gülleri görünce, biti miti unutup saksıda yetiştiresim geliyor.
Harika açmışlar.
Orhan Özbilgiç
16-10-2009, 14:18
Güler hanım;
Şu son güllerinizi görüpte, gül yetiştirmeye özenmeyen olmaz, sanırım.
Elleriniz dert görmesin!
Sevgili güler hanim gülleriniz çok güzel ve çok asil.
Emeyinize salık.
Sevgili orijin, bahsettiğiniz sevdiğim güllerimden biri. Dağınık şekli dolu dolu olması hoşuma gider. Tomurcuk hali de çok güzel. Kokusu hafif ama temizlik ve duruluk hissini veriyor insana.
Balkonunda böyle bir gülün olmasını istemez miydin?
108413
Güler Hanım kaç gündür gelip gidip bahçenizi inceliyorum
Pes doğrusu sizi canı yürekten tebrik ediyorum
Elleriniz dert görmesin Allah size uzun sağlıklı ömürler versinde hep bu muhteşem bahçeyle ilgilenin
Bahçenize bayıldım, bayıldım bayıldım kocamaan MAŞALLAHLAR
Bu bahar balkonun bir kenarında da gülleri görürseniz şaşırmayın.
Köşeye de yazarım "Güler Hanım bahçe kolleksiyonu" diye.
Kayısılar ve sihirbazlar ayrıca cezbediyor beni.
Şimdi bile elimde fısfıs dolaşıyorum, gülleri dikince bitlere karşı 24 saat nöbet tutarım artık.:(
İki gün önce sebze bahçesini dolaştığımda brokoliler daha portakal kadardı, bugün kocaman oldular.
108512
Lahanalar da dürülmeye başladı.
108513
108514
Bruksel lahanalarının arasında..
108515
Narlar olmaya başladı...
108516
Saz, püskül açtı ama o kadar uzun ki...
108517
Mevsimlik çiçekleri yavaş yavaş sökmeye başladım....
108519
Sakız sardunyalarının boyları 1.5 m yi geçti. O yüzden tek tek çiçeklerini fotoğrafladım.
108522
108523
108524
108525
Güler hanım,
bahçeniz her mevsim ayrı bir güzel. Sardunyalarınız tek kelimeyle muhteşemler yine.
Sevgiler.
Güllerin rengi güzel,
Hepsi kendine özel,
Sahibini sorarsan,
Onun da kalbi güzel.
Güneşin feri soldu
Yapraklar gazel oldu,
Bahçende dolaşırken,
Kalbime huzur doldu.
Ellerine sağlık, sen bitmeyen sevdanı sürdür, biz türkülerini söyleriz Güler'ciğim.
Sevgili hozat, bana dünyaları versen bu kadar mutlu olmazdım. Teşekkür ederim. Ne güzel bir şey "insanın kendisi için övgü içeren dörtlükler yazılması".
Gönlüne, diline kalemine sağlık.
Sevgili Kiraz, günebakan, trida teşekkür ederim. İnsanı ne güzel motive ediyorsunuz.
Sevgi Durul
18-10-2009, 10:59
Sevgili Güler hanım, gerçekten bir mucize bahçeniz. İnsan bahçeye girince gamını kederini unutuyor. Sanki cennetten bir köşe.
Bahçenizde altmış ikinci sayfaya kadar dolaştım. Güllerin, sardunyaların, haseki kupelerinin,adını şimdi hatırlamadığım o güzel çiçeklerin güzellikleri insanı başka yerlere götürüyor. Hele hele kartopu ve ispirya, olamaz böyle bir güzellk.(maşallah)
Tabi bu arada çimleriniz, tabi onların akibetini dolaştıkça öğrenecem. Bütün bu güzellkleri oluştururken sarfedilen emek ve yorgunluk her şeye değer.
Bütün bunların temelinde olan sevgi...Sevgisiz hiçbir şey olmaz zaten. Allah kolaylık versin, sağlık versin, Bahçenizdeki güzellikler artarak devam etsin.
Sevgili SDurul, sabah bahçeye çıktığımda saat ondu. Hava yağışsız hatta güneşli, ne yapabilirsem kârdır diyerek, attım kendimi bahçeye.
Yamaçdaki lavantinleri biçip, bozulmuşları söküyor, yerine yenileri dikiyorum. Tam onbir tane oy var. Bir tanesini adam edebilmek iki saatimi alıyor.
Bugün ancak iki tane yapabildim. Dikim yap, otunu temizle derken saat 15.30 olmuş. Daha yemek yemedim.
İçeri girip, duş alıp da bilgisayarın başına geçmem bu saati buldu.
Belim ağrıyor (hep eğik çalışılacak bir alan), karnım aç, başım ağrıyor ve çok da yorgun hissediyorum.
Diyeceğim bu kadar çalışınca ehh artık biraz da bahçe, bahçe olsun yani.
Haklısınız, eğer sevmesem kim yaptırabilir ki, beni zorlayan mı var?
Bitki sağlığına ilişkin usülleri okudukça yaşadıkça öğreneceğiz.
Bu arada çim konusundaki görüşmenizi bir çok kişi izliyor ve takip ediyor olduğunu dikkate alarak umarım detaylı bilgileri bu forumda tartışmaya devam edersiniz. Zira bu forumun başka bilmediğimiz bir amacı mı var?
Teşekkürler.
Sevgili gokhunt!
Bahçemdeki bitki ve sebzelerim konusunda elimden geldiğince yazıyor, fotoğraflar yüklüyorum.
Yaptığım hataları da belirtiyor, güzellikleri de sizlerle paylaşıyorum.
"Zira bu formun başka bilmediğimiz bir amacı mı var?" demekle neyi kastettiğinizi anlamadım.
Çim konusunu da hep sizlerle paylaştım. En son derin patlatma çekilmişti, onu da fotoğraflamıştım.
Şimdi, otomatik sulama borularını gömdük. Toprağı çapalama faslındayız ama yağmur yağdığı için çapa makinesini alana sokamıyoruz. Toprağın biraz kurumasını bekliyoruz.
Çapa işinden sonra güzel bir el tırmığı çekilecek, yine taşlar temizlenecek deniz yosunu da atıldıktan sonra hafif bir silindir işinden sonra tohum atma faslı gelecek.
Bütün bunları da yaparken sizler için fotoğraflamaya çalışırım.
Vildan Sönmez
18-10-2009, 16:52
Aman Güler Hanım, bahçeye kaptırıp kendinizi ihmal etmeyin, biraz uzanıp vücudunuzu dinlendirin.
Bir de : Daha dün akşam görümcemle sizin bahçenizi gezip, konuştuk,
Güler Hanım'ın bahçesi artık bahçe olmaktan çıktı arboretuma gidiyor dedi.
Dikim yap, otunu temizle derken saat 15.30 olmuş. Daha yemek yemedim.
İçeri girip, duş alıp da bilgisayarın başına geçmem bu saati buldu.
Belim ağrıyor (hep eğik çalışılacak bir alan), karnım aç, başım ağrıyor ve çok da yorgun hissediyorum.
Diyeceğim bu kadar çalışınca ehh artık biraz da bahçe, bahçe olsun yani.
Haklısınız, eğer sevmesem kim yaptırabilir ki, beni zorlayan mı var?
Sevgili Vildan, evet ben de aynı fikirdeyim. Yarın bahçede çalışmak yok. Nasılsa ev içinde de yapılacak çok şey var. Biraz ev işleri ile meşgul olurum sonra da tam siyesta.
Belli olmaz bakarsınız mutfağa dalarım sizlere kurabiye yaparım.
Lahanalar müthiş olmuşlar. Maşallah. Lahanalara tırtıllar çok geliyor değil mi?
Hem ellerinize hem de size sağlık :) Dinlenmek kesinlikle şart.
ciceksever70
18-10-2009, 20:10
Her gün forumu acinca bakiyorum Güler abla yine güzel resimler göndermis mi diye. Güller bir harika onlara söyleyecek söz yok. Keske benim de senin kadar bahceye cikacak vaktim olsa ablacigim. Calismadan olmuyor. Bahce simarik cocuk gibi hep ilgi istiyor. Sen de fazlasiyla simartiyorsun belli oluyor. Sevgiyle kal...
Bruksel lahanalarının arasında..
108515
Güler Hanım,
Sorum çok komik gelebilir. Hatta sorup sormamakta tereddüt ettim ama soracağım: O koca koca lahanalar marketlerde ve pazarda satılan o minik minik brüksel lahanalarının ana gövdesi mi? :dilli:
Minik brüksel lahanaları o gövdede mi yetişiyor?
Bahçe yine kendine hayran bıraktırıyor.
Güler Abla bize hangi kurabiyeyi yapacaksın? Çayıda ben demleyeyimde şöyle güllerin arasında içelim belki arkadaşlarda gelirler.
Güler Hanım,
Sorum çok komik gelebilir. Hatta sorup sormamakta tereddüt ettim ama soracağım: O koca koca lahanalar marketlerde ve pazarda satılan o minik minik brüksel lahanalarının ana gövdesi mi? :dilli:
Minik brüksel lahanaları o gövdede mi yetişiyor?
Bahçe yine kendine hayran bıraktırıyor.
Ben de tam aynı şeyi soracaktım sevgili, uzman16.Biz brüksel lahanasını minyatür lahana olarak biliyoruz.Güler Hanım sizin lahanalar brüksel lahanası ise o küçükler nedir?
Bahçeniz sonbaharda da muhteşem.Vildan hanım'a katılıyorum.Sizinki artık arboretum olma yolunda.
Sevgili uzman16 ve imgelem.
Evet Brüksel lahanaları kocaman kocaman yapraklı oluyor. Her yaprağın gövdeye birleştiği yerde bizim o ufacık lahanalar oluşuyor.
Seyretmesi çok güzel ve enteresan.
Yarın size daha yakından fotoğraf çekerim ama isterseniz aşağıdaki linke bir bakın.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=7121&page=97
mesaj 2902
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.