View Full Version : Güler / Bahçe
Sayma, benim aşırdıklarım belli olur sonra. :D
Bende aşırma bizim işimiz sanıyordum... Kolay gelsin usta...
Selehattin 67
04-11-2012, 18:56
aşırma derken ;) ;)
aşırma derken ;) ;)
Siz öyle yazdıklarına bakmayın sevgili Selehattin 67, cemal.S daha hiç bahçeme gelmedi. Lilium gelir ama bir salkım üzümü bile zor verirsiniz. Var abla der hiç bir şey almaz.
Sevdiği tek şey Oğuz'la tavla oynasın (hoş onu da pek bilmez ya) bir de ballı karides yesin. ;)
Selehattin 67
04-11-2012, 20:56
muhtemelen yazın sizi balıkesir de ziyaret ederim hatunla beraber ben o zaman aşırmak nasıl olur size gösteririm
Çok sevinirim, ben de çay hazırlarım güllü kameriyede içeriz, sohbet ederiz.
Ben çayı hazırlarken ne isterseniz alabilirsiniz. ;)
Sayın Güler Hanım,
Bahçelerin keyfinin kaçmaya başladığı bu günlerde hala sizin bahçenizin görselliğini seyretmek insana huzur veriyor.
Yukarıya resmini koyduğunuz kırmızı abutulion bitkinizde çok güzelmiş.
Muğladan size ve sevdiklerinize selamlarımla.
Teşekkür ederim, siz abutulionu Orhan Özbilgiç'in bahçesinde görmelisiniz, harika olan o.
Her nerede yaşıyor ve yaşatılıyorsa benim bahçede de yaşatmak isterim. (Buda sanki Reha Muhtar sözü gibi oldu)
Selehattin 67
04-11-2012, 21:37
Bu yaz geldik fakat aklımıza gelmedi abla kısmet bakarsın komşu oluruz bir arsa için gelmiştik olmadı sağlık olsun
Azzz sonra....diyerek sormak isterim, Muğla'da yok mu?
Bu yaz geldik fakat aklımıza gelmedi abla kısmet bakarsın komşu oluruz bir arsa için gelmiştik olmadı sağlık olsun
Hayırlısı olsun, bakarsınız daha iyisi olur.
Muğlada varda bizmi görmedik acaba?
Bu sabah bahçeyi bir dolaşayım dedim. Bu dolaşma en az bir saatimi alıyor.
Önce bir nar kopardım, iri iri dişli ve çok güzel tadı var, hem yedim hem dolaştım.
Muşmulalar çok iri olmuş bu sene, ama daha sertler olmamışlar, bir tane yedim ağzımı burdu.
Ayvalar güzel, onlara dokunmadım, 2 tane kırmızı etli biber koparıp yedim.
Kış eriği çok güzel, dalları erik dolu ama yeni yeni çiçekler de açmış. Manzarası hoşuma gitti. Bir avuç da erik yedim.
Kivileri soymak lazım yanımda bıcak yok diye onları ess geçtim.
Komşunun getirdiği kavunlar ağaç kütüğü üzerinde duruyor, bir kavun alıp içeri girdim. Öğle yemeğimi kafamdan hazırladım; 2-3 dilim kavun ve sigara böreği.
Oğuz kıymalı karnıbahar istemişti, dün akşam onu pişirmiştim. Pilav da var, o da onları yer.
Ben zaten bahçede dolaşırken onu ye bunu ye doyuyorum.
343642
343643
343644
Sayın Güler Hanım,
Bahçede geçirilen 1 saat insana yaşam kaynağı oluyordur umarım. Ne zaman bahçeye veya tarlaya gitsek vaktin nasıl geçtiğinin farkında bile olmuyoruz.
Sevdiklerinizle beraber bahçenizin zevkini doyasıya yaşamanız dileğimle, size ve eşinize Muğladan selamlarımla.
Abutulion kısmı şakaydı Muğla'da baktımda benim bahçede bol çiçekli bir tane varmış.
KAPTANzst
05-11-2012, 11:11
Kivileri soymaya biçak yanımda yok dediniz. Dalından alınca hemen yiyebiliyormusunuz:confused: Ben 10 gün kadar bekletip hafif yumuşayınca yemeye başlıyorum.:p Tadıda anca yerine geliyor.
Size afiyet olsun..
On gün evvel kopardıklarımızı biz de sıralamıştık, ama dün kopardığımı rahatça yedim. Hatta meyve salatası yapayım mı diye de düşündüm.
Güneş alan yerdekiler daha güzel olmuş oluyor, yaprak altında olanları biraz daha bekletmek gerekiyor.
Selehattin 67
05-11-2012, 11:52
biraz ekşi ve diri olur
biraz ekşi ve diri olur
...;) ben de zaten pek yumuşak halini sevmem, ağzıma bulaşmasın isterim. Hurmayı da olgun halde pek yemem.
Bu hali tam benlik.
343649
KAPTANzst
05-11-2012, 12:20
Torun gibi:D
Tatlı sevmiyor , acı ekşi olan her şeyi yiyor.:):)
sererdem
12-11-2012, 18:37
Güler hanım öncelikle iyi akşamlar demek istiyorum.Sonrada çok utanarak çünkü biliyorum ki oldukça meşgulsünüz ama benimle birlikte birkaç arkadaşa maviş çiçeği göndereceğinizi söylemiştiniz kargo yolu gözler olduk.sizi sıkboğaz etmek istemem ama merak ettim işte teşekkürler.Selamlar.
Selehattin 67
12-11-2012, 18:51
ahhhh kaptan ah güler ablam ankara toplantısında yaramazlık yaptınız diye hepimizin ağzına acı biber sürdü [ sayfada gürüntüleyebilirsiniz ]
Güler hanım sizi atlas çiçeği ve aloe vera dağıtan paylaşım ruhlu biriolarak sitede tanıdım ve ankara sonbahar toplantısında tanışmak nasipoldu enerji dolu bir kişiliğinizvar tabi buda etrafınıza yansıyor bahçeniz, eviniz, bitkileriniz çok güzel hepsini özenle baktığınızı bahçeyi gezdikçe gördüm hatta hayal bile kurdum benimde böyle bahçem olurmudiye :) allah herkesin gönlüne göre versin bahçenle ve sevdiklerinle mutlu ve sağlıklı olman dileğiyle :)
35235
Sayın Güler hn. Bahçenize hayran kaldım. Sağlıklı, mutlu ve huzurlu nice günler geçirmenizi dilerim. Tüm sevdiklerinizle. Gezim daha bitmedi zaten sık sık ziyaretinize geleceğim. Bu çiçeğinizde çok güzel maşallah. Ne kadar büyüyor? Benim küçücük bahçeme çok mu büyük olur. Birde sizden çelik zamanı gül çeliği rica edebilir miyim?
Sağlıcakla.....
Cumhur Tonba
10-12-2012, 08:57
Güler Abla,
Zaten bahçenizde rekor sayıda güzellikler var.
Bir rekor daha geliyor ki, kitaba girer. 5 kasım pazar gününden bu yana bahçenizde yoksunuz. Deseler inanmazdım. Nasıl sabrettiniz bu kadar. Şaştım kaldım inanın. Şimdi bahçeniz öksüz kaldım diye ağlıyordur.
Sevgili tekomusti, sağ olun iyiyiz.
Sevgili sevgi, çok naziksiniz, teşekkür ederim. Yolunuz düşerse buyrun gelin beraberce güllü kameriyede çay içeriz.
Eklediğiniz çalının adı ispirya. Hem beyazı var hem de pembesi. Benim tercihim de beyazdan yana.
Budamanıza bağlı. Sert budama yaparsanız büyütmezsiniz. Ben budamıyorum, onun sağa sola kol atarak salaş bir halde-özgürce yayılması hoşuma gidiyor. Ancak bahçeniz ufak ise pek tavsiye etmem zira çiçek ömrü çok kısa. Nisan ayında harika bir görünüm sergileyen ispirya on gün sonra yine yeşil yapraklı bir çalı haline dönüşüyor.
Sevgili Cumhur Tonba, biraz yanılgıya mı düştünüz? Bahçe sayfama fotoğraf yüklemiyorsam bu dolaşmıyorum anlamına mı geliyor? Ne mümkün.
Evde ne kadar yorulsam, soluk almaya bahçeye çıkıyorum. Elimde kâğıt kalem, notlar alıyorum.
Meselâ, bahçe yolu boyunca olan altunî taflanlar hem ihtiyarladılar hem de kabuklu bitle başları dertte. 40-50m boyunca yeni bir çit bitkisi arayışı içindeyim.
Lavantin sepeti bozdum, oraya mini bir süs havuzu yapmayı düşünüyorum.
Evin yan tarafındaki ortancaları sökmek zorunda kaldık (kalorifer kazanı için bir yere ihtiyaç vardı) onlara yer bulmam gerekiyor.
Torunların ağaç evini yaptım ama ikisini boğaz köprüsü gibi ip merdivenle birbirine bağlamam lâzım ip merdiven bulamıyorum, onun arayışı içindeyim.
Gülleri her budama isteği ile bahçeye çıktığımda kıyamayıp geri dönüyorum. Halâ o kadar güzel açıyorlar ki. " Yaaa bunlara nasıl kıyarım" diyerek vaz geçiyorum ama teşekkür etmek için birer öpücük kondurmadan da olmuyor.
İnan dahası da var........
Güler hanım merhaba,
Güler teyze desem kızmazsınız herhalde. 204 sayfanın tamamını gezdim ve sizi kendime çok yakın hissettim. bahçeniz muhteşem. agaçlar.nette yeniyim, üyeliğim eski ama aktif olarak bulunmamıştım önceden. hayalim sizinki gibi bir bahçeye sahip olmak ama henüz yerleşik hayata geçemedim, iş nerdeyse oradayım, şantiye şantiye geziyorum:( işsizlik zamanlarımda annemin Tokat'taki bahçesi ile ilgileniyorum.
hoşçakalın...
Teşekkür ederim sevgili jeozuu.
Dilerim; benim bahçemden daha güzel bir bahçeye sahip olursunuz. Daha çok gençsiniz, önünüzde inşallah kocamannnn bir zaman dilimi vardır ve siz de doya doya bütün düşündüklerinizi yaparsınız.
ayseldeniz
14-12-2012, 11:53
Nasıl bir bahçeye sahip olmak isterdiniz diye sorsalar hiç düşünmeden Güler ablacığımın bahçesi gibi derdim.Yok yok.Bizlere güzel örnek oluşturduğunuz ve emek verdiğiniz için sizi çok seviyorum.Selamlar.
Sevgili arkadaşlar, teşekkür ederim. Sezon kış olduğu için bahçede pek bir iş olmuyor ayrıca bu sıralar İstanbul'dayız.
İnşallah sağlığımız elverir de yine güzellikler yapabilirsek severek sizlerle paylaşırım. :)
Teşekkür ederim ayseldeniz.
Bu sabah bahçe de kardan nasibini aldı. Uyandığımda etraf bembeyaz, tertemizdi.
Üzüm bağı üzerinde bulunan ağ tamamen karla kaplanmış, alt kısmı ise bir kulübe içi gibiydi, çok hoşuma gitti.
356242
356243
356244
Hurma ağacında kuşlar da nasiplensinler diye bıraktığım hurmalar kar altında bir başka güzel görünüyor.
356245
seyfi0505
20-12-2012, 19:57
güler hanım rica etsem sizden brugmansia tohum veya çeliğinden alma imkanım varmı
Keşke olabilse de verebilsem. Benim saksılarım kocaman, çiçekleri döküldüğünde limonluğa alıp bırakıyorum.Tohumlarını da göremiyorum, İstanbul'a dönüyoruz.
Ama size tavsiyem; bu işin üstadı olan Zafer İnandıklı arkadaşımıza müracaat edin. Büyük kolaylık sağlayacağından eminim. Bana da kendileri verdi bu güzel çiçeği.
Orhan Özbilgiç
20-12-2012, 20:52
Bu sene size n'oldu Güler Hanım?
Hala Manyas'tasınız! Çokta şanslısınız. Zira siz oradayken kar yağmış baksanıza.
Bizde yeni geldik. Ancak bugünlerde orada olmuş olsaydık ta, kar göremiyecekmişiz. Bu soğuklar Karadeniz Sahilini pas geçecekmiş.:)
Ne güzel fotoğraflar. Hurmaların rengine zaten bayılırdım. Birde karla birlikte çok daha enfes görünüyorlar.
Ellerinize sağlık.
Selam ve sevgiler. Sağlık içinde keyifli günler.;)
Cumhur Tonba
25-12-2012, 14:14
Ooo. Orhan Abim, Güler Ablam, hele hurma ağacı fotoğrafı, Üzüm bağı doğal sera olmuş, ve güzel manzaralar. İçim açıldı doğrusu.
KAPTANzst
25-12-2012, 16:43
Kar görüntüleri için teşekkürler Güler hanım.
Hurmalar harıka görünüyor beyazlar arasında
Bu bahçenin yazı-kışı, ilk ve sonbaharı hepsi ayrı güzel:)
Sahibesi böyle bakarda bahçe nasıl güzel olmaz di mi?
Sayın Güler Hanımcığım elinize, kolunuza, emeğinize sağlık.
Sevgili arkadaşlar, sağ olun ama bahçe bu sene pek iç açıcı değil.
Evde biraz tadilat yapalım düşüncesi ile yola çıkınca hiç hesapta olmayan işler oldu.
Evin hemen yanı başındaki, on seneden fazla yere kök salmış ortancalar söküldü.
Bahçe kapısından eve kadar yürüme yolu kenarındaki altunî taflanları bit sardı, ilaçlamamıza rağmen kurtamadık.Yer yer sert kurumalar oldu. Yaz-kış yemyeşil güzel bir görüntü oluyordu ama şimdi çekilmiş dişler gibi yer yer aralık aralık oldu. Görüntü de hiç hoş değil.
Hepsini söküp yerine alev çalısı yapmayı düşünüyorum ama önce derin bir temizlik gerekiyor. Toprağı da bu dertden kurtarmam gerekir.
Daha yapılması gereken o kadar çok iş var ki..... ama bu sıralar eşimin sağlık durumu ve kontrolleri ile yoğun günler geçiriyorum, o yüzden hiç birini kafama takmamaya niyetliyim. İnşallah her şey yolunda gider, sağlığımız elverir de biz de bahçemize bir an evvel döneriz.
Cumhur Tonba
26-12-2012, 13:38
Güler Abla, senin elinden kurtulmaz hiç bir şey.
O bahçe ne ki? Bahçenize bir an evvel döneceğinize eminim.
halil~58
26-12-2012, 15:45
Güler hnm bahcenizin resimlerine gıbta ile baktım elinine emeginize saglık cok güzel bahceniz var darısı bizlere *** bende yeni yeni düzenlemiye başladım bu bahar suyumuz gelecek gerisi kolay
Orhan Özbilgiç
26-12-2012, 18:09
Güler Hanım;
Bana kalırsa da, bahçenizdeki dejenerasyonu önemsemeyin. Yıllardır keyfini çıkardığınız, ortancalar bir yıl bocalayıversin. Taflanları yerini dolduracak alternatifi düşünmeye başlamışsınız bile. Peyzaj eskisinden daha güzel bir biçimde ortaya çıkıverir. Bunuda siz, herkesten daha güzel becerirsiniz.
Önemli olan sizlerin sağlığınız. Umarım dilediğiniz gibi 'her şey yolunda gider.'
Esenlikler diliyorum.
Siz hiç canınızı sıkmayın sevgili Güler hanım, siz bir araya geldiğinizde o bahçe ve çiçekleriniz eminim eskisinden çok daha güzel olacaktır, bu sitede bir sürü arkadaşınız var, çoğunun evinde, Güler Atlası olarak misafir değil evin bir ferdisiniz, bir sürü bir sürü güzel dilekler, dualar alıyorsunuz, siz içiniz ferah tutun, şifası da gelecektir. Eşinize büyük geçmiş olsun diliyorum. Güzel haberlerinizi ben de beklemekteyim, umarım en kısa zamanda bizi müjdelersiniz
Cumhur Tonba
05-01-2013, 23:14
Sevgili Cumhur Tonba, biraz yanılgıya mı düştünüz? Bahçe sayfama fotoğraf yüklemiyorsam bu dolaşmıyorum anlamına mı geliyor? Ne mümkün.
Güler Ablacığım,
Ben bahçe derken aynı zamanda bu sayfayı kast etmiştim. Son mesajınız 05.11.2012 diğeri 10.12-2102. Bu nedenle yazmıştım. resim olmayabilir. Mesaj da yok. Tabii ki gerçek bahçenizi ve buradaki bahçenizi hergün dolaştığınızdan eminim.
Sevgi ve saygılarımla.
güler hanım bahçeye öldüm bittim.muhteşem.eğer kabul ederseniz bahçenizde işçi olmaya razıyım. [şaka]sürekli ordamı oturuyorsunuz yoksa yazlıkmı.benim bahçemde var malatyada.şimdi anladımki benimki bahçe değil harabeymiş.ben senin bahçenin köstebeği olayım.allah çoook uzun ömurler versinde oralarda mutlu yaşa.sevgiler.
Güler hn. sağlıklı, mutlu ve huzurlu nice yıllar dilerim. doğum gününüz kutlu olsun...
Sayın sevoş, sağolun.
Bahçem Manyas'da, biz İstanbul'da oturuyoruz diyeceğim ama bu sene zamanımızın çoğu Manyas'da geçti. Mart ayında gidiyoruz, Kasım ayında dönüyoruz İstanbul'a.
Aman, aman bahçe köstebeği olup da gelmeyin bahçeye. :)
Buyrun, agaclar.net üyesi olarak gelin de size çay-kahve ikram edebileyim.
Hem tanışmış oluruz hem de sohbet ederiz. ;)
YeniGine
09-01-2013, 23:32
ıhhhh ıh sevgili Güler Hanım darısı başıma inşallah!..
Beklerim sevgili YeniGine, çok da mutlu olurum.
Çayı güllü kameriyede koyarız, biz bahçeyi dolaşıp da gelene kadar çayımız demlenir. Ben bir koşu patates böreklerini de kızartırım, hem sohbet eder, hem de çayımızı yudumlarız. Ne dersiniz?
Beklerim sevgili YeniGine, çok da mutlu olurum.
Çayı güllü kameriyede koyarız, biz bahçeyi dolaşıp da gelene kadar çayımız demlenir. Ben bir koşu patates böreklerini de kızartırım, hem sohbet eder, hem de çayımızı yudumlarız. Ne dersiniz?
Sayın Güler;
Vallahi burada sizleri kıskananlar var.... :) Mesela ben...
Öyle güzel anlatmışsınız ki çayın kaynama fokurtusunu duyar, kızarmış böreklerin kokusunu alır gibi oldum.
Artık o sohbetde ne kadar güzel olur dimi:)
Sayın Güler;
Vallahi burada sizleri kıskananlar var.... :) Mesela ben...
Öyle güzel anlatmışsınız ki çayın kaynama fokurtusunu duyar, kızarmış böreklerin kokusunu alır gibi oldum.
Artık o sohbetde ne kadar güzel olur dimi:)
Eeee, siz agaclar.net üyesi değil misiniz? Buyrun siz de katılın aramıza. ;) Bahçem bütün agaclar.net'lilere açık.
Eeee, siz agaclar.net üyesi değil misiniz? Buyrun siz de katılın aramıza. ;) Bahçem bütün agaclar.net'lilere açık.
Ben daha çok yeni üyeyim.... ama sizlerin sıcaklığı ile hiçte yabancılık çekmediğimi söyleyebilirim. Misafirperverliğiniz için de teşekkür ederim.;)
İnşallah diyorum ve bahçemi sizlerin ki kadar olmasa da biraz düzenleyebilirsem bende tüm ağaçlar.net üyelerini davet edebilirim diye düşünüyorum.
Nevin Marangoz
15-01-2013, 22:56
Safranbolu toplantısına götürmek için, geçen hafta bahçeden topladığım erikler.
Ama maalesef evde unutmuşum.
Bu mevsimde, kütür kütür erik yemek de çok güzel, tadı mı? O da güzel.
50776
Merhaba Güler Hanım!
Sizi Ankara toplantısında tanıdım.Atlas-maviş aleovera dağıtımınız hep gözümün önünde. İçten, candan sevgiyle.Oarada ben de sizden atlas çiçeği ile maviş almıştım.Maviş olmadı ama atlas tuttu.Ona bakarken sizi görür gibi oluyorum.Zaten bahçenizi gezmek te bu yüzden.Toplantıdan önce biraz bakmıştım ama şimdi sayfa sayfa okuyorum.Kaç gecede bitirebilirim bilmem.Güllere
meyvalara sebzelere peyzaj uygulamanıza bakıp arada not ta alıyorum.Ellerinize sağlık.Her şey çok güzel.Bir çok şey de öğreniyorum.
Bizim Çamlıdere'de bahçemiz var.Orası 1300-1400 metre yüksek ve kışları sert geçiyor.sebze ekiyoruz.1000 ağaç kadar bodur elma birkaç ağaç armut ve ayva var.Kış eriği ilgimi çekti.Nereden aldınız?Başka adı var mı?Kış eriği diye arasam bulabilir miyim?
Sizden bir kök te osmanlı çileği istesem mümkün mü? Manyas'ta değilsinizdir herhalde.Ne zaman giderseniz.Yazları biz de Erdek'e gidiyoruz.Giderken veya dönerken de alabilirim.
Geçen yazdan beri ıtır yetiştirmeğe çalışıyorum.Erdek'te de sivrisinek oluyor.Orada televizyon seyrederken daha doğrusu şeker otunu internette ararken bir hocanın videosuna rastladım.Alman bir profesörün evine misafir olan bizim proferörümüz her odada ıtır görünce sebebini sormuş.Alman hoca da, ıtırın içindeki esansiyel yağların sivrisinekleri kaçırttığını hatta öldürdüğünü söylemiş.Ben de güç bela bulabildiğim ıtırı suda köklendirip ektim.Yaza Erdek'te bırakmayı düşünüyordum.Ama benim ıtır kazaya uğramış.Yeniden ekmiş Hediye.Bana da söylemiyor.Benim ıtır günden güne sarardı sarardı ve gitti.Şu anda başka bir dal suda.İnşallah yetiştireceğim.Sizde de sivrisinek varmış.Itırı deneyebilirsiniz.Faydalı olup olmadığını sonra konuşuruz.
Sevgiyle kalın..
Teşekkür ederim sevgili Nevin Marangoz.
Itır benim bahçemde var, ben Itır'ı değil de fesleğin sivrisinekleri kaçırttığını duymuştum. Güllü kameriye içinde de nereden baksanız 8-10 tane top fesleğene rastlarsınız.
Evin içinde sivrisinekler pek sıkıntı vermiyor, her yerde sinek telleri mevcut. Ama balkonda veya bahçede oturmak öyle bir dert ki anlatılması güç. Sanki mesai yapıyorlar mübarekler, saat 18.00 - 22.00 arası müthiş faaliyetteler.
Bizim burada çeltik çok ekildiği için bu dert bizde hep olacak gibi, köylüler randıman düşmesin diye de ilaç yapmıyorlarmış (mış diyorum, pek de bildiğim bir konu değil).
Balkonda salıncaklara koman kocaman cibinlikler koyuyorum. Güllü kameriye içine de bir keresinde otağ gibi cibinlik yapmıştım.
Kış eriğini tam hatırlayamıyorum ama sanırım İzvat Alara'dan almış olabiliriz. Belki de Yalova'dan. Bize satarken kışın bile kütür kütür erik yiyeceksiniz demişlerdi, ben de eriği çok sevdiğimden almıştık.
Tabii ki veririm, Osmanlı çileğimiz çok fazla. Erdek'e giderken de uğrayabilirsiniz. Ben de sık sık giderim Erdeğe, hem deniz kenarındaki çınarlar altında çay içmek hoşuma gider, hem de Yalı Çiçekçilik (Bülent Bey'e) sık uğrarım, o zaman da buluşabilirsek elden de verebilirim.
sami ulus
21-01-2013, 09:15
Sayın Meksika
Benim bahçem oldukça büyük 10 dönüm. Bu hale getirmek 10 senemi aldı ama şimdi çok keyif alıyorum hakikaten her bitkinin kökünde parmağımın izi vardır, uğraşım karşılığını kat kat verdi. Fotoğraf çekmede acemi olduğum için size istediğim detayda resim gönderemiyorum, becerebilirsem başka resimler de göndermek istiyorum. Güllerin sardığı kameriyede çay içmenin güzelliği bambaşka keşke sizlere de ikram edebilme fırsatım olsaydı. Bu güzelliği görmek için her hafta sonu Manyas'a kaçıyorum.
Selamlar.
Ben de bu halini seviyorum.
156247Böyle güzel bir yerin düzgün fotograflarını bekleriz. Ayrıca detaylarıda mesela bir kırmızı gülün yakın bir resmi ve aşımı çelik üretimimi besleyici ilaçlar kullanıldımı çiçeklere dadanan zararlılar oluyormu vs
gülenyüz
21-01-2013, 18:57
Sn Güler Usta dememe inşallah kızmazsınız.Ağaçlar Net Sayfasında kendime idol olarak aldığım büyüklerden birisiniz.Bahçeniz,Gülleriniz,harika .Emeğinize gönlünüze sağlık.Sevgiyle kalın.Saygılar.
Sayın gülenyüz, teşekkür ederim.
Ustalıkla alâkam yok, ben bu işin tahsilini de yapmadım. Bahçemde yaptıklarım çok değişik kitaplardan okuyup öğrendiklerim ve buradaki hocalarımızın tavsiyeleri ile oldu.
Çok yoruluyorum ama bir o kadar da keyifle çalışıyorum bahçemde. Çok daha erken başlamadığıma hep pişmanlık duymuşumdur. O yüzden bahçe tanzim etmeyi düşünen, bahçesi olan arkadaşlara tavsiyem bir an önce başlamaları.
Misss kokulu catleyalarım açmaya başladılar.
363377
363378
Phal ve cymbidıumlar daha tomurcuktalar. Saksı ayrımı yaptığım için biraz geçe kaldılar.
Çiçeklendiklerinde fotoğraflarım.
Bir arkadaşın bana verdiği Senecio rowleyanus çiçek açmaya başladı. Çiçeklerinin kokusunu ben karanfile benzettim.
363419
363420
Ben de şaşırmıştım Güler Abla, nasıl oldu da Latince ismini yazdı diye... ;) Tam da diğer ismini soracaktım Selenn Hanım... ;)
Senecion harika görünüyor Güler Abla, orkidelerin nefis. Yazın, güllü kameriyedeki açmış orkidenin güzelliğini hala unutamadım doğrusu.
Manyas'dan gelirken beraberimde getirdiğim karides çiçeklerinden kırmızı olan aldı başını gidiyor. Sarı ise yeni çiçek vermeye başladı.
Kırmızı renkli olanın ( Jucticia brandegeeana) boyu 1m yi geçti. sanırım Manyas'a giderken boyunu kısaltmam gerekecek.
Sarı olan ( Pachystachys lutea ) nın çiçekleri diğeri gibi değil, aşağıya doğru sarkmıyor dik, dik duruyor.
Karides çiçekleri yaz-kış yapraklı, yarı gölge seviyorlar. Kışa dayanıklı bitkiler, sarı renkli olanı suyu kırmızıya nazaran daha az seviyor. Ama her ikisinin de toprağı kurumamalı.
363425
363426
selenn'in bana getirdiği sukulentler hızlı büyüdüler. selenn de gördüğünde " ayy teyze bunlar benim sana getirdiğim minikler mi?" diye şaşırdı.
363427
Güler abla bu atlaslara ne yapıyorsun da bu kadar güzel oluyor benimkiler bir senedir yerinde sayıyor. Hangi arkadaşda gördüm bilmiyorum ama senecio sende de varmış. Seneciodan dağıtım yapmayacakmısınız. Eğer yaparsanız ilk sıraya beni yazın lütfen. Kokulu çiçeklere karşı ayrı bir zaafım var. Onları bir başka seviyorum. Orkidenin nasıl koktuğunu bilmiyorum ama görüntüsü muhteşem. Bir gün bende İnşallah kokulu orkide alabilirim.)
Merhaba sevgili gülsu,
Atlaslara toprakları kurudukça sadece su veriyorum, ara sıra da potasyum ilâve ediyorum. Başka yaptığım bir şey yok.
Sanırım ben kendileri ile pek ilgilenmediğimden beni kendilerine bağlamak için güzelleşiyorlar. Hani derler ya güzele bakmak sevaptır diye... (işin esprisi)
Senecio, bana malina'nın hediyesiydi, ondan dağıtım yapmayı şimdilik düşünmüyorum, belki daha da gelişirse ilerde yaparım.
Orkide... hele cattleya, imkânı olan arkadaşların edinmesi gerekir diye düşünüyorum. Ben çok seviyorum.
Sevgili Güler Hanım,bahçenizi yine zevk ve hayranlıkla gezdim.Keyifsiz geçen cumartesi geceme keyif ve yeni umutlar verdi.(Bu arada içeriden eşim ne yapıyorsun nerelerdesin diye seslendi,bende Güler Hanım'ın bahçesindeyim deyince ısrarla,sevgi ve saygılarımı ilet diye tekrar seslendi)Bilgilerinize:)Benim sevgim saygım ayrı:)
Teşekkür ederim sevgili berçin, siz de eşinize sevgilerimi, selâmlarımı iletin lütfen.
İşte arkadaşlar agaclar.net'li olmak bu kadar güzel şey.
berçin Hanımla tanışmadık.
Saat gecenin yarısı, arkadaşımız agaclar.net'e açmış olduğum bahçe sayfamda dolaşmış, fotoğrafları izlemiş-mesajları okumuş ve keyif almış. Ve taaa Samsun'dan bana sesleniyor, beğenisini belirtiyor hem de o kadar samimi ve içten ki. Belli ki beni dost bilmiş, hatta aramızdaki bu dostluğa eşi de şahit olmuş ki bana o da selâmlarını iletiyor.
Sevgili berçin sağ olasın, inan ben de siz agaclar.net'li arkadaşlarımı çok seviyorum.
elifbilge
04-02-2013, 07:59
Bu sabah bahçeyi bir dolaşayım dedim. Bu dolaşma en az bir saatimi alıyor.
Önce bir nar kopardım, iri iri dişli ve çok güzel tadı var, hem yedim hem dolaştım.
Muşmulalar çok iri olmuş bu sene, ama daha sertler olmamışlar, bir tane yedim ağzımı burdu.
Ayvalar güzel, onlara dokunmadım, 2 tane kırmızı etli biber koparıp yedim.
Kış eriği çok güzel, dalları erik dolu ama yeni yeni çiçekler de açmış. Manzarası hoşuma gitti. Bir avuç da erik yedim.
Kivileri soymak lazım yanımda bıcak yok diye onları ess geçtim.
Komşunun getirdiği kavunlar ağaç kütüğü üzerinde duruyor, bir kavun alıp içeri girdim. Öğle yemeğimi kafamdan hazırladım; 2-3 dilim kavun ve sigara böreği.
Oğuz kıymalı karnıbahar istemişti, dün akşam onu pişirmiştim. Pilav da var, o da onları yer.
Ben zaten bahçede dolaşırken onu ye bunu ye doyuyorum.
343642
343643
343644
Güler hanım selamlar kış eriği süper görünüyor.Nasıl edinebilirim bilginiz varsa paylaşırmısınız.Teşekkürler.
Sağlıkla.
Sayın elifbilge, tam hatırlayamıyorum ama ya Yalova'dan ya da Alara'dan almış olabiliriz.
Biraz evvel baktım, lodos hepsini dökmüş. Otların üzerinde sağlam kalanlardan bir avuç kadar toplayıp yedim. Biraz yumuşamışlar, eski kütür kütür halleri kalmamış.
Güler Hanım bahçenizi gizliden gizliden geziyorum. Artık yazayım dedim yazmazsam olmaz. :D Bu Senecio rowleyanus harika bence. Çok değişik bir bitki. Diğer bitkileriniz de çok güzel ama ben acaip olan bitkileri daha çok seviyorum. ;)
KAPTANzst
04-02-2013, 16:41
Selam.
Alınan çelikler tutarsa aynı cins erik olur.
Çekirdekten üretilen yabani olur ve aşılanması gerekir.
Şu anda alınan çelikler buzdolabı sebzelik kısmında nemli talaş içinde poşette saklanırsa, aşı zamanı iyi birer aşı kalemi olurlar. Aşı ile yapılan çoğaltmalarda büyüme daha hızlı olur.
Kolay gelsin.
Çok teşekkür ederim sayın KAPTANzst, siz gibi bilenlerin teyidi güzel oluyor. Biz de daha önce elde ettiğimiz çelikleri buzdolabının sebzeliğinde saklıyoruz. Aşı zamanı da uçlarından biraz keserek aşı yapıyoruz.
İnşallah bu mesajınızı arkadaşımız elifbilge de okur.
gülenyüz
07-02-2013, 13:46
Sn Güler Hanım Merhabalar,Nasılsınız.Benim size bir sorum olacak.İşin piri olarak.Meyve ağaçlarının dölleme olması için her çeşitten ikişer adet mi dikmek gerekir?Sevgi ve Saygılar..
Teşekkür ederim iyiyim ama inanın benim bu konuda bir bilgim yok.
Bildiğim bu durum kivi bitkisinde mevcut bir de kaymak ağacı için duymuştum. O yüzden siz bu sorunuzu Ziraat mühendisi olan bir arkadaşımıza sorarsanız daha doğru bir bilgi alırsınız.
Atlasınızın şöhreti tüm sitede biliniyor.. Size bir sorum olacak... Acaba kışın evdemı balkondamı bahçedemi tutuyorsunuz..Eger kapalı yerde duruyorsa hangi ay balkona bahceye cıkarıp hangi ay içeri alıyorsunuz... Cevabınız için şimdiden teşekkür ederım..Bol çiçekli günler dilerim...
Atlası Ekim ayı sonunda beraberimde İstanbul'a getiriyorum. İstanbul'da kapalı balkonda güneş gören bir yerde duruyor. Mart ayında yine benimle beraber Manyas'a gidiyor. Manyas'da açık balkonda bütün yazı geçiriyor.
elifbilge
11-02-2013, 15:24
Selam.
Alınan çelikler tutarsa aynı cins erik olur.
Çekirdekten üretilen yabani olur ve aşılanması gerekir.
Şu anda alınan çelikler buzdolabı sebzelik kısmında nemli talaş içinde poşette saklanırsa, aşı zamanı iyi birer aşı kalemi olurlar. Aşı ile yapılan çoğaltmalarda büyüme daha hızlı olur.
Kolay gelsin.
Çok teşekkür ederim değerli bilgileriniz için çeliklerim geldiği zaman her iki yoluda deneyeceğim.
Sağlıkla.
Kış geldiğinde Manyas'dan İstanbul'a gelirken beraberimde orkidelerim ve kışın dışarıda ya da limonlukta dayanamayacağını düşündüğüm bitkilerimi getiriyorum.
Kapalı balkonda mesut oluyorlar.
Clivia benimle beraber gelenlerden.
Taşınmayı huy haline getiren orkidem de öyle.
371447
371448
Üç gün önce yemeğe misafirim vardı. Benim çiçeklere olan düşkünlüğümü bildikleri için yeni bir güzellik getirmişler.
371450
Atlas çiçeğimden bu sene o kadar çok çelik verdim ki bitkim kuş kadar kaldı. Daha sonra da orasını kes, burasını kes acaba bitkimi küstürdüm mü diye merak ediyordum.
Ama beni üzmedi. Başladı benim güzelim tomurcuklanmaya.
371451
371452
371453
[QUOTE=Güler;1105218]Atlas çiçeğimden bu sene o kadar çok çelik verdim ki bitkim kuş kadar kaldı. Daha sonra da orasını kes, burasını kes acaba bitkimi küstürdüm mü diye merak ediyordum.
Sayın Güler hanım,
Bitki ve bilgi ne kadar çok paylaşırsanız o kadar çok karşılığını alırsınız.
Maşallah sizin atlasınızda öyle. Bol bol çiçeklerini görmeniz dileğimle.
gülenyüz
20-02-2013, 15:34
Sn Güler,merhabalar Nasılsınız.Çok sevindim Atlas çiçeğinizin küsmediğine,tomurcukları da çok güzel görünüyor.Ayrıca orkideleriniz rengide çok güzelmiş.Sevgi ve Saygılar...
Teşekkür ederim. Ben de atlas için bayağı endişe duyuyordum esasında. :)
[QUOTE=Güler;1105218]Atlas çiçeğimden bu sene o kadar çok çelik verdim ki bitkim kuş kadar kaldı. Daha sonra da orasını kes, burasını kes acaba bitkimi küstürdüm mü diye merak ediyordum.
[Atlasınızı büyük bir cömertlikle paylaşıyorsunuz..Ben henüz o şanslı gruba dahıl olamadım.. ama onu kaybedersenız hepımız cok cok cok üzülürüz...Naçizane fikrim kendiniz için kücük bir yedekleme yapabilirsiniz...Sadece dagıtmaktan degılde her hangı bır hava şartından düşmeden kırılmadan olusacak hasarı böylece sigortalamış olursunuz... Ve inşallah biz her zaman burada sizin o güzel atlasınızla gözlerimize bayram ettiririz..Çiçek kokusu ve renklerıyle dolu saglıklı günler dilerim....
Sevgili ıldır, çok ince düşünüşlüsünüz ve teşekkür ederim.
Ben hangi bitkimin dağıtımını yapıyorsam mutlaka en az iki saksı elimde tutarım.
Biri benimdir, diğeri yedeğim daha sonrakiler de dağıtımım için.
Mesela mavişin beyazı, bunu sağlayamadığımdan dağıtımım olmuyor. Bunu yedeklemeyi başaramıyorum.
Sn Güler,
Uzun zamandır bahçe sayfanızı izliyorum.Bugün yazmak kısmet oldu.
Hayran kaldım. İzlemlerimden çıkarttıklarım.
Bahçenizin kendi emeğinizin eseri olduğu belli oluyor.
Bahçenin tasarımı, çiçekler mükemmel. Her şey yerli yerinde.
Bahçe sayfanızda çiçekten başka bilgi de var.
Mesajlarınızı tek tek okumak gereğini duydum, ama okuyamadım.
Çok mesajınızda bilgi saklı… Başucu kitabı gibi…
Fotoğraflarınız; gerçekten çok güzel. Her fotoğraf itina ile çekilmiş. İnsanın baktıkça bakası geliyor.
Paylaşmayı seviyorsunuz.Başkalarına vermek içinde çiçek yetiştiriyorsunuz.
Herkesin yardımına koşuyorsunuz.Ne kadar iyi..
Sizi tanıdığıma sevindim. Saygılarımla…
gülenyüz
22-02-2013, 19:14
Çok teşekkür ederim.Bu gün Arkadaşlarımın bahçelerini gezip çiçek hediye ediyorum. Müsadenizle,
Hem gülleri, ağaçları budamak hem de bazı ağaçlara aşı yapmak için Manyas'a geldik.
Kış sezonu sonu bahçe hiç de iç açıcı değil. Bir iki gün güneş yüzünü gösterdi diye otlar hızla büyümüş, her tarafı sarmış.
Lodos bayağı hasar vermiş.
Yani arkadaşlar çok, çok iş var bizleri bekleyen. İnşallah Mart ayında geldiğimizde kolları sıvar, yapılacak olan işleri sıraya koyarız.
Bütün bu olumsuzlukların yanında, köyün tertemiz havası, sessiz-sakin hali hoşuma gitti. Bahçeye girer girmez mis gibi kokan çiçekli çalılar, bahar dalları çok hoşuma gitti.
Duvar boyunca ektiğim bahar dalları bu mevsimde çok hoş duruyor.
373206
373207
373208
Kır menekşeleri merhaba demişler. Kokuları da renkleri kadar güzel.
Hemen mini bir buket yapıp eve koydum.
Otlar arasından sümbüller, nergisler de yavaş yavaş baş çıkarmişlar. Mart sonu-nisan başı mis kokuları, güzel görünümleri ile bahçeyi renklendirirler.
373209
373210
373211
373212
373213
Ericalar da açmış.
373214
373215
373216
373217
373218
Her tarafta otlar adeta fışkırmış. Temizlemek gerekiyor. Ama fare kulakları da hızla yayılmış, tabii bunlar arzu edilenlerden.
Salkım söğüt de kıştan çıkmaya çalışıyor, yavaş yavaş yapraklanıyor.
373219
373220
373221
373222
373223
Yol kenarındaki altunî taflanları maalesef kurtaramadım. Hızla kurumalar başladı. Kek kel halleri çok çirkin duruyor. Boydan boya hepsini pürmüzle yakıp, sonra sökeceğim. Toprağını biraz havalandırıp, temizledikten sonra yerlerine ateş çalısı dikmeyi düşünüyorum.
373224
373225
373226
Bahçeyi yeni tanzim ederken aldığım pampas otlarını hiç olmayacak yere ekmişim. Acemilik işte.
Hızla büyüdüler ve yayıldılar. Görünümleri, pembe pembe püskülleri ile çok güzel duruyordu. Ama çatallanan yolun ortasına diktiğim için kenarları jilet gibi olan yapraklara değmeden geçmek için bayağı dikkat etmemiz gerekiyordu.
Bana ne kadar da kızsalar kıyamıyordum kesmeye.
Yılbaşı tatilini geçirmek için oğlum arkadaşları ile buraya geldiklerinde kesmek için çok uğraşmış ama başaramamış.
Dökmüş gazı, ateşe vermiş koskoca bitkiyi. Görünce çok üzüldüm. Ama baktım ki " ne yaparsan yap, istersen kes, istersen yak. Ben yine hayattayım " demiş, yeni yeni taze sürgünler vermiş, çok hoşuma gitti.
373227
373228
Çim alanda yer yer sarılıklar var.
Drenaj olmasına rağmen tabanda su var. Biraz daha zaman geçsin de adam edebildiğimiz kadar ederiz.
Lodos bayağı tahribat vermiş. Ortancaların diplerindeki çanaklar 30-40 m ilerilere sürüklenmiş. Toprak, gübre, çakıl koyduğum bölüm üzerimdeki ondilinler hem kırılmış hem uçmuşlar, tuğlaları yıkılmış. İş, iş her yerde-tarafta iş çok.
373229
373230
373231
Sabahları çok çiğ oluyor. Sanarsınız ki yağmur yağmış.
Yerler sırıl sıklam, gül yaprakları ıslak, dallardaki çiğ damlaları güneş vurduğunda kristal gibi parlıyor.
Yasemin hızla sarıyor duvarı.
Erikler kayısılar çiçek açmışlar.
373232
373233
373234
373235
Ağaçlar budandı.... dallar toplanacak.
Aşılar yapıldı.
373238
Duvar boyunca ektiğim bahar dalları bu mevsimde çok hoş duruyor.
373206
373207
373208[/QUOTE]
Biz İzmirde usttekı pembe bahar dalına JAPON BAHARI diyoruz... Bence o çiçeğe en cok yakışan isimde bu....
Kır menekşeleri merhaba demişler. Kokuları da renkleri kadar güzel.
Hemen mini bir buket yapıp eve koydum.
Otlar arasından sümbüller, nergisler de yavaş yavaş baş çıkarmişlar. Mart sonu-nisan başı mis kokuları, güzel görünümleri ile bahçeyi renklendirirler.
[373213[/CENTER]
Menekse deyınce aklıma bu gelır..Kokusu guzel kendısı utangac.. Hep bır yapragın arkasında gızlıdır..Cocuklugumdakı evde vardı.. duvar dipleri doluydu.. Hersabah toplar cay bardagına ıslatırdım... Beyazıda vardı ama cok azdı ve moru gibi kokmazdı...Güler hanım benı cocukluguma taşıdınız bugün..Keşki hep orada kalabilseydim....
Sevgili ıldır, mor kır menekşeleri için ne kadar güzel bir yakıştırma " Kokusu guzel kendısı utangac.. Hep bır yapragın arkasında gizlidir."
Çok doğru. Ben de çok severim, hiç zahmeti olmayan kendi halinde bir bitki. Ne yazık ki çiçeklenme dönemi çok az. Beyazını hiç görmedim.
Ne güzel değil mi; ufacık bir fotoğraf, bir olay, bizi nerelere götürüyor, özlemlerimizi hatırlatıyor.;)
Budanan onca ağacın dallarını toplamak, bazılarını daha küçük parçalar bölmek gerekiyor. Bunlar bahçede fırın yakarken hep lâzım olacak.
373293
Yağmur, soğuk diyoruz ama her şeye rağmen bahar geliyor arkadaşlar.....
373298
373299
Edirne seyahatimizde armut ve kayısı çelikleri almıştım.
Kızım hünnap'ı çok sever. Bahçede 3 ağaç var. Ağaçlardan birinin meyveleri küçüktü ona da aşı yapmak istedik.
Çelikleri yüklendiğimiz gibi Manyas'a geldik. Yaptığımız aşılar kabuk aşılarıydı. Bunlar yapılırken sizlerin de faydalanacağınızı düşünerek fotoğrafladım. Gerçi bütün bunlar daha da detaylı olarak çelik başlıklarımızda var. Ben sizlere hatırlatmak istedim.
Önce çeliklik dalları 1-2 göz bırarak küçülttük.
Hangi ağaca yapacaksak, aşı yapılacak dallarını kestik.
Kabuk aşı yapacaksanız kama kullanmanız gerekir. Bu kama ile ağacın kabuğunu gövdenin etli kısmından rahatça ayırırsınız ve içine aşılık çeliği yerleştirirsiniz.
Aşamalar....
Kamalar hazırlanıyor.
373300
373301
tekomusti
26-02-2013, 11:22
Saygıdeğer güler ablacım her bir kare resim çok güzel hayranlıkla takip ediyorum ve tiyolar kapmaya çalışıyorum maşallah ellerinize sağlık
Saygılar
Aşı yapılacak dal kesiliyor.
Kesilen yerdeki çapaklar, pürüzler temizleniyor.
373311
373312
Kabukla gövde arası açılıyor.
Kamalık yer açıldı.
Kama yerleştiriliyor. (Bu kama aşılık çeliğin kabukla gövde arasına yerleştirilmesini kolaylaştırıyor.
373329
373330
373331
373332
373333
Kamalar çıkartılıp, çelikler yerleştiriliyor.
Bir dala 3-4 tane çelik aşılayabilirsiniz, biri tutmazsa diğeri tutar hesabıyla.
373338
373339
373340
373341
Çelikler yerlerine yerleştirildi.
Sağ tarafta 2 adet çelik var, sol taraftaki kama. O da çekilip yerine çelik konacak.
373343
Aşılık çelikler yerlerine yerleştirildiler.
373348
Şimdi bu çelikleri sağlamlaştırmak gerekiyor. Ya bir bantla veya hafifçe nemlendirilmiş bir bez bağ ile sıkıca, zedelemeden bağlamamız lâzım. Yerlerinden oynamasın gövdeye yapışsınlar. Fazlalık bağlar kesilir.
373349
373350
373351
373352
373353
Aşılık çelikler de sağlamlaştırıldı. Şimdi iş geldi çamura.
Yapışkanca bir çamur hazırlanarak, çeliğin gözleri zarar gelmeyecek şekilde iyice sıvanır, hava almasını önlemek için.
373355
373356
373357
373358
373359
Sıra geldi çamurun dökülmesine mani olmak ve çeliklerin sürmesi için kumlu, gübreli, yumuşak toprak hazırlamaya. Bu karışımın tutunabilmesi için adeta bir saksı vazifesini görecek meteryali de naylonla yapıyoruz. Naylondan bir saksı diyelim.
Ağaç dalınının bir kısmını ve çelikleri de içine alacak şekilde naylonu sarıyor ve dikkatlice bağlıyoruz.
373360
373361
373362
373363
373364
Şimdi sıra geldi son aşamaya.
Naylon saksımız içine hazırladığımız kum ve gübreli toprağımızı koyacağız.
Bunu koyarken de çelik gözlerini zedelememeye dikkat etmeliyiz.
Bir miktar toprağı koyduktan sonra hafifçe parmak uçlarımız ile toprağı bastırmalıyız ki çamura temas etsin.
373367
373368
373369
Biraz daha gübreli topraktan ilave ederiz ama bu aşamada toprağı bastırmayız, yumuşak bir toprak olmalı ki verilen suyu rahatça alt kısımlara geçirsin.
373370
373371
373372
373373
Veeeee, kabuk aşımız tamamlandı. Şu sıralar havalar yağmurlu ve çamurumuz ıslak olduğu için sulamadık. Aşı tutana kadar çamur ve toprağı ıslak tutmamız gerekir.
Çok güzel oluyor bu şekilde fotoğraf desteğiyle bir konuyu anlatmak. Hiç aşı deneyimi olmamış ve denemek isteyenler için bulunmaz nimet. Ellerine sağlık teyzem...
Bu arada yaseminin fotoğrafına inanamadım, en son gördüğümde çatıya çıkmak üzerydi. Mis kokusunu duyar gibi oldum.
Teşekkür ederim selenn'im.
Yaptıklarımızı anlatır, paylaşırsak arkadaşlar için de faydalı olur diye düşünürüm. Mutlaka çok daha iyilerini yapanlar vardır, Ben kendi bahçemde yatıklarımızı paylaştım sadece.
İnşallah yakın bir zamanda " aşılarım tuttu arkadaşlar bakın " diye de fotoğraflarım. ;)
Sn. Güler Hanım,
Salkım söğüt en sevdiğim ağaçlardan biridir, ne zaman görsem, çocukluk anılarımı hep taze tutar.
Genç bir salkım söğütün altında kamp kurup, kendisini çadır misali kullandığımız güzel çocukluk yılları...
Bahar geliyor,.. hepimizin çocuklar gibi şen olduğu zamanlar...
Size bol sağlık ve kolaylıklar dileklerimle...
Güler Hanım elinize sağlık bu güzel paylaşım için.
Aklıma takılan şu:
Neden aşı sonrası aşı macunu yerine toprak kullanmayı tercih ettiniz?
Toprak,talaş,kum vb. karışımda aşı yeri nemli kalacaktır doğru ama bir de aşı yerlerinde mantar oluşma riski de var. Tabi bu benim düşüncem.
Aşı macunlarına bazen zararlı maddeler (tiner gibi) katılıyormuş, dededen kalma usul daha kolayımıza gidiyor. Maksat hava almaması olmalı.
Taze yapılan çeliklerde tercihimiz çamur olsa da budanan kalın dallarda zaman zaman aşı macunu kullanıyoruz. Ama mümkün olduğunca doğal olanları tercih ediyoruz.
FatihBahce
26-02-2013, 18:20
Aşı tekniğinizi inceledim. İyi fikir verdi.
4 metreyi geçen, meyveleri tepede olduğundan toplayamadığım bir kiraz ağacım vardı.
Geçen hafta yerden 50 cm yukarsını motorlu testereyle kesmiştim.
Ziraat 900 cinsinden dal keserek aşılamaya karar verdim.
İzmir buraya göre daha sıcaktır, geç kalmadınız mı? Alınacak çeliklerin kurşun kalem kalınlığında olması gerekir diye biliyorum. Siz yine isterseniz Mine Hanım'a danışın.
4 metreyi geçen, meyveleri tepede olduğundan toplayamadığım bir kiraz ağacım vardı.
Geçen hafta yerden 50 cm yukarsını motorlu testereyle kesmiştim.
Ziraat 900 cinsinden dal keserek aşılamaya karar verdim.
Amaç ağaçı bodurlaştırmaksa ziraat 900 cinsinden kalem aşılayarak değil, anacın bodur olması gerekir diye biliyorum.
Güler Hanım elinize sağlık bu güzel paylaşım için.
Aklıma takılan şu:
Neden aşı sonrası aşı macunu yerine toprak kullanmayı tercih ettiniz?
Toprak,talaş,kum vb. karışımda aşı yeri nemli kalacaktır doğru ama bir de aşı yerlerinde mantar oluşma riski de var. Tabi bu benim düşüncem.
Arkadaşımızın bu mesajı üzerine sayın Mine Hanım'a danışma ihtiyacını hissettim.
Biz kestiğimiz dala 3-4 yerden kabuk aşısı yapıyoruz. Biri tutmazsa diğeri tutuyor. Aşı yeri ıslak kalsın istiyoruz. Çamur sıvamak bu bakımdan iyi oluyor hem de alıştığımız için kolayımıza geliyor.
Mine hanım da h_doğan'ın bahsettiği mantar oluşumundan bahsetti, "olacak diye bir şey yok ama risk var, hem de bu yaralı yerden (aşı için yarıyoruz ya)zararlılar girerse ağacınızın da ölme ihtimali var. O yüzden aşı macunu kullanın, forumda da macunu evde kendiniz de yapabilirsiniz diye başlık da olmalı" dediler.
Ben öğrendim, istedim ki bilmeyenleriniz varsa sizler de öğrenin. :)
Biraz daha gübreli topraktan ilave ederiz ama bu aşamada toprağı bastırmayız, yumuşak bir toprak olmalı ki verilen suyu rahatça alt kısımlara geçirsin.
373370
373371
373372
373373
Veeeee, kabuk aşımız tamamlandı. Şu sıralar havalar yağmurlu ve çamurumuz ıslak olduğu için sulamadık. Aşı tutana kadar çamur ve toprağı ıslak tutmamız gerekir.
Sayın Güler hanım,
Sizin resimleyerek bir güzel anlatmış olduğunuz aşı çeşidi kabuk aşısı değil bilakis kalem aşısıdır. Yanlış anlaşılmaması için düzeltilmesi yararlı olur kanaatindeyim. İnşallah aşılarınız tutarda bol çiçek ve meyvelerini görürsünüz.
kamelyavadisi
04-03-2013, 12:13
Sayın Güler Hanım,
Bahçenizi ve çalışmalarınızı ilk sayfadan itibaren büyük bir hayranlıkla görme fırsatı buldum. Tebrik ediyor takdirlerimi sunuyorum.
Sağlıcakla kalınız.
Sevgili smnunal, buradaki tabiri bu. Kalem aşısında alınan çelik biraz da ağacın gövdesi yarılarak konmuyor mu? Bu aşıda gövdede hiç yarık yok. Tamamiyle kabuk arasında.
Yine de verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Başlıklarımızdaki aşı açıklamalarını inceledikten sonra düzeltmeyi yaparım. Sağ olun.
Sayın Güler arı olsam sizin bahçeden ayrılmazdım.Daha önce de kesinlikle beğenimi yazmışımdır ama her görüşte aşık oluyorum hele de o ilk sayfa da bahçeniz hoşgeldin diyor ya en çok o hoşuma gidiyor.Çok sabırlı biri olduğunuzu düşünüyorum ki ben diktiğim bir şeye 10 kez yerinden söküp bakmadan duramayan ve kurutan biriyim. Emeğinize ve sabrınıza hayran kaldım. Darısı bana:p
Güler hanım eskiden beri nerde çiçekli bir ev görsek sağında solunda ...fotoğraf çektirirdik arkadaşlarla. Sizin orada bir hazine saklı;) ben fotoğraf çekmeye ve ondan daha çok fotoğraf çektirmeye bayılıyorum kim bilir belki bir gün yolumuz düşer siz sağlıkla kalın.
cananbulak
05-03-2013, 17:09
Sn. Güler, merhaba, hayranlıkla baktım resimlerinize.. Sormam münasiptir umarım, arsa arayışındayız eşimle, istanbuldan yola çıkıp kocaeline baktık önce. İki öğretmen taşınmaya karar verdik ama bölge ve fiyatlar önemli bizim için.. Bölgenizdeki arsa fiyatları hakkında bilginiz var mı..?
Hiçbir fikrim yok. Bulunduğum köy bir çerkez köyü, genelde çerkez olmayanlara pek arazi satmazlar.
Ben yerleşme için Erdeği çok beğenirim. Mutedil havası vardır, ulaşımı kolaydır. Yerinizde olsam oralara da bakardım.
ykaya194
08-03-2013, 11:06
Güler Hanım,
Bahçenizi bugün ilk defa gördüm ve hayran kaldım,daha önce niye bakmadım diye kendimi suçluyorum. Ceviz bahçemin bulunduğu Biga/Çanakkale'ye ye giderken sizi ziyaret eder o muhteşem manzaralı bahçenizde acı bir kahvenizi yudumlama zevkini tatmış olurdum.
Rahatsız etmezsem, nisan ayında sizi ziyaret etmek isterim.
selamlar,
Rahatsız etmek ne kelime sevgili ykaya194, mutlaka beklerim. Ama bir gün evvelinden mesaj atar veya telefon ederseniz daha iyi olur, çünkü ben orada da sera sera dolaşırım. Haberim olursa evde olurum. ;)
Ceviz bahçemin bulunduğu Biga/Çanakkale'ye ye giderken
Bu bahçe biganın neresindedir, bigaya arasıra giderim gitmişken bir kaç ceviz ağacı sökeyim pardon bir kaç ceviz ağacı sulayayım da gölgesinde oturmayı hak edeyim. :)
ykaya194
09-03-2013, 10:53
Bu bahçe biganın neresindedir, bigaya arasıra giderim gitmişken bir kaç ceviz ağacı sökeyim pardon bir kaç ceviz ağacı sulayayım da gölgesinde oturmayı hak edeyim. :)
Sevgili lilium,
Kozçeşme beldesinde, Biga'dan Çanakkale'ye giderken ÇOMÜ Ağaköy kampüsünden sola dönünce tabela var, birkaç köy geçince ulaşılır.
Ceviz bahçemi yeni oluşturdum fidanlar henüz daha genç yazık olmazmı? ama komşularımın bahçelerinden sökebilirsin (eğer dayak canın istiyorsa tabi ) şaka, şaka.
Genelde yazları orada oluyorum, memnuniyetle beklerim.
Beldeye 1 km kala yol üzerinde çift kurnalı bol suyu olan bir çeşme var (çeltik çeşmesi) onun önündeki ceviz bahçesi benim ayrıca yerleşim yerinde muhtelif meyve ağaçları olan bahçe içinde küçük bir evim var, buyurun misafirim olursunuz.
selamlar,
Sevgili ykaya194, lilium da Çanakkale civarında bir arkadaşına ceviz bahçesi kuruyor iki senedir.
Sevgili lilium,
Kozçeşme beldesinde, Biga'dan Çanakkale'ye giderken ÇOMÜ Ağaköy kampüsünden sola dönünce tabela var, birkaç köy geçince ulaşılır.
Selamlar sayın ykaya194, kozçeşmeye bir kaç kez gelişim var, inşallah o tarafa doğru yolumuz düşerse uğramayı unutmam.
Arkadaşıma kurduğumuz ceviz bahçeside biga yenimahallade yamaç bir arazi arasıra uğrar eksik yaptıklarına yardımcı olmaya çalışıyorum.
ykaya194
09-03-2013, 16:12
Arkadaşıma kurduğumuz ceviz bahçeside biga yenimahallade yamaç bir arazi arasıra uğrar eksik yaptıklarına yardımcı olmaya çalışıyorum.
Sevgili Lilium,
Yenimahalle ve çevre köylerdeki etlerden üretilen sucuğun tadına doyum olmaz, bir hafta her öğün yenilse bile bıkmazsınız.ahh.Yalova gezisine sizde katılsanız,yanınızda getireceğiniz bu sucuklarla mangal keyfimiz katmerli olsa bee.ya
Güler Hanım sakın duymasın haa.
Hem duydum hem de okudum bee yaa. ;)
gülenyüz
09-03-2013, 18:38
İyi ki varsınız Sn Güler,ve iyi ki ben bütün Arkadaşlarımı tanıdığım gibi sizi de tanıma fırsatı buldum.(Hem resimlerden hem de yaptığınız yazdığınız )yorumlardan.İnsana cesaret veren bir yanınız var.Güçlülük anlamında belkide; bahçe sayfanızda ki çiçeklerden, sebzelerden ağaçlardan ,aldım izlenimi .Bilmiyorum.Saygılar,
Ne güzel değil mi sevgili gülenyüz, iyi ki sizler de buradasınız. İşte hep beraber birşeyler yapmaya çalışıyoruz. Kâh paylaşım, kâh eğlenme, bilgilerimizi aktarma, yeni yeni şeyler öğrenme. Sağ olsun agaclar.net.
Hiçbir fikrim yok. Bulunduğum köy bir çerkez köyü, genelde çerkez olmayanlara pek arazi satmazlar.
Ben yerleşme için Erdeği çok beğenirim. Mutedil havası vardır, ulaşımı kolaydır. Yerinizde olsam oralara da bakardım.
Yola cıksam Tanrı Misafiriyim desem.... Benimkisi hayal ya.... Nasip olurmu acaba Çerkez köyünde ziyeretinize gelmek? Sizleri ve Çerkez komşularınızı tanımak ne güzel olurdu şahsım adına : )
Sevgili Lilium,
Yenimahalle ve çevre köylerdeki etlerden üretilen sucuğun tadına doyum olmaz, bir hafta her öğün yenilse bile bıkmazsınız.ahh.Yalova gezisine sizde katılsanız,yanınızda getireceğiniz bu sucuklarla mangal keyfimiz katmerli olsa bee.ya
Güler Hanım sakın duymasın haa.
Bak ben bunu ilk sizden duyuyorum (boğazla fazla derdim olmadığı için duymamışım) Bir dahakine bunu dikkate alacağım :) Söyleminizi daha dikkatli düşündüğümde haklılık payınız var gözlemlerim bölgede yapılan hayvancılık aile tipi ve daha çok mera besiciliğine dayalı hayvanlar dağ bayır gezdirilip otlatılıyor köylerin içi hayvan tezeğinden geçilmediği hayvanların gezer olduğunun bir kanıtı. gezer hayvanın eti güzel olacağına göre sucuğunun da tadına doyum olmayacağı bir aşikar.
Yalova gezisini ne zaman yapıyorsunuz tarih uygun biz uygun olursak söz o sucukları yerin dibinde olsa bulur gelirim, yalnız pişir derseniz o konuda çok beceriksiz (kabiliyetsiz) im, be yaaa. :)
Güler ablanın çaydanlıkları yaktığı gibi yakarım diye korkuyorum kömür karası bir sucuk yemek istemezsiniz sanırım. :D
ykaya194
11-03-2013, 12:16
http://f1303.hizliresim.com/17/c/kykpb.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Resimdeki çiçeği 4 yıl önce üstünde çiçek varken dikmiştim, sonraki üç yıl hiç çiçek açmadı, bu sene ilk defa çiçek açtı.
sorum şu olacak: çiçeğin adı nedir?,bakımı nasıl yapılır.
teşekkür ederim.
Sevgili ve saygıdeğer Güler hanım,15-20 gündür bahçenizin anca 140 sayfasını gezebildim.Şuan bile kelimelerin kifayetsiz olduğu noktadayım.Kimbilir önümdeki 70 sayfada beni neler bekliyordur.
Eliniz,diliniz,yüreğiniz,kaleminiz dert görmesin.Bitkilerinizle aranızda özel bir iletişim oluşmuş.Siz onları sevdikçe ,onlarda size sevgilerini gösterebilmek için,ellerinden geleni yapmışlar.Hatta-Allah korusun-hasta olsanız,size kalkıp nane limon bile kaynatacaklar :)
Koli sıkıntınızı okudum.Köyümde küçük bir market ve çeşitli dükkanlar var.Keşke ulaştırma imkanım olsa da,onların attığı,yaktığı kolileri size ulaştırabilsem.
Sayın lillium ve diğer arkadaşlarınızla atışmalarınız çok hoş.Allah muhabbetinizi bozmasın.
Şimdilik sağlıcakla kalın,hoşça ve dostça kalın.Eşinize ve size saygılar.
Bu sümbül ve nergisimi size gönderiyorum.
377734
Orhan Özbilgiç
13-03-2013, 10:56
Sevgili Güler Hanım;
Ne diyebilirim? Tek kelimeyle ''TECRÜBE''
Allah nazardan saklasın. Her mesajınız, her fotoğrafınız birer öğreti. Bu ne donanım? Bu ne beceri?
Fotoğraflar laf olsun diye konulmamış. Her biri birşeyler öğretiyor. Ya bitkinin adını, ya marazını, ya çiçeklenme mevsimini veya neyin nasıl yapıldığını gösteriyor. Mesajlarınızda bunları destekliyor.
İşte olması gereken bu! Bu sayfalar sadece görsellik içeren fotoğraflarla doldurulmamalı. Bitki aşığı bizlere, sizin sayfalarınız gibi bir şeyler öğretmeli veya bildiklerimiz hatırlatmalı.
Şahsım adına sizi kutluyor ve teşekkür ediyorum. Bu arada öğretilere birebir katkısı olduğundan emin olduğum, Sevgili Oğuz Bey'i de selamlıyorum.
Sevgili ykaya194, çok güzel çalı türü olan ve bu mevsimde açan bu bitkinin adı: Chaenomeles'dir.
Bizde Bahar dalı veya Japon ayvası olarak geçer.
Bakımında bir özellik yoktur.Arzu edilirse çiçeklenme sonunda budama yapabilirsiniz.
Böyle sormak istediğiniz bitkileri arkadaşlar Forumda " Bu Bitkinin Adı Nedir? başlığında soruyorlar, ve alınan cevap da Bu Bitkinin Adı Budur başlığında belirtiliyor.
http://www.agaclar.net/forum/940010-post961.htm
YeniGine
13-03-2013, 13:16
Sevgili Güler Hanım; ben de bahar dalı ne zaman budanmalı diye merak ediyor idim, çiçeklenme geçtikten sonra budayabiliyoruz demek ki... Teşekkürler.
limonağacı
13-03-2013, 13:43
76084
Sevgili Ferda, zenfree, yaptığım biber salçasının biberleri.
Salçalarımı beğendiniz mi?
Sevgili Güler, Biber salçası sayfasına takılı kaldım. benim son yaptığım salçadan kalan acı-tatlı karışık 2 kg. civarı tohumum var. Biberler o kadar güzel,o kadar al ve albenili,o kadar çıtır ve tazeydiler ki atamadım tohumları.Birisi ekebilir diye ziyan etmek istemedim. Hala da saklıyorum. Biber salçasını seven ve de uygun yeri de olan (benim gibi maceraperest, zorlanmayı seven) sizi görünce olabilir diye düşündüm. Antep biberini ne derece tanıyorsunuz bilmiyorum ama çok tatlı bir acıdır.çıtır ve gevrektir.düşünürseniz size göndermek istiyorum. Google'da görselleri var. Dolması da turşusu da çok güzel oluyor. Eğer arzu ederseniz hemen gönderirim. Saygı ve selamlar.
İstanbul'a yalancı bahar gelmiş gibi görünüyor ama benim balkonuma bahar iyiden iyiye geldi arkadaşlar.
Çiçeklerimin bir kısmı açtı, bir kısmında tomurcuklar var, bir kısmı da topraktan başlarını çıkardılar, adeta günaydın diyorlar bana.
Sarı karides çiçeğim gün geçtikçe serpiliyor, gelişiyor.
Bu çiçeği Manyas'dan İstanbul'a getirdiğimde bitkinin boyu 13 cm kadardı. Kışı kapalı balkonda geçirdi, yavaş yavaş da uzadığını farkettim. Şu an boyu 40 cm olmuş.
Bu çiçeği bir arkadaşımda görmüştüm, çiçek boyları da 2-3 cm civarında oluyordu. Bende çiceklendiğinde olsa olsa ciçek boyları 4 cm civarında olmuştu.
Bu türü kırmızılar gibi değil, onların çiçek yapıları aşağıya doğru sarkıyor ve uzunca oluyor.
Bendeki bu sarı türü şimdi çiçeklendi, ve çiçekleri inanılmaz büyüklükte. Kaç cm. tahmin edersiniz?
( tam 12 cm boyunda geliyor çiçek boyları)
377982
Benim vefakâr çiçeğim, atlasım.
377983
377984
377985
Sayın smnunal, bu atlasımdan çok çelik dağıttım, sizde yok mu?
Ben de çok seviyorum bu vefalı çiçeği. Atlaslar hakkında pek bilgim yoktur, yılda bir defa açtıklarını okumuştum yanılmıyorsam. Ama benimki şımarık, ben sevdikçe, ona güzel sözler söyledikçe, sık sık çiçek açıyor.
Çiçeksiz hali senede en fazla iki ay.
Sevgili Güler hanim, ne yalan söyleyim tüm bahceniz tüm bitkileriniz bizlere gösteriginiz tüm güzelikler bir yana, zaten söyleyecek birsey bulamiyorum, ama bu Atlasiniz yokmu:)). Birtek sizin Atlasiniz cicek konusunda bu kadar bereketli sanirim.
Forumda cicek acmis bir Atlas görürsek eger, ayni alt yazi gibi hep "Güler Atlas" diye mutlata yaziyor:)). Hayran kalmamak mümkün degil.
Bakalim bende sizinkine benzer kirmizi cicek acan bir Atlas edindim (almanyadan), suan kendi halinde sürgün verip duruyor, cicek acma konusunda biraz haylaz gibi görünüyor, hic niyeti de yok sanki:)).
Saglik ve huzur icersinde sevdiklerinizle birlikte ciceklerinizin bol bol keyfini cikarmanizi dilerim......
Sevgiler
Sayın smnunal, bu atlasımdan çok çelik dağıttım, sizde yok mu?
Sayın Güler Hanım,
Sizlerin ve sahiplendirmiş olduğunuz arkadaşların atlaslarını gördükçe bende bu bitkiyi sevmeye başladım. İnşallah birgün çiçeklerini yakından tanıyıp sevme mutluluğuna bizlerde nail oluruz.
Amin,darısı tüm Güler atlasından yoksun olanların başına :)
Yapmayın yaa, sevgili smnunal - mügem, üzülüyorum şimdi. Bunda kesilecek dal pek kalmadı, ama biraz bekleyin, Manyas'daki belki daha elverişlidir. Bakmam lâzım.
Hay Allah, ne yapmalı bilmem ki? Sizleri atlassız bırakmaya da gönlüm razı olmuyor.
79208
bu nasıl güzel bir bahçe böyle... bakmaya doyamadım güler hanım...
Güler Abla iyi geceler.Hala bahçenizi dolaşmayı bitiremedim.
Bu saatte size dünürcülüğe geldim :)
Sardunyaların budama zamanı geldi mi?Arıyorum bölümüne isteğimi yazıyorum.Saygılar.
Yapmayın yaa, sevgili smnunal - mügem, üzülüyorum şimdi. Bunda kesilecek dal pek kalmadı, ama biraz bekleyin, Manyas'daki belki daha elverişlidir. Bakmam lâzım.
Hay Allah, ne yapmalı bilmem ki? Sizleri atlassız bırakmaya da gönlüm razı olmuyor.
Eger Manyas ta gönderebileceginiz üçüncü bir yaprak bulursanız Mügem ve Smnunal dan sonra banada gönderirmisiniz..Tabii sizin bitkiye zarar vermemek kaydıyla..Yoksa müsait olacagı bır zamanı beklerim...
Güler Abla iyi geceler.Hala bahçenizi dolaşmayı bitiremedim.
Bu saatte size dünürcülüğe geldim :)
Sardunyaların budama zamanı geldi mi?Arıyorum bölümüne isteğimi yazıyorum.Saygılar.
.....:D, ben sardunyalarımı budamam ki. :)
Nisan ayı içinde, bütün sardunya saksılarımı tek tek boşaltırım. Önce saksının içini güzelce fırçalayarak yıkarım. Hatta bazen çamaşırsuyu bile kullanırım ki iyice dezenfekte olsun.
Daha sonra içinden çıkan eski toprağı biraz elerim, temiz saksıya koyarken bunu alt kısma yerleştiririm. Çünkü bütün sene sardunya ondaki vitamini çekmiştir diye düşünür, saksının üstüne yeri hazırladığım verimli toprağı koyarım.
Bitkiyi de temizlerim, kök kısmını biraz keserim, hastalıklı dalları atarım, bu arada ayrılacak olan kökleri de ayırır, bu esnada kırılan dalları da yeni yeni saksılara dikerim. Anaç sardunyamı da yeni hazırladığım temiz saksıya yerleştirir, can suyunu verip yerine yerleştiririm.
İşte bu işlemler sırasında ayırdıklarımı da beni ziyarete gelen arkadaşlarımıza saksıları ile veririm. ;) :D
cörekotu
18-03-2013, 01:13
Sevgili Güler teyzecigim, uzun zamandan beri takipcinizim, sayenizde dizi izlemeyi biraktim hergün agaclar.neti takip ediyorum, ellerinize emeklerinize saglik... bahceniz icin söyleyecek cok sey var ama insanin dili tutuluyor bu güzellikler karsisinda, Masallah diyorum, Allah nazarlardan saklasin... bahcenizde ailenizle saglikli nice güzel günleriniz olmasi dilegiyle sevgiyle kalin...
fikreteren
18-03-2013, 21:54
Güler hanım ben sarı karides çiçeğinden geçen sene siteden getirdim .Gayet güzeldi.Ne olduysa yapraklarını döktü hala yapraksız nedendir acaba.
Bilgilendirebilirseniz memnun olurum.
hanımeli
19-03-2013, 11:04
sevgili Güler abla,
size abla demek geldi içimden,çünki sadece sevgi dolu insanların yürekleri gibi olur ellerini attıkları işleride,
bıkmadan,usanmadan tüm sevginizle yıllarca emek vermişsiniz,artık idolüm sizsiniz.
Nolur takıldığım,beceremediğim yerde mesajlarıma bilgi ve sevginizle cevap verin,bende sizin bahçeniz gibi bir bahçe sahibi olmak istiyorum İnşallah.
Allah sizide Bahçenizide nazarlardan korusun.
Sevgili fikreteren, sarı cinsinin bakımı biraz daha zor galiba. Kırmızı olan suyu seviyor ama sarı olanı biraz daha az su seviyor. Toprağı kurudukça su veriyorum. Cam kenarı seviyor, bol ışık istiyor galiba. Ben de tam huyunu suyunu alamadım bu çiçeğin.
Benimki kapalı balkonda cam kenarında. Çiçek boyutları yapraklarının iki katı kadar, yapraklarının bazıları da şeftali yaprağı gibi hafifçe kıvrılmış, inceledim bir böcek filan da yok, biraz yaprak gübresi vermeyi düşünüyorum.
Acelyanın yaprakları döküldüğünde ben dallarına-gövdesine su fısfıslıyorum. Acaba buna da öyle mi yapsak? Bence isterseniz suyuna biraz yaprak gübresi koyup, gövdesine dallarına bira fıs fıs yapın, gözlerinden belki yaprak verir.
Olmadı Mine Pakkaner'e sorarız.
Sevgili HANIMELİ, çok teşekkür ederim. Siz hiç merak etmeyin, zamanla o kadar güzel bir bahçeniz olur ki, nasıl yaptım diye de şaşırırsınız.
Forumumuzda her türlü bilgi var, sağ olsun hocalarımız da arkadaşlarımız da her sorumuza gönülden cevap veriyorlar. Yeter ki bol bol okuyun.
Hiç çekinmeyin, nerede problem yaşarsanız bana rahatlıkla sorabilirsiniz, ben de bildiklerimi size zevkle aktarırım. Ancak bu sorularımızı ilgili başlıklar altında soralım ki, başka arkadaşlara da faydası olsun. Bana özelden sorarsanız, soru da cevap da orada kalır, sizden başkasına faydası dokunmaz.
İşlerinizde kolaylıklar dilerim.
Güler ablacığım,
Nasılsın? Her zamanki gibi yine döktürmüşsün. Atlas'ın çiçeğine bayıldım. Sarı karides bende de var ama nerden bulaştığını bilmiyorum kabuklu bit var bir türlü kıramadım. Ne ölüyor ne büyüyor. Aslında çok nazlı değil. Susuzluğa dayanıklı ama mutlaka bol ışık istiyor senin de dediğin gibi :) . Kısmetse Manyas'a dönüş ne zaman?
Bahçenize hayran kaldım .Ellerinize sağlık .Ayrıca verdiğiniz bilgiler için de teşekkür ederiz.
neslihan0602
23-03-2013, 22:08
Güler ablacığım merhaba,bahçenize hayranlıkla bakıyorum saatlerdir,demek ki kan çekmiş;İkizce-Manyas bağlantısını görünce 'işte tamam toprak çekiyor' dedim.Benim annem de çerkes,Kızıksa,balıklıdere, manyas,hacıosman'da birçok eş dost var..ben Ankara'dayım gölbaşında yaşıyorum,burada da İkizceli birçok aile var,Otuzoğulları,Canbolatlar vs vs.Ne güzel sizinle burada karşılaşmak:eek:Haziran ayında geleceğiz inşallah memlekete,siz de uygun olursanız ziyaretinize gelmek isterim. Hem güzeller güzeli bahçenizi, hem sizi görmek benim için mutluluk olur görüşmek dileğiyle..
edelvays58
25-03-2013, 19:49
Kimdir bu Güler Hanım diye arada merak ettim ama bu akşam bahçenizi geziyorum. Muhteşem. Ama en çok hayran olduğum şey sizin çalışkanlığınız, azminiz ve doğaya olan aşkınız. Sizi kutluyorum. Size imreniyorum :-))
Sevgili Güler hanım, eşim meyva bahçesinde ki ağaçlarının bir kısmına aşı yapacak birini arıyordu. Neden kendin yapmıyorsun dedim, ben bilmiyorum deyince sizin sayfanızda ki uygulamayı gösterdim korka korka bir tane yaptı başarılı olursa seneye diğerlerinide kendi yapacak:) Açıklamalı verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz, sevgi selamlarımla.
sererdem
28-03-2013, 19:54
Sevgili Güler hanım bahçeniz gibi gönlünüzde zengin hani binlerin annesi denilen bir çiçek var ya siz onun gibisinz.Bana gönderdiğiniz maviş çiçeğide sağlıklı bir şekilde büyüyor tekrar teşekkür ederim emeğinize gönlünüze sağlık.
Siz de demek ki emek vermişsiniz büyümeye başlamış. Bol bol çiçeklerini görün inşallah.
edelvays58
29-03-2013, 23:41
Güler Hanım,
Her gece fırsat buldukça bahçenizi geziyorum. Daha 40 lı sayfalardayım. Yazışmaları okuyorum ve hayranlığım gittikçe artıyor. İçinizdeki sevgi çiçeklerde ve yetiştirdiğiniz bitkilerde kendini gösteriyor.
Catleya orkidesine bayıldım. En kısa zamanda bir tane edineceğim.
İyi geceler. Sevgilerimle
Bahçenizi büyük bir keyif; huşu,huzur ve mutluluk ile gezerken ; o eşsiz görselliğin yanında bilgeliğinizi ,tecrübelerinizi aktarırken kullandığınız üslubu ,insanlara yardım etmek ve elinizdekileri paylaşmak için gösterdiğiniz nezaketi ve misafirperverliği ,yardımseverliği herşeden önemlisi insanlğı keşfediyor insan ...
Paylaştığınız herbir harf için teşekkürler.Sizden o kadar çok şey ğrendim ki kısacık zaman içinde.
Bahçenizdeki çiçekler ve gönlünüzdeki güzellikler hiç solmasın ...
Sevgili adelvays58 ve fatihs, çok naziksiniz ve teşekkür ederim.
Mesajlarınızı okurken hem gurur duydum hem de biraz mahçup oldum-utandım.
Gurur duymam başardıklarımdan, mahçubiyetim de bu kadar güzel sözleri hakikaten hak ediyor muyum diye düşünmemden dolayıdır.
Sağ olun.
Bahçemle çok uğraştım, çok da seviyorum. Ama beni daha çok memnun eden, elde edebildiğim güzellikleri siz doğa sevdalıları, bitkilere - çiçeklere aşık olanlarla gönülden paylaşmak.
Benim çiçeklerimden ne kadar çok arkadaşımızda olursa o kadar mutlu oluyorum.
İnşallah yolunuz düşer de Manyas'a gelirsiniz, hem tanışır hem de çiçekler hakkında güzel sohbet ederiz.
edelvays58
30-03-2013, 22:29
Sevgili Güler Hanım,
Alçak gönüllü olmanız çok güzel ama utanılacak ve mahçup olunacak bir şey değil yaptıklarınız. Çevremde çiçek ve bitki ilgisi olan o kadar az insan var ki.
Sizi ziyaret etmeyi düşünüyorum. Arkadaşım Ayşe'yle ( o da çok çiçek sever) Haziran ayında bir cumartesi ya da pazar günü rahatsız etmek istiyorum:-))). Eminim bahçenizde kendimden geçeceğim yine:-))
SEVGİLERİMLE
Çok sevinirim sevgili edelvays58, hem tanışırız hem de güllü kameriyede çay içeriz. Tabii arkadaşınızı da getirin, mutlu olurum.
Mümkünse gelmeden bir gün önce haber verebilirseniz daha iyi olur. Çünkü ben gezmeyi çok severim, bir bakarsınız Erdek'de bir bakarsınız Bursa'da sera geziyorumdur. Haberim olursa çok daha iyi olur.
Yaptıklarımdan utanmıyorum, sizin övgü içeren sözleriniz beni utandırdı. ;)
edelvays58
31-03-2013, 10:00
Tabii ki haber vermeden gelmeyeceğim. Mutlaka haber veririm. peynirli kek(cheesecake) ve börek bizden çay sizden:-)))
Bu arada Bursa'ya geldiğinizde *** deyin ben de müsait olursam sizi alır Mudanya'ya getiririm , hem de görüşürüz:-))). Ben çalışıyorum hem de yoğun bu aralar.
Saygı ve sevbgilerimle
Güneş iki gündür yüzünü gösterdi, ama bahçede otlar o kadar uzamış ki toprağın güneşi alıp da kuruması bu durumda imkânsız gibi.
Başladık ot yolmaya, yoruldukça da ot yolmayı bırakıp balkon saksılarına geçiyorum. Otları temizlenecek, bakımları yapılacak yığınla saksı var.
Limonluğa kaldırdığım saksıların çoğu çok kötü durumda, nasıl adam olurlar, veya olurlar mı bilemiyorum.
Burada bıraktığım Clivia çok kötü durumda, bugün ona doktorluk yaptım. Neler yaptığımı da daha sonra anlatacağım.
Kestane ağacımız meyve tutuyor ama içini dolduramıyordu. Birgi'den arkadaşımız Kazimpolat'a mesaj atıp, Bozdağ kestanesinden aşılık çelik istedim. Sağ olsun hemen gönderdi ve Oğuz da aşıları yaptı.
Bahçedeki Orak armudu kurumaya yüz tutunca başka bir armuda aşı yapmıştık.
Bir iki senedir meyve veriyor, bu sene çiçekleri bir başka alımlı.....
383994
Osmanlı çileklerinin yakınına ektiğimiz Ereğli çileklerininin yerlerini bu sene değiştirdik.
Ereğli çileklerini Dereotu-Roka adalarının yanına aldım.
383998
383999
Kestane aşılarında bu sefer aşı macunu kullandık. (Oğuz macunu çok bulmuş ki adeta sıvama yapmış. :D :D )
384000
384001
Budanan ağaçların dallarını bahçede 4 öbek halinde topladık. Her öbeğin yüksekliği en az 3 m yi buluyor. Dal öğütme makinemiz de var ama kim vakit bulup da yapacak.
Kompost yapan arkadaşların içi gidecek biliyorum ama biz bunları bir kibritle halledeceğiz.
384010
384011
Kaplan desenli zambaklar coşmuşlar....
Fare kulakları da hızla yayılmışlar, hatta çoğu çiçeğe bile geçmiş. İstemediğim yerlere gidenleri kökten söküp toplantıda dağıtmak üzere getireceğim.
384023
384024
384025
384026
Cumhur Tonba
31-03-2013, 19:49
Bahar geldi, güller açtı. Tam da diyecekti. Bahçe sesleniyordur'' Nerede Güler Ablamız'' diye. İşe başlamışsınız bile. İstanbul toplantısından sonra tam gaz faaliyete geçersiniz artık.
Selamlar.
İstanbul'a giderken Clivia'ların 2 tanesini götürüp, diğer büyük saksıyı götürememiş burada bırakmıştım.
Saksıyı gördüğümde şok oldum. Yapraklarının çoğu kurumuş-yanmış, her yeri pamukçuk olmuştu. Ama yaşamayı çok seviyordu ki ölüm döşeğindeyken bile nefis çiçek açmış.
Bana " yaşam çok güzel, yaşamak istiyorum beni kurtar" diyordu sanki.
Hemen Mine Hanım aklıma geldi, anlattıklarını yaparak belki bu çiçeği ölümden kurtarabilirim diye doktorluğa soyundum.
Oksijenli suyumu, pamuğumu, kulak çöpünü, bıçak be makasımı dezenfekte etmek için bir bardak çamaşır suyunu da alarak işe koyuldum.
Yaşama bağlılık....
384032
384033
384034
Hasta clivia, pamukçuklu yapraklar.
384036
384037
384038
Bitkiyi saksısından çıkarttım.
Allahtan pamukçuk köklere kadar inmemiş, köklerin durumu pek de umutsuz değil hatta bir tane yeni çiçek oluşumu bile var.
384043
384044
Temizlik başlıyor.
Önce kuru-yanmış yaprakları tek tek sıyıra sıyıra temizledim. Her defasında da bıçağımı dezenfekte ettim, kestiğim yerleri ve kalan yaprak yüzeylerini sulandırılmış oksijenli su ile temizledim. Pamukla silemediğim dip kısımlarda ise kulak çöpü iş gördü.
384048
384049
384050
Koca bitki kuşa döndü.
384051
Saksısını da mutlaka dezenfekte etmek gerekiyordu. Önce tel fırça ile fırçaladım daha sonra çamaşır suyu katılmış sıcak su ile iyice yıkadım.
Temiz toprağa ihtiyaç vardı. Hemen biraz gübre katılmış bahçe toprağını eledik, buna biraz perlitli torf da ilave ederek, bitkiyi yeniden ektim. Artık gerisi ona kalmış.... ben elimden geleni yaptım.
384052
384053
384054
384055
Mine Pakkaner
31-03-2013, 21:16
Elinize sağlık Sevgili Güler Hanım' cığım, şimdi yaprakların arasında zararlı gelişmesine çok dikkat etmelisiniz. Eğer pamuklu bit oluşumu varsa bir kürdanla pamuksu tabakayı hafif kaldırıp bir suluboya fırçasıyla üzerine alkol sürün. Sizin elinizden %100 şifa bulacağına eminim.
edelvays58
01-04-2013, 20:30
Güler hanım,
Dün akşam Cliviyayı nasıl hayata döndürmeye çalıştığınızı izledim. Hayran kaldım ve bir tane almaya karar verdim. Çiçekli halini görmüştüm bu kış ama oldukça pahalıydı ve aynı çiçekçiye gittim. Çiçekleri geçmiş ama sağlıklı olanlar vardı. 5 liraya aldım ve benim de bir cliviyam var artık. :-))) . Bakımını da sizden öğrendim zaten. Teşekkürler .
KAPTANzst
01-04-2013, 20:37
Clivya kuşa değil bir geline benzedi..
Gençlik aşısı gibi gelmiştir bu bakım.
Elinize sağlık.
Teşekkür ederim sevgili KAPTANzst, bahçemin gelin kızı ispiryamdır.
Eli kulağında yakında muhteşem güzelliğini sunacak.
Bu fotoğraf daha evvelki senelere ait. Şimdi daha da büyüdü.
384453
Cumhur Tonba
02-04-2013, 22:55
Operatör Doktor iş başında. Dezenfekte etmeye keşke her yerde bu kadar dikkat etseler.
KAPTANzst
03-04-2013, 09:24
Güler hanım ispirya sabah çiği ile çok güzel makro görüntüler verir. Denemenizi tavsiye ederim.
Haklısınız, benimkiler daha tomurcuktalar. Ben de toplantı için İstanbul'a döndüm. Umarım tekrar Manyas'a dönene kadar çiçeklenme başlamaz.
İstanbul dönüşü yağmuru da getirdik Manyas'a. İki gün hiç durmadan kâh hızlı, kâh çiseleyerekten yağdı yağmur.
Bugün hava kapalı ama hiç olmazsa yağmur yok.
Bahçeye çizmesiz çıkmak mümkün değil. Gül çanak altlarında birikmiş sular hala dolu, toprak ememiyor artık, mini kanallar açmam gerekiyor ki suyu tahliye edebileyim.
Geçen sene Kasım ayında bir kısım gül altına 25 x 60 iriliğinde işlenmiş çam kabuklarından 6-7 cm kalınlığında döşedim. Deneme mahiyeti ile yapmıştım. Çünkü her sene gül çanaklarında çok fazla otlanma oluyordu, önleyebilirmiyiz diye çareler arıyorduk.
Bu sene geldiğimizde o kısımdaki gül altlarında hiç ot yoktu, çok sevindim. Güllerin de durumları çok iyi.
Şimdi yavaş yavaş bu işi bahçenin çeşitli yerlerinde yapacağım.
Bahçeden fotoğraflar....
387755
387756
387757
Sarı sarmaşık gül her yere kol atarak çiçeklenmeye başlamış....
Balkon kenarı güllerde de tomurcuklar kendisini gösteriyor.
387758
387759
387760
387761
Bazı bitkiler çiçek bile açmışlar... Bazıları boy gösteriyor.
387762
387763
387764
387765
Dereotu ve rokalar çıkmış, fesleğen ve maydanozlardan ses seda yok henüz.
Gaura çalısı patlamış, havlu püskülü çiçeklenme yolunda.
387769
387770
387771
387772
Japon manolyası bye-bye derken, Erguvanın çiçekleri çok güzel. Gravilla çiçekler içinde, duvar boyu saran Amerikan sarmaşığı uyanıyor.
387773
387774
387775
387776
387777
Müjde... aşılarım tutmuş. Gerçi kestane aşısı daha tam belirgin değil, hünnap bayağı filizlenmiş ama yine de belli olmaz çelik suyu da olabilir bu. Ama ben iyimser düşünmek istiyorum. ;)
387778
387779
Lisilerin yerini İstanbul toplantısına gelmeden evvel çapalamıştım, biraz derekumu takviyesi yapacağım sonra da lisilerim gelince dikeceğim.
Otlar arasında kalan nergislerim temizlenme bekliyor.....
387780
387781
387782
Vefakâr atlasım demekle çok haklıymışım değil mi? Halâ çiçek veriyor.
Karides çiçeğim de çok iştahlı.
Şakayık kendini göstermeye başladı, hasekiler de biz de buradayız diyorlar.
387783
387784
387785
387786
Yalova gezisi sırasında aldığım güzel de açtı ki ne açma hem de.
387788
Merhabalar Güler abla,nasılsınız?Bizim buralar da yağışlı gidiyor.Güler atlasımın size selamı var.Eğer yanlış görmediysem,sanki gözleri kabarıyor gibi.İyice belirginleşsin,size de göstereceğim.Saygılar.
Guler hn. Bu nasil bahce? Masallah diyorum sadece.
Ama fotograflar kesmedi beni. Bir gun atlayip gelesim var :))
YeniGine
11-04-2013, 00:10
Sevgili Güler Hanım; Clivia'nız şanssızlığın şansını yaşamış; ellerinize sağlık... Bahçe her zamanki gibi muhteşem emeklerinize sağlık. Bundan sonra güzellikler bizi bekliyor inşallah.
Ben fare kulağı fideleri için tekrar teşekkür ediyorum, bir kısmını güllerin diplerine diktim inşallah yanlış birşey yapmamışımdır...
Saygılar, sevgiler...
Güllerin altından alsanız daha iyi olur, çünkü onlar hızla yayılırlar, gül dallarına da tırmanırlar.
Yer örtücü olarak kullansanız, boş bir yerde daha güzel yayılırlar, sarkarlar.
YeniGine
11-04-2013, 00:36
Sevgili Güler Hanım, teşekkürler, iyi ki sormuşum, yarın hemen çıkarayım o halde güllerin diplerinden. Sağolun.
edelvays58
11-04-2013, 20:43
Güler Hanım, ben deneme amaçlı bir kaç tane frenk üzümü fidanı almak istiyorum. Araştırdım ama bir bilene sormak istedim ve siz aklıma geldiniz. Bu konuda tavsiye edeceğiniz güvenilir bir yer var mı?
Saygılarımla
Ben Akdoğa serasının yurt dışından getirip de Bauhaus'da sattıklarından aldım kendi frenk üzümlerimi. Ama burada da satanlar vardır herhalde. Başlıkta yazışan arkadaşlara da sorun isterseniz.
ayhan219
12-04-2013, 09:34
Merhaba Güler hanım
Bu kadar güzel çiçek bir bahçede aromayı düşünemiyorum bile bayıldım renklere
rokalar da güzel çıkmış afiyet olsun
Merhaba Güler hanım
Bu kadar güzel çiçek bir bahçede aromayı düşünemiyorum bile bayıldım renklere
rokalar da güzel çıkmış afiyet olsun
Teşekkür ederim.
Ben inanıyorum ki siz gençler çooook daha güzellerini meydana getireceksiniz. ;)
Doğa ve bitkiler adına (olabilir mi bilmem ama) ellerinize sağlık teşekkür ederim :)
cengoakca
15-04-2013, 07:43
Herkese selam.
Ben balkonumda kokulu sarmaşık gül yetiştirmek istiyorum.Saksıda yetiştirebilirmiyim.Balkonum saat 2-3 gibi güneş görüyor ve gün batımına kadar güneşli.Sadece ön cephesi açık.
.....;)
Büyük bir saksı olursa ve sarmaşık dallarını sardıracağınız bir yer mevcutsa, saksıyı havadar bir yere çekerseniz(ön kısma) neden olmasın ama sarmaşık gülleri toprakta kök saldıkça daha güzel sarar. Saksı içinde yayılacağı alan kısıtlıdır tabii.
cengoakca
15-04-2013, 14:03
Aslında saksı derken açıklayayım.Büyük boy 70 Lt çöp kovası alıp altına delik açtım.Üzerinede 20 Lt saksı koydum.Saksının altını kesip çıkardım.Olursa bu şekilde bakmaya çalışacağım.Acaba yeterli olur mu?
Saygılar.
Eski saksısından tamamen kurtarın bitkinizi, gübreli toprakla da besleyin. Eğer yanık hayvan gübresi bulamıyorsanız ben size getirebilirim, nasılsa İstanbulda oturuyormuşsunuz.
10 litre gübre size bol bol yeter.
Mayıs ayı başı İstanbul'da olacağım, telefon numaranızı özelime yazın gelince sizi ararım ve buluşup size teslim edebilirim.
cengoakca
15-04-2013, 15:45
Güler Hanım tekrar merhaba.
Yeni hatırladım.Ben bu büyük saksımdaki toprağa köyden hayvan gübresi koymuştum.Ancak 2 yıl üzüm asması vardı saksıda.Gübre ihtiyacı varmıdır acaba?Gübresi fazla gelip yanma olayı olabilir mi?
Teşekürler.
Ne kadar gübre koyduğunuzu bilmiyorum ama madem iki sene içinde asma varmış, bitki bu müddet zarfında topraktaki vitamini kullanmıştır. Siz ona biraz taze toprak ilave edin.
...... Ben de sardunya saksılarımın temizliğine başladım. Temizlediklerimi yine limonluğa kaldıracağım. Çünkü havalar daha soğuk hele geceleri 4-5 dereceye düşüyor ısı. Biraz daha ısınsın havalar, ondan sonra balkondaki yerlerini alırlar.
Balkona taşıdığım saksıların otlarını yoldum. Sardunyaları çıkartıp, kurumuş bozulmuş dallarını kesip attım. Çok köklenmişleri ayırdım.
Temiz ve gübreli toprak hazırladım, boşalan saksıları güzelce yıkadım.
Benim saksılarım büyük ve derin. Toprakla doldurduğum zaman hem saksıları kaldırmam zorlaşıyor hem de bitki derin saksıda daha ziyade köke çalışıyor ve çiçeklenme daha az oluyor.
Bu yüzden saksının 1/3 ünü boş tutuyorum. Bunu da poliüretan tabakalarla yapıyorum.
Saksılardan çıkan toprakları da ziyan etmemek gerekiyor. El arabasına doldurduğum saksı toprağını vakit bulduğumda bahçe fırınını yakarak pişireceğim. Böylece içindeki zararlı böceklerden de larvalarından da kurtulmuş oluruz. Daha sonra biraz gübre ile zenginleştiririm.
Temizlenecek ve temizlenen saksılar.
391402
391403
Fırınlanacak toprak ve saksılar yıkanıyor.
391404
391405
391406
Lilıumlar başlarını çıkartmış, saksıları temizleyerek balkona aldım. Toprakları çok ıslak, kurumasını sağlamam gerekiyor yoksa bu yağmurlardan çürüyecek soğanlar.
391411
391412
serkan_istanbul
17-04-2013, 14:01
Kolay gelsin abla ellerine sağlık. Sevgiler.
Sağ ol sevgili serkan istanbul, misafirim gelince bırakmak zorunda kaldım.Şimdi devam edeyim.
Onbeş gün önce pamukçuklu Clivia çiçeğini bakıma almıştım. Kuşa çevirmiştim koskoca bitkiyi ama operasyondan memnun kalmış, bana teşekkür bile etti. Yeni yeni yapraklanma başladı, hatta çiçeklendi de.
391504
391505
Vefakâr atlasım.... üzerinde onlarca çiçek tomurcuğu var. Hepsi açtığında sizin için fotoğraflayacağım.
391506
Clematisler de tomurcuk vermişler.
391507
391508
Çiçekleri biten nergisleri-sümbülleri bağlamaya başlamıştım ama yağmur aman vermedi. Bu hafta içinde bitiririm inşallah.
Her yerde otlar diz boyu, onlara koca koca dikenler de eşlik etmiş. Daha temizlenecek çoook köşeler var.
Otlar temizlenecek, gül çanakları temizlenecek ve bekleyen 26 x 60 lık çam kabukları serilecek. İş, iş her yerde yapılacak iş çok fazla.
391511
391512
391513
Salkım Söğüt, taze yeni sürgün yapraklarını vermeye başladı. Ama o kadar rüzgâr var ki narin dallar, bir o yana bir bu yana sallanıp duruyor. Sanki banyodan çıkmış, uzun saçlarını savura savura kurutan güzel kız misali.
391514
Fırça çalısı da yeni sürgünlerini vermeye başladı.
Çalı, çalılıktan çıktı artık, koskocaman oldu. Bahçede boydan boya 7m lik bir alanı kaplıyor.
391515
391516
Salkım söğüt çok sevdiğim bir ağaçtır. Eskişehir'de hemen her derenin baş konuklarıdır ve çok cefalı bitkilerdir. İnsanların onca hoyratlığına karşın inatla her yıl yeniden dallanıp budaklanırlar.
Evet birkaç günden beri aşırı bir rüzgar ve yağmur var. İki de bir çıkıp savrulan çiçekleri bağlıyorum ama nafile Elma ağacının çiçeklerini harap etti.
Eveeeet, gelin kızım; İspiryam. Üzerinde tek tük de olsa çiçekler başladı ama açılacak o kadar çok çiçek tomurcuğu var ki, tahmin edemezsiniz.
Çoşmayı bekleyen, sağa sola kol atmış hali ile bütün bahçeyi kucaklayacak gibi görünüyor. O kadar da büyüdü yayıldı ki.
Yakında çiçeklenmiş fotoğrafını çekerim.
391517
391518
loveforlife
17-04-2013, 18:33
İşler çoğalmış, bir yardımcı şart olmuş! Bu işe gönüllü birini tanıyorum ben;)
İşler çoğalmış, bir yardımcı şart olmuş! Bu işe gönüllü birini tanıyorum ben;)
Evet, evet ben de biliyorum bu gönüllü güzel kim.
Hafta sonu bize gelecek diye de çok mutluyuz.
Esasında imkân olsa da gruplar yapıp yakın çevredeki arkadaşların bahçelerine gidip, tatbikat yapabilsek.
Hem ev sahibine yardım olur, hem de işleri yaparken bire bir öğreniriz.
Yevmiye almasak da beleş yemek yer, çay içer, çalışırız. Fena mı olur? :D
Eser İlhan
17-04-2013, 18:47
.............Yevmiye almasak da beleş yemek yer, çay içer, çalışırız. Fena mı olur? :D
Harika olur :D Üstüne de bol bol sohbet.. çalışırken sohbet daha da güzel olur;)
loveforlife
17-04-2013, 18:49
Evet, evet ben de biliyorum bu gönüllü güzel kim.
Hafta sonu bize gelecek diye de çok mutluyuz.
Esasında imkân olsa da gruplar yapıp yakın çevredeki arkadaşların bahçelerine gidip, tatbikat yapabilsek.
Hem ev sahibine yardım olur, hem de işleri yaparken bire bir öğreniriz.
Yevmiye almasak da beleş yemek yer, çay içer, çalışırız. Fena mı olur? :D
Eminim o da sizinle paylaşacağı zamanları düşünüp çok mutlu oluyordur şimdiden. Agaclar.net imecesi ne de güzel olurdu! Ben seve seve katılırım bu ekibe. Hiç fena olmaz yani.:p
Harika olur :D Üstüne de bol bol sohbet.. çalışırken sohbet daha da güzel olur;)
Eeee, peki neden yapmıyoruz bunu.
Bundan böyle arabamın bagajında bir çift eldiven, ot çıkartma çubuğu ile minik bir çapa ve kesme makası taşıyacağım. :p
Mayıs ayının ilk haftası İstanbul'dayım, hangi bahçeye gidiyoruz?
Adalet Yağcı
17-04-2013, 19:51
Kolay gelsin sevgili Güler, bahçelerin en zor mevsimi İlkbahar.
Hele de bahçe 10 dönümse ben düşünemiyorum artık, Allah yardımcın olsun.
Ama bak bahçeye yardımcı gönüllüler de var :)
Şu imece usulü çok iyi fikir aslında.
Çam kabukları dikkatimi çekti, böyle hazır satılıyor muymuş?
Gül çanaklarının dibine mi sereceksin yoksa malçlamak istediğin başka bölümler mi var?
Önceki mesajlarda açıklamış ola bilirsin belki ama yoğunluğum nedeni ile hepsine göz atamıyorum, kısaca açıklarsan sevinirim.
edelvays58
17-04-2013, 20:15
Güler Hanım,
Clivia çiçeğini bu kadar kısa sürede hayata döndürmenize hayran kaldım. Gerçekten inanamadım. 20 günde tekrar harika bir çiçek oldu. Ellerinize ve yüreğinize sağlık. Bunlarda gerçekten sihir var. Ben de çiçekleri yetiştirmeyi çok seviyorum ve başarıyorum da ama siz bir harikasınız. Saygılarımla
Sevgili Adalet Yağcı, sağ ol. Sana da işlerinde kolaylıklar dilerim.
Dediğin gibi bahçe büyük olunca hem işler çok oluyor hem de zaman yetmiyor. Artık yapabildiğimiz kadar diyoruz ama bunu da zor gerçekleştiriyoruz.
Bu çam kabukları boy boy, en ufakları adeta öğütülmüşler torflarda kullanılıyormuş.
Biraz daha iri olanları orkide ile uğraşanlar talep ediyorlarmış. Ondan sonra gelen daha irileri de peyzaj da kullanılıyormuş.
Ben ilk defa bunları Ödemiş'te fuarda görmüştüm. O zaman adres almıştım ama sonra bu adresi bulamadım, herhalde yazdığım kâğıdı attım.
Daha sonra da İstanbul'da fuarda gördüm. Fuarda öğrendiğime göre ot çıkmasını istemediğiniz alanlarda kullanılıyor.
Ehh tam benlik diye düşündüm. Gül çanakları için çok işime yarar dedim. Zira her sene çanaklardaki otları yolmak büyük zaman alıyor.
Malçlama adına da kullanabilirsin ama ben bunları çanaklarda daim bırakmak istiyorum.
Daha evvel, yani geçen sene sonunda 4 x 1.5 luk bir alanda bulunan yerde deneme mahiyetinde kullandım. Bu alanda güllerim vardı ve altlarında çok ot çıkıyordu. Önce otları temizledim, toprağı biraz çapa ile hafifçe havalandırdım. Sonra tırmıkla düzeltip, biraz yumuşak silindir çektim. Daha sonra da 6 cm kalınlığında 25 x 60 (hafif irice) çam kabuklarından döşedim.
Gülleri kök kısımlarından kabuklar üzerinden suluyorum. Güneş almadıklarından toprak hemen kurumuyor ve sık sık sulamak da gerekmiyor. Güneş almadığı için ot da çıkmıyor. Bu sene geldiğimizde bu alanda hiç otlanma olmamıştı. Halbuki diğer çanaklarda çok ot vardı.
Beni düşündüren tek şey güllerde külleme olur mu? Ama onu da deneyerek öğreneceğim.
Şimdi 30 torba daha aldım. Bir torba 70 litre geliyor, torbası ağır değil. Fiyat değişebiliyor. İlk aldığımı 10.- TL den almıştım, şimdi yerini buldum, torbasını 8.- TL den aldım.
Balkon önünde 25 den fazla gül var. 20 m uzunluğunda bir alanı döşeyeceğim.
Şu yağmurlar durur da toprak kazılmaya elverişli olursa, önce otları iyice temizleyip (kökten tabii) yine hafif bir çapa ve silindirle düzeltip sereceğim. Torba üzerinde 6 cm lik kalınlık yeter dese de ben 10 cm kalınlığında döşemeyi düşünüyorum.
Eğer bu alanda da istediğim sonucu alabilirsem, o zaman keyfim gıcır olacak.
Hem görsellik için hem de ot yolma derdinden kurtulmak için pek çok yerde kullanırım diye düşünüyorum.
Teşekkür ederim sevgili edelvays58, çiçeklerim benim kendilerini çok sevdiğim anlıyorlar da bana zorluk çıkartmıyorlar diye düşünüyorum.
Ben onlarla hep konuşurum, siz de bir deneyin isterseniz. ;)
günebakan
17-04-2013, 21:26
Eeee, peki neden yapmıyoruz bunu.
Bundan böyle arabamın bagajında bir çift eldiven, ot çıkartma çubuğu ile minik bir çapa ve kesme makası taşıyacağım. :p
Mayıs ayının ilk haftası İstanbul'dayım, hangi bahçeye gidiyoruz?
Haftasonları olduğu sürece bir mani olmaz ise en fazla 4 en az 3 kişi daha yardımcı var bizden:)))
Guler Hanim merhaba,
Cam kabugu satan Istanbul Avrupa yakasinda bir yer biliyor musunuz?
Anladigim kadariyla Silivri;de de yeriniz var. Ben de Silivri'li olmak uzereyim kismetse. Baslangic seviyesinde bir bahcivan oldugumdan aldigim seylerini niteligini ayordetmekten de cok uzagim. O yuzden buralarda iyi yanmis gubre ve fidan bulabilecegim bir yer tavsiyesine de ihtiyacim var. Tavsiyelerinizin bana cok yardimi dokunur. Selamlar...
Sevgili nkutsay, Manyas'la uğraşmaya başlayalı Silivri'Yi boşadık. Odaki bahçe küçük 550 metre kadar, biz burada 10.000 metrekare ile boğuşuyoruz.
Silivri civarında köyler var, örneğin Kavaklı köyünde büyük baş hayvan yetiştirenler oldukça çok. Onlardan hayvan gübresi bulabilirsiniz.
Yine Silivri'ye giderken Gardenya Et lokantasından biraz ileride Silivri Çiçekçilik'te Orhan Bey var, iyi bir beydir, ona danışabilirsiniz sanırım size yardımcı olur. Ellerinde oluyor yanık hayvan gübresi, satıyorlar sanıyorum.
Keşke imkânın olsaydı da size buradan bol bol getirebilseydim.
Şimdi 2 arkadaşa sözüm var, gelirken arabanın bagajı boş oluyor bazen, ben de ancak onlara getirebiliyorum.
Çam kabuğunu ben Balıkesir'den aldım. İstanbul'da nerede bulabilirsiniz bilmiyorum. Ama galiba buradakiler 30 litrelik poşetlerde büyük AVM lerde satacaklarmış, belki başlamışlardır.
Ellerinize sağlık Güler Hanım, bu kadar büyük bir bahçeyle uğraşmak herkesin harcı değil.
Malçlama ile sulama sıklığı azalacağı için nem de az olacaktır doğal olarak külleme de olacaktır güllerde. Adana'da bile bazen nem düşünce külleme çok oluyor güllerde ve asmalarda. Sizin orada da olur kanaatimce. Uygun ilaçla bence koruma uygulaması yapın çünkü girdikten sonra pek gitmiyor külleme. :o
Guler Hanim yanitiniz icin cok tesekkur ederim. Aslinda gubre aldim ama dedigim gibi niteliginden bi haberim. Bu konuda da sordum:
http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/1356-11.htm
Affiiniza siginarak sabah sabah sizden boyle sevimsiz :)) bir konuda bir yorum daha alabilir miyim. Gerci fotografin fikir vermemesi kuvvetle muhtemel ama yine de sorayim. Bu konuyu halledersem kafam daha rahat ilerleyegim bahcivanlik kariyerinde :))
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.