View Full Version : Güler / Bahçe
Arkadaşlarımızdan bazıları bahçedeki haseki küpelerini soruyorlardı. Pembe-beyaz-sıklamen rengi olanlar açmıştı, şimdi katmerli mor maviler de açtı.
Sizlere Haseki küpeleri şovu yapayım.
552610
552611
552612
552613
552614
552615
552616
552617
552618
Clematislerden bazıları...
552619
552620
552621
552622
552623
Güllere devam...
552629
552630
552631
552632
552635
552636
552637
552638
cörekotu
14-05-2015, 09:48
Güler hanim sayenizde gözlerimiz bayram etti bu güzellikleri bizlere sundugunuz icin tesekkürler. Biz henüz tomurcuklari yeni yeni görmeye basladik malum soguklar nedeniyle sizlerden 1-2 ay gec hareket ediyoruz ...
Güller, hasekiler, clematisler... Hepsi birbirinden güzel... Hele o kartopu aman Allahim harika birsey, belliki kisa dayanikli fakat eksi kaclara kadar dayaniyor bilginiz varmi?
Cünkü orda soguga dayanikli bircok bitki burda donuyor onun icin soruyorum ... sevgiler...
günebakan
14-05-2015, 09:56
Güler ablacığım hepside çok güzel bir bahçem olduğunda ilk yapacağım iş haseki küpesinin bütün renklerinde ekmek olacak her gördüğüm de tekrar hayran kalıyorum onlara çok güzeller:)
edazeynepeda
17-05-2015, 22:11
Guler hanim bu havlu puskulu adli bitki acaba karabiberi andiran baharatli bir kokuya mi sahip? Muglanin ormanlik alanlarinda bolca yetisen ismini bilmedigim bir caliya cok benziyor.
Gecenin bu saatinde bahçenizi geziyordum. Tam da gul fotograflarına bakarken, burnuma mis gibi gul kokusu geldi. :) Güler Hanim, sizin fotograf makinanız kokuları da ekrana yansitabiliyor sanırım. :)
Sessiz moddan çıktım ve size teşekkür etmek istedim. Zaman zaman, ağaçlar.net'e üye değilken bile bahçenizi geziyordum, itiraf ediyorum:) Sizden çok şey öğrendim, ne güzel anlatıyorsunuz. Güllerinizin, clematislerinizin ve diğer bütün güzelliklerinizin devamı dileğimle... teşekkürler :)
Güler hanim sayenizde gözlerimiz bayram etti bu güzellikleri bizlere sundugunuz icin tesekkürler. Biz henüz tomurcuklari yeni yeni görmeye basladik malum soguklar nedeniyle sizlerden 1-2 ay gec hareket ediyoruz ...
Güller, hasekiler, clematisler... Hepsi birbirinden güzel... Hele o kartopu aman Allahim harika birsey, belliki kisa dayanikli fakat eksi kaclara kadar dayaniyor bilginiz varmi?
Cünkü orda soguga dayanikli bircok bitki burda donuyor onun icin soruyorum ... sevgiler...
Ben kartopunun hangi dereceye kadar kışa dayanıklı olduğunu bilmiyorum. Ancak bizim burada yaşadığına göre çok dayanıklı demektir. En azından bir kere - 33 lerde hiçbir şey olmayanlardan. Arkadaşımda olan büyük çiçekli kartopu bu yıl tamamen coşmuş bir halde idi. Sonradan verdiği sürgünlerden çiçek vermeyeceğini düşünerek bir kısım budama yapmıştı. En büyük ve çok çiçekler ise onlarda oldular.
Yağmurun yağması beni mutlu etti; gözlerimdeki kaşıntı biraz azaldı da fanustan çıkmış gibi oldum. Siyah gözlüklerimi takarak bahçeye çıktım. Özledim mis kokular arasında çay içmeyi.
Bir yandan güllerin kokuları, diğer yandan filbahri, hanımeli kokusu, yaseminlerin yoğun kokuları her tarafı sarmış durumda. Yakınlarına pek yaklaşmadan elimde çay bardağımla bir güzel turladım bahçeyi. İlerleyen saatlerde de bol bol fotoğraf çektim.
Güllü kameriyeyi saran güllerin çoğu kışın rüzgara dayanamamış ve sardırıldığı yerlerden koparak kırılmıştı, ben de derin budama yapmıştım. Yeni yeni sürgünlerle farkı kapatmaya çalışıyorlar.
Bir yandan mis kokulu güller sarıyor diğer yandan (salkım söğüt tarafından) clematisler tırmanıyor.
556398
556399
556400
556401
Diğer yandan da clematisler sarıyor...
556402
556403
556404
Hemen yakınlardaki pembe ponpon gül de adeta yarışıyor
556405
Isparta gülüm de bu sene bayağı güzel çiçeklendi. Yarın toplayıp gül şerbeti yapacağım.
556406
556407
556408
Hemerocallislerde çok çiçek tomurcuğu var. Tek tük açmaya başladılar
556409
556410
556411
Haseki küpeleri artık tohuma geçiyor ama başka çalılar renkleniyor
556413
556414
556415
556416
Kışın yıkılan bahçe duvarının dibindeki güllerden bir kısmını kurtarabildim. Bu güzel beyaz gülde çok hasar oldu, kocaman kocaman iki büyük dalı taşların altında kaldı. Kurtarabildiğim dallar güzel çiçek açmaya başladı.
Şimdi beton kısmı bir sarmaşık türü ile kapatmak istiyorum ama komşu demansta ben ne sardırsam tellerin üzerindekileri ya yolacak ya kesecek....
556418
556419
556420
556421
556422
YeniGine
31-05-2015, 23:57
Sevgili CAN Güler Hanım hasret kalmışım güzel paylaşımlarınıza, maşallah maşallah!..
Şimdi fotoğrafınıza tekrar baktım beton kısmı demişsiniz, ben ilk anda taşlı kısmı görmüştüm, siz de o halde yukarı tellere doğru değil aşşağı doğru sarkacak bir bir güzel ekin diyecektim. Fotoğrafa tekrar bakınca beton kısmı gördüm. Evet oraya ne dikilebilir? Oraya da duvarın hemen üzerindeki tellere uzun saksılara yine aşşağı doğru sarkacak çiçeklerden ekin.
Ellerinize, emeğinize, gönlünüze sağlık... Rastgelsin!..
Güller....
556423
556424
556425
556426
556427
556429
556430
556431
556432
556433
556435
556436
556437
556438
556440
556441
556442
556443
556444
İyi geceler sevgili YeniGine,
Arka komşum normal bir kadın değil, tek başına yaşıyor aynı zamanda demansa da girmiş. Gecenin yarısı başlıyor bağırmaya bütün köy halkı uyanıyor.
Duvarın yıkılmasında büyük katkısı da oldu ama anlatmak mümkün değil.
Önceleri güllerin arkasına birkaç kök asma ekmiştik, siyah siyah üzümleri oluyordu, tellere sardırdım ama hep meyveleri kendi tarafına çekerek toplamaya başladı, ses çıkarmadık daha sonra üzümlere iyice sahiplendi, benim üzümlerim demeye başladı. Kökü bizde ama üzümler onun. Boş ver birkaç kök nasılsa dedik ses çıkarmadık ama gittikçe azıttı " benim üzümlerimi topluyorlar" demeye başladı. Ben de sinirlendim asmaları kökünden 40 cm sonrasını kesince dalları kurumaya başladı tabii. Gitmiş muhtara şikâyet etmiş. Tabii muhtar durumu bildiğinden bir şey elde edemedi. Duvarın yıkılması için elinden geleni yaptı.
İstesem büyük kötülük yaparım ona, aramızda kot farkı var, duvar yerine tel çekerek onun bütün toprağını alaşağı ederim ama bana yakışmaz. Üstelik bahçe duvarını ilk defa yaparken duvar düz olsun diye yer yer ona 3m eninde yer de vermiştik ama kadının içi kötü.
Kadının köyde anlaşabildiği bir Allahın kulu yok, üstelik benden de ödü kopar, bir defasında tepemi attırmıştı da elimdeki çapa ile üzerine yürümüştüm elimden zor kurtulmuştu. Ama demansta şimdi korkar beş dakika sonra yine yapacağını yapar. O yüzden tellere asılan saksıyı da tutmaz, çiçeği de yolar. En iyisi azgın tür bir sarmaşık sardırmak.
B e t ü l
01-06-2015, 00:41
Artık dayanamıyorum. Nereye baksam gül. Bu sîte insanı yoldan çıkarır. Yarın gidip 1 (?) tane de ben alacağım. Gerçi balkonda ne kadar başarılı olurum bilmem ama aklımda kalacağına balkonumda kalsın:))
Ellerinîze emeğinize sağlık Güler Hanım.
Not:Sizin bahçeye ben gündüz uğrasan daha îyi olacak. En son erik resimleriniz yoldan çıkarmıştı beni. Şimdi de güller:)
Canınız erik mi istedi sevgili Betül...:D
Buyrun akşam üzeri topladıklarımdan, her akşam iki avuç toplayıp yiyorum, öyle sulu ve güzel ki buyrun gelin siz de dalından toplayın. Böyle toplamanın keyfi bir başka güzel.
556445
YeniGine
01-06-2015, 00:48
Anladım Güler Hanım, o halde siz o duvarı, o telleri hiç görmeyin, canınızı sıkmayın, kendinizi üzmeyin. O duvar, o teller ona kalsın.
Rastgelsin inşallah...
YeniGine
01-06-2015, 00:49
:) Betül ben bir tanesini yediiim, tamam gerisi senin olsun... Teşekkürler Sevgili Güler Hanım.
YeniGine
01-06-2015, 00:50
[QUOTE=B e t ü l;1383957]Artık dayanamıyorum. Nereye baksam gül. Bu sîte insanı yoldan çıkarır. Yarın gidip 1 (?) tane de ben alacağım. Gerçi balkonda ne kadar başarılı olurum bilmem ama aklımda kalacağına balkonumda kalsın:)) QUOTE]
Sevgili Betül sen de, minyatür gül al balkonuna.
B e t ü l
01-06-2015, 00:59
Siz kesin biliyorsunuzdur. Acem borusu oldukça azgın bir tür. Annemlerin bahçesinde var ve her sene başka yerlerden çıkmaya başladı. Belki düşünürsünüz o tellere sardırmayı.
Erikler de pek lezzetliymiş. Ellerinize sağlık:))
Bilmez olur muyum acem borusunu. Silivrideki yazlığımızda bana illallah dedirtmişti.
Sırf orada kalmaz ki kökleri her yerden fışkırır o da başka bir dert. Bilsem ki karşı tarafın bahçesinde çıkacak sadece... ama benim tarafımı da sarar.
Afiyet olsun. :D
B e t ü l
01-06-2015, 01:34
Annemler de baş edemeyip kestiler zaten. Ama halen çıkaya devam ediyor.
Hedera helix de aynı onun gibi. Tek güzelliği her dem yeşil. Yaprak döküntüsü olmaz. Bir de Amerikan sarmaşığıydı galiba. Yaprağı üzüm yaprağı gibi morumsu meyveli. Sonbaharda yaprakları çok güzel kızıl oluyor. Ama onun da yaprakları çok dökülüyor.
Sevgili B e t ü l, bahsettiğin türleri çok iyi tanıyorum, hepsi bahçemde mevcut.
Acem borusu ile mücadele etmek bizi çok yordu. Silivri'deki yazlığımızın bahçesinde vardı. Evden 50-60 m uzaklıktaki bahçenin bir köşesinde salkım söğüde sardırılmıştı. Evi satın aldığımızda eski sahipleri kırmızı kırmızı çiçeklerinin görselliğine kapılmış öyle uygun görmüşler.
Koskaca söğüt ağacı küüüt diye devrilince acem borusunun ağaçta yaptığı tahribatı gözledik. Koca ağacı yiyip bitirmiş un gibi yapmış. Daha sonra bahçenin değişik yerlerinden kök patlattı. Bahçeye gömülü iki tonluk su deposunun altına giren kökünün fiber depoyu çatlattığını fark edene kadar birkaç gün susuz kalmıştık.
Hele bir kış dönüşü Silivri'ye gelip de kapıyı açtığımızda salonu kaplayan 40x40 karolarının kabartıp arasından 30 cm kadar büyümüş bir fidesini görünce gözlerimize inanamamıştık. Salonun ortasından bile çıkmıştı. Çok uğraştık ama baş edebildik.
Şimdi Manyas'da yıkılan duvarın bir kısmı beton oldu, o kısım gözüme çok çirkin görünüyor. Güllerin arkasında da kalsa ben biliyorum ya... o çirkinlik beni rahatsız ediyor.
Bazen saat çiçeği sardırayım kadın onun çiçekleri ile avunsun diyorum, bazen de bambu dikeyim diyorum. Hem hızla sarar ve uzar, ben de onun meymenetsiz suratını görmem diye düşünüyorum ama o bitkinin de zaptı raptı zor. Dikildiği yerde kalmıyor ki her tarafa yayılıyor.
Yoksa yasemin mi eksem?. Her daim yemyeşil, hele bu zamanlardaki güzelliği anlatılmaz.
Bahçede müştemilat duvarının dibine dikmiştim. Hızla bütün duvarı sardı, hızını alamadı çatıya atladığı gibi, yan duvara da dönerek sarmaya devam ediyor.
Bahçeye bu zamanlarda uğrayanların büyük hayranlıkla seyrettikleri bir alan oldu.
Güzel değil mi?
556477
556478
556479
Yücel Özlem
06-06-2015, 12:03
Merhabalar.
Biraz çiçek ihtiyacım oldu. Bahçenizden toplayıverdim.
Bağışlayın, önceden izin alsam iyiydi.
Ellerinize sağlık. Teşekkürler.
Sayın hocam, izin almak ne kelime, bahçem bahçenizdir. Her zaman bekleriz.
Sevgili B e t ü l, bahsettiğin türleri çok iyi tanıyorum, hepsi bahçemde mevcut.
Acem borusu ile mücadele etmek bizi çok yordu. Silivri'deki yazlığımızın bahçesinde vardı. Evden 50-60 m uzaklıktaki bahçenin bir köşesinde salkım söğüde sardırılmıştı. Evi satın aldığımızda eski sahipleri kırmızı kırmızı çiçeklerinin görselliğine kapılmış öyle uygun görmüşler.
Koskaca söğüt ağacı küüüt diye devrilince acem borusunun ağaçta yaptığı tahribatı gözledik. Koca ağacı yiyip bitirmiş un gibi yapmış. Daha sonra bahçenin değişik yerlerinden kök patlattı. Bahçeye gömülü iki tonluk su deposunun altına giren kökünün fiber depoyu çatlattığını fark edene kadar birkaç gün susuz kalmıştık.
Hele bir kış dönüşü Silivri'ye gelip de kapıyı açtığımızda salonu kaplayan 40x40 karolarının kabartıp arasından 30 cm kadar büyümüş bir fidesini görünce gözlerimize inanamamıştık. Salonun ortasından bile çıkmıştı. Çok uğraştık ama baş edebildik.
Şimdi Manyas'da yıkılan duvarın bir kısmı beton oldu, o kısım gözüme çok çirkin görünüyor. Güllerin arkasında da kalsa ben biliyorum ya... o çirkinlik beni rahatsız ediyor.
Bazen saat çiçeği sardırayım kadın onun çiçekleri ile avunsun diyorum, bazen de bambu dikeyim diyorum. Hem hızla sarar ve uzar, ben de onun meymenetsiz suratını görmem diye düşünüyorum ama o bitkinin de zaptı raptı zor. Dikildiği yerde kalmıyor ki her tarafa yayılıyor.
Yoksa yasemin mi eksem?. Her daim yemyeşil, hele bu zamanlardaki güzelliği anlatılmaz.
Bahçede müştemilat duvarının dibine dikmiştim. Hızla bütün duvarı sardı, hızını alamadı çatıya atladığı gibi, yan duvara da dönerek sarmaya devam ediyor.
Bahçeye bu zamanlarda uğrayanların büyük hayranlıkla seyrettikleri bir alan oldu.
Güzel değil mi?
556477
556478
556479
Muhtesem olmus pervane yasemin hele bir de kokusu gelseydi, benim yerime de koklayin Guler ablacim
Koklamak ne kelime sevgili samur, metrelerce uzağa kadar geliyor kokusu.
Gün batımını bahçeden seyretmek hep hoşuma gider. İlerleyen saatlerde sanki gri bir tül perde kaplar etrafı, gittikçe koyulaşır. Salıncağa uzanıp seyretmek, kuş seslerini dinlemek çok dinlendirici gelir.
558438
558439
558440
Kaynana topuzu iki tane kedi kuyruğu gibi uzantı vermişti, biri çiçeğe dönüşüyor.
558441
Somon atlas bir yandan çiçek veriyor, bir yandan açan çiçekleri soluyor.
558442
Bahçedeki fırça çalısı çok büyümüştü. Zorlu geçen bu kıştan o da nasibini aldı. Koskoca ağaç sanki balta ile yarmışcasına ortadan ikiye bölünmüştü. Kalan yarısını sararak-bağlayarak ayakta tutmaya çalıştık.
Şimdi çiçeklendi. Çiçekleri aynen, şişelerin içini temizlediğimiz helezon şeklindeki fırçalara benziyor. Kırmızı kırmızı uzantılarının uçlarındaki altın toplar güneş vurdukça o kadar güzel parlıyor ki, üzerinde o kadar çok arı olmamış olsa hiç durmaz avuçlarımın içine alırdım.
558444
558445
558446
558447
558448
Güllere sık sık ilaçlama yaptığımız halde böceklerden, yeşil çekirgelerden kurtaramıyoruz. Havaların yağmurlu gitmesinin büyük payı var. Yakında karaleke ve pas, külleme de başlar.
558449
558450
Mis zambaklar açmaya başladı
558451
Yağmurdan bir kurtulsa güllerim güzel güzel açacaklar. Yağmur yüzünden bütün dallar yere doğru eğiliyor, güller boyunlarını büküyor.
558452
558453
558454
558455
558456
558457
558458
558459
558460
558461
Tilki Mete
10-06-2015, 23:28
Ablacığım gülleri ne kadar da çok seviyorsunuz isminiz gibi güller le dolu bir bahce (Allahım nereye bağladım :o ) yazın gelmesi yağmurların biraz azalmasına sebeb olucaktır heralde artık hazirandayız geçen sene aklıma geliyor bu sene çok iyiyiz maşaAllah.
İnşaAllah bahcenize yağmurların bereketi gelir . Yağmurlar gittiğinde yağmurun bereketi birden ortaya yayılınca yaprakların eğilmesini böceklerin gelmesini unutursunuz ;) böcekler için benim çılgınca yöntem çakmak :o ama çok insalcıl olmuyor odun dumanı ya da sigara dumanı denedinizmi ben bağzı böcekleri boğduğunu kaçırdığını gördüm deneyin bence inşaAllah küllenme olmaz bu güzelliklere çok üzülürüm ..
Bahcede muhteşem bir emek ve emeğin karşılığı bariz ortada oturup çay kahve içmenin keyfi sizin için bambaşkadır her hal ..
Hemerocallisler de açmaya başladı. Koyu renk kenarları pili pili kıvrımlı olanların görünüşleri çok güzel. ebay'ın açık arttırımına katılıp da almak için selenn'le bayağı uğraşmıştık.
558462
558463
558464
558465
558466
Üçü de aynı gül gibi görünse de aynı değil
558468
558469
558470
KAPTANzst
11-06-2015, 07:47
Güler hanım merhaba.
Güllerdeki bitlerden bende çekiyordum. Ama şu içinde insektisit mi ne olan bir ilacı kullanmak zorunda kalıyorum. Başka organiklerle yetersiz oluyor. Bölge olarak fazla nem olması en büyük tetikçi.
Gün güzellerine bayıldım gerçekten. Ben de 5 çeşit yaptım ama sizinki kadar gösterişli olanlardan değil. Daha doğrusu ucuzlardan :D Zamanla çoğalacak ama şimdilik idare eder diyorum.
Pervane yasemini ben de ilk defa bu sene 40 cm lik fidesini bahçeme diktim. Kışın korudum serada. Daha yeni öğrendim -20 lere dayandığını. Bu da beni çok mutlu etti. Şimdi bahçemde çoğaltma yoluna gideceğim.
Kolay gelsin, iyi günler
Merhaba Güler Hanım,bahçenizi sessizce izlemek dahi huzur veriyor.O bahçede yaşamanın tüm zorluklarına rağmen nasıl bir doyum olduğunu tahmin edebiliyorum.Nice yıllar sağlık ve huzurla bahçenizde sevdiklerinizle beraber olmanızı,bize de fotoğraflarla huzur dağıtmanızı diliyorum :)
Teşekkür ederim arkadaşlar. İnşallah fırsat bulur da ziyaretimize gelebilirseniz beraberce çayımızı içer güzel sohbetler yaparız, bu bizi mutlu eder.
Sevgili KAPTANzst, hemerocallislerin çiçeklekte kalmaları uzun süreli değim ama gösterişli çiçeklerini ben de seviyorum.
Onlara bir köşe yapmıştım ama bir yanlışlık yapıp aralarına bir kaç tane de portakal renkli uzun saplılardan ekince olanlar oldu. Hızla büyüyen bu portakal rengi yayılarak diğerlerinin alanlarına saldırdı, şimdi işaretleyerek ender türleri muhafaza etmek istiyorum. Başarılı olabilirsem zevkle sizinle paylaşırım soğanları.
558511
558512
558513
558514
558515
558516
558517
558518
558519
558520
558521
558522
558523
558524
Hızla yayılan zambaklar.... bahçenin beş altı bölümünde mevcut.
(çiçeklenme nihayetinde sanırım bol bol dağıtımını yapacağım)
558532
Sevgili Zeki Yağlı Bey'in hediyelerinden..... yayılıcı bir tür
558533
İzmir yöresi yasemini ve çiçek tomurcuğuna dönen liliumlar
558534
558535
Oğuz çim alanı biçti (adamın canı çıkıyor bir dönüm alan) o bitince başlıyor arka tarafları-yan bölümü biçmeye. Bir şey söylemiyorum ama eve girer girmez o duşunu alırken ben de hemen kahvesini yapıp salıncağının kenarına bırakıyorum.
ceylanlar ve adını bilmediğim tür.
(sanırım sevgili Fikreteren bu bitkiden istiyordu, o zaman bulamamıştım ama bu sene saksıda kendiliğinden çıkmış, eğer halâ talipse gönderebilirim)
558536
558537
558538
558539
558540
İki üç gün önceydi, Oğuz üzümlerine Topas atıp geldi " Güler, küçük ağaçtaki kirazlar olmuş yarın toplayalım" dedi.
O, sabahları saat 06.00 da bahçeye çıkıyor, poşeti aldı kiraz toplamaya gitti. Onbeş dakika sonra geldi, poşet bomboş. Ne oldu dedim, " kuşlar kendilerine ziyafet çekmişler, bir tane bile kiraz kalmamış, diğer ağaçtakiler daha olmamış onlara hiç dokunmamışlar " dedi.
Şimdi bu ağacı ağ içine alacağız.
558541
558542
558543
558544
558545
Bu sene bahçedeki meyve ağaçlarında meyve çok az.
Kayısı ve badem hemen hemen hiç meyve yoktu.
Erik ağaçları beni memnun etti bol bol yedim.
Elmalarda çok az var, armutlarda da. Oğuz her sene ağaçtaki meyvelerin 3/4 ünü koparır seyrekleştirme yapardı, bu sene bırak seyrekleştirme yapmayı neredeyse mercekle meyve arıyoruz dallarda.
Vişne ağacının meyvesi bol ama geçen seneki kadar iri değil meyveleri, bilmiyorum zamanla daha da irileşir mi? Geçen sene hem çok hem de çok iri meyve vermişti.
558547
558548
558549
558550
558551
Nar ağaçlarında bol bol çiçek var, meyve durumları nasıl olur bilmiyorum. İnşallah çekirdeksiz narlarda bol meyve olur, bayılıyorum onların meyvelerine.
İki minik nar ağacı da boylarına bakmadan bol çiçek vermişler.
558553
558554
558555
Ne alımlı, ne güzeldir şu nar çiçekleri....
558556
Bahçede çok güzel bir kirazımız vardı Napolyon... onu dölleyen sarı kiraz duruyor ama güzelim Napolyon ağacı kurudu gitti, nedenini anlayamadık.
558557
Frenk üzümleri güzel gelişti
558558
Dereotları güzel gelişiyor, bir de vakit bulup otlarını temizleyebilsem
Tohumdan yetiştirdiğim cosmosları da artık toprağa diktim.
558559
558560
Amaryllis....açtıkça açıyorlar. Kimisi saksıda, kimisi bahçede dikili. Rengarenk, bazısı yalın kat bazısı katmerli ama hepsi de çok güzel.
Bakıyorsunuz bazısı tomurcuğa yeni yeni dönüyor, bir kısmı açma için sıra bekliyor, bir diğer kısmı gösterişli gösterişli boy gösteriyor, vaktini savanlar da tohum için kabarıyorlar.
558566
558567
558568
558569
558570
558571
558572
558573
558574
Bahçemin olmazsa olmazları....clematisler.
Bu seneye kadar saksıda yetiştirmeyi hiç denememiştim. Sevgili Benol Hazaloğlu " ben yetiştiriyorum" deyince ben de denemek istedim, ne de iyi yapmışım.
Bir kısım clematislerim salkım söğüdün altından güllü kameriyenin bir bölümünü sarmakta, diğer bir kısmı balkonun yanından çatıya doğru yükselmekte, bir kısmı da saksı içinde balkonu renklendirmekte.
558580
558581
558582
558583
558584
558585
558586
558587
558588
Çiçek boyutları ufak ama gösterişli
558589
558590
Hünnap çiçeklenmeye başladı
558591
Haydi frambuaz yiyelim daha hepsi olmadı ama tek tük başladı
558593
558594
Şu güneş bir çıksa, dutlar hemen tatlanacaklar
558595
558596
Saksıda ekili olan lilliumlar daha yeni yeni tomurcuk tuttular, ama bahçeye ekili olanlar daha çabuk açtılar.... ama böylesi daha güzel oluyor, biri geçerken diğerleri çiçek açıyor.
558601
558602
558603
558604
günebakan
11-06-2015, 23:00
Güler ablacığım zorlu kıştan sonra herşey harika görünüyor 7595. mesajdaki 3 fotoğraftaki bitkinin (küpeli gibi) tohum veya çeliktenmi yetişiyor acaba eğer öyle ise çeliğinden veya tohumundan rica edeceğim mümkünse:) zira benim avatarıma benziyor da
7594 numaralı mesajdaki 3. fotoğraf aşağı doğru olan, noktalı olan değil değil mi?
Hiç bir fikrim yok, yarın saksıyı kurcalarım, dibinde yavruları varsa sana gönderirim, bakalım tohum verecek mi?
Sevgili günebakan, eğer istediğin bitki bu ise bu sabah saksı dibine baktım; dibinde yavru fideler var. Adres bilgilerini özelime yazıver lütfen.
ATTACH]558792[/ATTACH]
(Arkadaşlar, bu bitkinin dağıtımını yapmıyorum, lütfen burada talepte bulunmayın, dağıtım yapacak durumda olduğumda ilgili başlıkta dağıtım duyurusunu yaparım, adını bilen varsa lütfen yazsın)
Campanula punctata
Kaynana topuzunun çiçeği iyice açtı
558793
Gül yaprakları çok da iştahlı değil, bu akşama doğru yaprak gübresi atacağım.
Bir de şu yeşil çekirgeler dadanmasa.
558794
558795
558796
558797
558798
Platycodon-balon çiçeği- açmaya başladı.
Bunun beyazı da vardı bende ama o yok olmuş veya diğer saksıda açacaklar arasında olabilir.
558799
558800
günebakan
12-06-2015, 11:03
Ablacığım bu güzellik bir campanula çeşidiymiş adı campanula punctata:)
nurdangul
12-06-2015, 12:03
güler hanım,rengarenk harika bir dünya yaratmışsınız.ellerinize yüreğinize sağlık.ben 6 yıldır,ağaç dikimi,kısmen arazi düzeltilmesi,su-elektrik getirilmesi,ev yapılması gibi temel işlerle uğraşmaktan çiçek yetiştirme olayına çok giremedim,meyvelerimden de henüz alamıyorum.kirazlarınız hangi cins ve kaç tane yani çaprazlama döllenme den bahsetmişlerdi ben dikerken birini napolyon aldım diğerini hatırlamıyorum.dikeli 4 yıl oluyor henüz hiç kiraz alamadık.tekrar llerinize sağlık.
Güler hanım ellerinize sağlık bahçeniz rengarenk maaşallah bol çiçekli ve sağlıklı bir yaz diliyorum.
güler hanım, merhaba
balkondaki saksı içinde clematislere bayıldım. demek saksıda da keyifli olabilecekler:) o clematislerin saksı boyutları ne kadar acaba? sevgiler.
Sayın nuaymu, piilular yuvarlak saksı içinde çap 47 derinlik 45 cm.
Siaboldi de uzun ve derin bir saksıda. 45x100 derinlik 45 cm
Yuvarlak saksıda 2 adet uzun saksıda 3 adet clematis ekili.
Sevgili nurdangul, zamanla her şey yerine oturur bir de bakmışsınız harika bir bahçeniz olmuş.
Napolyon'u dölleyen sarı kiraz diktiniz mi? Sitemizde bu konuda çok güzel bilgiler var.
4 sene oldu diyorsunuz az da olsa almanız gerekiyor diye düşündüm siz yine de başlığa bakın, konu hakkında bilgisi olsan arkadaşlarımıza sorun.
Benol Hazaroğlu
12-06-2015, 20:18
Clematisler harika. En çok Florida Sieboldinizin açtığına sevindim. Benim bu sene Avrupa çiçekçilikten aldığım 3 clematiste hiç filiz bile vermediler. Demekki yerlerinde donmuş.
Eser İlhan
14-06-2015, 00:14
Oğuz çim alanı biçti (adamın canı çıkıyor bir dönüm alan) o bitince başlıyor arka tarafları-yan bölümü biçmeye. Bir şey söylemiyorum ama eve girer girmez o duşunu alırken ben de hemen kahvesini yapıp salıncağının kenarına bırakıyorum.
ceylanlar ve adını bilmediğim tür.
(sanırım sevgili Fikreteren bu bitkiden istiyordu, o zaman bulamamıştım ama bu sene saksıda kendiliğinden çıkmış, eğer halâ talipse gönderebilirim)
558536
558537
558538
558539
558540
Sevgili Güler Hanım, uzun aradan sonra bahçenizi dolaşıyordum ki tanıdık bitkilere rastladım. Siz adlarını hatırlamadığınızı yazmışsınız..
Sevgili Zeki Bey'in bahçesine yaptığımız ziyarette ben de almıştım aynılarından. Kore kampanulası ve en alttaki fotoğraftaki ise Çin digitalisi.. Kampanula çok hızla yavruluyor. Diğerinin yayılma hızı da fena sayılmaz ;)
Bahçeniz her zamanki gibi muhteşem.. Sevgilerimi gönderiyorum...
Sevgili Eser İlhan seni burada görmek ne güzel. Çok doğru; bunları Zeki Yağlı Bey'i ziyaretimizde almıştık, ben adlarını kaydetmediğim için hatırlayamadım, bilgilendirmen için çok teşekkür ederim.
Çok özledim seni.
Sayın nuaymu, piilular yuvarlak saksı içinde çap 47 derinlik 45 cm.
Siaboldi de uzun ve derin bir saksıda. 45x100 derinlik 45 cm
Yuvarlak saksıda 2 adet uzun saksıda 3 adet clematis ekili.
güler hanım, çok teşekkür ederim.
bunları hemen clematis dosyasına not aldım;) baş hocalarımdan birisiniz; uygulamalarınız, tecrübeleriniz, benim için hazine değerinde. şu an yedi tane clematisim var ve sadece birini bahçeye alabildim. diğerlerini geçici olarak saksılarda tutuyorum, inşallah inşaat artıkları vs. temizlendiğinde, tüm çiçeklerimi yerlerine dikebileceğim. ama verandanızdaki o güzellikleri görünce... :p
tekrar teşekkürler.
Sayın nuaymu, bahçeme dikili olan belki 10-12 kök vardır. Yerlerini beğendiler sarıyorlar. Yazın bütün vaktimiz balkonda geçiyor, istedim ki birkaç tanesi de gözümün önünde olsun.
Arkadaşımız Benol Hazaroğlu clematisleri iyi bilir, bana " saksıda da güzel gelişiyorlar" dediğinde heveslendim. Bayağı da güzel oldular.
Bahçedeki vişne ağacı yine çok meyve verdi ama bu sene meyveleri geçen seneki gibi iri değil ama ağacın meyvelerle görünüşü o kadar hoş ki.
560165
560166
560167
Saksıdaki lilyumlar da açtı
560171
Somon atlas biryandan çiçek tomurcukları veriyor, bir yandan açmaya devam ediyor.
560172
560173
Sarı atlas bu sene de güzel çiçek açtı
560174
Bu dış çanak yaprakları sarı ama iç kısmı beyaz açan atlası önceleri sarı atlas açıyor diye düşünmüştüm ama sonra arkadaşımız sakdag beni uyardı da bunun daha ilk defa çiçeklendiğini gördüğüm, krem rengi çiçek açan tür
560176
B e t ü l
18-06-2015, 22:34
Maşallah Güler Hanım önce size sonra atlaslarınıza.
Vişne ağacınızın uzaktan genel görüntüsü ne kadar güzel. Bayıldım. Tablo gibi.
Vişne ağacımız çok büyük bir ağaç değil, zaten bahçedeki bütün meyve ağaçlarımız bodur tip, vişne bodurdan biraz daha büyükçe. Bahçedeki en büyük ağacımız Salkım Söğüt ama ona da o ihtişam yakışıyor doğrusu.
Üç gündür Oğuz vişne topluyor, toplam 34,5 kg vişne topladı (tek tek topluyor zavallım) daha ağaçtaki meyvelerin yarısını bile toplayabilmiş değil. 17 kg dan vişne reçeli yaptım, üçer üçer kg. olarak hazırladıklarımı komşu payı olarak dağıttım. Onlar da 15 kg tuttu. 2,5 kg dan da iftar için komposto yaptım.
Reçellerin 7 kg. güneşte yapıldı, 10 kg. normal şekilde.
Toplanacak olanlardan yine 15 kg reçel yaparım, biraz da dondurup kış için saklarım.
Toplanan vişneler ve çekirdekleri çıkartılıyor (bu işi de Oğuz'a yıktım. Tik taka tik taka makinede çekirdeklerini çıkarıyor. Şimdi Lilium ve Cumhur Tonba görseler lâf atarlar ama balkonda masaya kuruluyor, mis gibi serince hava, etraf mis kokular içinde, manzara güzel-hiç de zor gelmeyen şartlar içinde hanıma yardım ediyor... dermişim) :D
560996
560997
Güneşte pişenler...
Ve bazı yaşlı komşulara pişmiş olarak verilecekler kaseler.
560998
560999
[QUOTE=Güler;1388854]Saksıdaki lilyumlar da açtı
Benim zavallılar rüzgardan yerde sürünüyorlar
Recelemi uzandılar ki, :D
561077
YeniGine
23-06-2015, 01:24
Sevgili CAN Güler Hanım, ağacınıza, reçelenize, emeğinize maşallah. Rabbim ağız tadı ile tüketmeyi nasip etsin inşallah...
Sayın Lilium, sizin liliumlar yerlere doğru uzanmışlar, valla reçel yukarıda. Reçele uzanmamışlar.
Tilki Mete
23-06-2015, 02:58
Güneşte pişenler...
Ve bazı yaşlı komşulara pişmiş olarak verilecekler kaseler.
560998
560999
Elime bir baston alıp gözüme kemik gözlük geliyorum :D bastonlu dedeyede bir kase verirsiniz heralde (A NOMAD :D :D bişi demiyorum bir an baston aklıma geldi :) :) :D )
bişi demiyorum bir an baston aklıma geldi :) :) :D )
Aklına gelen başına da gelir dermişler :D he he heee
561111
mazda_ozan
23-06-2015, 13:53
Bahçeniz gerçekten çok sevimli ve verimli sizden çok öğreneceklerim var :)
Tilki Mete
23-06-2015, 21:41
Aklına gelen başına da gelir dermişler :D he he heee
561111
Ne güldüm ya sabahtan beri bakıp bakıp gülüyorum ben agaçlar.net dogum toplantısına bastonla geleceğdim :D aynı tepkiyivA NOMAD da vermişti :D
Bu gün dede ile küçük torun vişne ağacındaydılar, 10 kg vişne toplamışlar... bu demektir ki " Güler sen kolları sıva bir parti daha reçel kaynatacaksın"
561465
Kiraz ağacındaki kirazlar kuşlar tarafından ziyafet çekilince diğer minik ağaç ağ altına alındı. Bu sabah da kirazlar toplanmış...
Kabakların da ilk hasadı başladı....
561466
561467
561468
Maşallah, afiyet olsun :) bizim kabaklar yağmurdan dolayı bir türlü mevye tutumunu yapamadı
Maşallah, afiyet olsun :) bizim kabaklar yağmurdan dolayı bir türlü mevye tutumunu yapamadı
Teşekkürler...
Ne enteresan bir sebze şu kabaklar, seyretseniz büyümelerini sanki gözlerinizle görüyorsunuz. Çıtır çıtır sesle büyüyorlar. Sabah bakmışsınız çiçekteler, öğleden sonra koparıp yemeğini yapın. Ertesi gününe kalırsa kocaman oluyor ve doğru komşunun tavuklarına gidiyor.
Resulgur
24-06-2015, 23:11
Hay maşallah , size yine iş çıkmış Güler hanım kolay gelsin :D
Sayın Resulgur, köy yerinde iş hiç bitmiyor ki, reçel faslı bitse salça devri başlıyor, o bitse kışlık erişte kesme-tarhana işi başlıyor. İş bu kadar da değil, bahçe ile uğraşma başlı başına bir iş.
Sizin anlayacağınız eğer hepsine yetişmek istiyorsanız gün size yetmiyor desem inanın doğru söylüyorum.
Resulgur
25-06-2015, 13:59
Sayın Resulgur, köy yerinde iş hiç bitmiyor ki, reçel faslı bitse salça devri başlıyor, o bitse kışlık erişte kesme-tarhana işi başlıyor. İş bu kadar da değil, bahçe ile uğraşma başlı başına bir iş.
Sizin anlayacağınız eğer hepsine yetişmek istiyorsanız gün size yetmiyor desem inanın doğru söylüyorum.
Öyle tabi ki siz arı kadınlar hiç durmadan çalışıyorsunuz. Hayranım gerçekten sizlere , yaptığınız işler övgüye değer , doğaya insanlara ve tüm çevrenize neşe saçıyorsunuz. Çok güzel bir uğraş hayatın tadını çıkarın , neşeniz bol olsun ;)
Oğuz sebze bahçesinden kabak, hıyar toplarken ben de kırmızı Frenk Üzümlerinden topladım. Güzelce yıkayıp, poşetleyerek derin dondurucuya istifledim. Yaptığım pastaları süslerken çok işime yarıyor.
562014
562015
Bu gün orkideleri sulamam gerekiyordu, hepsini mutfağa taşıyıp bol bol suladım sonra da salondaki yerlerini aldılar.
Ne güzel çiçektir şu orkideler hele çiçeklerinin 4-5 ay üzerinde kalmaları yok mu, çok hoşuma gidiyor, salonunuzda devamlı çiçek oluyor.
562016
562017
562018
562019
562020
Clematislerin bir kısmı da balkon kenarından tırmanıyor....
562022
562023
Bahçeden diğer kareler....
562024
562025
562026
562027
Salon penceresinin önüne yerleştirdiğim begonya saksıları hem balkondan hem de salondan bakıldığında güzel bir görüntü sergiliyor. Çiçekler de bütün sezon dayanıyor.
562033
562034
Amaryllislerin tohumlarını toplamaya başladım
562035
serkan_istanbul
27-06-2015, 00:13
Selamlar ablacım maşallah hepsine , bir tanesi Campanula punctata diğerıde çin yüksük otu (rehmania elata)... iyi geceler
Teşekkür ederim serkan istanbul, sevgili Eser İlhan da bilgilendirmişti, notumu aldım. ;)
Lilliumlar aldılar başlarını gidiyorlar. Boyları neredeyse balkon çatısına değecek. Üzerlerinde de onlarca tomurcuk var.
562513
562514
İlk glayölüm çiçeklendi....
562515
Yeni açanlar...
562516
562517
Otlar arasında kalmış, temizlenince yıpranmış bir halde kendisini gösterdi.
562522
Vefalı kızım coşkuyla çiçek açmaya devam ediyor...bu demektir ki yakında yine çoğunuza çelik gelecektir.
562523
günebakan
28-06-2015, 13:07
Hepsi de muhteşem görünüyor ablacığım:)
Ben de bu sabah erkenden çıktım bahçeye, Oğuz o5.30 da bahçede, ben de 06.00 çıktım.
Yıkılan duvarın dibindeki gülleri toparlamaya çalışıyorum.
Bir iki sene önce 15-20 tane gül çanağını rahatça hazırlayabiliyordum, şimdi 7-8 tane yaptığımda dilim bir karış dışarıda içeri girip elimi yüzümü soğuk suyla yıkama ihtiyacını duyuyorum. Yaş ilerledikçe iş daha da zor geliyor, daha çabuk yoruluyor insan.
Buna da şükürler olsun demek lâzım.
Çanak deyip de geçmeyin, gülün kök kısmı en az bir metre çapında açılıyor, belleniyor, ayrıklar ve diğer otlar bir bir temizleniyor. Toprak ufalanıyor, 3x15 ve leonardit ilave edilip çanak düzeltiliyor. Sonra bitki ele alınıyor; sararan yaprakları kopartılıyor, kör dallar kesiliyor, aşı altı yabani dallar kesiliyor, açmış solmuş güller kesiliyor, hastalıklı dallar bitkiden uzaklaştırılıyor. Yaprak gübresi de fıslatıldıktan sonra çanaklara bol bol su vererek iş tamamlanıyor.
Erken saatlerde, hafif serinlikte çalışmak daha kolay oluyor. Bu gün duvar dibi güllerini bitirebilirsem, yıkılan ve yeniden betonla yapılan duvarın beton çirkinliğini örtmek için betona tel gererek bir bitki sardırmak istiyorum.
Mutfak penceresinden baktıkça gözüme o kadar çirkin görünüyor ki, Oğuz " sen takdın bu duvara" dese de yine de yapacağım.
Ya clematis ya da passiflora sardırırım diye düşünüyorum. Sizlerin bir fikri var mı?
Kahvaltı için eve girmeden önce böğürtlenleri ve erik ağacını ziyaret etmeyi alışkanlık haline getirdim. Birer avuç beni mutlu ediyor. ;)
563659
Sabah erken saatlerde balkonu yıkar, kahvaltı sofrasını balkona hazırlarım. Bu sabah balkon kapısını açtığımda liliumların mis kokuları ile karşılandım.
Bir gecede onlarca gonca çiçeğe dönüşmüş. Hiç üşenmeden saydım; birinci saksıda 39 adet, ikinci saksıda 41 tane iri iri çiçekler var. Bir kısmı halâ tomurcukta.
O kadar yoğun kokuları var ki, balkonun diğer ucunda aşağı yukarı 19 m ilerideki salıncaklarda oturduğunuzda bile kokularını hemen yanınızdaymışcasına hissediyorsunuz.
Bunlar sanki Riesen Lilly türünden, boyları hayli uzun 2m den daha uzun, çiçek ebatları çok iri ve yoğun kokulular.
Balkonumda iki saksıyı paylaşıyorlar ve aldılar başlarını dolu dizgin gidiyorlar.
564100
564101
564102
564103
Resulgur
05-07-2015, 11:13
Sabah erken saatlerde balkonu yıkar, kahvaltı sofrasını balkona hazırlarım. Bu sabah balkon kapısını açtığımda liliumların mis kokuları ile karşılandım.
Bir gecede onlarca gonca çiçeğe dönüşmüş. Hiç üşenmeden saydım; birinci saksıda 39 adet, ikinci saksıda 41 tane iri iri çiçekler var. Bir kısmı halâ tomurcukta.
O kadar yoğun kokuları var ki, balkonun diğer ucunda aşağı yukarı 19 m ilerideki salıncaklarda oturduğunuzda bile kokularını hemen yanınızdaymışcasına hissediyorsunuz.
Bunlar sanki Riesen Lilly türünden, boyları hayli uzun 2m den daha uzun, çiçek ebatları çok iri ve yoğun kokulular.
Balkonumda iki saksıyı paylaşıyorlar ve aldılar başlarını dolu dizgin gidiyorlar.
564100
564101
564102
564103
Hay maşallah adam boyu çiçekler çok güzel gerçekten emeğinize sağlık efendim :cool:
Balkonumdan renkli bir köşe diyeceğim ama isterdim ki mis kokuları da anlatabileyim.
565126
Bahçeden kareler...
Agapathus, sarı karanfiller ve olmazsa olmazım maviş kızım.
565127
565128
565129
Atlaslar açtılar, açtılar... mutluluk saçtılar, şimdi de yeni yeni sürgün veriyorlar. Yakında dağıtıma girerler. ;)
565132
565133
565134
Bir başka güzel..
565138
565139
Ben de bu sabah ....çirkinliğini örtmek için betona tel gererek bir bitki sardırmak istiyorum.
Mutfak penceresinden baktıkça gözüme o kadar çirkin görünüyor ki, Oğuz " sen takdın bu duvara" dese de yine de yapacağım.
Ya clematis ya da passiflora sardırırım diye düşünüyorum. Sizlerin bir fikri var mı?
Kahvaltı için eve girmeden önce böğürtlenleri ve erik ağacını ziyaret etmeyi alışkanlık haline getirdim. Birer avuç beni mutlu ediyor. ;)
563659
:)
Solanum Jasminoides veya Boston sarmaşığı da çok iyi kapatıcı olabilirler. Öneri. Sevgiler
Erken saatlerde durgun olan hava saat 07.30 gibi çıkan hafif esinti ile daha da güzelleşiyor. Ben de kahvaltı saatini buna göre ayarlıyorum. Hafif hafif esen rüzgâr, çimi sulayan fıskıyelerin sesine eşlik eden kuşların cıvıltıları, su zerrelerinin verdiği serinlik ile balkonda kahvaltı etmek çok keyifli oluyor.
Bu sabah Oğuz yine 06.00 gibi sebze bahçesinin yolunu tuttu. Sepetine doldurduklarını getirip de balkona bırakmaktan aldığı keyifi bir görmelisiniz, ama haklı da; onca didinmesinin güzel neticesi.
Sabahki hasılatımız 5 tane sakız kabağı, 41 tane salatalık, bir tepsi biber ve 1.800 gr. böğürtlen.
Biraz sonra da başlar orak armutlarını taşımaya. :D
565758
565759
565760
565761
565762
Tilki Mete
13-07-2015, 08:38
E
Sabahki hasılatımız 5 tane sakız kabağı, 41 tane salatalık, bir tepsi biber ve 1.800 gr. böğürtlen.
Biraz sonra da başlar orak armutlarını taşımaya. :D
565758
565759
565760
565761
565762
Müsadeniz ile hasır sepeti alıp gidiyorum.. size kolay gelsin , :D
bol bol salata yapın ben onları götürürken :)
Sevgili Tilki Mete, günün üç öğününde de tüketiyoruz; sabah kahvaltıda söğüş olarak, öğle ve akşam yemeğinde ya cacık veya çoban salata ama yine de bol bol artıyor. Konu komşu veya kahveye gelenlere de yetiyor salatalık ve biberler.
Sepetin taliplisi bol, kargo denk gelirse çocuklara gönderiyorum. Ben dalından kopararak yemeği seviyorum. Bayram sonrası sayın malina'yı ikna edebilirsem buraya getirmeyi istiyorum o zaman bol bol reçel yapacağından eminim.
cörekotu
13-07-2015, 18:22
Masallah Allah bereketinizi artirsin insanin gözü doyuyor evvela, sebzeleri kendi tohumunuzdanmi yetistiriyorsunuz Güler hanim yoksa fide olarak mi aliyorsunuz acaba?
Bahçe hasatlarımıza patlıcanlar da eklendi. Salatalık, biber ve kabakların yanı sıra patlıcanlar da eklenince yaz türlüsü yapmam sıklaştı. Parça kuzu eti ile bayağı da güzel oluyor.
Taze fasulyelerden de sık sık topluyoruz, bu sabah toplananlardan kıymalı fasulye yapacağım, cacık ve pilav eşliğinde güzel bir yaz öğünü oluyor. ;)
Kabakların bir kısmı ile yine sote yapacağım, bol dereotlu.
Kalınca olanını da kızartmak için ayırdım. Kalamış'taki Todori'de kabak kızartması yediniz mi hiç? Puf böreği gibi gelir, eğer yemediyseniz öneririm.
567971
567972
567973
567974
Mavişin beyazı da açmaya başladı, lobelyaların bu kırılgan ve zarif halleri çok hoşuma gider.
567975
567976
567977
Diğer kareler...
567978
567979
567980
Bir gecelik gelinden uzun uzun sopa gibi uzantılar çıkınca arkadaşımız Zafer İnandık'a sormuştum. Sorumun cevabı dediği gibi gelmeye başladı; uzantılarda yapraklar beliriyor.
567981
Liliyumların beyazları bu sene pek coşkulu değil, ama hurma ağacı eğer meyvelerinde döküm yapmazsa bol bol korogaki yapacağız gibi görünüyor.
567982
567983
Temmuz sonu Ağustos ayı başlarında bahçeye crınumlar renk veriyor. Mis kokuları uzun boyları ile otopark önünü güzelleştiriyorlar.
569377
569378
569379
Bodur mini armut ağacındaki armutları toplama zamanı geldi.
569380
Sabahki hasatlara artık pembe domatesler de katıldı.
Oğuz üç tane iri iri pembe domates getirdi, en irisini tarttım bir kilo elli gram geldi.
569381
569382
569383
569384
Maaşallah diyelim Güler Abla, geçen sene tadına bakmıştık, süperdi :) bol bereketli hasatlar.
bitkiseli
16-08-2015, 20:14
Maşaalla, afiyet olsun
Sabahın erken saatlerinde Belladonna'ların açtığını gördüm.
571977
571978
Oğuz da bu sabah üzümlerinden olanları toplamaya başladı. Cardinaller oldu, kütür kütür ve lezzetli.
571979
Bir de baktım ki balkonuma 6 tane gelin adayı gelmiş, çok sevindim. Hemen onlara şerbet ikram ettim. Yakında gelinliklerini giyecekler....
571980
571981
571982
571983
Eh ben şimdi bu bağa dalmazmıyım :D
Ahada söylüyorum akşama resimleri görürsünüz :)
Bekliyoruz.... çayı da demliyorum. ;)
Aysel Yavuz
24-08-2015, 12:14
Güler abla merhaba. Epeydir giremiyordum malum hamilelik.. Son aylarım artık.. Girmişken bahçende dolaşmadan olmaz dedim ve daldım. Herzamanki gibi muhteşem. Şimdilik ben ara vermek zorunda kaldım. Eşim ilgileniyor balkonla.. Ama nasıl özledim bilseniz.. Çiçekleri.. Toprağı..Sevgiyle kalın..
tekomusti
28-08-2015, 05:46
Maşallah abla hepsi birbirinden güzel ellerinize sağlık
masal_naz
28-08-2015, 10:57
Güler hanım bahçenize emeğinize hayran kaldım. ben de marmara ereğlisi sultan koyluyum ama pek o taraflara yolum düşmüyor. benim de hayalim ileride beton arasından kurtulup bahçe yapmak. sevgiler..
serkan_istanbul
28-08-2015, 20:02
maşallah ellerine sağlık ablacım. iyi akşamlar.
iyibiriyim
28-08-2015, 21:37
:eek:Domatesleri gördükçe hayret ediyorum.
Sayın @Güler; O kadar muhteşem bir bahçe ki! fazla söze gerek yok! cennet bahçesi desek yerinde olacak.
Tebrikler güzellikleriniz daim olsun.
Saygılar.
Orhan Özbilgiç
31-08-2015, 09:37
Güler Hanım;
Bir Gecelik Gelin bitki olarak çok sağlıklı. İşte ilgi farkı. Kutluyorum. Bundan böyle bende daha çok ilgileneceğim. Zira karşılığını fazlasıyla vermiş.
Şimdi gelinlikleriyle de gösterirsiniz bize artık.;)
Gelinlik giymiş hallerini başlığında paylaşmıştım.
http://www.agaclar.net/forum/1405028-post743.htm
(Dün kahvede sizlere bir mesaj yazmıştım, sanırım görmediniz) :D
Bir gecelik gelin önce 6 tane çiçek verdi. Daha sonra bir anda on tane daha gelin adayı vardı, bazı yaprak uçlarında ikiz ikizdi. Hiç bu seneki kadar çok çiçek açmamıştı. On tane açtığında saçtığı koku muhteşemdi. Geç saatlere kadar bekledim fotoğraflamak için.
İkiz olanlardan
579834
Şimdi 4 adet daha çiçek sürgünü var. İki tanesi bayağı irileşti ama diğer ikisi daha çok küçük, havalar da iyiden iyiye soğudu belki çiçek oluşumları düşebilir.
Sabah açmış halde buldum bu clematisi..... şaşırdı galiba.
579835
Salkım söğüdün iki iri dalı son rüzgarlarla kırılınca Oğuz" bu kışı zor geçirir bu" dedi ve erken de olsa budamak zorunda kaldık.
579841
Salkım söğüt çıplak haliyle bile güzel.
Tam da fotoğraf yüklemeye başlamıştım ki, hat yine gitti.
Beş dakika önce yine ulaşabildim internete.
Diğer meyve ağaçlarında bu sene pek meyve yoktu ama Trabzon hurtmaları iyi gidiyor şimdilik.
580013
580014
Bahçelerinizde mutlaka gaura çalılarına bir yer ayırın. Dertsiz bir bitki, kırmızı-pembe ve beyaz çiçekleri ile uçuşan kelebekleri andırıyor. Çok yıllık ve budadıkça güzelleşen yayılan bir tür. Bütün yaz çiçekli, şu anda bile çiçekleri dolu dolu.
580015
Güllerin ebatları küçüldü ama açmaya devam ediyorlar....
580016
580017
580018
580019
Güller harika. Ben de gaura çalısını çok seviyorum. Yazlıktaki bahçemde var. Köydeki bahçema de ekeceğim. Arsız bir çalı diye bilirim ama defalarca çelik almama rağmen tutturmayı beceremedim bu yaz. Belki de mevsim uygun değildi.
Sevgili abk, budadıklarımdan bazılarını saksılara daldırmıştım isteyen arkadaşlara gönderirim diye. 2-3 sene saksı içinde köşede durdular, bayağı köklenmişler hatta bazı kökler saksı içinden çıkıp toprağa tutunmuşlar. Saksıları kaldırırken topraktan çıksınlar diye bayağı bir çekiştirdim ve o arada gördüm ki, bir iki kök de saksı dışında toprakta büyümüş.
Eşimin yengesi yakın bir köyde güzel bir ev yaptırdı, ben de onları söküp hemen bahçe duvarının dibine diktim. Çok hoşuna gitti, o da aynen benim gibi kelebeklere benzetti.
Balkonumun önünde 40-50 kök kadar var, daha budama yapmadım ama isterseniz budadığımda sizin için de bir iki saksıya daldırabilirim.
Bu gün Gönen'e pazara gittim. Bu sene Manyas'da salçalık biberler de kuru fasulyeler de pek güzel olmadı. Ben de dondurucuya koymak için balaban fasulye almaya Gönen'e gittim.
Balaban fasulyeleri alırken gözüme değişik bir tür takıldı, satıcı kadın onun çok lezzetli olduğunu alıp denememi istedi.
Adı da çok güzel " kınalı gelin", denemek için bir kilo aldım. Perşembe veya cuma günü pişireceğim, bakalım tadı nasıl olacak.
Enteresan değil mi?
580941
Clematisler tek tük açıyor....
580942
Birkaç da gül fotoğrafı...
580943
580944
580945
İsmail Kuzucu
13-10-2015, 21:01
14. perondan da geçtiniz sanki bir ara :)
14. perondan da geçtiniz sanki bir ara :)
Geçmez miyim...;)
Domates aldım, tatlı biber aldım, kıvırcık salata aldım..... siz neredey diniz? ;)
Bahçede artık son teftişler başladı, Oğuz da ıspanak tohumlarını ve sarımsakları ekti, naneleri iyice dipten budadı, yazlık sebzeleri söküp attı sadece çarliston biberleri var.
Torunların ağaç evleri üzerindeki sazlar iyiden iyiye uçtular, üzerine mebran koyup kışın korumak gerekiyor yaza kısmet yeniden saz demetleri koyarız.
Yakın bir zamanda karogakilere başlayacağız gibi.
Muşmulaların da olması yakın... bahçeden kareler
582203
582204
582205
582206
582207
582208
582209
582210
582211
582212
582218
582219
582220
582221
582222
eneskrky
23-10-2015, 18:48
Güler ablacım bahçen muhteşem nefes kesici ellerine sağlık :)) ileride senin gibi olurum inşallah tüyoları not alıyorum. Bütün çiçeklerin mükemmel ablacım ,dolaşılmaya doyulmaz bir bahçe yapmışsın ;)
Teşekkür ederim sevgili eneskrky, zamanla sizler çok daha güzellerini yapacaksınız inşallah.
kader_bpkp
29-10-2015, 19:41
sn güler, annemle oturduk nerdeyse 2 saattir sizin güzel bahçenizi geziyoruz :) annem her resimde " ay ne kadar güzel yapmışlar , beğen beğen" diyor :)) toprak bolca emek ve bolca da sabır istiyor gerçekten de.. Bahçemiz henüz bir yaşında ve annem her karış toprağı ellerimden geçti diyor, ama inşaallah sizinki gibi bir güzelliğe kavuşmak hayalimiz.. Bahçenizi gezerken aklımıza yeni yeni fikirler geldi, notlar aldık, ileride yapılacaklar listemize eklemeler yaptık; teşekkür ederiz bahçenizde dolaşmamıza müsade ettiğiniz için :)
kader_bpkp
29-10-2015, 19:59
söylemeyi unutmuşum, duvarlarınıza hayran kaldık annemle birlikte.. (Bu yıl biz de epey duvar ördük.. Ustaya emanet ettiğimiz güzelim taşlar maalesef bahçenin en güzel yerinde beton bir duvara dönüştürüldüler, taşlar görünmüyor bile.. Bu yüzden küçük duvarları annem kendisi yapıyor.) Duvarlarınız ne kadar doğal görünüyor..
Bu zamanda bahçede pek meyve-sebze kalmamış da olsa renk cümbüşlü çok güzel.
Yaz sebzeleri hep söküldü, toprak bellenip bol bol yanık hayvan gübresi serildi.
Narlar çok güzel, hurmalar yavaş yavaş olma yolunda ama ben her gün için kendi damak tadıma uygun 3-5 tane koparıyorum.
Muşmulalar nefis, kış eriğim de beni hiç eriksiz bırakmadı, her bahçeye çıktığımda elimde-cebimde bir yığın meyve ile dönüyorum eve.
Gül çanaklarına, ağaç çanaklarına gübreli toprak atıldı, kışa hazırlık yapıldı.
Güller havanın güneşli ve serin halini sevdiler ki bol bol çiçek açıyor, çiçek tomurcukları ve sürgünler veriyor. Eski yapraklarında kara lekeler oluşmuş ama nasılsa dökülecekler, tırmıklar atarım diye ilaç yapmıyorum, seneye kısmet artık.
İstanbul'da çok yoğun geçti günlerim, bütün yaz kapalı kalan evi temizle-yerleştir, yıka ütüle.... bir haftadır durmadan çalıştım. Şimdi burada dinlenmeye geçtim.
En büyük keyfim de sabah kahvaltı sonrası bahçeye çıkıp sepetime topladıklarımı balkona vuran güneş altında salıncağa oturup yemek oluyor. Hem yiyor hem de etrafın güzelliğini doya doya seyrediyorum.
Güneş üzerime vurdukça kendimi iyice mayışmış gibi hissediyorum hatta kısa kısa şekerlemeye bile geçiyorum. Allahıma şükürler olsun..... sizlere daha güzellerini nasip etsin sevgili arkadaşlar. ;)
Birkaç fotoğraf paylaşayım
15-20 gün önce bu köşe bayağı yeşildi, dün bu halde buldum. Oya ağacı kırmızıya dönüşmüşken ıhlamur ve nar ağaçları sapsarı.
585196
585197
585198
Amerikan sarmaşıkların önce kırmızıya sonra sarıya dönmüş halini seyretmeye doyum olmuyor.
585209
585210
Diğer tarafta sarılar....
585211
585212
İyiden iyiye yapraklarını dökmeye başlayan Trabzon hurmaları....
585213
585214
585215
585216
585217
585218
585219
585220
585221
585222
585223
585224
585225
585226
Clematis..... terk tek de olsa hâlâ açıyor.
585230
Aloevera'nın anacı ile baş edebilmek gittikçe zorlaşıyor. Daha büyük bir saksıya aktarmak mümkün olmadığından saksıyı ikiye bölmüştüm ama yine de zor baş edebiliyorum.
O yüzden alt yaprakları bayağı traş ettim, elimde jeli alınacak ondan fazla yaprak var.
İstanbul'a döndüğümde saksıları iyice boşaltarak dip kısımlardaki yeni sürgünleri alarak, dağıtım için söz verdiğim arkadaşlara göndermeye gayret edeceğim.
585234
585235
umutdunyasi
10-12-2015, 08:39
Sayfanızı yeni farkettim kusura bakmayın sayın Güler hanım. ;) Muhteşem bir doğa ortamında harika bir bahçe tasarımı yapmışsınız hayranlıkla izledim. Belliki büyük bir sevgi ve emek ile her yeri dekora etmişsiniz tebrikler...
Teşekkür ederim sevgili umutdunyası, bahçe ile uğraşmak, çiçeklerle haşır-neşir olmak bana mutluluk veriyor.
Bahçesi olan arkadaşlara tavsiyem mutlaka bahçelerinin bir köşelerine Kış Tatlısı ( Chimonanthus praecox ) ekmeleri yönünde.
Çalı türü veya istenirse minik bir ağaçcık görünümü verilen bitki bu mevsimde harika çiçekler açıyor. Çiçekleri minik minik ama saldıkları koku muhteşem, üzerine başka hiç bir koku tanımam.
Bu gün İstanbul'dan Manyas'a geldik, niyetimiz yılbaşını burada geçirmek. Bahçe kapısından içeri adımı attığım anda o muhteşem kokuyu duydum ve hemen çalının yanına koştum.
Yapraklarını iyice dökmüş olan çalının bütün dalları mis kokulu çiçeklerle dolmuş. Yoğun kokusu iyiden iyiye bahçeyi sarmış.
Chimonanthus praecox' tan iki tane var bahçemde. Çalının biri tamamen çiçeğe geçtiği halde diğer çalı daha çiçek vermemiş ama üzeri çiçek tomurcukları ile dolu.
Her sene ya çiçeklerinden bir avuç toplar bir çay bardağı tabağına koyduğum su içinde veya kestiğim bir kaç dalı bir vazoya koyarak salona alırım. Bütün salon mis gibi kokar.
Çiçeklenmiş dallar, daha tomurcukta olanlar ve vazoya yerleştirdiklerim.
589868
589869
589870
589871
589872
589873
Fotoğrafları geç saatte çektiğim için pek güzel çıkmadı ama yarın daha güzellerini çekmeye gayret edeceğim.
Nergisler de yakında açmaya başlayacaklar....
589875
589876
Güller.... kış gülleri olmuş, hâlâ açıyorlar.
589878
589879
Yarın 26 tane gül çukuru kazacağım, ekilecek 52 adet gül var.
Sn Güler,
Gülleriniz gerçekten çok güzel, özellikte kavuniçi ve lila olanlara bayıldım :) Kolay gelsin size şimdiden :)
Bahar dalları da yavaş yavaş çiçeklenmeye başlamışlar...
589893
589894
Resulgur
22-12-2015, 19:32
589871
589872
589873
Fotoğrafları geç saatte çektiğim için pek güzel çıkmadı ama yarın daha güzellerini çekmeye gayret edeceğim.
%100 Doğal oda parfümü olmuş bu bitki desenize ;)
%100 Doğal oda parfümü olmuş bu bitki desenize ;)
Çok haklısınız sayın Resulgur, ek olarak görselliği de var. ;)
coskun8553
24-12-2015, 14:08
Güler hanım güllerinize kış budaması yapacaksanız gül çeliklerinize talibim efendim :)
Güler hanım güllerinize kış budaması yapacaksanız gül çeliklerinize talibim efendim :)
Forumun Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/)bölümünü takip edebilirsiniz. Dağıtıcaksa, onu bu sayfada değil, verdiğim linkte yapacaktır :)
Güler yazmadan, ben yazayım dedim :)
coskun8553
24-12-2015, 15:13
Biliyorum sayın Malina, sitenin yabancısı değilim. Güzelim güllleri görünce dayanamadım yazmak istedim :)
Çok yaşlanmış güller söküldü ve yenileri dikildi
Yaşlı oldukları halde çok beğendiklerimi budadım, bunları budarken gençleştirmeye gitmedim, orta boyda bir budama yaptım, daha soğuklar devam edebilir. Şubat ayı ortalarında yeniden gözden geçireceğim.
Budadıklarımdan veya gözden çıkardıklarımdan çelikler yapmaya devam ettim.
Budama yaptıklarımdan
590247
Yeni taze güller dikildi.
Bir gün önce gül dikeceğim çukurları açıp, içlerine su doldurdum, maksadım çukurların suyu rahatça emip emmediğini kontrol etmekti. Suyu emmemiş çukurlara siz de dikim yapmayın.
Ekeceğim güller çıplak köklü güllerdi bu yüzden ekim toprağına çok az yanık hayvan gübresi koydum ki köklere zarar vermesin. Hava ısısı 20 dereceyi geçtiğinde üzerlerine bol miktarda yanık hayvan gübresi koyarak bol bol sulama yapacağım.
Çıplak köklü gülleri dikerken bazı noktalara dikkat etmemiz gerekir.
Gül çeliğinin kökleri 10-12 saat suda bekletilmelidir. Dikileceği zaman kök uçlarından 1-2 cm kesilir, fidan dallarından sağlıksız olanlar alınır, ve dallar 10-15 cm kalacak şekilde budanır. Fidan, açılan çukura rahat bir şekilde yerleştirilmelidir.
Gülün aşı kısmı da yüzeyden 5 cm kadar altta olmalı ki dondan zarar görmesin. Çukur yüzey seviyesinde doldurulup, toprak yavaşça sıkılaştırılır ve can suyu verilir.
590248
Yeni diktiklerimden
590249
590250
Budanmayı bekleyen daha çok gül var....
590251
590252
Budananlardan çelikler hazırlandı ama daha budanacak çok gül var. Onları da budadıkça çelik hazırlayacağım.
590253
Güler hanım ben çelikleri bir karış kısaltıp öyle ekiyorum. Sizin çelikleriniz baya uzun görünüyor. Bu durumun bir sakıncası yok mu:confused: Ayrıca dikenlerini de koparıyorum. Çok uğraştım. Her yerime dikenler battı ellerim kanadı:(.
Ben birde serçe parmağı kalınlığındakileri seçiyorum. Bunun da bir önemi yok gördüğüm kadarıyla. Başarı oranınız nedir. Kaç çelikten kaç gül elde ediyorsunuz? Teşekkür ederim.
Sevgili aleydi çelikleri kısa da yapabilirsiniz ama bir karış bence fazla kısa. Eğer çelikleri şubat sonu hazırlamış olsaydım 20-25 cm civarında bırakırdım. Bunların bir kısmını biraz uzunca tuttum, onları patatese batırdım deniyorum, diğerleri normal toprakta.
Genelde takozlu çelik hazırlıyorum, serçe parmağı kalınlığı veya biraz daha kalınca da olabilir ama sağlıklı dallardan olmalı.
100 tane çelik hazırlarsam verdiğim fire 5-10 tane kadar oluyor. Eğer kuma yatırarak yatay yaparsanız daha da az fire verirsiniz.
Şimdiye kadar hiç dikenlerini soymadım.
umutyolcusu
25-12-2015, 23:55
Kolay gelsin Güler hanım,ben gülleri şubat mart aylarında budayacağız diye bekliyordum, bizde mi budasak acaba?
Havalar soğuk giderken ben de şubatın ikinci yarısında yapıyordum budamaları ama bu sene ocak geldi daha kar görmedik o yüzden budama yaptım ama boyları biraz yüksek tuttum, şubat ayında yeniden elden geçiririm diye.
Mühim olan bitkinin aşı kısmını sıcak tutmaktır.
Guler Hanim, ne guzel açıklamissiniz güllerin nasil ekilecegini. Okurken farkettim ki, ben ekmiyor, topragın icine atıp üstünü örtuyormusum. Hele asılı kısmın topragın altında kalması gerektiğini hic düşünmemiştim.
Oooo bir aydan fazla olmuş bahçe başlığıma girmeyeli, ne de çok özledim.
Bari bahçeye gidemiyorum balkondaki güzellerimi sizlere tanıtayım.
Sayın alys'den aldığım amaryllisler bir yandan açıyor bir yandan yeni yavrular veriyor. Geçen hafta yemeğe gelen davetliler bu çiçeklerin canlı olduklarına inanmayıp elle dokundular. Güzelliklerine hayran oldular.
Sayın alys, ben de teşekkür ederim, ayrıca hediyeleriniz de güzel bir jestti, mahçup oldum, sağ olun.
595417
595418
595419
595420
Hediyelere teşekkürler
595421
595422
595423
Misafirlerimizin hediyesi (açelya)
595424
malina'nın verdiği çiçek oluşumu gösterdi
(siz, siz olun seneye tohum dağıtımı için malina'ya yardıma gelin. Eliniz hiç boş dönmez) :D
595425
Aloevera çiçek çıkartıyor, ve dağıtımı yapılacaklar....
595426
595427
Sevgili Zafer İnandıklı, eli de gönlü de bol kibar arkadaşım çok teşekkür ederim.
Sellukaları da atlas çeliklerini de toprakla buluşturdum, sağ ol.
595428
595429
malina'nın verdiği çiçek oluşumu gösterdi
(siz, siz olun seneye tohum dağıtımı için malina'ya yardıma gelin. Eliniz hiç boş dönmez) :D
595425
Aralardan çıkan arsız Crassula muscosa ları ayıklamanızı tavsiye ederim.
Sevgili Zafer İnandıklı, eli de gönlü de bol kibar arkadaşım çok teşekkür ederim.
Sellukaları da atlas çeliklerini de toprakla buluşturdum, sağ ol.
595428
595429
Zafer beyin ellerine saglik
Guler Ablam insallah tohumlarinida gorursunuz soguga dayanmiyor cok nazli bir cicek nede olsa IZMIRLI
Güllerin aşı yerini toprağa gömme olayını bilmiyordum. Meyve ağaçlarında asla yapmayın derler ama güllerde sorun yaratmıyor demek ki. Hatta tavsiye ediliyor. Bugün de yeni bir şey öğrenmiş oldum.
Bu arada yeni yapılan araştırmalar ağaç ve büyük çalıları dikerken toprağa gübre, kompost vs. karıştırmamanın daha iyi sonuç verdiğini göstermiş. Özetle diyorlar ki ”Eğer dikeceğiniz bitkinin kökleri bu güzelleştirdiğiniz toprak bölgesini geçmeyecekse bu iyi bir uygulama. (Küçük çiçekler, sebzeler gibi...) Ama eğer köklerin bu bölgenin dışına da büyümesini bekliyorsanız (meyve ağaçları, büyük çalılar...) böyle yapmayın. Yoksa kökler bu yarattığınız çok elverişli ortamı terk etmek istemeyip aynı yerde dönüp durabilirler. Bu nedenle de 3-5 yıl sonra kökler bitkiyi destekleyecek kadar gelişmediği için ani kayıplar yaşayabilirsiniz.”
Bu iddialar Kaliforniya Üniversitesi'nin yeni araştırmalarının sonuçları. Benim bu konuda henüz kendi kıyaslamam yok, o yüzden bir şey diyemiyorum...
Sevgili gilan, verdiğin bilgiler çok değerli. Acaba yeni bir başlık açıp da kısa kısa notlar olarak yazsak mı bunları. El altında mini mini notlar olur, arkadaşlara da faydası dokunur. Aksi durumda benim, senin veya bir başkasının bahçesinde atıl kalır.
Evet gül çeliklerinde öyle ama ağaçlarda tam tersi. Hatta ağaçlarda, aldığımız ağacın saksı içindeki toprak seviyesine bile dikkat etmemiz gerekiyor bahçeye dikerken.
Bu konuya meyve fidanı yetiştirmekle ilgili araştırma yaparken rastladım. Şurada detaylı olarak anlattım:
http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/38698.htm
Ama özellikle bu maddeyi şu başlığa da eklemek faydalı olur:
http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/12807.htm
İlk fırsatta yazarım.
Ama aslında dediğim gibi sadece meyve ağaçlarıyla sınırlı değil. Belki bir başka yerde daha bahsedilebilir...
Üç gündür Manyas'daydık, niyetimiz ağaçlarımıza bordo bulamacı ve budama yapmaktı ama bahçeye girer girmez bordo bulamacında geç kaldığımızı gördük.
Kimi ağaçlar çiçeklenmiş, kimileri de iyiden iyiye uyanmıştı. Bu durumda budama yapmak ve ot yolmaktan başka yapılacak iş şimdilik yok gibiydi.
Oğuz ağaçları ve bağı budamaya soyundu ben de kalan gülleri budama işine giriştim.
Ama her şeyden önce bahçeye adım atar atmaz çiçek kokuları bizi mest etti.
Salkım söğüdün altındaki mor kır menekşeleri her yeri sarmış mis kokuyorlar, bir yandan harika çalı lonicera fragrantissima, diğer köşede kış tatlısı..... İnanılmaz bir çiçek kokusu şöleni vardı bahçede.
Yerlerde ballı babalar, sarı ve beyaz papatyalar açmaya başlarken, kardelenler ve erikalar geçmeye yüz tutmuşlardı.
Uzun uzun seyrettim, kokladım, fotoğrafladım, inceledim. Bahçemi ne kadar çok özlediğimi bir kere daha hissettim.
Tabii sizlerle de paylaşmak istiyorum.
Yağmur, güneş- yağmur , güneş yine her taraf otla boğulmuş. Güllerin altını, saksı içleri ni otlar sarmış, ama toprak tam kıvamında hiç zorlanmadan çektiğinizde kökü ile çıkıveriyor.
596808
596809
596810
Erik ağaçları, bademler iyiden iyiye çiçeklenmişler, inşallah don yemezler.
Ballı babalar, papatyalar da açmışlar.
596811
596812
596813
596814
596815
Bahar dallarını bahçe duvarı önünde 4-5 m ara ile ikişer kök olarak 4 öbek dikmiştim. Hem çoğaldılar hem de boylandılar. Zaman zaman budama yapıyorum ama bu mevsimde-baharda harika güzellik sergiliyorlar.
596816
596817
596818
Nergislerin bir kısmı açmış geçmiş, bazıları çiçekte, bazıları da açmaya yüz tutmuş.
596819
596820
Erikalar açmış hatta geçmeye bile başlamış
596821
596822
Kardelenleri görünce çok mutlu oldum, hemen toplayıp vazoya yerleştirdim.
596823
596824
Ya mor mor açan kır menekşeleri.... harika kokularına dayanmak mümkün mü?
Hemen iki mini buket yaptım, birini vazoya koydum, diğer buketi de geçmiş olsun ziyareti yaptığım arkadaşa götürdüm.
596825
596826
596827
596828
Bahçemde olmazsa olmazım lonicera fragrantissima.
Ocak-şubat hatta mart ayına sarkan, minik çiçek boyutlarından o yoğun kokunun nasıl çıktığına bir türlü akıl sır erdiremiyorum.
Karar verdim bu çalıdan bir kök daha ekeceğim bahçenin başka bir tarafına.
Daha bahçe kapısından adımınızı atar atmaz alıyorsunuz kokusunu, bu mevsimde üzerinde bol arı olduğu için çok yaklaşamıyorum ama yaklaşmaya da hacet yok, öyle yoğun ve güzel kokusu var ki.
Bir de buna eşlik eden winter sweet. Beraberce baş döndürmeye yetiyorlar. ;)
596829
596830
596831
596832
596833
Kamelya hala tomurcukta, yaptığım gül çelikleri tutmuş, hiç fire yok.
Sonbaharda budadığım güllerin durumları da iyi.
596834
596835
596836
596837
596838
Daha temizlik yapamadığım clematisler iyiden iyiye patlamış, hatta bazıları çiçek açmaya başlamış.
596839
596840
Sevgili jezebel, bu senin merak ettiğin güzel.....
596841
596842
596843
596844
596845
Lonicera fragrantissima gerçekten muhteşem. Zaten adından belli.
Lonicera=hanımeli
fragrantissima=kokulu
Yani kokulu hanımeli. Hanımelinin kendisi bile ne kadar güzel kokarken özellikle kokulu olduğu belirtilen türü nasıl kokar düşünün... :p
Guler Hanim, sizin bahçenize bahar gelmis bile. :) Menekşelerin kokusunu bende cok severim, bahce yoksa saksıda bile yetiştiriyorum. Bahar dalına da bayılıyorum. Defalarca almaya kalkıp sonra vazgectim. Bu guzellik gozunun onunde olmali insanin. Bu mevsimde açtığını göremedikten sonra ekmeninde bir anlami yok.
Sevgili gilan, kış aylarında göreceğin muhteşem bir çalı. İstediğin kadar küçük de tutabilirsin. Mümkünse bahçenin bir bölümünde yer ayırabilirsen pişman olmazsın. ;)
Bahçelerine sadece yazın gidenlere söylemiyorum ama yaz-kış oturanlara tavsiyemdir. Bakım diye de bir şey yok, sen ek Allaha bırak. Fazla büyümesin istiyorsan budama yap.
Adalet Yağcı
22-02-2016, 19:49
Yeni taze güller dikildi.
Bir gün önce gül dikeceğim çukurları açıp, içlerine su doldurdum, maksadım çukurların suyu rahatça emip emmediğini kontrol etmekti. Suyu emmemiş çukurlara siz de dikim yapmayın.
Ekeceğim güller çıplak köklü güllerdi bu yüzden ekim toprağına çok az yanık hayvan gübresi koydum ki köklere zarar vermesin. Hava ısısı 20 dereceyi geçtiğinde üzerlerine bol miktarda yanık hayvan gübresi koyarak bol bol sulama yapacağım.
Çıplak köklü gülleri dikerken bazı noktalara dikkat etmemiz gerekir.
Gül çeliğinin kökleri 10-12 saat suda bekletilmelidir. Dikileceği zaman kök uçlarından 1-2 cm kesilir, fidan dallarından sağlıksız olanlar alınır, ve dallar 10-15 cm kalacak şekilde budanır. Fidan, açılan çukura rahat bir şekilde yerleştirilmelidir.
Gülün aşı kısmı da yüzeyden 5 cm kadar altta olmalı ki dondan zarar görmesin. Çukur yüzey seviyesinde doldurulup, toprak yavaşça sıkılaştırılır ve can suyu verilir.
590248
Sadece fotoğraf değil bol bol paylaştığın bilgiler bu sayfayı çok daha keyifli hale getiriyor, ellerine sağlık sevgili Güler.
Alıntıladığım bilgiyi resim ile birlikte kopyaladım, agaclar.net\facebook başlığında paylaşmak için.
Oradaki üyelerin çoğu foruma üye olmuyor nedense, bari forumu ayaklarına götüreyim dedim :)
Bahar geldi gelecek, bahçe telaşı başlıyor, yorgunluk diz boyu olacak ama, bu mevsimde insana ayrı bir can geliyor, işler bittikçe dinleniyor keyifleniyor.
Şimdiden kolay gelsin diyorum.
Sevgili jezebel, bu senin merak ettiğin güzel.....
596841
596842
596843
596844
596845
Harika, demek şu an zamanı:)
Kokusunu çok merak ediyorum. Benimki bu sene pas geçecek sanırım.
Umarım geçmez. Clematislerden en çok sevdiğim Armandii:)
Sevgiyle kalın Güler hanım.
[QUOTE=Güler;1441785]Ya mor mor açan kır menekşeleri.... harika kokularına dayanmak mümkün mü?
Hemen iki mini buket yaptım, birini vazoya koydum, diğer buketi de geçmiş olsun ziyareti yaptığım arkadaşa götürdüm.
[Beni çocukluguma götürdünüz.. Baba evimin kibar ciceği..
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.