View Full Version : Güler / Bahçe
Sıklamen atlasın bir tomurcuğu iyice şişti, sanırım açması çok yakın. Bir tane daha çiçek tomurcuğu var.
617621
617622
Sıklamen de açtı
617780
617781
Güler ablacığım Rahmetli Jineop'un hatırası olan kadeh çalısı hakkında biraz bilgi verebilirmisin, sen nasıl bakıyorsun?
Sevgili lusoari, çalıyı diktiğim yer yarı gölge ve nısbeten kuytu bir yer. Özellikle yaptığım bir şey de yok, bahçede sulama yaparken diğer bitkilerle beraber o da sulanıyor.
Dip kısmından yeni yeni sürgünler veriyor, zaman zaman aralarından bir kaç tanesini çıkartıyorum ki bitki hava alsın.
Özel bir gübreleme de yapmıyorum.
Değerli bilgiler için teşekkür ederim. Bu güzel ve hatırası büyük olan bitkiyi çok beğendim ama buraların soğuklarına dayanacağını zannetmiyorum, yoksa hemen edinmeye çalışırdım. Umarım çiçekleri üzerinden hiç eksik olmaz ablam, mis kokulu çiçekli günler. :)
Teyzeciğim özlemişim bahçende dolaşmayı, sanal bir tur yaptım bahçende her bir kareye ayrı ayrı beğeni bırakayım dedim ama ne yalan söyleyeyim gözüm atlaslara takılı kaldı. Atlaslar rengarenk açmışlar. Açmak mı denir yoksa coşmak mı uygun olur karar veremedim:) Ama sıklamene bayıldım. Ellerine, emeğine sağlık muhteşemler.
YeniGine
14-06-2016, 23:48
Sevgili selenn hoşgelmişsin, seni burada görmek çok mutlu etti beni.
Hoşbuldum özledim sizleri :)
Değerli bilgiler için teşekkür ederim. Bu güzel ve hatırası büyük olan bitkiyi çok beğendim ama buraların soğuklarına dayanacağını zannetmiyorum, yoksa hemen edinmeye çalışırdım. Umarım çiçekleri üzerinden hiç eksik olmaz ablam, mis kokulu çiçekli günler. :)
Kaynaklara göre -31'e kadar dayanıyormuş.
Sweet Shrub, Carolina Allspice, Strawberry Shrub, Bubby Bush, Sweet Betsy, Florida Spice Bush, Flori Calycanthus floridus (http://davesgarden.com/guides/pf/go/550/#b)
selenn'im onlar senin bana getirdiklerin. Hatırlıyor musun bana geldiklerinde minnacıktılar ama hızlı büyüdüler ve üç senedir de dağıtımdalar..... sayende tabii, teşekkür ederim.
Şöyle (http://www.agaclar.net/forum/1468973-post249.htm) bir isteğim var, ne dersiniz? ;)
Şöyle (http://www.agaclar.net/forum/1468973-post249.htm) bir isteğim var, ne dersiniz? ;)
Neden olmasın, bana gelin bende toplanalım diyeceğim ama misafirlerim olacak bayramda ama ben bir günlüğüne kaçabilirim.
Birkaç kişi bile bir araya gelebilsek razıyım, biliyorsunuz bayramdan bayrama ancak gidebiliyorum memlekte, bu fırsatı değerlendirmek lazım ;)
Lilium'a da seslenirsiniz değil mi? :D
[QUOTE=A_NOMAD;1468984]Birkaç kişi bile bir araya gelebilsek razıyım, biliyorsunuz bayramdan bayrama ancak gidebiliyorum memlekte, bu fırsatı değerlendirmek lazım ;)
Lilium'a da seslenirsiniz değil mi? :
Tamam
Selma_321
16-06-2016, 20:55
Merhaba Güler Abla,
Siz beni tanımasanız da, ben 1 haftadır her gece sizin bahçenizde dolaşıyorum ilk sayfadan başladım şu an 73. sayfadayım. Artık o kadar tanıdık oldunuz ki benim için size abla diyebilme cesaretini buldum kendimde... Ağaçlar.net benim için hep kaynak site gibi olmuştu ama sizin bahçenizi gezmeye başladıktan sonra fark ettim ki burası kocaman sımsıcak bir aileymiş biraz çekingen bir yapım olsa da bu ailenin bir ferdi olabilmeye çok özendim... Özellikle siz kocaman sevgi dolu kalbinizle herkesi bağrınıza basmışsınız hayran olmamak elde değil, iyi ki keşfettim muhteşem bahçenizi iyi ki tanıdım sizi, siz beni tanımasanız da ben sizi çok seviyorum....
Bu sözlerin hepsine yürekten katılıyorum
Balkonda salıncaklara uzanıp akşamın gri bir tül gibi inen karanlığını, güneşin batarken bulutlara verdiği rengi seyretmek hep hoşuma gider...
618938
Bahçeden kareler
618939
618940
618941
618942
618943
618944
618945
618946
Hava çok sıcak bugün.
Erdek'de bir arkadaşımıza gidiyoruz, sanırım bol bol yüzerim.... sezonu açıyorum. ;)
Buralarda cok sicakti. Nefes almakta zorlanıyorum bazen. Çiçekleriniz sıcaktan hic etkilenmemişler. Keyifleri yerinde. :)
Yakında güllerin kafalarına gazete kağıtlarından yapacağım külahları geçirip ıslatacağım, yeni sürgün ve yeni goncalar hemen boyun büküyor.
Lilyumların yoğun kokuları her tarafa yayılmaya başladı
619962
619963
619964
selenn bunu hatırladın mı; gece geç saatlere kadar beklemiş, açık arttırma bizde kalınca ne kadar çok sevinmiştik
619965
selenn bunu hatırladın mı; gece geç saatlere kadar beklemiş, açık arttırma bizde kalınca ne kadar çok sevinmiştik
619965
Hatırlamaz mıyım amma da çekişmeliydi açık arttırması teyze. ;)
İyi ki de bize kalmış sonunda bu güzelliğe sahip oldun:)
Selma_321
26-06-2016, 20:21
Bahçeden kareler
618939
618940
618941
618942
Güler hanım bahçeniz çiçekleriniz bir harika. Bu 2.fotoğraftaki çiçek karanfil mi
Teşekkür ederim Selma_321, hayır karanfil değil onlar (Gün güzeli) hemerocallis ler. Ben de çok severim.
Değişik renkleri var, kimisi katmerli kimisinin kenarları biyeli. Bahçesi olan arkadaşlarımız bir köşelerinde bulundurmalı diye düşünürüm.
620048
Selma_321
27-06-2016, 09:07
Teşekkür ederim Selma_321, hayır karanfil değil onlar (Gün güzeli) hemerocallis ler. Ben de çok severim.
Değişik renkleri var, kimisi katmerli kimisinin kenarları biyeli. Bahçesi olan arkadaşlarımız bir köşelerinde bulundurmalı diye düşünürüm.
620048
Hımmm daha öğreneceğim çok şey var. Gerçekten çok şekerler. Sağlıkla ve keyifle büyütün inşallah
Bahçemi tanzim ederken 18 m.lik balkonun önüne güzel çiçekler dikmek istemiştim. Önce değişik renkte rozetler diktim.
Değişik renkleri ile güzel oldular ama boyları en fazla 25-30 cm oldukları için bana pek alımlı gelmediler.
Daha sonra glayölleri denedim. Bu birkaç sene sürdü ama onların da çiçeklerini dik tutmakta zorlandım 250 adet çiçeğin her birini de tek tek desteklemek zor geldi, ondan da vazgeçtim.
Daha sonraki denemem güllerle oldu. 19 kök gül çok hoş dursa da balkonun her gün bir iki kez yıkanması gülleri küllemeden kurtarmam için beni çok zorladı. Her ne kadar su direkt toprağa değil de yalağa aksa da güller bir ohh diyemediler, mecburen taşımak zorunda kaldım.
Balkonun ön duvarının görünümü hoş değil, nedense oraya taş döşenmemiş sadece beyaz plastik sürülmüş. Bu da benim hiç hoşuma gitmiyor o yüzden öne boylu çiçekler ekeyim ki görüntü kapansın istiyorum.
Geçen sene 40 kök beyaz, kırmızı ve pembe gaura çalısı diktim.
Suyu sevdiklerinden her balkon yıkayışımda onlara da tuttum hortumu, onlar da coştular ki ne coşma. Boyları balkon yüksekliğini geçtiler, görüntü de çok güzel ama gel gör ki başım dertte; çiçeklerini arılar çok seviyormuş.
Benim de arı sokmasına allerjim hat safhada. O yüzden balkonun önündeki yoldan yürüyemiyor, taa evin arkasından dolaşıp çime çıkıyorum.
Oğuz, " kendini tehlikeye atma, sök bunları dese de ben kıyamıyorum....
Siz kıyabilir misiniz?
620059
620060
620061
620062
620063
Sardunyalar öğle güneşini pek sevmiyorlar, saksıları zaman zaman geriye çekmem gerekiyor ama ceylanlar hallerinden pek memnunlar
620064
620065
Müjde..... gelinlerden biri kapımızı çaldı
620066
Aman teyze arı deme de ne dersen de. Yaşadığını sen biliyorsun. Kendini tehlikeye atma. Haklısın bu güzelliklere kıymak zor. En iyisi çimlik alana çıkacağın zaman arkadan dolanmaya devam et.
Gelinin hayırlı olsun, pek güzelmiş. Kokusunu benim için de içine çek. Darısı benimkinin başına inşallah. Gözüm gibi baktığım tek tomurcuğum da gitti. Bu sene de gelinsiz kaldık:)
Kedi kuyruğu uzantıları da faaliyetteler (tam 7 tane var)
615383
:p:p:p Kedi kuyruğu yeni yerel ismi mi bu kaktüs çiçeğinin :p
Bahçeden kareler....
610680
610681
610682
Teyze bu beyaz saksılara bayıldım cam önünde çok güzel durmuşlar. Bitkilerin bütün güzelliği ortaya çıkmış saksıların sadeliğiyle. Bahçende dolaşıyorum izninle, sarımsağa, Clematislere, kedi kuyruğu çiçekli kaktüsüne, Atlaslarına, Fırça Çalısına bayıldım. Eşya toplamaktan yoruldukça bahçende dinleniyorum :)
Benim de arı sokmasına allerjim hat safhada. O yüzden balkonun önündeki yoldan yürüyemiyor, taa evin arkasından dolaşıp çime çıkıyorum.
Oğuz, " kendini tehlikeye atma, sök bunları dese de ben kıyamıyorum....
Siz kıyabilir misiniz?
Çiçeğe kıyamayıp Kendini kıyan
Bizim bitki delileri diye bir sayfamız olacaktı galiba.
Bu delinin nömarası kaçtı zaptiyelere şikayet edeceğim sokaklarda gezii
Aha söylüyorum iki kovan arıyı hacı köye getirmezsem ne olayım.:D
selenn'im gel de yakından gör bahçeyi hem kız da dedesi ile çimlerde oynar.
Sevgili lilium, sen de Oğuz gibi başlama; o da yok et şu gaura çalılarını diyor, hehh heee sen de mi başladın arı kovanları getireceğim diye. Üst komşum da bana takılıyor " Güler abla bu bahçede çok değişik güzel kokulu çiçekler var, atalım şuraya 2-3 kovan ne güzel bal yeriz"
Hadi hadi durma sen de getir, sonra gelirsin beni ziyarete Manyas Hastanesine bir de bakmışsın tutmuşum tahtalı köyün yolunu.....o zaman Oğuz'a göz kulak ol sana vasiyetim olsun.
YeniGine
02-07-2016, 23:17
:( Allah korusun sevgili Güler Hanım, son yorumunuza Beğen diyemedim. Rabbim geçinden versin...
Sevgili selenn'in yorumundan sonra ben de güldüm 'Kedi kuyruklarınıza' :) Maşallah gelininiz geliyor, geldiğini de görürüz inşallah. Ceylanlarınıza maşallah, harikalar.
Arılar için bahçeniz bir cennet, aslında harika çok güzel. Ben çiçeklerimin üzerinde arıları görünce inanın çok mutlu oluyorum. Fakat sizin için de sorun sevgili Güler Hanım bence siz gauraları da hemen balkon önünüzden alın, gelip geçerken sorun hem de balkonda otururken bile sorun olabilirler, Allah korusun.
Rastgelsin inşallah sevgili Güler Hanım.
Selma_321
04-07-2016, 00:09
Canınız daha kıymetli kesinlikle
İlginize teşekkür ederim arkadaşlar.
Arılar tabi çiçeklere gelir ama gaura çalılarını bu kadar sevdiklerini bilmezdim. Bahçenin başka bir kösesinde de var 3-5 gaura çalısı ama uzak olduğu için fark etmemiştim arı olayını.
Sabahın erken saatlerinde yani saat 05.00 gibi bir balkona çıkın o arı uğultusu müthiş, sanki kovan varmış gibi, o vızıltı Oğuz'un hoşuna gidiyor ama ben duymak bile istemediğimden hemen içeri kaçıyorum.
Bu sene balkon taşlarını değiştireceğiz inşallah o zaman herhalde çalıları söküp, bahçenin uzak bir köşesine aktarırım hatta isteyen arkadaşlara da birkaç kök gönderebilirim.
Selma_321
20-07-2016, 18:21
Güler hanım size özel mesaj attım birkaç tane sanırım gelmedi .bilmiyorum nerde yanlışlık yapıyorum.herşey için o güzel mesajınız için çok teşekkür ederim.sevgilerimle
Sevgili Selma_321, özel mesajlarınız geldi, okudum hatta hoyanızı sizin için ayırdım.
Bir gecelik gelin'de ikinci gelin de baş gösterdi ama bu arada mini mini pamukçuk hastalığı başlıyor. Hemen oksijenli suya müracaat ....
622655
622656
Beyaz lilyumlarda hareketlilik var, lisiler de başladı
622657
622658
Selma_321
23-07-2016, 15:00
Sevgili Selma_321, özel mesajlarınız geldi, okudum hatta hoyanızı sizin için ayırdım.
Teşekkür ederim sağlıcakla kalın
Sevgi Durul
24-07-2016, 00:08
Sevgili Güler hanım, biz teşekküre geldik, bahçede misiniz?
İlk kargo gönderenim, defalarca başlıklarda bitki ile ilgili mesaj yazdığımda (-istek mesajı değil-), özelden; Maviş ister misin? Haseki küpesi tohumları göndereyim, atlas göndereyim, clivia, aloe vera, şimdi unuttuğum bir çok bitkimin annesi.
Olmadığında sitede yokluğu hissedilen güzel insan, sizinle yüz yüze tanışmak çok güzeldi.
Son kargoda gönderdiğiniz clematis büyük sürpriz olmuştu. İlk tomurcuklarını ve dallarını yol yorgunluğundan büyütemeyen ve sonrasında yeni patlayan dalından ilk çiçeğini gösteren Clematis ....... Çoook teşekkürler... Sevgiler....
Mesaj kirliliği olmaması açısından daha sonra bu mesajımı silerim.
622780
Sevgili SDurul can dost, güzel mesajın için teşekkür ederim. Clematis'in açmasına çok sevindim. Zamanla daha da gürleşecek daha güzel ve bol çiçekler verecektir.
Siz güzel insanlarla paylaşım o kadar güzel bir his ki, paylaştıkça mutlu oluyor insan.
Sakın ha, mesajını silme. ;)
Bu sabah kahvaltıda pek bir şey yemedim, niyetim bahçeden topladığım bir avuç ahududu, kopardığım bir naşi, bir elma, bir santamariya, 2-3 anjelik erik ve bir salkım üzüm yiyerekten Ayşenur Aslan'ı seyretmekti.
622893
Sevgili Zafer İnandıklı'ya ne kadar teşekkür etsem azdır; beni bu güzel harika çiçekle tanıştırdı. Bir gecelik gelin.
Bana geleli hayli zaman oldu ama iki-üç sene evveline kadar çiçeği ile tanışamamıştım. Meğer kendisinde de sanırım yedi sene sonra çiçek açmış.
Bu sene hem birinci hem de ikinci gelini yakalayamadım. İkinci gelinin gözünün içine bakıyordum ama bu sabah bir de baktım ki bu halde.
Dün Bursa'ya gitmiştik çok da yorgun gelince erkenden uyudum veeeee gece gelini yakalayamadım. Ama bir de baktım ki beş tane daha gelin adayı varmış, çoook sevindim.
Bitkimdeki pamukçuklar almış başını gidiyor. Hemen oksijenli suyumu hazırladım, kulak pamukları ile bir paket pamuğu alıp işe koyuldum.
Bütün yaprakların altlarını, bağlantı yerlerini bir bir temizledim. Tam iki saatimi aldı.
Daha sonra gelin adaylarını strech film ile sardım, iyice paketledikten sonra aldım elime hortumu bütün bitkiye bol su ile iyice yıkadım.
İkibuçuk saat uğraştım ama bir gecelik gelinim, tertemiz olarak balkondaki yerini aldı.
O mutlu ben daha çok mutlu. ;)
Çiçeği solan ve kokusunu içime alamadığım
623954
Yeni gelin adayları... 5 tane
623955
623956
623957
Temizlik başlıyor, gelin adayları strechlendi, bol suyu ile iyice yıkandı
623958
623959
.... ve balkondaki yerine tertemiz yerleşti.
623960
Lilyumlar yavaş yavaş solmaya başladılar, kokuları da azaldı ama şimdi sıra geldi criniumlara... onlar da yoğun kokulu.
623961
623962
FatihBahce
11-08-2016, 09:23
Sanırım çiçeği en uzun ömürlü clematislerin arasında sieboldii'yi saymalıyız.
Diğer türlerin biri açıyor, geçiyor bir başkası açıyor ama sieboldii hep açıyor.
615688
Güler hanım, sizdeki Sioboldi halen iyi durumda mı?. Bendeki ölmüş olabilir.
Daha önce en zor clematis türlerinden biri olduğunu yazmıştım. (http://www.agaclar.net/forum/1466396-post7974.htm)
Sevgili FatihBahce, şu an çiçeği kalmadı. Yaprak durumu iyi ancak birkaç yerinde pamukçuk gördüm. Eklem yerleri çok küçük, kulak pamuğu ile temizlemek zor olacak.
Ben de size soracaktım, alt kısımlarda pamukçuk yok, derin budama yapayım mı diye.
Kökten itibaren 40-45 cm bırakarak budama yapsam olur mu?
FatihBahce
11-08-2016, 11:16
Sevgili FatihBahce, şu an çiçeği kalmadı. Yaprak durumu iyi ancak birkaç yerinde pamukçuk gördüm. Eklem yerleri çok küçük, kulak pamuğu ile temizlemek zor olacak.
Ben de size soracaktım, alt kısımlarda pamukçuk yok, derin budama yapayım mı diye.
Kökten itibaren 40-45 cm bırakarak budama yapsam olur mu?
Kararan bir çok clematisi budayarak hayata döndürdüm.
Budamanın zararı olmaz. Bitki tazelenmiş olur.
Sevgili FatihBahce'nin tavsiyesine uyarak, ( ki bu bitki başlığında bir otorite olarak kabul etmişizdir) clematis Sioboldi de bulunan pamukçukları temizlemeye ve temizlenemeyecek olan yerleri de budamaya karar verdim.
Bu arada yaptığım hataları da sizlerle paylaşmak isterim... sizler de yapmayın diye paylaşıyorum.
Clematislerimin bir kısmı toprakta bir kısmı da saksılarda dikili.
Toprakta bulunanların kök kısımlarını ya ortanca veya başka bodur bitkiler muhafaza ediyor.
Saksıya dikili olanların da diplerine çam ağacı gövde kabuklarından koyarak kamufle etmiştim. Hem saksı görüntüsü güzel görünüyor hem de bitki kökü korunuyor diye düşünüyordum. Sulama işi de gayet kolaydı, toprak da nispeten nemli kalıyordu.
Bu çam kabuklarını senelerce evvel fuarda görmüştüm, adresini de aldığından 4-5 sene evvel üşenmeden Balıkesir-Manisa yolu üzerindeki fabrikaya kadar giderek 40 litrelik poşetlerden 50 poşet almıştık.
Bunları önce gül diplerindeki otlardan kurtulmak amacı ile kullandım. Bir iki sene bayağı iş gördü, sonra bazı güllerde külleme görününce toprak hava alsın diye düşündüğümden gül altlarından topladım. Yine çuvallara doldurarak istifledim.
Böceklenmeyen ve çok sağlıklı bir ürün olduğunu birkaç yerde okumuş, satıcı da bu konuda geniş bilgiler vermişti.
Saksılara diktiğim clematisler için kullanmaya başladım. Onlarda topu topuna 3 büyük saksıda dikiliydi.
İki senedir hiç şikayetim olmadı.
Bu sene uzun büyük saksıya diktiğim clematislerde ufak ufak pamukçuk hastalığı görünce oksijenli su ile temizlemeye başladım, bir müddet idare ettiyse de tekrarlanınca bitki köküne bakmak istedim.
Saksı içindeki çam kabuklarını kaldırdıkça pamukçuğun bu kabuklarda da olduğunu fark ettim. Hemen bütün kabukları saksı içinden aldım. Pamukçuklar hızla çam kabuklarını sarmış.
Operasyona başlamam gerekiyordu.
Önce bütün çam kabuklarını kaldırdım.
Bitkinin kök kısımlarındaki pamukçukları seyreltilmiş oksijenli suyu ile iyice temizledim ve bitkiye derin bir budama gerçekleştirdim.
Bu arada bu hastalığı yapan böcekleri de, pamukçuklanmış eklemli clemtis dallarını ve çam kabuklarını sizler için fotoğrafladım.
Eğer sizler de bu kabukları kullanıyorsanız en az senede bir defa bitki diplerinden toplayarak bir hafta kadar bitki kök toprağının havalanmasını sağlayın. Aksi durumda bitkinizi hem pamukçuk hem de küllemeden kurtarmanız zor olacaktır. Ben bu hatayı yaptım sizler yapmayın.
Konuyu sizlere fotoğraflıyorum
Saksı içindeki clematislerin diplerindeki çam kabukları (boyasız ve doğal halde ama böceklenmeye karşı gerekli tedbirler alınmış mış)
624840
624841
Bitkide ve çam kabuklarında gördüğüm pamukçuklar...
624842
624843
624844
624845
Hemen çam kabuklarını alıp toprağı hafifçe eştiğimde gördüklerim... hemen temizledim.
624846
624847
624848
Pamukçuk hastalığını yapan böcekleri tanıyalım. Bunlar dallara adeta yapışıyorlar. Sık olmadığı yerlerde sanki oradan patlayacak bir göz var sanıyorsunuz.
624849
624850
624851
624852
624853
Umarım clematislerimi bu berbat hastalıktan kurtarabilirim.
Bu arada gelin adayları yarışıyorlar.;)
Bir yaprakta elti olmaya hazırlanan üç aday, diğer yaprakta da iki gelin adayım var.
624859
624860
Hehh heee.... kaynana topuzu da gelinleri kıskandı mı ne, hareketlenme var.
Gelin adaylarını gördükçe bir hamaratlaşıyor ki sormayın. Oysa daha evvel de açmıştı.
(Bu üçüncü tertip oluyor, bu kaktüs senede kaç defa açar ki?)
624861
Bir gecelik gelinler sıra sıra dizilmeye başladı, bir tanesi yarına kaldı. Şu an dört tane mis kokulu gelinlerim var.
625166
625167
625168
625169
FatihBahce
17-08-2016, 06:59
Sevgili FatihBahce'nin tavsiyesine uyarak, ( ki bu bitki başlığında bir otorite olarak kabul etmişizdir) clematis Sioboldi de bulunan pamukçukları temizlemeye ve temizlenemeyecek olan yerleri de budamaya karar verdim.
Bu arada yaptığım hataları da sizlerle paylaşmak isterim... sizler de yapmayın diye paylaşıyorum.
Clematislerimin bir kısmı toprakta bir kısmı da saksılarda dikili.
Toprakta bulunanların kök kısımlarını ya ortanca veya başka bodur bitkiler muhafaza ediyor.
Saksıya dikili olanların da diplerine çam ağacı gövde kabuklarından koyarak kamufle etmiştim. Hem saksı görüntüsü güzel görünüyor hem de bitki kökü korunuyor diye düşünüyordum. Sulama işi de gayet kolaydı, toprak da nispeten nemli kalıyordu.
Bu çam kabuklarını senelerce evvel fuarda görmüştüm, adresini de aldığından 4-5 sene evvel üşenmeden Balıkesir-Manisa yolu üzerindeki fabrikaya kadar giderek 40 litrelik poşetlerden 50 poşet almıştık.
Bunları önce gül diplerindeki otlardan kurtulmak amacı ile kullandım. Bir iki sene bayağı iş gördü, sonra bazı güllerde külleme görününce toprak hava alsın diye düşündüğümden gül altlarından topladım. Yine çuvallara doldurarak istifledim.
Böceklenmeyen ve çok sağlıklı bir ürün olduğunu birkaç yerde okumuş, satıcı da bu konuda geniş bilgiler vermişti.
Saksılara diktiğim clematisler için kullanmaya başladım. Onlarda topu topuna 3 büyük saksıda dikiliydi.
İki senedir hiç şikayetim olmadı.
Bu sene uzun büyük saksıya diktiğim clematislerde ufak ufak pamukçuk hastalığı görünce oksijenli su ile temizlemeye başladım, bir müddet idare ettiyse de tekrarlanınca bitki köküne bakmak istedim.
Saksı içindeki çam kabuklarını kaldırdıkça pamukçuğun bu kabuklarda da olduğunu fark ettim. Hemen bütün kabukları saksı içinden aldım. Pamukçuklar hızla çam kabuklarını sarmış.
Operasyona başlamam gerekiyordu.
Önce bütün çam kabuklarını kaldırdım.
Bitkinin kök kısımlarındaki pamukçukları seyreltilmiş oksijenli suyu ile iyice temizledim ve bitkiye derin bir budama gerçekleştirdim.
Bu arada bu hastalığı yapan böcekleri de, pamukçuklanmış eklemli clemtis dallarını ve çam kabuklarını sizler için fotoğrafladım.
Eğer sizler de bu kabukları kullanıyorsanız en az senede bir defa bitki diplerinden toplayarak bir hafta kadar bitki kök toprağının havalanmasını sağlayın. Aksi durumda bitkinizi hem pamukçuk hem de küllemeden kurtarmanız zor olacaktır. Ben bu hatayı yaptım sizler yapmayın.
Konuyu sizlere fotoğraflıyorum
Saksı içindeki clematislerin diplerindeki çam kabukları (boyasız ve doğal halde ama böceklenmeye karşı gerekli tedbirler alınmış mış)
624840
624841
Çam kabuklarından ben de iyi netice almadım. Özellikle clematislerin hastalanmasına neden oluyor. Ben yer örtücü bir bitki veya volkan tüfü kullanıyorum. Clematis büyük bir ihtimalle ölmemiştir. Biraz sabırlı olup bir kaç hafta daha bekleyin.
cörekotu
21-08-2016, 19:15
Maşallah gelinlerinize güzellik yarışındalar sanki, ben izindeyken susuz kalmış benim iki senelik gelinim, inşallah tekrar toparlar ve seneye belki bende görürüm çiçeklerini...
Esasında susuzluğa dayanıklılar ama uzun süre değil tabii.
Benim bir gecelik gelinimin güzelliğine dayanamadı kaynana topuzu, İstanbul'dan döndüğümde baktım ki beş tane daha tomurcuk açmaya niyetlenmiş, bu sabah da durun böyleydi... ne de güzel kokuyor.
625706
625707
Eski gelinleri uğurladık ama sıraya giren yedi aday daha var....
625709
625710
625711
Bella donna yapraksız çiçekleri ile güzelliklerini sunuyorlar
625713
625714
Dört gündür evde değildik, geldiğimizde bahçedeki incirlerin büyük bir kısmı olmuştu.
Bir kısmını komşulara dağıttık, biraz da eve getirdik.
Geçen sene incirler güzel olmamıştı, daha dalındayken ekşimeler olmuştu ama bu sene güzel oldular. Hani derler ya balları üstünde aynen öyle.
Sabah aç karnına bir iki tane yerseniz hiç kabızlık sorunu yaşamazsınız. ;)
Oğuz epeyce toplamış ama öğle yemeğinden sonra yemeye niyetlendim ama arzu ederseniz siz buyrun.
Siyahlar daha iri ama beyazların aroması bir başka.
625721
625722
625723
sardunya18
22-08-2016, 13:19
Maşallah güler hanım çiçekleriniz ne güzeller incirler se harika çok ta severim .İnsan o dikenli şeyin (kaynana topuzu) bu kadar güzel çiçek açtğına inanamıyor .Bir gecelik gelin zaten harika bularbilirsem alınacaklar listesine eklendi .Ellerinize sağlık iyi günler dilerim .
Bahçedeki hünnapların maşallahı var. Bu sene çok meyve verdiler, kızım bu fotoğrafları gördüğünde bayılacak çünkü hünnapı çok sever.
(Esra'cığım biraz daha bekleyeceksin ki kızarsınlar)
625838
625839
625840
Sevgi Durul
23-08-2016, 23:46
Bahçedeki hünnapların maşallahı var. Bu sene çok meyve verdiler, kızım bu fotoğrafları gördüğünde bayılacak çünkü hünnapı çok sever.
Gerçekten de öyle, maşallahları var. Bu sene bizde hünnap az, tek tük. Buralarda herkesin öyleymiş. Kızınız ve siz afiyetle tüketiniz, Sevgili Güler hanım. Denemişsinizdir belki, hünnapları tam olgunlaşmadan yemesi de güzel oluyor. Ben tadını elmaya benzetiyorum. Benim kızım da, yani gelinim, taze tüketmeyi seviyor.:)
Güler hanım, clematislerimin üçü de sıcağa dayanamadı, yaprak karartıp döktüler. Aspirinli su ile suladım, daha kıpırtı yok. Umarım ölmemişlerdir.
Bir sorum olacak. Bir zihni sinir projesi gibi olacak ama bademlerin sert odunsu kabukları malç olarak kullanılabilir mi? Şimdilik yakıyoruz, kullanılabilirse biriktireyim.:):)
Cevap için peşin teşekkürler... Sevgiler...
Sevgili SDurul, benim gelinim de hünnapları sert sever, buraya geldiğinde ilk işi hemen uzun kollu bir gömlek giyerek ağaca tırmanır oradan koparıp koparıp yer. Ağacın dikenlerini bile umursamaz. Kızım dikkat et dedikçe " anne gelin kaynana toprağından olurmuş" diyerek kahkahayı basar, bu yüzden hiç kendi annesine benzememiş.
Bizim buradaki hünnaplar çok daha lezzetli. Kendisi Çin'den bir tür getirmişti aynen armut gibi, iri oluyor ama lezzeti böyle güzel değil, bir de iri bir cevizden daha da iri olan türü var bahçede ama onlar da bu kadar lezzetli değiller.
Bu sene bizim yerli türler iri kalamata zeytininden de iri, kücük ceviz büyüklüğünde ve tatları hakikaten çok güzel.
Bahçede 5-6 ağaç kadar var, iki ağaç bayağı büyük ve üzerleri pıtırak gibi.
Clematisleri sulamaya devam et bahara patlar, patlamazsa çaresine bakarız. Uzun dallarının eklem kısmından daldırmaya çalışsana.
Badem kabukları için bir şey söyleyemiyeceğim. Ben çam kabuklarını alırken böceklenmeye karşı ilaçlanmış olduklarını söylemişti satıcı, ama denemekte fayda var. Yerinde olsam bir kökün dibinde malçlama gibi kullanmayı denerdim.
Bu hünnaplar armut şeklinde, boyları 5-6 cm oluyor, kızarıyorlar ama tatları bizim yerliler kadar güzel değil.
625874
Güler atlasını öyle bir budadım ki kuşa döndü adeta
Atlas çeliği talebi başlığında dağıtım başladı.
626109
626110
Sabahları bahçede dolaşırken dalından kopardığım meyveleri yemek hep hoşuma gider.
Cebime doldurduklarımı eve getirir, kahvaltı sonrası Ayşenur Aslan veya Gürkan Hacir'in programlarını izlerken ben topladıklarımı yerim Oğuz da az şekerli kahvesini yudumlar.
Hünnaplar da narlar da çok güzel ve verimli oldular bu sene.
Üç tane hurma ağacı var ama meyveleri o kadar küçük oldu ki hem de bir kısmı çabucak olgunlaştı, bir kısmı ise hala ham.
Hünnaplar.....
631444
631445
631446
631447
Cevizlerin büyük bir kısmını toplamıştık bir kısmını da İstanbul dönüşü toplarız diye düşündük ama İstanbul'da hasta olunca Manyas'a dönmemiz biraz uzun sürdü, geldiğimde cevizlerin çoğu yere dökülmüştü.
631448
Trabzon hurmaları
Olgun ve ham bir arada
631450
631451
Sevgi Durul
29-10-2016, 15:29
Yaşasınn, forumun neşesi gelmiş.:) :) :)
Akşam yemeğe misafirim var, bunca işin arasında molada yazmadan geçemedim.:rolleyes: Sizsiz buralar çok ıssız, bu kadar özletmeyin.:)
Sizin hünnaplar ne kadar iri öyle. Kesilmişini elmaya benzettim. Tadı diğer küçük hünnaplarla aynı mı?
Hurma kurutmuyor musunız? Bu sene nasip olursa ben ilk kez kurutacağım.
Dönüş yolculuğu için hazırlıklarınıza kolay gelsin, Sevgili Güler hanım.
Sevgilerimle...
Bahçede pek çok nar ağacı var.
Bir kısmına yerli nar diyorlar, üç tane çekirdeksiz nar ağacı, iki tane de hicaz narı var.
Benim tercihim çekirdeksiz narlardan yana. Taneleri kıpkırmızı olmuyor, pembe beyaz ama çok iri ve çok sulu bir nar çeşidi. Çekirdeksiz demelerine bakmayın çekirdeği var ama çok küçük ve ince. Lezzetine doyum olmuyor. Ben her gün temizlenmiş olarak iki, üç tane yiyorum.
631454
631455
631456
Hicaz narı, kıpkırmızı oluyor
631460
631461
Eeeee bizde nar böyle yenir dermişim.
Narı Oğuz temizler, ben de akşam bir kase ona bir kase kendime hazırlarım, otururuz tv karşısına, hem seyrederiz hem de kaşıklarız.
631462
631463
Balıkesir Toplantısında dağıtımdan geriye kalan sukulentleri arkadaşlara dağıtırım diye saksılara dikmiştim, öyle güzelleştiler ki
631464
631465
631466
Geçen sene dalları çok yayılan ve ufacık bir rüzgarda bile dalları kırılan salkım söğüdü iyice budamıştık.
Bu sene yine salkım salkım dalları yere değer oldu, rüzgarda sağa sola salına salına savrulmasını seyretmek çok güzel.
631468
631469
İstanbul'a dönüş hazırlığı başlayınca fırsat buldukça bahçeye çıkıp fotoğraf çekiyorum.Sağda solda tek tük açan çiçekler var, lisiler tamamen bitti ama bir de baktım ki bir tane mor bana gülümsüyor.
malina'nın hediyesi de çiçek içinde ama adını bilmiyorum.
Durmak bilmeyenler gaura çalıları, ben biçtikçe onlar çoşuyor. Allahtan şu sıralar üzerlerinde arı yok.
631470
631471
631472
631473
631474
631475
631476
631477
631478
Tek tük açan japon feneri, fırça çalısı ve karides çiçeği
631479
631480
631481
Gözünün içine baktığım sellükamın da çiçekleri geçmeye yüz tuttu.
631485
631486
631487
Saksı içine diktiğim clematislerin bir kısmında pamukçuk hastalığı görünce iyice temizlemenin ardından derin bir budama yapmıştım. Zamanla toparlandılar havaların da serinlemesiyle bol bol tomurcuk ve sağlıklı çiçekler vermeye başladılar.
631494
631495
631496
631497
631498
Güllerden...
631502
631503
631504
631505
631506
Yaşasınn, forumun neşesi gelmiş.:) :) :)
Akşam yemeğe misafirim var, bunca işin arasında molada yazmadan geçemedim.:rolleyes: Sizsiz buralar çok ıssız, bu kadar özletmeyin.:)
Sizin hünnaplar ne kadar iri öyle. Kesilmişini elmaya benzettim. Tadı diğer küçük hünnaplarla aynı mı?
Hurma kurutmuyor musunız? Bu sene nasip olursa ben ilk kez kurutacağım.
Dönüş yolculuğu için hazırlıklarınıza kolay gelsin, Sevgili Güler hanım.
Sevgilerimle...
Sağ ol sevgili SDurul, hünnaplardan birine iki türlü aşı yapmıştık; biri armut şeklinde olan bir hünnap çeşidi, diğeri de daha iri bir tür.
Armut şeklinde olanının tadı pek güzel değil, iri türün yemesi güzel; hem etli hem de çekirdeği çok küçük ama bizim yerli tür dediğimiz hepsinden daha lezzetli. O yerli türden de 4-5 ağaç var, bir sene çok iri meyve veriyor diğer sene meyveleri daha küçük oluyor ama ağaç adedi fazla olunca irileri topluyoruz. Çocuklar da çok seviyorlar.
Selma_321
29-10-2016, 23:53
Güllerden...
631502
631503
631504
631505
631506
Bu 5.gülün (sarı)rengine bayıldım gercekten muhteşem.
Pastırma yazı dedikleri bu mu bilmiyorum ama gündüzleri güneşli ve güzel. Ben de fırsat bu fırsat diyerek bahçe işlerini bitirmeye çalışıyorum.
Yine de sonbahar bütün güzelliklerini sunuyor.
Bahçeden kareler....
632948
632949
632950
632951
Saksı içindeki amaryllis soğanlarını çıkardım, yavruları ana soğandan ayırıp hepsine mantar ilacı yapıp, yeniden saksılara yerleştirerek limonluğa kaldırdım.
632952
632953
Atlasların bakımları yapıldı, aşırı sarkan dalları kesildi, diğerleri de kurdele ile bağlanıp toplandı ve limonluğa kaldırıldı.
Halâ çiçek açanları da var. 4-5 tane de tohum kapsülü oluşmuş, isteyeniniz var mı?
632954
632955
632956
632957
Gösterişi çok güzel, arkasında da bir sürü yavru var, ayırırken bozarım diye korktum. selenn'e müracaat.;)
632958
632959
Sieboldii'lere yaptığım bakım çok iyi sonuç verdi, ben ölürler diye bekliyordum.
Yazın bile bu kadar iri açmamışlardı.
632963
632964
632965
Havaların serinlemesi ile güller daha güzel açmaya başladı. Aşırı uzayan dallarını kestim ama budamayı kış sonunda yapacağım.
632966
632967
632968
632969
632970
Adalet Yağcı
12-11-2016, 18:48
Vay vay vay... Sezonu kapatmaya niyetin yok herhalde, ama sen de haklısın bu bahçe bırakılır da İstanbul'un keşmekeşine gidilir mi?
Şöyle bir gezdim bahçeni akşam vakti, keşke gündüz gezseymişim, Hünnaplar, Narlar, Cennet meyveleri mmmm....
Hünnap hariç diğerleri bolca var Mersin'de, nedense hünnap bilmiyorlar.
Tazesini ilk defa bu sene bir markette görüp tattım harika bir meyve, ne yazık ki bir daha göremedim.
Biliyorsun bahçem yok artık, yine de Clematislerden vazgeçemiyorum.
Yirmi gün kadar önce iki tane aldım internetten, geldiklerinde de keyifsizlerdi daha sonra iyice kurudular.
Aspirin uyguladım ama ümit yok gibi, bana ne tavsiye edersin?
İşte hastalarımız bunlar.. :(
632990
632991
Sevgili Adalet Yağcı eğer hünnap fidesi istersen ağacın altındaki piçlerden çıkartıp sana gönderebilirim.
Benim clematislerin bir kısmını pamukçuk sarmıştı. Nasılsa ölecekler diye çok derin budama yaptım, köklerini tek tek seyreltilmiş oksıjenli suyla yıkadım, toprak değişikli yaparak yeniden ektim. Pek ümidim yoktu ama dipten patlamaları görünce bayram ettim. Öyle hızla yaprak ve tomurcuklanma yaptılar ki şaşarsın. Şimdiye kadar açmadıkları kadar iri çiçeklenme yaptılar, clematis başlığında paylaştım.
Şu anda bile üzerlerinde onlarca tomurcuk var.
Seninkilerin derdi ne bilmiyorum, köklerini inceledin mi, kısa buda belki de toparlarlar.
Adalet Yağcı
12-11-2016, 19:13
Sevgili Güler, Hünnap Akdeniz iklimine uygunsa isterim, bahçede gözüme kestirdiğim bir yer var, dikerim oraya.
Çok büyür mü bilmiyorum, örneğin 40 litrelik bir saksıda balkonda yetiştirebilir miyim?
Clematis için tavsiyeni en kısa zamanda uygulayacağım, geldiğinde de çok canlı değil gibiydiler.
Onların kök yapısı şaşırtıcı derecede güçlü oluyor, yine de strese girmesinler diye geldiği saksıyı hemen değiştirmek istememiştim.
Yani durum ümitsiz görünüyor ama öleceklerse de her türlü tedaviyi yapayım, gerisi Allah'a kalmış..
Bilgi için çok teşekkür edeiyorum..
FatihBahce
15-11-2016, 11:02
Biliyorsun bahçem yok artık, yine de Clematislerden vazgeçemiyorum.
Yirmi gün kadar önce iki tane aldım internetten, geldiklerinde de keyifsizlerdi daha sonra iyice kurudular.
Aspirin uyguladım ama ümit yok gibi, bana ne tavsiye edersin?
İşte hastalarımız bunlar.. :(
Adalet hanım, fideleri Yolava'dan ufak saksılarda mı almıştınız?
Bende o yerden 10-15 adet almıştım ancak tamamına yakını öldü.
Almanya'dan aldıklarım sapasağlam duruyorlar.
Deneyimlerime göre en az 2 yıllık ve en az 2 litrelik saksılardaki clematisler yerlerine daha çabuk alışıyor ve daha sağlıklı oluyorlar. Hatta Crystal Fountain'ı 2 katı fiyatla 3 litrelik saksıda almıştım, en güzel açan oldu. Kök sisteminin iyice güçlenmiş olması gerekiyor.
Bu aşamada derin budama yapıp, sıvı bakır çözeltili fungisit uygulaması yapıp ilkbaharı beklememiz gerekiyor. Bir kısmı kurtulabilir belki.
FatihBahce
15-11-2016, 11:15
Sieboldii'lere yaptığım bakım çok iyi sonuç verdi, ben ölürler diye bekliyordum.
Yazın bile bu kadar iri açmamışlardı.
Güler hanım, bendeki sioboldilnin durumu sizinkiyle aynı. Yazın çiçekleri küçücüktü ve yapraklar kurumaya başlamıştı. Derin budama yapmıştım ve Ağustos ve Eylülü uykuda geçirmişti. Şu anda çiçekleri sizinkiler gibi kocaman oldu.
633277
633278
Adalet Yağcı
16-11-2016, 22:19
Adalet hanım, fideleri Yolava'dan ufak saksılarda mı almıştınız?
Bende o yerden 10-15 adet almıştım ancak tamamına yakını öldü.
Almanya'dan aldıklarım sapasağlam duruyorlar.
Deneyimlerime göre en az 2 yıllık ve en az 2 litrelik saksılardaki clematisler yerlerine daha çabuk alışıyor ve daha sağlıklı oluyorlar. Hatta Crystal Fountain'ı 2 katı fiyatla 3 litrelik saksıda almıştım, en güzel açan oldu. Kök sisteminin iyice güçlenmiş olması gerekiyor.
Bu aşamada derin budama yapıp, sıvı bakır çözeltili fungisit uygulaması yapıp ilkbaharı beklememiz gerekiyor. Bir kısmı kurtulabilir belki.
Fatih bey, internetten büyük bir seradan almıştım.
Geldiğinde mevsim dolayısı ile yaprakları zaten solmuştu, sonra olan yaprakları da üzerinde kurudu.
Güler hanımın tavsiyelerini uyguladım, toprağını ve saksısını değiştirdim, bekleyip göreceğiz bakalım.
mister73
19-11-2016, 09:18
Güler Hanım çok güzel bir bahçeniz var, insan bakmaya doyamıyor. Nazar değmesin, elleriniz dert görmesin
Çok naziksiniz sayın mister73, teşekkür ederim.
FatihBahce
23-11-2016, 05:31
Güler hanım, bahçenizdeki en yoğun kokulu yediveren güller hangileri acaba?
Balkonun çevresine 10-15 adet yediveren kokulu gül diksem balkonun ortasından kokusu algılanabilir mi?
Güler hanım, bahçenizdeki en yoğun kokulu yediveren güller hangileri acaba?
Balkonun çevresine 10-15 adet yediveren kokulu gül diksem balkonun ortasından kokusu algılanabilir mi?
Hem de nasıl, hafif bir rüzgar esintisi ile kokuları bahçe dışından bile alınıyor.
Şimdi İstanbul'dayım eğer beklerseniz Manyas'a gittiğimde isimlerini yazarım.
Balkondaki 2 anaç Aloevera sürü ile yeni yavrular verdi, yakın bir zamanda saksı değişimi yapmam gerekecek.
Dağıtım yapacaklarımı daha evvel ayırmıştım.
636773
636774
Bu çiçeğin adını bilmiyorum.
karınca 70 adında bir üyemiz vardı, yurt dışından çok miktarda tohum getirir ve forum içinde de satışını yapardı.
Ben bu tohumu ondan almıştım diye düşünüyorum. Uzun zaman çimlendiremiş olduğum için toprağını da dökmeden saksıyı raflardan birine bırakmıştım.
Balkondaki saksıları her suladığımda sulama kabında kalan suyu da raflardaki boş saksılara dökerim. Sanırım senelerdir gıkı çıkmayan saksıda geçen sene bir kıpırtı oldu ve yaprak çıkarmaya başladı. Yaprak çıkarınca iştaha geldim acaba ne olacak diye yere indirdim.
Yazın Manyas'a gittik o balkonda kaldı, su mu hak getire. Arada geldikçe Aloeveraya su verirken ona da veriyorum.
Bir geldiğimde balkonda mis gibi bir koku vardı. Yaprak arasından çıkan bir sap üzerinde harika kokusu olan bir çiçek.
Bu sene yaprakları da çoğaldı, yine sap çıktı. Çok az su veriyorum. Gelişimi şöyle.... ve daha bir çiçek açtı 4 adet daha var. Beraberce çok güzel bir yumak oluşturuyorlar.
636775
636776
636777
636778
Çiçeğin adı : Eucharis grandiflora (Amazon lily)
eneskrky
(Teşekkür ederim)
Açelya Balkonda yerini alınca güzelleşmeye başladı
636779
Orkidelerde de uyanma başladı
636780
636781
Sevgi Durul
03-01-2017, 11:43
Bu çiçeğin adını bilmiyorum.
Çok güzelmiş Güler hanım. Kokulu mu? Adını öğrenmek farz oldu.:)
Çok güzelmiş Güler hanım. Kokulu mu? Adını öğrenmek farz oldu.:)
Hem de çok güzel kokuyor.
Üye listemizde karınca 70 i bulamadım? Adını yanlış hatırlamıyorum değil mi?
Hem de çok güzel kokuyor.
Üye listemizde karınca 70 i bulamadım? Adını yanlış hatırlamıyorum değil mi?
Ben sizin için aradım,dediğiniz gibi ismini yanlış hatırlamışsınız. En son hareketi 11.03.2016 karinca70 olarak aramanız gerekiyor. Çiçeğiniz ise soğanlı bir türe benziyor, bence amaryllis
Kolay gelsin.
Sayın Ahmet, elimde çok miktarda amaryllis soğanı var. Bu Amaryllise benzemiyor hem yaprak yapısı da çok değişik. Çıkardığı çiçek sapı ince nergis sapı gibi.
eneskrky
03-01-2017, 16:50
Aloe veralar inanılmaz güzellikte, anaçlar çok büyük bayağı görkemli duruyor emeklerinize sağlık :D
Orkideleriniz de uzun süre çiçekli kalmak üzere rengarenk açmış çok güzeller.
Oradaki kokulu çiçek ''amazon lily'' sayın güler ablacım :) güle güle büyütün
Burada da konusu açılmış sanırım
http://www.agaclar.net/forum/soganli-ve-yumrulu-bitkiler/21331.htm
Ben yaprak yapısını Tacca'ya benzetiyordum ama siz yazınca baktım ki verdiğiniz linkteki gibi.
Çok teşekkür ederim, müthiş güzel kokusu var.
Sayın eneskrky sayesinde hep birlikte öğrenmiş olduk. Ayrıca, kendiliğinden kolayca da çoğalıyormuş. Güle güle büyütün.
Sayın eneskrky sayesinde hep birlikte öğrenmiş olduk. Ayrıca, kendiliğinden kolayca da çoğalıyormuş. Güle güle büyütün.
Ne güzel çoğalsın da paylaşalım.
Balkondaki Amazon Lily bütün tomurcuklarını açtı (son kalan da dün açtı) bu fotoğrafı 3 gün evvel çekmiştim.
638026
Mavi kelebek'in her dalında tomurcuk var kimisi toplu halde kimisi iyice yayıldı ama bir türlü çiçeğe dönüşmedi.
Her sabah keyif çayımı alıp balkona çıkıyor onlarla sohbet ediyorum ama kelebekler bir türlü uçuşmaya başlamadı. Neredyse 20 gün oldu ama bana cevap vermiyorlar.
638027
bahçenize aşık oldum resmen. Muhteşem olmuş elinize sağlık :)
bahçenize aşık oldum resmen. Muhteşem olmuş elinize sağlık :)
Öyle uzaktan olur mu, baharda gelsenize çok seviniriz.
Siteyi kapatırkan hani diyorsun ya" hepinize iyi hafta sonları" diye, sonra hemen atlayıp gelin, pazartesi açılışını " hepinize iyi haftalar olsun "u da buradan dönerken yazarsınız. :D
Öyle uzaktan olur mu, baharda gelsenize çok seviniriz.
Siteyi kapatırkan hani diyorsun ya" hepinize iyi hafta sonları" diye, sonra hemen atlayıp gelin, pazartesi açılışını " hepinize iyi haftalar olsun "u da buradan dönerken yazarsınız. :D
yolumuz o tarafa düşerse neden olmasın ;)
Son zamanlarda esen şiddetli lodos bahçede büyük tahribat yapmış, iki zeytin ağacı köklerinden sökülmüş yerlerde.
Bağdaki 100 lük i demirler eğilmiş, diplerindeki betonlardan kurtulmuşlar.
Üst kısımdaki teras korkuluk demirleri boydan boya yatmış. Oğuz'un bayağı morali bozuldu.
lonicera fragrantissima çiçekler içinde, kokusu metrelerce uzaktan hissediliyor, kış tatlısı da öyle.
Nergislerin bir kısmı açmış, sümbüller de yavaş yavaş tomurcuklanıyor.
Bahar dalları da iyiden iyiye tomurcuk içinde, salkım söğüdün dalları hafif hafif yeşilleniyor.
639860
639861
639862
639863
639864
Sevgili Güler ablacığım.Allah eşinize ve size kolaylıklar versin. Sezon açılışınızı yapmışsınız. Ben ve eşimin hayalini yaşıyorsunuz. Biz sessiz ve gizli takipçileriniz olarak hiç tanımasak da bahçenizde sizlerle beraberiz.
agaclar.net'li olmak bambaşka güzel bir duygudur diye hep söylerim.
Paylaşımın güzelliğini burada bulabilirsiniz. Elimden geldiğince bahçemde yetiştirdiğim türleri site arkadaşlarımla paylaşmak hoşuma gitmiştir.
Paylaşacağım bitkileri, çelikleri hazırlarken eşim " bu kolileri hazırlarken yüzündeki mutluluk eline batan bu gül dikenlerinin acısını bile siliyor" der. Hakikaten öyle oluyor, bunları alan arkadaşlar kim bilir nasıl mutlu oluyorlardır diye düşünürüm hep.
Bir arkadaşımız mesajında şöyle yazmış:
"Sevgili Güler Hanım, nasıl teşekkür edeceğimi bilemedim. Yaklaşık 6 aydır bahçenizdeki güllere bakarak imrendim. Zamanınız için ilginiz için verdiğiniz bilgiler için sonsuz teşekkür ediyorum. Gerçekten agaclar.net'e iyi ki keşfetmiş, gerçekten çok mutluyum. Çelikleri anlattığınız gibi dikeceğim. Onlara her baktığımda, kokusunu hissettiğimde siz aklıma geleceksiniz. Küçük bahçeme Ankara Atatürk çiftliğinden ıhlamur aldım hatıra olsun diye, Manyas'tan gül çeliği, Mersin'den portakal fidanı, Ordu'dan Kafkas gülü hayalim küçük bir Türkiye bahçesi yapmak güzel ülkem gibi..."
Bundan daha güzel ne olabilir ki?
Bu sabah ben de o heyecanı yaşadım. Manisa'dan sevgili SDurul'dan gelen hediyeler beni çok mutlu etti.
Binlerce teşekkür ederim sevgili arkadaşım.
640297
Sevgi Durul
08-03-2017, 11:09
Güzel günlerde büyüsünler.:)
Aynen söylediğiniz gibi, kargo almanın ve göndermenin hazzı bambaşka. Bunu burada öğrendim.;)
Yıllar önce, üyeliğimin başlangıcında, maviş çiçeği hakkında yazdığım mesaj sonrası, sizden ''maviş ister misin?'' diye bir özel mesaj almıştım. Halbuki hiç, biri bana göndersin diye bir düşüncem olmadığı halde bu mesaj beni çok mutlu etmişti. Hele sizden kızım için cim bomlu gül çeliği istediğimde koskoca gülü söküp göndermeniz, anlatılmaz bir duygu seline kaptırmıştı beni.:p
agaclar.net'i sizinle sevdim.:) Neyse daha fazla duygusala bağlamadan diyorum ki: agaclar.net'li olmak bir ayrıcalıktır.:cool:
Bir haftalık da olsa Manyas'a kaçmaya karar verip yola koyulduk.
Daha bahçe kapısına yaklaşırken mis kokular gelmeye başladı. Kapıdan içeri adım atar atmaz, gözlerimi kapatıp mis gibi kokuları derin derin içimde çektim.
Sümbüller, nergisler, lonicera fragrantissima ve clematis armandii öyle güzel açmış ki, mest ediyor insanı.
Salkım söğüdün altındaki güllü kameriyenin bir ucuna dikmiştim armadii'yi. Hızla büyüdü önce salkım söğüde göz dikti. Salkım söğüde uzanan dallarını derin bir budama ile kestiğimde sevgili jezebel çok üzülmüştü.
Bu sene de hızını alamayınca güllü kameriyeyi saran güllerime dadanmış. Yaz-kış (her daim) yeşil yapraklı olduğu için diğerlerinden daha güçlü oluyor. Bayağı da sarıyor. Sanırım bendekinin uzunluğu 5 metreyi geçmiştir.
Bu mevsimdeki görselliği de harika kokusu da.
Kameraya sığdırmakta zorlandım, 3 bölümde fotoğrafladım. Sağdan, soldan, gül dalları arasından fotoğrafını çekmeye çalıştım.
Yaz için de çok güzel şemsiye vazifesini görecek bu yüzden güllü kameriyenin adını değiştireceğim galiba.
Gülleri kameriye kenarlarında bırakacağım tepeyi sarmasına mani olup, tepeyi de armadii'ye tahsis edeceğim.
Gül dalları arasındaki armandii'yi budamam gerekecek, bu durumda toplantıya bol bol armandii çeliği getirebileceğim.
Evet karşınızda clematis armandii.....
641231
641232
641233
641234
Bahçe duvarının bir kısmında bahar dalları dikili. Bu mevsimde kıpkırmızı bir renge bürünüyor.
641238
641239
641240
Citronella'ya derin bir budama yapıp bir kısmını da arkadaşlara göndermiştim.
O da hızla gelişiyor....
641241
Nergisler, sümbüller....
Bir kısmı açtı geçti, hâlâ açık olanlar ve açmak için sıra bekleyenler.....
641242
641243
641244
641245
641246
641247
641248
641249
641250
Budama yaptığım güller de iyiden iyiye toparlanıyorlar
641251
641235
641236
641237
Hasta oldum bu görüntüye Güler Hanım; bahçeniz bize şevk veriyor.
Gidip gelip kendi Clematis'lerime bakıyorum, öyle minikler ki...
Ama işte sizin bahçenizde gördükçe, 'büyüyecekler' diyorum, bir sevinç:)
Ne güzel bahçeniz var.
İçim açıldı, nergislerin sümbüllerin kokusu buralara kadar geldi...
Çok çok mutluyum üstelik, kargoyla gönderdiğiniz Güler atlasım tomurcukta. :D emin olmak için 10 gündür her sabah başına dikilip "tomurcukmusun yoksa sürgünlerinle beni mi kandırıyorsun?" diye söylenip durdum. Kırmadı beni boyuna posuna bakmadan heryerinden tomurcuk patlatmış. Az sonra paylaşacağım... ;)
Güler hanimcim bahcenize bahar gelmis Masallah
Emeklerinize saglik
Güler ablacım, işte miniklerinin hali... Bu da benim halim :D:D:D
Hasta oldum bu görüntüye Güler Hanım; bahçeniz bize şevk veriyor.
Gidip gelip kendi Clematis'lerime bakıyorum, öyle minikler ki...
Ama işte sizin bahçenizde gördükçe, 'büyüyecekler' diyorum, bir sevinç:)
Ne güzel bahçeniz var.
Sevgili arkadaşım inanıyorum ki zamanla bahçeniz benim bahçeme fark atacak kadar güzelleşecek, siz azminizi devam ettirin yeter ki. ;)
zelish'im çok sevindim, tomurcukluyken yer değişimi yapma.
Hava güneşli ve toprak da tam kıvamında, bunu fırsat bilip kapı girişindeki güllerin bir kısmının otlarını yolup diplerini çapaladım. Yarın da kısmet olursa sağ taraftaki güllerin diplerini hazırlayacağım.
641331
İstanbul'dan gelirken biraz glayöl soğanı almıştım bu gün onları ektim.
Bahçemde çok miktarda glayöl soğanı vardı ama zamanla kaybolmaya başladılar. Ben onları kışın topraktan çıkartmıyorum, bir iki sene sonra çukurlarını açarak yavrularını ayırıyorum ve yeniden ekim yapıyorum ama yine de zamanla ya yavrular ana soğanı yiyorlar ya da soğanlar toprakta yürüyor ve zamanla yok oluyorlar.
Geçen sene sepet içine dikmeyi denemiştim bu sene de yeni aldıklarımı yine sepet içinde diktim.
Glayölleri ekeceğim yeri iyice belleyip toprağı havalandırdım. Daha sonra sepetlerin yerleştirilmesini ayarladım. Yerlerini tespit edince sepet yerini iyice açarak toprak altına yerleştirdim ve içine biraz toprak atarak soğanları yerleştirdim.
Glayöl soğanları genelde toprak yüzeyinden 10-12 cm derinliğine ekilir ve soğanlar arasında da 10-15 cm mesafe olmalıdır.
Ben de sepetin büyüklüğüne göre kimi sepete üç kimisine dört soğan yerleştirdim ve daha sonra hepsinin üzerini kapattım ve can suyu verdim.
641334
641335
641336
Selalar Sayın Güler, soğanların toprakta gezdiğini bilmiyordum. Çok ilginç. Nasıl ve neden oluyor acaba?
Selalar Sayın Güler, soğanların toprakta gezdiğini bilmiyordum. Çok ilginç. Nasıl ve neden oluyor acaba?
....:D, bunu ben daha çocukken öğrenmiştim.
Emirgan Korusu bizim eve çok yakındı, çocukluğum ve bütün yaramazlığım o koruda geçmiştir.
O zamanlar koru şimdiki kadar tanınmıyordu, daha çok Emirgân'lıların dolaştığı bir yerdi. Piknik yapar, laleleri sümbülleri seyreder, Film çekimlerini izlerdik.
Lale-sümbül-nergis soğanları ekilirdi ama bu kadar çok değil, sadece Sarı köşk civarında.
Ben de bahçıvanlarla ahbap olmuştum, önce kucak dolusu kuzu kulağı toplar sonra da lalelerin ekileceği zaman başlarında biterdim, bir yandan kuzu kulakların yer, hem sohbet eder hem de izlerdim onları.
Lale soğanlarını ekmeden evvel devam eden S figürü gibi oluk açarlardı ve bu oluğun içine kenarlarına kırık kiremit parçalarını iyice yerleştirirlerdi.
Neden böyle yapıyorsunuz diye sorduğumda " soğan toprakta zamanla yürür, kaybolur, böyle yaparsan seneye de açar" derlerdi.
İşte o zamandan yani 60 sene evvelinden aklımda kalmış.:D
Mesajın başım üstüne, bu sene saksısından ayırmayı düşünmüyordum zaten. Duruma göre sonbahar da **** seneye bu zamanlar uygunmudur ?
Glayöllerde oluyor mu bilmiyorum ama lalelerde yer değiştirme zamanla oluyor. Ama genellikle toprak içinde derinlik değişebiliyor ama tabii çevre müsaitse yıllar içinde kaymalar da oluyor. Aslında bunun sebebi anaç soğan değil yavru soğanlar. Lalelerde anaç soğan o senenin sıcaklık veya yağış durumuna göre yavruları kendinden daha derinde veya yan tarafta olgunlaştırabiliyor. Anaç soğan çiçek verdikten sonra yavruları beslerken zaman içinde eriyip kayboluyor, yeni açan çiçek yavrudan olduğu için bize soğan kaymış veya derinleşmiş gibi geliyor ama aslında sonra bulduğumuz soğan yavru soğanlardan biridir.
Sayın wakan, doğrudur. İşte bu yüzden soğanların bulunduğu çukuru açıp yavru soğanları ana soğandan ayırmak gerekiyor. Aksi takdirde yavru soğanları ana soğandan besleniyor ve ana yok oluyor. Yavrular da sağa sola (toprak müsait ise) yayılıyorlar.
Bu gün kapı girişinin sağ tarafındaki güllerin altlarını temizledim, bayağı güzel oldular.
Sonra kameriyedeki gülleri ele aldım. Clematis armandii buradaki güllere öylesine tecavüz etmiş ki bıraksam güller yaşamayacak, ama clematise de kıyamıyorum.
Karar verdin güller kameriyenin yan taraflarını saracak, armandii de tavanı kaplayacak.
Armandi yazın da çok güzel gölgelik yapacak türden bir bitki, yaprakları kalın ve iri.
Gerçi çiçeklenme yazın olmayacak ama yeşil bir örtü de fena durmayacak.
Güller bütün yaz boyunca kameriye kenarlarını saracak ve yine mis gibi kokacak.
Bazı yerlerde gülleri, bazı yerlerde armandii'yi kestim. Kestiğim bir armandii dalından kendime taç yaptım, bir dalını da ev içinde vazoya yerleştirdim.
641468
641469
641470
641471
641472
Kışın bahçede bıraktığım saksı içlerini öyle ot kaplamış ki içinde hangi bitkiler vardı ben bile unuttum.
Fazla hırpalamadan saksı içindeki otları temizlemeye başladım, otlar yolundukça saksı içinde yeni yeni patlamaya başlayan soğanlar bayram ettiler.
Hele lilyumlar iyiden iyiye ortaya çıktılar bazıları otlar yüzünden eğri büğrü çıkmış, zamanla toparlarlar.
641473
641474
641475
Evvelki sene yaptığım gül çeliklerini kontrol ettim, oldukça serpilmişler. İsteyenler olur mu bilmiyorum ama 3-4 tanesini toplantıya getirsem mi diye düşünüyorum.
641476
Bahçedeki sümbül ve nergisler o kadar güzel kokular saçıyorlar ki dayanamadım birkaç tane topladım ve salondaki vazolara yerleştirdim.
Beğendiniz mi?
641477
641478
yardimcierhan
29-03-2017, 01:19
Güler Hanım, siz ne yaptınız böyle? Günlerdir bahçe sayfanızı 1.sayfadan son sayfaya kadar takip ediyorum. Tabiata verdiğiniz kıymeti görmek beni çok mutlu etti.
Henüz bu sitede yeniyim. Sayfaları keşif halindeyim. Sizin sayfanızdan da sayısız bilgi edindim. Çok teşekkür ederim. : ' )
Bahçede çalışırken adeta kendimi kaybediyorum. Kimi zaman toprağa oturuyor, kimi zaman boyunca yatıyorum. Önceleri işe eldivenle başlasam da bir bakıyorum ki eldivenin biri masada diğeri bir gül çanağının dibinde. Hal böyle olunca ne üst ne de baş temiz kalıyor.
Çocuklara " aman eskimeye yüz tutmuş eşofmanlarınızı sakın kimseye vermeyin, ben talibim, bahçede çalışırken çok işime yarıyor" diye tembihliyorum.
Sabah tertemiz giyip de çıktığım kıyafetler öğleye doğru ya sırılsıklam ıslanmış ya da çamur içinde kalıyor. İçeri girdiğimde onlar doğruca makineye ben duşa. Öğleden sonra tekrar çıkacaksam da başka kıyafet giyiyorum. Yani işin kısası her gün iki kıyafet benden bir kıyafet de Oğuz'dan çıkıyor.
Sağ olsun sevgili malina diktiği onca şort ve pantalonlarla imdadıma yetişiyor.
Sadece onlar mı, bir de bahçe önlükleri dikiyor ki sormayın.
Dün verdiği poşetten çıkanları size göstermek istiyorum.
Balkon yıkarken paçalarım ıslanmasın diye kısa şortlar dikmiş, derin derin cepleri var, çok işlevsel.
Ya bahçe önlüklerim nasıl?
Eşofmanla çıktığımda cep telefonum sık sık düşüyor diye yanıma almıyordum, beni arayanları da ancak içeri girdiğimde görebiliyordum.
Şimdi işim kolay, cep telefonumu da, kulaklığımı da, eldiven-makas-mendil ve bir iki aletlerimi de yanında taşıyabileceğim. Cepleri de hem derin hem de cırtcırtlı....
Sevgili malina çooook teşekkür ederim, sağ olun.
642238
642239
642240
mmanager
01-04-2017, 18:18
Güler Hanım bahsettiğiniz atlas çiçeği tohumları dallarından dökülmüş sanırım yoksa gönderirdiniz mutlaka değil mi.Size zahmet tekrar bir kontrol etmeniz mümkün mü.Kese içinde oluyor ya atlas tohumları belki yere düşmüştür.:p:p:p:p Selamlar.Bahçeniz ve çiçekleriniz bir harika.Bakın okudukça bir şeyler öğreniyoruz.Bizim apartmanda diktiğim glayöl soğanları kayboluyordu ben de acaba bahçivan söküp attı mı diye düşünmüştüm yıllar önce.Çok çok selamlar.
Güler Hanım bahsettiğiniz atlas çiçeği tohumları dallarından dökülmüş sanırım yoksa gönderirdiniz mutlaka değil mi.Size zahmet tekrar bir kontrol etmeniz mümkün mü.Kese içinde oluyor ya atlas tohumları belki yere düşmüştür.:p:p:p:p Selamlar.Bahçeniz ve çiçekleriniz bir harika.Bakın okudukça bir şeyler öğreniyoruz.Bizim apartmanda diktiğim glayöl soğanları kayboluyordu ben de acaba bahçivan söküp attı mı diye düşünmüştüm yıllar önce.Çok çok selamlar.
Tamam bu hafta gidiyoruz Manyas'a bakarım. Adres bilgilerinizi özelime yazabilir misiniz?
Bir tohum kapsülü buldum, adres bilgilerinizi yazın göndereyim.
İpad den yazmak çok zor, bilgisayarım daha bağlanmadı, gözlerim de pek iyi görmüyor.
Köyde yaşamın bir başka güzelliği de sabahın erken saatlerinde o rahatsız olacakmış bu rahatsız olacakmış duygusuna kapılmadan istediğin gibi bahçeye çıkıp dolaşmak.
Saat daha 06.00 olmadan hemen fırladım, üzerimde pijamalarım var, Oğuz'un " sabah serinliği vardır, üşüteceksin" tembihi üzerine kalınca sabahlığımı da geçirdim üstüme, ayağımda çizmeler elimde fotoğraf makinesi ve bahçedeyim.
(Görülesi bır şıklıktayım...)
Bahçedeki kokunun güzelliğini tarif etmem imkansız. Nergisler, Armandii, taze ot kokusu ve meyve ağaçlarının çiçek kokuları.... tam bir şölen.
Önce vişne ağacının çiçeklerle donanmış halini uzun uzun seyrettim, kokladım.
Aman güneş yükselmeden bir fotoğrafını çekeyim dedim.
Bu arada gözüm elma çiçeklerinin güzelliğine kaydı.... ne güzel çiçekleri var diye düşündüm, fotoğrafladım.
Armandii'nin kokusu metrelerce uzaktan geliyor. Kameriyenin üzerini sarmakla kalmamış içine de kollar atıp çiçeklenmiş. Tanzimi-ıslahı beni yoracak gibi.
Oğuz dün çimi biçmişti, hâlâ taze ot kokusu var.
Japon manolyası (lalesi) çiçeklerini yavaş yavaş dökmeye başlamış. İyi ki bunu çalı şeklinde muhafaza etmişim bu şekli daha hoşuma gidiyor.
Şimdi saat daha erken, bilgisayarın bir azizliğine uğramadan çektiğim fotoğrafları yükleyeyim, bu arada çay suyunu koyup çayı demleyeyim. Havalar daha serin, hem balkonu da henüz hazırlayamadın kahvaltı faslını içerde yapıyoruz.
Vişne ve elma
643068
643069
643070
643071
Çim biçildi, bakım yapmak ve gübrelemek gerekiyor.
643072
Japon lalesi
643073
643074
Sümbüller geçmiş ama nergisler hâlâ açıyor...
643075
Bahçesi olanların hatta biraz büyükçe olanların mutlaka edinmeleri gerek Armandii'yi. Böylesine güzel kokan ve saran başka bir clematis türü var mı bilemiyorum. Ancak Armandii bu mevsimde çiçekli yazın çiçekleri yok ama güzel bir gölgelik sağlayan bir bitki.
Benimkinin boyu hayli uzun, çekik alma zamanında isteyen bütün agaclar.net'li arkadaşlara gönderebileceğimi düşünüyorum.,
643077
643078
643079
brcparlakkaya
07-04-2017, 08:13
sabah sabah gözüm gönlüm açıldı :)
firdevs-i
07-04-2017, 10:16
Ben de sabah bir iki çiçek koparayım işyerinde vazoya koyayım dedim. Neye elimi attıysam kıyamadım. O kadar güzeller ki dalında vazgeçtim. O güzel bahçenizi ziyaret etmek çok isterim Güler hanım. Armandii çeliklerine de talibim. Begonvil çelikledim bende. Üzerlerinde yaprak var bir aydır. Bekliyorum kök salsınlar diye.
Sevgili Güler,
Sen bizi, güzellerin arasından EN GÜZELİNİ seçmeye şartlıyorsun.
İnan ki çok zor,senin bahçende dolaşırken asla bu seçimi başaramayacağım
Eline emeğine sağlık, mükemmelsin.
Sevgili hozat, siz güzellerin arasından EN GÜZELİNe sahipsiniz zaten.
Öyle güzel bahçeleriniz öyle güzel uğraşlarınız var ki..... onları gezip gördükçe de " Bilgi Paylaşıldıkça Artan Hazinedir " sözüne daha da çok inanıyor insan.
agaclar.net'lilerin her bahçesi, her balkonu bunun bir göstergesi.
Hava güneşli, toprak tam da kıvamında ve bahçede yapılacak çoook iş var ama yine agaclar.net'li olmanın dayanılmaz güzelliği ağır bastı ve tam da zamanı diyerek bütün işleri bırakıp sizlere yaptığımı ve faydalanacağınızı düşündüklerimi paylaşmaya karar verdim.
Forumumuzda Salkım Söğütten elde edebileceğimiz köklendirme suyu hakkında çok değerli bilgiler var. Sağ olsunlar eski üyelerimiz bizlere öyle güzel bilgiler aktarmışlar ki oradan yola çıkarak biraz da daha evvelce denediklerimi de katarak bitkileri daha çabuk köklendirmeye yardımcı olacak suyu hazırladım ve sizlerle paylaşmak istiyorum.
Yazdıklarıma buradan göz atabilirsiniz :)
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/6728-2.htm#post1502314
Hava güzel. Oğuz ön kısımdaki çimleri biçti şimdi de arkadaki otları biçiyor.
Beni de bekleyen işler var... gül çanak otları ve saksılardaki otlar temizlenecek. Ekilmeyi bekleyen iki sene önce yaptığım çelikler toprakla buluşacak
643434
643435
643436
Armandii'den hazırlayacağım çelikleri de fotoğraflayıp paylaşacağım, ama Oğuz acıkmış önce onu bir doyurayım :D
Sizlere bahsettiğim clematiste yatay çeliklendirmeyi anlatayım.
Clematislerimin çoğu tomurcuk halinde, sadece Armandii yavaş yavaş çiçeklendirmesini bitirdi o yüzden anlatımı bunun üzerinden yapacağım.
Buradan bakabilirsiniz :)
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/21287.htm#post1503489
Bu sabah güllere ilk Antracol Wp70 yaptık. Sizlerin güllerinde de oldu mu bilmiyorum ama bahçemdeki güllerde pas ve karaleke başladı, biraz erken gibi geldi bana ama yapraklarda bozulmalar başlamıştı. Bir hafta sonra tekrarını yapacağız.
Bu arada bir de baktım ki birileri bana gizliden gizliye merhaba demeye çalışıyor...
Sabah yaprak altında gizli tomurcukları fotoğrafladım, öğleden sonra da ön kısımdakiler açmış. Arkadak da ordu geliyor sanki.
644258
644259
644260
birgecelikgelin
16-04-2017, 17:57
Sevgili GÜLER hanım o kadar güzel anlatıyorsunuz bende deneyeceğim iyi ki sizin gibi tecrübeli bilge insanlar var size hayran kalmamak elde değil iyi ki varsınız Saygılarımla .
Sevgili birgecelikgelin, çok naziksiniz ve teşekkür ederim. Eğer sizlere bir nebze faydalı olabiliyorsam ne mutlu bana.
cörekotu
19-04-2017, 23:34
Şu elma çiçekleri... yeniden gelin olsam elma çiçekleri almak isterdim elime...
Güler hanım günaydın :) o kadar güzel anlatmışsınız ki kendimi bahçenizde dolaşırken buldum :) Armandii çeliklerinden kalırsa bende almak isterim :)
Şu elma çiçekleri... yeniden gelin olsam elma çiçekleri almak isterdim elime...
Hakikaten çok güzeller, polenlere karşı allerjim çok fazla olduğu halde kendimi alamıyorum.
Güler hanım günaydın :) o kadar güzel anlatmışsınız ki kendimi bahçenizde dolaşırken buldum :) Armandii çeliklerinden kalırsa bende almak isterim :)
Teşekkür ederim pares, vaktiniz olursa buyrun gelin.
Armandii çeliklerini her an gönderebilirim ancak arkadaşımız jezebel çeliklerin sonbaharda tutma olasılığının daha çok olduğunu söylemişti. Denemek istiyorsanız şimdi de gönderebilirim. İstiyorsanız sonbaharda veya her iki zamanda da.
Adres bilgilerinizi ve kargo şirketinin size ulaşabileceği bir telefon numarasını özelime Armandii talebi başlığında yazmanızı rica edeceğim.
Armandii diye belirtin ki diğer arkadaşlara gönderdiğim Aloevera ve atlas çelikleri ile karışmasın.
Armandii çeliklerini her an gönderebilirim ancak arkadaşımız jezebel çeliklerin sonbaharda tutma olasılığının daha çok olduğunu söylemişti. Denemek istiyorsanız şimdi de gönderebilirim. İstiyorsanız sonbaharda veya her iki zamanda da.
Adres bilgilerinizi ve kargo şirketinin size ulaşabileceği bir telefon numarasını özelime Armandii talebi başlığında yazmanızı rica edeceğim.
Armandii diye belirtin ki diğer arkadaşlara gönderdiğim Aloevera ve atlas çelikleri ile karışmasın.
Güler hanım çok teşekkür ederim :) tutma olasılığı yüksek olan zamanda almak daha akıllıca sanırım :) ben yine de adresimi göndereyim inşallah sizinki gibi clematislerimiz olur :)
Bahçede işler çok diye hep şikayet ediyorum ama öyle güzellikler de var ki seyretmeden geçemiyorum.
Güllerim tek tük açmaya başladı, ilk açan gülüm
644960
Havalar nemli ve yağışlı gidince mantari hastalıklar artar. Bizim burada da külleme şimdiden sarmış gülleri, çok sıkıcı bir durum.
Havalar nemli ve yağışlı gidince mantari hastalıklar artar. Bizim burada da külleme şimdiden sarmış gülleri, çok sıkıcı bir durum.
Ben ilk ilacı attım haftaya ikincisini atacağım.
Her sene önce bit-böcek ilacı atardık bu sene mantarla başladık.
İspirya ve sarı gülün en güzel zamanı.
Sarı gül bütün depoyu sarmakla kalmadı hemen yanındaki ağaçlara da kartopuna da kol attı.
645171
645172
645173
645174
645175
Bu kartopunu çok seviyorum, değişik bir tür.
645176
645177
Güllü kameriye altındaki kamelyam da çok güzel açmaya başladı....
645178
Selma_321
21-04-2017, 17:48
Sarı güllerinize, kartopunuza, kamelya çiçeğinize ba-yıl-dımmm. Maşallah diyorum hepsinin tadını mutlulukla çıkarın inşallah. Gerçekten bahçeniz rüya gibi ne mutlu size.
İki gündür hava hem çok soğuk hem de kapalı hatta sık sık da yağmur yağdı. Biraz evvel güneşi görünce hemen bahçeye çıkıp ömrü çok kısa olan ispirya çalısının önünde bir fotoğraf çektirdim.
645482
thunderon
24-04-2017, 14:25
Merhaba Güler hanım elinizde fazla çelik varsa bende talibim teşekkürler.
Merhaba Güler hanım elinizde fazla çelik varsa bende talibim teşekkürler.
Arkadaşlara yapmayın dediğimiz şeyi ben burada yapar oldum; çelik taleplerini ilgili başlıkta yapıyoruz.
Ücretsiz Tohum, Çelik, Fidan vs. Paylaşımı ve Takas - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/)
Sizler de haklısınız Armandii çelikleri diye başlık henüz açmadım, açmayışımın sebebi de bu çeliklerin sonbaharda tutmalarının daha garanti olduğu ama siz de bazı arkadaşların şimdi denemek için istedikleri grupta iseniz size de göndereyim, yok sonbahar derseniz adres bilgilerinizi özelime yazın ama mutlaka Armandii diye not düşün.
Kış için korumaya aldığım saksıları çıkarırken bir de ne göreyim; müge bana merhaba diyor......
645514
Her sene güllere attığım ilk ilaç insektisit olurdu, bu sene fungasitlerle başladık.
Güllerde bir anda kara lekeler çoğaldı, bir hafta evvel ilk ilacı dün de ikincisini attım.
Biraz biraz toparlamaya başladılar, tek tük de açıyorlar.
646177
646178
646179
646180
646181
646183
646184
646185
646186
646187
Karanfillerin saksı değişimini yapacaktım ama geç kalmışım, çiçek açmaya başladılar
646188
646189
Haseki küpelerinin güneş alan kısımdakileri açmaya başladı, nispeten kuytuda kalanlar henüz açmadılar.
646190
646191
646192
mutlu_inan
01-05-2017, 10:56
Buradan o tarafa doğru bir rüzgar hissedebilirsiniz zira ağazım açık kaldı
Nasıl güzel bir bahçe allah sağlıklı uzun ömür versinde bahçenizin keyfini doya doya çıkarın inşallah
Teşekkür ederim sayın mutlu_inan.
Ispirya geçmeye yüz tutarken diğer yanda havlu püskülü çoşkulu
646292
646293
Katır tırnağının bu tonunu çok beğeniyorum
646294
646295
Clematisler yavaş yavaş açıyor. Bu sene çiçekleri çok iri.
646297
646298
646299
646300
646301
Kartopunun çiçekleri daha irileşmedi, haftaya kocaman kocaman olur ve iyice sarkarlar.
646303
646304
Güllerden....
646305
646306
646307
646308
646309
Bu gün hıdırellez o yüzden kırmızıları seçtim.
İlk fotoğraf bana zil-şal ve gül'ü hatırlattı.
646953
646954
646955
646956
646957
Clematisler de başladı açmaya, ilk sieboldii gülümsedi bana
646972
646976
646977
646978
646979
Hava biraz ısınınca clematisler daha bir açıldılar....
647265
647266
647267
647268
647274
647275
647276
647277
647278
647279
647280
647281
birgecelikgelin
08-05-2017, 23:52
Of of ben bu bahçenin hastasıyım bu kadar mı mükemmel olur her şey klematisleriniz renga renk ellerinize emeğinize sağlık yaradan mevlam size sağlık sıhhat versin bizimde gözlerimiz bayram etsin Saygılarımla .
Çok teşekkür ederim sevgili birgecelikgelin, daha güzelleri size de nasip olsun.
Selma_321
09-05-2017, 09:59
Görsel şölen gözüm gönlüm açıldı maşallah size eşinize bütün bitkilerinize hele o canım clematislerinize. Güler hanım size hem teşekkür hemde sizi tebrik ediyorum. Nedeni şu bir resimle yetinmiyorsunuz arka arkaya bir sürü resim koyuyorsunuz ki inanın mest oluyorum. Eminim seyreden herkeste öyledir. Bol resimle bizde ordaymışız gibi oluyor. İnanın çok mutlu oluyorum. Teşekkürler.
Bahçenize gelince içim açıldı Güler hanım, baharı kaçırdım neredeyse, şimdi az bakabilirim:)
Sevgili Kiraz çok özlüyoruz seni. Toplantılarımıza da katılmıyorsun bari Foruma girmeye gayret et, güzel mesajların ile içimiz açılıyordu.
Bahçelerin en güzel olduğu aylardan biridir mayıs ayı.....
647433
647434
647435
647436
647439
647440
647441
647442
Bahçedeki Osmanlı Çilekleri yavaş yavaş olmaya başladı. Bu gün biraz toplayıp miss kokularını doya doya içime çektim sonra da zevkle yedim.
Osmanlı çileklerini diğer çileklerden ayıran belirgin bir özelliği harika kokularıdır. Bir çay tabağına koyduğunuz beş-on çilek mutfağınızı mis gibi koku ile kaplar.
Mis gibi kokuları yüzünden genelde reçel olarak tüketilir, çok dayanıklı olmadığından toplandıktan kısa bir müddet içinde tüketilmelidir.
Çilekleri bol bol sularsanız ebatları da büyük olur.
Osmanlı çilekleri diğer çilekler gibi kıpkırmızı olmaz, pembe beyaz görünümündedirler. Osmanlı çileğini tanımayanlar sanırlar ki bu çilekler henüz olmamış, ham koparılmış.
Son zamanlarda çarşıda -pazarda satılan çileklerle mukayese bile etmeyiz biz(eşim ve ben), çocuklar da geldiklerinde hemen çileklerin arasına dalar ellerindeki sepetlerine toplarlar.
Evde bulunan diğer çilekle osmanlı çileğini beraberce mukayese edelim istedim.
İlk fotoğraf bahçeden topladığım osmanlılardan (daha yeni ürün, gün geçtikçe biraz daha irileşecektir)
İkincisi pazardan aldığım çilek (türü varsa da ben bilmiyorum)
Üçüncü fotoğraf her iki çileği de ortadan kestim
Dördüncü fotoğraf osmanlı çileğinin içi; beyaz ve çok lezzetli.
647817
647818
647819
647820
Bu gün clematisleri paylaşayım, yarın birkaç tane gül fotoğrafı yüklerim.
648375
648376
648377
648378
648379
648380
648381
648382
Bu sene bahçedeki gülleri budarken gençleştirme budaması yapmadım; biraz daha yüksek budadım.
Belki de o yüzden güller daha iri oldu.
Bahçenin her tarafı güllerle dolu, etraf mis gibi gül kokuyor.
Güllü kameriye, balkonun sağı ve solu sarmaşık güllerle kaplandı, görsellik çok güzel.
Dile kolay 250 kök gül, açmış durumda.
Bir kısmını paylaşayım.
648869
648870
648871
648872
648873
Güllü kameriyenin bir bölümü clematislerle kaplı, bir bölümü kokulu güllerle
648874
648875
648876
648877
648878
Salonun balkona bakan pencere önlerine begonya saksılarını koymak, balkon kenarına sarkan petunyaları asmak hoşuma gidiyor. Her sene çiçekleri alır ve saksıları hazırlarım.
Balkonumuz büyük, sağ ve sol köşelerinde de kokulu sarmaşık gülleri var. Biri pembe diğeri kaysı renginde.
Güller arasında salıncaklara uzanmak, mis kokular içinde sessizlik ve bülbülleri dinlemek çok hoş.
648880
648881
648882
648883
648884
648885
648886
648887
648888
Güller arasında salıncaklara uzanmak, mis kokular içinde sessizlik ve bülbülleri dinlemek çok hoş.
Sevgili cumhur sen hiç bu salıncakta bir kedeh rakı alıp bülbüllerin sesini dinledin mi?
Abi dinlemediysen sen yaşamıyorsun :D
648893
İki gündür aralıklarla ama oldukça kuvvetli yağış var Manyas'da. Yağmur durduğunda da hava kapalı ve soğuk.
Bu gün yağış kesildiğinde bahçedeki soğanlı bitki saksılarını balkona taşıdım aksi takdirde soğanları çürüyecek.
Bahçeye çıkmışken erik ağacını ve çilekleri ziyaret etmezsem olmaz. Erikleri ceplerime doldurdum ama çilekleri koyamadım. Biraz toplarken yedim birazını da eve getirdim.
Yağmur gülleri sarsmış ama clematisler coşkulu, hele balkon kenarındakiler adeta yarış halindeler.
Güllü kameriyeyi de saranlar keyifli.
Amaryllis'lerin çoğu tomurcukta tek tük açanlar olmuş.
649473
649474
Balkon kenarı clematisler
649475
649476
649477
649478
Kameriyeyi saranlar
649479
649480
649481
649482
Yağmur sonrası güller
649483
649484
649485
649486
649487
Amaryllis'ler
649490
649491
649492
Geçen hafta kızım iş seyahati için Çin'e gitmişti. Gittiği bir fabrikanın bahçesinde çiçekli bir ağaç görmüş, çok hoşuna gitmiş bana da whatsapp tan fotoğrafını gönderdi " anne çiçekleri harika kokuyor, adını sordum ama bilmiyorlarmış bu ağaç 100 senedir burada" dediler.
" Bir hafta sonra yine o fabrikaya gideceğim adını öğreneceğim " dedi.
Sonra adını öğrenmiş " anne adı Osmanthus'muş" dedi ve gelirken de üç tane çelik getirmiş.
" Kızım Osmanthus burada da var, hatta bizim bahçede de vardı ama gübre getiren bir traktörün azizliğine uğradı, ezildi" dedim.
Getirdiği çelikler enteresan geldi; dal çapları 3-4 cm çapında. Boyları da 40cm kadardı. Hemen ikiye böldüm ve söğütten hazırladığım köklendirme suyuna batırdım. Bu akşam bekleyecek yarın saksılara ekilecek.
Toprak ve yanık gübre karışımı + dere kumu + torf + perlit'e biraz da fungasit ilave ederek toprakları da hazırladım.
Çeliklerde çok miktarda göz var, bizde yetişen Osmanthuslarda bu kadar göz var mıydı unuttum.
Kız çok arzu etti diye işe koyuldum umarım başarırım. Başaramazsam kapısını çalacağım dostlar; sayın Orhan Özbilgiç ve KAPTANzst olacaklar. :D :D
Çelikler
649567
649568
649569
649570
649571
Güler Ablacım; çok çok emin olmamakla birlikte ben PLUMERİA bitkisine benzettim.
Güler Ablacım; çok çok emin olmamakla birlikte ben PLUMERİA bitkisine benzettim.
Pek bir fikrim yok benim de sevgili sakdag, o yüzden sevgili Orhan Özbilgiç ve KAPTANzst'e sordum.
Pek bir fikrim yok benim de sevgili sakdag, o yüzden sevgili Orhan Özbilgiç ve KAPTANzst'e sordum.
Zafer İnandıklı'da da vardı plumeria.
Sevgili Zeki Yağlı'nın kulakları çınlasın
649594
649595
Şakayık açtı ama yağmurdan başını kaldıramıyor bir türlü
649596
Doludizgin gelenler var....
649600
649601
Zafer İnandıklı
28-05-2017, 22:55
Zafer İnandıklı'da da vardı plumeria.
Gövde yapısına ve kesim yerlerine baktığımızda pulmeria ile büyük benzerlik arzediyor.
Osmanthus'u yakından görmediğim için mukayese yapamıyorum.
Dörtlü güzel açtı ama sırasını bekleyenler de var
649602
649603
649604
Zarif güzel
649605
649606
Açıp geçenlerin yerine hemen yenileri açıyor....
649607
649608
Yeni açan Amaryllisler
649610
649611
zehra evin
29-05-2017, 02:42
Güler Ablacım benimde plumeria çiçeğim var ve bu çelikler aynısı.Çelikten çok kolay ürüyor.Gece ile gündüz ısı farkı çok olduğundan çeliklere sera yapmak daha iyi olur. Gerçi senin elinden tutmayan bitki varmıdır bilmiyorum ya.
Sevgili Zehra evin, açıklaman için çok teşekkür ederim.
Bende şu an her iksi de yok, o yüzden nedir bir fikir yürütemiyorum, arkadaşlar fikir beyan ederlerse, yetiştirilmesi hakkında bilgi verirlerse çok mutlu olacağım.
Sevgili zehra evin, balkonumun en sevdiğim köşesinin fotoğrafını güzel ilgin için sana gönderiyorum. Bilmiyorum clematis sever misin? Bu sabah çektim.
649657
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.