![]() |
|
![]() |
#631 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 31-05-2007
|
Merhaba, Kefir mayanızı her mayalamadan sonra klorsuz su ile bir süzgeç üzerinde veya kavonoz içinde yıkayıp süzüp yeniden mayalar iseniz bu sorun ortadan kalkar.Kefir tanelerinin ufak olması onların daha çabuk büyümelerine neden olur zaman içinde büyüyüp iri taneler olacaktır ama hepsi aynı olmaz.Sağlıklı günler dilerim.. ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#632 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 27-02-2014
|
kefirim kötü koyor
merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım. aktardan koyu renkli bir cam kavanoz içinde kefir mantarı aldım.Eve geldiğimde kavanozu açtığımda çok kötü kokuyordu. Burada yazanlara göre kefirimi dün akşam 4.ye mayaladım. Kıvamı yoğurda yakın koyulukta gayet iyi ve tadı hazır kefirden bira farklı fakat kötü kokuyor.Kokusundan zor içiyorum. Aldığım kefir mayası bozuk mu ? sizlerden yardım bekliyorum. Teşekkürler Düzenleyen sedef59 : 27-02-2014 saat 16:36 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#634 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 20-02-2014
|
*** arkadaşlar kefir tanesine ihtiyacım var. yardımcı olursanız sevinirim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#635 |
Yeni Üye
|
kokusu kötü biraz ama rengi beyaz sarı değil |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#636 |
Ağaç Dostu
|
"Kefirde peynir veya sirke kokusu varsa enfeksiyon olabilir, temiz suyla iyice yıkanmalı veya yeni kefir taneleri kullanılmalıdır. Kaynak:"http://www.agaclar.net/forum/icecekler/3651-22.htm Kefirimden emin olmadığım zaman (kötü koku hiç oluşmadı), her seferinde iyice durulayarak, az miktar sütle mayalıyorum ama oluşan kefiri kullanmıyorum. Bir kaç kere bu işlemi uyguladıktan sonra kullanıyorum. Kefirinizi değiştiremeyecekseniz, bir deneyin isterseniz, belki kokusu gider. Bazı kaynaklarda bozulan kefirin kesinlikle kullanılmaması gerektiği de yazar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#637 |
Yeni Üye
|
arkadaşlar yeni kefir tanesine ihtiyacım var yardımcı olabilir misiniz? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#638 |
Ağaç Dostu
|
Günaydın arkadaşlar, Kokusu normal olmayan kefiri kesinlikle kullanmayın, bağışıklık sistemimizi kuvvetlendirelim derken sağlığınızdan olmayın. Sağlıklı kefir görünüş itibarı ile ayran veya yoğurt kıvamında (Sütün kalitesi ve yoğunluğu ile ilgili) ve rengi de ayran rengindedir. Kokusu kötü kokmaz ve rahatsızlık vermez aksine ferahlatır ve tadı güzeldir. Kefir mayasını bana göre marketlerden almayınız nedenine gelince ticari amaçla küçük miktarlarda pahalı satıldığı yetmiyormuş gibi kimin tarafından nereden geldiği belli olmayan mayanın marketlerde ve satış yerlerinde bu konuda bilgisi olmayan kişilerce rasgele bekletilerek bozulmasına neden oluyorlar. Saklama koşulları buzdolabında su veya süt içerisinde olup suyun miktarına göre günlük veya 2-3 günde bir klorsuz su ile yıkanması gerekmektedir. Bu işlem yapılmayan mayalar salyalaşır ve bozulmaya başlar bununla yapılan kefir de farklı bakteriler üreterek sağlığınızı elinizden alır. Kefir tanelerini çevrenizde bu işi aktif olarak üreten ve kullanan kişilerden temin ediniz bu kişililer kendileri de kullandığı için hem saklama koşullarını bilir ve sağlıklı çoğaltıp dağıtırlar hem ücretsiz veya cüzi bir ücrete daha fazla miktarda sağlıklı olarak temin etme sansınız olur. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#639 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba Sedef59, Bu sitenin alım satım kısmında Toprak gübre gıda kısmında Kefir satış ilanım bulunmakta ve birçok arkadaşa kefir vermiş bulunmaktayım, İlanımı inceleyiniz sizce de uygunsa adresinize kadar kefir gönderebilirim. http://www.agaclar.net/forum/toprak-...atis/32730.htm |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#640 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-11-2011
|
merhaba arkadaşlar, ben kefir yaparken mayalamayı şöyle yapıyorum: hazır marketde satılan kefirden yarım kilo sütü 1 çaybardağı kefiri ilave ederek 24 saat bekletip üretim yaptım doğrumu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#641 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, marketlerde satılan kefirin maya olarak kullanılması ne derece uygun olur bilmiyorum ve denemedim. Kefirin mayası vardır ve bellidir. Yapıldıkça da çoğalır. Mantık olarak yoğurtta aynı yöntemle üretilmektedir. Sizin yapmış olduğunuz mayalama ile oluşturduğunuz kefir satın aldığınız kefir ile aynı yoğunluğu ve tadı veriyor mu bu konuda bilgi verirseniz bizde öğrenmiş oluruz.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#642 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 10-11-2011
|
Yaptığım kefirde; yoğunluk aynı, tadı kefir tadında fark yok. Bazen 24 saat ,bazen 48 bekletiyorum fakat, 24 saatte yoĞunluk ideal oluyor.şu an memnunum . |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#643 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-05-2009
|
Paylasmak istedim, ben de kefir yapiyordum, sonra evde ona ilgisi azaldigi icin bir sure buzdolaba sut icinde saklamaya karar verdim. Bir kac ay gecti, 4-5 ay olabilir ve simdi aklima geldi, tekrar cikardim. Buzdolabindaki alt kisimda kavanozunda buz tutmus, eridikten sonra mayalamayi denedim, once korktum olmayacak diye, ama kulture hic bir sey olmamis. Simdi kefir yapmaya devam. Demek ki buzlukta da saklayabiliriz uzun sure icin. Bence ayrandan, yogurttan cok daha guzel. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#644 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 05-10-2008
|
Sayın asilolçun, Marketten alınan kefiri maya olarak kullanmışsınız.Acaba,karnabahar taneleri gibi maya üretti mi?Üretmemişse kefir yaralı mı dır,bilemiyorum.Çünki kefir mayası canlı olup bazen hızlı bazen yavaş çoğalıyor.Bir zamanlar okadar hızlı çoğalıyorduki yeni dostlar arıyordum.Şimdiki mayam çok çok az çoğalıyor.İki senede ancak iki dosta verecek kadar çoğaldı.Ama hiç kokusu yok,ayran niyetine tüketiyorum.Buzluğa ben de atmıştım,az sütle deneyeceğim.Başarılar |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#645 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-05-2009
|
Alıntı:
o sekilde yaptiginiz kefir ayni tat verebilir, ama asla ayni yararli enzimler olmayacak gercek kefir taneleri kulanmadan. Ingilizceniz varsa cok bilgi bulabilirsiniz nette. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#646 |
Ağaç Dostu
|
Gecen günlerde televizyonda ticari olarak kefir üretip satan bir firmanın Üretim Müdürü ile söyleşi yapıyorlardı, fabrikasında üretim kısmında çekmişlerdi ve gösterdiği çelik kazanlarda mayalama işlemine tabi tutulduğunu gösterdi ve mayalama işleminden sonra piyasaya sürülmeden pastörize işlemine tabi tutulduğunu ve ambalajlandığını ve piyasaya verildiğini belirtti.. Kefir üretiminde metal maddelere değdirilmemesi gerçeği eski zamanlarda asitli ortamlardan çabuk etkilenen bakır alüminyum gibi metallerle ilişkili olup günümüz üretimi kaliteli çelik metaller için geçerli değilidir. Böyle olmakla birlikte üretimde ve saklamada plastik veya en iyisi cam ürünlerde yapmak en iyisidir.Diğer taraftan Kefirin canlı yararlı organizmalarından faydalanmak amacıyla üretildiği düşünüldüğünde ticari anlamda üretilen kefirin pastörize işlemi bu organizmaları öldürmekte bu yararı ortadan kaldırdığı gerçeği ortaya çıkmaktadır. O nedenle kendi hijyen koşullarımızda sağlıklı olarak güvendiğimiz süt ile yapıp tüketmek en iyi seçenek olarak gözükmektedir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#647 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 26-07-2012
|
Uzun bir süre Kefiri kefir tanelerinden değil de, kefir içeceğinden üretmeye çalıştım. Hatta bu şekilde sıfırdan kefir tanecikleri oluşturmayı da planlıyordum. Kefir tanecikleri hiçbir zaman oluşmadı. Ufak tefek parçalar oluyordu ama bunlar yumuşak, çok çabuk dağılan, pürüzsüz parçalardı. Zaten daha sonra kefirin laboratuar ortamında dahi oluşturulamadığını öğrendim. Sütü kefir taneleri ile değil de kefir içeceğiyle mayaladığımda ise, ilk birkaç parti fena olmuyor. Evet koyulaşıyor, yoğunlaşıyor, renk beyaz. Ama diğer partilerde kefirin adım adım yozlaştığını gördüm, bir süre sonra da zaten kefir olmaktan çıkıyor. Özetle, içecekten mayalamak, eğer gerçek kefir içmek istiyorsanız doğru bir yol değil. Kefir tanecikler aracılığıyla mayalanmalı. Zira, o taneciklerin pek çok farklı oluşuma ev sahipliği yapan bir koloni olduğunu öğreniyoruz. Yaygın kanı bu işi yapan tek canlının "kefir bakterisi" olduğu. Ama o kolonide yaşayan başkaları da var: Laktobasiller: Lb. acidophilus Lb. brevis Lb. casei Lb. casei subsp. rhamnosus Lb. casei subsp. pseudoplantarum Lb. paracasei subsp. paracasei Lb. cellobiosus Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus Lb. delbrueckii subsp. lactis Lb. fructivorans Lb. helveticus subsp. lactis Lb. hilgardii Lb. kefiri Lb. kefiranofaciens Lb. kefirgranum sp. nov Lb. parakefir sp. nov Lb. lactis Lb. plantarum Asetobakteriler: Acetobacter aceti A. rasens Streptokoklar/laktokoklar Lactococci lactis subsp. lactis Lc. lactis var. diacetylactis Lc. lactis subsp. cremoris Streptococci salivarius subsp. thermophilus S. lactis Enterococcus durans Leuconostoc cremoris Leuc. mesenteroides MANTARLAR Candida kefir C. pseudotropicalis C. rancens C. tenuis Kluyveromyces lactis Kluyveromyces marxianus var. marxianus K. bulgaricus K. fragilis / marxianus Saccharomyces subsp. Torulopsis holmii Saccharomyces lactis S. carlsbergensis S. unisporus Debaryomyces hansenii Zygosaccharomyces rouxii Kaynak: Kefir Nedir, Ne İşe Yarar? | Kefirin Yararları |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#648 |
Ağaçsever
|
Arkadaşlar aktardan bir kefir mayası almıştım ve kefirler üretip içmiştim hatta satmıştım tüm yaptığım işlemleri sizlerle paylaşacağım ve sizden değerlendirmenizi isteyeceğim... kefir mayasını çocuk maması kavanozlarında sütle sakladım (buzdolabında) dar olduğu için büyümedi ancak sağlıklıydı. Mayalamak için buzdolabından çıkardım ılıması için yarım saat bekledim sonra cam kavanoza ılık süt ilave edip kefirimi içine attım. İlk denememde 1 gün boyunca beze sarılı beklettim açıp baktığımda ekşimiş kokuyordu içtiğimde garip bir tat geldi tüm gün tadı çıkmadı. İkince denemede iki gün beklettim ne kadar beklerse o kadar sağlıklı olur dediler. İki gün aynı şartlarda bekletip açtığımda kefirim yoğurt kıvamındaydı tadı aynıydı ancak içemedim ve buzdolabına koydum sizce hata yaptığım bir adım var mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#649 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Mayalama süresi tamamen kendi damak tadınıza kalmış. Kefiri etkilemez. Tabii 72 saati aşacak sıcak bir ortamda bekletmediğiniz sürece. Yeniden kefirinizi mayalamadan önce plastik bir süzgeç içine aldığınız mayanın üzerinden temiz içme suyunu akıtın ve sular süzüldükten sonra süte mayalayın. Arada sırada su ile kefiri yıkamakta sakınca yok. Kapların temizliğinden de eminseniz sorun çıkmaması gerek. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#650 |
Ağaç Dostu
|
Emir arkadaşım kefiri daha önce kullandığınızı ve son yaptığınız kefirin eski tadında olmadığını koktuğunu belirtmişsiniz. Sanırım kefiriniz olmaması gereken etkenlere maruz kalmış ve bozulmuş her ne kadar sütünüzü mayalamış olsa da oluşan kefirin bana göre sağlıklı olmadığını düşünüyorum. Bence içip sağlığınızdan olmayın. Yeni maya temin edin, satın aldığınız mayayı marketlerden temin etme yerine bu işi yapan kişilerden çevrenizden, faal olarak yapan kişilerden temin edin derim. Marketlerde satılan kefir mayası çok az su içinde sıcak ortamda uzun süre beklediği için bozulmakta, satan kişide bunun inceliğini bilmediği için gereken özeni göstermemekte. Sütü mayalamadan önce kefir mayasını muhakkak klorsuz su ile yıkayıp mayalayınız. Yıkama yapılmadan yapılan kefir taneleri salyalaşma yapmakta mayalanan süt de salyalı olmakta su içinde bekleme süresinde de 2-3 gün ara ile suyu süzüp birkaç kez yeni suyla yıkamak gerekmekte, böyle yapılıp mayalanan kefir mayası sorun çıkarmadan yıllarca kullanılabilmektedir. İhtiyacı olan arkadaşlarımız bu sitenin alım satım bölümünün gıda kısmından temin edebilirler. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#652 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
|
Nasıl süt kullanıyorsunuz? Kutu sütle mayalanan kefir daneleri çoğalmıyor hatta ölüyorlar. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#653 |
Ağaç Dostu
|
Mümkün olduğunca mahalle aralarında satılan açık sütlerden kullanınız. Sütü kaynatıp birgün buzdolabında sogutup üzerinde oluşan kaymak tabakasını aldıktan sonra alttaki yagsız kısmından alıp mayalayınız. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#654 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-09-2014
|
Merhaba, Öğretmenimden kefirden peynir yapıldığını ve çok güzel olduğunu duymuştum. Acaba aranızda gerçekten bunu yapan varsa nasıl yapıldığını anlatabilir mi? ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#655 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba, Kefir den peynir yapımı konusunda google'dan arattığınızda değişik yapım şekilleri gelmektedir. Genel olarak 1 lt süt ile daha önce kefir yapılmış 250 ml kefirin karıştırılıp kısık ateş üzerinde kaynatılması ve kesilen sütün süzülmesi ile elde edilir. Kefir üretim sorunları ile ilgili yapılan bir araştırma dokümanı elime geçti, paylaşayım.Yapılan hatalar ve nasıl düzeltileceği yazmakta. Kefir üretiminde dikkâtli çalışılmadığı taktirde tat, koku ve görünümü bozan bir dizi enfeksiyon meydana gelir. Bunun sonucunda ürtinde birtakım kalite bozuklukları görülür. Ayrıca tanenin kendisinden de kaynaklanan kusurlar olabilir. Wegner ve Zickrick (1981) tarafından kefirdeki hatalar aşağıdaki şekilde bildirilmiştir: – Spesifik olmayan ekşi süt tadı, – Fazla gaz oluşumu veya köpürme, – Serum ayrılması, – Kültür aktivitesinin azalması ve – Tat kusurları. Kefir tanelerinin üretim sırasında su veya sütle yıkanması tevsiye edilmemektedir. Yıkama işlemi tanedeki mikroflorayı azaltacağından kültür üretimindeki süreklilik bozulur ve kalite kötüleşir. Kefirde spesifik olmayan ekşi süt tadı kusuru bu nedenle oluşmaktadır. Ayrıca ortamda maya, aroma yapan ve sirke asidi bakterilerinin azlığı, fermantasyon sıcaklığının yüksek olması, fazla kültür aşılaması, kısa inkübasyon stiresi de bu kusura yol açar. Bununla birlikte aroma yapan bakterilerin **** mayaların fazla gelişmesi, düşük sıcaklık derecesinde veya uzun süre inkübasyon ve tane ile stit arasındaki oranın yetersiz olması sonucu tirtinde görülen aşırı gaz ve asitlik oluşumunda **** tanenin aktivasyonunda tanelerin yıkanması gereklidir (Koroleva ve Bavinal975 ). Yağ oranı fazla sütten işlenen kefirde acılaşmaya neden olacak bakterilerin enfeksiyonu sonucu acı tat oluşur. Bu kusuru önlemek için ışığın etkisini önleyici renkli şişelerin kullanılması ve kültür ilavesinden sonra enfeksiyonlardan kaçınılması gereklidir. Kefirin uzun süre uygun olmayan metallerle teması sonucu metal tadı oluşur. Üretimde demir, bakır ve mangan içeren aletlerle temasın engellenmesi ile tüm kusur giderilir. Kefirde görülen bir diğer kusur da ürünün maya tadı, peynir **** sirke kokusu içermesidir. Bu üç kusur da enfeksiyonlardan ileri gelmektedir. Maya tadı, kahı mayasından, peynir kokusu Oospora lactis faaliyetinden, sirke kokusu ise sirke asidi bakterilerinden kaynaklanmaktadır. Her üç halde de kefir tanelerinin köpüren kısıraları musluk suyu ile uzaklaştırılmalıdır. * Küsurun önlenmemesi halinde kültür ilavesi gereklidir. Kefirde alkol ve CO2 noksanlığı, ortamda maya miktarının yetersizliğinden **** hiç bulunmamasından kaynaklanır. Bu durumda yeni kültür temin edilmelidir. Süt asidi bakterilerinin dejenere olması sonucu kefir, uzayan bir yapıya sahip olur. Sıcaklık 25°C’ye çıkarılarak asitliğin artması sağlanabilir. Eğer yeterli olmazsa fermantasyon süresini 30 saate çıkarmak gerekir. Kusur yine de giderilemezse taneler su altında yıkanarak bir miktar starter ilavesi yeterli olur. Kuru kefir taneleri, spor yapan ve benzeri bakterilerle kontaminasyon sonucu sağliğa. zararlı olabilirler. BUyük kefir taneleri ise iç kısımlarında bozulmalar olabileceğinden tehlike yaratırl’ar. Bu nedenle kuru kefir taneleri ve iri tanelerin kullanılmadan önce kontrolü zorunludur, Koroleva ve Bavina (1975), nihai mamulün kalitesinin düzeltilmesi ve çeşitli kusurların giderilmesi için kefir tanelerinin çogaltılmasına ilişkin sorunları araştırmışlardır. Buna göre kefir taneleri çoğaltılırken tane ile süt arasmdaki oranın 1/30 – 1/50 arasında olması halinde tane içindeki tüm mikroorganizmaların ,aktif hâle gelebileceği bildirilmektedir. Tanelerin 18 – 22°C’ler arasında çoğaltılması ile tane aktivitesinin azalmayacağı da ifade edilmektedir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#656 |
Ağaç Dostu
|
Kefir üretimi ve hataları ile ilgili bir araştırma;
Kefir üretiminde dikkâtli çalışılmadığı taktirde tat, koku ve görünümü bozan bir dizi enfeksiyon meydana gelir. Bunun sonucunda ürtinde birtakım kalite bozuklukları görülür. Ayrıca tanenin kendisinden de kaynaklanan kusurlar olabilir. Wegner ve Zickrick (1981) tarafından kefirdeki hatalar aşağıdaki şekilde bildirilmiştir: – Spesifik olmayan ekşi süt tadı, – Fazla gaz oluşumu veya köpürme, – Serum ayrılması, – Kültür aktivitesinin azalması ve – Tat kusurları. Kefir tanelerinin üretim sırasında su veya sütle yıkanması tevsiye edilmemektedir. Yıkama işlemi tanedeki mikroflorayı azaltacağından kültür üretimindeki süreklilik bozulur ve kalite kötüleşir. Kefirde spesifik olmayan ekşi süt tadı kusuru bu nedenle oluşmaktadır. Ayrıca ortamda maya, aroma yapan ve sirke asidi bakterilerinin azlığı, fermantasyon sıcaklığının yüksek olması, fazla kültür aşılaması, kısa inkübasyon stiresi de bu kusura yol açar. Bununla birlikte aroma yapan bakterilerin **** mayaların fazla gelişmesi, düşük sıcaklık derecesinde veya uzun süre inkübasyon ve tane ile stit arasındaki oranın yetersiz olması sonucu tirtinde görülen aşırı gaz ve asitlik oluşumunda **** tanenin aktivasyonunda tanelerin yıkanması gereklidir (Koroleva ve Bavinal975 ). Yağ oranı fazla sütten işlenen kefirde acılaşmaya neden olacak bakterilerin enfeksiyonu sonucu acı tat oluşur. Bu kusuru önlemek için ışığın etkisini önleyici renkli şişelerin kullanılması ve kültür ilavesinden sonra enfeksiyonlardan kaçınılması gereklidir. Kefirin uzun süre uygun olmayan metallerle teması sonucu metal tadı oluşur. Üretimde demir, bakır ve mangan içeren aletlerle temasın engellenmesi ile tüm kusur giderilir. Kefirde görülen bir diğer kusur da ürünün maya tadı, peynir **** sirke kokusu içermesidir. Bu üç kusur da enfeksiyonlardan ileri gelmektedir. Maya tadı, kahı mayasından, peynir kokusu Oospora lactis faaliyetinden, sirke kokusu ise sirke asidi bakterilerinden kaynaklanmaktadır. Her üç halde de kefir tanelerinin köpüren kısıraları musluk suyu ile uzaklaştırılmalıdır. * Küsurun önlenmemesi halinde kültür ilavesi gereklidir. Kefirde alkol ve CO2 noksanlığı, ortamda maya miktarının yetersizliğinden **** hiç bulunmamasından kaynaklanır. Bu durumda yeni kültür temin edilmelidir. Süt asidi bakterilerinin dejenere olması sonucu kefir, uzayan bir yapıya sahip olur. Sıcaklık 25°C’ye çıkarılarak asitliğin artması sağlanabilir. Eğer yeterli olmazsa fermantasyon süresini 30 saate çıkarmak gerekir. Kusur yine de giderilemezse taneler su altında yıkanarak bir miktar starter ilavesi yeterli olur. Kuru kefir taneleri, spor yapan ve benzeri bakterilerle kontaminasyon sonucu sağliğa. zararlı olabilirler. BUyük kefir taneleri ise iç kısımlarında bozulmalar olabileceğinden tehlike yaratırl’ar. Bu nedenle kuru kefir taneleri ve iri tanelerin kullanılmadan önce kontrolü zorunludur, Koroleva ve Bavina (1975), nihai mamulün kalitesinin düzeltilmesi ve çeşitli kusurların giderilmesi için kefir tanelerinin çogaltılmasına ilişkin sorunları araştırmışlardır. Buna göre kefir taneleri çoğaltılırken tane ile süt arasmdaki oranın 1/30 – 1/50 arasında olması halinde tane içindeki tüm mikroorganizmaların ,aktif hâle gelebileceği bildirilmektedir. Tanelerin 18 – 22°C’ler arasında çoğaltılması ile tane aktivitesinin azalmayacağı da ifade edilmektedir. ![]() Düzenleyen dostca : 10-09-2014 saat 08:13 Neden: başlık ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#657 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 11-07-2011
|
Kaliteli Kefir İçin Neler Yapılabilir?
Arkadaşlar, Kefir ile ilgili birkaç sorum olacak. • Kefir tanelerini buzdolabında saklamak için üzerine su mu ilave edilir yoksa mayalanmış süt mü ilave edilir? • Sütü mayalayacak kefiri yıkamaya gerek var mı? • Kefiri süte katarken sadece kefir tanelerini mi katıyoruz yoksa Kefiri sıvısıyle beraber mi katıyoruz? • Kaliteli kefir yapmak için nelere dikkat etmek gerek? • Zaman içerisinde Kefir’in kalitesinden bir bozulma olur mu? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#658 |
Ağaç Dostu
|
Merhaba Hamdullah, Kefir ile ilgili saklama uzun müddetli değilse 1 ay ve üstü gibi bir kavonoz içerisinde klorsuz su içerisinde buzdolabında tutabilirsiniz. 3 günde bir suyunu değiştirmeniz gerekiyor veya su yerine süt koyarak hem kefirin çoğalmasını sağlarsınız hemde 3 günde bir bir kavonoz içilecek kefiriniz olmuş olur.Yok ben uğraşmak istemiyorum derseniz okuduğum yazılarda süzülmüş kefir mayası üzerine süt tozu ile derin dondurucuda saklanabileceği veya güneşte kurutularak saklanabileceği belirtilmekte idi, ben deneme amaçlı süt ile derin dondurucuda sakladım ve çıkarıp çözüldükten sonra tekrar mayalama yaptım bir sorun olmadı. Kefir ılık süt içerisine sadece kefir mayasını koyup mayalanır. Ama mayanız yetersiz ise küçük miktarda sütü mayalayıp daha sonra maya ve mayalanmış sütü ana süte karıştırarak da mayalama yapabilirsiniz. Bu şekilde daha çabuk mayalanma gerçekleşir. Zaman içerisinde uygun koşullara dikkat edildiği sürece mayada bir bozulma olmaz devamlı çoğalır. Daha detaylı bilgi 7 mesaj yukarıda yer almaktadır.Bu başlık altında da ara ara mesajlarım da gerekli açıklayıcı bilgiler mevcuttur. Sağlıcakla.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#659 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-08-2013
|
Alıntı:
Benim gibi daha önce ne boza ne de kefir yapmayanlar için şimdiden çok teşekkür ederim |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#660 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 09-09-2014
|
Bende merak ettim şimdi normal boza yapmayı biliyorum acaba toz maya yerine kefir mayası mı kullancacağız ? ilgilenen olursa sevinirim |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|