Uzun bir süre Kefiri kefir tanelerinden değil de, kefir içeceğinden üretmeye çalıştım. Hatta bu şekilde sıfırdan kefir tanecikleri oluşturmayı da planlıyordum.
Kefir tanecikleri hiçbir zaman oluşmadı. Ufak tefek parçalar oluyordu ama bunlar yumuşak, çok çabuk dağılan, pürüzsüz parçalardı. Zaten daha sonra kefirin laboratuar ortamında dahi oluşturulamadığını öğrendim.
Sütü kefir taneleri ile değil de kefir içeceğiyle mayaladığımda ise, ilk birkaç parti fena olmuyor. Evet koyulaşıyor, yoğunlaşıyor, renk beyaz. Ama diğer partilerde kefirin adım adım yozlaştığını gördüm, bir süre sonra da zaten kefir olmaktan çıkıyor.
Özetle, içecekten mayalamak, eğer gerçek kefir içmek istiyorsanız doğru bir yol değil. Kefir tanecikler aracılığıyla mayalanmalı.
Zira, o taneciklerin pek çok farklı oluşuma ev sahipliği yapan bir koloni olduğunu öğreniyoruz. Yaygın kanı bu işi yapan tek canlının "kefir bakterisi" olduğu. Ama o kolonide yaşayan başkaları da var:
Laktobasiller:
Lb. acidophilus
Lb. brevis
Lb. casei
Lb. casei subsp. rhamnosus
Lb. casei subsp. pseudoplantarum
Lb. paracasei subsp. paracasei
Lb. cellobiosus
Lb. delbrueckii subsp. bulgaricus
Lb. delbrueckii subsp. lactis
Lb. fructivorans
Lb. helveticus subsp. lactis
Lb. hilgardii
Lb. kefiri
Lb. kefiranofaciens
Lb. kefirgranum sp. nov
Lb. parakefir sp. nov
Lb. lactis
Lb. plantarum
Asetobakteriler:
Acetobacter aceti
A. rasens
Streptokoklar/laktokoklar
Lactococci lactis subsp. lactis
Lc. lactis var. diacetylactis
Lc. lactis subsp. cremoris
Streptococci salivarius subsp. thermophilus
S. lactis
Enterococcus durans
Leuconostoc cremoris
Leuc. mesenteroides
MANTARLAR
Candida kefir
C. pseudotropicalis
C. rancens
C. tenuis
Kluyveromyces lactis
Kluyveromyces marxianus var. marxianus
K. bulgaricus
K. fragilis / marxianus
Saccharomyces subsp. Torulopsis holmii
Saccharomyces lactis
S. carlsbergensis
S. unisporus
Debaryomyces hansenii
Zygosaccharomyces rouxii
Kaynak:
Kefir Nedir, Ne İşe Yarar? | Kefirin Yararları