Konu: Kefir
View Single Post
Eski 31-05-2014, 15:07   #649
kelebek çalısı
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-01-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Emir Özkan Mesajı Göster
Arkadaşlar aktardan bir kefir mayası almıştım ve kefirler üretip içmiştim hatta satmıştım
tüm yaptığım işlemleri sizlerle paylaşacağım ve sizden değerlendirmenizi isteyeceğim...

kefir mayasını çocuk maması kavanozlarında sütle sakladım (buzdolabında) dar olduğu için büyümedi ancak sağlıklıydı. Mayalamak için buzdolabından çıkardım ılıması için yarım saat bekledim sonra cam kavanoza ılık süt ilave edip kefirimi içine attım. İlk denememde 1 gün boyunca beze sarılı beklettim açıp baktığımda ekşimiş kokuyordu içtiğimde garip bir tat geldi tüm gün tadı çıkmadı.

İkince denemede iki gün beklettim ne kadar beklerse o kadar sağlıklı olur dediler. İki gün aynı şartlarda bekletip açtığımda kefirim yoğurt kıvamındaydı tadı aynıydı ancak içemedim ve buzdolabına koydum sizce hata yaptığım bir adım var mı?
Kefiri kullanmayacağımız süre zarfında buzdolabında süt içinde uykuya yatırabiliyoruz. Bu normal. Buzdolabından çıkardığımızda mayayı bulunduğü sütten süzerek oda sıcaklığına eriştiğinde yine oda sıcaklığındaki süte mayalıyoruz. Mayalamayı tercihen cam ve kapaklı bir kap içinde yapıyorum ben. Karanlık bir dolap içinde 36 saat mayalıyorum. Süt 1 litre, kefir büyüklüğü ise büyük bir ceviz iriliğinde.

Mayalama süresi tamamen kendi damak tadınıza kalmış. Kefiri etkilemez. Tabii 72 saati aşacak sıcak bir ortamda bekletmediğiniz sürece.

Yeniden kefirinizi mayalamadan önce plastik bir süzgeç içine aldığınız mayanın üzerinden temiz içme suyunu akıtın ve sular süzüldükten sonra süte mayalayın. Arada sırada su ile kefiri yıkamakta sakınca yok.

Kapların temizliğinden de eminseniz sorun çıkmaması gerek.

kelebek çalısı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön