agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doðaya ve Yaþamýnýza Sahip Çýkýn > Enerji
(https)

Beðeni Düzeni150Beðeniler

Bookmark and Share Dýþ Baðlantýlar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 02-05-2013, 16:26   #11
Aðaç Dostu

Serpent's Avatar

Giriş Tarihi: 29-10-2007
Þehir: Ankara
Geldik zurnanýn zýrt dediði yere.

Yazdýklarýma karþý “bak falanca ne diyor, filanca ne diyor” þeklinde yazmak ve link vermek yerine link verdiðiniz yazýlarý okuyup, özümseyerek kendi görüþlerinizi yazmanýzý ve kendi sesiniz olmanýzý önermiþtim. Ancak deðiþen bir þey olmadý.

pria’dan alýntý:

Alıntı:
Ýsraf konusuna en güzel örnek þudur..Bu ülkede genellikle dýþ kaynaklarla üretilen elektriðin hemen hemen yarýsý sanayi tarafýndan kullanýlmaktadýr..
Fakat, sanayi sektöründe kullanýlan devasa elektrik tüketiminde % 25 tasarruf yapýlabileceði halde, devlet bu tasarrufu saðlayan yatýrým ve programlar yerine mantar gibi üreyen HES yapýmlarýný teþvik etmektedir..
Bu yaklaþýmýn somutlaþtýrýlmasý adýna þunu sormuþum.

Serpent’ten alýntý:

Alıntı:
Tasarrufu önemsediðim benim yazdýklarýmdan anlaþýlabilir. Siz iktisatçý olduðunuza göre sayýlarla aranýzýn iyi olduðunu varsayýyorum. Benim beklentim hangi sektörde hangi tasarruf tedbirleriyle neyi tasarruf edebileceðimizi ortaya koymanýzý beklerdim.

Gelen yanýt bu:

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi pria Mesajı Göster
...DOLAPTAN KEBAN ÇIKABÝLÝR
Baþkan Aydilek, 15 yýl önce satýlan buzdolaplarýnýn B, C, D sýnýfý olduðunu; C sýnýfý bir buzdolabýnýn ise yýllýk 840 kwh elektrik tükettiðini anýmsattý. Oysa þimdi A +++ sýnýfý bir buzdolabýnýn sadece 193 kwh elektrik tükettiðini belirten Aydilek, “Evlerde 24 milyon adet buzdolabý çalýþýyor. Bunlarýn 15 milyonu C tipi. Eðer bunlar A sýnýfý ile deðiþtirilebilseydi yýllýk 6 milyar kwh enerji tasarrufu mümkün olurdu” dedi. Aydilek, bu miktarýn Keban Barajýnýn ürettiði yýllýk elektriðe eþ deðer olduðunu belirtirken, bu dolaplarýn A+++ ile deðiþtirilmesinin ise 2 tane Keban anlamýna geleceðini vurguladý.

Bakanlýktan enerji tüketimini azaltmak amacýyla A+++ paket geliyor - Enerji Enstitüsü

Yüzlerce HES yapacaðýnýza buzdolaplarýný A+++ yapsaydýnýz keþke..Bunca tartýþma da yaþanmaz ve insanlarýn huzuru kaçmazdý..
Herþeyi yapmaya gücü yeten bir iktidar 10 yýldan beri niye bu adýmlarý atmaz?

Çünkü HES'çilik yepyeni bir rant kapýsýdýr.

Alýntýdaki ifadeler beyaz eþya sanayicileri dernek baþkanýna aitmiþ. Adam malýný satmak istiyor tabii. Adamýn ifadesinde yok ama yazýyý hazýrlayan her yýl iki Keban diye bir cevahir yumurtlamýþ. Sanki Keban'ý yapýyorsun o yýl kullanýyorsun ve ertesi yýl hurdaya çýkýyor sanýrsýnýz.

Þimdi bir hesap yapalým.

A++ sýnýfý orta büyüklükte buzdolabýnýn fiyatý alt sýnýrdan alýndýðýnda 1200 TL. Bunu 15 milyon buzdolabýyla çarptýðýnýzda ortaya çýkan toplam maliyet 18 milyar TL ki bu da yaklaþýk 10 milyar Dolar ediyor. Dikkat edin hesabý A+++ sýnýf dolap için yapmadýk. Onun için yapsaydýk daha yüksek bir maliyet bulacaktýk.

Bu kadar parayla 5 adet Keban büyüklüðünde HES yapabiliriz. Üstelik bir buzdolabýnýn ekonomik ömrü 15 yýl iken bir HES’in ömrü 50 yýldýr. Hadi bunun ikisi verimsiz dolaplara gitsin. Ülke olarak hâlâ net 3 Keban kadar kârda oluruz.

Harcanacak kaynaðýn ülke kaynaðý olduðunun dikkate alýndýðýný ve onun bunun parasý kavramýnýn söz konusu olmadýðýný dikkatinize sunarým.

Þimdi dense ki ‘ömrü dolup hurdaya çýkanlar yerine verimliliði yüksek dolaplarýn alýmý teþvik edilsin’ amenna. Ama ne deniyor? “DOLAPTAN KEBAN ÇIKABÝLÝR”. Demek ki dolaptan Keban çýkmýyormuþ.

Eðer iktisata ait rantabilite hesaplarý yukarýda gösterilen kadar basit bir hesabý bile yapamýyorsa ben o hesabý almayayým.

Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanýt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Þu an saat: 12:04.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025