View Single Post
Eski 02-04-2013, 13:02   #93
Serpent
Ağaç Dostu
 
Serpent's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-10-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 236
Arkadaşlar,


Yukarıda yazdıklarımı kaç kişi okudu bilmiyorum. Hiç tepki olmamasına bakınca (Bir arkadaşımızın beğendiğini ifade etmesi hariç) pek okunmadığı anlaşılıyor.

HES ler ve elektrik enerjisi kullanımına ait bilgilendirmeye devam etmek istiyorum.

Birisinin sanki HES’ler suyu tüketiyomuş gibi yazdığı “Elektriksiz yaşanır ama susuz asla” ifadesini ciddiye almak gerekirse bu arkadaşımıza akşamleyin topu topu bir kaç saat elektrikleri kesmesini önereceğim. Bakalım ne kadar sabredecek.

Sizi rakamlara boğmadan Dünyada ve ülkemizde elektrik kullanımına ait biraz bilgi vermek istiyorum. Ülkemiz insanı ancak Dünya ortalamasının biraz üstünde elektrik tüketmektedir. Yılda yaklaşık 2500 kWh. Beğenmediğimiz pek çok ülke insanı bizden kat be kat fazla elektrik kullanmaktadır. Neredeyse tüm Avrupa ülke insanları bizim insanımızdan daha fazla elektrik kullanmaktadır.

Avrupa ülkelerinin bir kısmı ekonomik olarak geliştirilebilir HES potansiyellerinin neredeyse tamamını kullanıma sunmuştur. Örneğin Avusturya, Almanya, Fransa, İsviçre gibi ülkeler toplam kapasitelerinin % 100 e yakın kısmını kullanıma sokmuştur. Bir örnek vermek gerekirse yüzölçümü ülkemizin yirmide biri kadar olan İsviçrenin HES kurulu gücü bizimki kadardır. Düşünün ki bu ülkenin büyüklüğü bizim yirmide birimiz.

Dünyanın pek çok gelişmiş ülkesine giden insanlarımız, o gelişmiş ülkelerdeki yaşam standartlarını görüp hayran kalır. Ancak o standardın arkasında ne tür yatırımlar var haberi yoktur. Hatta o ülkelerde uzun yıllardır yaşayan insanlarımız bile bundan habersizdir. Adeta, balığın su içinde yaşayıp bundan habersiz olması gibi bir şey bu.

Eğer ülkemizi gelişmiş ülkeler düzeyine çıkarmak ve insanımızın refah seviyesini artırmak istiyorsak elektrik üretimini artırmamız gerekiyor. Elektriğin %75 inin sanayi tarafından kullanıldığını ve henüz yeterince sanayileşemediğimizi unutmayın.

Sonuç olarak elektriğe olan talep her yıl % 5 ile 8 arasında artmaktadır. Bu artış muazzam bir artıştır. Bunun karşılanması için yeni elektrik santrallarının yapılması gerekmektedir. Yukarıdaki mesajımda bu kaynakların neler olduğu yazılıdır. Sizden bunlardan hangilerini tercih ettiğnizi ve nedenlerini yazmanızı beklerim. Sadece Rüzgar yapmanın mümkün olamayacağını yazdım.

Eveet, bir de güneş santralleri var tabii ki. Ancaaak, Dünyada deneme amaçlı bir kaç güneş santralinden başka büyük ölçekli bir güneş santrali yok. Eğer ille de biz yapalım diyorsanız yine de barajlı HES lere ihtiyaç olacağını (En azından bulutlu havalar ve geceler için) bilmeniz ve elektriğe şimdi ödediğinizin yaklaşık 5 (beş) katı para ödeyeceğinizi bilmeniz yerinde olacaktır.

Bir diğer tedbir, tasarruf. Bu tedbire kimse itiraz etmez. Ancak unutmayın, biz ancak Dünya ortalamaları mertebesinde elektrik kullanıyoruz, yani açız. Doktorlar aç adama diyet önerisinde bulunmazlar. Bir kaç tasarruflu ampülle bir yıl boyunca yapacağınız tasarruf bir günlük klima kullanımıyla boşa gidecektir. Eğer gerçekten tasarruf taraftarıysanız, klima ve elektrikli ısıtıcı kullanımını kesinlikle yapmamanız gerekiyor. Kendimden örnek verirsem, ekonomik durumum elverişli olmasına rağmen evimde klima bulunmamaktadır. İş yerimdeki klimayı ise bir yılda ancak bir veya iki gün kullanmaktayım.

Sonuç: Elektrik ihtiyacının karşılanması için hem öncelikle HES leri hem de öteki santralları yapmamız gerekiyor.

Selamlar..


P.S. Bu aralar çok sık seyahatlerim oluyor. Yarından sonra yine bir nehir santralı ziyaretim var. Eğer mesajlarım gecikirse sebebi budur.

Serpent Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön